37ης τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς (ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ, 2020)
: 20 ημέρα, Δευτέρα και ώρα 6, η 37η Τακτική Συνενδρία Συμμετιλεδιάσκεψη. Παρακαλώ τον Γραμματέα τον κύριο Αβραμίδη να πάρει παρουσίες. Απολόγω σε εσάς, κύριο Αβραμίδη. Μάλιστα. Καλησπέρα, κυρίες και κύριοι, θα προχωρήσουμε στις παρουσίες. Ο κύριος Αβραμίδης, η κυρία Αγγελοπούλου, ο κύριος Ακριτίδης, ο κύριος Αλεπίδης, ο κύριος Αντρεάδης, ο κύριος Αντωνάκης, η κυρία Αντωνούδη, ο κύριος Αρκούδης, τον κύριο Βολτσίδη δεν είδα. Ο κύριος Βολτσίδης. Όχι, δεν είναι. Δεν έχει μπει ακόμη. Ναι. Ο κύριος Βουλγαράκης, ο κύριος Γαβριέλ, επίσης. Μπαίνει σε λίγο, κύριε Βαρμούδη. Ναι, ναι. Καλησπέρα και σχόλους. Καλησπέρα, κύριε Αρκούδη. Ο κύριος Γεωργιάδης Σωτήρης, νομίζω δεν τον είδα. Όχι. Κύριος Γιαννακός. Εδώ είναι, τον είδα. Ναι, ήταν κυκλή μέσα, αλλά δεν ξέρω. Θα μπει σε πέντε λεπτά ο κύριος Γιαννακός. Όχι, όχι. Εδώ είναι, εδώ είναι, καλησπέρα. Ναι, ναι, ναι, καλάκατα. Ο κύριος Καρυπίδης, η κυρία Κυφωνίδου, η κυρία Κογκαλίδου, ο κύριος Κόκκινος, ο κύριος Κυρατζής, ο κύριος Δαιμονής, εγώ είμαι, θα καθιστερήσει λίγο, ο κύριος Μακαντάσης, ο κύριος Ματσαρίδης, ο κύριος Μουραττήδης, ο κύριος Μπακοκουλίδης. Άλλο, αν πάω, κύριε Γενικέα, κύριε Γενικέα. Άρα. Μάλιστα, η κυρία Νικολέτου. Η κυρία Νικολέτου. Τι βάσο δεν είδα, δεν την είδα ακόμα, εντάξει. Θα μπήκε η βάσο, γιατί σήμερα μιλήσαμε. Εντάξει. Η κυρία Ντιντί, η κυρία Ντόντι, η κυρία Παντελίδο, ο κύριος Παπαδόπουλος Γιώργιος. Είναι σήμερα μαζί μας. Θα μπει στην πορεία, κύριε Γενικέα, θα μπει στην πορεία. Η κυρία Παβλίδο, επίσης, δεν είδα. Είμαι εδώ, είμαι εδώ. Εντάξει, Μαρία. Ο κύριος Πενόπουλος. Όχι, δεν τον είδα. Δεν ακούγεσαι, Λευθέρη. Άνοιξε το μικρόφωνο. Καταλάβω, καταλάβω. Δεν πειράζει. Ωραία, συνεχίσεις. Λοιπόν, είπαμε, η κυρία Παβλίδο εδώ, είναι ο κύριος Πενόπουλος. Είπαμε, ακόμα δεν ήρθε. Ο κύριος Περσίδης. Ο κύριος Πετκάκης. Η κυρία Σεμακούλα και ο κύριος Τελίδης. Ο κύριος Τελίδης. Δεν έχει φανήλογικά, θα συνδεθεί. Ωραία. Ο κύριος Τεμεκενίδης, επίσης, σε λίγο χρόνο. Εδώ είμαι, καλησπέρα σας. Καλησπέρα. Έχουμε live stream σήμερα? Ναι, κύριε Τεμεκενίδη, έχουμε. Ωραία. Καλησπέρα. Καλησπέρα, κύριε Τεμεκενίδη. Ο κύριος Τεριακίδης, Ηλίας. Καλησπέρα και από μένα. Καλησπέρα. Καλησπέρα, Βάσο. Καλησπέρα, κύριε Διπρόεδρο. Ο κύριος Τσακμακίδης, η κυρία Τσιραμπίδου. Η κυρία Φοροπούλου, ο κύριος Φωτόπουλος. Δεν τον είδα τον κύριο Φωτόπουλο. Και η κυρία Χατζή. Ούτε η κυρία Χατζή είναι εδώ. Καλησπέρα, κύριε Διπρόεδρο. Ο κύριος Τσακμακίδης, η κυρία Χατζή. Η κυρία Χατζή, η κυρία Χατζή, η κυρία Χατζή, η κυρία Χατζή. Καλησπέρα, κύριε Διπρόεδρο. Ο κύριος Τσακμακίδης, η κυρία Χατζή. Η κυρία Χατζή, η κυρία Χατζή, η κυρία Χατζή, η κυρία Χατζή, η κυρία Χατζή, η κυρία Χατζή, η κυρία Χατζή, η κυρία Χατζή. όσο δεν μιλάτε, για να μην δημιουργείται πρόβλημα στον ήχο. Εντάξει, λοιπόν, κύριε Αβραμίδη, σας παρακαλώ να γράψετε ποιοι θέλουν να μιλήσουν εκτός από τους επικεφαλείες των παρατάξεων. Εγώ θέλω να μιλήσω. Λοιπόν, ο κύριος Ακριτίδης λοιπόν. Εγώ θα θέλω να μιλήσω. Συγγνώμη, όχι όλοι μαζί, όχι όλοι μαζί. Η κυρία Παυλίδου. Η κυρία Παυλίδου. Η κυρία Παυλίδου. Συγγνώμη, όλοι μαζί, ακούστε, ακούστε. Λοιπόν, από την παράταξη του κυρίου Μακομπλίτη. Να τα κάνουμε, ναι, μπορούμε, μπορούμε. Μπορούμε έτσι να κάνουμε. Λοιπόν, από την παράταξη του κυρίου Μακομπλίτη. Μάλιστα. Η κυρία Τονούδη. Εγώ, κυρία Παυλίδου. Το σημειώνετε, κύριε Αβραμίδη. Ναι, ναι, ναι, ναι, ναι. Ο κύριος Μακαντάσης. Ναι, ναι, ναι. Η κυρία Παυλίδου. Ο κύριος Καρυπίδης. Όχι. Η κυρία Τονούδη. Όχι. Ο κύριος Μακαντάσης. Ναι. Η κυρία Κυφωνίδου. Όχι. Η κυρία Νικολέτου. Ο κύριος Παπαδόπουλος Λύπη. Η κυρία Παυλίδου. Ναι. Ο κύριος Πενόπουλος Λύπη. Ο κύριος Πετκάκης. Όχι. Ο κύριος Τελίδης. Κυρία Κογκαλίδου, εγώ να μιλήσω, κυρία Κογκαλίδου. Ναι, θα σας πω, κυρία Κογκαλίδου. Η κυρία Φοροπούλου. Ναι. Ο κύριος Ποτόπουλος. Όχι. Λοιπόν, από… Είπατε, ο κύριος Παπαδόπουλος προσπαθεί να συνδεθεί. Παπαδόπουλος. Ωραία. Ναι, ναι, κατάλαβα, κατάλαβα. Λοιπόν, η κυρία Κογκαλίδου θα είναι… Άλλος από την παράταξη του δημάρχου, θέλει να μιλήσει. Όχι. Απαντήσεις θα δώσουν, εντάξει. Κυρία Πρόεδρε. Ναι, κυρία Παπαδόπουλος. Κυρία Πρόεδρε, μία πρόταση θέλω να κάνω. Παρακαλώ πολύ ο γραμματέας να το κάνει εναλλάξη. Να μη μιλήσουμε… Φυσικά, κυρία Παυλίδου, αλλημόνο. Αυτό το ακούς κρατάμε πάντοτε. Αλλημόνο. Αλλημόνο. Αλλημόνο. Να το κάνει εναλλάξη, να μη μιλήσουμε, φυσικά, κυρία Παυλίδου, αλλημόνο. Αλλημόνο. Αλλημόνο. Αλλημόνο. Αλλημόνο. Αλλημόνο. Αλλημόνο. Αλλημόνο. Αλλημόνο. Αλλημόνο. Αλλημόνο. Αλλημόνο. Αλλημόνο. Αλλημόνο. Αλλημόνο. Αλλημόνο. Αλλημόνο. Αλλημόνο. Αλλημόνο. Αλλημόνο. Αλλημόνο. Λοιπόν, από την παράταξη του κυρίου Περσίδη, ο κύριος Ακριτήδης. Ναι, είπε ότι θα μιλήσει ο κύριος Αλεπίδης, θα μιλήσει ο κύριος Αλεπίδης. Ο κύριος Γαβριήλ θα μιλήσει, κύριε Πρόεδρε. Ναι, γεια σας, μόλις συνδεύτηκα. Εντάξει, κύριε Γαβριήλ. Η κυρία Δητή. Πιλήσετε, κυρία Δητή. Όχι, κύριε Πρόεδρο. Όχι, ευχαριστώ. Καθαρόν, τουλάχιστον, όχι. Ωραία. Ο κύριος Κουλτσίδης λείπει, ο κύριος Λεμονής δεν συνδέθηκε ακόμη. Η κυρία Σεμακούλα. Ναι, εγώ έχω δύο σύντομα ερωτήματα και πιστεύω ότι θα με καλύψουν οι προηγούμενοι, αλλά σημειώστε με παρακαλώ. Ωραία, εντάξει. Λοιπόν, παρακαλώ την κυρία Νικολέτου, την αντιπρόεδρο, να κρατάει τους χρόνους ομιλίας. Πέντε λεπτά για τους επικεφαλείς και τρία λεπτά για τους λοιπός δημοτικούς συμβούλους. Εντάξει, κύριε Πρόεδρε. Εντάξει, θερμή παράκληση, να τηρούνται οι χρόνοι, να μην κάνετε διάλογο και να μην διακόπτετε οποιονδήποτε έχει τον λόγο ώστε να έχουμε μια ήρενη συναιδρίαση και να έχουμε και σωστά υπομαγνητοφωνημένα πρακτικά. Λοιπόν, κύριε Δήμαρχε, θα κάνετε τοποθέτης, θα κάνετε ανακοινώσεις. Καλησπέρα σας. Καλησπέρα σας. Ο λόγος εσάς. Να κάνω μια ενημέρωση για κάποια πράγματα, κάποιες εξελίξεις που είχαμε μέσα στο Δεκαπενθήμερο, που ενδεχομένως θα καλύψουν αρκετές από τις ερωτήσεις, για οικονομία χρόνου πιο πολύ, αν μου επιτρέπετε. Να ξεκινήσω να πω χρόνια πολλά στους εορτάζοντες στο Στέλιο τον Ματσαρίδη, τον Αντιβήμαρχο και στο Στέλιο τον Φωτόπουλο. Δεν ξέρω αν κάποιος άλλος γιόρταζε αυτές τις μέρες, και να περάσω κατευθείαν να σας ενημερώσω για κάποια πράγματα. Αρχικά να πω συγχαρητήρια στο καινούργιο διοικητικό συγγουλείο της ΔΕΠΕΚ και να πω ότι εγώ μόνος μου είμαι, οπότε μπορώ να το βγάλω σιγά σιγά, να ακούγομαι και καλύτερα. Να πω ότι θα είναι πολύ κρίσιμη αυτή η θητεία για τη δημοτική επιχείρηση και νομίζω ότι ο Γιάννης Ανδρεάντης, που είναι ο καινούργιος πρόεδρος, έχει επιφορτιστεί με μια μεγάλη ευθύνη να φέρει εις πέρας κρίσιμα θέματα, όπως είναι η απόδοση στην δημοτική επιχείρηση ή στον δήμο του παραλιακού μετόπου, της πλάς της Σαβετσούς και θα έλεγα του προγραμματισμού, που νομίζω ότι στερείται η δημοτική επιχείρηση όλα αυτά τα χρόνια, να μας φέρει, θα του ζητήσω το συντομότερο δυνατόν, αν είναι δυνατόν από τα πρώτα δημοτικά συγβούλια του 21, να μας καταθέσει τις απόψεις του και ένα business plan για την επιχείρηση, δημοτικό χάρτη που έχει σκοπό να επιθυθεί για να υλοποιήσει όλα αυτά που λίγο πολύ ως δημοτικό συμβούλιο του αναθέσαμε. Και σε αυτό το έργο του νομίζω ότι απ' το δημοτικό συμβούλιο είναι συμπαραστάτες το έργο του κ. Ανδρεάδη, ο κ. Πενόκουλος, ο κ. Καρυπίδης. Δεν νομίζω ότι είναι κάποια άλλη αιρετή, αν δεν κάνω λάθος. Στο όμοι, κύριε Δήμαρχε, κλείστε τα μικρόφωνα σας. Κάποιοι έχουν ανοιχτά τα μικρόφωνα και ακούγεται μέσα. Κ. Κογκαλίδου, κ. Φοροβούλου, νομίζω... Κ. Κογκαλίδου, κλείστε το μικρόφωνο σας. Κ. Μπαυλίδου. Κ. Μπαυλίδου, σας παρακαλώ το μικρόφωνο. Παρακαλώ, παρακαλώ. Λοιπόν... Δήμαρχε, να σε διακόψω λίγο, Καρυπίδης είμαι. Είναι και ο κ. Λεμονής, ο αντιπρόεδρος. Α, ναι, και ο κ. Λεμονής, τον ξέχασα. Ευχαριστώ πολύ, Φίλιππε. Λοιπόν, καλή επιτυχία σε όλα τα μέλη του ΔΕΤΕΚ. Μετά, να αναφέρω ένα θέμα. Τον προγραμματισμό που προχωράει για τη δύχρονη, αύριο θα βγει για την κατασκευή των υπιαγωγίων, που έχουμε ψηφίσει ως Δημοτικό Συμβούλιο. Αύριο θα βγει η ημερήσια διάταξη για να κάνουμε μια οικονομική επιτροπή την Παρασκευή, κανονικά την ώρα της Οικονομικής Επιτροπής, που θα έχει ως επιτοπλίστων την οργάνωση της όλης διαδικασίας που αφορά στην δύχρονη προσχολική αγωγή, δηλαδή στην κατασκευή των 15 αιθουσών υπιαγωγίου, που έχουμε προγραμματίσει με το 1.600.000, περίπου, που δόθηκε την άνοιξη από το Υπουργείο. Ο προγραμματισμός έχει ως εξής, για να γνωρίζετε. Είναι πολύ σφιχτό το χρονοδιάγραμμα, παρόλα αυτά, νομίζω ότι θα καταφέρουμε να το φέρουμε εις πέρας. Την Παρασκευή θα γίνει η Οικονομική Επιτροπή και από εκεί και πέρα θα προδιαγραφεί η διαδικασία. Θα επιλεγεί η Τριμελής Επιτροπή, η οποία θα είναι υπεύθυνη βάσει νόμο αυτό. Εγώ θα ήθελα και όλη η Οικονομική Επιτροπή να είναι υπεύθυνη, παρόλα αυτά δεν γίνεται αυτό. Η Τριμελής Επιτροπή, η οποία θα φέρει εις πέρας τη διαπραγμάτευση. Και από εκεί και πέρα, νομίζω ότι έχει μία διαδικασία με ελεγκτικό συνέδριο ξανά Η Οικονομική Επιτροπή, μέχρι να φτάσουμε να υπογράψουμε τη σύμβαση, όλα αυτά μέσα στο Δεκέμβριο. Ο προγραμματισμός από εκεί και πέρα για τη σχολική στέγη σε αυτό το επίπεδο είναι ότι μέχρι τέλος της σχολικής χρονιάς θα έχουν φτιαχτεί τα νυπιαγωγία, θα έχουμε συμβασιοποιήσει και με τον ανάδοχο για τη μετατροπή των νυπιαγωγίων ή των παιδικών, ανάλογα με το σαν τι λειτουργεί μέχρι σήμερα του κάθε σχολικό κτίριο σε βρεφικούς, ούτως ώστε να μπορέσουμε μέσα στο καλοκαίρι, και αν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε και κάποιους από τους μήνες Ιούνιο ή και Μάιο, αν μπορέσουμε για τη μετατροπή αυτών των παιδικών σε βρεφικούς, ούτως ώστε το Σεπτέμβριο να φτάσουμε σε μία κατάσταση πολύ καλύτερη από αυτή που είχαμε μέχρι φέτος, σε μία κατάσταση που θα ικανοποιούμε τουλάχιστον 100 αιτήσεις βρεφών εναντί, αν δεν κάνω λάθος, γύρω στις 35 που ικανοποιούσαμε φέτος. Πράσινο ταμείο. Είχαμε κάνει μία επίσκεψη πριν ένα χρόνο στο Πράσινο ταμείο που ενημερωθήκαμε. Σιγά-σιγά βλέπουμε να πιάνουν τόπο αυτές οι επισκέψεις που είχαμε κάνει εδώ και ένα χρόνο, πριν τον Covid. Είναι πρώτον πυλών το να εγκριθεί μια χρηματοδότηση για τους υπόγειους σκάδους, μαζί με τα μηχανήματα που απαιτούνται για την τοποθέτησή τους. Όπως επίσης την εβδομάδα που μας πέρασε, καταθέσαμε ήδη το τεχνικό δελτίο για το σχέδιο φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων του Δήμου Καλαμαριάς, το οποίο πάλι θεωρώ ότι μέσα στη εβδομάδα που διανύουμε οι πληροφορίες μας λένε ότι θα εγκριθεί και θα μπήκε αυτό σε μια τροχιά υλοποίησης. Από εκεί και πέρα, τα rapid tests είχαν ένα θέμα το αν τα θέλουμε, αν δεν τα θέλουμε, αν μπορούμε ή δεν μπορούμε να τα πάρουμε και να τα κάνουμε. Εν τέλειο καταφέραμε, νομίζω αύριο θα τα πάρουμε και όλα στα χέρια μας, τα χίλια rapid tests, τα οποία θα τα έχουμε στα χέρια μας ως δήμος για να μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε όχι υποκαθιστώντας τομωριακό test, αλλά σαν συμπληρωματικό εργαλείο για την καλύτερη λειτουργία σε σχέση με το αν θα πρέπει να είναι ανοιχτές ή κλειστές κάποιες δομές ή να προλαμβάνουμε κάποιες άσχημες συνθήκες. Τώρα δεν ξέρω σε αυτό το κομμάτι αν θα θέλατε να πάρω την απόφαση μπροστά μου που ψηφίσαμε το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλο για να σας λέω ένα-ένα πράγματα που κάναμε. Γίνει, ήδη έχουμε ξεκινήσει τη συλλογή στοιχείων των επιχειρήσεων. Έχουμε, αν δεν κάνω λάθος, γύρω στις 40 επιχειρήσεις, οι οποίες είναι οι πρώτες που εντάχτηκαν σε έναν οδηγό, τον οποίο το γραφιστικό σήμερα τελείωσε, για να αναρτηθεί στο διαδίκτυο, στη σελίδα του Δήμου, ένα οδηγός καταστημάτων της Καλαμαριάς που δραστηριοποιούνται με delivery, takeaway, e-mail, e-shop, εντός των ορίων του Δήμου. Ήδη έχουμε, νομίζω ότι έχετε δει και σαν θέμα, προχωρήσει στην ανταπόκρισή μας το έτοιμα του Αγίου Παύλου να πάρουμε έναν φορητό αναπνευστήρα. Έχουμε κάνει επαφές και με το ΕΚΑΒ και με τον Άγιο Παύλο και διευκολύνουμε με διάφορους τρόπους, με ασφαλτοστρώσεις, με διάνυξη αυλών κτλ, τους δύο αυτούς γεωνομικούς φορείς, οι οποίοι δραστηριοποιούνται εντός των ορίων του Δήμου. Γενικά, νομίζω ότι αν πάρουμε την απόφαση που είχαμε, ήδη τα πιο πολλά από τα θέματα που είχαμε ψηφίσει, ήδη τα έχουμε αξιοποιήσει και είναι προς χρήση στους συνδημότες μας. Το θέμα, είχαμε πάρει μια απόφαση για τους ορισμένους χρόνους οι οποίοι θέλανε να μετατρέψουν τις συμβάσεις τους σε αορίες του χρόνου. Οι δικάσημος είναι για 7 και για 10 της ΚΕΔΚΑ και του Δήμου μας. Για 7 και 10 δωδεκάτου, ωστόσο με ενημέρωσε πριν λίγο ο κ. Βατάλης ότι μάλλον θα ζητήσει αναβολή και για τα δύο δικηγόρος των εργαζομένων. Στη ΜΑΘΘΕ, στην οποία είμαστε και μέτοχοι, να σας ενημερώσω ότι ο διευθύνων σύμβουλος ο κ. Καλογύρου έχει παρετηθεί εδώ και αρκετό καιρό και σήμερα έγινε συνεντρία στην οποία ανέλαβε διευθύνουσα σύμβουλος η πρόεδρος η κ. Καραγιάννη με βούληση το συντομότερο δυνατό να βρεθεί κάποιος αντικαταστάτης, τεχνοκράτης ο οποίος θα μπορέσει να λειτουργήσει όπως θα έπρεπε την ΜΑΘΘΕ. Για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών φωτίσαμε πορτοκαλί το Δημαρχείο, ήταν το ελάχιστο που μπορούσαμε να κάνουμε και μάλλον από τα λίγα πράγματα που μπορούσαμε να κάνουμε, έχουμε κάνει ένα πλάνο να αξιοποιήσουμε τους υπαλλήμιους οι οποίοι είναι σε δομές οι οποίες είναι στον πάγο, θα έλεγα, τον τελευταίο καιρό. Θα έχετε προσέξει προγράμματα διαδικτυακής γυμναστικής που ξεκινάει η Αντιδημαρχία Αθλητισμού και Παιδείας και Αθλητισμού, όπως η άλλη πολύ ευχάριστη έκπνιξη από το Υπουργείο Ελεκτρονικής Διακυβέρνησης σε συνδυασμό με το ΣΟΤΑ, το ΜΑΙΚΕΠ ΛΑΐΦ, όπου από απόσταση οι συνδυμότες μας μπορούν να εξυπηρετούνται καθημερινά και να παίρνουν τα απαραίτητα έγγραφα ή να διεκπεριώνουν τις υποθέσεις τους χωρίς να αφθέτουν ούτε τους εαυτούς τους σε κίνδυνο, ούτε των υπαλλήλων μας την ασφάλεια και την υγεία. Επίσης, για τα Χριστούγεννα, ξέχασα να πω, έχουμε κάνει την τριακοστή συνάντηση φιλαρμονικών, έγινε και αυτή το τελευταίο διάστημα με μεγάλη επιτυχία, με μεγάλη, θα έλεγα, διαδικτυακή προσέλευση, επισκεψιμότητα στο κανάλι του YouTube. Ήταν και Σαββατοκύριακο, μάλλον αυτό βόλεψε μία εκδήλωση, η οποία είναι, θα έλεγα, 30 χρόνια, είναι ίσως ορόσιμο για τη φιλαρμονική μας. Παρ' όλα αυτά, φέτος δεν έγινε την άνοιξη, είπαμε να μην χαθεί η χρονιά, έγινε διαδικτυακά και νομίζω ότι ήταν πολύ καλή η σκέψη. Από κει και πέρα, έχουμε κάνει σκέψεις για ηλεκτρονικές εκδηλώσεις, όπως άλλωστε και τα Χριστούγεννα, μία από τις βασικότερες λειτουργίες που θα έχουμε, μιας και Χριστουγεννιάτικα δέντρα, ανάματα και εκδηλώσεις δεν θα μπορούν να γίνουν. Νομίζω ότι κοντά στις εκδηλώσεις που κάνουν οι παιδικοί σταθμοί, οι βιβλιοθήκες με τα θέατρα, με τα παραμύθια, με διάφορες εκδηλώσεις που κάνουν, κοντά σε αυτό κάνουμε το ηλεκτρονικό Χριστουγεννιάτικο χωριό, ένα θα έλεγα πρώτη φορά εμφανιζόμενο στα ελληνικά δεδομένα, δεν μπορώ να το πω, event, ένας είναι μια σειρά δράσεων, καθημερινή, με αρκετό υλικό, κυρίως για τα παιδιά, τα οποία Χριστουγεννιάτικα θα είναι μέσα στα σπίτια και θα βαριούνται, αν δεν βοηθήσει και ο δήμος και ο καθένας με τις δράσεις του. Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο και θα είναι πάρα πολύ χρηστικό τις προσεχής ημέρες. Συνέχιζα, όμως, το ίδιο πρόβλημα. Συν της άλλης, ο στολισμός, όπως είχαμε πει, είναι και μια από τις αποφάσεις που είχαμε πάρει στις δράσεις μας λόγω COVID. Θα είναι ιδιαίτερος σε σχέση με άλλες χρονιές, θα αυξηθεί περίπου να μην είναι υπερβάρμα, αλλά περίπου στο διπλάσιο θα φωτιστούν αρκετοί δρόμοι, οι οποίοι δεν φωτίζονταν μέχρι χθες. Έχω μια απάντηση για την κυρία Κελοπούλου, την οποία δεν έχω προλάβει να στείλω, το έχω σημειωμένο στους εκραιμότητές μου, απλά θέλω να το θυμίσω, να μην νομίζω ότι την ξέχασα η κυρία Κελοπούλου, μια απάντηση που της χρωστάω. Και τέλος, για το κόδρα. Για το κόδρα είδα διαδίκτυο, κάτι το οποίο δεν νομίζω ότι τιμά ανθρώπους, οι οποίοι βρίσκονται στα έδρα του Δημοτικού Συμβουλίου. Εγώ είδα ανθρώπους οι οποίοι, θα έλεγα, ξεπερνάν πάρα πολλές φορές, όχι τα όρια του καθοσπρεπισμού ή οτιδήποτε, εγώ θα έλεγα ξεπεράσαν πολλές φορές και τα όρια της ηθικής, το να ισχυρίζεσαι και να αποκαλείς το δήμαρχό σου ψεύτη ή οτιδήποτε. Νομίζω ότι αν μήτι άλλο θα έπρεπε να μπει ένα φρένο από τον επικεφαλής τους, εγώ θα το περίμενα. Δεν ξέρω με τι τρόπο, παρ' όλα αυτά, εγώ θλίβομαι όταν βλέπω τέτοιες εικόνες, ιδιαίτερα δημοσίως, ιδιαίτερα στο χώρο του διαδικτύου, όπου να μπεις και να δεις ελεύθερα τα πάντα. Δεν νομίζω ότι είμαστε παρεούλα εδώ πέρα, ούτε νομίζω ότι μπορούμε να μη σεβόμαστε θεσμούς, ιδιότητες και πρόσωπα. Νομίζω ότι θα πρέπει να κρατάμε ένα επίπεδο, όσο μπορούμε ψηλά, εγώ αυτό αποφάσισα και γι' αυτό μίλησα με τον τρόπο που μίλησα, είπα τα πράγματα με το όνομά τους. Αν ο καθένας αρέσκεται με το να λέει ότι χτίσαμε ουρανοξήστες, γιατί είχε κάποιος μια ιδέα κάποια στιγμή να χτιστεί ουρανοξήστης και ισοδυναμεί το ότι κάποιος σκέφτηκε κάτι, να το φτιάξεις αυτό το κάτι που σκέφτηκε, νομίζω ότι γελιέστε. Νομίζω ότι είναι τουλάχιστον, δεν θα πω άκομψο, τουλάχιστον αστείο και οι συνδημότες μας απόλυτα καταλαβαίνουν, ιδιαίτερα αυτοί που επισκέπτονταν συγκεκριμένα το Κόδρα πριν λίγο καιρό και συνεχίζουν και το επισκέπτονται, νομίζω βλέπουν τη δουλειά που γίνεται εντός του στρατοπέδου. Εγώ δεν ασχολήθηκα καθόλου με το αν θύγομαι, με το αν δεν θύγομαι. Ξέρετε πολλές φορές όταν ασχολείσαι με τα κοινά, παίρνεις μια απόφαση ότι μπορείς να ακούσεις το οτιδήποτε από τον οποιοδήποτε, και νομίζω ότι η δύναμη που δίνει το όποιο μέσο στον οποιοδήποτε άκρητα, πολλές φορές έχει οδηγήσει σε μια κακώς εννοούμενη δημοκρατία, την οποία όποιος θέλει την υπηρετεί, όποιος θέλει και τη σέβεται, αυτό επέλεξα να κάνω εγώ, όποιος θέλει δεν την υπηρετεί και την εκφυλίζει κατά τέτοιον τρόπο. Εγώ από εκεί και πέρα μίλησα με στοιχεία, έγινε μια διαπαραταξιακή επιτροπή Κόδρα, η οποία έγινε στις 6 Νοεμβρίου και αυτό είπα, ότι έτσι κι αλλιώς η απόφαση που είχε πάρει η επιτροπή που έγινε 6 Νοεμβρίου ήταν πριν και από τις 10 και από τις 15 γιατί ακούστηκαν διάφορα νούμερα, παρόλα αυτά επειδή σχεδόν καθημερινά, αν όχι καθημερινά, μέρα παρά μέρα είμαι στο στρατόπεδο Κόδρα, μου έκανε πολύ εντύπωση γιατί δεν είχα προσέψει τις κυψέλες. Το ανέφερα και αυτό, δεν έχω να κρύψω κάτι. Από εκεί και πέρα, αν θεωρείτε ότι κάποιος είναι ψεύτης, εγώ σας το επιστρέφω σε όποιον το είπε, το θεωρώ ανήθικο να μιλάς έτσι προσωπικά και το θεωρώ και αήθες, έναντι της δημοκρατίας, να μιλάς έτσι, έναντι του θεσμού. Από εκεί και πέρα, το τι έχουμε κάνει και το τι δεν έχουμε κάνει στην Επιτροπή και το τι έχουμε πράξει εντός του στρατοπέδου Κόδρα, νομίζω ο καθένας το ξέρει. Είμαστε καθημερινά με την αστυνομία για όποιον καταπατητή επισκέπτεται το Κόδρα. Είμαστε καθημερινά μέσα στο στρατόπεδο και νομίζω ότι η εικόνα έχει βελτιωθεί αισθητά. Έχουμε προγραμματίσει και έχουμε οργανώσει και για την ερχόμενη χρονιά να μην είναι μία φωτοβολίδα η όλη δράση μας εντός του στρατοπέδου και να έχει μία συνέχεια και ο καθαρισμός και το να προχωρήσουν όλες οι μελέτες που έχουμε στα χέρια μας. Δεν είναι τυχαίο ότι υπογράφθηκε και συμβασιοποιείται, αν δεν συμβασιοποιήθηκε ήδη και το ειδικό χορικό, αλλά προχωράει και η στρατηγική μελέτη. Δεν είναι εύκολα πράγματα και ο φωτισμός και η περίφραξη. Δεν είναι εύκολα πράγματα. Όχι, όποιος έχει ασχοληθεί με την υλοποίηση τέτοιων πραγμάτων μπορεί να καταλάβει, εδώ η κυρία Παυλίδου είναι, πάλευε δύο θύκριση από την εφορία νεωτέρων μημείων. Τώρα ξαφνικά το θεωρούμε δεδομένο ότι έχουμε την έκριση από νεωτέρων, ότι έχουμε την έκριση από το δασσαρχείο, ότι έχουμε μπει, έχουμε κουρέψει, ότι καθημερινά σπάμε εκεί πέρα μπετά και απομακρύνουμε και όλα αυτά με τις υπηρεσίες του δήμου που πολλές φορές μπορεί να μένουν ακούρευτες οι δενδροδόχοι, μπορεί να μένουν ακλάδευτα κάποια δέντρα για να έχουμε συνεχή παρουσία εντός του στρατοπέδου Κόδρα. Απ' τη θεωρία στην πράξη απέχει πάρα πολύ. Και νομίζω ότι όποιος δεν είναι συνηγορή στο ότι η εικόνα του στρατοπέδου Κόδρα καθημερινά βελτιώνεται και αλλάζει, απλά θέλει να δημιουργεί εντυπώσεις. Εγώ δεν είμαι ικανοποιημένος, προέρχομαι κι εγώ από τον ιδιωτικό τομέα και όπως καταλαβαίνετε έχω μάθει να έχω χίλια ευρώ στην τσέπη μου και να μπορώ να κάνω με τα χίλια ευρώ τη δουλειά που πρέπει να γίνει. Εδώ είμαστε δημόσιο και έχει κάποιες συγκεκριμένες διαδικασίες και προφανώς αυτές επισύρουν κάποια καθυστέρηση. Όποιος δεν μπορεί να της αντιληφθεί ότι αυτές οι καθυστερήσεις δημιουργούν μια... σέρνουν, θα έλεγα, την κάθε απόφαση μέχρι να φτάσει να υλοποιηθεί, είναι μακριά από την πραγματικότητα. Εγώ θέλω να σας προσγειώσω λίγο, να σας κρούσω τον κόδο να του καινδύνω γιατί θεωρώ ότι δεν βελτιώνουμε ούτε την εικόνα μας ως συμβούλιο αλλά ούτε βοηθάμε στο να γίνει έργο και δεν απευθύνομαι σε όλους, απευθύνομαι σ' αυτούς τους λίγους οι οποίοι ξεφεύγουν και έχουνε το ρόλο του να ξεφεύγουν. Και φροντίστε όλοι μαζί να μπορέσουμε να κάνουμε δουλειά για να αφήσουμε στις επόμενες γενιές. Περνάμε δύσκολες ημέρες και λόγω COVID και λόγω οικονομικών συνθηκών. Νομίζω ότι κανέναν δεν τιμά να είμαστε ένα δημοτικό συμβούλιο των αντιπαραθέσεων, ένα δημοτικό συμβούλιο των εντυπώσεων και της κακής εννοούμενης πολιτικής σκοπιμότητας. Νομίζω ότι όλη η καλαμαριά περιμένει από εμάς πολλά πράγματα, περιμένει να δει αποτελέσματα και το χρωστάμε και στους εαυτούς μας αλλά πρώτα απ' όλα στο λαό της καλαμαριάς. Εγώ αυτό ήθελα να πω και νομίζω μετά είμαι έτοιμος να απαντήσω και σ' όλες τις ερωτήσεις που θα τεθούν. Ωραία, ευχαριστούμε, κύριε Δημαρχε. Μισό λεπτό λίγο, μισό λεπτό λίγο. Να ρωτήσω αν έχουν έρθει κάποιοι που δεν είχαν έρθει απ' την αρχή. Ο κύριος Πενόπουλος είναι εδώ. Παρόλ. Εδώ είναι. Ο κύριος Φωτόπουλος... Ο κύριος Φωτόπουλος. Ο κύριος Βολτζίδης. Ο κύριος Βολτζίδης. Παρόλ είναι ο Φωτόπουλος. Στον τελίδι είναι ο Φωτόπουλος. Παρόλ είναι ο κύριος Πρόεδρος. Ναι, κύριε Φωτόπουλ, εντάξει. Άρα. Λοιπόν, στα πρώτα ερωτήσεις. Κύριε Πρόεδρος, να ενημερώσω ότι ο κύριος Παπαδόπουλος προσπαθεί με τον κύριο Γεωργιάδη για να μπει στη σύνδεση. Ωραία. Ευχαριστούμε. Ωραία, κύριε Πρόεδρο, θέλω τον λόγο του προσωπικού. Να ξεκινήσουμε από τον κύριο Μπακογλίδη και θα σας δώσω τον λόγο. Κύριε Πρόεδρε. Εγώ παραχωρώ, κύριε Πρόεδρος, παραδότη θέση μου στη σύνδεση. Δεν σας άκουσα και... Συγνώμη. Δεν τοποθέτεις σύνδεση. Δεν θα πάω για αυτήν την ιστορία. Κύριε Πρόεδρο, ας απαντήσει το Δήμαρχο και ας ξεκινήσει και τα πρωί μερισιάς ο ίδιος. Όχι, μετά θα πάω με τη σειρά. Η διαδικασία αυτό, λέει, όταν υπάρχει ένα θέμα επί προσωπικού, υπάρχει επί προσωπικού, έτσι. Γιατί εδώ ακούστηκαν... Κύριε Τεμεκινίδη, συγγνώμη. Είπε για σας ο κυρίος Δημαρχός, δεν κατάλαβα. Είπε κάτι για εσάς. Για εσάς, είπε. Εγώ δεν άκουσα το όνομά σας που μου λέτε, επί προσωπικού. Μετά, δημοτικό Συμβούλιο το περιέγραψε. Μεάς περιέγραψε ως παράταξη, σύσσω με την παράταξή μου, τους δημοτικούς Συμβούλους της παράταξης ως ψεύτες, ως ανήθικους, ως αντιδημοκράτες και αυτά, παρακαλώ, του τα επιστρέφουμε να τα πάει πάνω του. Και δεν προστατευθήκαμε... Κύριε Βουλγαράκι, κύριε Βουλγαράκι. ...από το Προεδρύο σε αυτούς τους χαρακτηρισμούς. Κύριε Βουλγαράκι. Δεν προστατευθήκαμε από το Προεδρύο σε αυτούς τους χαρακτηρισμούς. Αναφέρθηκαν δημοτικοί Σύμβουλοι ως ανήθικους, ως ψεύτες. Κύριε Βουλγαράκι, συγγνώμη, συγγνώμη. Και είπαμε, ο καθένας θα πει, δεν θα παρεμένει. Η ενημέρωση του Δημάρχου ήταν να χαρακτηρίσει δημοτικοί Συμβουλοι ως ψεύτες και ανήθικους. Μισή ώρα η μημέρωση, η μισή ήταν να βαλθεί εναντίον της παράδοσης. Κύριε Βουλγαράκι, δεν ξεκινάμε καλά, όμως, δεν ξεκινάμε καλά. Δεν ξεκινήσωμε εμείς, κύριε Πρόεδρε. Αλλά όπως αντιλαμβάνεστε, δεν είμαστε εδώ πέρα μόνο για να ακούμε ύβρις και προσβολές. Και όπως αντιλαμβάνεστε, αυτοίς θέλουν απάντηση. Ωραία, κύριε Τημακινίδη, όριστε, έχετε το λόγο. Κοιτάξτε να δείτε. Κύριε Δήμαρχε, όταν εσύ συγκάνεσες, μάλλον, η κυρία Παντελίδου, την Επιτροπή Κόδρα και επικαλούμε όλους τους παρισταμένους στην Επιτροπή, από την άλλη φορά θα θέλω να μαγνητοσκοπούνται όλες οι συναιδεία της Επιτροπής Κόδρα. Όλες. Και επικαλούμε και την κυρία Παυλίδου που ήταν παρόν. Όταν του επισήμανα εγώ, προσωπικά, το γεγονός ότι έχει γίνει παζωμάνει το Κόδρα, ο κύριος Δήμαρχος αυτό που βρήκε να πει είναι ότι με βάση την εμπειρία του πολιτικού μηχανικού, δεν γίνονται ανακαινήσεις μέσα στο χειμώνα, οπότε μπορούμε να τα αφήσουμε για την άνοιξη. Όταν του επισημάναμε ότι από πέρυσι συζητάμε να προκυνηθεί ένα διαγωνισμός για να μπει από τη στιγμή που δεν έχουμε δημοτική αστυνομία, παρ' όλες τις ωραίες δηλώσεις που όποτε βρίσκει κάμερα την κάνει ο Δήμαρχος, για τη δημοτική αστυνομία που δεν έχει προχωρήσει ούτε τόσο. Μέχρι τότε, λοιπόν, εμείς ζητήσαμε, μέχρι να έχουμε δημοτική αστυνομία και να προστατεύουμε την περιοσία των δημοτών μας, είπαμε να προσλάβουμε μια εταιρεία security. Το έκανες, Δήμαρχε, όχι. Αν ενοχλείς, λοιπόν, όταν κάποιοι παίζουν τον ρόλο τους, όπως οφείλουν να το παίξουν απέναντι στους 5.000 ανθρώπους που τους ψηφίσανε, τότε τι να κάνουμε, ζητάμε, δεν ζητάμε, συγνώμη γι' αυτό. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η όλη ιστορία, πολύ απλά, ακόμη και το καθάρισμα σας ενοχλήσε, γιατί είχε μεγάλη ανταπόκριση στα social media όταν βγάλαμε ανακοίνωση και τελτίο τύπου και ζητήσαμε να γίνει αυτό που είναι αυτονόητο. Δηλαδή, σε ένα χώρο που μας έχει παραγορηθεί εδώ και κάποια χρόνια, τουλάχιστον να μην είναι χώρος συλλογής μπάζων, γιατί μετά τη διαθέγεται η βρωμιά, και όταν το κάνατε, δηλαδή, τι θέλατε να πούμε, μπράβο, να σας χειροκροτήσουμε. Αυτό θέλατε. Αυτό ενοχλεί, κύριε Δημάρχε, αυτό ενοχλεί. Αλλά όταν θα μάθεις να κάνεις τη δουλειά σου, μάθε κιόλας να σπάσεις τη φούσκα μες στην οποία έχεις περιβάλλει τον εαυτό σου. Γιατί η αλήθεια είναι, θα μας πεις τώρα, δεν θα πάρουμε όλη τη δήρος για τον κόμπιτ, όλη της τα αποβάσεις. Ούτε το ένα τρίτο δεν έχεις κάνει. Τηλέφωνο υπάρχει. Εμείς λέμε ψέματα. Πέμπτη βράδυ, χωρίς διάθεση αντιπολιτευτική, την προηγούμενη πέμπτη, και με διάθεση να βοηθήσουμε τους δημότες και να βοηθήσουμε στο έργο το δήμο, βγάζουμε ανακοίνωση ως παράταξη δεύτερης, αυτή δεν σε ενοχλεί. Ωραία, βγάζουμε ανακοίνωση για το γνωστό νούμερο, που εγκάλεσες κιόλας τον Νίκο Τογραφέλη, το θυμάμαι, επειδή δεν γνώριζε το 2313-34444. Φτιάχνετε αναγκάλεση με το συμπορνήτημα να πάρουν τώρα έναν τηλέφωνο. Μπορούν να βοηθούν από αυτό το νούμερο. Αυτό ξέρετε πότε το πειράμα απόβάση. Τον Απρίλιο. Κύριο Ναέμβριος. Κι αύριο Δεκέμβριος. Το ποιος λέει ψέματα, το ποιος ερωτεί οι καταστάσεις, το ποιος φωτογραφίζει το παραμικρό μπάσμα μιας λακκούβας μέσα στην καλαμαριά, το ξέρουν οι καλαμαριώτες. Μην ανησυχείς. Μην ανησυχείς. Αλλά όχι δηλαδή. Σους επιστρέφουμε τους χαρακτηρισμούς. Σους επιστρέφουμε. Ωραία, κύριε Τημακινίδη. Να δώσουμε το λόγο στον κύριο Πακογλίδη. Κυρία Πρόεδρε, όχι, θέλω να απαντήσω. Εγώ κι αν είναι επιπροσωπικό, δεν ανέφερα κανένας ολόκληρος. Με εμένα όμως αναφέρει την πραγματικότητα. Πρέπει να εφαρμόσετε τον κανανισμό. Κυρία Πρόεδρε, επί της διαδικασίας. Αλλά τι δεν σημαίνει αυτό το πραγματικότητα. Εκμεταλλεύεται και συμμεταλλεύεται καταστάσεις και ανοχές. Ορόνα σε δραστηριότητα, κυρία Πρόεδρε. Κοιτάξτε, αν θέλετε να κάνουμε μια χαύρα εδώ και ο καθένας να μιλάει, όποτε θέλει και ό,τι... Κυρία Πρόεδρε, έχετε ένα ρόλο να προσπαθείτε όλους μας. Και αν θέλετε να το παίξετε Πρόεδρος της Διοίκησης... Κύριε Τεμεκενίδη, σας έδωσα το λόγο, είπατε επιπροσωπικού. Λοιπόν, κύριε Τεμεκενίδη. Που δεν θα έπρεπε. Που δεν θα έπρεπε με μάστο. Μασκαραχτή, αντιδημοκράτες. Κύριε Τεμεκενίδη, ακούστε με λιγάκι. Ό,τι έκανε, τα έκανε μετά από την καταγγελία που κάναμε εμείς. Κύριε Τεμεκενίδη, μπορούμε να σταματήσουμε, σας παρακαλώ. Δεν ήταν απαντήσει ο κύριος Τεμεκενίδης. Κυρία Πρόεδρε, θέλω κι εγώ να μιλήσω. Ό,τι θέλει, θα μιλήσει κανένας. Δεν γίνεται, υπάρχουμε και να τηρηθεί η διαδικασία πρωιμερήσια. Δεν μπορούμε να περιμένουμε αυτό το πάθαλο που γίνεται. Κύριε Πρόεδρε, εγώ θέλω να απαντήσω στον κύριο Τεμεκενίδη. Όχι, όχι, όχι. Επιπροσωπικού, εγώ θα απαντήσω στον κύριο Τεμεκενίδη. Επιπροσωπικού, θα πω ότι αναφέρθηκε το όνομά μου. Σας παρακαλώ, κύριε Περσίδη. Σας παρακαλώ τώρα. Σας παρακαλώ. Λοιπόν, μιλάει ο κύριος Τεμεκενίδης για βίντεο. Μιλάει για προβολή. Μετρήστε, κύριε Τεμεκενίδη, τα βίντεό σας και τα βίντεό μου. Θα δείτε το τι αρέσει και σε ποιο τελείωσε. Σας παρακαλώ, μπορούμε να το απαντήσουμε. Κύριε Πρόεδρε, αν συνεχιστεί αυτό εις το πρωί μου. Κανένα όνομα. Και δεν ρίξα κανέναν. Και περίμενα από τον κύριο Τεμεκενίδη να βγει και να πει ένα συγγνώμη για τους χαρακτηρισμούς. Να ακούμε ψεύτης. Θα βγω εγώ ψεύτης. Έγινα εγώ 40 χρονών να με κλείσω τον Τεμεκενίδης ψεύτης. Όχι, κύριε Πρόεδρε. Θα απαντήσω ένα-ένα. Γιατί δεν γίνεται εδώ καθένας να λέει ότι πρέπει. Κύριε Δήμαρχε, δεν μπορούμε να παίρνουμε το λόγο όποτε θέλουμε. Λάθος κάνετε, κύριε Περσίδη. Διαβάστε τον κανονισμό. Εσείς παίρνετε το λόγο όποτε θέλετε. Άλλο, εγώ πήρα ποτέ το λόγο όποτε θέλω. Εσείς τώρα μιλάτε. Τι κάνετε? Μιλάτε εσείς τώρα. Τον κανονισμό το διαβάσατε. Έχετε δικαίωμα εσείς να μιλήσετε. Νομίζετε. Διαβάστε τον κανονισμό. Διαβάστε τον κανονισμό. Εσείς να το διαβάσετε. Περιμένω τη σειρά μου με τη διαδικασία. Καλά κάνετε. Καλά κάνετε. Και εγώ θα την περιμένω μετά τη σειρά μου. Μιλήσατε, κύριε δήμαρχε, και θα απαντήσετε μετά λέει ο εργατός μου. Επιπροσωπικού θα απαντήσω όταν μου δώσει η κυρία πρόεδρος το λόγο. Θα σας πω και το δικό μου όνομα. Κούστε και εγώ θέλω να μιλήσω. Καλά, σοβαρό λόγο. Με πότε θα μιλήσετε όλοι. Κύριε Περσίντη, μπορείτε να σταματήσετε εδώ και τώρα, σας παρακαλώ. Σας παρακαλώ πάρα, πάρα πολύ. Δεν ξεκινήσαμε καλά. Τώρα, αν αρχίσουμε, ένας υπροσωπικού, τον έναν, ο άλλος, τον άλλον, δεν είναι αυτό διαδικασία. Σας παρακαλώ. Κύριε Τεμεκενίδη, σας έδωσα το λόγο, παρόλο, ακούστε με λιγάκι. Ακούστε με, κύριε πρόεδρε. Την άνοιξα εγώ. Ακούστε. Σας παρακαλώ. Ποιος την άνοιξε, κύριε Τεμεκενίδη, ποιος αποκάλεσε ψεύτη τον άλλον. Είμαστε καλά. Είμαστε καλά. Ποιος αποκάλεσε ψεύτη τον άλλον. Έχετε άτομα στην παράταξή σας που με αποκαλούν ψεύτη και βγαίνετε εδώ πέρα να τα υπερασπιστείτε. Αυτό κάνετε. Αυτό κάνετε. Και το απολαμβάνετε. Κάνετε και το τσιγάρο σας ταυτόχρονα. Τι το περάσατε εδώ. Λοιπόν... Πάρα τροπή. Δεν έχω να σου πω τίποτα. Αυτό ακριβώς τροπή. Αυτό ακριβώς. Λοιπόν, ξεκινάμε. Κύριε Μπακογλίδη, έχετε το λόγο σας, παρακαλώ. Λοιπόν, καλησπέρα, αγαπητοί συνάδελφοι. Να πω τίποτα χρόνια μου πολλά στους ερωτάζοντες. Να ευχηθώ ταχύ ανάρρωσης στον αγαπητό συνάδελφο τον Νεκτάριο Βουλγαράκη. Καταρχήν, Δήμαρχε, θέλω στον πρώτο Συμβούλιο της Νέας Χωνιάς να μπει μοναδικό θέμα συνεδριές του Δημοτικού Συμβουλίου, το Στρατό Πεδοκόδρα. Για τρεις λόγους. Ο πρώτος είναι για όλα αυτά που συζητήσαμε πριν από λίγο. Ο δεύτερος είναι γιατί θα υπογραφεί σε ένα περίπου μήνα οριστικά η Σύμβαση με τον Ανάδαχο, ο οποίος πήρε το χωρικό σχέδιο του Στρατοπέδου Κόδρα. Θα πρέπει να συζητήσουμε μαζί του ακριβώς τις κατευθύσεις που πρέπει να πάρει ο μελετητής σχετικά με το τι θέλουμε να γίνει στο Στρατό Πεδοκόδρα. Και το τρίτο είναι ότι μας κοινοποιήσατε την επιθετική επιστορή του ΑΟΑ, όπου θα πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει απόβαση και να συζητήσει όλα αυτά τα ζητήματα. Άρα, λοιπόν, η πρόταση της παράταξης μας είναι προς εσάς. Στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Νέας Χρονιάς, να μπει μοναδικό θέμα το Στρατό Πεδοκόδρα, να καταγραφούν οι απόψεις των συναδέλφων, να μας κάνει μια ενημέρωση μέχρι τώρα η Επιτροπή, όχι μόνο τα μέλη της Επιτροπής, αλλά να ανημερωθεί και η 41 Δημοτική Σύμβουλη. Άρα, θεωρώ ότι πρέπει να ανοίξουμε και κάνουμε αυτή την πρόταση. Μοναδικό θέμα στη πρώτη συνεδρίαση του Νέου Μέντους, το Στρατό Πεδοκόδρα. Τώρα, βάζω ένα θέμα που αφορά το πρόγραμμα εορτασμού των 200 χρόνων από την απελευθέρωση. Καταρχήν, δεν ξέρω αν η Διοίκηση έχει ετοιμάσει κάτι σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού και το Μουσείο Φωτογραφίας, ούτως ώστε ο δήμος μας να μπει σε αυτό το πάσδε των εκδηλώσεων ιστορικού χαρακτήρα, που έχει πανελλήνιο χαρακτήρα, για να αναδείξουμε την ιστορική διαδρομή της καλαμαγιάς, την προσφυγική της ταυτότητα και τη συμβολή της πόλης μας στους κοινωνικούς και δημοκρατικούς αγώνες σε όλη την περίοδο της νεότερης ιστορίας. Γι' αυτό το γνωρίζουμε αγαπητοί συναδελφοί και κυρίως εμείς που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε εδώ στην καλαμαγιά και είμαστε πρόσφυγες της τρίτης γενιάς, ότι η καλαμαγιά μας έχει τη δική της ιστορία. Επιπροσθέτως αναφέρω, αγαπητοί συναδελφοί, ο δήματος που ενδεχόμενα το γνωρίζει, που θεωρώ ότι το γνωρίζει, ότι στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσις, άνοιξε το πρόγραμμα Άξονας Πολιτισμός, Αθλητισμός, Τουρισμός και Παιδεία, όπου μπορούν οι δοίμοι να εντάξουν και να πάρουν χρηματοδότηση για έργα και δράσεις που αφορούν το Ελλάδα 1821 ή 1821. Εμείς, Δήμαρχε, θα σου κάνουμε κάποιες προτάσεις, να τις σημειώσεις. Δεν ξέρω, σαν δείξη, τι έχετε στο μυαλό σας. Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει μια επιτροπή για το Ελλάδα 1821 ή 1821 στο Δήμα μας με τεχνοκράτες, με πυρογνώμονες, με φορείς της πόλης, με προσωπικότητες της καλαμαγιάς, για να μπορέσουμε να στήσουμε ένα πρόγραμμα που θα δείξουμε την ιστορία μας. Η πρώτη πρόταση που κάνουμε είναι ότι είναι μια ευκαιρία να χρηματοδοτηθεί το βουσείο του προσφυγικού ελληνισμού που έχει σχέση με τα πολυμαντηρία και να γίνει ανάπλαση του συγκεκριμένου χώρου. Σημειώστε το. Η δεύτερη πρόταση που κάνουμε είναι ότι είναι μια ευκαιρία να χρηματοδοτηθεί το μνημείο του Ναυάκου Βότσι, μιας ιστορικής προσωπικός που έχει σχέση με απελευθέρωση της πόλης μας. Και η τρίτη πρόταση που κάνω είναι να μπορέσουμε να αναπλάσσουμε την πλατεία Ιδρας, να γίνει μια αναποχτήση κρίνη την κεντρική της πλατεία, όπου εκεί να τοποθετήσουμε ιστορικά μια κουρέτα, που είναι θα έλεγα λίγο η βάρκα που χρησιμοποιούσαν οι πρόσφυγες όταν ήρθαν από τη Σμέλη, γιατί οι κρινιόντες κατάγονται από την πρωιχή της Σμέλης και είναι κι αλλείς, και να μπει μια πλάκα, μια πλάκα εκεί στην αναμόρφωση της πλατείας Ιδρας, μια πλάκα με το όνομα των μεγάλων καπετανέων που ήταν ευεργέτες και βοήθησαν να βοήθησαν στην ανάπλαση της ηλικίας της κρίνης. Επίσης, μπορεί να γίνει μια σειρά εκδηλώσεων με μπροστάρει το ιστορικό αρχείο και το Μουσείο Φωτογραφίας σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς βοήθους της Καλαμαριάς. Και το τρίτο που προτείνουμε είναι να γίνει μια, θα έλεγα έτσι, ανάλυση όλων των ιστορικών στοιχείων που έχουμε από τη γέννηση της Καλαμαριάς μας, από το 22 και μετά, που έχει τόσο το ιστορικό αρχείο όσο και το Μουσείο Φωτογραφίας, ούτως ώστε να εκδόσουμε μια ειδική έκδοση με την ιστορία της Καλαμαριάς. Τώρα, επίσης, ένα άλλο θέμα που πρέπει να βάλω, το συζητήσαμε δήμαρχοι και κατηβίαν σε μια τηλεφωνική, θα έλεγα έτσι, επαφή που είχαμε για κάποια ενημέρωση που ζήτησα, δεν ξέρω αν έχετε σκοπό σαν υπηρεσία να καταγράψουμε με αφορμή το σεισμό που έγινε στη Λήνου, έτσι. Αν έχουμε σκέψεις στο μυαλό μας σαν υπηρεσία να καταγράψουμε τα εγκατελειμμένα χτίρια που είναι στα διοικητικά όρια της Καλαμαριάς, να ενημερώσουμε τους ιδιοκτήτες τους να τα ασφαλίσουν, όπως επίσης και τα χτίρια του Σαττοπέδου Κόδρα, όπου είναι αφύλακτα, δεν υπάρχει περίφραξη, μήπως έχουμε κάποια ατυχήματα. Τώρα, μπαίνω σε κάποια άλλα ζητήματα καθαρά υπηρεσιακά και θα πληθυθώ στους αντιδυμάχους. Καταρχήν, στον αγαπητό συνάδελφο τον Στέλιο Ματσαρίδη, να πω, Στέλιο, τώρα το Σαββατοχείριακο, που όπως όλοι οι πολίτες της Καλαμαριάς είχε, θα έλεγα, της καλό καιρό, κάναμε τη σωματική μας άσκηση, να πω ότι η καθαριώντα στο παραλιακό μας μέτωπο δεν μας τιμά ιδιαίτερα, όπως επίσης, επίσης, δεν μας τιμά το γεγονός ότι Σαββατοχείριακο βλέπουμε γεμάτους σκάδους και ανακύκλωσης και πράσινους σκάδους. Καλό θα είναι, αγαπητές Στέλιο, να κάνετε μια, θα έλεγα έτσι, ένα πλάνο με τις υπηρεσίες του Δήμου, να καθαρίσουμε και το παραλιακό μας μέτωπο, αλλά και να μπορούμε να μαζεύουμε τα σκουπίδια και το Σαββατοχείριακο. Στην εκλεκτή συνάδελφο την Αταλία Παντερίδου, θέλω λιγάκι να μου πει, σε ποια φάση βρίσκονται οι εργασίες του 23ου Δημοτικού Σχολείου και του ΔΑΚ Καλαμαριάς, εάν είμαστε μέσα στο χρονοδιάγραμμα και πώς ακριβώς προχωράμε οι εργασίες. Επίσης, άκουσα τον αντιδήμαθο σε μια δήλωση, τον αντιδήμαθο παιδείας του κ. Γιάννακο, σε μια δήλωση του στο διαδίκτυο, ότι θα προχωρήσει στην ανακατασκευή του τεχνητού χρωοτάπητα του 3ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς, επειδή έχει κάνει τον κύκλο του. Απλώς εγώ στον προγραμματισμό της αντιδημαρχίας παιδείας, καλό θα είναι να μπει και το γήπεδο 5x5, που είναι πίσω από το 10ο-15ο υπιαγωγείο στην οδό της Μήνης, είναι ένα γήπεδο το οποίο είναι επικίνδυνο, έχει ξυλωθεί ο χρωτοτράπητας, έχει φύγει η περίφραξη, είναι επικίνδυνο για τα παιδιά, θα έχουμε ατυχήματα, θα θυμίσουμε θύματα και θεωρώ ότι με μία ταπάνη των 25.000 ευρώ περίπου μπορούμε να το κάνουμε καινούργιο και να γυνάζονται τα παιδιά της περιοχής με ασφάλεια. Για το 10ο-11ο Δημοτικό, αγαπητοί συναδελφοί, πήραμε όλοι μία επιστολή σχετικά με τη βραδινή φύλαξη και ασφάλεια του χώρου και των εγκαταστάσεων. Για το θέμα αυτό θα το αποθετηθεί από μας η συναδελφός από την παράταξή μας η κυρία Φοροπούλου. Όπως επίσης δήμαρχε ανέφερες για το θέμα των rapid test, θα κάνει προημερισίας μία ενημέρωση από την παράταξή μας η κυρία Φοροπούλου η οποία γνωρίζει το θέμα και λόγους συγγένειας με τη μητέρα της, η οποία ασχολείται, έχει μικροβιολογικό εργαστήριο και είναι ενημερωμένη σε αυτό το θέμα. Άρα λοιπόν για το θέμα του rapid test το πόσο αξιόπιστα είναι και σε ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε γιατί ο δήμαρχος θα κάνει μία δαπάνη για όλα αυτά τα ζητήματα θα το αποθετηθεί η κυρία Φοροπούλου. Και έρχομαι λιγάκι σε δύο σοβαρά θέματα τα οποία συνέβησαν στην τελευταία συνεδρία της Κοινοφελούς Επιγείρησης. Καταρχήν θα μιλήσω με καλή διάθεση και θα πω πάλι στην κυρία Πρόεδρο της Κοινοφελούς και το λέω με αγάπη και την εμπειρία που έχω όλα αυτά τα χρόνια ότι αγαπητή Πρόεδρος σας είχα πει και διασγώσεις στα Δημοτικά Συμβούλια και στο Μπελίνα Μερκούρι είστε η Πρόεδρος της Επιχείρησης. Εσείς διοικείται την επιχείρηση μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο. Και μάλιστα σας είχα πει καθίστε διαβάζετε τι είναι κοινοθελής επιχείρηση, ποια είναι η σχέση της με το Δήμο, πώς λειτουργεί το Διοικητικό Συμβούλιο, δέστε λίγο πώς λειτουργεί το Δίο, η σχολή χωρούν τα τμήματα, τι αρμοδιότητες έχει, τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε έτσι περαιτέρω όλη αυτή τη δραστηριότητα. Αλλά δυστυχώς βλέπω ότι δεκατέσσερις μήνες, παρόλο από τότε που αναλάβατε και παρόλο που η επιχείρηση δεν έχει δραστηριότητα, η επιχείρηση δία δείχνει μία εσωστρέφεια, δείχνει θέλεγα έτσι τον καρχόντισε αυτό, τα μέλη παρετούνται και φεύγουν γιατί εκφράζουν τις αρέσχειά τους, γιατί τα Συμβούλια είναι, θέλεγα έτσι, γίνονται σε μία άσχημη ατμόσφαιρα. Οι αποφάσεις που παίρνονται, παίρνονται κυρίως για σκοπιμότητες. Άλλωστε, δήμαρχε είχα πει ότι μπορείτε να επιλέξετε τον συνεργάτη σας σε όλους τους τομείς της κοινωνθελής επιχείρησης, αλλά θα πρέπει να το κάνετε με σωστό τρόπο και με κοψό τρόπο. Είμαστε, λοιπόν, σε δύο θέματα που συζητήθηκαν στην κοινωνθελή επιχείρηση την προηγούμενη εβδομάδα, κατά τα οποία θα τοποθετηθεί η πρωιμερισίας η εκπρόσωπός μας στο Συμβούλιο της Κοινωνθελής, η κυρία Παμπρίδου. Καταρχήν, αγαπητή κυρία Προέδοση της Κοινωνθελής, θα ήσασταν παρούσα στο Δημοτικό Συμβουλείο, όταν συζητούσαμε τι μέλη γενέστε τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου μας για να μπορέσουν να διβδικήσουν την πονημότητά τους. Και είπαμε κλείνοντας τη συνεδρίαση, ότι την ίδια απόφαση θα πάρει και το διοικητικό Συμβούλιο της Κοινωνθελής επιχείρησης. Εσείς φέρετε ένα θέμα που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και δεν πήρετε ακόμα τη σωστή απόφαση. Θα το αποθετηθεί η κυρία Παμπρίδου σε αυτό. Το δεύτερο θέμα είναι ότι ένα θέμα που είχατε τώρα τελευταία ήταν αν θα αναιώσετε ή όχι τις τέσσερες συμβάσεις των ΑΜΕΑ να γίνουν αωρίς του χρόνου και τα παιδιά αυτά να παραμείνουν στην επιχείρηση και να μην χάσουν τη δουλειά τους. Και πάλι το κάνατε με έναν άκοψον τρόπο. Σίγουρα ήταν μια πολιτική απόφαση. Κυρία Κογκαλίου δεν φέρετε ευθύνη κι αυτό. Ήταν μια απόφαση που ο δήμαχος είπε ότι αυτά τα άτομα θα συνεχίσουν να εργάζονται στην ποινοφελή επιχείρηση. Τώρα, το θέμα είναι ότι στο Δημιουργικό Συμβούλιο, όπως με ανημέρους η κυρία Μπαγλίκ θα σας τα πει η ίδια, είναι ότι συνέβησαν επί του θέματος φραγγελαφικά πράγματα. Δηλαδή, από τη μία λέγατε μας κοστίζουν οι τέσσερις εργαζόμενοι. Από την άλλη λέγατε ότι θα διώξουμε αυτούς, θα απολύσουμε άλλων αυτούς και θα πάρουμε άλλους να δοκιμάζουμε την τύχη τους. Και επίσης, λέγατε στη διάρκεια του Δημιουργικού Συμβουλίου ότι δεν κάνουνε, δεν προσφέρουνε. Και το Ξύμωρο ξέρετε ποιο είναι αγαπητέ δίμα και δεν ξέρω αν είναι στενήμερος. Η κυρία προέδρος ζήτησε από τους υπεύθυμους των φορέων, δηλαδή από τους προεσταμένους τους, να κάνουν εκθέσεις. Έκαναν γραπτές εκθέσεις οι προεσταμένοι και οι καλλιτεχνίες διευθυντές και για τους τρεις είπαν ότι πληρούν τις προεποθέσεις να συνεχίσουν να εργάζονται και για τη μία κυρία είπαν ότι επειδή έχει άδεια αυτάμισι μήνες και δεν παρουσιάθηκε αν δεν απατώμε τον τελευταίο χρόνο, δεν μπορούσαν να εκφέρουν άποψη. Άρα λοιπόν, Δήμαρχε, επειδή λέτε ότι δίνετε ένα κοινωνικό πρόσωπο και στηρίζετε τα ΑΜΕΑ και επίσης δεν είχατε την ευθυξία να καλέσετε αυτά τα τέσσερα παιδιά πρόσωπο με πρόσωπο και να τους πείτε την αλήθεια ότι εμείς αποφασίσαμε να μη συνεχίσουμε άρα λοιπόν σε μία δύσκολη συγκυρία κοινωνική, οικονομική στέλνεται στην Ανεργία τέσσερα άτομα αυτής της κατηγορίας. Τώρα, υπάρχουν τρόποι που μπορούσαν να μείνουν και να μην επιβαρύνεται καταλλεγόμενα της συνειδείας του Δημοτικού Συμβουλίου η οικονομική επιβάρεση της επιχείρησης. Αυτά θα σας τα πει η κυρία Παυλίδου. Και κλείνω με δύο ερωτήσεις στην πρώτη, κυρία Παυλίδου, σε ένα λεπτό. Το πρώτο είναι, εάν λειτουργεί το ΧΔΑΤΜΕΑ της επιχείρησης, με ποιες προϋποθέσεις, με πόσα άτομα και αν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας που προβλέπει η σχετική αικία και η σχετική τροπολογία που κατεύθηκε για τη λειτουργία των δομών με άτομα με αναπηρίας στην κοινοθελία επιχείρησης. Το δεύτερο ερωτήσεις που ήθελα να κάνω στην κυρία Παυλίδου είναι το εξής, αν ξέρει τώρα να μας πει πόσες εγγραφές έχουμε στο Δίο, πόσες εγγραφές έχουμε στη Σχολή Χωρού και αν ολοκληρώσαμε με τις εγγραφές των νηπίων και των βρεφωνιπίων στις δομές προσχολικής αγωγής της επιχείρησης. Ευχαριστώ κυρία Παυλίδου σε αυτά. Ε, ωραία, σας ευχαριστούμε. Κυρία Νικολέτου, κρατάτε τους χρόνους. Κυρία Νικολέτ, κρατάτε τους χρόνους. Κυρία Πρόεδρε, συγγνώμη λίγο που διακόπτω κόκκινος. Για να μην διακόπτω στη συνέχεια, όπως σας είπα και πριν την έναρξη για μισή περίπου ωρίτσα θα λείπω και θα επιστρέψω γιατί έχω να κάνω μια εργασία. Ωραία, κύριε Κόκκιμη. Κυρία Νικολέτ, ο λόγος είναι σας. Ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε. Αρχήν θα σας πω, δε θα επαγγιχθώ στο θέμα, θέλω να πω κατευθείαν, δηλαδή στην ουσία της συνεδρίας μας τα πρωί μερισίας. Θα έλεγα ότι η ιστορία του κορωνοϊού και αυτό που ζει και η πόλη μας και η πατρίδα μας... Άρη, λίγο πιο κοντά, δεν ακούγεσαι καλά. Ναι, μ' ακούτε τώρα. Σας ακούμε, κύριε Τιμακενίνη. Λέω ότι η ιστορία του κορωνοϊού και αυτό που ζει η φίλη μας και η πατρίδα μας και η πόλη μας κατεπέκταση, η καταμαριά είναι μια πολύ σοβαρή ιστορία, την οποία δυστυχώς δεν θα ξεπερδέψουμε. Δηλαδή, χθες έγινα κοινωνός μιας ημερίδας που έκανε το παράδειγμα της Κεντρικής Μακεδονίας στις Ένωσες Ελληνικούς Χημικούν, όπου μίλησαν διακυκριμένοι επιστήμονες που ασχολούνται με τα θέματα του κορωνοϊού είτε από την πλευρά της ιατρικής, είτε από την πλευρά... Άρη, συγγνώμη, δεν σας ακούμε καθαρά. Δεν μ' ακούτε καλά. Εγώ σας ακούω τώρα, δεν ξέρω τι να πω. Μ' ακούτε καλά τώρα. Έλα πιο κοντά. Μη μιλάτε όλοι σας, παρακαλώ. Τώρα μ' ακούτε καλύτερα. Ναι, νομίζω πως ναι. Λοιπόν, έλεγα ότι η ιστορία του κορωνοϊού που ταλαιπωρεί την πατρίδα μας και την πόλη μας εδώ και πολλούς μήνες, η αλήθεια είναι ότι θα συνεχίσει και δυστυχώς δηλαδή και αυτά που έγιναν κοινωνός και που εμφορήθηκε χθες μέσα από μια ημερίδα που έκανε με διακεκριμένους επιστήμονες η Ένωση Ελλήνων Χημικών, το παράδειγμα κυβερικής Μακεδονίας, δείχνουν ότι τα πράγματα είναι σοβαρά. Δυστυχώς από την πλευρά της κυβέρνησης έπρεπε να απαρθούν μέτρα τα οποία δεν πάρθηκαν. Να σας φέρω χαρακτηριστικό παράδειγμα. Την ίδια ακριβώς ιστορία με τα λήματα, με τις μετρήσεις του κορωνοϊού στα λήματα της Θεσσαλονίκης, της πόλης μας, κάνει ακολουθεί την ίδια μαθοδολογία και η πόλη του Παρισιού. Μέσα στο καλοκαίρι στήσανε 47 από 47 κινητές μονάδες για τις μετρήσεις αυτές έτσι ώστε να μπορούν να εντοπίσουν και αναπεριοχή και ανασυνυκία και συνοικισμό μέσα σε μια τεράστια πόλη όπως το αντιλαμβάνει στο Παρίσι. Αντίστοιχα όμως η Θεσσαλονίκη το πολεοδομικό ξεπερνάει το 1 εκατομμύριο κατοίκους δηλαμβάνε στο ότι αυτά τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν έτσι ώστε να έχουμε και εμείς σαν δήμος πληροφόρηση για να μπορέσουμε δηλαδή στην ουσία να αντιμετωπίσουμε ίσως αισθέσεις υπερσυγκέντρωσης όταν αυτές και αν υπάρχουν ειδικά μέσα στην πόλη μας στην Καλαμαριά. Τώρα καταλαβαίνουμε όλοι ότι ένα από τα βασικά θέματα τα οποία πρέπει να ενεργοποιήσουμε και υπάρχει μες στην απόφαση που πήραμε την προηγούμενη εβδομάδα σαν δημοτικό συμβούλιο με πολύ μεγάλη πλειοσοφία όχι ομόφωνα είναι και το θέμα των εθελοντών. Εμείς από τη δική μας πλευρά σαν παράταξη μπορούμε το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να διαθέσουμε το γραφείο που μας έχει παραχωρήσει ο δήμος για να συγκεντρώνονται από κάποιες εθελοντές τροφήμα κλπ. Αλλά αυτά γίνονται με μια οργανωμένη κίνηση από την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής με την ενεργοποίηση των εθελοντών. Νομίζω πολλοί συνάδελφοι αναφέρανε αυτό το συγκεκριμένο θέμα και στα προηγούμενα δημοτικά συμβούλια πρέπει να φτιαχτεί μια χάρτα εθελοντών σε συνεργασία με οργανώσεις και ομάδες ανθρώπων που έχουν διάθεση να βοηθήσουν γιατί οι ανάγκες είναι τεράστιες. Γνωρίζετε όλοι ότι ο κορονοϊός έχει λυπτήσει τη διπλανή μας πόρτα και έχουμε τέσσερα μέλη του δημοτικού συμβουλίου που ήταν νοσίσανε από την ιστορία αυτή. Δεν είναι κάτι το οποίο είναι μακριά και νομίζω ότι πρέπει να πούμε σε αυτή την ιστορία όσο τη δυνατόν πιο οργανωμένα και επιτακτικά. Έπρεπε να έχει γίνει από χθες, ας γίνει τουλάχιστον αύριο. Πρέπει να ενεργοποιηθεί η γραμμή υποστήριξης των πολιτών για να μπορούν να καθοδηγούνται. Θα σας πω χαρακτηριστικά το εξής. Όταν βγάλανε μια τέτοια ανακοίνωση η οποία δεν είχε ούτε άσπρο, ούτε μαύρο, ούτε κριτική στη διοίκηση, ούτε τίποτα. Και λέγαμε χρησιμοποιήστε αυτόν τον αριθμό για να μπορέσετε να βοηθητείτε και να σας καθοδηγήσει ο δήμος Καλαμαριάς στα θέματα του κορωνοϊού και της ασθένειας COVID-19. Μόνο οι κοινοποιήσεις που γίνανε από τη σελίδα μας ξεπέρασαν τις διακούσεις. Για να καταλάβουμε όλοι πόσο είναι η επιτακτική ανάγκη να χρησιμοποιηθούν κάποια μέσα από την πλευρά του δήμου έτσι ώστε να οργανωθεί και να βοηθηθεί ο κόσμος. Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει, ότι πρέπει και το τηλέφωνο, και η ανακοίνωση αυτή στο site. Δεν μιλάμε για δύσκολα πράγματα. Για να έρθουν λέει ο δήματος, μαζέψαμε 40 επιχειρήσεις από αυτές που κάνουν takeaway. Βγάλε, δήματος, μια ανακοίνωση στο καλαμαριά.gr που να λέει, καλούνται οι επιχειρήσεις για να φτιαχτεί μια τέτοια χάρτα η οποία να έχει έναν οδηγό όλων των επιχειρήσων που είναι ανοιχτές έστω και με αυτήν τη μορφή, για να μπορέσουν να πληροφορηθούν. Οι συμπολίτες μας που έχουν τέτοιες επιχειρήσεις, για να το κάνουν. Δεν είναι τόσο δύσκολο. Ωραία. Δεν θέλω να μείνω σε αυτό άλλο. Νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε πολλά πράγματα και νομίζω και οι συνάδελφοι, οι εργοί, αλλά και πάρα πολλοί συντημότες μας έχουν τη διάθεση να βοηθήσουν και να ανανεργοποιηθούν στο βομό αυτό της αντιμετώπισης των κοινωνικών προβλήματων που γεννάει ο κορονοϊός. Δεύτερον, άσχετο θέμα πάω στην ιστορία της ΔΕΤΕΚ. Διαβάζω την πρώτη απόφαση της δημοτικής μας επιχείρησης και διαβάζω με χαρά ότι ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος θα παρέχουν τις επιτήρησίες τους αμυστή. Και μετά από πίσω διαβάζω και δεύτερη πρόταση και διευθύνοντας σύμβουλο, ο οποίος θα παίρνει αθριστικά το μισθό, την αμυθή που έπαιρναν παλιότερα ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος μαζί. Και θα έχει μάλιστα και τα κατοίκοντα του προέδρου και μέσα στην απόβαση του δίνεται η δυνατότητα να εκπροσωπεί την επιχείρηση ακόμα και όταν δεν είναι ο πρόεδρος. Δηλαδή, τελικά, ο πρόεδρος τι θα κάνει εκεί πέρα. Τρίτον, ξαφνικά υπάρχει ένας ειδικός σύμβουλος για την επιχείρηση, επανειβή βέβαια, ο οποίος θα παίρνει ένα ποσό το οποίο είναι τριπλάσιο από ό,τι έχω δει στη Διάβγεια, εκεί είναι εύκολο να την ψάξεις στη Διάβγεια σαν αμυβή σε σχέση με άλλους δήμους, ο οποίος τι θα κάνει. Ο οποίος έχει έδρα την Αθήνα, τον Πειραιά, και θα έρχεται εδώ τι να κάνει δηλαδή. Να ελέγχει την επιχείρηση εξ αποστάσεως, κάποια στιγμή θα τελειώσει ο κορονοϊός. Αλλά κάπου αυτά τα πράγματα νομίζω ότι δεν είναι σοβαρά. Δεν ξεκινάμε καλά, δήμαρχε, με τη ΔΕΤΕ. Και επειδή ήδη η εικόνα της κοινοφελούς μας επιχείρησης είναι στο μη περαιπέρο, πολύ φοβάμαι ότι πάμε να κάνουμε κάτι τέτοιο να επαναλάβουμε την ίδια ιστορία. Μην ξεχνάτε, δηλαδή, όταν φορτώνεις μια επιχείρηση ήδη με μία δαπάνη 70.000 ευρώ για να μπορέσουμε να βολέψουμε κάποιους δικούς μας ανθρώπους εκεί πέρα μέσα με αμυβή και να προσφέρουν έργο, δεν ώστε να τους τα χαρίσουν τα χρήματα, αλλά δηλαμβάνεστε σε μια επιχείρηση η οποία τις προηγούμενες 2-3 χρονιές έβγαζε δελάχιστο κέρδος, δηλαδή ήδη αρχίζουμε να φοβόμαστε ότι θα αρχίσει τις δημιουργώνες χρήσεις. Και δεν ξέρω κατά πόσο η δημιουργική λογιστική μπορεί να αρχισώσει. Τρίτον, η ιστορία του ΑΟΑ. Εγώ θα περίμενα από τον Δήμαρχο και από τη Διοίκηση. Θα το κάνουμε εμείς μέσα στις επόμενες μέρες. Θεωρώ θετικό ότι ο Θεοδός ο Παγκογλίδης έδεσε ένα θέμα για την επόμενη χρονιά. Νομίζω ότι επιτάσσεται η ιστορία του ΑΟΑ να απαντηθεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία θα είναι κεραυνός. Είναι απόλυτα προκλητικό να έρχεται φορέας του ελληνικού κράτους και να ζητάει αντιπαροχές από το Δήμο Καλαμαριάς. Να διπλασιάσουμε τους εντελεστές δόνους μέσα στον ταλίπι, δηλαδή να χτίσουμε κι άλλα. Λες και τα τσιμέντα δεν μας στάσανε πια. Είπετε με κενίδι ολοκληρώ στα εμφέροντα. Έχει περάσει ο χρόνος, ευχαριστώ. Δεν σας άκουσα, συγγνώμη, αλλά είχα και ποσοί ώρα που δεν ακούγατε. Θεωρώ ότι πρέπει οπωσδήποτε να μπει αυτή η ιστορία. Τέταρτο θέμα και τελευταίο είναι η ιστορία των δαπανών κορονοϊού. Έχαμε εδώ και τέσσερις συνεδριάσεις, έναν απολογισμό, που πήγαν τα χρήματα του COVID. Με βάση τη διάβοια και της ανακοινώσης από το Υπουργείο Συντερικών, το Υπουργείο Συντερικών θα μας δώσει μέσα σε επόμενες μέρες άλλες 340.000 ευρώ. Δηλαδή θα φτάσουμε σε ένα κοντίλι ενός εκατομμύρια ευρώ. Η εντύπωση που έχει δημιουργηθεί είναι ότι η μερίδα του Λέοντος έχει πάει στα Δήμηνα. Και σε ανθρώπους οι οποίοι υποστηρίζουν το δημαρχιακό γραφείο ως υπάλληλοι γραφείο. Δεν ήταν αυτό το σκεπτικό. Η αλήθεια είναι όντως η πλαστήρα είναι μέσα στη βρώμα. Περνάει πάρα πολλούς κόσμος το Σαββατοκύριακο, ειδικά που είχε και καλό καιρό το προηγούμενο, και δεν καθαρίζεται. Δηλαδή αυτονόητα πράγματα που είναι η υγειονομική προφύλαξη που πρέπει να παρέχουμε εμείς σαν δήμος. Αυτό πότε θα γίνει και θεωρώ δηλαδή ότι κάποια στιγμή πρέπει να σας απαντήσετε δήμαρχη σε αυτό. Εγγράφως. Εγγράφως ζητήσαμε. Και η κυρία Αγγελοπούλου και εγώ και ο κύριος μου Διαράκης και ο ΣΥΣΟΜΙ δημοτικής μας ομάδας σας ζήτησα έναν απολογισμό πάνω σε αυτό. Και επίσης, αν μιλάμε για αλήθειες και για ψέματα, την προηγούμενη Δευτέρα, δήμαρχε, θα έστειλνες απολογισμό στους επικεφαλείς. Κύριε Περσίδη, επιβεβαιώστε με. Κύριε Μπακογλίδη, επιβεβαιώστε με. Και οι υπόλοιποι που ήρθαν στη συγκεκριμένη συνάθρηση θα μας δίνατε κάθε Δευτέρα, πέρασε και η Δεύτερη Δευτέρα, θα μας δίνατε απολογισμό για το ποιά είναι η κατάσταση και τι κάνει ο δήμος και τι μέτρα παίρνει για τον Covid και ποιά είναι η κατάσταση στο δήμο. Ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστούμε κύριε Τεμεκενίδη. Ο κύριος Περσίδης. Ναι, ευχαριστώ πολύ. Καταρχήν θα παρακαλέσω πάρα πολύ να μην έχω διακοπή από κανέναν, γιατί στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβόλιο όλος τυχαίως στην ομιλία μου είχα έξι, εφτά φορές δύο... Δεν ακούμε τίποτα κυρία, προέγραφε. Κύριε Περσίδη, δεν ακούγεστε. Να ακούτε τώρα? Ναι. Ωραία. Παρακαλώ, λέω, να μην έχω καμία διακοπή, κυρία Πρόεδρε. Ωραία, κύριε Περσίδη, δεν θα έχετε διακοπή. Θέλω να αναφερθώ σε δύο θέματα. Το πρώτο θέμα που θα ασχοληθώ σήμερα και θέλω να αναφέρω είναι για τις σχολικές μεταβολές των σχολικών μονάδων που έγινε και το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο και αφορά τον αντιδήμαρχο τον κύριο Γιαννακό, γιατί στην ομιλία μου είχα τουλάχιστον πολλές φορές διακοπές από τον ίδιο και μάλιστα με αποκάλεσε, και κύριε Δήμαρχε καλό θα είναι όπως θύγεστε όταν λένε ότι λέτε ψέματα ή οτιδήποτε, να κάνατε το ίδιο και στον κύριο Γιαννακό όταν με αποκάλεσε ότι λέω ανακρίβειες και ψέματα με στοιχεία που είχα μιλήσει. Δηλαδή, αν θύγεστε με τέτοιες ορολογίες, καλό θα είναι να θύγεστε προς όλους και όχι μόνο να δεχόμαστε όταν αφορά την παράταξή σας. Δεν είπα ψέματα, κύριε Περσίδη. Κύριε Γιαννακέ, κύριε Γιαννακέ. Πρώτη διακοπή. Δεν θα ξαναπαραίωθει κανένας. Πρώτη διακοπή. Συνεχίστε, κύριε Περσίδη. Κύριε Περσίδη, μην τρώτε την ώρα σας με το τι σας είπε και τι του είπατε. Δεν είναι ούτε ψέματα, δηλαδή πάντα και ψέματα, και ότι παρασύρω το σώμα. Λοιπόν, θέλω να αναφερθώ σε δυο θέματα. Στο συγκεκριμένο ζήτημα. Πρώτο, το πρώτο επιχείρημα του κυρίου Γιαννακού, το αντιδήμαρχο αυτοίτητας που είναι αντιδήμαρχος παιδείας ότι εφνηδιάστηκε για να τον αναφέρω λίγο το ιστορικό, για ποιο λόγο λέει ανακρίβειες ο ίδιος. Πρώτον, με αριθμό Πρωτοκόλου 13682ΓΔ4 του 90' του 2020, έγγραφο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο οποίο λέει καθαρά ότι οι διαδικασίες πρέπει να έχουν τελειώσει μέχρι τις 20.11.2020. Δεύτερον, με αριθμό Πρωτοκόλου 272752910 του 2020, έγγραφο της Διεύθεσης Πρωτοβάχνιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, στο οποίο αναφέρονται οι προτάσεις για συγχώλευση 4ου-15ου δημοτικών για την προαγωγή του 17ου δημοτικού σε 18 θέσιο και προαγωγή νηπιοαγωγίας. Τρίτον, με αριθμό Πρωτοκόλου 23451-6-10 του 2020, έγγραφο της Διεύθεσης Δευτεροβάχνιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, στο οποίο αναφέρονται οι προτάσεις της για ίδρυση 8ου ΓΕΛ και μετανομασία 7ου-8ου Γυμνασίου. Τέταρτο, με αριθμό Πρωτοκόλου 23499-6-10 του 2020, έγγραφο της Διεύθεσης Δευτεροβάχνιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, στο οποίο αναφέρονται οι προτάσεις της για προσθήκη τομέων και ειδικοτήτων στο εσπερινό επάλ. Και πέμπτον, απόσπασμα πρακτικού 0-2-12-11 του 2020, Τακτικής Συνειδρίας της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, όπου απορρίπτει τις προτάσεις για τα δημοτικά νηπιαγωγία και τη μετανομασία των ΓΕΛ, εγκρίνει την ύδροση του 8ου ΓΕΛ και την προσθήκη των τομέων και ειδικοτήτων στο εσπερινό επάλ, προτείνει την προαγωγή του 7ου Δημοτικού Σχολείου από 12 θέσιο σε 14 θέσιο, την προαγωγή του 8ου Δημοτικού Σχολείου από 6 θέσιο σε 8 θέσιο και την ύδροση 4 νηπιαγωγίων του Δήμου, στα οποίο θα στεγαστούν σε προκατασκευασμένα κτίρια, σε οικόπεδα, που το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς ενέκρινε με την 118 κάθε το 2020 απόφασή του. Άρα, το πρώτο επιχείρημα ότι εφνηδιάστηκε και γι' αυτό το λόγο ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί τον είχαμε κατηγορήσει και σαν παράταξη, είναι ότι το πρώτο έγγραφο είναι στις 9 Δεκάτου του 2020 και δίνει 40 ημέρες προθεσμία. Θα μπορούν στις 29 Δεκάτου του 2020, αφού έχει την πρόταση της πρωτοβάθμιας, να ενημερώσει τις παρατάξεις, όπως και στις 6 Δεκάτου του 2020, για τις προτάσεις της δευτεροβάθμιας. Αντί γι' αυτό, κάνει 12 Δεκάτου του 2020 συνεδρίαση, που δεν ξέρουν οι παρατάξεις και το φέρνει στις 16 Δεκάτου του 2020 με καταλυτική ημερομηνία 20 Δεκάτου του 2020 και, μάλιστα, να ψηφίσουμε πακέτο για να μην μπορέσει να υπάρχει διαφοροποίηση σε κάποιο θέμα. Και όσον αφορά στο δεύτερο, το δεύτερο που θέλω να θερθώ, το επιχείρημα ότι δεν ήτανε προτάσεις της διοίκησης, αλλά ήτανε προτάσεις της ΕΛΜΕ, και ότι, λοιπόν, εδώ, εμείς έχουμε να απαντήσουμε με τρία γεγονότα. Πρώτο, αυτό το έγγραφο, και αύριο θα το στείλω σε όλες τις παρατάξεις και στο Προεδρείο, είναι αριθμός πρωτοκόλου 38251 προς ΒΕΛΜΕ, υπόψη κ. Τόδα, κ. Κίδου, Ξανδόπουλο, Πολίτου, Παπανικολάβ, κλπ. Θέμα πρόσκλησης, συνάντησης, σας προκαλώ να συναντήσω στο γραφείο μου στις 4 Νοεμβρίου, ημέρα Τετάρτη, και ώρα 1.30, με θέματα προσυζήτηση, ανέγευση νέων ηλικίου, μεταβολές σχολικών μονάδων, λειτουργία σχολείων, μέτρα και προτάσεις για την αντιμετώπωση της πανδημίας. Στο έγγραφο που σέλετε, λοιπόν, στην ΕΛΜΕ και τους καλείτε σε συζήτηση, αναφέρεται και η ίδρυση του 8ο Λυκείου και δεύτερον σχολικές μετα... λοιπόν, μετεκαταστάσεις. Και λέω, ποιες είναι αυτές που είχατε προτείνει κύριε Γιαννάκια στη ΒΙΤΑΛΜΕΙ, αν δεν μπορείτε θα σας πω εγώ, η μετανομασία του 7ο και 8ο Γυμνασίου σε 5ο και 7ο, αυτό αποδεικνύεται από τη στάση σας ότι στη ΔΕΤ, τόσο εσείς όσο και ο εκπρόσωπος της δεύτερον μάθημιας, ήσασταν ιοψηφία και ήσασταν υπέρ της μετανομασίας και ο λόγος, επειδή ήταν και δική σας πρόταση, λέμε εμείς. Και δεύτερον, οι εκπρόσωποι του Δήμου στα σχολικά συμβούλια του 7ο και 8ο Γυμνασίου, ο κ. Παπαδόπουλος και ο κ. Δαρδαμανέλης, προσπαθούσαν να πείσουν τους καθηγητές του 7ο και 8ο να ψηφίσουν υπέρ. Και τρίτον, ακόμα και στα πρακτικά του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου, αν θα τα πάρετε όλοι, στο 3 ώρες και 08 λεπτά, και ο ίδιος ο αντιδήμαρχος, εσείς ο ίδιος, είπατε ότι παραδέχεστε ότι κάποιες προτάσεις της αντιδημαρχίας γίνανε δεχτές και κάποιες απορρίφθηκαν, εσείς το είπατε. Άρα δεν είχαμε καταλάβει για ποιο λόγο με αποκαλέσατε όταν λέγαμε στην ομιλία μας ότι δεν είναι δικές μου οι προτάσεις, ότι είναι συνέχεια αλλού, ότι λέτε ψέματα, ότι εμείς λέμε ψέματα, ότι παρασέρουμε το σώμα. Λοιπόν, ενώ ακόμα και ο ίδιος έχετε παραδεχθεί ότι υπήρχαν προτάσεις που γίνανε δεχτές και υπήρχαν προτάσεις που απορριφθήκαν. Συγγνώμη, κύριε Περσίδη, τελείωσε ο χρόνος, σύντομα πρέπει να το ολοκληρώσουμε. Κυρία Πόντρα, θέλω το λόγο μετά τον κύριο Περσίδη. Κύριε Κιαννακέ, θα απαντήσετε και θα σας δωθεί ο λόγος για να δώσετε απαντήσεις. Και τελειώνοντας στο συγκεκριμένο θέμα, είχατε πει τόσο σε εμένα όσο και στην κυρία Παυλίδου, όσο και στο κύριο Μπακογλίδη, ότι εδώ έχω τις μεταβολές σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας για το σχολικό έτος 21-22. Και είναι Αθήνα 90 κάτω 2020, αριθμός πρωτοκόλου 13.682, κάθετος ΓΔ 4. Που λέει, γιατί είχαμε πει, για ποιον λόγο θέλετε να ψηφίσουμε την έδρα, πρέπει πρώτα είχαμε πει να διεκδικήσουμε και να πάρουμε το οικώπεδο, και μετά να βαφτίσουμε την έδρα. Και είχατε πει ότι κάνουμε όλοι λάθος. Και λέει το συγκεκριμένο. Οι προτάσεις συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων πρέπει να γίνονται με βάση τα οριζόμενα κτίρια της παραγράφου 1 άρθρος 2246, λοιπόν του νόμου 4512 κάθετος 2018, ιδιαίτερη προσοχή, απαιτήτες της περιπτώσης συνδρίσεων και συγχωνεύσεων, για τις οποίες πρέπει να ορίζεται με σαφήνια η ακριβής ονομασία και η έδρα λειτουργίας του νέου σχολείου. Επιπλέον, για τις περιπτώσεις συνδρίσεων, προαγωγών και συγχωνεύσεων, απαιτείται η εξασφάλιση κατάλληλης στέγασης. Λοιπόν, για όλους αυτούς τους λόγους, όχι μόνο είπαμε ανακρίβειες, αλλά αποδειχνίουμε ότι είχαμε 100% δίκιο και ότι εσείς, κύριε Γεννακέ, για δεύτερη φορά το κάνετε πανλημμένα και μετά τη σύγκαιση που πέρατε στο Δημοτικό Συμβούλιο για το 10ο και κάνατε την κοινωνία της καλαμαριάς και το Δημοτικό Συμβούλιο να διχανεί... Αλλά αφηράστε, κύριε Περισσίππο. Ακόμα και τώρα, ναι, μας πιέσατε, αργήσατε να παίρνετε αποφάσεις και ότι εσείς παρασύρατε εμάς να δώσουμε το ψήφο. Και ότι από εδώ και τώρα, ό,τι και θέμα αναφέρεται για τη σχολική στέγη, για την υποαφορά και τα παιδιά, ναι, θα το ψάχνουμε, η ομάδα μας και η παράταξή μας, γιατί, μέχρι τέλους, διότι διαφιστώνουμε ότι εσείς λέτε πάρα πολλές ανακριβίες... Λοιπόν, κύριε Περισσίππο, ωραία, σας ευχαριστούμε. Ο κύριος Αρκούδης. Όχι, κύριε Πρόεδρε. Μετά, κύριε Αντιδήμαρχε, θα σας δοθεί ο λόγος μετά τις ερωτήσεις και θα τοποθετηθείτε και θα απαντήσετε. Κυρία Πρόεδρε, αυτό είναι ένα ζήτημα επί του προσωπικού, με κατηγόρηση του λέω ανακρίβεις και ψέματα. Κύριε Γιάννακε, μην αρχίσουμε επί προσωπικού, κύριε. Μα δεν θέλω να αρχίσω κάτι. Μα θα το πείτε. Εσείς το κάνατε στο προγώμμα. Κύριε Περσίδη, σας παρακαλώ, τελειώσατε. Κύριε Γιάννακε. Εγώ δεν είπα ότι έλεγε ψέματα ο κύριος του Αρκούδης. Κύριε Γιάννακε. Πάρτε τα πρακτικά που το έχετε πει. Κύριε Πρόεδρε, χαθήκατε, κύριε Πρόεδρε. Ναι, κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ, θα ήθελα να το λόγω του προσωπικού. Κύριε Πρόεδρε, χαθήκατε, το μικρόφωνο σας, κύριε Πρόεδρε. Το μικρόφωνο, κύριε Τσυραμπίδου, κύριε Πρόεδρε. Σας λυπηλάει ο Κύριος Αυραμήτης, το μικρόφωνο σας ανοίξει. Λοιπόν, λοιπόν, σήμερα έχουμε τα επιπροσωπικού. Έχω την εντύπωση, δεν ακούω. Εντάξει, κύριε Γιαννακέα, σας ακούμε, επιπροσωπικού. Καταρχήν να κάνουμε μια τοποθεμία. Κύριε Γιαννακέα, σας παρακαλώ, συγγνώμη, υπάρχει μια σειρά. Κύριε Γαβριήλ, είναι επιπροσωπικού. Όχι, θα προβλέπει ο κανονισμός. Κύριε Γαβριήλ. Εντάξει, ένα σαβασμό και στους υπόλοιπους, που δεν θα πάρουν τον λόγο για να τον πάρουν 12 η ώρα. Εντάξει. Δυό λεπτά. Λοιπόν, κύριε Γιαννακέα, επειδή θα το αποθετηθείτε και μετά, πείτε τι θέλετε επιπροσωπικού πολύ σύντομα. Σας παρακαλώ να συνεχίσουμε ήρεμα. Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Ήρεμα, ήρεμα, ήρεμα. Καταρχήν δεν αναφέρθηκα στον προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο και υπάρχουν οι μαρτυρίες των πρακτικών. Δεν είπα σε καμία περίπτωση ότι ο κύριος Περιστή λέει ψέματα. Τον είπα παραπληροφορημένο. Είπα ότι έχει λάθος πληροφόρηση, δηλαδή με λιγάτωση. Τελικά, αποδείχτηκε και από την ψηφοβόρεια. Ο άνθρωπος ψήφισε αυτό που τελικά ήταν η ουσίγηση της ΔΕΠ, της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας. Και η ψήγηση της Αντιδημαρχίας ήταν στην ουσία η απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας. Αυτοί ψηφίσαμε, κύριε Περσίδη, αυτοί ψηφίσαμε και αυτοί ψήφισα και εγώ. Μαζί ψηφίσαμε στην ουσία. Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιον λόγο τέτοιο επιθετικό μέρος... Κύριε Αντιδημαρχία... Πραγματικά, μισό λεπτό, δύο πριν δύο πράγματα, κύριε Αντιδημαρχία. Δέχτηκα τόση ώρα μία σωρή επίθεση. Όλοι το αποθέτησαν, κύριε Περσίδη με έναν δύο λεπτό. Δεν είπε τίποτα άλλο. Επιθέσε μια επίθεση, έναν δύο λεπτό. Ψεύτη με είπε το έναν δύο λεπτό και δεν με είπε. Συγγνώμη, δηλαδή. Δύο λεπτά. Εγώ παρόλα αυτά τα αντιπαρέρχομαι, γιατί δεν θέλω να ρίξω λάδη στη φωτιά. Θα μπορούσα να πω και εγώ πάρα πολλά πράγματα. Έτσι και για τη στάση το καλοκαίρι. Όλα αυτά τα αντιπαρέχομαι. Θα πω μόνο δύο πράγματα. Αυτό που είπε, ότι ευφυλιδιάστηκα. Όχι, δεν ευφυλιδιάστηκα, κύριε Περσίδη. Δεν είπα εγώ ότι ευφυλιδιάστηκα. Είπα ότι υπήρξε μία καθυστέρηση από την Δευτεροβάθεια και από την Προδομάθεια Σχολική Επιτροπή. Στο έγγραφο του ΣΥΡΤΕ, από το Υπουργείο Παιδείας, στις 9.10. έπρεπε να μας το κοινοποιήσουν για σχολικές μεταβολές, τα οποία δεν μας το κοινοποίησαν. Τα τάσεις για σχολικές μεταβολές 20 και 29 Οκτωβρίου πρωτοβάθμια και όχι η Δευτεροβάθεια. Επειδή όπως εμείς γνωρίζαμε ότι αυτή είναι μία περίοδος στην οποία προβλέπονταν από όλα τα προηγούμενα χρόνια ότι θα πρόκειται να γίνουν σχολικές μεταβολές, γι' αυτό τον λόγο προσκάλεσα δύο φορές. Προσκάλεσα δύο φορές στην ΕΛΜΕ στο γραφείο μου να συναντηθούμε και την προσκάλεσα ακριβώς για να ακούσω τις προτάσεις τους πάνω σε θέματα σχολικών μεταβολών, πάνω στο θέμα της ίδινης του Νέου Λιτιού κλπ. Πού είναι το μεμπτό, στο ότι προσκάλεσα να έρθουν οι εκπρόσωποι των καθηγητών, οι συνδικαριστές να συζητήσουν μαζί, να ακούσουν τις προτάσεις τους, να ακούσουν τις απόψεις τους, να συνδιαμορφώσουμε από τους και προτάσεις. Πού είναι το πρόβλημα, κύριε Πρυσίδη, πού το βλέπουμε το πρόβλημα σε αυτήν την διαδικασία, αυτό είναι άκρως δημοκρατική διαδικασία και νομίζω ότι τιμάτυναν την Δημαρχία από το πράγμα, το ότι συγκαλεί η σύσκεψη με τους εκπροσώπους των συνδικαριστών. Όσον αφορά τις μετανομασίες των σχολείων, για μένα δεν ήταν το ουσιαστικό, και σας το είπα και από τον προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Στον προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο είχα δύο τα ουσιαστικά ζητήματα. Να γίνουν τέσσερις και όνειρες δομές. Μαζί τα ψηφίσαμε, κύριε Πρυσίδη, αυτά. Δεν μπορώ να καταλάβω το μένο σας. Λυπάμαι πάρα πολύ για τον τρόπο με τον οποίο μιλήσατε σήμερα. Αλλά τέλος πάντα ό,τι καλέσαμε, ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε, κύριε Αντιδήμαρχε. Ο κύριος Αρκούδης έχει το λόγο. Καλησπέρα, κύριε Πρόεδρε. Καλησπέρα και στο σώμα. Εγώ θα ξεκινήσω από το εξής, που νομίζω ότι και λόγω του πόσο επιδραστικό τρόπο έχει επηρεάσει τη ζωή μας, τίθεται χωρίς καμία αφιβολία κέριο και σαν πρώτος ζήτημα σε κάθε διαργασία, τόσο σε το Δημοτικό Συμβουλείο, αλλά νομίζω και σε κάθε πολιτική διαργασία. Αυτό έχει να κάνει με την επιδημία του COVID και με το γεγονός ότι έχουμε μια σειρά από τις ελέγξεις τόσο στο υγειονομικό κομμάτι, έχουμε το δεύτερο κύμα, πολύ πιθανόν το χειμώνα, εκεί γύρω στο Φλεβάρν, να έχουμε το τρίτο κύμα και μάλιστα σε μια συνθήκη στην οποία φαίνεται πως η κεντρική πολιτική εξουσία δεν κάνει τα ελάχιστα από αυτά που μπορεί να κάνει για να αντρέψει τις επιπτώσεις στο κομμάτι ογειονομικό που πηγαίνει η πανδημία. Με αυτόν τον τρόπο, και σαν δήμος και συνολικά ιωτά, θα κλειθούμε το επόμενο διάστημα, όπως έγινε και σε πολλές περιπτώσεις και στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, να επουλώσουμε εκείνες πληγές και να δημιουργήσουμε και ένα δείχτυ προστασίας των πολιτών απέναντι στις γεωνομικές επιπτώσεις αλλά και απέναντι στις οικονομικές επιπτώσεις που θα ακολουθήσουν. Άρα, νομίζω ότι το επόμενο διάστημα, μπαίνοντας στο οικονομικό κέντρο που θα έθιχε, θα απειλήξει πάρα πολύ κέρια τους πολίτες, θα πρέπει να δούμε και εμείς πόσο ως δήμος θα μπορέσουμε, ένα, να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις που ψηφίσαμε και στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο και άρα προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να είναι μια διαρκής κατάσταση η ενημέρωση από το Δήμαρχο του Δημοτικού Συμβουλίου για την πορεία των μέτρων και δύο, να δούμε και συνολικά πώς το επόμενο διάστημα, έχοντας δει πια και το προϋπολογισμό που έχει φέρει η κυβέρνηση, θα τα πεξέλθουμε και σαν δήμος απέναντι στις ανάγκες που θα έχουν αυξηθεί το επόμενο διάστημα για ανάγκες στον πολιτό. Και αυτό το λέω γιατί, από ό,τι φαίνεται, θα υπάρξει μια περικοπή στις συντακτικές επιχωρήσεις των δήμων, γύρω στο 6,5%. Στο υπολογισμό του κράτους υπάρχουν ιδανικές δαπάνες ως αναφορά τις επιχωρηγήσεις των δήμων για τον Covid. Άρα αυτό σημαίνει ότι θα κληθούν όποιασδήποτε επαρρεμβάσεις, αν δεν υπάρχουν έκτεπτες επιχωρηγήσεις, να τις καλύψουν από ίδιους πόρους στη Δήμη. Και έχουμε και μια έκθεση τελευταία, η οποία κυκλοφορεί αυτή του πισσαρίδι, η οποία τι λέει, ότι θα μας φέρουν τον έμφυα και από εκεί πέρα θα μας μεταθέσουν και αρμοδιώτες, όταν αφορά την πλήρη κάλυψη της λειτουργίας σχολικών κτιρίων, αλλά και δομών υγείας. Άρα έχουμε μια κατάσταση στην οποία ο δήμος, ή στο επόμενο διάστημα, αλλά και συνολικά οι ΟΤΑ, να βρεθούν παραλειμμένοι από την οικονομική της πραγιά, παραλειμμένοι γιατί το πρώτο για εκείνο το μέλημα τους θεωρώ, ότι θα πρέπει να είναι και θα πρέπει να είναι η προστασία των πολιτών, της υγείας τους, αλλά και της οικονομικής τους επιβίωσης, και από την άλλη θα έχουμε μια κυβέρνηση που ούτε στο ένα κομμάτι ούτε στο άλλο κάνει τα ελάχιστα. Άρα θα πρέπει να δούμε ένα κομμάτι, πώς το επόμενο διάστημα θα υλοποιήσουμε τις αποφάσεις τις οποίες ψηφίσαμε και γι' αυτό θα είναι ενήμερο και θα είναι εκτός ήλου του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και μπαίνοντας στο νέο έτος θα μπούμε στην διαδικασία, και μάλιστα ερχόμεν και στο κομμάτι του προϋπολογισμού, να πάρουμε και γενναίες αποφάσεις σε σχέση με την πολιτική που θα ακολουθήσει ο Δήμος και η Διήκη στο επόμενο διάστημα, ειδικά σε αυτήν την περίοδο η οποία έρχεται. Δεύτερο θέλω, δεν είχα σκοπό να κάνω αυτήν την τοκοθέτηση, αλλά θέλω να κάνω μια πολύ μικρή παρένθεση πάνω στο κομμάτι των προημερισίες θεμάτων που ήθελα να βάλω. Αυτή έχει να κάνει λίγο με την ασάφια και την αναστάτωση που δημιουργείται κάθε φορά που πάμε να συζητήσουμε ένα ζήτημα, όπως ήταν αυτή που δημιουργήθηκε προηγουμένως τον κύριο Γιανακούς και τον κύριο Περσίδη, η οποία εγώ θεωρώ ότι έχει να κάνει με το πολύ βασικό γεγονός ότι άσχετα με το τι λέει ο κύριος Γιανακός στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαχος κτλ. Δεν ξέρουμε, τουλάχιστον εγώ που είμαι 1,5 χρόνια δοδομετικός σύμβουλος περίπου, δεν ξέρω ποια είναι η συνολική πολιτική τοποθέτηση και κατεύθυνση που έχει διοίκηση για μια σειρά από ζητήματα. Ποια είναι η συνολική πολιτική κατεύθυνση που έχει διοίκηση ο κύριος Γιανακός ως αντιδήμαχος για τα ζητήματα της παιδίνης. Ποια είναι η συνολική πολιτική κατεύθυνση που έχει διοίκηση ο δήμαχος ο κ. Σακμακίδης για το ζήτημα των οικονομικών του Δήμου και των αναγκών των πολιτών. Και σε μια σειρά από πράγματα. Και θα μπούμε μάλιστα και σε μια χρονιά, στην οποία η διοίκηση θα κλειθεί. Αν πούμε ότι αυτή τη χρονιά υλοποιούσε με έναν τρόπο, είχε τους προϋπολογισμούς της προηγούμενης διοίκησης, υλοποιούσε το εθνικό πρόγραμμα της προηγούμενης διοίκησης και πολλά πράγματα τα οποία μεταφέρονταν, θα έχουμε την επόμενη χρονιά μια διοίκηση η οποία θα κλειθεί και να σχεδιάσει με βάση το δικό του σκεπτικό και την δική της πολιτική κατεύθυνση και από εκεί πέρα ενελοποιήσει και με βάση αυτό. Άρα εμείς, σαν Δημοτικό Συμβούλιο, σαν Δημοτική Εκκίνηση, σαν Δημοτική Σύμβουλη, οφείλουμε να ξέρουμε και η διοίκηση οφείλει να μας κάνει τα ευθύνσεις και νομίζω ότι οι προϋπολογισμοί, ο προϋπολογισμός, το τεχνικό πρόγραμμα, η νέα χρονιά είναι η πρώτη στάξη ευκαιρίας να γίνει αυτό το πράγμα. Και να ξεκαθαρίσουμε και να βάλουμε κάτω τις πολιτικές μας διαφωνίας, τις πολιτικές μας αντιπαραθέσεις, τις πολιτικές μας εμφωνίας, για να δούμε πώς προχωράμε κλείνοντας την παρέντιση. Δύο-τρία ζητήματα στα προημέρειά σας. Έχει προκύψει ένα ζήτημα, νομίζω το γνωρίζει ο κύριος Δήμαρκος, είχε υπάρξει και μια συνάντησή του με τον κύριο Συμμόπουλος σχετικά με τις ανταλλάξεις, με καινούργιες εκτάσεις που διεκδικεί το δημόσιο ως ανταλλάξιμα κτήματα και έχει δημιουργηθεί στη Λοζάνης και η κυρία Παυλίδη, νομίζω γνωρίζει καλά το ζήτημα και θα πρέπει να δούμε λίγο και σαν δήμος πώς ένα τέτοιο ζήτημα που θα απασχολήσει δεκάδες στις συγκριμμότες μας και ήδη τους απασχολεί γιατί οι αγωγές του δημοσίου έχουν κατατεθεί σε αυτά τα κτήματα, υπάρχουν πολυκατοικίες, οικίες οι οποίες βρίσκονται εκεί πέρα 30 και 40 χρόνια και τη δεδομένη στιγμή το δημόσιο έρχεται μετά από 90 και χρόνια να διε επαφή με αυτούς τους ανθρώπους, να δούμε γιατί αυτό αν μην τελειώσουμε μόνο με νομοθετική παρέμβαση θα λυθεί, πώς θα πιέσουμε προς μια δική ακατεύθυνση και με μια συμβολική αποζημίωση λόγω που θα πρέπει να πάρει το δημόσιο, δεν μπορεί και το δημόσιο μετά από 100 χρόνια να έρθει και να ζητά πράγματα που τα έχει ξεχασμένα από πάντα και ένα αναζήτημα το οποίο νομίζω ότι θα πρέπει να απασχολεί στο δήμο το επόμενο διάστημα και να δούμε κύριε Δήμαρχη και πώς θα έρθουμε σε επαφ να πάρουμε μια απόφαση γι' αυτό. Τρίτο, το κόβρα. Έχω την αίσθηση, υπόθυο πιο λυμμένος και από τον κ. Μπακουβλίνι να δεν κάνω λάθος ότι θα είναι ένα ζήτημα έχοντας μπροστά μας και την υπογραφή της μελέτης για το ειδικό χωρικό σχέδιο αλλά και της στρατηγικής μελέτη να δούμε και να βάλουμε κάτω και σαν δημοτικό συμβούλιο αλλά νομίζω ότι είναι πάρα πολύ κέραιος αυτή η διαδικασία να συμμετέχουν και οι υπολήθειες καλαμαριάς οι δημότητες οι άνθρωποι που εν τέλει θα το χρη πείσουν και άρα νομίζω ότι είναι αυτοί που έχουν και το μεγαλύτερο λόγο και ρόλο στο σχεδιασμό του να κάνουν αυτή τη συζήτηση και στο δημοτικό συμβούλιο να ανοίξει σε μια μεγάλη διαβούλευση με τους πολίτες και αυτό το πράγμα να πάρει σάρκα και ωστά μέσα από μια τέτοια διαδικασία. Άρα να γίνει διαδικασία στις αρχές του νέου έπτους για το κόβρα όσον αφορά το δημοτικό συμβούλιο αλλά να μην μείνει εκεί με όσες δυσκολίες και αν υπάρχουν τα τεχνολογικά μέσα μας δίνουν τις δυ ήδη βρίσκονται στο κόβρα ήδη τις καλοκαιρινούς μήνες είτε και τώρα το πότε έχει καλό καιρό βρίσκονται εκεί μέσα κάνουν τις βόλτες τους γνωρίζουν και οι ίδιοι επειδή βιώνουν αυτά τα ζητήματα ποιες είναι οι κατευθείες που θέλουν να πάρουν το κόβρα και άρα αυτό νομίζω ότι θα είναι και ένα όπλο για το δήμο μας. Κύριε Αρκούδη ολοκληρώστε σας παρακαλώ γιατί τελείωσε ο χρόνος, ευχαριστώ. Πολύ σύντομα πράγματάκια είναι αναφέρθειο νομίζω και προηγουμένων να στάλετε και μια αποστολή από το 17ο από το Σύλλογο Γονέων του 17ου Ματού Καλαμαριάς. Νομίζω ότι είναι προς μια σωστή κατεύθυνση και εμείς ως τη Μωτική Κίνηση θεωρούμε ότι τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτή χώρη, πρέπει να είναι κέντρα κοινωνικά για τη κειτονιά και με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζει και η ασφαλιά τους. Η Ζωντάνια μπορεί να δώσει ένα Σύλλογος Γονέων, ένας πολιτικός σύλλογος, τα παιδιά που θα παίζουν σε ένα σχολείο το απόγευμα, νομίζω ότι διασφαλίσουν και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και το να μην υπάρχουν φθορές, να μην υπάρχουν παραβιάσεις σε οποιοδήποτε τίποτα κλπ. Από εκεί πέρα, προφανώς και νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να είναι κοινός τόπος, είμαστε και ενάντια και κάθε διατίθηση, κάθε έτσι σκέψη μιας, έτσι πώς να το πω, αν όχι καταστατικής κατάστασης μέσα στα σχολεία, σκέψεων οι οποίες θα αποθούνε τους ανθρώπους της γειτονιάς και τα παιδιά από το να χρησιμοποιούν αυτό το χώρο, ο οποίος είναι πάρα πολύ κομβικός σαν κοινωνικός χώρος για την γειτονιά. Αυτά προς το πάρο. Ευχαριστούμε κύριε Αρκούδη. Λόγο στον κύριο Τονάκη. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, ακούγομαι. Ναι, ναι, πολύ καλά. Στην αρχή της τοποθέτησής μας θα ήθελα πρώτα απ' όλα να αναφερθώ στο πιο καυτό ζήτημα που απασχολεί αυτή τη στιγμή το λαό της Καλαμαριάς, ευρύτερα της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας, το θέμα της πανδημίας και των προβλημβάτων που έχουν δημιουργηθεί, κυρίως όσον αφορά τον τομέα της υγείας. Ο Πρωθυπουργός ήρθε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, κατά την άποψή μας μοίρασε ανέξοδες υποσχέσεις και έκανε παιχνίδια επικοινωνίας. Έριξε ξανά τις ευθύνες στο λαό, υπονοώντας μάλιστα με θράσος ότι ο λαός της Θεσσαλονίκης είναι εκείνος που δεν σέβεται τους υγειονομικούς. Εμείς θεωρούμε ότι η Κυβέρνηση, αντί να επιτάξει ιδιωτικές κλινικές για να νοσηλευτούν κρούσματα και να διαθέσουν μονάδες εντατικής θεραπείας, προχώρησε σε μετατροπή όλων σχεδόν των κλινικών των δημόσια νοσοκομείων της πόλης μας σε κλινικές μίας νόσου, καταργώντας κάθε άλλη υπηρεσία υγείας και έδωσε εντολή να αναπτυχθούν μονάδες εντατικής θεραπείας δίχως τις ανάλογες προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού. Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνεται η γενική νοσηρότητα του πληθυσμού λόγω της αναστολής θεραπειών ακόμα και για σοβαρές ασθένειες, να έχουν ετατικοποιηθεί η εργασία των γιατρών και νοσηλευτών σε βαθμό που εκτός από τη δική τους υγεία τίθεται σε κίνδυνο και η ασφάλεια των ασθενών, καθώς και αυξάνεται κατακόρυφα η διασπορά μέσα στα ίδια τα νοσοκομεία. Η αδυναμία των νοσοκομείων να χωρέσουν τόσα πολλά περιστατικά έχει οδηγήσει στην επίδοση πρόωρων εξειτηρίων σε ασθενείς πριν γίνουν εντελώς αρνητικοί στον ιό, με αποτέλεσμα να είναι και αυτός ένας λόγος που η διασπορά συνεχίζεται. Η δίθεν επίταξη στην οποία προχώρησε η Κυβέρνηση δεν αποτελεί παρά παζάρεμα με τους κλινικάρχες για να βρουν μια φόρμουλα να αποκομίζουν περισσότερα έσοδα και κέρδη. Οι φορείς των υγειονομικών αλλά και σωματίων άλλων κλάδων από την αρχή της πανδημίας επανειλημμένα έχαν τονίσει τα προβλήματα που απαιτούσαν και απαιτούσαν μέτρα για το ξεπέρασμά τους. Από αυτή την άποψη είναι προκλητικός ο ισχυρισμός του Πρωθυπουργού πως δεν είχε κάποια σχετική εισήγηση για να πάρει μέτρα νωρίτερα, εννοώντας ότι το μοναδικό μέτρο που αναλογεί στην Κυβέρνηση είναι η κήρυξη lockdown. Πλήμερια ο ΣΥΡΙΖΑ συμπεριφέρεται σαν να μην κυβέρνησε πέντε χρόνια, ζητά προσλήψεις όταν με δική του ευθύνη παγιώθηκαν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας στο ΕΣΙ και διατηρήθηκαν τα ίδια δραματικά κενά. Αυτά βέβαια δεν τα λέμε τώρα, τα λέγαμε συνάδελφοι εδώ και καιρό, από την άνοιξη και πριν ακόμα, από τότε που είχε κλείσει το Παναγία. Εμείς θεωρούμε ότι ο ρόλος του Δήμου μας δεν πρέπει να εξαντλείται στην εφαρμογή των κυβερνητικών πράξεων ομοθετικού περιοχωμένου, αλλά να βρεθεί διεκδικητικά δίπλα στις πραγματικές λαϊκές ανάγκες για υγεία, για παιδεία, για εργασιακά δικαιώματα, για ουσιαστική ενίσχυση της κάλυψης των απολειώτων εργαζομένων και των μικρών επαγγελματιών που πλήττονται αυτή τη στιγμή από την καραντίνα. Τα όσα περιλαμβάνονται μέσα στην απόφαση που ανέφερε ο Δήμαρχος ότι βγήκε από το Δημοτικό Συμβουλείο ως συμβολή του Δήμου μας στην αντιμετώπιση της πανδημίας, εμείς θεωρούμε ότι είναι είτε αυτονόητα, άλλωστε πολλά από αυτά τα είχαμε και εμείς εισηγηθεί, αλλά είναι και γενικά και αόριστα και σε κάθε περίπτωση ελάχιστα προστάσεις μεγάλες ανάγκες. Αυτό που πρέπει να γίνει έστω και σήμερα είναι να ενισχυθεί αποφασιστικά το δημόσιο σύστημα υγείας, με βάση τα δίκαια και ραλλιστικά αιτήματα των υγειονομικών, αναφέρθηκα και πριν σε αυτά. Να επιταχθεί πραγματικά ο ιδιωτικός τομέας χωρίς παζάρια με τους κλινικάρχες και να ενταχθεί σε ενιαίο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, να ενταθούν οι έλεγχοι από κρατικές αλλά και υπηρεσίες της περιφέρειας σε μεγάλους χώρους εργασίας, σε γυρωκομεία, για την προστασία των εργαζομένων όλου του κόσμου, να λειτουργήσουν τα σχολεία με όρους υγιεινής και ασφάλειας. Το τελευταίο διάστημα, συνάδελφοι, ακούστηκαν πολλά για το πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με το τι είναι πλήρη τα νοσοκομεία. Ακούστηκε για να γίνει το Βελήδιο ένα πρόχειρο νοσοκομείο, ακούστηκαν τρένα, ότι θα βάζουν σε τρένα ασθενείς να τους στέλνουν σε άλλες πόλεις και στην Αθήνα και μέχρι πριν από μερικές μέρες μπήκε σε εφαρμογή το σχέδιο να βάλουν τις σκηνές στο πάρκι του στρατιωτικού νοσοκομείου. Όλες αυτές οι λύσεις, συνάδελφοι, φαίνεται ότι είναι λύσεις για να δώσουν μια προσωρινή ανάσα στο πρόβλημα και όχι να δώσουν μια οριστική λύση όχι μόνο στη σημερινή συγκύρια αλλά στις ελλείψεις που έχει η πόλη μας σε νοσοκομεία, σε κλίνες, στην ανάγκη της κάλυψης των πραγματικών αναγκών για την υγεία του λαού μας. Φαίνεται λοιπόν, και εδώ φάνηκε και από τη συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο, όχι μόνο τώρα αλλά και την άνοιξη, ότι επί της ουσίας μόνο στα λόγια ακούστηκε από τις υπόλοιπες παρατάξεις και όχι στην πράξη το έτοιμα για την επαναλειτουργία του νοσοκομείου Παναγία και του λιμοδών. Η Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι δεν θέλει τέτοιες λύσεις γιατί προφανώς θα βρεθεί σε δύσκολη θέση μετά να ξανακλήσει το Παναγία και το λιμοδόν. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει ο Δήμος να βγει μπροστά. Θεωρούμε ότι είμαστε πάρα πολύ πίσω από τις ανάγκες και από τις περιστάσεις. Το Δημοτικό Συμβούλιο φάνηκε λίγο, κατά την άποψή μας, μπροστά στις αυτές τις ανάγκες. Εμείς θεωρούμε ότι έστω και αυτή τη νύστατη στιγμή πρέπει να ορθώσουμε τη φωνή μας σαν Δημοτικό Συμβούλιο και να απαιτήσουμε από την Κυβέρνηση να ξανανήξει το Παναγία και το λιμοδόν. Να δώσει λύσεις σε αυτό το πρόβλημα που δεν είναι τωρινό, τώρα αναδεικνύεται σε μεγάλο βαθμό, αλλά θα το βρούμε μπροστά μας και όταν περάσει η πανδημία. Αυτά είχα να πω στον αφορά το ζήτημα του κορωνοϊού, είναι βέβαια σε εξέλιξη και εδώ θα είμαστε για να πιέζουμε προς αυτή την κατάσταση. Θέλω, κυρία Πρόεδρε, να κάνω σε δύο-τρία θέματα να σχολιάσω πολύ σύντομα. Διγνώμη κύριε Αντωνάκη, έχει τελειώσει ο χρόνος. Είπα, θέλω να σχολιάσω και ζητώ από την κυρία Πρόεδρε την άδεια να σχολιάσω μόνο και όχι να κάνω αποθέτηση. Δεν είναι λεπτό σας, παρακαλώ. Για τον ΑΟΑ, συνάδελφοι, εμείς απορούμε γιατί πέφτεται απ' τα σύννεφα. Όταν ο ΑΟΑ ζητάει λαγούς με πετραχείλια και φαίνεται ότι εξυπηρετεί και υπηρετεί μια συγκεκριμένη πολιτική που λέει ότι η γη είναι εμπόρευμα. Εδώ θα είμαστε για να αναδείξουμε ποιος είναι ο ρόλος, όχι μόνο του ΑΟΑ, αλλά πολιτικά, ο ρόλος όλων των υπολοίπων παρατάξων. Και όχι να κρυβόμαστε πίσω από τα λόγια μας. Για τη ΔΕΤΕΚ, Δήμαρχε, ξέρεις πολύ καλά, και απευθύνομαι και στον κύριο Ανδρεάδη, ξέρετε πολύ καλά ότι διαφωνούμε ρυζικά με τις πολιτικές και με αυτά που θέλετε να εφαρμόσετε στη ΔΕΤΕΚ και γενικότερα στο παραλιακό μέτωπο. Εμείς, όμως, εκτός από αυτό, θέλουμε να δείξετε, παρόλο που διαφωνούμε, ότι σέβεστε το Δημοτικό Συμβούλιο και να δεσμευθείτε ότι για τα θέματα που αφορούν τη ΔΕΤΕΚ θα τα φέρνετε στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα μας ενημερώνετε. Όχι να κρύβεστε πίσω από το θεσμικό πλαίσιο το ότι η ΔΕΤΕΚ είναι μια ανώνυμη εταιρεία. Για τον κύριο Γιανακό ήθελα να πω κάτι, επειδή σήμερα είναι πολύ της μόδας το επιπροσωπικό. Κύριε Δικαίωνα. Όχι, όχι, δεν το λέω, το έχω πει πολλές φορές, αλλά ποτέ ο κύριος Γιανακός, αν και το είπα επιπροσωπικού και άλλες φορές, δυστυχώς δεν μου απάντησε. Κύριε Γιανακέ, ο τρόπος που συμπεριφέρεστε στην παράταξή μας δεν σας τιμά. Έχουμε κάνει από το καλοκαίρι δύο φορές γραπτά αιτήματα να μας απαντήσετε σε συγκεκριμένα θέματα και δεν μας έχετε απαντήσει και αυτό το επαναλαμβάνω κύριε Γιανακέ, δεν σας τιμά. Ωραία, τελειώσετε. Τελειώνω, ευχαριστώ πολύ. Ωραία, σας ευχαριστούμε κύριε Αντωνάκη. Ο κύριος Βολτζίδης έχει συνδεθεί? Όχι, δεν τον έφερα και την υπονομή, πως το έχει τεχεί κάτι. Ωραία, ωραία. Η κυρία Σεμακούλα. Ναι, ναι. Θέλετε να... Έχουμε τρία ερωτήματα πολύ σύντομα που απορρούν στην λειτουργία των υπηρεσιών μας. Στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο άκουσα τον αγαπητό κύριο Τσακμακίδη που είπε ότι υπήρχε μόνο μία υπάλληλος στο Τμήμα Εσόδων. Ακολούθως άκουσα από τον κύριο Δήμαρχο σε μια διαπαραταξιακή να λέει ότι το γραφείο Τίμπου του Δήμου κινδυνεύει να μείνει στον αέρα, καθώς και εκεί υπάρχει μόνο ένας άνθρωπος που εκτελεί χρέη δημοσιογράφου. Αυτό που θα ήθελα παρακαλώ σε επίπεδο ενημέρωσης είναι ποιες υπηρεσίες μας παρουσιάζουν υποστελέχωση και ποιες αντίστοιχα παρουσιάζουν υπερεπάρκεια. Με ενδιαφέρει πολύ να ξέρω αν υπάρχουν υπάλληλοι στο Δήμο που επιφορτίζονται με δυσανάλογες για τις δυνατότητες ή για τα ωράριά τους αρμοδιότητες προσπαθώντας να καλύψουν και ένας συναδέλφον. Οπότε ένα θέμα είναι αυτό, προς όποιο να φορά γενικά, δεν το λέω προς κάποιον συγκεκριμένο αντιδήμαρχο, αν μπορεί κάποιος να μου απαντήσει. Η δεύτερη ερώτηση είναι προς την κυρία Ντόντι. Διάβασα μια ανακοίνωση στο Facebook και επειδή κατά κάποιον τρόπο συμπάσχω λόγω του έργου που κάνω στην Εύνοια, ήταν μια ανακοίνωση με λίγο δραματικό τόνο, μέσια βεβαίως έκβαση, που έλεγε ότι φτάνει η στιγμή του μήνα που λες «Θεέ μου, τι θα δώσω σ' αυτούς τους ανθρώπους», μιλώντας φυσικά για το κοινωνικό παντοπολείο. Και φυσικά υπήρξε μια ευχάριστη εξέλιξη, κάποιος κάλεσε την κυρία Ντόντι και της πρόσφερε μία δωρεά σε είδος. Η ερώτησή μου είναι εξής. Ο δήμος αυτή τη στιγμή τι ποσοστό του κοινωνικού παντοπολείου καλύπτει από επιχορηγήσεις και τι από δωρές, και αν δεν υπάρξουν δωρές κάποιο μήνα, δεν καλέσει κανένας ιδιώτης ή καμία επιχείρηση και δεν προσφέρει κάτι, σ' αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι σητίζονται αποκλειστικά από το κοινωνικό παντοπολείο, τι θα δώσουμε, δεν υπάρχει κάτι να δώσουμε. Δηλαδή, ήταν λίγο δραματική η ανακοίνωση με αγωνία. Δεν το λέω κακοπροοδέτητα, κυρία Ντόντι ξέρει, έχουμε κάνει πολλές συζητήσεις σχετικά, απλώς θα ήθελα να μου απαντήσει τι γίνεται στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν δωρές κάποιο μήνα. Γιατί δεν επαρκούν τα κονδύλια και τι θα γίνει σε αυτή την κατεύθυνση. Και το τρίτο ερώτημα είναι, μας ρωτάν οι δημότες τι θα γίνει με τους κάδους. Σε ποια φάση βρίσκεται ο διαγωνισμός, πότε θα έρθουν οι καινούργοι κάδοι, γιατί κάδους ακούμε και κάδους δεν βλέπουμε, υπάρχουν πάρα πολύ σπασμένοι κάδοι στους δρόμους και ο κόσμος θέλει να μάθει πότε θα αντικατασταθούν. Αν μπορεί ο κύριος Ματσαρίδης να μου απαντήσει θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε κυρία Σεμακουλά. Ο κύριος Λεμονής είναι συνδεδεμένος? Όχι. Λοιπόν, κύριε Αβραμίδη, κύριε Αβραμίδη, μ' ακούτε? Να απαντήσουμε λίγο κυρία Πρόεδρε. Ναι, κυρία Κογκαλίδου. Κύριε Αβραμίδη, θα δίνετε το λόγο για ερωτήσεις και μετά απαντήσεις. Νομίζω ότι πρώτα η κυρία Κογκαλίδου πρέπει να μιλήσει, έτσι. Να απαντήσουμε λίγο, ο κύριος Σεμακουγκλίδης μου έδισε κάποιες ερωτήσεις, μπορώ να απαντήσω ή μετά? Να κάνουμε πρώτα τις ερωτήσεις και μετά θα σας δωθεί ο λόγος να απαντήσετε. Όπως νομίζω. Γιατί θέλετε τώρα να απαντήσετε, γιατί θα γίνουν κι άλλες ερωτήσεις από άλλους συναδέλφους. Θα χάσουμε την μπάλα μετά. Ο κύριος Λεμονής μόλις μου στείλε μήνυμα ότι έχει πρόβλημα, δεν μπορεί να συνδεχθεί. Και η κυρία του Σεμακουγκλίδης στείλε στο τσάτ ένα μήνυμα μαδικό σε όλους να περάσουν δημοτικοί σύμβουλοι να υπογράψουν τα πρακτικά μέχρι στις 18.00-20.00. Ωραία, σας ευχαριστούμε κυρία Πρόεδρε. Κυρία Πρόεδρε, μήπως καλύψει κι άλλους συνομιλίες. Κυρία Κογκαλίδου, έχετε το λόγο. Θα σας ευχαριστώ. Ακούγομαι, βλέπετε… Ακούγεται, ναι, ακούγεστε μια χαρά. Καλησπέρα κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, αγαπητό συμβούλιο, θέλω να ευχαριστήσω τον κύριο Πακουγκλίδη για τις συμβουλές του. Θέλω να πω ότι προσπαθώ για το καλό της σκέφτκα, από πού να αρχίσω κύριε Πακουγκλίδη. Λοιπόν, πρώτα απ' όλα, μου κάνουν και 3 ερωτήσεις αν δεν κάνω λάθος. Θα πω πρώτα από τα ΓΔΑΦ ΜΕΑ που είναι και… Μου ρωτήσατε πόσα άτομα απασχολεί το ΓΔΑΦ ΜΕΑ. Το ΓΔΑΦ ΜΕΑ απασχολεί 15 άτομα παιδιά με αναπηρία. Όσο και την ερώτηση που μου κάνατε για το αν είναι ανοιχτή η δομή, η δομή είναι ανοιχτή, υπάρχει μια εγκύκλωση που ήρθε 9-10 του, που λέει «Αναστολή Λειτουργίας Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών ΓΔΑΦ ΜΕΑ και Κέντρων Δηημέρευσης και Ιημερίσεις Φροντίδας». Λέει ότι τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων Με Αναπηρία εξακολουθούν να λειτουργούν με την προϋπόθεση διενέργειας Test Rapid ή PCR αναεβδομάδας τους εργαζόμενους και αν είναι δυνατόν με διαχωρισμό παιδιά ενήλικες, όπου η φύση είναι ανοιχτή. Λοιπόν, μέχρι τηλεφωνικής επικοινωνίας προσωπικά δικής μου και δικής μου, οι γονείς είναι συγκρατημένοι λόγω COVID, δεν θέλουν να στείλουν τα παιδιά τους στη δομή. Η δομή μας είναι ανοιχτή, το προσωπικό πηγαίνει, το 50% εργάζεται όπως σε όλες τις περισσότερες δομές. Όταν μας πληροφορίζουν και μας πούν ότι θέλουμε να στείλουμε τα παιδιά μας, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι και μάλιστα πήραμε και απόφαση. Και ο δήμαρχος άκουσα προηγουμένως που είπε ότι πήρε 1.000 rapid test, αλλά και εμείς προσωπικά κάναμε μια έρευνα αγοράς για να πάρουμε κάποια test, ούτως ώστε να είμαστε έτοιμοι όταν ανοίξουν. Τώρα, εγώ θα ήθελα να μιλήσω για τη δομή. Υπάρχουν κάποια test, ούτως ώστε να είμαστε έτοιμοι όταν ανοίξουν. Τώρα, ρωτήσετε επίσης πόσα παιδιά απασχολούνται στους βρεφικούς, αν δεν κάνω λάθος, και παιδικούς. Φέτος έχουμε 33 εγγραφές στους βρεφικούς συσταθμούς μας, στη βρεφική φωλιά, 29 στον πρώτο παιδικό, που είναι στην καρδιά, 4 παιδάκια στον απογευματινό. Όσο για το Οδείο που ρωτήσατε, φέτος είναι παραπάνω οι εγγραφές. Είναι 330 παιδιά, από ότι ενημερώθηκα πρόσφατα, πριν μερικές μέρες από το Οδείο. 11300 που ήτανε πέρυσι. Όσο για τη σχολή χορού, έχουμε 100 εγγραφές. Θέλω να πληροφορήσω επίσης στο σώμα, οι οποίοι συνεχίζουν και γίνονται στο Οδείο τηλεεργασίες, κάνουν τηλεεργασίες οι καθηγητές. Τι άλλο είχατε ρωτήσει. Ρωτήσατε κάτι για τους 17 εργαζόμενους, που προχθές είχαμε όντως συμβούλιο στην ΚΕΤΚΑ. Θέλω να σας ενημερώσω. Και βέβαια είχατε μέσα στο συμβούλιο, ήταν η κυρία Παυλίδου, είχατε άνθρωπο. Ενημερωθήκατε, ίσως δεν ενημερωθήκατε σωστά. Ενημερώθηκα πάρα πολύ σωστά κύριε Πακουγλίδη. Παραπέμπω στα πρακτικά κύριε Πακουγλίδη, να μου επιτρέψετε με όλο το σεβασμό σας, παραπέμπω στα πρακτικά τα οποία θεωρώ ότι ποτέ δεν είπα εγώ, το θυμάμαι πολύ καλά, δεν είπα ποτέ ότι δεν προσφέρουν αυτά τα παιδιά γι' αυτό και φεύγουν. Ένα αυτό, κάτι άλλο, για τον δικηγόρο ήθελα να πω, μετά θα πάμε εκεί. Αποφασίσαμε να, δώστε μου ένα λεπτό σας παρακαλώ. Συντομεύεται η κυρία Κουγκαλίδη. Όχι, πρέπει να απαντήσω στον κύριο. Ναι, πρέπει να μιλήσουν κι άλλοι όμως. Είπαμε ότι ψηφίζουμε την ανάθεση στον δικηγόρο, στον κύριο Βατάλη, για τη μεταφορά του στην Αθήνα και να διαμορφώσει το περιεχόμενο της απόφασης, το οποίο θα είναι πανωμοιότυπο με το αντίστοιχο του δήμου. Και μάλιστα, αύριο θα περάσει η διαπερήφοράς. Αυτό. Επίσης, θέλω να πω, ή μας είπατε ότι δεν έχουμε κάνει είμαι 14, εμένα προσωπικά, ότι 14 μήνες είμαι στην κέρκα και δεν έχω κάτι. Δεν έχω κάνει κάτι, θέλω να σας πληροφορίσω ότι η πρώτη-πρώτη εκδήλωση που έγινε μετά από καιρό και θεωρώ ότι έγινε πρώτη φορά, έβγαλα τα αμαία μου και είπαν τα κάλαντα, αν δεν κάνω λάθος, πρώτη φορά. Και βγήκαν και τραγούδησαν και περάσαμε και με το 2, δηλαδή, σε συνοδεία με όργανα και τέτοια, όλο το πεζόδρομο, αν δεν κάνω λάθος. Ένα δεύτερο, στο πάρκο κυκλοφορικής αγωγής δεν υπήρχε απογευματινή φύλαξη και μάλιστα το καλοκαίρι, αν δεν κάνω λάθος θα ρω και έλειπα εγώ και ακόμα και από έξω που ήμουνα, με δικές μου ενέργειες βάλαμε άτομα να φιλούν το πάρκο και να έχουμε πρωινή και απογευματινή βάρδια, το οποίο δεν είχε γίνει έως τώρα. Επίσης, έχουν γίνει απολυμάξεις σε όλους τους χώρους, σε όλες τις δομές και μάλιστα μέσω κορωνοϊού και στον πρώτο και στον δεύτερο, τη δεύτερη καραντίνα. Οι δομές μας λειτουργούν τελείως αρμονικά και επίσης έχουμε αποκαταστήσει, αποκαταστήσαμε κτηριακές κακοτεχνίες των δομών που δεν υπήρχαν. Τι άλλο έχω ξεχάσει. Επίσης είπατε και κάτι εντάχει να πω και για το διοικητικό συμβούλιο. Είχα να πω κύριε Μπακογλίδη, εσείς είστε και παλιός και τα ξέρετε καλύτερα από μένα. Σίγουρα όπως σε όλα τα συμβούλια υπάρχουν εντάσεις. Έτσι και στο δικό μας κάποιες φορές υπάρχουν εντάσεις. Αλλά λειτουργούμε δημοκρατικά και οι αποφάσεις όλες που παίρνετε είναι όλες δημοκρατικές. Επίσης θέλω να πω ότι αναφέρατε ότι φεύγουν κάποια άτομα, έχουν φύγει κάποια, δυστυχώς ή ευτυχώς αυτά συμβαίνουν στις δημοκρατίες. Για προσωπικούς λόγους οι περισσότεροι φύγανε. Σήμερα βλέπω κάτι κάθε φορά και κάποια επιχείρηση, κάποια αυτό κάποιος για προσωπικούς λόγους όχι δεν θέλει να κάνει το πόθεν. Δεν είναι ότι είναι καλή η πρόοδος ή είναι το κλίμα καλό, όπως λέτε. Λοιπόν, τελειώσατε κυριακού γκαλίδου. Να μήπως άφησα κάτι ανεπάντητο, δεν ξέρω, στον κύριο Βακογλίδη. Φάντως, διαφράζομαι που οι δραστηριότητες επιχείρησες… Ειλικρινά προσπαθώ για το καλό του άτομο πολύ… Κύριε Βακογλίδου, κυρία Κογκαλίδου. Παρακαλώ, όχι, να τελειώσω ένα λεπτάκι. Να ολοκληρώσω ένα λεπτάκι. Να ολοκληρώσετε παρακαλώ. Με όλο το σεβασμό δεν έπρεπε να ολοκληρωθούν οι ερωτήσεις. Με όλο το σεβασμό πραγματικά. Κύριε Βουλταράκη. Κύριε Βουλταράκη. Κύριε Κογκαλίδου. Έχω ένα σημείο. Ένα λεπτάκι δώστε μου. Ένα λεπτάκι, τελειώστε. Δεν μου δώσατε κάποια αυτή. Τα πρωί μερισίες θα τα κάνουμε μετά. Τώρα τι κάνουμε, κύριε Κογκαλίδου. Τώρα θέλω, επειδή ζήτησα… Κύριε Κογκαλίδου, για αυτό πήρατε τον λόγο τώρα, επειδή ακριβώς ζητήσατε τον λόγο από την αρχή. Και παράλληλα να απαντήσετε στον κύριο Πακογλήδη. Συγγνώμη, δώστε μου ένα λεπτό. Αυτό ήταν η απάντηση στον κύριο Πακογλήδη. Και είπα μήπως καλύψω και άλλους για να μη καταλαλώνουμε χρόνο. Ήθελα όμως και πρωί μερισίας, ένα λεπτό, να μου δώσετε κάτι που ήθελα. Δεν θα ξεκινούσατε εσείς να προημειρυσιάσε στην συζήτησή σας. Και παράλληλα απαντήσατε και τον κύριο Πακογλήδη. Να συνεχίσω ή να μου δώσετε μετά το λόγο, πώς θέλετε. Δεν θα αρκεί το πολύ. Τι θέλετε, κύριε Κογκαλίδου, να μας πείτε. Πληρώστε, σας παρακαλώ. Είναι πάρα πολύ που θέλουν να κάνουν ερωτήσεις. Εγώ είναι πρώτη φορά. Δεν κάνω κατάχρηση του χρόνου. Ζήτησα πρώτα για προημειρυσίας κάτι να πω. Δώσετε απαντήσεις. Σας είπα να ρωτήσουν και μετά να δώσετε απαντήσεις και να τοποθετηθείτε. Την πρώτη φορά, να μην χάνουμε χρόνο, την πρώτη φορά στο χέρι, ζήτησα να πω κάτι προημειρυσίας άσχετο με το συμβούλιο εδώ. Πέστε, κύριε Κογκαλίδου, να τελειώσουμε. Τόση ώρα θα είχα τελειώσει. Ένα λεπτάκι. Θα πω κάτι, ένα λεπτό. Ευχαριστώ για το, κυρία Πρόεδρε. Θέλω να πω και εγώ κάτι για την 25η Νοεμβρίου, που έχει κατερροθεί ως Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Επειδή την χάνει να είμαι και εγώ μέλος της Επιτροπής Ισότητας και από παλιά, και τώρα μαζί με την κυρία Παυλίδου, η κυρία Σεμακούλα ή ήταν η κυρία Πικούνη, θα ήθελα λίγο για ένα λεπτό να αναφερθώ. Η καραντίνα έδειξε τη βία κατά των γυναικών. Πρόσφατα ακούσαμε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι 44χρονος άντρα σκότωσε την συνομήλικη σύζυγό του. Επίσης, στην καληθέα 53χρονος σκότωσε τη σύζυγό του. Η βία κατά των γυναικών είναι υπαρκτή στην Ελλάδα. Η βία κατά των γυναικών πρέπει να μείνει στο παρελθόν όπως και η δουλεία. Η ελευθερία και η αξιοπρέπεια του ανθρώπου είναι τα ύψη στα αγαθά που οφείλει κάθε δημοκρατική και πολιτισμένη κοινωνία να τα διασφαλίζει. Για όλους τους πολίτες της όμως. Όποιος γνωρίζει και σιωπά είναι συνένοχος. Το μήνυμα της ημέρας είναι διπλό, ίσως και τριπλό. Όλες οι γυναίκες που μπορεί να είναι η μάνα, σύζυγος, κόρη, φίλοι και κατεπέκταση ο σεβασμός προς κάθε άνθρωπο, ανεξαρτή του, φίλου, ιδιότητας, εθνικότητας ή άλλων χαρακτηριστικών. Αφετέρου, απευθύνεται προς τη γυναίκα που αύλα θύμα βίας και είναι μιλήστε, μιλήστε, μιλήστε, επικοινωνήστε, μη σιωπάτε με τις δομές που έχουν δημιουργηθεί ειδικά για εσάς, για τις γυναίκες που έχουν πέσει θύμα βίας. Ας μάτουμε όμως τα παιδιά μας, αυτό θα είναι το δικό μου συμπέρασμα, να αγαπάμε ο ένας τον άλλον. Σευόμενοι όμως τα ανθρώπινα δικαιώματα, δίνοντας το καλό παράδειγμα εμείς οι γονείς, να αγαπάμε, σημασία έχει ο τρόπος που μαθαίνουμε να αγαπάμε τον άλλον και βέβαια χωρίς προϋποθέσεις. Ένα λεπτό, μία στις τρεις γυναίκες έχει σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική βία από το σύντροφό της. Η αριθμή είναι συγκλονιστική, 500.000 έως 2 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά εκτιμάται ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και εξαγκαστική εργασία. Το μήνυμά μου είναι μιλάμε, μιλάμε, μιλάμε, δεν σιωπούμε. Όποιος γνωρίζει κάτι και σιωπά θεωρείται και συνένοχος. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστούμε. Κύριε Αμπραμήδη σας, παρακαλώ, δώστε τον λόγο για ερωτήσεις. Παρακαλώ, κυρία Παυλίδου τώρα. Η κυρία Παυλίδου έχει το λόγο. Κυρία Παυλίδου ακούτε. Δώστε κάπου άλλο. Θα σας πω κύριε Πρόεδρε. Ναι, ναι κυρία Παυλίδου σας ακούω. Είμαι και οι κυρίες και οι κύριοι συνάδελφοι. Εγώ συμφωνώντας με τον κύριο Βικέντιο στο θέμα της πανδημίας και τους άλλους προλαλήσαντες, θέλω να προσθέσω πρώτα πρώτα να πω ότι η κυβέρνηση επειδή διεθέτησε το θέμα της πανδημίας, το πρώτο κύμα της πανδημίας, έζησε με αυτόν τον αρκυσισμό της και άφησε, χαλάρωσε τόσο πολύ τα μέτρα, τόσο πολύ τα πράγματα που το δεύτερο κύμα την πήρε κάτω. Θέλω να προσθέσω ότι ξεχάσαμε να πούμε ότι θα πρέπει να ανοίξει όχι μόνο το λιμοδόν αλλά και το 424 το νοσοκομείο που είχε το Ίκα στη Φράγκον μαζί με όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία. Εάν για αυτά τα πράγματα είχαν δουλέψει από το καλοκαίρι μάλλον από την αρχή της πανδημίας, δεν θα χρειαζόταν να στήσουμε αντίσκηνα. Η κυρία θέλω να πω για τον ΑΟΑ που είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα το οποίο το έχουν δουλέψει πάρα πολύ και να πω τον κύριο δήμαρχο ότι εδώ ταιριάζει αυτά που η λαϊκή θημοσοφία από εκεί που μας χωριστούσαν μας ζητούν για το βόδι. Λοιπόν είναι πραγματικά πάρα πολύ λυπηρό. Κύριε δήμαρχε σας παρακαλούμε εκτός από το έγγραφο να μας κοινοποιήσετε και τα δύο αποσταλέντα έγγραφα κάτω στον ΑΟΑ και πρέπει να σας πω ότι τα ζητήματα στο έγγραφο τίθενται όχι διαζευτικά αλλά σορευτικά και θα συζητήσουμε από αυτού μία άλλη φορά σε ένα άλλο δημοτικό συμβούλιο. Ίσως πάρα πολύ σύντομα γιατί χρήζει απάντηση. Θέλω να πω ότι η χάρτα του εθελοντή κύριε δήμαρχε την είχα φτιάξει με τα ευρωπαϊκά δεδομένα είναι έτοιμη και θέλει να την κοινητοποιήσουμε και θα έρθω στο θέμα το οποίο η κυρία συνάδερφος, η προλαλήσασα, παραβίασε θείρες ανοιχτές και είναι πραγματικά μια ύβρης προς την κυρία συνάδερφω την κυρία Φοροπούλου όπου αυτή πήρε το νήμα από εμένα που αναδείξαμε από το 1994 το ζήτημα τον Αμαία ως δήμος μοναδικός πανελαδικά πήρε το νήμα και το έφτασε στην κορυφή του με θέατρα, θεατρικές παραστάσεις, με μουσικές παραστάσεις όχι μόνον αυτά, με γλέντια, το να πηγαίνουν κάτω στο Ρεμέντζο να μπορούν πραγματικά, η αυτονομία ήταν λέξη ζωής είπε ότι στο συμβούλιο ζούμε πραγματικά εφιαλτικές στιγμές ένα συμβούλιο το οποίο πρέπει να τελειώνει σε μία ώρα γιατί τα ζητήματα είναι υπηρεσιακά δεν ξέρω για ποιο λόγο, τι λείπει όταν ας πούμε τους προτείναμε αυτό κυρία Κονκαλίδου θυμάστε τι σας είπα εάν θα το φέρετε δια περιφοράς δεν θα το ψηφίσω δεν θα το ψηφίσω γιατί σας παρακαλούσα πόση ώρα πρώτα πρώτα ο κύριος ορίσαμε μετάβαση και όχι μεταφορά του κυρίου συνηγόρου τη μετάβαση του ψηφίσαμε λοιπόν σας είπα ότι σε αυτό το συμβούλιο να μην ψηφίσουμε μόνο αυτό και μου λέγατε θα μας ψηφίζουμε και την γνωμοδότησή του και σας έλεγα ότι η γνωμοδότηση γίνεται για να καταλάβουν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ότι δεν κυρδινεύουν να πάρουν απόφαση έτσι ακριβώς όπως πρέπει να συνομολογήσουμε στο περιεχόμενο της αγωγής να συνομολογήσουμε στην παρέκταση της αγωγής και δεν θέλατε αυτά τα πράγματα να τα περάσουμε και έρχεστε τώρα αυτά τα οποία σας παρακαλούσα και σας έλεγα να τα καταλάβατε τώρα γιατί σας τα είπε προσέξτε να δείτε εσείς μας νομίζετε εχθρούς, όχι πολιτικούς αντιπάλους σας τα έλεγα και όταν σας τα επιβεβαίωσε αυτά ο κ. Βατάλης τα αποδεχτήκατε και θα κάνετε μια επανομιότυπη απόφαση όπως αυτή που πάρθηκε στο δημοτικό συμβούλιο εκεί όμως συζητήσαμε και άλλα θέματα το ύψι στο θέμα αυτό για το οποίο χύνεται τώρα κροκοδήλια δάκρυα για τα αμέα είναι στάση ζωής είναι περιεχόμενο ιδεολογίας είναι το 10% του πληθυσμού τα οποία δεν θα τα πετάξουμε στον ταΐγετό αλλά θα πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες ώστε αυτά επειδή μπορούν να προσφέρουν εργασία και ήρθανε και οι προσταμένοι αλλά και οι προσταμένοι των κοινμάτων να μιλήσουν διθυραμβικά για τα αποτέλεσματα τα οποία αυτά τα παιδιά προσέφεραν εσείς αγνοήσατε τουλάχιστον για τα τρία αγνοήσατε αυτό το γεγονός το περάσατε οδοστροτήρα καθόταν και μας έλεγε εκεί ο αντιπρόεδρος όπου απώρισα για τις οβυδιακές του μεταλλάξεις από κάποια στιγμή που ήτανε σοσιαλιστής γνωρίζω κυρία Παυλίδου τελείωσε χρόνος να το έχετε πώσει έγινε ο παδός του Φρίτμαν της σχολής του Σικάγου και του είπα ότι ο Φρίτμαν όταν πέθανε ο Φρίτμαν ήτανε ο γκουρού της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και ο γκουρού ο θυασώτης των αγορών να λειτουργήσουν ελεύθερα χωρίς παρεμβατισμό κλπ αυτός ζήτησε συγγνώμη λίγο πριν από το θάνατό του και είπε ότι έκανα λάθος ο αντιπρόεδρος ακολουθεί τα βήματα και του το είπα αυτοπροσώπος του Μίλτον Φρίτμαν νεοφιλελεύθερη πολιτική άκρατη πολιτική απέναντι ακόμη και σε αυτά τα παιδιά και χωρίς και ενώ στα λόγια ακούστε να δείτε οι ιδεολογίες δεν είναι λεκτικά φλήνα φλήματα όταν κάποιον τον πονάς, τον πονάς με πράξεις με έργα το εσωματώνεις αυτό το πράγμα μέσα στην ιδεολογία σου και αγωνίζεσαι για αυτό το πράγμα λοιπόν εσείς θέλατε για μια στιγμή κάποια από εσάς να περάσετε ένα άτομο και όταν καταλάβατε ότι μπορούσατε να το περάσετε γιατί έχετε την πλειοψηφία φρόντισαν για αυτό πριν εσάς κάποια άλλη υπουργή λοιπόν με τρόπο πολύ σκαιό πετάξατε αυτά τα παιδιά στον ΚΙΑΔΑ λυπούμε πάρα πολύ που το λέω διότι είπατε και κάτι το οποίο όχι εσείς ο αντιπρόεδρος δεν ισχύει για την κοινοφελή επιχείρηση είπατε ότι αν έχει τρεις ελληματικούς κυσολογισμούς η επιχείρηση θα κλείσει κυρία Μπαυλίδου ολοκληρώστε σας παρακαλώ και επιπλέον θα σας πω κάτι δεν είναι το κλίμα κατάλληλο εκεί για να διαμορφώσουμε συγκλήσεις παρά το γεγονός ότι εγώ προσπαθώ και καταθέτω όχι μόνον και καταθέτω και τη νομική μου γνώση αλλά ακούσαμε και λέξεις ότι είστε τραμπούκι το λέω αυτό για να δείτε το κλίμα μέσα στο οποίο διεξάγονται τα διοικητικά συμβούλια τελειώσατε κυρία Παυλίδου ευχαριστούμε πάρα πολύ κυρία Βραμίδη κυρία Αγγελοπούλου κυρία Φοροπούλου είπαμε παρατάξεις από άλλη μετά θα σας δώσει το λόγο μάλιστα η κυρία Παυλίδου το ζητήσε αυτό το τηρούμε κάθε δημοτικό συμβούλιο ένα λάξι κυρία Βραμίδη ποιος είναι καλησπέρα από μένα καλησπέρα και από μένα άκουσα πολύ διεξοδικά την κυρία Κονκαλίδου να μας λέει ότι τα ΚΔΑΠ μέα λειτουργούν αλλά δεν λειτουργούν τελικά λειτουργούν ή δεν λειτουργούν οι υπάλληλοι που υπάρχουν και υπηρετούν στα ΚΔΑΠ βρίσκονται σε αναστολή τι γίνεται με τους υπαλλήλους μας είπατε ότι υπάρχουν 15 υπάλληλοι υπηρετούν αυτή είναι η απάντησή σας στην ερώτηση που σας έκανε ο κύριος Μπακογλίδης απαντήσατε ότι υπηρετούν 15 άτομα θα ήθελα να ρωτήσω πόσους από τους υπαλλήλους της ΚΕΔΚΑ αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε αναστολή γιατί υπάρχουν πέρα από το 2 που λέτε ότι γίνεται διαδικτυακά υπάρχουν οι γυμναστές, υπάρχει η ζωγραφική και οι κεραμικοί βρίσκονται σε αναστολή αυτή και πόσοι είναι βέβαια είναι απαράδεκτο με τις απολύσεις των ΑΜΕΑ τη στιγμή που οι προϊστάμενοι τους έχουν κάνει εκθέσεις θετικές για το έργο που έχουν προσφέρει και νομίζω ότι τον ΚΕΑΔΑ που θέλετε να δημιουργήσετε δεν θα περάσει θα ήθελα να αναφερθώ στην κοινωνική πολιτική πολύ καλά κάναμε και γιορτάσαμε και φωταγωγήσαμε το Δημαρχείο για τη μέρα για τη βία κατά των γυναικών δεν φτάνει αυτό θα πρέπει να δούμε 2 ή 3 διαμερίσματα ανάλαβα με τους χώρους που έχουμε του Δήμου να διαμορφωθούν έτσι και να φιλοξενούνται αυτές οι γυναίκες και τα παιδιά τους και έπρεπε ήδη να τα έχουμε δει άμεσα ένα άλλο θέμα που ήθελα να βάλω προς τον κύριο Γιανακώ να μου απαντήσει για τον υπιαγωγείο του είχα βάλει το πρώτο υπιαγωγείο στη Βαπανικόλα που υπάρχει θέμα στο υπόγειο με τα νερά εάν το έχει δει και τι έχει γίνει είναι ο κύριος Ζαβέρκος στο διαδικτυακό μας σήμερα γιατί υπάρχει ένα θέμα θα θέλαμε δεν γίνεται διαφορετικά θέλουμε να μας απαντήσει επειδή είπε ότι στο προηγούμενο συμβούλιο που είχε παραβρεθεί ότι θα τοποθετούσε τα ίστρες και ποτίστρες και σε άλλα σημεία της Καλαμαριάς από αυτές που υπάρχουν δεν έχουμε δει πουθενά να υπάρχουν ούτε τα ίστρες ούτε ποτίστρες από την αρχή του lockdown και θα θέλαμε να μας επισημάνει σε ποια σημεία τις έχει βάλει εάν τους έχει βάλει όπως και κάποια άλλα στοιχεία που ζητήσαμε για τις στηρώσεις των ζών πόσα είναι θηλυκά, πόσα είναι αρσενικά πόσα από τα περιστατικά στο σύνολο αντιστοιχούν στο δήμο Καλαμαριάς και αν έχει δημιουργήσει αλγόριθμο ή οτιδήποτε άλλο για να ξέρουμε τι θα πληρώνουμε και αν θα πληρώνουμε αναλογικά σαν δήμος σε σχέση με τους άλλους δήμους που συμμετέχουν Ευχαριστώ Σας ευχαριστούμε κύριε Αγγελοπούλου Ο κύριος Ακριτίδης και μετά ο κύριος Γαβρήγης Καλησπέρα, καλησπέρα σε όλους Πρώτα απ' όλα η κυρία Παυλίδου με κάλυψε σε σε κάποια θέματα με τα οποία συμφωνώ και συντάσσουμε πλήρως ως προς τα λεγόμενα της Έχω δυο-τρία θεματάκια που θα θέλα λίγο να κάνω κάποιες ερωτήσεις και ξεκινάμε το πρώτο Στην Επιδομοντικού Συβουλίου της 12-12 ήρθε ως θέμα η έγκριση πρακτικού της Ειδικής Επιτροπής Ετοίματος Διατήρησης Θεής Φιλοξενίας που κατατέθηκε για παιδικό σταθμό για την περίοδο 2021 Τι ήταν τότε το ιστορικό να πούμε λίγο το ιστορικό για να θυμίσουμε λίγο το σώμα Πρόκειται για μια καρκινοπαθή μητέρα, το παιδί της οποίας πηγαίνει σε παιδικό σταθμό του δήμου μας και ο γιατρός της συνέστησε το παιδί να μείνει σπίτι προκειμένου να μην ρισκάρει η ίδια να κολλεί στον γιο Πράγματι το Δημοτικό Συβούλιο με την υπαριθμό 240 του 20 η απόφασή του, ενέκρινε τη διατήρηση της θέσης του παιδιού στον παιδικό σταθμό Κατά τη γνώμη μου όμως, αυτή η απόφαση είναι προσχηματική αφού ο καωνισμός των παιδικών σταθμών προβλέπει ότι σε περίπτωση μη καταβολής των τροφίων η διατήρηση θέσης πάβει να ισχύει και διαγράφει αυτομάτως στον ίπιο για να επιθυμίσω ότι η οικονομική συνησφορά για τους 4 μήνες είναι 200-240 ευρώ τώρα αν γι' αυτό το ποσό, το θέμα να πάει στην Οικονομική Επιτροπή και να διαγραφεί εν λόγω οφειλή και μετά να γυρίσει στον Δημοτικό Συβούλιο και να εγκριθεί παραπάνω η διαγραφή νομίζω ότι αυτό θα έπρεπε να γίνει από την αρχή και με βάση στην έκρηση της διαγραφής οφειλής και τη διατήρηση της θέσης Αυτό λίγο να το δούμε το θέμα Ένα δεύτερο θέμα είναι ότι είχα θέσει σε προηγούμενο Δημοτικό Συβούλιο ένα ερώτημα σχετικά με την υποβολή του που δεν έσχισα από τους Δημοτικού Συμβούλους Ο δήμαρχος σε εκείνη τη συναιδρίαση είχε πει ότι δεν γνώριζε το θέμα Το έχει δει κανείς τώρα ή θα πρέπει κάθε φορά να κάνουμε σε όλα τα Δημοτικά Συβούλια τα επόμενα το ίδιο ερώτημα Γιατί να σας συμπεριθυμίσω ότι η συγκεκριμένη ερώτησή μου προερχόταν από μια καταγγελία από κάποιον Δημότη και προφανώς θα θελήσει και κάποια επίσημη απάντηση Ένα ακόμη θεματάκι είναι το γεγονός ότι και θέλω μια απάντηση από την κυρία Κογκαλίδουδο Την τελευταία φορά που είχαμε έρθει στην κέδκα κυρία Κογκαλίδουδο Στα πλαίσια της αλλαγής του καγωνισμού της κέδκα θυμάστε η διαπρατεξιακή που είχαμε κάνει με την κυρία Παυλίδου και την κυρία Αγγελοπούλου για τη συζήτηση για τον καγωνισμό της κέδκα, ελπίζω να το θυμάστε Ήταν παρόν ο κ. Σαμαντούρος για τον οποίο θα ήθελα να με ενημερώσετε για το ρόλο του ως μέλος του Διοικητικού Συβουλίου της Κέδκα Με βάση του καγωνισμού τα μέλη του Δουσσού προέρχονται από ερετούς και μη αλλά με προϋποθέσεις για αυτούς τους μη ερετούς να είναι δημότητας καλαμαριάς και να είναι χρήστες του αντικειμένου Κιες προϋποθέσεις υπάρχουν στον πρόσωπό του, θέλω μια απάντηση σε αυτό Και δεν είναι μόνο για τον κ. Σαμαντούρο, έτσι Λοιπόν, ας απαντηθεί τουλάχιστο αυτό Και κάτι ακόμα που θέλω να το βάλω εμβόλυμα και θέλω μια απάντηση είναι ότι στο Πάρκο των Χαμένων Πατρίδων, κάθε μέρα και κυρίως τις βραδινές ώρες υπάρχει μια συγκέντρωση περισσότερα από 50 άτομα, επειδή εμείς αυτή τη στιγμή δημοτική αστυνομία δεν έχουμε να ελέγξουμε αυτού του είδους συγκεντρώσεις Με κάποιο τρόπο όμως πρέπει αυτές τις συγκεντρώσεις, που υποτίθεται ότι έχουν απαγορεθεί αλλά δεν έχουν και επικίνδυνοτητα, έτσι να δούμε με ποιο κομμάτι μπορούμε να τις ελέγξουμε, ευχαριστώ πολύ Θα συμβουλεύω και μια απάντηση λίγο στον κ. Γιανακό επειδή ως παράταξη δεν θέλουμε να διακόπτουμε τρεις την ώρα τις τοποθετήσεις των συναδέλφων κ. Κανακέ, να υπενθυμίσω σε εσάς αλλά και στο σώμα ότι σε αυτά που σας υπενθύμησε ο κ. Σουπερσίδης είχε δίκιο ότι τον αποκαλούσατε ψεύτη επικαλούμε τα πρακτικά εκείνης της ημέρας της απομαγνητοφωνήσεις για να δούμε αν τελικά ψεύτης που αποκαλεί ψεύτη τουλάχιστον στον τοποθέτης αυτοί σας αποκαλώ εγώ ψεύτη λοιπόν κ. Κανακέ σας παρακαλώ ευχαριστούμε ο κ. Γαβριήλ ο κ. Γαβριήλ και μετά ο κ. Γεωργιάδης ωραία, κ. Γαβριήλ κ. Γαβριήλ μας ακούτε κ. Γαβριήλ κ. Γαβριήλ μας ακούτε τώρα δεν πρέπει εγώ να απαντήσω κ. Κανακέ μετά θα δώσετε απαντήσεις συγγνώμη αλλά τώρα με επεκάλεσε στα ίσια ψεύτη δεν πρέπει να απαντήσω ή πρέπει αν δεν πρέπει να τα αφήσω κ. Γαβριήλ σας παρακαλώ κ. Κανακέ κ. Κανακέ κ. Κανακέ κ. Κανακέ κ. Κανακέ κ. Κανακέ κ. Κανακέ κ. Κανακέ р. κι considered κ. Γαβριήλ μ. Κανακέ Να τα κλείσω τα μικρόφωνα, αν μπορούσα θα τα κλίνα. Κύριε Καβρίλη, να ακούω. Σε εδώ και τώρα, σας παρακαλώ, θερμά. Ο κύριος Καβρίλη δεν μας ακούει, ο κύριος Γεωργιάδης έχει τον λόγο. Καλησπέρα και από εμένα. Κύριε Πρόεδρε, αγαπητό διοικηματικό συμβούλιο, ήθελα να κάνω μερικές ερωτήσεις. Το θέμα των αδειών στο Καραμπουρνάκι, της άδειας στο Καραμπουρνάκι, αν έχει ακυρωθεί, έχει περάσει έβλογος χρόνος, θα ήθελα μια απάντηση σε αυτό εδώ, και επίσης θα ήθελα να γίνει κοινωνός και ονομικός συμβούλιος. Κύριε Καβρίλη, μετά θα πάρετε το λόγο. Τώρα μιλάει ο κύριος Γεωργιάδης. Λέγετε, κύριε Γεωργιάδης. Να μιλήσετε αμέσως μετά τον κύριο Γεωργιάδης. Λοιπόν, το ρώτημά μου είναι η άδεια στο Καραμπουρνάκι. Εάν έχει ακυρωθεί, έχει περάσει έβλογος χρόνος, να μου απαντήσει, ή ο δήμαρχος ή αντιδήμαρχος, ποιος είναι υπεύθυνος να μου απαντήσει, και θα ήθελα να το λάβει υπόψη το να γίνει κοινωνός και ο νομικός του δήμου, κύριος Βατάλης, να έχει τον δεύτερο έψοδο και σε μια επόμενη συνεδεία σε μας να απαντήσει. Θα ήθελα να μάθω να μου απαντήστε που βρίσκονται οι σημειακές αλλαγές του γενητικού πολυδευτικού του δήμου μας, στο Υπουργείο, σε τι σημείο βρίσκονται. Θα ήθελα να μάθω επίσης οι χρήσεις γης του Γουπουσού που είναι σχέση με το Καραμπουρνάκι, οι χρήσεις γης, επίσης για το ειδικό χωρικό, πάλι για το Καραμπουρνάκι μιλάω. Όσον αφορά το παρατάκι του Καραμπουρνάκι, και εμείς αλλά και οι άλλες δημοτικές παρατάξεις κάναν διάφορες παρεμβάσεις. Αν αυτές οι παρεμβάσεις έχουν λυθεί υπόψη τους όταν κατατρέθηκαν όπως διαμορφώνονται αυτά εδώ. Οι παρεμβάσεις που έχουν κάνει και ό,τι έχουμε και οι προτάσεις που έχουμε κάνει. Και αυτό γιατί. Γιατί καθόμαστε όσον αφορά το χώρο αυτό που βαλιακούμε τόπου σε μια λογική βόμβα. Στη διάρκεια αυτού του δημοτικού συμβουλίου, κατά πάσα πιθανότητα, ή σ' αρχές του επόμενου, θα αλήξει η ομπρέλα που προστατεύει αυτό το χώρο και θα υπάρχουν οι απαιτήσεις των ιδιωτών. Για αυτά τα πράγματα τι έχετε προβλαμματίσει δηματικά, πώς θα αντιμετωπίσεις αυτά τα πράγματα, γιατί εκεί τα κόστη είναι πάρα πολύ μεγάλα. Θέλω να κάνω και μία επισήμασή τώρα, λόγω COVID, που είναι επίκερο το θέμα για τον Άγιο Παύλο. Το είπε η κυρία Παυλίου, διατρία νοσοκομεία. Όταν έκλεισε το Παναγία, το Άγιος Παύλος ήταν μέσα στο Ολυμπιακά έργα να συμπληρωθεί σε ένα νοσοκομείο και να ολοκληρωθεί. Τι έχει γίνει, έχει διευθετηθεί η διένυξη που υπήρχε μεταξύ του Ίκα και του Δημοσίου και να μας πει ο δήμαρχος, αν πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση να ολοκληρωθεί το νοσοκομείο του Αγίου Παύλου, ένα νοσοκομείο που είναι στα όρια του δήμου μας. Και τελειώνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ, να κάνω μια έτσι, να μιλήσω λίγο για τον ΑΟΑ, να πω μια κουβέντα. Η μεγαλύτερη θαρσίτα που έχει ακουστεί και το πλέον οξύμωρο σχήμα που έχει υποδεί, είναι ότι για το πάρκο της 14 Αγούστου, για το οποίο ο ΑΟΑ δεν έδωσε ούτε ένα λεπτό, ζητάει από τον δήμο, ο οποίος θέλει να το αναπλάσει, να το αποζημιώσει. Αν είναι δυνατόν, δηλαδή, όπου ο στρατός έχει στρατόπεδα, να τα πολεοδομεί και να μοιράζει κόπεδα στους εξωματικούς. Πρέπει να έχουμε μια απόφαση δημοτικού συμβουλίου, πάρα πολύ οξία, και απάντηση στον ΑΟΑ. Ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστούμε. Κύριε Γαβρίλα, έχετε το λόγο. Παρακαλώ, ευχαριστώ. Συγγνώμη αν με φωνάξατε πριν, να μιλούσα λίγο στο τηλέφωνο. Δεν πειράζει, τοποθετηθείτε τώρα. Άρα, τι να κάνουμε, είμαστε και εμείς, έχουμε υποφράσεις. Λοιπόν, θα πάρω το λόγο από εκεί για τον ΑΟΑ θα μιλήσω κι εγώ. Βέβαια, σε ένα βαθμό έχω καλυφτεί από αυτά που είπα, είναι και ο κ. Μπακογλίδης και ο επικεφαλής μου, και ο προβαλίστατας, αλλά θα θέσουμε και εμείς λίγο τις θέσεις της παράταξης και να πούμε λίγο την απόψη μας, εν συντομία, για κάποια πράγματα που ίσως δεν έχουν ακουστεί. Η ιστορία αυτή με τον ΑΟΑ έχει ξεκινήσει όταν ο στρατός ήρθε στο Καραμπορνάκη, στο Κόδρα, έκανε την παραχώρησή του προς τον Αυτόνομο Οικοδομικό Οργανισμό, ο οποίος ήταν παραχώρηση και δεν ήταν, και το λέω αυτό για να γνωρίζουν και οι συνάδελτοι και όλοι, ήταν παραχώρηση και δεν το έχει αγοράσει ο ΑΟΑ. Τα 20 συστρέματα τα οποία σήμερα έρχεται εδώ και διεκδικεί από τον Δήμο Καλαμαριάζ να προχωρήσει σε αυτές τις ενέργειες τις οποίες ζητάει σαν προτάσεις του. Συνεπώς, ο ΑΟΑ σε αυτή την περίπτωση και η πολιτεία όταν ανέθεται στο στρατό την φύλαξη των συνόρων, την ασφάλεια της χώρας με τα στρατόπεδα τα οποία δημιουργούνταν ανά την Επικράτεια και σωστά έκανε, δεν μπορεί ο στρατός μετά από χρόνια αποχώρησής του να πήγαινε και να έκανε χρησεκτισία αυτών των εκτάσεων. Είναι απαράδεκτο αυτό το πράγμα, δεν υφίσταται ποθενά, δεν ξέρω αν υφίσταται και ποθενά στον κόσμο αυτό. Δεν μπορώ να καταλάβω ποια είναι η λογική την οποία σήμερα θέτουνε οι φορείς αυτοί. Και γι' αυτό εγώ λέω ότι στις προτάσεις αυτές τις οποίες κάνει ο ΑΟΑ και εγώ θα συμφωνήσω και θα πω μπράβο στο δήμαρχο, διότι έχει πάρει τα προηγούμενα έγγραφα που και η διοίκηση του προηγούμενου δημάρχου του κυρίου Μπακογλίδη και ο τότε αντιδήμαρχος ο Παναγιώτης Ζιάννης είχε ανανοίξει αυτή την αλληλογραφία με τον ΑΟΑ, την συνέχισε, τους υπενθυμίζει ότι είναι υποχρεωσή τους με βάση την ομοθεσία την οποία υπάρχει ότι στρατόπετα τα οποία φεύγουν να παραχωρούνται στους δήμους, τους υπενθυμίζει ότι η καλαμαριά έχει ανάγκη από ελεύθερους χώρους, τους υπενθυμίζει ότι έχουν ευθύνες, ότι τα κτίρια αυτά έπρεπε να τα συντηρήσει ο ΑΟΑ και όχι να τα αφήσει στο χάλι που είναι σήμερα και στη δυνατότητα την οποία υπήρχε τότε και πήραν φωτιά, διότι δεν υπήρχε καμία, ας πούμε, προστασία των κτίριων αυτών. Και έρχομαι στις προτάσεις που κάνει στο δήμο, ότι να έχει καμία δουλειά ο δήμος. Αυτές είναι εκτάσεις του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας όπως έκανε το Υπουργείο Εικονομικών και θα το αναφέρω αυτό επί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένα από αυτούς που συμβάλαμε και προς τιμή μας και σήμερα συνεχίζει η διοίκηση και ο δήμος και προς τιμή τους να μπορέσουμε σαν δήμος να κατοχαιρώσουμε αυτούς τους ελεύθερους χώρους. Τα 204 στράματα, δηλαδή, που το Υπουργείο Εικονομικών τα έδωσε, τα παραχώρησε από το δημόσιο στο δημόσιο πάνε, αν είναι ανταλλάχματος, έτσι θα πρέπει να κάνει τη δοτέθα και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και όχι να ζητάει διπλασιασμό του συντελεστής του Ταλύπη, είναι δυνατόν αυτό το πράγμα να το λέει, να πηγαίνει σε στρατόποδο ενεργό και να λέει ότι εγώ θα φύγω από εκεί ή όταν θα φύγω από εκεί θα μου παραχωρίσετε και θα μου δώσετε σπίτια και γη και έκταση να χτίσω. Αυτό είναι απαράλεκτο. Δεν νοείται αυτό το πράγμα και ότι θα το καταγγείλουμε και θα το σηκώσουμε. Και όλοι σαν Δημοτικό Συμβούλιο θα το πούμε. Να ζητάει αποζημίωση από έναν χώρο πλασίνου όταν το πήρε ο ΑΟΑ. Τι ήταν εδώ, τι συντελεστή δόμησης είχε να μας πει ο ΑΟΑ όταν του παραχωρήθηκε η έκταση αυτή. Τι συντελεστή δόμησης είχε το Κόδρα. Μηδέν είχε. Τίποτα δεν είχε. Δεν ήταν ακόμα ας πούμε πολιοδομημένο. Λοιπόν, να μας πει ο ΑΟΑ από πού ζητάει από τον Δήμο Καλαμαριάς να του δώσει, πού έχει ο Δήμος Καλαμαριάς να του δώσει έκταση να πάει να οικοδομήσει. Αυτό τα πράγματα δεν τα γνωρίζουν ο στρατηγός του Κορονάκης. Έχει έρθει τόσες φορές στην Καλαμαριά. Έχει πάει στο πάρκο της Κερασούντος. Πολιοδομίσανε την περιοχή χωρίς εισφορά στη γη σε χρήμα. Δεν αφήσανε ένα πάρκο και αυτό το πάρκο που έχει μείνει έμεινε διότι ήταν αδιάθετο και έχουν δει την Καλαμαριά σαν ένα οικώπεδο ολόκληρο. Αυτά θεωρώ ότι εμείς σαν Δημοτικό Συμβούλιο, και συγγνώμη για την ένταση της φωνής, αλλά κάποια στιγμή υπάρχουν όρια και σ' αυτούς οι οποίοι το παίζουν προστάτες της χώρας. Υπάρχουν όρια σε πολλά πράγματα. Να προσέχουν τι γράφουν, διότι εκτίθενται. Νομίζω ότι σαν Δημοτικό Συμβούλιο θα συμφωνήσουμε φαντάζομαι όλοι με την πρόταση που θα δώσει και νομίζω ότι ολονόι μας πρόταση είναι, θα γίνει ένα Δημοτικό Συμβούλιο, θα τεθούν τα θέματα. Βάζει πολλά ζητήματα ο ΑΟΑ, δηλαδή βάζει το γκουποσσό της Καλαμαριάς, που βάζει να αλλάξουν οι χρήσεις μέσα στο κόδρα ένα τμήμα του, ούτως ώστε να μπορέσει μετά να το ρευστοποιήσει. Εμείς είχαμε προσφύγει και κατά το γκουποσσό της Καλαμαριάς επί Μανώλη Λαμτζίδη και ήμουνα από αυτούς που είχα πρωτοστατήσει σε αυτό. Έχουμε προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατίας διότι όταν έγινε το γκουποσσό της Καλαμαριάς ο στρατός και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας απάντησε ότι εάν δεν συνενέσει και το ίδιο δεν συμφωνήσει στην πολιοδόμηση των περιοχών αυτού του κόδρα. Και του συναντικής διοίκησης και των προσκόπων όπως και του Ταλίπι δεν θα υπέγραφε. Συγγνώμη κύριε Γαβρίλ, έχει πλειώσει ο χρόνος να σε ολοκληρώσει. Παρακαλώ, ένα λεπτό δώσετε μου να κλείσω τη σκέψη. Κλείστε την πρόταση σας. Ναι, ναι και τότε λοιπόν απείλησε ο στρατός την Καλαμαριά ότι δεν θα υπογράψει το γκουποσσό και η διοίκηση τότε και ευτυχώς και ο κ. Θεοδοσιάδης επικαλέστηκαν ότι δεν θα μπορούσε να γίνει ο ιδομετρό και έτσι υπαναχώρησαν σε αυτόν τον εκβιασμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και μπήκε αυτή η παράγραφη, η οποία όμως ακόμα να εκβικάστη διότι δεν έχουν δίκιο. Δεν μπορεί να πολιοδομεί ο στρατός αυτή τη χώρα. Αυτά. Ευχαριστώ κ. Γαβρίλη. Κύριε Βραμίδη, ποιος είναι τώρα. Ο κ. Βουλγαράκης έχει το λόγο. Ο κ. Βουλγαράκης έχει το λόγο. Ναι, ευχαριστώ. Καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα. Θέλω να πω ένα ευχαριστώ σε όσους αδέλφους με θυμήθηκαν με τα μηνύματά τους, με στηρίξανε κατά το περίοδο της ασθένειάς μου. Να είναι καλά και αυτή και όλη η φιλική έξω συμπολίτες, μακάρι κανείς να μην το περάσει κάποιος να το περάσει όσο είπια το πέρασα κι εγώ. Σας ευχαριστώ όλους. Όσον αφορά τα θέματά μας. Ελεκτρονικές συσκευές στα σχολεία. Ήδη είχε ακουστεί από τον Μάρτιο αρκετούς δημοτικούς συμβούλους από αρκετές παρατάσεις αντιπολίτευσης. Η αλήθεια είναι ότι δεν το προχωρήσαμε. Δεν ξέραμε τι θα συναντήσουμε. Και επειδή θέλω να παραδέχομαι τα λάθη και τα δικά μου φυσικά για τις παράταξεις μου. Υπήρχε εφυσιχασμός κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού από την αντιπολίτευση. Δεν πιέσαμε όσο έπρεπε. Γιατί πολλές φορές έτσι γίνεται δήμαρχε. Πιέζουμε και μετά κάνετε και δεν είναι κακό αυτό. Δεν πιέσαμε όσο έπρεπε αλλά επανήλθαμε τον οκτώμιο. Παρ' όλα αυτά αγαπητέ κύριε Γιανακέ βλέπω ότι καθυστερούμε. Καθυστερούμε στην προμήθεια παρά το ότι έχουμε ήδη την απόφαση για τη δευτεροβάθμια παρά το ότι σήμερα θα συζητήσουμε στην αναμόρφωση για την προμήθεια για το κονδύλι για την πρωτοβάθμια. Καθυστερούμε. Και θεωρώ ότι καθυστερούμε διότι δεν τα βρίσκετε με τις σχολικές επιτροπές. Επειδή εσείς όμως είστε ο πολιτικός υπεύθυνος. Επειδή εσείς είστε αυτός ο οποίος δίνετε λόγο μες στο δημοτικό συμβείο. Και εγώ απευθύνομαι σε εσάς να το λύσετε το θέμα όσο πιο γρήγορα γίνεται. Θεωρώ ότι θα το κάνετε όσο σκέφτομαι ότι σε διπλανές πόρτες υπάρχουν παιδάκια και οικογένειες οι οποίες διαλέγουν ποιο παιδί τους θα αμορφωθεί κάθε μέρα και εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε σε αυτό και να το λύσουμε πρέπει να το κάνουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Ήδη έχουμε καδυστερήσει, παρ' όλα αυτά επειδή λογικά θα πάμε σε μια λογική ανοίγματος της οικονομίας των ακορντεών που ανεφέρθηκε, λογικά και επειδή λογικά θα έχουμε ένα τριτοκύμα, δεν το λέω εγώ, πολύ επιστήμονες το λένε, δεν είμαι εγώ επιστήμονας, μακάρι να μην έχουμε, θα τα χρειαστούμε. Στην πρωτοβάθμια δε θα ήθελα να σας φιλισθήσω την προσοχή, στη δευτεροβάθμια θα καταφέρουμε να καλύψουμε τις ανάγκες με τη δωρεά από το ποδοσάκιο, στη πρωτοβάθμια δείχνει μετά από μια έρευνα που κάναμε ότι το κονδήλι δεν θα φτάσει. Και άλλο κονδήλι. Και αν θέλουμε να το πάμε σε κατεπίγον, ας είναι ως 24 χιλιάρικα και ας το πάμε αυτό σε απευθείας ανάθεση. Να το πάμε δηλαδή και αυτό σε απευθείας ανάθεση. Θέλω να μου πείτε αν έχετε κάτι νεότερο. Άλλο για τον κύριο Γιανακό. Κύριο Γιανακέ, θέμα στο τρίτο δημοτικό, στο κέντρο της Καλαμαριάς, πάνω στην Πόντου. Έχετε λάβει έτοιμα, πρόκειται κυρία, έχουμε θέμα το οποίο αφορά και τη σωματική ακοηραιότητα των παιδιών, πέφτουνε κομμάτια σοβάδες, τα κάγκελα, τα σίδερα το εξέχουνε πλέον, πρέπει να το δούμε. Θα παρακαλούσα για τις ενέργειές σας. Θεωρώ ότι θα το κάνετε. Θέλω να πω το εξής. Άκουσα τον δήμαρχο στην εισαγωγή του, στην ενημέρωση να δίνει τον προγραμματισμό για την υπιαγωγία. Επειδή εγώ παθαίνω αναφυλαξία με τα λάθη, τα φιλιόγβε και τα λάθητα του Πάπα και όλα αυτά, ας πούμε, δεν άκουσα να λέει κάτι για αυτή την απίστευτη καθυστέρηση, γιατί σε αυτές τις συνενδριάσεις ήταν που λέγαμε ότι την υπιαγωγία θα έχουμε αρχές Σεπτέμβρης, σας το έλεγα ότι δεν θα έχουμε, αρχές Οκτώβρη, σας το έλεγα ότι δεν θα έχουμε, τώρα ακούω ότι θα έχουμε τον επόμενο Σεπτέμβρη. Εμείς είμαστε εδώ να το παρακολουθήσουμε, παρόλα αυτά κάποια στιγμή, όταν πέφτουμε έξω, όταν δεν μας πηγαίνει, νομίζω ότι πρέπει να παίρνουμε και τις ευθύνες. Μου άρεσε όμως που άκουσα επιτέλους προγραμματικές δηλώσεις. Όπως είπε και ο κ. Αρκούδης περίπου, δεν έχουμε ακούσει προγραμματικές δηλώσεις. Θέλω λοιπόν να ρωτήσω τα εξής. Κυρία Κογαλίδου, να που θα χρειαστεί να ξαναπάρετε το λόγο, τι γίνεται με τη δημοτική συγκοινόν. Το θέμα ακούστηκε πέρυσι τον Οκτώβριο και δεν γίνεται τίποτα, ακούμε τον ξενιτίδη και ουσιαστικά δεν τον τιμούμε. Γιατί τη δωρεά του αυτό τον μεγάλο ευεργέτη της Καλαμαριάς την έχουμε αφήσει εκεί πέρα ή τη χρησιμοποιούμε για οποιοδήποτε άλλο λόγο πέρα για αυτό που την έδωσε. Κυρία Κογαλίδου, είπατε ότι έχει 15 άτομα το ΚΤΑΒΜΑΙΑ. Προμπερσήχε υπηρδιπλάσια. Γιατί μας γίνουν την πλάτη τα παιδιά. Εγώ παρ' όλα αυτά θα σας ρωτήσω. Για να ξαναπάρουμε παιδιά κοντά μας, για να κάνουμε κοινωνική πολιτική, για να δώσουμε και θέσεις εργασίας. Είχα κάνει προτάσεις για την επέκταση του προγράμματος. Προσπάθησαν να προωθήσουν την ιμιαυτόνομη διαβίωση. Τι έχετε κάνει πάνω σε αυτά, ήθελα να μάθω. Δημαρχέ, πέρυσι το Γενάρηστο TV100 είπες για δημοτική αστυνομία σε λίγους μήνες. Τι κάνουμε, πέρασε ο χρόνος, δεν έχουμε δημοτική αστυνομία. Κάβη, τους ανέφερε και άλλος συνάδελφος, τι στέει. Δεν μπορούμε να κάνουμε μια προκήρυξη, ένα διαγωνισμό 15 μήνες. Κάνε το στέι. Να ακούσουμε λοιπόν και για αυτό. Παραχωρητήρια. Τι γίνεται με τα παραχωρητήρια. Πήρατε και τη διοίκηση της ΔΕΤΕΚ. Παλατάκη. Βγήκατε φωτογραφίες με τον κ. Καράογλου, αλλά το παλατάκι πήγε στην ΕΤΑΔ. Καπναποθήκες. Έχουμε την απόβαση του στέ. Τι κάνουμε. Θα ήθελα λοιπόν κάποια στιγμή, αν θεωρείτε ότι θα πάρει πρόνος σε μια επόμενη ενημερωσή σας, θα ήθελα πάρα πολύ προγραμματικές δηλώσεις και γι' αυτά. 15 μήνες αφού το αναλάβατε. 15 μήνες αφού το αναλάβατε. Σε συνεδροίσεις και κλείνω με τον επικεφαλής μας, ήθελα να αναφέρω το εξής, κάτι το οποίο δεν ανέφερε στην τοποθετησία του και επειδή δεν ήθελε να διακόψει πάλι ο Άλυσος Τεμεγενίδης, με την παρέμβαση του για τους εθελοντές και για το πόσο χρήσιμο εργαλείο θα μπορούσε να είναι, ας μου επιτραπεί στα χέρια μας, μια ισχυρή εθελοντική δύναμη στην Καλαμαριά. Στην επόμενη συνεδρίαση η Καλαμαριά, πρώτη ξανά, θα φέρει συγκεκριμένη πρόταση, συγκεκριμένη εισήγηση, το πώς μπορούμε να κινηθούμε, ώστε να δημιουργήσουμε ένα κίνημα εθελοντών, το οποίο θα μας λύσει τα χέρια σε πάρα πολλά ζητήματα στο Covid αλλά και μετά Covid, γιατί όλο αυτό περιμένουμε, να φύγει αυτή η γάγκραινα από πάνω μας και να προχωρήσουμε. Σας ευχαριστούμε. Ο κ. Μακατάσης έχει το λόγο. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Κ. Πρόεδρε, θα ήθελα να θέσω τρία θέματα που αφορούν αποκλειστικά την κέντρα και θα παρακαλούσα την Πρόεδρε να απαντήσει, γιατί... Συστηρά, θα σας απαντήσει. Θα σας απαντήσει όταν θα της δοθεί ο λόγος. Κάντε τα ερωτηματά σας. Πρώτον, με θλίψη έμαθα ότι δεν έγινε η ανανέωση, έχουν αναφερθεί και άλλοι φυσικά, της σύμβασης στα τέσσερα αμαία που σήμερα ανοίγει το πρόγραμμά τους. Να αναφέρω ότι όταν πριν ένα χρόνο έθηκε θέμα για ανάρμωση της συμπεριφοράς του ενός από τους τέσσερις και έγινε πρόταση για την κατάσταση της από άλλο άτομο από τον ΟΕΔ, η Πρόεδρος μίλησε ότι δεν είναι σωστό γιατί θα πει ο κόσμος αν διώχναμε ένα αμαία. Σήμερα, πως φτάσαμε σε διωγμό τεσσάδων ανθρώπων που είναι δύσκολο να ξαναβρούν δουλειά, ήταν άριστοι εργαζόμενοι και περίμεναν πως και πως να γίνουν αορίες του χρόνου, κάτι που για την επιχείρηση ήταν το σύνθυσμα. Από το 2007, 49 άτομα που είχαν προσλευτεί με οποιοδήποτε πρόγραμμα του ΟΕΔ, είτε αμαία είτε αστική ανάπλαση, όλοι ανεξαιρέτως έχουν γίνει μέχρι σήμερα αορίες του χρόνου με αποφάσεις ΔΑΣ, αρχίζει γεννωμένη από τις Προεδρύνες μου το 2007 και μετά κάτι για το οποίο αισθάνομαι ευχάριστα. Είναι η πρώτη φορά που δείχνουμε το κακό πρόσωπό μας σε τέσσερις δημόντες μας, χάριν άλλων ροσφετιών πιθανών, αφού η κυρία Πρόεδρος πραγματικά άλλες προσελίψεις με παρόμοιο πρόγραμμα. Που είναι η κοινωνική μας βυστησία. Όταν ενεργό μέλος μιας μεγάλης ομάδας 2,5 χιλιάδων μελών σε όλη τη Θεσσαλονίκη πασχολείται κυρίως με την προσβασιμότητα και την κοινωνική αναγνώριση των ΑΜΕΑ, νιώθω διπλή θλίψη και κετεύω έστω και σήμερα, στη μίσα τη στιγμή, να αναθεωρίσετε την απόφαση που πήρατε και αν δεν έχει αναρτηθεί στη διάβυα η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΤΚΑ, να προχωρήσετε στην συνέχιση, στην αναγνώριση των συμβάσεων με τα ανθρώπινες δόσης για οίου χρόνου. Και κάτι ακόμα, κυρία Πρόεδρε. Μην παίζετε με τον πόνο αυτών των ανθρώπων λέγοντάς ότι στο πρωί θα τους ρίξετε στο διοικητικό συμβούλιο και το μεσημέρι να ψηφίζετε ομόφωνα τα άτομα της πληροψηφίας να αποχωρήσουν. Δεύτερο θέμα. Το πρόγραμμα του καλλιτεχνικούς διευθυντές, αν και πίεσα όσο μπορούσα για να διορθωθεί η εισήγηση ώστε να εγκριθεί, έγιναν εμέρι διορθώσεις παρά την άρνηση της Προέδρου που επέμενε να το κάνει ακόμα δυσκολότερο. Μόνο κατόπιν τηλεφωνήματος πίστευε να διορθώσει προς το καλύτερο την εισήγηση, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί όπως θα έπρεπε φυσικά. Έλαβε τη διαβεβαίωση από το άκμο που μιλούσε στο τηλέφωνο μπροστά μου ότι η Μίστα να χωριέσει η Επιτροπή είναι η δικιά μας. Αλλά δεν στάθηκε ικανό να μην φέρει την έσταση της ομοσπαδίας μουσικού νοτά προς την περιφέρεια όπου και δικαιώθηκε και είμαστε υποχρεωμένοι να ξανακάνουμε τον διαγωνισμό με διορθωμένη εισήγηση. Αποτέλεσμα, να μην μπορούν να πληρωθούν οι δύο διευθυντές του Οδύου και της σχολής χωρούς, να έχει εκτεθεί ο Δήμος και να χρειάζεται σχεδόν σίγουρα να πάμε από την αρχή. Με έξοδα για δικηγόδα και με πιθανόν μη επιθυμητό αποτέλεσμα, για χάρη κάποιων που έλαβαν διαβεβαίωσης και ήθελα πάνω σε αυτό το θέμα νέα ενημέρωση και τι έχει γίνει. Τρίτο θέμα, ήρθε στο χέρι μου επιστορία εργαζόμενης της Σκέπτρας του Αβίου, η οποία απευθύνεται προς την Πρόεδρα και στα μέλη του Δικητικού Συμβουλίου. Σε εμένα στάθηκε, νομίζοντας ότι είμαι ακόμα έως στο Δικητικό Συμβούλιο, γι' αυτό την έχω στα χέρια μου. Και ενώ η προσταμένη ο Σόφρυλ το εισήγαρει όμως το θέμα. Κύριε Γαβρίη, κλείστε το μικρόφωνο σας. Κύριε Γαβρίη, το μικρόφωνο σας. Κύριε Γαβρίη! Κύριε Γαβρίη! Ένα δεύτερο. Κύριε Γαβρίη! Κύριε Γαβρίη! Ο κύριος Γεωργιάδης άνθρωπος μπορεί να κλείσει το μικρόφωνο του. Ο κύριος Γεωργιάδης όμως είναι σπίτι, πρέπει να του τηλεφωνήσω. Περίμενε λίγο γιατί με παίρνει ο εργαζός και έχω δημοτικό συμβούλιο. Ε, ναι. Έχουμε μάθει όλα τα της εργασίας σας. Κάτι, κάτι πήραμε, ναι, ναι. Κλείστε το. Κυρία Πρόεδρε. Μας ενημερώσατε πλήρως. Μας ενημερώσατε πλήρως. Να συνεχίσετε κυρία Μαγκατάση, μη συνεχίσετε. Ξαναπιάνω από την αρχή το τρίτο θέμα. Ήρθε στα χέρια με επιστολή εργαζόμενη συσκέδκα, η οποία απευθύνεται προς την Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΤΣ. Και ενώ η προσταμή είναι σώφιλη του εις είχαγε ως θέμα, η οποία απευθύνεται προς την Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΤΣ. Αυτή η επιστολή αναφέρει συστηματική περιθωριοποίηση και απομόνωση της, αλλά και το βασικότερο φόβο για τη σωματική της ακυρωότητα και την ψυχική της υγεία. Δεν θέλω να αναφέρω τους λόγους που έγινε η επιστολή, γιατί δεν είναι η δική μου δουλειά, όμως θα πω τούτο. Σταματήστε να υπερασπίζεστε μόνο εργαζόμενους στις αρεσκείες σας, αυτό το αναφέρω γιατί βλέπω την αδιαφορία της κυρίας Προέδρου να λύσει θέματα αν της γενέσει της. Δηλαδή, δέκα μέρες μετά την επιστολή, δεν μπήκε καν στον κόπο να καλέσει την εργαζόμενη για εξηγήσεις, μετά από τόσες σοβαρές κατηγορίες και ανταυτού απέσσερε το θέμα για να μη θυγούν καταστάσεις. Αυτή η αδιαφορία και η ευθυνοφοβία της είναι η συνέχεια προηγούμενων καταστάσεων, που ανέφερα προδημήνους η επιστολή που όλοι πήρατε, με τον τότε λεκτικό προπλακισμό μου και τη σύμβληση που δέχτηκα από μέλη της πλειοψηφίας του διοικητικού συμβουλίου, με οδήγησαν στην παρέτησή μου. Και ένα τέταρτο ερώτημα, τι πρόκειται να γίνει με την πληρωμή των δασκάλων στο δείο και στη σχολή χωρού, που λόγω της πανδημίας δεν εργάζονται. Θα γίνει κάτι ανάλογο με το πρώτο lockdown ή κάτι διαφορετικό. Και μια τελευταία φράση, που απορώ πως, επειδή η κυρία Πρόεδρος, η κυρία Κοκαλίδου, ανέφερε πριν ότι προωθεί το κανό της επιχείρησης, πως προωθεί το κανό της επιχείρησης με τέτοια εμπόδια που μπαίνουν με αυτές τις ενέργειες. Και στην Μαρία Τυπαυλίδου να την αναφέρω τελειώντας και ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρο, για το λόγο που μου δώσατε. Αν μέσα σε δύο δημοκρατικά συμβούλια, Μαρία, αγανάκτησες, εγώ ήμουνα δέκα μήνες εκεί. Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρο. Κυρία Φοροπούλου, σας ακούω. Καλησπέρα και από μένα. Καλησπέρα. Πριν ξεκινήσω αυτά που θέλω να πω, ο χρόνος μου είναι περιορισμένος και δεν προλάβω. Έχω τόσα πολλά που θα ήθελα να τοποθετηθώ, αλλά δεν θα προλάβω. Δεν μπορώ όμως να μην εκφράσω τη λύπη μου για αυτό που έγινε στην κοινοφελή επιχείρηση. Επειδή γνωρίζω εκτός συνεγκίστον πώς στήθηκε το πρόγραμμα επικοινωνία και αυτονομία από τη διοίκησή μας και κατά τη διάρκεια της θητείας της μητέρας μου, που ήταν ένα πρόγραμμα που, όπως λέει και το όνομά του και ανέφερε και η κυρία Παυλίδου, είχε ένα σκοπό την αυτονόμηση των ατόμων με αναπηρία και την έξοδό τους στην κοινωνία και την είσοδό τους στην αγορά εργασίας. Μάλιστα ένα από τα παιδιά του προγράμματος είναι ένας από τους 4 εργαζόμενους στην κοινοφελή επιχείρηση. Μόνο το σεβασμό προς το πρόσωπο της κυρίας Προέδρου, πρέπει να ο ρόλος σας είναι θεσμικός. Η έκφραση ότι έβγαλα τα παιδιά τα μέα μου για κάλαντα είναι προσβλητική. Δεν έχετε αντιληφθεί ότι όλα αυτά τα χρόνια έχουμε κάνει τεράστια βήματα για να αντιμετωπίζουν οι πολίτες, τα άτομα με αναπηρία ως ίσους και έρχεστε εσείς αυτή τη στιγμή, από το ρόλο και τη θέση που έχετε, να γνωρίζετε ότι αυτό που κάνατε το τόσο σημαντικό είναι που βγάλατε τα μέσα σας για κάλαντα, νομίζω κάτι δεν πάει καλά. Αναφορικά με το ζήτημα του δεκατοδόμου, συμφωνώ απόλυτα με όσα είπε ο κύριος Σαρκούδης, άλλωστε και οι θέσεις παράταξής μας είναι το σχολείο, οι αύλοι χώροι πρέπει να μένουν ανοιχτοί και να αξιοποιούνται δημιουργικά, αλλά το βράδυ, τις βραδινές ώρες, πρέπει να κλειδώνεται και να μας πει λίγο ο κύριος Γιανακός τι γίνεται με τα σχολικά ακτήρια και με το αν κλειδώνεται τα βράδια. Και τέλος, το πιο σημαντικό που θέλω να πω αφορά την προμήθεια των rapid tests για τον Covid. Όλες οι παρατάξεις είχαμε στις προτάσεις μας το ζήτημα της προμήθειας των rapid tests, καθώς πρώτη στο στόχος μας είναι η προστασία των εργαζομένων και γι' αυτό και ήταν ένα από τα μέτρα τα οποία όμως αποφασίσαμε να λάβουμε με εκείνη την απόφαση του συμβουλίου. Ακολούθως είχα το θέμα στην οικονομική επιτροπή με μια μελέτη για την αγορά, την προμήθεια των rapid tests και ένα αγοροϊκολογισμό. Δυστυχώς σε εκείνη τη στιγμή δεν είχα ίντερνετ, οπότε δεν μπορούσα να κάνω εγκέρος τις ερωτήσεις που μου δημιουργήθηκαν από τη μελέτη. Σαφώς όμως θεωρούσαμε ότι πρέπει να προμηθευτούμε τα tests. Μίλησα με τον δήμαρχο πολλές φορές, προσπάθησα να μιλήσω και με τις υπηρεσίες. Ακόμα δεν έχω, δεν μου είχε πει κανένας ποιος είναι ο προμηθευτής από τον οποίο αύριο κιόλας υποτίθεται ότι θα γίνει παραγγελία. Δυστυχώς έχω διαπιστώσει, έκανα μια έρευνα αφού υπήρχε δυνατότητα, αν και ο ευρωπολεγισμός ήταν στα 8,5 ευρώ, να βρούμε κάτι φθινότερο καθώς η μητέρα μου είναι μικροβιολόγος, είναι βιοπαθολόγος και όλο αυτό το διάστημα κάνει αυτό το πράγμα, παίρνει προσφορές από όλες τις εταιρίες και με ενημέρωση ότι υπάρχουν μικρότερες τιμές. Κατά την έρευνά μου αυτή, και αφού έκανα και μια έρευνα στον Διάβοια, καθώς δεν είμαι γιατρός, ούτε η λυπή συνάδελφη στην Οικονομική Επιτροπή, είμαστε γιατροί, πέρα από τον κ. Κυριατζή που δεν ξέρω αν είπε κάτι σε εκείνη την Επιτροπή, γιατί σας λέω δεν είχα ίντερνετ, αλλά θα έπρεπε να το είχε αντιληφθεί, μιλάμε για παραγγελία rapid test αντισωμάτων. Εμείς, όπως και όλοι οι βήμοι από ό,τι είδα στη Διάβοια, παρήγγλαν, προμηθεύτηκαν rapid test αντιγών. Είναι κάτι τελείως διαφορετικό και είναι αυτό το οποίο θα μας προφυλάξει. Αν σήμερα κολλήσει τον ιό, θα μας απαντήσει και ο κ. Κυριατζής, που αν και δεν είναι βιοπαθολόγος, αλλά φαντάζομαι ότι το γνωρίζει, δεν μας προστατεύει, διότι αυτό το test που πάμε να προμηθευτούμε, μετά την πέμπτη ή έβδομη μέρα έχουν αποτέλεσμα και δείχνουν ότι αυτός που έκανε το test είχε περάσει ή περνάει, ή νοσεί στην έβδομη μέρα από COVID. Εμείς, όπως και όλοι σας λέω οι βήμοι, πρέπει να προμηθευτούμε rapid test τα οποία να εντοπίζεται ότι κάποιος έχει νοσήσει σήμερα. Αυτά τα test που θα προμηθευτούμε δεν μας βοηθάνε. Και ό,τι βλέπω σας λέω, κανένας άλλος δήμος δεν έχει προμηθευτεί τέτοιο test. Επειδή δεν έχουν ακόμα παραγγελθεί, θεωρώ ότι πρέπει τώρα να το διορθώσουμε. Και καλό το δήμαρχο να είμαστε σε μια επικοινωνία γιατί να γίνει μια μελέτη για την προμήθεια των ορθών rapid test και πολύ ευχαρίστως να του προτείνω τις εταιρείες στις οποίες μίλησα, οι οποίες έχουν πολύ χαμηλές πλέον τιμές, να αλλάζουν άλλα δύο εβδομάδες οι τιμές γιατί προμηθεύονται μεγαλύτερο όγκο από αυτά τα kits και να πετύχουμε και καλύτερη τιμή. Αλλά να πάρουμε, τονίζω, τα σωστά υλικά. Θεωρώ ότι έχει γίνει κάποιο λάθος εδώ. Ευχαριστώ. Ο κ. Μακαντάς να κλείσει λίγο το μικρόφωνο, παρακαλώ. Συγγνώμη. Κύριε Πρόεδρε, σε αυτό που είπε ο συνάδελφος να πω μια κουβέντα μπορώ, ο Γεωργιέδης είμαι για τα tests. Κύριε Πρόεδρε, το μικρόφωνο σας. Το μικρόφωνο σας, κύριε Πρόεδρε. Συγγνώμη. Κύριε Πρόεδρε, είμαι ο Γεωργιέδης. Σε αυτό που ανέφερε ο προγωμένος συνάδελφος, η κύριε Φοροποβού. Κύριε Γεωργιέδη, έχετε το... Κύριε Γεωργιέδη... Να πω μια κουβέντα για τα tests, θα σας διευκολύνει. Τι να διευκολύνει, ποιον θα διευκολύνει. Επιτύχεστε... Είναι το ένα και είναι το άλλο. Τα tests αντιγωνούν, είναι δύο κατηγορίες. Είτε το PSR, το Μωριακό που λέμε, είτε το rapid test, το οποίο έχει 95% ασφάλεια σε σχέση με το Μωριακό. Το test αντισομάτων δεν παρέχει ασφάλεια. Αυτό ήθελα να σας πω, μια κουβέντα μόνο. Σας ευχαριστούμε κύριε Γεωργιέδη, κύριε Κυρατζή, θέλετε κάτι... Αυτό ήθελα να πω, το test αντισομάτων δεν μας παρέχει ασφάλεια. Το test αντιγών είναι πιο ευαίσθητο και πιο ειδικό. Α, μάλιστα. Ευχαριστούμε, γιατρέ, ευχαριστούμε κύριε Γεωργιέδη. Γιατί δεν έγινε αυτή η... Γιατί δεν το είπα αυτό, κύριε Κυρατζή, σαν να είμαι... Είχα γίνει συζήτηση στην οικονομική χώρα. Όχι, νωρίτερα από την οικονομική. Πρόεδρε, ήρθε η ώρα να τον απαντήσω, να απαντήσω... Ε, όχι, είναι ακόμη κάποιος... Ποιος είναι, ποιος είναι... Κυρία Βραμίδη, ποιος άλλος είναι... Εγώ δύο λεπτά θα μιλήσω και εγώ λίγο σας παρακαλώ. Α, και κλείνουμε. Εσείς και κλείνουμε. Ωραία. Αν και δεν δήτησα το λόγο πριν, μία κουβέντα μόνο. Θα μου δώσετε το λόγο. Ε, ορίστε, κύριε Αντίδη, για... Αν γίνεται, ο κύριος Αντιδήμαρχος, ο κύριος Γιανακός, αν ξέρει να μας πει, ποια είναι η τελική πρόταση του κύριου Κόψη, σε σχέση με τις συμμεταβολές των σχολείων. Ωραία, σας ευχαριστούμε. Κύριε Αβραμίδη... Κύριε Αβραμίδη... Ε, ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Ε, αγαπητοί συνάδελφοι, κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί κύριοι δημαρχοί, μια ερώτηση θα ήθελα να κάνω προς εσάς, αλλά και προς την αγώνια τη δημαρχία. Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε, όσον αφορά το έργο ανοιχτό κέντρο εμπορίου, το Open Mall, και παράλληλα, αν έχουμε καμία πρόοδο, επάνω στο θέμα των parking, ειδικά με το κλειστό στη Προδόμου Ρυζυγών, αν είχαμε επαφές με Αντινή και αν πριν από 8 μήνες είχα κάνει μια ερώτηση, αν μπορούμε αυτό το parking για τους δημότητες της Καλαμαριάς, οι οποίοι μένουν κυρίως εκεί κοτά, για να μπορέσουμε να αναπλάσσουμε και γενικότερα παράλληλα και με το ανοιχτό κέντρο εμπορίου, την περιοχή, τα πεζοδρόμια τους δηλαδή. Είχαμε καμιά εξέλιση προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό μόνο κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ. Σας ευχαριστούμε. Λοιπόν, προχωράμε στις απαντήσεις, ο λόγος στην κυρία Ντόντι. Καλησπέρα και από εμένα, καλή εβδομάδα σε όλους. Κύριε Πρόεδρε. Κύριος Αλεπίδης. Είχα μια ερώτηση, αλλά δεν πειράζει, έχω καλυφθεί κατά πολύ από τους προαλήσαδες, όταν απλά είχα δηλώσει και εγώ την επιθυμία. Για το 17ο Δημοτικό Σχολείο είχα μιλήσει και εγώ με τον κύριο Παπαχαραλαμπίδη, τον Φίλιππο, τον Γενικό Γραμματέα του Συλλόγου, που με εξέφρασε την επιθυμία, την έτηση αυτή που έχει στείλει σε όλους. Και εμείς, σαν παράταξη, υπέρστωνα γίνει κάτι τέτοιο, η φύλαξη αυτή, όπως επίσης και για τους κάδους, τους οποίους έχουν αναφερθεί και συνάδελφοι μου. Ευχαριστώ. Ωραία, σας ευχαριστώ. Κύριε Αλεπίδη, να μη συγχωρείτε, δεν σας άκουσα. Δεν πειράζει, εντάξει, συμβαίνουν και αυτά. Κυρία Ντόντι, έχετε το λόγο. Κύριε Πρόεδρε, λοιπόν, σχετικά, για να αναφερθώ ένα ένα πως το έχω σημειώσει, έχουμε αναφερθεί και σε παλιότερα, σε προηγούμενα δημοτικά συμβούλια, και εγώ και η κυρία Παυλίου σας το έχει πει, ότι υπάρχει χάρτα εθελοντών στην κοινωνική πολιτική. Από ό,τι καταλαβαίνετε, η κατάσταση και η πανδημία, έτσι όπως έχει αναπτυχθεί στην πόλη μας τον τελευταίο καιρό, ραγδέ, έχει εξελιχθεί, οπότε το να φέρουμε κάποιους ανθρώπους, οι οποίοι είναι γεγραμμένοι, θα γραφτούν στη χάρτα εθελοντών για να εξυπηρετήσουν και να βοηθήσουν την κοινωνική πολιτική, από τη στιγμή που αυτή της έχει κλειστά καπή, κλειστούς παιδικούς, και με την πράξη ομοθετικού περιγρομμένου του Μαρτίου, αυτοί οι άνθρωποι όπως των παιδικών σταθμών μπορούν να περάσουν την κοινωνική πολιτική. Οπότε αυτοί δεν έχουμε έλλειψη προσωπικού για να χρειαστεί να προχωρήσουμε και στη χάρτα του εθελοντή. Σχετικά με αυτό που έφεσε η κυρία Κελοπούνου, πιθανό να μην το άκουσε στον προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν ξέρω εάν δεν το ακούσετε, είχα πει ότι είχα κάνει πρόταση στο Δήμαρχο και είχα εξετάζουμε στο πώς θα είναι νομικά κατοχυρωμένη για να υλοποιηθεί κάποια από τα διαμερίσματα, έχω έρθει και σε επικοινωνία με τον κ. Τσακμακίτ, τον αντιδήμαρχο οικονομικών, να γίνει ξενώνας, φιλοξενίας για αυτές τις γυναίκες. Λοιπόν, όσον αφορά τώρα την κ. Σαμακούλα, να της απαντήσω, βέβαια, μου ενημέρισαν ότι δεν ξέρω αν θα προλάβει να με ακούσει. Σχετικά με την ανάρτηση που έκανα, όπως όλοι ξέρετε, ο προϋπολογισμός του Δήμου γίνεται Νοέμβριο-Δεκέμβριο, όπως έγραψε στην ανάρτησή μου. Οπότε, τα χρήματα που είχαν προϋπολογιστεί για αυτή τη χρονιά την πανδημία, που κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα συμβεί κάτι τόσο μεγάλο και θα χρειαστεί παραπάνω κόσμος να εξυπηρετηθεί από την κοινωνική πολιτική, ήταν συγκεκριμένα. Και για αυτό το λόγο με τον δήμαρχο αποφασίσαμε ότι υπάρχει αύξηση πριν ακόμη ακούσεις το δημοτικό συμβούλιο και εγώ ίδια το είχα αναφέρει αυτό. Ζούμε, από ό,τι ξέρω, σε μια δημοκρατική χώρα. Φίμοτρο, δεν θα βάλει κανείς στο τι θέλω να γράψω σε προσωπική σελίδα στο διαδίκτυο και τι θέλω να πω. Μένω ενέως πραγματικά από το σχόλιο της κυρία Σεμακούλας με την οποία έχω καθημερινή σχέση και επικοινωνία. Μα δεν σας επιτρέθηκα κυρία Ντόντι, αντιφέτως. Κυρία Σεμακούλα, σας παρακαλώ, θερμά σας παρακαλώ. Εγώ το εξέλαβα, ειρωνικό το σχόλιο, αφήστε με να ολοκληρώσω για να πάρει την απάντηση σας παρακαλώ. Οπότε, όσον αφορά τις δωρεές, όπως ξέρετε πολύ, δεν είναι μόνος ο δήμος Καλαμαριάς, είναι πολύ δίμη, πολλά σωματεία, οι οποίοι συνέχεια από δωρητές παρακαλούν να πάρουν πράγματα και τρόφιμα και οτιδήποτε άλλο δίνουν οι δωρητές, είτε παπούτσια, είτε οτιδήποτε κι αν δώσει κάποιος δωρητής. Ο δήμος Καλαμαριάς από το Μάρτιο κάθε μήνα παίρνει δωρεές. Εγώ δεν είμαι υπεύθυνη για να απαντήσω όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι, εκεί θέλουμε οικονομικά στοιχεία από την οικονομική υπηρεσία, εγώ αυτό που μπορώ να πω, μπορώ να πω για πόσο κόσμο εξυπηρετούμε και τι θέλουμε να κάνουμε με τη νέα χρονιά στο να εξυπηρετήσουμε. Οι δωρές αυτές όπως η προηγούμενη δωρά της προηγούμενης εβδομάδας, ξέρετε πολλές φορές οι δωρητές, ίσως γίνομαι κουραστική και γραφική το να τους ενοχλώ συνέχεια και να παρακαλάω, αλλά θεωρώ ότι το κάνω για τους δημότες μου και δεν τρέπω με καθόλου. Και όπως δεν τρέπω με να βγω εγώ ίδια με το δικό μου αυτοκίνητο να το κάνω και να βοηθήσω για να εξυπηρετηθούν παραπάνω συνδυμόντας μας στην καλαμαριά. Οπότε το ότι θα γράψω ή το ότι θα πω δεν δέχομαι κριτική για αυτά που θα γράψω, κριτική με γιώτα. Για αυτά που θα πράξω να δεχτώ κριτική, αν είναι κάτι λάθος, αλλά για αυτά που θα γράψω όχι, συγγνώμη δεν θα δεχτώ κριτική. Κυρία αγαπητή Σεμακούλα μπορεί εμένα το σχόλιο να μου φάνηκε αρνητικό και να μην είχατε αυτή την πρόθεση. Εγώ έτσι το εξέλαβα και οφείλω να σας απαντήσω. Σχετικά με τη θεωριά τώρα για να ενημερωθεί και το σώμα. Την προηγούμενη Παρασκευή μίλησα με τη λογή θεοδημού την κυρία Χασαπίδου, η οποία μου είπαν οι δήμαρχοι από τη στιγμή που δεν υπάρχει τιμή πάνω στο Δελτίο Ποστολής, δεν είστε υποχρεωμένοι, γιατί θέλω να είμαι καθόλα νομικά να είμαι κατοχυρωμένη, δεν υπάρχει λόγος να το περάσετε από οικονομική επιτροπή. Το βάζετε μόνο στις αποθήκες σας και από εκεί και πέρα έγινε από τους κοινωνικούς λειτουργούς. Πήραμε τις λίστες, μου δώσανε τις λίστες κοινωνική λειτουργή, πήρανε τηλέφωνα, έλεξα και εγώ τις λίστες ποιοι είναι αυτοί οι ωφελούμενοι, πότε είχαν ξαναπάρει. Είναι ωφελούμενοι οι οποίοι κάθε μήνα σχεδόν εξυπηρέται από την κοινωνική πολιτική ή από το κοινωνικό παντοπολίδο, από το κοινωνικό φαρμακείο και είναι και άνθρωποι οι οποίοι ήρθανε, το έχω ξαναπεί στην πόρτα μας και έχουν εζητήσει βοήθεια, οι οποίοι μπορεί να μην ήτανε στην κοινωνική πολιτική εγγεγραμμένοι, παρ' όλα αυτά τους είπαμε να μας φέρουνε όλα τα παρέτα δικαιολογητικά που χρειάζεται για να μπορούν να εγγραφούν και να πάρουνε τις παραπάνω παροχές που παρέχει ο δήμος. Σήμερα έκανα άλλη μία δωρεά παραλάβαμε, ενάμιση τόνο περίπου σοκολατάκια και αναψυκτικά, έτσι την προηγούμενη εβδομάδα παραλάβαμε τυριά, γλυκίσματα όπως ανέφερα, οπότε θα δείτε ότι κάθε μήνα και κάθε εβδομάδα προσπαθώ να παραλαμβάνω πράγματα για να μοιράσω στους δημότητές μας. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι κακό, όλοι ξέρουμε το κοινωνικό παντοπολείο πόσες οικογένειες εξυπηρετεί, το συσσίτιο πόσο άτομα εξυπηρετεί καθημερινά, παρόλα αυτά οι ανάγκες έχουν αυξηθεί και κανένας δημότης δεν φεύγει χωρίς να πάρει κάτι από το κοινωνικό παντοπολείο ή από δωρές του δήμου. Οι δωρές, κυρία Σεμακούλα, στο δήμο είναι έξτρα που λαβάνουν οικογένειες του κοινωνικού παντοπολείου ή έξτρα δημότες, δεν είναι τίποτα συνυπολογίσιμο στον προϋπολογισμό. Δευχαριστώ. Κυρία Σεμακούλα, ένα λεπτό κυρία Τσιραμπίδου, πάνια μιλάω, θέλω να απαντήσω για αποφυγή παρεξηγήσεων, νομίζω έχω αυτό το δικαίωμα. Κάλλω την κυρία Ντόντι να δει τα πρακτικά όταν με το καλό θα βγουν. Δεν είχε εκλείχτος κριτική το σχολείό μου. Αμέναντίας είπα ότι καταλαβαίνω τη θέση της, καθώς έχω κι εγώ παρόμοιο κοινωνικό έργο εθελοντικό μεν. Κλείστε τα μικρόφωνα και είπα ότι κατάλαβα την αγωνία της, τον τρόπο που έγραψε το μήνυμα, το οποίο ήταν στην αρχή δραματικό προσωποποιημένο αλλά μετά είχε αίσια έκβαση και το μόνο που ρώτησα, το οποίο θα μπορούσε κάλιστα να μου το απαντήσει με την τελευταία φράση της, είναι αν υπάρχει επαρκές υπόλοιπο για να καλυφθούν όλοι αυτοί οι πολίτες ή αν κάθε μήν να περνάμε την αγωνία του εφόσον δεν φτάνουν τα χρήματα να πρέπει να βρούμε δωρεά. Αυτό ήταν το ερώτημά μου χωρίς ύχνος κριτικής και σας καλώ κυριαντότη να ξανακούσετε την απομαγνητοφόνηση για αποφυγή παρεξηγήσεων. Ευχαριστώ πολύ. Καλέσατε δακρύβρεχτο, οπότε γι' αυτό σας απάντησα ότι ο Ξέλα βασάνει ειρωνικό. Όχι, δακρύβρεχτο δεν είπα. Ωραία, κλήθηκε η παρεξήγηση. Λοιπόν, ας το τελειώσουμε, ας το σταματήσουμε εδώ. Ευχαριστούμε. Ό,τι δωρές φέρνουμε είναι έξτρα από αυτά τα οποία παίρνουν οι άνθρωποι. Αυτή την απάντηση ήθελα, δεν ρώτησα κάτι άλλο. Αυτή την απάντηση ήθελα. Μη κάνετε διάλογο, σας παρακαλώ. Πρόεδρε, συγγνώμη, αλλά δεν νομίζω ότι θα πρέπει να μου υποδείξει κάποιος το πώς θα απαντήσω. Ναι, κυρία Ντόντι, ωραία. Και έτσι απάντησα. Δεν έχω κανένα μένος και καμία διαφορά. Ευχαριστώ. Σας ευχαριστούμε, κυρία Ντόντι. Η κυρία Παντελίδου. Καλησπέρα και από μένα. Καλησπέρα. Αγαπητοί συνάδελφοι πάρα πολλά υπόθηκαν σήμερα για το στρατόπεδο Κόδρα. Και δυστυχώς άλλα τόσα γράφτηκαν γι' αυτό. Και λέω δυστυχώς γιατί πολλές φορές αυτά που γράφουμε μπορεί να είναι και παραπλανητικά, μπορεί να τα γράφουμε ένα τρόπο που να διαστρεβλώνουμε την αλήθεια. Στο τέλος όμως αυτό που μένει είναι τα γεγονότα και η αλληλουχία των γεγονότων, ειδικά όταν συνοδεύονται από πυρησιακά έγγραφα με διαφυσβήτητα, πρωτόκολλα και ημερομενίες. Λοιπόν, στο στρατόπεδο Κόδρα τη χρονιά αυτή που μας έχει περάσει έχουμε πάει δεκάδες φορές για αυτοψία. Δεκάδες. Μόνο με τον δήμαρχο έχουμε πάει πάρα πολλές φορές. Παρουσία και υπαλλήλων της εφορίας νεοτέρων μνημείων και της αρχαιολογίας. Γιατί όπως ξέρετε αυτές οι πυρησίες δεν είναι απλά μόνο ανταλλαγή εγγράφων, πρέπει να κερδίσουμε και την εμπιστοσύνη τους. Κάναμε πολλές βόλτες στο τρατόπεδο Κόδρα μαζί τους, δείξαμε τις προθέσεις μας, χτίσαμε μια σχέση θεωρώ εμπιστοσύνης, γιατί υπάρχει γενικά μια ευαισθησία για τα κτίρα όπως ξέρουμε τόσο από την εφορία νεοτέρων μνημείων όσο και από την αρχαιολογία. Τον Μάρτου του 2020 καταφέραμε και πήραμε μια έγκριση για να μπορέσουμε να καθαρίσουμε τα χόρτα και όλη την βλάστηση, αυτοφυΐ βλάστηση έτσι όπως λέγεται, που βγαίνει πάνω στα κτίρια, γύρω από τα κτίρια και ρημάζει τα κτίρια και δημιουργεί εστία μόλυνσης και είναι και κίνδυνος πυρκαγιάς. Για να πάρουμε αυτή την έγκριση δρομολογήθηκε έγγραφο από το Γραφείο Δημάρχου στις 26 Τρίτου. Από εκεί και πέρα δρομολόγησα και εγώ με τη σειρά μου από το Γραφείο Δημάρχου έφυγε αντίστοιχα ένα έγγραφο τον Μάιο του 2020 όπου ζητούσαμε την έγκριση προκειμένου να μπορούμε να απομακρύνουμε μπάζα, σκουπίδια, αφθαίρετες κατασκευές και να μπορέσουμε να γκρεμίσουμε και να απομακρύνουμε όλα αυτά που έγιναν αυτό το χρόνο. Την έγκριση αυτή την πήραμε 23 Τρίτου με αριθμό πρωτοκόλου. Όλα αυτά είναι καταγεγραμμένα και αδιαφυσβήτητα. Όπως ξέρουμε έφυγαν παράνομαι ελισάνδες, έφυγαν κοινοκομεία. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα σύμπραξης, νομική υπηρεσία, αντιδημαρχία καθαριότητας, τεχνική υπηρεσία προκειμένου να έχουμε τις συγκρίσεις και τις αδιοδοτήσεις για όλα αυτά. Έγινε μια πρώτη επιχείρηση καθαρισμού τον Ιούνιο του 2020, δεν μιλάμε για τώρα. Έχει ξεκινήσει από τον Ιούνιο του 2020. Γιορτάσαμε μια μέρα περιβάλλοντος εκεί που ήμασταν, θα έλεγα όλοι μαζί, αλλά τελικά δεν ήμασταν όλοι μαζί σε αυτό γιατί έπρεπε να είμαστε μαζί. Από το Δημοτικό Συμβούλιο νομίζω είδα μόνο την κυρία Κυφωνίδου, ίσως και την κυρία Αντωνούδη, αν δεν κάνω λάθος, σε αυτές τις ενέργειες πρέπει να είμαστε μαζί. Μιλήσατε πριν για ΑΟΑ. Όλα αυτά, όλα αυτά τα ζητήματα, δεν είναι τα μελίσια. Αυτή τη στιγμή είναι το μικρότερο μας πρόβλημα τα μελίσια. Μακάρι να είχαμε μόνο 10 μελίσια στο κόδρα και να πηγαίναμε κάθε εβδομάδα να το καθαρίζουμε. Έχουμε τόσα πολλά θέματα. Μιλήσατε για ΑΟΑ, μιλάμε για καταληψίες. Έχω πάει στην αστυνομία πόσες φορές και έχω δώσει κατάθεση. 19-10 ήταν η τελευταία μου κατάθεση. Για να πάω να δώσω κατάθεση στην αστυνομία, σημαίνει ότι έχει προηγηθεί αυτοψία. Δεν πάω να κάνω έτσι. Ενημερώνω την αστυνομία για αστυνομία όταν δεν πρόκειται για διοικτυσία του δήμου. Αντίστοιχα, ενημερώνουν τους ιδιοκτήδες του. Φτάσαμε στο σημείο αυτό που φτάσαμε μετά από μια σειρά ενεργειών. Φτάσαμε έτσι πυχαία. Όσοι από εσάς επισκεφτήκατε το στρατόπαιδο Κόδαρ το Σαββατοκύριακο, εγώ πήγα το Σάββατο με τα παιδιά μου και είδα μια εικόνα πραγματικά πολύ ευρωπαϊκή. Είδα παιδιά να κάνουν ποδήλατο. Είμαστε σε μια κατάσταση πανδημίας και το Κόδαρ αυτή τη στιγμή είναι μια μικρή απόδραση. Πάει και κάνει και ο κόσμος ποδήλατο, υπήρχαν οικογένειες. Έχω δει μαμά με παιδιά να κάνει πικνίκ. Αυτά δεν μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη μας αυτά και να πούμε ότι επειδή μία δημοτική σύμβουλος μας ενημέρωσε ότι υπάρχουν μελίσια, πήραμε τις φαγάνες μας την άλλη μέρα, ξεσηκώσαμε το μισό προϋπολογισμό του Δήμου και τη μισή υπηρεσία, αν όχι όλη την υπηρεσία καθαριότητας και πήγαμε να κάνουμε καθαρισμό. Μόνο εκεί πέρα με τον αντιδήμαρχο με τον κύριο Ματσαρίδη έχουμε βρεθεί πόσες φορές να δούμε πώς να σκανάρουμε την περιοχή και πώς θα μπορέσουμε αυτό να το χωρίσουμε σε ζώνες προκειμένου να δούμε τι θα κάνουμε με τα μπάζα, πώς θα τα απομακρύνουμε και όχι μόνο τα μπάζα που πετάνε και τα μπάζα που υπήρχαν και από τις παλιές κατασκευές. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι όλες αυτές οι ενέργειες δεν μπορούν να αφισβητηθούν έτσι με μια απλή δήλωση. Φύγει τόσο τη δουλειά τη δική μας αλλά και τη δουλειά των υπηρεσίων που έχει γίνει όλο αυτό τον καιρό. Πόσο να φορά το κομμάτι το σχεδιαστικό γιατί όλα αυτά που υπόθεκαν έχουν να κάνουμε με τον καθαρισμό του Κόδρα. Για το ειδικό χωρικό που ανέφερε και ο κ. Ψαρπούδης ο οποίος μας το είπε και το επισήμανε και τη μέρα που είχαμε την Επιτροπή Κόδρα για την οποία επίσης στην Επιτροπή Κόδρα όλοι μαζί συμφωνήσαμε ότι υπάρχουν σκουπίδια και μπάζα εκεί πέρα τόσο στην ομάδα εργασίας τόσο και στην Επιτροπή Κόδρα. Δηλαδή όλοι το γνωρίζαμε, όλοι το ξέραμε και γι' αυτό ενεργήσαμε. Είπαμε λοιπόν στην Επιτροπή Κόδρα ότι όταν θα υπογραφεί το ειδικό χωρικό θα πρέπει να έρθει για διαβούλευση τόσο σε επίπεδο επικεφαλής αλλά και σε επίπεδο δημοτικός συμβουλίου. Νομίζω όλοι συμφωνήσαμε σε αυτό, σας έστειλα και τα πρακτικά, τα έγραψα και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σε αυτό. Μάλιστα, όπως σας εξήγησα γιατί σας μάζεψα για κάποιες σημειώσεις που βρήκα από εδώ και από εκεί, η διαδικασία της διαβούλευσης δεν προβλέπεται στο ειδικό χωρικό παρά μόνο στη φάση της ΜΠΕ, κατά τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Περ' όλα αυτά είπαμε θα το δούμε. Το άκουσα που υπόθηκε, νομίζω είμαστε σύμφωνοι σε αυτό. Δεν χρειάζεται να το ξαναπούμε ότι το στρατόπεδο Κόδρα είναι υπερτοπικού χαρακτήρα. Δεν μπορούμε να πάρουμε ούτε 10 άνθρωποι αποφάσεις γι' αυτό, ούτε 40. Πρέπει να το δούμε συνολικά. Ένα άλλο θέμα που τέθηκε είναι σχετικά με το 23ο σχολείο, που ανέφερε ο κ. Μπακοκλήτη σχετικά με το χρονοδιάγραμμά του. Το χρονοδιάγραμμα μέχρι στιγμής πάει καλά. Είμαστε ακριβώς έτσι όπως πηγαίνουν οι εργασίες. Αν δεν πάει κάτι στραβά, το Σεπτέμβριο του 2021 θα μπορέσει να ξεκινήσει η σχολική χρονιά. Σήμερα ο εργολάβος δουλεύει στο εσωτερικό του κτιρίου, δεν μπορεί να κάνει εργασία στον αυλοφόρο, οπότε έχουμε εκμεταλλευτεί το διάσταμα αυτό προκειμένου να γίνονται εσωτερικές εργασίες. Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα του ΔΑΚ, επίσης είμαι πολύ περισσότερης ισόδοξη, διότι υπήρχε μια πολύ καλή ροή εργασιών από την αρχή και θεωρώ ένας πάρα πολύ καλός προγραμματισμός. Τον Αύγουστο έγιναν καθερέσεις όπως σας ανέφερα και σε άλλο δημοτικό συμβούλιο. Κμεταλλευτήκαμε δηλαδή το νεκρό χρόνο, το χρόνο δηλαδή όπου δεν υπάρχει εργατικό δυναμικό, τα εργοστάσεις είναι κλειστά, οι εταιρίες οι περισσότερες είναι κλειστές. Θεωρώ ότι έγινε ένας πάρα πολύ καλός προγραμματισμός. Το κανονικό χρονοδιάγμα του εργολάβου είναι Μάρτιο του 2021. Θέλω να κρατώ τις επιφυλάξεις μου χωρίς να δισμευθώ στο δημοτικό συμβούλιο ότι αρχές του Φεβρουαρίου θα έχει τελειώσει το έργο. Έχει μια καλή ροή, παρόλο που η αρχική μελέτη είχε αρκετές ελλείψεις. Δηλαδή μέχρι στιγμής παίρνουμε από τα πρόβληπτα συνεχώς. Δεν είχαν προβληθεί μια εξωτερική ανακέννηση, υποτυπώδη σε έστω. Έχουμε πάρει από τα πρόβληπτα για να βάλουμε καινούργιες πόρτες γιατί δεν ήταν στον αρχικό σχεδιασμό. Τα λούκια στην ορφή ήταν τρυπημένα, έπρεπε να την κατασταθούν. Οπότε, είμαστε οριακά στα πρόβληπτα προκειμένου να προσθέσουμε και αυτά τα άρθρα. Παρ' όλα αυτά, είναι ένα έργο που ευτυχώς πάει καλά. Κύριε Βουλκαράκη, θέξατε το θέμα της δημοτικής συγκοινωνίας για την ΚΕΘΚΑ. Θα πάρω λίγο τον λόγο γιατί στο ΣΒΑΚΚ, το οποίο ψηφίσαμε σε προηγούμενα δημοτικά συμβούλια, εκτός από τις συγκοινωνιακές μελέτης που θα πάρουμε, είχα ζητήσει ένα από τα ζητούμενα να είναι και η δημοτική συγκοινωνία. Δηλαδή, από τη στιγμή που το έργο είναι συγκοινωνιακού χαρακτήρα, να μπορέσουμε να προβλέψουμε και κάποιες στάσεις για δημοτική συγκοινωνία για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε τα λοφορία. Φυσικά, αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αύριο, μιλάμε για έβρος ενός έτου σίγουρα, είναι αντικείμενο μελέτης, αντικείμενο μελετητή, αλλά θέλω να σας ενημερώσω ότι είναι ένα από τα ζητούμενα που έχουμε βάλει. Όσον αφορά το Open Mall, επειδή χωρίζεται σε δύο σκέλη, έχει να κάνει τόσο με τον εμπορικό σύλλογο, αλλά έχει να κάνει και με ένα τεχνικό κομμάτι για το οποίο μπορώ να σας ενημερώσω. Το τεχνικό κομμάτι έχει να κάνει με την ανάπλασή της οδού Μητροπολίου του Χρυσάνθου και έχει βγει ο ανάδοχος, έχει προκηρυχθεί και μάλιστα τη βδομάδα αυτή υπογράφουμε και τη σύμβαση, διότι είναι από άλλη πόλη, οπότε θα γίνει με μια διαδικασία, οπότε να σας ενημερώσω ότι είναι δρομολογημένο. Με το parking, κυρία Πανταλιδού, με το parking. Για το parking δεν γνωρίζω γιατί έχει να κάνει καθαρά με οικονομικού χαρακτήρα αντικείμενο, δηλαδή το parking σαν τεχνικό έργο είναι ολοκληρωμένο, από εκεί πέρα έχει να κάνει με διαχείριση, οπότε έχει να κάνει με αποφάσεις οικονομικού αντικειμένου. Οπότε θα μας απαντήσει μάλλον ο κ. Σαγμακίδης αν μπορεί. Ίσως δεν το γνωρίζω, μπορώ να σας ενημερώσω για το τεχνικό κομμάτι. Τώρα από εκεί και πέρα διαχείριση, μπορώ να σας πω και για τον εμπορικό σύλλογο, αλλά επειδή αυτό είναι σε διαδικασία, θα ίσως θα μπορούσα να σας απαντήσω πιο ολοκληρωμένα. Δηλαδή, υπάρχουν κάποιες ιδέες για να φαίνονται η ομοιομορφία στα μαγαζιά που συμμετέχουν. Είναι σε μια διαδικασία. Το τεχνικό κομμάτι πάντως που κινείται αυτόνομα έχει ολοκληρωθεί. Ευχαριστούμε κυρία Πανταλιδού. Συγγνώμη να μου ευχαριστώ για το σώμα. Σχετικά με τα RAPID-Test, είπε η κυρία Φοροπούλ, γιατί με κάλεσε και εμένα, το προεξέχασα να το αναφέρω. Πιθαία συγγνώμη. Να πω ότι έχω μιλήσει με τον ΟΔΙ όσες φορές είχα κανονίσει τεστ και κάναμε. Να πω λίγο τη διαφορά για να την καταλάβει και το σώμα. Όταν είχα ρωτήσει στον ΟΔΙ ποια είναι η διαφορά τους ανθρώπους που κάνουν τα τεστ, μου είχαν πει ότι το τεστ αντιγόνων παίρνει ρινοφαρικικό επίχρησμα, γίνεται δηλαδή από τη μύτη. Για να γίνει αυτό το τεστ, θέλει ειδικό εξοπλισμό, θέλει ειδικό ρουχισμό, ειδική στολή, οι οποίοι φοράνε αυτοί οι άνθρωποι και να είναι το προσωπικό εκπαιδευμένο για να το κάνει. Οπότε στο δήμο δεν έχουμε τέτοιο προσωπικό. Για τα RAPID-Test, είναι όπως είπε η κυρία Φοροπούλ, αντισομάτων, το οποίο φαίνεται, αν έχει περάσει κάποιος κορονοϊό ή ανωσία αυτήν την περίοδο που το κάνει το τεστ, μου είπαν ότι θα βγει θετικό, γιατί είναι το οικοφορτίο στον οργανισμό του και γίνεται απλά με ένα τσίπιμα, όπως γίνεται η μέτη του ζαχάρου. Είναι πιο εύκολο. Θεωρώ μάλλον γι' αυτό καταλήξαμε στην Οικονομική Επιτροπή στα RAPID-Test. Λάθος, είναι λάθος, αυτό το θέμα πρέπει να το πάρουμε σοβαρά, είναι λάθος. Κυρία Φοροπούλου θα το... Θα σας ενημερώσω σε λίγο, θα θέσω εγώ το θέμα των ράπτων. Ωραία, εντάξει κύριε Δημαρχέ. Ο κύριος Γιανακός. Κύριε Γιανακέ. Ναι, θα σας πω να σας πω. Κατ' αρχή θα ξεκινήσουμε την τοποθέτησή μου με μία απάντηση που θέλω να δώσω στην κυρία Δητή όσον αφορά το θέμα των προτάσεων που θα υποβάλλει ο κύριος Κόπτης, δηλαδή ο περιφερειακός διευθύς εκπαίδευσης, προς το Υπουργείο Παιδείας. Πιστεύω ότι ο περιφερειακός διευθύς εκπαίδευσης, και σύμφωνα και με την εγκύκλειο του Υπουργείου, που έπρεπε μέχρι τις 20.11, αφού συγκεντρώσει τις προτάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου προφανώς τις προτάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, την πρόταση που εγκρίθηκε από τον Προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο όσον αφορά τις σχολικές μεταβολές, λογικά πρέπει να τις υπέβαλε. Και επειδή υπάρχει μια άλλη κατελικτική ημερομηνία στις 4-12, όπου θα πρέπει να υποβάλλει νέες προτάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου μετά από συνενόησες και με τους διευθυτές της πρωτοβάθμιας και της δεύτεροβάθμιας, αυτό είναι από τις 4-12, τις επόμενες μέρες θα έρθουμε σε επαφή, αλλά έχουμε πάρα πολύ καλή επαφή και επικοινωνία με τον κ. Κόπτσι, που νομίζω ότι τελικά οι προτάσεις του θα είναι στην ουσία οι προτάσεις που εισυχηθήκαμε σαν Δημοτικό Συμβούλιο προς την περιφέρεια. Αυτό που ήθελα να πω, επίσης όσον αφορά τον κ. Αντωνάκη, μια που απευθυνήθηκα στην κ. Τιτί, θα ήθελα να πω και για τον κ. Αντωνάκη ότι έχει δίκιο, δεν απάντησα, δεν απαντήσαμε, δηλαδή δεν απάντησε η Αντιμαρχία Βεδίας, ζητώ την κατανοή σας, αγαπητεύει και διέ, γιατί πραγματικά είναι μια περίοδος που ήταν πολύ δύσκολη και με μεγάλο φόρτο εργασίας, όσον αφορά τα θέματα αυτά, πάντως να ξέρεις ότι το γραφείο μου είναι ανοιχτό, να έρθεις και μια και δύο μέρες και να κάτσουμε με τις ώρες και να συζητήσουμε και να απαντήσουμε και να φάρεις ό,τι απαντήσεις, θες, ό,τι έγραφου θέλεις, το έχω ξαναφεί, πάνω σε αυτό το, σε οποιοδήποτε ζήτημα ζητάς, σε οποιοδήποτε είναι ανοιχτό, να πάρεις ποιαδήποτε πληροφορία θέλεις για οποιοδήποτε θέμα ζητήσεις. Πάνω στο θέμα και έρχομαι, επανέρχομαι μάλλον, στο ζήτημα που έθιξε ο κ. Περσίνης. Δεν ξέρω αν θυμάται στην πρώτη του τοποθέτηση, ότι είπε ότι η καταληκτική ημερομηνία στην οποία θα έπρεπε να υποβάλλουμε σαν δημοτικό συμβούλιο της προτάσσας ήταν 20 ενδεκάτου. Είναι λάθος. Δεν ήταν 20 ενδεκάτου η καταληκτική ημερομηνία. Οι διευθυντές της πρωτοβάθμιας, μάλλον η ημερομηνία στην οποία θα έπρεπε να υποβάλλουν οι διευθυντές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τις προτάσεις τους προς το δημοτικό συμβούλιο ήταν μέχρι τις 5 ενδεκάτου. Και εμείς τι κάναμε από εκεί πέρα. Τι κάναμε από εκεί πέρα. Από τις 5 ενδεκάτου που ήταν η καταληκτική ημερομηνία για να έχουμε τις προτάσεις των διευθύνσεων. Επανέρχομαι και σας λέω ότι στις 30 ενδεκάτου, στις 29 ενδεκάτου μάλλον μας ήρθε η πρόταση της πρωτοβάθμιας και στις 6 ενώ η καταληκτική ημερομηνία ήταν 5 ενδεκάτου, και στις 6 ενδεκάτου η πρόταση της δευτεροβάθμιας. Οπότε εμείς αφού συγκεντρώσουμε τις προτάσεις έπρεπε να κάνουμε έναν αγώνα δρόμου ώστε μέχρι τις 20 ενδεκάτου να προτείνουμε να παρουσιάσουμε στην περιφέρεια αυτές τις προτάσεις. Από τις 6 ενδεκάτου λοιπόν που μας ήρθε η πρόταση της δευτεροβάθμιας και είχαμε πλέον στα χέρια μας τις προτάσεις, γιατί αν τις είχαμε αντίκια τις 6 ενδεκάτου τις είχαμε ας πούμε στις 15 ενδεκάτου εννοείται ότι θα είχαμε πολύ περισσότερο χρόνο να κοινήσουμε όλες τις διαδικασίες και όσον αφορά τις διαβουλεύσεις με παρατάξεις και όσον αφορά τις διαβουλεύσεις με συλλόγους, με συνδικαλιστικά όργανα κτλ κτλ κτλ. Εμείς όμως είχαμε τελικά τις προτάσεις των διευθύνσεων στις 6 ενδεκάτου και έπρεπε οπωσδήποτε στο Δημοτικό Συμβούλιο τις 16 ενδεκάτου, δηλαδή μετά από 10 μέρες να πάρουμε αποφάσεις σαν Δημοτικό Συμβούλιο τους ώστε να τις στείλουμε στην περιφερειακή διεύθυνση μέχρι τις 20. Και τι κάναμε από τις 6 ενδεκάτου, στις 8 ενδεκάτου κάνουμε σύσκεψη με το Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στις 9 ενδεκάτου κάνουμε συνάντηση με το Προμηθέτο Συνδικαλιστικό Όργανο των Δασκάλων. Εννοείται ότι τις προηγούμενες μέρες, όπως σας ανέφερα και πριν, προσπαθήσαμε να έρθουμε σε επικοινωνία με το Συνδικαλιστικό Όργανο, με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσης, δεν κατέστηκε γι'αυτόν, αλλά τέλος πάντων δεν έχει σημασία από τις 9 ενδεκάτου που ήρθαμε στις συνάντηση με το Προμηθέτο Συνδικαλιστικό Όργανο. Τις παρατάξεις για ποιον λόγο δεν τις καλέσατε. Τις καλέσαμε, αλλά τις παρατάξεις έβρεπε να τις καλέσουμε, αφού έχουμε ελοχληρωμένες προτάσεις. Αφού έχουμε προτάσεις στις Συνδικαλιστικών Οργάνων. Κύριε Περσίδη. Κύριε Περσίδη, σας παρακαλώ. Λοιπόν, μην επανέλθουμε πάλι. Σας ακούσω, επαναλαμβάνω. 6 ενδεκάτου είχαμε τις προτάσεις των Διευθύνσεων. Τι να καλούσαμε, δηλαδή, να καλούσαμε τις παρατάξεις πριν τις 6 ενδεκάτου. Αφού τότε είχαμε τις προτάσεις των Διευθύνσεων. Και μέχρι τις 16 ενδεκάτου, δηλαδή σε 10 μέρες, έπρεπε να κάνουμε έναν αγώνα δρόμου, ώστε να περάσουν από το Δημοτικό Συμβούλιο, οι προτάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι προτάσεις, οι οποίες του Δημοτικού Συμβουλίου, θα ήταν απόρεια των εισηγήσεων της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας. Σας έχω επαναλάβει 100 φορές, και μάθετε το επιτέλους, τι εστί Δημοτική Επιτροπή Παιδείας. Η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας είναι το ανώτατο εισηγητικό όργανο που υπάρχουν, υπάρχουν θεσμικά πρόσωπα μέσα που το απαρτίζουν τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας. Λοιπόν, από τη στιγμή που είχαμε ολοκληρωμένες πλέον τις προτάσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εμπαίνευσης, στις 6 ενδεκάτους, στις 6 Νοεμβρίου, με καταληκτική μερομηνία και βάλεις, σας λέω, στις 5, δηλαδή μια μέρα μετά μας στείλανε την πρότασή τους οι δευτεροβάθμοι, που θα μπορούσανε όλες αυτές οι ιδιοκλίνησες, οι πρωτοβάθμοι και δευτεροβάθμοι, να μας είχαν στείλει τις προτάσεις 15-20 μέρες στον μπροστά. Οπότε, ναι, έχουμε άνεση χρόνια. Όταν έχουμε τις προτάσεις στις 6-11, τι κάνουμε, προχωράμε σε 10 μέρες και προσπαθούμε με έναν αγώνα δρόμο, και στις 9-10 κάνουμε σύσκεψη με τον διευθυντή της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, και στις 12-11 κάνουμε Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, η μέρα 5, και τη Δευτέρα Παρασκευή, Σάββατο, Κοινιακή και Δευτέρα Εκδημοτικό Συμβουλίο. Την επόμενη μέρα από τη ΔΕΕΠ έχετε τις προτάσεις της ΔΕΕΠ, έχετε όλη τη χάη, έχετε τις προτάσεις της ΔΕΕΠ, έχετε την σύγχυση της Αντινημαρχίας, έχετε τις προτάσεις όσον αφορά τις σχολικές μεταβολές της πρωτοβάθμιας, της δευτεροβάθμιας, έχετε τις απόψεις των διδασκόντων, τις προτάσεις της ΕΛΜΕΕ, τις προτάσεις της Προμηθέα, όλα τα έχετε την Παρασκευή μια μέρα μετά τη σύγχυση της ΔΕΕΠ. Και έχετε τρεις μέρες, δυστυχώς αν δεν θα σας πάνε τρεις μέρες τι να κάνουμε και εμείς, τόσο χρονικό διάσταμα είχαμε να εξαργαστούμε και να φέρουμε τις προτάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, τις φέραμε στις 16.11 στο Δημοτικό Συμβούλιο και τις ψηφίσατε. Τις ψηφίσατε. Μήπως έχετε καμιά αντίρρηση πάνω σε αυτό, τι δεν θα ψηφίζατε, γιατί σας είδα στην πρώτη σας τοποθέτησε αρκετά υγιωτικό, τι δεν θα ψηφίζατε κύριε Περσίδη από τις προτάσεις που ψηφίσατε. Όχι κύριε Περσίδη, όχι. Κύριε Περσίδη, κύριε Περσίδη, κύριε Περσίδη, κύριε Περσίδη, κύριε Περσίδη, σταματήστε σας παρακαλώ. Κύριε Περσίδη, κυτάξτε κύριε Περσίδη, οι προτάσεις στις πρωτοβάθμιες και τις δευτεροβάθμιες ήταν συγκεκριμένες και οι απόψεις μας ήταν συγκεκριμένες. Απορρίψαμε και η Αντιδημαρχία και ομόχονα απέρριψε τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας τη συγχόνευση του 415. Η άποψή μου ήταν απορριπτική. Ξεκαθαρισμένο, το καταλάβαμε αυτό. Λοιπόν, απορρίψαμε την προαγωγή του 17ου Δημοτικού Σχολείου από 14ες στις 18ες. Απορρίψαμε τις προαγωγές των υπεραγωγίων και προτείναμε, κύριε Περσίδη, εγώ την εισήγησή μου την ψήφλησα. Την εισήγησή μου την ψήφλησα και εσείς την ψηφίσαμε. Αλλά θέλω να μου πείτε που τι δεν θα ψηφίζατε από την εισήγηση αυτή. Προτείναμε την προαγωγή του 17ου Δημοτικού Σχολείου από 12ες στις 14ες. Λοιπόν, και προτείναμε και την προαγωγή του 18ου Δημοτικού Σχολείου από 6ες στις 8ες. Και προτείναμε επίσης την ίδρυση των 4ων υπεραγωγίων, που ήταν το πιο οσιαστικό ζήτημα σε ό,τι αφορά της προτάστης της πρωτοβάθμας. Όχι την προαγωγή των υπεραγωγίων, αλλά την ίδρυση των υπεραγωγίων ως ξεχωριστές δομές, ούτως ώστε να λειτουργήσουν σαν ξεχωριστές σχολικές μονάδες, όταν πρόκειται να κατασκευασθούν τα καινούργια χτίρια. Και όσον αφορά την δεύτεροβάθμια εκπαίδευση, εγκρίναμε μόνο το Δημοτικό Συμβούλιο και προτείναμε και σαν αντιδημαρχία και σαν Δημοτική Επιτρεπή Παιδείας, την ίδρυση του 8ου Γερ Καλαμαριάς. Θα το καταψηφίζατε που μας είπατε ότι σας παρασύραμε. Θα το καταψηφίζατε αυτό. Λοιπόν, και επίσης εγκρίναμε μόνο φορά και τις προσθήκη των τομέων δικατοίτων του ΕΠΑΛ όπως σας έχω πει και προηγουμένους. Τίποτα δεν θέλω να απαντήσω πάνω σε αυτά. Νομίζω σας κάλυψα. Ελπίζω να μην επανέδετε στο θέμα. Κύριε Πρόεδρε, όχι να επανέδω. Όχι, κύριε Περσίδη. Σας παρακαλώ, κύριε Περσίδη. Σας παρακαλώ, σας παρακαλώ. Λοιπόν, κύριε Δηδήμαρχε, τελειώσατε. Κύριε Περσίδη, αν έχετε άλλες ερωτήσεις θα τις βάλετε στο όπλο. Ποιες ερωτήσεις, λάθος κάνετε. Με έκανε ερώτηση. Όχι, κύριε Περσίδη. Κύριε Περσίδη, δεν θα επανέλθουμε πάλι σε μια αντιπαράθεση. Η ώρα πήγε 9.30 πρέπει να δωθούν απαντήσεις. Επειδή ακούω για ακόμα μία φορά ανακρίβειες, δεν καλυπτόμαστε. Ωραία, θα ξανατοποθετηθείτε στο επόμενο δημοσιογραφείο. Όχι, δεν θα ξανακάνετε άλλες ερωτήσεις. Τελειώσαμε. Εάν δεν με δώσουν το λόγο που δικαιούμαι επιπροσωπικού, εγώ θα αποχωρήσω. Όχι, κύριε Περσίδη. Τελείωσε. Δεν νομίζω επιπροσωπικού. Κάρατε κάποιες ερωτήσεις. Όχι, με έκανε ερώτηση και θα με δώσω το λόγο. Όχι, κύριε Περσίδη. Με έκανε ερώτηση προσωπικά. Τι προσωπικά. Δεν σας έκανε προσωπική ερώτηση. Δεν σας προσωπικά. Σ' αυτά που ρωτήσατε, σας απάντησε. Τι άλλο, δηλαδή. Έκανε ερωτήσεις, θα με τρελάνετε. Έκανα ερώτηση. Τι από αυτά που ψηφίσατε την προηγούμενη φορά. Εμείς σας παρασύραμε. Μα κάτσε λίγο να σου πω. Όχι, δεν θέλω να με πεις. Κύριε Γιάννακε. Θα με δώσετε το λόγο. Όχι, κύριε Περσίδη. Τελείωσε. Δεν θα επανέλθατε πάλι ώστε να έχουμε το προσωπικό. Ο ένας να κατηγορεί τον άλλο. Κυρία Πρόεδρε, είστε όλοι του Δημοτικού Συμβουλίου. Είμαι όλου. Φυσικά και είμαι όλου. Τι είπατε. Φυσικά και είμαι όλος του Δημοτικού Συμβουλίου. Θα με αφήσετε να τελειώσω, κύριε Περσίδη. Θα με αφήσετε. Έχω να απαντήσω και εσάς. Τελειώσατε και έπανα πάρα το λόγο. Ναι, αλλά να τελειώσω. Περίμενε λίγο. Να μην τελειώσουμε. Ε, δεν τελείωσα. Περίμενε. Πάρε λίγο πουμόνι. Λοιπόν, όσον αφορά τα τάμπλες. Κύριε Βουλγαράκη, δεν ξέρω αν υπάρχει καθυστέρηση. Πραγματικά και εγώ θεωρώ ότι θα ήθελα μάλλον να δοθούν τα τάμπλες όσο πιο γρήγορα γινόταν. Λοιπόν, κύριε Γιαννακέ, θα σας παρακαλούσα να μην απευθύνετε ερωτήσεις στους συμβούλους. Ε, γιατί με ανακάζετε να επανέλθω ξανά. Ε, όχι. Δεν γίνεται αυτό όμως. Δεν μπορεί να γίνει αυτό. Καλά, μπορώ να απαντήσω τώρα. Απαντήσατε, αλλά κάνατε και ερώτηση. Κάνατε ερώτηση στον κύριο Περσίδη. Ορίστε που ζητάει το λόγο τώρα. Τι να κάνω. Αυτό που είπε, τι να κάνω. Ε, εντάξει. Ε, εντάξει. Να απαντήσω λίγο στον κύριο Περσίδη. Απαντήστε. Ε, κύριε Περσίδη, θα ρωτήσετε τι ακριβώς, τι θέλετε να πείτε. Για ένα λεπτό σας παρακαλώ, γιατί περάστησαν και έχουμε κι άλλο. Για ένα λεπτό. Ωραία. Λοιπόν, όσον αφορά τα tablets, πραγματικά και εγώ θα ήθελα να κινηθεί η διαδικασία λίγο πιο γρήγορα, αλλά είναι χρονοβόρες και γραφειοκρατικές οι διαδικασίες, γενικώς των υπηρεσιών, του δημοσίου, τι να πω. Να σας πω ένα διάγραμμα των ενεργειών που κάναμε σαν αντιδημαρχία. Καταρχήν να σας πω ότι τα σχολεία κλείσαμε, έχει ανασταλεί η λειτουργία των γυννασίων και των λιβκιών στις 9 ενδεκάτου. Εμείς από τις 3 ενδεκάτου είχαμε στείλει επιστολή προς τους διευθυντές των γυννασίων και των λιβκιών, επειδή προβλέπαμε ότι θα έχουμε μια τέτοια κατάσταση, στείλαμε επιστολή στις 3 ενδεκάτου προς τα γυμνάσια και στα λιβκιά, να μας πούνε τις ανάγκες τους όσον αφορά την έκπληψη, τις ανάγκες όσον αφορά τα tablet, τα laptop και τα λοιπά που θα χρειαζόταν. Σε μια τέτοια περίπτωση που θα ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων. Στις 9 ενδεκάτου, στείλαμε νέα επιστολή προς τα γυνάσια και στα λιβκιά, με τα οποία ζητούσαμε, επειδή είχαμε μια πληροφορία ότι θα δοθούν κάποια τέτοια ηλεκτρονικά μέσα και από το υπουργείο, ζητήσαμε εκτός από την επιστολή, με τις ανάγκες που θα στέλνανε σε μας, να στείλουν μια επιστολή και προς τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ούτως ώστε αν πρόκειται το υπουργείο να δώσει κάποια tablets ή οτιδήποτε άλλο ηλεκτρονικό εξοπλήμα στα σχολεία, να έχουν ήδη τις ανάγκες τους. Στις 9 ενδεκάτου, η λειτουργία των γυναισίων και των δικείων αναστάθηκε. Από τότε και μετά, υπάρχει μια διαδικασία που δυστυχώς πρέπει να την ακολουθήσουμε, δεν γίνεται αλλιώς. Στις 12 ενδεκάτου, κάναμε έτοιμα προς την οικονομική υπηρεσία για αναμόρφωση του προϋπολογισμού, ώστε να εξευρεθούν τα χρήματα για να αγοραστούν τα tablets. Στις 13 ενδεκάτου, κάναμε εισήγηση στην οικονομική επιτροπή για τα επιχωρή σχολικής επιτροπής της δευτεροβάθμιας. Στις 13 επίσης ενδεκάτου, πάρθηκε απόφαση από την οικονομική επιτροπή για αναμόρφωση προϋπολογισμού για 30.000 για τη δευτεροβάθμια. Στις 16 ενδεκάτου, πάρθηκαν τρεις αποφάσεις. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για έγκριση της απόφασης αναμόρφωσης, η απόφαση επίσης του Δημοτικού Συμβουλίου για επιχωρή για σχολική είναι αυτές οι διαδικασίες. Μπορείς έναν Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει απόφαση για την έγκριση της αναμόρφωσης και για την επιχωρήγηση της σχολικής επιτροπής. Και επίσης, στην ίδια μέρα, στις 16 ενδεκάτου, πάρθηκε απόφαση και από τον Δημοτικό Συμβούλιο της σχολικής επιτροπής δευτεροβάθμιας για την έγκριση της δαπάνης αυτής για τα tablet. Στις 16 ενδεκάτου, σας αναφέρω από ένα χρονοδιάγραμμα, είχαμε την αναστολή λειτουργίας των Δημοτικών Σχολείων, στις 16 ενδεκάτου. Στις 19, κάναμε έτοιμα από την οικονομική υπηρεσία για να μόρφωσαν προϋπολογισμό στο να εξελθεθούν τα χρήματα για να μποράσουν τα tablet για την πρωτοβάθμια. Τέλος πάντων, να μην σας καθυστερώ με όλα αυτά, υπήρχαν αρκετά μεγάλες διαδικασίες οι οποίες προφανώς φέρανε αυτή την καθυστέρηση. Παρ' όλα αυτά, εγώ θα ήθελα πραγματικά να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου γιατί σε όλη αυτή τη διαδικασία όλα τα μέλη και του Δημοτικού Συμβουλίου και της σχολικής επιτροπής είχαμε τη συγκατάθεσή τους ώστε να προχωρήσουν αυτές οι διαδικασίες όσο γρήγορα τραγουδόταν. Αλλά δυστυχώς πρέπει αυτές οι διαδικασίες να προχωρήσουν και μάλιστα πολλές φορές ήρθα και σε επαφή και με τον Επίτροπο δυστυχώς δεν μπορούμε να παραβλέψουμε όλες αυτές οι διαδικασίες. Έπρεπε επίσης να πάρουμε προσφορές. Υπήρχε και το θέμα της Black Friday που είχε σαν αποτέλεσμα να μην υπάρχουν σε διαθεσιμότητα τόσα πολλά tablet που ζητήσαμε. Το τόσο μεγάλο stock σε tablet. Επίσης θα ήθελαμε αν είναι δυνατόν και κάποιος άνθρωπος από την Καλαμαριά να αναθέσουν σαν έναν άνθρωπο από την αγορά της Καλαμαριάς. Κύριε Μπακοβλίδη, εσείς είστε παλιός και ξέρετε τώρα. Είμαστε πλέον στη φάση που πιθανόν να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αν όχι, σήμερα δεν έχω ενημέρωση από το πρώτο και το δευτεροβάθμι, γιατί σήμερα ήταν να παραλάβουμε τα tablets τα 190. Μιλάμε για 190 tablets για τη Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή και άλλα 200 που υπολογίζουμε να πάρουμε για την Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή. Σύνολο, γύρω στα 390 tablets. Δεν είμαι με το πρόβλημα αλλά θεωρώ ότι σε μεγάλο βαθμό δίνει με μία λύση σε κάποιες οικογένειες που έχουν προβλήματα και είχα και εγώ πολλές φορές επαφή με οικογένειες και με γονείς που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα σε αυτή την περίοδο. Επίσης, έχω και την κατανομή, αν θέλετε να σας την πω, όσον αφορά τα tablets που θα κάνουμε στην Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή. Υπάρχει ένα mail προς τις παρατάξεις αντιδήμαρχε, κατανομή. Αυτή τη στιγμή μιλάτε και στα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά θα υπάρχει ο μιλητής, ούτε καν ακούγεται ούτε καν φαίνεται ποιος μιλάει. Εγώ θέλω να υπάρχουν σωστά πρακτικά, καταλαβαίνετε. Πείτε μου κ. Πρόεδρε να ρωτήσω κάτι ώστε να γίνει σωστά να καταγραφεί αυτό το πράγμα. Δηλαδή με το ομιλητής ομιλήτρια, ομιλητής ομιλήτρια δεν βγαίνουνε πρακτικά. Καλό κ. Πρόεδρε, όσον αφορά ένα θέμα με το τρίτο δημοτικό που έθισε ο κ. Βουλγαράκης, πήγαν οι υπηρεσίες του Δήμου, Νεκτάρη, και το είδανε το πρόβλημα στο σχολείο, θα αποκατασταθεί η ζημιά πριν από την επανελειτουργία των σχολείων. Και το άλλο θέμα που έθισε ο κ. Παρτοκλίδης όσον αφορά ένα γήπεδο 5x5 στην Εντόηση Μήνης, ναι, θα το δούμε αγαπητέ Θεοδόση. Ελπίζω να μπορέσουμε να το αποκαταστήσουμε. Όπως επίσης και το γηπεδάκι το 5x5 στο τρίτο δημοτικό δίπλα στο γήπεδο του Αριστοτέλη. Και επίσης θα πρέπει κάποτε στιγμή να κάνουμε και μια συνενόηση και να βάρουμε κάποιες αποφάσεις ώστε να εξετρεθούν κάποιοι χώροι για αθλητικές δραστηριότητες στο σύνολο του Δήμου, ούτως ώστε να μπορούν οι υπολίτες μας να έχουνε κάποιους χώρους να αθλούνται προς τους. Ευχαριστώ πολύ. Την ερώτησε και ο κ. Περσίδης μετά και να τελειώσουμε, έτσι. Δεν θέλω να ρωτήσω κάτι κύριε. Θάνο, κ. Γιανακέ, σχετικά με την κατανομή ένα mail προς τις παρατάξεις για να έχουμε εικόνα, αν είναι εύκολο. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Μια απάντηση περιμένω από τον κ. Γιανακό. Γρήγορα. Όλοι είμαστε μαζί σε αυτά. Γρήγορα να βοηθήσουμε τις οικογένες και τα παιδιά. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστούμε κ. Βουλγαράκη. Η κ. Κελοπούλου λέει ότι δεν καλύφθηκε στην ερώτησή της. Σε ποιο? Για το πρώτον υπιαγωγείο που σας είχατε βάλει θέμα για τη Βαπανικολή. Ναι, το πρώτον υπιαγωγείο και το πρώτον υπιαγωγείο έχουν απευθυνθεί σαν αντιδημαρχία στις αρμοδιες υπηρεσίες. Νομίζω το έχουν εντάξει στον προγραμματισμό τους. Δεν έχω κάτι περισσότερο να σας πω. Ή θέλω να πω και κάτι άλλο σε σχέση με τη τοποθέτηση της κ. Κελοπούλου. Είχε πει κάτι για τον κ. Ζαβέρκο σε σχέση με κάποιες ταΐστρες, ποτίστρες για τα ζωάκια, τα δέσποτα. Είχα έρθει και εγώ σε επαφή με τον κ. Ζαβέρκο, γιατί έχουμε πρόβλημα έξω από δύο υπιαγωγεία, το τρίτο και το δέκατο, όπου πηγαίνουν κάποιοι φιλόζωοι, τέλος πάντων, οι οποίοι ταΐζουν τα ζωάκια, τις γατούλες εκεί πέρα, αλλά τα ταΐζουν σε μέρη στα οποία υπάρχουν παιδάκια, μπαίνουν τα ζωάκια μέσα στο σχολείο, δημιουργούνται βρωμιές κτλ. Και είχαμε μια συνενόηση να τοποθετήσει κάποια τέτοια πράγματα, σε κάποιους χώρους λίγο απομακρυσμένους από το σχολείο τους, ώστε αυτοί οι χώροι να παραμένουν καθαροί. Αυτό ευχαριστώ. Κύριε Περσίδη. Κύριε Γιαννακέ, η απάντηση για το πρώτο νηπιαγωγείο στην Παπανικολή, είχαμε μιλήσει για τα όμβρια που υπάρχει πρόβλημα στο υπόγειο του νηπιαγωγείου. Ναι, γι' αυτό. Σε ποια υπηρεσία το έχετε δώσει? Έχουμε στην υπηρεσία στην Μουλική Μαστασία, στην Αντιδημαρχία. Είναι από τον καλοκαίρι, από τον Ιούνιο είναι αυτή η ιστορία που σας το έχω βάλει. Έχει δει στον προγραμματισμό του. Στον προγραμματισμό του προφανώς υπάρχουν κάποια τεχνικά προβλήματα τα οποία δυσκολεύονται να τα λύσουν. Τι να σας πω, θα το δω και αύριο. Το σχολείο κλειστό να γίνει. Ωραία, ευχαριστούμε κυρία Κελοπούλου. Κύριε Περσίδη λοιπόν. Να αφήσουμε λιγάκι τον κύριο Περσίδη τον οποίο συνέχεια διακόπτουμε. Γιατί κάποιος λέει θέλει να ρωτήσει, κάποιος άλλος θέλει να ρωτήσει. Ας πει ο κ. Περσίδης και μετά θα ρωτήσετε. Για το γρήγορο ίντερνετ προς σχολείον ήθελα να σας πω. Δεν σας άκουσα. Για το πιο γρήγορο ίντερνετ στα σχολεία. Αν υπάρχει κάποια πρωτοβουλία από τη μεριά της Αντιδημαρχίας. Για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είχαμε ψηφίσει 30.000 ένα κονδήλι για τον εξοπλισμό. Για την αγορά των tablets για τα παιδιά. Θα αγοράσουμε 190. Αυτά θα κοστήσουν γύρω στα 23.500 και τα υπόλοιπα είναι ακριβώς γι' αυτό που είπατε. Δηλαδή για την αναβάθμιση των γραμμών. Νομίζω ότι ξεκίνησε με την πρωτοβουλία και το προέδοχο της δευτεροβάθμιας του Τρίου Παπαδόπουλου. Και σε κάποια σχολεία ήδη εξοπλίζονται με καταλληλότερα μέσα. Το πιο γρήγορο δετραμέτ. Ωραία, ευχαριστούμε. Καλυφθήκατε κυρία Τιντή, εντάξει. Κυρία Τσιραμπίδου, αν μου επιτρέπετε. Η Κυφωνίδου ημέρα, αν μου επιτρέπετε να βοηθήσω λίγο. Είστε ποιο αντιδίμαρχο να βοηθήσω λίγο. Κυρία Κυφωνίδου, λοιπόν, κύριε Περσίδη, πείτε τι θέλετε να πείτε. Ευχαριστώ, ήθελα να πω ότι έχουν πληρωθεί τα tablet. Δεν ακούγεστε κύριε Κυφωνίδου. Κύριε Περσίδη. Κύριε Κυφωνίδου δεν ακούγεστε, λοιπόν, πάμε. Κύριε Περσίδη, πείτε μας, σας παρακαλώ. Πάμε σε ένα λεπτό. Πρώτο, για τις μεταβολές σχολικών μονάδων, για τα γυμνάσια, για τις μετανομασίες. Δεν θα το ψηφίζαμε κύριε Γεννακή. Δεύτερο, σας είχαμε και σε εμένα, όπως είπα και σε άλλους δημοτικούς συμβούλους. Κύριε, αυτό ακριβώς ήθελα να αποφύγω. Κύριε, κύριε τη δήμαρχε, αφήστε τον. Πάτε ό,τι θέλετε. Κυρία Πρόεδρο, σας παρακαλώ. Δεύτερο, όσον αφορά για το οικογένειο, μας είπατε. Επανερχόμαστε. Επανερχόμαστε. Μας είπατε. Κύριε Περσίδη, διαβάστε, σας παρακαλώ. Ας είστε εμένα, τελειώσω. Κύριε τη δήμαρχε, αφήστε τον. Πάτε όλα μιλήστε, αφήστε με να τελειώσω. Κύριε τη δήμαρχε. Πώς δεν υπάρχει τέτοια πρόσταση. Καταλαβαίνω το επιτέλους. Ιδιαίτερα, ενώ σας είπαμε πρώτα να διεκδικήσουμε το οικόπεδο και να μας παραχωρηθεί και μετά να ψηφίσουμε για έδρα, εσείς μας είπατε ότι όχι είχε αλλάξει και ότι πρέπει πρώτα να ψηφίσουμε έδρα και μετά να διεκδικήσουμε το οικόπεδο. Και σας παρουσιάζω και χαρτί εδώ πέρα που είναι 9 Δεκάτου του 2020 από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων που λέει, πάλι λέει αυτό που λέγαμε εμείς και όχι εσείς, το βάλατε πακέτο το θέμα για να το ψηφίσουμε. Τρίτον, όσον αφορά και τελειώνουμε αυτό, στις τέσσερις ώρες 1 λεπτό και 8 δευτερόλεπτα στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο να ακούσει και το σώμα για να δούμε ποιος λέει αλήθεια, με αποκάλυψη. Κύριε Περσιδημή να επανέρχεστε, σας παρακαλώ. Αυτό για τα πρακτικά να το πάρει να ξέρουν ποιος λέει αλήθεια και ποιος όχι. Ωραία κύριε Περσιδημή, ευχαριστώ. Κύριε Αντιδήμαρχε, νομίζω ότι τελειώσατε. Ο κ. Ματζαρίδης. Ναι, γεια σας. Γεια σας. Θα ξεκινήσω με την απάντηση στην κ. Αγγελοπούλου. Έπειτα από πληροφορίες που έχω από τον κ. Ζεβέρκο, έχει πει όντως το Συμβούλιο το προηγούμενο ότι θα βάλει τα ίστρες δοκιμαστικά από την καινούργια χρονιά και ήδη είπε ότι θα τα βάλει δοκιμαστικά διότι υπάρχει κίνδυνο για πόλες, υπάρχει κίνδυνο για κροπές κλπ. Όσο για το δεύτερο, αν κατάλαβα καλά για την αποτέφρωση, έχουμε σύμβαση με μια εταιρεία που μέχρι τώρα έχουμε γύρω στα 200 αποτεφρωμένα, τα οποία συνεχίζει και συνεχίζει η σύμβασή μας αυτή. Τώρα, να απαντήσω στο κ. Μαγουγλίδη που είπε για το παραλιακό μέτωπο. Όντως έχει έρθει σε μία όχι καλή κατάσταση του παραλιακό μέτωπο το κάτω μέρος, αν και πριν το καλοκαίρι το καθαρίσαμε και το φέραμε σε μία κατάσταση τέτοια και προσπαθούμε να δούμε πώς θα μπορούμε σε συνεχή κατάσταση να το έχουμε σε καλό πόστο. Θα ήθελα βέβαια να δει και ο κ. Μαγουγλίδης και λίγο πιο ψηλά και να πει ότι κόψαμε και τα δέντρα και άρχισε να φαίνεται η θάλασσα και να ξεχωρίζουμε ότι είμαστε παραλιακό μέτωπο και κάναμε καλή δουλειά ως προς το κλάδημα των δέντρων για να μπορούν να έχουμε οπτική εικόνα ως προς τη θάλασσα. Το εφταήμερο, το βάλαμε και αυτό στο πρόγραμμα, παρόλο που τόσα χρόνια το λέγαμε και παλαιότερα. Σήμερα προσπαθήσαμε μία-δυο φορές να το κάνουμε, αλλά λόγω του COVID και λόγω των ειδικών σκοπόν και των υπαλλήλων που λείπουν συνέχεια και όπως καταλαβαίνετε κ. Μαγουγλίδη, ότι για να γίνει εφταήμερο χρειαζόμαστε περισσότερους υπαλλήλους. Το κόδρα. Μέχρι τώρα δεν μπορούσαμε να μπούμε στο κόδρα, καθαρίσαμε από τα σκυλιά όπως ξέρετε παλιά και σήμερα καθαρίζουμε και το υπόλοιπο. Κάναμε ένα κόψιμο το χόρτο στην αρχή και τώρα μπήκαμε στην αποκοδομηδή των μπάζων. Σιγά-σιγά θα φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, αφού όπως βλέπετε ότι εκεί για να καθαριστεί και να έρθει σε καλή κατάσταση θα πρέπει να βάλουμε όλο τον προϋπολογισμό του δήμου. Προσπαθούμε όσο το δυνατόν πιο εύκολα να το δώσουμε και να το παραδώσουμε στους δημότες για να το απολαύσουν. Εγκατυλημένα σπίτια. Όντως υπάρχουν πολλά εγκατυλημένα σπίτια παλιά, τα έχουμε εντοπίσει. Ήδη με εισαγγελικές παρεβάσεις μπαίνουμε μέσα στα σπίτια και τα καθαρίζουμε. Έπειτα από όσους δεν μπορούμε να βρούμε ιδιοκτήτες ή όταν ας πούμε είναι ιδιοκτήτες προσπαθούμε να τους πείσουμε να τα καθαρίσουν. Ναι, αν δεν τα καθαρίσουν τότε μπαίνουν εισαγγελικοί παραγγελία όπως λέει ο νόμος. Την κυρία Σεμακούλα, θα απαντήσω στην κυρία Σεμακούλα η οποία όντως κυρία Σεμακούλα ήρθε ο καιρός έπειτα από ένα χρόνο που κάναμε από την αρχή που πήραμε τη διοίκηση μελέτη, ήρθαν οι κάδοι και από Δευτέρα πιθανόν τώρα ήρθανε και τώρα κατασκευάζονται με τα καπάκια τους αλλά και με τους ποδομοχλούς τους, ώστε από Δευτέρα πήραμε τη μία ποσότητα αυτό των 750 λίτρων και θα αρχίσουμε από τους κάδους που είναι σπασμένοι στη συνέχεια εκεί που λείπουν οι κάδοι και στη συνέχεια όταν έρθουν και οι 1.100 λίτρων οι κάδοι θα αποκαταστήσουμε και τους άλλους και θα είμαστε και καθαροί. Τον πλήσιμο των κάδων έχουμε… Πώς? Ευχαριστώ, ευχαριστώ, πολύ καλά νέα, ευχαριστώ πολύ. Να είστε καλά, να είστε καλά. Νομίζω ότι δεν έχουμε κάτι άλλο που να μπορεί να θέλω να απαντήσω. Αυτές ήταν οι ερωτήσεις, σας ευχαριστώ. Αν δεν σας κάλεψα είμαι από τις 4.30 το πρωί στην αντιδημαρχία. Όποιαδήποτε ενημέρωση μπορείτε να με βρείτε από τις 4.30 με 10 το βράδυ είμαι εκεί. Και ακόμα εδώ είμαι τώρα. Ευχαριστούμε κύριε Μετσαρίδη. Ευχαριστούμε. Ο κύριος Τακμακίδης. Καλησπέρα σας. Καλησπέρα. Ακούγουμε καλά κύριε Πρόεδρε. Ναι, ναι, καλώς. Ωραία, ευχαριστώ πολύ. Θέλοντας να συνεχίσω το θέμα που ξεκίνησε προηγουμένως ο αντιδήμαρχος ο κύριος Ματσαρίδης. Πραγματικά παραλάβαμε τους 350 κάδους των 770 λίτρων, οι οποίοι είναι σε διαδικασία συναρμολόγησης. Και περιμένουμε να πάρουμε 850 κάδους των 1.100 λίτρων και 100 κάδους των 1.100 λίτρων με σπαστό καπάκι. Σήμερα ήταν η τελευταία μέρα για να κάνουν προσφυγές στο πρακτικό. Από ότι ενημερώθηκα πριν από λίγο από την υπηρεσία, δεν υπάρχει καμία προσφυγή. Οπότε ακολουθεί η κλήση του αναδόχου για να φέρει τα δικαιολογητικά κατακύρωσης. Και μετά οικονομική επιτροπή, ελεκτικό και υπολογίζουμε για την υπογραφή της σύμβασης από την ώρα που μιλάμε από σήμερα, 1,5 μήνα. Αυτό ισχύει για το θέμα που ρώτησε η συναδέλφισα και απάντησε σε ένα μεγάλο κομμάτι και ο κ. Ματζαρίδης. Ένα άλλο θέμα που έχουμε είναι αφορά στην αίτηση για απαλλαγή τελών καθαριότητας και φωτογραφίας. Ήδη υπάρχει ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Δήμου Καλαμαριάς. Οπότε μπορούν να έχουν ενδιαφερόμενοι να επιλέξουν ηλεκτρονικές υπηρεσίες και να κάνουν το έτοιμά τους. Όσοι έχουν υποβάλει μέχρι σήμερα τη σχετική αίτηση για το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ενώ του Μαρτίου, που ήταν το πρώτο lockdown, δεν χρειάζεται να υποβάλουν νέα αίτηση. Ταυτόχρονα, για να υπάρχει ουσιαστική ενημέρωση των ενδιαφερωμένων, πέρα από την ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Δήμου Καλαμαριάς, υπήρξε ενημέρωση του εμπορικού συλλόγου Καλαμαριάς, της Ομοσπονδίας Επανκελματιών Εμπόρων, της Ομοσπονδίας Επανκελματιών Εμπόρων Ομού Θεσσαλονίκης, καθώς και των αντίστοιχων επιμελητηρίων. Οπότε, καλό είναι όλοι οι ενδιαφερόμενοι, σε συνεργασία με τους λογιστές τους, να προβούν στην διαδικασία για να υπάρξει αυτή η ελάφρυνση. Η κυρία Σεμακούλα, να απαντήσω σε συντομία και σε αυτό, ανέφερε κάτι για το τι συμβαίνει με τις οικονομικές υπηρεσίες και είπε για ένα άτομο. Αυτό το ένα άτομο ήταν παλιά, εδώ και 1,5-2 χρόνια. Σύμφωνα με το οργανόγραμμα που είναι σε ισχύ, θεωρείται η οικονομική υπηρεσία ότι είναι σε πλήρη ανάπτυξη. Βέβαια, χρειαζόμαστε περισσότερο συμπαλήλος και γι' αυτό λοιπόν στο καινούριο οργανόγραμμα που θα κάνουμε θα φροντίσουμε ώστε να καλύψουμε κάποια κενά. Και αν δεν υπήρχε η υποστελέχωση των παρελθόντων ετών και οι εκκρεμότητες που έχουν προκύψει, θα μπορούσαμε με την υπηρεσία όπως είναι δομημένη σήμερα να παρακολουθούμε το 2020. Αλλά δυστυχώς πρέπει, είμαστε αναγκασμένοι να απαλεύουμε και για πάρα πολλά θέματα που είχαν προκύψει τα προηγούμενα χρόνια. Αυτά ήθελα να σας πω, σας ευχαριστώ πολύ. Και εμείς σας ευχαριστούμε κυρία τη δήμαρχη. Αυτή η ανακοίνωση για την ενημέρωση των επαγγελματιών, σε ποιον site του δήμαρχου έχει μπει? καλαμαριά.gr Κύριε Τεμεκενίδη εσείς, ο κύριος Τεμεκενίδης, ναι, ναι. Εγώ τώρα είμαι αυτή τη στιγμή στη σελίδα του δήμαρχου καλαμαριά, δεν υπάρχει τίποια αναγκήνωση. Λοιπόν, σήμερα, σήμερα... Υπάρχει, πίσω ζωντανά, ο δημιουργικός πόρνος του παιδιού, μπείτε στη νέα πλατφόρμα mykept.gr, ασφαλτοστρώσεις, νικά με τον φόβο, 200 χρόνια μετά την επανάσταση, δημιουργική απασχόληση, πρόσθεση εκδίδου σε ενδιαφέροντος, επαναλυτική, θεωρητωρική... δεν υπάρχει τίποιο πράγμα. Λοιπόν, σήμερα στις δύο και μισή, τρεις παρά, φεύγοντας από την υπηρεσία και μιλώντας με την προησταμένη των εσόδων, την κυρία Βαρλάμη, που είπε ότι προχωρεί άμεσα στην κοινοποίηση αυτό που συνδέσουμε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καλαμαριάς. Εάν τυχόν δεν ισχύει και πολύ καλά κάνατε και το είδατε, αμέσως αύριο το πρωί θα γίνει αυτή η διαδικασία. Αλλά αυτή ήταν η ενημέρωση που είχα στις τρεις ώρες φεύγοντας από τη δουλειά. Ωραία, θα το δείτε λοιπόν. Ναι, αν δεν έγινε. Θα το δείτε κύριε διδημάχη. Αύριο πρωί πρωί, βέβαια. Ωραία, ευχαριστούμε πάρα πολύ, ευχαριστούμε. Λοιπόν, και να κλείσουμε με τον κύριο δήμαρχο. Έχουμε κάποιον άλλο να απαντήσει. Κυρία Πρόεδρε. Ναι, κύριε δημαρχή. Να συμπληρώσω, να πιαστώ την τελευταία επισήμανση του αντιδημάρχου. Μην ξεχνάμε ότι στην υπηρεσία, στην μηχανοργάνωση κάτω, υπάρχουν άτομα σε καραντίνα, υπάρχουν άτομα που είναι στο σπίτι τους. Προφανώς, επειδή ελέγχθηκε η ανακοίνωση αργά, το μεσημέρι που λέει ο αντιδημαρχός 2-2,5 ώρα, προφανώς από το σπίτι τους μπορεί να μην μπορέσαν να βάλουν την ανακοίνωση. Πάντως, έχει φτιαχθεί. Την είδα κι εγώ και είναι έτοιμη για να ενημερωθούν οι συνδημότες μας με ποιο τρόπο να προχωρήσουν στις ευεργετικές ρυθμίσεις, τέλος πάντων. Και είδαμε ότι όντως μπορεί, χωρίς να γίνουν αιτήσεις από αυτούς που είχαν κάνει αίτηση στο πρώτο κύμα COVID, να μπορέσουν να αυτόματα και χωρίς να ταλαιπωρηθούν ούτε οι ίδιοι ούτε οι υπηρεσίες να ενταχθούν σε αυτή τη ρύθμιση. Λοιπόν, είναι αρκετά τα θέματα που τέθηκαν. Εγώ θέλω να θέσω ένα θέμα λειτουργίας, ότι δεν μπορεί να βγαίνουμε και να λέμε, ενημερώσαμε τι γίνεται, παλατάκι, παραλιακό μέτωπο, κόδρα, γιατί μπορεί να θέλει μια ώρα για να τα απαντήσω εγώ, τι έχει γίνει μέσα σε μια εβδομάδα αυτό το πράγμα. Νομίζω ότι θα πρέπει να βρούμε, τουλάχιστον από τα μεγάλα θέματα, να τα επαναφέρουμε με μια περιοδικότητα. Και εγώ φροντίζω να ενημερώνω κάθε φορά που έχω κάτι ιδιαίτερο, είτε στους επικεφαλείς είτε στο δημοτικό σύμβουλο να είναι όλοι ενημερωμένοι. Παρ' όλα αυτά, το να βγαίνει ένας δημοτικός σύμβουλος και να λέει 20 θέματα τα οποία τον ενοχλούν και που θεωρεί ότι πρέπει εγώ να επαναλάβω τι γίνεται στις καφναποθήκες, τι γίνεται στο Κόδρα, τι γίνεται στο Παλατάκι, τι γίνεται στο Παλανακομέτρο, δεν γίνεται αυτό το πράγμα. Πρέπει λίγο να δούμε με τι τρόπο θα εξασφαλίζεται χρόνος, γιατί τα προημιερσίας καταλαμβάνουν συγκεκριμένο χώρο μέσα στο δημοτικό σύμβουλιο και για να καταλαμβάνουν τα προημιερσία στον συνολό τους και όποιο συγκεκριμένο χώρο, θα πρέπει να καταλαμβάνουν συγκεκριμένο χώρο οι ερωτήσεις και συγκεκριμένο χώρο οι απαντήσεις. Πρέπει να σκεφτούμε ότι όταν ρωτάμε τρεις ώρες, θα θέλουμε άλλες τρεις ώρες για να απαντηθούν αυτά τα πράγματα τουλάχιστον. Λοιπόν, περνάω όσο μπορώ, τουλάχιστον να πιάσω τα σημαντικότερα από όσα συζητήθηκαν. Έχουμε προγραμματίσει την εφταήμερη λειτουργία της καθαριότητας, όπως είπε ο αντιδήμαρχος, παρ' όλα αυτά πάλι μας έχει προλάβει ο COVID και δυστυχώς έχουμε απώληση στο προσωπικό μας. Αυτό που έχουμε στο μυαλό μας είναι η καθαριότητα να μην έχει τις διακυμάνσεις που έχει, να μην έχει τη Δευτέρα 10 δρομολόγια και το Σάββατο 2 και την Κυριακή κανένα. Θέλουμε να έχει μια κανονικότητα και μια συνεχόμενη ροή. Όντως θα έχει πολύ καλύτερο αποτέλεσμα για τους συνδημότες μας. Στρατόπεδο Κόδρα μοναδικό θέμα. Ναι, συμφωνώ, εάν όχι μέσα στο 20, στις αρχές του 21 οπωσδήποτε. Το Στρατόπεδο Κόδρα είναι ένα θέμα τεράστιο, είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να τύχει της δημοσιότητας, τα έλεγα, και για μένα όχι δημοτικό σύμβουλ, απλά. Για μένα θα πρέπει να κάνουμε και κάποια εκδήλωση, έστω και με live streaming. Τώρα δεν ξέρω τι να φανταστώ και τι να σκεφτώ στην περίοδο που ζούμε. Νομίζω ότι πρέπει να ανεβάσουμε το θέμα όσο μπορούμε, να μπορέσει να γίνει κοινωνός όλη η πόλη, και η Καλαμαριά αλλά και η Θεσσαλονίκη, και να προχωρήσουμε σε πιο ουσιαστικές παρεμβάσεις. Γιατί απλές παρεμβάσεις, να είστε σίγουροι ότι γίνονται και θα γίνονται. Όποτε υπάρχει πλεονάζων προσωπικό, θα είναι η διέξοδος μας είτε να πάμε να καθαρίσουμε την παραλία είτε να καθαρίσουμε το κόδρα, συμπληρωματικά με την καθαριότητα της πόλης. Προφανώς δεν θα αφήσουμε αμάζευτα τα σκουπίδια για να πάμε να καθαρίσουμε το κόδρα. Είναι μια δράση που απαιτεί αρκετό προσωπικό και δεν μπορούμε να αποδυναμώσουμε τόσο την καθαριότητα. Παρ' όλα αυτά να είστε σίγουροι ότι καθημερινά είναι στις σκέψεις μας και είναι τουλάχιστον σε ένα μικρό βαθμό με 2-3 εργαζόμενους να είναι μέσα στο κόδρα. Αυτό γίνεται καθημερινά. Παραλιακό μέτωπο. Νομίζω ότι πρέπει να κρούσουμε το καμπανάκι και στους συλλόγους και σε διάφορους φορείς ότι ο δήμος δεν μπορεί κάθε μέρα να είναι στο παραλιακό μέτωπο. Με το κάθε κύμα τώρα σήμερα έχει ουσκοθαλασιαν. Να είστε σίγουροι ότι σε μια εβδομάδα θα έχει φύκια στην παραλία. Νομίζω ότι η δράση που έκανε ο δήμος που καθαρίστηκε η παραλία μας το Σεπτέμβριο, μετά το καλοκαίρι δηλαδή, και όλες οι παραλίες μας ήταν λες και ήσαι στη Χαλκιδική. Όποιος πήγαινε στο Καραμπουρνάκι έβλεπε μια αμμουδιά λες και ήσαι σε παραλία κανονική λουόμενων. Νομίζω ότι αυτό το πράγμα θα πρέπει με κάποιο τρόπο να συντηρηθεί. Δεν ξέρω αν σε κάποιο κομμάτι θα πρέπει να λάβουν μέρος και να έχουν μέρημνα και φροντίδα και διάφοροι οι οποίοι λειτουργούν, έχουν λειτουργίες δίπλα στη θάλασσα. Οι όμιλοι μας, οι ναυτοπρόσκοποι, οι ΔΕΤΕΚ με ό,τι αυτό συνεπάγεται και με όσα μέσα έχουν νομίζω ότι θα πρέπει να λαμβάνουν μέρημνα ούτως ώστε να καθαρίζουν την παραλία. Αυτό το εύκολο που έχουν, που είναι δίπλα στη θάλασσα, που δεν χρειάζεται κάτι τώρα, ας πούμε για τους ναυτοπροσκόπους συγκεκριμένα επειδή έχω και μία υπαφή ως πρώην ναυτοπρόσκοπος, θέ συγκεκριμένα τους πήρα τηλέφωνο και τους είπα είναι ντροπή να καθαρίζει ο δήμος δύο-τρεις φορές την παραλία με μηχανήματα και να μην μπορούν οι ναυτοπρόσκοποι με το τόσο μεγάλο εθελοντικό έργο και περιβαλλοντικό και να μην μπορούν ένα Σαββατοκύριακο να κατεύουν τρεις βαθμοφόροι ναυτοπροσκόπους να καθαρίζουν την παραλία τους που είναι μία τζούρα παραλία. Εν πάση περιπτώσει το ίδιο νομίζω ισχύει και για όλους όσους δραστηριοποιούμαστε στη θάλασσα, είτε είμαστε θελοντές ψαράδες, είτε είμαστε ρασιτέχνες ψαράδες, είτε είμαστε ναυτικοί όμοι και τα λοιπά. Παρ' όλα αυτά όντως και λόγω του ότι σήμερα έχει κακοκαιρία νομίζω την άλλη βδομάδα θα είναι μία ευκαιρία να κάνουμε μία δράση αν τη δήμαρχη αν περισσεύει προσωπικό να μπορέσουμε να πάμε να καθαρίσουμε λίγο την παραλία μας. Τώρα 200 χρόνια από το 2021 έχουμε ενημερώσει το σώμα ότι υπήρχε μία πρόταση η οποία ήταν πρόταση του Μουσείου Χρήστος Καλεμκερίης. Η πρόταση αυτή είναι πολύ θα το έλεγα σύγχρονη, είναι μία πρόταση η οποία με πήραν από την Επιτροπή 2000 χρόνια από το 1821 και μου έδωσαν συγχαρητήρια για την πρόταση του Μουσείου. Η πρόταση κατέβηκε σαν πρόταση του Μουσείου αρχικά και εκ των ιστέρων δέχθηκε τη στήριξη και κατέβηκε και στο πρόγραμμα του Αντώνης Τρίτσις ως πρόταση του Δήμου. Είναι μία πρόταση, θα την έλεγα ότι αν χρηματοδοτηθεί θα είναι πρόταση ίσως η καλύτερη της Βορειού Ελλάδος με πολύ ωραίες ιδέες από τον κ. Καλεμκερί και από το Μουσείο μας, η οποία επιτρέψτε μου να πω ότι ξεπερνάει τα όρια της καλαμαριάς, ξεπερνάει τα στεγανά που μπορεί να βάζει το μυαλό μας, τουλάχιστον το δικό μου μυαλό, έχει και την απεριόριστη φαντασία, τα στεγανά που βάζει όταν σκεφτόμαστε ένα έργο πολιτισμού για το 1821 και νομίζω ότι δείχνει διαχρονικά στο τελικό της παραδοτέω, θα είναι μια πάρα πολύ όμορφη παρακαταθήκη, ένα ηλεκτρονικό μουσείο στην ουσία που θα δείχνει μια διαχρονική εξέλιξη της καλαμαριάς μας. Από εκεί και πέρα τα πολυμαντήρια όπως ξέρετε δυστυχώς ακόμη δεν μας ανήκουν οπότε δεν θα μπορούσαμε να κατεβάσουμε στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσις ένα πρόγραμμα, μια πρόταση που δεν έχει μελέτη όπως είναι η πλατεία Ήδρας ή μια πρόταση που αναφέρεται σε ένα χώρο που δυστυχώς δεν μας ανήκει ακόμη για τα πολυμαντήρια. Το μνημείο του Ναβάρκου Βότσι έτσι και αλλιώς έχει δρομολογηθεί με το μέσο του ΙΑΠΕ να κατασκευαστεί αυτό το μνημείο, οπότε νομίζω ότι θα πρέπει να σκεφτούμε και κάτι ακόμη, γιατί έπεται και άλλος ένας τομέας, άλλος ένας άξονας του Αντώνης Τρίτσις που αφορά στον πολιτισμό, στην ψηφιοποίηση κτλ. που πάλι εκεί μπορούμε να βάλουμε στο τραπέζι σκέψεις για τον πολιτισμό όπως το να γίνει μια αποτύπωση του πολιτιστικού χάρτη της Καλαμαριάς, των συλλόγων, μια χαρτογράφηση αν θέλετε ποντιακών φορών, σκεφτήκαμε κάποια στιγμή, φορεσιών και όλων αυτών, όλης αυτής της πολιτιστικής κληρονομιάς που έχουμε στα όρια του Δήμου μας αλλά πολύ αγνοούμε. Τώρα, για τα rapid test, γιατρός δεν είμαι να πω την αλήθεια, έχω μια ενημέρωση από τη γιατρό εργασίας, και ενημέρωσε η γιατρός εργασίας είναι ότι πρόκειται για test IgG και IgM αντισωμάτων, το πρώτο το IgG δείχνει τα αντισώματα μετά από κάποιες μέρες, ενώ το IgM δείχνει τα αντισώματα δηλαδή εκείνη τη στιγμή αν φέρουμε τον ιό, αν έχουμε κάποιο ικανοϊκό φορτίο. Από εκεί και πέρα, αυτό το test με ενημέρωσαν ότι είναι ένα test το οποίο δεν χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό. Η Χριστίνα Ιφοροπούλου όντως μου έκανε μια κλήση και μου είπε ότι, μου εφίστησε την προσοχή αφενός μεν ότι οι τιμές πέφτουν και ότι παρόλο που εγώ τον είχα πιέσει και προσωπικά να ρίξει την τιμή του, γιατί η πρώτη του προσφορά ήταν 8.500 ευρώ για 1000 test, εν τέλει την έκανε 8.000 ευρώ, έκοψε έναν πεντακοσάρικο, εν τέλει από όσο έχω ενημερωθεί ξανά έγινε μια κλήση στο συγκεκριμένο προμητευτή και νομίζω ότι κατάφερα να πέσει άλλο έναν πεντακοσάρικο. Νομίζω ότι είναι καλά με βάση τις τιμές που μου είχε πει και η κυρία Φοροπούλου, είναι ένα test το οποίο μας δείχνει και τα αντισώματα και το αν έχει εκείνη τη στιγμή άνωση ο συγκεκριμένος που τεστάρουμε και από όσο ξέρω δεν χρειάζεται και εξειδικευμένο προσωπικό. Νομίζω ότι οι γιατροί της εργασίας είναι σίγουρα πιο ειδικοί από εμένα, δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια άλλη άποψη, αλλά αυτές τις πληροφορίες έχω και νομίζω ότι καλώς προχωράμε σε αυτήν την προμήθεια για να επιτέλους έχουμε αυτό το εργαλείο, γιατί καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις και νομίζω ότι είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στη λήψη αποφάσεών μας. Συγγνώμη δήμαρχη που θα σε διακόψω, είναι πολύ σοβαρό, κάνουμε λάθος. Ότι ότι, Χριστίνα μου, αν μπορείς ή θα με κάνεις και αφού τηλέφωνάς, αυτό το πράγμα δεν λύνεται, εγώ δεν έχω την εξειδικευμένη γνώση για να γνωρίζω λεπτομέρειες, με αυτά που μου είπες ζήτησα και έγινε μια κλήση να μειωθεί η τιμή και όπως επίσης διευκρίνησα και το ότι δεν χρειάζεται εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό για την εφαρμογή του. Γιατί εγώ δηλαδή μιλούσαμε για άλλα τεστ, κατάλαβες, μιλούσαμε για δύο διαφορετικά πράγματα, δηλαδή χαθήκαμε λίγο στη μετάφραση. Εγώ και για την τιμή και για το προσωπικό μιλούσα για τα τεστ αντιγόνου. Όλοι οι δήμοι τεστ αντιγόνου έχουν πάρει. Ο ΕΟΔΙ δεν συστήνει τα τεστ αντισωμάτων, δεν θα μας βοηθήσουν, είναι πεταμένα λεφτά, το λέω να τα ακούσει όλο το σώμα. Και ποιος θα εφαρμόσει αυτό το τεστ που λέτε ότι θέλει εξειδικευμένη προσωπική. Θα το βρούμε, να σας πω κάτι, υπάρχουν δήμοι που ακριβώς επειδή δεν μπορούσαν να το κάνουν, προτίμησαν να μην το πάρουν και πίεσαν τον ΕΟΔΙ να έρθει να κάνει τεστ, δηλαδή επειδή δεν μπορούμε… Μα το ένα δεν είναι ρήτο άλλο, τα τεστ τα πιέζουμε και γίνονται. Όχι, δεν βοηθάει αυτό το τεστ. Άρα λέτε να μην το πάρουμε. Τώρα η μητέρα μου μου είπε, 25 μέρες κάνει για να δείξει. Μπορεί να το κάνουμε σε έναν… Τώρα είναι δυνατόν ο ΕΟΔΙ να μας το δίνει και να λέει βγάζει αποτέλεσμα σε 15 λεπτά, εντάξει… Όχι, αποτέλεσμα… Κύριε Χοροπούλου. Υγνώμη κύριε Πρόεδρε, αλλά είναι σημαντικό. Νομίζω ότι δεν είμαστε… Έχει καταλάβει αυτό που λέτε. Ναι, αλλά θα ψηφίσουμε την αναμόρφωση και αύριο θα τα παραγγείλει. Τι θα κάνουν, τι… Θα τα παραγγείλει η γιατρός, να πω εγώ που είμαι μηχανικός ή εσείς που είστε δικηγόρος… Εγώ δεν το λέω, σας είπατε μου, τα ελέει η μητέρα μου που είναι βιοπαθολόγος, η γιατρός εργασίας δεν είναι βιοπαθολόγος. Ωραία. Εγώ θα σας τηλεφωνήσω κι αύριο το πρωί. Πρέπει να το καταλάβει το σώμα, ότι πάμε να αγοράσουμε κάτι το οποίο τελικά θα μας είναι άχρηστο. Γιατί? Τη μέρα που θα πάρουμε το δείγμα θα βγει… Άρα προτείνετε να μην τα πάρουμε. Προτείνω να το συζητήσουμε, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε… Μα πρέπει αυτό που θα πάρουμε να είναι εφαρμόσιμο. Τη μία μου λέγατε, νομίζατε ότι θα πάρουμε τα άλλα και με πήρατε τηλέφωνο και μου λέτε ποιος θα τα κάνει… Να βρούμε λύση, θα σας είπα. Εγώ σας είπα να μην το κάνουμε. Ε, μα θα έχει κάποιος πρόβλημα στην καθαριότητα και τι θα κάνουμε. Μα αν το κάνετε σε αυτόν που έχει πρόβλημα και βγει αρνητικό, θα συνεχίσει να δουλεύει και θα κολλήσει για 20 μέρες όλο το πληθυκό. Το ένα με το άλλο, το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Εγώ σας είπα, μίλησα ξεκάθαρα. Αυτά τα τεστ είναι συμπληρωματικό εργαλείο που θα διευκολύνει εμένα να παίρνω τις αποφάσεις μου αν μια δομή θα ανοίγει ή θα κλείνει. Όταν είχαμε τον παιδικό σταθμό στον οποίο είχαμε τον μάγηρα ο οποίος νοσούσε και πήγε και έκανε το τεστ, εγώ δεν θα περιμένω δύο μέρες για να κλείσω τον παιδικό σταθμό. Θα του κάνω ένα τεστ και έστω σε υποσοστό 95% θα είμαι σε θέση να πάρω την απόπασή μου. Δεν αναιρεί αυτό ότι ο άνθρωπος θα πάει να κάνει το πολιακό τεστ. Αυτό σας το που λέτε αυτό σας εξηγώ δεν το καταλάβατε. ΟΚ τότε χωρίς να έχουμε ούτε ένδειξη θα πηγαίνουμε να κάνουμε. Δημαρχέ να πηγαίνουμε να κάνουμε. Και σας παρακαλώ. Αυτή τη στιγμή με την εμβείωση που έχω και από την πολιτική προστασία που ασχολήθηκε λίγο με το θέμα των rapid test αυτό που με ενημερώσαν τώρα κιόλας το πήραμε μήνυμα είναι ότι όλοι οι δήμοι χρησιμοποιούν αυτά. Τι να σας πω τώρα εγώ εδικός δεν είμαι. Παρ' όλα αυτά ας μιλήσουμε αύριο στο τηλέφωνο να δούμε ακριβώς τι είναι. Το ένα είναι τεστ αντιγόνου και το άλλο είναι τεστ αντισωμάτων. Το καταλάβαμε γιατρέ μου αλλά εντάξει πρέπει να βρούμε ποια τεστ θα πάρουμε και να είναι εφαρμόσυμα. Μπορεί να είναι το καλύτερο αλλά άμα δεν έχουμε ποιος να το κάνει τι να το κάνει. Συμφωνώ αλλά τι γίνεται και τα δύο έχουν χρησιμοτητα. Αλλά όχι στη συγκεκριμένη στιγμή. Δηλαδή να πεις κάποιος είναι θετικός ή αρνητικός το τεστ αντισωμάτων όχι. Με συγχωρείτε εγώ γιατί δεν είμαι αρνητικός. Ωραία άρα να μην πω άλλο τίποτε. Άρα να μην πω. Μήπως το Άγιος Παύρος αν το δώσουμε... Τι μιλάτε όλοι μαζί κύριε Γεωργιάντη. Αν θέλουμε κάποιον να δούμε αν θα επιτρέψουμε να δούμε τα αντισώματα. Αλλά αν κάποιος νοσεί το αντισωμάτων μπορεί να μας το δείξει. Καλά. Ωραία. Και τι προτείνετε. Αν θέλει κάποιον ειδικό να το κάνει. Τι προτείνετε. Τι προτείνετε. Άρα να μην πάρουμε. Δήμαρχε. Άγιος Παύρος. Όχι κύριε Γεωργιάδη. Αυτό δεν είναι διαδικασία να καταλάβουμε τι. Σήμερα εγώ δεν το έχω ξαναδεί. Στις απαντήσεις έχουν απαντήσει οι 30 από τους 40 του Δημοκρατικού Συμβουλίου. Εγώ λέω να μιλήσει όποιος θέλει να καταθέσει την άποψή του τώρα. Και να δούμε τι θα κάνουμε. Αν κρίνεται ότι δεν πρέπει να πάρουμε τα τέσσερα να μην τα πάρουμε. Εγώ με βάση τις οδηγίες και των ειδικών θεωρώ που είναι γιατρός εργασίας και των υπηρεσιακών από την πολιτική προστασία που έχουν μία γνώση πρώτων βοηθιών και τα λοιπά που έγινε αυτή η συζήτηση. Και κατέληξα στο ότι πρέπει να πάρουμε τεστ COVID, rapid test και πρέπει να είναι αυτά γιατί τα άλλα δεν μπορεί να τα κάνει μη εξειδικευμένο προσωπικό. Αν θεωρείται ότι δεν πρέπει να τα πάρουμε εξειδικευμένο προσωπικό δεν έχουμε. Αν κρίνεται ότι δεν πρέπει να τα πάρουμε να μην προχωρήσουμε στην προμήτη. Δεν υπάρχει κάτι άλλο να πω. Πάντως εγώ βρέθηκα στη δυσάρεστη θέση να θέλω να έχω ένα rapid test για να πάρω μια απόφαση για τον παιδικό σαθμό αν θα κλείσει ή θα μείνει ανοιχτός. Και δυστυχώς δεν είχα. Λοιπόν, να πω κάτι. Κύριε Κυρατζή. Το πρόβλημα με το test αντιγόνου είναι ποιος θα το κάνει. Είναι μια διαδικασία. Θα πρέπει να είναι ο άνθρωπος με στολή να πάρει ρενόφαλε. Αυτό λέμε τόση ώρα, αυτό λέει ο δήμαρφος τόση ώρα. Ότι δεν έχουμε εξειδικευμένο προσωπικό. Αυτό προσπαθεί να μας πει. Μπορεί να είναι τέλειο, μπορεί να είναι τέλειο. Αλλά ποιος θα το κάνει το test αντιγόνου. Πρέπει να βρούμε κάτι το οποίο θα μπορούμε να το εφαρμόσουμε κιόλας. Δήμαρχε, ο δήμαρχε. Ο δήμαρχε, ο δήμαρχε. Ο δήμαρχε, ο δήμαρχε. Ο δήμαρχε, ο δήμαρχε. Ο δήμαρχε, ο δήμαρχε. Ο δήμαρχε, ο δήμαρχε. Ο δήμαρχε, ο δήμαρχε. Ο δήμαρχε, ο δήμαρχε. Ο δήμαρχε, ο δήμαρχε. Ο δήμαρχε, ο δήμαρχε. Παρακαλώ θα τους μ ví 나 Ο κύριος Κυρατζής, που είναι έγκλητος παθολόγος και είναι του αντικειμένου, είπε ότι το τεστ αντισομάτων δεν μας εξυπηρετεί, είναι άχρηστο. Θέλει τεστ αντιγόνων. Τελείωσε. Το είπα και ο γιατρός το είπε. Μας εξυπηρετεί, για να μπορούμε να δούμε αν κάποιος μπορεί να γίνει στη δουλειά ή όχι. Αλλά θα πρέπει να έχω προλαμβάνει κάποιες μέρες. Πρέπει να μην μας εξυπηρετεί στη διάγνωση, στην αρχή. Το ότι λέει μέσα στις οδηγίες του αυτό το τεστ, ότι έχει δύο δείκτες, τον IGG, που δείχνει αν έχει δημιουργήσει αντισώματα, αυτό που λέμε 15 ημερών, και IGM που είναι αν νοσεί τώρα, ισχύ ή δεν ισχύ, γιατί το λέει ο ΕΟΕΟΕΟΕΟΕΟΕΟΕΟΕΟΕΟΕΟΕΟΕΟΕΟΕΟΕΟΕΟΕΟΕΟΕΟΕΟΕΟΕΟΕΟΕΟΕΟΕΟΕΟΕΟΕΟΕΟΕΟΕΟΕΟΕΟΕΟΕΟΕΟΕΟΕΟΕΟΕΟΕΟΕΟΕΟΕΟΕΟΕΟΕΟ Είναι αρχαία να κάνω μια πρόταση. Μπορούμε να πάρουμε και ραππι τεστ και να κάνουμε και με κάποιο μικροβιολογικό μια σύμβαση, όταν έχουμε κρούσματα, να πάει ο άνθρωπος που δεν ελευθερώσει... Τι σχέση έχει το ένα με το άλλο, ήδη έχει γίνει έρευνα αγοράς και έχουμε στα χαρτιά μας και στα χέρια μας έναν τιμοκατάλογο που ανά πάσα όρκη στιγμή μπορούμε να στείλουμε άτομα του δήμου για να κάνουμε το τεστ. Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Και δεν ανααιρεί και το μωριακό τεστ, δεν ανααιρείται επειδή έχουμε τα ραππι τεστ. Η διαδικασία ακολουθείται τυπικότατα. Η συντονίστρια και ο αναπληρωτής της είναι τυπικότατη σε ό,τι οδηγία δίνουν. Παρ' όλα αυτά για να έχουμε κάποια επιπλέον πληροφορία. Όπου χρειαστούμε λέμε να κάνουμε αυτή την προμήθεια για να έχουμε μια ένδειξη όταν χρειάζεται να πάρουμε μια απόφαση αν θα κλείσουμε μια δομή ή αν θα την κρατήσουμε ανοιχτή. Ή έστω όταν προληπτικά θα ζητήσουμε από τους εργαζόμενους μας να γυρίσουμε σε μια δομή. Δηλαδή θα ανοίξουμε αύριο μεθαύριο τα σχολεία. Θα κάνουμε ένα τεστ τους δασκάλους τους παιδικούς. Θα τους στείλουμε έτσι χωρίς ένα ραππι τεστ. Εγώ συμφωνώ και γι' αυτό πριν είπα ότι μετά με τη συνομιλία που είχαμε τον εωθεί. Κυρία Πρόεδρε, δεν είναι αλήθεια. Ναι, έχετε δίκιο κύριε Δημαρχέ, έχετε δίκιο. Σήμερα δεν ξέρω τι είναι. Κανένας δεν θα μιλήσει πλέον. Να κλείσει ο Δήμαρχος να τελειώνουμε. Κύριε Δημαρχέ συνεχίστε. Λοιπόν, σήμερα του πρωί πήρατε όλοι μια, ή επικεφαλείς, μία εμπιστευτική αναφορά με email, αληθεύει ή όχι. Που δεν έχουμε τίποτα. Τίποτα, ούτε έχω πάρει κάτι. Και όμως υπάρχει email, το οποίο είναι απεστελμένο από τη συντονίστρια, που εγώ το έχω στα χέρια μου, το έχω λάβει ως εισερχόμενο. Παραλήπτες είναι όλοι επικεφαλείς. Δεν ξέρω αν έχει γίνει κάτι λάθος σε ηλεκτρονικό επίπεδο. Με την οποία έχετε μία εμπιστευτική αναφορά για τα κρούσματα. Προφανώς όταν την προηγούμε, δεν το έχουμε πάρει. Το συμβούλιο ήταν Παρασκευή, προφανώς τη Δευτέρα δεν πήρατε email, δεν ήταν ενήμερη συντονίστρια και δεν το είχε ετοιμάσει. Αλλά σήμερα το πρωί, εστάλησε όλους τους επικεφαλείς, θα κοιτάξω να σας το πω. Ωραία, σταματήστε, δεν έχετε πάρει, το καταλάβω. Ελέγξτε μήπως πηγαίνει σε κάποια ανεπιστήμη λόγω του ότι είναι εμπιστευτικό. Αλλά σήμερα το πρωί έστειλε η συντονίστρια μετά από οδηγία που τους έχω δώσει από το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, email που λέει τον αριθμό των κουρσμάτων και τα λοιπά. Έχω ξεχάσει στην ενημέρωσή μου, δεν σας ανέφερα, ότι έχουμε και ένα θέμα με τις λιξυπρόθεες μεσοφυλές. Πήραμε μία έκτακτη επιχορίγηση γύρω στα 250.000 ως δήμος για τις λιξυπρόθεες μεσοφυλές. Τώρα αυτό μου ήρθε τελείως συμπληρωματικά. Η αναφορά υπάρχει, προφανώς δεν θέλω να σας την πω, γιατί είναι και δημόσια η συνενδρίαση, δεν θέλω να σας την πω, θα την πάρετε αύριο το πρωί προφανώς στα email ή θα ζητήσω να σας τη στείλουν τώρα. Τώρα, όντως πρέπει να στείλουμε μία απάντηση στον ΑΟΑ και για μένα όντως πρέπει να είναι απόφαση δημοτικού συμβουλίου να είναι ομόφωνη και να είναι ισχυρή αυτή η απάντηση που θα πάρει ο ΑΟΑ. Παρ' όλα αυτά, νομίζω ότι πρέπει να δούμε, όσο γίνεται με τρόπο έξυπνο θα έλεγα, την απάντηση του ΑΟΑ. Νομίζω ότι μας δίνει περιθώρια και μπορούμε να την εκμεταλλευτούμε χωρίς απώλειες σε επίπεδο δόμησης παραπάνω χώρου και τα λοιπά. Ίσως όποιοι είναι του τεχνικού χώρου, ο Νίκος, ο Γαβριέλη και τα λοιπά, να με καταλαβαίνουν λίγο πολύ το τι εννοώ. Θα πρέπει να απαντηθεί και νομίζω ότι θα πρέπει να κάνουμε ίσως και γι' αυτό μία συνεδρίαση, ίσως και αποκλειστική, μία ειδική συνεδρίαση. Μία κουβέντα θα πω, χίλια συγγνώμη, να μην ξεχωρίσουμε το ΝΑΟΑ από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ευχαριστώ. Συμφωνώ και ήδη το θέμα δεν είναι στο ΝΑΟΑ αλλά έχει πάει στο ΓΕΣ. Αυτή είναι η πληροφόρηση που έχω. Το θέμα της ΔΕΤΕΚ. Ναι, συμφωνώ, δεν πληρώνεται ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος. Είναι άμιστες πλέον οι θέσεις του πρόεδρου και του αντιπρόεδρου. Προς τιμήν του ο πρόεδρος έχασε αυτό το δικαίωμα της αμοιβής και το οποίο η βούλησή του είναι αν μπορούμε κάποια στιγμή που θα έχει και άνεση η δημοτική επιχείρηση να διατεθεί με κάποιον σκοπό προς ένα ποσό τουλάχιστον προς μαθητές οι οποίοι δεν έχουν κάποιες δυνατότητες οικονομικές και να τους ευεργετήσουμε με κάποιο τρόπο. Αυτό θα δούμε με τι τρόπο μπορεί η δημοτική επιχείρηση να προβεί σε κάτι αντίστοιχο, σε κάτι προς αυτή την κατεύθυνση. Τώρα, διευθύνοντας σύμβουλον δεν νομίζω ότι μπορεί να σκεφτεί κάποιος τη δημοτική επιχείρηση, η οποία είναι μια ανώνυμη επιχείρηση, μια ανώνυμη εταιρεία και να διοικείται από πολιτικούς ή από ανθρώπους, οι οποίοι είναι απλά δημοτικοί σύμβουλοι. Είναι μια επιχείρηση που νομίζω ότι οποιοςδήποτε τεχνοκράτης αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να υπάρξει κάποιος διευθύνων σύμβουλος, ο οποίος προφανώς θα πρέπει να έχει τον μισθό του και μεταξύ μας αυτός ο μισθός είναι και αστείος για κάποιον, ο οποίος θα πάρει το φορτίο της δημοτικής επιχείρησης. Παρ' όλα αυτά νομί