Kατεπείγουσα συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, με Τηλεδιάσκεψη , 5 Μαΐου 2020 (Περιφέρεια Πελοποννήσου, 2020)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Πρόεδρε, έχω με τη σκηρά μου να μου δώσεις το λόγο. Έχουμε ένα θέμα προημερισίας διατάξεως να θέσουμε. Όπως δορίζετε σήμερα είναι στη βουλή προς ψήφιση, σήμερα θα είναι η ψήφιση του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου Χατσιντάκη και νομίζουμε ότι επειδή αποτελεί ένα πολύ εξαιρετικά σημαντικό θέμα ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο μπορεί με τη μορφή ψηφισμάτος να εκδώσει σήμερα απόφαση αφού ζητήσει το θέμα προημερισίας διατάξεως και μάλιστα πρώτος από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Και εγώ το ίδιο θέμα θα έβαζα κύριε Πρόεδρε και συμφωνώ να πει και να συζητηθεί. Εγώ δεν κατάλαβα το θέμα όμως να το βάλουμε ως ψήφισμα. Εγώ λέω να μπει ως ψήφισμα μετά από σύντομη συζήτηση και να υπάρξει απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου πρώτον υπόλοιπο θέματος της ημερήσιας διάταξης. Το λόγο έχει και ο Περιφερειάρχης. Πρόεδρε και εμείς το υποστηρίζουμε αυτό που θέλαμε να το θέσουμε. Λοιπόν, υπάρχουν δύο δρόμοι και να το ξεκαταρήσουμε. Ο πρώτος δρόμος είναι να κατατεθεί ένα ψήφισμα, να το μελετήσουμε και να το συζητήσουμε και να το ψηφίσουμε στο τέλος συναιδείας κατά το κανονισμό. Αυτό είναι το ψήφισμα. Πόσο μεγαλύτερο αρθμό συμβούλων έχει τόσο πιο ισχυρό είναι. Και ο δεύτερος δρόμος είναι να ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη ως κατεπίγον θέμα και ως πρώτο και να ληφθεί απόφαση. Άλλο απόφαση, άλλο ψήφισμα. Έτσι, ένα από τα δύο να προτείνετε. Προφανώς δεν θεωρώ ότι δεν θα είναι αποδεκτό. Για μας καλύτερα θα είναι να καταθέσετε γραφτό στο περιεχόμενο του ψηφίσματος, να το συζητήσουμε και να το ψηφίσουμε στο τέλος. Συμφωνώ εγώ και. Εγώ κύριε Περιφερειάρχη συμφωνώ και καλύτερα να γίνει και ουσιαστική συζήτηση με τη δέσμευση όμως να μην πάμε σε εγκληνωσία. Δηλαδή να συζητηθεί σίγουρα σήμερα γιατί το βράδυ ψηφίζεται. Να είμαστε περιεκτικοί στη κουβέντα μας τα υπόλοιπα για να έχουμε χρόνο να το κουβεντιάσουμε. Ωραία συγχωρούμε λοιπόν μπαίνει στο τέλος ως ψήφισμα. Πάμε. Κύριε Πρόεδρε θα στείλω τον μηναξί στο mail σας και την πρόταση σχεδίου απόφαση που έχουμε. Ναι σου τώρα πολύ καλά και εμείς θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια γιατί το ψήφισμα έχει αξία αν είναι και ομόφωνο. Στη Γραμματεία Γιώργο έχεις το δικό μου. Στη Γραμματεία. Στη Γραμματεία. Στη Γραμματεία το καταλαβαίνω. Συγγνώμη κύριε Πρόεδρε να έχω για 10 δευτερόλεπτα το λόγο. Καλημέρα. Με ακούτε. Καλημέρα. Ναι. Σε ακούμε Δήμητρα ναι. Καλημέρα. Καλημέρα. Καλημέρα. Καλημέρα Δήμητρα. Κύριε Πρόεδρε εγώ έχω έτοιμο το ψήφισμα. Προτείνουμε το ψήφισμα εμείς που έχουν υπογράψει όλες οι περιβαλλοντικές σχεδόν οργανώσεις της χώρας και όχι μόνο και άλλες συλλογικότητες. Θα το στείλω στα email όλων των περιφερειακών συμβούλων να το έχουν από τώρα. Είναι μια περίπου μία μισή σελίδα. Είναι μικρό σχετικά. Εύκολα διαβάζεται. Πιστεύω ότι περισσότερο να συμφωνήσουμε σε αυτό. Αλλά να προλάβουμε και εγώ κάνω έκκληση να κάνουμε ουσιαστική συζήτηση για το θέμα. Φαντάζομαι με συγχωρείτε λίγο μπορώ να έχω το λόγο. Δήμητρα όχι δεν κάνουμε τώρα. Αν έχεις ερώτηση η θέμα να βάλεις. Ερώτηση έχω. Η ερώτηση μετά λήξαμε αυτό θα μπει στο τέλος. Μα για το θέμα που συζητάτε αφορά το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο αυτό θέλω να ρωτήσω. Ναι. Ωραία αυτό. Το λόγο έχει. Ο κύριος θα το ζητήσει. Θεωρώ κύριε Πρόεδρε ότι αυτή τη στιγμή να προτάσσονται τα ψηφίσματα πριν γίνει συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για ένα τόσο κρίσιμο θέμα. Θεωρώ ότι μου δίνει την εικόνα ότι προσπαθούν κάποιοι να εδρεώσουν τη θέση τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Κατά τη γνώμη μου λοιπόν πρέπει να αυτοί το θέμα να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο, να διατυπωθούν οι απόψεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο και πάνω από όλα το πολιτικό διακύβευμα δεν είναι απλώς και μόνο ευκαιριακά το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο αλλά είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης, και αυτό πρέπει να συζητηθεί, να συνεχίζει να κυβερνάει τον τόπο με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Επ' αυτού του θέματος λοιπόν η δική μας αντιπρόταση είναι να συζητηθεί στο σύνολό του το πολιτικό θέμα που θέτουμε μαζί και με το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο για να έχει και ουσία αλλά κυρίως όμως να δένει με την πολιτική επικαιρότητα. Λομίζω ότι αυτό τελικά η πλειοψηφία αποφάσισε διαφορετικά. Το θέμα θα μπει ως ψήφισμα στο τέλος. Έχετε διαφορετική άποψη? Όχι, όχι, όχι. Δεν υπάρχει, δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να φέρνουμε ένα ψήφισμα. Μην το λέτε αυτό κύριε Τατούλη, συγγνώμη. Μπορώ να ολοκληρώσω την άποψή μου. Όχι, την είπατε την άποψή σας αλλά εμείς όμως έχουμε μια πρόταση από το ΔΕΔΕ. Συμφωνούμε εμείς, συμφωνήσανε ο κύριος Πετράκος και τα λοιπά. Δεν υπάρχει πλειοψηφία να μπει ως ψήφισμα. Θεωρούμε δηλαδή και συζήτηση επί του θέμα. Η δική μου υπροστήκη και πρέπει να ερωτηθούν οι επικεφαλείς των παρατάξεων εάν συνενούν και συμφωνούν με την επιπλέον επέκταση της συζήτησης για το πώς κυβερνιέται σήμερα ο τόπος. Αυτό θα το κάνετε στην τοποθετησία σας μετά όταν μιλήσουμε για το θέμα. Εντάξει, εδώ δεν έχουμε κάτι από κανέναν. Πώς θα γίνει αυτό, σας παρακαλώ τώρα. Να τοποθετηθούν οι επικεφαλείς των παρατάξεων πάνω στην ολοκληρωμένη πρόταση που έθεσα εγώ προηγούμενου. Λοιπόν, εγώ νομίζω η διαδικασία είναι αυτή, δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά, έχουμε μια διαδικασία. Αποφασίσαμε με πλειοψηφικά να συζητηθεί στο τέλος. Όποιος έχει να προσθέσει κάτι εκεί να πει κάτι εκεί, θα το πει στο τέλος. Δεν νομίζω ότι θα κάνουμε διαλογική συζήτηση από αυτού τώρα, ούτε θα ξανατοποθετηθούμε. Ασφαλώς για να αποφασίσουμε. Ναι, αποφασίσαμε κύριε Τατούλη. Πώς αποφασίσαμε? Με μάλλον νομίζω ότι δεν έχει νόημα η συζήτηση. Μονοκολλοί μου. Ρωτηθήκαμε. Ήπατε την αντίρρησή σας, όμως τελειώσαμε. Όχι, δεν είπα καμία αντίρρηση. Τότε τι κάνουμε? Κάνω μια προσθήκη στο υποσυζήτηση του θέμα. Ό,τι έχετε να πείτε, θα το πείτε εκεί. Το αποδέχεστε να συζητηθεί έτσι όπως με την προσθήκη έθεσα εγώ? Το αποδέχεται ο εισηγητής της συγκεκριμένης πρότασης εκτός ημερής ιατρική ένταξης. Ό,τι έχει να πει ο κανένα, μα θα κάνουμε συζήτηση επί ενός ψηφίσματος. Ε, πώς θα γίνει, αφού αυτό δέχτηκα μόλι. Αυτό νομίζω τώρα είναι εκ του περισσού δηλαδή. Δεν χρειάζεται ψήφισμα. Πώς προκαταλαβαίνουμε την απόφαση του περιβερειακού συμβουλίου. Όταν έρθει η ώρα θα το κουβεντιάσουμε. Κύριε Δέδε, αυτό δε συνονοηθήκαμε, συμφωνούμε? Ε, αν θέλει ο κ. Στατούλης να επεκτείνουμε τη συζήτηση, εγώ εμείς δεν έχουμε καμιά αντίδυση. Αλλά εφόσον θα συντηθεί το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, που εμείς θεωρούμε ότι πει γιατί σήμερα ψηφίζεται για αυτόν τον λόγο. Μπορούμε να θεωρούμε και τις άλλες όψεις κοινωνικής πολιτικής. Αυτό λέω και εγώ. Άρα λοιπόν πάμε παρακάτω. Δεν χρειάζεται τώρα να ακολουθήσουμε, να κάνουμε χρόνο. Ωραία, τελείωσαμε από αυτού. Κάποιος άλλος ερώτησης. Κύριε Πρόεδρε, θα στείλει ο κ. Δέδες κάποιο πρότυπο ψήφισμα από αυτού. Εννοείται αυτό. Τώρα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας σας, τώρα δηλαδή μέσα στο επόμενο χρόνο, θα στείλω την πρότασή μας. Έχει έρθει στα e-mail όλων σας το ψήφισμα που έχει υπογραφεί από εκατοντάδες περιβαλλοντικές οργανώσεις και συλλογικότητες της χώρας. Παναγιώτη, το είπες τέλος. Πάει, πάμε παρακάτω. Πρόεδρε. Υπάρχει και από περιφερειακά συμβούλια αυτό που στέλνει ο Παναγιώτης να σας ενημερώσω και από πανεπιστημιακές συγκίνησης. Σας παρακαλώ μη πετάγετε ο καθένας. Κλειστά τα μικρόφωνα και όταν έχει τον λόγο να μιλάει. Έτσι δεν μπορούμε να βγάλουμε άκρη. Λοιπόν, είπα ερώτηση. Ποιος έχει να κάνει ερώτηση για να προχωρήσουμε στα θέματα. Πρόεδρε. Ναι κ. Πετράκο, ναι. Λοιπόν, θέλω να θέσω και ερώτηση αλλά όπως σας είπα και προχωρικά πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση. Και ένα δεύτερο θέμα για απόφαση παύλα ψήφισμα σήμερα. Με βάση τις αρνητικές απαντήσεις όπως ενημερωθήκαμε από τον κ. Περιφεριάρχη του κ. Βορήδη στα αιτήματα και της περιφέρειας και των υπηρεσιών της για αύξηση του προγράμματος δακοκτονίας κατά 1.200 αλλά και για τη μη στήριξη των αγροτών να επαναφέρουμε το ζήτημα και να βγει νέο απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου σήμερα. Ένα και δεύτερο θέλω να ρωτήσω τον κ. Περιφεριάρχη για τη συνάντησή του με τον κ. Βορήδη αν για την ΤΑΚΑ επειδή είχαμε θέσει από παλιά ένα ερώτημα το οποίο δεν έχει συζητηθεί στον περιφερειακό συμβούλιο είχαμε θέσει επερρώτηση ο κ. Περιφεριάρχης στην συνέντευξή του μας ενημέρωσε ότι ο κ. Βορήδης απεδέχθη ότι θα γίνει δημοπράτηση των έργων άδρευσης, των δικτύων άδρευσης και της ΤΑΚΑ όπως και την άλλη ερώτηση που είχαμε κάνει για την Αργολίδα, για την Ερμιονίδα, να πάει το ανάβαλος. Όμως το ερώτημά μου είναι το εξής, στην ερώτησή μας εμείς ζητούσαμε από τον κ. Περιφεριάρχη να θέσει το ζήτημα επίσης να χρηματοδοτηθούν και να δημοπρατηθούν οι διέροιες προσαβγωγής από το βαλτιτσόρεμα και το ρέμα της Μανθυρέας αλλά και η επέκταση του αδρευτικού δικτύου στις ρίζες στο Λιθοβούνι και στη Μαγούλαμ που είναι παλιά απόφαση ομόφωνη του περιφερειακού συμβουλίου αν δεν κάνε ολάθος από το 2017. Τα ερωτήματα είναι δύο. Πρώτον, αν αποδέχονται οι συνάδελφοι να μπει το ζήτημα για τη δακοκτονία και για τη στήριξη των αγροτών και το δεύτερο ερώτημα προς τον κ. Περιφεριάρχη αν έθεσε και αυτά τα δύο ζητήματα για την ΔΑΚΑ και τι απαντήσεις πίεμος. Και επίσης για τον ανάβαλο αν έθεσε το θέμα της μείωσης του κόστους παραγωγής μέσω της κατασκευής φωτοβολιταϊκών και ολικών για να μειωθεί πάρα πολύ το κόστος άδρευσης για τους αγρότες του αγροτικού κάπου. Φανάση, είπαμε να είμαστε σύντομοι. Το λόγο έχει ο Περιφεριάρχης. Έγινε μια σύσκεψη, μια μισή ώρα σε περίπου, με τον κ. Μπορίνη, τον κ. Δρέκα, τον υφυπουργό και υπερησιακά στελέχη. Πολλά από αυτά τα οποία συζητήσαμε θα εκφραστούν δημόσια από τον υπουργό και το υπουργείο και προφανώς εγώ δεν είμαι ο εκπρόσωπός του για να πω δημόσια την κουβέντα που έγινε σε αυτό το χρόνο. Για το θέμα του Ισδακοκτονίας, επειδή είχε γίνει μια συνδυάσκεψη με τους διευθυντές των υπηρεσιών της ΔΑΟΚ, ζητήθηκε το συγκεκριμένο ποσό και υπήρξε άρνηση προς το παρόν. Υπάρχει μια ασάφια όσον αφορά τα οικονομικά θέματα τώρα και νομίζω ότι αυτό είναι έβλογο λόγω της καταστάσεως που βιώνουμε. Αλλά εγώ δεν θα ήμουν αρνητικός για ένα ψήφισμα, για μια θέση. Παρακαλώ να μας τη στείλετε να τη δούμε, διότι θεωρώ ότι η απάντηση ήταν προσωρινή για το συγκεκριμένο θέμα, όπου και κλιματολογικές συνθήκες θα επιβεβαιώσουν αν πρέπει να δοθούν ή όχι τα σχετικά χρήματα. Χθες είχαμε μια τηλεδιάσκεψη με τους διευθυντές των ΔΑΟΚ και τους πέντε, γιατί ξεκίνησε τη Δευτέρα η διαδικασία της δακοκτονίας και ο προγραμματισμός να εφαρμόζεται πλέον. Δεν αναφέρθηκαν σε προβλήματα, σε τακτά χρονικά διαστήματα που θα θεωρήσουν και οι έξι διευθυντές των υπηρεσιών. Η Μεσσινία έχει δει, όπως ξέρετε, θα κουβελιάσουμε και πάλι το θέμα αυτό, το οποίο είναι πάρα πολύ σοβαρό, για να μπορέσω να σας δώσω τότε περισσότερα στοιχεία. Προς το παρόν μου είπαν, με διαβεβαίωσαν όλοι τους, ότι πάνε καλά, ο προγραμματισμός εφαρμόζεται, βεβαίως επιμένουν στο 1.200 επιπλέον, θα επιμείνουμε και εμείς σ' αυτό. Λοιπόν, όσον αφορά στη λίμνη Τάκα, όπου έγινε πολύ μεγάλη προσπάθεια να ανακαλύψω ότι τελικώς έχει παραχωρηθεί κατά χρήση στην περιφέρεια, ο συγκεκριμένος χώρος, αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Διασφαλίσαμε προς το παρόν 4.000 δέντρα τα οποία θα φυτέψουμε. Πιστεύω μέσα στο χρόνο να κατορθώσουμε αυτά να είναι πάνω από 10.000, ώστε η περιοχή αυτή να γίνει και αλκυστική και περιβαλλοντικά. Μιλάω για δέντρα από διάφορα δασταρχεία της χώρας, ιδιαίτερα από δασταρχεία τα οποία έχουν φυτόρια σε υψόμετρο ανάλογο με αυτό της λίμνης Τάκα, δηλαδή γύρω σε 700 μέτρα. Λοιπόν, το καλοκαίρι θα έχουμε ανάλογο, με διαβεβαίωσε γι' αυτό, και η διαδικασία προχωράει κατά τη μελέτη η οποία έχει συντακθεί, η οποία μελέτη έχει συντακθεί κατά τα προηγούμενα χρόνια. Ας προχωρήσει, ας γίνει αυτό το βήμα, εν πάση περιπτώσει, μακάρι, με διαβεβαίωσε γι' αυτό τρεις φορές, να έχουμε τον ανάλογο το καλοκαίρι του 2021, ώστε το μεγάλο βήμα για την άρδευση της περιοχής και την αξιοποίησή της να γίνει. Να μη μιλήσω γενικότερα για τη λίμνη και το τι μπορεί να προσφέρει στην περιοχή, είναι βέβαιο θα κουβεντιάσουμε γι' αυτό το θέμα σε μια επόμενη συνενδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, δηλαδή την περιβαλλοντική αναβάθμιση του χώρου και την αξιοποίηση της συγκεκριμένης λίμνης για την βελτίωση της ποιότητας ζωής και για τον ασφαλιτισμό. Λοιπόν, κουβεντιάσαμε επίσης μια και είμαστε στην Αρκαδία, για το χτίμα 30 φιλίδι των 140 στρεμάτων στη Βιτίνα. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο περιουσιακό στοιχείο. Μη αξιοποιηθέν με χτίρια και με δέντρα και να σπαράδισω σκυλωρευτικά. Σε προσεχή συνενδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, θα έρθει το θέμα της συμμετοχής του περιφερειακού συμβουλίου στην αξιοποίηση αυτού του χτίματος, που ξέρετε πολύ καλά ότι είναι κτηροδότημα. Επομένως, από την εντολή του διαθέτη, δεν μπορεί να αποκλίνεις. Μελετούν οι νομικές υπηρεσίες του Υπουργείου την εμπλοκή της περιφέρειας στην αξιοποίηση του χτίματος 30 φιλίδι. Λοιπόν, όσον αφορά το άλλο θέμα το οποίο έθεσες, αγαπητέ κύριε Πετράκο, είναι μεγάλο πρόβλημα με το κόστος της ενέργειας, το οποίο έχει διαλύσει κυριολεκτικά το ΕΒ, ΓΟΕΒ. Δεν είναι μόνο αυτό, ξέρεις πάρα πολύ καλά, ότι το κόστος ενέργειας, η ιστορία με τους απλήρωτους λογαριασμούς της ΔΕΙ, είναι ο βραχνάς όλων των περιφεριών της χώρας που έχουν ΓΟΕΒ και το ΕΒ, όπου ψάχνουν να βρουν διάφορους τρόπους για να πληρωθούν οι λογαριασμοί ή μη παράνομοι οι τρόποι, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν οι ενεργειακές μονάδες. Λοιπόν, η πολιτική του Υπουργείου τονίστηκε και στην τελευταία συνάντηση, αλλά και στην προηγούμενη με τους αντιπεριφεριάρχες, είναι να μειωθεί το κόστος της ενέργειας και υπάρχει και μια πρόταση, θα την ανακοινώσω αυτή, όσον αφορά τους παλιούς λογαριασμούς, να μειωθεί λοιπόν το κόστος της ενέργειας με φωτοβολταϊκά, ειλικρινά χαίρομαι για το γεγονός ότι η ιδέη μπαίνει πολύ δυναμικά σε αυτό το τομέα και επίσης χαίρομαι για το γεγονός ότι το θέμα της ερμιονίδας και της μεταφοράς νερό από τον ανάβαλο, που ήταν διφορούμενο εξαιτίας των ελιακού κόστους στην προηγούμενη συνεδρίαση, έκλεισε ως θέμα, το έργο προχωράει από τον ανάβαλο προς την ερμιονίδα και θα υπάρχει σύντομα ανάδοχος και γι' αυτό. Για αυτά τα τρία θέματα που έθεσες, αυτή την πληροφόρηση έχω και στην έδωσα με ακρίβεια. Άρα, αν συμφωνούμε για το θέμα του ψηφίσματος, όπως συμφωνήσε και ο Περιφερειάρχης, να το βάλουμε και αυτό στο τέλος. Κύριε Πρόεδρε, μετά από την ενημέρωση, νομίζω ότι υπάρχει πλέον η ανάγκη, σε επόμενο Περιφεριακό Συμβουλείο, να συζητήσουμε εκτενώς και τα τρία θέματα τα οποία ετέθησαν. Γιατί θεωρώ ότι αυτά που ακούστηκαν, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, αποτελούν καθαρός λόγους προσχηματικούς, προκειμένου τα έργα αυτά να μπουν στις καλέντες. Το έργο της ΤΑΚΑ έχει ήδη ενταχθεί, όπως και το έργο του αναβάλλου, έχουν ενταχθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, μετά από τις δικές μας παρεμβάσεις, στο τομεακό πρόγραμμα και νομίζω ότι η διαδικασία και η καθυστέρηση που κάνουν οι τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροδικής Ανάπτυξης, ουσιαστικά δημιουργούν πρόβλημα στην ολοκλήρωση των έργων αυτών. Και βέβαια το θέμα της περιβαλλοντικής μελέτης και της μελέτης αξιοποίησης της ΤΑΚΑ και των εδαφών της ΤΑΚΑ είναι ένα θέμα το οποίο πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε διαδικασία θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει και απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου. Γιατί πρέπει να γνωρίζουν, που δεν το γνωρίζουν, ότι η γύρω περιοχή είναι περιοχή καλλιέργησιμη. Εμείς καταφέραμε και πήραμε χίλια στρέματα από την περιοχή αυτή, στρατημένου να δοθούν σε νέες καλλιέργιες και βέβαια να υπάξει και μια ευρύτερη πολιτική για την περιβαλλοντική αξιοποίηση του έργου της ΤΑΚΑ. Υπάρχει μια δεύτερη πρόταση, κύριε Πετράκο, η οποία είναι να μπει σε επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ναι, κύριε Περιφερειακό. Λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι και ιδιαίτερα αναφέρομαι στον ερωτόντα. Πρέπει να θεωρηθώ ενδεχομένως ο λιγότερο υπεύθυνος για τα ζητήματα που έχουν σχέση με την άδελση στην Αρκαδία. Ιδιαίτερα. Εγώ ξέρετε γιατί στενοχωριέμαι. Γιατί 40-50 χρόνια σε αυτόν τον τόπο μιλάμε για τον Ανάβαλο, για τη Στυμφαλία, για τη Λίμνη Δόξα, για την Κελεφίνα, για την Ντάκα και όλα αυτά δεν έχουν πει σε μία σειρά και τώρα ξαφνικά ανακαλύπτομαι τους κύκλοπες και τους λεστριγόνες. Λοιπόν, εγώ θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις ώστε αυτά που ήταν ατέλειωτα για δεκαετίες να τελειώσουν. Αναγνωρίζοντας και τη συμβουλή όλων όσων συνέβαλαν σε όλη αυτή την ιστορία. Και στενοχωριέμαι βλέποντας την ερημιά στη Λίμνη Ντάκα, όπου έχω πάει όλες και όλες δύο φορές, από μακριά την έβλεπα. Η ερημιά η οποία υπάρχει και τη μία αξιοποίηση αυτού του πλούτου για την περιοχή. Λοιπόν, αυτό θα γίνει με αναγνώριση των προσπαθειών όλων κατά το παρελθόν, όλων, εντάξει. Και δεν είναι θέμα, ασφαλώς το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει γνώμη, αλλά είναι προφανές ότι το Υπουργείο Γεωργίας πρέπει να κινηθεί και εγώ χαίρομαι διότι υπάρχει ένα σχεδιασμό σε κάποιοι ρυθμί. Κύριε Περιφερειάρχη, θα ήθελα να... Κύριε Πρόεδρε, για ένα λεπτό. Να πέσετε το ζήτημα της επέκτασης των δικτύων στις ρίζες των λιθοβούν και στη Μαβούλα, που θα γίνει το ανδρεπτικό έργο, είναι κρίσιμο για τα χωριά αυτά. Κύριε Πετράκο, τώρα δεν κάνουμε τοποθέτηση, υπάρχει μια άλλη πρόταση. Λοιπόν, θα πάει ή στο επόμενο Περιφερειακό όλο το πρόβλημα, ή... Ωραία, να πάει στο επόμενο, να πάει στο επόμενο. Δεν ξέρω πότε θα είμαστε έτοιμοι. Εγώ δεν θέλω να κουβεντιάζουμε για να κουβεντιάζουμε. Όταν θα είμαστε έτοιμοι, θα συγχωρήσουμε. Διαφορετικά, μπορείτε να το φέρετε μόνοι σας. Ωραία, θα μπεις σε ένα επόμενο συμβούλιο, λοιπόν. Εντάξει, το πότε θα κριθεί από το αν είμαστε έτοιμοι ή όχι για να έχουμε μια ουσιαστική συζήτηση. Συμφωνούμε? Εκείνο για τα οποία συμφωνώ είναι ότι τα ρδευτικά πρέπει να αποτελούν και αποτελούν για μας θέματα απόλυτης προτεραιότητας. Μαζί με εφράγματα, με λοιμνόδεξαμενές, θα τα δείτε, ήδη μελετιέται ολόκληρη περιφέρεια. Δηλαδή, ο εντοπισμός χώρων, όπου μπορούμε να προχωρήσουμε σε μελέτες. Άρα, λοιπόν, πάμε από τα επόμενα συμβούλια. Πάμε παρακάτω, μπαίνουμε στην ημερήσια διάταξη. Κύριε Πραεδρά, θα ήθελα πριν ξεκινήσουμε, να ρωτήσω το εξής και να μου διευκρινίσετε το εξής. Οι συνεδριάσεις με τηλεδιάσκεψη, στις οποίες είναι υποχρεωτικό να έχουμε απαρτία και ψηφοφορία, και λήψη από ό,τι βλέπω και αντιπροέδρου και γραμματέα. Είναι εδώ. Ωραία. Υπάρχει δέσμευση από τις παρατάξεις ή προβλέπεται από τη νομοθεσία της τηλεδιάσκεψης ότι ένας ψηφίζει για όλους. Είχαμε κάνει μια συμφωνία, όλες οι παρατάξεις πριν, και το αποδεχτήκαμε όλοι, ότι θεωρούνται αυτοί που είναι παρόντες όλοι. Άρα ισχύει και σε αυτή τη τηλεδιάσκεψη. Νομίζω ότι ισχύει η συμφωνία που έχουμε κάνει από την αρχή. Λοιπόν, ήθελα να το διευκρινήσω προκειμένου να δω κάτι. Ευχαριστώ πολύ. Ωραία. Λοιπόν, προχωράμε στην ημερή σε αδιάταξη. Για πρόεδρε έχω ζητήσει από την αρχή το λόγο και δεν έχετε... Συγγνώμη, ναι, πείτε. Θέλω να κάνω μια ερώτηση προς τον κ. Περιφερειάρχη, προς τον αρμόδια του Περιφερειάρχη. Έχει προβλεφθεί η αγορά ράπιντες ενώσης της παντημίας του κορονοϊού από την Περιφερειακή Αρχή, αν είναι από ποια εταιρεία, ποια είναι η αποτελεσματικότητα σε συμπτωματικούς, σε συμπτωματικούς ασθενείς που έχουν προβλεφθεί, δεν το νιώ. Και η δεύτερη ερώτηση, να μην χωρώ πολύ χρόνο, θα... Δεν ακούγεστε καλά, λίγο το... Πάρτε μια θέση για να ακούγεστε. Την ακούσατε την πρώτη ερώτηση ή να επαναλάβω? Να επαναλάβω? Ναι, ναι, κάνε μου... Για να τα ακούσουν οι υπόλοιποι, ναι. Λέω, αν έχει προβλεφθεί η αγορά ράπιντες από την Περιφερειακή Αρχή, με την όψη της πανδημίας του κορονοϊού, αν είναι από ποια εταιρεία, με τι διαγωνισμό, ποια είναι η αποτελεσματικότητα σε συμπτωματικούς και ασυμπτωματικούς ασθενείς που έχουν εκτεθεί στο νιώ. Και η δεύτερη ερώτηση, επειδή σε μία εβδομάδα λύγει η καραντίνα στο γαλαξίας η δομή στην Ερμιονίδα, και έτσι εμφέρονισε και τη Κάλλη σχετικά με τη διαχείριση της δομής, λόγω της δείξης της καραντίνα. Ευχαριστώ. Κλείστε τα μικρόφωνα. Καμία τηλεδιάσκεψη, έχετε και τα κινητά ανοιχτά. Είναι υποκαταστήθη της Ζώσας Συνεδρίας. Λοιπόν, όσον αφορά τα τέστ που μου λέτε, θα ρωτήσω για την ερώτησή σας, θα ζητήσω μια γραπτή απάντηση από το Γενικό Διφθυντή Υγείας, ο οποίος είναι και υπεύθυνος και για την αγορά και για τη διανομή, την κατανομή σε νοσοκομεία. Διάβασα σήμερα ότι εδώ στο Παναρκατικό θα δοθούν 500 αντιδραστήρια, ή κάτι τέτοιο. Αλλά εγώ δεν μπορώ να σας απαντήσω σε ένα θέμα, το οποίο έχει επιστημονική διάθεση. Θα ζητήσω από το Γενικό Διφθυντή Υγείας να σας πει, ακούστε, όσον αφορά για την αποτελεσματικότητα. Νομίζω ούτε είστε γιατρός, ότι πει ο Γενικός Διφθυντής, ή παρακολουθώ ότι πει ο ΕΟΔ, το δεύτερο. Ακούστε με. Μην μιλάτε πάνω μου. Μην μιλάτε πάνω στον περιφεριάρι. Λοιπόν, στο επιστημονικό θέμα θα ζητήσω από το Γενικό Διφθυντή Υγείας να σας στείλει μια γραπτή απάντηση. Και παρακαλώ να γραφείς τα πραγματικά. Όσον αφορά το άλλο θέμα που μου λέτε, προφανώς η υπερεσία οικονομικού τηρεί τις διαδικασίες προβλέποντα από το δημόσιο λογιστικό. Αυτά είναι ελεγχόμενα. Δεν μπορεί να έχει παρανομίσει. Δεν υπάρχει θέμα παρανομίας, δηλαδή. Δεν μπορώ ούτε για το τυπικό θέμα να σας πω. Έχω εμπιστοσύνη στην υπερεσία και στον διευθυντή και με πάση περιπτώση στην Επιτροπή Προμηθειών τι είναι αυτό το πράγμα. Για το επιστημονικό μέρος τι θα αγοραστεί, την αποτελεσματικότητά του και πού κατανεμήθηκε, θα σας απαντήσει γραπτά ο Γενικός Διευθυντής Υγείας. Το δεύτερο θέμα το οποίο θύγεται, το Πόρτο Χέλι, το Γαλαξία το ξενοδοχείο, έχω να σας πω τα εξής. Πρώτον, εγώ συνεργάζομαι καθημερινά με το δήμαρχο. Είσαστε απ' την περιοχή, μπορεί να σας βεβαιώσει. Και όχι συνεργάζομαι καθημερινά στα λόγια, στην ουσία. Έχει υποστηριχθεί οικονομικά η συγκεκριμένη περιοχή. Υποστηρίχθηκαν και οι επιτροπές οι οποίες ήρθαν από την Αθήνα, παρά τα προβλήματα τα οποία υπήρξαν, διάφορα. Καλύτερα να μην τα αναφέρω. Οι 60 αυτές δομές είναι δομές οι οποίες ελέγχονται από το Διεθνή Οργανισμό. Κάτι θέμα προέκλειψε με τα λήματα ελέγχθηκε και δεν μου αναφέρθηκε ότι είναι ορθό. Και υπάρχει η κυβερνητική δέσμευση ότι οι δομές αυτές θα διαλυθούν μέχρι το Σεπτέμβριο. Και οι 60 δομές. Τώρα, από εκεί πέρα έχει κάνει ένα έγγραφο χθες ο δήμαρχος για λήξη της καραντίνας στην περιοχή. Εμείς συμφωνούμε με αυτό, ότι πρέπει να τελειώσει. Και ευτυχώς ότι είχαμε ασυμπτωματικούς ασθενείς. Δεν είχαμε προβλήματα που να χρειάζονταν νοσοκομείο. Έχουμε 6-7 άτομα και σήμερα από την περιφέρεια μας σε νοσοκομεία. Είμαστε καθαροί η περιφέρεια πλέον. Το τι τέξετε η επιούσα κανείς δεν το γνωρίζει. Και μάλλον φαίνεται ότι ξεπεριέται και αυτό που στην αρχή εμφανίστηκε ότι μπορεί να είναι ένα εκκληκτικό πρόβλημα. Αυτά, κύριε Σιδέρε, έχω να σας πω. Προχωράμε στην ημερήσια διάταξη. Θα ήθελα να παρακαλέσω εδώ επειδή το πρώτο θέμα έχει ένα σκέλος που αφορά το πολυλίμιο όπως επίσης και το τελευταίο. Το ένα είναι ένταξη έργου και το άλλο είναι σύναμψη προγλαμματικής σύμβασης. Επειδή έχουμε εδώ σήμερα μαζί μας και τον καθηγητή τον κύριο Λέκα να προηγηθεί το πρώτο θέμα. Το όχι, το άλλο, το ένα πρώτα και μετά το 22, έτσι επειδή είναι συναφή και έχουμε και τον καθηγητή εδώ. Συμφωνούμε? Πρώτο και δεύτερο. Ωραία, συμφωνούμε συνάδελφα. Πρώτο θέμα, έγκριση τέταρτης τροποποίησης τεχνικού προγράμματος κάπου 20% έτους 2020. Η εισηγητής, ο αντιπεριφέρας, ο κ. Λαμπρόπουλος. Καλημέρα, ευχαριστώ. Έχουμε μία τροποποίηση των κάπου του 20% όπου εντάσσουμε το έργο της έρευνας της μείωσης των γεωπερυβαλλοντικών κινδύνων στην περιοχή του Πολυλυμνίου Μεσίνης. Επαναλαμβάνω, εντάσσουμε με προϋπολογισμό και πίστοση 55.000 το έργο έρευνας μίωσης γεωπερυβαλλοντικών κινδύνων στην περιοχή του Πολυλυμνίου Μεσίνης στη συζήτηση για την προγραμματική σύμβαση. Νομίζω είναι σαφές το πόσο σημαντικό είναι το έργο για την περιοχή. Και εντάσσουμε, είχαμε συζητήσει και σε προηγούμενο Περιφερικό Συμβούλιο την ανάγκη γι' αυτό, έργο για προμήθεια αναγκαίων ειδών και υπηρεσιών και ευπαθής κοινωνικές ομάδες στην περιφέρεια στα πλαίσια αντιμετώπισης της διαφοράς του κορωνοϊού με προϋπολογισμό και πίστοση από τα 200.000 ευρώ και τα 2 ποσά από τα διαθέσιμα των κάπου 20%. Ερωτήσεις. Κυρία Νικολάκου. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, κύριε την Περιφερειάρχη, αντιλαμβάνομαι απολύτως τη σκοπιμότητα. Θέτω ένα θέμα σε σχέση με τη διαδικασία και το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Πολυλυμνίου, γιατί κατά το παρελθόν στην έναρξη μιας προσπάθειας προγραμματικής, με την ίδια φιλοσοφία αντιμετωπίσαμε προβλήματα, πολύ μεγάλα προβλήματα, δεν ξέρω αυτά αν τα έχετε δει, και απ' ουσία και του Δήμου και της Κτηματικής Περισίας για να γίνω συγκεκριμένη τι είχαμε αντιμετωπίσει εκείνη την περίοδο. Τώρα, σε ό,τι αφορά το δεύτερο, με αυτό το γενικό τίτλο, αναγκαίων ειδών και υπηρεσιών για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες 700.000 ευρώ, θα ήθελα να μας πείτε λίγο περισσότερο περί του φυσικού αντικειμένου. Στο Πολυλήμιο υπάρχει μία κατάσταση, η οποία δεν τιμά το κράτος μας και τις εκφράσεις του. Είτε είναι περιφερειακές, είτε είναι δημοτικές, είτε είναι δασσαρχία, είτε είναι οτιδήποτε. Συθυμώσαστε όλοι στους δημοσιογραφικούς, στους δημοσιογραφικούς, στους δημοσιογραφικούς, στους δημοσιογραφικούς, στους δημοσιογραφικούς, στους δημοσιογραφικούς, στους δημοσιογραφικούς. Συθυμώσαστε όλοι πάρα πολύ καλά ότι πριν από κάποια χρόνια είχε συμβεί ένα ατύχημα, ένα δυστύχημα, ένα ατυχές γεγονός, το οποίο οδήγησε στην απώλεια μιας ζωής. Και λέω ατυχές, γιατί ξεκόλισε ένας βράχος, έσπασε σε κομμάτια και σκότωσε έναν άνθρωπο, δυστυχώς. Είναι μια δική ιστορία σε εξέλιξη φυσικά, όπου οι πάντες αποποιούνται ευθύνες. Ενδεχομένως και να μην έχουν. Και όταν ρωτάς τι θα κάνουμε ρε παιδιά σε αυτό το χώρο, τον οποίο επισκέπτονται κάποιες χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο, ξέρετε, στη λύστα εδώ υπάρχει μια μηνακείρα που γράφει «Βένετε με δική σας ευθύνη», λέει το κράτος. Βλέπω εσείς, εδώ δεν υπάρχει κράτος, εδώ δεν υπάρχει πρόνοια, εδώ δεν υπάρχει φροντίδα, με δική σας ευθύνη μπαίνετε μέσα. Και το άλλο το οποίο διαπίστωσα... Κοιτάξτε, εγώ πήγα, έχω ξαναπάει, ήμουνα και με τον κ. Λέκα μαζί, είδα έργο μέσα, το οποίο έχει γίνει με χρήματα του ελληνικού δημοσίου από το Δήμα, απαξιωμένο, διάφορες σφασμένες ανοίδες, οι οποίες έχουν δημιουργήσει μια επιπλέον επικίνδυνότητα, κάποιοι χώροι για ξεκούραση εντελώς διαλυμένοι, οι τάμοι να έχουν πετάσει δρόμους και δρομίσκους. Λοιπόν, χιλιάδες οι άνθρωποι που το επισκέπτονται, έχουν δημιουργηθεί εκεί στην ίσοδο του Φαραγκιού και δύο-τρία καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Η εκτίμηση είναι ότι μπορούμε να υποστηρίξουμε πάνω από 20 θέσεις εργασίας για το συγκεκριμένο χώρο, δηλαδή να λειτουργήσει ως ένας παράγοντας ανάπτυξης μιας περιοχής, σε οποία εγκαταλείπεται. Λοιπόν, νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσουμε στη μελέτη. Χαιρετώ και τον κ. Καθηγητή που τον βλέπω απέναντι. Εκφράζει εδώ και το Εθνικό Καποδυστιακό Πανεπιστήμιο και την Αρμόδια Σχολή, ώστε να προχωρήσουμε σε έργο συγκεκριμένο. Αλλά αυτά θα τα πούμε και στο επόμενο θέμα, πιο αναλυτικά. Τι σκεπτόμαστε και με ποιούς θα συνεργαστούμε και πώς. Το δεύτερο θέμα είναι ότι ζητείτε το συγκεκριμένο ποσό νομίζω ότι το έχουμε ψηφίσει κατά το παρελθόν, κυρίως... Όχι, όχι, δεν το έχουμε. Είχε ζητηθεί να το αυξήσουμε. Ο σκοπός είναι να αγοραστούν με διαδικασία, με την προβλεπόμενη από τον όμο, χίλια λάπτοπς τα οποία να προσφερθούν στον Διευθυντή Περιφερειακής Εκπαίδευσης, να τα δώσει σε παιδιά ο ίδιος, εμείς δεν εμπλεκόμαστε, που κατά την κρίση του και σε συνεργασία με τους κατατόπους διευθυντές εκπαίδευσης έχουν ανάγκη να τα χρησιμοποιούν. Αυτά αποτελούν περιουσία της εκπαίδευσης, θα αποτελούν περιουσία των σχολείων, δεν θα δοθεί δωρεάν σε κανέναν, απλά οι διευθυντές των σχολείων θα τα κατανέμουν σε παιδιά και παιδιά που δεν μπορούν να αγοράσουν ηλεκτρονικό υπολογιστή φορητό. Γι' αυτό προτείνεται το συγκεκριμένο ποσό, μια συμβολή στην εκπαίδευση, ιδιαίτερα των αδύνατων μαθητών, φαίνεται ότι η ιστορία αυτή έχει δρόμο, έχει μέλλον, επομένως πρέπει να υπάρξει μια συμβολή στη βελτίωση της εκπαίδευσης των παιδιών ιδιαίτερα που έχουν ανάγκη. Και λίγα προβλέπουμε αυτό να είναι η πρώτη φάση. Δηλαδή, τα αγοράζουμε και θα τα διαθέσουμε. Τα αγοράζουμε, αποτελούν περιουσιακό στοιχείο της εκπαίδευσης, η οποία θα τα κατανέμει κατά την κρίση της. Ναι, θα τα διαθέσουμε με απόφαση, κανονικά. Βέβαια, βέβαια. Γιατί μπορούσαμε να κάνουμε προγραμματική και να τα αγοράσουν αυτοί. Τέλος πάντων. Λοιπόν, μάς πιντώσει, το πώς θα κατανεμηθούν είναι δουλειά της εκπαίδευσης και θα αποτελούν περιουσιακό στοιχείο της εκπαίδευσης και των σχολείων. Δεν μπαίνω μέσα από το κεφάλαιο. Εγώ απλά, κύριε Περιφεριάρχα, λέω ότι υπάρχουν κάποιες διαδικασίες που προβλέπονται, καλώς ή κακώς, κατά τη γνώμη μου κακός, όπου μεταξύ εκπαίδευσης Περιφέρειας, Δήμου, Υπουργείου Οικονομικών και Κτηματικής, στο προηγούμενο, υπάρχουν διαδικαστικά θέματα, που κατά το παρελθόν τουλάχιστον ήταν τροχοπαίδι στο να προχωρήσουν. Μακάρι τώρα να είναι λίγο πιο απλοποιημένα τα πράγματα. Εγώ μόνο αυτό βάζω και ήθελα να δω το κοινωνικές ομάδες ευπαθής, άρα είναι εκείνοι μαθητές, οι οποίοι δεν δίνεται με επιλογή. Ρωμά, κύριος. Και ρωμά. Και ρώτη, κύριε Πρόεδρε και από εμάς. Ναι, κυρία Μπούζαν. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Θα ήθελα να ρωτήσω τον κύριο εισηγητή. Αν υπάρχει αίτημα του Δήμου Μεσίνης, φυσικά είναι αναγκαία η παρέμβαση στο Πολυλήμιο, το οποίο αποτελεί, είναι ένα φυσικό μνημείο και ενισχύει τουριστικά όλη τη Μεσσινία. Και θέλω να ρωτήσω, χωρίς αίτημα, που πιστεύω ότι δεν αναφέρατε κάτι τέτοιο, ο οποίος δήμως έχει αναλάβει την άτυπη διαχείριση και τη φροντίδα του χώρου και χωρίς την προγραμματική, την οποία φαίνεται να υπογράψουμε, του δασαρχείου. Πώς προχωρούμε μονομερώς εμείς σε αυτή την προγραμματική, πραγματικά με το πανεπιστήμιο που μπορεί να βοηθήσει, το καποδυστριακό που μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά. Και επίσης, δεν ξέρω αν έχει παραχωρηθεί η διαχείρισή του στην αυτοδίκηση ή σε κάποιον ιδιότη. Έγινε σαφές αυτό πριν προχωρήσουμε στην αυτοδίκηση, γιατί 55.000 είναι αυτά. Οπωσδήποτε, θα βοηθήσουν ουσιαστικά και θα θέλα επίσης, πρωτού να ολοκληρώσω, γιατί θυμάμαι τον κ. Περιφεριάρχη, σε μια παρόμοια περίπτωση με το στρατόπεδο Παπαφλέσα, όπου υπήρχε η πιθανότητα να κλείσει, που είχε γίνει από τον προηγούμενο Περιφεριάρχη τον κ. Τατούλη, μια πρόταση για κάμπου σαμαία, είχε υποθεί ότι η τοπική κοινωνία έχει τον πρώτο λόγο και με δύο λόγια έλεγε ότι η Περιφέρα πρέπει να μείνει εκτός και πρώτα να προηγηθεί ο πρώτος μαθμός αυτοδίκησης. Ήθελα έτσι να με ενημερώσετε γι'αυτά. Θεωρούσα και θεωρώ ότι γι' αυτό το πολύ μεγάλο θέμα πρέπει να είμαστε όλη συμφωνή. Δεν μπορώ να πω όλα αυτά τα οποία θα έπρεπε να πω, σας βεβαιώνω όμως ότι δεν υπάρχει καμία αντίρρηση, ούτε από το Δασσαρχείο, έχουμε λύσει πέντε φορές γι' αυτό το θέμα, ούτε από το Δήμο Μεσίνης. Καμία αντίρρηση. Όπως θεωρώ ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία αντίρρηση, αλλά δεν το προεξοφλώ, να κάνουμε επιτέλους μια μελέτη, η οποία από ό,τι έχω συζητήσει θα μας πει και ο καθηγητής, θα είναι ολοκληρωμένη με drone και λοιπά, για το τι πρέπει να γίνει στο συγκεκριμένο χώρο. Έχω την εμπεριάσκηση. Σε επίπεδο έργων και ασφάλεια. Λοιπόν, από εκεί και πέρα είναι βέβαιο, να γραφεί στα πρακτικά, ότι θα υπάρξει συνεργασία ή αναγκαία, ώστε να λειτουργήσει ο συγκεκριμένος χώρος, και με φύλαξη και με διαχείριση. Διότι αν δεν έχει φύλαξη και διαχείριση, ο συγκεκριμένος χώρος μπορεί και να καταστραφεί. Εντάξει. Λοιπόν, δεν υπάρχει καν. Μαζί θα πάμε. Αλλά σε αυτή τη φάση της μελέτης, επειδή υπάρχουν και οι εκκρεμότητες, τις οποίες γνωρίζουμε, σας παρακαλώ πολύ να ακούσουμε και τον καθηγητή και να προχωρήσουμε. Ερώτηση κύριε Πρέβρε. Δρούγκας από Μαργολίδα. Ναι. Φάρτες όλες μαζί βρε Πρόεδρε, τι να της πούμε. Παρακαλώ. Ναι, εγώ τον λόγο. Έχετε το λόγο κύριε Δρούγκανε. Για το πρώτο θέμα, θέλω να κάνω ερώτημα, γιατί θεωρώ εξίσο σοβαρό με την ανάδειξη και την προστασία και την ασφάλεια του χώρου του πολυγλυμνίου, τη διατήρηση της φυσικής του ομορφιάς και θέλω τη διαδεβαίωση ότι οποιασδήποτε παρεμβάσεις θα σεβαστούν αυτό το χαρακτηριά όταν είναι για ένα φυσικό μημείο της φύσης. Το ένα είναι αυτό. Για το δεύτερο θέμα, θα ήθελα να πω ότι έχει κοινοποιηθεί και στον κύριο Περιφερειάρχη και στα μέρη του Περιφερειακού Συμβουλίου μια επιστολή της Προέδρου του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μεσσινίας, η οποία μιλάει εξ ονόματος όλων των οδοντιατρών της περιφέρειας Πελοποννήσου και των 600 περίπου μελών του Οδοντιατρικού Συλλόγου των Περιφερειακών Ενωτήτων της Πελοποννήσου και η οποία ζητά μια ενίσχυση των συλλόγων για να διανύνουν στα μέρη τους ίδιοι ατομικοί γυνείς. Οι οδοντιατροί σαν επάγγελμα είμαστε αυτοί οι οποίοι έρχομαστε κυριολεκτικά σε επαφή με τον ιό. Παίζουμε τη ζωή μας κυριολεκτικά κορώνα γράμματα και ένας πρόκειλος υπολογισμός των μέσων ατομικής υγιεινής που θα χρειαστεί ένα οδοντιατρίο για να λειτουργήσει όπως πρέπει ανεβάζει το κόστος συντηρητικά πάντα στα 250-300 ευρώ το μήνα. Θα θέλαμε ότι μπορεί να κάνει περιφέρεια έστω και σαν κίνηση. Κύριε Δρούγα, καταλάβαμε την ερώτηση. Καταλάβαμε ότι μπορεί να κάνει και να ενισχύσει τους συλλόγων. Συλλόγων, ευχαριστώ. Ακούστε, ακούστε. Λοιπόν, για το πρώτο θέμα αρμόδιος αγαπητές στην Άλεφε είναι να σας απαντήσει ο κύριος καθηγητής αλλά σας βεβαιώνω και εγώ ότι δεν θα υπάξει περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Να μην ανισχύτε. Για τους συμπαθές σας τους φίλους οδοντιατρους σας πληροφορώ, δίκιο έχουν και αυτοί, αλλά αγωνιζόμαστε να καλύψουμε τις τρύπες, τις πολλές τρύπες του δημόσιο τομέα. Χωρίς να αναγνωρίζετε αυτό δυστυχώς και σήμερα όπως γινόταν και χθες και προχθές. Όλοι θέλουν να βάλουμε χρήματα αλλά να μην μιλάνε για την προσφορά και τη δική μας και άλλων. Λοιπόν, ας κλείσουμε πρώτα τις τρύπες του δημόσιο τομέα που προηγείται να συμφωνήσουμε σε αυτό και να δούμε και το τι μπορούμε να κάνουμε παρακάτω. Ευχαριστώ πολύ. Νομίζω ότι κύριε καθηγητά καλημέρα έχετε το λόγο. Καλημέρα σε όλους. Εύχομαι τα πράγματα να πάνε κατευκίν με την επιδημία ενώ και αναφέρομαι. Όπως ήδη είναι γνωστό στο Παναπιστήμιο Αθηνών έχουμε αναπτύξει ιδιαίτερη τεχνογνωσία πάνω σε θέματα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. Υπάρχει το αντίστοιχο εργαστήριο υπάρχει το αντίστοιχο πρόγραμμα μετατυχιακών σπουδών στρατηγικές διαχείρισης καταστροφών και κρίσεων το οποίο λειτουργεί με πολύ μεγάλη επιτυχία και με υψηλό βαθμό στελέχει του δημόσιο τομέα και του ιδιωτικού τομέα. Έχουμε λοιπόν αναπτύξει μια ιδιαίτερη τεχνογνωσία σε διεθνές επίπεδο πάνω στην αντιμετώπιση των κινδύνων και των καταστροφών. Μια ιδιαίτερη περίπτωση είναι αυτή του πολυνημνίου με τα καταλυσθητικά φαινόμενα να είναι σε εξέλιξη. Ειδικά για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση των μεταλλυσθητικών φαινομένων έχουμε ασχοληθεί σε μεγάλες περιοχές του ελληνικού χώρου και κυρίως το παράδειγμα το αντιπροσωπευτικό είναι τα πραγμή της καλδέρας της Αντορίνης τα μετέωρα αλλά και στην Αργολίδα με την Αρμανιτιά στη Ρόδο και σε άλλες θέσεις σε όλο τον ελληνικό χώρο. Έτσι λοιπόν με βάση την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει και με βάση την ερευνητική δραστηριότητα σε διεθνές επίπεδο θεωρήσαμε ότι στο πολυλίμιο ο στόχος της έρευνας που θα κάνουμε θα πρέπει ουσιαστικά να έχει τις ακόλουθες προϋποθέσεις. Πρώτον, τα έργα τα οποία θα προταθούν προκειμένου να ανατεθούν στη συνέχεια και να κατασκεμαστούν θα πρέπει να είναι έργα αποτελεσματικά. Θα πρέπει να γίνουν εύστοχες παρεμβάσεις οι οποίες παρεμβάσεις ουσιαστικά να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι τα έργα αυτά θα πρέπει να έχουν το μικρότερο οικονομικό κόστος. Το κόστος θα είναι περιορισμένο προκειμένου να είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε αυτό το κόστος για να κατασκευαστούν τα έργα. Και το τρίτοι αβοβαίως θέμα είναι αυτό που αναφέρθηκε προηγουμένως. Είναι ότι πρέπει ό,τι γίνει στην Κυλλάδα και στους καταράκτες του Πολυνημνίου να είναι περιβαλλοντικά αποδεκτό και συμβατό με τα εφιστάμενα δεδομένα, τα γεωπεριβαλλοντικά δεδομένα. Συνεπώς, αυτοί οι τρεις στόχοι είναι οι βασικές αρχές με βάση της οποίας θα κινηθούμε. Αποτελεσματικότητα έργων, οικονομία και περιβαλλοντική συνάφεια με το χώρο, ο οποίος είναι πραγματικά ένας χώρος πολύ σημαντικός αλλά δυστυχώς όπως είδαμε και με τον Περιφερειάρχη αλλά και σε προηγούμενες επισκέπτες που είχε κάνει, είναι εγκαταλειμμένος. Θα μπορούσε αυτός ο χώρος να αποτελέσει πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών αλλά όμως που θα επισκέπτονται αυτοί οι άνθρωποι το χώρο με ασφάλεια. Προκειμένου να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους θα κινηθούμε με βάση ότι πιο καινούργιο έρχουμε σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο. Νέες μεθοδολογίες, νέοι υπολογισμοί. Θα ληθεί υπόψη ουσιαστικά και η σεισμικότητα της περιοχής. Οι όλες αναλύσεις θα γίνουν όχι μόνο με στατική διαδικασία αλλά με διαδικασία καιρικών μεταβολών και έντονης σεισμικότητας. Δηλαδή θα είμαστε προφυλαγμένοι και από τα τρία αυτά δεδομένα και βεβαίως θα εφαρμοστούν καινούργιες εθνικές μέσα από την αποτύπωση της περιοχής με βάση ότι πιο καινούργιο υπάρχει αυτή τη στιγμή σε διεθνές χώρες στον οποίο έχουμε την πρωτοπορία. Ουσιαστικά θα χρησιμοποιηθούν drones, ειδικά drones, ειδικές κάμερες, ειδικά συστήματα με laser προκειμένου να αποτυπώσουν την περιοχή και στη συνέχεια οι αναλύσεις αλλά και η σύνθεση των αναλύσεων να είναι πάρα πάρα πολύ ακριβής. Εκείνο το οποίο θα ήθελα να πω και τελειώσω να μη συμφωνώ το χρόνο είναι ότι η όλη έρευνα θα εκτελεστεί με βάση τις τρεις προϋποθέσεις που ανέφερα δηλαδή την αποτελεσματικότητα, την οικονομία αλλά και την περιβαλλοντική συμβατότητα και είναι δυνατόν εφόσον βέβαια το αποφασίσετε να αναλάβουμε δράση από την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να είμαστε σε θέση να παραδώσουμε τα αποτελέσματα της έρευνας μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα πιο σύντομο και απ' αυτό που ουσιαστικά προβλέπεται στην προγραμματική σύμβαση που είναι προς ψήφιση και βέβαια από εκεί και πέρα να δρομογηθούν και οι άλλες διαδικασίες τις οποίες πολύ εύστοχα ανέφερε ο κ. Περιφεριάρχης δηλαδή μία τακτοποίηση του χώρου, μία ανάδειξη του χώρου έτσι ώστε να μπορεί ο χώρος να είναι επισκέψιμος, να έχει ο κόσμος τα ενδιαφέρον αλλά όμως και να είναι ένας ασφαλής χώρος Σας ευχαριστώ πάρα πολύ Και εμείς ευχαριστούμε Μια ερώτηση στον κ. Καθηγητή κ. Πρόεδρε Μια ερώτηση Κύριε Καθηγητά, η μελέτη που μας λέτε θα είναι η οριστική μελέτη εφαρμογής δηλαδή θα έχει και τέχη δημοπράτηση ή θα είναι μια μελέτη, πώς να πω, ένας μούσουλας για να ακολουθήσει μια οριστική μελέτη Θα είναι η οριστική μελέτη η οποία θα περιλαμβάνει και τα τέχη δημοπράτησης αλλά όμως τα τέχη δημοπράτησης επειδή ουσιαστικά δεν μπορούμε να τα υπογράψουμε εμείς θα τα προετοιμάσουμε εμείς έτσι ώστε να τα υπογράψει η υπηρεσία Ευχαριστώ Λοιπόν, προχωράμε στις τοποθετήσεις. Κανονικά. Όχι, όχι. Από το τέλος. Ωραία. Ξεκινάμε από τον κ. Κάτσαρη. Γιατί πάμε ανάποδα κ. Πρόεδρε, δεν κατάλαβα, τέλος πάντων. Πρόεδρε και την προγραμματική συζητάμε, ψηφίουσμε. Το 1 και το 22 είναι μαζί, το είπαμε απ' την αρχή, δεν χρειάζεται να το επαναλαμβάνω. Ωραία. Εγώ δεν έχω θέμα κ. Πρόεδρε, είμαι υπέρ. Δεν έχω θέμα να αξιοποιηθεί ο χώρος. Καλά τα λέει ο κ. Περιφεριάρχης. Δεν θέλω να μακρηγορίσω γιατί θα φτάσουμε μέχρι τα Μεσσάνιθα. Πολύ καλά τα λέει ο κ. Περιφεριάρχης και πολλές φορές τα έχει πει. Αλλά η εμπειρία έχει δείξει ότι δια της πλαγιολίσθησης καταλήγουμε σε ιδιώτες. Συμφωνώ με την προϋπόθεση αυτή, να υπάρξει η διαχείριση και η εποπτεία του χώρου από δημόσιο φορέα. Καταρχήν να ξεκαθαρίσω ότι έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο τι θα πράξει το πανεπιστήμιο και ειδικά η ομάδα της Ελληνικής, που τυχαίνει να γνωρίζω προσωπικά ανθρώπους που ασχολούνται με αυτή την ομάδα. Σίγουρα θα κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν για να προστατεύσουν πρώτα το περιβάλλον και να αναδείξουν το χώρο. Και είμαι σίγουρη ότι η μελέτη αυτή θα γίνει όπως πρέπει να γίνει και όπως περιγράφεται πολύ σωστά στην προγραμματική σύμβαση. Άρα, λοιπόν, σε αυτό το σημείο θα συμφωνήσουμε. Εκείνο που θέλω να τονίσω, όμως, είναι να γίνει η μελέτη, να υπάρχουν οι προτάσεις οι οποίες πραγματικά επιστημονικά θα είναι συμβατές με το χώρο, αλλά να μην μείνει σε κάποιος θερτάρι η μελέτη αυτή, να μην γίνει τίποτα ή, το χειρότερο ακόμα, να τροποποιούνται οι μελέτες, κατατοδοκούν για να υπάρχει διαφορετική. Αν δεν μας αρέσει, ας πούμε, αυτό που το κροτείνει η ομάδα του Πανεπιστημίου, τότε εμείς να το κάνουμε κάπως αλλιώς. Η μελέτη πρέπει να τηρηθεί κατά γράμμα έτσι ώστε να είναι, να αναδειχθεί πραγματικά ο χώρος. Έχω πει πολλές φορές ότι αν αξιοποιήσουμε τη γνώση των ελληνικών πανεπιστημίων, τότε θα ήμασταν πολύ καλύτερα και περιβαλλοντικά και χωροταξικά. Συμφωνούμε σε αυτό το πρώτο σκέλος και ευχαριστούμε και τον κύριο καθηγητή που θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί. Πίσω, όσον αφορά το δεύτερο μέρος, για τις ευπαθείς ομάδες και για τα χρήματα που προτίθεται να δώσει η περιφέρεια, σωστό, δεν είναι λάθος. Αν και θεωρώ ότι είναι πάρα πολλά τα 700.000 ευρώ για να αγοραστούν 1000 laptop, δεν ξέρω, μου φαίνεται πολλά γνωρίζοντας την αγορά. Θέλω όμως να τονίσω ότι θα πρέπει, όπως είπε και ο κύριος Δρούγας, ότι υπάρχουν και άλλες ομάδες. Κυρίως τα 250 ευρώ το ένα κάνει, 260, 70, 40, κάτι τέτοιο. Ε, δεν βγαίνει ρε παιδιά τότε τα 700.000 ευρώ για 1000 laptop. Δεν πάνε για εκεί όλα λέμε. Α, μισό λεπτό, αυτό είπατε κύριε Περιφερειάρχη, αυτό σας λέω. Λοιπόν, εμείς θα το ψηφίσουμε το δεύτερο θέμα με επιφύλαξη, αλλά θα το ψηφίσουμε. Όσο για το πρώτο σας είπα, θέλω να υπάρχει μια δέσμευση ότι η μελέτη θα ακολουθηθεί κατά γράμμας και δεν θα υπάρξουν παρεμβάσεις διαφορετικού τύπου για διαφορετικούς λόγους ή δεν θα μπει μελέτη σε κάποιος θερτάρη. Κύριε Τζεμπεντζής. Άκουσα με πολύ προσοχή τον κύριο καθηγητή. Συμφωνώ και εγώ με μια μικρή επιφύλαξη στο οικονομικό κομμάτι. Δηλαδή, θέλουμε καλή ποιότητα του έργου με όσο το δυνατό λιγότερο κόστος. Καλό έργο, καλή ποιότητα με λίγο κόστος δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει. Θα πρέπει να γίνει λίγο πιο σαφής στο θέμα αυτό. Κατά λοιπά θα είμαι θετικός και για τα δύο θέματα. Ο κύριος Πετράκος. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Σε σχέση με το πρώτο θέμα, είμαστε υπέρ. Θεωρούμε ότι η ανάθεση στο Πανεπιστήμιο και στον κύριο Λέκα είναι εχέγγιο γιατί θα γίνει σωστή δουλειά. Με τις φυσικά τονίσαμε και επαναλαμβάνω ότι πρέπει να διαφυλαχτεί το μνημείο της φύσης. Στη συνέχεια θα αισθάνομαι ό,τι στα έργα που θα γίνουν εκεί. Και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό. Γι' αυτό χαιρόμαστε που προχωράει αυτό το ζήτημα. Σε σχέση με το δεύτερο. Είμαστε και σε αυτό θα ψηθήσουμε θετικά με δύο, όμως, συμπληρώσεις παρατηρήσεις και προτάσεις. Η πρώτη αφορά αυτό που έθεσε και ο Δημοσθένης σε σχέση με τα μέτρα ατομικής προστασίας ο Δοντίατρος γιατί είναι πολύ ευαίσθητο το επάγγελμα. Το δεύτερο, πρέπει να υπάρξει, να δούμε να έρθει ένα θέμα γιατί τώρα που ανοίγει η οικονομική δραστηριότητα έτσι ώστε να και οι επαγγελματίες αλλά και οι εργαζόμενοι σε ευαίσθητους πλάδους της οικονομίας που θα έρχονται σε επαφή με πολλούς πολίτες να τηρούνται τα μέτρα. Να υπάρχει μια παρέμβαση της περιφέρειας και προς το Υπουργείο και προς όλους τους αρμοδίους και επερσείς να τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας που έχουν προτείνουν οι ειδικοί επιστήμονες και οι δυνατόν να γίνουν και κάποια σεμινάρια να συμβάλουμε ως περιφέρεια έτσι ώστε να ξέρουν και οι επαγγελματίες αλλά και οι εργαζόμενοι ενός ετσινοδοχίας, στα μαγαζιά εστίασης κλπ να τηρούνται τα μέτρα προστασίας και να υπάρχουν στους εργαζόμενους δωρεάν αυτά τα μέτρα προστασίας από την εργοδοσία. Να συμπληρώσουμε, δηλαδή να έρθει πέρα από αυτό που έρχεται σήμερα να δούμε στο επόμενο συμβούλιο ή να προβλεπτεί μια επιπλέον χρηματοδότηση για αυτού του είδους, να δούμε πιο ολοκληρωμένα το πώς θα προστατεύονται οι άνθρωποι και οι εργαζόμενοι. Ο κύριος Γόντικας έχει το λόγο. Αγαπητοί συναδελφοί, καταρχήν χρόνια πολλά μιας και δύο μήνες δεν συμμετείχα στη συνεδρία συστηρώντας αυτά που λέγανε οι επιστήμονες. Δεύτερο, μου φαίνεται ότι εδώ στην περιφέρεια έχωτε ζηλέψει τον Τραμ και τον Τζόνσον. Λες και δεν είμαστε σε πανδημία, πούν ρε ο χαρδαλιάς να δει καμιά κοσαριά, που είμαστε σε 24 μετρά τ' χώρο, 30, εδώ μέσα τώρα που είμαστε. Όμως υπάρχει πιο σοβαρό ζήτημα απ' αυτά, αγαπητοί συναδελφοί, με συγχωρείτε στο χρόνο που έχω, γιατί μετά από δυο ώρες συνεδρίας νομίζω ότι έχω δικαίωμα, να πω το 60, δεν έχω αντίρρηση και για το παραλίμνιο και για τα 700.000 και για τις ευπαθείς ομάδες. Όμως εδώ υπάρχει ένα χοντρό, πολύ χοντρό ζήτημα. Ποιο είναι, τι ανέδειξε η πανδημία, να μην είναι ένας θάλαμος αρνητικής πίεσης στην Πελοπόννησο. Αργολίδα, Λακωνία, καμία μονάδα εντατικής θεραπίας, κανένα κρεβάτι. Στους άλλους νομούς μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. 40%-50% κάτω η σύνθεση των οργανισμών που προβλέπεται οι οργανισμοί, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία της Πελοποννήσου. Η πνευμονοϊκή κλινική στη Σπάρτη δεν λειτουργεί. Η παιδιατρική στην Κόρινθο δεν λειτουργεί. Και τι έχουμε με βάση αυτά. Ο παθολόγος στο ναύπλιο μόνιμος, μόνιμος. Στο νοσοκομείο του ναυπλίου δεν υπάρχει. Και τι έχουμε λοιπόν τώρα με βάση αυτά. Το ασθενοφόρο και ο υπεροχειογράφος του Κρανίδης του Κέντρου Υγείας, πριν ξεσπάσει η πανδημία, το πήραμε για να το φέρουμε στο νοσοκομείο του Άργους και του Ναυπλίου. Και εσείς εδώ, αγαπητοί συναδελφοί, τι κάνετε στα δυο προηγούμενα περιφερειακά συμβούλια, επειδή εμείς θέσαμε θέματα, αρνηθήκατε να μπουν πρώτα και να αποφασιστούν μέτρα για την προστασία του λαού. Τι κάνετε, αγαπητοί συναδελφοί, εσείς εδώ, τεχνικώς ασφάλειας σε καμία υπερεσία δεν υπάρχει της περιφέρειας. Γιατρός εργασίας που είσαστε υποχρεωμένοι εσείς, οι κύριοι και συνομιμότητας, παλιοί και νέοι και τα υπόλοιπα. Γιατροί εργασίας που είσαστε υποχρεωμένοι να υπάρχουν στην Πελοπόννησο, στις υπερεσίες της Πελοπόννησο, δεν υπάρχουν εκτός από την Αργολίδα που είναι ένας ιδιώτης που έχει γίνει σύμβαση με την περιφέρεια. Τι άλλο υπάρχει, πολιτική προστασίας, διαλυμένες υπερεσίες, ως ταθάς μοναχός του και στις άλλες, στις περιφερειακές ενώτες στην πολιτική προστασία ή πάλι της διεύθυνσης τεχνικών έργων με παράλληλα καθήκοντα που ουσιαστικά ασχολούνται με τη διεύθυνση τεχνικών έργων. Ενώ έχουμε λοιπόν αυτή την κατάσταση, έρχεται η κυβέρνηση και λέει διόρισα κόσμο. Κανένας λοιπόν γιατρός μόνιμος δεν διορίστηκε στην Πελοπόννησο, στα νοσοκομεία. Περίμενε, δεν μιλάω μόνιμος είπα κυρία Νικολάκου. Κανένας μόνιμος. Στην Τρίπολη στο νοσοκομείο ένας καρδιολόγος, ένας πνευμανολόγος με ένα χρονοσύμβαση. Και εσείς εδώ γιατί σκοτώνεστε που θα είναι η έδρα του συντονιστή της πολιτικής προστασίας. Είναι θέμα είναι, είναι θέμα ποιος διορίστηκε είναι, αλλά εκεί είναι ποιος θα είναι συντονιστής σε διαλυσμένες υπερεσίες πολιτικής προστασίας. Που βεβαίως καταμερίζονται οι ευθύνες εγώ δεν λέω. Και σε εσάς και στους προηγούμενους και στις κυβερνήσεις και σε όλους. Δεύτερο που σκοτώνεστε. Για το μητσοτάκι ο ένας να τον στηρίζει, ο άλλος να τον καταγγέλλει. Σας παρακαλώ κυρία Νικολάκου. Είμαστε σε συζήτηση του 1 και του 22. Του 1 και του 22. Σας παρακαλώ. Κουβεδιάζουμε για τα 700 χιλιάρικα. Κυρία Νικολάκου, σας παρακαλώ. Τώρα μην κάνουμε τώρα. Θα λέμε για το 1 και το 22 για το μητσοτάκι. Τι να κάνω τώρα. Θα τον αντιμετωπίσουμε να πει αυτά που θέλει ό,τι και να κάνουμε. Σε παρακαλώ τώρα. Πληρώστε κυρία Γόντικα. Κυρία Νικολάκου, κοιτάξτε ποιο είναι το θέμα. Ωραία κύριε. Κύριε Πρόεδρε, είμαστε στο 1 και στο 22. Τι μας κρίνουν. Ψυχοθεραπεία θα κάνει εδώ ο κ. Γόντικας. Σε υπεύθυνος για την τήρηση της διαδικασίας όμως. Ωραία. Άρα ο καθένας θα λέει ό,τι θέλει. Σε παρακαλώ, δεν θέλω να συνεχίσει αυτή η κουβέντα. Να ολοκληρώσει ο κ. Γόντικας. Θα τελειώσουμε. Ολοκληρώστε κ. Γόντικα. Αγαπητοί συνάδελφοι, κύριε Πρόεδρε. Υπομένω δύο ώρες. Θα μπορούσα... Μην είσαι και ανάγκωγη. Ωραία κύριε ΦΕ. Κυρία Νικολάκου, τώρα δεν θέλω να το ξαναπώ. Εντάξει, είμαστε... Το έχουν κάνει πάρα πολύ. Τώρα ο καθένας πρέπει να έχει... Αυτός κρίνει το τι λέει. Να τελειώσουμε. Δύο λεπτά. Μα έτσι χάνουμε χρόνο. Ολοκληρώστε και δεν θα γίνει καμία διακοπή. Λέω λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι, υπέμενα. Θα μπορούσα και εγώ να το κάνω τσίρκο. Τη συνεδρίαση της τηλεδιάσκεψης. Δύο ώρες δεν έχω μιλήσει καθόλου. Σευόμενος... Κύριε Γόντικα, τι εννοείτε τσίρκο. Εσείς είστε τσίρκο. Τους συναδέχους μας. Είναι απαράδεκτο να γίνεται τσίρκο. Σεβαρά λέει τσίρκο τη συνδιάσκεψη. Και εσείς κύριε Πρόεδρε δεν φύγεστε. Τώρα τι θέλετε να γίνει. Θα είμαστε άνθρωποι πολιτισμένοι. Ας τελειώσει την κουβέντα του. Κύριε Γόντικα σας παρακαλώ. Δύο ώρες υπομένου. Κατά τη γνώμη μου, κύρια ζητήματα ετούτη την περίοδο, που ο λαός μας περνάει αυτά και μιας και κουβεντιάζουμε να δώσουμε 700.000 σε ευπαθείς ομάδες για το κορινό ιό, κατά τη γνώμη μου, εκτός αν δεν την έχω ρε αγαπητοί συνάδελφοι, γιατί στα προηγούμενα περιφερειακά συμβούλια μου κλείναν τα μικρόφωνα. Κατά τη γνώμη μου είναι αυτά που λέω. Κατά τη γνώμη κάποιον δεν είναι. Γιατί. Κοιτάξτε να δείτε γιατί. Ο κύριος Νίκας βγαίνει με τους αντιπεριφεριάρχες στην τηλεόραση για να διανύμη τις δωροεπιτωγές και τα υπόλοιπα. Δεν είναι καλή εικόνα, κύριε Περιφεριάρχα. Να το κάνουμε χωρίς... Ακούστε με τώρα. Ταξί ρε παιδιά, τώρα την ουσία θέλω να δείτε. Δεν θέλω να θύξω. Δεν είναι καλή εικόνα, λέω. Σκοτώνεστε με τήνωση, είναι η πατρότητα τα τεβά. Δηλαδή με την εξαθλίωση του κόσμου, ποιος... Και κάνει ο άλλος μήνυση, λέει, για το κρανίδι. Κατά γνώστον. Καντά παντός υπευθύνου, ξέρω εγώ. Αυτά ασχολείστε και το κορονοϊό. Αντί να ασχοληθούμε δηλαδή, με αυτά τα σοβαρά ζητήματα. Κι έρχονται οι οδοντριάτροι και λένε, μας κοροϊδέψω τα τούλεις, εσείς κύριε Νίκα, εσείς κύριε Νίκα... Μια μπουζακάντε, σας παρακαλώ, λίγο υπομονή. Ολοκληρώνει ο κύριος Γώτη, καστελιώνουμε. Βοηθήστε μας τώρα που περνάμε δύσκολα. Και κακώς, λέτε κύριε Περιφερέα, δεν είναι στις πρώτες προτεραιότητες. Είναι, γιατί κατά τη γνώμη μας, πρώτη προτεραιότητα είναι, σε χώρους που υπάρχουν περισσότερες φυθανότητες διάδοσης του κορονοϊού και αυτές είναι οι δομές μεταναστών, είναι η καταβλύσμη των Ρωμά, είναι τα ιδιωτικά ιάτρια, κλινικές κλπ. Ναι, εκεί πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε περισσότερο. Και εδώ δεν γίνεται κανένας έλεγχος. Θα πω μόλις έρθει για τα κουνούπια. Προετοιμάσου κυρία Νικολάκου για τα γλέντια τότε. Τι δομές έχουμε για να κάνουμε αυτούς τους ελληνέχους και για την κουνοποκτονία και για τις δημόσιες υγείας. Για μας αυτά είναι τα σοβαρά, για εσάς αγαπητοί συναδελφοί. Τατούλη, τέλειωσες αυτά που ήξερες. Τέλειωσες αυτά που ήξερες. Τατούλη, σταμάτα. Ήσουν αρκετά χρόνια. Λέω λοιπόν για μας... Τατούλη, είσαι υπόδεικος. Άστα λοιπόν στο Γόντικα. Άστα αυτά λοιπόν στο Γόντικα. Η θεατρική παράσταση Νίκος Γόντικας ξεκινάει. Για να δούμε παρακάτω. Προχωράμε στον κύριο Πετράχ. Στον κύριο Πουτρούκα. Κύριε Τατούλη, τώρα σας παρακαλώ. Δηλαδή στον καθέναν θα κάνω αυτή τη δουλειά. Είμαστε μεγάλοι άνθρωποι. Εντάξει. Εντάξει. Είναι ευγνωμούμενος δικό μου. Τι λέτε τώρα. Ο ρόλος μου εδώ είναι να ολοκληρώνει ο καθένας μέσα στο χρόνο που πρέπει την ομιλία του. Για το τι λέει ο καθένας. Υπεύθυνος δεν είστε ούτε εσείς κύριε Τατούλη. Ούτε εγώ ούτε κανείς. Υπεύθυνος είναι ο καθένας. Για να τελειώνουμε. Μην πάτε να ρίξετε ευθύνες εκεί που δεν υπάρχουν. Δεν υπάρχουν τώρα. Εντάξει. Εντάξει. Είναι η πρώτη φορά που τα ακούμε εδώ. Τώρα κάνουμε όλοι τις μωρές παρτένες εδώ. Τι δεν ξέρουμε τι γίνεται. Εσείς έχετε πει. Οι άλλοι έχουν πει. Δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να διορθωθούμε. Να τελειώνουμε. Δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να διορθωθούμε. Το λόγο έχει ο κύριος Μπουντρούκας και προχωράμε. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Πράγματι το θέμα με τη διάθεση των 700.000 ευρώ είναι πάρα πολύ σημαντικό. Θα μπορούσε να επεκταθεί και το μέτρο να είναι και περισσότερα τα χρήματα ενδεχομένως. Θα ήθελα περισσότερο ανάλυση γιατί ακούσαμε για τα 250.000. Δεν ακούσαμε για τα υπόλοιπα που πρόκειται να διατεθούν. Γιατί οι ανάγκες, κύριε Περιφεριάρχα, είναι πάρα πολλές. Και επιτακτικές. Και δίκιο έχουν και οι οδοντίατροι και μια σειρά από άλλους κλάδους. Ήθελα να κάνω ένα σχόλιο σε σχέση με τα laptop. Είχαμε ακούσει την Υπουργό Παιδείας που είπε, έκανε επίσημη αναγγελία, ότι θα δώσω laptop σ' όλους τους μαθητές. Και μάλιστα από ό,τι γνωρίζω, οι καθηγητές είχε δώσει και την αρμοδιότητα στους γυμνασιάρχες και στους λυκιάρχες να ψάξουν να βρουν ποιοι ήταν με ευπαθείς ομάδες. Προφανώς δεν τα κατάφερε. Αφού δεν τα κατάφερε, εμείς θα συμφωνήσουμε ότι πράγματι χρειάζονται τα 1000 laptop για παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να τα αγοράσουν. Επίσης, σε σχέση με το πολυλίμνιο, πράγματι έτυχε και την επισκέφτηκα μια φορά την περιοχή. Είναι εξαιρετικού φυσικού καλούς και χαίρομαι πολύ κύριε Περιφερειάρχα, που αναφέρατε και για το τριανταφυλλίδιο και για την Ντάκα, για την αξιοποίηση και αισθητικά και ενδεχομένως και τουριστικά και αθλητικά κλπ. Συμφωνούμε απολύτως ότι όλες τις ομορφιές της περιοχής μας θα πρέπει να τις αναδείξουμε και ότι ήταν εγκαταλειμμένες για πολλά χρόνια. Επίσης, θέλω να κάνω ένα σχόλιο σε σχέση με αυτά που είπε ο κ. Γόντικας. Νομίζω ότι πράγματι πιο σημαντικό είναι τις μέρες που περνάμε, τι κάνουμε από άποψη υγειονομικής για τον κόσμο μας λόγω της πανδημίας και στη συνέχεια τι κάνουμε για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Νομίζω ότι έχουμε πολύ μεγάλη ευθύνη σαν περιφέρεια και ο περιφεριάρχης και οι περιφερειακές παρατάξεις για να μπορέσουμε να δώσουμε όθηση στην οικονομία. Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να γίνουν πολύ γρήγορα πάρα πολλές ενέργειες. Πολλά μικρά και μεγάλα έργα θα πρέπει να ξεκινήσουν. Το 20% που χάνει η οικονομία από τον τουρισμό, το αέπτη της χώρας μας, θα πρέπει να υποκατασταθεί από δημόσια έργα που θα πρέπει να γίνουν άμεσα να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ γρήγοροι στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Όλα αυτά νομίζω ο κ. Περιφεριάρχης τα γνωρίζει. Θα πρέπει και εμείς σαν παρατάξεις να συμβάλουμε σε αυτή την προσπάθεια, γιατί δεν να πάνε εκείνη η οικονομία με ευχολόγια. Άρα είμαστε θετικοί και στα δύο θέματα και θα τα υπερψηφίσουμε. Ο κ. Δέρας έχει το λόγο. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Θα είμαι συγκεκριμένος μπαίνοντας στα θέματα και καλωσορίζοντας τον κ. Λέκα, τον καθηγητή με τον οποίο είχα μια συνεργασία εξαιρετική ταύρα του Παναγώνια, από το Σεπουργείο Υποδομών. Έχω την τύχη να γνωρίζω ότι στα ζητήματα των φυσικών καναστροφών, της πόληψης αλλά και της αντιμετωπισής τους, καθώς και η ομάδα του, έχουν κάνει μια εξαιρετικά χρήσιμη, ουσιαστική και αποτελεσματική δουλεία. Με ικανοποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι, όπως η Πιτουρίντητος και στην ερώτηση του αδερφού Δρούγκα, τα αποτέα της δουλειάς που το αναθέτουμε θα είναι τέτοια που θα επιτρέψουν να χρησιμοποιηθούν για τη δημοπράτηση του έργου, γιατί αυτό μας ενδιαφέρει, είναι οι μελέτες που θα γίνουν, να συνδεθούν άμεσα με έργο στην περιοχή, που θα έχει τα χαρακτηριστικά μάλιστα και της περιβαλλοντικής επιστησίας, που πρέπει να χαρακτηρίζει ένα τέτοιο έργο, για να συμβαστεί και το τοπίο και την περιοχή. Άρα, σε αυτό το θέμα, είμαστε θετικοί και αυτό που θα θέλαμε εμείς θα είναι όσο να δω πιο γρήγορα να εξελιχθεί αυτή η διαδικασία. Στο δεύτερο θέμα, έχει δει και η γεννήση του Δρούγκα. Το γεγονός, δηλαδή, ότι υπήρξε ξεγελία, λίγες εβδομάδες μάλιστα, πριν τις πρώτες μέρες πανδημίας του φορονοϊού, από την Υπουργό Παιδείας, ότι στα πλέση μάλιστα της τηλεκατάρτησης θα υπάρξει αριθμός μαθητών, ο οποίος θα έχει στη διάθεσή του, μέσα από κυβερνητικές χρηματοδοτήσεις, του ηλεκτρονικού συχολογιστές χωριτούς, που θα χρησιμοποιηθούν και τους λόγους τηλεκατάρτησης. Εμείς, νομίζω, ότι θα πρέπει να κάνουμε μια γενικότερη συμβούλιο, θα κατεβούσουμε διάφορα κοντήλια για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, χωρίς να υπάρχει μια συνολική αξιολόγηση και προτελεοποίηση. Δηλαδή, υπάρχουν προγράμματα που χρηματοτούνται από το ΕΣΠΟ, τα οποία είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη περιφερειαρχία. Τις καλώς είχαν ξεκινήσει, γιατί είναι προγράμματα που απευθύνονται σε κοινωνικές ομάδες, που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα. Υπάρχουν προγράμματα που έρχονται μέσα από χώρους δημοσιών επενδύσεων ή κάπου. Δεν είναι καλό να έχουμε κάνει μια συζήτηση, στο πού αξιοποιούνται αυτοί οι πόροι και ποιες είναι οι προτελεότητες περιφέρειας. Και μάλιστα, με διπλό στόχο, σε δύο κατευθύσεις. Το πρώτο είναι για τις κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες και το δεύτερο αφορά τα μέτρα ενίσχυσης. Και τα κονδήλια χρηματοδότησης αυτών των ενίσχυσεων που θα έχει η περιφέρεια λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, γιατί αυτό είναι κάτι που θα συνεχιστεί. Νομίζω λοιπόν ότι θετικοί θα είμαστε εις αυτό, αλλά να μην ερχόμαστε κάθε φορά να ψηφίζουμε ένα κονδήλι για κάποιο μέτρο, όπου ο καθένας, και σωστά έβαλε ο Γρούγκας στο θέμα των διάτρων, σωστά έβαλε ο Γόντικας στο κομμάτι των ανάπτυξης και στα κοινωνικά το κομμάτι των δημόσια νοσοκομείων και της έλλειψης σε ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό. Να μην ερχόμαστε κάθε φορά να ψηφίζουμε μία μεμονωμένη δαπάνη, χωρίς να έχουμε μία συνολική εικόνα για το πού προτίθεται η περιφερειακή ηγεσία και σε πιο ύψος να διαθέσει κονδήλια, είτε για τη βοήθεια σε σπαθείς κοινωνικές ομάδες, είτε για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε, θα τοποθετηθούμε και για τα δύο θέματα, λέγοντας το εξής, το πρώτο θέμα που αφορά το Πολυλήμριο. Εγώ ήδη επικοινώνσα και τηλεφωνικά εχθές εκ μέρους της παράταξής μας με τον κ. Λέκα. Έχουμε συνεργαστεί και στο παρελθόν. Όπως έλεγα πάντα, εύχομαι να έρθει η στιγμή που τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν θα χρειάζονται να χρηματοδοτούνται από τους ΟΤΑ, αλλά θα πρέπει μέσα στα ερευνητικά τους προγράμματα, να έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτούνται για να μπορούν να έχουν παρέμβαση σε αυτά τα σοβαρά έργα. Και όπως λέγαμε και στο παρελθόν, καλό θα είναι να δούμε μία προγραμματική σύμβαση, προκειμένου ανά πάσα ώρα και στιγμή, όταν θα υπάρχει ένα τέτοιο γεγονός, να μπορεί το πανεπιστήμιο, το συγκεκριμένο ή οποιοςδήποτε άλλος πιστημονικός φορέας να παρεμβαίνει και να μην κάνουμε όλη αυτή τη διαδικασία από την αρχή. Δεύτερο θέμα που έχει να κάνει με το Πολυλήμνιο, εμένουμε στην άποψη ότι υπάρχει μία γραφειοκρατική προβληματική διαδικασία, η οποία πρέπει να ξεπεραστεί. Είμαστε απολύτως σύμφωνοι ότι η κατάσταση στο Πολυλήμνιο είναι απαραδεκτή, ότι ο ένας ψάχνει τον άλλο πια νου ανήκει και ποιος φταίει και πρέπει τέλος πάντων αυτό να λήξει και να αναδείξουμε ένα από τα καρδιακά πρόβλημα. Τα οποία μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης επισκεπτών, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και πραγματικά να είναι ένα εξαιρετικό σημείο όχι μόνο για τη Μεσσινία αλλά και για την Πελοπόννησο. Σε ό,τι έχει να κάνει με την ανάδειξη του Πολυλήμνιου θα προτείναμε στον κύριο Περιφερειάρχη να το δούμε κάποια στιγμή και διαπαραταξιακά προκειμένου να έχουμε μία ολοκληρωμένη άποψη, να το συζητήσουμε, να το δούμε, να το δούμε. Καταξιακά προκειμένου να έχουμε μία ολοκληρωμένη άποψη να το συζητήσουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο γιατί σίγουρα αυτό που είδα ως παραδοτέο και που διάβασα στην προγραμματική σύμβαση δεν προβλέπει πέρα από την έρευνα και τις προτάσεις για την προστασία από τις κατολιστήσεις και τα πραγματικά, δεν προβλέπει και φυσικά πώς θα μπορούσε να το προβλέπει την ανάδειξη του χώρου. Άρα λοιπόν, ας μην βάζουμε πίσω από το μυαλό μας τίποτα, λέμε ναι, είναι μία προσπάθεια την οποία θα παρακολουθήσουμε. Σε ό,τι αφορά τα εφτακόσα χιλιάρικα, η παράταξή μας δεν πίστηκε από την τεκμηρίωση που ακούστηκε. Ένας τίτλος γενικός, περίπου τα χίλια tablet, όπως είπε ο κ. Περιφεριάρχης, κάνουν περίπου 250.000, είναι άλλες 500.000 που δεν ξέρουμε τι θα γίνουν και πώς θα γίνουν και με δεδομένο ότι δυστυχώς αυτή τη στιγμή λειτουργούμε με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου μέχρι 30 Μαΐου 2020, δεν διασφαλίζεται και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την διάθεσή τους. Άρα, στο δεύτερο θέμα, αν επιμείνεται να ψηφιστεί σήμερα, η παράταξή μας καταψηφίζει, διότι δεν τεκμηριώνεται στην ισήγηση ο τρόπος διάθεσης αυτών των 700.000 ευρώ. Το λόγο έχει ο Περιφεριάρχης. Λοιπόν, σας παρακολουθούσα όλους με πολύ προσοχή, έκανα και κάτι άλλο αλλά σας έκουγα. Λοιπόν, εγώ δεν θα μακρηλογήσω, επί ερωτημάτων που τέθηκαν, είναι δυο-τρία, θα απαντήσω. Πρέπει να προχωρήσουμε με υπευθυνότητα στην συγκεκριμένη μελέτη, που είναι ολοκληρωμένη ουσιαστικά με το έργο, για το έργο αυτό, η υπηρεσία θα υπογράψει προφανώς, η τεχνική της υπηρεσίας μας, τα έργα αρμοδιότητας πολιτικού-μηχανικού. Δεν θα υπάρξει περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ακούσατε και τον καθηγητή, να μην τα επαναλαμβάνω. Χαίρομαι για τη σύμφωνη γνώμη σας όσον αφορά το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον κ. Λέκα. Να δώσω μια απάντηση, νομίζω ο κ. Σκάτσαρης έθεσε το ερώτημα και η κ. Νικολάκου, ότι η σκέψη μας είναι να πάμε σε μια δεύτερη προγραμματική, με το Δασσαρχείο μάλλον δεν θέλει να μετέχει, θα το πούμε και πάλι, και με το Δήμο Μεσίνης, για τον τρόπο λειτουργίας, φύλαξης και λειτουργίας του συγκεκριμένου περιβαλλοντικού χώρου, που όλοι συμφωνήσαμε ότι είναι πολύ μεγάλης αξίας, η οποία θα γίνεται από εμάς, δηλαδή από δημόσιο φορέα. Δεν πρόκειται κ. Κάτσαρη η λειτουργία να ανατεθεί, επειδή θέσατε το ερώτημα, ιδιωτικό φορέα, αν και αυτό δεν είναι κακό. Αυτό όμως θα δοθεί, εμείς θα το κάνουμε, με τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργούμε, με τον ίδιο τρόπο, το τουριστικό γραφείο της Σπάρτης. Λοιπόν, μας δίνει δυνατότητα όμως. Όσον αφορά στο δεύτερο, τα 700.000, τα οποία έχουμε, 450 πια, αν το ψηφίσετε, εδώ είναι τα χρήματα. Και οι ανάγκες, ακούστε, οι οποίες θα αναφύγουν, θα είναι πάρα πολύ μεγάλες. Και για την λειτουργία μας εδώ, αλλά και για άλλα προβλήματα, τα οποία υπάρχουν και καθημερινά παρουσιάζονται. Είμαι βέβαιος ότι θα χρειαστεί να δώσουμε πολύ περισσότερα από τα 450.000, που τα έχει εδώ, εδώ είναι στο Ταμείο της Περιφέρειας. Δεν τα πήρε κανείς. Δεν συμφωνώ με τη σημερινή ημερομηνία να πούμε αυτά έχουμε και ας τα διανύμουμε. Δεν είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε πολύ περισσότερα στο μέλλον. Λοιπόν, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να πάρουμε αυτά τα 250.000 που είναι για τα λάπτοπ. Για τα επόμενα θα δούμε τις ανάγκες που θα υπάρξουν και μακάρι να έχουμε χρήματα για να καλύψουμε όλες αυτές τις ανάγκες. Δεν πρόκειται, εδώ θα είναι, δεν πρόκειται κανένας να τα πάρει τα χρήματα τα υπόλοιπα. Λοιπόν, μόνο για αυτό μιλάμε, για τις 250.000. Ναι, ναι, αλλά μιλάμε, εκταμοίευση είναι αυτά. Εντάξει, μόνο για τα σχολεία. Κοιτάξτε, τώρα να σας πω για τα σχολεία. Επειδή άκουσα για την Υπουργό Παιδείας και λοιπά, να μην έχετε καμία αμφιβολία. Γιώργο δεν σε ακούω, από όπου βλέπω ότι μιλάς, αλλά δεν σε ακούω. Θα σας πω για τα σχολεία. Για τα σχολεία, η συνεργασία ήταν με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης. Λοιπόν, δεν σας κρύβω ότι η πρώτη σκέψη μας, ήταν να πάρουμε tablet. Tablet. Η εκπαίδευση ζήτησε αυτά να είναι λάτρες, τα οποία δεν θα δοθούν σε κανέναν, δεν θα χωρηθούν, θα αποτελούν περιουσιακό στοιχείο των σχολείων. Πώς θα καταρρεμιθούν σε σχολεία από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, σε διευθύνηση εκπαίδευσης των νομών. Η διευθύνηση εκπαίδευσης σε σχολεία. Τα σχολεία θα τα έχουν ως περιουσιακό στοιχείο και θα τα δίνουν σε μαθητές κατά περίπτωση. Αυτά όμως θα τα κάνει η εκπαίδευση. Εμείς θα τα πάρουμε και θα τους τα δώσουμε. Για αυτά τα χρήματα μιλάμε σήμερα. Λοιπόν, το πολυλίμιο, σας είπα, η σκέψη είναι να οργανωθεί η επιτήρησή του και η καθαριότητά του, κατά τη λογική του τουριστικού γραφείου Σπάτης. Μπορώ κάτι διευκρινιστικά να ρωτήσω, διευκρινιστικά στην τοποθετησία του Περιφερειάρχη. Με την εισήγηση που ήρθε σήμερα, δεν μπαίνεται έκριση για τη διάθεση του χρημάτου για laptop. Μπαίνεται την τρομοποίηση του προϋπολογισμού και την εγγραφή ενός κοδηλίου 700.000 ευρώ, χωρίς να ορίζεται μέσα στην εισήγηση ότι από αυτό το ποσό 250.000 ευρώ θα διατεθούν για laptop. Η κυρία Νικολάκου όπως έθεσε το θέμα, καλώς το έθεσε γιατί δημιουργήθηκε αυτή η παρανόηση. Λοιπόν, η εισήγηση όπως τη βλέπω εδώ, λέει, είναι η εισήγηση της τρομοποίησης του 20%. Ένταξη έργου 700.000 ευρώ. Δεν σας επιτρέπει να κάνετε κατανομή του κονδύνιου και την άμεση διάθεσή του 250.000 που θα χρειαστείτε κατά λάδο, ούτε ορίζεται με σαφήνια. Λοιπόν, σε εβεβαιώνω κύριε Δέδε, ότι όλα είναι απολύτως νόμιμα. Εντάξει. Ακούστε, ακούστε. Άλλο λέω, δεν μπορεί να πάρει έγκριση αυτό το πράγμα, αν δεν το τρομοποιήσετε τώρα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Είναι με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Είναι με το θεσμικό πλαίσιο που θα λειτουργούμε μέχρι 10 του μηνός. Επί της ουσίας όμως σας λέω, αυτές οι 700.000 ευρώ, περίπου 250, 260, 240 θα πάνε για τα λάπτοπς και τα άλλα θα περιμένουν στον τουλάπι. Θα είναι τα χρήματα ενδεχομένως να αυξηθούν στο μέλλον. Δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν. Εγώ σας μιλάω επί της ουσίας τώρα, έτσι. Αυτά που λέμε καταγράφονται στα πρακτικά. Μπορεί να έρθεις να πεις αύριο, από αυτά τα χρήματα που περίσεψαν, τι κάνουμε. Και ακούθησαν εδώ κάποιες προτάσεις. Λοιπόν, και γι' αυτό. Σας προτείνω να συμπληρώσετε το θέμα με αυτό το τίτλο. Και κατανομή τόσου ποσού για την αγορά και τη διάθεση στην εκπαίδευση λάπτων. Δεν το λέει πουθενά. Κύριε Δέδε, οι πράξεις νομοθετικού περιοχωμένου του Μαρτίου δίνουν τη δυνατότητα από τα χρήματα αυτά, όπως έχουμε κάνει ήδη από χρήματα προηγούμενα για τη διάθεση των ΆΙΖΟΜΠΟΚΙΣΤΑ Κεντρα Υγείας της περιφέρειας Πελοποννήσου, να κάνουμε την κατανομή από το συνολικό πορτοφόλι των 500.000 ευρώ στο τι διαθέτουμε αναλόγως με τις ανάγκες που υπάρχουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως είναι παράδειγμα τα λάπτοπς. Δεν χρειάζεται να γίνει σήμερα αυτή η κατανομή, αφήστε που δεν μπορεί να είναι και ακριβής, αν θα είναι 250.000 ή 260.000 ή 270.000. Οι πράξεις νομοθετικού περιοχωμένου του Μαρτίου, και της 20ης Μαρτίου και της 30ης, αυτή τη δυνατότητα δίνουν και βεβαίως έρχεται και σε έγκριση από τα συλλογικά όργανα της περιφέρειας. Θα έρθει ούτως ή άλλως όμως κύριε Ναμπρο, αυτό λέω, ναι. Θα έρθει όπως έχει γίνει ως τώρα και έχει εγκριθεί ως προς την νομιμοτητά της. Ναι, κυρία Νικολάκου. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, για να επανέρθουμε, θέσαμε το θέμα ξεκάθαρα και θα το πούμε πάλι ξεκάθαρα. Ο τίτλος, όπως είναι γραμμένος, δεν δίνει καμία απολύτως πληροφορία ούτε για λάπτοπ, ούτε για τίποτα. Ιδιαιτέρως δε, αναγκαίων ειδών και υπερεσιών, και υπερεσιών, προσέξτε, γιατί τουλάχιστον εγώ διαθέτω την εμπειρία, για ευπαθείς κοινωνικά ομάδες είναι τελείως, τελείως αόριστος. Αυτό λοιπόν που λέμε εμείς είναι, επειδή, και το ξαναλέω, λόγω του κορονοϊού, που από τι φαίνεται τώρα, μετά της 30 Μαΐου, θα αλλάξει αυτό, μπορούν πράγματι οι περιφέρειες να προχωρήσουν σε αναθέσεις ανεξαρτήτως ποσού, δεν ισχύει το 20, μπορεί να είναι και 100 και 200 και 300 χιλιάδες, λόγω της διασποράς και αυτών των δύο νομοθετικών διαταγμάτων που υπάρχουν, εμείς θεωρούμε ότι δεν πρέπει σήμερα να συμφωνήσουμε έτσι αόριστα, να πούμε ναι, όπως το έθεσε ο κ. Νίκας στη διάθεση και πάντα σύμφωνα με τις απαιτήσεις των εκπαιδεύσεων, γιατί το γιατί παίρνουμε 1.000 και δεν παίρνουμε 1.500 ή 500, κάπως πρέπει να το δικαιολογήσουμε και φορητά laptop για όσους καταλαβαίνουμε, δεν είναι tablet, φορητά laptop έτσι αυτό πρέπει να το δούμε με προσοχή, άρα ναι στη διάθεση ποσού 250.000 ευρώ περίπου, σύμφωνα με την τιμή που ακούσαμε που θα δοθούν στις εκπαιδεύσεις και την ευθύνη θα την έχει εκπαίδευση, όμως όχι σε άλλες 500, οι οποίες από πουθενά δεν προκύπτει ότι θα έρθουν στην οικονομική επιτροπή με το 4412 και διαγωνιστική διαδικασία, γιατί αν χρησιμοποιήσουμε τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου δεν θα περάσουν από καμία διαγωνιστική διαδικασία. Δεν συμφωνούμε στο υπόλοιπο 500, άλλωστε ας έρθει σε επόμενο περιφερειακό ή ας έρθει στην οικονομική διαεξιδίκευση, ως προβλέπει και ο νόμος και αυτό συλλογικό όργανο είναι, για να δούμε τι θα γίνουν αυτά τα 500.000, δηλαδή θα αγοράσουμε άλλα, τι να πω, άλλα αναγκαία είδη για ευπαθείς ομάδες, ποιες είναι αυτές και αν χρειαστεί να το δώσουμε στα νοσοκομεία μας ή στις δομές υγείας ή στα κέντρα υγείας θα έχουμε πρόβλημα με τον τίτλο. Γι' αυτό λοιπόν το λόγο, εμείς εμένουμε... Συγνώμη κύριε Νικολάκου, με τι πρόβλημα θα έχουμε, δεν είναι ευπαθείς ομάδες οι ασθενείς. Όχι κύριε Λαμπρόπουλε. Όλα αυτά που διαθέτουμε όμως τώρα, να μην έχουμε χρήματα αν χρειαστεί ένα iZoBox σε ένα κέντρο υγείας. Να μην έχουμε, αν κρίνουμε ότι αυτά που ζητάνε οι οδοντίατροι είναι απαραίτητα, να μην τα έχουμε. Να πρέπει να ξανάρθουμε σε άλλο συμβούλιο για να πούμε, ξέρεις, δώσαμε για τα laptop και τώρα πρέπει να το ξανασυζητήσουμε και να πούμε τότε δίνουμε για τους οδοντιάτρους, αλλά ενδεχομένως όχι για άλλους γατρούς, γιατί μας το έχουν πει ακόμη. Ωραία. Αφού ξέρετε ότι όλα αυτά έχουν γίνει, ξέρετε ότι όλα υπάρχουν απολύτως διαφανώς, οτιδήποτε έχει παραχωρηθεί, έχει εγκριθεί ομόφωνο από την Οικονομική Επιτροπή ως προς την παραχώρησή του, ήταν ένα iZoBox. Δεν διαφωνήσαμε σε τίποτα από αυτά και το ξέρετε. Για ποιο λόγο, λοιπόν, να μην έχουμε πιστώσεις για να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο που έχει ανάγκη λόγω κορωνοϊού, αλλά να ερχόμαστε σε κάθε περιφερειακό συμβούλιο και να λέμε σήμερα λάπτοπ, αύριο άλλα 100 λάπτοπ, διότι ψηφίσαμε για 1.100. Αυτό λέτε. Δεν λέω αυτό. Η εξιδικεύση ξέρετε πολύ καλά και το είπατε κι εσείς ότι με την πράξη νομοθετικού περιοχωμένου δεν είναι θέμα του περιφερειακού συμβουλίου. Δεν είναι κανενός. Για ποιο λόγο, λοιπόν, σήμερα να πούμε ότι ξέρεις θα ψηφίσουμε 250.000 για 1.000 λάπτοπ, άρα αν η εκπαίδευση μας πει θέλω 1.200 δεν θα έχω χρήματα και αν μας πουν οι οδοντήτριοι θέλουν βοήθεια δεν θα έχουν χρήματα. Α, δηλαδή το 1.000 είναι στο περίπου, κύριε Λαμπρόπουλε. Ελέτε να έχουμε χίλιους μαθητές στην Εμπεροπόνησο. Άρα, λοιπόν, είναι όλο, τότε να συνομολογήσουμε ότι είναι ένα ποσό το οποίο θέλουμε να υπάρχει. Αυτό που είχατε πει σε προηγούμενο περιφερειακό συμβούλιο, ότι δεν φτάνουν οι 200.000 που βάλαμε πριν από 1.5 μήνα για τον COVID, έρχεται να θεραπευθεί τώρα και να βάλουμε παραπάνω χρήματα για να είναι διαθέσιμα με διαφανή τρόπο να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες του λαού της Πελοποννήσου. Και όχι να του λέμε σήμερα τόσο, δεν σου δίνουμε άλλο, για να το ξανασυζητήσουμε μετά από κάποσο καιρό και να χάσουμε το τρένο. Μάλιστα. Άρα λέτε ότι την προηγούμενη φορά είχατε βάλει λίγα και ότι βλέπετε ότι οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες. Λίγα και θα πει όλοι ότι θα ξαναβάλουμε κι άλλα. Θέλετε να μας πείτε τώρα, γιατί είμαι σίγουρη ότι το γνωρίζετε, εκτός από τα tablet, πού αλλού πρόκειται να πάνε αυτά τα λεφτά, για να συμφωνήσουμε όλοι. Εγώ, συνάδελφοι, ενοχλούμαι όταν διαχαίεται ένα κλίμα καχυποψίας. Δηλαδή, ότι τα χρήματα θα τα σκορπίσετε από εδώ και από εκεί, για να φτιάξετε πελάτες ή δεν ξέρω εγώ τι. Σας εξηγήσαμε εφθαρσώς, το τι ακριβώς κάνουμε. Δηλαδή, για τα είδη τα οποία αγοράσαμε για τον κορωνοϊό, τα οποία είναι συγκεκριμένα, με διαδικασίες προβλέπονται από τον νόμο, θα σας παραδοθεί με τη λήξη αυτής της ιστορίας ένας φάκελος πού ξοδεύσαμε, γιατί ξοδεύσαμε και πού τα δώσαμε. Και σας βεβαιώνω ότι το κάνουμε με πολύ μεγάλη προσοχή. Σήμερα, λοιπόν, με τα εφτακόσια χιλιάρικα, γιατί καλύπτομαι τρύπες του δημόσιο τομέα, δεν κάνουμε τίποτα άλλο, με τα εφτακόσια χιλιάρικα τι κάνουμε, ζητήθηκε από την εκπαίδευση μία συμβολή στην εκπαίδευση παιδιών που έχουν προβλήματα. Εντάξει, τα είπε ο υπουργός Παιδείας, δεν υπήρξε το αποτέλεσμα το οποίο ήθελε η εκπαίδευση. Τις προδιάγραφές για αυτούς τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους ορίζει η εκπαίδευση, η οποία έχει εξαιρετικά καλά θμήματα ηλεκτρονικής και το ξέρετε. Ο σχετικός διαγωνισμός, επαναλαμβάνω, διαγωνισμός θα γίνει από την υπερεσία μας, διαγωνισμός με διαγωνισμό, με προδιάγραφές που θα ορίσει η εκπαίδευση και όλα αυτά θα δοθούν στην εκπαίδευση για να τα μοιράσει, όχι να τα χαρίσει, να τα δώσει για χρήση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που θα αποτελούν περιουσιακό στοιχείο των σχολείων. Όσο προς τα άλλα ζητήματα, τα 250.000 τα οποία μένουν, προφανώς θα χρησιμοποιηθούν για κάλυψη αναγκών. Ποιος αποφασίζει για τα ιατρικά, ο Γενικός Διευθυντής Υγείας. Ποιος θα κατανέμει, αυτός θα κατανέμει. Και επειδή αυτά τα οποία σας λέω καταγράφονται στα πρακτικά, περιμένετε, θα πάρετε όλες οι παρατάξεις το φάκελο της κατανομής, θα το πάρετε όταν λήξει αυτή η ιστορία για να βεβαιώσουμε του λόγου το ασφαλές. Παρακαλώ πάρα πολύ, μην αφήνονται, σέρνεται η καχυποψία ότι κάτι κάνατε με τα λεφτά, κάτι θα σκορπίζετε, τουλάχιστον εγώ δεν έχω δώσει παραδείγματα τέτοια σε όλη μου τη σταδιοδρομία. Τα σεβόμαστε τα χρήματα, έτσι, και μην το πλατένετε το θέμα. Αυτό θέλω να σας πω. Με διαγωνισμό και με τις προϋποθέσεις, τις προδιαγραφές που βάζει η εκπαίδευση. Πάμε. Λοιπόν, θα προχωρήσουμε τώρα ξεχωριστά όμως για τα πρακτικά, το καθένα. Το πρώτο θέμα, έγκριση τέταρτης τροποποίησης και τα λοιπά του τεχνικού προγράμματος, ποιο είναι υπέρ. Υπήζουμε εμείς. Όχι, το πρώτο είναι έγκριση τεχνικού προγράμματος που περιλαμβάνει και το ένταξο του Πολυλήμιου, έτσι, είναι δύο σκέλη. Το ένα είναι ένταξη έργου και το τελευταίο είναι σύναψη προγραμματικής σύμβασης, έγκριση για σύναψη προγραμματικής σύμβασης. Έχουμε και μέλη. Το ένα και το 22, πρόεδρε μας, γιατί τα ψηφίζουμε. Όχι, το ένα. Όχι, ξέχωρα, για τα πρακτικά είναι ξέχωρα. Ωραία, το ένα, το θέμα ένα. Ποιο είναι υπέρ. Ρώτα εσύ για να, δεν μπορώ να σηκώσουμε χέρι. Πρόεδρε, πρέπει να ρωτάς. Ο κ. Δέδες, τι ψηφίζετε. Εμείς ψηφίζουμε ναι, σε αυτό που λέει η εισήγηση. Δηλαδή την εγγραφή των 700.000 ευρώ για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Ωραία. Όπως το έχει η εισήγηση. Προχωράμε. Άλλο, ο κ. Μπουτρούκας. Ναι. Ναι. Ο κ. Πετράκος. Υπέρ. Ναι με τις παρατηρήσεις που θέσαμε για να υπάρχουν. Ναι, ναι, δεχτές έχουνε καταγραφεί κ. Πετράκο. Ο κ. Γόντικας. Υπέρ, υπέρ. Η κ. Αλιμπεροπούλου. Υπέρ με τις επιφυλάξεις που είπασταν. Σωστά. Ο κ. Κάτσαρης. Υπέρ, το είπα από την αρχή κ. Πρόεδρε. Ο κ. Τζέμπεντζης. Θετικός. Ναι. Ναι. Παράταξη του κ. Τατούλη. Με τις επιφυλάξεις και με τη διατύπωση της κ. Γιγκολάτου. Ναι, με τις επιφυλάξεις και τη διατύπωση της κ. Γιγκολάτου. Και μετά τη δέσμευση του κ. Περιφεριάρχη, εμείς δεν είμαστε καχοί υποπτοί, ούτε έχουμε αφήσει ποτέ υπονοούμενα, άλλοι αφήνουν, για διαγωνισμό. Τέλος. Εγκρίνεται ομόφωνα. Πάμε στο θέμα 22. Θέλω εδώ, επειδή στην εισήγηση έχει γραφτεί λάθος, λέει διάθεση πίστοσης. Θέλω τον κ. Τσουκαλά για να δώσει μια διευκρίνηση. Κ. Τσουκαλά. Είναι η έγκριση για τη σύναψη προγραμματικής. Μιλάμε για έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης. Εγκρίνεται ομόφωνα. Πρόεδρε και δύο μέλη. Μ' ακούς. Ναι. Έχουμε και ορισμό δύο μελών με τα αναπληρωματικά τους. Ωραία, κ. Περιφεριάρχα. Δύο μέλη για τη σύναψη της προγραμματικής σύμβασης. Για το πολυλίμιο. Δύο τακτικά και δύο αναπληρωματικά. Κάθε μέρα έρχονται καμιά πενηταριά σελίδες για τον Covid. Κάθε μέρα. Δεν προσπαθούμε να τις διαβάσουμε. Δηλαδή δεν υπάρχει άλλο θέμα. Ένας από την πλειοψηφία, ένας από την πλειοψηφία. Ένας, ένας. Πόσοι είναι? Αντρέα, είναι δύο με τους αναπληρωματικούς τους, έτσι? Ναι, ναι. Ωραία. Κοιτάξτε, ένας τακτικός να μπει από μας, από την πλειοψηφία. Ένας άλλος τακτικός από τις πλειοψηφίες. Και να βάλουν εκεί οι άλλες πλειοψηφίες, επειδή ψήψανε τη συγκεκριμένη προγραμματική, τους δύο αναπληρωματικούς. Να μας τρώνει. Ωραία. Έναν εμείς θέλουμε, θα είναι ο Αντρέας Τσουκαλάς. Από τη μεριά μας ο Αντρέας Τσουκαλάς. Εγώ από τη πλευρά μας. Η κυρία Νικολάκου. Αναπληρωματικούς, κύριε Δέδε. Η κυρία Βεργινάδη από μας. Η κυρία Βεργινάδη, η κυρία Μπουτρούκα. Κύριε Πετράκο. Εμένα θα με ενδιέφερε να είμαι στιγμή. Ωραία, ο κύριος Πετράκος. Εδώ έχω να... Το θέμα εγκρίνεται ομόθονα. Κύριε Πρόεδρε, συγγνώμη, γιατί εγώ θα έχω και πολλές προχρεώσεις, θα βάλουμε την κυρία Μπουζα αντί για εμένα. Θα μπει η κυρία Μπουζα αντί της κυρίας Νικολάκου ως τακτικό. Εγκρίνεται ομόθονα το θέμα. Περνάμε στο δεύτερο θέμα. Έγκριση διαδικασίας υλοποίησης του προγράμματος, διαμονή παιδιών κτλ. Ιησιγητής ο αντιπεριφερειάκης ο κύριος Σκυνοχορίτης. Λίγο συνοπτικά, κύριε Σκυνοχορίτη, νομίζω ότι δεν έχουμε διαφωνίες εδώ. Μιλάμε για την έγκριση του προγράμματος διαδικασίας υλοποίησης διαμονή παιδιών, υπαλλήλων, περιφερειές, πελαπονοίες, αιτρικές καταθυνώσεις για το έτος 2020. Συγγνώμη, κύριε Σκυνοχορίτη, μισό λεπτό. Κύριε Καθηγητά, με ακούτε. Σας ακούω. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Εγώ ευχαριστώ και θα ήθελα να πω στο σώμα ότι θα είμαι στη διάθεσή σας προκειμένου να σας ενημερώσω και για την πρόοδο του έργου και έτσι στο τέλος του έργου να σας κάνω μια αναλυτική παρουσίαση των ρωτάσεων που θα έχουμε. Ευχαριστούμε να είστε καλά. Καλή σα χαίρενε. Καλή συνέχεια, ευχαριστώ. Συνεχίστε, κύριε Σκυνοχορίτη. Ναι, μιλάω για ένα πρόγραμμα διαμονής παιδιών, υπαλλήλων, το οποίο ξεκίνησε το 2018. Το 2019 υλοποιήθηκε με μεγαλύτερη επιτυχία. Ιησιγούμε την έκρηση διαδικασίας υλοποίησης για τη διαμονή των παιδιών, των υπαλλήλων, της περιφέρειας Πελοπούνης σε παιδικές κατασκηνώσεις για τέτοιους 2020, αφού βεβαίως λάβουμε υπόψη για την εξέλιξη του COVID-19. Σας ευχαριστώ. Εμείς ευχόμαστε, κυρία την Περιφερειάρχα, να γίνει, γιατί δεν ξέρω αν θα λειτουργήσουν και κατασκηνώσεις και όλα αυτά. Ως πάντων, είναι ένα πρόγραμμα το οποίο έχουμε ξεκινήσει, όπως είπατε. Μακάρι να γίνει, μακάρι να έχει την ίδια επιτυχία που είχε και την περίσσινη χρονιά. Προχωράμε. Εγκρίνετε. Εγκρίνετε ομόφωνα. Κύριε Πρόεδρε. Ναι. Κύριε Πρόεδρε. Ναι, ακούω. Θα ήθελα να προβλεφθεί η δυνατότητα όχι μόνο των μονίμων υπαγήλων τα παιδιά, αλλά και των συμβασιούχων να μπορούν να συμμετάσουν εφόσον υλοποιηθεί. Και δεύτερον, να ζητήσουμε να υπάρξει ένα αυξημένο κονδύλι προς αυτή την κατεύθυνση, διότι φοβάμαι ότι άλλες μορφές τουρισμού δεν θα έχουμε. Έχουμε πολύ δύσκολα μόνο κατασκηνώσει και πρέπει η κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει επιπλέον αυτά για να κινηθεί και η οικονομία. Θα τα φροντίσουμε για το μέλλον. Κύριε Τετάκο, πέρσιν τα πανήθηκε ένα ποσό περίπου 35.000, η πρόβληψη είναι για 70.000. Υπάρχει μια πίσωση 70.000. Λοιπόν, εγκρίνετε ομόφωνα. Θέμα τρία, τροποποίηση και τα λοιπά. Εισηγητής ο αντιπεριφερειάριξος ο κύριος Κοινοχορίτης. Μιλάμε για μια τροποποίηση που αφορά τον ορισμό εκπροσώπων στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης Φρογραμματικής Σύμβασης υποστήριξης των πέντε πράξεων για τα λειτουργία των κέντρων κοινότητας της περιφερειάς Πελοποννήσου, Στου Δήμου, Ναφλειών, Σπάρτη, Σκαλαμάτ, Σκορνήθου και Τρίπολης. Πόσους εκπροσώπους ορίζουμε, κύριε σκοινοχορίτη? Τακτικό και αναπληρωματικό. Μιλάμε ότι η αλλαγή πρόκειται να γίνει σε όλους. Θέλετε να σας διαβάσω ακριβώς ποιο είναι οι παλήλοι εδώ. Ναι, μιλάμε για οι παλήλους. Ποιους ορίζουμε? Ο κ. Ψυχάρι, ως εκπρόσωπο στο κέντρο κοινότητας Ναφλειών, σε αντικατάσεις του κ. Μασούρι. Και βεβαίως έχουμε και αναπληρωτές. Ομοίως ο κ. Ψυχάρι στη διεύθυνση στο Δήμο Κορίνθου και στο Δήμο Τρίπολης, στην αντικατάσεις του κ. Μασούρι και της κ. Παππούλια. Και η κ. Παππούλια στο Δήμο Σπάρτης και στον Δήμο Καλαμάτας, σε αντικατάσεις της κ. Καράμελα και της κ. Ψπουλοπούλια. Τυπικό θέμα, επειδή έτσι πρέπει να γίνει. Εγκρίνεται ομόφωνα η κ. Νικολάκου. Εμείς, κ. Πρόεδρα, για να μην μιλάμε πολύ ώρα, αντιλαμβανόμαστε ότι λόγω της αλλαγής προσώπων σε διευθύνσεις και τμήματα γίνεται αυτό. Είναι υποχρωτικό, καθυστερημένο κιόλας είναι. Από εκεί και πέρα, θα ήθελα να πω στον κ. Περιφεριάρχη, ότι ως παράταξη θέτουμε ένα ζήτημα για τη λειτουργία και των κέντρων κοινότητας και γενικότερα των μεγάλων έργων, των οποίων αυτή τη στιγμή έχουν ενταχθεί και της επιτελικής δομής. Και θα θέλαμε, κ. Σκυνοχορίτη, να έρθει κάποια στιγμή ενημέρωση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το πώς τρέχουν αυτά τα έργα. Επισημένοντας, ακόμη μια φορά θα το πω, ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα από την καθυστέρηση των διαγωνισμών για τεχνικούς συμβούλους και στο ΤΕΒΑ και στα κέντρα κοινότητας. Και από ότι έχω μία πληροφορία, κ. Λαμπρόπουλε, σας το λέω ως πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, κερδίθηκε μία ένσταση που είχε γίνει, να το πω έτσι, από έναν ανάδοχο σε διαγωνισμό που ακυρώσατε ως Οικονομική Επιτροπή, παρακαλώ θερμά να τακτοποιηθεί αυτό το θέμα για να μην μείνουμε άλλο για τέτοια θέματα που αφορούν ευπαθείς ομάδες, ΤΕΒΑ επαναλαμβάνω και κέντρα κοινότητας, χωρίς τη δυνατότητα τεχνικού συμβούλου. Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να οξύνω τη συζήτηση. Αλλά δεν έχω αντίρρηση να κάνουμε μία κουβέντα στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τα κοινωνικά θέματα. Είναι πάρα πολύ μεγάλο κεφάλαιο τα κοινωνικά θέματα. Να δούμε, ας πούμε, γιατί υπάρχουν κοινωνικά θέματα, γιατί υπάρχουν κοινωνικά θέματα, και και γιατί οιπαλλοί υπάρχουν κοινωνικά θέματα, να δούμε, ας πούμε, γιατί οι παλιοί σαν απλήρωτοι του κέντρο κοινότητας από τις 24 Απριλίου και γιατί όλα αυτά δεν οργανώθηκαν κατά τον τρόπο που έπρεπε από το 2017 που ουσιαστικά ξεκινήσαμε. Και να δούμε επίσης τι κάνουν αυτοί οι περίφημοι τεχνικοί συμβούλοι. Αυτό είναι ένα από τα προβλήματα τα οποία έχουμε στο γενικότερο ΕΣΠΑ. Με αποτέλεσμα ότι αν ο τεχνικός σύμβουλος ενδεχομένως να μην πάρει και αυτά τα οποία θέλει, να σου μπλοκάρει ολόκληρο το σύστημα και να μην προχωρά. Είναι ένα από τα προβλήματα τα οποία έχουμε στο γενικότερο ΕΣΠΑ. Είναι ένα από τα προβλήματα τα οποία έχουμε στο γενικότερο ΕΣΠΑ. Είναι ένα από τα προβλήματα τα οποία έχουμε στο γενικότερο ΕΣΠΑ. Είναι ένα από τα προβλήματα τα οποία έχουμε στο γενικότερο ΕΣΠΑ. Δεν μπορούν να τον εποπτευούν. Δεν μπορούν να τον εποπτευούν. Δεν penetration. Δεν μπορούν να closes. Δεν μπορούν να聽. Δεν τον εποπτεύουν. Και το ξέρετε πάρα πολύ καλά. Εμπάσιο επιτώσει. Λοιπόν, λέω λοιπόν, ακούστε, αφήστε το τι λέει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα και το τι κάνουμε εμείς εδώ, σε τοπικό επίπεδο, και πόσο οι τεχνικοί σύμβουλοι έχουν οδηγήσει στην παραπέρα υποβάθμιση της δημόσιας διοίκησης, αυτό είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο κεφάλαιο. Αφήστε και το πώς προλαμβάνονται οι σύμβουλοι και τις σχετικές διαδικασίες. Λοιπόν, μη φοβόσαστε όσα αναφορά τους σχετικούς διαγωνισμούς. Θα κάνουμε αυτό το οποίο πρέπει. Η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει μπει σε έναν δρόμο. Ο ορισμένος διευθυντής είναι επαρκής ο άνθρωπος και υδρώνει για να κάνει τη δουλειά του και έλυσε προβλήματα μηνών, πολλών και ετών άλυτα. Τα έλυσε. Ακούστε, για να γίνει αυτό δραστηριοποιήθηκε όλη η ομάδα των δικών μου σύμβουλων για να μπορέσουν να προχωρήσουν και πάση με πτώση να δώσουμε κάποιες λύσεις. Η αλήθεια είναι ότι κανένα κέντρο κοινότητας ούτε σε περιφερειακό επίπεδο δεν λειτουργεί, ούτε σε περιφερειακό επίπεδο. Και όλα πρέπει να μπουν σε κάποια σειρά. Δηλαδή να υπάρχει μια καθοδήγηση του κόσμου ο οποίος υπερετεί εκεί ώστε να προχωρήσουν και τα προγράμματα. Και να κάνουμε αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε, προφανώς. Κύριε Περιφεριάρχα, επιτρέψτε μου μια ερώτηση. Γιατί στη φιλοσοφία για τους τεχνικούς συμβούλους δεν έχω πλήρη διαφωνία μαζί σας. Μας έλεγαν παλιά ότι η μη ύπαρξη τεχνικούς συμβούλου ακυρώνει την ένταξη της πράξης. Αν δηλαδή συμφωνήσουμε και δεν πάρουμε τεχνικούς συμβούλους, υπάρχει πρόβλημα ή όχι στην υλοποίηση του έργου. Να μην τους πάρουμε. Τώρα καταχρώμαι της καλωσύνης του προέδρου και βλέπετε είμαι πολύ προσεκτικός να συμβάλω στη διαδικασία. Λοιπόν, θεωρώ ότι το έσπα, όπως το έχουμε καταδίσει, όχι εμείς εδώ, σε πανελλήνιο επίπεδο, είναι ένας από τους παράγοντες διαφθοράς στην πατρίδα μας. Εσείς που έχετε ασχοληθεί τόσα χρόνια, έστω κι αν λέμε επιφανειακά κάποια πράγματα, ξέρω με το τι γίνεται και με το κύκλωμα των τεχνικών συμβούλων στην Ελλάδα και με την αλληλορροή των πληροφοριών μεταξύ τους και τα χρήματα τα οποία ζητούνται που είναι περίπου τα ίδια. Δηλαδή, εγώ, όταν σκέπτομαι ότι ένας δημόσιο εισπάλληλος κλασικός θα εισπράξει 15-20.000 το χρόνο και θα μετράει από εδώ και από εκεί κάποια πράγματα, όταν έρχεται ο τεχνικός σύμβουλος και εισπράδει τα χρήματα που εισπράδει που πανελλήνια να είσαν, τώρα αφήστε τους διαγωνισμούς, τη γραφειοκρατία των Βρυξελών, η οποία είναι εξειδικευμένη, τη διαχειρίζονται συγκεκριμένοι άνθρωποι και συγκεκριμένα γραφεία παντού. Αυτό είναι η πραγματικότητα. Έτσι, λοιπόν, αγαπητές κύριε, φτάσαμε και μετά από 5 ΕΣΠΑ, δεν έχουμε οδικό δίκτυο στην πατρίδα μας. Έτσι φτάσαμε μετά από 5 ΕΣΠΑ και δεν έχουμε νοσοκομεία στην πατρίδα μας. Έτσι φτάσαμε. Γιατί, προσέξτε, υπάρχει και κατεύθυνση και στα έργα, καμιά φορά, από εκείνον που ξέρει σε σχέση με εκείνους που δεν ξέρουν. Εγώ δεν αποκυρίσω όλα όσα λέει ο Γόντικας, πιάνει κάποιες αλήθειες, τις οποίες βέβαια τις επενδύει και με το δικό του ιδεολογικό μανδία. Έτσι είναι. Πώς θα κάνουμε, δηλαδή, όταν λέμε στον κόσμο, διαχειριστήμακα με 5 ΕΣΠΑ, που είναι τόσα δισεκατομμύρια και δεν έχουμε ένα μηχάνημα αστυνοθεραπείας. Δηλαδή, το ΕΣΠΑ μας, γιατί κατευθυνότανε τα κονδύλια. Ακούστε, είναι το που κατευθύνονται τα ΕΣΠΑ. Λοιπόν, θα κάνουμε μια κουβέντα πάρα πολύ μεγάλη. Εγώ, το ότι είμαι σοβαρός, το έχω αποδείξει και τη σοβαρότητα που έχω. Μια κουβέντα, ο καθένας, σε αυτόν τον τόπο, έχει αποδείξει τη σοβαρότητά του. Την έχει αποδείξει με έργα, με λόγο και με συμπεριφορά. Εντάξει, ασφαλέσατε. Βεβαίως, και με το βίο του. Βεβαίως, βεβαίωτατα. Βεβαίωτατα. Λοιπόν, και με το βίο του. Και με τη ζωή του και με την οικονομική του κατάσταση. Βεβαίως, και με το βίο του. Λοιπόν, θα μιλήσουμε για τη στρατηγική. Διότι το ΕΣΠΑ πάσκει στη ρίζα του το κάθε ΠΕΠ από τη στρατηγική, πάνω στην οποίαν οικοδομήθηκε. Γι' αυτό βλέπετε οι περιφέρειες της χώρας έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις οι οποίες συνδέονται με τα προβλήματά τους. Και εγώ λυπάμαι, ειλικρινά, γιατί δεν έχουμε ακόμα ολοκληρώσει την έξιμνη εξειδίκεψη. Δηλαδή, να μας πει η κοινωνία τι θέλουμε, βρε αδερφέ, τι θέλει η κοινωνία. Δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε αυτό. Τέλειωσε το ΕΣΠΑ, αγαπητοί. Και η κοινωνία δεν έχει πει τι θέλει. Λοιπόν, εν πάση περιπτώσει θα γίνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, αγαπητέ Πρόεδρε, με τις κοινωνικές μας δομές. Γιατί ξέρετε, εμείς δεν έχουμε πρόνοια περιφερειακά. Έχουν οι δήμοι και πρέπει να συνεργαστούν με τους δήμους. Είναι κομβικό σημείο η καλή συνεργασία με το δήμαρχο και με το δήμο, για να προχωρήσουμε κάποια ζητήματα. Εγώ δεν λέω ότι έγιναν όλα καλά, κυρία Νικολάκου, ούτε ότι έγιναν όλα κακά. Ενδεχομένως και μετά από μένα, όχι με βεβαιότητα. Κάποια θα είναι καλά, κάποια θα είναι κακά. Να χτίζομαι στα καλά και να διορθώνουμε τα κακά. Ο καθένας προσπάθησε, κατά τις δυνατότητες και τους στόχους που είχε βάλει. Αυτό θέλω να πω. Δηλαδή, για την πρόνοια θα τη δούμε με πολύ μεγάλη προσοχή. Ό,τι θέλει, ο διευθυντής και οι υπηρεσίες θα το έχουν. Κύριε Πρόεδρε, θέλω το λόγο για ένα λεπτό. Μόνο ένα, σε παρακαλώ τώρα, για να προχωρήσουμε. Καταρχήν υπερψηφίζουμε ένα. Δεν ξέρω τώρα, κύριε Νίκα. Δεν έκανα κριτική στα ζητήματα της πανδημίας και στα κύρια ζητήματα που υπάρχουν εκεί και που διατήθονται κάποιοι πόροι, και κεντρικοί και από εδώ από την περιφέρεια. Δεν απαντήσατε. Ένιωσα την ανάγκη, η προηγούμενη περιφερειακή αρχή να απαντήσει και μάλιστα με αυτόν τον προκλητικό τρόπο. Δεν πιστεύω ότι είναι μοιρασμένη ρόλη, αλλά να τους χαίρεστε στη στήριξη. Τώρα τι να σου πω, τι να σου πω, κυρά μου, τι να σου πω, κυρά μου. Εγώ φταίω δηλαδή τώρα, εγώ φταίω, κύριε Πρόεδρε. Επειδή, κύριε Περιφεριέρχα, δεν ξέρω, μακάρι να διαψεχθώ. Θα το φάει και τούτο το πράγμα ο κορονοϊός δηλαδή αυτή η συζήτηση που λέτε. Δηλαδή ναι, είναι διαφθορίο πολλά από τα ευρωπαϊκά προγράμματα και αν μια φορά αυτό είναι στην Ελλάδα, στην περιφερεια Πελοποννήσου είναι στο Τετράγωνο. Δεν θα τα φέρετε και εδώ είμαστε να διαψεχθώ. Εγκρίνεται ομόφωνα. Πάμε τέταρτο θέμα έκριση παρά τα σκείο σε εγκεκριμένη προγραμματική σύμβαση και λοιπά. Κοιτήσω αντιπεριφεριάρχηση ο κύριος Λαμπρόπουλος. Μιλάμε για την προγραμματική σύμβαση για τις μελέτες αποκατάστασης της Ιραιάς Μονής Καλαμίου και ζητάμε μια παράτασή της μέχρι 7 Νοεμβρίου έναντι της 7 Μαΐου για να μπορέσει να ολοκληρωθεί κλήρωση συγκεκριμένη προγραμματική. Κύριε Πρόεδρε, ποιος από τους δύο, εγώ? Εγώ διαδικαστικό είναι το θέμα μου, τυπικό όπως πάντα, γιατί έχω ένα θέμα με την τυπικότητα. Στο άρθρο 8, κυρία αντιπεριφεριάρχη, όπου αναφέρεται η τροποποίηση της σύμβασης και το πώς αυτή γίνεται, βάζει ως βασική προϋπόθεση ότι για να γίνει οποιαδήποτε τροποποίηση των συμβαλωμένων μέρων θα πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε αιτιολογημένη σήγηση της Επιτροπής Παρακολούθησης και σχετική απόφαση εφόσον απαιτείται, η οποία βέβαια θα τεκμηριώνεται και αναγκαιότητα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, υπάρχει η σήγηση της Επιτροπής Παρακολούθησης που ζητάει την παράταση. Ναι, και οφείλεται κυρίως στην αδυναμία επισκέψων τους τελευταίους δύο μήνες στην περιοχή. Υπάρχει πάντως. Κύριε Πρόεδρο και εγώ μια κουβέντα. Είναι μια πολύ σημαντική μονή, η Μονή Καλαμίου, είναι η πιο ιστορική και πιο παλιά μονή της Αρκαδίας, είναι σε ένα φανταστικό φυσικό περιβάλλον, αλλά αυτή η προγραμματική σύμβαση, αν δεν πάμε καλά, έχει ξεκινήσει πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια. Έχει ξεκινήσει από ένα χρόνο, κύριε Ιανακούρα, 7 Μαΐου του 2019. Εγώ πιστεύω ότι είναι πιο παλιά, υπογράψε με. 7 Μαΐου φέτος. Εγώ πιστεύω ότι είχα επισκεφθεί στη Μονή, είχε ξεκινήσει η αποκατάσταση, είχανε κόψει εκεί πέρα όλους τους θάμους και αυτά. Όχι, είναι συνειμένη στην εισήγηση, κύριε Ιανακούρα, είναι 7 Μαΐου του 2019 με διάρκεια ισχύος 12 μήνες. Είναι 7 Μαΐου του 2019, έτσι είναι ακριβώς, μετά από την πρώτη ανασκαφική περίοδο, η οποία ανέδειξε καινούριο μνημείο. Άρα, είμαστε μες στα πλαίσια. Εγώ νόμιζα ότι είναι η παλιά. Εγκρίνεται ομόφωνα. Όχι, κύριε Πρόεδρε, κατά η λαϊκή συσπήρωση. Κατά η λαϊκή συσπήρωση. Εγκρίνεται κατά πλειοψηφία. Κατά και ο κύριος Κάτσαρης. Εγκρίνεται κατά πλειοψηφία. Πάμε στο θέμα 5. Έγκριση... Πρόεδρε, έχει έρθει στα mail και το δικό σας, και τον επικεφαλής των παρατάξεων και του κ. Περιφεριάρχη, και στον κ. Στρατήγη και στον κ. Χαραλαμπόπουλο, η πρόταση ψηφίσματος μας, που μπορούν να τη στείλουν σε όλους συναδελφούς. Η επικεφαλής, όμως, των παρατάξεων και του περιφεριάρχης, την έχει την πρόταση στο mail. Πάμε στο θέμα 5. Έγκριση... Στο πέμπτο θέμα, ζητάμε την τροποποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με την ένταξη ενός νέου έργου με προϋπορισμό 120.000 για την αντιπλευρική προστασία του ποταμού Σαλανταποτάμου στην Αρκαδία, με πιστώσεις που εξασφαλίζονται από μειώσεις άλλων έργων στο ύψος των συμβάσεών τους. Ερωτήσεις, κυρία Νικολάκου. Καταρχήν να πούμε ότι η εισήγηση είναι εξαιρετική, με δεδομένα ότι αναφέρει από πού πηγαίνουν, πού τα χρήματα, για να μην περιαυτολογούμε. Στο σίγμα τάφ, ενώ σε όλα τα άλλα, κύριε Λαμπρόπουλε, γράφεται από πού είναι οι μειώσεις, στο σίγμα τάφ, που αναφέρεστε στο υποέργο άμεση από κατάσταση βλαβών και κατασκευής συρματοκυβωτήων στα πρανοί του Λάδωνα στη Γορτινία, κατά 30.000, είναι το μοναδικό που δεν έχει αιτιολόγηση. Ναι, διότι εκεί πέρα έχει γίνει νέα μελέτη. Επεμβαίνουμε σε μια περιοχή του ποταμού, όπου αντί για τις 100.000 που είχαν προϋπολογιστεί αρχικά, η υπηρεσία λέει ότι αρκούν 70.000, και αυτές είναι οι 30.000 που παίρνουμε από εδώ πέρα. Εδώ δεν έχει γίνει συμβασμή, εδώ υπάρχει μελέτη η οποία τροποποιήθηκε. Το προηγούμενο έργο των 100.000 είχε προχωρή, είχε δημοπραγματικό... Όχι, όχι, όχι. Δεν είχε δημοπραγματικό τίποτα. Συμφωνούμε. Απλώς, εγώ θέλω να πω δύο κουβέντες. Το πρώτο, πραγματικά χαίρομαι που βλέπω ότι η ύωση των απεντάξεων δεν ήρθε στην Αρκαδία. Το δεύτερο, θέλω να πω ότι όταν είναι τα τροποποίησης αντιπλημμυρικά και αρδευτικά, έτσι χάρηκα, γιατί υπάρχει μια μεγάλη καθυστέρηση στα αρδευτικά έργα τα οποία είναι ενταγμένα στα Αρκαδία με ξεβασμένες πιστώσεις. Και ήδη έχω ετοιμάσει μία υπερότηση σε επερχόμενο περιφερειακό συμβούλιο με όλα τα έργα αυτά. Είναι περίπου πάνω από δέκα αρδευτικά έργα στα Αρκαδία, μικρά αλλά σημαντικά. Και θέλω να ζητήσω γιατί υπάρχει αυτή η καθυστέρηση στα δέκα, όχι, όχι, όχι, είναι από το πρόγραμμα δημοσιών επενδύσεων και είναι και από το λυγνητόσημο, είναι έργα μικρά, σημαντικά, αρδευτικά τα οποία ενώ είχαν και αδειοδοτήσεις, έχει περάσει περίπου ένας χρόνος μετά τις εκλογές και ακόμα δεν έχει πήγει καμία εξέλιξη. Λοιπόν, εγκρίνεται το θέμα, εγκρίνεται ομόφωνα. Έξι, θέμα έξι, γνωμοδότηση… Παρέδρε, μου δίνεις το λόγο πριν πεις το έξι. Βεβαίως. Συγγνώμη, κάνω κατάχρηση σήμερα, σε πιέζω, ζητώ συγγνώμη. Το πρώτο, λάβετε υπόψη ότι το πρόγραμμα δημοσιών επενδύσεων του 19 σε σχέση με το 18 είναι μειωμένο κατά 30%. Και επίσης λάβω με υπόψη ότι το 20 και το 21 ενδεχομένως να μην έχουμε πουδουέ. Το 21 θα έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα και το 20 και εκεί θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Δεν ξέρω με πόσο και δεν μπορώ να σας ενημερώσω. Έχουν γίνει μέχρι τώρα δύο ή τρεις συνδιασκέψεις των περιφερειαρχών, των τηλεδιασκέψης, με τον κ. Σκυλακάκη και με τον κ. Τσακύρη κλπ. κλπ. Έχει πρόβλημα η χώρα και είναι βέβαιο ότι θα έχουμε πρόβληματα με το πρόγραμμα δημοσιών επενδύσεων. Προθανώς καταλαβαίνετε, γιατί εμείς δεν έχουμε χρήματα εδώ, χαρτιά έχουμε και τα χρήματα έρχονται σταδιακά. Θα υπάρξει πρόβλημα με την εξέλιξη των έργων, διότι δεν θα υπάρξουν τα χρήματα, τα οποία έχουμε προϋπολογήσει ότι θα έχουμε. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Τα χρήματα του πρόγραμματος δημοσιών επενδύσεων έχουν πιστωθεί και κατατεθεί στην τράπεζα της Ελλάδας. Λοιπόν, 30% που σας λέω επισήμως. Μπορεί να υπάρχει ένα πρόβλημα στην εκκροή των χρημάτων, αλλά νομίζω ότι εκεί είναι και η ευθύνη της αυτοδιοίκησης. Θα πρέπει να βρείτε τρόπο για να εξασφαλίστε περισσότερες πιστώσεις για τα εξελίξη έργα, αλλά και για αυτά που έχουν προγραμματιστεί και δεν έχουν προχωρήσει. Δεν μπορεί να λέει η τοπική αυτοδιοίκηση επειδή η κεντρική κυβέρνηση μπορεί να σκεφτεί ποτέ η κεντρική κυβέρνηση ότι δεν θα υπάρξει πρόγραμμα δημοσιών επενδύσεων σε καμία περίπτωση. Αλλά είναι μια άλλη συζήτηση σε καθαρός πολιτικό επίπεδο. Έτσι λέγανε και το 2011, αλλά η περιφέρεια Πελοποννήσου πήρε χρήματα από το πρόγραμμα δημοσιών επενδύσεων το 2011. Λοιπόν, αυτή είναι η εικόνα γενική. Έχει προκαλέσει οργή. Οι συζητήσεις είναι συνεχόμενες, κανείς δεν αποδέχεται γιατί χωρίς πρόγραμμα δημοσιών επενδύσεων. Κοιτάξτε, ακούστε. Μια όπου ο πρόεδρος με την καλοσύνη μου έδωσε το λόγο. Αν η περιφερειακή αυτοδιοίκηση δεν αποκτήσει ίδιους πόρους, δεν θα γίνει ποτέ αυτοδιοίκηση. Δηλαδή, αν δεν θεσμοθετηθεί πόρο συγκεκριμένος, χωρίς την παρέμβαση του κεντρικού κράτους, τι πόρος θα είναι αυτός, θα είναι επί της ιοκτησίας, θα είναι, δεν ξέρω τι ακριβώς, χρειαζόμαστε ίδιους πόρους για να πορευτούμε. Λειτουργώντας με τα κλάσματα του κρατικού προϋπολογισμού, θα έχουμε πάντα το πρόβλημα. Όποτε υπάρχει πρόβλημα στη χώρα, η επίπτωση θα είναι σε αυτούς που δεν έχουν ιδίους πόρους, ευθεία. Ε, αυτό γίνεται. Και λοιπάμε γι' αυτό. Δεν χαίρομαι, προφανώς. Κύριε Πρόεδρε, μια κουβέτα θέλω να πω μόνο. Βαγγέλη, τώρα τελειώνουμε. Όχι, όχι, δεν πρέπει, τώρα θα το πούνε άλλοι πενήντα αυτό. Λοιπόν, πάμε στο θέμα έξι, εγκρίθηκε ομόφωνα, πάμε στο θέμα έξι. Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, κ. Μαρτέζος. Ευχαριστώ πάρα πολύ, κ. Πρόεδρε, που μου δίνετε το λόγο. Εδώ πρόκειται για το έργο της Οριοθέτησης Διευθέτησης Ποταμού Ερασίνου της Περιφερικής Ενότητας Αργολίδας. Το έργο αφορά καθαρισμό της κυρίας Κίτης σε όλο σχεδόν το μήκος της, διαπλάτηνση όπου αυτό είναι εφικτό μέχρι τις συγκυστάμενες όχτες του ρέματος, με στόχο την απομάκρυνση όλων των προσκόσων και των φερτών υλών, εκβάθυνση, ομαλοποίηση και επένδυση πρανών με χρήση σειρματοκυβωτήων. Πρόκειται για μια μελέτη η οποία έχει ξεκινήσει το 2016. Εδώ υπάρχει και η εισήγηση του Τμήματος Περιβάλλοντος, όπου αναφέρεται ότι δεν δίνεται να αγνομοδοτήσουν επί της διαδιδαστής σας Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων διότι διαεπιστώνονται σε αυτή ουσιώδηση ελλείψεις ό,τι αφορά το αντικείμενο αρμοδιότητας της υπηρεσίας τους, όπως αυτές παραδίδες στο σημείο 4 του παρόντος. Η εισήγηση της υπηρεσίας είναι να γίνει δεκτή η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων προς το σκοπό της εκτέλεσης του έργου, το οποίο έργο μάλιστα φέρνει όλα τα χαρακτηριστικά εκείνα που μπορεί να το εντάξουν στο ΕΣΠΑ, στο αντίστοιχο κομμάτι των αντιπλημμυρικών έργων. Είναι ένα σημαντικό έργο για την Αργολίδα. Ο αερασίνος ποταμός παράγει πάρα πολλές πλημμύρες, είναι ένα επικίνδυνο ιδιαίτερα ρέμα που μπορεί να δημιουργήσει και δημιουργεί συχνά προβλήματα σε ιδιοκτησίες και κίνδυνο ζωής για τους ανθρώπους. Η επέκταση και η μελέτη αυτή συγκεκριμένη γίνεται με τον μεγαλύτερο δυνατό σεβασμό στο περιβάλλον, ούτως ώστε αφενός να διασφαλίσει ότι οι πλημμύρες δεν θα ανελαμβάνουν τεράστια έκταση. Θα υπάρχουν κάποια πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά περιορισμένης έκτασης. Από την άλλη, όμως, θα είναι ιδιαίτερα φιλικό στο περιβάλλον και δεν θα διαδαράξει το γενικότορο οικοσύστημα. Προχωράμε, υπάρχουν ερωτήσεις. Έχω εγώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε, συγγνώμη, μπορεί να βοηθήσει κάποιος τεχνικός γιατί δεν μπορεί να βγει... Συγγνώμη, κύριε Περιφερειαρχά. Υπάρχει ένα πρόβλημα σύνδεσης με τον κ. Σιδέρ και τον κ. Γανώση. Και, επειδή είναι ένα θέμα της αργολίδας, θα θέλαμε να δούμε πώς μπορεί να το δουν. Θα το δει η αργολίδα. Ναι, αυτό λέω. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Σιδέρ και κύριος Γανώσης δεν βρίσκονται στην περιφερειακή ενότητα αργολίδας. Αν κατάλαβα καλά, βρίσκονται στο... Έχουν πρόβλημα με τη σύνδεσή τους, κύριε Μαλτέζο. Θα επιλυφθούνε τώρα. Θα επιλυφθούνε τώρα, κύριε Μαλτέζο. Ποιο περιφερειάρχηση έχεις δει στον λόγο. Κύριε Πρόεδρε, ερεύτηση θέλουμε να κάνουμε. Κάντε τις ερωτήσεις. Προχωράμε. Ποιος... Εγώ δεν το κατάλαβα αυτό. Ποιος θέλει να ρωτήσει. Και εγώ θέλω να ρωτήσω, κύριε Πρόεδρε. Ο κ. Δρούκας, προχωράμε. Και μετά η κ. Αλιμπεροπούλου. Λοιπόν, διαβάζουμε στην εισήγηση ότι... ουσιαστικά επενδένουμε καταστρέφουνα ιντροβιότοπου, για την περικαταστροφή ιντροβιοτόπου είναι το έργο, με αιτία την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής. Εγώ, καθώς τον γνωρίζω με τις επαθέσεις που είχα με κατοίκους και φορείς της περιοχής, ο Ερασίνος Ποταμός ποτέ δεν έχει δώσει τέτοια πλημμυρικά φαινόμενα, που να δημιουργήσουν πρόβλημα έντονο. Μόνο τις περίοδους ισχυρών βροχοπτώσεων μπορεί να υπήρξε κάποια πλημμύρα παρακείμενων ιδιοκτησιών, καλλιεργίσιμων εκτάσεων. Αυτό, όμως, συνέβαινε από τότε που αποξυράνθηκε ο περέμα Ρουμάνι. Δεν έγινε τώρα. Αυτή τη στιγμή, για ποιο λόγο εμείς ερχόμαστε και καταστρέφουμε έναν ιντροβιότοπο, έτσι, με μια αιτιολογία η οποία δεν υφίσταται. Δεν έχει κινδυνεύσει καμία ζωή. Δεν έχει κινδυνεύσει τίποτα από τον Ερασίνο. Δεν έχει δώσει ποτέ έντονα πλημμύρια φαινόμενο. Θέλω να ρωτήσω το εξής. Εκτός κι αν δεν το κατάλαβα εγώ καλά, είπε ο κύριος πρώτα από όλα δύο πραγματάκια. Αυτό το έργο προσπαθείτε να το περάσετε ως αντιπλημμυρικό. Ο Ερασίνος είναι καρστικό ποτάμι. Ποτάμι που ξεκινά από μία πηγή, μερικά χιλιόμετρα διαδρομής και καταλήγει στη θάλασσα. Δεν έχει ούτε φερτά ούτε υπερχυλήσεις. Άρα δεν υπάρχει θέμα ασφάλειας. Τα υπόλοιπα μετά. Θέλω να ρωτήσω τον κύριο την Περιφερία Άρχη. Είπε ότι, ανέφερε σαφώς ότι, η υπηρεσία λέει ότι δεν δύναται να γνωμοδοτήσει από τις διαβουλευτήσεις σας, δηλαδή δεν υπάρχει θέμα ασφάλειας. Βέβαια. Μας είπε μετά ότι η υπηρεσία λέει να την ψηθήσει στο Περιφεριακό Συμβούλιο. Στη γραπτή που μας έχει κατατεθεί στα σχόλια, λέει, λαμβάνοντας υπόψη το νωτέρο, θεωρούμε ότι δεν τεκμηριώνεται στη μελέτη η νομική δυνατότητα των προτεινόμενων σε αυτήν την παρεμβάσεων εντός της κύτης του ποταμού από τις ζώες άργους. Δεν κατάλαβα, δηλαδή ο κύριος από την Περιφερία μας λέει ότι η υπηρεσία δεν δύναται να γνωμοδοτήσει για συγκεκριμένους λόγους, όπως καταλαβαίνουμε από αυτά που έχουν γράψει και από τις παρατηρήσεις, αλλά η υπηρεσία λέει να το περάσουμε, να το ψηθήσουμε στο Περιφεριακό Συμβούλιο. Μου δημιουργήθηκε ένα θέμα κατανόησης. Η κυρία Νικολάκου. Κύριε Πρόεδρε και εγώ. Η κυρία Νικολάκου. Για τους συναδέλφους που είναι πρώτη φορά στο Περιφεριακό Συμβούλιο και για την τηλεδιάσκεψη που είναι και λίγο δύσκολη επικοινωνία. Εδώ τώρα είμαστε στο τελευταίο στάδιο μιας προσπάθειας που έχει ξεκινήσει τα προηγούμενα χρόνια και με στάδιο προμελέτη, στο πρώτο στάδιο, και με απόφαση τεχνικού συμβουλίου δημοσίων έργων και στη συνέχεια με θετική γνωμοδότηση, προοριστική μελέτη. Η προσπάθειά μας ήταν σε συνεργασία και με το Δήμο, να μπορέσουμε να αναδείξουμε την περιοχή. Για να αναδειχθεί λοιπόν η περιοχή, τίθετο ως προϋπόθεση, η διευθέτηση του ποταμού Ερασίνου. Έτσι ξεκίνησε αυτοί οι άργος, η διαδικασία. Αν και είναι στο άργος, παρατά αυτά μπορούμε να πούμε ότι ξεκινάει από την πανέμορφη εκεί περιοχή των πηγών και φτάνει μέχρι σχεδόν τη νεακείο. Περάσαμε πολλά στάδια και αντιμετωπίζουμε ακόμα μία φορά, αγαπητοί συνάδελφοι, το εξής. Το θέμα μεταξύ τεχνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών περιβάλλοντος. Έχουμε λοιπόν εδώ τις τεχνικές υπηρεσίες, να λένε κατηγορηματικά και με μπόλτ και με την υπογραφή της κυρίας Καχρημάνη, ότι οι κατασκευαστικές εργασίες, διαπλάτηνσης της σκήτης κλπ. Μην κουράζω, είναι απόλυτα συμβατό το έργο με τους στόχους και τις κατευθύνσεις της θεσμοθετημένης ζώνης οικιστικού ελέγχου. Αφού λοιπόν έχουμε αυτή τη σύμφωνη γνώμη των τεχνικών υπηρεσιών και έρχονται οι περιβαδολογικές υπηρεσίες και επειδή μου αρέσει να μιλάω καθαρά στην ουσία, δεν μιλούν επί του έργου, αλλά λένε και βάζουν θέμα εάν νομιμοποιούμαστε να έχουμε τη συγκεκριμένη μελέτη και κρατούν επιφύλαξη γι' αυτό χωρίς να μιλούν επί της ουσίας. Εμείς έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια με τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου. Μπορούμε, γνωμοδοτούμε στο κάτω κάτω, αν το δούμε και έτσι, επειδή όμως είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο σε μια εξαιρετικά σημαντική περιοχή που μπορούμε να το συνδέσουμε άνετα και με το ΒΑ, που δεν ξέρω πώς εξελίσσεται, που είχαμε πει του Διπόλου, άργος ναυπλίου, να δούμε η άποψη μας... Ωραία, ωραία, αυτό είναι πολύ ευχάριστο. Α, κακά, νόμιζα ότι καλά εξελίσσεται. Αυτό είναι δυσάρεστο, κρίμα είναι. Εδώ, λοιπόν, έχουμε μια μελέτη που στο κάτω κάτω την πληρώσαμε. Μπορούμε να γνωμοδοτήσουμε επ' αυτής και στη συνέχεια να δούμε πώς θα εξελιθεί το έργο, το οποίο η Διεύθυνση Περιβάλλοντος δεν λέει ότι δημιουργεί περιβαλλοντικά προβλήματα, κάτι το οποίο θα μας ενδιέφερε πάρα πολύ. Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος καταναλώνει τρεις σελίδες να θέσει ζήτημα, όπως λέει, για τη νομική δυνατότητα των προτεινόμενων σε αυτή παρεμβάσεων εντός της σκήτης του ποταμού, θέτοντα ζητήματα νομικά και όχι περιβαλλοντικά. Ρωτάω, λοιπόν, εγώ τον κ. Μαλτέζο. Και εσύ τοποθέτησε κανείς. Δεν πειράζει, δεν πειράζει. Δεν πειράζει, δεν πειράζει. Πάμε, πάμε, έκανε και εσύ. Μην αγωνιάτε. Εγώ θεώρησα, αγαπητές συνάδελφα, ότι καλό θα ήταν να γνωρίζουμε λίγο και τη διαδικασία και το ιστορικό μιας υπόθεσης. Τουλάχιστον εγώ έτσι συνηθίζω. Λέω, λοιπόν, στον κ. Μαλτέζο, κατά την άποψη των υπερεσιών που έχουμε μπροστά μας. Ξεκάθαρα οι τεχνικές λένε ναι και οι περιβαλλοντολογικές δεν λένε όχι. Άρα, αντιλαμβάνομαι ότι εκ μέρους της αντιπεριφέρειας και του κ. Μαλτέζου, η ισήγηση είναι να ψηφίσουμε θετικά. Καταλαβαίνω σωστά αυτό. Οι περιβαλλοντολογικές δεν είναι ξεκάθαρα. Κύριε Δρούγα, δεν γίνεται διάλογο. Κύριε Δρούγα, δεν έχουμε διάλογο, σε παρακαλώ. Μην εκνευρίζεστε. Λοιπόν, θέλω να πω κάτι, μια παράλληψη. Ο κ. Δέδες, επειδή είχε μια επίγουσα εργασία, εκπρόσωπος της παράταξης του κ. Δέδε, είναι ο κ. Πουλοκέφαλος, επειδή τον είδα τώρα παρεπιπτότος. Λοιπόν, προχωράμε. Τοποθετήσεις. Κύριε Σιδέρη, μας ακούτε. Κύριε Σιδέρη, μας ακούτε. Κύριε Σιδέρη, μας ακούτε. Κύριε Σιδέρη, μας ακούτε. Κύριε Σιδέρη, μας ακούτε. Ναι, γι' αυτό, επειδή ήθελε να μιλήσει εκπρόσωπος. Κύριε Δέδες, κύριε Πουλοκέφαλος, συγγνώμη. Έχετε εδώ λόγο. Κύριε Πρόεδρε, επί της διαδικασίας. Πρόεδρε. Ορίστε, κύριε Πετράκο. Με δεδομένο ότι υπάρχει διαφορετική γνώμη δύο υπηρεσιών, και θέλουμε τον κύριο Μαλτέζο να αποσύρει και την περιφερειακή αρχή, να αποσύρει το συγκεκριμένο θέμα. Είναι προφανές ότι υπάρχει ουσιώδης διαφωνία. Να θέτουμε θέμα απόσυρσης του θέματος. Ωραία. Κατανοητό. Πάμε παρακάτω. Άλλο στοποθέτηση. Με μια σειρά, παρακαλώ. Με μια σειρά. Ο κύριος Πουλοκέφαλος έχει το λόγο. Πάζω ζήτημα. Καταλάβαμε. Δεν είμαστε εδώ πέρα του Δημοτικού. Καταλάβαμε όλοι. Το βάλατε το θέμα. Πάμε. Ο κύριος Πουλοκέφαλος. Εμείς θέτουμε επειδή ακριβώς από τη συνησίγηση προκύπτουν δύο αντικρουόμενες και αντιφαντικές θέσεις. Μία από το Τμήμα Τεχνικών Υπερεσιών και μία από το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας. Θεωρούμε ότι το θέμα πρέπει να αποσυρθεί και να λύσουμε τα ζητήματα που μπαίνουν και στις δύο θέσεις. Τώρα με την αλεπαγιά εδώ. Εάν και κατά πόσον δηλαδή οι θέσεις του Τμήματος Υδροοικονομίας είναι σωστές ή οι θέσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος ή οι θέσεις των Τεχνικών Υπερεσιών. Άρα θέτουμε ζήτημα απόστασης και για τα ειδικότερα ζητήματα θα τοποθετηθεί ως ειδικός αγορετής καθώς εκ μέρους της παράταξής μας. Εμείς θέτουμε και θέμα νοημότητας. Όχι μόνο διαφωνία στον υπηρεσιόν. Κύριε Δρούγκα, ό,τι θέλετε να θέτετε. Μην παίρνετε το λόγο αυθαίρετα όμως. Είναι ενοχλητικό. Καταλάβατε? Έχετε δικαίωμα να λέτε... Αλλά όχι αυθαίρετα. Να μιλάτε εδώ και... Αυτό λέει ξεκάταρα. Το θέκ του ζώε που ανήκει ο αερασίνος. Κύριε Δρούγκα, θα συνενοηθούμε? Θα συνενοηθούμε? Ωραία, δεν είστε μόνο εσείς που έχετε λόγο. Έχουν και οι υπόλοιποι. Σεβασθείτε τους υπόλοιπους. Λοιπόν... Για περίμενα εδώ. Κύριε Πρόεδρε, θα τοποθετηθεί ο καθένας με τη σειρά του. Κύριε Πρόεδρε. Ναι, σας ακούμε κύριε Συντεκάκη. Θα τοποθετηθούμε γιατί μπορεί να μας χάσετε πάλι. Ναι, σας ακούμε. Ευχαριστώ. Η οριοθέτηση και η διευθέτηση του διαμόρφωση του αερασίνου είναι ένα έργο γνωής για την περιοχή. Ξεκίνησε το 2015 και αυτό το γνωρίζω καλά επειδή είμαι μέλος της Επιτροπής Παρακολούδησης με μία προμελέτη, η οποία είχε θετική γνωμάτευση το 75-15 από το Συμβούλιο. Κύριε Σιδέρη, δεν σας ακούμε πια. Να προχωρήσουμε με κάποιον άλλο συνάδελφο, σε περίπτωση ο κ. Σιδέρης θα επανέρθει στη σύνδεση για να μην περιμένουμε χωρίς λόγο. Ζητώ το λόγο κύριε Μαλτέζο. Κύριε Μαλτέζο, μήπως υπάρχει κάποια άλλη ερώτηση να μιλήσετε συνολικά μετά. Ναι, ναι, ναι, άμα υπάρχει. Ναι, έχουμε τον κ. Σιδέρης ανοιχτή ακρός. Ναι, για τα πρακτικά. Η γνωμοδότηση της Μελέτησης Περιβαλλοντών Επιπτώσεων για τη Νεωριοθέτηση, Βηφθέτηση και Διαμόρφωση του Παραπτάμιου Χώρου είναι ένα θέμα το οποίο το γνωρίζω πολύ καλά γιατί ήμουν μέλος της Επιτροπής Συναναπτυξιακή. Είναι ένα έργο το οποίο είναι της προηγούμενης περιφερειακής αρχής. Αυτό να το καταλάβουν κάποιοι που έχουν μονές και βιολιψίες. Τώρα να μπω στο κυρίως θέμα. Το πρώτο στάδιο, η προμελέτη, πέρασε από το Τεχνικό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων με Θετική Γνωμοδότηση τον 1 του 2015. Στη συνέχεια στο δεύτερο στάδιο πέρασε η Οριστική Μελέτη από το Τεχνικό Συμβούλιο Πάλι Δημοσίων Έργων με Θετική Γνωμοδότηση. Τον 8 βριο του 2016 έκανε η πρώτη υποβολή της Μελέτης στην διεύθυνση ΠΕΧΟ και οριστικοποιήθηκε με την έχτη τελική υποβολή το Μάιο του 2019 και εκστάλληκε δημόσια διαβούλευση. Εδώ θέλω να τονίσω ότι η διεύθυνση ΠΕΧΟ, αν ήταν κάτι που αντίκτηται στην νομοθεσία, δεν θα είχε στείλει διαγνωμοδότηση στο Περιφοριακό Συμβούλιο. Από ό,τι βλέπετε και στη Μελέτη, για να μην σας τρώω πολύ χρόνο, αφορά ένα καθαρισμό 5,5 χιλιόμετρων από την αψεκβολές... Ακούγεστε και από το τηλέφωνο, και από το... Οπότε μικροφωνίζει. Στήνω το τηλέφωνο. Ωραία. Αφορά ένα καθαρισμό μήκους 5,5 χιλιόμετρων από την κυριακή της, σε όλο το μήκος, διαπλάτηνση, όπου είναι φιχτό μέχρι τις συστηστάμενες όχτες του ρέματος, απομάκρυση όλων των προσχώσεων και των φερτών γυλών, και εκβάθηση και ομαλοποίηση και επένδυση των πρανών με σύρματορ και βότια, μέσα στο κεφαλάρι, σε κάποια σημεία που, αν έρθει μεγάλο σώπος νερούνα... Ο κ. Περιφέρη άρχισε, έχει το λόγο. Θέλω το λόγο. Λοιπόν, εγώ δεν είμαι ενημερωμένος σε βάθος για το συγκεκριμένο θέμα. Λυπάμαι, δεν μπόρεσα. Κοιτάξτε, στο περιφερειακό συμβούλιο, δυστυχώς, για τα περιβαλλοντικά θέματα λέμε τη γνώμη μας. Δεν αποφασίζουμε. Η γνώμη έχει βέβαια σημασία, αλλά άλλο γνώμη και άλλο απόφαση. Λυπάμαι για το γεγονός ότι ένα τμήμα περιβάλλοντος, καταλήγει σε μία συγκεκριμένη απόφαση, χωρίς να έχει συνανοηθεί με τη διεύθυνση του περιβάλλοντος. Τι είναι το τμήμα περιβάλλοντος? Άλλος θεός είναι σε τέτοια ζητήματα, το τμήμα όπου απευθύνει μία άποψη στο κεντρικό συλλογικό όργανο, μια τέτοια απόφαση του, γνωμοδότηση του, για μια τέτοια γνωμοδότηση του πρέπει να έχει συνανοηθεί με τη διεύθυνση του. Άρα αυτό είναι ένα κρίσιμο ζήτημα, το οποίο πρέπει να το δούμε ασφαλώς. Λοιπόν, παρουσιάζεται η περιφέρεια αυτή τη στιγμή, άλλα να εισηγείται προς το σώμα η διεύθυνση τεχνικών έργων, άλλα να εισηγείται το τμήμα περιβάλλοντος χωρίς γνώση της υπερκείμενης επιστημονικής και διοικητικής αρχής του, που είναι η διεύθυνση περιβάλλοντος. Αυτό δεν πρόκειται να ξαναγίνει από τμήμα περιβάλλοντος περιφέρειας προς τα περιφερειακό συμβουλίου, να εξηγούμαστε. Λοιπόν, θα θέλω από τη διεύθυνση και θέλω να σας παρακαλέσω, επειδή διαβλέπω ότι είναι και ένα θέμα έντασης, ενώ πολύ δεν ξέρω με την ουσία του θέματος, εγώ, αν είναι όπως τα λέει η διεύθυνση τεχνικών έργων, συμφωνώ να γίνει. Σας λέω από τώρα. Θέλω όμως να κάνω προσωπικά μια διερεύνηση. Να κουβεδιάσω το θέμα και με τον κύριο Ματζουράνι, ο οποίος είναι ο διευθυντής περιβάλλοντος. Εντάξει, και να έρθει το θέμα αυτό στην αμέσως... Όχι, θέλω και επί της αιτιολόγησης της ενότητας. Λοιπόν, να έρθει το θέμα στην αμέσως επόμενη ή τη μεθεπόμενη συνεδρία. Αυτό. Και θα πάω και εγώ στην περιοχή αυτή. Και θα κουβεδιάσω και με τους φορείς, οι οποίοι έχουν αντίθετη γνώμη. Κατ' αρχήν, εγώ δεν διαφωνώ να καθαρίζονται ποτάμια, ώστε να είναι επισκέψη, μίωση χώρων κλπ. Αλλά σε έχουμε ένα κρατούμενο, σε αυτή τη διαφωνία. Δεν χάλασε ο κόσμος να πάμε δέκα μέρες πίσω. Εντάξει. Σας παρακαλώ, λοιπόν, πολύ, κύριε Προεδρεύοντα, να αποσύρετε το θέμα, να σταματήσει η συζήτηση και να πάμε στο επόμενο. Ευχαριστώ κύριε Περφυρέχα. Το θέμα 6 αναβάλλεται και επόμενη συνεδρία σε. Επειδή μετέχω σαν εκπρόσωπος... Προχωράμε στο θέμα 7, προχωράμε στο θέμα 7. Το 6 αναβλήθηκε, αποσύρθηκε. Θέμα 7, έγκριση ορισμού νέων μελών και τα λοιπά, εισηγητής ο αντιπεριφεριάρχης ο κ. Μαλτέζος. Τυπικό είναι το θέμα, είναι η αντικατάσταση ενός τακτικού μέλους και ενός αναπληρωματικού. Κύριε Περφυρέχα. Δεν ακούμε στην εργολιδακάδη. Από την πλειοψηφία τακτικός ο κ. Ματζούνις. Ο κ. Σιδέρης αναπληρωματικός. Το θέμα εκκρίνεται ομόφωνα. 8. Μισό λεπτό κ. Πρόεδρε, μισό λεπτό κ. Πρόεδρε. Ναι. Π. Σιδέρης είναι. Μ' ακούτε. Ναι. Θέλω να τονίσω ότι δεν είναι ενδιαφέρει να είμαι μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης και να προτείνετε άλλα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου από την Αντιπολίτευση που δείχνουν μεγαλύτερη διάθεση να ασχοληθούμε τα προβλήματα της αργολίδας και θέλω να τονίσω καθόλου ότι μόνο ο κ. Μαρτέζος είναι ενοργοστονομό. Ευχαριστώ, δεν ενδιαφέρομαι. Ποιος? Ο κ. Λιμπέρης. Φαίνεται, συγγνώμη, ο Ματζούνις είναι. Φαίνεται ότι κάποιος άλλος έχει εμμονές από την παρακολίτευση. Προχωράμε, προχωράμε. Ευχαριστώ. Λοιπόν, εγκρίνεται ομόφωνα. Οχτώ. Έγκριση ορισμού νέων μελών Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης και τα λοιπά. Εισηγητής πάλι ο κ. Μαρτέζος. Επίσης ένα έργο. Παρακαλώ τον κ. Περιφεριάρχη να προτείνει το μέλος από την πλειοξηφία. Ο κ. Μαρτέζος. Γανώσης. Ο κ. Γανώσης. Εγκρίνεται ομόφωνα. Ενέα. Έγκριση τροποποίησης κατανομής πιστώσεων και τα λοιπά. Εισηγητής ο αντιπεριφεριάρχης ο κ. Γιωλής. Κύριε Γιωλή. Δεν την έχουμε την Κορινθία. Ευχαριστώ κ. Περιφεριάρχη. Δεν ακούγεται ο κ. Μαρτέζος. Ούτε στο βάθος δεν ακούγεται. Ακούτε. Τώρα ακούτε. Θα σε ευχαριστώ κ. Περιφεριάρχη. Ευχαριστώ και καλημέρα. Εισηγούμαστε την τροποποίηση κατανομής των πιστώσεων του έργου 2014 έψιλο π.026.000, συντήρηση και αποκατάσταση διβλαβών από διαβρώσεις της πέο Κορίνθου Πατρών, κατατμήματα στους δημοσικιωνίων και ξυλοκάστο ευρωστήμης όπως παρακάτω. Απένταξη του πρώτου υποέργου, αποκατάσταση διαβρώσεων στην πέο Κορίνθου Πατρών από τη δράση του κυματισμού του Κορινθιακού, στην περιοχή Δερβένη και με λύση Κορινθίας, διότι το φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται στο υποένταξη έργο. Δύο, μίωση του προϋπολογισμού και της πίστοσης του δευτέρου υποέργου, υποστήριση αποκατάστασης βλαβών από διαβρώσεις στην πέο Κορίνθου Πατρών κατατμήματα κατά 76.873,47 ευρώ, το έργο ολοκληρώθηκε, έργο αξίας 1,1 εκατομμύρου 470.000. Τρία, απένταξη του τρίτου υποέργου ερευνητικό πρόγραμμα διαύρωσης ακτών του Κορινθιακού κόλπου, διότι η προγραμματική σύμβαση με το MEP δεν προχώρησε, παρόλο που έχει υπογραφεί από το 2014, ύψους 380.000 ευρώ, τέταρτο, απένταξη του τέταρτο υποέργου αντιδιαβροτικά έργα αξιοπίεσης ερευνητικού πρόγραμματος από των ακτών του δυτικού Κορινθιακού κόλπου διότι δεν υπάρχει μελέτη, ύψους 1 εκατομμύρου ευρώ, πέντε, μείωση του προπολεσμού και της πίστοσης του δευτέρου υποέργου συντήρηση αποκατάστασης βλαβών από διαβρώση της πέο Κορίνθου Πατρών, που τώρα στη θέση δερβαίνει κατά 631.030,86 ευρώ διότι το έργο ολοκληρώθηκε, ύψους 1.770.000 ευρώ και όλα αυτά κάνουμε νέο υποέργο με τίτλο αποκατάστασης ζημιών λόγω διαβρώσης επί της πέο Κορίνθου Πατρών από Κόρινθο μέχρι τα όρια του νομού, με προϋπολογισμό και πίστοση 2.800.000 ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Ερωτήσεις. Εγώ να ρωτήσω κύριε Πρόεδρε Πετράκος. Έχεις δει στο λόγο ο κύριος Πετρίτσις πρώτα και μετά. Καλημέρα. Θέλω να πραγματικά εντυπωσιάζομαι με πόσο εύκολο τρόπο μπορούμε να πετάξουμε σοβαρά έργα, τα οποία μπορεί να μην έχουν προχωρήσει συνολικά εμελέτες με το Εθνικό Μετσόβιο Πολιτεχνείο, αλλά πραγματικά εάν εσείς πιστεύετε ότι μέσα σε δύο σελίδες κυριολεκτικά και μια τεχνική περιγραφή τριών γραμμών μπορούμε να βάλουμε έργα 2.800.000 ευρώ, νομίζω ότι είμαστε σε διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης κάποιων τέτοιων σοβαρών θεμάτων. Εάν εσείς, κύριε Περυφυεράκας, σας καλείτε μια τεχνική περιγραφή 10 γραμμών και ένας προϋπολογισμός, άλλης μια σελίδα για έργα 2.800.000 ευρώ, ψάνα λέω ότι είμαστε σε λάθος διεύθυσης. Από εκεί και πέρα, δεν νομίζω το έργο να αφορά, περιγράφει κάποια πράγματα που λέει για έντονα κυρικά θενόμενα που αυσίγουρα θα επιτυθούν μελέτες περιπαντολογικών επιπτώσεων και μάλιστα σοβαρές μελέτες για αυτά τα έργα και θα πάμε τόσο πίσω που όχι θα προλάβουμε τέτοιους καταστροφές, τέτοια έντονα κυρικά θενόμενα, θα πάμε ακόμα περισσότερο πίσω. Τα πρότεινα ήταν να αναβληθεί το θέμα, ήταν να προχωρήσει η διαδικασία σύμβασης με το Εθνικό Μετσόβιο Βολιτωνιό της Μελέτης που έχει ξεκινήσει και καλό είναι να ελοκληρωθεί γιατί έχει μια ολοκληρωμένη μελέτη για όλο το μέτωπο αυτό και μετά να αφθούμε να πούμε αν απεντάσουμε ή εντάσσουμε κάποια πράγματα. Θα ξανατοποθετηθώ στη διάρκεια της συζήτησης. Ερώτηση, παρακαλώ όμως να μην κάνουμε ερωτήσεις. Πρόεδρε, μπορείτε να μου πείτε ποια ήταν η ερώτηση και δεν την κατάλαβα. Πάμε, κυρία Νικολάκου. Α, ο κύριος Πετράκος, συγγνώμη, κυρία Νικολάκου. Ο κύριος Πετράκος. Κάνουμε πάνω τηλέφωνο, τώρα τι γίνεται. Οι ερωτήσεις είναι οι εξής. Πρώτη ερώτηση, γιατί δεν προχώρησε... Κλείστε τα μικρόφωνα, κύριε Γανώση. Δεχείστε, κύριε Πετράκο. Ναι, ακούσατε την πρώτη ερώτηση. Η πρώτη ερώτηση είναι γιατί δεν προχώρησε... Την ακούσαμε, την ακούσαμε. Η δεύτερη ερώτηση λέει στο τέσσερα το υποέργο που φεύγει. Δεν είχε μελέτη. Αυτό που μπαίνει τώρα τα 2.800, έχει μελέτη για όλα? Για όλο το σύνολο 2.800, τι είδουν? Γιατί εγώ δεν είδα τίποτα. Αυτές οι δύο είναι οι ερωτήσεις μας. Ωραία. Να συγκεντρώσουμε τις ερωτήσεις, κυρία Νικολάκου. Ερώτηση πρώτη. Το συνολικό ποσό που είχε ενταχθεί... για αυτό το πάρα πολύ σημαντικό έργο, ποιο ήταν? Δεύτερη ερώτηση. Εάν το 2.800 έχει μελέτη, πολύ σημαντική ερώτηση, θεωρώ. Την έκανε και ο Κ. Πετράκος. Και τρίτη ερώτηση. Το ερευνητικό πρόγραμμα διάβρωσης με το πολιτεχνείο δεν προχώρησε... και δεν υπήρχε αξιοποίηση του ερευνητικού προγράμματος των ακτών. Και δεν είχε μελέτη. Μα αυτό το έργο είχε συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα... με τους κυρίους καθηγητές που ερχόντισαν. Δεν ήταν να γίνει μελέτη, ήταν να αξιοποιήσουμε οι φιστάμενοι. Άρα θέλω, κύριε Κιωλή, να μου πείτε... αν έχει μελέτη το 2.800 και γιατί το τέταρτο υποέργο... που ήταν συγκεκριμένη μελέτη αντιδιάβρωσης... λέτε ότι δεν είχε μελέτη του ενός εκατομμυρίου. Κύριε Κιωλή, έχετε το λόγο. Να απαντήσω και στον κύριο Πετράκο. Όταν υπάρχει προϋπολογισμός... υπάρχει σαφέστατα και μελέτη. Όταν λέμε ότι η προγραμματική που υπογράψαμε... που υπογράψατε εσείς το 2014 με το πολιτεχνείο... μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα. Εσείς πρέπει να αναρωτηθείτε. Και θα ήθελα επίσης να πω και στην ερώτηση του Γιώργου... που είναι και Κορίνθιος και ξέρει τα προβλήματα... και αφού κράζεται τα προβλήματα όλης της παραλιακής εθνικής σωδού... ότι μιλάμε για ανάσχεση, όπως λέει η τεχνική περιγραφή... της διάβρωσης, ταχεία προστασία των υφιστάμενων υποδομών... καθώς και κατεπίγωσης της εργασίας... που αφορούν την εκτέλεση από κατάσεις και επισκευή των ζημιών... που προκλήθηκαν από αυτά τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Θα ήθελα να ενημερώσω όλους... ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο στην Κορυνθία. Ενδυνεύει η παλιά εθνική οδός. Κύριε Κιωλί, έχουμε διαθέσει πολλούς πόρους... για την αντιδιάβρος της περιοχής και για το Μελήσι και για τις γύρω περιοχές... και δεν θέλουμε μαθήματα προστασίας για την Κορυνθία. Απλά σας ρωτάμε συγκεκριμένα. Μελέτη για το 2800 υπάρχει... γιατί αυτό που είπατε είναι περιγραφή φυσικού αντικειμένου. Υπάρχει μελέτη ώστε αύριο το πρωί να δημοπρατήσουμε. Αυτό ρωτάμε. Σας είπα, δεν καταλαβαίνω. Ναι, υπάρχει προϋπολογισμός, άρα υπάρχει και μελέτη. Βεβαίως. Άλλο προϋπολογισμός, άλλο μελέτη. Είναι στην έδρα, βεβαίως υπάρχει. Όταν υπάρχει προϋπολογισμός, υπάρχει και μελέτη. Άλλοι οι συνάδελφοι να καταλάβουν το επίγον της κατάστασης. Κινδυνεύουν σπίτια, κινδυνεύει παλαιάει την υγειοδός. Το επίγον της κατάστασης, κύριε Κιωλί, το γνωρίζουμε. Το υπέρ επίγον. Το ερώτημα είναι... δηλαδή ξέρετε υπάρχει μελέτη που θα παρέμβεται, πώς θα παρέμβεται και λοιπά. Και σας ρώτησα... Εγώ δεν ήμουνα στην προηγούμενη περιφερειαρχική αρχή. Σας ρώτησα γιατί με το πολιτεχνείο δεν προχώρησε. Τι ξέρετε εσείς τώρα... Κύριε Πετράκο, αυτό σας εξηγώ ότι το έργο είναι στα 2.800. Υπάρχει ο προϋπολογισμός. Έχει γίνει καταγραφή των προβλημάτων από την υπέθυνη υπηρεσία της έδρας. Μια συμπληρωματική ερώτηση. Για το πολιτεχνείο δεν μου απαντήσατε, κύριε Πετράκο. Ο κ. Γιωλής έδωσε τις απαντήσεις. Για το πολιτεχνείο, κύριε Πετράκο... Προχωράμε στις τοποθετήσεις. Όχι, κύριε Πρόεδρε Πουλεπτό. Ναι. Για το πολιτεχνείο, όπως ενημερώθηκα από την έδρα, από το 2014 υπάρχει προγραμματική και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα, όπως με ενημέρωσε η έδρα. Αυτό είναι, κύριε Πετράκο, από το 2014 έχει υπογραφεί η σύμβαση. Δεν σας ρωτάω γιατί, δεν σας ρωτάω να περιγράφετε την κατάσταση. Σας ρωτάω γιατί, πού βρίσκεται το πρόβλημα, πού ήταν η αιτία, ποιο ήταν το θέμα. Απλώς, κύριε Πρόεδρε... Τι να κάνουμε, δεν υπάρχει τώρα, κύριε Πετράκο, το γιατί. Δεν υπάρχει. Τι να κάνουμε τώρα, δεν μπορούμε να δοθεί εύκολη απάντηση σε αυτό. Λοιπόν, πάμε παρακάτω να κάνουμε τοποθετήσεις. Ο κ. Στατούλης θέλει να το αποθεθεί. Λοιπόν, πρώτα και κύριά, ήθελα να πω αυτό που ακούστηκε και προηγούμενα, ότι οι παρεμβάσεις μας στην ευρύτερη περιοχή, με τα σημαντικά αντιδιαβροτικά έργα, τα πρώτα έργα που έγιναν, έγιναν από εμάς. Προηγούμενα, καμία νομαριακή αυτοδιοίκηση, κανένας δεν είχε ενδιαφερθεί για τον τρόπο αντιμετώπισης του μεγάλου προβλήματος του κορινθιακού, που είναι η διάβρωσης των ακτών. Δεν είναι μόνον αυτά τα έργα που έχουμε κάνει, είναι και άλλα έργα τα οποία έχουν γίνει και έχουν ολοκληρωθεί. Ήταν η πρώτη φορά που εξασφαλίσαμε ειδικό κωδικό για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών με προϋπολογισμό και πιστώσεις 5 εκατομμυρίων ευρώ. Τα πρώτα ήταν 5 εκατομμύρια και τα τρία άλλα εκατομμύρια ήρθαν μετέπειτα. Και αυτά συμπεριλαμβάνονται και εδώ. Να απαντήσω στο ερώτημα, γιατί ο κ. Γιωλής δεν γνωρίζει τα πράγματα, δεν τα γνωρίζει ούτε ενδιαφέρεται να τα μάθει. Απλώς θέλω να πω το εξής, στο ερώτημα του κ. Πετρακού. Κύριε Πετρακό, κάναμε μια προγραμματική σύμβαση με το Μετσόβιο Πολιτεχνείο, προκειμένου να μας φέρουν έναν κώδικα, μια μελέτη αντιμετώπισης με μοντέλο των θεμάτων της διάβρουσης. Αυτή ανακλήθηκε, γιατί δεν χρειάστηκε, μιας και τότε ο κ. Δέδες, σε συμφωνία με τους δημάχους και όχι με την Περιφερειακή Αρχή, λυπάμαι που δεν είναι εδώ να τα ακούσει, προχώρησε σε μια πελατιακή σχέση με τους δημάχους... Εδώ είμαι και τα ακούω, κύριε Πετρακού. Δεν σε είδα, συγγνώμη, δεν σε είδα. Ανακοινώνοντας μια μελέτη ύψους προϋπολογισμού 5 εκατομμυρίων για το σύνολο του κορινθιακού μέχρι και την αχαρία μέσα. Δεν ξέρω πού βρίσκεται αυτή η μελέτη, αλλά αυτός ήταν ο λόγος που δεν χρειάστηκε η υλοποίηση της προγραμματικής μας σύμβασης. Θεωρώ ότι η πρόταση που έρχεται σήμερα δεν αφορά μελέτη, δεν υπάρχει φυσικό αντικειμενό, είναι εκ προχείρου μια οριοθέτησης κάποιων γεγονότων, όπως παραδείγματος χάρη η παρέμβαση στο δρόμο με λύση δερβαίνει, αλλά αυτό δεν συνιστά μελέτη. Θα πρέπει λοιπόν να έρθει, δεν είμαστε αντίθετοι στο να διαθεθούν και άλλα χρήματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διάβρωσης. Θα πρέπει λοιπόν να έρθει η μελέτη και να εξασφαλίσουμε τη δημοπράτηση του έργου, αλλά με συγκεκριμένη μελέτη. Και τώρα ασφαλώς βέβαια δεν υπάρχει και το πρόβλημα της έκθετης ανάγκης όπως γνωρίζετε. Κάτι που με τρόπο συντηρήσαμε προκειμένου να προχωρήσουμε γρήγορα στην διαδικασία της παρέμβασης μας σε συγκεκριμένα έργα. Κύριος Δέδες. Να πάρω τον λόγο... Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Ναι, ναι. Έχεις τον λόγο. Ναι, ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Επισήμανση, είχαν δίκιο οι ερωτώντες σε σχέση με το ελπές της εισήγησης. Από ό,τι βλέπω είναι της έδρας. Νομίζω ότι σε ένα τέτοιο έργο τέτοιας έκθετας και με τέτοιο προϋπολογισμό χρειάζεται πολύ λεπτομερέςτερη τεχνική περιγραφή στα στοιχεία τα οποία περιλαμβάνει αυτό το έργο. Και αυτό νομίζω ότι πρέπει από εδώ και πέρα να είναι ένας κανόνας, ένας οδηγός και να μπορεί να έχει όλο το περιφερειακό συμβούλιο μια γνώση με σαφηνία το που γίνονται παρεμβάσεις σε ποια σημεία και τι αφορούν. Το πρόβλημα της διάβρωσης είναι μόνιμο τις τελευταίες δεκαετίες στην Πολυνθία και κατά διαστήματα παίρνει ιδιαίτερα έντονα και δραματικά χαρακτηριστικά μερικές φορές. Επιτρέψτε μου μια πολύ πολύ μικρή αναφορά για να έχουν γνώσει όλοι οι περιφερειακοί συμβουλικοι ιστορικοί για το τι συμβαίνει σε σχέση με το τι γινόταν μέχρι σήμερα. Όλες οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς είτε από την νομαρχιακή αυτοδιοίκηση πολύ λιγότερες παλαιότερα είτε από την περιφέρεια με τα γενέστερα αρκετά περισσότερες στηρίζονταν σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολιτεχνίου το οποίο έγινε από τον καθηγητή Μουτζουρί πότε πριν ήταν ή του Μετσόβιου Πολιτεχνίου στην εποχή της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Στην περίοδο, στα τέλη της δεκαετίας του 90 αρχίζει στη δεκαετία του 2000. Στο ερευνητικό αυτό πρόγραμμα, τμήματά του γιατί όλο το πρόγραμμα καθώς θα καταλάβετε προέβλευε παρεμβάσεις που κοστολογημένες στο 2010 αντιμετωπίσουν τη δεκαεύρωση στη σημεία εποχή χρηστή ήταν πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ φυσικά δεν μπορούσε να υλοποιηθεί στο συνολό του Μήματα λοιπόν του ερευνητικού προγράμματος αυτού κατά καιρούς μετατρέπονται σε μελέτες από τη διεύθυνση λοιπόν υπηρεσιών της Περιφοριακής Ενότητας Πολιτείας ώστε να αντιμετωπιστεί η διάβρος εκεί που έχει εντονότερα φαινόμενα πότε στο Μελήσι, πότε στη Λιπουμπορια πότε στο Κάτω και λοιπά. Γενικά το να μαζέψουμε μικρότερα έργα του 500.000, 300.000 σε μία μεγαλύτερη και πιο εκτεταμένη παρέμβαση είναι καλό πράγμα. Ακεί όμως όπως είπα πριν να υπάρχει σαφήνια και στην εισήγηση και στην τεχνική περιγραφή του έργου. Η σύμβαση αυτή με τον Πολιτεχνιού κατά τη γνώμη τη δικιά μου νομίζω περισσότερο φίλτισε προσωπικούς λόγους του κυρίου Μουτζούρη γιατί στον μεσοδεάστημα ο κύριος Μουτζούρης έπαψε και στη συνέχεια μεταπίδευσε στην περιφερειακή αυτοντήκηση. Οπότε το διάστημα που έκανε την προγραμματική του 2014 ήταν ενεργία καθηγητής στο Μετσόβιο στη συνέχεια συνταξιδοτήθηκε και στη συνέχεια μεταπίδευσε στην περιφερειακή αυτοντήκηση. Εγώ δεν ήξερα σε ποια φάση είναι αυτή η μελέτη. Δεν είναι μελέτη και αυτή είναι ερευνητικό πρόγραμμα που εμπεριέχει ένα ερευνητικό πρόγραμμα στο πώς αυτό θα έγινε η μελέτη. Και αυτός είναι ο λόγος πως σε αυτό το μίζο πρόβλημα, όχι σε συνόηση με τους δημάρχους, δεν έγινε καμιά συνόηση κύριε Δατούλη, εμείς αναλάβαμε την πρωτοβουλία την εποχή που ήμουν αγγελικός δραματέας στο Υπουργείο Υποδομών και επειδή και η αχαΐα, ειδικά στο ανατολικό της κομμάτι η αχαΐα, αντιμετωπίζει και αυτή πολύ μεγάλα τέτοια προβλήματα, το Υπουργείο προκήρυξε μια κανονική μελέτη με δημόσια διεθνή διαγωνιστική διαδικασία προϋπολογισμού 4.850.000 ευρώ για τη μελέτη των φαινομένων της διάβροσης σε όλη την ακτογραμμή από τον Ισθμό της Κορύθου και από τον κορυφιακό κόλπι. Αυτό ήταν ένα ζητούμενο από χρόνια, να υπάρχει μια ολοκληρωμένη και πλήρης μελέτη της οποίας τα αποτελέσματα θα μπορούν να δημοπρατηθούν σε συγκεκριμένα τεχνικά έργα. Η μελέτη αυτή ξεκίνησε τη διαγωνιστική διαδικασία την εποχή που ήμουνα στο Υπουργείο Υποδομών και ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός, ήδη υπάρχει ανάδοχος και ήδη είναι σε εξέλιξη εικόνηση αυτής της μελέτης. Το συνολικό, δηλαδή, φάσμα των παρεμβάσεων με πολύ αναλυτικές τεχνικές κατευθύσεις, θα τις έχουμε προχωρώντα σταδιακά αυτή η μελέτη. Αυτό δεν σημαίνει ότι μέχρι τότε δεν πρέπει να παρέμβουμε. Πρέπει να παρεμβαίνουμε. Και είμαστε θετικοί σε κάθε έργο παρέμβασης που γίνεται για τη διάβροση των ακτών, η οποία αυτή τη στιγμή αποτελεί το μίζον ένα πρόβλημα του νομού κορυθίας. Για να σας δώσω να καταλάβετε, σε όσους δεν το γνωρίζετε το θέμα επειδή δίνει στην πιθανόσα πλημπορηθία, για τι φαινόμενο μιλάμε. Σας λέω ότι σαν ελέθρωση μαγελμαντίας, πολιτικός, μηχανικός, είχα αντιμετωπίσεις τοπογραφικά, απόκλειση 40 μέτρων, δηλαδή είχε ισχωρήσει η θάλασσα 40 μέτρα μέσα στο έδαφος, είχε παραβιάσει την παλιά απογραμμή και είχε ισχωρήσει 40 μέτρα έδαφος τα τελευταία 60 χρόνια. Μιλάμε για καταστροφή περιουσιών, για καταστροφή δημόσιων υποδομών, για καταστροφή δικτύων, εθνικών οδών και λοιπών. Κάθε παρέβαση λοιπόν είναι χρήσιμη. Από ό,τι βλέπω, η ισήγηση υπογράφεται τεχνική υπηρεσία της Έδρας, αν δεν κάνω λάθος, διορθώστε με κυριγνωλή. Λοιπόν, η τεχνική υπηρεσία της Κορινθίας έχει μια πολύ μεγάλη εμπειρία και έχει εκτελέσει έργα αντιδιαπροτικά. Η Έδρα σίγουρα έχει και αυτό το επίπεδο της τεχνοδοσίας της. Νομίζω ότι οι δυο υπηρεσίες θα πρέπει να συνεργαστούν καταρχήν και δεύτερον, ότι θα πρέπει να δοθούν πληρέστερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο υπαρρεμβάσεις. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει αυτός ο προεπολογισμός, όντως να μαζευτεί σε ένα έργο για την περιοχή που αναφέρεται, τα 2800, και όσο μεγαλύτεροι είναι ο όγκος των παρεμβάσεων καλύτερο είναι για το έργο, απλά χρειαζόμαστε και περισσότερα στοιχεία. Εμείς με αυτή την επιφύλαξη θα είμαστε θετικοί όπως σε κάθε έργο αντιδιαπροστασίας, αλλά θέλουμε να συμπληρωθεί στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο εισήγηση και να έρθει και θέλουμε επίσης και σε ανάλογα έργα να υπάρχει μια πληρέστερη ενημέρωση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Σε ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Πραγματικά πρόκειται για έναν τεράστιο πρόγραμμα που απασχολεί εδώ πέρα την περιοχή μας, εδώ και πάρα πολύ πολλά χρόνια, τους κατοίκους της παράχτιας Ζώνης, της ευρύτερης παραλιακής παράχτιας Ζώνης, που εκτείνεται από την Κόρινθο μέχρι και το Δερβαίνης ό,τι αφορά τον νομό Κορινθίας. Με βέβαια, μεγαλύτερο πρόγραμμα βέβαια από το Δήμος Κιονίων μέχρι και το Δερβαίνης. Παρά όμως τη σοβαρότητα, το προβλήματος που δημιουργεί πέρα των άλλων και οι κινδύνους, κυρίως για την ασφάλεια των διερχόμενων αυτοκίνητων σε όλο το μήκος της παλιάς θυμικής οδού, πραγματικά έχουν δημιουργηθεί πάρα πολλά προβλήματα. Οι περιφερειακές αρχές μέχρι σήμερα, όπως και οι κυβερνήσεις βέβαια, αντιμετωπίζουν εντελώς αποσπασματικά, κατά τη νόμη μας και περιστασιακά, το θέμα στη λογική του παλώματος. Γιατί εξυπώμαστε. Αναφέρθηκε και πριν, το προηγούμενο διάστημα, τα προηγούμενα χρόνια δόθηκαν σχεδόν 5 εκατομμύρια για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Έγιναν πλήδος παρεμβάσεων αποσπασματικών υποέργων, αποκατάστασης σε μεμονωμένα σημεία. Και όμως είναι τεκμηριωμένο επιστημονικά και υπάρχουν μελέτες ότι η μεμονωμένη αντιμετώπιση ενός διαπρομένου τμήματος δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα μετά την περίοδο ενός έως τριών ετών, διότι παθαίνουν σμιά τα όμορα τμήματα. Δηλαδή δημιουργείται σμιά στρατιπλανά τμήματα. Γι' αυτό και τα προβλήματα όλο αυτόν τον καιρό προαμβασιάζονται και δημιουργούνται συνέχεια νέα, αφού δεν υπάρχει ολοκληρωμένη μεγέτεια αντιμετώπισης της διαύρωσης, δημιουργούνται και συνολικά το πρόβλημα ώστε να γίνουν οι αντίστοιχες ολοκληρωμένες παρεμβάσεις. Στη σημερινή σας εισήγηση απεντάσσετε, όπως αναφέρθηκε πριν το τρίτο υποέργο, γιατί δεν προχώρησε η προγραμματική με το Εθνικό Μετσόβιο Πολιτεκνείο και το δεύτερο γιατί δεν υπήρχε μελέτη. Νομίζω ότι θα πρέπει να μας προβληματίσουμε αυτά τα στήματα και θέλουμε και περισσότερες εξηγήσεις. Τα στήματα περνάμε απλά γιατί δεν υπήρχε μελέτη σε ένα ενταγμένο υποέργο ή γιατί δεν προχώρησε σε μια προγραμματική σύμβαση. Η προχειρότητα που αντιμετωπίζονται τόσο σοβαρά προβλήματα αφανερώνει για μια ακόμα φορά και τα διέξοδα της πολιτικής που υπηρετείται και η νυν και η πρωί. Και, πέρα, αφανερώνεται και η ουσιαστική συμπλευσή σας πάνω σε αυτά τα σοβαρά ζητήματα. Τα έργα αυτά, αν και είναι τόσο σημαντικά για τις ηλεϊκές ανάγκες, όπως ακριβώς είναι και τα αντιπλημμυρικά έργα και τα έργα της ασθασμικής προστασίας, δεν είναι στην πρωτοριότητα και αυτό είναι το οσιώδες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι στην πρωτοριότητα από τα κρονδύλια του ΕΣΠΑ γιατί κινούνται στη λογική του πώς τους ωφέλους και δεν αποφέρουν τα προσδοκόμενα κέρδη στους ομίλους, στους κατασκευαστικούς. Δεν είναι τυχαίο, δηλαδή, και κοιτάξτε στον πίνακα προτεραιοτήτων της ΕΕ, ότι αυτά τα έργα, τα αντιδιαπροτικά, τα αντιπλημμυρικά, τα αντιπληρικά, είναι στη τελευταία προτεραιότητα ή πολύ κάτω. Γι' αυτό και δεν υπάρχουν ολοκληρωμένες μελέτες και δεν είναι επιλέξημα για τις απαραίτητες σχεματοδοτήσεις. Με το σταγωνόμετρο δίνουν τα λεφτά. Αλλά για τους τεράστιους δρόμους που συνδέουν μεταξύ τους σημεία που έχουν επιχειρηματικό ενδιαφέρον δίνονται τα λεφτά και βέβαια εκεί που υπάρχουν και διώδια και υπάρχουν ανταποδοτικά τέλη. Εμείς δεν έχουμε καμία αυταπάτη, ότι το θέμα της διάβορσης σε όλο το παράκτυο μέτωπο της περιοχής δεν θα αντιμετωπιστεί σοβαρά, ως ενιαίο πρόβλημα και μελοκληρωμένη μελέτη με βάση σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους και τεχνολογίες με τις παρεμβάσεις που γίνονται. Θα είμαστε πάλι εδώ σε λίγο χρονικό διάστημα να συζητάμε πάλι και πάλι για την αποκατάσταση της διαγρομμένης αρχής και να ξαναπληρώνουμε για νέα παράκτυα έργα με τις παραπάνω επίσης σημάνσεις που ανέφερα... Καρέκλα γιατί ζαλιστήκαμε. Ναι, ψηφίζουμε και τελειώνω κύριε Πρόεδρε, ψηφίζουμε θετικά για την ανάγκη άμεσης αποκατάστασης σημείων που θεωρούνται άκρως επικίνδυνα για την ασφάλεια των πολιτών, αλλά επαναλαμβάνουμε ότι οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις είναι σταγώνα στον Οκεανό μπροστά στη σοβαρότητα του προβλήματος και δεν θα το λύσουν. Ευχαριστώ. Προχωράμε ο κύριος Πετράκος. Ο κύριος Περφυράχα θέλετε τώρα ή στο τέλος, στο τέλος. Ωραία, ο κύριος Πετράκος έχει το λόγο. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Όπως τονίσθηκε και από τους προηγούμενους ομιλητές, τους Κορίνθιους, το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο, όλοι το γνωρίζουμε, τεράστιο το πρόβλημα και πολύ σωστά είπε ο κύριος Κελάρης ότι απαιτείται ολοκληρωμένη παρέμβαση. Και οι υπόλοιποι, και ο κύριος Δέδες και λοιπά. Αν δεν γίνει ολοκληρωμένη παρέμβαση γνωρίζουμε ότι τα επόμενα διαβρωτικά έργα είναι πάρα πολύ δύσκολα έργα. Δεν έχουμε αντίριση βέβαια σε αυτό να γίνει, όμως. Επισημαίνουμε ότι ανησυχούμε πολύ ότι δεν θα γίνει ουσιαστική δουλειά, διότι και η προχειρότητα με την οποία έρχεται η μελέτη, λέει ο κύριος Διωλής, αφού που δημοπρατούμε έχουμε μελέτη. Εντάξει, αυτό είναι γενική αρχή. Λοιπόν, αλλά δεν προκύπτει από πουθενά ότι υπάρχει κάποια ολοκληρωμένη μελέτη. Θέτουμε όλες αυτές τις παρατηρήσεις και τις επιφυλάξεις, δεν θα είμαστε αντίθετοι του έργου, αλλά φοβόμαστε και ανησυχούμε και προειδοποιούμε ότι δεν θα γίνει σοβαρή δουλειά έτσι όπως πάει και δεν πιστήκαμε επίσης και για το πολιτεχνείο. Παρά τις αλλαγές που, όπως είπε ο κύριος Δέδης, έγινα με τον κύριο Μουτζούρη, υπάρχει μια ολόκληρη έδρα. Δεν είναι μόνο ο κύριος Μουτζούρη στα λιμενικά και στα αντιεδιοβερυτικά. Το Μετσόβιο Πολιτεχνείο είναι ένας πολύ σοβαρό εκπαιδευτικό ίδρυμα και η ψηλότητα του κύρους δεν μπορεί να εξαρτάται μόνο από τον διευθυντή του. Άρα, λοιπόν, κάτι μη σωστό δεν κάναμε και εμείς, η περιφέρεια δηλαδή. Κάπου μπορεί να φταίει και η περιφέρεια. Τέλος πάντων, αυτό είναι άλλο. Τέλειωσα, κύριε Επινήδη. Είναι ο κύριος Τσεπεντζής. Κυρία Λιμπεροπούλου. Υπόθηκαν πάρα πολλά. Όλοι γνωρίζουμε τι γίνεται με τη διάβροση του κορινχθιακού. Όλοι γνωρίζουμε τι ίσως έπρεπε να είχε γίνει ή δεν έχει γίνει. Όμως, δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε, με συγχωρείτε λιγό, την εγκυρότητα των πανεπιστημιατικών ιδρυμάτων. Το έχω πει κι άλλη μία φορά. Εμείς, εγώ θα ψηφίσω και θα το στηρίξω με όλες τις επιφυλάξεις όπως αυτές διατυπώθηκαν και από τους προηγούς τους συναδέλφους. Κάποια στιγμή, μήπως, θα πρέπει να το δούμε λίγο συνολικά το θέμα της διάβροσης και ορθματικά, ετοιμηματικά. Ευχαριστώ. Ο κύριος Κάτσαρης. Δεν υπάρχει. Ο κύριος Περιφερειάρης έχει το λόγο. Κύριε Πρόεδρε, θα κάνουμε το μοντελί. Κύριε Πρόεδρε, δεν θα κάνει τοποθετήση σύμβουλή. Όχι, τώρα πιστεύω ότι καλυφθεί. Να κάνουμε μια τοποθέτηση για την κόρηθο. Δεν είναι ένα λεπτό, δύο λεπτά θέλουμε να πούμε, θα χρειάζεται. Να μιλήσουμε. Ναι, κάντε την τοποθέτηση, εντάξει. Κατά την, να μην ξεχνάμε, γιατί έχουν κατηγορηθεί για πάρα πολλά πράγματα οι περιφερειακοί αρχιτατούλοι. Οι μοναδικοί, οι οποίοι έδρασαν σκοκευμένα με 5 εκατομμύρια έργα, ήταν οι περιφερειακοί αρχιτατούλοι. Να μην τα ξεχνάμε. Και μάλιστα, οι τελευταίες λύσεις οι οποίες δώθηκαν, ήταν οι πλέον κατάλληλες, και αποδείχτηκαν κατάλληλες, με τη δημιουργία πάσα λοϊμπίξεων, οι οποίες έλειναν το θέμα και από τη διάβροση, αλλά και από την κατολύση της παλιάς εθνικής οδού. Αυτή τη στιγμή, εμείς βλέπουμε μια μελέτη, και δεν ξέρω για ποιον λόγο, πέντε χρόνια ήδη ο κύριος Δέδερς, ακόμα η μελέτη, από ό,τι καταλαβαίνω και από τα λυγόμενά του, που έκανε το Πανεπιστήμιο Πατρών, είναι στον αέρα. Δεν υπάρχει καμία επίσημη μελέτη. Αλλά από την και πέρα... Συγγνώμη, συγγνώμη, συγγνώμη... Εσύ είπες ότι έχει βγει ο ανάδοχος, αλλά δεν έχει προχωρήσει η μελέτη. Η μελέτη δημοπρατήθηκε, το Πανεπιστήμιο Πατρών, ο τεχνικός σύμβουλος για τη δημοπράτηση. Ορίστηκε ανάδοχος, τέλειος ο διαγωνισμός. Δεν έχει τελειώσει και η διαδικασία. Όχι, τέλειωσε η διαδικασία. Η μελέτη δεν έχει τελειώσει. Σαφώς, αφού η μελέτη θέλει... Εντάξει, αυτό λέω. Καράσα πέντε χρόνια, αλλά ακόμα η μελέτη δεν υπάρχει. Αυτή τη στιγμή όμως... Πέντε χρόνια, παιδί μου. Το 17 δημοπρατήθηκε η μελέτη από το Υπουργείο. 13 χρόνια. Συγγνώμη, Γιώργο. Τρία χρόνια. Εντάξει, τρία. Λοιπόν, αλλά θέλω να πω ότι με αυτά τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας, δεν βλέπω πουθενά τέτοιου είδους παρεμβάσης. Δηλαδή, να φτιάξουμε αυτή τη λύση που κάναμε με πασαλοεμπίξεις. Δεν βλέπω ούτε ένα κυβικό μέτρο μετρό πετών παρέμβοσης. Δεν βλέπω αυτά τα πρόχαιρα στοιχεία που βλέπω της μιας σελίδος. Και δεν ξέρω κατά πόσον, όπως είπε και ο Σοφτάκη, ο κύριος Κελάρη, τα αντιδιαβροντικά έργα σίγουρα θέλουν μια συνολική εμμετόπιση, γιατί εάν παρέμβουμε εδώ σ' ένα σήμερα, σ' ένα σημείο, το πρόβλημα θα πάει πιο κάτω αργότερα, σε ένα χρόνο, δύο χρόνια, τρία χρόνια. Άρα, δηλαδή, βλέπω, τουλάχιστον με αυτά τα στοιχεία που έχω ήδη σήμερα στα χέρια μου, με μία λέξη, με μία φράση, μόνο φυσικούς ογκώληθους, ποιού το καθεξής, δεν ξέρω κατά πόσον αυτό θα λύσει προβλήματα ή θα δημιουργήσει. Μπορεί να λύσει τοπικά προβλήματα, αλλά να δημιουργήσει σε γειτονικές περιοχές ακόμα μεγαλύτερα. Τουλάχιστον με αυτά τα στοιχεία που βλέπω και δεν ξέρω πού γίνονται αυτές οι παρεμβάσεις, σε ποια σημεία γίνονται αυτές οι παρεμβάσεις. Δηλαδή, εγώ θα έλεγα, μήπως αποσιθεί το θέμα να έρθει η γνώση μας, τουλάχιστον η μελέτη, η πραγματική μελέτη που έχουμε, με βάση να οποία συντάχνει το προϋπολογισμό στο έργο, και να έχουμε μια καλύτερη αντίληψη των πραγματικών. Το λόγο έχει ο περιφερειάρχης. Κύριε αντί περιφερειάρχα, έχετε πάρει και ένα εκατομμύριο 700.000 ευρώ ακόμα από πουδουέ για τη συντήρηση του συγκεκριμένου έργου, του συγκεκριμένου δρόμου. Μόνο αυτού του δρόμου. Αυτό είναι άλλο θέμα. Είναι τελείως διαφορετικό. Είναι άλλο θέμα. Λοιπόν, για το συγκεκριμένο έργο έχω να σας πω τα εξής. Μπορώ να πω κάτι, σας παρακαλώ. Όχι ρε άδερφε, περίμενε. Εγώ δεν θέλω να περιοδοτήσω τη συζήτηση, όμως να λέμε ότι ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης ούτε ξέρει, ούτε ενδιαφέρεται, ούτε μπορεί να μάθει, να λέμε μεταξύ μας τέτοιες κουβέντες, προφανώς καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούμε να είμαστε ένα συλλογικό όργανο που να μπορεί να συνονοηθεί στα στοιχειόδη. Εντάξει, έστω και αν κάνει κάποια λάθη, ρε άδερφε, μεγάλοι άνθρωποι είμαστε, νομίζω ότι μπορούμε να ελέγχουμε και τα συναισθήματά μας ή την αυγεντική άποψη που έχουμε για έναν άνθρωπο και να μην την εκτράζουμε δημόσια. Είναι στοιχειώδης ο όρος για να μπορεί να υπάρχει ένα συλλογικό όργανο. Λοιπόν, κοιτάξτε να δείτε το μεγάλο μας πρόβλημα που είναι η διάβροση των ακτών του Κορινθιακού κόλπου, ευτυχώς μόνο από τη δική μας πλευρά και όχι βόρεια. Ξέρω ότι υπάρχει μια μελέτη σε εξέλιξη 40 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία δεν έχει παραδοθεί. Το ξέρω, 40 εκατομμυρίων ευρώ, όχι από μας, ευρύτερη, όχι από μας, από την κυβέρνηση. 40 εκατομμυρίων ευρώ. Και συμφωνώ απολύτως με τον Μπρολαλλίσαντα, κάποιον συνάδελφο με συγχωρεί, γιατί δεν θυμάμαι το όνομά του, ότι, δεν θυμάμαι ποιος το είπε, διότι όταν κάνουμε τοπικές παρεμβάσεις, εγώ δεν είμαι ειδικός, αλλά έχω μια εμπειρία πολύ μεγάλη γι' αυτά τα θέματα, έχω συνεργαστεί στο παρελθόν και με τον κ. Μουτζούρι και με την κυρία Φράγκου και με άλλους που ασχολούνται με αυτά, όταν κάνουμε μία τοπική παρέμβαση, χωρίς συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος, δεν λύνουμε πρόβλημα, μπορεί να δημιουργούμε ακόμα μεγαλύτερο. Μου είχε πει ένας γέροντας μία φορά, όταν είχαμε ένα πλημμυρικό φαινόμενο στη Σάνταβα, δεν παίρνεις μου λέει κόπεδα απ' το Θεό, θα στα πάρει πάλι, ή παραπέρα, ή παραδόθε. Άρα μόνο με συνολική αντιμετώπιση. Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα. Όταν πήγαμε και κάναμε το έργο στην Καλαμάτα στη Δυτική Παραλία, όπου προστατεύσαμε εκεί τον προσφυγικό οικισμό, τι έγινε. Πήραμε από τη θάλασσα 2-3 οικόπεδα, το πρόβλημα εκεί δημιουργήθηκε, γιατί τα μπάζα της Καλαμάτας από τους ισμούς τα έριξαν στη θάλασσα, άναρχα. Έφαγε η θάλασσα παραπέρα. Έγινε το έργο το οποίο έγινε στη Δυτική Παραλία, η θάλασσα έχει πάρει γη στην περιοχή των εκβολών του Άρη. Έτσι είναι. Κάναμε το έργο στη Μικρή Μαντίνια, μιλάω με την εμπειρία που έχω της περιοχής από την οποία προέρχομαι. Ξαφνικά η θάλασσα άρχισε να τρώει γη προς το Φιλοξένια, προς την Καλαμάτα. Έτσι είναι. Δηλαδή χρειαζόμαστε, οπωσδήποτε, μια συνολική μελέτη ολόκληρου του κουρινθιακού κόλπου. Αυτό είναι η μία πλευρά. Η άλλη πλευρά είναι η πίεση την οποία ανηφίστανται οι υπηρεσίες. Και εμείς όλοι, και η προηγούμενη περιφερειακή αρχή, είμαι απολύτως βέβαιος. Βρέστε τον τρόπο, παρέμβετε, φεύγουνε τα σπίτια μας, φεύγουνε οι δρόμοι. Άναρχα ιδιότερες να πετάνε μπάζα και βράχια. Και ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι το κόστος να αποσύρουμε αυτά τα βράχια από τον κουρινθιακό κόλπου. Δεν έχουμε, λοιπόν, καμία άλλη λύση. Νομίζω ότι πρέπει, μη περιμένετε, δεν θα έρθει γρήγορα η μεγαλομελέτη των 40 εκατομμυρίων. Και με την εμπειρία που έχουν οι μηχανικοί μας και από την έδρα και από την ενότητα, εγώ δεν έχω καμία διαφωνία να πάρει το έργο η ενότητα. Υπερετείται όμως έκτακτη ανάγκη, ασφαλώς. Όσοι είστε από τη συγκεκριμένη περιοχή, το γνωρίζετε. Λοιπόν, δεν έχω καμία αντίρρηση να το κάνουνε το έργο οι μηχανικοί της περιφερειακής ενότητας. Ή σε συνεργασία με την έδρα. Δεν έχω καμία αντίρρηση στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο, ή το μεθεπόμενο, να έρθει η πλήρη στεχνική πρόταση εδώ. Καμία αντίρρηση. Θα μας πάρουμε μια απόφαση σήμερα καταρχήν της ένταξης αυτού του έργου και παρακαλώ να υπάρχει η δέσμευση από τους τεχνικούς μας στην επόμενη τη μεθεπόμενη συνεδρίαση. Να έρθουν εδώ να μας πούνε για τα βράχια που θα αποσύρουνε, για το τι θα βάλουνε, για τα σύρματοκιβώτια τα οποία θα μπούν και αν θα μπούν. Ξέρω ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα και περιβαλλοντικής φύσεως και όλα. Δεν θεωρώ ότι έχουμε άλλη λύση. Εκεί υπήρχε ένα πρόβλημα στο Δερβένι. Δεν μπορείτε να φανταστείτε από πού με πήραν τηλέφωνο για ένα έργο καλό που έχει γίνει εκεί. Εγώ συμφωνώ. Αν δεν παρενέβαινε η προηγούμενη περιφερειακή αρχή, μπορεί να είχαμε χάσει και 2-3 κοινωνιές. Ή να είχαμε πάθει ζημιά πολύ μεγαλύτερη. Ασφαλώς. Δεν έχουμε, τιμίζω, ένα μελέτη. Το ξέρουμε αυτό. Λοιπόν, με την εμπειρία την οποία έχουμε, στο επόμενο ή μεθεπόμενο συμβούλιο, κύριε Γιωλή, να καταθέσετε πλήρη τεχνική πρόταση εδώ. Να μιλήσουμε για μια καταρχήν ένταξη του συγκεκριμένου έργου. Και να κουβεντιάσουμε επί της ουσίας, δηλαδή να ακούσουμε τους τεχνικούς. Στο επόμενο ή το μεθεπόμενο συμβούλιο. Για την ακριβή πρόταση που θα προτείνουν. Και παρακαλώ πάρα πολύ, σε αυτό το συμβούλιο να είναι παρόν. Και ο κύριος Μουταφίδης, ή όποιος έχει ασχοληθεί, ο Σμυρνιώτης ή η κυρία Σιδέρη, και ο κύριος Λούτος από την περιφερειακή ενότητα. Να ακούσουμε τους τεχνικούς περισσότερο. Να μας πούν λεπτομέρειες. Δεν θεωρώ όμως ότι μπορούμε να περιμένουμε, τιμίζω, ένα μελέτη των 40 εκατομμυρίων ευρώ. Και θα έχουμε προβλήματα τα οποία δεν μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Ήδη οι δήμαρχοι, να δείτε, έχω έναν φάκελο ολόκληρο με τις εκλήσεις που κάνουν για άμεση παρέμβαση. Όχι προχειροδουλειές. Συμφωνώ με τον κύριο Πετρίτσι, στην επόμενη ή τη μεθεπόμενη συνεδρίαση, να δουλέψετε να κάνετε συγκεκριμένες προτάσεις. Κατ' αρχή, είναι ένταξη του έργου σήμερα. Λοιπόν, προχωράμε στην ψηφοφορία. Έχετε τοποθετηθεί ο κύριος Τατούλης και ο κύριος Πετρίτσις. Δεν υπάρχει άλλοι. Κυρία Νικολάκου, δεν υπάρχει. Όχι, δεν είστε κάτι διαφορετικό. Έχει πει διολόγηση ψηφού. Μισό λεπτό. Όχι διολόγηση ψηφού, κύριε Πρόεδρε. Μισό λεπτό. Αφού έκανε ο κύριος Τατούλης. Δεν θα κάνω τοποθέτηση επί του θέματος. Δεν γίνεται άλλο. Πάμε στην ψηφοφορία. Κύριε Πρόεδρε, δεν θα κάνω το. Εντάξει, αλλά είναι θέμα διαδικασίας αυτό που θα πω. Το καταλαβαίνεις. Δεν υπάρχει διαδικασία. Ψηφίζουμε και τελειώνουμε. Δεν υπάρχει διαδικασία. Όχι. Αυτή είναι. Μία. Την κουβεριάσαμε. Τι ψηφίζουμε σήμερα, κύριε Πρόεδρε. Ένταξη ή τροποποιήσει προηγούμενου έργου. Ένταξη. Δεν είναι ένταξη. Δεν είναι ένταξη. Τροποποιούμε συγκεκριμένη απόφαση του Υπουργείου. Γι' αυτό, κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου να σας πω, Χριστό, εσύ τουλάχιστον ξέρεις. Μισό λεπτό. Δεν έχουμε να κάνουμε με τίποτα καινούργιο. Επιτρέψτε μου. Έχουμε μπροστά μας τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ τα οποία είναι ονοματισμένα και έχουμε συγκεκριμένα τεύχη στήλη στο Υπουργείο. Έχουνε τροποποίηση, ρε Τίνα. Δεν το λέει τώρα. Μη μου λες τώρα άλλα. Εξήγησε ό,τι η περιφέρεια άρχισε με τρία πραγματικά. Εξήγησε ό,τι η περιφέρεια άρχισε, δεν άκουσα τίποτα και δεν με αφήνει να μιλήσω. Λοιπόν, θέλετε να το προχωρήσετε έτσι, πάμε έτσι. Λοιπόν, ποιοι είναι οι ΠΕΡ, κύριε Δέδε. Λοιπόν, λοιπόν, ποιοι είναι οι καταγραφείς στα πραγματικά. Επόμενη μεθεπόμενη συνδρίαση, πλήρης μελέτη εδώ. Καταρχήν, ενταξιέρω. Ποιοι είναι οι ΠΕΡ, ποιοι είναι κατάλλεο, κύριε Δέδε. Μισό λεπτό. Δεν ξεκινήσεις κανονικά με τις παρατάξεις όλες, πρόεδρε. Δεν ξέρεις την παράταξη του κυρίου Τατούλι. Όχι. Τελευταία ή μιλάμε στην ψηφοφορία, Γιώργο. Όχι, δεν μιλάμε, ψηφίζουμε τώρα. Ήμαστε υπέρ ή κατά. Τι είναι αυτό το πράγμα. Δεν ήξερα τι είχε σειρά η ψηφοφορία. Άμα ήταν ένα μύτης ο πρώτος εγώ, γιατί δεν έχω μιλήσει καθόλου για το θέμα. Τώρα μην το κάνουμε. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, για να μας αφήσεις. Εισήγησέ ένα τίτλο. Έκριση τρομποποίησης κατανομής πιστώσεων. Απένταξη, πένταξη, έκριση τρομποποίησης κατανομής πιστώσεων. Ακριβώς. Του ενταγμένου έργου. Με τη δέσμευση του περιφερειάρχη. Ότι τα τεχνικά στοιχεία της μελέτης μας ενδιαφέρουν. Θα έρθουν να μας τα εξηγήσουν και να συνεχίσουν το επόμενο. Ψηφίζουμε την τρομποποίηση της κατανομής πιστώσεων. Ωραία, ο κύριος Μπουντρούκας και εμείς. Υπόλοιποι, ο κύριος Πετράκος. Μετά τη διευκρινήση του κυρίου περιφερειάρχη ψηφίζουμε θετικά. Θετικά, ο κύριος Γόντικας. Υπέρ. Υπέρ, η κυρία Λιμπεροπούλου. Υπέρ. Υπέρ, ο κύριος Κάτσαρης. Υπέρ, με την επισήμασή γιατί δεν έχω μιλήσει ότι αυτά τα έργα είναι όλα αποσπασματικά. Πολύ σωστά, τα είπε ο σύντροφος Κελάρης. Και δεν πρόκειται να λύσουν, κατά την άποψη μου, το πρόβλημα. Το είπε πολύ ωραίο και ο κύριος Περιφερειάρχης. Στη Μικρή Μαντίνια κάπου λήθηκε, κάπου δημιουργήθηκε μεγαλύτερο. Ο κύριος Στατούλης. Είμαστε θετικοί σε αυτό το έργο. Απλώς για να δικαιολογήσω μια προηγούμενη άποψη, θέλω να πω ότι πραγματικά ο αντιπεριφερειάρχης δεν ήξερε το θέμα. Υπάρχει μελέτη συγκεκριμένη με συγκεκριμένα κομμάτια παρεμβάσεων. Αυτή είχε ολοκληρωθεί το 2018 και το 2019 και θεωρώ ότι είναι ένα έργο πάρα πολύ χρήσιμο για την ευρύτερη περιοχή. Εγκρίνεται ομόθωνα. Αποδεχθεί και η εξήγηση. Το θέμα 10. Έγκριση, σύναμψη, προγραμματική σύμβαση και τα λοιπά. Ησηγητής η κυρία Αθηνά Κόρκα Κόνστα αντιπεριφερειάρχης. Ευχαριστώ πολύ κύριε Καέδρα. Γεια σας κυρίες συνάδελφοι. Το θέμα που έχουμε είναι μια έγκριση προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στην περιφέρεια Πελοπονίσου και στην Πελοπόννησο ΑΕΠΣΛΟΝ την Ανόνινη Αναπληξιακή Επιπερία σχετικά με την πράξη υποστήριξη συμβουλευτική, την περιφερειακή ενότητα κορυφείας, τη διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών, ούτως ώστε να έχει την υποστήριξη από την Πελοπόννησο ΑΕΠΣΛΟΝ προκειμένου να οριμάσουν μελέτες για την περίοδο 2022-2021 και εισβούμαστε το να εγκριθεί η αποδοχή της σκοπιμότητας των όρων της προγραμματικής σύμβασης, να εξεσιεργοθητεί ο περιπερειάτης και τη λιπογραφή της υποδοματικής σύμβασης, να οριστούν εκπρόσωποι και του περιφερειακού συμβουλίου δύο για τις αντίστοιχα της Πελοπόννησης ΑΕΠΣΛΟΝ και να οριστούν και εκπρόσωποι όσον αφορά την επιστημονική επιτροπή στις συγκεκριμένες συμβάσεις. Η χρηματοδότηση από πού είναι? Η χρηματοδότηση είναι από την περιφερειακή ενότητα, από ιδίες πόρους, κατά εκατόν εβδομή περίπτιαδο. Πάμε, άλλες ερωτήσεις. Ερώτηση από τον Ινθία. Ποιος είναι ο λόγος, εμείς πριν από δύο μήνες περίπου, είχαμε βάλει ένα εκατομμύριο, αν δεν κάνω λάφτει, ένα εκατομμύριο διεκόσι πλιάδες σε προγραμματική σύμβαση με την Πελοποϊσόλφα Έξινον για αυτή τη διαδικασία, για τη σύνταξη μελετών, για να αντρέψουν κάποια πράγματα. Ήρθε πριν από ενάμιση μήνα πεντακόσεις χιλιάδες επιπλέον Λακωνία. Μετά έρθε άλλες πεντακόσεις χιλιάδες με Σιννία. Τώρα έρχεται η Κορηθία με 170 χιλιάδες. Για ποιον λόγο δεν γίνεται μια συνολική αποτύπωση των αναγκών και έρχομαστε και κάνουμε συγνωματικά το ένα πίσω από το άλλο. Και βλέπω, παραδείγματος χάρη, σε μια μελέτη που λέει για ποια έργα θα χρησιμοποιηθούν, για το έργο παραδείγματος χάρη Συντήρηση Ρητός Σοφικού Αγγελόκας του, ένα έργο που παραδείγματος χάρη χθες πέρασε από την Οικονομική Επιτροπή που σηματοδοτεί, εφόσον πέρασε από την Οικονομική Επιτροπή, ότι υπάρχει ήδη μελέτη. Έτσι δεν είναι. Δηλαδή, θέλω να πω, μη γίνεται κατάχρηση αυτής της διαδικασίας. Πριν από ένα μήνα, εγκρίνατε εσείς την πρόσληψη, αντί ανθρώπων που ήταν για το Covid-19, εγκρίνατε τη σύμβαση τεσσάρων μηνών με μηχανικούς και άλλους διοικητικούς στην περιφερειακή ενότητα Κορινθία. Βλέπω ότι το θέμα ανοίγει πάρα πολύ με την Πελοπόννηση ΑΕ. Και εκεί τελικά, που κάποτε ήταν η εταιρεία για την οποία κατηγορηθήκαμε εμείς πάρα πάρα πάρα πολύ, βλέπω ότι είναι τελικά ο κανόνας σ' όλες τις διαδικασίες που ακολουθείτε κι εσείς. Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να μιλήσω. Όσον αφορά για την Κορινθία, μπορώ να πω στον κύριο Συνάλλωπο, στον κύριο Πετρίχτη, που έχουν τις ερωτήσεις του, ότι η συμβουλευτική υποστήριξη είναι για δύο τομείς. Είναι αφενόσμενη για μελέτες που αφορούν τα αρέματα, τα θέματα αυτά, τα οποία πρέπει να προωθητούν. Υποδομές αντιπλημμυρικές, αρτευτικά έργα, εθνικό δίκτυο. Ορίμανση έργων ΕΣΠΑ, διαδικασίες ανάθεση μελετών αυτές που πρέπει να διπομπρατηθούν οι πριπολογισμοί και τα λοιπά. Και είναι και για έργα. Όσον αφορά το έργο, δηλαδή, το οποίο υψημάνατε, ρητός οπτικό αγελόχαστρο, είναι για την επίβλεψη, για τη διαδικασία του έργου. Όσον αφορά τη διαδικασία του έργου, όσον αφορά το γεγονός, τα έψιον που τοποθετηθήκατε, ότι είχατε υποστεί διάφορους, σαν εργαλείο, συμβατικές ή προγραμματικές συμπάσεις, σαν εργαλείο δουλειάς. Καμάλα για τον Πελοκόνηστο Αλφαέψελον και πέχθηκε στους οχτώ μήνες και έφυγε κατομμύριο με τον Πελοκόνηστο Αλφαέψελον. Ολοκληρώστο, κύριε Σνάνδρ, για να μην μιλάμε και δυο μαζί και μάλιστα με μία ψυρούλα εδώ που έχουμε. Καυτόχρονο, σαν εργαλείο σύμβασης, μπορεί να μιλάμε για την ορθολογική διαχείριση αυτής της σχέσης της Πελοκόνησης Αλφαέψελον που να δίνει τα στιγμή ούτως ώστε οι υποσπελεχωμένες τεχνικές υπηρεσίες και τις χορητείας τις γνωρίζετε και εσείς, ότι υπάρχουν ελλείψεις ανάμεσα στους τεχνικούς, στους δημιουργικούς και πάρα πολλά έργα. Τώρα σας παρακαλώ δε θα γίνεται διάλογος εδώ η κυρία Νικολάκου. Ναι, εντάξει. Θέλω να ρωτήσω κάτι. Η επιλογή των έργων. Που κατά τη γνώμη μου, εφόσον κάνετε μια περιγραφή πάνω και λέτε για έργα δρευτικά και λέτε για αναπλάσεις και λέτε για έσπα κτλ, έρχεστε μετά και βάζετε κάποια έργα τα οποία και μικρότερου βελινεκούς είναι και άλλου φυσικού αντικειμένου. Εδώ όμως υπάρχει ένα πολύ σοβαρό θέμα το οποίο αφορά το Σοφικό Αγγελόκαστρο και σας παρακαλώ πάρα πολύ, αυτό είναι και θέμα πολιτικής διαχείρισης αλλά είναι και θέμα εάν εξαπατήθηκε ή όχι η Οικονομική Επιτροπή. Διότι εμείς στην προηγούμενη Οικονομική Επιτροπή, χωρίς εισήγηση και το δεχτήκαμε γιατί εμπιστευτήκαμε τον Πρόεδρο, δημοπρατήσαμε αυτό το έργο και τώρα εδώ βλέπουμε ότι έρχεται θέμα αυτό το έργο που ήταν εκεί και ο κ. Λούτας και μας το εξηγούσε, να μπαίνει στη συμβουλευτική των 176.000. Παρακαλώ πολύ αυτό το έργο να βγει, είναι το λιγότερο που μπορώ να πω. Εγώ πιστεύω ότι το Πελοπόννησος, μακάρι να έρθει η στιγμή που όλοι θα αντιληφθούμε ότι είναι το σοβαρότερο εργαλείο που έχουμε, αλλά τουλάχιστον να βγει αυτό που δημοπρατήσαμε στην προηγούμενη Οικονομική Επιτροπή, γιατί δεν είναι δυνατό να συμπεριλαμβάνεται εδώ. Βεβαίως το δημοπρατήσαμε. Και εμπιστευθήκαμε τον κ. Λούτα. Παρακαλώ πολύ να φύγει αυτό από αυτή την προγραμματική. Και βέβαια να φύγει, γιατί ο κ. Λούτας συνέταξε, οι τεχνικές υπηρεσίες του το προχωρηθεί. Όχι, εδώ έχουμε ξαπατηθεί. Λοιπόν, προχωράμε στις τοποθετήσεις. Κύριε Πρόεδρε, μια λέξη. Ενδεικτικά έχουν εγγραφεί κάποια κακώς τα βάλατε, κύριε Αθώνα. Είναι διαδικασίες διαδικασίες διακουπεραίωσης. Τοποθετήσεις. Θα κάνετε τοποθέτηση ή όχι. Σε εσάς. Κύριε Πρόεδρε, θέλω να ξαναέρθει αυτή η εισήγηση της προγραμματικής και να δούμε ένα ένα τα έργα κακώς. Λέω κατά τη γνώμη μου, δεν ξέρω τώρα που λέει εδώ μελέτη φυτοτεχνική. Δεν νομίζω εγώ περιβαλλοντικές δράσεις, φυτοτεχνική μελέτη, ότι έπρεπε να συμπεριλαμβάνεται σε αυτή την προγραμματική. Σίγουρο όμως είναι ότι το Αγγελόκαστρο δεν μπορεί να είναι μέσα. Έχει δημοκρατική και υπάρχει μελέτη το συγκεκριμένο. Για αυτό λέμε δεν μπορεί να είναι μέσα. Υπάρχει αυτό. Οι τεχνικοί ασφαρίζονται από τα πληγόντα συένταξαν μόνες τους. Οι μελέτες χρειάζονται και προχωρούν αυτές τις διαδικασίες όπως εξακείσονται σήμερα. Κατά συνέβαια δεν χρειάζονται υπεροχώρηση στους ΑΕΕΣΕΝΟ για να στηρίξει τα υποστηρίξαμε το έργο. Ναι, το έγγραφο ηγισταλεί 15 δεστάδια. Και η οικονομική επιτροπή προχώρησε μέχρι τις 05. Ίσως αυτό το πρωινικό διάστημα. Ναι, κυρία Κόρκα, αγαπητοί συνάδελφοι όμως. Μας διαβεβαίωναν στην οικονομική επιτροπή ότι υπήρχε η μελέτη και δημοπρατούμε. Και εδώ το βλέπω στα έργα που θα γίνει από την Αλλαγγεσιακή. Εντάξει, με τώρα βγάλτε το. Υπήρχε και η Αλλαγγεσιακή. Υπήρχε και η Αλλαγγεσιακή. Υπήρχε και η Αλλαγγεσιακή. και αυτά τα έργα που θα γίνει από την Αλλαγγεσιακή. Εντάξει, με τώρα βγάλτε το. Υπήρχε και η Αλλαγγεσιακή. 170 χιλιάδες ευρώ θα δώσετε από οι δύο σπόρους, ζητάτε από το Συμβούλιο την έκκληση, να κάνετε μία προγραμματική με την Πελοπόννηση ΑΕΥΣΙΛΟΝΙΚΟΝΙΚΟΝΙΚΟΝΙΚΟΝΙΚΟΝΙΚΟΝΙΚΟΝΙΚΟΝΙΚΟΝΙΚΟΝΙΚΟΝΙΚΟΝΙΚΟΝΙΚΟΝΙΚΟΝΙΚΟΝΙΚΟΝΙΚΟΝΙΚΟΝΙΚΟΝΙΚΟΝΙΚΟΝΙΚΟΝΙΚ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΗΚΡΙΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ