Δηλώσεις Αρχ/χου Λ.Σ. Ν. Λαγκαδιανού σχετικά με εκδήλωση πυρκαγιάς Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου στην ν. Ερεικούσα (HellenicCoastguard, 2022)
: Της πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, οι λιμενικές αρχές Ιγουμενίτσας και Κέρκυρας ενημερώθηκαν από το Ιναιέο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής για περιστατικό εκδήλωσης πυρκαγιάς στο κατάστρωμα νούμερο 3 του επιβαδηγού οχηματαγού πλοίου Euroferri Olimpia, σημαίας Ιταλίας. Ενώ το πλοίο έπλεε στη θαλάσσια περιοχή βόρεια-ανατολικά της Ερικούσας, κατά την εκτέλεση προγραμματισμένου δρομολογίου από την Ιγουμενίτσα προς το Πρίντεζι. Στο σημείο βρίσκονται ήδη τέσσερα περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, ένα βαγβασοστικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, ένα σκάφος της Ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας, δύο παραπλέοντα πλοία, δύο ιδιωτικά σκάφη, ένα ελικόπτερο του Λιμενικού Σώματος, δύο ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ αναμένεται να καταπλέψει και η ευρυγάτα ίδρα. Στην περιοχή σπέδουν δύο ριμμουλικά σκάφη, ριμμουλικό πυροσβεστικό σκάφος, καθώς και αντιρρυμπαντικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής. Σύμφωνα με τις επίσημες καταστάσεις πληρώματος των επιβατών που κατέθεσε ο πλήαρχος του πλοίου στην Ιγουμενίτσα πριν τον απόπλου του, στο γυροφέρι Ολύμπια επέδαιναν 239 επιβάτες και 51 άτομα πλήρωμα. Η επιχείρηση απεγκλωβισμού και μεταφοράς των επιβενόντων του πλοίου βρίσκεται σε εξέλιξη, πλήρης καταγραφή και ταυτοποίηση των επιβενόντων στο πλοίο θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα, ενώ στην περιοχή επικρατούν βορευτική άνεμη εντάσσεως 4 μπουφόρ. Ο Υπουργός Ναυθυλείας Κοινηζοτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννης Πλακιοτάκης, ο οποίος ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή για το περιστατικό, έδωσε άμεσα εντολή για κινητοποίηση κάθε πρόσφορου μέσου πλωτού και ναερίου για τον απεγκλωβισμό των επιβατών και του πληρώματος του πλοίου. Εννοείται ότι κάθε νεότερη εξέλιξη θα σας γνωστοποιείται άμεσα με νεότερη ανακοίνωση τύπου. Αυτά για την ώρα σας ευχαριστώ πολύ.