Ταξίδι Αλληλεγγύης στη Ζιμπάμπουε 2019 #ταξιδι #εθελοντισμος #αναδοχη (ActionAid Hellas, 2019)
: Παρακαλώ, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, ευχαριστούμε. Ήταν πολύ ενθουσιασμένη και με τα νέα που μάθαινε για το παιδί και με την πρόοδο που έβλεπε ότι γίνεται μέσα στην κοινότητα στην οποία ζούσε το παιδί. Μια μέρα αποφάσισα να συμμετέχω σε όλο αυτό, να γίνω ανάδοχος σε ένα παιδάκι. Στην αρχή με γνώριζοντας πολλά και μετά καταλαβαίνοντας το μεγάλο έργο που γίνεται για όλη την κοινότητα στην οποία ζήσε το παιδί αυτό. Το πιο πρόσφατο ταξίδιο αλληλεγγύης των αναδόχων της Actioned πραγματοποιήθηκε τον Οκτώμπριο του 2019 στη Σιμπάμποη και είχε ω στόχο την ενδυνάμωση και την γνωριμία μας με τα παιδιά του σχολείου Νιέμα Χούμπα αλλά και τους κατοίκους της κοινότητας στην Άγια. Η πρώτη μ' επαφή με την Actioned εξ αποστάσεως ήταν όταν έγινα ανάδοχος όπου ήμουνα από τους δύσπιστος γενικά και χάρηκα πάρα πολύ όταν είδα εσάς τα κορίτσια στην πρώτη συνάδελση. Γιατί έβαλα ένα πρόσωπο πίσω από την οργάνωση. Σαρταδέσσερις άγνωστοι μεταξύ μας άνθρωποι ξεκινήσαμε στις 19 Οκτωμβρίου ένα μακρύ ταξίδι κυροελεκτικά αλλά και μεταφορικά καθώς εκτός από τα τρία πλάνα που πήραμε για να βρεθούμε στη Σιμπάμπουε κάναμε και ένα μακρύ εσωτερικό ταξίδι γεμάτο βαθιά συναισθήματα και ζήσαμε μια εμπειρία που θα μας μείνει για πάντα. Όταν έγινα ανάδοχος δεν περίμενα όχι ότι θα έρθω να το ζήσω αυτό το πράγμα αλλά πάντα με έτρωγε ένα ταξίδι γενικότερα στην Αφρική στο θέμα όμως της βοήθειας όχι του τουρισμού. Το περίμενα από τα 18 ανάδοχος έγινα στα 20 και ανυπομονούσα όσο τίποτε για το ταξίδι ήταν σαν στόχος μου και είναι οι καλύτερες στιγμές της ζωής μου βασικά οι καλύτερες στιγμές της ζωής μου. Η Σιμπάμπουε είναι μια χώρα της Νοτιοανατολικής Αφρικής η οποία σήμερα κατατάσσεται στη θέση 156 από τις 187 συνολικά χώρες του πλανήτη μας στο δίχειο της Πίνας. Συνορεύει με τη Νότιοαφρική την Μποτσουάνα, τη Ζάμπια και τη Μοζανβίκη και έχει περίπου 17 εκατομμύρια κατοίκους. Η πρώην νότια ροδεσία απέκτησε την ανεξαρτησία της από τους Άγγλους το 1980 οπότε και μετονομάστηκε σε Σιμπάμπουε που σημαίνει πέτρινο σπίτι και προέρχεται από τα τεράστια πέτρινα οικοδομήματα ερήπια της αρχαίας πόλης της Μεγάλης Σιμπάμπουε του 13ου αιώνα. Η οικονομία της χώρας βασίζεται κυρίως στη Γεωργία και τα Μεταλία αλλά πρόσφατα και στον τουρισμό. Κάποτε ήταν μια ιδιαιτέρως πλούσια χώρα αλλά ιδίως μετά το 2000 η Σιμπάμπουε βρέθηκε απέναντι σε μεγάλη επιστημιστική κρίση. Η οικονομία της χώρας κατέρρεε από τη χρόνια κακή διαχείριση των κυβερνόντων. Μια ιστορία αρκετά συχνή και γνωστή στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής. Η Σιμπάμπουε έχει ένα από τα πιο χαμηλά προσδόκημα ζωής στον κόσμο με μέσο όρο τα 60 περίπου έτη. Περισσότεροι από 1,4 εκατομμύρια κάτοικοι στη χώρα και τον ιό του αιτς κατατάσσοντας τη χώρα όγδοει στον κόσμο. Το ποσοστό ανηργίας το 2018 έφτασε στο 92% και επηρεάζει κυρίως τους νέους. Όταν τα παιδάκια μας αποδέχτηκαν στο σχολείο για μένα ήταν το φανείς συνέστημα όλη αυτή η χαρά που κάνανε για κάποιους ανθρώπους που δεν γνωρίζουν. Αυτό που ένιωσα την πρώτη μέρα στο σχολείο δεν το ξανανιώσα ό,τι και στο προηγούμενο ταξίδι. Ήταν κάτι πολύ έντονο και συνεχές γιατί όταν τα παιδιά ήταν τόσο χαρούμενα, τόσο εκδηλωτικά, ήταν κάτι που δεν το έχω ξανανιώσει. Μόλις μας έδωναν τα παιδιά από το σχολείο, μας κοιτούσαν, πιάναν τα μαλλιά μας, θέλωναν να πιάσουν τα χέρια μας και μετά τα μυρίζανε, μας φωνάζανε να πάμε να παίξουμε όλοι μαζί. Νομίζω αυτή ήταν μια πολύ έντονη στιγμή. Λοιπόν, οι ομάδες της γεγυριαγιά μου, οι Πορτοκαλείοι, είστε όλοι εδώ. Ωραία. Και οι Πλε μένουμε στο σχολείο. Οι άλλες δύο ακολουθείτε την Πόλη και τη Μυρσίνη. Τι κάναμε όμως εμείς στην Ιάγκα? Έχουμε έρθει σε μια κοινότητα της Ζιμπάμπου και την Ιάνκα για να βοηθήσουμε τους κατοίκους να κάνουν κάποια έργα στο σχολείο και κάποια άλλα σε ένα φράγμα. Για την ακρίβεια, στο σχολείο θα δημιουργήσουμε περισσότερες τουαλέτες για να βελτιώσουμε τις συνθήκες υγιεινής των παιδιών εκεί. Τον εμφανίστηκαν τα παιδιά μας, τα παιδιά μας, τα παιδιά μας, τα παιδιά μας, τα παιδιά μας, τα παιδιά μας, τα παιδιά μας, τα παιδιά μας, τα παιδιά μας. Παρακαλώ, παιδιά μας. Παρακαλώ, παιδιά μας. Παρακαλώ, παιδιά μας. Παρακαλώ, παιδιά μας. Παρακαλώ, παιδιά μας. Παρακαλώ, παιδιά μας. Παρακαλώ, παιδιά μας. Παρακαλώ, παιδιά μας. Παρακαλώ, παιδιά μας. Παρακαλώ, παιδιά μας. Παρακαλώ, παιδιά μας. Παρακαλώ, παιδιά μας. Παρακαλώ, παιδιά μας. Παρακαλώ, παιδιά μας. Παρακαλώ, παιδιά μας. Παρακαλώ, παιδιά μας. Παρακαλώ, παιδιά μας. Παρακαλώ, παιδιά μας. Παρακαλώ, παιδιά μας. Παρακαλώ, παιδιά μας. Παρακαλώ, παιδιά μας. Παρακαλώ, παιδιά μας. Εγώ γενικότερα είχα ένα άγχος ότι θα βρεθώ σε μια ομάδα χωρίς να ξέρω κανένα. Είναι το πρώτο μου ταξίδι που κάνω μόνη μου. Πήρα τη μαμά μου και της είπα, μαμά, εγώ θα πάω σε όλα τα ταξίδια της ActionAid. Μου έβγαλε τέτοια θετική ενέργεια. Όλο αυτό το πράγμα, ότι υπάρχουν άνθρωποι με τους οποίους έχεις ένα κοινό όραμα. Χαίρομαι πάρα πολύ, βλέπω μεγάλους ηλικίες ανθρώπους. Δεν ήξερα να τα συναντήσω, δεν το έχω ξανακάνει. Ένιωθα ότι θα είναι πιο κοντά στην ηλικία μου. Πιο νεαροί που δεν θα έχουν τόσες υποχρεώσεις. Έχω δει οικογένειες, έχω δει ανθρώπους που είναι 50 χρονών, ανθρώπους με προβλήματα υγείας που τα έχουν αφήσει σε όλα πίσω. Έρχονται και συμμετέχουν σε όλα και ένα μεγάλο μπράβο σ' όλους. Πραγματικά με εντυπωσιάζει αυτό με σαν αδελφούς, γιατί όσοι να το κάνεις δεν είναι εύκολο να ξεκινήσεις και κάποια είναι οικογενειάρχες, είναι άνθρωποι πιο από μεγάλες ηλικίες, δηλαδή το να φύγεις ξαφνικά μια μέρα από το σπίτι σου και να πεις στον αδελφό σου «Γεια σου, πάω στη Σιμπάμπου» για μια εβδομάδα. Ακούγεται λίγο επιστημονική φαντασία σε πρώτο επίποδες, δεν είναι? Και τους βλέπεις ότι πραγματικά θέλουν να δοηθήσουν και να ασχοληθούν εμπράκτως για αυτό λόγο που ήρθαν εδώ πέρα. Αυτό μου φαίνεται τρομερά συγκινητικό. Δεν γνώριζα κανέναν από την ομάδα, στην ουσία ήρθα μόνη μου και νιώθω σαν να έχω φτιάξει μια καινούργια οικογένεια. Εργαστήκαμε όλοι πάρα πολύ γρήγορα, εργαστήκαμε όλοι μαζί, καταλάβαμε τι θα πει ομαδικότητα, ενδεχομένως αυτόν όμως το έδειξαν και κάτοικοι της χωριού, οι οποίοι έχουν να πω ότι είναι πάρα πολύ ομαδικοί. Έχουμε γυρίσει γενικά, έχουμε ορορίσει τους ντόπιους εδώ πέρα. Μ' αρέσει πάρα πολύ το χαμόγελό τους και η διάθεση που έχουν είναι για ζωή. Ακούστε τώρα ας πούμε αυτό το πράγμα και είναι πέτρες, κουβάλλανε πέτρες και είναι λες και έχουν τη γιορτή τους. Δεν υπάρχει δηλαδή αυτό το συνέστημα. Αυτό το οποίο θα κρατήσω σίγουρα είναι αυτή η απλότητα και αυτή η αγάπη την οποία αυτοί οι άνθρωποι μοιράζουν μεταξύ μας, είναι το τελείς αγάπη. Είναι ένα πράγμα το οποίο δεν μπορώ να το κατανοήσω, να το αντιληφθώ τόσο εύκολα, γιατί βλέπεις ανθρώπους οι οποίοι πραγματικά ζουν πάρα πάρα πολύ σε πολύ δύσκολες συνθήκες και παράλληλα είναι πάντα χαμογελαστή και μοιράζονται μαζί σου ακόμα και το φαγητό τους. Είναι απίστευτο πράγμα. Τα μάτια των ανθρώπων μιλάνε. Εγώ κοιτάζω πάντα το βλέμμα όλων. Εδώ είναι τόσο αθώα όλα όσα έχουμε δει. Βλέπω δυνατούς ανθρώπους. Πολύ δυνατούς. Με τον τρόπο ότι είδα τι σημαίνει φτώχεια, είδα τι σημαίνει κεφάλιος ανθρώπος, τα είδα όλα αυτά. Και άμα πάω πίσω, νομίζω ότι θα κοιτάξω τα οικονομικά μου προβλήματα από λίγο διαφορετική κομμάτι. Έχει και ανεμελιά, έχει και τραγούδι, έχει και βαθιά συναισθήματα που νομίζω θα τα πάρω μαζί μου στην Αθήνα να τα εξεργαστώ και να τα καταλάβω καλύτερα. Αρκούζεται ότι μπορούμε να αγκαλιαστούμε το ίδιο, μπορούσαμε να χορεύσουμε μαζί, να γελάσουμε μαζί. Γελάνε πάρα πολύ δυνατά και πολύ ξεσηκωτικά. Θα πάρω πίσω πολύ δύναμη σίγουρα. Μιλήσαμε με τις γυναίκες της κοινότητας σε ένα διάλειμμα από τη δουλειά, κατά από την πολύ την πισκιά των ελάχιστων δέντρων και μας εξήγησαν ότι υπάρχουν κάποια ακόμα πηγάδια στα γύρω χωριά, αλλά δεν λειτουργούν. Είτε είναι χαλασμένες οι αιτήλειες, είτε είναι ξηρά, αφού δεν έχουν αρκετό βάθος. Οπότε τώρα εξυπηρετούνται από αυτό το ένα και μοναδικό πηγάδι. Το φράγμα θα βοηθήσει σημαντικά τις γυναίκες. Καταρχάς αυτό που έχω παρατηρήσει σε αυτή την κοινότητα είναι ότι οι γυναίκες έχουν πρωταρχικό ρόλο. Είναι αυτές που σηκώνουν τα πιο βαριά στην οικογένεια, αυτές που κουβαλάνε τις πέτρες εδώ πέρα, τα νερά με το κεφάλι τους, εντυπωσιακόδατο. Προσπάθησα, αλλά δεν το κατάφερα. Σήμερα, για παράδειγμα, μας μιλούσανε και μας έλεγαν ότι κάποιες εξ' αυτόν έχουν πάει στο σχολείο. Νομίζω ότι πρέπει να ήταν τρεις ή τέσσερις περίπου στις τριάντα που μπορεί να είχαμε γύρω μας. Και παρόλα αυτά έχουν φροντίσει όλες να θέλουν τα παιδιά τους να πάνε στο σχολείο. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί οι ίδιες είναι αυτές που συμβάλλουμε στο να αντιληφθούμε αυτό που μπορεί να κάνει όλους μας να πάμε λίγο πιο μπροστά. Η Ζιμπάμπουε δουλεύει στην Ζιμπάμπουε το 1999 με ένα μικρό αρχικά πρόγραμμα για την καταπολέμηση του HIV-AIDS, το οποίο μάστιζε την περιοχή. Από το 2003 άρχισε να μεγαλώνει και να εμπλουτίζει το πρόγραμμά της. Σήμερα δουλεύει γύρω από την ενδυνάμωση, όπως παντού στον κόσμο, με κύριο στόχο τις μόνιμες και μακροπρόθεσμες αλλαγές και λύσεις και όχι την πρόσκαιρη βοήθεια. Εμένα αυτό που μου αρέσει πολύ είναι ότι βλέπω ότι δεν είναι κάτι βραχυπρόθεσμο. Δηλαδή βάζεται τις βάσεις, τη γνώση, ενδυναμώνεται τους ανθρώπους εδώ για να λειτουργήσει μια αλλαγή μακροπρόθεσμα. Υπάρχει μια ομάδα γυναίκων, που ονομάζονται εγγυναίκες γυναίκες αλλαγές, οι οποίοι έχουν εμπνεύσει τόσο πολύ στην αλλαγή γυναίκων. Υπάρχει μια ομάδα γυναίκων, που ονομάζονται εγγυναίκες γυναίκες αλλαγές, οι οποίοι έχουν εμπνεύσει τόσο πολύ στην αλλαγή γυναίκων. Υπάρχει μια ομάδα γυναίκων, που ονομάζονται εγγυναίκες γυναίκες αλλαγές, οι οποίοι έχουν εμπνεύσει τόσο πολύ στην αλλαγή γυναίκες γυναίκες αλλαγές. Υπάρχει μια ομάδα γυναίκες γυναίκες αλλαγές, οι οποίοι έχουν εμπνεύσει τόσο πολύ στην αλλαγή γυναίκες αλλαγές. Υπάρχει μια ομάδα γυναίκες γυναίκες αλλαγές, οι οποίοι έχουν εμπνεύσει τόσο πολύ στην αλλαγή γυναίκες αλλαγές. Υπάρχει μια ομάδα γυναίκες γυναίκες αλλαγές, οι οποίοι έχουν εμπνεύσει τόσο πολύ στην αλλαγή γυναίκες αλλαγές. Υπάρχει μια ομάδα γυναίκες γυναίκες αλλαγές, οι οποίοι έχουν εμπνεύσει τόσο πολύ στην αλλαγή γυναίκες αλλαγές. Υπάρχει μια ομάδα γυναίκες γυναίκες αλλαγές, οι οποίοι έχουν εμπνεύσει τόσο πολύ στην αλλαγή γυναίκες αλλαγές. Υπάρχει μια ομάδα γυναίκες γυναίκες αλλαγές, οι οποίοι έχουν εμπνεύσει τόσο πολύ στην αλλαγή γυναίκες αλλαγές. Υπάρχει μια ομάδα γυναίκες γυναίκες αλλαγές, οι οποίοι έχουν εμπνεύσει τόσο πολύ στην αλλαγή γυναίκες αλλαγές. Υπάρχει μια ομάδα γυναίκες γυναίκες αλλαγές, οι οποίοι έχουν εμπνεύσει τόσο πολύ στην αλλαγή γυναίκες αλλαγές. Υπάρχει μια ομάδα γυναίκες γυναίκες αλλαγές, οι οποίοι έχουν εμπνεύσει τόσο πολύ στην αλλαγή γυναίκες αλλαγές. Υπάρχει μια ομάδα γυναίκες γυναίκες αλλαγές, οι οποίοι έχουν εμπνεύσει τόσο πολύ στην αλλαγή γυναίκες. Υπάρχει μια ομάδα γυναίκες γυναίκες αλλαγές, οι οποίοι έχουν εμπνεύσει τόσο πολύ στην αλλαγή γυναίκες. Υπάρχει μια ομάδα γυναίκες γυναίκες αλλαγές, οι οποίοι έχουν εμπνεύσει τόσο πολύ στην αλλαγή γυναίκες. Υπάρχει μια ομάδα γυναίκες γυναίκες αλλαγές, οι οποίοι έχουν εμπνεύσει τόσο πολύ στην αλλαγή γυναίκες. Υπάρχει μια ομάδα γυναίκες γυναίκες αλλαγές, οι οποίοι έχουν εμπνεύσει τόσο πολύ στην αλλαγή γυναίκες. Υπάρχει μια ομάδα γυναίκες γυναίκες αλλαγές, οι οποίοι έχουν εμπνεύσει τόσο πολύ στην αλλαγή γυναίκες. Υπάρχει μια ομάδα γυναίκες γυναίκες αλλαγές. Υπάρχει μια ομάδα γυναίκες γυναίκες αλλαγές. Υπάρχει μια ομάδα γυναίκες γυναίκες αλλαγές. Υπάρχει μια ομάδα γυναίκες γυναίκες αλλαγές. Υπάρχει μια ομάδα γυναίκες γυναίκες αλλαγές. Υπάρχει μια ομάδα γυναίκες γυναίκες αλλαγές. Υπάρχει μια ομάδα γυναίκες γυναίκες αλλαγές. Υπάρχει μια ομάδα γυναίκες γυναίκες. Υπάρχει μια ομάδα γυναίκες γυναίκες αλλαγές. Υπάρχει μια ομάδα γυναίκες γυναίκες. Υπάρχει μια ομάδα γυναίκες γυναίκες αλλαγές. Υπάρχει μια ομάδα γυναίκες γυναίκες. Υπάρχει μια ομάδα γυναίκες γυναίκες αλλαγές. Υπάρχει μια ομάδα γυναίκες γυναίκες. Υπάρχει μια ομάδα γυναίκες γυναίκες αλλαγές. Υπάρχει μια ομάδα γυναίκες γυναίκες. Υπάρχει μια ομάδα γυναίκες γυναίκες αλλαγές. Υπάρχει μια ομάδα γυναίκες γυναίκες. Υπάρχει μια ομάδα γυναίκες. Υπάρχει μια ομάδα γυναίκες γυναίκες αλλαγές. Υπάρχει μια ομάδα γυναίκες. Υπάρχει μια ομάδα γυναίκες γυναίκες αλλαγές. Υπάρχει μια ομάδα γυναίκες. Υπάρχει μια ομάδα γυναίκες. Υπάρχει μια ομάδα γυναίκες γυναίκες αλλαγές. Υπάρχει μια ομάδα γυναίκες γυναίκες. Υπάρχει μια ομάδα γυναίκες γυναίκες αλλαγές. Υπάρχει μια ομάδα γυναίκες. Υπάρχει μια ομάδα γυναίκες γυναίκες αλλαγές. Υπάρχει μια ομάδα γυναίκες γυναίκες αλλαγές. Υπάρχει μια ομάδα γυναίκες γυναίκες. Υπάρχει μια ομάδα γυναίκες γυναίκες αλλαγές. Υπάρχει μια ομάδα γυναίκες γυναίκες. Υπάρχει μια ομάδα γυναίκες γυναίκες. Υπάρχει μια ομάδα γυναίκες γυναίκες. Υπάρχει μια ομάδα γυναίκες γυναίκες. Υπάρχει μια ομάδα γυναίκες γυναίκες. Υπάρχει μια ομάδα γυναίκες γυναίκες. Υπάρχει μια ομάδα γυναίκες γυναίκες. Υπάρχει μια ομάδα γυναίκες. Υπάρχει μια ομάδα γυναίκες γυναίκες. Υπάρχει μια ομάδα γυναίκες γυναίκες. Υπάρχει μια ομάδα γυναίκες γυναίκες. Υπάρχει μια ομάδα γυναίκες γυναίκες. Υπάρχει μια ομάδα γυναίκες γυναίκες. Υπάρχει μια ομάδα γυναίκες γυναίκες.