9η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, 3 Αυγούστου 2020 (Περιφέρεια Πελοποννήσου, 2020)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Παρακαλώ, μετρύσατε, έχουμε απαρτία... έχουμε απαρτία... Καλησπέρα σας, Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι, κυρίοι περιφερειαρχα. Με βλέπετε σήμερα προεδρευοντα εδώ στο Περιφερειακό Συμβούλιο, πράγμα που δεν θα το επιθυμούσα ποτέ, διότι ο το αρχηγότητας δημιουργημένου ότι ο συνάδελφος, ο πρόεδρος, ο Μανώλης Τσοσκατζός, έχει ένα πρόβλημα υγείας. Του ευχόμαστε περαστικά και σύντομα. Θα παρακαλούσα, επειδή απουσιάζει και ο αντιπρόεδρος και ο γραμματέας, το ρόλο του γραμματέα, αν μπορέσει, να τον παίξει η κυρία η Μαρία, αν είναι εδώ σήμερα, η κυρία Βεργινάδη. Δεν είναι. Αν μπορούσε η κυρία Καλογεροπούλου. Ευχαριστώ πολύ. Αφού έχουμε απαρτία, μπαίνουμε στα θέματα της σημερίσιας διάταξης. Θέλω να σας ενημερώσω ότι υπάρχει και ένα φεγ που ψηφίστηκε πρόσφατα για τον πρότυπο κανονισμό λειτουργίας του Πορυφεριακού Συμβουλίου, που μοιάζει και με τον δικό μας και που ουσιαστικά η πρόταση για την διαχείριση των προ-ημερισίας διατάξεων θεμάτων. Και των ερωτήσεων-επερωτήσεων είναι μισή ώρα. Και μετά από απόφαση μπορεί να γίνει μέχρι μία ώρα. Σε αυτή την περίπτωση, δεδομένου ότι μπαίνουμε ουσιαστικά στην διαδικασία ελέγχου, θα ήθελα να ρωτήσω τους παρατάξεις και τους συναδέλφους ποιος θέλει να κάνει ερώτηση, κυρίες συνάδελφα, ερώτηση-επερώτηση. Απλά να πω από την αρχή ότι θα τηρηθεί ο χρόνος της μισής ώρας, που πρέπει να μοιραστεί 15 λεπτά σε εμάς, 15 σε εσάς, δηλαδή στους ερετώντες και στους απαντώντες, ώστε να μπορέσουμε να τηρήσουμε το χρονοδιάγραμμα και να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία εντός του πλαισίου των πιο βλεπομένων. Παρακαλώ, μισό λεπτό, μισό λεπτό. Ορίστε. Το πρωί μεραισίας, όταν θα φτάσουμε στα θέματα της μερήσεως διάταξης, κύριε Πετράκο, λίγο παρακάτω. Ξεκινάμε λοιπόν για τις ερωτήσεις-επερωτήσεις, μιας και δεν υπάρχουν ο κύριος Θατούλης. Και θα παρακαλέσω να μοιράσουμε το χρόνο. Εννοώ και στις παρατάξεις και στους συμβούλους. Θα μου επιτρέψετε να το εφαρμόσω αυτό εγώ, γιατί είναι 15 λεπτά το σύνολο των παρεμβάσεων που ρωτάτε. Αντιλαμβάνουμε, κύριε Πρόεδρε, αφού το θέσατε εσείς παρά την απουσία του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, να σας πω ότι ναι μεν ο κανονισμός μπορεί ουσιαστικά να προβλέπει το 15 λεπτο και το 15 λεπτο δηλαδή την μισή ώρα, αλλά η μόνη διαδικασία σε ένα συλλογικό όργανο ελέγχου της πλειοψηφίας, είναι οι ερωτήσεις και οι επερωτήσεις. Όπως υπάρχει λοιπόν ανοχή μέσα στη Βουλή των Ελλήνων. Σας παρακαλώ λοιπόν να το λάβετε σοβαρά υπόψη σας, να δίνετε περισσότερο χρόνο, γιατί αποτελεί τον πιο ουσιαστικό θεσμό και διαδικαστικό τρόπο για να λειτουργεί ένα συλλογικό όργανο. Σεβασμός λοιπόν στον ελεκτικό μηχανισμό των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ευχαριστώ πολύ ο κύριος συνάδελφος. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Έχω δύο επερωτήσεις, οι οποίες έχουν καταδεθεί εδώ περίπου και ένα μήνα. Και σήμερα νομίζω ότι επειδή δεν έχουν ονομαστεί ποιες επερωτήσεις είναι, θα τις αναφέρω. Η πρώτη επερώτηση αφορά για την τοποθέτηση ΡΑΜΑΣ-ΑΜΑΙΑ σε δυο παραλίες στη Νότια Κοινουρία, στην παραλία της Πλάκας του Ελληνιδίου και στην παραλία του Τυρού. Από τον Ιουνιού 2019 είχαμε ψηφίσει σε αυτή την αίθουσα η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή του Πέτρου Τατούλη δύο έργα για δύο ΡΑΜΑΣ-ΑΜΑΙΑ. Μετά από αυτό ακολούθησε προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Νότια Κοινουρίας από τέλος Ιουνίου του 2019 και βλέπω ότι κλείσαμε αξίως ένα χρόνο από τότε και καμία εξέλιξη δεν υπάρχει στην κατεύθυνση αυτή ώστε και να διευκολύνουμε τα άτομα με αναπηρία να μπορέσουν να μπορούν να απολαύσουν κι αυτοί τον πάλιο τους, με ασφάλεια, αλλά συγχρόντον θα αποσελχίσουμε και ανθρώπους στην ευρύτερη περιοχή της Νότια Κοινουρίας ώστε να αξίσουμε το τουριστικό εισόδημα στην περιοχή. Ρωτάτε, λοιπόν, ο κύριος Περιφερειάρχης τι έχουν κάνει μέχρι τώρα, γιατί έχουν καθυστερήσει και τι προτείνεται να κάνει από εδώ και πέρα για να ελλοποιηθεί αυτό το σημαντικό έργο μιας και συνέχεια επικαλείται την βοήθεια προς τα άτομα αυτά. Η δεύτερη επερρώτηση έχει να κάνει με ένα σημαντικό θέμα που αφορά την Αρκαδία. Συγγνώμη να σας διακόψω κύριε Γεννακούρα λίγο, αν μου επιτρέπετε και επειδή οι ερωτήσεις είναι κατατεθμένες, το λέω και για όλους τους συναδέλφους, να περιοριστείτε σε μια πολύ σύντομη περίεργης ερώτηση για να μην χάνουμε χρόνο και από όλους τους υπόλοιπους. Δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε το θέμα, όμως. Πρέπει κάποια πράγματα να τα πούμε. Τώρα πώς θα το περιορίσω. Το δεύτερο λοιπόν αφορά την Αρκαδία και αφορά για τα 40 ακριβώς, και τα έχω μετρήσει, 40 είναι ενταγμένα έργα αγροτικής ανάπτυξης που αφορούν τον τομέα και τα αρδευτικά έργα και τα ποτάμια και άλλες παρεμβάσεις αγροτικού ενδιαφέροντος. Είναι 40 συγκεκριμένα έργα. Θέλω αυτά να τα ακούσω όμως ένα-ένα, να απαντήσει ο κ. Περιφεριάρχης σε ένα-ένα από αυτά που βρισκόμαστε, διότι δεν υπάρχει καμία εξέλιξη συμπαντικά αυτά έργα, τα οποία θα παίξουν πολύ ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτού του τόπου της Αρκαδίας. Τα έργα αυτά, τα πιο πολλά από αυτά, έχουν αδειοδοτηθεί, έχουν περάσει όλες τις διαδικασίες αδειοδότησης από τη διεύθυνση δάτων, από το υπερχοδέ, έχουν χρηματοδοτήσεις, έχουν πολλά από αυτά προγραμματικές συμβάσεις όσο αφορά αυτά τα οποία άρχονται δημοτικών αρχών. Και συγκεκριμένα, θα ήθελα να πω τώρα, αφού μου πει ο ίδιος και ο χρόνος, δεν μπορείτε να φέρω όλα αυτά αναλυτικά, άλλωστε υπάρχουν εις τις επερωτήσεις, θέλω να απαντήσετε για ένα μεγάλο έργο το οποίο έχει δυόμιση εκατομμύρια από το Ταμείο Πυροπλήκτων για την πηροχή του Τέος Δήμου Βαλτετσίου, το οποίο απλώς έγινε μια αλλαγή στην πρώτη μελέτη λόγω ενός προβλήματος για τα ψάρια, για τη χρυσή τους απέστροφα στην πηροχή, έγινε μια αλλαγή της μελέτης, γι' αυτό καθυστερήσαμε και πήρε να πάει πάλι στην Πεχό στην Τρίπολη για να πάρει την αδειοδότηση. Από πέρυσι μέχρι φέτος δεν έχω δει καμία εξέλιξη του έργου, αυτό και μάλιστα κάποιες πληροφορίες λένε ότι δεν είναι στις προθέσεις περιφερακής αρχής να υλοποιήσει το έργο αυτό το οποίο είναι έργο Ταμείου Πυροπλήκτων. Είναι για την Πυροπλήκτη περιοχή η οποία ταλαιπωρήθηκε πάρα πολύ από τις φωτιές του 7 και θα είναι ευχή σε έργο να γίνει ένα τέτοιο έργο το οποίο άπτεται πολλών τοπικών κοινοτήτων. Δεν είναι μόνο ένα χωριό αλλά είναι πέντε έξι χωριά τα οποία επηρεάζονται από το έργο αυτό και μάλιστα είναι ένα έργο το οποίο έχει και προοπτικές επέκτασης σε όλο τον γκάμπο του Τέο Δήμου Βαλτετσίου διότι υπάρχουν κάποιες άλλες γεωτρήσαν ενεργές οι οποίες μπορούν να ενωποιηθούν με το έργο αυτό και έτσι αυτή η περιοχή που αυτή τη στιγμή είναι έρημη γεμάτη αγκάθια να γίνει μια περιοχή εφορίας. Καθυστερήσαμε στο έργο αυτό γιατί είχαμε την αλλαγή αυτή αλλά είναι κι άλλα πολλά σημαντικά έργα. Δεν είδα καθόλου να υπάρχουν χρήματα για ηλεκτροδοτήσεις πημειοστασίων. Δεν είδα καθόλου να υπάρχουν καινούργια χρήματα για τη σφήκα της Καστανιάς αλλά γενικά κι άλλα αρντευτικά έργα, φράγματα είναι 40 κρ. Με συγχωρείτε αλλά τελειώνω από τις απαντήσεις. Είπαμε ότι αφού είναι γραπτός κατατεθυμένες, άλλος συνάδελφος και η κυρία Μπούζα. Ελάτε κυρία Μπούζα αλλά να αφήσουμε χρόνο και για τους άλλους παρατάξεις. Ευχαριστώ κύριε Προεδρεύοντα. Είναι γεγονός ότι πράγματι ο πρότυπος κανονισμός ορίζει κάποια καινούργια δεδομένα όπως είναι οι ερωτήσεις, κύριε Προεδρεύοντα, όπου θα πρέπει να απαντηθούν γράφος και οι επερωτήσεις όπου είναι πέντε λεπτά για τους ομιλητές διότι όπως είπε και ο κ. Στατούλης είναι μια διαδικασία ελέγχου και αυτή δεν πρέπει να μπορέσουν να την κάνουμε στην άκρη. Θα ήθελα λοιπόν να αναφερθώ σε... έχω κάνει τέσσερις επερωτήσεις οι οποίες έχουν καθυστερήσει πάρα πολύ, συγκεκριμένα ότι από τον Απρίλιο έχω επερώτηση, η οποία δεν έχει έρθει ακόμα για στη ζήτηση. Θα αναφερθώ μόνο σε δύο τώρα και σε επόμενη συνεδρία ή για τις άλλες δύο. Η νομοθεσία αγαπητής συνάδελφη προβλέπει και υποστηρίζει τη στήριξη των περιφερειακών μέσομαζικής ενημέρων προκειμένου ο πλουραλισμός της ενημέρων και της γνώσης των πολιτών για τα περιφερειακά ζητήματα να ενισχύει τη δημοκρατικότητα και την κοινωνική πολιτιστική προσέγγιση των ζητημάτων του τόπου μας. Με δεδομένη λοιπόν την ανάρτηση στο Διάβια την 5-6 του 2020 αποφάσεων που αφορούν τη δημοσιότητα του πρώτου υποέργου με τίτλο «Δράσεις, Ενέργειες, Δημοσιότητες και Προβολής» του επιχειρησιακού προγράμματος Πελοπόννησος 2014-2020 για το έτος 2020 και επειδή διαπιστώθηκε πάρα πολύ μεγάλη διαφορά στα χορηγούμενα από σας στα ηλεκτρονικά και περιφερειακά μέσα ενημέρωσης που εκπέμπουν στις ίδιες ακριβώς περιοχές, παρακαλώ όπως μας ενημερώσετε και να ενημερωθεί και το περιφερικό μας συμβούλιο για τα κατωτέρω. Βάσει ποιου νομοθετικού πλαισίου και ποιων σχετικών διατάξεων έγινε η επιλογή των χρηματικών ποσών αναμέσω ενημέρωσης που δυστυχώς παρουσιάζουν τέτοιες μεγάλες αποκλήσεις. Είδαμε μεγάλες διαφορές ανά μέσο ενημέρωσης και δεν ξέρουμε με ποια κριτήρια επιλέγεται να στηρίζεται ή όχι τα μέσα αυτά. Δηλαδή χαρακτηριστικά θα ήθελα να σας αναφέρω πως σε επανελαδικής εμβέλιας μέσα μαζικής ενημέρωσης στη NERD παραδείγματος χάρη ή σε άλλο τηλεοπτικό σταθμό SPOT των 6 δευτερολέπτων πληρώνεται περίπου 100 ευρώ το ανώτατο ποσό το δευτερόλεπτο. Δηλαδή αν επιλέγατε την NERD ή τον ANTENA ή το STAR ή το SKY το ανώτατο ποσό που θα πληρώνατε θα ήταν 6.000 ευρώ. Τη λογική όμως να πληρώνουμε 10.000 ευρώ για ένα SPOT 6 δευτερολέπτων σε κάποια μέσα θα θέλαμε να μας την εξηγήσετε παρκώς στο σώμα και όχι μόνο σε εμάς αλλά και σε όλους τους Πελοπονησίους που βλέπουν να σπαταλώνται πόροι χωρίς ενδιασμού και πραγματικά και χωρίς να υπάρχει συνέσθηση της δημόσιας λογοδοσίας. Επίσης, ποιο είναι το προσδιάθεση χρηματικό ποσό της συγκεκριμένης εφημεστικής καμπάνιας θα θέλαμε κι αυτό να το ξέρουμε διότι το Περιφερειακό Συμβούλιο θα πρέπει να ενημερώνεται γι' αυτές τις δαπάνες. Γιατί πρέπει να γίνονται επερωτήσεις για τα θέματα αυτά, κύριοι συνάνδελφοι, ενώ θα έπρεπε να είναι κανόνας από εσάς να μας ενημερώνετε. Σε δηλώσεις σας προς το Περιφερειακό Συμβούλιο, κύριε Περιφεριάρχα, πριν από αρκετούς μήνες κάνατε γνωστό πως έχετε χρηματοδοτήσει με απεθείας ανάνθεση συγκεκριμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης τα οποία και κατονομάσατε προκειμένου να μεταδίδουν απεθείας τις συνενδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου. Πράγμα το οποίο δεν συμβαίνει μέχρι σήμερα όπως όλοι γνωρίζουμε. Τι έχετε κάνει ενώ έχετε λάβει γνώση για αυτό το σήτημα διότι οι συνενδριάσεις έπρεπε να μεταδίδονται στους τηλεοπτικούς δέκτες διότι πληρώσαμε 25.000 ευρώ στο κάθε ένα μέσο ενημέρωσης αφού το μέσο που επιλέξατε και με την υποχρέωση την ανάρτηση στο YouTube αποτελεί επιεικώς πρόκληση. Αυτό μπορεί να το κάνει ο καθένας μας πολύ εύκολα χωρίς να έχει λάβει κάποια τέτοιο χρηματικό ποσό. Τελειώνω. Δύο ερωτήσεις ακόμα. Με ποια επιλογή και κριτήρια προέκριψαν αυτές οι δύο αναθέσεις των 25.000 ευρώ η καθεμία σε συγκεκριμένες οίκες και ποια η σχέση και συνεργασία των μέσομασδικής ενημέρωσης που εσείς ο ίδιος κύριε Περιφερειά είχα κατονομάστητες στο Περιφεραικό Συμβούλιο με αυτές τις συγκεκριμένες εταιρείες. Από την ημέρα ανάλυση των καθηκόντων της Περιφερειακής Αρχής, επίσης μέχρι σήμερα, ποια ήταν η χρηματοδότηση που είχετε δώσει ένα ελεκτρονικό μέσο ενημέρωσης του Θελοποννήσου για έτερο λόγο και ποια είναι η χρηματοδότηση για την προστασία από τον Covid-19 για τα δύο spot που παρουσιάσατε. Άρα και γιατί επιλέξατε να φτιάξετε δύο spot. Και αυτό θα θέλαμε να το ξέρουμε. Ποιο είναι το ποσό που θα πανίσατε και για την παραγωγή των spot αυτών και με ποια διαδικασία και κριτήρα έγινε η επιλογή των συγκεκριμένων μέσων που κάνουν αυτή την παραγωγή. Θα ήθελα να σας πω ότι εάν δεν... Στην απαντήσή σας κύριε Περιφερειακέ, δεν ξέρω όποιος άλλος απαντήσει. Δεν κανονίσω την απάντηση, κυρία μου. Όχι, να σας πω, εάν δεν καλυφθώ θα επανέλθω με ερώτηση στην οποία θα πρέπει να μου απαντήσετε γράφος ως ορίζω κανονισμός. Εντάξει. Και επίσης θα ήθελα να πω και την επόμενη ερώτηση, γιατί αυτή είναι μη ερώτηση. Όχι, να μην μπείτε και την επόμενη, εγώ θα παρακαλούσα, εκτός και δεν θέλετε να μιλήσουν οι υπόλοιποι, γιατί το μισάωρο θα το τυρίσουμε. Κύριε Προεδρεύοντα σας είπαμε, έπρεπε να τα έχετε φέρει, είναι από το μήνα Απρίλιο οι επαιρωτήσεις και ο κανονισμός ορίζει ότι μέσα στην επόμενη συνεδρίας έπρεπε να έρθουν οι επαιρωτήσεις. Και τώρα μαζέψατε όλες τις ερωτήσεις και έρχεστε να μας φιμώσετε, δηλαδή ποιοι ειστάσεις αυτή. Φεωρώ ότι τώρα εσείς εκμεταλλεύεστε τη συνεδρία που εγώ ως Προεδρεύοντας πρέπει να απαντήσω για όλα. Επειδή επικαλεστήκατε τον πρότυπο κανονισμό, ενημερωθείτε λοιπόν καλύτερα για τον πρότυπο κανονισμό. Υποδείξεις τέτοιες όχι σε εμένα. Τον έχω διαβάσει και ξέρω τι ακριβώς λέει, αλλά σε παρακαλώ πολύ. Λοιπόν, από εκεί πέρα, κύριοι συνάδελφοι, να μπορούμε να... Όταν με προσβάλλουν και προκαλούν, κύριε Τατούλη, κουνάω και το like. Θα μου υποδείξει η κυρία Μπούζα αν ξέρω τον κανονισμό αυτόν. Είπα από την αρχή ότι δεν τον ξέρω γιατί είναι πολύ πρόσφατο. Ορίστε. Το θέσατε. Δεν το συμμερίζονται οι σύμβουλοι της παράταξής σας. Σας ευχαριστώ πολύ. Εγώ θα προτείνω, σας παρακαλώ πολύ, να απαντηθούν τα ερωτήματα αυτά. Πρώτα, ο κύριος Λαμπρόπουλος για τις ερωτήσεις που κρίνει. Σας παρακαλώ πολύ ησυχία. Θα τις κάνουμε, προσπαθούμε να τηρήσουμε αυτά που είπαμε, κύριε Πετράκο. Ο κύριος Λαμπρόπουλος έχει το λόγο. Ωραία, τότε να κάνουμε το άλλο. Με συγχωρείτε κύριε Περιφερειάρχα. Να προχωρήσουμε στις υπόλοιπες ερωτήσεις στο σύνολό τους και σε αυτές μετά να πάμε να απαντήσουμε. Τώρα, αν θα τα καταφέρουμε να απαντήσουμε σε όλες. Βέβαια, έχουμε και το σώμα που θα αποφασίσει ο συνάδελφος. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Πρώτα απ' όλα θα ήθελα να μεταφέρω τις ευχές μας από την παράταξή μας από εμένα προσωπικά και τον Νίκο Τογόντικα που απουσιάζει σήμερα για ταχύα ανάρρωση του Προέδρου, του κυρίου Σκατζού, να είναι γρήγορα πραστικά. Κύριε Περιφεράρχα, θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με την μεγάλη πυρκαγιά που είχαμε πρόσφατα στο νομό Κορνηθία, στην Ανατολική Κορνηθία, την πυρκαγιά που ξεκίνησε από τις Κιεχριές και, όπως είναι γνωστό, έκαψε μια πάρα πολύ μεγάλη έκταση, περίπου 36.000 στρέματα. Υπολογίζεται ότι κάηκαν δασκή έκταση και καλλιαγής μας εκτάσεις. Η φωτιά, βέβαια, κράτησε τέσσερις με πέντε μέρες. Αναγκάστηκαν πολλοί κυσμοί της περιοχής να εικαινωθούν για την ασφάλεια των ανθρώπων και, όπως είναι φυσικό, έγιναν και πάρα πολύ μεγάλες ζημίες. Η ερώτηση συνίσταται σε δύο μέρη. Το πρώτο, θα ήθελα να μας κοιροφορίσετε, επειδή γνωρίζουμε ότι έχουν ζηταθεί και κάποιες σχετικές επιτροπές στην εκτίμηση των ζημιών και έχει μεγάλη σημασία να γίνει έγκαιρη η εκτίμηση των ζημιών για να αποζημιωθούν στο 100%, όπως λέμε εμείς, όλοι οι πληγέντες και αγρότες και κάτοικοι της περιοχής που έχουν υποστεί ζημιές υπεριοσιές τους. Και το δεύτερο σκέλος έχει, επειδή αυτή η φωτιά ανέδειξε με τον καλύτερο τρόπο τις ελλείψεις που υπάρχουν σε μέτρα υποδομής αντιπυρικής προστασίας, κάτι που βέβαια αναδείχτηκε και με την επερώτηση που συζητήθηκε δύο μέρες εδώ στο Περιφοριακό Συμβούλιο, την επερώτησή μας δύο μέρες πριν εκδηλωθεί η φωτιά σχετικά με αυτές τις ελλείψεις, δηλαδή με την απουσία αντιπυρικών ζωνών, την απουσία καθαρισμού αγροτικών οδών, τις ελλείψεις που υπάρχουν στη δραστηρική υπηρεσία, στην περιοδοσιαστική κλπ. Θα ήθελα να ρωτήσω λοιπόν ποιες θα είναι οι ενέργειές σας, γιατί όπως είναι φυσικό βρισκόμαστε περίπου στη μέση, έχουμε μια υπόλοιπη μεγάλη αντιπυρική περίοδο που θα ακολουθήσει, βρισκόμαστε στη μέση δηλαδή περίπου και έτσι υπάρχει έντονος κίνδυνος να εκδηλουθούν και άλλες υπερκαγές. Ποιες είναι οι ενέργειές σας ώστε να γίνουν άμεσα τα έργα αυτά που απαιτούνται σχετικά με τα μέτρα αντιπυρικής προστασίας. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Κελάρι να προχωρήσουμε. Όχι, αλλά ζήτησε να κάνει την ερώτηση τώρα. Είναι πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό κ. Τατούλη. Όχι. Έχω δει πάρα πολλές φορές συναδέλφους να ρωτάνε χωρίς να έχουν καταθέσει γραπτός. Εγώ δεν διαφωνώ, αλλά και στο παρελθόν και από τη δική σας παράταξη έχουν ρωτήσει χωρίς να έχει προηγηθεί αυτή η διαδικασία. Ο κ. Πετράκος. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Η πρώτη ερώτηση σχετίζεται βέβαια με ένα θέμα που εμείς θα το θέσουμε να μπει σε ψηφοφορία και να συζητηθεί προημερισίας. Πριν, η επερώτηση την οποία θα αναπτύξουμε από αυτές που έχουμε καταθέσει είναι δυο. Η επερώτηση για τη διαχείριση, για το τι θα πράξει περιφέρει για το σβήτη της διαχείρισης των απορριμάτων, μετά τα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των δικηγόρων των συλλόγων και για το καλό νερό τσακώνα. Πριν από αυτό κ. Πρόεδρε θέλω να κάνω δύο. Μια είναι καταγγελία και το δεύτερο μία επισήμανση. Μια ενημέρα στον κ. Περιφεριάρχη να θέσει ένα ζήτημα μεθάβριο. Η καταγγελία που θέλω να κάνω είναι ότι σύμφωνα με τα όσα άνθρωποι από το πεταλίδι, οι οποίοι γνωρίζουν και βλέπουν καθημερινά την πρόοδο του έργου Τζάνε Καλαμάκη, ο κ. Ανάδοχος, ο κ. Πετρίς, επειδή δεν πλήρωσε κανέναν από τότε που ξεκίνησε, φύγαν όλοι οι εργαζομένοι. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις από το πεταλίδι που δουλεύουν και ένας από το πεταλίδι βουλγαρικής ποικότητας. Τέσσερι άνθρωποι δουλεύουν και κουβαλάνε κάτι πετρούλες. Το έργο, λοιπόν, κινδυνεύει να μην τελειώσει ποτέ, συνεπώς πρέπει να πάρετε μέτρα. Το δεύτερο ζήτημα, το οποίο θέλω να θέσω στον κ. Περιφεριάρχη, επειδή έρχεται η κυρία Μενδώνη, την Δετάρτη από τι είδα, επειδή παστώθηκε για κάποιους μήνες η προγραμματική σύμβαση, την οποία είχαμε αποστείλει και ακόμη σήμερα που συζητάμε δεν έχει καν ανατεθεί η μελέτη, κ. Περιφεριάρχη, είναι προφανές ότι δεν θα έχει τελειώσει το Σεπτεύρι, ακόμα και αν ανατεθεί, όπως συσχυρίζονται αύριο μεθαύριο. Το αύριο μεθαύριο βέβαια μπορεί να είναι μετά από 15 μέρες. Αυτό μεταφράζεται ότι θα πρέπει η περιφέρεια να δει πώς θα πράξει, έτσι ώστε να δεσμευτούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, το κονδύλι του ΕΣΠΑ για την αποκατάσταση του κάστρου της Κορώνης που το έχουμε συζητήσει από τον Οκτώβριο και εμείς έχουμε στείλει την προγραμματική σύμβαση. Περνάω στην επερώτηση για την οποία, κύριε Πρόεδρε, δεν ξέρω αν είναι σκόπιμο να την αναπτύξω ή να θέσετε πρώτα σε ψηφοφορία το θέμα, αν θα μπει στην ημέρη σχεδιά, έτσι οπότε να μην αναπτύξω αυτή. Σας ρωτώ λοιπόν. Ποιο θέμα είναι, κύριε Πετράκο? Το θέμα που σας έχω στείλει και είχαμε μαζέψει 16 υπογραφές, το τι θα πράξει η περιφέρεια για το σδίτης διαχείρισης των απορριμάτων μετά τα έγγραφα, βόβες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Δικηγόρων των Συλλογών. Εγώ προτείνω να ακούσετε τις απαντήσεις από τους αρμοδίους και να το δούμε μετά. Μετά το τέλος, τον ερωτήσω. Ωραία, ωραία. Σύντομα πολύ το αναπτύσσω εντός του πέντα λεπτο. Λοιπόν, κύριε Περιφερειάρχη, κατά τη γνώμη μας μίζω να πολιτικά ζητήματα δημιουργούνται από τις έγγραφα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που σας έχουν αποσταλεί από τις 15 έκτου, αλλά και των Δικηγόρων των Συλλόγων του κυρίου Μπακόπουλου και των συνεργαντών του, το οποίο σας έχει αποσταλεί από τις 26 έκτου. Σας ζητούσαμε με την επερώτηση να μας καταθέσετε και μια σειρά έγγραφα, τα οποία παρ' ό,τι την επερώτηση την έχουμε καταθέσει από τις 17. Τα έγγραφα δεν τα έχουμε λάβει και τα έγγραφα είναι να μας δώσετε τα έγγραφα και τα παραθύματα που έχουν σταλεί από την Περιφερειακή Ενώση από το 2011 μέχρι σήμερα, όλες τις απαντήσεις που έχει στείλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Περιφέρεια και στα Υπουργεία. Τρίτον, την επιστολή του κυρίου Μπακόπουλου και των συνεργαντών του για να ενημερωθεί όλη η Περιφερειακή Σύμβουλη. Και τέσσερα, την επίσημη μετάφραση του εγγράφου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ερωμηρινία 15-16. Με βάση, λοιπόν, τη δική μας άτυπη μετάφραση που κάναμε, επειδή αυτά δεν τα πήραμε, αυτά, όπως τονίζουμε στην επερώτηση μας, δικαιώνουν όσα είχαμε τονίσει από το 2011, όταν η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, μάλλον του 2011, έφερε στο ΠΣΥΠ και υπερψήφσε στο καταστροφικό αυτός ο σχέδιος, δείτε, όπως φυσικά δικαιώνουν και όσους αντιμετωπίζουν και αγωνίζονται εννιά χρόνια τώρα ενάντια σε αυτό το σχέδιο. Το κυριότερο, όμως, πέραν της δικής μας επιβεβαίωσης, είναι ότι τα έγγραφα αυτά δημιουργούν τεράστια πιθανότητα να μην χρηματοδοθεί το έργο από ευρωπαϊκούς πόρους και να διαθέσουν Περιφέρεια 65 εκατομμύρια. Επειδή, λοιπόν, είναι πολύ σοβαρό το ζήτημα το να χάσει η Περιφέρεια 65 εκατομμύρια, που μπορούσαν να πάνε σε άλλα έργα, για ένα έργο το οποίο δεν θα θεωρηθεί ότι μπορεί να χρηματοδοτηθεί, τίθεται κατά τη γνώμηση πολύ σοβαρό ζήτημα και γι' αυτό πρέπει να συζητηθεί σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, διότι τα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με βάση τη δική μας μετάφραση, που είναι οπωσδήποτε πιστεύουμε ακριβής, τονίζουν ότι είναι μη συμβατό με τις κοινωνικές οδηγίες, διότι δεν ακολουθεί τις κοινωνικές οδηγίες για σταδιακή μείωση των σήμικ των απορρημάτων, που μετά από την εξεργασία θα αντιγούνται σε κοιτά και εντοπίζει ότι θα συνεχίσει να πηγαίνει πάνω από το 65% των απορρημάτων στο χωματερή. Τονίζει ότι είναι υπερκοστολογημένο με το κόστο του υπερδιπλάσια από ανάλογα έργα που χρηματοδότησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ισπανία, η Κουρατία και η Βουλγαρία. Τεαταρτών, υπάρχουν ψεύδια αφού η χωροθέτηση στην περιοχή της σκάλα γίνεται σε περιοχή Νατούρα, ενώ λέει ότι δεν γίνεται σε καμία Νατούρα. Πέμπτων, είναι υπερδιαστασιολογημένο το έργο. Τονίζει ότι για πρώτη φορά αποκαλύπτεται ότι θα υπάρχει και μονάδα καύσης για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο ο Ουδής το είχε πει πριν. Εύδομον, τονίζει ότι η υπόθεση ότι θα ανακτάται προς ανακύκλωστο 15% από συμμυκτά είναι στον αέρα, διότι τα μεγαλύτερο μέρος των ανακτώμενων υλικών θα είναι μολυσμένο και συνεπώς δεν θα μπορούν να ανακυκλωθούν. Δεν ικανοποιείται όγδων η απέτηση για χωριστή συλλογή των οργανικών στους πέντε κάδους, με συνέπεια το παραγώμενο κομπόστρο να είναι κατάλληλο. Εντοπίζει αναντιστυχίες από και πέρα στο ποσό της εθνικής δαπάνης. Δεν εξηγεί γιατί επιλέχτηκε η συγκεντρωτική μέθοδος ενάντια της αποκεντρωμένης. Δεν τεκμηριώνεται ότι το έργο είναι οικονομικά βιώσιμο και επίσης κύριε Πετράκο, κύριε Αναστασσόπουλε, το θέμα αυτό έπρεπε να είχε έρθει, έπρεπε να μας είχαν δοθεί τα έγγραφα. Άρα και η περιφερειακή αρχή δεν κάνει νόμιμα τη δουλειά του, άρα δεν είναι ο κύριος Πετράκος ο οποίος είναι παράνομος εντός σύνολου. Αλλά πρέπει να συμβαστείτε λίγο τον χρόνο. Μη σωστεί και εσείς και επομένως θα με υποστήτε. Μα δεν είναι έτσι. Θα σταματήσει ο χρόνος και θα μένουν κάποιοι συνδράμοι που δεν θα ρωτήσουν. Όχι, θα τον επεκτείνουμε τον χρόνο. Έχουμε δικαίωμα, είμαστε το περιφερειακό συμβουλειό, είμαστε όργανο. Επειδή έστειλε το Υπουργείο Ιστορικών ένα πρότυπο κανονισμό, κανονικά πρέπει να περάσει από εδώ. Αν το δούμε δεν κατάλαβα από πώς προκύπτει. Και ο δικός μας κανονισμός αυτά λέει. Και ο δικός μας κανονισμός λέει ότι σ' 8 μέρες πρέπει να έρχονται και ότι πρέπει να μας δίνονται τα έγγραφα όταν τα ζητάνε και δεν μας δίνονται τα έγγραφα. Προχωρήστε, ολοκληρώστε. Ωραία. Ολοκληρώνω να τα ξέρετε παρότι ο κ. Περιφερειάρχης λέει ότι δεν συντρέχει τίποτα. Εμείς λέμε ότι είναι πολύ σοβαρό το ζήτημα αν διατεθούν 65 εκατομμύρια και δεν έχει καν αδικαίωμα η Περιφερειακή Αρχή. Δεύτερον, υπάρχει η νομική επιστολή του κ. Μπακόπουλου και την οποία θέλουμε απαντήσεις σε όλα αυτά τα οποία τονίζει για παράνομες ενέργειες. Και για όλα αυτά τα ζητήματα λέμε ότι προκύπτει η αναγκαιότητα να γίνει άμεσα η ειδική συνεδρία του Πεσίποστου να αποφασθεί η εγκατάληψη αυτού του απαράδεικτου και γεμάτου παρατυπείες και παρανομίες έργου. Τελευταία, μία από τις παρανομίες, δύο μάλλον από τις παρανομίες είναι σαφές πριν από λίγο καιρό δικαίωσε το πρωτοδικείο της Τρίπολης την οικογένεια Μπέζου και μάλιστα τονίζει ότι συνειδητά και η εταιρεία και ο δίθεν πολιτής γνώριζαν ότι δεν είναι ειδικά τους. Δεύτερον, προχθές τον Ισαγγελέα, και σας έχει γνωστοποιηθεί κύριε Περιφεριάρχη, πήγε ο Πρόεδρος Τοπικού Κοινότητας Καλλιρόης και ο Πρόεδρος των Κωνσταντινέων και κατήγγλαν νέες παρανομίες της εταιρείας. Το ερώτημα είναι, έχει κάνει κάτι νόμιμο η εταιρεία, αφού επιμένεται ότι πρέπει να συνεχιστεί. Εμείς λοιπόν λέμε ότι πρέπει αυτό να εγκαταλειφθεί. Σας ρωτάμε λοιπόν ποια είναι η δική σας άποψη για όλα αυτά τα πράγματα, τι απαντήσεις δίνετε στα 30 ερωτήματα, τι απαντήσεις δίνετε στην επιστολή του κ. Μπακόπουλου και αν θα επιμείνετε να προχωρήσει το σχέδιο ενώ εκκρεμεί συζήτη στο Συμβούλιο Περπηκρατίας. Και τελευταία ερώτηση, αν σκέφτετε μετά από όλα αυτά, ο δικηγόρος ποιονού? Τον Συλλόγον. Α, τον Συλλόγον. Τον Συλλόγον. Εντάξει, το λέτε λες και μιλάμε για τον Ομπάμα. Ναι, όχι, δεν μιλάμε για τον Ομπάμα, μιλάμε για κάτι το οποίο έχουμε ζητήσει να δοθήσει όλους τους περιφερειακούς συμβούλους και σε εσάς κύριε Αναστασόπλαι, για να ενημερωθείτε. Αλλά ο κ. Περφέρη έτσι δεν το έχει δώσει. Άρα λοιπόν μην τα λέτε για σεμένα, είναι αυτά. Ποιος είναι ο Ομπακόπλος? Ένας άνθρωπος, ένας ταπεινός άνθρωπος. Κύριε Πετράκο, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Αν σκέφτεστε λοιπόν να αλλάξετε ρυζικά τη ρότα της διαχείρισης των απαρρημάτων, δηλαδή να σταματήσει το καταστροφικό σχέδιο, σδίτ και να πάμε σε σωστό περιβαλλοντικά και οικονομικά μοντέλο, που σημαίνει αποκεντρωμένη μέθοδο κατά ομάδα δήμων, έργα όχι σδίτ αλλά στην ιδιοκτσία των δήμων και διαλογή στην πηγή ανακύκλωση, ανάκτηση υλικών κομποστοποίηση και το ελάχιστο υπόλοιμμα που ναθάβεται σε κοιτή, όπως έλεγε ο κ. Περφέρη έργης, μέχρι το 2016, πριν κάνει τη στροφή του. Ευχαριστώ πολύ τον κ. Πετράκο. Να σας ενημερώσω κ. Σινάραλφε ότι είμαστε στο μισό του χρόνου της ώρας. Μόνο με ερωτήσεις, θα παρακαλέσω τους επόμενους, υπάρχουν άλλες ερωτήσεις. Ο κ. Βέδας έχει το λόγο. Διαδικαστικά δύο θεματάκια. Επιτρέψτε μου στην αρχή να εκφράσω τις ευχές της παραταξής μας στον κ. Πρόεδρο, στον κ. Σκατζό για ταχύ ανάρρωση και να εκφράσουμε και τα συλληπιτήριά μας συναδέλφωσε την κ. Νικολάκου για την απώλεια του πατέρα της και της οικογένειά της. Δύο διαδικαστικές παρατηρήσεις. Η πρώτη παρατήρηση αφορά τη διαδικασία που βρισκόμαστε τώρα. Έχει γίνει σύγχυση και σωστά, είπαν και πριν, ερωτήσεων-επερωτήσεων. Που είναι διαφορετικά πράγματα, γιατί όντως τις επερωτήσεις έχουν προεγγυηθεί γραπτά κείμενα και έχουν διατυπωθεί γραπτός, ενώ οι ερωτήσεις μπορεί να υπάρχουν συνήθως σε θέματα τρέχουσας ενημέρωσης. Το γεγονός ότι δεν περιγράφονται και δεν ονοματίζονται οι επερωτήσεις είναι λάθος και νομίζω ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί. Θα πρέπει οι επερωτήσεις που αφορούν κατατεθυμένα κείμενα να αναφέρονται συγκεκριμένα και να έχουν τον λόγο οι περιφερειακοί σύμβουλοι που τις διατυπώνουν. Η δεύτερη διαδικαστική παρατήρηση. Να μην εκλειφθεί κάπως διαφορετικά μια υπουργική απόφαση από το περιφερειακό συμβούλιο. Ο πρότυπος κανονισμός λειτουργίας δεν μπορεί να μας επιβληθεί με απόφαση του Υπουργού. Μια υπουργική απόφαση δεν μπορεί να παραβιάζει τη δυνατότητα του περιφερειακού συμβουλίου που έχει εκ του νόμου και από όλους τους νόμους που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για τη δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση να καταστρώνει το ίδιο το κανονισμό λειτουργίας του. Μια υπουργική απόφαση δεν αναιρεί και δεν ανατρέπει τον νόμο πόσο μάλλον αυτή που κατά τη γνώμη μου έχει και πολλές υπερβάσεις της υπάρκουσας νομοθεσίας που κάτι τέτοιο δεν έχει να κάνει κανένας υπουργός με υπουργική του απόφαση. Άρα το αν θα υπάρξει ο πρότυπος κανονισμός λειτουργίας ως πεδίο συνενόησης και λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι θέμα που το Περιφερειακό Συμβούλιο θα αποφασίσει. Αυτή τη στιγμή είναι σε ισχύο ψηφισμένος κανονισμός λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου και σε επόμενο θέμα του πρέπει το Περιφερειακό Συμβούλιο να συστηθήσει επί του πρότυπου κανονισμού λειτουργίας τυχόν τρομοποιήσεις, βελτιώσεις, αλλαγές και λοιπά. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Δέδε, όχι άλλη κ. Μπουζαντοκ, στην επόμενη. Ήδη ο μισός χρόνος έχει περάσει. Θα παρακαλέσω τον κ. Λαμπρόμπλετ, τον αντι Περιφερειάρχη Αλκαδίας, τον χωρικό, να απαντήσει στα δικά του ζητήματα που θεωρεί. Κύριε Πρόεδρε θα είναι πολύ σύντομος λόγω της παρέλευσης του χρόνου. Ο κ. Γεννακούρας έχει αναπτύξει δύο επερωτήσεις για 40 συνολικά θέματα. Ξεκινώ από τις δύο διατάξεις ΑΜΕΑ, λέγοντας ότι η παρούσα Περιφερειακή Αρχή έχει δείξει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ενδιαφέρον της για τα ΑΜΕΑ. Το κεντρικό κτήριο της Περιφέρας, ξέρετε ότι κατέστη προσβάσιμο στα ΑΜΕΑ για πρώτη φορά, φέτος το 2020, και το ίδιο είναι το ενδιαφέρον για όλες τις δράσεις υποδομών κοινωνικού περιοχωμένου. Κρατάω, όμως, μια επιφύλαξη για το πόσο δαιοντολογικά ορθό είναι να συζητάμε τώρα για ένα έργο το οποίο εντάχθηκε μετά τις εκλογές και υπεγράφει η προγραμματική σύμβαση μία-δυο εβδομάδες πριν αναλάβουμε την παρούσα Περιφερειακή Αρχή, για να κρινόμαστε για το εάν έχουμε αργήσει ή όχι. Στην δεύτερη περίπτωση, το κ. Γιανακούρας αναφέρεται σε 38 έργα, λέγοντας, καταρχήν, ότι οι όποιες καθυστερίσεις υπήρξαν εκ μέρους της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής οφείλονται σε αλλαγή του νόμου και ρωτάω, η αλλαγή του νόμου που έγινε το 2016, αιτιολογή καθυστέρηση με το 2019, αναφέρεται επίσης ότι δεν σας διάκοψα όταν επερωτούσατε, διότι έδωσα το δικαίωμα να εκφράσετε τις απόψεις σας, το οποίο πιστεύω έχω και εγώ για τις δικές μου. Υποτίθεται ότι τα έργα αυτά λοιπόν ήταν έτοιμα και κρινόμαστε τώρα για την καθυστέρησή μας. Το υπαρθμό 1 έργο της Επερώτηση είχε ενταχθεί το 2016 στο ΕΑΠ. Ρωτάω λοιπόν ποιος καθυστέρησε. Το υπαρθμό 2 έργο είχε ενταχθεί το 2014 στο ΕΑΠ. Ποιος καθυστέρησε. Το υπαρθμό 3 έργο είχε ενταχθεί το 2014 στο ΕΑΠ. Ποιος καθυστέρησε να το υλοποιήσει. Το υπαρθμό 10 έργο είχε ενταχθεί το 2014 στο ΕΑΠ. Ποιος δεν το εκτέλεσε. Το υπαρθμό 12 έργο είχε ενταχθεί το 2015 στο ΕΑΠ. Ποιος δεν το εκτέλεσε. Παρ' όλα αυτά βγήκε πρόσφατα η ανάληψη δαπάνης για να δημοπρατηθεί μέσα στο καλοκαίρι. Το υπαρθμό 13 έργο είχε ενταχθεί το 2015 στο ΕΑΠ. Επερωτάτε γιατί δεν έγινε μέχρι τώρα. Βγήκε η ανάληψη δαπάνης και δημοπρατείται εντός του καλοκαιριού. Το υπαρθμό 14 έργο είχε ενταχθεί το 2016 στο ΕΑΠ. Επερωτάτε γιατί δεν το κάναμε από το 2019 έως τώρα. Βγήκε η ανάληψη δαπάνης και θα δημοπρατηθεί εντός του καλοκαιριού. Λέτε ταυτόχρονα ότι από τα 38 έργα της επερώτησής σας μόνο ένα ξέρετε να εκτελείτε. Σας λέω λοιπόν το υπαρθμό 30 έργο ολοκληρώθηκε. Το υπαρθμό 29 έργο ολοκληρώνεται. Το ιδραγωγείο της δόξας το έχετε εντάξει με 60.000 και έχετε εκπονίσει μελέτη 180.000 ευρώ. Να ρωτήσω εγώ πώς θα μπορούσε να εκτελευθεστεί ή όχι. Το υπαρθμό, το έργο της ΚΟΜΙΣ, δημοπρατήθηκε και υπογράφεται η σύμβαση. Για την πλημμυρική υποστασία του ΞΕΡΙΛΑ υπογράφεται η σύμβαση. Τα έργα των οριοθετήσεων για τα οποία μας ρωτάτε ξέρετε πολύ καλά ότι όλα έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με το ΤΑΠΤΟΚ το οποίο προχωράει στις οριοθετήσεις. Μιλάμε για τα έργα από 19 έως 23 και τα έργα 32, 33, 34, 35 που ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι για να προχωρείς να τα κάνεις πρέπει να γίνουν οριοθετήσεις που δεν υπήρχαν. Με συγχωρείτε το έργο 32 και αυτό ολοκληρώθηκε. Επομένως όχι μόνο ένα έργο δεν εκτελείται αλλά περισσότερα από τα μισά από αυτά από τα οποία είναι στην υπερώτησή σας ή εκτελούνται ή ολοκληρώνονται είναι στη φάση υπογραφής συμβάσεως. Το έργο του Προϋπουργού των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ δυστυχώς δεν έχει ακόμα ενδιακριμένες πρότυπες περιβαλλοντικές διασμεύσεις παρά την αλλαγή που έγινε. Επίσης έχει πάει στο διάθεσης περιβάλλοντος. Η διάρτευση του Κάμπου του Βαλτεσυνίκου... Διάρτευση του Κάμπου του Βαλτεσυνίκου ξέρετε ότι είναι το τέταρτο θέμα της σημερινής ημερής σας διάταξης που εντάσσεται στο πρόγραμμα δημοσιών επενδύσεων μετά από τα χρήματα που εξασφαλίσαμε για να υλοποιηθούν. Ειλοποιούνται τα έργα με σειρά προτεραιότητας και κατόπιν αξιολογίσεως και βεβαίως ολοκληρώνονται οι μελέτες που δεν υπήρχαν και διορθώνονται εκείνες οι οποίες θα ανατελείς. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Λοιπόν, καλή ανάρρωση στον Πρόεδρο και συλληπιτήρια για την οικογένεια της κυρίας Νικολάκου. Και ας διδασκόμαστε από όλα αυτά, τα οποία μας αφορούν και προσωπικά, όπως καταλαβαίνετε, διότι κοινή είναι η μοίρα μας. Όσον αφορά το διαδικαστικό θέμα για το οικονομισμό που τέρθηκε, θέλω να σας καθάσω την άποψή μου. Εδώ είμαστε δημόσιο όργανο, ο κανονισμός έλαβε φεκ, που σημαίνει ότι δεν είναι στη διακριτική μας ευχέρεια η αλλαγή. Δεν είναι μια πρόταση να τη συζητήσουμε, αλλά έχει φεκ. Συγγνώμη στο βάθος, ακούγεστε. Σημαίνει δηλαδή ότι κρίσιμα στοιχεία του κανονισμού, όπως είναι η απαρτία ή όπως είναι η λευκή ψήφωση, το παρόν, αυτά δεν είναι στη διακριτική μας ευχέρεια να τα μεταβάλλουμε. Είναι προφανές όμως ότι για το ζήτημα του χρόνου μπορούμε, και το δείχνουμε πάντα, να υπάρχει μία ανοχή. Εμάς, όπως έχουμε αποδείξει μήνες τώρα, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τη διαδικασία ελέγχου. Και ποτέ, όταν γίνεται ακόμα και ο πιο ακραίος έλεγχος, δεν είμαστε επιθετικοί. Σεβόμαστε όλους τους συναδέλφους, σεβόμαστε και τον τρόπο που εκφράζονται και αυτά τα οποία λένε. Λοιπόν, όσον αφορά στις ερωτήσεις και επερωτήσεις υπόθηκαν, για τις ερωτήσεις πρέπει να δώσεις εξηγήσεις και γραπτές, η επερώτηση έχει το στοιχείο της έγκλησης, της κατηγορίας. Και ορίζεται και ένας χρόνος, πράγματι, για να βοηθάει την περαίωση των εργασιών του Περιφερειακού Συμβουλίου. Λοιπόν, όσον αφορά στο σεβασμό στο όργανο, το οποίο υπερετούμε, νομίζω ότι ο καθένας αυτή την αίθουσα, έχει δώσει τις εξετάσεις τους και οι πολίτες κρίνουν από τη συμπεριφορά μας και αυτά τα οποία λένε. Να δώσω και εγώ κάποιες σύντομες απαντήσεις σε αυτά τα οποία υπόθηκα. Αναλυτικά για τα θέματα της Αρκαδίας, μίλησε ο Αντιπεριφερειάρχης εδώ, ο κ. Λαμπρόπουλος. Βεβαίως, ο καθένας έχει την πολιτική του και αυτή η πολιτική θα κριθεί. Φαντάζουμε, μας αναγνωρίζεται το δικαίωμα να μην προχωρούμε στην κατασκευή μικρόέργων. Μας το αναγνωρίζεται αυτό. Ξέρετε, οι προγραμματικές πάνε μέσω της Οικονομικής Επιτροπής και αυτό και θα αποσυρθούν στις θέματα σήμερα που συνδέονται με προγραμματικές. Θα αποφασίσεις σχετικά, η Οικονομική Επιτροπή ως ορίζει ο νόμος. Εμείς είμαστε υπέρ των μεγάλων έργων. Οι οδηγίες που έχω δώσει είναι τα έργα όλα να είναι πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ. Αυτή την πολιτική θα εφαρμόσουμε και θεωρώ ότι και την Αρκαδία τα εκατοντάδες μικροέργα δεν την ωφέλησαν. Είτε έγιναν, είτε δεν έγιναν. Έχουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Αρκαδία, φυγή του πληθυσμού, φτώχεια, πολύ μεγαλύτερο από όλες τις άλλες περιοχές της περιφέρειάς μας, τους άλλους νομούς. Και θεωρώ ότι αυτό το μικροέργο, τα μικροέργα, αυτή η ρουσφετολογική και ψηφοδική συμπεριφορά τελικά αποτελεί απόδειξη ότι δεν ωφελείται ο τόπος. Η Αρκαδία χρειάζεται μεγάλα έργα. Σαράντα χρόνια μιλάμε για την παράκαψη των λαγαβίων. Πρέπει να επανακινήσει το τρένο. Πρέπει να δούμε τι θα γίνει μετά από τριάντα χρόνια με τη λιμνητάκα. Πρέπει να συνδέσουμε με ένα σοβαρό δρόμο επιτέλους στη Δημητσάνα με τη Μεγαλόπολη. Και βεβαίως και μια σειρά από άλλα σημαντικά έργα για τα οποία έχουμε μιλήσει. Αν θέλουμε και η Αρκαδία να ακολουθήσει άλλους νομούς, άλλες περιοχές. Διαφορετικά θα τρογόμαστε εδώ πέρα. Θα λέω καθένας τα δικά του γιατί δεν έγινε η τάδε βρυσούλα και γιατί δεν καθαρίσαμε το τάδε ποταμάκι. Αλλά θα κριθούμε, εν πάση περιπτώσει, όλοι. Και για το έργο μας και για την πολιτική μας. Το πώς προσεγγίζουμε τα ζητήματα. Εγώ, εμείς, θεωρούμε ότι σεβόμαστε το δημόσιο χρήμα. Αν πηγαίνουμε σε μεγάλα έργα που υπηρετούν την ανάπτυξη, δίνουν θέση σε εργασίας και συγκρατούν τον πληθυσμό. Πόσα χωριά στην Αρκαδία χτυπάει ο παπάς στην καμπάνα και είναι μόνος του. Αν υπάρχει και ψάτης. Ποιος νομίζει ότι με ένα μικρό έργο θα στηρίζει πάλι τον κόσμο στο χωριό του. Λοιπόν, όσον αφορά στις άλλες ερωτήσεις, επερωτήσεις που διατυπώθηκαν εδώ, έχω να σας πω τα εξής. Εμείς, κοιτάξτε, έχουμε διδαχθεί από πολλούς και από το παρελθόν για τη συμπεριφορά μας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η οποία πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική. Και το κριτήριο πράγματι είναι η αναγνωσιμότητα των εφημερίδων, η θεαματικότητα των τηλεοράσεων, η ακροματικότητα των ραδιοφώνων και βεβαίως η πρακτική που ισχύει όσον αφορά τις ιστοσελίδες. Αυτές που έχουν δηλαδή αναγνωσιμότητα πάνω από δυόμισι χιλιάδες. Ξέρετε αυτά, προσπαθούμε να είμαστε όσο πιο δίκαιοι και όσο πιο αντικειμενικοί γίνεται. Έχουμε διδαχθεί εμείς από το παρελθόν σε αυτά τα ζητήματα. Ξέρετε, αυτό είναι η μία πλευρά της χρηματοδότησης, η Φανερή, η οποία προέρχεται από το ΕΣΠΑ από ευρωπαϊκούς πόρους και ελέγχεται από τα ευρωπαϊκά όργανα και σε εθνικό επίπεδο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά, η κρυφή, αυτή η οποία δεν φαίνεται και για την οποία θα μιλήσουμε όταν θα έρθει διαδικασία ελέγχου στο χρόνο. Εκείνα τα πολλά χρήματα. Κάνουμε μία δραστηριότητα, παράδειγμα το Ironman, η οποία στοιχίζει στα χαρτία 250.000 ευρώ, αλλά έχει μία θηλειώρη δημοσιότητα προς μέσα μαζικής ενημέρωσης που θέλουμε. Κάνουμε μία εκδήλωση, όπως αυτή που έγινε μπροστά από το δικητήριο παρανόμως, γι' αυτό και πληρώθηκε από την περιφέρεια το σχετικό πρόστιμο και τα μισά χρήματα για την εκδήλωση αυτή πηγαίνουν για δημοσιότητα. Μπορώ να μιλάω μέχρι το βράδυ βράδιασε σχεδόν για τέτοια ζητήματα τα οποία εμείς θα τα αποφύγουμε και επειδή με ρωτάτε ευθέως για τις τηλεοράσεις, εδώ σε τοπικό επίπεδο το κριτήριο ήταν η θεαματικότητα. Λοιπόν παρακολουθούμε την πορεία της θεαματικότητας και κάνουμε αυτά τα οποία πρέπει να κάνουμε με το σωστό τρόπο γιατί θέλουμε να προφυλάξουμε τους εαυτούς μας. Και καταλαβαίνετε το τι εννοώ. Δεν έχουμε κανένα λόγο να κάνουμε μία πολιτική αυτουπονόμευσης, διότι εμείς έχουμε διδαχτεί από το παρελθόν και από πολλούς. Λοιπόν, όσον αφορά τώρα αυτά τα οποία θήξατε εσείς κύριε Κελάρη για την Κορυφθία, που είναι ένα θέμα επικαιρότητας, ενδεχομένως να μην ήταν κατά την κανονιστική διαδικασία, αλλά είναι ένα θέμα για το οποίο απασχολήθηκε ο ελληνικός τύπος, έμαθα και ο ευρωπαϊκός σε κάποιον βαθμό, καήκανε 30.000 στρέματα και σωστά ρωτάς το τι θα κάνουμε. Λοιπόν, υπάρχει, κοιτάξτε, της περιφέρειας η δουλειά είναι να προλαμβάνει ένα. Και στη συνέχεια, όταν συμβεί το απευθέω, να παρεμβαίνει για να διορθώνει την κατάσταση όσο μπορεί. Όταν έχουμε πυρκαγιά, ο αρχηγός είναι η Πυροσβεστική Υπερεσία και πρέπει να της δίνουμε κάθε βοήθεια και το κάνουμε προς την Πυροσβεστική Υπερεσία. Δεν είναι να πηγαίνουμε με τη γραβάτα και τα γοβάκια και να κάνουμε δηλώσεις και να υδροκοπούν οι Περεσβεστές δίπλα, δηλαδή να κάνουμε επικοινωνία. Προφανώς προσπαθήσαμε, εγώ αποφεύγω, όταν έχουμε τέτοια γεγονότα να μιλάω καν. Τι θα κάνουμε λοιπόν, αγαπηταί κύριε Κελάρη, η Υπερεσία και η Κεντρική και στην Κορυμπία είναι κινητοποιημένη, ετοιμάζουμε ένα πόνιμα για το τι έγινε στα 30.000 στρέματα, ξέρετε, εμπλέκονται εκεί δασσαρχείο, αποκεντρωμένοι, τα υπουργεία σχεδόν όλα. Εμείς κάνουμε μια εργασία γενικού τύπου, βλέπουμε και τους κιμάρους, βλέπουμε και την άσφαλτο που πέρασε η φωτιά, βλέπουμε και τους αγροτικούς δρόμους, μετράμε τα δέντρα τα οποία κάηκαν, ενώ τα παραγωγικά δέντρα, την έκταση του δάσους, ανεβάσαμε drone, είδαμε ολόκληρη την περιοχή και αύριο ανεβαίνω στην Κόρινθο, όπου θα κάνουμε μια συνάντηση, όπου δεν θα είναι μόνο ο κ. Γιωλής, η Περιφερειακή Σύμβουλη, θα είναι ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, ο εκπρόσωπος της προσβασιστικής υπερεσίας, ο εκπρόσωπος της δασικής υπερεσίας, ο διοικητής του μηχανοκίνητου συντάγματος, την εκεί στο Λουτράκι, ξέρετε, η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή είχε πάρει την απόφαση ουσιαστικής ενίσχυσης των βαραίων οχημάτων του στρατού, επομένως θα υπάρξει και χαίρομαι ανταπόδοση γι' αυτό. Θα συνταχθεί λοιπόν το πόνιμα του στρατού, δεν πειράζει πράγματι ας δώσουμε, δεν χάλαζε ο κόσμος κ. Γιωλής. Και η υπερεσβεστική προφανώς, κοιτάξτε, και έχει βοηθηθεί από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, και εμείς αγοράσαμε κ. Κελάρη, λάστιχα, αγοράσαμε σωλήνες, οτιδήποτε μαζί της υπερεσβεστικής υπερεσίας το κάναμε. Λοιπόν, αυτά θα δούμε αύριο και θα μοιράσουμε ρόλους και το τι θα κάνει ο καθένας ακριβώς. Και θα διαθέσουμε και χρήματα για την περιοχή αυτή. Θα είμαστε ουσιαστικά δίπλα στα χωριά και της κομμαπόλης και δίπλα στους ανθρώπους που έχασαν περιουσίες στην πράξη και όχι στα λόγια. Λοιπόν, έρχομαι τώρα στο τελευταίο θέμα. Τώρα αυτά είναι ένα συμβούλιο το καθένα από αυτά τα θέματα, όπως καταλαβαίνετε και πολλοί θα θέλατε να μιλήσετε. Αλλά θα σας ενημερώσουμε, παρακαλώ κύριε Κιωλή, το πόλι μ' Ανασταλή και στους επικεφαλείς ώστε να ενημερωθούν όλοι για το τι έγινε και το τι πρόκειται να κάνουμε. Όταν το ολοκληρώσουμε αύριο. Λοιπόν, όσον αφορά στην τελευταία ερώτηση, προφανώς τα έγγραφα τα οποία μπορείτε να πάρετε, έχει δοθεί εντολή στον κ. Αποστελάκη να σας τα δώσει. Τα έγγραφα που δεν μπορείτε να τα πάρετε, δεν μπορείτε να τα πάρετε. Ή τα από κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ελληνικού Δημοσιού. Μπορείτε να τα διαβάσετε, ασφαλώς. Ανοιχτή κοινωνία είμαστε. Λοιπόν, επειδή τα είπα και την προηγούμενη φορά για τη διαχείριση των απολυμάτων, δεν θα τα επαναλάβω. Πολλά από αυτά τα οποία λέτε, δεν με βρίσκουν αντίθετο, ή κάποιοι από αυτά τα οποία λέτε. Αλλά εξήγησα την προηγούμενη φορά, όταν οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, σε ένα βαθμό πάνω από 90% εξέφεραν τη συγκεκριμένη θέση, αν δεν κάνω λάθος, ήσασταν και κυβερνητικός βουλευτής σε κάποια περίοδο, ήταν μάταιος σε οποιοσδήποτε αγώνας. Λοιπόν, έχω να σας πω λοιπόν για τη θέση μας ξεκάθαρα. Δεν υπάρχει οπιστοδρόμις. Θα ήταν καταστροφή. Αγωνίζομαι από το πρωί να ολοκληρωθεί μια διαδικασία για να πάρουν τα σκουπίδια της Μάνης, της Δυτικής Μάνης, στην άμφισσα. Είναι κατανοητό. Ζούμε σε μια περιφέρεια με δεκάδες χωματερές. Εμείς με τα σκουπίδια επανάσταση δεν πρόκειται να κάνουμε. Ούτε να καταλάβουμε τα φερινά ανάκτορα της Πετρούπολης. Είναι ένα θέμα για το οποίο ντρεπόμαστε. Μπορεί να έχουμε διαφωνίες σε διάφορα ζητήματα. Έκλεισε το θέμα αυτό. Δεν υπάρχει οπιστοδρόμις. Αν θα ρωτάγατε εμένα ποιο δρόμο θα ακολουθούσα, διαφορετικό. Θα το πούμε σε κάποια άλλη φάση. Τώρα όμως, δεν μπορεί η χώρα να χάσει όχι μόνο τα 68 εκατομμύρια τα δικά μας. Δεν αφορά μόνο στην Πελοπόννησο. Αφορά σε διάφορες περιοχές της πατρίδος μας, οι οποίες ακολουθούν γενικά τον ίδιο δρόμο. Λοιπόν, δεν υπάρχει κανένα θέμα με την χρηματορροή. Επαναλαμβάνω, με τα χρήματα δεν υπάρχει κανένα θέμα. Όταν μετά από 15 μήνες θα πρέπει να απαντήσουμε, ή θα ξεκαθαρίσει το ζήτημα αυτό, προφανώς θα πληρώσει το Ελληνικό Δημόσιο ή η Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει συσταθεί μια επιτροπή στην οποία μετέχουμε και εμείς, και νομίζω αύριο θα γίνει και μια σύσκεψη επ' αυτού, γίνονται συνεχόμενες συσκέψεις για τις απαντήσεις η ολοκλήρωση των απαντήσεων πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Σεπτεύρι. Νομίζω μέχρι της Παναγίας πρέπει να έχει δοθεί το πρώτο επίπεδο των απαντήσεων. Είναι μια κοινή προσπάθεια που γίνεται από εμάς, από τους συμβούλους μας, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Είναι μια εθνική προσπάθεια η οποία έχει συγκεκριμένη κατέθρηση. Λοιπόν, εμείς συμφωνούμε με αυτή την εθνική προσπάθεια. Και δεν επιθυμούμε, αλλά δεν περνάει από το χέρι μας, οποιαδήποτε απόφαση συλλογικού οργάνου που θα οδηγούσε στην να πω ναρκωθέτηση θα ήταν εμπόδιο, αλλά ναρκωθέτηση δεν μπορεί να γίνει σε αυτή την προσπάθεια. Λοιπόν, για τον δρόμο Τζάνε Καλαμάκη, επειδή τον ξέρετε σε βάθος, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν. Αυτές τις ημέρες θα γίνει συνεδρίαση, ενημερώθηκα από το κεντρικό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων, επί των απαιτήσεων του αναδόχου. Εγώ ερωτώ κάθε μέρα για το συγκεκριμένο θέμα. Υπάρχει ένας ρυθμός, θεωρώ ότι θα τα καταφέρομαι. Εάν υπάρχει πρόβλημα με το ρυθμό, έχουμε στα χέρια μας τα όπλα, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε το συγκεκριμένο έργο. Αλλά μην κάνετε επερώτηση. Και μην ρίχνετε ευθύνες εμάς για ένα έργο το οποίο κρατάει πάνω από 8 χρόνια, που ξεκίνησε με 12 εκατομμύρια προϋπολογισμό και έχει φτάσει σχεδόν στα 24. Μην εγκαλείτε εμάς γι' αυτό κύριε Πετράκο. Προφανώς, ξέρω το τι συμβαίνει. Θα μπορούσε να μου απαντήσει κάποιος και το κεντρικό αεροδρόμιο του Βερολίνου ξεκίνησε με ποσό άλφα και έχει φτάσει σε τέσσερα άλφα και δεν έχει ξεκινήσει. Έχουμε προβλήματα σοβαρά. Αγωνιζόμαστε τα προβλήματα αυτά να τα ξεπεράσουμε. Δεν νοιάζεστε μόνο εσείς, νοιάζομαστε και εμείς και είμαστε δέκτες των απόψεων του κόσμου, κάποιοι από τους οποίους αγωνίζονται για τα δικά τους συμφέροντα, τα προσωπικά τους συμφέροντα, για τη μάτρα τους και πολλές φορές είναι και εμπόδιο στην εξέλιξη του έργου. Πρέπει όλα αυτά να τα τακτοποιήσουμε και να τα ρυθμίσουμε. Λοιπόν, αύριο έρχεται κύριε Πετράκο. Τώρα με διακόπτετε. Λοιπόν, έρχομαι τώρα στο επόμενο θέμα. Κύριε Πετράκο, αυτό συγκρατηθείτε. Όχι κύριε Πετράκο, ακούστε, νομίζω, δεν θέλω να πω κάτι άλλο, αλλά το ποσοστό το οποίο εκπροσωπείται σε αυτήν εδώ την αίθουσα, την υπερκαλείτεται με το χρόνο που σας διατίθεται, έτσι. Λοιπόν, ακούστε και μας. Και δεν έχετε εσείς το προνόμιο να έχετε την αλήθεια. Λοιπόν, η κυρία Μενδώνη έρχεται για δεύτερη φορά αύριο, για να τσεκάρουμε αυτά τα οποία είπαμε πριν από μεθάδριο. Αύριο θα πάω στην Αθήνα και μετά θα πάω στο κύριο Σκυλακάκη για το δικητήριο Μεσσινίας, εντάξει, που είχε την καλοσύνη ένας έγκριτος μηχανικός εδώ να με ενημερώσει για το τι πρέπει να γίνει κατεπηγόντως. Λοιπόν, όσοι έχετε ασχοληθεί το ξέρετε το θέμα. Η κυρία Μενδώνη, λοιπόν, έρχεται τετάρτη. Λοιπόν, με την κυρία Μενδώνη θα κουβεντιάσουμε σε ποιο σημείο βρισκόμαστε σε σχέση με την κουβέντα που κάναμε, κυρία Κόρκα, 6-7 μήνες πριν. Η αλήθεια είναι ότι όσα χρήματα και να είχαμε για το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει τομιακό πρόγραμμα, το ξέρετε. Όσα χρήματα και να είχαμε δεν μπορούμε να καλύψουμε, δεν θα μπορούσαμε σε καμία περίπτωση να καλύψουμε τις ανάγκες. Άμεσα έχουμε 11 εκατομμύρια ευρώ και πρέπει να καλύψουμε τις ανάγκες για 15-16 εκατομμύρια για σπουδαία έργα, επίπεδο, ας πούμε, μουσείου χώρας. Σας λέω ως παράδειγμα. Εντάξει. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, κύριε Πετράκο. Προφανώς η αποκατάσταση του κουάστρου της Κορώνιης είναι ένα έργο προτεραιότητας. Προφανέστατα, εκτός από το ΕΣΠΑ, υπάρχει και δυνατότητα εκθαμείευσης και άλλων πόρων. Χαίρομαι για το ότι θα επισημαίνει όλα αυτά, αλλά να ξέρετε, σε καμία περίπτωση, δεν τα ξεχνούμε. Εγώ θα το κουβεντιάσω αύριο και με τον Υπουργό. Ξέρω την Υπουργό, ξέρω τα προβλήματα ασφαλώς τα οποία υπάρχουν τα οικονομικά. Ξέρετε και όλοι σας, γιατί ξεχνάμε πάρα πολλές φορές στο κρίσιμο σημείο στο οποίο βρίσκεται η χώρα. Μετά από 10 χρόνια μνημονίων, ήρθε και αυτός ο διάβολος τώρα, όπου απειλεί εφταίως, όχι την οικονομική μας κατάσταση, την κοινωνική μας συνοχή. Και πάμε τώρα, από ό,τι φαίνεται, στο δεύτερο γύρο και ξεκινάμε πάλι από την αρχή. Αυτά ήθελα να σας πω, αγαπητοί συνάδελτοι, ως απάντηση σε αυτά τα οποία θέσατε. Είναι πολύ σοβαρά θέματα. Είναι βέβαιο ότι θα επανέφερετε και στο μέλλον. Σας είπα αυτά τα οποία γνωρίζω και αυτά τα οποία πιστεύω. Σας ευχαριστώ πολύ. Παρακαλώ. Καταρχήν είναι τι, είναι άλλο ερώτημα, τι είναι? Όχι, έχουμε τελειώσει το χρόνο αυτό. Όχι, όχι, δεν έχετε το λόγο, κυρίες συνάδελφα, το γνωρίζετε. Αυτή είναι η διαδικασία των εμπερωτήσεων, γίνεται απάντηση και τελειώνει εδώ. Αν επιμείνετε θα πρέπει να επανέλθετε για να το βάλετε το θέμα στο συμβούλιο. Γιατί επιμένετε τώρα. Για ποιο θέμα λέτε. Για τις περιφερειακές προγραμματικές συμβάσεις. Είναι νόμος, κυρίες συνάδελφα. Μα είναι δυνατό να το συζητάτε ένας άνθρωπος έμπειρος. Λοιπόν, σας παρακαλώ, μην συνεχίζετε, εντάξει έκλεισε σήμερα ο κύκλος. Εσχωρείτε, θέλετε τώρα να κρίνουμε ένα νόμο ή είναι άλλο ζήτημα. Εντάξει, αυτό υποστηρίζουμε όλοι. Κύριε Δρούγκας, σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστώ. Καθίστε. Λοιπόν, κυρίες συνάδελφοι, μπαίνουμε στα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Εκτός ημερήσιας διάταξης, ποιος θέλει να βάλει τώρα θέμα. Ο κύριος Τατούλης έχει το λόγο. Πες δυο λόγια για ποιο θέμα μιλάτε. Βάλετε και άλλα θέματα. Να βάλετε και ο κύριος Πετράγκος ή ποιος άλλος. Ο κύριος Εικονόμου και η κυρία Λιμπεροπούλου. Ναι, κύριε Τατούλη. Εκτός ημερήσιας διάταξης θέλω να θέσω δύο θέματα. Το πρώτο θέμα έχει να κάνει με τα αποτελέσματα της πυρκαγιάς στην Κορινθία. Θεωρώ ότι είναι ένα κρίσιμο θέμα, το οποίο πρέπει τώρα να συζητηθεί. Γνωστού όντως ότι η πολιτική προστασία είχε δώσει βαθμό επικίνδυνότητα στην Κορινθία. Ποια μέτρα είχαν ληφθεί ώστε να είναι προετοιμασμένη η Κορινθία. Και θα ήθελα να θυμίσω στο ΣΟΜΑ ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου συζητήθηκε μια επερώτηση της κυρίας Νικολάκου. Τι έγινε με τα δύο σταρθμεύσιμα αεροπλάνα τα πετζετέλ στην Τρίπολη. Θεωρώ ότι η απουσία αυτών των αεροσκαφών ήταν εξαιρετικά σημαντικά στην πρόβλεψη και στην πρόγνωση της φωτιάς. Γιατί εάν υπήρχε η εποπτεία από αυτά σε όλη την περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως κατά καιρούς γινότανε, θα είχαμε πιο γρήγορες αντιδράσεις. Και το δεύτερο θέμα, κύριε Πρόεδρε Βόλτα. Το δεύτερο θέμα είναι θέμα δημοκρατίας και θεσμών. Δηλαδή, εδώ δεν μπορούμε να κρίνουμε μια κυβέρνηση, η οποία έρχεται και αποδομή συνεχώς και επιμελώς τις αρμοδιώτητες του Περιφερειακού Συμβουλίου με ποιο δικαίωμα και βάση πιας συνταγματικής επιταγής και βάση ποιου δημοκρατικού καθήκοντος αποστερεί το τελευταίο που έχει μείνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο στο ανώτατο συλλογικό όργανο του θεσμού της Περιφερειακής Αρχής στο θέμα των προγραμματικών συμβάσεων. Δεν είναι εάν είναι νόμος, το καταλαβαίνουμε ότι είναι νόμος, αλλά νομίζω ότι το Περιφερειακό μας Συμβούλιο, όπως πολλές φορές έκανε επί της δικής μας θητείας, μπορεί να πάρει απόφαση πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Αυτά τα θέματα θέλω να μπουν εκτός ημερήσειας διάθεσης. Για να τηρήσουμε τον κανονισμό, καταρχήν θεωρώ ότι για το ζήτημα των Πυρκιαγιών ήδη ο Περιφερειάρχης έχει τοποθετηθεί. Εσείς λέτε να αναλύσουμε ποιος έχει ευθύνη κλπ. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να κατατεθεί... Παρακαλώ, κύριε Πετράκος, να δούμε και τα άλλα θέματα εκτός ημερήσειας διάθεσης. Παρακαλώ, κύριε Πετράκος, θα το βάλουμε σε ψηφοφορία. Το τίτλο, κύριε Πετράκο, γιατί το έχετε ήδη αναλύσει, να το πούμε... Συγγνώμη, ο χρόνος που προβλέπετε από τον κανονισμό και για τα εκτός ημερήσειας και για τις ερωτήσεις έχει καλυφθεί. Λοιπόν, να τεθεί θέμα σε ψηφοφορία, να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβουλείο... οι εξελίξεις στος δίτης διαχείρισης των απορριμάτων μετά την επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής... με σκοπό την αναθεώρηση της κατεύθυνσης που έχουμε πάρει. Αυτό είναι το ένα θέμα. Και το δεύτερο θέμα, μετά από αυτό που είδαμε και ακούσαμε πριν λίγο ότι... όποιο θέμα δεν θέλουμε να έρχεται στο Περιφερειακό Συμβουλείο θα το κάνουμε μία προγραμματική συμβάση και δεν θα έρχεται... όπως είναι αυτό το μέγα θέμα με την κατάργηση των πηγών της Λέρνης. Με συνέπεια να έχουμε διπλή ιδιωτικοποίηση κάποιος ιδιώτης στα αγορά, στις πηγές και θα ενθυαλώνει νερό... και ο κόσμος θα παίρνει νερό από ένα εργοστάσιο αφαλάττως. Αυτό ουσιαστικά. Αυτό δεν θέλετε. Αυτό το θέμα προτείνουμε να τεθεί σε ψυχοφορία. Ότι το θέμα αυτό να μην το χειριστεί η Οικονομική Επιτροπή αλλά να έρθει στο Περιφερειακό Συμβουλείο. Να λάβει τέτοιου είδους απόφαση τώρα το Περιφερειακό Συμβουλείο. Αυτά τα δύο. Ευχαριστούμε τον κ. Πετράκο. Ο επόμενος συνάδελφος ο κ. Οικονόμου. Καλησπέρα κι από μένα. Θα ήθελα να θέσω δύο θέματα τα οποία γίνονται στην πόλη μας κ. Περιφερειάρχα, κ. Περιφερειάρχα, κ. Συνάδελφοι. Το ένα θέμα για όσους δεν ξέρετε είναι ο σκοπιδότοπος ο οποίος υπάρχει στο Δήμο Τενέας. Εκεί κ. Περιφερειάρχα πριν γεννή η καινούργια δημοτική αρχή δίναμε περίπου 25 αυτοκίνητα την ημέρα στους χαλούς μήνες. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι 25 αυτοκίνητα την ώρα. Την ημέρα. Όχι την ημέρα, την ώρα. Την ώρα. Είπα πριν ένα χρόνο είχα 25 την ημέρα, τώρα είναι 25 την ώρα. Άρα αντιλαμβάνεστε, Συν ότι η ανακύκλωση, η οποία πληρώνεται και άνθρωπος από το Δήμο, δεν γίνεται ποτέ γιατί έχει κλείσει το ΣΔΙΤ, Συν ότι όλα τα αργοστάσεα ρίχνουν εκεί τα σκουπίδια, Συν ότι σε εμένα να σας πω πολύ απλά, εκεί έχει στυθεί μια πολύ ωραία οικονομική business, Το οποίο είναι τραγικό. Είναι ένα χιλιόμετρο από το σπίτι μου, ένα χιλιόμετρο από το φιλιομόδι, ένα χιλιόμετρο από τα θήκια, ένα χιλιόμετρο από το σολομό. Είναι τεράστιο το πρόβλημα κύριε Περιφερειαρχα, δεν ξέρω αν σε έχω ενημερώσει κύριε Κιωλία αν το ξέρετε, Πρέπει να δοθεί λύση σε αυτό το πρόβλημα. Σας το ξανανώ πάλι, εκεί έχει στυθεί μαγαζή παιδιά, να το λέω ότι είναι δυνατά και σωστά. Σε σχεδόν τα τουλί το ξέρετε νομίζω. Μπράβο. Μπράβο. Θα ακούω στον κύριε Κιωλία ή δεν θέλετε. Εκεί πρέπει να δώσουμε λύση σε αυτό το θέμα, άμεση λύση. Γιατί είναι τραγική ημμόλυνση, σας το ξανανώ και πάλι, η ανακύκλωση, αυτό θέλει σαν κελέα. Δεν μπορεί να πληρώνουμε ανακύκλωση να αδειάζει στη χρωματηρία 100 μέτρα από τα σπίτια μας. Και είναι και το σπίτι μου και να ξέρετε, για όσους το ξέρετε. Θέλω να δοθεί άμεση λύση, άμεση απαντήσει τι θα κάνουμε αυτό το θέμα. Το ένα θέμα είναι αυτό. Το δεύτερο θέμα πάλι είναι στο χωριό μου, το μοναστήρι τον Τίμνο Σταυρό, για όσους το ξέρετε. Προφανώς δεν ξέρετε ότι εκεί υπάρχει και ένα άλλο μοναστήρι Αγία Τριάδη ΑΕΨΝΟ. Και προφανώς υπάρχει και το κυσάκι του Αγιονικώλα που υπήρχε και το χρυσούμι που είναι κάποια εκεί πέρα. Εκεί μπράβο τους. Οι αδερφές έχουν στήσει μια ωραία business με αγελάδες οι οποίες τρομηθεύουν τυριά, κρέατα, μέχρι το Τουμπάι φτάνουν στο Νάμος, στη Μίκονο. Αλλά τα απόβλητα κύριε Περιφέκτα πετάνε στο ρέμμα. Και μυρίζει πάρα πολύ στο χωριό Σολομό και αντιλαμβάνεστε με τις πρώτες βροχές ότι θα φτάσει στο κορινθιακό κόλπο που μέχρι στιγμής ο κορινθιακός κόλπος λόγω συνθηκών, λόγω την προσοχή που υφίσταται από όλους τους δημάρκους και από την περιφέρεια είναι ένας από τους καθαρότερους κόλπους που υπάρχει. Πρέπει και εκεί να δούμε μια λύση. Οι αδερφές αν θέλουν να κάνουν μια επιχείρηση να κάνουν και ένα καλό βιολογικό. Δηλαδή επιχείρηση ξέρω να την κάνουν βιολογικό, δεν ξέρω αν το κάνουν. Στο χωριό Σολομό δεν μπορεί να καθίσει κανείς στην βρώμα. Δεν σας κοράσω πολύ και συγγνώμη κύριε Πρόεδρε αλλά δεν έχω μιλήσει ποτέ ένα χρόνο στο Συμβούλιο και όσο για τις φωτιές κύριε Περιφεριάρχα ό,τι έγινε έγινε το θέμα είναι να κάνουμε κάποια έργα να μην πνιγεί ο κόσμος. Ευχαριστώ πολύ φίλοι. Ευχαριστώ πολύ κύριε Κωνόμου. Ο κύριος Περιφεριάρχης. Κυρία Λιμπεροπούλου. Συγγνώμη κύριε Περιφεριάρχη. Ναι κυρία Λιμπεροπούλου. Γεια συγκεκομένων. Θέλω να θέσω το εξής. Διαβάσαμε σε δημοσιεύματα ότι η Περιφερία θα διαφέσει ένα πολύ μεγάλο σημαντικό ποσό προκειμένου να γίνει στο Νοσοκομείο Καλαμάτας μια μονάδα COVID, έτσι διαβάσαμε, για αντιμετώπιση περιστατικό COVID κορωνοϊού. Θα ήθελα προσωπικά κάποιος εξηγήσει και αυτό, διότι καλό είναι να γίνει αυτή η μονάδα, αλλά δεν υπάρχουν προβλήματα γιατί η μονάδα αυτή θα γίνει μια αφαίρεση ουσιαστικά από την εντατική και της μονάδας εφραγμάτων. Άρα το να αφαιρέσουμε τα κρεβάτια για την μονάδα εφραγμάτων για να τα κάνουμε COVID στη Μεσσινία, στην Καλαμάτα. Θέλουμε λοιπόν μια εξήγηση, θα αφαιρέσουμε κρεβάτια από την εντατική, από την μονάδα εφραγμάτων για να τα κάνουμε COVID-19, ή θα προσθέσουμε κι άλλα, γιατί δεν νομίζω ότι μας παίρνει αυτή τη στιγμή να αφαιρέσουμε από τη στιγμή που σύμφωνα με πληροφορίες γίνονται πάρα πολλές διακομμυδές στο Νοσοκομείο της Μεσσινής της Καλαμάτας για περιστατικά καρδιολογικά κυρίως. Νομίζω ότι οι γιατροί τα γνωρίζουν καλύτερα. Εγώ ρωτάω για να μάθουν και ανάθει και ο κόσμος. Θα θέλαμε λοιπόν τον κύριο Περιφερειάρχη να μας πει ποιο είναι το σχέδιο και τι πρόκειται να κάνουμε γι' αυτό. Με πολύ προσοχή για αυτά τα θέματα. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε πολύ κυρία Λιμπεροπούλου. Κύριε Περιφερειάρχα, έχετε τον λόγο. Κύριε Πρόεδρε, δεν ξέρω αν επανήρθαμε στη διαδικασία ελέγχου, γιατί κάποιες από τις αγορεύσεις ήταν έλεγχος. Σε αυτά τα οποία είπατε θα σας πω εγώ ποια θέση έχουμε. Για το πρώτο θέμα, τα αποτελέσματα της Πυρκαγιάς στην Κορινθία. Δεν σας εξήγησα ότι αύριο θα πάω στην Κόρινθο όπου θα γίνει μια γενική σύσκεψη για την εκτίμηση των αποτελεσμάτων από όλες τις αρμόδιες περιφερειακές, δημοτικές και κρατικές υπηρεσίες. Ότι ήδη έχει συνταχθεί ένα πόνιμα το οποίο θα προωθηθεί στην Κυβέρνηση. Μαζί με τη δέσμευση ότι ανεξάρτητα από αυτό το οποίο θα κάνει η Κυβέρνηση θα στηρίξουμε τις προσπάθειες εκεί οι οποίες γίνονται και από άλλες υπηρεσίες και οικονομικά ώστε να μην έχουμε προβλήματα και όχι μόνο από τις πλημμύρες. Μπορεί να πάει ο Ελεγά και να μετρήσει τα καμένα λεωδέντα. Θα τα μετρήσουμε και εμείς. Θα συνεργαστούμε με το Δασσαρχείο για τα κορμοδέματα και τα πάντα. Ή με το Στρατό για τα μηχανήματα και πώς θα τα αξιοποιήσει. Τα αποτελέσματα θα σας τα δώσουμε εγγράφως. Δεν σας καλύπτει. Είσαστε έτοιμοι εσείς σήμερα και εμείς δεν είμαστε έτοιμοι όπου δίνουμε οδηγίες στις υπηρεσίες και κάποιες τρεις έχουν συντάξει το πόνυμα. Κάποιες άλλες όχι. Άδρα λοιπόν θα ακούσουμε και τις υπηρεσίες που δεν είναι δικές μας, που δεν είναι περιφερειακές και να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα. Θα έρθε στο επόμενο συμβούλιο να κουβεντιάσουμε με το συγκεκριμένο θέμα και για το τι θα κάνουμε. Ευχαριστώ. Σήμερα όμως νομίζω ότι προηγούμαστε εξελίξεων και γεγονότων. Προφανώς δεν συμφωνούμε αλλά το σώμα αποφασίζει να κάνουμε μια συζήτηση αντικυβερνητικού επιπέδου ή να κάνουμε μια συζήτηση ειδικών. Δηλαδή αν είχαμε πεζεντέλ τι θα γινότανε. Όταν στην Κορυνθία επιχειρούσαν 10 αεροσκάφη με άνεμο 8 μποφόρ. Τι θα γινόταν ακριβώς. Εμείς που υποδίθεται τα ξέρουμε όλα και τα κανοναρχούμε. Προφανώς θεωρούμε ότι η κυβέρνηση έκανε το καλύτερο. Ότι ο υπουργός Καρδαλιάς ήταν εκεί επί ώρες και τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας ήταν ολατά. Ρηλίτωσαν χωριά και μικρές πολιτείες. Αναφέρομαι στα αρθήκια πρώτα απ' όλα τα οποία κινδύνευσαν. Ξέρετε πόσες φορές έγιναν συσκέπησαν πρέπει να γίνει εκείνος ή δεν πρέπει να γίνει. Τι μάχες δόθηκαν για να σωθούν τα χωριά. Δεν είναι κρίνα. Αφήστε το Καρδαλιά και την κυβέρνηση. Για τους εκατοντάδες πυροσβέστες που επιχειρούσαν εκεί να λέμε τι ακριβώς. Εγώ μίλησα κατεπανάληψη με το Σύλλογο των Πυροσβεστών που μας ευχαρίστησαν. Υπάρχει και επίσημο έγγραφο στην ιστοσελίδα και για τη γενικότερη στήριξη. Και εμείς τους ευχαριστήσαμε για την ηρωική προσπάθεια που κατέβαλαν στην Κορυμφία. Λοιπόν, αν θέλετε στο επόμενο συμβούλιο, όπου θα έχετε λάβει και το πόνυμα, ευχαρίστως να το κουβεντιάσουμε. Εμείς δεν μπορούμε καν να κουβεντιάσουμε αυτό το θέμα. Και πολύ περισσότερο να αρχίσουμε ριτορίες αντικυβερνητικές. Γιατί μπορεί να γίνονται και λάθη, αλλά σε συγκεκριμένη περίπτωση έγινε πράγματι το καλύτερο δυνατόν. Λοιπόν, για τα απορρήματα σας τα είπα και πριν. Δεν ξέρω τι θέλετε να κουβεντιάσετε στο συμβούλιο και ποιος είναι αυτός ο κύριος ο νομικός αξιόλογος. Έχω κάποιο πρόβλημα, δεν γνωρίζω τον άνθρωπο, αλλά να υπερτονίζω με συνέχεια ένα όνομα που κάποιους κατοίκους, κάποιους, σε περίπτωση του συμπαρίσταται και να έχουμε τη λογική, η εταιρεία, ο ταξικός μας εχθρός. Η εταιρεία, η εταιρεία, ο ταξικός μας εχθρός που τα κάνει όλα παράνομα και όλα σε βάρος του λαού. Μια υπέρβαση ρε παιδιά, είδαμε τόσα και τόσα, τόσα και τόσα στη διαδρομή μας. Ακόμα εδώ και 50-60 χρόνια την ίδια ρητορική, το ίδιο επιχείρημα, μόνιμα. Και βλέπουμε ποιο είναι το αποτέλεσμα σε επίπεδο κοινωνίας τέτοιων επιχειρημάτων. Λοιπόν, δεν ξέρω το τι θα αποφασίσει το σώμα επ' αυτού, αλλά οι υπογράφοντες, ενώ ο Οικονομική Επιτροπής και ο Περιφερειάρχης, θα στηρίξουν τη συγκεκριμένη διαδικασία, κατηγορηματικά και απολύτως. Και λάτε μετά να μιλήσουμε για τα λάθη, για τη χοροθέτηση, για τα τιμολόγια. Εγώ βλέπω ότι σε μία πελοπόννησο που οδεύει προς την καταστροφή, αυτά που είπε για το χιλιομόδι ο Οικονόμου, είναι λίγα σε σχέση με αυτά τα οποία συμβαίνουν στην Κορυμπία. Λοιπόν, κοιτάξτε, να μην κλαίμε για τις εξελίξεις στο θεσμό, γιατί θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι καλύτερα, να έχουμε απλή αναλογική με έμμεση εκλογή περιφερειάρχη. Αυτό τα χάλασε όλα, τα θέλαμε και τα δύο. Απλή αναλογική με άμεση εκλογή επικεφαλής δεν γίνεται. Συνέβη αυτό το οποίο βλέπετε, να είμαστε αυτή τη στιγμή δύο φορείς με δημοκρατική νομμοποίηση. Και εσείς έχετε δημοκρατική νομμοποίηση και εγώ έχω δημοκρατική νομμοποίηση. Και είμαι ευθύς απέναντί σας. Λοιπόν, όσον αφορά στις προγραμματικές, αυτό είχε συμβεί στους δήμους εδώ και εβδομάδες και μήνες και στη συνέχεια πέρασε και στις περιφέρειες. Σωστό είναι αυτό το οποίο λέτε. Προφανώς το βουλευόμενο σώμα να παίρνει συγκεκριμένες αποφάσεις. Έλα όμως που το βουλευόμενο σώμα καμιά φορά δεν αναγνωρίζει στην περιφερειακή αρχή ότι έχει δικαίωμα να κάνει πολιτική. Αφήστε λέει τα κοσάρια, τα τριεντάρια, τα σαραντάρια, τη πολιτική τη δική μας. Ειδοποιήστε τη. Θέλετε δεν θέλετε. Δεν γίνεται. Ή το ένα ή το άλλο. Εμείς θέλουμε να εφαρμόσουμε μια πολιτική με συνέναιση. Ασφαλώς το έχουμε αποδείξει. Εντάξει. Ούτε εμείς κάναμε τις προγραμματικές. Ούτε εμείς πήραμε τη συγκεκριμένη απόφαση. Τώρα, για το χιλιομόδι, αγαπητέ κύριε οικονόμου. Είναι η περιφερειακή ενότητα η οποία έχει τα περισσότερα προβλήματα. Δεκάδες κομματερές. Ένας σκουπιδότοπος για τον οποίον τρεπόμαστε προφανώς. Δεν είναι το χιλιομόδι. Είναι και η περιοχή της Βόχας. Είναι και άλλες περιοχές και του ξυλοκάστρου. Λοιπόν, τι πρέπει να γίνει. Να προχωρήσουμε γρήγορα τη διαδικασία της κεντρικής διαχείρισης. Και ας αφήσουμε τα της εκπαίδευσης και το ένα και το άλλο. Στην πορεία θα τα δούμε όλα αυτά και θα βοηλήσουμε. Ένα από τα μίζωνα ζητήματα που θα πάω αυτή τη βδομάδα είναι τι θα κάνουμε με τις δεκάδες παράνομες κομματερές. Γιατί έχετε την αντίπωση ότι οι νόμιμες είναι σε καλύτερη κατάσταση ή αυτές που αποκαταστάθηκαν είναι εντάξει και δεν ρίχνουν πάνω τα σκουπίδια. Ένας απέραντος σκουπιδότοπος είμαστε. Εκτεθειμένοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση όχι μόνο στην Ελλάδα και πρέπει γρήγορα να δράσουμε. Δυστυχώς μας πήγε πίσω ο κορωνοϊός. Κλείσανε τα δικαστήρια, το ξέρετε, χάσαμε 100 πολύτιμες μέρες. Ένα από τα θέματα για τα οποία είμαστε ανυποχώρητοι είναι η αποκατάσταση των κομματερών. Δηλαδή αυτός ο σκουπιδότοπος πρέπει να κλείσει με ορθολογικά επιστημονικά τρόπο. Πήγα πρόσφατα στο Ξηλόκαστο, ξέρετε τι σημαίνει χώσιμο των σκουπιδιών. Βλέπεις χαράζει, μιλάμε και η φωτιά από κάτω, καμήνει χωριγοκάμενο και βλέπεις όταν καίγονται χαράζει από πάνω και προφανώς το πρόβλημα μένει στο διενεκές. Λοιπόν, κοιτάξτε για το χιλιομόδι. Παρακαλώ κύριε Αντιπεριφερειάρχα, αύριο να πάει υπηρεσία περιβάλλοντος και υπηρεσία υγείας. Και να τα βρει και τα δύο, και το ρέμα και το χιλιομόδι. Προχθές υπέγραψα 400.000 ευρώ πρόσφυμο σε μονάδα, ανυποχώρητα σε μονάδα. Τι βρήκα τη μονάδα, δεν δινέστησα εγώ αυτή τη μονάδα. 400.000 ευρώ, αυτό θα συνεχιστεί και προς όλους. Λυπάμαι, δήμος που έχει πρόβλημα θα πάει τα σκουπίδια στην Άμφισσα. Άλλωστε θα πάει στα Γιάννενα, άλλωστε θα πάει στην Κοζάνη, για αυτό ας τρέξουμε. Όσο μπορούμε γρηγορότερα και το κυριότερο, μη βάζουμε εμπόδια σε κάτι που έχει δρομολογηθεί πλέον. Δεν υπάρχει πίσω, θα είναι έγκλημα οποιοδήποτε βήμα προς τα πίσω. Τα είπαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Λοιπόν, να πω και το τελευταίο για τον κορωνοϊό, αυτό το διάβολο. Είχε έφυγει πρόσφατα σε εμένα ο Δεσπότης της Μαντινίας εδώ, ο Σεβασμιώδατος Χρυσόστουμος. Μου λέει... Αλέξανδρος, συγγνώμη. Εντάξει, εγώ η περιοχή μου έχει ολοχρυσόστουμους, και ο Καλαμάτας και ο Τρεφυλίας και ο Μάνης. Λοιπόν, αν αρρωστήσουν, μου λέει, δύο στο κορωνοϊό, τι θα κάνουν. Αν στο Κρανίδη, δεν είχαμε τέσσερα θύματα, είχαμε 44, τι θα κάναμε. Είμαστε 700.000 άνθρωποι, με έξι κρεβάτια εντατικής, όταν ξεκίνησε ο κορωνοϊός. Τι θα κάνουν οι φτωχοί άνθρωποι, θα πουλήσουν το αρνί, θα πάμε στην Αγιά Βαρβάρα, στην Παμακάριστο, στο Ρίο. Ένα νοσοκομείο αναφοράς, καταλαβαίνετε, μπορεί να βοηθήσει γενικότερα και το ιατρικό μας προσωπικό, και βεβαίως, τον αγώνα τον οποίον κάνουμε, όπου μας δίνει το Ρίο βοήθεια και επιστημονική. Εγώ, ως συνάλεφη, κατέβαλα πολύ μεγάλη προσπάθεια, γιατί το κέντρο πρέπει να είναι η Τρίπολη. Η έδρα της περιφέρειάς μας είναι η Τρίπολη. Και βεβαίως, όλες οι περιοχές διευκολύνονται από την Τρίπολη. Και ποιοι διευκολύνονται κυρίως, όχι οι έχοντες, διευκολύνονται αυτοί που πρέπει να πουλήσουν το αρνί για να πάνε να γιατρευτούν. Και έχουμε και τις υποδομές και το προσωπικό. Εγώ έχω εξοργηστεί, ως παράδειγμα, θα πω ένα, με το 10 άτομα ιατρικό προσωπικό του Κέντρο Υγείας Πετσών, που τους παρακαλούσαν να έρθουν να βοηθήσουν λίγο στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου. Και διάφοροι πολιτικοί παράγοντες έτρεχαν για να αποτρέψουν αυτό το γεγονός. Όπως επίσης και για την αντίσταση την οποία βρήκα, αντίσταση χωρίς προηγούμενο, όσον αφορά το να γίνει το νοσοκομείο Τρυπόλεως, κέντρο αναφοράς για τον κορωνοϊό. Είμαστε ίσως η μοναδική περιφέρεια της χώρας που δεν έχουμε κέντρο αναφοράς. Αν αύριο, οξυρθούν τα πράγματα. Πάμε σε ένα δεύτερο γύρο χειρότερα από το πρώτο. Το απεύχομαι, όπως το απεύχεσθε και όλοι. Πολλοί από εμάς που έχουν και υποκείμενα νοσήματα. Τι θα γίνει, για πέστε μου, με τον κόσμο ο οποίος χρειάζεται μια υποστήριξη στην περιοχή μας. Που θα πάμε, δεν πρέπει να προνοήσουμε για αυτά τα ζητήματα. Είναι δυνατό να λένε όχι όλοι. Ποιμώ τον Γιώργο Τομπέζο, ο οποίος είπε εμείς είμαστε εδώ. Για να βοηθήσουμε σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Δεν κάνει όμως η Καλαμάτα. Δεν είναι το κέντρο η Καλαμάτα. Το κέντρο είναι η Τρίπολη. Εγώ παρακαλώ το σώμα σε αυτή την προσπάθεια να βοηθήσει. Διότι είναι, θεωρώ, για την εξυπηρέτηση του κόσμου. Αυτά ήθελα να σας πω και παρακαλώ. Να μπούμε στα θέματα ημερήσιας διάταξης. Και αν θέλετε να κουβεντιάσουμε στην άλλη συνεδρίαση και πρέπει, τις πυρκαγιές Κορίνθου, συμφωνούμε και εμείς στην Κορίνθου και να το κάνουμε. Για τα σκουπίδια, όχι μόνο δεν συμφωνούμε, δεν μετέχουμε. Και η γραμμή μας θα είναι η υποστήριξη. Αυτό πρέπει να το ξέρετε. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Γιατί? Ναι, να σας πω για τον ερώτης αργολείδος. Ξέρετε, υπάρχουν συνθήματα στην περιοχή, τα οποία οφείλονται εν πολύ στην έλλειψη συνενόησης. Εμείς καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να υπάρχει μια συνενόηση. Ξέρετε, η αργολείδα είναι ο μόνος νομός που δεν έχει νομαρχιακό νοσοκομείο. Έτσι, ο μόνος. Λοιπόν, πριν καιρού με είχε επισκεφθεί ένας παράγοντας, ερετός, από την περιοχή και μου μίλησε για τα προβλήματα τα οποία συνδέονται με τη Λέρνα και την αποχέδευση στην περιοχή. Για το συγκεκριμένο έργο που μιλάμε, είναι έργο το οποίο έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα, έρχεται από το Υπουργείο, η διαχείρισή του είναι κεντρική και από εκεί πέρα πρέπει να προχωρήσουμε, προφανώς, στην υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου προϋπολογισμού, αν δεν κάνω λάθος, 12,5 εκατομμύρια ευρώ. Προφανέστατα θα συνανοηθούμε με τις δημοτικές αρχές που έχουν και το πρόβλημα. Προφανέστατα θα συνανοηθούμε με τις δημοτικές αρχές για το συγκεκριμένο θέμα. Και θα το προχωρήσουμε. Αν δεν θέλουν οι δήμοι, υπάρχει προγραμματική σύμβαση. Ίσως σε μια παλιότερη εποχή αλλάξανε σύμβολοι και αλλάξανε τα μυαλά. Η δική μας η κατεύθυνση είναι να γίνει αυτό το έργο. Και πάρα πολύ σύντομα θα ξεκινήσουμε και τις κεντρικές διαδικασίες. Συνεχίζουμε, κύριοι συνάδελφοι, και εγώ θα παρακαλέσω, αν συμφωνείτε να μην τεθεί το θέμα σε ψηφοφορία, μιας και αντικειμενικοί λόγοι που ας πούμε σχετίζονται με την ενημέρωση. Να αποδεχθώ να μπει το θέμα για τις πυρκαγιές στην Κωνθία στην επόμενη συνεδρία. Το θέμα αυτό έχει πολλές παραμέτρους, καλύπτεται και το δεύτερο που λέτε. Αλλά εμείς είμαστε με την κυβέρνηση, να ξέρετε. Αυτή την ξέρω, αλλά δεν είναι εκεί το ζήτημα. Το όργανο μπορεί να αποσφαιριθεί ενός δικαιώματος, να εκπράσει στην άποψή του για μια κυβερνητική θέση. Δηλαδή όσοι δεν συμφωνούν είναι αντικειμενικοί, και όσοι συμφωνούν είναι απλώς υποταχτικοί της κυβέρνησης. Για το πρώτο, να μην το βάλουμε σε ψηφοφορία, να μπει στην επόμενη ημερήσια διάταξη. Για το δεύτερο, που είναι για τις προγραμματικές συμβάσεις. Το δεύτερο είναι ακριβώς για την απόφαση για τον νόμο, που περιορίζει ακόμα μια σημαντική αλλοδιώτητα, που είχε το Περβυριακό Συμβούριο. Συγγνώμη, το Περβυριακό Συμβούριο έχει την ευθύνη και την υποκρέωση να τοποθετείται πολιτικά σε όλα τα πολιτικά ζητήματα μας. Έτσι, ας ψηφιστείτε τώρα. Λοιπόν, κύριε Σνάδελφ. Είναι δημόσιο έργο, συγκαθαρίστε το αυτό το πράγμα. Δεν έχει καμία σχέση με ιδιοκητικό έργο, ούτε με σδίπ, ούτε με τίποτα. Είναι δημόσιο έργο. Λοιπόν, ο Περιφερειάρχης για μια στιγμή έχει το λόγο. Κοιτάξτε για τις Περιφερειάρχες στο επόμενο Συμβούλιο. Για την όποια αντικυβερνητική έκφραση μπορεί να μπει μέσα στο θέμα αυτό, γιατί προφανώς συνδέεται με το συγκεκριμένο θέμα και έχουμε το δικαίωμα, μιλάω για τα πεζεντέρ, να το κουβεντιάζουμε. Αυτό θα πάει μαζί. Εγώ δεν έχω αντίρρηση στο τέλος της συνεδρίας σας να κουβεντιάσουμε και για τις προγραμματικές, γιατί πράγματι το σώμα έχει δικαίωμα να κουβεντιάσει ένα τέτοιο θέμα. Προφανώς έχει δικαίωμα. Ό,τι και να πούμε εμείς, αυτό δεν μπορούμε να το αποτρέψουμε. Λοιπόν, ας πάμε στο τέλος της συνεδρίας να το κουβεντιάσουμε και αυτό. Να ψηφίσουμε αν το κουβεντιάσουν ή όχι. Αφού το δεχόμαστε και εμείς θα το κουβεντιάσουμε, δεν υπάρχει θέμα. Και πάμε να τελειώσουμε, να ξεκινήσουμε. Λοιπόν, προχωράμε στα θέματα... Εμείς θα είμαστε και στο θέμα αυτό να το κουβεντιάσουμε. Θεωρευτεί ότι εκφέβγουμε. Πάμε λοιπόν στο δεύτερο θέμα. Κύριε Πρόεδρε, το θέμα του τον εξέλιξε όλοι μετά από το 1882. Σήμερα πρέπει να συνεχίσουμε. Λοιπόν, στο τέλος... Πάντως, κυρίες συνάδελφοι, έχουμε χορτάσει κουβέντα μέχρι τώρα. Έχουμε θέματα που πρέπει να λειτουργήσουμε. Και σε κάθε περίπτωση, το θέμα των σκουπηδιών συζητήθηκε τρεις φορές μέχρι τώρα, τέσσερες, από την έναρδηξη. Να βοηθήσω πάλι λίγο στο θέμα. Ακούστε, κύριε Πεντάκο, δεν έχετε καλή πληροφόρηση. Το έγγραφο θα είναι ένα κοινό έγγραφο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Υπουργείου Ανάρδηξης και του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Υπάρχει μια ομάδα τεχνικών συμβούλων, η οποία εξειδικεύει τις πολιτικές κατευθύσεις. Τι θέλετε να κουβεντιάσουμε εδώ προηγούμενα, το τι θα πούμε και πού θα καταλήξουμε. Το έγγραφο αυτό θα σας δοθεί, προφανώς. Κύριε Προεδρεύοντα, από τη στιγμή που από τη συγκεκριμένη παράδειση και από τον κ. Πετράκο υποβάλλεται συνεχώς το έτοιμα. Και επειδή είναι επεφρασμένη η πλειοψηφία πάνω σε αυτό το θέμα, θεωρώ ότι θα πρέπει να το συζητήσουμε για να τελειώσει και να κλείσει αυτό το θέμα. Γιατί εδώ γίνεται ένα μεγάλο λάθος. Προβάλλεται υπερβολικά ένα τυπικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχέση με τη συγκώτηση του φακέλου μεγάλου έργου, του έργου αυτός το συγκεκριμένο. Δεν είναι τα 68 εκατομμύρια, δεν ανήκαν στο έσπα της περιφέρειας Πελοπονήσου. Μπορέσαμε και τα βρήκαμε από το τομεακό πρόγραμμα και τα εξασφαλίσαμε. Το θέμα της ανακύκλωσης δεν είναι θέμα δικό μας. Είναι θέμα του ΦΟΖΔΑ και των δημοτικών αρχών. Ας προχωρήσουμε σε αυτή τη διαδικασία. Δάτε ένα χρόνο που θα συζητηθεί αυτό το θέμα προκειμένου να τελειώσει οριστικά και μετάκλιπτα. Συνεχίζουμε λοιπόν στα θέματα. Αν είναι έτσι, τότε πρέπει να το κάνουμε σημαία αυτό, κύριε Ταντούλη. Άρα τι να συζητάμε ένα τέτοιο έγγραφο όπως το περιγράφεται που δεν θα έπρεπε καθόλου να το συζητάμε. Τουλάχιστον παίρνουμε θέση κατά μονάδες αλλά δεν χρειάζεται εδώ η συζήτηση. Λοιπόν, λυπάμαι δεν μπορώ να μιλήσω επ' αυτού. Αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα. Το αποφεύχτηκε ζημιά. Δυστυχώς θα μπορούσε να περιπλέξει τα πράγματα με πολύ άσχημο τρόπο. Να βάλουμε μια άνοτελεια σε αυτό, έτσι και αλλιώς θα έρθει ως θέμα. Εντάξει, το βλέπουμε παρακάτω. Ένας λόγος παραπάνω. Επικύρωση πρακτικών της 4ης, 5ης και 6ης του 2020 συνεδριάσεων του Περιφοριακού Συμβουλίου. Κύριε Πετράκο, φαίνεται ότι δεν ακούτε καθόλου τι συμβαίνει και επιμένεται σε κάτι το οποίο παρά τον κανονισμό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και επιπτώσεις στην περιοχή. Γιατί δεν το σέβεστε. Αποδέχονται να το συζητήσουμε σε μια επόμενη συνεδρία, κύριε Πετράκο. Ευχαριστώ τον κύριο Πετράκο, τον ευχαριστώ πολύ για την κατανόηση. Να είναι πρώτο θέμα ημερήσια διάταξης στις 31 Αγούστου. Λοιπόν, μπαίνουμε στην ημερήσια διάταξη. Μετά από μια μισή, δύο ώρες, επικύρωση πρακτικών 4-5-6 Συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου. Εγκρίνονται μόφωνα. Έγκρεση 8ης Τροποποίησης Τεχνικού Προγράμματος ΚΕΠΕΙΚΟΙΣΤΕΚΑΤΟ του έτους 2020, ο Αντιπεριφερειάρχης κύριος Χαρίλαος Βετινιώτης. Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας. Θέλω πρώτα απ' όλα να συλλυπηθώ την οικογένεια της κυρίας Νικολάκου και βέβαια να δώσω τις ευχές μου για γρήγορη ανάραση του Προέδρου μας. Το τρίτο θέμα που ανήκειλε ο Προιδρεύων είναι κάτι τελείως απλό. Πρόκειται για μια τροποποίηση των ΚΕΠΕΙΚΟΙΣΤΕΚΑΤΟ, γιατί υπάρχει μια σύμπραξη η οποία έχει γίνει με την κοινοπρασξία στην ουσία, με την Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία, Σερβία και την περιφέρεια Πελοποννήσου για ένα πρόγραμμα που λέγεται Enermob. Αυτό το Enermob είναι ένα πρόγραμμα το οποίο έχει να κάνει με την εξέλιξη της ηλεκτροκίνησης και ηλεκτρομεταφοράς, γενικότερα και κυρίως γύρω από την Ανδρυατική, όπου εκεί έγινε και η κοινοπραξία. Σήμερα λοιπόν καλούμεθα να τροποποιήσουμε το 20% και να βάλουμε 1.350 ευρώ ακόμα στην υπάρχουσα πίστοση, για να φτάσουμε στο 8%. Τώρα για 1.800 ευρώ, ευχαριστούμε πολύ κύριε Βιτινιώτη, φαντάζουμε όλοι οι συνάδελφοι συμφωνούν. Στη συνέχεια έχουμε μια ακόμα τροποποίηση μέσα στο ίδιο θέμα, είναι πάλι και αυτό τροποποίηση, που με εντολή και έτοιμο της διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών, ζητήθηκε να οριστεί ανεξάρτητος πιστοποιημένος εκτιμητής για την πρώτη συμπληρωματική απολετρίωση για τις περιοχές Ριζόμιλος-Κορώνι και Γέφυρα-Τζάντε, παύλα έξω δος Καλαμακίου, με το ποσό των 6.000 ευρώ. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, νομίζω το σώμα συμφωνεί ομόφωνα σε αυτά τα δύο κονδύλια. Πάμε στο επόμενο θέμα, το οποίο είναι αρχική κατανομή πιστώσεων του ενταγμένου έργου στο που δουέ, ΣΑΕΠ 526, συντήρηση δική ασφάλεια αθηνικού και παρχιακού οδικού δικτύου Περιφέρειας Πελοποννήσου με κωδικό ΤΑΔΕ σε υποέργα. Ο κύριος Βερούτης, ο αντιπεριφερειάρχης. Καλησπέρα συνάδελφοι, συνοπτικά σας λέω ότι στις 6-7 του 2020 είχαμε αποδεχθεί με απόφασή μας τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη ΣΑΕΠ 526 που αφορά στη συντήρηση και οδική ασφάλεια του Εθνικού και Παρχιακού Οδικού Δικτύου της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Με τη σημερινή απόφαση, εισηγούμαστε την εξειδίκευση των πιστώσεων αυτών σε 13 έργα που κατανέμονται στους νομούς. Τα έχετε στην εισήγησή σας. Δεν εκουράζει και να σας τα πω αν αυτό είναι αναγκαίο. Είναι αρχικές πιστώσεις, κυρίες συνάδελφοι, που γίνεται μια κατανομή. Σας ευχαριστώ. Θεωρώ, θέλει κάποιος να κάνει την τοποθέτηση. Ναι. Καλησπέρα και από εμένα. Θα είναι μια γενική τοποθέτηση για το θέμα του νέα εργών, γιατί και να πούμε κάτι, να πούμε κάποιες αλήθειες. Προ-εκλογικά και με το εκλογικά ο κ. Περιφερειάρχης έχει χαρακτηρίσει το δίκτυο της Κορυμφίας, το επαρχιακό και το χειρότερο δικό δίκτυο. Εγώ όμως βλέπω εδώ ότι και στη συνέντευξή σας που είχατε δώσει πριν από 3-4 μέρες στην Κορυμφία είπατε ότι 12 εκατομμύρια έργα θα πέσουν στους δρόμους της Κορυμφίας. Ή τα 6 εκατομμύρια είναι σε έργα τα οποία είναι σε εξέλιξη. Άρα καταλαβαίνετε καλά ότι τα έργα αυτά είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή. Και το τονίζω αυτό, γιατί ακούγονται πάρα πολλές φορές λέξεις ότι η Κορυμφία παρέλαβε το απόλυτο μηδέν. Κάποια στιγμή να συνεννοηθείτε μεταξύ σας αν τελικά παραδόσαμε απόλυτο μηδέν ή κάποιο σημαντικό έργο. Αλλά βλέπω και μετά ότι έχετε δώσει βαρύτητα στο υπαρχιακό δίκτυο, αλλά δεν βλέπω καμία διαφοροποίηση τελώς πάντων από αυτό το κακό έργο που παράκαμε, που φτιάξαμε εμείς. Βλέπω δηλαδή ξανά συντήρηση σήμανσης εθνικής οδού. Συντήρηση σήμανσης εθνικής οδού. Συντήρηση σήμανσης εθνικής οδού, τα τρία έργα τα οποία προτείναν. Ήταν κάτι διαφορετικό, κάποια καινούργια χάραξη. Εμείς τουλάχιστον κάναμε στον ανδρόμο στο Κρυονέρι μετά από πολλά χρόνια και κάναμε μια καινούργια χάραξη που το ζήταγε το χωριό. Εμείς δεν κλείνουμε φυσικά αυτά τα έργα, απλά αυτή την παρατήρηση για να ακουστούν κάποια στιγμή κάποιες αλήθειες. Και κάτι άλλο κύριε Περιφερειάκο. Σας είπα, άκουσα δύο φορές σήμερα να λέτε ότι δεν είμαστε το μικρό έργο. Δύο φορές. Σήμερα θα σας πω ότι στην Οικονομική Επιτροπή σήμερα κορινθεί 120.000 ευρώ έργο. Αγιθόδωρη 100.000. Και είχατε, μάλλον και το βάλατε και το όριο εμείς πάνω από 500.000. Πρώτο πρακτικό 247.000 συνδύρισης σήμας. Παλαιάκη 100.000. Σήμερα περάσαμε πρακτικό καθαρισμού πραγματικό 50.000, άλλο 190.000, άλλο 74.000, άλλο 60.000, άλλο 50.000, άλλο 100.000. Αποφασίστε τι θα κάνετε. Δεν μπορείτε να λέτε ότι εμείς είμαστε αυτής της διαδικασίας. Μην τα φέρετε καθόλου αυτά τα έργα στην Οικονομική Επιτροπή. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε τον Γιώργο Πετρίτσι. Είναι απλά μια παρατήρηση στον συνάδελφο τον Γιώργο Πετρίτσι να του πω ότι η συγκεκριμένη ΣΑΕΠ αφορά ακριβώς αυτό, Γιώργο. Συντήρηση και σήμαση του Οδικού Εθνικού και Επαρχιακού Δικτύου της Περιφερίας Πελοποννήσου. Τα έργα έχουν εξειδικευτεί από τις ανάγκες που μας προέκυψαν μέσα από τα έγγραφα των Διευθύσεων Τεχνικών Έργων των Περιφερειακών Ενωτήτων. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστώ πολύ. Ναι, κύριε Τατούλη. Ασφαλώς και συμφωνούμε με την εισήγηση, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα της πολιτικής πρωτοβουλίας της Περιφερειακής Αρχής, κόντρα σε αυτά που κατά καιρούς ανακοινώνονται, λέγοντας ξεκάθαρα ότι τα μικρά έργα, όπως ακούστηκε προηγούμενα και ο κ. Πετρίτσις, δεν ακούστηκε με την έννοια της υποτίμησης των μικρών έργων, που εισαίσα σας έφερε σε σύγκλουση των μεγάλων λόγων με τις σημαντικές πρακτικές που πρέπει να ακολουθήσετε. Και τα μικρά έργα είναι τόσο χρήσιμα όσο και τα μεγάλα έργα. Και επειδή ακούστηκε πριν λίγο ότι κάποια έργα τα εντάξαμε τον Ιούνιο, λίγο πριν παραδώσουμε, ποιος το λέει αυτό, ποιος το άθροσε αυτό, ποιος είπε αυτή την άποψη. Ξεχνάτε ότι η ευθύνη μας ήτανε μέχρι που να παραδώσουμε την 1η Σεπτεμβρίου. Ξεχνάει ο κ. Περιφεριάρχης ότι τις τελευταίες δυο μέρες έκανε το τεχνικό πρόγραμμα στο Δήμο Καλαμάτας για την επόμενη χρονιά, περιορίζοντας το δικαίωμα και το καθήκον και την εθνή της νέας δημοτικής αρχής. Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας. Και δεν τα λέω με τόνο και με στόνθο. Απλώς θέλω να σας πω ότι, ναι, δεν υπάρχει χειρότερη εικόνα από έναν περιφεριάρχη. Να πηγαίνει σε ένα καφενείο για να υπογράψει μία σύμβαση. Στο καφενείο. Αυτός είναι ο λαϊκισμός. Αυτό είναι το έσκατο όριο του λαϊκισμού και της ρουσφετολογίας. Και δεν θέλω να μπω επί της ουσίας του θένοτος. Ακούω για την Αρκαδία. Δεν ξέρω αν την ξέρετε την Αρκαδία και αν την έχετε περπατήσει. Ωστόσο ότι την μαθαίνετε τώρα την Αρκαδία. Είμαστε υπερήφανοι για την Αρκαδία. Για τα τόσα πολλά και μεγάλα έργα που κάναμε στην Αρκαδία. Αλλά για τα τόσο πολύ μεγάλα και μικρά έργα που κάναμε στη Μεσσινία, στη Λακωνία, στην Κορινθία και στην Αργολίδα. Συμφωνούμε με αυτή σας την εισήγηση και είμαστε πάντοτε σε μια διαδικασία θετικής συνησφοράς. Αναγνωρίζοντας που φτάνουν τα όρια της αντιπολίτευσης αλλά και βέβαια που φτάνουν τα όρια του αυτοσαρκασμού. Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Τατούλη. Εντάξει. Μου έχει ζητήσει το λόγο ο κ. Περιφερειάλιξ, παρακαλώ να τον ακούσουμε. Λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι, θα πω τρεις αλήθειες. Η πρώτη. Φέρνουμε μια εισήγηση με την οποία μοιράζουμε 19 εκατομμυρία. Κάκος δεν ανέφερε ο κ. Βερούτης για ποιους δρόμους. Κάκιστα. Έφερε να βοηθήσει τη συντόμα εύσης της διαδικασίας. Αυτά τα 17 εκατομμύρια, συγγνώμη 16-800, πού πηγαίνουν. Για το εθνικό δίκτυο και το επαρχιακό δίκτυο. Ούτε δεκάρα πουθενά αλλού. Και είμαστε σύμφωνοι με το θέμα της συντήρησης και βεβαίως ανταποκρινόμαστε σε ένα παμπελοπονησιακό έτημα αναβάθμισης του συνολου του οδικού μας δικτύου. Εθνικού και επαρχιακού. Αφού όλοι ξέρομε ότι εκτός από τον αυτοκεντρόδρομο το κεντρικό, σχεδόν όλοι οι δόμοι μας θέλουν ένα συγγυρίσμα. Θέλουν διαγράμμιση, θέλουν άσφαρτο επί ασφάλτου, θέλουν μπάρες, θέλουν μάτια γάτας, θέλουν πλαστικά κολονάκια. Το ξέρομε αυτό όλοι. Όποιος κάνει μία μόρτα στους νομούς θα το διαπιστώσει. Αυτό ο ζήτημα. Άρα λοιπόν τι κάνουμε αυτά τα οποία είπαμε προεκλογικά. Εργολαβίες όλες και για τα 17 εκατομμυρία. Πάνω από 700.000 ευρώ. Για τα μικρά έργα υπάρχουν οι θεσμοί. Είναι οι δήμοι για τα μικρά έργα να κάνει και 20.000 και 30.000 ευρώ. Και βεβαίως να ζητήσει βοήθεια ο μικρός δήμος αν δεν μπορεί. Και εμείς εξαιτίας αυτού που είπε ο κ. Πετράκου στην προηγούμενη συναδρίαση και δεν το ξέραμε, ανακαλύψαμε ότι υπάρχει αυτή η διάθεση των 3α χιλιάδων κυβικών μέτρων και θα προχωρήσουμε σε μια προγραμματική με τους δήμους για την αναπαύμηση των κεντρικών αγροτικών δρόμων. Λοιπόν, δύο πράγματα να πω ακόμα. Πήγα λέει και υπέγραψα σε ένα καφενείο. Και λοιπόν τι έγινε. Και τη δουλειά μου έκανα και στη συνέχεια νομίζω πήγα στην Κορυνθία. Και πάω σε περίπτωση κάποιος κόσμος είναι εκεί με ρώτησε διάφορα πράγματα και πήγαμε και στον κόμπο που έχουν σκοτωθεί 18 άνθρωποι και με πολύ αξιοπρέπεια είμαστε όλοι όσοι είμαστε εκεί πέρα. Τι κακό έγινε. Τόσο γραφειοκράτες γίνονταν με ξαφνικά πρέπει με το aircondition να υπογράφουμε τις συμβάσεις ιδιαίτερα για θέματα τα οποία κένει τον κόσμο. Εγώ έψεξα τις περισσίες και τους αρμοδίωσε εκεί γιατί δεν έγινε συντομότερα αυτό το έργο. Για έναν κόσμο ο οποίος χυμάζεται κυρολεκτικά από μια άφρονα αγροτική πολιτική εδώ και 50 χρόνια. Προσβλήθηκα αλήθεια. Εμάς κοιτάξτε αυτός είναι ο χώρας μας κυρίως. Αυτοί είναι οι άνθρωποι κυρίως οι οποίοι μας εκφράζουν. Και να πω και το τελευταίο να επαναλάβω αυτά τα οποία είπα και πριν. Όποιος δεν καταλαβαίνει ότι στην Αρκαδία έχουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα σε σχέση με τους άλλους νομούς δεν λέει την αλήθεια. Ή δεν αντιλαμβάνεται σωστά τα πράγματα. Εγώ δεν λέω ότι δεν έγινε τίποτα. Καταλαβαίνω και την αγωνία και τους υψηλούς τόνους από τον κ. Γιανακούρα καμιά φορά. Διότι αγωνίστηκε ο άνθρωπος. Αλλά τα χωριά μας εγκαταλείφθηκαν. Έμεινε ο παπάς σε πολλά χωριά που θα φύγει τελευταίος. Κάθε χρόνο αυξάνονται τα κόστη για τη μεταφορά των μαθητών. Ένα παιδί δόθηκε εκεί θε. Δεν πρέπει να καθίσουμε να σκεφτούμε πέρα από τα 20, τα 30 και τα 40. Τι σημαντικό θα κάνουμε για την Αρκαδία. Για να μην αναφερθώ σε περιοχές. Αδιάζουν περιοχές γιατί κουβεντιάζουν την Παλασκευή που θα πάνε το Σαββατοκύριακο. Και τι θα κάνουν. Ε λοιπόν απέναντι σε αυτό το πρόβλημα εμείς τι θα κάνουμε. Πώς θα απαντήσουμε σε αυτό το πρόβλημα. Αν η Αρκάδες είναι ευχαριστημένη με μια τέτοια πολιτική μας προτείνεται να τη συνεχίσουμε τέτοια ίδια με το ίδιο τέμπο. Εμείς αντιπροτείνουμε τα μεγάλα έργα τα οποία παλεύετε εδώ και 40 χρόνια να τα προωθήσουμε και να τα κάνουμε πράξη. Αυτό αντιπροτείνουμε. Και σας ζητάμε σε αυτή την πολιτική να μην παίρνουν εμπόδια. Και το τελευταίο που θα σας πω το έχω πει πολλές φορές εδώ. Και εμείς δεν θα το κάνουμε. Κοιτάξτε στις εκλογές κρινόμαστε όλοι. Ο λαός κρίνει. Εγώ μήπως θέλετε να κοβεντιάσω με καμιά φορά και πως έκρινε ο λαός και να αιθιολογήσω με το τι έγινε και το τι δεν έγινε. Εντάξει δεν έχουμε καμία αντίρρηση αλλά όταν ο λαός έκρινε προσέξτε τον Ιούνιο. Ακούστε μετά δεν γίνεται 2-3 μήνες να λέμε είμαστε εξουσία εμείς και με 14 ψήφους εδώ πέρα κάνουμε ό,τι θέλουμε. Κάνουμε και εκείνο και το άλλο και το άλλο για να μην έχετε χρήματα να κάνετε κάτι ή να μην μπορείτε να τα κάνετε και να σας έχουμε απέναντι. Τα έχουμε εξαρλήσει όλα αυτά τα ζητήματα. Λοιπόν αυτό το οποίο έγινε δεν πρέπει να ξαναγίνει. Όταν στις εκλογές έχουμε αλλαγές θεωρώ ότι πρέπει να βοηθάμε και να διευκολύνουμε την επόμενη περιφερειακή αρχή. Αυτό είναι η δημοκρατική συμπεριφορά. Αυτό είναι η αποδοχή του αποτελέσματος. Και να διευκολύνεις και να παραδίδεις και ουσιαστικά να αποδέχεσαι την δημοκρατική διαδικασία. Εγώ για το Δήμο Καλαμάτας δεν επανέρχομαι. Ήμουνα 13 χρόνια δήμαρχος. Έδωσα τις εξετάσεις μου, αλλού τα πήγα καλά, αλλού δεν τα πήγα καλά. Είναι ένα έργο το οποίο συνεχίζεται στο Δήμο από συναδέλφους και θα έχουν τη συμπαράστασή μας, όπως θα την έχουν και όλες οι άλλες περιοχές, ανεξάρτητα από πού κατάγεται ο περιφεριάκτης. Αυτά θέλω να σας πω και χαίρομαι για τη διαμορφώνητη θερτική άποψη για έργα πάνω από 700.000 ευρώ στο Εθνικό και το Επαρχιακό Δίκτυο για να αλλάξει η εικόνα. Ευχαριστώ πολύ τον κ. Περιφεριάκη, θα παρακαλέσω μισό λεπτό επειδή στην αρχή, χάρην συντομίας, θεώρησα ότι δεν χρειάζεται να παίρνουμε όλη το λόγο. Όμως επειδή βλέπω ότι συνεχίζει αυτό το ενδιαφέρον και ζητάτε το λόγο, πρέπει να τηρίσουμε τον κανονισμό και λυπάμαι που το λέω τώρα εκ των ιστέρων. Παρακαλούσα βέβαια τον κ. Γιανακούρα, μιας και το αποδίθηκε και ο κ. Στατούλης, να μην πάρει πάλι το λόγο. Καμία αντίρρηση. Αυτό θα το κάνουμε από εδώ και πέρα να εφαρμόσουμε το κανονισμό πλέον. Είναι και κάποιος άλλος συνάδελφος που θέλει να μιλήσει. Μισό λεπτό, μισό λεπτό. Ερώτηση. Ναι, είναι μια ερώτηση. Βλέπουμε ότι στην εισήγηση το 12ο υποέργο Συντήρις Τημάτων της Εθνικής Σοδού 7, αρμοδιώτας ΠΑΡΓΟΛΙΔΑΣ, έχει προϋπολογισμό και πίστοση 1,5 εκατομμύρια ευρώ. Στον πίνακα πίσω όμως το 12ο έργο έχει 1 εκατομμύριο ευρώ. Και προϋπολογισμό και πίστοση. Για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό αν είναι Συντήρις Τημάτων της Εθνικής Σοδού 7, αρμοδιώτας ΠΑΡΓΟΛΙΔΑΣ. Αμέσως θα απαντηθεί και αμέσως μετά να πάρει το λόγο ο κύριος Γιανακούρας Γιαναλετό και ο κύριος Πετράκος. Υπάρχει άλλος και να πάμε σε ψηφοφορία κύριε συνάδελφα. Ευχαριστώ πολύ. Συνάδελφα το έχω εντοπίσει. Αυτό που ισχύει προφανώς είναι η εισήγηση, το 1,5 εκατομμύριο δηλαδή. Ωραία, διευκρινίστηκε. Ο κύριος Γιανακούρας Γιαναλεπτό. Ευχαριστώ κύριε Πρεδρεύοντα και βεβαίως συμφωνούμε με την απόφαση που έχει πάρει η Περιφερειακή Αρχή. Άλλο, στην δικαιωμά της είναι να κάνει την κατανομή των μισθώσεων, των χρημάτων που αυτή έχει εξασφαλίσει. Δεν νομίζω να έχει παράπον η Περιφερειακή Αρχή από τη δική μας παρουσία και τις δικές μας προτάσεις και που ψηφίζουμε εδώ, γιατί δεν νομίζω σε κανένα έργο το οποίο έχει προταθεί να έχουμε ψηφίσει όχι εμείς. Σε όλα έχουμε συμφωνήσει. Βλέπω όμως ότι δεν υπάρχει μια αντιμετώπιση για όλες τις ενότητες στο ίδιο. Βλέπω ότι υπάρχει ένα μένος για τα μικρά έργα της Αρκαδίας. Ενώ όπως πρέπει να τους πετρίσεις σήμερα ψηφίσκαν τόσα άλλα μικρά έργα, δεν μιλάει κανείς. Βλέπω τον κύριο Περιφερειάρχη να έχει ένα μένος, ένα αποθυμένο ίσως, για τα μικρά έργα της Αρκαδίας. Αυτό είναι λάθος. Για τα μικρά έργα της Αρκαδίας, όπως και άλλες φορές έχω πει, είναι σημαντικά. Είναι μεγάλα έργα. Και εμείς είμαστε περήφανοι για το έργο που κάναμε και νομίζω, επειδή ο κύριος Περιφερειάρχης ότι κριθήκαμε, η Αρκαδία για τα έργα αυτά έδωσε 70% της παραταξίας μας. Άρα συμφωνεί λοιπόν ο Αρκαδικός λαός με την πολιτική που κάναμε στα έργα για την Αρκαδία. Και κάτι άλλο, επειδή σήμερα στα επόμενα θέματα βλέπω ότι υπάρχει απένταξη πολλών μικρών έργων από την Αρκαδία, είναι τουλάχιστον εντός πεθασίου σε αυτό ανήθικο. Όταν παραλάβουμε εις τον κ. Κωνσταντόπλου τον προηγούμενο νομάρχη, κανένα έργο του κ. Κωνσταντόπλου και της προηγούμενης νομαρχιακής αρχής δεν απεντάξαμε. Τα υλοποιήσαμε όλα και μάλιστα πολλές φορές και εγώ προσωπικά και άλλοι συντάραδοι αναφερόμαστε ότι τα χρήματα αυτά είναι από την νομαρχιακή αυτοδείξη του κ. Κωνσταντόπλου, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει ποτέ για όλους. Βεβαίως, εγώ μιλάω για την Αρκαδία και για αυτά όπως ο κ. Τατούης, εγώ ποτέ δεν έχω ακούσει από το στόμα κάποια αντιπεριφερειάρχη ότι τα έργα αυτά εντάσσονται από χρήματα τα οποία έχουν προκύψει από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή. Θα ήθελα λοιπόν να πω ότι θα σταματήσει πλέον αυτή η καραμέλα με τα μικρά έργα της Αρκαδίας. Είμαστε περήφανοι για το έργα μας στην Αρκαδία. Στην Αρκαδία υλοποιήθηκαν 600 έργα και αυτό αφήνει τις τεχνικές υπηρεσίες τις οποίες και πάλι θέλω να ευχαριστήσω και να συνεχίσουμε την πολιτική αυτή γιατί μην αφήσουμε τα χωριά μας. Λέτε ότι η Αρκαδία ρημάζει. Μην την τελειώνουμε τελείως. Είπα σε ένα άστρο μου τελευταία ότι η Αρκαδία είναι στον αναπνευστήρα. Μην βγάζουμε τοξιγόνο γιατί καταργώντας τα μικρά έργα θα κόψουμε και τοξιγόνο ακόμα από τις μικρές κοινωνίες της Αρκαδίας. Ευχαριστώ. Να μιλήσει και ο κύριος Πετράκος πρώτα κύριε Βερούτη και μετά να κλείσετε και να πάμε στην ψηφοφορία. Κύριε Πετράκο. Κύριε Πρόεδρε παρατηρούμε και για το θέμα 3 και το 4 και το 5 και το 6. Η ΜΕΝ Αρκαδία έχει εισήγηση του Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών και μάλιστα με μεγάλη σαφήνια και πολύ συγκεκριμένη. Το ίδιο και η Λακωνία έχει εισήγηση όχι σαν την Αρκαδία βέβαια όπως είναι να γίνει 1,2,3 τι θα γίνει. Συμφωνούμε με αυτά προτείνεται. Όμως εδώ βλέπουμε μια διαφορά και θα παρακαλούσαμε λοιπόν σε επόμενη. Και η Αργολίδα έχει επίσης μια εισήγηση. Η Λακωνία και η Κορυνθία δεν υπάρχουν εισήγησης. Λέει σύμφωνα με αυτό 1,2,3,4,5 πράγματα τι θα γίνει εκεί λέει ο κύριος εδώ πέρα ο Διευθυντής. Θα γίνει αυτό ασφαλτοστρώσεις, σήμα, σωρζόντια, κάτι τεχνικό, προστασία παρανών. Αυτά είναι πολύ συγκεκριμένα. Και σου λέει όλα αυτά κάνουν ένα εκατομμύριο. Γι' αυτό λοιπόν κάνω μια κατανομή. Λοιπόν, θα θέλαμε... Τι δεν καταλαβαίνετε για τη Μεσσινία. Όλα τα καταλαβαίνω. Για τη Μεσσινία. Όλα τα καταλαβαίνω κύριε Αντιπεριφερειάρχη. Κάνω μια επισήμανση και λέω. Θα θέλαμε σε επόμενες συναιδρίες όταν θα έρχονται θέματα να ζητήσετε από τους Διευθυντές να έχουμε την εισήγησή τους που κάνει ο κ. Λαμπρόπλος παραγωγής του Χάρη και ο κ. Βερούτης και συγχρόνως να είναι αποσαθηνισμένοι. Τι ακριβώς θα γίνει στο κάθε έργο. Κάνω μια παρατήρηση. Όλα τα καταλαβαίνω. Αν μου επιτρέπετε να διευκρινίσω κάτι ότι εδώ υπάρχει η υπογραφή του κυρίου Γιανακέας στο σχέδιο. Όπως και σε όλα τα έγγραφα που υπογράφω εγώ είναι μετά από εισήγηση τεχνικής υπηρεσίας. Κύριε Βερούτης και κλείνουμε κύριοι συνάδελφοι. Συνάδελφοι. Κλείνοντας θέλω να πω το εξής. Άκουσα το συναδελφό του κ. Γιανακούρα. Έχω την εντύπωση ότι συζητάμε θέματα και διαρκώς είμαστε εκτός θέματος. Για ποια μικρά έργα μιλάτε κ. Γιανακούρα. Τα συγκεκριμένα έργα το μικρότερο έχει προϋπολογισμό 500.000 ευρώ. Και είναι το μικρότερο. Στα έργα αυτά λοιπόν είμαστε πιστοί στο δόγμα ότι τα έργα που πρέπει να εκτελούν τεχνικές μας υπηρεσίες πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μην τις εξαγγλούν. Και γι' αυτό το λόγο τα έργα συντηρήσεων έχουν ένα προϋπολογισμό οι κανόν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα του εθνικού και του υπαρχιακού δικοδικτύου. Δεν καταλαβαίνω ποια είναι τα μικρά έργα, ποια είναι τα μικρά έργα της Αρκαδίας. Δεν μιλάμε για μικρά, μιλάμε για μεγάλα έργα εδώ. Μεγάλα έργα συντηρήσεων. Πάνω από 500.000 ευρώ. Ευχαριστώ πολύ τον κ. Βερούτη. Θεωρώ ότι συμφωνούμε όλοι, κυρίες συνάδελφοι. Να μην κάνουμε, να μην κάνουμε τώρα κ. Ταντούλη. Λοιπόν, να μπούμε σε ψηφοφορία. Πώς είναι υπέρ ομόφωνα, προφανώς. Ευχαριστώ πολύ. Πάμε στο επόμενο θέμα που είναι το υπαρρυθμό 5 Αρχική κατανομή πιστώσεων του ενταγμένου έργου στο Πουδουέ ΣΑΕ 526 έργα αντιπλημμυρικής προστασίας περιφέρειας Πελοποννήσου εισηγητής ο κ. Λαμπρόπλος Χρήστος, ο αντιπεριφερειάρχης. Ναι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουμε αποδεχθεί 6 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα δημόσια επενδύσεων για αντιπλημμυρικά έργα. Έχετε την αρχική κατανομή που αφορά σε 9 έργα καθαρισμού ποταμών και χυμάρων και αποκατάστασης τεχνικών έργων και στους 5 νομούς με συνολικό προϋπορισμό 5 εκατομμύρια 400.000 ευρώ αφορά όρημα έργα που είναι έτοιμα να δημοπρατηθούν και προφανώς η κατανομή θα ολοκληρωθεί όταν έχουν πολλές μερές και για το υπόλοιπο ποσό της πίστοσης. Παρακαλούμε, κάποιος τον εμπαρρυτολογώ κύριος Στατουλής. Και με αυτή την πρωτοβουλία συμφωνούμε, είναι ευθύνη δική σας, αλλά ακούστε όμως κάτι που το έθεσε πριν λίγο ο κ. Πετράκος και το περάσαμε απαρατήρητο. Μιλάτε για μεγάλα έργα. Μεγάλα έργα με μια γκάμα 10-15 φυσικών αντικειμένων ουσιαστικά δεν μετριάζονται, δεν μεριζονται σε μικρότερα έργα. Όταν λέμε για σύνολο ρεμάτων 300.000, πόσα είναι τα ρέματα, για να ξέρουμε. Δεν έχουμε σε διαφορετική προσέγγιση. Απλώς θέλω να σας πω ότι αυτά που λέτε δεν ισχύουν. Και θα τα δείτε στην πράξη, ότι με αυτόν τον τρόπο που πάτε, δεν πρόκειται να προχωρήσετε κανένα έργο και να κλείσω με την εξής παρατήρηση. Ξέρετε ότι στην προηγούμενη περιφερειακή αρχή, στην προηγούμενη περιφερειακή θητεία, δεν υπήρχε το δικαίωμα για καμία μα καμία ανάθεση εάν δεν περνούσε η οικονομική επιτροπή. Τώρα ο νόμος έχει δώσει ευελιξία. Τα έργα που έχουν υπογραφεί μέχρι τώρα με αναθέσεις σε όλη την περιφερειακή αρχή είναι πρωτόγνωρα. Ξεπερνάν κάθε προσδοκία. Και δεν θέλω να αναφερθώ εάν την ανάθεση στην ΚΟΜΙ την κάνατε σε άγνωστο έργο λάβο, ούτε θέλω να μπω σε αυτή τη λογική. Όταν χρειαστεί θα μπω σε αυτή τη λογική. Τώρα όμως δεν θέλω. Θέλω να σας πω και να σας επισημνάνω κάτι. Με ποιο δικαίωμα τροποποιήσατε τα τεχνικά δελτεία και το έργο που είχε δημοπρατηθεί των ρυζών στο φυσικό αντικείμενο. Ποιο σας το πρότεινε αυτό, για ποιο λόγο σας το πρότεινε, για ποιο λόγο το κάνατε. Σας το πρότεινε ο διευθυντής των τεχνικών υπηρεσιών. Τον ελέγξατε τον διευθυντή των τεχνικών υπηρεσιών και για ποιο λόγο τον κύριο κορμό του έργου που ήταν η πεζοδρόμησης και η εξασφάλισης της ασφάλειας των πολίτη μέσα από το στάδιο και τις ρίζες, γιατί δεν προχώρησες. Με ποιο λόγο τροποποιείτε την μελέτη του δρόμου Αγίου Ανδρέα Λεωνιδίου. Τα ξέρει ο περιφερειάρχης αυτά τα πράγματα. Τα ξέρει ο περιφερειάρχης αυτά τα πράγματα. Τα γνωρίζει αυτά τα πράγματα. Αυτά είναι τα κρίσιμα θέματα. Και θα σας πω και κάτι άλλο να τελειώσω. Επανεμφανίστηκε το φαινόμενο στη Μεσσυνία να δίνουν προσφορές δύο, τρεις, τέσσερι εργολύπτες. Ο πρώτος να αποσύρεται και να πηγαίνει στον δεύτερο ή στον τρίτο, για όνομα του Θεού. Και εσείς και εμείς και όλοι μας εδώ πέρα θέλουμε να εξασφαλίσουμε τον δημόσιο συμφέρον και τη διαφάνεια. Μην επιτρέψτε να ξαναγίνει αυτό που γινότανε επί των ομαρχιακών αυτοδιοικίσεων. Και τα λέω με θετικό πρόσημο. Έχει ζητήσει κάποιος άλλος το λόγο? Αν υπάρχει και κάποιος άλλος, για να μην πηγαίνουμε σταδιακά. Έχετε το λόγο, κύριε Σινάδη. Καλησπέρα σας. Σαν κάτοικος του χωριού Έλλους στο δήμο Ευρώτα, αλλά και σαν περιφερειακός σύμβουλος, θα ήθελα να αναφερθώ στα εξής. Στην κοπή της Πορτροχρονιάτικης σπίτας, κύριε Νίκα, μας είπατε τα εξής. Οι Λάκονες πρέπει να επενδύσουμε στο όνομα της νης Ουκρανάη και στο ποταμό Ευρώτα. Ο ποταμός Ευρώτας δεν έχει μόνο πηγές. Έχει και κύτη, έχει και εκβολές. Σας προσκαλώ να περπατήσουμε είτε μέσα στην κύτη από τη γέφυρα της Κάλλας, είτε στις όχθες του ποταμού, μέχρι τις εκβολές. Είναι ένα ταιγνητό έργο, το οποίο θα πρέπει να καθαρίζεται σε ταχτά χρονικά διαστήματα. Από το 1967 έως το 1990 γίνεται διαπλάτηση, ευθυγράμιση του ποταμού. Το 1999 στο Έλλος πνίγει και μια γυναίκα. Το τελευταίο επεισόδιο του ποταμού ήταν το 2016. Όλο αυτό προστατεύεται από μία λέξη Νατούρα. Η λέξη Νατούρα προστατεύει τα πτώματα των ζώων και των πτυνών από τον κατσίγαρο, από τα απόβλητα και από τα σκουπίδια. Είναι ένα ταιγνητό έργο η κίτη του Ευρώτα από τη γέφυρα της Κάλλας ως τις εκβολές και θα πρέπει να καθαρίζεται. Και μία ερώτηση σε σας κύριε Βερούτη. Επειδή είναι αρκετά τα χρήματα, θα ήθελα να μου πείτε από τη γέφυρα της Κάλλας ως τις εκβολές ποια τμήματα και πόσα χρήματα θα πέσουν ώστε να προστατευθεί ο κάτοικος του Έλλους, του Αστερίου, της Κάλλας, του Αγίου Γεωργίου, των Αγίων Ταξιαρχών και του Λέιμωνα. Δεν είναι ούτε ήλωτες, ούτε δουλεί. Ευχαριστώ. Υπάρχει... όχι, ναι κύριε Βερούτη, αν δεν υπάρχει άλλη... Δεν θέλετε, κύριε Περφυγάρχα, τον λόγο για το θέμα. Πέστε κύριε Βερούτη... Κύριε Σταματάκο, και εγώ συμφωνώ με την τοποθέτησή σας ότι τα τεχνικά έργα που έγιναν κάποτε στον Ευρώτα, από τη σκάλα μέχρι και τις εκβολές, θα πρέπει να συντηρούνται και θα πρέπει να καθαρίζονται. Ελάτε όμως λίγο στη θέση μου, που όταν ανέλαβε το Σεπτέμβριο την ευθύνη της Περιφερικής Ενότητας Λακονίας, δεν υπήρχε ούτε ένα δημοπρατημένο έργο αντιπλημμυρικής προστασίας. Θέλετε να σας πω ότι αισθάνομαι ένοχος για την ξυρασία? Γιατί κάθε πρωί έκανα το σταυρό μου. Τι κάναμε άμεσα? Βάλαμε τέσσερα έργα, τέσσερα έργα με τις διατάξεις του Άρχου 32, προκειμένου να προλάβουμε να κάνουμε τι? Όταν το Σεπτέμβριο με δύο εκατομμύρια προϋπολογισμού ενταγμένου από παλιές πιστώσεις, δεν υπήρχε ούτε ένα δημοπρατημένο έργο. Και όποιος μπορεί να βρει αυτές. Αυτή ήταν η κατάσταση που βρήκαμε. Και αυτή τη στιγμή έχουμε τρεις εργολάδους, τρεις αναδόχους από έργα που δημοπρατήθηκαν, με διευθύντιο διαγωνισμό, με διαγωνισμούς μέσω του ΕΣΙΔΙΣ και έχουμε τρεις εργολάδους. Και κάτω με τι σας ακούω, ότι πραγματικά, ότι πραγματικά, κάναμε τι? Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε? Σας ευχαριστώ. Καταλαβαίνω για μισό λεπτό, για το θέμα που συζητάμε, υπάρχει γενική ομοφωνία. Οφείλω όμως να απαντήσω σε αυτά που έθεσε ο κ. Στατούλης. Καταρχήν το έργο της ΚΟΜΙΣ δεν έχει γίνει με απευθείας ανάθεση. Έχει γίνει με συνοπτικό διαγωνισμό. Και από την Οικονομική Επιτροπή, από τις περισσότερες από τέσσερις αποφάσεις που έχουμε πάρει για το συγκεκριμένο έργο, οι περισσότερες έχουν ληφθεί ομόφωνα. Πρέπει να θυμίσω όμως ότι η υποτιθέμενη πεζοδρόμιση αφορούσε μόνο κράσπεδα και όχι πεζοδρόμια. Αδυνατό να καταλάβω πώς μπορεί να φτιάξεις μόνο το κράσπεδο εντός οικισμού σε έναν επαρχαιακό δρόμο, χωρίς να φτιάξεις το πεζοδρόμιο και αυτό να αποτελεί υποτιθέτη έργο προς την ασφάλεια των κατοίκων. Πάντως, μιλάμε για ένα έργο στο οποίο είμαστε σε επικοινωνία και με το δήμο της Τρίπολης, γιατί είναι δήμο της Τρίπολης οι ρίζες και το στάδιο και είναι υποεξέλιξη, αλλά δεν υπάρχει ακόμα ούτε κανέχει έρθει στην Οικονομική Επιτροπή κανένα θέμα τροποποίησης μελέτης. Ευχαριστώ πολύ. Αδερφέ, σας λέω πραγματικά επιτιμής ότι η κατάσταση του Ευρώτα δεν τιμά κανέναν και πρώτα απ' όλα εμένα. Ναι, πέφτουνε κατσίγαροι από το ποτάμι και οι υπερεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Λακονίας, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος, το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Λακονίας, είναι μία μέρα κάνει έλεγχο και μία μέρα είναι στα δικαστήρια για αυτούς που στέλνουν στα δικαστήρια. Θέλω όμως να υποσχεθώ ότι θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια τα φαινόμενα που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια να μην ξανασυμβούν. Ο κ. Περιφερειάρχης και να πάμε λίγο στην ψηφοφορία μετά γιατί νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι. Εντάξει, να εισφέρω και εγώ στη συζήτηση πώς έγινε αυτή η κατανομή που έρχεται ως εισήγηση ενώπιον σας. Το πρώτο το οποίο ζητήσαμε είναι οι διευθύσεις τεχνικών έργων να υποβάλουν στοιχεία τα οποία αναποδεικνύουν ότι έχουν όριμες μελέτες. Όχι θα, όριμες μελέτες. Αυτό είναι κρίσιμο ζήτημα. Μοιράσαμε στη συνέχεια 300.000 ευρώ σε κάθε περιφερειακή ενότητα για να μπορέσει να παρέμβει σε κρίσιμα αρέματα και χυμάρους. Ποτάμια όπως είναι ο Πάμισος και ο Άρης, είναι ένα άλλο πρόγραμμα ο Ευρώτας, τα οποία μας δίνουν κάθε χρόνο σχεδόν πλημμυρικά φαινόμενα, παίρνουν ένα και νέο ποσό για να γίνει καθαρισμός, ως προς τα άλλα θέματα τα οποία ακούστηκαν. Τα των αναθέσεων. Εμείς δεν κάνουμε αναθέσεις ή δεν κάνουμε στην έκταση την οποία λέγεται και δεν αποδεχόμαστε πουδενή η προσπάθεια η οποία καταβάλετε, κοιτάξτε, ηθικής, ξέρω, απαξίωσης. Δηλαδή, καλείτε τους φίλους σας, τους εργολάβους, τους εμπειροτέχνες, ποιος τα λέει αυτά, και τους δίνετε διάφορα έργα τα οποία δίνετε εσείς. Έχω δώσει αυστηρή εντολή στις υπηρεσίες. Ακόμα και όταν πάμε με τη διαδικασία της ανάθεσης, αυτό να γίνεται μέσα από την ηλεκτρονική διαδικασία, να ενημερώνονται όλοι. Η υπηρεσία κάνει τις σχετικές διαδικασίες. Θυμόσαστε και εδώ τι έγινε με τα 60.000 όπου εμείς αγωνιζόμαστε να ομαδοποιήσουμε τα έργα και μπήκε το θέμα για τους εμπειροτέχνες. Και μάς σε περίπτωση δεν κάνουμε τίποτε παράνομο, απολύτως τίποτα. Κοιτάξτε, οι αποφάσεις λογικών εργάνων ελέγχονται, ελέγχονται. Οποιοσδήποτε θεωρεί ότι γίνεται υπέρβαση, πόσες φορές έχετε κάνει μέχρι τώρα προσφυγές και στην αποκεντρωμένη, ας κάνει προσφυγές επ' αυτόν. Μπορεί να κάνουμε και λάθος κάπου, ας υπάρξει δικαίωση. Ξέρω λοιπόν, μέχρι τώρα δεν έχει γίνει καμία προσφυγή επ' αυτόν. Και το τελευταίο που έχω να σας πω είναι το εξής. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε την κατάσταση, αν ένας εργολάβος δώσει 60% και ο δεύτερος δώσει 40% και παρατηθεί ο πρώτος και πάει στο δεύτερο. Επειδή σε λίγες εβδομάδες θα έχουμε την τροποποίηση του νόμου 44-12, είμαι βέβαιος και ενημερωμένος ότι ένα από τα θέματα, τα οποία ίσχυαν και επί τον ημερό σας, ισχύουν και σήμερα, δηλαδή μιλάνε οι εργολάβοι μεταξύ τους και στείλουν τον διαγωγισμό, θα αντιμετωπιστεί. Και τέλος με τα πόλη των ελεωτριβίων, αυτός που το έθεσε έχει δίκιο. Πήραν χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να κάνουν διφασικά τα ελεωτριβία, δηλαδή είναι το θέμα της υγρασίας από τριφασικά και τα γυρίζουν μόνοι τους, ενώ έχουν πάρει τα χρήματα, έχουν πάρει την επιδότηση, τα γυρίζουν πάλι σε τριφασικά για να μην έχουν υγρασία και να πουλάνε καλύτερα τον πυρήνα. Υπάρχει, όπως καταλαβαίνετε, ένα κύκλωμα πυρήνα ελεουργών και ελεωτριβίων πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα που πρέπει να ελεγχθεί. Καταβλήθηκαν πολύ μεγάλες προσπάθειες φέτος, μειώσαμε και τις ώρες λειτουργίας ελεωτροβίων σε οχλούσες περιοχές. Ήταν ηρωική προσπάθεια του κ. Αναστασόπουλου, αυτό είναι μια αλήβεια και του κ. Τσουκαλά, αλλά και άλλων. Και είναι βέβαιο ότι με τον ίδιο τρόπο δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα εργοστάσια και του χρόνου. Θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και έλεγχο στα ελεουργία και στον κατσίγαρο. Ο Ευρώτας, αυτό το ποτάμι το οποίο θα μπορούσε να ζήσει με τη φήμη του όλη τη λακωνία, έχει καταδίσει όπως έχει καταδίσει από τον κατσίγαρο και γίνονται προσπάθειες προς την κατεύθυνση τουλάχιστον κάποια από τα μέτρα αυτά να γίνει παρέμβαση, να γίνει ανάπλαση, ώστε να βοηθηθεί και η περιοχή. Επειδή το γνωρίζετε συνήθως κλείνει ο περιφεριάρχης ή ο ισυγητής, αλλά να μην πάμε τώρα σε δεύτερο κύκλο. Για τον Ευρώτα έχουμε δεσμεύσει 1.200.000 ευρώ για την αντιπλημμυρική προστασία και για το καθαρίσμα του. Δεν μπορέσαμε να προχωρήσουμε ποτέ στο έργο για τη περιβατολογική μελέτη και η άγκρισης παρέμβασης των Ευρώτα είναι εξαιρετικά πολύ δύσκολο. Δώσαμε μελέτη 30.000 και νομίζω ότι προχωράει, αλλά κόλλησε στην οριοθέτηση. Ο κ. Σταματάκος έβαλε ένα κρίσιμο θέμα ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι στην εκβολή του Ευρώτα. Και να σας πω και το άλλο, ότι έχουμε δώσει μελέτη δύο εκατομμυρίων για το σύνολο της αντιπλημμυρικής προστασίας του Ευρώτα που ξέρετε ότι δεν είναι ένα εύκολο πράγμα. Ευχαριστούμε πολύ και τον κ. Τατούλη και κ. Συνάδελφη Μπεν ο κ. Δέδες. Ακούγεται ότι κάποιοι εργολάδοι που έχουν δώσει μεγαλύτερη αίσθηση παρετούνται. Έβαλε το θέμα της αλλαγής των όρων της δημοπράτησης των έργων. Αν κάτι κατάφερε ο 4412 που έχει απομείνει η Θήμ σήμερα ως θετικό κεφάλαιο είναι ότι με τους ηλεκτρονικές δημοπρασίες τέλειωσε το κωλόκουρο. Και θυμώνται όλοι τις εικόνες συνωστισμού στα γραφεία των ομαρχιών και των δήμων δεκάδων εργολάδων που στο τέλος 15-20 εργολάδοι απ' έξω κατέληκαν να μπαίνουν ένας ή δύο ή τρεις μέσα για να δίνουν έτοιμες προσφορές. Μην πανηγυρίζουμε ότι θα αλλάξουν 4412 αυτό θα είναι η μεγαλύτερη ήτα. Αυτό το κομμάτι ειδικά θα πρέπει να μείνει απείρακτο και να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο. Ευχαριστούμε τον κύριο Δέδε. Κύριοι συνάδελφοι μπαίνουμε σε ψηφοφορία στο συγκεκριμένο θέμα. Νομίζω έχει εξαντληθεί και θα παρακαλέσω να πάμε στη ψηφοφορία. Στο επόμενο θέμα θα τηρήσω απόλυτα τον κανονισμό πρώτη εισήγηση, δευτερολογίες και ιστορίας. Θεωρώ ότι μπορούμε να είμαστε ουσιαστικοί και να πάμε γρήγοροτερα. Ψηφοφορία, κύριοι συνάδελφοι, στο υπαρθμό πέντε θέμα της μερίσσιας διάταξης. Πώς είναι υπέρ, ομόφωνα. Ευχαριστώ πολύ. Πάμε στο επόμενο θέμα αρχική κατανομή πιστώσεων του ενταγμένου έργου στο ΠΟΔΟΕ. Στα 5-26 εγγυβελντικά έργα περιφέρειας του Πολυμποννήσου, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Τσουκαλάς. Να εισηγηθεί το θέμα. Ομοίως με τα προηγούμενα κύριοι συνάδελφοι, αφορά έργα εγγυβελντικά πλέον. Τα έργα που εντάσσονται είναι από την Περιφερειακή Ένωτα Αρκαδίας, το έργο κατασκευή δικτύου άρδευσης 800.000 ευρώ. Στην Κορινθία δύο έργα κατασκευή αρρευτικού έργου το ΕΦ, Ξιλοκάστρου, Καριώτικα, Βελανιδιά, Μελίση, Πιτσά, 700.000 ευρώ. Κατασκευή αρρευτικών έρμων περιοχής Νεμαίας, Βόχας, Καστράκη, Σουλινάρη, Χαλκή, με προϋπολογισμό 400.000 ευρώ. Και από τη Μεσσυνία το έργο αναβάθμισης αρρευτικού αποστραγγιστικού και οδικού δικτύου web.epsu.messinias, με προϋπολογισμό 1.200.000 ευρώ. Σύνολο έχουμε 3.100.000 ευρώ και παραμένει το ποσό του 1,9 εκατομμυρίων ανδιάθετα για υπόλοιπα έργα. Παρακαλώ, ποιος θέλει να αντιποθετηθεί, ο κ. Θατούλης, ο κ. Γεννακούρας και ο κ. Πετράγκος. Λοιπόν, και σε αυτή την εισήγηση συμφωνούμε. Απλώς θέλω να κάνω κάποιες παρατηρήσεις. Το θέμα του Βαλτεσυνίκου έχει έτοιμη όρινη μελέτη. Το θέμα του Πάμισου έχει μελέτη και σας παρακαλώ πάρα πολύ, δεν ξέρω τι πρέπει να κάνετε, αλλά βρέστε έναν τρόπο να παρέμβετε στο ρήγμα που υπάρχει στον κεντρικό αγωγό του Παμίσου, που δημιουργεί τεράστια προβλήματα η υδρότησης των ευρύτερων περιοχών. Μάλιστα δε σε αυτές τις δύσκολες περιοχές, όπου χρειάζεται η ψηλή πίεση προκειμένου να πηγαίνει. Τα υπόλοιπα έργα τα οποία έχετε θέσει, είπα συμφωνούμε, προχωρήστε γρήγορα τις μελέτες, γιατί κανένα από όλα αυτά τα έργα που έχουμε συζητήσει δεν έχουν μελέτες. Να μου επιτρέψετε, κύριε Δατούλη, παρόλο ότι είμαι σε αυτή τη θέση του προεδρεύοντα, να ενημερώσω ότι στον κεντρικό αγωγό υπάρχουν διαρροές που έρχονται από το παρελθόν και έχουν φτάσει σε πολλά μέτρα μέσα στη γη που φεύγει το νερό και ανοίγει τρύπα από κάτω. Για τον κεντρικό αγωγό δύο ρήγματα τα οποία επειδή προχθές ψυχάλισε, δεν έβρεξε, αλλά άλλαξε όμως το κλίμα, έχουν εντολεί οι υπηρεσίες και ο ανάδοχος που έχει αυτή την υποχρέωση και θα αποκαταστήσει την πέμπτη το πρωί αυτά τα δύο. Πρέπει όμως να κλείσει το αρδευτικό σύστημα για δύο προς τρεις μέρες για να αδειάσει ο αγωγός για να μπορεί να γίνει η συγκώληση. Αυτό είναι το πρόβλημα που δεν έχει φτιαχτεί μέχρι τώρα. Όμως είμαστε σε ετοιμότητα μετά από τρίτη-τετάρτη που δεν έχει νερό, πέμπτη πρωί-πρωί θα γίνουν αυτές οι επεμβάσεις και θα δοθεί αμέσως και νερό στο δίκτυο. Ευχαριστώ πάρα πολύ ο κ. Γιαννάκουρας. Θέλω να σας ενημερώσω ότι τη μελέτη που κάνουμε, που θα την εντάξουμε στο ΕΣΠΑ που έρχεται τον Σετεύριο-Οκτώβριο έχει ληφθεί μερήμνα στο επίμαχο σημείο του αντιλειοστασίου προς τις δύο κατευθύνσεις που διανέμεται το νερό προς τη Βαλύρα και προς το πλατεί. Περί τα 800 μέτρα από τη μια μεριά που διέρχεται μέσα από το Βάλτο και άρα είναι μέσα στο νερό διαρκώς. Και το άλλο προς τη Βαλύρα περίπου 700 προβλέπεται να αντικατασταθούν με χρήματα που είναι πολύ υψηλό το κόστος. Αυτό ήθελα να σας πω, ότι είναι ένα τεράστιο έργο και η όποια παρέμβαση στοιχίζει πάρα πολύ. Όμως, έχει ληφθεί αυτή η μερήμνα. Ελπίζω ότι η προσωρινή παρέμβαση θα λύσει το πρόβλημα και την οριστική λύση θα αντιδώσει το νέο έργο που έρχεται. Εγώ θέλω να αναφερθώ ότι χαίρομαι ιδιαίτερα να βλέπω να εντάσσονται τέτοιου είδους έργα και να ψηφίζω το Περιφερειακό Συμβούλιο γιατί τα έργα αυτά είναι αυτά τα οποία θα μας βγάλουν στη Πιφάνια σαν περιφέρεια. Δεν είναι τα μεγάλα, τα μαξιμαλιστικά έργα τα οποία θέλουν χρόνια. Είναι έργα τα οποία είναι βέληκτα. Είναι στο όριο μέσα εκείνο το οποίο μπορούν να γίνουν γρήγορα διαδικασίες και να λιωπηθούν. Χαίρομαι όμως ιδιαίτερα που σε αυτή την εισήγηση υπάρχει και το Βαλτεσυνίκο, ένα έργο το οποίο εμπλευστήκαμε εμείς, προχωρήσαμε, κάλαμε τη μελέτη και συγχαίρω που εσείς το εντάσετε σήμερα ώστε να ολοκληρωθεί. Πρέπει όμως να μας πιστώνετε ότι για να γίνει ένα έργο τέτοιου είδους αγγελτικό θέλει αρκετές αδειοδοτήσεις. Θέλει αρκετή διαδικασία μέχρι να φτάσουμε στην ένταξη. Αυτό λοιπόν το είχαμε κάνει. Επίσης θέλω να πω ότι μη βάζετε πολλά έργα μαζί. Σε αυτή την εισήγηση βλέπω τα έργα είναι συγκεκριμένα, ονοματισμένα και αυτό είναι πολύ ευχάριστο. Θα γίνουν. Όταν είναι πολλά έργα μαζί συνήθως γίνεται το πρώτο, δεύτερο, τρίτο απορροφούνται τα χρήματα και τα υπόλοιπα μένουν ρέστα που λέμε. Επίσης όταν ενωποιούμε πολλά έργα μαζί αποκλείουμε όλους τους μικροεργολάδους οι οποίοι κι αυτοί έχουν δικαίωμα να επιβιώσουν, να δουλέψουν. Και το τρίτο, όταν βάζουμε πολλά έργα μαζί, ανεβαίνει ο προϋπολεγμός του έργου θέλει πιο μεγάλες αδειοδοτήσεις, ελεκτικό συνέδριο, είναι χρονοβόρο. Μη φοβάστε τα μικρά έργα. Προχωρήστε. Τα μικρά έργα είναι ευέλικτα και είναι εκείνα τα οποία θα δώσουν λύση. Πάντως συμφωνώ και συγχαίρω για την τένταξη των έργων αυτών. Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Θεωρώ κύριοι συνάδελφοι ότι δεν έχει κανένας αντίληση για εντάξεις έργων από αρχικές πιστώσεις. Να μπούμε στην ψηφοφορία. Κύριε Πρόεδρε, η γενική παρατήρηση που έκανα πριν βρίσκει την εφαρμογή της πάρα πολύ καθαρά σε αυτό το θέμα που συζητάμε. Έχουμε τρία θρησκευτήματα. Τα δύο είναι σαφής. Λέει κατασκευή. Και ερχόμαστε τώρα στο τρίτο και λέει το της Μεσσινίας. Αναβάθμιση αδρευτικού αποστραγιστικού και οδικού δικτύου με προϋπολογισμό και πίστος 1.200. Καταρχάς λέω ότι σωστά. Συμφωνούμε. Δεν έχουμε αντίληση για κανένα. Όμως έχουμε αντίληση σοβαρή έτσι όπως είναι διατυπωμένο και τι ακριβώς θα γίνει για ένα πολύ σοβαρό θέμα τα προβλήματα του ΓΟΕΦ Παμίσου. Πώς θα κατανεμηθεί το ποσό το 1.200 μεταξύ αδρευτικού αποστραγιστικού και οδικού δικτύου. Τι σημαίνει αναβάθμιση. Αναβάθμιση σημαίνει να γίνει συντήρηση στους δρόμους. Αυτό είναι κλασική. Δεν είναι αναβάθμιση αυτό. Αναβάθμιση σημαίνει. Έτσι τουλάχιστον η λέξη αναβάθμιση. Εγώ την καταλαβαίνω. Αν την καταλαβαίνω λάθος, άλλο. Ότι θα αναβαθμίσουμε το αντιλειοστάσιο. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει και μηχανολογικά και κτιριακά και θα πρέπει να βάλουμε ανανεώσιμες πηγές για να μειώσουμε το κόστος ενέργειας. Αυτό θα ήταν αναβάθμιση. Υπάρχει μελέτη για κάτι τέτοιο. Απαντήστε. Μάλλον όχι. Δεν υπάρχει σήμερα μελέτη για κάτι τέτοιο. Άρα τι αναβάθμιση μιλάμε. Δεύτερο. Αναβάθμιση του δικτύου. Υπάρχει πάλι μελέτη για την αναβάθμιση και τον εξοχρονισμό του δικτύου. Πώς θα εξοικονομήσουμε νερό. Πώς θα εξοικονομήσουμε ενέργεια. Και μετά μπαίνουν ζητήματα. Δεν δίνεται παρεπιπτόντος. Κάνω μια παρένθεση. Ακόμα να δούμε πότε επιτέλους αυτές 44.000 για τον άλλο. Για τα φιλιατρά θα πάνε. Λοιπόν, τρίτο ζήτημα. Αναβάθμιση του αντιλειοστασίου του Μπουρνιά. Το αντιλειοστάσιο του Μπουρνιά, κύριε Αναστασσόπλε, το ξέρετε πάρα πολύ καλά εσείς και ο κύριος Περιφεριακής. Έχει πολύ μεγάλη σπουδεότητα στην αποστράγγιση της περιοχής και όταν γίνανε η μεγάλη κλιμμύρα που έγινε ο χαμός στην περιοχή εκεί πέρα και καταστράφηκαν οι αγρότες που καλλιεργούσαν. Άρα, λοιπόν, και εδώ τι ακριβώς θα κάνουμε. Κτιριακές μηχανολογικές αποδομές να δώσουμε το 120. Να το δώσουμε βεβαίως. Συμφωνούμε και θα το ψηφίσουμε να το δώσουμε. Όμως να μην πάρεις πάλι στο γάμο. Πάμε σε ένα βαρέλι χωρίς πάτω. Ή θα αλλάξετε το τίτλο του έργου και να πείτε «Αναγκαίες άμεσες συντηρήσεις». Αυτό το καταλαβαίνω. Αυτό θα ήταν καθαρό από τη διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών. Και μετά ο οργανισμός, ένας τεράστιος οργανισμός, τι έχει γίνει. Τι έχει γίνει από το Σεπτέμβριο. Εμένα ρωτάτε, κύριε Πετράκο, τι έχει γίνει. Θα σας κάνω μια πέρα ολόκληρη ανάλυση. Όχι, επειδή το χειρίζουμε το θέμα. Φυσικά θα απαντήσετε κι εσείς. Υπάρχει ένας άνθρωπος ο οποίος κάνει μια προσπάθεια και είναι πρόεδρος, διευθυντής, υφιστάμενος, εργάτης, όλα αυτά τα πράγματα. Η πρόεδρος και τα κάνει όλα. Τι έχει γίνει, γιατί λέει ο κ. Περιφεριάρχης, ότι τον εγκαλέσαμε για το προηγούμενο θέμα. Εγώ δεν τον εγκάλεσα για το πριν. Έδωσα μια πληροφορία ότι δεν δουλεύει ο συγκεκριμένος εργολάβος και πρέπει διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών και η Περιφέρεια να πάρει τα μέτρα για να μην το παρατήσει στη μέση. Αυτό έδωσα. Τώρα, όμως, εγκαλώ. Εδώ. Γιατί από τον Οκτώπριο, Νοέβριο, πότε έγινε υποτίθεται η νέα διοίκηση, πόσο έχει στελεχωθεί ο οργανισμός. Μπορεί να μαζεύσει χρήματα, όχι. Αυτό γίνεται και στα φιλιατρά. Τρέχουν οι άνθρωποι να μαζεύσουν χρήματα και διαμαρτύρεται ο κ. Περιφέρειάρχης όταν το επιμένω και θα το ξαναβάνω συνέχεια τα 44 χιλιάρικα στα φιλιατρά πότε θα τα δώσετε. Θα το λέω σε κάθε συνεδρίας. Εδώ, τι θα κάνετε γι' αυτά. Κύριε, έπρεπε κ. Αναστασόπλε, μια και με ρωτάτε, να ζητούσατε συγκεκριμένου, να σας φέρουν συγκεκριμένη εισήγηση. Δε με αφήνετε να σας εξηγήσω. Μπορεί να μάθεις τελειώσατε να εξηγήσετε. Δώστε μου λίγο χρόνο, άμα τελειώσατε. Άρα λοιπόν, ναι μεν, όμως εδώ υπάρχει θέμα σοβαρό και το ψηφίζουμε μεν, θέτουμε όμως πολύ σοβαρές αυτές τις σοβαρές παραμέτρους. Πρέπει να γίνουν γρήγορα οι ενέργειες, να γίνουν οι μελέτες, να ανατεθούν οι μελέτες, να προκειρικτούν, δεν ξέρω με ποια διαδικασία θα πάτε, εγώ θέλω να γίνουν οι μελέτες. Αυτό θα είναι δικό σας, θα το φέρετε πως θα γίνει και με ποιον τρόπο θα γίνει είτε ανάθεση είτε προκήρυξη της μελέτης. Λοιπόν, για να γίνει, να πάμε σε μία σωστή και πραγματικά τότε να μιλήσουμε για αναβάθμιση του web, πάμε ίσου, πραγματική αναβάθμιση, για να προσφέρει οι αγρότες να έχουν λιγότερο κόστος, να μπορεί ο οργανισμός να μαζεύει τα χρήματα, να γίνεται αυτό, να είναι σωστά στον Μπουρνιά να μην έχουμε αυτά τα προβλήματα, να φτιαχτεί το αντιοστάσιο του Αγιοφλώρου, να φτιαχτεί τα δίκτυα, όλα αυτά. Λοιπόν, κάντε τα καλύτερα, αυτό είναι το, κάντε τα πιο σωστά, διότι βλέπω προχειροδουλειές. Να μου επιτρέψετε πάλι από αυτή τη θέση να ενημερώσω το σώμα για το τι συνέβη σήμερα το πρωί. Καταρχήν η μελέτη γι' αυτό το 1.200 δεν θα γίνει με εξωτερικούς συνεργάτες ή με ειδικούς επιστήμονες. Είναι τεράστιες οι ανάγκες και του αρδευτικού δικτύου και του οδικού δικτύου και του στραγγιστικού δικτύου. Τρία είναι τα δίκτυα του Web και θέλουν όλα αναβάθμιση. Συμβαίνει περίπτωση, θεωρώ, ο όρος αναβάθμιση συμπεριλαμβάνει και τη συντήρηση αλλά και την ουσιαστική αναβάθμιση όταν θα προβλέψει από κατάσταση διορίγων που είναι χωμάτινες, κύριε Πετρακώ. Με χώμα. Θα τις κάνουμε τις μεντένιες όπως ήταν οι αρχικές. Σήμερα λοιπόν στο γραφείο μου έγινε σύσκεψη, επειδή με ρωτήσατε τόσες λεπτομέρειες, να απαντήσω δεν αφορά όλο το σώμα αλλά πολύ σύντομα. Ήταν ο κύριος Γιαννακέας, η κυρία Αρχοντάκη, πρόεδρος του ΓΟΕΒ, ο κύριος Γιαννόπλος, ο μηχανολόγος, ηλεκτρολόγος που ξέρει το ΓΟΕΒ από αυτή την πλευρά καθώς επίσης και η μελετήτρια, η βασική του συγκεκριμένου έργου η κυρία Μαραβά. Έγινε αναλυτική συζήτηση το τι πρέπει να ξοδέψουμε σε κάθε ένα από τα τρία δίκτυα που προανέφερα. Μάλιστα, κατά την άποψη των υδρονομέων, που είναι οι άνθρωποι που περπατάνε έξω στον κάμπο και ξέρουν όλα τα προβλήματα, τέθηκαν τα ζητήματα τα οποία ελείφθησαν όλα υπόψη και με αυτό το σκεπτικό θα γίνει η μελέτη η οποία θα δημοπρατηθεί γρήγορα ώστε και από τις εκτώσεις να μπορούμε να πάμε και σε άλλα έργα. Όσον αφορά την αναβάθμιση όμως στην συνολική, είναι αυτό που είπα και πιο πριν στον κ. Τατούλη, είναι η αναβάθμιση του αντιλιοστασίου, του κλειστού δικτύου και το οποίο θα έχει προϋπολογισμό 2,2 εκατομμύρια ευρώ και η οποία μελέτη ολοκληρώνεται τέλος Αυγούστου. Θέλουμε λοιπόν με αυτή τη διαδικασία να συνειδητοποιήσετε ότι αλλάζουν τα πράγματα στον κάμπο. Νοικοκυρεύεται το σύστημα, θα ξέρει ο αγρότης πότε έχει νερό και πότε κόβεται γιατί τώρα εμείς με το που προαναλάβαμε κόπηκαν οι υγειοτρήσεις, το ρεύμα κόπηκε και ανακαστήκαμε να κάνουμε ενέργειες για να μπορέσει να εξελιχθεί ομαλά η υπόθεση. Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι κατάγομαι από τον Αγιοφλώρο έχω μεγαλώσει σε αυτά τα χώματα και τα προβλήματα. Και γι' αυτό γνωρίζουμε, συνεργαζόμαστε με τους ειδικούς και θα κάνουμε τα δέοντα ώστε να γίνει ένα νέο ολοκληρωμένο πρόγραμμα ξεκινώντας από αυτό από το που δουέ που συντηρεί όλα τα δίκτυα μεταξύ των άλλων και ο Περιφερειάρχης μας είπε ότι θα έχουμε πάρα πολλοί χαλίκοι δωρεάν με αποτέλεσμα να μπορέσουμε να συντηρήσουμε και το δικό δίκτυο του ΓΩΕΒ επαναλαμβάνω φθινότερα. Ο κύριος Θαντούλης έχει το λόγο. Δεν καταλάβει καλά ο προϊκολογισμός του ΔΥΟΕΤΕ που θέλει να εγκάθισε πόσο σχετικά. Υπάρχει μια αναπτυξιακή μελέτη για όλο τον Πάμησο από την αναπτυξιακή μεσοινίας που την ξέρεις για το πώς θα αντιμετωπιστεί όλο το φαινόμενο και το πρόβλημα του Πάμησου, η οποία είχε αρχικό προϋπολογισμό 14500. Αυτό που λέτε τώρα τα 2200 είναι η μελέτη της προηγούμενης δίκησης του ΓΩΕΒ με τον Μιχάλη το Μανωλέα και τους υπόλοιπους, οι οποίοι για να μπορέσουμε άμεσα να αποκαταστήσουμε και έχεις δίκιο σε αυτό τις βλάβες στα κανάλια του δικτύου, χρειάζονται 2 200. Εμείς είχαμε βάλει 600.000 εκεί και βρήκαμε και 850.000 για να πληρώσουμε το ρεύμα, το απλήρωτο από τις μέρες της εφορίας στη χώρα πριν το 2010, γιατί δεν πληρωνόταν αυτό το πράγμα. Αυτό το λέω για να μιλήσουμε για το μεγάλο έργο. Δέστε λοιπόν το μεγάλο έργο. Ποιο είναι το μεγάλο έργο? Αυτή η αναγκωριστική μελέτη την ξέρετε πάρα πολύ καλά. Στην κάτω ζώνη ή στην πάνω? Είναι πάνω και κάτω ζώνη μαζί. Όχι. Επιτρέψτε μου αν θέλετε να ενημερώσω το σώμα. Το 2 200 είναι ένα καινούργιο πρόγραμμα έργο που δρομολογείται και η μελέτη εκπονείται αυτή την περίοδο. Το 14 εκατομμύρια ευρώ είναι η αναβάθμιση όπως προέβλεπε ο καθηγητής του πολιτεχνείου τότε των δυο ρήγων, το οποίο όμως πρέπει να ξέρετε κύριε Δατούλη ότι δεν προωθείται από την σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτική περί υδάτων και αρδεύσεων. Είναι ανοιχτό δίκτυο, το συντηρούμε, το διατηρούμε αλλά δεν ξοδεύουμε άλλα λεφτά. Μόνο αποκαθιστούμε όπου υπάρχουν τέτοια χωμάτινα τμήματα. Τα 200 λοιπόν είναι για την ανωζώνη τα οποία χρήματα θα αναβαθμίσουν και θα έχουμε εξοικονόμηση νερού και ρεύματος. Ο κ. Περιφεριάρης να πει δυο λόγια. Νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε τελικά για τα έργα που προτείνονται. Να πω δυο κουβέντες για να βοηθήσω και εγώ τη συζήτηση. Η βεβαιότητά μου είναι πλέον ότι είμαστε σε δραματική κατάσταση από άποψη δικτύων άρδευσης. Και είμαστε 10 χρόνια περιφερειακός θεσμός. Δεν ήρθαμε χθες. Πριν 10 χρόνια ήταν οι νομαρχίες και έχουμε 50 χρόνια μία λανθασμένη αγροτική πολιτική. Και για να μην λέμε συνέχεια για τον ΓΟΕΒ Παμίσου, μήπως είναι καλύτερα τα πράγματα με τον ΓΟΕΒ Αργολίδος. Μήπως ξέρετε κανέναν το ΕΒ αυτή τη στιγμή να λειτουργεί με σωστό τρόπο. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ άσχημα και από άποψη συμπεριφοράς αγροτών. Δεν πληρώνουν και κανείς δεν τους υποχρέωσε να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους. Και έχουμε αγρότες δύο ταχυτήτων. Τον αγρότη ο οποίος πληρώνει το ρεύμα στο πηγάδι για να βγάλει νερό και τον αγρότη που έχει ενταχθεί σε ένα σύστημα για το οποίο θα μιλήσω σε λίγο και βάσει με τόση κατορθώνει χρόνια τώρα να διαμαρτύρεται, να φωνάζει και πάντα να βρίσκεται ένας τρόπος πτηρωμής του ρεύματος. Για το θέμα που είναι εγκυοβελτιωτικά έργα που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι το ποσό των 5 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο έχει ίσως κατανεμηθεί. Σύμφωνα με εισηγήσεις των Διευθυντήσεων Τεχνικών Έργων και ιδιαίτερα για το ΕΠΑΜΙΣΟΥ αθληστικά είναι ένα 200 συναν 200, δύο 400 για να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις συν δύο 200 το οποίο θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Χαίρομαι για το γεγονός ότι ξέρετε κανένας δεν ήθελε να λάβει διευθυντήση του ΔΤΣ, χαμός έγινε και ουσιαστικά υποχρεώσαμε μια καλή και ο πόνο η οποία ανέλαβε πρόεδρος του ΔΤΣ και αναγνωρίζω ότι η συνισφορά ήταν πάρα πολύ μεγάλη με την τροποποίηση του οργανισμού και την επανασύσταση των ΙΕΒ ώστε να έχουμε στρατηγικά μια δομή η οποία θα φροντίσει για την άρδευση δομή η οποία θα υπακούει θα είναι στη διεύθυνση αγροτικής ανάπτυξης γιατί το αποτέλεσμα πρέπει να μας ενδιαφέρει. Λοιπόν, γίνονται βήματα και στους ΙΕΒ και στους ΙΕΒ αυτό είναι αλήθεια και επειδή ένα σημαντικό βήμα είναι να πληρώνουν οι χρήστες θα βεβαιωθεί πάρα πολύ σύντομα στην εφορία θα βεβαιωθούν τα χρήματα τα οποία οφείλουν οι αγρότες που χρησιμοποιούν το δίκτυο σας βεβαιώνω γι' αυτό έχουμε και καθυστερήσει ήδη ώστε να υπάρχουν και οι πόροι για να γίνονται και τα έργα. Για τη ΔΕΙ που είναι και το μεγάλο πρόβλημα η ενέργεια είχαμε πει σε προηγούμενη συνεδρίαση ότι προωθείται σε κυβερνητικό επίπεδο μια συνεργασία με τη ΔΕΙ με ανανεώσιμες μορφές ενέργειας ώστε να γλιτώσουμε από αυτό το μεγάλο βραχνά. Ξεκίνοντας από το βήμα να πω δύο κουβέντες και για τον προσωρινό το ΕΕ Φιλιατρών. Για τα φιλιατρά έχει διαθέσει η περιφέρεια τελευταία 120.000 ευρώ ως είχε υποχρέωση για την ανασυγκρότηση των 14 περίπου γιοτρίσεων. Μέχρι το 2020 η αρμοδιότητα λήκε στο Δήμο Τριφυλλίας. Δεν θέλω να αναφερθώ στο τι έγινε αλλά με 120.000 ευρώ καλύφθηκε πλήρως το ζήτημα της ανασυγκρότησης των 14 γιοτρίσεων. Απομένει το ποσό για την πληρωμή της ΔΕΙ των 41.000 ευρώ. Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι δεν μπορούμε να καλύψουμε λειτουργικές δαπάνες. Δεν γίνεται να το καλύψουμε. Με απόφαση οποιοδήποτε συλλογικό οργάνω, αυτός ο οποίος υπογράφει τελικά είναι ο υπόλογος. Εμπας φεκτώσει, είμαστε σε μια κουβέντα γύρω από αυτά για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε. Όμως οι αγρότες των φυλιατρών που ποτίζουν τις ελιές, που έχουν μεταβάλει την περιοχή τους σε ένα κήπο, με τα θερμοκύπια τα πολλά και με τις τεξαγωγές, πρέπει να νιαστούν και γι' αυτό. Υπάρχουν αγρότες που πληρώνουν το ρεύμα. Οι αγρότες με τα πηγάδια και όλα αυτά πρέπει να πληρώνουν το ρεύμα που τους αναλογεί. Μέσω τον ΙΕΒ θα γίνει η ανασυγκρότηση των ΓΟΕΒ θεσμικά, έχουμε πλέον την εποπτεία. Και τον το ΕΒ θα τελειώσουμε με τις προσωρινές επιτροπές από εδώ και από εκεί. Κάποιοι κάνουν και συνδικαλισμό, πήραν και μία αρμοδιότητα και συνδικαλίζονται. Και έχουν και άποψη, οι πολιτικοί κλπ κλπ και τις συνδέουν με το συγκεκριμένο γεγονός. Αλλά εμείς θα κάνουμε με αντικειμενικότητα το καλύτερο που μπορούμε. Αλλά δεν είναι δουλειά κανενός συλλογικού οργάνου να εκταμιεύει χρήματα, όπως καταλαβαίνετε, παρά τον νόμο. Ευχαριστώ πολύ κύριο Περιφεριάρχη. Πολύ σωστά είπε ο κύριος Περιφεριάρχης και ισχύει αυτό και είναι πολύ θετικό, ότι θα δοθούν τα χρήματα για να επισκεφαστούν οι γεωτρήσεις. Κύριε Περιφεριάρχη, η επερώτηση μας ήταν αι. Και σας εψημένω το εξής, ότι οι τρεις από τις τέσσερες γεωτρήσεις, στις οποίες υπάρχει το χρέος των 41.000, δεν λειτουργούν γιατί είναι χαλασμένες. Από πού θα μαζέψει τα χρήματα η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή. Μάζευσε τα άλλα 44.000 από εκείνες που λειτουργούσαν. Και οι άνθρωποι μπλοκάραν και δεν είναι κανένας. Άρα λοιπόν, δεν είναι ευθύνη των ανθρώπων, οι οποίοι επιτελούν το έργο της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής. Δηλαδή από την ψυχή της μάνας τους θα τα βρουν αυτά, αφού δεν λειτουργούν οι γεωτρήσεις. Αυτό είναι το θέμα και σας παρακαλώ πολύ να σκύψετε. Αυτό σας ρωτάμε τόσο καιρό. Δεν είναι το θέμα ότι δεν μαζεύουν τα λεφτά. Δεν γίνεται να μαζευτούν αυτά τα χρήματα, αφού δεν λειτουργούν οι γεωτρήσεις. Άρα πρέπει να βρείτε από το 20% των ΚΑΠ, που υπάρχει δυνατότητα να κάνετε αυτή. Σας το ζητάει και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης. Σας το ζητάει και προσωρινεί δικούς Επιτροπήτων. Δεν είναι δικό μας το θέμα. Πρέπει να λυθεί το θέμα. Εντάξει, κύριε Πετράκο. Αλλιώς θα τις κόψουν και στη μία γεώτρη, στην τέταρτη. Να απαντήσει ο κύριος Περιφέρος. Κύριε Πετράκο. Λοιπόν, τα εξήγησα και τα επαναλαμβάνω. Όλοι θέλουμε να είμαστε καλοί. Όλοι θέλουμε να υπάρχει μία φιλογραφτική πολιτική, η οποία να αποραίει και από εμάς. Αλλά το υπέρθατο κριτήριο είναι ο νόμος. Απαγορεύεται να πληρώνουμε λειτουργικές δαπάνες. Βεβαίως, για τη συντήρηση διαθέσαμε 120.000 ευρώ. Έπρεπε να το κάνουμε. Εγώ μίλησα και με τον Διευθυντή Γεωργίας εκεί, ο οποίος δεν είναι καθυλιναρμόδιος. Ο άνθρωπος λέει λύσε το πρόβλημα, εγώ έχω την εποπτεία, την παραγωγή, τις εξαγωγές και λοιπά. Δεν είναι ο οικονομολόγος ή ο νομικός των διεφύσεων δικητικού ή οικονομικών, ο οποίος θα φέρει μία εισήγηση για το συγκεκριμένο ζήτημα. Εμπάσεις περίπτωση να ξέρετε ότι προσπαθούμε για το συγκεκριμένο θέμα. Αλλά θέλω κύριε Πετράκο να συμβάλλετε και να είσαστε εφείς. Πρέπει οι αγρότες, οι οποίοι χρησιμοποιούν του ΣΓΟΕΒ ή του ΣΤΟΕΒ, να καταβάλουν το τίμημα, το οποίο έχει προσδιοριστεί από το κανονισμό ή δεν πρέπει. Πρέπει να είμαστε όλοι μαζί και αυτό είναι δικαιοσύνη και αντικειμενικότητα στην ίδια πλευρά ή πρέπει να πηγαίνουμε και να λέμε ας πληρώσουν οι βιομήχανοι, ας πληρώσουν οι έχοντες, ας πληρώσουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ένα και το άλλο. Πρέπει σε αυτό το θέμα να είμαστε στην ίδια πλευρά, γιατί αν είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά θα έχαμε λύσει πολλά προβλήματα. Εγώ το λέω και προς δικούς μου φίλους που έχουν μια συμπεριφορά, σαν και αυτοί που περιέγραψα προηγουμένως. Ευχαριστώ πολύ. Φαντάζουμε ότι συμφωνεί και ο κ. Πετράγκος το τελευταίο. Πάμε λοιπόν... Δεν συμφωνεί. Εντάξει, δεν συμφωνείτε. Δεν συμφωνείτε. Να πάμε σε ψηφοβορία, κύριοι συνάδελφοι. Ομόφωνα ως εισήγηση. Με τις παρατηρήσεις που έκανε ο κ. Πετράγκος. Πάμε στο επόμενο θέμα, το οποίο είναι... Μάλλον στα δύο επόμενα είναι παρεμφερή. Την εισήγηση την κάνει ο κ. Σαρδέλης. Λήψη απόφασης για την προσαρμογή της Ανώνιμος Εταιρείας Μελετών Διοίκης και Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων και Έργων Α με διακριτό τίτλο ΑΕΡΚΑΔΙΑΛΦΑΕΥΨΟΝΟΝ σε αναπτυξιακό οργανισμό του άρθρου 2 του νόμου 4674 του 20 Αναπτυξιακή Οργανισμή Τοπικής Αυτοδιοίκης. Και το 8ο, κύριοι συνάδελφοι, είναι τα ίδια περί αναπτυξιακής μεσοινίας, Ανώνιμη Εταιρεία ΟΤΑ σε αναπτυξιακό οργανισμό. Ο κύριος Σαρδέλης έχει το λόγο. Συνάδελφοι, καλησπέρα σας. Οι δύο εισηγήσεις αυτές αφορούν τη μετατροπή της αναπτυξιακής μεσοινίας και της ΑΕΡΚΑΔΙΑΛΦΑΕΥΨΟΝ στους αναπτυξιακούς οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης σύμφωνα με τη διατάξη του νόμου 4674 του 2020. Ο νέος αυτός νόμος προβλέπει τη σύσταση νομικών προσώπων ιδιωτικού, δικαίου, ειδικού σκοπού, οι οποίοι θα λειτουργούν υπέρ του δημοσίου συμφέροντος υπό την μορφή της Ανώνιμη Εταιρείας. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει οι δύο εταιρίες αυτές να προσαρμόσουν τη μετοχική τους σύνθεση όσο και το ισχυρό καταστατικό τους. Συγκεκριμένα, η ΑΜΣ να πρέπει οι τέσσερις ιδιωτικοί φορείς να μεταβιβάσουν τις μετοχές τους και να μην συμμετέχουν στο νέο αυτό σχήμα και αντίστοιχα το Μηλυτήριο Αρκαδίας να αποχωρήσουν από την ΑΕ. Οπότε, εισηγούμαστε τα πέντε αυτά σημεία που προτείνει αναλυτικά η διεύθυνση ασωτερικής λειτουργίας και παρακαλούμε να τα ψηφίσετε. Ευχαριστώ πολύ τον κύριο Ζαρδέλη και παρακαλώ την κυρία Πουλοβούλου του Γενική Διευθύντρια να έρθει να δώσει κάποιες διευκρινήσεις επί του θεσμικού πλασίου. Ορίστε. Υπάρχουν ερωτήσεις, κυρίες συνάδελφοι. Ναι, κύριε Τατούλη. Ελάτε, κυρία Πουλοβούλου. Καλησπέρα. Η εγκύκλειος 200 είναι από το Υπουργείο Εσωτερικών, από τη Διεύθυνση Οργάνωση και Λειτουργία ΣΟΤΑ. Κύριε Τατούλη, θα θέλετε κάποιο συγκεκριμένο ερώτημα επί της εγκύκλειου. Η μέτοχη είναι η ΟΤΑ και η ΠΕΔ και από εκεί και πέρα μπορούν να συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο και άλλοι οργανισμοί, όπως το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης. Ορίστε. Όχι, όχι. Γι' αυτό και γίνεται σήμερα η μετατροπή και σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο καλείται να αποφασίσει για την προσαρμογή στο νέο νόμο, το 4674. Θα πρέπει να αποχωρήσουν τα επιμελητήρια και οι λυπεί οργανισμοί, οι οποίοι είναι ιδιωτικές ενώσεις. Αυτή είναι η εισήγηση της υπηρεσίας. Και η εκδήλωση ενδιαφέροντος του Περιφερειακού Συμβουλίου για τις μετοχές των φορέων που αποχωρούν, είναι στο σώμα να αποφασίσει. Η εισήγηση σήμερα στο Περιφερειακό έρχεται κατόπιν ετοιμάτων των διοικητικών συμβουλίων των δύο οργανισμών, των δύο αναπτυξιακών εταιριών. Τα διοικητικά συμβούλια κάνουν την εκκίνηση των διαδικασιών της προσαρμογής. Και από εκεί και πέρα, τα συλλογικά όργανα των μετεχόντων στο μετοχικό κεφάλαιο, αυτοί που δικαιούνται να μείνουν εκ του νόμου, θα αποφασίζουν για την προσαρμογή του οργανισμού. Αυτοί που αποχωρούν είναι βάσει νόμου. Και όταν προσαρμόζεται ο οργανισμός στα νέα δεδομένα στις προβλέψεις 46-74, δεν είναι θέμα σύμφωνης γνώμης των μετόχων μόνο. Είναι θέμα της γενικής συνέλευσης μετά. Εάν η μετατροπή του έχει και την από αναπτυξιακές εταιρίες σε αναπτυξιακούς οργανισμούς, εάν έχει σύμφωνη γνώμη, δεν μιλάω τελικά ριαντικά, εάν έχει σύμφωνη γνώμη από τους πορείς του μετοχολογίου. Αυτούς που δεν δικαιούνται να είναι στο νέο μετοχικό κεφάλαιο, εννοείτε? Λέει ο Γόδος ότι έχουν και σύμφωνη γνώμη θέμα. Να μην σημειωθούν. Από εκεί και πέρα είναι θέμα των γενικών συνελεύσεων των ανώνυμων εταιριών. Τα έγγραφα των εταιριών είναι συνειμένα στο έγγραφο που αποστήλαμε στην εισήγηση. Το διοικητικό συμβούλιο του κάθε οργανισμού έχει στείλει ένα έγγραφο το οποίο... η γενική συνέλευση έπεται της σημερινής συζήτησης. Αυτά είναι τα βήματα της μετατροπής. Εδώ είχα θέμα συνελέσης. Αυτοί οι συνελευτείς εταιρείες είπανε ως εταιρείες σύμφωνα με ένα συγκεκριμένο νομό, με την σύμφωνη γνώμη των φορέων που ήταν όλα δουλεύονται στο κόσμο. Εάν τώρα υπάρχει μια τέτοια προσπαθία για κάποια επιχειρία, ώστε το Διοικητικό Συμβούλιο να προβολήσει κάτι. Μου επιτρέπετε να κάνω μια παρέμβαση. Κύριε Τατούλη, να διευκρινίσουμε κάτι. Ο νόμος τώρα προβλέπει την συγκρότηση των αναπτυξιακών οργανισμών. Η Αναπτυξιακή Φερπή Μεσαινίας, λέω ένα παράδειγμα, πρέπει να μην έχει στο μετοχολόγιό της, γιατί είναι ανώνυμες εταιρείας, ιδιωτικούς φορείς, όπως είναι η Ένωση Συναιτερισμών κλπ. Με λίγα λόγια, θα εμποδίσουμε την εξέλιξη μιας αναπτυξιακής εταιρείας να παίξει τον αναπτυξιακό της ρόλο, αν της βάλουμε βαρύδια και αν υπάρχει προϋπόθεση της συνέναισης, που πρώτη φορά και εγώ το ακούω, αυτό θα εμποδίσει την ύπαρξή της, την μελλοντική. Εγώ, βέβαια, ξέρω πάρα πολύ καλά τον νόμο, ότι θέλω να διακοπίσω. Θεωρώ ότι αυτή η προσπάθεια έχει περάσει για εμπιτήματα και προβλήματα. Δεν μιλάω για την αποδοκή της αναπτυξιακής δημιουργίας. Αυτό είναι μια ασφαρία θα τα πω. Εγώ λέω, εάν υπάρχει σύμφωνη γνώμη, εάν το Δικτυρικό Συμβούλιο συνενοεί και με το δημιουργικό τόπος και έχει την σύμφωνη γνώμη για να ασφασιθούν οι υπόλοιποι μέτρες και να υπάρχει σύμφωνη γνώμη. Κύριε Πρόεδρε. Ναι. Δεν απαιτείτε κασό. Παρ' κύριε Μαλθέυσος. Σύμφωνα με το άρθρο 2 του 4674 του 2020, αυτό που απαιτείται για την εκκίνηση της διαδικασίας είναι απόφαση δικαιητικού συμβουλίου μόνον. Άπαξ και αποφασιστεί η εκκίνηση της διαδικασίας αυτής είναι υποχρεωμένη όλοι όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου να πάρουν τις αποφάσεις γενικής συνέλευσης για να αποχωρήσουν και να παραδώσουν τις μετοχές τους έτσι όπως ορίζει ο 4674 του 2020. Όλα τα άλλα για προηγούμενες γενικές συνέλευσεις και τα λοιπά δεν έχουν έρισμα στο νόμο, δεν προβλέπεται τέτοια διαδικασία από πουθενά και θεωρούμε ότι κακώς προβάλλονται. Ευχαριστούμε πολύ και τον κύριο Μαλτέζο. Ο κύριος Περιφεριάρχης έχει το λόγο. Αν υπάρχουν ερωτήσεις να τεθούν όλες τώρα ο κύριος Πετράκος. Λοιπόν, να τοποθεθεί ο κύριος Περιφεριάρχης και πιστεύω ότι... Λοιπόν, μην γίνει εδώ πέρα βήμα νομικών και δικηγόρων. Υπάρχει μια εισήγηση από τη πλευρά της υπηρεσίας, δεν έχουμε και πολύ καιρό. Αν δεν ολοκληρώσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου τις σχεδικές διαδικασίες, κλείνουν τα συγκεκριμένα νομικά πρόσωπα. Άρα, πρέπει να έχουμε ένα βηματισμό. Και σήμερα ξεκινάμε αυτό το βηματισμό. Θέλουμε τα επιμελητήρια, οι ενώσεις αγροτικών συναιτερισμών κλπ. να είναι στις αναπτυξιακές. Φυσικά και το θέλουμε. Το θέλουμε. Δεν τους διώχνουμε εμείς. Ο νόμος προβλέπει ότι δεν μπορούν να είναι σε αυτά τα νομικά πρόσωπα. Στα οποία είναι η περιφέρεια, οι δήμοι και οι φορείς οι οποίες εξαρτώνται από εμάς. Οι φορείς, όπως το περιφερειακό ταμείο που είπατε προηγουμένως. Άρα, είμαστε υποχρεωμένοι να αφαρμόσουμε τον νόμο και να ξεκινήσουμε από σήμερα. Ανεξάρτητα από τη θέλησή μας να μετέχουν περισσότεροι φορείς σε αυτά τα όργανα. Ιδιαίτερα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Το δεύτερο θέμα στο οποίο πρέπει να απαντήσουμε σήμερα είναι ως αναφορά στις μετοχές. Τι γίνεται. Εμείς τις μετοχές αυτές τις διεκλυκούμε. Αλλά θα είμαστε ιέσκατοι. Αν δεν τις πάρει κάποιος άλλος θα τις πάρουμε εμείς. Δεν θέλουμε να ζημιωθούν τα νομικά πρόσωπα ούτε να χαλάσσουμε τις σχέσεις μαζί τους. Κατά πώς προβλέπει η διαδικασία. Σας παρακαλώ πάρα πολύ να γίνει δεκτή εισήγηση η οποία έγινε και από τον κ. Σαδέλη τον Πρόεδρο ο οποίος βεβαιώνει για τις καλές σχέσεις και την καλή συνενόηση. Άλλωστε με τα επιμεριτήρια και λοιπά δεν είναι μόνο αυτός ο σύνδεσμος. Είναι και δεκάδες άλλοι τρόποι με τους οποίους συμπορευόμαστε και συνεργαζόμαστε όπως και την άποψη της υπηρεσίας. Και να προχωρήσουμε. Ήδη έχουμε μείνει πίσω. Ο κ. Στατούλης, εγώ απλά ένα σχόλιο. Είναι αυτονόητο ότι είναι η έναρξη της διαδικασίας και αυτά που επικαλείται και ο κ. Στατούλης μπορεί να χρειαστούν σε επόμενο βήμα. Για την ώρα όμως χρειάζεται η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για να ξεκινήσει η διαδικασία της μετάβασης των αναπτυξιακών οργανισμών. Κύριε Προεδρεύαντα, κυρίες και κύριοι. Εδώ υπάρχει πλέον το κυνήγι των μαγισσών. Δεν είναι το ορεινό, είναι παντοτινό. Ψάχνουμε να βρούμε διάφορα σχήματα νομίζοντας ότι μέσα από αυτά τα σχήματα μπορούμε να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις μιας αναπτυξιακής ανασυγκρότησης της χώρας. Όλα αυτά που συζητούνται τώρα που θα γεμίσουν με χιλιάδες αναπτυξιακούς οργανισμούς όλη τη χώρα κατά τη γνώμη μου είναι μια παραμυθία. Τι είναι ο αναπτυξιακός οργανισμός και τι δημιουργεί διαφορετικά από την Αναπτυξιακή Εταιρεία είναι ένα πράγμα. Και το λέω για να το καταλάβουν όλοι τους, να το καταλάβουμε όλοι μας. Οι μελέτες που θα γίνονται από τους αναπτυξιακούς οργανισμούς οι υπηρεσίες που θα χρηματοδοτεί ο αναπτυξιακός οργανισμός δεν θα χρειάζονται την έγκριση των υπηρεσιακών παραγώντων. Είμαι αντίθετος σε αυτή τη λογική. Θεωρώ ότι οι υπηρεσίες της περιφέρειας της κάθε δομής της κάθε αυτοδιοικητικής δομής αποτελούν ασφαλιστική δικλείδα. Είτε πολλές φορές κόντρα με τις δικές μας επιλογές αλλά θεωρώ ότι η παρουσία τους και η έγκρισης όλων των προσφερόμενων και των παραγόμενων υπηρεσιών από οποιαδήποτε αναπτυξιακή δομή θα πρέπει να έχουν την έγκριση των υπηρεσιών, κύριε Τέος, Αρχιγέ της Πυροσβεστικής. Ένα θέμα για το οποίο κι εσείς συγκρουστήκατε. Δεν βλέπω την αναγκαιότητα να μετατρέψουμε την αναπτυξιακή μεσοινίας και την αναπτυξιακή αρκαδίας σε αναπτυξιακούς οργανισμούς. Άλλες είναι οι προτεραιότητες. Προχωρήστε γρήγορα την ενεργειακή κοινότητα που είχαμε κάνει που ήταν η πρώτη περιφέρεια που έκανε ενεργειακή κοινότητα. Πολλές φορές δεν θέλω να σας τα λέω αλλά κάτω από το βάρος της ευθύνης που έχω απέναντι στους πολίτες είμαι υποχρωμένος να τα λέω. Προχωρήστε αυτά τα πράγματα που είναι αναγκαία. Σταματήστε αυτές τις ιστορίες. Δεν θα σας προσφέρει καμία λύση. Θα σας δημιουργήσουν επιπλέον προβλήματα και πάνω από όλα θέλω να γίνει κατανοητό. Ελεύθερη οικονομία, φιλελεύθερη οικονομία χωρίς ισχυρό δημόσιο και μικρό δημόσιο, ευέλικτο δημόσιο δεν μπορεί ποτέ να οικοδομηθεί. Να κλείσει ο κύριος Περιφερ... Ό,τι θέλετε. Ο κύριος Δέδας έχει το λόγο. Νομίζω ότι είναι συνέχεια της προηγούμενης συζήτησης γιατί ακριβώς αυτός ο νόμος που περιλαμβάνει ως κεντρικό του στοιχείο αλλά όχι μόνο, το ζήτημα της ίσα της αναπτουσιακών οργανισμών δείχνει ακριβώς αυτό που είχαμε προβλέψει στις πρώτες συζήτησες για τις τροπολογίες Θεοδορικάκου, ότι δηλαδή τι, υπάρχει ένα μπαράς ρυθμίσεων για το χώρο της αυτοδιοίκησης που χωρίς να συγκροτήσει ένα συγκροτημένο σχέδιο για το πώς θα μεταξελιχθεί και θα αναβαθμιστεί ο θεσμός και του πρώτου και του δεύτερου βαθμού, στην ουσία ακριβώς μέσα από εμβαλωματικές λύσεις και επιμέρους παρεμβάσεις καταλήει στην ουσία την ισκή και την λειτουργία των θεσμών της αυτοδιοίκησης. Και επεκτείνοντας την λογική του κ. Τατούλη, σε αυτό που είπε πριν, φανταστείτε ότι αναπτουσιακοί οργανισμοί μπορούν από εδώ και πέρα να ασκούν και καθήκοντα υπηρεσιών δόμησης. Να υποκαθιστούν δηλαδή τις πολεοδομίες, όταν έχουν τέτοιες προγραμματικές συμβάσεις με τους δήμους, μια υπηρεσία που από το στενό πυρήνα του συντάγματος είναι σαφώς προσδιορισμένη με αναφορά στο κεντρικό κράτος ή στους δήμους. Μπορούν να αναλαμβάνουν το σύνολο των μελετών, αν μια τεχνική υπηρεσία δηλώσει αδυναμία αιτιολογημένη, ή τέλος πάντων να υποκαθιστούν τελικά το σύνολο των τεχνικών υπηρεσιών ενός δήμου ή μιας περιφέρειας στη λογική της καλύτερης λειτουργίας και της διεκπερέωσης σε αυτό το θέμα τους μέσα από τους αναπληξιακούς οργανισμούς. Πολιτικά, και αυτό το υπογραμμίζω, είμαστε άκρως αντίθετες σε μια τέτοια λογική και σε μια τέτοια φιλοσοφία αυτών των αναπληξιακών οργανισμών. Και όχι μόνο βλέποντας αντιπολιτευτικά ταπεπραγμένα της κυβέρνησης, σας γνωρίζω ότι οι ίδιοι οι δήμαρχοι που πρόσκυνται στη Νέα Δημοκρατία, περιφεριάρχες που πρόσκυνται στη Νέα Δημοκρατία, έχουν εγείρει σοβαρές επιφυλάξεις σε σχέση πρώτον με τις διαδικασίες που προβλέπονται για τη σύσταση των αναπληξιακών οργανισμών. Υπάρχουν τεράστια νομικά κοινά ακόμα και σε αυτή την προσπάθεια. Δεν είναι τυχαία ότι η εγκύκλειος 200 είναι πολλές φορές μεγαλύτερη από ό,τι ο νόμος. Προσπαθεί να υποκαταστεί, δηλαδή, το νομοθέτη, επειδή ακριβώς στο νόμο υπάρχουν συνεχώς συγκρούσεις και αντιφάσεις μέσα στις ίδιες τους τις παραγράφους. Και νομίζω ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να απασχολεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο και να μεταφέρει ο περιφεριάρχης τον προβληματισμό σε σχέση με το σύνολο αυτής της αλλαγής. Το να υπαχθούν οι δυο αναπτυξιακές, ακριβώς για να διασωθούν ή να λειτουργήσουν μέσα στα πλήρια του αναπτυξιακού οργανισμού, OK. Είχαμε την Πελοπόννηστος, είχαμε την Μεσσινία, θα λεταχθούν στον αναπτυξιακό οργανισμό. Στο τυπικό κομμάτι του ζητήματος δεν έχουμε αντίρρηση. Αλλά αν πρέπει να γίνει κάτι που θα αλλάξει τη μορφή της δυνατότητας που έχει η περιφέρεια να συνεργάζεται και να επηρεάζει και να καθοληγεί τις αναπτυξιακές εταιρίες που πρέπει να συμμετέχει, είναι θέμα πολύ πιο σοβαρής της ζήτης από αυτή τη δουλειά του ποδαριού. Γιατί ακόμα και σε αυτό που θέλει να πετύχει είναι δουλειά του ποδαριού. Κύριε Περιφεριάρχη, εσείς είσαστε δήμαρχος 13 χρόνια, το είπατε στις προηγούμενες τοποθετήσεις σας. Έχετε δει αναπτυξιακούς οργανισμούς, αναπτυξιακές εταιρίες κλπ. Έχετε διαβάσει το νόμο. Πιστεύετε ότι λύνει ζητήματα σε σχέση με τη περιφέρεια, με τους δήμους και τη λειτουργία των αναπτυξιακών φορέων των καινούργιων, των αναπτυξιακών οργανισμών που τους ρυθμίζει. Δεν μιλάμε νομικά, αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι υπάρχουν τεράστια θεόρατα νομικά κενά και νομικές αντιφάσεις μέσα στην ίδια τη διαδικασία. Και βάζουμε το κάρο μπροστά απ' τα άλλο. Ξεκινάμε και πάμε σε μια ευθυμμένη διαδικασία που σας λέω, δεν είναι τυπικό το θέμα. Εμείς δεν θα έχουμε αντίρρηση να γίνει συνένωση των αναπτυξιακών και δεν έχουμε και σε σχέση με τον ισυχητή. Αλλά υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το θεσμικό πλαίσιο. Πολιτικό και ουσίας, μίζω, είναι αυτοδιοικητικό θέμα. Σας παρακαλούμε, ξαναδέστε το. Δεν νομίζουμε ότι υπάρχει αυτοδιοικητικός που σκέφτεται καθαρά, ρεαλιστικά, με κριτήριο την ανάπτυξη της περιφερειάς του, την ανάπτυξη του δήμου του, που μπορεί να αποδεχτεί έναν ανπτυξιακό οργανισμό ασαφώντας μοδιωτήτων με μοναδικό και βέβαιο καθορισμένο ότι θα μπορεί να υποκαθιστεί τις υπηρεσίες στις οποίες προέστανται ο περιφερειάς και ο δήμαρχος. Σας ευχαριστώ. Λύσουμε τον κύριο Δέδε. Τον λόγο έχει και λάρξη. Θα ήθελα να εκφράσω τα συλληπιτήρια στην κυρία Νικαλούα, το παρέλειψα πριν για την απώλεια στην οικογένειά της και την ίδια προσωπικά για την απώλεια του πατέρα της. Αγαπητοί συνάδελφοι και κύριοι της περιφερειακής αρχής, συλλοποιώντας κυβερνητικές επιλογές της νέας δημοκρατίας, προχωράται σήμερα στην μετατροπή των αναπτυξιακών εταιρεών που είχαν συγκροτηθεί τα προηγούμενα χρόνια από τις νομαρχιακές τοδιοικήσεις και κάποιες, να θυμίσουμε ότι κατάδυσαν και αμαρτωλές σε αναπτυξιακούς οργανισμούς. Αντί, λοιπόν, η κυβέρνηση και οι περιφέρειες, που είναι εργαλεία άσκησης της πολιτικής των κυβερνήσεων σε τοπικό επίπεδο, να στελεχώσουν και να ενισχύσουν τις τεχνικές και λιπές υπηρεσίες των ΟΤΑ με προσωπικό που απαιτείται, προωθούν εργαλεία και όργανα που θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με βεληξία, άλλοτε θα παίρνουν αρμοδιότητες από τις υπηρεσίες και άλλοτε θα τις φορτώνουν. Όλα, βέβαια, κατατοδοκούν. Ο νόμος, λοιπόν, για τους αναπτυξιακούς οργανισμούς είναι κομμένος καιραμένος στην κατεύθυνση απαξίωσης των υπηρεσιών και προώθησης ακόμα παραπέρα της ιδιωτικοποίησης των αρμοδιωτήτων. Στο νόμο προβλέπεται και τη σχετική εγκύκλιο που είπε η κυρία Πούλο-Πούλο, η νούμερο 200, που βγήκε πρόσφατα και επιταχύνει την εφαρμογή του νόμου. Στο νόμο, λοιπόν, και την εγκύκλιο προβλέπεται υποχρεωτική υπάρξη τεχνικής υπηρεσίας στους αναπτυξιακούς οργανισμούς με μετακλητό διευθυντή μάλιστα και γενικό διευθυντή που θα έχει και το ρόλο της αναθέτου σας αρχής και θα μπορεί να αναλαμβάνει με λίγα λόγια τα πάντα όλα αυτός ο διευθυντής. Επιπλέον δίνει τη δυνατότητα εκτός από τις αρμοδιώτητες των τεχνικών υπηρεσιών να αναλαμβάνει γενικότερα την υποστήριξη και εφαρμογή της αναπτυξιακής πολιτικής των δήμων και των περιφεριών, είπε κάποια πράγματα πριν ο κ. Δέδες, την ορίμανση των έργων υποδομής, την υλοποίηση ακόμα πολιτικών κοινωνικής συνοχής, ψηφιακής σύγκλισης, αυφόρου ανάπτυξης κλπ. Μπουκώσαμε από ανάπτυξη δηλαδή με λίγα λόγια. Είναι φανερό ότι θέλει να φτιάξει παραμάγαζα με υμετέρους αποσπασμένους μόνιμους υπαλλήλους και με προσωπικό που δεν θα εντάσσεται στο μητρό ανθρώπινο δυναμικό του ελληνικού δημοσίου, δίνοντας ταυτόχρονα για πρώτη φορά με νόμο το δικαίωμα υπογραφής στο προσωπικό με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου να υπογράφει, δηλαδή για διάφορα ζητήματα. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση και το κράτος θέλουν ένα ευέλικτο μηχανισμό προθήμων που δεν θα αφισβητεί ούτε το σχεδιασμό και τις προτεραιότητες που τίθεται, ούτε τις διαδικασίες, την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα για αυτό το σκοπό. Με τους αναπτυξιακούς, λοιπόν, οργανισμούς, οι αναθέσεις σε ιδιότες θα πολλαπλασιαστούν. Το ίδιο και οι νομοθετημένες από τον Καλλικράτη προγραμματικές συμβάσεις που συζητούσαμε πριν μέσω της ανάθεσης υποστήριξης και κατά την άσκηση αρμοδιωτήτων των ετας αυτούς. Οι οργανισμοί είναι συνέχεια των αναπτυξιακών ΑΕ που όλες οι μέχρι τώρα δημοτικές και περιφερειακές αρχές, οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, τις θεωρούσαν ένα χρήσιμο εργαλείο, όπως έλεγαν. Ήταν και είναι πράγματι πολύ χρήσιμες η ΑΕ, η ΑΕ, η αναπτυξιακή της Μεσαινίας καθώς και οι υπόλοιπες αναπτυξιακές για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών και έργων των δήμων και της περιφέρειας Πελοποννήσου. Συντήρησαν όλο το προηγούμενο διάστημα την υποστελέχωση και τη διάλυση των δημοτικών και περιφερειακών υπηρεσιών να θυμίσουμε την κατάσταση σήμερα με τις αποψηλωμένες υπηρεσίες, με την εφαρμογή των ελαστικών μορφών, αποστελέχωση και λοιπά, λειτούργησαν σαν δίλερς επιχειρηματικών συμφερόντων που παίρνουν δουλειές και έργα από τους δήμους και την περιφέρεια πολλές φορές με το αζημίωτο, παρόπλησαν έντοιρο και δυναμικό προσωπικό των δημοτικών και περιφερειακών υπηρεσιών για να δίνουν τις δουλειές μέσω αναπτυξιακών εταιριών σε υμετέρους, να προσλαμβάνουν και να πληρώνουν εργαζόμενους με μπλοκάκι, ψύχουλα δηλαδή, και τα διάφορα τροχτικά να απομυζούν εκατομμύρια ευρώ από δήμους και περιφέρειες. Βάζουμε και μια άλλη διάσταση που βέβαια την έχουμε βάλει επανειλημμένα και θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε, όπως σας έχουμε προκαλέσει. Προχωράτε σήμερα στην υλοποίηση αυτών των σχεδίων, αλλά όπως είχατε δεσμευτεί το προηγούμενο διάστημα, δεν έχετε φέρει για ενημέρωσή μας και συζήτηση τα εκατομμύρια ευρώ από τις αναπτυξιακές εταιρείες, τα 7,5 εκατομμύρια περίπου ευρώ στην Πελοπόννησο ΑΕ για τα έξοδα διοίκησης, τα 3,3 εκατομμύρια ευρώ στην ΑΕ για τεχνική βοήθεια, για τα λιγνητόσημα κλπ, τα πάνω από 6 εκατομμύρια ευρώ στην Πελοπόννησο ΑΕ για την τεχνική και συμβουλευτική υποστήριξη της διεύθεσης τεχνικών έργων, της έδρας και των περιφερειακών ενοτήτων κλπ. Να μην τα ξαναναφέρω. Σε κάθε λοιπόν περίπτωση, εμείς επαναφέρουμε τις προτάσεις μας καμία αναπτυξιακή εταιρεία και τώρα κανένας αναπτυξιακός οργανισμός, οι ίδιες οι επιρροσίες των περιφεριών και των δήμων να σχεδιάζουν, να μελετούν, να υλοποιούν τα έργα και τις υπηρεσίες σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες και όχι τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων που θέλουν να κερδοφορούν και μέσα από αυτή τη διαδικασία. Να διατεθεί για αυτό επαρκής κριματοδότηση από το κράτος, για εξοπλισμό με σύγχρονα μέσα, για προσλήψεις μόνιμο προσωπικού και μια ουσιαστική στήριξη, εκπαίδευση των εργαζομένων που τους έχουν αφήσει έτσι στο έλεος και τους φορτώνουν παράλληλα καθήκοντα και δεν κάνουν τίποτα με τους εργαζόμενους. Να καταργηθούν οι κάθε είδους αμοιβές και αποζημιώσεις σε αιρετούς για τη συμμετοχή τους στα συμβούλια αυτών των εταιριών, τις επιτροπές και τα νομικά πρόσωπα, γιατί να σας θυμίσουμε από ό,τι φαίνεται και αποκάλυψε το προηγούμενο διάστημα ο ίδιος ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου για το tap talk, είναι αρκετά τα παρεπόμενα και οι αμοιβές. Είμαστε αρνητικοί εννοείται και καταψηφίζουμε. Ευχαριστούμε τον κ. Κελάρη. Ο κ. Πετράκος έχει λόγο. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειακή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να ξεκινήσω παρότι εξέφρασα, έδωσα τις ευχές μου και στον κ. Πρόεδρο για τη Γρήγορη Ανάρωση Κατηδίαν και στην κ. Νίκολάκου τα συλληπιτήρια. Παράλληλψη πρέπει να εκφράσουμε και δημόσια και στους δυο και ο κ. Πρόεδρος να γρήγορα αναρώσει και συλληπιτήρια στην κ. Νικολάκου για το μπατέρα της. Κύριε Πρόεδρε και κύριε Περιφερειακή, πέραν της γενικής μας αντίθεσης για τις αναπτυξιακές εταιρίες οι οποίες είναι γνωστοί, διότι οι αναπτυξιακές εταιρίες έγιναν από την ώρα που άρχισε να υποβαθμίζονται δημόσια υπερσίες είτε οι δήμοι είτε οι περιφέρειες. Αντί να ενισχυθούν μεταθεσμοθητημένα κονδύλια και να στελεκώνονται με το αναγκαίο προσωπικό, φτάσαμε στη σημερινή, μετά από 25 ετή, νεοφιλελέ διαχείριση των πραγμάτων, φτάσαμε σήμερα σε αυτή την πλήρη απαξίωση των δημόσια υπερσίων και την αποστελέχωση που υπάρχει στις περισσότερες και μπαίνει το ερώτημα, όπως είπε και ο κ. Περιφερές για το άλλο θέμα, δεν γίνεται αλλιώς για τα σκουπίδια, δεν γίνεται αλλιώς γιατί πρέπει να έχουμε αναπτυξιακές εταιρίες. Πέραν, όμως, επαναλαμβάνω της γενικής μας αντίθεσης σε αυτό, εδώ έχουμε μια πολύ ποιοτική αναβάθμιση. Γι' αυτό έκανα και την ερώτηση. Την απάντησή την ήξερα. Αλλά γιατί εδώ μας ήρθε ένα, ας πούμε, το οποίο λες έφερτο. Λες, ρε παιδί μου, να φύγουνε οι άλλοι και να είμαστε μόνο εμείς. Άρα, λοιπόν, εγώ να με πιάσει έτσι το πατριωτικό μου, αφού είμαι περιφερειακός σύμβολος, και να πω να φύγουνε. Ή να φύγει ο Τάσος και ο Μανώλης, ας πούμε, που θα κάνουνε ρουσφέτια και να πάνε ένας τρίτος. Λοιπόν, άρα πάλι να πω, και ατι να κάνει ρουσφέτια ο Τάσος και ο Μανώλης, να πω να φύγουνε. Αν δεν είναι έτσι, δεν είναι αυτά τα κύρια. Τα είπαν και οι προηγούμενοι. Τα κύρια είναι ότι αναβαθμίζει αυτό που λέμε την νεοφιλελεύθερη αντίληψη. Αυτό το συγκεκριμένο, δηλαδή αναθέτει, ανάθεση λέει σύναψη εποπτίας επίβλεψης, δημοσίων μελετών και έργαν, από τους ετάπουδους. Λοιπόν, υποστήριξη τεχνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών δόμης, όπως είπε και ο κύριος Δέδες, και ο κύριος Κελάρις, εκπόνηση επιχειρησιακών προγραμμάτων κλπ. Καθαρίζει. Δεν υπάρχουν εκτελεστικά μέλη πλέον ερετή. Λοιπόν, από εκεί, δηλαδή αποκόπτει ακόμη περισσότερο, αποκόπτονται οι αναπτυξιακές από τους δήμους και τις περιφέρειες, εν προκειμένου από την περιφέρεια. Και συνεπώς τι έχουμε, ένα ακόμη ποιοτικά ανεβασμένο βήμα, περαιτέρω ιδιωτικοποίησης και μεγαλύτερης εμπλοκής των μεγάλων συμφερόντων. Εγώ θα το λέω, δεν πειράζει, τα μεγάλα συμφέροντα, ναι. Τα μεγάλα συμφέροντα, κύριε Περιφερειάρχη μου, είναι εκείνα που λένε μάσκα στο κατάστρωμα, αλλά ογδόντατα εκατοπληρώτητα από εξήντα τα πλοία. Παραδείγματος χάρη, τι να κάνουμε, τα μεγάλα συμφέροντα επέβαλαν στην κυβέρνηση. Αυτό να μην το πούμε και αυτό. Έτσι είναι δυστυχώς, τα μεγάλα συμφέροντα είναι τα οποία... Άρα λοιπόν εδώ έχουμε μια μεγαλύτερη εμπλοκή. Άρα, είμαστε όχι απλώς όχι, και με τα δύο χέρια θα ψηφίσουμε όχι, στη μετατροπή όχι για τους λόγους αυτούς που υπόθηκα που βάζει η συγκίση, αλλά για τους βαθύτερους λόγους που σημαίνει η αναπτυξιακή και συνολικότερα για το... γιατί δεν μπορούμε, όπως έχω ξαναπεί, είναι σαν να δικαιώνουμε τις πολιτικές, 25 χρόνων, οι οποίες υποβαθμίζουν και υποστελεχώνουν του ΣΟΤΑ και όλο το δημόσιο τομέα, για να είναι ζήτο τα σδίτ, παντού σδίτ, μπράβο τα σδίτ, τι ωραία τα σδίτ, και έρχεται ακόμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση και λέει, κάτσετε ρε μάγκες, να σας δώσουμε τα ωραία μας λεφτά, λέω για τα σκουπίδια, ακόμα και η ίδια Ευρωπαϊκή Ένωση και λέει εεε, εσείς το παρακάνετε. Λοιπόν, υπερδιπλάσιο το κόστος, υπερδιαστικοί, μεγάλοι, τεράστιες εγκαταστάσεις, θα πάσουν και από την Ιταλία σκουπίδια που ξέρω από πού αλλού. Παράδειγμα, κάνω μια γενικότερο συνηρμό τώρα με αυτό και λέω με, όχι λοιπόν, εσείς πρέπει να ψηφίσετε όχι, όχι σε αυτό που σας φέρνει η κυβέρνηση, παρότι είσαστε, εσείς με τη δική σας λογική, γιατί αποκοβόσαστε ακόμα περισσότερο. Ψηφίστε τουλάχιστον με αυτή, να το πω έτσι, με τη λογική τους συμφέροντος, τη δική σας, όχι με την ιδεολογική πολιτική αντίληψη τη δική μας, μην ψηφίζετε με τον ίδιο τρόπο, αλλά ψηφίστε όχι, για να πείτε ότι δεν γίνεται ρε μάγκες, να αποκόπτονται τα πάντα, αυτό σημαίνει απόλυτη αποστελέχωση, όλης της δημόσιας διοίκησης. Ευχαριστούμε τον κύριο Πετράκο, ο κύριος Περιφερειάρχης έχει το λόγο. Ακούστε και τη δική μου άποψη, για δεύτερη φορά θα πω άλλα, συμπληρωματικά των όσων είπα πριν. Πέρα από το γεγονός ότι δεν με εντυπωσιάζει καθόλου, ο ρομαντισμός του Θανάση του Πετράκου και όσων πιστεύουν τα ίδια, η λογική του άσπρου μαύρου. Μακάρι να ήταν έτσι απλά τα πράγματα, αλλά είναι πολύ πιο σύνθετα. Αγαπητοί συνάδελφοι, εδώ δεν κουβεντιάζομαι ζητήματα πολιτικής φιλοσοφίας, να αρχίσουμε να αναλύομαι αν είναι καλύτερα οι αναπτυξιακές με την υπάρχουσα μορφή ή ο αναπτυξιακός νόμος. Πρέπει να κουβεντιάζομαι έως το πρωί. Και εγώ που δεν τα πάω και καλά χρόνια τώρα με τις αναπτυξιακές, μπορώ να πω πολλά. Από την εποχή, αν θυμάσαι, στάθη του Γραφείου Βιομηχανικής Αλλαγής. Εδώ πρέπει να κουβεντιάζομαι για μια πραγματικότητα. Έχουμε ένα νόμο. Ή πάμε σε αναπτυξιακούς οργανισμούς ή κλείνουνε οι αναπτυξιακές ΑΕ. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό. Στην περίπτωση αρνητικής απόφασης σήμερα ενδεχομένως να έχουμε. Ξέρετε τι θα σημάνει γιατί σε επίπεδο ανασφάλειας για τους πέντε, πέντε είναι πρόεδρε οι εργαζόμενοι οι μόνιμοι στην αναπτυξιακή μεσοινίας. Ή τι θα σημαίνει για τους άλλους. Ένα είναι αυτό. Το δεύτερο για το οποίο θα σας πω και να το λάβετε υπόψη. Στήνονται τώρα, τώρα που μιλάμε δεκάδες αναπτυξιακοί οργανισμοί με τη συμμετοχή δήμων, κυρίως μικρών δήμων και υπόσχονται λαγούς με πετρακίλια. Τι θέλετε να ενισχύσουμε τις δικές μας αναπτυξιακές με την τεχνογνωσία την οποίαν έχουν και την όποια προσφορά. Ή αύριο το πρωί να φέρνουμε προγραμματικές συμβάσεις με την αναπτυξιακή χαλκιδικής, την αναπτυξιακή της βιώσιμης τάδε, της μη βιώσιμες παραπέρα, του λιδωρικίου. Αυτό θέλουμε. Ή να πούμε κοιτάξτε να δείτε τις αναπτυξιακές τις στηρίζομαι. Επειδή ο νόμος λέει αυτά. Όχι αν συμφωνούμε ή όχι με το νόμο. Αυτό είναι στο παιχνίδι μιας δημοκρατικάς συντεταγμένης πολιτείας. Αυτά λέει η κυβέρνηση σήμερα. Άδρυο ενδεχομένως μια άλλη κυβέρνηση να λέει άλλα. Τι θέλουμε τις αναπτυξιακές. Ή θα τις αφήσουμε μετέωρες στην ανασφαλιά τους και εμείς από Γενάρη θα έρθουν μόνες τους αναπτυξιακές. Εμένα με έχουν οχλήσει πέντε έξι μέχρι τώρα. Και λέω το κεκτημένο που έχουμε, αν είναι στραβό ας το διορθώσουμε. Αλλά ας προχωρήσουμε. Ας προχωρήσουμε. Να μη γίνει η περιφέρεια Πελοποννήσου έρμεο. Να μην αναζητά αναπτυξιακές. Αναπτυξιακούς οργανισμούς που έτσι κι αλλιώς θα υπάρχουν. Αν κύριε Δέδε θέλετε μια δέσμευση ότι δεν θα επεκταθούμε σας τη δίνω. Εγώ δεν συμφωνώ με τη διάλυση του δημόσιο τομέα. Εγώ σας έχω πει πολλές φορές να χωριέμαι. Γιατί μια κατηγορία δημοσίων υπαλλήλων επαφήεται στη δράση των τεχνικών συμβούλων. Είναι καμιά τρακοσαριάνα την Ελλάδα που περιφέρονται και ρυθμίζουν και τα τομεακά και τα περιφερειακά έσπα. Και τα ξέρετε, προγράμματα. Δεν συμφωνώ να περιμένει ο υπάλληλος να έρθει ο τεχνικός σύμβουλος για να του φτιάξει τη μισθοδοσία. Γι' αυτό μιλούμε. Να έχουμε προσλήψεις και να κάνουν να πάρουν μισθό δύο χρόνια επειδή δεν ξέρουν να κάνουν τη σχετική διαδικασία. Πληρώνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν συμφωνώ με ένα κράτος το οποίο να είναι υποχείριο ούτε στην απαξίωση των δημοσιών υπαλληλείων. Και κάνω ό,τι μπορώ. Επειδή προέρχομαι από αυτό το χώρο και για τις συνθήκες εργασίας και για την κτήρηση της νομιμότητας και εν πάση περιπτώσει για άλλες κοινείς όπως είναι οι μόνιμοι γενικοί διευθυντές, οι μόνιμοι διευθυντές, οι μόνιμοι κλιματάρχες. Αλλά σας λέω αυτό το τελευταίο. Αν πούμε στην πολιτική φιλοσοφία τι είναι καλύτερο ο αναπτυξιακός οργανισμός ή η αναπτυξιακή ΑΕ, αύριο το πρωί να ετοιμαστείτε γιατί θα έχουμε έναν κόσμο ο οποίος περνάει πλέον στην ανασφάλεια. Στην ανασφάλεια περί αυτού πρόκειται. Θα έρθουν και θα συζητήσουν μαζί σας ασφαλώς. Και σας λέω και κάτι άλλο. Στηρίχτε αυτό που υπάρχει. Διορθώστε αν νομίζετε ότι κάτι είναι λάθος και πρέπει να διορθωθεί. Μην αφήσετε την περιφέρεια να αναζητάει από το Γενάρι και πέρα συνεργασίες με διάφορες αναπτυξιακές μαϊμούδες οι οποίες στήνονται από εδώ και από εκεί. Αυτό θέλω να σας πω και ψηφίστε απόψε το πρώτο βήμα. Και μην φοβάστε. Αυτή η περιφερειακή αρχή θα ενισχύσει το δημόσιο τομέα στην περιφέρεια Πελοποννήσου. Ευχαριστώ πολύ τον κύριο περιφερειάρχη. Αν θέλετε και μου επιτρέπει και ο περιφερειάρχης να προσθέσω μία μόνο κουβέντα. Να σας γνωρίσω ότι η αναπτυξιακή μεσονία συλλοποιεί και το πρόγραμμα LEADER. Συνανασφάλεια λοιπόν εκτός από τους υπαλλήλους μπαίνουν και όλοι οι υποψήφοι επενδυτές. Και αυτό δεν είναι καθόλου καλό. Ευχαριστώ πολύ. Να προχωρήσουμε παρακάτω. Νομίζω ότι πρέπει να μπούμε σε ψηφοφορία. Να πάμε ένα-ένα τα θέματα. Ίδια είναι πρώτον το υπαριθμό 7. Πόσες συνάδελφοι είναι υπέρ της λήψης της συγκεκριμένης απόφασης. Να μετρήσουμε. Δώδεκα, δεκατρεις, δεκατέσσερες, δεκαπέντε. Και ο κύριος Καπέλιος δεκαέξι. Δεκαέξι υπέρ πόσοι είναι κατά. Ένα, δύο, τρεις, τέσσερι, πέντε, έξι. Λοιπόν, περνάει κατά πλειοψηφία. Λευκά. Ένα, δύο, τρία, τέσσερα λευκά. Λευκά και παρόν ένας. Η απόφαση περνάει κατά πλειοψηφία. Τα λευκά και οι παρόντες δεν προσμετρώνται στη διαδικασία της κατάμετσης. Εντάξει. Λοιπόν, ευχαριστώ πάρα πολύ. Το ίδιο φαντάζουμε είναι και το αποτέλεσμα για το επόμενο θέμα. Να μην ξαναψηφίζουμε αναλυτικά. Το οχτώ. Κατά πλειοψηφία και αυτό. Συμφωνούμε. Πάμε στο ένα το θέμα της σημερινής σας διάταξης, του οποίου θα διαβάσω το πρώτο σκέλος. Έγκριση της πρότασης χρηματοδότης για το έργο με τίτλο συμπλευτική υποστήριξη και κατάρτιση ανέργων σε επιχειρηματικές δεξιότητες, οικονομικών δραστηριοτήτων της ΡΙΣΤΡΙΑ στην περιφέρεια Πελοπονίσου, στην πρόσκληση με κώδικα ΠΑΛΟΥΤΟΝΤΑ, ΑΚΑΩΠΣ, 4128, αριθμός Προτοκόλου 907, 27 Τρίτη του 2020. Παρακαλώ τον κ. Λαμπρόπουλο να εισηγηθεί το θέμα. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υπάρχει πρόσκληση με αριθμό, όπως είπε ο κ. Π. ΠΑΛΟΥΤΟΝΤΑ, για τη συμβουλευτική υποστήριξη και κατάρτιση ανέργων σε επιχειρηματικές δεξιότητες οικονομικών δραστηριοτήτων της ΡΙΣΤΡΙΑ στην περιφέρεια Πελοπονίσου. Η πρόσκληση είναι ανοιχτή μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου 2020 και η σημερινή εισήγηση αφορά στην έγκριση της υποβαλής πρότασης χρηματοδότησης στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Το πρόγραμμα αφορά παροχή επαγγελματικής συμβουλευτικής επαγγελματικής κατάρτισης και πιστοποίησης γνώσεων και δεξιωτήτων ανέργων σε θέματα επιχειρηματικής δραστηριότητας. Απευθύνεται και σε πρώην ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι για αντικειμενικούς λόγους είναι άνεργοι την εποχή αυτή. Οι τομείς τους οποίους απευθύνεται, η στρατηγική τομείς που εστιάζεται η περιφερειακή στρατηγική της RIS3, είναι ο αγροδιοτροφικός τομέας, ο τουρισμός, πολιτισμός και δημιουργική βιομηχανία, η μεταπαιδική βιομηχανία και οριζόντιο υποστειρεκτική τομείς. Υπάρχουν συγκεκριμένες ενέργειες που τις βλέπετε στην εισήγηση, δηλαδή η επαγγελματική συμβουλευτική, η επαγγελματική κατάρτιση, η πιστοποίηση των γνώσεων που αποκτήθηκαν και εξειδικημένη συμβουλευτική επιχειρηματικότητας, η περιφερεια Πελοπονίσου συμπεριλαμβάνεται στους δινητικούς δικαιούχους του προγράμματος και η σημερινή πρόταση την οποία ζητάμε να εγκρίνεται είναι η υποβολή πρότασης ύψους 1.108.400 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, αναλειώμενη σε δύο υποέργα, περίπου 520.000 ευρώ το ένα και 588.000 ευρώ το άλλο. Το υπόλοιπο κομμάτι της εισήγησης προφανώς αποστήρεται για τη αφορά στη σύναμψη προγραμματικής σύμβασης με την Πελοπονίσου ΣΑΕ και στις εξουσιοδοτικές διατάξεις για τη συγκεκριμένη διαδικασία. Νομίζω δεν υπάρχει κάτι άλλο. Είναι τα υπόλοιπα γραμμένα στην εισήγηση μες στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνεση πιθανόν χρειαστεί. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Μήπως υπάρχουν ερωτήσεις ο κ. Στατούλης. Υπάρχουν ερωτήσεις, υπάρχουν κυρίες συνάδελφοι. Όχι. Κύριε Περιφερειάρχα είχατε τον λόγο. Από όσο γνωρίζω η πρόσκληση έλεγε στις 31 Ιουλίου και έχει δοθεί παράταση μέχρι 4 Σεπτεμβρίου. Δεν γνωρίζω αν έχει υποβολή προτάσσεων. Δεν νομίζω ότι η δική μου άποψη είναι ότι είναι ανεξάρτητο του συγκεκριμένου θέματος που συζητάμε σήμερα, αλλά δεν είμαι σε γνώση του αν είχε υποβληθεί πρόταση ή όχι. Έχει δοθεί παράταση μέχρι 4 Σεπτεμβρίου. Ούτως ή αλλιώς οι περισσότερες προσκλήσεις της εποχής αυτής για λόγους αντικειμενικούς, οι οποίες έχουν κάνει και με την περίοδο του κορωνοϊού μέσα στην οποία έτρεχε η συγκεκριμένη πρόσκληση, έχουν παραταθεί για να μπορούν να υπάρχουν περισσότερες προτάσεις έτσι και αλλιώς. Είναι εντός κορωνοϊού όλη η πρόταση αυτή. Και δόθηκε η απάντηση, κύριε Δαντούλη. Νομίζω η απάντηση δόθηκε. Αν υπάρχει άλλη ερώτηση, υπάρχουν ο κύριος Δρούγκας. Ερώτηση είναι αυτή, κύριε Δρούγκα. Καλάτε λίγο να την κάνετε, να ακουστεί και να καταγραφεί. Επειδή βλέπω ότι η Σύμβαση έχει ένα συγκεκριμένο προϋπολογισμό. 1.108.400. Αυτός ο προϋπολογισμός για να βγει σημαίνει ότι υπάρχει και ανάλογο ενδιαφέρον από ανθρώπους που θέλουν να εκμεταλλευτούν αυτή τη Σύμβαση. Έχουμε κάποια εικόνα αυτού του ενδιαφέροντος. Αυτή είναι η ερώτηση. Αν έχουμε κάποια εικόνα του πόσοι άνθρωποι θα εκμεταλλευτούν αυτή τη Σύμβαση. Όλες οι προσκλήσεις έχουν έναν προϋπολογισμό και από εκεί και πέρα το ενδιαφέρον καταγράφεται με την λήξη της πρόσκλησης. Ο κύριος αντιπεριφερειάζεται αν θέλει. Για να καταλάβω. Δηλαδή βγάζουμε έναν προϋπολογισμό και μετά όσα πάνε και αν περισσέψω περισσέψανε. Το πρόγραμμα έχει αρχικό προϋπολογισμό 800.000 ευρώ με δυνατότητα υπερδέσμευσης μέχρι ένα 200.000. Το 800.000 ευρώ αφορούν σε 200 άτομα. Υπάρχει εκτίμηση ότι μπορούν και χρειάζονται να επιμορφωθούν περισσότερα. Γι' αυτό και το ύψος της προτάσεις είναι το 108. Περίπου 40% περισσότερα από το αρχικό προϋπολογισμό του έργου. Δηλαδή μιλάμε για περίπου 250, θα πάνε τώρα 380. Θέλει κάποιος να τοποθετηθεί ο κ. Στατούλης. Κυρίες και κύριοι, όταν θέλουν να αποκρύψουν στοιχεία, τα αποκρύπτουν πολύ εύκολα. Θα έλεγα με ταχυδακτυλουργικό τρόπο. Δεν ακούστηκε εδώ από την εισήγηση η αλήθεια. Και επειδή θέλω να είμαι και πολύ δίκαιος, δεν επιρρύπτω καμία ευθύνη στον εισήγητή. Επιρρύπτω όμως απόλυτη ευθύνη σε αυτόν που έγραψε την εισήγηση. Γιατί δεν λέτε την αλήθεια? Γιατί δεν λέτε την αλήθεια εδώ στο Περιφερειακό Συμβουλίο. Ποια είναι η σκοπιμότητα αυτής της παράτασης που δόθηκε κατά καταχρηστικό τρόπο. Ευθύνεται ο κ. Περιφεριάρχης. Ο κ. Περιφεριάρχης υπέγραψε την παράταση με ποιο δικαίωμα. Εάν την υπέγραψε, εγώ δεν πιστεύω ποτέ ότι έφτασε σε τέτοιο τοπίμα. Η πρόσκληση για αυτή την κατάρτιση είχε συγκεκριμένη ημερομηνία λήξεις. Δεν τροποποιείται η πρόσκληση, τροποποιείται και παρατείνεται ο χρόνος υποβολής. Για να διευκολυνθεί μια δομή που δεν είναι διντικός δικαιούχος. Για τη διντική δικαιούχη, όπως περιγράφεται στην εξειδίκευση, είναι τα επιμελητήρια, είναι οι υπηρεσίες της περιφέρειας και μόνον αυτές. Ποιος είναι ο σχεδιασμός. Ο σχεδιασμός είναι ότι μας ξέφυγε, δεν κάναμε όλες τις ενέργειες που έπρεπε να γίνουν, προκειμένου να υποβάλει πρόταση και το πρωτοπόρνησος ΑΕ. Και τώρα εχόμαστε να τακτοποιήσουμε κάτι με παντελώς μη νόμιμο τρόπο. Έχει υποβληθεί πρόταση από το Επιμελητήριο Κορινθίας σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω. Δεν έμεινε νεκρή η πρόσκληση και μάλιστα από μια περιφερειακή ενότητα με το μεγαλύτερο επίπεδο ανεργίας, 48,9%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας. Έρχεται λοιπόν το Επιμελητήριο, εργάζεται μεθοντικά, πληρώνει και καταθέτει πρόταση. Και ερχόμαστε εμείς εκ των υστέρων να δώσουμε παράταση για να βάλουμε από το παράθυρο το πελοπόννησος ΑΕ για να ικανοποιήσουμε τους δικούς μας ανθρώπους. Αυτό το γεγονός είναι παρόμοιο με το μεγάλο πρόβλημα που παρουσιάστηκε στη χώρα μας με την κατευθυνόμενη τηλεκατάρτιση εν μέσω κορωνοϊού. Είναι ακριβώς το ίδιο γεγονός και πιστεύω, θέλω να πιστεύω και το λέω δημόσια, ότι η συνησφορά της περιφερειακής αρχής σε μια τέτοια προσπάθεια είναι εκ των Ουκάνευ χωρίς άλλο προηγούμενο. Εδώ, όπως πρέπει να μάθετε μετά από ένα χρόνο, ότι το πρόγραμμα είναι ανταγωνιστικό, ότι το πρόγραμμα δεν μπορείτε να το χειραγωγείτε. Ας ήταν έτοιμη η πελοπόννηση στους ΑΕ, ας είχε συντελεστεί η προγραμματική σύμβαση ώστε να είναι δινητικός δικαιούχος και ας υποβαλόταν η πρόταση. Πώς ευχόσαστε εκ των Ιστέρων και σταματάτε μια ανταγωνιστική διαδικασία. Και σας λέω ξακάθαρα, θα παρέμβω εγώ προσωπικά στην ΕΔΕΛ. Και τότε οι συνέπειες θα είναι πάρα πολύ μεγάλες. Θέλω να σας προστατεύσω και να σας πω μην προχωρήσετε σε αυτή τη διαδικασία. Όχι γιατί έχω κάποιο λόγο αμφιβολίας για την ικανότητα ή τη δυνατότητα του πελοπόννησους ΑΕ. Άλλωστε είναι κυρίαρχος τα 5 εκατομμύρια στη μεγάλη πρόσκληση. Τα 800 εκατομμύρια είχατε υποσχεθεί ότι θα έχουν αποκλειστικούς δικαιούχους τα επιμελητήρια. Αποσύρτε το λοιπόν. Προχωρήστε αυτή τη διαδικασία. Προχωρήστε αυτή τη διαδικασία έτσι όπως προβλέπετε. Γιατί αντιλαμβάνεστε τα μεγάλα προβλήματα που θα δημιουργήσει η ΕΔΕΛ για τον έλεγχο αυτής της πράξης, που είναι μια χειραγώγηση του ανταγωνισμού. Και το λέω και σε όλους τους διοικητικούς υπαλλήλους. Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Δατούλη. Σε αυτό το σημείο ζητάω από το σώμα ημίωρη παράταση της λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου, του Περιφερειακού Συμβουλίου. Υπάρχει κάποιος άλλος που θέλει το λόγο. Ο κύριος Κελάρης και ο κύριος Πετράκος. Τηρίστε λίγο τους χρόνους. Έχουμε κατηστερίσει πάρα πολύ. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Θα είμαι σύντομος. Έχουμε τοποθετηθεί πολλές φορές για τέτοια φύση αντί αντίστοιχα προγράμματα συμβουλευτικής υποστήριξης, νέων για δεξιότητες, κατάρτισης ανέργων και λοιπά, με τους οποίους βέβαια δεν έχουμε καμία, κανένα θέμα. Είμαστε αρνητικοί για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον, πρόκειται στην πραγματικότητα για ευρωπαϊκά προγράμματα στη λογική της διαβίου μάθησης, που στην οσία στοχεύουν στη διαμόρφωση ενός εργατικού δυναμικού, πιο ευέλικτου, με περιορισμένα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, σε ένα συνεχές πέρασμα από τις γραμμές της ανεργίας στα προγράμματα κατάρτισης, στη βραχυχρόνια εργασία και αντίστροφα. Μέσα λοιπόν από τα διάφορα τέτοια προγράμματα, που προωθούνται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους παρατρεχάμενους, τις περιφέρειες και τους δήμους, η διαβίου μάθηση παρουσιάζεται ως φάρμακο ενάντια στην ανεργία, ως λύση στο πρόβλημα του αυξανόμενου αριθμού των νέων, που εγκαταλείπουν ακόμα και τη βασική εκπαίδευση, ως ορόσιμο στην παραπέρα ανάπτυξη της κοινωνίας και της οικονομίας. Η υλοποίηση λοιπόν τέτοιων προγραμμάτων προωθεί ακόμα μέσα από ένα σύστημα πιστοποίησης πρόσκαιρων γνώσεων και προσόντων, ένα διαρκές κοινήγι δεξιοτήτων και ψευτοκαταρτήσεων, εκβιάζοντας τους εργαζόμενους και ανέργους με το δίλημα «Ανεργία ή προσωρινή ελαστική κακοπληρωμένη εργασία». Αυτό είναι το ερώτημα που τους βάζετε. Ο στόχος λοιπόν είναι η πλήρη συναρμόνιση της εκπαίδευσης και κατάρτισης στις ανάγκες του ανταγωνισμού των επιχειρήσεων, πλήτοντας κέρια το δικαίωμα για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Και ο δεύτερος λόγος που είμαστε αρνητικοί, γιατί συνεχίζεται το μοίρασμα της πίτας κονδυλιών από ευρωπαϊκά προγράμματα και για διάφορους σκοπούς σε αναπτυξιακές που τώρα μεταμφιέζονται σε αναπτυξιακούς οργανισμούς και θα διαδραματίζουν πιο αποφασιστικό ρόλο στην ενσωμάτωση της συνείδησης κυρίως των νέων στη λογική της αποσπασματικής απασχόλησης, της μισής δουλειάς, της μισής ζωής δηλαδή, ότι το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη δουλειά είναι ανέφυκτος στόχος. Γι' αυτό περί αυτού πρόκειται και γι' αυτό το λόγο θα είμαστε αρνητικοί. Καταψηφίζουμε το συγκεκριμένο θέμα για τρεις λόγους. Πρώτος λόγος, διότι τα συγκεκριμένα προγράμματα δεν έχουν καμία αποτελεσματικότητα όπως έχει δείξει η ίδια η ζωή. Δεύτερον, γιατί γίνεται ανατίθεται πάλι στην πελοπόννηση ΑΕ για την οποία έχει κάποτε δεσμευτεί, βέβαια τώρα σας λύνει το πρόβλημα η μετατροπή τόσο αναπτυξιακό οργανισμό και αυτή μεθαύριο να έρθει να καθαρίσουμε και να δούμε τι ακριβώς γίνεται με αυτή την εταιρεία όταν μάλιστα έχουμε ζητήσει και στοιχεία και τα στοιχεία δεν μας έχουν δοθεί. Και τρίτος λόγος είναι διότι επιπλέον εδώ, όπως είχαμε τονίσει και στο παρελθόν ουσιαστικά παραβήκατε τον λόγο σας απέναντι στα επιμελητήρια η οποία είχατε συμφωνήσει και δεν τηρήθηκε ο λόγος τον οποίον είχατε δώσει. Αυτή είναι η τρεις λόγεις συνοπτικά για να μην τρώμε το χρόνο λίγο για τον οποίον καταψηφίζουμε τη συγκεκριμένη πρόταση. Το λόγο έχει ο κύριος Πρεφεριάρχης. Λοιπόν, να εισφέρω στη συζήτηση. Τώρα να μην μιλήσω για την τραγωδία του RIS, όπου έβρεπε από το 2017 να έχει ενημερωθεί η κοινωνία για το τι σχεδιάζουμε και να μην λαμβάνονται αποφάσεις άνοθεν και να ερχόμαστε τώρα στο παραπέντε για πολλά ζητήματα να κλείσουμε αυτό το θέμα. Κοιτάξτε, η μη απορρώφηση του μισού εκατομμυρίου ευρώ, το οποίο προορίζονταν για την ενημέρωση της κοινωνίας, αποδεικνύει του λόγου το ασφαλές. Εγώ δεν λέω ανακρίβειες ποτέ. Και σήμερα μάλιστα έγινε μια σύσκεψη με τους τεχνικούς συμβούλους για αυτό το θέμα να ξεκινήσουμε επιτέλους. Λοιπόν, ακούστε δύο-τρία ερωτήματα τα οποία θέλω να σας θέσω. Να πω όμως πριν κάτι. Εμείς δεν εμπλεκόμαστε σε συγκρούσεις ούτε εκφράζομαι αρνητικές διαθέσεις για στερέχη της διαχειριστικής αρχής. Τα στερέχια αυτά δεν ορίστηκαν από εμάς. Εμείς ήρθαμε στα τελειώματα του ΕΣΠΑ. Το βρήκαμε έτοιμο με τα όποια προβλήματά του που τα έχουμε πει κατεπανάληψη είναι εδώ. Τα στερέχια υπήρχαν από το 2015-2016 και με κρατασμούς μάλιστα. Δεν μπαίνουμε όμως στη διαδικασία αντιπαράθρηση με στελέχη ή έκφραση αρνητικής άποψης. Προσπαθούμε τα όποια στελέχη παραλάβαμε να ταξιοποιήσουμε με τις δυνατότητες τις οποίες έχουμε και να προσφέρον και να τους σεβόμαστε και να έχουμε τις καλύτερες των σχέσεων. Αναφέρομαι προκειμένου στο διευθυντή της διαχρηστικής αρχής. Δεύτερο, δεν μπαίνουμε σε καμία περίπτωση συγκρούσεων, λογικής συγκρούσεων με τα επιμελητηρία. Αλληλού, η πρώτη υπογραφή δική μου ήταν η στήριξη των επιμελητηρίων μέσω του ΕΦΕΠΑΕ. Αυτό ήταν η πρώτη δουλειά την οποία έκανα. Και έχουμε ανοιχτό πεδίο συνεργασίας με τα επιμελητηρία. Σε πάρα πολλά επίπεδα, γιατί εντοπίζεται τώρα ένα επιμελητήριο. Να σας ρωτήσω ευθέως. Δεν είχε δικαίωμα να συμμετάσχει η Πελοπόννησος ΑΕ σε συγκεκριμένη πρόσκληση. Όχι. Η περιφέρεια και η Πελοπόννησος ΑΕ έμεσα και άμεσα και άμεσα η περιφέρεια. Δεν είχε δικαίωμα. Είχε δικαίωμα το επιμελητήριο ΑΙΒ. Και με συγχωρείτε πάρα πολύ. Και γιατί νοιάζονται περισσότερο για τους ανέργους στα επιμελητήρια από τι νοιάζομαστε εμείς. Εδώ υπάρχει ένας αυτοευνουχισμός. Να μη συμμετέχει η περιφέρεια. Περιμένετε, περιμένετε να συμμετάσχουν οι άλλοι. Εγώ δεν λέω φίλοι. Οι άλλοι. Όχι περιφέρεια. Όχι δομή της περιφέρειας. Όπου μπορούμε να έχουμε αν θέλετε και μια πολιτική απολογία για ότι δεν γίνεται σωστά. Να συμμετάσχουν οι άλλοι. Το τάδε επιμελητήριο. Λοιπόν, όσον αφορά για την τροποποίηση των όρων. Γιατί υπήρξε. Υπάρχει έκριση από το Υπουργείο. Και προφανώς τα επιμελητήρια στη συνέχεια μπορούν να συμμετάσχουν και στη διαδικασία του διαγωνισμού. Και οπωσδήποτε ενημερώθηκα ότι μπορούν να συμμετάσχουν και τώρα. Αντεγωνιστικό είναι το πρόγραμμα. Και η περιφέρεια, μέσα η Πελοπόννηση ΑΕ, προφανώς και αυτή. Όποιο επιμελητήριο θέλει. Και απευθύνομαι σε εσάς που πολύ αγωνίζεστε να ενδυναμωθεί η περιφέρεια. Έτσι ενδυναμώνεται η περιφέρεια. Να της απαγορευτεί να συμμετέχει σε μια πρόσκληση και σε μια διαδικασία. Αυτό είναι η στήριξη της περιφέρειας. Δεν είναι έτσι. Κανένας δεν αποκλείεται. Τα επιμελητήρια στηρίζονται πολλαπλώς και θα στηρίζονται. Προφανώς δεν μπορούν να ζουν από το δημόσιο τομέα τα επιμελητήρια. Είναι προφανέστατο αυτό. Είναι η έκφραση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Αλλά παρακαλώ μην αποδεχτείτε ποτέ η περιφέρεια να τεθεί εκτός αυτής προσκύσεως. Θα κάνουμε δευτερολογία. Κύριε Στατουλής. Πάμε που ήμουνα να πω. Κύριε Πρόεδρε Μουσαλέο, κύριε Πρόεδρε Βοντα. Θέλω να πω ότι δεν είπαμε τίποτα για τους υπαλλήλους της διαχειριστικής αρχής. Τονίσαμε όμως κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο. Η διαχειριστική αρχή ενέκρινε την παράταση. Την παράταση την υπέγραψε ο προηστάμενος της διαχειριστικής αρχής. Ή ο περιφέρειάρχης. Υπήξε έτοιμα κάποιου φορέα για παράταση. Θέτε το όμως με αριθμό πρωτοκόλου, εάν μπορείτε. Το ένα είναι αυτό. Το δεύτερο είναι. Ποιος είπε ότι πρέπει να αποκλειστεί η περιφερειακή αρχή και η υπηρεσία της περιφέρας. Ίσα ίσα εγώ τόνισα ότι σύμφωνα με την εξειδικεύση που είχαμε κάνει εμείς. Η περιφέρεια είναι δινητικός δικαιούχος. Μαζί με τα επιμελκύρια. Μάθετε τελικά τους όρους. Για να μπορούμε να συνενοχιούμε. Γιατί τόσο χρονικό διάστημα, όσο ήταν η πρόσκλησης ανοιχτή, το Πελοπόννησος ΑΕ, που θα επιλεγότανε από την περιφερειακή αρχή και από το περιφερειακό συμβούλιο, δεν υπέβαλε την προτασία του και το φάκελο του. Γιατί έρχεται εκ των ιστέρων, μέσω της σχέσης που έχει ο διευθύνων σύμβουλος και το Πελοπόννησος ΑΕ, να βάλει μέσω τον περιφερειάρχη για να πάρει παράταση. Δεν μιλάμε για τα μεγάλα προβλήματα που βάζουν αυτά τα προγράμματα. Δεν ξέρω αν είστε ενήμεροι. Η ΕΕΘΕ έχει αντιτάξει πολλές αντιρίσεις πάνω σε αυτά τα προγράμματα, μετά τον όλεθρο του προγράμματος των 7 πλατφορμών της κατάρτισης, που έχει προκύψει. Και δεν το κάνει μόνη της ΕΕΘΕ. Το κάνει γιατί παίρνει οδηγίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εγώ λοιπόν αυτό σας λέω. Εφόσον τα άλλα επιμελητήρια θέλαδε, το γνωρίζαν το πρόγραμμα. Είχατε συνενοηθεί, είχαν συνενοηθεί, είχατε πει δημόσια εδώ, ότι τα 800 χιλιάρικα με το overbooking στο 120 θα ήταν για τα επιμελητήρια. Το είχατε πει δημόσια. Όταν θέλατε να δικαιολογήσετε το ότι το Πελοπόννησος ΑΕΕ τελευταία στιγμή πάλι κατέθεσε πρόταση αρωνάρων για το μεγάλο πρόγραμμα της κατάτισης των 5 εκατομμυρίων. Και να κλείσω με αυτή την παρατήρηση. Εμείς δεν είπαμε τίποτα άλλο. Είπαμε ότι για να διαφυλάξουμε την αντικειμενικότητα και την ανταγωνιστικότητα του πρόγραμματος, αλλά και την φερεγγιότητα της πρότασης. Από τη στιγμή που έχει υποβληθεί πρόταση. Γιατί εσείς δεν μιλάτε για την αριστεία. Εάν το επιμελητήριο Κορινθίας είχε όλη την οριμότητα να τρέξει και να ετοιμάσει και να υποβάλλει πρόταση δεν πρέπει να επιβραδευτεί για αυτό το πράγμα. Και η κατάρτισης είναι η ψηλή επαγγελματική κατάρτισης. Είναι καινοτομία μερής. Κάτι που θα μπορούσε και θα μπορούσαν τα επιμελητήρια που έχουν την τεχνογνωσία στον επαγγελματισμό και στην επαγγελματική κατάρτιση στην εξειδικευμένη επαγγελματική κατάρτιση να το προσφέρουν. Και να πω κάτι για τους Κορινθίους Σύμβουλους. Είπα κάτι προηγούμενο που πέρασε απαρατήρητο. Η Κόρινθο στα τελευταία στοιχεία δείχνει ένα ανησυχητικό κρίσιμο μέγεθος. 48,6 όταν στις υπόλοιπες έχουμε διαφορές πάνω από 20 μονάδες. Στο θέμα της απασχολήσεις. Και αυτό νομίζω ότι πρέπει σοβαρά να λύθει η ύποψη. Εάν ήθελε το Πελοφόνηστος ΑΕ, είχε το χρονικό διάστημα ή το χρόνο, είχε και την δική σας φροντίδα και εποπτεία προκειμένου να προχωρήσει γρήγορα το πρόγραμμα. Τώρα, εάν μου πείτε πώς θα καταλήξουν αυτά τα προγράμματα, δεν είμαι αισιόδοξος. Γιατί η Κεντρική Επιτροπή και ο Γενικός Γραμματείας έχουν χειριστεί μέχρι τώρα το πρόγραμμα με τεράστια ζητήματα και τεράστια προβλήματα. Ευχαριστούμε τον κύριο Δατούλη. Κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι το θέμα έχει φωτιστεί πλήρως. Να πάμε σε ψηφοφορία. Πώς είναι υπέρ. Ευχαριστώ πολύ κατα πλειοψηφία. Το θέμα 10 αποσύρρεται, κυρίες και κυρίες συνάδελφοι. Και από το 9 το β επίσης αποσύρρεται. Το 10 ομοίως. Και πάμε στο 11. Έγκριση υποβολής πρότασης χρηματοδότης στην πρόσκληση ΠΑΛΟΥΝΤΑΧΟ. Παροχή υπηρεσιών αυθόνομις διαβίωσης και ασφαλούς γύραν συλληκειωμένων στην περιφέρεια Πελοποννήσου. Πήραμε, πήραμε. Μισή ώρα. Το υπηρεσιακό πρόγραμμα τος Πελοποννήσος 2014-20. Ο κύριος κοινοχορίτης έχει το λόγο. Αντιπεριφερειάρχηση. Και εγώ με τη σειρά μου συλληπούμαι την κυρία Νικολάκου για την απολύα του πατέρα της. Και βεβαίως εύχομαι το ταχύτερο δυνατόν την επάνω δώτου με υγεία στον πρόεδρο του Περιφυρέκου Συμβουλίου, στον Μανούλη Σουκατζό. Η εισηγή μας αφορά το δικαίωμα της παροχής υπηρεσιών αυτόνομης διαβίωσης και ασφαλής γύρασης συγκυωμένων. Κατ' ουσίαν τι είναι αυτό. Γνωρίζουμε όλοι ότι η χώρα γερνάει. Είναι η δημογραφική γύραση μια πραγματικότητα με πολύ σοβαρές κοινωνικές, οικονομικές, ασφαλιστικές, προγνωιακές και υγειονομικές βεβαίως επεκτάσεις. Έχουμε δημόσιας υγείας αλλά και κοινωνικών δικτών. Δυστυχώς με την αύξηση ηλικίας μειώνονται οι κινητικές ικανότητες του οργανισμού, παρατηρείται απώλεια μνήμης, δύναμης, ευλυγησίας των ανακλαστικών. Ταυτόχρονα, ο σύγχρονος τρόπος ζωής στα συγκοπημένες κοινωνίες συνδυασμών με τις δημιουργημένες οικονομικές συνθήκες προκαλούν απομόνωση των ατόμων της τρίτης ηλικίας και την αύξηση των αριθμών των ηλικιωμένων που βρίσκονται στις συνθήκες ένδυας και κοινωνικής αποξένασης. Τι θέλουμε με αυτό το πρόγραμμα? Έχουμε στόχο και σκοπό η περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία θα είναι δικαιούχος και κεντρικός χωρέας λειτουργίας προσθάνω προτεινόμενης πράξης. Έχει στο στόχο τη δημιουργία μιας κεντρικής υπηρεσίας υποστήριξης υποστήριξης ηλικιωμένων ή και μοναχικών ατόμων που χρειζουν κοινωνικής πρόνοιας και υποστήριξης από την περιφέρεια Πελοποννήσου και η οποία θα είναι συναρμοδιότητα της γενικής διεύθυνσης δημόσιας υγείας και κοινωνικής μέρημνας. Και σκοπό βεβαίως έχει πρώτον την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, την υποβοήθηση της μοναχικής διαβίωσης και την ασφαλή τους γύρανση. Αφορά άτομα τα οποία κυρίως ζουν μόνα ή και σε χρόνιους Πάσχοδες που βρίσκονται σε συνθήκες ένδυας και κοινωνικής αποξένωσης. Θα συνεργαστούμε, το σημαντικό είναι πέρα από το κοινωνικό πρόσωπο, βεβαίως η μείωση του κόσμου υγείας με την πρόληψη νομίζω ότι έχει αναφορά σε όλους μας. Θα συνεργουστούμε και με τη βοήθεια στο σπίτι, σε κάθε δήμο, ώστε να υπάρχει συνεργασία όλης στην αυτοδιαίκηση της πνεύμας λιλεγγύης, έχοντας στο σόραμα την απαραίτητη συνεργασία περιφέρειας και δήμων. Φυσικά θα υπάρξει συνεργασία με την αρμόδια Ίπε και τα αρμόδια Κέντρα Υγείας ή Νοσοκομεία. Υπάρχει αντίστοιχο πρόγραμμα στη χώρα, βεβαίως υπάρχει. Υπάρχει στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. Υπάρχει προϋπολογισμός έργου, βεβαίως υπάρχει. Ο προϋπολογισμός έργου είναι 3.290.000. Είναι 3.900.000. Έχω και τον ΑΔΑ, είναι ο 18 πρό, αν θέλετε καταθέτω. Νομίζω ότι η δράση θα είναι προσόφελος όλων μας, όλοι μας θα πρέπει να σκεφτούμε αυτό που έρχεται στα επόμενα χρόνια στη χώρα. Για περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες είναι εδώ αρμόδιος Γενικός Διευθυντής Δημόσις Υγείας ο κ. Διαμαντόπουλος, ο οποίος κάνει και νομίζω πολύ σοβαρή προσπάθεια και θα μπορούσε να σας εξηγήσει πολύ περισσότερα πράγματα ως προς τον τρόπο λειτουργίας στο κέντρο 24 ώρες λειτουργίας, την διαχείριση των υποτιτσιών και βεβαίως την υπηρεσία συνεχούς και κατεύθυνων παρακολούθησης. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο συνοχωρήτη. Θέλετε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι να κάνετε ερωτήσεις και να απαντηθούν από τον διευθυντή υγείας ή και ενημέρωση. Ελάτε κύριε Διαμαντόπουλα. Μια γρήγορη ενημέρωση, αξιότιμες κυρίες και κύριοι. Κι εγώ από το δήμα αυτό να εκφράσω τη συμπαράσταση μου στο πέμπτος, κυρία Νικολάκου. Με τον πρόεδρο έχω μιλήσει στο Διού Σκατζό από κοντά για την ταχύτητα του ανάρρωση. Το πρόγραμμα πράγματι εκτελείται από το 2019 στην περιφέρα κεντρικής Μακεδονίας στο ίδιο ακριβώς πλήθος ανθρώπων, όπως έχουμε βάλει και εμείς για 30 μήνες σε 3.000 άτομα, που θα είναι και η πρόταση της υπερεσίας. Η δομή αυτή έχει μία συνεχή παρακολούθηση τρεις κυριούς τομείς, χωρίζονται οι ομάδες αυτές, μιλάμε για πάνω από 65. Οι τρεις ομάδες αυτές ανοιχνεύονται πρώτον με ένα κουμπί πανικού, δηλαδή αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα θα ειδοποιηθούν αμέσως οι υπερεσίες, το βοήθεια στο σπίτι με το οποίο θα εισαργαστούμε. Έχουμε τη θέληση αυτή με όλους τους δήμους να δημιουργηθεί ένα δίκτυο. Ένα άλλο κουμπί το οποίο θα είναι μέσα και από κινητό τηλέφωνο και από τα περίφημα smartwatch, τα οποία θα ειδοποιούν για πτώση. Και ένα άλλο που θα υπάρχει ένα σύστημα και μια GPS για να υπάρχει ανέβριση στις θέσεις. Επιπρόσθετα στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε περιφέρεια, σαν υπερησία, θα εισηγηθούμε να υπάρχει ορωμέτρηση, δηλαδή να βλέπουμε τον χρόνο με τον οποίο κινούνται οι άνθρωποι, θα βρούμε πολλά στοιχεία γύρω από τη φυσική του ζωή και επίπρόσθετα θα βάλουμε στο πρόγραμμα και άλλους δίκτες, γιατί υπάρχει ομοιό πρόγραμμα που τρέχει ευρωπαϊκά, το Horizon, με το οποίο μπορούμε ουσιαστικά να αυξήσουμε αυτή την πληροφορία μέσα από το smartwatch. Το Horizon είναι ερευνητικό πρόγραμμα, το έχουμε κάνει τέτοιο, είναι όμως διαφορετικό όπως καταλαβαίνετε, γιατί έχει ουσιαστικά άλλους δίκτες. Από hearing loss όπως αντιλαμβάνεστε πολύ καλά σε γιατρός κύριε Τατούλη, έχει CVDS, έχει πάρα πολλά άλλα πράγματα και βέβαια πολύ ψηλοκόστος. Πάλι λοιπόν μέσα από αυτό το πρόγραμμα της ασφαλής γύρανσης, σίγουρα θα υπάρχει μια πολύ μεγάλη διάχυση σε ομάδες περίπου απομακρυσμένες, με ένδυα. Ξέρετε ότι το 16% με το 17% πάνω από το 65% είναι σε κατάσταση ένδυας στη χώρα μας, το 2030 θα αυξηθεί στο ένα τρίο του πληθυσμού. Και ένα άλλο βήμα το οποίο θα κάνουμε πάλι μέσα πολύ περισσότερα στην γιατρική Μακεδονία, που έχει πολλαπλάσει ο κόστος από εμάς, έχει 700.000 παραπάνω, είναι ότι θα βάλουμε πάλι και κάποιους άλλους δίκτες, γιατί έχουμε τη δυνατότητα από το Smartwatch να βάλουμε και άλλους δίκτες γιατρικής παρακολούθησης, όπως για παράδειγμα πρέπει να κάνει check up, πότε πρέπει να πέφτει στον γιατρό ή κάποια άλλη ιστορία η οποία με τηλειατρική μπορεί να μεταδοθεί μέσα σε όλα αυτά. Φυσικά εξασφαλίζοντας τα προσωπικά δεδομένα, με TPO και όλα αυτά. Ευχαριστούμε τον κ. Διαμαντόπουλο. Θεωρώ ότι ομολογούμε κ. συνάδελφη. Όχι. Ο κ. Σθαντούλης έχει το λόγο. Θέλω να ξεκινήσω με την εξής παρατήρηση. Εδώ και τρία χρόνια η προηγούμενη περιφερειακή αρχή, κάτω από τη δική μου ευθύνη, είχε δρομολογήσει την δημιουργία ενός παρατηρητηρίου για τα θέματα δημόσιας υγείας. Αντιλαμβάνεστε με το πρόβλημα που συμβαίνει σήμερα με τον κορωνοϊό πόσο επίκαιρο θα ήταν να είχε προχωρήσει αυτό το πρόβλημα. Το οποίο δυστυχώς δεν έχει προχωρήσει. Επειδή ξέρουμε το παλασκήνιο και ξέρουμε ακριβώς τι συμβαίνει και ξέρουμε τι συναντήσεις γίνονται, θέλω εξ αρχής να πω ότι αυτό το πρόγραμμα είναι πανάκρυβο έτσι όπως κοστολογήθηκε. Είμαστε τώρα, και δεν το κατάλαβα, στην μελέτη της πρόσκλησης ή στην μελέτη της εξειδίκευσης. Και το ρωτά ο επισήμος, Δημήτρη. Μιλάω εάν το πρόγραμμα αυτό είναι για πρόσκληση ή για μελέτη της εξειδίκευσης. Βγαίνει η πρόσκληση, δηλαδή γιατί δεν το περιγράφουμε. Έχει υποβληθεί η πρόταση μέχρι πότε είναι η πρόταση. Αυτό ρωτάω, παιδιά. Πότε τελειώνει η πρόσκληση. Δεν έχει πάρει παράταση αυτή. Λοιπόν, κύριε Περιφυλλιάρχη, μη προχωρήσεις σε αυτό το πρόγραμμα. Σας παρακαλώ, σας κατάλαβα πάρα πολύ καλά. Με πρόταση δική σου. Εντάξει, εξυπακούεται αυτό. Δεν θέλω εγώ να μπω σε αυτή τη διαδικασία. Μη προχωρήστε σε αυτό το πρόγραμμα. Είναι ένα πρόγραμμα συκέ, υπερκοστολογημένο, το οποίο δεν θα έχει κανένα μέλλον, καμία προοπτική, γιατί το πρόγραμμα προβλέπεται μέχρι το 2022. Από την άλλη πλευρά, έχετε τη βοήθεια στο σπίτι. Έχουν οι δήμοι τη βοήθεια στο σπίτι. Ας δείξουμε όλοι μας τη δουλειά πάνω σε αυτή την προσπάθεια. Γιατί αυτό το πρόγραμμα μετά το 2023 θα πάθει να υπάρχει. Γιατί δεν χρηματοδοτείται, επιπλέον υπάρχει η δική οδηγία. Και επειδή ξέρουμε και το παρασκηνείο, και επειδή μιλάνε οι άνθρωποι, στο παρόν δεν λέω τίποτα, απλώς σας λέω σταματήστε αυτό το πρόγραμμα. Ο κ. Περφεριάλης συζητάει το λόγο. Κύριε Διαμαντόπουλε, κύριε Γενικέ Διευδά, έχετε την αίσθηση ότι μετέχετε σε μία ιστορία σικέ και ότι υπηρετείτε συμφέροντα. Μπορεί να είναι έτσι τα πράγματα. Δηλαδή, ένας αρθυμός ανθρώπος να έχει στήσει μία ιστορία, τι θα πει σικέ. Πολλοί σκέπτεται στους ποδοσφαιρικούς αγώνες για να προσποριστούν ωφέλη μία ομάδα υπαλλήλων με επικεφαλή στο Γενικό Διευθυντή, που υποβάλλει το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Και σικέ σημαίνει να συμμετάς και ένας. Εγώ βεβαιώνω θα συμμετάσουν τρεις. Πώς μπορεί να είναι σικέ. Τουλάχιστο τρεις. Σικέ είναι ένα πρόγραμμα το οποίο φτιάχνουμε για έναν. Ή το τακτοποιούμε με κάποιο τρόπο. Και μήπως το προτείνουμε μόνο σε εσάς. Δεν έγινε πρόταση και σε άλλες περιφέρειες. Δεν υπάρχει αυτή η πρόσκληση. Ασφαλώς το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι των δήμων είναι ένα επιτυχημένο πρόγραμμα. Όμως είναι αλήθεια ότι αν υπάρχει και επικουρία αυτής της συγκεκριμένης δράσης όπως τις γυναίκες εκείνες που μάχονται λίγες σε σχέση με τον αριθμό των γυρασκόντων που συνεχώς αυξάνεται θα κάνουν τη δουλειά τους πολύ καλύτερα. Μου έχουν τεθεί διάφορα ερωτήματα και έχει υπάρξει προβληματισμός και απαντήσεις. Καλά η Θεσσαλονίκη είναι ναστικό κέντρο με 10 νοσοκομεία με δυνατότητες να έχει γρήγορη πρόσβαση και να υποστηρίζει αυτόν τον κόσμο. Και πώς θα το κάνουμε αυτό σε ολόκληρη την Πελοπόννηση. Και έχουν υπάρξει απαντήσεις πάνω σε αυτό. Συμπερασματικά και επειδή είναι περασμένη ώρα το ΣΙΚΕ είναι μια πολύ βαριά κουβέντα. Πολύ βαριά κουβέντα και σε πολιτικό επίπεδο προς συναδέλφους και στο επίπεδο της διαχρηστικής αρχής αλλά και στο επίπεδο των γιατρών και της υπερεσίας πρόνοιας η οποία έχει τη συγκεκριμένη πρόσκληση. Δεν ξέρω το ποια θα είναι η πορεία ακριβώς. Θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια όπως και άλλες περιφέρειες να υπάρξει μια στήριξη ενός κόσμου που έχει πολύ μεγάλη ανάγκη, όχι τόσο από το φαγητό διότι αυτό ευτυχώς υπάρχει. Έφυγαν τα παιδιά, κοιτάξτε τι γίνεται εδώ γύρω μας στο άμεσο περιβάλλον, είναι στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη και συχνά ο γονιός, η μάνα μόνη της, ο πατέρας μόνος του χρειάζεται μια παρακολούθηση και μια βοήθεια. Μια έμμεση ιατρική βοήθεια και στήριξη. Έστω και πέντε ανθρώπους να σώσουμε. Και δέκα ανθρώπους να σώσουμε. Και σε είκοσι ανθρώπους να δώσουμε μια βοήθεια από ένα πρόγραμμα το οποίο ελέγχεται και κεντρικά γιατί κάνουμε ό,τι θέλουμε, με τα ευρωπαϊκά προγράμματα φτιάχνουμε ό,τι θέλουμε. Και εγώ δεν λέω ότι δεν υπάρχουν παρεβάσεις αλλά η λέξη «σικέ» είναι πολύ βαριά κουβέντα. Για μένα ας λέγεται, εν πάση περιπτώσει, και για όλους όσους πολιτευόμαστε. Αλλά για τους παραπίσω που υποστηρίζουν αυτή την προσπάθεια δεν πρέπει να λέγεται ποτέ. Εύκολα λέγεται, δύσκολα αφομιώνεται, κύριε Διαμαντόπουλε. Ευχαριστώ πολύ τον Περιφερειάρχη. Κυρίες συνάδελφοι, δευτερολογία, κύριε Στατούλης. Και να ζητήσω από το σώμα μια ώρα παράταση, κύριε Γεννακούρα. Μέχρι τα 10.30. Μέχρι τα 10.30 για να… Αύγουστος τώρα έρχεται. Καλό είναι να τα συζητήσουμε όλα. Λοιπόν, εντάξει, είπαμε μέχρι 10.30. Ο κύριος Στατούλης έχει το λόγο. Θέλω να πω ότι κατά πληροφορίες που έχω έχει σταματήσει η τηλεοπτική μετάδοση της συνεδρίας του Περιφερειάκου Συμβουλίου. Δεν ξέρω αν είναι αληθές, αλλά αυτή την πληροφορία έχω. Και θέλω να επιβάλλετε την τάξη σε αυτό το πράγμα. Το πρόγραμμα, όπως ξέρετε, κύριε Γενικέδη, υποβλήθηκε για πρώτη φορά στη Θεσσαλία. Με πάντζετ 600.000. Το πρόγραμμα αυτό έχει τεράστια προβλήματα και τεράστια ζητήματα. Δημιουργήθηκε ένας έντονος διάλογος. Εάν το μπραχιολάκι κάνει 15 ή 20 ευρώ. Εάν οι υπηρεσίες που προσφέρονται είναι πιστοποιημένες υπηρεσίες. Ξέρετε, λοιπόν, κύριε αντιπεριφερειάρχα, ότι στη Θεσσαλονίκη υπάρχει μεγάλος αντίλογος για αυτό το έργο. Και τώρα μιλάμε για μια κεντρική Μακεδονία με τόσο πληθύσμο. Με επιλογή περίπου τα 3.000 άτομα. Δεν είναι 3.000 άτομα. Είναι λίγο περισσότερα. Είναι περισσότερα. Λοιπόν, δεν στέκομαι εκεί. Εγώ είπα κάτι. Και επειδή δεν ξέρετε από ποδοσφαιρικούς όρους, το ΣΙΚΕ είναι μια συμφωνία που γίνεται προκειμένου να υπάξει συνενόησης προς την κατεύθυνση που πρέπει να πάρει μια προσπάθεια. Αυτό είναι το ΣΙΚΕ. Και μην εμπλάκετε τους υπαλλήλους. Η εντολή δόθηκε άνωθεν. Και νομίζω ότι ούτε τώρα είσαστε μαζί. Λοιπόν, πρώτα πρώτα να μας πείτε ποιος έκανε την εξειδικίψη. Να μας φέρετε τα στοιχεία της εξειδικίψης. Δεύτερο στοιχείο. Δεν ήθελα να το πω. Εάν υπήρξε συνενόησης με τον ανάδοχο της Θεσσαλονίκης, με κάποιον από τον προσωπικό ή από τους συμβούλους της περιφερειακής αρχής. Δεν θα προχωρήσω παραπέρα μέχρι εκεί. Ο κύριος περιφερειαρχής. Νομίζετε ότι μας τιμούν όλα αυτά. Ξέρω εγώ αυτό είναι θρύλερ. Αστυνομικό. Αστυνομικό. Ψάχνουμε, οι σύμβουλοι, οι παρασύμβουλοι, η Θεσσαλονίκη. Εγώ σας βεβαιώνω, δεν μίλησα με κανέναν. Δεν ξέρω κανέναν. Το άκουσα ως πρόγραμμα και το πάντρεμά του με τη βοήθεια στο σπίτι. Ξέρω όμως πολύ καλά ότι οι ενδιαφερόμενοι είναι περισσότεροι από έναν. Ώστε καταρρίπτεται. Ξέρω όμως πολύ καλά ότι οι ενδιαφερόμενοι είναι περισσότεροι από έναν. Ώστε καταρρίπτεται όλη η ιστορία τους και. Σας βεβαιώνω γι' αυτό. Αλλά εν πάση περιπτώσει αν υπάρχει ύχνος, οποιασδήποτε της πιστίας, ας μην ψηφιστεί το θέμα από το σώμα. Μιλάμε να στηρίξουμε την τρίτη ηλικία τους μοναχικούς ανθρώπους με έναν τρόπο απολύτως συγκεκριμένο, επιτυχημένο περισσότερο στο εξωτερικό, λιγότερο στην Ελλάδα, λόγω της μη εξηγίωσης με τα ηλεκτρονικά μέσα και το ένα και το άλλο. Και η βοήθεια θα είναι ευθέως προς τις γυναίκες, οι οποίες υποστηρίζουν το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι. Τι ακριβώς δεν μπορώ να καταλάβω, σαν να ακούω μια αστυνομική ιστορία. Κάποιος πιο ψηλά από σένα, πιο χαμηλά από σένα, πιο δεξιά, πιο αριστερά. Μια πρόσκληση είναι η οποία είναι να ανοιχτεί σε όλο τον κόσμο, να συμμετάσεις και να γίνει επιλογή κάτω τις δεοδικασίες που προβλέπονται από διαχειριστική αρχή και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι θα λέμε εδώ, ότι έγινε το θρήλερ, ότι στήθηκε αυτή η ιστορία, αυτή η πλεκτάνη. Πώς και από ποιού και πώς ηθυγόμαστε από αυτή την ιστορία. Κυρία αντιπεριφερειάρχη, δεν ξέρεις τι σου γίνεται εσύ. Δεν πήρες είδηση, τίποτα. Άλλοι είναι από πάνω σου, από δίπλα σου, οι οποίοι σε υποχρεώνουν, σε σπρώχνουν σε αυτή την ιστορία. Αυτό ποιον τιμά τον αντιπεριφερειάρχη, τιμά εμένα, τιμάει το Διαμαντόπουλο, τιμάει τη διαχειριστική αρχή, δεκάδες ανθρώπους που ασχολούνται με όλα αυτά. Έτσι, χωρίς στοιχεία, ντουφεκές στον αέρα, σηκέ, σας παρακαλώ πάρα πολύ, μην το ψηφίζετε. Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Τζαμζή, πέστε μια κουβέντα, γιατί τελειώσαμε. Ναι, κύριε Τζαμζή, αλλά εγώ θέλω να προσθέσω και μια λέξη πριν πάμε στη ψηφοφορία. Προηγουμένως είχαμε ενδιασμούς γιατί ανακατεύονται αναπτυξιακές εταιρείες και λοιπά. Τώρα η υπηρεσία μας καταθέτει μια πρόταση που είναι οδοκιμασμένη και αλλού. Δεν κατανοώ όλο αυτό το μυθιστόριμα. Δεν μπορώ να καταλάβω τι γίνεται και νομίζω ότι πρέπει να υποστηρίξουμε την τρίτη ηλικία που με αυτό το πρόγραμμα θα πάρει μια επιπλέον βοήθεια. Ευχαριστώ πολύ και παρακαλώ, κυρίες συνάδελφοι, να πάμε στη ψηφοφορία. Πώς είναι υπέρ. Πώς είναι κατά. Λευκό. Υπέρ. Ομόφωνα περνάει η πρόταση. Ευχαριστώ πολύ. Πάμε στο επόμενο. Έχω την εντύπωση ότι το 2013 αποσύρρεται. Κύριε Περιφερειάρχη. Το 2013. Το 2013 ως 13 αποσύρρεται. Και το 12 και το 13. Πάμε στα θέματα της ΠΕΕ. Ναι, κύριε Πετράκο. Κύριε Πετράκο, αργήσαμε. Ναι, αργήσαμε. Θα κάνουμε ένα πράγμα. Σκεφτείτε. Λοιπόν, κύριε Περιφερειάρχη, θα θέλαμε να καταθέσουμε την εξής απλή πρόταση. Για το 10, το προηγούμενο θέμα, για τις βοσκήσιμες γιές, κύριε Τσιγιέρη, φτιάξτε μια επιτροπή μαζί με υπερυσιακούς παράγοντες, ανεξάρτητες η περιφέρεια, σκεφτείτε το, που να συμμετέχουν και οι φορείς των γκνινοτρόφων. Γιατί αυτός που θα αναλάβει το έργο θα είναι από την Αθήνα και θα έχουν λόγο. Σκεφτείτε το και κάντε. Και δεύτερον, κύριε Πρόεδρε και κύριε Περιφερειάρχη, θα θέλαμε μια δέσμευση μέχρι να συζητηθεί το θέμα για τις προγραμματικές συμβάσεις, να μην προχωρήσει η υπόθεση με τη Λέρνα και τον Ανάβαλο. Είναι μίζων θέμα. Θα έχετε, σκεφτείτε το και συζητάμε την άποψή σας. Για να μην, μια και πρέπει να συζητηθούν, όπως λέει ο Πρόεδρος, τα υπόλοιπα θέματα, που είναι στην ημερήσια διάταξη, επομένως το θέμα τις προγραμματικές συμβάσεις να πάει στις 31 και αυτό, άρα, αλλά θα θέλαμε μια δέσμευση από εσάς, αν δέχεστε μέχρι τις 31 που θα συζητηθεί, να μην προχωρήσει η προγραμματική σας σύμβαση μέσω της Οικονομικής Επιτροπής και από τον Πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής. Θέλουμε την δέσμευση. Αντρικιες κουβέντες που λέμε. Ναι. Κάτα, όχι, εγώ λέω ο κύριος Τζινιέρης, με τους περσικούς παράγοντες, να έχει την εποπτεία σε κάθε νομό, να καλέσει, να δει μια επιτροπή με τους κτινοτρόφους, να πούνε άνθρωποι τη γνώμη τους. Όχι μόνο δεν ψηφίζεις, Θανάση, όλο καθυστέρηση παίζεις. Πάμε λίγο παρακάτω. Μεταδίδεται, μου λέει η κυρία Καλογυροπούλου. Κύριε Τατούλη, μεταδίδονται τα θέματα από τις τηλεοράσεις. Πάμε στο νούμερο 14. Έγκριση της τρίτης Τροποποίησης Τεχνικού Προγράμματος ΚΑΠΙΕΚΟΡΙΝΘΙΑΣ, έτους 2020, ο κύριος Γιωλίσο, αντιπεριφεριάρχης, συνοπτικά την εισήγηση. Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Εισηγούμε στη Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος ΚΑΠΙΕΚΟΡΙΝΘΙΑΣ, απένταξη του έργου συντήρησης αποκατάστασης λαβών δρόμου προς γήπεδο Ροζενών, Δήμου Ξιλοκάστρου, Ευρωστίνης και την ένταξη του νέου έργου εργασίας καθαρισμού στην απαλαιοτρομιωμένη ζώνη της παλαιάς ειδορρομικής γραμμής από Κόρινθο ως Δαρβέννη. Παρακαλώ, κύριε Γιωλή. Νομίζω ότι μπορούμε να το ψηφίσουμε. Όχι. Σας παρακαλώ, όποιος θέλει να τοποθετηθεί να καταλάβουμε και εμείς τι γίνεται. Ποιος θέλει το λόγο. Κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Πετρίτσις θέλει το λόγο. Μια παρατήρηση. Το έργο, τουλάχιστον αυτό λέει εισήγηση. Απεντάσσετε, καθώς έχει μπει σε μεγαλύτερη εργολαφία από το Πουδουέ, πρώτον. Και δεύτερον, νομίζω ότι είναι λανθασμένη άποψη του κυρίου του περιφερά και δεν υπάρχει πρόταση από το τοπικό συμβούλιο. Ήταν ένα έργο, γιατί εγώ μίλησα με κατοίκους της περιοχής και λένε ότι εκπλάγησαν όταν απεντάχθηκε το έργο αυτό γιατί οδηγούσε στο γήπεδο των ρεζονών που εσείς, κύριε Περιφερά, έχετε δεσμευτεί και ήδη έχουμε περάσει να προχωρήσουμε. Δεν διαφωνώ. Εσείς είπατε διαφορετικό πράγμα. Αυτό είναι άλλο θέμα και άλλο ότι δεν υπάρχουν οι σύμφωνοι γνώμοι του τοπικού συμβουλίου της Ευρωστήλης. Με τι πρέπει να μιλήσω δηλαδή. Δηλαδή ο πρόεδρος του Ροζενών δεν θέλει, κύριε Περιφερά, ενωλίγεις, ο πρόεδρος του Ροζενών δεν θέλει να γίνει αυτό το έργο. Να μου το πείτε. Δεν θέλει να γίνει. Σας είπα αυτό, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Ροζενών είπε δεν θέλει να γίνει αυτό το έργο. Δεν θέλει να γίνει αυτό το έργο, αυτό είπατε, εντάξει. Έδωσε διευκρινήση κύριε Τατούλη. Εν πάση περιπτώσια. Στη διαδικασία, αν κάποιος θέλει να το πω, ο κύριος Πετρίτης ρώτησε, απαντήθηκε, αν θέλει κάποιος να το πω. Ο κύριος, εντάξει, ελάτε. Εντάξει, αφού κατασκευάζεται από ένα άλλο πρόγραμμα, το κρατάμε αυτό και προχωράμε, ψηφοφορία. Πόσοι είναι υπέρ, αφού γίνεται από άλλο πρόγραμμα. Πόσοι είναι υπέρ της πρότασης, πόσοι είναι κατά. Λευκό, καταπληροψηφία περνάει. Αυτό. Σας ζητώ συγγνώμη, αλλά οφείλω να σας το πω με τον αγαπητό Τάσο. Καμιά φορά τα λέμε και μαζί δύσκολα, αλλά δεν συμφωνώ με μία τακτική απαξίωσης, η οποία παρουσιάζεται από διάφορες πλευρές. Υπάρχει μια επιθετικότητα προς το πρόσωπό του, η οποία δεν δικαιολογείται, δεν συνάδει με τις προσπάθειες τις οποίες καταβάζει. Εμένα είναι συνεργάτης μου, με συγχωρείται πάρα πολύ. Είναι γιατρός, με μία προσφορά, με μία αποδοχή στην κοινωνία της Κορίνθου, με έναν αρθυμό ψηφών, δηλαδή μία επιθετικότητα από πολλούς συναδέλφους, χωρίς αιτιολόγηση. Πάρα πολλές φορές δεν κάνει, δεν λέει, να μην εισηγείται, δεν ξέρει, δεν διαβάζει, και το ένα και το άλλο, θεωρώ ότι είναι μία στοχευμένη ιστορία και να τη σταματήσουμε εδώ. Και εγώ δεν συμφωνώ μαζί του. Σε πολλές περιπτώσεις και το ξέρει. Αλλά ο στοιχειώδης συμβασμός και μάλιστα δημόσιος, να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να υπάρχει προς όλους. Αυτό ήθελα να πω, με πολύ αγάπη για τον συμμαχητή μου, τον κ. Γιωλή. Εντάξει. Δεν είπε κανένας τίποτα για εσάς, κ. Πέτριτσι, σας παρακαλώ. Να ονοματίσει ο κ. Περειφυράχτης, όχι να ονοματίσει. Αλλά θα σας θυμίσω, κ. Περειφυράχτη, εσείς ο ίδιος προσωπικά, έχετε αποσύρρει εισηγήσεις του κ. Γιωλή πολλάκης. Και μάλιστα έχετε πει και το πρέπει να μην πω τίποτε άλλο. Και εσείς ο ίδιος, κ. Περειφυράχτης, όχι εγώ. Κ. Περειφυράχτης, το να αποσύρρετε ένα θέμα δεν συμβαίνει. Αν θες, πρόεδρε μου, που τόσα ωραία μάξια σήμερα. Εγώ είπα και από μόνος μου, ότι και με τον Τάσο και με άλλους συναδελφούς, έχουμε διαφωνήσει πολλές φορές για αρκετά θέματα. Αλλά από το σημείο αυτό, να υπάρχει μια συστηματική προσπάθεια πλήρους απαξίωσης, αυτό θεωρώ ότι δεν είναι καθόλου σωστό. Για όλους μας. Ο καθένας μπορεί να το υποστεί αυτό. Κ. Περειφυραχτης, να δειχνώ εσάς, κ. Περειφυράχτης. Από τον κ. Γιωλή, εάν διαβάσετε όλες τις συνεντέψεις του, έχει πει 122 φορές ότι παρέλαβε ένα μηδενικό έργο, ένα χάος στην Κορινθία. Εσείς το ασπάζεστε, ναι, όχι αυτό θέλω να μου πει τίποτα άλλο. Εντάξει, κ. Περειφυραχτης. Είναι περασμένη η ώρα και ειλικρινά σας παρακαλώ πολύ ολοκληρώστε. Επειδή εμείς δεν έχω καμία αντιπαράθεση με τον κ. Γιωλή. Έχουμε έρθει με τον κ. Λαμπρόπουλο, πατήσε αντιπαράθεση. Έχει ποτέ εκφραστεί με αυτόν τον τρόπο. Δεν είναι από την Κορινθία ο κ. Λαμπρόπουλος. Όχι, δεν έχει εκφραστεί ποτέ έτσι, ούτε ο κ. Βερούτης. 122 φορές έχει πει μηδενικό έργο. Άρα, κ. Περειφυριάρχα, ελπώς το λέτε αυτά, σέβεστε αυτά που λέτε. Λοιπόν, επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά. Κανένας αντιπεριφεριάρχης δεν είναι απολύτως υπεύθυνος για το έργο ή το μη έργο στην περιφερειακή του ενότητα. Ο κυρίως υπεύθυνος είναι ο περιφεριάρχης. Αυτός δίνει κατευθύνσεις και αυτός είναι υπόλογος για την εφαρμογή ή μη των κατευθύνσεων. Απορρίπτω την επιθετικότητα κατά του προσώπου του κ. Γιολί. Κανένα χάος δεν έχει φέρει στην Κορινθία. Δεν μπορεί κανένας μόνος του να φέρει κανένα χάος. Σας παρακαλώ πάρα πολύ και ας κλείσει το θέμα αυτό. Εμένα είναι συνεργάτης μου και δεν τον στηρίζω γιατί πρέπει να το κάνω. Αυτή πρέπει να είναι η συμπεριφορά μας προς όλους τους αδερφούς εδώ. Παρακαλώ πολύ. Θα παρακαλέσω πολύ. Καλώς είναι ο Πεκρίτσις. Καλώς είναι. Θα παρακαλέσω πάρα πολύ. Θα παρακαλέσω πολύ. Κύριοι συνάδελφοι. Κύριοι συνάδελφοι προχωράμε. Παρακαλώ ησυχία παρακαλώ. Παρακαλώ. Κύριοι συνάδελφοι παρακαλώ. Μπαίνουμε στο δέκατο πέμπτο θέμα. Έκριση δεύτερης τροποποίησης κατανομής πιστώσεων ενταγμένου έργου στο Πουδουέ. Βελτίωση συντήρησης εθνικού και επαρχιακού δικτύου ΠΕΥΚΟΡΙΝΘΙΑΣ. Και σε αυτό το σημείο να εκμεταλλευθώ, παίρνω λίγο από τον χρόνο, να ευχηθώ και εγώ τα θερμά μου συλληπιτήρια στην συνάδελφα, την κυρία Νικολάκου, για την εκδημία του πατέρα της. Κυρία Κόρκα, έχετε το λόγο. Κύριε Προεδεύαντο, συμφωνώ και εγώ στη δική σας παρατήρηση, όπως και καλή ανάρρωση στον Πρόεδρο. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισηγούμαστε ένα ακόμα έργο δεύτερη τροποποίησης κατανομής πιστώσεων για τη βελτίωση συντήρησης εθνικού επαρχιακού δικτύου ΠΕΥΚΟΡΙΝΘΙΑΣ, σε συνέχεια και με τα προηγούμενα. Το δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητος Κορινθίας. Γνωρίζουμε όλοι ότι χρειάζεται, όποια προσπάθεια και να γίνεται, είναι στο θετικότερο. Τα χωριά μας έχουν ανάγκη. Και η εισηγήση μου λέει ότι με αυτή την λαμάντας υπόψυν, 13 Τετάρτου 2020, απόφαση για πρώτη τροποποίηση του Περιφερειακού Συμβουλίου και ένα έγγραφο από τις 14 Ιουλίου του 2020 των τεχνικών υπηρεσιών. Ακριβώς, ακριβώς, ακριβώς. Μειώνουμε τον προϋπολογισμό κάποιου υποέργου και επειδή θε ρωτήσετε το έργο Κιάτο Σούλη-Καστανιά-Αγγούρα, κατά 1.244.694, το ποσό είναι επακριβές γιατί υπογράφτηκε συμφωνητικό σε 1.055.305,10 λεπτά. Μειώνουμε επίσης τον προϋπολογισμό και την πίστα στο δεύτερο υποέργο, βελτίωση και συντήρηση επαρχιακών οδών Ξιλόκαστρο-Τρυκαλακαριά και Ξιλόκαστρο-Ζεμενό κατά 1.100.000, γιατί υπογράφτηκε συμφωνητικό 1.100.000 και εντάσσεται ένα νέο υποέργο, η συντήρηση και βελτίωση επαρχιακών οδών στο Δημοτικό Διαμέρισμα Φεναιού και για να διευκρινίσω εννοούμε στη Δημοτική Ενότητα, γιατί έχει γενιή κουβέντα γι' αυτό. Νομίζουμε ότι ο Δήμος Συγκοιωνίων αποτελείται από τρεις προηγούμενους δήμους, Δήμο Φεναιού, Δήμος Τυμφαλίας και Δήμος Συγκοιωνίων με προϋπολογισμό και εκπίστοση 2.300.000 ευρώ και αφορά διάφορες δημοτικές οδούς, από το Κιάτος, Τυμφαλία, Φεναιό δηλαδή την Καστανιά, Μοσχάμ, Σινό, Γούρα, Στενό, Καλλίδια ενώνονται τα χωριά του Φεναιού, τη διακλάδωση από το Μάτι στην Αρκαδία, την Ψιλόκαστρο τον επαρχιακή οδό, Ψιλόκαστρο στην Φαλία, Φεναιού μέσω Ζεμενού για το τμήμα του Δήμου Συγκοιωνίων, την οδό Δερβένη Φεναιός για το τμήμα του Δήμου Συγκοιωνίων, στην Φαλία Σκοτεινή Λεβίδη προς την Αρκαδία πάλι, Τρίκαλα Φεναιός για το τμήμα εντός Φεναιού και Φεναιός προς Ακράτα μέσω Ζαρούκλας. Θα συνταχθεί η μελέτη από τις τεχνικές υπηρεσίες και θα δημοπρατηθεί από το τμήμα συγκοινωνιών της Περιφορικής Ενότητας Κολυμπίας. Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Κόρκα. Υπάρχουν ερωτήσεις κυρίες και κυρίες συνάδελφοι. Θα συνταχθεί η μελέτη από τις τεχνικές υπηρεσίες. Ωραία. Αν δεν υπάρχει αντίρρηση, να πάμε σε ψηφοφορία. Θέλετε να μιλήσετε κύριε Τατούλη. Έχουμε συνεχώς κρούσματα κορωνοϊού να έχετε υπόψη σας. Είμαστε δύσκολα. Στην περιφέρεια. Πώς με βλέπεις να έχω. Ό,τι και να έχω. Ασφαλώς και νομίζω ότι δεν είναι καιρός για να δείχνω καθένας τα επιστημονικά του διαπιστευτήρια και μάλιστα από ανθρώπους που κάνουν λάθρα την ιατρική και χαίρομαι πάρα πολύ γιατί τίμησα και καταξύωσα και με καταξύωσε το επάγγελμά μου γιατί η ιατρική είναι μισταγωγία. Δεν είναι πέξε γέλασε. Ούτε συνταγωγράφηση και εκτέλεση των συνταγών στο φαρμακείο της γυναίκας μου. Και αυτό θα το δούμε πλέον μέσω της παρέμβασης που έχει γίνει στον Ισαγγελέα για να ξεκαθαρίσουμε πώς ήταν καθαρό το ποινικό μητρώο. Για να σταματήσει να λέει... Παρακαλώ, κύριε Τατούλη. Παρακαλώ. Μισό λεπτό τελειώνω. Και αυτό γίνεται κατεπανάληψη δηλαδή άλλων θέματων τα οποία δεν σχετίζονται με το αντικείμενο. Νομίζω ότι είμαι βαθύς γνώστης όλων των προβλημάτων και τοποθετιούμαι με ακρίβεια... Σχετίζονται αυτά με το συγκεκριμένο θέμα τροποποίηση. Μισό λεπτό θα το είχα τελειώσει. Θα το είχα τελειώσει το θέμα. Έτσι γιατί θα πρέπει να το δείτε. Να ευχαριστεί τον κ. Μητσοτάχη για τα αεροπλάνα που έστειλε για να σβήσουν τις φωτιές επιρρύπτει την ευθύνη στον κ. Μητσοτάχη. Αυτά είναι πρωτόκονα πράγματα και σας τα λέω για να λάβετε μέτρα. Για να έρθω εδώ στο συγκεκριμένο. Τα δύο πρώτα έργα που είπε η κ. Κόρτα με τις εκτώσεις είναι έργα που είχαμε προγραμματίσει και σχεδιάσει και το σύνολο των εκτώσεων δημιουργούν ένα καινούριο έργο που πρέπει να ψάξετε και τα υπόλοιπα έργα τα οποία με φθήνη κάποιον δεν προχώρησαν στην πολύπαθη αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ενότητα του ΦΝΕΟ. Γι' αυτό και ψηφίζουμε ναι. Ευχαριστούμε πολύ. Να πάμε στην ψηφοφορία κύριοι συνάδελφοι. Φαντάζουμε είναι ομόφωνα το θέμα όλοι υπέρ. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Πάμε στο επόμενο. Συνάδελφοι. Δεν μου αρέσουν οι απειλές. Ειλικρινά. Οι απειλές του Ισακελέα. Θα σου δείξω, θα σε κάνω, θα σε πάω, θα ψάξω. Θεωρώ ότι είναι γκρίζα η ρητουργία. Θα σου δείξω, θα σε κάνω, θα σε πάω, θα ψάξω. Θεωρώ ότι είναι γκρίζα η ρητουργία αυτή. Όποιος έχει ζήτημα, πηγαίνει. Όχι θα, πηγαίνει. Και βεβαίως εμείς τότε, εκ το αποτελέσματος θα κρίνομαι. Μέχρι τότε όμως, σε μια εποχή και με κατακτήσει συγκεκριμένες. Είναι όλοι αθώοι, μέχρι να αποδειχτεί δικαστικά, ότι έχουν λάθος και είναι ενοχοί. Είναι ανεπίτρεπτο από εμάς, μεγάλοι άνθρωποι πλέον, με κοινωνική παρουσία, να λέμε θα ψάξω, θα δω, θα δεις τι έχεις να πάθεις. Έκανες εκείνο ή έκανες το άλλο. Νομίζω ότι δεν πρέπει να λέγονται, σε αυτή την αίθουσα. Θα μετατραπούμε σε ζούγκλα. Σε μια επιθετικότητα, η οποία δεν προειωνίζεται καλά και για το θεσμό τον οποίον υπερετούμε και για την προοπτική. Όποιος λίποτε λοιπόν έχει θέμα και χρησιμοποιεί τον Ισακεδαία, μπορεί να καταφύγει. Μέχρι τότε όμως, καλό είναι να μην το λέει. Γιατί μιλάμε για σπήλωση τότε, προσωπικοτήτων και ανθρώπων. Σας ευχαριστώ πολύ. Το 16 είναι το επόμενο. Παρακαλώ τον κ. Βιτινιώτη για την έκλυση της 1 της τροποποίησης κατανομής πιστώσεων του Ενταγμένου Συντήρησης Βελτίωσης Υπαρχιακού και Εθνικού Οδικού Δικτύου ΠΕΚ Κορινθίας. Κύριες και κύριοι, το θέμα είναι ότι πρόκειται για την 1η τροποποίηση πιστώσεων του έργου που αφορούσε την Συντήρηση Βελτίωσης Υπαρχιακού Εθνικού Οδικού Δικτύου ΠΕΚ Κορινθίας προ υπολογισμού συνολικά 7.799.000. Σήμερα, λοιπόν, κάνουμε κάποια στροποποίηση στο που-δου-ε, που είναι απένταξη του υποέργου Συντήρηση Βελτίωσης Υπαρχιακού Εθνικού Δικτύου ΠΕΚ Κορινθίας μέχρι το Λέχιο στην ουσία, γιατί καλύφτηκε από άλλο έργο πολύ μεγαλύτερης κλίμακας. Το δεύτερο είναι η μείωση του υπολογισμού του υποέργου Συντήρησης Βελτίωσης Υπαρχιακής Οδού για το Δημινιό ΜΑΝΑ, γιατί ήταν ο προϋπολογισμός 1.250 και λόγω της υπογραφής της Σύμφασης Εργολαβίας και μειώνουμε με 650.000 ευρώ. Την μείωση του προϋπολογισμού και πίστοσης του 8ο υποέργου Συντήρηση Βελτίωσης Υπαρχιακών Δρόμων είναι κατά 16.566, γιατί ο προϋπολογισμός πρέπει να κλείσει αφού τελείωσε το έργο. Ένταξη νέου υποέργου, αυτό είναι το σημαντικό στην εισηγησή μου, που είναι πράγματι 740.000 ευρώ που αφορά εσωτερικούς δρόμους. Έπαρχε ακόμα σαφώς στο Σοφικό, στο Αγγελόκαστρο, στα Εξαμήλια, στην Ξηλοκέριζα και από τον δρόμο 19 προς τον Κόρθο. Αυτή είναι η εισηγησή μου και παρακαλούμε την ψήφιση του. Ευχαριστώ πολύ τον κύριο την περιφερειάρχη. Υπάρχουν ερωτήσεις... Η πρώτη ερώτηση σας έχει να κάνει για ποιο λόγο αφεντάσετε το έργο Συντήρησης στην περπλίωση του... Είπαμε ότι από την Κόρθο μέχρι το Λέχιο καλύπτεται ένα νέο έργο, ευρύτα της κλίμακας που φτάνει μέχρι το Δερβενίνι, η Συντήρηση του παλιού εθνικού δρόμου. Από την παλιά, όλη η παλιά. Έτσι, όλη η παλιά. 1.700, όλη η παλιά. Και η δεύτερη ερώτηση... Είναι το υποέργο Συντήρησης, βελτίωση επαρχειακών δρόμων, νο. 27 και νο. 29, κατά 16. Για αυτό ο αριθμός... Είναι, μισό λεπτό να το βρω. Είναι καθώς στο δικαίωμα του έργου συμπεριλαμβάνει στο ενταγμένο έργο... Όχι, αυτό το είπαμε, υποέργο Συντήρηση για το Δημήνιο. Που είναι αυτό πραγματικά... Είναι το υποέργο Συντήρησης, βελτίωση επαρχειακών δρόμων, νο. 27 και νο. 29, κατά 16.566. Είναι το υποέργο Συντήρησης, βελτίωση επαρχειακών δρόμων, νο. 27 και νο. 29, κατά 16. Για αυτό ο αριθμός... Είναι, μισό λεπτό να το βρω. Είναι, μισό λεπτό να το βρω. Είναι, μισό λεπτό να το βρω. Είναι, μισό λεπτό να το βρω. Είναι, μισό λεπτό να το βρω. Είναι, μισό λεπτό να το βρω. Είναι, μισό λεπτό να το βρω. Είναι, μισό λεπτό να το βρω. Είναι, μισό λεπτό να το βρω. Είναι, μισό λεπτό να το βρω. Είναι, μισό λεπτό να το βρω. Είναι, μισό λεπτό να το βρω. Είναι, μισό λεπτό να το βρω. Είναι, μισό λεπτό να το βρω. Είναι, μισό λεπτό να το βρω. Είναι, μισό λεπτό να το βρω. Είναι, μισό λεπτό να το βρω. Είναι, μισό λεπτό να το βρω. Εδώ. Είναι πράγματι ένα κομμάτι το οποίο... Το ξέρουμε, κύριε Τατούλη, το πρόβλημα. Το έχουμε εντοπίσει και νομίζω ότι θα έτσι. Είναι πραγματικά ένα κομμάτι το οποίο δεν μπορεί να προχωρήσει το έργο. Είναι πραγματικά ένα κομμάτι το οποίο δεν μπορεί να προχωρήσει το έργο. Δεν μπορεί να προχωρήσει το έργο. Είναι πραγματικά το πιο δύσκολο οδικό δίκτυο της Κορινθίας. Είναι πραγματικά έτσι. Αλλά, επάσης που τόσοι, αυτή τη στιγμή διαθέτουμε αυτά τα χρήματα, η επέμβαση θα γίνει σύμφωνα με την εξελισσόμενη μελέτη και κατά συνέπεια ζητώ πράγματι τ