MARINA GIARENI: Unforgettable! Create your library story (ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ, 2013)
: η οποία μαζί με τον Αντώνη το δάσχο ήταν οι εκπαιδευτές μας στην εμπράση που είχαμε η οποία λέγεται Πρωτοφόρη Υπάλλητων Πληροφητικών όπου σε κάθε περιφέρα της χώρας είχαμε τη λέξη έναν πάρα πολύ καινοτόμο υπάλληλο είτε δουλεύει σε πληροφυλλή είτε σε κάποιο άλλο πολιτικό δραστημό αλλά επίσης η Μαρίνα και ο Αντώνης είχαν αναλάβει και την εκπαίδευση των υπαλλών των πληροφητικών για τα μη διαλάβω και το θέμα της προσέγγισης της νέας γενιάς, το youth engagement. Παραδείξω. Ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση και που έχω την ευκαιρία να μιλήσω σ' αυτό το κοινό που το έχουμε αγαπήσει πάρα πολύ τα τελευταία δυο χρόνια με τον Αντώνη από ότι είδα όλες οι συνομοσίες ξεκίνησαν Νοέμβριο του 2011 εκεί το Future Library βγήκε και μας έψαξε όλους και μας βρήκε και εμείς είμαστε καθαρά από το χώρο των επιχειρήσεων, δεν είχαμε επαφή με τέτοιου είδους οργανισμούς, δημόσους, δημοτικούς και είχαμε αυτή την καταπληκτική ευκαιρία που μας έδωσε το Future Library να ξεκινήσουμε να εργαστούμε μαζί σας, με λίγους βασικά αλλά ξέρουμε πολύ καλά ότι σε όλα αυτά τα προγράμματα βοηθήσαν και πάρα πολύ άνθρωποι σ' όλες τις περιφέρειες, είτε είναι διπλειοθυκωνόμοι, είτε είναι θελοντές. Εγώ βασικά θα μιλήσω γι' αυτούς που γνωρίζω, τους πρωτοβόρους μου, τους media labers, γι' αυτό θα σας δείξω κάποιες φωτογραφίες, δεν θα μείνω στη μία που έδειξε ο Δημήτρης, θα δείξω αρκετές και θα τις περνάω χωρίς να τις εξηβώ, λίγα πράγματα ίσως θα σας πω αλλά ό,τι φωτογραφία δείτε εκτός από ένα δύο σλάικ είναι απ' τα θέματα των εκπαιδεύσεων. Άρα, ευχαριστούμε πάρα πολύ το Future Library διότι μας έδωσε ένα πάθος, ο χώρος των επιχειλήσεων είναι λίγο ψυχρός και με τον αντόριτο συνεργάδι μου πραγματικά έχουμε βιώσει απίστεπτα συναισθήματα σε όλη αυτή την πορεία με αυτούς τους ανθρώπους που εκπαιδεύσαμε και μας εκπαίδευσαν βέβαια και μας έχουν μεταδώσει αυτή την αγάπη για τις πληροθήκες του μέλλοντος. Ξεκινήσαμε λοιπόν να μιλάμε για το θέμα του Change και είχε ένα ερώτημα εάν η εκπαίδευση βοηθάει και πολύ με σημαντική άνοιξη από τον πλανήτη έχουν στοιχειοθετήσει βεβαίως και η έρευνα και η επιστήμη στα μεγάλα σχολεία του Management ότι η αλλαγή βοηθιέται από την εκπαίδευση και χρειάζεται η εκπαίδευση είναι μοχλός για να μπορέσουμε να ανοίξουμε το μυαλό μας, να παγιώσουμε τα επιθύσεις και να αλλάξουμε τα πράγματα. Ξεκινήσαμε εγώ με τον Αντώνη στην ιστορική για εμάς Βιβλιοθήκη της Βέρειας, όπου και στη εστάδα της προετοιμασίας αλλά και στη διάρκεια των εκπαιδεύσεων σηκώναμε τα μανίκια και προσπαθούσαμε να τα πεξελθούμε γιατί οι άνθρωποι αυτοί είχαν πολύ υψηλές απαιτήσεις και εμείς έπρεπε συνεχώς να συμβιβάζουμε το χώρο των επιχειρήσεων που γνωρίζαμε με το χώρο της Βιβλιοθήκης και των Βιβλιοθικωνόμων που δεν το γνωρίζαμε επαγγελματικά. Ξεκινήσαμε λοιπόν και το πρώτο μας βασικό ήταν εκπαίδευση σε ηγεσία. Στην αρχή δεν καταλαβαίναμε πολύ καλά, ούτε ξέραμε πως θα το προσαρμόσουμε και η πρώτη ομάδα πρωτοπόρων εκπ και μάλλον καλά έγινε αυτό το πράγμα, το οποίο συνεχίσαμε και στη δεύτερη ομάδα πρωτοπόρων. Άρα το πρώτο βασιλείο πράγμα που άλλαξε στο χαρτοκυλάκι ότως ήταν θέματα ηγεσίας. Αυτό μας άρεσε πάρα πολύ, ήταν ότι ήτανε ανθρώπους οι οποίοι θέλεαν να δώσουν ένα μικρό φασκελάκι στο πώς είναι την κατάσταση μέχρι στιγμής να μην ασχοληθούν καθόλου με τα κείμενα μέχρι εκείνη τη στιγμή, το οποίο συνάνδευε με αυτό που είπε ο Δημόστης ο Κράτης, ότι αν θέλεις πραγματικά την αλλαγή και να πάει και λίγο γρήγορα, δεν πρέπει να ασχοληθείς με το να καταρρίψεις το παρελθόν, ξεκίνησε να χτίσεις ένα νέο μέλλον. Και αυτό ξεκίνησαν οι άνθρωποι αυτοί και να μιλήσουν με τους πρωτοπόρους ηγέντες του 2012 και του 2013 και βεβαίως τους media lovers, αλλά θα έχω έναν ειδικό κεφάλαιο για τους media lovers γιατί προσπαθήσαμε να αλλάξουμε και άλλα πράγματα εκεί, γιατί οι άνθρωποι είχαν πολλή υπομονή και ιδιαίτερες ικανότητες ευλυγησίας θα μπορούσα να πω. Ξεκινήσαμε τους καινοτόκους πριν αρχίσει το τιδήποτε, βεβαίως παράλληλα από ότι καταλαβαίνω και η Ρύχη ξεκινήθηκε να σχεδιάζει καλοκλημές εξερατείες, ζωγραφίσαμε τον πρωτοπόρο ηγέντη, είδαμε τώρα με το Βιβλιοθυκόν, προσπαθούσαμε να το βγάλουμε και από μέσα μας, βεβαίως το Future Library το είχε αποκλεισταλώσει και μετά όλοι το εσυνθεριζόμαστε και είναι παράλληλο, αυτά είναι εργασίες που κάναμε μέσα στα εργαστήριά μας ή σεμινάρια μας, καθίσαμε σε ερωτότες, ξεκινήσαμε να εκπαιδευόμαστε σε θέματα που είναι φαντάζομαι έξω από τις γνώσεις και το χορτοφυλάγιο του Βιβλιοθυκόν λόγου. Για παράδειγμα, επιρροή, τεχνικές επιρροήσεις, πολλές φορές τους τίτλους δεν τους δάζαμε για να μην τρομάξουν και πάρα πολλοί άνθρωποι, δηλαδή τα κεφάλαια τα οποία έφτιαξα ήταν πάρα πολύ ιδιαίτερα, αλλά προσπαθούσαμε να τους μετακίσουμε τις ιδέες. Και έχω ένα συμπέρασμα να σας φέρω από τη συνεργασία αυτή που είχαμε ο Αντώνης και εμείς μέχρι στιγμής. Συνήθως εκπαιδεύοντας μια ομάδα 20-30 ατόμων σε επιχειρήσεις, βλέπουμε ότι κάποιοι αρχίζουν και αντιλαμβάνονται τι λέμε και μπορούν να τα αφιερώσουμε, να τα εξασκήσουν στην εργασία τους. Και αρκετοί άνθρωποι, από αυτό το κορατήριο το επιχειρησιακό, δεν τα καταφέρνουν. Φαίνεται ότι οι σπουδές, η παιδεία και η καλλιέργεια των Βιβλιοθυκωνόμων είναι πολύ σημαντική συνθήκη. Εγώ δεν μπορώ να φανταστώ κάποιο κεφάλαιο που εντάξαμε, που αυτοί οι άνθρωποι δεν κατάφεραν μετά να το μετουσιώσουν στην πράξη. Και θέλω να το πω αυτό, για εμάς ήταν αξιοπρόσεκτο ότι η καλλιέργεια ή η μόρφωση και η παιδεία που έχουν οι Βιβλιοθυκόνομοι, ήταν πολύ σημαντικό έδαφος, πολύ πρόσχορο έδαφος. Και αυτό πραγματικά μας δεν μας έχει ξανατύχει σε επιχειρήσεις. Το σχεδόν όλοι να μπορούν να απομειώσουν τα πράγματα και να τα εκτελέσουν τα συνεργασιένους. Συγχειρησιακή κοινωνία, οι άνθρωποι αυτοί, τι να σας πω, χωριγίες θα έχουν, κάνουν φανταστικά πράγματα σε σχέση με αυτά φαντάζοντα που σκέπτονταν το 2011 και έπρεπε και τους δουλείων να τους ενισχύσουμε. Πάρα πολλή καινοτομία, έξω και βλέπετε για το δουλείο με το ouzo εκεί, γιατί επειδή όλα αυτά που τους ζητάγαμε ήταν και λίγο ιδιαίτερα, έπρεπε κάπως να βοηθηθούν οι γνώσεις. Σκηνές από τα σεμινάρια, πολύ σκέψη, αρκετά πέγνια, out of the box thinking, πολλές παρουσιάσεις. Τα περισσότερα σκηνάρια που βλέπετε είναι εντός της πληροεθύκησης της Βέρλιας. Πολύ κοινή σκέψη, εργασία σε ομάδες, καθοδήγηση από εμάς, αλλά πάρα πολύ. Άλλαζαν το σκεπτικό τους συνεχώς και έρχονταν σε σεμινάρια για αυτό το λόγο. Ήταν καταπληκτικό, change leadership, είχαμε ένα φανταστικό κεφάλαιο για το change, γιατί αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε τους πρωτοπόρους και όλους όσους τους βοηθάτε, βέβαια, είναι να κάνουμε αλλαγές και μετά να τις κάνουμε αυτοίς αλλαγές να κολλήσουν στις κουρτούρες στο περιφεριό. Και είχαμε πολύ γνώση πάνω σε αυτό το κομμάτι, μάλιστα ένα μεγάλο κεφάλαιο ερχόταν από όλο το πληροφορικό νόμο και πληροφορικών. Project managers. Δεν έχω ξαναδεί ανθρώπους σε αυτόν τον πλανήτη να διδάσκονται project managers μέσα σε δυόμιση ώρες. Κάποιοι το κάνουν από τυχείο, δεν ξέρω και εγώ πόσες, βδομάδες ή μήνες και υπάρχουν και επίσημα από τυχεία. Αυτοί οι άνθρωποι τέτοιγαν μπροστά σε πολλά αντικείμενα, άλλαξαν σε πολλά αντικείμενα και γίναν project managers. Και project managers. Υπάρχουν διάφορα ανέκδοτα που μπορείτε να ακούσετε όταν συζητάμε με τη λέξη GAN και το παράδειγμα. Έχει πειροδοτήσει διάφορα πράγματα η ενδοδολογία GAN. Πάντως οι άνθρωποι αυτοί προσπαθούν, αλλάζουν μέσα τα αντικείμενα αυτά που και εμείς προσπαθήσαμε με δύο σεμινάρια να τους βοηθήσουμε, όλα τα άλλα τα έκαναν μόνοι τους. Και ξέρουμε παραταμάνω ότι έχουν βοηθηθεί πολλοί και από ανθρώπους άλλους στην περιφέρεια, στη κάθε περιφέρεια και τα περιφέρεια. Άρα ξεκινήσαμε, τους δώσαμε κάποια έμπνευση, ό,τι μπορούσαμε και εμείς, γιατί δεν είμαστε πρωτοχώροι, και ξεκινήσαμε και αυτή μια δωρεάν δεύτερη εργασία. Γιατί περί αυτού πρόκειται. Πολλές φορές μας το λένε, Μαρίνα μου λέει να ενημερώνω τους νέους πρωτοπόρους, μου λέει για δεύτερη δουλειά. Εννοείται χωρίς αμυνή. Οπότε τους ενημέρουμε. Άρα φτιάξτε το κλειό, να μπορέσουμε να εγκυστευτούμε ο ένας τον άλλο και να προχωρήσουμε. Δεν έχουμε κάτι άλλο. Το Future Library με όλη την τεχνογνωσία που μας φέρνει από δίπλα και προχωράμε, να βιώσουμε, να ανεβάσουμε τον πύχη των υπηρεσιών, να καθοδηγήσουμε τους εαυτούς μας και άλλους, για να μπορέσουμε να δείξουμε αυτό που μπορούν να προσφέρουν οι βιβλιορτήκες μας. Είχαμε πάρα πολλά πέγνια, τους δέσαμε, τους σφίξαμε, τους λύσαμε, τους βασανίσαμε ό,τι μπορούσαμε και εμείς για να προσομειώσουμε. Φυχαίων να είμαστε, τελείως, πάντα. Έτσι, απερί εγώ, έτσι. Απερίλη κατάσταση. Γενικά, είμαστε λίγο η χαρά της ζωής. Μπορώ να το πω αυτό. Ή του Facebook. Μπορώ να φανταστώ πολλές αγαρτίσεις. Προσπαθήσαμε να προσομειώσουμε τις δυσκολίες. Δεν γίνεται, όμως. Δεν μπορέσαμε να τα καταφέρουμε. Κλείνω το Change Project αυτό με μία μικρή αναφορά στους Media Lab μικροί. Εδώ μπορούσαμε να μιλάμε μέρες στους Media Lab, αλλά θα κάνουμε μία μικρή αναφορά. Η ομάδα αυτή, βεβαίως, έπρεπε να εκπαιδευτεί πάλι και να αλλάξει κάποιο σκεπτικό τρόπο τους σκέπτες. Εδώ, όμως, έχουμε να κάνουμε, γιατί όπως είπε ο Δημήτρης ευθέες, δεν ξέρουμε αν έχει κερδιθεί το στίχημα και θα δάσουμε να κερδιθεί. Εδώ έχουμε να κάνουμε με το να έχουμε μία γενιά που είναι εξαιρετική, γιατί είναι τα παιδιά μας ή, ξέρω εγώ, τα νύψια μας και βεβαίως και οι γενιές που έρχονται, η οποία είναι πολύ ιδιαίτερη γενιά στις αξίες της και στον δρόμο που πρέπει να προσυγκλιστεί. Άρα έπρεπε αυτούς να βρούμε να τους φέρουμε σε κάποια τέτοια κατάσταση, όσοι προσεύγουν, ενώ ότι έπρεπε να τους εκθέσουμε σε βίωμα, διότι για να πετύχουν τα Media Labs δεν είναι όσο καλά και όσο όμορφη για να είναι η σβούρα μας και καταπληκτικό, που βεβαίως είναι καταπληκτικό όλος ο χώρος και η τεχνολογική, δεν το συζητάμε, αλλά τα παιδιά αυτά θα μείνουνε, επειδή είμαστε οι σωστοί άνθρωποι. Οπότε ξεκινήσαμε με μία σειρά πως είναι ασσέσμεντς. Σε ό,τι μπορείτε να φανταστείτε, από υποκοινωνία, να τους χαρτογραφίσουμε από τους ανθρώπους, να δούμε πού βρίσκονται, πού στέκονται, τι θα έπρεπε να σωματώσουν, από chains. Δώσαμε ειδικά tests, πολύ διοικριμένα, από πολύ μεγάλα σχολεία του management, βεβαίως το ίδιο έπρεπε να μανέζανε και οι ίδιοι, δούλεξαν πάρα πολύ, φέραμε πολύ συγκεκριμένα μοντέλα, από το Harvard, από το MIT, από το INSEAD, διότι έπρεπε να μάθουμε τεκμηριωμένα. Θυμάμαι, ας πούμε, ένα παράδειγμα που είναι το μοντέλο της αγωγής υπερασμάτων. Αν έχεις κάποιο μέρος να τατουάζει και πέντε σκουλαρίκια, εγώ τουλάχιστον, πριν κάνω τα σεμινάρια με τους media lovers, θα διαιμόθωνα μια άποψη. Μετά άλλαξα κι εγώ, γιατί κάναμε διάφορα μεταξύ μας, σας είπα, είμασταν χαρά του φέρι του. Λοιπόν, εδώ βλέπετε το νορμάρ κομμάτι που είχαμε κάποια κομμάτια εργαστηριακά και οι ασκήσεις βέβαια, φέραμε ασκήσεις, ο Αρντόλης έφερε ασκήσεις από το συνέδριο που πήγαν με το Future Library στη Ιδανία και έφερε ασκήσεις για τη χατογράφηση, community mapping. Και μαζί με ανθρώπους στο Media Lab είχαμε καταπληκτικές ασκήσεις, πού θα βρούμε τους νέους, πώς θα τους κάνουμε engage, πώς θα τους κρατήσουμε, τι πρέπει ακριβώς να κάνουμε. Τώρα, αν με ρωτάτε αν τους σηκώθηκε καθόλου στην πορεία αυτός ο Μιναρίτ ο Μαλιόρφιο, η απάντηση είναι ναι. Και νομίζω δύο ήταν η καταστάσεις, η μία είναι τα παιγνία που είχαμε κάποια, ας πούμε ένα παιγνίο ήταν αυτό βιωματικόδι, θα κάνετε skateboard ας πούμε. Εντάξει, υπάρχουν απίστευτες φωτογραφίες όταν μιλάς. Θα τους δείξω μόνο αυτή, επειδή αυτή είναι κορυφαία, δεν είναι πάλι καλύτερη, αλλά εκεί είχαν και άλλα που μπορούν να τους σηκώθηκε το Μαλιόρφιο. Όπως η λέξη action plan για τις ομάδες στο Media Lab, έχει πάρει μια νέα, ένα νεορισμός σε αυτό το πλανήμα. Δηλαδή, τους δίνουμε ένα action plan, μετά το σεμινάρι, με τα νέα τα πετάμε σε μινάρι. Επέρα, όλα αυτά που τραβήξαν στο σεμινάρι, για να αλλάξουν, έχουν και ένα action plan, το οποίο έχει πέντε δέκα σημεία για την επόμενη μέρα, δεύτερη μέρα, πέτα από πέντε μέρες, πολύ σφιχτό. Άρα, μιλήσατε το action plan από μόνο το να μπορούσε να τους σηκώθηκε το Μαλιόρφιο. Άλλαξαν αυτοί οι άνθρωποι, εγώ τους άφησα Ιούλιο και τους ξαναείδα Σεπτέμβριο και είχαν γίνει high tech. Δηλαδή, δεν ξέρω πως τα κατάφερα και με την καλογερμή στρατεία, δώσαμε μία άλλη πνόση, το οποίο σημαίνει action plan. Εννοείται ότι το Future Library ήταν εκεί και βοηθούσε, καθοδηγούσε, μπορεί και να πει σε κάποια στιγμή, εντάξει το λοικό είναι και αυτό. Λοιπόν, σκηνές από τα σεμινάριά μας, βλέπετε την απόγνωση κάποιων μερικές φορές, κάπως έτσι προσπαθήσαμε να προσεκίσουμε τα βιωματικά κομμάτια. Τους βάλαμε, τους βάλαμε στους αχαρνών, δυόμισι ώρες το μεσημέρι, να ψάξουν να βρουν νέους και να τους κάνουν συμμετεύξεις. Πράγματα ελόγκοτα, δεν θεωρούσαμε να φοβόμαστε ότι θα τους δείσουμε να το κάνουν. Εντάξει, και εμείς το δοκιμάζουμε φρενά, δεν ξέρω θα το κάνουμε από ένα σημείο και μετά. Και αυτή η πίστη, τους λούσαμε, τους ταινίσαμε, πολλά, πολλά, πολλά. Change. Τις προάλλες ήμασταν σε μία εκπαίδευση με τον Αντώνη, σε πολύ μεγάλη φαρμακευτική βιομηχανία, πολύ καλοί στα change projects. Και πραγματικά στην εισαγωγή μας τους μιλήσαμε για το Future Library και αυτά που κάνουμε με τους ανθρώπους, γιατί για μας είναι πραγματικό change leadership project αυτό που γίνεται. Και είτε σημαίνει σχορά με τα τουάζ, γιατί πρέπει να βιώσουμε και να σπάσουμε κάποια κατεστημένα, πρέπει να βρισκόμαστε. Το θα σας λέω, δεν υπάρχει η αγάπη στο Facebook. Οι άνθρωποι αυτοί ήταν πάρα πολύ συνεργάσιμοι, οι media lovers όσο και να προσπαθούσαν να χρησιμοποιούν, δεν τα κατάφερναν. Την γράφη την φτιάξαμε και κάπου εδώ κλείνω κι εγώ για να σας αφήσω να πάτε για το γεύμα σας. Αυτό που θέλω να πω είναι το εξής, κάποια φορά που δίνουμε ένα πτυχίο σε ανθρώπους του Future Library, είτε είναι πτυχίο στην ομάδα εγκετών, είτε είναι πτυχίο παρακολούθησης στην ομάδα των media lovers ή κάθε στιγμή να κάνει μια εκπαίδευση για τους υπαλλήνους τουργιωτικών των αναγκαινισμένων για το παιδικό τμήμα. Το ευχαριστιόμαστε τόσο πολύ. Οι άνθρωποι το αξίζουν και επερδίουν πάνω σε αυτό για την αλλαγή τους. Κι αν κάνει κάποτε, είπε, θέλουμε να είσαι η αλλαγή που θέλεις να έρθει, αυτή είναι το που πετύχει. Ευχαριστώ.