Διάλεξη 5 / Διάλεξη 5 / σύντομη περιγραφή - Πολίτης Διονύσιος (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 2015)
σύντομη περιγραφή: Αυτές εδώ οι συσκευούλες που βλέπετε ρίχνουν τρομερά το κόστος, δηλαδή αυτή η συσκευούλα που σας έδειξα και την οποία την πήρα 25 ευρώ και βλέπετε είναι και καλά δομημένη δηλαδή μπαίνει κατευθείαν στην πρίζα δεν θέλει ούτε ξεχωριστό τροφοδότικα οτιδήποτε άλλο κάνει ό,τι κάνει το Wi-Fi εδώ πέρα πάνω σε σημείο που απορώ γιατί δεν έχει γεμίσει στη Θεσσαλονίκη Wi-Fi γιατί είναι τόσο χαμηλό το κόστος δηλαδή άμα βρεις backbone μπορείς αυτό το κτίριο να βάλεις 10 τέτοιες συσκευούλες με κόστος 250 ευρώ έχει υποδομή το πανεπιστημιόνση το μόνο που θέλει αυτή η συσκευή είναι σύνδεση με καλόδιο ethernet αυτό θέλει αλλά απ' ό,τι ξέρω το κτίριο μας είναι γεμάτο από μπρίζες ethernet άρα θα μπορούσα να βάλουμε 250 ευρώ 10 τέτοιες συσκευές και να κάνω το κτίριο αυτό το 10 όροφο σούπερ ντούπερ δηλαδή 10 συσκευές αυτές χωράνε περίπου χωρητικότητα επικοινωνίας καναλιού γύρω στους 2000 χρήστες καταλαβαίνετε τι τρελά πράγματα έρχονται δηλαδή έχουμε το οξύμορο φαινόμενο από τη μια μεριά αυτές οι συσκευές να φτυνένουν απελπιστικά να πέφτει το κόστος τους τρομερά και από την άλλη η διαθεσιμότητα τους να αγγίζει σχεδόν το 24 ώρο δηλαδή σε λίγο οπουδήποτε είμαστε θα μπορούμε να έχουμε κάποιο είδους διασύνδεση με το διαδίκτυο και άμα έχεις προσέξτε τώρα πως παίζει το παιχνίδι άμα έχεις διασύνδεση με το διαδίκτυο τι κάνεις ανεβάζεις κατεβάζεις κυρίως τι θα κάνεις και τα μαθήματά σου θα διαβάζεις τα βιβλία σου τι είναι αυτό που θα ανεβουκατεβάζεις αυτό που μας κάνει ο Χρήστος ο κάμερα μάνας πως το λέμε μια λέξη πρέπει να δώσουμε καινούργια λέξη όχι πολύ μέσα εγώ θα έλεγα να εισάγουμε τον όρο πλούσια μέσα rich content πλούσιο περιεχόμενο περιεχόμενο που έχει μεγάλη προστιφαίμενη αξία δηλαδή ας πούμε πας εσύ στον Τάμεση και λες τη μαμά σου τώρα μαμά να δεις που είμαι και τραβάς μια selfie πάνω στη γέφυρα του Τάμεση και επειδή πιάνεις και ένα Wi-Fi ή αν δεν έχει Wi-Fi μπαίνεις στο 4G μπορείς αμέσως να στείλεις αυτή την εικόνα στη μαμά σου τώρα αυτά να τα καλοσκεφτούμε είναι τρομερά πράγματα όχι γιατί στέλνεις την εικόνα και η εικόνα είναι high definition αλλά γιατί λέτε γιατί εκεί θα να καταλήξουμε τι είναι αυτό δηλαδή που αυξάνει την αυξία όλων αυτών των πραγμάτων ναι το πρώτο είναι δωρεάν δηλαδή μιλάμε για πράγματα που είναι πολύ πολύ φτεινά έτσι σας είπα τα νούμερα κάνα 25 ευρούλια και αυτό έχει εμβέλεια γύρω στα 30 μέτρα 30 μέτρα σημαίνει το μισό διάδρομο το πιάνει άρα μάλλον 25 ευρούλια πιάνω όλο το διάδρομο και σηκώνω μέχρι 400 χρήστες με αυτά τα δύο γιατί προσέξτε το βασικό που είναι η υποδομή η αρχική υπάρχει αυτό μας κόρτισε πολύ και όταν μας κόρτισε πολύ κάναμε λίγα πράγματα δηλαδή κατεβάζαμε MPEG αρχεία πολύ μέσα το 1995 χρονιά που γεννηθήκατε εσείς πάνω κάτω αλλά το έκανα μόνο εδώ μέσα και τότε τα μηχανήματα PC είχα, δεν είχα τέτοια μηχανήματα είχα Workstations που σημαίνει ακριβά μηχανήματα μιλάμε για ακριβή τεχνολογία αυτή η τεχνολογία τι δεν είχε τότε transaction δηλαδή άλλο πράγμα με να είμαι εδώ για να κατεβάσω ένα αρχείο και άλλο να κατεβάσω το αρχείο εκεί που θα ήθελα να το κατεβάσω π.χ. αρχείο μουσικής που είναι την ώρα που κάνω εκδρομή για παράδειγμα δεν ακούω μουσική το πρωί όταν έρχομαι στο μάθημα άρα ουσιαστικά αυτή η αυξημένη διαδραστικότητα προωθεί τα πολύ μέσα και τα κάνει μέσα αυξημένης προστηθέμενης αξίας που η προστηθέμενη αξία τους είναι η διαδραστικότητα αυτό τα κάνει να αξίζουνε δηλαδή το να δω τον τάμεση το έβρεπα και τότε το να δω όμως selfie να δει η μαμά της κόρης της που κάνει εκδρομή στον τάμεση εκείνη την ώρα αυτό είναι κάτι που αλλάζει όλα δεν είναι άλλη η διαδραστικότητα τα transaction δηλαδή είναι αυτά που ανεβάζουνε την αξία αυτού του πράγματος και βλέπετε τα πολλά transaction στα κοινωνικά δικτύα γίνονται σε μέρη που υπάρχει πλούσιο περιεχόμενο για παράδειγμα πλούσιο περιεχόμενο υπάρχει στο youtube στο dailymotion γιατί υπάρχει πλούσιο περιεχόμενο τι αυξημένα transactions έχουμε εκεί παρακαλώ upload εντάξει αυτό γίνονταν και πριν το transaction ας που είναι ορίστε το search το search πρώτα απ' όλα είναι share share ok άρα με το share τι κάνω εγώ το προτείνω σε άλλους έτσι ορίστε μπράβο το youtube όμως είναι επίσημα social media ναι αυτόν και δεν είναι social media γιατί ένα καλό τραγούδι από κάτω πόσα σχόλια μπορεί να προκαλέσει ή ένα καλό clip και για πόσο καιρό κρατούν αυτά τα σχόλια δηλαδή εγώ μπορώ να δω ένα καλό τραγούδι και για ένα χρόνο το σχολιάζουν αυτοί από κάτω και ένας να λέει έτσι και ο άλλος να λέει αλλιώς και ακούγοντας τη θέση και την αντίθεση των ακροατών εκεί είναι που βγάζω εγώ συμπεράσματα δηλαδή με αφαίρομαι σωρό πράγματα είτε αυτό αφορά μουσική για παράδειγμα που με ενδιαφέρει εμένα ως τέχνη που εκτελείται performance art το πιο δύσκολο πράγμα το πιο δύσκολο πράγμα είναι το performance πάρα μικρόφιλο και τραγούδα δεν είναι τόσο απλό πάρε ένα βιολί και παίξε η performance είναι το πιο δύσκολο πράγμα αυτό που μας ενδιαφέρει εμάς λοιπόν είναι να πάρω εγώ το υλικό να υπάρξει διάδραση της κοινότητας άρα η πρώτη παρατήρηση που κάνω είναι ότι είναι σχεδόν μηδενικού κόστους δηλαδή η μαμά βλέπει την κόρη της να στέλνει selfie από τον τάμεση με τι κόστος μηδενικό σχεδόν μηδενικό για να είμαι ακριβής για να πάρει τηλέφωνο και να πάει να το κοστήσει πιο ακριβά πολλές φορές κλείνεις το τηλέφωνο στο εξωτερικό γιατί λες τι θα μου χρειώσει τώρα έχει roaming το ένα το άλλο ενώ το selfie μπορεί να σου βγει τελώς δωρεάν άρα το κάνεις upload όπως είπατε πολύ ωραία και η επόμενη κίνηση ποια είναι να το μοιράσεις και η μεθεπόμενη να αρχίσεις να το σχολιάζεις και να λες κοίταρε τι ωραία που τα λέει ο μεγάλος δεν ήταν off site θα πει ο άλλος και κάπου εκεί θα βρίσκετε την αλήθεια που μπαίνει κάπου στη μέση ας πούμε άρα είναι το αλτιμετ είναι το έσχατο κοινωνικό μέσο γιατί έχει πλούσιο περιεχόμενο πάνω απέρα από τα πολυμέσα όταν τα πολυμέσα αποκτήσουν σχολιασμό από ανθρώπους που ξέρουν τότε γίνονται πλούσιο περιεχόμενο reach content ήταν ο διάλογος ο πανεπιστημιακός για παράδειγμα που έχουμε που υπάρχει σχολιασμός πολύ υψηλής σταθμής είτε είναι κάποιο βίντεο στο youtube daily motion από αθλητικά μέχρι μουσική που ακολουθεί επίσης σχολιασμός πολύ υψηλής σταθμής και αυτό γίνεται δυσδιάστατα δηλαδή μπορεί να γράψει ένα σχόλιο κανείς τον προηγούμενο μήνα να απαντήσουν άλλα πέντε άτομα και να επανέλθει αυτόν τον μήνα και να γράψει κάτι πιο όρημο γιατί διαβάζει τις προηγούμενες απόψεις να αναθεωρήσει πολλές απόψεις του να προτείνει κάτι άλλο γιότι ο καθεξής και έτσι γίνεται ένας τρομερά γόνιμος διάλογος και αυτό το πετυχαίνουν αυτό οι συσκευές και τι κατορθώνουμε με αυτόν τον τρόπο αυτό που ξετυλίγουμε σε κάθε μάθημά μας ότι με τη χρήση και διακίνηση του reach content του πλήσιου περιεχομένου αυξάνουν την αξία τους και λέμε αυτή η συσκευή δεν κάνει τα 200 ευρού για 300, 500, 700 που μου τη χρεώνεις άμα με μερακλείς και πάρω iphone αλλά μπορεί αυτή η συσκευή στην πράξη να αξίζει και 7000 ευρώ γιατί κάνω πράγματα πρωτοφανή και αυτά είναι που δίνουν αξία στο reach content πάμε τώρα μου στο σημερινό μάθημα για να μη σας λέω ξανά τέτοια πράγματα και θα δείξουμε τον προγραμματισμό σε πρώτο επίπεδο στις φορητές συσκευές με το λεγόμενο presentation software δηλαδή όλοι εσείς στις φορητές διεπαφές θέλετε να δείτε τι καινούριο έρχεται και μπορεί να λέτε μέσα σας δε μαθαίνουμε λίγη java για να τις προγραμματίζουμε θα το κάνουμε και αυτό δεν εκεί όμως το θέμα το θέμα είναι τι θα προγραμματίσουν τις φορητές συσκευές δηλαδή μήπως οι φορητές συσκευές κάνουν κάποια πράγματα καλύτερα από το κάνουν αυτές οι συσκευές και για να το κάνουν καλύτερα πως θα γίνει αυτό απάντηση όταν βγει το κατάλληλο λογισμικό άμα δεν βγει το κατάλληλο λογισμικό στο presentation software τι γίνεται βγήκε το κατάλληλο λογισμικό δηλαδή είμαστε έτοιμοι μετά από 20 χρόνια από όλη της κυριαρχίας του powerpoint να πάμε σε κάτι άλλο σκεφτείτε το ε 20 χρόνια το παρουσίαση έχει γίνει συνώνυμο με τη λέξη με ένα εμπορικό σήμα το powerpoint είτε πεις powerpoint παρουσίαση ένα και το αυτό αυτή είναι η μεγάλη επιτυχία της microsoft γι' αυτό έγινε και ταιρία που ξέρω εγώ εμπορική αξία δύο φορές στην ελλάδα γιατί το συνώνυμο της παρουσίαςσης σε όλους τους κατοίκους του πλανούτη γη είναι powerpoint το συνώνυμο του γράφω κείμενο είναι word έτσι είπαμε όμως το να γράψω κείμενα με τις φορητές συσκευές ακόμα έχει προβλήματα δεν είμαστε έτοιμοι πρέπει να λύσουμε κάποια προβληματάκια για να δούμε τι προβληματάκια έχουμε λύσει σχετικά με το λογισμικό παρουσίασης και θα σας δείξω λοιπόν το πρώτο μέρος αυτήν την ώρα που είναι το presentation software ποιες είναι οι τάσεις και ποιες είναι οι διεπαφές του τι είναι λοιπόν το presentation software θα δούμε θα πούμε μερικά ιστορικά στοιχεία και θα τα δούμε αυτά με ένα καινούργιο λογισμικό που έχει εμφανιστεί και το οποίο λέγεται το διαγνώσατε νομίζω πιο πολύ πως λέγεται αυτό το πρέζει το οποίο πρέζει πριν έρθω σε σας να σας τα πω το έχω δοκιμάσει σε pc το έχω δοκιμάσει σε mac και surprise surprise που πήγε πάρα πολύ καλά το έχω δοκιμάσει σε ταμπλέτα δηλαδή εκεί που είχε την καλύτερη επιδόση είναι η ταμπλέτα γιατί παρατηρήστε τις κινήσεις που κάνει δηλαδή είναι ένα λογισμικό το οποίο έχει κίνηση ταυτόχρονα μαζί με την παρουσίαση των διαφανιών που λέει λοιπόν τι είναι η παρουσίαση λοιπόν είναι εφαρμογή για τη δημιουργία λέξεων και εικόνων για την εξιστώρηση ενός θέματος την υποστήριξη μιας ομιλίας αυτό που κάνουμε τώρα την δημόσια παρουσίαση πληροφοριών αυτό είναι παρουσίαση μήπως θα μπορούσαμε να προσθέσουμε κάποια πράγματα ακόμα που δεν τολμούμε να τα πούμε αλλά έρχονται σιγά σιγά τι άλλο θα θέλαμε να είχε μια παρουσίαση πλέον έτσι μπράβο να φτάσει μέχρι το πιο πλούσιο μέσο αδιάδρασης που είναι η κοινούμενη εικόνα που είναι το βίντεο που έχει φτάσει το κοινούμενο βίντεο η κοινούμενη εικόνα αυτή τη στιγμή δηλαδή ποιο είναι το επόμενο που θα δούμε μπροστά μας να ξετυλίγεται από πλευράς τεχνολογίας η τρισδιάστατη τηλεόραση εκείνο όλα τα λεφτά έχετε δει τρισδιάστατη προβολή που την έχετε δει σε κινητογράφω κάνει διαφορά θα αλλάξουν πολλά πράγματα έτσι πάμε στο επόμενο υπάρχουν επαγγελματικά προγραμμάτια δηλαδή ποιο είναι το επόμενο υπάρχουν επαγγελματικά προγράμματα παρουσιάσεων με τα οποία επαγγελματικά προγράμματα παρουσιάσεων η έμφαση δίνεται στην εύκολη και ταχύη εκμάθηση και χρήση δηλαδή πότε ένα πρόγραμμα παρουσίασης είναι πετυχημένο παρακαλώ όταν επιτρέπεις το χρήστη του χωρίς σε λογικό χρόνο δηλαδή να έχει learnability όπως λέγαμε σε προηγούμενα μαθήματα όπως επικοινωνία σε ανθρώπινο υπολογιστή να μπορεί εύκολα να προβλέψει τι θα κάνει με αυτό σε σύντομο χρόνο πρέπει να παρουσιάσει αυτό που έχει να παρουσιάσει ο συνάδελφός σας είπε πολύ ωραία και επαναλαμβάνω αν δεν γράφτηκε ηχητικά η ερώτησή του ότι τα προγράμματα πρέπει να έχουν και μια συνέπεια δηλαδή να έχουν μια σταθερότητα γιατί αν για να γράψω εγώ μια παρουσίαση πρέπει κάθε φορά να μαθαίνω νέα στοιχεία αντί να δώσω έμφαση στην παρουσίαση μου στα στοιχεία της παρουσίασης μου χάνω χρόνο να μάθω την εφαρμογή πως η εφαρμογή πρέπει να υλοποιεί εδώ δεν μιλάμε για μεταφορά για paradigm πιο πολύ μιλάμε πρέπει να έχει μια σταθερή πλοκή για το πως παρουσιάζει τα γεγονότα και τα αναπτύσσει ώστε εγώ να μην χάνω χρόνο για να την μάθω και αυτός είναι ο λόγος λέει ο συμφιτητής σας που το powerpoint αποδείχθηκε απίστευτο σημείο σταθερότητας δηλαδή 20 χρόνια είναι ο κοινός παρονομιστής στο μπάντον γιατί είχαν εμφανιστεί εργαλεία συγγραφής 20 χρόνια πριν περίπου τον καιρό που εσείς έρθατε στη ζωή και είχαν τεχνολογικά εξελιγμένη οπτικοακουστική δράση και δυνατότητα παρουσίασης αλλά ήταν λίγο αδόμητα δηλαδή κάποια πράγματα έκανε το ένα κάποια έκανε το άλλο πρώτον και δεύτερον θέλω να τα μάθεις θέλω να μάθεις δηλαδή προγραμματισμό και έλεγε ο κόσμος μια απλή παρουσίαση θέλω να κάνω αυτό είναι το βασικό τώρα αλλά σε δεύτερο επίπεδο την κάνω και πιο εφετζίδικη είναι καλοδεχούμενο αλλά δεν πρέπει για να πετύχω το εφέ να χάσω πάρα πάρα πολύ χρόνο και γι' αυτόν τον λόγο το de facto και ορισμός της παρουσίασης ήταν το power point υπάρχουν λογισμικά όμως που χρησιμοποιούν και τα δύο χαρακτηριστικά αυτά δηλαδή έχουν και μια learnability μια εύκολη μάθηση και σταθερή ροή παρουσίασης αλλά ταυτόχρονα μπορούν να κάνουν και εξελιγμένα πράγματα τώρα όπως βλέπετε αυτό να κινείται αυτό το λογισμικό για παράδειγμα είναι ότι πρέπει για να το κάνεις σε ταμπλέτες δηλαδή για να πάω στην επόμενη σελίδα χρειάζεται να πατήσω ένα κουμπί σε ταμπλέτα θα γίνεται πολύ πιο εύκολα φανταστείτε ας πούμε πως θα κάνει την απολόγηση με πρέζεις σε ταμπλέτα πολύ πιο φυσική ροή έτσι οποιαδήποτε κίνηστα σήμενε πάμε στο επόμενο για παράδειγμα στο προηγούμενο έχει διάφορες εκδοχές του τι γίνεται για να δούμε πως ποια λογισμικά είναι αυτά που έκαναν αυτά εδώ πέρα τα πράγματα η πρώτη λέξη που πρέπει να λύσουμε τι σημαίνει λογισμικό πακέτο λογισμικού σημαίνει σου είτα δηλαδή δύσκολα θα περιμένεις ένα μόνο κομμάτι να σου λύσει το πρόβλημα αυτό προσέξτε το δηλαδή συνήθως παρέχεται μια ομπρέλα μια ομάδα μια εργαλειοθήκη συνολική που πιάνει το ζήτημα που έχεις να αντιμετωπίσεις και μετά εσύ προχωράς στην αιχμή του δόρατος που είναι το εργαλείο παρουσίασης υπάρχουν ξεχωριστά εργαλεία και φυσικά εφόσον μιλάμε για το χώρο των pc πρέπει να είναι συμβατά με windows και με mac εδώ είναι το πρώτο στοιχείο που ερχόμαστε και θύγουμε και λέμε ότι αυτή τη στιγμή τα εργαλεία συγγραφής και παρουσίασης που δεν έχουν πάει εδώ δεν υπάρχει ισοδυναμία δεν έχουν πάει σε αυτόν εδώ τον κόσμο δηλαδή αυτός ο κόσμος φαίνεται να πάει πάρα πολύ καλά το έχουμε ξαναπεί πλεονεκτή αυτή η συσκευή που έχει προσέσορα μνήμη και σκληρό δίσκο περίπου έως για αυτός ο υπολογιστής έτσι που είναι παλιότερης τεχνολογίας 7 αιτίας περίπου αλλά ιστερεί πάρα πολύ στο να γράψουμε έχουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα στο να γράψουμε είναι πρόβλημα λογισμικού δεν είναι μόνο θέμα της συσκευής πιθανώς να πρέπει να αλλάξουμε το μεταφόρμας να βρεθεί κάτι καινούργιο ένας καινούργιος τρόπος που γράφουμε αν δεν βρεθεί οι παλιές συσκευές πλειονεκτούνε αυτό κρατάμε έτσι άρα εδώ έχουμε πρόβλημα δεν δίνουμε αξία προστιθέμενη αξία το πρώτο λοιπόν που εμφανίστηκε και πολύ γνωστό σε όλους είναι το power point σε περιβάλλον windows που είναι αυτό το οποίο βλέπετε και οι οποίοι όλοι το ξέρετε κλασική διαπαφή έτσι υπάρχει κάποια σκηνή πάνω στην οποία γράφω ή βάζω τις εικόνες μου που θα κινούνται το βίντεό μου τους ήχους μου και ότι άλλο χρειαστεί να βάλω εδώ το βλέπουμε σε περιβάλλον Mac μικρή διαφορά το μεταφόρειο είναι το ίδιο το paradigm είναι το ίδιο απλώς αλλάζει το μηχάνημα έχετε χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο πακέτο σε άλλο περιβάλλον όχι το 99% των ανθρώπων του πλανήτη αυτό κάνει με εσάς δηλαδή δουλεύει power point είτε σε Mac είτε κυρίως σε PC τι μέλλον έρχεται μέλλον σημαίνει η δική μας ανάμυξη γι' αυτό μας απασχολεί αυτό το θέμα μπορεί να εργάζετε εσείς σε κάτι τέτοιο σε μια εταιρεία που ασχολείται με παρουσιάσεις το μέλλον είναι λογισμικά που δουλεύουνε πλέον μέσω διαδικτύου που ευράζονται στο σύννεφο τα οποία είναι δωρεάντα περισσότερα κάποια άλλα δουλεύουνε με συνδρομή η συνδρομή είναι αποδεκτή στην περίπτωση εταιριών δηλαδή η εταιρεία σαν πρώτο και μια πολύ λογική συνδρομή τη δίνουν πολύ ευχαρίστως για τους εργαζόμενούς τους δηλαδή δεν κολλάνε σε κάτι τέτοια ψιλολόγια και ένα τέτοιο λογισμικό που έρχεται και έχει τέτοιου είδους χαρακτηριστικά είναι το πρέζι αυτό που βλέπουμε αυτή εδώ πέρα τη στιγμή ιστορικά στοιχεία να πούμε τώρα για το τι γινότανε τον καιρό των γονιών σας όλα ήταν πολύ δύσκολα δηλαδή υπήρχανε μεμονωμένοι σταθμοί εργασίας κάποια όνοματα κίνησης εποχής ούτε καν εγώ τα πρόλαβα ενδεχομένως σε κάποια μουσία να τα έχουμε δει και με αυτά που προσπαθούσατε να κάνεις κάποιες παρουσιάσεις οι περισσότερες γινότανε για τηλεόραση και τέτοιου είδους εργαλεία και φυσικά χρησιμοποιούσαμε slides τα slides ήτανε το να ξέρετε το οπτικό μέσο με το οποίο διακινήθηκε η εικόνα μέχρι που ήρθε η ψηφιακή εποφή είχε κανείς από σας ανάμιξη με slides δηλαδή είχε αρχείο με slides και τα λοιπά με δική σου πρωτοβουλία ή των γονιών σου ναι τότε όμως ήτανε καλύτερη από τις φωτογραφίες δηλαδή σκεφτείτε το εξής πήγες σε ένα ταξίδι σε ένα νησία ας πούμε το εξωτερικού και θέλεις να δείξεις μετά στην οικογένειά σου που πήγες πως θα το δείξεις αν θα ζούσες πριν 20 χρόνια πριν ήρθε η ψηφιακή εποχή τι θα έκανες έχει σημασία για εμάς με συγχωρείτε γι' αυτό το ρωτάω δεν φαίνεται τόσο άσχετη η ερώτηση ομοίως το ερώτημα φέρτε το στον εαυτό σας σε στέλνει η εταιρεία σου να κάνεις μια παρουσίαση σε κάποιον άλλον πως θα κάνεις την παρουσίαση με χαρτιά με φωτογραφίες πως θα το κάνεις η απάντηση είναι να το κάνεις με slides το slide ήταν λοιπόν αρνητικό όπως έβγαινε το film της φωτογραφικής μηχανής ήταν θετικό ήταν πιο ακριβό αλλά μετά μπορούσες με την προβολέα να το προβάλλεις και προσέξτε στο powerpoint πως λέμε την κάθε διαφάνεια slide δεν έχει λογική να τη λέμε slide έχει μείνει slide από τότε που είχαμε slides δηλαδή έβαζες τα slides τα έβαζες και τα γύριζες μπροστά στο φακό και έκανες έτσι την παρουσίαση σου και είχε καλύτερη εικόνα και ζωντανότερα χρώματα από τη φωτογραφία αλλά μιλάμε για άλλες εποχές απλώς έχουν αφήσει την ονοματωλογία τους έχουν αφήσει το μεταφορ τους το μεταφορ λοιπόν του powerpoint στηρίζεται στα slides άρα αν εμείς θα πάμε σε άλλη λύση ενδεχομένως να πρέπει να αλλάξουμε το μεταφορ αυτού του είδους το πρέζει κάπως το αλλάζει για παρατηρήστε το αυτό και φυσικά είχε πολύ υψηλό κόστος αγοράς αυτήν την τεχνολογία και εγώ στις τιστιμάνες πόσο δύσκολα βλέπαμε διαφάνεια στην εποχή εκείνη και πόσο δύσκολα παρουσίαζαν οι καθηγητές στην δουλειά τους που τώρα αυτό έχει γίνει πάρα πάρα πολύ εύκολο άρα είναι και μαθησιακό μοντέλο αυτό το οποίο αναπτύσσεται αυτή λοιπόν ήταν η πρώτη εταιρεία κατασκευής λογισμικού what you see is what you get δεν φτάσαμε εδώ πολύ εύκολα το ξέρετε και εσείς και με πολλά προγράμματα που χρησιμοποιείτε θέλουν compilation δεν παίρνεις αυτό που βλέπεις και έχουμε περάσει πολλά χρόνια και τώρα αρχίζει κάπως να λύνεται αυτό το πρόβλημα τώρα δηλαδή μπορούμε να πούμε πως αυτό που βλέπεις στην οθόνη είναι αυτό που παίρνεις εδώ βλέπουμε την πρώτη συσκευή αυτού εδώ πέρα του είδους που προσπαθούσε να κάνει τέτοια πράγματα κοίτα ένας πρωτόγονος παρασκευαστής lights συνεχίζουμε τα ιστορικά μας στοιχεία όχι για να σας κουράσω αλλά για να καταλάβετε το μέταφορο αν δεν καταλάβουμε πως παίζει το μέταφορο δεν θα μπορέσουμε να εισηγηθούμε τι τι περιμένει ο κόσμος από εμάς καινούριο μέταφορο δεν θα μας έρθει επιφίτηση να βγάλουμε καινούριο πρόγραμμα άμα ήταν έτσι μάλλον ο Κωνστομπούς θα το βγάλει καλύτερα από εμάς άρα ό,τι και να γίνει θα βγάζει πάντοτε το καλύτερο έτσι αν πας να παίξεις μπάλα απέναντι σε αυτούς θα χάσεις τι πρέπει να κάνεις εσύ τι να βρεις ένα καινούριο μέταφορο γι'αυτό τα ψάχνουμε όλα αυτά εδώ γι'αυτό ασχολούμαστε με το ένα ή με το άλλο δηλαδή προωθώντας αυτές τις συσκευές κάνουμε σαφές πως το επόμενο λογισμικό παρουσίασης θα αναπτυχτεί εδώ πάνω θα είναι native γιατί αυτή η συσκευή μου παράγει το υλικό δηλαδή όταν είμαι στον Τάμεση πάνω και βγάζω selfie αυτή η συσκευή έχει τη φωτογραφία μου άρα τι πιο φυσικό από εδώ να την σωματώ στον παρουσίαση και όχι να τρέξω την περάω στον υπολογιστή να κάνω την παρουσίαση στον υπολογιστή και μετά να την κατεβάσω ξανά εδώ καταλάβατε πως αλλάζει το όλο σκηνικό πρέπει λοιπόν να βρω νέο μέταφορο και εδώ κάπως με βοηθάει το πρέζι δεν έχει δώσει τελική λύση εν πάση περιπτώση την επόμενη δεκαετία δεκαετία του 80 είναι το εμφανίζει ο προσωπικός υπολογιστής δημιουργείται λογισμικό που είναι προσιτός στον μεσοχρήστη δηλαδή δεν κάνει παλαδέστιμες τότε που είμαι εγώ φοιτητής στη φέση σας έχω να λέω ότι όλα των υπολογιστών ήταν παλαδέστιμες δηλαδή έλεγες compiler ας πούμε και σου λέγανε 15.000 για τέτοια πράγματα μιλάμε έλεγες θέλω ξέρω εγώ κάποιο office 25.000 γιατί οτιδήποτε έκανες ένα mainframe που υποτίθεται διαμοιραζόταν σε 100-200-300 δινητικά χρήστες και ήταν δύσκολη όμως εποχή εδώ πέρα λοιπόν μιλήσαμε για τα slides των 35 χιλιωστών που είναι αυτά που είπατε προηγουμένως, πολύ ωραία την προβολή μέσω slide projectora που μας έχει μείνει έτσι ήταν ο slide projectoras μόνο που δεν είχε powerpoint είχε τα slides που τα βάζαμε σε κάποιες πλαστικές θήκες για να είναι σε 10, 20, 30 κτλ εταιρείες με υπηρεσίες παρουσίασης που εφανίστηκαν τότε δηλαδή παρουσίαζαν εικόνες και κείμενο με συγκεκριμένες συσκευές και μηχανές που είχαν και ήταν μια δουλειά που κάνανε οι πληροφορικάροι ας πούμε πριν 40 χρόνια, 30 χρόνια, 20 χρόνια δηλαδή είχε μια εταιρεία να κάνει μια παρουσίαση και κάποια να λάβανε να κάνουν την παρουσίαση τα πέτυχα εγώ αυτό σε ένα σοβαρό συνέδριο ας πούμε αυτό ήταν εταιρεία του συνέδριου εκτός που σου έγραζε φυλάδια διαφημιστικά σου έκανε το σέρβερ του συνέδριου, τη διαφήμιση και τα λοιπά θα έβγαζαν δεχομένως και βίντεο έδειχνε και τις διαφάνειες, δεν είχε κάποιον άνθρωπο σε ανθρώπους που δεν ξέρουν από αυτά στην εποχή εκείνη να δείξει τις διαφάνειες αυτό όμως κρατήστε το γιατί το learn ability είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος εσείς που έχετε χρησιμοποιήσει πρέζι θεωρείτε ότι όποιος πάει να κάνει παρουσίαση με πρέζι θα τα βρει τα πράγματα εύκολα δεν έχει λυθεί λοιπόν το ζήτημα άρα δεν προχωράμε σε κάποια λύση χαρακτηριστικά λοιπόν που πρέπει να έχει το λογισμικό παρουσίασης προσέξτε εδώ ένα ωραίο που έχει το πρέζι έχει κάποια αντικειμενοστρέφια δηλαδή τα εμφανίζει σε ομάδες αυτή δηλαδή είναι μια θεματική ενότητα η οποία αποτελείται από μία, δύο, τρεις, τέσσερις διαφάνειες δηλαδή εμφανίζει ένα δεύτερο άξονο ενώ στο PowerPoint τα βλέπουμε όλα σε σειρά slides γιατί έχει το slide μεταφορ δεν μπορούμε να τα οργανώσουμε εμείς σε θεματικές ομάδες εύκολα εδώ είναι αμέσως οργανωμένα σε θεματικές ομάδες ξέρω ότι τώρα θα μπω σε αυτήν τη θεματική ομάδα γιατί έχω να σας δείξω τέσσερις διαφάνειες Το πρώτο πράγμα λοιπόν που έχουν όλα αυτά εδώ πέρα τα λογισμικά τα πακέτα, οι σουήτες είναι ότι έχουν κάποιον editor με τον οποίο μπορούμε να γράψουμε κείμενο δηλαδή βασικό στοιχείο ακόμα και τώρα είναι το κείμενο όπως κάνατε στην επικοινωνία ανθρώπου υπολογιστή μπορεί να την κάναμε μαζί, μπορεί και ο Δημητριάδη με την κάνατε το βασικό στοιχείο είναι να υπάρχει input line να μπορείς να καταλάβεις ότι εδώ εγώ γράφω τώρα κείμενο και φυσικά το κείμενο θέλουμε να έχει και αυτό από μόνο του κάποια εφέ και εδώ είναι η πρώτη αδυναμία που έχει το λογισμικό παρουσίασης ότι τα εφέ του κειμένου είναι σχετικά περιορισμένα προσθέξτε το έχει το PowerPoint το PowerPoint είναι πολύ δυνατό στο κείμενο στα άλλα τα οποία έχονται στη θέση του το δεύτερο είναι η μέθοδος εισαγωγής και διαχείρισης γραφικών δηλαδή εμείς τι είπαμε ότι για να πετύχει αυτό που θα κάνουμε πρέπει το selfy, η εικόνα όπως τη βγάζει αυτή η συσκευή που είναι πολυδραστική, πολυμήχανη, πολύ ότι είναι πολύ εύκολα να μπαίνει κατευθείαν μέσα στο λογισμικό παρουσίασης αλλά μπορώ να επεξεργαστώ λίγο δηλαδή αν πάρω κάτι που δεν πρέπει να το δείξω επειδή δεν με κολλακέβει, δεν ετοιμάει να μπορώ να το σβήσω, να το κόψω κάποιο τρόπο εδώ αυτές οι συσκευές είναι πιο καλά προσανατολισμένες δηλαδή μπορεί στο κείμενο να δείχνουν και γενικά στο κείμενο αυτές οι συσκευές δεν πάνε καθόλου καλά αλλά μόλις μιλάμε για διαχείριση εικόνας αυτές εδώ οι συσκευές είναι απίφανες ούτε καν χρειάζεται φώτος του τίποτα έχουν απρόχειρο φώτος πάνω την ώρα που παίρνει την εικόνα είτε είναι βίντεο είτε εικόνα έχουν βγάλει πολύ ωραίο λογισμικό on the fly γι' αυτό και τα καινούργια smartphones, καινούργιες κινητές σκευές είναι τετραπύρινες, οχταπύρινες εκεί είναι που δίνουν τα λεφτά τους και το δοκίμασε θα βάλουμε και μια ομάδα εργασίας να μας το κάνει δηλαδή να παίρνεις βίντεο με τη συσκευή αυτή εντάξει δεν είναι το ίδιο πράγμα με την κάμερα που έχουμε εκεί αλλά είναι πολύ καλό ότι το έχουν μαζί μας έχει μπαταρία που διαρκεί πολλές ώρες και αυτό θα έχουμε μαζί μας στον δάμεσο και όχι κάποια μηχανή ενδεχομένως παίρνεις το βίντεο που θέλεις και πολύ γρήγορα μπορείς να το κάνεις σε ένα πρόχειρο editing ίσως όχι τόσο καλό με αυτό που θα κάνεις με ένα super PC αλλά το κάνεις γρήγορα και σε πολύ λίγο προσέξτε χρόνο με καλά αποτελέσματα λίγος χρόνος καλά αποτελέσματα και αμέσως το περνάς μέσα στο λογισμικό παρουσίασης άρα εδώ είναι πιο δύνατες αυτές οι συσκευές Το τρίτο είναι το σύστημα διαχείρισης των διαφάνιων και η παρουσίαση των διαφάνιων Το σύστημα διαχείρισης των διαφάνιων λέει πώς τις αποδικεύεις να αρχίσουμε από τα εύκολα, πώς τις χειρίζεσαι, πώς κινούνται αν μπορείς να κάνεις κάποια σταυροδρόμια να μπορείς να επιλέξεις ανάλογα με το πώς αντιδράει επίχει το κοινό δεν το κάνουμε εύκολα στο PowerPoint να μπορείς να πεις τώρα διαλέγω αυτόν τον δρόμο Τα παρουσίασεις τώρα αυτόν τον δρομανόλογο όπως θα τετράει το κοινό Είναι προχωρημένες αινές, δεν τις έχουμε δει ακόμα και η παρουσίαση των διαφάνιων Καμία παρουσίαση δεν γίνεται από μόνη τη συσκευή, θέλουν κάποιον προτζέκτορα Οι πρώτες συσκευές που έρχονται να γκρεμίσουν αυτό εδώ πέρα το πράγμα ποιες είναι Δηλαδή σε μια αναμόρφωση αυτής της αίθουσας σας προσλαμβάνει η καθηγητή ας πούμε σε ένα TEI, σε ένα i6, σε ένα σχολείο κάποιος και λέει αναμόρφωσέ μου την αίθουσα Τι κάνουμε, διώχνουμε τον προτζέκτορα και στη θέση του τη βάζουμε τηλεόραση Φεύγουν οι προτζέκτορες, θα υπάρχουν, δεν θα φύγουν τελώς ακόμα Αλλά άμα μπορούσαμε να έχουμε εδώ πέρα μία, δε θα μπορούσαμε να έχουμε 80 ίντσον τηλεόραση Αλλά θα μπορούσαμε να είχαμε κάλιστα σε φτεινό κόστος 4.3 Δεν φεύγουν τόσο εύκολα, αλλά θέλω να σας πω, έρχονται τηλεοράσεις Αλλά και οι προτζέκτορες ίδια αποκτούν η νοημοσύνη, οπότε τι γίνεται Όπως έχω εδώ την παρουσίαση, χωρίς να χρησιμοποιώ καλώδια, ξέρετε τι κάνω Αυτό το βάλουμε εργασία μέσω αυτής της συσκευής Και το έχω κάνει καμιά δυο φορές, θυμάστε που σας ενέδεσα το κινητό μου με τον υπολογιστή Και αυτό γίνεται με καλώδιο, γίνεται με Wi-Fi και γίνεται με Bluetooth Το έχω κάνει και με τις τρεις μεθόδους, πιστέψτε με, σε όλα το κάνετε και εσείς Συνδέω αυτή τη συσκευή ενδεχομένως με έναν υπολογιστή Ή τη συνδέω το καινούριο εντυπωσιακό κατευθείαν με τον προτζέκτορα Ή τη συνδέω κατευθείαν με τη τηλεόραση που έχω πίσω μου Άρα αποκτώ μία μηχανή που πολύ γρήγορα μου παράγει υλικό, native το επεξεργάζομαι Με βοηθάει και το διαδίκτυο εδώ γι' αυτό λέει, τι σύστημα διαχείρισης διαφάνιον έχω Ενδεχομένως κάτι που είναι στο cloud Και αρχίζω να το, όπως είπες, να το κάνω share Δηλαδή κάνω ένα μικρό YouTube δικό μου Το YouTube δηλαδή γίνεται μεταφορ, paradigm πιο πολύ, για το πως κοινούμαι εγώ Πως κάνω το δικό μου YouTube, το οικογενειακό YouTube, το εταιρικό YouTube Και έτσι έχω όλο αυτό εδώ το υλικό για μένα χάρη σε αυτές τις συσκευές Σε αυτά εδώ τα gadgets Πάμε λοιπόν στην παρουσίαση να δούμε τι γίνεται Οι τύποι τώρα της παρουσίασης μπορεί να είναι επαγγελματικοί, δηλαδή αυστηρά προσεκτικοί Θα σας δείξω μια επαγγελματική παρουσίαση που ανέπτυξε η δική μας ομάδα που έχουμε Και τέτοιες ομάδες θα αναπαράξετε εσείς, δεν αυτές τις εργασίες θα πάρετε με τα τοπάσχα Θα χωριστείτε σε ομάδες για να κάνετε εργασιούλες, αν το θέλετε έτσι Αλλά αυτό θα σας δώσει αξία κατεμέ στη συμμετοχή σας στο μάθημα Θα δείτε λοιπόν ότι υπάρχει επαγγελματική παρουσίαση που είναι πάρα πολύ κοντά στην εκπαιδευτική παρουσίαση Για παράδειγμα ένα συνέδριο που γίνεται σε ένα καλό ξενοδοχείο, το έχουμε πάρει, το έχουμε κάνει Επαγγελματική παρουσίαση πρέπει να είναι σοβαρή, έτσι Αλλά υπάρχει και η ψυχαγωγία, εδώ αλλάζουν όλα Αλλάζει τελώς το σκηνικό, ενδιαφέρον και ο μαγιό κάποιοι αρχίζουν να εφανίζονται Και υπάρχουν και γενικές πληροφορίες που είναι κάτι σαν ντοκιμαντέρ Και προσπαθούμε για την καθεμία από αυτές να δούμε τι πρέπει να διαμορφώσουμε διαφορετικά, templates, πρότυπα Δηλαδή, ή μήπως πρέπει να διαμορφώσουμε κάτι διαφορετικό όσον αφορά την τεχνολογία Δηλαδή, με ένα από τους συμφιτητές μου παρακολουθώ την πορεία του γιατί αυτός είναι γραφίστας Και η δουλειά του είναι να βγάζει φυλάδια Εσείς παίρνετε φυλάδια, δηλαδή στην καθημερινή σας ζωή διακινείτε φυλάδια Είτε ενεργητικά είτε παθητικά Ναι ακόμα και τώρα υπάρχουν, τα πιο πολλά διαφημιστικά είναι Τα πιο πολλά διαφημιστικά είναι φυλάδια Αλλά μήπως ο ρόλος των φυλαδίων συρρικνώνεται Εσείς πως το βλέπετε Ναι Μάλιστα, έχει κάποια σημασία αυτό από πλευράς δημιουργικής δραστηριότητας που αναπτύσσουμε Συναφείς κλάβη με μας, ας πούμε οι γραφίστες Πολλές φορές και εμείς κάνουμε το γραφίστα γιατί αν δεν έχεις να προσλάβεις γραφίστα Πρέπει κάποια στοιχειότητα να τα βγάλεις εσύ Ας πούμε οι web servers που αναπτύσετε εσείς Μπορεί να πτύξουμε την ίδια τεχνολογία Αλλά ο ένας να κάνει καλά γραφιστικά και να δείχνει όμορφος ο web server Και ο άλλος να είναι λίγο... Και να τον κρεμίσει όλο το κατασκεύασμα Από κάτω κρύβεται η ίδια τεχνολογία λογισμικού Η εμφάνιση κάθε προϊόντος είναι πολύ πολύ διαφορετική Ότι συρρικνώνονται όμως τα pamphlets, τα φυλάδια Έχει μια συνέπεια ότι αρχίζουν να αλλάζουν προσανατολισμίως Το τίδιος γραφικά να παράγουμε Όσο πιο μεγάλες αφήσεις παράγονται και σχέδια Η γραφιστική τέχνη είναι στα χάη της Δηλαδή βγάζει πολύ ωραία πράγματα Τώρα που αρχίζει αυτή να βγάζει πιο μικρά Αυτό το έισα εγώ ότι στην ηλικίας ακόμα πουλούσαν βινήλιο Το βινήλιο είχε άλλες διαστάσεις Οπότε βγαίνουν πολύ ωραία εξόφυλα οι διάφοροι δίσκοι Όταν έγινε CD η επιφάνεια μικρώθηκε πάρα πολύ Πότε το CD άρχισε να βγάζει ωραία γραφιστικά? Μόλις έγινε high high quality Πότε σε μικρή επιφάνεια κάναμε ακόμα πιο ψηλή ανάλυση Και πάλι κάναμε ωραίες εικόνες Τώρα ενδεχομένως αυτά να πάνε σε αυτό που συμφανίζει σας ο Τάσος Στα 3D Η επόμενη κίνηση του κλάδου της γραφιστικής Θα είναι να πάει στα 3D Μήπως υπάρχει κάτι που θα το λάβουμε υπόψη Αν και δεν έχει άμεση σχέση με το αντικείμενό μας Που ήρθε πέρσι εδώ γύρω Αγοράστηκε ο πρώτος τέτοιος πέρσι Όχι χρόνια πάλι 10 χρόνια και εντάξει πολύ βασική Τι αγοράστηκε πέρσι ας πούμε ευθύνει αρκετά Και πάω τον έντες σε 5 χρόνια και εσείς λοιπόν Μια πουθα είστε να μπορεί να αγοράσετε εταιρεία στην οποία είστε έναν Μπορεί σε 10 χρόνια ο καθένας σπίτι του ας πούμε Αλλά πως το πάρουν όχι 3D εκτυπωτές, τριζιάστατους εκτυπωτές Οπότε η γραφιστική αποκτά ξαφνικά ένα άλλο περιεχόμενο Δηλαδή η γραφιστική κολλάει σε μας Γιατί θα μπορούμε εμείς να σχεδιάσουμε και την καινούργια συσκευή Δηλαδή θα σας βάλω rapid prototyping Που είναι η παρουσίαση της επόμενης ώρας Θα λέτε εσείς ότι ξέρεις το rapid prototyping Μπορώ να το κάνω στην πράξη να μου σχεδιάσετε το καινούργιο iPad Να το κάνετε δηλαδή έτσι να πεις τι είναι ο πρώτος λογισμικός Και θα φανεί πως περίπου κινείται ένα mock-up όπως θα δούμε Άρα οι δυνατότητες γίνονται τρελές Απλώς είμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο Όπου εντάξει χρειάζεται πίνακα συμμεκιμολία Πιχύ για τους μαθηματικούς γιατί οι μαθηματικοί θέλουν να γράφουν Και φαντάζομαι και εσείς μαθαίνετε καλύτερα μαθηματικά Όταν ο καθηγητής σας γράφει στον πίνακα και εσείς αντιγράφετε στο δετράδιο σας Θέλουμε παρουσιάση στα λεγόμενα flip charts Και φυσικά πόστερς Όπου τα πόστερς παίζουν ακόμα τον ρόλο τους και σε λίγο θα γίνουν και 3D κάτι Οι σύγχρονες λοιπόν διαφάνειες Πάνε το power point που είναι ο υγείτορας του χώρου στα όριά του Για το κείμενο δεν τίθεται θέμα, για τις εικόνες δεν τίθεται θέμα, για τα γραφικά δεν τίθεται θέμα Εκεί όμως που αρχίζουν να γίνονται τρελά πράγματα και δεν έχουν πολλά καλά στοιχεία μέχρι τώρα Είναι στο βίντεο και στο animation Υπάρχει μια δυσκολία των κλασικών προγραμμάτων τύπου power point να χειριστούν βίντεο Και να χειριστούν και το animation Αν όταν η animation πάει πάρα πολύ καλά από τι βλέπετε, από μόνο του δηλαδή έχει δώσει μια φοβερή διαδραστικότητα Σε ό,τι κάνουμε αυτήν εδώ πέρα τη στιγμή Οι σύγχρονες διαφάνειες Θέλουν εκτύπωση, θέλουν διαμορρασμό, ταυτόχρονη επεξεργασία και εισαγωγή πολυμέσων Εκτός του λογισμικού που χρησιμοποιείται Τώρα το εκτύπωση μερικές φορές γίνεται μερικές φορές δεν γίνεται Για παράδειγμα ένα πρόβλημα που έχει το power point δεν εντυπώνεται εύκολα Και είναι τα καλύτερα προγράμματα για εκτύπωση Και είναι τα καλύτερα προγράμματα για κάποιος θα λέει, μα γιατί το λες αυτό Το λέω γιατί για παράδειγμα η μεταφορά της ίδιας διαφάνειας από PC σε Macintosh Δημιουργεί προβλήματα Άρα αν θα μεταφερθεί ακόμα χειρότερα σε αυτή τη συσκευή Θα μου δημιουργήσει ακόμα περισσότερα προβλήματα Δηλαδή έχω πολλά power point από το παρελθόν Αυτά μπορώ αν τα μεταφέρω σε όλες τις συσκευές που χρησιμοποιώ Δεν την έκοψε τη Microsoft Επέμενε να χρησιμοποιούνται όλα αυτά σε δικές της συσκευές Να όμως που ήρθε εποχή που δημιουργήθηκαν συσκευές όπως τα Smartphones Που δεν είναι δικάδες και εκεί υπάρχουν κάποια προβλήματα συμβατότητας Για αυτό αναφέρεται η εκτύπωση και ο διαμορισμός και ταυτόχρονη επεξεργασία Και φυσικά η εισαγωγή πολυμέσων εκτός του λογισμικού που χρησιμοποιείται Και κάποια στοιχειώδη επεξεργασία αυτού Τώρα μερικές συμβουλές παρουσίασης για εσάς Όσοι θα κάνετε εργασία για να την παρουσιάσετε στο τέλος Ο κανόνας, να ρωτήσετε πόση ώρα κρατάνε, πότε πάνω από 30 Βέβαια αν είναι 30 χρειαστούμε πάνω από μια ώρα οπότε δεν συνύσταται Η 10 είναι ένα πολύ καλό νούμερο για 15 λεπτά περίπου παρουσιάσης Εντάξει, ένα κλίμα εμπιστοσύνης να υπάρχει, ότι δεν σας πιάει τράκε τα λοιπά Να υπάρχει eye contact και το βασικό που όλοι ψάχνουμε να υπάρχει διαδραστικότητα Τώρα τι είδους διαδραστικότητα εδώ πέρα, είναι ένα σημείο που το ψάχνουμε Δηλαδή μπορεί τα επόμενα λογισμικά που θα έθανε πιο διαδραστικά από το PowerPoint Για να δούμε πως, για να κάνουν δηλαδή κάποιο είδους διάλογο Για να δούμε λοιπόν τι λογισμικά υπάρχουν Να το λοιπόν, το πρώτο μας το PowerPoint, το οποίο δεν δημιουργήθηκε όμως από την Microsoft Ήταν από μια άλλη τερία και δημιουργήθηκε Macintosh Και αγοράστηκε γύρω στο 1990 έναντι δεκατεσσάρων εκατομμυρίων δολαρίων Τώρα εμείς, γιατί σας θα λέω αυτά Θα δω ταλέντο σας, δηλαδή όποιος το κάνει παίρνει και μπόνους στο μάθημα Όταν θα κάνετε τις παρουσιάσεις σας, θα πρέπει να δείξετε αυτά τα στοιχεία Δηλαδή βρείτε τι λογισμικό θα βάλτε, μπορεί να βάλτε press, μπορεί να βάλτε κάτι άλλο Δείξτε αυτά εδώ πέρα τα στοιχεία Εμείς για να έχουμε διαδραστικότητα μέχρι περίπου το 1996, 97, 98 Χρησιμοποιούσαμε πιο βαριά λογισμικά από το PowerPoint Ήταν πολύ διαδραστικά, θύμιζαν λίγο αυτό εδώ πέρα που βλέπετε τώρα, που είναι εντυπωσιακό, έτσι Και θα μπορούσαν πιο διαδραστικό αυτό, ας πούμε, πρέπει διάδραση Αν αυτό ήταν τώρα whiteboard, ένας διαδραστικός πίνακας, φανταστείτε αν το πιάνε κάπως έτσι Αυτό είναι που λέμε διάδραση Θέλω να σας δείξω τι γίνεται Γιατί αυτή την κίνηση μπορώ να την κάνω πάρα πολύ εύκολα εδώ Κοιτάξτε πώς χειρίζομαι εδώ τις εικόνες by default, έτσι Αυτήν τη διάδραση την έχει αυτή η συσκευή εγγενός από το λειτουργικό της περιβάλλον Αν όχι από το λειτουργικό σύστημα, από τα διάφορα στρώματα διαχείρισης πολυμέσων που έχει από πάνω, τα διάφορα cells Άρα αν αυτή την κίνηση μπορώ να την κάνω εγώ σε αυτή τη συσκευή Θα έχω την τρελή διαδραστικότητα που βλέπετε μόνο σε κάτι ακριβά συστήματα παρουσιάσεων ειδήσων και τηλεοπτικών παραγωγών Που θα μπορούσα κάπως έτσι να χειρίζομαι τώρα την προβολή της διαφάνειας Έχω μια απορία σε αυτή τη διαφάνεια και την ποιον τη διαφάνει έτσι Περιστρέφω την μεγαλώνω, να την κλείνω, να πηγαίνω στην επόμενη, στην προηγούμενη Βλέπετε πως έχει αλλάξει το μοντέλο διάδρασης Και τι πιο εντυπωσιακό αν θα μπορούσατε να μου δείξετε από τη θέση που κάθεστε εσείς κάτι Να λέγατε έχω μια απορία πάνω σε αυτό το σημείο και να μου το δείχνετε με κάποιον τρόπο Θα μπορούσε και αυτό να γίνει δηλαδή την ώρα που μιλάω αυτή να μοιράζεται στις φορητές σας συσκευές Και εσείς να μου κάνετε αυτές εδώ τις κινήσεις και χωρίς να χρειάζεται να σηκώνεστε Να έρχεστε και να μου λέτε αυτό θέλω να μου δείξεις Κάπως έτσι ας πούμε Σκεφτείτε τα αυτά γιατί αυτά είναι που θα ακολουθήσουν τα επόμενα αιτή Εμπάσεις περιπτώσει όμως γύρω στο 1997 Είχε πλέον καθιερωθεί το power point στο πιο κατάλληλο πρόγραμμα για παρουσιάσεις Και εμείς αρχίζαμε να εγκαταλείπουμε όλα τα εξωτικά προγράμματα που είχαμε Γιατί ακριβώς τα εξωτικά θέλαμε πολύ χρόνο για να ετοιμάσεις την παρουσίασή σου Οπότε δεν μπορούσαμε να τρώμε πολύ χρόνο για την παρουσίασή περσέ Όσο και το υλικό που αναπτύσαμε μέσα στην παρουσίασή Και φυσικά στις μέρες μας έχει φτάσει είναι το απόλυτο de facto Τώρα αρχίζει τελευταία να μπαίνει σε ένα χώρο που πλήρτερα τον κάναμε με το flash Για το flash έχετε διδαχτεί κάποια πράγματα? Το μαθαίνετε σε κάποιο μάθημα? Σας βλέπω λίγο καταργήθηκε έτσι Εδώ έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα τώρα Γιατί δεν έχουμε ένα λογισμικό το οποίο να μας δίνει τη δυνατότητα Να προγραμματίσουμε κίνηση μέσω storyboard Το storyboard μας κάνει ένα δυνάμι μικρός κοινοθέτη Δηλαδή βάζουμε εμείς τη σκηνή κάτω και λέμε πώς κινεί το κάθε παίκτη στη σκηνή Που κάθε παίκτης μπορεί να είναι εικόνα, βίντεο, ήχος, κείμενο Άρα μπορούσα εγώ να κάνω παραστάσεις πολύ πλούσιου περιεχομένου με πολύ λίγο κόπο Αν το έκαναμε εσύ η Java που θα ήθελα 6 μήνες προγραμματισμό Ένας καλός προγραμματιστής με flash μπορεί αν το έκανες σε 15-20 μέρες Και να έχει το πρωτότυπο σε 5 μέρες ας πούμε Ένα rapid prototyping για να δείξει τι γίνεται Συνεπώς όλο το θέμα είναι υπάρχει κάποια δυνατότητα storyboard Και δεν σας κρύβω ότι ο πρόγωνος του flash ήταν αυτός Το director και το authorware που χρησιμοποιήθηκαν για παρουσιάσεις πλουσίου περιεχομένου Για εντυπωσιακές παρουσιάσεις Αλλά ήθελα έναν προγραμματισμό Το να φάω 5 μέρες για να ετοιμάσω το PowerPoint μου Ξεφτάται που το παρουσιάζεις Αυτή τη στιγμή στο PowerPoint έκανε εντυπωσιακές κινήσεις Στον χώρο των σχεδιοκινήσεων Είναι ο διαφυλλονίκητος νικητής του παιχνιδιού Τώρα τι κόστος έχει το PowerPoint δεν μπούλεται ξεχωριστά Το αγοράζεις μαζί με το office Η τιμή είναι αυτή τη στιγμή φοιτητική έκδοση 60-70% ευρώ Να του περιβάλλον εργασίας Δεν έχουμε σκηνή εδώ πέρα δεν έχουμε σχεδιοκίνηση Το βασικό του metaphor και paradigm είναι το slide Όπως είχαμε δει τα slides που τα ξέρουμε εμείς οι μεγαλύτεροι Έτσι ακριβώς αναπτύσσουμε το ένα slide μετά το άλλο Και μετά σε κάθε slide Εμείς αναπτύσσουμε κείμενο, εικόνες, κινήσεις Σχεδιοκίνηση έτσι Και κάπως αρχίζει να χειρίζεται αρκετά καλά το βίντεο από μόνο του Το επόμενο λογισμικό που ήρθε στη θέση του είναι το Prezi Είναι cloud based Δηλαδή για να δημιουργήσεις μία παρουσίαση πρέπει να μπεις σε κάποιον server Έχει μία τεχνολογία zoom user interface Αυτό που βλέπετε εσείς Δηλαδή από μόνο του δεν έχει τη λογική του slide Η μία διαφάνεια πέφτει μετά την άλλη Αλλά έχει κάποιο είδους σχεδιοκίνηση Κάνει κάποιο είδους zoom Το στοιχείο που μας ενδιαφέρεται δεν είναι το zoom Αυτό είναι εφετζίδικο στοιχείο Είναι ότι μπορώ να οργανώσω θεματικά τις ενότητες διαφάνειές μου σε ομάδες Που κάθε ομάδα την προσωπεύει ένα κεφάλαιο κάτι της Είναι χτισμένο πάνω στο jungle και τα λοιπά Και αναπτύχθηκε σε flash care της Adobe Είναι μια τεχνολογία που μας έχει δημιουργήσει μεγάλο κενό Δηλαδή το flash αυτής της στιγμής φεύγει Έχουμε μείνει όλοι με σηκωμένα τα χέρια για το πώς μπορούμε να κάνουμε πολυμεσικές παρουσιάσεις Είμαστε σχεδόν στο απόλυτο κενό Προσέξτε το αυτό δηλαδή Δηλαδή ένας φοιτητής σαν εσάς πριν πέντε χρόνια έκανε πράγματα Προσέξτε τι λέω Τα οποία εσείς δεν μπορείτε να κάνετε τώρα Ωραία ακούγεται έτσι Το έκανα την καρδιά Ναι Μπορεί να φύγει απλοποιώντας το παραντάιγμα, όχι το μεταφόρο Δηλαδή η ανάπτυξή του είναι σε ομάδες από τι βλέπετε Η ομάδα αποτελεί ένα κλάστερ, ένα συσομάτωμα μέσα στο οποίο κάνω εγώ ζούμου Από αυτή την έννοια έχει κάποια αντικειμενοστρεφή χαρακτηριστικά Το οποία μας, μας αρέσουν Αυτό δε μαθαίνουμε Δημιουργούμε ομάδες, τάξεις και τα λοιπά Το ζόρι το οποίο έχει δυστυχώς Είναι ότι το υπερικούς αρχίζει να τους ενοχλεί από ένα σημείο και μετά Οπότε μπορεί σε συναμετριάσεις τις κινήσεις του ζούμ να παραμετροποιήσει το ζούμ Να γίνει κάτι σαν σλάιντ Ναι, ναι Άρα από αυτή την έννοια είναι σε αυτόν ανώτερο από το power point Με λίγο κόπο, όχι πολύ εύκολα Και αν βοηθήσει η καινούρη έκδοση του Prezi Μπορείς το ζούμ εσύ να το κάνει σλάιντ Αλλά το σλάιντ δεν μπορεί να γίνει ζούμ Έτσι, το ζούμ και το σλάιντ είναι παραδάγμους Δεν είναι μεταφόρους Ακόμα δεν έχει γίνει μεταφορ το ζούμ Θα γίνει ενδεχομένως μεταφορά αν βγάλουν κάτι για εδώ πέρα Όπου εδώ πέρα, προσέξτε, πολύ ωραία λέω συνάδελφός σας Εδώ η κίνηση του ζούμ είναι φυσική Αυτή είναι η διαφορά Ενώ σε αυτόν τον υπολογιστή, ποια κίνηση είναι φυσική? Το σλάιντ Στο μεγάλο υπολογιστή όλα σε μορφή σλάιντ τα έχω Στο μικρό, επειδή ακριβώς βάζω το δάχτυλό μου Το περιστρέφω, το κάνω swivel, punch, pinch, όλα αυτά που έχουμε πει Η φυσική κίνηση είναι ζούμ Κρατήστε όλα αυτά εδώ πέρα Όσοι κάνετε λοιπόν παρουσιάσεις με πρέζεδο Ένα άλλο μοντέλο χρέωσης, έτσι Υπάρχει το δωρεάν που έχει κάποιους είδους περιορισμούς Αλλά έχεις ένα καλό ότι μόλις κάνεις μία παρουσίαση Μπορείς να την κατεβάσεις στον τοπικό σου υπολογιστή Μόλις αρχίσεις να πληρώνεις κάποιες μικρές συνδρομές Του 5 δολάρια το μήνα, ας πούμε, που είναι τελώς αστείρια για έναν επαγγελματία Μέχρι τις πιο ακριβές Τώρα αυτό υποτίθεται δεν έπρεπε να έχει βγει, αλλά βγήκε Μπορείς να αποκτήσεις και ένα σωρό άλλα επιπλέον χαρακτηριστικά Υποστήριξε από την εταιρεία, μπορείς να εμφανίσεις το δικό σου λογότυπο Αντί για το λογότυπο του πρέζι Δηλαδή αν είμασταν πανεπιστήμιο και είχαμε αγοράσει το πρέζι Τα εμφανίζαμε απιφίτα Οπότε ένα πανεπιστήμιο μπορεί να το αγοράσει Και αν το διαθέτει για τις εταιρικές του, για τις επαγγελματικές, για οι πιστημονικές του Παρουσιάσεις Άρα το συστήσετε στον κοσμίτο, στον πρήτερ, έτσι αγόρασε το Στον πρόεδρο του τμήματος αγόρασε το Δεν είναι πολύ ακριβό να έχουμε όταν κάνουμε τις παρουσιάσεις Και το βασικό που έχει είναι ότι αυτό εδώ πέρα σου δίνει πολύ χώρο Και οι παρουσιάσεις σου βρίσκονται στο σύννεφο Είπαμε το πρώτο πρόβλημα που έχουν αυτές εδώ οι συσκευές Δεν είναι όλα θαυμάσια σε αυτές οι συσκευές ποιο είναι Απάντηση πολύ μικρή χωρητικότητα μνήμης Όχι μνήμης RAM, μνήμης αποθήκευσης Οι καλύτεροι από αυτές είναι ζήτημα μέσα στα 30GB σε λογικές τιμές Με 30GB τι είναι πρώτο αποθήκευσης Δηλαδή αν βγάλεις πέντε selfie στον δάμεση σε βίντεο Αμέσως γέμισες 2GB Την βγάζουν και high definition στην ιστορία τους, τρομάδα τους Οπότε όλοι έχουμε πρόβλημα χωρητικότητας εδώ πέρα Άρα και άμα το πρέσβεις και το βάλεις και λίγο βιντεάκι έτσι Για να γίνει ωραίο και τα λοιπά και πάλι έξω στα 50-100GB Δεν μιλάμε για power point του ενός 2MB Μιλάμε για 50-100-150-200MB Που θα τα βάλεις όλα αυτά εδώ Άρα θέλεις να τα έχεις κάπου στο σύννεφο Και άμα τα έχεις στο σύννεφο και διαμοιρασμό τα κάνεις Δηλαδή όταν κάνω εγώ το μάθημα μπορώ να σας πω μπείτε στο σύννεφο Είτε αυτό είναι το e-learning που έχουμε εμείς Είτε μπορεί να είναι το τόπος του πρέσβη Και να κατεβάσετε την παρουσίαση και να μου τα δείχνετε Και να μου λέτε κύριε κύριε έχω ας πούμε σε αυτή τη διαφάνεια Και να μου δείξετε και να μου δείχνεις τις δάμπλέτες σου Και να γίνεται ξέρω εγώ screen-in-screen Για ομάδα θα κάνουν που τα ψάχνουν αυτά τα θέματα Θα μου λέγατε τώρα εδώ έχω πρόβλημα Για να δείξετε μας κάτι ας πούμε Αρχίζει το πράγμα να αποκτά βλέπετε πολύ έντονη προοπτική Εδώ βλέπουμε το περιβάλλον του πρέσβη Ορίζεις δηλαδή τις θεματικές ομάδες Γιατί όλα γίνονται με zoom-in με κίνηση έτσι Έχεις λοιπόν εδώ πέρα ένα άλλο σκηνικό Δεν έχεις ένα χώρο που αναπτύσσονται slides Έχεις μια μεγάλη άσπρη επιφάνεια Στην οποία ορίζεις περιοχές Και σε κάθε περιοχή μπορείς να βάλεις τις διαφάνειές σου Δηλαδή άμα θέλεις να κάνεις ας πούμε τις τέσσερις εποχές του Vivaldi Μπορείς εδώ να βάλεις τώρα έχουμε άνοιξη Μετά να βάλεις καλοκαίρι μια ωραία φωτογραφία Μετά μπορείς να βάλεις μια φωτογραφία για το φθινόπωρο Μετά μπορείς να βάλεις το χειμώνα Και ανάλογο να διετάξεις τις διαφάνειές σου ας πούμε Οπότε θα μπορούσες να κάνεις οπτικοακουστικά Τις τέσσερις εποχές του Vivaldi Μετά μπορείς να βάλεις έναν υπέροχο πρέσβιο παρουσίαση Δηλαδή αν θυμάμαι καλά είναι δύο tracks Ανά δύο tracks θα είναι από χύπα ή τρία Θα μπορείς να βάλεις έναν αχητικό track σε κάθε εποχή Όταν θα πήγαινες στο καλοκαίρι εδώ που θα έχεις μια ωραία θάλασσα Ας πούμε να έχεις τα αχητικά tracks Να κάνεις κλικ πάνω στα tracks και να τα ακούσεις Να υπάρχει πληροφορία για το τι είναι το καθένα από αυτά Δηλαδή να κάνουμε έναν βίσκο ας πούμε μουσικής Ακουστική παρουσίας τύπου Prezi να βάλουμε και λίγο βίντεο Ξεφεύγει το πράγμα έτσι δηλαμβάνεστε Μπορεί να μοιάζουν αυτά τα πράγματα λίγο αστεία Αλλά δηλαμβάνεστε πως είναι ότι θα έρθει τα επόμενα αιτή Τώρα η Google δεν μπορούσε να λείπει από το πανηγύριο Οπότε κι αυτή έχει αρχιδίξει το δικό της PowerPoint Που το λέει presentation Συνεργάζεται και με άλλους χρήστες Από ότι ξέρετε δημιουργεί εξορισμούς συνεργατικά περιβάλλοντα μάθησης Είναι σαν PowerPoint, δεν έχει πολλές επιλογές για σχεδιοκινήσεις Δεν μπαίνει εύκολα ήχος και βίντεο Και υπάρχουν κάποια προβλήματα Δηλαδή δουλεύεις σε όλα τα περιβάλλοντα Είναι από Mac, είναι από Linux, είναι από Tumblr, όλα δουλεύουν Αλλά αυτό σημαίνει μειωμένη ικανότητα διάδρασης Δεν κάνει πολλά πράγματα Απλώς έχει το καλό ότι δημιουργεί ένα φοβερό συνεργατικό περιβάλλοντα Που δίνεις δικαιώματα σε άλλους να μπούν να επαυξήσουν, να διαβάσουν, να μη τροποποιήσουν Αν θέλεις ή αν δεν θέλεις μόνο να δουν τη δουλειά που έχεις κάνει Να εδώ πέρα η λογική είναι η λογική του Slide Manager Όπως την είχαμε δει στο Microsoft PowerPoint Και από εκεί και πέρα βρεθήκαν και κάποια άλλα πράγματα που αρχίζουν να εφανίζονται Όπως ο softmaker για presentations Είναι συμβατά αυτά με τα PowerPoint και παρόμοια λογισμικά Ότι έχετε κάνει στο παρελθόν να μην πάει χαμένο Να λοιπόν ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που δεν έχει λυθεί από το Prezi ακόμα Ότι αν έχεις μια παρουσίαση, δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά αν έχεις 100 σε PowerPoint Δεν θέλεις αυτές να πάνε χαμένες Και εδώ παίζεται ένα παιχνίδι δηλαδή, αν έχεις το PowerPoint αυτοχρονό με το Prezi Μπορεί κάποια στιγμή να συμβούνε τυχήματα Να λοιπόν εδώ αρχίζει να αλλάζει κάπως το υλικό έτσι Βλέπετε πιο πλούσιο περιβάλλον, πάλι λογική το μέταφο του Slide Άλλα λίγα αυξημένες δυνατότητες στο πώς ας πούμε διαχειρίζουμε τις περιοχές Στα background, στο ένα το άλλο Και φυσικά εδώ βλέπουμε το πόσο κοστίζει Η Apple από τη δική της πλευρά έχει βγάλει μια suite Που είναι κάτι στοιχειώδη προγράμματα με τα οποία μπορείς να κάνεις κάποιες παρουσιάσεις Είχε προκρίνει το Keynote παλιότερα, το οποίο είχε πολύ αυξημένες δυνατότητες Τρισδιάστατων αποικονίσεων Δηλαδή ήταν κάποια πράγματα πιο εντυπωσιακά από το PowerPoint Και μπορείς να συνδυάσεις και με άλλα πράγματα της suite της Apple Αλλά και εδώ πάλι αρχίζει το Slide interface Έτσι το οποίο απόλυτος κυρίαρχος επαναλαμβάνω είναι η Microsoft Να και οι εκδόσεις του λογισμικού αυτού της Macintosh Τώρα πηγαίνουμε σε παρουσιάσεις που είναι πολύ ενδιαφέρουσες Γιατί αυτές είναι για το διαδίκτυο Δηλαδή εδώ πέρα μιλάμε για HTML5, είπαμε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το Flash Άρα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το διάδοχό του Η πλατφόρμα αυτή κατευθείαν λέει εδώ ότι δημιουργούμε σε ιντερνετικά μέρη Δουλεύουμε με HTML5, CSS3 και JavaScript Αυτή τη στιγμή αυτή είναι η διάδοχη κατάσταση του Flash Έτσι πρέπει να δουλέψετε και εσείς να σας τύχει τέτοια δουλειά Cloud το σύστημα που δημιουργείτε Συμβατό με οποιοδήποτε υπολογιστή, περιγητή ή φορητή συσκευή Και μπορεί να γίνει export σε PDF Να η εκτύπωση που λέγαμε πως μπορεί να γίνει Και φυσικά η παρουσίαση γίνεται μόνο online Δηλαδή πρέπει εγώ να είμαι συνδεδεμένος Είναι όμως μια ενδιαφέρουσα άποψη Δηλαδή που λέει ότι οι συσκευές αυτές Θα είναι με κάποιο τρόπο συνδεδεμένες με το διαδίκτυο Και έτσι μπορεί να κάνεις την παρουσίαση Το εντυπωσιακό έτσι δεν χρειάζεται να κουβαλάς την παρουσίαση κάθε συσκευή Δηλαδή πας να παρουσιάσεις την εταιρεία σου, την δουλειά σου κάπου σε ένα συνέδριο Συνδέσαι στο διαδίκτυο και την παρουσιάσεις τίποτα άλλο Με οποιαδήποτε συσκευή, είτε ενδικείς σου είτε του συνεδρίου Ούτε κουβαλάς τικάκια, ούτε τέτοια, ούτε τίποτα Ποταλάζει άρβην το τρόπος που εργαζόμαστε Πάλι εδώ πέρα ισχύει το slide metaphor Slides είναι αυτά τα οποία αναπτύσσουμε Εδώ πέρα δεν υπάρχει κίνηση του zoom και τα λοιπά Εκείνες είναι slides Απλώς όλα αυτά εδώ πέρα αναπτύξονται στο διαδίκτυο Και μέσα στο διαδικτύο μπορούμε να κάνουμε Ισαγωγή κειμένων, εικόνων, βίντεο Αλλά και να τα διαμοιράσουμε όπου χρειαστεί Έχει βγει και το slide wiki Το πανεπιστήμιο της Λειψίας Είναι για ακαδημαϊκή χρήση Έχει να κάνει με τη χρήση wikis Wikis έχετε χρησιμοποιήσει πουθενά Σας ζήτησε κάποιος συνάδελφος Να χρησιμοποιήσετε wikis Σε μεταπτυακό επίπεδο συλλήθως Ζητάμε να χρησιμοποιηθούν wikis Τώρα τα wikis είναι μέρη Αυτό αναπτύστηκε κυρίως εκπαιδευτικό υλικό Άρα θέλουν κάποια διαφάνεια Still what you see is what you get Θέλουν κάποιο deck representation Δηλαδή δεν μιλάμε εδώ πέρα για desktop μεταφόρο Αλλά θέλουμε κάτι, για να το πω παραστατικά Που να μοιάζει με το e-learning, με το moodle που έχουμε Μια επιφάνεια πάνω στην οποία διαθέτω Κοινό δηλαδή και εφανίζω το υλικό σε ομάδες Εδώ είναι ηλεκτρονικά τεστ, εδώ είναι διαφάνες Για να διαβάσετε, εδώ είναι pdf Εδώ είναι forum να ομιλήσετε και να απαντήσετε στις ερωτήσεις Είναι πολυγλωσικά decks, γι' αυτό λέγονται wikis Έχουν δηλαδή κάτι από τη δομή της wikipedia Που σημαίνει μπορεί να δουλέψουν σε πολλές γλώσσες Άρα προσέξτε κάποιος αναπτύσσει animation, video κτλ Και εσύ έρχεσαι και αλλάζεις την γλώσσα Βοηθάνε πάρα πολύ στην ανάπτυξη περιεχομένου Έχουν highlight κώδικα, έχουν κάποια CSS τύπου δυναμικού Δραστηριότητες σε κοινωνικά δίκτυα, ερωτηματολόγια, quiz Συγχρονισμό και ούτω καθεξής Δέχονται ενσωμάτως η απορρατέχ και την MathML Για να βάζουμε πολύπλοκους μαθηματικούς τύπους Και ένα σωρό άλλα πράγματα εδώ πέρα Και εδώ πέρα βλέπετε ένα wiki που έχει δημιουργηθεί έτσι Δηλαδή ένα συνεργατικό σας προπίνεκας παρουσίασης υλικού Και όχι διαχείρισης δραστηριοτήτων όπως είναι ο Moodle Τώρα προσέξτε λίγο τι γίνεται Εδώ υπάρχουν προβλήματα Ποιο είναι το βασικότερο πρόβλημα που έχουμε όταν αναπτύσσουμε εκπαιδευτικό υλικό Και για εμένα αλλά και για εσάς Το Copyright δηλαδή εσύ κάνεις κόπο για να το αναπτύξεις Και θυμάσαι το πολλαπλασιαστικό φαινόμενο που λέγαμε στην αρχή της σημερινής ομιλίας Δηλαδή κάποιος με τη βοήθεια του Google το βρίσκει, το παίρνει, το κάνει στα ελληνικά Ξέρει αυτό σε ελληνικά, το εφανίζει αύριο στα γερμανικά, αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά Και δεν του κάνει ούτε καν αναφορά στο όνομα σου Και εσύ δούλεψες αρκετό χρόνο για να τα κάνεις όλα αυτά εδώ πέρα τα πράγματα Συνεπώς όλα καλά αυτά πολύ ωραία με τα γουίκης για την παρουσία υλικού Αλλά πολύ σοβαρό πρόβλημα είναι ποιος έχει την πνευματική κυριότητα αυτού του είδου Για να πάρει κάποιο είδους ανταμοιβή Όχι σε χρήμα, μπορεί να την πάρει και σε άλλο είδος, σε αναγνώριση κτλ Το δεύτερο πρόβλημα το οποίο υπάρχει εδώ πέρα, εκτός την πνευματική ιδιοκτησία Είναι ποιος χειρίζεται το υλικό Δηλαδή για να κάνουμε συνεργατική μάθηση, τι χρειάζεται Να μπορούμε να δουλέψουν και οι 5-10 της ομάδας Ναι, αλλά ποιος θα έχει δικαίωμα να σβήσει Και εδώ αρχίζονται δύσκολα Δηλαδή μου έγινε για παράδειγμα κάποιους παλιότερους φοιτητές Σας κάναμε ένα wiki Ένας όμως είχε το root account, το system administrator account Μετά που έφυγε αυτός, τι κάνουμε Είναι θέμα διαχείρισης Ενώ το module έχει λύσει αυτό εδώ πέρα Υπάρχουν επίπεδα διαχείρισης Υπάρχει ο υπεύθυνος του μαθήματος, υπάρχει ο βοηθός μαθήματος Μπορεί να είναι 200 φοιτητές, είναι οι φοιτητές που είστε εσείς, είναι οι φοιτητές σε ομάδες Και αν κάνεις τραβώση μπορώ να πάω στο κέντρο λειτουργικής για κυβέρνηση Και να πω άνοιξε το μάθημα, ξέρουν ότι κλέψαν το password, κάνανε το έπιση, τα λοιότερα, τα λοιπά Άρα υπάρχουν στα wikis δύο σοβαρά προβλήματα Το πρώτο είναι η κατοχύρωση πνευματικής ιδιοκτησίας Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν είναι σε χώρο που μπορείς εσύ να επιδράσεις άμεσα Άρα αν πάει κάτι στραβά, ανάπτυξε συνλικό Δεν μπορείς να το προστατεύεις, ούτε να το διαχείρισεις Για να προχωρήσουμε λίγο ακόμα Δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει και το open office Η προσπάθεια να λυθεί αυτό εδώ πέρα το πρόβλημα της παρουσίασης με ανοιχτό λογισμικό Τι πρόβλημα έχει το open office Θεωρητικά αν όλα δούλευαν όπως τα μαθαίνετε Το open office τι διάδοση έπρεπε να έχει αυτήν την αγορά Είναι σύμβατο αυτή τη στιγμή το open office με το microsoft office Ένα πρόβλημα λοιπόν είναι η συμβατότητα Και ένα δεύτερο πρόβλημα είναι ότι ενώ θα έπρεπε να έχει μεγάλη διάδοση Γιατί είναι τελώς δωρεάν Και πολύ κόσμο αν του πεις δώσε 70 ευρώ για να αγοράσει microsoft όλο το office Θα σου λέει δεν έχω τόσα να δώσω Άρα λογικά αυτός τι θα έπρεπε να είχε πάρει Μετά στο και με τα προβλήματα της συμβατότητας Το open office, γιατί δεν αγοράζει κανένας το open office Ίσως για παράδειγμα έχετε το open office Τι έχετε, μην τρέπεστε Ποιοι έχετε κάποιο open office Και το χρησιμοποιείτε καθημερινά Μπράβο είστε η πιο διαδεδομένη κοινότητα open office που βλέπω Δηλαδή περίπου θα λέγαμε είστε το 25% του μαθήματος Στην πράξη είναι ακόμη μικρότερη διάδοση του open office Γιατί, ναι Αλλά δεν είναι το πιο σημαντικό, είναι δευτέρευδο θέμα Το πιο σημαντικό ποιο είναι που έχει χτυπήσει πολύ το open office Το έχει ρημάξει δηλαδή Καθισθώντατο μη λειτουργικό αντίπαλο Με κάποιο τρόπο γίνεται αυτό Κάτι άλλο το ενοχλεί Δεν ντρέψει να το πείτε Η πειρατεία Δηλαδή εσείς οι πόλοι που έχετε office το έχετε αγοράσει κανονικά Άρα πολλοίς κόσμος μπορεί να χρησιμοποιεί σε ποσοστό 75% office Αλλά να είναι πειρατικό Το σοβαρό λοιπόν πρόβλημα που έχουμε είναι η πειρατεία Δηλαδή καταστρέφεται ο τομέας του λογισμικού Όταν όλα είναι δωρεάν Κάποια να είναι δωρεάν αλλά πρέπει να υπάρχει κάποιου είδους ανταποδοτικότητα Να το open office που όπως είπατε ας πούμε είναι μία αναλακτική σοβαρή λύση Το χρησιμοποιείς και εγώ κατά καιρούς Ας πούμε η έλλειψη υποστήριξης μπορεί να μου πείτε πού φαίνεται Γιατί να το πούμε πιο συγκεκριμένη σοβαρή έλλειψη υποστήριξης Αλλά πού φαίνεται Σε κρυβρίζει δεν μιλάμε για κάτι θεωρητικό Κόλλησα να πάρουν τηλέφωνα μου που είναι Πηροφορικά είμαστε όλοι, εμείς θα βρούμε άλλον τρόπο Θα ρωτήσουμε κάποιον, θα την ψάξουμε, κάτι θα κάνουμε Η έλλειψη υποστήριξης πού φαίνεται για να γίνουμε πιο σαφείς Πολύ συγκεκριμένο πράγμα που ενοχλεί Παρακαλώ Bugs Ένα bug ας πούμε που καθημερινά αντιμετωπίζουμε Ακόμα και το office δεν το έχει λύσει απόλυτα Στην ελληνική γλώσσα Πολυτονικότητα, ορθογράφος, συντακτικό Δηλαδή υποτίθεται αυτά έχουν τη νοημοσύνα Μας βοηθούν να τα γράφουμε Άμα δεν λειτουργεί καλά ο ορθογράφος του Και με εκνευρίζει, δηλαδή μισές λέξεις λείπουν Τις άλλες μισές δεν τις καταλαβαίνει Τις άλλες, ξέρω εγώ, δεν μπορεί έτσι, δεν μπορεί αλλιώς Τότε έχουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα Δεν του λες, άντε στην ευχή Δεν μπορείς να με βγάζεις στο λάδι Όχι τάδε λέξεις κοκκινισμένοι γιατί είναι λάθος Μα δεν είναι λάθος, όπως λείπει Δεν γίνεται έτσι, δεν έχει ξέρω τις πτώσεις Συνονομαστική τάχη δεν τα έχεις τη γενική Σε κουράζουν αυτά εδώ πέρα τα πράγματα Υποτίθεται αυτό είναι εργαλείο για να σε βοηθήσει Να λοιπόν πως φαίνεται η έλεξη υποστήριξη Και φυσικά πολύ σωστά και τα άλλα που είπατε Κατατάν είναι ένα πολύ ωραίο εργαλείο Πάνφα δούλευε σε ισοδύναμη βάση με το Office Τα βλέπετε έτσι, συνέχεια βγαίνουν νέες γλώσσες Αλλά δεν είναι πάρα πολλές Και άλλο πράγμα να αναπτύξει η εταιρεία Η Microsoft, την Google, την Γλώσσα από πίσω Και άλλο μια ομάδα χρηστό να κάνει τον ορθογράφο Αυτά είναι λίγο αραστεχνικά, μπορεί να μην δουλέψουν καλά Το LibreOffice το ξέρετε πολύ καλά Είναι αυτό που υπάρχει μπροστά σας Αυτό χρησιμοποιούμε τόσο καιρό που είμαστε σε αυτήν την αίσθηση Υπάρχει συμβατότητα μεγάλη με Linux Με Macintosh, με PC Είναι στιγμμένο σε C++, Java και Python Η Python πολύ ενδιαφέρουσα γλώσσα Μαθαίνω και από τον κ. Δημητριάδη, πολύ επενδύουσα αυτή Πάνω στην επικοινωνία ανθρώπιππολογιστή Πιθανώς με την Python να λύσουν κάποια προβλήματα Που έχουν όσο να βρεθεί άκρη τι θα γίνει με το Flash Αυτή η στιγμή είμαστε χειρότερα από την πριν πέντε χρόνια Στη διαχείριση πολυμεσικών στοιχείων Και στην παραγωγή πολυμεσικού υλικού Είναι ελεύθερο Δηλαδή αναπτύσσεται σαν open source κοινότητα Σαν κοινότητα ανοιχτού και ελεύθερου κώδικα Που προτρέπει όλους να συμμετάσχουν Το περιβάλλον του θυμίζει πάρα πολύ τα διάφορα offices που έχουμε δει Είναι το ίδιο μεταφορά που έχει επικρατήσει εδώ και πολλά χρόνια Στο Microsoft Office Για να κάνουμε μια σύγκριση Τι μας προσφέρουν αυτές οι τεχνολογίες Για να μπορέσουμε να καταλάβουμε εμείς Πώς θα γίνει μετάβα στις φορητές συσκευές Λοιπόν εδώ έχει διάφορα τέστευ χρηστίας που έχουν γίνει Αυτά μας ενδιαφέρουν εμάς Η ευκολία χρήσης Αυτό που είναι πάρα πολύ εύκολο στη χρήση Είναι στον απόλυτο βαθμό, είναι το PowerPoint Όλοι μας έχουμε γεννηθεί στην αγκαλιά του PowerPoint Με αυτό έχουμε μεγαλώσει, με αυτό έχουμε ανατραφεί Άρα να σας πω φέρετε μου την παρουσία σας Το πιθανότερο είναι σε ποσοστό 90% να μου την φέρετε σε PowerPoint Πολύ δυνατά αναπτύσσεται και αποτελεί πολύ σοβαρό αντίπαλο Το Prezi Που εμφανίζει έναν εύκολο τρόπο ανάπτυξης Αλλά είναι λίγο δύσκολο όταν πας να φύγεις από τη συγκεκριμένη μυθοδολογία που έχει Που είναι Zoom παρουσίας, κάπως αντικειμενοστρεφής Και τα άλλα παρουσιάζουν καλές επιδόσεις Από ότι βλέπετε, Simply είναι στο μεταφορ του slide Που παρουσίαζε το PowerPoint πρώτο Πάμε να δούμε ένα δεύτερο στοιχείο αξιολόγησης Που είναι λειτουργίες τις οποίες κάνει Εδώ βλέπετε ότι στο μεταφορ του slide presentation Το PowerPoint δεν παίζεται Ενώ αρχίζει να φαίνεται μια σοβαρή ιστέρηση του Prezi Δηλαδή όταν προσπαθείς να αλλάξεις λίγο τον τρόπο Εναλλαγής των παρουσιάσεων και τα λοιπά Το Prezi δεν έχει ακόμα κάποια ευελιξία να το κάνει Και όσον αφορά αυτό το χαρακτηριστικό Άνθρωπος να ιστερεί Η σύγκριση της συμβατότητας τώρα Λίγο πολύ όλα αυτά είναι μεταξύ τους συμβατά Είναι PowerPoint συμβατά Το Prezi αρχίζει να εφανίζει σημαντικά αυξημένη συμβατότητα Αν όμως λάβουμε υπόψη τις φορητές συσκευές Σας πειροφορώ ότι εκεί το Prezi παρουσιάζει τη μέγιστη... Είναι όλα τα λεφτά Δηλαδή το Prezi το έχω παρουσιάσει σε Macintosh, το έχω δει σε PC Το έχω εμφανίσει και εδώ και δουλεύει μια χαρά Ενώ το PowerPoint εδώ πέρα... Θα σας δείξω καμιά φορά πώς δουλεύει Δεν είναι και το καλύτερο, έχουν κάποια προβλήματα Δεν μπορεί να παραστήσει όλα τα εφετζίδικα στοιχεία του PowerPoint στην ταμπλέτα Εδώ είναι που λίγο θέλω να προβληματιστείτε Για να μην ας πούμε νομίζετε πως δεν μπορείς να συμμετάσχετε σε αυτά Η δύναμη του Prezi οφείλεται στο ότι είναι πρώτο μέσο του διαδικτύου Άρα ελέγχει μερικά χαρακτηριστικά Όπως είναι γραμματοσυρές, εμφάνιση, κίνηση κτλ Αλλά αυτό είναι και ο περιορισμός του που δεν επιτρέπει να κάνουμε Εναλλαγές στην κίνησή του, στις μετακινήσεις του κτλ Σαν άνθρωποι του λογισμικού μπορείτε αυτά να τα καταλάβετε Εδώ πέρα βλέπουμε τι υποστήριξη υπάρχει για κάθε πλατφόρμα Και πως κινούνται οι υπόλοιποι παίκτες του παιχνιδιού Και εδώ πέρα βλέπουμε τις υπηρεσίες βοήφιας και υποστήριξης Είναι σημαντικές, δηλαδή για να μπορέσουν και τα υπόλοιπα να πάρουν κάποια στιγμή πάνω τους Πρέπει να υπάρξει υποστήριξη Εμείς είμαστε πληροφορικάροι, είστε σε ένα χώρο που είναι από μόνος του κοινωνικό δίκτυο Δηλαδή ο ένας βοηθάει τον άλλον Αλλά πρέπει να γίνει και κάτι περισσότερο πέρα από αυτό εδώ Εδώ πέρα βλέπετε τις τιμές που υπάρχουν Δείτε αυτά τα δύο Και ένα τρίο το Corel Presentation που είναι πιο πολύ για πλούσια γραφικά Δηλαδή εκεί σχεδόν μπορούμε τα γραφικά που κάνει ένας γραφίστας να κάνουμε κάπως κινούμενα γραφικά Δεν όμως διακρίσει τύπου PowerPoint Αυτά είχα να σας πω σε αυτό το κομμάτι της παρουσίασης Μήπως υπάρχουν απορίες Οκ, θα κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα τώρα Απλώς για να σας προτρέψω να δείτε αυτά πως εφαρμόζονται Δεν το κάνετε τώρα αν δεν έχετε χρόνο Αλλά όταν θα κάνετε την παρουσίασή σας όσοι την κάνετε Δοκιμάστε να την τρέξετε μέσα από το κινητό σας Έτσι για να αποκτήστε αυτήν την αίσθηση πως ένα καινούριο μέταφορα αρχίζει να αναπτύσσεται Και να δημιουργεί νέες καταστάσεις και μπορεί ενδεχομένως Ίσως υπό συνθήκες και τα λοιπά Να δημιουργήσει, ξέρω, η επόμενη γενιά να γεννηθεί στο πρέζι Αυτό που μπορούμε όλοι να κάνουμε είναι να κάνουμε mock-ups Δηλαδή ένα πρώτου σταδίου προϊόν Που περίπου θα έχει τη συμπεριφορά του τελικού προϊόντος Τώρα αν έχουμε και τρεις προϊόντες Μπορείς να κατασκευάσεις και το προϊόν Και όπως θα έλεγε και ο συνάδελφος ο Δημητριάδης Δεν μιλάμε για επικοινωνία ανθρώπου υπολογιστή πλέον Μιλάμε για επικοινωνία ανθρώπου μηχανής Το prototype έχει μερικές ωραίες ιδιότητες Που θα σας τις θυμίσω Εμείς δεν προτείναμε τη λέξη prototype Επειδή είναι ένας πρωτοτάιπης Εμείς δεν προτείναμε τη λέξη prototype Η Εγκλέζη, η Αμερικανή και η Λυππή την πρότειπαν Την πρότειναν, συγγνώμη Και είναι η συγκεκριμένη αναπαράσταση ενός διαδραστικού συστήματος Δηλαδή το κινητό σας που έχετε τώρα είναι smartphone Όχι Ναι, λογικά ναι Το προηγούμενο ήταν επίσης smartphone Αν ήταν smartphone, ήταν το ίδιο? Πάντως η λογικά όχι, όπως και ο υπολογιστής αυτός Δεν ήταν ο ίδιος μια γενιά πριν Κάποια πράγματα έκανε καλύτερα, ίσως, η προηγούμενη γενιά Όταν περισσότερα τα κάνει καλύτερα αυτή η γενιά Θεωρητικά όλα θα έπρεπε να τα κάνει καλύτερα η νεότερη γενιά Δεν ισχύει πάντοτε στην πράξη, μπορείτε να μου πείτε ένα παράδειγμα Από την εμπειρία σας, για να μην πάμε σε θεωρητικές ενατενήσεις Υπάρχει περίπτωση να πάρεις καινούργιο υπολογιστή και να μην κάνει κάτι καλά Να το κάνει δηλαδή καλύτερο ο παλιός υπολογιστής Ωριστε Το πιο κλασικό παράδειγμα, λέω, ως συνάδελφό σας, οι εκτυπωτές Δηλαδή έχουν εκτυπωθεί μοντέλο παλιό, δούλευε πολύ ωραία με τον παλιό μου υπολογιστή Πήρα τον καινούργιο, δεν βγήκε ντράιδερ Ενώ δουλεύει θαυμάσια εκτυπωτής, δεν μπορώ να τον αξιοποιήσω από καθόλου Μέχρι κάποιο βαθμό δυσκολίας και διστοκίας που έχει Εμένα μου έχει τύχει που είμαι παλιότερος από εσάς Και είναι λίγο ενοχλητικό Δηλαδή σαν να σου λέει πήρες καινούργιο υπολογιστή, θα πρέπει να πάρεις και όλα τα συμπράγκαλα Καινούργια Ναι Το αν ο συνάδελφός σας μ' αθήνησε με την ιστορία με τα Vista Οι πολίτες λέγανες Vista Ενώ ξεκίνησαν πάρα πολύ ωραία με πολύ ωραίο interface Πολλά προγράμματα δεν τρέχανε από τα παλιότερα που είχαμε Και είναι πολύ ενοχλητικό, ιδίως σε κόσμο που τα έχει αγοράσει νομότυπα αυτά τα προγράμματα Δηλαδή μπορεί να είναι μια εταιρεία που δεν την παίρνει Όπως λέγαμε στην κατηδύα συζήτηση που είχαμε στο διάλειμμα Να χρησιμοποιεί κλεξίτυπο λογισμικό Ή το χρησιμοποιεί το κλεξίτυπο σε μικρό βαθμό και πολλά προγράμματα αγορασμένα Τώρα να βάλεις καινούργιο λογισμικό και να μην στήθη καλά το πρόγραμμα Να μην βρίσκει τον εκτυπωτή Και να είναι επαγγελματικό λογισμικό Αν στηρίζετε όλη η λειτουργία της επιχείρησης πάνω σε αυτό αντιλαμβάνεστε πως είναι τραγωδία διότι ο στόχος το έχει ζήσει Και γι' αυτό τελευταία χρόνια ισχύει η λογική ότι αν δουλεύει κάτι δεν το πειράζω με τίποτα Δηλαδή ας το όσο πάει μέχρι να καταρρεύσει Απλώς αν θα πάρω κάτι καινούργιο θα είναι με καινούργους εκτυπωτές, με καινούργια περιφερειακά, με καινούργια duty cycles Με καινούργιες αρμαδιότητες, καινούργιο πρόγραμμα και σιγά σιγά θα το ενσωματώνω Ως παλαιότερος έχω να σας πω τρελές ιστορίες, δηλαδή πολύ ωραίες καμερίτσες και μικρόφωνα που είχα πάρει το 2000 Με το που ήρθαν τα βίστα δεν δούλευε τίποτα από αυτά, η εταιρεία δεν έβγαλε driver ας πούμε ξανά Αυτό το προϊόνι είχε πάψει να είναι νέο Και τι να κάνω να τα πετάξω Οι εκτυπωτές ξέρω εγώ που τύπωνε έγχρωμα μετά τύπωνε μόνο σπρώμαυρα Δεν είναι τίποιο καλό Σενοχλεί, είναι παραγωγικά εργαλεία Και φυσικά κάνετε ένα πολύ ωραίο σχόλιο εκεί που τα λέγαμε σχετικά με την πειρατεία λογισμικού, το ελεύθερο λογισμικό και τα άλλα Ότι αν το λογισμικό το αγοράζαμε επίσημα Θα έβγαινε υπολογίζουνε πέντε φορές τη τιμή του υπολογιστή Δηλαδή αν ο υπολογιστής μας έκανε χίλια ευρώ το λογισμικό που φοράει Θα έπρεπε να κάνει γύρω στις πέντε χιλιάδες ευρώ Μήπως ξέρετε για ποιον λόγο αυτό γίνεται έτσι? Δηλαδή τι είναι τόσο ακριβό το λογισμικό Όχι αν θα μας έφεραμε κάποιον για διάλεξη από ταιρεία λογισμικού θα μας έλεγε ότι ακριβώς παρθενογέννηση στο software δεν υπάρχει Δηλαδή λίγο πολύ οι γλώσσες έχουν ένα χρόνο επώασης Να ξέρετε ότι μια γλώσσα και να εφανιστεί καν σε μαζική κλίμακα Θέλει να έχουν περάσει δυο τρεις γενιές που είναι σε επώαση Και έτσι εμείς καταλαβαίνουμε μερικά κολοσολογικά φαινόμενα σε μάση γενιά γύρω στα πέντε έτη Αυτό που εγώ θα έλεγα είναι ότι οι μέσοι λογισμικού, ιδίως των μεγάλων εταιριών Περιλαμβάνουν μέσα και την απώλεια λόγο πειρατίας λογισμικού Δηλαδή αυτή τη στιγμή η πειρατία λογισμικού έχει φτάσει σε απίστευτα μεγέθη Και υπολογίζεται ότι σε χώρες της περιφέρειας, εκεί που δεν μπορεί ο αστυνομικός να μπει και να ελέγξει το λογισμικό Μιας εταιρείας, ενός πανεπιστημίου, ενός κράτους Ότι φτάνει σε ποσοστά 80% και πολλοί είναι και λίγα λες Δηλαδή, άμα κάνουμε έρευνα στους φοιτητές του κοινωνικού μας πώς έχουν αγοράσει το όθις νομότυπα Είναι τραγελαφικά τα, ευτυχώς το προμηθεύεται βάσει συμφωνία στο πανεπιστήμιο Έτσι, που είναι άλλο θέμα Αυτό έχει κάποια σημασία, θα το δούμε εδώ Αυτές οι συσκευές επειδή έχουν έλεγχο του πώς κινείται ένα APK Το πουλάνε βέβαια 2-3 δολάρια, αυτό το κρυφόσαμε από εδώ λογισμικά Που κάνανε σ' αυτούς τους υπολογιστές 100 και 150 δολάρια Εδώ το βρίσκουμε 5 και 10 δολάρια Μπορείτε να εξηγήσετε αυτό το φαινόμενο Κι εκεί δεν κάνουμε πειρατεία Εδώ ένα λογισμικό, ας πούμε, των 15 ευρώ Μπορεί να πουληθεί σε 1 εκατομμύριο ενταστάσεις Άρα αυτός θα βγάλει αμέσως 15 εκατομμύριο, ένα σύντομο νούμερο Φανταστεί ότι κάποιο λογισμικό που εδώ πετυχαίνει με κάποιο τρόπο Μπορεί να πάει σε τέτοια νούμερα να πουλήσει 15 εκατομμύριο, 1 εκατομμύριο, 20 εκατομμύριο Ας πούμε το Angry Birds που ξέρουν όλοι Εν πάση περίπτωση πολύ ωραία θέση στο θέμα της ανάπτυξης Για αυτό που λέμε εμείς rapid prototyping Δηλαδή ότι εμείς πρέπει να κάνουμε ένα πρώτο πρότυπο για το πώς δουλεύει αυτή η συσκευή Ειδικά τώρα που αυτές οι συσκευές που έχουμε έχουν αυξημένες δυνατότητες Δηλαδή είχαμε πει την προηγούμενη φορά αυτές εδώ οι κινήσεις δεν υπάρχουν εδώ Άρα κάτι πρέπει να δείξω Και υπάρχει δυσκολία, διστοκία να το δείξω Εν πάση περίπτωση prototyping λέγεται η δημιουργία πρωτοτύπων, το καταλαβαίνετε κι εσείς Υπάρχουν τέσσερις άξονες πάνω σε οποίους στηρίζεται το prototyping Το πρώτο είναι η παρουσίασή του, δηλαδή να καταλάβουμε περί πτήνος πρόκειται Που και γι' αυτό έχουμε δυσκολία και γι' αυτό σας είπα ποιο είναι το presentation software Πώς θα δείξεις αυτήν εδώ την κινήση, δεν ξέρω Για να σας τρέσω ένα ερώτημα ας πούμε, σε αυτό που θα έχετε να απαντήσετε Δείτε αυτήν την κινήση έτσι, αυτήν την κινήση πώς θα τη δείξεις Τι λέτε Ναι με βίντεο, δηλαδή αυτή η συσκευή είναι πάρα πολύ ωραία στο να πιάνει Οπότε ξέρετε το βίντεο Στο βίντεο έτσι και έτσι, βγάζεις πολύ ωραία φωτογραφία, δεν το τυπάσεις στην οθόνη Μπάμε μέσα στο φωτογραφίζεις Και το χειρίζεσαι σαν φωτογραφία μετά Αλλά θα πρέπει να βάλεις κάποιο animation ή κάποιο βίντεο Για να δείξεις κάτι που είναι τελώς αυξημένα διαδραστικά Δε φανταστεί το YouTube μας δίνει όχι καινούργια μεταφόρους, μας δείχνει καινούργια icons και καινούργια prototypes Πράγματα που δεν τα ξέραμε έτσι, δηλαδή σε λίγο εμείς θα θέλουμε να κάνουμε έτσι την παρουσίασή μας Για παράδειγμα, με αυτήν την λογική εγώ πρέπει να καταργήσω αυτόν τον pointer που είναι laser pointer Και να κάνω κάποιο spotlight pointer που θα δείχνει η περιοχή Ένα παράδειγμα να σας πω Το δεύτερο που χρειάζεται είναι η ακρίβεια, δηλαδή εκτός την παρουσίαση που πρέπει να γίνει Πρέπει ακριβώς να περιγράφετε την λειτουργία που επιτελείται Και τι παραμέτρους έχει Άρα θα το έλεγα ξέρεις θα περιστρέφεται Αυτό για να το κάνουμε επίσης ήταν τραγωδία ολόκληρη Είχα πάρει πριν 6-7 χρόνια μια οθόνη περιστρεφόμενη Και ήταν πολύ δύσκολο να την περιστρέψω Γιατί λέτε Την έχω στο γραφείο όμως, δεν έχετε βει Δεν περιστρεφόμενη, την γύριζες έτσι Στην βάση της, την γύριζες έτσι με μία κίνηση Αυτό γινόταν εύκολα Το πρόβλημα ποιο ήταν μετά Ξαφνικά βλέπω τα εφάνιζε τα γούδια του σαν να την πάρω κάτω στο πλάι Και δεν ήξερα πως να την χειριστώ, αν δεν μπορούσα να την χειριστώ έτσι Τι έλειπε Ότι η οθόνη δεν είχε κάποιο σένσορα γυροσκοπικό για να καταλάβω ότι την γύρισα Και δεν μπορούσε να προσαρμοστεί Το τρίτο είναι η διαδραστικότητα η οποία υπάρχει Δηλαδή αυτή είναι ζητούμενο γενικά γιατί όπως σας είπα το φλάς μας έχει εγκαταλείψει Και το φλάς ήταν ορισμός της διαδραστικότητας Τι θα βάλουμε στη θέση του φλάς είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα Κάτι λένε για HTML5 αλλά δεν το καταλαβαίνω εγώ HTML5 είναι πρότυπο Δηλαδή ποιο, τι Έτσι ας πούμε το PowerPoint δεν είναι πρότυπο και όμως το εννοούμε Λέμε PowerPoint, λέμε Prezi και άντε κανένα άλλο Εκεί τι θα πει, τι θα γίνει, κανένα δεν ξέρει Και φυσικά υπάρχει και η εξέλιξη του πρωτοτύπου Δηλαδή τα Smartphone στα τελευταία τρία τέσσερα χρόνια έχουν κάνει τρομερή πρόοδο Κάθε καινούργια έκδοση προσθέτει νέα στοιχεία διαδραστικότητας Και με την αυξημένη διαδραστικότητα Εμείς κάνουμε περισσότερες δουλειές Ανάλογα με το πού δραστηριοποιεί το καθένας Και αυτές οι δουλειές δίνουν αξία στο κινητό μας Και έχουμε πει η αξία μιας ταμπλέτας ενός κινητού είναι χαλαρά πάνω από 3-4.000 Ουσιαστικά αυτό που έχει κάνει επειδή έχει κάνει το μάθημα της επικοινωνίας ανθρώπου υπολογιστή Είναι ότι έχει δημιουργήσει ένα human computer interface Είναι πολύ αυξημένη η διάδραση που έχουμε με αυτές εδώ τις συσκευές Τι να σας πω, λόγω δουλειάς χρειαζόμουνα να ηχογραφώ στο παρελθόν Η ηχογράφηση έχει γίνει παιχνίδι με τις καινούργιες συσκευές Η φωτογράφηση, η βιντεοσκόπηση, εντάξει δεν είναι τόσο καλής ποιότητας όσο η high definition camera Αλλά και αυτά αρχίζουν να εφανίζουν high definition cameras Το βασικό είναι παντού παρόντα Δηλαδή ανά πάσα στιγμή την ώρα που το θέλεις το φωτογραφίζεις Αλλιώς έλεγα πολύ ωραία βρήκα τη γάτα που ήθελα να φωτογραφίσω Αλλά δεν έχω τη φωτογραφική μηχανή μαζί μου Συνεπώς το interface γίνεται συνδυασμός πληροφορικής, μηχανικής και σχεδίασης Πληροφορική το καταλαβαίνουμε Μηχανική σημαίνει design κατασκευαστικό κτλ 3D printer Μπορεί να κατασκευάσεις ένα τουλάχιστον πρότυπο Με βασικά στοιχεία της λειτουργίας της μηχανής που θέλεις να κάνεις Και το τελικό που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ είναι η σχεδίαση Δηλαδή η σχεδίαση εδώ μας βγάζει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία Η πρότυποποίηση στην επικοινωνία ανθροεπολογιστή Είναι διαδικασία σχεδιασμού προσπαθεί να διασφαλίσει Ορθή τεχνολογική εξέλιξη των πρωτότυπολογισμικών Δηλαδή θέλει να βει αν η λειτουργία θα είναι χωρίς προβλήματα Μήπως έχετε υπόψη σας παραδείγματα μηχανών που ήρθανε και μετά αποδείχθηκαν Ότι είχανε προβλήματα και χρειάστηκε να αποσυρθούν Μας τείμησε ως ηφητητή σας ότι γύρω στο 2005 είχανε βγει τα πρώτα σαν έξυπνα κινητά Που ήταν η Personal Digital Assistance με λειτουργικά συστήματα τύπου XP Ποιο ήταν το πρόβλημα δεν πήγαν όμως καλά Δηλαδή θα μπορούσαν και πολύ λογικές τιμές 500-600 ευρώ Δεν ήταν παράλογες οι τιμές τους γιατί δεν πήγανε καλά Κι εγώ με αυτά ξεκίνησα έχω να σας πω ότι η ύπαρξη της γραφίδας είναι σοβαρό μειονέκτημα Γιατί η γραφίδα αν χαθεί σημαίνει πως η συσκευή σου δεν χρησιμοποιείται Αυτό θα μπορούσε να είχε βγει ως αποτέλεσμα αν είχανε κάνει ένα prototype Και αν το χρησιμοποιούσανε για λίγο καιρό να δουνε πως συμπεριφέρεται Πολύ ωραία παρατήρηση αυτή εδώ Το rapid prototyping λοιπόν θέλει ταχύ ανάπτυξη πρωτοτύπων Ο χρόνος ανάπτυξης είναι ο χρόνος ανάπτυξης ενός ολοκληρωμένου συστήματος Δηλαδή το prototype δεν το κάνεις γρήγορα και μετά το πετάς Μένει μέχρι το τέλος της φάσης δημιουργίας αυτού του personal assistant έτσι που είπες Για ποιο λόγο λέτε, δηλαδή γιατί είναι στα αρχικά σταύδια χρήσιμος πρέπει να μείνει εν ζωή μέχρι το τέλος Έτσι, αν προκύψει σοβαρό πρόβλημα ελέωση φοιτητής σας μπορώ να ξαναγυρίσω ορδήματα πίσω Δηλαδή αν διαπιστώσω πως έκανα κάποιο λάθος σχεδίαση στα πρώτα βήματα Δεν έχει νόημα να πω δεν πειράζει τελειώσαμε τα πρώτα βήματα ας συνεχίσουμε με τα επόμενα Γιατί το λάθος μπορεί να βγάλει πολλαπλασιαστικό παράγοντα που θα αποσαφρώσει την όποια παραγωγή Για να μην λέμε ιστορίες αυτή είναι η ιστορία των Βίστα Υπήρξε ένα πρόβλημα που δεν διαγνώστηκε έγκαιρα και αυτό θα έγινε χιονοστιβάδα Έτσι μπορώ να κάνω αλλαγή σχεδίασης και να βρω λύση για τους τελικούς χρήστες Αλλά κυρίως θα χρησιμοποιηθεί το prototype στα πρώτα στάδια Οι τεχνικές του rapid prototyping στην αρχή ήταν χαρτί και μολύβι Στη συνέχεια ήταν mockups δηλαδή κάποιος μου έκανε ένα πρότυπο Οι αρχιτέκτονες και industrial designers είναι πολύ καταρτησμένοι για να κάνουν τέτοια πράγματα Ενώ τώρα εγώ θα χρησιμοποιήσω ένα 3D printer για να το πιάσω να του βάλω και το ανάλογο βάρος Να αρχίσω να μετράω τους παραμέτρους του πόσο εύκολα μεταφέρεται, πόσο εύκολα αντιδράς, τι αντοχές έχει Τα πρώτα που μπορώ να δω και μετά να πάω στο πιο σύνθετο όπως είναι ο λογισμικό Κάνουμε wizards, κάποια συστήματα που προσωμιώνουν κάπως ένα σύστημα λήψης απόφασης Είναι αυτή η κατάσταση και θα πατήσεις, αν πατήσεις αυτό πάμε εκεί και τα λοιπά Και φυσικά κάνουμε ένα video prototyping, αφού δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο Που περιέγραφε το τι περίπου θα έκανε αυτό εδώ το σύστημα Εδώ πέρα τα βλέπουμε, έτσι τα mockups, πολύ σημαντικά αυτά εδώ πέρα τα πράγματα Όλα αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί σε διάφορες επιστήμες με πολύ μεγάλη ακρίβεια Ας πούμε στην ιατρική πριν 100 χρόνια δεν είχαν ούτε πολλές καλές εικόνες ούτε βίντεο κτλ Καταλάβα όλους τι υπάρχει εδώ μέσα Πως κινείται, πως αλλιώς, πως φουσκώνει, πως φουσκώνει, πως πρίζεται και ένα σωρό τέτοια πραγματάκια Εδώ πέρα βλέπετε προσπαθούμε να δείξουμε τη διαδραστικότητα του με χαρτόνι Το έχουμε κάνει με κάποιο τρόπο Εφανίζουμε τα διάφορα μενού που θα βγάλει και κάνουμε διάφορα τέτοια Και λέω αν πατήσεις αυτό το μενού βγαίνει το ένα, βγαίνει το άλλο Τώρα θα το κάναμε αυτό εδώ με 3D printer Και θα βάζουμε κάποια στοιχειώδη λειτουργικότητα εδώ Παλαιότερα είχαμε τη γλώσσα TCLTK, δεν έχει βγει κάτι στη θέση της διαφορετές συσκευές Υπάρχουν κάποια περιβάλλοντα με τα οποία μπορούμε να κάνουμε online το rapid prototyping Και πέρσι στο μάθημα τέτοιο χρησιμοποιήσαμε, δηλαδή σαν άσκηση κάνατε ένα rapid prototype Το περιβάλλον έχει καλή διαδραστικότητα από οποιοδήποτε μηχάνημα μπαίνεις Και μπορέσαμε να κάνουμε interactive simulations, non-interactive και να βάλουμε και κάποια script γλώσσες Ποια script γλώσσα έχετε μάθει εσείς? Python, έτσι, είναι αρκετά κοντά Η διαδεδομένη αυτή τη στιγμή είναι η JavaScript και CSS3 Και η Python φυσικά για τη διαδραστικότητα Εδώ βλέπουμε ένα περιβάλλον online με το οποίο μπορείς να κάνεις rapid prototyping και να κάνεις και κάποια test Είναι με τις γλώσσες που είπαμε, δηλαδή υπάρχει Java, JavaScript, CSS3, ίσως Python και ούτω καθεξής Αυτά είχα να σας πω εν συντομία για το τι παίζει στο rapid prototyping Και θα είναι μια από τις ασκήσεις που θα κάνουμε φέτος, δηλαδή θα χρειαστεί να πτήξετε κάποια πρωτότυπα Για να δείξετε στο software πιο πολύ ή κάποια πράγματα πώς μπορεί να γίνουν Ένα θέμα που μας απασχολεί πολύ φέτος είναι οι κινήσεις που γίνονται σε ταμπλέτες Δηλαδή να μετρήσουμε τις κινήσεις που γίνονται σε ταμπλέτες και φορηπές συσκευές Και να αντιστοιχίσουμε τις κινήσεις που έχουμε στους σταθερούς υπολογιστές μας Και να δούμε πώς αυτοί μπορούν να συνδεχθούν μεταξύ τους Υπάρχουν απορίες πάνω σε αυτά Τότε να σας ευχαριστήσω για την προσοχή σας και να σας ευχηθώ καλό Σαββατοκύρια