Future Talks - Συνάντηση με την Ελένη Σβορώνου [Interview] (Future Library, 2015)
: Λέγομαι Ελένη Σβωρώνου και είμαι υπέυθυνη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο ΒΕΒΕΦ Φελάς. Εδώ στη Βέρεια το εργαστήρι που θα κάνουμε με τους υπέυθυνους των βιβλιοθήκων λέγεται «Τα αντίθετα δραπέτευσαν στο πάρκο». Ο σύμφωνος είναι ο ΒΕΒΕΦ Φελάς. Εδώ στη Βέρεια το εργαστήρι που θα κάνουμε με τους υπέυθυνους των βιβλιοθήκων λέγεται «Τα αντίθετα δραπέτευσαν στο πάρκο». Ο στόχος μας είναι να κάνουμε μια χαρτογράφηση του χώρου που βρίσκεται έξω από τη βιβλιοθήκη μας. Όσο πιο πράσινος, τόσο καλύτερα. Θα χαρτογραφίσουμε λοιπόν αυτό το χώρο και θα μάθουμε να τον εκτιμούμε με εργαλείο τις πετεστήσεις μας. Θα μάθουμε λοιπόν να τον ανακαλύπτουμε, θα μάθουμε να τον βλέπουμε με θεματική τα αντίθετα. Η φύση είναι γεμάτη από αντίθετα. Χλωρό, ξηρό. Ουρανός, γη. Πάνω, κάτω. Μεγάλο, μικρό. Πλούσιο, φτωχό. Η φύση δημιουργεί ανισότητες. Θα χαράξουμε λοιπόν ένα δικό μας περιβαλλοντικό μονοπάτι αντιθέτων που είναι ακριβώς έξω από τη βιβλιοθήκη μας. Θα το συνθέσουμε, θα φτιάξουμε σταθμούς και μετά θα μάθουμε το αγαπάμε και να το φροντίσουμε. Στην πραγματικότητα οι δεξιότητες που θέλουμε να καλλιεργήσουμε είναι οι δεξιότητες ανάγνωσης το ποιού και οι δεξιότητες του ενεργού πολίτη. Έχοντας αγαπήσει, έχοντας δουλέψει, έχοντας αισθανθεί τις ομορφιές και τα δύσκολα αυτού του μονοπατιού, αυτού του περιβάλλοντος, θα προσπαθήσουμε να το προστατεύσουμε κιόλας. Θα γίνουμε ενεργοί πολίτες με αρωγο τη βιβλιοθήκη. Θα κοιτάξουμε να δικτυωθούμε με περιβαλλοντικές ομάδες, με ομάδες ενεργών πολιτών εκεί στη γειτονιά. Θα κοιτάξουμε να κουβετιάσουμε και να δικτυωθούμε με το δήμο. Και έτσι, λοιπόν, όλοι μαζί, σαν τοπική κοινωνία, προσπαθήσουμε να γίνουμε ενεργοί πολίτες. Αυτό είναι η φιλοσοφία του προγράμματος Καλύτερη Ζωή. Ένα πρόγραμμα που έχει αποκλειστικό δορυτή το Ίδρυμα Σταύρος Μιάρχος και που επιφυλάσσει για το δίκτυο Future Library ένα πολύ ενεργό ρόνι. Θέλουμε τις βιβλιοθήκες να γίνουν το σκαλοπάτι σύνδεσης, η σύνδεση, ανάμεσα στο σχολείο, στη γειτονιά, στο σπίτι, στο νοικοκυριό και στο δήμο. Έτσι, λοιπόν, οι βιβλιοθήκες βγαίνουν έξω. Μέσα, λοιπόν, από το περιβαλλοντικό μονοπάτι των αντιθέτων, θα συνθέσουμε τις αντιθέσεις δημιουργικά για μια καλύτερη ζωή. Και όσο για τον βιβλιοθικονόμο του μέλλοντος, τον φαντάζομαι σαν έναν άνθρωπο που έχει ένα μυαλό τσιπάκι. Ξέρει όλα αυτά που έχει η βιβλιοθήκη του, τα παραδοσιακά βιβλία, αλλά και όλα τα ηλεκτρονικά του βιβλία. Ξέρει να πλοηγεί με τις μηχανές αναζήτησης τον χαμένο στην τόση πληροφορία επισκέπτη της βιβλιοθήκης. Θα είναι ο βιβλιοθικονόμος που θα ξέρει να πλοηγεί, να οδηγεί μέσα στο χάος της γνώσης. Που, ευτυχώς, με τις νέες ταχνημαγίες είναι προσήτος σε όλους. Είναι πολύ δημοκρατικά διαθέσινοι οι γνώσεις σήμερα. Γι' αυτό έχουμε απόλυτο ανάγκη από τον πλοηγό μας, ο βιβλιοθικονόμος.