2018-01-31 Περιφερειακό Συμβούλιο - live (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, 2018)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Παρακαλώ, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, ευχαριστούμε. Περάστε, σας παρακαλώ και καθίστε. Αν έχουμε απαρτίο θα ξεκινήσουμε. Σταυρό, Παύλο, περάστε, καθίστε. Παρακαλώ, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, ευχαριστούμε. Περάστε μέσα, παρακαλώ. Παρακαλώ, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, ευχαριστούμε. Υποτιτλισμός του Ιστορικού Υποτιτλισμού Υποτιτλισμός του Ιστορικού Υποτιτλισμού Υποτιτλισμός του Ιστορικού Υποτιτλισμού Υποτιτλισμός του Ιστορικού Υποτιτλισμού Υποτιτλισμός του Ιστορικού Υποτιτλισμού Υποτιτλισμός του Ιστορικού Υποτιτλισμού Υποτιτλισμός του Ιστορικού Υποτιτλισμού Υποτιτλισμός του Ιστορικού Υποτιτλισμού Υποτιτλισμός του Ιστορικού Υποτιτλισμού Πέρα από την τυπικότητα που μπορεί να έχει η σημερινή συνεδρίαση, έχουμε την ευκαιρία να σας κάνουμε κοινωνούς των προσπαθειών, αλλά και των αποτυπωμένων. Παρακαλώ, κυρίες και κύριοι. Παρακαλώ, κυρίες και κύριοι. Παρακαλώ, κυρίες και κύριοι. Παρακαλώ, κυρίες και κύριοι. Παρακαλώ, κυρίες και κύριοι. Παρακαλώ, κυρίες και κύριοι. Παρακαλώ, κυρίες και κύριοι. Πέρα από την τυπικότητα που μπορεί να έχει η σημερινή συνεδρίαση, έχουμε την ευκαιρία να σας κάνουμε κοινωνούς των προσπαθειών, αλλά και των αποτελεσμάτων μας, των στόχων και των προτεραιοτήτων, έτσι ώστε η περιφέρειά μας να κάνει δίματα μπροστά. Όπως και πέρυσι, σας διαβεβαιώνουμε ότι κάθε επιτυχία είναι επιτυχία όλων μας. Κάθε προσπάθεια τίλει δύναμη από τις δεσμεύσεις μας προς την κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας και την αταλάντα αυτή βούληση να αλλάξουμε σελίδα. Μια κοινωνία και μία περιοχή, όχι συνεχής προκλήσεις αλλά και δυνατότητες που ανοίγουν μπροστά μας νέες προοπτικές. Κάθε διεκδίκηση είναι αγώνας για το δίκαιο και για αυτό που μας αρμόζει. Διεκδικούμε όσα μας αξίζουν και βλέπουμε τις ευκαιρίες για ένα καλύτερο μέλλον. Κάθε δυσκολία κάνει μεγαλύτερη την επιτυχία μας και δίνει αξία στις ικανότητες της περιφερειακής αρχής και στο ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής μας. Παίρνουμε πρωτοβουλίες και βάζουμε στόχους που για πολλούς φάνταζαν απραγματοποίητοι και φέρνουμε αποτελέσματα προς όφελος των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας. Ανοίγουμε τους ορίζοντες της περιοχής μας ως σημαντικού χώρου της Ελλάδος, τμήμα των Βαλκανίων και της Ευρώπης. Τολμάμε σε ό,τι φαντάζει δύσκολο και στοχωθετούμε με βάση τη γνώση και την τεκμηρίωση. Είμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας που τους χτύπησε η οικονομική κρίση, στους κατοίκους των υπομετεγκατάστασης οικισμών, στους ανθρώπους της επιχειρηματικότητας και του μόχθου. Είμαστε δίπλα σας, στη διάθεσή σας και φιλική σαν μια γειτονιά. Αναδεικνύουμε τη Δυτική Μακεδονία σε χώρα ασφάλειας, δημιουργίας και πολλαπλών πρωτοβουλιών που φέρνουν καρπούς. Ενισχύουμε την περιφερειακή συνείδηση σαν βασική προϋπόθεση ισόρροπης ανάπτυξης, αξιοποιούμε κάθε μας πλεονέκτημα και αντιμετωπίζουμε κάθε αρνητική εξέλιξη. Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για μια φιλική και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, προς όφελος της περιοχής και συνακόλουθα της ανάπτυξης. Είμαστε δίπλα και μπροστάριδες στους αγώνες της κοινωνίας, δίνουμε αξία σε κάθε ενέργειά της και συμβάλουμε στην αποτελεσματικότητά τους. Τέλος, διεκδικούμε τα δίκαια και τα συμφέροντα της περιοχής μας σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπου κάνουμε συνεχή προσπάθεια για να έχουμε ενεργό και ουσιαστικό ρόλο. Σήμερα επικοινωνούμε ανοιχτά προς τους πολίτες, με τους πολίτες που έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν, αλλά και να μας κουν κριτικοί ως ο ένας και μοναδικός εντολίας μας. Για το λόγο αυτό, εκτός από τη ζωντανή μετάδοση της σημερινής διαδικασίας, την οποία οι πολίτες παρακολούν μέσω του διαδικτύου, η παρούσα εισήγηση, καθώς και πλήρες ενημερωτικό υλικό χωριστά για κάθε περιφερειακή ενότητα, θεματική αντιπεριφέρεια, την έδρα, την ειδική υπηρεσία του Πευδυτικής Μακεδονίας, το περιφερειακό ταμείο, το κέντρο περιβάλλοντος και λοιπά στοιχεία θα αναρτηθούν στην ιστοσιλίδα της περιφέρειάς μας, στην ενότητα, έργα και δράσεις. Ξεκινάμε τον απολογισμό με τη βελτίωση του ιστορικού περιβάλλοντος λειτουργίας. Η οργανωτική αναδιάρθωση της περιφέρειας αποτελεί ζήτημα κεφαλιόδου σημασίας για την περιφερία και αρχή, με στόχο την ενίσχυση της οργανωτικής και επιχειρησιακής ικανότητας και ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού της. Η εκπλήρωση από την περιφέρεια των θεσμικών της αρμοδιοτήτων και τον ηθικό της υποχρεώσεων ένατη των πολιτών διέρχεται μεσοπρόθεσμα μέσα από τη δημούργη ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού μοντέλου διοίκησης και λειτουργίας με χαρακτηριστικά τον μετασχηματισμό διαδικασιών, οργανωτικών δομών, δραστηριοτήτων και στόχων του οργανισμού καθώς και του τρόπου επικοινωνίας τους με τους πολίτες με στόχο την άξιση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας. Αξιοποιώντας το σύνολο των υφιστάμενων υποδομών και χρησιμοποιώντας τα έγγραφα ως ηλεκτρονικά στοιχεία, το ηλεκτρονικό πρωτόκολλο, τον ηλεκτρονικό τρόπο διακίνησης και διαχείρισης εγγράφω και τη χρήση της ψηφιακής υπογραφής εργαζόμαστε για τον εξυγχρονισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών και τη μείωση του κόστους λειτουργιές της. Στο πλαίσιο αυτό υλοποιούμε το έργο. 1. Ψηφιακή υπογραφή υλοποιείται εξ ολοκλήρω από τη διεύση διαφάνειας και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. 2. Ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων υλοποιείται εξ ολοκλήρω από τη διεύση διαφάνειας και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. 3. Ανοιχτή ηλεκτρονική διακυβέρνηση υλοποιώντας τεχνικά δομές ανοιχτής ηλεκτρονικής διακυβέρνησης όπως wiki, δικτυακό τόπο στρατηγικού σχεδιασμού, εφαρμογή κανονικές άδειες προσωπικού της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, διαλειτουργικότητα εσωτερική, διαλειτουργικότητα εξωτερική. Στο πλαίσιο του στρατηγικού μας σχεδιασμού για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ομάδας τελεχών με την καθοδήγηση του εκτελεστικού γραμματέα εκπροσωπώντας το φορέα μας σε διεθνές επίπεδο ως ένα μέλος της OGB, που είναι η διεθνή συνεργασία για την ανοιχτή διακυβέρνηση, ανέλαβε δύο αυτοδεσμεύσεις για την ενίσχυση της διαφάνειας, της λογοδοσίας, της συμμετοχής των πολιτών στη λήψη αποφάσεων και τον εξεχρονισμό της δημόσιας διοίκησης που θα ελλοποιηθούν το τρέχον έτος. Οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η περιφέρεια είναι ανοιχτός συμμετοχικός προϋπολογισμός, ανοιχτό περιφερειακό συμβούλιο. Επιπλέον, η πρόταση αυτή παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο της OGB, στο Παρίσι. Μέρος της στρατηγικής μας αποτέλεσης και η επιλογή να προχωρήσουμε στην αναδιάρθωση του οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας της περιφέρειας, στοχευμένα και μεθοδικά, επιδιώκοντας τη μέγιστη δυνατή συνέναιση κατά το σχεδιασμό και απροσδοκώντας τη μέγιστη αποτελεσματικότητα μετά την εφαρμογή της. Ο σχεδιασμός των νέων δομών βασίστηκε σε δύο κύριους άξονες, τη διασφάλιση του διοικητικού συντονισμού και την αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου της περιφέρειας μέσα από την ενεργοποίησή του. Οι αλλαγές αφορούν το σύνολο σχεδόν των οργανικών μονάδων και μεταφράζονται σε ανακατανομή των δομών μέσω συχώνευσης και κατάρκυσης μονάδων αλλά και δημιουργίας νέων, με μεταφορά ανακατανομή των αντίστοιχων αρμοδιωτήτων και τη σύσταση νέων οργανικών θέσεων εξειδικευμένων στελεχών σύμφωνα με τις ουσιαστικές ανάγκες. Όμως, η αναδιοργάνωση του δομών της περιφέρειας δεν εξαντλείται στη διαδικασία του νέου οργανισμού μας, αλλά αποτελεί μια ουσιαστική, τεκμηριωμένη και συνεχή διαδικασία που περιλαμβάνει. Πέρα από τον ανασχεδιασμό του οργανογράμματος, τον σχεδιασμό και την εφαρμογή διαδικασίων βελτίωσης της λειτουργίας του φορέα, όπως η εκπόνηση και επικυροποίηση των περιγραμμάτων θέσεων εργασίας, των σχεδίων στελέχωσης και τον κανονισμό λειτουργίας. Για το λόγο αυτό, ενσωματώσαμε στο νέο οργανισμό τις αναγκαίες αυτές διαδικασίες που θα συμπληρώσουν ουσιαστικά την οργανωτική αλλαγή. Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της δίκαισης, το σύνολο των εγγράφων ψηφοποιείται και διακινείται ηλεκτρονικά με χρήση ψηφιακών υπογραφών μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Κανένα έγγραφο δεν χάνεται και ο χρόνος διακπαιρέωσης μένει σημαντικά. Επιπλέον, ολοκληρώθηκε η ψηφιοποίηση λειτουργίας του τμήματος συλλογικών οργάνων. Απολογισμός στα οικονομικά θέματα. Καταρτήσαμε τον προϋπολογισμό του 2018 και το ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης σύμφωνα με τις οδηγίες του αρμόδιου υπουργείου. Παρακολουθούμε διαρκώς την εκτέλεση των προϋπολογισμών. Ο προϋπολογισμός του 2017 εκτελέστηκε κανονικά ενώ προγραμματοποιήθηκαν 27 τροποποιείς αναμορφώσεις για την κάλυψη αναγκών που προέκυψαν έτσι ώστε να είναι πιο αποτελεσματικός. Κληρώσαμε μεγάλο όγκο ενταλμάτων. Στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το 2017, εκδόθηκαν 4.565 εντάλματα, συνολικού ποσού 42.052.959,48 ευρώ. Ο αριθμός των χρηματικών ενταλμάτων στη Νέα Δρα ήταν 10.544.635 ευρώ. Στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης τα εντάλματα 1.142 και οι αξίες ευρώ 11.915.000. Στην περιφερειακή ενότητα Ρεβενών 669 εντάλματα με προϋπολογισμό 5.618.871 ευρώ. Στην περιφερειακή ενότητα Καστοριας 888 εντάλματα και οι αξίες ευρώ 6.486.905 ευρώ και στην περιφερειακή ενότητα Φλόρινες εκδόθηκαν και πληρώθηκαν 1.106 εντάλματα με χρηματική αξία 7.486.548 ευρώ. Συνολ λοιπόν 42.052.959 ευρώ. Πετήχαμε στον οικονομικό απολογισμό να αναφέρουμε τον εξορθολογισμό των ανταπανών που αφορούν σε μισθόματα, λειτουργικά έξοδα και στη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων. Οι προβλημιθευτές και συμβαλόμενοι με την περιφερειακή της Μακεδονίας γνωρίζουν ότι ελέγχουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες, δεν αποκλείουμε κανέναν από τις διαγωνιστικές διαδικασίες, λειτουργούμε δίνοντας πρόσβαση στην πληροφόρηση σε όλους τους ενδιαφερόμενους και ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις μας το συντομότερο δυνατό. Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η κατάρτιση των υπαλλήλων στελεχών των οικονομικών υπηρεσιών, με επιμορφωτικά σεμινάρια που αφορούν τη διαδικασία των ηλεκτρονικών διαγωνισμών και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Βρισκόμαστε σε αγαστή συνεργασία με τις διεθνείς οικονομικών όλων των περιφερειακών ενωτιών και της Εδρας, με στόχο την καλύτερη λειτουργία και τη συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη. Το ταμιακό διαθέσιμο υπόλοιπο στο τέλος του 2017 ανέρχονταν συνολικά για όλη την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στο ποσό των 61 εκατομμυρίων 957.295,32 ευρώ, όπως αναλυτικά φαίνεται, στον εξής πίνακα. Το ταμιακό υπόλοιπο στην Τράπεζα Πειραιώς είναι 18.524.386,58 ευρώ και το ταμιακό υπόλοιπο στις 31-17 στην Τράπεζα της Ελλάδος 43.432.978,74 ευρώ. Κατά το έτος 2017 πραγματοποιήθηκαν 54 συνδροιάσεις από τις οποίες οι 4 έκτακτες προκειμένου να εντοπιστούν οι ανάγκες που προέκυπταν και εκδόθηκαν 3.290 αποφάσεις της Εικονομικής Επιτροπής. Επίσης, η Εικονομική Επιτροπή ενέκρινε τα αποτελέσματα όλων των διαγωνισμών έργων και προμηθειών, οι οποίοι αναφέρονται αναλυτικά στους απολογισμούς των διεθύσεων τεχνικών έργων και οικονομικού κάθε περιφερειακής ενότητας της ΕΔΡΑΣ. Εθνικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Στα οικονομικά ζητήματα από αυτές τις χρηματοδότησες του Εθνικού Πουδουέ έγιναν σημαντικές και αποτελεσματικές προσπάθειες προς τις παρακάτω κατευθύσεις αύξηση του οριού πληρωμών του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από τα 6,2 εκατομμύρ ευρώ σε 22,5 εκατομμύρ ευρώ. Συνεχίσου ροή χρηματοδοτήσεων και κάλυψη των αναγκών για την απρόσκοπτη υλοποίηση των έργων. Ένταξη 18 νέων έργων στο Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με βάση την αξιολόγηση των ετοιμάτων σε συνδυασμό με τη χρησιμότητα αναγκαιότητά τους και τη δυνατότητα ανταπόκριση μας λαβάνοντας υπόψη την εκίκλειο κατάρτισης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για το 2017 που εκδόθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Συνεχής έλεγχος επίσης των εσόδων, των εξόδων και των ταμιακών διαθεσίμων με σκοπό την ορθολογική χρήση των πόρων προκειμένου να συμβάλουν στην παραγωγή αναπτυξιακού έργου και στην απρόσκοπτη συνέχιση του. Οι συγκεντρωτικές κατανομές του Εθνικού Προγράμματος αναπεριφερειακή ενότητα και έδρα καθώς και οι συλλογικές αποφάσεις παρουσιάζονται σε σχετικό πίνακα ο οποίος θα σας δοθεί. Αναφέρω ότι στην περιφερειακή ενότητα το σύνολο είναι 1.079.800 ευρώ, στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς 2.263.679 ευρώ, στην περιφερειακή ενότητα Κοζανσπέντε 1.705.200 ευρώ και στην περιφερειακή ενότητα Φλόρινς 2.213.185 ευρώ. Σύνολο 11.234.063 ευρώ. Για την έδρα, συν τα προστηθαμένα που είναι αναενότητα, πάμε στο τελικό ποσό που προαναφέρθηκε 22.495.928,84 ευρώ. Οι κατανομές των ΣΑΕ, Παναπεριφερειακή Ενότητα, έδρα και αναέργο παρουσιάζονται επίσης σε σχετικό πίνακα ο οποίος θα είναι στη διάθεσή σας. Τώρα, μέσα στο 17 εγκρίθηκε η διάθεση πίστοσης επίσης σε δήμους της περιφερειάζησης μας ύψους 4,65 εκατομμύρ ευρώ και αυτό υπάρχει επίσης σε ειδικό πίνακα που σας δοθεί να μην αναφέρουμε όλα τα έργα. Ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα Περιφέρειες Διδικής Μακεδονίας του πλαίσιο του τέλους ανάπτυξης. Τα 17 εντάχτηκαν στο ΥΑΠΠΔ διδικής Μακεδονίας 2012-2016 για τις περιφερειακές ενότητες Κοζάνης και Φρώνες 22 έργα συνολικού προϋπολογισμού 8.312.314,55 ευρώ. Υπάρχει πίνακας με τα σχετικά έργα. Στην περιφερειακή ενότητα οι κατανομές είναι 6.759.314,55 ευρώ και στην περιφερειακή ενότητα της Φλόρινας 1.553.000 ευρώ που μας δίνει το σύνολο των 8.312.314 ευρώ. Συγχρηματοδοτούμενες επιχειρησιακά προγράμματα. Στο αντικείμενο ερμοδιώτες της ειδικής υπηρεσίας διαχείρισης του επιχειρησιακού προγράμματος Περιφερειακής Δυτικής Μακεδονίας καταγράφονται εδικτικά τα παρακάτω σημαντικά θέματα. Η ενεργοποίηση και επιτάχηση υλοποίησης του επιχειρησιακού προγράμματος 2014-2020 σε συνολικού προϋπολογισμού 340 εκατομμυρίων ευρώ με 13 άξιονες προτεραιότητες και 22 επενδυτικές προτεραιότητες. Η ενεργοποίηση έγινε με τις αποφάσεις της Επιτροπής Παρακολούθησης, με τη γρατή διαδικασία... ...και του προγραμματισμού ενεργοποίησης και εφαρμογήσης του προγράμματος. Η συγκεκριτή συνεργασία και ενημέρες των δικαιούμαν για την αποτελεσματικότητα υλοποίηση των έργων σύμφωνα με το νέο θέσιο του προκλήσεων της Συστηματικής Εκκλησίας και Λευκών Προγράμματος. Για την τάχηση ολοκλήθησης των μεταγωρώμαν και δημοτροπινένων ερεγών για την εξασφάλιση της κάλευσης των δημοσιογραφικών στόχων του προγράμματος, το Κάνωνα Λύση, Υπηρεία και Τουκλέσιο Εκκλησίες. Η σημαντική προοδεσμοποίηση της Επιτροπής Παρακολούθησης για την περιφερειά μας σε όλες τις παραμέτρους με εξειδίκευση 88,1%, προσκλήσεις 74,8%, εντάξεις 54%, συμβάσεις 22,2% και πληρωμές 10,2%. Η ολοκλήθηση της δεκασίας της πρώτης αναθεώρησης του προγράμματος, λόγω προσθήκης επιπλέον πόρων ποσού 9.247.400 ευρώ που είναι δημόσια δαπάνη, έχει κάνει την τεχνική της προσαρμογή. Η προώθηση της αντιμετώπισης των προαπαιτούμενων προϋποθέσεων και ζητημάτων που αφορούν την εφαρμογή του προγράμματος και αποτελούν ευθύνη της κεντρικής διοίκησης, που είναι η επιλογή του 2.5 φορέα διαχείρισης για τις δράσεις κρατικών ενισχύσεων, εξειδίκευση προσκλήσεων ερευνητικών δράσεων και εφαρμογής του πληροφοριακού σύστηματος των κρατικών ενισχύσεων και εξειδίκευση της εφαρμογής των δράσεων. Η ολοκλήρωση του σχεδιασμού των επιχειρησιακών σχεδίων για τη βιώσιμαστική ανάπτυξη και την ολοκληρωμένη χορική επένδυση αξιοπίεσης στο λινό της δικής Μακεδονίας. Η ολοκλήρωση μελετών στρατηγικού σχεδιασμού για τη βιοποικιλότητα, την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων των τομέων παιδείας και υγείας, την ελοκληρωμένη τουριστική ανάπτυξη, τη δημιουργία θερμοκητίδας στη δική Μακεδονία. Η εχώρηση στην ειδική υπηρεσία διαχείρισης πράξεων του επιχειρησιακού προγράμματος του ΕΜΕΕΠΕΡΑ 2014-2020 με σύγχρηματοδότηση του Ταμείου Συνοχής και ποσό 21,90 εκατομμύρια ευρώ. Ήδη σημαντικός αριθμός έργων έχουν ανταχθεί στο Πευδυτικής Μακεδονίας και βρίσκονται σε φάση υλοποίησης. Η ενεργοποίηση της εχώρησης διαχείρισης πράξεων του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης του ΠΑ 2014-2020. Στο site της περιφέρειάς μας είναι αναρτημένο αναλυτικά τεύχος για το σύλλονο των προγραμμάτων διαχείρισης της ειδικής υπηρεσίας διαχείρισης του επιχειρησιακού προγράμματος της περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας και της πορείας του. Δημόσια υγεία, πρόνοια και κοινωνική συνοχή. Η δημόσια υγεία, η πρόνοια και κοινωνική συνοχή αποτέλεσαν και το 2017 βασική κατεύθυνση με στόχο την εξυπηρέτηση του οράματος μας για προοπτικές και χωρίς διακρίσεις, για ποιοτικές συγγνώμη και χωρίς διακρίσεις υπηρεσίες για όλους τους πολίτες της δικής Μακεδονίας. Στο πλαίσιο αυτός σας ενημερώνουμε ότι α. Ποσά που διατέθηκαν στα νοσοκομεία και στο ΕΚΑΒ από το 2015, Μαμάτσε Νοσοκομείο 2,3 εκατομμύρια ευρώ, Κοδοσάκιο Νοσοκομείο 13,5 εκατομμύρια ευρώ, Γενικό Νοσοκομείο Ακαστοριάς 4,5 εκατομμύρια ευρώ, Γενικό Νοσοκομείο Φλωρίνας 1,35 εκατομμύρια ευρώ, Γενικό Νοσοκομείο Γρεβενών 2,10 εκατομμύρια ευρώ, ΕΚΑΒ Δυτικής Μακε Προσθέθηκαν άλλοι 80 μόνιμοι και 75 επικουρικοί γιατροί. Νοσηλευτικό Προσωπικό το 2014 υπηρετούσαν 748 νοσηλευτές, προσθέθηκαν άλλοι 52. Λοιποπροσωπικό το 2014 υπηρετούσαν 353 άτομα, προσθέθηκαν άλλα 47 και άλλα 132 άτομα διαφορών ειδικοτήτων από το ΝΟΕΡΤΗ. Έργα που εντάθηκαν το 2017 και βρίσκονται σε εξέλιξη. Πολυδύναμο Περιφυριακό Ιατρό Λευκών Απρεσπόν 24 ώρες λειτουργίας με προϋπολογισμό 200.000 ευρώ, Λειτουργία ΜΕΥΣ το ΜΑΜΑΤΣΙΟ 4 μόνιμοι γιατροί σε εξέλιξη ή προκήρυξη, Νέος Αξονικός Τωμογράφος 16 τομμός το ΜΑΜΑΤΣΙΟ, Ιατροτονεκολογικός Εξοκλεισμός 1.400.000 στα Περιφυριακά Ια Ιατροτονεκολογικός Εξοκλεισμός σε πέντε νοσοκομεία της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 1.100.000 ευρώ, Ιατροτονεκολογικός Εξοκλεισμός το ΜΑΜΑΤΣΙΟ Μποδοσάκιο από τον τοπικό πόρο 400.000 ευρώ, Συντήρηση και Επισκευή κτιρίων παιδί κεντρικών και μονάδων υγείας 240.000 ευρώ, Συντήρηση κτιριακών υποδομών Μποδοσάκιου από τον τοπικό πόρο 200.000 ευρώ, Ενεργική Αναβάθμιση 110 νοσοκομιακών κλεινών από το νοσοκομείο της Αυστρίας το Μποδοσάκιο, Σχεδιασμός τοποθέτησης 20 αυτόματων εξωτερικών απεινιδοτών, Δημιουργία κέντρου θεραπείας εξαρτημένων ατόμων 785.000 ευρώ, Ανέργιση νέου κτιρίου κέντρου υγείας χέριστας με προπολεγισμό 3.000.000 ευρώ, Ενίσχυση υποδομών ΕΚΑΒ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 24 νέα στενοφόρα, Συν πέντε ειδικού τύπου με χρηματοδότηση από την εταιρική κοινωνική ευθύνη της ΕΕΣΤΑΠ με 1.700.000 ευρώ και προκήρυψη για μόνιμο ιατρικό προσωπικό στο ΕΚΑΒ Κοζάνης. Τουρισμός. Συμμετείχαμε ανεργά και με στόχευση σε σημαντικό αριθμό φεστιβάλ γεύσεων, διεθνών εκθέσεων γενικού τουρισμού, 33 έκθεσης φιλοξένια, αλλά και εναλλακτικού τουρισμού Nostos Expo Forum 17. Συμμετείχαμε στην παραγωγή χρήσιμου οπτικουακουστικού υλικού για χρήση εθνικής διάστασης, στηρίξαμε πολιτιστικά γεγονότα ως αναπόσπαστο τμήμα της τουριστικής ανάπτυξης, συμμετείχαμε σε συναντήσεις με κυβερνητικούς εκπροσώπους στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής, εργαστήκαμε σε συνεργασία με το Κουριο τουρισμού στο πλαίσιο του αφαιρωματικού έτους τουρισμού Ελλάδα-Ρωσία 2018, περιβάλλον, ενέργεια και μετεγκαταστάσεις οικισμών. Τα θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας βρίσκονται στο επίκεντρο των προσπαθειών μας τόσο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, όσο και για τη διατήρηση της δικής Μακεδονίας ως ενεργικό κέντρο της χώρας με βάση τις επενδύσεις, τη γνώση, τις δομές και τις υποδομές. Στην προσπάθεια αυτή εντάσσονται μεταξύ των άλλων. Η συνεχής παρακολούδηση της ποιότητας του αέρα και των νερών. Η συμμετοχή μας της Συναιδρίας της Ελληνικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος για θέματα περιβάλλοντος και ανέπτυξη πέγαινε στη Βουλή των Ελλήνων στις 29 του 2017, όπου αναπτύξαμε τις απόψεις μας στα συναφεί θέματα και συμμετείχαμε στον παραγωγικό διάλογο που ακολούθησε. Η συνεδρία της ίδιας Επιτροπής στην Κοζάνη 21 του 2017, κατά την επίσκεψη στην περιοχή η οποία συμπεριλάμβανε και επί τόπου παρουσία στα επιβαρυμένα λιγνω και μεταβάσαμε τα ζητήματα που αφορούν στη Λήμνη Βεγορήτηδα. Οι σημαντικές προτάσεις που συνδιαμορφόσαμε με τις Φορείς της περιοχής και καταθέσαμε στα Armodia Υπουργία, όπως παράδειγμα δικαιώματα Διοξυδείου του Άνθρακα, τα ΜΠΑ για τις οποίες σας ενημερώσαμε αναλυτικά πέρυση στον απολογισμό του 2016, ο σχεδιασμός Πυλωτικής Αφαρμογής για δέσμευση του Διοξυδίου του Άνθρακα, Οι αυτοψίες και η επιβολή προσθήμουν 136.000 ευρώ για περιβαλλοντικές παραβάσεις. Με τα εγκαταστάσεις οικισμών για το θέμα αυτό, σε συνεργασία με τους αρμόδιους δήμους, αναλάβαμε σημαντικές πρωτοβουλίες και συμμετέχουμε ενεργά, συμπεριβαλλονωμένες της χρηματοδότησης των ανάγκαιων μελετών. Ειδικότα, με την εγκατάσταση ποντοκόμις. Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου παραδιούνται οι υπολοιπώμενες τεχνικές μελέτες για τη νέα θέση του οικισμού. Στα μέσους προσεχές διάστημα θα αρχίσει να ανακοινώνει τους δικαιούχους οικοπαίδων στη νέα θέση, βάσει των κριτηρίων που υιοθέτησε. Θα ακολουθήσει η κλήρωση βάσει του ρυθμού έκδοσης των αποφάσεων του Δικαστηρίου για την ανακήρυξη διοικιούχων. Αμέσως μετά οι διοκτήτες οικοπαίδων μπορούν να ξεκινήσουν την έκδοση οικοδομικής άδειας. Με την κατάσταση Μαύρο Πηγής παραδόθηκαν οι μελέτες μέχρι και το επίπεδο της οριστικής πολυοδομικής μελέτης που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδέας και πήγεται η ανάρτησή του. Προγραμματίζεται η έναρξη των μελετών εφαρμογής των έργων υποδομής βάσει των ολοκληρωθέντων προμελετών. Με την κατάσταση Εναργύρο παραδόθηκαν οι μελέτες μέχρι και το επίπεδο της οριστικής πολυοδομικής μελέτης που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδέας και πήγεται η ανάρτησή του. Εκδόθηκε η νομοθετική ρύθμιση για την αναγκαστική απαλλοτρίση των αναργύρων, άρθρο 147 του ΝΟΜΤΤΕΣΑΝΤΑΠΕΝΤΕ. Βάσει αυτής θα πρέπει να ολοκληρωθεί η καταγραφή της περιουσίας των κατοίκων με μέρινο της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας από την περιφήρεια Κέννοιτα Φλώνα μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 18 και επιπρόσθετα το σχέδιο με τα εγκατάσεις απαλλοτρίωσης της ακρινής και αναργύρων μέχρι 34 του 18. Αναθέσαμε στο Πανεπιστήμιο Αθηνό την παρακολούθηση του φαινομένου μετά τη μεγάλη κατολήση στους αναργύρους που γίνεται με ευθύνη του καθηγητή κυρίου Λέκ Αυθημείου. Παρουσιάστηκαν τα αρχικά συμπεράσματα σε γενικές συλλαβές των κατοίκων. Αναγκαστική απαλλοτρίωση ακρινής. Βάσει το άρθρο 147 του νόμου 45 του 17 θα πρέπει να ολοκληρωθεί το σχέδιο απαλλοτρίωσης και μεταγκατάσεις ακρινής και των αναργύρων. Απαλλοτρίωση αχλάδας. Τροποποιήθηκε η αρχική απόφαση περί απαλλοτρίωσης των συνοικισμών που αβαρτίζουν την αχλάδα και αντί σε τρεις φάσεις θα γίνει σε μία φάση. Ορίστηκε δικαίωμα για καθορισμό τιμής μονάδας στις 5-5 του 2018. Παραγωγικό περιβάλλον επιχειρηματικότητα. Η επιχειρηματικότητας βασική δραστηριότητα δημιουργίας και διατήριστές ενεργασίας βρίσκεται στο επίκεντρο του σχεδιασμού μας. Ειδικότερα υποστηρίξαμε την εξοστρέφεια των επιχειρήσεων όπως παρακάτω μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες και στην συνεργασία με τα παραγωγικά επιμιλητήρια. Μέσω της συμμετοχής μας σε στοχευμένες εκδηλώσεις και δραστηριότητες στο εσωτερικό έκθεση γούνα στην Καστοριά, της εμπορικοτεχνική γεωργική έκθεση στην Τακίλα, έκθεση ορδέας στην Τολεμέδα, εκθέση τοπικών προϊόντων στα Σέρια και στο ΒΕΟ και στο εξωτερικό που έγινε στην Κύπρο. Υποστηρίζουμε τον εκθεσιακό μας βραχείο όνα, δηλαδή τον εκθεσιακό κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας, στην υλοποίηση των δράσεων του με την έκκριση της χρηματοδότησης για εξασφάλιση μόνιμης εκθεσιακής υποδομής συμπληρωματικά με την υπάρουσα και με το επιχειρησιακό σχέδιο ανάπτυξης που συντάχτηκε αδαπάνω από την ΑΚΟ και θα αποτελέσει το εργαλείο λήψης των αποφάσεών μας. Συμβάλαμε στην ανάπτυξη επιγερματικότητας μέσα του τμήματος κινήτρων της διέυσης αναπτυξιακού προγραμματισμού με την υποδοχή εξελόγησης, έκριση και παρακολούδηση των επενδύσεων στο πλαίσιο του Επιδιωτικού Νόμου 3.908 και 4.399 καθώς και του Επιδιωτικού Νόμου 32.994 και με την παρακολούδηση των επενδύσεων του ΕΣΠΑ που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης κατά το 2017. Είμαστε δίπλα στους επιγερματίες με το ταυτότελες Γραφείο Αξιπρέισης Επαιδητών που λειτουργεί στο πλαίσιο της ΔΙΑΠ. Αγροτική ανάπτυξη και ανάπτυξη της υπέθρος. Στο προηγούμενο διάστημα ολοκληρώθηκαν διάστησες εκχώρησης υπομέτρων δράσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης Ελλάδας 2014-2020 στις περιφέρειες της χώρας. Το ποσόγια το οποίο έχει ολοκληρωθεί διακάσια εκχώρησης στην περιφερειατική της Μακεδονίας μέχρι τώρα ανέρχεται σε δημόσια δαπάνη ύψους περίπου 64 εκατομμύρων ευρώ συμπεραλαμβανομένο του λίτερ ύψους 16,80 ευρώ. Την περίοδο που διανύουμε εξολογούνται υποβληθείς 13 προτάσεις έργων αγροτικής ειδοπίας προϋπολογισμού 2,3 εκατομμύρων ευρώ. Στο κλαίσιο του συγκεκριμένου ποσού 12 εκατομμύρων ευρώ η Διέπιση Αγροτικής Εικονομίας ανήρτησε τα αποτελέσματα αξιολόγησης που αφορούν στην ένταξη 523 νέων γεωργών που διέλαβαν το 70% του δικαιούμενου ποσού. Ολοκληρώθηκε επίσης η αξιολόγηση των δικαιολογητικών των 84 ενδυνάμη δικαιούχων και εκδόθηκε η απόφυση πληρωμής τους που θα γίνει πιθανά εντός του Φεβουρουαρίου του 2018. Αναμένεται η ένταξη στο ΠΑ του συνόλογου των 359 επιλαχών των νέων γεωργών και υπάρχει διαβεβαίωση ότι θα γίνει το επόμενο διάστημα μέσα στο Φεβουρουάριο. Δημοσιοποιήθηκε η πρόσκληση για τα σχέδια βελτίωσης προϋπολογισμού 21 εκατομμύρων ευρώ με προθεσμή υποβολής φακέλων μέχρι 2 τετάρτου του 2018. Οργανώθηκαν τεχνικές συναντήσεις με τους ενδιαφέρονους δυναιτικούς δικαιούχους ενώ προγραμματίζονταν αντίστοιχες και για το 2018. Εγκρίθηκαν τα αναμορφωμένα τοπικά προγράμματα ΛΙΔΕΡ, ολοκληρώθηκαν οι πρώτες κληρωμές και αναμένεται η έναρξη υλοποίηση του προγράμματος με τη δημοσιοποίηση των προσκλήσεων. Με τις ενέργειές μας, η έδρα του Κέντρου Μελισσοκομείας Δυτικής Μακεδονίας, που βρισκόταν εκτός περιφέρειες, μεταφέρεται από το νομό Πέλας στο νομό Κοζάνης. Αναπτυξιακό σχεδιασμός, προγραμματισμός και υλοποίηση. Καταρτήσαμε τη βήτα φάση επικρισιακού προγράμματος Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας 2015-2019. Αναβαθμίσαμε το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα παρακολούδησης και διαχείρισης προτάσεων και έργου που αναπτύχθηκε εσωτερικά στην υπηρεσία και το μετασχηματίσαμε σε εργαλείο προστηρίξης τα δικασίον που βοηθούν στη λήψη αποφάσεων. Προτιμάσαμε και ελλοποιήσαμε σημαντικό αριθμό διασυνορικών προγραμμάτων προσώπων της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης. Συντονίζουμε τους φορείς Περιφέρειες και παρακολουθούμε την υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδιασμού σε συνδυασμού με τους πόρους χρηματοδότησης. Συντονίζουμε την υλοποίηση του δικού αναπτυξιακού προγράμματος Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας. Παρακολουθήσαμε και προωθήσαμε τους ελέγχους και την πληρωμή 80 φακέλων επενδυτικών σχεδιών βάσει του επενδυτικού νόμου 3908 του 2011. Κάντε λίγο ησυχία στους ανακαλώ. Παρακολουθήσαμε και προωθήσαμε τους ελέγχους και την πληρωμή 109 φακέλων επενδυτικών σχεδιών βάσει του επενδυτικού νόμου 3291-99 του 2004. Ολοκληρώσαμε τον έλεγχο πληρότητας για δύο επενδυτικά σχέδια που είχαν υποβληθεί στην κατηγορία Γενική Επιχειρηματικότητα βάσει του επενδυτικού νόμου 4399 του 2016. Ολοκληρώσαμε τις δεκαεσίες κλεισίματος έργων ιδιωτικών επενδύσεων που είχαν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Λειτουργήσαμε παραγωγικά το τμήμα τεκμηρίωσης, το Αυτοτελέσγραφείο Εξυπηρέτηση Επιτευτών παρέλαβε και αντιεκπαιρέωσε δεκάδες αιτήματα. Μεγάλα έργα και πρωτοβουλίες μας. Οριστικοποιήσαμε την όδευση του Ε65 από την Καλαμπάκα, Γιέφερα Μπουργκάνη μέχρι τον ΑΚ στην Εγρατεία, εδώ, κοντά στα Γρεβενά. Το υπεμιδί, σε συνεργασία με την περιφέρειά μας, έκανε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για τη διασφάλιση των αναγκαίων πόρων. Προωθήσαμε την υιοθέτηση σημαντικών νομοθετικών ρυθμίσεων από το ΙΠΚ για την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη περιοχής, όπως παράχωρηση της χρήσης για αξιοπίεση των παραλίμνων περιοχών, οένθεα των υπομετεγκατάστασης οικισμών, η αναγκαστική απαλλοτρίωση των αναργείρων, η θέσπιση του δικού τιμολογίου για τα νοικοκυριά. Διαμορφώσαμε συγκεκριμένη πρόταση για τη διαχείριση των φραγμάτων που υλοποιήθηκαν ή βρίσκονται σε φάση ολοκλήδωσης στη Δυτική Μακεδονία. Συγκροτήσαμε το Εντακαμελές Περιφεριακό Συμβούλιο Έρευνας και Κοινοτομίας της Περιφέρειάς μας. Συδιοργανώσαμε το Πρώτο Συνέδριο Παραγωγικής Ανατησυγκρότησης στις 11 και 12 εβδόμου του 2017, παρουσία του Πρωθυπουργού της χώρας και αρκετών υπουργών. Ίστερα από τη διατύπωση των πρωτάσεών μας αναλύθηκαν δεσμεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Η επιδότηση του ΚΙΑΚΟΤΙΜΟΛΟΓΥΙΟΚΙ ΑΤΟΝΤΙΣΤΙΧΟΥ για τις επιχειρήσεις το επόμενο διάστημα. Σεστήσαμε το Ταμείο Ανάπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας με την υπογραφή του Συφόνου Συνεργασίας στις 12 εβδόμου του 2017. Ήδη τα αναγκαία πως έχουν εξασφαλιστεί και βρισκόμαστε στη φάση προετοιμασίες της δημοσποίησης με πρώτο σταθμό την επικίνδυνη συνεδρία της Επενδυτικής Επιτροπής. Σεστήσαμε την αγροαιτωτική σύμπραξη. Ετοιμάστηκε και υποβλήθηκε ολοκληρωμένος φάκελος στην Εθνική Επιτροπή Γεωπάρκων, ο οποίος εγκρίθηκε και προωθήθηκε στην Παγκόσμια Επιτροπή με τίτλο «Γεωπάρκο Γρεβενών Κοζάνης» με συντο από τη διεύση πολυοδομικού σχεδιασμού του Υπουργείου, τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης και την κατάθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου τις επόμενες ημέρες αξιολογείται το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος. Στόχος μας είναι και προετοιμαζόμαστε για αυτό παράλληλα να υποβληθεί ο κλήρες φάκελος συμμετοχής μας στην ανοιχτή πρόσφυση του Πευδυτικής Μακεδονίας, ύψος 15 εκατομμυρίων ευρώ. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών έγιναν δύο διουπουργικές συναντήσεις κατ' τις οποίες παρουσιάσαμε την πρότασή μας για την ανάπτυξη της συνοριακής περιοχής Πρεσπόν και εξεδικεύσαμε ζητήματα από σειοδική πρόσβαση, η συνοριακή διάβαση μεταξύ Ελλάδος, πρώη και οικοσλαβικής δημοκρατίας της Μακεδονίας στο λαιμό του Δήμου Πρεσπόν και υλοποίηση των αναγκαίων υποδομών. Από την πρόσφατη συνάντησή μας, τον Ιανουάριο του 2018, συμφωνήθηκαν η ανάγκη υλοποίησης έργων άμεσης προτεραιότητας για το μεταβατικό διάστημα, οι παράμετροι που θέσαμε, οι εγκαταστάσεις της συνοριακής διάβασης όπως τις παρουσιάσαμε και αποφασίστηκαν οι επόμενες συνέργειες συμπαραλαμβωμένες της τριυπουργικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος-Αλβανίας και πρώην οικοσλαβικής δημοκρατίας της Μακεδονίας. Προτοιμαστήκαμε συστηματικά με τεχνική αρτιότητα και συμμετείχαμε ενεργά μαζί με τους λιμνητικούς δημούς και φορείς της περιοχής στην έναξη της διαδικασίας διαμόρφωσης πολιτικών για τη φάση μετάβασης των κρατών περιοχών σε καθεστώς χαμηλής λιμνητικής δραστηριότητας. Μέσα από τις πρωτοβουλίες που αναλάβαμε κατά την ανακτήρια συνάντηση που έγινε το δεκέμβριο του 2017 στο Στασβούργο, η Δυτική Μακεδονία επιλέγει ως μία από τις τρεις περιοχές της Ευρώπης για την πιλοτική αφαρμογή της προετοιμασίας των νέων πολιτικών. Προζάνει στις 16 πρώτου του 2018 παρουσία εκπροσώπων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ προγραμματίζεται νέα συνάντηση στις Βρυξέλλες στις 26 και 27 Φεβρουαρίου για την οποία και εργαζόμαστε. Προωθήσαμε την υλοποίηση του πολιτικού έργου ανάπτυξης συστημάτων δέσμευσης και αξιοποίησης του διοξυδίου του άνθρακα που παράγεται από λιμνητικές μονάδες προϋπολογισμού 12 εκατομμυρίων ευρώ. Την περίοδο αυτή βρισκόμαστε σε επαφή με τους αρμόδιους φορείς και προεκτιμάζεται η πρόσκληση στο πλαίσιο του Πευδυτικής Μακεδονίας 2014-2020. Εφαρμόζεται από την εταιρία ΤΑΠ από το 2017 το επικρισιακό σχέδιο εταιρικής κοινωνικής ευθύνης με πρωτοβουλία και συντονισμό της περιφέρειας μας. Με την καθοριστική μας παρέαβεση σε σύσκεψη στο ΥΠΕΝ, οι πόροι για την εταιρική κοινωνική ευθύνη του ΤΑΠ από 10 εκατομμύρια ευρώ αυξήθηκαν σε 32 εκατομμύρια. Στην περιφερία μας καταφέραμε να κατανοημιθούν περίπου 8 εκατομμύρια ευρώ, ποσό σημαντικά ανώτερο από το αναλογό με κριτήριο το μήκος του αγωγού στα όρια της δικής Μακεδονίας. Συνεργαστήκαμε με την κοινοπρεξία του ΤΑΠ, τη ΔΕΔΑ, τη ΔΕΔΑ και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη δημιουργία δικτύων αξιοποίησης του φυσικού αερίου στην περιοχή μας. Ήδη έχουμε θετικά αποτελέσματα και την έκριση ποσού 12,62 εκατομμύρια ευρώ για τη συμμετοχή της περιφέρειας. Με τον τρόπο αυτό επιταχύνονται διαδικασίες υλοποίησης του εργού, τροφοδότηση με φυσικό αεριο, τον οικισμό Καστοριά, Σάρκους, Οραστικού, Μανιάκων και Γραβαινών. Έγιναν συνονοήσεις με την Τεχνόπολης με στόχο της στενής συνεργασίας για την υποστήριξη των νέων τεχνολιών και των καινοτομιών που μπορούν να απληχθούν από το επιστημονικό και επιχειρηματικό δυναμικό της περιοχής μας. Στο πλαίσιο αυτό ολοκληρώθηκε η μελέτη δημιουργίας θερμοκητήδων νέων καινοτόμων επιχειρήσεων με έφαση στις τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεοποικενειών στην περιφέρειά μας. Συμμετείχαμε ενεργά με τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειάς μας για την αναθιόριση του σχεδίου διαχείρισης δάτων λεκανών απορροής στη Δυτική Μακεδονία. Συμμετείχαμε ενεργά και ουσιαστικά στη διαμόρφωση συγκεκριμένης πρότασης για την κατάρτιση του νέου περιφερειακού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού και υφόρου ανάδειξης της περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας. Η πρότασή μας υιοθετήθηκε από το αρμόδιο υπουργείο στο σύνολό της. Με την υπογραφή του πρωτοκόλου στις Βρεξέλλες μοναδική περιφέρεια από την Ελλάδα με την κοινή πρωτοβουλία για το ιδρογόνο και τις κυπισέλλες καυσίμου συμμετέχουμε ενεργά σε μια ευρωπαϊκή προσπάθεια διεύρυσης της τοπικής γνώσης στην αξιοποίηση προηγμένων μορφών ενέργειας. Και πιο συγκεκριμένα το τμήμα ΑΚ Αμοχωρίου, ΑΚ Ξινού Νερού βρίσκεται στη φάση ορίμασης ενώ ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την προκήρυξη από το ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας. Ολοκληρώσαμε και λειτουργούμε το Διοικητήριο της Περιφέρειας στην Πτολεμαίδα. Η Πανεπιστημούπολη Δυτικής Μακεδονίας στις κλεισιών της ΖΕΠ Κοζάνης βρίσκεται σε φάση κατασκευής παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε με τα έγγυλα που υπήρχαν. Η αποκατάσταση του ΜΑΒΕΜ βρίσκεται σε εξέλιση. Ολοκληρώθηκε η ορίμαση σημαντικών αγγευαλτητικών έργων όπως παραδείγματος χάρη το αρδευτικό Πρεσπον, το αρδευτικό Κάμπου Φλόρινας από το φράγμα 30.000 στο αρδευτικό Μεσοβούνου. Βρί της περιοχής. Ολοκληρώθηκε η οριμότητα και εντάθηκαν στο ΠΕΠ η εγκατάσταση εξεργασίας λημάτων, άργουσα οριστικού μαζί με τον εξεχρονισμό της Πτωλεμαίδας, του Κρόκου και της ΕΑΝΙΣ. Ολοκληρώθηκε η οριμότητα των εγκαταστάσεων της σχολής αστυνφυλάκων γρεβαινών προς χρήση από την αστυνομική διέθυση γρεβαινών, του χιονοδρομικού κέντρου βίγκλας Πισοδερίου. Έγιναν οι απαραίτητες συνονίες με το πρωτοβουλικό τομέα στο βομάτιο νοσοκομείου να εγκατασταθεί εκτώ να υποβληθεί σε ανοιχτή πρόσκηση του ΠΕΠ 2014-20 ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ. Ξεκινήσαμε τις μελέτες για τα υδρολεκτρικά Συσανίου και Μεσοβούνου από τα αντίστοιχα φράγματα. Ολοκληρώσαμε το υδρολεκτρικό στο Βελβεντού σε συνεργασία με τον ΔΕΒ Βελβεντού. Εντάχθηκε στον Πευθυντικής Μακεδονίας το πολύ σημαντικό έργο για την προστασία του Βελβεντού από το Χήμαρο, Θολόλακα. Πολιτική προστασία. Το αρχηγείο του πυροσβεστικού σώματος προχώρησε στην ολοκληρωτική στελέχωση της σχολής, στη δημιουργία υπηρεσιακού οργανωγράμματος, διοικητικού προσωπικού, καθώς και στην ολοκλήρωση του κανονισμούς ποδών της σχολής. Το 2017 εισήχθηκαν στον Πυροσβεστικό Σώμα 97 δόκιμοι πυροσβέστες με το στήσιμα του Μαλλινελίνου εξετάσεων και σωματώθηκαν ως εκπαιδευόμενοι για τα επόμενα χρόνια στη σχολή Περοσβεστά στην Πτωλεμαϊδα. Η προβλεπόμενη δίταφα συλλοποίηση των εγκαταστάσεων της σχολής Περοσβεστά στην Πτωλεμαϊδα έχει πλήρη μελητική οριμότητα και προετοιμάζεται η δημοπράτηση του έργου. Επίσης, στη σχολή που έγινε στην Πτωλεμαϊδα, εκπαιδεύτηκαν δύο κατηγορίες πυροσβεστών από 35 άτομα μέσα στο 17. Στης θεδροφυτεύσεις, τώρα, από τους μαθητές που είχαμε των γυμνασίων, το πρόγραμμα με τίτλου «Αυγλάσεις πολιτικής προστασίας για την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή», το πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο αποφάσεις όπου οι μαθητές, ανάλογα με τον αριθμό της ακάδεσης σχολής, υιοθετούν από ένα δέντρο και βοηθούν στη διαδικασία βίτευσης και ανάπτυξης του δέντρου. Με έγγραφό μας, κυνηστοποιήσαμε το ενδιαφέρον στους αντίσχρους δήμους και τις τοπικές κοινότητες και αιτήθηκα με την υπόδειξη ελεύθερον από χρήση εκτάσεων στις μαθητές να δημιουργήσουν μικρά ασύρια. Υπόσχεσαν δημιουργήσεις και δημιουργήσεις και δημιουργήσεις και δημιουργήσεις και δημιουργήσεις και δημιουργήσεις. Υπόσχεσαν δημιουργήσεις και δημιουργήσεις και δημιουργήσεις και δημιουργήσεις και δημιουργήσεις και δημιουργήσεις και δημιουργήσεις. Υπόσχεσαν δημιουργήσεις και δημιουργήσεις και δημιουργήσεις και δημιουργήσεις και δημιουργήσεις και δημιουργήσεις και δημιουργήσεις και δημιουργήσεις και δημιουργήσεις και δημιουργήσεις και δημιουργήσεις και δημιουργήσεις και δημιουργήσεις και δημιουργήσεις και δημιουργήσεις και δημιουργήσεις και δημιουργήσεις και δημιουργήσεις και δημιουργήσεις και δημιουργήσεις και δημιουργήσεις και δημιουργήσεις και δημιουργήσεις και δημιουργ θεσμικές, νομοθετικές παρεμβάσεις. Α, χωρίγηση ενίσχυσης σεκιακούς κατανολωτές λόγω επιβάρυσης από λυγμητική δραστηριότητα. Η προταθείσα ρύθμιση εγκρίθηκε με το άρθρο 26 του νόμου 4513-18. Είναι το γνωστό ειδικό τιμολόγιο για τους σεκιακούς κατανολωτές, ενώ επίκτηται η έκκριση του αντίστοιχου και για τις επιχειρήσεις. Β, απλοποίηση πολυοδομικών θεμάτων και διδοτήσων των έργων τηλεθέρμαση. Προτείναμε συγκεκριμένη ρύθμιση, όπως παρακάτω, η παράγραφη 6 του άρθρου 209 του νόμου 34 του 63, κύρωση του κώδικα δήμων και κοινοτήτων, τροποποίηται ως εξής. Κατά παρέκληση των πολυοδομικών διατάξεων, τεχνικά έργα και εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν την ύδρευση και αποχέτευση την τηλεθέρμαση δήμων ή κοινοτήτων, την άρδευση περιοχών τους, καθώς και την κατασκευή και λειτουργία χώρων υγειονομικής σταθμής απορριμμάτων και σταθμών μεταφόρδοσης απορριμμάτων, τα οποία προβλέπονται από τεχνικές μιλέτες, δεν υπόκειται στους όρους και περιορισμούς των διατάξεων αυτών και για την κατασκευή τους, δεν απαιτείται η έγδοση άδειας δόμησης από τις αρμόδιες αρχές. Όσα από τα τεχνικά έργα και τις εγκαταστάσεις αυτά έχουν μεγάλο όγκο ύψος, εκτελούνται ύστερα από γνωμοδότηση του αρμόδιου συμβουλίου αρχιετεκτονικής. Η προταθείς αρρύθμιση εντάχθηκε στο άρθρο 13 του νόμου 4513. ΓΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜ εξώπισης των πενδυτικών σχεδίων ορεινών και μειονεκτικών περιοχών που εντάσσονται στα κύντρα του νόμου 439 του 16 και όχι σε 5 ή 7 ετήσιες δώσεις όπως είσχε. Με την έκδοση της απόφασης ολοκλήρωσης της συνένταξης παραγωγικής λειτουργίας της επέδεισης καταβάλλεται πλέον το συνολικό ποσό της επιχορήγησης. Η προταχθήση από εμάς, ειδίδμη, σε εγκρίθηκε από την παράγραφο 2Γ του άρθρου 106 του νόμου 44-97 και πλέον με μία δώση θα παίρνουν οι επενδυτές τα χρήματά τους. Επίλυση του θέματος νομιωποίησης του εκθυσιακού κέντρου γούνα στην Καστοριά. Η δυνατότητα νομιωποίηση του εκθυσιακού κέντρου γούνα στην Καστοριά προωθήθηκε από την Περιφέρειο Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Μεγαλύτερο Συνδέσμα Οπωνοποιών Καστοριάς, ο Προφήτης Ιλίας και εντάχθηκε στο άρθρο 18 του νόμου 45-13. Το τεκμηριμένο αίτημά μας για στήριξη της Δυτικής Μακεδονίας έγινε αποδεκτό με τροποποίηση της υπουρικής απόφασης αυξήθηκε αναδρομικά και έγινε αποδεκτό στο σχετικό νόμο. Συγματάφ, το τεκμηριμένο αίτημά μας για στήριξη της Δυτικής Μακεδονίας έγινε αποδεκτό με τροποποίηση της υπουρικής απόφασης αυξήθηκε αναδρομικά το ποσό τοπιδόμετρος θέρμασης από 0,25 σε 0,375 ευρώ αναλύτρω για τους τέσεις νομού στην Περιφέρειο Άγωνας. Ζήτα, υιοθετήθηκε η πρότασή μας για σύστηση φορέα διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών Δυτικής Μακεδονίας με προσωρινή αδρατηγκαστοριά και δυνατότητα δημιουργίας παρατημάτων μέσα από συγκεκριμένη διαδικασία σύμφωνα με την πρόβλεψη σε σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή με αιτικήμενο τους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών και τις επόμενες ημέρες θα ψηφιστεί. Ζήτα, υποβλήθηκε πρόταση νομοθετικής σύνδεσης για τη δωρεάν παραχώρησης οικοπέδων στη νέα θέση των οικισμών με την κατάσταση των κατοίκων λόγω εξαιρετικών δραστηριοτήτων της ΔΥ και βρισκόμαστε στη φάση της διαβουλήψης. Έχει ενδιαφέρον αυτό και ειδικά για τους κατοίκους του ΚΟΜΑΝΟ. Κέντρο Περιβάλλοντος, συνεχής και αξιόπιστος έλεγχος και παρακολούδος της ποιότητας του περιβάλλοντος κ.ΤΟΝΑΞΟΝΑ ΚΟΖΑΝΙΤΟΛΕΜΑΙΔΑ ΦΛΟΡΙΝΑ με έφαση στην ατμόσφαιρα και στο πόσυμο νερό και με χρήση των πιστοποιημένων συστημάτων ποιότητας που διαθέτει και σε εφαρμογή της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Επίσης, το Κέντρο Περιβάλλοντος συλλοποίησε ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα και μελέτες, οργάνωσε και ενδυνάμωσε τη λειτουργία των εργαστηρίων αλληλίσεων και την παρακολούδηση της ποιότητας του πόσυμου νερού, της ατμοσφαιρικής ρίπασης και του λιγνίτη. Το ΚΕΠΕ επιθεωρήθηκε από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευση στις 31 του 2017 και συνεχίζει πιστοποιημένο σε συνολικά 20 παραμέτρους και στη δειγματολυψία ΙΒ σε 57,26 ευρώ και διαχείριση εξόδων πληρωμένης, δηλαδή, το ποσό είναι 8.449.011,55 ευρώ. Δικαστικές διεκδικήσεις προσόφελος του περιβάλλοντος και των πολιτών της Ζητικής Μακεδονίας. Συνεχίσαμε τις διεκδικήσεις σε νομικό επίπεδο που είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή και ξεκινήσαμε νέες, προσόφελος του περιβάλλοντος και των πολιτών της Ζητικής Μακεδονίας, ειδικότερα βρίσκονται σε εξέλιξη, αναβλήθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατίας το 5ο τμήμα η υπόθεσή μας για τους περιβαλλοντικούς όρους των οριχείων του Αλεμαΐδας και Αγλάδας για τις 7,3 του 2018. Συζητήθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατίας το 5ο τμήμα η υπόθεσή μας για τους περιβαλλοντικούς όρους των οριχείων βορειοδυτικά του πεδίου Μαυροπηγής και συζητείτε στο Συμβούλιο της Επικρατίας το 4ο τμήμα η υπόθεση για την επαναπόθεση των αδαθών από τη ΔΕΙ στο ελληνικό δημόσιο. Συζητήθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατίας το 5ο τμήμα η υπόθεσή μας για τους περιβαλλοντικούς όρους των οριχείων βορειοδυτικά του πεδίου Μαυροπηγής και συζητείτε στο Συμβούλιο της Επικρατίας το 4ο τμήμα η υπόθεσή μας για τους περιβαλλοντικούς όρους των οριχείων βορειοδυτικά του πεδίου Μαυροπηγής και συζητείτε στο Συμβούλιο της Επικρατίας το 4ο τμήμα η υπόθεσή μας για τους περιβαλλοντικούς όρους των οριχείων βορειοδυτικά του πεδίου Μα Αναγκαίο Περιβάλλον Ανάπτυξης. Όπως και πέρυσα ανέφερα το άνοιγμα στην αυτοδίκηση πρώτου βαθμού και στην κοινωνία ενίσχυσε την εμπιστοσύνη στο έργο και μας σώθησε σε νέους στόχους που παίρνουν δύναμη από την δίκαιη δράση μας, από τις ενέργειές μας για ισόρροπη ανάπτυξη μέσα από τη συνδυαστική επένδυση των διαθέσιμων πόρων, από τις συνεργασίες με τους δήμους που ενισχύουν τη συμπλωματική δράση στη βάση επίτευξης κοινών στό ισογνώμηση και ορθολογική χρηστή διαχείριση των διαθέσιμων πόρων για την παραγωγή χρήσιμου έργου και προοπτικής. Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω ουσιαστικά και όχι τυπικά όλους τους συνεργάτες μας στην αυτοδίκηση πρώτου βαθμού, τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας και τους εργαζόμενους. Απευθυνόμενος στους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσουν να είναι στο επίκεντρο μαζί με την προοπτική του τόπου, την οποία στηρίξαμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε. Ευχαριστώ θερμά. Να αναφέρω εδώ ότι η μέγιστη χρονική διάρκεια της ειδικής δημόσιας συνεδρίας σας είναι τρεις ώρες. Στην ειδική δημόσια συνεδρία σας του παρόντος άρθρου, αμέσως μετά την έκθεση υπεπραγμώνου που παρουσιάζει ο Περιφερειάρχης, ο λόγος δίνεται στο Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης, ο οποίος παρουσιάζει την προβλεπόμενη στο άρθρο 179, παράγραφος 4, ετής η έκθεση του. Η έκθεση συζητείται στην ίδια συνεδρία. Παρακαλείτε, η κυρία Σώμου. Κυρία Σώμου, θα σας καταθέσω και την εισήγηση, και βέβαια η εισήγηση του Περιφερειάρχης και αναλυτικά όλα τα στοιχεία που υπάρχουν μέσα σας. Κυρία Σώμου, έχετε το λόγο. Έχεις 15 λεπτά, μπορείς να μιλήσεις. Να σας πω λίγο ένα λεπτό, κυρία Σώμου, ότι σας έχει έρθει πάνω στα έδρανα ή εγκύκλειος για τη σύνταξη καταλόγου υπόχρεων της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης, που πέπει μέχρι τέλος του εβρουαρίου ο κάθε αρμόδιος φορέας, στον οποίο υπάρχουν οι υπόχροιοι της αιτήσιας δήλωσης περιουσιακής κατάστασης, οφείλει να καταχωρήσει ηλεκτρονικά μέσω διαδικτυακής εφαρμογής. Κυρία Σώμου, έχετε το λόγο. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχη, κυρίες και κύριοι Περιφερειακή Συμβουλή, κύριοι Διευθυντές των Διευθύνσεων, λιγοστοί συμπολίτες και συμπολίτησες, σας εύχομαι υγεία για τη Νέα Χρονιά, με αυτήν την ευκαιρία που έχω, και ανάπτυξη τέτοιου διαλόγου, ο οποίος θα συντύνει σε αποφάσεις ανάσας, ιδιαίτερα για τις σχημαζόμενες ομάδες του πληθυσμού. Και φέτος έχω να διαχειριστώ ένα παράδοξο, αυτό της αιτήσιας έκθεσης του συμπαραστάτη, η οποία μάλιστα συνδέεται με τον αιτήσιο απολογισμό ή λογοδοσία της Περιφερειακής Αρχής. Και λέω παράδοξο, γιατί η έκθεση της Περιφερειακής Αρχής, η οποία συμπαραστάται με τον αιτήσιο απολογισμό, η έκθεση της Περιφερειακής Αρχής, αγγίζει την πραγματική ζωή. Η δική μου έκθεση είναι λίγο πολύ, μια από τα ίδια. Παρ' όλα αυτά, φαίνεται ότι εμένει ο νόμος, ίσως γιατί συνδέομαι με το πώς, δηλαδή με τον τρόπο, με την ομιμότητα, με την ηθική στάση, με το πώς όλος ο σχεδιασμός περνάει μέσα από τις υπηρεσίες και γίνεται πράξη. Θα μπορούσα, αυτοσχεδιάζοντας, να μιλήσω ότι ευθύνη μου είναι η διοικητική ηθική, αντιγράφοντας την πολιτική ηθική. Είναι γνωστό η διάζευξη ή η σύζευξη αυτού του πολιτική και ηθική, την πολιτική ηθική. Πολλοί λένε ότι εγκυμονεί πάντος ο κίνδυνος απορρώθησης της ηθικής από την πολιτική. Ως προς τη διοικητική ηθική, από τη συνεργασία που είχα, δεν διαπίστωσα κανένα ψώγο. Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις χρονοτριβής, καθυστέρησης, αλλά ίσως και αυτό μπορεί να εξηγηθεί με τα αριθμητικά δεδομένα, με τη σύγκνωση του προσωπικού. Θα ήθελα τον πρόεδρο προχθές να λέει ότι έπρεπε να είναι 1.200 και έχουν μείνει περίπου 604, αν θυμάμαι σωστά το νούμερο. Παρ' όλα αυτά, εγώ πρέπει να κάνω την έκθεση. Ίσως γιατί το φαινόμενο της διαφθοράς, ο οποίος αναφέρεται στις αξίες, στις αξιών, στην απαξίωση ηθικής τάσης, είναι κυρίαρχος στη χώρα μας και στις τελευταίες δεκαετίες μας έχει ταλανίσει και οδήγησε σε αυτό το αδιέξοδο, στην οξημένη κατάσταση της κρίσης, δηλαδή της κατάστασης, την οποία δεν μπορούμε άμεσα να διαχειριστούμε και να ανταπεξέρθουμε. Αυτό θα το χαρακτήριζα με μια εμπειρία που είχα όταν το φθινόπωρο πήγα στην προσπάθεια άμνο να γνωστοποιήσω το θεσμό στα χωριά Μικρόβαλτο, Τρανόβαλτο, Λιβαδερό κτλ. με την εμπειρία που είχα από το Λιβαδερό. Επειδή δεν λειτουργεί δημοτικό κατάστημα, μπήκα σε τρία καφενεία, μόλις την άνεση που είχα από νέα και από την αυτοδιοικητική εμπειρία, σε ένα καφενείο λοιπόν, κρατώντας το ενημερωτικό υλικό, ένας υπέργειρος λιβαδεριώτης με βλέπει και λέει να σηκωθείς και να φύγεις, εάν είσαι από ΜΙΚΙΟ. Αυτή λοιπόν είναι η αντίληψη του λαού για τον τρόπο που οι υπεύθυνοι διαχειρίστηκαν το δημόσιο χρήμα ή τη δημόσια περιουσία. Έτσι, στήνονται επικίλοι θεσμοί αντίερωποι από κατάστασης της νομιμότητας της ειδικής τάξης και μέσα στους θεσμούς, αυτός είναι και ο δικός μου, το συμπαραστάτη, ακούμε για γενική γραμματεία διαφθοράς, για επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης κτλ όμως, οι πολλαπλοί θεσμοί που στήνονται ομολογούν από την ύπαρξη του προβλήματος από την άλλη δεν ξέρω πόσο αποτελεσματικοί μπορούν να είναι αν δεν αναδιαταχθεί ολόκληρη κοινωνία πίσω από ένα όραμα και όχι από ένα στεγνό αφήγημα όπως λέγεται τα τελευταία χρόνια, από ένα όραμα όπου οι πολίτες θα ξαναγίνουν πολίτες και θα πάψουν να είναι καταναλωτές και οι πολιτικοί θα νιώθουν ότι υπηρετούν τον λαό και όχι τις δικές τους τις επιδιώξεις. Θα είμαι πολύ πιο σύντομη από εδώ και πέρα. Χειρίστηκα 55 υποθέσεις και αν εγώ πρέπει να είμαι ο καθρέφτης του τρόπου της διοίκησης μέσα από τις παρεμβάσεις εννοείται, θα έλεγα ότι είμαι καθρέφτης περισσότερο της κοινωνίας η οποία βοάει, η οποία γογγίζει γιατί σε εμένα προσήλθαν πολίτες που είναι οικονομικά υποχήρια τραπεζών και εκεί δεν μπορούσα τίποτα να κάνω πολίτες που διαταράχτηκαν οι προσωπικές τους σχέσεις και έφτασα στο διαζύγιο και εκεί συνεργάστηκα και ως μη όφυλα γιατί είναι πέρα από τα όρια των αρμοδιωτήτων μου με το τμήμα νομικής υποστήριξης του διοικηγορικού συλλόγου ή με το τμήμα ψυχικής υγείας που ενδρέπει στα Σέρβια. Επομένως, περιπτώσεις εύρησης εργασίας, κοινωνικής πρόνοιας, οικονομικής στήριξης, αδειών, δασαρχείου και τα λοιπά ήταν μέσα στα αιτήματα, στα παράπονα των πολιτών, αυτά που αφορούσαν στην περιφέρεια ήταν κυρίως υποθέσεις χρονοτριβής. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συμβούλους τους περιφερειακούς για την καλή συνεργασία που είχα, τους αντιπεριφεριάρχες, να ευχαριστήσω τους υπαλλήλους για την άψογη συνεργασία, παρότι αποτελό έναν ελεγκτικό μηχανισμό δεν συνάντησε κανένα εμπόδιο, ιδιαίτερα τους διευθυντές οι οποίοι με βοήθησαν να χειριστώ και να επιλύσω δύσκολες περιπτώσεις και οι δύο που ιδιαίτερα με βοήθησαν είναι εδώ, ο κύριος Γρύβας και ο κύριος Χατζιαποστόλου. Δεν είμαι ευχαριστημένη από την αποτελεσματικότητά μου, όμως αυτό, παρόλη την αγωνία, παρόλο το χρόνο που αφιέρωσα, αυτό θα πρέπει να συνδεθεί με τα όρια του θεσμού, με τις αρμοδιώτες του θεσμού, με την έλλειψη νομικής υποστήριξης, η οποία θα επιλυθεί με το νέο οργανισμό. Όμως, εάν μπορώ στο δίλημα να μιλήσω για τη χρησιμότητα του θεσμού, για το ότι πλεονάζει ο θεσμός, είναι ένας άχρηστος θεσμός, θα έλεγα ότι ο θεσμός χρειάζεται, είναι θεσμός δημοκρατίας, εμβάδες της δημοκρατίας, όσο και αν η κοινωνία αλλάξει, υπάρχουν αριακές περιπτώσεις όπου ο πολίτης ψάχνει να βρει το δίκαιο του και θα έχει να χτυπήσει μια πόρτα ανοιχτή στην οποία δεν θα οφείλει τίποτα, δεν θα είναι υποχρεωμένος σε κανέναν. Αυτά που είναι μικρά για εμάς, είναι μεγάλα για αυτούς που τους απασχολούν. Γι' αυτά λοιπόν τα μικρά και τα μεγάλα μπορούν πάντα να δίνονται λύσεις, για τα μικρά μεγάλα μπορούν να δίνονται λύσεις και κυρίως όταν τα μικρά συσορεύονται δημιουργούν την ποιοτική αλλαγή, αυτό που ως νόμος της διαλεκτικής δημιουργεί αισιοδοξία στην κοινωνία. Σας ευχαριστώ πολύ που με ακούσατε. Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω δύο συμβούλους που προώθησαν περιπτώσεις σε μένα, γιατί ζήτησα την υποστήριξη όλων των συμβούλων, πλειοψηφία και έναν από την αντιπολίτευση. Σας ενημερώνω ότι το Σάββατο πριν από την Κυριακή της Μικρής Αποκριάς στηρίζει ο περιφερειάρχης και όντι περιφερειάρχης, στηρίζουν μια συνάντηση των συμπαραστατών της Βορειού-Ελλάδος, μια διαπεριφερειακή συνάντηση και είναι μικρή για να είναι οικονομική. Θα είναι ελάχιστα τα έξοδα της περιφέρειας, θα κινηθούν αυθυμερώνιοι, είστε προσκαλεσμένοι, θα υπάρξουν και ιδιαίτερες προσκλήσεις. Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε, κύριε Ασόμου. Οι επικεφαλείς των περιφερειακών παρατάξεων έχουν δικαίωμα μιλίας διάρκεια ως 10 λεπτών και το ίδιο δικαίωμα έχουν και την περιφερειάρχη της περιφέρειας. Κύριε Δακί, έχετε το λόγο. Και το πρόεδρο το ξέχασες. Να δει, κύριε Δακί. Ε, κύριε Δακί, σας παρακαλώ κάτι εισιχεία. Κύριε Περιφερειάρχα, κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, φίλοι συμπαραστάτρια, αγαπητοί κυρία ΣΟΜΟ, συνεργάτες του στελεχιακού δυναμικού της περιφέρειας, φίλες και φίλοι. Το χρονικό διάστημα στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα σε σχέση με της προηγούμενης αυτοδιοικητικής θητείας που ήταν και η πρώτη της ερετής περιφέρειας στην πατρίδα μας, είναι ανάλογο με την ολοκλήρουση του χρόνου των προηγούμενων αυτοδιοικητικών αρχών. Είναι το χρονικό διάστημα που ήδη, ανάλογα σε σχέση με τον τρέχον σημερινό, είχαν γίνει οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Επομένως, είναι ένα αξιόλογο χρονικό διάστημα της θητείας σημερινής περιφερειακής αρχής και επιβάλλεται να υπάρχουν και συγκρίσεις, και αξιολογήσεις και καταγραφή αποτελεσμάτων. Εμείς πραγματικά νιώθουμε ιδιαίτερη ικανοποίηση και χαιρόμαστε ότι ο κ. Σόγγγος, αυτόν τα οποία ανέφερε ο κ. Καρυπίδης και για τα οποία πραγματικά χαίρεται και εμείς χαιρόμαστε, είναι συνέχεια έργων και δράσεων της δικής μας θητείας και αυτό είναι ένα στοιχείο που μας ικανοποιεί ιδιαίτερα. Πραγματικά όμως, έστω και σήμερα λυπούμαστε που ο κ. Καρυπίδης και η περιφερειακή αρχή, ακόμα και τώρα που έχει καλυφθεί το μεγαλύτερος χρονικός ορίζοντας της τρέχουσας αυτοδιοικητικής θητείας, δεν έχει υπάρξει κατάθεση ενός σχεδιασμού, ενός οράματος, μία ανάδειξη προς την κοινωνία των στόχων και των ευαισθησιών της περιφερειακής αρχής και αυτό πραγματικά είναι εξαιρετικά αρνητικό. Επίσης, το γεγονός του να υπάρχει μια θετική διάθεση αυτοπροβολής για οριζόντιες δράσεις εθνικού επιπέδου που λαμβάνουν χώρα και στην περιφέρεια Ευητικής Μακεδονίας, προφανώς δεν συνιστά ένα θετικό λόγο επιτυχίας και προώθεσης των αναγκών της κοινωνίας. Είναι προφανές ότι η καθαρή βούληση και αυτό είναι θεμητό του κυρίου περιφερειάρχη και της περιφερειακής αρχής να ταυτίζεται και να αλληλοστηρίζονται με την κυβέρνηση των Σιριζανέλ σημαίνει ότι αλληλοδέχονται και τα θέματα τα οποία δημιουργούν τα μίζωνα προβλήματα στη Δυτική Μακεδονία στον τόπο και στην κοινωνία. Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι πριν από λίγες μέρες η ελληνική στατιστική αρχή ανακοίνωσε τα επίσημα στοιχεία για το 2015 όπου η περιφέρεια Ευητικής Μακεδονίας είναι πρωταθλήτρια στην ύφεση με μίον 5,9% και είμαστε επίσης η περιφέρεια στην οποίαν οι πολίτες υπέστησαν κατά κεφαλήν την μεγαλύτερη μίουση του εισοδήματος. Προφανώς θεωρώ ότι σε μια περιφέρεια που έχει μεγάλο αριθμό συμπατριωτών μας που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα στη Γεωργία στην κτινοτροφία ότι δράσεις και σχεδιασμός που έχουν να κάνουν με έργα υποστήριξής τους είναι κομβικός και χαρακτηριστικός. Θα αναφέρω λοιπόν ότι δεν έχουμε ακούσει τίποτα για το αρδευτικό της βόρεια ζώνης πολυφήτου παρά το γεγονός ότι έχει περίπου μια τετραετία που ολοκληρώθηκε η τεχνητή λίμνη και το φράγμα του Ιλαρίωνα για το νεστόριο, για το έργο αλλά και για το αρδευτικό υπάρχει ένα θωλό τοπίο όπως και για το αντίστοιχο έργο του Γέρμα για το σχετικό έργο της κνίδης που μάλιστα είχατε λάβει στην αρχή της στιτίας σας και μια απόφαση για να την προωθήσουμε στους υπηρεσιακούς παράκροτες για να είμαστε έτοιμοι δεν έχουμε κάποιο νεότερο και προφανώς τίποτε για το αρδευτικό της τριανταφυλλιάς που είναι πολύ σημαντικά αναφέρον πολύ μεγάλα και σημαντικά έργα θέλω να τονίσω επίσης ότι σημαντικά έργα και δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο και μίζωνες δράσεις μείνανε χωρίς κανένα προχώρημα έχω ρωτήσει και τον κύριο Περιφερειάρχη παλιότερα και τι θα γίνει γιατί ο χρόνος τρέχει και μάλιστα είμαστε σε αρνητικό επίπεδο με το διαχειριστικό σχέδιο της λίμνης της Καστοριάς. Να αναφέρω ότι είχαμε κάνει μια μελέτη για την αξιοποίηση των λιμάτων της περιοχής της λίμνης πετρών τα οποία να χρησιμοποιούνται για λύπανση και για ύδρευση αγροτικής γης και να μην ριπένεται η λίμνη πετρών και προφανώς την έχετε ξεχάσει δεν ενδιαφερθήκατε καθόλου τέσσερα χρόνια μετά δεν έχει γίνει τίποτα για ένα τόσο σημαντικό περιβαλλοντικά αλλά και για τον πρωτογενή τομέα έργο. Αγαπητοί συνάδελφοι, κύριε Περιφεριάρχα όσο και να προσπαθείτε να εξορραΐσετε τα πράγματα με τις πρωτοβουλίες που παίρνετε και την απόλυτη τάφτισή σας με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ δυστυχώς για όλους μας η εικόνα της κοινωνίας είναι καταθλιπτική και η απόλυτη ανησυχία και εμφανής απεσιοδοξία για το αύριο γενικευμένη. Ξέρετε πολύ καλά ότι η σημαία σας στις περιφερειακές εκλογές του 2014 και μετά ήταν ότι θα κάνετε ό,τι είναι δυνατόν για να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΙ του ρικτού μας πλούτου των νερών. Σήμερα λοιπόν είμαστε στη χρονική στιγμή που επίσημα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ όχι μόνο διακηρύται το ξεπούλυμα της ΔΕΙ και δεν αναφέρομαι μόνο στο 40% των λιγνητικών σταθμών και των ορυχείων αλλά και στην επίσημη απόφαση και δημοσιοποίηση των θέσεων της κυβέρνησης. Μέσ' το 2018 να ξεπούληθεί το 17% του μετοχικού κεφαλαίου που θα απομείνει μετά το 40%, άρα και τα νερά μέσω τα υπέδ και το υπόλοιπο 34% να πάει στο υπορταμείο το οποίο γνωρίζετε πολύ καλά με το μνημόνιο των 99 χρονών που μας έδισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Προίστατε Γάλλος και έχουν την πλειοψηφία οι δανειστές μας. Πιστεύω ότι αν θέλετε να διατηρήσετε ένα ύχνος αξιοπιστίας σε αυτά τα οποία είπατε εσείς και δεσμευτείκατε στην κοινωνία εσείς είναι η κατάλληλη στιγμή υπέρ οριμασμένη χρονικά να το πράξετε. Κύριε Καρυπίδη, σας ζητώ σε σχέση με όλα αυτά που υποσχηθήκατε στην κοινωνία μας με τον πλέον επίσημο τρόπο για να προστατεύσετε όπως έχετε δηλώσει το ξεπούλυμα της δαιοί, των νερών που ξεπουλούνται τώρα και του ορεικτού πλούτου, παρετηθείτε. Είναι η μόνη υπηρεσία που μπορείτε να κάνετε για τον τόπο μας και τη Βητική Μακεδονία. Καταθέτω στα πρακτικά στον κύριο Πρόεδρο και βέβαια τα έχω και σε φωτοτυπίες για όποιον συνάδελφο τα θέλει την επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση πριν λίγες μέρες για το ξεπούλυμα του 17% και των νερών και την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας οδού μεταξύ των άλλων και βέβαια και τις δεκάδες σταθμών για το οποίο ούτε αυτό κάνατε κάτι παρά την ομόφανη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Με πολύ καθαρό τρόπο και εντιμότητα και ειλικρίνεια ζητώ να υποβάλετε την παρέτησή σας τώρα. Ευχαριστούμε τον κύριο Δακή. Η κυρία Ζεπηλιάδου έχει το λόγο. Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, είμαστε στον τέταρτο χρόνο πλέον σε αυτή την αίθουσα και το να κάνουμε έναν απολογισμό, καταλαβαίνετε, αποκτάει πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα από τα προηγούμενα χρόνια. Εμείς δεν θα σταθούμε στα όσα διαχειριστικά και γρήγορα ανέπτυξε ο Περιφεριάρχης. Εμείς θα αναφερθούμε στα μίζωνα για τα οποία θα έπρεπε να απολογηθεί στους πολίτες που τον επέλεξαν και φυσικά και σε αυτό το Περιφερειακό Συμβούλιο. Ποια είναι τα μίζωνα? Για ποια πράγματα δεσμεύτηκε στους πολίτες αυτής της περιφέρειας? Το πρώτο ήταν η ενέργεια. Να αποτρέψει το ξεπούλυμα της ΔΕΙ και να εξασφαλίσει τις εγγυήσεις για να μην ζήσουμε αυτήν την τραγωδία που θα ζήσουμε. Ήταν πρόταγμα. Το δεύτερο, που ένας περιφερειάρχης αναλαμβάνει όταν αναλαμβάνει τις τύχες μιας περιφέρειας, είναι να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτής της κοινωνίας. Ποιο ήταν αυτό? Ήταν η ανεργία. Άρα, πρέπει να κάνουμε έναν απολογισμό γι' αυτό. Το τρίτο ήταν να διαχειριστεί, ήταν αποκλειστική του ευθύνη, να διαχειριστεί τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και των άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως είναι ο τοπικός πόρος. Άρα, αυτό είναι το δύο του Συμβούλου που πρέπει να γίνει ο απολογισμός. Το τέταρτο, να δούμε λίγο, τι έκανε συνολικά με όλα αυτά, με το πλούτο της περιφέρειας. Και προέκυψε και ένα πέμπτο, που ήταν ένα εθνικό θέμα. Και πρέπει να δούμε και σε αυτό, πώς το χειρίστηκε αυτή η περιφερειακή αρχή και να κάνουμε έναν απολογισμό. Θα ξεκινήσω από το πρώτο. Στην ενέργεια, όπου η αποεπένδυση, όπως είπε και ο κ. Δακής, ολοκληρώνεται. Τα market tests τελείως ανεσίως, η ιδέη πάει για ξεπούλυμα, εγγυήσεις δεν υπάρχουν για νέες επενδύσεις και με βάση την μελέτη που έκανε το ΤΕ, από το 19 και μετά, όπως θα φεύγει μία μία ηλιγνητικές μονάδες στο σταθμό που θα σβήνουν, αφού δεν θα γίνουν νέες επενδύσεις, αυτή η περιφέρεια θα χάνει 845 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο και μέσα σε μία εφτά αιτία θα χάσει 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Γιατί? Γιατί αυτό το διάστημα δεν δόθηκαν εγγυήσεις για κάτι άλλο. Ακούστηκε για το Ταμείο Αλληλεγγύης, το Ταμείο Μετάβασης, Δίκης Μετάβασης, το οποίο όμως όποιος δει προσεκτικά τα νούμερα, θα δει ότι αυτό το Ταμείο, έτσι όπως ακούγεται ως πρόταση και αναφέρθηκε, στο Στρασβούργο είναι ένα Ταμείο το οποίο θα έχει 8 δις στην καλύτερη περίπτωση για 11 χώρες και 42 περιφέρειες. Στην καλύτερη περίπτωση 200 εκατομμύρια άπαξ. Πώς είναι συγκρίσιμα αυτά τα πράγματα. Άρα λοιπόν αυτό που ήταν το κύριο πρόταγμα, ο απολογισμός αυτής της περιφερειακής αρχής είναι τραγικός. Γιατί είμαστε πια στο τέλος. Και δεν ξέρω αν έχει και καμιά αξία, καμιά απαρέτηση τώρα σε σχέση με αυτό. Αυτά είχαν αξία να δημιουργήσουν πίεση για να μην φτάσουμε εδώ που φτάσαμε. Τώρα πρέπει να πούμε μόνο δυστυχώς και μπας και μπορέσει και αλλάξει κάτι από την επόμενη περιφερειακή αρχή. Γιατί αυτή ότι ήταν να κάνει το έκανες αυτό το πράγμα. Πάμε στο ΕΣΠΑ. Δυστυχώς τα στοιχεία ακόμη και το 12 του 17 είναι τραγικά. Είμαστε πάλι τελευταίοι με 10,9% απορρόφηση. Δηλαδή είμαστε μετά από 3,5 χρόνια ένα 10%. Δηλαδή για να το απορροφήσετε όλοι με τους ρυθμούς που πάτε θέλατε 10 χρόνια. Είναι αυτό διαχείριση πόρων της περιφέρειας και μιας τέτοιας περιφέρειας που έχει άμεση ανάγκη από επενδύσεις να πέσει χρήμα στην αγορά. Να είμαστε τελευταίοι η περιφέρεια της ανεργίας. Και βέβαια και για τον τοπικό πόρο τι να πούμε. Δημιούργησε προοπτική ανάπτυξη σε αυτά που έγιναν μέχρι τώρα. Το μόνο που πραγματικά έτσι μας εκπλήξατε ήταν ως προς τη διαχείρισή του με αυτά που είδαμε. Και βέβαια όλα αυτά είχαν επίπτωση στον πλούτο της περιφέρειας. Που όπως είπε και ο κ. Δακής πάλι είμαστε οι πρώτοι. Είχαμε τη μεγαλύτερη πτώση στην ακαθάριση της προσιθέμενης αξίας και στο κατακεφαλήν εισόδημα. Περισσότερο από κάθε άλλη περιφέρεια. Και γι' αυτό και στο κομμάτι της ανεργίας που επίσης πρέπει να απολογηθείτε. Καταφέρετε να μας κάνετε πανευρωπαϊκά πρότους. Είμασταν που είμασταν στο Πανελλήνιο, γίναμε και στην Ευρώπη. 5,5 χιλιάδες νέοι άνεργοι προσθέθηκαν αυτό το διάστημα. Να πω για τη δημόσια διοίκηση που δεν λειτούργησαν τα υπηρεσιακά. Που χρειαζόμασταν εισαγγελικές εντολές για να πάρουμε τα στοιχεία που ήταν απαραίτητο να μας δώσετε. Ο πραγματικός απολογισμός, αγαπητοί συνάδελφοι, είναι αυτός. Από επένδυση στην ενέργεια, χάσιμο έξι δις, φτώχεια, χάσαμε μόνο το 15-203 εκατομμύρια ευρώ από το μπλούτο της περιφέρειας, 5,5 χιλιάδες νέοι άνεργοι με τα πρόσφατα στοιχεία που είχαμε από την Ελστάτ και στο ΕΣΠΑ πάτος. Αυτά. Τι άλλο να προσθέσω. Και για να σωθεί από αυτήν την τραγική, τον τραγικό απολογισμό, έχουμε κάθε εβδομάδα τώρα εδώ τους υπουργούς, τιμία για το φθινό ρεύμα που έβγαλε και σπώ το περιφερειάκι, να μας πούν τι ακριβώς. Ότι θα δοθεί μια υπουργική απόφαση που θα μας δώσει 17,5 εκατομμύρια, όταν έχουμε χάσει τον τοπικό πόρο, όταν έχουμε χάσει το επίδομα θέρμασης και τα 200 εκατομμύρια, 3 εκατομμύρια από το μπλούτο της περιφέρειας και μια υπουργική απόφαση, μια τροπολογία, η οποία είναι τόσο περίεργα γραμμένη για να μην καταλάβει κανείς τίποτε. Γιατί δεν έχετε το θάρρος να πείτε ότι είναι μια τροπολογία για να σας γλιτώσουν από έναν τραγικό απολογισμό, η οποία τι λέει, ότι για ένα χρόνο θα δοθούν 17,5 εκατομμύρια όταν θα γίνει υπουργική απόφαση. Και μάλιστα αναφέρει ότι η υπουργική απόφαση θα ξεκαθαρίσει τα κριτήρια με το οποία θα δοθεί, αλλά και το ποσοστό. Γιατί όποιος ακούσει προσεκτικά αυτά που είπε ο κ. Σταθάκης, ο οποίος αλήθεια είπε από το βήμα της Βουλής, είπε ότι μέχρι 42 ευρώ τη Μεγαβατόρα και μέχρι 1600 ευρώ τη Κιλοβατόρα το τετράμινο. Μα μια μέση κατοικία έχει 1600 κλμ το δίμενο. Άρα δεν είναι 30%, με το ζώνι 15%. Άρα πολύ σωστά βγαίνει έναν νούμερο 120 ευρώ το χρόνο για μια χυμαζόμενη οικονομία και για κάποιους πολίτες, όχι για όλους. Και θα έρθω και στο χθεσινό φυσικό αέριο, επιτέλους, μη μας κοροϊδεύετε. Τουλάχιστον μη μας κοροϊδεύετε στα μούτρα μας. Θα επικαλεστώ πάλι τον κ. Σταθάκη, ο οποίος είπε αλήθειες. Έχω μαζί μου και θα το καταθέσω στο Προεδρείο. Είπατε ότι με συμφωνία που έγινε με το Αζερμπαϊτζάν, προσθέθηκαν δύο έξω στη Δυτική Μακεδονία. Είναι ψέμα. Οι έξοδοι αυτοί υπήρχαν από το 2013 στην αρχική συμφωνία. Και θα την καταθέσω στο Προεδρείο. Δεν προσθέθηκε τίποτε άλλο. Επίσης, αν προστίθεται οτιδήποτε άλλο, καταλαβαίνετε, και είναι εδώ και ο κ. Γέρος που είναι στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, να γίνει τροποποίηση μελέτης περιβαλλοντικών επιτώσεων. Οποιαδήποτε αλλαγή σε εξόδους, βαλβυδοστάσια κλπ., που εικονίζεται εκεί. Πέντε τροποποίησης, τις έχω μαζί μου, θα τις καταθέσω σε καμία δεν αναφέρει τη Δυτική Μακεδονία. Και το πιο σημαντικό, η κατάθεση του τροποποιημένου προγράμματος της ΕΣΦΑ για το 1625, που λέει ποια έργα θα γίνουν μέχρι το 2025 από την ΕΣΦΑ, που μέσα, φυσικά, δεν αναφέρει τη Δυτική Μακεδονία. Ήρθε ο κ. Σταθάκης και είπε την αλήθεια, ότι θα πάρετε φυσικό αέριο 13.000 ευρωκυριά μέχρι το 1929. Δηλαδή, είμαστε στη δεύτερη φάση περιφεριών, αυτό που λέγαμε όλο τον καιρό. Και είχατε του θράσου να μας πείτε ότι εμείς παραπληροφορούμε. Τι είναι αυτά που λέτε. Εντάξει, κάντε τώρα και ένα σποτάκι και για το φυσικό αέριο, για να είμαστε ικανοποιημένοι όλοι. Απλώς θέλω να πω ότι, εν πάση περίπτωση, εδώ που φτάσαμε, τουλάχιστον να λέμε μεταξύ μας αλήθειες. Και φτάνω και στο εθνικό θέμα, που ούτε και εκεί δεν είχατε την γενναιότητα να μας πείτε την άποψή σας. Βγήκε σήμερα ένα δημοσίευμα που λέει ότι είχατε πει κάποτε για το Σλαβό Μακεδονία. Ο καθένας έχει την άποψή του. Το θέμα είναι μη διχάσατε μια ολόκληρη κοινωνία, όπως διχάσατε πρόσφατα το Περιφερειακό Συμβούλιο, γιατί θέλατε να κάνετε όλα τα χατήρια. Και να πείτε την άποψή σας και να φανείτε ότι θέλετε να συμφωνήσετε με το συλλαλυτήριο και με το κοινό αίσθημα των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας, που ως Μακεδόνες δεν δέχονται να ξεπουλήσουν την ιστορία τους και γιατί θέλατε ταυτόχρονα να κάνετε και το καλό παιδί στον κύριο Κοτζιά. Δεν γίνονται όλα μαζί, γι' αυτό δεν βγήκε από εδώ κανένα ψήφισμα. Άρα ούτε στο εθνικό θέμα κατοφθώσατε να κάνετε, να έχετε ένα θετικό απολογισμό, τουλάχιστον σε αυτό που δεν θέλει κάτι άλλο. Αυτά. Δεν έχω να πω κάτι άλλο, λυπάμαι μόνο που σε όλα αυτά που είπα έβαλα μπροστά τη λέξη δυστυχώς. Τελικά είναι μια θητία δυστύχημα, αυτό έχω να πω μόνο. Ευχαριστούμε κυρία Ζεβελιάδου, ο κύριος Βήτας. Δεν μπορούμε να κάνουμε διάλειμμα. Κάποιος από τους αντιπεριφερειάρχες θέλει να πάρει το λόγο. Είπατε ο κύριος Βήτας, δεν είναι άλλη παράταξη. Ερώτηση, ο κύριος Κουρκοδάς δεν το βλέπω μέσα. Είναι ο κύριος Κουρκούδας μέσα. Κύριε Γέρο. Ναι, η κυρία Κανδίλη θέλει να ρωτήσει. Ναι, επειδή άργησα κύριε Πρόεδρε και με συγχωρείτε, αλλά ο κύριος περιφεριάρχης δεν είναι εδώ για να ακούσει τους επίπεδους. Όχι, δεν εννοώ αυτό που είναι ο κύριος περιφεριάρχης να τους ακούσει ρωτάω. Γιατί το ρωτάτε σε εμένα. Όχι, ο καθένας δικαίωμα έχει να πάει έξω, να πάει στη τουαλέτα και να είναι μέσα. Ευχαριστώ. Όπως δεν έχει δικαίωμα καθένας να αργοπορεί η κυρία Κανδίλη. Ζήτησα συγγνώμη, κύριε Πρόεδρε, μόλις ήρθα από Αθήνα. Ευχαριστώ. Είναι κι άλλοι που αργοπόρησαν να μην αναφερθώ ονομαστικά. Εάν ήμουνα περιφεριάρχης, πιστέψτε με, εδώ θα ήμουνα. Ωραία. Κύριε Βήτα. Όχι, όχι. Μια διακοπή πέντε λεπτά. Διακοπή πέντε λεπτά. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες. Φυσικές σας ανάγκες.