30η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2021 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2021)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Ο κύριος Γουνελάς, ο κύριος Γραμμένος, ο κύριος Δελικάρης είναι εδώ μαζί μας. Κυρία Δρακονάκη, κυρία Δρακονάκη, ο κύριος Δράκος, ο κύριος Ιακοβίδης, ο κύριος Καλανταρίδης, ο κύριος Καλπακίδης, ο κύριος Κελαϊδάκης, ο κύριος Κουνάκος, ο κύριος Βαζαρίδης, ο κύριος Μαυρίδης, ο κύριος Γιώργος Μιχαηλίδης, ο κύριος Μουτσάκης, ο κύριος Μουρτασάγας, ο κύριος Μούτιας, ο κύριος Ξανθόπουλος είναι εδώ μαζί μας, ο κύριος Στόδωρος Παπαδόπουλος θα μπει αργότερα, ο κύριος Σωτήρης Παπαδόπουλος, ο κύριος Χρυσόρθομος Παπαδόπουλος είναι εδώ μαζί μας, ο κύριος Βαγγέλης Παπάς, ο κύριος Λεωνίδας Παπάς, ο κύριος Πετρόπουλος δεν έχει επανέλθει, ο κύριος Ποτόιας είναι εδώ μαζί μας, ο κύριος Προμούσας, ο κύριος Πουρσαέφ, ο κύριος Σταυρίδης, ο κύριος Τηριάδης, ο κύριος Τελίδης, ο κύριος Ανάκα, ο κύριος Τσαπανίδης, ο κύριος Κουφαντζής και ο κύριος Χρόνης. Πρόεδρε, είμαι κι εγώ παρούσα, Ιωσυφίδο. Ναι. Έχετε απαρτία, κύριε Πρόεδρε, πόσους έχετε παράντος. Ο κύριος Χρόνης δεν είναι μέσα, αν δεν έχουμε δεν ξεκινάμε κυρία Τσαναίκα. Έχουμε απαρτία και ξεκινάμε. Είμαι σίγουρη. Το ηχείο σας. Ξεκινώντας, νομίζω πως πρέπει να εκφράσουμε τα συλληπιτήρια μας για το χαμό της φώφης γεννηματά μίας προσωπικότητα που έχει χαρακτηρίσει και αυτό το πολιτικό χώρο της Ελλάδος. Δυστυχώς, ο χώρος πολιτικής είναι πιο φτωχός σήμερα. Λοιπόν, έχω λάβει κάποιες επιστολές από τον κύριο Ποτόια και τη λαϊκή συσπήρωση. Θα αναθεθεί ο ίδιος σε αυτές αργότερα, κατά τα πρωί μερισίας. Έχω λάβει μία επιστολή από τον κύριο Ξανθόπουλο, η οποία έχει διαβιβαστεί, την παρέλαβε και ο δημαρτός, και η τεχνική υπηρεσία που είναι αρμόδητη και θα σας απαντήσουν. Επίσης, έχουμε λάβει μία επιστολή από το Σύλληγο Γονέων του 25 του Δημοτικού Σχολείου, η οποία κι αυτή έχει διαβιβαστεί και θα συζητήσουμε το θέμα. Αναφέρεται στην δυνατότητα να παραμένει ο άβλιος χώρος του 25 του Δημοτικού Σχολείου τα απογεύματα ανοιχτώς για τα παιδιά της περιοχής, για να μπορούν τα απογεύματα να παίζουν εκεί, γιατί δεν υπάρχουν και δημόσιοι χώροι στη γειτονιά. Είναι πραγματικά σοβαρό το θέμα. Θεωρώ πως έχουν δίκιο. Θα δούμε τι μπορεί να γίνει. Θα αναφερθεί ο δήμαρχος αργότερα σε αυτό. Μπορούμε να ξεκινήσουμε. Κύριε Δήμαρχε, ο λόγος εσάς. Καλησπέρα κύριε Πρόεδρε. Κυρίες και κύριοι συνάδελοι, καλησπέρα. Θα ήθελα κι εγώ να ξεκινήσω με το θλιβερό γεγονός του θανάτου της Προέδρου του Κοινήματος Αλλαγής της Φόβη Γενηματά και να εκφράσω κι εγώ την βαθύ δυνατή μου θλίψη για τον χαμό της. Ένας πολιτικός, ο οποίος, μία πολιτικός μάλλον με συγχωρείτε, η οποία κόσμισε το πολιτικό σκηνικό της χώρας μας. Τόσο με την δραστηριότητά της, όσο και με την εντιμότητά της. Είναι πολύ στενάχωρο και η είδηση του θανάτου της νομίζω ότι έπεσε σαν βόμβα σήμερα γιατί κανείς δεν το περίμενε. Και μάλιστα μία γυναίκα η οποία έφυγε στα 56 της χρόνια παλεύοντας με την επάρωτη νόσο, μία στένια η οποία ταλαιπωρεί και παιδεύει όλον τον κόσμο. Ελπίζω πολύ σύντομα να βρεθεί αυτό το περιβόητο εργόλιο, το οποίο θα ελαχιστοποιεί αυτές τις περιπτώσεις. Τα ειλικρινή μου λοιπόν συλλυπητήρια στην οικογένειά της, αλλά και στους συντρόφους της στο κίνημα αλλαγής. Επίσης θα ήθελα, υπάρχουν και ευχάριστα γεγονότητα, να δώσω τα συγχαρητήριά μου στον κύριο Δράκο για την επανεκλογή του στην Προεδρία της Νόδε. Συγχωρείτε, καμιά φορά το μυαλό κολλάει. Κύριε Πρόεδρε, δεν έχω να πω κάτι άλλο. Τα υπόλοιπα για να δώσω στους συναδέλφους στα πρωιμηρισίας. Επίσης, για το θέμα που είπατε για τα ασχολεία, επειδή είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, που θα γίνει την άλλη Δευτέρα, θα έρθει η εισήγηση για το να κρατιούνται σε κάποιες ώρες, όχι της κοινής ησυχίας φυσικά, στις υπόλοιπες ώρες να είναι ανοιχτά η αυλή του συγκεκριμένου σχολείου, διότι όλοι ξέρουμε ότι υπάρχουν περιοχές πυκνοδομημένες, στις οποίες τα παιδιά δεν μπορούν να παίξουν. Έτσι, λοιπόν, θα το φέρουμε προς ψήφιση και, αν αποφασίσουμε, θα δούμε και πώς θα λειτουργεί, και πώς θα ανοίγει και θα κλείνει το σχολείο. Αυτό, όμως, θα το φέρουμε στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Και επίσης θέλω να εκφράσω και τη δυσαρέσκεια μου για την απόφαση η οποία έχει παρθεί από τη δευτεροβάθμια η εκπαίδευση για τη συγχώνευση τάξεων. Σε μια εποχή όπου παίρνουμε μέτρα για τον κορωνοϊό, σε μια εποχή που λέμε στα παιδιά φοράτε μάσκες, να μην συνοστίζεστε στις αυλές, να μην είναι ο ένας κοντά στον άλλο. Και πάμε εμείς και κάνουμε τις τάξεις των 27 ατόμων. Έχω στείλει ήδη μια επιστολή και στην Υπουργοπεδίας, αλλά και στον Υπουργό Υκείας για να λάβουν υπόψιν τίποτα να κάνουν και να είναι πλέον αυτοί να έχουν την ευθύνη για ό,τι μελιγενέστε από εδώ και πέρα. Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε πολύ κύριε Δήμαρχε. Η κυρία Τσανάκα. Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα σας. Κύριε Δήμαρχε, τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια πρότεστα της κυρίας Γεννηματά, από εκεί και έπειτα στο κόμμα της, το κοινάλ, στην πολιτική ζωή του τόπου και σε όλη την Ελλάδα. Κύριε Γεννηματά, μια φωνή της λογικής και της αξιοπρέπειας, έμπαινε ανάμεσα στα αναμένα καρβούνα και προσπαθούσε να σβήσει φωτιές. Θα τη ζητήσουμε την κύριε Γεννηματά, θεωρώ, γιατί θα έχουμε εξελίξεις σε αυτό το χώρο που δεν ξέρω αληθινά που θα μας οδηγήσουν. Ας ευχηθούμε για το καλύτερο. Γιατί και εδώ που τα λέμε τελευταία, κάτι δεν πάει καλά με τις γυναίκες πολιτικούς, παρουσιάζουν προβλήματα υγείας. Ας ελπίσουμε εμείς τα μήνυμα απ' έξω. Λοιπόν, το δεύτερο θέμα, κύριε Δήμαρχε, θα ήθελα να με ενημερώσετε, αν έχετε κάνει κάποια ενέργειας, ό,τι εμφορά το εργοστάσιο των τρελεών, δεν ξέρω τι γίνεται. Δεν ξέρω αν όντως κινδυνεύει η ασφάλεια των εργατών. Δεν ξέρω αν όντως κινδυνεύει η ασφάλεια της πόλης. Και θα ήθελα, εκτός από αυτά που στείλατε, και καλά κάνατε και τα στείλατε, τα Υπουργεία Παιδείας και σε όλα αυτά, να ενδιαφερθείτε για το θέμα. Μπορεί να έχετε ενδιαφερθεί και να μας έχετε πει τίποτε. Να μας πείτε τι γίνεται και τι συμβαίνει. Τώρα, τελείως ακροθυγός θα πω, και λάβετε το υπόψη σας, ότι η αυλή του 25ου, που αν δεν κάνω λάθος στο 25ο, είναι το 12ο, δεν είναι? Το γεννιό το σχολείο. Όχι, όχι, το 25ο είναι στην Υψηλάντου. Πάω πάω. Αυτά, κύριε Πρόεδρε. Σας ευχαριστώ κύριε Ζανάκα, για αυτό που είπατε για τα πετρέλια. Και μάλιστα, μια και ότι το φίξατε, είναι εδώ και ο κύριος Κελαϊδάκης, και ο κύριος Παπάς, και ο κύριος Κελαϊδάκης. Και αν είχαν την καλωσύνη, θα μας ενημερώσουν για το τι γίνεται. Εγώ θέλω και από σας κύριε Ζανάκα, να μας πείτε τι έχετε κάνει. Ο κύριος Παπαδόπολος. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα και από εμένα στους συναντέλφους. Θα σταθώ σε τρία θέματα, θα δείξω σήμερα πρωί μηρυσίας. Αυτό είναι το κλειστό κολυμπητήριο. Και θέλω να ξέρουμε πότε ακριβώς, κύριε Δήμαρχη, κατά θέση η διοίκηση του Δήμου, τον πλήρη φάκελο με τα δικαιολογικά για την άδεια, των κολυμπητικών πησινών. Και το λέω αυτό, γιατί μήπως κατατέθηκαν 29 Σεπτεμβρίου, και πήρε την άδεια ο Δήμος Καβάλλας, στις 15 Οκτωβρίου, δηλαδή μέσα σε 15 μέρες, αυτή τη χρονιά του 2021. Δεν ξεχνάμε ότι η διοίκηση του Δήμου, ανέλαβε το Σεπτέμβριο του 2019. Γιατί άφησε δύο χρόνια το κολυμπητήριο, χωρίς άδεια για τις κολυμπητικές πησίνες. Τελικά, ακόμη, θέλω να ρωτήσω, για το κλειστό κολυμπητήριο, έχει άδεια λειτουργίας συνολικά το κτήριο, έχει άδεια εγκατάστασης. Και αν ναι, για πόσα χρόνια. Και επίσης, κύριε Δήμαρχη, θέλω να ξέρω τι συζητήσεις έγιναν με τον ΟΘΑΚ, για τη διαχείριση του κολυμπητήριου, τις υποσχέσεις που δώσατε, και τι ακριβώς συμφωνήθηκε. Το δεύτερο που θέλω να πω και να θύξω, είναι για το παλιό πρωτοδικείο. Πληροφορηθήκαμε από τα μέσα ενημέρωσης, και πάλι φυσικά, ότι ο Δήμος Καβάλας, έχει υποβάλει πρόταση αξιοποίησης του παλιού πρωτοδικείου στην ΕΤΑΔ. Αλλά τέτοια πρόταση δεν είδαμε και δεν συζητήσαμε ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο. Θέλουμε να μας τη δώσετε και να τη δούμε και εμείς, κύριε Δήμαρχε. Επιλέον γνωρίζουμε εδώ και καιρό, ότι και το Διεθνές Πανεπιστήμιο, έχει στείλει πρόταση αξιοποίησης του παλιού πρωτοδικείου στην ΕΤΑΔ. Στη σύσκεψη που έγινε στο γραφείο του Αντιπερφέρακη πρόσφατα, ο Δήμαρχος, κύριε Πρόεδρε, δεν πήγε, δεν καταδέχτηκε να συμμετέχει και δόθηκε η εικόνα ότι υπάρχει ανταγωνισμός και αντιπαράθεση μεταξύ Δήμου Καβάλας και Διεθνός Πανεπιστήμιου. Ρωτώ τα εξής. Αφού γνωρίζατε ότι και το Διεθνές Πανεπιστήμιο έχει ενδιαφέρον για το κτίριο, γιατί δεν ήρθατε όλο αυτόν τον καιρό σε συνενόηση και συνεργασία, ώστε να ξετάσουμε όλες τις προτάσεις και να καταλήξουμε στη πιο βιώσιμη και συμφέροσα κοινή πρόταση ως τοπική κοινωνία απέναντι στην Εντάδο. Είναι ωραία η εικόνα που βγήκε προχθές, να είναι η τοπική φορείς διχασμένη για την αξιοποίηση του κτιρίου. Και το τρίτο, κύριε Πρόεδρε, που θέλω να πω, είναι για το θυμισμένο αυτό κοσμόπολης, σε παρένθεση, και θέλω να ρωτήσω το εξής. Ποιος, τελικά, όλο το καλοκαίρι, αποφάσισε να τοποθετούνται μέχρι σήμερα σημαίες του κοσμόπολης, σπάζοντας πλακάκια και νησίδες και πλακάκια μέσα σε πλατείες, σε πεζοδρόμια. Ποιος σχεδίασε το γραφιστικό για τις σημαίες, τα μπάνερ και τα λόγκο. Που εκτυπώθηκαν όλα αυτά τα διαφημιστικά, γιατί οι πληροφορίες λένε ότι δεν εκτυπώθηκαν στο Δήμο Καβάλλας. Και πόσο, τελικά, κόστισαν όλα αυτά. Λέτε από τη μία πως δεν έχετε χρήματα και βάζετε τα εραστενικά αθλητικά σωματεία να συντουρούν τα αγήπεδα, ενώ ταυτόχρονα σκορπάτε χρήματα σε δημόσια σχέσεις και προβολή που δεν μας φέρνει ουσιαστικά έσοδα. Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Ο κ. Παπάς. Κύριε Πρόεδρε, και εγώ βηλώνω τη βαθιά μου θλίψη για τον άδικο χαμό της αρχηγητής, πρόεδρο μέχρι τώρα του Κοινάλ. Και διαπιστώνω ότι στην Ελλάδα πρέπει να πεθάνεις για να ακούσεις καλά λόγια. Δεν ξεφεύγει και από αυτό και η κυρία Γιννιμπατά, που μέχρι χθες κανένας δεν μπορούσε να βρει δυο καλά λόγια να πει. Και τώρα όλοι θέλουμε να πούμε κάτι καλό για την κυρία Γιννιμπατά. Κυρία, εμένα όμως με συγκλώνησε διαβάζοντας σήμερα το πόσο νωρίς χάθηκε ο πατέρας της, ο οποίος ήταν ένας μεγάλος πολιτικός, η μητέρα της και αυτή δηλαδή αυτή η οικογενειακή, θα έλεγα, αυτό το οικογενειακό χτυπά από αυτής της επάρα της νόσου, το οποία πράγματι στερεί αξιόλογους ανθρώπους. Ας ελπίσουμε ότι θα είναι οι τελευταίοι, γιατί διάβασα ότι βρέθηκε το εμβόλιο κατά αυτής της, θα έλεγα, επάρα της νόσου. Τώρα, όσον αφορά τα πετρέλια που είπε και η κυρία Τσανάκα, εγώ θα πω δύο απλά λόγια γιατί είναι πολύ σύνθετο το θέμα. Θα πω όσο βλέπετε τον Μπρσό να χαίει, σημαίνει ότι όλα γίνονται με ασφάλεια. Αυτοί που επιχειρούν να κλείσουν τον Μπρσό, τότε θα οδηγήσουν σε ανασφαλείς συνθήκες τη λειτουργία του εργοστασίου. Πιο αναλυτικά θα σας θα πει και ο πρόεδρος του Σωματίου, ο κύριος Κηλαϊδάκης. Και να κλείσουμε ένα θέμα προς τον κύριο Ιακοβίδη. Του λέω ότι πράγματι έχει στρέψει, το μπάσκετ της Α'-2 έχει στρέψει τα φώτα της επάνω στην πόλη μας. Μετά τη μεγάλη πορεία που έχει η ομάδα στα δύο πρώτα παιχνίδια. Και δυνάμουν να μην μπαίνουμε, να μην φουσκώνουμε και πολύ πράγματι υπάρχει μια προοπτική ευχάριστη. Αλλά πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμη, γιατί είναι πολύ δύσκολες οι συνθήκες όταν κατεβαίνεις 14 φορές στην Αθήνα για να παίξεις. Θέλω να πω ότι την επόμενη βδομάδα θα παίξουμε στην Αθήνα. Αλλά την επόμενη βδομάδα θα δώσουμε δύο παιχνίδια, Τετάρτη και Σάββατο μέσα στην Καλαμίτσα. Κύριοι από εμείς θα κυλιοποιηθούμε διεθνώς, πανελλαδικά, εάν δεν καταφέρουμε σε περίπτωση βροχής να σταματήσουμε τη βροχή που πέφτει μέσα στο κήπεδο. Θέλω δηλαδή αυτό το δεκαετήμερο που έχουμε, έστω και με τρόπους, θα έλεγα πρόχειρος μέχρι να κάνουμε το μεγάλο έργο, να κλείσουμε τις τρύπες γιατί ούτε μπορεί να προπονηθεί ομάδα, έτσι απ' όνειδη πήγαμε την εβδομάδα που έβρεχε και πήγαμε στην Αθήνα να παίξουμε με τη Δάφνη, και χειρότερο θα είναι να έρθουνε τα κανάλια και να πάρουν εικόνες ή να δηλώσουμε ότι αδυναμία διαξαγωγής του αγώνου λόγω ότι μπαίνουν νερά μέσα στο κήπεδο. Αυτό νομίζω, το έχω πει, το έχω ξαναπεί, δεν θέλω να το προσυγγίζω το πράγμα έτσι καταστροφικά, αλλά πρέπει να δοθεί μία, επιτέλους, μία λύση. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε, ο κ. Βέρος, ο οποίος έχει έρθει στην αίθουσα. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε, αλλά δεν θα θέσω ερωτήματα. Ο κ. Ποτόγιας. Ναι, καλησπέρα κ. Πρόεδρε, ευχαριστώ. Σήμερα, αγαπητοί συνάδελτοι, έγινε μία μεγαλειώδης συγκέντρωση, μαχητική, μαζική, παιδιών από τα σχολεία, τα οποία διαμαρτυρήθηκαν με έναν πρωτόγνωρο τρόπο σοβαρότητας, για το ζήτημα που προέκυψε τελευταία, που αφορά συγχωνεύσεις των χρημάτων, συγχωνεύσεις που φυσικά κατήγγουν οι μαθητές ότι βοηθούν στην διάδοση της πανδημίας. Είναι αδιαφυσβήτητο αυτό. Συγχρόνως, όμως, δημιουργούν και πρόβλημα στο να γίνει καλό μάθημα, ως εκπαιδευτικός, σας το λέω, από πρώτο χέρι. Δηλαδή, υπάρχει ζήτημα για την εκπαιδευτική διαδικασία σε πολυμελή θύματα. Κύριε Δήμαρχε, φυσικά στείλατε επιστολή και κύριε Πρόεδρε, απευθύνομαι σε εσάς τα τρία θέματα που θέσω, χωρίς να θέλω να ταλαιπωρήσω το σώμα. Δεν θέλω να βάλω ονομαστική ψηφοφορία, αλλά τουλάχιστον θέλω να ζητήσετε να πάρουν θέση όλοι οι επικεφαλείς για τα θέματα που θέτω. Και πρώτα, είναι αυτό το θέμα των συγχωνεύσεων. Θεωρώ πως το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να πάρει μία σαφή θέση, σαν απόφαση, η οποία απόφαση να συμπαρασταίχεται των αγώνων των μαθητών, των γονιών και των δασκάλων τους, οι οποίοι αγωνίζονται εδώ και χρόνια με προτάσεις συγκεκριμένες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και όχι μόνο, αλλά και για τα ζητήματα της εκπαίδευσης. Να πάρει λοιπόν μία σαφή θέση, συμπαράστασης, καταδίκησης της κυβερνητικής πολιτικής να ζητήσει άμεσα την ανάκληση αυτής της επικίνδυνης αν μήτι άλλο απόφασης. Βάζω λοιπόν ζήτημα επί αυτού κύριε Πρόεδρε, μην αναλάβετε όλο το βάρος εσείς, να μην θέσετε για συζήτηση του θέμα, να τοποθεθούν υπόλοιπες παρατάξεις. Το δεύτερο ζήτημα που θέλω να θέσω κύριε Πρόεδρε, επίσης στην ίδια κατεύθυνση, σας παρακαλώ να ζητήσει διότι τους επικεφαλείς, όχι ονομαστική ψυχροία να παραλαμβάνω και πάλι, αλλά να πάρουν θέση όλοι οι επικεφαλείς αφορά την συμφωνία που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση πριν μερικές μέρες με τους Αμερικάνους. Είναι μια συμφωνία η οποία είναι πολύ επιζύμια για το λαό μας, δεν έχει να κερδίσει τίποτε από αυτή τη συμφωνία, ίσα ίσα έχει να χάσει πάρα πολλά, κάποιοι βέβαια θα κερδίσουν και γι' αυτό έγινε αυτή η συμφωνία, κάνει το λαό μας θύτη άλλων λαών, με τους οποίους δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτε, άλλωστε τι έχουμε να χωρίσουμε με τους λαούς που βρίσκονται στην Ζώνη του Σαχέλ, όπου προβλέπεται με την άλλη συμφωνία τη Γαλλική να στείλουμε στρατεύματα, γιατί έχουμε να χωρίσουμε με άλλους λαούς που έχουμε στρατεύματα όπως τα προηγούμενα χρόνια στο Αυγανιστάν, όπου σημειώστε εδώ πέρα με πολύ μεγάλη έμφαση δήλωσε ο Υπουργός των Αμερικάνων ότι πολεμήσαμε, σταθήκανε δίπλα μας σταθερά ο ελληνικός στρατός στο Αυγανιστάν. Αυτή η συμφωνία λοιπόν μετατρέπει το λαό μας θύτη και θα σημειώσω εδώ πέρα την ομιλία που έκανε, τις δηλώσεις που έκανε ο Υπουργός άμενας το 19, σαν ύπου που το χρόνο, ακούστε, οι άντρες μας μάτωσαν δίπλα στις εμερικανούς στρατιώτες, στους πολέμους στους οποίους συμμετείχαμε και αυτό θα γίνει επίσης και στο μέλλον. Η συμφωνία προβλέπει, άλλωστε γίνεται και αυτή τη περίοδο, να βρίσκονται στρατός ελληνικός εκτός συνόρων. Λέει λοιπόν ότι θα αρχίσουμε αίμα ξανά στο μέλλον να χρειαστεί. Επίσης, η συμφωνία αυτή, αγαπητής Νάρφη και συνδημότες μας, μετατρέπει την περιοχή μας σε στόχο ανταγωνιστών, οι οποίοι δηλώνουν, είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις τους πρέσβεις στην Αθήνα προχθές μόλις υπογράφτηκε η συμφωνία, δήλωσε λοιπόν για τη βάση στην Αλεξανδρόπολη, το πλησίασμα των στρατιωτικών υποδομών του ΝΑΤΟ προς τη Ρουσία θα προκαλέσει τα απαραίτητα ρωσικά στρατιωτικά αντίμετρα. Αντιλεμβάνετε δηλαδή ότι κινδυνεύουμε άμεσα από αυτά τα αντίμετρα, χωρίς φυσικά να φταίμε σε είδη τίποτα. Θεωρούμε ότι οι απόψεις που λένε ότι δεν πρέπει να συζητήσει αυτό το θέμα με το Δημοτικό Συμβούλιο γιατί είναι ένα θέμα εθνικό, δεν αφορά την περιοχή μας, οι άλλους που λένε ότι δεν πιστεύουμε στα ψηφίσματα, θεωρούμε ότι αυτά είτε γίνονται γιατί θέλουν να κρύψουν τη θέση τους ή δεν θέλουν να βάλουν θέση, ή θέλουν να κρύψουν ότι συμφωνούμε αυτήν την επικίνδυνη συμφωνία, δεν συμφωνούμε αυτές τις απόφες, γιατί το αίμα που χύσαμε με τους Αμερικάνους και θα χύσουμε στο μέλλον αφορά τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας και ό,τι στη συμφωνία προβλέπεται και οι βάσεις μπορεί να επεκταθούν και σε άλλες περιοχές έχει υπογραφεί σχετική διάταξη. Όσο δέχεται περιβάλλει τα ανταποδοτικά οφέλη που προπαγανδίζουν ορισμένοι, θεωρούμε ότι αυτά τα ανταποδοτικά οφέλη είναι καθρεφτά και για τους εθαγενείς. Το ίδιο σημαίνει και για την ασφάλεια έναν εκατοντών Τούρκων που λένε ότι εξασφαλίζεται η ασφάλεια με την επιθετικότητα των Τούρκων. Βλέπουμε ότι αυτή η ασφάλεια κάνει τους Τούρκους, εισαγωγικά ασφάλεια, να κλιμακώνουν την επίθεση τους, να θυσβητούν σύνορα με διεθνείς συνθήκες, ονομάζουν «γκρίζες όνες». Οι Αμερικάνοι, οι σύμμαχοι μας λένε ότι είναι δικό σας πρόβλημα μεταξύ σας και ότι αναγνωρίζουν να θυσβητούμε να είδετα στην Μεσόγειο. Για αυτό λοιπόν και για αυτό το θέμα, κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ να θέσετε τη θέση στις πόλεις της Πορευτάκης. Και τέλος θέλουμε να θέσουμε το ζήτημα της καταδίκης του γεγονότος ότι ο φασισμός, η ναζιστική χρυσή αυγή η οποία καταδικάστηκε σαν εγκληματική οργάνωση σήκωσε κεφάλι με τις απαράδεκτες επιθέσεις που έκανε πριν μερικές εβδομάδες σχολεία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Βέβαια, εμείς σημειώναμε εκείνη την περίοδο ότι δεν φτάνει μια δικαστική απόφαση για να γλιτώσεις μια και έξω με τον φασισμό. Και δεν φτάνει μια δικαστική απόφαση γιατί ακριβώς ο φασισμός τρέφεται, η μήτρα δηλαδή με την οποία τρέφεται ο φασισμός είναι εδώ, είναι το σύστημα το εκμεταλλευτικό, είναι η φτώχεια, η προσφυγιά που τρέφει αυτό το τέρας του φασισμού. Θεωρούμε λοιπόν ότι και γι' αυτό το ζήτημα ότι πρέπει να πάρει θέση το Δημοτικό Συμβούλιο, πρέπει οι επικεφαλείες να βάλουν των παρατάξεων να τοποθετηθούν επί του γεγονότος αυτού και επίσης αυτό που πρέπει να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε στη συζήτηση που ευελπιστώ ότι θα γίνει, ότι να ζητήσουμε από τη Γιβέρνηση με κάποιον τρόπο να αποπέμψει και από το δικό μας Δημοτικό Συμβούλιο τον εκπρόσωπο τέος εκπρόσωπο που ασχυρίζεται της Χρυσής Αυγής ο οποίος υποτίθεται ότι μετάνοισε, κρατάει όμως το όνομα Ελληνική Αυγή που παραπέμπει ευθέως στη Χρυσή Αυγή και θεωρούμε πως είναι μια πράξη η οποία οφείλει να πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο, ένα Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο έχει περγαμηνές αγώνα ενάντια στον φασισμό. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ κύριε Ποτόια. Ο κ. Βαγιατζής. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Εγώ δεν έχω κάποιο ζήτημα να θέσω. Όντως όλες οι συνάδελφοι είπαν αρκετά ζητήματα που αν είναι να συζητηθούν θα συζητηθούν. Εγώ το μόνο που έχω να ευχηθώ είναι σε όλους, επειδή αύριο είναι το του Αγίου Δημητρίου και είναι ένας μεγάλος Άγιος για τη Βόρεια Ελλάδα και για την Συμπροτεύουσα της Θεσσαλονίκης να ευχηθώ χρόνια πολλά σε όλους τους Δημήτριδες και καλή Λευθεριά. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Δήμαρχε. Ρωτηθήκατε στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με τη μη προμήθεια μέσω ανθρωπικής προστασίας σχολικής καθαρίστριας και απαντήσατε λέγοντας ότι αυτά θα τους δοθούν αρχές Οκτωβρίου. Παραβλέπω ότι τρίτη χρονιά της εμπειρίας σας, κύριε Δήμαρχε, υπάρχει μια αισθέρηση στην χορήγηση του μέσω ανθρωπικής προστασίας. Παραβλέπω επίσης ότι μολονότι είστε στη τρίτη φοιτία σας, τρίτη φοιτία αυτής Δημαρχίας, με αυτήν την αστοχία βάλατε, φαντάζομαι το καταλαβαίνετε, σε διακύβευμα το σύνολο των σχολικών κοινοτήτων. Παραβλέπω το γεγονός επίσης πως μολονότι έχουν γίνει όλα αυτά, οι πρόεδρες των καθαριστριών σας ευχαρίστησαν δημόσια αναρωτικέ με γιατί. Ερωτώ, κύριε Δήμαρχε, έχετε δώσει τα μέσα ατομικής προστασίας σχολικές καθαρίστητες όπως υποσχεθήκατε. Απαντώντας σε ρώτημα αναφορικά με το πρόγραμμα της υπηρεσίας εσόδων για αντιπολομή θεαλογισμικού, για το αντιπολογισμό των τελών και της περιουσίας, ο αρμόδιος αντίματος του κ. Προμούσας είπε πως τα τελευταία δύο χρόνια οι υπάλλητες υπηρεσίες εκτελούν εξολογιστικά μέσω φύλλο World τους υπολογισμούς των τελών και της περιουσίας. Την επόμενη μέρα, κύριε Δήμαρχε, σας δέντεξη την οποία δώσατε σε κάποιο ραδιόφωνο, είπατε πως μολονότι αυτό το λογισμικό το έχει προβληθευτεί ο δήμος, δεν λειτουργεί επειδή ο προβληθευτής, η εταιρεία που το υποστηρίζει ή το προμήθευσε, αρνείται και δεν ανταποκρίνεται σε οτιδήποτε την ζητάτε αναφορικά με τη χρήση. Θα παρακαλούσα γραφτά να μενημερώσετε πότε καλέσατε την εταιρεία αυτή να ανταποκριθεί και γιατί δεν το έκανε και τι κάνατε αυτό που τον έκανε. Και επίσης, θέλω επίσης να μου δώσατε γραφτά τα συμβόλα υποστήριξης των τελευταίων δυο ετών που αφορούν αυτό το πρόγραμμα. Δαγκλή και κλήτου. Η Δήμαρχε, την προηγούμενη Δημοτικό Συμβούλιο ήρθε και ξαναρχητε σήμερα το θέμα αυτό της δαγκλής, της δαγκλή και κλήτου, με εντοποθέτηση πινακίδες εκεί απαγορευτικής της στάσμιψης λόγω επίκλησης στάσμιψης ασθενοφόρων ΕΚΑΒ, κάτι το οποίο αποδείχθηκε από έγγραφα το οποία κατέθεσα απολύτως ψεβές. Δεν ξέρατε το θέμα τότε, δεν ξέρω αν το ψάξατε και αυτό που με ενδιαφέρει κυρίως, κύριε Δήμαρχε, να πληροφοθεί το σώμα είναι αν υπήρξε παραπληροφόρηση του Δημοτικού Συμβούλιου τότε και πήρε την 164 από 11 απόφασί του και μάλιστα ομόφωνα. Και αυτό το λέω κύριε Δήμαρχε, διότι εσείς ως αρμόδιος αντιδημαργός τότε, εισαγγεχτείχατε το συγκεκριμένο ζήτημα. Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης ανακοίνωσε εντάξεις έργων προϋπολογισμού ανακατασκευής παιδικών χαρών, 79 μάλιστα παιδικών χαρών, σε 3 δημοτικές ονόητες του, προϋπολογισμού 2.200.000 ευρώ. Θα ήθελα κύριε Δήμαρχε να τα πολυεφορίζετε το σώμα, ποιες είναι οι αναπλάσεις που έχουν γίνει, τι παραλάβατε σε πτέρυ του 19 σε παιδικές χαρές, ποιες έχει το όλο κλειρώσει και τι προγλαμματίζεται το επόμενο διάστημα. Δεν ξέρω και δεν ρωτώ φυσικά το τι προγλαμματίζεται να κάνετε σχετικά με το θέμα αυτό, αυτό το οποίο θέλω να ενημερώσω στο σώμα είναι σε ποια κατάσταση βρίσκεται ο Δήμος από αυτοίς ετοιμότητας πολιτικής προστοσίας και κυρίως σε ποια κατάσταση είναι τα καταφύγια που υπάρχουν στον Δήμο Καβάλλας συγκεκριμένα. Δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από τον οικοκυριό σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των περιοχιστικών στοιχείων του Δήμου, τελευταίο παράδειγμα, κύριε Δήμαρχε, η απόφαση που βγήκε για την Καλαμίτσα και την οποία σας θυμίζω ότι απαντώντας σε ερώτημα το οποίο είχα τέσσερα τη διάρκεια της συνάντησης των αρχηγών των παρατάξεων είπατε πως η αγωγή όπου ασκήθηκε είναι πάρα πολύ έτσι ας πούμε δεν είναι σοβαρή. Θα ήθελα να και μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι δεν έχετε τίποτα να πείτε γι' αυτό. Θα ήθελα να ρωτήσω κύριε Δήμαρχε εάν το εφετρικό αντιλοστάσιο στα ενισχαινά περισσοκοστικοί του Δήμου Καβάλλας έχει δηλωθεί στο κοιματολόγιο. Μήπως, προς Θεού βέβαια δεν το εύχομαι, θα πέφχομαι, έχει ξεχαστεί και αυτό. Ξεχάσατε, αναφέρετε στο Δημοτικό Συμβούλιο τα θερινά, το ίδιο θα κάνετε και με τα χειμερινά. Αναρωτιέμαι, υπάρχει περίπτωση να ξεχαστούν και αυτά. Η Κέβδε, κύριε Δήμαρχε, διαβιστώνει σημαντικές καθυστερίες στο πρόγραμμα Τρίτσις και μάλιστα αναφέρεται στο ότι το 50% των έργων που αρχικώς εκτιμήθηκαν θα ενταχθούν, θα ενταχθούν τελικά. Μοιράζετε τον φόβο της Κέβδε, τι σκοπεύετε να κάνετε και σε τι αναφέρεται ο κύριος Υπουργός, όταν λέει, σε έκδοση νέα σκιά σχετικά με τη ρίχτηση του θέματος αυτού. Τι αλλάζει, κύριε Δήμαρχε, με το νόμο 4825 της Τέσσερις Ανάπτυκου σε ένα αναφορικά με θέματα που ρυθμίζουν τις αρμοδιέτητες του προσφυγικού μεταναστευτικού ζητήματος. Είναι κάτι το οποίο πρέπει επίσης να ανιωθεί το σώμα. Αυτά, κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ για το χρόνο. Ο κύριος Πουνάκος. Καλησπέρα, κύριε Πρόεδρε. Καλησπέρα, αγαπητοί συνάδελφοι. Η μέρα για μένα δεν είναι καλή. Τυστυχώς, είναι λίγο καθυστηρημένα. Ο ξαφνικός και απρόσβενος θάνατος της Προέδρου του Κοινέα, της φόβης της γενηματά, μας συγκλόνισε. Χάσαμε την Πρόεδρό μας. Δεν ξέρω, ακούγουμε, κύριε Πρόεδρε? Ακούγεστε. Οπότε, καταλαβαίνετε ότι σήμερα για μας είναι μέρα θλίψης. Με το ζόρι συμμετέχω στη συνεδρίαση. Είμαι συγκλονισμένος. Οι γενηματά δε στο έχει μοίρα. Τους φαίνεται να φεύγουν νωρίς, να προσφέρουν, να αφήνουν παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές. Και να μας εγκαταλείπουν έτσι απρόσβενα. Δεν μπορώ να πω τίποτε άλλο, ας είναι λαφρή το χώμα που θα τη σκεπάσει. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στον Ανδρέα, στον σύζυγό της, τα τρία παιδιά, στην αδερφή της, στα αδέρφια της. Δεν έχω να κάνω τίποτα προημεριασίας. Θα παρακολουθήσω την συνεδρίαση, αλλά πολύ φορτισμένος. Δεν έχω να πω τίποτε άλλο. Ευχαριστώ πολύ. Συγγνώμη. Ευχαριστούμε κύριε Κουνάκο. Ο κ. Πρόμουσας. Δεν έχω κάποιες ερωτήσεις, πρόεδρε. Ευχαριστώ. Ο κ. Καλαγαρίδης. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Το πρώτο θέμα το οποίο θα ήθελα να θύξω, κύριε Δήμαρχε, είναι το εξής. Έχετε λάβει μία επιστολή, το πρώτο δεκαίμερο του Οκτωβρίου, από τον Σύλλογο Αδελφοποίησης της Νιρεμβέρκης με την Καβάλα, που έχει σχέση με την αναγόρευση του πρώην Δημάρχου Νιρεμβέρκης του κ. Μάλι, ως επίτιμου Δημότη Καβάλας, και αναφέρονται στην επιστολή για ποιους λόγους θα έπρεπε να γίνει αυτό. Δεν θα πω στην ουσία του θέματος, αυτό είναι κάτι το οποίο σκοπεύω να κάνω όταν με το καλό θα το φέρετε, απλώς θέλω να σας υπευθυνήσω ότι καλό θα ήταν να μην το αφήσουμε να περιμένει το θέμα. Είναι σημαντικό και θεωρώ ότι οι περισσότεροι από εμάς, οι πολλοί γνωρίζουν το οποίο του κ. Μάλι και το τι έχει προσφέρει προς την πόλη της Καβάλας και όχι μόνο προς τον ελληνισμό θα έλεγα γενικότερα. Περιμένω λοιπόν τον επόμενο χρονικό διάστημα να το φέρετε ως θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας. Αυτά τα οποία θα ήθελα να ρωτήσω κ. Δήμαρχε είναι τα εξής. Έχω διαβάσει σε διάφορες εφημερίδες τοπικές και έχω ακούσει για προβλήματα όσον αφορά το έργο ίδρυσης του Αμεγδάλαιώνα. Θα ήθελα λοιπόν μια ενημέρωση τι ακριβώς συμβαίνει αν υπάρχει πρόβλημα και ποιο είναι αυτό με τον ανάδοχο. Επίσης ακούσαμε για απόρριψη των προτάσεων που κατέδεσε η ΔΕΙΑΚ όσον αφορά το δίκτυο ίδρυσης πολυστήλου ΔΑΤΟ και ένα μεγάλο ερωτηματικό τι θα γίνει με την ποιά είναι η τύχη της πρότασης για το δίκτυο Ζυγού. Θέλω λοιπόν ενημέρωση επ' αυτόν. Επίσης τι γίνεται αν υπάρχει πρόβλημα γιατί δεν προχωράει το έργο στο κλειστό του Αμεγδάλαιώνα. Αν μπορεί κάποιος να μας διαφωτίσει τι ακριβώς γίνεται εκεί και γιατί υπάρχει αυτή η καθυστέρηση. Επίσης μετά την απόρριψη της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, αν το λέω καλά, που έχει σχέση με τον πεζόδρομο Κρνίδων. Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις της διοίκησης. Να θυμίσω ότι θα μπορούσατε εδώ και δύο χρόνια να προχωρήσετε το θέμα της αλλαγής του σχεδίου πόλης. Δεν το κάνατε, δεν στηρίξατε το ίδιο σας το έργο, αυτό που εντάξατε εσείς και που η επόμενη διοίκηση το στήριξε πραγματικά με νύχια και με δόντια, με την πρώτη ευκαιρία το πετάξατε στον κάδαφ των αχρήστων, αυτή η αίσθηση μου έχει δημιουργηθεί, συγχωρείστε με αν το μεγαλοποιώ το θέμα, αλλά θέλω να ακούσω τι σκοπεύεται να κάνετε από εδώ και πέρα. Και κλείνοντας να πω το εξής, οι τελευταίες βροχοπτόες συνάδελφοι έχουν προκαλέσει πάρα πολύ μεγάλα προβλήματα στο οδικό δίκτυο, ιδίως σε σημεία όπου υπήρχαν ή διφθορές στα ασφαλτικά, είτε έγιναν χειρότερες, ή ακόμα και εκεί όπου είχαν γίνει μικροπαρεμβάσεις με μείγμα ψυχρής ασφάλτου ή θερμής, κλείνοντας διάφορες τρύπες, έχουν δημιουργηθεί πραγματικά ορίγματα, μπορώ να σας στείλω και φωτογραφίες αν και νομίζω ότι τα ξέρετε. Γιατί δεν γίνονται κάποιες ενέργειες, γιατί εγώ τουλάχιστον προσωπικά δεν βλέπω να κλείνει καμία από αυτές τις τρύπες. Θα ήθελα λοιπόν και μία ενημέρωση από αυτού, ευχαριστώ πάρα πολύ. Κυρία Δρακονάκη. Ήθελα να ρωτήσω το εξής. Έγινε, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή μία ενημέρωση στη Μεγάλη Λέσχη για το ασασέρε στην Χερσόνησο της Παναγίας. Νομίζω που την εδημοφέλε. Ήθελα να ρωτήσω σε ποιον απευθυνότανε αυτή η παρουσίαση, η μερίδα, δεν ξέρω ακριβώς πώς θα τη διδροφορούσαμε. Γιατί δεν ενημερώθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου ενδεχομένως κάποιοι από εμάς να συμμετέχουμε τουλάχιστον σε ένα επίπεδο ενημέρωσης για όλο αυτό το οποίο χρόνια όλα τα Δημοτικά Συμβούλια έχει απασχολήσει. Και δεύτερον, στις 10 του 2021, ο Πολιτεστικός Σύλλογος Ποταμουδίων καλεί τα μέλη του για την ετήση γενική του συνέλευση στο νέο του λέει χώρο, ο οποίος είναι ο χώρος του προεμπειρικού σταθμού επί της σωτού Ευρυπίδου. Θα ήθελα, παρακαλώ, να μας ενημερώσετε ποιο ΔΕΣ πήρε απόφαση και πότε για την παραχώρηση του χώρου αυτού, του κτιρίου αυτού, στον Πολιτεστικό Σύλλογο Ποταμουδίων. Ευχαριστώ πολύ. Καλησπέρα και από μένα. Δήμαρχε, έχω στα χέρια μου την υπαρρυθμό 4821, απόφαση του Πολυμελού Συντοδικού Καβάλα, σύμφωνα με την οποία αναγνωρίζεται η ΕΤΑΔ, ο ΠροϊΝΑΩΤΚΕΝΗΝ ΕΤΑΔ, η διάδοχη κατάσταση, ιδιοκτήτρια έκτασης 13387 τετραγωνικών μέτρων, στην περιοχή της Καλαμίτσας, την έκταση που όλοι γνωρίζουμε. Διαβάζοντας την απόφαση, δημιουργούνται τα εξής ερωτηματικά. Η διοίκηση του Δήμου, ήδη από 21 Δεκεμβρίου του 2020, είχε λάβει τη συγκεκριμένη αγωγή που έκανε η ΕΤΑΔ. Άρα, για ποιο λόγο, κύριε Δήμαρχε, ενώ γνωρίζατε την αγωγή από το Δεκέμβριο του 2020, την αποκρύψατε ή δεν ενημερώσατε, αν θέλετε, το Δημοτικό Συμβούλιο ή, αν όχι, το Δημοτικό Συμβούλιο της Επικεφαλής. Επίσης, η συγκεκριμένη απόφαση δημοσιεύτηκε 25 Αυγούστου του 2021. Άρα, το δεύτερο ερώτημα, που ακτόματα μου γεννάτε με, είναι για ποιο λόγο, ενώ ήσασταν σε διαπραγμάτευση με την ΕΤΑ, και πριν ακόμα βγήκε η απόφαση και υπήρχε αυτή η κρομοδικία, ήσασταν σε αυτή τη διαπραγμάτευση, και, βάση περιπτώση, από τη στιγμή που δημοσιεύτηκε η απόφαση, γιατί, ενώ καλέσατε τους αρχηγούς, καταρχήν, στο γραφείο σας, δεν τους ενημέρωσατε για την απόφαση αυτή. Και, βέβαια, δεν θέλω, μη γιασετε να μου απαντήσατε ότι δεν την γνωρίζατε, ακόμα κι αν δεν σας είχε κοινοποιηθεί με δικαστικό επιμελητή, οφείλατε να ερευνήσετε αν είχε δημοσιευτεί η απόφαση και, σε συνέχεια, να προχωρήσετε σε οποιαδήποτε συνομελεία με της Επικεφαλής. Τα κυριότερα, όμως, ερωτήματα που μου δημιουργούνται, διαβάζοντας την απόφαση, κύριε Δήμα, είναι τα εξής. Σε αρκετά σημεία της απόφασης, διευκρινίζεται, λοιπόν, κάτι που έλεγα εδώ και πάρα πολύ καιρό, αλλά, δυστυχώς, εντάξει, δεν θέλω να κάνω χαρακτηρισμό, πώς ακούγατε τις διάφορες παρατηρήσεις που σας έκανα, αναφέρει, λοιπόν, ξεκάθαρα η απόφαση ότι η έκταση που είχε παραχωρηθεί με το βασιλικό διάδραμα του 69 στον πρώην αιώδ, είναι μια ειδαφική έκταση πλήν του υγεαλού, και αναφέρεται αυτό, μάλιστα, τουλάχιστον σε δύο σημεία της απόφασης. Και ενώ ξεκαθαρίζει η απόφαση ότι αυτό που είχε παραχωρηθεί στον πρώην αιώδ, ήταν πλήν του υγεαλού, γίνεται ειδική μνία στην απόφαση για την έκτηση, απ' τον Απρίλιο του 2013, που είχε κάνει η τεχνική υπηρεσία τότε του Δήμου Καβάλλας με τοπογραφικό που είχε συντάξει, το οποίο τοπογραφικό, συνειμένο με την έκτηση, είχε αποσταλεί στην εκδηματική υπηρεσία και επικυρώθηκε από την εκδηματική υπηρεσία Ιανουάριο του 2014. Και αυτό το τοπογραφικό το κάνει ειδική μνία η απόφαση. Και αναφέρεται λοιπόν ξεκάθαρα μέσα από την απόφαση του Δικαστηρίου ότι με τη μεταφορά οριογραμμής αιωγραμμής και παραλίας από τη στιγμή που τα κτίσματά, θα κάνω μία ειδικό σχολιασμό μετά, η έκταση εν πάση περιπτώσει αυτής δεν είναι πλέον στον Ιγέλο, αυτόματα η ΕΤΑ βγαίνεται ιδιοκτήτρια όχι μόνο των κτισμάτων και της έκτασης αυτής που βρίσκονται μέσα στην έκταση της συνολικήν των 13.387 ετραγωνικών μέτρων όπως είπα, αλλά ταυτόχρονα γίνεται ιδιοκτήτρια του πεζοδρομίου και καργικότερο όλων και μέρος της στενεύου του δρόμου. Άρα ταυτόχρονα κύριε Δήμαρχε δημιουργούνται λοιπόν τα ερωτηματικά πιο έντονα για ποιο λόγο δεν ενημερώσατε το Δημοτικό Συμβούλιο για την υποκρίση αγωγή και μάς περιπτώσει να σας πούμε και εμείς την άποψή μας πως θα μπορούσαμε να χειριστούμε και ως δήμος τη συγκεκριμένη αγωγή και βεβαίως για ποιο λόγο οι ισχυρισμοί του δήμου απορρίφθηκαν από το Δικαστήριο με αποτέλεσμα η ΕΤΑΒ πλέον να γίνεται ιδιοκτήτρια όλης αυτής της έκτασης και μέρος της στενεύου του δρόμου και του πεζοδρομίου. Και βεβαίως κύριε Δήμαρχε θέλω να σας ρωτήσω πέρα από το αυτονόητο που θεωρώ ότι θα δώσετε εντολή φυσικά στη νομική υπηρεσία του δήμου να ασκήσει ένθεση αν προτίθεστε να κάνετε και κάποια άλλη ενέργεια προκειμένου να εκδιώξουμε αν θέλετε μέσα σε παρέντισα εισαγωγικά βάζω το ρήμα την ΕΤΑΒ τη συγκεκριμένη έκταση ο Πασπαρανίδος Χάρη γιατί όχι και με μία άλλη πλέον αλλαγή επανατοδορισμό οριογραμμής Αιγαλού και παραλίας. Ευχαριστώ. Ο κύριος Γουνελάς. Καλησπέρα κι εγώ. Ήθελα να κάνω μία ερώτηση προς τον κύριο δήμαρχο. Στο προηγούμενο συμβούλιο του ΔΑΣ της Αλληλεγγύης υπόθηκε από τον... βασικά του Προπολογισμού για το 2022 δεν προπολογιζότανε επιπλέον χρήματα στο μισθολογικό κόστος για τους υπαλλήλους από το βοήθειασο σπίτι παρά μόνο φαινόταν ως επιχωρήγηση της ΕΤΑΑ. Σε ερώτηση προς τον κύριο Πρόεδρο απάντησε πως είτε γίνουνε από ορισμένου αορίστου χρόνου είτε όχι εφόσον θα συνεχίσουν να εργάζονται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα πληρώνονται... υπάρχει διαβιεβαίωση από την ΕΤΑΑ ότι θα πληρώνονται από την ΕΤΑΑ. Προκύπτουν δύο ερωτήματα. Το πρώτο ερώτημα είναι ότι εσείς βασικά εδώ και πόσο καιρό κύριε Δήμαρχε και η Διοίκηση μας έλεγε ότι θα αυξηθεί το μισθολογικό κόστος του Δήμου. Αν καταλαβαίνω καλά από την απάντηση του Προέδρου αυτό δεν συμβαίνει γιατί θα συνεχίζουν να πληρώνονται από την ΕΤΑΑ οι υπάλληλοι. Και το δεύτερο ερώτημα και εύλογα και η κυρία Παναγιουτίδη ως εκπρόσωπος των εργαζομένων ρώτησε τον κύριο Πρόεδρο είναι ότι σε λίγους μήνες υπάρχει ένα δικαστήριο τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς. Άρα και εκεί φαντάζομαι ότι θα συνεχίζουν οι εργαζόμενοι να πληρώνονται από το πρόγραμμα και όχι από το Δήμο. Επομένως, αφού θα συνεχίσουν να εργάζονται, να έχουν το ίδιο αντικείμενο, επομένως δεν χρειάζεται να μπει ο Δήμος σε κάποια δικαστική διαμάχη και ούτε να ασκήσει κάποια έφεση για την απόφαση που πρόκειται να βγει. Επομένως, θέλω να σας ρωτήσω αν υπάρχει τέτοια διαβεβαίωση εμπνετά ότι πάλι θα συνεχίσουν να πληρώνονται από το πρόγραμμα και αν η διαβεβαίωση αυτή είναι γραπτή ή απλά έγινε με ένα τηλεφώνημα. Το δεύτερο ερώτημα που ήθελα να κάνω έχει να κάνει με την Επιτροπή Επανάσύνδεσης Ελεκτρικού Ρεύματος σε Ευάλωτα Νοικοκυριά. Διάβασα στον τύπο ότι πλέον η κυβέρνηση δημιουργεί ένα τραψήφιο ή πενταψήφιο αριθμό αν θυμάμαι καλά, όπου όποιον του κόβεται το ρεύμα θα μπορεί να παίρνει τηλέφωνο και να επανασυνδέεται. Ήθελα λοιπόν να ρωτήσω αν έχει συνειδριάσει η Επιτροπή για το 2021 και αν γνωρίζετε πόσες αιτήσεις έχουν κατατεθεί και πόσες έχουν εγκριθεί. Το τρίτο ερώτημα που ήθελα να κάνω είναι για το γήπεδο του Σταυρού Αμυγδαλαιώνα. Ήθελα να ρωτήσω αν έχει λήξει η παραχώρηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προς το Δήμο για το συγκεκριμένο γήπεδο και αν έλειξε γιατί το αφήσατε να γίνει με αποτέλεσμα να ξαναπεράσει πίσω στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το τελευταίο και τελευταίο ερώτημα που θέλω να κάνω προς τον κύριο μου Βτζάκη, ο οποίος πλέον, αν και την προηγούμενη φορά του αρνιότανε, είναι μέλος της νέας διοίκησης της ΑΟΚΑΒΑΛΑ 1965. Ξεκινάει το πρωτάθλημα της ΒΤΕΕΝΚΙΙΣ. Αυτό σε ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Τελειώνω, συγγνώμη κύριε Πρόεδρε, για τον χρόνο. Τελειώνω. Και θα ήθελα να ρωτήσω, διαβάζοντας βέβαια και στον τύπο κάποια προβλήματα που υπάρχουν με τα δελτεία των ποδοσφαιριστών της ομάδας και αν τα δέχεται ή δεν τα δέχεται η ΕΠΟ και η ΣΥΠΕΡΛΙΚΔΙΟ, θα ήθελα να ρωτήσω ποια βήματα θα κάνει από εδώ και πέρα την ΠΑΕ. Και ένα σχόλιο πάνω σε αυτό και προς όλους. Θέλω να γνωρίζετε ότι ομάδες εκτός από επιχειρήσεις, γιατί πρόκειται πραγματικά για επιχειρήσεις, είναι και συναισθήματα. Θεωρώ απαράδεκτο για την ιστορία μιας ομάδας, και είναι μαύρη κηλίδα, να μην αγωνίστε σε κανένα πρωτάθλημα. Υπάρχουν φύλαθλοι και οπαδοί των ομάδων, οι οποίοι ακόμη και γάμα τοπικών έπεσαν οι ομάδες, θα ήταν αυτές. Υπάρχει ο Θανάσης, υπάρχει ο Παύλος, υπάρχει ο Παναγιώτης, υπάρχει ο Γιώργος, ο Χρήστος, ο Κώστας, που θα πήγαιναν να δουν την καβάλα ακόμη και με το τελευταίο οικισμό, ακόμη και με το τελευταίο καφενείο, αν έπεζε, και το θεωρώ απαράδεκτο να μην κατεβαίνεις σε κανένα πρωτάθλημα. Σας ευχαριστώ πολύ. Κύριε Χαλαϊδάκης. Εκτός πέρα, κύριε Πρόεδρε. Αρχήν και εγώ θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συλληπιτήρια για τον χαμό της κυρίας γεννηματάς, στην οικογένεια σου και τους οπαδούλους της. Επίσης, μιάς και βλέπω ότι συνδέθηκε, θα ήθελα να πω συγχαρητήρια και στον κύριο Δράκο για την επανεκλογή του Στυνώδε Καβάλας σε μια θέση που κατήκε και πριν. Και περνώντας στο θέμα των πετρελαιών, μιάς και ο χρόνος που έχω, αντιλαμβάνομαι ότι δεν μου δίνει δυνατότητα να εξηγήσω με λεπτομέρειες όλη αυτή την κατάσταση που βρίσκεται το κεφάλαιο πετρέλαια, γιατί ξέρετε εδώ τους τελευταίους μήνες υπάρχουν προβλήματα, άρα αναλυτικά δεν μπορώ να σας αναλύσω και να σας εξηγήσω. Βέβαια δεσμένουμε, ανά πάσα στιγμή, όποτε κρυφεί, η σκόπη μου ήταν η διοίκηση, είτε από το σώμα, να γίνει μια ειδική συζήτηση ή συνεδρία, σε πολύ ευχαρίσως να μιλήσω με λεπτομέρειες και να σας πω το κάθε τι που γίνεται. Μεταχωμένως την τελευταία βδομάδα και επειδή έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα ανησυχίας όπως η κυρία Τσανάκια και τις πάρα πολλοί συμπολίτες μας αλλά και οι συνάδελφοι μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο Ανησυχούν, θέλω να σας παραθέσω μερικά επιγραμματικά πράγματα για να σας πω γιατί δημιουργήθηκε όλο αυτό το κλίμα. Ενώ βρισκόμασταν στην τέταρτη εβδομάδα σταματήματος αιτήσιας συντήρησης των εγκαταστάσεων και ενώ την τέταρτη εβδομάδα προγραμματισμένα είχαμε ξεκινήσει την επαναλειτουργία των εγκαταστάσεων, την τετάρτη εντελώς απροειδοποιείται η εταιρεία προχώρησε στην απόλυση ακούσατε μάθατε όλοι, τους δύο συναδέρφων του Βαγγέλιου Παπά και του κοινικού διευθυντή του plan manager του κ. Ιωαννίδη για τους δικούς τους λόγους δείχνοντας εμάς κατά κάποιο τρόπο ότι αποφάσινε να σκληρύνει τη στάση της και να σεβαστούμε την επιλογή της που δεν είναι άλλη από να επιβάλλει το σχέδιο αναδιάθερωσης αυτή τη γαλέρα που η ίδια έκρινε να επιβάλλει σε εμάς. Εντελώς εφνίδια την πέμπτη και ενώ εμείς είχαμε κάνει συνέλεγμα το πρωί κόπηκε το αέριο στις εγκαταστάσεις του πετρελέων και ενώ με εντολή της διοίκησης, με εντολή δηλαδή των καινούριων του γενικού διευθυντή και της κ. Σάρδη της διευθύνων τασηβούλου της εταιρείας, κόπηκε το αέριο απροειδοποιήτα στις δικές μας εγκαταστάσεις και χωρίς συνεννόηση με τα κομμάτια της παραγωγής. Η τεχνική καταλαβαίνουν αυτομάτως αυτή ήταν μια κίνηση σαμποτάς, μια κίνηση αυτοκτονική, μια κίνηση που έθεται σε κίνδυνο πρώτα της ζωές μας και κατεπέκταση της εγκαταστάσεις και των περιβάλλων και την γύρω περιοχή. Δεν θα πω λεπτομέρειες, θα σας πω πολλά πράγματα, θα σας πω μόνο ότι χάρη στην εμπειρία, στην ψυχρεμία και στον επαγγελματισμό των συναδέλφων από την Παρασκευή το απόγευμα. Μέχρι την Κυριακή το πρωί η Καβάλα κινδύνεται. Ήτανε αναπάσα στιγμή στο έλεος των αποφάσεων της διοίκησης χωρίς να συννοηθεί με κανέναν και χωρίς να ενημερώσει κανέναν να προβεί σε μια τέτοια εγκληματική ενέργεια. Δεν γνώριζε ότι ήταν λειτουργία το εργοστάσιο, δεν θέλω να αναλυφθώ. Τώρα θα έχουν ενημερωθεί τα αρμόδια υπουργία, αυτό θα γίνει και προφορικό σήμερα. Από την Κυριακή το πρωί σας λέω είμαστε πάλι σε τάξη, τα φλέρ δεν θα σβήσουν, είμαστε σε ασφάλεια, διαχειριζόμαστε τις όποιες διαρροές είχαμε και τις όποιους αέριους ρύπους και τους όποιους υγρούς ρύπους ή το υγρό προϊόν που παράγουμε μέσα εκεί. Έχουμε κάποιο συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο που μπορούμε με ασφάλεια να λειτουργούμε το εργοστάσιο. Έχουμε έρθει σε επαφή σήμερα με τις αρμόδιες αρχές των υπουργίων, μας έχουν συμβουλεύσει τι θα κάνουμε. Θα γίνουν αυτά τις επόμενες μέρες. Θέλω να καθεσυχάσω και την κυρία Τσανάκα που ανησυχήσε αλλά και οποιονδήποτε άλλο άκουσε ή ό,τι κι αν άκουσε ή ό,τι κι αν έφτασε στα αυτιά του και ανησυχήσε. Υπήρχε κίνδυνος πραγματικά αλλά ευτυχώς το διαχειριστήκαμε και δεν θα επιτρέψουμε ποτέ καμία επιλογή της εταιρείας να θέσει σε κίνδυνο το περιβάλλον της πόλης μας και φυσικά πρώτα τις ζωές μας. Αντιλαμβάνεστε ότι πρώτη που κινδυνεύουμε είμαστε εμείς. Μπορεί κάποιοι διευθυντές να απάντησαν όταν οι φιστάμενοι τους είπαν ότι με αυτό που κάνατε πώς θα διαχειριστούμε διαρροές αέρειες ή ρήπους ή πετρέλαιο που υπάρχουν συγκαταστάσεις και να απάντησαν δεν με νοιάζει. Τους εργαζόμενους τους νοιάζει η καβάλα και δεν θα επιτρέψουμε κανέναν και κανενός την εντολή να ελλοποιηθεί ώστε να κινδυνεύσει η πόλη. Αυτά πολύ γενικά. Να είστε σίγουροι και εγώ κλείνω με αυτή τη φράση που είπε ο Βαγγέλιος Παπάς και πραγματικά είναι η ουσία για έναν άνθρωπο που τεχνικώς δεν μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει ξαφνικό κόψιμο του αερίου σε τέτοιες εγκαταστάσεις σε λειτουργία. Λέω ότι όσο ανάβουν οι πυρσοί δεν κινδυνεύει η καβάλα γιατί υπάρχει ενεργό το σύστημα, το κύκλωμα, να σας πω, το οποίο απορροφά τις όποιες διαρροές, τις όποιες πιέσεις στο όποιο αέριο η εταιρεία υπέλεγε να αφήσει την ατμόσφαιρα ή να κινδυνεύσει η πόλη. Αυτά γενικά για όποιες δύο λεπτομέρειες, κύριε Πρόεδρε, στη διάθεσή σας. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστώ, κύριε Κελαδράκη. Πραγματικά είναι ένα θέμα πολύ σοβαρό, τι θα πρέπει να ενημερωθούμε. Ο κύριος Καλβακίδης. Καλησπέρα και από μένα. Είχαμε δώσει ένα περιθώριο στους εμπλεκόμενους περίπου ενός ή ενάμιση μήνα για να αποφασίσουν. Έχουν περάσει πέντε μήνες και τι γίνεται με τον κανονισμό και ποια είναι η εξέλιξή του. Το επόμενο που θέλω να ρωτήσω είναι αν υπάρχει κάποια απόφαση, αν συζητείτε τελικά τι θα γίνει με την λαϊκή των γκρινίδων, όπου έχει παραμείνει στον πάγο το ζήτημα και γενικότερα είχε ανοίξει μια κουβέντα αλλά βλέπω ότι δεν γίνεται τίποτα. Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω αν από αυτούς από την Εταιρεία των Πετρελαιών υπήρχε κίνδυνο για την Καβάλα. Με το κλείσμα αερίου θα τους ζητήσουμε εξηγήσεις ως Δημοτικό Συμβούλιο γιατί πήραμε και κάποιες αποφάσεις και να μας δώσουν κάποιες εξηγήσεις γιατί βάλαμε σε κίνδυνο όχι μόνο τους εργαζόμενους γιατί προφανώς για τους εργαζόμενους δεν τους νοιάζει και το έχουν αποδείξει αυτό αλλά για αυτούς που κατοικούν στην Καβάλα. Και δεν θέλω να υποβαθμίσω τη ζωή των εργαζομένων γιατί αν ενδιαφερόταν για τη ζωή των εργαζομένων θα τους περιφερόταν έτσι. Θα ζητήσουμε έχουμε βγάλει ένα ψήφισμα. Θα ζητήσουμε κάποιες εξηγήσεις από τους κυρίως αυτούς. Ευχαριστώ. Κατεξέρεση θα δώσω τον λόγο στον κ. Παπαδόπουλο να ρωτήσει κάτι τον κ. Κελαϊδάκη. Σας ακούμε. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Ήθελα να ρωτήσω το εξής πέρα από το να αντιευκρινήσω στο συνάδελφο του κ. Καλπακίδη το Δημοτικό Συβούλιο Υδιωτικές Εταιρίες τώρα τι αποφάσεις να πάρουν να κάνουν. Να τους μαλώσουν, να τους υποδείξουν τι θα κάνουν. Δεν ξέρουν, δεν υπάρχουν νόμοι, δεν υπάρχουν υπηρεσίες. Αυτό το βάζω σαν αντιευκρινήση για να σταματήσει επιτέλους αυτή η καραμέλα μες στο Δημοτικό Συβούλιο. Θέλω να ρωτήσω το εξής. Η εταιρεία ανακοίνωσε την Παρασκευή, αν δεν κάνω λάθος, ότι οι εγκαταστάσεις τελούν έτσι που κατάλεψε από μέλη του σωματίου και η εταιρεία αναγκάστηκε, γιατί είναι ξέρετε ο νόμιμος διαχειριστής, έχει αποφασίσει και έχει ζητήσει να δεθούν να κοπεί η λειτουργία και επίσης για αυτόν τον λόγο το ότι να μπορέσει έτσι μέχρι που να αποκατασταθεί η νοημότητα και οι συνθήκες ασφάλειας. Αυτό το πράγμα, κύριε Κελαδάκη, απ' την ενημέρωση που μας κάνετε, ισχύουν όλα αυτά που λέει ο νόμιμος διαχειριστής που είναι η εταιρεία. Κύριε Κελαδάκη, αν μπορείτε να απαντήσετε σε ένα λεπτό μέσα. Βέβαια, κύριε Παπαδόπουλο, στην εισαγωγή είπατε ότι δεν πρέπει να σχολιάζουμε καν τις ιδιωτικές εταιρείες και μετά θα ζητάτε να τα συζητήσουμε. Πολύ γρήγορα, πολύ γρήγορα, κύριε Πρόεδρε, πολύ γρήγορα. Η ασφάλειά της πόλης είναι, με αυτήν την είναι να το ρωτώ γιατί πέρα το λόγο κύριε Κελαδάκη. Αυτή είναι, όχι κύριε Παπαδόπουλο, αυτή είναι η ανακοίνωση της εταιρείας. Αυτή είναι η εκδοχή που δίνει η εταιρεία για να καλύψει την εκκληματική ενέργεια που έκανε να κόψει εν λειτουργία το αέριο. Προσπαθεί όπως σε κάθε θέμα το τελευταίο τρίμινου να χρησιμοποιήσει μέσω ανακοινώσεων τη δικιά σας ευαισθησία είτε του οποιοδήποτε πολίτη, δημοσιογράφου, φορέα, να στρέψει αλλού δηλαδή την ουσία. Σας λέω ξανά, ασφάλεια σε ένα εργοστάσιο που λειτουργεί χωρίς αέριο δεν υπάρχει. Μεσβηστώ τον πυρσό και μπορεί να σας το βεβαιώσει ο οποιοδήποτε τεχνικός. Και για να μη με δείτε καχύποπτα εμένα θεωρώντας ότι εκπροσωπώ άλλα συμφέροντα ή προσπαθώ να αντιπαρατεθώ στις προθέσεις της εταιρείας, να εξηγηάνει την εταιρεία στα δύσκολα δρόμενα με 87 δολάρια το βαρέλι, αντιλαμβάνεστε ότι η εταιρεία σαν πρόθεση είχε από την ανακοίνωση αυτή να κρατήσει κλειστό το εργοστάσιο, όντας γκάς φρύ όμως και γκάς φρύ σημαίνει να μην υπάρχει αέριο καθόλου μέσα είτε όξινο είτε γλυκό, τεχνικοί όροι δεν ξέρω αν τους καταλαβαίνετε αλλά αν δεν τους καταλαβαίνετε ερωτήστε με περιπτέρου να σας το εξηγήσω, όπως ήμασταν πριν μια μισή εβδομάδα όταν κάναμε το σταμάτημα, ενώ εν λειτουργία όλη αυτή η πρόθεση είναι απλά γελία, είναι αποάσχετος αυτή η εντολή, γιατί οι διευθυντές που δώσαν αυτή την εντολή όταν τα φλέρ ανάβουν από τη Δευτέρα να δίνουν εντολή την πέμπτη να κοπεί το αέριο είναι μόνο άσχετοι. Δεν είναι γνώστες για πετρέλο είναι ό,τι άλλο θέλετε αλλά είναι άσχετοι. Ρωτήστε και τον σύμβουλό σας τον κύριο Λαζαρίδη που δουλεύει σε βιομηχανία τι σημαίνει η λειτουργία σε ένα εργοστάσιο να κόβει στο αέριο. Ανυφίσταται τρόπος ασφαλείας. Άρα στην ανακοίνωσή της η εταιρεία επικαλείται ότι πήγε με δικές της ενέργειες να προστατεύσει τους εργαζόμενους και οι κακοί εργαζόμενοι δημιουργήσαν ανασφαλεί συνδίκες. Δηλαδή θα τρελαδούμε. Δεν θέλω να το αναλύσω άλλο. Σας είπα κύριε Παπαδόπουλε μην ανησυχείτε όσο ανάβει ο πυρσός δεν κινδυνεύεται ούτε εσείς ούτε κανείς. Πριν κινδυνεύσετε εσείς εγώ θα έχω πεθάνει από τις ενέργειες, τις ανασφαλείς συνδίκες που εγώ λέει η εταιρεία ότι δημιούργησα. Εγώ πρώτα θα έχω πεθάνει και μετά θα κινδυνεύσετε εσείς κύριε Παπαδόπουλε. Κύριε Κελαϊδάκη. Έκλεισαν κύριε Πρόεδρε. Συγγνώμη. Κύριε Πρόεδρε με συγχωρείτε. Παρακαλώ. Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω τον όρο εμπιπροσωπικού αλλά έχω την εντύπωση και αν θυμάμαι καλά ήρθαν εκπρόσωποι της εταιρείας στο Δημοτικό Συμβούλιο απαντώ στον κύριο Παπαδόπουλο και αν θέλετε να σας απαντήσει και εκ μέρους της εταιρείας. Κύριε Κελαϊδάκη. 10 δευτερόλεπτα κύριε Πρόεδρε. Λοιπόν, ήρθαν εκπρόσωποι της εταιρείας και μας είπανε ότι το εργοστάσιο λειτουργεί με ασφάλεια και θα λειτουργεί με ασφάλεια. Εδώ από αυτά που ακούμε δημιουργούνται καταστάσεις οι οποίες δείχνουν ότι δεν λειτουργεί το εργοστάσιο με ασφάλεια και τις καραμέλες και τις πιπερίτσες και όλα αυτά τα γλυκά δεν νομίζω ότι είναι για το Δημοτικό Συμβούλιο. Λοιπόν, αν μπορεί ο κύριος Παπαδόπουλος να μας απαντήσει εκ μέρους της εταιρείας. Κύριε Καλπακίδη, παρακαλώ. Ζητάω να αρθεί η εταιρεία και να μας απαντήσει. Κύριε Καλπακίδη, παρακαλώ. Ο κύριος Παπαδόπουλος έκανε μια ερώτηση, απάντησε ο κύριος Κελαϊδάκης, αλίμονο, έχουμε και νόμους, έχουμε και αρχές που μπορούν να κρίνουν αν λειτουργεί σωστά ένα εργοστάσιο ή όχι. Δεν είναι δικά μας δουλειά και είναι πολύ ευαίσθητες οι υπηρεσίες που ασχολούνται με τα περιβαλλοντικά θέματα. Κύριε Πρόεδρε και πριν, και συγγνώμη για τη διακοπή, στην πρώτη μου τοποθέτηση ότι έχουμε απεθυθεί στους αρμόδιους φορείς και στα αρμόδια υπουργεία. Τώρα αν αυτό δεν κάλυψε τον κύριο Παπαδόπουλο... Κάνε καλά τη δουλειά σας, θα φανεί το αποτέλεσμα. Κύριε Πρόεδρε, συγγνώμη. Όχι, όχι, κύριε Παπαδόπουλο. Να έρθει η οποιαδήποτε εταιρεία, δεν έχω πρόβλημα. Μη παραρμηνεύουν τα λόγια μου. Υπάρχει να τελεί υποκατάληψη αυτή η εταιρεία από τους εργαζόμενους, ισχύει ή όχι. Ναι ή όχι. Κυρίε Παπαδόπουλο και το έχουμε απαντήσει αυτό κατά κόρο. Η εγκατάσταση ποτέ δεν τελούσε υποεγκατάληψη. Είστε σε αυτήν την πιπίλα της εταιρείας που θέλετε να αναμασίσετε, σας λέω ότι εκπρόσωποι της εταιρείας και στελέχης της εταιρείας καθόλου τη διάρκεια του shutdown ήταν μέσα και εργαζόταν κανονικά, πριν το shutdown πραγματοποιήθηκε η φόρτωση με στελέχη της εταιρείας και οι μόνοι που δεν τους επιτράπηκε η ένταση είσοδος ήταν οι δύο εκπρόσωποι της εταιρείας που σχεδίασαν και δώσαν τις εκκληματικές εντολές εναντίον των ζών μας. Γιατί αν σας ενδιαφέρει εσάς κάτι είναι αν οι εργαζόμενοι που απ' τις 4 Αυγούστου δουλεύουν με συνεχόμενα 12 ώρα αντέξουν να είναι εντάξει υποχρεώσεις τους. Λοιπόν κύριε Κελαϊδάκη ευχαριστούμε. Ανατομένες άλλη φορά περισσότερα. Ευχαριστούμε κύριε Κελαϊδάκη, εγώ θα άθελα να κρατήσει το σώμα τα 87 δολάρια το βαρέλι. Κύριε Δήμαρχε έχετε τον λόγο. 87,5 κύριε Πρόεδρε, 87,5 και πετρέλαιο δεν αφήνουν να βγει. Δεν σας άκουσα κύριε Παπά. 87,5 το πετρέλαιο και πετρέλαιο δεν βγαίνει. Τι παιχνίδια παίζονται. Θα γίνουν κλέφτες αυτοί ρε παιδιά, κρίμα θέλω να βγάλουν. Τώρα που φέραμε τις βάσεις πρέπει να έχουν ευθυνό πετρέλαιο. Γιατί σας κακοπένεται. Κύριε Δήμαρχε. Θα ξεκινήσω λίγο από αυτά που είπε ο κύριος Παπαδόπουλος για το κλειστό κολυμβητήριο. Οπότε καταθέσαμε τα δικαιολογικά γιατί αφήσαμε χωρίς άδεια κτλ κτλ. Η κολυμβητική δεξαμενή κύριε Παπαδόπουλ, η άδεια της κολυμβητικής δεξαμενής. Καταρχήν υπάρχουν δύο άδειες. Είναι η άδεια του κολυμβητηρίου και η άδεια της κολυμβητικής δεξαμενής. Η άδεια του κολυμβητηρίου ανανεώνεται συνεχώς κάθε χρόνο με παρατάσεις τις οποίες δίνει το κράτος διότι πρέπει να τηρούνται κάποια δεδομένα. Όπως καταλαβαίνετε στη δική μας περίπτωση κάποια πράγματα δεν μπορούν να τηρηθούν. Όπως είναι η στέγη και το νερό το οποίο βάζει. Αυτό όμως πολύ σύντομα θα λυθεί. Στην καινούργια δηλαδή προς το καλοκαίρι θα αποκατασταθεί η στέγη. Οπότε πλέον δεν θα υπάρχει πρόβλημα στο κλειστό του κολυμβητηρίου. Παρ' όλα αυτά όμως η άδεια του κλειστού κολυμβητηρίου ισχύει. Πάμε τώρα στην άδεια της κολυμβητικής δεξαμενής. Η οποία είχε λήξει το 2015 και έκτοτε δεν ανανεώθηκε. Εγώ δεν λέω ότι φταί η προηγούμενη διοίκηση και εμείς έτσι το πήραμε και δεν το κάναμε. Ήταν κάτι που προφανώς κανείς από τη στιγμή που υπήρχε η άδεια του κολυμβητηρίου δεν θεωρούσε ότι έπρεπε να υπάρχει και άδεια κολυμβητικής δεξαμενής. Επειδή όμως υπάρχουν πάρα πολύ καλοθελητές και τέλος πάντων πολύ καλοί καβαλιώτες. Κάποιοι κάνανε καταγγελία στη διεύθυνση υγείας ότι η κολυμβητική δεξαμενή δεν έχει άδεια. Έτσι λοιπόν ήρθε, σφραγίστηκε πράγματι το κολυμβητήριο προς το τέλος του διουλίου. Από εκεί και πέρα έπρεπε να γίνουν όλες αυτές οι ενέργειες οι οποίες χρειαζόταν για να μπορέσει να πάρει την άδεια η κολυμβητική δεξαμενή. Από τις προϋποθέσεις οι οποίες υπήρχαν οι οποίες πιστέψτε με ήταν πολλές δηλαδή πέρα από τους ναυαγωσόστες οι οποίοι έπρεπε να υπάρχουν και δεν υπήρχαν εκείνο το διάστημα αποζητούσαν διάφορα πράγματα από φωτομετρική μελέτη του κολυμβητηρίου εάν ανανεώνεται το νερό και σε τι χρόνο ανανεώνεται και τα λοιπά για να μη σας ζαλίζω. Όλα αυτά λοιπόν γίνανε. Αν υπήρχε καθυστέρηση λίγο μετράει κύριε Παπαδόπουλε. Αυτό που μετράει είναι ότι το κολυμβητήριο άνοιξε, λειτουργεί πάρα πολύ καλά. Προχθές που ήρθε η κολυμβητική επιτροπή έμεινε ενθουσιασμένη από το κολυμβητήριο και αυτό φυσικά οφείλεται σε αυτούς που το πρωτοσχεδιάσανε και το φτιάξανε και σε όσους το συντηρούνε τόσα χρόνια. Και θα το συντηρούμε και θα γίνει ακόμα και πιο αποδοτικό με τις ενεργειακές αναπαθμίσεις οι οποίες θα γίνουν. Τώρα, τα υπόλοιπα, εδώ υπάρχουν πόλεις που δεν έχουν καθόλου κολυμβητήριο, ξέρετε, τα έχουν κλειστά τα κολυμβητήριά τους και τώρα προσπαθούν να πάρουν κάποιες άνδειες μήπως και τα λειτουργήσουν. Άρα λοιπόν το αν καθυστέρησε μία ή δύο εβδομάδες λίγο μετράει κύριε Παπαδόπουλε. Σημασία έχει το αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα είναι ότι αυτή τη στιγμή, διότι προχθές πήγατε και φωτογραφίζατε κιόλας, οπότε θα καταλάβατε ότι το κολυμβητήριο είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Τώρα, το τι συζητήσαμε με τον ΟΘΑΚ με τις παραφορήσεις, διότι όλα αυτά που ακούστηκαν, ούτε είπαμε, θα σας παραφορήσουμε το κλειστό και θα αναλάβετε εσείς τα έξοδο. Δηλαδή, πετρέλαια, ρεύματα και τα λοιπά είναι για γέλια. Δεν ξέρω πώς σας το μεταφέρανε. Αυτοί που σας το μεταφέρανε, εάν σας το μεταφέρανε από τον ΟΘΑΚ, μάλλον δεν ακούσανε τι λέγαμε, τι συζητούσαμε. Αυτό που σκεφτόμασταν, όπως το σκεφτόμαστε και σε όλα τα γήπεδα, ο δήμος σταδιακά πρέπει να αρχίζει να απεμπλέκεται από αυτήν την ιστορία. Δίνοντας φυσικά κάποια πράγματα στους συλλόγους, αλλά πρέπει όμως να αρχίσουν όπως κάνουνε στην δημοτική ενόητα των Φιλίππον με τα γήπεδα, το ίδιο θα μάθουνε να κάνουνε και τα γήπεδα στην Καβάλα. Δεν είναι άλλος θεός εκεί και άλλος θεός εδώ. Το ίδιο πράγμα λοιπόν συμβαίνει και με το κολυμβητήριο. Είπαμε να εξετάσουμε, να αναλάβουνε αυτό που πληρώνανε σε εμάς, να μην το πληρώνουνε και να αναλάβουνε κάποια έξοδο τα οποία θα τα δούμε, δηλαδή να υπάρχει κάποια καθαρίστρια και το βασικότερο να μπορούν να υπάρχουν οι ναυαβοσώστες για το κοινό. Αυτά λοιπόν είναι προσεξένταση. Αυτό υπόθηκε τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Για την αξιοποίηση του πρωτοδικίου, γιατί δεν ήρθαμε σε επαφή με το ΔΥΠΑΕ ή γιατί δεν πήγα στην συνάντηση προφθές. Εδώ και πάρα πολύ καιρό συζητάμε με την ΕΤΑΔ για το θέμα του πρωτοδικίου. Και μάλιστα πριν από τρεις εβδομάδες περίπου μου ζητήσανε και τα σχέδια τα οποία τα έχουμε στείλει και πολύ σύντομα θα έφυγε η πρόταση της ΕΤΑΔ για την παραχώρηση του πρωτοδικίου. Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν στον πρωτοδικίο. Δηλαδή οι παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν. Γιατί δεν ήρθα σε επαφή με το... Καταρχήν γιατί δεν πήγα στη συνάντηση. Δεν πήγα στη συνάντηση διότι δεν ήταν κάτι που αφορούσε τον κ. Αντονιάδη, τον κ. Αντιπεριφεριάχη. Ο κ. Αντιπεριάχης πρέπει να μείνει σε αυτά που τον αφορούν. Αυτά που αφορούνε την πόλη δεν είναι δική του δουλειά. Και ενώ του το είπα, ενώ συζητήσαμε, του είπα μην την κάνεις διότι είμαστε σε επαφή, παρόλα αυτά θεώρησε καλό να το κάνει. Αυτός ήταν ο λόγος λοιπόν που δεν πήγα στη συνάντηση, στη συνάντηση αυτή. Όσο για το ΔΥΠΑΕ φυσικά και δεν συμφωνώ. Το ΔΥΠΑΕ έχει επάνω εγκαταστάσεις. Έχει γραφία, έχει επάνω αφηθέατρα. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να γίνονται αυτή η δικαιολογία, ότι έρχονται οι γονείς για να δουν την ορκομοσία των παιδιών τους και να είναι μέσα στην Καβάλα για να δουν την πόλη και να μην είναι επάνω. Ούτως ή άλλως τα παιδιά τους είναι 4 και 5 χρόνια εδώ. Έχουν δει την Καβάλα και την έχουν δει πολύ καλά. Η δικαιολογία ότι θα κάνουν εκβηλώσεις σύλλογοι και ελάτε σύλλογοι να κάνετε εκβηλώσεις εμάς και αυτό δεν με βρίσκει σύμφωνο. Το ίδιο πράγμα λοιπόν μπορεί να κάνει και ο Δήμος όταν αξιοποιηθεί το πρωτοδικείο. Να είστε σίγουροι, κύριε Παπαμπέ, που λέει ότι όταν είναι να αποφασίσουμε την χρήση, ότι αυτό θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο. Για το Κοσμόπολης. Ποιοι αποφάσισαν για τα μπάνερ και τα λοιπά. Λοιπόν, θέλω να σας πω ότι, διότι έχετε μια, δεν ξέρω, το πρόβλημά σας είναι να μην γίνουμε Παρίσι, διότι κάπου αναφερθήκατε ότι θέλουν να μας κάνουν Παρίσι. Μακάρι να γινόμασταν Παρίσι, κύριε Παπαδόπουλε. Αλλά αργούμε πολύ στο να φτάσουμε να γίνουμε, έστω να αγγίξουμε μια συνοικία του Παρισιού. Τα οποία αποφάσισαν για τα μπάνερ, αυτοί οι οποίοι σχεδιάζουν το Κοσμόπολης, αποφάσισαν και για τα μπάνερ. Μέσα στο κόστο, στο οποίο υπάρχει, έχει προϋπολογιστεί για το Κοσμόπολης, είναι και τα έξοδα αυτών των μπάνερ. Τώρα, το που γίνανε και τα λοιπά, μπορείτε να κάνετε μια ερώτηση και να υποβάλετε ερώτηση στον κύριο στην Δημοφέλεια. Έχετε μέρος του Δικαιητικού Συμβουλίου, για να σας απαντήσουν τις λεπτομέρειες, πόσο κοστίσανε, πού γίνανε και όλα αυτά. Λοιπόν, κύριε Παπα, για τη στέγη του κλειστού θα σας απαντήσει ο κύριος Ιακοβίδης. Όχι, νομίζω, είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Θα σας τα πει, όμως, ο κύριος Ιακοβίδης. Κύριε Πορτόλια, νομίζω ότι τοποθετήθηκα ως προς την συγχώνευση των τιμήματων. Είναι κάτι το οποίο δεν με βρίσκει σύμφωνο και θεωρώ ότι όλοι οι συνάδελφοι, για να μην όμως προκαταλαμβάνω κανέναν, ότι, τέλος πάντων, οι περισσότεροι είμαστε σύμφωνοι μάλλον δεν είμαστε σύμφωνοι σε αυτήν την ενέργεια. Τώρα, για τη θέση που λέτε να πάρουμε για τους Αμερικάνους και τις βάσεις οι οποίες έχουν εκείνοι, θα σας πω, πολύ καλά το είπατε, ότι είναι θέμα, καταρχήν, εθνικής ασφάλειας. Το είπατε ότι θα το χρησιμοποιήσουμε σαν δικαιολογία, αλλά είναι, όμως, και η πραγματικότητα. Ότι το θέμα των Αμερικάνων είναι θέμα πλέον εθνικής ασφάλειας. Το ότι, εάν χίσαμε το αίμα μας με τους Αμερικάνους, ευτυχώς σε κάποιες περιπτώσεις, χίσαμε το αίμα μας με τους Αμερικάνους. Διότι, αλλιώς, θα ήμασταν σαν τη Βουλγαρία. Ή θα ήμασταν σαν την Αλβανία, δεν ξέρω πώς θα ήμασταν. Εδώ και 30 χρόνια αυτό που σε σηχειώνει δεν υπάρχει. Η Βουλγαρία κράτησε το καθεστώς 45 χρόνια και από τότε περάσανε 30. Τι είναι αυτά που λες, ρε παιδί μου. Εγώ τώρα τι είναι αυτά που λέω. Εσύ μου λες ότι για τους Αμερικάνους και για το αίμα που χίσανε και όλα αυτά. Ναι, θα χίσουμε αίμα για όνομα του Θεού. Λοιπόν, καταρχήν δε χίθηκε αίμα. Ότι έχουνε πολεμήσει ή, τέλος πάντων, έχουνε λάβει μέρος σε επιχειρήσεις, έχουνε γίνει. Από ό,τι ξέρω, στο Αυγανιστάν, τουλάχιστον, δεν χίθηκε αίμα. Ότι αν ήμασταν κινδυνεύει ο λαός, νομίζω ότι δεν κινδυνεύει. Και ίσα-ίσα, που αυτό που γίνεται στην Αλεξανδρούπολη αυτή τη στιγμή είναι προσώφελος της Ελλάδος. Και είναι προσώφελος της Ελλάδος με όλα αυτά που παρακολουθούμε και γίνονται με την Τουρκία. Διότι, ξέρετε, το θέμα της Τουρκίας δεν τελειώνει εδώ. Μπορεί να πέσει ο Ερντογάν, αλλά να ξέρετε ότι οι άλλοι που θα έρθουν θα είναι χειρότεροι από τον Ερντογάν. Θα είναι χειρότεροι εθνικιστές. Οπότε, καλό είναι, λοιπόν, να υπάρχουν όλες αυτές οι συμμαχίες. Όσο για τα αντίμετρα με την Ρωσία, δεν νομίζω ότι κινδυνεύει να γίνει πλέον παγκόσμιος πόλεμος μεταξύ Αμερικής και Ρωσίας. Και δεν νομίζω ότι το πρόβλημά μας είναι αυτό τη στιγμή αυτή. Για την καταδίκη του φασισμού στα σχολεία σίγουρα το καταδικάζουμε. Δεν μπορεί να γίνονται αυτά τα επεισόδια στα σχολεία και μάλιστα από παιδιά τα οποία παρακινούνται από τις κλίκες αυτές της Χρυσής Αυγής και των Φασιστών και να δημιουργούν όλα αυτά τα προβλήματα. Όσο για την καταδίκη του συναδέλφου μας, νομίζω ότι κύριε Ποτόλια είστε άδικος. Διότι ο κύριος Βοριατζής έχει αποδείξει, όνομα δεν είπατε μεν, αλλά αυτό εννοούσατε, ο κύριος Βοριατζής έχει αποδείξει με τις θέσεις του ότι αμήν τι άλλο παρά ακραίος είναι. Εάν τώρα κάποιοι έχουμε τα πιστεύω μας, είναι πιστεύω μας. Δεν μπορούμε να καταδικαστούμε για αυτά. Αρκεί αυτά τα πιστεύω να μην είναι εισβάρος του λαού. Και ξαφό που λέει για τα μέτρα της ατομικής προστασίας, σας είπα και την προηγούμενη φορά ότι αρκετά έχουν δοθεί. Δεν ξέρω αν δεν έχουν δοθεί όλα αυτή τη στιγμή, για να μη σας λέω πράγματα τα οποία δεν ισχύουν. Αλλά νομίζω όμως ότι αυτά που έπρεπε να δοθούνε, έχουν δοθεί. Τώρα και μάλιστα ποιος είναι ο καημός σας που η κυρία, η πρόεδρος των καθαριστειριών βγήκε και με ευχαρίστησε, μπορείτε να ρωτήσετε την ίδια γιατί με ευχαρίστησε. Για το λογισμικό θα σας απαντήσει ο κύριος Προμούσας. Για δαγκλή και κλή του, εάν ξέρει ο κύριος Σιακοβίδης. Αλλά εδώ καταλαβαίνω ότι έχετε πάρει αποφάσεις όταν ήμουν αντιδήμαρχος και αρχίζετε να σκουνάτε στον αέρα. Που να θυμάμαι εγώ τώρα σαν αντιδήμαρχος γιατί παρθήκανε αυτές οι αποφάσεις και μάλιστα αποφάσεις οι οποίες παίρνονται από την Επιτροπή Κυκλοφοριακού Ελέγχου. Για την Αλεξανδρούπολη, ότι πήρε τρία εκατομμύρια για παιδικές καρές, δεν ξέρω από ποιο πρόγραμμα τα πήρε, αν ήταν φυκά του χρήματα, αν το είχε μάλιστα ανέκο προτεραιότητας στο Αντώνης Τρίτσις, πάντως από έργο του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας δεν πήρε αυτά τα χρήματα. Και υποθέτω ούτε και από το Φιλόδημος. Αυτά λοιπόν που έχουν γίνει στις παιδικές χαρές είναι το έργο το οποίο είχε και οι 200.000, δεν είναι κύριε Δακωνάκη, ήταν από το έργο στο Φιλόδημος το οποίο ολοκληρώνονται τώρα, θα μου πείτε μετά από δύο χρόνια τώρα ολοκληρώνονται. Ναι τώρα ολοκληρώνονται διότι από το Φιλόδημος είχαν αγοραστεί τα παιχνίδια και έπρεπε οι εγκαταστάσεις να γίνουν από τον δήμο. Είναι η αλήθεια ότι κύριε Δακωνάκη αλλιώς προγραμμάτιζε με άλλο έργο να γίνουν τα έργα αυτά οικοδομής, εμείς θεωρήσαμε ότι με τα χρήματα που είχαμε τότε έπρεπε να φτιάξει με την είσοδο της σε πόλης και τώρα λοιπόν ολοκληρώνονται, ήδη σχεδόν ολοκληρώνονται της Παναγίας και έχει μείνει ακόμα μια παιδική χαρά. Επίσης βγαίνει στον αέρα τώρα ένα άλλο πρόγραμμα πάλι 200.000 ευρώ το οποίο αφορά τις παιδικές χαρές και είναι οι παιδικές χαρές οι οποίες πένουν, είναι πέντε στο σύνολο και με αυτό κλείνουμε αυτή τη φορά όμως είναι και εγκατάσταση αλλά και τα παιχνίδια μαζί. Αφορά λοιπόν με αυτές τις παιδικές χαρές κλείνουμε πλέον από όλες τις κοινότητες της δημοτικής ενότητας των Φιλίππον. Και στο τεχνικό πρόγραμμα που και αυτό θα βγει στον αέρα εντός των ημερών υπάρχουν άλλες 100.000 τα οποία είναι με χρήματα του Δήμου για να γίνει μια παιδική χαρά στο Σταυρό, μια παιδική χαρά στον Άγιο Γιώργη και νομίζω ότι εδώ στην Καβάλα και ακόμα μια που δεν θυμάμαι αυτή τη στιγμή για ποια είναι. Και παράλληλα είναι έκτιμες οι μελέτες για 17 παιδικές χαρές ούτως ώστε με το οποίο θα βγαίνουνε προγράμματα να μπορούμε να τα εντάσουμε για να αυτήσουμε τις παιδικές χαρές μέσα στην πόλη. Ετοιμότητα για την πολιτική προστασία θα σας απαντήσει ο κ. Σταυρίρης. Λοιπόν, για την καλαμίτσα, για την αγωγή που κατατέθηκε θα σας ενημερώσω συγκεκριμένως συνολικά, γιατί περίπου την ίδια ερώτηση έχει κάνει και η κυρία Ιωσφύδου. Για τις καθυστερήσεις του Αντώνης Τρίτης, αυτό που υπόθηκε στην Κέδε είναι ότι το Αντώνης Τρίτης ξεκίνησε με ενάμιση, ο οποίος Παπαδόπιλος ήταν εκεί, εξάλληλου και θα με διορθώσει ή θα με συμπληρώσει σε κάτι απ' αυτό, ξεκίνησε με ενάμιση δις του Αντώνης Τρίτης. Τα έργα τα οποία κατατέθηκαν από όλους τους δίμους ήταν τις τάξεις των 6,5 δις και βάζει το κράτος, τουλάχιστον είπε από τον προϋπολογισμό, άλλο 1,5 δις, οπότε πάμε περίπου στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Για τον λόγο λοιπόν αυτό, αυτό που είπανε, είναι ότι καταρχήν υπάρχει ένα πλαφόν για τους δίμους, ανάλογα με τον πληθυσμό τους. Και εμείς με τον πληθυσμό που έχουμε είμαστε στα 22 εκατομμύρια. Αυτό το οποίο προσπαθούμε αυτή τη στιγμή είναι να βγάλουμε απ' το πλαφόν μας το πρώτο έργο, το οποίο είχε ενταχθεί τότε επεισοδορικάκου στο Φιλόδημος 1 και αφορούσε το εμβληματικό έργο αυτό της ίδρυψης με το οποίο κλείναμε, με το οποίο βάζουμε μάλλον την ίδρυψη στο περιγειάλι, κλείνουμε 4.000 συνδέσεις σε όλο τον δημο, οπότε πλέον να λειτουργεί όλο το δίκτυο και όπου δεν υπάρχει πλέον καινούριο δίκτυο συμπληρώνεται με αυτό το μεγάλο έργο. Άρα λοιπόν αυτή τη στιγμή απ' τα 22 εκατομμύρια, τα 14 περίπου εκατομμύρια τα έχουμε ήδη υποβάλει, ο διαγωνισμός θα γίνει, οπότε μάλλον ο διαγωνισμός έγινε και είναι για έλεγχο. Συνεπώς απ' την έκτοση την οποία έχουμε πάρει έχουμε φτάσει στα 9 εκατομμύρια. Άρα τα υπόλοιπα χρήματα που έχουμε, με τα υπόλοιπα χρήματα τα οποία έχουμε, θα γίνουν τα έργα τα οποία έχουμε βάλει σε προτεραιότητα. Το πρώτο έργο το οποίο έχουμε βάλει σε προτεραιότητα είναι το οποίο είναι 6 εκατομμυρίων, είναι ένα έργο 6 εκατομμυρίων και είναι η αντικατάσταση του δικτύου στις κριμίδες, διότι το δίκτυο είναι παλιό, με διάφορες ολινώσεις και έτσι λοιπόν πρέπει και αυτό να τον καταστήσουν. Για παυρομολόγια τα εστιμερινά θα μας σηκεί ο κύριος Ιακοβίδη αν ξέρει γι' αυτό. Κύριε Καλανταρίδη, νομίζω ότι στο άλλο Δημοτικό Συμβούλιο θα έρθει προς συζήτηση το θέμα, το να κηρύξουμε επί τιμό δημό, ότι τον πρώην δήμαρχο τη συνειδευέρνει στον κύριο Μάλι, διότι πράγματι η συνησφορά του στην πόλη και στα κοινά, μάλλον στην αδελφοποίηση και στην αντιμετώπιση του δήμου μας ήταν παραπάνω από καλή. Έτσι λοιπόν οφείλουμε και αν συμφωνείτε φυσικά... Και ο δήμαρχος είναι πρώην, είναι καινήτη. Όχι, όχι, είναι πρώην, έχει φύγει, δηλαδή δεν κατέβηκε σ' αυτές τις εκλογές. Και από ό,τι ακούγεται, από ό,τι μου είπε δηλαδή και ο κύριος Σόμνως, υπάρχει περίπτωση να τον δούμε κάπου να τον υπορριβοποιήσει και όλα στον καινούριος, αν αναλάβει την πρωθυπουργία, πώς θα λένε, ο καινούριος, αυτός που βγήκε πρώτος, τέλος πάντως, στις εκλογές της Γερμανίας. Λοιπόν, έργο ύδευσης του Αμυγδαλεώνα, λοιπόν θα σας απαντήσει και ο κύριος Χρόνης, διότι αυτή τη στιγμή είναι στη βία. Αυτό όμως που έχω να σας πω είναι ότι τάγματι υπάρχει καθυστέρηση στο έργο, έχουμε στείλει ειδική πρόσκληση ούτως ώστε να ξεκινήσει, αλλιώς εάν δεν ξεκινήσει, παρότι αυτός λέει ότι θα έρχονται τα μηχανήματα, εάν όμως δεν ξεκινήσει στο χρόνο που έχουμε βάλει, θα το κηρύξουμε έκτοτο. Για το έργο στο Πολυστήλο και το Δάτο, αυτό το είχαμε στείλει να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ της περιφέρειας, όπως και στο Ζυγό. Από τα δύο αυτά έργα, το Πολυστήλο Δάτο και το Ζυγό, αυτό που εγκρίθηκε είναι του Ζυγού. Και αυτό διότι από ό,τι καταλαβαίνω η περιφέρεια είχε πολλές πετήσεις για έργα, τα χρήματα που είχε ήταν περιορισμένα και έτσι με κάποιες ιδιολογίες, τις οποίες φυσικά και με το Καινούριο ΕΣΠΑ θα διορθωθούν, ούτως ώστε το έργο του Πολυστήλου Δάτου να μπει στο Καινούριο ΕΣΠΑ. Το Ζυγό όμως θα ενταχθεί και θα ανακοινωθεί. Για το έργο στο Κυριστό Κουταμηδαλαιώνα, πράγματι αυτή τη στιγμή δεν δουλεύει κανένας, διότι υπάρχουν καινούργιες τιμές και καταλαβαίνετε ότι στην φάση αυτή, ο εργολάβος μέχρι να εγκριθούν μπορεί να μην δουλέπει. Οπότε η καθυστέρηση που υπάρχει είναι αυτή στη στιγμή, όσο αυτή τη στιγμή περιμένουμε από την περιφέρεια να εγκρίνει τα πρωτόκολλα νέο τιμών τα οποία έχουμε στείλει. Λέω ότι οι πρωτοκοπτώσεις έχουν δημιουργήσει ορίγματα. Δεν ξέρω πού αναφέρεις ότι έχουν δημιουργήσει ορίγματα. Σύμφωνα όμως, πράγματι οι δρόμοι μας δεν είναι σε πολλή κατάσταση. Και αυτό το ξέρετε κύριε Καλανταρίτη, διότι και εσείς υπήρχε αυτή τη διοίκηση, και δεν το λέω με κακό, πιστέψτε με. Το αλήθεια να σας πω ότι είναι ένα χρόνιο πρόβλημα του δήμου και μάλιστα όσο τα χρήματα είναι αυτά που υπάρχουν, θα υπάρχουν όλα αυτά τα παράπονα, διότι μπορεί να υπάρχουν λακούμες πράγματι. Εσείς ξέρετε πολύ καλά ότι υπάρχουν συγκινότητες οι οποίες ακόμη τα σπίτια είναι σε χωματόδρομους και οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι σε άσφαλτο. Και ελπίζουμε, ετοιμαζόμαστε αυτή τη στιγμή, ούτως ώστε με το ΕΣΠΑ, διότι μας είπαν ότι στο καινούριο ΕΣΠΑ θα υπάρχουν οδοποιείες για αποκατάστασης επικίνδυνων οδοποιείας, οπότε θέλω να πιστεύω ότι πολλά από αυτά θα διορθωθούν. Παρ' όλα αυτά, αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάποια έργα, έχουν βγει για την Καβάλα, νομίζω ήταν 200.000 με την έκπτωση πήγε στις 110.000 και για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τέτοιες βλάβες οι οποίες υπάρχουν στους δρόμους. Το ίδιο πράγμα συμβαίνει, θα συμβεί και στην δημοτική ενόητα των Φιλίππων, στους οποίους ξέρετε ότι πριν από λίγο καιρό έχουμε προβεί σε ασφαλτοστρώσεις και εξυμεντοστρώσεις και αυτό συνεχίζεται. Δήμαρχε, αν μου επιτρέψεις μισό λεπτό. Ναι, παρακαλώ. Για να μην υπάρξει κάποια παρεξήγηση, γνωρίζω ότι όντως έχουμε προβλήματα μεγάλα με το δικό δικτύου και δεν ήταν μια μομφία εναντίον σας ότι δεν κάνετε ασφαλτοστρώσεις. Όχι, όχι, δεν το λέω για πώς. Ασφαλτοστρώσεις γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται γιατί υπάρχει ανάγκη. Έτσι. Το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει να κάνει με τρύπες οι οποίες υπάρχουν σε διάφορα σημεία, το μεγάλο πρόβλημα με τις βροχοπτόις είναι αυτές ακριβώς οι τρύπες οι οποίες ξανανοίγουν, τις μπαλώνουμε και ξανανοίγουν. Εκεί υπάρχει πρόβλημα. Ωραία. Θα παρακαλούσα κύριε Καλανταρίδη, εντάξει είναι και ο κύριος Παδόπυλος εκεί, αλλά θα παρακαλούσα όμως όταν, που το κάνετε, δεν λέω ότι δεν το κάνετε, να μας ειδοποιείτε για αυτός ώστε να μπορούμε να πηγαίνουμε πάλι να τα επισκευάζουμε. Ξέρω το ενδιαφέρον σας για την περιοχή και σας ευχαριστώ πολύ. Κυρία Δρακωνάκη για το ασανσέρ και νομίζω ότι η πρόσκληση έχει γίνει για όλους και έχω την ετύπωση ότι όποιος ενδιαφερότανε θα μπορούσε να έρθει σε αυτή τη συζήτηση. Κανονικά όμως θα έπρεπε να ειδοποιήσουν τις παρατάξεις ότι θα κίνει αυτή η διαβούλευση, αυτή η παρουσίαση μάλλον, οπότε όποιος ήθελε να έρθει. Θεωρώ ότι αρκέστηκαν στην ανακοίνωση στην οποία έχει βγει. Κύριε Γουνελά, για την αύξηση του μισθολογικού κόστους που λέτε, και αφού πληρώνονται από το πρόγραμμα άρα δεν έχουμε αύξηση του μισθολογικού κόστους, το θέμα μας δεν ήταν τώρα, εάν πληρώνονται από το ΕΣΠΑ. Εγώ αυτό το οποίο έλεγα είναι όταν θα αρχίσει το καινούριο πρόγραμμα, το οποίο καινούριο πρόγραμμα δεν θα πληρώνεται από το ΕΣΠΑ. Εκεί είναι το πρόβλημα, δεν είναι για τώρα, γιατί τώρα έχω απόλυτο δίκιο ότι πληρώνονται από το πρόγραμμα. Τέλος πάντων αυτό όμως νομίζω ότι έχει λυθεί, έχει διευθετηθεί, και το καινούριο πρόγραμμα, οπότε δεν θα υπάρχει αυτό το θέμα. Και μάλιστα κακώς έχει γίνει όλη αυτή εδώ η φασαρία, διότι η φασαρία αυτή υποκινείται από κάποιους συγκεκριμένους, και δεν ονομάω εσάς κύριε Γουνελά, ούτε τον κύριο Βέρο, ο οποίος το είχε πάρει προσωπικά το θέμα, από κάποιους οι οποίοι είχαν προσωπικό, εννοώ εργαζόμενους, οι οποίοι είχαν προσωπικό όφελος. Αυτό θα γινότανε από την αρχή. Ό,τι έγινε τώρα, ήταν αυτό που τους είχα πει, ότι κανείς δεν θα μείνει εκτός εργασίας. Αυτό που θα γίνει με τους παιδικούς σταθμούς, καταλαβαίνετε ότι ο δήμος δεν μπορεί να παρευρεθεί, ο δήμος θα παρευρεθεί. Απλώς πρέπει, διότι θα το φέρουμε στο δημοτικό συμβούλιο, να το συζητήσουμε τι θα γίνει, όπου εκεί πρέπει να πάρουμε αποφάσεις, διότι ναι μεν, μπορεί να το λέει η κυρία Παναγιωτίδου, ότι πράγματι τώρα οι εργασόμενες πληρώνονται από τα βάουτσερ, δηλαδή από τα κρίματα που δίνουνε αναπαιδί για να καλυφθούν τα έξοδα. Οπότε πραγματικά το κόστος θα ήτανε το ίδιο. Αυτό όμως θα ισχύει και αύριο, τα βάουτσερ θα ισχύουνε, κανείς δεν ξέρει. Παρ' όλα αυτά όμως, δεν λέω ούτε ναι ούτε όχι, ο δήμος οφείλει να παρευρεθεί, αλλά το πώς θα παρευρεθεί, θα το συζητήσουμε. Την Δευτέρα θα το βάλουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ούτως ώστε να πάρουμε όλοι θέσεις επάνω σε αυτό το θέμα. Για την Επιτροπή Επανάσυνδυσης δεν κατάλαβα πώς έχουνε γίνει, γιατί το νούμερο αυτό, από ό,τι κατάλαβα, ισχύει για τη ΔΕΙ, έτσι δεν είναι, δηλαδή στη ΔΕΙ πρέπει να τηλεφωνούν για την επανυσύνδεση του ρεύματος. Δεν ξέρω πώς πρέπει να ξέρουμε εμείς πόσες αιτήσεις έχουμε. Παρ' όλα αυτά όμως, θα πω τον κύριο Παππά, νομίζω σας ακούει, ούτως ώστε να τηλεφωνήσουμε για να δούμε, θα μπορούσετε να μας βοηθήσετε κιόλας, μιας και ο πατέρας σας δουλεύει στη ΔΕΙ, θα μπορούσετε να μας βοηθήσετε και να μας πείτε πόσες έχουν κάνει αιτήσεις. Απλά άλλο η ΔΕΙ, με συγχωρείτε που σας διακόπτω, άλλο η ΔΕΙ, άλλο η ΔΕΙ. Α, είναι σωστό, ο πατέρας σας είναι στη ΔΕΙ, σωστό. Στη ΔΕΙ, στη ΔΕΙ. Στη ΔΕΙ, λοιπόν. Πόσες αιτήσεις, εγώ τους συγνώμη, εάν έλεξε η παραχώρηση του γηπέδου του σταυρού, και γιατί το αφήσαμε να λήξει, θέλω να σας πω ότι δεν ήταν ποτέ παραχωρημένο στον Δήμο, μπορεί μέν να κάποτε να το διαχειριζόταν ο Δήμος, αλλά δεν ήταν ιδιοκτησία μας. Έτσι, λοιπόν, όταν ζητήθηκε για το σταυρού, δεν μιλήσατε, κύριε Γουνελά? Ε, ναι, για το γήπεδο του σταυρού. Ναι, ναι. Έτσι, λοιπόν, όταν ζητήθηκε από τον ΑΟΚ για να το παραχωρησούμε, τότε, ψάχνοντας το ειδικησιακό καθεστώς, για να μπορέσουμε να το δώσουμε, είδαμε ότι δεν είναι δικό μας και ξανά το ζητήσαμε, το ζητήσαμε, μάλλον, ούτως ώστε να έρθει πλέον, να έρθει στο Δήμος. Και πιστεύω ότι θα γίνει σύντομα, θα τελειώσει δηλαδή. Κύριε Δήμαρχη, συγγνώμη που σας διακόπτω, δεν θέλω να το κάνω. Ναι, ναι, κύριε Γουνελά, ναι. Σας ρώτησα αν έχει συνεδριάσει ποτέ η Επιτροπή Επανασύνδεσης και θεωρώ ότι αν είχε συνεδριάσει θα γνωρίζαμε τώρα αν έχουν γίνει τήσεις. Ναι, δεν ξέρω, ο κύριος Παπάς θα σας απαντήσει, δεν ξέρω αν με ακούει ο κύριος Παπάς. Όχι, ναι, εκτός. Σας απαντήσω, κύριε Γουνελά, δεν μπορώ. Ναι, σας ακούω, σας ακούω, δεν άκουσα ακριβώς το ερώτημα, κύριε Δήμαρχη. Εάν έχει συνεδριάσει η Επιτροπή για την επανεσύνδεση του ρεύματος. Ναι, ναι, κάτσε εδώ. Λοιπόν, κύριε Παπά, έχει να μας πείτε κάτι? Λέω ότι έχω παρετηθεί από την Επιτροπή, έχει γίνει δεκτή η παρετήσή μου και νομίζω έχει τοποθετηθεί στη θέση μου ο κύριος Μουμτσάκης. Δεν ξέρω αν με τη νέα σύνθεση έχει συνεδριάσει η Επιτροπή. Εμείς όταν φύγαμε, όταν παρετήθηκα, είχαμε εξετάσει όλα τα εκκρεμή ζητήματα και τα ετοίματα που είχαν υποβληθεί μέχρι τότε. Βέβαια, δήμαρχε, αν μου δίνετε το λόγο, μια φορά συνεδρίας η Επιτροπή, υπήρχε μια αίτηση μιας κυρίας και αυτή κρίθηκε θετικά. Ωραία. Και αυτό έγινε τον Αύγουστο του 21. Ωραία, ευχαριστώ κύριε Μουμτσάκη. Λοιπόν, θα παρακαλούσα λίγο, εάν με ακούει, να βάλετε λίγο το τοπογραφικό της ακτής της Καλαμίτσας. Ναι, δήμαρχε, απλώς πες μου λίγο, θα προσπαθήσω να μοιράσω την οθόνη μου, δεν ξέρω αν ο Μένιο, μπορείς να κάνεις pin την οθόνη μου. Αυτό είναι το διάγραμμα, δήμαρχε, θέλεις ή... Αυτό είναι το διάγραμμα, ωραία, εκεί, εκεί, έτσι λοιπόν. Όχι για να βάλουμε κάποια πράγματα στη θέση του, διότι ακούγονται πολλά τις τελευταίες μέρες. Και ξέρετε, η λεονταρισμή είναι μέχρι εκεί που μας παίρνει και μέχρι που είναι το δίκαιο. Τα υπόλοιπα είναι, όπως εδώ και το parking της Ροδόπης, που κάποιοι λέγανε ότι μπορούμε να το ανοίξουμε, ενώ δεν μπορούσαμε να το ανοίξουμε. Το ίδιο πράγμα συμβαίνει τώρα και με την ακτή της Καλαμίτσας και με τον Αγιαλό. Λοιπόν, όπως ξέρετε, το ακίνητο είχε χαρακτηριστεί ως τουριστικό ακίνητο με απόφαση του 1969. Τέλος πάντων, για να μη σας αλύζω με νούμερα, το 2000 ο ΕΟΤ απέκτησε την κυριότητα της Καλαμίτσας και όπως και άλλων ακίνητων. Και παράλληλα με τον νόμο του 98 και του 2004, η ΕΤΑΔ απέκτησε την διοίκηση και διαχείριση των ακίνητων που ανήκαν στην κυριότητα του ΕΟΤ. Και επίσης με τον νόμο 4389 του 2016, η ΕΤΑΔ απέκτησε την κυριότητα των παραπάνω ακίνητων. Ο δήμος Καβάλας, κακός, αλλά τέλος πάντων ίσως ο κ. Ερυφυλίδης θεωρούσε ότι έτσι κάνει καλό και έτσι προφανώς ο άνθρωπος το έκανε, το γράψανε στο Εθνικό Κτηματολόγιο ως ακίνητο του δήμου. Όπως καταλαβαίνετε αυτό ήταν μια εσφαλμένη κτηματολογική εγγραφή, η οποία διορθώνονται δικαστικά και ξέρετε ότι πολλές τέτοιες υποθέσεις γίνονται καθημερινά. Όταν λοιπόν η ΕΤΑΔ απέκτησε, έγινε ιδιοκτήτρια, η νομική υπηρεσία της προφανώς είδε τι γίνεται και διαπίστασε το λάθος και έτσι άσκησε αγωγή εναντίον μας και εναντίον του δημοσίου. για ένα τμήμα το οποίο βρίσκεται από το ΜΟ και κάτω. Εκεί λοιπόν ο δήμο μας δεν μπορούσε να τη δικήσει, να πει τι, ότι είναι δικό μας. Δεν ήταν δικό μας, διότι είναι σαφές σε ποιον ανήκει. Από αυτή τη δίκη φυσικά το μόνο το άδικο το οποίο συμβαίνει είναι το ποσό το οποίο έχει εκδικαστεί σαν αποζημίωση που είναι η 5.500 ευρώ. Κάτι το οποίο θα κάνει έφεση ο κ. Σαγενναράκης που δοσώστε να μειωθεί το ποσό αυτό διότι είναι πάρα πολύ μεγάλο. Δεν προσπάθησα να κρύψω από κανέναν την απόφαση αυτή. Και σε τελική ανάλυση ήταν μια υπόθεση ρουτίνας. Δεν διεκδικούσαν κάτι που ήταν δικό μας, δεν ήταν ποτέ δικό μας, είναι ξεκάθαρο σε ποιον ανήκε. Ακόμη και στην παραχώρηση του 1985 η οποία έχει γίνει εκεί καθ' εκεί ενδιευκρινίζεται ξεκάθαρα. Και γράφει ότι αυτό είναι του ΕΟΤ και μάλιστα περιγράφει τι μας δίνουνε. Αυτό για κάποιους που λένε ότι ποτέ το Δημοτικό Συμβούλιο δεν πήρε απόφαση, δεν δέχθηκε την παραχώρηση διότι έτσι αναγνώριζε την ιδιοκτησία του ΕΟΤ. Υπάρχουν λοιπόν τα πρακτικά με το οποίο παραχωρήθηκε στον δήμο αυτή η έκταση μέχρι το 2015. Και πάμε τώρα στον περιβόητο εγγυαλό, τον οποίον τον λέμε συνέχεια και λέμε γιατί μετακινήσαμε τον εγγυαλό. Και τώρα ξανακούω πάλι το ωραίο να ξαναζητήσουμε την επαναχάραξη να το ξαναπάμε πίσω. Ξέρετε πολύ καλά ότι η επαναχάραξη δεν μπορεί να ζητήσει όποιος θέλει, είναι αυτός ο οποίος έχει ανομοσυφέρον. Και στον προκειμένη περίπτωση τα κτίσματα δεν είναι δικά μας, μπορεί με το προηγούμενο καθεστώς, διότι ο παλιός εγγυαλός είναι αυτό που βλέπετε στην οθόνη σας και είναι η διακεκομένη αυτή γραμμή η οποία υπάρχει. Αυτή λοιπόν η διακεκομένη γραμμή φτάνει, προχωρήστε λίγο προς τα πάνω, εδώ που λέει προς κέντρο, βλέπετε ότι προχωράει, έρχεται σχεδόν εκεί εκεί, έρχεται λοιπόν σχεδόν στα φανάρια. Υπήρχαν δύο χαράξεις εγγυαλού, η μία ήταν το 1975, η οποία έγινε και είναι αυτή που βλέπετε από το Λούσι περίπου μέχρι τα φανάρια, μέχρι τη γωνία. Αυτό λοιπόν το είχε ζητήσει τότε το Λούσι για να μπορέσει να κάνει τις εγκαταστάσεις του, διότι ο παλιός εγγυαλός ήταν η διακεκομένη ή υπήρχαν σημεία που δεν υπήρχε εγγυαλός και συνεπώς ζήτησε, διότι ήταν υποχρωτικό, για να βγάλει την οικοδομική άδεια, ζήτησε να γίνει η χάραξη του εγγυαλού. Ο εγγυαλός λοιπόν αυτός χαράξηκε, όμως έρχεται το 1985 και πάνω σε ένα παλιό υπόβαθρο του 1966, όπου δεν υπάρχουν κτίρια, δεν φαίνεται κτίρια, τίποτε, είναι μία ερημική περιοχή. Χαράζουν τον εγγυαλό αυτόν που είναι η διακεκομένη γραμμή, η οποία φτάνει μέχρι επάνω στον δρόμο. Ερχόμαστε λοιπόν, παρακαλώ λίγο τα έγγραφα. Ποιο όδημα και θέλετε από το πρώτο. Ας ξεκινήσουμε από το πρώτο, το οποίο είναι 29 Τεκάρτου. Ναι, τα έχω βάλει με τη σειρά. Ανεβάστε το λίγο για να το διαβάζουν οι συνάδελφοι, εδώ. Όπου θέλει ο Μουριάνδης και ο Σιμιτσής για αυτά τα οποία γίνανε. Διαβάζετε λοιπόν ότι για αυτό που έγινε, που παραφορήθηκε στον ΕΟΤ, κάνει χρήση της παραλίας των καταστημάτων για να μην τα διαβάσω και γράφει επειδή ο δήμος προτίθεται να ζητήσει την παράταση της οσάνου παραχώρισης, παράλληλα όμως δημιουργούνται προβλήματα στην λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που δραστηλιοποιούνται στην περιοχή, σας παρακαλούμε να προχωρήσετε στις απαραίτητες ενέργειες νοημοποίησης των κτιρίων ή αν αυτές έχουν ολοκληρωθεί να μας κοινοποιήσετε σχετική απόφαση και τα σχέδια που το συνδέουν. Και αυτό γιατί, διότι η Καλαμίτσα όταν τα είχε κάνει ο ΕΟΤ, καταλαβαίνετε ότι εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν υποδομικές άδειες, έπρεπε λοιπόν να νοημοποιήσουν τα κτίσματά τους. Επίσης ξέχασα να σας πω ότι μέσα στον Αιγιαλό και με απόφαση του Συμβουλίου Επικρατίας απαγορεύονται να υπάρχουν κτίσματα. Άρα λοιπόν τα κτίσματα τα οποία υπήρχαν μέσα στον Αιγιαλό θα έπρεπε να κρεμηστούν άσχετα να ανοίγαν στον ΕΟΤ. Επίσης τα καταστήματα τα οποία υπήρχαν μέσα δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν εξανά όταν έλειγε η άδειά τους διότι τα κτίρια αυτά ήταν παράνομα. Αυτός λοιπόν ήταν ο λόγος που ζητάμε το 2013 σε πρώτη φάση να γίνει αυτό. Πάμε στο δεύτερο έργο. Έκτος του 2013, αυτό δήμαχε. Αυτό είναι έκτος του 2013. Λοιπόν, εδώ λοιπόν λέμε ότι... Εντάξει, εδώ γράφουμε αν διαβάζετε που λέει ότι η ζώνη αποτύπωσης περιλαμβάνει πέραν της ακτής και όλος το έυρω της επαρχιακής οδού προς το παλιό. Εμφανίζονται επίσης τα νοτιότερα οικοδομικά τετράγωνα και της Νέα Πόλης. Εμφανίζονται μέσα στον Αιγιαλό. Σε ό,τι αφορά τον εμφανιζόμενο Αιγιαλό έχουμε να σημειώσουμε τα κάτω. Στην περιοχή αποτύπωσης υπάρχουν δύο πράξεις καθορισμού. Αυτοί που λέμε του 75 και οι άλλοι του 82 που σας εξήγησα προηγουμένως. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και επειδή ο δεύτερος καθορισμός θεωρείται λανθασμένος, έχουμε εκτιθεί με το υπαρρύθμινο ΤΑΔΕ, έγγραφό μας, επανακαθορισμό του Αιγιαλού σε όλη την ακτή από την αρμόδια κτηματική υπηρεσία καβάλας. Ο Αιγιαλός, η επαναχάραξή του, δεν γίνεται από τον δημό, αλλά γίνεται από την κτηματική υπηρεσία. Πάμε στο επόμενο έγγραφο. 10 του 2013. Είναι 10 του 2013. Ανεβάστε το λίγο. Όπως σας έχουμε ενημερώσει, διαπιστώσαμε σφάλμα στο καθορισμό του Αιγιαλού, διαφορά το ξενοδοχείο Λούσι, οι οποίοι θέλαν οι άνθρωποι να κάνουν κάποιες εργασίες και δεν μπορούσαν να τις κάνουν. Πάμε στο άλλο. 9 του 2014. Πάμε λοιπόν τώρα. Στη διοίκηση πλέον είναι η κυρία Τσανάκα, και ο κύριος Φίλιππος Φιλιππίδης, αντιδήμαρχος, και η κυρία Ιωσιφίδου, ως νομικός μέλος του δημοτικού συμβουλίου. Και μέλος της παράταξης Ανάσα Γεωτοδύνη. Εδώ λοιπόν γράφει, σε συνέχεια του παραπάνω σχετικού εγγράφου μας, αυτό δηλαδή που είχα στείλει εγώ τότε, ζητούσαμε τον επανακαθορισμό αιγιαλού, στην περιοχή Καλαμίτσας Καβάλλας, και λαμβάνοντας υπόψη το άρθρο τάδε κτλ, παρακαλούμε η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου τάδε. Εγώ δεν είδα καμία αντίδυση. Πολύ σωστά έκανε ο κύριος Φιλιππίδης. Εγώ δεν τον κατηγορώ, ίσα-ίσα του λέω μπράβο που το συνέχισε. Διότι αλλιώς θα είχαμε ένα κουφάρι, άσχελθα ήταν πολύ χειρότερα τα πράγματα από ό,τι ήταν τώρα, και μετά πρέπει να ξέρετε κυρία Ιωσυφίδου ότι αυτοί δεν είναι βλάκες. Όταν θα βλέπανε ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτε, θα ζητούσανε οι ίδιοι να γίνει η επαναχάρεξη του αιγιαλού. Και όλο αυτό το διάστημα, όλα θα ήτανε μετέωρα. Εξάλλου, κανείς δεν γεννήθηκε προφήτης. Το 2013 και το 2014 που ζητούσε ο κύριος Φιλιππίδης για να ολοκληρωθεί η επαναχαρθωρισμός του αιγιαλού, είχαμε όλοι στο μυαλό μας ότι θα περάσει στο δήμο. Και συνεπώς, ένα πρόβλημα το οποίο θα είχαμε, πώς θα εμπενδέναμε σε αυτά τα κτίρια, ή πώς θα τα νικιάζαμε, δεν θα υπήρχε. Πάμε στο επόμενο. Δέκατος του δεκατέσσερα. Δέκατος του δεκατέσσερα. Αυτό είναι ένα έγγραφο το οποίο το υπογράφει η κυρία, ο πάλιος κύριος Φιλιππίδης, στο οποίο ζητάμε τη νοημοποίηση των εφισταμένων κτιρίων τα οποία υπήρχανε. Και μάλιστα του λέμε, σας ενημερώνουμε επίσης ότι εντοπίσαμε σφάλμα στον καθορισμό του αιγιαλού και ότι εκτιθήκαμε τον επανακαθορισμό του. Έκτοτε συστήθηκε η αρμόδη από τον νομοεπιτροπή, επισκέφθηκε τον χώρο στις 26-5 του 2014 και όρισε τη γραμμή επανακαθορισμού του αιγιαλού. Απομένει η τυπική διαδικασία κύρωσης και δημοσίευσης. Δεν είδα καμία ενέργεια να ακυρωθεί. Πάμε στο άλλο. Πρώτος του 2015. Λοιπόν, λίγο είναι το κείμενο του κ. Τουλκιδής. Σας γνωρίζουμε ότι η διαδικασία επανακαθορισμού του αιγιαλού της ακτής Καλαμίτσας είναι στο τελικό στάδιο δημοσίευσης στο ΦΕΚ. Παρακαλούμε, όπως μας ενημερώσετε για τις μέχρι σήμερα ενέργειές σας, που αφορούν στα ανωτέρω σχετικά έγγραφα του Δήμου μας, προκειμένου να προφορήσουμε στις περαιτέρω απαιτούμερες ενέργειες για την εκνέου παραχώρηση της ακτής της Καλαμίτσας. Το αυτονόητο λέγει ο άνθρωπος. Πάμε στο άλλο. Πρώτος 9 του 2015. Αυτό είναι πρώτος 9 του 2015. Είναι έγγραφο το οποίο υπογράφει πλέον η κυρία Τσανάκα και ζητάει και πολύ σωστά το να παραχωρηθεί, να γίνει παραχώρηση στον Δήμο. Για να μη ξαναδιαβάζω πάλι τα ίδια, όποιος θέλει μπορώ αυτά τα έγγραφα να τα στείλουμε. Και πάμε επίσης, δεν ξέρω αν υπάρχει. Δεν υπάρχει άλλο, ο Δημαρχής. Δεν έχετε, έχω όμως εγώ και υπάρχει η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του 2016, που ο μόνος ο οποίος μειοψηφεί είναι ο κύριος Ποτόιας. Και μάλιστα υπάρχουν οι ευχές του κυρίου Βέρου, ο οποίος λέει είμαστε σύμφωνοι και ευχόμαστε να γίνει έγκαιρα η παραχώρηση. Ζητάμε δηλαδή από την ΕΤΑ να μας παραχωρήσουν την έκταση αυτή, βάζοντας πλέον στα σημεία στον τοπογραφικό τον καινούργιο Αιγιαλό. Επίσης θέλω να πω στην κυρία Ιωσήφιδου, γιατί νομίζω το ξέρει η κυρία Ιωσήφιδου, το ξέρει πάρα πολύ καλά, ότι όταν υπάρχει ο παλιός Αιγιαλός και κάνουμε ένα επαναχάραξι στον καινούργιο Αιγιαλό, η ενδιάμεση έκταση αυτή δηλαδή που προκύπτει ανήκει στο δημόσιο, ανήκει στην κτηματική υπηρεσία, αυτή το διαχειρίζεται. Άρα λοιπόν πάλι δεν είναι του δήμου. Τι θέλαμε λοιπόν, θέλαμε μια εγκατάσταση η οποία θα είναι ρημάδη, θέλαμε μια εγκατάσταση την οποίαν πάλι σας λέω θα την παίρνανε, διότι από τη στιγμή που τα εκτίματα του δημοσίου, πολλά από αυτά έχουν περάσει στην ΕΤΑΔ, θα κάνανε αυτό που είχαμε ζητήσει και το 2013 και το 2014 για την επαναχάραξη του Αιγιαλού. Αισθάνομαι πάρα πολύ καλά, όπως νομίζω ότι και η κυρία Τσανάκα πρέπει να αισθάνεται πολύ καλά, γι' αυτό το οποίο έκανε. Μπορεί να μην το πάρουμε, μπορεί να μην συμφωνήσουμε. Να πάρουμε εμείς την ακτή της Καλαμίτσας. Όμως τα κτίρια αυτά θα μπορούν να αξιοποιηθούν. Και η αξιοποίηση σημαίνει πολλά. Αξιοποίηση σημαίνει ότι η πλάνς θα έχει μία άλλη μορφή. Αυτό το οποίο θα επιδιώξουμε και θα το πετύχουμε σίγουρα είναι ότι δεν θα υπάρχει κανένα τίμημα για τους δημότες, αλλά σε όλες τις περιπτώσεις είτε το πάρει ο δήμος και το μισθώσει, είτε τα καταστήματα μισθωθούν απευθείας από την ετάδο, θα έχουμε μία εγκατάσταση η οποία θα είναι αυτή που πρέπει να είναι και δεν θα έχει... Τώρα όσο ο κ. Ιωσήφιδου νομίζω ότι είναι αστείο να πάμε και να ξαναζητήσουμε την επαναχάρεξη του γιαλού και να το πάμε πίσω. Αμήτι άλλο θα μας θεωρήσουν εφεδρούς. Θα μας θεωρήσουν ότι δεν είμαστε σοβαροί. Και εγώ πιστέψτε με δεν έχω καμία πρόθεση, όπως κανένας μέσα από το δημοτικό συμβούλιο, να μη θεωρείται σοβαρός. Αυτά με την ακρίτη της καλαμίτσας. Με συγχωρείται η κ. Συνάδε, το οποίο σας πούρασα. Κύριε Πρόεδρε, δώστε μου ένα δευτερόλεπτο να πω κάτι. Μετά από την κ. Τσανάκα και μόνο λόγο. Κύριε Δήμαρχε, θέλετε να το συζητήσουμε? Όχι, όχι, δεν συζητώ τίποτα. Δεύτερολεπτο, δεύτερολεπτο... Να μνημονεύσω τη τίκα της Λαζαρίδου, τη συγχωρεμένη. Όλα αυτά τα έγγραφα που βλέπετε, κύριε Δήμαρχε, επειδή η τίκα η Λαζαρίδου, επί 1,5 χρόνου, κυνηγούσε το θέμα, αυτή ήταν που το είχε ξεκινήσει, αυτή ήταν που το έτρεχε, αυτή ήταν που μας ενημέρωνε και εμείς με τη σειρά μας κάναμε τα αιτήματά μας προς τα Υπουργεία και προς την ΕΤΑ. Θεός χωρέ στην τίτικα, λοιπόν, έχω να πω. Και πίστε, σας παρακαλέσω, αυτό το μέρος της αλληλογραφίας, να το κάνετε ένα πακέτο και να το στείλετε στον κύριο Σιμιτσί, ο οποίος χωρίς ντροπή και χωρίς να γνωρίζει τόλα, λέει ότι μετά από αυτόν το χάος, κανένας δεν ασχολήθηκε με την καλαμίτσα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Κυρία Τσανακά, σας ευχαριστώ που συμπληρώσατε για τη τίτικα, γιατί την κυρία, την Λαζαρίδη, την συγχωρεμένη, διότι πράγματι δούλεψε επάνω σε αυτό το θέμα. Και από τη στιγμή που δούλεψε η Λαζαρίδου, με την επιστημονική κατάρτιση την οποία είχε, σημαίνει ότι αυτό το οποίο γινόταν, έτσι έπρεπε να γίνει. Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Τσανακά που μου το θυμίσατε. Ένα λεπτό το λόγο, πρόεδρε, αν μου επιτρέπετε, δεν θα καθυστερήσω. Νομίζω πως δεν έχουμε να συζητήσουμε, γιατί έκανε μια εκτενή αναφορά. Ένα λεπτό, ένα λεπτό, δεν θα το πείτε. Όλη την ιστορία, ένα λεπτό εσείς, ένα λεπτό, τρία λεπτά ο κύριος Παπαδόπουλος, πέντε λεπτά ο κύριος Βέρος. Κι εγώ άλλα τόσα. Από ένα λεπτό με το ρολόι θα δώσω σε όλους, πρότασε ο κύριος Παπαδόπουλος. Είναι ένα μεγάλο θέμα, καλό είναι, πρώτη φορά το συζητάμε, τώρα μας αδικεί το να μας δώσετε ένα λεπτό, όταν μιλάει μισό λεπτάκι. Ο δήμαρχος τώρα έκανε ένα σόου εδώ, τώρα και πρέπει να μιλήσουμε. Ο δήμαρχος, κύριε Παπαδόπουλε, σας παρακαλώ, κύριε Παπαδόπουλε, σόου, κύριε Προεδρέ. Σόου είναι όταν ανεβαίνουμε πάνω στην μπάρα, κύριε Παπαδόπουλε, τροπή. Έδωσε σόου ο δήμαρχος, ωραία έκφραση, που ο δήμαρχος μας ενημέρωσε ενδελεχώς και έβαλε τα πράγματα στη θέση του. Μας έδειξε όλη την ιστορία. Το πιπηλίζουμε όλες αυτές οι μέρες το θέμα, το ευτελίζουμε και λένε ότι δίνει σόου. Παρακαλώ πάρτε τον λόγο σας πίσω, ζητήστε συγγνώμη και συνεχίστε. Καταρχήν θέλω να πω το εξής, μετά από δύο χρόνια... Παρακαλώ ζητήστε συγγνώμη για την έκφρασή σας. Πρόεδρε, αφήστε με να ολοκληρώσω και θα σας κάνω... Θα ήθελα να ξεκινήσετε ζητώντας συγγνώμη στο δήμαρχο. Ωραία, εντάξει, εντάξει. Δεν κρατήσω, δεν κρατήσω. Εγώ για λόγους έτσι για να κρατήσουμε τώρα το επίπεδο και είναι σοβαρό το θέμα, το κάνω. Το παίρνω πίσω. Λέω όμως το εξής, πρόεδρε. Κύριε Δημαρχέ, νιώθετε όμορφα μετά από δύο χρόνια να αρχίσετε να μας κάνετε τώρα... Έτσι θα έλεγα, να μην το ποσάω, να πω μια επίδειξη, ότι κάτι έχετε κάνει όταν, κύριε Δήμαρχε, σας τιμά εσάς σαν αντιδήμαρχος και σήμερα σαν δήμαρχος μετά από δύο χρόνια. Ήχοι οι καβάλα, οι καβαλιώτες, είχαν 30 χρόνια ένα συμπόλιο και δεν μπορέσατε σαν διοίκηση, που έλεγε αυτό τη σύμβαση το 2015, δεν καταφέρατε να νομιωμιωποιήσετε τα φταίρετα, να προέρεσετε να ανανεώσετε πράγματι ξανά την σύμβαση και είναι η καλαμίτσα ακόμη σε αυτό το σημείο. Και κάθεστε τώρα να μας πείτε ότι εμείς είμαστε άδικοι που σας λέμε ότι έχετε ευθύνες. Εμείς, κύριε Δήμαρχε, δεν σας λέμε για να σας κάνουμε κακό. Εμείς πρέπει να καταλαβαίνουμε οι καβαλιώτες τι ικανότητες έχετε όταν ασκείται διοίκηση και πού μπορείτε να φτάσετε να δείμω καβάλας. Δεν υπάρχει καμία διαφορά. Έχετε δίκιο. Μιλήσατε ότι γίναν κάποιες θεραπείες για την ευθύνη του ιδιοκτήτη. Ναι, να διορθώσει, αν υπάρχουν λάθος εγγραφές, αν υπάρχουν λάθος όρια και σύνορα. Το ένα λεπτό πέρα, συγκεκριμένα, από εδώ. Να ολοκληρώσω, κύριε Πρόεδρε. Ναι, έχετε δίκιο και είναι και μια τυπική διαδικασία ως προς αυτό το μέρος. Άρα, κύριε Δήμαρχε, τα κτήρια σε τι κατάσταση είναι, η καλαμίτσα σε τι κατάσταση είναι. Μπορείτε να μου πείτε τι έχετε κάνει όλα αυτά τα χρόνια που είστε στη δίκηση. Και το δεύτερο που θέλω να σας ρωτήσω, κύριε Δήμαρχε, για να ξέρουν οι καβαλιώτες. Μπορείτε να μου πείτε τι λέει ο Κανονισμός Λειτουργίας της ΕΚΑΒ και από πότε ισχύει. Για να καταλάβουμε τι θέλετε να μας πείτε. Και μέχρι τώρα το μόνο που βλέπω εγώ, ότι η καλαμίτσα ρημάζει. Έχετε ευθύνες κι εσείς. Αυτό θέλω να πω. Μπορείτε να μιλάτε λιγότερο και πιο ουσιαστικά, κύριε Παπαδόπουλε, από το να μιλάτε και να λέτε τα ίδια πράγματα χωρίς να ξέρετε. Ήσασταν πέντε χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αμή τι άλλο, έπρεπε να ξέρετε ότι το 2016 που ζητήσαμε ξανά, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν παρακολουθήσατε τα προηγούμενα θέματα. Θα πρέπει όμως να ξέρετε, διότι και επί κύριου Σιμητσή ήσασταν πάλι στην αντιπολίτευση, αν δεν κάνω λάθος, που δεν κάνω λάθος. Πρέπει να ξέρετε λοιπόν για τον Αιγιαλό και για ποιο λόγο δεν μπορούσαν να νομιμοποιηθούν τα κτίρια αυτά. Ο λόγος λοιπόν που ζητήσαμε, κύριε Παπαδόπλε, την επαναχάραξη του Αιγιαλού, ήταν ακριβώς για να μπορέσουμε να νομιμοποιήσουμε τα κτίρια. Εάν καταλάβατε από αυτά που έλεγα και προσέξατε τις ημερομηνίες, το 2015 ολοκληρώθηκε η επαναχάραξη του Αιγιαλού. Άρα λοιπόν από τότε μπορούσαν να νομιμοποιηθούν και δεν ήταν δουλειά της διοίκησης πλέον. Για να μην, επειδή λέω 2015, θεωρείτε ότι ήταν δουλειά της διοίκησης της κυρία Τσανάκα, ήταν πλέον αντικείμενο της ίδιας της αιτάδρα. Διότι αυτά είχαν περάσει στην αιτάδρα. Αυτοί ήταν οι ιδιοκτήτες. Το αποτέλεσμα είναι ότι χάσαμε την καλαμίτσα. Καλά τα βλέπετε, αλλά χάσαμε την καλαμίτσα. Καλάμίτσα δεν χάσαμε. Καμία καλαμίτσα. Εσείς είπατε να σας πω ποιος είναι ο κανονισμός της Αιτάδρα. Η Αιτάδρα λοιπόν δεν δίνει τίποτε χωρίς το 50-50 και με το ελάχιστο όριο το οποίο βάζει. Πότε ισχύει αυτό το κανονισμό της Αιτάδρας. Ισχύει από... Κύριε Δήμαρχε, μισό λεπτάκι. Παρακαλώ, μην παίρνετε το λόγο μόνο σας. Συγγνώμη, κύριε Δήμαρχε. Από την εποχή δεν ξέρω αν ίσχυε στην εποχή της κυρία Τσανάκα. Τώρα δεν έχω μπροστά το νούμερο, θα το βρω. Πάντως νομίζω ότι και από τότε ισχύει αυτό, ότι θα υπάρχει το 50-50. Τουλάχιστον από τότε που ανέλαβα εγώ υπήρχε αυτός ο κανονισμός της Αιτάδρας. Νομίζω όμως ότι ήταν και πιο μπροστά... Ο κανονισμός δημοσιεύθηκε αργότερα, κύριε Δήμαρχε. Να σας το πω κύριε Δήμαρχε. Για πείτε μου εσείς... Κύριε Δήμαρχε, επειδή διατελέσατε και αντιδήμαρχος και διοίκηση μαζί με τον δήμαρχο του Κωστίντρο Σιμητζή, τότε όταν ασκήσατε διοίκηση το 2011-2014, δεν υπήρχε... είχε ενεργοποιηθεί αυτός ο κανονισμός. Το 2016, κύριε Δήμαρχε, ο κανονισμός λειτουργίας ισχύει. Άρα, έπρεπε μέχρι το 2015, που έλεγε η Σύμβαση, να αξιοποιήσετε όλους τους νόμους εκείνους ώστε να αναλύσσετε την παρεχώρηση. Από το 2016 και μετά... Εξάλλου εσείς... Αυτή είναι η πραγματικότητα. Εξάλλου κύριε Παπαδόπλε, εσείς είστε ειδικός. Ζώσατε ένα βιοπά, ζώσατε το βιοπά. Και έτσι, λοιπόν, μπορείτε να μιλάτε και γι' αυτά. Σας παρακαλώ. Το 2015 έλεγε η Προθεσμία. Το καταλαβαίνετε? Το 2013, όταν ξεκινήσαμε έγκαιρα να το ζητάμε, τα πράγματα, εκτός αν δεν θυμάστε τι γινότανε τότε, εκείνη την εποχή, που περνούσανε στην ΕΤ, τα ακίνητα όλα και τι μπάχαλο γινότανε, ο Δήμος προσπάθησε, πήραμε το Διόνισο τότε, ο οποίος, θα σας αναχωρέσω, αλλά πολύ γρήγορα τελειώνει και η υπόθεση του Διονύσου, πολύ γρήγορα δεν μπορούσαν να μας το παραχωρήσουνε. Μετά ήρθανε οι πιο ικανοί από εμάς. Επίσης, δεν μπορέσαν οι άνθρωποι να το κάνουνε. Και είμαι σίγουρος ότι και εσείς ανερχόσασταν το ίδιο αποτέλεσμα θα είχατε το ίδιο αποτέλεσμα, διότι δεν είναι θέμα ούτε ικανότητας. Το αποτέλεσμα το δικό μου φαίνεται δίπλα κύριε Δήμαρχε, δίπλα φαίνεται. Το αποτέλεσμα το δικό σας φαίνεται κύριε Παπαδόπουλε διότι υπήρχε ένας δήμαρχος που λεγόταν Ερυφυλίδης και ο οποίος σας τήριξε. Και μην ξεχνάμε το 5% που πήρε ο Ερυφυλίδης για να μπορέσει να σας τηρίξει. Και μάλιστα όταν το πήρατε εσείς στον Πάτη ήταν τα πράγματα διαφορετικά, εάν θέλετε να μιλάμε διαφορετικά. Και μην κοκορεύεστε κύριε... Μην ανοίγετε αυτό το κεφάλαιο, μην ανοίγετε αυτό το κεφάλαιο γιατί πραγματικά θα βρεθείτε και οι δυο εκπαιτημένοι. Μην ανοίγετε αυτό το κεφάλαιο ο Πάτης με το ποσοστό 5%. Γιατί δεν συμμετείχε ο Δήμαρχος στην αύξηση. Έχετε δίκιο και κύριε Κουνάκο και το σταματάω εδώ. Λοιπόν, θα προχωρήσουμε κύριε Δήμαρχε. Το λόγο ζήτησα πρέπει να περιμένω υπομονητικά. Άρα εγώ με το ρολόι. Όχι, ο κύριος Βέρος ζήτησε. Θέλετε κύριε Βέρο το λόγο. Για ένα λεπτό ο κύριος Βέρος. Παρακαλώ, σεβαστείτε το χρόνο. Κύριε Δήμαρχε, σας παρακαλώ λίγο κάποιες διευκρινήσεις γιατί αναφερθήκατε σε δυο αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Το 1985 και το 2016. Ναι πράγματι υπήρχε απόφαση το 1985 του Δημοτικού Συμβουλίου όπου ζητούσε την παραχώρηση και η οποία έγινε η παραχώρηση από τον πρώην αιώτη για 30 χρόνια. Όμως θέλω λίγο να διευκρινίστε αυτήν την παραχώρηση. Τη συμφωνία την υπέγραψε ποτέ ο τότε αίμνηστος δήμαρχος εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου και εκ μέρους του Δήμου. Λευθέρης Αθανασιάδης η πρώτη διευκρινήση. Η δεύτερη διευκρινήση επειδή αναφερθήκατε στην αποφάση του 2016 και αναφερθήκατε και στην παράταξή μας. Προφανώς λέγοντας βέρος εννοείται τη συμπαράταξη πολιτών. Και είπατε ότι συμφωνούσαμε και συμφωνήσαμε τότε στην παραχώρηση. Ναι βεβαίως γιατί εμείς ως παράταξη δεν διαφωνήσαμε ποτέ. Είσαμε ότι θα πρέπει να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία. Όμως διευθυνίστε λίγο κύριε δήμαρχε. Αναθερώμαστε πουθενά ή λέμε ότι θα αποδεχτούμε με όποιους όρους την όποια παραχώρηση δηλαδή με ανταλλάγματα. Όχι όχι δεν είπατε. Ναι να τελειώσω λίγο κύριε δήμαρχε για να μη μπορούμε σε αυτή τη διαδικασία γιατί κουράζουμε κιόλας και απαντήστε μου μετά. Και το τρίτο κύριε δήμαρχε επειδή αναφερθήκατε σε αυτή την απόφαση του δικαστηρίου που προσέφυγε η ΕΤΑΔ ενάντια στην εγγραφή στο εθνικό κτηματολόγιο από τη μεριά του δήμου από την τότε διοίκηση του κυρίου Ερυφυλίδη που και εγώ προσωπικά πρέπει να σας το πω αλλά και ο εκμέλους της παράταξής μας καλώς έπραξε τότε ο κυρίος Ερυφυλίδης. Όπως καλώς έπραξε και για το κάτω νοσοκομείο καλώς έπραξε και με τον τρόπο που χειρίστηκε το αισκήκα που και το απέδωσε στη δημοφέλεια. Λοιπόν θέλω να πω το εξής όμως τώρα να ρωτήσω λίγο διευκρινιστικά γιατί είπατε ότι δεν είχατε κανέναν λόγο να αποκλείψετε αυτή την απόφαση. Εγώ θέλω να ρωτήσω το εξής πότε κατέθεσε η ΕΤΑΔ στην ελληνική δικαιοσύνη, δυναγωγή ενάντια σε αυτή την απόφαση διότι ούτε και τότε και τουλάχιστον να πω ότι γνωρίζω και εδώ είναι και οι συνάδελφοι αν κάνω λάθος και δεν ενθυμούμαι βεβαίως να με διορθώσουν. Ποτέ μα ποτέ δεν ενημερωθήκαμε γι' αυτό σας λέω πότε επειδήήκηση της κυρίας Τσανάκα, επειδήήκηση δικιά σας ποιο έτος κατατέθηκε διότι λάβατε γνώση αυτής της εισαγωγής αφού υπήρχε αντιδικία γιατί δεν ενημερώθηκε κανένας από μας τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να γίνει μια συζήτηση επιτρέψτε μου λίγο τελειώνω επιτρέψτε μου λίγο τελειώνω γιατί νομίζω ότι τότε έπρεπε να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση μήπως έστω και μία της χειλίας είχαμε τη δυνατότητα να πάμε στα δικαστία και να υπερασπιστούμε διότι αν καταλαβαίνω από την τοποθέτησή σας και κλείνω ουσιαστικά αποδεχτήκαμε επιτρέψτε μου να χρησιμοποιήσω και να πω σε εισαγωγικά με σηκωμένα τα χέρια την όποια πρόταση ή την όποια θέση από τη μεριά της Ελλάδας Ευχαριστώ πολύ κύριε Δήμαρχη Να απαντήσω λίγο σε αυτά που είπε ο κύριος Σοβαίρος Καταρχήν δεν ξέρω αν υπάρχει υπογραφή του συγχωρεμένου του Αθανασιάδη και λίγο μετράει αν υπάρχει υπογραφή ή δεν υπάρχει Υπάρχει η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου το οποίο γράφει εδώ την έχω εδώ μπροστά μου όπως εισηγείται την παραχώρηση της ακτής καλαμίτσας και γίνεται δεκτό το έτοιμα Άρα το υπέγραψε δεν το υπέγραψε ο Λευθέρης ο Αθανασιάδης πολύ λίγο μετράει Επίσης υπάρχουν τα πρωτόκολλα παράδοσης και παραλαβής όπου υπάρχει η επιτροπή από τον δήμο αν θυμάμαι καλά που το διάβασα από τον κύριο Βαλουμά, από τον χατζηραφαϊλίδη και κάποιους άλλους που ήταν οι βαλίες του δήμου τότε στην οποίαν περιγράφονται λεπτομερώς ό,τι έχουμε παραλάβει ακόμη και οι τοστιέρες και σε τι κατάσταση βρίσκονται τα κτίρια Στην παραχώρηση λοιπόν αυτή που έχει γίνει τότε για να ξέρουμε τι λέμε γράφουμε ότι τα κτίρια αυτά θα τα συντηρούμε και ότι επίσης εάν τα αφήσουμε η παραχώρηση αυτή θα σταματήσει να υπάρχει και γι' αυτό λοιπόν ο δήμος όλα αυτά τα χρόνια το συντηρεί Όταν παραλαμβάνεις κάτι είναι δικό σου κύριε... κύριε Βέρο, όταν φαίνεται, όταν σου το δίνει όταν υπάρχει, όταν με το 1969 χαρακτηρίστηκε ως τουριστικό δημόσιο κτήμα και παραχωρήθηκε τότε στο νεό του, είναι δικό μας οι ακτοί είναι δικοί μας να αντιπαλέψουμε τι ότι να πάμε και να πούμε όχι είναι δικό μας πολύ σαστά λοιπόν ο κύριος Ερυφυλίδης έβαλε το νοσοκομείο διότι υπήρχε βάση γιατί ήταν δικό μας το νοσοκομείο το εσκήκα πού, επίσης για ποιο λόγο ήταν δικό μας και βάλει και την εξυπνάδα το θεωρώ εξυπνάδα να το βάλει στην δημοφέλεια για να μην μπορέσει διότι αλλιώς θα περνούσε στο δημόσιο αλλά εδώ όμως δεν είχε δίκιο δεν είναι δικό μας ας σοβαρευτούμε λοιπόν και δίνουμε μάχες νομικές εκείνες οι οποίες χρειάζονται όχι αυτές, να πάμε να πούμε τι όχι είναι δικό μας, γιατί, για ποιό λόγο είναι δικό μας γιατί είμαστε ωραίοι γιατί εκεί πάει ο λαός και κάνει μπάνιο γιατί εκεί κολυμπούσε ο παππούς μου με συγχωρείτε αλλά αυτά δεν είναι επιχειρήματα ξέρετε πολύ καλά ότι τα επιχειρήματα είναι τα νομικά είναι τα χαρτιά και όσο για την ενημέρωση την οποία λοιπόν έγινε θα σας πω πότε έγινε από την ΕΤΑΛ όταν λοιπόν μπήκανε τα πρόστιμα στην ΕΤΑΛ και τις νοημοποιήσεις εκεί είδανε πλέον στο κτηματολόγιο ότι δεν είναι δικό τους η έτηση έγινε από τον δικό μου μημερών έγινε τώρα, δεν έγινε επί της κυρίας Ανάκα σε μένα έγινε η έτηση αλλά συζητώντας υπάρχει μια νομική υπηρεσία η οποία συζητώντας με την νομική υπηρεσία συζητώντας και με την τεχνική υπηρεσία και με άλλους νομικούς οι οποίοι ο δήμος τους χρησιμοποιεί για τέτοιες περιπτώσεις δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα αυτός ήταν το άδικο στην όλη περίπτωση είναι οι 5,5 χιλιάδες ευρώ που μας έχουν βάλει για δικαστικά έξοδα εκεί αυτό είναι το άδικο και σε αυτό θα κάνουμε έφταση στα υπόλοιπα πιστέψτε με δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτε άλλο και κάποια πράγματα για να μπορούμε να τα τελειώνουμε έρχεται στο δημοτικό συμβούλιο έχονται υποθέσεις τις οποίες είναι σοβαρές και πρέπει να τις συζητήσουμε υποθέσεις οι οποίες έτσι είναι έτσι αυτό λέει ο νόμος δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να κουράζουμε το δημοτικό συμβούλιο με αυτά κυρία Σφύδου κυρία Σφύδου για ένα λεπτάκι κύριε δήμαρχε πραγματικά με εκπλήσετε να ακούω όπως σας ότι το μοναδικό άδικο στην προκειμένη περίπτωση είναι το ποσό των 5.000-6.000 ευρώ που επιδικάστηκε με τη συγκεκριμένη απόφαση για δικαστική θα πάνε δηλαδή κύριε δήμαρχε αποδέχεστε ότι η ίδια δικαστική απόφαση αναγνώρισε όσοι διοκτήτρια την ΕΤΑΔ ακόμα και για το πεζοδρόμιο και για την οδό Τενέδου όλη η στροφή, αν δεν κάνω λάθος βλέποντας το τοπογραφικό της Τενέδου, περιοχή της Καλαμίτσας αναγνωρίστηκε ως ιδιεκτήτρια του συγκεκριμένου ακοινήτου η ΕΤΑΔ πρώτον αυτό δεύτερον, η αγωγή συγκεκριμένη για να απαντήσω και στον κύριο Βέρο ταυτόχρονα κύριε Βέρο, όπως και αγαπητής ΝΔΔ η συγκεκριμένη λοιπόν αγωγή κατατέθηκε 16 Νοημβρίου του 2020 κοινοποιήθηκε δέν με δικαστικό επιμεληχείς το Δήμο Καβάλας 21 Δεκεμβρίου του 2020 και από 21 Δεκεμβρίου του 2020, κύριε Δήμαρχε δεν ενημερώστηκε το Δημοτικό Συμβούλιο και εγώ λοιπόν σας λέω ότι σαφέστατα ο Δήμος Καβάλας θα μπορούσε να προβάλλει διάφορους συσχερισμούς και όπως βλέπετε εγώ είμαι πολύ προσεκτική και δεν ανέφερα ότι ομολογίσατε το περιεχόμενο της αγωγής για μένα τραγικό και το είπατε εσείς κύριε Δήμαρχε και ας το ακούσουν οι συνάδελφοι δημοτικοί σύμβουλοι κύριε συνάδελφοι δημοτικοί σύμβουλοι λοιπόν ο Δήμος Καβάλας ομολόγησε δεν αντιδίκησε καν για το περιεχόμενο της αγωγής το τι επιχειρήματα μπορούσαμε να προβάλλουμε κύριε Δήμαρχε πολλά, δεν θα καθίσω τώρα να σας πω τι επιχειρήματα θα μπορούσαμε να προβάλλουμε αλλά και μόνο το γεγονός ότι ομολογήσαμε για μένα σηκώνονται τα χέρια ψηλά με την τακτική αυτή δηλαδή το γεγονός ότι παραδώσαμε ακόμα και το πεζοδρόμιο και την Τενέδου δεν μας ενδιαφέρει και βάση περιπτώσει η ίδια η απόφαση κύριε Δήμαρχε πέρα από το βασιλικό διάταγμα του 69 το πώς παραχωρήθηκε η έκταση στην ΕΤΑΘ αναφέρει και διάφορους νόμους εδώ ούτε ένα, ούτε δύο, τρεις νόμους λοιπόν αναφέρει το 4109 του 60 αναφέρει τον 2666 το 98 όπως επίσης και τον 2819 του 2000 οι οποίοι νόμοι τι λένε αυτοί ναι μπορεί με διάφορους νόμους το ελληνικό δημόσιο να παραχώρησε την ιδιωτική περιουσία του δημοσίου στην ΕΤΑΘ για να την αξιοποιήσει όλοι όμως αυτοί οι νόμοι αναφέρουν πλιν του αιγιαλού και έχουν βγει και πολλές αποφάσεις αντίστοιχα του συμβουλίου της υπηκρατίας που ξεκαθαρίζουν, αναφέρουν με νομολογία ότι ο αιγιαλός δεν μπορεί να είναι αντικείμενο της ΕΤΑΘ και εμείς τι ερχόμαστε, ερχόμαστε λοιπόν τον αιγιαλό ομολογούμε στην ουσία μάλλον επαναδιατυπώνω την απόψή μου με πράξεις που έγιναν από μέσα από τον δήμο Καβάλα από την τεχνική υπηρεσία το 2013 και το 2014 τον αιγιαλό στην ουσία με διάφορες πράξεις αυτές το κάνουμε παλιό αιγιαλό με αποτέλεσμα αυτό δίκαια η ΕΤΑΘ να καθίσατε κυρία λόγω του βασιλικού διατάματος που είχε προηγηθεί και βεβαίως να σας ευχαριστήσω και εγώ όπως και η κυρία Τσανάκα το έκανε πριν που αναφέρατε και μας δείξατε τις κινήσεις που έκανε η διοίκησή μας με την υπογραφή του κυρίου Φιλιππίδη και του κυρίου Τουλκίδη και της ίδιας της δημάρχου που της ζητάμε, ζητούσαμε μετά το αυτονόητο, αφού προηγηθήκαν όλες αυτές οι ενέργειες Τα χτωπίσεις των χτισμάτων, την ταχτωπίσεις των χτισμάτων ζητούσανε από την ιδιοκτήθρια που ήταν η ΕΤΑΘ Επανελαμβάνω πάλι τα ίδια Κύριε Δήμαρχε, χίριος χωρές όμως να διαπραγματευόμασαν αυτή τη στιγμή με την κτηματική υπηρεσία όσα και άλλο παρά με την ΕΤΑΘ, η οποία ζητάει τα δισβάστα αυτά οικονομικά ανταλάβματα γιατί η κτηματική υπηρεσία δεν θα τα ζητούσε και αυτή τη στιγμή θα είχαμε την κτηματική υπηρεσία με πολύ λιγότερα οικονομικά ανταλάγματα Και τι θα τα κάνατε κύριε Ιωσήφιδο τα κτίσματα που υπάρχουν μέσα κοτέτσια Κύριε Δήμαρχε... Τι θα τα κάνατε κύριε Δήμαρχε Τι έγινε ο Αχιλλέας Ό,τι έγινε ο Αχιλλέας θα γινόταν και τα κτίσματα Άρα παραχωρούμε... Παρακαλώ κύριε Ιωσήφιδου σας άκουσα Δεν έκανες λόγο κύριε Ιωσήφιδου Μιλούσα τόση ώρα Σας είπα λοιπόν ότι ο αγιαλός υπάρχει ο παλιός και ο καινούριος το ενδιάμεσο των δημοσιών κτημάτων Δεν είναι του Δήμου Το καταλαβαίνετε αυτό Το ξέρετε πολύ καλά αλλά δεν θέλετε να το καταλάβετε Δεν είναι του Δήμου Και η ΕΤΑ δεν θα ήτανε χαζή θα έρχονταν και θα κάνανε η ίδια επαναχάραξη του αγιαλού Με ποιον θα διαπραγματευόσασταν Επίσης λέτε για την Τενέδου και για αυτό που μας έχουνε εκδικάσει Δεν είναι η Τενέδου κάνετε λάθος Είναι άμα το βλέπατε καλύτερα Ή αν το διαβάζατε ή αν ρωτούσατε Είναι ένας μικρός παράδρομος ο οποίος υπάρχει προς το τέλος Και αυτό και η πρασιά και γιατί Το σκεπτικό του δικαστή ήτανε ότι δεν Επειδή είπαμε εμείς ότι είναι στο σχέδιο πόλης και άρα δεν μπορεί να είναι και ο δρόμος σε αυτούς Είπανε ότι δεν είναι με σαφήνια μέσα στο σχέδιο πόλης τα συγκεκριμένα σημεία Αυτός ήτανε ο μόνος λόγος Λοιπόν τα υπόλοιπα που λέτε τώρα κυρία Ιωσήφιδου Τι να σας πω τώρα Εύχομαι να μην μας ζητάν αποσημείωση και για την Τενέδρο δήμαρχε Καλά εντάξει Κύριε δήμαρχε να δώσω τον κύριο Ποτόια για ένα λεπτό και να πάμε στα επόμενα θέματα Δεν έχουμε απαντήσει σε όλα αλλά νομίζω θα διακόψουμε τις απαντήσεις σας κύριε δήμαρχε γιατί Συγχωρείτε λίγο μόνον Ναι ναι κάτι που ξέχασα να πω στον κύριο Ξανθόπουλο Για το αγγλιοστάσιο της ΔΕΙΑΚ είναι ότι η ΔΕΙΑΚ το έχει παραχωρηθεί από τον δήμοστη ΔΕΙΑΚ Έχει γραφτεί στο κτηματολόγιο Υπάρχει μια εμπλοκή με το δασαρχείο το οποίο όμως αυτή τη στιγμή έχει ανατεθεί σε δύο δικηγόρους Στην κυρία Μπάμπουρα και στην κυρία Κριτίδου για να μπορέσει να τακτοποιηθεί και αυτό το θέμα Λοιπόν για ένα λεπτό στον κύριο Ποτόια Πρόεδρε ένα λεπτό και βάζω στίχημα με όλους Για τα ζητήματα της Καλαμίτσας λοιπόν και της ΕΤΑΡ Η μόνη παράταξη που διαφώνησε ήταν αυτή που εκπροσωπώ εγώ η λαϊκή συσπείρουση Και το ζήτημα λοιπόν που θέτω είναι γιατί λοιπόν βλέπουμε αυτή την αντιδικία Να σας το πω εγώ αγαπητοί συνάρετε Γιατί θέλετε να κρύψετε αυτό που γράφει στην ούγια Ότι θέλετε να μετατρέψετε την Καλαμίτσα όλη σας σε μαγαζή γωνία Το οποίο θα πληρώνουν οι καβαλιώτες Οι οποίοι φυσικά πρέπει να έχουν τον ούτος και ετοιμάζονται Κύριε Δήμαρχε το ζήτημα της Καλαμίτσας και αγαπητοί συνάρεφοι των υπόλοιπων παρατάξων Είναι πρωτίστως και πρώτα πολιτικό και μετά οικονομικό τεχνικό Εσείς όμως το ανεμετωπίζετε το ζήτημα σαν διαχείριση Είτε τέτοια λοιπόν είτε αλλιώτικη διαχείριση θα την πληρώσουν οι καβαλιώτες Αυτό είναι το ζητούμενο και αυτό θέλετε να κρύψετε Και για αυτό σηκώνετε αυτόν τον κουρνιακτό Προκειμένου να κρύψετε την ταυτότητά σας, την ταύτησή σας μάλιστα Κύριε Ποτόρια ακριβώς σε ένα λεπτό Πραγματικά έχετε έναν λόγο συγκεκριμένο Και είστε πάντα περιεκτικός σας ευχαριστώ για αυτό Λοιπόν κύριος Ιακοβήρης για να κλείσουμε το θέμα Δεν θα προχωρήσουμε κύριε Δήμαρχε στις υπόλοιπες απαντήσεις Γιατί ενώ ο κανονισμός ορίζει ότι σε μια μισή ώρα Το πολύ πρέπει να ολοκληρώνεται η συζήτηση των προημερισίας Κοντεύουμε τις δυόμισι ώρες και έχουμε πάρα πολλά θέματα να συζητήσουμε Κύριε Κοβήδη Γεια σας και από μένα Προς τον κύριο Παπά Όσον αφορά τη στέγη του Δήμογλου Έχει υπογραφεί σύμβαση, υπάρχει εργολάβος Το υλικό που θα επικαλυφθεί έχει φτάσει Ελπίζω ότι από αύριο, διότι σήμερα ήταν προγραμματισμένο Θα καθαριστεί η στέγη και θα επιστροθεί Ο μόνος φόβος μας είναι αν έχουμε λύσει αποτελεσματικά το θέμα των γλάρων Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα Και θα κλείσει και αυτό το κεφάλαιο για μερικά χρόνια Να μην επανέλθουμε γιατί πολλές φορές μας βασάνισε Όσον αφορά το κλειστό του αμυγδαλεώνα Θα ήθελα να ενημερώσω ότι δεν έχουν διακοπεί εργασίες Υπάρχει όπως είπε ο δήμαρχος και ένα κενό όσον αφορά την έγκριση του ΑΠΕ Διότι ακολουθούν εργασίες με πάρα πολύ υψηλές δαπάνες Πουφωμάτων κτλ Και θα έπρεπε να εγκριθεί ο ΑΠΕ και ύστερα να γίνουν αυτές οι προμήθειες Για να διασφαλίζεται και η πλευρά του εργολάβου όσον αφορά την έγκριση των εργασιών Που προβλέπονται από τον ΑΠΕ Το θέμα του πεζόδρομου των κρινίδων Και η προηγούμενη διοίκηση και η παρούσα διοίκηση συμφωνίσανε Και αποδέχτηκαν την ιδέα του δρόμου ως ήπιας κυκλοφορίας και μάλιστα και μονοδρόμησης Υπάρχει μια συνέχεια μόνο σε κάποιες πινακίδες Σύντομα θα αποκατασταθεί Και κλείνει εκεί το θέμα το οποίο συνάδει και το γενικό πολοδομικό Και οι ρυθμίσεις που έχουν αποφασιστεί Και στα πλαίσια του έργου το οποίο προγραμματίστηκε είμαστε σωστοί Οπότε κλείνει όλος ο κύκλος αυτής της διένεξης Πιστεύω με τον καλύτερο τρόπο Υπιας κυκλοφορίας λοιπόν και μονοδρόμηση Στον παιχτέως πεζόδρομο κρινίδων που δημιούργησε τόσα προβλήματα Συγγνώμη κυρία Κοβηδέ δεν απορρίφθηκε αυτό Που απορρίφθηκε Απορρίφθηκε για τον εξής λόγο Πρέπει να συμπληρωθούν τα πέντε χρόνια από τότε που τελειώνει το έργο Τελειώνει λοιπόν σύντομα και τότε θα γίνει Έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε αυτή την αλλαγή Τότε θα κάνουμε και τις προσαρμογές στις πινακίδες κύριε Καλαντάρη Δηλαδή τον ξεχνάμε τον πεζόδρομο Αν κατάλαβα καλά κύριε δήμαρχε αυτή είναι η απόφαση της δίκησης Όπως προτείνατε και εσείς στην προορισμή Για προσορινή λύση με συγχωρείτε κυρία Κοβηδέ Και συγγνώμη τώρα που καταχρώνουμε τον χρόνο των συναδέλφων Αφήσουμε αν θέλετε να το συζητήσουμε άλλη φορά Θα το συζητήσουμε κύριε Καλανταρή Θα το συζητήσουμε μια άλλη φορά διαξοδικά Δήμαρχε ναι να το συζητήσουμε Διότι κάπου κάνόμαστε λίγο στη μετάφραση αυτή τη στιγμή Να απαντήσω κύριε Πρόεδρε Κύριε δήμαρχε Όπως σας είπα για να το γράψετε και όλα και να το σημειώσει και ο δήμαρχος Ο κανονισμός παραχωρήσεων ισχύει πρώτη Δευτέρα του 2016 Αν θυμάμαι καλά στο άρθρο 8 Δείτε το γιατί είστε σε διαπραγμάτευση τώρα να μπορέσετε να το δείτε καλύτερα Ευχαριστώ Για το θέμα του πεζόδρομου Όχι, για το θέμα της καλαμίτσας Ζήτησε ο αντιδήμαρχος να δώσει ένα στοιχείο και για τον δήμαρχο Είναι ο κανονισμός παραχωρήσεων που πέθηκε σε ισχύει πρώτη Δευτέρα του 2016 Άρθρο 8 Δεν σας είπα, έχει σημασία πότε έγινε, δεν σας είπα ότι αυτός είναι ο κανονισμός Τέλος πάντως, ευχαριστώ πολύ πάντως για την εξήμασή μας Πάμε στα θέματα της ημερήσεις διάταξης Και πριν αρχίσουμε πρέπει να επικυρώσουμε τις αποφάσεις της προηγούμενης συναιδρίας Στις οποίες ήταν δύα περιφοράς Η αποφάσιμα επιθυμό 324, 325 και 326 Οι οποίες ήταν ομόφωνες σε σύνολο 32 Μάλλον συμμετείχαν 32 σύμβουλοι σε σύνολο 41 Πρώτο θέμα της ημερήσεις διάταξης, σύνταξη τριμμηνίας Συγγνώμη, έχουμε ένα έκτακτο, με συγχωρείτε έχουμε ένα έκτακτο Ευχαριστώ κύριε Γραμματέα Πρόεδρε θυμίζω ότι έχω υποβάλλει και εγώ ένα έτομα για ένα έκτακτο Λοιπόν, το πρώτο έκτακτο είναι αποδοχή έτσις παρέτης κυρία Συφίδου Αναστασίας Από τακτικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Δημοφέλεια και αντικατάσταση της. Αντικαταστάτης θα είναι ο κύριος Κουφαντζής Συμφωνούμε όλοι και για το έκτακτο και για το θέμα Αν ήταν ένα άλλο θέμα κύριε Πρόεδρε θα λέγαμε που γιατί είναι έκτακτο αυτό αλλά τώρα δεν ακούω τίποτα Ζητήθηκε να μπει ως έκτακτο διότι θα έχει συμβούλιο η Δημοφέλεια και θα ήθελε να μη σχεδόν... Εγώ ξέρω ότι έχει παρατηθεί εδώ και έξι μήνες Πήρε πίσω την παρέτησή της Απλώς πίσω είχαμε Είμαστε σύμφωνοι ομόφωνα Κύριε Ξανθόπουλε σχετικά με το θέμα του συμπολίτη μας αναφέρεστε Είναι θέμα της τεχνικής υπηρεσίας Έχει ενημερωθεί τεχνική υπηρεσία Μπορεί να μας απαντήσει ο κύριος Ιακοβίδης Δεν είναι θέμα του Δημοτικού Συμβουλίου που μπορεί να συζητηθεί Απαντήστε μας κυρία Ιακοβίδη Πείτε μας εμπεριλήψει το θέμα και το έχουμε διαβάσει όλοι Και μπορώ να πω ότι η αναφορά σας ήταν πλήρης και πολύ λεπτομερειακή Κύριε Πρόεδρε έκανα αυτήν την αναφορά Με όσα έγγραφα είχα διαθέσιμα στη χέρια μου Και ζητώ την συζήτηση του θέματος ως εκτάκτου Από το Δημοτικό Συμβούλιο Υγειάνα και μοναδικό λόγο Συντρέχουν πάρα πολύ σοβαροί λόγοι υγείας Για το μέλλος οικογενείας του συμπολίτη μας δελεμονόματα Εξαιτίας του ότι την περασμένη Τρίτη Αυτό το μέλλος οικογενείας του νοσηλεύτηκε Χειρουγήθηκε για άλλη μια φορά Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με την υγεία Του παιδιού του συμπολίτη μας Και επειδή το θέμα αυτό κρίνω και προτείνω στο σώμα Έχει αυτό το στοιχείο Παρακαλώ πολύ να εισαχθεί για να λειφθεί απόφαση Αυτό είναι το θέμα το δικό μου Διότι η τεχνική υπηρεσία θα μπορούσε εντοχωμένως Του τέθηκε το θέμα ενωπιών σας Και όχι μόνο της ελληνικής υπηρεσίας Και του αρμοδίου αντιδημάρχου κοινωνικών θεμάτων Να έχει ενεργοποιηθεί Του ότι δεν ενεργοποιήθηκε 14 μήνες Με κάνει να πιστεύω και το συμπολίτη μας Ότι το θέμα μάλλον έχει εξαχαστεί Και για το λόγο αυτό επειδή υπάρχουν και συνδέχουν λόγοι σοβαροί Για την υγεία του παιδιού Προτείνω και ζητώ από το σώμα Υπάρχει και η συζήτηση για το έκτατο και τη συζήτηση του θέματος σήμερα Κύριε Ξανθόπουλε, αν μου επιτρέπετε Επειδή το θέμα έχει πάρει ο συγκεκριμένος συμπολίτης μας Καταλαβαίνω τον πόνο του Και όποιον κυκλοφορεί του λέει το πρόβλημά του Θέλω να σας πω λοιπόν ότι ο Δήμος Καβάλλας Αφενός μεν παλαιότερα Δεν λέω όταν ήμουν αντιδήμαρχος Για να μην λέτε πάλι ότι το λέω Όταν ήμουν αντιδήμαρχος κάναμε ράμπα Για να μπορεί να κατεβαίνει το αυτοκίνητο του συγκεκριμένου κυρίου Να κατεβαίνει κάτω στο σπίτι του ακριβώς Για να μπορεί να παίρνει να επιβιβάζεται το παιδί του Το οποίο πράγματι έχει πρόβλημα Όταν αναλάβαμε την διοίκηση Και λίγο αργότερα 14 μήνες λέτε Ήρθε πράγματι με βρήκε στο δρόμο Και μου είπε ότι θέλει Το παιδί έχει προβλήματα Και θέλει να πλένει το αυτοκίνητό του Να υπάρχει μια σχάρα να παίρνει τα νερά Για να τα πηγαίνει στο δίκτυο Είπαμε εντάξει να δείξουμε ευαισθησία Πάμε τεχνική υπηρεσία Ανοίγουμε το φρεάτιο Και δεν κάνουμε τη σύνδεση έρχεται όλη η γειτονιά Όταν σας λέω όλοι όλοι όμως Και οι απέναντι και οι δίπλα Και οι παραδίπλα οι οποίοι διαμαρτύρονται Διότι οι σχέσεις του είναι κακές Με τους γείτονες Πέρα από αυτό όμως δεν θα έδινα σημασία Διότι ακριβώς ήταν αυτό Ήρθαν και οι δικηγόροι φέραν δικηγόρους Και είχαν δίκιο διότι εκεί που θα γινόταν Η σχάρα για να μπορεί να πλένεται το αυτοκίνητο Όταν φεύγουν τα νερά Ήταν στο χώρο μπροστά Της κάθε εργατικής αισθίας Άρα λοιπόν δεν μπορούσε ο δήμος Να παρένθει διότι θα μας σταματήσανε Και σας λέω ήρθαν και οι δικηγόροι Για να γίνει αυτό Από εκεί και πέρα ο κύριος Παπάς Ρώτησε στον ΟΑΕΒ έστειλε έγγραφο Πρέπει να στείλουμε έγγραφο κάτω στον ΟΑΕΒ Που νομίζω ότι έστειλε τεχνική υπηρεσία Αλλά δεν είμαι και σίγουρος μην σας λέω ψέματα Και αν δεν έστειλε θα επιληφθώ Ούτως ώστε να σταλεί αύριο κιόλας Αυτή είναι η υπόθεση με το συγκεκριμένο Δεν είναι από αδιαφορία Αλλά σας λέω υπήρξε μια καθολική αντίδραση Και των γειτόνων όλων Αυτός ήταν ο μόνος λόγος Για τον οποίο τα μαζέψαμε και φύγαμε Ανοίξαμε το φρεάτιο και το ξανακλείσαμε Δήμαρχε μου επιτρέπετε Εγώ δεν έκανα καμία αναφορά στο παρελθόν Το θέμα δεν είναι το παρελθόν Να διορθώσω μόνο ότι δεν ζητά Αυτό το φρεάτιο για να καθαρίζει το αυτοκίνητο Άλλο είναι το πρόβλημα Το πρόβλημα το οποίο τον αναγκάζει να εμβαίνει στην αυλή του Για να καθαρίζει το αυτοκίνητο Όχι το ξέρω Το παιδί έχει πρόβλημα Το παιδί είναι η αιτία που δημιουργεί το θέμα αυτό στην αυλή Και πρέπει να καθαρίζεται η αυλή Το ξέρω αυτό ότι είναι για το παιδί Ό,τι αφορά των οργανισμών και της κατοικίας Δεν έστειλα το έγγραφο αυτό μαζί με τα υπόλοιπα Αυτό είναι το έγγραφο του πατέρα Ο οποίος είναι και δικαστικός Έχει τη δικαστική συνδρομή του παιδιού Με τον οργανισμό της κατοικίας Ο οποίος στην κυριολεξία ρίχνει την μπάλα στην Καρκίδα Γιατί λέει Καλέστε σε γενική συντέλευση τους συμβιεκτήτες Ναι αλλά εκεί δεν υπάρχει σύλλογος Ποια γενική συντέλευση δήμαρχε Εγώ δεν μπαίνω στις σχέσεις Το τι γίνεται στην κοινωνιά το ξέρετε όχι εσείς όλοι μας το ξέρουμε Και εμένα δεν με συμπαθούν στην κοινωνιά μου όλοι Αυτό δεν σημαίνει ότι επειδή υπάρχουν προστριβές μεταξύ τους Θα πρέπει ο δήμασος, η άποψή μου είναι Το σώμα αν έχει άλλη άποψη έχω να σε βασθώ την άποψή σας Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υγείας πλέον τα πετύχθονται Για τη ζωή του παιδιού Όχι για το θέμα, για κανένα άλλο θέμα Λέω νοσηλία την περασμένη Τρίτη Η οποία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή Και τα πράγματα δεν είναι καλά σε ό,τι αφορά το παιδί Από εκεί και πέρα αν το σώμα κρίνει πως το θέμα είναι υπερβολικό Ή δεν συντρέχουν αυτά Το σώμα αποφασίζει δήμαρχε Το σώμα κύριε Ιξανθόπουλη θα αποφασίσει Για χώρο αρμοδιότητας Που δεν είναι δικός του Ο χώρος αυτός Δηλαδή οι εργατικές κατοικίες σαν σύνολο Ανήκουν στον ΟΕΔΕ Σωστά Δεν έχουν παραχωρηθεί οι δρόμοι αυτοί που παρεμβάλλονται μεταξύ τους Και μάλιστα Στη συγκεκριμένη περίπτωση Δεν είναι σε δρόμο το αντικείμενο της διένεξης Λοιπόν αυτός ο κοινόχριστος χώρος Θα πρέπει να συμφωνήσουν όλοι οι περίοικοι Για να γίνει η χρήση αυτή Θα μπορούσε λοιπόν να απευθυνθεί στον Ισαγγελέα Και να πάρθει μια απόφαση από τον Ισαγγελέα Και να επιβάλλει κάποια εντολή το Ισαγγελέα Η εντολή του Η εντολή αυτή Πρέπει να εκτελεστεί με όλες τις προϋποθέσεις Και του ιδιοκτησιακού καθεστότος Υπόσχομαι κύριε Ξανθόπουλη Και αν θέλετε ελάτε κι εσείς μαζί Να πάμε να πιάσουμε τη γειτονιά Τέναν έναν Μπας και τους ευαισθητοποιήσουμε Κύριε Βέρο Επιτρέψτε μου λίγο κύριε Δήμαρχε Επιτρέψτε μου λίγο Και επειδή αναφερθήκατε Και δεν θα αφισβητήσω Αυτά που είπατε ενδεχομένως δεν τα γνωρίζω βέβαια Για τις αντιδράσεις των συμπολιτών Όμως θα ήθελα λίγο να σας ενημερώσω Ότι αυτό που γνωρίζουμε εμείς είναι Και μιλάω ως Δημοτική Παράταξη Ότι πρώτον Ο συμπολίτης μας προσέφυγε στην Ισαγγελία Και έχει δύο εντολές εισαγγελικές Προς το Δήμο της στακτοποίησης του ζητήματος Δεύτερον Έχει ενημερωθεί Ο κύριος Παπαγιάννης Και επιτρέψτε μου να σας πω Ακριβώς Γεώργιος Παπαγιάννης Εργασιακός Σύμβολος Εργοδοτών, ο ΑΕΔ Ο οποίος αναφέρει Όποιο ζήτημα υπάρχει στο περιβάλλοντα χώρο Απευθύνεστε κατευθείαν στο Δήμο Καβάλλας Άρα δεν υφίσταται θέμα Δηλαδή συνένεσης ή αποτροπής από την μεριά του ΑΕΔ Ότι πώς πανεβαίνεται Άρα γιατί υπόθηκε και αυτό Και θέλω κλείνοντας να πω το εξής Κύριε Δημαρχέ Εγώ θεωρώ ότι πρέπει να πάρουμε μια απόφαση Ως Δημοτικό Συμβούλιο Και αν και φόσο οι υπηρεσίες μας Υπηρεσιακοί παράγοντες Διαπιστώσουν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα Ζήτημα να επανέλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο Διότι σας λέω και αυτό το γνωρίζει Το δεύτερο που σας είπα για τον κ. Παπαγιάννη Νομίζω ότι έχει ενημερωθεί και ο κ. Αντιδήμαρχος Ο κ. Παπάς αρμόδιος για κοινωνικά θέματα Άρα ας πάρουμε μια απόφαση Ότι πρέπει να λύσουμε αυτό το σοβαρό ζήτημα Και βέβαια δεν ξέρω τώρα τις σχέσεις κάποιων συμπολιτών Αλλά κ. Δήμαρχε δεν πάμε σε αυτή τη λογική Όμως θεωρώ και νομίζω ότι και εσείς συμφωνήσατε Ότι δεν πρέπει αυτό να το εκλάβουμε σοβαρά Εάν υπάρχουν προβλήματα τότε ας προσφύγουν Κι αυτοί που πρέπει να προσφύγουν Στα αρμόδια όργανα και να λύσουν τα όποια προβλήματα Καλησπέρα κύριε Δήμαρχε Κύριε Βέρο αν μου επιτρέπετε δεν υπάρχει εισαγγελική Εκτός αν έχει βγει και δεν την ξέρουμε Δεν μας έχει φέρει καμία εισαγγελική εντολή Αν μας έφερνε θα πηγαίναμε την άλλη μέρα Αλλά δεν υπάρχει και επίσης για τον κ. Παπαγιάννη Τον οποίον λέτε ο κ. Παπαγιάννης τι λέει Ότι αν μεν είναι μικρής έκτασης Η παρένβαση αυτή απευθυμηθείται στο δήμο Μπορεί να την κάνει ο δήμος Είναι ένα σοβαρό θέμα πρέπει να απευθυμηθούμε στο ΝΟΑΕΒ Αυτό λέει ο κ. Παπαγιάννης, ύξεις αφήξεις Δεν γράφει ότι ο δήμος ό,τι είναι μπορεί να πάει να το κάνει Τώρα όμως δεν χρειάζεται Δεν χρειάζεται ούτε να μαλώνουν Να ανταλλάσουμε επιχειρήματα μεταξύ μας Διότι όλοι είμαστε βιστοποιημένοι επάνω σε αυτό το θέμα Και είναι πως θα βρούμε λύση να πείσουμε τους άλλους Ούτως ώστε να μπορέσει να γίνει αυτό το εργάκι Δεν είναι τίποτα τόσο σοβαρό Είναι πολύ εύκολο Ειλικρινά σας μιλάω θα πάω εγώ ο ίδιος επάνω Και αν θέλετε ελάτε και εσείς μαζί μου να μιλήσουμε με την γειτονιά Πρόβλεπε το πρόβλημα κατά την άποψή μου Κύριε Δήμαρχε πότε άκουσα με τη συζήτηση που γίνομαι Θεωρώ σήμερα ότι υπάρχουν όλες εκείνες οι δυνατότητες Να γίνει εκεί πέρα μια παρέμβαση Η οποία θα υκνοποιεί το πρόβλημα τους συμπουλήτημες Αλλά και συγχρόνως τους πριήκους Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί συζητάμε το αυτονόητο Σήμερα υπάρχουν τόσες δυνατότητες τεχνικές Όχι κύριε Ποτόλια πρέπει να το δείτε για να καταλάβετε Και εγώ έτσι νόμιζα στην αρχή Ότι ήταν κάτι που θα μπορούσε να γίνει επάνω στο δρομάκι που υπάρχει Αλλά όμως όχι Έχει μια επισομετρική διαφορά Γύρω στο 1,5 μέτρο από το δρομάκι και κάτω Η ράμπα αυτή που κατεβαίνει το αυτοκίνητο Και άρα πρέπει να γίνει στο κάτω σημείο Δεν είναι δηλαδή κάτι που θα μπορούσε να γίνει Ψάξαμε να βρούμε λύση Ωραία Κύριε Ψανθόπουλε ναι και τελειώνουμε Λοιπόν επειδή αναφορθήκατε στην ύπαρξη όγκη εξαγγελικών εντολών Απλά να σας ενημερώσω ότι με εμμερωμιλία 25-11 του 20 και 5 π.π. του 21 Έχουν στραλεί από την εισεγγελία προς την τεχνική υπηρεσία τα σχετικά συνημένα με τα οποία ζητείτε να κάνει ο δήμος ότι πρέπει για να λυθεί το θέμα αυτό Έτσι, αν δεν τα έχετε δήμαρχε νόμιζω πως τεχνική υπηρεσία τα έχει δημιουργηθεί, έχουν στραλεί, έχουν πρωτοκολληθεί έχουν πρωτόκολλα επάνω προς την τεχνική υπηρεσία Από εκεί και πέρα το θέμα δεν είναι κάτι γνώμη μου πάντα και δεν είναι υπημένο σε αυτό. Αν το σώμα κρίνει διαφορετικά το σώμα που θα ζήσει δεν είναι το να πάμε για να κάνουμε λαϊκό δικαστήριο Το θέμα είναι να δρομολογηθεί κάποια λύση. Αυτά Ωραία, να επιλυθεί λοιπόν... Πρόεδρε Θέστος να ψηφίσουν επί κεφαλής Αν θα το εισάγουμε ως έκτακτο θέμα. Έχει δει και ο Νίκος το ξανθόπουλος κύριε Πιποψήφ που μίλησαν Ναι. Λοιπόν, κύριε Τσανάκα, συμφωνείτε να εισάγουμε... Δηλαδή, συζητάμε ήδη τόση ώρα για κάτι και διαπιστώνουμε ότι δεν είναι αρμοδιώτητα δική μας του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά της τεχνικής υπηρεσίας λεχόμαστε το έκτακτο τι Πρόεδρε έχω τον λόγο Λοιπόν, κυρία Τσανάκα έχει αποχωρήσει. Κύριε Καλανταρίδη Λοιπόν, ακούσαμε διάφορα. Το θέμα το γνωρίζω και εγώ προσωπικά γιατί έχω μιλήσει και με τον κύριο Μπαλή αλλά και γενικότερα ξέρω την όλη κατάσταση Είδα λίγο και τα έγγραφα τα οποία έχει στείλει ο Νίκος ο Ξανθόπουλος ακόμα και το έγγραφο του Ισαγγελέα, αν κάτσει και το διαβάσει κάποιος δεν διατάσσει το Δήμο να κάνει καμία απολύτως εργασία το μόνο το οποίο κάνει είναι να μεταβιβάζει το έτοιμα του δημότη στο Δήμο και να παρακαλεί για τις νόμιμες ενέργειες από πλευράς Δήμου. Δεν λέει τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο Θα πρέπει λοιπόν ο Δήμος να ξεκαθαρίσει τουλάχιστον ακούσαμε από τον δήμαρχο να λέει ότι αυτό θα κάνει για το οποίες τελικά είναι οι αρμοδιώτητές του επί του συγκεκριμένου θέματος. Άρα θα πρέπει να ξεδιαλύνει ποια είναι η νόμιμη ενέργεια. Από ότι άκουσα συμφωνεί και ο Δήμος ότι είναι κάτι που μπορεί και πρέπει να γίνει. Θα πρέπει όμως εδώ να δούμε αν όντως είναι νόμιμο ή δεν είναι. Αν χρειάζεται από την πλευρά του ΟΕΔ κάτι ή όχι. Άρα θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε εμείς να πάρουμε μία απόφαση για να διατάξουμε την τεχνική υπηρεσία να πάει να κάνει ένα έργο. Πρώτα οι υπηρεσίες του Δήμου θα πρέπει να καταλήξουν και μετά να μας ενημερώσουν για το αν μπορεί να γίνει ή όχι. Θεωρώ λοιπόν ότι δεν μπορούμε να πάρουμε σήμερα μία απόφαση επί τους συγκεκριμένους θέματος. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστούμε. Κύριε Βαβαδόπουλας. Εμείς συμφωνούμε για το θέμα του ΕΕΚΤΑΧΤΟ για να απαντήσω και σε εσάς, Πρόεδρε. Επίσης, πραγματικά, επειδή όλοι αναγνωρίζουμε αυτό το πρόβλημα που είναι πολύ σημαντικό, πρέπει να βρεθεί μία λύση. Ούτε τα δικαστήρια θα τη δώσουν τη λύση. Νομίζω ότι έχουμε ευθύνη όλοι εδώ μέσα, πρωτίστως, βέβαια, ο Δήμαρχος και η τεχνική υπηρεσία, να μπορέσει, μαζί με τον κύριο Αντιδήμαρχο, που εδώ έχει την καλή διάθεση, να προχωρήσει να δώσει μία λύση και να ξυπηρετήσουμε την ευευθύνη λειτουργία σε αυτό το σπίτι. Κύριε Γαλανταρίδη, αυτή τη στιγμή μετράμε ψήφους. Τι να σας πω... Το είπα από την πρώτη στιγμή, ότι δεν είναι θέμα δημοτικού συμβουλίου. Κύριε Πρόεδρε, επειδή ο κύριος Καλαδής ρωτάει ποια απόβαση να πάρουμε, η απόβαση στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο είναι, η τεχνική υπηρεσία είναι να επιληφθεί του θέματος, με ό,τι κρίνεται απαραίτητο να γίνει, δεν θα πω εγώ, δεν είμαι διοικησιακός, με ό,τι κρίνει απαραίτητο να γίνει, αλλά να επιληφθεί άμεσα για να δώσει λύση. Κύριε Πρόεδρε, το κάνει ήδη, και βέβαια το κάνει. Την προηγούμενη φορά τους μάζεψε η αστυνομία από εκεί, μπορεί να μην το είπε ο δημοτικός, αλλά η αστυνομία τους μάζεψε. Κύριε Πρόεδρε, μπορούμε να συνεχίσουμε να μιλάμε και εμείς ή εσείς? Κύριε Πρόεδρε, δεν μπορούμε να πάρουμε μια απόφαση και να πούμε, τεχνική υπηρεσία πρέπει να δουλέψετε, γιατί δεν δουλεύετε 13-14 μήνες. Κύριε Παπά. Κύριε Πρόεδρε, από ό,τι φαίνεται όλοι μας, πιθανώς ξερωμένο, δεν είμαστε ανάλγητοι επάνω στο έτοιμα του συμπολίτη μας. Όλοι μας. Άρα, επομένως, εγώ πιστεύω ότι πρέπει να ακολουθήσουμε αυτό που είπε ο δήμαρχος, επειδή καταλαβαίνουμε εδώ πέρα ότι υπάρχουν διάφορες, το είπε και ο Ηλίας ο Καλαντάλης, διάφορες τυπικές δυσκολίες. Να πάει ο κύριος Ξανδόπλος με τον κύριο δήμαρχο, για να μπορέσουμε να βρουμε μια λύση, η οποία θα ικανοποιεί και μας όλους, ό,τι δώσαμε μια λύση στο θέμα, αλλά πάνω απ' όλα, ότι θα ταχτωποιεί το θέμα και δεν θα πάει να κάνει κάποια αυθαίρετη ενέργεια ο δήμος, για να μπορέσουμε να έχουμε διάφορες αντιδράσεις από την κοινωνιά. Εδώ πιστεύω ότι δεν υπάρχει αναλγισσία που κανέναν άνθρωπος επάνω σε τέτοια δήματα και συμφωνώ με αυτό που πρότεινε ο δήμαρχος, Σανθόπουλος και Δήμαρχος, μαζί στην κοινωνιά, για να μπορέσουν να βρουν μια λύση, γιατί όπως δήλωσε, ότι τεχνικά είναι πολύ και έφυχτη, αλλά και χωρίς μεγάλο κόστος έργο. Κύριε Βέρο. Κύριε Βρόεδρε, να επαναλάβω αυτό που αρχικά στην τοποθέτησή μας είπαμε ως Δημοτική Περάταξη, ότι θα πρέπει να αποφασίσουμε ως σώμα να επιληφθεί το συγκεκριμένο ζητήματος η τεχνική βερισία, αυτό είπαμε, και στην περίπτωση που δεν μπορεί να ανταποκριθεί για το οποιοδήποτε ζήτημα, να ενημερωθούμε ως Δημοτικό Σώμα ανάλογα και να πράξουμε. Διότι διαφορετικά θεωρώ ότι πάλι θα υπάρξουν ζητήματα και δεν θέλουμε σε καμιά περίπτωση ως δήμος, ως θεσμός, ως υπηρεσίες, ως υπηρεσιακοί παράγοντες να είναι εκτεθειμένοι. Πολύ απλά. Το ζήτημα είναι πολύ απλό. Λοιπόν, επειδή το θέμα δεν είναι τεχνικό, γιατί δημιουργούμε εντυπώσεις λάθος αυτή τη στιγμή ομαδικά, δεν είναι τεχνικό το θέμα, προτείνω μία τριμελή επιτροπή όποιοι κύριοι θέλουν να συμμετάσχουν, να επισκεφθούν επί τόπου το θέμα, να ακούσουν και τις δύο πλευρές και ας έρθουν να μας μεταφέρουν τις εντυπώσεις. Και μετά αποφασίζουμε. Ας το αναβάλουμε για σήμερα. Λοιπόν, νομίζω πως μπορούμε να το δούμε έτσι όπως πρότεινε ο δήμαρχος. Κύριε Ξανθόπουλε, μαζί με τον δήμαρχο, τον κύριο αντιδήμαρχο, να το λόγω φυσικά θα φτάσουμε, τον κύριο Ποτόια πρώτα. Θεωρώ, κύριε Πρόεδρε, για κάποιο συνάνθρωπο, ότι δεν υπάρχει ζήτημα, θέμα που αφορά συμπολίτη μας, για το οποίο το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει αρμοδιότητα, γιατί τα πάντα μπορεί να πάρει θέση, είτε υπεύθυνο σύμφωνα με τους νόμους, είτε θα πάρει μια απόφαση σύμφωνα με την τάξη που αφορά τα συμφέροντα των δημοτών μας. Άρα, θεωρώ, λοιπόν, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί να πει προς πάσα κατεύθυνση. Είτε είναι οι τεκτικές υπηρεσίες, είτε είναι άλλος ο ΑΔΕΤ που έδεικε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο προτείνει προς πάσα κατεύθυνση να λυθεί το ζήτημα του συμπολίτη μας, όχι μόνο του συγκεκριμένου, συνολικά της περιοχής. Γιατί, όπως είπατε, το πρόβλημα αφορά και τους περιηγούς. Θεωρώ πως μια τέτοια απόφαση θα βοηθήσει, γιατί ακριβώς το Δημοτικό Συμβούλιο είναι ένα σώμα, το οποίο έχει αρμοδιότητα για τα πάντα. Αυτή είναι η άκρη. Κύριε Βαγιατζές. Κύριε Πρόεδρε, εγώ δεν είμαι θετικός να συντηθεί το θέμα. Νομίζω ότι μπορεί η αρμόδια υπηρεσία του Δήματος να το λύσει. Δεν χρειάζεται να συντηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ευχαριστώ. Κύριε Ξανθόπουλος. Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάντητες, επιχείρησα να ενημερώσω το σώμα, να βεστοποιήσω για το επίγον και να αποφασιστεί να δραμολογηθεί μία λύση. Πρόθεση μου δεν ήτανε ούτε να κάνω επίδειξη, ούτε να κερδίσω δημοσιοίτα και πολύ περισσότερο ούτε να θέσω το θέμα σκαλέντες με μια επιτροπή. Και βέβαια σε κανιά περίπτωση δεν θέλω να εμφανιστεώ εκεί και να κάνω λαϊκά δικαστήρια. Εάν το σώμα κρίνει ότι σε ντρέχουν λόγοι, η απόφαση του σώματος. Εάν κρίνει ότι δεν σε ντρέχουν λόγοι γιατί όλα αυτά τα οποία είπαν διάφοροι συνάδελφοί είναι έτσι όπως τα λένε, ο καθένας λαμβάνει τις αποφάσεις και πέντε τις ευθύντες τους οποίες το αναλογούν. Σε ό,τι με αφορά εγώ θέλω να το θέσω στο σώμα, στο δημοτικό συμβούλιο. Υπάρχουν οι συντρομές που ανέφερε ο κ. Βέρος για τις οποίες δεν είναι να λάβατε υπόψη. Λέει ο οργανισμός και της σχετικίας ότι και τα θέματα αυτά αρμόδια είναι εκεί οι δήμοι. Γιατί το κάνετε, γιατί το ξεχνάτε αυτό, γιατί το ξεχνάμε όλοι αυτό και μπαίνουμε στην διένεξη. Εγώ δεν είμαι δικαστής για να λύσω εκεί το οποιοδήποτε θέμα. Υπάρχει ένα πρόβλημα. Αν τον αντιλαμβανόμαστε έχει καλώς. Αν πάλι τον αντιλαμβανόμαστε δεν έχω καμία πρόθεση κ. Βαγγέλη Παπά να πάω και να κάνω εκεί τον λαϊκό δικαστή. Εγώ λειτουργώ εδώ, στο σώμα, στο σώμα απευθύνομαι, έχει καλώς το αντιληφθήκαμε, πάλι έχει καλώς το αντιληφθήκαμε. Ο καθινός λαμβάνει τις ευθύντες του. Κύριε Κουνάκο. Κύριε Πρόεδρε, εγώ θα ρίξω ευθύνη σε σας. Αυτή τη στιγμή, προκειμένου να έρθει ένα θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο ως έκτακτο, θα πρέπει να έχει τις αντίστοιχες υπογραφές, να υπάρχει αντίστοιχες η κατάθεση των προβλεπόμενων υπογραφές των αριθμών Δημοτικό Συμβούλων. Δεν μπορεί ένας Δημοτικός Σύμβουλος να φέρει έκτακτο θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Για να συζητηθεί, πρέπει να έχει εισήγηση. Αυτός ο οποίος θέλει να φέρει θέμα έκτακτο, πρέπει να φροντίσει να έχει και την εισήγηση. Και να πει τι προτείνει και αυτό που προτείνει, εφόσον έρθει ως έκτακτο, θα το αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Από πού αυτή η διαδικασία? Κύριε Κουνάκο, κύριε Κουνάκο. Το βλέπω και με τον κύριο Μποτόλια που βάζει θέματα και τα συζητάμε. Δεν προβλέπεται από τον κανονισμό του Δημοτικού Συμβουλίου με μονομένοι σύμβουλοι, οι δύο ή τρεις, να φέρουν έκτακτο θέμα. Κύριε Κουνάκο, είστε θετικός ή αρνητικός? Δεν το συζητάω καν εγώ, κύριε Προβλέπετ, δεν το συζητάω. Ζήτησε ο κύριος Ψανθόπουλος να τεθεί ως έκτακτο το θέμα και έχει στείλει μία πρόταση. Διαφωνώ γιατί δεν προβλέπεται από τον κανονισμό. Διαφωνώ ότι διαφωνείτε και το δέχομαι και εγώ διαφωνώ. Λοιπόν, η πλειοψηφία του σώματος κρίνει ότι δεν θα συζητήσει το θέμα, πόσο δεν μάλλον ως έκτακτο, και αναλαμβάνει τεχνική υπηρεσία, όπως είπε ο δήμαρχος, μαζί με τον κύριο Ψανθόπουλο, αν το δέχεται, ή όποιος άλλος συνάδελος. Θα το δείτε, κύριε Ιακοβίδη, εσείς, αλλά δεν παρατηρήσατε, δεν σημειώσατε αυτό που είπε ο δήμαρχος, ότι όλη η γειτονιά με τους νομικούς της εκπροσώπους έχει στραφεί κατά του συγκεκριμένου συμπολίτη μας. Άρα, το θέμα μάλλον δεν είναι μόνο τεχνικό, όπως ανέφερε και ο κύριος Ιακοβίδης. Παρακαλώ να εξεταστεί αναλόγως, κύριε Ιακοβίδη. Θα πάμε τον κύριο Ιακοβίδη, που είναι πιο γλυκός. Ναι, ναι, εντάξει, ευχαριστώ. Λοιπόν, πάμε στα θέματα της ημερής αις διάταξης, είναι 9 η ώρα, περίπου. Πρώτο θέμα, σύνταξη τριμηνίας έκθεσης αποτελεσμάτων προϋπολογισμού τρίτου τριμήνου 2021. Κύριε Προμούσα, είχα το λόγο. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, σχετικά με την τριμηνία του τρίτου τριμήνου του 2021, έχει βεβαιωθεί το 73% των τακτικών εσόδων και έχει εισπραθεί το 72,57, στρακτάκτα έχει βεβαιωθεί το 17,02 και έχει εισπραθεί το 16,96, ενώ στο σύνολο των εσόδων έχει βεβαιωθεί το 58% και έχει εισπραθεί το 49%. Τα τακτικά του τρίτου τριμήνου παρουσιάζουν μια αύξη 352 χιλιάδες σε σχέση με το αντίστοιχο του 2020. Τα ανταποδοτικά έως στις 31 παρουσιάζουν αύξη 551 χιλιάδες, οι οποίες οφείλονται στα αυξημένα τραγωνικά και στους τελεστές που ήσυχαν στον πρώτο εξάδημο. Ωστόσο, αν εστιάσουμε στο τρίτο τρίμμα του 2021 και το συγκρίνουμε με το τρίτο του 2020, διαπιστώνουμε μια πτωτική τάση των ανταποδοτικών, η οποία αυτή διαφαίνεται τόσο από την εκαθάριση όσο και από την απόδοση των εσόδων των παρόχων της συγκεκριτικής ενέργειας. Οι συνολικές εισπράξεις των εσόδων του Δήμου κλίν των επιχορηγήσεων ανέρχονται στο ποσό του 2.298.559 και σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2020 παρουσιάζουν αύξη 559 χιλιάδες, ενώ το σύνολο των εισπράξεων εσόδων του Δήμου συμπεριλαμβανομένων των επιχορηγήσεων παρουσιάζει μια αύξη του ποσού του 2.313.353, το χρηματικό υπόλοιπος του 2019 το ανέρχεται στο ποσό του 1.522.819 και να λείεται λεπτομερός μέσα στην εσήγηση. Σχετικά με τα έξοδα, στο σκέλος των δεπανών έχει δεσμευθεί το 91% των λειτουργικών εξόδων και την υπολογήθηκε το 65% ενώ πληρώθηκε το 61%, στην κατηγορία των επενδυτικών δεπανών έχει δεσμευθεί το 61%, έχουν τιμολογηθεί το 7,04% και έχει πληρωθεί το 7,01%. Τα λειτουργικά έξοδα του Δήμου στο συγκεκριμένο τρίμεινο σε σχέση με το αντίστοιχο του 2020 παρουσιάζουν αύξη 4.235.915 ευρώ. Η αύξη αυτή οφείλεται κυρίως στις αμβές προσωπικού και στις πληρωμένες ηλεκτρικής ενέργειας και υίδραψης. Οι επενδυτικές δαπάνες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμεινο του 2020 παρουσιάζουν αύξη 351.729 ευρώ. Η απλήωτης υποχρέωσης του Δήμου κατά το τρίμεινο αυτό ανέρχονται στο ποσό του 1.917.000 ενώ ηλικσιπρόθεμος υποχρέωσης στα 11.252 ευρώ. Το αντίστοιχο τρίμεινο του 2020 η απλήωτης υποχρέωσης ήταν 3.028 και ηλικσιπρόθεμες 91.028. Κλείνοντας να αναφέρω ότι είναι εφανίσει ότι η επανεκκίνηση της αγοράς κάτω σωδερινούς μήνες βοήθησε στην αύξη της πραξιμότητας κυρίως στο σκέλος τακτικών εσόδων και είναι εφανίσει ότι υπανέρχεται μια κανονικότητα στο τρίμα εσόδων της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου. Αυτά εισαγωγικά όσον αφορά το τρίτο τρίμεινο. Από εκεί πέρα, αν θέλετε κάποιες συγκεκριμένες ερωτήσεις για επιμέρους νούμερα, είμαστε εδώ για να σας απαντήσουμε. Αυτή είναι και ο κ. Χατζικοσταντίνο, από ότι γνωρίζουμε σε σύνδεση για να απαντήσει. Υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις, διευκρινήσεις ή θα προχωρήσουμε σε τοποθέτηση. Πρόεδρε, ερώτηση δεν έχω γιατί έχω κάνει στην Οικονομική Επιτροπή. Απλώς έχω μια παρατήρηση με ένα νούμερο το οποίο προφανώς είναι λάθος υπολογισμός. Και συγκεκριμένα μιλάω για το εξής, στην παράγραφο ίτα που είναι στην ένατη σελίδα ξεκινάει ουσιαστικά από αυτές που έχουμε, πληρωμές ΠΟΕ. Διαβάζω ακριβώς τι λέει, οι απλήρωτες υποχρεώσεις κατά το 3ο τρίμινο του 21 ανέρχονται στο ποσό του 1.947.947,18 ευρώ. Στην επόμενη σελίδα κάνει τη σύγκριση με το προηγούμενο έτος και μας λέει το εξής, το 3ο τρίμινο του 20 οι απλήρωτες υποχρεώσεις ήταν στα 3.028.000... παρατηρείται λοιπόν μίωση των απλήρωτων υποχρεώσεων κατά 1.947.943. Αυτό το νούμερο είναι λάθος. Η αφαίρεση 3.028.000 μίον 1.947.000 δεν δίνει 1.947.000 αλλά δίνει 1.08731,83. Θα πρέπει να διορθωθεί αυτό το νούμερο. Κύριε Παπαδόπουλος, κύριε Παπά, έχετε κάποια ρώτηση, κύριε Βέρος. Κύριε Πρόεδρε δεν έχω ερωτήσεις, το υποθέτεις. Κύριε Ξανθόπουλος που έχει. Κύριε Δημαρχέ, επειδή θέλω να μπω στη διαδικασία της ανάλυσης των στοιχείων των οποίων μας έχετε παραθέσει, θέλω, όχι να αναφερθείτε σε νούμερο, θέλω να πείτε στη διαδικασία της... επί της 100 κίνησης συγκεκριμένων κωδικών, τους οποίους θα σας αναφέρω. Παρακαλώ λοιπόν πολύ, από το στήλι τακτικών εσόδων, να μου αναλύσετε τις επιδόσεις σας για τους κωδικούς αριθμούς 0, 0, 3, 0, 4, 0, 6. Από τα έκτακτα των κωδικών 1, 12 και 13 και από το στήλι εισπράξεις από δάνεια και απαιτήσεις ΠΟΕ, τα αναφερόμαι στους κωδικούς 3 και 12. Λοιπόν, όσον αφορά τους κωδικούς τα τακτικά έσοδα, όπου προφανώς αναφέρεστε σε έσοδα πονοκοταφία, ΤΑΠ, ΤΑΠ, παραπηδημούντων, κοινόχστους, εκεί επίσης έχουμε δημοτικούς φόρους απολεκτροδοτούμενα και μηλεκτροδοτούμενα, εκεί βλέπουμε ότι υπάρχει μια συμπραξιμότητα της τάξης των 75%, θα έλεγα. Θεωρώ ότι είναι αυτό που έφερα και ως κατακλείδα στην εισαγωγική μου παρουσίαση, ότι βλέπω μια κανονικότητα στις εισπράξεις του Δήμου, η οποία φαίνεται ξεκάθαρα από την κίνηση αγοράς. Δεν θα έλεγα το ίδιο για τα μισθώματα. Δεν ξέρω αν με ρωτήσατε και για τον κωδικό 1, που είναι οι πρόσθετοι από εκείνη την πλησία, ωστόσο, εγώ θα κάνω και εδώ μια τοποθέτηση. Υπάρχει μια μειωμένη σχετικά εισροή εσόδων από τα μισθώματα, ωστόσο, ενσυγκρίσει με την όλη κρίση που υπήρξε λόγω της πανδινικής κρίσης, όπου λόγω COVID είχαμε απαλλαγή στις μισθωμάτων και στη συνέχεια είχαμε και μια στάθεια στην οικονομική πλησία για να συντάξει σχηματικούς καταλόγους. Παρ' όλα αυτά, θεωρώ ότι ακόμα και εκεί είναι καλή. Και εδώ υπάρχουν 186.000, ενώ θα σας έλεγα ότι σήμερα βρισκόμαστε στις 260.000. Από εκεί πέρα, πόσον αφορά τις επιχορηγήσεις για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών, αν γι' αυτό αναφέρεστε, νομίζω, είπατε για τον κωδικό 12 και 13? Ναι, κυρία δημαρχή. Εκεί το ποσοστό ακίζει το 48%, νομίζω να κριτάει ικανοποιητικό και αν συγκρίνουμε το τι έχουμε προπολουγήσει, δεν θα σταθούμε εδώ, αλλά το τι έχουμε βεβαιώσει που είναι 1.884 και έχουμε εισπράξει ακριβώς αυτό το πόσο λέγουμε, έχουμε φτάσει στο 100% της εισπραξιμότητας. Από εκεί πέρα, όσον αφορά τις εισπράξεις από προηγούμενα έτη, και εδώ θεωρώ ότι είναι κανοπητικά, γιατί η αύξηση του ποσοστό, όπως βλέπετε, τα προϋπολογιστέντα από τα βεβαιωθέντα, εξεπερνάνε και το 100%, δηλαδή σε ορισμένα ποσοστά φτάνουμε ποσοστάνο του 100%. Και αυτό συμβαίνει, γιατί είχαμε βεβαιώσει πάρα πολλές εκκλήσεις από το GOG, τόσο από την προηγούμενη χρονιά, δηλαδή αυτά που βαίνονται για πρώτη φορά, όσο και για παλαιότερες χρονιάς. Αυτά κύριε Ξαμπούλου. Λοιπόν, πάμε σε τοποθέτηση και ψήφιση. Κύριε Γαλανταρίδη. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Κατά την άποψή μας αυτό το οποίο αξίζει κάποιος να αναφέρει, μελετώντας την τριμμενία την οποία έχουμε μπροστά μας, είναι δύο σημεία, αγαπητοί συνάδελφοι. Το πρώτο έχει να κάνει με τις συσπράξεις τα ανταποδοτικά. Είναι λοιπόν εμφανές, παρότι ο κύριος πρωμούς σας αναφέρθηκε ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μία μείωση σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Αυτό το οποίο βλέπουμε στο εννιάμινο είναι ότι οι συνολικές εισπράξεις κινούνται ακριβώς στο 75%. Όπως δηλαδή είχε προϋπολογιστεί. Μένει λοιπόν να δούμε αν στο τρίμινο το οποίο μένει στο τέλος. Γιατί εδώ να θυμίσω ότι γίνεται εμφανές ότι για τους 2 προηγούμενους μήνες η ιδιωτική παροχή δεν μας έχουν αποδώσει ακόμη. Άρα εδώ θα δούμε να μπαίνουν χρήματα τα οποία έχουν μένει εισπραχθεί αλλά δεν μας έχουν αποδωθεί. Αλλά το νούμερο είναι πάνω από το 75%. Μένει λοιπόν μέχρι το τέλος του έτους να δούμε αν τελικά θα καταστραφεί ο δήμος όπως μας έχει πει επανειλημμένος η διοίκηση λόγω των μειώσεων που έχουν γίνει στα ανταποδοτικά με τους καινούργιους συντελεστές ή αν τελικά θα καταφέρει ο δήμος να εισπράξει τα έσοδα τα οποία έχει προϋπολογίσει. Είναι λοιπόν κάτι το οποίο θα το δούμε. Πιστεύω ότι γύρω στο Φεβρουάριο με Μάρτιο θα έχουμε το τελικό συμπέρασμα. Κατά την άποψή μου δεν βλέπω να υπάρχει μεγάλη διαφορά με τα έσοδα που αναμένουμε άρα θεωρώ ότι θα κινηθούμε ικανοποιητικά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Ένα λοιπόν το οποίο αξίζει να αναφέρουμε είναι αυτό. Το δεύτερο έχει να κάνει αγαπητοί συνάδελφοι με την απορροφητικότητα η οποία υπάρχει στον κωδικό των μελετών. Εκεί πραγματικά το 2,45% απορροφητικότητα στο ενιάμινο για ένα θέμα το οποίο έχει αναδείξει πάρα πολύ και έχει διαφημίσει η διοίκηση ότι εμείς κάνουμε μελέτες και θα είμαστε έτοιμοι ενώ εσείς δεν κάνατε και το λέω ότι εσείς δεν κάνατε γιατί συνηθίζει σε αυτό το κομμάτι η διοίκηση να κάνει μια σύγκριση με την προηγούμενη η οποία δεν έκανε μελέτες ενώ η καινούργια θα κάνει όλες τις μελέτες που δεν έχουν γίνει. Βλέπουμε λοιπόν εδώ μια απορροφητικότητα στο 2,45%. Αν πραγματικά αυτό το 2,45% θεωρεί η διοίκηση ότι είναι επιτυχία εγώ συνάδελφη δεν να σπάζω με την άποψή της θεωρώ ότι έχει πολύ δρόμο ακόμη μπροστά της και το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να επιταχύνει. Με 2,45% στο κομμάτι των μελετών παρότι έχουν δοθεί πολλά χρήματα για μελέτες και οι περισσότερες έχουν χρηματοδοτηθεί από τον κεντρικό κορβανά δεν είναι δικά μας λεφτά τα έχουμε πάρει για να κάνουμε μελέτες η αποδοτικότητα που έχουμε όμως η παραγωγικότητα αν το θέλετε είναι προβληματική και νομίζω ότι θα πρέπει λίγο να επισφεύσει εδώ η διοίκηση του αριθμού να τρέξει γιατί ο χρόνος τελειώνει και για άλλο έναν χρόνο δεν θα έχει καταφέρει να επιτύχει τους στόχους της. Επειδή δεν θεωρούμε ότι η τριμμηνιαία έχει οποιοδήποτε άλλο στόχο γιατί παρά να μας αποτυπώσει ουσιαστικά λογιστικά τα νούμερα όσον αφορά τα έσοδα και έξοδα θα είμαστε σύμφωνοι παρά τα προβλήματα τα οποία διαπιστώνουμε και τα τονίζουμε τα προβλήματα προκειμένου να γίνουν βήματα προς τα μπροστά. Αγαπητοί συνάδελφοι της διοίκησης, κύριε δήμαρχε. Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Παπαδόπουλε. Ευχαριστώ κύριε Παπαδόπουλε. Και εγώ θα σταθώ έτσι στα αποτελέσματα του τρίτου τριμμήνου της έκθεσης του προπολογισμού στα ανταποδοτικά. Και έχω να πω το εξής. Σύμφωνα με την έκθεση βλέπουμε ότι έχουν αυξηθεί τα έσοδα από τα τελικά θεριότητας κατά 552.000 ευρώ αλλά βλέπουμε έχουν εκκτυναχθεί και τα έξοδα που εντάσσονται στην καθαριότητα κατά 1.262.000 ευρώ περίπου και μέσα στα έξοδα δεν έχουμε υπολογίσει ακόμα αν δεν βλέπουμε τραπάνες που αφορούν την υπηρεσία καθαριότητας όπως τα καύσιμα και τα ανταλλαχτικά. Ή και άλλα. Για εμάς αυτά τα στοιχεία της έκθεσης αρκούν για να επιβεβαιώσουν ότι η τρύπα που σας είχαμε επισημάνει στα μέσα του έτους, στο ισοζύγιο εσόδων-εξόδων της υπηρεσίας καθαριότητας είναι σημαντική και προφανώς αυξήθηκε με την εκτείναξη των εξόδων. Μπορεί βέβαια μέσω του χρηματικού υπολοίπου να καλυφθούν ένα μέρος της τρύπας αλλά δεν μπάβει η εκτέλεση του προπολογισμού να εφανίζει έλλειμμα. Σας είχαμε προειδοποιήσει συγκρατήστε τα έξοδα. Δεν το κάνατε. Ξέρετε ότι θα εισπράξετε λιγότερα για το 2021 το λέγατε παντού φυσικά για να καλυφθείτε ή να φέρετε διάφορες δικαιολογίες αλλά αφήσατε τα έξοδα να ξεφύγουν. Το επιχείρημα ότι φταίνεται αμειωμένα τέλη για τα αμειωμένα έσοδα να τα πείτε στους δημοτές που φέτος έτσι με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατορθώσαμε να τους ελαφρύνουμε έστω και λίγο. Όμως πρέπει να τους πείτε τι θα κάνετε μπροστά στη νέα ενεργειακή κρίση που θα ζήσουμε για το υπόλοιπο του 2021 και μέσα στο 2022. Εμείς σας είχαμε προειδοποιήσει να συγκρατήσετε τα έξοδα. Δεν το κάνατε. Έχετε λοιπόν και την ευθύνη του εκτροχιασμού των εξόδων. Γι' αυτό, κύριε Πρόεδρε, θα είμαστε αρνητικοί. Κύριε Παπά. Κύριε Πρόεδρε, τώρα όπως και να το δούμε το θέμα της τριβηνίας ήταν για τον κύριο Προμούσα και θέλω να τον συγχαρώ, ήταν μια πολύ καλή προσπάθεια. Ξέρουμε τι εποχές διανύουμε και ξέρουμε ότι τη στιγμή που έχουμε ικανοεπιντικά αποτελέσματα και μόνο αυτό φτάνει για να πούμε να μπράβο σε έναν άνθρωπο που πιστεύω ότι δεν θα σταματήσει εδώ. Θα συνεχίσει να αγωνίζεται και να περιορίσει τα έξοδα. Όσο τα έξοδα δεν περιορίζονται όσο το θέλεις εσύ, περιορίζονται όσο το επιτρέπουν οι κυροί και οι διαδικασίες και οι ανάγκες που έχει η υπηρεσία. Επομένως, μόνο θετικά μπορώ να δω και να συγχαρώ τον αντιδίμαχο και να του συστήσω ότι όποια κριτική δέχεται από την αντιπολίτευση να την λάβει σαν μοχλό, να τον πιέσεις και να γίνει ακόμα καλύτερος. Ψηφίζουμε θετικά. Κύριε Βέρο. Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, για μια ακόμη χρονιά στο ίδιο έργο θεατές. Γιατί το λέμε αυτό, κύριε Πρόεδρε. Δυστυχώς από το 2010 και μετά, διαπιστώνουμε ότι πρώτον οι προϋπολογισμοί δεν είναι πραγματικοί, είναι πλασματικοί. Και το λέμε αυτό, διότι όταν ένας προϋπολογισμός για το 2021 αναφέρει ότι τα έσοδα μας θα είναι περίπου της τάξης των 70 εκατομμυρίων και μετά το πρώτο εννιάμινο, καταφέρνουμε, βάλετε το συσαγωγικά, τα έσοδα μας να είναι περίπου στο 50% 49,26, αυτά που εισπράξαμε και αυτά βέβαια που βεβαιώσαμε στο 58%, και να υπολοιπώμαστε για το εννιάμινο, που το 75% πρέπει να ήταν γύρω στα 52 εκατομμύρια και να μιλάμε ότι βεβαιώσαμε μόνο 40, κατανοούμε τι θα συμβεί στο τέλος της χρονιάς όσο αφορά τα έσοδα. Βέβαια, ευτυχώς τα τακτικά έσοδα, τα πετσοκωμένα τακτικά έσοδα πάνε καλά σε ποσοστό 75%, αλλά από εκεί και πέρα όμως για τα υπόλοιπα έσοδα, είτε είναι έκτακτα, είτε είναι παρελθόν των οικονομικών ετών, είτε είναι διάφορες εις πράξεις, εκεί διαπιστώνουμε μια τραγική εικόνα. Και το λέμε αυτό γιατί δεν είναι δυνατόν τα έκτακτα έσοδα μετά το τέλος του πρώτου ενιαμίνου να μην υπερβαίνει το 17%. Και δεν μπορεί ως παράδειγμα οι επιχωρηγήσεις για επενδυτικές δαπάνες όπου είχαμε προϋπολογήσει συνολικά γύρω στα 20 εκατομμύρια, 20 εκατομμύρια και. Μετά το πρώτο ενιάμινο, να μην μπορούμε να πιάσουμε ποσοστό πάνω από 10%, 9,40% και να έχουμε εισπράξει λιγότερα από 2 εκατομμύρια. Άρα αυτό τι σημαίνει, σημαίνει ότι δυστυχώς για μια ακόμη χρονιά συνεχίζει και η κεντρική διοίκηση να έχει τεράστια ευθύνη, διότι δεν βλέπουμε τίποτα, καμία κίνηση από τη μεριά της κεντρικής διοίκησης τουλάχιστον να αποδώσει ένα μέρος από τα παρακρατηθέντα των μνημονίων, που βέβαια αυτό που μας εντυπωσιάζει όμως για μια ακόμη φορά είναι και το διαπιστώσαμε και στο πρόσφατο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, το τακτικό ετήσιο συνέδριο της Κέδε 14 με 16 Οκτωβρίου, να μην γίνεται καμία σημαντική προσπάθεια από τη μεριά των αιρετών διεκδίκησης τουλάχιστον, αυτό που είπαμε προηγουμένως, ένα μέρος από τα παρακρατηθέντα. Καμία ανοίξημα, καμία ανοίξη. Όσα αφορά τώρα για τα έξοδα. Για τα έξοδα εκεί, διαπιστώνουμε ότι ενώ στο πρώτο εννιάμινο τα τιμολογηθέντα είναι, δηλαδή υποχρεώσεις μας είναι τις τάξεις περίπου των 26,5 εκατομμύρια, έχουμε πληρώσει 24,5, δηλαδή έχουμε απλήρωτες υποχρεώσεις περίπου στα 2 εκατομμύρια. Και βέβαια εκεί που είναι το τραγικό, είναι το αποθεματικό, όπου δεν μιλάμε ούτε για δεκάδες χιλιάδες, ούτε για εκατοντάδες χιλιάδες. Μιλάμε για τρεις χιλιάδες. Μακάρι να διαψευστούμε. Όμως, όπως δεν διαψευστήκαμε ως δημοτική παράταξη, όλα τα προηγούμενα χρόνια, έτσι θα επιβεβαιωθούμε και στο τέλος εικονιάς, έτσι θα επιβεβαιωθούμε και όταν θα συζητάμε τον απολογισμό και φοβόμαστε πολύ ότι και το επόμενο έτος, οικονομικά πάλι θα παρουσιάσουμε ένα μεγάλο αριθμό, ένα σημαντικό αριθμό εσόδων που θα είναι ένα άπιαστο όνειρο και βέβαια δεν ξέρω ποια θα είναι η κατάληψη. Δεν θα τολμούσα να πω ότι χρεοκοπίσαμε. Σίγουρα όμως, αυτή τη στιγμή ως δημοτική παράταξη, θέλουμε να πούμε ότι η κατάσταση δεν είναι η καλύτερη. Κάποιος θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερα. Αγαπητοί συνάδελφοι, τουλάχιστον στην Κέδε αποδέχτηκαν ότι 250 δήμοι από τις 323 δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν ούτε στα λειτουργικά τους έξοδα. Έστω, τουλάχιστον αυτό το παραδέχτηκαν. Άρα, θεωρώ ότι θα πρέπει να υπάρξει πίεση, γενικώς διεκδίκηση και κυρίως από τους δημάχους. Γιατί, μην γελιόμαστε, δημαρκοκεντρικό είναι το σύστημα, αυτό το οποίο βιώνουμε μέχρι και σήμερα. Άρα, οφείλουν οι διοικήσεις, οφείλουν κυρίως οι διοικήσεις και κυρίως οι δήμαρχοι, και τέλους να διεκδικήσουν αυτά τα οποία δικιούνται από το κράτος. Κύριε Πατώια. Δήμαρχε κύριε Μουριάδη, όσους χάρτες και έγγραφα να δείξετε, αύριο το πρωί, ραδιοκονοικοί χορηγοί θα σας σταυρώσουν, άλλοι βέβαια θα σας ταυμάσουν, ο οποίος όμως δεν θα αναφερθεί στην ουσία αυτής της τσιμινιαίας έκθεσης. Και ποια είναι λοιπόν αυτή η ουσία των οικονομικών αποτελεσμάτων, αγαπητοί συνάδελφοι, που αφορά την ψυχή, την καρδιά της δημιουργίας του Δήμου. Είναι ότι τα έσοδα κυρίως είναι του Δήμου από ανταποδοτικές υπηρεσίες, δημοτικά τέλη και φόρους, με συνεχώς μειούμενη την κρατική χρηματοδότηση, όσον αφορά δεν τα έξοδα και τις δαπάνες, αυτές είναι πολύ μακριά από τις πραγματικές ανάγκες που έχουν σήμερα οι συνδυμμότες μας στα λαϊκά στρώματα, στα χωριά και στην πόλη. Κυρίως όλες οι παρεμβάσεις αφορούν βασικά σε έργα βιτρίνας. Το ζήτημα που δείχνει ότι ο αγωγιάτης άλλαξε, αλλά το αγώι παραμένει το ίδιο, είναι και αυτά τα περίφημα ΠΟΕ. Βλέπουμε μέσα, και με αυτό τελειώνω, πρόεδρε, κύριε Επεφάνη, ότι έχουν βεβαιωθεί 101,65% των ΠΟΕ, τεράστια πρεμμούρα για να ανοίξουν παλιά τευτέρια, όπως κάναν παλιά οι Μπακάλιτες, αλλά έχει σπραχθεί το 15,55%. Τι δείχνει αυτό, ότι κυνηγάται τους συντημότες μας, όπως ο Ηρακλής Πουαρό τους εγκληματίες, για να τους πάρετε να τους στεγνώσετε, αλλά όμως φαίνεται καθαρά από αυτό το 15,55, ότι ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει αυτά που τους ζητάτε και γι' αυτό δεν πληρώνε. Και ό,τι και να κάνετε δεν μπορεί να τα βρείτε αυτά τα χρήματα, γιατί δεν τα έχουν οι περισσότεροι από αυτούς. Για αυτούς τους λόγους, λοιπόν, εμείς είμαστε αρνητικοί στην τριμενιά αυτή έκθεση αποτελεσμάτων του τριμήνου. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Εγώ θα είμαι πολύ σύντομος. Από ότι όλοι καταλαβαίνουμε, λόγω και της πανδημίας και της περιόδου, η οποία ήταν αρκετά δύσκολη, ειδικά το 2021, και εκτός αν όλοι ζούμε σε άλλο πλανήτη, βρισκόμαστε σε μία μη κανονικότητα. Υπήρχαν οι καραντίνες αρκετό μεγάλο διάστημα, 2-3 μήνες. Νομίζω ότι οι συμπολίτες μας και οι δημότες δεν μπορούσαν να τα πεξένουν σε όλα αυτά που ζηταπετούσε ο δήμος και στα ανταποδοτικά τέλη. Δεν νομίζω ότι μπορούσαν να πληρώσουν όλες αυτές τις φορές, οπότε και λογικά τα έσοδα του δήμου θα είναι και μειωμένα. Και δικά με χώρους οι οποίοι δεν μπορούσαν ούτε να ελληνικιαστούν, διάφοροι άλλοι κόροι, για να μην σησήσουμε για τα πάρκινγ που κάποιοι καταγγέλανε για να μην λειτουργούν και να μην έχει έσοδα ο δήμος. Οπότε θεωρώ ότι είναι λογικό να είναι μειωμένα τα έσοδα. Από και πέρα, νομίζω ότι σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που βρίσκεται ο δήμος, θα ήταν άδικο να καταψηφίσω μια τέτοια προσπάθεια που γίνεται, διότι σε αυτή τη μη κανονικότητα που βρισκόμαστε, θα πρέπει να στηρίξουμε τον δήμο Καβάλατς, και όχι να προσπαθήσουμε να τον οδηγήσουμε σε μια πτώχευση ή να βγαίνουμε στο δρόμο στους συμπολίτες μας ή στα ραδιόχονα και να λέμε ότι πτωχεύει ο δήμος. Αντίθετα, νομίζω ότι πρέπει να στηρίξουμε αυτόν τον δήμο ο οποίος είναι και η πόλη μας και το τοπικό σημείο που ζούμε και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας. Και νομίζω ότι, χωρίς να είμαι και ο πιο έμπειρος στην τοπική αυτοδίκηση, το 2022 γενικά για όλες τις χώρες, σε παγκόσμιο επίπεδο και για όλους τους δήμους, θα δείξει αν όλα τα πράγματα θα επανέλθουν σε μια κανονικότητα, ποια θα είναι αυτή η κανονικότητα, τι έσυτο θα υπάρχουν και πώς θα αλλάξει η καθημερινή μας ζωή. Οπότε, το να κάνω αντιπολίτευση τώρα σε αυτή τη φάση, το θέλω άδικο προς τη διοίκηση. Οπότε, θα είμαι θετικός κύριε Πρόεδρε. Και από και πέρα, ας πάνε όλα καλά το χρόνο και ας βρισκόμαστε σε μια καλύτερη καθημερινότητα. Ευχαριστώ. Ο κύριος Ξανθόπουλος. Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κρίσιμε αδελφοί, σήμερα έχουμε την κατάσταση του ΓΑΜΑΤΡΙΜΑΤΟ 2021, ενός 2021 ΝΟΣ ΕΚΟΝΟΜΙΚΟΥΕΤΟΣ, με το οποίο τουλάχιστον σε αυτή την αίθουσα και από πολλούς, από πολλά στελέχη της διοίκησης, και αρκετούς από αυτούς οι οποίοι βλέπουν με μια, θα έλεγα, ιδιαίτερη ματιά τα υπαραγωγές της διοίκησης, δαιμονοποιήθηκε η πρωτοβουλία του Δεκεμβρίου του 2020 για να μειωθούν οι συντελεστές ταποδοτικών τελών, δηλαδή τον φόρο που επιβάλλει ο δήμος στους συντημότες μας για υπηρεσίες ηλικοπονισμού και καθαριότητες. Έκανα υπομονή 9 μήνες, περίμενα το πρώτο τρίμινο, ακούγοντας τον κύριο Πλομούσα να δαιμονοποιεί και να μιλάει περιάλλον, έκανα υπομονή τον δεύτερο τρίμινο, έκανα υπομονή και για τον τρίτο τρίμινο, όπου σήμερα τι βλέπουμε, βλέπουμε ότι σε προϋπολογισμό ανταποδοτικών 7.703.000 ευρώ ο δήμος εισέπραξε 5.771, το 85%. Αναρωτιέμαι λοιπόν που ήταν η υστέρηση των εισόδων που και πριν λίγες μέρες ο κ. Πλομούσας έλεγε στα συγκεκριμένα μέσα, τα ραδιοφωνικά και ηφιλοπτικά, που βεβαίως με μονομέρεια πάντα αντιλαμβάνονται και προβάλλουν τις θέσεις της δίκης χωρίς να βέβαια να υπάρχει η ανάγκη από κανέναν και από τον κ. Πλομούσα και από αλλάσταλες της δίκησης, αλλά και από τους ερωτώντες δημοσιογράφους να πάρουν και την άλλη άποψη, διότι το θέμα της δημοκρατίας κατά αυτούς τελειώνει εκεί. Βλέπουμε λοιπόν ότι στο 85% πήγαινε ανταποδοτικά και όλοι οι άλλοι δείκτες, όπως ο ίδιος ο κ. Πλομούσας απαντώντας το ρώτημά μου, αναγκάστηκε να μολογεί στο Δημοκρατικό Συγβούλιο, πάνε σε μια ανάλογη λογική. Το πρόβλημα εδώ είναι ποιο, ότι όλα πάνε καλά, αναφέρθηκε από όλους την αντέλογη στο θέμα των εξόδων, των πολύ μεγάλων εξόδων, αλλά εκείνο που για μένα είναι ταγικό είναι οι επιδόσεις της δίκησης, όχι μόνο στις πράξεις από ΠΟΕ, κυρίως τα έργα και κυρίως τις επενδύσεις. Και βέβαια αυτό το οποίο δεν μπορώ να μην αναφέρω είναι ότι στα έργα, ενώ προϋπολόγηση η δίκηση 19.200.430 ευρώ δέσβωσε 13.010, τιμολόγησε 1.589, ενταλματοποίησε 1.682 και πλήρωσε 1.517, δηλαδή ποσοστόχομα 21. Εμένα προσωπικά, αν με αφήνουν παγερά, διάφορο οι αιτιάσεις οι οποίες και ο κ. Προμούσας και ο κ. Δήμαρχος κατηγορώντας με αυθέως για έλλειψη, θα έλεγα, ρεαλισμού, το λέω γενικά, είπε διάφορα, όπως και άλλοι συνάδελφοι, οι οποίοι εδώ, σε αυτή την αίθουσα, είπανε πολλά, είπανε διάφορα, σε σχέση με την πρωτοβουλία μου εκείνη, έρχονται τώρα, στο γ' τρίμενο του 2021, να πάρουν την απάντηση, η οποία τους αρμόζει. Και βέβαια, είναι ένα αναμονή και περιμένω από τους άλλους, τους σοφούς, τους δυο-τρεις σοφούς, οι οποίοι έχουνε τσιγέρια να λάβουν πρωτοβουλία εν όψι ανταποδοτικών του 2022 και να φέρουνε την πρότασή τους, αν τολμούν να τη φέρουν στο ατομονικό συμβούλιο. Αυτό το οποίο, εγώ διαπιστώνω, είναι ότι οι μόνοι δείκτες, στους οποίους η διοίκηση πάει καλά, είναι οι δείκτες δαπανών και οι δείκτες που απεικονίζονται οι αμοιδές χαιρετών και τρίτων. Όπως στην κυρολεξία, οι επιδόσεις της διοίκησης είναι εξαιρετικές. Νομίζω ότι αυτό είναι ενδεικτικό του BUA το πράγμα. Έχουν οι επενδύσεις τελματοθεί, οι εντελματοποίησεις και είμαστε στο πρώτο ελεύθερο έργο της προηγούμενης προγραμματικής περίοδου. Το 2022 τελειώνει αυτό το έσπα και εμείς πηγαίνουμε στα έργα με τις επιδόσεις που πάμε. Όταν έχουμε απέναντί μας ένα κεντρικό κράτος, μια γενική κυβέρνηση, η οποία φαίνεται από τα νούμερα που παρουσιάζονται εδώ στα τακτικά και έκτακτα έσοδα, ότι είναι συνεπής απέναντί και του Δήμου Καβάλαστ και των δήμων και του Δήμου Καβάλαστ. Άρα λοιπόν, και κλείνω συμπερισματικά, οι επιδόσεις της διοίκησης ό,τι αφορά τη διαχείριση, την προοπτική του Δήμου Καβάλαστ, τα οράνα των καβαλιοτών, τα οποία περνούν χρόνια να δικαιωθούν, δεν βλέπω να επιτυχάνονται. Εγώ λοιπόν επιστρέφω τη μομφή προς το πρόσωπό μου όλων αυτών των μικρόψυχων τουλάχιστον, οι οποίοι με λιδόρησαν με φανατισμό το προηγούμενο διάστημα και φυσικά δεν μπορώ να μην είμαι αρνητικός στις καταστάσεις, οι οποίες έχουμε σήμερα μπροστά μας. Και ο κ. Κουνάκος. Κύριε Κουνάκο, μας ακούτε. Κύριε Πρόεδρε. Δυστυχώς ακούγονται τα ίδια και τα ίδια από τους αγαπητούς ιαδέλφους. Είναι λυπηρό γιατί στα προηγούμενα τρίμηνα αναφέρθηκα στην οικονομική κατάσταση του Δήμου μας. Σήμερα κάποιοι λαλούνε στα ραδιόφωνα ότι ο Δήμος έχει μόνο 3.000 αποθεματικά. Και καταλαβαίνετε ότι, αγαπητοί συνάδελφοι, η κατάσταση στο Δήμο Καβάλας όντως δεν είναι καλή. Εγώ, κύριε Πρόεδρε, πήρα ένα ανδύστυχο Δήμο γιατί δεν είναι καλή η κατάσταση στο Δήμο Καβάλας. Γιατί ο Δήμος Καβάλας δεν έχει έσοδα. Και δεν έχει έσοδα ενώ θα έπρεπε να έχει 500 και πλέον ευρώ ανακεφαλή δημότη. Για τους 70.000 κατοίκους θα είχαμε περίπου 35 εκατομμύρια ευρώ έσοδα. Σε σχέση με τον Δήμο Χανίων που έχει τον αντίστοιχο πληθυσμό και έχει 105 εκατομμύρια απολογισμό, βεβαιωθέντα. Απολογισμός του 2020. Μπέστε να τα δείτε. Ποια είναι η πραγματική εικόνα. Και εμείς με ψημιρούμε για το ποια είναι η κατάσταση στο Δήμο Καβάλας. Στο Δήμο Καβάλας, αγαπητήστε να έρθει, δεν είναι καλή η κατάσταση. Γιατί δεν έχουμε έσοδα. Δεν έχουμε φροντίσει να έχουμε έσοδα. Και τα έσοδα τα οποία δικαιούμαστε εδώ και δεκαετίες δεν τα εισπράττουμε. Που φαίνεται το τέλος ακείνης της περιουσίας. Εάν θα οργανωθείτε κύριε Προμούσα και πάτε όσα μπορείτε να εισπράξετε, τουλάχιστον πέντε χρόνια πίσω για τα τέλεια ακείνη της περιουσίας, θα δείτε ότι θα γεμίσει ένα κομμάτι του κουμπαράσας, του ταμείου μας, για να μπορούμε να έχουμε δράσεις. Εμείς έχουμε ανακάτυκο 370.000 ανακεφαλεί αγαπητοί συνάδελφοι έσοδα. Αυτή η σχέση θα πρέπει να αυξηθεί τουλάχιστον κατά 40 με 50%. Πώς θα το κάνουμε? Θα το κάνουμε δουλεύοντας όλοι μαζί, αποφασίζοντας τι θέλουμε να φτιάξουμε στο Δήμο Καβάλλας, γιατί χωρίς κεφάλαια δεν φτιάχνονται έργα. Στην προκειμένη περίπτωση μπορεί να έχουμε δεσμευμένα χρήματα, περίπου 8,5-9 εκατομμύρια ευρώ. Και δεν κάνουμε έργα γιατί δεν βοηθάει ούτε ο νόμος ο οποίος ισχύει, ούτε η πανδημία για να έχουμε προφητικότητα, αλλά ούτε και η στελέχωση των υπηρεσιών. Αυτά τα προβλήματα ακούστηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της Κέδε. Και θα πρέπει όλους μας να μας προβληματίσει. Και αν ο Δήμος Καβάλλας κάνει και 300.000 αναφέσεις, αγαπητοί συνάδελοι, της κάνει τις αναφέσεις για να λειτουργήσει ο Δήμος. Για να λειτουργήσει. Και εμείς καθόμαστε και λέμε, έκανε και 300.000 αναφέσεις απευθείας. Αυτό είναι το πρόβλημα στο Δήμο Καβάλλας. Ή ότι δεν έχουμε χρήματα, να κάνουμε κοινωνική πολιτική, να κάνουμε πολιτική υπέρ το δημοτό μας, να δημιουργήσουμε έργα υποδομής, να βελτιώσουμε τις συνθήκες, σε αυτά που λέει με τις λακούβες που υπάρχουν, ο Λίας, ο Καλαδαρίτης, που υπάρχουν στο δικό δίκτυο. Μου έλεγε ο Πρόεδρος του Κρυονερίου, αγαπητοί συνάδελοι, ότι ακόμα έξω από τα σπήρια τους έχουν χώμα. Το καταλαβαίνετε? Ούτε τσιμίντον τάσφατο. Αυτά όμως για να τα κάνουμε, χρειάζεται, αντίστοιχα, να πάμε και να πάρουμε τους θεσποθετημένους πόρους αφενός μεν και αφεντέρου δε να πάμε και να επιβάλλουμε νέα τέλη εκεί που πρέπει να επιβάλλουμε νέα τέλη. Το Τζάμπα στο Δήμο Καβάλας πρέπει να τελειώσει. Δεν μπορεί να εξοδεύουμε και να δίνουμε, λέω ένα παράδειγμα, 400.000 ενερά για να έχουνε στη Splash ελεύθερο οποιοςδήποτε θέλει, ανεξέλεγχτα, και να καθόμαστε και να αφαιρούμε 400.000 από το Δήμο Καβάλας για να πάμε και να πληρώνουμε τη Splash. Αυτά τα θέματα δεν θα μας αγγέξουν. Τι θέλουμε δηλαδή? Αυτός ο απολογισμός του τρίτου τριμήνου είναι αναγκαίως και παρότι υπάρχουν οι περικοπές που έκανε η διοίκηση, γιατί υπάρχουν περικοπές που είναι και τα εκατομμύρια που πήγαιναν στη Δημοφέλεια ή στους σχολικές επιτροπές από εδώ και από εκεί. Δεν υπάρχουν αυτά. Παρά όλα αυτά όμως, αγαπητοί συνάδελφοι, πρέπει να καταλάβουμε ότι για να μπορούμε να δημιουργήσουμε να έχουμε τουλάχιστον πάνω από 500 ευρώ ανακεφαλή δημότητα έσοδα για να είναι αποτελεσματικός ένα σύγχρονος δήμος. Στις ανάγκες τις οποίες επιβάλλει η εποχή μας. Εγώ αναγκαστικά το ψηφίζω. Δεν συμφωνώ με την πορεία αυτή η οποία γίνεται, γιατί, αγαπητοί συνάδελφοι, είναι ίδια η πορεία όλων των διοικείων. Απλώς λίγο νοικοκύραιο έπεσε, τίποτα παραπάνω. Αυτά, κύριε Προγούσα, δέστε τα, παρακολουθήστε τα και από εκεί πέρα είμαι στη διάθεσή σας να σας βοηθήσω όσα θέλετε. Πολλοί υπάρχουνε. Αρκεί να πάμε να τους πάρουμε. Πώς, με τι προσωπικό, να βρείτε προσωπικό. Να εσπράξετε τα βεβαιωθέντα. Ευχαριστούμε, κύριε Κουνάκο. Λοιπόν, ο κύριος Ιακοβίδης. Δεν άκουσα, κύριε Μαυρίδη. Κύριε Πεφάνη και μου ξεχάσατε. Ναι, όχι, δεν σας ξέρω. Να δώσω τον λόγο στον κύριο Ιακοβίδη πρώτα. Εγώ δύο παρατηρήσεις μόνο θέλω να κάνω. Και συγγνώμη λίγο, επειδή είστε και εισηγητής, θα ψηφίσετε στο τέλος. Δύο παρατηρήσεις. Έγινε η μία αφορά τις μελέτες. Αργούν και δεν υπάρχει απορρόφηση. Δεν είναι κριτήρια η απορρόφηση τις μελέτες που οργανώσαμε όλο αυτό το διάστημα. Είναι γνωστό ότι οι μελέτες συντάσσονται μέσα στο χρόνο που απαιτείται και στη συνέχεια αμίβεται ο μελετητής. Είναι οι διαδικασίες αυτές που καθυστερούν λίγο την αποπληρωμή των μελετών. Δεν θεωρώ λοιπόν κριτήριο το ότι υπάρχει απορροφητικότητα 2% την άλλη φορά είπαμε 4%. Αυτά είναι άδικα και θα ήθελα να μην θύγονται ως κριτήρια και επιχειρήματα. Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ως αναφορά τα ανταποδοτικά όπως τα αντιλαμβάνουμε γενικά. Θα ήταν σκόπιμο να έχουμε ένα περιθώριο επενδύσεων σε μηχανήματα που θα μειώσουν το κόστος λειτουργίας του ανταποδοτικού κεφαλαίου που έχουμε ως προς την καθαριότητα και τον φωτισμό. Αυτή την ευκαιρία στην προκειμένη περίπτωση για φέτος δεν την έχουμε. Και αυτό νομίζω ότι δεν είναι προς το καλό της συνέχειας του δήμου. Αυτές τις δυο παρατηρήσεις. Το τρίτο, ίσως είναι και το τελευταίο που έγινε, συγγνώμη, είναι ότι είναι γνωστό ότι ο μηχανισμός ύσπραξης είναι περιορισμένος στο δήμο και γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να καλυφθεί αυτό το κενό. Και αυτό θα πρέπει να το εκτιμήσουμε. Ευχαριστώ. Κύριε Βρωμούσα. Ναι, υψημάνω δύο-τρία σημεία, Πρόεδρε, και θα είμαι πολύ συντονός. Όσον αφορά τα ανταποδοτικά, θα γίνει μια ειδική συνειδρία και θα τα ειστηθήσουμε αναλυτικότερα. Απλά θέλω να πω ότι δεν μεύω με κανέναν, όσον αφορά, δεν είναι καμία μοφή προς κανένα συνάδελφο. Εγώ αυτό που κάνω είναι μια ανάγνωση των αριθμών και οι αριθμοί δείχνουν ότι αυτή η σημεία είναι σε καλή κατάστατα. Ανταποδοτικά οφείλονται στα αυξημένα τραγωνικά, τα οποία έθαν από την πλατφόρμα της ΚΕΔΕ και στους αυξημένους συντελησίες του πρώτου εξαμήνου. Με στιγμής, δυστυχώς, συγκρίσιμα το τρίμινο αυτό με το περίσινό, μας δείχνει ότι υπάρχει μία πτωτική πορεία. Ας περιμένουμε λοιπόν, ας εφαρμόσουμε και αυτό που λέει και ο κ. Καλανταρίδης, να δούμε πώς θα πάμε, εύχομαι να μην είναι έτσι τα πράγματα, αλλά όπως είπα αυτά θα συζητήσουμε στην ειδική συνεδρία. Από κεπέρα αυτό που ήθελα να διαβάσω στους αδελφούς είναι ότι αυτή τη στιγμή οι οφειλές προσθέτους είναι γύρω στις 200.000 ετών και οι οφειλές είναι 0. Είναι επιλογή του δήμου να νοικοκυρέψουμε το δήμο και τα οικονομικά και σε καμία περίπτωση δεν ανήκουμε στους 250 χρεοκοπημένους δήμους για τους οποίους προφανώς έγινε αναφορά στην Κέδε. Επίσης, θα ήθελα να πω, πως ίσως λίγο μπερδεύουμε τον κόσμο, να διαφοροποιήσουμε το τι είναι χρηματικό υπόλοιπο και το τι είναι αποθεματικό. Το χρηματικό υπόλοιπο του δήμου αυτή τη στιγμή είναι 9.5 εκατομμύρια, απλά είναι χρήματα δεσμευμένα για συγκεκριμένες δεπάνες. Το αν είναι 3.000 ετών, όπου δεν είναι 3.000 ετών και αυτή τη στιγμή είναι 174.000 ετών από αποθεματικό, είναι κάτι άλλο το οποίο σε καμία περίπτωση δεν δίνει χρεοκοπημένο χρεοκοπημένο δήμο. Και μια έτσι επισήμαστη τον κύριο Ποτόλια θα ήθελα να κάνω σχετικά με τα ΠΟΕ, με τα παλιές οφειλές. Κύριε Ποτόλια είναι κυρίως ΣΑΛΦΕΥΠΣΛΟΝ, επειδή ξέρω ότι έχετε ένα ειδικό θέμα με ΣΑΛΦΕΥΠΣΛΟΝ, αν θέλετε να μην τα εισπράξουμε από ΣΑΛΦΕΥΠΣΛΟΝ, τις παλιές οφειλές. Επίσης, σχετικά με τους ερετούς και τους τρίτους, δεν έχουμε να κάνουμε δαπάνες προς ερετούς, αλλά είναι κυρίως δαπάνες προς μηχανικούς για μελέτες. Και κλείνοντας στον κύριο Κουνάκο, γίνεται μια πολύ σημαντική προσπάθεια αυτή τη στιγμή για να συντάξουμε χρηματικούς καταλόγους για παλιές οφειλές, για ανίστακτα, ήδη αυτή η δουλειά που σας είχα υποσχεθεί ότι θα γίνει γίνεται, ήδη για το 2021 να σας ενημερώσω κιόλας ότι έχουμε χρηματικούς καταλόγους 600.000 ευρώ, από το 2017, όπως ξέρετε, αρχίζει και στέλνει ιδέοι καταστάσεις ανίστακτον, θα βεβαιωθούν και αυτά και το νούμερο θα φτάσει το 1,5 εκατομμύριο περίπου, φυσικά και δεν είμαστε θεροβάμονες, δεν πιστεύουμε θα μπορούμε να τα εισπράξουμε όλα αυτά, αλλά η δουλειά που υποσχεθήκαμε ότι θα γίνει, θα γίνει και θα αφήσουμε να φύγουν χαμένα χρήματα για το δήμο. Και κάτι τελευταίο όσον αφορά για τις πλάρες... Τα μη ηλεκτροδοτούμενα κύριε Προμούσα, τα μη ηλεκτροδοτούμενα... Για αυτά κύριε Κουνάκο γίνεται εξαιρετική δουλειά αυτή τη στιγμή από το Τύμα Σόδων και το Τύμα Τελών, έχει συντάσσει δικοί ειδικά αρχεία τα οποία θα βρούμε ποια είναι τα μη ηλεκτροδοτούμενα, να διευκρινίσουμε, δεν υπάρχει μια παρεγμινία του κόσμου, δεν είναι τα μη ηλεκτροδοτούμενα, πρέπει να δούμε ποια είναι τα μη χρησιμοποιούμενα, όλα αυτά πρέπει να σκέψουμε να τα βρούμε και θα τα βρούμε γιατί ένας μπορεί να έχει μία αποθήκη σε ένα χωριό να είναι μη ρευματοδοτούμενη, να τη χρησιμοποιεί όμως και να έχει απόλυτα για το δήμο. Όλα αυτά λοιπόν τα βλέπουμε και πραγματικά γίνεται μια ανασυγκρότηση αυτής της υπηρεσίας και του Τύμα Τελών. Ακόμα προσοχή όσα λέτε και εσείς και οι συνάδελφοι είναι δεκτή αντιπολίτευση πραγματικά προσπαθώ και θεωρώ ότι με βοηθάτες όλα όσα λέτε και να ξέρετε ότι τα εφαρμόζουμε. Και κάτι τελευταίο συμφωνώ και η ρόλος αντιπολίτευσης αυτός είναι. Και κλείνοντας να πω μόνο κάτι μπάντε για τη Splash, ποτέ δεν έχω 400 χιλιάρια στη Splash, 10 χιλιάδες περίπου το έτος είναι τα νερά που έχουμε στη Splash. Αυτά κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ. Κάνετε λάθος, 10 χιλιάδες είναι μόνο η άσπρη άμμος. Κάνετε λάθος. Ωραία. Λοιπόν, εγκρίνεται καταπληροψηφία. Δεύτερο θέμα, παρακαλώ. Με συγχωρείτε, κύριε Μουρτασάγα, ναι, ναι. Στον κύριο Μουρτασάγα ο λόγος. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, προς τον αγαπητό αντιδήμαρχο. Αυτά τα στοιχεία, κύριε αντιδήμαρχο, που θα σας αναφέρω είναι από την KEDE. Δεν είναι ούτε δικά μου, ούτε μου τα εγχείριασε κάποιος άλλος. Η KEDE, λοιπόν, αναφέρει από στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, ότι το κόστος για τους 332 δήμους, όσον αφορά την πανδημία, είναι 569 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, οι χουβαρτάδες, σαν το βορύδι, δώσαν μόνο 170 εκατομμύρια. Τα υπόλοιπα 399 εκατομμύρια, 400 για την Ακρυπανοκάτω, δεν τα έδωσαν. Εσείς, κύριε Πρωμούσα, και όλοι οι αντίστοιχοι αντιδήμαρχοι οικονομικών υπηρεσιών στους δήμους, τι κάνατε για να πιέσετε κάτι χουβαρτάδες σαν το βορύδι και τους υπόλοιπους της κυβέρνησης Μητσοτά και ΑΕΠΣΙΛΟ για να τα πάρετε. Λοιπόν, πάμε στο δεύτερο θέμα, 17η αναμόρφωση προϋπολογισμού Δημοκαβάλλας Εκονομικού έτους 2021. Κύριε Πρωμούσα. Δεν σας ακούμε, κύριε Πρωμούσα. Ζητώ, συγγνώμη, είχα κλειστό μικρόφωνο. Λοιπόν, σύμφωνα με την 17η αναμόρφωση, εγγράφεται το ποσό των δύο εκατομμυρίων στον κοδικούς εξόδων και εξόδων ενεργειακή αναβάθμιση γυμνασίου, Λυκείου, κριμίδων πρόγραμμα χρήματα από το ΕΣΠΑ. Επίσης, δημιουργείται ο κωδικός εξόδων και εξόδων προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού παιδικών χαρών. Μεταφέρεται από κωδικούς το ποσό των 67.436 80 λεπτών χρήματα και μέσω υποθυματικού, ενισχύονται οι κωδικοί αμοιβές νομικών συμβολεωγράφων, συντήρηση και αντιμετώπιση βλαβών από το δικοί οπτικών υνών, προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών, δαπάνες κατανάλωση νερού δημοτικών γηπέδων, μεταφορές ελαιοδότητρων και τακτικές αποδοκές και εργοδοτικές φορές μηχανικών, καθώς και αποτύμησης σε χρήμα ειδών ατομικής προστασίας ΓΑΛΑ. Επίσης, εγγράφεται το ποσό των 83.000 επιχορίζει για το πρόγραμμα απασχόλησης μακροχρόνια νέρβων και ενισχύονται εντύστα... Μας θετική πρότρε. Εντάξει. Αν είστε θετικοί, θα να σταματήσω. Υπάρχει κάποια ερώτηση, το διακόψαμε τον κ. Προμούσα, δεν πειράζει. Ο κ. Βέρος έχει ερωτήσεις, ναι. Απλώς μία διευκρινήση κ. Αντιδήμαρχε. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο κωδικός που αναφέρεται στις μεταφορές ελαιόδεντρων. Αν θυμούμε καλά και θυμάμαστε καλά όλοι μας, σε προηγούμενη αναμόρφωση ξαναείπηκε αυτός ο κωδικός με τα ίδια χρήματα, 1500. Είναι για καινούργια μεταφορά, για επιπλέον ελαιόδεντρα, για είναι για τα ίδια. Αυτό ακριβώς μία διευκρινήση κ. Αν θυμάστε απλώς σε μία άλλη αναμόρφωση θα είχαμε ξαναπάρει τα χρήματα, γιατί αυτό με τα ελαιόδεντρα έχει ξεκινήσει από τον Μάιο, είχε αργήσει λίγο, χρειάστηκε να γίνει μια αναμόρφωση αυτά τα χρήματα, εξοπήθηκαν σε ένα άλλο κωδικό και τώρα ξαναμπήκανε γιατί θα έρθουν τα ελαιόδεντρα. Ωραία, ευχαριστούμε. Ο κ. Σανθόπουλος. Κύριε κ. Δημαρχέ, δημιουργείται ένα κωδικό για τις παιδικές χαρές, θα ήθελα να ξέρω εάν είστε ενήμερος φυσικά, ποιες παιδικές χαρές αφορά αυτός ο κωδικός. Επίσης, αποτιμάτε σε χρήμα ήδη ατομικής προστασίας για τα έτη 19, 20 και 21. Θα ήθελα να ξέρω ποιους εργαζομένους, ποιών υπηρεσιών του Δήμου, αφήσατε χωρίς μέσα ατομικής προστασίας. Και θα ήθελα επίσης, έχετε στον κωδικό στην δεύτερη σελίδα για να μη σας ταλαιπωρώ, στον κωδικό 00-64-92-00-01, γράφετε δικαστικά έξοδα και έξοδα εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων ή συμβασμών 8.000 ευρώ. Θα θέλα να μου πείτε αν ξέρετε πάλι τι αφορά, ποιες αποφάσεις και ποιους συμβασμούς αφορά αυτό το ποσό. Και τέλος, τελειώνεται την αναμορφωσή στην παράγραφο 7 και μεταφέρεται 50.000 απ' τα ανταποδοτικά, γράφοντας και τη λογώντας τη μεταφόρα αυτή για προμήδηση νολοσύμων για την αντιμετώπιση της ανάγκης περιορισμού της εσποράς του Youth. Θα θέλα να ρωτήσω αν επιτρέπεται αυτά τα ανταποδοτικά να μεταφέρεται τα χρήματα αυτά για να πάνε στην αντιμετώπιση του Covid. Αυτά ευχαριστώ. Αφορά υλικά ατομικής προσθεσίας και καθαριότητας και μπορούμε να τα πάρουμε τα ανταποδοτικά. Πρέπει να σας πω, επειδή έχει γίνει και προηγούμενος η ερώτηση αυτής προς τον δήμαρχο, αλλά δεν μπορούσα να σας απαντήσω λόγω οικονομίας χρόνου, για τις καθαρίστερες έγινε η παραγγελία, απλά για τις πλησίον της ίνταξης και για τις υπόλοιπες καθαρίστερες που πήραμε θα ξεκινήσει τώρα η δικασία με αυτά τα χρήματα με τα 50 χιλιάρικα. Και αυτό συνέβη γιατί σε αυτούς που δίνουμε τώρα δεν ήταν μέσα στον πραγματισμό, δεν ευλογίζαμε για την πρόσβληψή τους, άρα προβαίνουμε τώρα στη δικασία για την προμήθεια τους. Όσον αφορά τις παιδικές χαρές, να ειλικρινήσω, δεν γνωρίζω αν μπορεί να μας βοηθήσει ο κύριος Ιακοβίδης, πρέπει να ανοίξουμε το αγγοδικό γιατί το έργο θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της τρέχουνας χρονιάς και θα είναι απαραίτητη εγγραφή προκειμένου να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία. Τώρα ο κύριος Ιακοβίδης μπορεί να μας βοηθήσει. Ήδη της περιέγραψε ο κύριος δήμαρχος του νωρίτερα σε άλλο σημείο. Έχουμε και τις παιδικές χαρές των πέντε κοινοτήτων και έχουμε και καινούριο προϋπολογισμό που ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε μέσα στο 21 να τα εκτελέσουμε, να τα δημοπρατήσουμε, συγγνώμη, και αφορούν πάλι παιδικές χαρές και στο επόμενο πρόγραμμα του 22 πάλι θα έχουμε. Θέλετε πληροφορίες ακριβώς. Κύριε Καλανταρίδη είστε θετικός. Ναι κύριε Πρόεδρε. Κύριε Βαβαδόπουλα. Ψηφίζουμε ναι για να προχωρήσει βέβαια και το έργο του Λυκείου του Γκρινίδου. Κύριε Βαπά. Ναι. Κύριε Βέρο. Κύριε Πρόεδρε επιτρέψτε μου για ένα λεπτό να εξηγήσω γιατί είμαστε αρνητικοί. Είμαστε αρνητικοί γιατί για τη συγκεκριμένη εγγραφή των 2 εκατομμυρίων για το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Γυμνασίου Λυκείου Κρινίδων που δεν είμαστε αντίθετοι για το έργο συμφωνούμε και θα πρέπει να γίνει. Όμως να θυμίσουμε ότι ενώ η ένταξη του έργου έγινε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η απένταξη του έργου αρχικά ενώ αρχικά όχι αυτό το 2 εκατομμύριο πριν 1,5 χρόνο, η απένταξη έγινε με απόφαση δημάρχου και ποτέ όπως όφειλε να γίνει με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και κατά επέκταση αυτή τη στιγμή επειδή δεν υπάρχει ανάκληση της προηγούμενης εγγραφής για το συγκεκριμένο έργο, αυτή τη στιγμή για το συγκεκριμένο έργο υπάρχουν δύο εγγραφές. Μια πριν 1,5 χρόνο του 1,5 εκατομμυρίου πόσο ήταν, δεν θυμάμαι κιόλας, ένα 600 θυμάμαι, δεν το θυμάμαι κιόλας, και το 2 εκατομμυρίων θεωρούμε ότι επειδή δεν υπήρξε ποτέ ανάκληση αυτής της απόφασης από την αναμόρφωση και υπάρχει διπλοεγραφή, δεν θέλουμε σε καμιά περίπτωση, και σας το τονίζουμε αυτό, να υπάρξει ζήτημα. Εμείς για αυτόν τον λόγο είμαστε αρνητικοί, είμαστε ξεκάθαροι. Κύριε Ποτόγια. Επειδή έχει, κύριε Πρόεδρε, το πολύπαθο Γυμνάσιο Λίγιο Κρινίδων, παρόλο που δεν ψηφίζουμε τους προϊπολογισμούς, τις αναμορφώσεις, αυτού τον ψηφίζουμε. Κύριε Βαλιατζή. Ναι, Πρόεδρε, ναι. Κύριε Ξανθόπουλε. Αρνητικός, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Κουνάκο. Κύριε Πρόεδρε. Δεν σας ακούσαμε. Θα πω κι εγώ, λέω, ορισμένα πράγματα, γιατί δεν μπορώ. Αν και είναι δύσκολη η μέρα για μένα, δεν θέλω να εμπλακώ, θέλω να απέχω. Αλλά αγαπητοί συνάδελφοι, όταν είχαμε γραμμένη πίστοση ένα 200 για το Γυμνάσιο Λίγιο Κρινίδων, τόσο ήταν το κεκριμένο πρόγραμμα, θα έπρεπε ο Δήμος Καβάλας να βρει 800.000 για να βάλει 2 συμμετοχή. Πολύ καλά κάνατε, κύριε Δήμαρχε, και απεντάξατε το έργο. Πού θα βρει ο Δήμος Καβάλας 800.000? Και έρχεστε τώρα και δικαιώνεστε, γιατί βρήκατε 2 εκατομμύρια χωρίς καμία συμμετοχή, όσο είναι το ποσό της μελέτης, χωρίς μηδέν συμμετοχή του Δήμου Καβάλας. Και αντί αυτό να βγούνε και να το διατιμπανίσουν στους δημότες, σας κατηγορούνε γιατί προφυλάξατε τα οικονομικά του Δήμου για 800.000 ευρώ. Και έρχονται και σήμερα εδώ και λένε γιατί πήρατε απόφαση, κύριε Δήμαρχε. Να τρελαθούμε. Να τρελαθούμε, στην κυρολεξία να τρελαθούμε. Δηλαδή, γλιτώσαμε 800.000 από τους δημότες, πήραμε 2 εκατομμύρια από το πρόγραμμα όλο και θα πάει εκεί και η διοίκηση Μουριάδη θα κάνει θάλασσα στο Λύκειο Κρινίδων και στο Γυμνάσιο Κρινίδων εκείνο το 300 σχολικό συγκρότημα. Λοιπόν, αυτό για να γίνει κατανοητό σε όλους. 1 200 εγκεκριμένη πίστοση, 2 εκατομμύρια ημελέτη, 800.000 η διασυμμετοχή του Δήμου Καβάλας. Από πού? Το δεύτερο κομμάτι, κύριε Πρόεδρε που έβαλε ο κ. Ξανθόπουλος και εδώ έχει δίκιο. Αγαπητοί συνάδελφοι, μην εθελοτυφλούμε. Τα ανταποδοτικά είναι για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες. Πήχει το πράσινο, οι σιδεράδες, δεν είναι ανταποδοτικές υπηρεσίες. Τα τμήματα και οι εργαζόμενοι στα αντίστοιχα τμήματα. Εκεί οφείλουμε να βάλουμε χρήματα από τα κατακτικά μας έσοδα σε ό,τι αφορά τις συλλογικές υβάες εργασίας για τα ΜΑΠ, για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας. Εδώ, εμείς έχουμε ένα κουμπαρά, τον οποίο συνεχώς βουτάμε για υπηρεσίες άλλες, που δεν ανήκουν στα ανταποδοτικές υπηρεσίες. Αυτό είναι μια στρεύρωση που έρχεται από το παρελθόν. Περδεύουμε τα ταμεία. Έτσι γίνεται. Εάν δεν υπάρχει μια αναλογιστική μελέτη, η οποία θα καθίσει και να δει ποιες είναι οι ανταποδοτικές υπηρεσίες, με ποιο προσωπικό προσφέρουμε ανταποδοτικές υπηρεσίες και αντίστοιχα να επιβάλλουμε και τα αντίστοιχα τέλη για να είναι ισοσχελισμένα, θα έχουμε αυτά τα φαινόμενα. Είναι αναγκαία οποιαδήποτε τροποποίηση φέρνει η διοίκηση, προκειμένου να ξεπερνά καθημερινά τους υφάλους που βρίσκει η προστάτηση. Είμαι θετικός, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Προμούσα, φαντάζομαι είστε θετικός. Κύριε Μαυρίδες. Συγγνώμη, δεν θα έπαιρνα το λόγο, αλλά μετά την τοποθέτηση του συναλέφτου κ. Κουνάκου και επειδή απουσιάζει ο κύριος Βέρος, οφείλω να στηρίξω τον συναλέφωτο κύριο Βέρο για έναν και μόνο λόγο. Αυτά τα οποία είπε ο κύριος Κουνάκος, ότι τα απέδωσε στον κύριο Βέρο, ο κύριος Βέρος είπε ένα απλό. Το έργο εντάχθηκε με ένα εκατομμύριο διακόσια και τα οκτακόσια που θα έβαλε ο δήμοστης θα ήταν διακόσια. Δεν το αντισβήτησε κανένας αυτό. Πληνόμως είπε ότι αφού η ένταξη έγινε από το Δημοτικό Συμβούλιο και η απένταξη έπρεπε να γίνει επίσης από το Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν διαφωνεί για τα δυο εκατομμύρια. Δεν έκανε αυτό το γεγονός την διαδικασία η Δημοτική Έρχη. Και γι' αυτό εξηφράστηκε. Από πού ο κ. Κουνάκος έβγαλε το συμπέρασμα ότι δεν θέλει το έργο και θα δίναμε εκείνα. Αυτά είπε ο κ. Βέρος. Δεν εκπρόσωπο τον κ. Βέρο αλλά δεν μπορούν να λέγονται φράγματα εις βάρος. Καλά δεν υπάρχει εκπρόσωπος από την παράταξη του κ. Βέρο κ. Μαυρίδη. Κύριε Μαυρίδη δεν έχετε ψηφίσει αναμόρφωση προϋπολογισμού για τα χρήματα αυτά. Τα 800 της ιδείας συμμετοχής δεν ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν υπάρχει απόφαση. Επαναλαμβάνω κ. Κουνάκο. Αν δεν μπορούν να συνοηθούν και εμείς ή κάπως παλαιότεροι. Ο άνθρωπος είπε ότι εγώ δεν είμαι αρνητικός για τα 2 εκατομμύρια. Αποψή του ήταν να πει. Η ένταξη και η απένταξη έπρεπε να γίνουν από το ίδιο συλλογικό όραμα. Ποιο είναι αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο. Εσείς τα αλλάξατε όλα αυτά και τα παρουσιάσατε ό,τι μπορείτε. Κύριε Πρόεδρε, άν μου επιτρέπετε. Ο κ. Μαυρίδης δεν έκανε την απένταξη. Ο αντιπεριφερειακής έκανε την απένταξη. Κύριε Κουνάκο, άντε μαζάλισεις πια. Κύριε Πρόεδρε, μια απλή διευκρίνηση και σταματάω. Όταν εντάχθηκε το έργο έπρεπε να περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο, γι' αυτό ήσυχε. Από ένα σημείο και μετά πλέον τα έργα του ΕΣΠΑ δεν περνάνε από το Δημοτικό Συμβούλιο. Συνεπώς δεν έχει σημασία αν εκείνο το έργο είχε περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο. Έχω το δικαίωμα πλέον να απεντάξω ένα έργο ή να το εντάξω. Αυτό για προς διευκρίνηση. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, δεν διαφωνώ καθόλου μαζί σας. Γι' αυτό και η παράταξη μου είπε από την πρώτη στιγμή το πρωί και είπε είμαι θετικό. Αλλά να μην διαστρεβλώνουμε αυτά τα οποία δεν λένε οι συνάδελοι. Αυτή είναι η διαφορά μας. Κατά τα άλλα συμφωνούμε σαν λίμωνο. Πάμε, πρόεδρε, παρακάτω. Πάμε στο τέταρτο θέμα, όγδο η τροποποίηση, συγνώμη, τρίτο, ναι. Τρίτο θέμα, διαγραφείο φιλών του Δήμου προς τρίτους λόγο παραγραφήση. Υπάρχει κάποια ερώτηση, είμαστε όλοι σύμφωνοι? Ναι, κύριε Πρόεδρε. Ωραία, ομόφωνα. Τέταρτο θέμα, όγδο η τροποποίηση τεχνικού προγράμματος του Δήμου Καβάλασε τους 2021. Έχετε κάποια ερώτηση? Όχι, κύριε Πρόεδρε. Είμαστε όλοι σύμφωνοι, ομόφωνα. Είμαστε και εμείς στετικοί, κύριε Πρόεδρε. Προχωράει, προχωράει, προχωράει. Ναι, να το πήκαμε δύο φορές ακόμη ο Μάκης για να το εμπεδώσουμε, ο Μάκης. Λοιπόν, παρακαλώ. Οι κριτηδιότητες έχετε ένα πρόβλημα. Πέμπτο θέμα, τροποποίηση. Μας τηρίζει ο Μάκης. Ναι, ρωμενητρικά αυτό φταίει. Ναι, μισό λεπτά κύριε Ροζβέρος. Λοιπόν, Πρόεδρε, νομίζω είναι για την ένταξη του Λυκείου Γυμνασίου έτσι. Εμείς δηλώνουμε παρόν, ξαναεπαναλαμβάνουμε για να μην δημιουργούνται διαφορετικές εντυπώσεις. Δεν είμαστε αντίθετοι με το έργο. Αλλά από τη στιγμή που η απένταξη την προηγούμενη φορά δεν έγινε έτσι όπως έπρεπε, δηλαδή από το Δημοτικό Συμβούλιο, εμείς δηλώνουμε παρόν. Ροζβέρο, επειδή λείπατε αλλά το εξήγησε ο κύριος δήμαρχος, έχει αλλάξει πλέον ο νόμος και ο κανονισμός και μπορεί ο δήμαρχος με δική του απόφαση να απεντάσει ένα έργο, το διευκρινήσε πριν λίγο. Λοιπόν, παρόλα αυτά δηλώνουμε παρόν κύριε Πρόεδρε, ευχαριστούμε πολύ. Ωραία, κατά ομόφωνο. Είναι το θέμα, τροποποίηση και διόρθωση τίτλων έργων έχει γραμμένο στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Καβάλα σε τους 2000-21. Είμαστε όλοι σύμφωνοι? Ναι, κύριε Πρόεδρε. Πάμε κύριε Πρόεδρε, πάμε προχωρά. Προχωρά, αλλά μου βάζετε τεκλοποριές. Έλα εσύ το διαδώσεις, άντε προχωρά τώρα. Λοιπόν, να πάρουμε παράταση μιας ώρας ή δύο ώρων θα έλεγα. Είμαστε όλοι σύμφωνοι, ναι. Διά ώρα, διά ώρα, εντάξει. Έχει το θέμα έκριση πρακτικού. Ή να ανοίγει στην όρεξη του. Εκάτω στις 21 συνεδρίες της Επιτροπής Συντροφορίας και προγρασμότητας. Λοιπόν, είναι ένα θέμα που το έχουμε συζητήσει, νομίζω δεν χρειάζεται να συζητήσουμε πλέον. Πρόεδρε. Ερώτηση, Πρόεδρε. Θέλουμε ερώτησης. Πρόεδρε και ο λόγος είναι. Θέλω να σας πω εδώ, αγαπητοί συναδελφοί, ότι μπορούμε να ψηφίσουμε τα επιμέρους θέματα. Δεν είναι ανάγκη να ψηφίσουμε όλο το θέμα. Έχουμε το δικαίωμα να ψηφίσουμε το 1, 2, 3 και να μην ψηφίσουμε περίπου το 4. Ναι, ναι, ναι, ναι, ναι. Ξεκαθαρίζουμε σήμερα αυτό που λέει ο Πρόεδρος. Δηλαδή ότι ψηφίζουμε όσα κρίνουμε ή το ψηφίζουμε στο σύνολό του και εξερούμε κάποια άλλα, για λέγει ο καθής, για να σημειώσω ότι επειδή πρόκειται για κανονιστικές αποφάσεις, ισχύει αυτό. Βλέπεις πριν. Ερώτηση έχω εγώ, Πρόεδρε, αν μου επιτρέπετε όταν τελειώσει. Πρόεδρε, λίγο του λόγου για να πεις. Και της διαδικασίας, κύριε Βέρο. Επειδή ακούσαμε λίγο τον... Συνάδελφε λίγο. Επειδή αναφέρθηκε ο κύριος Αντιδήμαρχος, ο κύριος Ιακοβίδης, ότι κατόπιν ενημέρωσης από την υπηρεσία ότι έχουμε την δυνατότητα ως σώμα να ψηφίσουμε κάποια από τα συγκεκριμένα θέματα που αφορά στο συνολό του το πρακτικό. Επιτρέψτε μου, κύριε Πρόεδρε, χωρίς να θέλω, δεν θέλω να προσβάλλω κανέναν, ούτε θέλω να δημιουργούνται άλλες εντυπώσεις, αλλά καλό είναι αυτό που λέει η υπηρεσία να το δούμε γράφος και μη υπογραφές. Διότι διαφορετικά, διαφορετικά, δεν θέλω σε καμιά περίπτωση, εγώ δεν θέλω να προσβάλλω ούτε υπηρεσιακούς παράγοντες ή τίποτα, αλλά επιτρέψτε με εμείς ως δημιουργική παράταξη, γιατί μόνο για εμάς εγώ μπορώ να μιλήσω, θα ήθελα να το δω αυτό εγγράφος και μη υπογραφές. Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Βέρο, αυτό είναι κάτι που το βεβαιώνει η υπηρεσία και έχει κατά κόρων γίνει στο παρελθόν και από την προηγούμενη διοίκηση. Με όλο το συμβασμό, με όλο το συμβασμό. Αν το βεβαιώνει η υπηρεσία, θα έπρεπε όπως σε πάρα πολλές περιπτώσεις, θεμάτων που συζητάμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, λέει η υπηρεσία συμφωνεί ή διαφωνεί ή συγκύται, αυτό δεν αναφέρεται πουθενά στην εισήγηση. Επιτρέψτε μου, δεν αναφέρεται ούτε στην εισήγηση, δηλαδή στην εισήγηση τώρα που μας δώσατε, έπρεπε να αναγράφετε ότι επιτρέπετε αυτό ή δεν επιτρέπετε ή πρέπει να γίνει αυτό, δεν πρέπει να γίνει εκείνο. Δεν το αναφέρει πουθενά. Κύριε Βέρο και αγαπητοί συνάδελφοι, να σας διαβεβαιώσω ότι, όντως η υπηρεσία το έχει πει αυτό το πράγμα, δεν είναι απαραίτητο να εγγράφεται στην εισήγηση και εκτός αυτού επειδή πρόκειται για κανονιστική απόφαση, θα προχωρήσει για έλεγχο νομιμότητας στην αποκεντρωμένη. Οπότε δεν τίθεται κανένα θέμα ανησυχίας, ακόμη και αν κάνουμε λάθος που δεν κάνουμε λάθος. Οπότε ας προχωρήσουμε, γιατί έχουμε τυραννήσει πολύ και είναι πάρα πολλά θέματα τα οποία αφορούν πάρα πολλούς συμπολίτες μας. Οπότε ας δείξουμε την πρέπουσα ευαισθησία, όπως απαιτούσαμε να δείξουμε σε προηγούμενα θέματα. Νομίζω, ναι, ναι, σεβαστώ αυτό που λέτε, αλλά το βεβαιώνει η υπηρεσία, κύριε Βέρο, δεν μπορούμε να την αμφισβητήσουμε, για κάθε ερώτημα που κάνουμε στην υπηρεσία, να μας το αποδίδει γραπτός, γιατί δεν τους έχουμε εμπιστοσύνη, αλίμονο. Πρόεδρε, μια ερώτηση για δικασίας. Κύριε Καλανταρίδη. Λοιπόν... Και εγώ επί της διαδικασίας ήθελα να... Συγγνώμη, Αναστασία. Πρόεδρε, να σας θυμίσω ότι το συγκεκριμένο θέμα απορρίφθηκε καλώς ή κακώς στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Πείτε μου λίγο, σας παρακαλώ, πώς επανυσάγεται το ίδιο ακριβώς θέμα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Από πού προβλέπετε αυτό. Κάθε άλλο ο νόμος λέει κάτι τελείως το διαφορετικό. Ότι δεν μπορείτε να επανυσάγεται το ίδιο θέμα, το οποίο έχει απορριφθεί. Πείτε μου λίγο, σας παρακαλώ, πώς το κάνετε. Κύριε Καλανταρίδη, τώρα τι λέτε, να αρχίσουμε να ακυρώσουμε αυτό το θέμα, να μην το φέρουμε καθόλου, να ταλαιπωρηθούν οι πολίτες οι οποίοι είναι, γιατί μου λέτε τώρα ότι δεν το ψηφίζει, άμα δεν το ξαναφέρνουμε. Αυτός είναι ο νόμος, κύριε Δημαρχέ. Τι θα κάνουμε, ό,τι θέλουμε. Έτσι δεν είναι ο νόμος, κάνω λάθος. Λέει κάτι άλλο νόμος. Με συγχωρείτε, την άλλη φορά γιατί απορρίφθηκε, απορρίφθηκε γιατί δεν είχαμε την πλειοψηφία, το θυμάστε. Γιατί κάποιοι διαφωνούσανε, όχι, διαφωνούσαν επί των θεμάτων, συγχωρείτε. Απορρίφθηκε το θέμα, εγώ υπέρ ήμουνα, κάθε άλλο που ήθελα να περάσουν όλα, ήμουν υπέρ, ψήφισα υπέρ, παρόλα αυτά όμως απορρίφθηκε. Δεν μπορεί να επανεισχαχθεί το ίδιο θέμα. Θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές, έτσι λέει ο νόμος. Τι αλλαγές να κάνουμε σε αποφάσεις που έχουν πάρει η Επιτροπή Κυκλοφοριακής Αγωγής. Τι να κάνουμε αλλαγές. Πρέπει να πάρετε καινούριες αποφάσεις, κύριε Δήμαρση. Έτσι, δεν γίνεται άλλο, κύριε Δήμαρση. Να πάρουν καινούριες αποφάσεις, όλες οι επιτροπές. Ωραία. Υπάρχει θέμα τυπικό δηλαδή, πώς θα το κάνουμε. Εξυπηρετούμε τον πολίτη, πάρα πολύ ωραία. Ας κάνουμε άλλους δυο μήνες για να πάρουμε μια αποφάση. Κύριε Δήμαρχε, με συγχωρείτε πάρα πολύ. Δεν υπάρχει λόγος να ανεβαίνουν οι τόνοι και να συγχίζεστε. Το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο. Είπαμε κιόλας, δεν θυμάμαι ποιος συνάδελφος το είπε, ότι θα μπορούσαμε πάρα πολύ απλά να λυφθεί η 122 με τα θέματα στα οποία δεν διαφωνεί κανείς και όντως θέλουμε να βοηθήσουμε τους συνδημότες μας, θα μπορούσε να έχει γίνει ήδη αυτό. Και να έρθει εδώ η 122 με όλα αυτά στα οποία συμφωνούμε, να περάσει και να κλείσει το κεφάλαιο με αυτούς τους ανθρώπους. Και να δούμε μετά τα θέματα στα οποία υπήρχαν οι διαφωνίες. Δεν έγινε όμως κάτι τέτοιο. Και επανέρχεται το θέμα ακριβώς όπως απορρίφθηκε. Δεν μπορεί να γίνει αυτό. Έχουμε και νομικούς εδώ. Ας μας πούνε αν κάνω λάθος. Ξέρω εγώ τι να πω. Κύριε Δήμαρχε. Κύριε Πρόεδρε. Το διάστημα αυτών των τριών εβδομάδων από την προηγούμενη συνεδρία μπορούσαν να συνεδριάσουν επιτροπές και να λάβουν τσάκα τσάκα τις αντίστοιχες αποφάσεις. Μια απόφαση εκεί που συμφωνούν όλα τα μέλη και διαφορετικές αποφάσεις εκεί που υπήρχαν διαφορετικές γνώμεις για να μην υπάρχει πάλι το ίδιο πρόβλημα. Πρόεδρε. Το θέμα, ναι κε Ροκοφαντζή. Για την ανεπάρκεια της υπηρεσίας και αν δεν ήξερες το προηγούμενο συμβούλιο που εγώ το δήλωσα ότι μπορούμε αναφέμα να ψηφίζουμε και αν έχει τελειώσει το ζήτημα και να έχουν εξυπηρετηθεί όλοι οι πολίτες μας εδώ και τρεις εβδομάδες δεύτερ με εμείς, πρόεδρε, όπως μας κατηγορεί τώρα ο δήμαρχος, η υπηρεσία κι εσείς φταίτε. Εγώ το δήλωσα την επόμενη φορά ότι μπορούμε να ψηφίζουμε κατά θέμα και συγχωριστά και θα κάνει τώρα όλοι οι πολίτες εξυπηρετημένοι. Κύριε Κουφαντζή, παρακαλώ, θα μιλώσετε... Κύριε Κουφαντζή, μισό λεπτάκι. Κύριε Κουφαντζή, σας παρακαλώ. Αυτό ο κύριος Βέρος προηγουμένως θα αμφισβητεί ευθέως στην υπηρεσία και καλά κάνει και εσείς επειδή είπατε κάτι τέτοιο τι γίνεται χωρίς να διαπιστώσουμε τι γίνεται, δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε και θα πρέπει να το καταλάβετε αυτό. Διαπιστώσαμε λοιπόν ότι μπορεί να γίνει γιατί η υπηρεσία το λέει, είδαμε ότι στο παρελθόν έχει γίνει πάρα πολλές φορές και όταν εσείς ήσασταν διοίκηση, επομένως με τη σύμφωνη γνώμη της υπηρεσίας μπορούμε να προχωρήσουμε. Τώρα, αν δεν θέλετε να προχωρήσουμε, είναι 40-41 θέματα τα οποία αφορούν συνδημότες μας και ομάδες συνδημοτών μας. Αν θεωρείτε ότι μπορούμε πάλι να πάμε πίσω, να περάσει από όλες τις επιτροπές, να περάσει τουλάχιστον ένα δίμηνο, μπορούμε να τοποθετηθούμε και να προχωρήσουμε. Εγώ πέχω από τη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος, κύριε Πρόεδρε. Θέλω τον λόγο, πρόεδρε. Και με πολύ χαμηλούς τόνος. Εγώ ύψωσα λίγο τον τόνο της φωνής μου, γιατί κατηγορηθήκαμε με υψηλούς τόνος από τον δήμαρχο ότι φταίμε εμείς αν δεν προχωρήσει σήμερα η διαδικασία τους συμπολίτες μας. Και δεν κάνω λάθος, ήταν υψηλός ο τόνος. Μπορείτε να με διορθώσετε. Γιατί δεν διορθώσετε και τον δήμαρχο, κύριε Επεφάνη, όταν μιλούσαμε υψηλό τόνο. Και θα μιλήσουμε με πολύ χαμηλό τόνο. Σε αυτό το συμβούλιο, γιατί ήταν σωστό, έπρεπε εδώ και τρεις εβδομάδες να έχει γίνει μια επιτροπή νέα να φέρει καινούριο πρακτικό και έτσι να παρακάμψουμε την όποια έλλειψη ή σωστή έλλειψη νομιμότητας. Ε, ας γίνει λοιπόν στο επόμενο συμβούλιο σωστά η διαδικασία, αλλιώς μας ζητάτε να παρανομήσουμε. Αν μας ζητάτε να παρανομήσουμε, να το συζητήσουμε. Πείτε το εδώ ανοιχτά να το κάνουμε. Τι παρανομία σας ζήτησα, δεν το καταλάβα. Πράσουμε απόφαση που έχει ξαναπεράσει και έχει έρθει αρνητική. Μας ζητάτε να το κάνουμε για να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες πιο γρήγορα. Μας το λέτε εδώ επίσημα ως Πρόεδρος. Η απόφαση, μπερδεύεστε, δεν πέρασε η απόφαση. Δεν ψηφίστηκε η απόφαση, άρα δεν πέρασε η απόφαση. Απλά. Απορρίφθηκε Πρόεδρε. Καταψηφίστηκε Πρόεδρε. Και είναι αυτά που λέτε. Ακριβώς. Δεν πέρασε. Καταψηφίστηκε σημαίνει δεν πέρασε. Κοιτάξτε αν είναι κάτι, Πρόεδρε, με συγχωρείτε πάρα πολύ, αλλά δεν είναι δυνατόν να επιχειρείτε να μας κατηγορήσετε αυτή τη στιγμή ότι θα πάει δύο μήνες πίσω η δουλειά κάποιων συνδημοτών. Αυτό προσπαθείτε να κάνετε, Κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε, έρχο λίγο το λόγο στον κύριο Ιακοβίδη. Γιατί, αν θέλετε να κάνουμε συνεκτικές συνενδριάσεις και να μην δημιουργούμε εντυπώσεις σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι πρέπει, να θεωρήσουμε ότι αυτό το θέμα δεν διευκρινίστηκε ακριβώς, όπως λέει και ο κύριος Κουφατζής, ότι μπορούσε σαν κανονιστικές διατάξεις να ψηφιστούν και κατά μόνας και όχι στο σύνολό τους και να θεωρήσουμε ότι σήμερα μπορούμε με τη γνώση αυτή να το ψηφίσουμε είτε στο σύνολό του είτε επιμέρους και να ολοκληρωθεί μια διαδικασία που επί της ουσίας δημιουργεί προβλήματα σε 41 συντημότες μας και δεν βλέπω με ποια δυσάρεστη επίπτωση δεν τα δημιουργούμε εμείς. Δημιουργούνται, τα θέλετε και οι σκάφοι σκάφει. Κύριε Παπαδόπουλε, όχι, ζητήσαμε να ψηφιστεί και έγινε και αρνηθήκατε. Αυτό είναι το θέμα. Λοιπόν, είναι μια ευκαιρία να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία και να μην έχουμε αυτές τις συγκρουσιακές διαδικασίες εκτός ουσίας. Θα θέλα να ξεπεράσουμε λίγο το γραφειοκρατικό μέρος της υπόθεσης και να παραμείνουμε στην ουσία. Λοιπόν, να το ψηφίσουμε, να ψηφίσουμε ως έχει και να προχωρήσουμε. Λοιπόν, προχωρούμε σε ψήφιση, μπορούμε να καταψηφίσουμε και να επανέλθει το θέμα ξανά από την αρχή. Πρόεδρε, μπορώ να έχω το λόγο. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Καλανταρίδη, λίγο θα σας προλάβω, με συγχωρείτε λίγο. Ναι, βέβαια. Κύριε Πρόεδρε, αποσύρετε το θέμα. Δεν υπάρχει λόγος τώρα να μαλώνουμε. Και τη Δευτέρα, που θα είναι το επόμενο δημοτικό συμβούλιο, θα μιλήσουμε και με την εποκεντρωμένη αύριο και θα ξανάρθει το θέμα τη Δευτέρα. Και με την ιταλική ανάλυση, εάν χρειαστεί, θα ξαναπαρθούν όλες οι επιτροπές οι οποίες χρειάζεται. Δεν νομίζω να θέλετε να ξαναπεράσει από την επιτροπική προφοριακής επιτροπής, διότι αυτό έχει αποφασιστεί. Δεν υπάρχει, είναι τεχνικό το θέμα. Ωραία, μετά ζευχνείς λοιπόν αυτές, αποσύρετε το έκτο θέμα. Παροχή απλής γνώμης για την αναβάθμιση των απαιτούμενων υποδοχών για την εφαρμογή του νέου συστήματος εξόδου-εξόδου της συνθήκης ΣΕΓΚΙΝ. Κύριε Δημαρχέ. Λέμε την γνώμη μας αν συμφωνούμε ή δυσυμφωνούμε με το σύστημα το οποίο θα πει κάτω στο λιμάνι. Υπάρχει μια πρόβλεψη ελέγχου στα πλαίσια της συνθήκης ΣΕΓΚΙΝ. Ο ΟΟΛΚ που ζητάει τη σύμφωνη γνώμη μας δεν μας αφορά άμεσα. Εκφράζουμε την άποψή μας για τη θέση την οποία επέλεξε ο ΟΟΛΚ στο χώρο του λιμένα που είναι αρμοδιότητα του ΟΟΛΚ. Ωραία. Είμαστε όλοι σύμφωνοι. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Οκδοθέμα. Ναι, ναι. Οκδοθέμα έγκριση παράτα ιστοριακής προθεσμίας του έργου κατεπίγου ΣΑΡΣΙΤΗ ΠΚΙΙΝΔΙΝΟΙΤΑΣ ΕΤΗΜΑ ΠΡΑΝΟΣΙΣΤΟ ΡΟΔΟΜΟΩΜΑ ΚΑΤΟΠΝΙ ΚΑΤΟΛΕΙΣΤΗΣΗΣΗΣ. Έχετε ερωτήματα. Όχι. Κύριε Καλαταρίδη. Κύριε Παπαδόπουλα. Ότι δεν είναι του Δήμου Καβάλας ο δρόμος. Όχι, όχι κύριε Κουνάκο. Όχι. Ποιος είναι ο λόγος του Δήμου Καλαταρίδη. Και ο κύριος Παπαδόπουλος. Κύριε Παπά. Ναι. Θετικός, κύριε Βέρο. Κύριε Πρόεδρε, εμείς είμαστε αρνητικοί για τους ίδιους λόγους που είχαμε πει όταν ήρθε προσέγκριση το συγκεκριμένο έργο. Λοιπόν, ο κύριος Βοιατζής. Ναι, Πρόεδρε. Ναι. Κύριε Κουνάκο. Συγνώμη, κύριε Ξανθόπουλε. Αρνητικός είμαι, Πρόεδρε. Όχι για το έργο, όπως και η συγγραφή μας έρχεται. Για το γεγονός ότι και εδώ ο δήμαρος ξέχασε την έδινευσή του ότι τα θέματα αυτά περνάει δια της οικονομικής επιτροπής. Για το λόγο αυτό είμαι αρνητικός. Κύριε Κουνάκο. Αρνητικός, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόμουσα. Αρνητικός, κύριε Πρόεδρε. Εγκρίνεται καταπλή ψηφία. Ένα το θέμα, έγκριση πρωτοκόλου προσορνής και οριστικής παραλαβής του έργου συντηρής από καταστάσεις αγροτικών δρόμων και διανύξεις δρόμων έτους 2018. Είμαστε όλοι σύμφωνοι. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Ναι, εγκρίνεται ομόφωνα. Δέκατο θέμα, έγκριση του πρώτου ΑΠΕ του έργου συντηρής αρδευτικών δικτύων και λειτουργία και ανακατασκευεία τουλιουστασίων άρδευσης έτους 2020. Ομόφωνα. Ενδέκατο, έγκριση πρώτου ΑΠΕ και πρώτου Πουκουτουμουνουέ του έργου διαπλάθεισης θμήματος οδού συνεδέρειες στο ύψος του Παλαιού Νοσοκομείου. Εμείς παρόν, κύριε Πρόεδρε. Ναι, ναι, ναι, κύριε Βέροσαν. Είμαστε αρνητικοί, γιατί όπως είναι γνωστό, εμείς ήμασταν αρνητικοί με τη διαπλάτιση, μιλούσαμε για αφίδρομη κυκλοφορία με φωτεινούς σηματοδότης. Και είναι καταπλειοψηφία λοιπόν. Ναι, καταπλειοψηφία. Δωδέκατο θέμα, έγκριση χωρίγης παράτας προθεσμίας περιέωσης του έργου από κατάσταση λειτουργικής ικανότητας στεναγών Φιλίππον του Δήμου Καβάλλας. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Ερώτησα, κύριε Σανθόπουλος. Διαβάζω τη Νέτη Σεντηδίμαρχε ότι οι εργασίες που θα γίνουν το επόμενο Δήμυνο που ζητάει την παράταση θα γίνουν στην Κεντρική Τάφορο. Και επειδή τα ταινάγια έχουν πλημμυρίσει, πως θα γίνουν το επόμενο Δήμυνο, μπορούν να γίνουν, μήπως θα ξαναπάμε σε παράταση. Το έργο δεν είναι στην Κεντρική Τάφορο, κύριε Πρόεδρε. Κεντρική Τάφορο. Το έργο είναι στο Δάτο. Κάτω από το Δάτο είναι το έργο. Επειδή η Λεία παρεμβαίνει σαν τον κύριο Κουνάκο, ως ηγετής η αίτηση του εργολάβου λέει Κεντρική Τάφορος. Εγώ δεν ξέρω πού είναι. Εγώ ρωτάω. Αν ο εργολάβος λανθασμένα λέει Κεντρική Τάφορος, αυτό είναι εγώ. Η Κεντρική Τάφορος είναι στην περιφέρεια, είναι πιο κάτω, στο Κοκκινόχου, από το Κοκκινόχου. Άντε πάλι, εσύ άργησες. Η Κεντρική Τάφορος ξεκινάει, κύριε Πρόεδρε, από το Δάτο. Από εκεί είναι η αρχή της. Περίπου δύο χιλιόμετρα από το σημείο που κατασκευάστηκε η γέφυρα. Η εταιρεία λέει εντός. Λοιπόν, λοιπόν, η εταιρεία λέει τα δικά της. Λοιπόν, ακούστε με. Ακούστε. Η επέμβαση γίνεται σε περιοχή που δεν είναι πλημμυρισμένη αυτή τη στιγμή. Οι εργασίες που υπολείπονται και ζητείται η παράταση αφορούν διευθετήσεις περίξ της γέφυρας που έχει κατασκευαστεί για να διαμορφώσουμε ομαλές συνθήκες προσέγγισης της γέφυρας και από τις δύο πλευρές. Αυτά έχουν απομείνει και παρακαλούμε για την σύμφωνη γνώμη σας και αυτό είναι και το θετικό αποτέλεσμα της όλης αυτής προσπάθειας. Ένα έργο που τέλειωσε και ολοκληρώθηκε πάρα πολύ σύντομα και ευχαριστούμε πολύ. Είμαστε όλοι σύμφωνοι, λοιπόν. Ομόφωνα. 10 το 3ο. Έγκριση ρήθρας των οικισμών Παϊού του Δημοκαβάλα στο Εκοδομικό Τετράγωνο 56. Κύριε Βερόν. Δεν θέλω μου ούτε ερώτηση ούτε τοποθέτηση. Πολύ απλά να πούμε ότι είμαστε αρνητικοί διότι όσο συνεχίζεται η λογική από τη μεριά της διοίκησης και του κυρίου αντιδημάχου της κατάργησης των επιτροπών του Δήμου είναι από τα θέματα που έπρεπε να περάσουν από την Επιτροπή Σχεδίου Πόλη εμείς είμαστε αρνητικοί. Αρνητικός και ο κύριος Ξανθόπουλος. Δέκα το τέταρτο. Έγκριση δεύτερου και τελικού ΑΠ για έγκριση χρήσης των επιέλασσων ταπανών και την έγκριση του τρίτου που χρησιμοποιήθηκε. Κύριε Παπαδόπουλε, παρακαλώ. Θέλω να ρωτήσω στον αντιδήμαρχο από ποιες εργασίες προκύπτει αυτή η αύξη 15% του οικονομικού αντικειμένου. Η μία που θέλω να κάνω και η δεύτερη είναι να ρωτήσω, κύριε αντιδήμαρχε, από πού θα καλυφθούν τα 126.000 ευρώ περίπου που είναι. Ευχαριστώ. Οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις επιβαρύνονται. Η αύξη δηλαδή προκαλείται από εκεί και ενώ έχουμε κάποια μικρά περισσέματα ως αναφορά τις οικονομικές εργασίες δεν μπορούμε να τα μεταφέρουμε. Τα χρήματα αυτά είναι μέσα στα πλαίσια του οικονομικού αντικειμένου του έργου και όπου ξεπερνιέται αυτό θα είναι επιβάρυνση του Δήμου Καβάλας. Κύριε Ξανθόπουλα. Κύριε Δημαρχέ. Πράξη 55 του Τεχνικού Συμβουλίου 202. Συμφωνή. Είμαστε σύμφωνοι όλοι.