33η τακτική συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς (ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ, 2020)
: Ο κύριος Γεωργιάδης. Εγώ είμαι. Ο κύριος Γιανακός. Εδώ, εδώ. Ο κύριος Καρυπίδης. Εδώ είμαι, εδώ είμαι. Σας άκουσα κύριε Γιάνγκη. Ο κύριος Καρυπίδης. Εδώ είναι. Η κυρία Κυφωνίδου. Η κυρία Κυφωνίδου. Η κυρία Κυφωνίδου. Η κυρία Κουγκαλίδου. Εδώ. Ο κύριος Κόκκινος. Εδώ είναι, τον είδα. Ο κύριος Κυρατζής. Εδώ. Ο κύριος Λεμονής. Ο κύριος Μακατάσης. Εδώ, τον είδα. Ο κύριος Ματσαρίδης. Καλησπέρα κύριε Ντότη. Η κυρία Κυφωνίδου θα έρθει στο 10 λεπτά. Η κυρία Κυφωνίδου θα έρθει στο 10 λεπτά. Ωραία. Ωραία κυρία. Ωραία αυτό. Ο κύριος Ματσαρίδης. Δεν ακούω τον κύριο Ματσαρίδη. Ας προχωρήσουμε. Ωραία. Ο κύριος Μουρατίδης. Τον είδα. Εδώ είναι. Ο κύριος Μπακογλίδης. Ο κύριος Μπακογλίδης. Ο κύριος Μπακογλίδης δεν θα έρθει λόγω του πένθους. Ναι, ναι, γνωρίζουμε. Να συλλυπηθώ κι εγώ από την πλευρά μου, γιατί δεν έτυχε. Ναι. Στη λυπητήρια. Στη λυπητήρια από όλους μας. Να είναι καιροί να τον θυμούνται. Ρούσα, κυρία Πρόεδρος. Κυρία Κυφωνίδου, μάλιστα. Ναι, ναι. Κυρία Νικολέτου την είδα. Κυρία Τιντήλημονιά. Εδώ, εδώ. Κυρία Ντότη την είδα. Κυρία Παντελίδου. Κύριος Παπαδόπουλος Γιώργιου. Ο κύριος Παπαδόπουλος λόγω εργασίας. Ήρθε σήμερα και μου είπε ότι δεν θα μπορέσει να παρευρεθεί. Από λόγω εργασίας ο κύριος... Ναι, ναι. Κυρία Αβραμίδη, μόλις ήρθα. Ναι, κυρία Κυφωνίδου, έγινε, έγινε. Κυρία Παπλίδου, ο κύριος Πενόπουλος. Εδώ είναι. Ο κύριος Περσίδης. Εδώ. Ο κύριος Πετκάκης, τον είδα. Η κυρία Σεμακούλα Μπέτι. Ναι, εδώ είναι. Ο κύριος Τελίδης. Τον κύριο Τελίδη δεν είδα, δεν άκουσα. Θα είναι σε λίγο, είναι στην εργασία του. Ο κύριος Τεμικενίδης. Εδώ είμαι. Ο κύριος Περιακίδης. Εδώ είμαι. Ο κύριος Σταγμακίδης. Ο κύριος Σταγμακίδης. Εδώ είναι, τον βλέπω. Πάλι δεν ακούγεται ο κύριος Σταγμακίδης και θα έχουμε πρόβλημα. Διορθώστε τα μήχα σας, κύριε Σταγμακίδη. Η κυρία Τσιραμπίδου. Η κυρία Φοροπούλου. Εδώ είναι, η κυρία Φοροπούλου. Εδώ είναι. Ο κύριος Φωτόπουλος. Ο Φωτόπουλος είναι απόν, είναι άρρωστος. Μενημέρωσε ότι είναι άρρωστος. Μενημέρωσε ότι είναι άρρωστος. Και η κυρία Χατζή Δήμητρα. Παρούσα. Λοιπόν, έχουμε απαρτία νομίζω, μπορούμε να ξεκινήσουμε. Παρακαλώ την κυρία αντιπρόεδρο, κυρία Νικολέτου, να κρατάτε τους χρόνους, 5 λεπτά για τους επικεφαλείς και 2 λεπτά για τους λοιπούς δημοτικούς συμβούλους. Εντάξει. Λοιπόν. Κυρία Πρόεδρε, να εκφράσω τα συλλυπητήλιά μου στο Θεοδώσιν τον Μπακογλίδη για τον χαμό του πατέρα του, ήθελα να πω και περαστικά σε όσους είναι άρρωστοι. Είναι δύσκολες οι στιγμές. Θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι, και δεν το λέω για τον Συμβουλό, κυρίως για την κοινωνία μας. Θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι είναι πολύ δύσκολες οι στιγμές και να αναλάβουμε ο καθένας την ατομική ευθύνη, που τόσο καιρό συζητάμε, αλλά δυστυχώς δεν βλέπω να έχουμε αναλογιστεί μέχρι στιγμής στο σύνολό μας και δυστυχώς μπαίνουμε ως κοινωνία, ως συμβούλιο, ως δήμος και νέες περιπέτειες και έχουμε εκτροχιαστεί ως αναφορά τη δημόσια υγεία για μια ακόμη φορά. Θέλω να σας πω ότι έχουμε μετά από πρόσκληση που κάναμε στον κύριο Ζαβέρκο... Μα ακούτε? Πρώτον ξεκινήσουμε με τα πρωί μηρεσίας. Έχει συνδεθεί ο κύριος Ζαβέρκος, μετά από έτοιμα της κυρίας Αγγελοπούλου, νομίζω, από ό,τι θυμάμαι, για να μας ενημερώσει για το Συπαζάθ. Και αν θέλει κάποιος να κάνει ερωτήρηση, κύριε Ζαβέρκο, έχετε το λόγο. Κυρία Τσιραμπιδού, μία παρέμβαση θέλω να κάνω. Σαμακούλα Μπέτι. Ναι, κύριε Συναίκη. Είμαι εμπίρετη και έχω και κάποια αναπνευστική δυσχερία, δεν θα μπορέσω να συμμετάσχω σε όλη τη συναιδρίαση, οπότε θα ήθελα να μου επιτρέψετε να πω δυο λόγια στην αρχή του συναιδρίας σας. Ναι, κύριε Συναίκη. Ναι, ναι. Θεωρώ ότι εφόσον είναι σε αυτή την κατάσταση δεν θα υπάρχει πρόβλημα από τους συναδέλφους. Θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους που έδειξαν ενδιαφέρον για την κατάστασή μου αυτές τις ημέρες που βρίσκομαι σε καραντίνα και παρά τις όποιες πολιτικές ημίδια φορές έδειξαν πολιτικό πολιτισμό και ανωτερότητα και κάποιοι πρόσφεραν και βοήθεια. Θέλω να πω ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και όσοι το βιώνουμε αυτόν τον αποκλεισμό και την απομόναση της καραντίνας καταλαβαίνουμε και τις πρακτικές δυσκολίες. Και γι' αυτό θέλω να κάνω και μια εισήγηση, ίσως αργότερα αν θα είμαι σε θέση διαφορετικά κάποια άλλη φορά για μια δημιουργία δεξαμενής εθελοντών που είχα εισηγηθεί και στο παρελθόν. Γιατί όσοι μένουμε τόσες μέρες αποκλεισμένοι χρειαζόμαστε σίγουρα βοήθεια και δεν είναι όλοι οι δημότες μας από την καλαμαριά ώστε να έχουν συγγενείς, φίλους ή κάποιον να τους βοηθήσει. Οπότε πραγματικά από καρδιά σας ευχαριστώ όσους με βοήθησαν αυτές τις 16 μέρες με κάθε τρόπο ακόμη και με αυτόν τον τρόπο όπως ήρθαν ένα τηλεφώνημα. Ευχαριστώ από καρδιά σας. Ευχαριστώ πολύ καλά κυρία Σεμακούλα και εύχομαι γρήγορη ανάρρωση σε εσάς και σε όλους όσους βιώνουν αυτές τις στιγμές. Περαστικά και πρώτη φορά το ακούμαι. Κύριο Λιμονί θέλω να ευχηθώ επίσης περαστικά, καθώς και αυτός είναι θετικός στο νεό και τις ευχές μου στην κυρία Αντονούδη για τα γενέχλιά της. Ευχαριστώ. Καλή ανάρρωση. Καλή ανάρρωση σε όσους. Καλή ανάρρωση σε όλους. Καλή ανάρρωση και γρήγορη ανάρρωση. Καλή και γρήγορη ανάρρωση. Εύχομαι όλοι να είμαστε... Καλή ανάρρωση από εμένα. Να είστε καλά. Να είστε καλά και εγώ συμφωνώ με όσα είπε η κυρία Σεμακούλα. Πέρα από την αγωνία και από το φόβο και για τον εαυτό σου και για το τι έχεις κάνει στους υπόλοιπους, η μοναξιά είναι ένα από τα δυσκολότερα πράγματα που πιώνεις στην περίοδο όταν είσαι άρρωστος και ειδικά όταν έχεις εγκλωφήσει κι άλλους στο σπίτι για αυτό το λόγο. Είναι πανέσταστο που συμβαίνει. Καλή δύναμη σε όλους. Καλή δύναμη. Καλή δύναμη. Ο λόγος τον κ. Ζαβέρκου. Καλησπέρα σε όλους και από εμένα. Είμαι ο Αντώνης Ζαβέρκος, δημοτικός σύμβολος στο Δήμο Δημαϊκό και πρόεδρος του ΣΠΑΖΑΘ. Να σας έλεγα δύο πράγματα. Πρώτα και να κάνει την ερώτηση που θέλει η κυρία. Ναι, κ. Ζαβέρκο. Πείτε μας τι έχετε να μας πείτε και μετά, αν θέλησαν, θα κάνουμε. Είναι αρκετά. Θα σας προσπαθήσω όσο λιγότερο, γιατί ήθελα να κάνω μια ενημέρωση αρχές Ενωαρίου να έκλαινε ο χρόνος για να μπορούσα να έχω όλης της χρονιάς τα αποτελέσματα και τις δράσεις τις οποίες έχουμε κάνει. Από τώρα που το ζήτησε η κυρία, μπορώ να κάνω να πω κάποια πράγματα. Εμείς είχαμε αναλάβει 17 Δεκεμβρίου το καινούργιο ΔΑΣ και στην ουσία αναλάβαμε στις αρχές Ενωαρίου. Όταν αναλάβαμε, δεν υπήρχε για 3,5 μήνες κανένα πρόγραμμα για το ενδιέτημα, για τις φιλοξενείες, δηλαδή, που έχουμε πάνω στο Ιάπος στην Άσυρο και δεν υπήρχαν κτινιατρικές υπηρεσίες για τα στενή ζώα, γάτες και σχύλοι, διότι η διαδικασία που μας είχαν πει ήταν στον αέρα και περιμένα να βγει κάποιος ανάδοχος και είναι τιμώσιοι διαγωνισμοί. Παρ' όλα αυτά, όταν αναλάβαμε μέσα σε 15 μέρες, πιέσαμε τις καταστάσεις και ξεκίνησε το καινούργιο πρόγραμμα. Τα καινούργια πρόγραμματα τα οποία έγιναν είναι φυσικά και όλα στο διάβοια και όποιος θέλει μπορεί να έρθει από το γραφείο να τα δώσω και αναλυτικά. Απλώς θέλω να πω λίγο για το Δήμο Καλαμαριάς κάποια πράγματα τα οποία έχουν γίνει. Να ξεκινήσω λίγο από τις στηρώσεις σε σκύλους και γάτες, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Έχουμε διπλασιάσει και διπλασιάσει και τις στηρώσεις και τους αντιληψιακούς συμβουλιασμούς και την προμήθεια των τροφών και τις υιοθυσίες. Αλλά το βασικότερο είναι ότι έχουν μειωθεί τα λησίποπτα και τα δαγκόματα τα οποία υπήρχαν στην Καλαμαριά. Έχω εδώ έναν πίνακα τον οποίο έχω κάνει από το 2015 μέχρι και το 2019. Στην ουσία εμείς αναλάβαμε το 2020 όπου στην Καλαμαριά υπήρχαν 27 δαγκόματα το 2015, 26 το 2016, 24 το 2017, 28 το 2013. Εμείς φέτος δηλαδή μέχρι και τέλος Οκτωβρίου και αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχουμε μόλις 6 δικαστήρια τα οποία μας έχουν πάει πολίτες. Είναι μόνο 2 ενώ τις προηγούμενες χρονές είναι από 18 έως 23 ο μέσος όρος. Φυσικά αυτό έγινε για το λόγο ότι είχε γίνει μια μεγάλη προσπάθεια στο στρατόπεδο Κόδρα όπως γνωρίζετε φυσικά όλοι και ο κύριος δήμαρχος όπου καταφέραμε μετά από παρέμβαση και του Ισαγγελία και της αστυνομίας και της δημοτικής αρχής να απομακρύνουμε από παράνομο καταφύγιο το οποίο υπήρχε εκεί και βγαίναν και έπαιναν τα σκυλιά οποιαδήποτε στιγμή θέλα. 26 ζώα, 21 μέσα από το συγκεκριμένο καταφύγιο και τα άλλα 5 τα οποία είχαν κατά διαστήματα δημιουργήσει προβλήματα. Όχι και 3 ζώα από το νοσοπρόειο νοσοκομείο Παναγίας. Μετά προχωρήσαμε σε 92 στηρώσεις σκύλων, 137 γάτες, προχωρήσαμε σε προοριπτικούς ελέγχους και σε ορθοπαιδικά χειρογεία και σε επισκέψεις στην κλινική ψυχογειώση στην οποία συνεργάζεται το τσιπαζάτι σε 118 σκύλια από την Καλαμαριά, μιλάω πάντα, 107 γάτες. Σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια όπου υπήρχαν 65 σκύλων και 46 γάτες. Προχωρήσαμε σε αντιλησιακούς εμβολιασμούς όπου βγαίνουμε σχεδόν κάθε εβδομάδα, έχουν γίνει 202 εμβολιασμοί σε σκύλοι και γάτες στην Καλαμαριά σε σύγκριση με το 19 και το 18 που είχαν γίνει 137, 144. Διπλασιάσαμε τις τροφές, τις κοσέρβες, αυτά τα οποία δίνουμε στους δημότητες με μονομένους φιλόζων και φιλοζωικά σωματεία και συνεργεία τα δικά μας τα οποία ταΐζουν σε κάποια συγκεκριμένα σημεία. Να φανταστείτε ότι τις προηγούμενες χρονές τα φιλοζωικά σωματεία παραπονιόταν και δεν παίρναν καθόλου ή κάποιοι με μονομένοι φιλόζοοι. Εμείς τους χαλέσαμε όλους στο γραφείο, μιλήσαμε, έχουμε άριστη σχέση σχεδόν με όλους. Το τηλέφωνο είναι ανοιχτό, το συμπαζάδ βάλαμε και δεύτερη και τρίτη γραμμή. Οποιοςδήποτε δημότητες, φυσικά στα πλαίσια το δυνατό και σύμφωνα με τους προϋπολογισμούς μας, θέλει τροφή για σκύλους ή για γάτες και κοτσέρβες, τους βάζουμε σε μια λίστα όπου δίνεται από ένα σακί ομίνα για σκύλο, οικοτσάκι, λαμπελά με σακιά και γάτες, καθώς και κοτσέρβες, όπου οι άνθρωποι ταΐζουν σε συγκεκριμένα σημεία τα οποία ταΐζαν τόσα χρόνια. Φυσικά αυτό γίνεται με υπεύθυνη δήλωση του κάθε δημότη και του κάθε φιλοζωϊκού σωματίου, κάνει μια υπεύθυνη δήλωση όπου υπογράφει με το όνομά του ότι πήρε τη δάδε ποσότητα και κρατείται στα αρχεία του Συπαζάθ. Προχωρήσαμε σε υιοθεσίες όπου αυτή τη στιγμή έχουμε κάνει 72 υιοθεσίες σκύλων στην Καλαμαριά και 18 γάτες. Σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια όπου το ανώτερο ήταν 35 σε σκύλους και στις γάτες δεν υπάρχει κάτι καθόλου στο αρχείο. Για το θέμα έχουμε δημιουργήσει ένα site το οποίο το site του Συπαζάθ είχε κλείσει από το 2014, δεν υπήρχε καθόλου site. Το κάναμε για να βγάζουμε ανατακτά χρονικά διαστήματα τις δράσεις τις οποίες κάνουμε και να ανεβάζουμε κάποιους εμβολιασμούς και ότι άλλο δίποτε γίνεται από το σύνδεσμο. Όταν δεν μπορεί ο δημότης να πιάσει γραμμή γιατί καταλαβαίνετε ότι με δύο γραμμές και τρεις οι παιδί υπάρχουν τρεις δίμη. Τα τηλεφωνήματα κάθε μέρα είναι δεκάδες, εκατοντάδες μπορώ να πω μερικές φορές. Έχουμε δώσει τη δυνατότητα στους δημότες να στέλνουν mail και να αφήνουν μήνυμα ούτως όρθεν μετά να επικοινωνούμε εμείς μαζί τους. Έχουμε προχωρήσει σε αποτεφρώσεις ζώων στην Καλαμαριά σε 52 αποτεφρώσεις ζώων και γάτες και σκύλοι. Έχουμε δημιουργήσει και θέλουμε να κάνουμε πιλοτικά και εδώ θέλω και την άποψή σας για τα ίστρες και ποτίστρες. Θα το κάναμε στην αρχή αυτό, αλλά επειδή στους υπόλοιπους δήμους όπου έχει γίνει αυτή η διαδικασία υπάρχει το εξής πρόβλημα. Μετά από καταγγελίες και φιλόζων και δημοτών είχαν γίνει σε τα ίστρες και ποτίστρες που είχαν μπει σε αρκετούς δήμους μαζικές δηλητηριάσεις ζώων και βάζαν μέσα φόλες και λοιπά και μετά από 4-5 μήνες βρίσκαν τις τα ίστρες και τις ποτίστρες σπασμένες, κλεμμένες, διαλυμμένες. Καταλαβαίνετε ότι είναι ένα πρόβλημα το οποίο θα πρέπει να έχουμε και την άποψη των πολιτών και των δημοτικών συμβούλων για να αν προχωρήσουμε ή όχι για να μην μετά έχουμε τις ευθύνες και ο κόσμος φωνάζει. Αλλά εμείς παρόλα αυτά είπαμε στο πρώτο τρίμινο του 2021 να το κάνουμε πιλωτικά. Θα ξεκινήσουμε από το Δήμο Καλαμαριάς, θα πάμε στο Δήμο Θέρμι και στο Δήμο Θερμαϊκού και να βάλουμε από 20 τα ίστρες και ποτίστρες να δούμε αν προχωρήσει να βάλουμε μετά και τις υπόλοιπες. Δεν ξέρω αν συμφωνείτε σε αυτό. Επίσης προχωρήσαμε στη σύμβαση στο ενδιέτημα το οποίο βρίσκεται στην Άσυρο. Τα ζώα τα οποία γίνεται η αποθαραπεία, η φιλοξενία, πηγαίνουν εκεί τα επιθετικά ζώα, δηλαδή αν τα δαγκόματα και τα λοιπά, όπου εκεί υπάρχει και εκπαιδευτής όταν περνάνε τα επιθετικά ζώα από την πενταμελή επιτροπή την οποία υπάρχει για να κρίνει αν πρέπει να επιστρέφει στο φυσικό του χώρο ή όχι. Πρώτα περνάει από εκπαίδευση και μετά περνάει από την πενταμελή επιτροπή αν κρυθεί να βγει πάλι έξω το ζώο. Προχωρήσαμε στη σύμβαση για τις γάτες και διπλασιάσαμε το ποσό γιατί οι γάτες στην καλαμαριά είναι απεριόριστοις και φυσικά παντού αλλά η καλαμαριά έχει περισσότερες γάτες. Διπλασιάσαμε το ποσό, εξυπηρετούμε όσο περισσότερους δημότες μπορούμε και υπάρχει λίστα αναμονής όπου δίνουμε προτεραιότητα στις έγκυες γάτες και σε αυτές οι οποίες έχουν συγκεκριμένα προβλήματα. Όσον αφορά για το στρακόπεδο του Κόδρα, τα ζώα τα οποία απομακρύθηκαν, σας είχα πει ότι είναι 26, τα 13 από αυτά έχουν υιοθετηθεί, τα 2 έχουν πεθάνει λόγω ηλικίας και τα 11 κρατούνται πάνω στην άσυρο όπου υπάρχει ενδιαφέρον για να υιοθετηθούν κάποιοι από αυτά. Και φυσικά θα κρατήσουμε όσο χρειαστεί, διότι κάποια είναι και μεγάλα ηλικία και θα πρέπει να τα προστατεύσουμε. Επίσης έχουμε προχωρήσει τάχιστα για να γίνει το καταφύγιο το οποίο είναι 33 στρέματα στο Λάκομα, που είχε παρθεί από τους 3 δήμους τα προηγούμενα χρόνια, έγιναν κάποιες τροποποιήσεις διότι αυτό ήταν στο πρόγραμμα Φιλόδημος 2 και έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Υπουργείο Εσωτερικών 1.116.000 ευρώ μαζί με το VPA, δηλαδή είναι 3 δήμοι από 300.000 ευρώ κάθε δήμος συν το VPA. Και βγάλαμε κάποια πράγματα μέσα από τα σχέδια τα οποία υπήρχαν γιατί αν δεν τα έκαναν κάποια τροποποίηση και δεν τα βγάζαμε, θα υπήρχε μεγάλο πρόβλημα και θα χάναμε όλο το πρόγραμμα. Παραδείγματος χάρη υπήρχε μέσα από την προηγούμενη διοίκηση διαγραφία και είχε μέσα 250 μέτρα γραφία, τα οποία ο Φιλόδημος 2 έλεγε για 50 μέτρα. Έγινε η τροποποίηση, πήγαν όλα καλά. Σας έχουμε στείλει και ένα έγγραφο το οποίο πρέπει να γίνουν τα τεύχη δημοπράτησης, όπου οι 3 δήμοι θα κάνουν μια έκτακτη επιχορίζη για να γίνουν τα τεύχη δημοπράτησης. Κάτι μέρα που θα γίνουν τα τεύχη δημοπράτησης πιστεύουμε μέχρι τέλος του χρόνου αρχές Ιανουάριου. Μετά θα είμαστε έτοιμοι να βγει σε δημόσιο διαγωνισμό το έργο, όπου θα βγει ο ανάδοχος και σε ένα χρόνο από τη μέρα που θα το αναλάβει ο ανάδοχος είναι υποχρεωμένος να μας το παραδώσει. Οπότε θα έχουμε το δικό μας καταφύγιο, τις δικές μας κτηνειατρικές καταστάσεις, το δικό μας από τη φροντίρα. Θα έχουμε τα πάντα ότι χρειάζεται ένα καταφύγιο και θα γλιτώσουμε πάρα πάρα πολλά χρήματα. Δεν δίνουμε πλέον το ενδιέτημα το οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να δίνουμε στο ψυχοϊό, στις κλινικές και τα λοιπά. Οπότε πρέπει να το συντομεύσουμε για να γίνει, είναι ένα τεράστιο έργο και είμαστε οι πρώτοι που πήραμε έγκριση σε όλη την Ελλάδα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί η πόλη, επειδή είμαι και έχει πάρει παράταση το πρόγραμμα Φιλόδημος, είχαν σωστές μελέτες και είχαν πολλές παρατηρήσεις και πήρε άλλο ένα χρόνο παράταση για να κάνουν τα χαρτά τους για να υποβάλλουν το έτοιμα. Οπότε είμαστε και πρωτοπόρε για την πανδημία τώρα. Ήμασταν οι πρώτοι οι οποίοι πήραμε την πρωτοβουλία και βγάλαμε συνεργία και στην καλαμαριά περίπου σε 90 σημεία βάζαμε με τα δικά μας τα συνεργεία και με συνεργασία με τους φιλόζων στον καιρό της καραντίνας παντού τροφή για να μην έχουμε πρόβλημα και νεκρά ζώα. Ωραία κυρία Πρόεδρε έχω να πω αρκετά να τα πω. Είναι πάρα πολλά. Δεν σας ακούω. Είχα κλειστό το μικρόφωνο και παρακαλώ να έχετε κλειστά τα μικρόφωνα γιατί από ότι με ενημερώνει ο κύριος Γεωργιάδης δεν γίνεται καλή καταγραφή. Όποιος έχει ανοιχτό μικρόφωνο δημιουργεί παρεμβολές. Θα πω άλλα δύο πράγματα και θα... Και όσο μπορείτε πιο σύντομα. Επίσης έχουμε πάρει τη σχετική έγκριση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όπως φυσικά εκτάδε χρόνων. Να πηγαίνουμε μία φορά τη βδομάδα μαζί με τους ποινιάδους μας σε όλα τα δημοτικά σχολεία και τα γυμνάσια για να ενημερώνουμε, να κάνουμε συζήτηση και να δίνουμε οδηγία στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς για το πώς πρέπει να χειρίζονται και να αγαπάνε τα ζωάκια σύμφωνα με την ομορφιά τους. Και να παρατρήνουμε να τα υιοθετούν στα σπίτια τους και όπου αλλού μπορούν. Επίσης ήμουν ισυγγυτής σαν μέλος της Πέτρικης Μακεδονίας στον καινούριο νόμο τον οποίο θα γίνει μέχρι τέλος Δεκεμβρίου για να γίνει κακούργημα η κακοποίηση των ζώων και να γίνει προποποίηση σε άλλα έξι σημεία παραδείγματος χάρη στο μεγάλο πρόβλημα που έχουμε να γίνουν πλέον υποχρεωτικές ιστηρώσεις ή ακόμη αν δεν γίνουν υποχρεωτικές, το πρόσφυγμα το οποίο είναι αυτή τη στιγμή το οποίο στα 300 ευρώ θα πάει στις 5.000. Φυσικά η μεγάλη υποχρεωτική σήμαση της στήρωσης στις κυνηγούς και βοσκούς όπου εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα που κάθε μέρα μας παρατάν και βρίσκουμε δεκάδες κουτάβια και γάτες και τα λοιπά. Ωραία. Σας ευχαριστούμε κύριε Ζαβέρκο. Ποιος θέλει να κάνει ερώτηση στον κύριο Ζαβέρκο. Εγώ θα ήθελα να κάνω κάποιες ερωτήσεις. Ναι κύριε Κελοπούλου. Και πώς πρότρευα και εγώ εμένα. Κύριε Δήμαρχη θέλει το κυρίως να κάνει ερώτηση στον κύριο Ζαβέρκο. Κύριε Δήμαρχη θέλει το κυρίως να κάνει ερώτηση στον κύριο Ζαβέρκο. Ναι. Ένα κι εγώ θέλω. Θα ήθελα να ρωτήσω στον κύριο Ζαβέρκο, καταρχήν, αν έχει γίνει κάποιος διαχειριστικός έλεγχος, ποιος είναι ο προγραμματισμός για την κάλυψη του ελλείμματος που έχει ο Σιπαζάφ. Και εάν έχει προχωρήσει σε δημιουργία ΦΕΚ, έτσι ώστε η απόπαση κατανομής για το δικό μας δήμο, τη στιγμή που είχατε πει ότι θα είμαστε έτοιμοι για το 2001 να υπάρχει μίωση για τους δημότες της καλαμαριάς, θα πρέπει να τροποποιηθεί το ΦΕΚ 1690 β του 2015, για να πληρώνουν οι καλαμαριώτες λιγότερα ποσά στο Σιπαζά, στη στιγμή που ο όγγος των αδέσποτων είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με τους άλλους δήμους οι οποίοι είναι στο Σιπαζά. Θα ήθελα να ρωτήσω επίσης, από τις αρχές Σεπτέμβρη έχουμε καταγγελίες από φιλόζωρους ότι δεν υπάρχουν τροφές, ότι δεν δίνεται πλέον τροφές. Άλλη μία ερώτηση που ήθελα να κάνω, είπατε μιλήσατε για την Επιτροπή Επανένταξης των Ζώων. Αυτή η Επιτροπή πώς συστήνεται, πώς επιλέγονται τα άτομα, ποια είναι, από ποιους αποτελείται, πότε συνενδριάζει. Όσον αφορά τις ευθανασίες, μιλήσατε ότι κάνουμε ευθανασίες. Όχι, δεν είπα ευθανασίες, δεν είπα ευθανασίες ποτέ. Και είμαι κατά των ευθανασιών, δεν ανέφερα καθόλου το λέξι ευθανασίες. Μιλήσατε ότι κάποια ζώα παίρνεται… Από τεφρόσις. Από τεφρόσις. Μη μιλάτε, μη μιλάτε. Συγγνώμη, ναι. Μιλήσατε ότι θα πάρουμε ποτίστρες και ταΐστρες. Αυτή τη στιγμή, πόσες ποτίστρες έχει ο Σιπαζάβ. Τελειώσετε, συγγνώμη. Όχι, δεν έχω τελειώσει. Οι ποτίστρες που είχαν αγοραστεί, όταν ήταν πρόεδρος ο κύριος Ζαμπέτοβιου, ήταν 12. Δεν κυκλοφόρησε καμία από αυτές στην καλαμαριά. Πού βρίσκονται αυτές οι ποτίστρες. Μιλάτε για σύμβαση με ενδιέτημα, που έχετε κάνει στην Άσυρο. Θα θέλαμε να μας πείτε, γίνεται μετά από διαγωνισμό. Ναι, αυτό εμφανίζεται μετά από διαγωνισμό. Θα απαντήσετε μετά, κύριε Ζαμπέτοβιου. Συνολικά, συνολικά. Αυτό, να τα θυμηθώ όλα, δεν πρέπει να απαντήσω. Σημειώνετε, για να απαντήσετε. Λέτε ότι κάνατε μία προκουπήση για το καταφύγιο, διότι υπήρχε κάποια δέσμευση. Και κάποια δέσμευση από το φλειόδυνο. Πόσα χρήματα χρειάζονται για να γίνει η τροποποίηση της μελέτης αυτής και από πού θα τα βρείτε. Τη στιγμή που δεν υπάρχουν χρήματα. Θα ήθελα να ρωτήσω σε σύγκριση με τους άλλους δήμους. Πόσες είναι οι στηρώσεις που έχετε κάνει σε σκύλους και σε γάτες. Και αντίστοιχα, πόσα αρσενικά και πόσα θηλυκά ζώα από αυτά. Γιατί ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι η στήρωση ενός αρσενικού ζώου είναι πολύ πιο φτινή και πιο αποτελεσματική και γρηγορότερη από θεραπεία της, ώστε να μην χρειάζονται περισσότερα χρήματα για το ενδιέκτημα. Από την αγορά, οι τιμές είναι 20 ευρώ για τη στήρωση ενός αρσενικού και 150 αντίστοιχα ενός θηλυκού. Θα θέλαμε να ξέρουμε πόσες στηρώσεις έχετε κάνει και ανάλογα με το είδος αρσενικό ή θηλυκό. Αυτά προς το παράδειγμα. Ωραία, ευχαριστούμε κύριε Κελοπουλού. Θέλετε να απαντήσετε με εξαγωριστά σου. Θέλετε να απαντήσω σε κάποιες ερωτήματα και μετά γιατί για να μην χαθούμε. Γι' αυτό σας ρωτάω, εάν σας εξυπηρετεί να πατάτε στον καθένα χωριστά. Καλύτερα στον καθένα χωριστά, μήπως ξεχάσω κάτι για να μου πει να κάνω. Ωραία, σας ακούμε. Όσο είπατε για διαχειριστικό έλεγχο. Το διαχειριστικό έλεγχο το κάνουν κάθε χρόνο οι ορκωτοί λογιστές όπου τον έχουν κάνει από τα προηγούμενα χρόνια και είναι στο διάβοια και είναι στη διάθεση, για δίποτε μέρα μπορείτε να έρθετε και στο ΣΥΠΑΖΑΤ να τα δείτε. Δεν υπήρχε κάποιο έλλειμμα, εμείς όταν ανάλαβαμε δεν υπήρχε κάποιο έλλειμμα. Υπάρχει ζημία στον αποσύνδεσμα των ορκωτολογιστών. Δεν θα κάνετε διάλογο. Προϋπολογισμό έχετε κάνει ώστε να καλύψετε το έλλειμμα. Μα δεν υπήρχε έλλειμμα, αυτό σας λέω. Λοιπόν, κυρία Κελοπουλού, δεν θα κάνετε διάλογο, σας απαντάει. Μετά αν θέλετε κάτι συγκεκριμένο... Κυρία Κελοπουλού, σας λέει δεν υπάρχει έλλειμμα. Μπορείτε να έρθετε, αν θέλετε, αύριο στο γραφείο οποιαδήποτε μέρα και να τα δείτε. Ο προϋπολογισμός είναι συγκεκριμένος, είναι 378.000 ευρώ κάθε χρόνο. Οπότε γίνονται οι συγκεκριμένες δαπάνες ανάλογα στο ενδιέτημα, στην κοινοπραξία, στις τροφές, σε όλους τους κωδικούς που υπάρχουν. Στο τέλος της χρονιάς, εάν εκτελεστεί ο προϋπολογισμός μέχρι τέλος, έχει καλό, εάν δεν εκτελεστεί περνάν τα χρήματα, αν περισσέψει κάτι την επόμενη χρονιά. Δεν υπήρχε κάποιο έλλειμμα, το οποίο χρωστούσαν οι προηγούμενοι. Δεν υπάρχει κάποιο έλλειμμα. Δεν υπάρχει κάποιο έλλειμμα στους αρκωτών λογιστών. Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο έλλειμμα στους αρκωτών λογιστές. Για το ενδιέτημα που είπατε, το ενδιέτημα είναι υποχρεωτικός διαγωνισμός δημόσιος, όπου πάντα τα τελευταία χρόνια έρχεται ένας. Μπορεί να μπει ο οποιοσδήποτε, υπάρχουν τρεις, τέσσερις στην αγορά. Είναι 6 ευρώ, ξεκινάει από 5,5, φτάνει μέχρι 8,5 ευρώ για το κάθε ζώο. Μας ο διαγωνισμός είναι στα 6 ευρώ. Είναι δημόσιος και τον παίρνει ο κύριος για πόσα από την άσυρο. Δεν έχουμε εμείς κάτι άλλο να κάνουμε το ίδιο, και στο νεατρικό υλικό και στις κλινικές. Όλοι αυτοί οι διαγωνισμοί είναι δημόσιοι, με κλειστές προσφορές. Οπότε όποιος το πάρει, τον παίρνει υποχρεωτικά. Όσα αναφορά για τις τροφές που είπατε. Οδέποτε είχαμε έλλειψη τροφών. Τώρα έχει εδώ και 15 μέρες και τροφές δίνουμε μέχρι και σήμερα που μιλάμε και θα δίνουμε μέχρι και τέλος του χρόνου. Εμείς σας είπαμε ότι τριπλασιάσαμε τις ποσότητες τις οποίες δίνουμε αυτή τη στιγμή σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Δεν υπάρχει έλλειμμα τροφών, δίνονται κανονικότατα. Απλώς υπάρχει λίστα η οποία ο κάθε δημότης δικαιούται να πάρει ένα σακί ή δύο ανάλογα με τα ζώα που ταΐζει. Είπαμε ότι θα δίνουμε ανά 35 μέρες, επειδή υπάρχει μεγάλη λίστα να εξυπηρετούμε όλους τους δημότητες και να μην δίνουμε ενεξέλεγκτα σε κάποιους τρία και τέσσερα και πέντε τσουβάλια όπως δινόταν παλιά. Για την Πυθαμελή Επιτροπή βγαίνει με απόφαση δημάρχου όπου συμμετέχει ένας κλινίατρος, δύο άτομα από φιλοζωικά σωματεία τα οποία έχουν καταστατικό και δύο δημοτικοί σύμβουλοι. Για τις ποτίστρες και τις ταΐστρες. Εμείς όταν αναλάβαμε κάτω αυτή τη στιγμή έχει έξι ποτίστρες και έξι ταΐστρες. Αυτές έχουμε. Τώρα εσείς που λέτε για δώδεκα, εμείς έξι παραλάβαμε και είναι κάτω στην αποθήκη. Είπαμε ότι θα κάνουμε πιλοτικά το πρώτο τρίμινο και δεν ξέρω αν συμφωνείτε και αν θέλετε να γίνει αυτό να μπουν ταΐστρες και ποτίστρες, μπορούμε να βάρουμε και σε όλη την καλαμαριά, αν θέλετε. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Αρκεί να μην καταστραφούν και να μην υπάρχουν δηλητριάσεις ζών όπως σας ανέφερα προηγουμένως. Για το καταφύγιο που είπατε, το καταφύγιο έχουμε στείλει και στους τρεις δήμους για αυτό που σας είπα για τις τροποποίησης, για τα τεύχη δημοπράτησης και θα είναι ίσο όπως εκεί οι τρεις δήμοι θα βάλουν τα ίδια χρήματα για να μπορούμε να προχωρήσουμε στα τεύχη δημοπράτησης σε ό,τι άλλη τροποποίηση χρειαστεί να γίνει. Όσα αναφορά για τις στηρώσεις σας ανέφερα αλλά αναλυτικά και για τους άλλους δήμους, αν θέλετε μπορώ να σας κάνω στις επόμενες ημέρες μία κατάσταση και να έχει ακριβώς πως ζώα στηρώθηκαν. Απλώς να ξέρετε ότι αυτό που είπατε ότι 20 ευρώ για τα αρσενικά και 150 για τα θηλυκά, αυτό δεν ισχύει. Εμείς στη σύμβαση την οποία έχουμε, έχουμε πάρει 39% έκτοση. Τα αρσενικά είναι 32 ευρώ και τα θηλυκά 78. Στο αρσενικό χρειάζεται τρεις μέρες από θεραπεία και πέντε μέρες δίνεται ο κουμετίν είναι μία αντιβίωση. Και στο θηλυκό χρειάζεται μία βομάδα από θεραπεία το ενδιέτημα που είναι 6 ευρώ τη μέρα και δίνεται και εκεί ανάλογη αντιβίωση. Και μετά είμαστε υποχρεωμένοι να τα βγάλουμε στο φυσικό τους χώρο από εκεί όπου τα πήραμε. Και φθανασία είπαμε, δεν συζητάω καν, δεν θέλω να τη χρησιμοποιώ καθόλου αυτή τη λέξη. Είναι οι αποτεφρώσεις οι οποίες είχαμε αναφέρει. Κάτι άλλο κυρία Αμάνου? Ευχαριστούμε τον Σαβέρικο. Ευχαριστούμε τον Σαβέρικο. Μη μιλάτε όλοι μαζί. Κυρία Κελοπούλου έχετε κάνει τις ερωτήσεις, να κάνουμε κι άλλες. Κυρία Κελοπούλου. Κυρία Κελοπούλου γι' αυτό τον φωνάξαμε. Να κάνουμε και κάποια άλλη ερωτήσεις. Να κάνουμε και κάποια άλλη. Μια ακόμα ερώτηση. Αν υπάρχει Μητρό Εθελοντών Φιλόζων και αν σύμφωνα με αυτό δίνονται οι τροφές. Μητρό Εθελοντών δεν υπάρχει. Υπάρχουν φιλοζοϊκά σωματεία με μεμονωμένη φιλόζο, που τους γνωρίζετε όλοι στην Καλαμαριά. Τους γνώρισα κι εγώ προσωπικά. Οι οποίοι κάθε μέρα φαΐζουν και βάζουν σε συγκεκριμένα σημεία τροφές. Εμείς όμως είμαστε υποχρεωμένοι. Εάν κάποιος δημότης μας ζητήσει τροφή, να τον βάλουμε στη λίστα και να τον δώσουμε. Δεν πιστεύουμε ότι φυσικά ότι φαΐζει αδέσκοτα ζώα. Όχι ότι μπαίνει κάτω στο σπίτι του ή για τα δικά του ζώα. Θα ήθελα να κάνω κι εγώ μια ερώτηση. Κυρία Πρόεδρε Αντωνάλα. Συγγνώμη κυρία Πρόεδρος. Είπε η κυρία Αγγελοπούλου για το ΦΕΚ και για την Καλαμαριά που πληρώνει τα περισσότερα χρήματα κλπ. Μέσα σε αυτό είχαμε κάνει και κατόπινη παρότερηση και εγγράφω το δημάρχο που μας έκανε. Όντως η Καλαμαριά δίνει κάθε χρόνο 200.000 ευρώ. Και αυτό τόσα χρόνια πήγαινε σύμφωνα με τους κατοίκους. Δηλαδή ήταν 2,20 ευρώ ανά κάτοικο σύμφωνα με την τελευταία απογραφή που έγινε το 2001. Η Καλαμαριά έχει 91.279 κατοίκους στην τελευταία απογραφή. Και ήταν επί 2,20 και είναι 200.813 ευρώ και 80 λεπτά. Ο Δήμος Θέρμες ήταν 53.201 και ήταν 117.442 ευρώ. Ο Δήμος Θερμαϊκού 50.264 και 110.580 ευρώ. Εδώ ήδη είχαμε κάνει πριν τρεις μήνες έγγραφο στο Υπουργείο για να αλλάξει αυτή η διαδικασία. Αν μπορούμε να αλλάξουμε αυτή τη διαδικασία, γιατί είναι μέσα από το GitHub, μας έστειλε η απάντηση ότι μπορούμε να το κάνουμε. Θα προχωρήσουμε τις επόμενες μέρες σε διοικητικό συμβούλιο και περιμένουμε και από τους υπόλοιπους δήμους να συνηγορήσουν σε αυτό για να αλλάξει η διαδικασία. Είπαμε το εξής. Κάθε τέλος του χρόνου, δηλαδή τέλος του 2021, να γίνεται πλέον απολογιστικά. Βάσει δηλαδή των περιστατικών, γιατί δεν μπορούμε κάθε χρόνο. Υπάρχουν μεγάλες αποκλήσεις. Δεν ξέρουμε το πόσα χτυπημένα ζώα θα υπάρχουν, το πόσα πεθαμένα ζώα θα υπάρχουν, πόσα συμβουλιασμούς θα κάνουμε. Αυτό είναι σύμφωνα πώς θα πάνε οι εποχές. Βλέπετε τώρα λόγω πανδημίας, για ένα μήνα θα κλείσουμε. Θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα πάλι με τις τροφές, με το ποιοι θα βγουν έξω να τα ίσουν. Είναι οι αποστάσεις και οι χώροι πάρα πολύ. Εμείς έχουμε δύο συνεργεία, δύο αυτοκίνητα, τα οποία πρέπει να κάνουν χιλιόμετρα και στην καλαμαριά και στο θερμαϊκό και στη θέρμη. Θα μπορούμε μέσα να συμπεριλάβουμε με τις χιλιομετρικές αποστάσεις ούτως ώστε η καλαμαριά να κατέβει στο 1,60-2,20 και οι υπόλοιποι δύο δίμετρο θερμαϊκός και θέρμη να παραμείνουν στο 2,20 ούτως ώστε να γίνει μια μείωση στην καλαμαριά γύρω στις 20-40.000 ευρώ, αυτό θα γίνει τέλος το 21 από λογιστικά και ό,τι περιστατικά έχει καλαμαριά θα τις επιστραφούν τα χρήματα από τα 200.000 ευρώ ανάλογο ότι θα κάνει την προηγούμενη το μέσο στο 21, τα χρήματα τα οποία έχει βάλει από τις 200.000 ευρώ. Από την μετά επόμενη χρονιά θα γίνεται πάλι η ίδια διαδικασία. Πιστεύω ότι είναι το δικαιότερο και το σωστότερο από λογιστικό. Δηλαδή εμείς δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε την προηγούμενη χρονιά χωρίς να έχουμε κάποιες συγκεκριμένες από εσάς τους υπολογισμούς μας γιατί θα χαθούμε, το οποίο καταλαβαίνετε αυτό. Λοιπόν, ο κ. Δήμαρχος δηλώσε ότι θέλει να κάνει ερωτήσεις. Κι εγώ, Πρόεδρε. Κ. Πρόεδρε Αντωνάκης, επί της διαδικασίας να πω κάτι. Κ. Πρόεδρε, έχω το χέρι για να σας πω ότι η κ. Αντωνούδη είναι εκτός δικτύου γιατί υπάρχει συσκότηση στην πόντου και λοιπά. Το ίδιο και για την κ. Τιντή. Το ίδιο μου δήλωσε και ο κ. Στρατμακίδης. Και η κ. Τιντή. Αυτό ήθελα να σας πω. Αυτό. Ναι, ναι. Και ο κ. Στρατμακίδης έχει πέσει το ρεύμα και δεν μπορούν να συνδεθούν. Παρακαλώ Αντωνάκης να μου δώσετε μετά το λόγο για το ίδιο θέμα. Κ. Πρόεδρε και εγώ μακαντάσεις δεν έχω σήμα γιατί δεν έχουμε ρεύμα. Κ. Πρόεδρε θέλω και εγώ λοιπόν να μιλήσω. Κ. Πρόεδρε όπως σήμα θα μπορούσα να κάνω μια ερώτηση. Να σας πω κάτι. Όλοι πετάγεστε και λέτε και εγώ κ. Πρόεδρε και εγώ κ. Πρόεδρε. Έτσι δεν γίνεται. Να τους βάλω σε μια σειρά με συγχωρείτε. Ναι κ. Αβραμίδης να τους βάλετε σε μια σειρά. Κ. Αβραμίδης. Αλφαβητικά. Αλφαβητικά λοιπόν. Αλεπίδης και Ακριτίδης θα βγουν πρώτοι. Εντάξει όπως θέλετε δεν έχω πρόβλημα. Λοιπόν ο κ. Ακριτίδης, ο κ. Αλεπίδης, η κ. Παυλίδου. Ο κ. Γεωργιάδης. Ο κ. Γεωργιάδης. Κ. Τόντι. Κ. Τόντι. Μάλιστα. Και νομίζω και ο κ. Γορτζίνης έχει πει. Και Αντωνάκης. Ναι. Μόνο που θα σας παρακαλέσω όσο γίνεται πιο σύντομα γιατί εάν. Ήδη πάμε στη μία ώρα. Δεν θα προλάβουμε. Κυρία Προέδρος. Συγγνώμη λίγο. Έχω ενημέρωση τώρα ότι έχουν κλείσει. Έχει πέσει. Άκουγα κάτι πριν που είπατε. Η κυρία τον Ουδί έχει πέσει τα φώτα όλα. Δεν έχει σύνδεση. Έχουμε ενημερωθεί. Πολύς κόσμος έτσι από ό,τι κατάλαβα. Έχουμε ενημερωθεί γιατί έγινε αυτό. Μήπως ενημέρωσαν τον Δήμαρχο. Όχι δεν νομίζω. Ήταν ξαφνικό αυτό τώρα. Ενώ ήταν συνδεδεμένη έπεσε ξαφνικά. Κυρία Πρόεδρε αυτό το λόγο. Όχι είναι ο κ. Δήμαρχος. Λοιπόν κυρία Δήμαρχα σας ακούω. Κυρία Πρόεδρε και μετά από μένα νομίζω πρέπει να μιλήσουν να ρωτήσουν επικεφαλής. Επικεφαλής. Ναι. Γιατί ο κ. Αντωνάκης. Λοιπόν θέλω να ευχαριστήσω πρώτα απ' όλα τον πρόεδρο τον Αντώνη τον Ζαβέρκο για την παρουσία του στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και για το ότι είναι ακούραστος και αντιλαμβάνουμε ότι τρέχει και όποτε έχουμε και εμείς οχλήσεις. Η αλήθεια είναι ότι σπεύδει άμεσα και να μας ενημερώσει και για να λύσει όποια προβλήματα παρουσιάζονται. Αλλά θέλω να ευχαριστήσω και τον πρώην πρόεδρο τον Σταύρο του Ζαμπέτογλου που μας άφησε θα έλεγα παρακαταθήκη ένα όραμα για το καταφύγιο των αδέσφοντων το οποίο θα έλεγα μας καθιστά όντως όπως είπε και ο κ. Ζαβέρκος πρωτοπόρος σε αυτήν την διαδικασία και νομίζω ότι καλό θα είναι να αναφέρουμε και το όνομά του σε φορά που μιλάμε για αυτό το κοινοκομείο το οποίο τόσο είχε στα πλάνα του και τόσο οραματικά σκέφτηκε πριν κάποια χρόνια. Να ενημερώσω τα παράπονα για το τάϊσμα που είπε και η κ. Αγγελοπούμη νωρίτερα. Η αλήθεια είναι ότι είχαν φτάσει και στα δικά μου αυτιά. Εγώ αυτό που έχω αντιληφθεί είναι ότι παρόλο που διπλασιάσαμε στην ουσία τις ζωοτροφές… Να σας παρακαλώ μη διακόπτετε. Ενώ τριπλασιάσαμε τις τροφές παρόλα αυτά επειδή αυξήθηκε πάρα πολύ και ο αριθμός των εθελοντών οι οποίοι ταΐζουν αυτό που κατάλαβα είναι ότι περιορίστηκε κάπως η τροφή που έπαιρναν κάποιοι άνθρωποι, ίσως και ανεξέλεγχτα πολλές φορές, αλλά θα συμφωνήσω με την κ. Αγγελοπούλη ότι ίσως είναι η ώρα να κάνουμε αυτό το μητρό εθελοντών για να ξέρουμε ακριβώς όσοι είναι αυτοί που ταΐζουν, που ταΐζουν και να έχουμε και μία εικόνα. Γιατί πίσω από τον εθελοντισμό πάρα πολλές φορές κινούνται διάφορες σκοπιμότητες και διάφορες ενέργειες και καλό θα είναι να φροντίζουμε όλοι να προφυλάσσουμε την έννοια του εθελοντισμού και μέσα από μία οργάνωση και μία τακτοποίηση θα έλεγα νομίζω ότι θα παύσουν να ακούγονται διάφορα αρνητικά ή να υπάρχουν οι οποίεςδήποτε υπόνοιες. Από εκεί και πέρα, για ερωτήσεις, όντως, ήθελα κι εγώ να ρωτήσω για τις ταΐστρες και τις φωτίστρες, τις οποίες θεωρώ, όπως σου έχω πει, Πρόεδρε, σου είχα πει και στην περίοδο του πρώτου κλεισίματος, νομίζω ότι πρέπει να τις χρησιμοποιήσουμε και όχι μόνο να χρησιμοποιήσουμε αυτές που έχουμε, αλλά για μένα θα έπρεπε να έχουμε ήδη ξεκινήσει με έναν έξυπνο τρόπο να είναι συνδεδεμένες για να έχουν και μία καλή διασπορά, να είναι συνδεδεμένες είτε με στάσεις λεωφορίων, με κάποιο τρόπο δηλαδή να μην μετακινούνται και να είναι όσο γίνεται ανθεκτικές στη φθορά. Δεν θα είχα πρόβλημα, επειδή βλέπω ότι έχει τα ανησυχίες και για έκνομες συμπεριφορές και απαράδεκτες συμπεριφορές, όπως μας είπατε, να το κάνουμε πληρωτικά για να δούμε με τι τρόπο θα αντιδράσει, θα έλεγα, η κοινωνία μας. Από εκεί και πέρα, έχω δύο σημαντικά θέματα. Είναι ότι θα ήθελα να κάνουμε μία καμπάνια, η οποία να είναι στοχευμένη να αυξήσουμε τις υιοθεσίες, να αυξήσουμε τις στηρώσεις και αν μπορούμε να εξετάσουμε το να προχωρήσουμε στο τσιπάρισμα των δεσποζόμενων ζώων, το οποίο μπορεί να είναι θεσμοθετημένο, αλλά δεν ακολουθείται από όλους. Και όπως καταλαβαίνουμε, όταν υπάρχουν αρκετά δεσποζόμενα ζώα σε πολλές περιοχές, ας πούμε στο Καραμπουρνάκι σχεδόν, το κάθε σπίτι έχει και ένα σκυλί, είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν οι γέννες και να ελεγχθούμε το ποιος άφησε κάποιο αριθμό κουταβιών στο Κόδρα, ας πούμε. Και επειδή δεν θέλω να ξαναδημιουργηθούν προβλήματα τα οποία αντιμετωπίσαμε μεν, αλλά δεν λύθηκαν δε, καλό είναι να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση και ήθελα να ξέρω αν έχετε κάτι στο μυαλό σας. Και το τελευταίο είναι ότι με τα οικονομικά, όπως είχαμε πει κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι είχαμε πει ότι από το 2020 θα λειτουργήσουμε απολογιστικά. Νομίζω ότι και όταν καταλήξαμε σε ένα διοικητικό συμβούλιο, επειδή άκουσα τώρα για συμφωνία των υπόλοιπων δήμων και τα λοιπά, υπήρχε μια σύμφωνη άποψη και των τριών δημάρχων που καθίσαμε στο τραπέζι και καταλήξαμε στο ότι από το 2020 θα υπάρχει αυτή η απολογιστική διαδικασία, παρόλο που πάλι η καλαμαριά ήταν αυτή που ήταν ριγμένη, μιας και έβαζε κάποιο αριθμό, ένα αρκετά σημαντικό ποσό και το οποίο θα καλούνταν να πάρει πίσω στο τέλος της χρονιάς. Εδώ τώρα δεν ξέρω αν κάνω λάθος, άκουσα κάτι για 21. Δεν νομίζω να εννοείται ότι δεν θα γίνει απολογιστικά και για το 2020, για αυτή τη χρονιά που διανύουμε, γιατί νομίζω ότι αυτό έχει συμφωνηθεί και αυτό έχουμε προβλέψει και στον προϋπολογισμό μας. Για να μην έχει πρόβλημα ούτως η Παζάθα, αλλά ούτε και η Δήμη, νομίζω ότι θα πρέπει να εφαρμόσουμε αυτά που όντως έχουμε συμφωνήσει, να το περάστε άμεσα από το Διοικητικό Συμβούλιο, ήδη έχει περάσει ένας χρόνος και θα έπρεπε ήδη να έχει περαστεί, με την τροποποίηση από 2,20% στο 1,60% για να είναι μικρότερο το ποσό το οποίο θα πρέπει να μας επιστραφεί, μπορούμε έτσι καταρχήν να συμφωνήσουμε, αλλά από εκεί και πέρα νομίζω ότι η απολογιστική λειτουργία του Συμπαζά θα πρέπει να λειτουργήσει από το 2020 και θα πρέπει άμεσα σαν Διοικητικό Συμβούλιο να το προχωρήσετε. Ναι Δήμαρχε να ξεκινήσω λίγο από το τελευταίο που είπατε, το 2020 ο προϋπολογισμός ήδη έχει γίνει από την προηγούμενη διοίκηση, αυτό σας είπα από το 21 και καταρχήν, εμείς έχουμε προχωρήσει, έχουμε κάνει όλες αυτές τις ενέργειες, θέμα είναι ότι πρέπει να γίνει εφέ, χρειάζεται, υπάρχει μια διαδικασία μακροχρόνια, δεν είναι τόσο απλό, αύριο το πρωί να γίνουν όλες αυτές τις αυτιές οι διαδικασίες, εκτός αυτό εμείς πρέπει να προχωρήσουμε στον προϋπολογισμό το 21 με αυτά τα οποία έχουμε ήδη μέσω των ΚΑΠΟΔΙΝΟΝΙΔΙΝΗ. Αυτό σας είπα απολογιστικά από το 21, από το 20 δεν μπορούσαμε να το κάνουμε γιατί ήδη τον προϋπολογισμό τον είχε κάνει η προηγούμενη διοίκηση και εμείς τον εκτελέσαμε στην ουσία. Αυτό θέλω να σας πω και εκτός αυτό μέσα στο 20 υπήρχαν και τα ζώα του Κόδρα τα οποία υπήρχε ένα κόστος το οποίο ήταν έξτρα και μας έβγαλε έξω από τον προϋπολογισμό μας γιατί τα πήραμε μαζεμένα, είχαμε ένα κόστος το μήνα γύρω στα 300-600 με 6 ευρώ που είναι το κάθε ζώο οπότε αυτά θα γίνουν απολογιστικά, ότι ακριβώς είναι ότι 1 ευρώ θα χάσει, ότι καλαμαριά, ότι θέρεμε, ότι ο θερμαϊκός. Έτσι έπρεπε να είναι από χρόνια, αυτό είναι το σωστό για μένα. Για παραδείγμα τος χάρη μέσα έχουμε τώρα δύο αυτοκίνητα, τα οποία είναι 15 χρονών, τα δύο θέλουν άλλαγμα. Είναι σαράβαλα, κάθε τρεις και λίγο τα παιδιά μένουν στον βρόμο. Περκετά άλλα πράγματα τα οποία ήθελα να τα πω όλα, θέλω όταν τελειώσει η χρονιά μέσα στον Ιανουάριο να σας τα πω όλα για να δείτε το τι ακριβώς συμβαίνει και το τι ακριβώς γίνεται. Όσα αναφορά που είπατε για τα δεσποζόμενα ζώα, να βγούμε για τα τσιπάκια και τα λοιπά, εμείς δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα γι' αυτό. Είναι αρμόδια η αστυνομία και το Υπουργείο. Εμείς δεν μπορούμε να μπούμε μέσα σε κάποιον σπίτι ιδιότητα και να τον πούμε γιατί δεν τσιπάρισες το ζώο σου. Αυτό είναι η υποχρεώση της αστυνομίας. Να μπει μέσα, να του πει γιατί δεν τσιπάρεις το ζώο του και να τον πω και στο ανάλογο πρόστιμο. Εμείς είμαστε μόνο για τα αδέσποτα, δηλαδή δεν μπορούμε να κάνουμε παρέμβαση σε ιδιωτικό χώρο και σε σκυλί το οποίο είναι δεσποζόμενο. Κάτι άλλο που έχασα, Δήμαρχε. Για τις ταΐστρες αυτό που είπαμε. Για τις ταΐστρες, ναι, θα γίνει πιλοτικρά. Εγώ σας είπα, μπορούμε να γεμίσουμε και όλη τη γαλαμαριά. Ο μόνος φόβος μας, ταΐστρες που είχαμε κάτω είναι έξι, σας το είπα από την προηγούμενη διοικησία. Τώρα η κυρία Αγγελοπούλου είχε πει δώδεκα, εμείς έξι παραλάβουμε. Ο αριθμός είναι πολύ μικρός. Από εκεί πέρα, εμείς στην καλαμαριά μπορούμε να βάλουμε και 100 ταΐστρες. Να τις βάλουμε σε ένα μήνα και δύο μήνες. Το θέμα είναι η περιφρούρηση, πώς θα γίνεται, να μην έχουμε κάποια αποτελέσματα λόγω οδηλειτριάσεων, που σας είπα και τα λοιπά μαζικά και υπάρξει θέμα, θα το κάνουμε πιλοτικά. Συμφωνούμε σε αυτό, δεν υπάρχει κανένα θέμα. Και θα ξεκινήσουμε από την καλαμαριά, διότι η καλαμαριά δεν είναι όπως ο θέρμητο θερμαϊκός, που έχει χωράφια και διάφορα άλλα πράγματα, τα οποία δεν μπορούν να μπουν οι ταΐστρες. Πρέπει να μπουν σε κεντρικά σημεία για να μην καταστραφούν. Και για τις τροφές που είπατε, οι τροφές όντως έχουν διπλασιαστεί. Δεν υπάρχει δημότης ο οποίος έπαιρνε περισσότερο και τώρα παίρνει λιγότερο. Υπάρχει το εξής, υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση. Δηλαδή ο ένας με τον άλλο λέει πέραμε το ζιπαζάθ, πέραμε το ζιπαζάθ, πάρτε κι εσείς, πηγαίνετε ζητήστε. Και έρθαν αρκετοί φιλόζωοι, γι' αυτό υπάρχει τόσο ενδιαφέρον και δίνουμε ένα σακί, δίνουμε τομήνα, είπαμε γάτας, ένα σκύλο, όταν κάποιοι ταΐζουν τρία και τέσσερα ζώα. Πιστεύω ότι φτάνουν, αλλά δεν μπορούμε να καλύψουμε τα πάντα εμείς. Έπρεπε να είχαμε προϋπολογισμούς πράστης, όπως και όλα τα ατυχήματα εμείς. Αν και είμαστε υποχρεωμένοι από τον όμο, αλλά όταν ένα ορθοπαιδικό χειρουργείο σε ένα σκυλί μπορεί να φτάσει και ένα χιλιάρικο, καταλαβαίνετε τι μπορεί να γίνει σε όλη τη χρονιά, και σε μια γάτα ή τίποτε άλλο. Εμείς αυτό το οποίο είπαμε, είπαμε το εξής, να διπλασιάζουμε και διπλασιάζουμε το ποσό για τις γάτες, όπου θα πάει το 80% στην καλαμαριά για τις γάτες. Γιατί το μεγάλο πρόβλημα της καλαμαριάς είναι και οι γάτες. Κλείστε την τηλεόρασή σας, όποιος έχει ανοιχτή τηλεόραση, παρακαλώ. Λοιπόν, πρώτα, ερωτήσεις θα κάνουν ή επικεφαλείς. Ωραία, ο κύριος Αντωνάκης. Ο κύριος Θεμεκενίδης θα έχει κάποια… Νομίζω ότι ο κύριος Θεμεκενίδης, επειδή δεν ξέρω. Όχι. Λοιπόν, ο κύριος Αντωνάκης. Ο κύριος Περσίδης. Κυρία Πρόεδρε, θα ήθελα να μη… Όχι, ο πρόσωπος της Περάταξης μας, ο Θόβερος, ο Αλυπίδης και ο Λάδος… Δεν εφανίστηκαν να μου ζητήσουν. Κύριε Βραμμύδη, πρώτα να μιλήσουν… Κύριε Πρόεδρε, θέλω να τοποθετηθώ, απλά δώστε μου λίγο χρόνο να γίνει λίγο μετά από τους υπόλοιπους, γιατί καταλαβαίνετε τρέχει το lockdown και πρέπει να ρυθμιστούν και κάποια πράγματα και στη δουλειά μας. Ωραία, ωραία, εντάξει. Ο κύριος Περσίδης έχει να κάνει… ο κύριος Ακριτίδης θα τοποθετηθεί για σας, κύριε Περσίδη. Θα κάνει ερωτήσεις. Θα κάνουνε κάποιες ερωτήσεις ο κύριος Ακριτίδης και ο κύριος Βοδόντσο… Ναι, εσείς δεν έχετε. Ναι, ωραία, θα κάνουν αυτά. Εσείς έχετε κάποια ερώτηση. Όχι. Εγώ προσωπικά όχι. Όχι, εντάξει. Λοιπόν, ο κύριος Βολτζίδης. Ο κύριος Αντωνάκης. Ο κύριος Αντωνάκης. Συγγνώμη, ο κύριος Αντωνάκης. Ναι, ο κύριος Αντωνάκης. Κύριε Αντωνάκης. Εγώ με τα… είπα πρόεδρε. Ναι, θα ρωτήσεις. Εσείς έχω σημειώσει, κύριε Αντωνάκης. Κύριε Αντωνάκη. Ακουγόμαι? Ακουγόμαι, κύριε Πρόεδρε. Καταρχήν θέλω να καλησπερίσω τον πρόεδρο του ΣΥΠΑΖΑΘ, να τον ευχαριστήσουμε για την παρουσία του και για την ενημέρωση που έχει κάνει. Κάποιες παρατηρήσεις, κύριε Πρόεδρε, και προς την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και απευθύνομαι σε όλο το Δημοτικό Συμβουλείο. Θεωρούμε, καταρχήν, ότι αυτή η ενημέρωση έπρεπε να είχε γίνει στα πλαίσια του Δημοτικού Συμβουλίου σαν θέμα στην ημερήσια διάταξη. Δηλαδή, κυρία Πρόεδρε, δεν γνωρίζαμε ότι σήμερα θα γίνει κάποιο τέτοιο είδους ενημέρωση για το ΣΥΠΑΖΑΘ. Μα το είχε ζητήσει, κυρία Γκελοπούλου, και σας είχα πει στο προηγούμενο Συμβουλί. Ναι, ναι. Απλά θεωρώ ότι θα έπρεπε να ήταν θέμα. Καταλαβαίνετε, όταν έρχεται θέμα υπάρχει αντίστοιχη εισήγηση. Εμείς, Πρόεδρε, θέλουμε να δεσμευτείτε ότι αυτά τα οποία μας είπατε προφορικά, θέλουμε να μας δοθεί ένας γραπτός απολογισμός δράσης του ΣΥΠΑΖΑΘ. Αυτά δηλαδή που μας είπατε από μικροφώνου καλό είναι, κατά την άποψή μας, να έχουμε γραπτά κάθε χρόνο, όταν λίγη η χρονιά να έχουμε ένα προς το Δημοτικό Συμβούλιο να ενημερώνεται το Δήμο Καλαμαριάς, τους δημότες, μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου, με ένα γραπτό απολογισμό δράσης το τι έχει κάνει ο ΣΥΠΑΖΑΘ τη χρονιά που πέρασε και επίσης έναν επίσηο οικονομικό απολογισμό. Καταλαβαίνετε τι εννοώ. Δηλαδή όλα αυτά που λέτε καλό είναι επίσημα να μας τα δίνετε γραπτά για να μπορούμε και εμείς να ξέρουμε να ενημερώνουμε τους δημότες από κει και πέρα. Αυτό μπορεί να το κάνετε και εσείς απευθείας με μία ανακείλωση αλλά καλό είναι από τη στιγμή που εκπροσωπούμε τους δημότες του Δήμου Καλαμαριάς, σαν δημοτικό συμβούλιο να έχουμε γραπτά επίσημα κείμενα από το ΣΥΠΑΖΑΘ. Γιατί αλλιώς και δεν το λέω για να σας στήξω, αυτό είναι μια πάγια τακτική που γινόταν και από την προηγούμενη διοίκηση του ΣΥΠΑΖΑΘ, διαπιστώνουμε μια προχειρότητα στον τρόπο ενημέρωσης. Το να λέτε, όπως το έλεγε και ο κ. Ζαμπέτογλου, ελάτε από το γραφείο μου να σας ενημερώσω, από το γραφείο του ΣΥΠΑΖΑΘ, νομίζουμε ότι αυτό είναι ένα άλλο πράγμα, όταν λέτε ελάτε από κοντά να σας ενημερώσω. Εσείς οφείλετε να ενημερώνετε το δημοτικό συμβούλιο επίσημα και αυτό δείχνει και μία σοβαρότητα απέναντι από έναν οργανισμό που υλοποιεί ένα σοβαρό έργο στα πλαίσια των τριών δήμων στους οποίους δρά. Αυτό ήθελα να πω, δεν θέλω να πω σε επιμέρους κ. Πρόεδρε γιατί ο χρόνος είναι λίγος, θέλω να δεσμευτεί απλά ο πρόεδρος εκπροσωπώντας το διοικητικό συμβούλιο του ΣΥΠΑΖΑΘ, να τα έχουμε αυτά γραπτά και να μπορούμε πάνω σε αυτά να κάνουμε μια πολύ σοβαρή συζήτηση. Ευχαριστώ πολύ. Και εμείς σας ευχαριστούμε κ. Αντωνάκη. Ναι κ. Πρόεδρος. Ναι κ. Ζαμίδη. Ναι λίγο τον κ. Αντωνάκη. Συμφωνώ απόλυτα σε αυτό που λέει ο κ. Αντωνάκης και έτσι ακριβώς έχει γίνει. Εγώ έχω όλα τα έγγραφα, έχω και γραπτώ σας τα δείχνω και τα πάντα δηλαδή είναι όλα ένα προς ένα. Απλώς επειδή μου είπανε για κάποιες ερωτήσεις και τα λοιπά, γι' αυτό βγήκα στο δημοτικό συμβουλίόμες, έχουμε γραμμένα τα πάντα. Τι στηρώσεις έγιναν, τι αστήμια, ένα προς ένα, όλα με πίνακες. Να μας τα στείλετε αυτά κ. Ζαμίδη. Δημιουργημένη στα πάντα. Απλώς κ. Αντωνάκη, ήθελα να το κάνω αυτό, να τελειώσει η χρονιά, δηλαδή δεν μπορώ να το κάνω στους 10 μήνες να τελειώσει η χρονιά και να σας το κάνω τον Ιανουάριο, ώστε να τελει το Ιανουαρίο. Αν ήμασταν διαζώσεις, θα σας τα έδινα σε όλους τους δημοτικού συμβούλους. Απλώς τώρα, γι' αυτό είπα την κ. Αγγελοπούλου η γραπτογραφή, γιατί μου ζήτησε πόσα αρσινικά γίναν, πόσα τελικά. Αυτό δεν το είχα, δεν τα έχω όλα αναλυτικά, όπως συγκεκριμένα πράγματα και δράσεις, γιατί δεν μπορούσα να το κάνω στους 10 μήνες να τελειώσει η χρονιά και να σας το κάνω τον Ιανουάριο, ώστε να τελειώσει η χρονιά και να σας το κάνω τον Ιανουάριο. Αυτό δεν το είχα, δεν τα έχω όλα αναλυτικά, όπως συγκεκριμένα πράγματα και δράσεις. Αυτό δεν το είχα, δεν τα έχω όλα αναλυτικά, όπως συγκεκριμένα πράγματα και δράσεις. Αυτό δεν το είχα, δεν τα έχω όλα αναλυτικά, όπως συγκεκριμένα πράγματα και δράσεις. Αυτό δεν το είχα, δεν τα έχω όλα αναλυτικά, όπως συγκεκριμένα πράγματα και δράσεις. Αυτό δεν το είχα, δεν τα έχω όλα αναλυτικά, όπως συγκεκριμένα πράγματα και δράσεις. για παράδειγμα σε σχέση με εσάς και τον αντίστοιχο άλλο δήμο. Δηλαδή αναλογικά. Ανέφερα όλα στην αρχή, όταν είπα πώς οι εμβολιασμοί γίναν και σε πόσα ζώα. Ναι, γιατί εμείς σαν Δήμος Καλαμαριάς συνησφέρουμε το διπλάσιο ποσό από ό,τι συνησφέρεται για παράδειγμα εσείς. Αυτό που σας είπα είναι θέμα κάπου που είναι βάση του πληθυσμού. Δεν το βγάζουμε εμείς, έτσι το βρήκαμε. Ξέρω, ξέρω, απλώς οι αναλογίες παίζουν πάρα πολύ μεγάλο σημαντικό ρόλ. Και εγώ θα κάνω εδώ τώρα μια πρόταση στο Δήμαρθο και σε όλους τους συναδέλφους ότι εμείς σαν Δήμος Καλαμαριάς, δεν είναι ότι θα το θέσω τώρα με την άλλη οδητική, ότι μπορούμε με 60.000 και 70.000 ευρώ, εμείς δίνουμε 200.000 το χρόνο. Μπορούμε με 60.000 και 70.000 δημαρχέ και αγαπητοί συναδελφοί να πάμε να αγοράσουμε 10.000 ετραγωνικά μέτρα, στην καρδία δεν μιλάμε για το Δήμαρθο Καλαμαριάς, έξω εδώ δίπλα μας είναι, και να κάνουμε την πιο ωραία δομή που υπάρχει για τα δέσκοτα ζώα τα οποία έχει καλαμαριά. Θέλω να πω με λίγα λόγια ότι και ο Δήμος Πέρμιστερ Μαϊκού μπορεί να κάνει το αντίστοιχο αυτό που σας πρόταση λέω και εγώ, αλλά με 200.000 ευρώ μπορείτε να καταλάβετε τι μπορείτε να κάνουν. Εγώ κάνω πρόταση δημαρχέ. Ο ποσό δεν είναι μεγάλο κύριε Βοητσή, έτσι σας πει δεν είναι μεγάλο, έχει λειτουργικά έξοδα, έχει υπαλλήλωση, έχει χίλια δυο, αμαρτήτηκε, αλλά δεν είναι έτσι. Με 70.000 δεν κάνετε όχι διέτημα, μόνο τους κτηνιάτρους θα προσλάβετε, δύο κτηνιάτρους που πρέπει να έχετε τον χρόνο. Πάρνουν και εθελοντές. Εθελοντές, αλλά ποιος ανάλαβει την ευθύνη, να είναι 8 ώρους εθελοντής. Αν είναι πολλοί εθελοντές, δεν μιλάμε για κάποιον που θα είναι συνεχώς 8 ώρους, θα εναλλάσσονται. Αλλά οι 200.000 ευρώ που δίνει ο Καλαμαριώτης και η Καλαμαριώτησα το χρόνο είναι υπερβολικά πολλά λεφτά. Εγώ κάνω μια πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο, στο δικό μας δημοτικό συμβούλιο, Πρόεδρε και εσείς, τα ξεπ' τη μεριά σας αυτά που λέτε, τάλλα κάνετε και τα λέτε, να το δούμε λίγο μεταξύ μας, δημαρχέ, μια μέρα να κάνουμε μεταξύ μας αναδιαζώσεις, αν δεν γίνεται αυτές τις μέρες, έχουμε lockdown, στην πορεία να κάνουμε να διαζώσεις μεταξύ μας, για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε σαν καλαμαριά και να γίνουμε πρότυπο σε όλους τους δήμους. Καληστούμε κύριε Ποντζίδη. Θέλω λίγο να απαντήσω κύριε Βοησίδη, για το καταφύγιο, τα 33 εχθρέματα τα οποία έχουν αγοραστεί και από τους τρεις δήμους. Να φανταστείτε ότι εκεί για να γίνει το καταφύγιο, χρειάζονται, ο προϋπολογιζόμενος ήταν 2 εκατομμύρια 200 χιλιάδες ευρώ. Άρα η καλαμαριά θα έπρεπε να βάλει το εντρύτο, από αυτό το ποσό. Απλώς η συνδιαχείριση είναι πολύ πλόκο πράγμα. Τώρα πλέον επειδή υπάρχουν οι τρεις δήμοι είναι πλέον και υποχρεωτικό δεδοτή, είναι διά το τρία, ποιος θα καταλάβατε τι λέω. Και να φανταστείτε ότι υπάρχουν οι προμήθειες των microchip, η ατροπαρμαγιστικό προσωπικό, το ενδιέτημα, η τροφή, το πρόγραμμα για τη γης της γάτης, το σέρβι στων αυτοκίνητων, τα αυτοκίνητα, η νομική υποστήριξη, το χτινιατρικό υλικό, οι προμήθειες για τα αυτοκίνητα, οι προμήθειες των καθαριώτες, οι χτινιατρικές υπηρεσίες, προμήθεια γραφικής ύλης, κάψιμα, λογιστής, από τεφρώσεις, υποστήριξη εφαρμογών λογιστικού, το κοττί λογιστές, τεχνικός ασφαλίας. Να σας αναφέρω, απλώς δεν σας τα είπα όλα. Ξέρετε που φτάνει. Αν δείτε τι δίνουν οι δίνεις, μπορεί να είναι και περισσότερα. Απλώς να είναι αναλογικά, να μην δίνει ο Δήμος Καλαμαριές περισσότερα, ενώ έχει λιγότερα ζώα για περίθαλψη. Λοιπόν, συνεχίζουμε, συνεχίζουμε τις ερωτήσεις. Ευχαριστώ πολύ, καλησπέρα όλους, καλησπέρα στο σώμα, καλό μήνα και καλή εβδομάδα. Καλησπέρα Πρόεδρε, αυτό που θέλω να ρωτήσω, έχω δει στο εξωτερικό σχετικά με τις ταΐστρες που είπατε, ρίχνεις και ανακυκλώνεις μπουκάλια ή κουτάκια και βγάζεις φαγητό, για να είναι πιο ασφαλές, να μην μπορεί κάποιος να ρίξει κάποιοι στο φαγητό για τα Δεσποτάκια, για να μην πάθουν κάποια ζημιά. Είναι εφικτό να βρούμε και εμείς τέτοιες ταΐστρες, να προμηθευτούμε από κάπου και να τις χρησιμοποιήσουμε και εμείς για να είναι πιο ασφαλές. Ναι, σε αυτό που λέτε, όντως γίνεται στο εξωτερικό, απλώς τι γίνεται. Αυτό για να αγοραστεί είναι πανάκρυβο, δηλαδή κοστίζει από 15 έως και 32 χιλιάδες ευρώ το ένα. Φανταστείτε ότι δεν μπορείτε να βάλουμε ένα στην καλαμαριά μόνο, ένα στο θερμαϊκό. Εμείς θέλουμε να είμαστε πρακτικοί, λειτουργικοί, χρειάζονται πάρα πολλές ταΐστρες. Είναι πολύ καλό αυτό, έτσι όπως το λέτε και έτσι όπως είναι, αλλά για να αγοράσουμε ένα τέτοιο χρειάζεται από 15 χιλιάδες ευρώ και πάνω. Εμείς, ας πούμε στην καλαμαριά, πρέπει να βάλουμε τουλάχιστον 50 ταΐστρες, τουλάχιστον. Οπότε φανταστείτε, ενώ μία η ταΐστρα η απλή που βάζουμε είναι φθηνές, δηλαδή εντάξει την κάνεις με 20 ευρώ, εάν τα παινείτε το πολύ. Άλλο κυρία, έχετε να ρωτήσετε κάτι? Όχι, ευχαριστώ πολύ. Ο κύριος Νακριτίδης. Ναι, καλησπέρα και από εμένα. Ευχαριστώ. Μία ερώτηση που ήθελα να κάνω στον κύριο Ζαβέρκο σχετικά με τα απολογιστικά του 2020, ρωτήθηκε μάλλον από τον δήμαρχο και απαντήθηκε από τον κύριο Ζαβέρκο, αν και είχα την ίδια εντύπωση που είχε και ο δήμαρχος, ότι το 2020 θα ήταν απολογιστικά. Ήθελα να διευκρινήσω κάτι που έγινε μεταξύ, που είπε κάτι η κυρία Αγγελοπούλου για το έλλειμμα. Όχι, συμφωνώ ότι δεν έχετε έλλειμμα για το 2019, όμως η κυρία Αγγελοπούλου προφανώς σας μιλούσε για τις σωρευμένες ζημιές που είχατε όλα αυτά τα χρόνια. Προφανώς δεν μιλούσε μόνο για το 2019 που ήταν κερδοφικόρο, γιατί το 2018 είχε 35.000, θυμάμαι, καλά ζημιές. Σωστά μιλάω. Κύριε Ακριτίδη, τελειώστε και θα σας απαντήσει. Απλά ήθελα να αγορτήσω τον κύριο Ζαβέρκο τι είναι αυτό που τον κάνει αισιοόδοξο ως προς τις ζημιές και τα κέρδη του Συμπαζάφ. Για να απαντήσω και στον προβληματισμό του Βολτσίδη, του Θαδωρού, σχετικά με τα 200.000 να μιλάω με τόπο ή όχι. Αυτό. Αυτό που λέτε για το 2018 και πριν και τα λοιπά, αυτό θα μιλήσω με το λογιστή. Για να μου τα δώσει ακριβώς, γιατί με τους οργωτούς λογιστές σας, γιατί εγώ δεν τα ακούω. Μα στον ισολογισμό φαίνεται, στον ισολογισμό που καταθέθηκε για το 2018, είχατε 35.000 περίπου ζημιές στην κατάσταση αποτελεσμάτων και στον ισολογισμό του 2019 είχατε περίπου 10.000 κέρδη. Όμως, έρχονται 300.000 ζημιές από τα προηγούμενα χρόνια, σωρευμένες ζημιές. 300.000. 7.000, αν δεν κάνω λάθος. Όχι, εγώ θα πω, το υπεύθυνιος είναι ο λογιστής γι' αυτά. Δεν μπορώ να τα ξέρω, εγώ τώρα το 2017, το 2018, το τι ακριβώς έγινε. Θα έπρεπε, όμως, κύριε Ζαβέρκο, πρόεδρος είσαι. Πρόεδρος είμαι, αλλά δεν είμαι λογιστής. Θα έπρεπε να γνωρίζετε, κύριε Ζαβέρκο. Εγώ σας είπα για το 2019, γνωρίζω αυτό το πράγμα. Τώρα, από εκεί και πέρα, αυτά είναι όλα στη διάθεσή σας, δεν υπάρχει πρόβλημα. Ο ισολογισμός φαίνεται παντού. Και τώρα για το θέμα που λέτε ότι με κάνει ισόδοξο, εγώ ακριβώς δεν καταλαβαίνω τι είπατε. Η εικόνα του Συπαζάφ, σήμερα, με τον τρόπο που λειτουργεί, σας δίνει τη δυνατότητα να ατενείς δε κερδοφόρα την επιχείρηση, ας πούμε ότι είναι επιχείρηση. Σας δίνει τη δυνατότητα να σκέφτεστε ότι αυτή η επιχείρηση βγαίνει, θα βγει, ή θα εμφανίσουν πάλι ζημιές. Καταρχήν δεν είναι επιχείρηση, εντάξει, σας λέω… Αδόκιμος όρος, αλλά… Είναι νομικό πρόσωπο δημοσιοδικτήταξης. Ότι με την έννοια ότι δημοσιεύει οικονομικές καταστάσεις. Θεωρώ ότι ναι, διότι θα σας πω κάτι απλό. Να φανταστείτε, όταν ανέλαβα, εγώ πρόεδρος του Συπαζάφ, μπήκα πριν για την αγάπη μου, για τα ζώα και επειδή έχω και ζώα και τα λοιπά και ήμουν αρνητικότατος σαν δημοτικός σύμβολος που εκλέγουμε από το 10 για το Συπαζάφ, διότι πίστευα ότι δεν γίνονταν κάποια πράγματα έτσι όπως έπρεπε να γίνουν και δεν δινόταν έξω και στους φιλόζους και στους πολίτες η ιδέουσα σημασία. Όλοι έξω μπρίζανε με το χειρότερο τρόπο. Αυτή τη στιγμή αν δείτε και στα site και έρθετε στο Συπαζάφ και με λύπτεση σε τέτοιου κόσμου, έχει αλλάξει 360 μοίρες ο Συπαζάφ, υπάρχει η αποδοχή του 90 και πλέον της 100, οι οποίοι ήταν μακριά από το Συπαζάφ και λέγανε ότι παίρνουμε τηλέφωνο και δεν το σηκώνουν, θέλουμε στήρωση και δεν γίνεται, θέλουμε εκείνο και δεν γίνεται. Πάρα πολλά πράγματα. Φυσικά δεν θέλω να κατηγορήσω κανένα και δεν θέλω να μπω σε αυτή τη διαδικασία, ούτε τον κ. Ζαμπέτου, λέω ότι κανένα. Σας ευχαριστούμε για ότι κάναμε, αλλά δεν λειτουργούσαν όπως έπρεπε σε κάποια πράγματα που το έβλεπα εγώ πριν και ο Πρόεδρος και ο περισσότερος κόσμος φυσικά, η λειτουργία του Συπαζάφ. Και σας έλεγα ένα απλό πράγμα που είστε καλαμαριώτης για την καλαμαριά. Και το κόδρα. Υπήρχαν αράνομα καταφύγια μέσα και πολλά άλλα τα οποία δεν μπορώ να τα πω και στον αέρα, τα οποία επί σειρά ετών αλήθονταν. Και ήταν εκεί μέσα. Γιατί? Γιατί αν τυχόν παίρναμε τα ζώα από εκεί θα υπήρχαν περισσότερα έξοδο... Θα έπρεπε ο σύνδεσμος να χρειωθεί περισσότερα πράγματα, ναι, αλλά ο κόσμος έξω θα γόνονταν. Τα σκυλιά έξω σοφούσαν. Υπήρχε παράνομο καταφύγιο το οποίο ζώα ήταν ακυπάριστα και πολλά άλλα. Εμείς αυτή τη στιγμή καταφέραμε μέσα, εννιά μήνες είμαστε διοίκηση, καταφέραμε και σας είπα και κάποια στατιστικά στοιχεία ότι να έχεις στο χρόνο 25 δικαστήρια δεν είναι και λίγο. Αυτά είναι κόστι και χρήματα. Εμείς έχουμε δύο αυτή τη στιγμή. Να έχεις πόσα δαγκόματα και να έχουμε μόνο έξι. Και αυτό είναι έργο που έγινε μέσα στους εννιά μήνες, με τις ισοθεσίες, με τις φροφές, με όλα αυτά που ανέφερα πριν. Να τριπλασιάσουμε τις ισοθεσίες. Αυτό είναι ένα τεράστιο θέμα έξω για την κοινωνία που δεν έπαιρνε ο άλλος εύκολα ζώα. Αυτό σας ρωτάω, έχω όλα γραμμένα ένα προς ένα. Δηλαδή αυτή τη στιγμή βγαίνουν κάθε εβδομάδα τα συνεργεία έξω, κάνουν εμβολιασμούς. Κοιλίστε τα μικρόφωνα σας, σας παρακαλώ. Κυρια Κυρατζή, το μικρόφωνο. Όσο γίνεται πιο σύντομα, γιατί ήδη έχει περάσει μία ώρα και ένα τέταρτο. Δεν θα προλάβουμε. Κάποιος άλλος, κυρία Πρόεδρος. Μη κάνετε τις ίδιες ερωτήσεις μόνος, σας παρακαλώ πολύ. Δεν θα χάνουμε τις ίδιες ερωτήσεις. Κυρία Πρόεδρε, εγώ κύριο Τεμεγενίδης είμαι. Δεν θέλω να κάνω ερωτήσεις, θέλω να κάνω κάποιες παρατηρήσεις και μια μικρή τοποθετήση. Κύριε Τεμεγενίδη, σας έχω σημειώσει στο τέλος να κάνετε τοποθετήσεις σας. Κύριε Γεωργιάδη. Ναι, καλησπέρα για εμένα, Πρόεδρε. Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι η προηγούμενη διοίκηση, ο προηγούμενος Πρόεδρος Μίλισσα Μαζίου, είχε καταθέσει εδώ και ένα μισό χρόνο πλήρη φάκελο στο Υπουργείο, στον κύριο Βορίδη, και εξεκίνησε έτσι η διαδικασία, όπως είπατε πολύ καλά, να είμαστε ο πρώτος σύνδεσμος ο οποίος μπήκε σε πρόγραμμα και πήρε λεφτά για να δημιουργηθεί, να γίνει πραγματοποίηση, να πραγματοποιηθεί αυτό το εμβιέντημα. Εγώ θέλω να πω κάτι για την πρώτη φάση της πανδημίας, την πρώτη φάση του low ground, του πλησίματος. Ουθενά στο δήμο δεν είδα τα ίστρες και ποτίστρες. Γύρισα επιμελώς, πραγματικά, σε σχεδόν όλο το δήμο περπατώντας κάθε βράδυ, ουθενά όμως δεν είδα ούτε τα ίστρες ούτε ποτίστρες. Τα πρέπει να πούνε και σε, όπως είπατε πολύ καλά, σε σημεία εμφανή, για να μην μπορεί εύκολο ο καθένας να βάζει το χέρι του και να ρίχνει ένα δυσκοίριο στα σύνδεσης. Πρέπει να μπουν σε σημεία εμφανή. Επίσης, κάνω και μια πρόταση. Αυτό που είδα, ιδίως στα πάρκας στο εξωτερικό, έχουνε κάποια σταντάκια, απλά σταντάκια, συντερένια, πες τα οποία έχουνε σακουλάκια, τα οποία έχουνε ένα γαντάκι και ένα σακουλάκι, ότι σας το περιβαδηθείς, αν έχει ξεχάσει, που πολλοί ξεχνάνε ή δεν το παίρνουν μαζί τους, αυτό το γαντάκι, το σακουλάκι, για τα περιττώματα των ζώων, το παίρνουν από εκεί και μπορεί επάνω σε αυτό το χαρτί που θα είναι, το σακουλάκι που είναι χάρτινο, να γράφουν και κάποια μηνύματα. Κάποια μηνύματα που αφορούν τα ζώα, την ιστορία των ζώων. Τώρα, μίλησα με τον κ. Ζαπεδόγλου εγώ και μου είπε ότι αυτό το, δεν υπάρχει χρέος, δεν υπήρχε χρέος, δεν υπήρχε χρέος, είναι άνοιγμα λογιστικό, διότι μεταφερόταν από χρονιά σε χρονιά κάποιες συμβάσεις, σε οποίες εστηρώνουν την επόμενη χρονιά. Και το άνοιγμα ήταν λογιστικό, κανείς δεν έμεινε απλήρωτος. Αυτό με ενημέρωσε και μου είπε. Έτσι είναι, έτσι. Έτσι είναι. Δεν υπήρχε ανοίγμα, δεν υπήρχε ζημία στο ΣΥΒΑΖΑ. Πραγματικά δεν υπήρχε ζημία. Εντάξει κύριε Ζαπεδόγλου. Άνοιγμα λογιστικό. Ωραία, ευχαριστούμε. Ο κύριος Αλεπίδης. Ο κύριος Αλεπίδης. Κύριε Ευρωβηδή, γιατί με προσπεράσατε και κυρία Πρόεδρε θέλω να σας πω ότι η παράταξή μας εκπροσωπείται. Μην το κάνετε, η παράταξή μας εκπροσωπείται και σας παρακαλώ πάρα πολύ, κύριε Παυλίδου, ακούστε να δείτε, μίλησαν όλοι οι άλλοι, εγώ με σεμνότητα περίμενα. Δεν τελειώσαμε εγώ. Θέλω να σας ειδοποιήσω, με συγχωρείτε κύριε Αβραμίδη, ότι θα έπρεπε να μιλήσω με τη σειρά, έπρεπε να μιλήσω πρώτοι. Γιατί εκπροσωπώ αυτή τη στιγμή τον επικεφαλής μας, όταν λείπει ο επικεφαλής, τον εκπροσωπεί κάποιος. Μια παράταξη, δηλαδή, ξεκινήσαμε λάθος. Κύριε Παυλίδου, ζητούμε συγγνώμη, έχετε απόλυτο δίκιο. Λοιπόν, έχετε το λόγο. Να προχωρήσουμε τώρα? Να μιλήσει ο κύριος Αλεπίδης. Κύριε Βραμίδη, θα μιλήσει η κυρία Παυλίδου και μετά θα μιλήσει ο κύριος Αλεπίδης. Δεν σας ακούμε, ανοίξτε το μικρόφωνο σας. Όπως θέλετε κυρία Παυλίδη. Δεν θέλω να διακόψω κανέναν, αλλά θέλω, έφεξής, να το λάβετε υπόψη. Κυρία Παυλίδου, δεν χρειάζεται να... Σας ζήτησα συγγνώμη. Ωραία, έχετε δίκιο, έπρεπε να σας δώσω το λόγο. Μετά λείψε απόλυτα ο κύριος Βικέντιος. Απόλυτα. Διότι από το πόση ώρα φάγαμε, κυρία Πρόεδρε, φαίνεται ότι το ζήτημα είναι μίζων, απασχολεί όλους μας και, εν πάση περιπτώσει, δεν μπορούμε να τεθούμε επί ενός σοβαρού ζητήματος έτσι απλοϊκά. Γιατί γίνανε και πολλές απλοϊκές τοποθετήσεις. Λοιπόν, εγώ αυτό το οποίο θα παρακαλέσω είναι όταν καλούμε κάποιον να έρθει να μας ενημερώσει, αυτό το πράγμα να μπαίνει στην ημερήσια διάταξη, κυρία Πρόεδρε, βεβαίως έγινε πρώτη φορά φέτος, δεν το γνωρίζατε, να μπαίνει ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι. Και από τον κύριο Πρόεδρο θα παρακαλούσαμε, όπως ακριβώς το ζήτησε ο κύριος Βικέντιος, το ζητάει και η παράταξη δική μας, να έρθει γραπτά, γιατί οι Λατίνοι τυχαία δεν έλεγαν scripta manen, εκεί ξέρεις να κάνεις τους υπολογισμούς και λοιπά. Αυτά, τίποτε άλλο. Προς το παρόν, τίποτε άλλο. Θα μιλήσω στα απολογιστικά στοιχεία του Ιανουαρίου. Ωραία, ευχαριστούμε. Κύριε Αλεπίδη. Ναι, γεια σας. Γεια σας. Εγώ μια πολύ απλή ερώτηση θέλω να κάνω. Το τελευταίο χρόνο δέχομαι ρωτήσεις από συνδημότητες μας, με ποιον τρόπο μπορούμε να κάνουμε στήριο στα δέσποτα. Τους θέλω να καλέσω στο Σιπαζάθ. Όλα οι απάντησεις που παίρνω, βασικά, από τους περισσότερους, είναι ότι δεν μπορούμε να βγάλουμε άκρη. Αυτό το συνέβησα κι εγώ. Πρόσφατα στη γειτονιά μου βρέθηκαν πολλά γατάκια. Καλώς ή κακώς έχουμε γάτες τηλικές που σέρνουν, τους αρέσει οτιδήποτε έχουμε πολλά γατάκια. Η απάντηση είναι να πάρω τη γάτα και να την πάω εγώ στο Σιπαζάθ. Δεν μπορώ να πιάσω τη γάτα. Με ποιον άλλο τρόπο μπορεί να γίνει στήρωση σε κάποιο γατί, σε κάποιο σκυλίδι. Δηλαδή δεν μπορούμε σαν πολίτες να πιάνουμε τη γάτα και να την πηγαίνουμε εκεί. Αν μπορεί κάποιος άλλος να το κάνει, πολύ ευχαριστώ. Τον τρόπο λειτουργίας θα ήθελα. Τι να απαντάμε και εμείς τους πολίτες που μας κροτάνε. Να απαντήσω. Ναι κύριε Ζαβέρπο. Για το θέμα αυτό που λέτε, έχουμε πάρει και δεύτερη γατοπαγίδα. Οπότε επειδή υπάρχουν πάρα πολλά τηλεφωνήματα κάθε μέρα, έρχονται τα παιδιά κατώ περαντηβού με το δημόντιο τον οποίο κλείνουμε. Κύριε Αλεπίδη, ο κύριος Αλεπίδης έκανε την ερώτηση. Ναι, κύριε Αλεπίδη. Μπορείτε να πάρετε ένα τηλέφωνο, ή εσείς σε οποιοδήποτε δημόντιο, ο οποίος έχει κάποια γάτα, να κλείσουμε ένα ραντεβού. Να έρθουν τα παιδιά με τη γατοπαγίδα και να προσπαθήσουμε να πιάξουμε το γατάκι. Αυτή είναι η διαδικασία. Άλλες διαδικασίες απαγορεύονται. Δηλαδή, οτιδήποτε πιστόλιο, καταλαβαίνετε τι νομίζω, πρέπει να μπει μέσα στη γατοπαγίδα. Ας πούμε, για τα σκυλιά είναι τελείως διαφορετικά. Στο σκυλί μπορεί να βάλεις, υπάρχει για ένα ειδικό τζελ, το οποίο τον αρκώνει, όταν δεν μπορείς να το πιάσεις με τη σκυλοπαγίδα. Στο γατάκι όμως, επειδή είναι και λίγα κιλά και είναι επικίνδυνα αυτά τα τζελ, είναι μόνο με γατοπαγίδα. Άρα ξέρετε ότι το πιάσιμο της γάτας είναι αρκετά πιο δύσκολο από ένα σκύλο. Αλλά οποιαδήποτε στιγμή θέλετε, μπορείτε να καλέσετε να έρθουμε στο μέρος σας, να έρθει το συνεργείο, για να καθίσετε εκεί, για να πιάσετε το γατάκι, τα γατάκια, τα οποία θέλετε να στηρωθούν. Ωραία, ευχαριστούμε. Λοιπόν, έχετε κάποιον άλλον, κύριε Αβραμίδη? Ο κύριος Τεμεκενίδης ζήτησε να κάνει τοποθετική. Ναι, στο τέλος, ναι. Τελειώσαμε λοιπόν, ο κύριος Τεμεκενίδης θα τοποθετηθεί. Προέδρε, συγνώμη, μπορώ να κάνω μια παρατήρηση δύο λεπτών. Παρατήρηση, τι παρατήρηση, δεν σας καταλαβαίνω, πάνω στο θέμα αυτό για τα ζώα, για το συμφαζάδο. Πείτε μας. Καλησπέρα Γιάννη, καλησπέρα. Καλησπέρα πρόεδρε, καλησπέρα. Δεν ήθελα να πάρω το λόγο, γυροφορώ στο σώμα ότι είμαι από τους πρώτους που πιστέψαμε στην ύπαρση αυτού του συνδέσμου, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, όταν πρωτοιδρέφηκε ο συνδέσμος συμφαζάδο. Και έχω την τιμή ακόμα και τώρα να συμμετέχω στον ηγητικό συμβούλιο του συνδέσμου. Απλώς ήθελα να κάνω μια παρατήρηση στον πρόεδρο. Όταν ήρθε το θέμα για τον πρώον στρατόπεδο Κόντρα, άφησε κάποιο υπενυγμό ο πρόεδρος ότι γινόντουσα κάποια πράγματα τα οποία, δηλαδή καλύπταμε εμείς, ποιοι ήταν αυτοί που καλύπταναν. Έχεις κάποιο θέμα, πρόεδρε, να τα λες ανοιχτά αυτά τα πράγματα. Όχι, δεν είπα καλύπταμε, είπα τόσα χρόνια, δεν είπα τόσα χρόνια. Ήταν βοχτή για παράνομα κοινοκομεία και ότι τα καλύπταμε. Ποιοι τα καλύπτανε αυτά. Αυτά όχι να τα αναφέρει. Απλώς, όταν μπορείς να τα αποδεικνύεις και όλες να τα κατακέντεις. Μα συγγνώμη, δεν ήταν παράνομο το κοινοκομείο που είχε ο Μπάμπης. Όχι, δεν ήταν το κοινοκομείο που είχε ο Μπάμπης. Λοιπόν, δεν τα καλύπτανε το κ. Πενόπουλε. Δεν είπα ότι τα καλύπτανε ο ΕΚΑΣ τότε. Να πω, να πω, να πω ότι ακριβώς, γιατί εγώ τα λέω ξεκάθαρα, με ξέρεις. Τα καλύπτανε η δικαστική λειτουργία, η αστυνομία και η πάντη δημοτική αρχή. Αυτή καλύπτανε ένα παράνομο κοινοκομείο, διότι ήταν σε δημόσιο χώρο και υπήρχε παράβαση κανονικά καθήκοντος από όλους. Όταν κάποιος κάνει κατάληψη, όπως ήταν η Βουλγαρόγεφτη και όλοι οι υπόλοιποι. Αν έρθει κάποιος να κάνει κατάληψη στο δικό σας το σπίτι, θα τον κάνετε διοικητική αποβολή. Δεν έπρεπε να γίνει διοικητική αποβολή από το συγκεκριμένο ή από πολλούς άλλους που είναι παράνομες από μελησοκόμους. Δεν είπα εγώ μόνο για το συγκεκριμένο. Δεν είπα κάποιον, δεν κατονόμασα κάποιον, από όλους. Κύριε Πρόεδρε, μη πετάγεστε, σας παρακαλώ. Τι θέλετε. Αν έχετε την καλοσύνη να απαντήσω στο ότι έχουν γίνει πολλές διοικητικές αποβολές και στους Βουλγαρόγεφτους και για τα σκυλιά κλπ. Αλλά από τη μία τους βγάζαμε και από την άλλη μπαίνανε. Σε αυτό και κύριε Πρόεδρε, λίγο σε αυτό. Γιατί αυτό για την καλαμαριά, η απομάκρυση των σκυλών από το κόδρα, ήταν κάτι το οποίο ήταν εδώ και 30 χρόνια. Αυτό είναι παράδειγμα προσμήμηση. Δηλαδή, και το έκανε αυτή η δημοτική αρχή, οποιαδήποτε δημοτική αρχή και να το έκανε, οποιοσδήποτε διοίκη της αστυνομίας ή εισαγγελίας, ήταν καλό και για τα ζώα, αλλά και για τον κόσμο τον οποίο καρπατάει εκεί στο κόδρα. Εγώ δεν το γνωρίζω, έχω έρθει δύο-τρεις φορές. Είμαι από την επανωμή, δεν είμαι από την καλαμαριά να το ξέρω, αλλά ήταν μια μεγάλη επιτυχία για την καλαμαριά, όχι μόνο για τα δέσκοτα και για τα υπόλοιπα τα οποία φύγαν από εκεί. Ωραία. Ήταν δυσφήμιση για το χώρο. Λοιπόν, κύριε Τεμεκενίδη, να κλείσετε εσείς, σας παρακαλώ. Ναι, βέβαια, να κάνω μια παρατηρησία, ότι οι περισσότερες ήταν τοποθετήσεις και όχι ερωτήσεις, έτσι. Ναι, ναι, ναι, ναι. Λοιπόν, εγώ θέλω να ξεκινήσω με αυτό το... Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστούμε που ήρθατε. Δεν σας γνωρίζω. Να είστε καλά. Καλησπέρα. Ευχαριστούμε για την ενημέρωση και εμείς θα θέλαμε να είναι γραπτή ενημέρωση, γιατί μπορούμε έτσι πιο εύκολα να μελετήσουμε κιόλας και τα δεδομένα που θα μας δώσατε και να μπορέσουμε να βγάλουμε και εμείς τα δικά μας εμπεράσματα και να σας τροφοδοτήσουμε και με προτάσεις, γιατί η ουσία είναι πέρα από την κριτική, που προφανώς ως πρόεδρος και διοίκηση θα τη δεχθείτε από τη δική μας την πλευρά, αλλά πέρα από αυτό το θέμα είναι να συμβάλλουμε και με προτάσεις σε θετικό πρόσημο, έτσι ώστε να βοηθήσουμε δηλαδή τη λειτουργία του συνδέσμου και της επίλυσης του προβλήματος των αδέσποντων στην περιοχή της Ανατολικής Θαρρονίκης. Εγώ θα έλεγα, πραγματικά δεν μπορώ να μην σχολιάσω, το θέμα του Κόδρα. Κύριε Πενόπουλε, ο κύριος πρόεδρος τον άκουσα, δεν έλεγε ότι κάποιοι καλύπτανε, ενεργητική φωνή, έλεγε καλύπτονταν, ο Γιάννης Γιαννάκης. Νομίζω ότι αποδείχθηκε από τα πράγματα, γιατί δεν ήθελε τίποτα παραπάνω από μία φαγάνα και μία απόφαση που επιτέλους κάποια στιγμή δόθηκε αυτή η απόφαση για να μπορέσει να καταστραφεί το παράνομο κοινοκομείο και να τελειώνει αυτή η ιστορία, να πάρουμε τα σκυλιά από εκεί πέρα, να τα φιλοξενήσουμε σε δομές αξιοπρέπεις και να τελειώσει πια αυτή η ιστορία η γκάνγκρα που την ακούμε δηλαδή μια δεκαετία τώρα μέσα στον Κόδρα. Και είναι ίσα ίσα, νομίζω, και ένα παράδειγμα για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε τέτοιου είδους παρανομίες στους δήμους μας και στο δήμο Καλαμαριάζβεο. Από εκεί και πέρα, κύριε Πρόεδρε, πρέπει να δείτε το θέμα, δηλαδή το έθεσε και η κυρία Αγγελοπούλου στην αρχή με τις ζημιογόνες χρήσεις. Η κυρία Αγγελοπούλου δεν είπε ότι λείπουν χρήματα από το ταμείο. Είπε ότι για μια δεκαετία ο Συπαζάθη ήταν ζημιογόνος. Που σημαίνει ότι υπάρχει ένα λογιστικό έλλειμμα, αυτό έλεγε και ο κύριος Αλεπίδησα. Υπάρχει ένα λογιστικό έλλειμμα, δηλαδή ξόδευε με απλά ελληνικά πιο πολλά χρήματα ως Συπαζάθη από αυτά που είχε στο ταμείο του. Και αυτό γίνουνα για μια δεκαετία. Αυτό είναι προφανώς ότι πρέπει εσείς, αν πρόεδρε, να το δείτε και να δείτε πώς να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα. Εννοείται, έχετε απόλυτο δίκιο. Το ποσό, δηλαδή, που υπολογίζει ο συνάδελφος ο κύριος Ακριτίδης, είναι ηλικιώδες. Δηλαδή, είναι ένας μισός προϋπολογισμός του Συπαζάθη στην πραγματικότητα αυτό το λογιστικό έλλειμμα, το οποίο θα το βρει μπροστά το Συπαζάθη στην λειτουργία του κάποια στιγμή. Από εκεί και πέρα, νομίζω μια παρατήρηση σε σχέση με το site του Συπαζάθη. Καταρχήν, είδαμε κάποια στιγμή ότι άρχισε να ενεργοποιείται και να κοιμνείται το site του Συπαζάθη. Το ξέρω, το ξέρω. Γι' αυτό το τονίζω, για να λέμε και τα θετικά. Θεωρώ όμως ότι είναι πρόβλημα, ειδικά στη σελίδα που έχετε, το χαρίζεται, εκεί με τα σκυλάκια και τις γάτες που είναι υποψήφις για υιοθεσία, να είναι βάλει η μερομηνία. Οπότε, είναι πολύ δύσκολο για κάποιον ο οποίος ενδιαφέρεται. Δηλαδή, η μερομηνία ανάρτησης εννοώ. Δηλαδή, μπείτε και δείτε το, θα δείτε ότι όλες οι αναρτήσεις, δεν ξέρει κάποιος αν γίνανε πριν από δυο μέρες, αν είναι ενισχύει, αν έχει τελεσφορήσει η υιοθεσία. Δηλαδή, αυτά θα πρέπει εκεί να αναφέρονται, έτσι ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος να ξέρει αν υπάρχει αυτό το σκυλί ή το έχουν υιοθετήσει, αν είναι φετινή η ανάρτηση, είπαν από πέντε χρόνια, γιατί μας είχε συνηθίσει ο Σιμπαζάν σε τέτοια καταπληκτικά. Δηλαδή, κοιτάξτε το, δεν είναι τίποτα, στην ανάρτηση απλά να εμφανίζεται και η μερομηνία και κάποια στιγμή να υπάρχει και ένα σχόλιο από κάτω, τελείωσε, υιοθετήθηκε, βρέθηκε άνθρωπος, τελείωσε να πάει, ας πούμε, σε ένα άλλο σημείο του ιστότοκου, κάπως έτσι, για να μπορεί να παρακολουθεί και ο ενδιαφερόμενος πολίτης και οι φιλόζοι, ειδικά, που τα παρακολουθούν αυτά, το τι γίνεται πάνω σε αυτό και εσείς να εσπράτετε, τουλάχιστον, και το θετικό, ότι υιοθετήθηκε ένα σκυλί ή μια γάτα και τελείωσε, μειώσαμε κατά ένα τα προβλήματα. Τώρα, το θέμα των ταϊστρών είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί όπως ξέρετε όλοι σας, σήμερα στη μιάμιση ώρα και από αύριο, δηλαδή, ανακοινώθηκε ότι από αύριο το πρωί, μπαίνουν για 14 ημέρο lockdown. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι ένα πρόβλημα αυτό και θα πρέπει, δηλαδή, στη Μουσή, να κινηθείτε γρήγορα στο Συπαζάδ, για να τοποθετήσετε ταϊστρες, ειδικά, υποτίστρες, δεν ξέρω κατά πόσο, δηλαδή, πιο εύκολα μπορεί να βρει ένα σκυλί ή μια γάτα λίγο νερό στο φινόπωρο, ας το πούμε έτσι, αλλά οι ταϊστρες θα είναι ένα θέμα, το οποίο πρέπει να το αντιμετωπίσετε άμεσα, ειδικά τώρα που θα υπάρχει περιουσμός της πληροφορίας και τέτοιου είδους μέτρα. Απ' την άλλη, ανέφερε και συνάδελφό μας η κυρία Αγγελοπούλου, το θέμα του Μητρώου των Εθελοντών, είτε αυτοί αφορούν να υπάρχει ένα επίσημο Μητρώο από το Συπαζάδ, το οποίο να είναι αναρτημένο, είτε με μονομένα πρόσωπα, τα οποία έχουν τη διάθεση να βοηθήσουν, είτε με συλλόγους φιλοζωϊκούς, οι οποίοι έχουν μια δραστηριότητα και μπορούν να είναι συνεργάτες στους Συπαζάδ. Η αλήθεια είναι ότι το θέμα των αδέσποντων δεν λύνεται μόνο με χρήματα, αλλά λύνεται και με θελοντισμό. Και αυτό πρέπει να γίνει οργανωμένα, έτσι ώστε στην ουσία τα χρήματα να φτάνουν και να περισσεύουν για να μπορέσει να λυθεί το θέμα των αδέσποντων. Τώρα, εγώ σας αναφέρω μερικά πράγματα τα οποία τα είχαμε θέσει από την αρχή ως παράταξη στα θέματα των αδέσποντων. Ωραία, ένα είναι αυτή η δημιουργία πλατφόρματος του Μητρό, δηλαδή έτσι ώστε να μπορούν οι εθελοντές να δηλώσουν με ποιον τρόπο μπορούν να βοηθήσουν στις φιλοξενείες, στην εκπαίδευση, στην εξηγείωση και στη φροντίδα. Το δεύτερο που είναι επίσης σημαντικό και, κύριε Πρόεδρε, πρέπει να το βάλετε μέσα στη δραστηριότητα του Συπαζάθ, είναι οι δραστηριότητες ενημέρωσης και εκπαίδευσης είτε των ιδιοκτητών ζωών, είτε υποχρεώσεων ιδιοκτητών, είτε σωματίων, είτε ανθρώπων που θέλουν να μάθουν πέντε βασικά πράγματα για να διαχειριστούν μια γάτα, ένα σκύλο, ποια είναι, τέλος πάντων, η ορθή πρακτική για όλα αυτά και ποια είναι, βέβαια, οι υποχρεώσεις του καθενός πολίτη έναντι του νόμου, έτσι, αυτό που έλεγε ο κ. Γεωργιάδης για τα μαζεύουμε τα δέσποτα και λοιπά. Το βασικό, βέβαια, είναι η δημιουργία του καταφύγιου και εγώ δεν σας κρύβω ότι πραγματικά δεν περίμενα ότι θα βρεθεί ποτέ ελληνικό κράτος να δώσει 2.200.000 ευρώ για να φτιαχτεί καταφύγιο. Θεωρώ ότι το κούρεμα όλης αυτής της ιστορίας, μακάρι να τελεσφορήσει, να ενταχθεί στο πρόγραμμα και να μπορέσουμε, δηλαδή, στην ουσία να υλοποιηθεί, να δούμε το δημόσιο διαγωνινό και να δούμε το καταφύγιο. Και από γίνεται πέρα, βέβαια, να δούμε πώς μπορεί και μέσα στην σελίδα σας να υπάρχει μια αναλυτική αναφορά και ενημέρωση για το πρόγραμμα στήρωσης, εμβολιασμού, εξέτασης και ηλεκτρονική σύμμασης των αδέσποτων. Και βέβαια, ένα τελευταίο, που πρέπει και αυτό να μπει κάποια στιγμή μέσα στη λογική του συνδέσμου, είναι η δημιουργία ενός πάρκου σκύλου, έτσι ώστε να μπορούν και τα δεσμοζόμενα και τα υιοθετημένα ζώα να μπορούν να τρέξουν, να τα αφήσουν οι ιδιοκτήτες, οι λοιπά, και να μπορούν να βρίσκονται σε ευρωπαϊκές πόλεις, αλλά και σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα. Ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστούμε. Κύριε Ζαμμέρκου. Ναι, κύριε Απρός, λίγο να απαντήσω και να πω κάποια πράγματα στον κύριο Τέμεκ και Νίδη. Για το θέμα που είπατε, το Μετρό εθελοντών. Μετρό εθελοντών θα ξεκινήσει να γίνει, αλλά ήδη υπάρχουν αρκετοί εθελοντές που βοηθάν. Δηλαδή είπατε για το τάισμα. Στο lockdown, αν φανταστείτε, δεν ξέρω αν είχατε δει και στην R3 και στο Sky, είχα βγει και ήμασταν οι πρώτοι σε όλη την Ελλάδα, που ξεκινήσαμε από την πρώτη κιόλας μέρα, να ταΐζομαι αδέσποτα ζώα από την πρώτη μέρα για να μην υπάρχει πρόβλημα λόγω της συστίασης που έκλυσε και ούτε δίποτε άλλο. Διβάλαμε σε ενενήντα σημεία στην καλαμαριά, σε ενενήντα σημεία δεν υπήρχαν ταίστας και ποτίστρες και βάζανε κουβάκια, όπως βάζουν κάθε μέρα οι εθελοντές, από τα δικά μας τα συνεργεία. Και είχαμε τεράστια επιτυχία. Μας έδωσαν και συγχαρητήρια γι' αυτό το πράγμα. Ήμασταν οι πρώτοι που το κάναμε σε όλη την Ελλάδα. Σε άλλους δήμους δεν είχε γίνει απολύτως τίποτα. Απολύτως τίποτα. Όσα αναφορά για την ενημέρωση που λέτε. Υπάρχει φυλάδιο, όπου δίνουμε παντού φυλάδιο για το θέμα των στηρώσιων που λέτε, για το πώς μπορεί να περιεχθεί κάποιος στο ζιπαζάτο, πώς να στηρώσει το ζώο του και τα λοιπά. Φυσικά τώρα με το site, άμα βλέπετε, ανεβάζουμε όλες τις δράσεις και βάζουμε αναλυτικά πώς οι εμβολιασμοί έγιναν, πόσες αποπαρασιτώσεις, πόσες στηρώσεις. Δεν ξέρω αν τα είδατε αυτά. Πάντα τα ανεβάζουμε σε τα καχρονικά διαστήματα. Τώρα γι' αυτό που είπατε για την ημερομηνία για κάποιο ζώο, αυτό θα διορθωθεί από αύριο και έχετε απόλυτο δίκιο. Είναι τυπικό το θέμα, δεν πιστεύω ότι υπάρχει πρόβλημα. Ωραία. Σας ευχαριστούμε, κύριε Ζαβέρκο, για την ενημέρωση που μας κάνατε. Μπορείτε να αποδεσμευτείτε, σας αποδεσμεύουμε. Κυρία Πρόεδρε, να πω δύο λεπτά, να ακούσει λίγο και ο Πρόεδρος, μήπως έχει άλλη άποψη. Νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι ο σύνδεσμος έχει έναν βηματισμό λίγο κάπως ορεξάτο, θα έλεγα, με τον καινούργιο Πρόεδρο. Από εκεί και πέρα θα συμφωνήσω με τον Άρητον Τεμεκενίδη που μίλησε για μητρό εθελοντών. Είναι κάτι, Πρόεδρε, νομίζω που πρέπει άμεσα να το κάνουμε. Ναι. Δεν μπορεί ο εθελοντισμός να είναι στο όποιος τύχει, όποτε τύχει και όπως βολέψει. Νομίζω ότι θα πρέπει να τον βάλουμε σε ένα καλούπι και να ξέρουμε ακριβώς τι μας προσδίδει και ποια είναι τα ωφέλη που έχουμε από τον εθελοντισμό. Όπως είπα, με αυτή την κίνηση μας θα προστατέψουμε και την λέξη εθελοντισμός γιατί μέχρι τώρα στη χώρα μας έχουμε καταφέρει να την έχουμε τσαλακώσει και να την έχουμε αδρανοποιήσει αρκετά. Από εκεί και πέρα, για το έργο, για τα 2 εκατομμύρια, πρέπει να πούμε ότι δεν νομίζω ούτε εγώ ότι θα δώσει κάποια κυβέρνηση 2 εκατομμύρια για ένα τέτοιο έργο. Βέβαια, ένα τέτοιο έργο μπορεί να έχει προϋπολογισμό 2,2 εκατομμύρια, αλλά μετά τις εκπτώσεις που θα πάρει θεωρώ ότι το κόστος της θα είναι γύρω στο 1,2-1,3 εκατομμύρια. Η χρηματοδότηση που έχει εγκριθεί είναι περίπου στο 1 εκατομμύριο, είναι 300.000 για τον κάθε δήμο. Οπότε εκεί θα πρέπει να πάρουμε μια ακόμη γενναία, θα έλεγα, απόφαση. Να βάλουμε τα επιπλέον χρήματα, γιατί εκεί θα υπολείπεται η χρηματοδότηση γύρω στα 100, 200, 300.000, τα οποία θα πρέπει να συλλησφέρουμε οι δήμοι για να φτιαχτεί επιτέλους αυτό το ενδιέτημα και να είμαστε περήφανοι για αυτή την εξέλιξη στο δήμο μας. Και όσον αφορά για το πάρκο δεσποζόμενων, είναι κάτι που μας έχει απασχολήσει πάρα πολύ και νομίζω ότι μαζί με το πράσινο σημείο αλλά και με την κατάσταση του εργοταξίου της φόντου, είναι τα τρία προβλήματα γης που έχουμε αυτή τη στιγμή στο δήμο Καλαμαριάς, που πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να τα αντιμετωπίσουμε. Δεν έχουμε χώρο για εργοτάξιο ο αντίστοιχο με αυτό της φόντου, δεν έχουμε χώρο για πράσινο σημείο και δυστυχώς δεν είναι εύκολη και η χωροθέτηση κάποιου πάρκου δεσποζόμενων ζώων, τα οποία θα αθλούνται και θα ξεδίνουν λίγο γιατί και τα πιο πολλά στην Καλαμαριά είναι κλεισμένα μέσα σε ένα σπίτι, λόγω του ότι όλοι μπορεί να αγαπάμε τα ζώα, μπορεί να χαιρόμαστε να βλέπουμε τα ζώα να τρέπουν αλλά δυσκολευόμαστε όταν σκεφτόμαστε ότι θα έχουμε ένα πάρκο κάτω από το σπίτι μας, κάτω από το μπαλκόνι μας και όπως ξέρετε η Καλαμαριά είναι όλη πλήρως δομιμένη και δεν είναι εύκολο το να βρεθεί λύση σε αυτό το πρόβλημα. Πρόεδρε, εγώ να σε ευχαριστήσω με τη σειρά μου για ό,τι κάνεις και για την ενέργεια που δίνεις και από εκεί και πέρα προφανώς με δύο δόξεις λαμπρού έχουμε πάρα πολλά να κάνουμε και πάρα πολλά να βελτιώσουμε. Κανείς δεν είπε ότι τα πράγματα είναι τέλεια, κανείς δεν είπε ότι θα γίνουν τέλεια από τη μια μέρα στην άλλη δουλειά χρειάζεται και νομίζω ότι την κάνεις σε έναν αρκετά ικανοποιητικό βαθμό. Ευχαριστώ πολύ δήμαρχε, ευχαριστώ για όλη... Δεν ξεχάσω πρόεδρε σε διακόπτο αλλά είναι πολύ χρήσιμο. Μες στην αναμόρφωση του υπολογισμού, αν δεν κάνω λάθος, έχουμε και το θέμα 8.000 ευρώ που έχει ζητήσει ο σύνδεσμος, 8 από τον κάθε έναν από τους 3 δήμους που συμμετέχουμε στο Συπαζάθ και για να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση των τευχών δημοπράτησης με τις τροποποιήσεις που έχουν γίνει και να κατατεθεί οριστικά το τεχνικό δελτίο και να προχωρήσει στην κατασκευή του το καταφύγιο αδέσποτων ζώων στο Συπαζάθ. Ευχαριστούμε πάρα πολύ κύριε Πρόεδρε. Ακριβώς είναι δήμαρχε, απλώς μια διόρθωση. Το ποσό είναι 1.116 μαζί με το ΦΠΑ το οποίο είναι στο παρακατευτικό και δανειό, το οποίο είναι για τους 3 δήμους. Από εκεί και πέρα, ακριβώς έτσι όπως το είπατε είναι με τις εκτώσεις, μπορεί η Δήμη να χρειαστεί να βάλουν ελάχιστο το ποσό, 100-200.000 και αν χρειαστεί. Από εκεί και πέρα, εγώ θέλω να σας ευχαριστήσω και σας δήμαρχε για τη στήριξη αυτούς τους 10 μήνες και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο. Και θα παρακαλέσω, επειδή μπήκαμε σε lockdown, εάν μπορείτε όπως είχαν κάνει και ο Δήμος Θέρμης και ο Δήμος Θερμαϊκού στο προηγούμενο lockdown, είχαν πάρει κάποιες τροφές και τις δώσαν στο ΦΠΑ και τις μοιράσαμε στους φιλόζους. Δεν είναι το κόστος μεγάλο, επειδή και εμείς βρισκόμαστε πισμένοι προς το τέλος της χρονιάς, τώρα που θα κλείσουμε για 15 μέρες και ίσως ένα μήνα, θα πρέπει κάθε μέρα να δίνουμε τροφές. Να φανταστείτε ότι σε εκείνο το διάστημα δίναμε 35 τσουβάλια τη μέρα για ένα μήνα. Δεν υπάρχει ο προϋπολογισμός πλέον να δώσουμε, αν μπορείτε είτε από οποιαδήποτε, είτε χωρηγεία είναι, είτε με μια απόφαση του Δημοτικού Συμβολίου 2-3 χιλιάρικα να μπορέσετε σε κάποιον να προμηθευτεί και να τα δώσετε στο ΣΥΠΑΖΑ, θα ήταν να τα μεράσει και ο ίδιος ο Δήμος σε κάποιος φιλόζος για αυτές τις μέρες του lockdown, θα ήταν ευχές έργων. Σας ευχαριστώ όλους, καλή συνέχεια, με υγεία και δύναμη. Ευχαριστούμε πολύ κύριε Ζαβέρκο, καλή σας νύχτα. Λοιπόν, θα συνεχίσουμε με τα πρωί μηρεσίας. Κύριε Πρόεδρε, συγγνώμη λοιπόν, επί της διαδικασίας. Μ' ακούτε? Σας ακούω, σας ακούω. Θέλω να κάνω μια παράκληση. Να πάμε λίγο στα τακτικά θέματα να ψηφίσουμε, να τελειώνουμε. Και ο λόγος είναι ότι εγώ αυτή τη στιγμή ακόμα δουλεύω και μέχρι το βράδυ 10-11 ώρες, λόγω αύριο ότι κλείνουμε, όλος ο κόσμος έρχεται να προμηρήσει και δεν μπορώ να παρακολουθώ. Αν δεν έχετε προμηρήσει, τι έγινε. Καλύτερα πρόεδρε, έχει δίκιο ο κύριος. Κυρία Πρόεδρε, εγώ μόνο έχω από το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο... Ναι, γι' αυτό πήγα να πω κύριε Πρόεδρε. ...οτι σε κάποια στιγμή πρέπει να τις δώσουμε. Ναι, ναι. Κυρία Πρόεδρε, ένα δευτερόλεπτο μόνο. Απλώς είτε μας εξαρχεί στη διαδικασία που θα ακολουθήσουμε σε όλο το Δημοτικό Συμβούλιο, για να την ξέρουμε, για να μείνει και χρόνος και για τις απαντήσεις του προηγούμενού, για να μην έχουμε... Κοιτάξτε, λοιπόν. Εάν, ακούστε με, τα προημοιρισίας, είπα και από την αρχή, οι επικεφαλείς θα τοποθετηθούν... Όλο το διάγραμμα του Δημοτικού Συμβουλίου, όλο, έτσι όπως είναι, να ξέρουμε κι εμείς. Βλέπετε κύριε Αρχούδη, ότι με την κατάσταση αυτή όλη που έχει διαμορφωθεί, προσπαθούμε να τα συμπεριλάβουμε όλα, να προλάβουμε όλα και τα προημοιρισίας, γιατί κάνω τα θέματα ημερήσιας, διαμαρτύρεστε και τα προημοιρισίας... Δεν υπάρχει πολλά κύριε Αρχούδη, να βάλουμε ένα οργανόγραμμα του Δημοτικού Συμβουλίου, αυτό λέω. Ωραία, τότε εγώ θεωρώ ότι πρέπει να κάνουμε πρώτα τα θέματα της ημερήσιας, αν δεν έχετε πρόβλημα κι εσείς, εγώ επειδή εσείς διαμαρτύρεστε διαφορετικά, θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν τα θέματα ημερήσιας και μετά... Όχι, εγώ είναι και λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, γιατί γίνεται χαμός... Ξεκινάμε λοιπόν με το πρώτο έκτακτο, γιατί ήδη κοντεύουμε τη δεύτερη ώρα. Το πρώτο έκτακτο είναι να ενισχυθεί με έκτακτη επιχωρήγηση ως υπαζάφ, προκειμένου να αναθέσει την τεχνική υποστήριξη υποβολής αιτήματος ένταξης στην πρόσκληση χει του προγράμματος φιλόδημος 2. Να συνεχίσουμε για τη ψηφοφορία. Θέλετε κάτι να πείτε για αυτό το θέμα. Λοιπόν, κυρία Μπαυλίδου θα τοποθετηθείτε εσείς για τον κύριο... Ναι, εγώ θέλω να ρωτήσω και θα δώσουν και την ψήφο. Θα ρωτήσετε. Να ρωτήσω, αν δεν με απατά η μνήμη μου, είχαμε επιχωρηγήσει τον υπαζάφ. Αυτή είναι άλλη επιχωρηγήση και για άλλο λόγο. Είναι ένα έγγραφο το οποίο... Ποιος μιλάει, κλείστε τα μικρόφωνα σας. Είναι ένα έγγραφο το οποίο έστειλε έκτακτη επιχωρηγήση του συπαζάφ. Το έχει στείλει ο κύριος Ζαβέρκος. Τι αφορά η επιχωρηγήση αυτή, σε τι αφορά, τι έχουν να καλύψουν, γιατί ζητάει... Δεν το έχετε πάρει αυτό, το έχετε πάρει νομίζω όλοι σας. Το έγγραφο αυτό ήρθε σε όλους σας, κυρία Τσαούση δεν το στείλαμε σε όλους. Εγώ δεν το έχω λάβει. Ούτε εγώ το έχω λάβει. Ούτε εμείς το έχουμε λάβει κύριε Πρόεδρε. Δεν το έχετε λάβει. Έχουμε πάρει τρία έκτακτα θέματα. Αυτό που λέτε... Οι 8.000 που ανέφερε προηγουμένους... Δεν έχουμε πάρει τέτοιο θέμα. Είναι τρία τα έκτακτα που εφορούν στην... Όχι, δεν είναι έκτακτο. Αυτό σας λέω είναι ένα έγγραφο το οποίο έχει στείλει προς το Δημοτικό Συμβούλιο, προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, έχει κάνει προς τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών και κοινοποίηση στο Δήμαρχο Καλαμαριάς και στην κυρία Γενική Γραμματέα. Πιτρέπετε? Ναι. Κυρία Πρόεδρε. Ποιος είναι δεν... Βαγγέλη Τσακμακίδης. Α είστε κύριε Τσακμακίδη γιατί μου είπαν ότι... Όχι το ρεύμα, είχε κοπεί το ρεύμα, το έχουμε κανονικά. Ωραία, ωραία. Κύριε Τσακμακίδη, με αυτό το θέμα νομίζω ότι σας το είχα... Το θέμα της έξακτης επιχορίγησης των 8.000 ευρώ, επειδή οι τεχνικές υπηρεσίες των τριών δήμων δεν αδυνατούν να συμμετέχουν όσον αφορά την τεχνική υποστήριξη, γι' αυτό ο κάθε δήμος δίνει το ποσό των 8.000 ευρώ να ανατεθεί σε εξωτερικό συνεργάτη. Κύριε Πρόεδρε... Συγγνώμη, συγγνώμη λίγο ρε παιδιά. Ναι, να τελειώσει λιγάτια τη Δήμαρχος. Συγγνώμη, συγγνώμη, συγγνώμη. 100.000 καταμείω έχουνε... Κύριε Κριτίδη... Δεν καταλαβαίνω τώρα, δεν το καταλαβαίνω. 100.000 καταμείω έχουνε και τα 24.000. Μπορείς να... Ας πω είναι το πόρνο του ταμείου τους. Κύριε Κριτίδη, γιατί φωνάζετε, γιατί φωνάζω... φωνάζω, γιατί προσπαθούσαμε να εξηγήσουμε στον Πρόεδρο προηγουμένως τα πράγματα πως είναι, ότι είναι λειματική και προσπαθούσα να μας πει άλλα πράγματα. Συνεχίστε κύριε Τσακμακίδη. Το συγκεκριμένο θέμα πέρασε και από την... Οικονομική... Οικονομική Επιτροπή. Ομόφωνα. Ομόφωνα. Ναι κύριε Τσακμακίδη, πέρασε, πέρασε. Δεν λέμε ότι δεν πέρασε, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει όλα αυτά να κάτσουμε να τα δούμε, να κάτσουμε να τα δούμε. Γιατί δώσε εδώ, δώσε εκεί, στο τέλος δεν θα δίνει λεφτά εκεί που πρέπει να δώσεις. Κύριε Τσακμακίδη, τελειώστε την εισηγή σας. Ναι, είναι ξεκάθαρο το θέμα. Οχτώ, επειδή οι υπηρεσίες οι δικές μας, αλλά και των υπόλοιπων δήμων, δηλώσαν ότι δεν μπορούνε να έχουν τεχνική υποστηρίξη του όλου ζητήματος, γι' αυτό γίνεται η ανάθεση σε εξωτερικός συνεργάτη. Ξεκάθαρα. Το θέμα ήρθε στην Οικονομική Επιτροπή, απουσίαζε η κυρία Αγγελοπούλου και οι υπόλοιποι υπερψήφισαν το συγκεκριμένο θέμα. Κυρία Πρόεδρε, εμείς θα το ψηφίσουμε επειδή πρόκειται για το ενδιέτημα, το κατάλαβα, πρόκειται για το ενδιέτημα και αντιλαμβάνουμε ότι οι τεχνικές μας υπηρεσίες, με την αποψύλωση που έχουν υποστεί και θα υποστούν, δεν είναι σε θέση εδώ να βγάλουν τα δικά μας πράγματα, δεν βγάλανε τα πιστωπιτικά για... Δεν χρειάζεται να το πω. Λοιπόν, και επομένως θα πρέπει να βοηθήσουμε για να γίνει το ενδιέτημα, αλλιώς δεν θα γίνει ποτέ. Ευχαριστώ, κυρία Παυλίδου, δεν έχουν οι δύο χώρους. Κύριε Ακριτίδη. Δεν έχουν οι δύο χώρους. Γιατί θα κάνουμε συζήτηση τώρα. Μπορούμε να το λύσουμε το θέμα. Ρωτάω. Λοιπόν, ο κύριος Θεμεκενίδης. Εμείς λευκό θα ψηφίσουμε, κυρία Πρόεδρε, γιατί βρισκόμαστε από τη μία, προφανώς θέλουμε να γίνει το συγκεκριμένο καταφύγιο, αλλά από την άλλη, εδώ ακούσαμε από τον Πρόεδρο, ότι δεν έχει εικόνα, δηλαδή, για το καμιακό και για τη λογιστική κατάσταση, που είναι ο Συπαζάδ, για τα ταμιακά διαθέσιμα και λοιπά. Και γι' αυτό το λόγο κιόλας, επειδή ακριβώς θεωρώ ότι είναι η επιτομή της λευκής ψήφου. Λευκό. Λευκό. Ο κύριος Περσίδης. Τα οικονομικά θέματα, και τα λοιπά, θέλω να μιλήσει ο Λάζορας. Επειδή περνάει τα θέματα και την Οικονομική Επιτροπή για αυτό. Εμείς στην Οικονομική Επιτροπή, συμφωνούμε με τον Βαγγέλη, τον Τζεκμακέδη, το υπερψηφίσανε. Εντάξει. Υπερψηφίσανε όμως, αν δούνε λίγο τα πρακτικά, εμείς με τον Συπαζάδ, καταρχήν, έχουμε από την αρχή της πορείας μας, να σταθερή και αμετακίνητη θέση. Το Συπαζάδ ως οργανισμός με αφτάρκεια, παρόλο που έχει ζημιές, έχει αφτάρκεια στο ταμείο του. Για τέτοιου είδους ποσά, μπορεί από μόνος του να μπαίνει στην διαδικασία αυτή. Να τα καλύπτει. Δεν μιλάμε για τα 200.000, που επιχωρηγεί ο Δήμος Συπαζάδ, μιλάμε τώρα για 24.000. Αν αρχίσουν και πληρώνουν από την τσέπη τους, να δείτε τι ωραία, θα πούνε σε τάξη τα οικονομικά τους. Αυτή είναι η θέση μας. Ευχαριστώ. Ναι. Τι ψηφίζετε? Στη συγκεκριμένη περίπτωση, λευκό και εμείς. Λευκό. Ωραία. Ο κύριος Αρκούδης. Κύριε Πρόεδρε, θέλω να ρωτήσω κάτι για τον κύριο Τσάκ Μακίδη. Το θέμα, έτσι που ασθήκεται, δεν αφορά μόνο το ΣΠΑΖΑΤ. Είναι όλοι αναμόρφους του προϋπολογισμού, έτσι όπως μας έχει έρθει στην εισήγηση του πρώτου έκτακτου θέματος. Υπάρχουν άλλες τρεις, τουλάχιστον, προς τα έξοδα, από ό,τι βλέπω, αναμορφώσεις. Έτσι ακριβώς. Αυτό είναι ένα μέρος μόνο το ΣΠΑΖΑΤ. Δεν είναι... Έχετε απόλυτο δίκιο. Είναι το α που ξεκινάει με το ΣΠΑΖΑΤ. Αν έχετε το έγγραφο μπροστά. Επειδή όλα τα υπόλοιπα θέματα είναι καθαρά υπηρεσιακά και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα, το συγκεκριμένο θέμα, ας πούμε ότι είναι κάτι ιδιαίτερο σαν ευσύγηση. Έτσι κι αυτό και επαρκούνται σε αυτή τη συζήτηση. Λευκό θα ψηφίσουμε. Λευκό, κύριε Αρκούδη και εσείς. Ο κύριος Αντωνάκης. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί μπαίνουμε στη διαδικασία να ψηφίσουμε ένα θέμα που υπάρχει ήδη εντάσσεται, δηλαδή μέσα σε θέμα που μας έχετε στείλει σαν έκτακτο. Έτσι έκτακτο δεν είναι, κύριε Πρόεδρε. Έκτακτο είναι. Την προσαρμογή προϋπολογισμού. Αναμόρφωση προϋπολογισμού οικονομικού έτους του 20. Αυτό το πράγμα τώρα δεν το καταλαβαίνουμε. Πρώτη φορά συμβαίνει να ψηφίζουμε ξεχωριστά ένα θέμα που βρίσκεται μέσα σε άλλο θέμα. Δεν το ψηφίζουμε ξεχωριστά. Όχι, όχι ξεχωριστά, όλα τα ψηφίζουμε. Ψηφίζουμε δηλαδή όλη την αναμόρφωση. Την αναμόρφωση, ναι. Όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι. Δεν κατάλαβα, μέχρι τώρα εγώ άλλα άκουγα. Δεν είναι σωστό έτσι πώς το λέτε. Εμείς είμαστε υπέρ της αναμόρφωσης στα άλλα θέματα. Κύριε Τσακμακίδη, δεν ακούγεστε. Μπορείτε να εισηγηθείτε, σας παρακαλώ, το έκτακτο πρώτο θέμα. Προσέξτε, το θέμα του ΣΥΠΑΖΑΘ είναι το ένα από τα τέσσερα. Δεν κατάλαβα. Δεν έχουν και ο Λάζαρος ο Ακριτίδης. Δεν έχει κανένα πρόβλημα με τα υπόλοιπα τρία. Ναι, πείτε τα όμως και τα υπόλοιπα τρία για να ξέρουμε τι ακριβώς. Το πρώτο αφορά την έκτακτη επιχορήγηση 8.000 ευρώ στο ΣΥΠΑΖΑΘ. Το δεύτερο είναι ενίσχυση του κωδικού 7131 για προμήθεια εργαλείων παρεφερούς εξοπλισμού 1.967 ευρώ. Το νούμερο τρία είναι η προμήθεια θειρών πυροπροστασίας και πυροσβεστήρων και επέκταση δικτύου αυτόματου καταγιονισμού της σκηνής του Δημοτικού Θεάτρου Καλαμαριάς Μελίνα Μερκούρη ύψους 6.419 ευρώ. Και το τέταρτο είναι προμήθεια και τοποθέτηση συνθετικού χρωοτάπιτου στο Δημοτικό Γήπεδο Ποδοσφαίρου του ΔΑΚ. Εγγραφή πίστος εις 24.800 ευρώ. Αυτά είναι σημανικά τα τέσσερα θέματα. Λοιπόν, επανερχόμαστε λοιπόν στην κυρία Παυλίδου. Κυρία Παυλίδου. Μ' ακούτε. Κυρία Παυλίδου. Να σας ακούω. Επειδή εμείς ψηφίσανε τα μέλη μας το συγκεκριμένο κονδύλιο στην Οικονομική Επιτροπή, το ψηφίζουμε. Άρα ψηφίζετε την αναμόρφωση προϋπολογισμού για να μην πάλι λέμε προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2020-2020. Ο κύριος Τεβεκενίδης. Κυρία Παυλίδου, όπως σας είπα πριν, για το θέμα του Συπαζά, ψηφίζουμε λευκό. Τις άλλες τρεις υπερψηφίζουμε. Θα υπερψηφίζετε. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Ο κύριος Περσίδης. Ο κύριος Ακριτίδης. Υπερψηφίζουμε και εμείς τα υπόλοιπα θέματα του αναμόρφωσης εκτός από τα 8.000, στα οποία είμαστε λευκό. Λευκό. Ωραία. Ο κύριος Σαρκούδης. Κύριε Πρόεδρε, εμείς δεν έχουμε ψηφίσει τον Προοπωρισμό, όταν έχουμε καταψηφίσει, θα ψηφίσουμε λευκό στο συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο από το καταλαβαίνω έρχεται νιέο. Δεν ξέρω τώρα πώς θα μπορέσουμε να ψηφίσουμε ξεχωριστά. Είναι το ίδιο θέμα. Και αυτό ψηφίσουμε λευκό σε όλου του. Σε όλου του. Ωραία. Ο κύριος Αντωνάκης. Εμείς σε αναμορφώσεις προϋπολογισμών ψηφίζουμε κατά εκτός αναφορά αμοιδές μισθοδοσίας εργαζομένη. Ωραία. Σας ευχαριστούμε. Ο κύριος Βολουτσίδης. Υπέρ, κύριε Πρόεδρε, υπέρ. Υπέρ. Κύριε Αντωνάκη και γι' αυτό το θέμα του συπαζάθηκε εδώ κατά, έτσι, γιατί το ξεχωρίσαμε. Πρόεδρε Μακούς, πρόεδρε Μακούς, επειδή η εισήγηση αυτή δεν μπορεί να σπάσει στα τρία έτσι όπως το κάνουνε, εγώ μπορώ να βάλω ότι ψηφίζουνε λευκό, γιατί η απόφαση θα βγει πιο ψηφική. Ή θα είναι λευκό ή θα είναι κατά. Λοιπόν, μπορώ να βάλω για τις παρατάξεις που ψηφίσανε, που δηλώσανε λευκό για το συπαζάθ, ότι ψηφίζουνε λευκό και υπεψηφίζουν τα άλλα δύο θέματα. Αλλά θα είναι λευκό, δεν θα είναι, καταλάβατε τι λέω. Ή θα μπορούσε να πούμε ότι είναι υπερ με αυτή την παρατήρηση ότι είναι αντίθετη σε κάτι, ή θα μπορούσαν να πούμε ότι είναι και κατά σε όλο το θέμα, αλλά υπερψηφίζουν είναι θετική στο 2, 3, 4, αλλά με κάποιον τρόπο θα πρέπει να ψηφίσουμε ένα από τα τρία. Δεν μπορεί άλλα για το ένα θέμα και άλλα για το άλλο. Εγώ το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να βάλω ότι ψηφίζουνε λευκό στην αναμόρφωση εκτός από τα θέματα που αφορούν τα υπόλοιπα εκτός από το συπαζάθ. Αυτό θα έλεγα και εγώ. Να το βάλω έτσι, γιατί αλλιώς δεν μπορώ να βάλω… Άρα λευκό για τα υπόλοιπα πλήμου συπαζάθ. Υπερ για τα υπόλοιπα εκτός του συπαζάθ που ψηφίσουνε λευκό. Οπότε πάλι απόφαση θα βγει ομόφονη για τις παρατάξεις που ψηφίσανε λευκό. Ωραία. Ο κύριος Βολτσίδης. Κύριε Βολτσίδη. Είπα, υπέρυμη, υπέρυμη κύριε Αδερφέ. Α, υπέρυμη. Ναι, δεν σας άκουσα, είχατε κλειστό το μικρόφωνο. Ο κύριος Λεμονής. Κύριε Λεμονή. Κύριε Λεμονή, μ' ακούτε. Δεν είναι ο κύριος Λεμονής. Ίσως έκανε που φορείτε γιατί δεν ένιωθε καλά. Εγώ ψηφίσαμε λευκό στο θέμα του συπαζάθ υπέρ στην αναμόρφωση. Ωραία. Ο κύριος Λεμονής δεν είναι. Δεν είναι μέσα. Πρόκειται. Ναι, εντάξει. Το δεύτερο έκτακτο. Έγκριση της υπαριθμών 4.62 του 2020 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής, που αφορά υποβολή έκθεσης εσόδων-εξόδων. Σας παρακαλώ κλείστε τα μικρόφωνα. Που αφορά υποβολή έκθεσης εσόδων-εξόδων εκτέλεσης προϋπολογισμού Β' τριμήνου 2020. Κυρία Παυλίδου. Κυρία Παυλίδου. Κυρία Παυλίδου. Ανοίξτε το μικρόφωνο κυρία Παυλίδου. Το έχετε κλειστό. Μιλάτε για το πρώτο τακτικό. Το δεύτερο έκτακτο κυρία Παυλίδου. Ποιο είναι το δεύτερο έκτακτο. Να σας βοηθήσω κυρία Παυλίδου. Κύριε Τσαχμακίδη σας παρακαλώ να κάνετε την εισήγηση. Εδώ μιλάμε για την τριμηνια έκθεση τα αποτελέζαματα εκτέλεσης προϋπολογισμού εσόδων δευτερό τριμήνου του 2020. Αυτά τα ψηφίζουμε γιατί είναι μια διαδικασία η οποία προβλέπεται από το νόμο. Είναι μια διαδικασία πολύ σωστά όπως είπατε. Ευχαριστούμε κυρία Παυλίδου. Κύριε Τεμεκενίδη. Εμείς δεν ψηφίζουμε τα συγκεκριμένα γιατί δεν έχουμε ψηφίσει τον προϋπολογισμό. Ωραία, ευχαριστώ. Ο κύριος Περσίδης. Υπέρ, υπέρ είμαστε, υπέρ. Υπέρ. Ο κύριος... Τι είπατε κύριε Περσίδη? Ο κύριος Αρκούδης. Υπέρ λέω, αφού ήταν οικονομικό του... Ναι, ναι, ναι. Ωραία. Ο κύριος Αρκούδης. Δεν έχουμε ψηφίσει τον προϋπολογισμό, κύριε Πρόεδρε. Κατά. Ναι. Ωραία. Ο κύριος Σαντωνάκης. Κατά, κύριε Πρόεδρε. Κατά, κύριε Αντωνάκη. Ο κύριος Βολτζίδης. Υπέρ, κύριε Πρόεδρε, υπέρ. Ωραία. Η κυρία Σεμακούλα. Κυρία Σεμακούλα. Υπέρ, υπέρ. Ευχαριστώ. Λοιπόν, πάμε στο τρίτο έκτακτο. Κύριε Τσαγμακίδη. Κύριε Πρόεδρε, είναι τα αποτελέσματα εκτέλεσης προϋπολογισμού εσόδων τρίτου τριμήνου 2020. Είναι επίσης η τριμηνία έκθεση. Ωραία. Ευχαριστούμε. Κυρία Παυλίδου. Κυρία Παυλίδου. Το πάτησε, αλλά δεν άνοιξε. Υπέρ. Ευχαριστούμε, κυρία Παυλίδου. Ο κύριος Θεμεκενίδης. Κατά, όπως πριν. Κατά. Ο κύριος Περσίδης. Υπέρ. Ο κύριος Ακριτίδης. Υπέρ. Ο κύριος Αρκούδης. Κατά, όπως πριν. Κατά. Ο κύριος Βολτσίδης. Ο κύριος Αντωνάκης, συγγνώμη. Ο κύριος Αντωνάκης. Κατά, κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Βολτσίδης. Υπέρ. Υπέρ. Η κυρία Σεμακούλα. Υπέρ. Ευχαριστούμε. Λοιπόν, και πάμε στα θέματα ημερήσιας. Κυρία Πρόεδρε. Ναι. Επειδή έχω ένα θέμα, το εντέκατο, που είναι η παρέτησή μου και εγώ, από τις 9 έως τις 10 π.μ. σε γατρό, πιστεύω ότι θα γίνουν πρώτα τα πρωί ημερήσιας και μετά τέτοιου και τα προλάβαινα. Μπορούμε να το βάλουμε γιατί μετά έπιση... Να το προτάξουμε. Το εντέκατο. Το αντικατάσταση μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΚΑ. Μπορώ να πω... Είναι η παρέτησή σας. Ναι, κύριε Μακατάς. Εμένα η παρέτησή μου, όπως γράφω, είναι για προσωπικούς λόγους που έχουν να κάνουν με τη σωματική μου υγεία και την ψυχική μου ηρεμία. Περιγράφω και μες στην παρέτηση ότι η ηρεμία, ειδικά το δεύτερο, η ψυχική ηρεμία, δεν έχει να κάνει μόνο με την ΚΕΔΚΑ, έχει να κάνει και με άλλα πράγματα, αλλά σε ένα μεγάλο βαθμό οφείλεται και στις εντάσεις, σε πολλά, σε αρκετά από τα διοικητικά συμβούλια, αλλά και σε επιμέρους συναντήσεις μέσα στην επιχείρηση. Υπήρχαν και με κέρανε πολλές φορές και εγώ να ξεφύγω και κάποια άλλα άτομα του διοικητικού συμβουλίου να ξεφύγουν, να υπάρχουν προπλακισμοί, να υπάρχουν κάποιες εντάσεις τις οποίες φυσικά τις περιέγραφα και σε μια επιστολή που έστειρα σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο. Αυτό που θέλω να πω είναι να ευχηθώ, έξω από τον αντικαταστάτη μου, τον διοικητικό συμβούλιο να βρει την πορεία του με ήρεμο τρόπο, γιατί σε μια δύσκολη χρονιά πιστεύω ότι πρέπει να βρει ξανά την πορεία του, γιατί μέχρι τώρα και ο απολογισμός, αν κάναμε απολογισμό, είναι φτωχός, αλλά και οι εντάσεις και η επίκρεση μεταξύ των μελών είναι αρκετές και μάλιστα, όπως περιγράφω, ήδη δύο ή τρία άτομα από την πλευρά της διοίκησης, που ήταν μέλη εκπρόσωπη, μπορεί να περιγράφουν ότι παρειτηθήκαν για προσωπικούς λόγους, αλλά εμείς που ήμασταν μέσα στον διοικητικό συμβούλιο, ξέραμε ότι ήταν για άλλα πράγματα. Κύριε Μακαντάξη, δεν χρειάζεται να μας πει το σκάμα. Αυτό και συζητώ την αντικατάσταση μου, ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Κυρία Παυλίδου, θα κάνετε εσείς την αντικατάσταση, θα μας πείτε κάτι. Ποιος έχει ανοίξει τη τηλεόραση, θα μιλώστε στη τηλεόραση. Εξακολουθεί το μικρόφωνο σας, κυρία Μακαντάξη. Κυρία Παυλίδου, δεν σας ακούσαμε, είχατε κλειστό μικρόφωνο. Ποστατικό μέλος ορίζεται ο εαυτός μου, η Μαρία Παυλίδου, και ως αναπληρωματικό, η Ολυμπία Ιοντονίδη. Δεν ξέρω βέβαια αν πρέπει να κάνω μια έκκληση κι εγώ, που είναι ο κύριος δήμαρχος και θέλω να μ' ακούσει. Ειλικρινά σας λέω, με πολύ δύστηνη κατάσταση αποδέχομαι αυτό, το να υπηρετήσω εκεί, γιατί τα πράγματα τα έζησα στο προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο. Πράγματι υπάρχουν πάρα πολλές εντάσεις, κύριε Δήμαρχε. Οι εντάσεις αυτές προέρχονται από μέλη του διοικητικού συμβουλίου, οι οποίοι έχουν μια ολιστική αντίληψη, δημιουργούν έναν κοινωνικό αυτοματισμό απέναντι σε εργαζόμενες. Και εν πάση περιτώση έκανα έκκληση, γιατί υπάρχουν τόσα προβλήματα. Πρέπει η επιχείρηση να βρει τον βηματισμό της και μόνο γι' αυτό, επειδή βρίσκομαι και στην κατακλείδα του πολιτικού μου βίου, αλλά και του βίου μου και λοιπά, είπα να υπηρετήσω ή μπορέσω και βοηθήσω. Ωραία, ευχαριστούμε, κυρία Παυλίδου. Άρα γίνεται η αντικατάσταση. Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε. Να είστε καλά, κύριε Μακαντάση. Λοιπόν. Είμαι να ψηφίσουμε, κύριε Πρόεδρε. Ορίστε. Θα ψηφίσουμε. Θα ψηφίσουμε. Ναι. Νομίζω ότι ομόφωνα θα ψηφιστεί αυτό. Υπάρχει... Έχει κάποιος κάποια αντίρρηση. Ακούει. Ωραία, να ρωτήσω εγώ για θέμα χρόνου. Τι είναι, τι αντίρρηση. Υπέρ είναι όλοι. Ναι, αυτό ακριβώς. Όχι, τέλος πάντων, απλά έτσι πιστεύαμε. Είναι μια αντικατάσταση, κύριε Αρκούδη, ναι. Κυρία Πρόεδρε. Ναι. Δεν θέλω... Μ' ακούτε, βολτζίνηση. Σας ακούμε, ναι. Ναι, υπέρ θα ψηφίσουμε. Και υπέρ ψηφίζω εγώ τώρα για τους υπόλοιπους αδερφούς. Δεν ξέρω. Ε, δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος... Να κάνω μια μικρή τοποθέτηση. Όχι για να βάλω τίποτα. Κύριε Βολτζίδη, να σας πω κάτι, δεν χρειάζεται. Α, δεν χρειάζεται. Αφήστε, γιατί έχουμε ένα σωρό θέματα τώρα. Υπάρχει μια απλή αντικατάσταση. Ο κ. Μακαντάσης έκανε έτσι, συναπαρρυτηθεί. Μας αντικατέστηση, κύριε Βαβλίδου, ναι. Κυρία Πρόεδρε, ένα λεπτάκι λίγο και τελειώνω. Κλείνω. Όχι γιατί ο κ. Μακαντάσης άφησε υπονοούμενα... Κύριε Βολτζίδη, αφήστε το. Λοιπόν, ομόφωνα λοιπόν γίνεται η αντικατάσταση του μέλους του Δικού Συμβουλίου... Κυρία Πρόεδρε, η λαϊκή συσπήρωση παρών. Ω, άρα έπρεπε να ρωτήσω. Ωραία, η λαϊκή συσπήρωση παρών. Έχει κάποιος άλλος αντίρρηση να ρωτήσω τότε. Κύριε Τεμεκενίδη, έχετε αντίρρηση για την αντικατάσταση. Μισό λεπτάκι. Κυρία Πρόεδρε, επειδή μιλάμε για δημοσιογράφο δεν έχουμε αντίρρηση προπάνω. Ωραία. Κύριε Περσίδη, έχετε αντίρρηση. Όχι. Κύριε Περσίδη. Δεν έχω αντίρρηση. Μου είπα όχι φυσικά. Εντάξει, ωραία. Κύριε Αρκούδη. Πέρα κύριε Περσίδη. Είπε. Ο κύριος Αντωνάκης είπε, ο κύριος Βολτσίδης είπε. Όχι, κύριε Πρόεδρε, αλλά άλλαξα, άλλαξα. Εγώ είμαι κατά τον απαραντηθείο κύριος Μακαντάση. Το Μακαντάση θέλω, όχι την κυρία Παυλίδου. Λοιπόν, κύριε Βολτσίδη. Αυτό δεν γίνεται κύριε Βολτσίδη. Λοιπόν, σας αγαπάει κύριε Μακαντάση και αυτό. Λοιπόν, τι να πούμε τώρα, εντάξει, λίγο να το ελαφρύνουμε το όλο θέμα. Κυρία Σεμακούλα, Ριπέρ. Δεν νομίζω να έχει πρόβλημα. Κυρία Σεμακούλα. Ριπέρ, Ριπέρ. Εντάξει, ωραία. Λοιπόν, πρώτο θέμα. Αντικατάσταση της κυρίας Σεμακούλα από μέλους επιτροπών διοικητικών συμβουλίων μετά από έγγραφο του Δημοτικού Συνδυασμού, η καλαμαριά που μας αξίζει. Εδώ μας έχουνε στείλει τα ονόματα, όλα και τα λοιπά. Κυρία Παυλίδου. Κυρία Παυλίδου. Το βλέπετε από τον όμο και έχει το δικαίωμα, ο έφελής να το ζητήσει και το ψηφίζουμε. Ωραία. Ο κύριος Τεμεκενίδης. Κύριε Τεμεκενίδη. Θα μιλήσει η κυρία Αγγελοπούλου. Κυρία Αγγελοπούλου, πείτε μας. Κυρία Αγγελοπούλου. Κυρία Αγγελοπούλου. Ναι, σας ακούω. Ναι, για το θέμα το πρώτο, για την αντικατάσταση της κυρίας Σεμακούλα. Εφόσον το επιθυμεί, βεβαίως. Τώρα το επιθυμεί το έκανε... Το προβλέπει ο νόμος άλλος. Ακριβώς, ακριβώς. Ο νόμος, όχι το επιθυμεί. Το επιθυμεί δεν είναι... Εφόσον το επιθυμεί, παράταξή της. Ο κύριος Περσίδης. Η πρώην παράταξή της. Α, εντάξει, ο κύριος Περσίδης. Ο κύριος Αρκούδης. Κύριε Αρκούδη. Υπέρ, κύριε πρόεδρε. Υπέρ. Ο κύριος Αντωνάκης. Υπέρ, κύριε πρόεδρε. Ο κύριος Βολτσίδης. Υπέρ, κύριε πρόεδρε. Υπέρ. Βέβαια, αστείο. Λοιπόν, πάμε στο δεύτερο θέμα. Τροποποίηση της υπαριθμών 675 του 19 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, που αφορά τη συγκρότηση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβουλεύσης, μετά από έγγραφο της Ένωσης Ομογενών Κωνσταντινουπόλεως-Βορειού-Ελλάδος. Το έχετε πάει το έγγραφο, το έχετε διαβάσει. Υπέρ, κύριε πρόεδρε. Η κυρία Παγλίδου Υπέρ, ο κύριος Θεμεκενίδης. Υπέρ. Υπέρ. Ο κύριος Περσίδης. Κύριε Περσίδη. Κύριε… Κύριε πρόεδρε, στα θέματα που είναι ομόφωνα, ρωτήστε ένα ομόφωνα για… Μα ρωτάω ομόφωνα και μετά πετύχεται κάποιος και λέει… Ένας άνθρωπος μπορεί να διαφοροποιηθεί, αλλά μην κάνουμε… Κύριε πρόεδρε, θα ήθελα να πω κάτι πάνω στο θέμα. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με την επιστολή που έστειλε ο συγκεκριμένος σύλλογος, που αμφισβητούμε την βούλησή του να αλλάξει. Εμείς γενικά διαφωνούμε με το θεσμό της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης. Για αυτό, και επειδή είμαστε συνεπείς πολιτικά, ψηφίζουμε παρών, χωρίς να θέλω να πω ότι αμφισβητώ τη βούληση του συγκεκριμένου σύλλογου. Ωραία, ευχαριστούμε κύριε Αντωνάκη. Όλοι οι άλλοι ψηφίζουν υπέρ. Υπέρ, υπέρ, κύριε πρόεδρε. Λοιπόν, το τρίτο θέμα είναι… Πρόεδρε Παρεπιπτόλου, γιατί η αφορά από τους, μόλις με πληροφόρησαν, ότι αφού έρχονται στη Θεσσαλονίκη, γυμνάσια και λίκες θα γίνουν με τηλεκπαίδες. Α, ναι. Από το κακό στο χειρότερο. Άρη και ξανά επανέλαβε. Μόλις τώρα, η σύζυγός μου με ενημέρωση παρακολουθεί οι ειδήσεις, ότι τα γυμνάσια και τα λίκες θα δουλεύσουν με τηλεκπαίδες. Αποκλειστικά. Δεν το άκουσα με τα αυτιά μου, δεν το βρήκα και σε κάποιον site τώρα που ανέβηκα, αλλά μάλλον κάτι τέτοιο… Έχετε δίκιο και για την ίδια ταλίκεια και για το πανεπιστήμιο. Ναι, το βρήκα. Το είδα, το βρήκα. Το Δήμο Θεσσαλονίκης ίδια της Καλαμαριάς. Είναι πολυοδομικό συγκρότημα όλη η Θεσσαλονίκη. Ναι, όλα. Εφόσον η Θεσσαλονίκη είναι στο γκρι, στο μαύρο. Λοιπόν, το τρίτο θέμα. Υποβολή για έκριση της υπαρήθου 426 του 20. Απόφαση Οικονομικής Επιτροπής που αφορά την αναμόρφωση προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2020, 19. Κυρία Παυλίδου. Ψηφίζουμε, υπέρ. Ο κ. Θεμεκενίδης. Και εμείς την έχουμε περιτσιφίσει τη συγκεκριμένη στην Οικονομική Επιτροπή, γιατί αφορά θέματα λιθοδοσίας και θέματα φιλόδημου και λοιπά. Υπέρ. Ωραία. Ο κ. Περσίδης. Υπέρ. Υπέρ. Ο κ. Αρκούδης. Υπέρ. Υπέρ. Ο κ. Αντωνάκης. Ψηφίζουμε μόνο τους κωδικούς που αφορούν λιθοδοσία και τις φασιστικές συμφορές εργαζομένων. Ωραία. Στα υπόλοιπα κατά. Στα υπόλοιπα κατά, ναι. Ο κ. Βολτσίδης. Υπέρ. Ο κ. Σεμακούλα. Υπέρ. Ωραία. Λοιπόν, το τέταρτο. Είναι για μια άδεια σταθμευση. Κ. Παυλίδου. Είμαστε υπέρ και μάλιστα εξηγήσαμε στην Επιτροπή Ποιότητα Ζωής, αντί για ενιάυσια, για τρία χρόνια. Ωραία. Ιερά Μητρόπολη. Υπέρ. Κ. Τεμπεκενίδης. Υπέρ. Ο κ. Περσίδης. Υπέρ. Κ. Ερκούδη. Υπέρ. Κ. Τωνάκη. Υπέρ. Υπέρ. Ο κ. Βολτσίδης. Υπέρ. Υπέρ και η κ. Σεμακούλα. Υπέρ. Υπέρ είστε κι εσείς. Λοιπόν. Και το πέμπτο θέμα είναι το ίδιο. Και το έκτο. Και το... όχι το έκτο. Το έκτο όχι. Το πέμπτο θέμα ομόφωνα. Ομόφωνα ομόφωνα. Ομόφωνα. Έχει κ. Τωνάκη. Ομόφωνα. Ωραία το πέμπτο ομόφωνα. Το έκτο. Το έκτο. Θέλω να τοποθετηθώ για το έκτο. Επειδή πρόκειται για έργο πολύ μεγάλης σημασίας και επειδή υπηρέτησα στην τεχνική υπηρεσία εκεί υπάρχει ένα πρόβλημα. Προσέξτε να δείτε. Η τάφρος ανήκει ως προς την αρμοδιότητα, υπάγεται στην περιφέρεια. Η μισή γέφυρα υπάγεται στην Πειλαία, στο δήμο Πειλαίας Πορτιάτη και το υπόλοιπο υπάγεται σε εμάς. Εδώ τώρα έχει γίνει η εξκαφή. Έγινε όσον αφορά στο θέμα της ερηθρού σταυρού στο δρόμο και στο πεζοδρόμιο. Και ζητείται τώρα να γίνει εξκαφή στο παρκάκι. Εγώ δεν θα έφερνα καμία αντίρρηση, θέτοντας, η παράταξή μας, δεν θα έθετε καμία αντίρρηση, θέτοντας δύο όμως προϋποθέσεις και θέλω κύριε Δήμαρχε να τις ακούσετε. Λοιπόν, η μία αφορά την πλήρη αποκατάσταση, επαναφέροντας δηλαδή το πάρκο στην προτέρα κατάσταση, για να μην γίνονται όλα αυτά τα χαωτικά τα οποία βλέπουμε και οι πλημέλιες και οι τσαπατσούλιες και το δεύτερο είναι ότι εκεί, Δήμαρχε, υπάρχουν τα πρανοί. Πώς θα στηριχθεί, πώς θα στηριχτούν αυτά τα πρανοί και θα πρέπει να το θέσουμε αυτό ενώπιον όλων των συναδέρφων, ότι διαχρονικά την ευθύνει για ό,τι ήθελε προκύψει, θα την φέρει ιατικό μετρό και όχι τεχνικές μας υπηρεσίες. Δηλαδή αυτό σημαίνει ότι έχει γίνει μεθοδική μελέτη, με περισσή επιμέλεια μελέτη, επιμετρήθηκαν τα πάντα και ότι εκεί δεν θα υπάρχει καμία διωλίσθηση του πρανούς για να φέρουνε οι τεχνικές μας υπηρεσίες. Οφείλουμε και πρέπει να τις προστατεύσουμε, να μην φέρουνε καμία ευθύν. Το ένα είναι αυτό, όταν θα συζητηθεί, γιατί να δούμε πώς θα περάσει ο αγωγός, γιατί τώρα δεν ζητάνε για αυτό το πράγμα, τότε θα τοποθετηθούμε και για τον αγωγό, γιατί υπάρχουνε τεχνικές εκθέσεις όπως ξέρετε κύριε Δήμαρχε και όσοι παρήκησαν την Ιερουσαλήμ το γνωρίζουν, λένε κάποια πράγματα για αυτή τη γέφυρα. Με συγχωρείτε που παρουσιαίνω, είχαμε θέσει και μία τρίτη παράμετρο στην ποιότητα ζωής, να εξασφαλίσουν και τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις με δασαρχία και ό,τι απαιτείται. Ήτανε προϋπόθεση, έτσι απλώς. Έχει δίκιο η κυρία αντιδήμαρχος, ακριβώς ξέχασα από κεκτημένη ταχύτητα, αυτή την προϋπόθεση, με αυτές τις τρεις προϋποθέσεις μπορεί να δοθεί η άδεια. Άρα ψηφίζετε με τις προϋποθέσεις αυτές. Με την αίρεση. Με αυτές τις τρεις αίρεσεις. Ο κ. Τεμακενίδης. Με τις προϋποθέσεις που αναφέρθηκαν και σας δήρθαν στην επιτουρία ποιότητας και μέσα στο ψηφίσμα. Ο κ. Περσίδης. Αντί αυτού, αντί αυτού. Είμαστε υπέρ, με τις ίδιες προϋποθέσεις. Ο κ. Αρκούδης. Χωρίς προϋποθέσεις. Με τις ίδιες προϋποθέσεις. Ο κ. Αντωνάκης. Το ίδιο και εμείς, κ. Πρόεδρε, με αυτά που ακούστηκα. Ο κ. Βολτσίδης. Υπέρ, κ. Πρόεδρε. Υπέρ. Η κ. Σεμακούλα. Υπέρ, έχει επιστρέψει και ο κ. Λεμονής. Ναι, ο κ. Λεμονής. Υπέρ κι εγώ. Υπέρ, ωραία. Εύδομο θέμα, κ. Πρόεδρε. Το έβδομο, ναι. Το έβδομο θέμα. Η κ. Μπανιώρα. Η κ. Αντώντη. Μάλιστα, είναι υπερησιακό, είναι γνωμάτευτη της Επιτροπής, άχρης των υλικών. Έχει ελεγχθεί από υπερησιακό τον κ. Σπιτανίδη, από εμένα και τον κ. Πετκάκη. Κάποια ψυγεία παλιά και πληντήρια, όπως λέει και η εισήγηση, από παιδικούς. Κυρία, ομόφωνο αυτό το θέμα. Το ψυγίζουμε, ναι. Έχει κάποιος αντίρρηση? Όχι. Λοιπόν, ομόφωνο το έβδομο. Στο όγδο. Στο όγδο θέμα, πρόεδρε, θα ήθελα λίγο να ενημερώσω το σώμα. Ναι. Είναι για τις παγετήσεις, τα νέα παιδάκια που θα μπουνε, αλλά λόγω της κατάστασης, επειδή θα αργήσουμε να ξανακάνουμε, να γίνει ξανά τώρα το Δημοτικό Συμβούλιο, λέγοντας για να μπούν τα παιδιά να εγγραφτούν, έχουμε μόνο δύο εκπρόθεσμα. Δεν είναι περασμένα μέσα στην εισήγηση, γιατί κλείσαμε στις 21 του μηνός, ενώ η μία η έτηση ήρθε, κλείσαμε στις 20, νομίζω η Μερίσια δεν θυμάμαι, ήρθε η 21 δεκάτου η μία έτηση με αριθμό πρωτοκόλου 37, 5, 78 στο β παιδικό να μπει, και η άλλη έτηση ήρθε στις 27 δεκάτου για τον Αριστοτέλη Α που υπάρχει θέση, 38, 169 αριθμούς πρωτοκόλου. Θέλω να ζητήσω στο σώμα, μαζί με τα άλλα τα οποία είναι στην εισήγηση, να περάσουν και αυτοί οι δύο αριθμοί πρωτοκόλου που δεν υπάρχουν, και να το κάνουμε σαν ορθή επανάληψη για να γεγραφούν τα παιδιά στο σχολείο. Να εξυπηρετήσουμε τα παιδάκια αφού υπάρχουν θέσεις, κυρία Ντότη. Ακριβώς, ακριβώς. Ωραία, άρα ομόφωνο το ψηθίζουμε με τα δύο αυτά παιδάκια τα επιπλέον. Ομόφωνο. Παρόν εμείς, κυρία Πρόεδρε, παρόν, λαϊκής σύστημα. Α, ο κύριος Αντωνάκης παρόν, ωραία. Το ένατο. Πρόεδρε, στο θέμα αυτό που είπε η κυρία Ντότη, θα βάλουμε συμπληρωματικά αυτό που δήλωσε τώρα για τις δύο ετήσεις, οπότε δεν χρειάζεται να γίνει ορθή επανάληψη της εισήγησής της. Α, συμπληρωματικά. Θα γίνει συμπληρωματικά από την ίδια που το έκανε προφορικά. Ωραία, ακούσατε, κυρία Ντότη, θα κάνετε συμπληρωματική εισήγηση και θα γίνει μια απόφαση. Ευχαριστώ πολύ. Λοιπόν, το ένατο θέμα. Πάλι της κυρίας Ντότη. Έκριση, ναι. Το ένατο θέμα, να σας πω, είναι μεταξύ 13 δήμων μια σύμπραξη πόλεων που θα κάνουμε. Δεν πληρώνουμε κάτι. Είναι καλής πρακτικής στα θέματα προσφύγων και μεταναστευτικού. Δεν έχει χρηματική συνδρομή. Απλά είναι, όπως είναι το admin for all, καλή σύμπραξη μεταξύ των δήμων. Να αλλάζουν απόψεις, να ενημερένονται οι πάλληλοι. Ωραία. Ωμόφωνα το θέμα αυτό. Κυρία Πρόεδρε. Ναι, κυρία Πρόεδρε. Το είχαμε ξεκινήσει από την είπα τη αρμοστία το 2018 με τον αντιδήμαρχο ορίστη και υπεύθυνος, ο αντιδήμαρχος Αθηνέων, ο κύριος Παπαγιαννάκης. Από εδώ η Σοφία Ιαδαμίδου. Είναι κάτι το οποίο το είχαμε επεξεργαστεί, το είχαμε δουλέψει και χαίρομαι που παίρνει σάρκα και ωστά. Ωραία. Ομόφωνα, λοιπόν, το ένα το θέμα. Κυρία Πρόεδρε. Ναι, κυρία Πρόεδρε. Μια από το τοπτέτηση. Δεν έχω διαφοροποίηση στην ψήφο. Ναι. Απλά επειδή σε αυτά τα θέματα πάντα λέμε ότι είναι ευθύνη του κράτους η ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων χωρίς την παρέμβαση μη κοιώ. Αυτό ήθελα να πω για να καταγραφείς τα πρακτικά. Ωραία. Ευχαριστούμε πολύ. Το δέκατο. Ομόφωνα είναι για έγκριση δωρεάν συσφύγισης με ομαστογραφίας, δεν νομίζω. Ναι, ναι. Ομόφωνα. Ομόφωνα, μία παρατήρηση, κυρία Τόντι. Καλά κάνατε και το βγάλατε στο Facebook και, εν πάση περιπτώσει, ως ένα σημείο. Ήταν σωστό. Αφορούσε την 25η Οκτωβρίου που είναι η Παγκόσμια ημέρα για το καρκίνο του μαστού. Παρακάτω, όμως, διαβάζοντάς το, είδα ότι το έχετε ανακοινώσει. Αυτό το πράγμα δεν μπορεί να γίνεται. Χωρίς να περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο, ανακοινώσατε όλη αυτήν την… και πραγματικά πιστεύω ότι το κάνατε καλοπροέρετα γιατί είσαστε… Αυτά δεν μπορεί να γίνονται. Θα σας πω, μας πήραν πολλά τηλέφωνα και δεχτήκαμε πολλά τηλέφωνα για το αν θα γίνουν δωρεάν μαστογραφίες. Επειδή σκεπτόμενοι και ορμόμενοι ότι δεν θα υπάρξει κανένας ο οποίος θα ψηφίσει κατά σε κάτι τέτοιο… Μην το ξανακάνετε. Δεν συγκρέπεται από το νόμο. Μην το ξανακάνετε. Είναι η πρώτη και τελευταία φορά που ψηφίζω και δεν βάζω φωνή. Είναι η πρώτη και τελευταία φορά και επειδή σέβομαι το νεαρό της ηλικίας και, εν πάση περιπτώσει, την κεκτημένη ταχύτητα, σέβομαι και το ψηφίζω ιδάλλως, δεν ξέρω τι θα έκανα, γιατί δεν μπορεί να παραβαίνουμε το νόμο. Λοιπόν, ωραία. Κυρία Πρόεδρε. Ναι, στην Αλέστρα. Νομίζω ότι η κυρία Τότη προκατέβαλε το Δημοτικό Συμβούλιο. Εμείς δεν το ψηφίζουμε και θέλω να σας εξηγήσω γιατί δεν το ψηφίζουμε. Ναι. Καταρχήν θεωρούμε ότι είναι ευθύνη του κράτους, του εθνικού στήματος υγείας, η υγεία των πολιτών και οι διαγνωστικές εξετάσεις που πρέπει να γίνονται. Δεν μπορεί, θεωρούμε, ο δήμος μας να διαφημίζει ή να γίνεται μεσάζον για να διαφημιστούν, ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Εξάλλου, κάτι παρόμοιο έχει γίνει πριν από μια εβδομάδα περίπου, έχει εξαγγελθεί και από τον Πρωθυπουργό για δωρεάν μαστογραφία κάθε δυο χρόνια για γυναίκες 49 και 50 ετών. Μέσω του ΕΟΠΙ πάλι προς ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, αλλά είναι μια άλλη διαδικασία. Δεν είμαστε ενάντια στις προληπτικές εξετάσεις, κυρία Ντότη, αλλά το να προσφέρει ένα ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο μερικές μαστογραφίες και αυτό να το διαφημίζεται, σαν είναι κάτι που έγινε, πώς να το πω, δεν νομίζω ότι εξασφαλίζει την υγεία στο σύνολο του λαού. Πιο πολύ εμάς μας κάνει σαν διαφήμιση, παρά σαν μία πράξη, η οποία διασφαλίζει την υγεία του λαού. Και θεωρούμε, για κάτι ναύξη, να είστε κοροϊδία. Να είμαστε κατά. Πρόεδρε, πριν ψηφίσουμε θα ήθελα να πω ότι θα ετοιμάσουμε στα επόμενα Δημοτικά Συμβούλια όλες τις δράσεις σχετικά με τις παγκόσμιες ημέρες για τα κομμάτια υγείας. Για αυτό το λόγο που είπε η κυρία Παυλίδου, το νομικό, δεν το γνώριζα. Οπότε να είμαστε καλυμμένοι και να προλαμβάνουμε και να είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε άλλη ιατρική πράξη θα ακολουθηθεί στους επόμενες παγκόσμιες ημέρες μέσα στη χρονιά. Ωραία. Πάμε στο δωδέκατο θέμα. Δεν θα ψηφίσουμε οι υπόλοιποι. Είπα ομόφωνα, έχει κάποιος αντίρρηση, ρώτησα. Κύριε Τημακινίδη. Πείτε μας, κύριε Τημακινίδη. Λοιπόν, εμείς, κυρία Προέδη, θα το ψηφίσουμε. Ναι. Αλλά η αλήθεια είναι ότι όταν ζούμε και θα ήθελα ο καθένας από εμάς να αναρωτηθεί πόσα περιστατικά στον στενό οικογενειακό φιλικό του κύκλο καρκίνου του μαστού, έχουν εκτυπήσει την ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι επαφιόμαστε στην καλή θέληση και στην προσφορά κάποιων ιδιωτών ενώ θα έπρεπε όλες οι γυναίκες, ασφαλισμένες και ανασφάλιστες, άσχετα με την ηλικία των 49 και 50 ετών, υπάρχουν γυναίκες 30 χρονών που μαστίζονται από αυτή την ιστορία. Ωραία. Σωστά. Θα έπρεπε ο καθένας άνθρωπος να έχει δικαίωμα πρόσβασης δωρεάν στην υγεία. Είναι κατάντια το να εμφανίζουμε τέτοιου είδους δράσεις, οι οποίες είναι στην ουσία παρηγοριά, στην κυριολεξία στον άρρωστο. Βέβαια, δεν θέλω να σχολιάσω το γεγονός ότι θα έπρεπε η κυρία τη δήμαρχος να γνωρίζει ότι οποιαδήποτε απόβαση του Δημοτικού Συμβουλίου πρώτα παίρνεται και μετά ανακοινώνεται. Και αυτό δεν είναι θέμα γνώσης, είναι θέμα αυτονόητο για τη δημοκρατία. Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Αρκούδη, έχετε κάτι να... Κύριε Αρκούδη. Του υπερψηφίζεται, κύριε Αρκούδη. Του υπερψηφίζεται. Ο κύριος Αντωνάκης μας σε είπε, ο κύριος... Εμείς δεν ερωτηθήκαμε πάντως, έτσι? Α, δεν ερωτηθήκατε εσείς. Όχι. Ο κύριος Περσίδης. Κύριε Περσίδη. Κύριε Περσίδη. Κύριε Ακριτίδη. Ναι, εμείς παρόλο κοιτάμε την ουσία και δεν μας ενδιαφέρει η δράση από πού προέρχεται και από ποιον και για ποιους λόγους, είμαστε υπερ. Είστε υπερ, ευχαριστώ. Ο κύριος Βουλτσίδης. Επικροτώ τέτοιες ενεργίες, κύριε Πρόεδρε, μπράβο στην κυρία τη δήμαρχο. Σήμερα να πας να κλείσεις, αφού δεν ανταποκρίνεται το δημόσιο σύστημα ηγείας της Ελλάδος, της χώρας μας και τις πρωτοβουλίες, τις επικροτούμε. Ωραία, ευχαριστώ. Τι πω τώρα, μπράβο στην κυρία τη δήμαρχο. Ευχαριστώ. Ο κύριος Λεμονής. Υπερ. Η κυρία Σεμακούλα. Υπερ. Το δωδέκατο θέμα είναι από το Μουσείο Φωτογραφίας Χρήστος Καλεμκερίς για αντικατάσταση αναπληρωματικού μέλους. Ο κύριος Βάης Δημήτριος έχει καταθέσει δήλωση παρέτησης για προσωπικούς λόγους και καλούμαστε να αποφασίσουμε για την αντικατάστασή του. Κύριε Δήμαρχε. Κυρία Πρόεδρε, δεν το είχα δει το θέμα, είναι η αλήθεια. Δεν ξέρω, υπάρχει κάποιος συνάδελφος, ανεξαρτήτως παράταξε μου, που να έχει πόμπη τη φωτογραφία ή να το αρέσει, αλλιώς θα κοιτάξω αύριο να βρούμε κάποιον αναπληρωματικό μέλος στο Μουσείο Φωτογραφίας. Κυρία Πρόεδρε, πρέπει να είναι μη αιρετός. Μη αιρετός, βέβαια, μη αιρετός. Απλά, είναι υποχρέωση που σου γεννά για το πόθεν έσκηση που είναι λίγο δύσκολο. Επιφυλάσσομαι να σας δώσω ένα όνομα αύριο. Ωραία, ευχαριστούμε κύριε Δήμαρχε. Λοιπόν, τελειώσαμε με τα θέματα ημερήσιας και προχωράμε στα πρώην ημερήσιας. Θα δοθεί ο λόγος στον κύριο Δήμαρχο να μας κάνει, να ανακοινώσει και να μας δώσει κάποιες απαντήσεις, αν θέλει, από το προηγούμενο που δεν μπορούσε. Ναι, συμφωνούμε. Λοιπόν, κύριε Δήμαρχε, ο λόγος εσάς. Λοιπόν, κυρία Πρόεδρε, θα σας ευχαριστώ. Πρώτα απ' όλα, να μην ξεχάσω, θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Δημήτρη Τωμουρατίδη, τον αντιδήμαρχό μας, ο οποίος για επαγγελματικούς λόγους, μιας και ήρθε ο διορισμός του, είναι αναγκασμένος να μην συνδράμει στο έργο μας με την επιθέση του αντιδημάρχου, υπέβαλε την παρέτησή του, προσωρινά θα έχω εγώ τις αρμοδιότητες της αντιδημαρχίας του και να του ευχηθώ καλή στα διοδρομία ως εκπαιδευτικός. Να κάνω δυο-τρεις ενημερώσεις που θεωρώ ότι είναι αρκετά σημαντικές και από κει και πέρα να απαντήσω σε κάποια από τα ερωτήματα που τέθηκαν στην προηγούμενη συνδεδεία, που δυστυχώς δεν είχα χρόνο για να απαντήσω. Αρχικά, αν ξέρετε ότι έχουμε από 6 δεκάτου μέχρι 2 δεκάτου, έχουμε κάνει απολυμάνσεις, νομίζω, σε καμιά 30-40 σχολεία. Έχω εδώ μία λίστα μπροστά μου, αλλά να μη σας διαβάσω σε ποια σχολεία. Οπουδήποτε υπήρχαν πιθανά κρούσματα, επαφές, κρούσματα κλπ. Έχει γίνει αυτό που έπρεπε από μεριάς του Δήμου πολλές φορές και το βράδυ, μετά την ενημέρωσή μας ότι υπάρχει κάποιο κρούσμα ή ότι ήρθε κάποιος σε επαφή, γίνεται η απολύμμανση, ούτως ώστε κάθε φορά τα παιδιά μας να μπαίνουν σε ένα σχολείο το οποίο θα είναι απολυμασμένο και δεν θα υπάρχει κίνδυνος. Από εκεί και πέρα, κάναμε ήδη τις διαδικασίες. Έχουμε 66 που είχαμε ισχολικές καθαρίστριες, συν περίπου 20 που έχουμε δώσει από 8 μήνες και από μόνιμες καθαρίστριες του Δήμου στα σχολεία μας ήταν περίπου 85. Ζητήσαμε και είμαστε πρώτων πυλών για να αξιολογηθούν οι αιτήσεις και να πάρουμε άλλες 7 καθαρίστριες, οι οποίες θα πληρώνονται από τον προϋπολογισμό του Δήμου μας δυστυχώς, αλλά ευτυχώς θα συνδράμουν στο έργο που έχουμε στα σχολεία γιατί υπήρχαν κάποια κενά τα οποία θα διευκολυνθεί το να μην υπάρχουν στο μέλλον. Από εκεί και πέρα να σας ενημερώσω για ένα γεγονός. Στο τέλος της προπροηγούμενης εβδομάδας ήμουνα στην Αθήνα και καλό θα είναι να γίνεται όλη η κοινωνία, γιατί έχουμε και τεχνικούς, ο Νίκος ο Γαβριέλης, που τυχαίνει τώρα να τον βλέπω μπροστά μου, μπορεί να έχει κάποια υπόθεση που να την γνωρίζει. Υπάρχουν κάποια ανταλλάξιμα κτήματα τα οποία φαίνεται, προέκυψε αυτό όταν δηλώθηκαν τα ακίνητα στο κτηματολόγιο, ενώ έχουν χτιστεί οικοδομές εδώ και 40, 50, 30 χρόνια, προέκυψαν ως ανταλλάξιμα να διεκδικούνται από την κτηματική εταιρεία του δημοσίου, από την κτηματική υπηρεσία μάλλον. Αυτά τα ανταλλάξιμα κτήματα ήταν κάποια κοντά στο γήπεδο του Τέννη στο Βυζάντιο. Ένα άλλο μεγάλο ανταλλάξιμο είναι στην επανομής χειμωνίδου πόντου, εκεί που είναι το εργοτάξιο της πόντου. Και όλοι αυτοί οι ιδιοκτήτες αυτή τη στιγμή είναι δεσμοί μιας κατάστασης, μη μπορώντας να κάνουν μεταβιβάσεις, μη μπορώντας να πάρουν χαρτιά για συμβόλια κτλ. Και στην επίσκεψή μου που έκανα στον υφυπουργό τον κ. Βεσηρόπουλο, διαπίστωσα ότι κινούνταν μια διαδικασία προς αυτή την κατεύθυνση, η οποία περιείχε ανταλλάξιμα κτήματα σε 10 δίμους. Δυστυχώς η καλαμαριά δεν ήταν, αλλά μιας και το διαπιστώσαμε έστω και τυχαία, ετοιμάσαμε κατευθείαν ένα έγγραφο για να γίνει μια έρευνα και για αυτές τις περιπτώσεις που υπάρχουν στην καλαμαριά. Ενδεικτικά σας λέω μόνο στο ανταλλάξιμο κτήμα που είναι εκεί πέρα στη Μόντ του Χειμωνίδου, είναι γύρω στις 12 υποδομές. Οπότε καταλαβαίνω ότι είναι ένα πρόβλημα που αγγίζει αρκετούς κατοίκους και τους δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα. Ήδη έχει φύγει ως εξαιρετικά επίγον το έγγραφό μας από 29 για να περιληφθεί και η καλαμαριά σε αυτή την τροπολογία των δημιουργείων οικονομικών και αν τυχόν έχετε και εσείς κάποιες περιπτώσεις που έχουν φτάσει στα αυτιά σας, θα χαρώ να μου τις δώσετε για να τις στείλουμε ως συμπληρωματικό έγγραφο. Παρ' όλα αυτά αφήμαι ανοιχτό το παραθυράκι σε αυτή την επιστολή, λέγοντας ότι να γίνει έρευνα και από την κτηματική πηρεσία της Θεσσαλονίκης για τυχόν παρόμενες περιπτώσεις εντός των ορίων του Δήμου, ότι υπάρχουν και άλλες τέτοιες υποθέσεις. Τώρα θα απαντήσω επιγραμματικά για τα πιο πολλά από αυτά που είχα ερωτηθεί την προηγούμενη φορά. Λίγο πολύ έχουν απαντηθεί. Το θέμα των λαμαρινών στη Στάσινομαρχία το έψαξα, δεν είχα ενημέρωση. Δεν έχω ενημέρωση ότι μειώνεται το εργοτάξιο σε αυτή τη στάση. Το είχε ρωτήσει ο Θεοδότης ο Μπακογλίδης. Παρ' όλα αυτά δεν έχουμε κάποια ενημέρωση. Το θέμα της ΕΤΑ δήχε τεθεί επίσης, το οποίο νομίζω ότι τα πράγματα είναι ιδιαίτερα άσχημα με την ΕΤΑ. Δεν μπορούμε να έρθουμε σε επαφή. Δεν ξέρω τι γίνεται. Ήταν και η αιτία επίσκεψής μου στον κύριο Βεσιρόκλος, τον Υπουργό, να του εκθέσω τα παράπονά μου, αλλά και απ' τον ίδιο διαπίστωση ότι δεν υπάρχει σημείο επαφής του Υπουργείου με την ΕΤΑ. Προσπαθούμε με κάθε πρόσφορο τρόπο να έρθουμε σε επαφή και να εκθέσουμε τα θέματά μας όχι με αλληλογραφία, αλλά με μια διαζώση σε κοινωνία. Τώρα, από εκεί και πέρα και λόγω COVID, αυτό θα γίνει ακόμα πιο δύσκολο φαντάζομαι. Παρ' όλα αυτά, το προσπαθούμε. Προϋπολογισμός και τεχνικό πρόγραμμα. Να ενημερώσω ότι έχουμε μια καθυστέρηση στο θέμα του προϋπολογισμού. Το είχε θέσει ο Άρισο Τεμεκενίδης αυτό, από ότι έχω σημειωμένο. Επειδή έχει γίνει η αλλαγή του ηλεκτρονικού συστήματος και είχε κάποιες καθυστερήσεις στο τμήμα του προϋπολογισμού, αλλά και δυστυχώς η μία υπάλληλος έχει ένα ατύχημα, οπότε έχει πάρει μια μεγάλη αναρωτική. Έχουμε ένα πρόβλημα, θεωρώ ότι το συντομότερο δυνατό θα επεξεργαστεί η υπηρεσία τα δεδομένα για να μας τα δώσει και εγώ θα ήθελα σε επίπεδο επικεφαλής για τη βδομάδα που έρχεται, στην οποία έχουμε προγραμματίσει, δεν θυμάμαι τη μέρα, έχουμε προγραμματίσει μία συνάντηση των επικεφαλείς, στην οποία θα μιλήσουμε για τον προγραμματισμό όσον αφορά στα ευρωπαϊκά προγράμματα και τις χρηματοδοτήσεις που υπάρχουν, ΕΣΠΑ, Τρίτσις και Φιλόδημος και τα λοιπά. Νομίζω μετά από αυτή την κουβέντα θα ανοίξει και ο δρόμος να μπορέσουμε να φέρουμε ένα τεχνικό πρόγραμμα το οποίο θα είναι αρκετά ρεαλιστικό και αρκετά, θα έλεγα, αρπάζοντας όλες τις ευκαιρίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή από εργαλεία χρηματοδοτήσεων και τα λοιπά. Τώρα, είχε τεθεί το θέμα του προγράμματος του ΑΕΛ το 5567. Έχουμε το εξής θέμα. Σαν δήμος δεν μας λείπουν τόσο επιστήμονες όσο μας λείπουν εργάτες. Δυστυχώς, θα έλεγα, στον οργανισμό μας δεν υπάρχουν κενά. Μακάρι να υπήρχαν και να μπορούσαμε να ζητήσουμε οικονομολόγους, να μπορούσαμε να ζητήσουμε αυτές τις ειδικότεες μηχανικούς οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν, με την εμπειρία θα έλεγα, περισσότερο παρά με τις σωματικές δυνάμεις. Αυτό που μας λείπει είναι εργάτες. Γι' αυτό και ζητήσαμε 10 άτομα. Παρ' όλα αυτά, τα 10 άτομα να λαμβάνουμε μία σημαντική υποχρέωση, οικονομικά εννοώ, μιας και αυτό το πρόγραμμα δεν είναι δίμηνο ή οχτάμινο, είναι δύο συνδυοχρόνια το οποίο σημαίνει ότι και για τα επόμενα χρόνια θα έχουμε μία υποχρέωση στον προϋπολογισμό μας. Δεν είναι λίγα τα 10 άτομα που παίρνουμε οικονομικά, παρόλο που υπάρχει ένα ποσοστό που επιδοθείται εκεί είναι αρκετά μεγάλο, αλλά και με αυτά που μας έχουν έρθει από οχτά μήνα του ΑΕΤ και τα λοιπά, που δεν υπάρχει και ο ηλικιακός περιορισμός, πάλι διαπιστώνουμε ότι δεν λύνουμε σοβαρά προβλήματα που έχει ο Δήμος. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι σοβαρή αναβάθμιση του στελεχιακού δυναμικού μας στο εργοτάξιο της πόντου, στο εργοτάξιο της καθαριότητας, εκεί πέρα είναι που πονάμε. Τα υπόλοιπα θα προκύψουν ανάγκες, αλλά θα προκύψουν ανάγκες μετά από έναν νούριο σύγχρονο οργανισμό του Δήμου μας, που θα γίνει και με βάση η στόχευση που έχουμε όσον αφορά στο πληροφοριακό σκέλος του Δήμου μας. Γιατί ξέρετε, αν αυτή τη στιγμή βγούμε και πούμε ότι μας λείπουν οικονομολόγοι στο ταμείο μας και αύριο μεθαύριο προωθήσουμε τις ηλεκτρονικές πληρωμές, δεν έχει νόημα να πάρουμε εμείς αυτή τη στιγμή μόνιμους συμπαλλήλους στο ταμείο και αύριο να μην τους χρειαζόμαστε γιατί προωθούμε μία άλλη λογική και μία άλλη λειτουργία στο Δήμου μας. Οπότε νομίζω ότι η συνάντηση με τους επικεφαλείς που έχουμε τις επόμενες μέρες, αύριο μεθαύριο δεν θυμάμαι πότε είναι ακριβώς, σε μεγάλο βαθμό θα δείξει πού στοχεύουμε στα ευρωπαϊκά προγράμματα που έχουμε μπροστά μας για να δούμε και τι ανάγκες θα έχουμε όσον αφορά τον εσωτερικό οργανισμό μας. Επιχορηγήσεις σχολείων. Εννοείται ότι ό,τι χρήματα έρχονται την ίδια μέρα φεύγουν στις σχολικές επιτροπές. Δεν ξέρω σε τι ακριβώς αναφερόσασταν ή αν αυτό το θέμα που είχατε έχει λυθεί. Νομίζω ότι δώσαμε και μία έκτακτη επιχορήγηση επίσης για επισκευές σε σχολικά κτίρια. Οπότε νομίζω ότι τα σχολεία καθημερινά βελτιώνουν τις συνθήκες τους αλλά και το κτιριακό τους απόθεμα. Τώρα, ΚΕΔΚΑ είχατε αναφέρει για τα ανύσπρακτα. Όντως είναι ένα μεγάλο ποσό τα ανύσπρακτα της ΚΕΔΚΑ. Το 2 έχει ανύσπρακτα πάνω από 200.000 ευρώ. Το θεωρώ να μην πω απαράδεκτο αλλά το θεωρώ άσχημο για τα οικονομικά της ΚΕΔΚΑ. Η ΚΕΔΚΑ αυτή τη στιγμή αν τη δούμε καθαρά με οικονομικά κριτήρια είναι ένα τρίπιο βαρέλι που ότι και να ρίχνουμε δεν αρκεί. Η ΚΕΔΚΑ με τις αλλαγές που έχουμε προωθήσει και μακάρι στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο να έχουμε και το νέο κανονισμό λειτουργίας της αλλά και με τον κανονισμό λειτουργίας που η κυρία Παυλίδου επιμελήθηκε για κάποιες δομές νομίζω ότι θα φτιάξει ένα τέτοιο, θα θωρακιστεί με τέτοιο τρόπο που νομίζω ότι από εδώ και πέρα δεν θα κυκλοφορεί αυτό που όλοι γνωρίζαμε και σιγοψιθυριζόταν και εμένα τουλάχιστον έχει φτάσει πολλές φορές στα αυτιά μου ότι στην ΚΕΔΚΑ όποιος ήθελε πλήρωνε, όποιος θέλει δεν πληρώνει. Λίγο πολύ όλοι το γνωρίζαμε αυτό και δεν είναι τυχία ότι όταν έχεις να εισπράξεις 100 και εισπρά της 10 δεν είναι δηλαδή ότι έπρεπε να εισπράξεις 100 και εισέπραξα τα 80 ή τα 70 οπότε οφείλε την οικονομική διστοκία η κατάσταση αλλά νομίζω ότι λίγο πολύ ήταν κοινώς γνωστό ότι μπορείς να ξεκινήσεις να μάθεις ένα όργανο στην ΚΕΔΚΑ και να τελειώσεις να πάρεις το πτυχίο σου χωρίς να έχεις δώσει δεκάρα τσακιστή. Τώρα από εκεί και πέρα νομίζω ότι πρέπει λίγο στην ΚΕΔΚΑ να επισπεύσουμε τις διαδικασίες και όπως έχω πει και είπα και στο διοικητικό συμβούλιο που έπρεπε να παρελθώ νομίζω ότι δεν πρόκειται κανένας αιρετός να δώσει λύση στο πρόβλημα που έχει η ΚΕΔΚΑ αυτή τη στιγμή νομίζω ότι εκεί χρειάζεται ένας τεχνοκράτης, ένας διευθύνων σύμβουλος ο οποίος θα μπορέσει να λειτουργήσει με άλλους όρους και να μπορέσει αφενός μεν να κρατήσει την ΚΕΔΚΑ όρθια και να μην κλείσει και αφεντέρωδε να συνεχίσει να παράγει αυτό το κοινοφελές έργο που παράγει αλλά με μια αξιοκρατία και με κάποια κριτήρια τα οποία ναι μεν θα υπάρκουν τα κοινωνικά κριτήρια αλλά δεν θα υπάρκουν οι χαζοί που πληρώνουν γιατί όταν είσαι ένας στους δέκα αυτός που πληρώνει κάποια στιγμή έρχεται η ώρα που λες ότι μάλλον χαζόσυμα. Στον προϋπολογισμό είχε πει ο κύριος Σαρκούδης έμφαση στις κοινωνικές δομές. Το θεωρά αυτονόητο στον καιρό που ζούμε ότι η έμφαση από μεριάς του δήμου θα πρέπει αφενός μεν να δοθεί στο να μην χάσουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία γιατί τα χρήματα με τη μιστέρηση εσόδων που έχουμε και μόλις αυτή την κατάσταση είναι πολύτιμα και κάθε ευκαιρία να κάνουμε το κάτι παραπάνω για τους συνδημότες μας είναι χρυσή αλλά από εκεί και πέρα οι κοινωνικές δομές είναι θα έλεγα το πρώτο μαξιλαράκι ίσως και το μοναδικό πολλές φορές όταν απουσιάζει η κεντρική πολιτεία που εννοείται ότι θα ενισχυθεί και εννοείται ότι θα πρέπει να βρούμε τρόπους και έχουμε ψάξει ήδη τρόπους με τους οποίους θα βελτιώνεται καθημερινά ακόμη και πράγματα που δεν γίνονταν καθόλου θα πρέπει να τα ανακαλύψουμε και να τα κάνουμε ανάγκες όπως ανέφερε η κυρία Σεμακούλα νωρίτερα ότι θα πρέπει να υπάρχουν κάποιοι εθελοντές ή κάποια δουλειά η οποία θα μπορεί να βοηθάει ανθρώπους οι οποίοι έχουν Covid δομές οι οποίες θα έλεγα θα μπορούσε να υπάρχει ένα βοήθημα και αυτό θα το επεξεργαστούμε αυτές τις μέρες κατευθείαν σε αυτόν που νόσησε και έχει μείνει στο σπίτι του πολύ καιρό νομίζω αυτά πρέπει να τα επεξεργαστούμε και θα πρέπει να είναι δομές νες που θα επεξεργαστεί η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής Τώρα, τον οικοδομικό οργανισμό των αξιωματικών είχε αναφέρει ο κύριος Γαβριήλ νομίζω, Νίκο, σου έχω δώσει και την αλληλογραφία που έχουμε γιατί στείλαμε κάποια πράγματα στον ΑΟΥΔΕ στείλα κάποια στιγμή, ίσως χρειαστεί ίσως και στη συνάντηση που θα κάνουμε με τους επικεφαλείς να κοιτάξω, τώρα το σημείω και όλας, να έχω την αλληλογραφία για να γίνει μια συζήτηση εκεί πέρα σε σχέση με τον οικοδομικό οργανισμό των αξιωματικών και να δούμε αν αυτό που φαίνεται να είναι μία ευκαιρία για το δήμο μας να πάρει τις εκτάσεις του κόδρα, είναι όντως ευκαιρία και αν συμφωνούμε όλοι με μία πρόταση που έχει γίνει Συγγνώμη, Δήμαρχε, είχαμε πει, αλλά τελικά δεν προχωρήσαμε ας το κάνουμε και σε ό,τι μπορώ να ακουηθήσω θα... Ναι, ναι, ναι, ναι, ναι, ναι, ωραία, στη συνάντηση που θα κάνουμε θα ατεθεί θα το θέσω σαν θέμα το σημείο Σαΐδι να έχω αλληλογραφία μαζί το έχουμε συζητήσει με τον Δημήτρη και όλα καλά, ναι Ωραία Τώρα, να μαζευτούν τα κλαδέματα που κολυμβητήρω και αυτά αυτά δεν τα αναφέρω, φαντάζομαι έχουν μαζευτεί μετά από 15 μέρες δεν τίθεται θέμα και αυτά Νυπιαγωγία Αν δεν κάνω λάθος ο Νεκτάριος ο Βουλγαράκης πρέπει να το είχε αναφέρει αυτό το θέμα είχαμε μιλήσει για τη διαπραγμάτευση, η διαπραγμάτευση θα προχωρήσει και προχωρώντας αυτή τη στιγμή η διαπραγμάτευση ήρθε και απάντησε από τη Νέα Δυσσή είμαστε στην τελική ευθύ, έχω δώσει εντολή στην τεχνική υπηρεσία μελετάει τον τρόπο που θα γίνει ο διαγωνισμός για να είναι θωρακισμένος και αδιάβλητος στο 100% του από εκεί και πέρα είμαστε μπροστά σε έναν δρόμο γιατί θυμάμαι ότι ανέφερε ο Νεκτάριος ότι είχε την απορία θα έλεγα γιατί δεν προχωράμε σε διεθνή διαγωνισμό αν ξεκινήσουμε αυτή τη στιγμή για διεθνή διαγωνισμό θα έχουμε ανάδοχο περίπου του χρόνου τον Ιώλιο, τον Αύγουστο κάπου εκεί όπως καταλαβαίνετε δεν θα έχουμε ούτε του χρόνου τα νηπιαγωγή του χρόνου το Σεπτέμβριο στην άλλη περίπτωση προχωρώντας τη διαπραγμάτευση τα νηπιαγωγεία κατά πάσα πιθανότητα θα είναι έτοιμα το Φεβρουάριο-Μάρτιο και έχοντας τα σχολεία μας έστω και τον Απρίλιο εγώ λέω θα έχουμε και ένα περιθώριο μέχρι το Σεπτέμβριο ούτως ώστε να γίνει και η μετατροπή κάποιων παιδικών σεβρεφικούς που ήδη επίσης θα είναι έτοιμος ο ανάδοχος από την τεχνική υπηρεσία και έχει σταματήσει, έχει παγώσει λίγο αυτή η διαδικασία για να έχουμε ελεύθερους τους χώρους όπως καταλαβαίνετε το να προχωρήσουμε στη διαπραγμάτευση και κατευθείαν να αφοπλήσουμε θα έλεγα το θέμα του διαγωνισμού μετατροπής των παιδικών σεβρεφικούς που αυτή τη στιγμή πολλοί από αυτούς τους παιδικούς μητουργούν ως νεπιαγωγία εκεί την άνοιξη θα μας φέρει στη θέση του χρόνου το Σεπτέμβριο που θα μπαίνουν τα παιδιά μας στα σχολεία να έχουμε ίσως και τους βρεφικούς έτοιμους και αν δεν τους έχουμε έτοιμους θα τους έχουμε λίγες μέρες αργότερα αλλά νομίζω ότι είναι ένα στίχημα που μπορούμε να το προλάβουμε ναι είναι κύμπο δεν είναι αυτό που θα θέλαμε το ιδανικό να είναι συμβατικές κατασκευές αλλά σκεφτείτε πόσο θετικό θα είναι να έχουμε πάει τα νηπιάκια μας στις αίθουσές τους και να είναι έτοιμες και οι αίθουσες για τους βρεφονιπιακούς μας και να μη χρειαστεί να πιεστούν ούτε θέσεις εργασίας των βρεφονιπιοκόμμων γιατί αυτή τη στιγμή με αυτή τη λογική κρατήσαμε όλους τους βρεφονιπιοκόμμους ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι άλλοι δήμοι που δεν έχουν κάνει τις αντίστοιχες κινήσεις έχουν απολύσει κόσμο και αυτό δεν πρέπει να το αφήνουμε να περνάει χωρίς να το σημειώνουμε. Γήπεδο του Φίνικα, το γήπεδο του Φίνικα είπαμε έχουμε ζητήσει και έχουμε πετύχει να αλλάξουμε Συγγνώμη κύριε Δήμαρχε, συγγνώμη, εγώ αποχωρώ γιατί δεν μπορώ να συνεχίσω να παρακολουθώ Συγγνώμη και από το σώμα λόγω αναδεικμένων υποχρεώσεων αποχωρώ. Είναι ιδιαίτερες οι συνθήκες αυρά μου, λογικό είναι όλοι είμαστε λίγο σε περίεργες καταστάσεις. Λοιπόν το γήπεδο του Φίνικα, το γήπεδο του Φίνικα σας είπα ότι έχουμε πετύχει σε συνενόηση με τα ΑΕΑΚ να μην αναλαμβάνουμε την υποχρέωση για συντήρηση όλων των εγκαταστάσεών τους το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ σαν Δημοτικό Συμβούλιο το είχαμε αναλάβει πρόπερση όπως επίσης να αυξήσουμε κατα πολύ το χρονικό ορίζοντα της παραχώρησης. Την προηγούμενη βδομάδα που κατέβηκα Αθήνα συναντήθηκα και με τον Υφυπουργό τον κ. Αυγενάκη μου είπε ότι είναι σύμφωνος και 100% κινείται προς την ίδια κατεύθυνση, έδωσε εντολή στους υποκρισιακούς και ήδη ήρθαμε σε επαφή με τους υπηρεσιακούς την προηγούμενη βδομάδα για να ετοιμάσουμε ένα καινούργιο σχέδιο απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου και να έρθει ίσως και στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο αν είναι δυνατόν στο οποίο θα αποδεχόμαστε ό,τι είχαμε αποδεχτεί ως Δημοτικό Συμβούλιο αλλά με πολύ καλύτερους όρους και με πολύ καλύτερο χρονικό ορίζοντα. Από τη στιγμή που θα πάρουμε αυτόν τον χώρο είναι ένας χώρος θα έλεγα σε πολύ καλό σημείο είναι ένας χώρος ο οποίος βέβαια δεν έχει ήχνος αδειοδοτήσεων νομιμοποίησης, νομιμότητας και ορθολογικής χρήσης που θα πρέπει σε όλους αυτούς τους τομείς να σκύψουμε και με τις τεχνικές υπηρεσίες αλλά και με την Αντιδημαρχία Παιδείας και το Τμήμα Αθλητισμού και να λύσουμε όποια προβλήματα υπάρχουν εκεί πέρα. Θέμα πληντικών. Έχει, περιμένουμε, αύριο μεθαύριο, μέσα στη βδομάδα πάντως θα έρθει ο εγκέφαλος για το δεύτερο πληντικό το οποίο ήταν παροπλησμένο εδώ και λίγες μέρες και το μήνα που μας πέρασε, Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, πλήθηκαν όλοι οι κάδοι της Καλαμαριάς μία φορά. Αυτό σημαίνει ότι ξεκινάει λίγο να γίνεται δουλειά και σε αυτόν τον τομέα. Παρ' όλα αυτά, θεωρώ ότι και ο στόχος μας είναι ότι θα πρέπει όντως να υπάρχει ένα πρόγραμμα το οποίο θα είναι αναρτημένο, ένα πρόγραμμα που θα λέει τις ώρες και τις μέρες που περνάει η απορρηματοφόρα από την κάθε γειτονιά και αν είναι δυνατόν δύο φορές το μήνα να πλένεται και ο κάθε κάδος. Και ξέρετε είχαμε και παράπονα σε αυτόν τον τομέα γιατί όπως είχε, τέλος πάντων μπαίνω σε λεπτομέρειες, υπολήματα ο κάθε κάδος και είχε ξεραθεί, είχε μείνει ένα στερεό υπόλοιμα μέσα σε κάθε κάδο, αυτό δεν είχε τις οσμές που απέκτησε όταν αυτό άρχισε να πλένεται. Πήρε υγρασία και δημιούργησε δυσάρεστες συνθήκες, παρ' όλα αυτά θα το πλύνουμε, θα το ξαναπλύνουμε. Θεωρώ ότι σιγά σιγά θα μπει σε ένα πρόγραμμα και αυτός ο τομέας της καθαριότητας και θα μπορέσει να λειτουργήσει. Επίσης, σήμερα αυτό είναι ίσως από τα πιο ευχάριστα, θα έλεγα νέα που είχα να σας πω, είναι μέσα στο όλα τα δυσάρεστα. Σήμερα ήταν η πρώτη μέρα που στείλαμε στο ΣΜΑ του Αγίου Παύλου τα πρώτα μας απορρηματοφόρα, να εξυπηρετηθούμε από το ΣΜΑ του Δήμου Θεσσαλονίκης δίπλα μας και να διευκολυνθούμε όσο μπορούμε. Σήμερα στείλαμε, αν δεν κάνω λάθος, 15-20 τόνους. Ήταν η πρώτη μέρα που πηλωτικά ξεκινήσαμε την συνεργασία με τον Δήμου Θεσσαλονίκης. Ήδη έχουμε πετύχει μια μείωση, δεν θυμάμαι ποιος άλλος είναι, νομίζω εγώ ο Θεοδόσης Πουλύπη και ο αντιδίμαρχος ο Στέλιος Ματσαρίδης, είμαστε στον Φόδσα. Ήδη έχουμε πετύχει και εκεί μια μείωση από 16 σε 10 το κόστος ανατώνω για την διαχείριση των απορρημάτων. Μια σημαντική μείωση λόγω του ότι δεν εξυπηρετούμαστε απ' το ΣΜΑ όπως εξυπηρετούνται οι υπόλοιποι δήμοι. Οπότε, κάνοντας χρήση του ΣΜΑ της Θεσσαλονίκης που είναι δίπλα μας και με μια αρκετά σημαντική μείωση από 16 στα 10 ευρώ ανατώνω, νομίζω ότι και στην καθαριότητα ανοίγει μια καλή ευκαιρία για τον Δήμο μας. Τώρα μια λάμπα, οι κροτίδες στον πεζόδρομο. Νομίζω αυτά είχαν τεθεί ούτε λιγότερο πολύ, οπότε να μην καθυστερήσω παραπάνω εγώ την διαδικασία των προημιρισίας. Αυτά λίγο πολύ ήθελα να σας πω και ας ξεκινήσουμε τη διαδικασία με τα προημιρισίας. Αν μου επιτρέπετε μπορώ να πω κάτι για το σταθμό Νομαρχία, επειδή έχω μιλήσει. Αυτός ο σταθμός, επειδή και εγώ ενημερώθηκα μετά εκ των ιστέερων χρησιμοποιείται, είναι μισός-μισός με τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Έτσι τον μοιραζόμαστε, είναι ένας δήμος που δεν έχουμε την απόλυτη δικαιοδοσία. Αλλά έχουμε ενημερώσει ότι χρησιμοποιείται σαν ΣΑΦΤ, δηλαδή στην ουσία είναι μια τεράστια οπί που από εκεί μπαινοβγαίνουν τα βαγόνια. Και είναι αδύνατο να αποδοθεί σε κυκλοφορία πριν τελειώσουν όλοι οι σταθμοί και παραδοθεί το έργο στην Καλαμαριά. Αυτό ήθελα να πω, ευχαριστώ. Ευχαριστώ. Η κυρία Παυλίδου, κυρία Παυλίδου, κυρία Παυλίδου. Σ' ακούω, σας ακούω, μισό λεπτό προσπαθώ να το ανοίξω. Ωραία. Εγώ θα ήθελα πρώτα-πρώτα και εγώ να συλλυπηθώ την οικογένεια του εκκληπόντος, δηλαδή του κ. Δημάρχου, από τα βάθη της ψυχής του, να είναι ελαφρύ το χώμα που σκεπάζει τον πατέρα του και να τον μνημονεύουν και να τον θυμούνται με τριφερότητα γιατί έτσι δεν πεθαίνουν ποτέ γιατί ζουν μέσα στις ψυχές μας οι νεκροί. Επίσης θέλω να συλλυπηθώ και για τον θάνατο του Φώτη του Παπαδόπουλου, εργαζόμενος στο δήμο Καλαμαριά στην Καθαριότητα, άντρα της Χολίδου της Χριστίνας η οποία δούλευε στο πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι και να της πω να έχει δύναμη και κουράγιο να σταθεί δίπλα στα μικρά της παιδιά, στα νήλικα παιδιά της. Εγώ θέλω να θέσω δύο ζητήματα αλλά πρώτη στα να βάλω ένα ψήφισμα το οποίο θα το καταθέσω γιατί το έχω χειρόγραφο, ένα ψήφισμα όσον αφορά τον βανδαλισμό στο γραφείο του Βρυτάνεως της ΑΣΟΕ. Είναι πραγματικά πολύ λυπηρά αυτά τα φαινόμενα. Αυτά δεν βοηθούν καθόλου την ανάπτυξη της δημοκρατίας. Είναι η αιτία που και η δημοκρατία διολυσθένει εξαιτίας αυτών των πραγμάτων και την πληρώνουν στο τέλος οι ίδιοι οι γονείς αυτών που βανδαλίζουν, οι ίδιοι οι φορολογούμενοι διότι αυτά τα πράγματα θα πρέπει με κάποιο τρόπο να ελεχθούν και να τα τυθασέψουν. Να μιλήσω για κάτι στο οποίο αναφέρθηκα με ερώτηση μου στο Δημοτικό Συμβούλιο στη 22 έκτου του 20. Παρακαλώ, κυρία Παντελίδου, θέλω να μ' ακούσετε γιατί η μελέτη της ο Φούλη που αφορά την τροποποίηση ρημοτομικού σχεδίου από ό,τι ξεκίνησε η διαδικασία για έγκριση στην περιφέρεια, εν συνεχή απέρασε από Συποθά, έφυγε να βγει το ΠΔ στην Αθήνα, επιστράφηκε όμως πίσω διότι εκκρεμεί στην Αθήνα η μελέτη εναρμόνησης των χρήσεων γης που περιμένουμε, την έγκριση τους από το Υπουργείο και εγώ ως ένα διάστημα που παρακολουθούσα την υπόθεση ήξερα ότι αυτό βρισκότανε στη διεύθυνση του νομοθετικού του Υπουργείου του Υπεκά και το ερώτημά μου είναι αν τελείωσε αυτό και αν πήγε για ΠΔ διότι η μελέτη της ο Φούλη είναι κάτι η οποία μας ταλανίζει και μας ταλαιπωρεί και είναι πολύ σημαντικό και θα σας πω γιατί το αναφέρω. Το αναφέρω καλοπροέρετα, προσέξτε να δείτε. Κατά το άρθρο 17 του Συντάγματος, μάλλον σύμφωνα με το 16 προστατεύεται η περιουσία του δημοσίου και με το άρθρο 17 η ιδιωτική περιουσία. Έχει βγει η απόφεση της Ολομελίας του ΣΤΕ η οποία λέει ότι μέσα σε έναν έυλογο χρόνο θα πρέπει να αποδίδεται η περιουσία στον ιδιοκτήτη και να μην φέρει βάρος γιατί όλες αυτές οι απαλλοτριώσεις, όλοι αυτοί οι χαρακτηρισμοί είναι βάρος για την περιουσία γιατί ο πολίτης δεν μπορεί να τις χρησιμοποιήσει. Θεώρησε λοιπόν ότι έυλογος χρόνος για τον χαρακτηρισμό και όλα αυτά είναι τα οχτώ έτη. Και το φέρνω αυτό ως θέμα διότι θα σκάσει βόμβα στα χέρια σας κύριε δήμαρχε διότι η οχταετία θα λήξει όταν θα λήγει και η θητεία σας αυτή την περίοδο. Και εάν δεν προλάβουμε, δεν κάνουμε έργα και ενέργειες και πράξεις φοβούμε ότι ο κόπος τον οποίο κάναμε εμείς για να χαρακτηριστεί το θαλάσσιο μέτωπο ως πράσινο αυτό το πράγμα θα καταρρυφθεί εν μια ανοιχτή γιατί θα τρέξουν αυτοί οι οποίοι περιμένουν να βγάλουν οικοδομικές άδειες και θα τις βγάλουν. Κυρία Σκαρλάτου κρατάτε χρόνο? Είμαστε στα 4 λεπτά με την κυρία Παυλίδου. Τέσσερα λεπτά, ωραία. Σας ακούμε κυρία Παυλίδου. Το δεύτερο το οποίο θέλω να απευθύνω στον κύριο δήμαρχο είναι τι σκέφτεται για την τρίτη φάση μάλλον που ζούμε του COVID όσον αφορά τα μέτρα. Θα επεξεργαστούμε μέτρα, θα τα φέρουμε στο δημοτικό συμβούλιο για τους συμπολίτες μας οι οποίοι είναι μικρομεσαίοι και πρέπει να πω το εξής. Την άλλη φορά, ενώ έχουμε 4,5 με 5,000 μικρομεσαίους στην Καλαμαριά, επειδή αναρτήσαμε ότι η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά, κατέθεσαν από αυτούς τους 4,5 με 5,000 μικρομεσαίους μόνο 258. Δεν ξέρω πώς πρέπει, εν πάση περιπτώση, να επικοινωνηθεί, ώστε να είναι γνώστες και, εν πάση περιπτώση, τα δικαιώματα τους να τα πραγματοποιήσουν. Κυρία Παυλίδου, ολοκληρώστε, σας παρακαλώ, έχουν περάσει τα πέντε λεπτά, ευχαριστώ. Τελειώσατε, κυρία Παυλίδου. Ανοίξτε το μικρόφωνο σας. Τελείωσε, κυρία Παυλίδου, το είπε, τελείωσε. Ολοκληρώσα, το έχω. Α, ευχαριστούμε πολύ, κυρία Παυλίδου. Ο κύριος Θεμεκεννίδης. Ευχαριστώ, κυρία Παυλίδη, θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο γρήγορα γίνεται. Καταρχήν, ελπίζω αυτό να μην μου το δεσμεύσετε από το χρόνο μου, τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του Θεοδός του Μπακουμλίδη. Το να χάνεις τον πατέρα σου είναι, το έχω ζήσει, είναι κάτι το οποίο είναι ένα δυσαναπλήρωτο κενό που σου δημιουργεί στο ψυχισμό σου. Του τα μετέφερα προσωπικά. Θέλω, Μαρία μου, να αναλάβεις να του τα ξαναπείς ότι έγιναν και δημοσίως, θεωρώ δηλαδή ότι είναι πραγματικά μια πολύ δύσκολη στιγμή, όπως επίσης και στην οικογένεια του εργαζόμενου του Δήμου του Φότου του Παπαδόπουλου, που ήταν πραγματικά έτσι, ως κεραυρώς εν αιθρία ήρθε αυτή η είδηση του θανάτου του Φότου του Παπαδόπουλου, θεωρώ δηλαδή ότι είναι δύσκολο και σ' αυτές τις μέρες κιόλας και να μην μπορέσεις να τιμήσεις και τον άνθρωπο σου μέσα στους περιορισμούς του κορωνοϊού κλπ. Θα θέλα επίσης να εκφράσω και να μεταφέρω τη δύναμή μου στους συναδέλφους μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, που είναι αυτή τη στιγμή σε καραντίνα και είναι κρούσματα αυτής της λέλαπας που έχει ολυθεί ο πλανήτιος. Δεν ήξερα για τον Πασχάλι Τολεμονή γιατί πέτη μιλήσαμε και πραγματικά αυτά που θα πω από δω και πέρα είναι προβληματισμί που έχουν να κάνουν με το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα του κορωνοϊού. Από αύριο στις 6 το πρωί μπαίνουνε ξανά σε λογδάν και θεωρώ ότι είναι ίσως το μόνο θέμα με το οποίο πρέπει να ασχοληθεί το Δημοτικό Συμβούλιο. Εμείς, σαν παράταξη, κάνουμε πίσω όλα τα υπόλοιπα θέματα, είναι σαν να μην υπάρχουν, πρέπει στην πραγματικότητα να ασχοληθούμε σαν Δημοτικό Συμβούλιο και να λάβουμε τώρα αποφάσεις, ακόμα και με μια έκτακτη συνεδρία στο Δημοτικό Συμβουλείο έτσι ώστε να βοηθήσουμε επιχειρήσεις εργαζόμενους, τους ανθρώπους, τα κρούσματα που ζουν μέσα στην καλαμαριά για να μπορέσουμε στην πραγματικότητα να βοηθήσουμε, γιατί αυτός είναι ο ρόλος του Δήμου. Ξεκινάω επί τροχάδιν. Μόλις τελειώσω τη τοποθετησία μου θα στείλω στην κυρία Τσαούση την αναλυτική δησέληδη πρότασή μας με 8 μέτρα τα οποία πηγαίνουν προς δύο κατευθύνσεις. Πρώτον η κατεύθυνση είναι η στήριξη από την πλευρά του Δήμου όσο μπορεί των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων που δραστηριοποιούνται στο Δήμο Καλαμαριάς και δεύτερον στην κατεύθυνση της στήριξης των ανθρώπων που έχουν πληγεί είτε είναι σε καραντίνα είτε είναι κρούσματα του κορωνοϊού. Ξεκινάω επί τροχάδιν για να μπορέσω να μην φάω το χρόνο σας. Όλες αυτές οι προτάσεις θα είναι στο email σας. Εμείς τις έχουμε κοινοποιήσει θέλουμε να μπει ο Δήμος Μπροστάρης στο να αντιμετωπιστεί όλη αυτή η επίπτωση που έχει η πανδημία μέσα στο Δήμο μας. Πρέπει να το κάνουμε πράξη σήμερα. Πρώτον μέτρα για τις επιχειρήσεις. Πρώτον μηδενισμός δημοτικών τελών και τελών κατάληψης κοινοποιής των χώρων για το τελευταίο τρίμινο του 2020 θεωρώ ότι τις επιχειρήσεις εστίασης και καφέ στην Καλαμαριά είναι αυτονόητο από την πλευρά του Δήμου πρέπει να πάρουμε άμεση απόφαση. Δεύτερον και επειδή πολλές επιχειρήσεις θα κλείσουν τουλάχιστον αυτές που θα συνεχίσουν να λειτουργούν πρέπει να τους δώσουμε τη δυνατότητα και την αβάντα το πρώτο εξάμινο του 2021 να έχουν να αντιμετωπίσουν από πλευράς δημοτικών τελών και τελών κατάληψης κοινοποιής των χώρων το 50% σε σχέση με αυτά που έχουμε προϋπολογήσει στους προϋπολογισμούς μας. Τρίτον πρέπει να φτιάξουμε και αυτό θεωρώ ότι τα ανενεργά αποθεματικά του Δήμου μπορούν να βοηθήσουν να στήσουμε σαν Δήμος Καλαμαριάς και να γίνουμε πρωτοπόροι σε αυτό σε όλη την Ελλάδα ένα πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 3.000 ευρώ σε κάθε επιχείρηση εννοώ επιχείρηση αισθίας αυτούς που κλείσανε δηλαδή αυτό το διάστημα και οι προοπτικοί τους είναι όλο το μήνα να είναι κλειστές επιστρεπτέα προκαταβολή με προϋπόδεση το 50% των χρημάτων αυτών να κατευθυνθεί στην ενίσχυση των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών και η επιστροφή των χρημάτων από τις επιχειρήσεις προς το Δήμου να πραγματοποιηθεί άτοκα από το 2022 και μετά. Τέταρτον, άμεσα να αναμορφωθεί ο προϋπολογισμός του Δήμου με μεταφορά κονδυλίως την κοινωνική πολιτική. Η κοινωνική πολιτική πρέπει να είναι η εχμή του δόρατος για το επόμενο διάστημα. Θα δούμε σημεία και τέρατα και δυστυχώς δεν είμαι προφήτης αλλά το βλέπουμε όλοι μας ότι έρχεται αυτό το πράγμα. Οι συντημότες μας και οι οικογένειες τους που ζουν σε συνθήκες ένδυας και στερούνται ακόμα και του βασικού τους εισοδήματος λόγω της πανδημίας χρειάζεται να στηριχθούν τώρα από μας. Επέκταση και ενίσθηση του πρόγραμματος βοήθεια στο σπίτι. Να στελεχώσουμε τη βοήθεια στο σπίτι για να καλύψει όλους όσους στυπιούνται από την πανδημία, τους ηλικιωμένους συντημότες μας που κυνηγεύουν περισσότερο από τη δημόσια εκθεσία τους και δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν αυτονόητο το επόμενο διάστημα, αλλά και τους ανθρώπους που μπαίνουν σε προλητική καραντίνα. Θα σας πω πως αισθάνθηκα συζητώντας με τη συνάντησή μας στην πέτρη της Εμακούλα. Μπορεί να τύχει κάποια στιγμή υπάρχουν άνθρωποι μέσα στην καλαμαριά που είναι μοναχικοί, δεν είναι καλαμαριώδες, δεν έχουν οικογένειες, είναι σε καραντίνα. Δεν είναι μόνο θέμα οικονομικό, ακόμη και το να πάει κάποιος σε ένα supermarket για να μπορέσει να τους προμηθεύσει με τα απαραίτητα ή να μεσολαβήσει για να μπορέσει να πάρει κάποια χρήματα από την τράπεζα, δεν μπορούν αυτοί άνθρωποι να πάνε ούτε στο ATM, είναι σε καραντίνα μέσα στο σπίτι τους. Είναι μια σημαντική βοήθεια την οποία πρέπει να την παρέχει ο δήμος. Έκτον, σε συνεργασία με τις αρμόδιες επιδυσσίες του ΕΟΔ, πρέπει να διαενεργήσουμε rapid test με δαπάνες και του δήμου αλλά και του ΕΟΔ, σε συνενόηση με τον ΕΟΔ, στο σύνολο των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων του δήμου. Να εντοπίσουμε πού βρίσκονται αισθείες υπερμετάδοσης του ΕΟΥ μέσα στην Καλαμαριά, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα φαινόμενα και να αρχίσουμε να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα εξάπλουση του κορωνοϊού. Εύδομεν, πρέπει να ξεκινήσουμε καθημερινές απολυμάνσεις. Ξέρετε πολλές φορές παρατηρώ ότι υπάρχει μια μέγιστη, ας πούμε, ένα φλερτάρισμα με τις απαγορεύσεις, αλλά δεν είναι μόνο οι απαγορεύσεις. Η αληθινή ανησυχία από την πλευρά του δήμου έπρεπε να οδηγήσει σε καθημερινές απολυμάνσεις κοινοχροίς των χώρων που παρατηρείται η περσικέντρωση κόσμου, δηλαδή πλατείες, τον πεζόδρομο, βασικούς άξολους περυπάτου, σε όλη την Καλαμαριά. Και όχι μόνο σε όλη την Καλαμαριά, σε όλη την Καλαμαριά, σε όλη την Καλαμαριά. Με πράξεις και όχι εκθέσεις ιδεών, εμείς ως Καλαμαριά πρώτα και ξανά θα στηρίξουμε κάθε άλλη πρόταση που θα γίνει σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ίσως και ενδεχομένως σε ένα έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, σε μια νέα συνενδρίαση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να στηρίξουμε τους πλητώμενους συνδημότες μας και να μπουν αυτά τα θέματα σε άμεση εφαρμογή. Πρέπει να δράσουμε τώρα συνάδελφοι και δεν έχουμε χρόνο ούτε την πολυτέλεια να καθυστερήσουμε. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε κύριε Τεμικενίδη. Κύριε Κρητήδη θα μιλήσετε εσείς. Έτσι ώστε να εμπλουτιστεί και να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε μια γιγάντια προσπάθεια να στηρίξουμε τους συνδημότες μας στο σύνολο του Καλαμαριοτόνδυλα. Ευχαριστούμε. Κύριε Κρητήδη. Καταρχήν μόλις έχω ενημερωθεί για ένα ζήτημα, έχει γίνει σε εμένα μια καταγγελία, το οποίο μου ήρθε τώρα πριν πέντε λεπτά στο κινητό μου. Μου λένε να ρωτήσω αν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν καταθέσει υποθενές σχέσεις. Αυτό, τώρα δεν ξέρω αν είναι η ώρα να το πούμε ή να γίνει κάποια έρευνα από τον δήμο και να έρθουν κάποιες σχετικές απαντήσεις για το ποιοι δεν έχουν υποβάλει δηλώς υποθενές σχέσεις για το 2018. Μιλάω καταρχήν, γιατί το 2019 έχει μέχρι το 2011 προθεσμία. Δηλαδή, για αυτούς που είναι καινούργοι ερεττοί και έπρεπε μέσα στις 90 μέρες να είχαν υποβάλει δήλους υποθενές σχέσεις. Αν έχει συμβεί αυτό, να επιλευτεί η αρμόδια υπηρεσία του δήμου και να μας δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις. Για το ποιοι έχουν υποβάλει και ποιοι όχι. Ένα το κρατώμενο. Δεύτερο, σ' ό,τι αφορά το κομμάτι του Covid, εμείς σχετικά με αυτό το ζητήμα έχουμε τοποθετηθεί και από την πρώτη, πρώτη φορά που τέθηκαν τα μέτρα με βάση την πίνηπη της 23. Από εκεί και έπειτα, αυτό που ακολούθησε και από ό,τι βλέπω θα πάρει πολύ χρόνο, είναι ότι είμαστε στο ίδιο έργο θεατές γιατί η κατάσταση αντί να εξομαλινθεί γίνεται ακόμη χειρότερη. Εμείς πιστεύουμε λοιπόν ότι επειδή τώρα αυτή τη στιγμή που μιλάμε, όντως πρέπει να έρθουν κάποιες προτάσεις στο δήμο και να πάρουμε κάποια μέτρα, εμείς προτείνουμε άμεσα, άμεσα, για να μην κάτσουμε τώρα να απαρρυθμίσουμε και μιλάμε 10 ώρες για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει, άμεσα να γίνει ένα έκπλεκτο δημοτικό συμβούλιο και κάθε παράταξη να καταθέσει τις προτάσεις τις οποίες θα υιοθετήσει ο δημόσου. Αυτό λοιπόν θεωρώ ότι πρέπει να γίνει με μία έκπλεκτη, με ένα έκπλεκτο δημοτικό συμβούλιο με μόνο αυτό το θέμα. Και πρέπει να γίνει μέσα στη δωμάδα είναι δυνατόν. Να υπουβάλλουμε όλες τις προτάσεις μας, να καταθέσουμε αυτά που θέλουμε για τον κόσμο της Καλαμαριάς, για τις επιχείρησεις της Καλαμαριάς. Γιατί το να λέμε απλά και μόνο από ό,τι κατάλαβα σε μία από την πρώτη συρκουβάρι ήταν η επιστρεπτεία προκαταβολή, ναι είναι πομπόδες αλλά όταν εμείς προτείναμε τα πέντε κατουστάρια κάποιοι το λιδώρησαν. Τώρα μιλάμε για τρία χιλιάρικα, αν κατάλαβα καλά. Εμείς είχαμε προτείνει 500 ευρώ σε κάθε επιχείρηση και αυτό λιδωρήθηκε αν κατάλαβα καλά τότε. Με την έννοια ότι θέλει να σηκώνει ο δήμος αυτά τα οικονομικά. Και τώρα τι θα πρέπει να δώσει τρία χιλιάρικα επιστρεπτεία προκαταβολή. Εδώ είναι, τέλος πάντων δεν θέλω να πω τίποτα περισσότερο, να έρθουμε σε ένα δημοτικό συμβούλιο, να καταθέσουμε τις προτάσεις μας εμπεριστατομένα και κοστολογημένα για το δήμο, για το τι δυνατότητες έχει ο δήμος να κάνει αυτές τις παροχές και να κάτσουμε να αποφασίσουμε να τελειώνουμε. Αλλά μέσα στη εβδομάδα άμεσα πρέπει να έρθει αυτό. Αυτή είναι η γνώμη μας, ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε κύριε Ακριτίδη. Ο κύριος Σαρκούδης. Κυρία Πρόεδρε, συγγνώμη που διακόπτω, ο κόκκινος ο Χρήστος είμαι. Ναι κύριε Κόκκινο. Θα πρέπει λίγο να βγω, πρέπει να κλείσει το γραφείο. Θα πρέπει λίγο να βγω, δεν ξέρω πως θα διακυριστεί λίγο η κυρία Τσαούση, αλλά για λίγο τουλάχιστον θα πρέπει να βγω μέχρι να μην τα κυνηθώ. Ωραία, θα ξαναέρθετε. Θα ξαναέρθω, ναι, αφού θα πω λίγο το λέω γιατί θα μη φανεί ότι... Όχι, όχι, εντάξει, εντάξει κύριε Κόκκινο, εντάξει. Έκανα πως δεν τα άκουσα. Έκανα πως δεν τα άκουσα κύριε Κόκκινο. Ευχαριστώ, ευχαριστώ. Λοιπόν, ο κύριος Αρκούδης. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Καταρχήν να συλλυπηθώ και εγώ την οικογένεια τον κύριο Πακογλίδη και για την απώλεια του πατέρα του και όλη την οικογένεια, καθώς και τους οικείους του εργαζόμενους του Δήμου και να ευχηθώ και περαστικά και να είναι όσο πιο ανόδυνη αυτή η περιπέτεια που περνάνε τόσοι οι συνάδελφοι δημοτικοί σύμβουλοι, ο Πασχάλης Φλεμονής και η Μπέτισσα Μακούλα, όσο και όλοι οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν δοκιμάζονται από αυτή την περιπέτεια και δυστυχώς θα είναι όλο και περισσότεροι, πλησιάζοντας και στο χειμώνα με τους περιορισμούς στις εσωτερικούς χώρους που θα υπάρχουν, αλλά και με τις γρύπες και τις γιώσεις που εκυκλοφορούν. Πρώτο κομμάτι αυτό. Δεύτερο. Νομίζω ήρθε η ώρα και αντιμετωπίζουμε ξανά μια κατάσταση η οποία μας επαναφέρει όχι στην άνοιξη του προηγούμενου έτους, αλλά μας βάζει σε μια ακόμα χειρότερη θέση και αυτό με έναν τρόπο δείχνει ότι τα πράγματα που έγιναν στο μεσοδιάστημα, όχι απλώς δεν ήταν ικανά να αναστρέψουν την έτσι όλο και εντυνόμενη επέλασση της επιδημίας, αλλά μάλλον ήταν πλήρως ανεπαρκή και θα πω κι εγώ σε ένα βαθμό αστεία, γιατί τον ακουνάει οποιοςδήποτε και σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης το δάχτυλο στους πολίτες περιατομικής ευθύνης είναι εύκολο, το να κάνει πράγματα και να λάβει πολιτικές αποφάσεις πάνω στο κομμάτι πραγματικής ανάσχεσης της πανδημίας μέσω στήριξης του ελληνικού σύστηματος υγείας, μέσω όλα τα αιτήματα που υπήρχαν το προηγούμενο διάστημα τόσο για τις εκπαιδευτικές αίθουσες και για την διδασκαλία, είναι εκείνα τα πράγματα που όντως θα είχαν και ένα πραγματικό αποτύπωμα στο σήμερο και νομίζω ότι αυτό χρήζει μιας αναφοράς και μιας ετσιμμίας στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα πρέπει και σαν Δημοτικό Συμβούλιο να επιδιώκουμε διαρκώς να λαμβάνουμε τις πολιτικές αποφάσεις γύρω από αυτά τα ζητήματα που αφορούν τις ζωές μας. Το δεύτερο σκέλος έχει να κάνει με το πώς ο Δήμος σε μια τίτια συνθήκη, βλέποντας και τα παραδείγματα άλλων δήμων όπως ο Δήμος Χαλανδρίου πριν ακόμα ανακοινώσει ο Μτζοτάκης κατά την έναρτηση της σχολικής χρονιάς για τις μάσκες, είχε βγει και είπε εμείς θα μοιράσουμε μάσκες σε όλα τα παιδιά των σχολείων του Δήμου Χαλανδρίου, έτσι και ο Δήμος πώς θα μπορέσει δυστυχώς, γιατί θα πρέπει να είναι ευθύνη του κράτους να κάνει αυτό το πράγμα, να στηρίξει και οικονομικά και οικονομικά όλους εκείνους τους δημότισμους που δοκιμάζονται και οικονομικά και στο επίπεδο της υγείας τους από την πανδημία. Άρα όλα αυτά τα πράγματα τα οποία συζητήθηκαν το προηγούμενο διάστημα θα πρέπει να τα επαναφέρουμε και να επικαιροποιήσουμε, θα πρέπει να δούμε και λίγο πιο μακροπρόθεσμα, δηλαδή δεν μπορώ να αντιληφθώ ότι στον επόμενο προϋπολογισμό δεν θα υπάρχει μείωση των δημοτικών τελών σε μια συνθήκη στην οποία θα εκτοξευτεί η ανεργία, θα κλείσουν χιλιάδες μαγαζιά, ίσως είναι χαμένη και όλη η οικονομική χρονιά, όλο το οικονομικό έτος, αν όχι μέχρι το Φλεβάρι, ίσως και λίγο μακρύτερα. Άρα θα πρέπει να δούμε ένα τέτοιο κομμάτι, τόσο σε ένα άμεσο και βραχυπρόθεσμο επίπεδο, όσο και στο επίπεδο του επόμενου έτος. Δεύτερο κομμάτι, πολύ κονβικό και πάρα πολύ άμεσο, είναι να μπορέσουμε να προστρέξουμε και να βοηθήσουμε όλους εκείνους τους ανθρώπους, οι οποίοι την δεδομένη στιγμή θα μείνουν μόνο σε ένα σπίτι αντιμετωπίζοντας την πανδημία. Και αυτό το λέω γιατί έχω έρθει και εγώ σε επικοινωνία με διάφορους φίλους και γνωστούς, οι οποίοι την δεδομένη στιγμή αντιμετωπίζουν πάρα πολύ πρακτικά προβλήματα, το ένα κομμάτι, όπως για παράδειγμα το ότι απαγορεύεται να σου στείλουν το φαρμάκιο με delivery φάρμακα. Το σούπερ μάρκετ, έχουν βγει πιάδες στο θεό delivery, παραγγέλους τους τα αφήνουν έξω από την πόρτα και τα λοιπά φάρμακα, απαγορεύεται να σου στείλουν το οποιοδήποτε φαρμακιό, αν δεν έχεις ένα γνωστό, τελείωσες. Άρα νομίζω ότι δύο πράγματα, να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τη βοήθεια στο σπίτι με πολύ άμεσο τρόπο. Δεύτερο κομμάτι, όπως μας έχει πληροφορίσει και η κυρία Αρμούδη Αντιδήμαρχος του προηγούμενου διάστημα, να καλύπτονται και τώρα από τις υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής όλες οι ανάγκες των συμπολιτών μας και στο επίπεδο αυτής του lockdown του σημερινού και τις κατάσεις τις οποίες βιώνουμε. Και το τρίτο κομμάτι, να δούμε πώς μπορέσουμε να φτιάξουμε και ένα δίκτυο αλληλεγγύης, νομίζω είχε γίνει μια τέτοια προσπάθεια του προηγούμενου διάστημα, αλλά να φτιαχτεί και ένα δίκτυο αλληλεγγύης από τους δημόντους μας και τους συμπολιτές μας, οι οποίοι θα προστρέψουν να βοηθήσουν σε μια τέτοια διαδικασία. Το επόμενο, και εδώ νομίζω θα πρέπει να δούμε πώς σε επαφή η επικοινωνία και με το σύστημα υγείας, θα πρέπει να παρέχουμε και να δούμε αν μπορούμε να παρέχουμε και μια ψυχολογική στήριξη στήριξη στους ανθρώπους που μένουν μόνοι τους, ειδικά τους ηλικιωμένους. Δηλαδή γραμμές ψυχολογικής στήριξης, ειδικά για τους ηλικιωμένους ανθρώπους, οι οποίοι την περίοδο της πανδημίας δεν μπορούν να δουν τα εγγόνια τους, δεν μπορούν να βγουν στη λαϊκή, δεν μπορούν να βγουν στα καφενεία, νομίζω ότι είναι ένα πράγμα το οποίο θα πρέπει να πρωτοπορήσουμε και να το βάλουμε ψηλά στην ατζέτα. Θα κλείσω αυτά τα πράγματα σχετικά με τον κορονοϊό, θα πρέπει να τα βούμε συγκεκριμένα ακριβώς στα τρία αυτά επίπεδα, ένα το οικονομικό, δύο τις κανοποιήσεις των αναγκών, τρία της ψυχολογικής στήριξης των συμπολιτών μας και θα κλείσω λίγο αυτό το κομμάτι για να μην κουράσω. Τρία ακόμα ζητήματα πολύ σύντομα, δύο, ένα το κομμάτι Δήμαρχη των Καπναπληθυκών και τι έχει γίνει με αυτό, ένα δεύτερο θα επαναφερθώ λίγο και σε σχέση με τον Covid, τι γίνεται με τα σχολεία, μαθαίνουμε ότι θα γίνει τώρα με τη διάσκεψη, η εκπαίδευση. Αλλά ένα θέλω μία ενημέρωση σχετικά με τι γίνεται με το σχολείο στην επέκταση. Νομίζω έγιναν για κάποιες συναντήσεις στην Αθήνα, από ό,τι είδα από τα μέσα κοινωνικής δικτύου, συνανμές ενημερώσεις. Ολοκληρώνω σε τρία δευτερόλεπτα. Δύο, τι κρούσματα υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη σχολεία της Καλαμαριάς, αν έχουμε μία εικόνα με το τι κρούσματα υπάρχουν σε εκπαιδευτικό-δυναμικό και στους μαθητές, λίγο με αυτό το πράγμα. Και ένα τελευταίο, είχαμε θέσει στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο ένα ζήτημα σχετικά με τον πολιτικό αποκρισμό και την απομόνωση της Πατριωτικής Δύναμης Καλαμαριάς, η οποία έχει υποστηριχθεί από τη Χρυσή Αυγή καταδικασμένη πια στην πληματική οργάνωση. Νομίζω ότι αυτό το πράγμα θα πρέπει και όλες οι δημοτικές παρατάξεις και οι διοίκες να το λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη. Δεν μπορεί να έχουμε τη δεδομένη στιγμή μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Καλαμαριάς εκπροσώπηση από ανθρώπους που στηρίχθηκαν από την πληματική οργάνωση. Δεν μπορεί τη δεδομένη στιγμή, στο δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς, να έχει έρθει άνθρωπος, συμμέτωφος, ενταρμένος και καταδικασμένος στη δεδομένη χρονική στιγμή που βρίσκεται στη φυλακή σε εγκληματική οργάνωση. Και νομίζω ότι, κύριε Πρόεδρε, και αυτό πέφτουν οι κυμνάσεις, είναι απαράδεκτο να επιτρέπεται στο Δημοτικό Συμβούλιο να αναφέρεται οποιοςδήποτε τρίτος. Κάντε κάποιο ψήφισμα. Κάντε ένα ψήφισμα. Δεν το επιτρέπω. Κάντε ένα ψήφισμα. Δεν θα ξαναπείτε τίποτα για εμένα, ούτε για την παράταξή μου. Δεν μπορώ να επιτρέπεται στον κράτος. Κύριε Αρπούδη, αυτό το θέμα… Κάντε ένα ψήφισμα πάλι. Κύριε Βολτσίδη, σας παρακαλώ. Δεν γίνεται σε καθένα Δημοτικό Συμβούλιο να λες τα ίδια και τα ίδια. Κάντε ένα ψήφισμα. Κύριε Βολτσίδη, σας παρακαλώ. Κάντε ένα ψήφισμα. Κύριε Αρπούδη, και την προηγούμενη φορά, το θέσατε υπόψινο, όλο αυτό καταθέσατε. Δεν έλαβα καμία απάντηση ούτε από τον Δήμαρχο ούτε από σας και γι' αυτό το επαναφέρω στη κουβέντα. Κύριε Βολτσίδη, είστε νομικός και ξέρετε ότι δεν έχω καμία αρμοδιότητα. Κύριε Αρπούδη, ακούστε με. Και επαναφέρω και το ζήτημα ότι δεν μπορεί να αφήνετε και εσείς ως προεδρεύου σας τη διαδικασία να ακούγονται εδώ χαρακτηρισμοί για φασίστες και αδημοκράτες από άνθρωποι που στηρίχνουν από τη Χρυσιά Αυγή. Σας παρακαλώ λοιπόν και το λέω με πλήρη γνώση τον λόγο μου. Ωραία, τελειώσατε. Ευχαριστώ. Ο κύριος Αντωνάκης. Κύριε Αντωνάκη. Ναι, ναι, άνοιξα το μικρόφωνο μου, κυρία Πρόεδρε. Λοιπόν, ήθελα να μ'αφεθώ στις σημερινές εξελίξεις. Έτσι το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό. Συμφωνούμε σαν παράταξη ότι πρέπει να συζητηθεί το θέμα των επιπτώσεων του lockdown στους εργαζόμενους, στους μικρούς αυτοπασχολούμενους, στους εμπόρους, σε όσους ασχολούνται τέλος πως όσους πλήτονται από το lockdown. Είναι πάρα πολύ σοβαρό και θεωρούμε και στηρίζουμε τις προτάσεις που ακούστηκαν από άλλες παρατάξεις να συζητηθεί αυτό το θέμα και πως μπορεί ο δήμος να αντιδράσει και να στηρίξει αυτούς τους εργαζόμενους και τους μικρούς επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους με συγκεκριμένα μέτρα. Ζητάμε και εμείς, λοιπόν, και προς τον δήμαρχο και προς σας, να γίνει έκτακτο δημοτικό συμβούλιο με αυτό το θέμα. Θεωρούμε ότι αυτά τα ζητήματα δεν λύνονται μόνο εφαρμόζοντας τις πράξεις του ομοθετικού περιοχουμένου, όπως μας έχετε συνηθίσει στο προηγούμενο lockdown που έγινε την άνοιξη. Θεωρούμε ότι πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες και επειδή δεν έχω το χρόνο τώρα, πρέπει να τις συζητήσουμε συγκεκριμένα. Περιμένουμε δέσμευση και απάντηση από τον δήμαρχο και από σας. Επειδή όμως σήμερα εξαγγέλθηκε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης από τον Υπουργό Υγείας στη Σαλονίκη, ότι δύθεν 43 καινούργιες μονάδες εντατικής θεραπείας COVID θα ενταθούν στα νοσοκομεία. Αυτό είναι ένα ψέμα. Αυτές οι νέες μέθ, οι δύθεν νέες μέθ, δεν είναι παραυπάρχουσες γενικές μέθ που μετατρέπονται ως τα αποδόκια στο εξής να δέχονται μόνο περιστατικά COVID. Αυτό φυσικά καθιστά ανήπορες στις μονάδες να δέχονται τα υπόλοιπα σοβαρά περιστατικά. Υπάρχει ανακοίνωση συγκεκριμένη της Κυβέρνησης ότι στις περιοχές που είναι σε κόκκινο, όπως είναι και η Θεσσαλονίκη, το 80% των περιστατικών που δεν είναι COVID, περιστατικών ενώ που χρειάζονται προγραμματισμένα χειρουργεία, όλα αυτά περικόπτονται. Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα υγείας για το οποίο μιλούσε η Κυβέρνηση από την άνοιξη, δεν έχει θορακιστεί, δεν έχει γίνει τίποτα σε αυτήν την κατεύθυνση, ούτε οι προσγλήψεις που είχε υποσχεθεί, ούτε η ενίσχυση του εθνικού σύστηματος υγείας. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει ο Δήμος να υψώσει τη φωνή του, πρέπει σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή να θορακιστεί περαιτέρω του σύστημα υγείας, γιατί τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Εμείς έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις που πρέπει να συζητηθούν, δηλαδή να επιταχθούν νοσηλευτικά κρεβάτια, χειρουργία, εργαστήρια, όλες οι μονάδες εντατικής θεραπείας του ιδιωτικού τομέα μαζί με το προσωπικό τους και να τεθούν σε πλήρη κρατικό έλεγχο, να επιταχθούν οι μεγάλες διαγνωστικές μονάδες του ιδιωτικού τομέα, τα διαγνωστικά τέστια του κορωνοϊό να γίνονται σύμφωνα με τα επιστημονικά κριτήρια και τις κρατικές κατευθύνσεις, να ενταχθούν υποχρεωτικά ιδιώτες γιατροί και ιδιαίτερα των ειδικοτήτων πνευμανολογίας και παθολογίας στο σχέδιο ενίσχυσης των δημόσων νοσοκομείων και των κέντρων υγείας, να επιταχθούν όλα τα αναγκαία υλικά υγιεινής προστασίας, τεχνολογικού εξοπλισμού για την ενίσχυση των δημόσων μονάδων υγείας και των υγειονομικών. Αν δεν παρθούνε τέτοια μέτρα και θυμάστε μια μεγάλη συζήτηση που είχαμε κάνει την άνοιξη για να ξαναανήξει και να ξαναενταχθεί στο δημόσιο σύστημα υγείας και το πρώι νοσοκομείο Παναγία, που τότε υπήρχαν διαφορετικές απόψεις, φαίνεται λοιπόν σήμερα ότι είμαστε ανοχύρωτοι μπροστά σε μια πανδημία που δυστυχώς αυτό θα αποβεί μοιραίο για κάποιους συμπολίτες μας, ακόμα και για κάποιους που δεν πρόκειται να νοσήσουν από κορωνοϊό. Τα στοιχεία είναι συντριπτικά και ταυτόχρονα θέλω να σας τονίσω ότι την ίδια στιγμή η κυβέρνηση νομοθετεί και έχει βγάλει στη διαβούλευση ένα εργασιακό νομοθετικό έκτρωμα με το οποίο νομοθετεί για πρώτη φορά στη χώρα μας τη δεκάωρη εργασία 134 χρόνια μετά την απεργία του Σικάγο και ακριβώς 100 χρόνια ύστερα από την πρώτη νομοθέτηση το 8 ώρους στην Ελλάδα. Δηλαδή βρίσκει ευκαιρία την ίδια στιγμή που βρισκόμαστε σε μια πανδημία εκμεταλλεύεται με άθλιο τρόπο την έξαρση της πανδημίας νομίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα πιάσει στον ύπνο τους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα επαναφέρει ουσιαστικά την απαγόρευση της απεργίας στο δημόσιο, στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και στους περισσότερους συγκεντρωμένους μεγάλους εργασιακούς χώρους. Αυτά είναι απαράδεκτα μέτρα και πρέπει να αντιδράσουμε σαν δημοτικό συμβούλιο. Πρέπει να στηρίξουμε με συγκεκριμένα μέτρα όσους εργαζόμενους αυτή τη στιγμή πλήθονται και όσους εργαζόμενους θα πληγούν από αυτά τα καινούργια νομοθετήματα εκτρώματα που θα πάρει η Κυβέρνηση. Να ολοκληρώσω με κάποια πολύ μονολεκτικά θέματα. Αύριο, κυρία Πρόεδρε, έχει προγραμματιστεί μια τηλεδιάσκεψη των επικεφαλής των παρατάξεων με ενημέρωση γραμματέας του Δημάρχου που θα συζητηθούν θέματα όπως το πρόγραμμα Τρίτσις. Επειδή η τηλεδιάσκεψη θα γίνει στις 2 η ώρα το μεσημέρι, ζητώ από σας και με βάση την πληροφόρηση που μου έχει δώσει η γραμματέας του Δημάρχου, να γίνει από τον κ. Γεωργιάδη σύνδεση με την κυρία Τιντή, επειδή εγώ εργάζομαι εκείνη την ώρα. Να μεταφέρετε στον κ. Γεωργιάδη να υπάρξει πρόσθεση προς την κυρία Τιντή για να εκπροσωπεί στην παράταξή μας. Γνωρίζετε τη θέση μας για αυτές τις συναντήσεις των επικεφαλής. Εμείς θεωρούμε ότι είναι υποβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου. Όσα θέματα έχουν αυτή τη μεγάλη βαρύτητα για τον Δήμο, όπως το πρόγραμμα Τρίτσι, θεωρούμε ότι πρέπει να συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Επίσης, θέλω να ρωτήσω τον Δήμαρχο, συγγνώμη για ένα λεπτό, μας ήρθε να ψηφίσουμε μία απόφαση για τον Απόλλωνα Καλαμαριάς. Εγώ θέλω να μας διευκρινήσει, όταν μιλάει για μια προγραμματική σύμβαση, για να χρησιμοποιούν οι δημότες, ο δήμος, τις εγκαταστάσεις του Απόλλωνα, τι ακριβώς εννοεί για να μπορέσουμε σαν παράταξη να τοποθετηθούμε και να ψηφίσουμε πάνω σε αυτή τη συγκεκριμένη απόφαση που μας έχει σταλεί. Και κλείνω, έχουμε κάνει δύο γραπτές ερωτήσεις μέχρι τώρα, μία το καλοκαίρι τον Ιούλιο και μία από τις 19 Ακτοβρίου στην Αντιδημαρχία Παιδείας, στον Αντιδήμαρχο. Μέχρι τώρα δεν έχουμε πάρει καμιά γραπτή απάντηση. Νομίζω ότι είναι αλαζονικό αυτό που γίνεται. Ζητάμε από σας να παρέμβετε και ακόμα και αν δεν θέλει να μας απαντήσει ή δεν έχει τη δυνατότητα να μας απαντήσει, να μας απαντήσει γραπτά για ποιο λόγο δεν θέλει να το κάνει. Και κλείνω με ένα ερώτημα προς εσάς, κυρία Πρόεδρε. Τι σκοπεύετε να κάνετε τελικά, να μας απαντήσετε σήμερα, γιατί όλων των υπόλοιπων παρατάξεων, εκτός του κ. Μπακογνίδη, δεν έχουν γραμματική υποστήριξη. Τι έχετε κάνει μέχρι τώρα γι' αυτό. Κλείνω. Αυτό με τον κ. Δήμορκο, κ. Αντωνάκη, εγώ τι να σας πω. Είστε Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Είναι δική σας δικαιοδοσία να εισηγηθείτε στο Δήμαρχο, γιατί όλες οι άλλες παρατάξεις, πλιν του κ. Μπακογνίδη, δεν έχουν γραμματική υποστήριξη. Νομίζω είναι δικιά σας ευθύνη. Εσείς είστε Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και διευθύνετε το Γραφείο Υποστήριξης των Πολιτικών Οργάνων. Θα το δω κ. Αντωνάκη. Κλείστε τα μικρόφωνα σας. Κύριε Πετκάκη, νομίζω ότι από εσάς ακούγεται η φασαρία. Ο κ. Βολτσίδης. Ακούγεται, ακούγεται κ. Αντώνα. Ναι κ. Βολτσίδη, σας ακούμε. Και εγώ κ. Πρόεδρε, με τη σειρά μου, θέλω να ξεκινήσω τα συρρημπητήριά μου στον γένο του κ. Μπακογνίδη. Περαστικά στον ίδιο και στους συναδέλφους και να επανέλθουνε γρήγορα και να είναι καλά με την υγεία τους. Στα περισσότερα θέματα κ. Πρόεδρε, με κάλπησε ο Λάζαρος Φαπριτίδης. Σε ένα θέμα το οποίο αναφέρθηκε όχι σε ένα θέμα, στην έκριση του κ. Βολτσίδης, σε ένα θέμα το οποίο αναφέρθηκε όχι σε ένα θέμα, στην έκριση δράσης όσον αφορά την δωρεάν ψηφιακή μας τογραφία. Γι' αυτό και επικροτώ αυτή την ενέργεια από την κ. Αντότη. Και είπα μπράβο της, κι άσχετα αν δεν είναι μορτρά στο Δημοτικό Συμβούλιο, είπα πως τέτοιες ενέργειες είναι πάρα πολύ καλές για το δήμα μας. Γιατί δεν ξέρω αν το γνωρίζετε, στις 31 Οκτώβριου ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι θα μειωθούν κατά 80% οι χειρουργικές επεμβάσεις στα δημόσια νοσοκομεία. Καταλαβαίνετε ότι κατά χιλιάδες συμπολίτες μας, που είχαν δρομολογήσει να κάνουν κάποια χειρουργία, τι θα κάνουν αυτοί οι άνθρωποι που θα πάνε. Γι' αυτό εγώ επικροτώ αυτές τις ενέργειες, όπως είναι αυτή η κ. Αντότη, για την πρόληψη. Δεν θέλω να καταχρεστώ όλο το χρόνο. Μη κάλεσε ο Βλάζαρος να επικίνει σε πολλά θέματα. Ωραία, ευχαριστούμε πολύ. Ο κ. Λεμονής. Εγώ θέλω να συμφωνήσω όλοι για τις ευχές σας. Τώρα με δυσκολία μπορώ να παρακολουθήσω, δεν θα πάρω το λόγο σε αυτό το συμβούλειο. Ευχαριστώ πολύ. Ωραία, κ. Λεμονή. Η κ. Σεμακούλα. Αν μπορεί και η κ. Σεμακούλα. Με εμένα με κάλυψε ο κ. Τεμεκενίδης. Θέλω να σταθώ πολύ στο θέμα αυτό, στην ανάγκη, τη μιουργία ενός δικτύου εθελοντικής βοήθειας παύλα προσφοράς. Πραγματικά προκύπτουν φοβερά ζητήματα όταν μένεις σε απομόνωση και κλεισμό, που ούτε καν τα σκέφτεσαι. Εχθές με κάλεσε μια κυρία, η οποία δεν μπορούσε να πάρει τη σύνταξή της από το ATM, γιατί δεν υπήρχε κάποιος να πάει να της φέρει λεφτά. Πρακτικά ζητήματα που κάποιος, ας πούμε, δεν τα σκέφτεται. Επίσης, αυτό που είπε ο κ. Σαρκούδης, πώς θα σου φέρουν τα φάρμακά σου από το φαρμακείο. Και ένα σωρό ζητήματα τα οποία, αν είχαμε ένα καλό δίκτυο εθελοντισμού, θα μπορούσαμε να τα λύσουμε. Επίσης, πάρα πολλοί άνθρωποι δουλεύουν και πληρώνονται με την ώρα. Κάποιοι, ας πούμε, προσφέρουν παροχή υπηρεσιών, φτιάχνοντας νύχια, κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα κλπ, είναι αυτό το μοναδικό έσοδό τους. Τι γίνεται στην περίπτωση που μένουν ξαφνικά και φυσικά χωρίς προειδοποίηση, σε απομόνος ή σε καραντίνα 14-20 μέρες και δεν έχουν κάποιο εισόδημα. Τι μπορούμε να κάνουμε ως δήμος γι' αυτούς. Θέλω να πω λίγο για το θέμα της εκπαίδευσης που ξεκινάει από αύριο για τους μαθητές γλυκίου. Είχε αναφερθεί κάποια στιγμή το ζήτημα της διάθεσης laptop. Γνωρίζουμε τι γίνεται με αυτή την ιστορία. Υπάρχουν παιδιά στο δήμο μας που φοιτούν στο λύκειο που από αύριο θα πρέπει να παρακολουθήσουν με τηλεκπαίδευση, αλλά δεν έχουν κάποιον υπολογιστή. Τι μπορούμε να κάνουμε σε αυτή την περίπτωση. Αυτά σας ευχαριστώ. Ευχαριστούμε. Κύριε Αβραμίδη να γράψετε λιγάκι ποιοι θέλουν να μιλήσουν. Εγώ θα ήθελα να μιλήσω. Βουλγαράκης ευχαριστώ. Να δηλώσετε στον κύριο Αβραμίδη. Στον κύριο Βουλγαράκης, στον κύριος Γαυρίλη, η κυρία Γελοπούλου. Εγώ κύριε Αβραμίδη. Γεωργιάδης. Σιγά σιγά παιδιά λίγο. Ο κύριος Γεωργιάδης ή η κυρία Τιντή. Ο κύριος Γεωργιάδης. Άλλος. Αυτή. Ο κύριος Πενόπουλος. Πενόπουλος. Κι εγώ κύριε Αβραμίδη. Ο κύριος Στεριακίδης. Ο κύριος Στεριακίδης. Ωραία. Λοιπόν. Λοιπόν, ξεκινάμε λίγο με τον κύριο Βουλγαράκη. Κύριε Βουλγαράκη, πιθανότατα και ο Χρήσος ο Κόκκινος, ο οποίος είπαμε κάνει μετάβαση… Όταν γυρίσει θα μας δηλώσει και θα του δώσουμε το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Βουλγαράκης και μετά ο κύριος Γαβρινιτ. Κύριε Βουλγαράκη. Με ακούτε τώρα. Ευχαριστώ, ήταν ωραία. Θα μου επιτρέψετε πρώτα απ' όλα να πω και εγώ με τη σειρά μου τα συλλυπητήρια στο κύριο Μπακουγλίδη. Μαζί με ευχές για καλή ανάρρωση, όπως και στην Πέτη Σεμακούλα και τον Πασχάλη το λεμονί. Τι να πω, πολλά τα δυσάρεστα στην χώρα μας. Ο φωνικός σεισμός στη Σάμο, τα δυο παιδιά που χάθηκαν. Και ο υπάλλοντος του δήμου, συλλυπητήρια στην οικογένειά του και ένα ευχαριστώ χρόνια πολλά στην κυρία Αντονούδη. Μέσα σε όλα αυτά, όμως, το σημαντικότερο το οποίο μας απασχολεί είναι ο COVID. Ο επικεφαλής μας, νομίζω, έκανε μια αναλυτική παρουσίαση. Εγώ θέλω να μείνω λίγο και να αναλύσω δύο συγκεκριμένα σημεία από αυτά που αναφέραμε. Λέω αυτό και σαν ερώτηση προς τη διοίκηση. Θα ήθελα να ρωτήσω, κύριε Δήμαρχε, κύριε Τσαχμακίνη, δεν ξέρω ποιος είναι αρμούδιος να απαντήσει. Εάν υπήρξε επιχορίγηση από την κεντρική κυβέρνηση προς τους δήμους, υπήρχε μια μικρή εάν αυτή συνεχίστηκε και ποιο είναι το μέγεθος αυτής, σχετικά με την αντιμετώπιση του COVID για τους δήμους. Εάν υπήρξε πού και πώς αυτή αξιοποιήθηκε. Με αυτή την επιχορίγηση, εάν υπάρχει, ή ακόμα και με αλλαγή καθ, γιατί όπως είπε και ο Άριστο Τεμιγενίδης, αυτή τη στιγμή προέχει ο συμπολίτης μας, προέχει ο άνθρωπος, πρέπει να βάλουμε μπροστά τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Rapid test σε όλους τους εκπαιδευτικούς και όλους τους υπαλλήλους του δήμου Καλαμαριάς. Δύο χώροι, οι υπηρεσίες του δήμου μας, αλλά και οι σχολικές δομές, οι οποίες μπορεί να γίνουν χώροι υπερμετάδοσης. Πρέπει να είμαστε πρωτοπόροι, πρέπει να πάρουμε τις δύσκολες αποφάσεις, αλλά πρέπει να τις πάρουμε για να τις πάρουμε τώρα και να κάνουμε rapid test. Είμαστε ο δήμος, μπορούμε να διοθέσουμε το κονδύλι και μπορούμε να το διαθέσουμε, κατά την άποψή μου, δύο και τρεις φορές, καλύπτοντας τουλάχιστον όλο τον χειμώνα, κάνοντας αυτή τη διαδικασία από 20-25 μέρες. Το δεύτερο, το οποίο ήθελα να πω και θα τελειώσω, αναφέροντας κάτι όμως, είναι το θέμα των απολυμάσεων. Παρατηρήθηκε στον προγραμματισμό, να έχουμε επιβεβαιωμένο κρούσμα σε σχολείο και η απολύμαση να γίνεται την επόμενη, αφότου τα παιδιά είχαν έρθει για μάθημα. Το ίδιο θα γινόταν και στο δημοτικό, στο οποίο πηγαίνει σχολείο η κόρη μου. Πέσανε κάποια τηλέφωνα. Επίσης, ο υπεύθυνος πολιτικός του Ασίας, του Δήμου, ο κ. Μάκη το Γιώτι, ο οποίος από την πρώτη στιγμή δήλωσε stand by, και παρά το ότι ήταν 28 Οκτωμβρίου, θέλησε να κάνει αυτός κατά παρέγκριση την δουλειά, εάν δεν εμφανιζόταν η εταιρεία. Τελικά, ευτυχώς εμφανίστηκε. Πρέπει στον προγραμματισμό μας να είμαστε έτοιμοι με το που έχουμε επιβεβαιωμένο κρούσμα, να γίνεται η απολύμαση. Άδωρο να βάλουμε μέσα τα παιδιά. Έγινε στο δημοτικό στιβριούλων αυτό. Βάζουμε μέσα τα παιδιά και κάνουμε απολύμαση μετά. Δεν έχει καμία λογική. Σας παρακαλώ να το δούμε. Δήμαρχε, ξέρω ότι εκείνη τη μέρα έδωσες εντολή. Θέλω όμως να προλάβεις και άλλες περιπτώσεις, οι οποίες σίγουρα δυστυχώς θα εμφανιστούν. Δήμαρχε, μια απάντηση. Έχεις δίκιο ότι τώρα, αν κάνουμε δημόσιο διαγωνισμό για την ανιπιαγωγία, θα πιάσουμε Ιούλιο. Γι' αυτό έλεγα το Μάιο να το κάνουμε. Γι' αυτό έλεγα, μην πας με την απευθείας. Το Μάιο, ξεκίνα. Το Γενάρι θα ήμασταν έτοιμοι. Κλίνω. Έχετε δίκιο, σας ευχαριστώ. Κλίνω σε μισό λεπτάκι. Αυτό εννοούσα, δήμαρχε. Και τότε, όπως και εσύ δεν θέλεις να υπάρχει τίποτα με πτώ, να υπάρχουν οι προσφορές, νομίζω ότι θα ήμασταν ένα παραπάνω. Αυτό είπα και την προηγούμενη φορά. Θέλω να πω κάτι, του το είχα υποσχεθεί, δυστυχώς το κάνω τώρα την ημέρα που αποχωρεί από τη θέση του. Ο Δημήτρης ο Μουρατίδης ήταν ένας από τους αντιδημάρχους με τους οποίους είχα στενή επαφή, καθώς πολλά θέματα δεν τα φέρνω στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά προσπαθώ να τα λύνω υπηρεσιακά. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος σήκωνε πάντα το τηλέφωνο και ο οποίος μάλιστα σε έπαιρνε και για να σε ενημερώσει για την πορεία των όσων, ας πούμε, ζήτησες ή των όσων τον ενημέρωσες. Τον ευχαριστώ για αυτή τη συνεργασία. Καλή συνέχεια από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου. Σας ευχαριστώ. Κυρία Κυφωνίδου, θέλετε να μιλήσετε, είδα χεράκι. Ναι, κυρία Κυφωνίδου, ναι. Εντάξει. Ο κύριος Γαβριήλ και μετά η κυρία Τιτή. Καλησπέρα. Καλησπέρα, κύριε Ανδρέα. Να πω και εγώ τα συλλυπτήριά μου στον κύριο Μπακογλίδη. Καλή ανάρρωση στους συναδάσεις τους που δοκιμάζονται και στον Δώση. Να προχωρήσω λοιπόν και να πω για τον Covid. Εναγκαστικά όλοι μας θα έχουμε την ανησυχία μας και όλοι μας προβληματιζόμαστε. Εγώ νομίζω ότι, αγαπητέ Άρη, και όλοι δεν πρέπει να δούμε αποσπασματικά ή να κάνουμε μια συζήτηση. Εγώ έχω την εντύπωση ότι περνάμε σε ένα άλλο επίπεδο και νομίζω ότι πρέπει να δούμε λίγο την αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Δηλαδή πρέπει να το δούμε πιο ολοκληρωμένα, πιο περισσότερο εμπεριστατομένα και όχι αποσπασματικά ή νομίζω ότι είναι πιο σοβαρά τα πράγματα και οι επιπτώσεις από αυτή την δοκιμασία που περνάμε σαν κοινωνία και σαν χώρα θα είναι μεγαλύτερες. Θέλω λίγο όλοι μας και πολύ περισσότερο οι επικεφαλείς και ο δήμος να δούμε λίγο πιο σοβαρά αυτό το θέμα. Προφανώς σε συνεργασία και θα δούμε και την κυβέρνηση τι θα αποφασίσει, αν και πολιτικά να πω ότι ειστερεί από κάποιες κινήσεις τις οποίες έπρεπε να είχε κάνει. Τώρα, νομίζω ότι και στα σχολεία, δεν άκουσα εμπάς προς τόσο εγώ να το επισημάνω, ότι μήπως πρέπει να γίνουν θέσεις για να δούμε την εικόνα της διασποράς είναι ένα θέμα. Βέβαια με το που άκουσα ότι θα γίνει με τηλεδιάσταση τα λοιπά, νομίζω ότι αυτό καλύφτηκε, ίσως ας πούμε δεν θα μπορούσε να γίνει κι αλλιώς. Να προχωρήσω λοιπόν στο δεύτερο για τον Απόλλονα Καλαμαριάς. Η προγραμματική σύμβαση, εγώ θεωρώ ότι πρέπει να προσέψουμε πάρα πολύ. Πρώτον, ξέρουμε πολύ καλά ότι υπάρχει ένα θέμα, να ταυτίζονται οι προσωπικές, να το πούμε έτσι, φιλοδοξίες, να πω εγώ, διάφορων προέδρων και μιλάω γενικά, με τις αγωνίες των φυλάθνων και τις ομάδες. Άρα να δούμε λίγο πόσο θα αφεληθεί ένας σύλλογος εργαστεχνικός. Δεν ξέρω σε τι κρίση βρίσκεται ο Απόλλονας και αν η ΠΑΕ είναι σε μεγαλύτερη κρίση από τον εργαστέχνη. Εγώ θέλω να βάλω ένα ζήτημα, ότι ναι μεν, να δούμε πώς μπορούν οι πολίτες Καλαμαριάς να εξυπηρετηθούν μέσα από τις εγκαταστάσεις του Απόλλονα. Αλλά να δούμε όμως και ένα σωματίο το οποίο διαχρονικά και ίσως δεν ξέρω, εγώ δεν λέω ότι δεν γίνεται προσπάθεια, αλλά παράγει ελλείμματα ή ένα σωματίο το οποίο δεν μπορεί να διαχειριστεί και πηγαίνει από διοίκηση πρωτοδικίου σε διοίκηση πρωτοδικίου. Και δεν έχει τελειωμό αυτό το πράγμα και έρχεται στο δήμο να ζητήσει οτιδήποτε, εάν σε αυτά τα σωματεία του να γίνει και αχειριστικός έλεγχος, δεν έχουν ελεχθεί ως προς την ομοιμότητά τους και το λέω θετικά, όχι ότι απαραίτητα δεν υπάρχει, αλλά ίσως δεν μπορούν κάποια πράγματα να τα δουν. Και μήπως ο δήμος έπρεπε να ασχοληθεί λίγο πιο σοβαρά. Το αφήνω λοιπόν κι αυτό. Κύριε Γαβριήλ, συντομαίνετε λιγάκι γιατί έχουν περάσει τα τρία λεπτά. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ κι εγώ θα το κλείσω. Να πω κάτι για τη Μαρίνα. Δήμαρχε, είχε γίνει μια κουβέντα, είχαμε κάνει προτάσεις, ο καθένας είχε τοποθετηθεί, είχε ήδη διαβούλευση, διάβοια κλπ. Να δούμε λίγο πού βρίσκεται αυτό, εάν ας πούμε εμένει το ΤΑΙΠΕΔ στην προηγούμενη ΣΒΕΕ, εάν προχωράει κάποια μελέτη, εάν τα 10.000 μέτρα που θέλαμε να χτίσουμε ή τα εννιά, τέλος πάντων, υφίστανται ακόμα στο τραπέζι κλπ. Αυτό και επίσης, δήμαρχε, να πω ότι στην γιορτή για την απελευθέρωση της Σαουνέκης που έγινε στην Καλαμαριά, θεωρώ και γι' αυτό και στο λέω και δημόσια, ότι έπρεπε να έχεις έρθει και να παραβρεθείς θεσμικά, είσαι δήμαρχος αυτής της πόλης και δεν είσαι επικεφαλής μιας παράταξης δήμαρχος. Ευχαριστώ. Λοιπόν, ακούστε με λίγο παρακαλώ, γιατί πρέπει να λείψω για 10 λεπτά. Θα πω τη σειρά των ομιλητών, 4 μαζομένους μαζί, εντάξει. Η κυρία Τιντή, ο κύριος Γεωργιάδης, η κυρία Αγγελοπούλου και ο κύριος Πενόπουλος και πάμε να έρθουμε σε 10 λεπτά. Ευχαριστώ. Μία παρέμβαση μπορώ να κάνω, μία μόνο, μπορώ. Για ποιο θέμα κύριε Ακριτίδη, τι παρέμβαση. Για το να πω να Καλαμαριάς θέλω να απαντήσω λίγο στον κύριο Γαβριήλ. Μόνο μία παρέμβαση. Δεν ξέρω αν έχει νόημα, εγώ είπα μία θέση, είπα μία άποψη. Νομίζω, νομίζω, νομίζω. Μήπως κύριε Ακριτίδη θέλετε να τοποθετηθείτε να μιλήσετε. Όχι, όχι, σε δυο λεπτάκια θα ακολουθώ αυτό που θέλω να πω. Όταν μιλάμε για τον Απόλλωνα, τουλάχιστον εμείς οι Καλαμαριώτες, μας έρχονται τρία πράγματα στο μυαλό. Η καταγωγή μας, ο τόπος μας, η ομάδα μας. Ο Απόλλωνας ήταν, είναι και θα είναι διαχρονικά η ομάδα που εκφράζει το προσφυγικό οδιακό ελληνισμό. Αυτό είτε μας άρεσε είτε όχι, θα πρέπει να το δεχτούμε. Η ομάδα της Καλαμαριάς είναι άμεσα συνηφασμένη με το Δήμο Καλαμαριάς. Είναι αυτός ο σύλλογος που ανέδειξε και το Δήμο Καλαμαριάς. Οι περισσότεροι από εμάς ο Καλαμαριώτες στην έδουσα εδώ μέσα, γνωριζόμαστε γιατί υπερασπίσαμε, υπερασπιστήκαμε τον Απόλλωνα από διάφορες θέσεις. Είτε μέσα στο Σύλλογος Αναβλητές είτε από διάφορες άλλες θέσεις του Συλλόγου και θεωρώ ότι εμείς αγαπάμε την Καλαμαριά. Αυτό δηλαδή που εγώ απαιτώ από τους Καλαμαριώτες, τουλάχιστον στην έδουσα σήμερα εδώ, είναι να το νιώσουν. Για τους υπόλοιπους δεν έχω αυτήν την απέτηση. Η απέτηση για τους υπόλοιπους που δεν είναι Καλαμαριώτες, θέλω, απαιτώ να το καταλάβουν. Λέμε για το Δήμο, για το Δήμο Καλαμαριάς. Θα να λέω λίγο τους ομιλητές, παρακαλώ, η κυρία Τιντή, ο κύριος Γεωργιάδης, η κυρία Αγγελοπούλου και ο κύριος Τρενόπουλος. Θα σας ακούμε, κυρία Τιντή. Θα είναι και ο κύριος Στεριακίδης, απλώς μετά. Μιλήστε, κυρία Τιντή. Θα σας διηλυπητήριά μας, λοιπόν, στην οικογένεια του κ. Μπατοβρίδη, περαστικά στους συναδέλφους που έχουν ενωσήσει. Και να περάσω στα άλλα θέματα. Μια επισήμανση επίσης, επειδή συζητήσαμε νωρίτερα το θέμα με τις δωρεάν μας τογραφίες, να πούμε ότι, σύμφωνα και με αυτά που είπε και ο κύριος Αντωνάκης, είναι πραγματικά μία διαφήμιση των ιδιωτικών κέντρων, όταν σκεφτούμε ότι σε μια πόλη σαν την καλαμαριά, αυτές οι δωρεάν μας τογραφίες είναι τον αριθμό 78, αν θυμάμαι καλά, όπως τις μέτρησε. Μιλάμε για ένα ελάχιστο αριθμό γυναικών που έχουν πρόσβαση, ενώ αυτό που πρέπει να διεκδικούμε και να απαιτούμε κάθε φορά είναι δωρεάν περίθελψη και πρόληψη για όλες τις γυναίκες ή για όλους τους, για όλον τον λαό. Κυρία Τιντή, ένα ιδιωτικό, συγγνώμη, παραμένω, θα μας δίνει για όλο το χρόνο κάθε μήνα, όχι μόνο για τον ακόμα. Κυρία Ντότη, θα απαντήσετε μετά. Θεωρούμε ότι αυτός ο αριθμός είναι ελάχιστο σε σχέση με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις που υπάρχουν. Περνάω στο θέμα της πανδημίας. Τις τελευταίες μέρες αποδείχθηκε ότι ο δρόμος που η κυβέρνηση έχει επιλέξει να αντιμετωπίσει το θέμα του κορωνοϊού δεν έχει φέρει κανένα αποτέλεσμα. Είμαστε ως κοινωνία σε ένα οριακό σημείο. Δεν συζητάμε για την περιοχή μας εδώ, για τη Θεσελονίκη, που βρίσκεται και η Καλαμαριά, που βρίσκεται στο κόκκινο, στο γκρίζο, στο μαύρο, δεν ξέρω εγώ σε τι χρώμα, αλλά τα πράγματα φαίνονταν από την αρχή ότι θα οδηγούμασταν εδώ. Και αφήνισαν αυτοί οι αρμόδοι, που θα έπρεπε να έχουν πάρει τα μέτρα από πολύ νωρίς, άφησαν τον χρόνο να κυλήσει και έριχναν την ευθύνη απλά και μόνο στον καθένα από εμάς. Αντί να παίρνουν τα μέτρα που πραγματικά προστατεύουν τη δημόσια υγεία, τι βλέπαμε όλο το προηγούμενο διάστημα. Να στοχοποιείται η ψυχαγωγία, να ψυχαγωγείται ο ελεύθερος χρόνος, ίσως επειδή θέλουν να τον περικόψουν κιόλας, μιλάμε τώρα για 10 ώρες εργασία, να στοχοποιείται η νεολαία, η οποία κολλάει όταν διασκεδάζει, αλλά δεν κολλάει όταν βρίσκεται στις σχολικές αίθουσες για να αφθάνω στο θέμα που κυρίως θα αναφαρθώ, το ζήτημα των σχολείων. Και δεν λύνεται κανένα πρόβλημα. Προφανώς και ίσα ίσα και επιδινώνονται τα προβλήματα με το κλείσιμο των λυκείων. Αν μας σκεφτούμε ότι τα περισσότερα, το είπε και κάποιος συνάδελφος νωρίτερα, ότι τα σχολεία θα έπρεπε να έχουν διαθέσει σ' όλους τους μαθητές λάπτοπ και γενικότερα ταμπλέτ και λοιπά για να μπορούν να συμμετέχουν στην εξ αποστάσεως, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει. Αυτό που έγινε μέχρι τώρα είναι να δώσουν 2-3 ταμπλέτ σε κάθε σχολείο για χρήση από τους καθηγητές και καταλαβαίνουμε ότι το ζήτημα της πανδημίας και το ζήτημα της μόρφωσης, μάλλον το ζήτημα της μόρφωσης στις συνθήκες της πανδημίας δεν μπορεί να λυθεί με αυτόν τον τρόπο. Έχουμε πει πολλές φορές γιατί πρέπει τα σχολεία να είναι ανοιχτά και με ποια μέτρα θα έπρεπε να έχουν πάρει μέχρι τώρα, προκειμένου τα σχολεία να είναι υγειονομικώς ασφαλή. Κυρία Ντιντή σας παρακαλώ ολόκληρος θα έχουμε περάσει τα τρία λεπτά. Ένα λεπτό θα μου δώσετε ακόμη. Λοιπόν, επειδή το είπε και ο κ. Αρκούδης νωρίτερα, θέλω να δώσω μια εικόνα σε σχέση με τα σχολεία της δευτεροβάθμιας στην περιοχή μας, στην Καλαμαριά. Λοιπόν, σήμερα ξέραμε ότι υπάρχουν 19 κρούσματα, 11 θμήματα, 11 σχολεία ήτανε κλειστά και να πούμε ότι υπήρχανε σχολεία, για τα οποία το πρόβλημα ήταν σοβαρότατο, αλλά μέτρα δεν υπήρχανε. Να μιλήσουμε για το ΕΠΑΛ Καλαμαριάς όπου είχε 9 θμήματα κλειστά και ειδικότητας και γενικής παιδείας, ότι είχανε κρούσματα απανοτά. Το μόνο το οποίο γίνονταν μέχρι τώρα, και δεν μας κλείνει ξανά το πρόβλημα η εξάποστάσεως, γιατί απλά λειτουργούν όχι μόνο για τα ζητήματα της εκπαίδευσης, αλλά γιατί τα γυμνάσια και τα δημοτικά θα συνεχίσουν με τις ίδιες συνθήκες να λειτουργούν όπως λειτουργούσαν και τώρα. Και ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι το μόνο το οποίο έκαναν ήταν να στέλνουν κάποια παιδιά στο σπίτι τους για 10 μέρες, 14 μέρες και να αναφέρω και το εξής, ότι ένας καθηγητής μπορούσε να φύγει, ή τέλος πάντων να θεωρείτε ότι πρέπει να πάει σε καραντίνα, αν έκανε μάθημα σε τμήμα κλειστό πάνω από τρεις ώρες. Αυτός που έκανε δύο ώρες δεν έμπαινε σε καραντίνα. Μπορούμε να καταλάβουμε τι... Δηλαδή έχουν περάσει πέντε λεπτά, μ' ακούτε. Εντάξει, τέλος πάντων να το κλείσω μιας καιροβάζεται έτσι, να πω ότι χρειάζεται οπωσδήποτε να δούμε το ζήτημα της καθαριότητας, γιατί για παράδειγμα στο εύδομο ηλίκιο Καλαμαδιάς, ενώ πέρυσι είχαμε τρεις καθαρίστηρες, φέτος έχουμε δύο καθαρίστηρες. Και ένα τελευταίο, κυρία Βάσο, την Δετάρτη, θέλω μια απάντηση από τον κύριο Αντιδήμαρχο Παιδείας. Την Δετάρτη υπάρχει μια συνάντηση με την Ελλομιμέντη. Από ό,τι ξέρω, το θέμα είναι η ίδρυση σχολείων, μεταβολές σχολείων, επειδή πιστεύω ότι κάτι σχεδιάζεται από την μεριά της Αντιδημαρχίας, θα θέλαμε μια ενημέρωση, τι ακριβώς προγραμματίζεται. Για εκείνο που μας ενδιαφέρει περισσότερο, έχει να κάνει και με την ίδρυση του καινούργιου σχολείου, η ανέγεια σημάδου του καινούργιου σχολείου, και τι είδους μεταβολές είναι αυτές οι οποίες θα συζητηθούν. Ευχαριστώ και συγγνώμη αν καταφράστηκα το χρόνο. Λιγάκι, ναι, έχετε. Λοιπόν, ο κύριος Γεωργιάδης, νομίζω, πρέπει να είναι. Κύριε Γεωργιάδη. Ναι, καλησπέρα και από εμένα. Θέλω να ευχαριστούμε όλους τους δημοσιογραφίους της Ελπιτήριας, την οικογένεια του κυρίου Μπακουβλίδη και στους άλλους όλους, να έρθει η κυρία Σιμακούλα, τον κύριο Λεμονί, τον υπάρετρο του Δήμου, και άκουσα και τον κύριο Πιτσόρα, συντακτική ήταν η διηγησία του, ακόμα αντικούς στα αυτιά του ο ήχος των οξυγών που πέραν οι διπλανοί του άρρωστοι. Για τον κύριο Μπακουβλίδη θέλω να πω ότι ήταν πολύ σκληρό να μην μπορέσει να αποχαιρετήσει τον πατέρα του. Τον εύχομαι να γίνει όλη η οικογένεια γρήγορα καλά και να τον έχουμε κοντά μας γρήγορα. Άκουσα με πολύ προσοχή αυτά που είπανε όλες οι παρατάξεις, όσον αφορά τον COVID. Ο COVID θα πρέπει να γίνει, οπωσδήποτε, μια έκταση συνεδρίαση και μέσα στη βδουμάδα, οπωσδήποτε, για να καταθέσουν όλες οι παρατάξεις, τις προτάσεις τους, συνολικά, να δούμε το θέμα συνολικά, πώς μπορούμε να βοηθήσουμε. Πρώτον, τις επιχειρήσεις, πρέπει να τους απλάξουμε από έξοδο, να μπορέσουν να λειτουργήσουν και μετά τον COVID και δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει η ιστορία. Γιατί τότε μπροστά μας, στην άνοιξη, είχα μπροστά μας το καλοκαίρι. Ήταν λίγος ο χρόνος. Τώρα τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα και θα πρέπει να ζήσουμε και όλη την εμπορία που πέρασε όλη αυτή την περίοδο, τι μέτρα παρθήκαν, τι λάθη γίνανε, τι λάθη γίνανε και φτάσαμε σε μια πανδημία πολύ χειρότερη από την πρώτη. Το δεύτερο, ως διέθρος, στόχος είναι η κοινωνική πολιτική. Θα πρέπει να γίνει και αναμόρφωση προϋπολογισμού, όπως υπόθεκε από κάποιους συναδέρφους, να πάρει χρήματα περισσότερα, θα πρέπει να στηρίξει τις οικογένειες, θα πρέπει να στηρίξει τα μονομένα άτομα, θα πρέπει να στηρίξει τη βοήθεια στο σπίτι, θα πρέπει να δημιουργεί δίκτυο εθελοντών, διότι υπάρχουν μονομένοι άνθρωποι, οι οποίοι δεν μπορούν, πολύ σωστά είπατε, να πάρουν τα φαρμακά τους, να πάρουν για απλά πράγματα, να πάρουν στην τράπεζα, να πάρουν κάποια γλυκά θύματα, όλα αυτά πρέπει να τα δούμε πολύ πολύ σοβαρά. Θα ήθελα να βάλω κάποια ερωτήματα, εκτός του Covid, αν και η βάση μας είναι το Covid. Υπάρχει και ένα τελευταίο θέμα όσον αφορά το Covid, είναι το θέμα της καθαριότητας. Είναι το θέμα των κλειμάσεων, οι οποίες θα πρέπει να ενταθούν και στους ανοιχτούς χώρους και στους δημοτικά χτιρίες και στα πάρκα. Και βέβαια, το έχω πει και την άλλη φορά, παρόλο που έχουμε αυτή τη στιγμή τους περισσότερους εργαζόνους και στην καθαριότητα, δεν είναι η καθαριότητα που θα είχαμε, που θα έπρεπε να έχουμε. Δεν την έχουμε. Δεν ξέρω πώς γίνεται η διαχείριση του χρονοδυναμικού, πάντως κάτι λάθος υπάρχει. Είναι βρώμικοι, είναι ξεχυλισμένοι, κάνουν πάρτι οι γάτες, η ανακύκλωση έχει το χάρις. Πραγματικά, πρέπει να το δούμε, ειδικά λόγω Covid, με πολύ σοβαρότητα. Θέλω να κάνω δύο μερικές ερωτήσεις. Είδαμε ότι έχουμε μάθει ότι το Υπουργείο Υποδομών θα μας επικορυγήσει τη δεύτερη φάση. Πώς θα πραγματοποιηθεί αυτό το έργο, με τι τρόπο θα γίνει η υλοπίωση αυτού του έργου. Θέλω την απάντηση του δημάρχου και ανάλογα με την απάντηση θα το παρατηρηθώ. Έμαθα με έκπληξη ότι αλλάξαμε πρόγραμμα. Πήγαμε από το πρόγραμμα που έχουμε διαχείριση των οικονομικών και πήγαμε σε μια άλλη εταιρεία. Και αυτό έγινε μέσω πανδημίας, σε μέσο λειτουργίας του Δήμου και πήγε σπράτο παράπονα από πολλούς δημότες, οι οποίοι πηγαίνουν εκεί και δεν μπορούν να κάνουν τις δουλειές τους, τους βγάζουν άλλα τα άλλα, άλλοι που έχουν να πληρώσουν τα δεν μπορούν να τα πληρώσουν και δεν λειτουργεί πλειμελώς και οικονομική και ταιμία. Για ποιο λόγο έγινε αυτό, τη στιγμή που είχαμε την OTS, η οποία είναι μια πολύ αξιόλογη εταιρεία, λειτουργούν πάρα πολύ δύσκολα με αυτήν, λειτουργούν σε άριστα το σύστημα, δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Θέλω να μάθω και πόσο κόστησε. Και το έμαθα με έκπληξη, πραγματικά το λέω, γιατί τον Αδήμου ειδικά οικονομικών, το έχω πει κάτι στις διάρκεια, τον Δήμου ιδιαίτερα, είναι σοβαρός ανθρώπης. Κύριε Γεωργιάριξ, η επόμενη έχουμε 3 λεπτά να το έχετε υπόψηστα, να ολοκληρώσετε, ευχαριστώ. Βάσω ένα τελευταίο συστασμό θα ήθελα να κάνω, αν μου επιτρέπεις, μισό λεπτό να το κάνω, εγώ θα ήθελα να το βάλω. Να σοβιάσουμε ευγονός, ακούμε μάναζερ στην ΚΙΑΤΚΙΑ, ακούμε μάναζερ στη ΔΕΤΕΚΙΑ, ακούμε στην Δημαρχία Προστασίας του Πολίτη, θα διηγείται στη Ρουσία Πορεπερμένου Σύμβουλου. Το ίδιο σιγά σιγά γίνει στη καθαριότητα. Ο πολιτικός παράγοντος και ο δημόσιας και λαϊκός χαρακτήρας της διοίκησης που είμαι, που βρήκε το. Εγώ δικά θέλω να το βάλω και ένα τελευταίο που θέλω να πω, που υπόθηκε και από πριγούμενος, έγινε μια πολύ σεμνή και λιτή τελετή για την Επέδειο Δευτέρωση της Πόλης μας, 30 Οκτωβρίου γιορτάζεται. Καταθέσαμε κάποια λουλούδια στο μημείο του Μπακιτζή και στο μημείο του αγωνιστή του Μάκη Παλαιξιάδη. Η διοίκηση αποσίαζε και αποσίαζε ο δήμαρχος. Θέλω και σε αυτό μια απάντηση. Ευχαριστώ. Κυρία Βραμίδη, ποιος είναι μετά. Εγώ είμαι κυρία Τσιραμπίνου. Κυρία Γελοπούλου. Καταρχήν περαστικά σε όσους νοσούν και τα συλλυπητήριά μας του κυρίου Βακογλήρη. Εδώ και έξι μήνες από την υγειονομική κρίση, ο δήμος έπρεπε να έχει τρακισθεί. Δεν μπορούμε να λέμε σήμερα ότι πρέπει να δώσουμε έμφαση στις κοινωνικές δομές και ότι πρέπει τώρα να επεξεργαστούμε τρόπους ενίσχυσης των κοινωνικών δομών. Έχουμε τη βοήθεια στο σπίτι. Πόσοι, πόσα στελέχη είναι εκεί. Πόσοι ακόμα χρειάζονται. Πόσους κοινωνικούς λειτουργούς έχουμε. Πόσοι χρειάζονται σήμερα. Για τα συσσίτια. Ξεκίνησε η διανομή στα σπίτια. Έχετε φροντίσει να πάρετε όχημα για ασφαλή υγειονομική μεταφορά του συστηίου στα σπίτια. Ζητήσατε από τους συλλόγους, κάνετε μητρώ εθελοντών. Ζητήσατε από τους συλλόγους να ενημερώσουν τα μέλη τους πόσοι από αυτούς θέλουν να είναι εθελοντές για να μπορεί να είναι σε περιπτώσεις τέτοιες στις δομές του δήμου. Ανακοινώσατε μέσα το Facebook κι άλλες δύο δράσεις. Μία για ανέβρισμα κυλιακής αορτής για δυο μέρες από τις 8.30 μέχρι τις 9.30. Πόσους δημότες μπορούν να εξετάσουν σε αυτές τις δέκα ώρες. Έλεγχο ζαχάρου για πέντε μέρες. Πόσοι έχουνε από τους πολίτες μας τη δυνατότητα να κάνουνε εγγραφή στο κεπ υγείας. Από τους ωφελούμενους που έρχουμε στο δήμο, γυναίκες και άνδρες που είναι πάνω από 40 ετών, τους έχετε προγραμματίσει να περάσουν από αυτές τις εξετάσεις. Οι οποίοι είναι και οι πιο καμηλά, ασθενέστεροι οικονομικά. Είναι θέματα που πρέπει ή έπρεπε ήδη να τα έχει προγλέψει η κοινωνική πολιτική. Δεν μπορούμε να μιλάμε ότι τώρα πρέπει να επεξεργαστούμε κάποια πράγματα τη στιγμή που έξι μήνες έχουμε αυτή την υγειονομική κρίση. Έπρεπε ο δήμος να είναι ήδη θορακισμένος, να έχεις τελεχώσει όλες αυτές τις δομές. Ζητήθηκε, μας λέγατε ότι θέλουμε μόνο εργάτες. Δεν είναι ότι θέλουμε μόνο εργάτες, θέλουμε και κοινωνικούς λειτουργούς, θέλουμε και άτομα στη βοήθεια στο σπίτι και πολλούς άλλους επιστήμονες τους οποίους χρειαζόμαστε για να μπορέσουν να λειτουργήσουν σωστά οι δομές του δήμου. Από την άλλη πλευρά, η ενίσχυση των οικονομικά ενεργών πολιτών, που έχουμε και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και εργαζόμενους σε συλλόγους, και εργαζόμενους σε γυμναστήρια, στην εστίαση και όλους τους μικροεφαγγελματίες που λειτουργούν και βρίσκονται στο δήμο Καλαμαριάς, θα πρέπει σοβαρά να δούμε αυτά τα θέματα και να τους ενισχύσουμε. Δεν μπορούμε τελευταία στιγμή να ψάχνουμε να βρούμε τρόπους πώς θα ενισχύσουμε τις δομές. Ήδη έπρεπε να είμασταν έτοιμοι και θορακισμένοι, γιατί αυτή η πανδημία ήταν σε εξέλιξη και από τη στιγμή που δεν είχε βγει ούτε εμβόλιο, δεν μπορούσαμε να μιλάμε και να είμαστε εθυσυχασμένοι. Να προβλέπουμε πράγματα και όχι να προσπαθούμε να θεραπεύσουμε. Ευχαριστώ πολύ. Λοιπόν, ο κύριος Πεννόπουλος και μετά ο κύριος Τριακίδης και μετά η κυρία Κυφωνίδου. Κύριε Πεννόπουλε. Ναι. Καλησπέρα κι από μένα. Καλησπέρα. Και εγώ με τη συμφωνία μου θέλω να εκφράσω τα συλληπιτήρια στην οικογένεια του πρόεδρου Δημάρχου και ο Δόσημ Πακουγλίβη για την απώλεια του Σπύρου Πακουγλίβη και του πατέρα του. Θα αρκεστώ μόνο στα λόγια του ιερέα που έκανε σήμερα την Εξοχηδιακή Απολυθμία. Ήταν έντιμος και γεμάτος αυταπάρνηση. Είχα την τιμή να τον γνωρίσω από τα παιδικά μου χρόνια. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που σκεπάζει τον εκκληπόντα. Πέραστηκα στον ίδιο τον Θεοδόση Πακουγλίβη, στην Πέντη Συμφούλα και στον Πασκάλι τον Λεμονή. Είμαι χαρούμενος σήμερα, Πρόεδρε, γιατί παρακολουθήσα το πιο καλό Δημοτικό Συμβούλιο των τελευταίων εβδομάδων, των τελευταίων μηνών. Πράγματι, καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί οι συνάδελφοί μου σήμερα, δείξανε ότι επάξια εκπροσωπούν τον λαό της Χαλαμαριάς στο θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου. Σας κάνω μια γρήγορη ενημέρωση όσον αφορά τις εγκαταστάσεις της ΒΤ. Το ρεμμέτο παραμένει κλειστό, οι υπάλληλοι που εργαζόταν εκεί είναι σε αναστολή εργασίας και έχουμε την ευκαιρία με δύο εργάτες που απασχολούνται, να κάνουμε κάποιες εργασίες συγκίνησης του κυρίου, όσες μπορούμε. Οι δέοι υπάλληλοι, οι οποίοι είναι στο Τμήμα Διακπεριώσεων και Τελετών, θέλω να τους εκφράσω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ, γιατί στην κυρολεξία κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τους δεκάδες πολίτες, που ακόμα τώρα πιο δύσκολα τους εξυπηρετούν για θέματα και τους νεκροκομιστές, που συνεχίζουν τη δουλειά τους, τους έχω δώσει οδηγίες να προσέχουν τρεις φορές. Και σε όλο τον προσωπικό τους δίνουν, που κάτω από τέτοιες συνθήκες προσπαθούν και κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν. Για το θέμα της ΣΑΜΟ, εκφράζω και εγώ τη βαθιά μου ανησυχία, συρρηπητήρια στις οικογένειες των δυο αγγελμιών, που φύγανε έτσι, μάταια, και αν μπορεί ο δήμος μας μέσω της αντιδημαρχίας της κυρίας Ντότη, να προσφέρουμε κάτι στο δοκιμαζόμενο λαό της ΣΑΜΟ. Καλώς, θέλω να ζητήσω από όλους τους αρχηγούς στον Παρατάσσιο και κυρίως από τον δήμαρχο, ότι το πρόβλημα της ανεργίας θα βρεθεί μπροστά μας χειρότερο το επόμενο καλοκαίρι. Πρέπει να καθίσουν σε ένα τραπέζι, εκτός από τα άμεσα μέτρα τα οποία είναι αναγκαία, να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να αποφασίσουν ότι πρέπει να δοθεί στη δημοτική επιχείρηση να δοθούν προγραμματικές συμβάσεις με καινούργια αντικείμενα, ώστε να έχει ο δήμος μας το επόμενο καλοκαίρι ένα εργαλείο να μπορέσει να συνεισφέρει στην καταπολέμηση της ανεργίας. Να το λάβετε σοβαρά αυτό υπόψη σας. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστούμε κύριε Παγάπουλε. Κύριος Τεριακίδης. Καλησπέρα και από μένα. Καλησπέρα κύριε Κερόντιο Τεριακίδη. Θα αναφερθώ και εγώ στο θέμα το οποίο ανέφερε εν μέρει και ο κύριος Γεωργιάδης. Και έχει να κάνει με την καθαριότητα στο δήμο Καλαμαριάς και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Κάδοι, ειδικότερα σε μια τέτοια πολύ ιδιάζουσα περίοδο την οποία περνάμε. Θέλω να ρωτήσω λοιπόν τι ακριβώς συμβαίνει, σε τι κατάσταση βρισκόμαστε, σε τι σημείο βρισκόμαστε με τον διαγωνισμό για τους Κάδους, τους οποίους τους περιμένουμε ουσιαστικά 14 μήνες. Από τον προηγούμενο Νοέμβριο μάλιστα διαβάζαμε διάφορα δημοσιεύματα σε ένα μήνα έρχονται οι Κάδοι, αλλά οι Κάδοι είναι άφαντοι. Μπορείτε σε παραγωγή να μας απαντήσετε ποιος ευθύνεται και οι Κάδοι δεν βρίσκονται αυτή τη στιγμή ακόμη εδώ. Ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστούμε κύριε Τεριακίδη. Κύριε Βραμμέδη. Η κυρία Κυφωνίδου, δεν ξέρω αν έλειε να μιλήσει η κυρία Κόκκινος. Ήρθε ο κύριος Κόκκινος. Είσαι διαδεδεμένος. Είμαι παρόν, κυρία Πρόεδρεση. Ήρθε και μήνυμα ότι είμαι εδώ κάνα 5-10 λεπτά. Ωραία, η κυρία Κυφωνίδου και μετά ο κύριος Κόκκινος. Και από ό,τι βλέπω, θέλει να μιλήσει ο κύριος Ακριθίδης. Ναι, γιατί είχα σηκώσει το χεράκι, απλά μπορεί να θεώρησες ότι το χεράκι ήταν παρέμβαση. Και ο κύριος Ακριθίδης μετά από την κυρία Κόκκινος. Και τον κύριο Κόκκινο. Και τον κύριο Κόκκινο, συγγνώμη. Κυρία Κυφωνίδου, έχετε το λόγο. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρος. Καλησπέρα από εμένα. Βέβαια θα ξεκινήσω με τα συλλυπητήριά μου στον επικεφαλή μας και γρήγορη ανάρρωση. Και διπλός ο πόνος όταν δεν μπορείς να αποχαιρετήσεις τον πατέρα σου. Συλλυπητήρια στην οικογένεια του υπαλλήλου μας για τον άδικο χαμό του και φυσικά περαστικά σε όσους νοσούν. Δεν θα ήθελα να αναφέρω μερικά πράγματα. Από αυτά που έχω γράψει και είναι γύρω στη μιάμιση σελίδα, έκανα δύο επιλογές μόνο. Ελπίζοντας να είναι εδώ η κυρία Κογκαλίδου. Δεν τη βλέπω. Είναι εδώ? Κυρία Κογκαλίδου. Ωραία. Είναι εδώ. Νομίζω. Θα πω από όλα αυτά που έγραψα μόνο δύο ερωτήσεις γιατί είναι τόσο σοβαρά τα θέματα που τρέχουν που νομίζω ότι ασχολούμαστε αλλά νομίζω το χρωστούσα από το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο. Και δυστυχώς ξαναέξισε την πληγή λίγο αν μου επιτρέπεται ο όρος αυτός από τον δήμαρχον. Είπε κάτι πάλι για την ΚΕΔΚΑ ο δήμαρχος, κάτι για κάτι παιδιά που παίρνουν πτυχία χωρίς να έχουν πληρώσει και θυμήθηκα αυτά που μου είπε και η κυρία Κογκαλίδου στο τραπέζι και δεν μπορώ πρέπει να πάρω μία απάντηση γι' αυτό και δυστυχώς το ξαναφέρνω. Μας είπε η κυρία Κογκαλίδου λοιπόν για χρήματα που μπαίναν σε τσέπες και σε ντουλάπια. Πρέπει να πάρουμε επιτέλους μία απάντηση γι' αυτό το πράγμα. Έχουμε ακούσει τα χίλια μύρια, εάν έχετε ονοματεπώνυμα να μας πείτε ποιοι είναι αυτοί που έχουν πάρει έτσι πτυχία και ποιοι έχουν βάλει αυτά τα χρήματα στα ντουλάπια και στις τσέπες τους. Φτάνει πια να τα ακούμε αυτά και γι' αυτή την ΚΕΔΚΑ. Το μόνο που έχω να ρωτήσω στην κυρία Κογκαλίδου είναι το αν έχουμε πλέον την απάντηση της αποκεντρωμένης για την προσφυγή της Ομοσπονδίας. Και κλείνω το θέμα της ΚΕΔΚΑ γιατί το θεωρώ ότι είναι ούτε καν δευτερεύουν, πολύ πιο πίσω σε αυτά που έχουμε να πούμε. Λίγο για τα σχολεία γιατί με κάλυψε κατά πολύ η κυρία Διντή. Ενημερώθηκα από τον εκπρόσωπό μας τον κ. Ξανθόπουλο, όταν τον πήρα τηλέφωνο να του ρωτήσω τι γίνεται, τι ενημερώσεις έχετε για COVID και τέτοια από τα σχολεία. Μου είπε, έχουμε να κάνουμε τον Ιούνιο συμβούλιο. Καλά λέω, πώς κάνετε. Κάθε δύο μήνες περίπου με email. Και πώς συνεννοείστε και πώς γίνονται οι προτάσεις, απλά ψηφίζετε. Ναι, ήταν η απάντηση. Αν κάνει λάθος ή μου λέει ψέματα, παρακαλώ ο κ. Γιωνακός να με ενημερώσει. Για ποια δημοκρατία λοιπόν μιλάμε όταν δεν υπάρχει το όργανο, κι αν όχι κατηδύαν να βρίσκεστε φυσικά, όχι διαζώσεις, όπως κάνουμε εμείς μια τηλεδιάσκεψη, να κάνει και σχολική επιτροπή. Και μιλάω για τη δευτεροβάθμια, γιατί δεν έχω ακόμα ενημέρωση για την πρωτοβάθμια. Θέματα που τρέχουν για τα παιδεία, φυσικά δεν είχε να με ενημερώσει τίποτα, οπότε περιμένω από το δήμαρχο τώρα να μας ενημερώσει για τα θέματα του Covid. Πόσα κρούσματα έχουμε βασικότερο, γιατί πλέον τα τμήματα τώρα του Λυκείου θα έχουνε τελειώσει, θα έχουνε σταματήσει. Και να πω το βασικότερο φυσικά όλων, ότι σίγουρα πρέπει να αναφερθούμε σε ένα έξτρα δημοτικό συμβούλιο, το οποίο μέσα στη βδομάδα το είπανε πολλοί συνάδελφοι, νομίζω ο κ. Γεωργιάδης από εμάς. Παρακαλώ, η φωνή του ολοκληρώστηση σας παρακαλώ, έχουνε περάσει. Ναι, αμέσως, ευχαριστώ. Πρέπει να δούμε για τα δημοτικά τέλη, για τις επιχειρήσεις, τα λέω πολύ γρήγορα, αλλά πρωτίστως πρέπει να δούμε για τις οικογένειες που έχουν αυτή τη στιγμή πρόβλημα. Να υπάρχει, κυρία Ντόντι, ένα τηλέφωνο, σίγουρα πρέπει να σε ενισχύσουν με προσωπικό, εννοείται, να υπάρχει ένα τηλέφωνο που μπορεί ο κάθε πολίτης να κάνει αυτά που είπε και η κυρία Σεμακούλα, έχω πρόβλημα, πρέπει να πάει κάποιος στο φαρμακείο. Είναι πάρα πολύ βασικό και αυτό είναι το βασικό τρόπο που πρέπει να σκεφτούμε και η έξτρα συνενδρίαση που πρέπει να δοθεί. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε. Ο κ. Κόκκινος. Ο κ. Κόκκινος και ο κ. Αγριττήρης. Να ευχηθώ και εγώ τα συνεπιπτήριά μου στον πρώην δήμαρχο, τα πελαστικά μου σε όλους τους δημοσιούντες. Θα μιλήσω πιο πολύ ενισχυτικά σε ό,τι έχει αποθεί μέχρι τώρα και θα εστιάσω λίγο στο κομμάτι του COVID. Θεωρώ ότι η σημερινή διοίκηση με όλες τις δυνάμεις που έχει και από όλα τα πόστα που διαχειρίζεται θα πρέπει να κάνει πράξη. Αυτά τα οποία παρουσιάζει τόσο καιρό, έχω μια εμμονή εγώ λίγο με αυτό το κομμάτι μέσα στο social media, θα πρέπει να τα κάνει πράξη σε όλες τις γειτονιές, σε όλη την καλαμαριά όσο αυτό είναι δυνατό με τον καταλληλότερο προγραμματισμό. Δεν θέλω να έχει τόσο επικριτική χρειά το σχόλιό μου, αλλά κατά κάποιον τρόπο θα πρέπει να δούμε και ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Δεν μπορούμε να εστιάζουμε μόνο συγκεκριμένα σε μία φωτογράφηση ή σε μία γειτονιά ή σε πέντε δρόμους, αλλά αυτό το πράγμα θα πρέπει να έχει ουσία. Λοιπόν, μιλάω δηλαδή για τις απολυμμάσεις που θα πρέπει να γίνονται, που θα πρέπει να είμαστε ήδη προετοιμασμένοι, να γίνονται συχνότερα, ειδικά τώρα που θα βγούμε σε καραδίνα, στα παγκάκια, στα στενά, στα πάρκα, στους βασικούς άξονες περυπάτου. Θα πρέπει η κοινωνική πολιτική, να με συγχωρείτε κιόλας, επειδή έχω και κάποιο κενάπτο δημοτικός ειδούλητος σημερινό λόγο της εργασίας, αν επαναλαμβάνω κάποια πράγματα θα αναλέω τα λέω νησχυτικά, θα πρέπει η κοινωνική πολιτική να είναι ήδη έτοιμη, να προετοιμαστεί όσο το δυνατό γρηγορότερα να είναι δίπλα στους ανθρώπους οι οποίοι νοσούν ή πρόκειται να νοσήσουν, είτε με την πρόταση που κατέθεσε ο Επιφαλής ο Άρισος του Μικενίδης, είτε με την βοήθεια στο σπίτι. Είμαστε εδώ πέρα όλοι, νομίζω ότι έχουμε καταθέσει προτάσεις και έως παράταξη συγκεκριμένες και προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτά δεν θέλω να επεκταθώ. Α, μόνο και αυτό που κάτι λίγο αντιλήφθητε ότι είπε ο κ. Γεωργιάδης, νομίζω λίγο όσον αφορά την καθαριότητα και με τις απολυμμάσεις και με τις πλήσεις των κάδων δεν βγαίνουν τα νούμερα, κύριε Ματσαρίδη, αν με ακούτε, δεν πρέπει να βγαίνουν τα νούμερα και να έχουνε πληθεί όλοι κάτω στην καλαμαριά. Κοιτάξτε το λίγο πάλι αυτό με την οργάνωση σας παρακαλώ πάρα πολύ. Είχατε αναφέρει σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο ανάλογα με τα πληντικά που έχετε, ότι χρειάζονται συγκεκριμένα νούμερα για να πληθούν συγκεκριμένο χρόνος και συγκεκριμένοι κάτω πληρώνονται μέσα στη μέρα. Τα νούμερα δεν βγαίνουν μέχρι στιγμής από τότε που εμφανίστηκαν τα πληντικά στους δρόμους για να έχετε πληνεί όλους τους κάτους της καλαμαριάς. Ωραία. Ευχαριστούμε. Να είστε καλά. Ο κ. Σαγκριντίδης. Και τελειώσω να τελειώνουμε γιατί θα πρέπει να δοθούν και απαντήσεις. Δεν θα προλάβουμε για απαντήσεις. Πολύ γρήγορα, πολύ γρήγορα. Ναι. Ναι, ναι. Αν και μιλήσαμε αρκετές φορές σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο, παραλείψαμε ως παράταξη και εγώ προσωπικά να πούμε τα σελήπιτήριά μας στον πρώην δήμαρχο κ. Θεώρης Παγκογλίδη, καθώς και τα περαστικά μας σε όλους όσους νοσούν από τον κορωνοϊό. Εκείνο που θα θέλα να πω, να θέσω μάλλον υπόψη του κ. Μουρατίδη, αλλά από το τι καταλαβαίνω φεύγει τώρα, προφανώς θα αναλάβει η καινούργια διοίκηση αυτή την αντιδημαρχία, είναι ότι έχω παρατηρήσει, εγώ προσωπικά, αλλά και καταγγελίες μου έχουνε γίνει, για τα φρεάτια που είναι βουλωμένα. Όλα που τα λέμε σωστά κόβει τις ιστορίες μέτρα, αλλά να δούμε σε περίπτωση που γίνει κάτι, πώς θα τα αντιμετωπίσουμε, μην δημιουργήσουμε και άλλα θέματα. Καλό λοιπόν την υπηρεσία του δήμου να κάνει έναν έλεγχο των φρεατίων, ειδικά εδώ κάτω στον Αγιάννη, στην πλατεία Ίδρα συγκεκριμένα, είναι που βλέπω όλα τα φρεάτια βουλωμένα, γύρω γύρω από το πάρκο. Ευχαριστώ. Σας ευχαριστούμε. Μια κουβέντα και εγώ κ. Περόεδρα, μια κουβέντα. Ναι κ. Βραμιδίνα. Έτσι μια που έμεινα τελευταίος θέλω να εκφράσω κι εγώ τα συλληβιτήρια τα θερμά για τον κ. Βαγουλί, για την απώλεια του πατέρα του. Περαστικά να ευχηθώ στην κυρία Σεμακούλα και στον κύριο Λεμονή, αλλά και να εκφράσω τα συλληβιτήρια για το χαμό του φόρου του Παπαδόμπουλου, ο οποίος είναι ένας φίλος που μεγαλώσαμε μαζί μέσα από το σχολείο, μέσα από τον Αβόλουνα και τα βαθιά συλληβιτήρια μου στην οικογένειά του. Αυτό ήθελα μόνο να πω. Γιατί πέθανε ο Φώτης. Πέθανε ο Φώτης, ναι. Από καρκίνο. Σωπά, ρε φίλε. Ωραία, ευχαριστούμε. Σε ευχαριστώ για να μην διακόψω μετά. Λεπιτήρια, σε λεπιτήρια κάπου μάση. Να πω την δεκάμιση ώρα που διακόμμουμε στο γραφείο και πρέπει να προλάβω να μην με πιάσουν οι δώδες. Ναι, και αυτό. Να δώσουν απαντήσεις από τους αντιδημάρχους. Ποιοι αντιδημάρχοι έχουν να δώσουν απαντήσεις? Κύριε Παντελίδου, κύριος Γιανακός, κύριος Ματζαρίδη, κύριε Αντότι, ναι. Λοιπόν, ξεκινάμε με την κύριε Παντελίδου. Κύριε Παντελίδου, μ' ακούτε. Ναι, ναι, ναι, να σας απαντήσω. Ωραία. Λοιπόν, κάποια έτσι που σημείωσα που έχουν να κάνουμε τεχνική υπηρεσία. Ένα από τα πρώτα ήταν για τη μελέτη της εναρμόνησης χρήσηων γης, που έθεσε η κυρία. Αυτό είναι ένα θέμα που όλο φτάνουμε στην τελική ευθεία και όλο γυρνάει πίσω. Όντως ήταν στη διεύθυνση νομοθετικού έργου, όπως σας είχαν ενημερώσει και σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο που το θέσατε. Έγιναν κάποιες παρατηρήσεις από τη νομική υπηρεσία, από την κυρία Πούλου, και έχει ξαναγυρίσει την κυρία Παπαθανασίου, όπου αντικρούει αυτές τις παρατηρήσεις. Μιλάω περίπου με το Υπουργείο μια φορά τη βδομάδα. Θεωρώ ότι από τη στιγμή που θα υπερπιδίσουμε αυτό το θέμα των παρατηρήσεων, η υπογραφή του Υπουργού μετά θα είναι θέμα ημερών. Δεν θέλω να είμαι πολύ ισιόδοξη, αλλά πιστεύω ότι σε ένα-δυο μήνες θα έχει τελειώσει αυτή η ιστορία, από ό,τι μπορώ να κρίνω. Ο κ. Γαυρίλη ανέφερε για τη ΣΜΕ της Μαρίνας. Εγώ τελευταία φορά μίλησα στις... Λεία Πατυλίδου, μπορώ να σας διακόψω? Ναι. Ο Βουλγαράκης Νεκτάριος είμαι προς όλο το σώμα να ζητήσω συγγνώμη. Πρέπει να αποχωρήσω και γίνεται πάνω στις απαντήσεις. Δεν θέλω να θεωρηθεί αγένεια, ούτως ή άλλως θα ενημερωθώ για όλες τις απαντήσεις. Χίλια συγνώμη που γίνεται αυτή τη στιγμή, αλλά πρέπει να αποχωρήσω, ανωτέρα βία. Δεν συγχωρείται για τη διακοπή. Καλό βράδυ σε όλους. Καλό βράδυ. Μίλησα στις 28 Αυγούστου, όπου μου είχαν ενημερώσει ότι η ΣΜΕ ήταν στην Διεύθυνση Περιβαλλοντικών Αδιοδοτήσεων και από εκεί θα πήγαινε στο Συμβούλο της Επικρατίας για προεδρικό διάταγμα. Μου είπαν όσον αφορά τη δημοπράτηση ότι ήταν έτοιμη και ότι θα μπορούσαν να το βγάλουν άμεσα. Το ίδιο ισχύει και για τη δίτα φάση οπρίων που έθεσε ο κ. Γεωργιάδης. Η τελευταία μέρας από το Υπουργείο Υποδομών είναι ότι είναι ακόμα στην εκδίκαση της τιμής μονάδος όσον αφορά τις δουλειές που πρόκειται να περάσουν οι αγωγοί. Οπότε ήταν και αυτό ένα θέμα που είναι ακόμα συγκριμότητα δυστυχώς και από την εκτίμηση που προσπάθησα να εκνεύσω είναι ότι μέχρι τέλος του έτους δεν θα έχει λυθεί αυτό το θέμα ακόμα. Έχει βγάλει και μια διαβούλευση την οποία την έχουμε ανεβάσει και στο σελίδα του Δήμου, όπου είναι του ιετού, όπου επισημαίνουν να στείλουμε κάποιες της θέσεις μας ως δήμος, ως δημότητες, ως πολίτες όσον αφορά τα προβληματικά σημεία, τα σημεία που εμφανίζουν πλημμύρες, πλημμερικά φαινόμενα και να καταγραφούν ώστε να περάσουν και αυτά σε επόμενη φάση μελέτης. Νομίζω αυτά ήταν τα θέματα που τέθηκαν όσον αφορά την προβληματικά σημεία. Αν προηγείψετε κάτι ακόμα θα μου πείτε, γιατί δεν τον ακούω τον κ. Γεωργιάδη, νομίζω αυτά ήταν τα θέματα που τέθηκαν όσον αφορά την τεχνική υπηρεσία. Αν είναι κάτι άλλο που ξέχασα μπορείτε να μου το περιθυμίσετε. Κυρία τη δημαρχέ, η Μαρία Ιπαυλίδου είμαι, προφανώς μιλάτε για δουλειά οδού. Ναι, για τους αγωγούς που πρέπει να περάσουν από τα οικώπεδα. Έτσι λέγεται δουλειά οδού, κλπ. Και δεν, για να το καταλάβει ο κ. Γεωργιάδης, για να μπορούν να περάσουν οι αγωγοί. Είναι δουλείες διέλευσης αγωγών και ομβριών, δεν είναι δουλείο σου. Είναι δουλείες διέλευσης αγωγών. Κυρία Πρόεδρε, δεν ακούγεστε, έχετε μιούντ. Συγγνώμη, ακούγεται ένας θόρυβος, δεν ξέρω κατά πόσο αυτό… Νομίζω προσπαθεί να πει κάτι ο κ. Γεωργιάδης, αλλά… Λοιπόν, ακούγουμε τώρα. Ακούγεστε, αλλά δεν έχετε τελειώσει. Κύριε Γεωργιάδη, θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις για να προλάβει και ο δήμαρχος. Εγώ θα ήθελα να κάνει πανέμβαση ο δήμος, όλα αυτά τα χρήματα… Δεν ακούγεστε, δεν ακούγεστε. Κάνει διακουπές η φωνή σας. Κύριε Γιανακέ. Ναι, καλησπέρα και από μένα. Εντάξει, εννοείται τα θερμά μου συλλυπτήρια στον θεοδότη του Παπογλήδη και τον πατέρα του. Τα πίστενα και προσωπικά. Σήμερα, χθες το πρωί, γίνανε δύο απολυμάνσεις στα σχολεία, χθες ήταν Κυριακή. Ήταν δύο απολυμάνσεις. Μία στο 18ο νηπιαγωγείο και στο 1ο γυμνάσιο. Επειδή πριν από λίγη ώρα κατηγορηθήκαμε ότι αδρανούμιοι, ότι δεν λειτουργούμε έγκαιρα. Έχουμε