Δράση του Δήμου Τρίπολης για την αντιμετώπιση της σφήκας της καστανιάς (Δήμος Τρίπολης Official, 2023)
: Εδώ στην περιφέρεια μας έχουμε πρόβλημα με τις καστανιές εδώ και πάνω από δέκα χρόνια. Δεν θυμάμαι ακριβώς τη ημερομηνία. Έχουμε τρεις-τέσσερες αρρώσια που ταλανίζουν τον τόπο μας εδώ. Η μία είναι η Μελάνωση, η άλλη είναι το Έλκος της Καστανιάς. Τώρα αυτό είναι η Σφίκα που τα τελευταία χρόνια που ταλανίζει εδώ την περιοχή μας. Και πέρσι μας βγήκε και άλλο καινούριο, η σύψη του καρπού μας εκεί και τελικά δεν μάσαμε τίποτα. Έχουμε πρόβλημα, γι' αυτό ζητήσαμε εδώ να μας βοηθήσουν με ό,τι ενέργειες μπορεί και η περιφέρεια και το κράτος γενικά. Αυτά. Τι ακριβώς προκαλεί η Σφίκα στο... Η Σφίκα, αυτή πάει εδώ στα φύλλα πάνω, στα μάτια πάνω, ρουφάει το αυτό και δεν είναι τα κάστανα. Και έχουμε... Δεν ξέρω την απώλεια, δεν το έχω. Είχαμε χαμηλή σωδιά, πολύ χαμηλή. Τώρα ακριβώς το ποσοστό δεν μπορώ να το προσδιορίσω. Και η προστασία πόσο, τι κόστος έχει η προστασία για όλα τα δέντρα, είναι μεγάλο? Εμείς τώρα ψεκάζουμε τα τελευταία χρόνια όσο μπορούμε, όσο έχει ο καθένας τη δυνατότητα, μόνοι μας, μόνοι μας. Δεν ψεκάζει κάποιος άλλος και θα δούμε τι θα γίνει. Όλα αυτά που είπα ο προβλήτης σας είναι πάρα πολύ σωστά. Επειδή κάνετε την ερώτηση το παίρνουν από εκεί, η μείωση της παραγωγής είναι τουλάχιστον 95%. Πλέον δεν υπάρχει ισόδημα από καστανιά. Το πρόβλημα είναι τεράστιο και ότι αυτό συνεπάγεται σε μια περιοχή που ήδη ο κόσμος έχει φύγει από εδώ. Και κάνουμε σήμερα μια προσπάθεια και με το δήμο και με όλους τους φορείς από εκεί. Μήπως μπορέσουμε και να το φρενάρουμε λίγο αυτό το πράγμα για να το φέρουμε σε ένα λογικό επίπεδο. Η καταστροφή είναι ολική, παιδιά. Η παραγωγή έχει πέσει, όπως είπαν και οι συνάδελφοι, τόσο μεγάλο ποσοστό. Το παλεύουμε. Ευχαριστώ με τον δήμο που έδειξε αυτό το ενδιαφέρον του για όλα την αντιμετώπιση αυτή και βοηθάνε. Τα ακούσατε τα προβλήματα από τους παραγωγούς, είναι πολύ σοβαρά, δεν είναι μόνο ένα θέμα. Μέσα από το δήμο, καταλαβαίνουμε το πρώο, είχαμε κάνει και ένα ρεπορτάζ ακριβώς εδώ από κάτω με την NET3 και πιστεύω ότι βοήθησε που πήραν και κάποια αποζημίωση παραγωγή. Δεν φτάνουν μόνο όμως οι αποζημιώσεις. Θα πρέπει να ανταδούμε τα θέματα πριν φτάσουμε στην καταστροφή. Να βγαίνει το προϊόν, να παράγουμε προϊόν, καθαρό προϊόν, να μπορεί να εξάγεται, να παίρνει τα χρηματά τους εδώ η παραγωγή, γιατί τα πράγματα που ξέρετε είναι πολύ δύσκολα. Οι τεχνικές ιδιότητες σε αυτό το μπουκαλάκι πώς έχουν κύριε Μαρκόπλε? Είναι φτιαγμένα αυτά τα οφέλημα έντομα έτσι ώστε να μπούν σε πέντε δέντρα συνεχόμενα εδώ καστανιά, σε πέντε υγιή δέντρα, γιατί βλέπετε εδώ δυστυχώς πολλά δέντρα, γι' αυτό θα πάμε στο διπλακτήμα εδώ. Θα γίνει ένα απόθεση των οφέλημα δήματος, θα πολλαπλησιαστούν και αυτά θα είναι η άμυνα ενάντια στην επέλασση της σφίκας, η οποία θα λειτουργεί και δημιουργεί το πρόβλημα, το πράγμα που σας πεί και η συνάλφωση και ο πόνος του δήμου, δύο λόγια. Η προσβολή είναι πάρα πολύ μεγάλη ήδη. Η σφίκα δημιουργεί απίστευτη, απίστευτα μεγάλη ζημιά. Δεν επιτρέπει ούτε τους βλαστούς να προχωρήσουν να αναπτυχθούν. Δημιουργεί αυτά τα εξογκώματα. Αυτά εμποδίζουν την ανάπτυξη των βλαστών και την ανθοφορία. Δεν ανθίζει το φυτό. Επομένως δεν υπάρχει και παραγωγή. Έχετε καταγράψει στο δήμο τις περιοχές που ανήκουν τα χωριά αυτά που έχουν εμποδίδευση. Είναι όλη η Σκηρίτιδα ουσιαστικά και άλλα χωριά. Το Βαλτέτσι είναι πάρα πολλά χωριά. Δεν υπάρχει εδώ πέρα χωριό ορεινό που να μην έχει έστω και μια μικρή παραγωγή. Ουσιαστικά, ναι. Έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Και πέρα από τα ρεντίσματα που κάνουν, το καταφέρνουνε? Ναι, προσπαθούμε. Πάντα γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπαθή και από τους ίδιους τους παραγωγούς. Με κόστος δικό τους και ο δήμος τώρα ευτυχώς με τον κ. Μαρκόπουλο, τον αντιδήμαρχό μας, βοηθάει πάρα πολύ και εν τωλή δημάρχου βεβαίως. Είναι όλη η δημοτική αρχή. Προσπαθεί να βοηθήσει, αλλά το κόστος είναι πολύ μεγάλο για να αντιμετωπιστεί. Δεν είναι μόνο μία ασθένεια, είναι πολύ παραγωγικό. Εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες και από πολλά. Δεν μπορούμε να κάνουμε ψεκασμούς για αυτή την ασθένεια. Οι ψεκασμοί γίνονται από 15 ή 20 Ιουνίου, απογορεύεται μέχρι τότε για τις άλλες ασθένειες. Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE