Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας - ΟΠΑ(πρώην ΑΣΟΕΕ) (Unique Minds GR, 2017)
: Καλησπέρα, εγώ είμαι ο Δημήτρης και σήμερα θα μιλήσουμε για το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Ταχνολογίας της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών. Το τμήμα μου ιδρύθηκε το 2000 και εγώ είμαι τελειόφιλος φοιτητής του. Ουσιαστικά, το τμήμα εξετάζει δύο βασικά αντικείμενα. Τη Διοικητική Επιστήμη και τις Εθνολογίες. Η Διοικητική Επιστήμη διαφέρει από την διοίκηση των επιχειρήσεων, για παράδειγμα όπως την εξετάζοντα παιδιά στο ΟΔΕ. Και τη διοίκηση των επιχειρήσεων στο ΟΔΕ έχει μια πιο πρακτική εφαρμογή. Ενώ στο ΠΕΕΕ, όπως το λέμε, εξετάζουμε την επιστήμη της διοίκησης. Δηλαδή βλέπουμε μοντέλα, λήψεις αποφάσεων και διάφορα άλλα πράγματα που θα αναλύσουμε παρακάτω. Το δεύτερο σχέδιο του τμήματος είναι οι τεχνολογίες. Οι πληροφορικοί ή τα τεχνολογίες της επικοινωνίας. Βασικό πράγμα που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι το ΔΕΤ δεν είναι ένα οικονομικό τμήμα. Παρόλο που βρίσκετε στο Οικονομικό Παρακυστήμιο, δεν μαθαίνεις οικονομικά μέσα από αυτό το τμήμα. Οι οικονομικές νόσεις είναι πολύ περιορισμένες, με το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών σε ένα μόνο μάθημα, και οι λυγιστικές γνώσεις μόνο σε δύο μαθήματα. Οπότε, εάν σας αρέσει τα οικονομικά, προσέξτε αν θα επιλέξετε το ΔΕΤ. Στο κομμάτι των τεχνολογιών, πέρα από τις αρκετές γλώσσες προγραμματισμού που μαθαίνουμε πρακτικά, βλέπουμε και πράγματα και εργαλεία που βοηθούν στη λήξη αποφάσεων. Τα δύο ενδικείμενα που κατά κύριο λόγο εξετάζει το ΔΕΤ, δηλαδή η Λυγιστική Φυστηνική Τεχνολογία, μοιράζονται εις άριθμα σε κάθε εξάμινο. Ανάλογο το εξάμινο υπάρχουν περίπου δύο ή τρία μαθήματα διοίκησης επιχειρήσεων και δύο ή τρία μαθήματα τεχνολογιών. Μέσα σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και γλώσσες προγραμματισμού, όπως η Java ή η Python. Ουσιαστικά, αυτό που είναι το πολύ δυνατό σημείο του ΔΕΤ, είναι ότι του δίνει μια πάρα πολύ μεγάλη ευελιξία δικημένου, το οποίο σε έναν μαθητή που μόλις τελείωσε το Λύκειο και δεν είναι απόλυτα σίγουρος για τι θέλει να κάνει, τον διευκολύνει και τον δημιουργεί μια ασφάλεια, προκειμένου μέσα στη σχολή να βρει αυτό που του αρέσει δοκιμάζοντας αυτό το δικημένο. Προκειμένου να έχει αυτήν την ευελιξία όμως ο φοιτητής, μετά το πέμπτο εξάμινο, η σχολή του δίνει πέντε κατευθύνσεις από τις οποίες μπορεί να επιλέξει. Το δεύτερο ακόμα στοιχείο ευελιξίας είναι ότι δεν χρειάζεται να επιλέξει μόνο μία. Βασιμμένως, το Αμερικάνικο Φυσικιό μπορεί να επιλέξει μία κύρια κατεύθυνση σε συνδυασμό μία δευτερεύουσα, μπορεί να επιλέξει μία μονοκύρια ή μπορεί να μην επιλέξει κατεύθυνση και να φτιάξει όπως αυτός θέλει με διάφορα μαθήματα επιλογής είτε από το ίδιο το τμήμα είτε από άλλα κομμάτια του Οικονομικού Περαμιστήμιου, ουσιαστικά το πρόβλημα σπουδών που αυτός το ενδιαφέρει. Αυτές οι επιλογές μετά το πέμπτο εξάμινο. Ουσιαστικά, για να επιλέξει μία κατεύθυνση, πρέπει να πάρεις τα συγκεκριμένα έξι μαθήματα της κατεύθυνσης αυτής, τα οποία μοιράζονται από το πέμπτο μέχρι και το όγο μέχρι και το τελευταίο εξάμινο. Πάμε λοιπόν να δούμε τις πέντε κατευθύνσεις του Τετήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας. Αρχικά ξεκινάμε με την επιχειρησιακή έρευνα και την επιχειρηματική αναλυτική. Εδώ, μέσα από προσωπικά εργαλεία και αλγορίθμους, βλέπουμε πώς μπορούμε να πάρουμε τις βέβαιες αποφάσεις μέσα σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον περιορισμένο πόχρο. Η δεύτερη κατεύθυνση αποτελεί τη διοίκηση των λειτουργιών και την εφοδιαστική αλυσίδα. Εδώ ο φιλτής μαθαίνει να δημιουργεί, να ελέγχει αλλά και να αξιολογεί τις λειτουργίες μας επιχείρησης, αλλά και πώς τα πράγματα που θα παράξει μια επιχείρηση από την παραγωγή της θα μεταφέρουν στον καταλωτή ή στο επόμενο στάδιο παραγωγής. Είναι μια κατεύθυνση που είναι μοναδική σε ελληνικά αρρήκεται. Η τρίτη κατεύθυνση είναι η τεχνολογία λογισμικού και η ανάλυση δεδομένου. Η πιο τεχνική κατεύθυνση, αν μπορούμε να μιλήσουμε, η πιο κοντινή στην πληροφορική, όπου εδώ ο φιλτής πέρα από ανεπτυγμένες μεθόδους συγγραφής κώδικα και ελέγχου κώδικα μαθαίνει πολλά εργαλεία προκειμένου να αξιοποιήσει αυτό που σήμερα μιλάμε πάρα πολύ για την ανάλυση δεδομένου, τα big data, τα μεγάλα δεδομένα και να καταλάβει και να μπορεί να ανταπεξέλθει μόνο τους γνώσεις της κατεύθυνσης και του προτυχιακού του στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Η τέταρτη κατεύθυνση αποτελεί τα πληροφοριακά συστήματα για το ηλεκτρονικό επιχειρήμ. Εδώ μιλάμε για ένα επίπεδο πιο ψηλά από τη συγγραφή κώδικα, όπου αξιολυγεί ένα πληροφοριακό σύστημα πλέον, με όλους τους χρήστες που μπορεί αυτό να συμπεριλαμβάνει, αλλά και το ενώνει η κατεύθυνση αυτή με το ηλεκτρονικό επιχειρήμ, δηλαδή με την επιχειρηματικότητα μέσω του διεδικτύου και των νέων τεχνολογιών. Είναι ιδιαίτερα ένας πλέον ανεπτυγμένος θα λέγαμε κλάβος. Η τελευταία η κατεύθυνση είναι η στρατηγική, η επιχειρηματικότητα και η ανθρώπινη πόλη. Αυτές είναι οι γνώσεις που θέλει να στέλεχος υψηλά αισθάμενο σε μια επιχείρηση, προκειμένου να μπορεί να σκεφτεί στρατηγικά, αλλά και να λάβει επιχειρηματικές αποφάσεις. Και επιπλέον μαθαίνει σε αρκετό βάθος τι σημαίνει η ανθρώπινη πόλη και πόσο διαχειριζόμαστε σε μια επιχείρηση. Αυτό που ήθελα να τονίσω είναι ότι όποια κατεύθυνση και αν επιλέξει ο νεοισερχόμενος φυλετής, λόγω των υποχρεωτικών μαθημάτων τα πέντε πρώτα εξάμινα, θα μάθει πυροφορική. Άρα, αν δεν σε αρέσει η πυροφορική και η λόγος προγραμματισμού, έστω και λίγο, καλύτερα να μην επιλέξεις το ΔΕΚ. Θα παιδευτείς. Για να επιλέξει μια κατευθύνση, πρέπει να επιλέξει ουσιαστικά τα έξι μαθήματα που αυτή συμπεριλαμβάνει. Έχοντας επιλέξει λοιπόν κατεύθυνση, έχετε μια ιδιοτερότητα του ΔΕΚ. Το τελευταίο εξάμινο έχεις υποχρεωτική πρακτική άσπηση δύο ή τρία μηνών περίπου, μέσα από εταιρίες που βρίσκεις μέσα στο γανεπιστήμιο. Αυτό σου δίνει και προεπηρεσία, αλλά και επαφή με τον ελευθεριαστικό στίγο, προκειμένου όταν πάρεις το τυχείο σου να ξεκινήσεις πολύ πιο εύκολα. Μια αυτή η ιδιοτερότητα της υποχρεωτικής πρακτικής είναι μοναδική σε όλα τα ίδια της Ελλάδος. Ναι, επιπλέον η ιδιοτερότητα όμως είναι και ότι σχεδόν σε όλα τα μαθήματα από το πρώτο μέρος του τελευταίου εξάμινου θα έχεις εργασίες. Και κυρίως υποχρεωτικές εργασίες, είτε ομαδικές είτε ατομικές. Παρόλο που μια εργασία θα σου δώσει ουσιαστικά την πρακτική εφαρμογή των γνώσεων μέσα από τις διαλέξεις, θα χρειαστεί να δουλέψει αυτή την εργασία. Άρα, αν ψάχνεις μια σχετικά εύκολη σχολή που να βγαίνει σχετικά εύκολα, χωρίς πολύ διάβασμα, μάλλον να ξανασκεφτείς το ΔΕΤ. Αυτό που λέμε μεταξύ μας είναι ότι εκτός από το Δικητική Επιστήμη και Τεχνολογία, ΔΕΤ σημαίνει και οι εργασίες δεν έχουν τέλος. Προσοχή. Αυτές οι δύο βασικές εργασίες από τη γνώμη μου είναι πράγματα που σου δίνουνε πάρα πολύ δυνατά, πάρα πολύ καλές δεξιότητες. Δεξιότητες που κάνουνε τους αποφύλους του ΔΕΤ να έχουν απασχολησιμότητα περίπου στο 85% στην εποχή της χρήσης. Αν όμως ενδιαφέρει πέρα από το να δουλέψεις σε μια εταιρεία, να δημιουργείς τη δική σου εταιρεία ή πόσο μάλλον το δικό σου startup, η προσωπική μου άποψη είναι ότι το ΔΕΤ θα σε βοηθήσει πάρα πολύ σε αυτό. Το startup είναι μια νεοφυείς επιχείρηση με βάση τεχνολογίας, οπότε το ΔΕΤ είναι πολύ κοντά στα αυτόν το εχειμένα. Επιπλέον, στο ΔΕΤ, με το που θα μπεις, θα συνδεχτείς με έναν υπεύθυνο καθηγητή, ο οποίος θα σου δώσει συμβουλές, στόχους για το περιεχόμενο των μαθημάτων, ως συγκεκριστικές κατευθύνσεις, αλλά και γενικότερες συμβουλές και ευκαιρίες περισσότερο, για να εκμεταλλευτείς γύρω και μέσα από το ΔΕΤ. Τέλος, το ΔΕΤ προμοτάει πάρα πολύ το αεράσμος. Περίπου το 1% των ενεργών χρητών πηγαίνουν κάθε χρόνο αεράσμος. Είναι μια σημαντική εμπειρία και θα πάρεις αρκετά πράγματα να βλέπεις ένα άλλο πενεχιστήμιο. Ναι, ξέρω ότι έχεις μαζέψει πολλή γνώση, πολλή πληροφορία, που θέλεις να θυμάσεις όλα αυτά, μπορείς να πεις στο βίντεο, ναι, θα περαιφθείς. Γενικότερα, θα πας κάτω στην περιγραφή, για να βρεις το link που είναι στο σελέδιο του τμήματος, όπου να βρεις τον οδηγό σπουδών, αλλά και τι κάνει το τμήμα και να το παρακολουθείς. Και επίσης μπορείς να βρεις τη σελέδιο του στο Facebook και αυτό στην περιγραφή, αλλά θα και πολύ ενδιαφέρουν να δεις δύο βασικά πράγματα. Το ένα είναι το Θερνό Σχολείο Επιχειρηματικότητας. Γίνεται κάθε καλοκαίρι και οι μαχαίτες Λυκείου μπορούν να δουν πώς είναι να σπουδάζεις το Εκονομικό Πανεπιστήμιο. Και γι' αυτό που πληροφορείς στην περιγραφή, αλλά και το Coding Boot Camp. Είναι ουσιαστικά ένα boot camp προκειμένου να δεις τι σημαίνει προγραμματισμός σε πραγματικές συνθήκες μέσα στο πανεπιστήμιο. Αυτό γίνεται περίπου κάθε Οκτώμβιο. Και γι' αυτό ξέρεις πού θα πας. Επίσης ενδιαφέρουν πολύ καλή συνεργασία του BERT είναι με το AC, το Κέντρο Επιχειρηματικότητας του Εκονομικού Πανεπιστήμιου. Με πολλούς διαγωνισμούς, αλλά και δυνατότητες να προωθήσεις τη δική σου επιχειρηματική ιδέα και να τη δουλέψεις. Θα σε ρωτήσουν πάρα πολύ αν έχεις ενδιαφέρον για επιχειρηματικές ιδέες. Ό,τι όλη η απορία έχεις και δεν στην έχουμε λύσει, comment από κάτω και γρήγορα θα σε απαντήσουμε. Καλή συνέχεια.