2013.11.04 - ΠΔΕ - Ημερίδα για τη Διαφάνεια (Δ. Μαράτου, Εκτ. Γραμ. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας) (ΠΔΕ Περ Δυτ Ελλάδας, 2013)
: της δομιμότητας, την διαφύλαξη των νόμων και των θεσμών και ειδικότερα του θεσμού που υπηρετούμε για τη διαθάνειεστη δράση για την καταπολέμηση της καμποδίκησης. Ο Πρόεδρος της ΠΕΤ και Δήμαρχος Αγρινίου πριν από λίγο αναφέρθηκε στον αριθμό των ελέγχων. Κύριε Δήμαρχε, αποτυπωμένη ένας προσέχει και μιλάμε για τους καθημερινούς ελέγχους. Δεν μιλάμε επιπλέον με έναν έλεγχο ευδέλη που θα έρθει περιστασιακά. Εμείς λοιπόν είμαστε και σε όλους αυτούς τους ελέγχους. Αν μπορούμε όμως θα δούμε παρακάτω πού μπορούμε να μειώσουμε κάποια βήματα ώστε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί με την πέγη στη δυνατή διαφάνεια και νομιμότητα. Αν υποθέσουμε ότι η περιφερειακή μας αρχή σήμερα αποφάσιζε και έχει διασφαλίσει τη χρηματοδότηση να υλοποιήσει μια μελέτη. Της χρειάζονται 180 ημέρες οι τυπικά, απολύτως τυπικά προβλεπόμενες στις διαδικασίες και στους νόμους. Είναι αποτυπωμένες μία προς μία μέχρι και οι μέρες που απαιτούνται για να πάει στο συνολικό όργανο. Αυτό σημαίνει ακριβώς 180 ημέρες. Δεν βάζω διαβιβαστικά, δεν βάζω πρωτόκολλα, δεν βάζω γιατί ξέχασα εγώ να το στείλω μία μέρα, δεν βάζω γιατί καθυστέρησα ο άνθρωπος να μου το στείλει μία μέρα. 180 αποπληστικά τυπικές εκ νόμου ημερομηνίες. Αν αποφασίσουμε να υλοποιήσουμε και αυτό το έργο, απαιτούνται 290 ημέρες για τις διαδικασίες. Είναι μία προς μία προσμετρημένες ακριβώς. Δεν συμπεριλαμβάνεται καμία ένσταση που μπορεί να φέρει καθυστέρηση σε ενδιάμεσο ή στο τελικό στραβείο από δύο μήνες έως δύο χρόνια. Αποφασίζουμε λοιπόν σήμερα στην περιφερειακή αρχή να υλοποιήσουμε ένα έργο. Έχουμε διασφαλίσει τα χρήματα της, γιατί αλλιώς δεν μπορούμε να ξεκίνησουμε, μέχρι να υπογραφεί η σύμβαση για την υλοποίηση του έργου τυπικές διαδικασίες 1260 ημέρες, δηλαδή 300 περίπου χρόνια. Εμείς λέμε ναι και σε όλα αυτά. Ας δούμε λοιπόν μια διαδικασία προμήθειας και επειδή είναι επίκαιρο το θέμα για την περιφερειακή αρχή, πρέπει να κάνει το διεθνή διαγωνισμό για τα κάψιμα, 229 ημέρες. Μέχρι τελείως τώρα εδώ. Εμείς λοιπόν ως περιφέρεια σκεφτήκαμε ότι μπορούμε να αλλάγουμε κάποιες πρωτοβουλίες για τη μείωση αυτών των διαδικασιών, επαναλαμβάνω, χωρίς να κάνουμε ούτε μια μέρα. Έτσι αυτές τις μέρες θυμάζουμε στην ιστοσελίδα της περιφερειάς μας μια υπηρεσία υποδοχής προτάσεων. Υποδοχής προτάσεων που θα είναι αποκλειστικά προτάσεις για τη βελτίωση της διαφάνειας και τη μείωση της γραφειοκρατίας και άλλα. Εκεί λοιπόν φορείς και πολίτες θα μπορούν να έρθουν με συγκεκριμένη πρόταση που θα και θα μας ζητούν να είτε να συμπεριλαμβώ ως περιφέρεια είτε να πάει για μια αποθετική ρύθμιση ένα λακτικό βρόμο για μείωση γραφειοκρατικών διαδικασιών. Πώς θα τις αξιοποιεί η περιφέρεια αυτές? Θα συγκεντρώνουν τις προτάσεις και αν αφορούν τη δική της λειτουργία θα τις ενσωματώνει σε αυτή. Αν αφορούν ομοθετικές ρυθμίσεις θα τις υποβάλει στα Μόδια Υπουργία ώστε να λαμβάνονται υπόψεις στο πλαίσιο των προτάσεών της και μετά από επεξεργασία με την ένωση περιφεριών. Περιμένουμε περίπου σε 20 μέρες να έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία μας. Γίνεται αποστελέγειο των υπηρεσιών μας και από εφελοντές σε ό,τι αφορά την πληροφορική ώστε να είναι έτοιμο να ανατηθεί στην υπηρεσία μας. Θέλω όμως εδώ να επισημάνω ότι δεν δοκτεί για ένα φουτή παραπάνω προς την περιφέρεια ούτε για διαπιστώσεις. Τις διαπιστώσεις ξέρετε και εσείς και εμείς. Εμείς θέλουμε να βελτιώσουμε βήματα υλοποίησης. Εσείς με την ένωση περιφεριών και οι περιφέρειες ευρύτερα έχουν καταλήξει σε μια σειρά προτάσεων και πρόκειται να κατατεθούν όταν δεν έχουν ήδη κατατεθεί προς το Υπουργείο Συντερικών. Εμείς λοιπόν λέμε ότι όπου πρόκειται να ελεγχθεί μια σύμβασή μας από το Ελεγκτικό Συνέδριο να μην απαιτείται και η απόφαση του ελεγκτικού νομιμότητας. Αυτό θα μας επιφέρει μια μείωση 30 έως 40 ημέρων περίπου. Δεν θα μειώσει καθόλου το ζήτημα της διακάλυας αφού υπόκειται ακριβώς στο ίδιο έλογο υποβάλλοντας ακριβώς τα ίδια δικαιολογητικά. Επίσης προτείνουμε όταν πηγαίνει πρώτος δραγωγισμός στην ΕΕ, η περιφέρεια ελέγχεται από η κρισία δημοσιονομικού, ελέγχεται από το χειροπαραγενητικό να μην απαντήσουμε το σύνολο του φαγγέλου αλλά τα δικαιολογητικά που απαιτούνται από εκεί και πέρα αφού το πρώτο κομμάτι έχει ελεγχθεί. Έτσι θα έχουμε και οικονομικό όφελος και μείωση χρόνου. Έλεγχος εγγυητικών, μεγάλο ζήτημα και όσο δυσκολεύουν τα πράγματα μεγαλύτερο το ζήτημα. Άρα εδώ προτείνουμε να ελέγχεται η εγγυητική του μειοδότη. Άμα ο μειοδότης δεν είναι αυτός που θα αναλάβει εν τέλειπτο έργο θα πηγαίνουμε στον έλεγχο του επόμενου μειοδότη. Οπωσδήποτε όμως πριν εγκωματίζει τη σύμβαση θα υπάρξει ο έλεγχος της εγγυητικής. Να πραγματοποιείται έλεγχος νομιμότητας. Η υπηρεσία είναι αυτοτελής, είναι ανεξάρτητη. Θα μας διασφαλίσει στη νομιμότητα των αποφάσεων που πέφτει και από δημάρχους και από την περιφέρον. Και τέλος τρομοποίησης της νομοθεσίας που αφορά της μελέτης. Και υψηλό το κόστος. Γι' αυτό το θέμα ήδη ο περιφεριάρχης έχει στείλει σχετική επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών. Μας δημιουργεί μεγάλο ζήτημα και στις διαδικασίες και στις χρόνους και σε τύπους. Εδώ θέλουμε να πούμε ότι έχουν προκύψει ζητήματα ακόμα διαφορούν και μεταξύ τους οι δυο ανεξάρτητες αμφιές. Έχει δηλαδή προκύψει θέμα από το σώμα δημοσίων έργων να μην εμεινεύεται από το σώμα επιθεωριτών δημόσιας διοίκησης με τον ίδιο τρόπο το έργο που έχει συντάξει ο έλεγχος βορέας. Και να βρίσκει την περιφέρεια στιγμές σε αυτά. Παντάζομαι και σε δύμους έχεις δείξει. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την προσοχή σας.