1η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού ΣυμβουλίουΠελοποννήσου, στις 31 Ιανουαρίου 2022, (Περιφέρεια Πελοποννήσου, 2022)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Συνέδριαση, την πρώτη τακτική συνέδριαση για το 2022 του Περιφερειακού Συμβουλίου Καλοπονίσου. Θα ήθελα, προπάσεις ανάρξος, να ευχηθώ, να είναι καλές οι εργασίες και αποδοτικό το έτος για το Περιφερειακό Συμβούλιο, να επαναλάβω τη δέσμευσή μου να τηρηθεί απολύτως ο κανονισμός, ούτως ώστε, πραγματικά, να μπορέσουμε να είμαστε αντάξει στον σκοπό μας και στην αποστολή μας. Σήμερα, θα ήθελα να θέσω, προπάσεις ημερήσιας διάταξης, ένα κατεπίγον θέμα, είναι εξαιρετικά κατεπίγον θέμα. Έχουμε σχετικά αποστήλη πρόσκληση στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κύριο Ελικουρέτζο, σχετικά με τις μεγάλες ζημιές τις οποίες υπέστη η πρωτογενής παραγωγή στην Πελοπόννησο και ιδιαίτερα στην Αργολίδα, στη Λακωνία, στην Κορινθία, αλλά και στη Μεσσινία και σε άλλες περιοχές. Άρα, επειδή μετά από την ένταση των φαινομένων αυτών, υπήρξε μεγάλη συζήτηση σχετικά με τον ΕΛΓΑ και κατά πόσο θα μπορέσει να ανταποκριθεί και πώς θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην απώλεια του εισοδήματος για τους αγρότες, θεωρήσαμε καλό και ευχαριστούμε πάρα πολύ τον φίλο Ανδρέα που πάντοτε συμπαραστέκεται στους αγρότες και ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο που αποτελεί και την πατρίδα του και ο οποίος μας τιμά με την παρουσία του σήμερα εδώ προκειμένου να παράσχει τις απαραίτητες εξηγήσεις, όχι από δεύτερο ή τρίτο χέρι, αλλά αμέσως για να γνωρίζουμε ποια είναι η κατάσταση. Λοιπόν, θα ήθελα στο σημείο αυτό να καλέσω τον ισυγητή του θέματος... Ακούστε, το θέμα του ελέγχου, δηλαδή επερωτήσεις, ερωτήσεις και τα λοιπά, θα γίνει μετά τη συζήτηση του θέματος αυτού, το οποίο είναι ως κατεπείο. Θα ήθελα να δώσω τον λόγο στον Περιφερειάρχη που δεν έχεις ζητήσει. Καλησπέρα, αγαπητή συνάδελφη. Γιάννη, καλή επιτυχία στα κάθε κοντά σου. Σου ευχαριστώ πολύ. Και να κάνεις αυτό που είπες, εγώ δεν έχω καμία αντίληση, να εφαρμόζεις το κανονισμό λειτουργίας, πάλλωστε είναι και νόμος. Χαιρετίζω την παρουσία του φίλου του Ανδρέα του Λικουρέτζου, με τον οποίο γνωριζόμαστε εδώ και πάρα πολλά χρόνια και είχαμε άριστη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Η παρουσία του βοηθά το συμβούλειό μας και σε ενημερωτικό επίπεδο και σε επίπεδο αποφάσεων. Το θέμα μας είναι τα αποτελέσματα του χιονιού, ο παγετός σε συγκεκριμένες περιοχές. Εγώ επισκέφτηκα την Αργολίδα, όπου έχω ιδία άποψη. Έχουμε προβλήματα πολύ σοβαρά, με 130.000 τόνους πορτοκάλια. Είναι ερκτημένη η παραγωγή αυτή τη στιγμή, όπου μετρήθηκε η θερμοκρασία μέσα στα πορτοκάλια και ήταν 0,5, 0 για καταστροφή, η οποία δεν οφείλεται μόνο στο χιονιά, οφείλεται και στο ότι δεν λειτούργησε η αντιπαγετική προστασία. Ακολούθως έχουμε προβλήματα στη Κορυνθία και με τα λεμόνια και με τα κυπευτικά, πιο κάτω στη Λακωνία, μικρότερες ζημιές στις περιοχές αυτές και βεβαίως στη Μεσηνία σε πατατοχόραφα, γύρω στα 30 έως 50 στρέματα και σε κυπευτικά. Αυτή είναι η κατάσταση, γνωρίζουμε το πάγιο αίτημα και του Προέδρου και του Ελγά για να δούμε τον κανονισμό πάλι από την αρχή, απαιτούνται χρήματα ώστε να έχουμε έναν κανονισμό ο οποίος να μπορεί να βοηθά ουσιαστικά και σε όλο το έδρος να αντιμετωπίζει τις ζημιές που υφίστανται η αγροδική παραγωγή, αυτό είναι εκ των όνου Κάνευ για να έχουμε αγροδική ανάπτυξη. Θα ακούσουμε προσοχή αυτά τα οποία θα μας πει ο Πρόεδρος και θα δούμε πού και πώς μπορούμε να καταλήξουμε και προφανώς θα απαντήσει και στις ερωτήσεις που θα έχετε την καλοσύνη να του θέσετε. Κύριε Πρόεδρε, αυτά. Ευχαριστώ. Έχει ζητήσει η κυρία Μπουζα το λόγο για διαδικαστικό θέμα. Χαίρετε, κυρίες συνάδελφοι. Θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να πω ότι θα ήθελα να ρωτήσω τον Πρόεδρο σχετικά με τη χωροταξία όσον αφορά το Προεδρείο διότι αυτή τη στιγμή έγιναν κάποιες αλλαγές όπου αφαιρέθησαν τα μικρόφωνα από την Αντιπρόεδρο και την Γραμματέα. Θα ήθελα να μας εξηγήσει ακριβώς για ποιο λόγο έγινε αυτό. Είχα να πω ότι δεν είχα δικαστικό θέμα. Θα ήθελα να μας εξηγήσει ακριβώς για ποιο λόγο έγινε αυτό. Και θα ήθελα ένα άλλο θέμα, το οποίο είναι πολύ σοβαρό. Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, στο άρθρο 20, κύριε Πρόεδρε, επειδή τηρείται, όπως είπατε, τον κανονισμό με ευλάβεια, προβλέπεται ρητά ότι μέχρι 31 Ιανουαρίου εκάς του έτους, πριν του πρώτου έτους, όπου η Περιφερειακή Αρχή προγραμματίζει έγκαιρα και με 15μηρια ανακοίνωση ειδική δημόσια συνεδρίαση, όπου παρουσιάζεται το έργο της Περιφερειακής Αρχής, γίνεται ενδελική συζήτηση, λαμβάνει δημοσιότητες συνεδρίαση αυτή και καλούνται φορείς μέσα μαζικής ενημέρωσης κτλ. Επειδή μέχρι σήμερα έχουμε 31 Ιανουαρίου και δεν έχουνε γίνει πράξεις αυτές οι υποχρεώσεις σας, παρακαλώ κ. Πρόεδρο πως πράξετε το καθήκον σας και καθορίσετε έγκαιρα την ειδική δημόσια συνεδρίαση, αλλιώς δικαιούνται σύμφωνα με τον κανονισμό, οι παρατάξεις αντιπολίτευσης να ζητήσουν την εφαρμογή του νόμου και να προκαλέσουν σύμφωνα με όσα ορίζονται την ειδική συνεδρίαση. Επίσης παρακαλώ, όπως ορίζει ο κανονισμός, έστω και με δυόμιση χρόνια καθυστέρηση, να κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες πλήρωσης στις θέσεις του περιφερειακού συμπαραστάτη που επιμελώς απαφεύγεται να κινήσετε. Σχετικά με το διαδικαστικό θέμα, να απαντήσω στο διαδικαστικό θέμα που εττέθη κ. Βόδικα. Έχετε κι εσείς διαδικαστικό θέμα. Ωραία, παρακαλώ. Και να απαντήσω και στα δύο μαζί. Βεβαίως και δεν έχω ατήρηση. Κύριε Πρόεδρε, στον προηγούμενο Περιφερειακό Συμβουλίο, 25 Περιφερειακείς Συμβούλοι υπογράψαμε ένα κείμενο που αφορά τις καθαρίστριες, τους εργαζόμενους στις συναιστείες και στη φύλακη στα δημόσια νοσοκομεία της Πελοποννήσου. Δεν θα το αναλύσουμε. Τα στελέχη της Περιφερειακής Αρχής που πρόσχονται στη Νέα Δημοκρατία δεν το υπόγραψαν και καλά έκαναν. Δικαιωμάτως θα ακριθούμε όλοι και αυτοί και εμείς από τους εργαζόμενους συνολικά. Την άλλη μέρα κατέθεσα στην Γραμματεία του Περιφερειακού Συμβούλου τις υπογραφές των 25 Περιφερειακών Συμβούλων μαζί με σχέδιο απόφασης και ζήτησα να κουβεντιαστεί στο πρώτο Περιφερειακό Συμβουλείο. Ζητήσαμε όλοι γιατί δεν θεωρήσαμε να βάλουμε τη διαδικασία του ενός τρίτους έξι μέρες και τα λοιπά στο πρώτο Περιφερειακό Συμβούλιο. Να σας απαντήσω θα σας καλύψω. Ακούστε με. Βεβαίως το θέμα του πακετού και των ακροτών είναι πολύ σοβαρό. Πρέπει άμεσα να τελειώσουμε διαδικαστικά και να πάμε σε αυτό. Αμέσως μετά νομίζω ότι πρέπει να μπει αυτό σαν θέμα. Αν δεν το βάζετε γιατί μπορεί να γίνει λάθος. Δεν θέλω να βάλω σκοπιμότητα. Παρακαλώ να αποφασίσει το Περιφερειακό Συμβούλιο προημερήσιας με ψηφοφορία. Λοιπόν, όσον αφορά τώρα την κυρία Μπούζα, θα ήθελα να πω για άλλη μια φορά ότι δεν μπορούμε να έχουμε οποιαδήποτε άλλη βάση συνενόησης πριν του κανονισμού. Ο κανονισμός λοιπόν όσον αφορά τις αρμοδιότητες του Προέδρου και όχι του Προεδρίου, του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου αναφέρονται αναλυτικά στο άρθρο 5. Έχει 8 αρμοδιότητες οι οποίες έχουν σχέση εν γένει με τη λειτουργία και τη διεύθυνση της συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Όσον αφορά τις αρμοδιότητες της Αντιπροέδρου αναφέρονται στο άρθρο 6. Όπου στο άρθρο 6 με τίτλο «Αναπλήρωση Αντιπροέδρου» αναφέρεται ότι ο ρόλος της Αντιπροέδρου είναι να αναπληρώνει τον Πρόεδρο όταν εκείνος κολλείται. Ή όταν ο Πρόεδρος αποφασίζει ότι θέλει να μην διευθύνει τη συζήτηση σε κάποιο θέμα αλλά να εισηγηθεί και να εμπλακεί ενεργά στη συζήτησή του επί της ουσίας. Οπότε σε αυτή την περίπτωση τον αναπληρώνει και σε αυτή την περίπτωση τον αναπληρώνει. Την προηγούμενη φορά ακούστηκαν που ήταν άλλωστε η συνεδρίαση της εκλογής ημών και της Οικονομικής Επιτροπής, ακούστηκαν και διάφορα περίεργα. Δηλαδή, βάσει ποιας διάταξης απερήφθη η ένσταση που έγινε και αν η απόρριψη ήταν με 2-1 ή με ποιον αριθμό ψήφων ήταν κλπ. Υπονοώντας ίσως ότι υπάρχει κατά κάποιον τρόπο ένα Προεδρείο που λαμβάνονται οι αποφάσεις διαπλειοψηφίας. Αυτά βεβαίως είναι πράγματα πρωτοφανή. Αυτά αντίκηται απολύτως στον κανονισμό, είναι παράνομα και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν. Για να πω και κάτι άλλο, ότι δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε Περιφερειακός Σύμβουλος να έχει περισσότερα δικαιώματα από τους υπολύπους ομολόγους του. Κανένας άλλος Περιφερειακός Σύμβουλος δεν έχει μικρόφωνο πλείν του Προεδρεύοντος και του Περιφερειάρχη. Υπάρχουν δύο πόντιουμς, ο οποίος θέλει το λόγο, έχει κάθε δικαίωμα, τον παίρνει και μιλά ελεύθερα και χωρίς να τον περιορίζει κανείς. Άρα δεν υπάρχει τέτοιο είδους ζήτημα, σαν αυτό το οποίο ανέφερε η κυρία την Πρόεδρος και θεωρούμε ότι δεν υπάρχει λόγος να το συζητάμε περισσότερο. Τώρα, όσον αφορά τον κύριο αυτό που είπε ο κ. Γώτικας, έχει δίκιο. Έχει δίκιο με την έννοια ότι είχε μπεί στον κύριο. Έχει δίκιο με την έννοια ότι είχε μπεί μαζί με τις επερωτήσεις, ως επερώτηση είχε μπεί. Είδα πράγματι προχθές ότι υπήρχαν υπογραφές από κάτω και ότι δεν επρόκειτο για επερώτηση, αλλά επρόκειτο για θέμα. Επειδή υπάρχει το θέμα της σταφίδας, κ. Γώτικα, και έχουν έρθει άνθρωποι και από μακριά, θα παρακαλούσα να μου επιτρέψει να το βάλουμε αμέσως μετά σε επόμενη συνεδρία. Καλό στο βήμα τον ισυγητή, τον κ. Αναστασόπουλο, ο οποίος θα μας δώσει μία εικόνα με βάση τις υπηρεσίες και τα ευρύματα των υπηρεσιών σχετικά με τις ζημίες οι οποίες έχουν προκύψει στην πρωτογενή παραγωγή στην Πελοπόννησο. Κ. Αναστασόπουλο. Ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε. Να καλωσορίσω και εγώ τον πρόεδρε του ΕΛΚΑ, τον συμπατριότη μας τον Ανδρέα Τολικουρέτζο και να τον ευχαριστήσω για την σημερινή παρουσία του εδώ και γενικότερα γιατί πάντα ήταν δίπλα μας σε όποιο πρόβλημα μέχρι τώρα έχει παρουσιαστεί. Θέλω εντάχει να περιγράψω διότι όλοι γνωρίζετε τι έχει συμβεί τις τελευταίες μέρες από άποψη κερικών φαινομένων και ιδιαίτερα να αναφερθώ ότι στις 25 και 26 Ιανουαρίου είχαμε παγετό σε πολλά μέρη της περιφέρειας Πελοποννήσου. Ιδιαίτερα όπως είπε και ο περιφερειάρχης, οι ζημιές οι περισσότερες είναι στην Αργολίδα όπου εκεί έχουμε πάρα πολύ μεγάλες ποσότητες που υπέστησαν ζημιά από τον παγετό, 130 χιλιάδες τόνι είναι ερτημένη παραγωγή και επομένως αυτή κυνδυνεύει να γίνει όλη ακατάλληλη προς βρώση. Έχουμε λοιπόν στην Αργολίδα αρκετές ζημιές εκτός από τα ασπεριδοειδή και σε άλλα κειπευτικά οι οποίες και θα μου επιτρέψετε να κάνω μια παρατήρηση δεν έχει νόημα να πούμε σήμερα τι προϊόντα έχουν υποστεί. Δηλαδή μπορεί να υπάρξει και κάποιο προϊόν αγροτικό το οποίο να μην το αναφέρουμε η διαδικασία είναι εξής όταν έχουμε παγετό γίνεται έτοιμα για αναγγελία ζημιών από τον δήμο που έχει υποστεί τις ζημιές γίνεται η αναγγελία και μετά αρχίζουν οι αγρότες να καταθέτουν αιτήσεις στους δήμους οι οποίοι διακπεραιώνονται προς τον ΕΛΓΑ και αυτός ξεκινάει να κάνει τις αυτοψίες. Μερικές φορές βέβαια πρέπει να περάσει αρκετός καιρός το οποίο έπεσε ο παγετός για να διαπιστωθεί η ζημιά αυτό συνήθως συμβαίνει με τον ΕΛΕΟΚΑΡΠΟ γιατί έχουμε και τέτοια παραδείγματα. Είχαμε λοιπόν επίσης ζημιές στην Κορινθία σε σπεριδοειδή και κυπευτικά και στη Λακωνία σε σπεριδοειδή, κυπευτικά αλλά και ελιές όπως και στη Μεσαινία, λίγα στρέματα όπως είπε και ο περιφερειάρχης στην πατατοπαραγωγή και επίσης ζημιές σε ένα θερμοκύπιο στην Τριφυλία. Έχουμε όμως και περιοχές της Μεσαινίας που έχει παγώσει ο ΕΛΕΟΚΑΡΠΟ. Κύριε Περιφερειάρχη, αν έχετε την καλοσύνη και έχετε μαζί σας βάλετε τη μάσκα αν θέλετε γιατί έτσι προβλέπει οικία η συγκεκριμένη. Δυστυχώς έχουμε και αυτά. Βεβαίως. Θέλω να πω λοιπόν ότι αυτός ο παγετός άφησε έντονα σημάδια στην περιοχή μας και υπέστησαν πολύ μεγάλες ζημιές η παραγωγή. Αυτές θα εξατομικευτούν με τη διαδικασία που προανέφερα και που ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ θα μας εξηγήσει αργότερα και θα προχωρήσει η διαδικασία για την αποσμίωση. Εγώ αυτό που θέλω να περιγράψω είναι ότι από την πρώτη στιγμή, η 27η του μηνός που στην Αθήνα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχε προγραμματιστεί μια συνάντηση συνάντηση εργασίας του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης των Υφυπουργών, του Προέδρου του ΕΛΓΑ, του Προέδρου του ΟΠΕΚ και των Γενικών Γραμματέων και τους θεματικούς αντιπεριφεριάρχες από όλη την Ελλάδα όπου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα, το καινούριο πρόγραμμα ΠΑΑ το οποίο πραγματικά είναι αυξημένο στην Ελλάδα σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης που είχαν εμίωση και βεβαίως αυτό ενισχύεται και από το Ταμείο Ανάκαμισης και επομένως έχουμε να περιμένουμε πάρα πολλά έργα στην κατεύθυνση αυτή. Θέλω να πω ότι εκείνη την ημέρα ζήτησε και ο Υπουργός να προταχθεί αυτό το ζήτημα των ζημιών πήρα και εγώ τον λόγο και είπα τα προβλήματα που έχουμε και προς τιμήν του ο κ. Λικουρέτζος που παρίστατο ανέφερε ότι θα σχεδιαστεί κάθοδος εδώ και μάλιστα ότι εκείνη την ώρα που εγώ τα έλογα λίγο πιο πριν είχε μιλήσει με τον Περιφεριάρχη που ήτανε στις ζημιές της Αργολίδας. Άρα λοιπόν έχουμε σε εξέλιξη όλη αυτή τη διαδικασία. Νομίζω ότι η παρουσία του Προέδρου του ΕΛΓΑ σήμερα εδώ υποδηλώνει ότι θα τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες και σε αυτή την κατεύθυνση και εμείς θα είμαστε συνεργάτες των υπαλλήλων του ΕΛΓΑ διότι οι δικοί μας υπάλληλοι των ΔΑΟΚ κάνανε υπομορφή κλιμακίων αυτοψίας και κατέγραψαν αυτά τα πράγματα και ανέδειξαν αυτό το ζήτημα. Από εκεί και πέρα η εξατομίκευση είναι με τη διαδικασία που προανέφερα. Να ευχαριστήσω πάλι τον κ. Ολικουρέτζο που παρήσθατε. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε και εδώ θα είμαστε αν υπάρχουν θέματα ή ερωτήσεις να απαντήσουμε. Ευχαριστώ πολύ κ. Π. Πετράκο. Κάτι διαδικαστικό θέλετε? Τι εννοείτε. Ελάτε στο πόντι μου να μιλήσω άμα είναι διαδικαστικό το θέμα. Κύριε Πρόεδρε η συζήτηση του θέματος αυτού έρχεται μετά από έτοιμα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Άρα μετά τον κ. Αναστασόπλου πρέπει να μου δώσετε το λόγο και να τεθούν τα ερωτήματα και στη συνέχεια να απαντήσει ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ αφού μιλήσουν και οι επικεφαλείς των άλλων παρατάξεων. Νομίζω για να μπορέσει να απαντήσει και στα ερωτήματα που υπάρχουν. Θα σας πω. Το θέμα το σημερινό έρχεται με πρόταση του Προέδρου. Τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ τον είχα προσκαλέσει με επίσημη πρόσκληση στις 26 του μηνός ακριβώς για να μπορέσει να μιλήσει. Όπως αντιλαμβάνεστε εγώ επερρώτηση στην πλειοψηφία δεν μπορώ να κάνω και τηρώντας το κανονισμό ακριβώς αυτό που κάνουμε είναι να θέσουμε ως θέμα εκτός ημερισίας διατάξεως το ζήτημα αυτό της παγωπληξίας και της πρόσκλησης του Πρόεδρου του ΕΛΓΑ για να ενημερώσει το σώμα. Το οποίο βεβαίως έχετε θεί και από εσάς. Έχετε θεί και από την παράταξη Πέτρο Τατούλη. Έχετε θεί και με έγγραφο το οποίο μου αποστήλατε όπου δεν υπήρχαν όμως υπογραφές κάτω από το συγκεκριμένο κείμενο το ζητήσατε και θεωρώ λοιπόν ότι και η δική σας παράταξη αποδέχετε αυτό το να συζητηθεί το σημερινό θέμα σήμερα. Αυτό που προτείνω λοιπόν να γίνει είναι το εξής. Ο κ. Πρόεδρος του ΕΛΓΑ μετά την αναφορά του αντιπεριφερειάρχη και τις εκθέσεις των υπηρεσιών για το ποιες είναι οι ζημιές να κάνει μια πρώτη παρουσίαση και τοποθέτηση και στη συνέχεια θα δοθεί ο λόγος στους επικεφαλείς για να τεθούν όποια ερωτήματα υπάρχουν. Λοιπόν δεν θέλω να φάω το χρόνο και να αντιδικήσουμε απλά μόνο να πω ότι μπορεί να είστε νομικός κ. Πρόεδρε αλλά ο τρόπος που παρουσιάζεται το ζήτημα είναι επιτρέψτε μου να πω με όλο το σεβασμό στον πρόσωπό σας και σε όλους τους νομικούς δικολαμπισμούς. Κύριε Πρόεδρε, θα ανέθερω να εγγύσω ο κ. Πρόεδρος ευτερικά για τα ερωτήματα. Μισό λεπτό. Ναι, άμα θέλετε. Να διευκολύνει τη διαδικασία θέλω. Δεν θέλω ούτε να την αποδιγετίσω ούτε να την κατευθύνω. Νομίζω ότι θα την διευκολύνω τη διαδικασία. Στο συγκεκριμένο θέμα ήταν προς συζήτηση οι επερωτήσεις που έχουν γίνει για τη ζημιά. Χαίρομαι πάρα πολύ και ήταν και δικό μας έτοιμα να γίνει αναβάθμισης της συζήτησης του θέματος και από τις επερωτήσεις να πάμε κατευθείαν στο θέμα. Θεωρώ ότι αυτό είναι μια αναβάθμιση της συζήτησης. Και βέβαια η παρουσία εδώ του κ. Προέδρου του Ελγά είναι ένας σημαντικός παράγοντας για να διαμορφώσει την αρχιτεκτονική της συζήτησής μας. Είμαστε σαφώς υπέρ της αναβάθμισης του θέματος. Συμφωνούμε με την αναβάθμιση του θέματος και ασφαλώς τώρα νομίζω ότι πρέπει να δοθεί ο λόγος στον κ. Προέδρο. Σας ευχαριστώ πολύ. Ελάτε κ. Προέδρε. Θα παρακαλούσα τον κ. Περιφερειάρχη να καθίσει στο τραπέζι και στη θέση του γιατί νομίζω ότι είναι μεγάλη μας τιμή το ότι είναι εγώ ο κ. Προέδρος του Ελγά και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση... Εσάς, σας παρακαλώ, καθίστε στη θέση σας. Δεν είστε προέδρους πλέον, το έχετε καταλάβει. Λοιπόν, σας παρακαλώ πάρα πολύ να τιμήσουμε τον προέδρο. Σας ευχαριστώ πολύ, αλλά να μου επιτρέπετε να σας πω ότι δεν επιτρέπονται υποδείξεις από έναν περιφερειακό σύμβουλο, πόσο δεν μάλλον στον Περιφερειάρχη, ο οποίος έδειξε την τιμή και την εκτίμηση στον πρόεδρο του Ελγά καλώντας τον ο ίδιος στο να έρθει και να ενημερώσει κατά τον απόλυτα έγκυρο τρόπο το Περιφερειακό Συμβούλιο. Σας ευχαριστώ. Ελάτε, κύριε Πρόεδρο. Κύριε Πρόεδρο, σας ευχαριστώ για την τιμητική πρόσκληση να συμμετάσχω στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα την στρατηγική αντιμετώπισης των καταστρεπτικών ζημιών μετά την έλευση του τελευταίου παγετού. Κυρίες και κύριοι αξιότιμα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, κύριε Περιφερειάρχα και σας σας ευχαριστώ για την πρωτοβουλία την οποία αναλάβατε, όχι μόνο αν προσκαλέσετε, αλλά για το γεγονός ότι η Περιφέρεια Αφελοποννήσου σε όσες περιπτώσεις αντιμετωπίσαμε κρίσεις, σπεύδει και ανταποκρίνεται με τεκμηριωμένες εισηγήσεις. Και αυτό εξπερετεί τη συνεργασία μας, την αναβάθμιση της ποιότητας αυτής της συνεργασίας και κυρίως το γεγονός να διαθέτουμε ακριβή στοιχεία ούτως ώστε να μπορούμε να προσδιορίσουμε τις αποκοινούς δράσεις. Όταν ανέλαβα Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, υπήρχε μια αντιπαλότητα ανάμεσα στις υπηρεσίες της Περιφέρειας σε όλη την επικράτεια και των υπηρεσιών του οργανισμού. Έσπευσα να εκλείψει αυτή η αντιπαλότητα και να αναπτυχθεί μια ειλικρινή συνεργασία. Και σε αυτό πρέπει να πω ότι από την εποχή, από τις πρώτες πυρκαγιές που συνεργαστήκαμε από την Κορινθία και όσες φορές αντιμετωπίσαμε κρίσεις, είτε ήταν επαγετή, είτε πυρκαγιές, είτε πλημμύρες, η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει ανταποκριθεί πέρα και πάνω από τις προσδοκίες μας και από την παράδοση. Τώρα, το συγκεκριμένο φαινόμενο έχει ήδη σημανθεί στην έκτασή του. Τα συνεργεία του οργανισμού έχουν επισκεφθεί τις τρεις περιοχές, την Αργολίδα, τη Λακωνία και την Κορινθία και θα σας εξηγήσω ποιο είναι το σχέδιό μας. Το φαινόμενο ολοκληρώνεται σύμφωνα με τη γνώμη των γεωπώνων σε 10-15 ημέρες. Τόσο είναι και το χρονικό διάστημα στο οποίο πρέπει να κατατεθούν οι δηλώσεις ζημίας, διότι ήδη προηγήθηκε η αναγγελία των ζημιών, ήδη υποβάλλονται δηλώσεις ζημίας από τους πληγέντες αγρότες μας και η εικόνα η οποία υπάρχει είναι ότι πρόκειται για ένα βαρύ πλήγμα στο οποίο θα ακολουθήσουμε τη μεθοδολογία της εξατομικευμένης εκτίμησης των ζημιών ανακτήμα, ούτως ώστε να είμαστε σε θέση να μπορούμε με ακρίβεια και δικαιοσύνη να προσδιοριστούν οι αποζημιώσεις και να μεταβιβαστούν στους δικαιούχους. Δεν θα ήθελα να ανοίξουμε μια μεγάλη συζήτηση εδώ για το τι είναι ο ΕΛΓΑ και το μέλλον του. Θέλω όμως πολύ γρήγορα να σας πω, μιας και αναφερθήκατε, κύριε Περιφερειάρχα και εσείς τις επιστολές που μου στείλατε και το είπατε ήδη και εδώ και ο Πρόεδρος αλλά και ο πρώην Περιφερειάρχης ο κύριος Στατούλης σε πρόσφατες δηλώσεις του σχετικά με την υπόθεση του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Ο ΕΛΓΑ είναι ασφαλιστικός οργανισμός, δεν είναι το κοινωνικό ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ασφαλιστικός οργανισμός έχει έσοδα και δαπάνες. Η Κυβέρνηση σημερινή απείλαξε τον ΕΛΓΑ από το Άγγος των 30 εκατομμυρίων αιτισίως, τα οποία τραβούσε από την ειδική ασφαλιστική εισφορά την οποία εις έπραξε για να τα δαπανίσει για λειτουργικές δαπάνες, μισθούς και άλλα έξοδα της λειτουργίας του οργανισμού. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο να συζητούμε αν μπορούν να ενταχθούν νέες ζημίες, νέες καταστροφές, νέοι κίνδυνοι, νέες απειλές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Αυτό για να συμβεί πρέπει να υπάρξουν νέα έσοδα. Για αυτό όταν αναλάβαμε ως διοίκης είπαμε πρώτα ο ΕΛΓΑ θα επιβιώσει οικονομικά με τον ισχύοντα κανονισμό και μετά θα δούμε εάν μπορούν να ενταχθούν νέες ζημίες, νέες καταστροφές. Έχουμε προβεί σε δύο μελέτες. Η μία εταιρεία είχε επιλεγεί από την προηγούμενη διοίκηση του οργανισμού και ο υπουργός ο κύριος Βορίδης επέλεξε την παγκόσμια τράπεζα για να κάνει τη δεύτερη μελέτη. Και οι δύο μελέτες καταλήγουν στο ότι για να επιβιώσει ο ΕΛΓΑ στο μέλλον απαιτείται αύξηση της ειδικής ασφαλιστικής συσφοράς με τον ισχύοντα κανονισμό, χωρίς καινούργιες ζημιές. Αυτό λοιπόν δυσχαιρένει τα πράγματα διότι η παρούσα κυβέρνηση δεν επιθυμεί την αύξηση της ειδικής ασφαλιστικής συσφοράς. Άρα το καθήκοντο δικών μας είναι να μπορέσουμε να κρατήσουμε την οικονομική σταθερότητα του οργανισμού κάτω από τις παρούσες συνθήκες. Επίσης, εάν μπορεί να πληρώνει ο οργανισμός γρηγορότερα τις αποζημιώσεις. Πρέπει να σας πω ότι ο κύκλος πληρωμής αποζημιώσεων τα προηγούμενα χρόνια ξεκινούσε 15 μήνες μετά. Σήμερα ο οργανισμός πληρώνει μέσα στο έτος στο οποίο έχουνε πραγματοποιηθεί οι ζημιές και κύριε Περιφερειαάρχα, θυμάστε γιατί είχαμε συνεργαστεί στην Αθήνα, ότι στις δύο περιπτώσεις, τις μεγάλες, τις περσινές, στον Ιανό και στον Παγετό τον Περσινό, η κυβέρνηση κατόπιν πρωτοβουλίας από τον ΕΛΓΑ ψήθησε δύο φορές διατάξει στη Βουλή, ούτως ώστε για πρώτη φορά δόθηκαν προκαταβολές, πληρώσαμε 100 ευρώ το στρέμα το βαμβάκι όταν η τελική αποζημίωση ήταν 122 ευρώ στην περίπτωση του Ιανού, πληρώσαμε το 50 σχεδόν της 100 της αξίας των αποζημιώσεων τον περασμένο Αύγουστο για τα ροδάκινα κυρίως και όλες τις άλλες δενδροκαλλιέργιες, την εποχή δηλαδή που οι αγρότες μας διέθεταν στην αγορά την παραγωγή τους, εμείς είχαμε επιτύχει να υπάρχει η δυνατότητα της στήριξης από την κυβέρνηση, από τον οργανισμό, ούτως ώστε να επιτύχουμε τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Για να μην επιμείνω σε άλλα γενικού χαρακτήρα θέματα και να ακούσω τις παρατηρήσεις σας και τις ερωτήσεις σας, θέλω να καταλήξω με το ότι στη συγκεκριμένη περίοδο, και αυτό θα το καταθέσω και στα πρακτικά, για τις αποζημιώσεις από τον πρόσφατο παγετό. Παράδειγμα στα πορτοκάλια. Έχουμε τιμή αποζημίωσης ανακυλό, παρακαλώ προσέξτε το στοιχείο έχει τη σημασία του, 0,22 λεπτά ανακυλό. Όταν η τιμή διάθεση του προϊόντος ήταν 0,16-0,18. Δεν κάνουμε χατήρια στον ΕΛΓΑ, αλλά οι τιμές αποζημίωσης προσδιορίζονται από την Εθνική Στατιστική Υπερεσία, με βάση τις τιμές πώλησης των προϊόντων την τελευταία τριετία. Αυτό για μας αποτελεί συμβόλαιο με τον αγρότη. Διότι όταν ανέλαβα Πρόεδρος, υπήρξε μια εισήγηση από την Υπερεσία, να μειώσουμε την τιμή αποζημίωσης των ροδακίνων, διότι η τιμή διάθεση στην αγορά ήταν πολύ μικρότερη. Αυτό όμως που μπορεί να ακούγεται από μια πρώτη άποψη ότι θα προστάτευε το ταμείο του οργανισμού, αντίκειται στην ομοθεσία, διότι αυτό το οποίο συμφωνεί ο αγρότης μέσω της δήλωσης καλλιέργειας εκπροφής, ο οργανισμός πρέπει να το τιμά στο ακέραιο. Κύριε Περιφερειάρχα, κρατήστε τις τιμές με τις οποίες πρόκειται να αποζημιωθούν η παραγωγή της αργολίδας της Λακωνίας και της Κορινθίας, διότι είναι οι τιμές με τις οποίες θα προσδιοριστούν οι αποζημιώσεις κατόπιν των εξατογμηκευμένων εκτιμήσεων. Το γεγονός ότι έχουμε, όπως είπατε, 130.000 τόνους πορτοκάλια στην αργολίδα, ο πολλαπλασιασμός δείχνει ότι αναφερόμαστε σε μια ζημιά η οποία πλησιάζει στα 30 εκατομμύρια. Εάν, λοιπόν, προσθέσουμε και τη ζημιά στις άλλες περιοχές, νομίζω ότι μιλάμε για μια ζημιά η οποία είναι τα 50 εκατομμύρια ή την περίπου το ένα τρίτο των εσόδων του ΕΛΓΑ για το έτος 2022. Όμως, ως Πρόεδρος του Οργανισμού, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι όποιες ευθύνες μας αναλογούν θα εκπληρωθούν στο ακέραιο. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας. Ευχαριστούμε και εμείς, κύριε Πρόεδρε. Θέλετε να καθίσω κάτω να γράψω τις ερωτήσεις και μετά να επιστρέψω. Αν θέλετε να καθίσετε κάτω, ναι, ακριβώς. Να πάμε στους επικεφαλείς των παρατάξεων. Να δώσουμε τον λόγο στους επικεφαλείς των παρατάξεων. Χαίρομαι ιδιαίτερα για την παρουσία του Ανδρέα του Νικουρέζου εδώ. Την θεωρώ εξαιρετικά θετική. Άλλωστε με τον Ανδρέα συμπορεθήκαμε πολλά χρόνια μαζί σε μια κοινή προσπάθεια για να βελτιώσουμε τα πράγματα στην Αρκαδία αλλά και στην Πελοπόννησο. Και από την άλλη πλευρά επειδή εκτιμώ ιδιαιτέρως την φιλεργατικότητά του, την επιμονή του, την καθαρότητα στις απόψεις του και πάνω απ' όλα το μεγάλο προτέρημα που έχει, ότι δεν υπήρξε ποτέ στη ζωή του ασφιοκάντης. Αυτό θεωρώ ότι είναι το σημαντικότερο γεγονός. Σας άκουσα με προσοχή, κύριε Πρόεδρε. Σας παρακολουθώ με προσοχή. Σας παρακολουθώ από την πρώτη στιγμή που αναλάβατε την ευθύνη. Σας παρακολουθώ και παρακολουθώ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από την αρχή της αλλαγής στην Κυβέρνηση και βέβαια και στα προηγούμενα χρόνια. Και θα ήθελα να πω ότι η μεγάλη σας προσπάθεια, θυμάμαι τότε στη Βουλή, στην Επιτροπή, όταν τοποθετηθήκατε στην αρχή της θητείας σας και που εκεί με σαφήνια προσδιορίσατε το δικό σας όραμα για το πώς θα πρέπει να λειτουργήσει με καθαρούς κανόνες ο ΕΛΓΑ. Θυμάμαι βέβαια και τις υπεύθυνες δηλώσεις του τότε Υπουργού που ασφαλώς επί των ημερών μας των κοινοβουλευτικών δεν θα είχε καμία θέση στη Νέα Δημοκρατία, ο οποίος έβαλε κάποιες παραδοχές. Πρώτα, μίλησε για αναλογιστική μελέτη. Αναλογιστική μελέτη βέβαια δεν είναι η μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας. Είναι μια λογιστική προσέγγιση, κάτι που ξέρω πολύ καλά και είπα πολύ καλά ότι... Είμαι σαφής σε αυτό που λέω. Κάτι που εσείς όμως, στην δική σας την άποψη, θεωρούσατε ότι θα μπορούσε να μπει σε μια καινούργια ρώτα ο ΕΛΓΑ, κάτι που πίστευε και η προηγούμενη πολιτική ηγεσία, εάν υπήρχε μια αναλογιστική μελέτη, η οποία ποτέ δεν έχει γίνει, δημιουργεί τους λόγους για να λειτουργεί αυτός ο οργανισμός με κόστος για τον ίδιο τον αγρότη και για την ίδια την ασφαλιστική του εμπειρία. Είχε δεσμεθεί τότε ότι η αναθεώρησης του κανονισμού του ΕΛΓΑ θα γίνει στο δεύτερο τρίμινο του 2020, κάτι που δεν έγινε. Και ασφαλώς δεν είναι δική σας ευθύνη αυτό και θέλω επίσης να το καταθέσω. Όπως βέβαια είχε μιλήσει για την ψηφιοποίηση του ΕΛΓΑ, κάτι που νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό μέσα στο πρώτο τρίμινο του 2021, κάτι που όπως γνωρίζω πολύ καλά δεν έχει προχωρήσει. Έχουμε τις συγκεκριμένες ζημιές και επειδή εξ αρχής είχε μιλήσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης, κάτι που εκ των πραγμάτων μετά αποσαφηνίστηκε ότι δεν μπορούσε ποτέ να γίνει ούτε με τη Γερμανική Εταιρεία ούτε με τη Γαλλική Εταιρεία, παραμείναμε σε μία σημαντική παραδοχή. Είναι εξαιρετικά σημαντικό αυτό που πετύχατε εσείς ως ΕΛΓΑ. Ο κρατικός προϋπολογισμός έτσι όπως προβλεπόταν από το 2010 να χρηματοδοτεί το έλλειμμα στο συγκεκριμένο ποσοστό του ΕΛΓΑ μεταξύ κόστους, εσόδων και εξόδων. Εδώ έχουμε πλέον ένα πρόβλημα σημαντικό. Ο παγετός αυτός ουσιαστικά δεν είναι παγετός τον οποίον επικαλούνται οι δημοτικές αρχές ή οι αγρότες. Ο παγετός αυτός έχει αντικειμενικοποιηθεί. Παραδείγματος χάρη, στο αργολικό πεδίο οι θερμοκρασίες ήταν μίον 6, μίον 7,8. Ο παγετός λοιπόν είναι παγετός πεδίου. Δεν είναι παγετός εξατομικευμένος. Στην Λακωνία και οι δύο μετεωρολογικοί σταθμοί. Ο μένας έδωσε 3,9, ο δεύτερος έδωσε 3,3. Σημαίνει λοιπόν ότι αμέσως οφείλαμε, οφείλατε να προχωρήσετε σε εντολή ανακοίνωσης. Και εδώ θέλω να κάνω τις δύο-τρεις παρατηρήσεις. Πρώτη παρατηρήσεις. Ξέρετε ότι το τέλος για την έτσι είναι 0,10 του ευρώ, δηλαδή 10 λεπτά του ευρώ. Και το τέλος έχει να κάνει με την στρεματική αναφορά. Θεωρώ ότι μετά από όλα αυτά τα προβλήματα που έχουν συμβεί στην αγροτική παραγωγή μας και νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι μας, τόσο στην αύξηση του κόστους, λόγω της αύξησης του ενεργιακού κόστους κατά 300% και των λυπασμάτων κατά 200%. Η έλλειψη εργατικών χεριών, που είναι επίσης μια σημαντική παράμετρος, μας οδηγεί στο να πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα. Πρώτο μέτρο, να ανασταλεί το τέλος. Δεύτερο μέτρο, θα πρέπει να προχωρήσουμε όχι σε εξατομήκευση της βλάβης, αλλά σε αυτό που προβλέπεται από τον κανονισμό, στη βλάβη της ζώνης, αναζώνης. Και έχουμε και ανικειμενικά στοιχεία, όπως είπατε προηγούμενα, οι τιμές είναι στην τελευταία τριετία ή μέση τιμή, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία. Και εδώ έχουμε τις εγγραφές στο ΝΟΣΒΕ. Ξέρουμε περίπου την παραγωγή. Όπως ξέρουμε επίσης, ποσότητα προϊόντων έχουν αυτή τη στιγμή δοθεί στην αγορά. Το τρίτο θέμα που θέλω να θέσω είναι το εξής. Κύριε Πρόεδρε, αντιλαμβάνεστε ότι η διατήρηση της αγροτικής οικονομίας στην περιφέρειά μας είναι ζωτικής σημασίας, είναι εθνική υπόθεση. Μια περιφέρεια, όπου η ερημοποίηση τίνει να δημιουργήσει μίζωνα προβλήματα, οφείλουμε να πάρουμε μέτρα και οφείλουμε να διαμορφώσουμε πολιτικές για τη διατήρηση της αγροτικής οικονομίας. Δεν θέλω να πω τίποτα, αλλά για τον παγετό Πέρσι στον Λεήμονα. Από τις 400 αιτήσεις, κύριε Πρόεδρε, γίναν δεχθές 40. Δηλαδή περίπου το 10% των αιτήσων. Δεν αμφισβητώ την αξιοπιστία και τον ενδιαφέρον των υπηρεσιών και των υπηρεσιακών παραγών. Αλλά ασφαλώς και μόνο το ποσοστό αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο το πώς πρέπει να διαμορφώσουμε την πολιτική μας πάνω σε αυτό το θέμα. Και τελειώνω με το εξής και σας ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε, για το χρόνο. Ξέρετε, κύριε Πρόεδρε, εδώ πλέον δεν είναι το πρόβλημα ότι χάθηκε το προϊόν και χάθηκαν θέσεις εργασίας. Πρέπει ασφαλώς και να συμπεριληθεί στην διόρθωση και τα εργαστήρια τυποποίησης. Γιατί και οι τυποποιητές πλέον έχουν λειτουργικά έξοδα και το ξέρετε καλύτερα από τον καθένα, τα οποία θα πρέπει οπωσδήποτε να βοηθηθούν αυτή τη δύσκολη ώρα. Και υπάρχει και το πρόβλημα της μισθωτής εργασίας. Συνήθως οι άνθρωποι που δουλεύουν στα τυποποιητήρια δουλεύουν μέχρι τα μέσα τέλος Απριλίου. Και αυτό λοιπόν είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Αλλά το μεγαλύτερο είναι η βλάβη του φυτικού κεφαλαίου. Σήμερα δεν υπάρχει δυνατότητα για την αντικατάσταση ή την βελτίωση του φυτικού κεφαλαίου. Εάν δεν μπείτε σε μια λογική και δεν είναι θέμα δικό σας, απλώς το καταθέτω για τη δημιουργία μιας τράπεζας για το φυτικό κεφάλαιο. Μιας τράπεζας η οποία θα έρχεται αρρωγώς, ιδιαίτερα σε περιοχές που ερημοποιούνται σύμφωνα με τον κανονισμό τον ευρωπαϊκό. Και σύμφωνα με τη συνθήκη της Λισαμβώνας για την εδαφική συνοχή και την εδαφική αλληλεγγύη, η οποία θα χρηματοδοτεί την επαναπόκτηση του φυτικού κεφαλαίου. Με αυτές τις σκέψεις είμαι σίγουρος ότι θα δείτε τους προβληματισμούς και περιμένω σημαντικά θετικά, δημιουργικά, δημιουργικές προτάσεις πάνω σε αυτά τα θέματα που έθεσα. Σας ευχαριστούμε πολύ. Από την παράδειξη του κ. Δέδε, ο κ. Πουλοκέφαλος ως ειδικός αγορητής. Εμείς, κ. Πρόεδρε του Ελγά, δεν θα σας υποδεχτούμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο με σχέσεις ετεροχρονισμένης αγάπης και στοργής, όπως έκανε ο κ. Στατούλης, γιατί εμείς θέλουμε να βάλουμε επί των τύπων των ήλων το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο πρωτογενής τομέας και οι αγρότες της Πελοποννήσου. Υπάρχει πρόβλημα και το πρόβλημα είναι εντονότατο. Αυτή τη στιγμή, λόγω των κερικών συνθηκών, οι αγρότες της Πελοποννήσου, αθροιστικά και μαζί με άλλα προγενέστερα ζητήματα, αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Και εμείς συμφωνούμε ότι ο Ελγά έχει περιορισμένες δυνατότητες γιατί ακριβώς είναι ένας ασφαλιστικός φορέας με έσοδα και έξοδα, όπως το είπατε. Δεν διαφωνούμε σε αυτό. Το πρόβλημα όμως σήμερα είναι ότι ο Πελοποννήσος αγρότης, γιατί ακριβώς αναφερόμαστε στην περιφερειά μας, ζητά από την Πολιτεία, εν προκειμένου από τη σημερινή κυβέρνηση, να του καλύψει ένα μέρος, αν όχι το 100% από το κόστος παραγωγής, για να μην γίνει αυτός ο αγρότης μετανάστης στον τόπο του. Τόσο απλά και τόσο λογικά θεωρούμε. Άρα δεν είναι το πρόβλημά μας αν ο Ελγά μπορέσει να καλύψει και μέχρι που θα καλύψει. Το πρόβλημά μας και αυτό που βάζουμε σήμερα είναι ότι οι αγρότες μας θα πρέπει, γιατί ακριβώς βρισκόμαστε σε μια περιοχή που ο πρωτογενής τομέας είναι το άλφα και το ομέγα της οικονομικής δραστηριότητας, άρα και της επιβίωσης του τόπου μας, περιμένει από την Πολιτεία να του καλύψει το κόστος, όπως ακριβώς θα έκανε οποιαδήποτε οργανωμένη κοινωνία. Άρα, ο κοινωνικός ρόλος που μπορεί να αναζητηθεί από το Κοινωνικό Ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει τώρα να έρθει στο προσκήνιο και πραγματικά να ζητήσουμε την αρρωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένα τέτοιο ζήτημα. Εμείς πραγματικά σας καλωσορίζουμε στο περιφερειακό συμβούλιο σήμερα, αλλά η ουσία είναι ουσία, ότι πρέπει αυτός ο κόσμος να επιβιώσει, όπως ακριβώς είπαμε. Ας καλύψει ο ΕΛΓΑ ό,τι μπορεί να καλύψει, ου καν λάβεις παρατουμιαίχοντος, το γνωρίζουμε αυτό πολύ καλά, άλλωστε η προγενέστερη ύπαρξη του ΕΛΓΑ μέχρι εκεί μπορεί να καλύψει, γίνονται χίλιες αιτήσεις, καλύψει τις πενήντα. Δεν μπορεί να πάει παραπέρα. Λογικό είναι γιατί υπάρχει ένα ταβάνι όσον αφορά τις παροχές του, αλλά το ζήτημα δεν είναι του ΕΛΓΑ, είναι της πολιτείας και τελειώνουμε αυτό να σταθεί δίπλα στην αγροτιά της Πελοποννήσου για να μπορέσει αυτός ο κόσμος να επιβιώσει. Ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Είναι από την Πελοποννησιακή Συμμαχία, δεν είναι ο κ. Μπουντρούκας εδώ, ο κ. Γιλίτσης, και ο κ. Γόντικας, κοιλαϊκής εσπίρωσης. Α, ο κ. Κελλαρίς, εντάξει. Αγαπητές συνάδελφοι και κύριε Πρόεδρε του ΕΛΓΑ, πραγματικά η ζημιά που έχει γέννη σε όλες τις περιφερειακές ενότητες, με οξημένο πολύ το πρόβλημα στην Αργολίδα και στην Κορυνθία, είναι πάρα πολύ μεγάλη. Και επιτρέψτε μου να πω ότι μπορεί και να μην έχει φανεί ακόμα όλη η ζημιά, γιατί είναι τέτοια η φύση του προβλήματος με τον παγετό, που μπορεί να βγει ένα πρόβλημα μετά από κάποιο διάστημα. Να το έχουμε υπόψη μας αυτό, γιατί είπε ο κ. Πρόεδρος ότι τελειώνουν οι αιτήσεις για τη ζημιά σε λίγες, σε 15 μέρες, αν δεν κάνω λάθος, οπότε, ας πούμε, σε 15 μέρες, αν δεν κάνω λάθος, οπότε, ας το έχουμε ανοιχτό αυτό το ζήτημα ότι μπορεί κάποιες ζημίες, επειδή τα περισσότερα πορτοκάλια και τα λεμόνια είναι ακόμα πάνω στα δέντρα, να βγει κάποια ζημιά αργότερα. Πράγματι, υπήρχαν χαμηλές θερμοκρασίες και λοιπά. Υπήρχε η διακοπή ρεύματος στην Αργολίδα και δεν λειτούργησαν τα αντιπαγετικά συστήματα. Είναι πολύ σοβαρό, αγαπητοί συνάδελφοι, το ζήτημα, γιατί διακοπές ρεύματος εκτεταμένες στην Αντική από ένα χιονιά, που μπορεί να τον ονόμασαν κάποιοι ακραιοκαιρικό φαινόμενο, αλλά είναι ένα φαινόμενο το οποίο παρουσιάζεται όλο και πιο συχνά και θα πρέπει να έχουμε λάβει τα μέτρα μας. Και εδώ κοιτάξτε τώρα, βγαίνουν οι ίδιοι οι τεχνικοί της ΔΕΙ και καταγγέλνουν ότι δεν έχει γίνει συντήρηση στο δίκτυο της ΔΕΙ τα τελευταία χρόνια. Είναι ζητήματα αυτά και εμείς λέμε ότι συνδέεται το πρόβλημα με τη γενικότερη πολιτική της απελευθέρωσης αγοράς ενέργειας και με την ιδιωτικοποίηση των δικτύων και λοιπά. Λοιπόν, δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκονται οι παραγωγοί αντιμέτωποι με τέτοια κοιρικά φαινόμενα που πλήττουν το εισόδημά τους σε μια εποχή που η τεχνολογία, η επιστήμη και οι δυνατότητες είναι πάρα πολύ ψηλά και θα έπρεπε να υπήρχαν τα συστήματα αυτά, γιατί υπάρχουν αυτά τα συστήματα, τα αντιπαγετικά, αντιπαγετικής προστασίας και λοιπά, τα οποία θα έπρεπε να ήταν σε προτεραιότητα και θα μπορούσαν να είχαν αυτά, αν υπήρχαν, να είχαν προστατεύσεις στην παραγωγή. Τώρα λοιπόν οι αγρότες οι βιοπαλλεστές, όπως λέμε, βρίσκονται σε απόγνωση γιατί βλέπουν άλλη μια φορά τους σκόπους τους να έχουν πάει χαμένοι και ουσιαστικά να μένουν χωρίς εισόδημα. Και δεν είναι συνάδελφοι μόνο οι ζημιά που επανειλημμένα παθαίνουν. Είναι το πολύ μεγάλο κόστος παραγωγής, είναι εξευθελιστικές τιμές στα αγροτικά προϊόντα που τους έχουν αδυνατίσει όλα αυτά. Τα ζητήματα έχουν οδηγήσει να αδυνατούν, να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες και βέβαια τις υποχρεώσεις προς τα διάφορα ταμεία, ακόμα και στον ΕΛΓΑ, τις τράπεζες, την εφορία κλπ. Και η κατάσταση τους γίνεται ακόμα πιο ασφιχτική λόγω και της διαχρονικής καταλίστευσης του εισοδήματός τους από τους βιομηχανούς, τους μεταπληκτές, τους εξαγωγείς, τους διάφορους μεσάζοντες, έτσι που τους πίνουν κυριολεκτικά το αίμα κάθε φορά με τις εξευθελιστικές τιμές και βέβαια όλα αυτά λειτουργούν στα πλαίσια της πολιτικής που ακολουθούν όλες τις κυβερνήσεις στο πλαίσιο της κάποια λοιπά. Τώρα συνάδελφη ο Ελγά, ενώ έχει αρκετά μεγάλα ασφάλιστρα, αποδεδειγμένα δεν αποζημιώνει στο σύνολο της καταστροφής. Οι όποιες αποζημιώσεις πληρώνονται ετεροχρονισμένα συνήθως και υπολείπονται κατά πολύ του μεγέθους της ζημιάς, αφού τα κριτήρια που θέτουν είναι σε πολλές περιπτώσεις απαγορευτικά για να αποζημιωθεί το σύνολο της ζημιάς. Και βέβαια υπάρχει και η περίπτωση του λαιήμονα στη Λακωνία, που πραγματικά πολλοί αγρότες έχουν μείνει εκτός από τις αποζημιώσεις. Εμείς λέμε ότι είναι επιταχτική ανάγκη, και τελειώνω κύριε Πρόεδρε, ότι πρέπει να καταγραφούν άμεσα όλες τις ζημιές έτσι και να αποζημιωθεί το 100% της ζημιάς, πραγματικά το 100% της ζημιάς, χωρίς κριτήρια, δηλαδή διάφορα κριτήρια που μπαίνουν αν έχουν πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές, ας γίνει, πώς το λένε, εξομίουση με τις αποζημιώσεις. Άμεση οικονομικής στηρίξης των πληγέντων, γιατί πραγματικά βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Πάγωμα των δανειακών υποχρεώσεων, μισό λεπτό και τελειώνω, τεωνισφορών προς τη ΔΕΕ και λοιπά, και επιτέλους να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, που πρέπει να αλλάξει γιατί είναι ζήτημα ζωτικό για την επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών. Τη πρότασή μας, μες σε λέξεις λοιπά, θα την καταθέσουμε στο προεδρύο. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Κύριε Μπουτρούκα, που δεν ήσασταν εσείς πριν, θα τοποθετηθείτε τώρα? Στη συνέχεια. Στη συνέχεια, μάλιστα. Ο κύριος Δρούκας από την αγωνιστική συνεργασία Ευελοπονίσου. Α, ο κύριος Πετράκος, ναι. Νόμιζα ότι είχατε πει ότι θα μιλήσω ο κύριος Δρούκας. Καλασορίζουμε για εμείς την πλευρά μας τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, τον αγαπητό κύριο Λικουρέτζο, και χαιρόμαστε που ήταν απολύτως ειλικρινής για μια ακόμη φορά για τη αγαπητή συνάδελφη. Και θέλω να προσέξετε. Ο κύριος Πρόεδρος είπε με απόλυτη σαφήνια ο άνθρωπος, ως διοικητής του οργανισμού, ότι δεν μπορεί να κινηθεί εκτός των νόμων και των κανονισμών του οργανισμού στο οποίο προήσταται. Ε, όσο καλή διάθεση και να έχει να βοηθήσει την Πελοπόννησο. Αυτή τη στιγμή, και ως βουλευτής το είχε κάνει πολλές φορές και με ταυτινά τσιγάρα, εισβάρω εναντίον της φίλης μου, και θέλω να το πω αυτό δημόσια, λοιπόν παρά τις πιέσεις της Φίλης Μόρευς, όμως εδώ. Είναι διοικητής οργανισμού. Τι είπε ο Πρόεδρος. Επιλέγουμε να μην αυξήσουμε τις ασφαλιστικές συμφορές ως κυβερνήση. Και θα κρατήσουμε την οικονομική σταθερότητα του οργανισμού. Οι ζημιές, κυρίες και κύριοι μας είπε, είναι πολύ μεγάλες. Άρα, τι σημαίνει αυτό, ότι αδυνατεί ο οργανισμός, αυτό μας είπε, αυτό λέγεται σε ελεύθερη μετάφραση, κάτι δαπινή μου γνώμη, με βάση στην εμπειρία που έχουμε όλοι, πώς γίνονται οι αποζημιώσεις, ότι μπορώ να αποζημιωθεί το 100% της μοιάζου. Άρα, το να κάνει ο Ελγάτη δουλειά του και με μία ευαισθησία είναι ένα θέμα. Αυτό δεν φτάνει όμως σήμερα πουθενά. Όταν μάλιστα όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και μιλάω για τους συστημικούς, δεν μιλάω τώρα εδώ, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, λέει απειλείται μετά τον κορωνοϊό επιστηστική κρίση. Γιατί απειλείται επιστηστική κρίση? Η Κίνα έχει μαζέψει το 20% του πλησμού και έχει μαζέψει το 50% των σητηρών και η αύξηση του ενεργιακού κόστους τσακίζει κόκκαλα. Επομένως, το να υπάρξει μέλλον για την αγροτική οικονομία αύριο και για τους αγρότες που υπέστησαν αυτή την καταστροφή, δεν αρκεί ο ΕΛΓΑ. Γιατί τώρα ο κανονισμός θα αλλάξει ούτε αυτά, ό,τι και να πούμε. Επομένως, απαιτούνται συμπληρωματικά μέτρα ενίσχυσης, άμεσης και αποζημίωσης. Ο οργανισμός, μας είπε ο κύριος Πρόεδρος, ότι παλιά πληρώνουν στους 15 μήνες, τώρα θα πληρώνουν σ' ένα χρόνο. Πώς θα καλλιεργήσει την άλλη μέρα, στους έξι μήνες πρέπει να πει να καλλιεργήσει ο αγρότης. Πώς θα καλλιεργήσει ο πορτοκαλόπαραγωγός πάλι. Με τι λεφτά. Έσοδα δεν έχει, έχει πουλήσει ένα μέρος της παραγωγής του. Αυτά που έχει δεν του φτάνει να πάρει ούτε το εντρίτο των λιπασμάτων που πήρε πέρυσι. Πώς θα καλλιεργήσει. Θα περιμένει μετά από ένα χρόνο. Που η ζημιά θα είναι 100 ευρώ και είναι βέβαιο ότι θα πάρει τα 60, έτσι γίνεται από τον οργανισμό. Άρα λοιπόν, τι θέλουμε. Το περιφερειακό συμβούλιο πρέπει. Δεν έχει μόνο ρόλο και καλά έκανε ο κύριος Προέδρος και ο κύριος Περιφερειάρχης και κάλεσε τον κύριο Προέδρο τον Ανδρέα Τολικουρέτζο τον Πρόεδρο του Ελγά. Πολύ καλά έκανα. Δεν αντιλέγω σε καμηθόλου. Δεν φτάνει. Δεν μπορεί. Το είπε ο άνθρωπος, το είπε. Το ξέρουμε τι κάνει ο Ελγά. Τι κάνει ο Ελγά. Το πόσο μπορεί. Δεύτερον, δεν έχει προσωπικό. Οι συμβασιούχοι που ήταν 15 χρόνια έχουν απολυθεί. Δεν έχει ούτε προσωπικό. Γιατί κλείνουμε τα μάτια μας. Έχει ο Ελγά Πελοποννήσου προσωπικό να κάνει άμεση εκτίμηση των ζημιών. Όχι. Πώς θα γίνει η εξατωμίκευση. Έχει δίκιο ο κ. Στατούλης που λέει πρέπει να γίνει με διαφορετικό τρόπο για να γίνει πιο γρήγορα. Όπως έχει δίκιο. Για το χρόνο θα ήθελα να σας πω. Ναι, το χρόνο. Λοιπόν, εδώ υπάρχει θέμα. Εσείς το είπατε ότι είναι μεγάλο θέμα. Λοιπόν, επομένως το Περιφερειακό Συμβούλιο 1 είναι να τις διεκδικήσουμε άμεσα, γρήγορα, όσο μπορεί πιο γρήγορα κλπ κλπ κλπ. Δεν υπάρχει όμως το 100%. Εμείς πρέπει να πάρουμε μια απόφαση που να λέει απαιτούμε την αποζημίωση των αγροτών από την κυβέρνηση. Όχι από το οργανισμό. Οργανισμός δεν σου δίνει τα 100. Που να φτάνεις το 100%. Αν θέλουμε να μην υπάρξει επιστημιστική κρίση και να υπάρξει πρωτογενήσικο τομέας, αλλιώς λέμε παραμύδια στον κόσμο. Ότι αγαπάμε τους αγρότητες και κοινά και τα άλλα. Αυτά είναι όλα επεπτερόεντα. Λοιπόν, άρα λοιπόν, δεύτερον, απαιτούμε οι αγρότες να αποζημιωθούν στο 100% της ζημιάς που είπες. Τρίτον, πρέπει στην αργολίδα να πληρώσει και οι ιδιωτικοποιημένοι δαιοί και όλοι δε διέ. Διότι είχαμε πρόβλημα και επάρκειας του δικτύου και έκλεισαν και οργάνωσης και λειτουργίας. Η RAE προχθές είπε ότι για τα κατανολωδές να απαιτήσουμε να γίνει και για τους αγρότες. Γιατί ένα κομμάτι θα σωνόταν αν λειτουργούσαν και τα μέτρα της αντιπαγετικής προστασίας. Πρέπει να πληρώσω και πρέπει να πληρώσει η κυβέρνηση και ο κύριος Μητσοτάκης, ο οποίος προχώρησε στην πρόορυ και βία απολιγνητοποίηση και δεν υπάρχει υπάρκεια και ευστάθεια. Τέταρτον, τι μου λέτε τώρα να μην ανοιχτώ. Ότι πρέπει να συντομεύσετε μένοντας στο θέμα. Μένοντας στο θέμα. Μέσα στο θέμα, είμαι απολύτως μέσα στο θέμα. Τέταρτον, πρέπει να υπάρξουν μέτρα και πολιτικές μίωσης του κόσμου παραγωγής. Πρέπει ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο να πάει εκεί που ήταν προ τον μνημονιακό αυξήσιο. Είναι στα 330 ευρώ το χιλιόητρο. Πρέπει να πάει 66 πάλι. Θα το απαιτήσουμε ως Περφερειακό Συμβουλίο. Εμείς λέμε ναι. Τέταρτον, πρέπει ο ΦΠΑ στα αγροτροφόδια να πάει στο κατώτατο στο 6% και όχι στο 13% για να υπάρξει μίωση. Πρέπει να υπάρξουν πολιτικές οι οποίες να βοηθήσουν τον αγρότη να μπορεί να καλλιεργήσει. Πώς θα καλλιεργήσει ο αγρότης. Συνολικά μέτρα μίωσης του κόσμου. Τέλος, κύριε Πρόεδρε, θα πρέπει να δείτε την προηγούμενη φορά που οι αγρότες της Αργολίδας υπέστησαν ζημιές από τον παγετό πάλι. Αποζημιώθηκαν μόνο όσοι είχαν χρήματα, ήταν πιο πλούσιοι, είχαν λεφτά και μάζεψαν τα πρωτοκάλια τους και τα πήγαν στο χημιοπείο. Όσοι τα άφησαν, οι οποίοι είναι συνήθως οι πιο φτωχοί, οι πιο μικροαγρότες και όταν πέρασαν μετά από καιρό οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ δεν είδαν τίποτα και αυτοί δεν αποζημιώθηκαν. Πώς θα αποζημιωθούν. Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Πετράκο. Λοιπόν κύριε Τζεπεντζής, πολύ σύντομα παρακαλώ γιατί έχουμε ήδη καθυστερήσει. Τι θέλετε. Πραγματικά διερωτόμαι τι μπορεί να κάνει ο κύριος Πρόεδρος του ΕΛΓΑ όταν ο ίδιος ομολογεί εδώ και δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν ότι οι δυνατότητες του είναι περιορισμένες σε προσωπικό και σε άλλα μέσα. Ειλικρινά κύριε Λικουρέτζο, τι ακριβώς μπορείτε να κάνετε για τους αγρότες αυτή τη στιγμή όταν εσείς ο ίδιος εδώ ομολογείτε. Ότι πλέον οι δυνατότητες σας είναι πάρα πολύ περιορισμένες. Πράγματι θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες επικεφαλείς ότι πρέπει οι αγρότες η ισοδιά τους που καταστρέφεται είτε από πυρκαγιές είτε από χιονιάδες όπως πρόσφατα η αποζημίωσης να είναι άμεση. Τουλάχιστον κατά την προσωπική μας άποψη εντός μηνός. Μπορείτε εντός μηνός αν είχατε τα καταστραφικά. Μπορείτε εντός μηνός αν είχατε τα κατάλληλα άτομα σε αριθμό και σε επιστημονικό προσωπικό. Δεν χρειάζονται πολλές διαδικασίες. Στο ελληνικό δημόσιο πρέπει κάποια στιγμή να βρίσκει λύσεις άμεσες και ειδικά για ευπαθείς ομάδες όπως είναι οι αγρότες, οι κτινοτρόφοι κλπ. Εγώ θα έκανα την εξής πρόταση προς εσάς κύριε Πρόεδρε και αν θέλετε τη λαμβάνετε υπόψη. Μπορείτε να εφαρμόσετε κάποια αντισταθμιστικά μέτρα. Παραδείγματος χάρη οι αγρότες εφόσον δεν μπορείτε άμεσα να τους αποδοθεί η αποζημίωση στο 100% και κάτι παραπάνω. Παρακαλώ υπάρχει οχλαγωγία. Σταματήστε αν θέλετε. Θα πρέπει παραδείγματος χάρη επί μια διαιτία να απαλλαγούν από την καταβολή δογαριασμούς της νεή ή σε τέλη κυκλοφορίας ή σε κάτι άλλο. Να ελαφυνθούν για να μπορούν να πάλι εκ νέου να καλλιεργήσουν τη γη τους. Δεν έχω να πω τίποτα άλλο. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κ. Τζεπεντζή. Το λόγο έχει η κ. Βεροπούλου. Σας ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε. Όπως θα ήθελα να ευχαριστήσω και τον κ. Πρόεδρε του Ελγά που είναι μαζί μας σήμερα, επιτέλους. Έχω συγκεκριμένα ερωτήματα. Πρώτο ερώτημα. Πέρσι, το πρόσφατο παρελθόν 2020, μιλάω τώρα καλοκαίρι-ιούνιος, ή ο ήλος δεν θυμάμαι, κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπήρχε ένα νομοσχέδιο σκούπα το ΙΠΑΤ, ρυθμίσιο αναρμοδιότητας, θα τα ξέρετε, φαντάζομαι να μην το πω το νομοσχέδιο τώρα, για την αναβάθμιση και εξυγκρανισμό του εργατικού τομέα. Ο τότε αρμόδιος Υπουργός ουσιαστικά ανακοίνωσε η ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ, διαβεβαιώνοντας μάλιστα ότι στόχος κυβέρνησης είναι η εξηγίαση του οργανισμού και η καλύτερη ασφαλιστική κάλυψη των αγροτών, ενώ επικαλέστηκε και το προεκλορικό πρόγραμμα, που αναφέρεται στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Η ερώτησή μου είναι κύριε Λικουρέτζο, κύριε Πράδε του ΕΛΓΑ, αν συμφωνείτε και στηρίζετε αυτή την επιλογή και αν θα συμβάλλετε στην ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ με ό,τι και αν αυτό συνεπάγεται. Αυτή είναι η πρώτη μου ερώτηση. Η δεύτερη μου ερώτηση είναι, υπήρχε μια ολοκληρωμένη αναλογιστική μελέτη και απέμενε να γίνει ένα ΔΕΣ για να καταχειροθεί από το 2019. Δεν έγινε αυτό. Γιατί δεν έγινε? Το κράτος έχει ή δεν έχει συνέχεια. Τρίτο ερώτημα. Η αναλογιστική του ενός εκατομμυρίου, που δόθηκε, όπως είπατε, στην παγκόσμια τράπεζα, έχει ολοκληρωθεί ή υπάρχουν παραδοτέα και ειδικότερα σχετικά με την κληρονομία του κράτους, έχει ολοκληρωθεί ή υπάρχουν παραδοτέα και ειδικότερα σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις που θα φέρει στις αγροτικές καλλιέργειες και τις ζημιές που θα έχουμε από αυτήν. Και το τελευταίο ερώτημα, γιατί δεν θέλω να σας απασχολώ πολύ, ποιες είναι οι ζημιές του 2021, ποιος είναι ο προϋπολογισμός για το 2021, τι λεφτά έχετε προγραμματίσει να δώσετε για το 2021 και οι τορινές ζημιές, γι' αυτές που συζητάμε τώρα, αυτή τη στιγμή, οικονομικά εντάσσονται στο 2021. Υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν. Εγώ θα ήθελα σαφής απαντήσεις κύριε Πρόεδρε και ελπίζω να μας τις δώσετε, γιατί οι ακρότες περιμένουν να ακούσουν. Σας ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστούμε και εμείς πολύ, ο κ. Κάτσαρης. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Έτσι, μια χαρά, αυτός είναι ο χρόνος, 50 λεπτά. Αγαπητοί συνάδελφοι και κ. Πρόεδρε του Ελγά, δυστυχώς θα σας κακοκαρδίσω, θα σας στεναχωρήσω, διότι εσείς μιλήσατε για κέρδη και ζημιές, ενώ εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές. Μιλήσατε για ισολογισμούς, απολογισμούς και τα λοιπά. Εμείς μιλάμε για να μείνουνε στην παραγωγή αγρότες, εμείς, ειδικά οι άνθρωποι που είμαστε επί σειρά δεκαετιών δίπλα τους στο πεδίο, οι γεωπόνοι και οι εκτιμίατροι, τυχαίνει να είμαστε ένας από αυτούς. Επίσης εμείς, εσείς μιλήσατε για μελέτες αναλογιστικές και για κανονισμούς και νόμους. Εμείς μιλάμε για τη μία αποψύλωση της υπέθρου και τη μία εγκατάληψή της. Γιατί εκεί, δυστυχώς, οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια η κατάσταση. Και να τα πάρουμε λοιπόν από την αρχή. Είπατε ότι είναι μεγάλες οι ζημιές και θα είναι περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ. Δύσκολο πράγμα με το που ξεκινάει η σεζόν, το ένα τρίτο του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ, δεν είναι δύσκολο. Δεν έχει η Κυβέρνηση, η χώρα, 50 εκατομμύρια ευρώ να δώσει στους αγρότες. Έχει όμως ένα κομμαδί οδής για να δώσει στους καναλάρχες που έχει δώσει μέχρι τώρα. Έχει σχεδόν ένα δισεκατομμύριο που έχει δώσει στους εφοπλισθές της ακτοπλοείας. Έχει σχεδόν μισό δισεκατομμύριο που έχει δώσει στις αεροπορικές, ή μάλλον στη μία σχεδόν αεροπορική εταιρεία. Αυτούς έχει. Άρα λοιπόν είναι θέμα πολιτικής βούλησης και θέμα προτεραιοτήτων. Με μια απόφαση πολιτική μπορούμε να δώσουμε λεφτά, κατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και να ενισχύσουμε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά για δεκάδες χιλιάδες αγρότες, μικρούς, μεσαίους αγρότες και τα λοιπά, είναι δύσκολα τα πράγματα και ζόρικα και πρέπει να δούμε πώς δεν θα χρεοκοπήσει, γιατί έχουμε κέρδι και ζημιές εδώ πέρα στον ΕΛΓΑ, πώς δεν θα χρεοκοπήσει ο ΕΛΓΑ. Δεύτερο δεδομένο. Υπάρχει πουθενά στον πλανήτη γεωργία μη επιδοτούμενη ή μη αποζημιούμενη από τις καιρικές καταστροφές. Πείτε μας ένα παράδειγμα για να το ξέρουμε, να το γνωρίζουμε κι εμείς. Εμείς που ασχολούμαστε με το πρωτογενείο τομέα από μικρά παιδιά, ξέρουμε ότι δεν υπάρχει πουθενά, γιατί δεν μπορούν να προελευθούν τα κυρικά φαινόμενα. Και γι' αυτό το λόγο επίσης καμιά ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία δεν θα μπει σε αυτό το ρίσκο. Κι ας λέγατε ότι θα βάλετε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και θα εξηγιανθεί έτσι το σύστημα των αποζημιώσεων. Υπάρχει περίπτωση να αποζημιώσει η ιδιωτικοποιημένη ιδέη τους χιλιάδες παραγωγούς για την απώλεια της παραγωγής τους. Σιγά να μην τους αποζημιώσει. Σιγά να μην τους αποζημιώσει. Και εκεί το κόστος και το κέρδος. Όμως τα τιμολόγια όλων των πολιτών και όχι μόνο των αγροτών ήρθανε φουσκωμένα σε υπερβολικό βαθμό. Η ακρή διαθερίζει, τα αγροτικά εφόδια έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, το κόστος της ενέργειας έχει φτάσει σε επίσης διστεόρητα ύψη και εσείς μιλάτε ακόμα και τώρα που αντιμετωπίζουμε το φάσμα της εγκατάληψης καλλιεργειών, εγκατάληψης υπέθρου για κέρδικες ζημίες και ισολογισμούς και απολογισμούς. Είναι απαράδεκτη αντιμετώπιση για μένα, πολιτική αντιμετώπιση ενός τέτοιου σοβαρού ζητήματος και όλων όσων προκύψουν στο μέλλον από φυσικές καταστροφές. Η πολιτική γενότητα που θα έπρεπε να είχατε θα ήταν να πείτε ότι θα κόψουμε από εκεί που περισσεύει γιατί περισσεύει χρήμα και περισσεύει και πολύ χρήμα και το έχω ξαναπεί σε αυτή την αίθουσα. Οι ζάμπλουτοι σε αυτόν τον πλανήτη μεταξύ των οποίων και οι Έλληνες αύξησαν την περιουσία τους μέσα στην κρίση στα χρόνια που χυμάζεται όλος ο ελληνικός λαός και οι εργαζόμενοι στον πρωτογενή τομέα και οι αγρότες μας την αύξαν και κατά πολύ μάλιστα. Κατέχουν το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού, κατέχει το 90% του παγκόσμιου πλούτου μεταξύ των οποίων και οι Έλληνες ξαναλέω. Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι αύξησαν τα κέρδη τους και εμφανίσανε τεράστια κέρδια μεταξύ των οποίων και οι τραπεζίτες που επίσης επιδοτηθήκανε και από τη δική σας κυβέρνηση και από τις προηγούμενες και αρχόσαστε εδώ και ψηρίζετε κατά το κοινός λεγόμενο τη Μαϊμού για 50 ψωροεκατομμύρια μπροστά στον πακτολότον της εκατομμυρίων. Κύριε Πρόεδρε, μισό λεπτάκι. Τα 4 λεπτά με αφήσατε εμένα. Όχι τα 4. Τελειώνεται, σας παρακαλώ, σας έχω αφήσει περισσότερο. Σχεδόν 10 λεπτά μίλησε ο κ. Στατούλης, τον χρονομέτρησαν. Εντάξει, λοιπόν, μισό λεπτό και ολοκληρώνω. Θα έπρεπε, λοιπόν, κατά την άποψή μου να έχετε την πολιτική γενναιότητα και να πείτε αύριο το πρωί και αν θέλετε το κάνετε. Ωραία. Μηδέν οφυπιά στους αγρότες. Μηδέν ο φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα που πάνε για την αγροτική παραγωγή. Σας ευχαριστούμε. Μηδέν οφυπιά στα αγροτικά εφόδια. Αυτές είναι γενναίες αποφάσεις για να στηριχθεί η χώρα στον πρωτογενή τομέα, στην πρωτογενή παραγωγή και να μπορέσει να ανακαμψει ο χτυπημένος αγροτικός πληθυσμός από τα χρόνια της κρίσης και από τις φυσικές καταστροφές. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστώ πολύ. Τους ανεξαρτήτους ο κ. Σιδέρης. Καλησπέρα σας. Έχετε τρία λεπτά κ. Σιδέρη. Θα είμαι πιο λακωνικότατος. Καλωσορίζω κι εγώ τον κ. Πρόεδρο του Εργά και να τον συγχαρώ για την άμεση ανταπόκριση στα προβλήματα που έχει η περιοχή μας. Όπως δοκιμάζουμε, ο πρωτογενής τομέας είναι ο βασικός πυλώνας ανάπτυξης τόσο για την εθνική οικονομία όσο και για τις περιφερειάκες και στενότητες της Πελοποννήσου. Η πρόσφατη καγοκαιρία έπληξε, μιλώ για την αργολίδα επειδή κατάγομαι από εκεί, τα εσπεριδοειδή και οι ζημίες ήταν σε 130.000 τόνους. Ήταν από τις χειρότερες καγοκαιρίες τα τελευταία 50 χρόνια. Με τον υδράργυρο να πέφτει στους μίον 5, μίον 6, μίον 7. Και οι ζημίες τόσο στα εσπεριδοειδή και στα κυπευτικά να είναι μεγάλες. Ευτυχώς ελπίζουμε ότι στο επόμενο δεκαεήμερο δεν θα έχει ζημίες και το φυτικό κεφάλαιο. Όπως είπατε κύριε Πρόεδρε, το φαινόμενο ολοκληρώνεται σε 10 με 15 μέρες και κατόπιγε την αναγγελία στους δήμους και κοινοποιούνται τα ετοίματα των αγροτών στον ΕΛΓΑ. Αυτό που θα ήθελα να σας ζητήσω εγώ και εκ μέρους των αγροτών της περιοχής της Πελοποννήσου και της Αργολίδας να συντομιευτούν οι πληρωμές των εσπεριδοειδών και των κυπευτικών. Είπατε ότι το διάσημο ήταν 1,5-2 χρόνια, τώρα είναι γύρω στο 1 χρόνο. Και αυτό το λέω γιατί τα λειτουργικά έξοδα τόσο των καλλιεριών της ΔΕΙ των φαρμάκων, των λιμπασμάτων, των ασφαλιστικών εισφορών είναι πάρα πολύ μεγάλα. Πάντως η τιμή που είπατε από τη τιμήωση 0,22 είναι μια πολύ καλή τιμή για τα προϊόντα και αυτό δείχνει ότι ο ΕΛΓΑ είναι δίπλα στον αγρότη. Σας ευχαριστώ πολύ. Άλλος από τους ανεξαρτήτους. Α, είναι και ο κ. Βουντρούκας που δεν έχει μιλήσει. Λάτε για Βουντρούκα. Να καλωσορίσω τον κ. Πρόεδρο, το ΕΛΓΑ, το συμπατριότημα και συμμαθητή μου εδώ δίπλα στην Ακαδημία από την Πρώτη Δημοτικού. Πράγματι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τους αγρότες. Πράγματι θα πρέπει η κυβέρνηση να δώσει λύσεις όσον αφορά με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης του πετρελαίου, το 0 coffee in pi, το μειωμένο εν πάση περιπτώσει και διάφορες επιδότης. Νομίζω αυτά δεν αφορούν τη λύση. Επί την ευκαιρία καλό είναι που τα λέμε και ίσως να έχουμε και τη στήριξη του κ. Πρόεδρου πάνω στα συγκεκριμένα ζητήματα. Εγώ θα ήθελα πιο πολύ να μιλήσουμε για τη λειτουργία του ΕΛΓΑ, κύριε Πρόεδρε, όπου υπήρξε η ευκαιρία του ΕΛΓΑ, όπου υπήρξανε επί σειρά ετών πάρα πολλά προβλήματα στη λειτουργία του οργανισμού και δομικά θα έλεγα. Και ήρθε και η κλιματική κρίση, η κλιματική αλλαγή, όπου σε κάθε περίπτωση δεν φτάνουν τα χρήματα που διαθέτεται για να καλύψετε τις αποζημιώσεις. Απ' την άλλη δεν έχουν τη δυνατότητα οι αγρότες να δεχτούν αύξηση στο ασφάλιστρο και καταλαβαίνουν ότι τα χέρια σας είναι πολύ δεμένα. Σε κάθε περίπτωση αναγνωρίζουμε ότι αυτό που είπατε και είναι και ρεαλιστικό, ότι από δυόμιση χρόνια φτάσανε στον ένα χρόνο, αλλά πρέπει να γνωρίζετε και το γνωρίζετε πολύ καλά, γιατί το έχουμε συζητήσει και όλα, κύριε Πρόεδρε, ότι υπάρχουν πάρα πολλά παράπονα από αγρότες για δύο μέτρα και δύο σταθμά στη λειτουργία του οργανισμού και όσον αφορά τα ποσοστά αποζημιώσεων και όσον αφορά τις καθυστερήσεις στη διαπίεστος των ζημιών. Αυτά προς το παρόν και θα τα ξαναλήψουμε. Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Κυρία Σπυριδάκου, για να κλείσουμε. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Έχετε τρία λεπτά, κυρία Σπυριδάκου. Βεβαίως. Βιώσαμε τις τελευταίες μέρες ακραία καιρικά φαινόμενα, που εκτός από μεγάλα προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών προκάλεσαν και τεράστιες ζημιές στην αγροτική παραγωγή και ιδιαίτερα εδώ στην Πελοπόννησο σε όλες τις περιφερειακές ενότητες. Με μεγάλη ένταση επλήγησαν η παραγωγή της λακωνίας σε όλες τις δεντρόντιες καλλιέργειες, αλλά κυρίως στην παραγωγή εσπεριδοϊδών η οποία είναι σε εξέλιξη καθώς η φετινή σοδιά είναι ασυγκόμηστη στο μεγαλύτερο μέρος της ακόμα και για τις πρόημες ποικιλίες. Η σημερινή καταστροφή σε όλη τη λακωνία δυστυχώς έρχεται ως συνέχεια της περσινής πάλι από παγετό σε κάποιες περιοχές όπως η περιοχή του Λέιμωνα και του Δήμο Ευρώτα εν γένη. Να μην ξεχνάμε και το καύσονα το Μάιο του 2020 που οδήγησε σε μειωμένη παραγωγή το χειμώνα του 21 σε πολλές ποικιλίες. Η συγκεκριμένη κατάσταση και το αυξημένο κόστας παραγωγής, ειδικά φέτος με την εκκληκτική αύξη στις τιμές των αγροτικών εφοδίων και στην τιμή του ρεύματος, αν συνεχιστεί θα οδηγήσει ίσως σε εγκατάληψη ή στην καλύτερη περίπτωση σε εκτώση στην καλλιέργεια με αποτέλεσμα αντί να στηρίζεται ο πρωτογενής τομέας που είναι και η πηγή πλούτου για τη Λακωνία και την Πελοπόννησο να αποδυναμώνεται. Επιπλέον η χρονική συγκυρία με την πανδημία που έχει κυριολεκτικά τσακίσει κάθε άλλη οικονομική δραστηριότητα καθιστά επιτακτική ανάγκη τη στήριξη του πρωτογενείου τομέα. Ο ρόλος της περιφέρειας Πελοποννήσου δυστυχώς κάθε φορά είναι διαπιστωτικός της καταστροφής ενώ από την άλλη στην Κρήτη στη Θεσσαλία γίνονται ενέργειες, ετοιμάζονται φάκελοι και κατατίθεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εδώ γίνονται μόνο συσκέψεις με την αντιπολίτευση πάντα απρόσκλητη κυρίως για τα μάτια του κόσμου. Πριν από μέρες βγήκαν τα απορίσματα σχετικά με τις επιπτώσεις του παγετού της 17ης Δευτέρου του 21 στην περιοχή του Δήμο Ευρώτα. Τα γεωγραφικά όρια Λέιμονά είχαν γίνει περισσότερες από 400 αιτήσεις αφού η καταστροφή συγκεκριμένη περιοχή ήταν πολύ μεγάλη. Είχαν δηλωθεί 300.000 και πλέον δέντρα τα οποία αντιστοιχούσαν σε 20.000 περίπου στρέματα. Από το σύνολο των αιτήσεων των παραγωγών δόθηκαν αποζημιώσεις σε 40-50 παραγωγούς, δηλαδή στο 10 περίπου της 100 του συνόλου. Ακόμα και αυτοί που αποζημιώθηκαν έλαβαν μικροποσά και μάλιστα το σύνολο των ασφαλίστρων που εισπράττεται κάθε χρόνο από τους παραγωγούς αυτής της περιοχής είναι υπερπολαπλάσια των αποζημιώσεων που δόθηκαν. Είναι υπερπολαπλάσια των αποζημιώσεων που δόθηκαν. Απευθυνόμενοι προς τον δικητή του ΕΛΓΑ και αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλλει στη νευραλγική για τους αγρότες θέσεις που κατέχει έχουν να πω τα εξής. Εξυγχρονίστε τον κανονισμό ώστε να καλύπτει όλα τα ζημιωγόνα αίτια στην παραγωγή. Λέτε ότι δεν δύναστε γιατί δεν βγαίνετε οικονομικά αν κατάλαβα καλά και οι παραγωγοί όμως με την οικονομική δυστοχία που έχουν δεν θα δύνανται να πληρώνουν εσά ή ασφάλιστρα και να μένουν χωρίς κάλυψη. Γενικά το δεν έχω να πληρώσω ισχύ και για τον πολιτή. Χρήματα για σπατάλες απευθείας αναθέσεων χωρίς κανένα έλεγχο υπάρχουν. Χρήματα για ανθοσυνθέσεις γλυκά σε γραφεία περιφερειακών και αντιπεριφερειακών υπάρχουν. Πεντακοσάρικα κάθε μήνα στο διάδυα για τον παραγωγό δεν υπάρχουν. Προσλάβετε προσωπικό ώστε να γίνονται γρήγορα οι εκτιμήσεις και να επιταχύνονται οι αποζημιώσεις. Αξιοποιήστε όλα τα εργαλεία ώστε να αποζημιώνονται οι παραγωγοί όταν ο υπάρχουν κανονισμός είναι δύσκαντος. Παράδειγμα… Τελείωσε ο χρόνος και έστειλε. Όχι, ένα λεπτό είναι έχω να κάνω κάποιες προτάσεις. Όχι δεν έχετε ένα λεπτό. Παράδειγμα, οι δεμίνιμις αποζημιώσεις ή η ενεργοποίηση του άρθρου 11 του Κανονισμού για ταχύτερη αντιμετώπιση των ζητημάτων όπου αρμόζει. Σταθείτε με ενσυνέστηση δίπλα στον αγρότη. Αν οι ερμηνίες του κράματος του νόμου βγάζουν τον παραγωγό εκτός αποζημίωσης αλλά το εισόδημα του έχει πληγεί σοβαρά, συσορεύει αμφιβολία, δυσπιστία και θυμό απέναντι στον κράτος, ειδικά όταν έχει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσει ασφάλιστρα. Στην περιοχή του Λέιμωνα, ας πούμε, μήπως να ενεργοποιήσετε το άρθρο 21 του Κανονισμού για αναθεώρηση των πορησμάτων πραγματογνωμοσύνης και να διορθώσετε την αδικία σε βάρος των αγροτών. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Θα δώσουμε τον λόγο στον... Παρακαλώ κύριε Ενσόπλε. Θα ανοιχτεί ο κατάλογος των μιλήτων, βεβαίως. Παρακαλώ, ένα λεπτό. Ακούστηκε στην αίθουσα, κατεπανάληψη, το ζήτημα της επίσπευσης της διαδικασίας για να αποτυπωθούν οι ζημίες των συντομότερων δυνατών. Θεωρώ ότι επειδή βγαίνουμε από έναν παγετό που έχουν προηγηθεί διαδικασίες δύσκολες οικονομικά, οι αγρότες πάνε από το κακό στο χειρότερο, πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να μπορέσει να βοηθηθεί η τάξη αυτή η οποία πλήθεται αυτή την περίοδο βάναυσα και από τον παγετό. Θέλω να ρωτήσω τον κ. Πρόεδρο να εξεταστεί το ενδεχόμενο να μπορέσει η εκτίμηση των ζημιών, αφού είναι ομοιογενής η ζημιά, βέβαια όχι σε όλο το εύρος της περιφέρειας του Πελοποννήσου αλλά κατά ζώνη, να γίνουν κάποιες ζώνες και να μπορέσει με γρήγορη διαδικασία να αποτιμηθεί η ζημιά και να δοθούν το συντομότερο δυνατόν οι αποζημιώσεις. Δεν πρέπει να μιλήσουμε άλλο τώρα. Για το ποιο είναι ο κανονισμός, αν τον αλλάξουμε τώρα ή αργότερα, σημασία έχει ότι πρέπει τώρα να αποζημιωθούν οι αγρότες. Κύριε Πρόεδρε, να σας δώσουμε τον λόγο για να αποδεσμευθείτε και μετά θα ανοίξει κατάλογος ομιλητών για να υπάρξει συνέχεια συζήτηση. Τι εννοείτε. Γιατί, τι χρειάζεται η παρουσία. Έχει έρθει για να μας ενημερώσει. Μισό λεπτό κύριε Τατούλη. Ετέθησαν ερωτήματα, έγινε μια καταρχήν συζήτηση από τους επικεφαλείς, δεν μπορούμε να απαιτήσουμε από τον κύριο Πρόεδρο, ο οποίος ήρθε, μισό λεπτό, ο οποίος ήρθε και μας αφιέρωσε με τον χρόνο του και τον ενδιαφέρον του, έχει άλλη υποχρέωση πρέπει να φύγει. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να τον κρατήσουμε όμυρο του περιφερειακού συμβουλίου μέχρι να τελειώσουμε τη συζήτηση εμείς. Ελάτε κύριε Πρόεδρε, έχει το λόγο. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Καταρχήν, με όλο τον σεβασμό στο Περιφερειακό Συμβούλιο και την αρχή, και την συγκίνηση την οποία μου προσφέρατε με τους ευγενικούς και τιμητικούς σας λόγους, σας ευχαριστώ ειλικρινά. Είμαστε σε μια περίοδο που έχουμε πολλά μέτωπα και αύριο πρέπει να είμαστε στην Ανατολική Αττική και θα επιστρέψουμε στην Πελοπόννησο. Κύριε Περιφεριάρχα, κατόπιν τη συναινόησή σας με τον κύριο Λιβανό, ενημερώθηκα τώρα πριν από λίγο, έστειλε μήνυμα ότι θα είναι ο υπουργός ο κύριος Λιβανός και ο υφυπουργός ο κύριος Στήλιος. Και επίσης θα υπάρξει και άλλου είδους συνεργασία για τα θέματα της προβολής των χρηματοδοτήσων μέσω της κοινής αγροτικής πολιτικής. Προσεπάθησα με τη σύντομη παρέμβασή μου να περιορίσω τη συζήτησή μας στο συγκεκριμένο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίσουμε στην περιφέρεια Πελοποννήσου. Όμως τα θέματα πήραν, οι τοποθετήσεις έδωσαν μια γενικότερη διάσταση, την οποία θα αντιμετωπίσω με την οικονομία του χρόνου και του λόγου. Καταρχήν σε ό,τι αφορά το πώς πληρώνει ο Ελγά. Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψω την παρεξήγηση ότι δεν είμαστε σε θέση να καταβάλουμε αποζημιώσεις και ότι είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε μόνο μέσα στα συγκεκριμένα περιθώρια τα οποία έχουμε. Δύο χρόνια στον Ελγά δεν υπάρχει ένας αγρότης ο οποίος να μην έλαβε αυτό το οποίο δικαιούται στο ακέραιο. Εάν υπάρχουν και υπάρχουν αδικίες, τρευλώσεις και μερικές φορές και σκοπιμότητες, τις οποίες δημοσίως, ιδιαίτερα στην περίπτωση του Ιανού, έχω στυλιτεύσει. Αυτό δεν ακυρώνει το όλο έργο του Ελγά. Πώς πληρώσαμε γιατί μια κυρία περιφερειακής σύμβουλας ρώτησε και τι πληρώνουμε και πώς πληρώνουμε. Θα σας απαντήσω εσείς, δεν θυμάμαι το όνομά σας κυρία, η κυρία Λιμπεροπούλου. Συγγνώμη δεν το συγκράτησα. Λοιπόν, ας αρχίσουμε από αυτό. Το 2021 πληρώσαμε 331 εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επιχωρήγησε τον Ελγά πρώτον με διάταξη νόμου του νόμου 4737 του 2020, με τον οποίο δόθηκαν στον Ελγά 66 εκατομμύρια ευρώ για την πληρωμή των αποζημιώσεων του Ιανού και στη συνέχεια με τον νόμο 4820 του 2021, ΦΕΚΑΛΦΑ 130, δόθησαν τα αναδρομικώς οφειλόμενα στον Ελγά από το 2010 και για 7 χρόνια για να πληρωθούν οι αποζημιώσεις οι οποίες προορίζονταν για τις ζημίες από τον παγετό. Είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση αποδίδει στον Ελγά τα οφειλόμενα σύμφωνα με τον νόμο 3877 του 2010 με τον οποίο λειτουργεί ο Ελγά ήτοι το 20% των αιτισίων εισπράξεών του ως ενίσχυση από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των λειτουργικών δαπανών και των διοικητικών εξόδων. Το ξαναναμάνω η πρώτη φορά. Τον Αύγουστο του 2020 που πληρώσαμε το 12 Αυγούστου 67 εκατομμύρια οφειλές από την προηγούμενη χρήση του 2019 ο οργανισμός έτρεχε με 35 εκατομμύρια έλλειμμα και η κυβέρνηση σε εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 3877 μας έδωσε 34,8 και με μία υπογραφή πληρώσαμε αυτό το οφειλόμενο 35% ύψους 67 εκατομμυρίων. Αν λοιπόν ο Ελγά λειτουργούσε στιγνά ως μία επιχείρηση με έσοδα και έξοδα με ό,τι μας παρέδωσε η προηγούμενη διοίκης θα έπρεπε να έχει κλείσει. Ο Ελγά 12 Αυγούστου 2020 θα έπρεπε να έχει κλείσει διότι εγώ μπορεί να θέλω για λόγους πολιτικούς ίσως να επιβάλλω απόψεις. Οι υπερησιακοί παράγοντες βάζουν την υπογραφή τους δεν μπορεί να βάλουν την υπογραφή τους κάτω από παράνομες πληρωμές. Ο Ελγά σήμερα έχει 157 εκατομμύρια ταμείο αναμένουμε 30 εκατομμύρια τα οποία ενεγράφισαν στον προϋπολογισμό του 2022 για την κάλυψη των λειτουργικών και διοικητικών δαπανών αναμένουμε όποια υπόλοιπα υπάρχουν σε σχέση με τις προηγούμενες οφειλές των προηγούμενων κυβερνήσεων και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αυτή τη στιγμή έχουμε την οικονομική ευστάθεια για να αντιμετωπίζουμε το 2022 με σιγουριά. Το γεγονός ότι παρουσιάζω την κατάσταση, ότι είναι ασφαλιστικός οργανισμός, ότι υπάρχουν κανόνες, ότι πρέπει να τηρούνται διαδικασίες, αυτό δεν σημαίνει χρεοκοπία του Ελγά. Όποιος σκέφτεται χρεοκοπία του Ελγά καλά θα κάνει να κοιτάει μέχρι το 2019. Και για να πάμε στην αναλογιστική μελέτη. Αναλογιστική μελέτη ποτέ δεν υπήρξε. Πέντε χρόνια υπήρχε παραμύθιση στην κοινωνία ότι εκπονείται αναλογιστική μελέτη. Με ποιο μήνυμα? Μέσα όλες τις ζημιές, δίχως άλλες εις φορές. Όπως το περιβόητο όλα τα λεφτά, όλα τα κιλά, το καινούριο μήνυμα έχει γίνει μέσα όλες τις ζημιές, δίχως άλλες εις φορές. Αλλά όταν ήρθε η ώρα να μας παραδώσουν, μας παραδώσαν τι? Τίποτα. Τι είχε υπάρξει, ακούστε γιατί τώρα θα το κάνουμε και λίγο κοινοβουλευτικά επειδή ο αγαπητός κύριος Στατούλης μου θύμισα και τα κοινοβουλευτικά μας. Σας πω τι είχε γίνει. 30 Οκτωβρίου ανακοινώθηκε το 19 η νέα διοίκηση του Ελγά. 5 Νοεμβρίου, γράφτε τις ημερομηνίες, τα έχω καταδέσει στην Βουλία αυτά που σας λέω. Η τότε διοίκηση αποφασίζει στο Διοικητικό Συμβούλιο να κάνει διαγωνισμό για αναλογιστική μελέτη. Το τότε, το τότε, εγώ ανέλαβα 25 Νοεμβρίου. Σημειώστε τα γιατί μιλήσατε για συνέχεια του κράτους. Ενώ έχει ανακοινωθεί ότι 30 Οκτωβρίου του 2019 αναλαμβάν μίσος διοίκηση, 5 Νοεμβρίου, 5 μέρες μετά, θυμηθήκαν αυτό που πέντε χρόνια δεν έκαναν, να προκηρύξουν διαγωνισμό. Θα τα πούμε όλα τώρα. Διαγωνισμός ο οποίος με μια ταχύτητα που με εκπλήσε ως Πρόεδρο, γιατί έκτοτε δεν ξανασυνάντησα στον οργανισμό, σε 20 μέρες ολοκληρώνεται. Και ενώ εγώ πάω να αναλάβω στα γραφεία τον οργανισμό, η υπερεσία από κάτω βγάζει τα αποτελέσματα. Ούτε κάνει την ευαισθησία να πουν έρχεται η νέα διοίκηση να καθυστερήσουμε μια μέρα, γιατί προσπαθούσαν να βρουν φιλοσυκείς. Προσπαθούσαν να βρουν φιλοσυκείς, ότι να εμείς κάναμε. Και όταν αναλάβαμε βεβαίως ως πρώτο διοικητικό συμβούλιο, αποφασίσαμε ότι αυτό εδώ πέρα δεν είναι ένα λογιστική μελέτη. Προσέξτε κυρία Λιμπεροπούλου, πρόκειται περί μιας μελέτης, όπως σωστά περιέγραψε ο κ. Στατούλης, η οποία ήταν λογιστική με βάση τον ισχύοντα κανονισμό. Αναλογιστική μελέτη σημαίνει κοιτάμε το μέλλον, βάζουμε καινούργιες ζημιές, βάζουμε τι πρέπει να μελετηθεί και πάμε και λέμε κύριοι η μελέτη απέδειξε αυτό. Πάμε τώρα στις δύο μελέτες. Αυτή λοιπόν η διαγωνιστική διαδικασία δεν απερήφθη τελικώς από εμάς, διότι ο υπουργός ο κ. Μπορίδης είπε κάποια στιγμή μετά της συζήτησης που έγινε στη Βουλή, ότι εντάξει ας την κάνουμε για να αποδειχθεί ότι δεν είναι πρόκειτο περί αναλογιστικής και την κάναμε. Που κατέληξε αυτή η μελέτη, 25% αύξηση της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς για να επιβιώσει ο ΕΛΓΑ με τον ισχύοντα κανονισμό. Όχι αν αλλάξει ο κανονισμός, θα χρειαστούν άλλες δαπάνες, άλλες εισφορές. Έρχεται η συνεργασία του ΙΠΑΤ και όχι του ΕΛΓΑ, το διευκρινίζω αυτό, γιατί κάποιος είπε ότι δώσαμε ένα εκατομμύριο για μελέτη, όχι βέβαια. Η συνεργασία του ΙΠΑΤ, η οποία εξακοντίζεται σε πάρα πολλά μέτωπα με την Παγκόσμια Τράπεζα, συμπεριλαμβάνει και μια μελέτη για τον ΕΛΓΑ. Ο ΕΛΓΑ καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα, αύξει 25% της ειδικής ασφαλιστικής φοράς για να επιβιώσει ο ΕΛΓΑ με τον ισχύοντα κανονισμό. Πάμε στα θέματα, το ζήτημα το οποίο τέθη σχετικά με την επίσπευση των εκτιμήσεων και της ψηφιοποίησης του εκτιμητικού έργου. Εμείς το θέσαμε. Δεν υπήρχε. Εμείς το θέσαμε. Δύο στόχους έθεσα ως Πρόεδρος. Ένα την οικονομική ευστάθεια, δύο την ψηφιοποίηση που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή. Έτοιμοι να βγει ο διαγωνισμός στον αέρα. Χρειάστηκαν δύο χρόνια δουλειάς για να γίνει από το μηδέν ένας σχεδιασμός που να μεταφραστεί σε προκήρυξη διαγωνιστική, για να μπορέσει να γίνει διεθνής διαγωνισμός. Έχουμε εξασφαλίσει δυόμιση εκατομμύρια περίπου για το διαγωνισμό αυτό. Δεν ξέρουμε πόσο θα κοστίσει μετά τη διαγωνιστική διαδικασία, αλλά είναι στο τελευταίο στάδι. Δεν έγινε από εμάς. Έγινε προγραμματική συμφωνία με την κοινωνία της πυροφορίας, ανέλαβαν τη μελέτη, έκαναν τη σύνταξη προκήρυξης, είναι έτοιμη να βγει η διαγωνιστική διαδικασία. Πάμε στο θέμα, το οποίο έτεθει και από τον κ. Τατούλη, έχει τεθεί από τον κ. Περιφεριάρχη, έτεθει τώρα από τον κ. Αναστασόπουλο και από εσάς η κυρία η οποία είπατε ότι πρέπει... Ορίστε. Όχι, την άλλη κυρία από τη Λακωνία. Την κυρία Σπυριδάκου. Συγγνώμη με τα ονόματα εδώ, δεν τα συγκράτησα. Λοιπόν, αν μπορούμε να κάνουμε συλλογικού χαρακτήρα εκτιμήσεις, βεβαίως μπορούμε. Ο κ. Αγγελόπουλος που είναι εδώ παρόν ο προϊστάμενος, εγώ είμαι υπέρμαχος του συλλογικού χαρακτήρα των εκτιμήσεων, το κάναμε στο Νιανό, το κάναμε στα Κάστανα προσφάτα στο Πήλιο και αλλού όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν. Ποιος είναι ο κανόνας? Ποιος είναι ο κανόνας, θα πρέπει να οριοθετηθούν οι περιοχές που έχουν την ομοιόμορφη ζημία και ναι βεβαίως θα γίνει. Εγώ αυτό το δέχομαι αυτή την ώρα που συζητάμε. Ο κ. Αγγελόπουλος θα κάνει την οριοθέτηση και αυτό τι σημαίνει κ. Περιφερειάρχα σημαίνει το εξής. Μόλις θα έχω τα απορίσματα, σε 10 μέρες θα πληρωθούν οι αγρότες. Ούτε σε ένα μήνα, ούτε το καλοκαίρι. Εάν έχουμε συλλογικού χαρακτήρα δέσμεση μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, εάν έχουμε συλλογικού χαρακτήρα εκτιμήσεις και κατατεθούν στη διοίκηση του ΕΛΓΑ, σε 10 μέρες θα πληρωθούν. Για να συνεννοούμε. Πάμε τώρα στο θέμα τα θέματα, συγγνώμη, τα οποία δεν με αφορούν και είναι γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής. Εννοείται ότι δεν θα ανταπαντήσω γιατί δεν είμαι υπουργός. Θα περιοριστώ μόνο σε αυτά τα οποία αφορούν τον ΕΛΓΑ και συντομεύω. Πάμε στο θέμα της αντιμετώπισης γενικότερα των καταστροφών. Ο νόμος 4797 του 2021 περί κρατικής αρρογής, αμέσως, ναι κύριε Δατούλη, έχουμε το εξής, ο νόμος 4797 του 2021, ο οποίος προήλθε κυρίως από τη διαχείριση του Ιανού και μετά, όπου διαπιστώσαμε τα κενά της νομοθεσίας, όπου στον ΕΛΓΑ εργαστήκαμε συστηματικά για να φτάσουμε σε αυτά τα αποτελέσματα, επιτρέπει ότι δεν μπορεί να καλύψει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ότι δεν μπορούν να καλύψουν κρατικές οικονομικές ενισχύσεις, να έρχεται η κρατική αρρογή και αν το καλύπτει. Και εδώ επιτρέψω να μας πω και κάτι άλλο. Κρατικές οικονομικές ενισχύσεις, ξέρετε τι σημαίνει, 31 Β' του 2021 κρατήσαμε την εφορία στην Αθήνα ανοιχτή, ενώ είχε μια αργία και έπρεπε να είχε κλείσει, για να πληρώσουμε το πρόγραμμα του 17, το οποίο μας το εγκατέλειψαν και το οποίο από 16 εκατομμύρια που έχει τήσει η αοροφή, ξεπέραστα 35. Να δείτε ότι δεν είμαστε λογιστές και ότι καλό είναι να μην εμπορευόμαστε την κοινωνική ευαισθησία μεταξύ μας. Χνωριζόμαστε πολύ καλά. Πληρώσαμε μετά από 4 χρόνια αυτό το πρόγραμμα όταν με την κρατική αρρογή, οι ζημιές θα πληρώνται μες το χρόνο που έγιναν. Και ναι βεβαίως δηλώνει ο δημοσίος ότι είμαι υπέρ της κατάργησης των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων. Έχουν καταστεί πλέον αναποτελεσματικές. Ναι, αλλά μπορεί να χρησιμοποιούνται σε τόσους άλλους τομείς, εκτός από αυτή τη συγκεκριμένη διαδικασία. Παρακαλώ με, παρακαλώ μην κάνουμε διάλογο. Προχωράμε τώρα. Τα ασφάλιστα, για να απαντήσω και σε αυτό που έδωσε ο κ. Στατούλης. Τα ασφάλιστα είναι τα χαμηλότερα στην Ευρώπη. Ναι, το ξέρω τι λέτε. Τα ασφάλιστα είναι τα χαμηλότερα στην Ευρώπη. Έχουμε 330 εκατομμύρια δέντερα ελιάς. Δεν πληρώνει ο αγρότης ούτε ένα ευρώ το δέντρο. 330 εκατομμύρια δέντερα ελιάς, θα σημαίνουν 330 εκατομμύρια ευρώ εισπράξεις των ελγά. Η ασφαλιστική εισφορά σε λοκαλιέργειες είναι 1,5% της προσδοκόμενης παραγωγής. 4% είναι ο μέσος όρος της υπόλοιπες καλλιέργειες. 0,75% είναι στο ζωικό κεφάλαιο. Από πού ξεκινάνε οι άνθρωποι, από το διπλάσιο. Θέλετε να ακούσετε για τη Γαλλία, 16%. Εδώ λοιπόν δεν μπορούμε να λέμε μέσα όλες τις ζημιές, χωρίς άλλες εις φορές και ότι ο αγρότης ξεζουμίζεται, διότι ο δημόσιος διάλογος στη χώρα μας δεν μπορεί να ειστερεί σε αξιοπιστία έναντι άλλων ετέρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να είμαστε ακριβείς. Το ζήτημα του συμψιφισμού δεν μπορεί να γίνει, όπως δεν μπορεί να καταργηθεί και η υποχρεωτικότητα της ασφάλισης. Όσο είμαι πρόεδρος των ΕΛΓΑ, θα λέω την αλήθεια. Συμψιφισμός σημαίνει μηδέν έσοδα για τον ΕΛΓΑ. Γιατί, διότι θα περιμένει ο κάθε αγρότης, αντί να πάει να εκπληρώσει υποχρεώσεις του μέσα, από τη διαδικασία που ισχύει σήμερα, εάν πάθει ζημιά και αφού θα χρωστάει, να πηγαίνει να εξοφλεί τη ζημιά με την αποζημίωση. Δεν γίνονται αυτά. Μη υποχρεωτική ασφάλιση, μάλιστα και ιδιωτικός τομέας. Ο νόμος 3877 του 10 επιτρέπει την δραστηριότητα των ιδιωτικών εταιρεών. Γιαβάστε το νόμο 3877, να δείτε τι λέει. Επιτρέπει. Γιατί δεν εκδηλώνονται προγράμματα, ενώ στο παρελθόν εκδηλώθηκαν. Είχε αγροτική ασφαλιστική, είχε ιέργο, είχε ίντερ Αμέρικαν. Το είπατε. Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τόσο τα κόστιτων αποζημιώσεων, που δεν θα εκδηλωθούν. Για μας, καλοδεχούμενα, μπορεί να βρεθεί μια εταιρεία να λειτουργείς ανταγωνιστικά στον ΕΛΓΑ με προγράμματα που θα ωφελούσαν καλύτερα από εμάς τους αγρότες. Για να τα δούμε, ποιος έχει τέτοιο πρόγραμμα. Υπάρχει κανένας. Ποια ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ να γίνει, τι να ιδιωτικοποιήσουμε. Τι να ιδιωτικοποιήσουμε. Τον εαυτό μας. Εδώ ΕΛΓΑ είναι μια ασφαλιστική εταιρεία, η Σπράτη πληρώνει. Τι να ιδιωτικοποιήσουμε. Αν ο χώρος επιτρόπει την εκδήλωση ιδιωτικών προγραμμάτων, βεβαίως. Καλοδεχούμενα απαντάμε εμείς. Με ρωτήσατε αν συμφωνώ κυρία Λιμπεροπούλ. Καλοδεχούμενα απαντάμε εμείς. Αλλά να έρθει κάποιος και να μου πει ότι εμείς θα πληρώνουμε στο 100% εμείς θα πληρώνουμε και εκείνο, θα πληρώνουμε και τ' άλλο και θα εισπράττουμε 4% που εισπράττει και ο ΕΛΓΑ. Ξέρετε κανέναν που θα φέρει τα χρηματά του στον διοργοασφαλιστικό τομέα να τα χάσει? Όχι εσείς, λέμε γενικώς. Παρακαλώ, γίνεται φασαρία στο βάθος, σας παρακαλώ. Τέλος, πάμε σε ένα άλλο θέμα σε ό,τι αφορά τα εκτιμητικά τέλη. Τα εκτιμητικά τέλη τα οποία προορίζονται για την πληρωμή όσων εργάζονται υπεροριακά στο εκτιμητικό έργο και δεν φτάνουν φυσικά τα έσοδα αυτά. Αρκεί να σας πω ότι για τον Ιανό που ξεπεράσαμε τα 5 εκατομμύρια διοικητικά έξοδα αν είχαμε σπράξει την ειδική ασφαλιστική σφορά θα ήταν 300.000 ευρώ. Αυτή τη στιγμή τα εκτιμητικά τέλη, δεν μπορώ να κάνω δεκτό το έτημα αυτό διότι δεν μπορώ να δεσμεύσω κάτι το οποίο εξαρτάται από νομοθετική πρωτοβουλία. Δεν είμαι υπουργός. Όμως σας απαντώ ως πρόεδρος του ΕΛΓΑ ότι πρέπει να υπάρχουν διότι σε κάθε άλλη περίπτωση εκφυλίζονται διαδικασίες. Αρκεί να σας πω ότι σε μια εκτίμηση στον Ιανό περί 17 περίπου χιλιάδων οι οποίοι είχαν πράγματι δίκιο να υποβάλλουν δήλωση ζημίας είχαμε ξεπεράσει τις 30.000 με αποτέλεσμα την στέρηση του εκτιμητικού έργου και πολλές εμπλοκές ως προς την αξιολόγηση των ζημιών. Αυτή είναι η απάντηση. Και για αυτή την μη καταβολή τότε εκτιμητικών τελών υπήρξε νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης στην οποία δεν είμαι εγώ ο επισπεύδων αλλά καστοτε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Τέλος θέλω να πω δύο κουβέντες μόνο σχετικά με το προσωπικό. Το 2021 φτάσαμε 417 εκτάκτους, οκτά μήνα και πεντά μήνα, όταν τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν παραπάνω από 160 ποτέ. Αυτό γίνεται όχι γιατί έτσι θέλουμε αλλά γιατί αυτό είναι το αναγκαίο, το ζητούμενο το οποίο χρειάζεται ο οργανισμός για να λειτουργήσει, για να σταθεί γρήγορα κοντά στους αγρότες. Και τώρα θα το κάνουμε αν χρειαστεί και είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε με την ενεργοποίηση του άνθρωπου που επιτρέπει κατ' εξαίρεση την πρόσληψη εκτάκτου προσωπικού. Πρέπει να σας πω όμως γιατί είπατε καλά και τι κάνατε. Πρώτα αποζημιώναν σε 2,5 χρόνια, τώρα αποζημιώνετε μέσα σε 1,5 χρόνο. Όχι, δεν αποζημιώνουμε σε 1,5 χρόνο, σας είπα αποζημιώνουμε μέσα στο χρόνο. Πότε αποζημιώθηκαν οι σταφίδες Κορινθίας. Με τον κ. Κεωλή πήγαμε και περιοδεύσαμε όλα τα χωριά και εδώ την αντιπεριφερειαρχή πήγαμε μαζί. Πότε πήγαμε, Αύγουστο Σεπτεύριο. Πότε πήρανε χρήματα, το Δεκεύριο. Λοιπόν, καταλαβαίνω το ενδιαφέρον σας, το τιμώ, το σέβομαι. Ακούστε. Μάλιστα, πιθανόν κ. Τατούλη να μ' έχουν δοθεί όλοι. Αλλά όπως είπα και προηγουμένως, η οποιοδήποτε αστοχία ή όποια κάποια ιστέρηση, δεν αλλάζει την εικόνα. Η εικόνα είναι ότι ο Ελγά πλέον μπορεί να πληρώσει σε μήνες. Στον Ιανό πληρώσαμε για πρώτη φορά, ακούστε, 12 Οκτωβρίου τέλειωναν οι δηλώσεις ζημίας, 26 Οκτωβρίου πήραν 100 ευρώ το στρέμα, έναντι 122 που έπρεπε να πάρουν συνολικά. Τι έγινε με τον περσινό παγετό, τι έγινε με τις πυρκαγιές και να σας ανακοινώσω και για τις πυρκαγιές που ενδιαφέρει τόσο πολύ την περιφέρεια. Πόσο θα έπρεπε, μιας και το θύξατε για τις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις, να αποζημιωθούν οι καμένες ελιές με βάση τις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις. 21 ευρώ το δέντρο και 40 ευρώ για 4 χρόνια, δηλαδή 10 ευρώ το δέντρο αποζημίωση για απώλεια εισοδήματος. Πώς αποφασίσαμε εμείς. Πρώτον, δεν το λέω για να περιαυτολογήσω, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΑ, με εισήγηση προς την Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρρογής, στην οποία έχω την τιμή να συμμετέχω, αποφασίσαμε, παίρνοντας τη μελέτη του κυρίου Αυγουλά και των ιστιτούτων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, να καταλήξουμε σε μία τιμή της τάξεως των 160 ευρώ ανά δέντρο. Πέρα και πάνω από τις προσδοκίες όλων των αγροτών. Και εντός των ημερών θα καταβληθεί 50 ευρώ ανά δέντρο ως πρώτη πληρωμή για πάνω από 1.200.000 ελαιόδεντρα στη χώρα. Αυτό κάνουμε με πίστη στην αποστολή μας, με σεβασμό στον μόχδο και στον ιδρώτα του Έλληνα αγρότη και επειδή καλά γνωριζόμαστε όλοι εδώ πέρα, περιητεύει ο ανταγωνισμός περί κοινωνικής ευαισθησίας. Αυτό το οποίο χρειάζεται όλοι μαζί να προσπαθήσουμε και να κάνουμε είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με συνετό λόγο, με υπεύθυνη στάση για να επιτύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Ούτε θεοί είμαστε, ούτε για πρώτη φορά, ούτε εμείς και κανένας άλλος. Είμαστε όλοι μαζί από την ίδια πλευρά, είμαστε υπεύθυνοι για την τύχη και το μέλλον της ελληνικής αγροτικής κοινωνίας και σας παρακαλώ να συνεργαστούμε σε αυτή την κατεύθυνση. Σας ευχαριστώ θερμά για την προσοχή σας. Λυπούμαι που πρέπει να φύγω αλλά πρέπει να πάω, διότι αύριο το πρωί πρέπει να είμαι στο Μαραθώνα Μαρκόπουλο και πρέπει να πάω στο Υπουργείο για να πάρω τα ενημερωτικά σημεώματα απόψε. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Κύριε Πετράκο, για όποιες παρατηρήσεις, διότι δεν είμαστε δογματικοί σε τίποτα, το γραφείο μας είναι πάντοτε ανοιχτό, να υποδεχθούμε προτάσεις, να τις συζητήσουμε και στο μέτρο του δυνατόν να τις αντιμετωπίσουμε. Προσέξτε, εγώ τις τιμές τις οποίες σας παρουσίασα δεν τις σκιάχνω στον ΕΛΓΑ. Δεσμεύομαι από το νόμο να τις παίρνουν από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και να δουλεύομαι βάσει αυτά τα εργαλεία. Και επίσης για να εξηγούμε, γιατί άφησα και κάτι χωρίς απάντηση, δεν μπορώ στον ΕΛΓΑ να κάνω τίποτα διαφορετικό από ότι με περιορίζει ο νόμος και να εξαντλώ όλες τις δυνατότεες μέσα στο νόμο. Και κάτι τελευταίο, στις 17 Ιουλίου 2021 ο Υπουργός, γιατί έγινε μια συζήτηση αν και πώς θα συνεχίσει να επιβιώνει ο ΕΛΓΑ, έχει θέσει το θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αξιοποίηση υπαρχών των κονδυλιών προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ειδικής ασφαλιστικής φοράς. Μην ανοίξουμε αυτό το θέμα, αλλά σας λέω ότι και αυτό βρίσκεται σε καλό δρόμο. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ κύριε Πρόεδρε. Ειλικρινά μας τιμήσατε με την παρουσία σας. Σας ευχαριστούμε. Κύριε Δέδε, μας φαίνεται σε δύσκολη θέση. Το ξέρω ότι δεν μιλήσατε. Λοιπόν, ένα λεπτό σας παρακαλώ. Κύριε Λιγουρέζο, ευφρόζεχος στο Περιφερειακό Συμβούλιο και σας ευχαριστούμε για την ενημέρωση. Επικοινώνησα με τον πρώην διοικητή του ΕΛΓΑ και συντοπίτη μου τον Φάνη τον Κουρεμπέ, ο οποίος έχει μια εντελώς διαφορετική άποψη σε σχέση με αυτό που αναφέρατε αρχικά ξεκινώντας την επεχειρηματολογία σας για την αναλογιστική μελέτη. Δεν διεξύχθη, δεν προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός στο διάστατο που σε λαμπούσε μέχρι να λάβατε. Ο διαγωνισμός για την αναλογιστική μελέτη είχε προκηρυχθεί από τις αρχές του 2019. Εσείς παραλάβατε το πρακτικό που υπογράψατε για τον μειοδότη του διαγωνισμού, που είχε ξεκινήσει πολλούς μήνες πριν. Είναι έτσι? Όχι. Γιατί γι' αυτό με δεαδαίωσε ο κ. Κουρεμπές, επιφυλασσόμενος μάλιστα να καταθέσει στον Περιφερειακό Συμβούλιο και τα πρακτικά και τις αποφάσεις, τις σχετικές, τις οποίες πήρατε εσείς, για να επικυρώσετε το αποτέλεσμα ενός διαγωνισμού που είχε ξεκινήσει πολλούς μήνες πριν. Και δε βέβαια, αν το επιτρέπετε, ανοίγετε άλλα θέματα. Ναι, δύο απαντήσεις για να μην τίποτα έτσι στην ασάφια. Πρώτον, ότι δεν υπήρχε αναλογιστική μελέτη. Σε άλλη περίπτωση ο κ. Κουρεμπές στη Λάρισα συγκεκριμένα είπε ότι την βρήκα πάνω στο γραφείο μου. Δεν υπήρχε καμία. Στη Βουλή έχω καταθέσει τα έγγραφα στα οποία αναφέρθηκα. Όπως θα είπα, τα έχω καταθέσει και βεβαίως μπορεί ο κ. Κουρεμπές να σας πει οτιδήποτε άλλο. Αλλά εγώ στην Βουλή έχω καταθέσει τα έγγραφα τα οποία βρήκα. Και όταν έγινε η συζήτηση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, αυτό το οποίο είπε ο κ. Βορήδης, είπε ότι γιατί επιμένετε για ένα θέμα που τόσοι άλλος δεν έγινε, δεν έγινε έλλειξη. Δηλαδή η δικαίωση είναι να μας πούν για κάτι το οποίο δεν είχαν κάνει, ότι τελικά το είχαν κάνει. Δεν την καταλαβαίνω αυτή η λογική. Δεν είναι ούτε προσωπικού χαρακτήρια αντιπαράθεση. Άλλωστε με τον προηγούμενο πρόεδρο του Ελγά, η σχέση μας είναι άριστη και ακαιρέα, διότι πράγματι για το καλό του οργανισμού και των αγροτών έχουμε συνεργαστεί, ούτε είμαστε σε κάποια αντιπαράθεση, αλλά αυτό δεν έγινε. Δεν υπήρξε αναλογιστική μελέτη. Πώς θα το κάνουμε. Υπότιτλοι AUTHORWAVE Ευχαριστούμε. Υπότιτλοι AUTHORWAVE Ευχαριστούμε. Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Δρουγκάς, Γόντικας, Νικολάκου, Μπούζα, άλλος που θέλει να τοποθετηθεί, η κυρία Τζανετέα. Κυρία Τζανετέα, κυρία Τζανετέα, κυρία Τζανετέα, κυρία Τζανετέα, κυρία Τζανετέα, κυρία Τζανετέα. Ο κ. Γιωλής και ο κ. Γιωλής. Λοιπόν, ο κ. Καρούζος να έρθει στο βήμα. Έχει τρία λεπτά. Συνάδελφοι, το πέρασμα της καγοκαιρίας που προφανώς κατεφημισμών και μόνο ονομάζεται Ελπίδα, υπήρξε δραματικό για την αργολίδα. Η καταστροφή που υπέστησαν οι αγρότες ήταν τεράστια. Γι' αυτό και το έτοιμα της άμεσης και πλήρους ανταπόκρισης του κράτους στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε από τον παγετό, είναι καθολικό και υποβλήθηκε από όλους τους πολιτικούς χώρους, στην αργολίδα ιδίως. Δυστυχώς, η καταστροφή αυτή έρχεται να πέσει στις πλάτες ενός κλάδου των αγροτών που αντιμετωπίζει κυριολογικά αδυσσόπιτα προβλήματα εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Από το 2009 έως το 2016 οι χρησιμοποιούμενες γεωργικές εκτάσεις στο σύνολο της χώρας είχαν μειωθεί κατά 9,6% και έκτοτε πασχίζουμε να ορθοποδρίσουμε, αντιμετωπίζοντας όμως ταυτόχρονα δυστυχώς το φαινόμενο της σφοδρής ερημοποίησης της υπέθρων. Μια εγκατάληψη που δεν αποτελεί τίποτα, τίποτα λιγότερο από χαρακτηριστικό αποτέλεσμα των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι αγρότες. Δυσκολίες που γιγαντόνονται λόγω του καλλιεργητικού κόστος που βρίσκεται στα ύψη, του διεθνού στον αγωνισμό που κρατάει τις τιμές χαμηλά και δυσκολεύει τη διάθεση των προϊόντων, καθώς και κερικών φαινομένων όπως αυτών της προηγούμενης εβδομάδας που καταστρέφουν κόπους μιας χρονιάς σε λίγες μόνο ώρες. Και όλα αυτά παρά την προφανή σημασία της αγροτικής οικονομίας τόσο σε ό,τι αφορά την παραγωγή καθεαυτήν, όσο και για τη συμμετοχή σε άλλους κλάδους της οικονομίας, αφού παρά τις δυσκολίες, το 2016 για παράδειγμα στην Πελοπόννησο, όπου υπάρχουν σχετικές μετρήσεις, οι μόνιμοι εργάτες στην πρωτογενή παραγωγή αυξήθηκαν κατά 45,2% σε σχέση με τις μετρήσεις του 2013 και η εποχική κατά 13,1%. Για την Πελοπόννησο και για την αργολίδα ιδικαίωτερα, ιδιαίτερα, το πρόβλημα που ανέκυψε με την κακοκυρία πήρε δραματικές διαστάσεις. Για την αργολίδα, με βάση τα στοιχεία της Ελστάτ, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, η αργολίδα μόνη της διαθέτει 111.776 στρέματα καλλιεργίσιμων εκτάσεων με ισπεριδοειδή, όταν οι συνολικές καλλιεργίσιμες με ισπεριδοειδή εκτάσεις όλης της χώρας είναι 415.092 στρέματα. Περισσότερα δηλαδή από το ένα τέρατο των συνολικών καλλιεργίσιμων με ισπεριδοειδή εκτάσεων της χώρας βρίσκονται στην αργολίδα και μόνο. Οι παραπάνω αριθμοί δεν λένε κάτι που δεν γνωρίζουμε έστω και χοντρικά. Είναι τεράστια εξάρτηση τόσο της Πελοποννήσου, όσο και της αργολίδας, ειδικότερα από την πρωτογενή της παραγωγή και τα ισπεριδοειδή. Εξίσου μεγάλη είναι η εξάρτηση της αργολίδας από τα πάση φύσης κυπευτικά, η παραγωγή των οποίων επίσης υπέστησαν ζημίες από την καγοκαιρία. Και επειδή ακόμα και στη συγκριτικά μικρή κλίμακα της αργολίδας οι αλληλεξαρτήσεις και οι αλληλεπιδράσεις των οικονομικών δραστηριοτήτων μεταξύ τους είναι παραπάνω από εμφανής, οι αριθμοί αυτοί λένε ένα πράγμα που επιβεβαιώνει εμπειρία. Στην αργολίδα εάν δεν έχει λεφτά αγρότης, δεν έχει κανένας. Γι' αυτό είναι ακριβώς το λόγο, το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στον αγροτικό κόσμο με την καγοκαιρία ελπίδα μας αφορά όλους. Οι λογικές αποποίησεις αρμοδιωτήτων και μετατόπισης ευθυνών και απλών εξαγγελειών που είναι προσφυλείς στην κυβέρνηση δεν χωρούν εδώ. Πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες από τη νέα ιδιωτική ιδέη που δεν μπόρεσε να διατηρήσει το δίκτυο της διαρκώς σε λειτουργία, με αποτέλεσμα να μην λειτουργήσουν οι καταστροφές και να σπέφτει για τις αποζημιώσεις. Πρέπει σε κάθε περίπτωση όλοι οι θεσμοί να επιλευθούν του προβλήματος και να αναζητήσουν κριματοδότηση από κάθε πιθανό πόρο και μάλιστα το ταχύτατο δυνατό για να αποσμηθούν εγγρότες. Και δεν πρέπει να σταματήσουμε εδώ. Η ακρίβεια έχει ήδη διαλύσει το αγροτικό κλάδο και η καταστροφή της περασμένης εβδομάδας μπορεί να αποτελέσει καχόπλακα της φετινής παραγωγής, εάν δεν συνδυάσουμε την ταχύτητα στις αποσμηώσεις με στρατηγικές μίωσης του δυσβάστακτου κόστους παραγωγής. Σας ευχαριστώ και εγώ. Ελάτε κ. Δρόγκα. Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πολλά έχουν υποωθεί για το θέμα. Πολλά ακούσαμε να προσπαθήσουμε να τα συνοψήσουμε. Στο ποια είναι η κατάσταση. Και η κατάσταση αυτή τη στιγμή στην Αργολίδα έχει ως εξής. Οι μικροί και μεσαίοι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, απειλούνται με αφανισμό. Εδώ και χρόνια οι τιμές των προϊόντων διωλισθένουν, τα καλλιεργητικά έξοδα αυξάνουν και έχει έρθει την προηγούμενη χρονιά μία ημίδια, ένας ψωμιστός παγετός τον Απρίλιο, έρχεται η κολοσία αύξηση των αγροτικών εφοδίων και ο διπλασιασμός της τιμής του ρεύματος και σαν επιστέγασμα όλων αυτών έρχεται και η πρόσφατη παγωπληξία που έφτασε σε δυστεόρυτα επίπεδα, έφτασε μέχρι μίον 7,5. Και το ερώτημα είναι το εξής, δεν αφορά μόνο το πώς θα καλλιεργήσουν οι άνθρωποι, αυτή τη στιγμή για τους κατακύρου επάγγελμα μικρούς και μεσαίους αγρότες αφορά το πώς θα ζήσουν. Τίθεται θέμα επιβίωσης, δεν τίθεται θέμα καλλιέργειας ή προστασίας των πρωτογενούς τομέα ή το να κρατήσουμε τα χωράφια ζωντανά. Βασικά τίθεται για μεγάλη μέρη του κόσμου ζήτημα επιβίωσης. Αυτή είναι η κατάσταση στην Αργολίδα και σε αυτή την κατάσταση εμείς θα πρέπει να πάρουμε θέση. Θα πρέπει να πάρουμε θέση για να βάσει του θεσμικού μας αξιώματος εδώ πέρα, σαν περιφερειακό συμβούλιο και σαν περιφερειακή αρχή, να μπορέσουμε να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στον κόσμο, να μπορέσει να ζήσει. Αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημά μας εδώ πέρα μέσα. Και όταν λέω θα πρέπει να πάρουμε θέση, δεν εννοώ να ψηφίσουμε μια δέσμη μέτρων που θα καταθέσουμε, ούτε να συναντηθούμε με πέντε υπεύθυμους και να βγάλουμε πέντε φωτογραφίες και δύο δερτιάτυπου. Θα πρέπει να αναλάβουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες. Είναι πολιτικό το ζήτημα το έθεσο Πετράκος. Δεν είναι ζήτημα εργά. Είναι πολιτικό το ζήτημα. Πώς θα καλλιεργήσουν οι άνθρωποι αυτοί μεθάδες. Πώς θα ζήσουν. Πρέπει να παρέμβει η κυβέρνηση. Και την κυβέρνηση αυτή θα πρέπει εμείς να την πιέσουμε. Εμείς θα πρέπει να διεκδικήσουμε. Εμείς θα πρέπει να συγκρουστούμε αν η κυβέρνηση αρνείται να υλοποιήσει δίκαια αιτήματα του αγροτικού κόσμου, του πρωτογενού στωμαία. Μπορεί να υπάρξει οτιδήποτε χωρίς πρωτογενή στωμαία. Απολύτως τίποτα. Μπορεί να σταθεί οικονομία στα πόδια της χωρίς να υπάρξει πρωτογενής στωμαίας. Αυτό το ερώτημα εγώ περιμένω να απαντηθεί από τον κ. Περιφεριάρτη. Το αν έχει τη δυνατότητα να πιέσει και να συγκρουστεί, αν δεν καλυφθούν τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης που θέτει ο αγροτικός κόσμος της Αργολίδας. Ευχαριστώ πάρα πολύ ο κ. Γόντικας. Κύριε Πρόεδρε, δεν θα δευστερολογήσω. Τα δυο λεπτά που έχω θα τα πω σε κάποια διαδικαστικά, για να μη σας τρώω τη δευτερολογία, για να μη σας τρώω το χρόνο με διαδικαστικά. Δεν θέλησα να χαλάσω το πολύ καλό κλίμα που είχατε όταν ήταν εδώ ο κ. Πρόεδρος. Όμως, η ανεξάρθητη περιφερειακή σύμβολη δεν είναι παράταξη. Παράταξη τους έκανε ο βορύδης για να κάνουν αυτό που έγινε στην Οικονομική Επιτροπή. Άρα, δεν μιλάνε μετά της επικεφαλής. Μιλάνε όπως είναι σειρά με τους περιφερειακούς συμβούλους. Μην τρελαθούμε. Εξάλλου, εντάχθηκαν. Αφού πρέπει να τηρούμε τον κανονισμό. Έχετε δίκιο. Έτσι θα γίνεται από εδώ και πέρα. Ούτε με τους αναδελφούς. Έχει τίποτα απλά για ένα δεύτερο. Επιμένω, μόλις τελειώσουν οι σταφυδοπαραγωγοί πρέπει να μπει το θέμα των καθαριστριών στα νοσοκομεία. Και θέλω πολύ σοβαρά σήμερα να πάρουμε μια απόφαση να εκφράσουμε την ανησυχία μας για τα εκατοντάδες πάνω από 200 κρούσματα κορωνοϊού στο στρατόπεδο της αεροπορίας στην Τρίπολη. Όπου τα παιδιά μας, οι φαντάροι, στη βάζονται σαν θαλάμος των 40 και 50 ανθρώπων. Πρέπει να υπάρχει παρέμβαση άμεσα από τον περιφερειάρχη και πρέπει το περιφερειακό συμβούλιο να εκφράσει την ανησυχία του. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Λοιπόν, νομίζω και τα δυο θα τα δεχθείτε σαν Προεδρείο γιατί είναι τέτοια που δεν γίνεται να μην τα δεχτούμε. Πάμε τώρα στο καθεαυτό θέμα που κουβετιέζουμε. Τι δεν ενδιαφέρουν τους εργαζόμενους, τους αγρότες, ούτε το περιφερειακό συμβουλείο, ούτε οι φιλοφρονές, ούτε οι κόντρες μεταξύ στελεχών της Νέας Δημοκρατίας πρωιν είναι και τα υπόλοιπα με τον κ. Πρόεδρο. Τι ήρθε ο κ. Πρόεδρος εδώ μας έκανε να διάλεξει πώς λειτουργεί ο ΕΛΓΑΕΜ, το ξέρουμε. Και τι μας είπε, είναι υπέρ της κατάργησης των κρατικών ενισχύσεων στον ΕΛΓΑ, ενώ το κίνημα οι αγρότες και όλοι απαιτούμε να πληρώσει και το κράτος και για την ασφάλιση να δώσει τη συμμετοχή του, όχι για τα λειτουργικά έξοδα και αυτά, τη συμμετοχή του για να ασφαλίζεται η αγροτική παραγωγή να δώσει και το κράτος, πληρώνει ο αγρότης τα μαριοκεφαρά του στην εφορία, στο δήμο, παντού στο βούδα και δεύτερο, να πληρώσει το κράτος, να συμβάλει το κράτος, όχι μόνο οι αγρότες, στις ζημιές, στην ανακούβιση από τις ζημιές που παθαίνει ο κόσμος. Γιατί είναι το κράτος, για να δίνει τσάπα πετρελώς στους φοβλιστές και όχι στους αγρότες, για να δίνει δισεκατομμύρια και δισεκατομμύρια στις αεροπορικές εταιρίες, στους καναλάρχες, στους πληνηγκάρχες, μην αρχίσει όλη την, δεν θα δώσει λοιπόν και για τους αγρότες. Και τι μας είπε ο κύριος Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, καλοδεχούμενη ιδιωτική ασφάλιση. Και ποιον το πρόβλημα, καλά τα κάνουνε τούτοι και ας είναι χιλιάδες οι αγρότες που δεν αποζημιώνονται από τις ζημιές και φταίει ο προηγούμενος Ουκουρεμπέ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μας νοιάζουν αυτές οι κόντρες, τις είδαμε χθες στην Βουλή πόσο εκφυλιστικές είναι. Αυτό που πρέπει να αποφασίσει το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι το κράτος να βάλει πλάτη και να ενισχύσει και για τις ζημιές και για την ασφάλιση του ΕΛΓΑ. Τρίτο ζήτημα που κατά τη γνώμη μου έχει σημασία που πρέπει να αποφασίσουμε. Συνάδελφοι, δεν είναι μόνο το πορτοκάλι. Είναι πολύ μεγάλη η ζημιά στο πορτοκάλι, συμφωνώ. Στο λεμόνι και στα πατατοκοκοχόραβα. Τα κυπευτικά και τα κυπευτικά εδώ στον κάπο της Ματινίας δεν πάθανε. Είναι γενική η ζημιά γιατί ήταν γενικός ο παγετός. Άρα για όλα τα αγροτικά προϊόντα που πάθανε ζημιά, εμείς πρέπει να πάρουμε απόφαση και να πούμε αυτά τα αιτήματα, μην τα αναλύω. Και τελειώνω με το εξής. Συνάδελφοι. Εντάξει, στηρίζεται την κυβέρνηση η περιφερειακή αρχή. Με κάθε μέσο και είσαστε περήφανοι κτλ κτλ. Όμως εδώ η ζημιά που έπαθε ο κόσμος σε τούτη τη φάση με τον παγετό, δεν έχει να κάνει με κάτι συνηθισμένο. Άρα η διεκδίκηση ενίσχυσης από το κράτος για να καλυφθεί ένα μέρος της ζημιάς είναι από τα πρώτα και εδώ θα κλειθούμε όλοι. Και εμείς σε αυτό επιμένουμε σε οποιαδήποτε απόφαση γιατί πρέπει να υπάρχει τέτοια απόφαση του περιφερειακού συμβούλου. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ και εγώ. Η κυρία Τζανετέα παρακαλώ. Η κυρία Τζανετέα δεν είχε. Η κυρία Μπούζα. Ελάτε. Όχι, νομίζω ότι η κυρία Τζανετέα είναι. Εντάξει, εντάξει. Η κυρία Μπούζα δεν είναι υπάρχει θέμα. Καλωδεχούμενη ήταν η παρουσία του Πρόεδρου του Ελγά του Κυρίου Λεκουρέτζο στο περιφερειακό μας συμβούλιο. Θα ήθελα όμως να υπενθυμίσω στον κύριο Πρόεδρο πως είναι προβλεπόμενη από τον κανονισμό σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 9 η παρουσία εκπροσώπων φορέων στο περιφερειακό συμβούλιο. Και αυτό θα πρέπει να το κάνουμε και για άλλα θέματα τα οποία είναι πολύ σοβαρά και χρειάζεται και η παρουσία εκπροσώπων φορέων αλλά και βουλευτών και άλλων προσώπων στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Με όσα ακούστηκαν αγαπητοί συνάδελφοι διαφαίνεται η δυσκαιρής θέση των ακροτών μας που πλήττονται από τα διάφορα φαινόμενα και η απόδοση των καλλιεργιών τους φθύνει δυστυχώς αλλά και η ακρίβεια έχει γονατίσει γενικότερα τους ανθρώπους του μόχθου. Η κλιματική αλλαγή επιβάλλει, όπως ακούστηκε, επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ διότι υπάρχουν πλέον και νέες ζημίες οι οποίες δεν καλύπτονται από τον κανονισμό. Άκουσα τον κ. Πρόεδρο του ΕΛΓΑ να αναφέρει πως στην κάλυψη των ζημιών των αγροτών μας δεν μπορεί να τη σηκώσει ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ διότι πρέπει να επιβιώσει ο οργανισμός. Συμφωνώ λοιπόν πράγματι να επιβιώσει ο οργανισμός, όπως ακούστηκε, αλλά πρέπει να επιβιώσουν και οι αγρότες μας. Αυτό θα πρέπει να το δούμε λίγο πιο σοβαρά, διότι με τη λογική αυτή, για ποιο λόγο άραγε να ασφαλίζονται οι αγρότες στον ΕΛΓΑ. Είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει αυτό να το εξετάσουμε και να το δούμε. Όταν ο οργανισμός βλέπουμε ότι έχει πλέον πεπερασμένες δυνατότητες, το είπε ο κ. Πρόεδρος, απετείται, είπε, πολιτική βούληση για να ενταχθούν και οι νέες ζημίες στον κανονισμό και να μπορεί να επιβιώσει ο οργανισμός. Η περιφερειακή αρχή τώρα, τι όφειλε να κάνει σε όλες αυτές τις περιτώσεις. Όφειλε να παρουσιάζεται μόνο ο σπόδιος Πιλάτος ή να διεκδίκει τα καλύτερα για τους αγρότες μας. Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να κινηθεί ιδιαίτερα δραστήρια ουσιαστικά και όχι μόνο επικοινωνιακά και πραγματικά να ετοιμάσει φάκελο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που και εκεί πλέον μπορεί να διεκδικηθούν χρήματα για τις ζημίες και εκείνο το οποίο είναι ζητούμενο είναι η εκτίμηση των ζημιών να γίνεται γρήγορα και όπου μπορεί ο οργανισμός να δίνονται πιο γρήγορα οι αποζημιώσεις τους αγρότες. Επίσης άκουσα και τον κ. Λικουρέτζο στην αρχή, επειδή θεωρεί ότι εδώ βασικά είμαστε περιφερειακό συμβούλ, είμαστε αυτοδίκηση. Δεν είμαστε κομματικές παρατάξεις. Εκείνο λοιπόν που πρέπει να λέγεται είναι μόνο η ουσία που αφορά την κοινωνία. Άκουσα τον κ. Λικουρέτζο στην αρχή να είναι επιφυλακτικός, να αναφέρει τις δυσκολίες του οργανισμού, τελειών αμέσως και στη δευτερολογία του να παρουσιάζει διαφορετικά τα πράγματα. Καταλαβαίνω ότι έχει προσπαθήσει και αυτός. Παρακαλώ, δεν ακούγεται η ομιλήτρια, ησυχάστε. Αλλά επί της ουσίας, λύση στα προβλήματα των αγροτών δεν έχει δοθεί όπως πρέπει. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κ. Τζανέτε. Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε σήμερα και έχουμε συζητήσει πάρα πολλές φορές το πρόβλημα των αποτυμμιώσεων των αγροτών, των παρακαλώ, κάτω από ακραία καιρικά φαινόμενα όπως ήταν και τα τελευταία καιρικά φαινόμενα στην Πελοπόννησο, κυρίως στη Λακωνία, στην Αργολίδα και νομίζω ότι προκύπτει, είναι επιτακτική η ανάγκη και με αφορμή των τελευταίων παγετών να δούμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο να συζητήσουμε την ανάπτυξη και τη στρατηγική της περιφέρειας στην ανάπτυξη των αγροτών και των κτινοτρόφων. Σήμερα, λοιπόν, το θέμα που προκύπτει είναι η αποτυμίωση. Λάκωνες αγρότες βρίσκονται πραγματικά σε απόγνωση. Παγετός, κάψωνας, πυρκαγιές, τους έχουν φέρει στα οριά τους. Και, βέβαια, δεν μπορεί ένας οργανισμός που στηρίζεται στην ανταποδεικότητα των αγροτών να λειτουργεί με μοντέλο παρελθόντος και είναι πολύ σημαντικό ότι ο κ. Πρόεδρος πριν από λίγο είπε και δεσμεύτηκε ότι το θέμα της ψηφιοποίησης πολύ γρήγορα θα ολοκληρωθεί. Έρχομαι σε επαφή με τους λάκωνες αγρότες. Το πρόβλημα το οποίο έχει προκύψει και έχει δημιουργήσει και πάρα πολλές αδικίες είναι η μία εφαρμογή της εξατωμίκευσης. Όχι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εξατωμίκευση στα τιμολόγια, αλλά εξατωμίκευση αυτό είναι το αίτημά τους. Στην πραγματικότητα, στην πραγματική ζημιά και επίσης αυτό που ζητάνε οι αγρότες και θα πρέπει το Περιφυρικό Συμβούλιο να συμφωνήσουμε ούτως ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τον αγροτικό κόσμο της Πελοποννήσου είναι να απαλλαγούν λόγω και της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που υπάρχει από το τέλος των ετήσεων για την αποτύπωση της ζημιάς. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστούμε και εμείς. Ο κ. Σταματόπουλος. Σταματάκος μου συγχωρείτε. Καλησπέρα σας. Θεωρώ ότι η κατάσταση στη Λακωνία, Αργολίδα και Κορυνθία είναι αποκαρδιωτική. Μόνο και μόνο ότι είναι η δεύτερη συνεχή χρονιά με παγετό. Τα εσπεριδοειδή είναι δέντρα τα οποία δεν είναι ανθεκτικά σε θερμοκρασίες κάτω από μίον πέντε βαθμούς. Άρα δημιουργούνται τεράστια προβλήματα για την επιβίωση των δέντρων. Ακούσαμε τον κ. Λιπουρέτζο να μιλάει για τη μία αποζημίωση… Ακούσαμε τον κ. Λιπουρέτζο να μιλάει για τη μία αποζημίωση, τη μία ανακυλώ με βάση τις τρεις τελευταίες τιμές, τα τρία τελευταία χρόνια. Θεωρώ ότι πρέπει να μπει κάποιο πλαφόν στην κατώτερη τιμή. Οι αγρότες πουλάνε πορτοκάλια και με πέντε λεπτά το κιλό. Δεν ακούσαμε να μιλούν για την καταπώνηση των δέντρων ή την καταστροφή τους. Ακόμα και των δικτύων άρτρευσης. Οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ θα πρέπει να συνεργαστούν με τους τοπικούς γεωπόνους. Να γίνεται η επισκόπηση των καλλιεργειών όχι μόνο μία φορά, δύο και τρεις φορές. Οφείλουμε να ενισχύσουμε τους αγρότες έμπρακτα και άμεσα. Πρέπει να γίνει ενεργοποίηση του άρθρου 21 του ΕΛΓΑ. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστούμε και εγώ από τη σειρά μου τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κύριο Ανδρέα Λικουρέτζο, για τις εμπεριστατομένες του απόψεις και την βοήθεια που έχει δώσει στους αγρότες όλης της περιφέρειας Πελοποννήσου. Να θυμίσω ότι ο Ανδρέας Λικουρέτζος ως Υφυπουργός Υγείας βοήθησε την Αρκαδία και βοήθησε και την περιφέρεια Πελοποννήσου. Ως γιατρός επίσης έχω να του πω μόνο καλά λόγια. Από εκεί πέρα μας έδωσε το στίγμα τι έγινε με την προηγούμενη μελέτη όσον αφορά τις αποζημιώσεις. Ήτανε δίπλα στους αγρότες της Κορινθίας όπου τον χρειαστήκαμε μαζί με τους συναδέλφους και τους βουλευτές. Και το πιο σημαντικό για μένα ότι αποκατέστησε τις σχέσεις των αγροτών με τον ΕΛΓΑ. Υπάρχει εμπιστοσύνη των αγροτών και στα λόγια και στις πράξεις του ΕΛΓΑ. Σας ευχαριστώ. Όσα αφορά την Κορινθία τα ζητήματα και τα προβλήματα αφορούν τα εσπεριοειδή από την περιοχή του Κιάτου του Δήμου Βελογόφθας μέχρι και την Κόρινθο. Περισσότερα τα προβλήματα στα Λεμόνια και με στα Πορτοκάλια. Στις Ελλίες και ιδιαίτερα στην ΕΜΕΑ και στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου στη Ανατολική Κορινθία μιας και οι θερμοκρασίες φτάσανε και μέχρι το μήν 15. Θα δούμε τα προβλήματα και θα ενημερώσουμε σχετικά. Σας ευχαριστώ και εγώ. Κύριε Νικολάκου, ελάτε. Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, θεωρώ ότι αναδείχθηκε η ανάγκη μιας ευρύτερης συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τα πρωτογενή τομέα. Σίγουρα εδώ δεν θα πούμε ποιος είναι πιο ευαίσθητος ή όχι στα θέματα που αφορά τους παραγωγούς μας. Μπορούμε όμως να συνομολογήσουμε όλοι ότι οι παραγωγοί μας έχουν πάρα, πάρα πολλά προβλήματα. Πολλά προβλήματα από την αύξη του κόσμου παραγωγής, σε ό,τι αφορά τα εφόδια, σε ό,τι αφορά τα λιπάσματα, σε ό,τι αφορά τις απίστευτες αυξήσεις της ΔΕΙ, αλλά και πάρα πολλά προβλήματα σε σχέση με τις αποζημιώσεις. Όταν το 1988 αποφασίστηκε η ίδρυση του ΕΛΓΑ, όλα ήταν διαφορετικά. Δεν μπορούμε λοιπόν σήμερα να μιλάμε για τον ΕΛΓΑ και παρά της προποποιής της νομοθεσίας, να μην έχουμε προχωρήσει σε μία αλλαγή κανονισμού που να υπηρετεί τις νέες ανάγκες της ερημοποιήσεις, της κλιματικής αλλαγής και των πολύ μεγαλύτερων επιπτώσεων σε ό,τι έχει να κάνει με πλημμύρες παγετούς, πυρκαγιές κλπ. Αυτό λοιπόν είναι το πρώτο. Πάμε στο δεύτερο. Θα μείνω στο θετικό που είπε ο κ. Λικουρέτζος. Είπε λοιπόν ότι σε ό,τι αφορά τον πρόσφατο παγετό εντός 10 ημερών από τότε που θα σταλεί η καταγραφή αναζώνει και ανα ίδια κατηγορία όπου θα γίνει ομογενής δηλαδή κατάνομι ίδιων ζημιών σε περιοχές θα παρθούν αποζημιώσεις. Κάποιος πρέπει να μας πει πότε αρχίζει αυτός ο χρόνος όμως. Είπε στον κ. Αγγελόπουλο όταν θα έρθουν σε 10 μέρες θα πληρωθούν. Πότε θα έρθουν. Άρα λοιπόν για να δούμε πότε θα πληρωθούν και πότε αρχίζουν οι 10 μέρες πρέπει να το ξέρουμε. Εγώ αγαπητοί συνάδελφοι πήγα περιοδεία στην Αργολίδα μαζί με τον κ. Τατούλη και τα στελέχη της παράταξής μας. Τα στελέχη μας πήγαν περιοδεία στη Λακωνία η κ. Τζανετέα και άλλη συμβουλή μας. Σας λέω λοιπόν ότι δεν είδα από τους παραγωγούς και τους αγρότες μας να είναι ικανοποιημένοι. Δεν είδα καμία εμπιστοσύνη. Είδα αγωνία. Είδα κραυγές. Είδα να μας λένε ότι είναι ένα βήμα πριν την οικονομική καταστροφή. Είδα να λένε ότι δεν έχουν πληρωθεί ακόμα το 19 και το 20. Αυτό είδα. Γι' αυτό λοιπόν το λόγο είναι τώρα ευθύνη καθαρά της περιφερειακής αρχής, που ο κ. Λικουρέτζος τόνισε την καλή συνεργασία που έχει μαζί της, για να δούμε αυτή η δημόσια δέσμευση που έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, ότι σε 10 μέρες από την καταγραφή θα πληροπούν οι αποζημιώσεις, αν είναι αληθινή, αν υπάρχουν υπόροι, πότε θα ξεκινήσει η καταγραφή, ή απλώς εντάσσεται μέσα σε μια ρητορική αντιπολίτευση, γιατί όλοι καταλαβαίνουμε ότι τα πράγματα σε ό,τι έχουμε να κάνουμε στην κεντρική πολιτική σκηνή θα έχουν εξελίξεις. Άρα λοιπόν, εμείς εδώ είμαστε ένα αυτοδικητικό όργανο. Κύριε Περιφεριάρχα, κύριε Αναστασσόπουλε, που έχετε και την ευθύνη του πρωτογενούς τομέα, εδώ είμαστε για να αποδείξουμε όλοι μαζί ότι αυτό που είπε ο κ. Γλυκουρέτζιος μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστώ πάρα πολύ κ. Νικολάκου. Δεν υπάρχει άλλος ομιλητής. Λοιπόν, τρία λεπτά διάλειμμα προκειμένου να διαμορφωθεί ένα... Μιλήσετε εσείς? Ωραία, τον λόγο τον έχει ο κ. Περιφεριάρχης. Όχι. Θέλετε να δευτερολογείστε? Οκ. Ωραία, λοιπόν, δευτερολογία ο κ. Ανδούλης. Συγγνώμη. Κ. Κάτσαρης, ελάτε. Δύο λεπτά. Αν μη είχατε αφήσει στην αρχή να ανταγραφεί τότε δεν θα δευτερολογούσα τώρα. Λοιπόν, σε δύο λεπτά, πολύ σύντομα. Αυτά που δεν πρόλαβα να πω. Δεν βλέπω να προσέχετε, αλλά τέλος πάντων. Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ. Πολλοί είπαν ότι είναι αναχρονιστικός. Δεν αναφέρτηκε όμως από κανέναν ότι η παρατεταμένη ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες που είχαμε είχαν αποτέλεσμα τεράστια μείωση της παραγωγής φέτος η οποία φυσικά δεν καλύπτεται. Και δεν καλύπτεται γιατί η ΕΕ έχει διαμορφώσει ένα τέτοιο κανονισμό και ο ΕΛΓΑ έχει υποταχθεί σε αυτή τη λογική προφανώς γιατί δεν μπορεί να αποζημιώσει την παραγωγή που χάνεται, την πραγματική παραγωγή που χάνεται. Γιατί λειτουργεί στη λογική του κόστους και του κέρδους. Πρώτο. Δεύτερο δεδομένο. Μιλάμε όλοι εδώ πέρα για αναθεώρηση με βάση τις νέες συνθήκες, αλλά δεν άκουσα κανέναν... Μάλλον δεν άκουσα τον κ. Πρόεδρε Κυριά να παραδέχεται ότι απέτυχε η λογική και η πολιτική της κυβέρνησης εξαγγελίες που έλεγαν ότι θα ιδιωτικόποιηθεί η ασφάλιση. Οι προσπάθειες έγιναν. Ιδιωτικές εταιρίες προσπάθησαν να μπουν στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής. Πώς όμως να καλύπτουν το υπόλοιπο που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ όταν γίνεται η καταστροφή και όταν έρχεται ο ΕΛΓΑ και να έχουν διπλά ασφάλιστρα η παραγωγή. Με αυτή τη λογική έρχονται να μπουν οι ιδιωτικές εταιρίες για να βγάλουν κέρδος και όχι για να καλύψουν τα προβλήματα του πρωτογεννού τομέα. Κλείνω γιατί δεν έχω άλλο χρόνο. Ο κανονισμός προφανώς και πρέπει να αλλάξει αλλά δεν πρόκειται να αλλάξει όσο υπάρχει αυτό το σύστημα του κόστους-οφέλους. Αυτό το σύστημα που λέει ότι δεν μπορούμε να βγούμε από τον προϋπολογισμό και δεν μπορούμε να έχουμε στον ΕΛΓΑ ζημίες γιατί θα κλείσει ο ΕΛΓΑ, όπως επανειλημμένα πολλές φορές μας είπε ο κύριος. Ευχαριστώ πολύ κύριε Κάτσερ και κύριε Λιμπελοπούλου. Ο κύριος Μπουντρούκας, όχι. Ο κύριος Δέδες, όχι. Ο κύριος Τατούλης. Δύο λεπτά για τη Δευτερολογία. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Θα ήθελα πάλι να επαναλάβω. Πρώτα πρώτα να διορθώσω ένα λάθος που έγινε. Αναλογιστική μελέτη υπήρχε. Υπήρχε αναλογιστική μελέτη. Απλώς δεν υιοθετήθηκε. Το ερώτημα που έθεσα εγώ και δεν απαντήθηκε είναι ότι η αναγγελία νέας αναλογιστικής μελέτης δεν έγινε ποτέ. Για να καθαρίζουμε τα πράγματα. Δεύτερο θέμα. Αυτά τα περικρατικών ενισχύσεων που είναι με το νόμο του 2010 ήταν ακριβώς αυτή η ιστορία που μας βοήθησε το 2012 να εξηγιανθεί ο ΕΛΓΑ. Ο ΕΛΓΑ χρωστούσε τότε 3,5 δισεκατομμύρια. Και αυτά τα χρήματα με αυτή τη διαδικασία και με την παραδοχή να μπει μέσα στις μνημονιακές υποχρεώσεις της λειτουργίας του ΕΛΓΑ. Γι' αυτό δεν μπορούσε να πάρει κρατικές ενισχύσεις από το κρατικό προϋπολογισμό πέραν του 15% των ασόδων του. Ήταν ακριβώς αυτό που στήριξε τον ΕΛΓΑ και τον βάστηξε. Η ιδιωτικοποίηση προσπάθησαν να την πετύχουν. Δεν μπορούσαν. Δεν υπήρχε κανένα ενδιαφέρον. Και η Γερμανική Εταιρεία και η Γαλλική Εταιρεία οι οποίες λειτουργούσαν μόνο με εμπειρία σε οργανωμένα θερμοκύπια δεν μπορούσαν να έχουν καμία λογική στη χώρα. Το τέλος, από τη στιγμή που παραδεχόμαστε, παραδέχθηκε ο ΕΛΓΑ ο κ. Πρόεδρος, ότι θα πάμε σε καθορισμό ζωνών της αξίας της αποδημίωσης δεν χρειάζεται να πληρωθεί κανένα τέλος για τις ετήσεις. Γιατί το κόστος των ετήσων δεν είναι μικρό. Τα 10 λεπτά που σας είπα προηγούμενα αναστρέμα είναι τεράστιο χρηματικό ποσό. Και θα τελειώσω πάλι. Θα πρέπει οπωσδήποτε να επαναφέρουμε πάλι το θέμα της αγροτικής οικονομίας. Είναι μια υποχρέωση του περιφερειακού συμβουλίου για να συζητήσουμε για την αγροτική οικονομία. Σας μίλησα προηγούμενα στην πρωτολογία μου για την ερημοποίηση. Και επειδή άκουσα για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους θέλω να σας μεταφέρω κάτι από τη Μάνη. Ότι η εντολή που δόθηκε, κανένας που έχασε φυτικό κεφάλαιο ή ζωικό κεφάλαιο χωρίς να έχει κατά κύριο επάγγελμα αγρότης ή κτηνοτρόφος δεν πρόκειται να αποζημιωθεί. Αυτό λοιπόν θα πρέπει να είναι η πρότασή μας προς το περιφερειακό συμβούλιο ώστε οι αποζημίωσεις και οι προβλέψεις για την ερημοποίηση και την διατήρηση της αγροτικής οικονομίας να συμπεριληθούν σε αυτή την ιστορία του Ταμείου Ανασυγκρότησης. Ευχαριστώ πολύ. Κ. Στασόπουλε, μπορώ να έχω το κείμενο. Έχει κατατεθεί μια πρόταση από τον κ. Πετράκο για μια απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου για ένα ψήφισμα. Αγαπητοί συνάλφοι, να σας απασχολήσω και εγώ λίγο, εισφέροντας την συζήτηση. Ειλικρινά χαίρομαι για την παρουσία του κ. Λικουρέτζου εδώ, τον οποίον παρακαλέσαμε να παραβρίσκεται. Και όπως σας είπα ενδιάμεσα, αυτή τη δωμάδα, 2 ή 3 ημέρες, θα είναι στην περιφέρειά μας, θα βρίσκεται ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και να εξηγήσει θέματα τα οποία συνδέονται με τις πηγές χρηματοδότησης του αγροτικού κόσμου, αλλά και για άλλα θέματα τα οποία έχουν προκύψει και προφανώς είμαστε στη διάθεση να βοηθήσουμε συνετριστικές οργανώσεις, φορείς και λοιπά για να συναντήσουν τον κ. Υπουργό και να του θέσουν ζητήματα ώστε πρωτογενώς να λάβουν τις απαντήσεις τις οποίες έχει να δώσει ο Υπουργός. Λοιπόν, η φράση που μου άρεσε σε αυτή τη συνεδρίαση ήταν η φράση του κ. Πουλοκέφαλου «έτεροχρονισμένη αγάπη». Εντάξει, εμείς δεν μπαίνουμε στα ενδοαρκαδικά θέματα, αλλά είναι μια πολιτική φράση που νομίζω ότι αν αναλυθεί μπορεί να οδηγήσει σε πολλά συμπεράσματα. Τα ακούμε με ενδιαφέρον. Είναι, αγαπητοί συνάδελφοι, κοιτάξτε, να πω εξής ότι στα τελευταία 10 χρόνια έχουν κυβερνήσει σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις που αναφέρονται στο 95% του ελληνικού λαού. Και είχαμε εδώ και μια περιφέρεια για 9 χρόνια. Εμείς 2,5 χρόνια είμαστε ή σχεδόν. Λοιπόν, νομίζω πρέπει να έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα. Κυβέρνησε το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία, Συμμαχία Δυνάμεων, ο ΣΥΡΙΖΑ για 4 χρόνια, ο ΤΙΛΕΦΤΟΔΕΝΤΡΑ, δεν υπάρχουν. Και δεν επιτρέπεται σε κάθε συνεδρίαση να γίνεται εδώ πέρα εμπόριο κοινωνικής επιστησίας. Ποιος θα πουλήσει περισσότερη αγάπη προς αυτούς που μας ακούν ή δεν μας ακούν. Είναι κοινός τόπος. Τι να λέμε. Ότι πρέπει να αλλάξει ο οικανισμός του ΕΛΓΑ. Είναι κανείς που δεν το στηρίζει και εμείς το στηρίζουμε. Προφανώς και όλες οι κυβελίσεις μέχρι τώρα το στηρίζουν. Πρέπει να υπάξει μια νέα αγροτική πολιτική. Πολιτική υγείας που δεν υπάρχει, πολιτική εξαγωγών, συνδέεται άμεσα με τη Σταφίδα, το επόμενο θέμα, πολιτική μείωσης του κόστους, τα έχετε πει και τα λέμε και εμείς αυτά και τα στηρίζουμε. Πρέπει να υπάρξουν κυβερνητικές αποφάσεις και κυρίως να υπάρξουν χρήματα. Για τον κανονισμό του ΕΛΓΑ ιδιαίτερα. Χρήματα. Χωρίς χρήματα δεν μπορεί να αλλάξει ο κανονισμός. Τώρα από εκεί πέρα φράσεις του τύπου πόσους ειδικούς συμβούλους έχει ο βουλευτής ή πόσοι αστυνομικοί τον φρουρούν ή τι έχει ο περιφεριάρχης ή ο αντιπεριφεριάρχης, θεωρώ ότι δεν απαντούν στο πρόβλημα. Τώρα δεν είναι καν επιχειρήματα. Συμφωνούμε όλοι ότι το πρόβλημά μας στο κυριότατο είναι η αργολίδα, με αυτό το οποίο μας βρήκε τον τελευταίο καιρό. Από εκεί πέρα έχουμε μειωμένης έντασης καταστάσεις σχεδόν σε όλους τους νομούς. Λοιπόν, η πρόταση, η οποία ακούστηκε και έγινε αποδεχτή από τον πρόεδρο, δηλαδή αποζημίωση κατά ζώνη ώστε να μπορέσει σε ημέρες να πληρώσει, νομίζω είναι μια καλή πρόταση, είναι το θετικό σημείο της σημερινής συζήτησης και εμείς μπορούμε να εισφέρομαι σε αυτό διαθέτοντας προσωπικό τυχιάνι να έχουμε εξαιρετικές ΔΑΟΚ και εξαιρετικούς επικεφαλείς αυτή την περίοδο, να βοηθήσουμε τον ΕΛΓΑ και νομίζω ότι αυτή η συνεργασία μπορεί να αποδώσει. Εμείς, ανεξάρτητα από αυτά τα οποία καταγράφει ο ΕΛΓΑ, έχουμε κάνει τις δικές μας καταγραφές και έχουμε δώσει τις δικές μας εκθέσεις κεντρικά γι' αυτό το θέμα. Δεν θέλω να εισφέρω διένεξη στη συζήτηση, αλλά θα μου επιτρέψετε να πω εντελώς ήπια δύο-τρεις σκέψεις. Εμείς είμαστε, αγαπητοί συνάδελτοι, όπως εξήγησε σε αυτό το μικρό χρόνο εδώ. Από το 2011 λειτουργεί η ερετή περιφέρεια. Τι έχουμε κάνει σε αυτόν τον χρόνο, τα δυόμισι χρόνια. Στην αρχή δεν υπήρχε καμιά αγροτική πολιτική, σε κανένα επίπεδο. Λόγια του αέρα, κουβέντες, δηλώσεις, παραδηλώσεις και τίποτα άλλο. Λοιπόν, επειδή οι δύο-τρεις συνάδελφοι αναφέληκαν σε αυτό, υπερθυμίζω το εξής. Πρώτον, σήμερα υπογράψαμε προγραμματική σύμβαση με τον ΕΛΓΩ Δήμητρα σήμερα, ήστρα από μια μακρά συζήτηση, τριών μηνών περίπου, για την καλλιέργεια υποτροπικών φυτών. Ιδιαίτερα σε περιοχές όπου έχει γίνει σχετική έρευνα από τους Γεωπόνους και ιδιαίτερα χαίρομαι με τους γεφυδές της Τριφυλλίας, της Μεσσινίας και της Λακωνίας, όπου στη σύσκεψη που έγινε σήμερα πριν από την υπογραφή, αναφέρθηκαν στο γεγονός ότι έχουν βρει και τους παραγωγούς εκείνους, οι οποίοι θα καλλιεργήσουν υποτροπικά φυτά. Σήμερα μας ανακοινώθηκε ότι θα λειτουργήσει στα φυλλιατρά, σε ένα άδειο κτίριο αξίας 2 εκατομμυλίων ευρώ, το φτιάξανε και το παρατήσανε, δημόσιο ΙΕΚ, το οποίο θα αναφέρεται στην αγροτική παραγωγή. Κανελιμένο το χτίμα Κανελόπουλου στη Βητίνα, ένας παράδεισος για δεκαετίες. Όπου συζδάμε, όχι απλώς συζδάμε, έχουμε υποβάλλει την κοινή έκπαιση και τον 6ο ΔΑΟΚ για την αξιοποίηση του χτίματος Κανελόπουλου στη Βητίνα. Η Ζωαγορά στο Κοπανάκι ήταν κλειστή 15 χρόνια. Ένα χτίριο, το μοναδικό χτίριο Ζωαγοράς, που έχουμε στην περιφέρεια Πελοποννήσου, 15 χρόνια κλειστό. Βρήκαμε τον τρόπο, το επισκευάσαμε και τον τρόπο να το λειτουργήσουμε και σιγά σιγά θα υποστηρικθεί η διαδικασία της φαγής με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ξέρετε πόσα χρόνια ήταν παρατημένος ο αναδασμός στο ΦΕΝΕΟ? 15-17 χρόνια. Είχαν δώσει χρήματα, είχε μείνει ο αναδασμός στη μέση και δεν ασχολιότανε κανείς. Ο ΦΕΝΕΟ σε αυτή τη στιγμή έχει εγκεκριμένα 600.000 ευρώ για να ολοκληρωθεί ο αναδασμός. Ξέρετε πόσα χρόνια ήταν εγκαταλειμμένος ο αναδασμός στο δώριο? 20 χρόνια. Ο αναδασμός στη μέση έχει 600.000 ευρώ ήδη από το πρόγραμμα δημοσιών επενδύσεων για να ολοκληρωθεί ο αναδασμός στο δώριο. Υπάρχει μια προγραμματική σύμβαση με τη Γεωλογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου εντοπίζονται σημεία σε όλη την έκταση της περιφέρειας Πελοποννήσου για την κατασκευή λιμνώδεξαμενών. Είναι μια πολιτική, να μη συνεχίσω, η οποία εκτελίσσεται. Εμείς μπορούμε να σας πούμε χειροπιαστά πράγματα για ό,τι κάνουμε. Όχι αέρα-πατέρα, κουβέντες τις οποίες παίρνει ο αέρας, συγκεκριμένα πράγματα. Ο δε χωρικός, ο δε θεματικός, ο δε θεματικός αντιπεριφεριάρχης. Ο οποίος είναι και ειδικός στο συγκεκριμένο θέμα. Έχει να λάβει το πολύ μεγάλο βάρος να εκφράσει στον βαθμό που έχουμε δύναμη. Εννοώ και θεσμική δύναμη και οικονομική δύναμη. Μια αγροτική πολιτική σε μια περιφέρεια η οποία παράγει όλα τα είδη της αγροτικής, της μεσογειακής διατροφής. Να μη σας πω πόσο ενισχύουμε διάφορες κατηγορίες προϊόντων ώστε αυτά να προβληθούν. Δυστυχώς, αγαπητοί συνδάδεφοι, δύο χρόνια πανδημία δεν άφησε να εξελιχθεί στο ανώτερο βαθμό μια πολιτική, η οποία υπάρχει. Είναι χειροπιαστή και δεν υπήρχε τίποτα πέρα από λόγια του αέρα και τίποτα άλλο. Και μεγάλες κουβέντες. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Έχει διαμορφωθεί ένα σχέδιο. Σας παρακαλώ, εισηχία. Σας παρακαλώ, κυρία Νικολάκου. Μέσα στα πλαίσια ποιας διαδικασίας μιλάτε τώρα, κυρία Νικολάκου. Μην μιλάτε, σας παρακαλώ, και μην παρεμβαίνετε στη συζήτηση χωρίς να έχετε το δικαίωμα. Υπάρχει λοιπόν ένα σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο διαμορφώθηκε με βάση και συζήτηση και με τον κ. Πετράκο. Λοιπόν, σας παρακαλώ. Υπάρχει, έχει διαμορφωθεί ένα... Σας παρακαλώ, κυρία Μπούζα. Έχει διαμορφωθεί λοιπόν ένα ψήφισμα, το οποίο... Σας παρακαλώ, κυρία Μπούζα. Λοιπόν, το ΠΣΙ στη συναιδρίαση του, της 27 πρώτου του 2022, αφού άκουσε και τις απόψεις του Προέδου του Δουσου-Ελγα, κύριου Λικουρέτζο Ανδρέα, ψηφίζει... Σας παρακαλώ, ψηφίζει... πρώτον, θεωρεί σημαντικές μέχρι και καταστροφικές τις ζημιές από τον πρόσωπο του Παγετό, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αργολίδας, αλλά και στις άλλες περιφερειακές ενότητες της περιφέρας Παλοποννήσου. Δεύτερον, προτείνει η αποζημίωση των παραγωγών να γίνει με την εκτίμηση κατά ζώνες, ώστε να είναι άμεση καταβολή των αποζημιώσεων. Τρίτον, ζητεί αποζημίωση να υπάρξει και από τη ΔΕΕ, λόγω διακοπών του ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα να μην λειτουργήσει η αντιπαγετική προστασία στην Αργολίδα. Τέταρτον, πιστεύει στην αναγκαιότητα εξυγχρονισμού του κανονισμού του ΕΛΓΑ, με στόχο την άμεση και ουσιαστική υποστήριξη των αγροτών, όπως και στο σχεδιασμό και η υλοποίηση μιας νέας αγροτικής πολιτικής, που θα οδηγήσει στην αύξηση της αγροτικής παραγωγής, στην αύξηση του αγροτικού εισοδήματος και στην ενδυνάμωση της ελληνικής υπέθρου. Αυτό, κύριε Πετράκο, ρωτάω και τον κύριο Πετράκο γιατί είχε καταθέσει ένα σχετικό άλλο σχέδιο ψηφίσματος. Συμφωνείτε με αυτό εσείς? Μισό λεπτό. Αυτή πάντως είναι η δική μας πρόταση. Το λόγο έχει ο κύριος Τατούλης. Να διαβαστεί και η πρόταση που έχετε στείλει. Μισό λεπτό, κύριε Τατούλη. Πρόταση, απόφαση για τις ζημιές. Πρώτον, να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών με την επαναπρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, το οποίο πριν λίγες μέρες απολύθηκε και άμεση πρόσληψη και εκτάκτων, σήμερα οργανικά της Πελοποννήσου, αδυνατή λόγο έλπιση προσωπικού να προχωρήσει σε άμεση καταγραφή των ζημιών. Δεύτερον, να υπάρξει δέσμευση ότι θα επιταχυνθεί ο χρόνος για την καταβολή των αποζημιώσεων. Κύριε Πρόεδρε, σας έχω συγκυρώσει. Για να διευκόνισε η αποημίωση να γίνει με τις χρόνες. Μάλιστα, έχετε δει και απλά δεν το έβγαζα. Δεύτερον, να υπάρξει δέσμευση ότι θα επιταχυνθεί ο χρόνος για την καταβολή των αποζημιώσεων και να υπάρξει πολιτική απόφαση από την Κυβέρνηση, ώστε οι αποζημιώσεις να καλύπνουν το 100% της ζημίας που έγινε, διότι είναι ανάγκη να επιβιώσουν οι αγρότες και να μπορέσουν να καλλιεργήσουν ξανά την επομένη χρονιά. Τρίτον, να υπάρξουν πολιτικές για τη μείωση του καλλιεργικού κόσμου που έχει εκτουξευτεί. Η καλλιέργεια πριν τον παγετό είχε καταστεία σύμφωρη, μετά τον παγετό και την απώληση του εισοδήματος καθίσατε πλέον απαγορευτικοί. Όσο ελάχιστο μέτρο απαιτείται να μειωθεί ο ΕΕΚ στο αγροτικό πετρέλαιο από τα 330 ευρώ ανα χιλιαλίτρα που είναι σήμερα στα 66 ευρώ ανα χιλιαλίτρα που ήταν στα προμνημονιακά επίπεδα και να μειωθεί σημαντικά ο ΦΠΑ στο χαμηλό συντελεστή και ο ΦΠΑ για τα καλλιεργητικά μέσα και εφόδια, λιπάσματα, φυτοφάρμακα και τα λιπά στο 6%. Τέταρτον, να υπάρξει αποζημίωση για την καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου αφού μεγάλο ποσοστό δέντρων είτε θα ξεραθούν είτε θα αργήσουν να καταστούν ξανά παραγωγικά. Τέταρτον, να υπάρξει πάγωμα και ρυθμίσεις των οφυλών των πληγέντων αγροτών σε δημόσιο τράπεζες οΓΑΕΛΓΑ, Δήμους ΔΕΙ και τα λοιπά. Έκτον, να αξιοθούν αποζημίωσεις από την ιδιωτικοποιημένη ΔΕΙ και τον ιδιωτικοποιημένο ΔΕΔΙΑ για το μέρος της ευθύνης που φέρνουν στην καταστροφή του αγροτικού εισοδήματος αλλά και του φυτικού κεφαλαίου. Οι ιδιωτικές εταιρείες δεν είναι μόνο για να εισπράττουν, έχουν και υποχρεώσεις, ευθύνες απέντευσες στους πελάτες τους και ευθύνες αυτές θα πρέπει να αποδοθούν. Αυτό προβλέπεται και στη δική μας πρόταση, το οποίο επίσης προβλέπεται και στη δική μας πρόταση. Λοιπόν, κύριε Τατούλη, θέλω τον λόγο. Ναι, κύριε Πεντράκου, σας άκουσα. Το λόγο έχει ο κύριος Τατούλης. Λοιπόν, θεωρώ ότι το σημαντικό είναι ότι πρέπει με ακρίβεια να περιγράφονται οι ζημιές στις συγκεκριμένες περιφερειακές ενότητες. Και ακούω κάτι, έτσι, ότι είναι ίσον ως σημασίας οι ζημιές στη Λακωνία και στην Κορινθία. Δεν μπορούμε να το λέμε αυτό το πράγμα, έτσι. Ασφαλώς και βέβαια πρέπει να ονοματίζουμε αυτές τις ζημιές. Από εκεί και πέρα, οι επιπλέον ζημιές που έχουν γίνει και στην πατατοπαραγωγή, που οφείλεται σε διαφορετικούς λόγους, έτσι, αλλά και στα κυπευτικά που εμπεριέχονται στις τρεις περιφερειακές ενότητες, ασφαλώς και πρέπει να αναφέρονται ονομαστικά μέσα, κύριε Πρόεδρε. Το δεύτερο, το αίτημά μας ότι θα πρέπει να ανασταλούν κάτω από τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις και τον συγκεκριμένο χρόνο, τα τέλη για την υποβολή των αιτήσων, γιατί το μόνο που θα γίνει είναι η αίτησης υποβολής αιτήσων, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της ζωνοποίησης, της εκτίμησης σύμφωνα με τις ζώνες. Έχετε διαμορφώσει κάποια πρόταση ή παραταξή σας. Προσθέτουμε αυτό. Προσθέτετε αυτό σε ποια από τις δύο. Στην τελευταία πρόταση, στη δεύτερη πρόταση. Και βέβαια, όχι στην πρώτη, γιατί μου δίνεις το δικαίωμα, κύριε Ανστασσόπουλε, κύριε Κεφαλής, της ευθύνης για τον αγροτικό τομέα, να πω ότι τη ζωνοποίηση δεν την είχατε προτείνει, εξατομίκευση προτείνατε. Κύριε Τατώλη, δεν είμαστε σε αυτή τη φάση τώρα αυτή τη στιγμή, απλά διαμορφώνουν τις προτάσεις. Λοιπόν, να το βάλουμε σε ψηφοφορία λοιπόν το ζήτημα. Ποιο είπατε? Ωραία. Ποιοι είναι υπέρ της πρότασης του Περιφερειάρχη. Ποιοι είναι υπέρ της πρότασης του Περιφερειάρχη. Είναι υπέρ της πρότασης του κυρίου Πετράκου, όπως συμπληρώθηκε το κύριο Τατώλη. Μετρήστεση παρακαλώ. Είναι κοινή πρόταση. Μάλιστα, είναι πρόταση την οποία μου την έδωσε ο κύριος Πετράκος και την οποία εσείς προσχωρήσατε λοιπόν. Πόση είναι. Μετρήσατε. Πόση είναι. Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η πρόταση που έφερε ο κύριος Πετράκος όπως συμπληρώθηκε από τον κύριο Τατώλη. Δεν είναι κοινή η πρόταση κύριε Τατούλη. Υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξουμε το πληθυντικό. OK. Μάλιστα. OK. Περνάμε λοιπόν στο θέμα. Θα περάσουμε στο θέμα της ταφίδας, δεν προλάβουμε. Ωραία. Κάντε την ερώτηση. Κύριε Γιαννακούρα, έχει δει και ακούστε με. Ένα λεπτό είναι. Να απαντήσω. Ένα λεπτό, ένα λεπτό, ούτε ένα λεπτό. Μια κουβέντα. Απλώς θέλω να αφερθώ, είπε ο κύριος Περιφερειάκης προηγουμένως, ότι δεν μπαίνει σε δωρακαδικά θέματα. Δεν μπαίνει όμως και σε δωρακαδικές ανάγκες. Και γιατί το λέω αυτό. Τα πολλά δελτία τύπου τα οποία κυκλοφορούν τις τελευταίες μέρες αναφέρεται στο νέο δρόμο Λεύτρο-Ολυμπία. Και είδα με μεγάλη έκπληξη ότι συζητήθηκε στο Υπουργείο Υποδομών και Πεταφορών, η προμελέτη του έργου, η οποία διέρχεται όμως μέσα από την περιφερειακή ενότητα της Ηλίας. Καλά, δεν σκεφτήκατε ότι αυτός ο δρόμος είναι πολύ πιο εύκολος να περάσει από τη Γορτινία, να φτάσει στην Ολυμπία. Κύριε Γεννακούρα, δεν είναι μισό λεπτό. Κύριε Γεννακούρα, αυτό είναι αντικείμενο της διαδικασίας ελέγχου. Δεν είμαστε σε αυτό το σημείο. Είμαστε στο να εξετάσουμε το θέμα. Εγώ ξέρω ότι οι ερωτήσεις προηγούνται των θεμάτων τόσα χρόνια. Τα θέματα εκτός ημερισίας διατάξεως για τα οποία γίνεται έκτακτη συνεντρίαση. Ακούστε με, έχει γίνει έκτακτη συνεντρίαση του ΠΕΣΙ. Θα έπρεπε να είχε συγκλειθεί μέσα στο εξαήμερο. Δεν είχαμε πάρει την νομιμότητα και δεν μπορούσαμε να το κάνουμε. Έχουμε ήδη καθυστερήσει. Φυσικά η προμελέτη δεν προβλέπει τη γορτινία, η οποία είναι μια πυρόπτη περιοχή και μια προβληματική περιοχή. Και θα πρέπει να απάντησε αυτό, αν ισχύει αυτό. Όχι, κύριε Σκαζέ. Αν δεν ισχύει αυτό και ο δρόμος δεν ισχύει αυτό και η προμελέτη δεν λέει... Κύριε Σκαζέ, μην μιλάς εσάς στον κύριο Περιφερία. Αν δεν ισχύει αυτό, το παίρνουμε πίσω. Κύριε Γεννακούρα, ακούστε. Κάκος... Δεν είναι εντυπωσιακό. Κύριε Γεννακούρα, κύριε Γεννακούρα, κύριε Γεννακούρα... Ήταν μέχρι και ευχαριστήριο του κυρίου του ζευασμιωτά του Ηλίας. Ήταν μέχρι και ευχαριστήριο του ζευασμιωτά του Ηλίας. Κύριε Γεννακούρα, κατεβείτε καθό... Ήσχύει αυτό ή δεν ισχύει. Θα περάσει από την Ηλία ή από την Γορτινία. Αλλιώς θα διακόψω τη συναιδρία, ανακαιστικά. Λοιπόν, καθίστε κύριε Γεννακούρα. Κύριε Πετράκο, ως εισηγητής του θέματος έχετε τον λόγο. Όχι, κύριε Νικολάκο, αυτή τη στιγμή. Πώς είπατε για τη σταφύδα, ναι. Πώς είπατε. Βεβαίως, βεβαίως. Ήμαστε άλλωστε για αυτό έπρεπε να έχει ήδη γίνει. Επαναλαμβάνω, καθυστερήσαμε λόγο της καθυστέρησης νομιμότητας. Είναι το θέμα της σταφύδας. Εισηγητής είναι ο κ. Πετράκος, ο οποίος έχει ζητήσει... την σύγκληση του συμβουλίου για αυτό το λόγο και έχει το λόγο. Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Λοιπόν, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι. Συζητάμε... έθεσε ένα ερώτημα ο κ. Περιφερειάκης στο προηγούμενο συμβούλιο. Δεν συζητάμε το θέμα πάλι. Η απάντηση είναι απλή. Γιατί δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα. Και είμαι ακριβής. Μετά από εννέα μήνες... από την ώρα που οι συναιτεριστικές οργανώσεις... προειδοποιούσαν το Υπουργείο για την επικείμενη καταστροφή... δέησε ο κ. Λιβανός... ο πιο διαπλεκόμενος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα... να τους καλέσει και να γίνει μια συμφωνία στις 16 Δεκεμβρίου. Κύριε Πετράκο, σας παρακαλώ. Θα σας απαντήσω. Τέτοιου είδους εκφράσεις δεν είναι επιτρεπτές στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Λοιπόν, θα σας εξηγήσω γιατί επιτρέχονται... και γιατί είναι ακριβές. Λοιπόν, και ενώ υπήρξε μια συμφωνία υποτιθέμενη στις 16 Δεκεμβρίου... πέρασαν 33 μέρες να ξεκινήσει να υλοποιείται... άρχισε να υλοποιείται από τις 19 Ιανουαρίου... εγώ λοιπόν έγραψα μια εισήγηση μετά από τρεις μέρες... και εκτιμούσα ότι για να λυθεί το πρόβλημα της απορρόφησης της σταφίδας... θα χρειαστούν 7,5 μήνες. Διαψεύστηκα εκτρά από τον κ. Λιβανό... διότι σήμερα 13 μέρες μετά το ξεκίνημα της υλοποίησης της συμφωνίας... έχουν φύγει 170 τόνι όλοι κι όλοι... από τους 4,5 χιλιάδες πιστοποιημένους τόνους της Παναγιάλιας. Συνεπώς, όταν κάνετε μια απλή μέθοδο των τριών αγαπητή συνάδελφη... θα δείτε ότι χρειάζονται 15 μήνες. Δηλαδή τον κόκκινο Μάη του 2023. Άρα και η παραγωγή του 21 και του 22 φορτώνεται και αυτή... τα αφηδοπαραγωγή τελειώνουν, σβήνουν. Δεύτερον, κανένας ιδιώτης φίλος του κ. Λιβανού... και δεν τα λέω, κύριε Πρόεδρα, εγώ αυτά... στις 13 Γενάρη του 2022 ο γνωστός νεοδημοκράτης... έγκριτος δημοσιογράφος, διευθυντής της Αγγρέντα... γνωστός ότι είναι νεοδημοκράτης ο άνθρωπος, δεν τον κάτει. Λοιπόν, ο Γιάννης ο Πανάγος, από τους παλιότερους δημοσιογράφους... στον Αγγροντικό Χώρο, γράφει... για τους παρεπηδημούντες της Ιεροσαλήμ... ιδιαίτερη σχέση του Υπουργού με ιδιώτη μεταποιητή του κλάδου... ήταν αυτό που εμπόδισε τις βιώσιμες λύσεις... και έφερε τα σημερινά χάλια. Στο Άγγρο Νιούς και στην εφημερίδα Αγγρέντα... ο Γιάννης ο Πανάγος, όχι ο Θανάσης ο Πετράκος... συνεπώς αιτιολογείται και είναι πλήρως αντικειμενική η εκτίμησή μου... ότι πρότειται για έναν Υπουργό... ο οποίος δεν λειτουργεί με βάση στο δημόσιο συμφέρον... έχει βάλει στόχο με τους φίλους του... με δύο-τρεις ιδιώτες επιχειρηματίες... να τελειώσει τους συνεταιρισμούς για να κάνουν παιχνίδι... και να έχει το θράσος ο ένας εξ' αυτόν ο κ. Κουνινιώτης... να υπαγορεύει πώς θα πολιτευτούν και οι Μουλευτές της Νέας Δημοκρατίας... ο κ. Λαμπρόπλος και ο κ. Μαντάς. Έφτασαν σε αυτό το θράσος και να τους λέει ότι δεν τα πήραμε μισό ευρώ... την παίρνουμε ένα ευρώ. Μα η συμφωνία με τον Υπουργό είναι έναν σαράντα. Αυτό λοιπόν ένα δεν έχει γίνει και από τα δεύτερο. Κανένας ιδιώτης, φίλος του κ. Λιβανού... από αυτούς οι οποίοι παγόρευαν την πολιτική στον κ. Λιβανό... και ακολουθούσε αυτός ο Υπουργός ο Θεός να τον κάνει... προστάτη του δημοσίου συμφέροντος... λοιπόν δεν έχει πάρει ούτε ένα κιλό στα φίδα... από τις 16-17 Δεκεμβρίου που έγινε η συμφωνία. Μέχρι σήμερα ούτε ένα κιλό. Όχι με ένα σαράντα που συμφώνησαν στη σύσκεψη... αλλά με ένα ευρώ, με μισό, με 30 λεπτά... κανένα δεν έχει πάρει. Τρίτον, ο Πρόεδρος των Οξοποιών... όταν... εδώ είναι ο Πρόεδρος της Ένωσης, θα μιλήσει... όταν ο Παναγιάλιος τους είπε παιδιά τι θα κάνετε... εμείς είπε μπορούμε παιδιά να πάρουμε 1500 τόνους μόνο... σε διάστημα 4 μηνών. Του είπαμε του Λιβανού όταν μάθαμε ότι υπάρχει το πρόβλημα... από τον Μάρτη μήπως χρειάζεται να πάρουμε στα φίδα... πριν κάνουμε εισαγωγές ξένες στα φίδες... τουρκικές, Ιρανικές και Αυγανικές. Και μας είπε δεν υπάρχει πρόβλημα. Σας δίνω εξαιρετικά 2 λεπτά κύριε Πετράκο επιπλέον. Λόγου το ότι είσαστε εισηγητοί στο θέμα το συγκεκριμένο. Αλλά παρακαλώ συντομεύετε. Θα συντομεύσω. Άρα λοιπόν που είμαστε αυτή τη στιγμή. Το 20% της τα φίδας θα είναι στα χέρια παραγωγών. Σε 17 μέρες λίγη η προθεσμία για να καταθέσουν τιμολόγια... αλλιώς χάνουν και τη δεδεμένη ενίσχυση. Και οι 8 αυτοκίνητα που φύγανε... φορτώσαν 2, 8, 16, 160 τόνους περίπου... όπως είπα λοιπόν από την Πανεγιάλιο... θα επιστρέψουν τα παραδοκιβώτια όταν θα ξαναπάρουν να πάρουν. Άρα λοιπόν μέσα σε 17 μέρες... το 20% των ανθρώπων χάνει και τη συνδεδεμένη. Ο κύριος Λιβανός επίσης δεν μιλάει... παρά τις ερωτήσεις που έχουν γίνει... από αρκετούς βουλευτές και του κυβερνόντος κόμματος. Όχι απ' τις αντιπολίτευσεις. Όχι απ' τις αντιπολίτευσεις μόνο. Αλλά και του κυβερνόντος κόμματος. Δεν απαντάει τι θα κάνει με τους παραγωγούς... που πούλησαν με 50, 60, 70 λεπτά... γιατί ήθελε να κάνει τα παιχνίδια του... με τους ιδιώτες και να διαλύσει τους συνεταιρισμούς. Είναι διαπλεκόμενος μαζί τους. Και το ξαναλέω και θα το λέω συνέχεια... γιατί είναι άθλιο αυτό που γίνεται. Ένας υπουργός να συμπεριφέρεται με αυτό το πράγμα. Και αυτόν τον άνθρωπο τον πίστεψε ο κύριος Περιφεριάρχης. Και έφερε τον κύριο Μαρλαθέκα εδώ. Πού είναι ο κύριος Μαρλαθέκα να προστατεύσει αυτήν την ώρα του... τους σταφυδοπαραγωγούς να μας πει ο κύριος Μαρλαθέκας. Και έλεγε έχει δίκιο. Ο κύριος, επειδή όμως ο κύριος Περιφεριάρχης είπε... ότι αν έχει υπάρξει πρόβλημα... και εδώ είμαστε και είμαι επέρ των σταφυδοπαραγωγών... γι' αυτό λοιπόν στην απρόταση απόφασης που καταθέσαμε... και επιμένουμε σε αυτό... εκτός των άλλων λέμε... λοιπόν ότι πρέπει... επιτέλους στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ομόφωνα... να σκεφτεί και να αποφασίσει και να πει... και η πλειοψηφία και ο Περιφεριάρχης έκανα λάθος. Μια κούλπα, έκανα λάθος... που άφησα τον άνθρωπο αυτόν. Δεν θέλετε να διαβάσουμε την απόφαση. Ωραία, αν την πει ο δημοσθένης την πρόταση απόφαση. Λοιπόν, και κυρίως όμως θέλω να επιμείνω στην απόφαση... πέρα από αυτά που λέμε και τα έχετε όλοι στα χέρια σας... στα πέντε σημεία ότι οφείλει η Περιφέρεια... να εγκρίνουμε να διεκδικήσει από την πολιτεία... για να μπορέσει να καταβάλει συμπληρωματική ενίσχυση... στους παραγωγούς που έχουν πουλήσει με 50-60 λεπτά. Γιατί αυτό έλεγε ο κ. Περιφέρειάκης. Δεν το έλεγα εγώ. Είπε είμαι με το φτωχός του αφητοπαραγώκου... Ευχαριστούμε, κ. Βεδράκο. Τον Γιώργι τον Λαζόγιαν τον έλεγε αλφαίως. Λοιπόν, αφού λοιπόν είναι με το φτωχός αφητοπαραγωγό... και αφού δεν με επιτρέπεται να διαβαστεί την πρόταση απόφασης... θα γραφτεί ο συνάδελφος του Δημοσταίνηση... μπορεί και όποιος άλλος συνάδελφος, ο κ. Δέδες, ο κ. Στατούλης... ο κ. Γόντικας, ο κ. Κάτσαρς, η κ. Αλιμπεροπούλου... που έχουν υπογράψει, θα διαβάσει την πρόταση απόφασης. Λοιπόν, αλλιώς θα τη διαβάσετε εσείς στο τέλος. Λοιπόν, αλλά έτσι είναι τα πράγματα. Πρέπει να πάρουμε απόφαση και να σταθούμε στο πλευρό. Έχει μια διαφορά, γιατί έχει μια διαφορά από το προηγούμενο, κ. Πρόεδρε. Κ. Πετράκο, κάντε κατάφυση αυτή τη στιγμή του πρόεδρε. Το προηγούμενο ήταν ζητειοκόνο έτοιμα. Εύθεγε και ο καιρός, εύθεγε και οι ιδέοι. Είναι ιδεολογικό. Μη σας καταδικάζουμε για ιδεολογικά ζητήματα. Δεν θέλουμε να πληρώσετε, επειδή είστε υπέρ της ιδιωτικοποίησης, να σας πω ότι άρα πληρώσετε. Αλλά εδώ πρόκειται περί ακραίας συγκεκριμένης διαπλοκής του υπουργού. Λοιπόν, κ. Πετράκο, θα πρέπει να... Και ο περιφερειάκης ακολουθούσε αυτή ό,τι του λέγε ο διαπλεκόμενος υπουργός. Λοιπόν, το λόγο έχει ο κ. Αναστασόκουλος από την πλευρά της πλειοψηφίας. Είναι γεγονός ότι υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα στους σταθητοπαραγωγούς, διότι μπορεί να έχει παίξει ρόλο και η πανδημία και δεν καταναλώθηκαν οι ποσότητες όπως έπρεπε και έχει σωρευτεί μεγάλος όγκος στα αποθέματα και ως συνέπεια αυτού είναι να πέφτει η τιμή, όταν είναι η κανονική διαδικασία, το ελεύθερο εμπόριο. Σε συγκεκριμένη όμως περίπτωση και επειδή οι σταθητοπαραγωγοίς στην Ελλάδα έχουν περάσει δύσκολες μέρες, πρέπει να υποστηριχθούν για να μπορέσουν να συνεχίσουν την καλλιέργεια. Είναι κρίμα κι άδικο όταν βλέπουμε νέους καλλιεργητές σταφίδας, που έφυγαν ενδεφωμένως από την Αθήνα κατέβηκαν, εγώ έχω παραδείγματα στην Μεσηνία. Μάλιστα ο συγκεκριμένος φύτεψε 40 στρέματα σταφίδα. Όταν εξελίσσονται έτσι τα πράγματα και στην ουσία μπαίνει μέσα, γιατί τα έξοδα είναι πάρα πολλά για την καλλιέργεια και δεν εισπράττει, όχι μόνο απαγοητεύεται αλλά θα φτάσει στην άλλη άκρη να εκρυζώσει, να αφήσει την καλλιέργεια και αυτό δεν είναι προσόφελος ούτε του ιδίου, ούτε και του ας το πούμε κοινού συμφέροντος, του εθνικού συμφέροντος, διότι η σταφίδα είναι ένα από τα προϊόντα που είχε παίξει καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη της οικογένειας στο παρελθόν αλλά και τα τελευταία χρόνια που είχε κανονική τιμή. Τώρα έγινε μια συμφωνία, δεσμεύτηκε ο υπουργός για κάποια πράγματα, ένα, δύο, τρία, να μπορέσει να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα. Στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν οι αντιπεριφερειάρχες, η θεματική για την αγροτική ανάπτυξη στο Υπουργείο με τον ίδιο του Υπουργό και όλα τα στελέχη του και εκεί που θέσαμε το θέμα των ζημιών από τους παγετούς και λοιπά για την περιοχή μας, για όλη την περιφέρεια Πελοποννήσου, έθεσα προσωπικά και το θέμα της Σταφίδας, το οποίο υποστηριζόταν και από την περιοχή της Δυτικής Ελλάδος. Γιατί, κυρία Υπουργέ, δεν τηρείτε την συμφωνία ώστε να μπορέσει να απορροφηθεί η Σταφίδα και να έρθει μια ισορροπία στην τιμή, στο ύψος αυτό που είχατε προσυφωνήσει το 1,40. Η απάντηση ήταν ότι αυτό το κάνουμε. Και αντιπρότεινα ότι με αυτό το ρυθμό που απορροφείται η Σταφίδα, αυτοί οι τόνοι που ακούσαμε και σήμερα, τότε ήταν 50-60 τόνοι εκείνη την ημέρα, τώρα είναι 200. Δεν πρόκειται να αλλάξει αυτό το πράγμα και δεν πρόκειται να εφαρμοστεί στην πράξη αυτό που συμφωνήθηκε. Δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει τη διαδικασία της επίσπευσης και ότι κάποια στιγμή θα βγάλει μια ανακοίνωση που θα λέει λεπτομέρειες. Άρα λοιπόν πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία να πιέζουμε στο να επισπευστεί η διαδικασία και να αγοραστεί η Σταφίδα που πουλήθηκε πρόσφατα να δοθεί συμπλήρωμα αν είναι κάτω από το 1,40 ή με 1,40, δηλαδή να καλύψει και αυτούς που ήδη έδωσαν και τους υπόλοιπους. Τώρα όσον αφορά τα τεχνικά ζητήματα σε σχέση με τη συνδεδεμένη ενίσχυση έχει παραταθεί αυτή μέχρι 17 δευτερού να πάει και παρακάτω. Να ζητήσουμε περιτέρω παράταση αλλά παράλληλα και την επίσπευση της διαδικασίας. Αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτό το μεγάλο εμπόδιο που έχει δημιουργηθεί σε αυτό το πολύ σημαντικό προϊόν το οποίο είναι και μεγάλης διατροφικής αξίας. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ και εγώ κ. Τατούλη, πριν σας δώσω το λόγο. Έχουμε καλέσει κατώπιν αιτήσεις του κ. Πετράκου. Λοιπόν, ελάτε κ. Λαζόγιανη, δύο λεπτά. Τρία. Τόσο προβλέπει ο κανονισμός, τρία λεπτά. Κύριε Προέδρε, κύριοι και κυρίες Περιφερειακής Συμβούλησης, θέλω να σας ευχαριστήσω για την πρόσχηση που μου κάνατε να έρθω σήμερα εδώ στο Περιφερειακό Συμβούλιο και να συζητήσουμε το θέμα της Σταβίδας. Κοιτάξτε να δείτε. Όπως λένε στο χωριό μου, όπου σ' έφτασε στο χθένι το προϊόν πάει η εγκατάληψη. Πολλοί παραγωγοί ήδη εγκαταλείπουν την καλλιέργεια και άλλοι θα ψευτοκαλλιεργήσουν. Και ψευτοκαλλιέργεια ξέρουμε τι αποτέλεσμα θα έχουμε. Από τον Απρίλη μήνα είχαμε θέσει το θέμα στο Υπουργείο και σε όλους τους φορείς. Το κίνδυνο που υπάρχει, που διακατέχει το προϊόν. Και για όλα αυτά κατηγορηθήκαμε. Κατηγορηθήκαμε ότι κάνουμε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση γιατί ανήκουμε σε άλλο πολιτικό χώρο. Κατηγορηθήκαμε ότι δεν συζητάμε πράγματα τα οποία είναι εφικτά. Τι δεν συζητάμε. Η σταφίδα φαίνονταν μέσα στη πανδημία ότι δεν πουλιέται. Δεν έκανε η Παναγιάλιος Ένωση άστοχες εμπορικές κινήσεις και φορτώθηκε σταφίδα και της έμνησης αποδίκησης. Ίσα ίσα είχε προημιευτεί και λιγότερες ποσότητες το προηγούμενο χρονό. Κάθε χρονό δεν έμενε είτε κιλό μέσα. Με την πανδημία όμως φορτώθηκαν και έμεναν τα αποθέματα. Και ζητήσαμε ενίσχυση από το Υπουργείο. Όχι μας έλεγε το Υπουργείο ότι εμείς δεν χρηματοδοτούμε εταιρίες. Μια ποιες εταιρίες. Υποστηριστική οργάνωση. Μέλη αγροτικούς συνεργασμούς έχει. Όλοι είναι αγρότες. Τέλος πάντων όμως θα έρθω εδώ στα οδιατάφτα. Στις 16 του Δεκεύρου έγινε μια συμφωνία μετά από πρόσκληση του κυρίου Υπουργού στην Αθήνα. Εκεί είμαστε οι συνεργασιστικές οργανώεις και οι ιδιότητες τυποποιητές. Η πρόταση του Υπουργού, την οποία συμφωνήσαμε όλοι, ήταν η εξής, να γίνει απορρόφηση των αποθεωμάτων στο 1,40 και όσες σταφίδες είναι απούλητες να αγοραστούν στο 1,40. Και για αυτούς που έχουν πουλήσει τη σταφίδα, 50, 70, 60 λεπτά, να βρούμε μία φόρμουλα πώς να καλύψουμε τη διαφορά. Διότι το κοστολόγιο, όπως ξέρετε, της σταφίδας είναι τεράστιο. Δυστυχώς όμως συμφωνήσαμε όλοι. Υποτιτλισμός ενός ιδιότη. Δυστυχώς σήμερα όμως η Πανεγιάλιος Ένωση από εκείνη την ημέρα μέχρι σήμερα έχει διώξει 171 τόνους. Τελευταία πληροφορία που έχω. Αυτοί οι 171 τόνοι δοθήκαν στους ιδιότες. Τα πελοτοκιβώτια θα επιστραφούν μετά από 20 μέρες, 25 μέρες στην Πανεγιάλιο. Έτσι ώστε δεν μπορεί να αγοράσει σταφίδα με το 1,40 που είπε. Τι εμπιστώλουμε σήμερα και χτες και 2-3 μέρες. Στην Τρυφηλία κάτω στην περιοχή μας αγοράζουν σταφίδα 50 και 60 λεπτα ίδιον. Και τους λέει φέρετε σταφίδα εδώ για να τα χάσετε συνδεδεμένοι. Τι να κάνει ο κόσμος. Και δεν είναι μόνο αυτό. Χάνε και έλεγχο. Έχουμε τα παλιά. Αν είναι καλή δεν είναι πόσο είναι ψημένη και πόσο δεν είναι. Κύριε Λαζογιανί να σας ενημερώσω ότι την 5η θα είναι εδώ ο υπουργός ο κ. Λιβανός μαζί με τον κ. Στήλιο και θα κλειθείτε και εσείς όπως και οι άλλοι πρόεδροι των ενώσεων δραγωδικών συντηρησμών για να μπορέσετε να θέσετε αυτά θέματα στο πλέον υψηλό επίπεδο. Κύριε Πρόεδρε κλείνοντας θέλω. Έχει τελειώσει. Σας παρακαλώ κ. Αντολή. Έχει τελειώσει ο χρόνος. Κλείνοντας θέλω να πω κύριε Πρόεδρε ότι θα ενημερώσουμε. Θα παρεχρισκόμαστε εδώ στον Υπουργό. Θα ενημερώσουμε τον Υπουργό αλλά αυτοί οι προστάτες, οι κουνιότητες και οι μερλαφέκτητες που βγαίνανε και ήταν οι περασπιστές των αγροτών πού είναι για να βγαίνουν να κάνουν μια θήλωση σήμερα. 50 λεπτά την παίρνε τη σταφίδα κάτω. Τελειώσαμε. Μέχρι εδώ ήταν ο αγροτικός κόσμος. Η σταφίδα έζησε το ελληνικό κράτος. Μετά τη σύσταση την απελευθέρωση του κράτους, την πρώτη εγκείηση που έβαλε και πήρε το δάνειο ήταν η σταφίδα. Ο ΦΥΡΙΚ έκαιχνε χρέος. Σας ευχαριστώ. Ελάτε κύριε Τατούλη. Λοιπόν, κυρίες και κύριοι σύμβουλοι, εδώ φαίνεται έξω από την ενημέρωση που μας έκανε ο κ. Προέδγος είναι πασιφανές το πλήγμα που έχει δεχθεί ο περιφερειακός θεσμός. Ένα πλήγμα εξαιρετικά ενδιαφέρον και εξαιρετικά τραγικό. Αποδομείται η περιφερειακή διοίκηση. Οι περιφερειάρχες θεωρούν τον εαυτό τους πλέον ως το υπομόχλιο της κυβέρνησης. Ως το μεγάλο βραχείονα της κυβέρνησης. Και αυτό κατά τη γνώμη μου αποτελεί την τραγικότητα αλλά και την συστηματικότητα της κυβέρνησης απέναντι στον περιφερειακό θεσμό. Δεν είναι θέμα του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Είναι ένα θέμα που το ξέρει πάρα πολύ καλά όλη η κυβέρνηση. Αν θέλαμε να το υπηλήσουν και είχαν ενδιαφέρον θα κάνανε καθαρές κουβέντες. Και όχι αυτά τα τυχοδιοπτικά, τα πρωτόγνωρα. Ό,τι θα υποχρεώσουν ή θα έρθουν σε επαφές με ιδιωτικές εταιρίες για να απορροφήσουν τον τεπό της ταφίδας λόγω των συγκεκριμένων συνθηκών. Και όπως είπε και ο Επίτροπος απαντώντας στον κύριο Υπουργό ότι ενώ είχε εγκριθεί ένα πρόγραμμα για τη χορήγηση της ταφίδας στις μαθητικές κοινότητες αυτό δεν έγινε ποτέ. Και δεν έγινε ποτέ γιατί δεν είχαν ποτέ αυτό το ενδιαφέρον. Δεν είναι οι 170 τόνοι που δόθηκαν τώρα. Οι 170 τόνοι δόθηκαν σε ιδιωτική συμφωνία. Δεν έχει καμία ανάμιξη το σχέδιο που έδωσε ο Υπουργός προκειμένου να καλυθεί το μεγάλο πρόβλημα. Και να έχουμε καθαρή κουβέντα. Ήταν ένα τέχνασμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης απέναντι στους παραγωγούς της ταφίδας προκειμένου να βελτιώσουν την πίεση που δεχόντουσαν. Γιατί ουσιαστικά ήταν ένα μεγάλο ψέμα. Ούτε μπορεί ο Υπουργός, ο κάθε Υπουργός, ο κάθε Πρωθυπουργός να γίνεται διαπραγματευτής μεταξύ ιδιωτών και θεσμικών οργάνων. Με ποιο δικαίωμα και με ποια αρμοδιότητα ο Υπουργός έγινε διαπραγματευτής. Και άκουσα κύριε Πρόεδρο, κάτι που με σαναχώρεσε. Δεν το περίμενα από εσάς, έναν έγκριτο νομικό, να λέτε ότι διακόπτουμε την συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, την εισήγηση του Προέδρου, γιατί θα έρθει ο Υπουργός. Επειδή λοιπόν θα έρθει ο Υπουργός και επειδή θα πρέπει να καταλάβετε ότι ύψηστη υποχρέωση στη λειτουργία ενός συλλογικού οργάνου είναι το να πειθαρχούμε στις αποφάσεις του συλλογικού οργάνου. Συγγνώμη, διέκοψα γιατί τελείωσε ο χρόνος, γι' αυτό. Λοιπόν, ενός συλλογικού οργάνου και δεν έχει κανένα δικαίωμα, κανένας περιθεριάχης, κανένας Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου να ασκεί τις δικές του απόψεις με τα αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ας αφήσω λοιπόν πέρα όλες αυτές τις ιστορίες και ας προχωρήσουμε γρήγορα στην υποχρέωσή τους. Γιατί το κόστος περίπου για την άσκηση μιας τέτοιας πολιτικής δεν υπερβαίνει κατά τους υπολογισμούς τα 7,5 με 8 εκατομμύρια. Ίσως να είναι και λιγότερο. Όπως λοιπόν ενίσχυσαν τις διάφορες κοινωνικές ομάδες και επειδή η σταφίδα, όπως ακούστηκε, ήταν το εθνικό προϊόν, ήταν το χρηματιστηριακό προϊόν που βάστηξε όρθια τη χώρα μας στο τέλος του 19ου αιώνα, θα πρέπει λοιπόν να σεβαστούμε ότι αυτό το εθνικό προϊόν πρέπει να τύχει της φροντίδας γιατί είναι η άλλη πολιτιστική μας κληρονομιά. Είναι ακριβώς αυτό που μας δίνει το δικαίωμα. Να έχουμε σχέση με την παράδοσή μας. Να έχουμε σχέση με τους ανθρώπους μας. Και κυρίως όμως να έχουμε σχέση με τους δικούς μας ανθρώπους γης. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Ο κ. Δέδας. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Δεν θα είναι ιδιαίτερα μακρύς ο χρονός της τοποθετησής μου. Αφενός γιατί πολλές φορές έχει αναδεθεί το θέμα σε όλη του τη διάσταση, σε όλες τις διάστασεις. Αφεντέρου και στη σημερινή κουβέλα και ο εισηγητής και ο προηγούμενος ο μιλήτης νομίζω κάλυψαν την ουσία του θέματος. Αυτό νομίζω που έχει σημασία να πούμε είναι ότι η πλειοψηφούσα παράταξη, η περιφερειακή ηγεσία δεν έχει συνειδητοποιήσει το διακύβεμμα σε αυτήν την ιστορία. Και το διακύβεμμα είναι ένα κέριο πλήγμα στους σταθυδραποραγωγούς που μπορεί να οδηγήσει και στην εξόντωση μιας μεγάλης μερίδας του κλάδου ή κάποιες προσπάθειες που θα πρέπει να ενισχύσει και η περιφέρεια για να διασωθεί μια κατάσταση. Κακώς, κατά τη γνώμη μου, και σας το έχω πει και σε άλλα περιφερειακά, ειδικά όμως αυτό το θέμα, μπαίνεται στη λογική του κυβερνητικού και του αντικυβερνητικού. Κάνατε κάποιες προσπάθειες στα προηγούμενα περιφερειακά συμβούλια να υποστηρίξετε μια κυβερνητική πολιτική που φάνηκε στην πράξη ότι είναι λάθος, φαίνοντας στον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου της Αχαΐας κλπ κλπ κλπ. Υπήρξε μια συμφωνία του Υπουργείου με τους ταφίδα παραγωγούς. Βλέπουμε ότι δεν υλοποιείται στην πράξη και δεν δημιουργούνται οι όροι της απόστασης της διάτρησης της ταφίδας με τον τρόπο που πρέπει. Εσείς θα περιμένετε να πάρετε γραμμή από την κυβέρνηση για να πειρασπιστείτε ένα κομμάτι παραγωγών του τόπου μας. Μέχρι τώρα τα πράγματα είναι ορατά. Κανείς από εμάς, και νομίζω και ο εισηγητής, ήταν προφανές και όλη την προσπάθεια όλο αυτό το διάστημα γιατί έχει πάρει κυριολεκτικά ο Θανάσης και ο Πετράκος σχεδόν επόμου το θέμα τους αυτών των παραγωγών και άλλοι βοηθάμε στο να δεχτεί ένα θέμα που πλεί τις κοινωνίες μας. Δεν έφθεσε το θέμα κυβερνητικής ή αντικυβερνητικής πολιτικής άσχετα με τα προσωπικά συμπεράσματα, τα πολιτικά συμπεράσματα όμως που έχει βγάλει κατηστάσεις του συγκεκριμένου Υπουργού. Και δεν είναι μακριά από την πραγματικότητα ούτε κομίζει γλάφκα εις Αθήνας του Θανάσης ο Πετράκος. Η πρακτική αυτή η εμμονή σε ένα θέμα που στη χειρότερη των περιπτώσεων το κόστος του κατ' ελληνικό δημόσιο μπορεί να είναι 7-8 εκατομμύρια ευρώ μας προβληματίζει όλους. Εσάς δεν σας προβληματίζει το τι γίνεται. Προσέχτε το θέμα, δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται ούτε είναι μια αφτάρες και αντικυβερνητική εκδήλωση διαμαρτυρίας αυτή που πάμε να κάνουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Πρέπει να πάρετε τις ευθύνες σας όχι απέναντι στην κυβέρνηση τα κόμματα τα οποία ο καθένας από μας μπορεί να υποστηρίζει αλλά απέναντι σε ένα δυναμικό κομμάτι καλλιεργητών που κρίνεται σήμερα η επιβίωσή τους. Και προσέχτε από την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης γιατί αν πάνε στραβά τα πράγματα δεν θα χρειάζεται ο πιτσιρικάς του παραμυθιού για να σας πει ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός γιατί θα έχετε απογυμνωθεί δημόσια από μόνη σας πολιτικά. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστούμε και εμείς. Παρακαλώ κ. Βουντρούκας. Από τη συζήτηση βγαίνει το συμπέρασμα ότι ένας κλάδος γεωργικός που δραστηριοποιείται κυρίως στην Πελοπόννησο αντιμετωπίζει ένα τεράστιο πρόβλημα. Έγινε μια συμφωνία στο Υπουργείο με μια συγκεκριμένη τιμή. Η συμφωνία δεν τηρείται. Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα η συμφωνία δεν τηρείται. Το πρόβλημα μεγελθύνεται. Θα βγουν και νέες παραγωγές μετά αύριο. Άρα, νομίζω ότι είναι στοιχειώδης η υποχρέωσή μας προς τα πολίτες της Πελοπόννησου που δραστηριοποιούνται στη σταφιδοπαραγωγή να τους στηρίξουμε και να προσπαθήσουμε να πετύχουμε την απορρόφηση της σταφίδας. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Το λόγο έχει ο κ. Βόντικας. Αγαπητοί συναδελφοί. Ζούμε τα αποτελέσματα διαχρονικά και εδώ πρέπει να μπει επί το τιμό των λύλων το ζήτημα. Μιας πολιτικής που ξεκληρίζει τη μικρή και μεσαία αγροτιά της πολιτικής σταφίδας παραγόταν κατά εκατοντάδες χινιάδες τόνους το προηγούμενο αιώνα στην Ελλάδα και τώρα μιλάμε για είκοσι χινιάδες τόνους που δεν μπορούν να απορροφηθούν. Αυτό τι έγινε, πώς δηλαδή βγήκαν άλλες καλύτερες ποιότητες ανά τον κόσμο, όχι. Δεν είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής διαχρονικά των κυβερνήσεων, στελέχη των κομμάτων, αντιπολιτευόμενη. Δεν είναι αποτέλεσμα της απελευθέρωσης των αγορών, της κινής αγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που όλοι πίνεται νερό στο όνομά της και τώρα τα ξεκνάται και παίζεται θέατρο πάνω στην πλάτη των σταφιδοπαραγωγών που έχουν φτάσει στο τελικό ξεκλήρισμα. Για να δούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Ποιος καθορίζει τι θα περαχθεί σε πόσες ποσότητες και με τι τιμές θα διατεθούν. Ναι ή όχι μεγαλοεξαγωγή, είστε μεγαλέμποροι αυτή δεν είναι η ελεύθερη αγορά που πίνετε όλοι σας νερό. Αυτοί δεν πουλάνε το λάδι της τα φίδα και όλα τα άλλα ελληνικά προϊόντα που είναι καλής ποιότητας τα παίρνουν για μαγιά και πουλάνε ό,τι υπό προϊόντα. Αυτοί δεν προωθούν τα μεταλλαγμένα, μην το πάω πολύ μακριά. Εδώ είναι συγκεκριμένες οι πολιτικές και πρέπει να πάρετε τις ευθύνες σας. Ναι ή όχι πριν από 25 χρόνια επιδοτούσε η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι κυβερνήσεις που υπηρετείτε την εκκρίζωση της τα φίδας. Διαλύθηκε ο ΑΣΟ και ξεπουλήθηκε η περιουσία, τεράστια περιουσία. Υπήρχε και ο Αντισταφιδικός Οργανισμός το 1999 που υποχρεώνει τους παραγωγούς πριν τρυγίσουν να υπογράψουν συμβόλαιο με τον έμπορα γιατί διαφορετικά δεν θα περνάνε την επιδότηση, τα ξεχάσατε, όλα αυτά εσείς όλοι οι ευρωλάγνοι. Και βρίσκετε τώρα το διαπλεκόμενο λιβανό με τον Κουνινιώτη, δεν ξέρω τι άλλα εδώ μας λέτε. Κάτι ανακαλύψατε. Μα δεν το ξέρετε, στον καπιταλισμό η πολιτική εξουσία με την οικονομική διαπλέκονται, αφού είναι σύμφυτο πράγμα αυτό στον καπιταλισμό. Άρα, βρισκόμαστε μπροστά στα αποτελέσματα μιας πολιτικής που υλοποιείται χρόνια τώρα. Στον αντίποδα είναι η πολιτική που προτείνουμε εμείς να παράγεται, όχι με βάση τους ανταγωνισμούς και το ότι θέλουν οι καπιταλιστές, αλλά με βάση τις λαϊκές ανάγκες. Αυτό θέλει άλλη εξουσία, θέλει άλλη μορφή οργάνωσης της παραγωγής και εδώ θέλει τον παραγωγικό συνετερισμό δίπλα στον κοινωνικοποιημένο τομέα της οικονομίας. Μόνο αυτός μπορεί να στηρίξει τον αγρότη, όχι διεπαγγελματικές οργανώσεις, οι ομάδες παραγωγών και οι ενώσεις ΑΕ που έχουν κατατήσει χειρότεροι και από τους πολλές φορές από τους ίδιους τους μεμονωμένους καπιταλιστές. Αλλά αυτό είναι για άλλη εξουσία, άλλοι, αλλά σήμερα πρέπει να μιλήσουμε πολύ συγκεκριμένα. Αυτές οι υλικοσυμφωνίες υπουργών με ιδιότητες, καπιταλιστές και τα λοιπά πάντα σε βάρος των παραγωγών θα βγουν. Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι το κράτος, να εγκύθει την τιμή και αυτό μπορεί να το κάνει με ευθύνη το κράτος, να γίνει η συγκέντρωση της παραγωγής που υπάρχει, να διατεθεί στο στρατό, στα νοσοκομεία, στα σχολεία. Τα έχουμε πει χίλιες φορές, δεν χρειάζεται να τα ξαναλέμε. Έτσι μπορεί να στηριχθεί το 1.40. Εμείς λέμε ότι είναι και λίγο. Το κόστος της παραγωγής και το μεροκάμματο είναι για 2 ευρώ, δεν είναι για το 1.40. Άρα, με βάση αυτή τη λογική, εμείς την προηγούμενη φορά είχαμε καταθέσει για ψήφιση τη συνολική πρόταση που έχουμε για αυτό το προϊόν, στα πλαίσια της συνολικής μας αντίληψης για την ακροδητική παραγωγή. Σήμερα θα στηρίξουμε την πρόταση που φέρνει ο Πετράκος γιατί τα πράγματα έχουν φτάσει στο μη παρέκει. Αν επιμείνει να μην κάνει τροποποίησης που θα αλλιώσουν το βασικό περιεχόμενο, εμείς θα τη στηρίξουμε και από εκεί πέρα ας έρθει η περιφερειακή αρχή και σε ένα άλλο μεγάλο ζήτημα, εκτός από τον παγετό, και στους σταφιδοποραγωγούς να πάρει την ευθύνη να συνταχθεί με την Κυβέρνηση και με τους δυνάστες των αγροτών. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Στον λόγο έχει ο κύριος Τζεπετζής. Σταφέστατα δεν μπορούμε να πάμε αντίθετοι στο δίκαιο αγώνα των σταφιδοπαραγωγών. Το δίκαιο τους είναι φαϊνότερον ηλίου. Θέλω να πιστεύω προσωπικά ότι την πέμπτη που θα έρθει ο αρμόδιος υπουργός, ο κύριος Λιβανός, δεν τον γνωρίζω προσωπικά για να του δώσω κάποιο χαρακτηρισμό, θα βρεθεί κάποια λύση. Μέχρι τότε θα είμαι σε μια αναμονή, εμείς και ως συνδυασμός. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε και εμείς κ. Βεροπούλου. Δεν θέλει. Δεν θέλει. Ο κ. Κάτσαρης δεν θέλει. Δεν θέλει. Θέλει. Ελάτε. Να αντακούσετε λοιπόν και λίγο πιο γλαφυρά από εμένα. Τα είπε πολύ ωραία ο σύντροφος Ογκώδικας. Αλλά είναι αγαπητοί συνάδελφοι ένας έρωτας μεγάλος εδώ που βλέπουμε στο θέμα. Να εξελίσετε. Είναι ο έρωτας που έχετε με την ιδιωτική πρωτοβουλία. Η κυβέρνηση, η Νέα Δημοκρατία, η επιχειρηματική όμιλη και τα λοιπά. Και το λέτε και μόνοι σας, δεν κρύβεται αυτός ο έρωτας. Δεν είναι κάτι το κρυφό. Άρα λοιπόν, για να έχουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία να κυριαρχήσει στο προϊόν και η οικονομία της αγοράς να επιβάλλει τους όρους της, που δεν ακούσαμε να το λέτε σήμερα, γιατί δεν το είπατε. Πείτε στον κόσμο, ίσως επειδή έφτασε ο κόμπος στο χτένη και οι άνθρωποι έχουν αγνακτήσει και θα εγκαταλείψουν την παραγωγή, που είναι τα μεγάλα λόγια που θα στηριχθεί η πρωτογενής παραγωγή. Δεν συμβαδίζει αυτό με την ελεύθερη οικονομία της αγοράς. Η ελεύθερη οικονομία της αγοράς λέει αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ζήτηση, άρα πέφτει η τιμή, που στον παραγωγό. Ο έμπορος όμως δεν χάνει. Εγώ δεν είδα καμία από τις μεγάλες μεταπητικές, όχι όχι από τις μεγάλες, αλλά από τις μικρές ακόμα μεταπητικές επιχειρήσεις να κλείσει ή να έχει μίωση των κερδών της έστω μέσα στην πανδημία. Καταβαραθώθηκε όμως η τιμή στους παραγωγούς για να βγάλουν τα συμπεράσματά τους οι αγρότες. Γιατί καταβαραθρώθηκε αυτή η τιμή, γιατί αυτή η οικονομία της ελεύθερης αγοράς, ο καπιταλισμός, ο παγκόσμιος που όλοι πίνετε νερό στο όνομά του και λέτε ότι αυτό είναι το σύστημα το μοναδικό, δεν υπάρχει άλλο και θα λύσει τα προβλήματα, γιατί έχουμε τις εκατόμβες των νεκρών από τις πανδημίες, γιατί καταβαραθρώθηκε το εισόδημα των εργαζόμενων, γιατί έχουμε την ακρίβεια και την εκτείναξη του κόσμου ζωής παγκόσμια και στην Ελλάδα, γιατί όλα αυτά, έτσι είναι το σύστημα ρε παιδιά, τι να κάνουμε, προσφορά και ζήτηση, δεν υπάρχουν αποθέματα ανεβαίνει το κόσμο της ενέργειας, υπάρχουν μεγάλα αποθέματα πέφτει πολύ η τιμή στον παραγωγό. Δεν είδα όμως να το υπερασπιστείτε αυτή τη φορά, άρα λοιπόν, αν θέλουμε πραγματικά αυτό που λέτε στα λόγια όλοι μας να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα, θα πρέπει να πάμε ανάποδα. Τι εννοώ ανάποδα και το έχω ξαναπεί εδώ στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Να δούμε τι πρωτογενή παραγωγή θέλουμε, τι προϊόντα θέλουμε, που τα θέλουμε, να τα στηρίξουμε και με ό,τι χρειαστεί και με ό,τι κόστος έχει αυτό για τον προϋπολογισμό. Αλλά πού να περισσέψουν χρήματα για να γίνει η αντίστροφη αυτή η εράρχηση, δηλαδή να δούμε τι πρωτογενή παραγωγή θέλουμε για να έχουμε φτεινά και ποιοτικά τρόφιμα για τον λαό, για την κοινωνία και ικανοποιητικό εισόδημα εγγυημένο για τους παραγωγούς ώστε να μείνουν στα χωριά, να μην ερυπωθούν και τα λοιπά. Αν ήταν αυτά τα προτάγματά μας λοιπόν, θα έπρεπε από την αντίστροφη αυτή η εράρχηση να ξεκινήσουμε, να βρούμε τα ποσά και τα ψύχουλα αυτά που είναι για ποσά που συζητάμε, τα 6-7 εκατομμύρια, τα 20-30-40 εκατομμύρια για τις αποσμειώσεις και 50 εκατομμύρια και τα λοιπά θα υπήρχαν πάρα πολύ εύκολα και θα βρισκόταν πάρα πολύ εύκολα τότε, γιατί τότε θα είχαμε ιεραρχικά βάλει αυτά που περιέγραψα πριν και όχι το να δώσουμε τα δισεκατομμύρια που είπα και στο προηγούμενο θέμα για να σώσουμε τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομήλων στην ακτοπλοία, τους εφοπλιστές δηλαδή, τις τράπεζες, τις αεροπορικές εταιρίες τους μεγάλους άλλους επιχειρηματικούς ομήλους, εδώ το Μωρέα 300 εκατομμύρια ευρώ διαφυγών τα κέρδη του έχει δώσει το κράτος επειδή δεν είχε αρκετές διελέυσεις για να βγάλει τα κέρδη που είχε υπολογίσει. Έτσι είναι, αγαπητοί συνάδελφοι, αν θέλει το κράτος να βοηθήσει τους χιλιάδες ή αν επιλέγει με βάση αυτόν τον μεγάλο έρωτα που περιέγραψα στην αρχή με το κεφάλαιο τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομήλους να δώσει τα εκατομμύρια και τα δισεκατομμύρια εκεί και προφανώς αυτό το κράτος και αυτή η κυβέρνηση και οι προηγούμενες για να μην τις αδικώ, έχουν επιλέξει τον δεύτερο δρόμο. Έχουν ένα μεγάλο έρωτα με τα επιχειρηματικά συμφέροντα και εκεί θα δώσουμε και τη χρηματοδότηση. Ευχαριστώ πάρα πολύ, να είστε καλά. Ποιος θέλει να μιλήσει λοιπόν κ. Δρούκας, κ. Νικολάκου, είναι ως ειδική αγορήτρια, ή κ. Σπυριδάκου, ο κ. Κελάρης, η κ. Μπουζα, άλλος, ο κ. Κατζός, ο κ. Καπέλιος. Ελάτε κ. Δρούκα, τρία λεπτά. Κύριε Πρόεδρε, εγώ ουσιαστικά θα διαβάσω την πρόταση απόφασης. Αν μας πάρει τρία λεπτά και μας πάρει τρισίμισι, τι να κάνουμε. Εμένα η τοποθέτησή μου θα είναι πάρα πολύ σύντομη, ούτε τρίαντα δευτερόλεπτα. Διεκδικούμε τη ζωή και το δίκιο για δύο χιλιάδες οικογένειες. Διεκδικούμε απέναντι σε έναν ανεκδίγητο υπουργό Γεωργίας. Διεκδικούμε απέναντι σε μια περιφερειακή αρχή, η οποία κρύβεται πίσω από τον ανεκδίγητο υπουργό Γεωργίας και πίσω από κάθε κυβερνητική απόφαση. Έλεος. 10 εκατομμύρια για δύο χιλιάδες οικογένειες. 10 εκατομμύρια για 20 χιλιάδες οικογένειες. Που να το πούμε αυτό το πράγμα. Πέντε δισεκατομμύρια με το πρόσχημα της πανδημίας εδόθησαν σε απευθείας αναθέσεις τα δύο τελευταία χρόνια. Πέντε δισεκατομμύρια. Και καθόμαστε και ασχολιόμαστε για 10 εκατομμύρια που θα ζήσουν δύο χιλιάδες οικογένειες. Με έναν ανεκδίγητο υπουργό που δεν ενέταξε ούτε τη σταφίδα ούτε στα σχολικά γεύματα. Και αυτό το καρφώσε ο Επίτροπος. Ο Επίτροπος Ευρωπαϊκός. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί τον καρφώσαν. Δεν μας είπε τίποτα. Μπορούσε να το κάνει και δεν το κάνει. Και δεν θα διεκλυκίσουμε από αυτόν και θα πάρουμε γραμμή από αυτόν και θα εναρμονιστούν πλήρους από αυτόν. Όπως έκανε ο κ. Περιφεριάης την προηγούμενη φορά. Αυτή ήταν η συμποθέτησή μου. Ούτε ένα λεπτό. Τώρα διαβάζω. Ήταν πολύ στόμα γιατί ανάγνωση κάνω. Οφείλουμε να αποφασίσουμε σήμερα ομόφωνα και να διεκλυκίσουμε. 1. Να επιταχύνθει αποφασιστικά με ενέργειες του Υπουργού το πρόγραμμα απορρόφυσης των αποθεμάτων με βάση την πρόσφατη συμφωνία που επιτεύθηκε μεταξύ του Υπουργείου της πλειοψηφίας των παραγωγών των συνεδεριστικών φορέων και των μεταποιητών. 2. Να δοθεί πολύ μεγαλύτερη παράταση από αυτή που δόθηκε μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου για τη συνδεδεμένη ενίσχυση της κοριδιακής ταφίδας διότι με αυτούς τους ρυθμούς απορρόφυσης, η παράταση που δόθηκε μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου, έδωσε την πρόσφατη συμφωνία. 3. Να επιταχύνθει αποφασιστικά με ενέργειες του Υπουργού το πρόγραμμα απορρόφυσης των αποθεμάτων για τη συνεδεδεμένη ενίσχυση της κοριδιακής ταφίδας διότι με αυτούς τους ρυθμούς απορρόφυσης, η παράταση που δόθηκε μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου και την υποβολή των τιμολογίων πόλησης είναι εντελώς ανεπαρκής, αφού τα παλαιοκυβώτια για αυτούς τους 60 τόνους θα τα επιστρέψουν οι ιδιότητες στην Πανεγιάνιο μετά από 20 μέρες. Η επιπλέον παράταση θα βοηθήσει ούτως ώστε να εκπονωθεί η πίεση που σήμερα υφίσταται προς την πλευρά των παραγωγών, αλλά και να δοθεί δυνατότητα για κανονική διαπραγμάτευση των τιμών της φετινής οδιάς και ομαλοποίησης της αγοράς του προϊόντος και κυρίως για να μπορέσει το 20% των παραγωγών που έχει τη σταφίδα στις αποθήκες του να την πουλήσει. Την κατανοησί σας, κύριε Πρόεδρε, διαβάζω. Τρία, οι σταφιδοπαραγωγοί που πούλησαν το προϊόν τους σε τιμές χαμηλότερες του 1,40 ευρώ ανά κιλό, να ενισχυθούν συμπληρωματικά μέχρι το 1,40 ευρώ ανά κιλό, ώστε να μην υπάρξουν αδικίες. Τέσσερα, να εγκρίνουμε τη χορήγηση συμπληρωματικής ενίσχυσης τους σταφιδοπαραγωγούς με χρήματα από το προϋπολογισμό της περιφέρειας, που πρέπει να αποτελεί καταφύγιο στήριξης αν παρά τη διεκδίκηση ο υπουργός συνεχίζει να εμπέζει τους σταφιδοπαραγωγούς. Με δεδομένο ότι από τους 5.000 τόνους ταφίδας που παράγει η Μεσονία και η Κορινθία, οι 4.000 τόνους έχουν πουληθεί σε τιμές 0,5 έως 1 ευρώ, η περιφέρεια θα πρέπει με βάση στα τιμολόγια που θα προσκομίσει ο κάθε παραγωγός που έχει πουλήσει, να αποφασίσουμε σήμερα ότι θα καλύψει τη διαφορά, αν δεν την καλύψει το κράτος, όπως έχει υποχρέωση. Και για τους 1.000 τόνους που είναι στις αποθήκες των παραγωγών πρέπει, χωρίς εκπτώσεις, να ζητήσουμε να εφαρμοστεί η συμφωνία για 1,40, διαφορετικά να καλυφθούν και αυτοί από την περιφέρεια. Εξάλλου ο κ. Περιφερειάρχης είχε δηλώσει ότι είναι με τους φτωχούς τα πειδοπαραγούς και όχι με τη ΣΑΕ. Είναι λοιπόν η ώρα να αποδείξω ότι αυτά που έχει πει θα τα τηρίσει. Το κόστισμα της πληρωματικής ενίσεις είναι προφανώς περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Παρακαλώ, κ. Περιφερέασης, έστω και τώρα που φασιστικά και μην μικρήνια με τους φτωχούς τα πειδοπαραγούς, έχω τη γνώμη ότι δεν θα χρειαστεί να διαθέσει περιφέρεια τα 2,5-3 εκατομμύρια. Στο χέρι του είναι αυτά να τα βάλει ο φίλος του κ. Κυμμανούς. Παρακαλώ, κ. Περιφερέασης, έστω και τώρα που φασιστικά και μην μικρήνια με τους φτωχούς τα πειδοπαραγούς, έχω τη γνώμη ότι δεν θα χρειαστεί να διαθέσει περιφέρεια τα 2,5-3 εκατομμύρια. Παρακαλώ, κ. Περιφερέασης, έστω και τώρα που φασιστικά και μην μικρήνια με τους φτωχούς τα πειδοπαραγούς, έχω τη γνώμη ότι δεν θα χρειαστεί να διαθέσει περιφέρεια τα 2,5-3 εκατομμύρια. Παρακαλώ, κ. Περιφερέασης, έστω και τώρα που φασιστικά και μην μικρήνια με τους φτωχούς τα πειδοπαραγούς, έχω τη γνώμη ότι δεν θα χρειαστεί να διαθέσει περιφέρεια τα 2,5-3 εκατομμύρια. Παρακαλώ, κ. Περιφερέασης, έστω και τώρα που φασιστικά και μην μικρήνια με τους φτωχούς τα πειδοπαραγούς, έχω τη γνώμη ότι δεν θα χρειαστεί να διαθέσει περιφέρεια τα 2,5-3 εκατομμύρια. Παρακαλώ, κ. Περιφερέασης, έστω και τώρα που φασιστικά και μην μικρήνια με τους φτωχούς τα πειδοπαραγούς, έχω τη γνώμη ότι δεν θα χρειαστεί να διαθέσει περιφέρεια τα 2,5-3 εκατομμύρια. Παρακαλώ, κ. Περιφερέασης, έστω και τώρα που φασιστικά και μην μικρήνια με τους φτωχούς τα πειδοπαραγούς, έχω τη γνώμη ότι δεν θα χρειαστεί να διαθέσει περιφέρεια τα 2,5-3 εκατομμύρια. Παρακαλώ, κ. Περιφερέασης, έστω και τώρα που φασιστικά και μην μικρήνια με τους φτωχούς τα πειδοπαραγούς, έχω τη γνώμη ότι δεν θα χρειαστεί να διαθέσει περιφέρεια τα 2,5-3 εκατομμύρια. Παρακαλώ, κ. Περιφερέασης, έστω και τώρα που φασιστικά και μην μικρήνια με τους φτωχούς τα πειδοπαραγούς, έχω τη γνώμη ότι δεν θα χρειαστεί να διαθέσει περιφέρεια τα 2,5-3 εκατομμύρια. Παρακαλώ, κ. Περιφερέασης, έστω και τώρα που φασιστικά και μην μικρήνια με τους φτωχούς τα πειδοπαραγούς, έχω τη γνώμη ότι δεν θα χρειαστεί να διαθέσει περιφέρεια τα 2,5-3 εκατομμύρια. Παρακαλώ, κ. Περιφερέασης, έστω και τώρα που φασιστικά και μην μικρήνια με τους φτωχούς τα πειδοπαραγούς, έχω τη γνώμη ότι δεν θα χρειαστεί να διαθέσει περιφέρεια τα 2,5-3 εκατομμύρια. Παρακαλώ, κ. Περιφερέασης, έστω και τώρα που φασιστικά και μην μικρήνια με τους φτωχούς τα πειδοπαραγούς, έχω τη γνώμη ότι δεν θα χρειαστεί να διαθέσει περιφέρεια τα 2,5-3 εκατομμύρια. Παρακαλώ, κ. Περιφερέασης, έστω και τώρα που φασιστικά και μην μικρήνια με τους φτωχούς τα πειδοπαραγούς, έχω τη γνώμη ότι δεν θα χρειαστεί να διαθέσει περιφέρεια τα 2,5-3 εκατομμύρια. Ο κ. Νίκας, λοιπόν, είχε καταθέσει μια δική του πρόταση, η οποία βέβαια δεν πέρασε στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Έναντι 24 Συμβούλων ψήφισαν μόλις 15. Τι είχε πει ο κ. Νίκας? Ο κ. Νίκας, λοιπόν, είπε τα εξής. Να δοθεί γενναία χρηματοδότηση, αν χρειαστεί, ήταν ειούλιο του 21. Να δοθεί γενναία χρηματοδότηση, αν χρειαστεί, όχι στην απόσυρση, θα πάρω το χρόνο του ειδικού αγορητή, όχι στην απόσυρση και κάθε το όχι, για να τα θυμόμαστε όλοι εδώ αυτά, στα αιτήματα της Ένωσης. Λέγοντας ότι ο Διευθύνος Σύμβουλος της Ένωσης είναι μια ανώνυμη εταιρεία και αυτή, όπως είναι και η Πανεγιάλιος, και φέρνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο να μιλήσουν εκπρόσωπους από άλλες περιφέρειες. Δεν κατάλαβα, αγαπητοί συνάδελφοι, είναι αυτή η θέση του, είναι αυτή η θέση του, είπε μάλιστα τότε το συγκράτησα, ότι το θέμα αυτό θα το λύσει η αγορά, με όρους αγοράς. Εδώ λοιπόν που φτάσαμε τώρα, πρέπει να σταματήσουμε λίγο να πηθόμαστε από το θέατρο του παραλόγου της Μεσσινίας, που κυβερνητικοί βουλευτές φωνάζουν, αγωνίζονται, παλεύουν, παρατάφτα μένουν στην κυβέρνηση και ψηφίζουν και φωνάζουν εναντίον του υπουργού, και να έχουμε καθαρή θέση. Περιμένω τον κ. Περιφεριάρχη να πει, παραμένεις στην άποψη που διατύπωσε τότε, έχει αντιληφθεί ότι έγινε λάθος, πρέπει να πάμε τώρα όλοι μαζί για την απόσηση και την αποζημίωση, μπορούμε να συμβάλλουμε οικονομικά σε αυτό. Αυτό είναι το δικό μας το ζήτημα αυτή τη στιγμή. Αν νομίζετε, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι η επίσκεψη του κ. Λιβανού, που μερικοί από εσάς βγάλατε και τότε που είπε το Δεκέμβρη ότι εντάξει το έλειψα το θέμα, τελειώνω σε μισό δευτερόλεπτο, βγάλατε και ανακοινώσεις και λέγατε μπράβο, όταν σας λέγαμε ότι ας περιμένουμε λίγο. Είναι λοιπόν καθοριστικό να ακούσουμε, εάν ο κ. Περιφεριάχης άλλαξε θέση, ανεμένη σε αυτό που είπε στον Ιούλιο, αν πραγματικά αυτό που πίστευε δεν έγινε, ή αν έρχεται και συστρατεύεται και σήμερα επιτέλους το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου πάρει μία ομόθονη απόφαση στηρίξης των σταφιδοπαραγωγών. Ευχαριστώ. Λοιπόν, στο σημείο αυτό θα ήθελα να διευκρινιστεί το εξής, ότι πράγματι η κ. Νικολάκου έχει δηλώσει ότι είναι ειδική αγορήτρια. Η διαφορά όμως του ειδικού αγορητή από τον οποιοδήποτε άλλο Περιφερειακό Σύμβουλο δεν είναι στον χρόνο που έχει στην πρωτολογία του. Η πρωτολογία είναι τρία λεπτά και στη μία περίπτωση και στην άλλη. Απλά ο ειδικός αγορητής έχει τη δυνατότητα της δευτερολογίας για δύο λεπτά. Λοιπόν, δεν τη διέκοψα επειδή ήταν η πρώτη φορά, κάνω όμως αυτή την επισήμανση γιατί αυτό θα ακολουθηθεί σύμφωνα με τον κανονισμό και στο μέλλον. Πώς είπατε? Εγώ ανησύχησα ως πρόεδρος που είμαι φορτισμένος. Κανένας δεν με ρώτησε. Όχι κ. Νικολάκου, μου είπατε ότι θα πάρω το χρόνο ως ειδική αγορήτρια. Κανένας. Λοιπόν, δεν θα τελείωσε. Μην κάνουμε διάλογο κυρία Σπυριδάκου. Μην μιλάτε μεταξύ σας, σας παρακαλώ. Στα θέματα των συμφερόντων των αγροτών και όλων των πολιτών της Πελοποννήσου δεν δικαιούμαστε ως περιφερειακή αυτοδιοίκηση να δρούμε με κομματική ταυτότητα ή να υπαγορεύονται οι ενέργειές μας από ιδεοληψίες. Δεν βλέπω την Κρήτη παρατημένη και παραμελημένη στον αγροτικό τομέα από τη σημερινή κυβέρνηση επειδή δεν έχει περιφερειάρχη γαλάζιου χρώματος. Τουναντίον είναι αξίωμα ότι όλες οι εξουσίες, όλες οι κυβερνήσεις, όλοι όσοι βρίσκονται σε ισχύ ικανοποιούν και φροντίζουν και ενισχύουν αυτόν που διεκδικεί και πείθει για τη σημαντικότητα των ετοιμάτων του. Σταθήκατε λίγοι και στο θέμα της ταφίδας, όπως γενικά στα θέματα του πρωτογενείου τομέα μέχρι στιγμής. Ελπίζω η ανάληψη της θέσης θεματικού αντιπεριφερειάρχη από τον έμπειρο κύριο Αναστασόπουλο να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή στην αγροτική πολιτική της περιφέρειας, αν βέβαια εισακούγεται. Κάποιοι συναδελφοί, ορισμένα ζητήματα και συμπεράσματα. Πρώτον, αποδείχτηκε τελικά ότι ο άσπρος καπνός που βγήκε μετά τη συνάντηση του Υπουργού με τους εκπροσώπους των ενώσεων, τους εμπόρους κλπ, ήτανε μαύρος καπνός για τους σταθιδοπαραγωγούς, που σήμερα εξακολουθούν να έχουν μεγάλα αποθέματα στις αποθήκες τους ακούλητα και εξακολουθούν και σήμερα μπροστά και στην πίεση να παραδώσουν το προϊόν για να είναι εντάξει με τη διαδικασία της ενίσχυσης και της επιδότησης, να πουλάνε και σήμερα με 50 και με 60 και με 70 λεπτά. Και είναι πολύ βολικός αγαπητής συνάδελφου Καβγάς ανάμεσα σε μεγαλεμπόρους, στην Πανεγιάλιο, στις ενώσεις, στο Υπουργείο, γιατί κρύβει ακριβώς τα πραγματικά αίτια αυτού του προβλήματος. Και τα πραγματικά αίτια είναι ο ίδιος ο ανταγωνισμός που υπάρχει μεταξύ τους, τα πραγματικά αίτια είναι οι ίδιοι οι νόμοι της αγοράς, έτσι που έχουν φτάσει τη σταφίδα σε αυτό το σημείο. Να πουλείτε δηλαδή με εξευθυνιστική τιμή και να μένουν και τα αποθέματα. Και κοιτάξτε, συναδελφοί, τώρα η πανδημία μπορεί να επιτείνει αυτή την κατάσταση και αυτό το πρόβλημα, αλλά δεν είναι το έτειο, να σας θυμίζω και ότι παλιότερα σε άλλες εποχές που δεν υπήρχε καμία πανδημία, οι αγρότες, οι σταφιδοπαραγωγοί πουλάγανα με 50 και με 60 λεπτά και με 40 και στο σούπερ μάρκετ το καταναλωτής την αγόραζε με 6 ευρώ. Αυτό σημαίνει λοιπόν, αυτός είναι ο καπιταλισμός, αυτή είναι η ελεύθερη αγορά και οι νόμοι της που επιβάλλουν αυτή την κατάσταση. Και εδώ έχει αξία η πρότασή μας, αυτό που λέμε πάντα, και η πρόταση του κινήματος των αγροτών για τις κατώτερες εγγυημένες τιμές παραγωγού. Γιατί αν υπήρχε αυτό, για δείτε πώς θα είχαν εξασφαλιστεί οι παραγωγοί, τι να κάνουν, να ζήσουν με αξιοπρέπεια, να μπορούν να ξαναπαράγουν. Γι' αυτό μιλάμε τώρα. Γιατί είναι πάρα πολύ εύκολο για το αστικό κράτος να αποζημιώνει την Ολυμπία Οδό για διαφυγόντα κέρδη στα διόδια. Είναι πάρα πολύ εύκολο να αποζημιώνει αύριο την Τέρνα για τις εγγυημένες ρίτρες ποσότητας σκουπιδιών, αλλά είναι δύσκολο να αποζημιώνει, να βρει τα λεφτά, να αποζημιώσει τον παραγωγό με τις κατώτερες εγγυημένες τιμές. Και εμείς λέμε ότι η ελπίδα βρίσκεται στην οργάνωση των παραγωγών, που πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να κατεβούν στον δρόμο μέσα από τον αγώνα. Ό,τι απόφαση και να πάρουμε εμείς εδώ πέρα, όποια απόφαση και να πάρει ο εκάστοτες υπουργός, η εκάστοτε κυβέρνηση, να ξέρουν ότι συνέχεια θα αναδύεται μαύρος καπνός είτε από τα υπουργεία είτε από τα περιφερειακά συμβούλια για τη ζωή και την τύχη τους. Ευχαριστώ πάρα πολύ ο κ. Χατζός. Τρία λεπτά κ. Χατζέ. Θα είμαι σύντομος. Εγώ καταρχήν θέλω να πω ότι με ενοχλεί ιδιαίτερα, που στη ρητορική της αντιπολίτευσης σχεδόν όλο τον παρατάξιο η πρώτη φράση είναι κυβερνητική περιφερειακή πλειοψηφία. Η παράταξη Νίκα στηρίζει την κυβέρνηση. Αυτό πρέπει να σταματήσει επιτέλους γιατί δεν πείθει. Αφήστε το. Ξέρετε γιατί? Γιατί η ρητορική δική σας, τα επιχειρήματα τα δικά σας, πολύ εύκολα αν πάρει καθένας κομματικά έντυπα, δεν θέλει τι να βγει διάφορα κομματικά έντυπα. Θα βρει ακριβώς αυτή την επιχειρηματολογία. Την επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης στη Βουλή. Αυτό είναι. Ο καθένας έχει μια ιδιολογία λοιπόν και έτσι με βάση την ιδεολογία του προχωράει στα επιχειρήματα. Του κυρίου Τατούλη δεν ξέρω. Ψάχνεται και αυτό να βρει. Που θα πάει προς το ΣΥΡΙΖΑ, προς το ΚΙΝΑΛ, που είναι σε μια έτσι έντονη τώρα η παράταξή του διαβούλευση και προβληματισμός στο που θα γύρει. Ωραία, εγώ τα αποδέχομαι αυτά. Αλλά σταματήστε επιτέλους αυτή την επιχειρηματολογία. Σας παρακαλώ κύριε Τατούλη. Κύριε Τατούλη ακούστε. Πρόεδρε, λοιπόν σε παρακαλώ. Να σταματήσουν αυτές οι εμβόλιμες φωνές. Επιτέλους εδώ μέσα. Εγώ δεν διακόψα κανέναν. Δεν διακόπτουμε κανέναν. Βαγγέλη κάτσε κάτω. Κύριε Γεννακουρά τι κάνετε τώρα εκεί. Βάλτε τη μάσκα κύριε Πρόεδρε. Άρα λοιπόν σταματάτε αυτού του είδους τη ρητορική. Πάμε παρακάτω. Δεύτερο για να τελειώνω, δεν έχω να πω πολλά. Πάμε κάτσε να μιλήσω επιτέλους. Κλείσ' το στόμα σου. Ε, μα τι να κάνουμε. Σας παρακαλώ. Λοιπόν κλείσ' το αντί να σου ξαναλέω. Σας παρακαλώ. Δεν υπάρχει προσωπικό. Κύριε Σκατζέ βάλτε τη μάσκα σας μόνο. Σας παρακαλώ. Όπως ζητήθηκε και από όλους τους ομιλητές. Ναι κλείσ' το γιατί ενοχλείς. Δεν το καταλαβαίνεις Ραντίνα. Πώς αλλιώς να σου το πω Ελληνικά. Συντομεύετε κύριε Σκατζέ. Δεν το καταλαβαίνεις με το καλό. Θα βρουμε τρόπο να σου το δώσουμε να καταλάβεις. Λοιπόν πάμε στο δεύτερο για να πάμε στην ουσία του θέματος. Δεν υπάρχει διαφωνία και το είπε εδώ ο Πρόεδρος των Σταφυδοπαραγωγών. Ότι έγινε μια συμφωνία στο Υπουργείο το Δεκέμβριο. Κανείς δεν λέει να μην τηρηθεί αυτή η συμφωνία. Που είδατε ότι διαφωνούμε. Ναι να τηρηθεί η συμφωνία. Από κει και πέρα όμως ακούστε. Υπάρχει και μια απλή λογική. Γιατί η τιμή του πορτοκαλιού να είναι στα 20 λεπτά. Πεθαμένοι θα είναι αυτοί θα πεθάνουν αυτοί. Ένα κάρο προϊόντα που έχουνε χαμηλή τιμή. Γιατί να μην τα φτάσουν όλα να πλουτίσουν όλοι. Δηλαδή είναι κανείς που δεν το θέλει να πουλάει ο παραγωγός, ο αγρότης. Εγώ κατάγομαι από αγροτική οικογένεια. Ξέρω τι σημαίνει πόνος στον αγρότητο. Ξέρω καλύτερα. Μισό λεπτό με διακόψα ρε πρόεδρε. Κάτσε να μιλήσω κι εγώ ένα λεπτό. Άρα λοιπόν να τηρηθεί η συμφωνία. Εδώ συμφωνούμε να τελειώνουμε. Όμως δεν μπορούμε να λέμε το τρίτο που θέλω να τονίσω και τελειώνω, κλείνω με αυτό, να επομισθεί το κόστος η περιφέρεια. Δηλαδή να πληρώσουμε εμείς τα 7,5 εκατομμύρια ή τα 4. Πώς θα το κάνουμε αυτό. Άλλο μια συμβολική κίνηση να πούμε ότι εν πάση περιπτώσει να πάρουμε μια ποσότητα συμβολικά να τη δώσουμε στα σχολεία ή όπου αλλού μπορούμε να τη δώσουμε. Να συμφωνήσουμε σε αυτό συμβολικά. Πώς θα πληρώσετε τα εκατομμύρια. Τα 3, τα 4 ή τα 5 που λείπουν. Πρέπει να μιλάμε από πραγματικών δεδομένων. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε για κανέναν στη ρητορική του 14. Αυτή η εποχή δεν ξανάρχεται στη χώρα. Η ρητορική του 14 τέλειωσε. Γιατί κυβερνήσατε κύριοι. Κυβερνήσατε και τα είδαμε. Κύριε Καπέλιο, ελάτε παρακαλώ. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Θέλω να πω κάποιες διαπιστώσεις που έχω κάνει σχετικά με το θέμα της Σταφίδας η οποία νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια και αν όχι τα τελευταία 30 χρόνια πριν έχει μια φθήνουσα πορεία από τότε και αν θυμάμαι καλά στο νομό Μεσσινίας κάποτε η Σταφίδα ήταν κυρίαρχο προϊόν. Τώρα πια στο νομό Μεσσινίας, τελος πάντων, γιατί εκεί κατοικώ και εκεί ξέρω δεδομένα, βλέπω ότι τελικά η Σταφίδα έχει περιοριστεί πάρα πολύ η καλλιεργία της και περιορίζεται κάπου στην περιοχή της Πηλίας και άντε λίγο και σε κάποια άλλη περιοχή. Θυμάμαι κάποτε η Σταφίδα ήταν στην Τριφυλλία, ήταν στην Πηλία όλη, υπήρχε μεγάλη παραγωγή και πάλι δεν υπήρχε πρόβλημα. Και ξαφνικά τώρα έρχεται μια κατάσταση, δεν ξέρω τι φταίει, η πανδημία φταίει, η ζήτηση φταίει, το προϊόν φταίει, το οποίο γίνεται προβληματικό και δεν μπορούμε να το διαθέσουμε. Τέλος πάντων, το θέμα δεν χωράει κομματική εκμετάλλευση. Δεν νομίζω ότι εδώ πρέπει να το δούμε καθαρά ποιος θα κερδίσει και πως θα χάσει. Το θέμα εδώ πρέπει να υπάρξει μια εθνική πολιτική, θα πρέπει να υπάρξει μια αντιμετώπιση κεντρική από την κυβέρνηση, θα πρέπει να υπάρξει ένας τρόπος ώστε το προϊόν να διατηρηθεί, οι παραγωγοί να κανοποιηθούν και να μπορέσουν να σταθούν και να προχωρήσουν και να λυθεί το πρόβλημα και να πάρει μια ομαλότητα στην αγορά. Από τη στιγμή που υπήρξε μια συμφωνία στις 16-12, θα πρέπει αυτή η συμφωνία να τηρηθεί από όλες πλευρές, και από την πλευρά της κυβέρνησης και από την πλευρά των ανθρώπων που ασχολούνται με το προϊόν, με ιβιώτες, συνετεριστές, αγρότες και ολίδιποτες. Θεωρώ ότι πάντως σε αυτή τη γραμμή πρέπει να πάμε όλοι, θα πρέπει το θέμα να ξεπεραστεί όσο γίνεται πιο σύντομα και αν χρειαστεί να δοθεί και μια παράταση αν δεν φτάνει ο χρόνος. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Η κυρία Μπούζα. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Άκουσα τον κύριο Σκατζό να μιλάει και να ενοχλείται, γιατί αναφέρεται μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο από τους περιφερειακούς συμβούλους, ότι έχει προσπαθεί να ταυτιστεί περιφερειακή αρχή με την κυβέρνηση. Αυτό πιστεύω ότι γίνεται σύντομα. Προσπαθεί να ταυτιστεί περιφερειακή αρχή με την κυβέρνηση. Αυτό πιστεύω ότι γίνεται συνειδητά, κύριε Σκατζέ, για να μπορέσετε λόγω της ιστέρησης στην απόδοση έργου να καρποθείτε οφέλη από την ταύτισή σας με την κυβέρνηση. Μόνο και μόνο γι' αυτό. Βέβαια ξεχάσατε ότι εδώ πέρα είναι αυτοδιοικητικό όργανο και δεν είναι καθόλου πολιτικό όργανο, για να μπορούμε να τοποθετούμαστε έτσι όπως αναφερθήκατε προηγουμένως. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι, κλάδος ανάπτυξης της περιφερειακής μας οικονομίας ή αγροτική οικονομία. Δυστυχώς όμως, αγαπητοί συνάδελφοι στην περιφεριά μας, η υποκρισία περιτεύει και περισσεύει σχετικά με την περιφερειακή αρχή που έχει απεμπολίσει το διεκδικητικό της ρόλο προς υπεράσπιση του αγροτικού κόσμου και επαναπαύεται μόνο στις δημόσια σχέσεις. Δυόμισι χρόνια τώρα βλέπουμε να παρακολουθεί από μακριά την εξέλιξη των αγροτικών ζητημάτων του τόπου και της ανάγκης των αγροτών μας και χαθήκαν πάρα πολλά και σημαντικά από την έλλειψη διεκδίκησης. Το έχουμε πει αυτό πάρα πολλές φορές. Χάσαμε το POP, η βρώσιμη ελιά καταποντίστηκε, η πρώιμη πατάτα είναι χωρίς προστασία και στήριξη, ενώ για τις ζημιές στα εσπεριδοειδή, ταξινά αλλά και γενικότερα άλλες καλλιέργειες, οι αγρότες μας αναμένουν με αγωνία θετικά νέα για τις αποζημιώσεις. Απλοί παρατηρητές γίναμε στις δυσκολίες των αγροτών, παραδείγματος χάρη στις εξαγωγές λόγω του COVID, στις πυρκαγιές, στις πλημμύρες, στους καύσωνες, στο υψηλό κόστος παραγωγής που έχει γονατίσει την αγροτιά μας. Και γενικότερα όλα αυτά ολοκληρώνουν το σκηνικό της καθίσησης της αγροτικής μας οικονομίας. Τώρα ο χειρισμός για την σταφίδα πραγματικά θεωρώ ότι ήταν επικώς απαράδεκτος από την περιφερειακή αρχή. Η σταφίδα όλοι γνωρίζουμε ότι είναι το εξαγώγιμο προϊόν που έχει στηρίξει την περιφερειακή οικονομία. Αποτελούσε κύρια αγροτική καλλιέργεια στο παρελθόν, αλλά δυστυχώς λόγω του COVID υπήρξε μια αναταραχή στη διάθεση του προϊόντος και κυρίως τις εξαγωγές. Η πληροφόρηση περί αδιάθετων ποσοτήτων σταφίδας στις αποθήκες της Πανεγυαλλίου Ενώσιος, εμάς σαν περιφερειακούς συμβούλους μας κινητοποίησε. Έγκαιρα λοιπόν τον Ιούλιο αντέδρασαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι και προκάλεσαν συνεδρίαση στο περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου, αλλά δυστυχώς η Περιφερειακή Αρχή δεν μας ακολούθησε, διότι βλέπει παντού σκέες, υπόγειες διεργασίες και έβαλε τον κομματισμό πάνω από τα συμφέροντα των παραγωγών. Αντιμετωπίζοντας με ιδιαίτερη εχθρικότητα θα έλεγα το όλο ζήτημα. Όλοι θυμόμαστε την επίθεση του κ. Περιφερειάχη στον εκπρόσωπο της Πανεγυαλλίου Ενώσιος και την αδιαφορία του στις εκκλήσεις για κινητοποίηση προκειμένου να στηριχθούν οι παραγωγοί. Ενίωτε η Περιφερειακή Αρχή είναι μακρή χέρη της κυβέρνησης, ενίωτε εκμεταλλευτής του έργου της κυβέρνησης, αλλά πάντα βρίσκεται μακριά από την αυτοδικητική της ιδιότητα. Έτσι πορεύεται με γνώμο να μόνο το φαίνεστε. Το Περιφερειακό Συμβούλιο, κ. Συνάνδρεφε, είναι και πολιτικό όργανο και πρέπει να ληφθούν αποφάσεις υποβοηθητικές των παραγωγών. Εμείς αυτό ζητούμε. Ελπίζω η Περιφερειακή Αρχή πραγματικά να σταθεί στο ύψος της αποστολής της και να στηρίξει όπως πρέπει τους ταφιδοπαραγωγούς, οι οποίοι βρίσκονται σε δινή θέση. Ευχαριστώ πολύ. Το λόγο έχει ο Περιφερειάρχης. Το παρήγορο είναι ότι από τον ακραίο λαϊκισμό έχει κουραστεί και ο λαός και δεν τον αποδέχεται. Ούτε τον λαϊκισμό, ούτε την υποκρισία. Αποδέχεται όλο και περισσότερο στις τεκμηριωμένες απόψεις. Και θεωρώ ότι αν μας άφησε ένα δίδαγμα η πανδημία είναι και αυτό, ότι δεν πάμε πουθενά με τα λεφθόδετρα, δεν πάμε πουθενά με μια πολιτική η οποία ασκήθηκε από αλεπάλληλες κυβερνήσεις και κυρίως δεν μπορούμε να πάμε ποτέ μπροστά με την πολιτική και τις κραυγές της αριστεράς ή όσων υιοθετούν τη ρητολική της αριστεράς. Αυτό τον ακραίο λαϊκισμό χωρίς να ρωτάνε ποτέ αν κυβερνούσε η αριστερά ποια θα ήταν η κατάσταση και για τους αγρότες και γενικότερα για την κοινωνία. Επειδή αγαπητοί συνάδελφοι θύξατε δύο-τρία σημαντικά θέματα θα αναφερθώ και σε αυτό που είναι το κύριο θέμα, έχω μια υποχρέωση να σας απαντήσω. Όσον αφορά για τον δρόμο Μεγαλόπολη Αρχαία Ολυμπία, να ξέρετε ότι εμείς στο σχεδιασμό μας επίμονα ζητούμε η Μεγαλόπολη να γίνει συγκοινωνιακό κέντρο. Να διέρχεται από τη Μεγαλόπολη ο οριζόντιος άξονας που προοπτικά θα ενώνει το γήθιο με το κατάκολο ένας δρόμος που θα συνδέει και τους δύο κάθετους άξονες. Προς αυτή την κατεύθυνση έγινε μια προ-προ-μελέτη, μην κοιτάτε τη γραμμούλα, μια προ-προ-μελέτη η οποία αγκαλιάζει και τη Νότια Γορτινία, αυτό είναι στη σκέψη, και στη Νότια Γορτινία και είμαι χαρούμενος για το γεγονός ότι αυτή την άποψη, αυτή τη θέση την έχουν υιοθετήσει πολύ και από πολλές περιοχές. Και θέλω να τονίσω ότι ιδιαίτερα η Δυτική Γορτινία δεν πρέπει να ανισχύει καθόλου. Εμείς πρέπει να αθρίσουμε δυνάμεις ώστε να προχωρήσει ο συγκεκριμένος σχεδιασμός και μπορεί να προχωρήσει, αν μου επιτρέπετε, και μπορεί να προχωρήσει, κύριε Βερούτης θα σε ενδιαφέρει κυρίως εσάς το θέμα αυτό, εχθώς αν θέλετε το λέω μόνος μου. Λοιπόν, και μπορεί να προχωρήσει, ξέρετε γιατί, γιατί υπάρχουν 200 εκατομμύρια ευρώ για δημόσια υποδομές στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Αυτό μπορούμε να το συζητήσουμε, αγαπητέ, δεν είναι τίποτα τελεσίδικο. Υπάρχουν 200 εκατομμύρια ευρώ στο Ταμείο Δίκαιης Ανάπτυξης για Δημόσια Έργα. Ακούστε και πίμονα, αδερφέ, δεν προβλέπει κανείς τίποτα. Γίνεται μια προσπάθεια αυτός οριζόδιος άξονας ο οποίος θα ενώσει αρχαιολογικές περιοχές και θα φέρει τη Δυτική Πελοπόννησο πιο κοντά στην Κεντρική και στην Ανατολική. Όλα τα άλλα τα βλέπουμε. Χρειαζόμαστε μια εθνική πολιτική που να συμπεριλάβει αυτό το μεγάλο έργο. Όσον αφορά στη Γορτινία. Έχω πάει δυο-τρεις φορές μέχρι τώρα, ιδιαίτερα και γι' αυτό το θέμα, στο Υπουργείο Υποδομών. Αγαπητή Συνάδεφη, δεν ξέρω, εγώ επικαλούμαι τη λογική σας. Είμαστε δυο χρόνια περιφερειακή αρχή. Για ακούστε. Ενέα χρόνια περιφερειακή αρχή, η οποία είχε επικεφαλείς περιφερειαρχία την Αρκαδία. Μια ολόκληρη περίοδο η Ελλάδα διοικεί το από αρκάδες πολιτικούς. Το θέμα το ξέρετε. Η μελέτη δεν έχει ολοκληρωθεί. Το ξέρετε. Έχω πάει λοιπόν τρεις φορές. Μη γραβγάζετε, μη θορυβείτε, μη χουλιγκανίζετε. Τα δικά σας. Ενέα χρόνια περιφερειακή αρχή. Η ηγεσία της Ελλάδος προερχόμενη από το συγκεκριμένο νομό και το κύριο έργο που είναι η παράκαψη των λακαδίων δεν κατόρθωσε να ολοκληρώσει ούτε τη μελέτη. Ούτε η μελέτη είναι ολοκληρωμένη τώρα. Και σας λέγω, και σας λέγω, ούτε τώρα. Καθίστε σας παρακαλώ. Σας παρακαλώ. Κύριε Σκατζέ και κύριε Γιανακούρα, καθίστε κάτω. Ακούστε λοιπόν. Συνάλυφοι. Όλοι να κάτσουν κάτω. Ο κύριος Γιανακούρας έχει πολλή ώρα που διακόψει σνεφός. Θα είναι Υπουργός Υποδόμων εδώ. Γιατί έχει έρθει δύο φορές και τα έχουμε συζητήσει στα θέματα αυτά δημόσια. Και όχι μόνο αυτό. Σας λέγω και το εξής. Η κυκλοφορία του συγκεκριμένου δρόμου εγείρει πολύ μεγάλες αμφιβολίες και δισταγμούς σε επίπεδο ευρωπαϊκής τράπεζας γιατί ξέρετε τα χρήματα, ιδιαίτερα για έργα που γίνονται από τη διαδικασία των σδήθ, με τίκο αποβγαίνουν και από πού έρχονται. Το ξέρετε από τον δρόμο Πάτρα Πύργος πρώτα απ' όλα ή το Καλαμάτα Μεσίνι Μεθόνη και όλα τα σχετικά. Λέγω λοιπόν το εξής. Εκτός, αν θέλετε, να μην ασχοληθούμε με το θέμα αυτό. Να το αφήσουμε. Υπάρχουν, σας λέω, 200 εκατομμύρια ευρώ για δημόσια επενδύσεις στο πρόγραμμα της δίκαιης μετάβασης. Και αυτό το οποίο λέμε να περάσει από την κορτινία, να κάνει γύρω-γύρω κύκλος μέσα στην κορτινία, δεν είναι το θέμα μας αυτό. Το θέμα είναι να γίνει το συγκεκριμένο έργο. Αν έχετε την καλοσύνη, ακούστε, είσαστε 9 χρόνια εδώ, μην εγκαλείτε εμάς, γιατί στα 2,5 χρόνια δεν σας λύσαμε το πρωταρχικό έργο, το μίζον για την Αρκαδία, όπως είναι και μια σειρά άλλων έργων. Επομένως, λοιπόν, συνάδελφοι, εγώ δεν έχω να σας πω τίποτα άλλο, εκτός από αυτό. Προφανώς, μπορείτε να πείτε μην προχωράτε τίποτα, να λέτε οτιδήποτε στα πλαίσια μιας ακραίας επιθετικής με μίσος αντιπολίτευσης. Εμείς, ακούστε, εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας, αλλά μπορείτε αυτή την προσπάθειά μας να την αρκοθετήσετε. Εδώ και συζητήστε, εγώ ως περιφερειάτης δεν έρχομαι. Δεν έχω να σας πω τίποτα άλλο. Επειδή είδα υπογράψετε ένα συγκεκριμένο. Ελάτε εδώ και κουβεντιάστε. Εγώ σας λέω όλη την αλήθεια και αναλαμβάνετε ένας αγώνας για τη Μεγαλόπολη, η οποία ζει μέσα σε μια κατάσταση ανασφάλειας, μια περιφερειακή αρχή που αγωνίστηκε για τη Μεγαλόπολη και πέτυχε ταβάνι στην επιδότηση, όταν άλλοι δεν μιλάγανε από εδώ και από εκεί. Επιπτώσει για την περιοχή αυτή άλλοι θα απολογηθούν. Εγώ σας λέω το τι κάνουμε με πάρα πολύ μεγάλο αγώνα. Λοιπόν, να σας πω τώρα για το συγκεκριμένο θέμα. Το τέλειωσα. Ελάτε και κουβεντιάσετε, αλλά ο περιφερειάτης δεν θα είναι εδώ, γιατί δεν έχει τίποτα άλλο να σας πει εκτός από αυτό. Μπορείτε να μαζεύετε, αν θέλετε, θέματα, να κουβεντιάζετε, να αρχόσαστε. Ένα συμβούλιο, όμως, στο οποίο δεν υπάρχει πλειοψηφία, χρειάζεται τουλάχιστο ένα μίνιμουμ συνέναισης για τις συνεδριάσεις. Αν θέλει να είναι ένα όργανο, βουλευόμενο και να φτάνει κάπου. Λοιπόν, τώρα θα μιλήσω για το θέμα. Μια φορά παίρνω το λόγο εδώ, κύριε Πρόεδρε, για το θέμα το οποίο συζητάει τώρα το συμβούλιο. Λοιπόν, αν νομίζετε ότι κάποιος εδώ μπορεί να λέει αυτά τα οποία λέει και κάποιοι από το σώμα να επικροτούν, μπορείτε προφανώς να το κάνετε, είμαστε ένα δημοκρατικά βουλευόμενο σώμα. Να λέει, δηλαδή, ο πιο διαπλεκόμενος υπουργός ο οποίος έχει περάσει ποτέ, ο άθλιος. Να λέει κάποιοι να υπερθεματίζουν. Σας έχω πει γιατί γίνονται όλα αυτά, έτσι? Μήπως το 1,5% γίνει 2%, πολιτικά να μιλάμε εδώ πέρα, μήπως η Σφίνα μεταξύ ΣΥΡΖΑ και η ΚΚΕ τελεσφορήσει από αγωνιστές δύφεν του αγροτικού κόσμου, οι οποίοι προωθούν τα συμφέροντά τους. Θέλω να ξέρω αν κυβερνούσαν αυτό το τόπο, πώς θα προάσπιζαν τα συμφέροντά των αγροτών και ποια θα ήταν η ποιότητα ζωής τους και γενικότερα η κατάσταση στον αγροτικό κόσμο. Τα είδαμε, τα ζήσαμε, όλα αυτά, αλλά μην επιμένουμε. Εμείς προσέξτε, ο χώρος οδικός μας δεν πρόκειται να χάσει ψήφους από τη συγκεκριμένη ρητορική. Άλλοι θα χάσουν κι ας το έχουν υπόψη τους. Έτσι εμείς πολιτικά το προσεγγίζουμε και λυπούμαστε για το γεγονός ότι ένας εκλεγμένος βουλευτής, υπουργός μιας δημοκρατικής κυβέρνησης, αντιμετωπίζεται σε αυτή την αίθουσα με αυτόν τον συγκεκριμένο τρόπο. Δηλαδή την ύβρη, τη συκοφαντία και την έτσι ακραία επιθετικότητα, η οποία απάδει σε ένα πολιτισμένο και δημοκρατικό όργανο. Λοιπόν, να έρθω στο θέμα τώρα. Η PES ΑΕ για την ΑΕ, η Πανεγάλιος, ζήτησε απόσερση 8.000 τόνων το 2020. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απέδειξε ότι δεν μπορεί να κάνει τη συγκεκριμένη απόσερση. Το λέω και για κάποιους συναδέρφους που δεν παρακολουθούν το θέμα. Πήγαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συζητήθηκε το θέμα με τον αρμόδιο Επίτροπο. Το κράτος δεν μπορεί να κάνει τη συγκεκριμένη απόσευση κατά την ΕΕ. Έχω εξηγήσει, εμείς είμαστε με την ΕΕ. Όπως είναι με την ΕΕ, θεωρώ και το 90% του ελληνικού λαού. Επομένως, εκτός από τα καλά τα οποία αγευόμαστε, πρέπει να συζητήσουμε και κάποια τα οποία δεν μας εξυπηρετούν να τα δεχόμαστε και αυτά. Η ΕΕ δεν δέχτηκε την προσφυγή του Υπουργού για το συγκεκριμένο θέμα. Στη σύσκεψη του Δεκεμβρίου αποφασίστηκε να αποσυρθούν 4.200 τόνι. Και η τιμή να ξεκινάει, τη νέα σταφίδα που πάνε, από 1,40. Έχουν αποσυρθεί πράγματι 151 τόνι κατά τη δική μου πληροφόρηση, 170 τόνι κατά τη δική σας πληροφόρηση. Άρα, στο σημείο αυτό, υπάρχει ζήτημα. Σε κάθε ποσότητα που θα αποσύρθει, θα γίνεται νέα αγορά με 1,40. Να πω μερικά στοιχεία ακόμα. Το σύνολο, θέλω να καταγραφούν στα πρακτικά, του ποσού που δόθηκε ως επιστρεπτία προκαταβολή στους παραγωγούς κορυνθιακής σταφίδας, είναι 10.058.000 ευρώ. Και το μοιράστηκαν 4.170 αφημοί. Το σύνολο του ποσού που έλαβαν ως επιστρεπτία προκαταβολή οι εταιρείες μεταποίησης κορυνθιακής σταφίδας είναι 3.073.000 ευρώ και το μοιράστηκαν 15 αφημοί. Παρατάθηκε η προθεσμία για την παράδοση της συμβεδεμένης ως τις 18 Φεβρουαρίου, 16, 17, 18, 18 έχω εγώ τα στοιχεία τα οποία έχω και εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα και όπως σχεδόν όλο το σώμα και εγώ στο συγκεκριμένο στοιχείο βάζω ένα αστεράκι. Με βάση τα στοιχεία του 21 υπάρχει μια ελάχιστη μίωση στις εξαγωγές περίπου 114 τόνους. Ήδη έχουν εξαχθεί φέτος το 22 13.608 τόνους. 18.000 τόνους σταφίδα κάνουμε, έτσι. Εντάξει μιλάμε για εθνικό προϊόν το 1930, δεν μιλάμε το 2022. 18.000 τόνοι δυστυχώς και με δήλωση της Πανεγιαλίου και της Ένωσης Μεσσυνίας υπάρχει το 20%, υπάρχει αυτή τη στιγμή στους παραγωγούς. Λοιπόν υπάρχει ένα πρόβλημα, εγώ δεν έρω αυτό το οποίο είπα ότι οι παραγωγοί πρέπει να στηριχθούν, αυτό είπαμε. Και επίσης είπαμε ότι υπάρχει ζήτημα με τις εξαγωγές. Όπως προηγουμένως τονίσατε όλοι ότι υπάρχει σοβαρό θέμα αγροτικής πολιτικής. Και σε αυτόν τον τομέα και στη σταφίδα υπάρχει ζήτημα με τις εξαγωγές. Ένα προϊόν που είναι 18.000 τόνοι. Λοιπόν, για να μην μακρηγορώ και έχω και την παρέμβαση του Προέδρου, επί του ψηφίσματος που κατατέθηκε, έχω να σας πω ηλικρινά τα εξής. Η παράγραφος 1, να επιτακινθεί αποφασιστικά με ενέργειες του Υπουργού το πρόγραμμα απορρόφησης των αποθεμάτων με βάση στην πρόσφατη συμφωνία που επιτέφηκε μεταξύ του Υπουργιού της πλειοψηφίας των παραγωγών, των συνθριστικών φορέων και των μεταποιητών του. Αυτές, όλα τα άλλα είναι ανάληση. Αποδεχτώ. Με ενέργειες του Υπουργού. Που να πάω να τον συναντήσω και να του πω ότι έρχομαι από ένα συμβούλιο με ένα απέραντο ιδραιολόγιο. Εναντίον σου. Διαπλεκόμενος θα πει κλέφτης. Αυτό θα πει διαπλεκόμενος. Τι θα πει αλήθεια, τι θα πει η διαπλοκή, έχει οικονομική διάσταση. Δεν υπάρχει διαπλοκή χωρίς οικονομική διάσταση. Τι λέμε αγαπητέ να πάμε στον Υπουργό και να του πούμε. Θα πάω και θα του το πω. Και θα επιμείνω σε αυτό. Το δεύτερο το οποίο λέτε. Να δοθεί πολύ μεγαλύτερη παράτηση. Σωστό. Γιατί έχουμε 150 τόνους μόνο. Να επιμεκινθεί αυτό. Να δοθεί πολύ μεγαλύτερη παράτηση από αυτή που δόθηκε. Εγώ λέω είναι ατρίμηνο για τη συνδεδεμένη ενίξηση κοριγιακής σταφίδας. Δεν χρειάζεται όλα το μπλα μπλα μπλα διότι με αυτούς τους ρυθμούς. Ήταν κατανοητό από εκεί κάτω. Το τρίτο. Οι σταφιδοπαραγωγοί που πούλησαν το προϊόν τους σε τιμές χαμηλότερες του 1,40 ευρώ ένα κιλό. Να ενισχυθούν συμπληρωματικά. Ήταν και η βασική θέση που κουβεντιάστηκε. Σωστό. Σωστό. Το τέσσερα. Αν σας πω σωστό. Θα σημαίνει ότι θα λαϊκίζω όπως οι περισσότεροι από εσάς. Γιατί ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι ο προϋπολογισμός της περιφέρειας που είναι κρατικός προϋπολογισμός. Δεν έχουμε δικά μας έσοδα. Δεν είναι ούτε έλγα να υπηδοτεί ούτε τεμίνιμις ούτε τίποτα από όλα αυτά. Δεν μπορεί να γίνει. Τι να λέτε να καταγγείλω ποιον αφού δεν μπορεί να γίνει. Πώς φέρνετε στο περιφερειακό συμβούλιο κάτι που δεν μπορεί να γίνει. Για να πάτε στους αγρότες και να τους πείτε. Να εμείς το προτείναμε ή το περάσαμε. Αλλά ξέρεις αυτός ο περιφερειάρχης που είναι ίδιος με τον υπουργό. Άθλιος διαπλεκόμενος κλπ κλπ. Γιατί αν λες ο υπουργός είναι τέτοιος και ο κομματάρχης περιφερειάρχης τον στηρίζει. Είναι σαν να λες ότι κι αυτός επάσης περιπτώσεις είναι στην ίδια κατηγορία που κερδίζουν από τον Μαρλαφέκα λέω ως παράδειγμα. Δεν τον έχω συναντήσει ποτέ στη ζωή μου. Ξέρω ότι είναι ένας καλός πρόεδρος και από την Αρκαδία καταγόμενος. Λοιπόν και μου λέτε και το πέμιτο, το τέτατο δεν το ψηφίζουμε γιατί είναι σαν να κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας. Ότι έχουμε άγνοια του θεσμικού πλαισίου το οποίο μας διέπει και δεν το κάνουμε. Για αυτό το λόγο. Και το τελευταίο το οποίο λέτε να συμβάλλει περιφέρεια στην απορρόφηση. Καλά μη μου λέτε τώρα μικροποσότητες τέτοια να το δούμε αυτό. Αυτό είναι σοβαρό θέμα. Εγώ ξέρετε τι αναγνωρίζω. Ότι σε όλη αυτή την ιστορία έχει συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό η πανδημία. Έχει συμβάλλει. Λοιπόν να δούμε τις δυνατότητες τις οποίες έχουμε. Να έχω και μια συνεργασία και με τον ισυχητή πάνω σε αυτό. Και να βρούμε τον τρόπο και υπάρχει τρόπος. Προφανώς πρέπει να συνοηθώ και με το Υπουργείο Παιδείας γιατί δεν μπαίνει τίποτα μέσα στα σχολεία χωρίς τη συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας. Να πάρουμε τυποποιημένες συσκευασίες για να τις μοιράσουμε στα 60-70.000 παιδιά με κάποιον τρόπο που θα κρίνει ο διευθυντής εδώ της εκπαίδευσης ο κύριος Οικονομόπουλος. Λοιπόν σας τα εξήγησα. Θεωρώ ότι δεν τιμά το σώμα να ακούγονται τέτοιες εκφράσεις κατά εκλεγμένων εκπροσώπων του λαού, κατά υπουργών μιας δημοκρατικής κυβέρνησης, φράσεις τις οποίες εκτόξευε ο ένας αριστερός εναντίον του άλλου. Είχαμε ιδιαίτερη επίδοση σε αυτό το τομέα. Σε κάποια παλιότερα χρόνια είμαι επηρεασμένος γιατί διαβάζω και τα ρωσικά αρχεία τα οποία έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τελευταία. Λοιπόν, αυτά ήθελα να σας πω. Κύριε Ιησυχητά, δεν χρειάζεται η ετελόγηση. Τις τέσσερις γραμμές, εμείς τις τρεις τέσσερις γραμμές το θέμα, γιατί δεν μπορεί να βγάλεις μια απόφαση να μην διαβάζετε, το τέσσερα είπα γιατί δεν το ψηφίσουμε και το πέντε, να συνενοηθούμε για να μπορέσουμε να έχουμε μια πολιτική στα σχολεία. Όχι για την Πανεγιάλιο, ούτε για τους εξαγωγείς, για τους παραγωγούς, οι οποίοι έχουμε φτάσει στο σημείο σήμερα 18.000 τόρνους στα βίδα. Αν υπάρξει απλήρης εθνικής πολιτικής εξαγωγών, δυστυχώς. Αυτή είναι η κατάσταση, όπως και στα άλλα προϊόντα. Ευχαριστώ πολύ. Αν υπάρχει περίπτωση και πετρακό, έχουμε πει ότι εννέα παρατέρρυπτα θα τελειώσει η σημερινή συνεντρίαση. Αν υπάρχει περίπτωση να τροποποιηθεί η πρόταση αυτή, σύμφωνα με αυτά, να πάρουμε απόφαση να τελειώσουμε. Διαφορετικά θα πρέπει να διακόψουμε για να συνεχίσουμε στην επόμενη συνεντρίαση. Ελάτε, ελάτε, ελάτε. Σας ακούμε. Υπάρχει και η πρόταση που έχουμε καταθέσει, που διακριμίζω, λοιπόν, ότι υπάρχει το δικό μας. Υπάρχει για 600 εκατομμύρια. Άνοιγε. Κάνει έτοιμα, που είπε, γιατί δεν τον έχει πληροφορίσει κανάς, δηλαδή ο κ. Δευτεριάκης, προς την ευρωπαϊκή έδωση, για να απορροπηθεί η συνεντρία. Αυτό απάντησε ο ευρωπαϊκός μας. Δεν έκανε σπουδαία ούτε έτοιμα για την απορροπή. Άρα, αιτιολογείται ότι θέλει να προστατέψει συγκεκριμένους... Λοιπόν, κ. Πετράκο, για να μην μακριωρούμε, ακούστε. Λοιπόν, έγινε μια συγκεκριμένη... εντάξει. Εσείς λέτε ότι γίναν δύο προτάσεις. Από εκεί και πέρα, απαρρετήστε από το δικαίωμα της δευτερολογίας, ούτως ώστε να το θέσουμε σε ψηφοφορία. Και εσείς, κ. Δαντούλη, απαρρετήστε από το δικαίωμα της δευτερολογίας, ούτως ώστε να το θέσουμε σε ψηφοφορία, για να τελειώσουμε. Διαφορετικά θα συνεχίσουμε στην επόμενη συνέντρια. Θα γίνει ψηφοφορία. Παρακαλούμε. Λοιπόν, να τεθεί σε ψηφοφορία. Κύριε Πετράκο, το δέχεστε ότι έτσι όπως το έθεσε τώρα ο περιφερειάρχης, το 1, 2, 3, όχι το 4 και στο 5 με συνενόηση. Όχι, δύο διαφορετικές προτάσεις. Ωραία. Ποιοι είναι υπέρ της πρότασης την οποία εισηγήθηκε ο κ. Πετράκος. Πώς είναι. Μετρήστε κ. Χαλαμπόκουλε, μετρήστε σας παρακαλώ. Ωραία. Ποιοι είναι υπέρ της πρότασης τη δική μας περιφερειάρχη. Ωραία. Ψηφίζετε κατά ποιοψηφία, λοιπόν, η πρόταση του κ. Πετράκου. Ωραία. Ψηφίζετε κατά ποιοψηφία, λοιπόν, η πρόταση του κ. Πετράκου. Ωραία. Ψηφίζετε κατά ποιοψηφία, λοιπόν, η πρόταση του κ. Πετράκου. Ωραία. Ψηφίζετε κατά ποιοψηφία, λοιπόν, η πρόταση του κ. Πετράκου. Ωραία. Ψηφίζετε κατά ποιοψηφία, λοιπόν, η πρόταση του κ. Πετράκου. Ωραία. Ψηφίζετε κατά ποιοψηφία, λοιπόν, η πρόταση του κ. Πετράκου.