49η Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Καβάλας 2021 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2021)
: Έχουμε δύο έκτακτα. Συφωνεί το σώμα για τα έκτακτα. Ωραία. Να ξεκινήσουμε με το πρώτο έκτακτο. Διαμόρφωση προϋπολογισμού του Δήμου έτους 2020-2022 από την ενσωμάτωση του σχεδίου προϋπολογισμού της αρίθμης 5-41-21 Απόφασης Εικονομικής Επιτροπής στην Ελληνική Βάση Δεδομένων του Υπουργείου Συντερικών. Είναι μια αλλαγή που κάναμε. Παρακαλώ κύριε Ιωσφύγον. Όχι, όχι. Κάνε τη διευκρινήση. Είναι μια αλλαγή που έγινε μετά από μια παρατήρηση του παρατηρητηρίου σχετικά με τον προϋπολογισμό. Έγινε σχετική διόρθωση. Είναι εδώ και ο κύριος Χατζι Κωνσταντίνου για ποιοσδήποτε διευκρινήσεις και ερωτήσεις που έχετε. Εν πάση περιπτώσει δεν νομίζω ότι... Εγώ προσωπικά δεν χρειάζομαι κάποια διευκρινήση. Απλά να κάνω την παρατήρηση ότι αν θυμάμαι καλά και πέρσι την αντίστοιχη χρονική περίοδο μας είχε κάνει παρατηρήσεις στο οικονομικό παρατηρητήριο. Όσον αφορά δεδομένου του στον προϋπολογισμό, έτσι και αλλιώς έχουμε επιφυλακθεί γιατί θα τοποθετηθούμε σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο, δηλώνουμε και εδώ την παρουσία μας. Να δώσω λίγο τον λόγο στον κύριο Χατζι Κωνσταντίνου. Καλημέρα. Υπάρχει μια παρατήρηση από το οικονομικό παρατηρητήριο όπου μας υποδεικνύει να προσθέσουμε το ποσότων 7.200 ευρώ στον κωδικό 0611-CAP. Εμείς είχαμε βάλει λιγότερα, αλλά θεωρώ ότι αυτό το 7.200 ευρώ, το νούμερο περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό γιατί είναι το ίδιο νούμερο με τους CAP που παίρνουμε για τα μισθόματα της σχολικής στέγης. Είναι το ίδιο ποσό 7.200 ευρώ. Θεωρώ ότι το λάθος είναι από αυτούς, τέλος πάντων από τη στιγμή που μας το υποδεικνύουν, το προσθέτουμε αυτό το ποσότων 7.200 ευρώ. Και δεν υπάρχει καμία άλλη παρατήρηση. Κύριε Λαζαρίρη. Ναι. Πέρις, θυμάμαι, είχε πιο πολλές παρατηρήσεις. Και πάλι, Γιάννη, είχες διαφωνία ως προς τη σωστότητα, η ορθότητα να την παρατηρήσουν. Έτσι είναι. Έχαμε και πέρις κάποιες παρατηρήσεις. Υπήρχε μια διαφωνία την υπηρεσία. Τέλος πάντων, φέτος διορθώσαμε τα πάντα. Και όπως θα δείτε δεν έχουμε αυτά που είχαμε άλλες διαφωνίες. Όχι γράψαμε περισσότερα μεταφερόμενα έξοδα, δηλαδή οφυλές ΠΟΕ, ή γράψαμε λιγότερα έσοδα. Περισσότερα δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Είναι αυτό το 7200. Θεωρώ τώρα ότι το έχουμε συμπεριλάβει στο προϊπολογισμό. Τέλος πάντων, εντάξει, είναι και θετικό για μας. Αυξάνονται τα έσοδα κατά 7200. Εντάξει, πράγματι είναι αυτός η λιγότερη παρατήρηση. Μία παρατήρηση ήταν. Αλλά, επί του συνόλου του προϊπολογισμού, θα συζητήσουμε το απόγευμα, οπότε και εγώ θα τελώσω παρόν. Μάλλον θα ψηφίσω παρόν. Οπότε, εγκρίνεται κατά πλειοψηφία. Να περάσουμε στο δεύτερο έκτακτο θέμα. Έγκριση της διακύρισης των όρων και των δεδοφών δημοπράτσης του έργου Παραιβάσης Ενεργειακής Εναβάθμισης Σχολικού Συγκροτήματος Περιγιαλίου Δήμου Καβάλαση. Νομίζω πως εδώ θα είμαστε όλοι σύμφωνοι. Κυρία Συφίδου. Σαφέσατε, είμαι σύμφωνοι. Απλά να ρωτήσω, αν μπορείτε να μας πείτε. Δεδομένου ότι βλέπουμε τη μεγάλη καθυστέρηση για το αντίστοιχο σχολικό συγκρότημα των κρινίδων, υπάρχει έτσι κάποιο πλάνο, είτε πότε θα βγει ο διαγωνισμός, είτε πότε θα ξεκινήσει να υλοποιείται το αντίστοιχο έργο. Κοιτάξτε, δεν έχει ο κύριος Ιακοβίστρο να μας απαντήσει. Εγώ θεωρώ ότι μέσα στο επόμενο έτος θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε. Οπότε, γκρίντε κατά ομόφωνα το δεύτερο θέμα. Να περάσουμε στα τακτικά θέματα. Πρώτο θέμα, έκριση της Παρίθυμου 56 του 21 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Δυνατικής Κοινοφυλής Επιχείρησης ΔΥΠΕΘΕ με θέμα έκριση αιτήσιου προγράμματος δράσης 2022 εισηγητής εισηγητικής έκθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιχείρησης 2022 και του προπολισμού οικονομικού έτους 2022. Υπάρχει εκπρόσπος, μισό λεπτάκι είναι λίγο έξω εκπρόσωπος του ΔΥΠΕΘΕ. Μπορείτε να εισηγηθείτε αν θέλετε λίγο το θέμα πολύ γενικά ή αν έχουν κάποιες ερωτήσεις οι συνάδελτοι. Δεν υπάρχουν ερωτήσεις, ωραία. Εγώ να κάνω μια ερώτηση. Είναι εκπρόσωπος του ΔΥΠΕΘΕ επομένως παρόν. Είναι εδώ εκπρόσωπος του ΔΥΠΕΘΕ. Ο οποίος είναι ποιος γιατί δεν μπορώ να καταλάβω. Είναι ο Πρόεδρος ή κάποιος υπηρεσιακός παράγοντας. Είμαι εγώ, είμαι η έφθυπρη Μικυρλίδου. Τι κάνεις, καλημέρα. Καλημέρα, καλημέρα. Επειδή η ερώτησή μου θα ήταν πιο πολύ πολιτική, δεν θέλω να κάνω ερώτηση στον υπηρεσιακό παράγοντα, εγώ μπορώ να τοποθετηθώ, αν θέλω. Αν δεν έχει να κάνει ερώτηση κάποιος άλλος. Όχι, ακούμε την τοποθετησία σας. Καταρχήν το συγκεκριμένο θέμα, η εκπρόσωπό μας, η Κορίνα Χιότι Πρασά, δεν ψήφισε το θέμα αυτό. Βεβαίως παρατηρώ και εγώ και έχει απόλυτο δίκιο το μέλος μας, η Κορίνα, ότι έχω δει αύξηση και μάλιστα ένα πολύ σεβαστό ποσό για τα πλαίσια του ΔΥΠΕΘΕ, του προϋπολογισμού και μάλιστα σε μία χρονιά που ακόμα δυστυχώς επικρατεί ο κορωνοϊός. Δεδομένου λοιπόν αυτής της παρατήρησης, είμαι και εγώ αρνητική, όπως άλλωστε και το μέλος μας. Κύριε Λαζαρίδη. Γιατί είναι γεωλόγο όχι, όπως ψήφισε ο πρόσωπος του ΠΑΤΕΚΣ, του Υιτικού Συμβουλίου του ΔΥΠΕΘΕ. Οπότε εγκρίνετε κατά πλειοψηφία. Να περάσουμε στο τρίτο θέμα. Συγγνώμη. Έγκριση παρίθυμ 142 του 21 απόφαση του Υιτικού Συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης Δημοφέλεια με θέμα έκριση έκθεσης πεπραγμένων και οικονομικών καταστάσεων χρήσης 2020 της Δημοτικής Κοινοφιλούς Επιχείρησης Καβάλας Δημοφέλεια. Είναι και εδώ επίσης εκπρόσωπος του Λογιστήριο από τη Δημοφέλεια. Αν έχετε κάποιες ερωτήσεις. Δηλαδή και εδώ υπηρεσιακός παράγοντας και όχι ο Πρόεδρος, όπως καταλαβαίνω. Ναι, πόσο βλέπω δεν είναι ο Πρόεδρος. Δεν έχω ερώτηση. Να ευχαριστήσουμε βέβαια τους υπηρεσιακούς παράγοντες που έρχονται για να μας κλείσουν ενδεχομένους απορίες. Αλλά και εδώ η ερώτησή μου θα ήταν πολιτική, οπότε δεν έχω ερώτηση. Οπότε, κύριε Λαζαρίδη, έχετε κάποια ερώτηση? Οπότε, να ξεκινήσουμε τοποθετήσεις. Λοιπόν, σαφέστατα αρνητική στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς ξέρουμε όλοι πάρα πολύ καλά ότι ήδη ένα πολύ σημαντικό ποσό το αποθεματικού της Δημοφέλεια αναλώνεται για διάφορες δράσεις, οι οποίες δεν φέρνουν και κάποιο σοβαρό αποτύπωμα στην πόλη μας και στο δήμο μας. Σαφέστατα, λοιπόν, είμαι αρνητική, δεδομένου δε ότι παρόλο που αναλώνεται το αποθεματικό της Δημοφέλεια και όσο περνάει ο καιρός δυστυχώς επαληθεύομαι, δυστυχώς πραγματικά με μεγάλη λύπη το λέω, ότι να αναλώνεται το αποθεματικό της Δημοφέλεια, ενώ αντίστοιχα βλέπουμε ότι πάρα πολλές δράσεις της Δημοφέλεια δεν γίνονται και πραγματικά αναρωτιέμαι πώς ενώ δεν γίνονται δράσεις της Δημοφέλεια που διαχρονικά γινόντουσαν, παρόλο που δεν γίνονται, αντί να υπάρχει όπως θα περιμέναμε ενδοχομένως και μίωση των εξόδων και να μην αναλώνεται το αποθεματικό της Δημοφέλεια, παρόλα αυτά δυστυχώς οδηγούμαστε σε αυτή την κατάσταση. Σαφέστατα, αρνητική. Όπως με πληροφόρηση και ο κ. Λαζαρίδης είναι και αυτός αρνητικός, οπότε καταπληροψηφία το δεύτερο θέμα εγκρίνεται. Να περάσουμε στο τρίτο θέμα. Έγκριση της υπαρίθμημα 1321 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινωνικής Αλληγής Προσχολικής Αγωγής και Δήμο Καβάλλας με θέμα έγκριση 10Τ σε αναμόρφωση προϋπολογισμού του έτους 21. Εδώ να κάνω μια ερώτηση, γιατί μάλλον υπάρχει μια τυπική παράλειψη. Πέρα καλώ. Έψαχνα να δω τα δύο μέλη μας τι ψήφισαν. Ο Άκης ο Τελίδης και ο Σωτήρις ο Παπαδόκουλος. Ο Άκης ο Τελίδης τον έχουν ψαπόντες, ο Σωτήρις ο Παπαδόκουλος ήταν στους παρώντες, στους ψαπόντες, τι γίνεται. Μήπως πρέπει να διορθωθεί και η απόφαση. Ενώ βλέπω ότι σαν θέμα έχει άξι. Κάποιες μικρές μεταφορές από δικών τους. Θέλετε να πάρουμε τηλέφωνο να το διευκνύσουμε, γιατί όπου βλέπω ο κύριος Φιούς δεν έχει μπει εκπρόσωπος της αλληλεγγύης. Αν θέλετε να πάρει τηλέφωνο η γραμματέας να το διευκνύσουμε και να περάσουμε λίγο στο επόμενο θέμα μέχρι να το λύσουμε. Ευχαριστώ. Να περάσουμε λοιπόν στην 22η αναμόρφωση προπολογισμού Δήμου Καβάλας Οικονομικών του 2021. Μεταφέρον το ποσόν 31.000 επισκευές-κατασκευές αθλητικών εγκαταστάσεων και μέσω του ποθεματικού ενισχύονται δύο κωδικοί συμτηρείς δημοτικών κτίριων Δήμου Καβάλας με 13.000 και συμτηρήσεις παρεμβάσεις σε κοινόξους χώρους με 18.000. Επίσης μεταφέρονται 33.000 από κωδικούς συγκεκριμένα εκπώνησης, μελετών, αποτύπωσης και πυροπροστασίας για τα σχολικά κτίρια 29822. Εκπώνηση, μελετών και ενεργειακή αναβάτηση με δημιουργικού σχολείου από ΣΑΤΑ με τρία 177. Και μέσω αυτών των δύο κωδικών ενισχύεται η συμτηρήση σχολικών κτιρίων Δήμου Καβάλας με το ποσόν δημιουργικών χιλιάδων. Τέλος, εγγράφεται και ενισχύεται ο κωδικός εργολαβική διοικηγορική αμοιβή με το ποσόν 19.400 ευρώ. Από μέσω το αποθεματικού. Οπότε κατόπιν αυτού είναι η συγκεκριμένη αναμόρφωση, η 22 Δεύτερη συγκεκριμένα για το δέντρος 2021. Δεν ξέρω αν έχετε κάποιες ερωτήσεις. Δεν μπορώ να κάνω ερώτηση. Εννοείται ότι συμφωνούμε για ό,τι συντηρήσεις γίνονται για κτίρια, παρεμβάσεις κοινόχτους του χώρους κλπ. Η ερώτησή μου έχει σχέση με αυτό το ποσό που συμφωνεί με το ποσό δημιουργικών εργολαβικών χιλιάδων. Έχει σχέση με αυτό το ποσό που πηγαίνει για δικηγορική αμοιβή, επειδή δεν έχω καταλάβει αν είναι αμοιβή για μία, για ένα δικηγορικό γραφείο ή για διάφορες δαπάνες αμοιβών σε δικηγορικά γραφεία για διάφορες υποθέσεις και αν είναι οπομένως για μία υπόθεση ή για διάφορες υποθέσεις. Όχι, θα σε εξηγήσω. Έχει να κάνει με το δικηγορικό γραφείο που ανέλαβε την προσφυγή των καθαριστριών για την υπόθεση αυτή με την υποδοσία τους. Οι 13 καθαρίστες που είχαν έρθει από την περιφέρεια και άλλαξαν κλειμάκι ομιστεολογικό. Δικαιώθηκαν και φυσικά πληρώθηκαν. Ουσιαστικά είναι η αμοιβή του δικηγόρου η οποία είναι μέσα, προφανώς, στη συμφωνία που είχαν κάνει να πληρωθούν μέσα από την αποζημίωση των καθαριστριών. Μια στιγμή, για να καταλάβω λίγο, γιατί επομένως είναι μία αμοιβή για μία υπόθεση. Ακριβώς. Είναι η αμοιβή που έβαλε ο δήμος ή ο δικηγόρος. Δηλαδή λίγο μπερδεύτηκα. Οι 13 καθαρίστες είχαν αναθέσει σε δικηγορικό γραφείο να διεκδικήσουν και να κρίσουν, πως κέρδισαν, το μιστεολογικό κλειμάκι και την αύξηση των μισθών τους. Ωραία. Προφανώς, συμφωνία με το δικηγορικό γραφείο είναι ότι εφόσον δικαιωθούν, θα έχει μερίδιο από το ποσό που θα πάρουν ως αμοιβή. Έτσι ήταν η συμφωνία. Άρα είναι η αμοιβή δηλαδή που ο δικηγόρος συμφώνησε ως από τις καθαρίστριες που έχει αναλάβει. Ακριβώς. Και αυτό το ποσό επομένου στην ουσία παρακρατείται από αυτά που έχει να δίνει ο δήμος ή που έδωσε ο δήμος. Ακριβώς, ακριβώς έτσι. Είναι κάτι το οποίο συνηθίζεται, πως ξέρετε, με γραφεία. Ναι, ναι, συνηθίζεται, δεν διαφωνώ. Και είναι γνώση δηλαδή των καθαριστριών, συμφώνησαν οι καθαρίστριες, η δικασία να παρακρατηθεί, γιατί εδώ πρέπει να υπάρχει και συμφωνητικό μεταξύ τους, που να λέει ότι συμφωνούν οι καθαρίστριες να παρακρατηθεί απευθείας η αμοιβή από το δήμο. Προφανώς και βάσει αυτού προέβη σε αυτή τη γίνηση στο λογιστήριο. Ωραία, εντάξει, οκ. Κύριε Λαζαρίδη, είστε και εσείς σύμφωνος? Ναι, σύμφωνος. Αυτή την ερώτηση θέλω να κάνω κι εγώ που έκανε η ανατασία. Κύριε Πρόεδρε, ως ο Κράτσος Μποζούδης συνδέθηκα για το δεύτερο θέμα, νομίζω, του προϋπολογισμού, όποτε έχετε και μπορούμε να πούμε στη σειρά ή είμαστε συνδεδεμένοι. Ήθελα να κάνει κάποια ερώτηση η κυρία Ιωσήφιδου σε πολιτικό πίπεδο, οπότε αν θέλετε κύριε Ιωσήφιδου μπορείτε να κάνετε και τώρα την ερώτηση στον κύριο Μποζούδη για το ΔΥΠΕΘΕ. Εννοείται βέβαια ότι έχω ψηφίσει και δεν πρόκειται να αλλάξει η ψήφος μου. Βεβαίως να πω μπράβο σας ο Κράτσος Μποζούδη που ήρθε στην Οικονομική Επιτροπή να μας απαντήσει σε ερωτήσεις και νομίζω ότι αυτό έτσι πρέπει να γίνεται. Πρέπει να έρχεται αυτός που διοικεί και όχι ο υπηρεσιακός παράγοντας. Εμπάσεις περιπτώσει επειδή δεν θέλω να αναλώνω τώρα το χρόνο της Οικονομικής Επιτροπής. Κύριε Ιωσήφιδου, σε χίλια συνόμου σας διακόπτω. Απλά επειδή αυτή τη στιγμή είναι στο τηλέφωνο η Γραμματέας για το θέμα που ρωτήσατε. Είναι μια μικρή διακοπή. Να σας δώσω λίγο τη Γραμματέα να... Η κυρία εκστρατείου, η τελευταία που λέει εδώ πέρα στις παρόντες, αναπληρώνει τον κ. Παπαδόπουλος. Σωστά τον κ. Παπαδόπουλος Συντάβουλα. Είναι αναπληρωματικό μέλος. Όσον αφορά αυτό που ρωτήσατε. Ο κ. Στελιίδης είναι στους Απόντες. Άρα το ένα μέλος σας ήταν αυτό. Και το άλλο μέλος είναι η κυρία εκστρατείου, η οποία αντικατηστά τον κ. Παπαδόπουλου. Η οποία είναι στους παρόντες, δηλαδή. Η οποία είναι στους παρόντες, ναι. Εντάξει. Ωραία, συνεχίστηκε. Κύριε Πρόεδρε, απλά θέλω να πω το εξής. Συνδέθηκα από το αποέθεσμα του Δικαστηρίου καινείτ του Δικαστηρίου. Ήταν αναγκαίο να βρίσκομαι εδώ και στο κενό, ακριβώς αυτό εδώ του χρόνου μου, έκανα τη σύνδεση, μήπως και δεν είχε συζητηθεί. Γιατί, για να προλάβω, ενδεχόμαι να απαντήσω σε οτιδήποτε γεννηθεί για το θέμα που... Έχει χρόνο κ. Μποζούδη δύο λεπτά, δηλαδή, τώρα. Ναι, ό,τι θέλει ο κ. Χρυσούς να ακούμε. Λοιπόν, εγώ την ερώτηση που ήθελα να κάνω. Πρόσεξα, και το εντόπισε φυσικά και η Κορίνα, για την αύξηση του προϋπολογισμού του ποσού του ΥΒΕΦΕ, που πραγματικά για τα πλαίσια του ΥΒΕΦΕ είναι και μεγάλο ποσό. Γιατί πάντα βλέπουμε και το αντίστοιχο νομικό πρόσωπο, πώς κινείται. Εμένα, λοιπόν, μου κάνει εντύπωση αυτό το ποσό της αύξησης, δεδομένου, δε, ότι διανύμουν και μια εποχή κορονοϊού, που θα περιμέναμε όλοι να υπάρχει μίωση αντίστοιχων εξόδων. Ωραία. Ποσό της αύξησης και περιμένετε, δηλαδή, ότι θα υλοποιηθεί κιόλας. Όχι. Αυτό που βλέπετε εδώ πέρα σαν έσοδα, μάλλον σαν ποσό γενικά εισόδων αυξημένων, δεν πρόκειται εμείς να αρχίσουμε να το δαπανούμε και να το τελειώσουμε μέσα στο 22. Προέκυψε γιατί τα δύο χρόνια τώρα του κορονοϊού, υπήρξαν ενισχύσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού, πλέον των τακτικών επιχορηγίσεων που δίνει, για να καλύψουμε δράσεις μέσα στα πλαίσια του κορονοϊού. Τα οποία τα εξαντλίσαμε αυτά τα ποσά, με αποτέλεσμα, βέβαια, αυτά αναγκαστικά και ό,τι άλλες δαπάνες από πλευράς εισόδων τακτικών που διπεθέ, κινηθήκαμε πάρα πολύ προσεκτικά, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυτή και υπήρχε από την προηγούμενη διοίκηση ένα αποθεματικό και αυξήθηκε δυστυχώς, ή ευτυχώς τώρα ουσιαστικά, με το χρόνο του κορονοϊού. Δεν πρόκειται αυτό εδώ το ποσό και οι δράσεις που πρόκειται να γίνονται, δεν το προϋπολογίσουμε για να δαπανηθεί όλο ένα εκατομμύριο. Οι δράσεις που προϋπολογίσονται είναι συγκεκριμένες, θα κινηθούμε συναιτά, λαμβάνοντας φόρους φυσικά και την περίοδο του κορονοϊού και αυτό βέβαια και τις ανάγκες που πρέπει να καλύψουμε και τις υποχρέσεις που έχουμε σε αντιπεθέ στο θέμα του πολιτισμού. Αυτό είναι που προέκυψε, μακάρι να ανοίξουν τα πράγματα κυρία Ιωσήφιδου και να μπορέσουμε να το αξιοποιήσουμε πραγματικά στον πολιτισμό. Δηλαδή θα το χαρώ πάρα πολύ. Όχι ασίδωτα βέβαια ποτέ, αλλά να γίνουν κάποιες καλύτερες παραγωγές και ενδεχόμενα λίγο πιο πάνω κόστους, αλλά να έχει και αντίκρισμα αυτό το πράγμα. Θα κινηθούμε πολύ προσεκτικά και λαμβάνοντας φόρους στην περίοδο ποδιανίου. Σας το εουβεβαίνω αυτό. Δεν σας ακούω. Όχι, εντάξει. Ήδη έχουμε ψηφίσει και αυτό δεν είναι έξυπνο. Ζήτησα να το κρατήσουν το θέμα για να συνδεθώ. Εντάξει, πάντως βρέθηκε ο κοντάς. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστούμε κύριε Μποζούδη. Λοιπόν, όσον αφορά το θέμα έχουμε ψηφίσει. Ωραία. Θα σας παρακαλούσα να επανέρθουμε λίγο στο τέταρτο θέμα. Οπότε σας τα δίνω εγώ που συνδέομαι, έτσι. Ναι, κύριε Μποζούδη. Καλημέρα σε όλους. Καλημέρα σας. Το τέταρτο θέμα ήταν η αναμόρφωση. Ψηφίσαμε και εκεί. Στο τρίτο θέμα, μετά τις διεθυκρινήσεις που εδόθησαν σχετικά, αν θέλετε να τοποθετηθείτε και να ψηφίσετε. Το μέλος μας εικομένως, αν καταλαβαίνω καλά, ψήφισε το συγκεκριμένο θέμα, έτσι. Η απόφαση είναι ομόφωνη, κυρία Εσουφίδου. Ομόφωνη, ok. Το θυμόμουν. Αν διεθυκρίνησε, το ψηφίζω ακόμα. Ωραία. Και εσείς, κύριε Λαζαρίδη, θερμόσεις. Οπότε, ομόφωνα το τρίτο θέμα. Ομόφωνα και το τέταρτο με την αναμόρφωση. Να περάσουμε στο πέμπτο θέμα. Έγκριση γενόμενων δαπανών πληροθυσών από την Πάγια Προκαταβολή, αφορά τη Δημοτική Κοινότητα Κρινίδων. Συμφωνώ. Ωραία. Και εσείς, κύριε Λαζαρίδη, είναι ομόφωνα και το πέμπτο. Ομοίως έχουμε παγία και στο έκτο. Έγκριση γενόμενων δαπανών πληροθυσών από την Πάγια Προκαταβολή, Κοινότητα Ελληνίων. Συμφωνώ κι εγώ. Ομόφωνα και το έκτο. Εύδομο θέμα. Διαγραφή οφειλών βάσει του νόμου 4795 του 21. Εδώ συγκεκριμένα σύμφωνα με αυτόν τον νόμο πρέπει να γίνονται διαγραφές όταν το κεφάλαιο είναι κάτω από 10 ευρώ. Μετά από έλεγχο που διενέργισε το Τύμα Ταμείου, διαγράφησαν οφειλές το κεφάλαιο κάτω από 10 ευρώ του 2015 οφειλετών ύψη 8.604 ευρώ και 9 λεπτά. Είναι μια διαγραφή που πρέπει να κάνει βάσει νόμο του Ταμείου και το έπραξε. Ναι, το ξέρω. Απλά να κάνω την ερώτηση. Έχουν, δηλαδή, βάλαμε όλα τα ποσά μέχρι του ποσού το 10 ευρώ ή θα έρθει στο μέλλον κι άλλοι ενδεκομένως αντίστοιχοι σύγκριτοι. Ήταν όλα τα ποσά οφειλετών του 2015, το κεφάλαιο κάτω από 10 ευρώ. Α, του έτους 2015. Ναι, εντάξει, το ψηφίδι. Εσύ, Σκη Λαζαρίδη. Ναι, ναι. Ωραία. Ομόχονα και αυτό. Να περάσουμε στο όγδο θέμα. Έγκριση πρακτικού για την ανακήρυξη μειοδότη από την ανάθεση συμβάσης στο έργο επισκευές σχολικού συμπρωτήματος Καρβάλης, νέας Καρβάλης. Είναι εδώ κύριος Ιακοβίδης. Κύριε Καρβάλη με τον Ιωσήφ Κίδη, πώς το συνέβη. Λοιπόν, για να εισηγηθεί το θέμα και αν έχετε κάποιες ερωτήσεις. Δεν θέλω. Πουλάζουμε τη Γιάννη τώρα. Καλημέρα. Ο Γιάννης ο Ιακοβίδης είμαι. Είμαστε στο πρακτικό ένα κατά την εξέλιξη της διαδικασίας δημοπράτησης του έργου. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Αν συμφωνείτε. Εννοείται ότι συμφωνώ και το ψηφίζω. Κι εσείς κύριε Λαζαρίδη. Ομόφωνα λοιπόν και το 8ο θέμα. Να περάσουμε στο 1ο θέμα. Έκριση του πρακτικού για την ανάθεση των α'-9 και α'-10 της υπηρεσίας με τίδλο συντήρηση, υποστήριξη και αναβάθμιση φαρμογών λογισμικού για τη διαδικασία του R32 του νόμου 4412 του 2016. Θα εισηγηθεί το θέμα η κυρία Χινήσοβλου. Καλησπέρα και χρόνια σας πολλά κιόλας. Λοιπόν, εδώ είναι η δεύτερη διαδικασία που κάνουμε. Η δεύτερη πρόσκληση είναι το θέμα που έχουμε συζητήσει και παλιότερα. Είναι τα λογισμικά, οπηγαίως κώδικας και τα πνευματικά δικαιώματα. Ίσως είδατε ότι στην προηγούμενη οικονομική απορρίψαμε μία εταιρεία λόγω της εγγυητικής της. Τώρα αυτό είναι το δεύτερη φάση. Εφόσον απορρίφθηκε και εκείνη συνεχίζουμε για την έγκριση των εταιρεών που πάνε στο επόμενο στάδιο και στο τελικό. Δεν έχω κάτι άλλο να σας πω, εκτός αν θέλετε κάτι να ρωτήσετε εσείς. Επειδή όποτε πλέον θα βλέπω λογισμικό, θα κρατώ κάποιες επιφυγλάξεις, αν κατάλαβα όμως στο συγκεκριμένο θέμα, είναι μια διαδικασία που γίνεται χρόνια, σωστά? Για να σας βοηθήσουμε. Δηλαδή δεν έχει σχέση με κάποιο καινούριο ενδεχομένος λογισμικό. Όχι, όχι. Δεν έχει τίποτα. Όχι, όχι τα λογισμικά που ήδη έχουν αγοράσει ο δήμος Καβάλιλας παλαιότερα και είναι οι αναβαθμίσεις τους και η συντήρησή τους. Επειδή δεν μπορούμε να απευθυμίσουμε σε κανέναν άλλο γιατί έχουν τον Μπιγέο Κώδικα και τα πνευματικά δικαιώματα, γι' αυτό πάμε και με τον 32, απευθυμίσουμε μόνο στις εταιρείες, στις μαμάδες εταιρείες, σε κανέναν άλλο. Ωραία, ωραία, εντάξει. Και με τη διευκρίνεση αυτή το ψηφίζω. Κύριε Λαζαρίδη. Να σημειώσω κάτι πριν ψηφίσω. Εφόσον αναφέρεται πάλι η εταιρεία την οποία είχαμε απορρίψει σε πριν πρακτικό λόγω έλλειψης συγκυρικής πιστωγής, πάλι έπρεπε να αναφέρεται σε αυτό το πρακτικό. Δηλαδή αφού αναφέρεται η εταιρεία, δηλαδή ο αναγνώστης ο οποίος δεν έχει συμμετεί και στην προηγούμενη Οικονομική Επιτροπή, δεν ξέρει τον λόγο για τον οποίο απορρίφθηκε η πρώτη αναφέρομαι εταιρεία μέσα στο πρακτικό για το οποίο συζητάμε. Και πίσω δεν φαίνεται ξεκάθαρα η διαπραγματεύση. Έχουμε συγχωνήσει ως παραταξή σε αυτού του είδους της διαπραγματεύσης, αλλά δεν φαίνεται ξεκάθαρα πώς και με ποιον τρόπο έγιναν οι διαπραγματεύσεις από κάποια συγνημένα έγραφα ενδοχομένου. Λοιπόν, για να το ξεκαθαρίσουμε λίγο. Ο νομοθέτης λέει ότι οι αποφάσεις είναι δύο, δύο εντελώς ξεχωριστές. Η μία με την οποία απορρίπτεται η εταιρεία λόγω της εγγυητικής της είναι η μοναδική φορά που ο νομοθέτης ξεχωρίζει και ζητάει δύο ξεχωριστές αποφάσεις. Και το δεύτερο, η διαπραγμάτευση, γίνεται πρόσκληση και γράφεται, δηλαδή δεν είναι μια διαδικασία που την κάνουμε έτσι όπως θέλουμε, είναι μια συγκεκριμένη διαδικασία με συγκεκριμένη πρόσκληση. Να σας πω την αλήθεια, δεν θυμάμαι ακριβώς πώς το γράφουμε στον πρακτικό, να το δω και να πούμε την επόμενη φορά, αν μπορώ κάτι να διορθώσω, να το διορθώσω. Να δούμε λίγο το πρακτικό, αν θέλετε. Δηλαδή, γράφει τις προσφοές που κατατέθηκαν, γράφει την απόφαση της οικονομικής, τα γράφει όλα εκεί, στα έχοντας υπόψη, στα λαμβάνοντας υπόψη, εκεί μπορείτε να βρείτε όλα τις προηγούμενες αποφάσεις που έχουν προηγηθεί και έχουμε καταλήξει σε αυτό το πρακτικό. Αλλά και πάλι, αν θέλετε, θα δω, θα το εξητάσω και αυτό, αν μπορώ να γράφω κάτι πιο αναλυτικά, ώστε να είναι πιο καλό και πιο κατανοητό και για κάποιον που δεν έχει σχέση ή δεν έχει προηγηθεί σε κάποια προηγούμενη οικονομική, κανένα πρόβλημα. Ναι, η αλήθεια ήταν αυγητό το πρακτικό. Σε κάθε περίπτωση ψηφίζω ναι, παρ' όλα αυτά. Δεν ακουγόμουν, ομόφωνα από μένα το ένα το θέμα και περνάμε στο δέκα το θέμα περί έγκρισης των τεχνικών προδιαγραφών, των εγγράφων της σύμβασης και των όρων της ανοιχτής ηλεκτρονικής διαδικασίας σύναπσης δημόσιας σύμβασης άνω των ορίων με κριτήριο ανάθεσης στην πλέον σηφέρος από οικονομική άποψη προσφορά με βάση στην βέλτιση της σχέσης, ποιότητας, τιμής της προμήθειας, ολοκληρωμένο σύστημα ενημέρωσης και πληροφόρησης επισκεπτών και πολιτών του Δήμο Καβάλλας. Είναι ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων μέσω της περιφέρειας. Πάλι η κυρία Χινήσογλου μπορεί να εισηγηθεί το θέμα και αν έχετε κάποια ερώτηση. Στο πλαίσιο του να βγάλουμε όσα περισσότερα προγράμματα και να κλείσουμε με διαγωνισμούς για προγράμματα που έχουν ενταχθεί, είναι κι αυτό ένας μεγάλος διαγωνισμός, έχει αρκετά μεγάλο προϋπολογισμό, 336.000, είναι συγκριματοδοτούμενο. Το είχαμε ξαναφέρει αυτό, αν θυμάστε, στην οικονομική. Είχε κάποια λάθη που συζητήσαμε τη διαχειριστική και τα αλλάξαμε και τώρα πια έχοντας πάρει την τελική του μορφή, έρχεται για να προχωρήσει και να δημοπρατηθεί. Αυτό δεν ξέρω, αν έχετε κάποια ερώτηση μπορώ να σας βοηθήσω. Ναι, εγώ έχω ερώτηση. Παρακαλούμε κύριε Ορφέ. Καταρχήν σαν έργο δεν διαφωνούμε, άλλωστε ξεκίνησα από τη δική μας διοίκηση. Ακριβό μας όμως επειδή είναι χρηματοδοτούμενο, οφείλουμε να εφαρμόζουμε τους νόμους και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και ειδικά σε τέτοιους διαγωνισμούς, που χρηματοδοτούνται λοιπόν από το αντίστοιχο εργαλείο, οφείλει, αναθέτουσα αρχή, να λαμβάνει υπόψη ομοειδής διαγωνισμούς άλλων φορέων, όπως επίσης και να προχωρά να κάνει έρευνα αγοράς, ώστε να διασφαλίζεται η δυνατότητα συμμετοχής έβλογο αριθμού οικονομικών φορέων. Οπόμενως θέλω να ρωτήσω, αν πραγματικά έχει γίνει μια τέτοια έρευνα αγοράς. Επιπλέον, θέλω να ρωτήσω, διαβάζοντας έτσι τους όρους διακήρυξης, διότι αλλού λέει δεκαετή εμπειρία, αλλού ζητάει πενταετή εμπειρία, αλλού τριετής, αλλού τετραετής, δηλαδή και ειδικά με το τριετής και τετραετής εμπειρία προβληματίζομαι, αν μπορούμε να ζητάμε δηλαδή τόσο μικρό χρόνο εμπειρίας σε ένα τέτοιο έργο και επίσης βλέπω πάρα πολλά ISO. Καταλαβαίνω ότι πρέπει να υπάρχουν τόσα πολλά ISO να ζητάμε. Και επομένως κάθομαι και προβληματίζομαι, μήπως τελικά δούμε μόνο μία εταιρεία να έρχεται στο συγκεκριμένο διαβουλισμό. Οπότε ας ακούσω πρώτα τις απαντήσεις πριν ψηφίσω και αν έχει και κάποιος άλλος συνάδελφος να κάνει ρούξ. Λοιπόν, εγώ θα απαντήσω στις ερωτήσεις σας στο κομμάτι που αφορά το Τμήμα Προβληθειών και στο κομμάτι που αντιστοιχεί σε εμάς. Λοιπόν, σε εμάς ήρθε μία συγκεκριμένη μελέτη η οποία καθορίζει το αντικείμενο, δηλαδή στη τεχνική της περιγραφή περιγράφει το αντικείμενο των προβληθειών, παροχών, υπηρεσιών και ό,τι προβλέπεται από τη μελέτη. Λοιπόν, ερχόμαστε και μεταφέρουμε αυτό που περιγράφεται στη τεχνική περιγραφή και στη μελέτη στη διακήρυξη βάσει των διαδικασιών που προβλέπονται από το 4412. Αυτό είναι ένας διαγωνισμός άνοντων ορίων που σημαίνει ότι είναι ο μεγαλύτερος διαγωνισμός που μπορεί να διανεργηθεί. Έχει κοντά 30 μέρες δημοσίευση, έχει ευρωπαϊκό κοινοτήτων, έχει εθνικό τύπο, έχει κινδύσεις, έχει αισθηθείς. Είναι ένας άνοντων ορίων ηλεκτρονικός διαγωνισμός. Τώρα, όσον αφορά τα ISO και αυτά είναι θέμα μελέτης και ίσως λόγω του αντικειμένου, του ιδιαίτερον αντικειμένου της εξειδίκευσης που προβλέπει. Αυτό, όμως, είναι ένα κομμάτι που δεν μπορώ να απαντήσω εγώ γιατί έτσι μπαίνουν και γιατί ζητάμε τόσο προϊκρισία ο μελετητής για να τα βάζει. Φαντάζομαι, όπως λέει και ο νόμος, έχει κάνει την αντίστοιχη έρευνα γιατί στα συμφυματοδοτούματα για να τεκμηριωθεί ένας προϋπολογισμός, σιλένει ότι στη διαχειριστική έχουν πάει τρεις τουλάχιστον οικονομικές προσφορές. Δηλαδή, δεν μπορείς να τεκμηριώσεις προϋπολογισμό κάνοντας τις συλλέσεις να μην είναι μελέτη και τέλοντας, πρέπει να έχεις προσφορές και να την τεκμηριώνεις. Άρα, νομίζω ότι οι συνάδελφοι, για να εγκριθεί και να είμαστε σε αυτό το στάδιο, έχουνε τεκμηριώσει τον προϋπολογισμό αυτούς. Να κάνω λίγο πριν, ενδοχομένως, κάποιος άλλος συνάδελφος κάνει ερώτηση. Καταρχήν, εγώ, νομίζω, θέλω μια απάντηση από τη διοίκηση. Πέρα από ότι η συγκεκριμένη υπάλληλος, φυσικά, κάνει τη δουλειά της στα πλαίσια των δικών της αρμοδιωτήτων και, φυσικά, η κοπέλα που να ξέρει και γι' αυτό λέει νομίζω. Άρα, θέλω μια απάντηση από τη διοίκηση. Αν έχουνε κάνει μια έρευνα αγοράς έτσι ώστε ό,τι βάζουν στους όρους διακήρυσης του διαγωνισμού, ότι όντως πραγματικά, δηλαδή, υπάρχουν πολλές εταιρίες, ή για να το πω πάνω από μια εταιρεία που να συγκεντρώνει τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις όταν είδαμε σαν δήμος ομοειδείς διαγωνισμούς έτσι ώστε να πάρουμε κάποια κριτήρια, κάποιους όρους να τους βάλουμε κι εμείς. Θα σας απαντήσει η κυρία Χενισούλου για τις ομοειδείς διαγωνισμούς. Μήπως γνωρίζετε κυρία Σιφίδου πότε εντάχθηκε το έργο, γιατί όταν εντάχθηκε το έργο τότε θα έγινε και η μελέτη. Και το θέμα είναι πότε έγινε αυτή η μελέτη, γιατί θεωρώ ότι είναι αρκετά παλιά. Από εκεί πέρα, εγώ θα πατήσω στα λεγόμενα της κυρίας Χενισούλου αυτή τη στιγμή που είναι καθαρά τεχνική όλη αυτή η διαδικασία. Προφανώς και προβλέπονται όλα όσα ορίζει ο νόμος, εφόσον μιλάμε για έναν οτωνορίον, ένα πολύ διαγωνισμό, πολύ σκληρό διαγωνισμό με την έννοια ότι πρέπει να είμαστε πάρα πολιτιπικοί σε όλα και σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι κάποιος έφυγε από όλα όσα ορίζουν οι κείμενας διατάξεις. Και όσον αφορά λίγο μια ακόμη επιπρόσθετη απάντηση. Να διευκρινήσω λίγο το εξής. Όταν λέτε ομοειδή, φαντάζομαι δεν εννοείται για τη διαγωνισμού σκουθή του Καβάλα, επειδή ακόμα και ομοειδή διαγωνισμοί να υπήρχαν. Όχι, όχι, εννοείται δεν λέω για τον Δήμο. Όχι, όχι, φυσικά, όχι. Είναι τελείως, γενικά αυτό το συγκεκριμένο αντικείμενο είναι ένα πολύ ιδιαίτερο αντικείμενο. Αν δεν κάνω λάθος η μελέτη έχει συνταχθεί από το κοιμήμα προγραμματισμού και τη διεύθυνση της πληροφορικής του κυρίου Παππη Καπαδόπουλου, που σημαίνει ότι πάντα φέρνουν εκπληριωμένες μελέτες. Αυτά υπάρχουν στη μελέτη, για να μην ταλυπωρώ την κοπέλα τώρα. Υπάρχουν αυτά στη μελέτη, το έψαξε κανείς, το ξέρουμε. Εδώ με την εμπειρία αλλού τρία ετή, αλλού τετρά ετή, αλλού πενταετή, αλλού δεκαετή, υπάρχουν στη μελέτη. Προφανώς υπάρχουν, έχουν πάρει την έκκληση της διαχειριστικής όλα αυτά. Αυτό εξυπακούεται έχει γίνει. Δεν ξέρω και ο κ. Μιχαηλίδης αν θέλει. Αυτή η μελέτη ετοιμάζεται χρόνια. Είναι έγω του ΒΑΑ, είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη διοίκηση. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να πω σε λεπτομέρειες. Αν υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες ερωτήσεις, η μελέτη είναι τεράστια. Μπορούμε να την ψάξουμε, να ψάξω και τις απαντήσεις μαζί με τη διεύθυνση και να σας τις δώσω, άμα υπάρχουν συγκεκριμένα θέματα. Γνωρίζω ότι προφανώς έχουν υπάρξει παρόμοια έργα. Νομίζω, αν δεν κάνω λάθος, παρόμοιο έργο είναι αυτό που έχει ο Δήμος Ιρακλίου, το οποίο το έχει κάνει με το ITE, το Institute Technological Research, που είναι στην Κρήτη. Επομένως, σίγουρα έχουν υπάρξει παρόμοιες δουλειές. Θυμάμαι ότι κατά καιρούς έχουμε συζητήσει με τη διεύθυνση, αλλά αν υπάρχουν διεκριμένες ερωτήσεις θα μπορούσα να τις δω με τη διεύθυνση, γιατί πολύ εξειδικευμένο το θέμα. Κυρία Σφίδου, θέλετε να τοποθετείτε για να ψηφίσουμε? Καταρχήν, νομίζω ότι ξεκινώντας, έχω πει ότι αυτό το έργο ξεκίνησε από πριν και άλλωστε το ξεκινήσαμε εμείς. Θα πρέπει όμως η Διοίκηση σήμερα να έχει διαβάσει αυτές τις πολλές σελίδες. Είναι υποχρέωσή σας και εν πάση περιπτώσει μπορεί κάτι να μας είχε ξεφύγει. Εν πάση περιπτώσει βλέπω ότι δυστυχώς δεν έχετε διαβάσει ούτε τη μελέτη. Εν πάση περιπτώσει όμως, όπως είπα και από την αρχή, είμαι υπέρ του έργου. Όλες αυτές οι ερωτήσεις έγιναν, γιατί ακριβώς επειδή οφείλουμε να τηρούμε όλους τους όρους προκειμένου να έρχονται σε έναν διαγωνισμό όσο το δυνατόν πιο πολλές εταιρείες. Αυτές οι ερωτήσεις αυτές εκεί αποσκοπούν και οι νόμοι, ειδικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκεί αποσκοπούν να υπάρχει όσο το δυνατόν περισσότερη διαφάνεια και να μην γίνονται διαγωνισμοί και να βλέπουμε το φαινόμενο να έρχεται μόνο μια εταιρεία. Θα το ψηφίσω, το θέλουμε σαν έργο, αλλά όμως, εγώ το λέω, αν δω μία εταιρεία να έρχεται να παίρνει μέρος στο διαγωνισμό, παραδείγματος χάρη από την Κρήτη ή κάποια άλλη εταιρεία με την οποία ενδοχομένως να έχει ξεκινήσει κάποιο άλλο είδους συνεργασία ο Δήμος Καβάλλας, εκεί θα κάνω την αντίστοιχη κριτική. Μακάρι να δούμε να έρχονται στο διαγωνισμό πολλές εταιρείες, πάνω από δύο, όχι μία εν πάση περιπτώσει. Αλλά σαν έργο, φυσικά το ψηφίζω και θα το παρακολουθώ και θα κάνω την αντίστοιχη κριτική μου και θα πω και τα μπράβο αν έρθουν πολλές εταιρείες αντίστοιχα, γιατί η κριτική είναι η αρνητική κριτική και η θετική κριτική. Γιατί το θέλω να υλοποιείται, θέλω να το βλέπω να υλοποιείται. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε και εμείς, κυρίες και φίλοι, να έρθουν πολλές εταιρείες. Μπορεί να αφησβητήσει την οθή διαδικασία όσα όλες έχουν γίνει, ειδικά από τη στιγμή που έχει περάσει ο έλεγχος από τη διαχειριστική. Οπότε ελπίζουμε και ευχόμαστε να έρθουν πολλές εταιρείες και να έχουμε την καλύτερη δυνατή προσφορά. Κύριε Λαζαρίδη. Θετικός που είπε ο κύριος Λαζαρίδης, άρα ομόφωνα το δέκατο θέμα. Να περάσουμε στο δέκατο θέμα και εδώ έχουμε μια άνοντων ορίων δημόσια σύμβαση. Περιέγριση των τεχνικών προδιαγραφών, των εγγράφων, της σύμβασης και των όρων της ανοιχτής ηλεκτρονικής διαδικασίας συναπς δημόσια σύμβασης άνοντων ορίων με κριτήριο ανάθεσης στην πλέον συμφέρος από οικονομική άποψη προσφορά με βάση την βάλξη της σχέσης ποιότητας, της προμήθειας, προμήθεια απορρηματοφόρων, οχημάτων, μηχανημάτων έργου και συμμετευτικού εξοπλισμού πρόγραμμα Φιλόδημος 2. Να κάνω εγώ μια ερώτηση. Βλέπουμε λοιπόν ότι ο δήμος προτίθεται να κοράσει αρκετά απορρηματοφόρα μέσω συγκεκριμένου προγράμματος του Φιλόδημου. Κάνετε υπόση που πρόσφατα περάσαμε το θέμα των ανταποδοτικών τελών και στα ανταποδοτικά τέλη πήγαμε, προσπάθησε μάλλον η διοίκηση στα πλαίσια του όρου επενδύσεων να φορτώσει στα ανταποδοτικά κάποια οχήματα που είναι για την καθαριότητα. Και αν δεν κάνω λάθος τα περισσότερα από τα οχήματα αυτά που θέλουμε να μπουν στο Φιλόδημο αφορούν την καθαριότητα. Απόμένως η μία ερώτηση, το συγκεκριμένο ποσό, αν και ξέρω την απάντηση απλά θέλω την απάντηση από εσάς. Έχει περάσει στα ανταποδοτικά και δεν το έχουμε καταλάβει. Και μία δεύτερη ερώτηση επομένως. Γιατί επομένως η διοίκηση ενώ υπήρχε ο τρόπος του Φιλόδημου προσπάθησε να περάσει μέσω δύθεν επενδύσεων ποσό στα ανταποδοτικά τέλη και αντίστοιχα προσπάθηση δηλαδή να τα μεταφέρει στους ενδημότες μας. Να σας απαντήσω. Βέβαια εδώ ξέρετε κάνετε το εξής λάθος, κύριε Σιφίδου. Το ίδιο λάθος τώρα αυτό που κάνετε εδώ θα το κάνετε και στα ψηφιακά που θα ειδηθεί σήμερα στο υπολογισμό. Αλλά ας το αφήσουμε και γιατί μας προσάπτουν για τα ψηφιακά ενώ έχουμε ήδη η πακέτα έτοιμα και προγράμματα για να σχίσουμε τα ψηφιακά. Θα αντιστρέψω λοιπόν και θα πάω τώρα στα απορρηματοφόρα. Φυσικά και γνωρίζαμε ότι έχει μπει στο Φιλόδημος η προμήθεια οχημάτων, αλλά αυτό ξέρετε μπορεί να αργήσει να πάρει πάνω από χρόνο. Σε αυτή τη στιγμή, το γνωρίζετε και εσείς πολύ καλά, ότι ο Δήμος μας διαθέτει απορρηματοφόρα πάρα πολύ παλιά, με προβλήματα, με πιθανότητα ατυχήματος σε πολίτες που κινούνται μέσα στους δρόμους με τους ίδιους τους εργάτες και ήταν, θεωρούσαμε, απαραίτητη προμήθεια απορρηματοφόρων άμεσα, μέσα στη χρονιά. Λόγω των ανταποδοτικών δεν μπορούσε να βγει, σε καμία περίπτωση δεν το κάναμε για να φουσκώσουμε τις απάνεσες και να δείξουμε ότι δεν βγαίνουν τα έσοδα. Νομίζω φάνηκε από αυτό το γεγονός ότι βγάλαμε για παράδειγμα το κοινοκομείο, βγάλαμε την απαγωστική κάλυψη και την πάγα, πήγαμε στις λιπές υπηρεσίες για να μην φορτώσουμε τα ανταποδοτικά και ο λόγος λοιπόν που το κάναμε ήταν ότι θέλαμε να προμηθευτούμε άμεσα απορρηματοφόρα. Δεν βγήκε και δεν το πράξαμε. Βοράσαμε μηχανήματα και απορρηματοφόρα. Άρα δεν είναι ότι είναι πολύ παλιά. Τώρα αν δύο απορρηματοφόρα έχουν πρόβλημα αυτή τη στιγμή, είτε είναι πόσο καιρό παραγωνισμένα λόγω προβλημάτων που είχαν και δεν έχουν διορθωθεί ή και κάποιο άλλο έχει καεί επί των ημερών σας, αυτό δεν έχει σχέση με τα καινούργια απορρηματοφόρα που έχουν αγοραστεί, έτσι για να μην μεταφέρουμε λάθος εντυπώσεις. Δεν μεταφέρουμε λάθος εντυπώσεις. Αγοράσετε δύο απορρηματοφόρα. Τα απορρηματοφόρα στο όνομα είναι πολύ μεγάλη. Δεν σημαίνει ότι αγοράσαμε δύο απορρηματοφόρα θα αρκείς του μέσα σε αυτό. Αγοράστηκαν πολλά, δεν είναι όχι. Δύο απορρηματοφόρα έχουν πρόβλημα, όχι ότι αγοράστηκαν δύο απορρηματοφόρα, εν πάση περιπτώσει. Εγώ ήθελα να συλλητεύσω το γεγονός ότι πήγατε να περάσετε στα ανταποδοτικά κάποια μηχανήματα τα οποία θα μπορούσαν να μπουν στο Φιλόδημο. Αν μου επιτρέπετε, Φιλόδημος. Άρα, χρονικά πότε θα υλοποιηθεί επομένως, πότε θα αγοράσουν τα μηχανήματα, γιατί προηγουμένως άκουσα να λέτε ότι θα είναι κάτι που θα καθυστερήσει. Θα χρειαστούμε σίγουρα ένα χρόνο. Περίπου μισό λεπτάκι, κυρία. Κρόνος δεν είναι μεγάλο χρονικό διάσημα. Βάση περιπτώσει, είναι στο Φιλόδημο, το ψηφίζω. Θετικός και ο κύριος Λαζαρίδης. Άρα, ομόφωνα το δέκατο θέμα. Να αποδεσμεύσουμε την κυρία Χινήσογλου. Έχουμε και επιτροπές. Δεν ξέρω εδώ τώρα. Ορισμός μελέωνα επιτροπών διενέργειας αξιολόησης και επαρλαβής σύμφωνα με τη ζητάξη του ΑΤ3 του νόμου 4623. Νομίζω ότι εδώ δεν είναι θέμα. Είμαστε σύμφωνοι. Ομόφωνα λοιπόν και το δέκατο θέμα. Δέκατο, τρίτο και τελευταίο, έγκριση μετακίνησης και αποζημίσεις τα πανόγενόμενες μετάβασης των Δημάρχων Παιδείας, Πολιτισμού και Δημοτικής Συνομίας Μουντζάκη Απόστολος στην Αθήνα, όπου συμμετείχε και εκπροσώπησε τον Δήμο Καβάλα στο Ετήσιο Συνέδιο για τη γενική συνέλεψη της βιώσιμης πόλης με θέμα σχεδιάζοντας σήμερα το περιβάλλον του αύριο. Είμαστε θετικοί? Τώρα ερώτηση, συγγνώμη τώρα, για το συγκεκριμένο θέμα, γιατί πήγε ο κ. Μουντζάκης και δεν πήγε π.χ. ο κ. Σταυρίδης? Προφανώς είχε κάποιο κόλλημα ο κ. Σταυρίδης και πήγε ο κ. Μουντζάκης. Να είμαι ειλικρινής, δεν γνωρίζω να σας απαντήσω. Αν θέλετε όμως, μπορούμε να μάθουμε και να σας ενημερώσουμε. Είχε προγραμματιστεί να πάει ο δήμαρχος και τελευταία στιγμή δεν μπορούσε να πάει ο κ. Σταυρίδης και έτσι ανέλαβα να πάω εγώ. Συγγνώμη κ. Μουντζάκη, ξέχασα ότι είστε παρόν και σας παρέκαψα, συγγνώμη. Δεν πήρας, δεν πήρας. Να υποθέσω ότι είμαστε σύμφωνοι? Πήγε καλά τουλάχιστον να μας πει ο κ. Μουντζάκης, αν πήγε καλά. Καλά πήγε, μια συνεργασία 71 δήμων έτσι ώστε να μπορέσουμε να απορροφήσουμε χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτός ήταν ο στόχος. Παρουσιάστηκαν τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία και γίνεται μια προσπάθεια μέσα από συνεργασίες να μπορέσουμε να απορροφήσουμε όσο του δυνατόν χρήματα μπορούμε. Σας ευχαριστούμε κ. Μουντζάκη. Σε βάση περιπτώσει το ψηφίζω. Βέβαια πραγματικά θα έπρεπε να πάει ο αρμόδιος αντιδίμαρχος. Βέβαια αυτό δεν έχει να κάνει με τον Απόστολο του Μουντζάκη που πήγε και καλώς έκανε και πήγε. Αλλά θα έπρεπε να πάει ο αρμόδιος αντιδίμαρχος. Σε βάση περιπτώσει σαν θέμα το ψηφίζουμε. Όλα στραβά τα βρήκατε κ. Σχεδί, σήμερα όλα. Το τι κάνουμε, ερωτήσεις, δεν πρέπει να πει. Ας τελειώσουμε. Ας τελειώσουμε. Αν δεν ήταν ευλογή η απορία πώς πήγε ο Μουντζάκη. Αναστασία με το πέραση της συνεδρίας, ας τελειώσουμε. Καλά κάνεις, αντιπολίτευση κάνεις, όχι. Να το χαλαρώσουμε και λίγο. Λοιπόν, σας ευχαριστούμε σε κάθε περίπτωση για όσα είπατε. Η αντιπολίτευση πάντα είναι πολυτερική. Να δω στο απόγευμα. Ναι, για το απόγευμα ήταν αυτό. Τώρα το απόγευμα θα είναι καλά. Θα είναι καλή συνέχεια.