Εγκαίνεια γέφυρας Κούσιου 22/7/2020 (Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, 2020)
: Κάπου κοίταξε, κάπου κοίταξε. Κάπου κοίταξε, κάπου κοίταξε. Κάπου κοίταξε, κάπου κοίταξε. Κάπου κοίταξε, κάπου κοίταξε. Κάπου κοίταξε, κάπου κοίταξε. Κάπου κοίταξε, κάπου κοίταξε. Κάπου κοίταξε, κάπου κοίταξε. Κάπου κοίταξε. Κάπου κοίταξε, κάπου κοίταξε. Κάπου κοίταξε, κάπου κοίταξε. Κάπου κοίταξε, κάπου κοίταξε. Δε δαμάνε να παραδόξει το τραπεζί του ένα μυθό συνοδεύας. Κάπου κοίταξε, κάπου κοίταξε. Κάπου κοίταξε, κάπου κοίταξε. Κάπου κοίταξε, κάπου κοίταξε. Κάπου κοίταξε, κάπου κοίταξε. Κάπου κοίταξε, κάπου κοίταξε. Δία Θεοτόχε Παρθένε, των κύριων ημών τα έργα, τα τεφυμόν, και συγχωρητή των δερμάτων ημών θελετήσε, εν δοξάδει τη μάτ, των αγγένων, των ύπνων, Άγιος ο Θεός, Άγιος ισχυρός, Άγιος σαθανάτος, θελέει ζωή μας. Άγιος ο Θεός, Άγιος ισχυρός, Άγιος σαθανάτος, θελέει ζωή μας. Άγιος ο Θεός, Άγιος ισχυρός, Άγιος σαθανάτος, θελέει ζωή μας. Άγιος ο Θεός, Άγιος ισχυρός, Άγιος σαθανάτος, θελέει ζωή μας. Άγιος ο Θεός, Άγιος ισχυρός, Άγιος σαθανάτος, θελέει ζωή μας. Άγιος ο Θεός, Άγιος ισχυρός, Άγιος σαθανάτος, θελέει ζωή μας. Άγιος ο Θεός, Άγιος ισχυρός, Άγιος σαθανάτος, θελέει ζωή μας. Κέβαιος και αλήθεια συνήντησαν δικαιοσύνη και ειρήνη κατεφύλησαν, και πιστός ο λόγος και περί τούτων χωρομέτων διαβεβαιούσε την αφροντίδωση καλών έργων προίστασθαι, υπεπιστευθότες το Θεό, τάχνα εστι χαλά και οφέρημα της ανθρώπης, μωράστα συζητήσεις και γενεαλογίας και έρημ και μάχας νομικάς περιίστασθον, εις ύγαραν οφελείες και μάτια ειν, στερετικών άνθρωπον μεταμοίαν και δευτέραν ουθεσίαν βαρετούν, διδάσ' ότι εξέστρανται ο διούτος και αμαρτάνειον αυτοκατάκριτος. Μανθαλέτωσαν δε και οι μέτεροι καλών έργων προίστασθαι είστας ανάγκαιας χρίας, διν' αμείωσιν ακαρπίνησιν. Αλληλούια, αλληλούια, αλληλούια. Σοφία, οφία, του Σωμένου αγίου Ευαγγελίου, πυρήνις πάσης, και το πνεύμα της που πέτουσαν τα ματέων, αγίου Ευαγγελίου το ανάγνωσε μας. Δόξα Σε Κύριε, δόξα Σε. Ήπερο Κύριος είσαι απ' τους μαθητές, τιμήσεσαι το άλλας της γης, εάν δε το άλλας μορανθεί, πενθύνι ανοιστήσετε, τισουδέν ισχυέθει, τιμή βληθήνε έξω, και καταπατήστε υπό των ανθρώπων. Τιμήσεσαι το πως του κόσμου, που δυνατή πόλης κρυβήνε πάνω ορουσκημένη, που δε και ουσιλίχνων και τη θέας ειν' αυτών υπό των μόδιων, αρρεπή τη λιχνία και λαμβηχφάση της εντυκίαν, που το λαμσάστο το πόσιμον έμπροσθεν των ανθρώπων, όπως είδος ειν' ειμών θα καλά έρθαν, και δοξάσουσι τον Πατέρα ειμών τον εν της ουρανής. Μη νομίζετε ότι ήλθον καταλήσετ' των όγμων και τους προφήταρ, που ήλθον καταλήσετ' ανάκληρο, το λαμσάστο το πόσιμον έμπροσθεν των ανθρώπων, και δοξάσουσι τον Πατέρα ειμών θα καλά έρθαν, και δοξάσουσι τον Πατέρα ειμών θα καλά έρθαν, και δοξάσουσι τον Πατέρα ειμών θα καλά έρθαν, και δοξάσουσι τον Πατέρα ειμών θα καλά έρθαν, και δοξάσουσι τον Πατέρα ειμών θα καλά έρθαν, και δοξάσουσι τον Πατέρα ειμών θα καλά έρθαν, και δοξάσουσι τον Πατέρα ειμών θα καλά έρθαν, και δοξάσουσι τον Πατέρα ειμών θα καλά έρθαν, και δοξάσουσι τον Πατέρα ειμών θα καλά έρθαν, και δοξάσουσι τον Πατέρα ειμών θα καλά έρθαν, και δοξάσουσι τον Πατέρα ειμών θα καλά έρθαν, και δοξάσουσι τον Πατέρα ειμών θα καλά έρθαν, και δοξάσουσι τον Πατέρα ειμών θα καλά έρθαν, και δοξάσουσι τον Πατέρα ειμών θα καλά έρθαν, και δοξάσουσι τον Πατέρα ειμών θα καλά έρθαν, και δοξάσουσι τον Πατέρα ειμών θα καλά έρθαν, και δοξάσουσι τον Πατέρα ειμών θα καλά έρθαν, και δοξάσουσι τον Πατέρα ειμών θα καλά έρθαν, και δοξάσουσι τον Πατέρα ειμών θα καλά έρθαν, και δοξάσουσι τον Πατέρα ειμών θα καλά έρθαν, και δοξάσουσι τον Πατέρα ειμών θα καλά έρθαν, και δοξάσουσι τον Πατέρα ειμών θα καλά έρθαν, και δοξάσουσι τον Πατέρα ειμών θα καλά έρθαν, και δοξάσουσι τον Πατέρα ειμών θα καλά έρθαν, και δοξάσουσι τον Πατέρα ειμών θα καλά έρθαν, και δοξάσουσι τον Πατέρα ειμών θα καλά έρθαν, και δοξάσουσι τον Πατέρα ειμών θα καλά έρθαν, και δοξάσουσι τον Πατέρα ειμών θα καλά έρθαν, και δοξάσουσι τον Πατέρα ειμών θα καλά έρθαν, και δοξάσουσι τον Πατέρα ειμών θα καλά έρθαν, και δοξάσουσι τον Πατέρα ειμών θα καλά έρθαν, και δοξάσουσι τον Πατέρα ειμών θα καλά έρθαν, και δοξάσουσι τον Πατέρα ειμών θα καλά έρθαν, και δοξάσουσι τον Πατέρα ειμών θα καλά έρθαν, και δοξάσουσι τον Πατέρα ειμών θα καλά έρθαν, και δοξάσουσι τον Πατέρα ειμών θα καλά έρθαν, και δοξάσουσι τον Πατέρα ειμών θα καλά έρθαν, και δοξάσουσι τον Πατέρα ειμών θα καλά έρθαν, και δοξάσουσι τον Πατέρα ειμών θα καλά έρθαν, και δοξάσουσι τον Πατέρα ειμών θα καλά έρθαν, και δοξάσουσι τον Πατέρα ειμών θα καλά έρθαν, και δοξάσουσι τον Πατέρα ειμών θα καλά έρθαν, και δοξάσουσι τον Πατέρα ειμών θα καλά έρθαν, και δοξάσουσι τον Πατέρα ειμών θα καλά έρθαν, και δοξάσουσι τον Πατέρα ειμών θα καλά έρθαν, και δοξάσουσι τον Πατέρα ειμών θα καλά έρθαν, και δοξάσουσι τον Πατέρα ειμών θα καλά έρθαν, και δοξάσουσι τον Πατέρα ειμών θα καλά έρθαν, και δοξάσουσι τον Πατέρα ειμών θα καλά έρθαν, Παντοδύναμε, Κύριε, όταν διεσθώναμε εις εγεία, στους γονέους μας, παντοδύναμε πάνω στους εις εγείας μας, στους γονέους μας, πάνω στους εις εγείας μας, στους γονέους μας, πάνω στους εις εγείας μας, στους γονέους μας, πάνω στους εις εγείας μας, παντοδύνα με Κύριε, όταν διέσθων θα εισέν στην Άψας και των μεσών μητσότυχων του φραγμούλη σας τη διαρέξαση μας μέτα του Πατρός, το δεγένος ημών της ουρανούς ανοιξόσας και αποκαταστήτας ημάς και συναρχαίγονων μακαριότητα, ο Διαμοησαίος διαφεράστας το λαό σου στην ενητράν θάλασσα της γήτης επαγγελίας, ο Ενιοδάνης παπτιστίνε καταδεξάμενος και περί άλλων πόλεις κι ακόμας ευεργετών κεριόμενος ο και της Παναγίας Μητέρας του χαριστάμενος ειμήν ως γέφυρα μετάχουσα από γήτης του ουρανού. Αυτός και είν επάνπτουσον ημών δεωμένου σου εν διόρα τάφτη και κατάφευσον εφημάς και εφ' την αιώτεξον τάφτη γέφυραν την ευλογία σου στεραίωστον αυτήν αστάλευτον και ακλεινή εις αιώνα αιώνου. Τους αιμελίους αυτοί θύρικτον και θύριστον αραγείς είναι οι διαπορευόμενοι εν τεσοδείς αυτών εν ειρήνη πορεύονται επί τα έργα αυτών ημέρας και δικτός. Ότι η δεξιά σου δε δόξασθαι εν ισκύει και εν τελάβεθο ημών όπως καν βρέφτωσιν η άνεμη και κατέλθει η βροχή και έρθωσιν η ποταμή που μη τ' αλευθόμεν. Ου γαρεύτη η δύα δυνάμισα ρούμεν και κακόμεθα αλλά σε άγγιραν ελπίδα σέκοντα ου φοβηθσόμεθα κακά εάν και πορευθόμεν εν μέσο σκιάς θανάτη οτι με θυμόν σοι η ο μόνος ευλογητός και δε δοξανσμένος εις τους αιώνας αμήν. Δόξασσαι ο Θεός η ελπίσιμον δόξασσαι. Κύριε Ελέησον, Κύριε Ελέησον, Κύριε Ελέησον, Λέσβο το Άγιε Ελέησον Κύριε Ιωάννου Βαπτιστίνε Καταταχυσάμενος και αγιάσταστα ίδατα κριτός οληθινός θεός ημών τε πρεσβείας Πανακράττα αυτοί μητρός. Δια δυνάμες του τιμίες και ζωτήρου στα βρούκια. Προστασίας του λιτήρια και κουρανίας δυνάμεων στον άνθρωπο. Δικαισίας του τιμίων δόξου προς δίκτυμα λόγου του Ιωάννου. Στον Αγίε Ρεδόκτον στάνει ευθύμον από σώμαν. Στον Αγίε Ρεδόκτον από σώμαν στάνει ευθύμον από σώμαν στους κινηθούς της εκκλησίας του λόγου, στους κινηθούς της εκκλησίας του λόγου, στους κινηθούς της εκκλησίας του λόγου, το βασίλειο του Ζωήκου. Στον Αγίε Ρεδόκτον στάνει ευθύμον από σώμαν στάνει ευθύμον από σώμαν στους κινηθούς της εκκλησίας του λογού του Ιωάννου, στους κινηθούς της εκκλησίας του λόγου του Ιωάννου και στους κινηθούς της εκκλησίας του λογού του Ιωάννου. Άγιε, μπροστά Του και Παλαιού Χριμόν, και πάντων των Αγίων, ελέησε και σώσε ημάς, ως αγαθός φιλάνθρωπος και ελέημον Θεός, διεκόν των Αγίων Πατέρων ημών, Κύριε Ιησού Χριστέ ο Θεός, ελέησον και σώσον ημάς. διεκόν των Αγίων Πατέρων ημών, Κύριε Ιησού Χριστέ ο Θεός, ελέησον και σώσον ημάς. Να είναι ευλογημένο το έργο αυτό του δήμου μας, ο Θεός να ευλογεί τους αίμνηστοι δωρετές, οι οποίοι έδωσαν τον εαυτό τους ολόκληρο, γιατί είναι μια περιουσία ολόκληρη, και αυτή για το καλό της πόλεως, για το καλό των πολιτών. Επομένως, εμείς, θεσταοί, θα τους μνημονεύουμε ως μεγάλους ευεργέτες. Επόμεθα, θα είναι καλοπερπατούμενοι η γεφυρά μας. Να είστε, καλώς. Αγαπητές, ελευθερώντε μητροπολέκη, Βερή Ανόηση Καμπανίας, κύριε Ανδρύμαρχη, κύριε Περυθυριακή και Δημιουργική Σύμβουλη, κύριε Σταματάχ, εκπρόσωπο του Στρατηγού Οδηγητής Πρωθυμαριακίας Φυσικού, κύριε Ασθαντικά Διευθυντά της Ασθαντικής Διεύθυνσης Συμμαθίας, κύριε εκπρόσωπο του Δημιουργητής της Μυστικής Περισσίας Συμμαθίας, αξιότητα μέλη της διαχειριστικής επιτροπής της δορειάς αυτού του ίσκιου, κυρίες και κύριοι. Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για την πόλη μας, το Δήμο Βέρειας, και για όλους όσοι όλα αυτά τα πρόεδρια και αρχιδίσταμε με ακαιρεότητα, τιμιότητα και σύμμαχή, την τεράστια δορειά των δορειών του ίσκιου και την κατασκευή και έκρυα στο παιδί του πρώνου δορυφέα με την περιοχή του κοινιατρίου. Κατά προηγούμενα χρόνια, είχα εκφράσει πολλές φορές τα νταράντια στην πούληση και την διπλήτρυση της Μουσικής Ακής, να ολοκληρώσει το έργο προκειμένου να τυνήσουμε τη νύμνη των δορειών και να παραγώσουμε στους πολίτες μία ασφαλήντρωτα απολεγέκτη, ακολουθώντας πάντα όλες οι προβλεπόμενες από το νόμο για δικασίες. Χωρίς πολλά και μεγάλα λόγια, τα χρόνια που πέρασα, εργαστήκαμε μεθοδικά και χαμηλώθωνα και σε πριν συνεργασία με την Εκκληστική Επιτροπή της Δορειάς, επιλέγοντας εξαφείς τον δύσκολο, αλλά το μόνο, ασφαλή δρόμο για την οικογένειά της. Σ' αυτήν την διαδρομή, που συνοδεύτηκε από δύσκολες αποφάσεις, συγκρούσεις, αποβολητές και χρονογόρες δομητές και χρακτογραφικές διαδικασίες, δεν χάστανε ποτέ την πίστη μας για την εγκυρότητα των αποφάσεων που λάβαμε ή για την επιτυχική έκπραση του έργου. Ως ευθύντου, με ηγημένη συμμετοδότηση από τη Δορειά, κύριο Μέλημα μας θέλει να εξασφαλίσουμε όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την οικογένειά της Δορειάς και αναφέρουμε φυσικά στην επιδρομή της εκφώνησης νέας μελέτης και την επαναδημοπράτηση του έργου, διαδικασία που ανέδειξε ένα εξαιρετικό και αξιόπιστο νέο εργολάδο. Έτσι λοιπόν, μετά από ένα μακρινό και κατά περιόδους ταραχώδες ταξίδι δέκα περίπου εντών και προς μεγάλη απογοήτευση όσον επένδυαν όλα αυτά τα χρόνια στην καταστροφολογία και της πέγρα, το πολυμπότητο και αποτιστοιμμένο έργο της γέφυρας από τον Κούσιου είναι πιο γεγονός. Δυστυχώς όμως και ένα από τα δεύτερα συγκρίναση του Κούσιου δεν είναι πια κρατά μας, για να δει προσδάδον να παρματώνεται το όραμα της δοτήσης της γέφυρας, γιατί είναι μια εξέλιξη που μας λείπει όλους ιδιαίτερα. Απροσωπική εμπειρία, που δορίζω καλά την τεράστια επιθυμία του Ιωάννη Κούσιου, ο οποίος έφυγε τελευταίως από τη ζωή τον Ιούριο του 2016, να ρίδει η γέφυρα οπλυρωμένη, επιθυμία που είχε αναδεικτήσει ο χρόνος ζωής. Ως εκ τούτου, ο μόνος τρόπος για να απολογηθούμε για τη μεγάλη κατηστέρηση απέναντί τους, να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη τους και να τους ευχαριστήσουμε για όσα προσέφερα, δεν ήταν άλλος από να ειλουπηθεί η γέφυρα, όπου τελείωσαμε στο ακέραι, προσφέροντας σήμερα χαρά στους δημόντες της πόλης, τα μέλη της Εκκληριστικής Επιτροπής Δωρεάς, καθώς επίσης και την οικογένεια του τόπα, τους ηθικούς, δηλαδή, συνεχιστές της πληρονομιάς τους. Κυρίες και κύριοι, η γέφυρα αυτόν του Κούσιου βρίσκεται πριν εδώ για να θυμίσεις σε όλους τη μεγαλοψυχία, τη φιλαντροπία και τη κοινωνική αλληλεγγύη των αδερφών Κούσιου, μεγάλων αδερφών του Δήμο-Βέρειας. Σε μία εποχή, όπου κυριαρχεί ο ατομικισμός, ο εγωρισμός και ο ιδισμός, οι Ιωάννης, Εμανουήλ και Αντώνιος Κούσιος, μαζί με την αδερφή τους Κορδηλία Καραναστάση-Κούσιου, απέδεισαν με τις γενναιότερες πράξεις τους, όπως υπάρχουν και της μέρες μας μενά παραδείγματα αυθενικής και άνθρωπης αγάπης για το τόπο και ανηδιωτερούς προσφοράς προς τον συνάνθρωπο. Η αδερφή Κούσιου, αθώριμη, ευγενής και εργατική, εκτός από τις πληκές απολάσεις, τις οποίες μεγάλωσαν γεννιές και γεννιές Βεριέν, προσέφερα στην τοπική κοινωνία τα μέγιστα. Με κορυφαία αδέγα, στη στιγμή τη δωρεά του 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, για την κατασκευή της γέφυρας που βλέπουν μπροστά μας, ευγενική η χειρονομία που τους ανέδειξε ως τους μεγαλύτερους δορυφτές στην ιστορία του Δήμο Βεριέν. Και αυτό η σημερινή μέρα είναι προφητεί στους αφιερωμένους συμνήμητους και στην ανεκτήμη του προσφορά τους προς την τοπική μας κοινωνία. Με τη σημερινή εκλήνωση, λέμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη τους προς τον Δήμο Βεριέν, και για την απαράγωγη φιλοπατρίας μας. Κύριε Ιωάννη, κύριε Ευανουήλ, κύριε Αντώνιο, θα τα στιγόμαστε πάντα με μεγάλη αγάπη και ευγνωμοσύνη. Πριν κλείσω θα έκανα να ευχαριστήσω όλους όσους συμμετείχαν κατά διαστήματα στη διαχειριστική επιτροπή της δορειάς από το Κούσιου και τη διευθυνή γιατριζόμενη με κεραιότητα και τιμότητα κάθε ευρώ της δαγκάς, προσαφισάντας μάλιστα με τους πόρους του αρχαίου κρυφάλαιο κατά 580.000 ευρώ, καθώς και για την άλλη συνεργασία τελείχαμε όλα αυτά τα χρόνια για την εμπόδωση του κοινού μας σκοπού. Ιδιαίτερα, λέω, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Κωνσταντίνο της Λογιάννη, που με την υπλή ιδιότητα του Προέδρυσης Διαχειριστικής Επιτροπής και του Γενικού Γραμματέα του Δημοφέρειας έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για την επίθεξη των απαραίτητων συνεδέσεων στην πορεία προσαδοκίωσης του Έλληλου. Θα ήθελα επίσης να κάνω ιγκέντρια εγκαινία στην οικογένεια του ΠΟΒΑ και συγκεκριμένα τον κ. Νικόλο Αποτόβα και τους γιους του Πέτρο και του Γεώργιο και να εργαστεί στην εργασία και την εμπιστοσύνη τους ως δημοτική αρχή και αποτείνει σέριο. Να μην παραλείψω, βέβαια, να ευχαριστήσω και για το που φέρει στην οικογένεια γιατί είναι προσφορά της οικογένειας του ΠΟΒΑ. Επιπλέον, δεν θα πρέπει να ευγενούσα να αναφέρω την καταπληκτική συνισφορά του μελετητή Ιωάννη Μαυράκη μέσα σε χώρις μια σάρτια της σημονικά μελέτης αλλά και το πολλά ολοκληνήτη Παζιάννα για την ασφασικότητα, την υπευθυνότητα και τον επαγγελματισμό που επέδειξε η κατονομιστή του Έλε. Βέβαια, τον κ. Παζιάννα δεν τον γνωρίζαμε τώρα είναι ο ίδιος ο οποίος έκανε το πείρνιο της χωρίς αστυνομίας στο Παντόραμα όπως και το συγκρότημα, το σχολικό, στα Γιονταλίπια. Ευχαριστούμε για μια ακόμη φορά για τον επαγγελματισμό που επέδειξε. Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς ο ίδιος δήμαρχος Πέρειας Χαρούλος Ιωζόγου Γεωργιάδη στην οποία οι αδερφοί του εμπιστεύτηκαν να δημαρχιστούν στο δήμαρχο Πέρειας τον πολιτικό προστάμενο του έργου Πρόεδρε του Συμβουλικού Συμβούρου Πέρειας και πρόεδρε αγνήμαχο τεχνικών Αριστομένη Λαζαρίδη ο οποίος ανοίγαν και δημιουργούσαν τη διέκαιρα σε έργο ζωής. Όλους τους συναντέρες του Συμβουλικού Συμβούρους από το 2009 μέχρι και σήμερα που έλεγαν τις απαραίτητες αποφάσεις αναλαμβάντας μεγάλες ευθύνες καθώς αυτοίς και όλους οι παλιούς του δήμου Πέρειας και ιδιαίτερα της ελληνικής υπηρεσίας που χωρίς τη δική τους ενδρομή για που περάστηκαν στις γέφυρες θα ήταν αδύνατοι. Βέβαια σε αυτό το σημείο θα έκανε ευχαριστήσω κέντρικα της περιβάλλοντας με τον προστάμενο δημιουργό του κ. Παπαντόπλου για τις πινελιές που βάλανε στο γύρο χώρο για να ομορφίζει. Φίλες και φίλοι, καλωρίζει και λοιπόν η γέφυρα να τη χαρούμε όλοι μας. Κύριε Δήμαρχε... Κύριε Δήμαρχε, τρώει όλα την ώρα σχεδί. Κοντά μας έχουμε και την κυρία Βατταράνα, να μας πει δει ο Υ για τη γέφυρα σήμερα για τα εγγένειά της. Σήμερα πραγματικά είναι μια μεγάλη μέρα για τη γέφυρα. Δίνεται στην κυκλοφορία ένα έργο πνοής. Οι γέφυρες ενώνουν. Και πραγματικά και αυτή η γέφυρα ενώνει τον Προμηθέα με την περιοχή του κτηνιατριού, ενώνει τη Βέρεια. Εμείς βέβαια κάναμε ένα βήμα πριν μια άλλη γέφυρα συνεργασίας με τη Δημοτική Αρχή, γιατί πάντα οι γέφυρες ενώνουν. Να είναι αιωνία ηνήμη των αδερφών Κούσκιου, οι οποίοι είχαν τη μεγαλωσύνη της δωρεάς του τεράστιου ποσού, των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, για να γίνει αυτό το μεγάλο έργο. Και πραγματικά συγχαρητήρια σε όλους όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτού του έργου. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Να είστε καλά, ευχαριστώ. Σήμερα είναι η μεγάλη μέρα για τη Βέρεια, όπως βλέπετε όλους ο κόσμος, όπως βλέπετε και στους δέκτες σας. Είναι η μεγάλη μέρα που έγινε σήμερα, τα εγγένια της Μεγάλης Γέφυρας, που ενώνει την πόλη της Βέρειας με το συνεχισμό των Προμηθέα. Έτσι σήμερα η μεγάλη εκδήλωση αυτή που έγινε για τους αδερφούς Κούσκιου, οι οποίοι κάναν τη μεγαλύτερη δωρεάν στην Βέρεια, οι οποίοι αυτή τα τρία αδέρφια, ο Αντώνιος, ο Μανώλης και ο Γιάννης. Βέβαια δεν προλάβανε οι άνθρωποι να δουν αυτό το μεγάλο έργο, αλλά το τελευταίο από τα αδέρφια έφυγε το 2016. Έτσι σε όλη τη διαδικασία αυτή που έγινε σήμερα εδώ, βλέπουμε το μεγάλο έργο των αδερφών Κούσκιου. Κοντά μας έχουμε και τον κ. Γαρδοφαστή να μας πει λίγο για τα σημερινά εγγένια που έγιναν. Ολοκληρώθηκε αυτή η διαδικασία με το να γίνει αυτή η γέφυρα, που χρειάζεται νομίζω πάρα πολύ για να εξυπηρετήσει τη Βέρεια, μιας και ενώνει την περιοχή του Προμητέα με το κέντρο της πόλης της Βέρειας. Όπως θέλετε γίνεται και η λαϊκή αγορά εδώ πέρα, οπότε είναι διπλή η βοήθεια που θα προσφέρει και η δυνατότητα να μπορέσει να αποσυμφορηθεί η πόλη. Νομίζω ότι ήταν ένα έργο που το περίμενε όλος ο λαός. Άργησε λίγο, αλλά είναι καλό που έγινε και πάντα τα έργα είναι καλά να γίνονται. Να είμαστε όλοι γεροί και να πάνε όλα καλά. Στις εποχές που περνάμε. Έχουμε και το δήμα να μας πεί για τα γένια, τα σημερινά που έγιναν και για την αποσυμφόρηση της ολής ολοκλήρωσης του έργου. Όπως είπα λοιπόν και νωρίτερα, αυτό το έργο σημαίνει δύο πράγματα για τους δημότες. Για εμάς. Σημαίνει την ολοκλήρωση ενός έργου τεχνικού, το οποίο θα απελτιώσει τη κυκλοφορία μέσα στη πόλη μας. Αλλά κυρίως, και αυτό που πραγματικά σεβόμαστε ιετέρως, είναι ότι σήμερα ολοκληρώνεται μια ηθική υπόσχεση την οποία είχαμε δώσει προς τους δορυτές, προς τον κύριο Γιάννη Κούσιο, τον οποίον συνάντησα εγώ, τον οποίον γνώρισα εγώ. Σήμερα, λοιπόν, με την παράδοση της γέφυρας η κυκλοφορία, πράγματι εκπληρώνουμε την υπόσχεση την οποία είχαμε δώσει. Συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους, είναι μεγαλύτεροι δορυτές του Δήμου Βέρειας, να τους αναπαύει ο Θεός. Να είστε καλά, ευχαριστώ. Κούτα μας και τον Γιώργο Παυλίνα, μας πείτε λόγια για τις σημερινά τα γένια που είναι για τη γέφυρα. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που τελικά δώθηκε η γέφυρα. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους αδελφούς Κούσιου για τη δωρεά. Σήμερα που καταστάθηκε και η μνήμη τους στη συνείδησή όλων μας, γιατί επιτέλους παραδόθηκε αυτό το έργο. Δε θέλω να μιλήσω για την ανεκανότητα της δημοτικής αρχής. Άλλη φορά τα λέμε αυτά, το ξέρουν όλοι, πέρασαν τόσα χρόνια. Σημασία έχει ότι θα το ευχαριστηθεί όλος ο προμηθέας για να το χρησιμοποιήσει όλος ο πληθυσμός της Βέρειας, γιατί ενώνει μια μεγάλη συνεικία με τον υπόλοιπο ιστο της πόλης. Να είστε καλά, ευχαριστώ. Είναι τόσος κόσμος εδώ στα Ιγγένια, είναι και μια κυρία να μας πει για τα σημερινά τα Ιγγένια, είναι ικανοποιημένος ο κόσμος? Πάρα πολύ, είναι ένα έργο που δίνει ζωή στην πόλη, συγχαρητήρια στο δήμαρχο της πόλης μας. Είναι ένα έργο που θα μείνει για πάντα και θα εξυπηρετεί όλους τους κατοίκους της πόλης μας, ευχαριστώ. Να είστε καλά. Εξωστού βέβαια, όλος ο κόσμος που βρέθηκε εδώ είναι και η νεολαία που μένει εδώ στη γειτονιά. Πώς θέλανε εσένα για τη Γέφυρα, πες μας δύο λόγια. Νιώθω πολύ ευχαριστημένος που στο τέλος έγινε η Γέφυρα και μπορούμε να περάσουμε πολύ πιο εύκολα. Όλα καλά. Μπράβο. Εσύ? Περίμεναμε πολύ χρόνια αυτή τη στιγμή να σας πω την αλήθεια. Έχει 10 χρόνια, δεν θυμάμαι, 10 ή 12 χρόνια έχει περίπου, εγώ με 20 χρονών, τι να σας πω δεν έχω πολλά. Αλλά περίμενα όλη τη στιγμή, παππούς μου, μπαμπάς μου, όλοι είμαστε ευχαριστημένοι πάντως. Να είστε καλά. Λέγομαι Χάρης. Μένω δίπλα στο Πρωμηθέα, πήγαινα στο σχολείο και όταν πήγαινα στο σχολείο μικρός έβλεπα τη Γέφυρα να χτίζεται. Και έλεγα κάποια μέρα θα γίνει έτσι να μπορούμε να περάσουμε ελεύθερα απέναντι, όταν έχει το παζάρι και όλα στο Πρωμηθέα. Και επιτέλους στήστηκε, θα μπορούμε να κυκλοφορούμε άνετη, είναι το αυτοκίνητό μας, τα πόδια, να κάνουμε τη βόλτα μας και να δούμε και το ποτάμι από κάτω. Άρα και έχουμε ένα κοινωνικό έργο. Κοινωνικό έργο, πολιτικό και έργο, θα είναι πολύ ευχάριστη διαδρομή και όλα θα περνάμε και θα κοιτάμε το ποτάμι από κάτω. Εγώ θα ήθελα να συμπληρώσω ότι είναι ένα πολύ μεγάλο κοινωνικό έργο, το οποίο θα βοηθήσει μικρούς και μεγάλους και ελπίζω να το χάρει η Ολιβέρεια. Να είσαι καλά, ευχαριστούμε. Ακόμα ένας νεαρός να παρουσιάσει για τα εγγένεια τα σημερινά που έγιναν. Πολύ ωραία η γέφυρα, ωραίο έργο και τα λεπωρία από το κέντρο θα λυθεί και όχι άσκοπος διβόλτες, ειδικά με το παζάρι που έχει εδώ. Πολύ ωραία, πολύ ωραία η γέφυρα. Άρα και θα υπάρχει επικοινωνία προς το Προμηθέα, είναι πολύ πιο εύκολα τώρα. Σίγουρα και από το Προμηθέα κέντρο, το κέντρο είναι το σημαντικό, το κέντρο. Να είσαι καλά. Κοντά μας έχουμε και μια γειτόνισσα η οποία να μας πει δύο λόγια για τη γέφυρα που έγινε σήμερα. Αυτήν τη δοξάζουμε που έγινε η γέφυρα να έχουμε επαφή με την απέναντι αστρόφους. Έχουμε αδέρφια, συγγενείς και θέλουμε να επικοινωνήσουμε. Το Προμηθέα. Το Προμηθέα. Και τώρα θέλουμε να περάσουμε από εδώ, να πάμε στον Προμηθέα, να πηγαίνουμε στην εκκλησία εκεί πέρα και να εκκλησιαζόμαστε και να λένε δόξα, θα σας χωρέσω αυτοί που πρόσφεραν. Άραγε έγινε ένα έργο κοινωνικό. Ναι, σωστό. Σωστό και χρειαζόταν να γίνει αυτή η γέφυρα. Άραγε αυτοί οι αδερφοί Κούσιου προβλέψανε για να κάνουν κάτι καλό. Δόξα, θα σας χωρέσω αυτοί που πρόσφεραν. Το λέω μέσα από την ψυχή μου. Να είσαι καλά. Το λέω και πώς να σας πω. Του λέω πως συγκινημένη είσαι, να είσαι καλά, ευχαριστώ. Τι άνθρωποι πρόσφεραν, δεν τα φάγαν τα χρήματα, τα πρόσφεραν. Να είσαι καλά. Κοντά μέσα έχω και μια παρέα των γυναικών. Πες μας δύο λόγια για τα σημερινά εγγένεια που έγιναν. Τα εγγένεια ήταν φανταστικά και έγινα ένα από τα μεγαλύτερα έργα για την πόλη μας. Θα βοηθήσω πολύ τους κατοίκους της Προμηθέα. Ήταν ένα έργο που θριαζόταν. Να είσαι καλά, ευχαριστώ πολύ. Και για τα σημερινά εγγένεια που έγιναν σήμερα για τη γέφυρα Κούσιου. Τι να σας πω, ρε παιδιά, είναι ένα πράγμα που δεν υπάρχει. Είναι το καλύτερο πράγμα που έχει γίνει στη Βέρια. Είναι ένα έργο για όλη τη Βέρια φυσικά, για όλους τους Έλληνες της Βερίας, που μπορούν να περπατήσουν αυτή τη γέφυρα. Άρα γέγινε ένα κοινωνικό έργο. Όχι κοινωνικό, μόνο ένα πολύ καλό έργο. Να είσαι καλά, ευχαριστώ. Τι θέλετε να πω μου, είναι πολύ μεγάλη στιγμή για την πόλη. Μετά από δέκα πλέον χρόνια ταλαιπωρίας, το μεγάλο έργο είναι πλέον στη διάθεση των πολιτών. Και αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία, γιατί όλοι από σήμερα θα θυμούνται και τους μεγάλους δορυτές, περπατώντας ή διερχόμενοι με τα αυτοκίνδο της από τη γέφυρα. Άρα η αδερφή Κούσιου που είχαν την βλέπεις αυτή, την πετύχατε εσείς τώρα. Ακριβώς. Ακριβώς και θα θυμίζει αιώνια στους αδερφούς Κούσιου, που είναι η Μεγάλη Βεργέτα στην Ευρωπαϊκή. Να είσαι καλά, ευχαριστώ. Έχω βγει ένα φύλλο εδώ που μένει δίπλα ακριβώς στη γέφυρα, ο οποίος δρόμος περνάει δίπλα από το σπίτι του. Πες μας δύο λόγια για τα σημερινά τα εγγένεια. Ευχαριστούμε στους αδερφούς Κούσιου για την προσφορά της τη Μεγάλη. Βλέπω συγκινημένος βέβαια. Να είσαι καλά, ευχαριστώ. Ακόμα ένα γείτονα της γέφυρας Κούσιου. Πες μας δύο λόγια για τα σημερινά τα εγγένεια. Λοιπόν, αυτή η γέφυρα ήταν όνειρο ετών. Εγώ άκουγα και τους παππούδες μου και τον πατέρα μου, θα γίνει γέφυρα, θα γίνει γέφυρα. Βλέθηκαν αυτοί οι βλάχοι ευεργέτες. Δώσαν τα λεφτά τους και τελείωσε. Δύσκολαμένα, αλλά τελείωσε. Σας ευχαριστώ. Κυρίες και κύριοι, όπως βλέπετε, φτάνουμε προς το τέλος του κλεισίματος της όλης διαδικασίας των εγγενείων της γέφυρας αδελφών Κούσιου. Έτσι, αυτή η απόψινη βραδιά που έγινε με τον κόσμο αυτό που υπήρχε εδώ, που περίμενε τόσα χρόνια, όπως έκανε και την Τελώς, αρκετοί που είπαν, άλλοι μέναν και δίπλα εδώ, άλλοι και λίγο πιο πέρα, όπως είπανε όλος ο κόσμος αυτός. Έτσι λοιπόν, εμείς από εδώ, από τη γέφυρα των αδελφών Κούσιου, σας αφήνουμε ένα καλό βράδυ. Από εμένα το Στάθη το Μποριατσίδι και από τον Θόδοδο Κωνσταντινίδη στην κάμερα, που presence πάλταξε β engage στο Ο κόσμος Κούσιου TY away. Υπότιτλοι AUTHORWAVE