2017-07-19 Περιφερειακό Συμβούλιο - live (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, 2017)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Έχει έρθει η κυρία Ζήνδρου, η κυρία Δακή, έχει έρθει η κυρία Ζήνδρου, η κυρία Ζήνδρου έχει έρθει. Άρα, να την αφήσουμε και είνη τη θέση. Ωραία, ωραία, ωραία. Λοιπόν, κύριε Βόσδου, περάστε να ξεκινήσουμε. Σπυρό, φώναξε λίγο απ' έξω. Φώναξε λίγο απ' έξω. Μπορούμε να ξεκινήσουμε. Σας παρακαλώ, καθίστε, καθίστε. Κυρία Καραγασίδη, καθίστε. Μπορούμε να ξεκινήσουμε τη συνέδρυση μετά τη διαπίστοση της Απαρτίας. Θα έρθει η κυρία Ζήνδρου, είναι στο δρόμο. Μετά τη διαπίστοση της Απαρτίας, ξεκινάει η συνέδρυση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Κύριοι συνάδελφοι, παρακαλώ την προσοχή σας. Έχουμε πέντε θέματα, πέντε θέματα εκτός ημερήσεας διάταξης. Ζητώ την έγκριση από το σώμα πριν προχωρήσουμε στην ενημέρωση και στις επερωτήσεις. Ζητώ την έγκριση του σώματος, να συζητήσουμε... Το πρώτο θέμα αφορά την έγκριση Σύναπησης Προγραμματικής Σύμβασης με τίτλο «Παρακολούθηση και συνδετική αξιολόγηση για οκυνδύνων των λυγνητικών παιδιών δυτικής Μακεδονίας». Είναι η συγκεκριτήση ο κύριος Μπύρος. Το δεύτερο θέμα και θα μιλήσει και ο κύριος Λέκας. Το δεύτερο θέμα αφορά τον τρόπο εκτέλεσης του έργου «Παράλληλα έργα αναδασμού αγροκτήματος Παλέστρας Μιλήτης Φλόρινας Προπολογισμού» 1.240.000 ευρώ. Με τακτικό διαγωνισμό, είναι τυπικό το θέμα. Το τρίτο θέμα, «Ξανά τρόπος εκτέλεσης του έργου Μελέτη Αναδοσμού Αγροκτήματος Σκοπιάς Περάσματος Προπολογισμού» 544.953.36 ευρώ. Το τέταρτο θέμα, «Τροποποίηση του προπολογισμού που πέρασε ομόφωνα στην Οικονομική Επιτροπή χτες». Και το πέμπτο θέμα αφορά την έγκριση διάθεση θέσεων μαθητίας στο ΕΠΑΛ Γρεβενών. Είναι η πρακτική εξάσκηση και επίγει, επειδή είναι μέχρι τέλος του μηνός, πρέπει να εγκρίνει το περιφερειακό συμβούλιο, αν πάρουμε με πρακτική από τα ΕΠΑΛ μαθητές για να κάνουν πρακτική στην ΕΠΑΛ Γρεβενών. Βέβαια, έχουμε και τακτικό θέμα στην ΕΠΑΛ Καστοριάς, ακριβώς το ίδιο, για πρακτική από τα ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ της Καστοριάς. Ζητώ επομένως την έγκριση του σώματος για να συζητήσουν αυτά τα θέματα. Ομόφωνα? Ομόφωνα. Προχωρούμε. Συγγνώμη, κύριε Πρόεδρε. Προχωρούμε. Συγγνώμη, κύριε Πρόεδρε. Επιτρέψτε μου λίγο, επί της διαδικασίας. Ο κ. Κοτσίδης. Ναι, ναι. Για μία ακόμη φορά θα αναφερθώ στα προημερήσιας διάταξης θέματα. Δεν είναι επειδή είναι τυπικά τα συζητάμε. Επειδή είναι κατεπίγοντα τα συζητάμε. Και πάλι και σήμερα δεν είναι κατεπίγοντα τα θέματα. Δεν θέλω να ξανατοποθετηθώ, αλλά θα ήθελα να το δουν πιο έγκαιρα το κάθε θέμα οι αντίστοιχες υπηρεσίες. Είναι επίγοντα, κ. Κοτσίδη, για το λόγο ότι και η προγραμματική σύμβαση που αφορά τους Ανάργυρους και την κοινότητα Βαλτονερίων, αλλά επίσης και αυτά για την πρακτική είναι μέχρι τέλους Ιουλίου να απαντήσουμε αν εγκρίνουμε να πάρουμε για πρακτική. Όπως επίσης και το θέμα του προϋπολογισμού της κ. Καρυπίδου. Είναι επίγοντα και μάλιστα αυτό το θέμα του προϋπολογισμού πέρα σε χθες πρέπει να έπεται το δύο άλλο τροποποιήσω προϋπολογισμού που έχουμε στα θέματα ημερήσεας διάταξης. Και είναι ομόφωνα βέβαια. Αυτά θα τα πούμε όμως. Θα προχωρήσουμε, κύριοι συνάδελφοι, στην ενημέρωση από τον κ. Πλακεντά, αν και ζήτησαν οι ανάργυροι και επειδή έχουμε τον κ. Λέκα, να προηγηθεί το πρώτο θέμα που είπαμε το πρωιμερήσεας διάταξης στην έγκριση ύναψης προγραμματικής σύμβασης. Αλλά επειδή η ενημέρωση από τον κ. Πλακεντά για το χτίριο της Πτωλεμαϊδος θεωρώ ότι πρέπει να προηγηθεί η ενημέρωση, θα δώσω τον λόγο στον κ. Πλακεντά, όπως επίσης και να ενημερώσει και το σώμα ότι ο πλάταλος της Λευκοπηγής, βγήκε το ΦΕΚ, είναι στα διατηρητέα μνημεία, κ. Πλακεντά. Μπράβο στον πρόεδρο της Λευκοπηγής, τον κ. Ζαμίχο και σ' όλους όσους συνετέλεσαν, στο αυτή η πλάτανη της Λευκοπηγής, η οποία είναι σήμα κατατεθέν της Λευκοπηγής και σημείο αναφοράς για όλους εμάς που είμαστε και από την περιοχή, ξέρουμε τι λέμε, είναι στα διατηρητέα μνημεία. Κύριε Ζαμίχο, θέλετε να προηγηθείτε του κ. Πλακεντά, για ένα λεπτό κ. Πλακεντά θα δώσουμε τον λόγο στον κ. Ζαμίχο και μετά εσείς. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχη, κυρίες αντεπεριφερειάρχες, σεβαστή Περιφεριακής Σύμβολη. Στη Λευκοπηγή η λέξη εγχονομοσύνη δεν υπάρχει και εγώ αισθάνομαι την ανάγκη ως πρόεδρος τουπικής κοινότητας της Λευκοπηγής να εκφράσω την εγχονομοσύνη μου και να ευχαριστήσω δημόσια και προς όλους σας τον Περιφερειάρχη και τον αντεπεριφερειάρχη κ. Πλακεντά οι οποίοι άκουσαν την πρόταση τουπικού συμβουλίου και ευθύς έξω αρχής κινήθηκαν στις διαδικασίες. Ο πλάτανος της Λευκοπηγής αποτελεί το πλέον διακριτό και σταθερό σημείο στην ιστορία της Λευκοπηγής η οποία ξεκινάει το 1400 περίπου και αποτελεί τη δεσπόδουσα αξία του ιστορικού κέντρου της μαζί με τον Άγιο Πρόδρομο το 1838 και τον Καμπαναριό της Λευκοπηγής το 1917 και τα ένα νερά της μάνας. Πιστεύω πως η ενέργεια αυτή θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη του τόπου μας σε συνδυασμό με τον παροδοσιακό μήλο, τα νερά της μάνας και το πάρκο του ΑΕΛΙΑ θα καταστήσουν τη Λευκοπηγή ένα περιβαλλοντικό κέντρο εκπαίδευσης και αυτό θα δώσει λοή στην τοπική κοινωνία. Κύριε Περιφερειάρχη, γνωρίζω τις δύσκολες καταστάσεις που υπάρχουν, αλλά πιστεύω οι δυσκολίες σας κάνουν μάχημο, μαχητή, οι ανάγκες ταπεινό και η νίκη σίγουρο. Αυτά τα τρία χρειάζεται ένας άντρας για να υπηρετήσει τον τόπο του και να προσφέρει. Και πιστεύω πως εσείς θα έχετε όλα αυτά και θα είμαστε συμπαραστάτης σας στην κάθε σας πορεία. Θέλω να ευχαριστώ στον φίλο μου τον Πλακεντά, τον οποίον πέρα από τα επιστυμνικά του επιτεύματα που τον διακατέχουν, θα διακρίνει κανείς και το γλωρίζουν άπατες εδώ μέσα, η αξία των πνευματικών και ψυχικών του επιτευμάτων που δίνει άλλα από την ευγένειά του, την καλωσύνη, την ταπεινωσύνη του, την αληθινή φιλία, την αγάπη για αυτό που κάνει, τη σιωπή και τον λόγο του και όπου χρειαστεί. Σας ευχαριστώ όλους για την υπομονή που κάνετε να με ακούσετε και εύχομαι στον Περιφερειακό Συμβούλιο τα μέγιστα από εδώ και πέρα. Εμείς θα είμαστε συμπαραστάτες της επιτυχίας. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο, τον κ. Ζαμίχο. Να σας πω ότι πριν από λίγο διάστημα, ο κ. Ζαμίχος ήταν υπάλληλος εδώ στην Αγροτική Ανάπτυξη. Ήταν υπάλληλός μας. Είναι βέβαια σε σύνταξη τώρα. Πάντως, αυτό που κάνατε κ. Ζαμίχο και κ. Πλακεντά, σε ΦΕΚ της Κυβέρνησης, να θεωρηθεί ο Πλάτανος διατηρητέο Μνημείο της Φύσης, είναι πολύ συμπαντικό, πάρα πολύ συμπαντικό και θερμά συγχαρητήρια. Κύριε Πλακεντά, έχετε το λόγο. Κύριε Πρόεδρο, ευχαριστώ. Κυρίες και κύριοι συνάλφοι, κύριε Περιφερειάρχη. Τα είπε λίγο μπόλικα ο Πρόεδρος Βαγγέλης. Εγώ θέλω να πω το εξής μόνο. Ότι πολύ καιρό κουβεντιάζαμε ποιο τρόπο μπορούμε να αναδείξουμε το συγκεκριμένο Πλάτανο στην Λευκοπηγή και κάναμε μια προσπάθεια να δούμε μέσα από τις διασυγκασίες και τους νόμους τι προβλέπεται γι' αυτό. Ένα πρώτο στάδιο έπρεπε να είναι η συγκεκριμένη διαδικασία και η δημοσίευση του ΣΤΟΦΕΚ, για το οποίο πρέπει να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους δασολόγους Μαρία Τσιατούρα, της Διεύθερης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασσών και τον κ. Δημήτρη Τσιμπληνα, δασολόγο της Διεύθερης Δασσών Κοζάνης, οι οποίοι μας βοήθησαν πάρα πολύ ώστε να συντάξουμε όλη τη διαδικασία και το φάκελο που χρειάζεται για να μπορέσει να υπάρξει αυτή η πρόταση και να εκδηλυθεί και από τον Περιφερειάρχη και από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για να πάει να γίνει ΦΕΚ. Το σημαντικό δεν είναι ότι μπήκε στο ΦΕΚ ο πλάτανος της Λευκοπηγής, το σημαντικό είναι ότι τώρα μέσα από τη διαδικασία της ανάδειξης του ως διατερητέο μνημείο της φύσης θα μπορέσουμε να τον ανάδειξουμε ακόμα περισσότερο, είτε με τις διαδικασίες που προβλέπονται έναν ιδιαίτερο φωτισμό κάποια ιδιαίτερη προήφραξη αλλά και να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια σειρά εκδηλώσεων σε ένα χώρο εκεί όπως είναι ο πλάτανος, που θα αναδεικνύουν και την κουλτούρα της περιοχής αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στοιχεία που έχει η συγκεκριμένη τοπική κοινότητα του Δ. Κοζάνης, η Λευκοπηγή. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστώ και τον Πρόεδρο για τη συνεργασία την οποία είχαμε. Τα είπε λίγο μπόλικα σήμερα ο κ. Ζαμίχος. Ευχαριστούμε κ. Πλακετά. Πριν προχωρήσουμε στην ενημέρωση από τον κ. Πλακετά, έχουμε μια επερώτηση από τον κ. Δασκαλόπουλο, η οποία θα πάρει πολύ λίγο. Και αμέσως μετά είναι η ενημέρωση από τον κ. Πλακετά για το κτίριο της Πιέψινου Κοζάνης στην Πτολεμαίδα και για τη χρήση του. Η επερώτηση που αφορά τον κ. Δασκαλόπουλο αφορά τα εκτός έδρας στην Αθήνα και την οικονομική υπηρεσία, η οποία τα ενέκρινε αλλά ουσιαστικά τα έκανε λιγότερα. Κύριε Δασκαλόπουλο, έχετε το λόγο και μετά η κ. Καρυπίδου να απαντήσει. Προσπαθώ να κινούμαι θεσμικά. Όπως όλες τις προηγούμενες φορές έτσι και στη συγκεκριμένη, αιτήθηκα την μετακίνησή μου στην Αθήνα στον Περιφερειάρχη. Πήρα έγκριση για τη μετακίνηση και στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης έκανε εισήγηση στην Οικονομική Επιτροπή. Τι αφορούσε η μετακίνηση? Τέσσερις μέρες στην Αθήνα. Τρίτη ή είκοσι του μηνός μετά την δουλειά κατεβαίνω στην Αθήνα. Τετάρτη πρωί επισκέπτομαι τις υπηρεσίες του ελλεικτικού συνενδρίου, γιατί όπως θα όφειλαν να γνωρίζουν τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, με απόφασή της η Πρόεδρος όρισε πενταμελή Επιτροπή, η οποία θα έπρεπε να εγκατασταθεί στην Περιφερειακή Ενώτα Αγρυβενών από τις 15 Μαΐου. Παρ' όλα αυτά όμως πέρασαν δύο μήνες και το κλιμάκιο δεν εμφανίστηκε. Ένα σημείο το οποίο θα έπρεπε να ανησυχήσει και την ίδια Οικονομική Επιτροπή, είναι το 1 και είναι μέσα στις αρμοδιότητές της, σύμφωνα με το άρθρο 176 παράγραφος 1Θ του 3852, η αξιοποίηση της περιουσίας της Περιφέρειας. Παρ' όλα όμως αυτά δεν ενδιαφέρθηκαν και αν θέλετε καλύπτοντας μία αδυναμία τους, έπρεπε να κατέβω στην Αθήνα, να ενδιαφερθώ, να δω γιατί δεν ήρθε το κλιμάκιο και αν θέλετε με το οποιοδήποτε μέσο να πιέσω προς αυτή την κατεύθυνση. Την επόμενη μέρα, από τις 9 η ώρα το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, για όποιον θέλει εδώ είναι το πρόγραμμα, συμμετείχα σε ένα συνέδριο που διοργανώθηκε από τον ΟΟΣΑ και την Ελλάδα και αφορούσε την διαφθορά στην τοπική αυτοδιοίκηση. Απαιτητικό συνέδριο, παρουσίες προσωπικοτήτων από το χώρο της αυτοδιοίκησης, θα σας αναφέρω τον Καμίνη τον Δήμαρχο Αθηναίων, τον Μπουτάρη τον Δήμαρχο Θεσσαλονικαίων. Τι και την επόμενη μέρα επιστροφή πάλι στα Γρεβενά. Τι απεφάνθει η Οικονομική Επιτροπή. Είπαν ότι δεν μπορεί κάποιος να κατέβει για τόσες πολλές φορές μέρες στην Αθήνα. Τι θα πρέπει να κάνει, τι ενέκριναν. Ενέκριναν μια μέρα οδηπορικά, δηλαδή να ξεκινήσω μία η ώρα το βράδυ, ξημερώματα της Πέμπτης, να πάω στην Αθήνα με το ΥΧ και ολόφρεσκος και με διάβοια πνεύματος, εννιά η ώρα να παρακολουθήσω το σεμινάριο, όπου τι θα μάθαινα τρόπους για να καταπολημίσουμε τη διαφθορά. Και τις έξι ώρα το απόγευμα να φύγω από την Αθήνα και δώδεκα η ώρα το βράδυ να είμαι, για να μην πιάσει η επόμενη μέρα. Εγώ δέχομαι την ευαισθησία, την οποία κατέχει τα μέλη της Οικονομικής Εμπιτροπής, οι οποίοι θέλουν πραγματικά να μην σπαταλείται το χρήμα της περιφέρειας. Και να δούμε και πόσο είναι αυτά τα λεφτά καταρχήν. Η μία κάθοδος με γιόταχη στην Αθήνα, καλύπτεται μόνο όσον αφορά, είναι τόσοι όσοι είναι τα εισιτήρια του κτέλ, δηλαδή 79 ευρώ σε συγκεκριμένη περίπτωση. Και 40 ευρώ κάθε μέρα οδηγορικά. Δηλαδή εγώ... 40 ευρώ την ημέρα είναι η ημερήσια αποζημίωση. Όχι, όχι, είπα 40 ευρώ η ημερήσια. Εάν πάρουμε δηλαδή ότι η τελευταία μέρα της επιστροφής δεν αποζημιώνεται, μιλάμε για 40 ευρώ. Έγινε δηλαδή η όλη ιστορία και θέλουν να πιστέψουμε ότι έγινε για να εξοικονομήσουμε τα 40 ευρώ. Θα ήτανε πιστευτή εάν δείχναν αυτήν την ευαισθησία σε όλα τα θέματα τα οποία έχουν να αντιμετωπίσουν. Αφέρω μόνο ότι στα σετάρια της Οικονομικής Επιτροπής υπάρχουν εδώ και μήνες... υπάρχει μια γνωμάτευση. Την οποία γνωμάτευση ενός δικηγόρο, την οποία ζήτησε η ίδια Οικονομική Επιτροπή, αφορά την μελέτη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας βιοπάκειελατομείων στο νομογρεβαινόν. Πλήρωσε για αυτή τη μελέτη η νομαρχειακή αυτοδίκηση γρεβαινών 100.000. Αυτήν η μελέτη είναι άφαντη. Ο δικηγόρος των οποίων πλήρωσαν 400 ευρώ τους είπε, υπάρχουν ποινικά κολάσιμες πράξεις, πρέπει να προβείτε σε μηνυτήρια αναφορά. Εδώ και μήνες, λοιπόν, οι ευαίσθητοι αυτοί, τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, δεν κάνουν τίποτα. Την έχουν απλά στους συρτάρετους. Μη διακόπτετε, θα σας παρακαλώ, κύριε Βόστου. Συνεχίζετε κύριε Δασκαλόπουλη, έχετε ένα λεπτό ακόμη για να ολοκληρώσετε. Η γνωμάτευση αυτή ζητήθηκε από την Οικονομική Επιτροπή, από τον δικηγόρο, πληρώθηκε ο δικηγόρος, κατατέθηκε η γνωμάτευση εν δικηγόρο των γρεβαινών, τον κύριο Μποντίκα. Τους κατέθεσε τη γνωμάτευση, η οποία λέει ότι εδώ υπάρχουν 100.000 τα οποία είναι χαμένα και θα πρέπει να πάτε να πούμε στο δικαστήριο. Δεν έγινε τίποτα μέχρι στιγμής. Άρα λοιπόν, για ποια ευαισθησία μιλάμε και πιστεύετε ότι υπήρχε ατασταλία στα 40 ευρώ. Πιστεύετε δηλαδή ότι η έγκριση η οποία έγινε από τον περιφεριάρχη. Ο περιφεριάρχης ήταν εκείνος ο οποίος ενέκρινε, αξιολόγησε το αντικείμενο της μετάβασης και είπε ότι ναι, εγκρίνω τις τέσσερις μέρες, οι οποίες στη συνέχεια έγιναν τρεις. Γιατί εγώ ήρθα την πέμπτη, επέστρεψα. Ή κρίθηκε το όλο ή κάθοδος σύμφωνο από το αποτέλεσμα. Επειδή κάποιοι είναι και θιασσότες της ελεύθερης οικονομίας και της επιχειρηματικότητας, θα πω το εξής. Ένας επιχειρηματίας, ένας μάνας της μιας επιχείρησης, ο οποίος έχει μια σειρά από εργαζόμενους, αλλά ένας εργαζόμενος είναι αυτός ο οποίος τον φέρνει ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα που έχει σχέση με την πάταξη της διαφοράς και της διαπλοκής. Είναι μετρήσιμο. Εγώ μέχρι τώρα σας έφερα τέσσερα εκατομμύρια χειροπιαστά, τα οποία έχει τη δυνατότητα η περιφέρεια να τα διεκδικήσει. Τα οποία πληρώθηκαν για μελέτες, οι οποίες μελέτες έπρεπε να είναι στο συρδάρι. Έχετε, κύριε δασκανόπουλε, έχετε ξεπεράσει το χρόνο. Έτσι και δεν υπάρχουν. Άρα λοιπόν, σε αυτόν τον υπάλληλό του επιχειρηματίας, ο οποίος θα του έφερνε τέσσερα και θα του έλεγε, θα πάω να μάθω και άλλους τρόπους, γιατί αυτά τα τέσσερα μπορεί να είναι διπλάσια. Θα του έλεγε, όχι, εγώ δεν εγκρίνω το στυλό και το χαρτί, δεν εγκρίνω τα αναλόσιμα για να κάνεις τη δουλειά σου. Άπρεπε να κρινόμαστε εκ το αποτελέσματος και εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε εντυπώσεις. Ποιος δημιουργεί εντυπώσεις και γιατί. Η αντιπολίτευση, για παράδειγμα, γιατί ανέδειξε το θέμα στην Οικονομική Εμιτροπή. Σίγουρα, εγώ δέχομαι ότι είναι μέσα στα πλαίσια του αντιπολιτευτικού της ρόλου να αναδεικνύει, αν θέλετε, τα ζητήματα, να δημιουργεί προβλήματα ή, ξέρω εγώ, να ψάχνει. Γιατί όχι θεμητό. Υπάρχει και κάνα άλλο ζήτημα. Εγώ θα πω ότι όλα αυτά τα οποία εγώ έχω βρει μέχρι τα τώρα και έχουν σχέση με την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, έπρεπε ήδη να τα είχαν κάνει η προηγούμενη ηγεσία της περιφέρειας από το 2010 μέχρι το 2014. Αυτό λοιπόν που δεν έκαναν οι ίδιοι, αυτό λοιπόν που γίνεται σήμερα, με έμφονται εγώ. Κύριε Δασκαλόπουλε, έχετε εφτάμιση λεφτά, μιλείτε εφτάμιση λεφτά, δεν... Τελειώνω, τελειώνω. Στην επερώτηση, σας παρακαλώ, σε μισό λεπτό, τελειώστε. Τελειώνω, τελειώνω. Να ολοκληρώσω το συλλογισμό μου. Υπάρχει κάνας άλλος λόγος, πέρα αν μπούμε μέσα σε σαγωγικά μιας αδυναμίας, που επέδειξε η προηγούμενη περιφερειακή αρχή, να αναδείξει αυτά τα ζητήματα. Εγώ θα πω το εξής, ποιοι εμπλέκονται μέχρι τώρα με τη δικαιοσύνη, τέσσερα υπόνοιμα στελέχη, τα οποία και τα τέσσερα ανήκουν στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Άρα λοιπόν, μπορεί να σκεφτεί κάποιος ότι τον ομοειδιάτη δεν συμφέρει, έτσι και υπάρχει μια ασυλία, όσον αφορά σε κάποιους ανθρώπους, οι οποίοι να πούμε ανήκουν στο ίδιο κόμμα με εμάς. Γιατί, τι θα κάνει το ηλεκτικό συνέδριο αν έρθει στην περιφέρεια, θα κάνει καταλογισμούς, θα αναζητήσει την περιφέρεια, θα αναζητήσει δηλαδή τα περιουσιακά στοιχεία, τα δικά μας περιουσιακά στοιχεία. Η συμπολίτευση, ποιος ήταν ο λόγος του Συμπολίτευση που... Κύριε Δασκανόπουλε, θα σας διακόψω κύριε Δασκανόπουλε, έχετε 8,5 λεπτά και δεν κάνετε έτσι την επερωτησία, να αναπτύξετε την επερωτησία σας, πάτε σε άλλα θέματα. Σας παρακαλώ, σας παρακαλώ, έχετε καταχραστεί τον χρόνο, ολοκληρώστε σε μισό λεπτό, θα σας διακόψω. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, επειδή με προκαλείτε, εάν πραγματικά... Δεν σας προκαλώ καθόλου κύριε Δασκανόπουλε, η επερώτηση, επικαλείστε το κανονισμό, αναπτύσετε την επερώτηση σε 5 λεπτά. Εάν πραγματικά, τηρούσατε ευλαδικά τον κανονισμό, θα τεχόμουν αυτό που λέτε. Επειδή, όμως, τον κανονισμό τον κάνετε κατά το δοκούν λάστικο, 1 λεπτό και τελειώνω. Λοιπόν, όσον αφορά την συμπεριφορά της συμπολίτευσης. Η συμπολίτευση είχε μια συγκεκριμένη απόφαση του περιφεριάρχη. Τι έλεγε απόφαση του περιφεριάρχη, έγκριση της καθόδου. Αντα αυτού, απέναντι σε αυτήν την συγκεκριμένη άποψη του περιφεριάρχη, η συμπολίτευση είπε όχι, θα πρέπει να μας εξηγήσει τους λόγους. Το δικαιολογητικό ότι ο επίτροπος, ποιος επίτροπος, ο επίτροπος θα μας απαγορεύσει να πάμε στον Γενικό Επίτροπο Επικρατίας να τον επισκεφτούμε και να πούμε ότι αυτό το οποίο αποφάσισε δεν γίνεται πράξη και είχε την υποχρέωση η Οικονομική Επιτροπή να περάσει τα έξοδα και στη συνέχεια, αν ο επίτροπος ήθελε να αποφασίσει διαφορετικά, ας αποφάσισε. Λοιπόν, θα πρέπει η Οικονομική Επιτροπή να σταθεί στο ύψωσης. Θα πρέπει να ανταποκριθεί, να μην δημιουργεί προσκόματα. Εγώ, κύριε Περιφεριάρχα, το λόγο τον δικό σας, ο οποίος λόγος, ή πρέπει του περιφεριάρχη ο λόγος να είναι συμβόλαιο, είχα ότι θα κατεβώ στην Αθήνα για τρεις μέρες και τρεις μέρες είναι αυτές οι οποίες προσδοκώ οδυπορικά από την Οικονομική Επιτροπή. Θα πω το εξής, θέλω να δω ποια θα είναι η στάση της Οικονομικής Επιτροπής στα πρόστιμα τα οποία έρχονται, να μην πω γύρθαν στην Περιφερειακή Ενώτα Γρεβαινών και αφορούν τον Οργανισμό Πολιτισμού. Θα αναφέρω μόνο το εξής, ότι η προηγούμενη Οικονομική Επιτροπή σε πρόστιμα που είχε επιβάλλει το Ίκα, ύψος 120.000, για τα οποία δεν είχε καμία υποχρέωση ο φορολογούμενος, καλέστηκε να τα πληρώσει ο φορολογούμενος Γρεβαινιώτης και όχι αυτός ο οποίος ήταν υπεύθυνος ή αυτή η οποία ήταν υπεύθυνη. Λοιπόν, επειδή και οι κρίνοντες κρίνονται, θα είμαστε εδώ, περιμένω να πραγματοποιήσετε τον λόγο σας, να τηρίσετε τον λόγο σας, κύριε Περιφεριάρχα και περιμένω και την απάντηση. Ευχαριστούμε, κύριε Δασκαλόπουλη. Να ξέρετε, για το σώμα είχατε καταγρασθεί τον λόγο κατά 6 ολόκληρα λεπτά. Κυρία Καρυπίδου, απαντήσετε στην επερώτηση. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Σε απάντηση του εγγράφου που είχαμε, σας ενημερώνουμε ότι, όντως, στην 26η συνεδρία της Οικονομικής Επιτροπής, υπήρχε ένα έτοιμα από τον κύριο Δασκαλόπουλο για μετακίνησή του στην Αθήνα. Και, φυσικά, αυτό είχε και την υπογραφή του Περιφεριάρχη. Κανένας δεν έχει λόγο να αμφισβητεί την υπογραφή του Περιφεριάρχη, την πρόθεση του κύριου Δασκαλόπουλου να κάνει το σωστό, όπως το κάνει πολλές φορές. Εμείς, όσο φύλαμε, ελέγξαμε τα δικαιολογητικά, τα οποία δεν υπήρχαν στην έτηση της μετακίνησης. Όταν τα είδαμε, θεωρήσαμε ότι το πρόγραμμα ήταν για μια μέρα. Μετά από παρατήρηση του Επιτρόπου για το πώς πρέπει να λειτουργούμε, έθεσα την πρόταση εγώ ότι οι τέσσερις μέρες, σύμφωνα με το πρόγραμμα που είδαμε, ήταν πολλές και έκανα την πρόταση να είναι μία. Από εκεί και πέρα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί ο κύριος Δασκαλόπουλος να επανέλθει με τα σωστά δικαιολογητικά για το πού ακριβώς πήγε και πώς πήγε και να ξαναεπανέλθει το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή. Καταθέτω στο Προεδρείο την απόφαση της υπηρεσίας του Επιτρόπου Νομού Κοζάνης, όπου έχει κόψει με τα κινήσεις περιφερειακών συμβούλων και για ποιο λόγο. Τίποτε άλλο, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ, κύριε Καλλιππίδου. Κύριε Πρόεδρε Επιπροσωπικού Σαββόπουλου, κύριε Κηχακιά, δύο λεπτά. Ένα λεπτό, κύριε Σαββόπουλε, γιατί ξέρετε τον κανονισμό, ο κανονισμός λέει, ο Επιπροσωπικούς στην επιστολή του αναπτύσσει... Στην επιστολή του, κύριε Πρόεδρε, είναι Επιπροσωπικού, μιλάει για κομματικούς φίλους, μιλάει για πολιτική ανυπαρξία και μιλάει ότι εμείς είμασταν οι διεφθαρμένοι, δεν αντιμετωπίζαμε τη διαφθορά και ο κύριος Δασκαλόπουλος σαφνικά θυμήθηκε για διαφθορά. Ως Οικονομική Επιτροπή, το έγγραφο του Περιφερειάρχη που ήρθε 15 μέρες μετά την πρωτοκόληση στο γραφείο του, δεν ξέρω γιατί, η μερίδα ήταν 22 του μηνός και το έγγραφο πέρασε από εμάς 4 Ιουλίου, 14 μέρες μετά. Αν έχουμε συμφωνήσει ότι εκτός έδρας μετακινήσεις θα πρέπει να έρχεται τουλάχιστον μία, το αργότερο Οικονομική Επιτροπή αργότερα. Παρ' όλα αυτά συναιδρίασε και η Πρόεδρος η κυρία Καρυπίδου της Οικονομικής Επιτροπής σωστά γιατί η μόνη αιτιολογία που είχε ο κύριος Δασκαλόπουλος ήταν η μερίδα. Και απορώ γιατί σήμερα μας δείχνει το πρόγραμμα της μερίδας ο κύριος Δασκαλόπουλος κάνοντας το έτσι και δεν το είχε μέσα στα δικαιολογητικά της Οικονομικής Επιτροπής. Κύριε Δασκαλόπουλε σωστά είπατε, προσέξτε, για θέματα διαφθορά στο πρόσωπό μου. Κύριε Σαββάπουλε μην κάνετε διάλογο. Ζήτησατε το λόγο επί προσωπικού. Σωστά δεν το είπατε λάθος για 40 μέρες. Είστε ο περιφερειακός σύμβουλος που έχετε κάνει πάνω από 50 εκτός έδρας μετακινήσεις στην Αθήνα. Ξέρετε τι αποτέλεσμα έχετε. Αφήστε με λίγο να ολοκληρώσω. Κύριε Δασκαλόπουλε, καταθέτω, προσέξτε. Στην επιστολή του λέει το εξής. Πήγε με σκοπό να δει το Γενικό Επίτροπο γιατί δεν ήρθε 15 Μαΐου στα Γρεβενά. Κύριε Δασκαλόπουλε. Θα σας ρωτήσω κάτι το οποίο το ψήφισα κιόλας, κύριε Δασκαλόπουλε. Κύριε Σαββάπουλε, απευθυθείτε προς το Προεδρείο. Ήσασταν η Αθήνα στο Ελεκτικό Συνέδριο από 31 Μαΐου μέχρι 4 Ιουνίου με ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής. Ήσασταν. Όχι να το λέω εγώ. Δεν ήσασταν. 10 μέρες πριν δεν ήσασταν. Δεν ήταν μετά της 15 Μαΐου. Έχετε πάει 7 ημέρες στην Αθήνα. Κύριε Σαββόπουλε. Κύριε Σαββόπουλε. Κυρίες Πόλοι, σας παρακαλώ πολύ. Δεν θα μου πείτε ποιο θα αφήσω και ποιο θα αφήσω. Κύριε Σαββόπουλε. Στο καλό να πάτε εσείς και στο να γύριστο. Δεν θα είναι έτσι να είσαι στο Πρόεδρο, στο καλό να πας. Είπες. Είπες. Είπες. Νομίζω ολοκληρώθηκε. Κύριε Σαββόπουλε. Κύριε Σαββόπουλε. Κύριε Σαββόπουλε. Κύριε Σαββόπουλε. Κύριε Σαββόπουλε. Κύριε Σαββόπουλε. Κύριε Σαββόπουλε. Κύριε Σαββόπουλε. Κύριε Σαββόπουλε. Κύριε Σαββόπουλε. Κύριε Σαββόπουλε. Κύριε Σαββόπουλε. Κύριε Σαββόπουλε. Κύριε Σαββόπουλε. Κύριε Σαββοβούλε. Κύριε Σαββάβουλε. Κύριε Σαββόπουλε. Κύριε Σαββόπουλε. Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Περάστε μέσα να ξεκινήσει η συνεδρίαση. Σας παρακαλώ, καθίστε. Συνεχίζει κύριε Γιαννόπουλη. Περάστε. Καλώς ήρθατε. Κύριε Αντωνιάδη, καθίστε λίγο. Ελάτε, Μαρία. Κύριε Δακύ, περάστε κύριε Δακύ. Κύριε Γιάτσο, συνεχίζουμε τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συβουλίου. Παρακαλώ να διαγραφούν όσα ελέγχθηκαν πιο μπροστά. Συνεχίζει η συνεδρίαση. Όχι, κύριε Πρόεδρε. Έχει πρόβλημα μια γραμμή. Από το air condition έχει πρόβλημα η γραμμή. Διαγράφονται όλα όσα είπαν πιο μπροστά. Θα δώσω τον λόγο στον κύριο Πλακεντά. Κάποιες λέξεις που ακούστηκαν θα ανακαλέσω και θα ανακαλέσετε, κύριε Πρόεδρε. Σε πάρω ένα λεπτό. Είναι προσωπικό. Είναι προσωπικό. Κύριε Γιάτσο, σας παρακαλώ βοηθήστε στη διαδικασία. Εγώ αν τα έκοψα θα ανακαλώ, αλλά τέτοια λέξη που είπατε ανακαλέστηκε εσείς. Δηλαδή τέτοια λέξη δεν λέγονται στο Περιφερειακό Συβουλίου. Να είπα κύριε Σβόλιο ότι διαγράφονται αυτές οι λέξεις. Νομίζω καταλαβαίνετε ότι ανακαλούνται όλες αυτές οι λέξεις. Κύριε Γιάτσο τι θέλετε. Λέγετε. Θέλω να πω ότι δεν είναι σαν παράταξη. Οι συνάδελφοί μου και την προηγούμενη περίοδο στην Οικονομική Επιτροπή ψήφισαν τις όποιες μετακινήσεις και εμείς ψηφίσαμε τις όποιες μετακινήσεις και δεν έχουμε ανάγκη να καλύψουμε κανέναν. Γιατί δεν φοβόμαστε και δεν δημιουργήθηκε το θέμα από εμάς. Δεν καλύπτουμε κανέναν. Ψηφίσαμε όλες τις μετακινήσεις και στην προηγούμενη περίοδο ψηφίστηκαν μετακινήσεις. Αυτό να γίνει κατανοητό. Δεν έχουμε ανάγκη να καλύψουμε κανέναν. Ευχαριστώ κύριε Γιάτσο. Ο κύριος Περιφερειακής. Θέλω να συγχαρώ την Οικονομική Επιτροπή γιατί πρέπει όντως να λειτουργεί με ευστηρότητα. Αυτή είναι η δουλειά της. Να προασπίζει το δημόσιο χρήμα και το δημόσιο συμφέρον και πολλές φορές τις αποφάσεις μας. Και πρωτίστως τις αποφάσεις και του ιδίου του Περιφερειάρχη, ο οποίος δεν είναι εκεί, για να γνωρίζει ότι πολλές φορές ευαθύνει στα θέματα. Από την άλλη, όμως, θα παρακαλέσω πριν τις οποιασδήποτε αποφάσεις να δίδεται η δυνατότητα, εάν κάτι δεν γίνεται κατανοητό, να εξηγείται έτσι ώστε να μην φτάνουμε σε αυτό το σημείο που φτάσαμε σήμερα. Ο κύριος Δασκαλόπουλος, με επερώτηση του να ενίσταται από τις αποφάσεις ότι αφήθηκαν να ενούνται πράγματα που μπορεί να τον προσβάλλουν, αλλά και η Οικονομική Επιτροπή να φτάνει στο σημείο με τον τρόπο που τοποθετήθηκε, που για μέ, έτσι πρέπει να λειτουργεί. Αυστηρά προς όλους. Διότι η Οικονομική Επιτροπή, το ξαναλέω, υπηρετεί και υπερασπίζεται τις αποφάσεις μας και τις διορθώνει όταν είναι λάθος. Άρα, με αυτός θέση, θα παρακαλέσω από εδώ και πέρα να είμαστε όλοι πιο προσεχτικοί και ας μπει ένα πλαίσο και από την Οικονομική Επιτροπή πώς πρέπει να τεκμηριώνονται και σε ποιους χρόνους ή μετακινήσεις και οτιδήποτε άλλο θέμα. Και για να υπάρξει, επιτέλους, μία συνενόηση και μία συνεργασία και να μην υπάρχουν ούτε σχέσεις, ούτε αφιεσβητήσεις και να προσβάλλονται και άνθρωποι. Διότι, στην προκειμένη περίπτωση, ο κ. Δασκαλόπουλος αισθάνθηκε προσβεβλημένος. Από την άλλη μεριά, όμως, η Οικονομική Επιτροπή πρέπει να κάνει τη δουλειά της και να είναι αυστηρή. Αυτό ήθελα να πω. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Κύριε Πλακεντά, έχετε το λόγο. Ο κ. Πλακεντάς ζήτησε να κάνει ενημέρωση για το κτίριο που έχει η ΠΕΠΣΛΟ Κοζάνη στη Πτωλεμαϊδα για τη χρήση του κτιρίου και γενικά την απόφαση, η απόφαση βέβαια είναι της Οικονομική Επιτροπής, ποιοι θα στεγαστούν εκεί. Κύριε Πλακεντά, έχετε το λόγο. Κύριε Πρόεδρε, ζήτησα να γίνει αυτή η ενημέρωση γιατί τη Δευτέρα έγινε ένα δημοτικό συμβούλιο στη Πτωλεμαϊδα, στο Δήμο Εορδέας και κατά τη γνώμη μου, και θα προσπαθήσω να το αποδείξω αυτό στη σύντομη ενημέρωση που θα κάνω, ακούστηκα ένα ακρίβιο στις οποίες επιθυμώ να αποκατασταθώ. Παρ' όλα αυτά, χωρίς να θέλω να πάρω το ρόλο σας, εάν το σώμα, επειδή μου ζητήθηκε από κάποιους συναδέλφους, έχουν κάποιο θέμα πριν να παραγωγηθούν σε κάποια κυβία και τα λοιπά και ζητήσαμε να προηγηθεί το θέμα των Βαλτωνέρων, εάν επιτρέπετε εσείς και το Προεδρείο να υπάρξει πρώτο το θέμα πρωί ημέρειας σας δέδεξη και μετά ενημέρωση, δεν έχω αντίρρηση να γίνει έτσι. Διαφορετικά, εάν δεν γίνεται, δεν έχω καμία αντίρρηση να κάνω την ενημέρωση τώρα. Κύριε Δακί, συμφωνείτε, κύριε Ζεμπηλιάδου. Ωραία, ωραία. Επομένως, πάμε στο πρώτο θέμα εκτός συμμερήσεας διάταξης, που αφορά την έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης με τίτλο παρακολούθηση και συνθετική αξιολόγηση γεωκινδύρων των λυγνητικών παιδιών δυτικής Μακεδονίας. Έχουμε την τιμή να είναι και ο κύριος Λέκας μαζί, εδώ σήμερα στο περιφερειακό συμβούλιο, θα του δώσουμε το λόγο και στον κύριο Λέκα. Η σήγηση θα κάνει ο κύριος Μπύρος. Κύριε Μπύρο, κάντε την εισήγηση και μετά θα δώσουμε το λόγο στον κύριο Λέκα. Εννοείται ότι θα κάνουμε την ενημέρωση αμέσως μετά αυτό το θέμα, κύριε Πρόεδρε. Έτσι, αμέσως μετά αυτό το θέμα, παρακαλώ να γίνει η ενημέρωση για το κτίριο της Πτωλεμαϊδας. Συμφώνουμε νομίζω όλοι. Συγγνώμη που παίρνω τον λόγο. Επειδή υπάρχουν εδώ συνδικαλιστές και εργαζόμενοι της ΔΕΙ και συμβαίνεται άμεσα το θέμα, νομίζω ότι γνωρίζουμε όλοι ότι υπάρχει μια απόφαση που αποτελεί την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για περίπου 76% των παγίων της επιχείρησης, που αφορά μόνο την πόλη της Φλόρινα, ως η μόρφωση στην περίφημη απόφαση του Γενικού Δικαστήριου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα συζητηθεί το θέμα των αναργύρων και των βαλτονέρων και πολύ σωστά θα συζητηθεί, αλλά επειδή συνδέεται άμεσα με την εξέλιξη αυτή και θα πρέπει να ξέρουν και οι άνθρωποι αυτοί, ως το τέλος του 2018, ποιους έχουν απέναντί τους να συζητάνε, νομίζω ότι θα πρέπει να έχουμε την ελάχιστη ευαισθησία να αφήσουμε τους εργαζόμενους της ΔΕΙ να κάνουν μια τοποθέτηση. Και με συγχωρείτε, αλλά νομίζω θα έπρεπε να είναι τα πρωτοβουλία της περιφερειακής αρχής και κυρίως της περιφερειακής ενότητας Φλόρινας. Μιλάμε για μια απόφαση η οποία συνιστά την πόληση ολόκληρης της περιφερειακής ενότητας Φλόρινας. 76% των οριχείων και των λιγνητικών μονάδων. Το θέμα είναι συγκεκριμένο κύριε Παναγιατίδου. Ζήτησε ο κύριος Μόσχος και ο κύριος Μάστορας να κάνουν μια ενημέρωση με βάση και το συνέδριο που έγινε, αλλά επειδή τα θέματα τα οποία έχουμε σήμερα θα πάρουν και πολύ χρόνο, και ίδιος αυτό και το άλλο θέμα με το κτίριο, θεωρώ ότι το επόμενο περιφερειακό συμβούλιο που θα γίνει πολύ σύντομα, μπορούμε να αναφερθούμε. Δεν είναι κακό να κάνουμε μια τοποθέτηση άνθρωπος. Εκτός κι αν συμφωνεί το σώμα, θα γίνει η τοποθέτηση από τον κύριο Μόσχο, να ξανατυλίσουμε από αυτό το θέμα, να γίνει μια μικρή τοποθέτηση, αλλά δεν θα επιτρέψουμε δευτερολογίες και από εδώ και από εκεί και η άλλη περιφερειακή συμβούλη, γιατί καταλαβαίνετε μετά θα μας φάει όλο το ωράριο του περιφερειακού συμβουλίου. Πρόεδρε, να πω λίγο, εφόσον είναι ο κύριος Μόσχος και ο κύριος Μάστορας εδώ, καλό είναι να ακούσουμε αν έχουν κάτι και θέλουν να μας πούν για να παραβρίσκονται. Θα τους ακούσουμε. Κύριε Πιρό, κάντε την εισήγησή σας. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Καταρχήν θα θέλα να καλωσορίσω τον κύριο Λέκα και την ειμή μας που βρίσκεται σήμερα στο περιφερειακό συμβούλιο, καθώς και τον Πρόεδρο της τοπικής κοινότητας των Βαλτονέρων και τον Σύλλογο Πλητωμένων των Βαλτονέρων. Ύστερα από τα σημαντικά προβλήματα που προκλήθηκαν λόγω της κατολίσθησης στο Ρυχείο Αμυντέου, ξεκίνησε μια σημαντική προσπάθεια προστασίας των κατοίκων και των πορυσιών τους. Στο πλαίσιο αυτό, οι επισκέψεις ειδικών επιστυμών της περιοχής, καθώς και εκπροσώπων της ΔΕΙ, αλλά και πολλών υπουργών και θα λέγα όλες τις πολιτικές ηγεσίες της χώρας, η οποία ήταν παρούσα σε αυτές τις εξελίξεις, οδήγησε και την πολιτική προστασία, η οποία σε συνεργασία πάντα με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τον κύριο Περιφεριάρχη, να προσυγγίσει όλα τα ζητήματα που απασχολούν την ευρύτερη περιοχή της Λεκάνης της Χιμαδίτηδας, αλλά και γενικότερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι από τις κατολιστήσεις, από τις καθηζήσεις των εδαφών σε όλη την Λεκάνη της Χιμαδίτηδας και γενικότερα από τα προβλήματα τα οποία έχουν ανακύψει την τελευταία περίοδο και όχι μόνο. Όπως θα ξέρετε και γνωρίζουν πάρα πολύ, ο κύριος Λέκας απεφάνθη άμεσα για την απαλλοτρίωση και την αντακατάσταση του οικισμού των εναργείρων και γι' αυτόν τον λόγο η πολιτική προστασία που συνενδρίασε πριν από δύο μέρες αποφάσισε να εκενώσει το χωριό μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έτσι ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα όσον αφορά την ασφάλεια των κατοίκων αλλά και γενικότερα των περιουσιών των ανθρώπων της τοπικής κοινότητας εναργείρων. Στην τοπική κοινότητα Βαλτονέρον αλλά και στη τοπική κοινότητα Φανού και Ροδώνα έχουν διαπιστωθεί και εκεί ότι υπάρχουν προβλήματα αρρογμώσεων και υπάρχουν πολλές χαθηζήσεις των εδαφών. Νομίζω μια τεκμριωμένη επιστημιουργική μελέτη η οποία έχει εκπονήσει μέχρι σήμερα δύο μελέτες η περιφερειακή κοινότητα Φλόρινας μια επί Νομαρχίας και μια επί Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας οι οποίες αποτυπώνουν την κατάσταση και γενικά όλα τα γεωλογικά προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή αλλά θέλουμε σήμερα που το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη να έχουμε μια πολύ σημαντική θα έλεγα επιστημονική τοποθέτηση πάνω στην κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην περιοχή. Και νομίζω ότι το Πανεπιστήμιο Καποδιστιακό δια των υπηρεσιών μπορεί να συμβάλει σε αυτή τη μελέτη και να αποτυπώσει γενικότερα τη κατάσταση στην περιοχή και να δώσει τη δυνατότητα και της καλύτερης και επιστημονικότερης προσέγγισης των προβλημάτων αλλά και γενικότερα να παρακολουθείτε αυτό το φαινόμενο σε μια διαδικασία περίπου 18 μηνών έτσι ώστε να έχουμε όλα τα αποτελέσματα τα οποία θα μας δείξουν και το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και πώς δημιουργήθηκε αυτό. Για αυτό το λόγο εισηγούμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο την έγκριση του σχεδίου και της υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης με τίτλο παρακολούθηση και συνθετική αξιολόγηση γεωκινδύνων των ελληνικών πεδίων Δυτικής Μακεδονίας. Συμβαλόμενη είναι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και το Εθνικό Καποδιστιακό Πανεπιστήμιο Αθηνών τομέας δυναμικής γεωκτινικής και εφαρμοσμένης γεωλογίας, φορέας και εκτέλεσης. Το σύνολο του Προϋπορισμού είναι 47.000 ευρώ μαζί με ΦΠΑ και ζητώ από το Περιφερειακό Συμβούλιο, η προγραμματική σύμβαση θα υλοποιηθεί μέσα σε 18 μήνες και ζητώ από το Περιφερειακό Συμβούλιο την έγκριση για την εκτέλεση της παρακολούθησης στην Επιτροπή από μεριάς της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Ως τακτικό μέλος προτείνω τον Κάτανα τον Ηλία και από την αντιπολίτευση θα ήθελα να ορίσει ένα άτομο, κύριε Δακή. Ζητώ την έγκριση και αναπληρωματικά μέλη προτείνω τον κύριο Γέρο και από την αντιπολίτευση να υπάρχει αντίστοιχο άτομο. Στη Σύμβαση μέσα λέτε δύο τακτικούς και δύο αναπληρωτές. Ναι, ναι. Η δύο τακτική ποιοι είναι? Τακτικός ο κύριος Κάτανας, αναπληρωματικός ο κύριος Γέρο. Και η αντιπολίτευση ας υποδείξει δύο τακτικούς. Δύο τακτικούς λέτε, κύριε Εμπυρό. Παραλαμβάνω. Έναν και έναν. Ο κύριος Γέρο αναπληρωματικός από τη συμπολίτευση και τακτικός ο κύριος Κάτανας. Και από την αντιπολίτευση ένας τακτικός και ένας αναπληρωματικός. Να δώσουμε το λόγο στον κύριο Λέκα και να προηγηθεί και στον πρόεδρο μετά της κοινότητας ασφαλτωνερίων. Αν το βλέπω και τους καλωσορίζω εδώ. Να καλωσορίσω και τον κύριο Αλαμπρόπουλο, τον πρόεδρο της Καρδιολογικής Κλινικής. Είναι εδώ, ποιος άλλος, ο πρόεδρος του Σπάρτοκου, ο κύριος Μόσχος, ο κύριος Μάστορας. Να τους καλωσορίσω. Ο κύριος Μανιάς από το Εργατικό Κέντρο. Α, το πρόεδρο του Δικηγουργικού Συλλόγου, το φίλο μου, καλωσορίσατε. Δεν ξέρω, δεν βλέπω κάποιον άλλον. Κύριε Λέκα, έχετε το λόγο. Καλησπέρα σε όλους. Είναι για μένα ιδιαίτερη τιμή σήμερα που βρίσκομαι εδώ. Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι σύμβουλοι, αμέσως μετά την εκδήλωση της μεγάλης εισκατολίσθησης στο ορυχείο και μετά παράκληση πολλών υπουργών, αλλά και του Γενικού Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του κ. Καπάκη, ήρθα στην περιοχή, έγιναν οι πρώτες αυτοψείας και οι πρώτες επισκέψεις και οι πρώτες αξιολογήσεις οι οποίες έπρεπε να γίνουν. Και στη συνέχεια μετά μια πρώτη έρευνα που κάναμε, αλλά και μετά μια πρώτη πληροφόρηση που πήραμε από τις συμφιστάμενες μελέτες που είχαν εκτελεσθεί τα τελευταία 15 χρόνια στην ευρύτερη περιοχή, αποφασίσαμε με τον κ. Περιφερειάρχη την εκκένωση του οικισμού των Αναργύρων. Η εκκένωση αυτή επιβαλόταν από τα στοιχεία τα οποία υπήρχαν και την εξέλιξη του φαινομένου. Βεβαίως σε κάθε τέτοιο φαινόμενο υπάρχει μια απότομη εξέλιξη και διαδικασία, η οποία γρήγορη εξέλιξη και διαδικασία και στη συνέχεια υπάρχει μια ερπιστική κίνηση η οποία δεν γίνεται άμεσα αντιληπτή, αλλά υπάρχει και στη συνέχεια με τη σειρά της δίνει το φαινόμενο να εξελίσσεται πολύ γρήγορα, ιδίως όταν υπάρχουν έντονες βροχοπτόσεις στην περιοχή και μπορεί να λάβει, θα μπορούσε να πει κανένας, πολύ μεγάλες διεστάσεις. Έτσι λοιπόν αποφασίσαμε μετά από εισήγηση δική μου, να τα οργανεύεται η πολιτική προστασία, να εικαινωθεί το χωριό και να εικαινωθεί συνταγμένα, όχι άμεσα και με πανικό και με διαδικασίες οι οποίες ενδεχομένως να εμπεριείχαν κινδύνους, αλλά να εικαινωθεί μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, τους δυο επόμενους μήνες, τον ενάμιση μήνα πια, πριν αρχίσουν οι μεγάλες βροχές, οι οποίες θα επιτάχνουν τα φαινόμενα και θα περνούν σε πια το φαινόμενο από μια αρπιστική διαδικασία σε μια ξαφνική εκδήλωση. Αξιολόγοντας λοιπόν όλα τα δεδομένα τα οποία υπήρχαν και μετά από συζήτηση που έκανα με τον κ. Περιθυριάρχη και με τα στελέχη της πολιτικής προστασίας, διαπιστώθηκε ότι είναι αναγκαιότητα να γίνει μια συνθετική αξιολόγηση όλων των εφιστάμενων μελετών που υπάρχουν μέχρι τώρα στα ελληντικά πεδία της δημιουργίας Μακεδονίας. Υπήρχαν μελέτες, ένα μεγάλο αριθμός μελετών. Άλλες από αυτές οι μελέτες ήταν αξιόλογες, μελέτες αξιολογόρατες μελέτες. Άλλες βέβαια ήταν μελέτες οι οποίες είχαν τεχνικά μονοχαρατηριστικά. Σε λίγες υπήρχαν αξιολογήσεις, αλλά δεν υπήρχε πουθενά μια συνθετική αξιολόγηση όλων των μελετών για να δούμε συνολικά πώς εξελίσσονται τα φαινόμενα, τι γεωκίνδυνοι υπάρχουν και να χαρακτεί εκ μέρους της περιφέρειας μια στρατηγική διαδικασία, η οποία ουσιαστικά θα έχει σαν κύριο στόχο την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων, αλλά και την διαμόρφωση θέσεων της περιφέρειας, προκειμένου να αντιεκδικήσει και να έχει προτάσεις συντεταγμένες, έτσι ώστε να μπορέσει να παρέμβει στις διάφορες διαδικασίες, οι οποίες αναμένονται να είναι πάρα πολύ γρήγορες και σημαντικές τους επόμενους μήνες. Έτσι, λοιπόν, θεωρήσουμε σκόπιμο μέσα από μια πολύ καλή συνθετική αξιολόγηση όλων των υφιστάμενων μελετών να υποβάλουμε τις προτάσεις αυτές, οι οποίες θα καταλήξουν ουσιαστικά σε υπηρεσίες, κυρίως σε υπηρεσίες συμβούλων προς την περιφέρεια, αλλά και να έχουμε ένα εργαλείο προκειμένου να μπορέσουμε να δεκτυκίσουμε ορισμένα πράγματα και μέρος της περιφερίας. Θα πρέπει να πούμε, και να τελειώνω, ότι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Εργαστήριο Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών που είμαι Δευθυντής, αλλά και στον Οργανισμό Αντισημικού Σχεδιασμού και Υποστασίας που έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος, έχουμε αντιμετωπίσει πολλές τέτοιες καταστάσεις και στο παρελθόν αλλά και τώρα. Βεβαίως η πιο πρόσφατη ήταν στην Βρύσα, στην Λέσβο, όπου η διαχείριση ήταν κατά γενική ομολογία η πιο καλή διαχείριση που υπήρχε σε σεισμική δόνυση στην Ελλάδα και σεισμική καταστροφή. Εκεί βέβαια ήταν άλλα τα δεδομένα, εδώ είναι άλλα τα δεδομένα. Κατά περίπτωση, εξετάζουμε τα τοπικά δεδομένα, τις τοπικές συνθήκες, το δομιμμένο περιβάλλον, το περιβάλλον γενικά, γενικό ταιρετωγείο περιβάλλον και στη συνέχεια εισηγούμαστε κάποιες δράσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν εκ μέρους της περιφέρειας αλλά και τις διαδικασίες και τις απόψεις που πρέπει να διαμορφώσει την περιφέρεια προκειμένου να διεκδικήσει αυτά που της ανήκουν σε μια φάση έντονον διαπραγματεύσεων μαζί με τους φορείς που εμπλέκονται στην διαχείριση όλων αυτών των έκθετων αναγκών. Αυτή λοιπόν είναι η πρόταση την οποίαν κάναμε. Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας. Αν υπάρχουν ερωτήσεις... Κύριε Λέκα, αυτό θα σας έλεγα. Καθίστε λίγο. Υπάρχουν ερωτήσεις, κύριε Συνάδελφ, προς τον κύριο Λέκα να παραμείνετε λίγο. Κύριε Δακίε, έχετε ερώτηση. Ήθελα λίγο να σας ρωτήσω τις μελέτες οι οποίες είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια για το συγκεκριμένο σημείο με τα προβλήματα που υπήρχε και το 2000. Συνέχεια και το 2013, τις έχετε δει, τις έχετε συναξιολογήσει καθόλου σε ένα πρώτο επίπεδο και σε σχέση με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Και ένα δεύτερο ερώτημα. Σε σχέση με τις ανάλογες διαδικασίες που εξήγγειλε ότι θα κάνει η κυβέρνηση και οι ιδεοί χωριστά, η όλη δική μας προσπάθεια πώς θα συνδεθεί. Ναι, κύριε Λέκα. Η δική σας προσπάθεια, ουσιαστικά, θα διαμορφωθεί και μέσα από τις αξιολογήσεις τις οποίες θα κάνουμε και τις προτάσεις που θα κάνουμε προς την περιφέρεια. Αυτή τη στιγμή είναι πρόερρο να το πούμε, αλλά διαμορφώνεται ένα πλαίσιο μεταξύ ελληνικού δημοσίου, ελληνικής πολιτείας ουσιαστικά και ιδεοί, όπου εκεί είναι μια πολύ συνθετική κατάσταση. Αν την κατολύση προκάλεσε ένας σεισμός, αλλάζει τελείως το πλαίσιο. Άρα, λοιπόν, οι περιφέρειες θα πλέπουν να έχουν συντεταγμένες προτάσεις προκειμένου να αποκομίσει τα μεγαλύτερα δυνατά ωφέλη για την περιοχή. Το πρώτο ερώτημα που είπατε είναι ότι, μπορώ να πω το εξής, ότι έχω δει τις μελέτες, τις έχω αξιολογήσει, είναι σημαντικές μελέτες, περιγράφουν το πρόβλημα. Αλλά το θέμα μεταξύ επιστήμης, πανεπιστημιακών και γενικά τεχνικών, σε σχέση με αυτά τα θέματα, είναι το εξής, ότι κάποιος πρέπει να λάβει την απόφαση. Πρέπει να είναι ένα όργανο λήψης απόφασης, με τουσίωσης δηλαδή της τεχνικής και επιστημονικής πληροφορίας σε δράση. Και εκεί είναι το κρίσιμο θέμα. Θα πρέπει να σας πω ότι βρέθηκα σε πολύ δύσκολη θέση στους αναργύρους, όταν είπα στους κατοίκους ότι πρέπει να εκενώσετε το χωριό. Αλλά η θέση ενός επιστήμονου, ενός τεχνικού, ενός πανεπιστημιακού, αν θέλετε, είναι αυτή. Είναι η κοινωνική διασύνδεση. Δεν φτάνει μόνο να μένουμε μόνο στην επιστημονική πληροφόρηση, την οποία μπορούμε να παρέχουμε. Πρέπει να παίρνουμε και αποφάσεις. Και αποφάσεις τις παίρνουμε. Πρόσφατα είχα πάρει μια απόφαση στη Βρύσα, ότι το χωριό δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί. Γιατί είναι ένα χωριό το οποίο, ναι, με ανκαταστράφηκε κάτω από το έντριτον, αλλά υπάρχουν διαδικασίες ασφαλούς ανικοδόμησης στον χώρο αυτό. Όπως επίσης επρόκειτο για ένα χωριό το οποίο η αρχιτεκτονική του ήταν πολύ σημαντική για τρεις αιώνες τώρα. Εκεί είναι τελείως διαφορετικό το πλαίσιο από ότι είναι στους αναργύρους. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι σε κάθε περίπτωση και ότι υπάρχουν σοβαρές μελέτες συνήθως σε κάθε περιοχή από συναδέρφους αξιόλογους, εκείνο το οποίο λείπει είναι η διαδικασία του τι κάνουμε, του τι δράσεις πρέπει να αναλάβουμε. Ερωτήσεις, ο κύριος Βοσδού είναι κάποιος άλλος που θέλει συνάδελφος, θα κάνει ερώτηση. Ναι, κύριε Βοσδού. Κύριε Καθεκοίτα, αναφέρατε πριν για τις αποφάσεις και τα λοιπά. Εγώ κατ' αρχή θέλω να πω ποια είναι η περιοχή ερεύνηση, γιατί δεν αναφέρεται μέσα στη προγραμματική σύμβαση, που θα έπρεπε να αναφέρεται ποια είναι η περιοχή ερεύνηση και να ξέρουμε και τι αντικείμενο ακριβώς θα έχει. Δεύτερον, αναφέρατε ότι οι προηγούμενες μελέτες άλλες ήταν αξιόλογες και τα λοιπά. Αυτοί οι οποίοι εκπώνησαν τις μελέτες δεν θα μπορούσαν να επικαιροποιήσουν αυτή τη στιγμή τα στοιχεία και να πάρουν αποφάσεις. Εσείς αναφέρατε ότι θα πάρετε αποφάσεις. Θα πάρετε αποφάσεις με ποια ιδιότητα. Με την ιδιότητα του καθηγητού, του ερευνητή ή με την ιδιότητα του Προέδρου του ΟΑΣΜ. Γιατί αν μπαίνει μέσα ο ΟΑΣΜ, εκεί υπάρχει μια σύγχυση αρμοδιοτήτων. Μεγάλη σύγχυση αρμοδιοτήτων. Και ειλικρινά σας λέω, εγώ προβληματίζομαι γιατί δεν απευθύθηκε η περιφέρεια και στο Αριστοτέλεο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου στελέχοι του Πανεπιστήμιου, τα οποία έχουν εκπονήσει μέχρι σήμερα πάρα πολλές μελέτες, έχουν γνώσει της περιοχής και θα μπορούσαν πολύ πιο γρήγορα, δεν θα αναφερθώ επιστημονικά, θα μπορούσαν πολύ πιο γρήγορα να εκφέρουν απόψεις. Αναφερθήκατε επίσης ότι στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα υπάρχει μια διάσταση απόψων σε ορισμένα θέματα. Έτσι το είπατε. Διασφαλίζεται ότι η δική σας η απόφαση, η δική σας η πρόταση, δεν θα αφισβητηθεί από κάποιους άλλους συναδελφούς σας ακαδημαϊκούς. Εδώ μιλάμε για ένα φαινόμενο το οποίο παρατηρείτε για αρκετά χρόνια. Το 2015 ήμουνα παρόν στη παρουσίαση της μελέτης που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Είμασταν μαζί μου. Η ερώτηση είναι, μπορούσαν να πάρουν κάποιοι επιστήμοντες, οι οποίοι μέχρι σήμερα έχουν εκπονήσει μελέτες, να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους και να πάρουν και τις συγκεκριμένες αποφάσεις. Και κατά πόσο συχαίρεται ο ρόλος του πανεπιστημιακού, με το ρόλο του Πρόεδρου του ΟΑΣΠ στη συγκεκριμένη απόφαση. Και μάλιστα δεν είναι απόφαση, αυτά είναι πρόταση. Τις αποφάσεις άλλοι θα τις πάρουν. Απαντήστε κύριε Λέκα. Απαντήστε εσείς προηγουμένως. Ο δικός μου ρόλος είναι ο ρόλος του ισυγητού. Προς την πολιτική προστασία, προς την περιφέρεια. Δεν θα πάρετε εσείς τα αποφάσεις. Όχι, δεν θα πάρουμε αποφάσεις εμείς, όχι. Αν πάρουμε τα αποφάσεις του κονητήρα θα δείτε ότι είμαστε θα πάρουν αποφάσεις. Ο ρόλος ο δικός μας, επαναλαμβάνω, είναι ξεκάθαρος ρόλος ισυγητού. Ισυγητού προς την πολιτική προστασία, ισυγητού προς την περιφέρεια. Ο ρόλος του ΑΣΠ είναι τελείως ενεξάρτητος από το συγκεκριμένο θέμα, εκτός και αν διαπιστωθεί ότι τα φαινόμενα τα προκάλεσαν στις συγκεκριμένες δονίσεις. Είναι τελείως διαφορετικό. Το είπα. Λοιπόν, όφελα να το πω ότι είναι μια τελείως διαφορετική περίπτωση, η οποία ήταν αντίθετη περίπτωση, η οποία είχε άλλα χαρακτηριστικά. Σας το έφερα σαν παράδειγμα. Ο ρόλος του ΑΣΠ λοιπόν είναι τελείως ξεκάθαρος, είναι τελείως ενεξάρτητος από το συγκεκριμένο θέμα, εκτός και αν διαπιστωθεί ότι τα φαινόμενα τα προκάλεσαν στις συγκεκριμένες δονίσεις. Και το τρίτο θέμα είναι ότι δεν πρέπει να απαντήσω το τέτοιο θέμα, γι' αυτό που είπατε για τους συναδέρφους, αλλά η ευθύνη δικιά μου ήταν τεράστια όταν έλεγα βιέστε έξω από το χωριό ή όταν έλεγα στη Βρύσα μήνετε στο 1 τρίτο του χωριού. Και θα σας ερωτήσω το εξής, χωρίς να θέλω να ακουσύνω την κατάσταση. Που ήταν η συνάνδρια αυτή που είχε έκθελες συμμελέτης. Ποιος αναλαβαίνει την ευθύνη. Γιατί οι επιστήμονες, είμαστε όλοι επιστήμονες και συμβαστοί και φίλοι και συναδεκάτες. Ευχαριστούμε κύριε Πρόεδρε. Βλέπετε όμως, για να εκφέρετε την άποψή σας πολύ σωστά, δεν ξέρω αν εκλήθεσαν από την περιφέρεια και οι άλλοι συνάδελφοι. Δεν είναι η ερώτηση προς τον κύριο Ελέκα, κύριε Βόστου. Δεν είναι η ερώτηση. Ευχαριστούμε, ευχαριστούμε κύριε Ελέκα. Βλέπετε λίγο κύριε Ελέκα, δύο λεπτά. Ο κύριος Περιφερειάρχης. Επειδή τέθηκε εύστοχα το ερώτημα από τον κύριο Βόστου, γιατί το πανεπιστήμιο Αθηνών και όχι το πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Απαντήστε το κύριε Ελέκα. Να ρωτήσω κάτι λίγο πριν απαντήσει ο κύριος καθηγητής. Καλέσατε τους μελετητές που είχαν κάνει προγραμμές και αρνήθηκαν να έρθουν. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ιδιαίτερη τεχνοδοσία, η οποία ουσιαστικά αναπτύσσεται τα τελευταία 15 χρόνια με το μοναδικό εργαστήριο διαχείδησης φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα, με το μοναδικό μεταπτυχιακό το οποίο υπάρχει στην Ελλάδα διαχείδησης φυσικών καταστροφών και η εμπλοκή μου στο ζήτημα της κατολίσθησης δεν έγινε μόνο ως πανεπιστήμιακο καθηγητή, αλλά έγινε ως μέλος του κεντρικού οργάνου της πολιτικής προστασίας που είναι στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Καλησπέρα. Ευχαριστούμε για τη διευκρινή σας, κύριε Καθηγητά. Έχουν όλο το διευκρινό της, κύριε Βόστο. Μισό λεπτό εγώ θα δώσω. Κύριε Κουρκούτα, μετά από λίγο θα γεννηθούν και άλλες ερωτήσεις σε άλλους συνάδελφους. Θα σας παρακαλέσω μονολεκτικά. Κύριε Κουρκούτα και μετά ο κύριος Κουτσίδης. Κύριε Κουρκούτα και μετά ο κύριος Κουτσίδης. Κύριε Κουρκούτα και μετά ο κύριος Κουτσίδης. Κύριε Ελέκα, να επαναλάβω από μικροφώνου. Ισαγάγατε μια αίρεση στη συγκεκριμένη περίπτωση. Είπατε εκτός εάν. Εγώ, σε αυτή την περίπτωση, θα κληθώ να ψηφίσω και πιστέψτε με, είμαι υπέρ της μετακίνησης, αλλά στο είτε είτε, είτε υπάρχει αυτή η αιτία, είτε η σεισμική δραστηριότητα, το χωριό θα εκκενωθεί για να μη θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές. Εκτός εάν, λέει το εξής, ότι υπάρχει αυτή η διαδικασία, εκτός εάν διαπιστωθεί ότι είναι από σεισμική δραστηριότητα. Για μένα, η ερώτηση είναι, υπάρχει αίρεση ή υπάρχει διάζευξη και κατά συνέπεια, είναι επουσιώδηση διαφορά του είτε είναι από εδώ, είτε είναι από εκεί. Απατήστε κύριε Ελέκα, κλείστε το μικρόφωνο. Κύριε Κουρκούτα, κλείστε το μικρόφωνο. Ξέρω γιατί έχει μπλοκάρει, κύριε. Αυτό δεν κάνει τίποτα, το κουμπί μπλοκάρει. Απαντήστε κύριε Ελέκα. Περαιτέρω ενεργοποίησης και ατολίσεις μπορεί να γίνει, ή από σεισμό, ή από ανθρώπινη δραστηριότητα, ή από έντολες προποκτώσεις. Μπορεί να υπάρχουν και τα τρία. Άρα, είμαστε στο είτε-ίτε. Δεν έχουμε αίρεση. Κύριε Κοτσίνη. Πολύ σύντομα, μερικώς έχω καλυφθεί. Αλλά, όπως είπατε κύριε Κάθηγεντα, υπάρχουν μελέτες, τις είδατε, είναι σημαντικές. Θα πρέπει κάποιος να συντονίσει όλα αυτά τα στοιχεία και στο τέλος να υποδείξεται για να παρθεί μια πολιτική απόφαση. Μέχρι το Σεπτέμβριο που πάρθηκε η απόφαση να εκείνωθεί το χωριό, πού στηρίζεται αυτή η απόφαση και ποιος έχει την ευθύνη? Ότι θα πρέπει το χωριό να εκείνωθεί. Κάθε κατολίσθηση έχει μια γρήγορη εξέλιξη, στη συνέχεια μπαίνει σε μια ερπιστική διαδικασία και στη συνέχεια ξανά πάλι ακολουθεί μια γρήγορη εξέλιξη. Αυτός είναι ο κύκλος του φαινομένου. Θεωρώ ότι με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν και με βάση την εικόνα την οποία έχουμε από την περιοχή της κατολίσθησης, θεωρώ ότι μέχρι το Σεπτέμβριο υπάρχει μια ερπιστική διαδικασία μετατόπισης. Μετά το Σεπτέμβριο, όταν θα αρχίσουν οι πρώτες βροχές, τότε σίγουρα θα υπάρχει άμεση και καθοριστική διαδικασία εξέλιξης του φαινομένου. Μπορεί να υπάρχει και τώρα, κάτω από ειδικές συνθήκες. Αλλά από ό,τι φαίνεται, μάλλον μετά το Σεπτέμβριο θα έχουμε ξανά πάλι την ξαφνική διαδικασία ενεργοποίησης του φαινομένου. Ως περίεργου σε εκτίμηση υπάρχει αυτή τη στιγμή. Όχι, με βάση δεδομένα και τα δεδομένα τα οποία διαμορφώνονται μέρα με τη μέρα. Γιατί καταλαβαίνετε ότι αν υπάρχουν ενδείξεις από μάρτυρες, μάρτυρες σημεία, ότι έχουμε μια επιτάχυνση του ερπιστικού φαινομένου, τότε αναθεωρούμε τις απόψεις μας. Ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου, διαμορφώνουμε και τις απόψεις οι οποίες προτείνονται. Ε, ερώτηση κύριε Δακί. Κι άλλη ερώτηση. Κύριε Καθηγητά, στα πολύ σημαντικά που μας είπατε, αντιλαμβάνουμε πολύ περιληπτικά λόγω της πίησης του χρόνου, σε σχέση με το αίτιο που προκάλεσε, όπως θα αξιολογήσετε βεβαίως, θέλω να σας επισημάνω κάτι εξαιρετικά σχετικά, και είναι και εδώ εκπρόσωπος των κατοίκων, και το ξέρετε φαντάζομαι. Επειδή είναι ένα πρόβλημα που μας έχει απασχολήσει εδώ, σε αυτή την έδωση, και πριν από 20 χρόνια και πολλές φορές μετά. Η όποια τεκμηρίωση, η δική σας επιστημονική, αλλά και με την ιδιότητα του προέδρου ενός σημαντικού οργανισμού της χώρας μας, σε σχέση με τα ζωτικά συμφέροντα των κατοίκων της περιοχής, έχουν να κάνουν και με την υφιστάμενη νομοθεσία στην περιοχή μας, περιπλητωμένον. Διότι άλλα θα είναι τα όποια οφέλη εντός αγωγικών από την καταστροφή που υφίστανται, εάν αυτό προβλέπεται από την εξορρεκτική δραστηριότητα της ΔΕΙ, άλλωνα αυτό είναι αποτέλεσμα θείας δράσης και παρέμβασης. Και αντιλαμβάνετε ότι αυτό είναι ένα στοιχείο εξαιρετικά σημαντικό, το οποίο μας προβληματίζει, πάρα πολύ και κυρίως τους κατοίκους. Και θα ήθελα σε αυτό, αν μπορείτε να μας πείτε κάτι. Εκεί είναι και η δικιά μου ευθύνη να διακρίνω, σε σχέση με τις εκθέσεις οι οποίες θα υποβληθούν, τι ακριβώς έχει μεσολαβήσει. Θεωρώ πάντως, σε κάθε περίπτωση, ότι ο ανθρώπινος παράγοντας η εξορρετική διαδικασία, έπαιξε τον καθροστικό ρόλο. Ναι, κύριε Βόσδο, έχετε ερώτηση? Κύριε Πρόεδρε, θέλω να πω ότι θα αναγκαστώ να αποχωρήσω από την Έθουσα, για ένα δυσάριστο γεγονός και θέλω να καταγραφώ. Ναι, κύριε Βόσδο. Ευχαριστούμε. Κύριε Λέκα, ευχαριστούμε. Θα παρακαλέσω λίγο το πρόγραμμα. Ευχαριστούμε. Θα παρακαλέσω λίγο τον Πρόεδρο της Κοινότητας Βαλτονερίων για μια σύντομη τοποθέτηση και να συνεχίσουμε με τις τοποθεθήσεις των επικυφαλής της αντιπολίτευσης. Καλησπέρα σε όλους, Παναγιωτίδης Γιώργος ονομάζομαι, από το Βαλτονερό είμαι Πρόεδρος. Ήθελα να αναφερθώ ότι το χωριό μας έχει γίνει πριν 14 μήνες κατολίσθηση, χωρίς να δοθεί διάσταση, κύριε Λέκα, δεν ξέρω αν το έχετε ακουστά. Δεν δόθηκε διάσταση, δεν ξέρω γιατί, πιέστηκαν και οι καταστάσεις για να κατεβάσουμε και τα τέτοια που είχαν γίνει, τα δυσάρεστα. Βέβαια, ευτυχώς, πάλι δεν θυμίσαμε θύματα εκεί πέρα, είμασταν τυχεροί. Το θέμα είναι, κύριε Λέκα, θέλω, όπως υποσχέθηκε ο κύριος Καρυπίδης, να πείτε στους κατοίκους του Βαλτονέρω γιατί εμείς θα κινηθούμε νομικά προς τη ΔΕΕ, γιατί ξέρουμε, δεν είναι σεισμικά τα φαινόμενα. Είναι λόγω επειδή είμαστε στο έδρανο, εδώ πέρα μας σκάψουμε 250 μέτρα από εδώ κάτω, θα πέσουμε κάποια στιγμή. Πιεζόμαστε επειδή είμαστε σαθρά τα έδαφη εκεί πέρα. Δεν είναι σεισμογενή που λέτε και αυτοί οι μελετητές πρέπει να αλλάξουν την ιδιότητά τους που λένε ότι είναι σεισμικά, γιατί άμα γίνει ένας σεισμός θα θερνήσουν πολύ περισσότερα θύματα. Θέλω να υποσχεθείτε να ξεκινήσετε πρώτα από το Βαλτονέρω, γιατί είμαστε στα 800 μέτρα, 1.000 μέτρα είμαστε περίπου, ξέρετε τι είναι τέτοια. Όπως υποσχέθηκε ο κύριος Καρυπίδης ότι θα ξεκινήσετε τη διαδικασία, να μην ξεκινήσετε περιμετρικά του ρηχείου και αφήσει το χωριό, γιατί είμαστε σε ιδρυνή κατάσταση. Πρώτη κατεδαφέσαμε σπίτι πριν 7 χρόνια λόγω των ρυγμάτων που υπήρχε από τη ΔΕΙ. Συνεχίζουν και καινούργια προκληθήκαν ρύγματα. Θέλω να υποσχεθείτε και εδώ πέρα ενώπιον όλων ότι θα ξεκινήσετε πρώτα από το Βαλτονέρω. Αυτά, ευχαριστώ. Ευχαριστούμε κύριε Πρόεδρε, ευχαριστούμε. Τοποθετήσεις, κύριε Δακή. Θα σας παρακάλεσω λίγο, επειδή πήρε έκταση το θέμα, όσο γίνεται πιο σύντομα μέσα στο ωράριο. Ποιος είναι ο πρόεδρος των πλητωμένων. Ο πρόεδρος των πλητωμένων. Ο πρόεδρος των πλητωμένων. Ελάτε, ελάτε για μια σύντομη τοποθέτηση. Θα παρακαλέσω, θα παρακαλέσω, ότι τοποθετήσεις να είναι μέσα στο χρόνο που ορίζω ο κανονισμός, γιατί... Ναι. Καλησπέρα, καλησπέρα κι από μένα. Σοβοκλής Μάνος ονομάζομαι, μέλος του Συλλόγου Πλητωμένων Βαρντονέρων. Κύριε Λέκα, μια ερώτηση ακόμα από το Σύλλογο. Επειδή προχθές που είχαμε τη γενική συναίλευση, τη λαϊκή συναίλευση, στις 16 του μηνός, και όπως μας είπε και ο κύριος, θα παραβρεθείτε και θα μελετήσετε, το φαινόμενο λόγο και τα λοιπά, θα έχουμε μια σαφή απάντηση γιατί κάτι και σταματήσανε λόγω αυτού, σταματήσανε τη νομική διαδικασία για να μας πείτε τι γίνεται, θα έχουμε μια σαφή απάντηση εντός του μήνα, για να έχουμε μια περιστατωμένη άποψη δική σας και να προχωρήσουμε προς τη δικαιοσύνη. Αυτό, ευχαριστώ. Ευχαριστούμε, Πρόεδρε. Ο κ. Δακής, τοποθετήσεις. Κύριε Πρόεδρε, είναι πολύ σοβαρό το ζήτημα και μας απασχολεί εδώ και δεκαετίες. Και, δυστυχώς, όλοι αυτοί μέσα από επίσημα χείλη, λίγο πριν συμβεί η καταστροφή, μας διαβεβαίωναν, δια τον μέσον ενημέρωσης, ότι δεν συντρέχει κανένας φόβος. Δυστυχώς, διαψεύθηκαν μέσα σε λίγες ώρες και κανείς δεν έχει ευθύνη. Βεβαίως, στη ζημιά, την υφίστανται οι συμπατριώτες μας, που έχουν την ατυχία να ζουν μέσα από αυτές τις εξαιρετικά δυσπραγείς συνθήκες. Θέλω να επισημάνω, για όσους συναδέλφους ενδεχομένως δεν το ξέρουν, ότι οι μελέτες για το θέμα της περιοχής, σημαντικές, εκταταμένες, είχαν γίνει και επί νομαρχιακής αυτοδιοίκησης φλόρνας το 2009 και επί περιφέρειες δικής Μακεδονίας το 2013. Γι' αυτό και ρώτησα τον κύριο καθηγητή, κατά πόσον έχουν ληφθεί υπόψη αυτές τις συγκεκριμένες μελέτες. Εκείνο το οποίο θεωρώ είναι ότι εμείς, ως περιφέρεια, πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε, ενεργά και χειροπιαστά, να στέρξουμε στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συμπατριώτες μας. Όμως αυτό θα πρέπει να δέσει και με τις όλες διαδικασίες αξιολόγησης που κάνει η ιδέη ΑΕΥ εσωτερικά αλλά και η ελληνική κυβέρνηση. Γιατί αντιλαμβάνεστε ότι τα προβλήματα και τα ζητήματα που μπαίνουν είναι εξαιρετικά πολλά και δεν θέλω τώρα να επεκταθώ για να μην κουράσω. Θέλω επίσης κύριε Πρόεδρε και κύριε Περιφερειάρχη να πω για ένα τόσο σημαντικό θέμα που αποφασίζεται να το εισαγάγεται στο Περιφερειακό Συμβούλιο εκτός ημερησίας διατάξεως. Θα μπορούσατε ένα τηλέφωνο μια κουβέντα εξάλλου ήμασταν εδώ πέρα στο γραφείο του εκτελεστικού γραμματέα ότι ξέρετε έχουμε αυτό το ζήτημα και θέλουμε να το εισαγάγουμε. Και για σένα Θόδωρο μπορούσε να πάρεις ένα τηλέφωνο γιατί φαντάζομαι ότι ο Πρόεδρος Όχι φαντάζομαι ότι πριν τρεις ώρες το ξέρατε. Ωραία θα μπορούσε να πάρεις ένα τηλέφωνο δίπλα ήμουνα να είξε ο Στυμιδίπλα να μας το πεις. Θα μπορούσε ο Πρόεδρος να πάρει ένα τηλέφωνο δηλαδή αυτές είναι πρακτικές που δεν μας τιμούν θεσμικά στη λειτουργία μας. Πραγματικά θα μπορούσε ο κύριος Μπύρος κάποιος. Δηλαδή έχουμε ασκείς και εμείς διοίκηση ποτέ δεν συμπεριφερθήκαμε με τέτοιο ανίκιο τρόπο. Και θέλω να παρακαλέσω η ώρα 2 του μεσημέρι. Ωραία μπορούσατε χθες να πάρτε ένα τηλέφωνο. Δεν ενημερωθήκαμε καθόλου. Ούτε email ήρθε ούτε καμιά ενημέρωση. Ένα τηλέφωνο μπορούσε να γίνει. Και θέλω να παρακαλέσω τέτοιες ανίκειες πρακτικές στη θεσμική μας λειτουργία σας να μην επανηλυθούν. Κυριαννάκη το email έφτασε μία η ώρα. Αν ανοίξετε θα το δείτε μία. Η ώρα μην είμαστε εδώ στο εκτελεστικό γραμματέα το γραφείο. Λοιπόν, αν ήταν πριν τρεις μέρες και το θέτε εκτός ημερεισίας για τάξους και κρύετε περητό να μας ενημερώσετε, δεν θέλω να πω κάτι άλλο. Σε κάθε περίπτωση, εμείς θα στηρίξουμε την πρόταση του Κυρίου Καθηγητή με την ιδιότητά του και του Καθηγητή του Καθεστήμια Κουλακέτου Προεδρού να βοηθήσει τον τόπο μας. Και θέλω να πιστεύω ότι στα όποια αποτελέσματα τουλάχιστον μια ενημέρωση να έχουμε. Διότι λυπάμαι για αυτό το οποίο συνέβη. Όσον αφορά το θέμα που είπε ο κύριος Μπύρος για την προγραμματική σύμβαση, από πλευρά μας θα προτείνουμε τακτικό τον κύριο Κιωσέ. Υπάρχουν και άλλες πτέρυγες στις αντιπολιτεύσεις. Είχα την εντύπωση ότι έχετε πληροφορηθεί για το θέμα. Ζητώ συγγνώμη προκαταβολικά για τη μη ενημέρωση, αλλά νομίζω ότι έγινε περισσότερο στα πλαίσια της σύντομης ας πούμε αυτής... Δεν είναι εδώ ούτε ο κύριος Σαπαλίδης, η κυρία Ζεμπελιάδου. Υπάρχουν και άλλες πτέρυγες στις αντιπολιτεύσεις. Οι μελέτες υπάρχουν, δείχνουν ότι υπάρχει ένα φαινόμενο σε εξέλιξη. Τι φοβάμαι. Όχι είναι το θέμα να γίνει αυτή η δουλειά και χρήσιμη θα είναι, αλλά βλέποντας κανείς την εισήγηση λέει, θα γίνει μια συνθετική αξιολόγηση κατάστασης, συνεχής αξιολόγηση της εξέλιξης του φαινομένου, με σκοπό την έγκαιρη προειδοποίηση των κατοίκων. Και λέω εγώ το απλό ερώτημα, μπορεί να πει δέει τι με την κατάσταση ρε παιδιά, αφήστε πρώτα να αξιολογήσουμε συνεχή αξιολόγηση του φαινομένου, θα το παρακολουθούμε σταδιακά. Εδώ μιλάει για GIS, πρέπει να γίνουν μετρήσεις και λοιπά. Και μετά θα αρχίσουν να λέει, αφού λέει η μελέτη εδώ πέρα ότι θα οδηγήσουν σε ένα σχέδιο που θα έγκαιρα θα μας προειδοποιεί, αφήστε να δούμε πότε θα έρθει αυτή η προειδοποίηση. Φοβάμαι λοιπόν ότι μια ευθύνη που αυτή τη στιγμή έχει ιδέη, την μετακιλίουμε στην περιφέρεια. Ενώ το άμεσο ζητούμενο είναι, οι μελέτες υπάρχουν, δείχνουν ένα φαινόμενο, υπάρχει κίνδυνος, οι οικισμοί πρέπει να μετεκατασταθούν. Τι να μετρήσουμε, ξανά. Είναι σαν να αμφισβητούμε και μετά το δεύτερο που φοβάμαι είναι μήπως μπούμε σε μια διελκυστίδα, ποια είναι η σωστή μελέτη. Γιατί είναι ευθύνη της ΔΕΙ να μετράει τους γεωκινδύνους στα λιγνητικά πεδία και έχουν γίνει μελέτες που δείχνουν ότι όντως υπάρχει κίνδυνος. Και έχουμε και ένα φαινόμενο το οποίο ήταν πολύ χαιρότερο από αυτό που μελέτησε η ΔΕΙ. Νομίζω ότι τώρα κερδίζει χρόνο η ΔΕΙ με αυτή τη διαδικασία που κάνουμε σε βάρος των κατοίκων που θέλουν να μετεκατασταθούν. Δεν υπάρχει καλύτερο από το να πεις ξεκινάω μια μελέτη, η οποία μάλιστα προβλέπει συνεχή παρακολούθηση, εγκατάσταση GIS και όλα αυτά. Τα βάζουμε σε προβληματικό δεύτερο, άμα συμφωνήσετε να προχωρήσετε να έχετε καμιά αντίρρηση. Είναι τόσο σοβαρό το πρόβλημα που δεν είναι το θέμα τα 45 χιλιάρικα που θα κάνει αυτή η μελέτη. Και ούτε βάζω θέμα αξιοπιστίας για τον καθηγητή. Φοβάμαι όμως ότι μετακυλίω με ένα πρόβλημα της ΔΕΙ στην περιφέρεια, είναι πιθανό να μπει η διαδικασία όχι φταίει ο σεισμός και όχι φταίει η ΔΕΙ, να μην υπάρξει αποζημίωση για μετεγκατάσταση αλλά να υπάρξει απλή μετακίνηση των κατοίκων γιατί πιθανόν να κινδυνεύουν και να χάσουν και τις περιουσίες τους χωρίς καμιά αποζημίωση. Διαβάζω ως προβληματισμό με την επιφύλαξη του ελάγους του χρόνου που είχαμε να προετοιμαστούμε. Διαβάζοντας και εγώ γρήγορα την Σύμβαση, νομίζω ότι το αντικείμενό της, η πραγματοποίηση του αντικειμένου, είναι αναγκαία. Και επειδή το αντικείμενό της είναι επιστημονικό, αυτό που πρέπει να διασφαλιστεί είναι η αμεροληψία στην επιστημονική πρόβλεψη και εκτίμηση. Και για να διασφαλιστεί η επιστημονική αμεροληψία, νομίζω ότι δεν πρέπει να έχει καμία σχέση η ΔΕΙ. Γιατί υπάρχει ξεκάθαρη σύγκρουση συμφερόντων, με βάση αυτά που υπόθεκαν και πριν, σε σχέση με τη διαδικασία με τους κλητώμενους οικισμούς. Δηλαδή, έχουμε μια αρνητική εμπειρία σε σχέση με την εκτίμηση και το εξασθενές χρόνιο στον Άγιο Δημήτριο, με δύο διαφορετικές επιστημονικές τεκμηριώσεις από τα δύο κορυφαία, εν πάση περιπτώσει η Πανεπιστήνια της Ελλάδας. Άρα, το θέμα είναι ότι επειδή η ΔΕΙ θα έχει μια συγκεκριμένη στόχη, σαν α, ε όσον αφορά το τι θέλει να αποδείξει με τη δική της διαδικασία, η έρευνα αυτή πρέπει να διασφαλιστεί και ακόμα κι αν υποθετικά. Γιατί, εγώ να συμφωνήσω, μου φαίνεται πολύ λογικό αυτό που είπε ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, χωρίς βέβαια να είμαι επιστήμονας. Αλλά πρέπει να προχωρήσει η επιστημονική απόδειξη, ακόμα κι αν ενδεχομένως το αποτέλεσμα να είναι ενάντια σε αυτό που λένε τώρα, ας πούμε, οι κάτοικοι της τοπικής κοινότητας. Μα αυτές τις επιστημάσεις συμφωνούμε με την προγραμματική σύμβαση. Ευχαριστώ, κύριε Βήτα. Κύριε Κουρκούτα. Ευχαριστώ, δουλεύω. Για μένα το βασικό θέμα είναι η ανθρώπινη ζωή. Κατά συνέπεια, αφού έχουμε μια έγκυρη επιστημονική γνώμη, υπεύθυνη επιστημονική γνώμη, η οποία ανερεί όλα τα σημεία τα οποία μπορούμε να υποβάλλουμε οποιαδήποτε αμφιβολία, το μόνο που θα έχω να πω είναι ότι θα πρέπει να κινηθούμε το συντομότερο δυνατό. Δεν θέλω να έχω καμία ευθύνη στην πιθανότητα, όχι ανθρώπινης ζωής, ανθρώπινου τραυματισμού. Δεν θέλω να έχω καμία ευθύνη. Εφόσον είναι δυνατή η μετακίνηση, πρέπει να το εξετάσουμε σαν περιφερειακό συμβούλιο και σαν περιφέρεια, εφόσον είναι δυνατή η μετακίνηση οικισμού-οικισμών, θα πρέπει να γίνει τάχιστα. Έχουμε το έναυσμα, έχουμε επιστημονική μελέτη, χωρίς να χρειάζεται περαιτέωρα απόδειξη. Κατά συνέπεια, έχουμε τη βούληση να το πράξουμε και προσωπικά επαναλαμβάνω, δεν θέλω να αναλάβω καμία απολύτως ευθύνη, να έχω τίψει συνειδήσεις ως αύριο μεθαύριο, για να θρηνήσω το οτιδήποτε. Και αυτό πρέπει και με το γεγονός επί την πρόψη του ότι έχουμε ένα μισό μήνα και ένα μισό μήνα, έστω το δυο μήνες θα πω εγώ, μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη, οπότε θα έχουμε την αλλαγή του καιρού. Πρέπει να κινηθούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, μέσα στο πλαίσιο των ομίμων ενεργειών. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ, κύριε Κουρκούτα. Ανοίγει κατάλογος από τους συναδέλφους συμβούλους. Ποιος θέλει να κάνει το αποθέτηση? Ο κύριος Αλεξανδρίς. Άλλος, ο κύριος Κοτσίδης. Ο κύριος Κοιωσές. Ο κύριος Γέρο. Ο κύριος Τσότσος. Κλείνει ο κατάλογος. Θα προηγηθεί ο κύριος Γέρο. Κύριε Γέρο, έχετε το λόγο. Λοιπόν, να ευχαριστήσω και εγώ όλους τους κατοίκους εδώ που είναι από τα Βαλτόνερα. Και να πω ότι πραγματικά η περιφέρεια ακριβώς αυτό θέλει να προφυλάξει. Να προφυλάξει τις ανθρώπινες ζωές των ανθρώπων όλης της περιοχής της χειμαδίτητας. Υπάρχουν πραγματικά μελέτες οι οποίες έχουν γίνει και το 9 και το 15 παρουσιάστηκε η τελευταία, η οποία όμως αναφέρει ότι έχει ευθύνη η ιδέη σε ένα ποσοστό και κάποιο ποσοστό δείχνει ότι έχουνε οι αγρότες με την άγλυση των ιδάτων. Άρα λοιπόν, εμείς θέλουμε να μαζέψουμε όλες αυτές τις μελέτες, κυρία Σιμπηλιάδου, ώστε να μπορούμε να έχουμε μια τεκμηρίωση όλοι μαζί. Για να μπορούμε να αποδείξουμε ακριβώς αυτό που είπατε, που και εμείς το ξέρουμε ότι η ιδέη φταίει για όλο αυτό. Αλλά επειδή η ιδέη αυτές τις μελέτες ποτέ δεν τις έχει δεχτεί, δεν τις δέχτηκε, ούτε τις υιοθέτησε, γι' αυτό και δεν έχει κάνει τίποτα μέχρι σήμερα. Αν ήταν έτσι απλό να λυθεί, θα είχε λυθεί από το 1990 που ταλαιπωρούνται οι κάτοικοι των Βαλτωνέρων και θα είχαν λύσει το πρόβλημά τους, θα είχαν αποζημιωθεί, θα είχαν ίσως μετεγκατασταθεί, αν το θέλουν, γιατί ακόμα δεν το έχουν αποφασίσει, δεν ξέρουμε αν θέλουν να μετακατασταθούν, θέλουν να αποζημιωθούν, δεν ξέρω τι ακριβώς είναι δική τους απόφαση και θα το αποφασίσουν οι ίδιοι το τι θέλουν να κάνουν. Για τους αναργήρους, βέβαια, το θέμα έχει κλείσει, έχει τελειώσει. Γιατί θα δεχτεί αυτές τις μελέτες? Γιατί, να σας πω γιατί, γιατί τώρα η ιδέη... Γιατί θα κάνουμε το μομμέντον των αναργήρων. Όχι, όχι, δεν θα το χάσουμε. Ακριβώς αυτό επιδιώκουμε, το μομμέντος αυτό, να χρησιμοποιήσουμε για να πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα και για τα βαλτόνερα και για τους άλλους οικισμούς που έχουν πρόβλημα εκεί. Λοιπόν, ίσως η φύση με την κατολίσθηση βοήθησε και τα βαλτόνερα και την άλλη περιοχή για να λυθούν γενικότερα τα προβλήματα που έχουν εκεί με τις κατολιστές, με τις ζημιές που έχουν πάθει στα σπίτια τους και στα χωράφια τους. Γι' αυτό και ακριβώς γίνεται όλη αυτή η δουλειά, γι' αυτό έχει έρθει και ο κ. Λέκας, γι' αυτό και θα πρέπει να γίνει όλη αυτή η συνένωση, όλων αυτού των μελετών, για να μπορούμε να έχουμε αποδεικτικά στοιχεία έναντι της ΔΥ, αν ακόμα συνεχίσει να λέει ότι δεν ευθύνεται. Ευχαριστούμε κ. Γέρο, ο κ. Αλεξανδρής. Αν συμφωνώ με τον κ. Βίτα, πάντα όταν υπάρχουν αντικροόμενα ή, τέλος πάντων, ζήτημα συμφερόντων ας πούμε, καλό θα είναι να επιλέχεις κάποιον ουσιαστικά ο δέντρος παρατηρητής. Εγώ έτσι ως γιατρός καταλαβαίνω τι θέλει να κάνει ο κ. Λέκας. Δεν είναι θέμα ούτε να απαντήσει ούτε όχι, γιατί αντιλαμβάνουμε ότι τα φαινόμενα δεν είναι όλων ή ουδέν. Πουθενά. Δεν ξέρω αν στη νομική είναι έτσι τα φαινόμενα, αλλά στις θετικές επιστήμες όλων ή ουδέν δεν υπάρχει. Δεν θέλει να αξιολογείς ποια μελέτη είναι καλή και ποια είναι κακή. Θέλει να κάνει διαστρομάτουση κίνδυνου για να πει ότι αυτή εδώ η πιθανότητα να έχουμε συμβάματα ξεφεύγει από το αποδεκτό όριο, άρα εκενώνουμε τις περιοχές, το χωριό, οτιδήποτε. Του καταλαβαίνουμε αυτό. Κοινώς απόδειξη δεν υπάρχει καμία. Υπάρχει διαστρομάτουση κίνδυνου και αν κάνω λάθος, ας με διορθώσουμε, και αν ο κίνδυνος ξεπερνάει ένα ανεκτό επιστημονικά ποσοστό, τότε οι αποφάσεις είναι υποχρεωτικές. Δεν μπαίνουν σε συζήτηση, ούτε σε αμφισβήτηση. Αυτό θέλει να κάνει. Δεν θέλετε να το κάνουμε, ας μεν το κάνουμε. Εγώ πιστεύω ότι είναι η μόνη ορθή και επιστημονικά και πολιτικά και πρακτικά λύση να έχουμε αυτή τη διαστρομάτουση κίνδυνου για να ξέρουμε γιατί πράγματα μιλάμε και φυσικά, ας πούμε, για να δρομολογηθούν και όλες οι άλλες ξελίξεις. Αυτά. Ευχαριστώ. Ο κ. Σκοτσίδης. Σε συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε διαχρονικότητα ενός φαινομένου. Η πρόσφατη έξαρση του φαινομένου που συνέβη, κατά κάποιο τρόπο φέρνει τα γεγονότα πιο κοντά και τις αποφάσεις πιο κοντά. Το συγκεκριμένο θέμα ή συγκεκριμένη μελέτη αποτελεί ένα επιπλέον εργαλείο για αποφάσεις οι οποίες έπρεπε ήδη να είχανε δρομολογηθεί και να αποφασιστεί. Σίγουρα η ανθρώπινη ζωή είναι το σημαντικότερο. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε πέρα από την μελέτη η οποία είναι αυτονόητη και κινείται προς την κατεύθυνση της λογικής, είναι να εξασφαλιστούν οι πολιτικές αποφάσεις και να δρομολογηθούν όλες εκείνες οι διαδικασίες ώστε οι κάτοικοι να μην μπούν σε ταλαιπωρία ή να μην χάσουν τις περιουσίες τους και να περιμένουν τις αποζημιώσεις. Αντιμετωπίζοντας και προβλήματα επιβίωσης. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ κύριε Κωτσίδη. Ο κύριος και σας. Κύριε Πρόεδρε, νομίζω το θέμα καλύφθηκε διεξοδικά από όλους και λεπτομερώς. Εγώ μια καλοπροέρετη επισήμαση, κύριε Καθηγητά, επιτρέψτε μου σεβόμενος και την επιστημονική σας κατάρτιση και το κύριος θεσμικά. Θα διευκρινήσω κάτι, ότι όταν ήμουν σε ηλικία παιδικής στο δημοτικό σχολείο, γιατί κατάγομαι από το Φιλότα, εκεί γεννήθηκα, εκεί μεγάλωσα, η περιοχή που σήμερα είναι το ρηχείο της δε, ίσως το ξέρουν και οι εργαζόμενοι, οι μεγαλύτεροι, ήταν κάποτε λίμνη, έλλη, επί αιώνες. Ίσως αυτό το τονίζω, ασφαλώς εσείς έχετε την επιστημονική κατάρτιση και τα μέσα, ίσως και να το γνωρίζετε, είναι μια παράμετρο στην οποία θα πρέπει να λάβετε υπόψη, ότι επί σειρά αιώνων υπήρχε λίμνη και έλλη, τα γνωστά ελληρούδνη και από την ιστορία, εκεί λοιπόν που είναι σήμερα το ρηχείο. Αυτό σας οδηγεί, ίσως και σας διευκολύνει, σε ό,τι αφορά τη συνεκτικότητα του εδάφους, τα υποκείμενα και λοιπά όλα αυτά, τα οποία εσείς επιστημονικά γνωρίζετε. Αυτό μόνο ήθελα να επισημάνω, ότι μέχρι τη δική μου ηλικία, τη δεκαετία του 70, δεν υπήρχε ξηρά υγιεική, δεν υπήρχε ορυχείο, δεν υπήρχε ιδέοι τίποτε. Υπήρχε λίμνη με καλάμια, όπου πήγαιναν οι κάτοικοι και κόπαν και κάναν ψάθες, καλάθια και καρέκλες. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστώ κύριε Κυασέ. Κύριε Κυασέ, ευχαριστώ. Έτσι, έτσι. Ο κύριος Τσότσος. Κύριε Πρόεδρε, βεβαίως είναι πολύ θετική η κίνηση για τη σύμβαση αυτήν και η έρευνα είναι υπεβλημένη, αλλά γνωρίζω ότι ο κύριος Λέκας είπε στους αναργύρους ότι πρέπει οπωσδήποτε να εκείνωθεί το χωριό, που σημαίνει ότι οι κάτοικοι της περιοχής ζουν σε μια τεράστια αγωνία και δεν ξέρουν τι τους περιμένει αύριο. Θεωρώ ότι έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει η κτηματογράφηση της περιοχής, που δεν νομίζω ότι έχει καμία σχέση με την έρευνα που θα κάνει ο κύριος Λέκας, και για να ακολουθήσει μετά και απαλλοτρίαζει, γιατί χωρίς την κτηματογράφηση δεν μπορεί να γίνει απαλλοτρίαζη. Άρα επιβάλλεται, γιατί σε δύο μήνες τι θα γίνουν αυτοί οι κάτοικοι, που θα μπορέσουν να πάνε και υπάρχει και φόβος να μην γίνει ποτέ, αν γίνει κάτι κακό, να χάσουν και τις περιοχές, να χαθούν και τα πάντα. Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σοβαρό και επικίνδυνο το θέμα και πρέπει να το προσέξουμε ιδιαίτερα για την κτηματογράφηση προπαντός και να ακολουθήσει και απαλλοτρίαζη το συντομότερο δυνατόν. Ευχαριστώ, κύριε Τσότσο. Ολοκληρώνουμε με την κυρία Παναγιωτίδου. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Εγώ θα ήθελα να κάνω μια επισήμασή παραφορά μια άλλη διάσταση του θέματος. Αναφέρθηκα περίπου και στην ερώτησή μου. Σίγουρα για να κριθεί ότι χρειάζεται μια επίπρος την προγραμματική σύμβαση, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και όλοι το στηρίζουμε, διότι γνωρίζουμε ότι την προηγούμενη μελέτη η ιεπιτουσίας δεν την αποδέχτηκε. Όμως, επειδή οποιαδήποτε μελέτη κι αν γίνει θα πρέπει να καταλήξει ένα αποτέλεσμα να είναι η αιτιολογική βάση της διεκδίκησης των κατοίκων, προκειμένου να διεκδικήσουν αποζημιώσεις τους, μετεκατάστασεις τους, με υπόχρευτη ιδέη, καθώς φαίνεται, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και κυρίως να είναι προετοιμασμένοι και οι κάτοικοι για τις εξελίξεις, οι οποίες θα συμμετοδοτήσουμε μια άλλη πορεία στα θέματα. Αν ισχύει, επαναλαμβάνω, η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς την Κομισιόν για πόληση 32% των μονάδων της περιφερικής ενότητας Φλόρινας και των οριχειών, περιλαμβάνονται οι μονάδες του Αμυντεού και τα οριχεία. Πραγματικά, δεν ξέρω αν αυτές οι μελέτες, οι οποίες φυσικά είναι επιβιβλημένοι να γίνουν, τι ακριβώς αντίκρισμα θα έχουν, ποιος θα αναλάβει μετά να εκπληρώσει αυτές τις υποχρεώσεις. Νομίζω είναι ένα θέμα το οποίο δεν θα πρέπει να το προσπερνάμε, διότι αν φτάσουμε στο σημείο... Οι εξελίξεις αυτές, προσέξτε, δεν είναι μακριά. Αυτό θα γίνει το 2018. Αν φτάσει το σημείο να αλλάξει το ιδιοκτησιακό πλάνο των οριχείων και των μονάδων παραγωγής, θα έχουμε απέναντί μας έναν άλλο υπόχρεο. Δεν θα είναι η ιδέη η οποία σημαίνει και να μην αποδέχεται τα αποτελέσματα. Θα είναι κάποιοι άγνωστοι ιδιώτες, οι οποίοι θα έχουν στην κατοχή τους τα οριχεία και τις μονάδες παραγωγής και δεν νομίζω να διαθέτει κανένας τόσο πολύ μεγάλη φαντασία ώστε να πει ότι ένας ιδιώτης θα αρθεί να αναλάβει τις ζημιές της δαιοί από προηγούμενες δραστηριότητες. Άρα καλώς και να χαιρόμαστε και να κάνουμε τις μελέτες που πρέπει να κάνουμε, αλλά μην ξεχνάμε ότι πιο στο τέλος θα καταβάλει και τα οφειλόμενα. Ο κύριος Περιφεριάρχησε. Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ. Θα πρέπει να γνωρίζουν οι συνάδελφοι ότι ο κύριος Λέκας ήταν από την πρώτη στιγμή δίπλα μας με το που είχαμε την εκδήλωση του φαινομένου και μεταβήκαμε με τον κύριο Κοτσιάκη και τον κύριο Τόσκας τους Ανάργυρους. Αμέσως τηλεφώνησε ο κύριος Τόσκας, τον βρήκαμε τον άνθρωπο στη Σαντορίν και την άλλη μέρα το πρωί ήρθε στην περιοχή για να έχει μία εικόνα. Υπήρξε μία συνεχή επικοινωνία, μετά είχαμε την ατυχία να έχουμε και τον σεισμό στη Μητυλίνη, αλλά συνεχώς υπήρχε μία ελληνοελλημέρωση στο πώς εξελίσσονται τα πράγματα. Άρα, έχει εικόνα της περιοχής, έχει εικόνα και από τις μελέτες τις οποίες προϋπήρξαν και τις έχουμε συγκεντρώσει και υπήρχαν αυτές διάσπαρτες. Και στην εξέλιξη των πραγμάτων διαπιστώσαμε ότι πρέπει να παρθούνε άμεσες αποφάσεις. Τι έχουμε ως δεδομένα σήμερα, μετά την κατολίστηση. Μία επιτροπή που συγκρότησε η ΔΕΙ για να ερευνήσει τα αίτια, μία επιτροπή που συγκρότησε η Κυβέρνηση, και το ξεκαθαρίσα από την πρώτη στιγμή ο κ. Σταθάκης, ήταν και οι συνδικαλιστές σε εκείνη τη σύσκεψη, μαζί με τον πρόεδρο της ΔΕΙ, που όταν ο πρόεδρος της ΔΕΙ είπε, εμείς κάνουμε μια επιτροπή εδώ μετά, είπε ο κ. Σταθάκης, εγώ θα κάνω μία ξεχωριστή ως κυβέρνηση. Και ουσιαστικά τι κάνουμε εμείς, συγκροτούμε μία άλλη επιτροπή, σε καθαρά επιστημονική βάση, που παρακολουθεί τα δεδομένα και παίρνει και υπόψη ό,τι υπήρχε στην περιοχή και σε μελεκτικό επίπεδο, για να μπορέσει να είναι σύμβουλός μας, τι θα πει η επιτροπή της ΔΕΙ για την κατολίσθηση, τι θα πει η κυβέρνηση για την κατολίσθηση, αλλά και τι γίνεται γενικότερα στην περιοχή από την ανθρώπινη δραστηριότητα, είτε είναι εξορρυκτική, είτε είναι αυτό που λέω εγώ πάντα, οι γεώτερες είναι μία τρύπα στο νερό που έχει επιπτώσεις, διότι εκεί έχουμε πάρα πολλές γεωτρήσεις και υπέρμετρη άντληση των υδάτων και εδώ υπάρχουν ευθύνες. Όλα αυτά λοιπόν θα τα δείξουν οι μελέτες, το πόσο πραγματικά τα προηγούμενα χρόνια, αλλά ακόμη και σήμερα νοιάζομαστε για αυτούς τους ανθρώπους και θα ακολουθήσουμε αυτό που θα πούν οι ειδικοί. Είναι πρόσκαιρο να τοποθετούμαστε, το τι σπταίει. Ο κ. Λέκας προς τινή του, έχοντας όμως την επιστημονική γνώση, είπε αυτό το πράγμα που βλέπουμε εμείς εδώ, έχοντας και την εμπειρία από μεγάλα κατολισθητικά φαινόμενα ανα τον κόσμο που έχει πάει, δείχνει ξεκάθαρα ότι ευθύνεται ως επιτοπλή στον ανθρώπινη δραστηριότητα. Έτσι δεν έχετε πει, κύριε Λέκας. Εμείς όμως, για να εξαντήλωσουμε όλα τα ενδεχόμενα και να στηρίξουμε επιπρόσθετα και την εθνική οικονομία και την περιοχή για να διαφυλάξουμε τα πράγματα, στείλαμε από την πρώτη στιγμή και μία επιστολή στην αρμόδια Επίτροπο Περιφυρακής Πολιτικής, την κ. Κρέτσου, και μάλιστα σήμερα μας απάντησε κιόλας, ζητούσαμε και για μας και για τη Μητυλίνη να πάρξει μέσα από το Ταμείο Λιλεγγύης που προβλέπεται, μία στήριξη στη χώρα μας και στην περιοχή μας. Εάν αποδειχθεί ότι είναι αιτία ευθύνη της ΔΕΙ, η κατολίσθηση, αυτομάτως από εκεί δεν μπορούμε να πάρουμε ούτε ένα ευρώ. Αν, όμως, αποδειχθεί ότι μπορεί να είναι η ανθρώπινη δραστηριότητα εξορρυκτική αλλά και φαινόμενα γεωτεχνικά και σεισμικά ταρίγματα και τα λοιπά, τότε υπάρχει μια και άλλη προσέγγιση. Αυτό που ενδιαφέρει τους κατοίκους των Αναργείρων και των Βαλτονέρων. Αν είναι η δύη αυτή που ευθύνεται και προκύπτει μέσα από τις μελέτησες και τα απορίσματα που θα βγούνε, είναι αυτή η οποία αναλαμβάνει και όλο το κόστος. Ήδη το πρώτο κόστος το έχει αναλάβει η επιχείρηση των 30 οικογενειών πλησίων του ρήγματος. Από την πρώτη στιγμή φιλοξενούνται σε σπίτια. Είμαστε στη φάση με την ολοκλήρωση των πορισμάτων. Μέχρι τον Σεπτέμβρο θα έχουμε ολοκληρώσει. Τώρα θα αναλάβει και το κόστος της φιλοξενίας των υπόλοιπων οικογενειών του χωριού που έχει πει ο κύριος Λέκας ότι και αυτοί θα πρέπει να φιλοξενηθούν έξω από το χωριό σε σπίτια. Υπάρχουν δεδομένες και ρελαικά. Συσμός και τα λοιπά. Εδώ δεν έχουμε ακόμη τελικό πόρισμα να πούμε ότι έγινε συσμός και το καθαλάβαμε και δεν έχει καταγραφεί. Ούτε είχαμε ένα φαινόμενο γεωφυσικό. Άρα λοιπόν δεν μπορεί σήμερα να βγει η πολιτική προστασία να πει επειδοτό το ενίκιο και αύριο να πει φέρτε τα πίσω να τα δώσει η ΔΥ. Παρ' όλα αυτά όμως η ΔΥ ανέλαβε το κόστον 31 των κατοικιών, στήριξε από την πρώτη στιγμή φιλοξένει τους ανθρώπους στο ξενοδοχείο και με τα γεγματά τους και αναμένουμε και τα απορίσματα που θα υπάρξουν και είναι υποχρωμένο το επόμενο διάστημα να δοθούνε και από τη ΔΥ και από την κυβέρνηση. Αυτά που παρατείρει και η ΔΥ που συγκροτείται με τον κ. Λέκα, έτσι για να έχουμε μία σαφή εικόνα χειρισμού του όλου θέματος και τι σημαίνει και για την ευρύτερη περιοχή. Δεν είναι τυχαία που εμείς κηρύξαμε σε έκτακτη ανάγκη και την ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο τους αναργύρους, γι' αυτό και τα βαλτόνερα, φανός και τα λοιπά. Έτσι ώστε όλοι αυτοί οι άνθρωποι στην ευρύτερη περιοχή να είναι διασφαλισμένοι για τις όποιες εξήλειξες. Επιλέξαμε το Πανεπιστήμιο Αθηνών με συζητήσεις που γίνανε, διότι διαθέτει την τεχνογνωσία, την εμπειρία, έχει και το μηχανισμό παρακολούδηση τέτοιων φαινομένων και με δορυφορικά συστήματα και νομίζω ότι αυτό είναι αναγνωρισμένο και στην Ευρώπη, ότι ίσως είναι το καλύτερο τμήμα, το καλύτερο κέντρο στην Ευρώπη. Γι' αυτό λοιπόν έγινε και η συγκεκριμένη επιλογή. Καλό όλοι να ομόφωνα να υπογράψουμε αυτήν την συμφωνία και δε σας κρύβω ότι υπήρξε και συζήτηση και με τη ΔΥ, αυτό το κόστο μπορούμε να το αναλάβουμε και εμείς. Μπορούμε να πάρουμε μια απόφαση και να πούμε ότι επιβαρύνει τα οικονομικά της περιφέρειας και να το αναλάβει η ΔΥ. Ναι, και να το αναλάβει η ΔΥ αυτό το κόστος, αυτά τα 47.000 π.α. Δεν έχει αντίρρηση η ΔΥ να συμμετάσχει σε αυτή την παρακολούδηση, τη συνεχή του φαινομένου στην περιοχή και το τι σπταίει και εξελίσσονται έτσι στα πράγματα. Αυτά κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ κύριε Περιφερειάρχα. Ναι, ναι κύριε Καπουρίδη. Και θέλω να πει αυτό πιο πολύ στον Περιφερειάρχη. Αν αύριο γίνει μια εγκατολίστηση και έχουμε θύματα, όμοι γέννητο αυτό έτσι, την ευθύνη ποιος τη φέρει? Κοιτάξτε, αυτή τη στιγμή με τις εισηγήσεις που υπάρχουν από τους ειδικούς, από τον κ. Λέκα και από τους υπολοίπους και μέσα από τους γεωλόγους της ΔΥ, αλλά θέλω να σας πω στη σύσκεψη την τελευταία που είχαμε εσάς στη ΔΥ, να μιλώ τώρα ονόματα προς τιμή τους, ο κ. Λέκας ήταν στην τελευταία σύσκεψη που κάναμε και οι μηχανικοί της ΔΥ πάνω και εμείς ανησυχούμε και για το υπόλοιπο χωριό, το έχουν καταλάβει πλέον. Αυτή τη στιγμή το ότι δεν προσεγγίζεται ο χώρος από το μισό χωριό και κάτω προς το ρίγμα δηλαδή και φυλάσσεται καθημερινά αυτός ο χώρος από την αστυνομία, πήγαμε πάνω από δέκα φορές και μάλιστα είχαμε βρει και έναν παππού να κοιμάται και τον είπαμε εσά παρακαλώ μην ξαναπάς. Είναι διασφαλισμένη και η περιοχή ότι δεν προσεγγίζεται και φυλάσσεται, για το υπόλοιπο χωριό δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πρόβλημα, έτσι δεν είναι και ρελακά. Αλλά για προληπτικούς λόγους και επειδή θα έχουμε σίγουρα μια επιδίνωση από τα καιρικά φαινόμενα, οι βροχοπτώσεις επηρεάζουν πάρα πολύ, έτσι είπαμε για να υπάρχει ασφάλεια στους ανθρώπους θα μετακινηθεί όλο το χωριό. Τώρα για τον Δε Ροδώνα, η πρώτη εικόνα που υπήρξε από τον κ. Λέκα και την είδαμε, είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πρόβλημα φαινομένου αναργείρων, αλλά τα σπίτια που παρουσιάζουν ρογμές και τα λοιπά άμεσα θα καταγραφούν, θα χαρακτηριστούν ότι προβλέπεται και αυτοί οι άνθρωποι θα μεταφερθούν αν χρειαστεί σε νικιαζόμενα σπίτια και θα δούμε ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσουμε σ' αυτούς για τα Βαλτόνερα. Λένε για τα Βαλτόνερα. Τι διαδικασία θα ακολουθήσουμε και για αυτούς... Ροδώνα. Βαλτόνερα, Βαλτόνερα, εντάξει. Ευχαριστούμε. Νομίζω ο μόφωνα... Αυτή είναι η εισήγηση. Η ειδική εισήγηση. Ό,τι έχω ρωτήσει άλλο. Την ευθύνη αν γίνει κάτι, ποιος θα την πάρει το. Αν γίνει σήμερα κάτι. Ποιος έχει την ευθύνη. Ταξί, την ευθύνη... Την ευθύνη... Η θεία που λειτουργεί απλώς. Νομίζω, κυρίες συνάδελφοι, ότι ο μόφωνα αποφασίζεται... Σε ένα τέτοιο φαινόμενο, αν μου επιτρέπετε. Κύριε Καμπουρίδη, σε ένα τέτοιο φαινόμενο, τι ευθύνη μετά. Η ευθύνη μετά είναι όλων μας. Όλων μας. Όταν ξέρουμε ποιος έχει την ευθύνη, αν την έχει η ΔΕΙ, στρεφόμαστε στη ΔΕΙ ανάλογα. Πιέζουμε και αθληπισκαταστάσεις εκεί που είναι η ευθύνη. Είναι η ΔΕΙ, δεν είναι... Να είστε βέβαιοι ότι όλες οι πιέσεις που χρειάζονται ασκούνται και οι πρωτοβουλίες που πρέπει να παρθούν έχουν παρθεί ήδη από την πρώτη στιγμή, αλλά στην παρούσα φάση που βρισκόμαστε, πρέπει να μιλούν οι ειδικοί και οι ειδικοί εμφανίζονται με συγκεκριμένη πρόταση και τοποθέτηση. Ούτε καθυσιαστική είναι εξ ολοκλήρου, γι' αυτό και λένε να προλαμβάνουμε και καταστάσεις, αλλά ούτε λένε κι αύριο το πρωί, ξέρω εγώ, τελειώσαμε. Έτσι, θέλει λίγο με ψυχρήμια να αντιμετωπίσουμε τα δεδομένα. Κύριε Καμπουρίδη, όταν ήρθε το έγγραφο του κ. Λέκα στην περιφέρεια, το οποίο λέει ότι πρέπει να εκκοινωθεί ο κυρισμός και μάλιστα βάζει και ένα χρονοδιάγραμμα ως το φθινόπωρο, ότι μετά από δύο μέρες συνενδρίαζε η πολιτική προστασία και βάσει αυτού του εγγράφου και ενός εγγράφου που είχαμε από τη ΔΥ, η οποία αναγνωρίζει τώρα πια, αναγνωρίζει το θέμα, πήρε απόφαση η πολιτική προστασία ότι ο οικισμός αυτός θα εκκοινωθεί και έχει αποσταλεί αυτό και στη ΔΥ και στο Υπουργείο και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στην Αθήνα. Εμείς αυτό που έπρεπε να κάνουμε ως πολιτική προστασία το κάναμε. Ωραία. Νομίζω ομόφωνα... Και η ΔΥ έχει έγγραφο το οποίο έχουμε επισχυράξει μέσα κι αυτό. Νομίζω... Ναι. Νομίζω ότι εξαντλήθηκε το θέμα. Ομόφωνα εγκρίνεται η προγραμματική σύμβαση για την αξιολόγηση των επικύλειων. Ευχαριστούμε τον κ. Πρόεδρο του ΑΣΠ. Θα ήταν πολύ θετικό να ενημερώνετε γιατί το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει και αυτόν τον ρόλο θέλει να ενημερώνετε και πώς πάει και η μελέτη και αν υπάρχουν άλλα φαινόμενα. Κύριε Λέκα, ενώπιον τον κατοίκονα από τα Βαλτόνερα πριν φύγουν, όπως έχουμε συζητήσει και το προηγούμενο διάστημα, να δώσουμε, επειδή λίγο πολύ έχουμε μία εικόνα πλέον τον Αναργύριο, να δώσουμε μία περισσότερη έμφαση στα Βαλτόνερα, γιατί οι άνθρωποι αυτοί είναι εύλογοι η ανησυχία τους. Σας ευχαριστούμε πολύ κύριε Λέκα. Προχωράμε στην ενημέρωση για το κτίριο της ΠΚ. Κύριε Μόσχο, θέλετε να κάνετε μία τοποθέτηση. Να καλωσορίσουμε και τον Δήμαρχο της Εορδέας τον κ. Ζαμανίδη. Κύριε Μόσχο, έχετε το λόγο. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφεράρχα, κύριε Περιφεριακές Σύμβουλοι. Από σήμερα, αυτό που φοβόμασταν και αυτό που ανεπίσημα ξέραμε, ισχύει, έχει σταλεί στην Κομισιόν, για το ποιες μονάδες πάνε για πώληση. Για τον Οκτώμβριο, είναι οι μονάδες, όπως πωθήκε πριν, του ΑΕΙΣ Αμηντέου, η μονάδα του ΑΕΙΣ Μελήτης, μαζί με την Άδεια και τη δεύτερη μονάδα, συντριέω ρηχεία, το ρηχείο του Αμηντέου, το ρηχείο της Λαλιάς, το ρηχείο της Λακιάς και το ρηχείο της Βεύης. Οι ώρες είναι κρίσιμες και ιστορικές για όλους μας. Θα χρειαστεί να πάρουμε όσοι πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να πουληθούν οι μονάδες ιστορικές αποφάσεις άμεσα. Η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη. Ας σκεφτούμε ότι πριν μια εβδομάδα, ήταν ο πρωθυπουργός εδώ και δυστυχώς, παρά της εκλήσης του περιφερειάρχη, δεν έκανε καμία με καμία αναφορά για το μέλλον της ΔΕΙ. Σήμερα βρισκόμαστε, πριν έρθουμε από εδώ, σε λαϊκή συνέλευση στο ρηχείο Αμηντέου. Στα χρόνια που ασχολούμαι στο συνδικάτο, ήταν η μεγαλύτερη λαϊκή συνέλευση που έγινε ποτέ, με περισσότερα από 200 άτομα. Γιατί ξέρετε πως είναι τα Οριχέκη Σταθμή, είναι βάριες πουλί που παρευρέθηκαν περισσότεροι από 200 συνάδελφοι. Ήταν το προβληματισμό για το ποια θα είναι λίγο την προσοχή σας η επόμενη μέρα, αλλά μεγαλύτερη ανησυχία… Λίγο μη μιλάτε, λίγο. Κυρία Παναγιωτίδου. Κυρία Παναγιωτίδου. Όλοι οι συνάδελφοι που το βοηθήθηκαν, πέρα από την αγωνία για την επόμενη μέρα ποια θα είναι, με δεδομένο ότι μάθανε για τις πολύσεις, αλλά κυρίως ήταν προβληματισμένοι, ότι από την έλευση του πρωθυπουργού, σε όλους μας έλεγα, υπήρχε μια ελπίδα, δυστυχώς χάθηκε αυτή η ελπίδα, και όπως είπα στιγμές συνειστορικές, καλούμε να συνενδριάσει την επόμενη εβδομάδα για 2-3 μέρες, θα αποσιάσω κι εγώ το συντονιστικό όργανο, για να πάρουμε πλέον αποφάσεις, γιατί έχουμε δεδομένο πλέον, δεν είμαστε στο αν θα πουληθούν, τι θα γίνει, έχουμε μπροστά μας τη σκληρή πραγματικότητα, που θα αλλάξει όλη τη δυτική Μακεδονία, δεν θα πειραστεί μόνο η Φλόρνα κύριε Παναγιωτίδου, όλη τη δυτική Μακεδονία, θα πειραστεί το σύνολο της χώρας, γιατί το ελληνικό ρεύμα θα είναι είδος πολυτελείας πλέον, αλλά πάνω από όλα αυτοί που θα το βιώσουν είναι οι πανγκελματίες, η περιοχή γενικότερα. Άρα, από την επόμενη εβδομάδα, όσοι πιστεύουμε ότι πρέπει να αποτρέψουμε αυτό, εγώ σήμερα και ο Γραμματέας και ο Πρόεδρος Γιάννο είπαμε ότι μπορούμε να το αποτρέψουμε, άνθρωποι θα ψηφίσουν, και όσο αισθανόμαστε ότι είμαστε μόνοι με την έννοια ότι δεν μας ακολουθεί κανένα πολιτικό κομμάτι να στηρίζει, μας κάνει αυτό πιο δυνατούς, αρκεί να συντονιστούμε σωστά. Άρα, από το βήμα τους, κάνουμε έκλυση την επόμενη εβδομάδα να γίνει σύγκληση, για να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις. Πριν συνενδρεάσουμε ως σωματίο την επόμενη εβδομάδα, καλούμε πρώτα το συντονιστικό όργανο να συνενδρεάσουμε. Ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε, ο κύριος Μάστορας. Όσο γίνεται, πιο γρήγορα, κύριε Μάστορα, ο κύριος Μόσχος ήταν αναλυτικός. Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που με διατείνετε. Κύριε Περυφυράχα, κυρίες και κύριοι Περυφυρακοί Σύμβουλοι, αγαπητοί φίλοι. Δύο εκφράσεις, οι οποίες έχονται από την αρχαιότητα, λοιπόν, σήμερα καθορίζουν την ιστορία της περιοχής μας. Το ότι ο κύβος ερήφθη και η κυβέρνηση διέβη τον Ροβίκονα. Αυτό σημαίνει, λοιπόν, ότι πίσω δεν έχει. Όποιος διέβηνε τον Ροβίκονα σήμενε πόλεμος και ότι ο κύβος ερήφθη, ερήφθη στην πλευρά της Φλόρινας. Έχουμε πλέον επίσημα την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς την Κομισιόν, τι μέλη γενέστε για το ζήτημα του 40% της πόλης των ελληνικών παιδίων και μονάδων. Αυτό μας καθιστά υπεύθυνους απέναντι στην κοινωνία ο καθένας από το όργανο που υπηρετεί, να προχωρήσουμε χωρίς να δικαιώσουμε τη ρύση του προέδρου της Γενόπιδης, του Γιώργου Αδαμίδη, ότι στο τέλος της πύλης θα απομείνουμε ο Αδαμίδης, ο Μάστρος και ο Μόσκος. Έτσι το είπε χαρακτηριστικά τότε, προφανώς και οι υπόλοιποι που είναι στα συνδικάτα. Έχω λοιπόν δύο πραγματάκια να σας πω. Θέλω καταρχάς, λαμβάνοντας την ευκαιρία, πριν κρινιάξω, να πω αυτό που υπόθηκε διαστόμετος του κ. Λέκα, το οποίο αφορά και τους εργαζόμενους. Η επιχείρηση έχει δώσει εντολή να μπούν οι εργαζόμενοι στο ρυχείο. Το ρυχείο αυτή τη στιγμή δουλεύει. Στήνονται στον έψινον έξι ταινίες. Θα μπει ως έφτα κόσια το μηχάνημα, θα δουλέψει. Αν το Σεπτέμβριο ο κ. Λέκας περιμένει την γρήγορη επανεφάνιση του φαινομένου, προφανώς καταλαβαίνετε ότι υπάρχει μέγεστο σκήνδρος για τη ζωή των συναδέλφων. Άρα, δεν είναι μόνο το ζήτημα που αφορά τους καθόλα φίλους συγχωριανούς, των βαλτωνέρων και των αναργύρων. Από το ρυχείο δουλεύει. Υπάρχει κόσμος στην τή στιγμή που δουλεύει σήμερα μέσα εκεί. Ένα ζήτημα είναι αυτό. Μέγα. Υπάρχει και η επιστολή από την επιθειώρωση εργασίας για το ζήτημα του πώς το ρυχείο πρέπει να δουλέψει αυτή τη στιγμή και καταλαβαίνετε ότι αν υπάρχει πολιτική υποστασία, αυτή τη στιγμή θα πρέπει να παρέμβει με αρνητικό για μας πρόσημο στο να σταματήσει το ρυχείο του Μιντεού κάτι που δεν είναι το ευχό μας. Και εδώ υπάρχει σύγχρονη συμφερόντα. Εγώ ως Γραμματέας του Συνδικάτου Σπάρντακος θέλω να δουλεύει το ρυχείο του Μιντεού και εσείς πρέπει να το σταματήσει και θα συγκρουστούμε. Να δούμε πώς. Ένα δεύτερο ζήτημα. Το ζήτημα του ποιος θα πληρώσει τις μελέτες και ό,τι θέλει γίνει από εδώ και πέρα τον Οκτώμβριο, είμαστε στα μέσα του Ιουλίου και γρήγορα περνάει ο καιρός στην Ελλάδα, θα πρέπει να ανεθεωρηθεί. Δεν υπάρχει επιστροφή σε αυτή την ιστορία που μας έδειξε η Κυβέρνηση. Και σας το λέω αυτό για τον εξής απλό λόγο. Είναι αποφασισμένη και μένει να δαψεφθώ δημόσια από αυτό το έδρανο ότι θα προχωρήσω και σε παραχώρεις των νερών. Κανείς δεν θα επενδύσει τον Οκτώμβριο στο Market Test. Θα είναι μηδενικό το Market Test. Και το Νοέμβριο θα ομιλούμε από αυτή την αίθουσα, μακάρι να πάει Νοέμβριος, μπορεί να είναι και Οκτώμβριος, για το ζήτημα τις παραχώρεις των νερών. Και εκεί λοιπόν ο καθής εφώ ετάχθη. Ξανά θα μετρηθούμε, θα ζυγιστούμε και θα ξαναπάρουμε διαδικασίες ή αποφάσεις. Θέλω να εκφράσω από αυτό το βήμα την έντονη δυσαρέσκεια και ενόχληση του Συνδικάτου για το ζήτημα που ακολουθήθηκε από το συντονιστικό όργανο. Πρώτον, γιατί δεν εκδόθηκε δελτίο τύπου μετά την συγκέντρωση που κάναμε εδώ για να αποφασίσουμε τις κεντροποιήσεις στην έλευση του Πρωθυπουργού παρά τις συνεχείς οχλήσεις και τις διαβεβαιώσεις από μεριάς της συμπολίτευσης ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρχει. Δεν καταλαβαίνω το λόγο γιατί κάποιοι φοβήθηκαν την έκδοση αυτού του δελτίου που να λέει ότι ναι θα τον υποδεχθούμε τον Πρωθυπουργό αγωνιστικά έτσι όπως κάναμε κάθε φορά. Και αυτοί που ήταν να μπουν μέσα θα μπουν μέσα και αυτοί που ήταν να μείνουν έξω θα μείνουν έξω. Ένα ζήτημα είναι αυτό και δεύτερον, δεν καταλαβαίνω το λόγο γιατί στην συνάντηση με τον Πρωθυπουργό το συντονιστικό όργανο ήταν λειψό. Το θέτω με ευγένεια, πιστέψτε με κάνω μεγάλη προσπάθεια. Μήπως αυτό δείχνει κάποια κατεύθυνση και θα ήθελα παρακαλώ να διαψεστώ δια των πράξεων του συντονιστικού οργάνου άμεσα έτσι όπως ο Πρόεδρος Πάτοχου το έθεσε, σύντομα επίγον σύγκληση του συντονιστικού οργάνου για το τέλος πάντων να δούμε αν κάποιοι θέλουν να συνεχίσουμε την οργάνωση του αγώνα ή θα απομείνουμε έτσι όπως ξέρω εμείς απομείνουμε μόνοι μας και όποιοι θέλουν δίπλα μας σταθείτε και όποιοι δεν θέλετε απέναντι δεν μας ενοχλεί, θα τα παλέψουμε. Σας ευχαριστώ για το χρόνο. Ευχαριστώ κύριε Μάστορα. Ευχαριστούμε για την ενημέρωση και τον Πρόεδρο του Σπάρτακου και τον κύριο Μάστορα. Κύριε Πλακεντά, έχετε το λόγο για την ενημέρωση για το κτίριο της Πτωλμαϊδας. Όπως είπα και προηγουμένως κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητοί συνάδελφοι, κύριε Δήμαρχη, αγαπητοί εκπρόσωποι φορέων, ζήτησα το λόγο διότι προχθές στο Περιφερειακό Συβούλιο διότι προχθές στη Δευτέρα στο Δημοτικό Συβούλιο της Εορδέας ακούστηκαν πράγματα τα οποία κατά την άποψη μου χρήζουν είτε διευκρινήσεων είτε αποκατάστασης. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν να δούμε ένα, δύο, τρία πράγματα διότι κατά την Δευτέρα στο Δημοτικό Συβούλιο ακούστηκαν εκφράσεις του στήλου ότι δεν έγινε ποτέ διαβούλευση για το ποιες υπηρεσίες ή αν ο Δήμος θα έρθει στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας αν είναι αντιεορδέει ή όχι ο Περιφερειάρχης, ο Αντιπεριφερειάρχης και μια σειρά Περιφερειακών Συβούλων αν έπρεπε το θέμα να έρθει στο Περιφερειακό Συβούλιο και πότε και γιατί δεν ήρθε και διάφορα τέτοια ερωτήματα. Πάμε λοιπόν ένα με τη σειρά να τα απαντήσουμε. Καταρχήν να πούμε ένα δυο πράγματα που έχουν να κάνουνε με το κτήριο και με το οικώποδο του κτήριου. Το συγκεκριμένο οικώποδο στο οποίο αναγέρθηκε το κτήριο από διαλογιασμό του Δικητηρίου και της τότε Νομαρχιακής Αυτοδίκησης της Κοζάνης κάτι που ξεκίνησε το 2002, λοιπόν ανήκε στο Υπουργείο Γεωργίας. Το Υπουργείο Γεωργίας το παρεχώρησε στο Δήμο από το Λεμαϊδας τότε με το σκεπτικό ότι θα πρέπει στο συγκεκριμένο σημείο να γίνει η αναγέρση του Δικητηρίου. Όταν παραχωρήθηκε η αναγέρση αυτή επειδή το συγκεκριμένο σημείο είναι εκτός και δύο πόλεις, λοιπόν η μοναδική χρήση η οποία μπορούσε να κάνει το κτήριο αυτό θα ήταν να γίνει είτε πάρκο, είτε χώρος αναψυχής, είτε κάποιος χώρος πρασίλου. Αποφασίστηκε λοιπόν για να μπορέσει να δομηθεί το κτήριο να γίνει τοπικό ρημοτομικό. Υπευλήθησαν από τη διεύθυνση τεχνικών έργων της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης της Κοζάνης όλα τα στοιχεία εκείνα που χρειάζονταν και ο Δήμος υπέβαλε το έτοιμα στο Υπεχοδέ, πλην όμως η απάντηση του Υπεχοδέ στις 1811 του 2008, και όταν το κτήριο εξελίσσεται και πθίζεται χωρίς άδεια οικοδομική, λοιπόν είναι ανητική. Επιστρέφει το φάκελο με ανητική πρόταση και δεν εγκρίνει το τοπικό ρημοτοπικό, διότι διαπιστώνει ότι υπάρχουν μια σειρά από ατέλειες ή αποσίες μέσα από το φάκελο στο να μπορέσει να το εγκρίνει. Παρακαλώ αυτό το έγραφο το καταθέτω στα στοιχεία του Περιφερειακού Συγβουλίου. Το 2012, η διεύθυνση τεχνικών έργων δια του κυρίου Γρύβα τότε, του αναπληρωτή διευθυντή, της ΝΑΚ, υπεβάλλει έτοιμα στον αντιπεριφερειάρχηση τον κύριο Σώκουτη, προκειμένου να γίνει τακτοποίηση του κτήριου με το νόμο των αφθερέτων. Ο κύριος Σώκουτης, με ένα ποσό, το οποίο θα πρέπει να δεν δεσμευθεί τότε, 18.263,23 ευρώ, με 23% ΦΠΑ. Και αυτό το καταθέτω στα πρακτικά της σημερινής συνεδρίας. Ο κύριος Σώκουτης, ως όφυλε, θέτει το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή, μετά από μερικές ημέρες, στις 16 Πέμπτου. Και η Οικονομική Επιτροπή αναλαμβάνει και αποφασίζει, με μια διαδικασία ομόφωνα, την έγκριση του συγκεκριμένου ποσού και την υψηλειοδότηση του αντιπεριφερειάρχη, ώστε να μονημοποιηθεί το κτήριο. Κάτι το οποίο γίνεται μέσα της διαδικασίας με μηχανικούς, οι οποίοι είναι έξω από τις υπηρεσίες, και νομοποιείται το κτήριο για λογαλωγιασμό της περιφέρειας της Δικής Μακεδονίας, έως τις 25 Τετάρτου του 2029. Ξαναλέω, έως τις 25 Τετάρτου του 2029, με βάση το νόμο και αυτά τα οποία προβλέπει ο νόμος. Και αυτό για τα πρακτικά της σημερινής συνεδρίας. Ακολουθεί πρακτικό διοικητικής παραλαβής και παράδοσης από την τεχνική ιτερία Παμπόρης, από τον Σταμκόπουλος Θεόδωρος, το οποίο το παραλαβάνουν οι υπηρεσίες και το παραδίδουν στον Περιφερειαρχητικής Μακεδονίας στον κ. Γιώργο Δακί. Μετέπειτα, αυτό το πρακτικό της προσωρινής διοικητικής παραλαβής έγινε στις 22 Εβδόμου του 2014, περίπου ένα μήνα και λίγο παραπάνω, πριν να παραδώσει ο κ. Δακί στην περιφέρεια στον κ. Καρυπίδη. Μετέπειτα, και σε χρόνο που τελείωσαν οι εργασίες και η αποκατάσταση των βαδαλισμών, έγινε και η οριστική παραλαβή του κτιρίου από πλευρά στων τεχνικών υπηρεσιών της περιφέρειας. Τι σημαίνει αυτό? Σημαίνει ότι οι τεχνικές υπηρεσίες παραλαβάνουν και παραδίδουν στον Περιφερειαρχητικής Μακεδονίας. Επειδή ακούστηκε κυρίως από τον πρώην Περιφερειάρχη τον κ. Δακί στην προχθασινή συνεδρία, ότι το κτίριο θα έπρεπε να φιλοξενήσει τον δήμο Ροδέας και είναι θεμητή η άποψή του και απόλυτα σεβαστή, τότε πρέπει να πείτε στις εφημερίδες ότι αυτά που γράφουν δεν είναι αλήθεια. Λέω λοιπόν, κύριε Δακί, μην με διακόπτω, ό,τι θέλετε, δεν θα σας αφήσω. Αν είναι ψευδές, σημεριές εφημερίδες τα γράφουν, τα γράφω εγώ. Λέω λοιπόν και θυμίζω στο σώμα ότι στον πρώτο χρόνο της θητείας της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής, ο τότε επικεφαλής της αντιπολίωψης ο κ. Γιάννης Παπαϊορδανίδης μαζί με την κυρία Βέτα Σπόντι, υποψήφη αντιπεριφερειάρχη στις προηγούμενες εκλογές με τον κ. Παπαϊορδανίδη για την Κοζάνη, είχαν υποβάλει πρόταση στην τότε Περιφερειακή Αρχή, προκειμένου το κτίριο να παραχωρηθεί για τις ανάγκες του τότε Δήμο Εορδέας. Μάλιστα, είχε γίνει και μια σχετική παρένωση από την κυρία Βριζίδου, η οποία ήταν τότε στο Περιφερειακό Συβούλιο. Ο κ. Δακής τότε είχε απαντήσει ότι το κτίριο ανήκει στις υπηρεσίες, θα μπουν οι υπηρεσίες της περιφέρειας μέσα και θα προχωρήσουμε περαιτέρα. Ο κ. Παπαϊορδανίδης το ξαναθυμίζει και ένα απόστασμα των πρακτικών του Περιφερειακού Συβουλίου, την 10 Δεκεμβρίου 2013, σε συνεδρίαση στην Τολεμάιδα, ειδική συνεδρίαση που έκανε τότε το Περιφερειακό Συβούλιο, υπό την προεδρία του καλού φίλου του Γιώργου του Παπαδόπουλου, όπου ο κ. Παπαϊορδανίδης ξαναθέτει το ζητημά και λέει ότι σας θυμίζω την πρόταση που έκανε στην αρχή της θητείας η παράταξή μας για παραχώρηση του σύγχρονου διοικητήριου που κατασκευάστηκε και σχεδόν ολοκληρώθηκε στη δημοτική αρχή για να στεγάσει όλες τις υπηρεσίες. Και αυτό το καταθέτει για τα πρακτικά του Περιφερειακού Συβουλίου. Τώρα, γιατί το θέμα δεν ήρθε στο Περιφερειακό Συβούλιο. Η κυρία Ζεμπυλιάδου με πήρε τηλέφωνο πριν την συνεδεία του Περιφερειακού Συβουλίου και της το ανέφερα και νομίζω ότι πρέπει να το πω και στο σώμα του Δημοτικού Συβουλίου, με συγχωρείτε. Στο ΦΕΚ 85, 11 Απριλίου 2012, στο άρθρο 176, αναφέρονται οι αρμοδιώτες της Οικονομικής Επιτροπής και λέει ότι η Οικονομική Επιτροπή είναι αρμόδια για α, β, γ, δ. Στο ΊΤΑ λοιπόν, λέει, είναι υπεύθυνη για την απόφαση, για την αγορά, κόμμα, παραχώρηση χρήσης, ξανά κόμμα, μίστοση και εκμίστοση κινητών και ακινήτων. Άρα λοιπόν, όπως είπαμε και στη συνέντευξη που εκφράστηκε η πολιτική βούληση για τη φιλοξενία των τριών υπηρεσιών της Εορδέας, του Ιρηνοδικίου, της ΔΟΗ και του ΕΦΚΑ, ο κ. Περιφυράχης και εγώ κλείνοντας τη συνέντευξη, και αυτό είναι αποτυπωμένο και στις κάμερες των δημοσιογράφων που ήταν εκεί, αλλά μπορούμε να το βεβαιώσουμε και παρόντες που ήταν εκεί, είπαμε ότι το θέμα θα κλείσει στην Οικονομική Επιτροπή και θα έρθει, παρότι δεν προβλέπετε, και στο Περιφερειακό Συβούλιο, είπε ο κ. Περιφερειάρχης, για ενημέρωση του Περιφερειακού Συβουλίου. Άρα απαντάτε και το ερώτημα που ετέθη από πολλούς, ότι αποφασίζουμε και διατάζουμε ερήμη του Περιφερειακού Συβουλίου. Κατατίθεται και αυτό το φεκ στα πρακτικά του σημερινής συνεδρίας. Πάμε να δούμε τώρα, έγινε διαβούλευση για το θέμα και ξαφνικά ξύπνησε ένα πρωί ο κ. Περιφερειάρχης, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης και κάποιοι ακόμα αντιορδέοι και αποφάσισαν ότι το κτίριο δεν πρέπει να πάει ο δήμοσιος ορδέας, αλλά πρέπει να πάνε τρεις υπηρεσίες της ορδέας. Σας λέω λοιπόν ότι η διαβούλευση αυτή έχει ξεκινήσει πριν από ένα μισό χρόνο. Μάλιστα το γνωρίζει και ο κ. Δήμαρχος, έχουν γίνει πάνω από 7 ή 8 συναντήσεις, σε κάποιες από αυτές ήταν ο κ. Δήμαρχος, γιατί ο φόρτος εργασιών ίσως δεν τον άφηνε, δεν μπορούσε να είναι στις υπόλοιπες, μπορεί να έλειπε ο άνθρωπος. Λοιπόν, όπως επίσης στις συναντήσεις αυτές εκλήθη με δική μου πρωτοβουλία σε πολλές από αυτές και ήταν παρών, ο κ. Γιάννης Κιωσές, ο οποίος βεβαίως οφείλω να πω ότι έλεγε ότι εκπροσωπώ τον εαυτό μου και όχι την παράταξη του κυρίου Δακή για να είμαι απόλυτα δίκαιος στην διαδικασία αυτή, είναι έτσι κύριε Κιωσέ, νομίζω ότι μπορείτε να το επιβεβαιώσετε. Μάλιστα θα καταθέσω και ένα αντίγραφο παρουσιολόγιο της συναιδείας της 27 π. του 2017 με υπογραφές όπου ο κ. Κιωσές υπογράφει ως παρών. Ήταν η Ειρηνοδίκηση κ. Φονιά, ο κ. Δήμαρχος, ο κ. Περιφερειάρχης, εγώ, διάφοροι Περιφεριακοί Συμβούλοι, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλόγου, η κ. Διευθύντρια της ΔΟΥΚ, η διαβούλευση σας λέω ότι έγινε πάνω από 1,5 χρόνο. Ήταν συνεχής, ήταν έντονη, μάλιστα στο μεσοδιάστημα αυτό για να είναι ότι η διαβούλευση δεν έγινε μόνο με τους ενδιαφερόμενους που υπέβαραν αιτήματα να έρθουν στο κτίριο. Διαβούλευση έγινε και με την τοπική κοινωνία, διότι και εγώ και ο κύριος, και σαν αρμόδησαν την Περιφερειάρχης, και ο κύριος Περιφερειάρχης, δεχθήκαμε μάλιστα αρκετά έτσι απαιτητική και έντονη επίσκεψη από τον εμπορικό σύλλογο της Πελεμαϊδας, προσωπώντας τον κύριο Σκαδόγουλο, αν θυμάμαι καλά, ο οποίος μας έθεσε «ου έκια λίμνο, αν φύγει η δόη ή οι υπηρεσίες από την Πελεμαϊδας» και ότι είναι υποχρός, είστε να τις φιλοξενήσετε. Το ίδιο έγινε και από το σύλλογο λογιστών, δια του κυρίου Δημήτρη Παρλάνη, ο οποίος επίσης ήρθε και κατέθεσε και υπόμνημα, προκειμένου στο κτίριο να φιλοξενηθούν οι υπηρεσίες, για να μην αποψηλωθεί και άλλο η πόλη από όλο αυτό. Να ξεκινήσουμε και να πούμε δύο πράγματα ακόμα. Κατεθέτω και το συγκεκριμένο στα πρακτικά. Να πούμε δύο πράγματα ακόμη. Μάλιστα, στη Διαβούλευση ξέχασα να πω ότι δύο φορές, μία με τον κ. Στάθη Κουτμερίδη, Γενικό Έφορο της Περιφερειάρχης των Εφοριών, τέλος πάντων, κάναμε επίσκεψη στο κτίριο, και μία επίσης εφορά με τον κ. Δήμαρχο, εγώ, ο κ. Χατζεποστόλου, ο Γενικός Διευθυντής, ο Ανάδοχος της Εταιρείας, ο κ. Χαραλαμπίδης από τις Τεχνικές Υπηρεσίες, περιδιαβήκαμε τον κ. για να δούμε τι ακριβώς γίνεται, γιατί αρχικώς, και αυτό έχει την αξία του και τη σημασία του, θα πρέπει να πω ότι ο κ. Δημαρχός έλεγε, το κτίριο πρέπει να το παραλάβει ο ολόκληρος δήμος της Ορδέας, να μην μπούνε καθόλου μέσα οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας, διότι πρέπει να φιλοξενήσουν όλες τις δομές του δήμου σε ένα συγκεκριμένο χώρο για να μπορεί να γίνει τη δουλειά σωστότερα και είναι σωστό αυτό το οποίο λέει ο κ. Δήμαρχος. Παρ' όλα αυτά όμως, όταν κάναμε την περιήγηση στο κτίριο, ο κ. Δήμαρχος λέει ότι εντάξει ο χώρος θα μπορούσε να χωρέσει αυτά τα οποία θέλαμε. Στη τελευταία συναιδρίαση όλων αυτών των ανθρώπων που σας περιέγραψαν νωρίτερα, που έγινε πριν από μερικούς μήνες, υπήρξαν τοποθετήσεις από πολλούς παρευρισκόμενους για το ποιας υπηρεσίες πρέπει να πάνε. Υπήρξαν Περιφερειακοί Συμβούλοι που είπαν ότι θα πρέπει να πάει ο δήμος. Υπήρξαν Περιφερειακοί Συμβούλοι ενώ πριν του κ. Δημάρχου και των ενδιαφερωμένων όλων. Υπήρξαν επίσης Περιφερειακοί Συμβούλοι που είπαν ότι πρέπει να πάνε οι τρεις δομές. Ο κ. Περιφεριάρχης, για να μην υπάρχει καμία απολύτως αφιβολία για το τι ακριβώς θα γίνει, πρότεινε μια ενδιάμεση λύση, η οποία θα ήταν όμως και η τελική. Τι ακριβώς ήταν η λύση αυτή, με ρήμη των υπηρεσιών της Περιφέρας, ανατέθηκε μάλιστα από τον κ. Περιφεράχη στον κ. Κώστα Χαραλαμπίδη, που ήταν και επιβλέπον στο συγκεκριμένο έργο, να συντονίσει τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου, τις τεχνικές υπηρεσίες των τριών δομών της εφορίας του ΕΦΚ και του Υπουργείου Δικαιοσύνης, έτσι ώστε να τους παραδώσει ένα τοπογραφικό, μια κάτοψη του εκτιρίου, προκειμένου εκεί να αποτυπωθούν οι θέσεις εργασίας για να διερευνηθεί κατά πόσον μπορούν να φιλοξενηθούν όσο δυνατόν περισσότερους δομές στο συγκεκριμένο δικητήριο και να είναι λειτουργικότερο για τους πολίτες. Και για να βγαίνει και η τελική απόφαση από πλευρά της του Περιφερειάρχη. Όντως έγινε αυτό από τον κ. Χαραλαμπίδη. Παρεδόθησαν οι κατόψεις στους διευθυντές του ΕΦΚ στον κ. Σακάτη της δόητη κυρία Χατζοπούλου και στον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου και ορίστηκε ως, μάλλον από τον κ. Δήμαρχο Φαντάζομαι, αλλά νομίζω ότι έτσι είναι, ο κ. Πολυχρονίδης ως αρμόδιος αντιδήμαρχος τότε να κάνει το αντίστοιχο για τις υπηρεσίες του Δήμαρχου Ρωδέας. Οι τρεις υπηρεσίες παρέδωσαν το τοπογραφικό με τις θέσεις εργασίας στην κάτωψη και στο χώρο που ο καθένας επιζητούσε και αναλογούσε. Ο δήμος Ρωδέας, προφορικά μόνο διά του κ. Πολυχρονίδη, είπε ότι εμείς θέλουμε να φιλοξενήσουμε στο συγκεκριμένο χώρο 120 άτομα και εκτιμούμε ότι χωράνε. Χωρίς αυτό να αποτυπώνεται ούτε σε μια κάτωψη, ούτε να αποδεικνύεται από κάποιο άλλο, τέλος πάντων, ηλεκτρονικό τρόπο. Έτσι, λοιπόν, μετά από αυτή τη διαδικασία, δόθηκε η συνέντευξη τύπου και αποφασίστηκε να εκφραστεί η Βούληση της Περιφέρειας ότι θα φιλοξενηθούν οι τρεις δομές της εφορίας, της ΔΟΙ δηλαδή μεξχωρείται, του ΕΦΚΑ και του Ελληνοδικείου, στη λογική ότι η επιλογή αυτή θα πρέπει να γίνει γιατί η δεύτερη πόλη της Δικής Μακεδονίας δεν μπορεί να αποβαθμιστεί και άλλο χάνοντας κάποια από τις υπηρεσίες αυτές. Υπερθυμίζω διάφορα συλλαλυτήρια που γίνονταν με την απομάκρυση της ΔΟΙ τότε ή του Πάρσιμου του Δικαστικού Τμήματος ή για την Κοζάνη και μια σειρά άλλων, τέλος πάντων, κινητοποιήσεων που γινότανε, παρεβάσεις διαφόρων θεσμικών είτε της Περιφέρειας είτε του Δήμου, εορδέας τότε, λοιπόν, ότι μη στε να χορηγέστε, εμείς θα διασφαλίσουμε ποιο είναι το οικονομικό κόστος για να φιλοξενηθεί κάπου. Η Περιφέρεια λοιπόν, μετά από έντονη διαβούλευση περίπου ένα μήχος χρόνου, αποφάσισε να μην τρέχει στην Αθήνα εκ των ιστέρων για να σωθούν κάποιες υπηρεσίες στη δεύτερη πόλη της Δικής Μακεδονίας, αλλά να το κάνει εξ αρχής, στη λογική του δικαίου, αλλά και στη λογική της καλύτερης εξυπηρέτησης των πολιτών της περιοχής της Εορδέας. Άλλωστε, θα θυμίσω, με τον κύριο Δήμαρχο και τον κύριο Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου που βλέπω, τον κύριο Τσότσια, δεν είχαμε αναλάβει καν δυο μήνες, όταν πήγαμε στην Αθήνα για να διεκδικήσουμε την κατάργηση του μονομελούς θεσματοδικίου, το λέω καλά κύριε Πρόεδρε, με αναβατικού μονομελούς την επανίδρυση, διότι είχε καταργηθεί από την τότε κυβέρνηση, από τον κύριο Αθανασίου ως υπουργό δικαιοσύνης και με την πολύ ισχυρή συμβολή και βοήθεια του κυρίου Κουκουλόπουλου και του κυρίου Παπαδόπουλου τότε, εγώ, ο κύριος Δήμαρχος και ο κύριος Σώτσιας, επί μια σχεδόν ένα ολόκληρο πρωινό παρακαλούσαμε τον κύριο Αθανασίου μέσα σε μία τροπολογία άσχετη να φέρει ξανά το θέμα της επανίδρυσης και έγινε. Για να προλάβουμε λοιπόν τέτοιου είδους καταστάσεις, αυτός ήταν ο γνώμονας και αυτή ήταν η λογική. Όλα τα υπόλοιπα, περί αντιδικίας, περί ρίγματος, περί υποβάθμισης και αντιμετώπισης του δήμου Εορδέας, υποτιμητικά ή όχι, να ξέρετε ότι είναι μακριά από μας. Διαβούλευση έγινε και υπάρχει μία απόφαση. Το αν η απόφαση αυτή είναι απόφαση που δεν αρέσει πιθανόν σε εμένα και αρέσει στον διπλανό μου, είναι κάτι άλλο. Αυτή είναι η αλήθεια. Εγώ όφυλα σήμερα να αναφέρω και να δώσω κάποιες απαντήσεις και να καταθέσω επίσης και τα αιτήματα των τριών δομών που έχουν για τα πρακτικά της συνεδρίασης, τόσο του της ΔΟΙ, όσο του ΕΦΚΑ, όσο και του Ειρηνοδικίου. Το ένα το υπογράφει η κυρία Χατζοπούλου, το άλλο το υπογράφει η ουναπληρώτρια προσταμένη της διεύθυνσης στέγασης του ΕΦΚΑ, η κυρία Λεκάκου και το χαρτί του Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας το υπογράφει ο Πρόεδρος των Εβετών, ο κ. Χαράλαμπος Φωδακώστης. Σας ευχαριστώ πολύ για την υπομονή σας και για τη διαδικασία. Ευχαριστούμε κ. Πλακεντά. Ναι, κ. Αδακή. Κύριε Πρόεδρε. Να διορθώσω λίγο αυτά που μετέφερε ο κ. Πλακεντάς, γιατί πιστεύω ότι, και θέλω να πιστεύω Παναγιώ, ότι το έκανες σαν αγνοία σου, γιατί κάποια ανθρωπάκια θα σου μετέφεραν λάσπι που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Μου έγραψαν εφημερίδες κ. Αδακή. Δεν με ενδιαφέρει τι γράφουν οι εφημερίδες, τα πρακτικά υπάρχουν εδώ, είναι ο κ. Δήμορχος να δοθεί. Εγώ λοιπόν, πέρα από αυτά τα οποία ανέφερες, που είναι πραγματικά γεγονότα, είναι κι άλλα πολλά, δεν είπες πόσες φορές πήγαμε στο Υπεχοδέ, με τον Τζούμαρη, πόσες φορές πήγαμε για να λύσουμε το τοπικό ρημοτομικό και όλα τα άλλα. Πόσες προβλήματα είχαμε για να πάρουμε το ρεύμα με την αδειοδότηση και λοιπά, να μην τα πω αυτά, τα πω όμως το εξής. Και θέλω να παρακαλέσω προς όλους, επειδή συνηθίζεται οι άνθρωποι που δεν μπορούν να βγουν στο φως της ημέρας, να πουν επώνυμα τις θέσεις τους, να πετούν λάσπη. Εγώ λοιπόν, εκλήθην διαμέσου της κυρίας Πουλασυχίδου από τον κ. Ζαμανίδη και μου είπε ότι καλούνται όλοι οι επικεφαλείς των παρατάξεων, στο Δημοτικό Συμβούλιο Εορδέας για δυο θέματα και τη μόνη κουβέντα που έκανα από τότε που είμαι στην αντιπολίτευση, δηλαδή όχι και χρόνια για αυτό το ζήτημα, ήταν δημόσια στο Δημοτικό Συμβούλιο Εορδέας, όπου ανέφερα μια σειρά θεμάτων το πώς έγινε, τα φτίζονται με αυτά τα περισσότερα και όπου είπα το εξής, το οποίο το ξέρετε πολύ καλά όλοι σας, ότι αυτό είναι ένα εικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμο Εορδέας, δεν μετεγράφει ποτέ στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, δεν μετεγράφει ποτέ, ποτέ δεν εζήτησα ούτως το νομάρχις από τον κ. Τσούμαρη, που πήγαμε τόσες φορές μαζί στην Αθηνική Ουρσόκοτης, το ξέρει, ούτε από την κυρία Βριζίδου ως δήμαρχο Εορδέας στο νέο καλλικρατικό σύστημα, να δοθεί το εικόπεδο, το χωράφιο, όπως θέλετε πείτε, ο χώρος η ιδιοκτησία της περιφέρειας. Αλλά πάντα θεωρήσαμε ότι είναι μία δομή η οποία εξυπηρετεί ζωτικά συμφέροντα της κοινωνίας της Εορδέας και ότι είναι μία δομή η οποία δένει εξαιρετικά, μπορεί να δέσει εξαιρετικά τη στενή συνεργασία των δύο θεσμών. Αυτό ακριβώς είπα και στο δήμο παρουσία του Δημοτικού Συμβούλου και παρακαλώ πολύ να ζητήσετε, εάν υπάρχουν κύριοι δήμαρχοι πρακτικά αντιρρούντι, δηλαδή αυτά τα είπα από μικροαφόνου και φαντάζομαι να γράφω όταν, να υποβληθούν τι υπόθηκε. Επίσης είπα το εξής, ότι όσον αφορά εμάς ως αντιπολίτευσης, δεν ξέρω αν έχετε κάνει κάποια συζήτηση με τις υπόλοιπες πτέρυγες της αντιπολιτεύσεως, ότι με εμάς δεν έγινε, πέραν της παρουσίας του κυρίου Κιωσέ, την οποία την ανέφερε και ο ίδιος, δεν έγινε η παραμικρή συζήτηση και διαβούλευση, ούτε κατιδιαμφυλικά, ούτε σε θεσμικό επίπεδο στο Περιφερειακό Συμβούλιο, κάτι το οποίο το επιβιώσετε, και είπα ότι σύμφωνα με την αλλαγή του Καλλικράτη, η αρμοδιότητα για την παραχώρηση χρήσης είναι στην οικονομία και η Επιτροπή στην οποία οδέποτε ήρθε, όμως και δεν μπορεί να έρθει και είπα αυτό που είναι η πραγματικότητα, την όποια απόφαση για την παραχώρηση χρήσης πρέπει να την κάνει το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδέας, διότι υπάρχει βασική νομική αρχή που την ξέρουμε όλοι και έχει να κάνει και με τη διεκδίκηση μας στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια και στους Συμβούλια της Επικρατίας, τα υπερκείμενα οίκη της υποκειμένης. Επομένως καλώς ή κακώς αυτό το κτίριο νομικά ανήκει στο Δήμο Εορδέας. Δεν το κάναμε για ολόγους αντιπαράτηση, μπορούσαμε να είχαμε ζητήσει και το ξέρετε πολύ καλά και από τον κ. Τσούμαρη και από την κ. Βριζίδου και δεν ξέρω εσείς αν το ζητήσατε από τον κ. Ζαμανίβη τώρα να μεταφέρει το ιδιωκτησιακό καθεστώς στην περιφέρεια. Ποτέ δεν έχει γίνει αυτό. Επομένως αυτό είπα, ότι η αρμοδιότητα για την απόφαση αυτή την οποία ανακοινώθηκε, ελλείψει οποιασδήποτε διαβούλευση στο περιφερειακό Συμβούλιο και με τις πέργες της αντιπολιτεύσεως, είναι του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδέας. Και είπα ότι πιστεύω, αυτό πιστεύω εγώ. Μπορεί οι νομικοί να έχουν μια άλλη άποψη. Και η δική μου πολιτική ηθική λέει ότι αυτό είναι ένα σημείο σύνθεσης του θεσμού του πρώτου και του δεύτερου βαθμού για να μπορέσει να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της περιοχής όπως και το οποίο είναι και ένα δεύτερο θέμα. Θυμάσαι την χρηματοδότηση του κτήριου κυρίου... Τι θυμάμαι, είναι από το ΟΠΑΝΚ, το οποίο δεν είχε χρήματα και βάλαμε από τον τοπικό πόρο της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και το 9η... η δεύτερη σύμβαση που ήταν 600... Και από το που δουέτισε η περιφέραση πάει στη χρηματοδότηση, έτσι? Ταυτόκριτο! Και από το ΟΠΑΝΚ και από το ΕΠΑΔΗΜΑ. Τους τα είπα όλα, τους είπα το ΟΠΑΝΚ που έγινε επαντάχωπη όλα στο δήμο Εορδέας, αναλυτικά, αυτά που λέτε και με τα ποσά και τις ημερομηνίες. Τώρα, και ένα άλλο θέμα που θέλω να το αποθηκευθώ δημόσια, επειδή παίζεται ένα μεγάλο παραμύθι, ότι η κατάργηση των δομών σε διάφορα σημεία της περιφέρειας, δεν αναφέρομαι μόνο στη Δυτική Μακεδονία, έχει να κάνει με το κόστος του ενοικίου. Είναι πολύ ωραίο παραμυθάκι για να κοροδευόμαστε. Εδώ είναι ο κ. Καρακασίδης και θυμάστε κ. Πλακεντά τον αγώνα που κάναμε, να μεταπείσουμε την τότε διοικήτρια του ΤΕΒΕ που είναι και από την Κυλλάδα η καταγωγή της συμπατριώτηση που ήξερε τα πράγματα, να μην καταργήσει τις υπηρεσίες του ΤΕΒΕ που είναι σε ιδιόκτητο κτίριο στην Τολεμαϊδα. Από μέρος αυτά είναι παραμυθάκια που δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Και να πω και κάτι άλλο, επιτρέψτε, δημόσια πολιτική θέση εκφράζω. Το Ελληνικό Κράτος, αγαπητοί συνάδελφοι, πληρώνει σήμερα σε αιτήσια βάση 180 εκατομμύρια ευρώ για ενίκια σε διάφορους φορείς, κυρίως στην Αθήνα και στη Σαλονίκη. Εάν λοιπόν πληρώνει, δεν ξέρω το νούμερο, και 100 χιλιάρικα το χρόνο στην Τολεμαϊδα για ενίκια του ΕΟΠΙ της Εφορίας του Δικαστηρίου, από τα οποία του 60% τα παίρνει πίσω, ας αφήσεις και μια ρευστότητα στην αγορά τη δικιά μας. Και δεν πιστεύω ότι πρέπει τα χρήματα τα οποία δαπανήθηκαν από πόρους της περιφέρειας, της νομαρχίας και με τη συμβουλή του Δήμου του Τολεμαϊδας και Ορδέας συν συνεχεία με το Οικόπεδο, για να στεγαστούν δομές της τοπικής κοινωνίας πρέπει να καλύψουν δαπάνες της κεντρικής κυβέρνησης. Είμαι κάθετα αντίθετος στην παραχώρηση δομών της αυτοδιοίκησης για να στεγαστούν οι υπηρεσίες του κράτους. Μπορούμε να φιλοξενήσουμε δομές όπως είναι ένα γραφείο για το Δικηγορικό Σύλλογο παραδείγμα τους χάρη ή κάποια άλλες δομές της τοπικής κοινωνίας. Αυτό το κτίριο και αυτά τα κτίρια η πολιτική μου θέση δημόσια το δηλώνω και με όρους οικονομικούς πρέπει να είναι για την αξιοποίηση της αυτοδιοίκησης και το ελληνικό κράτος άσπληρος και πέντε δεκάρες στη δυτική Μακεδονία για ενίκια, όχι μόνο για την Αθήνα. Σπέκουλα δεν δέχουμε. Κύριε Δήμαρχε, παρακαλώ πάρα πολύ, σας το ζητώ επίσημα, να αποστήλετε στον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου τα πρακτικά της δημόσιας συνενδρίας σας, διότι εγώ την μόνη κουβέντα που έκαγα και αυτά που είπα, ήταν μετά την πρόσκλησή σας στο Δημοτικό Συμβούλιο Εορδέας. Ευχαριστώ κύριε Δαχεί. Κυρία Ζαμπηλιάδου, λίγο σύντομη να είμαστε στα πλαίσια της ενημέρωσης. Καταρχήν, εγώ θέλω να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά τον Δήμαρχο της Εορδέας, διότι μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου και της πρόσκλησης που είχαμε, ενημερωθήκαμε για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Είπα εκεί και το λέω και εδώ. Θεωρώ θεσμική απρέπεια να γίνεται κάτι στον Δήμο και να μην υπάρχει σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου ή να μην έχει ακουστεί. Γιατί αυτό που ακούσαμε είναι ότι ενημερώθηκε ο Δήμαρχος από τη συνέντευξη τύπου που δώσατε, όπως και εμείς φυσικά, ότι το κτίριο πάει σε δημόσες υπηρεσίες και λοιπά. Αυτό λοιπόν θεωρώ ότι είναι μια θεσμική απρέπεια και προς τον Δήμο και προς εμάς ως Περιφερειακού Συμβούλους και Επικεφαλής. Λυπάμαι ακόμη περισσότερο, γιατί ακούω εδώ ότι έγιναν τόσες συναντήσεις και δεν έχουμε προσκληθεί ούτε σε μία, έστω σαν Επικεφαλής, στην τελευταία. Εν πάση περιπτώσει, ενημέρωσης συζητήσαμε, κοιτάξτε, αν δεν σας ενδιαφέρει, κοιτάξτε να δείτε, κύριε Πλακεντά, ο Περιφερειάρχης δεν παραχωρεί το σπίτι του ούτε τη δική του περιουσία. Περιουσία της αυτοδιοίκησης παραχωρεί και καλώς ή κακώς πρέπει να σεβαστεί τα θεσμικά όργανα. Γελάει ο κύριος Κάτανας, αλλά μετά από τρία χρόνια θα πρέπει να έχετε καταλάβει ότι ο Περιφερειάρχης είναι εκτελεστικό όργανο. Εκτελεί αποφάσεις των συλλογικών οργάνων της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Θα πάει, πρώτα όμως έκανε την ανακύρωση ποιοι θα στεγαστούν και εγώ λέω, αν λοιπόν η Οικονομική Επιτροπή αποφασίσει κάτι άλλο, τι θα πει ο Περιφερειάρχης στις υπηρεσίες. Α, θα το πάρει πίσω δηλαδή. Και είναι σωστό αυτό. Είναι σωστό. Η Οικονομική Επιτροπή να λέει, να αποφασίζει ο Περιφερειάρχης πριν αποφανθεί το αρμόδιο όργανο. Την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής εκτελεί, εκτός και αν την έχει τόσο δεδομένη. Κι αυτό, άλλο είναι η εισήγηση και άλλο είναι η απόφαση. Εσείς μοιράσατε το κτίριο. Είπατε ότι θα πάνε αυτοί, αυτοί και αυτοί. Ερήμην του δήμο, ερήμην της Οικονομικής Επιτροπής και χωρίς καμιά ενημέρωση δική μας. Ναι, αποφασίζετε και διατάσετε στην αγαπιά κοινωνία. Δεν είναι ο δήμος η κοινωνία. Λοιπόν, να ολοκληρώσω. Ολοκληρώστε λίγο σύντομα κυρίες. Το πρώτο είναι αυτό λοιπόν και το δεύτερο ήταν το θέμα της κοινωνίας. Το τρίτο είναι ότι, και το είπα και εκεί και το ξαναλέω, δεν είναι δυνατόν ένας πόρος που με αίμα κατακτήθηκε από αυτή την περιοχή, με προσπάθειες άλλων, να εχωρείται πάλι στην κεντρική διοίκηση. Με το ένα χέρι μας τα δίνουν και με το άλλο μας τα παίρνουν. Το κάναμε με τους γιατρούς, το κάνουμε με το κτίριο, με την κεντρική διοίκηση. Πολύ περισσότερο, και εδώ θέλω να απεντηθώ στην εγκατάσταση των υπηρεσιών, που είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα. Όπου ο δήμος δεν είπε τους ανθρώπους ότι θα σας πάμε στα ενοικιαζόμενα. Είπε ότι θα σας δώσουμε άλλους χώρους να εγκατασταθείτε, πάλι του δήμου, γιατί είστε αυτοτελείς υπηρεσίες, αλλά ο δήμος πρέπει να μαζευτεί σε δυο κτίρια, για να λειτουργεί καλύτερα. Όχι αυτό το πράγμα, δεν έχει καταρχήν λογική αυτό που έγινε. Εν πάση περιπτώσει, ο κ. Χαραλαμπίδης είναι υπηρεσιακός παράγοντας. Σας έφερε τα αποτελέσματα, έπρεπε να τα θέσετε υπόψη, τουλάχιστον των επικεφαλείς της περιφερειακής διοίκησης. Αν υπάρχει αναζευασμός στο θεσμικό μας ρόλο. Αν δεν υπάρχει, αποφασίσετε, ανακοινώστε, ξεχάσετε και τον δήμο, και εν πάση περιπτώσει θα το πάρουμε και απόφαση ότι έτσι θα λειτουργούμε. Οι λύσεις υπάρχουν και για τις υπηρεσίες τις κεντρικές, παρότι πιστεύω και συμφωνώ απόλυτα ότι δεν είναι αυτός ο λόγος που φεύγουν οι υπηρεσίες. Οι υπηρεσίες φεύγουν αν η περιοχή πέσει ακόμη παραπάνω ως προς την αναπτυξιακή της προοπτική και ως προς τη ζωή που θα έχει εδώ πέρα ο τόπος. Αν λοιπόν δεν το θωρακίσουμε τον τόπο, θα φύγουν και άλλες υπηρεσίες. Λοιπόν, πάμε λοιπόν και στο θέμα της. Είπαμε ότι ο τοπικός πόρος έχει δοθεί για να θωρακίσει οι υπηρεσίες αυτού του τόπου. Και όχι να το επιστρέφουμε πίσω με το άλλο χέρι. Ευχαριστούμε κύριε Ζαμπηλιάδο. Να πω και κάτι άλλο που ο κύριος Πλακεντάστου ξέρει, κύριε Πρόεδρε, για να ενημερωθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο. Ακούστε λίγο, είναι κάτι πολύ σοβαρό. Μας ζητήθηκε και όταν έγινε το κτηματολόγιο, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας κατέθεσε φακέλους των ιδιοκτησιακών της στοιχείων. Στο κτηματολόγιο. Αυτό το οικόπεδο, αυτό το χωράφι, αυτό το ακίνητο, ουδέ ποτέ δηλώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Γιατί δεν μας ανήκει! Πώς θα δηλώναμε κάτι που δεν μας ανήκει! Εντάξει κύριε Δακή. Δεν το ξέρω. Δεν εκφράζω τον δήμο, γιατί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας δεν το έχει δηλώσει ποτέ. Στο κτηματολόγιο δεν είναι δηλωμένο ούτε καθόλου. Ο δήμαρχος εδώ είναι κύριε Τσότσο. Αν έχει άλλη μέρη τον δήμο, δεν ξέρω. Στο κτηματολόγιο δεν είναι πάρα. Κύριε Τσότσο. Δεν το δηλώσαμε ποτέ, γιατί δεν μας ανήκει. Το έχει δηλώσει. Το έχει δηλώσει η υπηρεσία δόμησης. Θα σας στείλω τα αντίγραφη. Βρίσκομαι εδώ πέρα πρόσκλητος. Δεν ήξερα ότι θα συζητηθεί το θέμα. Ευτυχώς, οι νέες τεχνολογίες μας... Κύριε Σαμανίδη, είναι απλή ενημέρωση. Δεν είναι θέμα ημερήσιας διάταξης ούτε εκτός ημερήσιας διάταξης. Έχει το δικαίωμα ο κύριος να κάνει ενημέρωση. Έχει το δικαίωμα. Εγώ ενημέρωση κάνω κι εγώ. Και θα πω και πώς ευρέθηκε εδώ πέρα. Άκουσα μια φράση από τον κύριο Πλακετά, ότι θέλει να κάνει μια ενημέρωση μέσω του ίντερνετ, γιατί στο Δημοτικό Συμβούλιο της Εορδέας ακούστηκαν ανακρίβειες και επέθεσα ότι εγώ τις είπα. Φυσικά, όταν ήρθα, δεν είπε ανακρίβειες. Είπε, ξεκινώντας να διορθώσει κάποια πράγματα, να δώσει διευκρινήσεις. Βλέπω όμως όλους τους φορείς που ενδιαφέρονται. Βάζουμε ότι ήξεραν ότι θα συζητηθεί εδώ το θέμα. Ότι θα γίνει η ενημέρωση. Ο μόνος φοράς που δεν το ήξερε είναι ο Δήμος Εορδέας. Όπως επίσης, εμείς το είχαμε θέμα επίσημα στο Δημοτικό Συμβούλιο στην ημερήσια διάταξη και καλέσαμε και σας, κύριε Περιφερειάρχα, και σας, κύριε Αντιπεριφερειάρχα, και τους περιφερειακούς συμβούλους οι οποίοι κατάγονται εξ εορδέας. Η κυρία Καρυπίδου δυστυχώς δεν σήκωνε το τηλέφωνο για πολλαπλές κρίσεις από το σταθερό του Δήμου. Λοιπόν, αυτή είναι η αλήθεια. Δεν μίλησε κάποιος μαζί σας. Εγώ επέμενα να μου ενημερώσουν για τον καθέναν και ξέρω ακριβώς τι έγινε. Μου είπανε δεν απάντησε το τηλέφωνο της κυρίας Καρυπίδου. Αν ήτανε λάθος το τηλέφωνο, ζητώ συγγνώμη. Μπορεί να παίρνει έναν άλλο νούμερο, να με μπερδεύει. Λοιπόν, εν πάση περιπτώσει, δεν σας κατηγόρησε κανέσες, άσ' ότι σας μιλήσανε, σας το είπανε και δεν ήρθατε. Αλλά είναι η δεύτερη φορά που καλούμε τους εξαιορδέας και τους τυχαίνει κάτι και δεν μπορεί να έρθει κανείς. Η δεύτερη ήταν με την εκδήλωση των 60 χρονών. Αυτό δεν συνέβαινε παλιότερα. Λοιπόν, εγώ όμως ήρθα εδώ και απρόσκλητος, γιατί νομίζω ότι τα θεσμικά όργανα πρέπει να τα τιμούμε. Το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι ένα θεσμικό όργανο, όπως και το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και ο Δήμαρχος και ο Περιφερειάρχης και ο Αντιπεριφερειάρχης, που εγώ προσωπικά, με την μικρή εμπειρία που έχω, τα τιμώ. Ελέγχθησαν πράγματα τα οποία είναι και αληθινά. Μπορεί ο Δήμος Εορδέας να νικιάσει τις εκτάσεις του Δημοσίου, διεύθυσης πολιτικής γης, μπορεί να παραχωρεί το κτίριο του Δήμου η Περιφέρεια? Όχι, νομικά είναι ξεκάθαρο. Δεν μπορεί να πάρει απόφαση να διαθέσει το κτίριο για χρήση. Αυτό δεν σημαίνει ότι εγώ ηθικά δεν αναγνωρίζω ότι το έκτισε η Περιφέρεια το κτίριο. Και το έχω πει πολλές φορές. Και είμαι από τους λίγους στο Δήμο Εορδέας που το λένε. Γιατί στο Δημοτικό Συμβούλιο ακούστηκαν και απόψεις που δεν συμφώνουν με τη δική μου. Εγώ είπα ότι πρέπει να συναποφασίσουμε στην τελευταία διαβούληση, κύριε Περιφερειάρχα, τουλάχιστον οι δύο συνεδιοκτητήτες. Πρέπει να συναποφασίσουμε που νομικά έχει το δικαίωμα ο Δήμος να πάρει απόφαση. Γιατί ιδιοκτησιακά νίκησε το Δήμο. Το οικώπιδο είναι του Δήμου. Το είπατε όλοι και το αναγνωρίζετε. Παρ' όλα αυτά και η πρότασή μου και η ψήφιση της απόφεσης στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι να ξανασυζητήσουμε με την περιφέρεια. Παρ' όλα αυτά. Είναι να ξανασυζητήσουμε. Και μάλιστα είπα ότι εγώ δεν θα πω σε καμιά διένεξη αν επιμένει η περιφέρεια γιατί θα θα γίνουμε ρεζίλ να μένει το κτίριο ανεκμετάλευτο και να μην πηγαίνει κανένας γιατί θα έχουμε την όποια διένεξη. Αυτό είπα. Και με εγγάλισαν γιατί δεν μπορώ να παρενοχώ απόφαση πριν από το Δημοτικό Συμβούλιο. Και λέω ναι, αυτή θα είναι η πρότασή μου. Αυτή θα είναι η πρότασή μου. Οι εφημερίδες όμως έγραφαν στη συνέντευξη και μπορεί να γράφαν και ψέματα. Προηγουμένως όμως του Δακί δεν τον αφήνασταν να πει ότι οι εφημερίδες μην τη στηρίζεσθε. Τώρα μπορεί να λέει ψέματα. Η απόφαση είναι τελεσίδικη. Είναι καταδείλωση του κύριου αντιπεριφεριάρχου. Αυτό διάβαζε στις εφημερίδες. Όταν δόθηκε η συνέντευξη, τελείωσε, παραχωρείτες αυτούς σ' αυτές τις υπηρεσίες και η απόφαση δεν αλλάζει. Το γράψαν οι εφημερίδες. Το γράψαν οι εφημερίδες. Δεν λέω ψάμα. Της είδα, το διάβασα. Το διάβασα εγώ. Ωραία. Αύριο, κύριε αντιπεριφεριάρχα, θα σας στείλω τη φωτοτυπία από το site, αφού λέω ψέματα. Εσείς μου είπατε, λέω ψέματα. Κύριε αντιπεριφεριάρχα. Κύριε Δήμαρχε, πάμε στην ουσία, γιατί αυτό τώρα... Τώρα γιατί τόσο νευρικότητα και... Κύριε Ζαμανίδη, κύριε Ζαμανίδη, το αν έγραψε κάτι εφημερίδα, ξέρουμε ότι οι εφημερίδες μπορεί να κάνουν και λάθη. Εντάξει. Δεν είπα τίποτα παραπάνω. Λέω, λοιπόν, του γράψαν οι εφημερίδες. Και ο κύριος Πλακετάς μου λέει, λέτε ψέματα. Αν δεν το γράψαν, λέω ψέματα. Αν το γράψαν, λέω αλήθεια. Τι όμως το γράψαν? Το site. Ελεκτρονική εφημερίδα είναι. Άντε, ηλεκτρονικές εφημερίδες. Τώρα λέω αλήθεια. Λοιπόν, η ουσία είναι ότι στην διαβούλευση εμείς καταθέσαμε ότι μπορεί να στεγαστούν υπηρεσίες του Δήμου και της περιφέρειας. Και προφορικά, πριν ξεκινήσει η διαβούλευση, εγώ και ο αντιπεριφεριάρχης μαζί που επισκεφτήκαμε το κτίριο, το είπαμε, και στην τελική συνάντηση που έγινε, μετά ενημερώσαμε το χειρό χαραλαμπίδι ότι οι χώροι που απομένουν μετά από αυτές που θα χρησιμοποιήσει η περιφέρεια, επιτρέπουν τη δυνατότητα να χωρέσουν όλες οι υπηρεσίες του Δήμου, γιατί αυτή τη στιγμή είναι σε τέσσερις μεριές. Κάποια μάλιστα είναι και σε νοιασμένο κτίριο της περιφέρειας κοινοφελής επιχείρηση, το οποίο πρέπει να ξενοιαστεί και θα ξέρουμε και πού θα πάει. Δεν υπάρχει χώρος για να πάει, να δούμε πού θα πάει. Αυτά λοιπόν, συζητώντας στην τελευταία συνάντηση, είπαμε να δούμε εάν χωράμε και εάν χωράμε, να δούμε πώς θα δώσουμε τη δυνατότητα να εξυπηρετηθούν όλοι. Δηλαδή στα κτίρια που θα αδειάσουν, γιατί οι υπηρεσίες του Δήμου θα πάνε στον καινούριο κτίριο, εάν πάνε όλες, να φιλοξενηθούν και οι υπηρεσίες οι οποίες συγκεκριμένα προτείνονται τώρα για να πάνε στον καινούριο κτίριο. Το είπαμε και τότε, το είπαμε και χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο, εγώ όμως έβαλα και έναν ώρο ακόμα. Καταρχάς, το μονομέλας μεταβαδικό πρωτοδικείο επανειδηρεθήκε με νόμο. Δεν κινδυνεύει, πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση όλων των νομικών υπηρεσιών ξανά για να κινδυνεύσει. Το ΕΦΚΑ με ΕΦΕΚ έχει υποκατάστημα στην Πτωλεμαϊδά και αυτό δεν κινδυνεύει. Λοιπόν, εντάξει θα τα πείτε εσείς μετά, δεν κινδυνεύει. Λοιπόν, η εφορία έμεινε η μισή. Καταργήθηκαν όποιες καταργήθηκαν. Εγώ λέω δεν κινδυνεύει, αλλά τουλάχιστον δεν έπρεπε ως τακτική διεκδίκηση της περιοχής να πούμε ότι ναι, εμείς θα βρούμε χώρο για την εφορία, όπως ηθικά είπαμε και το λέω και τώρα και για το ΕΕΚΑ πρέπει να βρούμε και για το Ελληνοδικείο και που προτείνουμε τα πτήρια τα οποία θα αδειάσουν από τον Δήμο, αλλά για την εφορία να μην βάλουμε τον όρο να επανειδηρθούν οι υπηρεσιές που καταργήθηκαν. Δεν ξέρω πώς το βάλατε. Εγώ ήμουν στην τελευταία συνενδρίαση που μαζευτήκαμε όλοι μαζί. Ερώτηση έκανε ότι περιφερειάχει στην κυρία Κατζοπούλου ότι υπάρχει τέτοια περίπτωση. Είπε όχι και όταν ξαναφύγαμε δεν ξανασυνήλθαμε. Κύριε Πρόεδρε, εκεί όταν ήμασταν δεν μπήκε και δεν ξέρω αν μπήκε μετά, αλλά κι αν μπήκε μετά, κύριε Καρακασίδη, κι αν μπήκε μετά, αυτός ο Δήμορς Σεορδέας ο ρημάδης τι είναι και δεν το ξέρει. Ποιος το έβαλε και ποιος το διεκδίκει μόνος του. Ήρεμα κύριε Δήμαρχε. Γιατί τελευταία ο Δήμορς Σεορδέας απαξιώνεται συνεχώς με δεύτερη ενέργεια. Κύριε Δήμαρχε, δεν χρειάζεται. Κυρίως, κυρίως. Κυρίως, κυρίως. Ήρθατε συνεχώς γιατί λέω αλήθιες. Και γιατί δεν είχατε το δωθάρος να πείτε στο Δημοτικό Συμβούλιο και να απαξιώνόσατε και δεν παρουσιασθήκατε. Για δεύτερη φορά. Ο πρώτος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης είναι... Μην έρχεστε, δυο μάζες είναι. Συνεχίστε, κύριε Δημαρχέ. Συνεχίστε, συνεχίστε. Κυρία Ζεμπελιάδου, κυρία Ζεμπελιάδου. Αφήστε, σεβαστείτε λίγο το Δήμαρχο. Σεβαστείτε το Δήμαρχο που μιλάει. Συνεχίστε, κύριε Ζαμανίδη. Συνεχίστε. Συνεχίστε, κύριε Δάκη. Συνεχίστε, κύριε... Το ξέρουμε, κύριε Δάκη, το ξέρουμε, εντάξει. Αφήστε. Ναι, κύριε Δήμαρχε. Σας παρακαλώ, συνεχίστε. Κύριε Καρετσόπουλε. Κύριε Δήμαρχε, συνεχίστε. Ευχαριστώ. Αν έχετε την εντύπωση ότι ακούγοντας όσα ελέγχθησαν, δεν μου ήρθε να διακόψω, είστε γελασμένοι. Γιατί εγώ τουλάχιστον δεν έθιξα κανέναν. Είμαι προσεκτικός στις εκφράσεις μου. Μπορεί να ανέβασα τόνους, αλλά δεν υπάρχει καμιά απαξιοτυπική γουβέντα. Ούτε ψεύτη. Ξέμα είναι. Θύγει κανέναν αυτό. Το αν προσκληθώ κάπου και δεν πάω με, θύγει. Μπορεί να έχω κόλλημα. Μπορεί να έχω κόλλημα. Αλλά... Μπορεί να συνέβη και κάτι συνολικά σε κάποιους και να μην μπορεί να παρουσιαστεί κανένας. Όμως είναι ένα γεγονός που εγώ το θύγω. Και αν η πρόσκληση σε ένα δημοτικό συμβούλιο, που έχει το δεύτερο θέμα πολύ πιο σοβαρό, που είναι ο κίνδυνος να μείνει η πόλη χωρίς τηλεθέρμαση, γιατί για το δεύτερο θέμα ενημερώσαμε ότι θέλουμε να είναι οι περιφερειακοί σύμβουλοι, ενημερώσαμε για το πρώτο. Παναγιώτη! Εντάξει! Κύριε Καλαϊτζόπουλε! Εγώ έδωσα εντολή να μην πούν για διοικητήριο. Να πούνε για τηλεθέρμαση. Και το λέω ευθαρτός! Να έρθείτε... Σας προκαλώ και σας πω... Παρακαλώ κύριε Πρόεδρε! Παρακαλώ επί της διαδικασίας! Παρακαλώ επί της διαδικασίας! Παρακαλώ επί της διαδικασίας! Παρακαλώ επί της διαδικασίας! Παρακαλώ επί της διαδικασίας! Παρακαλώ επί της διαδικασίας! Παρακαλώ επί της διαδικασίας! Παρακαλώ επί της διαδικασίας! Παρακαλώ επί της διαδικασίας! Παρακαλώ πολύ! Είναι φιλοξενούμενος, ήρθε κάτω από αυτές τις συνθήκες, και δεν τον αφήνουμε να μιλήσει! Σας παρακαλώ! Παρακαλώ πάρα πολύ! Εάν όλες οι λεπτομέρες είναι τόσο κατοριστικές, να μην αφήσουμε τον δήμαρχο να εκπαιδευτεί, εγώ δεν τον δέχομαι! Θα σας προσκαλέσω! Συγγνώμη κύριε Δημαρχέ! Τη διαδικασία την κρατάει ο Πρόεδρος! Ο Πρόεδρος παρακαλεί τους περιφερειακούς συμβούλους να μην διακόπτουν τον δήμαρχο! Και μου λέτε στη διαδικασία, ποιο είναι αυτό που παρακαλάω τους περιφερειακούς συμβούλους να μην επιβένουν στην ομιλία του δημάρχου! Συνεχίστε κύριε Δημαρχέ σας! Να έρθείτε στο Δημοτικό Συμβούλιο σε μια συνεδρία που δεν θα έχει τέτοια θέματα! Να την παρακολουθήσετε! Γιατί, ειλικρινώς, αυτές οι διακοπές στις τελευταίες συνεδριάες αυτήν την αυτοδιοικητική περίοδο, στο Δημοτικό Συμβούλιο ορδές δεν συμβαίνουν! Καθένας έχει το δικαίωμα να λέει και πράγματα που δεν στέκονται! Και να απαντείτε! Αυτό το άγχος όμως, κάποιοι μπορεί να το ερμηνεύσουν και ως ενοχή! Λοιπόν, έλεγα λοιπόν ότι... Κύριε Στεριούλη, σας παρακαλώ πολύ! Είπα κύριε Στεριούλη, κάποιοι μπορεί να το ερμηνεύσουν! Αν αυτό σας δείχνει... Ναι, υπάρχει! Αυτό μπορεί να το ερμηνεύσουν κάποιοι! Κύριε Δήμαρχε, συνεχίστε! Δεν σας κατηγορησα εγώ για ενοχές! Λοιπόν, κατά τη διάρκεια λοιπόν της διαβούλευσης, την τελευταία φορά φύγαμε με την προϋπόδεση ότι θα εξετάσουμε ποιας υπηρεσίες χωρούν και ποίες δεν χωρούν. Δεν αναφέρθη ότι θα δώσουμε τοπογραφικά υπογραμμένα και δεν ξέρω γιατί μετά μαζεύτηκαν και από ποιας τεχνικές υπηρεσίες. Εμείς έχουμε οργανωμένες τεχνικές υπηρεσίες και ήταν δύσκολο να το κάνουμε και υπηρεσίες που δεν έχουν ούτε έναν τεχνικό το κάνανε τόσο εύκολα. Προφανώς και δεν το ζητήσατε! Είπαμε θα δούμε από ποίες χωρούν. Πήγαν οι μηχανικοί των τεχνικών υπηρεσιών, μετρήσανε, είδαμε ποιο προσωπικό είναι σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου, είδαμε ότι χωράμε, απαντήσαμε πίσω μας τον κ. Χαραλαμπίδη, μίλησα και εγώ προσωπικά μαζί του, όχι μόνο ο κ. Πολυχρονίδης και επειδή έναν πρόσωπο που ήταν και θεσμικό, τον γνωρίζω και τον σέβομαι, μιλήσαμε και σε φιλικό επίπεδο. Ενημερώσαμε πολύ καθαρά ότι γίνεται αυτό το πράγμα και χωράει σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου. Όμως η τάση να μην πάει ο Δήμος φαινόταν. Φαινόταν από την αρχή. Δεν ήταν κάτι που κρύβεται κάποιος πίσω από το δάχτυλό του. Εμείς κάναμε τον αγώνα μας, προσπαθήσαμε να πείσουμε, επιχειροματολογίσαμε. Τα επιχειρήματα φαίνεται ότι είναι λογικά γιατί έχουμε σε τέσσερις μεριές υπηρεσίες και ταλαιπωρούνται οι πολίτες. Οι πολίτες φαίνεται ότι θέλουν να ταλαιπωρούνται γιατί γράφει κάπου στις εφημερίδες και δεν ξέρω αν είναι αλήθεια ότι ήταν και άποψη των πολιτών και το άκουσα και σήμερα εδώ, από το στόμα σας, ότι αυτό ήταν και άποψη των πολιτών. Άρα οι πολίτες θέλουν στο Δήμο να πηγαίνουν σε τρεις, τέσσερις μεριές, ενώ στην εφορία στο Ίκα και στην Ειρηνοδικία πρέπει να πηγαίνουν την ίδια μέρα. Έχουν τις ίδιες υποθέσεις. Θα χρειαστεί να πάνε και στις τρεις υπηρεσίες. Εάν είναι σε τρία διαφορετικά σημεία, ταλαιπωρούνται. Που αυτά μπορεί να είναι πάλι δημοτικά. Λοιπόν, εγώ... Δημαρχέ, ολοκληρώστε, θα σας παρακαλώ. Ό,τι δεν τύπηκε για τα υπηρεσίες του Δήμου. Άλλα νομικά πρόσωπα οι δημοτικές επιχειρήσεις, έτσι? Δεν μιλάω για τις δημοτικές επιχειρήσεις. Μιλάω για τις υπηρεσίες του Δήμου. Οι τεχνικές υπηρεσίες, η πολυδημία, το γραφείο αδιών που είναι στο Πολύκεντρο στην αγορά, οι υπηρεσίες ιδιοικητικές που αναγκαστικά είναι στην ΑΕΒΑΛ, πάλι γιατί κάποιες από αυτές θα μπορούσε να ήταν στο διοικητήριο και δεν χωρούν, είναι τέσσερις διαφορετικές χώρες, που δημιουργούν τεράστιο εδιοικητικό πρόβλημα. Τεράστιο εδιοικητικό πρόβλημα, δεν μπορεί να το καταλάβετε. Τεράστιο εδιοικητικό πρόβλημα. Χρειάζεται να βρούμε έναν, ή πάλι λόγω έναν διευθυντή να διευκρινίσουμε δύο πράγματα γιατί κάνουμε τρεις μέρες να τον βρούμε. Γιατί έχει πάει κάπου να επιβλέψει ένα άργο ή οτιδήποτε άλλο και δεν ξέρουμε πού πήγε. Κι άλλα τόσα χίλια δυο μπορεί να λέω τρεις ώρες. Είναι σαφές δηλαδή το πόσο δυσλιτουργικές είναι οι υπηρεσίες του Δήμου. Και μάση περιπτώσει τα χρήματα τα οποία διατέθηκα. Δεν είναι χρήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι της κεντρικής εξουσίας. Ο τοπικός πόρος δεν είναι τοπικός πόρος της περιοχής. Το κομμάτι της περιφέρειας ή της νομοφαρχιακής αυτοδιοίκησης δεν πρέπει να γίνεται στους δήμους. Που πρέπει να εκτελούνται έργα. Και έργα των δήμων. Χρηματοδοτεί ο τοπικός πόρος της περιφέρειας και σωστά. Δεν χρηματοδοτεί έργα του κράτους. Παρ' όλα αυτά, εγώ μεταφέρω την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και στον Περιφερειακό Συμβούλιο, η οποία λέει ότι πρέπει ακόμα και αυτή τη στιγμή δήμος και περιφέρεια να κάτσουν μαζί να συζητήσουν. Χωρίς να καταλήγουμε νομικά στα ιδιοκτησία κάποια νου είναι. Και αυτό είναι η προσωπική μου άποψη γιατί στο Δημοτικό Συμβούλιο κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι, ελπίζω να μην υπάρχουν κάποιοι άλλοι που να τους ακολουθήσουν, είπαν ότι είναι δικό μας το πτήριο. Εγώ λέω δεν είναι δικό μας, είναι και της περιφέρειας και του δήμου. Πέρα απ' των νομικών. Πέρα απ' των νομικών. Το νομικό είναι ξεκάθαρο ότι είναι του δήμου. Το νοικό παιδό είναι του δήμου. Εγώ δεν το λέω αυτό. Είναι προσωπική όμως από γνώμη του δημάρχου, δεν είναι του Δημοτικού Συμβουλίου. Και πιστεύω ότι και του Δημοτικού Συμβουλίου θα ταυτιστεί με του δημάρχου. Πρέπει λοιπόν να συμφωνήσουμε πρώτος και δεύτερος βαθμός. Και θα μας τιμήσει να βρούμε το θάρρος να συμφωνήσουμε. Θα μας τιμήσει. Και αν επιμένετε τόσο πολύ να μην πάει ο δήμος, εγώ προσωπικά θα υποχωρήσω κιόλας. Σας το λέω και το εννοώ. Αν αυτό είναι το μίζον θα σπάνει άλλες υπηρεσίες. Αλλά να κάτσουμε να το δούμε χωρίς εγωϊσμούς. Να δούμε τι είναι πραγματικά το καλύτερο για την περιοχή. Είναι καλύτερο να μαζευτούν όλες οι υπηρεσίες του δήμου και στο παλιό δημαρχείο να πάει μια άλλη υπηρεσία από αυτές που θέλουμε να τους δώσουμε το καινούριο. Και στα κτίρια του στρατοπέδου να πάει άλλη μία. Μπορεί να γίνει αυτό. Μπορούμε να κάτσουμε, μπορούμε να συνδέσουμε, μπορούμε να συζητήσουμε, μπορούμε να συναποφασίσουμε. Κι ας είναι δικό μας το κτίριο νομικά. Δεν θέλω να είναι δικό μας. Εάν μπορούμε και έχουμε το θάρρος αλλά και το μεγαλείο να πούμε ότι βάζουμε τους ογουσμούς πίσω να κάτσουμε να συζητήσουμε. Κι ας ξεχάσουμε τι έγινε. Εγώ ναι έτσι την νομίζω. Αν νομίζετε πάλι ότι αυτό είναι το λειτουργικότερο, δεν μπορώ να συμφωνήσω γιατί δεν είναι το λειτουργικότερο. Δεν μπορεί σε πέντε σημεία της πόλης να είναι υπηρεσίες του δήμου και να μην μπορούμε να διοικήσουμε, να λειτουργήσουμε, να πάρουμε αποφάσεις, να εκτελέσουμε έργα. Και να πρέπει τρεις, τέσσερις άλλες αυτοτελείς υπηρεσίες του δημοσίου να πάνε σε ένα χώρο. Εγώ δεν μπορώ να το δευτώ. Και το λέω καλοπροέρετα, αλήθεια. Δεν θέλω ότι και αν άλλο συνέβη και όσο θυγμένος σας, αν νιώθω και θεσμικά, και ως δήμος και ως πρόσωπο, το αφήνω πίσω. Το αφήνω πίσω, αλληλικρινά σας λέω. Εγώ νομίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε. Ολοκληρώσατε, κύριε Δήμαρχη. Λοιπόν, θα ολοκληρώσω. Πρέπει να με διακόψουν πολλές φορές που έχασα και τον ειρμό μου. Πόσο εμπειρία και να έχω. Δεν χάνετε σας τον ειρμό. Τον έχω, τον έχω. Ήθελα κάτι να πω που είναι καθαρά θεσμικό και το οποίο ελέγχθη και το ξέχασα. Δεν θυμάμαι, θα το θυμηθώ. Κάτι έχει να κάνει με την... Κέλος πάνω. Το αφήνω. Καταλήγω. Καταλήγω, πρόεδρε. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου λέει τρία πράγματα. Πρώτον, είναι μια υποβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου το να καλούνται θεσμικοί και να μην παρουσιάζονται. Ή να μην παίρνουν ένα τηλέφωνο να πούνε, ξέρεις, δεν θα μπορέσω να πω. Γιατί τουλάχιστον αυτοί που ειδοποίησαν είπανε ότι, είπαν όλοι ότι θα έρχουν. Έτσι μου είπανε, τώρα μόνο μου είπανε ψέματα, μου είπανε ψέματα. Λοιπόν, αυτό το ένιωσα και θέλω να το καταθέσω. Με πολύ ηρεμία, με πολύ ηρεμία. Όπως επίσης το ένιωσα όταν με πήρε τηλέφωνο ο κ. Χαραλαμπίδης ότι θα δοθεί μια συνέντευξη για το Πτήλ. Και του είπα, Κώστα, εσύ είσαι και παλιός θεσμικός τώρα. Στέκεται αυτό το πράγμα, με πήρε τηλέφωνο να μου πει θα δοθεί η συνέντευξη. Δηλαδή θεσμικά δεν έπρεπε κάποιο θεσμικό πρόσωπο να σηκώσει το τηλέφωνο να μου πάρει ένα τηλέφωνο. Δεν θα πω αν μου έδωσε δίκιο ή όχι. Λοιπόν, εγώ θεωρώ ότι είναι μια υποτίμηση του θεσμού του πρώτου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης έτσι που όπως εξελίχθηκε. Αλλά αυτό μπορεί να αποκατασταθεί και μάλιστα πολύ εύκολο. Το δεύτερο είναι ότι πήραμε απόφαση να προτείνουμε στην περιφέρεια να το συζητήσουμε πάλι το θέμα. Και πρέπει να καθίσουμε να το συζητήσουμε. Εγώ σας εξέφρασα και εκ των προτέρων το τι σκέφτομαι. Και αν υπάρχει τόσο πολύ εμμονή να πάνε κάποιες άλλες υπηρεσίες, εγώ προσωπικά δεν θα είμαι αυτός που θα το τραβήξε. Γιατί είναι ντροπή να πάμε να αντιπαρατηθέμεθα τόσο ακραία και τόσο πολύ για το κτίριο. Και όσον αφορά τις υπηρεσίες που προτείνατε να στεγαστούν στα κτίρια που θα αδειάσουν. Και χαίρομαι πραγματικά το ότι αποφασίσατε ή διατυπώσατε ότι για την δοή θα δοθεί στέγη υπό την προϋπόδες ή θα επανεδρυθούν υπηρεσίες. Αυτή είναι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουριού. Ευχαριστώ. Ο κ. Π. άρχισε. Κ. Πρόεδρε, αν μπορώ εσυντομία λιγάκι. Πολύ σύντομα, όμως γιατί έχουμε 53 λεπτά και συζητούμε αυτό το θέμα. Έχει τρία λεπτά από τον κανονισμό τοποθέτης. Τρία λεπτά αυστερά. Ναι, κ. Αγιωσέ. Είναι αρκετά κ. Πρόεδρε και σας ευχαριστού. Καταρχάς, επιτρέψτε μου να πω ότι για μένα αποτελεί τιμή και ευχαρίστηση το να σύρωμε σε προσκλήσεις από τον αντιπεριφερειάρχητο κ. Πλακεντά. Το σύρωμε εντός εισαγωγικών γιατί το χρησιμοποιείς εις συνάδελφος. Είπα ο κ. Καλαϊτζόπλος, είπε να σύρετε, όχι η αντιπεριφερειάρχη. Είπα, αποτελεί τιμή για μένα και ευχαρίστηση το να με καλείτε. Αυτό διευκρινίζω. Διότι εγώ δεν θεωρώ ότι σύρωμε όταν κάποιος με καλεί, όταν ο στεσμικός, εκλεγμένο περιφερειακός σύμβουλος, με καλούν, εγώ παρίσταμαι. Βέβαια, εδώ να διευκρινήσω κάτι. Ότι εγώ δεν προσεκλήθη κ. Δήμαρχε από τον Δήμο ούτε από κανέναν από τον Δημαρχείο Ωρδέας. Για να είμαι προχθές παρόν που ήμουν εκεί, παρένθεση, με κάλεσε ο επικεφαλής του συνδυασμού μας ο κ. Δακής και είναι εδώ, παρακαλώ, αν μπορεί να το επιβεβαιώσει και να το διαψεύσει. Μου είπε, Γιάννη, έχω κλειθεί από τον Δήμο ο Ουρδέας, επειδή ήσουν παρόν στις όποιες οι σκέψεις, έλα το βράδυ στο Δημαρχείο. Και παρέστην και ότι είχα και προσωπική δουλειά γι' αυτό και έφυγα νωρίτερα. Εγώ δεν εκλήθηκα από τον Δήμο. Ο κ. Πλακεντάς και τον ευχαριστώ δημόσια σε αυτό. Όχι μόνο για το συγκεκριμένο θέμα, κύριε Αντιπερφερειάρχα, ενθυμούμαι και δεν είμαι αγνώμων και αχάριστος, ότι με έχετε καλέσει και στη συζήτηση για την Περιφερειακή Οδό ο Ουρδέας και στα έργα στο Δήμο Μουρικίου τα αντιπλημμυρικά. Μα Θεό, σε παρακαλώ! Κύριε Καλαϊτζόπουλε! Αυτό είπα εγώ, ότι για μένα ήταν τιμή και παρέστην όπου εκλήθηκε, κύριε Καλαϊτζόπουλε! Όπου εκλήθηκε παρέστην! Αυτό είπα εγώ, δεν αγνώησα κανέναν! Όσες φορές με ειδοποίησε η Γραμματεία του κυρίου Πλακεντά να είμαι παρόν, ήμουν παρόν! Και μάλιστα το είπα και προχθές στην Εορδέα, ότι έχω ιδιοριθμία παραξενιά ιδιαιτερότητα, όταν οι συσκέψεις δεν καταγράφονται οι συζητήσεις, τυρώ προσωπικές σημειώσεις. Και καταγράφω το τι λέει ο καθένας, πώς τοποθετείται και το τι λέγει. Και ασφαλώς στην τελευταία σύσκεψη, την Παρασκευή της 27ης Ιανουαρίου, που έγινε στο δεύτερο όροφο εδώ της Νομαρχίας, ήμουν παρόν, όπως ήταν και ο κύριος Ζαμανίδης και όλοι οι άλλοι και ο κύριος Περιφερειάρχης. Και μάλιστα ο κύριος Περιφερειάρχης μου ζήτησε να εκφέρω και άποψη, να πω με εισήγηση, να τοποθετηθώ για το τι πρέπει να γίνει. Και να ενθυμίσω σε όλους ότι η σύσκεψη έκλεισε, με την υπόμνηση και επισήμανση του κυρίου Περιφερειάρχη, ότι την επόμενη πέμπτη, όλοι έχοντας το ρημοτομικό αυτό που κατέδεσαν οι υπηρεσίες που ανέφερε ο κύριος Πλακεντάς, να είναι παρόντες στο διοικητήριο για να δουν επί τόπου τους χώρους. Και ασφαλώς ήμουν παρόν εγώ. Αλλά το θέμα δεν είναι αυτό. Το θέμα είναι αν αυτό το κτίριο, για το οποίο υπάρχει αντιδικία κύριε Πρόεδρε, πρέπει να έχει διατεθεί. Και κάτι ακόμη, όταν μου ζητήθηκε στο Δήμο Εορδέας προχθές να τοποθετηθώ, η μόνη μου τοποθέτηση και σχολιασμός ήταν, όταν από παρισταμένους συμβούλους, αλλά και άλλους της αντιπολίτευσης, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, ζητήθηκε έντονα ο λόγος από τον κύριο Δακίου ο οποίος τοποθετήθηκε και έφυγε, γιατί δεν τα έκανε ο κύριος Δακής, γιατί τι έκανε ο Δακής τα τέσσερα χρόνια, που ήταν τι δεν έκανε ή τι παρέλειψε να κάνει και απάντηση η δική μου κύριε Πρόεδρε ήταν, ότι δεν θα απολογηθώ εγώ για τις παραλείψεις του κύριου Δακίου. Όταν μάλιστα διευκρίνησα, ότι εγώ είμαι Σύμβουλος της Περιφερειακής Ενότητας Φλόρινας και Σύμβουλος της Αντιπολίτευσης. Αυτά ευχαριστώ για την ενημέρωση του σώματος και το τι ελέγχθη από εμένα και από τον κύριο Δακί, με γραφτό έτοιμά μου, θα ζητήσω από τον Δήμο Εορδέας να μου δοθούν τα πρακτικά και θα σας τα επιδώσω κύριε Πρόεδρε για το τι ελέγχθη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας. Επισημένοντας και τονίζοντας, ότι εκλείθει από τον επικεφαλής του συνδυασμού τον κύριο Δακί να είμαι παρόν, όπως και άλλες φορές με έχει στείλει ο κύριος Δακής να είμαι παρόν, θα ενθυμίτει και ο κύριος Περιφερειαρχής, στη συζήτηση που είχε γίνει στο Δημαρχείο με παρόντα τον πρώην συνάδελφό μας Περιφερειακό Σύμβουλο και Νύμβουλευτή τον κύριο Μουμουλίδη, σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις της ΔΕΙ. Κάνω λάθος, κύριε Περιφερειαρχά. Το τονίζω, για μένα είναι ιδιαίτερη τιμή να προσκαλούμε και να παρίσταμε. Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ κύριε Κεσέ. Ο κύριος Κοτσίδης. Δεν θα καταχραστώ το χρόνο, κύριε Πρόεδρε. Ίσως χρειαστεί η επίκοιά σας για τα δύο λεπτά που δοκιούσετε. Όμως πάνω το λόγο, για να το αποθετηθώ, επειδή οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι έχουν την υποκρέωση και το δικαίωμα να εκφράζονται ελεύθερα, να λένε την άποψή τους και, εν πάση περιτώσει, να αγωνίζονται για την αξιοπρέπειά τους. Κύριε Δήμαρχε, θεωρίσαμε αδικαιολόγητα μη παρόντα στη συγκεκριμένη... Αλλά από όσα προηγηθήκαν, θεωρίσαμε αδικαιολόγητο μη παρόντα στη συγκεκριμένη σύσκεψη. Εγώ θα μπω στις λεπτομέρειες των χαρτιών. Εγώ θα ξεκινήσω από την τελευταία σύσκεψη και τη δέσμευση που είχαμε. Ότι αφού δοθούν οι εικατόψεις και οι απαιτήσεις από τον κ. Χαραλαμπίδη, θα γίνει εκτίμηση και θα γίνουν προτάσεις και στη συνέχεια θα δούμε πού θα πάνε οι χώροι. Πράγμα το οποίο δεν έγινε. Εκείνο που έχω να πω είναι ότι και τότε η τοποθέτησή μου ήτανε κατά προτίμηση και κατά προτεραιότητα η περιφέρεια με τον δήμο. Και στη συνέχεια εάν χωράνε και επόμενοι. Και επιμένω σε αυτήν την τοποθέτηση πράγμα που δεν έγινε. Και λυπάμαι για το γεγονός ότι όλοι οι υπόλοιποι φορείς είναι εδώ παρόντας, αλλά ο δήμαρχος δεν είχε προσκληθεί. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ τον κ. Κωτσίδη. Ο κ. Καλαϊτζόπουλος. Λοιπόν, δυο πραγματάκια. Καταρχήν να αναφερθώ στον φίλο μου τον Γιάννη τον Κυωσέ ο οποίος αναφέρθηκε και σε εμένα. Γιάννη, όταν λέω συρρώμαστε, εννοώ ότι συρρώμαστε και καλούμαστε επιλεκτικά. Δύο φορές, εγώ θα μιλήσω και τον εαυτό μου, δύο φορές καλέστηκα σε συνάντηση στο δήμο και τις δύο φορές είχε να κάνει για αντιπαράθαση και να πάρω θέση ενάμεσα στην περιφέρα και στο δήμο. Για κανένα άλλο θέμα βασικό που να έχει ουσία και να κάνει καλό στον τόπο γενικότερα δεν έχω καλεστεί. Εσύ όμως, σε αγαπητά κύριε Κυωσέ, καλέστηκες πολλαπλώς για διάφορα θέματα και από την αρχή. Όχι πρώτα τελεσμένον. Αυτό λοιπόν, αυτό λοιπόν, αυτό λοιπόν, αυτό λοιπόν, αυτά που είπες εσύ, αυτά που είπες εσύ. Από τον κύριο Πλακεντάιμπα καλέστηκα επαγγεγημένα. Και δεν είμαι περιφερειακός σύμβουλος εγώ. Κύριε Καναητζόπουλο, κύριε Κυωσέ, έχουμε και ανθρώπους εδώ που παρακολουθούν. Ακολουθούν και θέλουν να το αποζητηθούν. Ακούστε με λίγο. Σας παρακαλώ. Το να καλούμαστε από το σώμα είναι εξαιρετικά ευχάριστο. Όταν από ένα συγκεκριμένο φορέα, παρόλα που τον αγαπάμε τόσο πολύ, να καλούμαστε σε πολύ συγκεκριμένες στιγμές, σε ελάχιστες στιγμές που πρέπει να πάρουμε κάποια συγκεκριμένη θέση για να συγχαρηστήσουμε μία ή άλλη πλευρά, δεν είναι ευχάριστο κύριε Κυωσέ. Αυτό. Για αυτό αναφέρομαι. Δεύτερον, δεύτερον, αφήστε με κύριε Κυωσέ. Ολοκληρώστε, κύριε Καραϊτζόπουλε. Δήμαρχε, να πω λίγο στην ουσία δύο λέξεις. Μην ξεσηκώνεσαι τόσο πολύ, κύριε Κυωσέ. Στο θέμα, κύριε. Στο θέμα, έχουν δοθεί αγώνες στην Πτωλεμαϊδα, έχουν δοθεί αγώνες για συγκεκριμένες δομές. Εγώ, προσωπικά, δεν θα ρίξαμε ούτε 1% για να χαθούν και άλλες δομές. Γι' αυτό και είχα συγκυθεί στον Περιφερειάρχη, όταν ερωτήθη, ότι προτιμώ να πουν δομές οι οποίες κινηδινεύουν να φύγουν από την Πτωλεμαϊδα και από την Ευρουδαία γενικότερα, παρά να ρισκάρουν έστω και λίγο, να φύγουν και άλλες δομές από την πόλη. Αυτή ήταν η λογική μου και με αυτή τη λογική λειτούργησα. Ευχαριστώ. Ο κύριος Περιφερειάρχης. Τα όσα υπόθηκαν, γιατί, εντάξει, πιστεύω να πούμε ότι είναι προς την κατεύθυνση πίεσης, αν λειτουργούμε και πιο συλλογικά. Αφορά τη μετεγκατάσταση της ΔΩΙ, της ΔΩΙ Πτωλεμαϊδας. Πολύ ορθά άκουσα από τον Δήμαρχο ότι μπήκε ένας όρος της επιστροφής εκείνων των τμήματων, τα οποία έχουν απολυστεί. Αν θυμόσαστε, στις αρχές του αυτού του Περιφερειακού Συμβουλίου υπήρχε ένα ψήφισμα σχετικά με την επαναφορά των τμήματων που έχουν φύγει το δικαστικό δηλαδή και του ελέγχου από τις ΔΩΙ Γρεβενών, Φλόρινας και πτωλεμαϊδους. Ωραία, λοιπόν, εμείς στα Γρεβενά παραχωρήσαμε στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας πάρα πολύ ωραίος χώρος και υπήρχε μετεγκατάσταση της ΔΩΙ. Παρ' όλα αυτά όμως δεν έγινε τίποτα όσον αφορά την επαναφορά του τμήματος του ελέγχου στα Γρεβενά. Από τη στιγμή, αυτό λέω, υπάρχει, υπάρχει, μπορούμε να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση και μάλιστα συλλογικά. Από τη στιγμή που σας παραχωρούμε εσάς στο Υπουργείο Οικονομικών χώρους για να εγκαταστήσετε τις υπηρεσίες σας και εσείς θα πρέπει να μη στερείτε από τους κατοίκους της περιοχής κάποιων υπηρεσιών. Να θυμίσω ότι δύο-έξι πρωτεύουσες σε όλη την Ελλάδα έχουν απολέσει το τμήμα του ελέγχου. Και οι δύο είναι στη Δυτική Μακεδονία, στην πτωλεμαϊδο, η οποία δεν τη συζητάμε, έτσι, πληθυσμιακά είναι πολύ περισσοτερική από τη Φλόρια και από τα Γρεβενά. Απαραίτητη και βασική προϋπόθεση. Ευχαριστώ κύριε Δασκαλόπουλε. Κύριε Π. Αρχα. Ναι, ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Έκουσα με ενδιαφέρον όλες τις απόψεις και όλες τις πλευρές. Με αφορμή γι' αυτό το θέμα, τι αναδείχθηκε, αν έχουμε καταλάβει από εδώ, ότι εδώ και 15 χρόνια επιχειρήθηκε να γίνει ένα κτίριο στην πτωλεμαϊδα χωρίς να έχει διασφαλιστεί πλήρως η νομιμότητα. Στην ασάθεια του νόμου, στην ασάθεια της λειτουργίας, στη διοχέτευση πόρων, που απορρώπως περνούσαν και από τα συλλογικά όργανα. Γι' αυτό θα μιλήσει κανείς, θα μιλάει κανείς. Θα μιλήσω εγώ. Εάν το κτίριο, που τόσο πολύ σήμερα όλοι χύνουν κροκοδήλια δάκρυα, ανήκει κύριε Δακί και το έφτιαχνε η Περιφερειακή Ενότητα της Κοζάνης και η Περιφέρεια, το φυλάτατε ως κόρη όφθαλμου ή το αφήσετε στο έλειος των βαδαλισμών, με αποτέλεσμα να αναζητούμε πόρους για να διορθώσουμε τους βαδαλισμούς. Εάν ο δήμος πτωλεμαϊδας, Εορδέας σήμερα, τότε πτωλεμαϊδας, γινόταν το κτίριο για αυτό το δήμο της Εορδέας σήμερα, θα φρόντιζε, θα νοιάζονταν γι' αυτό το κτίριο, το αν βαδαλίζεται ή δεν βαδαλίζεται. Ήρθαμε εμείς, διορθώσαμε τους βαδαλισμούς, διορθώσαμε τα κακώς κείμενα, ούτε οπτική να είχε το κτίριο, ούτε δίχτυα για να συνδεθούν οι υπολογιστές και να είναι λειτουργικό. Το τελειώσαμε, πάρτε τώρα το κλειδί και μπείτε μέσα. Και ξαφνικά το κτίριο είναι ολονών. Και της περιφέρειας και του δήμου και πάει λέγοντας. Και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον ποιο, που αποδομούνται υπηρεσίες, που έχει την ατυχία η πτωλεμαϊδας μας να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά είναι μέσα στην ενότητα που έχει έδρα την Κοζάνη και ο νομοθέτης δεν το απαντάει αυτό και πρέπει να τρέχουμε και να κάνουμε ειδικές νομοθετικές ευθμίσεις και τροπολογίες για να αξίζει η πτωλεμαϊδα αυτό που πρέπει να της αξίζει. Είναι κανείς εδώ που δεν ξέρει ή δεν γνωρίζει την τελευταία δεκαετία πριν ακόμη μπούμε στην κρίση ότι η Εορδέα η πτωλεμαϊδα δεν έχει μπει σε μια λογική αποδόμηση των υπηρεσιών. Εγώ θυμούμαι δημοσιογραφικά πολλές παρεβάσεις βουλευτών και του ΠΑΣΟ και του κ. Κουκουλόπουλου και του κ. Θανασιάδη και της Νέας Δημοκρατίας το πώς θα κρατήσουμε υπηρεσίες στην πτωλεμαϊδα ακόμη και για το νοσοκομείο πρόβλημα. Κάνω λάθος? Και σήμερα πόμε μέσα στην κρίση σε έναν αυστηρό δημοσιονομικό έλεγχο που τα ελέγχει όλα και το γενικό λογιστήριο του κράτους που βλέπουν νούμερα και δεν βλέπουν ανθρώπους που ξέρουμε πολύ καλά ότι είναι στοχαστρό, στο στόχαστρο οι υπηρεσίες στην πτωλεμαϊδας μου τα διαβεβαιώνουν άπαντες και οι αρμόδοι υπηρεσιακοί των δημοσιών οικονομικών υπηρεσιών και του ΕΦΚΑ, εδώ είναι και ο κ. Καρακασίδης, άπαντες ακόμη και η ίδια η δικαιοσύνη. Δεν νομίζω ο πρόεδρος σε αυτό να λέει ψάματα. Και εμείς τι θέλετε τώρα να κάνουμε, να κλείσουμε τα μάτια, να πούμε αν το κτίριο είναι της περιφέρειας ή του Δήμου? Όλοι μαζί πρέπει να διαφυλάξουμε τη λειτουργία αυτών των υπηρεσιών που δίνουν τη θέση στην πτωλεμαϊδα εκεί που της αξίζει εκτός αν κάποιοι θέλουν την πτωλεμαϊδα που θα πρέπει να είναι πρωτεύουσα σε μια αυρύτερη περιοχή γιατί έχει τη δυναμική και τον πληθυσμό να τη γυρίσουμε πίσω όπως λεγόταν παλιά που λεγόταν καλιάρι. Ε, αυτό εμείς δεν θα το επιτρέψουμε. Αυτός είναι μόνον ο λόγος. Και βέβαια να εξυπηρετούνται οι πολίτες από ένα κτίριο λειτουργικό που να διευκολύνει και τη λειτουργία της πόλης. Πήγαμε σε εξαντλητικό διάλογο και την τελευταία φορά που πήγε να βγει μια ελειμμένη απόφαση ακούγοντας το δήμαρχο ότι έχει τις εστάσεις του είπα δεν θα πάρθει καμία απόφαση. Οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου της Εορδέας με τις τεχνικές υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας θα καθίσουν σε συνεργασία με τους τρεις ενδιαφερόμενους φορείς, ο καθένας θα προσδιορίσει τις ανάγκες του και εκεί θα κουμπώσουμε τις δυνατότητες του κτιρίου και όποια είναι πιο συμφέρουσα άποψη διαφυλάσσοντας όμως και τις υπηρεσίες θα καταλήξουμε. Και περιμέναμε εισηγήσεις. Και η εισηγήση που ήρθε από την υπηρεσία τη δικιά μας την περιέγραψε ο κ. Πλακεντάς ήταν αυτή. Όταν λέμε εισηγήσης, τι λέει, ότι αν εγώ που είμαι ο δήμος του Τολεμαϊδας, εορδέας, θέλω να στεγάσω εκεί τις υπηρεσίες μου και απελευθερώνω αυτούς τους χώρους, δίνω ταυτόχρονα και απάντηση που θα πάει το ειρηνοδικείο, η εφορία και το ΕΦΚ. Συγκεκριμένα, γιατί εμείς λέμε συγκεκριμένα ότι αυτοί θα πάνε εκεί και τους σώζουμε. Αν ο δήμος θέλει να μπαίνει στο κτήριο αυτό μαζί με την περιφέρεια, έπρεπε να πει εδώ και πολύ καιρό συγκεκριμένα ποια κτήρια θα βιάσει, ποιος θα στεγαστεί εκεί και όχι να είναι σε ασάθεια, η ΔΟΙ, το ΕΦΚ και το ειρηνοδικείο. Εγώ νομίζω έτσι γίνονται τα πράγματα. Ο χρόνος παρερχόταν, το κτήριο ολοκληρώθηκε, οι πολίτες διαμαρτύρονται, οι φορείς διαμαρτύρονται, ο Μπορικός Σύλλογος διαμαρτύρεται, οι λογιστές διαμαρτύρονται στην ανησυχία τους ότι θα χαθούν αυτοί εδώ μέσα. Εμείς τι κάνουμε εδώ πέρα τώρα, θα περιμένουμε πότε και αν ή δεν λειτουργούμε για τον ίδιο σκοπό, δηλαδή είναι το κράτος, είναι η περιφέρεια, είναι η αυτοδιοίκηση, είναι ο δήμος, δεν λειτουργούμε όλοι για την εξεπερέτηση των πολιτών. Ξεχωρίζει ο πολίτης την εκάστοτε κυβέρνηση που είναι υποχρεωμένη να τον εξυπηρετεί, να τον υπηρετεί από την περιφέρεια και την αυτοδιοίκηση. Το πολίτη το νοιάζει εμείς να τον υπηρετούμε. Νοιάζονται ποιοι φαίνονται αυτοί που αποσκοπούνε με πολιτικό πρόσημο για να εισπράξουν και πολιτικά οφέλη. Βρήκαμε τώρα θέμα να κάνουμε πολιτική αντιπαράθεση. Αυτό το κτίριο στέλνει ένα μήνυμα. Το πώς κακώς λειτουργήσαμε επί σειρά ετών και σήμερα δεν μπορούμε να δώσουμε συγκεκριμένες απαντήσεις, με ασάφιες. Ωραία, αυτός που έχει το κόπι εδώ είναι και το κτίριο του δήμου. Υπήρξε κάποια σύμβαση ότι θα το κατασκευάσει η κυρία Σόγουτι η περιφέρεια και το παραδόση στο δήμο. Πώς βάζατε πόρους εκεί? Με ποιο σκεπτικό? Ξοδέστηκαν εκατομμύρια. Πείτε μου παρακαλώ το σκεπτικό σας. Αφήστε έναν ολοκληρός να μ' απαντήσει κανείς τώρα. Δεν θα μ' απαντήσει κανείς τώρα! Λοιπόν, δεν θα μ' απαντήσει κανείς! Κύριε Δακή! Κύριε Δακή! Σταματήστε τον! Κύριε Δακή! Σταματήστε τον! Κύριε Δακή! Σταματήστε τον! Κύριε Δακή! Σταματήστε τον! Κύριε Δακή! Σταματήστε τον! Κύριε Δακή! Ο περιφερειάρχης δεν σας διέκοψε καθόλου! Λοιπόν, σεβαστείτε! Σεβαστείτε! Σεβαστείτε! Το συμβούλιο! Σεβαστείτε! Κύριε Δακή! Συνεχίστε, κύριε περιφερειάρχη! Δεύτερον! Αυτά στα μέσα ενημέρωστα τα λέτε, εδώ θα μιλήσετε! Κύριε Δακή! Κύριε Δακή, μη διακόπτετε, σας παρακαλώ! Ο λαϊκισμός έχει τα όρια του! Μη διακόπτετε! Έχετε δικαίωμα ο περιφερειάρχης να εκφράσει την άποψή του! Όχι, λαϊκίστηκα και σπεκλάρωνας! Ωραία! Θα ζητήσουμε νομική συνδρομή κι αν χρειαστείς τον Ισαγγέλε να δούμε τι έγινε με το κτήριο! Να σας απαντήσω στο ερώτημα που μου θέσατε! Κύριε Σόκου το είπε! Όχι, στην αρχή της ομιλίας του! Ρωτήστε τον κύριο Καρυπίδη! Σας παρακαλώ! Με ρώτησε και θέλω να απαντήσω! Με ρώτησε και θέλω να απαντήσω! Ο κύριος Καρυπίδης δεν διεφύγει τον περιφερειακό συμβούλιο! Σας παρακαλώ! Θέλουμε να ακούσουμε τους φορείς και την περιφερειάρχη! Δυο λεπτά λίγο! Κλείστε λίγο να απαντήσετε! Κυριε Δακή, να απαντήσετε! Αλλά φιλικά θα το πω! Δεν ξέρω αν σας ενοχλεί που το αποθετούμε στον περιφερειακό συμβούλιο, αλλά όλος της δικής Μακεδούνες με έκανε περιφερειάρχη! Όταν ήμουν δημοσγράφος το αποθετούμε στα κανάλια! Εγώ πότε δεν προσφεύγω στην ασφάλεια του μονολόγου! Αφήστε λοιπόν να σας απαντήσω το ερώτημα μου! Εντάξει λοιπόν! Μου κάνατε δυο ερωτήματα! Δεν σας έδωσα το λόγο, κυριε Δακή! Ο κύριος περιφερειάρχης το αποθετήθηκε! Από εκεί και πέρα σας παρακαλώ! Έχετε προσπαθεί! Έχετε προσπαθεί! Έχετε προσπαθεί! Έχετε προσπαθεί! Από εκεί και πέρα σας παρακαλώ! Έχετε πρόβλημα εσείς κύριε Πρόεδρε! Σε ένα τέτοιο θέμα που εσείς το φέρατε! Ζητούν το λόγο! Κυριε Δακή! Εδώ και ώρα ζητούν το λόγο από κάτω! Οι φόροι! Δείξτε λίγο ευγένεια! Ένα λεπτό! Πρώτον! Η σύμβαση του συγκεκριμένου κτιρίου ξεκίνησε επί νομάρχου κυρίου Μιτλιάγκα και δημάρχου πτωλεμαϊδας κυρίου Φραγκουλίδη. Εάν καλώς ή κακώς έγινε αυτή η διαδικασία να το ψάξετε. Θέλω να σας πω όμως ότι υπάρχουν πολλά κτίρια τα οποία κτίστηκαν και ανήκουν ιδιοκτησιακά σε άλλους φορείς πριν της περιφέρειας ή της νομαρχίας. Να πω ενδεικτικά ότι το κτίριο του Συλλόγου Μικρασιατών στην Πτωλεμαϊδα που ανοίγει στο Σύλλογο Μικρασιατών, δυο φορές κτίστηκε από πόρους της περιφέρειας. Να πω επίσης, παραδείγμα το σχάρι, το κτίριο της Ευξύνου Λέσχης της Στέγης Ποντίου στην Κοζάνη κτίστηκε σε ικόπιδο δικτυσίας και ανήκει με χρήματα της περιφέρειας. Μπορώ να σας πω πολλά τέτοια. Είναι μια κοινή πρακτική. Με δικαιού. Και εδώ ξέραμε ότι το έχει ο δήμος πτωλεμαϊδας. Και ποτέ εγώ δεν ζήτησα όσες φορές στέθηκε, δηλαδή συζητήθηκε πολλές φορές το θέμα και με τις υπηρεσίες και πολιτικά ποτέ δεν ζήτησα ούτε από τον κύριο Τσούμαρη που πήγαμε τόσες φορές κάτω, ο κύριος Πλακεντάς ξέρει για το τοπικό ρημοτομικό, ούτε από την κυρία Βριζίδου να μας παραχωρηθεί, δεν ξέρω εσείς τώρα με τον κύριο Ζαμανίδη αν ζητήσατε να παραχωρηθεί. Δεν το ξέρω να απαντήσω. Είπατε αν το κτίριο φυλασσόταν. Όχι, λέω δεν το ξέρω, δεν μπορώ να απαντήσω ούτε για εσάς του και για τον κύριο. Μπορώ να μιλήσω για αυτά που ξέρω εγώ. Είπατε ότι το κτίριο αν φυλάσσετε, ρωτήστε τον κύριο Πλακεντάιν υπήρχε φύλαξη. Και να σας κάνω ένα ερώτημα σήμερα που μιλάμε αυτό, τα κτίρια της περιφέρειας φυλάσσονται. Όλα. Θέλω να σας πω δε κάτι άλλο. Οι νυν βουλευτές της Κοζάνης, οι τέσσερις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, έχουν την ίδια πληροφόρηση ότι σκοπεύουν να καταργήσουν το δικαστήριο στην Πτωλεμαΐδα, το νεοπί το ΕΦΚΑ στην Πτωλεμαΐδα και την εφορία στην Πτωλεμαΐδα. Υπάρχει τέτοια θέση να τους καλέσουμε να μας το πούν και τι κάνουν τέσσερις βουλευτές της Κοζάνης, αν στη δεύτερη πόλη της Δυτικής Μακεδονίας θέλουν να καταργηθούν αυτές οι υπηρεσίες. Δεν ξέρω τι κάνανε οι προηγούμενοι, δεν καταργήθηκαν ούτε η εφορία, ούτε το ΕΚΑ, ούτε το δικαστήριο. Τώρα μας είπατε ότι θέλατε να καταργήσει η συγκυβέρνηση της ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛΕΛΕ. Και καθόμαστε εμείς εδώ και δεν βγάζουμε ψήφισμα και δεν κάνουμε τους τέσσερις βουλευτές της συγκυβέρνησης να μας πούν τι θα κάνουν. Όσο για το πού θα πάνε, εάν μου ζητούσατε την γνώμη και κύριε δήμαρχε επιτρέψατε μου μπαίνω στα χωράφια σας, εγώ θα πρότεινα το δικαστήριο να πάει σε ένα από τα πρώην κτίρια των πρώην καποδυστριακών δήμων της περιοχής της Εορδέας. Όπως και ο ΕΚΑ και όπως και η εφορία που να έχουν και υπάρχει να εξυπηρετούν τον κόσμο. Δεν ερωτήθη, μπορώ να σας πω πάρα πολλά. Αλλιώς σπέκουλα να δεχθούμε εδώ μέσα, ξεχάστε το! Και καλό τους βουλευτές δημόσια! Κύριε Πρόεδρε, καταθέτω πρόταση να τους καλέσουμε και να πάρουν απόφαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, μετά από αυτά τα επικίνδυνα για τον τόπο που ανέφερε ο κύριος Περιφεριάρχης, να καλέσουμε τους βουλευτές να αγωνιστούν για να μην καταργηθούν αυτές οι δομές του Ελλημαϊδας! Αλλιώς πρόκειται περιαπλής σπέκουλας! Ωραία! Καλώς, λίγο ταχαίως βέβαια! Κύριε Πρόεδρε! Λίγο κάτι να πω εγώ, Πρόεδρε! Να ακούσουμε τις φορείς, κύριε Σόκουτι! Ο κύριος Πρόεδρος πάντα με αφαιρεί το λόγο, επειδή είμαι αντιπρόεδρος! Ελάτε, κύριε Πρόεδρε, ελάτε! Ο κύριος Σόκουτις είναι ευγενέστατος, θα έδινε το λόγο και στον τελευταίο πολίτη πριν από αυτόν! Ειδικά στον Πρόεδρο με πολύ αγάπη! Λίγο σύντομα, κύριε Πρόεδρε, γιατί... Το θέμα είναι πελόριο. Η διαχείριση της παραχώρησης της χρήσης των χώρων αυτών είναι μια υπόθεση ιδιαίτερα δυσχερής λόγω της μηκάλυψης των στεγαστικών αναγκών των υπηρεσιών που επιζητούν τη μεταστέγασή τους από τους χώρους οι οποίοι διατίθεται. Και γι' αυτό το λόγο είναι κατανοητό να δημιουργούνται, να προκαλούνται κάποιες εντάσεις. Εγώ, όμως, ταχυώ λόγο από τις τοποθετήσεις όλων εκείνες τις αισιόδοξες αναφορές οι οποίες ενέχουν συνενετικό πνεύμα και οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε σύγκληση και μάλιστα άκουσα με πολύ μεγάλη μου χαρά τον κύριο δήμαρχο που ήθελε να αποκατασταθεί μια καταστατική τάξη που, κατά την άποψή σας, δεν τηρήθηκε στον βαθμό που εσείς θέλατε να έχει τηρηθεί. Συνεπώς, θεωρώ ότι θα πρέπει μέσα σε ένα κλίμα σύγκλησης που όλους ενδιαφέρει και η διατήρηση των υπηρεσιών αλλά και να μην διαταραχθεί το κλίμα σε σχέση με αυτήν την παραχώρηση να οδηγηθούμε σε μία λύση. Σε ό,τι αφορά το νομικό θέμα θα είμαι πολύ σύντομος. Βεβαίως δεν ήρθα εδώ με την ιδιότητα των νομικούς συμβούλου των οργανισμών τοπικής αυτοδίκησης ούτε του δήμου ούτε της περιφέρειας, αλλά ήρθα με την ιδιότητά μου ως Προέδρου του Φορέα των οποίων εκπροσωπώ. Παρά ταυτό, επειδή το θέμα είναι εξόχως νομικό θα περιοριστώ σε εκείνες τις νομικές αναφορές οι οποίες μου επιτρέπεται λόγω της υπεύθυνης προσέγγισης που έχω όταν αναφέρουμε σε νομικά ζητήματα να κάνω. Και εννοώ σε αυτά τα οποία προβλέπουν οι κείμενα διατάξεις. Δεν μπορώ να αναχθώ σε αναφορές στη συγκεκριμένη υπόθεση πολύ δε περισσότερο που δεν μου έχουν τεθεί υπόψη. Σήμερα πληροφορήθηκα κάποια από τα έγγραφα και τις διαδικασίες οι οποίες έχουν σχέση με τα νομιμοποιητικά των δικαιωμάτων του συγκεκριμένου ακοινήτου έγγραφα. Κατά συνέπεια αυτό ήταν ανεύθυνο από μέρους μου εάν προέβαινα είτε σε ανάπτυξη της νομικής διάστασης είτε πολύ περισσότερο σε προτάσεις νομικών λύσων. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο εάν θα το βλέπατε ότι έπρεπε να αναχθεί σε εκείνο το σημείο που ευτυχώς διακρίνω από όλους, από όλους τουλάχιστον όσους τοποθετήθηκαν, την διάθεση να μην προσκολληθεί όλη η υπόθεση μόνο στη νομική διάσταση του θέματος. Εάν χρειαζόταν να γίνει κάτι τέτοιο θα έπρεπε να αποτελέσει, επαναλαμβάνω, αντικείμενο ειδικής νομικής επεξαργασίας των νομικών συμβούλων που είναι εκλεκτοί συνάδελφοι και του ενός τοπικού οργανισμού και του άλλου. Κύριε Πρόεδρε, όχι, όχι. Θέλουμε την άποψή σας αν πρέπει οι δικαστικές αρχές να πάνε εκεί σε αυτό το κτίριο. Το ουσιαστικό είναι αυτό, αλλά προχωράω σε μια γενική αναφορά, η οποία θα είναι σαφής, αλλά θα είναι αναφορά η οποία έχει να κάνει, επαναλαμβάνω, με το τι προβλέπουν οι διατάξεις που ισχύουν. Όντως, βασική αρχή του εμπρεγμάτου δικαίου είναι αυτή την οποία ανέφερε ο κ. Δακής και σήμερα και εξόσον συγκράτησα και στο Δημοτικό Συμβούλιο, οφείλω να εψημάνω μια υπερβολή του τύπου όσο τουλάχιστον, γιατί δεν ήμουν από την αρχή της τοποθετησίας σας κ. Δακή, δεν έχω συγκρατήσει κάποια αναφορά που να διαλαμβάνει πρόταση παραχώρησης της χρήσης των χώρων. Την αναφορά τη νομική την κάνατε. Επειδή σε δημοσίευμα είδα και το δικό μου όνομα να συντάσετε με μια τέτοια άποψη, κάτι το οποίο επίσης δεν ήμουν από την αρχή. Αλλά την αναφορά αυτή όταν την κάνω, όπως επίσης είναι υπερβολή των μέσων ότι πρόκειται περί τελεσίδικής απόφασης της νέας δευκτύπους, την οποίαν επίσης παριστάνει και εκείνο το οποίο ελέγχεται είναι ότι πρόκειται περί μίας πολιτικής και μόνη απόφασης και θα ακολουθήσει η διαδικασία η οποία θα τυποποιήσει την νόμια απόφαση. Αυτά προς και περιφερειακό συμβούλιο σαφώς και ελέγχει προς αποκατάσταση της τάξης των εμπραγμάτων. Βεβαίως δεν μπορεί να αποδοθεί στον τύπο οποιαδήποτε πρόθεση παρά μόνο μια ασφαλμένη καταγραφή. Το νομικό ζήτημα εκκινεί από το σημείο το οποίο αναφέρατε και επιβεβαιώνω πράγματι υπάρχει βασική αρχή του εμπραγμάτου του δικαίου ότι τα επικείμενα, τα υπερκείμενα αυτών, η οίκη της υποχειμένης σημαίνει τι? Ο ιδιοκτήτης του εδάφους του γηπέδου είναι και ιδιοκτήτης όλων των επικείμενων, είτε κτίσματα, είτε δέντρα ή οτιδήποτε είναι πάνω στο κύριο. Τώρα πλέον όμως αυτής της αρχής του εμπραγμάτου του δικαίου υπάρχουν άλλες σχέσεις του ενοχικού δικαίου. Μία σχέση η οποία προσυδιάζει περισσότερο στην υπόθεση αυτή είναι η σχέση του χρησιδανίου. Βεβαίως δεν έχει συνταγή έγγραφο. Προβλέπεται η δυνατότητα και ατύπως να γίνει μία τέτοια σχέση. Και σε αυτήν τη σχέση υπάρχει η δυνατότητα παραχώρησης και από τον χρυσάμενο, αυτός τον οποίον παραχωρείται από τον ιδιοκτήτη προς τρίτον. Που είναι οι υπηρεσίες εν προκειμένου. Αλλά απαιτείται η συνένωση του ιδιοκτήτη. Βεβαίως έπρεπε να γίνουν όλα αυτά με έναν τρόπο περισσότερο τυπικό, να συνταχθούν κάποια έγγραφα. Αλλά πρέπει να τα παρακάμψουμε και να μπούμε στην ουσία. Και η ουσία είναι η εξής. Έρχομαι τώρα σε σχέση με την διακυνδύνευση όχι των υπηρεσιών της κατάργησης των υπηρεσιών. Θεωρώ βασικό κριτήριο το οποίο πρέπει να προταχθεί για την παραχώρηση της χρήσης αυτών των χώρων, την διακυνδύνευση κατάργησης των υπηρεσιών. Και δεν πρόκειται για μια τεκμηρίωτη κυνδυνολογία, που είναι μακριά από την αντίληψή μου. Δεν πρόκειται ούτε για κάτι αδειόρατο ως απειλείως κίνδυνο. Είναι ένα επαπειλούμενο γεγονός, το οποίο έχει ήδη επισυμβεί. Και έχει επισυμβεί τουλάχιστον στις δύο εκ των τριών υπηρεσιών οι οποίες θα φιλοξενηθούν. Έχει επισυμβεί σε κάποια τμήματα της δόη κατατροποριστικό που από όλους τέθηκε και είναι γνωστό πλέον. Παρέλκυ να επισέλθω σε αυτό. Οπότε εξαιτίας του του κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το εδεχόμερα απέναντίας του να επεκταθεί και στις υπόλοιπες. Και έχει επισυμβεί επίσης κατατροποριστικό και καθολοκληρίαν και στις δικαστικές υπηρεσίες για το οποίο όμως θέμα, εδώ θα προσθέσω, θα συμπληρώσω τον κ. Πλακετά λέγοντας ότι για το θέμα αυτό δόθηκαν αγώνες από την αρχή της γιανέσεώς του, της δημιουργίας του και ο επίλογος ήταν αυτός που είπατε, που ήταν βέβαια και ο καταλήτης για να το διασώσουμε με τη συνδρομή των πολιτικών προσώπων που αναφέρατε, του κ. Δημάρχου, τη δική σας και τη δική μου. Πρέπει όμως να σας πω ότι Ιούλιο του 2014 ήταν ο μήνας όπου ψηφίστηκε με νόμο από την Ελληνική Βουλή η κατάργηση όλων των μεταβατικών δικαστηρίων της χώρας μεταξύ δεαυτών και όλων των μεταβατικών μονομελών πλημμενοδικίων. Πλην ελαχής των μεταβατικών πλημμενοδικίων τα οποία είχαν έδρα σε απομονωμένα νησιά. Λιγότερα των πέντε για να έχουν μια τάξη μεγέθου. Στην υπηρωτική χώρα δεν υπήρχε κανένα, όλα είχαν καταβγηθεί. Και με τον αγώνα μας ο οποίος άρχισε από την αρχή της δημιουργίας επαναλαμβάνου του θέματος και εδώ θα πρέπει με όλη τη ταπεινότητά μου να πούμε ότι η αθετηρία του αγώνα ξεκίνησε από τα οργανά μας, την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων όπου επέθυσε τον τότε υπουργό του κ. Αθανασίου το θέμα. Η γυρή Ολομέλεια αυτή δέχθηκε ότι πρέπει κάποιοι να διατηρηθούν. Συνεπώς, ο κίνδυνος εν υπάρχει, ο κίνδυνος είναι μπροστά μας και το επιχείρημα το οποίο επικαλούνται θα διαφωνήσω κύριε Δακή μαζί σας με το γεγονός ότι εσείς θέλετε, αλλά σε ένα επίπεδο ευκολογίου, ευχής έργο θα ήταν πράγματι, κανείς δεν θα διαφωνούσε να καλυθούν οι δαπάνες αυτές από την κεντρική εξουσία. Αυτούς αφορούν. Πλήνω όμως το επιχείρημα το οποίο επικαλούνται είναι ακριβώς η εξοικονόμηση δαπανών. Είναι ένα κτίριο, δεν είναι μόνο ενοικές, είναι οι άνθρωποι, είναι οι μιστοί, είναι σύντομη εξυπηρεσίον. Κύριε Πρόεδρε, τελειώστε γιατί δεν θα τελειώσουμε ποτέ. Τελώνω λέγοντας το εξής. Σε εξέλιξη εδώ και περίπου έναν χρόνο, επί Υπουργίες του Παρασκευόπουλου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, βρίσκεται Καλλικράτης, η Καλλικράτη αντίληψη είναι γενικευμένη πλέον στον χώρο της δικαιοσύνης, στα κτηματολόγια. Πάμε να υποδικοφυλακεί εκεί όπου δεν έχει γίνει κτηματολόγια. Αυτό λέω τώρα. Μα το αναφέρω. Θέλετε να τελώσω και διορθώστε με από κάτι διαφορετικό. Πρόεδρε, κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ, μιλάτε ακριβώς 15 λεπτά, κύριε Πρόεδρε. Η κατάργηση του κτηματολογίου δεν έχει τελειώσει. Στο προσχέδιο το οποίο είναι έτοιμο, φέρεται υπό κατάργηση και δημιουργία και μετατροπή του σε παράρτημα το κτηματολόγιο από τον Λεμπάνηδας ή βολευτές. Πηδάμε από ένα θέμα στο άλλο. Σας παρακαλώ πολύ, δεν λέμε για το κτηματολόγιο εδώ. Τελώνω, τελώνω. Το επικαλούμε, το επικαλούμε σαν επιχείρημα ότι η καλλικράτη αντίληψη επικρατεί είναι γενικευμένη. Εάν δεν φιλοξενηθεί το μηνιαίο μίσθομα ανέρχεται σε 1.500 ευρώ για τις δικαστικές υπηρεσίες, είναι το Ελληνικό Δικείο, είναι το Μονομελέας Μεταβατικό το οποίο επανειδηλήθηκε, είναι το Πατασμένο το Δικείο, γίνεται απλό ανάκριση, είναι βεβαιότατο ότι με την επίκληση και μορφέως το Υπουργείο Οικονομικών είναι αυτό το οποίο κάνει. Ευχαριστούμε, ευχαριστούμε Πρόεδρε. Ευχαριστώ, ευχαριστώ πολύ! Ελάτε! Μόνο που σας παρακαλώ, σας θερμοπαρακαλώ, έχει τραβήξει πάρα πολύ όσο γίνεται πιο σύντομα, όσο γίνει. Ζητούμε συγγνώμη γιατί αποσπολούμε εδώ το περιφερειακό. Με όλο το σεβασμό, εγώ προς όλους, εκπροσωπώ τη δάση του Λεμαϊδας. Είναι μια νευραλγική υπηρεσία στον τόπο μας και θα καταθέσω εδώ πέρα ένα δημοσίευμα στις 17 εβδόμου 2017, το Capital GR. Προς νέα συγχόνευση των εφοριών και αναφέρει χαρακτηριστικά, τουλάχιστον σε επίπεδο προσθέσεων βρίσκεται και η βίωση της ετήσεας δαπάνης μισωμάτων που καταβάλει η ΑΔΕ για τη στέγα στων υπηρεσιών της. Λοιπόν, το πρόβλημα της στέγασης είναι πάρα πολύ σοβαρό. Εγώ τουλάχιστον ασχολούμαι εδώ και μια δεκαετία με τη στέγα της Δ. Λεμαϊδας. Θα με θυμάται και ο κύριος, τον οποίο τον έχω να σκεφτεί. Επιδική σας, κύριε Δακή. Δεν θα σας το πω τώρα. Η δαπάνη είναι πάρα πολύ υψηλή. Είναι πάρα πολύ υψηλή η δαπάνη. Είναι 5.000 ευρώ το μήνα. Συνεχίστε, συνεχίστε. Αφήστε να ολοκληρώσει η κυρία. Ακολουθόμαστε πάρα πολύ καιρό για το στεγαστικό πρόβλημα της Δ. Γιατί το 2012 η Δ. Λεμαϊδας είχε κλείσει και με τη δημοτική ηγεσία, που είχε γίνει μια μεγάλη συγκέντρωση στην Δ. Λεμαϊδας, αφήθηκαν υπονοούμενα και από την τότε Δήμαρχη, και από τον κυριό αντιπεριφεριάρχη, ότι θα παραγορηθεί κτίριο για να στεγαστεί και να πάψει να υπάρχει το πρόβλημα. Εμπάσεις μερ' τόσο. Αφήστε την κυρία Δακή να μιλήσει. Έλεος. Έλεος, αφήστε την κυρία να μιλήσει λίγο. Μια χρονική αναφορά πολύ σύντομα, να πάω στα καινούρια. Μάιος του 2015, συνάντηση στο Δημαρχείο με τον κύριο Δήμαρχο. Εγώ, σαν Πρόεδρος του Συλλόγου Εφοριακών Δυτικής Μακεδονίας, με τον κύριο Τσαόπουλο και τον κύριο Πηγαδά, συναδέλφους, ζητήσαμε να λυθεί το πρόβλημα, το στεγαστικό της Δ. Λεμαϊδας. Ήταν παρόμοιο κύριος αντιπεριφεριάρχης, ο κύριος Πλακετάς. Συνάντηση αργότερα, πάλι, στο γραφείο του κυρίου Δημαρχού. Λύσεις δεν δόθηκαν, προτάσεις δεν υπήρξαν με τον κύριο Μάλγαρη. Εκείνο που αφήθηκε να νοηθεί, είναι ότι ο Δήμαρχος θέλει όλο το κτίριο της περιφέρειας και θα δούμε. Αν του παραχωρηθεί όλο, το θέλει όλο. Αλλιώς δεν θα πάει. Εμπάνι, περισσότερος, κάτι τέτοια είχαν υποθεί. 25-9-2015, σύσκεψη στην περιφέρεια με όλους τους φορείς. 25-9-2015, κοντεύουμε δύο χρόνια. Εμείς πληρώνουμε όμως, ανήκια. Υπάρχει ο κίνδυνος πάντα. Έγινε η σύσκεψη, προχωρήσαν τα θέματα. Έντονη φιμολογία το φθινόπωρο του 2016 για το κλείσιμο της Δόηπτω Λεμαϊδας. Κάποιοι λογιστές είχαν πάει στην Κοζάνη και τους είπαν εκεί τα λογιστικά γραφεία. Σε λίγο θα εξυπηρετήσεις από την Κοζάνη γιατί θα κλείσει εδώ η Δόηπτω Λεμαϊδας. Έντονη φιμολογία. Τότε ο πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών με επισκέφτηκε και μου το ανέφερε. Και μάλιστα κανονίστηκε συνάντηση και με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου, τον κ. Καδόγλου, έγινε μία συνάντηση με τον κ. Περιφερειάρχη. Να σας πω ότι ο κ. Περιφερειάρχης και ο κ. Περιφερειάρχης όποτε με βλέπαν ίσως αλλάζαν δρόμο από την πίεση που έχουμε ασκήσει εμείς σαν υπηρεσίες. Ηλικρινά και αισθάνομαι και εγώ πάρα πολύ άσχημα. 27 πρώτου του 2017, σύσκεψη στην περιφέρεια από τον Περιφερειάρχη, όπου κληθήκαμε όλοι, είπανε όλοι τις απόψεις τους. Επίσκεψη αργότερα στο γραφείο τον κ. Περιφερειάρχη να δούμε για ποιο λόγο κολυσιαργούμε με τον διευθυντή του ΕΦΚΑ. Και μπάσπετ, τόσοι φτάσαμε στην κατάληξη αυτή που φτάσαμε, στην παραχώρηση. Και απώρρω για ποιο λόγο να γίνεται όλη αυτή η φασαρία. Μπάσπετ, ως και ο δήμος μπορεί να έχει τα δίκια του. Αλλά εδώ πέρα, πρόκειται για ένα ζωτικό θέμα της πόλης, της Εορδέας. Σε τι θα διαφέρει από το εμπόριο και την Αναράχη Εορδέα, αν χάσει τις υπηρεσίες, αν χάσει τις δομές της. Σε τίποτα δεν θα διαφέρει. Και θα τον ενδιαφέρει τον κάτοικο των Πύργων, ο οποίος θα κάνει 60 χιλιόμετρα να πάει στην Κοζάνη, αν θα έχει ένα ωραίο δημαρχείο στο κέντρο και είναι μαζεμένες όλες οι υπηρεσίες του δήμου. Τον ενδιαφέρει να εξυπηρετηθεί. Ευχαριστώ πάρα πολύ και συγγνώμη. Είπα ένα θέμα για τον έλεγχο, δεν έφυξα. Συγγνώμη. Γιατί το είπε και ο δήμαρχος ότι δεν γίνεται. Αυτό το θέμα είχε καταργηθεί με προεδρικό διάταγμα του 111 του 2014, αν θυμάμαι καλά. Είναι πάρα πολύ δύσκολο, το είπα και τότε να επανελθεί. Εγώ όμως έκανα την εξής πρόταση, ότι μπορεί στην Δόιπτο Λεμαϊδας να εγκατασταθεί ένα παράρτημα του ελέγχου. Δηλαδή να υπάρχει η διεύθυνση στην Κοζάνη, ο επώπτης στην Κοζάνη και να υπάρχει. Ετέθη, ναι, από τον κύριο Πλακετά, ετέθη. Στον φορολογικό περιφερειάρχη, ο οποίος παρευρέθηκε στις 1929. Κοιτάξτε να δείτε όλα. Δεν μπορούμε να ξέρουμε, γιατί γνωρίζεις πάρα πολύ καλά, γιατί δεν είμαστε πλέον Υπουργείο Οικονομικών, είμαστε ανεξάρτητοι αρχή δημοσίων εσόδων. Ευχαριστούμε, κυρία Χατζοπούλου. Ευχαριστούμε. Ελάτε, ελάτε, ελάτε. Κύριε Πρόεδρε. Ένα λεπτό να ακούσουμε. Κύριε Πρόεδρε, κάτι… Όχι πάνω. Επειδή πριν ξεκινήσω, ούτε μισό λεπτό δεν το κάνω. Ελάτε, σας παρακαλώ. Ο κ. Σκοτσίνης μίλησε δύο φορές. Ελάτε, σας παρακαλώ. Ελάτε πάνω. Εγώ θέλω από τον κ. Δήμαρχο να μας φέρει το φύλλο του κτιματολογίου, αν και βέβαια, όπως το έδειξες στο τέλος, δεν έχει διαθήκη σημασία, αλλά επειδή γνωρίζω ότι γράφει άγνωστος στο κτιματολόγιο, ούτε μισό λεπτό. Ελάτε, σας παρακαλώ να είστε σύντοχος. Θα είμαι σιακά της φώτης, λέγουμε. Κάντε ησυχία, σας παρακαλώ. Ο κ. Περιφεριάκης δεν τους άφησε εγώ για να μην οξύνω τα πράγματα που λέει, ότι αυτό ανήκει στο νήμο και στη περιφέρεια. Δεν λέω αφήστε το, γιατί πρέπει να το συνοηθούμε, δεν πρέπει να πάμε για τη μάχη. Δεν θέλω να το καταλάβει αυτός. Ορίστε, συνεχίστε. Να μην υπάρσετε παραλυμία, ζητώ συγγνώμη, γιατί έχετε λεμινιές πρόθυμες και δεν θέλετε να μην εγκαστώνετε σε δημότητες χώρους, διεφορία, κορίτα. Κανείς θα κανείς. Η διαφορεύντα είναι αλλού. Και το ξεκαθαρίζω κάθε φορά. Η τοχοδέκτη του Λιμάρκου, ότι προσφέρονται άλλοι χώροι, πως εκείνη την κατάσταση είναι κανείς. Έγινε κατανοητό κ. Κωτσίδη, έγινε κατανοητό. Συνεχίστε, σας παρακαλώ. Μόνο να είστε σύντομος πολύ. Θα είμαι πολύ σύντομος. Είμαι ο διευθυντής του ΕΕΚΑ από το Λεμαϊδας. Πριν έξι χρόνια ξεκίνησε μια αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του ΕΕΚΑ. Σε ένα σχέδιο οργανογράμματος που είχε εκδοθεί τότε, ήταν να κλείσει το ΕΕΚΑ από το Λεμαϊδας. Με παρέμβαση διαφόρων βουλευτών τότε και διαφόρων παραγόντων, παρέμεινε. Το οργανόγραμμα... Είναι αυτό που έλεγες δήμαρχε ότι δεν διακόπτεις. Είναι αυτό που έλεγες δήμαρχε ότι δεν διακόπτεις. Το καινούργιο οργανόγραμμα άρχισε να γίνεται το 2016. Ενημερώθηκε και ο δήμαρχος και όλη η τοπική φορείς, ότι ήταν επικίνδυνο στο να κλείσει ο ΕΕΚΑ από το Λεμαϊδας. Με συνέπεια να μην εξυπηρετούνται 100 χιλιάδες και πλέον άτομα και αυτό με στατιστικά στοιχεία, τα οποία προσέρχονταν κάθε χρόνο στον ΕΕΚΑ, θα έπρεπε να έρχονται στη Κοζάνη. Αν αυτά τα έξοδα, συν τα έξοδα των ενοικίων που πληρώνουμε σαν ΕΕΚΑ, που πληρώνει η εφορία, που πληρώνει το εργοδικείο, δεν γυρίζουν στον ίδιο το πολίτη. Νομίζω ότι όλα αυτά τα έξοδα γυρίζουν στον πολίτη. Το 2016 και με παρέμβαση του κυρίου δημάρχου, του κυρίου Ζαμανίδη, προς τον υπουργό του κύριου Πετρόπουλο, με υποσχετική ότι θα βρεθεί χώρος για να στεγάσουμε τον ΕΕΚΑ, παρέμεινε στο σχέδιο οργανογράμματος και επιπλέον κερδίσαμε, να το πω κερδίσαμε έτσι, και ένα τμήμα περιφερειακού ελέγχου που θα γίνει στην πτωλεομαίδα. Σήμερα είμαστε συνευχάριστοι στη θέση να γνωρίζουμε ότι, με απόφαση της περιφέρειας, θα στεγαστούμε εκεί. Προσωπικά, εμείς θέλουμε χώρο για να κερδίσουμε κάποια χρήματα. Πρώτα αυτά θα γυρίσω στον κόσμο, στον λαό. Πρώτον αυτό. Δεύτερον, θέλουμε να παραμείνουμε σαν υπηρεσία για να εξυπηρετούμε τους πολίτες. Να μην ταλαιπωρούνται χειμώνα-καλοκαίρι τόσα χιλιόμετρα να έρχονται στη Κοζάνη. Αυτό είναι το συμφέρον της υπηρεσίας και των πολιτών. Ευχαριστώ πολύ. Ναι, ο κ. Πλακετάς ζήτησε για λίγο τον λόγο, ένα μισό λεπτό. Α, υπάρχει. Περακαλώ. Καλησπέρα σας. Ονομάζομαι Μίχος Κωνσταντίνος και έρχομαι με την ιδιότητα του Δημοτικού Σύμβουλου του Δήμου Εορδέας. Θέλω να ενημερώσω και εγώ το σώμα, γιατί δεν ακούστηκε από κάποιους εδώ. Θεωρώ ότι η συζήτηση όλη δεν έχει ουσία. Θα σας εξηγήσω γιατί. Στο νέο δικητήριο που έχει κάνει η περιφέρεια, είναι υποχρεωτικά να στεγαστούν οι υπηρεσίες της περιφέρειας στο Τμήμα Συγκοινωνιών. Εγώ θα ρωτήσω τον κ. Πλακετά εδώ, γιατί μας είπε ο μηχανικός της περιφέρειας ότι μπορεί να στεγάσει μέσα εκεί 80 άτομα, μέσα εκεί 100 με το ζόρι. Ας μας πει ο κ. Δήμαρχος πώς είναι οι υπαλλοί των υπηρεσιών του Δήμου. Εγώ ξέρω ότι είναι πάνω από 200. Αν εσείς νομίζετε ότι μπορούν 200 άτομα και επιπλέον να χωρέσουν σε εκείνο το κτίριο, δεν ξέρω, εγώ από τα μαθηματικά που ξέρω είναι αδύνατο να γίνει αυτό. Άρα τι συζητάμε. Εσείς κ. Δήμαρχε πώς είναι οι υπαλλοί των υπηρεσιών, μπορείτε να μας πείτε. Σαν δημοτικό συμβούλος. Ναι, σαν δημοτικό συμβούλος. Εγώ δεν ψήφισα. Καταπληοψηφία, συγγνώμη, καταπληοψηφία. Όχι, συγγνώμη, σας ρωτάω, σας ρωτάω πόσα άτομα είναι. Σας ρωτάω πόσα άτομα είναι κ. Δήμαρχε, μπορείτε να απαντήσετε. Πώς είναι οι υπαλλοί των υπηρεσιών του Δήμου. Συγγνώμη, συγγνώμη. Παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ, να μην γίνεται διάλογος, να μην γίνεται διάλογος. Δύο λεπτά, δύο λεπτά. Μιλάει σαν νόμιγμα. Όχι, κύριε Δήμαρχε, μιλάω επίσης το είπα, γιατί την άλλη φορά είπατε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι εξυπηρετώ τα συμφέρατα του ΕΦΚΑ. Γι' αυτό το ανέφερα. Σαν πρόσωπο. Όχι, εσείς το είπατε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εγώ μιλάω σαν εμπάλλουστο του ΕΦΚΑ. Θα σας αφαιρέσω το λόγο, κύριε. Κάνετε λάθος, κύριε Δήμαρχε. Εσείς το είπατε, κύριε Δήμαρχε. Λοιπόν, λέω ότι η Περειάρχα, κακώς να αναφέρθηκε αυτό, είναι σημαντικό αυτό που λέω. Είναι ανευθυσία η συζήτηση. Μιλάει σαν πρόσωπο, σαν πρόσωπο. Όχι, όχι. Σαν πρόσωπο. Να μην περδευτώ, δεν μιλάω σαν εμπάλλουστο του ΕΦΚΑ. Σαν πρόσωπο. Σαν πρόσωπο μιλάει. Λοιπόν, αν θέλετε, κύριε Δήμαρχε, μιλάω σαν Μίχος Κωνσταντίνου. Σαν πρόσωπο. Εντάξει, εγκανοποιηθήκατε, κύριε Δήμαρχε. Αυτό είναι η ουσία τώρα που λέτε ή αυτά που λέω εγώ είναι η ουσία. Ολοκληρώστε, ολοκληρώστε. Κύριε Μίκο, ολοκληρώστε. Ωραία, ανακαλώ αυτό που είπα και μιλάω. Μιλάω σαν Μίχος Κωνσταντίνος, κύριε Δήμαρχε. Πειράζει με. Ναι, σαν Μίχος Κωνσταντίνος. Δεν έχω το δικαίωμα. Δεν έχω το δικαίωμα. Νεβαίως, νεβαίως. Έχω και άλλη ιδιότητα, αν θέλετε, κύριε Δήμαρχε. Έχω και άλλη ιδιότητα. Μιλάω σαν εκπρόσωπος της ομοσποβίας των εργασουμενών, των εργασουμενών ΕΦΚΑ. Κύριε Πρόεδρε. Συμφωνείτε τώρα. Κύριε Πρόεδρε. Ακούστε, γυρίστε προς τα μένα, κύριε Πρόεδρε. Γυρίστε προς τα μένα. Όταν σας απευθύνει ο Λόγος Πρόεδρος, γυρίστε. Σας παρακαλώ, απευθυνθείτε προς το σώμα. Δεν απαγορεύεται ο διάλογος. Από εμένα. Στο σώμα. Απευθυνθείτε. Κύριε Πρόεδρε, θα ανοίξουμε τη συζήτησή σας. Εδώ ήσαμε για μία ενημέρωση, αλλά προέκυψαμε προσωπικά. Τώρα επεκτηνόμαστε και σε φωνήτες. Έχω θεσμικό ρόλο, κύριε Κωτσίδη. Κύριε Πρόεδρε. Έχω θεσμικό ρόλο. Κύριε Πρόεδρε. Σας είπα, έχω θεσμικό ρόλο. Ενημέρωση. Κι αυτά που θέλω εγώ είναι προσεννημέρωση. Διαχώρεστε στο περιφερειακό στόμα. Σας παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε, σε εμένα, σε εμένα. Θα απευθύνεστε στο Προεδρείο, στο σώμα, στο σώμα. Κύριε Κωτσίδη, σταματήστε κύριε Κωτσίδη. Ενημερώστε το σώμα λίγο γρήγορα γιατί δεν έχουμε χρόνο. Ανοίξτε το μικρόφωνο. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, ενημερώνω το σώμα ότι οι εργαζόμενοι του Δήμου, των υπηρεσιών του Δήμου είναι πάνε από 200 άτομα και δεν χωράνε στο κτίριο αυτό. Άρα τι συζητάμε, παιδιά, πού θα πάνε να υπηρεσείς. Πήγατε συγκεκριμένα να περάσετε αυτό που λέω και αυτό που λέω. Όλοι το ξέρουμε ότι κύριε Ρομίχο τι είναι. Κύριε Καραϊτό που λέω εγώ είμαι με το δίκαιο και είπε σε μένα. Παίρνετε με το δίκαιο. Περνάτε και εγώ. Κύριε Δήμαρχε, σας παρακαλώ, καθίστε. Κύριε Δήμαρχε, σας παρακαλώ, καθίστε. Κύριε Δήμαρχε, σας παρακαλώ, καθίστε. Κύριε Πρόεδρε, έχετε το λόγο για ένα λεπτό. Απαιδηθείτε στο σώμα. Αν μ' αφήσουν θα μιλήσω πιο λίγο. Αρκεί να μ' αφήσουν. Επαναλαμβάνω πάλι ότι οι πάλιοι των υπηρεσιών του Δήμου Ερουδέας είναι πάνω από 200. Δεν θυμάμαι ακριβώς το νούμερο. Και δεν χωράνε και παρακάτω θα πω και κάτι άλλο. Θα μ' αφήστε να μιλήσω. Ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας των υπαλλήλων που έρχανε να μας πει πως είναι υπάλληλος. Ο δήμαρχος δεν το δείχνει. Κύριε Δήμαρχε. Έχει ένα σημείο είναι η υποδάστηση του ρόλου του δρόμου του Δήμου Ερουδέας. Κύριε Δήμαρχε, σας παρακαλώ, καθίστε. Σεβαστείτε το περιφερειακό συμβούλιο. Στη συνάντηση που είχαμε στις 27 Ιωαννάριου, ήμουνα κι εγώ παρόν σε εκείνη τη συνάντηση. Εδώ είναι όλοι αρκετοί από εδώ που ήταν εκεί. Ο κύριος Περιφερειάρχης είπε απευθύντιση στον κύριο Δήμαρχο και είπε Κύριε Δήμαρχε επειδή κινδυνεύουν οι υπηρεσίες αυτές οι άλλες υπηρεσίες του Δήμου ας πάνε εκεί στο κτήριο, οι υπηρεσίες του Δήμου δεν κινδυνεύουν. Και εγώ συμφωνώ ότι όλες οι υπηρεσίες του Δήμου πρέπει να είναι μαζί. Δεν διαφωνώ σε αυτό. Του είπε, επειδή δεν κινδυνεύουν οι υπηρεσίες του Δήμου να κλείσουν και δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος, αφήστε να πάνε οι υπηρεσίες εδώ που κινδυνεύουν εκεί και εμείς σαν Περιφέρεια και Δήμος μπορούμε να βρούμε μία άλλη λύση να δημιουργήσουμε ένα κτήριο καινούργιο στο οποίο να χωράνε όλες οι υπηρεσίες του Δήμου. Αυτό υπόθεκε μέσα στην κουβέντα. Έχει υπόθετο, τι θα να έχουμε μέσα στο κέντρο του ΕΕΚΑ. Για το οικογένειο, κύριε Δήμαρχε, αφού θέλετε να αναπαρουσιάσετε έτσι, ο διευθυντής του ΕΕΚΑ σας έκανε πρόταση... Κύριε Πρόεδρε! Τι είναι αυτό σήμερα! Μην με αναγκάσετε κύριε Δήμαρχε, θα με αναγκάσετε να κάνω διακοπή. Εγώ αυτά τα είπα και να διαφωνήσω στο σώμα. Κι εργαζόμενοι περιμένουν να ακούσουν. Σε πέντε δευτερόλεπτα τελειώστε. Δεν έχω να πω τίποτα άλλο κύριε Πρόεδρε. Αυτά ήθελα να πω και να διαφωνήσω στο σώμα. Ευχαριστώ. Αγαπητοί συνάδελφοι, ζητώ παράταση μια ώρα. Θα σας παρακαλέσω πολύ, πάρα πολύ να μην διακόπτετε, γιατί δεν θα τελειώσουμε ποτέ. Δεν θα τελειώσουμε ποτέ. Θα δώσω τον λόγο στον κύριο Πλακεντά, που μου ζήτησε τον λόγο για ένα λεπτό. Και κλείνει η ενημέρωση εδώ. Τι ενημέρωση, κύριε Πρόεδρε? Δεν θα πω τίποτα περισσότερο. Ακούγεται? Δεν θα πω τίποτα περισσότερο, κύριε Πρόεδρε. Νομίζω ότι ακούστηκαν πολλά πράγματα και ίσως και ακούστηκαν και πράγματα που, τέλος πάντων, μας εκθέτουν όλους. Το μόνο που θέλω να πω είναι το εξής. Είμαι ο δήμαρχος στο θέμα της τηλεθέρμασης. Την Δευτέρα, κύριε Δήμαρχε, που μας πέρασε, εμένα μου κοινοποιήθηκε το έγγραφο που στείλατε στον κύριο Παναγιωτάκη από το γραφείο του κυρίου Περιφερειάρχη. Για το αν κάναμε κάτι ή όχι για τηλεθέρμαση, θα σας έρθει αύριο κοινοποίηση της παρέβασης που κάνει η Περιφερειακή Ενότητα υπέρ της του κειμένου, το οποίο στείλατε για το συγκεκριμένο πρόβλημα, γιατί βάλατε και το θέμα ή όχι. Βεβαίως δεν μας κοινοποιήθηκε από εσάς το έγγραφο. Φτυχώς ο κύριος Περιφερειάρχης το χρέωσε και στον αραμόδιο την Περιφερειάρχη. Σας ευχαριστώ. Τότε μη διαμαρτυρέστε αν έρχεται ή δεν έρχεται, όποιος έρχεται. Εντάξει, πραγματικά έτσι είναι, όπως το λέτε, γιατί βάλατε ζήτημα, δεν έρχεστε, δεν κάνετε, δεν παρεβαίνετε. Και στον πρωθυπουργό το βάλαμε το θέμα. Στον πρωθυπουργό. Κύριε Πρόεδρο, ευχαριστώ. Ευχαριστώ, κύριε Πλακεντά. Έκλεισε η ενημέρωση εδώ. Τέλος η ενημέρωση. Πάμε στα θέματα. Σας παρακαλώ, κύριε Δακή. Από τον κανονισμό θέλουμε να καταθέσουμε... Δεν είναι θέμα εκτός ημερής ασδιάθεσης. Είναι ενημέρωση. Επειδή παίρνετε το λόγο και κάντε ολόκληρες ομιλίες, 15-20 λεπτά... Είναι ενημέρωση. Από τον κανονισμό δεν έχετε το δικαίωμα να πάρετε το λόγο. Δεν έχετε το δικαίωμα. Δώστε μου ένα λεπτό να καταθέσω από τον κανονισμό ότι προβλέπετε. Και αν δεν ισχύει, πείτε μου ότι δεν ισχύει. Θεωρείτε όταν έχουμε θέμα ενημέρωσης ότι πρέπει να φέρτε το λόγο να δευτολογείτε και να δευτολογείτε. Δεν θέλω να πάρω το λόγο για αυτό το θέμα. Επιτρέψτε μου λίγο. Από τον κανονισμό θέλω ένα λεπτό. Θα είχα τελειώσει ήδη. Δεν τελείωτε από 4 λεπτό. Για να το δω αυτή τη φορά. Από τον κανονισμό. Κατ' αρχήν θέλω να πω ότι θλίβομαι ότι θέσατε ουσιαστικά ένα θέμα εκτός ημερής ασδιάθεσης. Ενημέρωση. Ενημέρωση. Καλέσατε τους συναδέλφους από την πτωλημαϊδα και δεν έχετε πει τίποτα στους περιφερειακούς συμβούλους. Έλειωσε. Αφήνω αυτό. Ο καθένας κρίνεται. Το σημαντικό. Θόδωρε. Θόδωρε. Αν έχεις την καλοσύνη. Σας παρακαλώ. Κύριε Δήμαρχε. Κύριε Δήμαρχε. Αν έχετε την καλοσύνη επειδή μας ενδιαφέρει. Κύριε Περιφερειάρχη. Επειδή μας ενδιαφέρει όλος και μου θεωρώ πολύ σοβαρό. Μετά από αυτά που αναφέρατε εσείς στην τοποθέτησή σας και οι επικεφαλείς των φορέων στην πτωλημαϊδα και το πρόεδρο του Δημιουργικού Συλλόγου Κοζένης για την κίνδυνο να καταργηθεί το μεταβατικό πρωτοδικείο και η ερηνοδικείο πτωλημαϊδας, ο ΕΦΚ πτωλημαϊδας, η ΔΩΙ πτωλημαϊδας και το υποθεκό φυλάκιο θεωρώ και το κατεβάζω ως πρόταση τώρα εξαιρετικά επίγον να πάρουμε μια απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου που να καλούμε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει τέτοιες σκέψεις τέσσερις κυβερνητικούς βουλευτές να κάνουν ό,τι απαιτείται για να μην συμβεί τέτοιο τραγικό από αυτά που μας πληροφορήσατε και θλιβόμαστε πολύ. Παρακαλώ κύριε Πρόεδρε να τεθεί σε ψηφοφορία μια τέτοια απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου σύμφωνα με τον κανονισμό έχω το δικαίωμα να το θέσω. Είναι στη δική μου διακριτική αρμοδιότητα. Κύριε Περιφερειάρχα, να απαντήσω. Είναι ενημέρωση. Δεν είναι θέμα ούτε εκτός ημερήσιας, ούτε η θέμα ημερήσιας για άλλους. Το θέτο εγώ δεν έχει καμιά σχέση με την ενημέρωση. Το θέτο. Μα είπαστε ακόμα στην ενημέρωση. Δεν έχει τελειώσει. Έχει κλείσει. Ναι Περιφερειάρχα. Είναι πολύ ανησυχητικά στη δεύτερη πόλη της Δυτικής Μακεδονίας να συμβαίνουν τέτοια πράγματα και να μην αντιδρούμε. Δεν το ήξερα. Τώρα μας το είπε ο κύριος Καρυπίδης, ο κύριος Ζαμανίδης και οι επικεφαλείς. Τώρα το είπε ο κύριος Καρυπίδης. Απαντήστε. Σας παρακαλώ. Κύριε Γέρο, αφήστε τον Περιφερειάρχη. Κύριε Καρυπίδο, ήρθαν τα κανάλια μήπως ξανά και θα το πήρα ειδήσεις. Απαντήστε, κύριε Περιφερειάρχη. Λοιπόν, θλίβομαι γιατί ξαφνικά σήμερα ανακαλύψουμε ότι κυδινεύουν οι υπηρεσίες στην Πτωλεμαϊδα, όταν ξέρουμε ότι ο νομοθέτης, και όχι ο νομοθέτης σήμερα, από το 2011, μετά τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας, στην εξηγήση των δημοσιονομικών και στην επίτεξη των δημοσιονομικών στόχων, συρρικνώνει υπηρεσίες και βλέπει έδρες νομών. Και επειδή εδώ ζούμε και κατοικούμε, αυτή η ιστορία έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια. Και με παρεβάσεις, όπως είπαμε και πριν και το αναγνωρίζουμε, πετράπησαν διαδικασίες. Αυτό είναι μια συνεχή διαδικασία, που πρέπει συνεχώς να μας προβληματίζει και να παίρνουμε νωρίτερα πρωτοβουλίες για να αποτρέπουμε δυσάρεστα. Εμείς όμως, εκεί που δεν υπάρχουν τέτοιου είδους εξελίξεις, συνδράμουμε για την επίτευση των δημοσιονομικών στόχων, διότι ο Έλληνας φορολογούμενος πολίτης που πληρώνει φόρους, δεν ξέρει αν τις πληρώνει για το κράτος στην αυτοδίκηση του πρώτου και του δευτέρου βαθμού, εάν όλοι δεν συμβάλλουμε στο να μπορέσουμε να εξηγήσουμε τα δημοσιονομικά και να απαλήνουμε από βάρη τους φορολογούμενους πολίτες και να τους επιστρέψουμε πλούτο με αναδιανομή, τότε θα πετύχουμε καν ένα στόχο. Δεν υπάρχουν τα δικά τους και τα δικά μας, είναι τα δικά μας και είναι όλων των πολιτών. Το κάναμε στα Γραβενά, στεγάζουμε υπηρεσίες, πετυχαίνουμε δημοσιονομικούς στόχους, όσον είπα το κάνουμε στην Καστοριά, και στη Φλόρινα και όπου χρειάζεται. Άρα αυτό, η συζήτηση είναι εκτουάνευ. Και σας ενημερώνω κύριε Δακή και όλο το σώμα, ότι με πρωτοβουλία μου την οποία την έχω συζητήσει και με τους αρμόδιους υπουργούς, σε μια συζήτηση το είπαμε και με τον πρωθυπουργό, όποιες περιφέρειες ή όποιος δήμος πετυχαίνει δημοσιονομικούς στόχους και απαλήνει το δημόσιο από πόρους, οι πόροι αυτοί που εξοικονομούνται να το επιστρέφονται και τα χρήματα αυτά να διοχετέφονται στη φτώχεια. Τι εξοικονομήσαμε στη Δυτική Μακεδονία εμείς? Συνολικά εγώ, όπου είναι και το δημοσιονομικό στον χρόνο. Μέχρι σήμερα 150.000 το χρόνο, 200.000. Αυτά να επιστρέφονται σε εμάς, να εγγράφονται στον προϋπολογισμό μας, με συγκεκριμένο κωδικό και να διοχετέφονται στη φτώχεια. Αν το πράξουμε όλοι, απαλήνουμε τους φορολογούμενους Έλληνες πολίτες από πολλά λαβάρη και αναδιανέμουμε και στηρίζουμε τις αυπαθείς ομάδες. Τώρα, συμφωνούμε να το συσδείσουμε εγώ καμιά αντίρρηση, να καλέσουμε και τους βουλευτές, αλλά το ειρηνοδικείο έληξε το ενίκιο, έτσι δεν είπατε. Αύριο το πρωί τι θα τους πούμε αυτούς, τι να κάνουν. Τι θα κάνουν αυτοί αύριο το πρωί, πού θα πάνε. Απέναντι τον πρόεδρο των εφετών που με έχει κάνει πάνω από 10 πιστολές έκλυσης, τι θα το απαντήσουμε. Που θα συνεδριάσει η δικαιοσύνη, η οποία πρέπει να είναι αδέκαστη και είναι δίκαιη, πρέπει να έχει και τις ανάλογες προσοχής και των συνθηκών. Και των ανθρώπων που απανέμουν δικαιοσύνη, αλλά και των ανθρώπων που πάνε στη δικαιοσύνη. Σκεφτείτε το και απαντήστε το. Και επειδή ο κ. Δημαρχός έφυγε, υπήρξε μακρά συζήτηση. Ένα μισό χρόνο δεν υποδείχθηκε ένας χώρος, εμείς αυτόν είχαμε, αυτόν ξέραμε, είπαμε μ' αυτόν τον τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε. Αυτό το κτίριο είναι. Εκανοποιούμε τις ανάγκες, εγώ και προεκλογικά είχα πει το εξής, ότι να στεγάσουμε την αντιπεριφέρεια ενέργειας και το τμήμα μεταφορών και το άλλο να το δώσουμε στο δήμο. Να όμως πανάκυψαν αναγκαιότητες. Ποιες αναγκαιότητες, της εφορίας, του ΕΦΚΑ και του Ειρηνοδικίου. Άρα λοιπόν, νομίζω ότι πρέπει να ξαναδιατυπώσουμε προσεχτικά τις απόψεις μας, και έτσι όπως είδα εγώ αυτόν τον διάλογο να εξελίσατε, νομίζω ότι πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε και ο δήμοσιος της Εορδέας, εκεί να στεγαστεί η εφορία, ΕΦΚΑ και το Ειρηνοδικείο. Και να μπορέσουμε να διορθώσουμε και αυτά που περιγράφηκαν σήμερα εδώ, ως κακό κείμενα την προηγούμενη περίοδο. Είτε σε βάθους 15 αιτίας είτε τις τελευταίες ημέρες. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα, είμαστε από την ίδια πλευρά. Τώρα και κάποιες εκφράσεις που μπορεί να στεναχώρησε και τον κ. Πλαγεντά, επειδή είναι κάτοικος της Εορδέας, ότι υπάρχει μια αντιεορδαϊκή στάση. Και για τον Περιφερειάρχη, εντάξει αυτό τα απαντάει το έργο μας. Ευχαριστώ κ. Περιφερειάρχα. Ναι κ. Δακή. Ναι, ένα λεπτό, ένα λεπτό. Κύριε Περιφερειάρχη, συγγνώμη Γεωργία αν μου επιτρέψεις. Με συγχωρείτε, με πολύ προσοχή άκουσα αυτά που είπατε. Εγώ την τοποθέτησή σας και την ανησυχία σας για τον κίνδυνο να κλείσουν, την λαμβάνω σοβαρά. Το ίδιο πιστεύω του κυρίου Πραέδρου Διοικηγορικού Συλλόγου, του προεσταμένου, του Πραέδρου μάλλον της Ομοσπονδίας. Περιμένετε κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε, ένα λεπτό θα σταματήσω. Με συγχωρείτε, θέλω να πω, το ότι κατεβάζω θέμα να υπάρχει τέτοια απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, του κάνω ανησυχόν της, γιατί δεν είχα τέτοια ανησυχία. Και θέλω να σας πω αυτό που είπατε για το μεταβατικό δικαστήριο της Πτολεμαϊδας, ότι κάναμε και βάλαμε χρήματα ως κράτος. Στα Σέρβια και στη Νέα Πολιτική κάναμε κτίρια και τα δικαστήρια καταργήθηκαν. Οπότε δεν έχει καμιά σχέση με τα ενοικία. Αγνοείτε το πληθυσμό της Εορπέας. Δεν έχει σχέση. Κάναμε τα κτίρια. Κάναμε τα κτίρια. Αγνοείτε τις εργαλικτικές αιτές. Κύριε Δακί. Μα δεν είπε κανείς να καταργηθεί. Εγώ λοιπόν το αντίθετο ζητώ. Ζητώ να πάρουμε απόφαση προς την κυβέρνηση, που να ζητάμε οι επίμαχες, που τώρα συζητήθηκαν βάσει της ενημέρωσης του κυρίου αντιπεριφερειάρχη και της δικής σας θέσης, να μην μπει σε συζήτηση κατάργησης. Και για να διευκολύνω... Όχι. Όχι. Εσείς είπατε τώρα. Και για να διευκολύνω... Τώρα κύριε Δακί πετάτε την μπάλα στην Εξέδρα. Καμιά μπάλα. Τώρα πετάτε την μπάλα στην Εξέδρα. Προχωρήσουμε σε ψηφοφορία κατά της κατάργησης αυτών των δομών, αν θέλετε. Αν συμφωνείτε, κύριε Πρόεδρε, θα το κάνουμε. Ωραία. Σαν τακτικό θέμα την κατάργηση, την απαπειλούμενη κατάργηση των δομών του Λεωμαϊδας. Κύριε Πρόεδρε, ξέρετε πώς σας αγαπώ και σας εκτιμώ. Ναι, υπάρχει απειλή, σαν θέμα να υποστηρίξουμε να μην καταργηθούν. Αυτό ακριβώς. Κύριε Δακί, ο κύριος Περιφεριάρχης δέχτηκε να το πάμε πρώτο τακτικό θέμα στο επόμενο. Κύριε Πρόεδρε, σε εμπορία θα αναδείξουμε ένα θέμα, άλλο να αποτρέψουμε και να διευκολύνουμε, άλλο να το αναδείξουμε. Δεν υπάρχει προσχέδια. Δεν υπάρχει εμποριασμένη γούληση. Το ζήσαμε πρόσφατα. Άρα εμείς πάρουμε απόβαση επί θέματος, το οποίο δεν είναι υποστατό. Έτσι είναι, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε, έχετε απόλυτο δίκιο κατά την άποψή μου. Έγινε κατανοητό, Πρόεδρε. Με πολύ σεβασμό το καταλαβαίνω. Εάν υποπέσει στην αντίληψή μας, για όποια ανέκοδη κρισία, κάτι που είναι ετοιμάζεται σε επίπεδο σχεδίου νόμου, τότε, αμέσως και μόνο με αυτό το θέμα... Το σέβομαι. Υσχύει το ίδιο και για τον Εύκα να μας πείτε και για τη Δόη. Υσχύει το ίδιο ότι δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος να βγάλουμε τα δικαστήρια απ' έξω. Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση. Πάμε στα... Σας παρακαλώ, κυρία Ζεμπελιάδου. Αφήστε να διευθύνω τη συζήτηση γιατί θα τελειώσουμε ποτέ. Ζήτησα το λόγο πριν. Για ποιον λόγο ζητάτε το λόγο, κυρία Ζεμπελιάδου. Διότι κατέληξε ο περιφερειάρχης και ο αντιπεριφερειάρχης έκανε ενημέρωση. Δεν κατέληξε πουθενά. Μπορώ να προτείνω κάτι. Όχι, δεν μπορείτε να προτείνετε. Μα δώσετε το λόγο στον κύριο Δακί και δεν δίνετε σε εμένα. Ο κύριος Δακίς πήγε να κάνει πρόταση. Προχωρούμε, κύριε Συνάδελβη. Προχωρούμε στα θέματα εκτός ημερής σας διάταξης στο δεύτερο θέμα. Ναι, κύριε Μαργαριτή. Κύριε Πρόεδρε, με όλο τον σεβασμό. Ναι, κύριε Μαργαριτή. Ζητάω να προταθεί το 12ο θέμα γιατί οι πρώοι συνάδελφοι εδώ έχουν από το πρωί πήγαν. Σ' έχει φάει και το άγχος και η αγωνία και σίγουρα δεν έχουν φάει τίποτα. Αυτό, κύριε Παρακαλή Τέμπρα, το πείτε πολύ πιο μπροστά. Πότε τώρα αρχίσαμε. Πολύ πιο μπροστά. Ένα θέμα βάλουμε το Βαντωνέρη. Σας παρακαλώ πολύ. Πιώνει το δύσκολο. Να το βάλει ο Πικυφαλής. Κύριε Πρόεδρε, είναι τόσα άτομα εδώ πέρα. Είναι τυπικά. Θα περιμένουν πέντε λεπτά. Κοιτάξτε, κύριε Πρόεδρε, να προτάξουμε τα θέματα αυτά. Ένα λεπτό είναι εξάλλου μας σύμφωνη. Ένα λεπτό είναι τα άλλα θέματα. Μα τι πειράζει τόσα άτομα να εξυπηρετηθούν. Έχετε κάποιο πρόβλημα. Όχι. Διαφωνεί κανείς. Εμφάνιστε του να το συζητήσουμε. Να το συζητήσουμε πρώτα αυτό το θέμα. Παναγιώτη, έχεις πρόβλημα να το συζητήσουμε το θέμα του προσωπικού. Το δώδικα θέμα. Το θέμα του προσωπικού για να φύγουν τα παιδιά. Του παναγιώτη Π.Τ. που έκανε την ενημέρωση. Σας παρακαλώ, σας παρακαλώ. Λοιπόν, το δεύτερο θέμα εκτός ημερής σας διάταξης είναι πολύ τυπικό. Αναφέρετε, τρόπος εκτέλεση του έργου παράλληλα έργα αναδασμού και είναι με ανοιχτή δημοπρασία. Κύριε Δακή, κύριε Ζαμπελιάδου, ομόφωνα. Το τρίτο θέμα είναι τρόπος εκτέλεση του έργου μελέτη αναδασμού αγροκτήματος σκοπιάς 544-953,36. Πάλι με τακτικό διαγωνισμό, ανοιχτή δημοπρασία, ομόφωνα. Πάμε στο τέταρτο θέμα και εδώ θέλω λίγο την προσοχή σας. Επειδή χτες πέρασε ομόφωνο από την Οικονομική Επιτροπή, προηγήθηκαν δυο τροποποίηση συνετακτικά θέματα, έπρεπε να μπει μετά. Αλλά επειδή επήγη μου είπε η κυρία Καρυπίδου, γι' αυτό το φέρνω εκτός της μηρής σας διάταξης, είναι ομόφωνο η απόφαση. Δεν ξέρω, κύριε Δακή, κύριε Ζαμπελιάδου, ομόφωνα. Το τέταρτο. Και πάμε στο πέμπτο θέμα που είναι και αυτό τυπικό, έγκριση διάθεσης θέσεων μαθητίας στο ΕΠΑΛ Γρεβενών, είναι για να κάνουν πρακτική εξάσκηση τα παιδιά από το ΕΠΑΛ. Ισηγούμε την έγκριση εννέα θέσεων μαθητίας στο επαγγελματικό Λυκείο ΕΠΑΛ, λέει ο κύριος Σιμαδράκος Γρεβερό για την πρακτική τους εξάσκησης στην περιφερειακή ενότητα Γρεβενών. Είναι μέχρι τέλος Ιουλίου, είναι ομόφωνα και αυτό. Είναι το πέντε εκτός ημερίσας. Πάμε στα θέματα της ημερίσας διάταξης. Πάμε κατευθείαν στο δώδεκα θέμα. Σύσταση, κύριε Πλακεντά, ένα λεπτό. Σύσταση, 22 θέσεις προσωπαγωγών θέσεων για την κατάδαξη προσωπικού σε θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, σε εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων που έχουν προηγηθεί. Χαιρόμαστε για τους νέους σύστασης που έχουν προηγηθεί. Παρακαλώ, κύριε Πλακεντά. Η κατάδαξη προσωπικού σε θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων που έχουν προηγηθεί. Χαιρόμαστε για τους νέους που έρχονται σε θέσεις αορίστου χρόνου. Κύριε Πλακεντά, είστε συγκυτής. 22 προσωπικών θέσεων μετά από χρόνια δικαστικών αγώνων και αγωνίας όλων των υπαλλήλων αυτών, επιτέλους έρχεται η δικαίωση. Σας καλωσορίζουμε. Κύριε Πλακεντά, έχετε το λόγο. Ναι, κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Αγαπητοί επικεφαλείς των Πατάξων, κύριε Περιφερειάρχη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Τώρα, με ενημερώνει η κυρία Καρυπίδου, αν δεν προηγηθεί, κυρία Μαργαρίτι, η τροποποίηση των προπολογισμών στον τακτικό θέμα, δεν μπορούμε να συζητήσουμε αυτό. Μα τα τακτικά θέματα, υποτίθεται, που πέρασαν χρόνια ρησία... Όχι, τα τακτικά είναι η τροποποίηση των προπολογισμών του το τακτικό θεμάτου. Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε λίγο, είναι η τροποποίηση, οι 12 και… Α, περνάει από μας οι δεύτεροι μετά. Περνάνε ομόφωνα οι δυο τροποποιήσεις. Ωραία, περνάνε ομόφωνα. Κύριε Μπλακεντάκη, έχετε το λόγο. Αγαπητοί εργαζόμενοι των πρών στέιτς, θα ήθελα να πω ότι πραγματικά η σημερινή μέρα είναι μια ιστορική μέρα. 6 και 7 ομόφωνα. Η σημερινή μέρα είναι μια πολύ σημαντική μέρα, γιατί μπαίνει τέλος σε μια εργασιακή ομοιρία συναδέλφων μας, συμπατριωτών μας, συνεργατών μας, οι οποίοι για πάρα πολλά χρόνια μέσα από διδικαστικές διαδικασίες προσπάθησαν και καταφέρνουν σήμερα να γίνουν μέλος της μεγάλης οικογένειας της περιφερειακής ανάτητας Κοζάνης. Θέλω να πω τρία πράγματα. Πρώτον, να ευχαριστήσω τον κ. Περιφεριάρχη για την βούληση αυτή. Δεύτερον, να ευχαριστήσω το Περιφεριακό Συμβούλιο και να του ζητήσω να είναι συγκαταβατικό και να ομονωήσει επί του θέματος. Και τρίτον, να δηλώσω ότι έχω στα χέρια μου μια συμβολιογραφική πράξη εφάνισης και δηλώσων και των 22 εργαζομένων με τον οποίο δηλώνουν στη συμβολιογράφο ότι της παρέτησης και σε καποιαδήποτε περίπτωση αναζήτησης μισθολογικών διαφορών και άλλων απαιτήσεων λόγω της απασχόλησης σε αυτό το διάστημα πριν του δικαιώματος αναγνώρισης της προεπηρεσίας τους. Για όλα τα υπόλοιπα παρετούνται είναι η συμβουλιογραφική πράξη που μου κατατέθηκε και θα την καταθέσω στα πρακτικά και του συμβουλίου αλλά και των υπηρεσιών για να το έχουν. Το τελευταίο που θέλω να πω, αφού ευχηθώ ένα μεγάλο καλώς όριστοι στα παιδιά με τα οποία συνεργαζόμαστε καθημερινά και να τους ευχαριστήσω για μέχρι την τώρα συμπεριφορά τους, το ζήλο τους αλλά και τη συνεργασία που είχαμε, να πω ότι είμαι στη δυσάρεστη θέση, να πω ότι τα πρόσωπα δεν θα είναι 22, θα είναι 21 σήμερα. Ένας μία δεν έχει σημασία εκ των συγκεκριμένων συνεργατών, ενώ έπρεπε να καταθέσει κάποια χαρτιά, δεν έχει προλάβει να τα καταθέσει έως σήμερα το μεσημέρι και αποφασίσαμε με τις υπηρεσίες για να υπάρχει η σύνομη διαδικασία όλη. Η διαδικασία αυτή θα γίνει για τους 21 και εφόσον κατατεθούν όλα τα χαρτιά που έχουν ζητηθεί από τις υπηρεσίες, τη διεύθυνση διοίκησης και της κυρίου ή της κυρίας τελος πάντων που υπολείπεται, θα έρθει στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο. Αυτή είναι η εισηγησύνη μου. Παρακαλώ, παρακαλώ να εξερεθεί. Δεν θέλω για λόγους δημοσιότητας να πω το όνομα της εξερουμένης, να το δηλώσω στα πρακτικά και να τους επικεθαλεί στον παρατάκτυ. Ή του ή της. Πρέπει να διορθώσουμε όμως την απόφαση. Η απόφαση θα κάνουμε μετά αργότερα. Εντάξει, επαναλαμβάνω, θα το διορθώσουμε. Αυτό μη σας απασχολεί. Τα διαδικαστικά όλα θα τα λάβουμε, αρκεί να υπάρχει καλή διάθεση. Αφού δείχνουμε τη διάθεσή μας, θα τη δείξουμε μέχρι το τέλος. Ευχαριστώ. Τελείωσες, Παναγιώτη. Τελείωσα, θέλω να πω κάτι άλλο. Ευχαριστώ. Ο κύριος Δακής. Κύριε Πρόεδρε, θέλω πραγματικά να καλωσορίσω όλους τους εκλεκτούς υπαλλήλους που τόσα χρόνια δώσαν ένα σημαντικό αγώνα να στηρίξουν τις ανάγκες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκης Κουζάνης και της Περιφερειακής Ενότητας Κουζάνης μέσα από δύσκολες διαδικασίες και να ευχηθώ από εδώ και πέρα, χωρίς τα προβλήματα της αβεβαιότητας, να έχουν ένα καλοτάξοδο επαγγελματικό βίο για πολλά πολλά χρόνια, ανέφυλλο και παραγωγικό και ουσιαστικό για την Περιφερειακή Εβητικής Μακεδονίας και για τους ίδιους. Και θέλω να τονίσω ότι πέραν όλων των άλλων, στη σημερινή στιγμή των σημαντικών μειώσεων που έχουν επισυμβεί τα τελευταία χρόνια και είναι σε εξέλιξη λόγου συνταξοδοτήσεων και ελλείψεως προσλήψεων του στελεχιακού δυναμικού του προσωπικού και της Περιφερειας Δικής Μακεδονίας, είναι μια ιδιαίτερη χαρμός συνείδηση ότι θα καλύψουν μόνιμες θέσεις αναγκών υπηρεσιακών για να εξυπηρετούν καλύτερους πολίτες. Εμείς ψηφίζουμε υπέρ της διαδικασίας σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Πλακεντά και σας ευχόμαστε να είστε γεροί και καλή εργασία και συντεροκέφαλοι. Η κ. Ζαμπηλιάδου. Καλή θητεία θα πω όσα είπε ο κ. Δακής μας εκφράζουν, δύναμη και κουράγιο και κυρίως επειδή μπαίνετε στην πολύ παθή δημόσια διοίκηση η οποία έχει πολλάκης κατηγορηθεί και ίσως όχι άδικα πολλές φορές. Εσείς που είστε τώρα η νέα γενιά επαλλήλων που μπαίνετε, έχετε και μια, ας το θέτετε, αναλαμβάντε σε μια δύσκολη εποχή, έξω ο κόσμος περνάει άσχημα και μακάρι να αλλάξετε αυτή την εικόνα της διοίκησης κάθε μέρα να την αλλάζετε προς το καλύτερο. Καλή θητεία εύχομαι. Ο κ. Βίτας. Ναι, αν μην τη άλλω είναι ίσως το πιο ευχάριστο από τα θέματα που έχουμε κουβεντιά στο τελευταίο διάστημα, τουλάχιστον. Νομίζω ότι βεβαίως μετά τις ευχές εννοούνται για την καλή θητεία και τα λοιπά και μακάρι η παραπέρα πορεία που νομίζω πρέπει να συνδυαστεί και με την αγωνιστική στάση να αντισταθμίσει τη χασούρα των προηγούμενων χρόνων γιατί και η ταλειπωρία των προηγούμενων χρόνων και με βάση αυτό που είπε ο κ. θα την περιφερειάσεις ότι παρετήθηκαν από όλα τα δικαιώματα είναι σημαντική και νομίζω δεν παραγράφεται εύκολα. Ευχαριστώ κ. Πιτά, ο κ. Βόλης. Από το 2009 που ξεκίνησε αυτή η αγωνιστικότητά σας και που πράγματι σήμερα επιβεβαιώνεται να εργαστείτε και να γίνετε μέλος της οικογένειας της περιφερειακής ενότητας, εγώ δεν ξεχνώ ότι και σαν ομαρχία και σαν περιφέρον από το 2000 αγώνα που ήμασταν τότε, δώσατε έναν πολύ δυνατό αγώνα για να επιβραβεύσετε σήμερα το μέλλον σας. Ήμασταν αντίπλα σας με τις ανανεώσεις των συμβάσεων και πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά από εδώ και πέρα και θα είστε πάντα σωστοί στις εργασίες γιατί το πιστεύσατε και το κάνατε πράξη σήμερα. Ο κύριος Όγκωτης. Μια κουβέντα και από εμένα. Να σας καλωσορίσω, να ευχηδώ καλή σταδιοδρομία, καλή δύναμη. Με πολλούς από εσάς, να μην πω με όλους, είχα την τύχη, την τιμή και τη χαρά να συνεργαστούμε. Έχω τις καλύτερες των εντυπώσεων. Να σας ευχηδώ να έχετε υγεία και δύναμη και καλή επιτυχία στο έργο σας. Είμαι πριφιάρχα, καλωρίζικη, συγχαρητήρια και σε εσάς για την ολοκλήρωση των διαδικασιών. Ο κύριος Μαργαρίτης. Εγώ με τη σειρά μου, νιώθω μεγάλη ευχαρίστηση, συνάδελφος, ναι συνάδελφος, να έχετε υγεία αγάπη, καλωσορίζατε και σιδεροκέφαλη. Όλα θα πάνε καλά. Ο συναδελφός που θέλει να το αποδετηθεί. Εσύ στην περιφερειακή ενότητα, Κοζάνης, τι θέλεις, ο περιφερειάρχης να μιλήσει. Ορίστε κύριε Εμπύρο. Καταρχήν είναι μια ιδιαίτερη μέρα πραγματικά σήμερα και βλέπω και από τα πρόσωπα που υπάρχουν από κάτω ότι είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από αυτή την εξέλιξη. Εμείς ως περιφερειακοί αρχοί θέλουμε να τους καλωσορίσουμε, να τους καλωσορίσουμε όλους στη μεγάλη οικογένεια της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και νομίζω ότι όχι μόνο θα βοηθήσουν από εδώ και πέρα ακόμα περισσότερο, αλλά θα τα αποκλειθούν απόλυτα στα νέα τους καθήκοντα. Καλώς ήρθατε και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για αυτή την πολύ θετική εξέλιξη για σας. Να είστε καλά. Ο κύριος περιφερειακής. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Πριν από κάποιους μήνες, εντάξει μέσα στην καθημερινότητα, τις δυσκολίες που υπάρχουν και όλοι γνωρίζουν, δέχθηκα αυτούς τους συναδέλφους που είναι σύνεργάτες μας στο γραφείο και ήταν από τις στιγμές που μου έδωσαν μεγάλη χαρά, που αισθάνεσαι όμορφα όταν ασκείς δημόσια διοίκηση και αυτές τις στιγμές μας λείπουν και εσείς μας δώσετε χαρά πραγματικά. Θέλω και από αυτό το βήμα μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο να σας καλωσορίσω. Θέλω να σας παρακαλέσω να δώσετε τον καλύτερό σας σε αυτό, διότι μέσα από τις όποιες δυσκολίες και τις αδικίες έχω μια έκφραση που τη λέω πάντα, το δίκιο πάντα επικρατεί και επικράτησε στην περίπτωση το δίκιο με σας, αλλά βέβαια το ενίσχυσε και με την πολύ καλή δουλειά που έκανε το νομικό γραφείο του κυρίου Μπαλατσούκα και του φίλου μου του Γιώργου του Φύσκα. Και τι δείχνουμε με αυτόν τον τρόπο, γιατί αποδέθηκε ένα μήνυμα για όλη την Ελλάδα, ότι με τους δικούς μας τους ανθρώπους μπορούμε και τα καταφέρουμε. Να είστε καλά, για μια ακόμη φορά, σας καλωσορίζουμε στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Κλείνοντας αυτό το θέμα, το οποίο συγκινεί όλους, να σας καλωσορίσουμε όλους. Ζήσαμε την αγωνία σας τόσα χρόνια, επιτέλους δικαιωθήκατε και δώστε αυτό που είπε ο κ. Περιφερειάρχης, το καλύτερό σας αυτό, για να λύνονται τα θέματα στην περιφερειακή ενότητα εδώ της Κοζάνης. Να είστε καλά, σιδεροκέφαλοι και εύχομαι υγεία σας και της οικογένειας σας. Να είστε καλά, παιδιά! Ομόφωνα είναι η απόφαση, δεν φαντάζομαι κάποιος, ομόφωνοι είναι η απόφαση. Σας ευχαριστούμε! Ναι, να τρέξουμε! Άρα, έκλεισε αυτό το θέμα, προχωρούμε λίγο, σας παρακαλώ! Για την καρδιολογική που είπατε! Τώρα, λοιπόν, προχωρούμε στο όγδο θέμα που αφορά την καρδιολογική κλινική. Έχει έννομο σε φέρον ο κ. Μαργαρίτης, γι' αυτό κ. Λαμπρόπουλε. Λοιπόν, διαβάζω λίγο το θέμα, ελάτε κ. Λαμπρόπουλε εσείς. Διαβάζω το θέμα, έγκριση σχεδίου σύναπσης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Γενικού Νοσοκομείου Μαμάτσιο Ποδοσάκιο, για το έργο ολοκλήρωση εργασιών στην καρδιολογική κλινική Κοζάνης. Κ. Πλακετά, αφήνω τον κ. Λαμπρόπουλο να κάνει την εισήγηση. Ελάτε κ. Λαμπρόπουλε. Να κάνει βεβαίως ο κ. Λαμπρόπουλος, εγώ μόνο να πω... Ναι, να ακούσουμε λίγο τον κ. Πλακετά, ένα λεπτό. Ο κ. Λαμπρόπουλος θα κάνει την εισήγηση, εγώ το μόνο που θέλω να πω είναι ότι επειδή χρειάζεται δύο τακτική και δύο αναπληρωματική για την Επιτροπή Παρακολούθηση της προγραμματικής ύβασης, για την ολοκλήρωση των παρεβάσεων στην καρδιολογική κλινική, να πω ότι ως τακτικός από την πλευρά της συμπολίτευσης προτείνεται ο κ. Κάτανας, με αναπληρωματικό τον κ. Χρυστοφορίδη, και παρακαλώ για τον ορισμό... Ο κ. Μαργαρίτης. Ο κ. Μαργαρίτης, τακτικός και αναπληρωματικός. Ο κ. Ασβόλης. Πολλοί εδώ μέσα χρειαζόμαστε τις υπηρεσίες του κ. Λαμπρόπουλου. Να επαναλάβω λίγο, με συγχωρείτε και πάλι. Τακτικά μέλη... Τακτικά μέλη λοιπόν γιατί ήρθε ο κ. Δακής, ο κ. Κάτανας, ο κ. Μαργαρίτης, και αναπληρωματικά μέλη ο κ. Χρυστοφορίδης και ο κ. Ασβόλης. Κύριε Λαμπρόπουλε έχετε το λόγο. Σας παρακαλώ λίγο. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Θα ήθελα καταχρίνα να σας ευχαριστήσω γιατί όλο το περιφερειακό συμβούλιο, ο περιφερειάρχης, ο κ. Πλακεντάς, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και κυρίως κάποια άτοματα όλοι οι συμπολίτευσοι, όλοι οι φίλοι εδώ, ξεκινήσαμε ένα ταξίδι πριν από ένα χρόνο, ένα ακριβώς χρόνο. Πριν, όμως, σας πω για αυτό το ταξίδι, θα ήθελα να ευχαριστήσω κυρίως και τις τεχνικές υπηρεσίες του κ. Γρύβα Κωνσταντίνο, Τεχνική Υπηρεσία της Νομαρχίας, ο οποίος και στο τελευταίο κομμάτι έδωσε μια ιδιαίτερη προσπάθεια, αυτός και όλο το επιτελείο, γιατί είναι και άλλα άτομα μέσα, τα οποία θα τα αναφέρομαι στο site που δημιουργούμε της Καρδιολογικής Κλινικής. Μην ξεχάσω τώρα κάποιον, γιατί οι στιγμές είναι λίγο ιδιαίτερες. Λοιπόν, πριν από ένα χρόνο ξεκινήσαμε ένα ταξίδι. Το ταξίδι αυτό ήταν να δημιουργήσουμε μια Καρδιολογική Κλινική, η οποία στο νομό και στην πόλη της Κοζάνης δεν υπήρχε. Φαινόταν ένα όνειρο μακρινό και πολύ δύσκολο. Μία μέρα πήρα μια απόφαση και λέω θα πάω χωρίς να έχω καμιά γνωριμία, δεν έχω τίποτα. Λέω, θα πάω στο γραφείο του Περιφερειάρχη να ξεκινήσουμε αυτή την προσπάθεια. Και από εκεί έγινε το πρώτο μεγάλο άλμα. Ήταν θετικός σε όλα αυτά. Ξεκινήσαμε και έχουμε τώρα αυτή τη στιγμή 150 ιδιώτες, οι οποίοι με τις δωρεές τους βοήθησαν να γίνει αυτό που πρέπει να δείτε κάποια στιγμή στην Καρδιολογική Κλινική της Κοζάνης. Είμαι πολύ χαρούμενος, γιατί σήμερα και με αυτή την τελευταία προσπάθεια φτάνουμε στο πρώτο μας μεγάλο λιμάνι. Είμαστε τυχεροί, γιατί έχουμε δημιουργήσει μια κλινική με μια στεφανεία μονάδα, η οποία στο τέλος και κάποιων άλλων ενέργειών που θα γίνουν, θα είναι εννέα κρεβατιών, μια από τις μεγαλύτερες δηλαδή, υπερσύγχρονοι. Μας κάνει δώρο το Ίδρυμα Νιάρχος Monitor, οπότε θα είμαστε ό,τι πιο καλύτερο υπάρχει με μοδυναμικές μετρήσεις και καθετηριασμούς πρώτο επίπεδο, ας το πω έτσι λίγο απλά. Και κάναμε και μια κλινική η οποία συνολώνει 20 κρεβάτια με ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει. Σε κάθε δωμάτιο μέσα, να σας πω, υπάρχει, ο κάθε ασθενής έχει την τουλάπα του, έχουμε το ψυγείο, air condition, τηλεόραση 40 διάρρα και ατομικό ραδιόφωνο. Λοιπόν, ναι, ατομικό ραδιόφωνο. Και όλα αυτά, ορίστε. Ναι, λοιπόν, αυτό λοιπόν, ναι, σκεφτείτε ότι είναι όμως ένας παιδιντάρης, ο οποίος πρέπει να μείνει τέσσερις ημέρες μέσα σε μια κλινική, πώς θα περάσουν αυτές οι ώρες του, έτσι, 4-24 ώρα, μία απλό σκεπτικό. Λοιπόν, το δεύτερο είναι ότι δημιουργήσαμε, έγινε ένα εργαστήριο καρδιολογικό, το οποίο είναι από τα πιο σύγχρονα της Ελλάδας. Δεν υπάρχει πιο σύγχρονα, ούτε πάει σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Λοιπόν, υπάρχουν holder πίεσης, holder ρυθμού, tilt test που δεν υπάρχουν, είναι ελάχιστα στην Ελλάδα, υπέρηχος καρδιάς, καρδιοαναπνευστική κόπωση που κάνουν μόνο πανεπιστημιακά, στη Θεσσαλονίκη δηλαδή κάνει μόνο το ΑΧΕΠΑ, και κάνουμε και διεσοφά για υπέρηχα, είμαστε οι μοναδικοί στη Δυτική Μακεδονία. Περιμένοντας και τον καινούργιο υπέρηχο που σας ευχαριστώ για άλλη μια φορά, γιατί την προηγούμενη φορά το ψηθήσατε εδώ, απλώς είναι τόσο πολλές οι διαδικασίες που ακόμη δεν τελειώσουμε τις διαδικασίες, αλλά είμαστε στην τελική φάση, θα γίνουμε και εκπαιδευτικό κέντρο υπέρηχων, το πρώτο στη Βόρεια Ελλάδα, εντάξει, στο λάθος στη Μακεδονία. Και οπότε μετά ξεκινάμε, θέλω να σας ευχαριστήσω για άλλη μια φορά όλους σας, γιατί όλοι με τον τρόπο σας συμβάλατε θετικά. Να ευχαρισ