ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Δ.Σ. 10-02-2020 (ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, 2020)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστούμε. Ο κύριος Ισαμάκης παρόν, η κυρία Σπανάκη παρούσα. Ο κύριος Θιακάκης παρόν, η κυρία Σχηναράκη παρούσα. Ο κύριος Σατσάκης παρόν, ο κύριος Χαιρέτης παρόν. Ο κύριος Ψαράς παρόν. 43 παρόντες, παρόν ο κύριος Πρόεδρος, παρόν ο κύριος Δήμαρχος. Υπάρχει απαρτία, κύριε Πρόεδρε. Ζήτησε το, άμα είναι αυτή εδώ πέρα. Καλό σας απόγευμα. Θέλετε κάτι, κύριε Κουτιαδάκη? Ναι, κύριε Πρόεδρε. Μια παράκληση γιατί προέκυψε την τελευταία στιγμή. Οι ιδιοκτήτες, οι επιχειρηματίες, οι άνθρωποι που ασχολούνται μάση περιπτώση με τα οδεία, με βρήκαν πολλές μέρες πριν για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Και τους είπα ότι πρέπει να μπει σε μια ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού συνενοηθούμε. Με πληροφόρησαν όμως ότι πριν έρθει στο Δημοτικό Συμβουλίο, όπως τους είχα πει ότι έτσι πρέπει να έρθει, αύριο συζητείται το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή. Αν δεσμευτεί η Οικονομική Επιτροπή με μια απόφασή τους, δεν έχει νόημα να ασχοληθούμε. Προσωπικά είχα απόψη διαμορφώσει και πριν από τις εκλογές, γιατί είχα μιλήσει μαζί τους και θεωρώ ότι υπάρχει ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, γιατί και το οδείο του Δήμου πρέπει να λειτουργεί και κοινωνικές κατηγορίες που δεν μπορούν να πάνε στα ιδιωτικά οδεία πρέπει να καλυφθούν. Κύριε Κυαράχη, να το μην μπαίνουμε στο θέμα σας, γιατί είναι διαδικαστικό το θέμα. Λέω, εξηγώ γιατί το προτείνω εκτός ημερήσιας διάταξης. Μα δεν υπάρχει τίποτα, ούτε χαρτί, υπάρχει τίποτα. Αν τέλειω να τη φράσιμου, θα σας διευκόλυνα. Όταν με διακόψετε, θα χάσουμε χρόνο άδικα. Τι λέω, να μην συζητηθεί αύριο στην Οικονομική Επιτροπή, να μπει οργανωμένα με χαρτιά, με εισηγήσεις, με προτάσεις. Εγώ δεν λέω να το συζητήσουμε, να αποφασίσουμε και να καταλήξουμε, αλλά αν συζητηθεί αύριο στην Οικονομική Επιτροπή, θα υπάρξουν δεσμεύσεις και δεν θα μπορεί στη συνέχεια να αλλάξουμε τίποτα, ενώ κατά την άποψή μου, και δεν θα το πω τώρα τι πρέπει να αλλάξει, γιατί ζητώ από το σώμα, ζητώ από εσάς να το βάλετε σε ψηφοφορία, έχει επίγοντα χαρακτήρα. Αν αυτό δεν έχει, δεν ξέρω ποιο άλλο μπορεί να έχει, όταν αύριο μπορεί να υπάρξουν δεσμεύσεις. Να ρωτήσω κάτι κύριε Κουσιαδάκη, παρότι δεν έχω τις ιδιαίτερες νομικές γνώσεις. Έχω πληροφορηθεί ότι το θέμα αυτό θα αποφασιστεί στην Οικονομική Επιτροπή. Δεν είναι νομικό. Άλλο, άλλο ενώ. Ότι η διαδικασία προβλέπει να ψηφιστεί τελεσίδικα ή όχι στην Οικονομική Επιτροπή. Δεν διαφωνώ, ακούστε με τηλεόμως. Αφήστε με να ολοκληρώσουν την ερώτησή μου. Το οποίο η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, σαφώς και χρειάζεται γιατί είναι το ανώδητο όργανο, αλλά δεν είναι άκυρη η συζήτηση από πλευράς νομικής. Αυτό το θέμα θα ολοκληρωθεί στην Οικονομική Επιτροπή. Μιλάτε σε έναν έμπειρο νομικό και έχετε έναν πιο έμπειρο, ίσως κατά ένα χρόνο, νομίζω το δήμαρχο δίπλου. Ακούστε να τελειώσω τις φράσεις μου. Χάνουμε χρόνο άσκοπα, λίγα θα πω. Είναι πολιτικό πρώτα το θέμα. Ποια πολιτική πρέπει να ακολουθήσει η Οικονομική Επιτροπή και οι δικαίοι. Και δεν είναι νομικό. Πρώτα θα αποφασίσουμε τι λογική πρέπει να έχει η λειτουργία του οδίου και στη συνέχεια θα αποφασίσουν τα όργανα που παίρνουν τις αποφάσεις που είναι εκτελεστές. Εγώ δεν είπα να το συζητήσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο για να πάρουμε απόφαση πώς ακριβώς θα λειτουργήσει το οδείο, με ποια κριτήρια κοινωνικά θα μπαίνουν οι μαθητές. Εγώ είπα να κουβεντιάσουμε, να συνεννοηθούμε για να δώσουμε την καλύτερη λύση. Να διαμορφώσουμε μια πολιτική για το θέμα που δεν έχει ο Δήμος. Διαμορφωμένοι παράλληλοι που διαφωνούν οι άνθρωποι. Κύριε Πρόεδρε, φυσικά και μπορούμε αν θέλουμε να το αναβάλουμε. Όμως, εγώ να ξεκαθαρίσω τη θέση της οικονομικής επιτροπής και της σύνταξης της ημερής για διάταξης, ότι είχαμε βγάλει μια ανακοίνωση, όσα θέματα ήρθαν τα συμπεριλάβαμε στην ημερής για διάταξη στην αυριανή. Συμφωνεί το ΣΟΜΑ να προτείνουμε στην οικονομική επιτροπή να το αποσύρει για αύριο και να έρθει σε συζήτηση στο επόμενο ή με δεπόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Πώς θα συζητηθεί, αφού δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή, όχι τώρα. Όχι τώρα, αυτή τη στιγμή, αμέσως πώς. Μα δεν είναι ενήμερα τα μέλη. Ναι, ορίστε κύριε Γελιτέκη. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Διαδικαστικά, συγγνώμη. Το ΣΟΜΑ είναι ενήμερο κατ' αρχάς για το συγκεκριμένο θέμα, καθώς όσον γνωρίζω και από ό,τι βλέπουμε από την επιστολή που μεστάληκε σε εμάς από τους ιδιοκτήτρους των Οδείνων του Ηρακλείου, από τις 3 του Φλεβάρη έχει σταλθεί τόσο σε εσάς στο Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινοφελής Επιχείρης και όσους επικεφαλείς όλων των Δημοτικών Παρατάξων. Αυτό είναι εσωτερική λειτουργία της παράταξης σας, κύριε Καραντινέ. Δεν μπορώ να επισταλθώ σε αυτό. Επικεφαλείς Δημοτικών Παρατάξων μπορεί να μπει, προφανώς. Τώρα δεν θέλω να σχολιάσω το που είπατε, γιατί δεν είναι δικό μου θέμα. Από εκεί και πέρα, κάτι πολύ σημαντικό, κύριε Καραντινέ, μην διακόπτετε. Από εκεί πέρα, το σημαντικότερο όλων και να συνεχίσω και να υπερτονίσω αυτό που είπε και ο συνάδελφος ο κ. Κουκιαδάκης, ότι είναι πολιτικά καθαρά το θέμα είναι ότι να επιθυμίσω στους παλιότερους συναδέρφους που συμμετείχαν στο σώμα και την προηγούμενη δημοτική περίοδο είχε υπάρξει δέσμευση, κι από σας κύριε Δημαρχέ, προσωπικά, η πολιτική δέσμευση όλων, όλων ημών ότι το θέμα αυτό θα επαναξεταστεί, ενώ της άδικης τότε τιμολογιακής πολιτικής που είχε προταθεί από τη δημοτική κοινοφελή επιχείρηση, θα επαναξεταστεί από το δημοτικό συμβούλιο. Προφανώς, βέβαια, όταν το είπαμε αυτό, δεν υπήρξαν νομοθετικές ρυθμίσεις που έγιναν το καλοκαίρι, όπου πρακτικά, καθαρά πρακτικά, το ζήτημα μεταβιβάζεται στην οικονομική επιτροπή. Όμως, αυτό δεν αναιρεί τη δική μας πολιτική δέσμευση, το ότι δηλαδή να συζητηθεί σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου που εκπροσωπούνται όλες οι παρατάξεις, που όπως γνωρίζουμε δεν εκπροσωπούνται στην οικονομική επιτροπή, άρα λοιπόν να υπάρξει μια πολιτική απόφαση σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου που θα την προσωπεύει και όλες οι παρατάξεις και απλά, τυπικά και μόνο, στην οικονομική επιτροπή θα ληφθεί η τελική απόφαση. Ως εκ τούτου, θεωρώ ότι και απόψε είναι η ώρα με τις συνθήκες να συζητήσουμε το θέμα, αφού το γνωρίζουμε και ξαναλέω όλοι και αύριο κανονικά να γίνει συζήτηση στην οικονομική επιτροπή και να παρθεί η τελική απόφαση με βάση τις πολιτικές δεσμεύσεις που απόψε θα ουσιαστικά όλοι εκπέμψουμε. Αν θεωρείτε πως όχι, να το κάνουμε με τον τρόπο που είπατε, αλλά εγώ επιμένω ότι νομίζω ότι μπορούμε. Κύριε Δήμαρχος. Κύριε Γιαγιτάκη, πράγματι είχα ενημέρωση, πέρυσι όμως, όχι τώρα, πρόσφατα, στην προηγούμενη περίοδο όταν λέω πέρυσι. Και νομίζω ότι κάναμε και μια διορθωτική κίνηση. Αυτή την ενημέρωση είχα τουλάχιστον από τον πρόεδρο της Επτάκη, τον τότε. Τον κύριο Τζακαράκη. Δεν ξέρω αν έχει μεσολαβήσει κάτι άλλο μέχρι σήμερα ή αν οι δημότητες-ειδιοκτήτες των ΟΔΙΟΝ έχουν διαφορετική άποψη. Πάντως, τότε που το είπαμε, επελήφθημε, είπαμε και έγινε μια συγκεκριμένη αύξη 50% κυρία-ξημέρι. Το είχαμε κουβεριάσει και μαζί. Έτσι. Πέραν αυτού δεν έχω καμία άλλη ενημέρωση, ούτε αυτό που είπε ο κύριος Γιαγιτάκης προηγουμένως, ότι ενημερώθηκαν οι επικεφαλείς των Παρατάξων. Εγώ δεν πήρα καμία ενημέρωση για τις ορεινείς συνάδελφοι που έχουν πάρει. Τις Παραταξείς μου έχουν πάρει ενημέρωση, εγώ δεν έχω πάρει. Ας αναβληθεί στην Επιτροπή Αύριο και ας μπει σε ένα δημοτικό συμβούλιο αμέσως μετά. Κύριε Πρόεδρε. Ναι, κύριε Περισινάκη, εσείς θέλετε να μιλήσετε για αυτό το θέμα. Θεωρώ ότι είναι πολύ σωστή η πρόταση που γίνεται να αναβληθεί αύριο από την Οικονομική Επιτροπή και να συζητηθεί αναλυτικά ή σε μια διαπαραταξιακή ομάδα ή εδώ στο δημοτικό συμβούλιο. Αποσύρετε το αύριο από την Οικονομική Επιτροπή να έρθει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο. Η αναθέτουσα αρχή, όμως, κύριε Πρόεδρε, είναι η Οικονομική Επιτροπή, έτσι. Το είπα στον κύριο Κουτσαδάκη. Και οι εκπρόσωποι εδώ των οδείων εφαρμόδιων, όμως, πρέπει να μιλήσουν. Αναθέτουσα αρχή, όμως, κύριε Πρόεδρε, είναι η Οικονομική Επιτροπή, έτσι. Το είπα στον κύριο Κουτσαδάκη. Και οι εκπρόσωποι εδώ των οδείων, εφόσον αύριο συζητείτε, αν συζητηθεί στην Οικονομική Επιτροπή, όχι ή θέλω να πω, προγούμενος όνομα ο κλήρος, ότι είναι προσδεκτική. Φυσικά είναι δημόσια η συνεδρία της Οικονομικής. ...για το θέμα. Τι να πείτε, δηλαδή, θα συζητηθεί σήμερα. Μπορώ να εκφράσω μια άποψη. Όχι, αλλά δεν θα συζητηθεί το θέμα. Θα το συζητήσουμε στο επόμενο συμβούλιο. Στο δημοτικό συμβούλιο υπάρχουν και γονείς. Δεν υπάρχουν μόνο οι δύο. Οι γονείς υπάρχουν για να πάρουν τα φτωχή, όχι όλοι. Κύριε Γιγερέ, τι θέλετε. Μη φωνάζετε, κατ' αρχές. Αύριο στην Οικονομική Επιτροπή, εκτός από αυτό το θέμα, υπάρχει και ένα θέμα για τη σύμβαση, επίσης τα σύμβαση με τα κτέλ. Η προηγούμενη δημινή έχει συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο. Θεωρώ πέρα από το τι προβλέπει ο νόμος και το να ξεκαθαρίσουμε ότι κυρίαρχο έχεις αποφάσεις λαμβάνονται στο δημοτικό συμβούλιο. Μπορεί στα αρμοδιώτες της Οικονομικής Επιτροπής να είναι η δυνατότητα να πάρει μία ή άλλη απόφαση, αυτό όμως δεν ανερεί τη δυνατότητα να αναστείλει την έκδοση απόφασης και αυτή να έρθει στο δημοτικό συμβούλιο. Προτείνουμε λοιπόν οι ενεργοί πολίτες σε αυτό το θέμα να μην συζητηθεί στην Οικονομική και να έρθει σε τακτική συνενδρία στο δημοτικό συμβουλείο διότι είναι μίζο νοσημασίας. Τι προτείνετε δηλαδή να καταργηθεί ο νόμος κύριε Ελληγέρε. Όχι κύριε Πρόεδρε δεν λέω να καταργηθεί ο νόμος, εγώ προσωπικά προτείνω να καταργηθεί αλλά δεν λέω αυτό το πράγμα, λέω να θεωρήσουμε ότι είναι θέμα σοβαρό μίζο νοσημασίας και να συζητηθεί και να αποφασιστεί από το δημοτικό συμβούλιο. Δεν προτείνει ο νόμος τι είναι μίζο νοσημασίας. Ο νόμος, περιμένετε κύριε Πρόεδρε, γιατί είστε γιατρός και δεν ξέρετε, δεν απαγορεύετε. Μας σταματήστε τώρα λίγο να μιλήσουμε. Ε, μα σε παρακαλώ τώρα, σε παρακαλώ, πάλι εκνευρισμένος ήρθες πάλι. Λοιπόν, δεν απαγορεύεται και η Οικονομική Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσουν ότι είναι ένα θέμα νοσημασίας και η απόφαση είναι να λυφθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και το απαγορεύει κανείς αυτό. Αυτό είναι κατάχρηση, δεν είναι τέλος πάντων. Όλη η Δημοκρατία είναι η δοτέας πλειοψηφίας στην Οικονομική Επιτροπή. Ωραία Δημοκρατία. Κύριε Πρόεδρε, καταρχήν η Δημοκρατία είναι να σεβόμαστε όλα τα συλλογικά όργανα. Ένα το κρατούμενο. Δεύτερον, η Οικονομική Επιτροπή, και εδώ είναι όλοι οι συνάδελοι που συμμετέχουν, λειτουργούν σοβαρότητα. Όπως τις αρμόζει για τις αποφάσεις που παίρνει και σύμφωνα με τα νέα δεδομένα του κλεισθένη έχει κάποιες αρμοδιότητες. Οφείλουμε να τις υπηρετούμε και να τις σεβόμαστε. Εμείς θα κάνουμε τη δουλειά μας την Οικονομική, θα αποφασίζουμε για τα θέματα που έχουμε τη δικαιοδοσία, και όλοι οι Δημοτικοί Συμβούλοι έχουν βήμα εδώ να θέτουν όποιο θέμα επιθυμούν για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Λοιπόν, υπάρχει ένα θέμα προημερισιές διατάσεις. Κύριε Πρόεδρε, αυτό το βάζω σαν θέμα να αποφασίσει στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα ζητήσει εδώ η Συγκονομική Επιτροπή. Εδώ η Συγκονομική Επιτροπή. Κύριε Πρόεδρε, πως ο κύριος διερός θέλει να παρεπηθούμε να μας πει και τι να κάνουμε. Το θέτω σαν θέμα να ψηφίσει. Δεν είναι θέμα αυτό, μα δεν είναι θέμα αυτό. Είναι πάρα πολύ σοβαρό θέμα. Είμαι επικεφαλής παράταξης, έχω δικαίωμα να βάλω θέμα, βάζω λοιπόν θέμα. Δηλαδή θα βάζετε θέμα να καταρκίσουμε τον νόμο. Όχι, ποιος σας είπε. Κάντε λάθος. Κάντε λάθος, κύριε Πασπάτη. Δίπλα σας είναι ο δήμαρχος, αν νομίζω ότι εγώ προτείνω να καταργηθεί ο νόμος να το πει. Μα σε παρακαλώ τώρα. Κύριε Πασπάτη. Κύριε Πρόεδρε και κύριε Δήμαρχε. Ναι μπορεί να είναι αρμοδιώτατης της Συγκονομική Επιτροπής, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορεί να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν είναι ρήτο ένα με το άλλο, έτσι. Είναι στη διακριτική ευκαιρία τη δική μας να αποφασίσουμε αν θέλουμε να το φέρουμε να συζητηθεί εδώ. Και το Δεκέμβριο στην αρμοδιώτα της Συγκονομική Επιτροπής ήταν το θέμα. Ναι κύριε Βρυσάνη. Παράτας το σύμβαση που κάναμε το Δεκέμβριο. Εδώ σήμερα κουβεντιάζουμε ένα πολύ σοβαρό θέμα και αποδεικνύεται ποιοι πιστεύουν στη Δημοκρατία, στις δημοκρατικές διαδικασίες και ποιος είναι κυρίαρχος στην πόλη του Ηρακλείου. Το Δημοτικό Συμβούλιο ή Οικονομικές Επιτροπές. Νομίζω αν υπάρχει αίσθηση το ποιος αποφασίζει στο Δήμο Ηρακλείου για τους κατοίκους του θέματα τέτοια σημαντικά πρέπει να έρχονται ανεξάρτητα τηλεονόμως στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό είναι το κυρίαρχο όργανο για όσους πιστεύουν στη Δημοκρατία, αυτή τη Δημοκρατία που ζούμε στη χώρα μας. Αλλιώς είμαστε υποκριτές. Είναι ένα πολύ κόμβικο ζήτημα. Θεωρούμε ότι μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο να του κουβεντιάσει και να πάρει τις αντίστοιχες αποφάσεις. Έτσι λειτουργεί μέχρι τώρα η Δημοκρατία. Νομίζω κύριε Βρύσαλλη ότι η κυρία Καναβάκη απήντησε επαρκώς. Είπε ότι η Οικονομική Επιτροπή θα λειτουργήσει όπως επιβάλλει ο νόμος, από κει και πέρα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής. Είναι άνθρωποι ερετοί που έχουν δικαίωμα να φέρουν το θέμα. Που έχουν πεταχτεί άλλες παραδάκεις έξω από νόμου. Κύριε Πρόεδρε, σε παρακαλώ πάρα πολύ. Θα το βάλετε υποχρονικά. Αυτό το θέμα δεν το βάζω σε ψηφοφορία αυτό το θέμα κύριε Γιγερέ. Αυτό είναι να χτυπήσει κι εκείνης κύριε Γιγερέ. Κύριε Δήμαρχη θα πάρτε το λόγο να πείτε τι ισχύει. Υποβαθμίζεται το Δημοτικό Συμβούλιο. Σε παρακαλώ κύριε Πατάκαι. Είσαι και ηλικιωμένος τώρα. Δεν μπορώ να πω και καμία κουβέντα. Κύριε Πρόεδρε, τι είναι αυτά τώρα. Μα τώρα τις ηλικίες μας... Κύριε Δήμαρχε, εσείς σαν επικεφαλής και ερετός δήμαρχος θεωρείτε ότι... Θα ακούμε τον κύριο Λιγερό όλο το Συμβούλιο, κύριε Πρόεδρε. Θα ακούμε τον κύριο Λιγερό. Έχουμε δημοτικό Συμβούλιο εδώ πέρα. Και να μας πούνε μέχρι τι ηλικία μπορούμε να είμαστε, να καθόμαστε εδώ όλοι. Σε κάθε Συμβούλιο, πρόεδρε. Να μιλήσει ο δήμαρχος. Κάτσε κάτσε. Να μιλήσει ο δήμαρχος. Δεν τον αφήνετε. Δεν τον αφήνετε εσείς. Το αν το θέμα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο θα το αποφασίσει η Οικονομική Επιτροπή στην οποία είναι εισάγεται. Αύριο το πρωί που θα συνειδριάσετε πάρετε απόφαση αν θέλετε να έρθει το θέμα ή όχι στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η πλειοψηφία της Οικονομική Επιτροπής είναι δεδομένη και αντίθετη με το εκλογικό αποτέλεσμα. Καταλαβαίνετε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο. Πάει τα ίδια. Δεν αλλάζει αυτό. Εντάξει, τι θα κάνουμε τώρα. Δεν αλλάζει αυτό. Λοιπόν, προχωρούμε στο πρώτο θέμα. Εγώ δεν το βάζω σε επισοφορία αυτό το θέμα. Κύριε Κουράκε, επί του θέματος. Να ξέρετε ότι θα γίνει αναφορά συναποκεντρωμένη για το ότι καταπατάτε τη Δημοκρατία και τα δικαιώματα εδώ. Να είναι καθαρό, κύριε Πρόεδρε, διότι συνεχώς παραβιάζεται το νόμο και το οικονομισμό. Μάλιστα. Λοιπόν, ένα λεπτό, κύριε Κουράκε. Θα σας δώσω αυτό το λόγο. Περιμένετε. Λοιπόν, δέχετε την είσοδο την εισαγωγή του πρωιμηρυσίας διατάξεως, ορισμός επιτροπός για την υλοποιήση του προγράμματος επιστηντικής βασικής υλικοδοτητατευά. Το δέχετε το σώμα και επί της ουσίας συμφωνεί. Ναι, ναι, για το πρωιμηρυσίας μιλάμε. Καταρχήν είναι ένα θέμα που κάθε χρόνο έχετε στο δημοτικό συμβούλιο ακριβώς στην επιστηντική βοήθεια. Δεν θα μπορούσε κανείς να διαφωνήσει έστω και με αυτά τα ψίχουλα που δίνουνε στους... Μισαλί, συγγνώμη. Θέλουν να μιλάνε, να κάτσουν εκτός της αιθούσης. Δεν μπορεί να συνεχιστεί η συνεδρίαση. Σας παρακαλώ ιδιαιτέρως με τους δημότες. Έστω και αυτά που δίνει σήμερα η φιλάνθρωπη Ευρωπαϊκή Ένωση, σε σαγωγικά φιλάνθρωποι, να τα αποδεχτούν 3,5 χιλιάδες κόσμος που κατά τη γνώμη μας είναι πολύ παραπάνω ο κόσμος που λόγω της οικονομικής κρίσης έχει ανάγκη έστω και αυτά. Παρ' όλα αυτά επειδή υπάρχει εμπειρία από τη διαχείριση αυτού του προγράμματος και ιδιαίτερα εμπειρία από τους εργαζόμενους που ασκούν αυτά τα καθήκοντα με τις επιτροπές, θέλω να πω το εξής. Είναι εργαζόμενοι που σε μεγάλο βαθμό ούτε την αντίστοιχη ειδικότητα έχουν ελέγχου της ποιότητας των τροφήμων και βεβαίως τα εργασιακά τους καθήκοντα είναι σε άλλο τομέα που είναι απαραίτητοι για τους χώρους που εργάζονται. Με αυτή την έννοια δεν μπορεί να αποδοθεί επειδή παλιότερα είχε αποδοθεί ευθύνη για κάποιου είδους ποιότητα τροφήμων σε εργαζόμενους. Εμείς δεν αναγνωρίζουμε καμιά ευθύνη των εργαζομένων πέρα από το ποσοτικό έλεγχο που μπορεί να γίνει γιατί ο ποιοτικός έλεγχος χωρίς τις αντίστοιχες υπηρεσίες και χωρίς την αντίστοιχη στήριξη από τις υπηρεσίες του Δήμου της Περιφέρειας ή άλλων κρατικών οργάνων δεν μπορεί να γίνει. Με αυτή την έννοια εμείς ψηφίζουμε λευκό, όχι στα ονόματα προφανώς των εργαζομένων, αλλά στο πώς διαχειρίζεται αυτό το πρόγραμμα που ξαναλέω είναι ψίχουλα για τους πολλούς ακριβώς για να κρύψουν το στόμα σε εργαζόμενους, σε άνεργους που σήμερα έχουν ανάγκη εξαιτίας των πολιτικών που δημιουργούν και την ανεργία και αν θέλετε και τη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού. Θέλω να πω ότι αυτές οι επιτροπές τελεχώνονται αποκλειστικά από τη δική μας διεύθυνση, τη διεύθυνση κοινωνικής ανάπτυξης. Οι ειδικότητες είναι συγκεκριμένες, κύριε Βρίσελ το γνωρίζετε, δεν διεθέτουμε ούτε ελεγχθές τροφήμων, επόπτες υγείας, λοιπόν, εν πάση περιπτώσει δεν ρίχνουμε την ευθύνη σε κανένα, δεν έχει αποδοθεί καμία ευθύνη, έτσι. Λευκό η λαϊκή συσπήρωση, κύριε Κουράτσι έστω το λόγο πριν μπούμε στη μέση. Κύριε Πρόεδρε, στο προηγούμενο και κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και διεμαρχοί, στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο υπήρξε ένα θέμα, διαβάζω το τίτλο, έγκριση επικοινωνιακού σχεδίου 2022 Μηρακλίου. Είναι έτσι, κύριε Πρόεδρε, ήταν αυτό το θέμα. Αν δεν κάνω λάθος, είναι καταγραμμός στα πρακτικά, είχατε πει να κρατηθεί, γιατί ήταν εκεί αργά. Είχαμε πει και μη συμφωνήσαμε. Ο εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού, είπε ότι δεν μπορεί να κρατήσει, γιατί θα πουσιάζει στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Στα δύο, επόμενα Δημοτικά Συμβούλια. Και επίσης ξεκίνησε μία επικοινωνιακή καταιγίδα ψεύους και συγκοφάντισης. Άλλος έκλαιγε γιατί τα παιδιά δεν μπορούν να πάνε στον κομολάστι χέστους. Άλλος έκλαιγε γιατί δεν μπορούν να γίνουν τα πολιτιστικά δρόμενα στο Δήμο Ηρακλείο. Αν δεν κάνω λάθος, δεν αφορούσε αυτό. Αφορούσε την επικοινωνιακή πολιτική και καταθέσαμε στις συγκεκριμένες προτάσεις, για να δούμε τι συμβαίνει. Πέστε μας καθαρά, ποια είναι η επικοινωνιακή πολιτική. Πρέπει να σας πω ότι ανατρέξαμε να βρούμε και τις εγκυκλίους. Και του Παπά και του Πέτσα. Αν δεν κάνω λάθος και διαβάζετε, πρέπει να έχει κατατηθεί από τον Οχτώνδριο. Και θέλω να απευθεθώ στο σώμα. Για ένα άλλο θέμα. Αν πέρυσι το ψήφισα, η παράταξή μας το ψήφισε, έχουμε το δικαίωμα φέτος να διαφωνίσουμε, ναι ή όχι. Ε, το ψηφίσαμε πέρυσι. Κύριε Εντεταλμένε Σύμβολο, το ψηφίσαμε πέρυσι. Είπατε στο ραδιόφωνο ότι η παράταξη του κυρίου Κουράκι το ψήφισε πέρυσι. Έτσι δεν είπατε. Είναι κατά γραμμή. Έτσι είπατε. Ολοκληρώστε κύριε Κουράκι και θα απαντήσω. Όχι μόνο αυτό σας ρωτάω. Ολοκληρώστε και θα απαντήσω. Ωραία. Απευθύνομαι στο Δήμαρκο, δεν απευθύνομαι σε σας και στον Πρόεδρο. Επίσης, έχετε το δικαίωμα ως παρατάξη να συνεργάζεστε. Και συνεργάζεστε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Συνεργάζεστε ως μοιοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτή είναι η αλήθεια. Η αλήθεια είναι ότι έχει και δημοτικές παρατάξεις. Αμφιβάλετε και αμφισβητείτε με αυτόν τον τρόπο που το λέτε το Δήμαρκο. Αν είναι έτσι, ας καταργηθεί. Κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι πρέπει να με προστατεύσετε. Λοιπόν, αυτό που το λέτε συνεχώς, αμφισβητείτε και το κύριο Δήμαρκο. Άρα... Πρόεδρε, την διαδικασία να την αφήνεις, να την παρακολουθείς απλά. Πρόεδρε, ναι κύριε Πρόεδρε, αλλά εντάξει, δεν διακόπτω κανένα. Σεύχομαι όλους που θα μιλάνε. Εντάξει, νομίζω ότι χρειαζόμαστε του σεβασμού όλοι. Λοιπόν... Μα κύριε Πρόεδρε, τώρα εντάξει. Μα κύριε Πρόεδρε, μπορώ να μιλήσω, ναι ή όχι. Συνεχίστε. Θα μας πει η κυριαντή, δηλαδή θα το σεβασμούς, να βγούμε απ' έξω. Συνεχίστε κύριε Πρόεδρε. Όχι, πρόεδρε ο φίλτρα μας προσοτεύσετε. Να το πάρει πίσω η κυρία. Δεν θα το πάρετε πίσω. Δεν θα το πάρετε πίσω. Δηλαδή, ότι ο δήμαρχος της πόλης, επί τόσα χρόνια, δεν σέβεται στις χουράκες, αυτονομισμός... Είστε κοινωνικός, είστε κοινωνικός, είστε κοινωνικός και είστε και στα πολιτιστικά. Είστε και υπεύθυνοι στον πολιτισμό της χώρας. Είστε υπεύθυνοι στον πολιτισμό. Υπάρχει το λόγο επί κεφαλής της αψιωματιής να την βοητεύσεις. Ας τον αφήσουμε να μιλήσει, να γίνει γενικότερη ησυχία. Τώρα δεν γίνεται ζητήματα αυτά να έχουμε αντεμπίσεις. Έχουμε πολύ σοβαρότερα ζητήματα να συζητήσουμε. Άρα πρέπει όλοι να σεβόμαστε τη συλλογικότητα που λέγεται Δημοτικό Συμβούλιο και εκπροσωπεί όλους τους πολίτες. Και έχουν κατανεμηθεί και οι δυνάμεις. Και εγώ σεβομαι και τη μεγαλύτερη παράταξη και τη μικρότερη παράταξη. Άρα και τον κάθε ένα Δημοτικό Σύμβουλο μεμονωμένα. Και αντέχω και στο διάλογο διαχρονικά στη διαδρομή μου, την κοινωνική, την πολιτική διαδρομή μου. Και αντέχω και την αντίθεση. Και αν με πείσετε συμφωνώ κιόλας. Λοιπόν, φαντάζομαι ότι μας δίνεται το δικαίωμα και εμείς να συνεργαζόμαστε, να συνομιλούμε μόλις τις παρατάξεις. Προηγουμένως ο κ. Κουκιαδάκης έβαλε ένα θέμα με το οποίο συμφωνήσαμε όλοι. Φαντάζομαι στο δίνεται το δικαίωμα. Λοιπόν, μετά τη συνενδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου με συντριπτική πλειοψηφία του σώματος καταψήφησε την πρόταση, ακολούθησε μια αίθηση εξαρατεία παραπληροφώσης των δημοτών με μεθοδεύσεις στα έδεκα που παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Πρέπει η δημοτική αρχή, τώρα που είναι αρχή της συνττίας της, να κατανοήσει, να συνειδητοποιήσει ότι η πλειοψηφία είναι η βασική αρχή της δημοκρατίας και είναι ο πυρήνας του κάθε συλλογικού οργάνου και της κάθε συλλογικότητας. Σε αυτή τη βάση, ο θεσμικός ρόλος όλων μας, του Δημάρχου, του Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου, του κάθενους χωριστάτων, επικεφαλής των παρατάξεων, επιβάλλει σε σεβασμό και στην αντίθετη άποψη και επιβάλλει σε σεβασμό και στις παρατάξεις. Από την πλευρά μας επιμείναμε ως παράταξη στη στρατηγική συνεργασίας και έχετε δει πάρα πολλές φορές όπου συμφωνούμε, ψηφίζουμε και μάχιστα αυτό εκφράστηκε και στο κορυφό το θέμα που είναι το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου. Στη λογική των σκοπιμοτήτων απαντάμε καθαρά προς όλους ότι η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται ούτε μπορεί να ενοχοποιείται κάθε αντίθετη άποψη. Στο συγκεκριμένο θέμα της επικοινωνιακής πολιτικής έγινε μια προσπάθεια να συνδεθεί και αείτηση προσπάθεια το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων ή άλλων εκδηλώσεων και να αποδοθεί στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης η μη πιθανή πραγματοποίησή του. Δηλαδή δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η μουσική του δρόμου, οι πέντε συνάπολητισμοί ή οτιδήποτε άλλο. Η απάντηση είναι ότι και στα δύο θέματα είναι παντελώς άσχατα και αποτελούν διαφορετικές ενότητες. Άλλο το πρόγραμμα πολιτισμού, άλλο η επικοινωνιακή πολιτική. Επίσης η διαρροή που έγινε ότι η παράταξη του κυρίου Κουράκη ψήφισε πέρυσι στην επικοινωνιακή πολιτική. Έχουμε το δικαίωμα να μην ψηφίσουμε φέτος. Έχουμε. Ανατρέξτε στην απόφαση, γιατί νομίζω ότι πολύ λάσπι πέφτει, ούτε πέρυσι ψηφίσαμε. Ούτε πέρυσι ψηφίσαμε. Και βγήκατε στα ραδιόφωνα και λέγατε ότι πέρυσι ψηφίσαμε. Μια συγγνώμη δεν βλάφει, αλλά είναι συστατικό στοιχείο φαίνεται της πολιτικής που θέλετε να ακολουθήσετε. Στο συγκεκριμένο θέμα που διαφωνήσαμε κάθετα, που ήταν πρόχειρο, ομαδοποιεί διαφορετικά πράγματα μεταξύ τους και στερείται επαρκούς προετοιμασίας. Και αν ανατρέχατε στη διάβοια σε ένα άλλο δήμο, το καταθέτω στα πρακτικά, πήγα σε πάρα πολλούς δήμους και καταθέτω στα πρακτικά ακούστε. Είδα ένα δήμο δίπλα μας, το δήμο Ρεθύμνους, ο οποίος έχει πάρα πολλές κλίνες, πάρα πολλά ξενοδοχεία στην Πόλη Μέσα, έχει παραλία στην Πόλη Μέσα, έχει ένα μεγάλο επικοινωνιακό πρόγραμμα και λέει στη συνενδρία που έγινε πριν δυο μήνες, σχέδιο Μάρκεντιγγραφείο τουρισμού για το έτος 2020 και απολογισμός δράσεων για το 2019, αυτό λέει ο νόμος που δεν ήρθε ποτέ. Τα διαβάζετε και τα έχει εδώ όλα και τον απολογισμό και προσέξτε πώς κλείνει. Με μια σελίδα κατανοητή τι θα δώσει σε κάθε μέσο, πόσα έντυπα θα τυπώσει, πόσες εκθέσεις θα πάει και καταλήγει στο τελικό του πρόγραμμα, ορίστε κύριοι. Ούτε υπάρχει τα καταθέτωσα πρακτικά να διανεμηθεί, θα σας το στείλω και διαδικτυακά, το καταθέτωσα πρακτικά να το δείτε και παρακαλώ να διανεμηθεί για να δείτε πώς είναι και τι λέει εγκύκλειος. Και εδώ πήγαμε να περάσουμε από κομποστοποίηση μέχρι οτιδήποτε άλλο. Λοιπόν, πρέπει να σταματήσει η προχειρότερα και αντιμετώπιση της σημαντικής σημασίας θεμάτων για τους δημότες, στην ορθή διαχείριση των δημοτικών αναγκών, τους κανόνες διαφάνειας, τεκμηριωμένης ενημέρωσης και δεν βοηθά το σώμα, αν δεν γίνουν όλα αυτά, να εκτιμήσει την ορθότητα της εισηγής. Πρέπει επίσης να κατανοηθεί ότι η πορεία της παράταξης μας έχει αναφορά και εκεί απευθύνομαι στην κοινωνία των πολιτών, στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά η αναφορά μας είναι στην κοινωνία των πολιτών. Δεν καθοδηγείται από πουθενά, βάλτε το καλά στο μυαλό σας. Και δεν μπορεί να συρθεί σε λογικές εγβιασμού και φαρπαγής της ψήφου, σε συγκεκριμένη πολωτική στάση. Εμείς ως παράταξη δηλώνουμε ότι θα στηρίζουμε και θα συμμετέχουμε σε κάθε προσπάθεια που συνθέτει, που ενώνει στη βάση ρεαλιστικών συγκροτημένων και τεκμηριωμένων θέσεων. Δεν θα δεχτεί όμως λογικές συμπεριφοράς που δεν υπολογίζουν την πλειοπισφία και υποβαθμίζουν τη δημοκρατική λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου. Λοιπόν, εμείς λέμε, είμαστε εδώ για το Ηράκλειο, για το καλό των πολιτών, για το καλό της πόλης. Μας αρέσει η σύνθεση. Προφανώς θα υπάρχουν και διαφωνία, αλλά δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει το δικαίωμα να συνεργάζονται και να συνθέτουν άλλες παρατάξεις. Και παρακαλώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε, άλλη φορά να είμαστε επί του θέματος, του συγκεκριμένου θέματος, για να μπορεί και το σώμα να συζητά δημοκρατικά με ωραίους κανόνες. Καθόλου να υπερασπιστείτε την ώρα εκεί. Δεν ήμουν στην αίθουσα, σας απάντσα την ώρα εκεί. Και, εν πάση περιπτώσει, κύριε Κουραϊκή. Σας είδα και σηκωθήκατε και φύγατε χωρίς να υπερασπιστείτε τη σύγκριση που, προφανώς, ήταν λάθος και είναι λάθος. Καθόλου να υπερασπιστείτε την ώρα εκεί. Σας είδα και σηκωθήκατε και φύγατε χωρίς να υπερασπιστείτε τη σύγκριση που, προφανώς, ήταν λάθος και είναι λάθος. Και το αναγνωρίζετε πως είναι λάθος. Και παρακαλώ να διανεμηθεί η σύγκριση του Δήμου Ρεθήμου. Κύριε Κώστα, θέλετε να προηγηθώ εγώ ή να... Κύριε Πρόεδρε, έχω τον λόγο. Κύριε Κώστα, ναι. Να πάρει όποιος θέλει τον λόγο, εγώ θέλω κάποια στιγμή τον λόγο επί προσωπικού, γιατί επί προσωπικού, άρα δικαιώμαι τον λόγο ούτως ή άλλως. Κύριε Πρόεδρε, έχω ζητήσει τον λόγο, θα μου τον δώσετε ή... Όχι, τον κ. Κώστα θα δώσω πρώτα τον λόγο. Μετά έχω εγώ τον λόγο κ. Γιέρεφ, τον έχω ζητήσει. Δυστυχώς αναγκάζομαι να ξεκινήσω με προσωπικό τόνο και θα καταλήξω και σε προσωπικό τόνο. Σε ό,τι αφορά το γιατί βρίσκομαι σήμερα εδώ, ενώ όπως είναι καταγεγραμμένο στα πρακτικά, είχα ζητήσει να συζητηθεί το θέμα, γιατί ενδεχομένως να απουσιάζω και αυτήν και την επόμενη εβδομάδα. Δυστυχώς, σε ένα ιατρικό ζήτημα, δεν μπορώ ούτε να καθορίσω το πότε θα μου κλείσει ο ιατρός ραντεβού και πότε όχι. Και επειδή δεν αφορά προσωπικό, αλλά συγγενικού μου προσώπου, αν μπορέσω να ζητήσω άρση του ιατρικού απορίτου θα σας ενημερώσω και για το ιατρικό ζήτημα. Συνεχίζω λοιπόν. Κάνετε ό,τι σχόλια θέλετε. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, την προηγούμενη Τετάρτη έγινε μια επιλογή από την αντιπολίτευση. Αποδεκτή, αλλά όχι αβασάνιστα. Θέσατε έξι με επτά ερωτήματα, αν θυμάμαι καλά. Απαντήθηκαν όλα, μα όλα. Το αν δεν ήσασταν έτοιμοι για τις απαντήσεις, αν δεν σας ενδιέφεραν οι απαντήσεις, ή απλά δεν τις ακούγατε, και είμαι βέβαιος ότι δεν έχετε πρόβλημα ακοείς, απλά δεν τις ακούγατε, γιατί ίσως είχατε καταλήξει στην απόφασή σας, αυτό απέχεια παρασάγκας από μια γόνιμη αντιπολίτευση και παραγωγική. Πάμε να δούμε λοιπόν μερικά σημεία. Στις ερωτήσεις σας χαρακτηρίσατε... Στις ερωτήσεις σας χαρακτηρίσατε... Κύριε Γιαλιτάκη, είτε θέλετε είτε όχι, θα τα ακούσετε. Στις ερωτήσεις σας... Όσο χρειαστεί κύριε Πρόεδρε. Στις ερωτήσεις σας χαρακτηρίσατε τον επικοινωνιακό σχεδιασμό, αχταρμά. Σας απαντήσαμε... ότι με την ίδια δομή... Σας απαντήσαμε ότι με την ίδια δομή, είχε κατατεθεί το επικοινωνιακό σχέδιο του 2019. Τότε δεν ήταν αχταρμάς. Εδώ είναι του 2019. Θα έρθω και σε αυτό. Εδώ είναι για τα πρακτικά. Γιατί τότε δεν είπατε λέξη, για το ότι ήταν αχταρμάς, αν ήταν αχταρμάς. Γιατί δεν είπατε ούτε μία λέξη, για τη δομή. Είναι ακριβώς η ίδια δομή του 2019. Γιατί τότε δεν είπατε ούτε μία λέξη, ούτε μία. Δε σας ενδιέφερε. Πότε αλήθεια κάνατε λάθος, πότε αλήθεια κάνατε λάθος. Τότε ή τώρα. Πότε ήσαν λιγότερο ή περισσότερο παραγωγικοί στην αντιπολητευσία. Τότε ή τώρα. Στις ερωτήσεις, εστιάσατε μεταξύ άλλων στο γιατί έρχονται όλα αυτά μαζί στο επικοινωνιακό σχέδιο. Δηλαδή τουρισμός, πολιτισμός, βιώσιμη ανάπτυξη κτλ. Και ότι αυτό, σας απαντήσαμε ότι και αυτό συνέβη το 2019. Αυτό περιγράφει νομοθεσία. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Το 2019 δεν αναρωτηθήκατε ούτε μία στιγμή γιατί έρχονται όλα αυτά μαζί. Ούτε τότε είπατε λέξη. Τώρα γιατί. Ο νόμος δεν έχει αλλάξει. Και εννοείται ότι η εφαρμογή του νόμου δεν γίνεται à la carte. Άλλος ο νόμος του 2019 δεν έχει αλλάξει και άλλος του 2020. Το επικοινωνιακό σχέδιο, και πέρυσι και φέτος, δομήθηκε από τις υπηρεσίες του Δήμου σύμβωνα με τις προβλέψεις του νόμου. Στις ερωτήσεις ζητήσατε να ενημερωθείτε για τον απολογισμό του 2019. Σας απαντήσαμε ότι ως της 31 Μαρτίου, οπότε και ο νόμος μας επιβάλλει να έχουμε καταθέσει τον απολογισμό, μπορούμε να το έχουμε κάνει. Ωστόσο. Όστο χρειαστεί κύριε Πρόεδρε. Επιτρέψτε μου. Ωστόσο είμαστε στη διάθεσή σας. Αν δεν σας αρέσει θα περιμένετε. Ωστόσο σας απαντήσαμε ότι είμαστε στη διάθεσή σας, να σας καταθέσουμε τον απολογισμό. Ξεκινήσαμε την ανάλυση του απολογισμού. Ξεκινήσαμε την παρουσίαση των έργων από το Τύμα Τουρισμού για το 2019. Και τότε, με παρέμβαση της λαϊκής εισπίρωσης, ζήτησε να διακόψουμε. Όταν ζητείτε τα θέματα επί της διαδικαστικής συνθήσης, και ζητεί το επί της διαδικαστικό θέμα. Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε που διακόψω. Δεν το κάνω για να βάζω διαδικαστικά θέματα. Αλλά αυτό που παρακολουθούμε τώρα είναι εντελώς εκτός διαδικάσης. Και πρέπει να μπορώ να ανοιχτώ. Επικαλώ, Πρόεδρε, το σεβασμό στους θεσμούς και στους δημοτικούς συμβούλους, που αναφέρατε προηγουμένως, σας παρακαλώ. Κύριε Γερντάκη, έχω την εντύκωση. Ένα θέμα διαδικαστικό, διακόπτη συζήτηση, συζήτηση διαδικασίας. Το διαδικαστικό είναι, που καθόλου ασέβομαι αυτά που λέει ο κ. Κωνστάς, αλλά είναι εντελώς άκραια. Όταν γίνει μια ραχίνωσα από ένα επικεφαλής παράταξης, δεν μιλάει ο οποιοδήποτε για να σχολιάσει την τοποθέτηση αυτού. Μα πολιτικά ετύχτει ο κ. Κωνστάς. Ζήτησε τον λόγο του προσωπικού. Γνωρίζετε πολύ καλό ότι τον προσωπικός λόγος δεν ζήτηκε. Μα πολιτικά ετύχτει ο κ. Κωνστάς, δεν θα απαντήσει. Εγώ θέλω να απαντήσει σύντομα μόνο. Κύριε Πρόεδρε, όταν τεύτερα θέμα επί προσωπικού, αναφέρεται στο προσωπικό και κλείνει. Δεν μιλάει της ουσίας της τοποθέτησης του προσωπικού. Ο κ. Ενδοταλμός πήρε σβάρναντα να διώφωνα και έλεγε ότι πέρυσι ψηφίσανε. Απλά να πει ψηφίσανε δεν ψηφίσανε. Κύριε Πρόεδρε θα μ' αφήσετε να μιλήσω. Μπορεί ο κ. Ζάν Ανδρέα να μας έδωσε τις εξηγήσεις... Θέλετε κ. Κουράκι θα ακούσετε. Θέλετε δεν θέλετε δεν τα ακούσετε. Συνεχίζω κ. Πρόεδρε στις ερωτήσεις... Συγχωρείτε κ. Κόνστα, δηλαδή πραγματικά όταν θα ξαναρθεί το θέμα θα ξανατοποθετηθεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, θα ξανακάνει την εξήγησή του και θα πει και τα θέματα αυτά που είχε να πει αυτή τη στιγμή. Θέλετε δεν θέλετε θα τα ακούσετε. Κάντε λίγο αποφασίσμα. Τρία λεπτά είναι. Κύριε Πρόεδρε επί της διαδικασίας... Επί της διαδικασίας είναι συνάδελφοι οι οποίοι απαντούνε μέσω εφημερίδων. Είναι συνάδελφοι που σέβονται το σώμα και κάνουν ανακοινώσεις. Μπορεί να είναι ο επικεφαλής, μπορεί να είναι ο δεύτερος επικεφαλής, τα λοιπά. Πολιτική απάντηση πρέπει να υπάρχει κύριε Δήμαρχε πάντοτε. Τι θα πει διαδικασία επειδή κάνουν ανακοινώσεις δεν μπορεί να υπάρξει από τον πολιτικά βηγόμενο φορέα. Ο Δήμαρχος μπορεί να εκγορεί σε όποιον δεν έχει τον λόγο να υπερασπιστεί την παράταξη. Ευχαριστώ τίποτα άλλο κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ όσο πιο σύντομα μπορείτε. Στις ερωτήσεις σας ζητήσατε να ενημερωθείτε για τον απολογισμό του 2019. Σας απαντήσαμε ότι ως της 31 Μαρτίου ο πότος και ο νόμος μας επιβάλλει μπορούμε και έχουμε τη δυνατότητα. Ωστόσο σας είπαμε ότι είμαστε στη διάθεσή σας και τώρα, τότε δηλαδή την προηγούμενη εβδομάδα, να σας παρουσιάσουμε τον απολογισμό. Και ξεκινήσαμε να τον παρουσιάζουμε. Ξεκινήσαμε να παρουσιάζουμε τον απολογισμό του Τύματος Τουρισμού. Τότε μας διακόψανε από τη λαϊκή συσπήρωση όπου μας ζητήσατε να σας στείλουμε τον απολογισμό. Γιατί δεν έχει σημασία να συνεχιστεί αυτή η συζήτηση. Αμέσως αποδέχθηκα να σας στείλω τον απολογισμό και ταυτόχρονα να σας παρουσιάσω και στο Δημοτικό Συμβούλιο να γίνει αυτή η συζήτηση επί του απολογισμού. Στις ερωτήσεις σας, συνεχίζω, αναζητήσατε απαντήσεις για τα ποσά των έργων. Σας απαντήσαμε ότι πρόκειται για δράσεις που περιλαμβάνουν κανόνες δημοσιότητας και επικοινωνίας και έτσι δεν δίνεται η δυνατότητα να εντάξει μόνο κανείς το μέρος του προϋπολογισμού που αφορά στο κόστος απλά και μόνο της επικοινωνίας αλλά συμπεριλαμβάνεται το σύνολο της δράσης, το σύνολο του έργου. Σας δώσαμε και συγκεκριμένα παραδείγματα με έργο προϋπολογισμού ενός εκατομμυρίου ευρώ το οποίο σε ό,τι αφορά την επικοινωνία Σεβαστείτε τον ομιλητή! Σεβαστείτε τον ομιλητή! Σας παρακαλώ! Σας δώσαμε και συγκεκριμένο παράδειγμα με έργο ενός εκατομμυρίου ευρώ το οποίο σε ό,τι αφορά την επικοινωνία, το κονδύλο όπως σας είπαμε είναι 25.000 ευρώ για να σας καταδείξουμε ότι ο προϋπολογισμός λέει μεγαλύτερος, η επικοινωνία είναι πολύ μικρότερη. Σας καλέσαμε δύο με τρεις φορές, όπως προκύπτει από τα πρακτικά, να κάνετε τον κόπο να διαβάσετε το επικοινωνιακό σχέδιο. Δεν ήθελα προσωπικά να σας πω δημοσίως ότι δεν το έχετε διαβάσει για να μη σας προσβάλλω. Αυτή ήταν η αίσθησή μου ακούγοντας τις ερωτήσεις σας στις οποίες κανείς αν είχε διαβάσει το επικοινωνιακό σχέδιο ή είχε τις απαντήσεις. Ωστόσο και μετά το Δημοτικό Συμβούλιο επιμείνατε σε συγκεκριμένες αναφορές ζητώντας να αναλυθούν για παράδειγμα έργα προϋπολογισμού 190.000 ευρώ για το πρόγραμμα διαχείρισης απορριμάτων στο επικοινωνιακό σχέδιο και ποιο είναι το κονδύλιο για την επικοινωνία. Και όταν σας απάντησα ότι κακώς πληρωτάτε γιατί υπάρχει ήδη στο επικοινωνιακό σχέδιο και αυτό όπως και όλα τα υπόλοιπα στις 100 σελίδες σας έδωσα και νούμερα για το 2019 1116 ευρώ ενώ για το 2020 744 ευρώ αυτό λέει το επικοινωνιακό. Τότε μας είπατε και μας απαντήσατε ότι εντάξει αυτά είναι ψηλά γράμματα ψηλά γράμματα το επικοινωνιακό. Όπως καταλαβαίνετε πλέον εγώ η προσωπική μου μπορεί να κάνω λάθος έχω τη βεβαιότητα πλέον ότι δεν το είχατε διαβάσει το επικοινωνιακό. Αναρωτιέται λοιπόν καλό πίστα ο πολίτης τι αλλάζει ανάμεσα σε 12 μήνες τι αλλάζει ανάμεσα στο 2019 και το 2020. Το ίδιο επικοινωνιακό σχέδιο το ίδιο επικοινωνιακό σχέδιο του 19 το ίδιο με το 20 είναι αχταρμάς του 20 δεν είναι αχταρμάς του 19. Αλλά τότε όχι απλά δεν ήταν αχταρμάς δεν υπήρξε και ούτε μια ένσταση γι' αυτό τον υποτιθέμενο σήμερα αχταρμά. Μια κρίση θετική, αρνητική, μία κουβέντα δεν υπήρχε καμία. Ανατρέξτε τα πρακτικά. Να σας πω λοιπόν την άποψή μου τι έχει αλλάξει και σε αυτό νομίζω θα συμφωνήσετε. Το 2019 η παραγωγή αντιπολιτευτικού έργου μπορεί να ήθελε αλλά δεν μπορούσε να επιβάλλει πολιτικά αποτελέσματα. Τώρα και θέλει και μπορεί. Το δέχομαι. Και αν αυτά τα αποτελέσματα πάνε την πόλη μπροστά καλώς γίνεται και εγώ είμαι μαζί σας. Αν όμως δεν πάνε την πόλη μπροστά το ότι υπάρχει ζήτημα για την ίδια την πόλη. Σε ό,τι αφορά και κλείνω με αυτό για τα περί συνεργασίας. Τα που ακούγονται πολύ όμορφα αλλά στην πράξη συμβαίνουν άλλα και επειδή μας ακούνε και αρκετοί πολίτες. Λέτε συνεχώς ότι δεν υπάρχει συνεργασία. Πώς ακριβώς εννοείτε τη συνεργασία. Εγώ είμαι καινούργιος εδώ και δεν το καταλαβαίνω. Εγώ είμαι καινούργιος. Πώς ακριβώς εννοείτε τη συνεργασία εντάξει. Να σας πω λοιπόν εγώ πως κατά την άποψή μου τη θεωρώ τη συνεργασία. Την ειλικρινή συνεργασία. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι όλα αυτά που σας ανέφερα δεν ισχύουν. Ότι όντως το επικοινωνιακό είναι ακταρμάς. Ότι δεν έχει έρθει το 2019 έτσι όπως είχε έρθει. Το ίδιο δηλαδή με το 20. Ότι όλα είναι πολύ χειρότερα. Να μη σας κουράζω. Ας τα υποθέσουμε λοιπόν. Η εισήγηση των 100 σελίδων είναι στα χέρια σας από την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου. Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδριάζει πέντε μέρες αργότερα. Στις 5 Ιανουαρίου. Επί πέντε ημέρες. Δεν μπήκατε στον κόπο για ένα τόσο σοβαρό όπως το χαρακτηρίζεται θέμα. Δεν αισθανθήκατε την ανάγκη. Ή θα τολμήσω να πω την υποχρέωση να ζητήσετε οποιαδήποτε διευκρινήση. Από μένα δεν θέλετε. Από μένα δεν θέλετε. Από τους Περσιακούς δεν μπορείτε. Δεν πειράζει να σας ζαλίσω κύριε χαίρετε. Και εντάξει παρά τα όμορφα λόγια εμένα δεν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου. Τις υπηρεσίες δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε να πείτε παιδιά αυτό είναι χταρμάς. Πείτε μας εδώ πέρα τι ισχύει τι δεν ισχύει. Εγώ έτσι τι θεωρώ τη συνεργασία. Ολοκληρώνω. Και αν δεν το κάνατε την 3η 4η Φεβρουαρίου μία ημέρα νωρίτερα πριν το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε η Επιτροπή Τουρισμού. Πενήντα φορείς με τη δικιά μας εδώ από μας του Δημοτικού Συμβουλίου. Πενήντα φορείς συμμετέχουν στην Επιτροπή Τουρισμού. Για πρώτη φορά συμμετείχαν τόσοι πολλοί τόσο μαζικά. Όλοι μα όλοι αποδέχτηκαν και αξιολόγησαν θετικά αυτό το στρατηγικό σχεδιασμό για τον τουρισμό. Έγινε ένας τετράωρος γόνιμος διάλογος με προσθήκες με ενστάσεις παρατηρήσεις αλλά κυρίως προτάσεις. Ποιο σχεδιασμό αυτό που θα ειλοποιηθεί με εργαλείο το επικοινωνιακό. Ποιο επικοινωνιακό αυτό που καταψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο μία μέρα αργότερα. Όμως υπάρχει και κάτι ακόμη. Δεν είχα την πρόθεση να αναφερθώ σε πρόσωπα και καταστάσεις για να μη φέρω σε δύσκολη θέση κανέναν. Αλλά ξέρετε πάνω από όλα και όλους είναι η πόλη. Ανάμεσα στους 50 φορείς είναι και οι εκπρόσωποι των Δημοτικών Παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Αλήθεια δεν ενημερωθήκατε τι συνέβη στην Επιτροπή τουρισμού. Τη συνεργασία εγώ την εννοώ πέρα και πάνω από τους τύπους. Όταν είναι ηλικρινής για την πόλη. Όχι εμάς προς πρόσωπα. Με το τέλος της Επιτροπής κλείνω αυτό. Με το τέλος της Επιτροπής ζήτησα από τους εκπροσώπους των Παρατάξεων να παραμένουν στην αίθουσα. Εδώ, σε αυτή την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Και εξήγησα στους εκπροσώπους των Δημοτικών Παρατάξεων. Δεν με ενδιαφέρουν οι τύποι και δεν θέλω τους τύπους. Επιζητώ τη συμμετοχή σας. Ανοίξτε την υπηρεσία του Τήματος τουρισμού και πάρτε ό,τι θέλετε από ενημέρωση. Οι υπάλληλοι είναι στη διάθεσή σας. Δεν χρειάζεται καμία έγκριση από εμένα. Κανένα έγγραφο. Πάρτε ό,τι θέλετε όπως το θέλετε. Ελάτε και ζητήστε ό,τι θέλετε από ενημέρωση για να υπάρχει μια καλή συνεργασία. Όλα αυτά παραμονεί του Δημοτικού Συμβουλίου. Κύριε Γιαουρτά, είναι έτσι? Κύριε Κασοτάκη, είναι έτσι? Ρωτάω τους δυο συναδέλφους διότι είναι εκλεγμένοι και είναι στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εσάς κύριε Λιγερέ, η κυρία Ιεραπετρίτη δεν σας ενημέρωσε αντιστοίχως. Η κυρία Ιεραπετρίτη η οποία συμμετείχε. Κύριε Εννιωτάκη, οι δυο εξαίρετοι εκπρόσωποί σας δεν σας ενημέρωσαν. Κύριε Κώστα, σε ό,τι αφορά την παρέτησή μου και κλείνω. Την επιλογή της παρέτησης δεν την εγκλαμβάνω ως παρέτηση από τα πράγματα, αλλά ως ανάδειξη αυτής της παθογένειας που είδαμε και στην αρχή της συνεδρίας της. Είναι λογικό να ξενίζει η κίνηση αυτή, κύριε, όταν έχουμε συνηθίσει επί σειρά ετών σφιχταγκαλιάσματα με καρέκλες. Ανεξάρτητα αν και τι και πώς, αν και τι και πώς παράγουμε έργο. Μπήκα σε αυτή τη διαδικασία και κλείνω. Χλεβάζεται, δεν χλεβάζεται, θα ακούσετε. Μπήκα σε αυτή τη διαδικασία, δηλαδή στα κοινά, με διάθεση να αναλάβω μερίδιο ευθύνης που μ' αναλογεί πρωτίστως ως πολίτης. Ξεφεύγοντας από την κριτική του καναπέ ή ακόμη και της δουλειάς μου. Με διάθεση να προσφέρω, αν και όπου μπορώ, εντάξει, εντάξει, εντάξει. Αποδέχθηκα την πρόταση για την άμεση θέση του Εντεταλμένου Συμβούλου με χαρά και πολύ περισσότερο με τιμή απέναντι στην πόλη μου. Δεν μπορώ να επιτρέψω πρωτίστως απέναντι στον εαυτό μου να διατηρώ μια θέση απλώς για ο Φίτσιο, χωρίς να έχω τη δυνατότητα πρακτικά να προσφέρω. Δεν το έχω ανάγκη, δεν είναι του χαρακτήρα μου. Δεν αξίζει σε κανένα, πιστεύω, που είχε ή έχει την πρόθεση να προσφέρει για τον τόπο του. Αυτά είχα να απαντήσω. Είμαι πάρα πολύ σύντομος, δεν νομίζω. Η παράταξή μας σήμερα έδωσε στη δημοσιότητα μία αναγκητικότατη τοποθέτη σε σχέση με το θέμα το επικοινωνιακό που έχει δημιουργηθεί. Θέλω όμως να κάνω μερικές παρατηρήσεις. Πρώτα απ' όλα, αυτό που αποφασίζει είναι το Δημοτικό Συμβούλιο και οι πλειοψηφίες που διαμορφώνονται κάθε φορά. Είτε μας αρέσει, είτε δεν μας αρέσει, είτε αρέσει τον ένα, είτε αρέσει τον άλλο, αυτός είναι ο νόμος της Δημοκρατίας. Και εμείς πολλές φορές έχουμε προτείνει και δεν έχουμε ψηφιστεί και θεωρούμε ότι είναι λάθος, όμως το αποδεχόμαστε. Πρώτον αυτό, δεύτερον, θεωρώ ότι κανείς, κανείς μας δεν έχει το δικαίωμα να πουνά το χέρι και το δάχτυλο σε καμία παράταξη σε κανένα Δημοτικό Σύμβουλιο για το πώς κάνει το εργό του. Και κάποιοι μη θεωρούν τον εαυτό τους πιο ψηλά από τους υπόλοιπους, όλοι είμαστε ισότιμοι εδώ, όλους μας κρίνουν οι δημότες και οι πολίτες της πόλης και στην κρίση αυτών είναι όλες μας πράξεις. Οι λογικές δυσκολίας άσκησης δημοτικού έργου από μια μειοψηφική δημοτική αρχή δεν σημαίνει ότι δίνει τη δυνατότητα να χαρακτηρίζει και να χρησιμοποιεί μέσα εκφράσεις και τρόπους που αν μη τι άλλο στο απλό είναι τουλάχιστο μερικές φορές προσβλητικοί για τους πολίτες. Δεν θέλω να ανοίξω αυτή τη στιγμή, γιατί αν ανοίξουμε διαδίκτυα, Facebook και το τι έχουν γραφτεί, δεν θα τελειώσουν ποτέ. Όμως, θέλω να πω κάτι. Ένα θέμα έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο και το έχω πει πολλά χρόνια, είναι ο έκτος χρόνος δηλαδή και είναι ολοκληρωμένο ισηγητικά. Κανένας Δημοτικός Σύμβουλος δεν είναι υποχρεωμένος να τρέσει στις υπηρεσίες να παίρνει διευκρινήσεις. Οι διευκρινήσεις, επί του συνόλου της ισήγησης, πρέπει να έρχονται συνοδευτικά με την ισήγηση. Σε καμιά περίπτωση, οι Δημοτικοί Συμβούλοι, οι ΕΡΕΤΙ, δεν είναι υπάλληλοι των υπαλληλών. Αν οι Δημοτικοί Αρχοί, οι ορισμένοι αντιδήμαρχοι, οι ορισμένοι εντεταλμένοι δεν μπορούν να κάνουν αυτή τη δουλειά, ας το δηλώσουν χαρσός. Πάμε λοιπόν και στο προχθασινό. Υπάρχει καμιά ισήγηση που έχει πάει στο Υπουργείο, που θα συμπεριλάβανε και πέρσι και φέτος και πρόψη ποσό τεσσάρων εκατομμυρίων. Όλες οι ισήγησες που πηγαίνανε, το επικοινωνιακό κομμάτι ήταν 130, 150, 180 χιλιάδες. Ποτέ. Υπήρχε καμιά ανάγκη να ταλαιπωρήσουν με το σώμα και τους υγραφητών τους, ότι εδώ εμείς έχουμε πανδεσία και το επικοινωνιακό μας πρόγραμμα είναι 4 εκατομμυρίων. Ξέρετε να είναι 4-4. Τι δεν ψηφίστηκε προχθές? Δεν ψηφίστηκε η έγκριση αυτού του δαπανού και αυτού του σχεδίου, που έτσι ή αλλιώς πρέπει να πάει στο Υπουργείο προς έγκριση. Δεν καταψηφίστηκε καμιά εκδήλωση, δεν καταψηφίστηκε καμιά δραστηριότητα, δεν καταψηφίστηκε τίποτα από όλα αυτά που χρησιμοποίησαν τα παπαγαλάκια των υπόγειων στον όνομα της Λότζιας για να διαμορφώνουν πρόβλημα. Παπαγαλάκια των υπόγειων στον όνομα της Λότζιας για να διαμορφώνουν τη συνείδηση του κόσμου. Ρωτάω. Είσασταν υποχρωμένοι να έχετε από το νόμο απολογισμό? Ναι, δεν τον είχατε. Είχατε απολογισμό του 18 που σας ζήτησα, δεν τον είχατε. Είχατε απολογισμό του 17, ποτέ δεν ήρθε στο Συμβούλιο Κάνας απολογισμός από αυτά τα θέματα. Πρώτον. Δεύτερον. Είσασταν αδημοχρωμένοι με φάση απόφαση του δεκατό και του δεκαεφτά να κάνετε ανοιχτούς διαγωνισμούς για όλες τις θαπάνες. Όλα απευθείας αναθέσεις ήταν η επικοινωνία, έκτος από μία, στον τουρισμό. Αυτά δεν είναι παραβιάσεις. Αυτά πώς θα τα ελέγξουμε εμείς οι αντιπολίτευστοι κύριοι. Τα ωραία λόγια να λέμε ή να βγάζουμε ωραίους λόγους στον καθέναν μας ξέρει να τα λέει. Είναι αναγκαία σήμερα στο σχέδιο επικοινωνίας να μπει η πολιτική προστασία ξανά. Ναι ή όχι. Γιατί να τελειώσουμε δηλαδή μόνο στις τρεις δραστηριότητες που λέτε και να μην προσθέσω άλλη μία. Ποιο σας αφέρει στη δυνατότητα να κάνετε οποιοδήποτε έργο. Όμως αντ' αυτού δορηθήκαμε και μάλιστα κάποιοι που έγραψαν διάφορα από πού προέρχεται η παρεμβάση στις δικές μας δραστηριότητες θα δώσουν λόγο στη δικαιοσύνη. Ετοιμάζεται η μινητήρια αναφορά, η προσωπική μου αναφορά. Διότι αν κάποιοι έχουν συνηθίσει να λειτουργούν αυτόν τον τρόπο, να απολογούν το όπου θέλουν και να λένε ότι θέλουν εγώ δεν έχω στη ζωή μου ποτέ χρησιμοποιήσει αυτές τις μεθόδες και αυτούς τους τρόπους. Και να μας δείξει ξεκάθαρη σ' αυτά τα πράγματα. Τον αρχόμαστε μετά και να λέμε για να προσπαθήσουμε να διοργηθήσουμε ψέματα διότι είναι ψέμα ότι αντιπολίτευση ψήφισε πέρσι και πρόπερσι το θέμα και χρησιμοποιήθηκε επίσημα από τη δημοτική αρχή αυτό το πράγμα και δεν έχετε την τόνμη να πείτε κάναμε λάθος. Ψέματα κύριοι είναι. Καμία δαμπάνη δεν ψηφίστηκε μέσα σε αυτό το σχέδιο από την αντιπολίτευση από τις τρεις παρατάξεις που ήταν τουλάχιστον την προηγούμενη φορά. Και όμως δεν έχετε το θάρρος ακόμα και σήμερα τρεις τέσσερις μέρες η 41 του 2019 απόφαση είναι πάρτε και διαβάστε τη. Και πέστε μου και από τις προτάσεις που κάναμε ενεργή πολίτες στην Περσίνη συζήτηση τι υλοποιήσατε. Τίποτα. Ακούτε εδώ για να ακούτε να περνάει η ώρα μέχρι να πάρτε το ψήφο. Και άμα το πάρετε το ψήφο τέλειωση. Πέρσι βέβαια δεν σας ένιαζε γιατί είχατε δοδομένες συμπληροψηφίες. Τώρα όμως είστε αγκαμένοι να πέσετε και να συζητήσετε σοβαρά, συνθετικά και παραγωγικά. Να ακούτε και την άλλη άποψη. Ούτε να την κλεβάζετε, ούτε κυρκίδες να κάνετε, ούτε ειρωνίες να έχετε. Διότι όλα αυτά πληρώνεται. Κλείνω και λέω είναι δικαίωμα κάθε δημοτικός συμβούλου κάθε παράταξης να διαμορφώνει την άποψη που θέλει σε όποιο θέμα θέλει με όποιον τρόπο θέλει. Αυτός κρίνεται και δεν τον κρίνεται η δημοτική αρχή δια των αντιδημάρχων. Έχετε το δικαίωμά της να κάνει την κριτική της αλλά ο κριτής είναι άλλος. Και ο κριτής είδατε που σας πήγε. Κύριε Πρόεδρε το λαό μας. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Ο σοφός λαός έχει ένα γρομικό. Ο φρόνιμος είναι αργυρός και ο ταπεινός χρυσάφι. Κύριε Κώστα, σας γνωρίζω πάρα πολλά χρόνια και είμαστε στην ίδια γενιά. Δυστυχώς, και λοιπόν πραγματικά που το λέω, ο τρόπος με τον οποίο μιλήσατε απέναντι και μιλήσατε μάλιστα απέναντι και σε στελέχη τα οποία έχουν γράψει ιστορία στην αυτοδιοικησία να αναφέρομαι φυσικά σε εμένα αλλά σε πολύ παλιότερους από εμένα και να τους εγκαλείτε για το αν είναι διαβασμένοι ή όχι, νομίζω ότι δεν ταιριάζει στην τετράμινη θητεία που έχετε κάνει μέχρι τώρα. Δεν είστε σε θέση να μιλάτε με αυτή την έπαρση και να κάνετε τέτοιου είδους διορθώσεις. Για να τελειώνει αυτό το πολιτικό πάβλε επικοινωνιακό καλαμπούρι, γιατί μόνο έτσι το εκλαμβάνω διαβάζω μόνο τη φράση της τελευταίας παραγράφου της δικής σας εσήγησης. Παρακαλούμε για την έγκριση, από το Δημοτικό Συμβούλιο, του Επικοινωνιακού Σχεδίου 2020 καθώς και για την έγκριση υλοποίησης των επιμέρους υπηρεσιών, προμηθειών, που περιγράφονται σε αυτό. Αυτό ζητήσατε λοιπόν από τον Σώμα Κ. Κώστα. Ες αυτό λοιπόν διαφώνησε τον Σώμα Κ. Κώστα, χωρίς να είστε υποχρωμένος από τις εγκλήσεις και τους νόμους που με καλέσετε, δείτε ότι είστε υποχρωμένοι να το φέρετε πακέτο. Καταλάβατε κ. Κώστα λοιπόν γιατί δεν είστε πολίτεψη. Και για αυτό λοιπόν σας είπε και ο επικεφαλής μας, όπως και δεκάδες δείμενα την Ελλάδα, θα δείτε τα επικοινιακά προγράμματα όπως και παλιότερα γινότανε, ότι ναι ο Δήμος θέλει να κάνει κάποια σχέδια, κάποιες δράσεις, κάποιες εκδηλώσεις και αυτές για να υποστηριχθούν προτείνουμε το τάδε επικοινιακό πρόγραμμα που το κοστολογήσατε, αν θυμάμαι καλά 150.000. Τόσο καθαρά και τόσο διαφανέστατα και τότε θα δούμε αν το σώμα του Δημοτικού Συμβούλιου θα ψήφιζει το συγκεκριμένο επικοινιακό πρόγραμμα. Κύριε Πασπάτη μετά θέλω κι εγώ τον λόγο. Κύριε Πρόεδρε θα χαιρόμουν πάρα πολύ αν αυτή η συζήτηση η οποία γίνεται σήμερα τώρα στο Δημοτικό Συμβούλιο είχε γίνει όταν είχε έρθει η εισήγηση, διότι μπορεί πολλές από τις παρατηρήσεις και τις επισημάνσεις που γίνανε σήμερα πράγματι να πιάνανε τόπο. Εάν είχε υποθεί έστω από ένα στόμα της αντιπολίτευσης όπως έχουν κάνει πολλές φορές αποσύρτετην με αυτές τις παρατηρήσεις και επαναφέρεται έτσι, ίσως να μην είχαμε φτάσει εκεί που φτάσαμε σήμερα. Ψηφίσανε ένα ξερόκατα χωρίς καμία αιτιολογία, χωρίς καμία πολιτική τοποθέτηση. Θα είμαι πάρα πολύ σύντομη. Θα σας πω ότι πρώτα-πρώτα εδώ υπάρχει μια τεράστια παρεξήγηση. Το επικοινωνιακό σχέδιο δεν είναι ένα σχέδιο προβολής του Δήμου. Το επικοινωνιακό σχέδιο είναι μία στρατηγική. Είναι η επιτομή της εξωστρέφιας της δημοτικής πολιτικής σε όλα τα επίπεδα. Είναι η δυνατότητα να κοινοποιήσει τις δράσεις της, να εκτεθεί σε δημόσια κριτική, να ξεπεράσει τα στενά όρια και να ενισχύσει τις σχέσεις του Δήμου με τους κοινωνικούς του ετέρους. Όσοι πιστεύουν ότι το επικοινωνιακό σχέδιο είναι προβολή των εκδηλώσεων του Δήμου, είναι τουλάχιστον πολιτικά αδαΐς. Και επειδή πολλή συζήτηση έχει γίνει, θα σας πω ότι την πέμπτη, όλο το πρωί κρεμόμουν στα τηλέφωνα και θα σας πω και ονοματεπώνυμο. Μιλούσα με την κυρία Λάντσιου από το Υπουργείο Ελεκτρονικής Διακυβέρνησης. Της ζήτησα ένα απλό email, ένα απλό email να μου πει ότι μπορώ να εκταμιεύσω τις δαπάνες των κωδικών που έχω περιλάβει στον πολιτισμό, εφόσον δεν έχει περάσει το επικοινωνιακό σχέδιο. Και μου είπε, τέτοιο email δεν μπορώ να σας στείλω, διότι δεν μπορώ να δεσμεφτώ. Και πείτε μου εμένα τώρα, πώς θα κάνω τις δαπάνες εάν συμβασιοποιήσω με όλους αυτούς τους, τους οποίους θα καλέσουμε αύριο μεθαύριο και από κάτω η Εκαθάριση αρνηθεί να τους πληρώσει, αφού το Υπουργείο λέει όχι. Δεν έχετε καταλάβει τι είναι το επικοινωνιακό σχέδιο, δεν το έχετε καταλάβει καθόλου. Δεν έχετε καταλάβει ότι η ενκύκλειο στην οποία επιλεκτικώς ανέγνωσε προηγουμένως ο κ. Κουράικης υπάρχει σε εδώ, είναι προαπετούμενο. Είναι προαπετούμενο να μπουν οι κωδικοί των δαπανών. Προαπετούμενο είναι, πώς να το κάνουμε. Δεν μπορούμε να το κάνουμε διαφορετικά. Συνεπώς... Δεν είπα εγώ πλειοψηφία, εγώ είπα το Ιράκηλιο Συντήμα. Αυτά τώρα είναι οι δημοκρατίες, πλειοψηφία. Λοιπόν, μισό λεπτό, μισό λεπτό. Εγώ θα ήθελα το Δημοτικό Συμβούλιο και όσοι ισχυρίζονται ότι μπορεί να γίνει εκταμίευση των δαπανών χωρίς επικοινωνιακό σχέδιο να αναλάβουν και την ευθύνη εδώ σήμερα. Να δεσμευτούνε, να μου πούνε προχώρησε στις δράσεις του Δήμου και εμείς αναλαμβάνουμε την ευθύνη ότι θα πληρωθούνε τα ποσά. Δεν υπάρχει περίπτωση. Άσε τώρα που ένα οραματικό σχέδιο το οποίο έχουμε κάνει και από εκεί που οι δαπάνες του πολιτισμού ήταν χριστούγεννα απόκριες. Έχουμε φτάσει να καθιερώσουμε τέσσερα φεστιβάλαι της ΥΟΣ. Με φοβερή εξωστρέφεια. Πώς θα μεταφράζουμε τα προγράμματά μας στα αγγλικά. Παίρνουμε το σήμα από τον ΕΟΤ. Μπαίνουν όλες οι δράσεις μας στο site του ΕΟΤ και φτάνουν μέχρι τα πέρατα της Ευρώπης. Μέσα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι' αυτό και κάθε χρόνο έχουμε περισσότερες προτάσεις. Αυτά όλα πώς θα τα επικοινωνήσουμε. Με ντουντούκα στους δρόμους του Ιρακλίου. Κοιτάτε να δείτε. Ανακουβεδιάζουμε σήμερα ένα θέμα που έχει τέλεση δικήση. Πάρθηκε η απόβαση. Αρέσει δεν αρέσει. Με σκεπτικό α ή β ο καθένας. Εγώ θα πω ποιο είναι το σκεπτικό μας. Και επαναρχόμαστε να κουβεδιάσουμε αν υπάρχει δικαίωμα να καταψηφίζεται μια εισήγηση της δημοτικής αρχής. Νομίζω ότι είναι το αυτονόητο. Το λέω γιατί σήμερα εδώ καθένας κάνει την κριτική του σε πλευρές της εισήγησης. Η πιο ουσιαστική που κατά τη γνώμη μου δεν ακούστηκε είναι στο εξής. Εμείς σαλλαϊκή συσπήρωση είχαμε και έχουμε καταψηφίσει και το πρόγραμμα τεχνικών έργων και το πρόγραμμα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και προφανώς και την προβολία αυτών των έργων την καταψηφίζουμε. Νομίζω η οποιαδήποτε άλλη κουβέντα γίνεται τώρα έχει να κάνει ακριβώς με τον ίδιο τον νόμο που υποχρεώνει έναν δημοτικό συμβούλιο δεν και καλά να εγγράφεται σε κωδικούς. Εμείς και αυτόν τον νόμο και σε πολιτικό επίπεδο το αναβισβητούμε. Δεν μπορεί δηλαδή αν δεν περάσει από έναν δημοτικό συμβούλιο «σόνι και καλά, δεν και καλά» να επιβληθεί η άποψη που μειοψήφισε. Πώς να το κάνουμε, είτε αρέσει στο νομοθέτη είτε δεν αρέσει. Μια τέτοια αντίληψη εμείς έχουμε σαν λαϊκή συσπήρωση. Αυτοί καταθέσαμε και προχτές και αυτοί θα καταθέσουμε και στο επόμενο θέμα. Γιατί αυτό τώρα που κουβεντιάζουμε είναι το προϊόρτιο του επόμενου που θα είναι ακόμα πιο χοντρό. Έχει δικαίωμα δηλαδή να συγκρούεται μια απόφαση ενός δημοτικού συμβουλίου με ένα νομοδετικό πλαίσιο. Έχει ή δεν έχει. Εμείς λέμε ότι έχει. Σε αυτή την κατεύθυνση και στο επόμενο θέμα θα ανοίξουμε τη βεντάλια το πως και γιατί θα ξεσφαλιστούν εργαζόμενοι και πολιτισμός στο Δήμο Ευακλείου. Ο κ. Καραντινός, ο κ. Κουτιαδάκης και μετά κ. Καραντινός. Εγώ είμαστε σε μια κουταλιά νερό. Έφυγε η Αντιδήμαρχος και συνάδελφός μου στα νομικά. Αλλά να με επιτρέψει να έχω μεγαλύτερη εμπειρία στην αυτοδιοίκηση. Δεν λέω στα νομικά. Οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου είναι εκείνες που υλοποιούνται. Το πρόγραμμα τουριστικής προβολής λέγονταν παλιά και ήταν πιο δόκιμος ο τίτλος. Έχει προβλήματα εγκρίσεων για να γίνει. Άλλα οι εκδηλώσεις του Δήμου για τις οποίες θα μιλήσω στη συνέχεια γιατί έχω μιλήσει πολλές φορές και δεν με ακούει κανείς. Οι εκδηλώσεις του Δήμου είναι απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά δεν έρχεται και γι' αυτό πήγε να περάσει μέσω του επικοινωνιακού προγράμματος. Αλλά δεν είναι επικοινωνιακό πρόγραμμα. Ο μουσικός Αύγουστος δεν είχε επικοινωνία. Επικοινώνησε μόνος του το Ηράκλειο σε όλο τον κόσμο. Και δεν χρειαζόταν ούτε διαδίκτυο. Οι δράσεις είναι εκείνες που επικοινωνούν και στηρίζονται με το πρόγραμμα προβολής. Το πρόγραμμα που έπρεπε να εγκριθεί. Εγώ δεν ήμουνα στην κουβέντα την προχθεσινή και χάρηκα που δεν ήμουνα και δεν έφυγα για να μην είμαι. Έφυγα για άλλους λόγους. Πήγαμε τόσο καλά που έφυγα ευχαριστημένος γιατί συζητήσαμε ένα σοβαρό θέμα. Και γήκαμε στα 150 χιλιάρικα. Γιατί τόσο είναι αν δεν κάνω λάθος τα 150 χιλιάρικα του προγράμματος τουριστικής προβολής της πόλης. Αυτό είναι η ονομασία η πραγματική. Οι εκδηλώσεις είναι δράσεις δεν είναι επικοινωνία. Αν το θεωρείτε επικοινωνία εγώ σας το χαρίζω. Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Βρύσαλι δεν προσπαθούμε να επιβάλλουμε όπως είπατε μειοψηφικές απόψεις στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αλλά δεν ζητάμε και από κανένα την άδεια να υπερασπιστούμε και να επικοινωνήσουμε τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Αυτό δεν ζητάμε από κανένα την άδεια. Είναι υποχρέωσή μας και εμάς όπως και της αντιπολιτεύσεως που με επιχειρήματα παίρνει μια απόφαση. Οι αποφάσεις έχουν ασπρο και μαύρο στη μέση είναι το γκρι. Ο καθένας λοιπόν θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της αποφάσης αν αναβάλλουμε τη δική μας ευθύνη. Αλλά δεν μπορούμε να κατηγορούμαστε ότι υπάρχουν και στωές, ούτε μασονιές να υπάρχουν. Στωές, υπόγεινα στωές λέει και δίνουνε συλλόζιας. Και αυτό ακούσεις εδώ πέρα. Έλε ο ΣΥΡΙ. Αγαπητοί συνάδελφοι, επειδή εκκλείσουμε με τον τρόπο που αναπτύσσεται ο δομημένος δημοκρατικός διάλογος σε αυτό το νόο της δημοκρατίας, της τοπικής δημοκρατίας, ειλικρινά ενίσταμαι στο πως μπορώ να παρακολουθήσω ένα διάλογο μεταξύ ασαφιών, ψεύδους, πέρυσι, φέτος, του χρόνου, μετά από τρία χρόνια κτλ. Θέλω να ρωτήσω τον κ. Κόνστα... Συγγνώμη, όχι, όχι. Στον κ. Πρόεδρο θα πρευθύνουμε, αλλά επειδή τέτοια κάποια θέματα και επειδή εγώ με τον κ. Κόνστα βγήκα και δημόσια στην τοπική κοινωνία και μιλήσαμε μέσω ραδιοφώνου, όπου με εγκάλεσε και μάλιστα χάρηκε πάρα πολύ που κατάλαβε ότι εγώ δεν είχα διαβάσει και άλλοι 30 μαζί. Και όταν του είπα ότι οι 30 αποτελούν το 70% του σώματος θα πρέπει να σέβεσε την αρχή της δημοκρατίας. Σήμερα λοιπόν ήρθε να μας πει ότι το 19 έγινε έτσι και δεν μιλήσαμε, το 19 έγινε το άλλο και δεν μιλήσαμε, το 19 έγινε το άλλο και δεν μιλήσαμε. Το πάραθε σε μια σειρά από γεγονάτα το 19 που γίνανε λάθη και παραλήψεις και αδυναμίες ο κ. Λιγερός. Στον οποίο δεν είδα να απαντήσετε τίποτα από αυτά που είπε. Έθεσε πολύ σπουδαία θέματα ο κ. Λιγερός για τον απολογισμό του 2019. Συνεπώς έχουμε δικαίωμα το 19 να το αλλάξουμε και να το κάνουμε λίγο καλύτερο ή διαφορετικό. Ερώτηση, ρητορικό το ερώτημα. Δεύτερον, ο Πεκεφαλής μας πριν από λίγο απαντώ στην κυρία, έθεσε ένα θέμα η κυρία Πλεύρη ότι επικοινωνιακό σχέδιο του 2020 είναι η στρατηγική που πρέπει να εφαρμόσουν όλα τα χαρτοφυλάκια. Αυτό κατάλαβα. Την άλλη φορά σας παρακαλώ πάρα πολύ μαζί με τις συστηγήσεις να μας δίνετε και ένα λεξικό να κάνουμε μια μετάφραση. Γιατί, ειλικρινά, εγώ όταν διαβάζω επικοινωνιακό σχέδιο του 2020, η επικοινωνία με παραπέμπει στο πώς θα βγάλω έξω αυτό που πράττω. Αυτό. Και με ποιο τρόπο. Ο κύριος Πεκεφαλής πριν από λίγο έδωσε μια κατάσταση για ένα άλλο δήμο, τουριστικό, πιο τουριστικό από το δικό μας, στο πώς με πολύ σαφήνια, με καθαρό τρόπο κατεδέθηκε η πρόταση και πέρασε με πλειοψηφία. Και έρχομαι τώρα να πω και στη λίγο εις την ουσία, το οποίο προσωπικά με προσβάλλει. Ο κύριος Κώστας βγήκε στα ραδιόφωνα και παντού και έλεγε και με τις δηλώσεις του ότι κλείνει το Τμήμα Τουρισμού. Όσο ανάταν η περιουσία του πατέρα του. Αύριο το πρωί φεύγω και κλείνω την περιουσία του πατέρα μου. Δεν είναι δική σου περιουσία. Το Τμήμα Τουρισμού μπορεί να φύγετε, γιατί δεν αντέξατε, γιατί ήρθατε και μας είπατε καλημέρα είμαι ο νέος οδενταλμένος σύμφωνος και του βράδεζα λέω εγώ καλησπέρα φεύγω. Δεν είναι έτσι η πολιτική. Γιατί και οι δυο μας είμαστε στην αρχή μας και θα πρέπει λίγο λίγο όταν έχουμε απέναντι μας πιο παλιούς, ανθρώπους που έχουν δώσει και μάχες και έχουν παραγωγόμενο έργο, να είμαστε λίγο πιο προσεχτικοί. Θα έπρεπε λοιπόν να φέρετε το πράγμα πίσω, να το ξαναπάρετε, να το ξαναρετουσάρετε, να το φέρετε λίγο πιο ξεκάθαρο και να περάσει χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Έχετε δημιουργήσει, χωρίς λόγο, ένα μίζον θέμα των παρατάξεων, μπαίνουμε σε ένα φορτισμένο κλίμα που δεν εξαιρετικεί πιστέψτε με πουθενά. Η απλή σκέψη είναι το πιο δύσκολο πράγμα. Το έχει πει και ο κ. Γραμματικάκης στην κόμμα της Βεραινίκης. Το πιο απλό πράγμα είναι το πιο δύσκολο. Δυστυχώς όταν δεν έχεις επιχειρήματα αρχίζεις να περιπλέκεις τα πράγματα, να τα φουντώνεις, να τα συνθέτεις για να χρησιμοποιείς πίσω από αυτά. Είναι πάρα πολύ απλά τα πράγματα. Πάρτε το σχέδιο, ξανακαθίστε το, φτιάξτε το με ξεκάθαρους όρους και εμείς είμαστε εδώ να ψηφίσουμε με τα δυό χέρια. Πάρτε το σχέδιο κ. Κρυμανάκη, διαβάστε το και εδώ είμαστε. Εγώ κ. Δήμαρχε δεν δέχομαι από κανέναν εντεταλμένο ή δημοτικό σύμβουλο να λέει κλείνω το μαγαζί μου. Δεν είναι δικό του μαγαζί. Είναι μαγαζί του δήμου. Είστε εσείς επεκεβαλείς. Σας αναγνωρίζομαι και έχει το δικαίωμα αυτό να το υπαρασπιστείτε. Σας το ζητάω ως Γιώργος Κρυμανάκης και ως μια ομάδα που έχουμε όρεξη να προσφέρουμε. Σας το λέω εντιμή. Με πρόσβαλε όταν στο ραδιόφωνο, προσωπικά την αισθητική μου, την ακουστική μου, το είναι μου, το πάθος μου και να προσφέρω. Όταν ακούω από έναν εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο να υπερηφανεύεται που να μισθεί και εμείς αμυστή είμαστε. Και να μας λέει ότι δεν διαβάσαμε ως αν είναι ο καθηγητής του Παναπιστήμιου και εμείς οι μαθαίες από κάτω και δυστυχώς δεν προλάβουμε να διαβάσουμε 400 σελίδες γιατί ήταν Παρασκευή βράδυ τα θέματα. Πείτε το. Δεν προλάβατε. Πείτε το. Δεχτώ. Κάτι τελευταίο. Κάτι τελευταίο. Κάτι τελευταίο. Όταν εισηγούμαστε ένα θέμα, η εισήγηση είναι αυτή που περιγράφει όλο το θέμα, όχι τα επισυναπτόμενα αρχεία. Η εισήγηση είναι ξεκάθαρη. Είναι χρονικά προσδιορισμένη. Κύριε Κώστα, σταματήστε επιτέλους. Στην πρώτη εισήγηση που φέρατε στη θητεία σας, δεν είναι κύριε Κώστα, λίγο πιο γαμηλά. Ακούστε. Σας δίνω τον λόγο της τιμής μου ότι το διάβασα. Ήθελα να σας ευκολύνω, γιατί προσβάλετε πάνευσα το σώμα που δεν σας κάνει καλό. Είστε στην αρχή σας. Πάμε στην ουσία. Εγώ, κύριε Δήμαρχε και κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου, σας λέω ξεκάθαρα. Επειδή αγωνιζόμαστε όλοι για να κάνουμε αυτό το ευρωμεσογειακό διαμάντη της Μεσογείου και όλοι μας είμαστε ευαίσθητοι με τον τουρισμό, το μεγαλύτερο προϊόν της Ελλάδος, σας λέω, πάρτε το στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, φτιάξτε το όμορφα, φέρτε το, να ψηφιστεί και να τελειώσει η υπόθεση εδώ πέρα. Αρκετή ενέργεια φεύγει για πράγματα τα οποία δεν έχουμε καμιά αξία. Ευχαριστώ. Κύριε Γρημανάκη, σε δύο πράγματα θα συμφωνήσω μαζί σας. Το πρώτο είναι πράγματι, όπως λέει, γράφεται στην οικογένεια της Βερεγγύκης, τα πιο δύσκολα πράγματα είναι τα απλά. Και το δεύτερο είναι ότι η διάθεση για χαμηλούς νου και συνεργασία πρέπει να επιδεικνύεται σε καθημερινή βάση. Όχι μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις. Και αυτή είναι που προκαλεί και την υποχρέωση στον άλλο να δείχνει την εμπιστοσύνη του στον Ομιλούντα. Μόνο θα σας διορθώσω στο ότι το Ρέθυμνο έχει περισσότερο τουρισμό από το Ιράκλιο, αυτό δεν είναι αληθές. Το Ιράκλιο το 2017 ήταν ο ταχύτερα ανεπτυσσόμενος τουρισμός στην Ευρώπη. Και αυτό σημαίνει ότι κάτι γίνεται καλά τώρα και πολλά χρόνια και έχει μια συνέχεια αυτό και μια βελτίωση ιδιακή κάθε χρόνο. Επομένως το έργο που επιτελεί το τμήμα του τουρισμού είναι αναγνωρισμένο κατά τρόπο που δεν αμφιβητείται και επιτυχημένο. Τώρα, και επειδή αναφερθήκατε για πολύ ώρα στον κ. Κόνστα, ο κ. Κόνστας ήταν ενταλμένος σύμβουλος τουρισμού μέχρι πρότεινος. Και είμαι σε θέση να σας πω ότι η ανασχόγησή του ήταν πολύ εντονότερη από το χρόνο που είχε στη διάθεση. Δουλεύει με πάθος. Και επίσης είμαι σε θέση να σας πω, από πληροφορίες που έχω από συμπογήτες επιχειρηματίες, ότι στην Επιτροπή τουρισμού και επιχειρηματικότητας που λειτουργεί τώρα με τη νέα της σύνθεση, υπήρξε μια εξαιρετική συνεργασία μεταξύ τους. Και επομένως, έχει το δικαίωμα κι αυτός να θύγεται. Εξάλλου, η ευτυχσία είναι ένα προσωπικό χαρακτηριστικό και είναι μοναδικό χαρακτηριστικό στον καθένα μας. Δεν είπε ποτέ ο κ. Κώστας ότι παίρνω τα κυδιά και φεύγω. Ότι αν είναι ένα σχήμα λόγου, ότι δεν έχει αντικείμενο και πράγματι ο τουρισμός χωρίς επικοινωνία δεν έχει αντικείμενο. Δηλαδή, αν κλείσουμε το Infopoint ή δεν μπορεί να λειτουργήσει με προηστάμενο, δεν έχει αντικείμενο. Τι θα κάνει ο τουρισμός, πώς θα βοηθήσει τον ξένο που είναι στην πόλη και θα τον καθοδηγήσει και θα του δώσει πληροφορίες που πρέπει, πώς θα πάει. Στο εξωτερικό, εκεί που κάνουμε τις συνεργασίες για τις αδερφοποιήσεις, ποιος θα κάνει το συνδυασμό αυτό το σχέδιο, ποιος θα καταρτήσει το σχέδιο. Εάν δεν υπάρξουν οι δαπάνες οι οποίες γράφονται στην εισήγηση που είχατε προχθές προψήψει. Τώρα και να πάμε παραπέρα, χωρίς καμία περιστροφή. Ναι, εγγράφει ανακρίβεια. Ήταν ανακρίβεια το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπογήτευση, όχι όλη η αντιπογήτευση, υπερψήφισε την περισνήση. Ήταν ανακριβές. Είπα ότι ήταν ανακριβές. Το σωστό θα ήταν ότι η αντιπογήτευση δεν κατεψήφισε την εισήγηση ή ψήφισε λευκό, όπως τουλάχιστο έτσι γράφει η απόβαση. Αυτός που έδωσε την πληροφορία είδε πιθανώς το βίντεο, όπου ο Πρόεδρος είπε λαϊκής εισπίρωσης για ενεργή υπογήτευση λευκό. Συγγνώμη, μην διακόψετε τον δήμαρχο, κύριε Αγρυμανάκη. Σας παρακαλώ, κύριε Αγρυμανάκη. Μην διακόψετε τον δήμαρχο. Σας παρακαλώ, κύριε Αγρυμανάκη. Σας είπα χωρίς περιστροφές και χωρίς αστερίσκους. Καθαρές κουβέντες. Ήταν λάθος που εγγράφει αυτό το συγκεκριμένο γεγονός. Τώρα, αν ο κύριος Γιγερός μου επιτρέπει, γιατί άκουσα και απεκάλεση ηλικιωμένο τον τέος γημενάρχη Ερακλείου... Είναι δήμαρχος, είναι πολύ μικρός αυτός, γι' αυτό το είπα. Εγώ είμαι πιο εγγεωμένος από τον ίδιο. Αν μου επιτρέπετε να έχω άποψη, θα έλεγα στον κύριο Γιγερό ότι υπόγειες στοές και παπαγαλάκια αυτή η δημοτιαχή δεν διαθέτει. Αυτές, λοιπόν, οι κουβέντες, και επειδή ο κύριος Γιγερός μιλήσε και πρέπειας την προηγούμενη φορά, είναι ανεπίτρεπτες. Και θέλω να πιστεύω ότι το είπε στη ρήμη του λόγου του και δεν το εννοούσε. Παπαγαλάκια και στοές στη λόγια σήμερα και τα τελευταία πέντε χρόνια δεν υπάρχουν. Να το βάλετε καλά αυτό στο μυαλό σας. Προχωρούμε στα θέματα της Μερσέιζ για τάξεως. Κύριε Κοράκι, θέλω να σας βεβαιώσω ότι όταν απουσιάζω από την αίθουσα και ποιον στο γραφείο μου δεν το κάνουν επειδή δεν θέλω να ψηφίσω ή επειδή δεν θέλω να μεθέξω στη συζήτηση ενός θέματος. Το ξέρετε και από δικού σας εσείς γιατί και εσείς που γινάτε πάρα πολύ σχετικά στο γραφείο σας, όχι τώρα, τότε. Σας βεβαιώνω, δεν ξέρω τι, σας βεβαιώνω περί αυτού πάντως, ότι δεν βγαίνω από την αίθουσα για να αποφύγω τη συζήτηση ή να μην πάρω θέση σε ένα θέμα. Και τέλος, η προχθασινή συνειδρίαση δεν ήταν η καλύτερη από αυτές που έχουμε κάνει, αναφέρομαι στο επικοινωνιακό σχέδιο. Και έχει δίκιο ο κ. Κόμψ που είπε ότι ο απολογισμός της προηγούμενης χρονιάς υποβάλλεται μέχρι τη 31 Μαρτίου του επόμενου έτους. Επομένως, ο απολογισμός του 2019 μπορεί να υποβληθεί μέχρι τη 31 Τρίτου του 2020. Σε αυτό δεν νομίζω ότι υπάρχει καμιά αμφιβολία. Και θέλω επίσης να πω ότι ενόψει της προχθασινής αποφάσιος, το αρμόδιο Υπουργείο δεν ήταν σε θέση να διευκλεινήσει αυτές τις μέρες ποιες από τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται μπορεί να γίνουν και ποιες όχι. Αυτό ψάχνουμε, να δούμε τι μπορεί να γίνει και ποιες εκδηλώσεις μπορεί να πραγματοποιηθούν παρά την καταψήφιση του σχέδιου. Αν ξανάρθει, κυρία Ξημέριν, θα δούμε. Βελτιωμένο σε τι. Το περιεχόμενο είναι το ίδιο και η διάστρωση είναι ίδια με το περίσσινό. Δεν έχει διαφορά η διάστρωση του σχέδιου. Και τέλος, αυτό που είπατε για το έθιμο, κύριε Κουράκη, δεν το είδα, αλλά ξέρω από πληροφορίες ότι αφορά μόνο τον τουρισμό. Ενώ εμάς δεν είναι μόνο ο τουρισμός σε επικοινωνιακό σχέδιο, είναι ο πολιτισμός, είναι η βιώσιμη κινητικότητα, δεν είναι η πολιτική προστασία και πρέπει να μπει η πολιτική προστασία, θα το κοιτάξουμε αυτό, αλλά δεν είναι μόνο ο τουρισμός. Αυτό θέλω να πω. Είναι όλες οι δράσεις. Δεν το είδα, αλλά οι πληροφορίες μου είναι ότι δεν είναι ο τουρισμός μόνο, ότι είναι μόνο ο τουρισμός. Δεν είναι ο μόνος ο τουρισμός. Λοιπόν, για να τίσω. Σας παρακαλώ, κλείνει ο δήμαρχος και είναι δήμαρχε. Τέλος, θέλω να πω και δεν αμφισβητείτε αυτό, νομίζω, από κανένα, ότι η ρόγη μας είναι διακριτή, δεν υπερβαίνουμε τις αρμοδιωτητές μας, πιστεύω ότι ο δήμος λειτουργεί δημοκρατικά και ζητώ από όλους να είμαστε περισσότεροι μετριοπαθείς, όταν αναφερόμαστε σε άρχες που ξέρετε ότι δεν παραβιάζονται από την παρούσα δημοτική αρχή. Παίρνουμε στο πρώτο θέμα της ημερησίας διατάξεως. Κυρίες και κύριοι συνάλφοι, έρχεται το θέμα της αυξήσεως του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑΝΑ, κατά τον ποσό των 5 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την επισυναπτόμενη στην ημερησία διάταξη σήμερα, η εισήγηση, μάλλον οικονομικό-τεχνική μελέτη, με τις επιπλέον διακρινίσεις που παρέσχει η κυρία Πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑ, σε σημείωμα που σας έδωθη, νομίζω, το Σάββατο. Ξαναμιλήσαμε και στο παρελθόν, νομίζω, στις αρχές Δικεμβρίου, για το ίδιο ζήτημα. Το ζήτημα εψηφίστηκε, όχι με την απόητη ποιοψηφία των συμβούλων, που είναι ο αριθμός 25, αλλά με 24, και γι' αυτό το λόγο, επειδή διετυπώθη αύξη, παρά το γνώση ότι και αύξη αυτή στασιάζεται, ότι πρέπει να έχει την απόητη ποιοψηφία, δηλαδή 25. Επαναλαμβάνω ότι η άπαψη αυτή στασιάζεται. Εμείς, όμως, κλείναμε ότι έπρεπε να το φέρουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, και πάει προς ψήφιση. Η ζητούμενη αύξη του μετοχικού κεφαλαίου έχει επενδυτικό χαρακτήρα και δεν αναφέρεται σε κάγη ψυχειτουργικών ταπανών. Αναφέρεται σε επενδύσεις σημειωματικού εξοπισμού, απαραίτητου για υποστήριξη των οπτικοακουστικών συστημάτων, κατά ποσό 2.850.000. Σε επενδύσεις σημειωματικού εξοπισμού, απαραίτητου για την υποστήριξη των ηλεκτρομιχανολογικών εγκατεστάσεων, σε 400.000. Σε 2.850.000. Απαραίτητου για την υποστήριξη των ηλεκτρομιχανολογικών εγκατεστάσεων, σε 400.000. Σε επενδύσεις για έπιπλα φοαλιέ γραφείου και εθνών VIP 186.000. Σε επενδύσεις για την λειτουργική αναβάθμιση υποδομών που καταχειβάστηκαν στην πρώτη φάση για τον εξορροθολογισμό της δοκιμασικής περίοδος αλλά και τις τεχνολογικές και τεχνικές προσαρμογές των μηχανολογικών εξοπισμών, των οπτικοακουστικών συστημάτων, των συστημάτων ασφαλίας, επίπλων και ηλεκτρονικών εξοπισμών και προγραμμάτων, σε 1.315.570. Για φόρο συγκέντρωση κεφαλαίου που αναφέρεται σε 5.050.000. Για 5.000 ευρώ που έχουν πληρωθεί ήδη στη διάθεση εμπορίου και για πρώτα έξοδε 193.000. Επομένως σε δύο σκέλη είναι η διάθεση του αιτουμένου ποσού με την άφηση του μετοχικού κεφαλαίου. Το πρώτο αφορά τον εξοπισμό της καλλιτεχνικής διευθύνσεως και το δεύτερο αφορά επενδυτικές εργασίες που αναφέρονται κυρίως συντηρήσεις, οι οποίες αν δεν γίνουν θα οδηγήσουν σε απαξίωση του εξοπλισμού και σε μείωση της αξίας επομένως των παγιών εγκαταστάσεων. Ήθελα να πω, το θυμήθηκα το μεσημέρι σε μια συζήτηση που είχαμε για το πολιτιστικό, ότι το 2014 η παρούσα Δημοτική Αρχή κατέβαλε λόγω προηγηθής... Πόσο προηγηθής κύριε Καραντίνε, πόσο κατέβαλε, επί αυξήσεως πόσο ποσού, δώδεκα, και βεβαίως η αύξηση... Πόσο, 11 εκατομμύρια, η αύξηση αυτή, κρίναμε και εμείς ως Δημοτική Αρχή ότι ήταν επιβεβλημένη, γιατί αλλιώς η εταιρεία πρέπει να διαγηθεί, σύμφωνα με την διάταξη του νόμου που όριζε ότι επί τρεις συνεχής χρήσεις, αν είναι ζημιογόνα, έπρεπε να διαγηθεί. Κρίναμε λοιπόν ότι ήταν επιβεβλημένη αυτή η απόφαση, νομίζω πως έχει γίνει και η πιστοποίηση, κύριε Μουδάτσο, είναι έτσι? Μαίστα. Επομένως από εκεί δεν έχουμε κρεμότητες. Και γι' αυτό και την υπερψηφίσαμε και πληρώσαμε και τα σχετικά χρήματα, και έτσι εξακολούθησε να λειτουργεί απρόσκοπτα η Δεπτάη. Πρέπει να πω επίσης ότι η δεύτερη φάση του έργου στο Πολιτιστικό Κέντρο προϋπολογίστηκε στο ποσό των 11232. Ο εργολάβος σας έπρεξε μέχρι τώρα 9 εκατομμύρια και τόσο? 735.000. 735.000. Το υπόλοιπο υπήρχε στα ταμεία της Δεπτάη, αλλά κατεσχέθη για οφειλές προηγουμένων ετών, και ειδικότερα επειδή το 2012 δεν γιτουρίσε ως όφειλο το Πολιτιστικό και είχε εισπραχθεί πίσω ΦΠΑ. Θέλω να πιστεύω ότι το ποσό αυτό μαζί με την προσάφυξη που είναι 1.800.000 και κατέσχισε το Υγιικό Δημόσιο, θα καταφέρουμε να το πάρουμε πίσω, έχουμε προσφύγιση στο Υγιτικό Εφετίο στα Χανιά και η υπόθεση εκδικάζεται στις 20 Απριλίου. Θα αντιδικήσουμε και ελπίζω να καταλάβει και η Διοίκηση ότι το να καθυστερήσει ένα διάστημα να γιτουργήσει το Πολιτιστικό που έπρεπε να γιτουργήσει το 2012, δεν σημαίνει ότι δεν δικαιούται πίσω να πάρει το ΦΠΑ τον οποίο κατέβαλε και από το οποίο απαλάσσεται η διάταξη του νόμου. Αυτά είχα να πω. Κύριε Σχυναράκη μπορεί να δώσει περισσότερες πληροφορίες αν χρειαστεί και ζητώ από το Δημοτικό Συμβούλιο να υπερψηφίσει την άκρηση της συμμετοχής του Δημοκρατικού Κεφαλαίου της ΔΕΠΤΑΙ, νιώζοντας από τώρα ότι στην περίπτωση αυτή θα ξανάρθει η υπόθεση, υπάρχει στο Δημοτικό Συμβούλιο γιατί θα πρέπει να γίνει αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Πριν σας δώσω το λόγο, κυρία Σχυναράκη, θέλω να ανακοινώσω στο σώμα ότι το Ιράκλιο 375, οι ενεργοί πολίτες και η σύμπραξη δημοτών κατέθρησαν μια πρόταση, τώρα μου την έδωσε ο κ. Δηγερός, την έχω δώσει στο γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου να βγάλει φτωτυπίες για να δοθεί η αντιπρόταση, μάλλον στους επικεφάλειες των παρατάξεων. Έχετε το λόγο, κυρία Σχυναράκη. Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι, νομίζω ότι ο δήμαρχος έδωσε την εικόνα, αν και την είχαμε όλοι, ήταν σε γνώση όλων μας από τις προηγούμενες συνεδριάσεις, όπου είχαν γίνει αναλυτικές τοποθετήσεις. Από εκεί και μετά και από τη μέρα που αναλάβαμε εμείς, δύο μήνες περίπου τώρα, εκείνο που φροντίσαμε να κάνουμε πάντα μέσα στους σκοπούς της Εταιρείας, που είναι, καλύπτουν τους τομείς επιχειρηματικό, πολιτιστικό και αναπτυξιακό και στόχος μας ήταν και είναι η οργάνωση, η λειτουργία, η διαχείριση, ο έλεγχος και ο προγραμματισμός της Εταιρείας σε συνθήκες οικονομικής απόδοσης, αλλά ταυτόχρονα με παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών, αφού μετά τις αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων ΔΕΠΤΑΙ ΑΕΠΣΙΛΟΝΟΤΑ και της ΔΕΠΑΝΑΛΑ ΑΕΠΣΙΛΟΝ, καθώς και μετά από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιερακλείου, απορροφήθηκαν οι δύο εταιρίες, συνενόθηκαν σε μία δυναμική, έχοντας ταυτόχρονα την ευθύνη της λειτουργίας πλέον του πολιτιστικού συνεδριακού κέντρου Ιερακλείου, ένα πολιτιστικό και συνεδριακό κέντρο που, επιτρέψε μου να πω, αποτελεί την αβαρχίδα πολιτισμού στην Κρήτη συνολικά και όχι μόνο για το Ιεράκλειο, την πόλη. Εξάλλου, αυτό ήταν και το όραμα δεκαετιών των δημοτικών αρχών, αλλά και των πολιτών του Ιερακλείου. Αποτελεί, λοιπόν, ένα σημαντικό σημείο πολιτισμού για την Κρήτη συνολικά και έχει την ευθύνη πλέον η Νέα Δε Πανάλη εννοποιημένη για τη λειτουργία του και τη διαχείριση όλων αυτών των θεμάτων, με τρόπο ώστε αυτό να το απολαμβάνουν οι πολίτες του Ιερακλείου και οι επισκέπτες, αφού θα συμβάλει στην αύξηση του συνεδριακού τουρισμού, αλλά και του τουρισμού που θα έχει να κάνει με τον πολιτισμό. Κάτι που επιζητούν όλοι οι παράγοντες του τουρισμού και οι επαγγελματίες στο Ιερακλείο και στην Κρήτη γενικότερα. Με την απορρόφηση τώρα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την δημιουργία αυτού του πόλου ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή και το πολιτιστικό κέντρο αποτελεί μια πρόκληση ώστε στα πρώτα του βήματα που είναι και πηλωτικά, γιατί δεν έχει ξαναλειτουργήσει και δεν υπήρχε αντίστοιχη εμπειρία στην πόλη μας και στην Κρήτη συνολικότερα, μπορούμε να πούμε ότι δεν έχει να ζηλέψει τίποτε σε σχέση με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Εντάξει, δεν μπορώ να το συγκρίνω με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Κέντρο Πολιτισμού, γιατί εκεί ήταν εντελώς διαφορετικά τα δεδομένα και εντελώς διαφορετικά τα ποσά τα οποία έπεσαν για να ολοκληρωθεί και για να λειτουργήσει το κέντρο αυτό πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος και τα οποία κόστι έφτασαν στο ύψος, αν δεν κάνω λάθος και γνωρίζει κάποιος καλύτερας με διορθώσει, 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Καταλαβαίνουμε λοιπόν τις διαφορές, εμείς έχουμε όμως μια υποδομή σημαντική, 28.500 τετραγωνικών μέτρων και χτισμένων και αυτό είναι σημαντικό γιατί μπορεί να αποτελέσει ένα κέντρο σημαντικό και δυναμικό, ένα φυτώριο καλλιτεχνών ταυτόχρονα που θα του δώσει τη δυνατότητα να υπερβεί τη φήμη στα όρια της Ανατολικής Μεσογείου. Οι εμπειρίες και η γνώση που έχουμε αυτή την περίοδο, αν και είμαστε μόλις δύο μήνες στην διοίκηση της Νέας Δε Πανάλ, μας δίνουν τη δυνατότητα να εξετάσουμε και αποφασίσαμε ως Διοικητικό Συμβούλιο την εναρμόνιση του κόστους και την εξοικονόμηση των πόρων όσο μπορεί να γίνει στα πρώτα βήματα γιατί ακολουθούν και άλλα και μπορούμε με ένα συνετρό τρόπο διαχείρισης να δούμε πολλά άλλα θέματα τα οποία θα πρέπει να εναρμονίσουμε ούτως ώστε το κάθε ευρώ να έχει πολλαπλάσια αξία σε παροχή υπηρεσιών για τους πολίτες. Και θέλω να τονίσω ότι η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Δε Πανάλ η οποία έχει δώσει με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Ιρακλίου είναι θα έλεγα μια άριστη σύνθεση μπορώ να πω ότι και τα μέλη που προέρχονται από την αντιπολίτευση η κάθε παρέμβαση που κάνουν είναι τεκμηριωμένη και μας δίνει τη δυνατότητα να επανεξετάζουμε συλλογικά και συνολικά όλοι αυτές τις αποφάσεις και να βγάζουμε τις καλύτερες επιλογές για τη συνέχεια. Κύριε Πρόεδρε με κουράζει λίγο και δεν μπορώ να συνεχίσω γιατί νομίζω ότι είναι ένα σημαντικό θέμα που όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ιδιαίτερα ο πρώην δήμαρχος ο Γιάννης Κουράκης έχουν βοηθήσει αρκετά στην ολοκλήρωσή του και στην λειτουργία του και με αυτή την έννοια νομίζω ότι μας αφορά όλους και μας ενδιαφέρει όλους γι' αυτό υπάρχει και αυτή η αγωνία και γι' αυτό ακριβώς στο λόγο εκφράζονται οι διαφορετικές απόψεις με τον τρόπο που επιλέγει βεβαίως ο καθένας. Έτσι λοιπόν μέσα από την εμπειρία που έχουμε αυτούς τους δυο μήνες σε συνεργασία το Διοικητικό Συμβούλιο με τον Δήμαρχο Ηρακλίου και τον Καλλιτεκνικό Διευθυντή διαμορφώσαμε νέα δεδομένα και στο κομμάτι της μυστολογικής πολιτικής και αποτυπώθηκε αυτό και στον προϋπολογισμό του Συνεδριακού Πολιτιστικού Κέντρου και της ΔΕΠΑΝΑΛ γενικότερα. Τα αποτελέσματα της προσπάθειας αποτυπώνονται και στην εισήγηση που σας μοιράστηκε αλλά και στο ενημερωτικό σημείωμα που σας στείλαμε και θέλω να σας πω ότι όλη αυτή η εμπειρία μας είναι πολύτιμη και για τη συνέχεια για τη συνέχεια γιατί όπως σας είπα η εφαρμογή και ο βηματισμός τώρα είναι πηλωτικός, μας προσθέτει εμπειρίες και μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε τις όποιες διορθωτικές παρεμβάσεις γιατί υπάρχει όπως σας είπα και τόνισα προηγουμένως ένα συλλογικός βηματισμός και σε αυτό το κομμάτι έχουμε συμμάχους και επιτρέψτε μου να το τονίσω ιδιαίτερα το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας όπου βάζει ψυχή καθημερινά χωρίς να σκέφτεται οράριο για να μπορέσει να υπάρξει η ενωποίηση των δύο εταιρεών γιατί οφείλω να σας πω εκ των πραγμάτων ενωποίηση των δύο εταιρεών δεν σημαίνει να συνενώσουμε το προσωπικό σε μία δομή κτιριακή και να πούμε ότι φύγαμε και λειτουργούμε τε πλέον ως ενιαία επιχείρηση. Έτσι λοιπόν αντιμετωπίσαμε και ζητήματα και θέματα ούτως ώστε να μην δημιουργούνται πολλαπλές και διαφορετικές κατηγορίες εργαζομένων στην ίδια εταιρεία και στο Δήμο Ιρακλίου και να υπάρχει ένα κλίμα συνεργασίας για κοινή προσπάθεια στην επίτευξη των στόχων. Έτσι λοιπόν ταυτόχρονα επιλέξαμε γιατί κρίθηκε αναγκαίο σε συνεργασία και με τον καλλιτεχνικό διευθυντή και με τον αναπληρωτή καλλιτεχνικό διευθυντή δύο άτομα από το τμήμα προμηθειών της ΔΕΠΑΝΑΛ να μεταφερθούν με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό στα Γραφεία του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου για να μπορεί να υπάρχει αμεσότητα σε κάποια πράγματα και να γίνονται με καλύτερο τρόπο όλες αυτές οι διαδικασίες και η εναρμόνιση της λειτουργίας των επιτροπών προημιθειών και η οργάνωση των απαραίτητων διαγωνισμών για την αγορά εξοπλισμών και συστημάτων ούτως ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή ένσταση ή αν θέλετε το παραμικρό θολοτοπίωση ό,τι αφορά τις προμήθειες αφού αυτά τα θέματα είναι σημαντικά για μας και θέλουμε να επιβάλλεται σε όλα τα επίπεδα η χρηστή διοίκηση και η αξιοποίηση των πόρων και των κόπων του Ηρακλειώτικου λαού γιατί από τα χρήματα του Ηρακλειώτικου λαού γίνεται όλο αυτό να μην υπάρχει η παραμικρή σκιά σε ό,τι αφορά την διαχείριση αυτών των χρημάτων σε εξέλιξη παράλληλα υπάρχει η ομαλοποίηση της λειτουργίας του σταθμού αυτοκινήτων του πολιτιστικού συνεδριακού κέντρου ένα σημαντικό σταθμός περίπου 220 θέσεις για αυτοκίνητα υπάρχουν όμως εδώ δυστυχώς θέλω να προσθέσω επειδή ακούγονται διάφορα καμιά υπηρεσία σε επίπεδο δήμου ή περιφέρειας δεν δημιουργεί προβλήματα δεν δημιουργούν δηλαδή προβλήματα οι υπηρεσιακοί παράγοντες του δήμου ή της περιφέρειας σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του σταθμού προβλήματα δημιουργούνται από την Πανελλήνια Ένωση ιδιοκτητών σταθμενσης αυτοκινήτων γιατί ακριβώς το ίδιο όπως μου τόνισε ο ίδιος ο πρόεδρος του σε τηλεφωνική μας επικοινωνία ακριβώς με τον ίδιο τρόπο λειτούργησε και για το αντίστοιχο parking στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ταλαιπώρησαν το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κατά τον ίδιο τρόπο και αυτή την ταλαιπωρία όπως φαίνεται θα την περάσουμε και εμείς όμως υπάρχει μια σημαντική συνεργασία ανάμεσα στις υπηρεσίες, η τελευταία ήταν μαζί με την επιθεωρήτρια δημοσίων έργων την προηγούμενη Τετάρτη και την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Ιρακλίου και την αρμόδια τεχνική υπηρεσία του πολιτιστικού συνεδριακού κέντρου και της ΔΕΠΑΝΑΛ πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα το λύσουμε και αυτό, να τονίσω μάλιστα μια και μιλάω για την τεχνική υπηρεσία επειδή υπάρχουν δύο τεχνικές υπηρεσίες, μια της παλιάς ΔΕΠΑΝΑΛ και μια του πολιτιστικού συνεδριακού κέντρου και της παλιάς ΔΕΠΤΑΙ, επίκειται και ήδη έχει ξεκινήσει η ενοποίηση των δύο τεχνικών υπηρεσιών που θα αναβαθμίσει ταυτόχρονα τις παρεχόμενες υπηρεσίες αφού υπάρχει συσσορευμένη πλέον εμπειρία και γνώση θα μπορούν να αναλάβουν διάφορες δράσεις για την επίτευξη των σκοπών της εταιρείας. Παράλληλα, επειδή έχουμε τα καταστήματα εστίασης τα οποία μέχρι τώρα λειτουργούσαν εντελώς ξεχωριστά και ξεκομένα το καθένα, ενωποιούμε και οργανώνουμε το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου παραγγελιών και παραλαβής της προμήθειας των καταστημάτων εστίασης, ούτως ώστε και τους εργαζόμενους μας προστατεύουμε από διάφορους κακόβουλους αλλά ταυτόχρονα και η εταιρεία σε πολύ λιγότερο χρονικό διάστημα μπορεί να έχει πλήρη εικόνα όλων των δεδομένων σε ό,τι αφορά τις προμήθειες και τις καταναλώσεις και έτσι θα μπορεί με ένα σωστό τρόπο να γίνεται ο προγραμματισμός και ο έλεγχος. Έτσι λοιπόν διασφαλίζεται όπως τόνισα και στην αρχή η χρηστή διαχείριση και ο προγραμματισμός των ταμιακών ροών, ζήτημα και θέμα που είναι για μας αρχείς θέματα και διέπουν και τις αξίες όλων μας εργαζομένων και διοίκησης. Σε διαφορετικό τώρα επίπεδο εξετάζονται συνεργασίες με τοπικούς περιφερειακούς και εθνικούς φορείς που θα βοηθήσουν στην προσπάθεια της ενίσχυσης της βιώσιμης λειτουργίας του συνόλου των λειτουργιών του πολιτεστικού συνεδριακού κέντρου και βεβαίως των συνέδριων που οφείλω να τονίσω θα είναι ένα σημαντικό έσοδο για μας και ταυτόχρονα το αμέσως επόμενο διάστημα έχουμε διεθνή συνέδρια, την ευθύνη να υλοποιήσουμε διεθνή συνέδρια στις εγκαταστάσεις μας. Το Μάιο υπάρχει το εφταήμερο συνέδριο των υφεστιολόγων, είναι ένα διεθνές συνέδριο, θα διαφημίσει το Συνεδριακό Πολιτιστικό Κέντρο, θα του δώσει προστιθέμενη αξία γιατί η προστιθέμενη αξία αυτή από τα συνέδρια σε συνδυασμό με την προστιθέμενη αξία από το καλλιτεχνικό πρόγραμμα καταλαβαίνετε ότι ανεβάζει την υπηρεαξία του πολιτεστικού συνεδριακού κέντρου για να μπορούν όλοι οι χώροι στη συνέχεια που θέλουμε να ενοικιάσουμε ή να αξιοποιήσουμε να μπορούν να αξιοποιηθούν με καλύτερα αποτελέσματα για τα οικονομικά της ΔΕΠΑΝΑΛ συνολικά παράλληλα εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι στις επιλογές της προηγούμενης περιόδου ήταν από ότι διαπιστώσαμε όλοι και προεκλογικά αλλά και στην περίοδο που χτιζόταν το Συνεδριακό Πολιτιστικό Κέντρο η επιλογή ως καλλιτεχνικού εδιευθυντή ενός ανθρώπου εγνωσμένου καλλιτεχνικού κύρους σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο γιατί αυτό το πολύτιμο κεφάλαιο ήταν πολύτιμο στον πολιτικό βηματισμό του Συνεδριακού Πολιτιστικού Κέντρου ούτως ώστε με γρηγορότερους ρυθμούς έχοντας έναν τέτοιον άνθρωπο ως στοτιμόνη του πολιτισμού στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο να αποκτήσει με γρηγορότερους ρυθμούς στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο την υπεραξία που έχει ανάγκη και όπως τόνισα από την αρχή και αρκετές φορές στο βηματισμό μας αυτό στην υλοποίηση του οδικού χάρτη που έχουμε χαράξει και το επόμενο διάστημα θα σας ξεδιπλώσουμε και θα σας ενημερώσουμε με λεπτομέρειες πολύτιμος σύμμαχος μας και μεγάλη δύναμη για μας είναι το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας θέλω να τους ευχαριστήσω από καρδιάς γιατί αβασάνιστα χωρίς πιέσεις ή οτιδήποτε προσφέρουν το καλύτερο κομμάτι του εαυτού τους γιατί διαπίστωσαν ότι υπάρχει από όλους μας από όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου το θέλο της επόμενης μέρας της ΔΕΠΑ και του πολιτικού συνεδριακού κέντρου όραμα δεκαετιών δημοτικών αρχών και πολιτών στο Ιράγγλιο Σας ευχαριστώ και είμαι στη διάθασή σας για κάθε ερώτηση και κάθε απάντηση σε οποιοδήποτε θέμα Υπάρχει κάποιο θέμα? Εντάξει κύριε Κουκέδακη, ερώτηση, ναι Με ενδιαφέρει κύριε Πρόεδρε, το κρίσιμο θέμα για μένα είναι καθαρό ότι το πολιτιστικό πρέπει να λειτουργήσει και να δούμε την μέθοδο Άρα από εκεί πρέπει να ξεκινάμε όλοι και χαίρομαι που πήρα μια πρόταση που είναι στην ίδια κατεύθυνση Μπορεί να διαφωνεί κανείς, δεν την μελέτησα, δεν μπορεί να διαφωνεί κανείς Υπάρχει απόφαση γενικής συντελεύσεως για 5 εκατομμύρια, μπορεί να αλλάξει Κύριε Δήμαρχε αφήστε με να τελειώσω, αφήστε με τις ερωτήσεις Δεν είπα να αλλάξει, έκανα μια θετική εισαγωγή για να πω ότι μπορούμε να συνενοηθούμε στο τέλος Αλλά θέλω να μου απαντήσει η κυρία Σχυναράκη ή όποιος άλλος Γιατί αυτή την εναγώνια ερώτηση την έκανα και στον προϋπολογισμό και πάρα πολλές φορές Πόσες δομές του Δήμου παράγουν πολιτισμό, ασχολούνται με τον πολιτισμό Ποιος είναι ο προϋπολογισμός καθενός, πως διατιθέται υπάρχει κάποιος απολογισμός Διότι το μίζον είναι τι προϊών, ποιος, πότε, πως Είναι το κορυφαίο ζήτημα, φαντάζομαι ότι θα δυσκολευτεί, αλλά στο θέμα το συγκεκριμένο θα είμαι δετικός το ξεκαθαρίζω Αλλά θέλω απάντηση, γιατί είναι μια αέραση για το μέλλον, είναι μια αέραση το τονίζω, είναι μια αέραση για το μέλλον Έχει κανείς απάντηση η κυρία Σχυναράκη πως η πολιτιστική πολιτική του Δήμου Αμήγος της αντιδημαρχίας πολιτισμού, συνδέεται με την πολιτιστική πολιτική Και ποιος θα το καθορίζει αυτό, ποιος συλλογικό όργανο θα καθορίσει, ποιά θα είναι η πολιτική, η πολιτισιοχή εκδηλώσης Για να μην περδευόμαστε, όχι τι θα κάνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής, γιατί έχει τον ρόλο του ο καθένας Αλλά η πολιτιστική πολιτισμού, η αντιδημαρχία πολιτισμού, η ΔΕΠΤΑΙ, ο ποιάστηνος τουρισμού, είναι κι άλλοι, τους ξέχασα Αν μου πείτε ποιος, αν γνωρίζει η Δημοτική Αρχή αυτή τη στιγμή, πόσες δαπάνες κάνει η Δικαίη Που επιδοτείται για τον πολιτισμό, επιδοτείται, το πολιτιστικό κέντρο μπορεί να επιδοτηθεί η κυρία Σκυναράκη Δεν μπορεί για την Ανώνιμη Εταιρεία, δεν μπορεί, η Δικαίη μπορεί όμως, έφερε ποτέ κάποιο λογαριασμό να τον δούμε Να δούμε τι κάνει, τι αποδίδει, τι συνεισφέρει στους Ιρακλιώτες, αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα Και αυτό θέλω να κουβεντιάσουμε, απόψε αυτά τα ερωτήματα θέλουν να μου απαντήσουν για να συνεχίσω Αλλά δεν μπορεί να συνεχίσει αυτό Έχω λόγο, ευχαριστώ. Αν και έχω την αίσθηση ότι το έχει απαντήσει ο Δημαρχός έστω και φαπτομενικά Ήθελα λίγο επί της διαδικασίας. Σήμερα ζητεί τη έκκριση οικονομοντονικής μελέτης όπως έχει κατεθεί με τις βελτιώσεις της Για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και τη συμμετοχή του δήμους είναι λόγω αύξηση Έστω σαν ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν ψηφίσει αυτή την αύξηση. Τι γίνεται με την απόφαση που έχει πάρει η Γενική Συνέλευση 31 του Λέω υπόθεση. Θα ήθελα δηλαδή κάποιος να μου συνδέσει τη σημερινή απόφαση με την Γενική Συνέλευση 31 του Στο τεχνικό κομμάτι ήθελα να ρωτήσω αν μέσα στο πλάνο όπως εμφανίζεται στην σελίδα 36 στην καινούργια μελέτη τα στοιχεία του 2019 είναι οριστικά. Μιλάμε για οριστικά αποτελέσματα. Παρατίθεται στοιχεία για το 2019 εφόσον η μελέτη γράφτηκε τον Ιανουάριο του 20 θεωρητικά πρέπει να είναι τελικά ή σχεδόν οριστικά τα αποτελέσματα Και μειώνετε τις ερωτήσεις. Ναι εντάξει έχετε δίκιο. Επίσης στη σελίδα 37 βλέπω ότι προσθήθηται το μικτό αποτέλεσμα στο μικτό αποτέλεσμα προσθήθηται τόσο τα έξοδα διοίκηση όσο τα έξοδα διάθεση και τα λοιπά έξοδα και ζημιές αντί να τα αφαιρεί. Το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό. Το αποτέλεσμα πρωτόκονων και φόρων για το 2018 της Τεπανάλη ήταν αρνητικό. Ήταν 499.000 ευρώ όπως είναι και στον ισολογισμό. Και στη συνέχεια προσθήθηται η πιστοτική τόκη και βγαίνει το αποτέλεσμα που αναφέρει και στη μελέτη τα 295.000 ευρώ. Η ερώτηση μου είναι για το 2019 και μετά υπάρχουν τέτοιοι πιστοτικοί τόκοι δηλαδή θα υπάρξει ένα τέτοιο έσοδο γιατί δεν φαίνεται κάπου. Στο οικονομικό μοντέλο επίσης τα έσοδα ήθελα λίγο να δούμε τις παραδοχές με ποια λογική έχουν μπει. Δηλαδή ένα παράδειγμα θα πω. Στα έσοδα των τεχνικών έργων από 50.000 που είναι το πραγματικό μέγεθος του 2018 το 2020 ανεβαίνουν στις 250.000 ευρώ και στη συνέχεια αυξάνονται κατά 5%. Στις προηγούμενες εκδοχές της μελέτης ήταν 120.000 σταθερά. Πώς προκύπτει η παραδοχή. Αντίστοιχα είναι και στα μισθώματα που είναι κάτι δεδομένο. Από τα 126.000 που είναι το 2018 το πραγματικό μέγεθος το 2020 ανεβαίνει στις 295.000 δυόμιση φορές πάνω. Αναλόγως και στα κόστι. Παράδειγμα κόστος de panel από 2.233.000 πέφτει στο 1.367. 40% μίωση. Γιατί. Και στις προηγούμενες εκδοχές το είχατε από 2.3 έως 2.4 και λοιπά και λοιπά μη σας κουράζω. Λοιπόν το είπε και ο δήμαρχος ότι υπάρχει εκκρεμότητα της αντεπιστροφής του ΦΠΑ δεδομένου ότι μέσα στον Απρίλη μέσα στο έτος σε μπάση περιπτώσει αυτό θα τελειοσυντικήσει. Αλλά καθώς επίσης όπως αναφέρει ο ισολογισμός και για το 20 θα γίνει η έτης επιστροφή στην ΒΕ 2019 μιλάμε για ένα ποσό το οποίο είναι στον αέρα 2.8 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό θα βελτίωνε πάρα πολύ τα δεδομένα όπως μας τα βάζετε. Μήπως θα πρέπει να το λάβετε υπόψη σας. Επίσης αυτό που λέμε κάθε φορά ότι η οικονομοτεχνική μελέτη θα πρέπει να ακολουθεί κατ' ελάχιστον τις προδιαγραφές της Υπουρικής Απόφασης 43.086 του 2007. Εκεί μεταξύ άλλων ζητούνται στοιχεία βιώσιμότητας επένδυσης. Όπως για παράδειγμα υπολογισμός κεφαλαίου κίνησης, ροές κεφαλαίων, κάτι που δεν αναφέρεται σε αυτή τη μελέτη. Μήπως θα πρέπει να υπολογιστεί για να δούμε αν όντως το επενδυτικό σχέδιο είναι πραγματικά βιώσιμο. Ερώτηση επίσης που δεν προκύπε από εδώ, αλλά την είδα από τον Ισολογισμό. Υπάρχει σε ισχύει η σύμβαση χριστιανίου του πολιτικού κέντρου. Γιατί κάπου αναφέρει στον Ισολογισμό τη Λήγη 19 Δεκάτου του 2019. Και τελευταίο, αλλά νομίζω πολύ σημαντικό, είναι αυτό που είπατε σε σχέση με το επενδυτικό σχέδιο, το οποίο για μας παραμένει με ερωτηματικό το κομμάτι του ΔΕΛΤΑ, το πεδίο ΔΕΛΤΑ του Προϋπολογισμού. Ουσιαστικά αυτό που έγινε εμπλουτίστηκε το λεκτικό, δηλαδή από δαπάνι για πηλωτική δοκιμαστική λειτουργία, μετατράπικες επενδύσεις για τη λειτουργική αναβάθμιση υποδομών κλπ. Εγώ έτσι όπως το βλέπω, βλέπω ένα τεχνικό έργο. Βλέπω υπηρεσίες, δεν βλέπω κάτι διαφορετικό. Και στο παράρτημα, όπως είπα και την άλλη φορά και τις προηγούμενες εμπλουτίσεις, αυτό που φαίνεται είναι δαπάνες συντήρησης και δαπάνες λειτουργικής αναβάθμισης, που είναι λειτουργικές δαπάνες, ύψους 1.315.000.000. Στον Προϋπολογισμό της ΔΕΠΑΝΑΛ, ο οποίος εγκρίθηκε 23 του 2019, στη σελίδα 6, κάνει μια αναφορά για εξορθολογισμό μηχανολογικών εξοπλισμών κλπ, ύψους 400.000 ευρώ. Και η περιγραφή που κάνει ο Προϋπολογισμός του έτους για την αύξηση του μηχανολογικού κεφαλαίου, δεν αθρίζει στα 5 εκατομμύρια, αλλά αθρίζει στα 3 εκατομμύρια 836.000. Και αναφέρει κλείνοντας ότι από την αύξηση του μηχανολογικού κεφαλαίου και τις επιστροφές του ΦΠΑ, θα εξασφαλιστεί από πληρωμή του εργολάβου τις β φάσεις του πολιτικού κέντρου. Εδώ λίγο μας έχετε μπερδέψει. Και θα ήθελα μια παραπάνω διευκλήνηση από την Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ, λοιπόν, εγώ έχω μια απορία ακόμα, δεν μου έχετε πει με τα 12 εκατομμύρια την πιθανή απένταξη, μάλλον την απένταξη που έγινε και το ποιος τελικά θα πληρώσει. Τι έχει γίνει, είχαμε, νομίζω, ένα δικαστήριο τον Οκτώμβριο, δεν ξέρω αν έγινε, τι έγινε, δεν έχω ενημέρωση, δεν ήμουνα και εδώ τότε, ας πούμε. Θα ήθελα μια ενημέρωση για το θέμα το μεγάλο του 12 εκατομμυρίου, που πιστεύω επηρέαζει τα πάντα. Άλλη, μια ενημέρωση θέλω, έχει τελειώσει η Β φάση. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχει τελειώσει η Β φάση. Επίσης, θυμάμαι, από παλιές συζητήσεις παρακολουθούσα ότι η Ά με τη Β φάση έπρεπε να έχουν μια συνέργεια και ίσως χρειαζόταν κάποιες επιπλέον συμβάσεις, δεν είμαι σίγουρος, το να κάποια πράγματα να δέσουν μεταξύ τους. Αυτό έχει γίνει. Ενώ να συνεχίσει, να είναι ολοκληρωμένο το έργο, διότι λόγω της καθεστέρησης της πρώτης φάσης, υπήρχαν προφόρους κάποια πράγματα που θα έπρεπε και να επίσης η Β, επίσης η ΒΠ με την Ά φαίναν εξάρτητες, τεχνικά, θα έπρεπε να δοκιμαστεί σαν σύνολο του έργου, φαντάζομαι. Μια παλιότερη ζήτηση, πρόσφατη που είχα ακούσει εδώ, που μιλούσε για τα άτομα που υπολογίζουμε για το πολιτιστικό, τα 16 επιπλέον άτομα, αν θυμάμαι καλά, στο οργανόγραφος, σε ένα σειράγραμμα, είχε υποθεί εδώ πέρα, πείτε μου αν θυμάμαι λάθος, διορθώστε με δηλαδή, ότι θα καλυφθούν από άτομα μέσα από τις υπηρεσίες, τότε. Εγώ βλέπω και από θέματα της ΔΕΠΤΑΙ ότι έχουμε συνεχώς νέο προσωπικό να έρχεται. Αυτό έχει υπολογιστεί στο κόστος εδώ, στα έξοδα διοίκησης ας πούμε που λέτε ή στα έξοδα πολιτιστικού, επίσης δεν ξέρω πού έχει μπει το κόστος αυτού του προσωπικού, είναι στα έξοδα διοίκησης ή στα έξοδα του πολιτιστικού. Μετά, για το οργανόγραμμα των δύο εταιριών που έγινε συγχόνευση, έχει γίνει κάποια μελέτη, δηλαδή για παράδειγμα είπατε και το είχα και εγώ σημειώσει για τις δύο τεχνικές υπηρεσίες. Έχει κάποιος να μας πει ποιο είναι το απαραίτητο προσωπικό αναϊπηρεσία, τι χρειαζόμαστε ή, και μην πάει τόσο επενδυτικά, πρέπει να δούμε. Θα πάμε στα τεχνικά έργα που έχουμε, αν θυμάμαι καλά, παρουσιάζονται στον πίνακα 150 ή 200 χιλιάδες, δεν είμαι σίγουρος αιτήσια περίπου χρήση. Θα δώσουμε κάπου αλλού, αντί να έχουμε, δεν ξέρω, χρειάζεται κι αυτό ένα οργανόγραμμα, μια μελέτη από κάποιον. Να πω κάτι για το parking. Συνεχίζει να υφίσταται ότι είναι ο κύριος ότι δεπανά το parking του πολιτιστικού πληρώνει ενίκιο στο δήμο. Ή είναι παραχωρημένο. Γιατί παλιά νομίζω ότι υπήρχε μια, ότι ήταν ο κύριος ο δήμος, δεν ξέρω, διευκολύνεστε μου λίγο και αυτό. Και για τις σχέσεις εργασίας, επειδή κατά καιρούς παλιότερα όσοι ήταν εδώ, όσοι είπαν ότι πρέπει να κοιτάμε λίγο το προσωπικό με μια άλλη οντότητα, ότι δεν θα παίρνει ένας εργολάφος να φέρει ένα προσωπικό, το οποίο δεν ξέρουμε και αν την επόμενη φορά είναι το ίδιο, αν κάθε φορά στη δουλειά, ίσως χρειάζεται να το δούμε λίγο μακροπρόθεσμα, να αλλάξουμε τις σχέσεις του προσωπικού. Σε συνέχεια της ερώτησης για την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης του πολιτιστικού κέντρου, εύλογα γεννάται το εξής ερώτημα. Επειδή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που προβλέπεται κάλυψη κάποιων αναγκών, αν έχει ολοκληρωθεί η βήτα φάση, θεωρητικά δεν θα έπρεπε να παραδοθεί ένα ολοκληρωμένο έργο, άρα να μην χρειάζονται πλέον προμήθειες δεύτερον. Μιλάει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου για κάλυψη κάποιων τεχνικών ελλείψων παρατηρούνται εξαιτίας της γύρασης του εξοπλισμού ή της αλλαγής των προδιαγραφών. Μα σε πόσα χρόνια απαξιώνεται ένας τεχνικός εξοπλισμός και ποιες ήταν οι προδιαγραφές των μελετών όταν άρχισε αυτό να χτίζεται. Σε συνέχεια της άλλης ερώτησης για το προσωπικό. Υπάρχει ένα σοβαρό θέμα. Είχα ερωτήσει και πήρα την απάντηση ότι στις ανάγκες κάλυψης των ιδιαίτερων θεμάτων που αφορούν το πολιτιστικό, κυρίως σε τεχνικά ζητήματα, η απάντηση που πήρα ήταν ότι θα προσλαβάνουν εξωτερικοί συνεργάτες. Ποιο θα είναι το κατασταστώς της πρόσληψης? Γιατί αναφερθήκατε στην εισήγησή σας στην προθυμία και στην αυτοθυσία που δείχνει το προσωπικό που ήδη εργάζεται στο πολιτιστικό συνεδριακό κέντρο. Αυτό διαμορφώνει μια κουλτούρα σχέσης με τον εργασιακό χώρο. Το καθεστώς προσλήψων ποιο θα είναι για να καλυφθούν τα τεχνικά ζητήματα τα οποία θα προκύψουν από τη λειτουργία του πολιτιστικού συνεδριακού κέντρου. Αυτά. Α, συγγνώμη κύριε Πρόεδρε, συγγνώμη. Μιλήσατε επίσης για τη μισθολογική πολιτική των στελεχών του πολιτιστικού συνεδριακού κέντρου. Ποιος αποφασίζει αυτή τη μισθολογική πολιτική και είπατε ότι εξορθολογικοποιήθηκε. Θα θέλαμε να δούμε αυτό δεν θα πρέπει να είναι απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Κυρία Σχυναράκη, δεν θυμάμαι αν το λάβασα πόσο μόνιμο προσωπικό μόνιμο προσωπικό προβλέπεται όταν λειτουργήσει πλήρως το πολιτιστικό κέντρο. Κυρία Σχυναράκη, θα επιμεληθείτε τον απαντήσεων ή εσείς ό,τι μπορείτε ή οι υπηρεσιακοί ό,τι μπορούν. Πόσο είναι εγώ και τα υπόλοιπα οι συνεργάτες υπηρεσιακοί παράγοντες που θέλω να τους ευχαριστήσω γιατί είναι εδώ και παρά το γεγονός ότι είναι εκτός ωραρίου. Ναι βέβαια, αν υπάρχει άλλη ερώτηση κύριε Πρόεδρε. Υπάρχουν και άλλες ερώτησες. Ένα ερώτημα είναι το οποίο είναι γενικό, αν και κατά πόσο μπορεί να χρηματοδοτηθεί μια ανώνυμη εταιρεία. Έχοντας την εμπειρία του Παγκριτίου Σταδίου, πραγματικά δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί. Ούτε να επιδοτηθεί. Και μάλιστα είναι και η απορία σάξιο μια και το συζητάμε τώρα πως επί έξι χρόνια δεν μπορέσε να καλυφθεί ένα ποσό των πεντακοσίων χιλιάδων για να καλυφθεί το Παγκριτίο Στάδιο το Στέκαστρο. Μόνο ζητιανεύομαι από τον γάθε πρωθυπουργό που θα έρθει εδώ μήπως και μαζέψουμε κάποια χρήματα. Ένα ερώτημα είναι και θέλω την απάντησή σας έτσι απλά. Εάν υπάρχει χρέος προς την εργολαβία και αν υπάρχει και αν υπάρχει πρόθεση αυτό να καλυφθεί από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Απλά. Γιατί φοβάμαι και εδώ υπάρχει κίνδυνος να καταλογιστούν ευθύνες στους δημοτικούς συμβούλους που θα υπερψηφίσουν. Χωρίς να αποπλήρνεται και άλλες συντέπειες. Ξαναγυρίζω στο ερώτημα του κυρίου Τσατσάκη από εκεί ότι γίνονται προσλήψεις. Κυρία Πρόεδρε πώς γίνονται οι προσλήψεις. Έχω την πληροφόρηση ότι πριν από λίγες μέρες προσλάβατε κάποιον υπάλληλο επί των δημοσίων σχέσεων αν δεν κάνω λάθος επειδή προσέφερε αφιλοκαιρδόση της υπηρεσίας του για ένα διάστημα. Είναι έτσι θα συνεχίσει αυτό το καθιστώς. Και αν έχετε πρόθεση να προκηρύξετε τις θέσεις αυτές από τον κορυφαίο μέχρι τον τελευταίο εργαζόμενο θα γίνει και πότε θα γίνει αυτό. Και τέλος τι γίνεται με τις πρώτες εκδηλώσεις. Ποια είναι η εμπειρία σας. Γιατί δεν ξέρω αν είναι σωστές οι πληροφορίες που έχω ότι δυστυχώς είναι αρνητικές σε ό,τι αφορά τα έσω. Ευχαριστώ. Καλή ερώτηση. Δεν υπάρχει. Λοιπόν κυρία Σχυναράκη μελητήθητε το να απαντήσουμε. Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι δημοτικοί συμβούλοι θέλω να απαντήσω πρώτα στο φίλο μου τον Ευρυπίδη και συγκάτοικο μου εδώ στα Ορινά. Ότι το θέμα της πολιτιστικής πολιτικής του Δήμου και του πολιτιστικού συνεδριακού κέντρου είναι ένα θέμα που τώρα που ξεκινάει τη λειτουργία του το πολιτιστικό συνεδριακό κέντρο πιλωτικά θα πρέπει κάποια στιγμή να δούμε και την ενοποίηση αυτών των ζητημάτων. Αλλά είναι θέμα αυτό του δημοτικού συμβουλίου συνολικά και δεν νομίζω ότι μπορούμε να το δούμε σήμερα. Νομίζω και ο ίδιος ο κύριος Κουχαιδάκης το καταλαβαίνει και τον ευχαριστώ. Αυτή είναι μια πρόταση σημαντική. Δεύτερον, θέλω να ευχαριστήσω όλους για τις ερωτήσεις. Είναι κατανοητές οι αγωνίες. Σας είπα ότι είμαστε στη διάθεση ως διοικησί οποιαδήποτε μέρα ή ώρα στη διάθεσή σας, ακόμα και για συναντήσεις ή ακόμα και για ξεναγήσεις το πολιτιστικό συνεδριακό κέντρο, γιατί κάποια από μας και εγώ δεν είχα πάει σε όλους τους χώρους όταν πρώτο πήγα εκεί στη ΔΕΠΑΝΑΛ και είναι σημαντικό να δούμε τι ακριβώς έχει φτιαχτεί και τι ψυχή έχει κατατεθεί από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές προκειμένου να έχουμε όλη αυτή τη δομή εμείς σήμερα. Τώρα σε σχέση με την ερώτηση του κυρίου Καραπηδάκη για το αν δεν ψηφίσει απόψε το Δημοτικό Συμβούλιο τι γίνεται με τη διαδικασία και με την απόφαση της γενικής συνέλευσης. Θα μου επιτρέψει να σταματήσω μόνο στο κομμάτι του τι γίνεται με την απόφαση της γενικής συνέλευσης. Η απόφαση γενικής συνέλευσης όπως σύμφωνα με τον νόμο μας δίνει τη δυνατότητα να μπορέσουμε εντός τετραμείνου από την ημερομηνία λήψης της απόφασης να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου από τους μετόχους. Άρα δηλαδή μας δίνεται η προθεσμία αφού 30 Νοέμβρη του 2019 ήταν η γενική συνέλευση των μετόχων της περιφερειακής ένωσης δηλαδή Δήμων Κρήτης με τον Δήμο Ιρακλείου. Έχουμε τη δυνατότητα μέχρι 30 Μάρτη του 2020 να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία. Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει νέα διαδικασία και καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό. Όταν μάλιστα τρέχει το καλλιτεχνικό πρόγραμμα και εμείς σε πολλές περιπτώσεις επειδή τα λειτουργικά έξοδα της εταιρείας και απαντώ εδώ και σε όσους βάζουν που θα πάει το κεφάλαιο αυτό, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, τα λειτουργικά έξοδα παλεύουμε και τα βγάζουμε όσο γίνεται με πρώτα και κύρια το μισθό των εργαζομένων μας. Δεν έχει μείνει εργαζόμενος απλήρωτος, ούτε σε καμιά περίπτωση έχουμε δρομολογήσει ή δημιουργήσει καταστάσεις ανασφάλειας σε ό,τι αφορά το μισθό των εργαζομένων και με κάθε κόστος θα το κάνουμε και το επόμενο διάστημα ακριβώς το ίδιο. Οι εργαζόμενοι δεν μπορεί να είναι το εξηλαστήριο θέμα μιας οποιαδήποτε άλλης διαδικασίας έστω και αν αυτό στοιχήσει στο κομμάτι του πολιτισμού. Οι εργαζόμενοι δηλαδή πληρώνονται πρώτοι, ούτε μισό ευρώ δεν θα πάει στο θέμα των εργαζομένων ούτε βεβαίως πουθενά αλλού παρά μόνο σε επενδυτικές δράσεις και θα το εξηγήσω στη συνέχεια στην επόμενη απάντηση. Σε ό,τι αφορά τώρα για το ΦΠΑ του 2019, όπως είπε και ο κ. Δήμαρχος κ. Καραπηδάκη, το ποσό για το 2019, όπως σημείωσε και ο κ. Μουδάτσος ο διευθυντής οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών θα είναι περίπου στο 1 εκατομμύριο ευρώ και σαφώς συνυπολογίζονται όπως έχει συνυπολογιστεί και το 1 τρακόσια που απομένει από τα χρήματα που είναι εγκλωβισμένα εξαιτίας του προστήμου. Φαίνεται. Και σε ό,τι αφορά θα σας το εξηγήσει στη συνέχεια ο οικονομικός διευθυντής για τα τεχνικά θέματα, είναι κατανοητό ότι δεν μπορώ να δώσω απαντήσεις, φαίνεται πάντως και σε αυτό. Και βεβαίως σε σχέση με τα άλλα ζητήματα που βάλατε και αυτά θα απαντήσει ο οικονομικός διευθυντής. Τώρα, αν έχει δέσει το θέμα της πρώτης με τη δεύτερη φάση που ρωτήσατε, αγαπητές συνάδελφε, θέλω να σας πω ότι αν δείτε την εισήγηση και το ποσό που πηγαίνει στην παράγραφο δέλτα και που μιλάει για επενδύσεις, για τη λειτουργική αναβάθμιση των υποδομών που καταχκευάστηκαν στην πρώτη φάση, για τον εξαρθαλογισμό της δοκιμαστικής περιόδου που χρειάζονται διορθωτικές παρεμβάσεις για να μπορέσουν να λειτουργήσουν όλα αυτά και να ενωποιηθεί όλο αυτό το σύστημα. Αλλά και τις τεχνολογικές και τεχνικές προσαρμογές των μηχανολογικών εξοπλισμών, των οπτικοακουστικών συστημάτων, των συστημάτων ασφαλείας, των επίπλων και των ηλεκτρονικών και λοιπά άλλων εξοπλισμών είναι κατανοητό ότι επιβάλλεται να υπάρξουν γιατί, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, έχει πέρασει ένα πολύ μεγάλο διάστημα που σε πολλές περιπτώσεις δεν είχαν λειτουργήσει καν ή δεν είχαν δοκιμαστεί καν και με αυτήν την έννοια και το έργο αυτό έχει ξεκινήσει, αν θυμάμαι καλά και διορθώστε με κύριο Κουράκη, από το 2003-2004 ή 2005. Είναι κατανοητό ότι έχουν περάσει γύρω στα 15 χρόνια και καταλαβαίνετε ότι όλα αυτά επιβάλλονται να γίνουν. Σε ό,τι αφορά για τις τεχνικές υπηρεσίες, όπως σας είπα, η εμπειρία που έχουμε πάρει από το προηγούμενο διάστημα και από τις προηγούμενες διοικήσεις που μας μετέφεραν αυτήν την εμπειρία, γιατί θέλω να τονίσω ότι υπάρχει μια συνεργασία συνολική σε αυτό το κομμάτι, η εμπειρία τους μας είναι πολύτιμη, γι' αυτό ακριβώς βαδίζουμε με βάση και με αυτήν την εμπειρία στην ενοποίηση και στην αναδιάρθρωση, στη δομική αλλαγή δηλαδή κάποιων πραγμάτων και των διευθύνσεων στην νέα ΔΕΠΑΝΑΛ, ούτως ώστε να είναι μια σύγχρονη εταιρεία, μια ευέλικτη εταιρεία, μια εταιρεία θα έλεγα έξυπνη θα μπορούσε να πει κάποιος, η οποία όμως το χρησιμοποιώ και το λέω τώρα, αλλά θα το φέρουμε πραγματικά ως διοικητικό συμβούλιο σε ενημέρωση, όταν αυτό ακριβώς θα αποτυπώνεται και στις υπηρεσίες που παρέχονται και θα νιώθει δηλαδή ο πολίτης και ο κάθε χρήστης του πολιτιστικού συνεδριακού κέντρου και της εταιρείας της ΔΕΠΑΝΑΛ συνολικά, ότι ναι αυτό πράγματι είναι έτσι γιατί μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις υπηρεσίες. Σε ό,τι αφορά το parking του πολιτιστικού συνεδριακού κέντρου, νομίζω ενημέρος, αλλά σε ό,τι αφορά τα ποσάκια της, το αν πληρώνουμε στο Δήμο Ιρακλίου, μπορεί να ενημερώσει ο οικονομικός διευθυντής, για τη σχέση εργασίας του προσωπικού. Εμείς, όταν ξεκινήσαμε, ο κ. Μιχαηλίδης είχε ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία του και να διαμορφώνει το καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τον Μάρτιο, αν δεν κάνω λάθος και διορθώστε με, του 2019. Είναι κατανοητό, λοιπόν, ότι είχαν γίνει κάποιες επιλογές προσώπων, οι οποίες επιλέχτηκαν και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα και τους συνεργάτες του καλλιτεχνικού διευθυντή. Εμείς δεν έχουμε παρέμβει σε αυτό το κομμάτι. Έχουμε παρέμβει για την δική μας ευθύνη το κομμάτι της οικονομικής πολιτικής, το οποίο, όπως σας είπα και προηγουμένως, έγινε σε συνενόηση με τον δήμαρχο και τον καλλιτεχνικό διευθυντή, γιατί ακριβώς οι σχέσεις εργασίας που διαμορφώνονται και οι πληρωμές πρέπει να είναι σύμφωνα με την ενιαία αρχή πληρωμών, αυτή είναι η επιλογή μας, με την ενιαία αρχή πληρωμών, τα προσώντα που έχει ο κάθε ένας και κάθε μια από τους εργαζόμενους, η εμπειρία που διαθέτει, τα κοινωνικά κριτήρια και βεβαίως, όπως είπα και προηγουμένως, τα προσώντα, τα πτυχία δηλαδή, τα επιπλέον. Έχουμε προχωρήσει σε κάποιες συμβάσεις έργου και σε κάποιες άλλες παροχή υπηρεσιών. Οι συμβάσεις έργου ισχύουν για το πρώτο εξάμιο, δηλαδή μέχρι να τελειώσει το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, γιατί είναι κατανοητό ότι πρέπει να ολοκληρωθεί σωστά το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, για να μπορούμε να έχουμε και μια πρώτη εικόνα στην πηλωτική εφαρμογή του πηλωτικού προγράμματος, για να κάνουμε τις διορθωτικές παρεμβάσεις πάλι σε συνενόηση και συλλογικά, γιατί εκ των πραγμάτων δεν υπάρχει μια εμπειρία που μας δίνει μια βάση νέων δεδομένων. Ταυτόχρονα θέλω να σας πω ότι είμαστε σε μια επαφή και συνεργασία και παίρνουμε τις εμπειρίες από αντίστοιχα σχήματα, εθνική λιρική σκηνή, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ούτως ώστε να μην παρεκλίνουν αυτές οι αμοιβές και αυτές οι σχέσεις εργασίας, ή να μην δημιουργούν νέα δεδομένα που θα δεσμεύουν για τη συνέχεια ενώ θα έπρεπε να διορθωθούν. Είναι κατανοητό ότι το προσωπικό που χρησιμοποιείται για καλλιτεχνικό πρόγραμμα πολλές φορές χρησιμοποιείται απίστευτες ώρες, αφού τέτοια είναι τα δεδομένα σε μια καλλιτεχνική δομή και όσοι συνεργαστούν με αντίστοιχες καλλιτεχνικές δομές σε επίπεδο Αθηνών και Θεσσαλονίκης που λειτουργούν θα το δουν αυτό και θα το εισπράξουν ως εικόνα για τα θέματα αυτά. Τώρα, το ομώνυμο προσωπικό που προβλέπετε όταν λειτουργήσει το πολιτιστικό συνεδριακό κέντρο σε πλήρη ανάπτυξη δεν μπορώ να σας το δώσω τώρα, δεν είμαστε σε θέση γιατί είμαστε και σε μια συνεργασία προκειμένου να διαμορφωθεί η συνολική εικόνα, αφού πλέον έχουμε τα δεδομένα που βλέπουμε καθημερινά με την υλοποίηση του καλλιτεχνικού προγράμματος αλλά και την υλοποίηση των συνεδρίων που πραγματοποιούνται και στη συνέχεια των επιλογών που θα κάνουμε σε σχέση με την εγκύαση ή όχι των καταστημάτων που υπάρχουν, είτε αφορά τα καταστήματα εστίασης είτε τα υπόλοιπα καταστήματα που υπάρχουν στο πολιτιστικό συνεδριακό κέντρο. Το χρέος που έχουμε για τον εργολάβο και από πού θα πληρωθεί, νομίζω ότι η εξήγηση που έδωσε ο δήμαρχος Ιρακλίου στην εισήγησή του με τη συμπλήρωση και του οικονομικού διευθυντή σε σχέση με τα ποσά που έχουν δεσμευθεί και που ως τον Απρίλη θα έχουμε το θετικό όπως βλέπουμε σε σχέση με το 1 εκατομμύριο 300 χιλιάδες, αμέσως αμέσως βγαίνει ολόκληρο το ποσό και έτσι να είστε σίγουροι ότι ούτε μισό ευρώ δεν θα διατεθεί για υποχρεώσεις στον εργολάβο. Όπως τόνισα από την αρχή, τα ποσά που αποτυπώνονται για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου πάνε όλα σε επενδυτικές δράσεις. Επενδυτικές δράσεις που θα δώσουν μια άλλη πνοή στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο και στη ΔΕΠΑΝΑΛΑΕ. Οι προσλήψεις και ο τρόπος νομίζω όπως το εξήγησα ήδη. Ήταν η τελευταία ερώτηση, το εξήγησα ήδη. Είμαστε στη δοκιμαστική πιλοτική εφαρμογή, για εξάμινο είναι οι συμβάσεις και με αυτήν την έννοια βλέπουμε, αξιολογούμε και επανερχόμαστε. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΠΑΝΑΛΑ έχει υπεύθυνα στελέχη από όλες τις παρατάξεις και από την κοινωνία του Ηραγγλίου. Ειλικρινά έχω εκπλαγεί με την συγκρότηση και δεν το λέω για να χαϊδέψω αυτιά. Όσοι με ξέρουν γνωρίζουν πολύ καλά ότι μπαίνω δυναμικά όταν χρειάζεται και τα λέω τσεκουράτα. Δεν θέλω να χαϊδέψω αυτιά, θέλω να πω ότι όλοι με το δικό τους τρόπο βοηθάω καθένας δυναμικά και δημιουργικά και όποια κριτική είναι καλόπιστη και συμβάλει στη δημιουργική σε δημιουργική κατεύθυνση. Σας ευχαριστώ και είμαι στη διάθεσή σας αν κάτι παρέλειψα που ίσως δεν μπορέσα να κρατήσω σημειώσεις. Είναι ανθρώπινο νομίζω και το καταλάβαινε. Κύριε Πρόεδρε, μια ερώτηση δεν απαντήθηκε και πιστεύω ότι είναι σοβαρή. Κύριε Δουκιαννάκη, αν η ερώτησή σας αναφέρει τις 1.800 θα σας απαντήσω εγώ. Έχει βεβαιωθεί σε βάρος της Δ' και κατά συνέπεια σε βάρος της Επανάλη τώρα. Από το 2000, δεν θυμάμαι πότε ακριβώς, δεκατέσσερα, δεκατρία, δεν θυμάμαι. Ένα ποσό, δεκατρία, κύριε Μουλάτσο, δεκατρία. Ένα ύψος 1.800.000, διότι απεντάχθηκε η πρώτη φάση του πολιτιστικού και το ποσό της απαλλαγής που υπήρχε χρεώθηκε στη Δ'. Όχι, με συγχωρείτε, στη Δ'. Έχει συζητηθεί υπόθεση κατέφεση, κάναμε ό,τι μπορούσαμε για αυτή την υπόθεση. Επειδή το ποσό είναι αφενός μεγάλο και αφεντέρου, υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να πάμε καλά και αρχίσαμε έφεση κατά της εγγραφής αυτής που υπάρχει σε βάρος σήμερα της ΔΕΠΤΑΙ, άρα της ΔΕΠΑΝΑΛ και ουσιαστικά του Δήμου Ιαρακείου και περιμένουμε την έκδοση αποφάσεως. Νομίζω πως συζητήθηκε το Φεβρουάριο του 2019. Εσείως πρέπει να έχουμε συμπληρώσει ένα χρόνο υποδιάσκεψης της υποθέσεως αυτής και περιμένουμε τι θα πει το Δικαστήριο. Αντιλαμβάνεστε ότι αν τυχόν χαθεί αυτή η υπόθεση, επαναλαμβάνω ότι έχουμε ασκήσει πάρα πολύ ισχυρή υπεράσπιση, το βάρος θα είναι δυσβάστακτο για το Δήμο. Θέλω να επαναλάβω αυτό που είπα και προηγουμένως, ότι εάν δεν ψηφιστεί η πρόταση που υποβάλλεται, ασφαλώς θα υπάρξουν δυσκολίες, δεν διεκτραγωδώ ούτε οριοποιώ καμιά κατάσταση, αλλά θα υπάρξουν δυσκολίες που εγώ θα τις χαρακτήσα σοβαρές στην περαιτέρωγη τουριά της Επανάλης γενικότερα. Σοβαρές δυσκολίες. Τώρα, πώς θα προχωρήσει το πράγμα, δεν είμαι σε θέση να το βεβαιώσω στο σώμα, το μόνο που βεβαιώνω είναι ότι θα είναι δύσκολη η κατάσταση. Και τέλος, πρέπει να πω, αυτό είναι θέμα των δικηγόρων όμως της ΔΕΠΑΝΑΛ, φαντάζομαι ότι το ξέρουν οι προτείνοντες, ότι δεν μπορεί να αλλάξει η απόφαση της γενικής συνέλευσης, αυτή είναι η γνώμη μου. Θα μας το βεβαιώσουν όμως οι δικηγόροι. Δεν μπορεί να αλλάξει η απόφαση της γενικής συνέλευσης, το γενή νέχον, και γι' αυτό εισάγεται για το ποσό το οποίο εψήφισε η γενική συνέλευση, που είναι αύξημα του μετοχικού κεφαλού κατά 5 εκατομμύρια. Επομένως, υπό τις παρούσες συνθήκες, αυτή είναι η πρόταση, αυτή εισάγεται, και ας αποφασίσετε περαιτέρω, ο καθένας μας αδαλαβάει τις ευθύνες του, για το τι θα γίνει με το εγχείρημα αυτό της αυξήσεως, που είναι πάρα πολύ σοβαρό, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την υπηρεσία του πολιτιστικού, το οποίο έχει ξεκινήσει με μια ορμή, αναπτύσσεται πολύ σύντομα, έχουν προγραμματιστεί, εκδηλώσει για ολόκληρη τη σεζόν, και ίσως ο οικονομικός ευνητής και υγιειπή παράγοντες, μπορούν να περιγράψουν τις συνέπειες, που θα προέλθουν από τη μία αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Έχει κατατεθεί μία πρόταση εκ μέρους, όπως προείπα, των δημοτικών παρατάξεων, εγώ δεν είμαι σε θέση να δω τα κονδύλια τα οποία αλλάσουν, θέλει κάποιο χρόνο αυτό, δεν μπορεί να γίνει σε πέντε λεπτά ή σε δέκα ή σε μισή ώρα, πρέπει να γίνει μία παραγωγή της οικονομικοτεχνικής μελέτης σε σχέση με την πρόταση που προφάλλεται, άρα πρέπει να κάνεις παραγωγή όμως, δεν μπορεί να τα πεις έτσι, δεν είναι υπόθεση πέντε λεπτών ή δέκα. Επομένως, εγώ δεν είμαι σε θέση να δω τα κονδύλια, δεν είναι υπόθεση πέντε λεπτών ή δέκα. Επομένως, εγώ δεν μπορώ να έχω άποψη έγκυρη για τις αλλαγές που προτείνονται, για τη μείωση των ποσόν που προτείνονται και για το αν είναι αποφασιστικής ή όχι σημασίας ή γιγότουρα αποφασιστικής, οπωσδήποτε έχουν σημασία γιατί περιορίζει το ποσό που είναι αναγκαίο και αυτό που προτείνεται από την οικονομικοτεχνική μελέτη της οποίας συζητείτε. Αυτή τη στιγμή, πάντως, δεν μπορεί να γίνει τέτοια εξελόγηση, τουλάχιστον από εμένα. Γιατί, όπως είπα, χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα έβλογο και άποψη των ειδικών, και των δικηγόρων και των οικονομικών παραγώντων που εργάζονται σήμερα στη ΔΕΠΤΑΙ, στην ΔΕΠΑΝΑΛΑ. Εκ μέρους των τριών παρατάξεων του ΗΠΤΑΙ, ενεργοί πολίτες και συμπραξιτιμωτών, οι οποίοι έχουν καταθέσει, θέλουν να μιλήσουν και οι τρεις επικεφαλείες, ή μπορεί ένας να εκφράσσεται, επειδή είναι κοινή η πρόταση από ό,τι βλέπω. Μια γενικότερη τοποθέτηση και να θυμίσουμε στο σώμα ποιες είναι οι θέσεις μας για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Πρέπει να σας πω ότι το θέμα το γνωρίζει στο όλιο έχει συζητηθεί για τέταρτη φορά. Και πάλι υπήρχε μια προχειρότητα, γιατί δεν γνωρίζατε ότι για να περάσει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ήθελε 25 ψήφους. Γι' αυτό ξαναήρθει. Και θέσαμε βασικά ερωτήματα για την αύξηση αυτοί του μετοχικού κεφαλαίου. Και εκείνο το ερώτημα που θέσαμε ήταν η τεκμηρίωση της κοπημότητας αυτής της αύξησης. Και είχαμε τονίσει ότι πάντα βασική μας επιδίωξη είναι η αναβάθμιση της λειτουργίας, τόσο του δήμου, όσον και των δημοτικών επιχειρήσεων. Και είναι μάλιστα γνωστή η θέση μας αυτή και από την προεκλογική περίοδο, αλλά και στη διάρκεια που είχαμε τις συνομιλίες ως παρατάξεις για τον δήμο Ηρακλείο από τον Αύγουστο. Και μάλιστα είχαμε τονίσει ότι οι δημοτικές επιχειρήσεις πρέπει να καταθέτουν αξιόπιστα επιχειρησιακά σχέδια, με βάση στα οποία θα πραγματοποιείται και ο έλεγχος των αποτελεσμάτων. Και ειδικά για την περίπτωση της Δε Πανάλη είχαμε τονίσει ότι πρέπει να υπάρξει ένας σαφής σχεδιασμός τόσο για το συνενδριακό τουρισμό, όσο και για την καλλιτεχνική δημιουργία. Και πρέπει επίσης να τονίσω, και χαίρομαι που ξεκαθαρίστηκε απόψε, διότι πήγε να παρουσιαστεί όλο αυτό το καιρό ένα αφήγημα, ότι τι θα γίνουν οι εργαζόμενοι. Μέγα λάθος εκθέτει και το δήμο και τη δημοτική επιχείρηση, αλλά μας εκθέτει και εμάς συνολικά, διότι πάντα μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου δεν γίνεται για λειτουργικά θέματα, αλλά γίνεται μόνο για επενδύσεις. Και υπήρχε και τεράστιος κίνδυνος για αυτά που γραφότανε. Μέσα βέβαια από την αύξηση, μέσα από τη δημιουργία των επενδύσεων, προφανώς θα υπάξουν έσοδα και κατοχυρώνεται και η θέση των εργαζομένων. Τονίσαμε επίσης ότι η μελέτη που είχε καταδεθεί, δεν πληρούσε προϋποθέσεις αξιοπιστίας, είχε αοριστεία, δεν είχε τεκμηρίωση για βασικά οικονομικά μεγέθη και εκτιμήσεις. Είχαμε μάλιστα τονίσει ότι ήταν αόριστη σε βασικά σημεία των επενδύσεων. Και αναφέραμε μάλιστα χαρακτηριστικά τη δαπάνη, η οποία είναι πάρα πολύ μεγάλη για τη δοκιμασιστική λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου, η οποία ούτε αναλύεται, ούτε τεκμηριόταν και θυμίζω το ότι είχαμε πει τότε στην αρχή. Και είχαμε τονίσει μάλιστα και υπήρχαν και συγκρούσεις ότι η νέα μελέτη, η μελέτη, έπρεπε να γίνει από το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και όχι από το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο. Και τονίσαμε και είπαμε τις παρατηρήσεις μας ότι η μελέτη έπρεπε να αντιμετωπίσει το σύνολο των θεμάτων. Τώρα, το Πολιτιστικό Κέντρο θεμελιώθηκε το 2006 τον Απρίλιο, το 2010 δόθηκε σε λειτουργία το Πάρχιν. Το τι μεσολάβησε δεν λέγεται, ξέρει ο κ. Βασιλάκης, ποιους στατικούς προσλάβαμε στη συνέχεια για να αλλάξουμε τη δομή, τα πετά, το νερό και μάλιστα που ήταν, γιατί είναι ολάκος, που λένε στο ένα μέτρο ήταν νερό και μάλιστα αυτό έχει κατέβει και 30 μέτρα κάτω από τη γη, χωρίς να υπάρχει, λένε, μηχανική του Ηρακλείου έγκριτη και αντίθετη από την παράταξή μας, ότι δεν έχει αυτό το έργο, είναι θαύμα που δεν έχει ούτε μία ρογμή, είναι μεγάλο έργο. Από τα τόξα το άνοιγμα, θα σας πω ο κ. Βασιλέκης το στατικό, δεν το θυμάμαι, έναν μεγαέλυνα στατικό, που έχει μεγάλα, ποιος, ο Γιώργιος Πενέλης, καθηγητής του Πανεπιστήμιου της Σαλονίκης. Και επίσης πρέπει να τονίσω ότι οι πρώτες συνενδρίες του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε το Δεκέμβριο του 2013 στο Πολιτιστικό Κέντρο, όπου ήταν αρκετές αίθουσες έτοιμες, προσέξτε αρκετές αίθουσες έτοιμες και η δεύτερη τους φάση. Και ο εξοπλισμός τους, εγώ λέγα την πάνω έτσα την κόκκινη αίθουσα που έχει τα κόκκινα καθίσματα για τα μικρά θέτρα, ήταν από κάτω που συνεδριάσαμε το πειραματικό, ήταν παραδίπλα που έγινε και το συνέντριο του ΣΥΡΙΖΑ παραδίπλα η Μεγάλη Έθουσα των Δημοσιογράφων, ήταν αρκετές αίθουσες έτοιμες και έμενε η Μεγάλη Έθουσα. Προσέξτε η Μεγάλη Έθουσα έχει εδώ ένα ερώτημα. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τα 12 εκατομμύρια που έγινε ήταν και τη δεύτερη φάση. Το έργο δημοπρατήθηκε 1.400, αν δεν κάνω λάθος μέσα στα 1.400 ήταν και τα απρόβλευτα περίπου 850.000 που απορροφήθηκαν και αυτά. Άρα λοιπόν πρέπει να τεκμηριωθεί πού πήγαν τα λεφτά, εμείς δεν λέμε που άλλοι θα λέγανε φαγωθήκαν τα λεφτά, σε ποιες δράσεις πήγαν τα λεφτά και δεν έφτασταν χρήματα και δεν έφτασαν να αποπληρωθεί ο εργολάβος. Και επίσης πρέπει να τονίσουμε ότι είχαμε θέσει συγκεκριμένα ερωτήματα, πάρα πολύ σύντομα και για την ενότητα οργανόγραμμα και προσωπικό. Και προσέξτε να δείτε, είπανε πολλοί, είπε και ο κύριος Δροσήτης, ότι θα ήταν χρήσιμο να δούμε ένα πρώτο απολογισμό, τι έγιναν με τις, κανείς δεν είναι θεός, κανείς, τι έγινε με τις πρώτες εκδηλώσεις. Και εμείς έχουμε πάρα πολλοί φορές πει, ότι ο κύριος Μιχαλινις μπορεί να είναι καλός μουσικός, αλλά δεν μπορεί να διηγεί τη δεπανάλη. Μπορεί να επιλέξει ένα δυο συνεργάτες, αλλά δεν μπορεί να καθορίζει τους μισθούς. Και βάση περιπτώσει έχουμε πει, πάρα πολλές φορές, ότι πρέπει να γίνει η προκήρυξη για τον κοαλιτοχικό διευθυντή και δεν πρέπει να είναι τετράμινη, τετράμινη, τετράμινη και για όλες τις θέσεις, προκήρυξη δημόσια, που είναι και παράτυπο να μην πω παράνομο. Και είχαμε τονίσει αυτά τα στήματα. Και πρέπει να δούμε το απολυσμό, μαθαίνω ότι η εκδήλωση, η οποία ήταν να γίνει σε μερικές μέρες, ακυρώθηκε γιατί είχε πουλήσει μόνο 30 εισιστήρια. Και ακυρώθηκε. Είναι αλήθεια, είναι αλήθεια. Άρα, να μας πει οι πρώτες εκδηλώσεις, γιατί πρέπει να γίνεται μια πολιτική εξεολόγηση. Δεν μπορεί το πολιτιστικό κέντρο να τα αφήνουμε ελευκό. Η διοίκηση και το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να έχει καθοριστικό ρόλο. Καθοριστικό! Η άλλη ενότητα των ερωτημάτων που είχαμε θέσει ήταν οι υποδομές με συγκεκριμένα πράγματα. Και μάλιστα είχαμε πει τι περιλαμβάνει η πυλωτική λειτουργία 1,3. Η ενότητα προμήθειες, που έχουμε πει ότι πρέπει να γίνει με το νόμο 4412 του 2016 και η άλλη ενότητα ήταν τα έσοδα με συγκεκριμένες αναλύσεις στις οποίες έχουμε καταθέσει στα πρακτικά. Άρα, αυτά πρέπει να απαντηθούν. Εμείς συνεργαστήκαμε, οι τρεις παρατάξεις, με τις δυνάμεις που έχουμε και με τους συνεργάτες που έχουμε, αξιόλογους ανθρώπους, επιστήμονες και καταθέσαμε αυτή την πρόταση. Για να ψηφιστεί, να περάσει. Εμείς λέμε ναι στην αύξηση του μετοχιού κεφαλαίου, αλλά κάτω από προϋποθέσεις και να απαντηθούν τα ερωτήματα πάρα πολύ σωστά, ορθά, που έχουν θέσει πάρα πολλές παρατάξεις και δημοτικοί σύμβουλοι μεμονωμένα. Θεωρώ ότι πρέπει να αξιολογηθεί η πρόταση μας, η πρόταση που κάναμε, και να την ψηφίσουμε όλοι μαζί. Κύριε Δήμαρκο. Κι έχω χωράγει το πώς η ΔΕΠΑΝΑΛ διοικείται από τον Ομήμο Σεκρεμμένο Διοικητικό Συμβούλιο. Όχι από τον κ. Μιχαϊγίδη. Όλο όμως το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, όλες οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, ό,τι αφορούν τον πολιτισμό μέσα στον πολιτιστικό, υπεύθυνος είναι ο κ. Μιχαϊγίδης. Βεβαίως, ποιος απαγόρευσε να αξιολογούνται. Μου επιτρέπετε, μου επιτρέπετε. Λέω, αν είναι αλήθεια αυτά που ακούμε, ότι στη μία στολάκα τους, δεν ξέρω τι, έχουν πουληθεί έξι ή δώδεκα εισιτήρια ή τριάντα, ή σε αυτοί που ακυρώθηκε τώρα, είχαν πουληθεί μόνο τριάντα εισιτήρια, αυτά πρέπει να αξιολογούνται. Σημαίνει ότι οι προτάσεις δεν είναι ορθές. Ακούστε κ. Γόκη. Υπάρχει ένας προγραμματισμός, δεν θυμάμαι για πόσες ακριβώς. Πόσες είναι κ. Σκεναράκη εκδηλώση μέχρι το τέλος της σεζόν αριθμητικά? 100 περίπου. Γύρω στις 100 εκδηλώσεις πρέπει να είναι συνολικά. Εσείς περιμένετε ότι οι 100 εκδηλώσεις θα είναι sold out. Πότε και πουθενά δεν γίνεται αυτό. Θα υπάρξουν εκδηλώσεις που θα είναι πήρες στον πολιτιστικό και θα υπάρξουν εκδηλώσεις που θα έχουν 5. Έτσι γίνεται. Και στο τέλος της σεζόν, ναι, εκτός αν έχετε να μου δείξετε άλλα παραδείγματα στη χώρα, εκτός εάν θεωρείτε ότι όλες οι παρατάξεις, όλες οι παραστάσεις θα πρέπει να είναι γεμάτο το πολιτιστικό και να είναι και κερδοφόρες. Δεν γίνονται αυτά. Ούτε στην ποιόψη βία γίνονται. Στο τέλος του χρόνου γίνεται ο απολογισμός. Εδώ στο τέλος της σεζόν, όχι στο τέλος του χρόνου. Πρώτον, δεύτερον, το λέτε σοβαρά ότι θα πρέπει ένας καλλιτεχνικός διευθυντής γεμάτης αυτού του επιπέδου να προσλαμβάνεται με διαγωνισμό. Δηλαδή οι καλλιτεχνικοί διευθυντές στον Ισπόνο Μεγάρο είναι με τον ΑΣΕΠ. Σας παρακαλώ τώρα. Ένας καλλιτέχνης γερακλειώτης διεθνούς φήμις θα γίνει με διαγωνισμό η πρότυψή του. Δεν έχω υπόψη μου κανένα τέτοιο καλλιτεχνικό να έχει. Πώς προσεγγίφθη ο κ. Κουμεντάκης στην Αθήνα με διαγωνισμό, στην ελληνική γυρνική σχοινή, με διαγωνισμό. Αυτή είναι η άποψή μου. Συ μπορεί να έχετε τη δική σας. Και επαναλαμβάνω ότι είναι μια σοβαρή απόφαση. Ο καθένας ανταλαμβάνει την ευθύνη που το αναλογεί. Και τελεία και πάπλα εδώ. Πάντως, δεν ξέρω, η διοικηγόρη είναι εδώ πέρα τη διοικηγόρη της ΕΠΑΝΑΛ. Είναι ο κ. Λεκάκης. Ο κ. Λεκάκης είναι εδώ. Και ο κ. Μουστάκας παρακολουθεί τις νεδριές και μας ενημερώνει. Δεν ξέρω, Πέτρο, αν συμφωνήσεις ότι δεν μπορεί να γίνει ψήφιση για μικρότερο ή διαφοροποιημένο ποσό των 5 εκατομμύρων που έχει γευθεί κατά τη γυναική συνέλευση. Δεν ξέρω πώς κάνω εγώ λάθος. Καλησπέρα σε όλους. Το άνθρωπέντε του καταστατικού της ΔΕΠΑΝΑΛ μιλάει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο και η Γενική Συνέλευση έχει τη δυνατότητα μερικής ή ολικής αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Και με βάση της, σε συνδυασμό με τις προϋποθέσεις και διαδικασίες που ορίζει ο νόμος των ανωνίμων εταιρεών, γιατί εμείς διεπόμαστε και από το νόμο αυτό. Είπε και η κυρία Πρόεδρος προηγουμένως ότι η αύξηση αυτή διαδικασίας θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στο τετράμινο. Εάν δεν ολοκληρωθεί, είναι αυτονόητο ότι πάβει να υφίσταται πλέον ως πρότας και ως αύξηση. Εάν δηλαδή δεν προχωρήσει η πρόταση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, μπορεί το Διοικητικό Συμβούλιο, εξ αυτού του λόγου, να επανέλθει με νέα πρόταση. Νέα γενική συνέλευση δηλαδή. Βεβαίως, εννοείται. Θα προτείνει νέα γενική συνέλευση. Άρα νέα γενική συνέλευση με όποιο ποσό αποφασιστεί. Ναι, με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι θα εγκριθεί από τη νέα γενική συνέλευση. Να κάνω μια ρώτη στον Πέτρο για την νομικό το θέμα. Μερική κάλυψη του κεφαλαίου. Ναι, αν ήταν μια ανώνυμη εταιρεία. Και έκανε μια προκήρυξη για σεπερδίτες, μια πρόσκληση. Και δεν καλυπτόταν. Δεν θα παίρναν τα λεφτά της μερικής κάλυψης. Βεβαίως, θα πρέπει όμως μερική κάλυψη του μετοχικού κεφαλαίου, μιλούμε για μια ανώνυμη εταιρεία σε καθαρή μορφή. Εδώ μην ξεχνάμε ότι είναι μια δημοτική ανώνυμη εταιρεία. Και δεν μπορεί να καλυφθεί. Και δεν μπορεί να καλυφθεί. Δηλαδή, πολύ συγκεκριμένου. Δεν είπα ότι δεν μπορεί να καλυφθεί. Γιατί ο μέτοχος δεν βάζει τα λεφτά. Ναι. Ο μέτοχος δεν βάζει τα λεφτά. Ο μέτοχος είναι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ακριβώς. Εάν λοιπόν η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου απόψε είναι ενδεχομένως για μερική κάλυψη, δεν μπορεί να το κάνει. Πρέπει να επανέλθει με νέα πρόταση με βάση την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Ναι, να επανέλθει το Διοικητικό Συμβουλίο στη γενική συνέλευση και με νέα πρόταση πλέον. Για τη συγκεκριμένη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που θα προκύψει από τη σημερινή σας απόφαση. Κύριε Πρόεδρε, αυτό είναι καθαρά απλό τεχνικό θέμα. Από το πρωί μπορεί να γίνει η συνέλευση. Λοιπόν, μια και μπήκαμε στα επίδικα, να αρχίσω από αυτό. Κύριε Μουδάτσο, έχει πληρωθεί το γεμί της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Έχει πληρωθεί το γεμί της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Έχει πληρωθεί η διεύθυνση εμπορίου τα 5.000 ευρώ και έχουμε πάρει τα αυτότα τα οφειλείς από την εφορία για τα 50.000 ευρώ. Ως μη υφιστάμενο, εφόσον έχει πληρωθεί στο γεμί, είναι μη υφιστάμενο η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Όταν πληρωθεί, κατοχυρώνεται. Πρώτο θέμα αυτό. Άρα, εμάς μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε οποιαδήποτε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Το δεύτερο πρόβλημα, σοβαρό, και δεν μπορώ να κατάλαβω το εξής. Δεν έχει αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο για την αύξηση. Και είναι δεσμευμένο από την απόφαση της Γενικής Συνέδεσης του ΔΕΠΑΝΑΛ. Που το ακούσαμε αυτό. Που ακούστηκε αυτό. Ανότατο όργανο είναι το Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό θα πάρει απόφαση και αυτή την απόφαση θα πρέπει να πάει να ψηφίσει το Δικητικό Συμβούλιο του ΔΕΠΑΝΑΛ. Αν συμφωνεί, αν δεν συμφωνεί μπορεί να ψηφίσει ό,τι θέλει. Αλλά δεν περνάει. Δεν περνάει τίποτα άλλο. Άρα σήμερα είναι ανοιχτό το θέμα να ψηφίσουμε το Α, το Β, το Γ, το Δ, τα ποσό, ό,τι αποφασίσουμε ότι είναι η αύξηση του ΔΕΠΑΝΑΛ. Τρίτη λύση. Η λύση που είπε και ο κ. Λεκάκης προηγούμενά. Μερική αύξηση. Όμως δεν χρειάζεται να πάμε στα μερικά. Νομίζω ότι υπάρχει η δυνατότητα σήμερα να αποφασίσουμε σαν Δημοτικό Συμβούλιο ότι αύξηση του ΔΕΠΑΝΑΛ θα είναι αυτού του ποσού. Αν δεν είμαστε έτοιμοι ευχαρίστως να κάτσουμε να το δούμε. 10 άνθρωποι, 20 άνθρωποι όσο χρειάζεται για να τη σχεδιάστησουμε επαρκώς. Και αυτό μετά να μεταφερθεί στα τρία άτομα της γενικής συνέλευσης της ΔΕΠΑΝΑΛ μαζί με το Δημοτικό Συμβούλιο και να ψηφίσουν. Αυτό το οποίο λέμε δεν είναι τόσο τραγικό πια και τα προβλήματα τα λειτουργικά που παρουσιάζονται μπορεί να λυθούν και ταυτόχρονα μπορεί να λυθεί το θέμα της συνέχειας της λειτουργίας με ομαλό τρόπο της ΔΕΠΑΝΑΛ χωρίς να υπάρχει κάποιο πρόβλημα οικονομικής και επενδυτικής πολιτικής που θέλει να κάνει. Με βάση λοιπόν όλων αυτόν τον σκεφτικό σκεφτήκαμε και κάτσαμε και μελετήσαμε το κείμενο το οποίο έχετε στα χέρια σας. Δεν ήταν εύκολο και ξέρετε γιατί δεν είναι εύκολο γιατί τα δύο κείμενα που έχουμε από το Δήμο απέχουν παραστάγκας. Αν δείτε την πρώτη εισήγηση και τη σημερινή εισήγηση που συζητάμε είναι δύο διαφορετικά θέματα και υποτίθεται θέλω να προσεγγίσουν και να λύσουν και να διαβουλήσουν το ίδιο θέμα. Να σας πω μερικά παραδείγματα να σας πω. Έσοδα τεχνικών έργων με το προηγούμενο σχέδιο 120.000 ετυσίως. Έσοδα parking 1.124.096.152 λογικά. Καταστήματα 300.1.300.1.300 κλπ. Να σας πω τα καινούργια που έχει το σχέδιο έχουμε δώσετε. Καταστήματα 250.000. Έσοδα parking 1.440.1.520.1.600.1.700.1.750. Τι άλλο έχει από κάτω τα καταστήματα τα είπαμε είναι 1.400.1.300.1.600.1.790.1.800.1.902 κλπ. Όταν το προηγούμενο σχέδιο πήγε πάνω από 1.494. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι ένας τρίτος ουπής παίρνει αυτά τα πράγματα τα χαρτιά στα χέρια του έχει κάποιο πρόβλημα. Πότε, πώς και ποιο είναι το αληθινό. Εμείς όταν στην πρώτα σου προσπαθήσαμε και διατυπώσαμε πήραμε υπόψη μας το 2019 και τα αποτελέσματα του 2018 και του 2019 και με βάση αυτό χτίσαμε με μια λογική αύξη και μια λογική επενδυτική πολιτική στις εταιρίες, την πιθανότητα μεγαλύτερων εσόδων. Με βάση αυτό και των εξώδων λειτουργίας αλλά και το προστιθέμενο έξοδο που θα μπει από την αιτήσια λειτουργία του πολιτιστικού κέντρου. Με βάση αυτό λοιπόν δημιουργήσαμε ένα πίνακα, ο προτείνωμενος πίνακας όπως γράφουμε στο κείμενο μας, το οποίο δίνει τη δυνατότητα να έχουμε ένα σχέδιο το οποίο να μην είναι αρνητικό καμιά χρονιά. Δεν έχει κέρδη αλλά δίνει και αυτό που μας ενδιαφέρει. Δεν μας ενδιαφέρει το πολιτιστικό κέντρο ο πολιτισμός να παράγει ηλικία υπεραξία. Άλλα πράγματα άλλη υπεραξία θέλουν να λειτουργεί. Άρα εξασφαλίζουμε τις προϋποθέσεις που τύφθονται από το νόμο ότι δεν έχουν καμιά αρνητική χρήση. Δεύτερον δικαιολογούνται οι τομείς στους οποίους θα μπουν τα χρήματα τα οποία προτείνουμε για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και κυρίως διέπεται από μια ορθολογική διαχείριση των χρημάδων, επιλογής παραγωγικών δράσεων τέτοιου που πραγματικά να προσφέρουν και στο έργο και στην κοινωνία και στο τέλος να έχουμε ένα αξιόλογο αποτέλεσμα. Τι μας δίνει ακόμα αυτό. Μας δίνει τη δυνατότητα ότι αν μπει, λειτουργήσει και προχωρήσει και λυθούν και τα δύο προβλήματα του ΦΠΑ1 και του ΦΠΑ2 θα έχουμε ένα πρόσθετο έσοδος το οποίο θα λύσει το κομμάτι των λειτουργικών εξόδων μέσα από το ΦΠΑ και θα χρησιμοποιηθεί αυτό αποκλειστικά για τις ανάγκες της επενδύδειας. Ένα ερώτημα ακόμα αποπαντάει. Τα χρήματα τα οποία προβλέπονται και τα οποία στην ένα έκθεση λέγονται λειτουργικά και στο άλλο λέγονται παιδητικά. Γιατί έτσι θα γράφουνε. Το 1.300. Άρα και ερώτημα σε εμάς δεν υπάρχει ότι και οι δύο εργολάδοι έπρεπε να παραδώσουν ένα έργο το οποίο είναι λειτουργικό, αυτοτελές και μάλιστα ο δεύτερος εργολάδος έπρεπε να κάνει και 10 παραστάσεις πλήρους φορτίου ώστε πραγματικά να δοκιμάσουν ότι όλα αυτά τα οποία περιέχονταν μέσα στο εξοπλισμό λειτουργούν. Έχουν μάλλον προμηθευτεί πρώτα απ' όλα και κατά δεύτερο λόγο λειτουργούν άψογα και να γίνουν απαραίτητες ρυθμίσεις. Γιατί εγώ εμείς σαν δαπάνι να επομιστούμε 1,5 εκατομμύρια περίπου για αυτό το πράγμα. Είναι ανάγκη δεύτερον. Υπάρχουν μέσα πάρα πολλές δαπάνες οι οποίες πηγαίνουν σε μηχανήματα. Δεν δικαιολογείται σε κανένα έργο για τον χρονικό διάστημα ότι έχουν καταστραφεί ψύχτες, ότι έχουν καταστραφεί κλιματιστικές μονάδες όταν αυτές οι κλιματιστικές μονάδες με ανακυφαλετικούς πίνακες άλλαξαν από την αρχική μελέτη, όταν ήταν η μελέτη της αβαθούς γιοθερμίας, όπως την έλεγαν και οι υπερήφημοι επιστήμονες, της αβαθούς γιοθερμίας και άλλαξαν και μπήκαν πολύ πιο ακριβές και με διπλάσιο κόστος. Το θυμάστε πάρα πολύ καλά, αυτά ήταν και ένα από τα θέματα που έλεγαν οι λεκτές δημοσίων έργων στο πρώτο πόρισμα. Άρα εμείς, η πρότασή μας εδώ, το πρώτο κομμάτι, το οποίο αναφέρεται στο τι δαπάνες νομίζουμε ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν, φαίνεται με βάση στην εισηγή που έχετε κάνει και με τα νούμερα που έχετε χρησιμοποιήσει, σε ποια συμφωνούμε, σε ποια διαφωνούμε, σε ποια διαφωνούμε, σας είπα τη λογική αυτό που διαφωνούμε και βγαίνει ένα συνολικό ποσό, μαζί με αρκετά απρόβλεπτα, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τυχόν κάποια που έχουν ξεχαστεί, κάποια που παρουσιαστούν στη Πόρεια, στο επίπεδο των 3,5 εκατομμύρων. Νομίζω ότι, δείχνοντας όλοι ότι θέλουμε πρώτα απ' όλα τη λειτουργία, δεύτερον, δεν θέλουμε κανείς να ρίχνει βέλη εχθρότητας, ή βέλη ευθύνης, ή βέλη λιγοψυχίας, ή να βρίσκουμε πάντα εξηλαστήρια θύματα, θα πρέπει να το δούμε όλοι με μια θετική διάθεση και να προχωρήσουμε στην λύση του. Νομικά προβλήματα δεν υπάρχουν, μπορούν να τα ξεπεράσει, γιατί το κυρίαρχο που κάνουν εδώ, εμείς θα ψηφίσουμε, εμείς θα αποφασίσουμε και με βάση τη δική μας απόφαση, η οποία πρέπει να προϋπάρκει της δεσμεστικής απόφασης που πήρατε, της απόφασης που πήρατε, όχι της δεσμεστικής απόφασης, πήρατε γενική συνέλευση χωρίς τη νόμη του Δημοτικού Συμβουλίου, να λειτουργήσουμε και εδώ. Νομίζω ότι είναι εφικτή με βάση αυτά τα οποία λέω, η διαμόρφωση πλειοψηφίας και κυρίως η δυνατότητα να δημιουργήσουμε πραγματική βιωσιμότητα στην Ελλογοεταιρία Πασχολιούδος. Παρουσιάσαμε τα πραγματικά γεγονότα και τα κόστιμα που υπάρχουν και θέλουμε πραγματικά την επόμενη μέρα. Η πρώτα στον οποία καταθέτουμε έχει άλλα δύο στοιχεία, τα οποία είναι συνοδευτικά συστατικά, μην διαπραγματίσουμε. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι το Δημοτικό Συμβούλιο πιστεύουμε ότι πρέπει να πάρει απόφαση διαχειριστικού ελέγχου σκοπιμότητα στην πρώην δεπανάδου. Το είχαμε ζητήσει και όταν συζητούσαμε τη συγχώνευση, αλλά και αυτό πρέπει να γίνει με ένα έτοιμα του Δημοτικού Συμβούλια και ένα έτοιμα του Δημάρχου στις υπεύθυνες δημόσια σελεκτικές υπηρεσίες που κάνουν αυτούς τους ελέγχους. Και τρίτο, αυτό που υπόθεκε και από τον κ. Κουράκη όταν μίλησε προηγούμενα, ότι σε γενικές γραμμές οικονομική, πολιτική το πλαίσιο της για να έχουμε όφελος και για τους εργαζόμενους, οι οποίοι είναι απαραίτητοι στατικοί και να λειτουργήσει η δεπανάδου, και να μεγαλώσει η δεπανάδου, αλλά και κυρίως και οι ίδιοι να ευχαριστούν τι γιούνται γι' αυτό που κάνουν, είναι ότι πρέπει το επίπεδο των μισθών να συζητιώνται στο Δημοτικό Συμβούλιο εκτός από ορισμένες περιπτώσεις που μπορεί να είναι κάποιος ειδικός, ο οποίος θα έρθει να κάνει τρεις παραστάσεις και έχει ένα συγκεκριμένο ποσό, το οποίο έτσι κι αλλιώς στην αγορά δεν μπορεί να προσδιοριστεί, αλλά νομίζουμε ότι η πλειοψηφία, διότι έχουμε και τέτοια θέματα, η πλειοψηφία που συγκροτεί, στελέχει και εργαζόμενους δεπανάδου, πρέπει να έχουμε μια ενιαία λογική απέναντί τους ως προς τα μισθολόγια. Κύριε Λεκάκη, αν δεν κάνω λάθος, προϋπόθεση της αυθήρισης του Δημοτικού Κεφαλαίου είναι η ύπαση μιας μελέτης βιωσιμότητος, ε? Βεβαίως. Προϋποθήθεται δηλαδή η έγκριση της μελέτης βιωσιμότητος και ακολουθεί η αυθήριση του Δημοτικού Κεφαλαίου με βάση αυτήν. Βέβαια. Δεν ξέρω εγώ εδώ, με την πρόταση που κάνουν οι άλλες παρατάξεις, αν η μελέτη βιωσιμότητος εξακολουθεί να ισχύει. Παρά τις προτάσεις, αν μπορεί να τροποποιηθεί, αν πρέπει να γίνει νέα. Μελέτη βιωσιμότητος. Αυτό είναι ένα ζήτημα νομικό που δεν είμαι σε θέση να το απαντήσω τώρα. Ούτε κι εγώ, αλλά από ό,τι έχω καταλάβει και δεν μπορώ να μπω και στα πολιτικά, εδώ προκύπτει θέμα και από τις δύο παρατάξεις να εμπλουτιστεί και να διευκρινιστεί η μελέτη. Δηλαδή, πού πάει, κάθε τι και για ποιον λόγο. Ο μόνος πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να γίνει νέα μελέτη. Άρα, η αύξηση του Δημοτικού Κεφαλαίου δεν μπορεί να γίνει τώρα αν δεν προηγηθεί. Έχετε καταθέσει μελέτη, αλλά θέλει και κάποιες διαδικασίες όμως. Τώρα, σε ό,τι αφορά αυτό που είπατε κυρία Ξημέρη για την πρόσγευση του καλλιτεχνικού διευθύντρια, εγώ δεν έχω υπόψη μου. Νομίζω πως διορίζει το Πολιτισμούς εκεί που υπάρχει συμμετοχή του στους οργανισμούς, όπως στη Γυρική Σκηνή των Αθηνών ή στη Θεσσαλονίκη ή στο Μέγαρο Μουσκής. Δεν ξέρω. Αν όμως έχει υπάρξει προηγούμενο προσκήσος ενδιαφέροντος για την πρόζηψη ενός καλλιτεχνικού διευθυντή, θα σας έλεγα ότι δύσκολο είναι να συγκεντρώσει κανείς τα προσόντα ουσιαστικά και τυπικά που διαθέτει ο καλλιτεχνικός διευθυντής ο παρών, ο Μύρον Καγίδης. Αν όμως απαιτείται, μετά που θα γίνει οργανισμός της ΔΕΠΑΝΑΛ και εγκληθεί από το Υπουργείο, εντάξει, τότε εντάξει. Όταν θα γίνει οργανισμός της ΔΕΠΑΝΑΛ και εγκληθεί από το αρμόδιο Υπουργείο, τότε μπορούμε να κάνουμε πρόσχηση ενδιαφέροντος και ας προσέλθει πασβουλόμενος. Φαντάζομαι ότι δεν το προβλέπετε αυτό και δεν το λέτε για άλλους καλλιτέχνες που έχουν άλλες επιδόσεις, όπως για τους Στενόρους ή για τις Σοπράνο, έτσι ή για… έτσι. Αστυέβομαι. Λοιπόν, εγώ δεν δίνω το λόγο, κύριε Βρύσαγι, ο πρόεδρος. Ο κ. Σαμάκης. Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συναλφοι, κύριε Δήμαρχε, εγώ θα είμαι πάρα πολύ σύντομος, μιας και είναι η τρίτη φορά που έχει έρθει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, σχετικά διαφοροποιημένο και θεωρώ ότι έχει εξαντληθεί. Πάρα πολλές φορές έχει αναφερθεί ο δήμαρχος και έχει πει ότι το πολιτιστικό δεν προσφέρεται για αντιπαραθέσεις και χαίρομαι ιδιαίτερα που σήμερα σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, σε ένα ιστορικό ζήτημα, να λειτουργήσει ένα πολιτιστικό συνεδριακό κέντρο του Μεγέθους και του Βελληνικούς, αυτού που έχουμε στο Ιράκλειο, μας βρίσκει όλους με μια διάθεση συνεργασίας. Και θέλω να πω ότι δεν είναι ούτε νομικό το θέμα, αλλά ούτε και τεχνικό. Είναι βαθιά πολιτικό και σήμερα εδώ εμφανίζεται το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου να έχει μια διάθεση πολιτική, να συνεισφέρει στο διάλογο και να μπορέσουμε τελικά να συμφωνήσουμε ότι αυτό το πολιτιστικό κέντρο, συνεδριακό κέντρο, απαιτείται για να λειτουργήσει μια αύξηση ενός μετοχικού κεφαλαίου. Το ύψος της οποίας, προφανώς, δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω. Η εισήγηση που ήρθε από τις τρεις παρατάξεις είναι μια βάση συζήτησης. Δεν είναι εισήγηση, θεωρώ όμως, δεν έχει μια τεχνική έκθεση που να μπορέσω εγώ τουλάχιστον να τη εξολογήσω, μη και δεν είμαι τεχνικός. Πολιτικά, όμως, χαίρομαι ιδιαίτερα, παρά τους όποιους ατυχείς χαρακτηρισμούς ενδεχομένως να έχει μέσα αυτή η πρόταση, θεωρώ ότι είναι ένας κοινός τόπος συζήτησης και συνενόησης. Αναδείχθηκε μέσα από αυτή τη διαδικασία η αξία του διαλόγου και νομίζω ότι όλες οι πλευρές μπήκαν σε μια λογική σύνθεση και νομίζω και η Πρόεδρος και το Νέο Διοικητικό Συμβούλιο πήρε κάποιες από τις παρατηρήσεις του διαλόγου και έφερε σήμερα, μαζί με τον Δήμαρχο προφανώς, και έφερε σήμερα τις σχετικές τροποποιήσεις αλλά και τον εξορθολογισμό που ήταν και το βασικό αίτιο, θεωρώ εγώ, που δεν ψηφιζόταν η αύξηση του Μεντεοκύου Κεφαλαίου, τον εξορθολογισμό όλων των δαπανών. Τώρα, νομίζω ότι, πεποίθησή μου είναι ότι όλο το σώμα έχει τη διάθεση να εκφράσουμε μέσα από τον πολιτισμό την πολυπόθετη ανάπτυξη που θέλουμε και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες ώστε το πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Ιαρακλίου να αποτελέσει ένα πυρήνα, ένα πολλοέλξης, όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο. Σε σχέση, τελικά, με το αν θα είναι 3,5-4 υπέκατομμύρια, νομίζω ότι πρέπει να γίνει μια ομάδα τεχνικών, οι οποίοι θα αξιολογήσουν. Σήμερα, αν δεν κάνω λάθος, είναι εδώ και η υπηρεσιακή της ΔΕΠΑΝΑΛ, νομίζω ότι είναι και ο τεχνικός διευθυντής ο κ. Πολυχονάκης, τον οποίο θα ρωτούσα αν μπορεί να μας απαντήσει σήμερα με μια πρόχειρη πρώτη εκτίμηση, αν η πρόταση που έχει έρθει από τις τρεις παρατάξεις καθιστά το πολιτιστικό συνδριακό κέντρο λειτουργικό και μπορούμε να πάμε παραπέρα. Σας ευχαριστώ. Αν θέλουμε ή αν θέλουν κάποιοι να είναι ειλικρινείς, θα πρέπει να σταθούμε στο εξής κατά τη γνώμη μας ζήτημα. Μιλάμε για ένα πολιτιστικό κέντρο όπως το είχαν ονειρευτεί οι ρακλιώτες και οι ρακλιώτησες που ο ερασιτεχνικός πολιτισμός, η έκφρασή του θα είχε ένα σπίτι, ένα κτίριο που εκεί θα μπορούσαν να εμπερδόσουν και την καλλιτεχνική παιδεία και να κάνουν και τη δημιουργική παιδεία και η καλλιτεχνική παιδεία. Δεν μιλάμε για κάτι τέτοιο. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς μιλάμε για ένα επιχειρηματικό κέντρο που σύντις άλλης θα έχει ένα πολύ υψηλό επαγγελματικό καλλιτεχνικό στυλ και προφίλ και μιλάμε για διάφορες επενδύσεις του συνδριακού τουρισμού, του γαστρονομικού τουρισμού, του πράσινου συνδριακού τουρισμού. Μιλάμε δηλαδή για επενδύσεις επιχειρηματικές. Επενδύσεις επιχειρηματικές που θα τις χρηματοδοτήσει ο Ηρακλειώτης, τα κέρδη του θα έχουνε αυτοί που θα κάνουνε την ενοικίαση και το όποιο κόστος θα καλεστεί σε τυχόν επιχειρηματικές ζημίες να την πληρώσει ο Ηρακλειώτης. Αυτή είναι η αλήθεια σήμερα. Αυτή η αλήθεια όμως, πολύ εντέχνως, κρύφτηκε από τους προηγούμενους προλαλλήσαντες. Γιατί το λέω και η εισήγηση βεβαίως είναι πολύ ενδεχτική του εκβιασμού που γίνεται. Ή πληρώνει τώρα ο Δήμος πέντε εκατομμύρια ή αλλιώς αναλαμβάνεται όσοι δεν ψηφίσετε το α ή το β πόσο ακριβώς τα αποτελέσματα της επιλογής σας. Για να δούμε όμως ποιος θα πληρώσει και τι θα πληρώσει. Καταρχήν λέει η Δημοτική Αρχή ότι για να ξεκινήσει να λειτουργεί το πολιτιστικό κέντρο χρειάζεται πέντε εκατομμύρια ευρώ μετοχικό κεφάλαιο. Σήμερα η οικονομητεχνική μελέτη που γίνεται όμως κλείνεται σε όλες τις πτώσεις. Και ανέφερα πριν για την επιχειρηματικότητα, την αντεγωνιστικότητα, το επιχειρηματικό ρίσκο και το αποτέλεσμα του επιχειρηματικού ρίσκου που είναι επίσης ότι το μεγαλύτερο κομμάτι τον αναλαμβάνει ο Δήμος. Είναι έτσι ή δεν είναι. Είναι. Δεύτερον, προφανής ομολογία είναι ότι, κοιτάτε να δείτε, αυτά είναι τα αρχικά. Στο διατάφτ από εδώ και πέρα το τι θα αποκολουθήσει είναι σε συνάρτηση το τι κέρδη θα έχει. Και λέμε εμείς, αν δεν έχει τα κέρδη που προβλέπονται είτε με την εισήγηση της Προέδρου ή με τις εισήγήσεις που κάνει η ΠΑΤ που προτείνανε, ποιος θα πληρώσει το κόστος των εκτιμήσεων, πάλι εδώ θα ξαναρθεί. Τρίτον, αναφέρεται ότι τα πόσα εκατομμύρια θα πεντηρθούν στη συνέχεια για να καλύπτεται το κόστος της διτουργίας τους, αναφέρεται στη μελέτη αυτή που λέγεται και ότι θα εξατάται από τους όρους της αγοράς και της αντεγωνιστικότητας. Και είπε και ο δήμαρχος ότι κάποιες θεραντικές παραστάσεις, κάποιες παραστάσεις δεν είχαν τον ανάλογο κόσμο. Και λέμε εμείς, δηλαδή τι θα γίνεται, θα έρχονται τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής να τα πληρώνει ο Ηρακλώτης, γιατί αυτό γίνεται και τώρα αυτό θα γίνει και μετά. Άρα, προς εξυπηρέτηση λοιπόν της επιχειρηματικής λειτουργίας του πολιτιστικού κέντρου, κάθε τόσο θα ζητιέται από τους δημότες με το ίδιο εκβιαστικό δίλημα, ή πληρώνεις ή ουσιαστικά αναλαμβάνεις και την ευθύνη το τι θα γίνουν οι εργαζόμενοι και τι θα γίνουν οι κυποδομές. Κάτι όμως που δεν φταίνουν ούτε οι εργαζόμενοι, ούτε οι Ηρακλώτες και ούτε βεβαίως αυτοί που είναι τα μόνιμα θύματα αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής που εσείς υλοποιείτε. Το σημερινό αδιέξοδο, το εκβιαστικό αδιέξοδο, το δημούργησε η ίδια η Δημοτική Αρχή μαζί με όλους όσους υπερασπίζονται ότι η λειτουργία του πολιτιστικού κέντρου πρέπει να υποκλίνεται στην επιχειρηματικότητα, την ανταγωνιστικότητα και στις όποιες ιδιωτικές χορηγίες. Είναι πολιτική που θεωρεί ως μεγάλο όρομα τις ιδιωτικές εμπενδύσεις. Υπήρχαν πάρα πολλές τοποθετήσεις και αυτό πρέπει να το ακούσουν οι Ηρακλώτες που δεν μιλάει για πολιτισμό με βάση τις λαϊκές ανάγκες, αλλά για ένα πολιτισμό που είναι προϊόν που λάει και με βάση αυτό αγοράζει κάποιος αν μπορεί και αν δεν μπορεί μένει στην απέξω. Που είναι και στην απέξω θα είναι η πλειοψηφία του κόσμου. Διέξοδο κατά τη γνώμη μας στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και θα διαμορφωθεί και το επόμενο διάστημα είναι η πρόταση που κάνει η λαϊκή συσπήρωση που την έχετε στα email σας που την έχουμε καταθέσει που μιλάμε ότι η λειτουργία του πολιτιστικού κέντρου πρέπει να περάσει αποκλειστικά στο Δήμο Ηρακλείου υπό τον έλεγχο του Δημοτικού Συμβουλίου με ταυτόχρονη διεκδίκηση με κάθε τρόπο κρατικής χρηματοδότησης που θα διασφαλίζει και την εύρυθμη λειτουργία του πολιτιστικού κέντρου χωρίς επιπλέον επιβάληση του Δημότη και βεβαίως θα διασφαλίζει τους εργαζόμενους. Γιατί οι πρώτοι που θα πληρώσουνε την ύφη της ανταγωνιστικότητας, της επιχειρηματικότητας, το παραμύθι των επενδύσεων και των κερδών πάντα ήταν οι εργαζόμενοι και όταν ήταν και στην ανάπτυξη και τώρα που θα είναι και στην κρίση. Γιατί ακριβώς αυτή η οικονομοτεχνική μελέτη παίρνει ορισμένα στοιχεία χωρίς να παίρνει άλλα στοιχεία που είναι πολύ πιο συγκεκριμένα και πολύ πιο βάναυσα για τους εργαζόμενους. Ότι αυτό για να λειτουργήσει το κέντρο, αν δεν υπάξει τέτοιο ίδιο στήριξη δεν διασφαλίζεται κανένας. Με αυτή την έννοια, εμείς επαναφέρουμε την πρότασή μας, την έχουμε κάνει πάρα πολλές φορές εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο, το αποφθύνουμε και στους εργαζόμενους, γιατί κοιτάτε να δείτε, η κυρία Σχυναράκη είπε κάτι και ήταν, αν θέλετε, ειλικρινής. Δεν μπορεί να προβλέψει πόσο μόνιμο προσωπικό θα έχει το πολιτιστικό κέντρο, προφανώς γιατί οι χώροι του θα είναι νικιασμένοι. Προφανώς, δεν θα έχει μόνιμο προσωπικό, πέρα μόνο από το προσωπικό αυτό που έχει η ΔΕΠΑΝΑΛ, και όλοι οι άλλοι θα είναι συμβασιούχοι, θα είναι εργολάβοι που θα πουλάνε και θα νικιάζουν εργαζόμενες στις εταιρίες, κάτι που το έχετε ζήσει, αγαπητοί συνάδελφοι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις, ανώνυμη εταιρεία. Γι' αυτό λέμε εμείς ότι σήμερα η πάλη των εργαζομένων μέσα στις εταιρίες αυτές μαζί με την πάλη των εργαζομένων είναι αυτή που μπορεί να διασφαλίσει και τις θέσεις δουλειάς, αλλά ταυτόχρονα και το δικαίωμα των Ηρακλωτών, των νέων παιδιών να έχουν πολιτισμό, να μην χρειάζεται να πληρώσουν τα μαλλιά της κεφαλής τους για να κάνουν μια πρόβα. Και το ξαναλέω εδώ, δεν μπορεί να ζητάνε σύλλογοι το χώρο εκεί και να απαιτείται από 200 ευρώ και πάνω. Η οικονομητεχνική μελέτη ουσιαστικά λέει ότι κατά κεφαλήν τόσο θα πληρώνει κάποιος όταν κάνει ένα συνέδριο οτιδήποτε. Κοιτάτε να δείτε, εμείς είμαστε στην αντίπερα όχθη αυτής της αντίληψης, καλούμε τους δημοτικούς συμβούλους που προβληματίζονται και καταλαβαίνουν πού πάει το πράγμα να στηρίξουν τη δική μας πρόταση. Κάθε άλλη πρόταση ουσιαστικά μεταθέτει το πρόβλημα λίγο παραπάνω και θα πέσει στα κεφάλια όλων των Ηρακλωτών. Κύριε Συνάδελβη, θα είμαι λίγο δύσκολος απόψε παρά το ότι ξεκαθαρίζω από την αρχή τη θέση μου γιατί είναι η τρίτη φορά που θα ψηφίσω. Ψήφισα την πρώτη, ψήφισα τη δεύτερη, θα ψηφίσω την τρίτη. Αλλά έχω πολλές αιρέσεις και θα περισσεωθώ πολύ στις αιρέσεις. Πρώτον, την ευθύνη γιατί δεν εκκρίθηκε θα το πω καθαρά, την είχαν οι Απόντες. Ας αναζητήσουμε ποιοι ήταν οι Απόντες. Έξι σύμβουλοι της παράταξης Κουράκι ψήφισαν θετικά και η άλλη αν θυμάμαι καλάλευκό ή όχι δεν έχει σημασία. Εγώ πήρα το μήνυμα ότι ήταν μια έξυπνη κίνηση μιας παράταξης που δεν έχει προβλήματα συνοχής. Έχουμε διαφωνήσει δημόσια, θα διαφωνήσουμε περισσότερο, αλλά διευκόλυνε την ψηφοφορία με έξι διαρροές. Το 24 που δεν έφτασε ας αναζητηθεί εκεί που υπάρχει. Για να αποδίδω μετά του Κέσαρος το Κέσαρι. Τώρα, η μεγάλη μου έρεση, ψηφίζω όμως γιατί το πολιτιστικό είναι ένας από τους μεγαλύτερους πλούτους είμαι από αυτούς που συμμετείχαν στο όραμα. Το όραμα ήταν δυο μεγάλων ανδρών του Ηρακλήου, του Ανδρέα του Καλοκαιρινού και του Μανώλη του Καρέλη. Αυτή η αίθουσα, δεν πάρθηκε σε αυτή την αίθουσα η απόφαση, πάρθηκε στη διπλανή γιατί δεν υπήρχε. Το Νίκος Καζαντζάκης, το Κυποθέατρο Καζαντζάκης το έφτιαξε ένας μηχανικός του Δήμου. Ο Κώστας Ωσχυζάκης ο μετέπειτα αντιδήμαρχος, δεν υπήρχε. Ο Σταθμός, δεν υπήρχε. Η Δικαιλέα όπως είναι, δεν υπήρχε. Καμία πολιτιστική υποδομή, τα τείχη υποκατάρευση και την περίοδο εκείνη, την περίοδο εκείνη είμαστε που αλλημερικοί, συζητιότανε ακόμα και η κατεδάφησή τους. Ο Μανώλης ο Καρέλης ο Μακαρίτης στη διπλανή αίθουσα έλεγε να πάμε να τα καταλάβουμε και να τα φτιάξουμε μοναχοί μας. Γιατί το Υπουργείο Πολιτισμού ήταν κουφό. Η μόνη πολιτιστική υποδομή που υπήρχε ήταν η Βασιλική του Αγίου Μάρκου, που ήτανε ραμπές των κομμάτων. Ραμπές των κομμάτων. Και τι εννοώ, όλες οι αναρχοαυτόνομες εκδηλώσεις που κάναμε και εγώ συμμετείχα, γιατί είσα κομμανίκα και ήταν και ισχυρό. Και παραμένω αναρχοαυτόνομος. Τα λέω όλα αυτά για να καταλάβουμε ότι ο πολιτισμός δεν και βγάζει λεφτά. Βάζει λεφτά. Και το είπα γι' αυτό ψήφισα. Ξέρω ότι είναι επιχωρήγηση και απαγορεύεται. Το ψηφίζω όμως. Το ψηφίζω όμως. Υπάρχει τρόπος να μην το ψηφίζουμε απαγορευμένα και να πηγαίνει κατευθεία. Αλλά θα πρέπει να ξέρουμε ότι ο πολιτιστής για τον πολιτισμό βάζει λεφτά, αλλά υπάρχει και πολιτιστική πολιτική συγκροτημένη. Γιατί ρώτησα την κυρία Σχυναράκη και δεν μπορεί να απαντήσει. Δεν υπάρχει. Γίνονται σπουδαία πράγματα στο Ιράκλιο. Και η αντιδήμαρχος πολιτισμού, την οποία θα επικρίνω στη συνέχεια, έχει κάνει σπουδαία δουλειά. Αλλά δεν είναι η μόνη που παράγει, δημιουργεί, διακοινεί πολιτισμό. Υπάρχει και μη πολιτισμός στις εκδηλώσεις. Ας κοιτάξουμε λίγο τι γίνονται από διάφορους οργανισμούς που σπαταλούν λεφτά, λέω εγώ. Και το λέω με ευθύνης. Σπαταλούν λεφτά. Πολλά λεφτά. Αυτή η πολιτική και αυτά τα λεφτά πρέπει να σχεδιάζονται εδώ. Και οι άλλοι υλοποιούν, και η δεπανάλ πρέπει να υλοποιεί, και η αντιδήμαρχος πολιτισμού πρέπει να υλοποιεί τις δικές της εισηγήσεις. Και μη μας λέει οι φίλοι μου οι αριστέα ότι δεν θα γίνουν οι εκδηλώσεις πολιτισμού γιατί δεν εγκρύθηκε η προβολή τους. Ακούστε. Για να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα βάζουμε στές τους. Η τουριστική προβολή εγκρίνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Όχι οι δράσεις που θα κάνει κάθε δήμος. Οι δράσεις εγκρίνονται εδώ. Για να δαπανηθούν λεφτά, για να προβληθεί το προϊόν, χρειάζεται, γιατί θέλει να έχει στο εξωτερικό ενιαία εικόνα και να μην κάνει ο καθένας ό,τι του γουστάρει. Και να πάει να κάνει σκιτζίδικα πράγματα, έτσι απλοϊκά τα λέω. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Τα υπόλοιπα λοιπόν, τι μας λείπει? Η καλή διάθεση. Όλων των πλευρών. Όλων. Μας λείπει και η δική μου καλή διάθεση. Είμαι από αυτούς που προσπαθούν τώρα έξι μήνες να κάνουμε μια συμφωνία συνενόησης. Πώς θα αποφασίζουμε για το καλό της πόλης. Είναι απόψε αν έκανε το αυγό την κότα ή κότα το αυγό. Εγώ θα βάλω μια διάσταση. Είπα ο δήμαρχος και έχει δίκιο. Ότι αν έχει παρθεί για απόφασης γενικής συνέλευσης, δεν μπορείς να κάνεις αυτή την αύξηση. Δεν έχει παρθεί όμως απόφασης γενικής συνέλευσης. Δεν έχει παρθεί. Θα ακούσεις και Βασιλειώ γιατί δεν έχει παρθεί. Δικηγόρος είμαι και δεν λέω ότι μην κατεύει. Η Μαρία η Καναβάκη που ήταν η γενική συνέλευση με τον Αγαπάκι, ο Αγαπάκις είχε εξιωδότηση, η Μαρία δεν είχε. Η απόφαση μας ακυρώθηκε. Για ποια απόφαση λοιπόν μιλάμε. Για ποια απόφαση μιλάμε. Επομένως γιατί το λέω, για να κοτοκολλήσουν, για να το απελευθερώσουμε. Να συμφωνήσουμε εδώ απόψε, έτσι λεβέντικα, να ψηφίσουμε τα 5 εκατομμύρια. Η μελέτη είναι μπαλαμουτιασμένη. Βαριά κουβέντα αλλά το λέω. Και είναι γιατί δεν μπορεί να μην είναι. Λύση, άλλος οργανισμός, μακροπρόθεσμη λύση, που να μπορεί να επιχωρηγείται απευθείας. Όσο δεν επιχωρηγείται ο πολιτισμός, δεν παράγεται και σοβαρά και δεν μπορεί να βγάλει άμεσα λεφτά και θα προσπαθούμε να βρούμε αλχημείες για να δώσουμε λεφτά. Εγώ λέω άλλος οργανισμός. Υπάρχουν δημοτικοί οργανισμοί να κουβεντιάσουμε, μπορεί να γίνει άλλος δημοτικός οργανισμός για να κουβεντιάσουμε και να μην είναι μια τεχνική εταιρεία. Η ΔΕΠΑΝΑΛ είναι τεχνική εταιρεία, εξόσον γνωρίζω. Κάτι τέτοιο. Δημιουργήθηκε για να κάνει έργα και για να παίρνει τα νίκια από το αεροδρόμιο. Και κακό ήχο είναι να είναι η ΔΕΠΑΝΑΛ και το όνομα πρέπει να αλλάξει και ο διακριτικός τίτους πρέπει να αλλάξει. Και αγαπητοί φίλοι Βαγγελιώ και πολιτικοί πρέπει να σχεδιάσουμε για τον πολιτισμό όλοι μαζί. Και μόνο αυτό το είπες. Εγώ δεν ξέρω να γίνεται. Εγώ είδα και θα κλείσω με αυτό. Εγώ αν ήμουν παρόν, γιατί στο επικοινωνιακό πρόγραμμα δεν ήμουνα, έφυγα. Γιατί περάσαμε καλά, στα δυο πρώτα θέματα είχαμε κάνει θαυμάσια συνεδρίαση. Για το αεροδρόμιο μιλήσαμε πολύ σοβαρά όλοι. Αλλά στη συνέχεια έγινε το μπάχαλο γιατί λέτε, για τα ψύχουλα, τα πίτουρα της προβολής του τουρισμού. Διότι δεν ήταν το πρόγραμμα τα εκατομμύρια των εκδηλώσεων των πολιτιστικών, δεν ήταν το πρόγραμμα η προβολή για τα ζώα. Και Βασίλη Βλαμπρινέ, φίλε Δήμαρχε, επειδή δεν είναι, και να απαντήσω, η πολιτική προστασία στο πρόγραμμα το επικοινωνιακό, και σωστά το είπες, γιατί θέλει επικοινωνία η πολιτική προστασία, πολύ μεγάλη επικοινωνία, δεν θα γίνουν παρεμβάσεις στο γιώφυρο, θα πνιγεί ο γιώφυρος. Είπα εγώ έτσι, είπα να βγουν παρεμβάσεις στο γιώφυρο. Όχι, η Αριστέα είπε, η Αριστέα είπε, και συγνώμη για το θάρρο, γιατί είμαστε σε σνάρβη, την οικιότητα, την δημόσια, είναι κακό, αλλά όταν το γεγονός ότι μία δράση επαπηλείται επειδή δεν διβύστηκε το επικοινωνιακό, εκεί απαντώ, εκεί απαντώ. Εδώ θα αποφασιστεί οι εκδηλώσεις του ενός 300 εκατομμυρίων που είναι στο επικοινωνιακό πρόγραμμα για δράσεις πολιτισμού και όλα καλά εκταμιεύονται τα πάντα και με την εγγύηση της νομικής μου προσέγγισης και της εμπειρίας μου καμία διακοσιαδιά χρόνια στην αυτοδίκηση. Αυτό που μας λείπει είναι η διάθεση για συνενόηση. Φίλε Δήμαρχε, το λέω τελευταία φορά, δική σας ευθύνη να πάρετε την πρωτοβουλία. Εμείς είμαστε εδώ. Έχω τη γνώμη ότι αν συμφωνεί και η Πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ ότι πρέπει να, κύριε Λεκάκη, να πάρουμε απαντήσεις σε μερικά ρωτήματα και ειδικότερα με τη μελέτη βιοσημότητας η οποία είναι συνεκβανών. Χωρίς αυτήν δεν μπορεί να προχωρήσει αύξηση του κεφαλαίου. Και βεβαίως, αν προχωρήσει αύξηση κεφαλαίου αφορετικού, πόσο πρέπει να γίνει με νέα γενική συνέλεση απαραίτητος. Κυρία Πρόεδρε, εάν συμφωνείτε, να γίνει μια συνενόηση κατά αυτάς μεταξύ των προτεινών, γιατί η πρόταση ήρθε τώρα, μεταξύ των προτεινών της και της δικής μας δομικής υπερησίας και του Υπονομικού Διευθυντή και των συνταυτών της εκθέσεως βιοσημότητος και να δούνε, εάν μπορεί να γίνει νέα έκθεση βιοσημότητος που να επικονίζει τις απόψεις εκείνων των παρατάξεων που υπέβαλα την πρόταση. Ανεξάρτη από το τι θα κάνουμε στο τέλος, αν θα έρθει εδώ πάει για τα 5 εκατομμύρια ή θα έρθει εδώ για τα 3,5 εκατομμύρια. Αυτή είναι η πρόταση μας. Συμφωνείτε και εσείς, Κυρία Πρόεδρε. Εγώ θα ήθελα να ακούσουμε και τον κ. Πέτρο, τον ινιωτάκι που έχει ζητήσει το λόγο, άρα να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα. Συγγνώμη, κυρία Σχυναράκη, αυτό θα το κανονίσω εγώ, γιατί πρέπει να πάρει και ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου που έχει ζητήσει το λόγο, αλλά εσείς απαντήστε μόνο σε αυτό το δημάρχο. Εγώ καταρχήν, κύριε δήμαρχε, πρόλαβα και είδα και έριξα μια ματιά στο κομμάτι των προτάσεων που γίνονται και θέλω να σας πω το εξής, οι διορθωτικές παρεμβάσεις που γίνονται από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου σε σχέση με την πρόταση που κατατίθητε για τα 3,5 εκατομμύρια, έχει να κάνει με τις επενδύσεις συμπληρωματικού εξοπλισμού για την υποστήριξη ηλεκτρομεχανολογικών εγκαταστάσεων και αφορά θέματα ασφάλειας και θέματα λειτουργικότητας και εδώ σε αυτό το κομμάτι είναι σοβαρά κάποια πράγματα γιατί αν εγώ δεν είμαι τεχνικός είναι εδώ οι τεχνικοί μας και είναι ο διευθυντής των τεχνικών υπηρεσιών ο κύριος Πολυχρονάκης και ο κύριος Γκουγκούλιος και λοιπά μπορούν να απαντήσουν παράδειγμα το σχάρι βλέπω εδώ θα χρησιμοποιήσω κάτι τυχαίο εγκατάσταση δικτύου σωλινόσεων πυρόσβεσης πυροσβεστικές φωλιές δηλαδή και λοιπά και λοιπά με τα εξαρτήματα πλήρεις και εγώ δεν μπορώ να πω ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε αυτή την επένδυση γιατί με τις απλές γνώσεις που έχω είναι θέματα καθαρά ασφάλειας δεν μπορώ να πω δηλαδή ότι δεν μπορεί να γίνουν και να μπορεί να αφαιρεθεί ούτε τώρα σήμερα ούτε μετά δηλαδή η νέα πρόταση όποτε έρθει που θα πρέπει να καθυστερήσει πάρα πολύ και θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργικότητα της εταιρείας γιατί ακριβώς για να μπορέσουμε εμείς όπως κάνουμε σήμερα να αντιμετωπίσουμε τα λειτουργικά έξοδα αλλά ταυτόχρονα τα επενδυτικά και που σε αυτή την περίπτωση επειδή δεν θα έχουμε τον πλήρη εξοπλισμό αναγκαζόμαστε και νικιάζουμε με αποτέλεσμα να έχουμε ένα τεράστιο κόστος χρημάτων που πάνε στη θάλασσα δηλαδή όταν θέλουμε να κάνουμε μια εκδήλωση και χρειάζεται ένας προτζέκτορας που αναφέρεται μέσα και εμείς δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην αγορά γιατί δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα και αναγκαζόμαστε να το νικιάζουμε με 4.000 ευρώ τη φορά ή αναγκαζόμαστε να μετακινούμε πιάνο και να μεταφέρουμε μουσικά όργανα που η μεταφορά μέσα από ειδική διαδικασία που χρειάζεται μόνο δίνω έτσι απλά στοιχεία για να καταλάβετε είναι 300 ευρώ το χόρδισμα κάθε φορά σε κάθε μετακίνηση και όλο αυτό το χοινικό δημιουργεί δαπάνες οι οποίες φεύγουν χωρίς να μας προσθέτουν κάτι αυτή η μετακίνηση δηλαδή της απόφασης δημιουργεί έξοδα θα μπορούσαμε να τα αξιοποιήσουμε αλλού κύριε Δήμαρχε και κυρίες και κύριοι συνάδελφοι στο Δημοτικό Συμβουλείο και κύριε Πρόεδρε και γι' αυτό το λόγο εγώ θα ήθελα να ακούσω την άποψη και των συνεργατών από την τεχνική υπηρεσία γιατί τα περισσότερα που αφαιρούν από την πρόταση για την άφθιση του μετοχικού κεφαλαίου έχουν να κάνουν τεχνικά θέματα που θα μπορούν να μας απαντήσουν ίσως άμεσα εφόσον το έχουν δει ο κύριος Πολυχρονάκης και οι συνεργάτες του αυτό ζητάμε και εμείς κύριε Πρόεδρε θέλω να μιλήσουμε και εμείς όμως ο κύριος Ινιωτάκης ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε το πολιτιστικό του Ηρακλίου είναι ένα από τα δύο σημαντικότερα έργα που έχουν γίνει στην Κρήτη και στο Ηρακλίου ασφαλώς είναι το μεγαλύτερο έργο το οποίο έχει γίνει και μάλλον που θα γίνει ποτέ τουλάχιστον για τις επόμενες δεκαετίες για τις μια δύο δεκαετίες επόμενες και τα δύο έργα το πρώτο έργο σε επίπεδο περιφέρειας Κρήτης είναι το φράγμα από Σελέμι μελετήθηκε, κατασκευάστηκε, χρηματοδοτήθηκε με σημαντικούς πόρους ευρωπαϊκούς και εθνικούς και έδωσε αποτελέσματα το ίδιο ελπίζουμε και γι' αυτό σήμερα οι τρεις παρατάξεις καθίσαμε, συζητήσαμε και συνδιαμορφώσαμε την πρόταση αυτή θέλουμε να έχει ακριβώς κύριε Πρόεδρε την ίδια τύχη με το φράγμα του από Σελέμι δηλαδή να είναι ένα υπαρχτό πρόσωπο που κάποιοι από εμάς εν ζωή γιατί στην Ελλάδα συνήθως ξεκινάνε έργα την δεκαετία του πενήντα να μελετιούνται και φτάνουμε το 2000 και ακόμα αναζητούμε την υλοποίησή τους, είτε είναι ο Νότιος Άξωνας, είτε είναι ο ΒΟΑΚ, είτε είναι οι κάθετοι Άγιοι Άξωνας είτε είναι άλλα μεγάλα έργα τα οποία έχει ανάγκη, ή το αεροδρόμιο κτλ το πολιτιστικό λοιπόν είναι ένα από τα μεγάλα έργα που πρέπει να υλοποιηθεί σε αυτή λοιπόν την κατεύθυνση και επειδή δεν θέλουμε κανείς, είτε παπαγαλάκι, είτε οτιδήποτε είτε από υπόγειο, είτε ανώγειο να βγει την επόμενη μέρα και να πει ότι εμείς όσοι δεν ψηφίσαμε θέλαμε να στραγκαλίσουμε τη ΔΕΠΑΝΑΛ, το πολιτιστικό και τους εργαζόμενους τους τους εργαζόμενους της ΔΕΠΑΝΑΛ, ψάξαμε και βρήκαμε μία λύση η οποία πρέπει σήμερα η Δημοτική Αρχή να καταλάβω ότι είναι μία λύση συνέναισης είναι μία λύση αν θέλετε αποδοχής και η οποία μας βάζει στην επόμενη μέρα νομίζω ότι δίνετε για μια ακόμα φορά στη Δημοτική Αρχή και στις συμπολίτευσες συνολικά σε όλες τις παρατάξεις που στηρίζουν σήμερα τη Δημοτική Αρχή να καταλάβουν ότι εδώ δεν είμαστε για να αντιπολιτευόμαστε είμαστε για να προτείνουμε και να δίνουμε λύσεις λύσεις οι οποίες πολλές παράμετρες μέσα στην πίεση που έχει η Δημοτική Αρχή και οι άνθρωποι που είναι σε διακριτούς ρόλους μπορεί να τους διαφεύγουν μπορεί να μην αντιλαμβάνονται από την πίεση που υπάρχει ακόμα την Πρόεδρο τώρα εδώ να λέει για ανάγκες καθημερινές οι οποίες εγώ τις καταλαβαίνω αλλά που σίγουρα σε οικονομικά χαλεπούς καιρούσα πρέπει να σκεφτόμαι και έχω ξαναπεί σε προηγούμενη τοποθετησί μου για το θέμα ότι ναι βεβαίως ο πολιτισμός δίνεις και καλώς και πρέπει να δίνουμε αλλά το θέμα είναι πόσα δίνεις και πότε τα δίνεις άρα λοιπόν μια πρόταση που έρχεται σήμερα λελογισμένη και ακμηριωμένη οικονομικά χαμηλότερη κάνοντας αν θέλετε μια μείωση σε σπατάλες άκουσα κάτι για κουρδίσματα παιδιά τα οποία εγώ δεν μπορώ να τα βάλει το μυαλό μου έτσι είναι το κουρδίσμα θέλει λεφτά λοιπόν καλό είναι το κουρδίσμα αλλά μην πολυκουρδίζουμε τα όργανα της πάνε τα όργανα του όταν πολυκουρδίζεις λοιπόν αυτή λοιπόν είναι άλλη μια ευκαιρία που σας δίνουμε οι τρεις παρατάξεις κύριε Δήμαρχε και πρέπει να την πιάσετε δεν θα έρχονται διαρκώς ευκαιρίες ευκαιρίες για να μπορέσουμε να συνδιαμορφώσουμε την πολιτική του Δήμηρα Κούκια να δώσουμε δεν θα έρχονται συνέχεια ίσως να είναι και μια από τις τελευταίες ενδεχομένως πέρασε ένας χρόνος, πέρασε ένας χρόνος σας κάλεσα προσωπικά και σας είπα εγώ βρείτε τα με τον Γιάννη τον Κουρά και τον Ηλία τον Λιγερό για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα τα οποία θα είναι μεγάλα και θα έρθουν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στη ΔΕΠΑΝΑΛ τα προβλήματα τα οποία θα προκύπτουν και θα είναι οικονομικής και τεχνικής φύσεως από το 1860 είναι πολύ μεγαλύτερα είπατε ότι τα 1800 μπορεί να μας τα επιστρέψουν μπορεί και να μην μας τα επιστρέψουν εκεί λοιπόν θέλετε συνένεση πιάστε την ευκαιρία που σας δίνει σήμερα ο Γιάννης ο Κουράκης ο Ηλίας ο Λιγερός και κάνετε συνένεση στην πράξη μπορούμε να πάμε σε νέα γενική συνέλευση δεν υπάρχει ουσιαστικά απόφαση το πρώτο πράγμα που έπρεπε να πούμε εδώ όταν στέλναμε το πρόσωπο δεν ήταν ποιο ήταν το πρόσωπο ήταν το ποσό που έπρεπε να εγκρίνουμε έτσι καθώς όπου ο Ευρωπαίδης ο Κουκιαδάκης δεν υπάρχει σήμερα δεν υπάρχει καμία γενική συνέλευση να πάμε λοιπόν να καθίσουμε να μην πάρουμε καμία αποφασία αν θέλετε αν πιέζεστε και αν δεν μπορούμε να πάνε τέσσερις ανθρώποι είδατε ότι έχουμε ανθρώπους εδώ οι οποίοι μπορούν να υποστηρίξουν στο τεχνικό και οικονομοτεχνικό επίπεδο την υπόθεση της αποφασίας μας να καθίσει ο Γιώργος Καραπηδάκης, να καθίσει ο Ηλίας Ολυγερός, να καθίσει από την πλευρά του Γιάννη Τικουράκη ένας άνθρωπος μαζί με την Βαγγιλιότη Σκυναράκη τον Ευρωπαίδη του Κουκιαδάκη και να πάμε σε ένα βιώσιμο αποτέλεσμα μπορούμε να το κάνουμε και μπορούμε να το κατακτήσουμε αυτή είναι η πρόκειση που δίνεται σήμερα αυτό είναι το καλό αποτέλεσμα που βγήκε από αυτή την πολύ ωραία συζήτηση η οποία έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο με αφορμή την εισήγηση την οποία καταθέσαμε και να πάμε στην επόμενη μέρα Κύριε Νιωτάκη, τα 1814 δεν δημιουργήθηκαν από αυτή την δημοτική αρχή είναι σαφές παλεύομαι για ένα χρόνο που κυρονομίσαμε και το ίδιο ισχύει και για τα λεφτά που κατεσχέθησαν δεν οφείλεται σε μας το ότι κατεσχέθησαν είναι της προηγουμένης δημοτικής αρχής χρέη και δεν ανεβάσαμε το θέμα ποτέ αλλά φροντίσουμε να υπερασφυζόμαστε τα συμφέροντα του δήμου γιατί ο δήμος δεν την πληρώσεις τελικά και όταν κάνετε κριτική να είστε διατιθυμόνες να την ακούτε κιόλας δεν στερείτε το δικαιώμα τους κριτική στην δημοτική αρχή την κάνετε θα την ακούτε κιόλας και τελικώς κριτής ξέρετε ποιοι θα μας κρύουν όλους επομένως όταν σας είπα για τη βαρύτητα της ψήφου που έχουμε για την ευθύνη της ψήφου το εννοούσα ο καθένας έχει την ευθύνη για αυτό που ψηφίζει και δεν δέχουμε κανένα χαρακτηρισμό για την τακτική ή τον τρόπο με τον οποίο απαντά η δημοτική αρχή σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που θύγονται και αναφέροντας αυτήν θα απαντάμε κύριε σε ό,τι κρίνουμε πως πρέπει να απαντήσουμε θα απαντάμε δεν ανέβασα θέματα ουσιώδη κατά το παρελθόν για λόγους ενότητος και εν πάση περιπτώσει γιατί ο δήμος έχει μια συνέχεια μέχρι εδώ και απειλές αυτού του τύπου που είπατε προηγουμένως ούτε εγώ προσωπικά ούτε οι συναδελφοί μου που πανίκουν στην παράταξη τις δέχονται η πρότασή μου είναι κοντά σε αυτή που είπατε να μελετηθεί το θέμα τεχνικά και νομικά εγώ δεν είμαι σε θέση να ξεολογήσω την πρόταση που κάνατε προηγουμένως πρέπει να κάτσω να το δω και να δω τι λένε οι τεχνικοί μας σύμβουλοι αν οι δαπάνες που προτείνει το σχέδιο των τριώμιση εκατομμυρίων αν μπορεί να περιοριστεί στο ύψος αυτό το ποσό που ετοίται σήμερα και κύριε Κουγιαδάκη επειδή είπατε για άκυρη απόφαση δεν έχω υπόψη μου ότι είναι άκυρη απόφαση γενικής συνελεύσεις της ΔΕΠΑΝΑΛ και η κυρία Καναβάκη εξοδότησε όταν πήγε με απόφαση του Δημοτικού Συμβούλου ή κάνω λάθος επομένως που είναι η ακυρώτηση ο κ. Αγαπάκης ήταν επίσης εξοδοτημένος από την ΜΕΔ και η κυρία Καναβάκη από τον Δημοτικό Συμβούλιο άλλο είπα κύριε Δήμαρχη η κυρία Καναβάκη είχε μια απόφαση εξουσιοδοτική και καλό ψέπραξη γιατί πίστευε όπως πιστεύαμε όλοι γιατί δεν μετρήσαμε τους ψήφους γιατί κάποιοι έλειπαν είπα είμαι πολύ σαφής στο τηλεόραση θέλει 25 και έχει 24 η Μαρία έκανε μια χαρά αλλά η ψήφος της ήταν χωρίς υπόβαθρο εξουσιοδοτικό το είπα δεν θα συνεχίσω δεν το κατάλαβα δεν είχε απόφαση νόμιμη για 5 που ψήφισε δεν ακυρώθηκε υποδείξηκε τι πρέπει να γίνει να επανέλθουμε άρα υπήρχε κενό εγώ υποστηρίζω ότι όλοι πρέπει να ψηφίσουμε 5 και να τα αφήσουμε τα υπόλοιπα ναι λέω τι είναι απόψη μου λέω δεν μπορώ να αρέσω στους όλους τι να κάνω Τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε