ΤΠΕ - Ζωγραφίζουμε με τον Η/Υ - Α'-Δ΄Δημοτικού Επ. 203 (Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, 2020)
: [♪ Μουσική Γεια σας, παιδιά! Ονομάζομαι Κωνσταντίνος, είμαι παιδευτικός πληροφορικής. Θα δούμε για σήμερα, για τα παιδιά της 1ης και της 2ης Δημοτικού, θα δούμε μία ζωγραφιά, την οποία θα τη φτιάξουμε στο ελεύθερο λογισμικό ζωγραφικής, στο Tux Paint. Για ποιο λόγο τώρα να ζωγραφίσουμε στον υπολογιστή. Ζωγραφίσουμε στον υπολογιστή γιατί είναι πάρα πολύ δημιουργικό. Μπορούμε να φτιάξουμε ένα δικό μας όμορφο αποτέλεσμα. Επίσης, στον υπολογιστή έχουμε κάποια εργαλεία τα οποία δεν τα έχουμε στο χαρτί. Για παράδειγμα, αν κάνουμε λάθος, μπορούμε πάντα να γυρίσουμε λίγο πίσω. Δεν χρειάζεται να πετάξουμε το χαρτί μας ή να χρησιμοποιήσουμε τη σβίστρα. Τέλος, αν ζωγραφίσουμε κάτι στον υπολογιστή, έχουμε ωραία ζωντανά χρώματα και μπορούμε την εργασία μας, τη ζωγραφιά μας, να τη χρησιμοποιήσουμε. Για παράδειγμα, σε οποιαδήποτε ψηφιακή δημιουργία φτιάξουμε. Πάμε να δούμε λίγο το λογισμικό Tux Paint. Εδώ έχουμε λοιπόν μια λευκή οθόνη. Και στα αριστερά βρίσκονται τα εργαλεία. Τα εργαλεία με τα οποία θα ζωγραφίσουμε. Θα εξηγήσουμε στην πορεία τι είναι αυτά τα εργαλεία. Δεξιά βρίσκονται διάφορες επιλογές για το κάθε εργαλείο. Για παράδειγμα, εδώ έχουμε τις επιλογές για το πινέλο. Στο κάτω μέρος της οθόνης βρίσκουμε τα χρώματα. Τα βασικά χρώματα, αλλά μπορούμε και εδώ στη γωνία να πάμε και να διαλέξουμε από όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Όποιο χρώμα μας αρέσει καλύτερα. Πάμε λοιπόν πίσω τώρα και πάμε να ξεκινήσουμε να ένα τα εργαλεία. Θα δοκιμάσουμε εδώ το πινέλο. Με το πινέλο φυσικά μπορούμε να ζωγραφίσουμε. Έχουμε διάφορες επιλογές. Έχουμε λεπτό πινέλο, έχουμε πινέλο αστεράκι, έχουμε διάφορα πινέλα. Για να ζωγραφίσουμε με το πινέλο, φυσικά θα διαλέξουμε ένα χρώμα. Για παράδειγμα εδώ το πράσινο. Παίρνω το λεπτό πινέλο για να ζωγραφίσω τώρα. Πρέπει να χρησιμοποιήσω το δάχτυλό μου να κάνω κλικ πάνω στο ποντίκι. Κάνω κλικ λοιπόν, κουνάω το ποντίκι μου και το πινέλο ζωγραφίζει. Εάν κουνάω το ποντίκι μου χωρίς να κάνω κλικ, το πινέλο δεν ζωγραφίζει. Να εδώ λοιπόν τώρα θα διαλέξω χοντρό πινέλο να κάνω χοντρή γραμμή. Πάμε τώρα στο επόμενο εργαλείο. Πάμε στην ίσια γραμμή. Η ίσια γραμμή είναι σαν να έχουμε ένα χάρακα. Μπορούμε λοιπόν εδώ να διαλέξουμε ένα χρώμα, για παράδειγμα το κίτρινο, να διαλέξουμε το πάχος της γραμμής, κάνουμε κλικ εκεί που θέλουμε να ξεκινήσει η γραμμή, κρατάμε το ποντίκι μας πατημένο, το οδηγούμε εκεί που θέλουμε να τελειώσει η γραμμή, αφήνουμε το ποντίκι και έχουμε μία ολόησια γραμμή σαν να είχαμε ένα χάρακα. Ένα άλλο εργαλείο που έχουμε εδώ στη ζωγραφική είναι τα σχήματα. Πατάμε λοιπόν στα σχήματα και έχουμε διάφορα σχήματα να διαλέξουμε. Τετράγωνα, ορθογώνια, κύκλους, ελείψεις, τρίγωνα, πολλά σχήματα. Παρατηρήστε ότι έχουμε δύο είδη σχημάτων. Έχουμε τα σχήματα που είναι μόνο γραμμή και τα σχήματα τα οποία είναι γεμάτα με χρώμα. Να εδώ είναι κύκλος γεμάτος με χρώμα. Για να χρησιμοποιήσουμε τώρα τα σχήματα. Κάνουμε κλικ στο σχήμα που θέλουμε. Εδώ διάλεξα τον κύκλο μόνο γραμμή. Πάμε εκεί που θέλουμε να φτιάξουμε τον κύκλο, κάνουμε κλικ, το κρατάμε πατημένο, κουνάμε το ποντίκι, μεγαλένει ο κύκλος μέχρι εκεί που θέλουμε και το αφήνουμε. Έχω φτιάξει ένα τέλειο κύκλο. Τώρα θα δοκιμάσω και ένα κύκλο ο οποίος είναι γεμάτος με χρώμα. Ωραία. Να λοιπόν ένα από τα εργαλεία που έχουμε εδώ όταν ζωγραφίζουμε στον υπολογιστή που μπορούμε να φτιάξουμε τέλεια σχήματα. Εδώ τώρα θα δούμε ένα ακόμα εργαλείο είναι οι σφραγίδες. Οι σφραγίδες είναι δίπλα στο πινέλο και μας δίνουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε κάποιες έτοιμες ζωγραφιές που τις έχει μέσα το λογισμικό ζωγραφικής. Διαλέγουμε μια ζωγραφιά όποια μας αρέσει. Ας πούμε διαλέγω εδώ την κότα. Πάω κάνω κλικ κάπου στην οθόνη και η κότα εμφανίζεται. Μπορώ να διαλέξω μεσαίου μεγεθος. Μπορώ να κάνω κλικ, είδατε εδώ κάτω δεξιά, επιλέγουμε το μέγεθος, μεγάλη ή πολύ μικρή. Νομίζω δεν μου πολύ αρέσει αυτό το σχέδιο. Κοιτάξτε τι έκανα τώρα. Πάτησα πάνω στην ανέερεση, έχει ένα χεράκι εκεί και μπορώ το τελευταίο πράγμα που έκανα, μπορώ να το πάρω πίσω. Άρα λοιπόν, να ένα εργαλείο ακόμα που δεν το έχω στο χαρτί, μπορώ ό,τι δεν μου αρέσει να πατήσω ανέερεση και να το πάρω πίσω. Και αν θέλω μπορώ να πατήσω πάλι και στην ακύρωση και να το ξαναεμφανίσω. Έχουμε λοιπόν μερικά εργαλεία που δεν τα έχουμε στο χαρτί. Βέβαια έχουμε και εργαλεία που έχουμε στο χαρτί όπως η σβίστρα, μπορούμε να διαλέξουμε εδώ τη σβίστρα, το μέγεθος της, κάνουμε κλικ πάλι και κουνάμε τη σβίστρα για να σβήσει. Αν θέλουμε να τα σβήσουμε όλα, για να ξεκινήσουμε από την αρχή, πατάμε στο νέο χαρτί. Τώρα λοιπόν το μάθημά μας θα αρχίσει να γίνεται λίγο πιο ενδιαφέρον, διότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε τη ζωγραφιά μας. Προς το παρόν δείξαμε απλώς τα εργαλεία. Έχουμε λοιπόν το άσπρο χαρτί και πάμε να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία μας για να φτιάξουμε την πασχαλίτσα. Παίρνω τα σχήματα, το κύκλο, βλέπετε κύκλο γεμάτο, χρώμα κόκκινο, πηγαίνω κάπου στο κάτω μέρος της σελίδας, κάνω κλικ, το κρατώ πατημένο και το κουνάω. Μεγαλώνω περίπου σε αυτό το μέγεθος το κύκλο και το αφήνω. Έχω ένα κόκκινο κύκλο. Βέβαια η πασχαλίτσα δεν είναι κύκλος, είναι μισός κύκλος, οπότε πρέπει να κόψω το κύκλο μου στα δύο. Τι θα κάνω? Θα πάρω την ίσια γραμμή. Θα διαλέξω άσπρο χρώμα γραμμής, όπως είναι, όπως βλέπετε, το γύρο-γύρο από την πασχαλίτσα. Θα πάρω το πιο λεπτό πινέλο που έχω. Πάω λοιπόν στη μία άκρη και κάνω κλικ, το κρατώ πατημένο, περνάω τη γραμμή πάνω από τον κύκλο και κόβω τον κύκλο μου σε δύο μέρη. Το πάνω και το κάτω. Δύο ημικύκλια. Το κάτω δεν το χρειάζομαι. Τι θα κάνω τώρα? Θα θέλω να το εξαφανίσω. Πάμε λοιπόν να σας δείξω κάτι. Τα μαγικά. Τα μαγικά είναι κάποια εργαλεία καταπληκτικά, τα οποία δεν τα έχουμε στο χαρτί, τα έχουμε όμως όταν ζωγραφίζουμε στον υπολογιστή. Και κάνουν πραγματικά αυτό το οποίο λένε. Κάνουν αληθινά μαγικά. Κοιτάξτε τώρα πώς με τα μαγικά θα εξαφανίσω το κάτω ημικύκλιο και θα μου μείνει μόνο η πασχαλίτσα μου. Πάμε να δούμε. Παίρνω λοιπόν τα μαγικά μου. Πάω και παίρνω εκείνο το μαγικό που λέγεται γέμισμα. Έχει ένα σχήμα, ένα κουβά. Πατάω λοιπόν στο γέμισμα. Θα διαλέξω χρώμα. Θυμηθείτε τι θέλω να κάνω. Θέλω να εξαφανίσω το κάτω ημικύκλιο. Θέλω λοιπόν αυτό το ημικύκλιο με έναν μαγικό τρόπο να εξαφανιστεί. Παίρνω το άσπρο, το γέμισμα. Κάνω κλικ και όριστε το μαγικό έγινε. Το ημικύκλιο έχει εξαφανιστεί. Δηλαδή, στην πραγματικότητα έγινε άσπρο. Πάμε τώρα να συνεχίσουμε με την πασχαλίτσα μας. Παίρνω την ίσια γραμμή. Διαλέγω χρώμα μαύρο και πολύ λεπτή γραμμή. Εδώ θέλει λίγο προσοχή. Για παράδειγμα, θέλει προσοχή να πετύχουμε να στοχεύσουμε ακριβώς η μαύρη γραμμή να πηγαίνει ακριβώς από το πάνω μέρος της πασχαλίτσας μέχρι το κάτω. Εδώ λοιπόν θα προσέξουμε λίγο πριν ξεκινήσουμε. Πριν πατήσουμε το κλικ, θα προσέξουμε να στοχεύσουμε καλά. Το πατάμε, το κρατάμε πατημένο. Πάμε ακριβώς μέχρι το κάτω μέρος της πασχαλίτσας και εκεί το αφήνουμε. Αν το κάναμε σωστά, το κάναμε σωστά εδώ. Έχουμε χωρίσει το ημικύκλιο σε δύο μέρη. Πάμε τώρα πάλι στα μαγικά μας. Παίρνουμε το γέμισμα, το μαύρο χρώμα. Κάνουμε κλικ και κάνουμε το κεφάλι της πασχαλίτσας μαύρο. Τώρα έχει αρχίσει λίγο να μοιάζει με πασχαλίτσα. Πάμε στην ίσια γραμμή. Παίρνουμε το στρογγυλό, παίρνουμε το άσπρο χρώμα και θα κάνουμε ένα απλό κλικ μέσα στο κεφάλι της πασχαλίτσας. Κάνουμε λοιπόν κλικ μία φορά και εμφανίζεται ένας άσπρος κύκλος. Παίρνουμε το μικρότερο κυκλάκι, παίρνουμε χρώμα μαύρο, κάνουμε κλικ μέσα στο ματάκι και τώρα πια έχουμε ένα πραγματικό μάτι. Αρχίζει να μοιάζει με ζωντανό πλασματάκι. Πάλι με το κυκλάκι, κάνουμε κλικ στην πασχαλίτσα μας και εμφανίζουμε μικρές μαύρες βούλες. Πάρα πολύ ωραία! Τι της λείπει τώρα? Πολύ σωστά, της λείπουν τα πόδια. Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε τα ποδαράκια. Μήπως ξέρει κανείς πόσα πόδια έχουν τα έντομα. Πολύ σωστά, τα έντομα έχουν 6 πόδια. Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε τα 6 πόδια της πασχαλίτσας μας. Θα διαλέξουμε πάλι τη γραμμή, αλλά θα πάρουμε τώρα λεπτή γραμμή. Εδώ η ίσια γραμμή, μαύρο, όπως είμαστε ήδη. Και θα κάνουμε 6 μικρές γραμμούλες τα 6 πόδια της πασχαλίτσας. Τρία, τέσσερα, πέντε, έξι ποδαράκια. Πολύ ωραία. Τι άλλο θα κάνουμε, θα κάνουμε κεραίες φυσικά. Δύο γραμμούλες. Πάμε και παίρνουμε λίγο μεγαλύτερο κυκλάκι. Ένα κλικ εδώ, ένα κλικ εδώ και έχουμε τις κεραίες της. Και επειδή η ζωγραφιά μας είναι έτσι κι αλλιώς φανταστική, θα πάρουμε το κόκκινο χρώμα και θα κάνουμε μια λεπτή γραμμούλα. Κοιτάξτε εδώ πώς θα αλλάξει όλο. Η πασχαλίτσα μας είναι χαμογελαστή. Έχουμε φτιάξει λοιπόν μια ωραία χαμογελαστή πασχαλίτσα και έχει το ματάκι της. Είναι ένα ζωντανό πλασματάκι. Ουσιαστικά έχουμε τελειώσει το κύριο μέρος της ζωγραφιάς μας, αλλά θέλουμε τώρα να την κάνουμε λίγο πιο όμορφη. Θέλουμε να φτιάξουμε λίγο και το γύρο-γύρο από την πασχαλίτσα, το περιβάλλον της. Πάμε λοιπόν να ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε το περιβάλλον της πασχαλίτσας. Θα διαλέξουμε χρώμα πράσινο, διότι η πασχαλίτσα ζει στην εξοχή. Άρα λοιπόν θα της φτιάξουμε ένα πράσινο χορτάρι. Προσέξτε εδώ τώρα. Θα κάνω επίτηδες ένα λάθος. Συνήθως όταν οι δάσκαλοι κάνουν λάθος, τα παιδιά αμέσως το προσέχουν για να δουν αν θα βρείτε τι λάθος έχω κάνει. Πάω λοιπόν να φτιάξω, θυμηθείτε, φτιάχνω το χορτάρι. Θα φτιάξω λοιπόν μια ίσια γραμμή πράσινη από τη μία άκρη του χαρτιού μου έως την άλλη. Και τώρα θα πάω να χρησιμοποιήσω τα μαγικά μου, για να χρωματίσω το κάτω μέρος με πράσινο, για να μοιάζει χορτάρι. Παίρνω λοιπόν τα μαγικά μου. Ετοιμάζομαι να κάνω κλικ, να δούμε αν θα βρείτε το λάθος. Για να δοκιμάσουμε λοιπόν. Θα γίνει πράσινο το χορτάρι. Κάνω κλικ στα μαγικά. Έγινε όλο πράσινο. Εδώ τώρα τη χαλάσαμε τη ζωγραφιά. Ήθελαμε μόνο το κάτω να είναι πράσινο, το κάναμε όλο πράσινο. Τι μπορούμε να κάνουμε? Αν θυμηθείτε τι λέγαμε στην αρχή, είπαμε ότι η ζωγραφική στον υπολογιστή έχει κάποια εργαλεία που δεν τα έχουμε στο χαρτί. Δεν χρειάζεται λοιπόν εδώ να πετάξουμε το χαρτί μας. Απλώς, πολύ απλά, θα το γυρίσουμε πίσω. Θα πάμε να βρούμε εκείνο το εργαλείο την ανέρεση. Θα το πατήσουμε και παίρνουμε πίσω το λάθος. Πού ήταν το λάθος μου? Πολύ σωστά, έχω αφήσει τρύπα σε εκείνη την άκρη. Και η μπογιά πήγε παντού. Πάω λοιπόν με την ίσια γραμμή, κλείνω την τρύπα μου και τώρα πια μπορώ να χρησιμοποιήσω τα μαγικά μου. Παίρνω τα μαγικά, παίρνω τον κουβά, κάνω κλικ μέσα και είναι όλο πράσινο. Ωραία λοιπόν, έτοιμο το χορτάρι, αλλά γύρω γύρω θέλω και να φτιάξω έναν ωραίο ουρανό. Πάω λοιπόν στα χρώματα, θα διαλέξω όποιο γαλάζιο μου αρέσει. Όποιο γαλάζιο σας αρέσει θα διαλέξετε όταν θα ζωγραφίσετε. Διάλεξα λοιπόν ένα γαλάζιο, θα χρησιμοποιήσω πάλι τα μαγικά μου και θα κάνω τον ουρανό γαλάζιο. Τώρα η πασχαλίτσα μου ζει σε ένα ωραίο περιβάλλον, πράσινο χορταράκι. Για να πάμε να χρησιμοποιήσουμε και ένα ακόμα μαγικό, να κάνουμε το χορτάρι λίγο πιο ωραίο. Δίπλα λοιπόν στον κουβά είναι το γρασίδι και με το γρασίδι μπορούμε να βάλουμε ένα αληθινό χορταράκι, ώστε να μοιάζει όμορφο το περιβάλλον της πασχαλίτσας. Έχω κι άλλα μαγικά εδώ να σας δείξω. Όπως βλέπετε εδώ το λουλούδι. Με το λουλούδι μπορούμε να φτιάξουμε ωραία λουλουδάκια. Σε ό,τι χρώμα θέλουμε. Το μέσα βέβαια είναι πάντα κίτρινο, αλλά το απ' έξω είναι στον χρώμα το οποίο επιλέγουμε. Κάνουμε κλικ λοιπόν σε κάθε χρώμα, κλικ εκεί που θέλουμε να εμφανιστεί το λουλούδι και εμφανίζεται ένα ωραίο λουλούδι. Τώρα εδώ αν διαλέξω το κίτρινο βέβαια, το λουλούδι είναι όλο κίτρινο, το άσπρο νομίζω είναι λίγο πιο ωραίο. Άρα λοιπόν έχω φτιάξει ωραία λουλουδάκια στην πασχαλίτσα μου. Έχουμε μια ωραία ζωγρεφιά, έχουμε μια πασχαλίτσα, έχουμε τα λουλουδάκια της και τώρα πάμε να χρωματίσουμε λίγο, να φτιάξουμε λίγο και τον ουρανό. Θα δοκιμάσουμε ένα ακόμα μαγικό. Πάμε ψηλά λοιπόν στα μαγικά μας και διαλέγουμε το ουράνιο τόξο. Αυτό είναι το αγαπημένο μαγικό των μαθητών μου στην τάξη, όταν το χρησιμοποιούμε τους αρέσει πάρα πολύ. Πάμε λοιπόν στη μία άκρη, κάνουμε κλικ, το κουνάμε μέχρι την άλλη άκρη, το αφήνουμε και σχηματίζεται ένα υπέροχο ουράνιο τόξο. Γέμισε τώρα η ζωγρεφιά μας με πολύ ωραία χρώματα. Τι άλλο έχει ο ουρανός, έχει και έναν ήλιο. Πάμε στα σχήματα, θα διαλέξουμε το στρογγυλό, θα πάρουμε το κίτρινο. Πάμε ψηλά στον ουρανό, κάνουμε κλικ εκεί που θέλουμε, το κρατάμε πατημένο, το μεγαλώνουμε και το αφήνουμε όταν είμαστε έτοιμοι. Φτιάξαμε έναν άλλο στρόγγυλο ήλιο. Θα του βάλουμε με την ίσια γραμμή και ακτήνες. Κάνουμε λοιπόν μικρές ίσιας γραμμές που ξεκινούν από τον κύκλο, σχηματίζοντας τις ακτήνες. Να λοιπόν και άλλες ακτήνες γύρω γύρω από τον κύκλο μας. Είναι μια ωραία ανοιξιάτικη ζωγραφιά. Ωραία λοιπόν είμαστε έτοιμοι με τις ακτήνες και πάμε τώρα να κάνουμε κάτι που θα ομορφύνει πολύ περισσότερο τη ζωγραφιά μας. Πάμε να πάρουμε τον κύκλο μόνο γραμμή, το κόκκινο χρώμα, θα κάνουμε ένα κύκλο μέσα στον ήλιο μας. Ωραία, τόσο το αφήνουμε. Πάμε τώρα να πάρουμε το πινέλο. Εδώ θέλει πραγματικά τέχνη, παίρνουμε το κίτρινο και κόβουμε τον κόκκινο κύκλο σε δύο σημεία. Το πάνω κομμάτι που μας έμεινε θέλουμε να το εξαφανίσουμε. Τώρα νομίζω ξέρετε πώς θα εξαφανίζουμε. Πάμε στα μαγικά, στο γέμισμα, κάνουμε κλικ και έγινε κίτρινο, άρα εξαφανίστηκε και έμεινε ένα υπέροχο χαμόγελο στον ήλιο μας. Παίρνουμε λοιπόν την ίσια γραμμή, τα κυκλάκια, το έχουμε ξανακάνει για το ματάκι της πασχαλίτσας. Βάζουμε λοιπόν ένα κυκλάκι, δύο κυκλάκια εδώ, παίρνουμε το μικρότερο κυκλάκι, διαλέγουμε χρώμα μαύρο και βάζουμε και ματάκια στον ήλιο μας. Και μια τελευταία πινελιά εδώ, θα πάρουμε λίγο το ροζ χρώμα, θα πάρουμε το θωλό κυκλάκι βλέπετε εδώ και θα κάνουμε ένα κλικ, δύο κλικ. Βάζουμε ωραία μαγουλάκια στον ήλιο μας και η ζωγραφιά μας είναι έτοιμη. Έχουμε φτιάξει μια υπέροχη ανοιξιάτικη ζωγραφιά. Μια πασχαλίτσα με έναν ωραίο ήλιο και ένα ωραίο ουράνιο τόξο. Η ζωγραφιά μας είναι πολύ ωραία, μπορούμε να την αποθηκεύσουμε, μπορούμε να την εκτυπώσουμε. Πάμε να δούμε και κάτι διαφορετικότερα, κάτι ίσως λίγο πιο δύσκολο. Εδώ λοιπόν τώρα διαλέγουμε ένα νέο χαρτί. Ξεκινάμε, διαλέγουμε άσπλο χαρτί, μάλλον καλύτερα να διαλέξουμε γαλάζιο χαρτί. Όχι, δεν μου πολύ αρέσει αυτό το γαλάζιο. Θα πάμε λοιπόν στη γωνία εκεί που έχουμε τα χρώματα του ουράνιο τόξο και θα διαλέξουμε ένα ωραίο γαλάζιο. Θα πάρουμε τα μαγικά μας, το γέμισμα, κάνουμε κλικ στην οθόνη και όλη η οθόνη έγινε γαλάζια. Θέλουμε έναν ουρανό εδώ. Έναν ουρανό για να κατασκευάσουμε ένα αεροπλάνο. Για να φτιάξουμε τώρα το αεροπλάνο θα χρειαστούμε ένα λίγο δύσκολο σχήμα. Πάμε στα σχήματα και θα χρησιμοποιήσουμε την έλλειψη. Η έλλειψη είναι ένα σχήμα που μοιάζει λίγο με τον κύκλο αλλά δεν είναι κύκλος. Θα έλεγα μοιάζει πιο πολύ με το αυγό. Παίρνουμε λοιπόν έλλειψη μαύρη. Πάμε ακριβώς στο κέντρο της οθόνης μας, κάνουμε κλικ, το κρατάμε πατημένο και καθώς κουνάμε το ποδήκι σχηματίζονται διάφορα σχήματα. Βλέπετε δεν υπάρχει μόνο ένα είδος έλλειψης. Μπορεί να είναι σαν κύκλος, μπορεί να είναι πολύ μακρόσθενη. Εμείς θέλουμε λοιπόν λίγο μακρόσθενη την έλλειψη. Να εδώ νομίζω είναι καλά. Το αφήνουμε εδώ. Μπορούμε τώρα να το κουνήσουμε λίγο πάνω λίγο κάτω, καλύτερα οριζόντιο. Κάνουμε ένα κλικ ακόμα και έχουμε το κυρίως σώμα του αεροπλάνου. Πάμε τώρα να φτιάξουμε τι άλλο θέλει τον αεροπλάνο. Φυσικά θέλει τα φτερά του. Παίρνουμε την ίσια γραμμή, λεπτή, μαύρη και φτιάχνουμε με προσοχή τα φτερά του αεροπλάνου. Εδώ τώρα πρέπει να προσέχουμε, όταν κάνουμε τη γραμμή αυτή, για να πάμε στην επόμενη γραμμή, να ξεκινήσουμε ακριβώς από εκεί που τελειώσαμε πριν, ώστε να μην αφήνουμε τρύπες. Εγώ θα κάνω πάλι το ίδιο κόλπο εδώ, δηλαδή θα αφήσω ένα μικρό λάθος. Είναι ένα μικρό λάθος, το οποίο συνήθως όταν το κάνει ο δάσκαλος, είπαμε οι μαθητές αμέσως το καταλαβαίνουν. Θα δούμε λοιπόν τι θα μας κάνει αυτό το λάθος. Πάμε να συνεχίσουμε για τα φτερά μας. Φτιάχνουμε το φτερό το απέναντι. Εδώ. Ωραία. Έχουμε αφήσει εδώ στο φτερό, είπαμε ένα μικρό λάθος. Χρειαζόμαστε βέβαια και ένα τρίτο φτερό. Τα αεροπλάνα έχουν και ένα τρίτο φτερό. Πίσω στην ουρά τους. Τα βοηθάει να είναι πιο σταθερά. Φτιάχνω λοιπόν και την ουρά του αεροπλάνου. Και τι μένει τώρα? Μένει φυσικά να το χρωματίσω το αεροπλάνο. Τα αεροπλάνα συνήθως είναι άσπρα. Φυσικά εσείς μπορείτε να διαλέξετε ότι χρώμα σας αρέσει. Εδώ θέλω να εξηγήσω ότι οι ζωγραφιές αυτές είναι ένα παράδειγμα. Μπορείτε εσείς να τη φτιάξετε τη ζωγραφιά όπου σας αρέσει. Πάντα και οι μαθητές μου όταν ζωγραφίζουν πάντα φτιάζουν τη δική τους πινελιά. Και εγώ μαθαίνω από αυτούς, βλέπω τι έχουν φτιάξει και οι επόμενες ζωγραφιές μου είναι και εμένα καλύτερες. Άρα λοιπόν μπορείτε να διαλέξετε όποιο χρώμα σας αρέσει. Το μπέζ, το ροζ, ό,τι χρώμα θέλετε. Εγώ τώρα θα το κάνω άσπρο το αεροπλάνο μου. Θα πάρω λοιπόν τα μαγικά. Θα πάρω το γέμισμα. Θα κάνω κλικ. Θα γίνει το αεροπλάνο μου άσπρο, το φτερό. Κοιτάξτε τι θα γίνει τώρα. Εδώ θυμηθείτε το λάθος. Το άσπρο χρώμα πήγε παντού στην οθόνη. Γιατί? Φυσικά γιατί είχα αφήσει μία τρύπα. Πρέπει λοιπόν να είμαστε προσεχτικοί, να μην αφήνουμε τρύπες. Πάμε λοιπόν πίσω στην ανέρεση. Πάμε να διορθώσουμε το λάθος μας εδώ. Πάμε το μαύρο, η ίσια γραμμή και κλείνουμε με προσοχή το κενό. Πάμε λοιπόν πάλι στα μαγικά. Πάμε στο γέμισμα, λευκό και χρωματίζουμε. Εδώ τώρα αυτή η γραμμούλα εδώ δεν μου αρέσει πολύ. Θα πάρω το πινέλο. Εδώ πάλι θέλει έτσι αρκετή τέχνη. Να έκανα λάθος. Πάω λίγο πίσω. Πρέπει να σβήσω τη γραμμή αυτή με το πινέλο. Δεν χρησιμοποιώ τη σβήστρα. Χρησιμοποιώ το λευκό πινέλο. Πατάω πάνω από τη γραμμή. Κοιτάξτε τώρα τι ωραίο που φαίνεται το φτερό μου. Ωραία. Έχω και το πίσω μέρος λοιπόν που μπορώ να το χρωματίσω. Συνήθως έχουν κάποιο άλλο χρώμα στην ουρά τα αεροπλάνα. Θα διαλέξω εγώ εδώ το λαχανί. Τέλεια. Τι χρειάζεται άλλο το αεροπλάνο μου. Φυσικά χρειάζεται τζάμι για να μπορεί ο πιλότος να βλέπει να το οδηγεί. Παίρνω την ίσια γραμμή. Παίρνω το λεπτό. Διαλέγω ένα γαλάζιο. Μην διαλέξετε το ίδιο μπλε που έχει ο ουρανός. Δεν θα φαίνεται ωραία. Μία-δύο γραμμούλες λοιπόν εδώ. Μαγικά. Γέμισμα. Το έχουμε μάθει νομίζω πια. Και γαλάζιο το παράθυρο του πιλότου. Δεν πρέπει όμως μόνο ο πιλότος να βλέπει έξω. Πρέπει και οι επιβάτες να βλέπουν για να απολαμβάνουν τη διαδρομή. Με την ίσια γραμμή λοιπόν και το στρογγυλό κάνω μικρά στρογγυλά ματάκια, παραθυράκια στο αεροπλάνο μου. Έφτιαξα λοιπόν το αεροπλάνο μου. Έφτιαξα τα παράθυρα. Είναι ώρα τώρα να βάλω και κάποιον να οδηγεί το αεροπλάνο. Να βάλω και φιγούρες. Θυμηθείτε δείξαμε στο προηγούμενο μας μάθημα, δείξαμε πώς μπορούμε να βρούμε φιγούρες. Θα το βρούμε στις σφραγίδες. Πάμε λοιπόν τώρα εδώ να διαλέξουμε φιγούρες που θα οδηγούν το αεροπλάνο. Πάω στις σφραγίδες. Μπορώ να μετακινηθώ δεξιά αριστερά εδώ με τα βελάκια. Θα διαλέξω ένα πιγκουίνο που είναι και το σήμα του τουξ πέιντ. Πέρα το πιγκουίνο είναι πολύ μεγάλος. Πάμε πίσω με την ανέρεση. Εδώ κάτω δεξιά θυμηθείτε μπορούμε να διαλέξουμε πόσο μεγάλη ή μικρή θα είναι η σφραγίδα. Την κάνω λοιπόν πιο μικρή. Πάλι έχω ένα πρόβλημα. Ο πιγκουίνος κοιτάει ανάποδα. Το παίρνω πίσω. Με αυτό εδώ το εικονίδιο μπορώ να αντιστρέψω τη σφραγίδα. Τώρα ο πιγκουίνος κοιτάει σωστά και μπορεί να οδηγήσει το αεροπλάνο. Θα πάρω κι άλλα μικρά πιγκουινάκια. Θα τα βάλω μέσα στα παράθυρα, ώστε να φαίνεται ότι οι πιγκουίνοι έχουν πάει εκδρομή με το αεροπλάνο τους. Καλύτερα να κρατήσω εδώ και κάποιες αποστάσεις. Θα μάθουμε ποιο να κρατάμε και αποστάσεις. Ωραία. Βλέπετε μικρένω τις σφραγίδες όσο χρειάζεται. Και έχω φτιάξει τώρα το αεροπλάνο μου. Θα μπορούσα να κάνω εδώ και μια ενεχαρητωμένη. Ποιο είναι το πιο έξυπνο που λέει είναι η κουκουβάγια. Είναι σοφή η κουκουβάγια. Κοιτάξτε τι κάνει. Αντί να πετάξει και να κουραστεί, ανεβαίνει η κουκουβάγια πάνω στο φτερό του αεροπλάνου και πετάει έτσι ξεκούραστα. Οι σφραγίδες όμως δεν έχουν μόνο ζωάκια, έχουν και άλλα σχήματα. Για παράδειγμα εδώ έχουμε τα οχήματα που αν κατέβω προς τα κάτω θα βρω ένα ωραίο αερόστατο ώστε να χρωματίσω τον ουρανό μου. Να διακοσμίσω μάλλον τον ουρανό. Τι άλλο μπορώ να φτιάξω. Όπως θα ξέρετε το αεροπλάνο μπορεί και πετάει πάνω από τα σύννεφα. Ανεβαίνει πιο ψηλά από τα σύννεφα. Παίρνω λοιπόν εγώ το κυκλάκι εδώ και φτιάχνω μικρά άσπρα κυκλάκια το ένα δίπλα στο άλλο ώστε να σχηματίσω συννεφάκια. Προσέξτε τα συννεφάκια είναι κάτω από το αεροπλάνο μου. Και έτσι λοιπόν έχω ένα αεροπλάνο που πετάει πάνω από τα σύννεφα. Τι άλλο μπορώ να φτιάξω εδώ. Μπορώ να φτιάξω έναν ωραίο ήλιο. Θα πάω λοιπόν στα σχήματα. Θα πάω στον κύκλο κίτρινο. Κάνω κλικ ψηλά, το κρατάω πατημένο, το μεγαλώνω, το αφήνω και να ο ήλιος μου θα πάρω και την ίσια γραμμή. Και θα φτιάξω ακτίνες για τον ήλιο. Ξεκινάνε από το κέντρο του κύκλου και κατευθύνεται προς τα έξω. Ακτίνες ώστε να είναι ωραίος ο ήλιος μου, ζεστός και χαρούμενος. Εδώ κι άλλη ακτίνα. Νομίζω ότι έχω τελειώσει εδώ με τον ήλιο. Έχουμε φτιάξει λοιπόν τις ακτίνες μας και πάμε τώρα να ολοκληρώσουμε τη ζωγραφιά μας. Τι μασμένη λοιπόν να κάνουμε. Πάμε εδώ να φτιάξουμε το προσωπάκι εδώ του ήλιου. Θα χρησιμοποιήσουμε πάλι ένα κόκκινο κύκλο. Θα πάρουμε το πινέλο. Θα το έχουμε ξαναδεί και στο προηγούμενο. Θα κόψουμε δύο φορές τον κύκλο με δύο κίτρινα κυκλάκια. Μαγικά και κίτρινο εξαφανίζουμε το πάνω μέρος. Βάζουμε δύο κυκλάκια. Ένα, δύο άσπρα και δύο μικρά μαύρα. Ωραία. Έτσι λοιπόν ο ήλιος μας απέκτησε προσωπάκι. Παίρνουμε μετά να φτιάξουμε το τελευταίο που μας μένει. Να βάλουμε εδώ πίσω στην ουρά μία σφραγίδα. Συνήθως έχουν το σήμα τους οι αεροπορικές εταιρίες στην ουρά του αεροπλάνου. Εδώ θα βάλουμε σαν σήμα τι άλλο. Το μπιγκουίνο. Ωραία είναι λίγο μικρός. Το μεγαλώνουμε. Για να δούμε. Εδώ το αντιστρέφουμε. Ωραία. Και το τελευταίο που μας μένει είναι να γράψουμε και το όνομα μας. Ώστε να υπογράψουμε τη ζωγραφιά μας. Πάμε λοιπόν στα γράμματα. Διαλέγουμε έναν χρώμα. Το κόκκινο για παράδειγμα. Κάνουμε κλικ εκεί που θέλουμε να γράψουμε. Και με το πληκτρολόγιο γράφουμε το όνομά μας. Όταν γράψουμε το όνομά μας πατάμε στο πινέλο. Και τέλος αποθηκεύουμε τη ζωγραφιά μας. Η ζωγραφιά μας είναι έτοιμη. Και αν είχαμε και έναν εκτυπωτή θα μπορούσαμε να την εκτυπώσουμε. Και να την βάλουμε για παράδειγμα στο ψυγείο μας. Ωραία. Αυτό ήταν λοιπόν το μάθημά μας. Δείξαμε δύο ωραίες ζωγραφιές. Πιστεύω να σας άρεσαν. Μπορείτε κι εσείς να χρησιμοποιείτε το Toux Paint, είναι ελεύθερο λογισμικό, και να φτιάξετε τις δικές σας δημιουργίες. Με ωραία, ζωντανά χρώματα. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ που μας παρακολουθήσατε.