Δήμος Χαλκιδέων - Δημοτικό Συμβούλιο - Live Stream (Δήμος Χαλκιδέων, 2017)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Συνάδελφη καθίστε, έτσι έλεγε ο Ρασθήλειο. Καλησπέρα σε όλους, να ξεκινήσουμε με τις παρουσίες. Λίγο ησυχία παρακαλώ. Καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα σε όλους, να ξεκινήσουμε με τις παρουσίες. Καλησπέρα σε όλους, να ξεκινήσουμε με τις παρουσίες. Καλησπέρα σε όλους, να ξεκινήσουμε με τις παρουσίες. Καλησπέρα σε όλους, να ξεκινήσουμε με τις παρουσίες. Καλησπέρα σε όλους, να ξεκινήσουμε με τις παρουσίες. Καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα σε όλους, να ξεκινήσουμε με τις παρουσίες. Καλησπέρα σε όλους, να ξεκινήσουμε με τις παρουσίες. Καλησπέρα σε όλους, να ξεκινήσουμε με τις παρουσίες. Καλησπέρα σε όλους, να ξεκινήσουμε με τις παρουσίες. Καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα σε όλους, να ξεκινήσουμε με τις παρουσίες. Καλησπέρα σε όλους, να ξεκινήσουμε με τις παρουσίες. Καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα σε όλους, να ξεκινήσουμε με τις παρουσίες. Καλησπέρα σε όλους, να ξεκινήσουμε με τις παρουσίες. Καλησπέρα σε όλους, να ξεκινήσουμε με τις παρουσίες. Καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα σε όλους, να ξεκινήσουμε με τις παρουσίες. Καλησπέρα σε όλους, να ξεκινήσουμε με τις παρουσίες. Καλησπέρα σε όλους, να ξεκινήσουμε με τις παρουσίες. Καλησπέρα σε όλους, να ξεκινήσουμε με τις παρουσίες. Καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα σε όλους. το οποίο προχώρησε παρακάτω μετά το θρησκευτικό και είναι και πολιτικό και οικονομικό για να καταλήξει στην τότε μορφή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά κάποιον τρόπο. Άμα ψάξεις λίγο θα το βρεις κι αλλού δεν το λέω μόνο εγώ, Γιούργα. Ψάξτε τα λίγο τα πράγματα. Και υπάρχει διπλή γραφή αμφικτειονία. Τώρα από ό,τι βλέπω εγώ εδώ στην εισήγηση, το έχετε με υψηλόν. Αμφικτειονία με υψηλόν αναφέρεται η Ένωση αρχαίων ελληνικών πόλεων τις οποίες προσπάθησε να κάνει ο αμφικτειόν ως αδερφός του Έλληνα. Έτσι για να μαθαίνετε και λίγο ιστορία. Ή μυθολογία τέλος πάντων. Αυτά είναι συναφή και κατά συνεκδοχή πάνε. Και αμφικτειονία με γιώτα είναι το αμφί που σημαίνει γύρω γύρω και το κτίνος με όμικρον γιώτα που σημαίνει γειτονιά. Άρα γειτονικές πόλεις μαζευόντουσαν και κάνουν. Τώρα τι θέλει να κάνει ο Ψινάκης. Να μαζέψει λέει τις αρχαίες ελληνικές πόλεις και να κάνει αμφικτειονία. Για πείτε μου υπάρχει δήμο στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή με τον Καλλικράτη που να μην περιλαμβάνει μια ελληνική πόλη που να έχει αρχαία προέλευση. Να μην υπάρχει δηλαδή κάποιος αρχαίος οικισμός σε κάποιον δήμο σήμερα. Αυτοί όλοι οι δήμοι δεν εκπροσωπούνται στην Κέδε. Θα πρέπει δηλαδή να έχουμε τον πρόεδρο της Κέδε και θα πρέπει να έχουμε και τον πρόεδρο της αμφικτειονίας. Γιατί μία θα είναι η αμφικτειονία αυτή. Είναι σε πανελλαδικό επίπεδο δεν θα είναι μία εδώ μία εκεί μία παραπέρα. Και θα έχουμε τον Πυλαγόρα και τον Ιερομνήμονα. Ενώ ο Πυλαγόρας ήταν αυτός που εμφανιζόταν το πρώτο πρόσωπο και ο Ιερομνήμος ήταν ο γραμματείας του που το αντικαταστούσε στις αμφικτειονίες. Και θα έχουμε τώρα ένα άλλο φορέα όπου ο πρόεδρος θα είναι ο Ψινάκης. Ελέω αμφικτειονίας. Για όνομα να μην πω. Για όνομα έτσι. Το θεωρώ ξεφτήλα έτσι. Το να προχωρήσουμε δηλαδή σε μια τέτοια οργάνωση και να πληρώνουμε λεφτά. 200 ευρώ αλλά αν πάτε μέσα στους πόρους που έχει το κείμενο. Το κάτι σαν καταστατικό. Κάτι τέτοιο όπως το περιγράφει εκεί πέρα. Αρμέγουμε από διάφορους φορείς για να είναι κάποιοι πάνω πάνω οι οποίοι θα τρών θα πίνουν. Η συγγεία των κορόιδων. Αυτά τα ολίγα. Κύριε Κουλουρίδη. Κατά. Κυρία Μητζηφύρη. Κατά. Κυρία λοιπόν το πρώτο θέμα. Το δεύτερο θέμα είναι μια πρόταση από την Κέδε για την συμπαράσταση προσπάθεια του Δήμου της Μήλου για τον επαναπατρισμό του αγάλματος της Αφροδίτης της Μήλου. Έχετε διαβάσει όλη την εισήγηση κύριε Ζεμπίλη. Ναι προφανώς. Κύριε Λεβέντη. Εγώ ένα ρώτημα θα βάλω πάλι. Αφού είναι ομόφωνη απόφαση της Κέδε. Τι ρόλο παίζει να ψηφίσει. Ναι επικαιροποιείται προφανώς σε κάθε δημοτικό συμβούλιο έτσι. Αφού είναι ομόφωνη απόφαση της Κέδε. Νομίζω άλλος ψηνάκις. Ναι. Άμα δεν ψηφίσει ο Σταματούκος θα πει ο Μακρόν ο Σταματούκος δεν ψήφισε στην Χαλκιδά και για αυτό δεν φέρει από τον Λούμπρο. Όχι θα ψηφίσει ο Σταματούκος. Πάμε. Κύριε Λεβέντη, ναι ή όχι. Κύριε Σταματούκο. Θα ψηφίσει ο Σταματούκος να επανέλθει η Αφροδίτη της Μήλου στο χώρο όπου δημιουργήθηκε. Και στη Μήλου υπάρχει από ότι τουλάχιστον αναφέρουν σα γραφτώ ο κατάλληλος χώρος. Αλλά θα διεκδικούμε ένα-ένα αρχαίο άγαλμα ή να τα πάρουμε όλα μαζί να δούμε. Γιατί μας λείπουν πάρα πολλά συνάδελφοί. Αν τα αισθήσουμε όλα μαζί θα τους μπλοκάρουμε. Και από τη Χαλκιδά λείπουν. Βέβαια παντού λείπουν. Από όλη την Ελλάδα λείπουν. Και τη νίκη της αμοδράκησε. Ακριβώς. Πάμε. Κύριε Ευθαμαντούκο. Παραδείτε μαθήματα ιστορίας σήμερα. Ναι ή όχι τώρα. Κύριε Κουλουρίδη. Ναι κυρία Μητζηφύρη. Ομόφωνη λοιπόν η απόφαση για το δεύτερο θέμα. Πάμε λοιπόν στο τρίτο θέμα. Είχε ένα θέμα που έχει αναβληθεί σε προηγούμενη συνειδρίαση. Υπόσχεση του δεκαεφτά απόφασης του Υδικού Συμβούλου της Σχολικής Επιτροπής της Πρωτοβάθμιας για τον απολογισμό του έτους 2015. Κυρία Κυριάκου. Τον απολογισμό του 2015 θα τον εισηγηθεί ο κ. Μπαλογιάννης. Διότι την χρονική περίοδο αυτή ήταν πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής. Κύριε Μπαλογιάννη είχατε το λόγο. Το μικρόφωνο κοντά να ακούγεστε όμως. Κύριε Δήμαρχε, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι. Μετά από πολύ καιρό καταθέτουμε σήμερα τον απολογισμό του 2015 της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Χαλκιδέων της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής. Έναν απολογισμό για τον οποίον έχει γίνει αρκετός λόγους. Έναν απολογισμό για τον οποίον έχουν χρειαστεί πολλές ώρες εργασίας. Σήμερα καταφέτουμε τον απολογισμό με αρκετή σαφήνια και διαφάνεια έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να καταλάβει τους λογαριασμούς που πιστώνονται στη Σχολική Επιτροπή και πώς τα διαχειριστήκαμε. Δεν θα ασχοληθώ με νούμερα και παραδείγματα. Είμαι πολύ λακωνικός και θα αναφέρω τρία πράγματα. Πρώτον, τι βρήκαμε, δεύτερον, πώς τα αντιμετωπίσαμε και τρίτον, πού βρισκόμαστε σήμερα. Επιγραμματικά, σας αναφέρω τα θέματα που είχαμε να λύσουμε. Πρώτον, οφειλές. Οφειλές προς εργαζόμενους. Σχολικές καθαρίστριες, σχολικούς τροχονόμους. Οφειλές προς προμηθευτές. Οφειλές προς το κράτος. Οφειλές προς ξενογλώσα βιβλία. Εκοδοτικούς οίκους, δηλαδή. Ένα άλλο θέμα που μας ταλαιπώρησε ήταν η κακή σχέση που είχε η πρωτοβάθμια με όλους τους συνεργάτες. Όλους τους εργαζόμενους. Αφού όλοι, στην επαφή που είχαμε, είχαν το συνέστημα της αδικίας και της δυσπιστίας. Όχι, δεν θέλω να πω παραδείγματα. Κυρία Μητζηφύρη, να τελειώσει και θα έχετε όλοι τον λόγο. Επιπλέον, οργάνωση της σχολικής επιτροπής, που ήταν ειστερούσε αρκετά, αφού μας έλειπε το φυσικό αρχείο και δεν μπορούσαμε ούτε να στηριχτούμε κάπου, ούτε να βοηθηθούμε για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε. Σε αυτό το σημείο ήταν και η λέξη χάος που είχε αναφερθεί πολλές φορές από μεριά από τη δική μου για τη σχολική επιτροπή. Πώς αντιμετωπίσαμε τα προβλήματα. Όσον αφορά τα οικονομικά, κάναμε ένα προϋπολογισμό των εσώδων. Δηλαδή, καταγράψαμε τι έσοδα είχαμε να πάρουμε και τι έσοδα έχουμε γενικά και τα έξοδα που είχαμε να δώσουμε και φτιάξαμε ένα πρόγραμμα, ένα πλάνο, ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις οφειλές. Σε αυτό ακόμα προσθέσαμε και τα έκτακτα και τακτικά έξοδα που έχουμε όσον αφορά τις σχολικές μονάδες. Δεύτερον, όσον αφορά την κακή σχέση που είχαμε, ήρθαμε σε επαφή με όλους τους συνεργάτες, τους εργαζόμενους, τους εξηγήσαμε το πλάνο μας και τους είπαμε ακριβώς ξεκάθαρα τι θέλαμε να κάνουμε. Και έτσι, προφανώς το δέχτηκαν, το κατάλαβαν και δεν είχαμε από εκείνο το καιρό κανένα πρόβλημα. Τέλος, το πιο δύσκολο για μας, ήταν να δημιουργήσουμε όλο το φυσικό αρχείο της Σχολικής Επιτροπής, το οποίο αυτή τη στιγμή υπάρχει από έτος ίδρυσης στη Ισραδία από το 2011 και έτσι οποιοςδήποτε μπορεί και θέλει να ενημερωθεί, εύκολα μπορούν να τον ενημερώσουν. Σήμερα είναι μια υπηρεσία πολύ καλά οργανωμένη, όχι ότι δεν υπάρχουν προβλήματα ακόμα, προσπαθούμε να τα λύσουμε. Έχουμε πολύ καλές σχέσεις με τους συνεργάτες, όπως προείπα, και το κυριότερο, δεν έχουμε οφειλές. Οι οφειλές οι μόνες που μπορούν να υποθούν είναι μια ρύθμιση που εκκρεμεί μέχρι το Δεκεύριο του 2017, που βλέπετε σε λογαριασμού, στη Λεπικοινωνιών, δηλαδή το ΤΕΤ. Ακόμα, σε όλη τη διαδικασία αυτή της χρονιάς, των δύο χρόνων εν πάση περίπτωση, γίναμε πιο ανθρώπινοι, πιο κοινωνικοί, και ανταπεξέλαβαμε σε όλα τα προβλήματα. Ο απολογισμός που καταθέτουμε σήμερα είναι ελειματικός. Μετά από πολλές ώρες εργασίας έμεινε ένα υπόλοιπο ποσό 2.640 ευρώ, όπως αναγράφεται. Αυτό οφείλεται σε μια διπλοπληρωμή σχολικών τροχονόμων και έχουμε και μια πληρωμή σε έναν προμηθευτή, όπου είναι φωτοτυπημένα τα αντίγραφα. Αυτά τα αναγράφουμε στην εισήγηση και με αυτό το απολογισμό σας το φέρνουμε σήμερα να καταθέτουμε μπροστά σας για να έχουμε τα ανάλογα αποτελέσματα. Αυτά. Σας ευχαριστώ και περιμένω στις ερωτήσεις. Ερώτηση. Αν υπάρχουν ερωτήσεις πρώτα. Ναι. Κύριε Μπαλογιάννη σημείω, όταν θέλετε, για να απαντήσετε, έτσι. Ερώτηση, ερώτηση. Ερωτήσεις πρώτα και μετά τοποθετήσεις. Αν υπάρχουν ερωτήσεις. Στο τελευταίο θέμα που αναφέρθηκε ο κύριος Μπαλογιάννης θέλω να κάνω το ερώτημα. Δηλαδή για το ότι καταλήγει ότι είναι ελειματικός και το έλειμμα αυτό φύλεται σε διπλοπληρωμή σχολικού τροχονόμου και κάποιου προμηθευτή. Θεωρώ ότι θα έπρεπε και... Ο προμηθευτής δεν είναι έλειμμα. Ναι. Ευαγγέλι, το έλειμμα είναι ως προς το διπλοπληρωμή. Στο άλλο υπάρχει χρειοπίστοση. Αυτό θέλω να διευκρινιστεί, αν έχουν γίνει κάποιες ενέργειες για την αποκατάσταση του ισολογισμού. Δεν αναφέρθηκε δηλαδή στον απολογισμό ποιες ενέργειες έχουν γίνει γιατί τώρα μιλάμε για μια διαιτία σχεδόν. Τι ενέργειες έχουμε κάνει για να αποκατασταθεί αυτή η... Μια ερώτηση. Κυρία Μετζεφύρη, ερώτηση. Θα ήθελα ο κ. Μπαλογιάννης να είναι πιο διευκρινιστικός όσον αφορά την κακή επαφή που υπήρχε μεταξύ του νομικού προσώπου και ποιον συγκεκριμένα. Να γίνει συγκεκριμένος. Των εργαζομένων, των σχολικών καθαριστριών, των διευθυντών. Κατανοητό. Κυρία Ζεμπίλη. Θα ήθελα να αξιδικαίσω λίγο αυτό που είπε ο κ. Σταματούχος. Παράδειγμα, για τους σχολικούς τροχονόμους. Επειδή είχε συμβεί και στο δήμο παλαιότερα, όταν ήταν με αυτούς που ήταν με το 75% που αιτίθενται σε διαθεσιμότητα, είχε γίνει πράγματι και στο δήμο μια παρανόηση. Παρακρατήθηκε την επόμενη μισθοδοσία. Άρα, λοιπόν, με τους σχολικούς τροχονόμους δεν μπορούσε να γίνει παρακράτηση της επόμενης μισθοδοσίας, με μια απόφαση απλή του Δικητικού Συμβούλου, αν είναι έτσι βέβαια. Και κατόπιν του να λείξει το ζήτημα. Το είχαμε κάνει και στο δήμο. Αυτό δεν είναι κάτι... Κυρία Μπάκα. Ναι, εγώ παρατηρώ τα εξής. Πώς επέχει αυτή η ερώτηση. Κύριε Παλογιάννη, την προηγούμενη φορά, στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, είχε εισαχθεί το θέμα στην ημερήσια διάταξη. Μας είχε μοιραστεί ένα εισηγητικό. Το έχω εδώ. Το οποίο αφορούσε απόφαση, την 26 του 2017, απόφαση της Σχολικής Επιτροπής, με ημερομηνία 17 Ιουλίου 2017. Αν θέλετε, σας το δώσω για τα πρακτικά. Υπάρχει, κύριε Μπάκα. Το οποίο ανέφερε ληματικό προϋπολογισμό, το ποσό των 6.360,41 ευρώ. Έρχεται σήμερα νεότερο έγγραφο της Σχολικής Επιτροπής, η οποία συναιδρίασε, υποτίθεται, στις 7-9 του 2017, δηλαδή πόσους μήνες αργότερα, φέρει αριθμού απόφασης 23 του 2017, δηλαδή τρεις αποφάσεις πριν από την προηγούμενη, αγνωστό πως, και το ίδιο όργανο, έχει αποφασίσει για έλλειμμα 2.670 ευρώ. Θα ήθελα κάποια απάντηση, πρώτα σε αυτό, πριν... Ναι, εντάξει. Όχι και για τους αριθμούς και τα λοιπά. Για τη διαφόρα. Γιατί υπάρχουν... Υπάρχουν άλλες ερωτήσεις. Κύριε Μπαλογιάννη, να απαντήσουμε πρώτα σε ερωτήσεις και μετά να υπάρχουν τοποθετήσεις. Εντάξει, για τον κύριο Σταματούκο και για τον κύριο Ζεμπίλη που ανέφεραν το ίδιο... Τι έχει γίνει για το προηγούμενο καιρό. Κοιτάξτε να δείτε. Ήταν μια δύσκολη περίπτωση. Δηλαδή, δεν ήταν εύκολο να καταγραφούν όλα αυτά. Θα πρέπει να καταλάβετε να μπείτε λίγο στο πνεύμα. Υπήρχαν τιμολόγια τα οποία ήταν απέραστα. Πρέπει να καταγραφούν. Έπρεπε να διορθωθούν. Έπρεπε να δούμε το τελικό αποτέλεσμα. Όταν ξεκινήσαμε αρχές του 2016. Κανονικά, τελειώσαμε γύρω στο Νοέβρι του 2016. Όλα αυτά έπρεπε να τα βρούμε μετά. Δηλαδή, δεν ήταν εύκολο να δούμε ότι η διπλοπληρωμή των σχολικών τροχωνόμων δεν ήταν κάτι που ήταν εμφανές από την αρχή. Αν το είχαμε δει από την αρχή, σαφώς θα το είχαμε κάνει. Εγγνώμη, αλλά σήμερα, την απόφαση αυτή, αναφέρονται οι διπλοπληρωμοί των σχολικών τροχωνόμων. Για φέτος μιλάμε, για το 2017. Α, το 2017, ναι. Το 2016 δεν το είχαμε δει τότε. Για το 2017 μιλάμε. Αυτό, όμως, εμείς για να κάνουμε μια ενέργεια, θέλαμε να το φέρουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και μετά να κινηθούμε. Όσα τηλεφωνήματα είχαμε κάνει από πριν, είναι λογικό και βυσιολογικό. Από τόσο καιρό, η απάντηση ήταν αρνητική, δεν θυμάμαι. Οπότε, δεν μπορούσαμε εμείς να προβούμε από μόνιμα σε μια τέτοια... να κρατήσουμε, δηλαδή, τον λογαριασμό και να φέρουμε τον ισοσκελισμό. Οι σχολικοί τροχωνόμοι. Ναι, να τα πείτε. Εγώ σε τηλεφωνήματα που είχα τηλεφωνική επικοινωνία... Οι πληρωμές γίνονταν χέρι με χέρι. Οι δικές μας, όχι. Κύριε Παλογιάννη, εξηγήστε, παρακαλώ, για ποια περίοδο αναφέρεστε τώρα... για τους σχολικούς τροχωνόμους. Οι τροχωνόμοι είναι διπλοπληρωμένοι το Φεβρουάριο του 2014. Η πληρωμή η πρώτη έγινε το Μάιο του 2000... να σας πω ακριβώς... έγινε το Μάιο του 2014, που αφορούσε μέχρι και το Φεβρουάριο... και η άλλη έγινε το Δεκεύριο, 31 Δεκεμβρίου του 2014, πάλι... που αφορούσε τη διπλοπληρωμή και ήταν και ο Φεβρουάριος μας. 31 Δεκεμβρίου του 2014. Να τα πείτε, κύριε Μητσιμπρή, εγώ δεν λέω κάτι ψέματα. Εγώ σας λέω τι έγινε. Αν θέλετε υπάρχουν και τα έξτρε εδώ, θα σας τα δείξω. Πόσα αφορούσε μια πάγια διαδικασία νόμιμη... και ακολουθείτε και σήμερα να προπληρώνει η σχολική επιτροπή... κάποιους σχολικούς φίλες και σαν καθυστερούν πολύ, δηλαδή... αν υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση. Ναι, αλλά είναι... απλώς αναπληρώθηκαν μετά πάλι. Πληρώθηκε και στο Δεκέμβριο Γεννάζης Φλεβάρις... και στη Δεύτερη Πληρώτη Φλεβάρις, μάλλον, Σαφρήλης Μάης. Τώρα, όταν αναδιαπιστώθηκε αυτό για τη γυμνότητα... Δεν χρειάζεται. Δεν χρειάζεται. Λέει ο άλλος, δεν θυμάμαι το Φλεβάρι αν τα πήραν, αλλά αυτό υπάρχουν αποδείξεις... οι οποίες λένε ότι έχουν... αυτό είναι το έλεγμα, τίποτα. Κύριε Ζεμπηλή, έχουμε μια απόφαση εδώ. Έχουμε μια απόφαση Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας. Είναι εξεκάθαρα αυτά. Τώρα για τον αριθμό απόφασης, τι να σας πω, δεν είναι... δεν το έχω δει εγώ, γιατί δεν είναι... Δεν ξέρω τώρα. Όχι για τον αριθμό απόφασης, τώρα λέει. Αυτό το κατάλαβαμε, αυτό για την διπλοπριωμή, εντάξει. Ο αριθμός απόφασης, πώς δικαιολογείται μια απόφαση τον Ιούλιο... να έχει αριθμό απόφαση 26 και μια απόφαση τον Σεμπτέμβριο... να έχει αριθμό απόφαση προγενάτερ 23. Κοιτάξτε, εγώ πόσο ξέρω, η απόφαση αυτή... ανακλήθηκε, γιατί... Όχι, είναι 23, τί 28. Τώρα, κύριε Μπαλογιάννη, σε κανένα πιο ουσιαστικό ερωτημάτηση. Αυτό μπορεί να κάνει λάθος... Αν υπάρχουν απαντήσεις κι άλλες... Εγώ ξέρετε γιατί ρώτησα... να την κάνω λίγο πιο στόχευμένη την ερώτηση. Απόσύρθηκε στην προηγούμενη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου... και λέει ο δήμαρχος Επιλέξη, θα δω λίγο... θέλω να το δω και εγώ λίγο προσωπικά το θέμα... χρησιμοποιώντας και την άλλη μου ιδιότητα, είπε Επιλέξη... την ιδιότητα του εφοριακού που κατέχει, προφανώς, από λογιστικά... Έτσι και μας έρχεται μια νέα απόβαση της σχολικής επιτροπής. Δεν ξέρω πότε συνεδρίασε αυτό το όργανο... Ξανασυνεδρίασε και έβγαλε άλλο ποσό. Πώς προέκυψε στην πρώτη συνεδρίαση άλλο ποσό... και στη δεύτερη συνεδρίαση άλλο ποσό. Θέλω να είμαστε ακριβείς. Με συγχωρείς κύριε Μπαλογιάννη. Καταρχάς θέλω να επενέσω το μάνα του Μπαλογιάννη... γιατί με ιδιαίτερο ζήλο και πολύ άγχος προσπάθησε να κλείσει αυτό το θέμα... που ήταν ένα σοβαρό θέμα και ξέρετε υπήρξε και έλεγχος από κεντρική διοίκηση... και υπάρχει και πόρισμα, υπάρχουν και άλλα θέματα. Τι έγινε και είχε 6.000 αυτό. Η δύο είναι η διπλειοπλειομία, έχει διαπιστωθεί. Αυτή το φλεβάρισμα του 2014 πληρώθηκε δύο φορές. Θα το δούμε, θα τα ζητήσουμε. Το δεύτερο είναι κάπου 3.986 ευρώ. Τι είναι? Υπάρχει ένα τιμολόγιο ενός ανθρώπου, πρωτότυπο. Πληρώθηκε αυτό. Αυτό το ίδιο τιμολόγιο υπάρχει σε αντίγραφο φωτοτυπία. Καταχωρημένο και εξοφλημένο. Άρα υπάρχει χρεοπίστοση, υπάρχει και χρέωση και πίστοση. Και δεν είναι έλειμμα, δεν φαίνεται σαν έλειμμα. Αυτό όμως φορολογικά δεν είναι νόμιμο. Γιατί δεν μπορεί να πληρωθεί φωτοαντίγραφο. Αυτό είναι το θέμα, αλλά στην ουσία δεν είναι έλειμμα αυτό. Φαίνεται χρέωση, πίστοση στο λογριασμό. Το ζήτημα του ελέγχου είναι μετά. Σε έναν έλεγχο αυτό το πετάς έξω γιατί είναι φωτοτυπία. Αυτή ήταν η ιστορία που ήθελα να δω. Έτσι ακριβώς. Δεν είναι τίποτα δηλαδή να φανταστούμε ότι υπάρχει ένα τιμολόγιο που είναι σε φωτοτυπία. Και φορολογικά δεν είναι νόμιμο φορολογικό εργείο. Κυρία Μακαρόνα στο μικρόφωνο. Έχετε απορίες. Σας λέω ότι αυτό είναι το θέμα, γι' αυτό το τονίζουμε. Όχι, δεν γελάω. Αυτό το τονίζουμε. Έχουμε καλέσει τον εκδότη ο οποίος λέει δεν το πληρώθηκα και μένει μέσα από την ΕΔΕ να δούμε ποιος εξώστησε αυτό το τιμολόγιο. Το λέμε για να πάρει τη δημοσιότητα, για να κρύψουμε κάτι. Και έγινε κατανοητό. Δεν άλλαξε στην πραγματικότητα τίποτα. Απλώς εμένα μας έκανε εντύπωση, γιατί παρουσιάστηκε ως έλλειμμα μικρότερο και είχε άλλον αριθμό απόβαση. Έγινε κατανοητό απολύτως, αλλά δεν κληθήκαμε. Με τις απαντήσεις τελειώσαμε κύριε Παλογιάννη. Έχει καμία κρεμμότητα ακόμη. Να πω απάντηση στην κυρία Μιτσιφύρη. Όσον αφορά ποιού υπήρχαν οι δυσπιστίες και οι αδικείες, ήταν πρώτα απ' όλα σχολικούς τροχονόμους, σχολικές καθαρίστρες, που ήταν απλήρωτες και μας πιέζανε πάρα πολύ διαιδικά τον πρώτο καιρό. Η σχολική τροχονόμη μέχρι και 12 Δεκεύριου. Όταν είχατε κύριε Παλογιάννη, μπορείτε να αντιπείτε λίγο. Όχι άλλη ερώτηση, κύριε Μιτσιφύρη. Όταν ήμουνα πρόεδρος σε εγώ. Συγγνώμη, ερώτηση. Αντιπρόεδρος και συν οικονομικός διαχειριστής, μήπως. Αυτό τι σημαίνει? Δεν σημαίνει κάτι. Τώρα είναι η κυρία Κυριάκου. Εγώ ανακατεύομαι εγώ στα οικονομικά που κάνει η κυρία Κυριάκου. Όχι βέβαια. Κυρία Μιτσιφύρη, θα το αποθετηθείτε. Κυρία Μιτσιφύρη, στις τοποθετήσεις σας. Τελειώσαμε, νομίζω, με τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις. Υπάρχουν τοποθετήσεις, κύριε Ζεμίλη? Τα έκρινα, ίσως, σκόπιμα να ακουστεί και η κυρία Μιτσιφύρη. Βέβαια, όλοι θα ακούσουν, αλλά θέλετε να προηγηθείτε, κυρία Μιτσιφύρη, ως... Νομίζω, για κάποιες απορίες και κάποια πράγματα... Σύντομα, όμως, έτσι μην το πλατιάσουμε. Όχι σύντομα, όχι σύντομα. Θα τα πείτε όλα, κυρία Μιτσιφύρη. Κυρία Μπαντούνα. Θα τα πείτε όλα, αλλά μην γίνει τώρα σαν την Οδυσσία εδώ. Μην με διακόψετε, όμως. Εγώ δεν έχω καμία πρόθεση να σας διακόψω. Θα σας διακόψω μόνο εάν αρχίζετε χαρακτηρισμούς, σας το λέω. Απαντήστε, απαντήστε, απαντήστε. Κυρία Μιτσιφύρη, δεν σας είδα να έχετε... Είμαστε όλοι μάρτυρες. Κυρία Μιτσιφύρη, ξεκινήστε την τοποθετήσή σας. Λοιπόν, θα απαντήσω πρώτα στα λεγόμενα του κυρίου Μπαλογιάννη, ο οποίος σας υπενθυμίζω, όπως και ο ίδιος είπε, ότι ήταν αντιπρόεδρος και συνοικονομικός διαχειριστής. Άρα, και με τη διπλή αυτή ιδιότητα, είχε κάθε δικαίωμα να επέμβει και να παρέμβει οπουδήποτε. Πρώτον αυτό. Δεύτερον, όλους τους συνεργάτες, και είναι εδώ παλιότεροι αντιδήμαρχοι, που στη θητία μου των 8 μηνών, επαναλαμβάνω, 8 μήνες ήταν η θητία μου στη Σχολική Μητροπή σαν Πρόεδρος, τους οποίους συνεργάστηκα και τους οποίους άκουσα για τους προτεινόμενους συνεργάτες. Δεύτερον, τρίτον, τους συνεργάτες τους οποίους βρήκα με συμβάσεις από την κυρία Ειδηνίτη Προκάτοχο, τους κράτησα και αυτούς. Δεν ακολούθησα καμία στιγμή τη γραμμή, δεν είναι δικός μου, ήταν με τον Ζεμπίλη, δεν ήταν με τον Ζεμπίλη, ήταν με τον Λεβέντη, δεν ήταν με τον Λεβέντη, ήταν με τον Παγώνη, κράτησέ τον. Τρίτον, όταν παραλάβαμε τον νομικό πρόσωπο, κατ' αρχάς εγώ τουλάχιστον δεν έκανα παραλαβή από την Προέδρο. Το πρώτο πράγμα, και ο κ. Πατέλης το ίδιο νομίζω, είχαμε πάει, μας ενημέρωσε ένας υπάλληλος, ένας υπάλληλος, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι μόνο στη δευτεροβάθμια, ο κ. Πατριφτάκης. Μόνο από αυτόν ενημερωθήκαμε. Λοιπόν, το πρώτο πράγμα, μόλις είδα τι γίνεται, ήταν μια επιστολή, στην οποία, αναφερόμουν, ότι επιβάλλεται άμεσα η παρούσα δημοτική αρχή να προχωρήσει σε αναδιοργάνωση της όλης δομής του νομικού προσώπου της πρωτοβάθμια σχολικής επιτροπής, του δ. Μιχαλκιδέα. Έτσι, λοιπόν, μεγάλη αδυναμία, τόνισα, κ. Πρατσολή, συγγνώμη, λοιπόν, μεγάλη αδυναμία, δεν υπάρχει προ-υπολογισμός του νομικού προσώπου, παρά μόνο απολογισμός. Μεγάλη αδυναμία. Τρίτη παρατήρηση, απαιτείται, λοιπόν, να δοχθεί η ανάλογη βαρύτητα, που έχει δοθεί στα άλλα δύο νομικά πρόσωπα του δήμου, που αναφέραμε, επιμένοντας στο πηχείριμά μας, ότι οι πρωτοβάθμια και οι δευτερομάθμια απασχολούν το 100% του μαθητικού πληθυσμού, από τον επαιαγωγή ως και τον λύκειο, και όπως και να γίνει, ούτε με τον αθλητισμό ασχολεί το 100% των δημοτών, ούτε η αναλογία παιδικών σταθμών και καπή είναι ίδια με τα σχολικά κτήρια και την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών τους, μότι αυτός είναι πάγιατη. Συμφωνείς, Αντώνη? Λοιπόν, μετά, μου ζητήθηκε από την ειδική σύμβουλο του δήμου ένα εσωτερικό σημείωμα σύνοψης στοιχείων σχολικής επιτροπής. Σε όλα αυτά μέσα, αναδημοτική ενότητα είχα τονίσει και είχα ενημερώσει στο δήμαρχο και τις τεχνικές υπηρεσίες τι πρέπει να γίνει. Κανείς υπάλληλος αποσπασμένος από τον δήμο την παρούσα στιγμή. Κανείς. Είχα ζητήσει λογιστική υπηρεσία να μου καλύψει από τον δήμο και τότε ο αντιδήμαρχος οικονομικών ο κύριος Μπαντούνας δεν μου απάντησε ποτέ. Ούτε καν να μου αρνητικώ. Λοιπόν, αναδημοτική ενότητα, λοιπόν. Συντήρη σχολικών κτιρίων. Επισκευές και συντηρήσεις σε τουαλέτες, περιφράξεις, βαψίματα, πιχρύσματα, μικλής κρίμακας, ηλεκτρονικές και τραβλικές παρεμβάσεις, αλλαγή της αμοιών της ασφαλείας. Χρονοδιάγραμμα ανάλογα του ΣΚΑΠ. Καλύπτονται αναπερίπτωση και αναγκαιότητα. Προϋπολογισμός σύνολο και αναέτος. Δεν υπάρχει προϋπολογισμός. Δαπάνε σύνολο και αναέτος. Πηγή χρηματοδότησης αποκλειστικά του ΣΚΑΠ. Αν και εγώ, 18 Δευτέρου του 2015, ζήτησα έκτακτη επιχορίγηση στο νομικό πρόσωπο της πρωτοβάθμιας, γιατί οι ανάγκες των σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας είναι αυξημένες και λόγω της προβληπληθέστερης σχολείας, πρωτοβάθμια με δευτεροβάθμια, αλλά και στις ακαταλληλότητες των κτιρίων που στεγάζονται περισσότερες από αυτές. Και φυσικά το χρόνιο και πάγιο αίτημά μας, ό,τι κρατείται από τη ΔΕΙ, να παραμένει στα σχολεία, να μην τα παίρνει ο Δήμος. Λοιπόν, πρώτο αυτό, 18 λοιπόν, Δευτέρου. Προχωράω. Καλά, δεν υπάρχει τώρα, που μας ρωτάγανε εδώ, ότι υπάρχει εξοπλισμό στην κανέναν τέτοιον. Δημοτική ενότητα Χαλκίδας, όλα αναλυτικά αυτά, αυτά όλα τα έχει πάρει ο Δήμαρχος στα χέρια του. Κατασκευή του 26ου και του 17ου υπεργογείου, μεταστέγαση του 7ου και του 9ου, μεταστέγαση του 1ου, μεταστέγαση του 12ου, μεταστέγαση του 27ου, πρώτο, δεύτερο, έκτο, ένα, το δέκατο, οπωσδήποτε το καλοκαίρι, οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου πρέπει να παρέχουν ουσιαστικά, έτσι. Λοιπόν, αυλίδα. Μεταστέγαση του Δημοτικού Γαλοχορίου Παντιχιού στο κτήριο που φυλάξενε το Μουσικό Γυμνάσιο. Προκάρτ βαρέους τύπου για τις ανάγκες στέγασης. Έβραση κτίσματος για τη δημιουργία του δεύτερου νηπιαγωγίου στο βαθύ. Το πρώτο και δεύτερο νηπιαγωγείο, ο Λαμσάκου, η κυρία Χατζεντονάκη είναι εδώ. Είναι εδώ η κυρία Χατζεντονάκη, είναι εδώ ο κύριος Στρυδαφύλου, είναι ο κύριος Παπαστόλου, οι οποίοι όλα αυτά μπορούν να τα επιβεβαιώσουν. Και όλες τις προσπάθειες που κάναμε, παρουσίαν τους. Μόνο στο Δημοτικό Διαμέρισμα Λουκυσίων, το λέω, δεν ήταν μαζί μου ο κύριος Ανιδάς, ήταν μόνο ο κύριος Τσούρτος. Στο υπόλοιπα όλα, και πλέον της Σαρτάκης φυσικά, ήταν η αρμόδη αντιδήμαρχη. Δημοτικέννοντα Σαρτάκης, δημιουργία Νέκτουρη για τη μεταστέκαση του Τέταρτου. Όλα αυτά λοιπόν, ήταν καταγεγραμμένα και παραδομένα κανονικά 15 Δευτέρα του 2015 στον Δήμαχο. Συνεχίζω. Φυσικά δεν βρήκαμε φυσικό αρχείο, όπως λέει και ο κύριος Μπαλογιάννης, και δεν είχαμε βρει από τη στιγμή που ανέλαβα εγώ. Σχολικά βιβλία. Σχολικά βιβλία μου είχε έρθει εντέλεστε, γύρω στα 8.500 ευρώ, να πληρωθούν με απόφαση δικαστική από την προηγούμενη πρόεδρο. Καθαρίστριες. Δεν υπήρχε καταγραφή στο μητρό εργαζομένος στο νομικό πρόσωπο. Συμφωνείς? Είχε καθυστερήσει πρώτη φορά, γιατί υπήρχε το δικαίωμα για τρεις φορές να πληρωθούν, χωρίς να είναι καταγεγραμμένες. Με το που αναλάβαμε εμείς, ήταν η τέταρτη δυστυχώς, οπότε μέχρι να γίνει καταγραφή στο μητρό και όλα τα σχετικά, είχε περάσει ένα αρκετά μεγάλο διάστημα. Με τους σχολικούς τροχονόμους. Υπό δήμαρχος 31 Δεκεμβρίου. 31 Δεκεμβρίου, για να μην μείνουν και πρωτοχρονιά οι άνθρωποι χωρίς χρήματα, είχα πάει, είχαν έρθει στο γραφείο μου, και τους είχα δώσει απόδειξη, γιατί δεν είχα βρει πριν, κάποια άλλη απόδειξη που να μου έλεγε, ότι ξέρεις κάτι, αυτοί έχουν πληρωθεί αυτούς και αυτούς τους μήνες. Άρα έβαλα εγώ, ρωτώντας την κάθε κυρία και κύριο, πότε έχεις να πληρωθείς. Και έδωσα απόδειξη. Και μου είχαν πει κιόλας ότι για πρώτη φορά, γίνεται αυτό. Λοιπόν, τώρα, επειδή είχα κατηγορηθεί για τη χρησιμοποίηση του πετρελαίου, το χρημάτιο του πετρελαίου, από το ποσό για τις καθαρίστρεις για το πετρέλαιο. Καταρχάς, όλα αυτά που σας λέω εδώ σήμερα, τα έχω πει, και στο Σώμα Ελεκτών Δημόσιας Δίκησης. Ό,τι σας λέω τώρα, έτσι. Λοιπόν, όπως ξέρουμε όλοι, το ίδρυμα Νεότητας σε χρόνο που αυτό καταθέτει τα χρήματα, σε σε κάθε σχολικές επιτροπές, οι οποίες αποτελούν το συνδετικό κρίκο, ανάμεσα στις καθαρίστρες σχολικών μονάδων και τον Φορέα Χρηματοδότησης. Ο συγκεκριμένος φορέας, δεν υπηχορηγεί με το 100% το ποσό που πρέπει να καταβληθεί, με αποτέλεσμα, εδώ σας θέλω παρανόμως, να χρησιμοποιούνται χρήματα από τις τακτικές επιχορηγήσεις των νομικών προσώπων, τα οποία αφορούν αποκλειστικά τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων και ό,τι αφορά την ασφάλεια των μαθητών. Να γιατί επέμενα εγώ στην έκτακτη επιχορηγήση από τον Δήμαρχο, που ποτέ προεδρία μου δεν ήρθε, επιπροεδρίας του κ. Μπαλογιάννη ήρθε. Προχθές που είχαμε 13.000 ή 15.000, το ψηφίσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, το ψηφίσατε, προχθές που είχαμε τη συνάντηση με τους διευθυντές, πάλι είπε ότι θα δώσει έκτακτη επιχορήγηση των νομικών προσώπων. Και καλά θα κάνει. Γιατί δεν υπάρχει δικαίωμα, στο γραφείο της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής, να χαλάσει αυτή η καρέγκλα και να την πάρω. Δεν υπήρχε. Έπρεπε να πιάσω τον φίλο μου διευθυντή και να του πω ότι ξέρεις κάτι, θα δεις μια καρέγκλα, η οποία θα χρειωθεί σε εσένα, αλλά θα έρθει σε εμένα. Ούτε μελάνια, ούτε τίποτα. Λοιπόν, η πρότασή μου να καταβάλλονται μηνιαίως τόσο στις καθαρίστρες σχολείων, όσο και στους εθελοντές τροχονόμους από τον Δήμο και επιστροφή στα ταμεία του, ποσό που δεν ξεπερνούσε τις 25.000 ευρώ μηνιαίως, δεν έγινε δεκτή από τον Δήμαρχο, με την προφανή δικαιολογία του χρήματο δεν υπάρχουν, αλλά ξέρω μου πάρα πολύ καλά ότι τακτικές επιχορηγήσεις και στα δύο προηγούμενα νομικά πρόσωπα, δω πάχ, δω απαίχ, και καλά γίνεται, δεν λέω ότι δεν γίνεται καλά, ανέρχονται στους 90.000 ευρώ. Η δεύτερη πρότασή μου ήταν το που σας προείπα, να δοθεί έκτακτη επιχορηγήση. Λοιπόν, και πάμε τώρα για την επιχορήγηση για το μήνα Ιανουάριο που προανέφερα. Είχε καταβληθεί όχι το 100%, οπότε ή θα περίμενα την επιχορήγηση από τους ΚΑΠ για να συμπληρώσω το ποσό για τις καθαρίστριες, ή θα μου έδινε, θα έπρεπε να μου δώσει ο Δήμαρχος έκτακτη επιχορήγηση για να συμπληρώσω το ποσό και να τις πληρώσω. Στη συνέχεια, όμως, υπήρχε το εξής. Δεν είχαν γίνει τότε οι διαγωνισμοί για τα πετρέλεα, για τα καύσιμα και για τα καθαριστικά. Οπότε, κάνουμε μία απευθείας ανάθεση στον κύριο οικονόμου και μία απευθείας ανάθεση σαν πρωτοβάθμες στην κυρία Παντελή, η οποία ήταν ήδη προμηθευτές και οι οποίοι κράτησαν τις τιμές στον διαγωνισμού τα πρότυπα. Δεν πήραν τίποτα παραπάνω. Ο Δήμος, όμως, χρωστούσε στον προμηθευτή καψίμων από δικές του ανάγκες και ο προμηθευτής ήθελε μέχρι στις 18 Μαρτίου, ημέρα του Δημοτικού Συμβουλίου, να μην πηγαίνει ούτε στα σχόλια πετρέλεο σαν μέσοπίεση για τακτοποίηση του μη τακτοποιημένου οικονομικού ανθρωμωτήτων από πλευράς Δήμου. Έρχεται, λοιπόν, το νομικό πρόσωπο και καλύπτει αυτό το κενό. Δηλαδή, παίρνω εγώ αυτά τα χρήματα, όχι επαναλαμβάνω τους εκατό τους εκατό, τα οποία είναι επιχωρίγηση, είναι επιχωρίγηση, δεν είναι μισθοδοσία. Κύριε Μπάκα, θα σας το λέω, γιατί αυτό ήταν και μια παγίδα στο ραδιόφωνο που πέσατε. Λοιπόν, τα χρήματα τα επιπλέον που είχαν παρακρατηθεί από τα πετρέλεα, γιατί, τι γίνεται? Μας παρακρατούν και τώρα κάποια χρήματα και τα πετρέλεα. Τα οποία? Εγώ τα ζητούσα. Είχε έρθει, είχε τελειώσει ο χειμώνας, και είχα πει, νομίζω στον κύριο Παντούνετ, ναι, ναι, ήταν στα οικονομικά, του είχα πει, αφού μου έχουνε μείνει αυτά τα πετρέλεα και δεν θα τα χρησιμοποιήσω, δώσ' τα μου, μια απόφαση ήτανε της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας αυτό να γίνει αλλαγή, δώσ' τα μου να τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητες. Όχι. Γιατί, είπα, έτσι, η καταβολή των επιπλέον παρακρατηθέντων χρημάτων στη σχολική επιτροπή, ήταν απλά μια ανακοινοποίηση στο όρθρο της απόφασης Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας που, όπως την πορεία φάνηκε, δεν ήταν καθόλου δύσκολο να γίνει. Η Πλάτη και τους 8 μήνες είχε μπει από το νομικό πρόσωπο στο δήμο και σε καμία περίπτωση από το δήμο προς το νομικό πρόσωπο. Ακόμη που και αυτό δεν το έχει παραδεχτεί ποτέ ο κ. Παγώνης. Όταν λειτούργησαν τα σχολεία σαν εκλογικά κέντρα, την 25 Ιανουαρίου, όταν στο άγχος μου και στην αγωνία μου για να μην μείνουν τα σχολεία χωρίς πετρέλαιο εν ώρα λειτουργίας τους, ήρθα σε συνενόση με τις Δευθυντές να μην ανοίξουν τη θέρμαση, κάτι που φυσικά θα λειτουργούσε εις βάρος του την ημέρα των εκλογών, αλλά εις βάρος μου κατά τη διάρκεια λειτουργίας των σχολείων. Αυτό δεν το έχει κάνει ποτέ ο κ. Παγώνης, αλλά και ο κ. Γεωργίου ήταν στη Σχολική Επιτροπή, όταν πήγα περί χάρις και εγώ ότι θα δοθούν, και ο κ. Πατέλης, και τους το είχαν αναφέρει έτσι σαν ένα πολύ καλό και ευχάριστο γεγονός. Το περιβόητο θέμα, λοιπόν, με τη μη πληρωμή του ενός μήνα των καθαριστριών των σχολικών μονάδων, ένας μήνας ήταν αυτός, έτσι, ήταν κάτι που είχε σχέση με τη λειτουργία τόσο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, της Συνεδρίας της Οικονομικής Επιτροπής, τον τρόπο που θα κόβονταν τα δελητεία αποστολής από το προημιθευτή καυσίμων, τη Συνεδρία Συμμετέπειτα του Δημοτικού Συμβουλίου, μα πάνε απ' όλα και όλους την μη απόφαση του κυρίου Παγώνη κατά πολύ έκτα της επιχορίγησης προς τον νομικό πρόσωπο της Σχολικής Επιτροπής, που θα έλεγε νομίμως όλα τα προβλήματα. Λοιπόν, την αυθοκριτική μου να είστε βέβαιοι ότι την έχω κάνει, όπως και τα εκατοντάδες μηνύματα στήριξα τους διευθυντές και διευθύντρες των υπεργογείων, ο κύριος Γουρνής είχε πάει μια επίσκεψη στον Βασιλικό και μου λένε ακόμα για εσάς να μιλάνε. Συμμονείς Βασίλη? Μπράβο. Σε ευχαριστώ. Λοιπόν, το Δημοτικό Σχολείον του Ευρύτερου Καλλικρατικού Δήμου, που είχα την τύχη να συνεχαθεί μαζί τους και κρατά αυτά, έτσι, συνεχίζω και αγωνίζομαι. Και συνεχίζω, επειδή ο κύριος Μπαλογιάννης τον είδα πολύ με τις σχολικές καθαρίστριες. Γιατί δεν ασχολήθηκε ποτέ με τις συνθήκες εργασίας αυτών των ανθρώπων? Πότε? Τους έχει ρωτήσει αν μπορούν να πάρουν άδεια. Μην τζιφύριφται για αυτό. Έτσι, τρόπος πρόληψης. Είπε πριν ο κύριος Σταματούκος ότι τι θα γίνει με τις καθαρίστρες, δεν έχουν υπογράψει ακόμα σύμβαση και πήρε τη διαβεβαίωση ότι είναι τα ίδια σαν τον κύριο Πατέλη. Πώς θα είναι οι ίδιες? Ένα 60% των διευθυντών έχει αλλάξει. Από τη στιγμή που είναι πρόταση διευθυντή και συλλόγου γονέων. Πώς είμαστε σίγουροι ότι θα είναι οι ίδιοι? Πώς θα είμαστε σίγουροι ότι ένας διευθυντής δεν θα κάνει τη λεγόμενη αναφορή που είπε η Κατέληνα πριν. Αν μου επιτρέπεις χωρίς να θέλω να... Ελένη, Ελένη, Ελένη, συγγνώμη. Περίμενε λίγο, Αντώνη, Αντώνη, Αντώνη, Αντώνη, Αντώνη, Αντώνη. Δεν έχω κανένα θέμα με εσένα, συνεργάστηκα όπως... Ωγα, λοιπόν, σε ευχαριστώ. Λοιπόν, αφού τόσο πολύ κάμπετε, έτσι βασιίζει για τις καθαρίστρες και οι καθαρίστρες είχαν πρόβλημα μαζί μου. Λοιπόν, πάμε. Είναι αυτό. Προσκλήσεις. Δεν έπαιρνε προσκλήσεις ο κύριος Μπαλογιάννης. Δεν έπαιρναν προσκλήσεις ή δέχη. Με mail, έτσι. Και αυτά είναι με ημερομηνίες, με πρωτόκολλα και ρόδες σχετικά. Πάντα, σε κάθε συμβούλιο, το τελευταίο θέμα, πέρα από αυτές τις ανάθεσες, βρίσκω εδώ ένα τώρα, 22 πρώτο το 2015, πέρα από αυτές τις ανάθεσες, καυσίμο, ναπευθείας ανάθεσης, καθαριστικό, ναπευθείας ανάθεσης κυλικίου, έκτη δημοτικού, χαλκίδες, γιατί λόγω των άγωνων διαγωνισμών και λατισιατικά, πάντα είχα γεννόμενα μέχρι τώρα και ενημέρωση από την πρόεδο. Πάντα, όσους προσκλείσεις και να δείτε. Κυρία Μετζιφή, συγγνώμη για τη διακοπή, μία παρατήρηση μόνο. Συζητάμε στον απολογισμό της Πρωτοάδελφης, όχι τον απολογισμό το δικό σας. Δεν κατάλαβα. Εγώ αυτό έχω καταλάβει, ότι κάνετε έναν απολογισμό της ειδητίας σας. Όχι κύριε Παντουνά, όχι. Νομίζω στα όσα αναφέρθηκαν εκεί. Ακούστε με να μην επαναλαμβάνω τα ίδια και τα ίδια. Γι' αυτά λοιπόν τα πράγματα, ο δήμαρχος δίπλα σας, μέσα είναι φυλακή. Γι' αυτά τα πράγματα. Και ήρθε η στιγμή να ξεκαθαριστούν. Είμαι 47 χρονών. Έχω χτίσει ένα όνομα, δε θα μου τα χαλάσει οποιοςδήποτε παγώνεις. Οποιοςδήποτε. Είναι δήμαρχος και ας είναι και παπάς και ο πάπας. Είπαμε, όχι χαρακτηρισμούς, κύριε Παντουνά. Θα το χαλάτε τώρα. Καλά πήγαμε μέχρι τώρα. Κύριε Παντουνά, σε προηγούμενη συνεδρία και με απόντα σύμβουλο γινόντουσαν πολλοί χαρακτηρισμοί, τους οποίους αποδεχόσατε αγελώτα. Μιλάμε τώρα για τον απολογισμό, κύριε Λεβέκτη. Κύριε Ζεμπίλη, πάντα έχετε διά προβλήματα. Κύριε Ζεμπίλη, επειδή είσαστε απόνος στο προηγούμενο συμβούλιο, δεν είσαστε. Ήταν η κυρία Βάκα εδώ. Και γελάγατε. Να μην έχετε δύο πρόσωπα. Όχι, κύριε Λεβέκτη, δεν μας ενδιαφέρει. Ως πρόεδρος, να τιμάτε τις δίδες που κάθεστε. Γιατί δεν τιμάτε μέχρι τώρα. Απόψη σας. Συνεχίστε, κύριε Ζεμπίλη. Πρόσκληση δεύτερη. Πέντε τεκάτου. Παραχώρηση σχολικών χρόνων και ηλικία και αύξηση ποσούς του έκτωση. Έκτακτη επιχωρήση από το Δήμο. Πάλι. Ενημέριστο μέχρι στιγμής ενεργειών του προέδρου. Πάντα. Πάντα. Λοιπόν, διεύθυν σχεδιασμού και διενέργειας προμηθειών. Μόνη μου. Κανένα έγγραφο από το Δήμο. Καμία στηρίξη από το Δήμο. Ό,τι έκανα σχολική επιτροπή πρωτοβάθμιση. Πάλι πρόσκληση. Διαγωνισμός για τις αμπεντομώσεις. Λοιπόν, προς τεχνική υπηρεσία, 27 δεκάτου του 2014. Άρθμος, πρωτοκόλου, τάδε, τεχνική υπηρεσία. Παρακαλήστε, όπως προβείτε, στις οκάτωθοι ενέργειες. Ένα το δημοτικό, δέκατο, δωδέκατο, δεύτερο βασιλικού, τροτοαρτάκι, μύτικα, όλα, όλα, όλα, όλα με τη σειρά. Ποτέ δεν πήρα απάντηση, έτσι. Λοιπόν, ανέργειες της σχολικού συγκροτήματος 27 δεκάτου του 2014 του 26ου, με γενικές συνελεύσεις, κανένας μαζί μου, μόνοι μου. Λοιπόν, και πάμε τώρα. Πάω στη νοηστοσώμα ελεκτών επιθεωρητών και δεν υπάρχουν. Προσέξτε. Υπογεγραμμένη συμβάσεις των πρωιμηθευτών δεν βρέθηκαν. Απευθείας αναθέστησε καθαριστικά, ενώ υπήρχε και πρόσκληση και όλα. Λοιπόν, δεν υπήρχε κάτι από την προηγούμενη πρόεδρο ή του συμβουλίου στο οποίο ήταν να αρνηθώ να συνεχίσω ή να αποκλείσω εντελώς. Δεν βρήκα εγώ δηλαδή, κι ο Αντώνης αυτό θα πει Αντώνης όμως, κάτι για το οποίο δεν το προχώρησα όπως έπρεπε να το προχωρήσω. Γι' αυτό εγώ επέμενα στην αλλαγή της δομής, γιατί και η προηγούμενη λάθος κινόταν, και εγώ και η επόμενη. Θα έχουμε συζητήσει αυτό με την Κατερή. Λοιπόν, δεν υπήρχε βιβλίο στόδων εξόδων ή οτιδήποτε. Τον απολογισμό του 2014 τον είχα έτοιμο και στα χρονικά περιθώρια, αλλά ποτέ δεν τον εισήγαγαν προς ψήφιση και τον εισήγαγαν, θυμάστε, πολύ μετά από την ανεξαρτουποίησή μου. Λοιπόν, κλείνοντας, θα ήθελα να σας τονίσω ότι η πράξη και οι ενέργειές μου ήταν αποτέλεσμα και μόνο υπέρ μετρουζήλου. Αυτό είναι και το πόρεσμα των ελεγκτών. Δεν υπάρχει πουθενά δόλος. Τα 3,690 θα αποφανθεί ουσιαστικός αγγελέας ποιος θα τα καταβάλει στη Σχολική Επιτροπή. Κανείς, κανένα πόρεσμα δεν έχει βρει ότι υπήρχε δόλος από τη Μητζιφύρη ή ότι η Μητζιφύρη έβαλε έναν έστωκ και ένα ευρώ από τη Σχολική Επιτροπή. Όλη αυτή η μεταλλασπολογία γύρω από το όνομά μου ήταν και μόνο... Χάρη, Χάρη Καραμάντουλας. Σε παρακαλώ, εντάξει. Λοιπόν, ήταν μόνο και για το γεγονός ότι μετά τη διαγραφή μου ανεξατουπήθηκα. Αυτό ήταν μόνο. Όλη αυτή η μεταλλασπολογία, όλο αυτό που υπήρχε προς το όνομά μου, 8 μήνες δηλαδή, εγώ πήγα, Γιάννη, να κατακλέψω τα σχολεία, να καταπλέξω τις Σχολικές Επιτροπές που τα σχολεία μέσα σε 8 μήνες γέμισαν. Και, προσέξτε. Κύριε Δήμαρχε, για τα εντάλματα. Γιατί, αν είχα κάνει κάτι, θα προσπαθούσα να το καλύψω. Η λογιστική υπηρεσία που είχα βάλει, η λογιστική μέσα, ήταν από ευθείας ανάθεση. Γιατί ο δήμαρχος των δημοτών οικονομικών δεν μου διέθεται. Άρα, πήγα σε απευθείας ανάθεση. Οι λογιστές δηλαδή, δικοί μου. Καταλάβατε. Αν υπήρχε οτιδήποτε, από την πρώτη μέρα της παρέτησής μου, έχω ανημερώσει τον κ. Παλογιάννη για τα θέματα της πρωτοβάθμησης σχολικής επιτροπής. Δεν κατέστη δυνατή η πρωινή προσέλευση μου στα Γραφεία, για να παραδώσω κλειδί και εντάλματα, τα οποία σήμερα, 19 Μαΐου, ημέρα δημοτικού συμβουλίου, θα τα δώσω τον κ. Παλογιάννη, όπως και έγινε. Σφραγίδα και εντάλματα. Την ημέρα εκείνη. Άλλωστε, η γνωστοποίηση της διαγραφής μου από τον συνδυασμό που είσαστε επικεφαλής, μου έγινε μόλις θέση και ώρα τέσσερις και έξι μετά μεσημβρίες μέσω mail. Και για το οποίο από τότε, θυμάστε, που ζητάω να μου δώσει ποιοι ήταν αυτοί που ήταν παρόντες και υπέγραψαν για τη διαγραφή μου και ακόμη μέχρι τώρα, 18 Σεπτεμβρίου 2017, δεν έχει γίνει. Εντάξει. Και συνεχίζω και δεν νομίζω να θέλατε σήμερα το πρωί, αντί να έρθω στη δουλειά μου, να περάσω από τα Γραφεία της πρωτοβάθμησης για να αφήσω ότι μου ζητάτε. Αρκετά άλλωσε την αμέλησα προσπαθώντας να με συνεπείς σ' ότι μόνα θέσατε. Και εδώ την ετούσα προς τον δήμαρχο σας έχω ζητήσει το πλήρες και απογεγραμμένο έγγραφο της διαγραφής μου από τον συνδυασμό στον οποίο είστε επικεφαλής, κάτι το οποίο μέχρι και σήμερα δεν μου έχει αποδοθεί. Στα πλαίσια της δημοκρατικότητας που προσβεύεται, παρακαλώ να μου αποσταλεί μέσα στο προβλεπόμενο το νόμο χρονικό διάστημα. Και το νόμιμο χρονικό διάστημα δεν είναι τώρα δύο χρόνια. Λοιπόν, κλείνοντας, θέλω να σας τονίσω ότι πράξει ενέργειας μου τα αποτέλεσμα και μόνο υπέρ μετρουζήλου επί της προσπάθειάς μου να δώσω λύσεις σε ζητήματα ασφάλειας, υγείας και υγιεινής των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Ο υποβάσμος των συγκεκριμένων νομικών προσώπων από το ίδιο το κράτος δημιουργάζονται για τη λειτουργία τους προβληματική. Λοιπόν, αυτά ήθελα να πω. Αν θέλει οποιοςδήποτε να ρωτήσει οτιδήποτε, εγώ έχω στη διάθεση όλη την αλληλογραφία, όλη την αλληλογραφία, με αριθμούς πρωτοκόλου, τα πάντα, είναι στη διάθεση όποιος επικεφαλής θα θέλει, οποιοςδήποτε να σας τα κάνει. Λοιπόν, σας ευχαριστώ πολύ. Κύριε Ζεμπίλη, είχαν και δύο πλευρές και από τον κ. Μπαλογιάννη και από την κ. Αντζιφύρη. Εμείς έχουμε πει την άποψή μας και στις προηγούμενες συναυρίας και δημόσια. Αν προκύψει κάτι και από τη διενέργεια της ΕΔΕ θα επανέρθουμε, αλλά καταψηφίζουμε τον... Να προηγηθούν οι επικεφάλες, κύριε Μπάκα. Κύριε Λεβέντη. Τώρα μπαίνει πέρα από τα όλα που ακούστηκαν, επεξηγήσεις που δόθηκαν, μπαίνει ένα μεγάλο ερώτημα αναπάντητο. Γιατί παρανομίσαμε, σαν δήμος. Δηλαδή, με ποια έννοια το λέω, γιατί καθυστερήσαμε δύο χρονιά. Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο, δεν ξέρω, θέλει μια απάντηση και δεν κλείω τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Φαίνεται ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Αυτό αργήσαμε να το διορθώσουμε. Γιατί δύο χρόνια? Δύο χρόνια περάσαν τρεις πρόεδροι και δύο διοδιοικήσεις. Γιατί δύο χρόνια? Είναι ένα ερώτημα που θέλω απάντηση. Και τώρα βλέποντας έτσι το υπόλοιπο που υπάρχει στις 31, 12, 15 και αναφέρεται στις 195.000, αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μέσα στο έτος για τις τόσες ανάγκες που έχει η πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε και κρατήθηκε 200.000 με τόσες ανάγκες λειτουργικές που έχουμε και τα σχολεία. Τώρα ως προς το λογιστικό που αναφέρεται εκεί, 3-5.000, εντάξει αυτά δεν είναι. Απλώς αυτοί οι δύο προβληματισμοί, η καθυστέρηση, που δεν ξέρω με τι γίνεται και δεν ξέρω γιατί έγινε και όπως συντάσσεται ο προϋπολογισμός και μένουν τα διάθετα στο τέλος του χρόνου, με ποιο πολιτικό σκεπτικό μένουν αυτά, μας κάνουν να πούμε, δεν ψηφίζουμε τον απολογισμό. Κύριε Σταμάτοκο. Μετά από τις τοποθετήσεις και τις εξηγήσεις που δόθηκαν σε σχέση με το έλλειμμα, πιστεύω ότι ο κάθε καλοπροέδρος μπορεί να διακρίνει ότι δεν υπήρχε δόλος στη διαχείριση των συγκεκριμένων ποσών που έγιναν, αλλά σε μένα μένει κάτι κενό ακόμα. Είχε διοργανωθεί ένας ποδοσφαιρικός αγώνας, είχαν κοπεί οι σητήρια, είχαν μοιραστεί, είχαν εισπραχτεί χρήματα και αυτό δεν φαίνεται ούτε στον απολογισμό, ούτε ακούστηκε από τους δύο υπεύθυνους της σχολικής επιτροπής, τι έγινε γύρω από αυτό το θέμα. Άρα υπάρχει ακόμα ένα κενό. Από όλα αυτά που ανάφερε η κυρία Μητζηφύρη σε σχέση με τη διαχείριση που έκανε, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα οργάνωσης και λειτουργίας, όχι μόνο της συγκεκριμένης σχολικής επιτροπής, αλλά η αντίληψή μου είναι ότι κατά τον ίδιο τρόπο λειτουργούν πολλές δομές μέσα στο δήμο. Και το επόμενο θέμα που συζητάμε είναι ο οργανισμός εσωτερικής υπηρεσίας και δεν ξέρω αν νομίζετε ότι με αυτή τη τροποποίηση που εισηγείστε, θα μιλήσουμε βέβαια γι' αυτό μετά, λύνονται αυτά τα προβλήματα. Έχοντας λοιπόν όλη αυτή τη θολή εικόνα γύρω από όλα αυτά τα ζητήματα και λέω χωρίς να καταλογίζουμε κάπου δόλο, αλλά προσπάθεια να λυθούν ζητήματα όχι με το σωστό τρόπο, καταψηφίζουμε τον απολογισμό της σχολικής επιτροπής για το 2015, το Σεπτέμβρη του 2017 που έρχεται επιτέλους για να το συζητήσουμε. Και έχει και αυτό τη σημασία του, σχεδόν δύο χρόνια αργότερα. Άρα προκύπτει ζήτημα έξι συγχρονισμού, προκύπτει ζήτημα οργάνωσης, προκύπτει ζήτημα υπευθυνότητας και όχι προχειρότητας στη διαχείριση τουλάχιστον οικονομικών ζητημάτων. Ευχαριστώ. Κυρία Μητζηφύρη, δεν χρειάζεται να επανελθείτε. Όχι, μόνο αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη, όχι την λογιστική όμως. Δεν είμαι λογίστρια, καθηγητρια φυσικής εισαγωγής είμαι. Την πολιτική ευθύνη την αναλαμβάνω. Αλλά από το 2015 θα μπορούσε μετά ο Πρόεδρος, από τη στιγμή που διαπίστωσε αυτό, να με ενημερώσει και να το λύναμε τότε. Ούτε να πηγαίναμε σε τέτοια, αλλά όπως είπες Βαγγέλη, ξέρουμε πάρα πολύ καλά και ο κ. Λεβέντη γιατί άργισε αυτό. Γιατί δύο χρόνια λασπολογίας στην Τζηφύρη είναι μια χαρά. Είχε ζητήσει το λόγο ο κ. Βάκας. Ναι, κ. Πρόεδρε. Δεν θα μπω εγώ στην ουσία του απολογισμού του έργου της κυρίας Μητζηφύρη, ούτε με την αντιπαράθεση που ταλανίζει τόσο καιρό το Δημοτικό Συμβούλιο. Από τη στιγμή που διαγράφθηκε η συνάδελπος Δημοτική Σύμβουλος από την συμπολίτευση από τη Δημοτική Αρχή. Εγώ αυτό που θα ήθελα να επισημάνω είναι κάποια θέματα νομιμότητας που με απασχολούν όσον αφορά τη συγκεκριμένη απόφαση. Και είναι τα εξής. Αυτό που επισημάνεται και με τους αριθμούς. Από την αρχή της τοποθέτησής μου δεν γίνεται μια μεταγενέστερη απόφαση της προγενέστερο αριθμού απόφασης Συμβουλίου του Συλλογικού Οργάνω που την έλαβε. Και δεύτερον και σπουδαιότερο είναι ότι καλούμαστε να εγκρίνουμε έναν απολογισμό ο οποίος για πρώτη φορά στα χρονικά Δήμων έρχεται ως ελειματικός. Αυτό πραγματικά με ξεπερνάει. Δηλαδή, ισολογισμός, και συγχωρέστε τα οικονομικά μου, δεν έχω τις γνώσεις του Δημαρχού, αλλά κάτι ξέρω από το Δήμος λόγω και της θέσης που είχε υπηρετήσει παλιότερα. Ισολογισμός ελειματικός είναι δυνατό να υπάρξει. Απολογισμός ελειματικός δεν είναι δυνατό να υπάρξει για τον πολύ απλό λόγο. Ισέπραξα ένα, ξόδεψα πέντε, μισό, έχω υπόλοιπο, μισό. Δεν γίνεται να εισπράξω ένα να ξοδέψω ενάμιση. Ποιος το έβαλε το επιπλέον μισό, από την τσέπη του το έβαλε, ποιος? Για αυτό, όταν δεν καλύπτουν τα υποχρεώσεις, πάνω σπωές τα επόμενα έτη. Καλούμαστε, δηλαδή, να εγκρίνουμε μια απόφαση ενός οργάνου, η οποία, κατά την άποψή μου, είναι κατευσοχήν παράνομη. Για αυτό την καταψηφίζουμε. Ωραία, λοιπόν, κατά πλήρου ψηφία. Πρώτα απ' όλα, να απευθυνθώ στον κύριο Σεμπυλί. Προηγούμενη φορά, τον κύριο Λεβέτη που το ανήφερε τώρα και τον κύριο Σταματούκο, όσον αφορά για το χρόνο καθυστέρησης. Η Σχολική Επιτροπή, για να φέρει έναν απολογισμό, πρέπει να περάσουν όλες οι σχολικές μονάδες μέσα από το γραφείο. Οι σχολικές μονάδες που έχει πρωτοβάθμια είναι 105. Εμείς έχουμε τη δυνατότητα, πέντε σχολεία την ημέρα, να μπορέσουμε να κλείσουμε απολογισμό. Όπως καταλαβαίνετε, θέλουμε 21 εργάσεις. Με απλά μαθηματικά σας τα λέω λίγο γρήγορα. Δύο αργίες που συμβαίνει να έχουμε, τριών ιεραρχών και καθαρά Δευτέρα, συν κάποια προβλήματα να έρθουν να φύγουν, να περάσει και η Σχολική Επιτροπή. Οπότε καταλαβαίνετε, ο πιο γρήγορος απολογισμός για να κλείσει, όσον αφορά τη Σχολική Επιτροπή, είναι τέλη Μαρτίου. Διοικητικό Συμβούλιο έχουμε το Πάσχα, να προλάβουμε το Δημοτικό Συμβούλιο, νωρίτερα από το Μάιο δεν γίνεται. Νωρίτερα από το Μάιο δεν γίνεται. Και αυτό, σας το λέω υπό κανονικές συνθήκες, όχι για αυτά που βρήκαμε εμείς τώρα. Εγώ σου μίλησα για τόσες βλακίες που είπες. Άσε με, άκουσε με. Κυρία Μητσιφύρη, δεν σας διέκοψε κανένας. Συνεχίστε κύριε Μπαλογιάννη, συνεχίστε. Λοιπόν, αυτό υπό κανονικές συνθήκες. Όλα αυτά, όταν δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα τα τιμολόγια, οι εντολές ήταν ανάκατα. Ζήτησες εσύ η λογιστή, ζήτησες. Άσε με να μιλήσω. Ζήτησες, εσύ σαν αντιπρόεδρος, κάναμε τόσα... Κυρία Μητσιφύρη, κυρία Μητσιφύρη... Κυρία Μητσιφύρη, συνεχίστε κύριε Μπαλογιάννη, συνεχίστε. Περίμενε, περίμενε. Συνεχίστε κύριε Μπαλογιάννη. Έχουμε λοιπόν... Δεν σας διέκοψε κανένας, κυρία Μητσιφύρη. Έχει κληθεί και τελικά καταψηφίστηκε και τελειώσε. Προφανώς δεν σας αρέσουν αυτά, προφανώς δεν σας αρέσουν. Εντάξει. Κυρία Μητσιφύρη, ρε μίστε λίγο. Προφανώς δεν σας αρέσουν. Ρε μίστε λίγο και αφήστε τους χαρακτηρισμούς. Συνέχισε κύριε Μπαλογιάννη. Μην αγχώνεσαι, μην αγχώνεσαι. Εγώ. Μην απαντάτε, κύριε Μπαλογιάννη, απαντάτε στο σώμα, όχι στην κυρία Μητσιφύρη. Όσον αφορά λοιπόν υποκανονικά συνθήκας, το πιο γρήγορο απολογισμό έρχεται το 2015... Έρχεται το Μάιο. Μετά από αυτά τα προβλήματα λοιπόν... Άσε με, να μιλήσω, περίμενε. Κυρία Μητσιφύρη, έλεος. Δεν σας διέκοψε κανένας. Δεν είπατε ότι θέλατε, δεν σας διέκοψε κανένας. Δεν σας διέκοψε κανένας. Χαλαρώστε τώρα, εντάξει. Ποιος? Ναι. Μα τα είπατε. Τα είπατε... Ηρεμήστε τώρα. Ακούτε, ακούτε λίγο, κυρία Μητσιφύρη. Ακούτε λίγο, γιατί έχω και για σας... Ακούσαμε και εσάς, κυρία Μητσιφύρη, ο καθένας μπορεί να τοποθετείτε. Σας ακούσαμε με πολλή προσοχή και με ευλάβεια. Σας παρακαλώ. Κυρία Μπαλογιάννη, μην το συνεχίσουμε σε αυτόν τον στυλ. Εδώ, απευθύνεσαι στο σώμα, στο δημοτικό συμβουλείο. Όχι στη κυρία Μητσιφύρη. Εγώ είμαι πίεμος, είμαι και προσοχή. Α, μπράβο, έτσι, όμορφα. Ο πιο γρήγορος απολογισμός που μπορεί να έρθει, δηλαδή, η Σχολική Επιτροπή, είναι το Μάιο. Εμείς, με τόσα προβλήματα, είμαστε έτοιμοι το Νοέμβριο. Επειδή είχαμε έλλειμμα και επειδή δεν θέλαμε να πούμε πράγματα τα οποία μπορεί να μην ήταν σωστά, φέραμε πάλι κάποιον ειδικό, μας είδε το πρόγραμμα και απεφάνθηκε ότι όντως έτσι είναι το ζωστό. Στις αρχές του χρόνου, και ενώ θέλουμε να περάσουμε τον απολογισμό, μας έρχεται το έγγραφο από τον έλεγχο του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Λέγαμε ευκαιρία είναι να δουν και αυτοί να μας πούνε αν έχουμε κάνει όντως σωστά. Δεν το προκαλέσαμε. Μην απαντάτε, κύριε Παλογιάννη. Ήρθαν οι ορκωτοί. Τους εξηγήσαμε, κύριε Λεβέντη, πώς είναι τα πράγματα και περιμέναμε την απόφαση τους. Γι' αυτό έχει καθυστερήσει ο απολογισμός τόσο καιρό. Εδώ να επισημάνω το γύρο στα Ματούκο. Είχε πει την προηγούμενη φορά και σωστά το είπε, δεν έχει σημασία πότε θα έρθει ένας απολογισμός, αλλά πώς θα έρθει και τι θα έρθει. Αυτό είμαστε εμείς υπέρ και το επιδοκιμάζουμε. Όχι βέβαια γιατί θέλαμε να καταπατήσουμε τη χρονική διάρκεια που έχουμε. Εμείς φέραμε έναν απολογισμό, το βλέπετε εδώ, ο οποίος έχει να κάνει εξεκάθαρος. Γράφει από όλοι τα πράγματα το πώς διαχειριστήκαμε, τι έσοδα έχουμε, τι έξοδα. Γι' αυτό και ήρθε και καθυστερημένα. Αυτός είναι ο λόγος, κανένας άλλος. Τώρα, κυρία Μητσιφύρη, να απαντήσω στην κυρία Μητσιφύρη, επειδή είπες πολλά, κυρία Μητσιφύρη. Εγώ βέβαια δεν συμφωνώ σε αυτά που είπες. Πρώτα απ' όλα, οικονομικό απολογισμό που κάνουμε τώρα, ήταν για να απαντήσεις αν είναι σωστός ή όχι να μας πεις τι έκανες όταν ήσουν πρόεδρος. Αν ήθελες όλα αυτά να τα υπερασφιστείς, δεν θα είχες παρατηθεί. Απλό. Δεύτερον, επειδή έχεις αναφερθεί πολλές φορές σε εμάς και σήμερα ακόμα μη βρεις σχέση και μας προσβάλλεις, να σου πω ότι έχεις πει και κάτι άλλο ότι είμασταν άσχετοι. Άσχετος για μένα δεν είναι κακό να είσαι. Άσχετος είναι μετά από τόσα χρόνια ενασχόληση με την τοπική αυτοδιοίκηση να παραμένεις άσχετος. Λοιπόν, εμείς είναι λογικό, είχαμε την ασχετοσύνη μας γιατί ήμασταν νέοι. Ναι, δεν πειράζει, δεν πειράζει, δεν πειράζει, είμαι βλάκας. Ή είμαι βλάκας. Λοιπόν, πού είσαι, πού είσαι. Κύριε Μπαλογιάννη, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, κύριε Μπαλογιάννη. Κύριε Μπαλογιάννη, εδώ, σε εμένα, εδώ, εδώ, εδώ μιλάτε. Στο Δημοτικό Συμβουλείο. Με τραβάει. Πάμε, πάμε, πάμε να τελειώνουμε, κύριε Μπαλογιάννη, να το κλείσουμε. Εγώ σαν Μάνος Μπαλογιάννης έχω καταθέσει εξ αρχής, δεν μιλάω για αρνητικά των άλλων, ούτε ασχολήθηκα με κανέναν, ούτε είπα ποτέ κάτι. Έχω μελετήσει πάρα πολύ στη σχολική επιτροπή, ποτέ δεν είπα για κάτι, κάτι για κάτι. Το μόνο που έκανα ήταν ότι εξήγησα απλά και κατανοητά το τι βρήκα. Αν δεν θέλετε να ενημερωθείτε, τότε να μην τα πω. Λοιπόν, είπατε εδώ και κάποια πράγματα δεν είναι σωστά. Πήρατε τα χρήματα που ήταν από το πετρέλαιο, από τις καθαρίστερες, πληρώσατε το πετρέλαιο. Γιατί να το πληρώσετε. Μην πληρώσετε. Να φωνάζοντας σχολεία να την πληρώσει ο δήμαρχος. Γιατί τα πήρατε. Δεύτερον, τα χρήματα αυτά που πήρατε... Τώρα, σε αυτά, δηλαδή την τοποθέτηση της δικής... Είναι πιο φαράντικος ελένα από σένα, γιατί διαμαρτύνεσαι. Είναι πιο μητζιφυρικός από σένα, γιατί διαμαρτύνεσαι. Δευτερολογία κάνει τώρα, τι κάνει. Τι κάνει, δεν κάνει. Κυρία Μπαλογιάννη, για να τελειώνουμε. Συνεχίστε. Πλήρωσες μαζί με τα πετρέλαια και τα καθαριστικά. Δε θα μπορούσες να αφήσεις τα καθαριστικά και να πληρώσεις καθαρίστρες. Απλό πράγμα. Απλό πράγμα. Τι έκανα για τις καθαρίστρες να πω και να κλείσω... γιατί δεν θέλω να ενοχλώ το σωμάλο. Καθαρίστρες από εμένα έπαιρναν στην ώρα τους τα χρήματα. Είχαμε ειδικό ταμείο. Είχαμε ειδικό ταμείο. Είχαμε ειδικό ταμείο. Είχαμε ειδικό ταμείο. Είχαμε ειδικό ταμείο σε όλα αυτά τα προβλήματα που είχαμε. Γιατί είχαμε να ξεπεράσουμε πολλά οικονομικά προβλήματα. Γιατί δεν ήταν άλλος υπεύθυνος. Είχαμε αθωρίσει ένα χρηματικό ποσό πέντε χιλιάδων ευρώ. Το είχαμε στην άκρη. Όταν... Δεν πειράζει. Δεν είναι βιδωμένος είμαι. Πάμε κύριε Μπαλογιάννη. Κύριε Μπαλογιάννη. Είχαμε ένα υπόλοιπο. Να τελειώνουμε. Είχαμε ένα υπόλοιπο στο οποίο οι καθαρίστριας όταν είχαν κάποιο πρόβλημα μπορέσαμε και τα πεξέλδαμε, τις βοηθήσαμε και δεν περιμέναμε τη μισθοδοσία τους που γίνεται ένα τρίμινο. Αυτά. Κύριε Δήμαρχε. Υπάρχουν όμως δυο κουβέντες για να καταγραφούν. Κανένας δεν ισχυρίστηκε εδώ μέσα ποτέ ούτε εγώ ούτε κανένας ότι σε αυτή τη διαχείριση που έγινε εκείνο το οχτάμινο υπήρχε δόλος. Και το λέω αυτό γιατί την ίδια κατάθεση έκανα στη δικαστική διερεύνηση που δεν ξέρω σε ποιο σημείο βρίσκεται που κλήθηκα να καταθέσω. Εκεί είπα λοιπόν ότι βεβαίως έγιναν ορισμένα πράγματα τα οποία είχαν παρατυπίες υπερβολικοζήλωσε οτιδήποτε άλλο. Υπάρχει θέμα αλλά αυτό δεν έγινε αποδόλω ούτε αποσκοπιμό, ούτε έγινε να φάει κάποιος κάποια χρήματα. Έγιναν όμως παρατυπίες. Το Μάιο του 19 ζήτησα να ενημερωθώ το Μάιο του 15 ζήτησα να ενημερωθώ πώς ήταν η οικονομική κατάσταση της Οικονομικής Επιτροπής. Ενημερώθηκα στην Επιτροπή Παιδείας στην πρωτοβάθμια ενημερώθηκα ότι οφείλονται σε διάφορους προμηθευτές, οΤΕ, ΔΕΙ, ΦΟΡΙ, ΕΚΑΤ οπουδήποτε αλλού το ποσότο 200.000 ευρώ. Αυτό το καλύψαμε. Και μπράβο στον Μάνο τον Παλογιάννη με ιδιαίτερη προσπάθεια, με ζήλο υπερβολικό προσπάθησε να είμαστε σε έναν σήμερα πολύ καλό δρόμο, να μην υπάρχουν οφειλές παρά μόνο οι ρυθμίσεις. Για όλα αυτά λέω υπάρχει σε εξέλιξη μια επιθαρκή διαδικασία. Συνεπώς, δεν είναι όλα όμορφα καμωμένα, υπήρχαν παρατυπίες. Το ότι καθυστέρησε, είναι γιατί για ένα χρόνο υπήρξε εδώ έξι μήνες, οχτώ μήνες, δεν ξέρω πόσο υπήρχαν ελεκτές δημόσιας διοίκησης που έλεγξαν αυτό και έβγαλαν ένα πόρισμα. Το πόρισμα αυτό έχει κοινοποιηθεί αρμοδίως υπάρχει σε εξέλιξη μια επιθαρκή διαδικασία εγώ δεν προτίθεμαι να δημιουργήσω κανένα θέμα ούτε ποτέ είπα το πόρισμα πάρτε το και τη λέει και είναι υπέρ μου και κατά μου. Το ζήτημα είναι ότι η καθυστέρηση οφείλετος σε όλα αυτά που είπαμε και εν πάση περιπτώσει σήμερα είναι αλήθεια ότι δεν υπήρξε στην πρωτοβάθμια και στην δευτεροβάθμια επιτροπή παιδείας ένα σύστημα οργάνωσης των οικονομικών νομίζω τώρα μπορεί και υπάρχει και γίνονται όλα και με εξτρέ από την τράμπαζα και με λογαριασμούς και έτσι τα πράγματα φαίνεται και είναι πάρα πολύ καλύτερα από ό,τι ήταν όταν γινόταν στο Μιλυτό. Κατά πλειοψηφία λοιπόν η έκριση του απολογισμού της Επιτροπής Παιδείας της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής για το 2015 Όχι, γιατί είπε ο δήμορχος ότι δεν υπήρχε τίποτα 28 Ιανάρη, καταγεγραμμένο στο βίντεο που έλεγε εδώ για τη φυλακή. Ότι οφείλονται 200.000 ευρώ το Μάιο όταν έφυγες. Είκα αυτά που είπατε. Ήταν δηλαδή τις 8 μήνες. Γιατί λέτε την αλήθεια. Πάμε στα επόμενα θέματα οικονομικά και ειδικητικά. Γιατί δεν λες την Δημαρχία από που ήτανε. Κυρία Μητσίφυρη έκλεισε το θέμα, ψήφισαμε, τελείωσε. Ευχαριστώ. Υπόσχεσαι, Δήμορχα Χαλικηδέων. Κύριοι συνάδελφοι. Η συγκεκριμένη τροποποίηση που εισαγάγουμε δεν είναι ιδιαίτερα σημαντική ούτε κάνει το μέσ αυτές που θέλαμε να κάνουμε στον οργανισμό. Και αυτό γιατί μας δόθηκε οδηγία ότι θα υπάξουν εννοί οργανισμοί από το Υπουργείο τόσο για τους αστικούς δήμους, τους ορεινούς και τους νησιωτικούς. Και μας απέτρεψαν να κάνουμε μια μεγάλη τομεί στον οργανισμό και γι' αυτό αφέθηκε και αυτό. Όμως υπάρχει μια πρόβλεψη, μια οδηγία προς τους δήμους για να προβλέψουν οργανικές θέσεις κοινωνικών λειτουργών στο οργανισμό της ιστορικής λειτουργίας. Με την ευκαιρία αυτής της τροποποίησης θέλαμε να ορθολογηγοποιήσουμε λιγάκι τον οργανισμό να δούμε τι άμεσα προβλήματα έχουμε και είδαμε ότι μπορούσαμε να βάλουμε κάποιους τεχνίτες αυτοκινήτων και μηχανημάτων χειριστές, χειριστές που έχουμε μηχανήματα αλλά δεν έχουμε χειριστές και βάλουμε κάποιες θέσεις μόνοι μου προσωπικού όχι ότι θα τις προκηρύξουμε, αυτές έχουν τους συγκεκριμένους περιορισμούς και επίσης βάλαμε κάποιους μηχανικούς περιβάλλοντος είχαμε έναν και βάλαμε τρεις υπάρχει μια τέτοια ανάγκη βάλαμε τις θέσεις κοινωνικών λειτουργών γεωλόγων γιατί διαπιστώσαμε τώρα με τις γεωλογικές μελέτες που κάναμε δεν είχαμε γεωλόγους και νομίζω στο θέμα των κάποιων διευθύνσεων γενικεύσαμε τα προσώδα για να μην φαίνεται καλοπρόεδρετα ή κακοπρόεδρετα ότι αυτά είναι φωτογραφικά και εκεί που υπήρχε μια συγκεκριμένη ειδικότητα για την κάλυψη μιας θέσης διευθυντού το γενικεύσαμε και κάναμε θέσεις πιεψιλών όλων των γνωστικών αντικειμένων αυτά προβλέπει ο οργανισμός τίποτα ιδιαίτερο νομίζω είναι μια τυπική διαδικασία δεν είναι ουσιαστική και σας προτείνουν να ψηφιστεί κύριε Ζεμπέλη υπάρχουν ερωτήσεις από ποιον εκπονήθηκε αυτό το κείμενο από την υπηρεσία μας και νομίζω ότι δεν έχουν ένσταση και ο σύλλογος των εργαζομένων με τους οποίους συζήτησε ο γενικός γραμματέας κύριε Ζεμπέλη είχε επιχειρήσει και κατά το παρελθόν να έρθει μια τροποποίηση του οργανισμού μάλιστα αν ανατρέξουμε στα πρακτικά που είχαν ανακοινωθεί στο Διάβια υπήρχε ήδη εκτελεστική επιτροπή απόφασής της νομίζω ή από το 2015 που αποφάσιζε περί τροποποίησης του οργανισμού αυτό εν πάση περίπτωση δεν είχε την ίδια τη λογία που αναφέρει ο σήμερα ο κύριος δημάδος έχουν επαρρέλθει από τη τροποποίηση που κάναμε εμείς περισσότερα από 6-7 χρόνια μάλλον γύρω στα 5 χρόνια είναι πολύ νερό στο αυλάκι της ιστορίας υπό την έννοια ότι έχουμε πολλές απολύσεις συνταξιοδοτήσεις ανθρώπους οι οποίοι δεν αναπληρώθηκαν στην πορεία ελέων μνημονιακών δεσμεύσεων άρα λοιπόν αυτό που περίμενε κάποιος ήταν να δούμε έναν νέο οργανισμό ο οποίος να νοικοκυρεύει κάπως τα πράγματα και να τα φέρνει στην εμπιστάμενη κατάσταση το να αναθέσουν που κάθε φορά γινόντουσαν σε διάφορες ιδιωτικές εταιρίες είτε προς αξιολόγηση του προσωπικού είτε προκειμένου να υπάρχουν διάφορες πιστοποιήσεις ότι οι εταιρίες αυτές οι ιδιωτικές εν πάση περιπτώσει και κατόπιν αξιολογήσουν θα μας κατύφθυναν έτσι ώστε να έχουμε ένα πρότυπο οργανισμό ο οποίος να αποκλείται τις απαιτήσεις του σημερινού δημοχαλκιδέων κάτι τέτοιο δεν υπάρχει δεν θα εξηγηθεί το γεγονός ότι προλέπει κάποιες νέες θέσεις όμως είναι γνωστό ότι οι νέες θέσεις προς το παρόν δεν μπορούν να καλυφθούν και αν ανοίγει οποτεδήποτε τέτοιου είδους δυνατότητα είμαστε συνενόητοι έτσι ώστε να περνάει από το δημοτικό συμβούλιο ακόμα και δια περιφοράς άρα λοιπόν κάποιος ο οποίος το διαβάζει λέει ότι αυτό που λέει ο Τσίπρας ότι θα φύγουμε του χρόνου το καλοκαίρι από τα μνημόνια συνέβη ήδη θα ήρθει σαν οι όπια συνδεσμεύσεις και υποχρεώσεις μνημονιακές της χώρας και άρα λοιπόν αύριο το πρωί μπορεί ο δήμοσκας να ξεκινήσει και να κάνει μια προκήρυξη για διορισμό προσωπικού δεν μπορεί να γίνει αυτό άρα λοιπόν πολύ φοβάμαι ότι όλα αυτά τα οποία διαβάζουμε και τα οποία είναι δύο τόμοι που επαναλαμβάνουν περίπου τον οργανισμό τον υφιστάμινο ο οποίος έχει εκρυθεί παρά να υπάρξει αυτό το οποίο λέγεται ως αναβάθμιση του αυτοτελούστηματος νομικής υπηρεσίας προκειμένου να διοριστεί ένας επιπλέον δήμαρχος δικηγόρος με σχέση εργασίας πάγιας εντολής με επιλογή από τον δήμαρχο δηλαδή αυτό το οποίο είχαμε από το 2015 ήδη την εμμονή να διοριστεί δήμαρχο δικηγόρος ανεξαρτήτως μάλιστα της διαγωνιστικής διαδικασίας της νοστιής όπως συγκροτείται επανέρχεται σήμερα μέσα από έναν κανονισμό εσωτερικών υπηρεσιών ο οποίος είναι πολυσέλληδος χωρίς στην ουσία να αλλάζει τίποτα σε ό,τι αφορά δε το ζήτημα των δεσμεύσεων θέλω να πω ότι όταν για την επιλογή των προϊσταμένων υπάρχουν κριτήρια και λένε ότι για τη θέση του διευθυντή των ιδιοτεχνικών υπηρεσιών πρέπει να δασολόγωσει ορισμένες άλλες ειδικότητες παρεμφερής αυτό δεσμεύει τον δήμαρχο, περιορίζει άρα το έμβρος και τις δυνατότητες του και τις επιλογές του έτσι ώστε να επιλέξει αξιοκρατικά μεν αλλά με το αντικείμενο το οποίο προβλέπετε. Εδώ λοιπόν με το να μην υπάρχει να καταργείται ουσιαστικά οι ειδικότητες ανάλογα με το αντικείμενο να προστίρθει δηλαδή στην καθαριότητα της ανακύκλωσης των πολιτικών μηχανικών που δεν έχει καμία έννοια ή στη διεύθυνση ιδιοτεχνικών υπηρεσιών ή πάλι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης όλων των κλάδων αντιλαμβανόμαστε ότι κάποιες άλλες μεθοδεύσεις υπηρετούν οι συγκεκριμένες τροπουπηρήσεις, αυτό δε πολύ περισσότερο αν λάβουμε υπόψη τα τεκτενόμενα αυτό δηλαδή που έχει συμβεί στο δήμο μέχρι σήμερα και στις υπηρεσίες του δηλαδή αν αξιοκρατικές επιλαγές προεισταμένουν αυτό λοιπόν που ήδη έχουμε δει τα πρώτα του δείγματα έρχεται σήμερα και με τον οργανισμό αυτό που είναι φωτογραφικός υπό την έννοια ότι θέλουμε ελάχιστα ζητήματα να πειράξουμε προκειμένου να έχουμε δυνατότητα να αλλάξουμε και να επιλέξουμε άλλους για συγκεκριμένες διευθύνσεις πράγμα που σε κανένα οργανισμό δεν υπάρχει στον κόσμο γενικεύοντας τις ειδικότητες και αναφέροντας απλώς στο πανεπιστημιακές εκπαίδευσης νομίζω ότι δεν έχει κανένα νόημα και θα έπρεπε να ανμήτει άλλο ένα συνολικότερος ΟΕΗ που ανακαλύπτει τις ανάγκες της υπηρεσίας όπως έχουν διαμορφωθεί όλο αυτό το χρονικό διάστημα Κύριε Λεβέντη Συζητάμε πράγματι για αλλαγή του οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας του Δήμου κάτι που μπορεί να είναι και αναγκαίο στα πλαίσια της αναβάθμισης, αξιοποίησης, λειτουργίας πιο σωστής λειτουργίας των υπηρεσιών όλοι οι Δήμοι το κάνουν είναι θεμητό, είναι στα πλαίσια λειτουργίας μιας αναπαθυσμένης τοπικής αυτοδιοίκησης όμως βρισκόμαστε στο παραπέντε μιας ρηζικής αναδροάρθρωσης του Καλλικράτη που σημαίνει ότι θα αλλάξουν πάρα πολλά τη τοπική αυτοδιοίκηση θα έρθουμε μετά να ξανακάνουμε την αναμόρφωση ένα ρώτημα μπαίνει δηλαδή γιατί δεν περιμέναμε αυτό λέω δεν διαφωνούμε αλλά λέω γιατί δεν περιμέναμε γιατί έχει εξαγγελθεί ότι μέσα στο 17 θα γίνει αυτή η αναδιαμόρφωση η αναβάθμιση, η αλλαγή του Καλλικράτη μήπως μας δίνεται ευκαιρία να κάνουμε μια άλλη ρηζική πιο ουσιαστική αναμόρφωση του οργανισμού καταλάβατε τι λέω έτσι και αλλιώς αυτό θα γίνει Νίκο γιατί έτσι έχει δεσμευτεί και το Υπουργείο ότι πρόκειται να εξαγγείλει πρότυπος οργανισμού τώρα όμως μίλησα, άκουσα και τον κ. Ζεμπίλι που είπε, έχουμε δύο νομικούς πρέπει να συγκροτηθεί γραφείο πρέπει να βάλουμε κοινωνικούς λειτουργούς με την ευκαιρία αυτή κάναμε κάποιες οριακές παρεμβάσεις για να μπορέσουμε να υπάρχουν σαν οργανισμοί να είμαστε πιο προετοιμασμένοι δεν αλλάζει τίποτα, δεν είναι κάτι ουσιαστικό τώρα αν έρθει βεβαίως, προχθές βάλαμε 60 θέσεις μόνοι μου προσωπικού για τα θέματα της καθαριότητας δεν είναι, είναι όλα μαζί άμα όπως λένε και οι εργαζόμενοι είναι βασικός λόγος εμείς το δεχόμαστε απλώς όμως βάζουμε το ερώτημα ότι επήκηται αναδιάρθρωση όλης της τοπικής αυτοδίκησης και να πω και δυο λόγια για την αναβάθμιση της νομικής υπηρεσίας είναι θετικό ωστόσο επειδή εγώ είμαι μάλλον ο πιο παλιός εδώ μέσα και έχω ζήσει δημοτικά συμβούλια στα οποία η νομική υπηρεσία είναι παρούσα τι εννοώ δηλαδή μια νομική υπηρεσία η οποία θα εξυπηρετήσει και τις ανάγκες λειτουργίας του δημοκρατικού συμβουλίου πολλά ερωτήματα πιστεύω από συναδέλφους θα μπορούσαν να τεθούν ενθερμό εδώ και σε όλες οι παλιότερες δημοτικές αρχές ο νομικός συμβούλος ήταν εδώ γιατί να μην το κάνουμε και τώρα να το κάνουμε και θα έλεγα όχι μόνο να παρευρίσκεται η νομική υπηρεσία σε κάθε δημοκρατικό συμβούλιο να παρευρίσκονται και οι προϊστάμενοι και ο διευθυντής των υπηρεσιών είναι ανάγκη είναι πολλά ζητήματα που θέλουμε ένα ερώτημα και μια απάντηση από τους ειδικούς πάει και αυτό τώρα σε αυτό που διαφωνούμε δήμαρχε διαφωνούμε σε παρένθεση το θεωρούμε σαν υπερβολικό σε ένα τέτοιο δήμο με τόσο προσωπικό και ειδικά τόσο επιστημονικό προσωπικό κάποια σαρανταριά μηχανικούς μηχανολόγους ηλεκτρολόγους αρχιτέκτονες και όλα αυτά νομικούς τώρα αναβάθμιση οικονομολόγους να χρειαζόμαστε για να ξοδευτούμε γιατί στοιχίζει στο Δήμου η ειδική συμβουλή είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν ξέρω νομίζω ότι εάν αξιοποιήσουμε όλο αυτό το προσωπικό το επιστημονικό προσωπικό που έχει σήμερα ο Δήμος μας συν τους 45 δημοτικούς συμβούλους που τους ερετούς νομίζω ότι θα περισσεύανε οι δικοί συμβούλοι για εξοικονόμηση αυτούς δεν τους προβλέπει ο οργανισμός τους προβλέπει ο νόμος εντάξει θα μένει στο χέρι μας αν τους παίρνουμε δηλαδή το κράτος που έχει 500.000 υπαλλήλους ο πρωθυπουργός ή ο υπουργός δεν έχει δικοσυμβούλους είναι άλλο πράγμα εντάξει εντάξει λοιπόν αυτή είναι η άποψή μας εντάξει κύριε Σταμάτοκο και κάτι άλλο αναφέρετε και λιγάκι τώρα πρέπει να είναι στα πλαίσια της αλλαγής και της δυνατότητας που έχουμε να προσλάβουμε με τη δημοτική αστυνομία πώς αναφέρετε που βρισκόμαστε τι σκοπεύετε είναι αναγκαία απαραίτητη είναι εκ των όνου ΚΑΝΕΦ πλέον όμως δεν μπορούμε να πάρουμε και τη διεύθυνση αν και η συγκίση ήταν να την καταργήσουμε γιατί δεν ηφίστηκε το προσωπικό ζήτησα να παραμείνει μήπως αύριο αλλάξουν τα πράγματα και ως προς τον εσωτερικό έλεγχο και άλλες παρεμβάσεις που θέλαμε να κάνουμε ουσιαστικές δηλαδή αλλά δεν μπορεί να γίνουν τώρα εν ώψη των νέων πρωτοβουλιών νομοθετικών για την αυτοδιοίκηση αναμένοντας στην αλλαγή του Καλλικράτη. Κύριε Σταματόκου. Δε συνάδελφοι, το θέμα με τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας τόσα χρόνια που είμαι στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και σαν εργαζόμενος στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοια, πρώην Ομαρχία, πρώην Πουργείο Γεωργίας σαν δημόσιο συμπάλληλος δηλαδή, έχω δει ότι κάθε φορά που επιχειρείται μια τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, ο κύριος στόχος είναι, το επισήμανε και ο Θανέσος Ζεμπίλης και το ίδιο έκανε κι αυτός όταν ήρθε σαν Δήμαρχος, να δημιουργήσουμε εκείνες τις διευθυντικές θέσεις ή θέσεις προϊσταμένων ή γενικές διευθύνσεις για να βάλουμε τους δικούς μας ανθρώπους να εξυπηρετήσουν τη δική μας πολιτική. Είναι κακό, είναι κακό. Το έχετε κάνει, αυτό ναι, το έχετε κάνει. Αυτό κάνετε, κατά το μάλλον νοιήτων το κάνετε. Το κάνετε και εσείς το κανάνε και οι προηγούμενοι το κάνουν. Γι' αυτό αναφέρθηκα και στην περιφερειακή ενότητα. Εδώ έχουμε με τον Πακογέννη τρία χρόνια που παλεύουμε και θα μας έφερνε τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας για την περιφέρεια και ακόμα τον φέρνει. Και έχει κάνει τρεις-τέσσερις τροποποιήσεις απανωτές. Τέλος πάντων, άλλο θέμα αυτό. Να δούμε εδώ στο συγκεκριμένο ζήτημα. Εγώ θα αναφερθώ σε δύο παραγγράφους. Δεν θέλω να μπω περισσότερο στην ουσία του κειμένου γιατί δηλαδή στο πώς διαμορφώνονται οι διευθύνσεις και τα τμήματα. Αλλά αυτό που με ενδιαφέρει σαν παράταξη είναι η φιλοσοφία γύρω από το πώς αντιλαμβανόμαστε τη λειτουργία των υπηρεσιών. Στην πρώτη παράγραφο, λοιπόν, αναφέρεται ότι με τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας καθορίζεται η εσωτερική διάρθρωση των υπηρεσιών σε γενικές διευθύνσεις, διευθύνσεις, τμήματα αυτοτελή, τμήματα και τα λοιπά, το πώς διαρθρώνονται. Στην τρίτη παράγραφο, και προσέξτε το λίγο στην τρίτη παράγραφο, μέχρι τις δυο-τρεις σειρές θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε όλοι. Και έρχεται η επόμενη πρόταση να τα ανατρέψει. Κοίτε, η σύσταση θέσεων προσωπικού με τους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας στο ΝΟΤΑ γίνεται μετά από εκτίμηση των υπηρεσιακών αναγκών... Α, μέχρι εδώ είναι το σωστό που μπορεί ο καθένας να πει. Υπηρεσιακές ανάγκες. Υπηρεσιακές ανάγκες με ποια λογική όμως, με τη λογική του να εξυπηρετείται άρτια αποτελεσματικά και γρήγορα ο πολίτης και ο εργαζόμενος να εργάζεται σε συνθήκες ανθρώπινες, με εξοπλισμό άρτιο και το απαραίτητο προσωπικό κάτω από ανθρώπινες συνθήκες. Και συνεχίζω τώρα για να σας πω γιατί ανατρέπεται αυτό. Με την προϋπόθεση ότι για τη σύσταση κάθε νέας οργανικής θέσης θα πρέπει ο μέσος όρος των τακτικών εσόδων των δύο τελευταίων ετών να είναι διπλάσιος του ποσού στο οποίο αν έρχεται η αιτήσια δαπάνη του βασικού μισθού του καταληκτικού κλιμακίου των προτεινόμενων νέων θέσεων, πολλαπλασιαζωμένη στις δαπάνεις αυτής επειδή ο... δηλαδή περιορισμός, περιορισμός, περιορισμός, σφίξιμο της θυλιάς γύρω από το λαιμό, αδυναμία της δημοτικής οργάνωσης του Δήμου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Παράδειγμα ζωντανό είχαμε στο προηγούμενο θέμα πώς μας περιέγραψε η κυρία Μητζιφύρη την κατάσταση που επικρατούσε στην πρωτοβάθμια Επιτροπή Παιδείας με έλλειψη προσωπικού για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις. Το ίδιο έχουμε στο ΔΟΠΑΚ, το ίδιο έχουμε στο ΔΟΑΠΕΚ, το ίδιο έχουμε σε όλα τα νομικά πρόσωπα να μην πιάσω τη δαιειάθου η οποία είναι άλλο θέμα, είναι επιχείρηση και μπορεί να έχει τη δική της αυτοτελή οργάνωση, όμως τα νομικά πρόσωπα θα πρέπει να περιλαμβάνονται μέσα στον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας και να έχουν το προσωπικό που απαιτείται για να μπορεί να εξυπηρετείται ο κόσμος. Με όλα αυτά λοιπόν τα αρνητικά που επισημάνουμε δεν ψηφίζουμε αυτόν τον οργανισμό και μην νομίζετε ότι με την τροποποίηση που θα έρθει, ή τον εξυγχρονισμό που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα φέρουμε στο νέο Καλλικράτη ότι το πνεύμα θα είναι διαφορετικό, θα είναι το ίδιο και χειρότερο και με περιορισμένο αριθμό δυνατοτήτων να προσλάβουμε προσωπικό. Σε προηγούμενο συμβούλιο είχαμε πει κάτι για οργανογράμματα και τα λοιπά που νομίζω ότι αρμόζει στη σημερινή κουβέντα και στο σημερινό θέμα. Το οργανόγραμμα είναι το έλλειμμα από ένα δήμο και την τοπική αυτοδιοίκηση και στους δύο βαθμούς και το οργανόγραμμα είναι έλλειμμα από παντού και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και στο δημόσιο και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Εμείς δεν θέλουμε να έχουμε οργανόγραμμα πραγματικό και θέλουμε να έχουμε ένα πλασματικό. Θέλουμε να φτιάξουμε ένα οργανόγραμμα που μας βολεύει. Ένα οργανόγραμμα που να το κάνουμε όπως θέλουμε εμείς. Ένα οργανόγραμμα που να βάζουμε όποιους θέλουμε εμείς. Και το λέω και το γενικεύω. Έχουμε εμπειρία οι περισσότεροι από εδώ πέρα και μπορούμε να κάνουμε ένα οργανόγραμμα ό,τι όλα θέλουμε. Οι περισσότεροι έχουν εθητεύσει δήμαρχοι, άλλος είναι βουλευτής εκεί πέρα, ο άλλος είναι πενήντα χρόνια που λέει ο Λεβέντης, άσχετα τώρα αν έχει πάρει χαμπάρι τι γίνεται, ο άλλος είναι πιο λίγα, ο άλλος πιο πολλά και τα λοιπά. Το ζήτημα είναι τούτο όμως, ότι επειδή ακούστηκε για τον Καληκράτη, τον Καληκράτη τον συζητάμε ότι δεν αποδίδει πριν βγει ο Καληκράτης. Πριν έρθε ο Καληκράτης λέγαμε, όχι τώρα που είναι ο Καληκράτης, τώρα καληνύχτα. Και αν δείτε να αλλάξει ο Καληκράτης να έρθετε εδώ μέσα να τον χορέψουμε. Γιατί ως Καληκράτης ο άνθρωπος βγήκε και είπε και είναι προς τιμή του του Σκουρλέτη, έδωσε συνέντευξη και το διάβασα σε μια εφημερίδα έτσι με επιμονή έτσι που δεν τις διαβάζω επιφανειακά. Αυτό το διάβασα, γιατί με ενδιαφέρε, γιατί έλεγε ο Καληκράτης μια και συμμετέχουμε στην τοπική αυτοδίκηση. Τι έλεγε, ότι με τα δεδομένα τα σημερινά με την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, δεν έλεγε ο άνθρωπος ότι είμαστε υπόγερμανική κατοχή και ευρωπαϊκή κατοχή και τέτοια, ήταν λίγο κομψός εκεί. Δεν μπορούμε να κάνουμε αυτό το βήμα που λέμε για τον Καληκράτη. Αν λέω ψέματα θα παντρώνω τη Σομπρατσόλης. Και αν δεν έχει πει έτσι και καλά έκανε και το είπε. Είμαστε κάτω από οικονομικό έλεγχο. Λοιπόν εμείς καθόμαστε εδώ και θέλουμε να φτιάξουμε και φτιασίδια λες και αυτό που θέλουμε να κάνουμε θα το κάνουμε. Άρχεται ο Βασίλης ο Καθαροσπόρες έγινε ένα τμήμα εκεί κάτω. Που είναι σημαντικό κατά την προσωπική μου αίσθηση. Και ο Βασίλης και όλοι όσοι έχουν ευθύνη, θέσεις ευθύνης και η Λίλιαν και τα λοιπά. Θέλουν να κάνουν κάτι και γιατί δεν μπορούν να το κάνουν. Τους δεσμεύει κάτι. Τι τους ενοχλεί. Τι τους λέει ο δήμαρχος δεν θα το κάνετε. Λέει η τοπική κοινωνία δεν θα το κάνετε. Ποιος τους λέει να μην το κάνουν. Είναι τα πράγματα έτσι που δεν μπορούν να το κάνουν. Θέλει ο δήμαρχος στην αυλίδα να κάνει κάτι δεν μπορούν να το κάνουν. Τίποτα δεν μπορεί να κάνει. Και συζητάμε τώρα ότι θα κάνουμε ένα οργανόγραμμα να βάλει τους διευθυντές. Α, τους βάλουμε. Τους είχα κι εγώ τους διευθυντές και τους καμάρωνα όλη την ημέρα εκεί κάτω. Έτσι θα βάλουμε και υπόπτυση. Σου επιτρέπουν τώρα να τα κάνεις αυτά. Α, δεν σου επιτρέπουν. Και το γενικεύω δε λέω μόνο εδώ. Δε θέλεις και για την περιφέρεια μια και για να κάνω και εγώ μια θητεία. Τα ίδια λέγαμε. Αυτά που σας λέω εδώ τα λέγα και στον Μπεργαντά τότε. Και στο τέλος φτάσαμε σε σημείο και του λέω άντε κόψτε το σβέριχο, σηκώθηκα έφυγα και τελείωσε. Και είχα την άνεσή μου να λέω ότι θέλω εσύ. Όχι ότι θέλω, αυτά που έβλεπα έλεγα. Και αυτά που βλέπω τώρα λέω. Είναι έτσι τα πράγματα. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γιατί μας δισμεύουν οικονομικά. Λέει ο άλλος. Ξέρεις τι λέει η Λάρισα, για μας λέει η Λάρισα. Λέει ο άλλος, ξέρεις τι λέει ο άλλος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης. Μας λένε και εκείνη. Λέει, έγινε υπό δήμαρχος προηγουμένως δημόσως ένεχος κάποια πυρσία που έκανε έλεγχο. Τι δεν κατάλαβε ελεγχόμαστε. Εμείς δεν μπορούμε εδώ πέρα να έχουμε ομάδες έτσι και με ελέγχουν. Μας ελέγχουνε. Δεν κατάλαβα δηλαδή. Μια και το Καλλικράτη για το κλεισοκή. Ο Καλλικράτης ξέρετε γιατί Καλλικράτη λέμε. Να κάνει τοπική αυτοδιοίκηση. Ξέρετε ότι έχουνε φτάσει ο κόσμος και λέει πού είναι εκείνοι οι προέδροι. Ακούτε τώρα. Συζητάνε για τους προέδρους τους Παμπάλεους όχι τούτους. Για αυτούς που είναι κάτι παιδιά εδώ που είναι ο άλλος που τα φύλλα, που τα φράτυγω, το βασιλικό και τα λοιπά. Λέμε τους προέδρους εκείνους με τα μπαστούνια και με τις κλίτσες. Εκεί φτάσαμε δηλαδή. Γιατί, γιατί εκείνοι είχαν ένα λόγο. Λέγανε κάτι για να το κάνανε. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Φιλοσοφούμε. Λέμε μπουρδες εδώ μέσα, ξέσα, εγώ. Λέω να πάρουμε να κάνουμε. Έχει έλειμμα στο μηχανολογικό εξοπλισμό, στον εξοπλισμό, στα μηχανήματα. Θα μπορούσε σαν μάγες δέκα μηχανήματα, που το κάθε μηχανήμα θέλει τρεις χειριστές, ή δύο, και έναν που να κάνει τα κουμάντα του. Θα θέλεις, μπορείς να τους πάρεις, να υπάρνεις. Βασιλία, εσύ πόσους ήθελες. Εγώ τότε έλεγα, θέλω 120 για να κάνουν εκαθαριότητα και μου δούσετε ένα 12. Εντάξει, τι να κάνουμε. Δεν ξεμαντιαζόμαστε μεταξύ μας και μπιριμπύρι και μητζιφύρι και ο έτσι και αλλιώς. Εντάξει, τελείωσε. Και περιμένουμε τώρα το σκουρλέτι να μας φέρει τον καλή κράτη, τον καινούργιο, που θα κάνουμε θαύματα εδώ μέσα. Άμα τον δείτε, ελάτε να τον συζητήσουμε, έκανα δυό ώρες εδώ μέσα. Κυρία Μητζιφύρι, Πρόεδρε Μιάκης εδώ. Ναι. Έλα. Να μας πει ο Πρόεδρος και μετά... Βασικά, για το θέμα του οργανισμού. Δημάρχε, δεν συμφωνούμε απόλυτα. Το βασικό κομμάτι που συμφωνούμε είναι ότι προσθέσατε πάρα πολλές θέσεις στον οργανισμό, βάσει τις δέσμες που είχε όλο το Δημοτικό Συμβούλιο και για τις 65 θέσεις των ορισμένων που θα κάνουμε την προκήρυξη, καθώς επίσης και για άλλες θέσεις που είχαμε πει τότε, για να περάσουμε το επίπεδο των 80 που ήδη υπηρέτουν σαν ορισμένου χρόνου, αυτή τη δέσμες την τηρίσατε. Τώρα, ό,τι αφορά, ας πούμε, το κομμάτι του Νομικού Συμβούλου, σίγουρα εμείς θα θέλαμε μόνιμη θέση Νομικού Συμβούλου, όχι με αυτόν τον τρόπο και για τα επιλογή. Αλλά το βασικό κομμάτι ήταν αυτό τη συμφωνία μας και επίσης ο οργανισμός, ούτως ή άλλως, έχετε δίκιο, τον επόμενο διάστημα θα αλλάξει. Αυτός ο οργανισμός είναι ακριβώς ο ίδιος αυτός που είχε ο κ. Ζεμπίλης. Απλά καταργήθηκαν τα γραφεία και άλλαξε το θέμα του Νομικού Συμβούλου και κάτι με τους προστάμενους, όπου ούτως ή άλλως δεν θα προλάβει να γίνει, δηλαδή θα αλλάξει. Το σημαντικότερο είναι αυτό που είπατε όλοι σας, ότι πρέπει να γίνει ένας οργανισμός που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και στην πόλη μας, στις ανάγκες μας και όχι σε ό,τι ο καθένας μπορεί να σκέφτεται ότι μπορεί να κάνει καλύτερα για κάποιον άλλον. Σας ευχαριστώ. Από τη διαδικασία και τις οποθήσεις των επικυφαλείς, φάνηκε ότι δεν έγινε καμιά κοσμογωνία, όπως είπε ο κ. Ζεμπίλης, στον οργανισμό. Έγιναν κάποιες κινήσεις και κάποιες δεχμίες και κάποιες διορθώσεις και κάποιες θέσεις. Ερμηνεύεται ότι μπορεί να είναι και φωτογραφικές. Οι ανάγκες της λειτουργίας του Δήμου είναι συγκεκριμένες. Για παράδειγμα να σας πω ότι ο διευθυντής της ΕΥΔΩΜ είναι 67 ετών. Ο διευθυντής προγραμματισμού είναι 66-67. Σε αυτές τις θέσεις, στη διάρκεια του προγραμματισμού, οι θέσεις και οι υπηρέψεις των θέσεων που προβλεπόταν, ήταν οι θέσεις των αρχιτέκτονων. Γιατί σε αυτή τη θέση να μην υπάρξει και πολιτικός μηχανικός και μηχανολόγος και οτιδήποτε άλλο. Γιατί μόνο ο αρχιτέκτονος μπορεί να πάει στον προγραμματισμό. Εμείς βάλαμε και άλλες θέσεις πιέψεις, για να μπορούμε από το υπάρχον δυναμικό του Δήμου, από το πρωί, αν φύγει ο Κώστας, να βάλουμε κάποιον άλλο. Αν φύγει ο Μπάνος, πρέπει να έχουμε μόνο πολιτικο-μηχανικό εκεί, που εκεί προβλεπόταν. Τώρα, στην καθαριότητα, έχουμε αρχιτέκτονα. Γιατί δεν χωράει πολιτικο-μηχανικός. Και αν ο Βράκας από το που ρίπει, γεια σας παιδιά, εγώ δεν θέλω να είμαι διευθυντής, κουράζομαι, δεν μου αρέσει και κάνω. Να περιοσθούν πάλι σαν αρχιτέκτονα. Είναι ερώτημα. Τώρα, εκείνο που εγώ θέλω να πω επί της ουσίας και οι παλιοί, δηλαδή ο Θανάσης που είχε κάνει τους μπύλους, που είχε κάνει δήμαρχος, ο Κούλουριδης, ο Μπαμπάς Στανατοχού, οι παλιοί μπορούν να καταλάβουν. Ξέρετε πόσες ανθρώπιοι μονημοποιήθηκαν οι Πυζεμπύλοι? Είχε πει ένα γονστάκι? Πάρα πολύ. Πάρα πολύ. Μα πάρα πολύ δεν έχει νούμερο. Δεν έχει νούμερο. Και θέλω να πω, εργά της καθαριότητας τώρα λέει, 70. Πού είναι? Ε, πού είναι? Η μη πρόσδυψη, άλλοι φύγανε, άλλοι πεθάνανε, άλλοι ξέρω εγώ τι έγινε. Και η μη πρόσδυψη τι είχε να κάνει. Απορροφούσαμε από εκεί, εδώ είναι η Μαϊμουδιά. Πρώτος εγώ. Έπαιρνα από εκεί, κάτσε να μη σε πιάνει ο ήλιος. Έπαιρνα από εκεί, βάλανε να μη σε πιάνει η πρωχή. Και τελικά, όλοι κάνουμε αφέμαξη από ουσιαστικές θέσεις εργασίας, εργασίας που προσφέρουν στην πόλη οι εργαζόμενοι. Και έχουμε πανδρώσει όλα αυτά. Άμα δείτε τις θέσεις πώς είναι πανδρωμένες σήμερα στα γραφείας οι Περσίες και πάμε να δούμε πώς προσδύθηκαν, θα καταλάβετε τι λέω. Αν πάμε λοιπόν να πούμε, κύριε Κουλουρίδη, που τα πες πάρα πολύ καλά και τα προσυμπογράφω, να πούμε. Να εξορθολογίσουμε τους εργαζόμενους στο δήμο, αναειδικότητα, αναδουλειά, αναπρόσδυψη. Θα δείτε ότι ο δήμος της Χαλκίδας ενδεχόμενα για τα υπόλοιπα 10 χρόνια μην χρειάζεται πρόσδυψη. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει. Όταν έχουμε 7-8 τοπογράφους και πριν του ελευθερίου, κανένας τοπογράφος δεν είναι έξω. Γιατί? Όχι δεν πάει. Γιατί στους καιρούς περασμένους, από ανάγκη, κάποιοι καλύπτουν θέσεις στην ιδόμ, κάποιοι στην πολυεδομή, κάποιοι στην τεχνική υπηρεσία, κάποιοι, κάποιοι, κάποιοι. Έτσι, λοιπόν, υπάρχει ένας ο οποίος θέλει να είναι απ' έξω. Όλοι οι άλλοι, από ανάγκης δουλειάς, έχουν πόστα τα οποία μπορεί να κατελείψουν. Άρα έχουμε 7 τοπογράφους και ένα στην πιάτσα. Να πάρουμε τοπογράφους? Να πάρουμε? Ε, μην πάρουμε. Θέλω, λοιπόν, να πω ότι δεν κάναμε καμιά κοσμογωνία. Αν εδώ ερχόμασταν με τη δύναμη της πλειοψηφίας και βάζαμε και άλλες θέσεις και εκεί και εκεί και εκεί, εντάξει. Είχε την έννοια αυτή που λένε τώρα οι επικεφαλείς, ότι εσείς κάτι πάνε να κάνετε να δημιούργησετε θέσεις, να βολεύεστε. Δεν βολεύουν κανένα. Καταργήθηκαν τα κράη. Γραφείο, λέει, με ένα άτομο. Γραφείο, καθαρός πόλης. Γραφείο, ειρωνικιά της. Γραφείο εκείνος. Δεν έχει τμήμα. Δεν μπορεί να υπάρχει τόσο τμήμα. Τραγικό είναι αυτό. Και δεν πρέπει να είμαστε έτοιμοι αν αύριο οι δυο παλιοί, διευθύντες που έχουν φύγουν, να μπορούμε να επιλέξουμε μέσα από την γκάμα το μπι έψιλον που έχουμε να καλύψουμε τη θέση. Δεν κουράζω άλλους. Αυτοί ήταν προβληματισμοί και γι' αυτό μπήκαν αυτά. Και δεν κάναμε μια συσορευμένη, μια σε έκταση οργανισμό, που να πούμε δεν μας θέρεσε το τελείωμα και εξάλλου. Δεν δημιουργήσαμε βαγγεληθέσεις εμείς. Εμείς κληρονομήσαμε θέσεις οξοκρατικά. Έβαλε ο Ζεμπίλης, μα αυτούς συνεχίσαμε να δουλεύουμε. Ούτε διευθυνθορίσαμε, ούτε κάναμε. Σε ό,τι έχουμε το διοικηγόρο, πέστε μου δήμο της Εμβέλειας της Καλκίδας, του δήμου της Καλκίδας, που να έχει ένα νομικό σύμβουλο. Έναν. Έναν. Είναι δυνατόν. Οι διευθυνθοί όλοι δεν είναι νομικοί. Κάνουνε χαρτιά όλη την ημέρα. Και μην κοιτάς που εμείς έχουμε αφεθεί, έτσι, και λέμε έξω κάτι, άμα έχουμε ένα θέμα, έχουμε έναν, δύο, τρεις και μία που λείπει τέσσερις και μπορούμε να ασθάνουμε και δύο κουβέντες ας πούμε. Ποιοποίοι να σηκώσει τηλέφωνο, ας πούμε μία νομική συμβουλή. Ήρθα ο Φλαμώντης είναι. Δεν προσβήθηκε και ο κ. Κασαβέτης. Ο κ. Κασαβέτης είχε προσβηθεί. Τώρα τον πήραμε, κ. Δημαρχή. Ε, αυτό είναι ο δύο. Άρα είναι ο δύο. Το έχει ανακοινωθεί, έχει περάσει πρώτη μισόδοσια. Δεν παρακολουθείς τι είπα, δεν παρακολουθείς τι είπα. Μα λέγατε για τώρα και λέτε ένας, ένας. Δεν είπα αυτό. Είχαμε μέχρι χθες. Σήμερα είναι. Χθες. Μέχρι τέσσερις. Το είπα. Το είπα. Δεν είπα κάτι άλλο, δεν είμαι χαζός. Δεν είμαι χαζός. Λοιπόν, αλλά λοιπόν από εκεί προκύπτει η ανάγκη, από τον έναν δικηγόρο να έχουμε κι άλλον δικηγόρο. Έτσι, αυτή είναι η ανάγκη. Κάθε μέρα τα έγγραφο φεύγουν, θέλουν ομιγική κάλυψη. Στη δημιουργία υπάρχει δικηγόρος και είναι εκεί, όλη μέρα. Όλη μέρα. Ευχαριστώ. Κατά πλειοψηφία, λοιπόν, το θέμα. Το δένταρο, το θέμα για τον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας. Πάμε στο πέμπτο θέμα, κύριε Κεράτσα, εις τη συγγυητής εδώ. Ναι, είναι δύο πρακτικές δύο νεαρών χρητών του κ. Χατζιστάμου και της κ. Χασάπη. Θα πασχολουθούν στις θέσεις, οι οποίες περιγράφουν διεύση οικονομικών και δίμα επαρμογής προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας του Δήμου. Κυρία Βάκκα, κύριε Λεβέντη, κύριε Σταματούκο, κύριε Σκουλουρίδης, κύριε Μτζιφύρη. Ομόφωνα, λοιπόν, το πέμπτο θέμα. Το έκτο θέμα είναι η ένατη αναμόρφωση του προπολημισμού και τεχνικού προγράμματος. Υπήρχαν δύο επιχορηγήσεις, η μία είναι από το Πράσινο Ταμείο για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κυνδικότητας του 2017, δέκα χιλιάδες, και το δεύτερο είναι από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Έχουμε εκατό χιλιάδες για να χρησιμοποιούνται για συντηρήσεις του Δήμου Χαλκιδίων και βέβαια και κάποιες ανάλογες μεταβολές σε συνταγή. Αν μου επιτρέπετε, θεωρώ σημαντικό για αυτή την επιχορήγηση των εκατό χιλιάδων ευρώ να ευχαριστήσει τον Υφυπουργό Υποδομών, τον κύριο Μαυραγάνη. Ζήτησα κάποια χρήματα αρκετά, μου είπε δεν μπορεί να δώσει πάνω από 80 χιλιάδες, και βάσπελαιτος υλοποιώντας αυτή την υπόσχεση, ζήτησε ο Δήμος εκατό χιλιάδες ευρώ και ήδη βγήκε η απόφαση και δώθηκαν στο Δήμο και τις εντάσσουμε στον προϋπολογισμό μας μαζί με τις 10.000, όπως είπε ο Αντιδήμαρχος. Πάμε. Λευκό. Λευκό. Κυρία Λευέντη. Για την αναμόρφωση. Κύριε Λευέντη. Ναι. Κύριε Σταματούκο. Μια ερώτηση θέλω να κάνω. Όσον αφορά τα 10.000 για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα, είναι 10.000, γιατί ακούγονται διάφορα. Ακούγονται ότι ξεκίνησε για 10.000, πήγανε στις 5, στις 3, 70, 30. Κοιτάξτε, η απόφαση ήρθε για 10 πόλεις της Ελλάδος. Αυτό έγινε όταν συναντηθήκαμε στο Γραφείο του Υπουργού Περιβάλλοντος. Ζητήσαμε να ενισχύσει το Δήμο με για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κοινητικότητας. Τον ευχαριστώ επίσης πάρα πολύ γιατί το αποδέχτηκε αμέσως. Και ήδη για 10 πόλεις της Ελλάδας, εκδόθηκε απόφαση μόνο για 10 πόλεις. 100.000. 10.000 σε κάθε πόλη. Και ο Δήμος Χαλκιδών θα πάρει 10. Εκτός από την ενδέκατη την ξάνθη που έχει φέτος και κάτι επιπλέον και πήρε 15.000. 10.000 πήραμε απλώς η κατανομή γίνεται ως εξής. Το 50% λέει της δαπάνης πρέπει να είναι για σταθερές παρεμβάσεις και το άλλο 50% για εκδηλώσεις. Οι σταθερές παρεμβάσεις είναι αυτά που κάνουμε ράμπες, πημήκιντση πεζοδρομίων που είναι σταθερά χρωματισμούς, διαβάσεις πεζών, φανάρια και τα άλλα 50% είναι για τις εκδηλώσεις. 10.000 είναι πάντως έχουμε την απόφαση. Όσον αφορά το κομμάτι αυτό συμφωνούμε να πάρουμε λαδιότι μας δίνουν τα φέρνουμε και λέει αβασίλιστο. Για τα υπόλοιπα καταψηφίζουμε σε σχέση με το ότι έχουμε καταψηφίσει και το προϋπολογισμό. Κυρία Μτζιφρή. Καταπλαιοψηφία λοιπόν. Πάμε στο έβδομο θέμα. Το έβδομο θέμα είναι διαγραφή χρηματικού ποσού από τους κατάλογους βεβαιωμένους. Υπήρχε ένα θέμα με ένα κ. Γεραμάνη από την παραλία στον οποίο έγινε μια βεβαιώση προς τιμού 1200 ευρώ γιατί είχε καταλάβει θέση κοινοκρίσης του χώρου για ανάπτυξη τραπεζοκαθυσμάτων. Όμως μετά από τα έγγραφα τα οποία ήρθανε και ο χώρος αυτός είναι της εκκλησίας οπότε θα πρέπει το χρέος αυτό να διαγραφεί από τους χρηματικούς κατάλογους γιατί δεν είναι κοινόχρητος χώρος. Κύριε Ζεμπίλη. Κύριε Λεβέντη. Κύριε Σταματόκο. Κύριε Μτζιφρή. Ομόφωνα το έβδομο θέμα. Το όγδο. Το όγδο έχει να κάνει με διαγραφές βεβαιωμένων χρηματικών ποσών. Έχει να κάνει με παραβάσεις του κώδου αδικής κυκλοφορίας. Με ανίσφρακτα τέλη από τη ΔΕΙ. Είναι κάποιος της οποίες είχαμε στείλει χρηματικούς καταλόγους. Έχει έρθει ένα μεγάλο αρχείο από τη ΔΕΙ. Με αποτέλεσμα να έχουμε κοινοποιήσει σε πάρα πολύ κόσμο χρέη για το ΤΑΠ. Οι συγκεκριμένοι προσέφυγαν. Έφεραν δικαιολογικά από τη ΔΕΙ ότι είχαν φύγει από τα συγκεκριμένα κύματα πριν από καιρό. Οπότε υποχρεωτικά διαγράφονται. Το τρίτο κομμάτι έχει να κάνει με πρόστιμα ανέγρησης και διαθέρεσης αφτερέτων γιατί νομοποιήθηκαν. Το τέταρτο έχει να κάνει με μία υπόθεση του κυρίου Φινόπουλου και Γκουλία Φωτινής στην Αρτάκη. Στο οποίο έγινε διαγραφή ενός προστήμου 1700. Και έγινε επανεβεβαίωση με μεγαλύτερο ποσό 7.000 και 4.000. Είναι γραμμένο, εντάξει. Είναι βασίλια του πρακτικά. Το πέμπτο κομμάτι είναι με διαγραφή από τα κημητήρια. Το έχουμε από το λιλάντιο. Πρέπει να επανεβεβαίωσουμε και να διαγράψουμε και από την αυλίδα. Τέλειο για να μπορούν οι άνθρωποι να μπορούν να εστείνουν στην εκατονδόσια. Κύριε Ζεμπίλη. Κύριε Λεβέντη. Ναι. Κοκ τα βάζετε μαζί με τα άλλα. Τα κοκ πάνε μαζί με τις τουλούμπες. Κύριε Λεβέντη. Όλα μαζί σαν θέμα έτσι. Κύριε Σταμάτουγο. Κυρία Μητζηφύρη. Ναι σε όλα πριν το τέταρτο που λέει σηφορά σε χρήμα του νόμου 13.7.83. επειδή αφορά το θέμα για το σχέδιο πόλης το οποίο πιστεύω να δοθούν να απαντήσει στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Κοντός Ψαλμός Αλληλούια. Σε όλα ναι πριν το τετάρτο. Ομόφωνα και κατά πλαιοψηφία. Πάμε στο ένατο θέμα. Το ένατο είναι για επιστροφή ακριωστήτων συμφρακτικών των χρημάτων. Κύριε Ζεμπίλη. Το ένατο. Το ένατο. Ναι. Το πέντε. Κύριε Σταματούκο. Κυρία Μητζιφυρή. Ομόφωνα το δέκατο. Ναι το δέκατο είναι μετά από εισήγηση του Δημάρχου. Η Οικονομική Επιτροπή ανέθεσε σε δικαιοκογραφείο του κ. Χασάπη και του κ. Τασσίνη να καταθέσουν στην Επιτροπή το άρθρο 152 για λογαριασμό του Δήμου την ένσταση πάνω στην προσφυγή πάνω στην απόφαση της περιφέρειας για τον κ. Γουρνή. Τους αποκεντρωμένους. Και επίσης επειδή το ποσόν υπερβαίνει αυτό που προβλέπετε θα πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο να ψηφιστεί η αμοιβή του συγκεκριμένου γραφείου από το Δημοτικό Συμβούλιο και γι' αυτό το λόγο η Οικονομική Επιτροπή καταπληροψηφία ευδέσμα σε το ποσόν του 2000. Κύριε Ζεμπίλη. Ναι. Καταρχήν αυτό το οποίο ξενίζει είναι η διαδικασία έτσι. Δηλαδή αν λάβουμε υπόψη ότι δεν ξέρω αν έχει γίνει κάτι στο παρεθόν ποτέ τέτοιου τους διαδικασία πάντοτε ο Δήμος Χαλκιδέων εκπροσωπεί το από τον δικηγόρο του. Έχουμε σήμερα τη χαρά και την τιμή να έχουμε δύο δικηγόρους. Η Επιτροπλά είναι παραρίο πάγο και παρασυμβουλίο της Επικρατίας. Έχει φτάσει να κάνει και παραστάσεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Επίσης και ο κ. Κασαβέτης ο οποίος προσλήφθηκε με πλούσια βιβλιογραφία. Άρα λοιπόν κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί για ποιον λόγο όταν υπάρχει σήμερα μια νομική πίεση η οποία εκπροσωποιείται από δύο άξους συναδέλφους μου να επιλέγεται το να δοθεί σε ένα τρίτο γραφείο. Επίσης να πω και το ποσό είναι υπέροχο. Μπορούμε να μιλάμε για δυο μισή χιλιάδες σήμερα όχι για παράσταση σε κάποιο ανώτατο δικαστήριο αλλά για να συντάξει μια προσφυγή και ίσως να παρασταθεί. Εν τω μεταξύ γνωρίζουμε διαβάζοντας τα πρακτικά του, διάβασα και στις δηλώσεις του Δημάρχου στην προηγούμενη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου που απουσίαζε ότι οι υποθέσεις αυτές δεν θα κλείσουν είτε από τη μία πλευρά είτε από την άλλη. Δεν κλείνουν ποτέ στην Επιτροπή του Άρθρου 152. Να μην γελιόμαστε. Δηλαδή αν θα πάει ένα με δύο ή δύο με ένα αντίστροφα είτε η μία πλευρά είτε η άλλη θα το αποδεχτεί βεβαίως και όχι. Αυτό είναι ένα στάδιο. Το επόμενο στάδιο θα είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ελεκτικό Συνέδριο. Που θα φτάσει το ποσό αυτό όταν για μία και μόνη προσφυγή φτάνουμε να πληρώνουμε 2,5 χιλιάδες ευρώ. Με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα με τους στεναδέλφους και την ανεργία που έχει το επάγγελμα και την αναδουλειά το ποσό αυτό για κάποιους είναι το αιτήσιο ποσό το οποίο εισπάτουν από την επαγγελματική τους ενασχόληση. Αλλά ένα ζήτημα που πρέπει να δούμε εδώ είναι το εξής. Είναι ότι για να σηκώνουν τα χέρια ψηλά αν είναι έτσι η νομική μας υπηρεσία με τους δύο αυτούς τους έγκλητους συναδέλφους πρέπει να μας εμβάλει σε έντονο προβληματισμό ως προστιβασιμότητα της προσφυγής. Όταν δηλαδή εγιασχηθεί μια προσφυγή για την οποία υπάρχουν και υπήρξαν ερωτήματα τα οποία υπόθεκαν και από τη μία πλευρά και από την άλλη. Ας δούμε, ήταν προσφυγματική, είχε ιδιωτηλή σκοπούς, είχε άλλους σκοπούς. Είναι μια προσφυγή η οποία έγινε δεχτή από τον Γενικό Γραμματέα από το συντερνιστή της αποκεντρωμένης. Και όχι μόνο αυτό, η νομική υπηρεσία του Δήμου δεν μπορεί να αντιλέξει, προσέξτε, δεν μπορεί να αντιλέξει σε αυτή την προσφυγή και στην απόβαση του Γενικού Γραμματέα και δεν κάνει δεχτή. Ποιοι, η Τζομπλά και ο Κασαβέτης, αυτού του είδους τα ζητήματα με τρεις νόμους, που ισιαστικά είναι ο νόμος περί αναθέσεων, περί αρχιτοκτονικών διαγωνισμών και διακηρύξεις. Είναι προφανές ότι και οι άνθρωποι αυτοί είδαν ότι υπάρχει βασιμότητα στην έσταση αυτή και δεν θέλαν βεβαίως τα κάρβουνα στα χέρια τους να πάνε σε μία επιτροπή και να απορριχθεί, βέβαιος αργότερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ακούστε, δεν μπορούμε να μπαίνουμε σε μία κατασκοφάντηση, δεν μπορούμε να λέμε για τον έναν ή τον άλλον χαρακτηρισμούς. Το είδαμε και στην υπόθεση της κυρίας Μητζιφύρη. Δύο χρόνια η κυρία Μητζιφύρη έπρεπε να είναι στη φυλακή. Στη φυλακή πάζει επεξέρεση, πάζει απιστία κακουριματική. Δεν είχες δόλο. Όμως, ακόμα και έτσι, να ήταν κάτι εν τη ρήμη του λόγου μας στη πορεία, έπρεπε να το δούμε και να πούμε ότι τότε είπα λάθος, έκανα λάθος. Δεν υπήρξε τίποτα από δόλο. Δεν μπορούμε συνεπώς και ως δημοτική αρχή, και με τα παπαγαλάκια που ενδεχομένως έχουμε, να στρεφόμαστε κατά Συμβούλων που κάνουν αντιπολίτευση με δολοφονία χαρακτήρων, με την κατασκοφάντηση και χωρίς να βλέπουμε την ουσία των πραγμάτων. Και ποια είναι η ουσία των πραγμάτων? Εδώ το σύστημα το δικαιηκό και βεβαίως των μελετών, προβλέπει δύο τρόπους. Η μία μορφή είναι αξιολόγηση. Άρα, λοιπόν, σου λέει, μπορείς να πας όπως πήγαμε εμείς με έναν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και να αξιολογηθεί η μελέτη του αρχιτέκτονα. Σύμφωνομαι. Αυτό ήταν το συμβατικό τίμημα, 138.000, δεν το θυμάμαι. Συμφωνομαι να γίνει ανάθεση των αρχιτέκτονων διότι η μελέτη αξιολογήθηκε από την αρμόδια επιτροπή. Δεν μπορεί όμως με το μανδία του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, με το άρμα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, να σέρνουμε και απευθείας αναθέσεις για μελέτες άλλης κατηγορίας και όχι αρχιτεκτονικής, οι οποίοι δεν ποτέ κριθήκαν και δεν ποτέ είχαν σχέση με το διαγωνισμό αυτό που διακήρυξε ο δήμος Καλκιδέων, πρόσωπα άσχετα και τρίτα, και να έρχονται σήμερα εδώ και να τους ανατίθετε και το τιμήμα να πηγαίνει από 130.000 σε 330.000. Άρα, διότι να έχουμε ή κάνουμε έναν διαγωνισμό, ή πάμε με οικονομική προσφορά, πάμε στο διαγωνισμό με την προσφορά. Και όποιος δώσει μεγαλύτερη έκκροση παίρνει το διαγωνισμό. Που κινούνται οι εκτώσεις σε μια εποχή που οι μηχανικοί δεν έχουν να πληρώσουν ούτε την ισφορά τους. Το ξέρουμε όλοι, 60-70%. Άρα, γιατί οικονομικό αντικείμενο μιλάμε, διότι εδώ στην εισήγηση είναι ότι πρέπει να διορίσουμε τον δικηγόρο για συμφέρον του των υποθέσεων του δημού. Ποιο είναι το συμφέρον του δημού, είναι να πληρώσει 200.000 επιπλέον από το ποσότο που θα αποκέρδενε ως έκκροση αν είχαμε το εκτωτικό σύστημα. Από εκεί πέρα. Που είναι το ζήτημα του κατεπίγοντος. Ποιος μπορεί να το αντιληφθεί αυτό. Εγώ να δεχτώ και εδώ να δούμε και τη σκοπιμότητα, κύριε Δήμαρχε. Περάσαμε από 40 κύματα. Ήταν συνενδριάσεις κεντρικού αρχαιολογικού συμβουλίου του Υπουργείου Πολιτισμού. Περάσαν εδώ κρίσεις επιτροπών. Περάσανε ενστάσεις, σοβαρές ενστάσεις, που λέγανε ότι ήταν στημένος των διαγωνισμούς από το γραφείο σας. Έτσι έλεγε ένας μελετητής. Όμως είδατε ότι εμείς τουλάχιστον είμασταν συμπαραστάτες. Εντάξει, μπορεί να διαφοροποιούμασταν, αλλά δεν μας είδατε ποτέ απέναντί σας, ούτε στο Υπουργείο, ούτε εδώ, ούτε οπουδήποτε, να δημιουργήσουμε το οποιοδήποτε κόλλημα ή πρόσκομα. Αποχωρούσαμε εδώ. Δεν μας είδατε ποτέ. Είχαμε καμία αξία ότι εποχωρούσαμε. Εμπόδισε πουθενά το έργο σας. Το να ζητάμε να συνεδρυάσει και να ακουστούν για απόψεις και να μην γεμπαίνει θέμα ημερίς τη διάταξη, να έχετε ο μελετητής και να φανήσετε εδώ όταν αμπουσιάζουμε. Αλλά αυτό εμπόδισε κάπου, το να κινηθεί και να τρέξει ο δήμοσιος στις υποθέσεις του. Πού το εμπόδισε. Δεν έχω δει πουθενά ότι εμποδίστηκε πλουσυφίας. Μα αυτό είναι το ζητούμε το δικό σας. Και έτσι κι εγώ. Με πλουσυφία. Όχι όλοι. Πολλοί ήταν με δική μας σύφω. Κάποιοι ήταν και αν θέλετε να εξηγήσουμε τα επιμέρους γιατί είμασταν. Διότι προτείναμε άλλη επιτροπή με άλλους κριτές και ήταν δικαιωμά μας. Όμως είδατε ότι σε όλη αυτή την πορεία των πραγμάτων, δεν μας είδατε πουθενά απέναντί σας εκεί, που θα μετρούσε ο λόγος μας στο να γίνει ζημιά στην εξέλιξη των πραγμάτων. Γιατί το αν καταψηβίζαμε, το αν αποχωρούσαμε, αυτό δεν είχε καμία σημασία ως προς τις διοικητικές πράξεις οι οποίες εκδίδονται. Αλλά ποιο είναι το ζητούμενο τώρα εδώ. Που μας επήγη. Έχουμε κάποιο πρόγραμμα ευρωπαϊκό. Εσύ λέτε για δάνειο. Ότι θα πάρουμε δάνειο και ότι περίπου έχουμε κλείσει δάνειο. Που είναι το ζήτημα. Και δεν μπορεί να το αντιληθεί κανείς για ποιο λόγο υπάρχει αυτή η συγκοφάντηση ότι κάποιοι σύμβουλοι είναι προδότητες ή όχι προδότητες ή οτιδήποτε. Χάνουμε κανένα πρόγραμμα. Χάνει λεφτά ο δημός. Δεν χάνει λεφτά. Αλλά από την άλλη πλευρά να το πω και διαφορετικά. Εάν θέλατε, εάν το επιθυμούσατε να κάνετε αυτή τη διαδικασία. Μπορούσατε με ένα σύνθετο διαγωνισμό να μπουν όλες οι μελέτες που γίνονται παντού να μπει στατική ηλεκτρομηχανολογική, υποστηριχτικές, ιδικές, η αρχιτεκτονική σε έναν ενειό διαγωνισμό όπως υπάρχει αν μπείτε στο ίντερνετ δεκάδες το σύνολο των μελετών, αξιολογούνται το σύνολο των μελετών και ανατείδεται οι μελετες. Εδώ δεν έγινε κανένα τέτοιο. Γιατί λοιπόν δεν το κάνατε. Αν θέλατε να γινήσει τα πράγματα. Να πούμε αυτό που έγινε, που έλεγε ο Αριστοτέλης, ότι έξις δευτερά φύσης δηλαδή ότι σώνχε καλά με οποιαδήποτε μορφή επιλογή, οποιοσδήποτε διαγωνισμός ότι και να γίνει θα πρέπει μέσα οπωσδήποτε να έχει και την απευθείας ανάσταση για να μην πούμε για άλλα πράγματα. Άρα λοιπόν αυτό το οποίο εγώ τουλάχιστον θέλω επιστημάνω σε αυτή τη φάση είναι ότι παρά αυτά όλα που ακούστηκαν, η προσφυγή του συναδέλφου του κυρίου Γουρνή την οποίαν από κάθε ένας από εμάς που ήταν στο πόστο της αντιπολίτευσης στην Επιτροπή και είχε την αντίληψη των πραγμάτων, το πώς έχουν γίνει, θα το έπρατε. Δηλαδή δεν είναι η υποχρέωση πριν γινόταν για το πρώτο θέμα, έγινε ολόκληρο κουβάνταξε για πόσα λεφτά και δικαίως για το 1 ευρώ το υπολογίζουμε έτσι, για 200 ευρώ. Εδώ είναι 200.000 ευρώ. Η μητέρα των απευθείας αναθέσεων, η μητέρα των αιμαχών. Ποιος λοιπόν θα λέει ότι αυτό δεν το είδα, το παρέλαιψα, δεν το πρόσεξα. Όταν ήδη σαν ποσό είναι στο όριο της, όχι στο όριο, ξεπερνάται η κακοβηματική απιστία. Ποιος από εσάς, ρήμαρθια μου εσείς, όχι αυτό λέω, άλλο πράγμα θέλω να πω, εσείς που ήσασταν από το ρόλο σας θα σας... Τώρα μπαίνετε, δεν μπαίνετε στο αν πρέπει να μπει ή δεν μπει η δικηγόρος, αλλά μπαίνετε... Τώρα αν θέλετε να βοηθήσετε, πέστε ό,τι θέλετε, αλλά μπαίνετε στην ουσία μιας διαδικασίας η οποία πρόκειται να κρυφεί και είναι ένα καθαρό νομικό ζήτημα. Αυτό που κάνετε δεν είναι σωστό. Να μπιλήσετε και να πείτε για το κόστος, για το δικηγόρο και τα λοιπά να μιλήσουμε. Αλλά να μιλήσετε αν έχει τύχη ή δεν έχει είναι ένα καθαρό νομικό ζήτημα, ξαναλέω, που θα κρυφεί. Και μπορεί να εκτεθείτε. Σας λέω και συμφωνώ και τώρα από την αρχή, ότι το συγκεκριμένο θέμα έχει δρόμο. Σας είπα δεν είναι η Επιτροπή, είναι ένα στάδιο. Είναι το τι θα ακολουθήσει. Έχει δρόμο. Αλλά σας λέω και πάλι, επειδή δεν είναι σωστό, όταν απουσιάζουμε και πότε από ένα συμβούλιο του Αυγούστου, στο 8 Αυγούστου, που άλλο είναι το θέμα. Να ανοίγουμε εκεί και όταν είναι εκτός ημερήσιας το θέμα. Γιατί όταν είναι, έχει την υποχρέωση ο κάθε εμάς, από ο κάθε ένας από εμάς, να είναι παρόν. Αλλά αναπουσιάζουμε μέσα στον Αυγούστο με υποχρεώσεις και να γίνεται όλη αυτή η κουβέντα και να γίνεται και αυτή η λασπολογία και η δολοφονία χαρακτήρων. Εσείς κύριε Δήμαρχε, ως προεστάμενος του φορολογικού ελέγχου της ΔΟΙ, φαντάζεστε να περνούσε κάποια υπόθεση από τα δικά σας χέρια, ως υπερθύνου, που να έχει ένα ζήτημα για το δημόσιο, που μπορεί να υποστεί μια βλάβη, μια ζημία της τάξης των 200.000 ευρώ. Λέει θα λέγατε ότι ξέρετε εγώ δεν θα κάνω προσφυγή ή δεν θα το δω, διότι έτσι θα πρέπει να εξελιχθούν τα πράγματα. Και ποιος το λέει αυτό. Θα θέλατε να το πούμε ότι ο σκοπός αγιάζεται τα μέσα. Αυτό να το πούμε, να το ξεκαθαρίσουμε, ότι για ορισμένες μεγάλες υποθέσεις μπορούμε να δίνουμε παρά το νόμο απευθείας αγαθέσης 150-200.000, ότι μπορεί να δολοδοκούμε ανθρώπους ή να δεχόμαστε δολοδοκία, αυτό να το πούμε. Αλλά όχι προς Θεού να λέμε ότι επειδή είναι το θέμα αυτό έπρεπε να μην γίνει η προσφυγή, όταν έχει αποδειχθεί εκ των πραγμάτων η βασιμότητά της και μόνο από το γεγονός ότι η Ελληνική Υπηρεσία του Δήμο αρνείται σήμερα να την υπερασπιστεί αυτή. Έτσι λοιπόν αυτό που θα ήθελα, διότι αν δεν είχαν υποθεί στην προηγούμενη συνεδρία όλα αυτά που υπόθηκαν, δεν θα τα έλεγα κι εγώ απ' τη σερά μου. Έτσι λοιπόν να αποφεύγονται οι δολοφονίες χαρακτήρων, να βλέπουμε την ουσία των πραγμάτων. Έχουμε δρόμο να δούμε τη νομική εξέλιξη και έκβαση της σπόθεσης. Είναι ένα στάδιο η Επιτροπή, είναι και αργότερα το Συμβούλιο της Εμπικρατείας, αλλά το ζήτημα είναι άλλο. Μέχρι τώρα έχουμε αποδοχή της προσφυγής, διότι ξέρετε ότι έγινε η προσφυγή του συναδεύου του κυρίου Γουρνή. Ήρθαμε εδώ σε συνεδρία συμβουλίου που είμαστε ανάπαντες παρόντες και κανείς δεν είπε κουβέντα και σε συνεδρίας κατά την οποία λείπαμε έγινε ολόκληρο ζήτημα και περίπου βγήκαμε ως κατηγορούμενοι και κυρίως ο κύριος Γουρνής γιατί έκανε αυτό για το οποίο ορκίστηκε ως δημοτικός σύμβουλος να προφυλάσει δηλαδή το ελληνικό δημόσιο και αυτό βεβαίως το οποίο ως ένομο συμφέρον και υποχρέωση του έχει και από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επιτροπή αλλά και από αδικίματα όπως της περιπόθαλψης αδικημάτων που έχουν να κάνουν με τους καταρχαστάσεις περί δημοσίου και με την απεσθεία σε βαθμό γαγουρίματος. Κυρία Λεβέντη. Να γιατί σας είπα προηγούμενα ότι η νομική υπηρεσία πρέπει να είναι παρούσα. Και εδώ τώρα πριν μια ώρα αναβαθμίσαμε την νομική υπηρεσία και καλά κάναμε και τώρα την υποβαθμίζουμε. Προηγουμένως κρίναμε ότι είναι αναγκαία, ότι είναι έμπειρη, ότι είναι ικανή να υπηρεστούν τα συμφέροντα του Δήμου και τώρα ερχόμαστε στο θέμα και λέμε ότι δεν είναι έμπειρη, έχουν απειρία και ότι δεν μπορούν να μας εκπροσωπήσουν. Καταλαβαίνετε σε τέτοια αντίφαση πέφτω με σαν Δημοτικό Συμβούλιο. Δηλαδή αναγνωρίζουμε ότι έχουμε μια νομική υπηρεσία που δεν μπορεί να μας εκπροσωποιήσει. Είναι κάτι φοβερό αυτό, πρέπει να γραφτεί στην ιστορία. Για σκεφτείτε εδώ λιγάκι και ήθελα να ρωτήσω τη νομική υπηρεσία δέχεται αυτούς τους χαρακτηρισμούς της απειρίας και της ανικανότητας λίγο πολύ γιατί περί ανικανότητας πρόκειται εδώ δεν είσαι ικανός να με εκπροσωπήσεις άρα θα παρόαλλονε. Είναι ερωτήματα που προβληματίζουν. Τώρα, φτάσαμε σε μια νομική διέναιξη που για μένα δεν είναι δύσκολη χωρίς να είμαι νομικός. Είναι συγκεκριμένα τα πράγματα. Είναι πραγματικά υπεράσπιση του δημόσιο συμφέροντος. Δεν νομίζω να υπάρχει δυσκολία. Θέλω να ρωτήσω όμως πώς δημιουργήθηκε αυτό το θέμα. Δηλαδή, ποιος έκανε τη σχετική έρευνα ότι πρέπει να γίνει απευθείας ανάθεση. Ήταν οι δικοί σύμβουλοι ή η κυρία δημαρχή, ήταν κάποια υπηρεσία δημοτική. Πώς δηλαδή πήγαμε στην κατευθεία ανάθεση. Και αν ο τρόπος αυτός διασφαλίζει τα συμφέροντα του δήμου. Αυτό είναι ένα ερώτημα που θέλω να το απαντήσετε. Και βεβαίως, εάν η νομική υπηρεσία συμφωνεί πράγματι, αυτό είναι το κύριο για μένα, ότι δεν μπορεί να μας εκπροσωπίσει. Δηλαδή, σωστά κάνει ο δήμος και έκανε την προσφυγή, και έχει κάνει λάθος στην επιλογή δικηγόρου, ή κακώς κάνει την προσφυγή. Ο δήμος μπορεί να κάνει όσες προσφυγές θέλει. Δεν είναι και το θένα για μένα. Όχι, το ερώτημα το πρώτο είναι ποιος σας συμβούλευσε να γίνει απευθείας ανάθεση, να βγάζει το ποσό των τρακούδων. Όχι, όχι, για μένα αυτό είναι το θέμα. Αυτό είναι ένα πολιτικό θέμα. Δεν είναι τεχνοκρατικό, είναι πολιτικό θέμα. Υπάρχει μια απευθείας ανάθεση που έχει να κάνει με 300-200.000. Και αν είναι η μόνη σωστή λύση για τα συμφέροντα του δήμου. Αυτό είναι το ένα θέμα. Και αφού φτάσαμε εκεί που φτάσαμε, έχουμε μια νομική υπηρεσία, η οποία θέλω να ξέρω γιατί δεν μας εκπροσωπεί. Γιατί την παρακάπτουμε. Αυτό είναι. Για αυτό λέμε όχι. Τώρα για να μην επαναλαμβάνω κι εγώ τα ίδια, απλά θα ήθελα μέσα στην εισήγηση να υπήρχε και η άποψη της νομικής υπηρεσίας, ότι αδυνατούμε να ανταποκριθούμε στην υποχρεώση που μας αναθέτει ο εργοδότης μας. Δηλαδή ο δήμοσιος Χαλκίδας. Και από εκεί και πέρα να βλέπαμε αλλιώς το ζήτημα. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, εγώ αμφισβητώ κατά πόσο έχει εκδηλωθεί τέτοια άποψη από την νομική υπηρεσία. Αν είχε εκδηλωθεί θα έπρεπε να υπήρχε ένα έγγραφο μέσα στην εισήγηση, που έχει το θέμα για να ανατεθεί σε τρίτον δικηγόρο το ζήτημα αυτό. Με αυτό λοιπόν το δεδομένο και για να μην αρχίζω και εγώ και λέω πολλά πολλά, θεωρώ ότι θα πρέπει η νομική υπηρεσία να συντάξει την αντίκρουση της προσφυγής. Πιστεύω ότι υπάρχει δυνατότητα. Το νομοθετικό πλαίσιο είναι συγκεκριμένο. Τα επιχειρήματα δεν νομίζω να μην είναι φάνταστοι ούτε η μια ούτε ο άλλος νομικός σύμβουλος. Εδώ έχουμε διαχειριστεί νομικά ζητήματα οι πάλληλοι, να το πω έτσι, στην περιφέρεια που δεν είμαστε νομικοί, γιατί καθημερινά έχουμε να αντιμετωπίσουμε τέτοια ζητήματα και τα έχουμε αντιμετωπίσει με μεγάλη επιτυχία. Δεν νομίζω ότι οι δύο συγκεκριμένοι δικηγόροι δεν είναι ικανοί να ανταποκριθούν στην απέτηση αυτού του ζητήματος. Αυτή την έννοια, λοιπόν, καταψηφίζουμε την πρόταση του Προεδρυού. Κύριε Μεζηφύρη, μισό λεπτό. Μισό λεπτό. Θέλει το λόγο ο κ. Κεράτσας και αμέσως μετά εσείς. Και δεν ξέρω γιατί. Στη συγκεκριμένη εισηγήση αναφέρεται μέσα ότι με την υπαρθμό 36, 8, 37, 29, 80, 8 του 17 εισηγής νομικής υπερρυσίας του Δήμου προς εμένα, στο Δήμαρκο δηλαδή, γνωρίζει και ότι ο χειρισμός υπόθεσης και τα ιδιαίτερα ζητήματά της δεν μπορούν να τα απαντήσουν τέτοια. Δεν είναι κάτι που έγινε ενάγνια στον... Έχω την αίσθηση ότι είναι από τον ένα δικηγόρα του δύο. Είναι και από τους δύο. Είναι η νομική υπερρυσία... Δεν είναι προεστάμενος. Κακώς θα πρέπει να είναι μέσα στη σύγκριση. Δεν είναι κάτι άλλο. Είναι αυτό που λες μόνο από τον κ. Κασαβέτη. Δεν είναι έτοιμο έτσι ώστε να δεσμεύει. Υπάρχει έγγραφο. Μα το έρχεται το έγγραφο μόνο από τον κ. Κασαβέτη. Κυρία Μητζεφύρη, έχετε το λόγο. Εγώ καταρχάς είμαι εδώ με όλους τους προλαλήσαντες. Μία μόνο απορία. Μετά από όλα αυτά, πώς καταλήξατε στο συγκεκριμένο γραφείο μετά? Δικηγορική Εταιρία Αθηνών, Χασάπης, Τασσίνη. Πώς έγινε η επιλογή. Όλα τα ερωτήματα. Τι να σου κάνω. Ο λαός της Καλκίδας πέει. Την ερώτηση έχετε κυρία Μητζεφύρη. Κυρία Μητζεφύρη μόνο την ερώτηση αυτή για την επιλογή του γραφείου έχετε. Συν όλες τις ερωτήσεις των προηγουμένων. Μάλιστα. Κι αυτή. Δημαρχή. Κυρία Καθαροσπόρη. Θα μιλήσετε. Κυρία Μητζεφύρη γιατί πάτε να το χαλάσετε τώρα. Ωραία. Ξεκινήστε κυρία Καθαροσπόρη. Κυρία Καθαροσπόρη. Κυρία Καθαροσπόρη συνεχίστε. Να ξεκινήσουμε το εξής. Αν κανείς διαβάσει την ένσταση του βασίλειου του Κουρνή. Αν την είχε κάνει η Έλληνα. Αν την είχε κάνει ο κ. Ζεμπίλης. Αν την είχε κάνει ο Γιάννης. Αν την είχε κάνει η Τζοάννα. Αν την είχε κάνει η Τζοάννα. Αν την είχε κάνει η Τζοάννα. Επειδή, θα πρέπει να σου πω να κοιτάξει αν έχουμε αυτό το κρυφίδωμα. Δεν έρχομαι εδώ τώρα. Δεν τζιμπάμαι αυτά που λες εγώ. Λέω λοιπόν εγώ. Επειδή λοιπόν αυτή η ένσταση του Βασίλη είναι μια ένσταση που δεν εκπονήθηκε από κανέναν διοικηγόρο της παράταξης του Γ. Ζεμπίλη αλλά έχει εκπονηθεί από άλλο γραφείο που ενδεχόμενο όπως είπε και δεν ατώλεγα να έχει συμφέροντο στο διαγωνισμό. Έτσι, λέω λοιπόν ότι είναι εξειδικευμένο θέμα, Νίκο, εξειδικευμένο, όπως υπάρχουν δηλαδή εξειδικευμένοι σε κάποια θέματα, όπως η κάθε διοικηγόρηση του ποινικώ, όπως υπάρχουν οι γιατροί τάδε και τάδε, έτσι ακριβώς σε θέματα τεχνικά και όσοι έχουν χρηματίσει οι δήμαρχοι όπως ο Ζεμπίλης, ο Θανάσος Ζεμπίλης, ο Τάσος κτλ και όσοι έχουν χρηματίσει ξέρουν ότι σε τέτοιους ίδιους θέματα υπάρχουν ειδικά διοικηγορικά γραφε Λέω λοιπόν ότι εμείς επιλέξαμε γι' αυτό το κρίσιμο κομμάτι της πόλης και της ιστορίας της πόλης στην αγορά να πεθούμε σε ένα διοικηγορικό γραφείο που κρίναμε σκόπιμο και αναγκαίο και απαραίτητο ότι θα έχουμε την κάλυψη που χρειαζόταν χρειαζόταν, γιατί ο Βασίλης ο Γκουρνής δεν είχε ένα χαρτί και είπε εσείς κάτι, α στη σειρά αυτή γράφει αυτό άρα το προσβάλλω, υπάρχει μια ολόκληρη διατριβή την οποία έκανε ασκουμένη του κ. Ζεμπίλη, κρατήστε το αυτό, βέβαια με αναγκάζουν να πω εδώ και θα το πω, τα ίδια μας έδινε ο κ. Ζεμπίλης όταν μιλάγαμε με τον Φώσδα, ότι αποκλείεται ο Φώσδα να ονομπηθεί αποκλείεται, σας το λέμε εδώ οι έγκριτοι, ο Φώσδα ονομπηθεί και δικαιώθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατίας πρώτος στο ηλεκτικό συνέδριο και μετά στο Συμβούλιο της Επικρατίας άρα λοιπόν κακώς κάναμε και προστατέφεραμε τα συμφέροντα της πόλης και του δήμου και του δήμου προκειμένου να έχουμε μια απόφαση τέτοια, τέτοια ώστε να προχωρήσει το μεγαλύτερο έργο που ταλανίζει την πόλη τα τελευταία 40-50 χρόνια Εξάλλου, εξάλλου, η διακήρυξη, η αρχιτεκτονική διακήρυξη προβλέπει από την αρχή, από την αρχή ότι ο πρώτος είναι υποχρεωμένος να κατεβάσει πτυχία αν δεν τάχει, αν δεν τάχει να βρει πτυχία για το σύνολο του έργου και αν θέλετε η αναλυτική προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού το προέβλεπε μέσα, η αρχιτεκτονική, η πρώτη, η πρώτη, ακούστε μου, η αρχιτεκτονική προέβλεπε ότι αυτή η διαδικασία της ανάθεσης και όλων των πτυχίων για το σύνολο του έργου θα μπορεί να το έχει ο πρώτος και δεν προσέβαλε κανένας να έχει την αρχιτεκτονική, προσέβαλε την δεύτερη φάση όπου εκεί αναθέπταμε στη μελέτη, η οποία μελέτη όσο νουπω θα ερχόταν τώρα που μιλάμε μπορείς να μην, ή την είχαμε την οριστική μελέτη και να τρέξει η αγορά και λέω, τι ενός τα συμφέροντα τώρα εξυπηρετούμε, δεν λέω για τους κύριους, εμείς, ως δημοτική αρχή, δεν πρέπει εμείς να τρέξουμε, αυτό είναι το κόστος του Δήμου Χαλκιδέων που προβλέπεται μέσα από αυτή τη διαδικασία, η πληρωμή της οριστικής μελέτης με όλα τα πτυχία και το σύνολο του έργου αν είναι 200, 300, 150, αυτό είναι το ζητούμενο, αν αυτό είναι το ζητούμενο να βγούμε στην πόλη και να πούμε ότι ξέρετε κάτι, αυτή η υπόθεση όπως είπε ο κ. Ζεμπλίστρια καταγραφή και έχει καταγραφ της βουλίου επικρατίας, ξέρετε θα πάει στο λεκτικό συνέδριο και άρα λοιπόν, που είναι το επιθυμητό, ο δήμαρκος το είπε στην προηγούμενη συνέδριαση και με αφορεί το φως όπως το πάντε και εσείς τώρα, και εσείς το είδη είπαν ακριβώς τώρα, να με διακόψετε όπως θέλετε, εγώ δεν έχω πρόβλημα, λέω λοιπόν, έτσι λοιπόν, αν αυτό ακολουθείς μια τέτοια διαδικασία, ξεχάζεται την αγορά για αυτή τη θητεία και θα πάμε σε μια επόμενη θητεία και θα έρθει ένας άλλος Εμπύλης, ένας άλλος Παγ θα φυλάει με ένα καλάσνικο να πυροβολήσει το στόχο που έχει η δημοτική αρχή σε βάθος χρόνου, σε βάθος χρόνου, δηλαδή τι λέμε εδώ, ποιος είναι ο στόχος, να γίνει ή να μην γίνει η αγορά, να γίνει, τα 100 ή τα 200.000 είναι αυτό που μας μοδίζουνε και γιατί αν θέλετε υπάρχει χρηματοδότηση, πουθενά δεν θα υπάρχει χρηματοδότηση και ποτέ δεν θα υπάρσει, γιατί αν υπήρχε χρηματοδότηση και ο προηγούμενος δήμαρκος θα την είχε προχωρήσει, θα την είχε τρέξει και εκείνος θα του είχε βγει, αν του είχε βγει, γιατί ορίμασε το πράγμα, δεν είναι κάτι που το κάναμε διαμαγίας, τρέξανε, το παλέψανε και ορίμασε, έγινε, α όπου θα παίρνε λεφτά, και τι θα πληρώσεις εκεί δηλαδή, σε ένα νεκρό μαγαζί εκεί κάτω, που βγάζει 60 καταστήματα και που θα τα εχωρήσει για να πάρει ένα δάνειο από την τράπεζα επενδύσεων ή οπουδού πάρει και το δώσει για 10, 15, 20 χρόνια δεξιόπως το δώσει και θα έχουν μια αγορά λουλούδι, αυτό είναι το ζητούμενο, σήμερα 15 χρόνια τι δεν έχει πληρωθεί ο δήμος ποτέ και περιπεί τιμή αυτό για όλους μας, αυτό είπα εγώ, είπα ότι ο γονείς μας πρόδωσε και πρόδωσε από τη μεταπολίτευση και μετά και μπορώ να σας πω και πριν την μεταπολίτευση, τις ιδέες, το μυαλό, τις σκέψεις, τον πόθο κάθε χαλκιδέου, κάθε χαλκιδέου, ήταν απαράδεκτο και να σας πω και κάποιοι το λέω πως εδώ τώρα και έτρεπνα να το πω, θα το κουβαλάς σε όλης τη ζωή και άκου τον Καθαροσπόρη που είναι 62 χρόνια με 20 χρόνια θυσία στο δημοτικ σε όλης τη ζωή και να σου πω και κάτι άλλο άκουσέ το, μην μπαίνεις στη σειρά, κρατήσου στα δύο μέτρα που είσαι, μην μπαίνεις στη σειρά, έτσι λέω λοιπόν πράγματι όχι εσύ να δεις πως ήσουνα, δεν τέλειωσα, δεν τέλειωσα, η δική μας δικηγόρη που περιπείουν τιμή για το δήμο κύριε Ατζοβλά είναι αυτά που είπε ο Θαναζιδημπίδης και εκεί και εκεί και αλλού, πολλές φορές εγώ την άκουσα, πολλές φορές εγώ την άκουσα εγώ, στο γραφείο του Δησμήλη να λέει δεν το έχω αυτό, δεν είναι κακό, δεν είναι κακό και αν πραγματικά υπάρχει παλληκαριά εδώ να πούμε ότι το θέμα είναι εξειδικευμένο, δεν είναι απλό θέμα ή με γνώση ενός γραφείου συγκεκριμένου που στη γραφή συγχαρηγεί να ξέρουμε ότι κάνει πυρνικό ο Μπάκας, κάνει πυρνικό ο Ζεμπίδης, κάνει Βεέλληνα, δεν ξέρω ποιος το κάνει να πούμε είναι εξ άνθρωποι που έχουν ζήσει, τα έχουν βιώσει και τα ξέρουν. Αυτή ήταν η επιλογή σε ένα άλλο γραφείο, ούτε κανένας πήγε και να σου είχε κάτι, πιστεύετε εσείς ότι η γραμματέας του Θανάση έκανε το, αυτή τη διατριβή στο θέμα αυτό, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχ Κύριε Καθαροσπόρη, ας διαβάσετε το Συμβουλή της Επικρατίας, πρέπει να μη έχει συμπράξει να είναι ο αρμώντος και να μην έχει συμπράξει. Κύριε Καθαροσπόρη, συνεχίστε. Εγώ θα περίμενα, θα περίμενα, σε αυτό το θέμα, το Δημοτικό Συμβούλιο, να είναι αναφαδόν υπέρ των διαδικασιών που θα προκρίνουν και θα δρέξουν την ορισχή μελέτη της αγοράς και κατεπέκταση τη δημιουργία και το ξεκίνημα του έργου της αγοράς. Αυτό δεν είναι έργο κανενός, είναι έργο της πόλης, το δούλεψαν όλοι οι δήμαρχοι από 20 ετιαίρες, 30 ετιαίρες και πίσω και θα σκάσει στο σημερινό, στο αυριανό, στο επόμενο. Όπου σκάσει. Άρα είναι έργο της πόλης και δεν είναι κανενός ζεμπίλι, κανενός παγώνι, κανενός προηγούμενο, κανενός απόνοιμοι. Είναι έργο της πόλης. Αν το έργο καθυστερίζει και μείνει παραπίσω, πλέον θα έχει όνομα το πιο υπονόμευστο έργο. Κύριε Γουρνέζ, τζέτο λόγο επιπροσωπικού. Έτσι είπε. Έτσι είπα. Καταδίλωσή του. Στην προηγούμενη συνεδρίαση, κύριε Πρόεδρε, ενώ δεν υπήρχε κανένα σχετικό θέμα, εν αγνία μου, και ενώ απουσίαζα σε ανηλυμμένη υποχρέωση, η οποία είχε προγραμματιστεί ένα μήνα πριν το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού γνωρίζατε ότι είχε γίνει προσφυγή στο Προηγούμενο Συμβούλιο, ενώ ήμουνα παρόν, δεν αναφέρατε τίποτα, ενώ είχα στείλει ονομαστικές προσκλήσεις από τους Δημοτικού Συμβούλους από το Λιλάντιο, αφήσατε εσείς προσωπικά, με χαρακτηρισμούς απαράδεκτους που αμαυρώνουν την ιστορία του Δημοτικού Συμβουλίου της Καλκίδας, θεωρούσα ότι ανάμεσά μας υπήρχε μία αμοιβαία σχέση και μία αμοιβαία εκτίμηση, η οποία όμως από τα γεγονότα διαψεύστηκε. Στη σημερινή συνεδρίαση, για να μπορέσω να απαντήσω, θα σας δείσω μόνο ένα πράγμα από εσάς, απλά να μην με διακόψει κανείς. Στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, κύριε, στήθηκε μια θεατρική παράσταση υποκρισίας εναντίον μου, η οποία ήταν υπούλη και άνανδρη. Εγώ, αγαπητοί συνάδελφοι, όσα χρόνια έχω υπάρξει μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου, παρά τις όποιες πολιτικές διαφορές έχουμε, δεν έχω προσβάλλει ποτέ κανέναν. Έχω εκλεγεί τρεις φορές διαδοχικές, πρώτος όπου κι αν έχω κατεβεί, χωρίς να είμαι ούτε γιατρός, ούτε ειδικηγόρος, ούτε γόνος πολιτικής οικογενείας και χωρίς να έχω, πες όμως, επιχειρηματικά συμφέροντα. Αν την τελευταία φορά εδώ με έστειλαν δύο χιλιάδες κόσμος, με έστειλαν για αυτό που ακριβώς είμαι, αξιοπρεπής και έντιμος. Άρα λοιπόν η πράξη μου ήταν αυτή, να αφιστώ τα συμφέροντα όλων αυτών των ανθρώπων. Στη ζωή μου δεν έχω υπάρξει ούτε ένα επάγγελτος, ούτε περιμένω ποτέ πολιτικούς διορισμούς. Δεν επιτρέπω λοιπόν σε κανέναν, ούτε σε σας κύριε Δήμαρχε, ούτε σε σας κύριε Καθαροσπόρη, να φύγετε την τιμή μου, την αξιοπρέπειά μου, την οικογένειά μου και τη δουλειά μου. Γιατί αυτά που είπατε εκτός δημοτικού συμβουλίου, καλώς ή κακώς υπάρχουν ρουφιάνοι και μεταφέρθηκαν όλα και είναι τροπή σας αυτά που είπατε για μένα. Κατά τη διαδρομή μου υπήρξε αντιδήμαρχος και πρόεδρο της σχολικής επιτροπής. Έχω αποδείξει το χαρακτήρα μου διαχειριζόμενος δημόσιο χρήμα και προκαλώ δημόσια όποιον θέλει να ξαναμιλήσει προσωπικά για μένα, να καταθέσει εδώ πρώτα το πόθεν έσχεστο του, το δικό του και της οικογένειας του και μετά να μιλήσει για μένα. Είναι πρωτοφανές μία πολιτική πράξη, ελέγχουν ομιμότητας, η οποία ήταν ξεκάθαρη. Εμείς δεν παίξαμε κάτω από το τραπέζι ποτέ ούτε προσπαθήσαμε να αλλάξουμε τη σύνδεση του ΚΑΣ. Ό,τι παίξαμε το παίξαμε πάνω από το τραπέζι και έντιμα. Κρίθηκε από τα αποχετρωμένη. Θα κριθεί από το 152. Ενδεχομένως όπως είπε ο Θανάσος Ζεμπίντης θα κριθεί από το Συμβούλιο Επιγρατίας να δίνει άλωθι για προσωπικές επιθέσεις. Θεωρώ δεδομένο ότι το αποτέλεσμα ελέγχου ομιμότητας από οποιοδήποτε όργανο πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλους μας. Καθώς κανένας και τίποτα δεν είναι πάνω από το νόμο. Γιατί πολύ εύκολα κύριε Καθαροσπόρη ξεχνάτε την ιστορία σας. Γιατί η ιστορία της δημοτικής αγοράς δεν είναι σημερινή, έρχεται από χρόνια. Προδεκαετίας και επιθητίας, κύριο Αναγνωστάκη, είχε βγει άδεια για να εγκρεμιστεί η αγορά. Εσείς λοιπόν τότε μπήκατε μπροστά στις συμπουλτώσεις του Δήμου, γράφει βέβαιος, μπήκατε μπροστά στις συμπουλτώσεις του Δήμου και το αποτρέψατε. Το αποτρέψατε να μας πει ο κύριος Παντούνας που ήταν μέλος του κύριου Αναγνωστάκη. Τι είχε συμβεί τότε, για να μιλάμε τώρα έτοιμα όλοι. Γιατί πολύ εύκολα ξεχνάτε την ιστορία σας. Κάνω λάθος. Να τη μαντρώσουν. Α, όχι να την καταδραφήσουν, δηλαδή να την κρατήσουν για τη ρητέα και να τη μαντρώσουν. Αυτή είναι μια άποψη η οποία διατυπώνεται πλέον μετά από 15 χρόνια και νομίζω ότι και ο κύριος Παντούνας και ο κύριος Κεράτσας και ο κύριος Κουλουρίδης και όλοι άλλοι, αλλά και οι πολίτες Χαλκίδας, διότι σήμερα με τον Κούκλ μπορούμε να τρέξουμε σ' όλες τις εποχές, ήταν άδεια κατεδάφυσης, είχαν πάει οι Μπουλντόζες και μπήκατε μπροστά και μπήκατε μπροστά στις Μπουλντόζες. Κύριε Πρόεδρε, μιλάω εγώ. Κύριε, μιλάω εγώ. Κύριε Καθαρός, μπορεί να τελειώσει ο κύριος Γουρνής. Συνεχίστε. Βέβαια, σήμερα, αλλάζοντας παράταξη για πολλοστή φορά, αλλάξατε και άποψη και είσαστε υπέρ της διατήρης, τώρα είσαστε υπέρ της κατεδάφυσης. Ο κύριος Παντούνας θα μπορούσε να το επιβιβαιώσει. Βέβαια. Το ξέρουν όλοι στη Χαλκίδα, δεν με κοραϊδεύει κανένας. Δεν μπορεί να με κοραϊδεύσει κανένας εμένα. Όπως επίσης είναι δεδομένο ότι η ευθύνη για την έκβαση της πορείας του έργου, είτε θετική, είτε αρνητική, βαρύνει τη σημερινή Δημοτική Άρχη, που είναι υπεύθυνη για τους χειρισμούς. Γιατί αν είχε προχωρήσει τη διαδικασία σύνομα και σύμφωνα με τον αρχιτερωνικό διαγωνισμό, σήμερα δεν θα είχαμε θέμα συζήτησης. Αλλά επιλέξατε για άλλη μία φορά την προσφυλή τακτικής σας των απευθείας αναθέσεων, που ήδη κρήθηκαν παράνομες. Για την ουσία της προσφυλής θα πω ελάχιστα, αφού τα προείπαν και θα κριθεί. Και εγώ θα το σεβαστώ. Αν θα κερδίσω το 152, θα το σεβαστώ. Αν θα κερδιθεί στο Συμβούλιο Κυπρατίας, θα το σεβαστώ. Αν προσπαθούσε κανείς να χαρακτηρίσει τη σημερινή Δημοτική Άρχη με τρεις λέξεις, είναι εξής. Προχειρότητα, απραξία και διασυνδέσεις. Στην προκείμενη περίπτωση, η προχειρότητα με την οποία χειρίζει και το θέμα Δημοτική Άρχη καταμαρτυρά και την αξία που του δίνει. Αρχικά το θέμα εισήχθη ως έκτακτο, τόσο σοβαρό θέμα στην Οικονομική Επιτροπή. Ζητήθηκε να ψηφιστεί με σχετική πλειοψηφία. Ψηφίστηκε, συζητήθηκε, αλλά μετά καταλάβαμε ότι η σχετική πλειοψηφία δεν επαρκεί γιατί χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία. Ψηφίστηκε και το θέμα και ξαναεισήχθη μετά ως τακτικό. Δεν ξέρω για ποιον λόγο έλειπαν τα μέλη τα τακτικά της παραταξής σας. Ως διαμαγίας εμφανίστηκαν τρία αναπληρωματικά μέλη για τον φόβο των Ιουδαίων για να μην χαθεί η πλειοψηφία. Καταλαβαίνοντας αυτή τη συνεδρίαση, ήταν τόσο ο κ. Σιόλιας που και ο ίδιος το κατεψήφισε, όσο και ο κ. Σταματούκος, ένας από τους πιο έμπειρους δημοτικούς συμβούλους, και δήλωσε και αυτός άγνια για τις απευθείας αναθέσεις. Και τότε ερωτήστε τον κ. Σταματούκο, επικαλούμε τη μαρτυρία του, ποια ήταν η αντίδρασή μου χωρίς να ξέρει τίποτα ο Σεμπίλης. Σας ρωτάω έτοιμα, αγαπητοί συνάδελοι της αντιπολίτευσης, συμπολίτευσης, εάν σήμερα ήταν δήμαρχος του Ανάση του Σεμπίλης και έκανε ακριβώς τους ίδιους κυρισμούς που έκανε ο δήμαρχος, εσείς θα το ψηφίσατε ή θα είχατε ραβεί στα κάκελα και θα φωνάζατε. Προς τι ο ψώγος. Όσον αφορά για να μαθαίνουμε, λοιπόν γιατί έκανα εγώ την προσφυγή, εμείς στην παράταξή μας λειτουργούμε σαν ομάδα. Από τη στιγμή που σε συγκεκριμένη συναιδρία σε έλειπε ο κ. Κόρδης, ως μοναδικό μέλος που το κατεψήφησα ήμουν εγώ και αυτό φαίνεται και στην απόφαση της αποκεντρωμένης και στην προσφυγή που καταθέσατε εσείς. Ποιος είχε έννομο συμφέρον. Διαβάστε τα. Αλλά εγώ δεν ένιωθα στην παράταξη που ένιωθα εσείς που συμβείσουν μνημόνια χωρίς να τα έχουν διαβάσει. Και επί της ουσίας θα απαντήσω στις προσωπικές μομφές. Μνημόνιο δεν έχεις στο Δημοτικό Συμβούλιο κύριε. Είπα η παράταξη πολιτική. Επί της ουσίας λοιπόν όποιος αισθάνεται αχειράνθρωπος και προδότης της πόλης ας το κρατήσει για τον εαυτό του. Σας επιστρέφω τους χαρακτηρισμούς. Ευτυχώς ή δυστυχώς όλοι γνωριζόμαστε πολύ καλά μες στην πόλη που ζούμε. Ο καθένας έχει την ταυτότητά του η οποία προσδιορίζεται πρωτίστως από το παρελθόν του και από τις πράξεις του. Σας επιστρέφω λοιπόν τους χαρακτηρισμούς. Εάν ο δήμαρχός μας αισθάνεται αχειράνθρωπος για να διοικαιολογήσει τον τίτλο του έχει εκχωρήσει όλες τις αδερμοδιώτες του δημαρχού του κ. Καθαροσπόρη και έχει κρατήσει για τον εαυτό της εκκλησίας και της εκδηλώσεις. Έχοντας δε επιλεκτική μνήμη, εδώ καθώς ασθάνεται. Εδώ. Έχοντας δε επιλεκτική μνήμη, ο κ. Καθαροσπόρης τον αποκαλούσε ηλίθιο μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και μετά ήταν μαζί. Χαρακτηρισμός που έπαιζε επιμήνες στα τοπικά ραδιόφανα. Δεν μπορεί να το διαψεύσει κανένας. Όπως φαίνεται όμως λίγη σημασία έχουν οι αξίες και αξιοπρέπεια. Η εξουσία ενώνει και δημιουργεί ανίερες συμμαχίες. Αφού κ. Καθαροσπόρη έχετε επιδοθεί σε κινήδι προδοτών για την πόλη, θα σας θυμίσω εγώ μερικούς που έχουν δράσει τα τρία τελευταία χρόνια. Προδότες λοιπόν της Χαλκίδας είναι αυτοί που συναντήθηκαν το ένα βράδυ με το σάλα και την άλλη μέρα το δάρυκ που λήθηκε έναν αντιπινακείου φακής. Αυτοί. Και στηρίσσαν από τη Χαλκίδα 52 στρέματα φιλέτο. Όταν θα έρθείτε για τον χαρακτηρισμό σας περιμένουμε. Προδότες της Χαλκίδας είναι αυτοί που χωροθέτησαν σκουπιδότομο μέσα στο τελευταίο χώρο δίπλα στο νεκροταφείο ενώ το Υπουργείο τους υποδεικνύει άλλο χώρο εμένου στην απόφασή τους. Για ποιο λόγο άλλωστε να διαχειρίζονται μήπως στα σκουπίδια και που έρχονται από αλλού. Η εταιρεία που έρχεται νύλος ανακύκλωσης και αποβλήτων από την Αθήνα μήπως θέλει να κάνει τη Χαλκίδα χαβούζα. Προδότες της Χαλκίδας είναι αυτοί που έχουν στήσει βιομηγανία απευθείας αναδέσεων αγνοώντας διαγωνιστικές διαδικασίες. Έχω φρίξει την οικονομική επιτροπή κάθε τρίτη. Έχουν δημιουργήσει έναν δυο επιχειρηματίες αποκλειστικούς αναδόξου του δήμου, ό,τι κινείται μέσα στην πόλη και ο υπόλοιπος επιχειρηματικός κόσμος της Χαλκίδας στενάζει. Προδότες της Χαλκίδας είναι αυτοί που κατασπαταλούν τα εκατομμύρια στην αυτευθευστασία και κατεβάζουν το τέταρτο ντονοπιαστικό πρόγραμμα για μας, τεχνικό πρόγραμμα που είμαστε από την περιφέρεια και δεν υπάρχει καν αναγραφή των δημοτικών διαμερισμάτων. Δεν υπάρχει σαν τίτλος έργο. Δεν υπάρχει πουδενά τίποτα. Δεν πειράζει δεν είμαι. Λύπω πολύ εγώ. Προδότες της Χαλκίδας είναι αυτοί που ψήφισαν την αλλαγή σχεδίου εισόδου της πόλης και δημιούργησαν τον πακιστανικό κόμβο. Έχει γίνει περίγελος στο YouTube. Πείτε να δείτε λιγάκι. Προδότες της Χαλκίδας είναι αυτοί που έχουν εξαφανιστεί μηχανήματα χιλιάδων ευρώ από το έργο τάξιο, ενώ είχαν πει ότι θα κάνουν ΕΔΕ, δεν έκαναν να κάνουν ΕΔΕ, με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να πληρώνουν τα τέλη χρήσης. Τέλος, προδότες της Χαλκίδας είναι αυτοί που ξέχασαν μέσα στις νόμιες προθεσμίες να αποζημιώσουν τα ρημοτομούμενα, τα απολοτριώμενα οικόπεδα, με αποτέλεσμα να επιστρέψουν στους ιδιοκτήτες τους και οι πόλοι να έχουν την κομματική μου ταυτότητα, που δεν κατάλαβα τη σχέση γι' αυτό. Κομματική, γιατί με αποκαλέσετε παιδί του κομματικού σωλήνα. Ναι, ναι, το θυμάμαι εγώ, λοιπόν, για να μη λέτε ότι δεν τα ακούσαμε. Σε αυτό το χορό είμαι από μικρό παιδί. Έχω προσφέρει πολλά, δεν έχω ζητήσει τίποτα και δεν έχω πάρει τίποτα. Όμως, δεν έχουν δικαίωμα να αυτοποκαλούνται νέο δημοκράτες αυτοί που έκαναν δήμαρχο τον υποψήφιο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και δημοτικού συμβούλου στη μισή νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ και έσαιρναν αυτούς τους ανθρώπους μετά στις εσωκοματικές εκλογές της νέας δημοκρατίας για να ψηφίσουν, για να σώσουν τα άσσοσ Αν λοιπόν διαλέξατε πρώτη το πρόσχημα που θα κατεβείτε στις εκλογές μία προσφυγή ενός δημοτικού συμβούλου που αποκάλυψε την προχειρότητα και το κακό χειρισμό από πληβράστας ενός τόσο σοβαρού θέματος, εγώ θα προτείνω στο συνδυασμό μου να κατεβούμε το άλλο πρόκριμα, το σχήμα των πολλών προδοτών και επειδή περνάει το λαό της Χαλκίδας για ηλίθιο να δούμε ποιος θα κερδίσει στις εκλογές και για να τελειώσω σας ενημερώνω αν στη Χαλκίδα υπάρχει διαχρονικά ένας προδότης μπορεί να το λένε Βασίλη αλλά σίγουρα το λένε Γουρνή Κύριε Γουρνή κύριε Γουρνή, κύριε Γουρνή, κύριε Λιλίαν, κύριε Λακόνη, κύριε Βασίλη, κύριε Γουρνή, κύριε Λακόνη Κυρίας Λακώνη! Αν ξέρει κανείς το ύφος του κανένας, δέκα χρόνια με ξέρουν το ύφος μου. Κυρίας Λακώνη, να ερεμήσουμε λίγο. Το λέω κύριος Καθαροσπόρης. Θα σε βοηθήσω, θα σε βοηθήσω, θα σε βοηθήσω. Πάμε, πάμε, πάμε κύριε Καθαροσπόρη, πάμε. Θα παίρνω το λόγο γιατί συνέχισε με επεθυνότανε και εντάξει, είπε όσα είπε. Δεν, δεν λέω, τον δικαιολογώ, τον δικαιολογώ, ας τα είπε. Έχει τον καημό του, του πά τη τούπα και μου λέει γι' αυτός. Εγώ τα δέχομαι, τα ακούω λέει, όχι τα δέχομαι, τα ακούω. Θα σου πρότεινα λοιπόν επειδή στη Χαλκίδα έχεις εκλεγεί δύο φορές και για να φτάσεις να εκλεγείς πέντε και έξι θέσεις ψωμί ακόμη. Ας να σου το είπες. Μα γι' αυτό μίλησες, γι' αυτό μίλησες. Είπες ότι έχεις εκλεγεί τρεις φορές, εκλεγείς πρώτος, έχεις κάνει αντιδήμαρχος, έχεις κάνει πρόεδρος, έχεις κάνει ναύαρχος, στρατηγόστα. Έχεις πει όλα αυτά. Εγώ όσα χρόνια είμαι εδώ μέσα και όταν ήμουν από εκεί, θυμίσου με πόσο σεβασμό με περιέβαλες και πόσοι άνθρωποι από την Παράδοξη αυτή μου έλεγαν, έστω και το Παναμικρό. Τα μην απαντάς, δεν χρειάζεται, είναι δεδομένο. Ας το πού είναι οι άλλοι. Το πώς ήρθα εδώ, έχω πει κατηδύνατο στον Μπάκα, στον Κώσταρο, στον Κόρδη και σε όσους μιλάω, και σε όσους μιλάω, αναλογιστείτε εσείς. Και βέβαια, δεν μετανιώνω ποτέ και δεν μετάνιωσα ποτέ, ποτέ δεν μετάνιωσα, ποτέ. Γιατί? Όχι γιατί δεν είχα συνεργασία μαζί σας, αλλά και γιατί στο διατάφτωταν έφυγα, όλοι χαρήκατε και βαρήσατε παλαμάκια που έφυγε ο Καθαροσπόρης για να μοιράσει τα ηματιά του, και αυτοί εδώ, για τους λόγους που εσύ ανέφερες, για όποιο λόγο θες, και με αγκάλιασαν και με σέβονται και με προσέχουν. Και με νοιάζονται. Εγώ ποτέ, στην όποια καριέρα αυτοδιοίκησης, δεν μπήκα πουθενά μπροστά, δεν μπήκα πουθενά να διεκδικήσω πόστα από κανέναν, δεν προβάλλομαι στα μέσα μημεία, στα μημεία, δεν πάω στις εκδηλώσεις, δεν πάω... Τώρα εσύ το λες, εσύ το λες, εσύ το λες. Αλλά κάθε μέρα! Στη θητία σου ο Καθαροσπόρης εμπροβάλετο ή συμμετεί και στις κοινωνικές εκδηλώσεις? Οφείλω να πω ότι ο Καθαροσπόρης στη θητία μου ήταν άλλος από αυτό που είναι σήμερα. Ήταν άλλος, διαφορετικός, από αυτό που είναι σήμερα. Ναι, γιατί δεν κουβάλα νεροστομήλους και κάθεσαι από εκεί, άμα κουβαλάς νεροστομήλους... Ε, δεν ήσουν δήμαρχος, τότε είχε δήμαρχο η πόλη, σήμερα βάζεις τον δήμαρχο. Όχι, όχι, όχι, αποκεφαλίστηκες δημόσια από εμένα, να μην τα ξεχνάς, δημόσια! Δημόσια αποκεφαλίστηκες, έτσι! Όχι να ειρεμήσω, όταν έκαθες μαχαίρια σε πρώην δημάρχους και σε αποκεφάλισαν. Κύριε Καθαροσπόρη, κύριε Καθαροσπόρη, δεν απαντάτε! Ποιος αποκεφάλισε, ποιος πιώνε, το δείχνει η θέση που κάθες και που κάθουμε. Αυτός είναι αποκεφαλισμός! Αυτό είναι τιμή μου! Τιμή μου! Με καθαρό πρόσωπο, με καθαρό πρόσωπο! Αφού σε τιμάει να κουβαλάς ασδιασμό απέναντι με τόση προσπάθεια, σε τιμάει εσένα να σε τιμάει. Τους άλλους δεν τους θυμάει όμως και δεν θέλω να αναφερθώ σε καμία προσευχή και με κανέναν. Άρα λοιπόν λέω ότι θα παίχεις πολύ, φίλε Γουρνή, για να γίνεις Καθαροσπόρης και θα αγωνιάσεις χρόνια, χρόνια. Μοναδικός στόχος, μοναδικός, προηγούμενα είπες ότι είσαι πολύ ψηλά. Προηγούμενα το είπες, προηγούμενα το είπες. Αφού με είχες πολύ ψηλά, με είχες και στόχο. Στόχο να με φτάσεις. Δεν θα με φτάσεις ποτέ, ποτέ δεν θα με φτάσεις. Εγώ τι να φοβηθώ, εγώ έφυγα από εκεί και θα δω και με το που είμαι. Τι είναι αυτά που λες, τι είναι αυτά που λες, καλά είμαι εγώ που είμαι. Κάτσε και εσύ εκεί να με βλέπεις και να με παρακολουθήσεις. Κύριε Ζεμπίλη, θα ξαναέσαι εκεί, γιατί ήδη... Συντάρα θα ξαναέσαι εκεί, γιατί έγινε που φυλάξεις. Εγώ είμαι άλλο, εγώ είμαι... Κύριε Ζεμπίλη, κύριε Ζεμπίλη, αφήστε ένα όλο να τελειώσει. Θα κλείσω με αυτό, θα κλείσω με αυτό και ακούστε το. Όταν έγινε δήμαρχος του Θανάσης, ο Ζεμπίλης, μου είπε, αδερφέ, με ανέστητες πολιτικά, καληνύχτα. Κύριε Παντούνα, το λόγο, το λόγο. Το λόγο, το λόγο, το λόγο. Ναι, κύριε Ζεμπίλη. Το λόγο. Κύριε Ζεμπίλη, κύριε Ζεμπίλη, ναι. Θα έχει δει ο Γιάννης και θα μιλήσει ο κομμάτις. Κύριε Μπάκα, τι είπατε εσείς, θέλετε... Τώρα, πριν τον κύριε Ζεμπίλη. Δε θα σε αφήσω μετά, κύριε Μπάκα, τελείωνε. Τελείωνε, κύριε Μπάκα, σε παρακάλλω, δεν θα σε αφήσω να μιλήσει μετά. Λοιπόν, συζητείτε όπως δεν ξέρω ποιος το είπε και στην αρχή όλες οι τοποθετήσεις ήταν αυτό για την απόφαση της Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία πρέπει να είναι μάλιστα καταυξημένη πλειοψηφία 2 τρίτων. Η απόφαση αυτή, η ανάθεση σε μια δικαιορική εταιρεία, ας πούμε, που εδρεύει στην Κυψέλη, να καταθέσει την προσφυγή αντί για 2,5 χιλιάδων ευρώ μαζί με το ΦΠΑ. Δύο είναι τα ζητήματα εδώ πέρα που αφορούν την ομομότητα αυτής της απόφασης. Πρώτον, ότι ήδη η προσφυγή έχει κατατεθεί και έρχεται το Δημοτικό Συμβούλιο να επικυρώσει εκ των ιστέρων μια ενέργεια που έχει γίνει. Όχι, δεν λέω για σένα. Βρε, δεν με νοιάζει εμένα. Κύριε Καθαροσπόρη, κύριε Καθαροσπόρη, πάμε κύριε Μπάκα, τελείωνε. Συνεχίστε. Λοιπόν, ένα ζητούμενο είναι αυτό. Και δεύτερον, η αμοιβία, ας πούμε, που στονίστηκε και από τον Θανάση Τζεμπίλη, ας πούμε, εμείς σαν δικηγόροι. Να ξέρετε ότι όπως προβλέπει και ο κώδικας Δήμων και ο κοινοτήτων και ο νόμος του Καλλικράτη. Όχι, θα σας, όχι, όχι. Μα δεν λέω αυτό, εδώ υπερφυζόμαστε το Δήμο, έτσι, άσχετα άμα έρθει η Βασίλη στο γραφείο ή άμα έρθει κάποιος, μπορεί να πάρω και περισσότερα. Το θέμα είναι ότι όταν εκπροσωπώ ένα Δήμο, οφείλω ας πούμε και υπόκειμαι, έτσι, στη νομοθεσία και στο νόμο που υπάρχει. Δηλαδή, τι λέει ο νόμος, έτσι, πολύ απλά. Πρώτον, λέει, δεν μπορούμε να αναθέσουμε πόσον έχουμε δικηγόρους υποθέσεις άλλων δικηγόρων εκτός αν πρόκειται για απολύτως εξειδικευμένο θέμα και όταν μιλάμε για απολύτως εξειδικευμένο θέμα στη νομική γλώσσα, δεν μπορεί να νοηθεί η σύνταξη μιας προσφυγής στην επιτροπή του άρθρου 152. Να φανταστείτε ότι αυτός ο θεσμός ιωνί προσφυγής δεν περιλαμβάνεται στις κατώτατες αμοιβές οι οποίες κατατίθονται στον δικηγορικό σύλλογο κάθε χώρας με τον οποίο πληρώνονται οι δικηγόροι από το δημόσιο. Δηλαδή, μια προσφυγή στο διοικητικό, να φανταστείτε, για να δούμε λίγο τα μεγέθη, σύμφωνα με τον κώδικα των δικηγόρων που έχει κατετεθεί στο νικείο δικηγορικό σύλλογο, αμείβεται με το ποσό των 80 ευρώ. Μια προσφυγή του άρθρου 152, που είναι ακόμα λιγότερη, όταν αφορά το δημόσιο, φυσικά το ποσό είναι υποδιέστερο. Αντιληφθέτετε ότι τώρα τη δυνασιανολογία της αμοιβής... Πώς και ο δώρος δηλαδή στην Κάνδου, δώρο... 80% ευρώ, μα τόσο είναι η αμοιβή. Αυτό είναι το νόμιμο. Έχει νόημα να συζητάμε ή αν θα είναι 80, αν είναι 100, ή 20 τώρα. Από εκεί και πέρα λες, ας πούμε, αν είναι εξειδικευμένο θέμα και μιλώ. Εξειδικευμένα θέματα στη νομική είναι κάποιες παραστάσεις, ας πούμε, το οποίο είναι αποφορού σε κάποιο μίζο ζήτημα της πόλης και να ήθελαν κάποια παράστατη, δεν ξέρω, όπως ο Συμβουλή Επικρατίας, σανότατα τέλος πάντων δικαστηρίου. Ή ακόμα και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Δεν νοείται μια προσφυγή, είναι σαν τη σύνταξη ενός εξοδίκου. Να μην μπορούν να τη συντάξουν δυο δικηγόροι που έχουμε στη Χαλκινά και εκλεκτή συνάδελφη. Κατανοητό, κύριε Μπάκα. Και η αμοιβή είναι δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με αυτά που προβλέπει ο νόμος. Δεν επιθυμώ να επισέρχομαι σε τέτοιου είδους προσωπικές, και ακούσατε την υποθετησί μου εδώ, αν είχε τέτοιου είδους ζητήματα προσωπικής υφής. Οι νόμοι όμως δεν μπορούν να και μένουν κάποια πάλαιτα, διότι ο Έγκα Λίμωναν καλή έργησε όταν για εικόνα. Έτσι, λοιπόν, θέλω να επιθυμήσω ότι εμένα δεν με ανέλαβε κανείς. Εγώ ήμουν ο νεότερος δήμαρκος ηλικιακά που ανέλαβα το Δήμο Χαλκινδέων, σε ηλικία 37 ετών. Και βέβαια, ναι μεν δεν είχα βγει βουλεστής, πλην όμως οι δυο φορές που κατέβηκα έβγαζαν ως άθρεσμα 30.000 συμποδέλτια, που είναι και σήμερα δυστυχόροι του νόμου, και τότε ήταν ως επιλαχόν υποψήφιος. Μια ολόκληρη δημοτική ομάδα, η ομάδα της αντιπολίτεσης, το ότι ήρθε στο γραφείο μου και ο δήμαρχος τον οποίο τιμώ τον κ. Μανιάτη, να μου ζητήσουν να είμαι υποψήφιος δήμαρχος, όταν ξέρετε ότι παράλληλα την εποχή εκείνη, ήθελε και η πλευρά της νομαρχίας να είμαι υποψήφιος νομάρχης. Έλαβα το χρήσμα και ο λαός της Χαλκίδας με εξέλεξε από την πρώτη Κυριακή. Με εξέλεξε και δεύτερη φορά και την τρίτη, παρά αυτά που γίνανε και είναι γροστά, φτάσα 49%. Εσείς με μία θητεία σημειώσετε το τώρα αν θα φτάσετε, όχι 49, ούτε στο 40. Από εκεί και πέρα. Ποιο είναι το ζήτημα που έχουν ορισμένοι. Αν κ. Καθαροσπόρη πιστεύετε ότι μπορείτε να κατεβάζετε δήμαρχο, κατεβείτε εσείς για δήμαρχος. Γιατί δεν κατεβαίνετε εσείς. Να δούμε πόσα πίδια πιάνει ο Σάκος. Θα περάσετε τους ύβους που παίρνετε ως δημοτικός σύμβουλος και ως δήμαρχος. 2.000 παίρνετε ως δημοτικός σύμβουλος, 2.000 ως δήμαρχος. Τι λοιπόν υποτιμάτε τους ιδιασμούς, τις δημοτικές ομάδες, τον λαό της Χαλκίδας και θέλεις να αναγορεύσεις σε όλη την πόλη και σε όλη την κοινωνία τον γενικό κουσουμέρ για να μην πω τίποτα άλλο, ότι εσύ ανεβάζεις δημάρχους και εσύ κατεβάζεις δημάρχους. Δεν είναι έτσι τα πράγματα και πολύ σύντομα θα διαψεχθείς. Αυτό που έχει να κάνει είναι με τη διαχείριση που επιλέγεις, με την οποία εγώ τουλάχιστον σε πολλές στιγμές και πολλές αποφάσεις ήμουν στον αντίποδα και αυτό έχει ως συνέπεια και κατά τυπώ τη θητεία όπως γνωρίζεις να σε απομακρύνω από τη ΔΕΙΑΧΟ που ήσουνα στη θέση του αντιπροέδρου αλλά και παρά το μόνιμο έτοιμά σου να έχεις γραφία στη Λιλαντίον και να κάνεις γενικό κουμάντο, στην εποχή μου περιοριρώσου σε μικρά ποσάκια, όχι στα τρία εκατομμύρια και σε αυτά, της αυτεπιστασίας. Αυτό ήταν το πρόβλημά σου και αυτό που λες ότι πράγματι είσαι κανοπημένος, δεβαίως και είσαι κανοπημένος και εκεί θα παραμείνεις διότι η θέση που σου έχουν επιφυλάξει σήμερα δεν την είχες ποτέ στο παρθόν και δεν θα την έχεις ούτε στο μέλλον. Άρα πάλι εκεί θα είσαι αλλά το ζήτημα είναι άλλο όμως, ότι εκεί που είσαι αυτή η δημοτική ομάδα και αυτή η παράδοξη με αυτά που βλέπει διότι λίγα είπαμε και θα φανούν στην πορεία, διότι τα πράγματα πρέπει να έρχονται στον χρόνο που πρέπει. Δεν μπορούμε τα πάντα να θυσιάζονται με απευθείας αναθέσεις, να μην μείνει τίποτα από πολυκατοικία μέχρι περίπτερο. Ακόμα και για το ζήτημα της αγοράς να μην το σεβαστούμε, να μην πούμε ότι αυτό θα ξερρεθεί γιατί είναι σημαντικό κομμάτι και να έχουμε και εκεί στο μυαλό μας να πάμε στην απευθείας ανάθεση γιατί μας έχει γίνει η δεύτερη φύση αυτό που λέγαμε στο τέλος. Μόνο απευθείας αναθέσεις, μόνο στο μιλυτό, μόνο να κανονίσουμε, μόνο να σπάτουμε με μηδέν εκτώσεις κάθε φορά. Πώς θα στείλνονται διαγωνισμοί, πώς θα γίνεται το ένα, πώς θα γίνεται το άλλο. Τουλάχιστον για το θέμα της δημοτικής αγοράς έπρεπε ο ζήτημα κορυφαίο να το σεβαστείτε, να το εξαιρέσετε από αυτή την πάγια νοτροπία που έχετε και η οποία από ότι φαίνεται ακόμα και τώρα τίποτα δεν σας έχει μείνει. Αυτό σύντονιστείς περιφέρειας και υπογράφει αν μη τι άλλο. Αυτό και σου λέει, μα τι γίνεται εκεί στη Καλκινά, είναι δυνατό να πάνε να περάσουν σιζούλα 200.000 απευθείας αναθέσεις και γίνεται ακόμα και σήμερα να πείτε ότι υπάρχει συμφέρον από ποιον. Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός έγινε. Τον αρχιτεκτονικό να το πάρει ο συγκεκριμένος, δεν το χάνει. Όλοι οι στατικοί, οι άλλοι, οι διάφοροι, οι τροί, οι παρατρεχάμενοι θα το χάσουν. Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός έβγαλε αποτέλεσμα. Ο αρχιτέκτονας θα πάρει τη μελέτη του και θα πληρωθεί με τα 130.000 αρικά. Το θέμα είναι για τους υπόλοιπους όλους. Άρα λοιπόν, ποιος μπορεί να έχει κάποιον συμφέρον. Αν είχε ζήτημα εκεί, πράγματι κατά του πρώτου, κατά του αρχιτεκτονικού, πράγματι εκεί είχε δίκιο. Γιατί θα φεύγει ο πρώτος και θα λαρκόταν ο δεύτερος. Άρα εδώ έχουμε συμφέρον του δεύτερου βραβείου. Εδώ δεν έχουμε καν δεύτερο βραβείο. Εδώ το πρώτο έχει καθαρίσει το πέρνι και οι άλλοι οι άσχετοι χάνουν τη δουλειά και γίνεται διαγωνισμός. Συμφέρον σε διαγωνισμό, έχουν όλα τα μελετητικά γραφεία, όλης της Ελλάδας και όλου του κόσμου. Ποιο ήταν συναιπώς το συμφέρον, το οποίο ήταν εκείνο, το οποίο όπλησε και έγραψε την προσουγή, η οποία αν τη διαβάσετε, δεν έχει ούτε μια απόφαση νομολογίας από το Συμβούλιο της Επικραντίας ή απ' αλλού. Αντιγράφει το νόμο περί αναθέσεων και περί μελετών. Και τίποτα περισσότερο από αυτό. Κύριε Καθαροσφόρη, θεωρώ ότι έχει κλείσει το θέμα τώρα. Μην το ξαναπιάσουμε από την αρχή. Δεν θα επιτρέψω άλλη δευτερολογία όμως μετά. Να το κλείσουμε. Και αφορά τα ΜΜΕ. Ήδηση. Εάν ο Ζεμπίλης είναι υποψήφιος, θα είμαι κι εγώ υποψήφιος δήμαρχος. Και αν έχει κουράγιο, σκατεύα την παλόζου μου. Δίνετε τροφή τώρα στους δημοσιογράφους, κυρία Σλαγώνη. Μια κουβέντα. Μια κουβέντα. Με επιβεβαιώνεις. Δεν σου είπα πριν από λίγο ότι ακόμα και τώρα. Τον έχεις αδειάσει και συζητά. Ακόμα και τώρα. Αυτό που καταφέρατε, κύριε. Αυτό που καταφέρατε είναι ο κύριος Σταματούκος να γελάει εδώ και τρία τέταρτα. Και το κάνει έτσι υπομοιδιώτη υποχθόνια. Επειδή με τον συνάδελφο τον Βαγγέλη τον Σταματούκο είχα και έχω μία εξαιρετική συνεργασία. Θα μου επιτρέψετε, κύριε Πρόεδρε, να απευθυνθώ χωρίς να υποτιμώ κανέναν από εδώ τους άλλους. Γιατί ποτέ σε αυτή την αίθουσα δεν πάμε απευθείας στην Αθήνα, αλλά πάμε μέσω Λάρησας. Και λέω, το θέμα είναι πολύ απλό. Πιστεύετε το τε με αι, ότι όποιος βάλει τσάπα στην αγορά, επειδή ο κόσμος έχει καημό, θα έχει πολλές ελπίδες παραπάνω για να γίνει δήμαρχος. Ε, η από κει πλευρά δεν το θέλει. Τελείωσε. Θα κάνει ό,τι μπορεί για να το κόψει. Άρα, δήμαρχε, προστεί όλα αυτά. Μα δεν θα προλαβαίνετε. Άλλο τι σας έδωσε. Εγώ η διαχωνία μου ήταν ότι σας έδωσε άλλο θη. Άλλο θα σας έδωσε. Εκεί ήταν η διαχωνία μου. Εγώ δεν σας διακόψα. Ολοκληρώσε το κύριο μας. Κάτι για το οποίο αναρωτιέμαι, έδωσε μια εξήγηση ο πρώην δήμαρχος, είναι ότι κάτι που πιστεύουμε, κάτι που το έχουμε, δεν το διαβάζουμε. Λάθος. Το λέμε. Το διαβάζω σημαίνει μην κάνεις μορφασμούς. Εγώ δεν έκανα οπότε μιλάς. Στην κυρία Βάκα λέω. Στην κυρία Βάκα λέω. Μην κάνεις μορφασμούς. Βλέπω μια χαρά. Πάμε, πάμε κυρία Σλαγωνίμου. Λέω λοιπόν, θεωρώ ότι είχε δικηγόρους που αν θέλανε να υπερασπιστούνε αυτό για το οποίο έλεγαν, θα μπορούσαν να κάνουν αυτά που έκανε εσένα. Δεν αστοχώ καθόλου. Δεν αστοχώ καθόλου. Θεωρώ ότι λειτούργησες ως θύμα. Τίποτα άλλο. Δήμαρχε, έχεις το λόγο. Να πω κάτι λίγο. Μία λέξη. Μία λέξη. Όλο αυτό, τι έδειξε. Έδειξε ότι πρέπει να γίνει απλή αναλογική στοπική αυτοδίκηση. Ένα πράγμα έδειξε. Τελείωσε. Ναι, ναι, ναι, ναι. Καταπώς θα λέτε. Αυτό το χάλι θα διορθωθεί με την απλή αναλογική. Εν αναμονή των αποφάσεων. Ναι, ναι, ναι. Ευτυχώς, χαλαρώνεται και το κλίμα έτσι με αυτά, κύριε Λεβέντη. Να είστε καλά. Δήμαρχε, το λόγο. Λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάρεφοι, λυπάμαι που ένα εμβληματικό έργο, ένα στόχος 30 ετών για την πόλη, έγινε η αφορμή για να ακουστούν διάφορες σκέψεις και απόψεις, οι οποίες δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα, αλλά μαρτυρούν και τι ο καθένας έχει μέσα στην ψυχή του και τι βγάζει μέσα σε μια πάρα πολύ κρίσιμη συνεδρίαση για ένα συγκεκριμένο ζήτημα. Τα πράγματα είναι πολύ απλά και δεν νομίζω ότι έπρεπε να γίνουν τέτοιοι χαρατερισμοί, οι οποίοι δεν νομίζω ότι αρμόζουν σε αυτό το επίπεδο του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν είναι δυνατόν για ένα διαγωνισμό να κάθετε να λέει ο κύριος Γουρνής, ο οποίος προφανώς κάποιος του έγραψε ένα κείμενο και ήρθε να το διαβάσει, είμαι βέβαιος ότι δεν έχει καταλάβει τι έχει η προσφυγή που έχει κάνει λέει, την οποία προσφυγεί όλος περί έργος ακριβώς όλα τα επιχειρήματα, τα πήρε η πάλληλος της αποκεντρωμένης για να απορρίψει την πρόταση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Τι έγινε λοιπόν, έγινε ένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός. Η διακήρυξη που υπάρχει και πιστεύω ότι έχουν δει αλλά θέλουν να το κρύψουν, στο άρθρο 20 παράγραφος 3 λέει ότι αυτός που πήρε την αρχιτεκτονική μελέτη, έτσι είναι η αρχιτεκτονική διαγωνισμή, συμπράτι με σχήματα και με πτυχία για να κάνει στη συνέχεια τα ή τα μη και τα στατικά. Αυτό το έχουμε συζητήσει επανελημένως και με τους καθηγητές και με ειδικούς των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών και με το Υπουργείο Πολιτισμού. Ήταν η καλύτερη διαδικασία που έκανε για πρώτη φορά ο Δήμος. Βέβαια δεν υπάρχουν πάρα πολύ αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί και δεν υπάρχει εμπειρία. Υποψιάζομαι ότι η υπάλληλος της αποκεντρωμένης δεν είχε ξαναδει τέτοιο πράγμα και φοβήθηκε. Από φόβο το έκανε, είμαι βέβαιος. Διότι όλα αυτά που περιγράφονται δεν έχουν καμία ισχύ κι ούτε έργηνε καμία απευθείας ανάθεση. Ξαναλέω, ανατρέχτε στο 23 άρθρο της διακήρυξης που λέει ότι αυτός που θα πάρει την αρχιτεκτονική μελέτη συμπράττει λοιπόν με αντίστοιχους μηχανολόγους, ηλεκτρολόγους ή στατικούς ή εταιρίες που έχουν το ανάλογο πτυχίο για να συνενοηθούν και να συνεχιστεί η διαδικασία του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός δηλαδή δεν είναι κάνω μόνο για τη μελέτη την αρχιτεκτονική. Περιλαμβάνει ό,τι χρειάζεται για το έργο να αλοκληρωθεί. Και η απευθείας μελέτη δεν είναι, γι' αυτό βγαίνει με ένα συγκεκριμένο τύπο. Δεν ζήτησε κανείς 100 ή 200.000. Αυτά βγήκαν από τις υπηρεσίες βάσει ενός τύπου που υπάρχει και προβλέπει το 60% του προϋπολογισμού του έργου, ενός αντίστοιχου έργου. Άρα δίνει την έκτοση του 40% έτσι και αλλιώς. Δεν έγινε λοιπόν καμία επευθείας ανάθεση. Τώρα, όσα αναφορά, επί της ουσίας να μιλήσουμε λίγο για το θέμα που έχουμε. Όσα αναφορά το νομικό ζήτημα των δικηγόρων, οι δικηγόροι και οι δύο, είπαν ότι είναι ένα εξειδικευμένο θέμα, έχουμε 7 υποθέσεις με 8 την ημέρα, αύριο έχουμε συνάντηση στις 7.30 το πρωί γιατί στις 9 μέχρι το μεσημέρι οι δικηγόροι έχουν, είτε στο εφετίο, είτε στο ειρηνοδικείο, είτε στα διοικητικά δικαστήρια, υποθέσεις. Καθημερινά ο δήμος είναι ένας ζωντανός οργανισμός μεγάλων που έχει μια ιστορική διαδρομή, έχει θέματα νομικά, το ξέρετε όλοι και οι άνθρωποι δεν προλαβαίνουν. Το ίδιο έγινε και στο ειρηνοδικείο που πήγαμε για τη Διαθήκη του Μπαφέρου. Είπαν οι άνθρωποι ότι είναι εξειδικευμένο θέμα και δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε, θα ήταν καλύτερα να πάει ένας άνθρωπος που έχει ασχοληθεί με αυτά και βρήκαμε έναν δικηγόρο και πήγε, βρήκαμε την υπόθεση, το κόστος ήταν τρεις χιλιάδες. Ομόφωνα το διοικητικό συμβούλιο του κληροδοτήματος πλήρωσε το δικηγόρο. Δηλαδή πιστεύει κανείς, ανατρέξαμε στην αγορά, συζητήσαμε, είδαμε ότι έχουμε δίκιο, αυτό μας διαβεβαιώνουν όλοι και οι δικηγόροι και οι υπερησίες που συζητήσαμε και κάναμε αυτή την προσφυγή. Δηλαδή ένα μέλος του δημοτικού συμβουλίου λέει ότι δεν έχουν 25-30 η πλειοψηφία ενός συλλογικού οργάνου δίκιο, αλλά έχει ένα μεμονωμένο όργανο. Σε καμία φάση αυτής της διαδικασίας του διαγωνισμού, της ανάδειξης της αγοράς, των προσχεδίων στη συνέχεια της διαδικασίας που ακολούθηκε, κανείς δυστυχώς, κανείς από την αντιπολίτευση δεν έβαλε το χέρι του να πει ναι να προχωρήσουμε να γίνει το έργο. Κανένας. Όλοι ήθελαν να μην γίνει το έργο και η προσφυγή που έγινε τώρα είναι πως θα καθυστερήσει 2-3-5 μήνες πίσω να μην προλάβει η δημοτική αρχή να ολοκληρώσει το διαγωνισμό. Αυτός είναι ο στόχος, κανένας άλλος. Μα ό,τι έχει μείνει θα πέσει. Εμάς μας ενδιαφέρει και υπήρχε τόση ανάγκη, σαφώς υπήρχε τόση ανάγκη, γιατί εμείς κάνουμε συζητήσεις και με τα Υπουργεία και με τους Υπουργούς και με διάφορους άλλους παράγοντες να βρούμε πόρους και είχαμε συζητήσει να ενταχθεί και να χρημαδοτηθεί, αν όχι όλο ένα τμήμα του, από το Ταμείο Υποδομών, το οποίο μέσα στο Σεπτέμβρι έπρεπε να υποβάλουμε την πρόταση. Και αυτή όλη η δικαστική διαμάχη φέρνει πίσω με ενδεχόμενο να μην μπορούμε να χρηματοδοθούμε από το Ταμείο Υποδομών. Αλήθεια, εγώ ο δήμαρχος μέχρι τα 60 χρόνια άκουγα ότι ήταν ένας έντυμος άνθρωπος και μόλις ήρθε στο Δήμο, από την πρώτη στιγμή θεωρείται ότι έγινε πιο ανέντυμος άνθρωπος ο οποίος ψάχνει να βρει εργολάβους, διάφορους άλλους παράγοντες, παίρνει χρήματα κάτω από τα τραπέζα, ανεβαίνουν, κατεβαίνουν απάνω. Έχει κανένας αυτή την εντύπωση? Αν την έχει την εντύπωση αυτή, είναι απολύτως λαφαιμένη. Δεν μπορεί ένας άνθρωπος στα 62 του χρόνια να αλλάξει ξαφνικά, που με το χρήμα δεν είχε καμία σχέση και να γίνει ο πιο φιλάργυρος άνθρωπος που από παντού εισπράττει χρήματα. Από το σάλα, από σκουπιδότοπους, από τον ύλο που δεν ξέρω και από τίδήποτε άλλο. Ακούστε, αυτό που έκανα σε όλη μου τη ζωή μου και κάνουμε αμέσως και κάνουμε όλοι μας, στην δημοτική αρχή η πλειοψηφία τουλάχιστον κοιτάμε να είμαστε νομιμοί σε κάθε απόφαση που παίρνουμε. Πολλές φορές σιώπισα και δεν ήθελα να μπω σε μια αντιπαράθεση αυτού του είδους, που δεν νομίζω ότι τιμά το δημοτικό συμβούλιο. Να καθόμαστε να λέμε τέτοιες ανίκοιους χαρακτηρισμούς που είπε ο κ. Γουρνής μέσα από μια ομιλία, έναν δεκάρικο που κάποιος του έγραψε να πει. Η συμπεριφορά του και η κίνηση να κάνει την προσφυγή είναι αυτονόητο. Ότι δεν είναι κατά της δημοτικής αρχής, είναι κατά της πόλης. Και αυτό θα καταγραφεί. Εάν θέλετε, εγώ από το 2011 όλος αυτός ο φάκελος είναι περίπου 55 και όλος αυτός ο φάκελος είναι οι απαυθείας αναθέσεις της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Διαβάστε, διαβάστε, διαβάστε. Αποφασίζει την έκκριση της τεχνικής έκκρισης παροχής υπηρεσίας. Έκκριση ποσού 19.000 βάκα στον κύριο Τάδε. Όχι, όχι, διαβάστε, διαβάστε, διαβάστε. Αυτά στο σύνολο του ποσού είναι για σας μια εβδομάδα. Στο σύνολο αυτά πρόκειται. Μια εβδομάδα είναι για σας. 19.950 βάκα. Όχι, όχι. Ετία και στο καθένα. Εδώ θα λες. Την έκκριση της από 28.9 του τεχνικής έκκρισης για την παροχή υπηρεσίας καθαρισμού των εγκαταστάσεων της ΔΙΑΧ. Την έκκριση τα πάνη στις 19.950 για την παροχή υπηρεσίας καθαρισμού, δεν λέω όνομα και τα λοιπά, την απευθείας ανάθεση. Μαζί με FBI 2455... Η κυρία ΒΑΚΑ που είναι? ΒΑΚΑ. ΔΙΑΧ. Την απευθείας ανάθεση, την απευθείας ανάθεση 17.585 έτωση. Λοιπόν, αυτές τις έχω κρατήσει εδώ και οι υπόλοιπες είναι εδώ όλες. Αλλά ακούστε, ναι, λοιπόν ακούστε, ακούστε. Ό,τι είναι νόμιμο είναι νόμιμο. Εδώ πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Ό,τι θα γίνει ο διαγωνισμός θα γίνει. Επειδή έχετε μάθει απόντες κάθε φορά, όταν είναι νεογουρνής να πείτε όλα αυτά και στη κυρία ΒΑΚΑ, παρακαλώ να αναγνώσετε ποιες περιπτώσεις αφορά για να σας απαντήσει η κυρία ΒΑΚΑ. Αυτό επιβάλλει η ηθική. Λοιπόν, είναι όλα εδώ. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι είχατε καρποδίχρηματα. Να πείτε, διαβάσετε. Κύριε Καθαροσπόρη, κύριε Καθαροσπόρη. Όχι, δεν τα ξέρω, δεν ήμουν πρόεδρος. Κύριε Καθαροσπόρη, κύριε Καθαροσπόρη, εγώ στην ΒΑΚΑ δεν ήμουν πρόεδρος και δεν ήμουν μέλος του Δικητικού Συμβουλίου. Και άλλα δεν τα γνωρίζω. Οι περιτώσεις λοιπόν που αναφέρθηκαν εναποσία της κυρίας ΒΑΚΑ, εναποσία της κυρίας ΒΑΚΑ. Μα δεν ήμουν μέλος του Δικητικού Συμβουλίου, κύριε. Δεν ξέρω, δεν μπορούσα να ξέρω. Για τον Δήμο χαλκιδέων λοιπόν που ήμουν παρόν, η κυρία ΒΑΚΑ την ειδοποίησαν να είναι ορθή. Για τον Δήμο χαλκιδέων λοιπόν που ήμουν παρόν, οι απευθείας αναθέσεις στα 8 χρόνια είναι μια εβδομάδα δική σας. Μια εβδομάδα. Εγώ μπορώ να απαντήσω για τις απευθείας αναθέσεις, αλλά δεν ξέρω τι λέτε. Όχι, δεν έχω να πω κάτι. Πρόεδρε, επί της διαδικασίας, νομίζω... Θεωρώ τώρα έτσι ότι έχουμε ξεφύγει... Μα ακούτε λίγο, συγνώμη. Δεν υπάρχουν δύο παρατάξεις εδώ μέσα. Έλεγα λοιπόν ότι εμείς με απόλυτο σεβασμό στην ομιμότητα θα προχωρήσουμε. Έχουμε κάθε δικαίωμα, κάθε δικαίωμα, όπως είχε δικαίωμα και ο κ. Γουρνής να κάνει αυτή την προσφυγή που κάποιος του έδωσε και εμείς να υπερασπιστούμε το δίκαιο αυτόν που, εν πάση περιπτώσει, έχουμε αποφασίσει. Είναι στην Επιτροπή του 152 και μετά οπουδήποτε αλλού για να κρυφεί η ομιμότητα αυτή. Στο παρελθόν ο δήμος έχει κερδίσει όλες τις αποφάσεις. Ανέφερε ο κ. Καθαροσπόρης τι έγινε εδώ πέρα ένα κεντρικό ζήτημα που επί 2,5 χρόνια ταλάνιζε τα δημοτικά συμβούλια περίπου 20 δήμων. Αλλά ας μιλήσουμε για το δικό μας που ακούσαμε εδώ ότι μπορούμε να ακούσουμε για την ομική υπόσταση του ΦΟΣΔΑ και πόσο παράνομος είναι και τι είναι. Οι αρχιτεκτονιστέρων απεδείχον δεν είναι έτσι. Ας περιμένουμε λοιπόν να μη μιλήσω από της ουσίας και δεν θέλω να το κάνω. Πήραμε μια απόφαση. Υποστηρίζουμε ότι ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός προέβλεπε σαν διαγωνισμός όχι αρχιτεκτονική μελέτη ότι προέβλεπε και τα μη και τα στατικά. Αυτό ισχυριζόμαστε. Δεν κάνουμε απευθείας ανάθεση γιατί ο τύπος που βγαίνει περιλαμβάνει την έκτοση που έχει. Κάνουμε την προσφυγή. Θεωρούμε ότι βρήκαμε ένα δικηγορικό γραφείο που είναι εξειδικευμένο σε αυτά και έχουμε βαθιά την πίστη ότι αυτό, εν πάση περιπτώσει, η σκέψη μας, η πρωτοβουλία μας, η απόφασή μας θα δικαιωθεί. Κύριε Πρόεδρε Προσωπικού, γιατί απουσίασα. Όχι, όχι, παρακαλώ. Εγώ δεν μίλησα τόση ώρα καθόλου. Δεν είναι πλάκι σε καμία διένεξη. Θα τον πάρει το λόγο, κύριε Ζέμπηλη. Μην ανησυχείτε, κυρία Βακά. Αυτά που αναφέρθηκαν είναι παντελώς άσχετα με το όλο θέμα. Και καταρχήν να αμφισβητώ, οτιδήποτε υπόθηκε για συγκεκριμένες αναθέσεις, απεθείας αναθέσεις, δηλαδή αν δεν τις δω. Από κει και πέρα όμως, δήμαρχε. Θέλω να ξέρετε το εξής και το ξέρετε, γιατί έχετε περάσει και από την επιχείρηση. Είναι όχι ατυχέστατο, αλλά τραγικό το παράδειγμα αυτό που φέρατε. Και το ξέρει και ο κύριος Καθαροσπόρης. Στη ΔΕΙΑΚ, το λέω επειδή έχεις περάσει από τη ΔΕΙΑΚ. Στη ΔΕΙΑΚ... Λοιπόν, όχι ότι δεν πρόκειται εγώ να τσακωθώ. Στη ΔΕΙΑΚ, κατά καιρούς γίνονται απευθείας αναθέσεις όπως και σε όλες τις θρημοτικές επιχειρήσεις. Σας παρακαλώ, ούτε στο σκοπό να τσακωθώ. Από εκεί και πέρα, ως Πρόεδρος, ήμουνα η πρώτη που εισήγαγα το σύστημα, πρώτον, της δικαιολόγησης του κατεπίγοντος, όπως ο νόμος απαιτεί, και δεύτερον, αυτές οι απευθείας αναθέσεις πάντα ερχόντουσαν στο Συμβούλιο της ΔΕΙΑΚ προσέγριση. Και βέβαια, ποτέ δεν ξεπερνούσαν τα ποσά της νομιμότητας. Έχω ελεγχθεί από παντού. Όλοι οι ορκωτοί, οι επιθεωρητές, τα πάντα, ποτέ δεν βρέθηκε το παραμικρό ψεκγάδι στη διαχείριση αυτής της νομιμότητας. Ένας ένας, κυρία Ζεμίλη, αφήστε τη κοινά μιλήσει, κυρία Ζεμίλη. Να ολοκληρώσω. Βαγγέλη, συνεχίσαι να γελάσεις. Πραγματικά, πραγματικά... Νομίζω ότι είναι για γέλια πια αυτή η κατάσταση. Εντάξει, για αυτό το λέω. Σε παρακαλώ, Βαγγέλη, σε παρακαλώ... Να τα λέτε από το πρωί ως το βράδυ, να τελειώνουμε, να πείσει ο ένας τον άλλο τι γίνεται... Βαγγέλη, σε παρακαλώ κλείνω. Λοιπόν, κυρία Βάκα, για ένα λεπτό, για ένα λεπτό. Ελένη, δεν τα έχω μαζί σου. Για ένα λεπτό μόνο. Τι σχέση έχει αυτή η αναφορά στα όσα συζητήθηκαν. Πραγματικά. Και ψάχνω να βρω κάτι και δεν έχω μένους να το βρω. Ευχαριστώ. Λοιπόν, καταπλείο ψηφία το θέμα. Το 10 και πάμε στο επόμενο, κύριε Κεράτσα. Το επόμενο είναι η έγκριση δαπάνης για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου. Είναι ακριβώς το 2. Με πέρσι είναι 3.000. Κύριε Ζεμπυλή, για την 28η Οκτωβρίου. Κύριε Λεβέντη, κύριε Σταματούκο. Όχι. Διαφωνείτε στα στεφάνια ή... Δείχνει εδώ πέρα η εικόνα που ζούμε αυτή τη στιγμή. Όχι τη στιγμή, μια ώρα τώρα. Ότι πάμε για εθνική γιορτή. Ομοψυχία και να γιορτάσουμε σωστά. Να μη πω τίποτα. Κυρία Μητζηφύρη. Όχι. Καταπλείο ψηφία λοιπόν. Στο 12ο, είχε πάρθει απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο για να γίνουν οι προμήθειες ηλεκτρολογικού υλικού αναενότητα. Υπήρχε μια απόφαση όμως από το ελεκτικό, το οποίο μας έβαλε σκέψη είναι η απόφαση 37ου, 36ου του 17ου. Και έγινε πρόταση από τις προμήθειες, απ' τη δέση προμηθειών, να κάνουμε ένα διαγωνισμό κοινό για τα υπόλοιπα ηλεκτρολογικά υλικά. Κυρία Ζαμπίλη. Ήταν από αυτά που είχαμε επισημάνει και είχαμε επισημάνει, διότι ακόμα και στη διάταξη αυτή η οποία τελικά προποποιήθηκε, παρά τα αυτά και αυτοί δεν εφαρμοζόταν σωστά. Να ρωτήσω όμως πόσοι διαγωνισμοί προλάβαν και γίνανε. Ένας. Ένας διαγωνισμός. Αναφέρεται ένας. Ποιας περιοχής? Της Χαλκίδας. Ποιος τον πήρε το διαγωνισμό αυτό? Ο κ. Κρυμάτρολου. Με διαγωνισμό δεν καταλάβα. Πρόχειρο. Προχειρο. Προχειρο. Προχειρο. Προχειρο. Προχειρο. Προχειρο. Πάμε. Πάμε. Πάμε. Ψηφίζουμε. Κυρία Ζαμπίλη. Ναι. Κυρία Ζαμπίλη. Ναι. Ναι. Κυρία Λεβέτη. Τώρα την ερώτηση ποιος πήρε το διαγωνισμό τι χρειάζονταν. Διόhappy. Μισό λεπτό. Άστο. Μισό λεπτό. Σηφίζουμε. Φοβερήματα. Πάμε. Ναι. Ναι. Έπρεπε να έρθει το ηλεκτρικό συνέδριο για να σπείρε παιδιά, αφού θέλετε ηλεκτρολογικό υλικό, για να μην το παίρνει το λωμαζή να είχατε καλύτερη οίκληση. Παρόλο δεν το έκραινε παράνομο έτσι, παρ' όλος δεν το έκραινε παράνομο. Λέει ότι άλλαξε ο νόμος. Δεν άλλαξε ο νόμος παρ' όλα αυτά. Παρ' όλα αυτά, αν διαβάσετε τις συγκεκριμένες πράξεις στο τέλος, το ένταλμα πληρώνεται. Η διάταξη του νόμου 4071 του 12 έπαψε να ισχύρει. Πώς? Ναι. Τι ναι μωρέ, για περίμενε λιγάκι τώρα. Φεύγει τώρα από το συνοπτικό διαγωνισμό των 4 και πάει στον ανοιχτό διαγωνισμό που θέλετε να πάρετε τώρα και βάζετε τις δύο δημοτικές ενότητες. Τα άλλα θα φτάσουν τώρα με 150.000. Θα ήθελα με 350.000. Λοιπόν, ας προσέχουμε λιγάκι. Νίκο, δεν είναι δύο, είναι τρεις ενότητες που παίρνουν. Είναι προς το συμφέρον του δήμου. Αυτά λογική είναι. Μαθηματικά, θέλω με τόσο ηλεκτρονικό εξομπλημμό για όλες τις δημοτικές ενότητες να πετύχουν. Να μην ξαναγίνει. Πάμε παρακάτω. Να μην ξαναγίνει το σπάσιμο. Κύριε Λεβέντη, ναι ή όχι. Ναι. Λευκό, κύριε Σταματούγο. Άστο κύριε Κόρδη τώρα, κύριε Σταματούγο. Δεν άκουσα. Κυρία Μητζιφυρή. Τελείωσε τώρα, κυρία Μητζιφυρή, ψηφίζουμε. Λέγει, Ελένη. Εδώ βγάλανε δήμαρχο από την Δημοτική Ενότητα Χαλκίδας. Τι της θέλουμε τις δημοτικές ενότητες. Εδώ πριν υπόθεκε αυτό, ότι θα βγει δήμαρχος... Ελένη, να αφήσουμε το καλαμπουράκι, 11 η ώρα. Υπάρχει μία ειδοπίσια τώρα από το... Θα πρέπει να κλείσουμε 11 η ώρα, έτσι. Όχι. Κατά πλειοψηφία, λοιπόν. Πάμε στο 13ο. Το 13ο είναι εκμίστωση μιας έκτασης στην Αρτάκη, έτσι, για... Από κάποιον... Δεν ήταν σε κάποιον... Μια κυρία, είναι μια έκταση εκεί, στο Βατόντα, για καλλιέργεια. Θα γίνει δημοπρασία κανονική, έχουμε τη σύμφωνη γνώμη... Κύριε Λεβέντη. Πού, πού, πού... Δημοπρασία θα γίνει για την έκταση... Τώρα είναι... Πέρις ήταν μια κυρία, νομίζω. Δεν ήταν κυρία, τι ήταν... Που... Βρε τον έγινε, βρε, τολάς... Πήγαινε διακονισμός και λέτε, το τόλμα, ποιος θα το πάρει... Θα γίνει διακονισμός... Τον έκαψε... Μας έκαψε, μη μιλάς... Νίκο, τον έκαψε. Πάμε, κύριε Λεβέντη. Να κάνουμε μια... Όχι, όχι, να κάνουμε μια ρώτηση. Α, ναι, κύριε Κώσταρ. Θα βγει με φυσικό χλωτάπητα και τα λοιπά, και πόσο το μίστομα... Αφού έχετε βρει και ποιος θα το νικιάσει, πόσο είναι το μίστομα... Ναι, το μίστομα πόσο είναι... Δεν ξέρω... Σε δημοπρασία θα βγει αυτό έτσι... Κύριε Λεβέντη. Η τοπική κοινότητα το ξέρει... Ναι. Τι λέει... Ε... Λοιπόν, να πάρει, να λάβει μέρος στο διαγωνισμό, δηλαδή σαν εποπτικό όργανο η τοπική κοινότητα και να υπάρχει πλήτη διαφάνεια και να γίνει διαγωνισμός με συγκεκριμένο όργανο. Κύριε Σταμαδόκο. Ναι. Κυρία Μητζεφύρη. Εγώ ψηφίζω, ναι, με την προϋπόθεση τα έσοδα να πάνε στη δημοτική νοτοαρτάκηση. Αυτό είναι ένα τεχνικό θέμα που δεν ξέρω αν μπορούν να το σεπεράσουν οι οικονομικές υπηρεσίες. Ωραία. Ομόφωνα, λοιπόν, ομόφωνα. Ωραία. Λοιπόν, πάμε στο επόμενο καταλογισμός προνοιακών επιδομάτων, κύριε Κεράτσα. Όπως η εισήγηση. Όπως η εισήγηση. Ναι. Ναι. Κύριε Λεβέντη. Κύριε Σταμαδόκο. Κυρία Μητζεφύρη. Ομόφωνα το 14ο και το 15ο έκδοση παραγωγικών αδειών. Είναι τρεις άδειες, πληρούν όλες τις νόμιες προϋποθέσεις. Παραγωγή. Ναι, ομόφωνα. Ναι, ναι. Κύριε Λεβέντη, ομόφωνα. Κύριε Σταμαδόκο. Κυρία Μητζεφύρη, ομόφωνα. Πάμε στα τεχνικά θέματα. Το 16ο θέμα είναι έκκριση του δεύτερου ΑΠ επισκευή και συντήρησης δραβληκών και ηλεκτρομιχανολογικών εγκαταστάσεων στο Γυμνέστρο της Αρτάκης. Ναι. Ναι, κύριε Λεβέντη. Ναι, κύριε Σταμαδόκο, κυρία Μητζεφύρη, ομόφωνα το 16ο, 17ο συγκρότηση τριμελούς Επιτροπής για την Οριστική Παραλαβή του έργου Δημιουργία Κέντρου Αγροτουριστικής Πληροφόρης, Οτοπικό και Κοινοτικό Κατάστημα Μήτικα στη Δημοτική Νοταλαντίον. Λοιπόν, το έργο έχει τελειώσει. Υπάρχει μια Επιτροπή για την Παραλαβή που έχει γίνει από τις τεχνικές υπηρεσίες με τη διαδικασία, όπως προβλέπει και ο νόμος. Είναι η κυρία Λέτσι Χριστίνα Πρόεδρος, η κυρία Καραβά Μαρία μέλος και ορίζεται ένας τακτικός και ένας αναπληρωματικός από το Δημοτικό Συμβούλιο. Ο κύριος Γιωγιός. Κύριε Ζεμπίλη, θα δώσε τον αναπληρωματικό μέλος. Και τον κύριο Γουρνή, επαναλαμβάνω, κύριε Πρόεδρο, τελευταία φορά. Όταν έφεραν τους κλήρους στις σακουλάκια, είπατε εντάξει ρε παιδιά, συνεχίζετε έτσι. Δεν είναι δυνατόν, διότι μετά του να γράφονται ότι κληρώθηκε είναι και η πλασογραφία. Κύριε Ζεμπίλη, όταν φέραμε τις σακούλες με τα ονόματα, να φέρουμε τις σακούλες. Ωραία, εντάξει, την επόμενη φορά θα έχουμε τις σακούλες πάλι. Ο κύριος Γιωγιός και ο κύριος Γουρνής. Πρόεδρο, μπορώ να πω λίγο κάτι. Και ο κύριος Δήμαρχος Δημαρχούς. Το είπα και τώρα στον Νίκο. Αυτό το χώρο που είπαμε, γιατί τώρα κατάλαβα πως χώρος είναι, τα 12 στιγμώντα που είναι να μισθώσουμε, είναι σύμφωνα με το Γουπουσσού, εναλλακτική λύση για νεκροταφείο. Και από ό,τι έχω ενημερώθηκα, έχει ακυρωθεί το νεκροταφείο στο Προφητηλία. Θα εκτεθούμε δηλαδή αν το μισθώσουμε στο συγκεκριμένο. Αυτό το συγκεκριμένο το είχαμε στο Γουπουσσού για εναλλακτική λύση για νεκροταφείο. Στο Προφητηλία από ό,τι ενημερώθηκα έχει ακυρωθεί. Όχι, δεν είναι σκουπιδότοπος. Έχει ακυρωθεί ο σκουπιδότοπος και είχαμε βάλει στο Γουπουσσού εναλλακτική λύση για νεκροταφείο το συγκεκριμένο. Απλώς, αν μπορούμε την απόφαση να το συζητήσετε. Τότε διαφοροποιείται και η θέση μας σε λευκό. Γιατί όταν έχει χρήση είναι χαρακτηρισμένο δηλαδή. Δεν υπάρχει χαρακτηρισμένο, απλώς στη σκέψη μας είναι. Δεν είναι χαρακτηρισμένο. Δεν είναι χαρακτηρισμένο, απλώς χρειάζεται μια πρόταση, μήπως... Ωραία. Καλώς. Πάμε το 18ο έγκριση πρωτοκόλου οριστικής παραλαβής για τις παρεμβάσεις βιο-κλιματικούς σχεδιασμούς και φωτισμούς στην πλατεία Μουρτίγα στην Δημοτικένοτρα Ελλαντίων. Ναι. Ναι. Κύριε Λεβέντη, ναι. Κύριε Σταματούκο. Πριζηφίσαμε. Γιατί δεν πριζηφίσατε. Δεν με αντρώτησες. Πώς δεν... Παράληψη κύριε Σταματούκο. Ναι, έζινε, ναι. Λοιπόν, κατά εμείς. Ωραία, για την πλατεία Μουρτίγα, λοιπόν, το 18ο. Κυρία Μητζηφύρη, ομόφωνα λοιπόν και το 18ο. Το 19ο, το θέμα είναι αποδοχή στις απόφασεις του Δικητικού Συμβουλίου του Πράσινου Ταμείου για την χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ενίσχυσης δράσεων ευρωπαϊκής εβδομάδας κινητικότητας. Ναι. Ναι. Κύριε Λεβέντη, ναι. Κύριε Σταματούκο, ναι. Βεβαίως. Κύριε Σταματούκο, ναι. Κύριε Άμιτζηφύρη, ομόφωνα το 19ο, το 20ο. Αποδοχή απόφασης γενικού γράμματα υποδομών για τη χρηματοδότηση, τη συντήρηση και αποκατάσταση οδικού δικτύου αρμοδιώτητας Δημουχαλκιδεών από τις ΜΥΥΣ προκλήθηκαν από ακραιακαιρικά φαινόμενα. Κύριε Λεβέντη, κύριε Στεζεμπίλη, ναι. Κύριε Λεβέντη, κύριε Σταματούκο, κύριε Άμιτζηφύρη, ομόφωνα. Και πάμε στα θέματα της ποιότητας ζωής. Κύριε Μπουραντά, το 21ο θέμα. Ωραία. Λοιπόν, έκριση, αποτμήση πλειοδρομιού και τοποθέτησης δυθυμιστικής σήμανσης. Αυτό αναφέρεται στο σκοτεινού σηματοδότητο που θα βάλουμε στη Λιδαντίον και θα βάλουμε και στο Λευκαντή και θα χρειαζόμαστε διαπλάτη στο παιδί μπροστά στο Άμπηλε προκειμένου να στηθεί κολλώνα του Παναριού. Το ίδιο και στο... Έλα, Γιώργο. Και το 22ο θέμα, το ίδιο είναι έκριση από τη μισή πλειοδρομιού. Α, στο Γαζέπη. Είναι το πάρκινγ. Το 21ο είναι στην Γαζέπη. Έχει γίνει ένα πάρκινγ τώρα. Είναι δύο αμπερές. Ναι, η Γαζέπη, ναι. Κύριε Λεβέντη, ναι. Για το 21ο, κύριε Σταματούκο. Κυρία Μητζηφύρη. Ναι. Ωραία. 22ο, κύριε Μπουραντά. Ένα πλητήριο αυτοκινήτων είναι, είσοδο έξοδο και από τη μισή πλειοδρομιού για τη γηλοφοριακή σύνδεση του πλητήριου. Λαμπίκο λέγεται χαλιά, είναι εκεί στις Καμάρες. Μάλιστα. Κύριε Ζεμπίλη, κύριε Λεβέντη, κύριε Σταματούκο, κυρία Μητζηφύρη, ομόφωνα το 22ο. 23ο, επικαιροποίηση της απόφασης 175 του 2013, κύριε Μπουραντά. Ναι, είναι εδώ αφορά ένα... Αδιάθετα εικόπεδες. Ναι, ένα εικόπεδο το οποίο είχε αποδοθεί στο συγκεκριμένο συμπολίτη μας, διότι του οφηλόταν αποζημίωση σε χρήμα και τελικά του είχε δώσει το Δημοτικό Συμβούλιο τότε, το 2013, ένα από τα αδιάθετα εικόπεδα. Όμως επειδή δεν υλοποιήθηκε η τροποποίηση της πράξης εφαρμογής, απλώς χρειάζεται τώρα τροποποίηση, πώς το λένε, επικαιροποίησης της απόφασης, διότι οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, αν περάσουν την τριατία, δεν έχουν ισχύει. Κύριε Λεβέντη, κύριε Σταματούκο, κύριε Μητζηφύρη. Γιατί δεν υλοποιήθηκε, κύριε Μπουραντά, τότε? Διότι ολιγόρησε ο μηχανικός ή υπήρχαν κάποια θέματα από την αριά του ιδιοκτήτη. Αν έρθουν από την Αρτάκη, από το Αρτάκη 1, όλοι αυτοί και σας ζητήσουν να γίνει ιδιοστατικό, θα το δεχτείτε? Δεν το κατάλαβα, αυτό που λέτε είναι κάτι άλλο. Αυτό του είχε δώσει το Δημοτικό Συμβουλίο του Ανθρώπου, αντί για χρήματα, ένα οικόπετα τα διάθετα, για να τον αποζημιώσει, διότι ήταν σε όλοι αυτοί τον κρουπ των ανθρώπων που ικανοποιήθηκαν τότε. Το οποίο σχέδιο δεν έχει λοποιηθεί κάτι από το σχέδιο. Όριστε. Δεν έχει λοποιηθεί κάτι από το σχέδιο. Τι εννοείτε δεν έχει λοποιηθεί κάτι? Γενικά πολλά πράγματα δεν έχουν λοποιηθεί από τα σχέδια. Ωραία. Αυτό ωραία. Πώς παίρνουμε εμείς τώρα το ρίσκο να λοποιήσουμε μια πρόταση που έχει γίνει από το 2013, δεν έχει επικυροποιηθεί τότε, για τους χιλόγους ο τότε Δήμος δεν έκανε αυτό που ήταν να κάνει. Καλούμαστε τώρα να το κάνουμε εμείς για το χι τσαγγάρι και πώς δεν ξέρουμε ότι θα σκάσουν άλλοι δέκα τσαγγάρες. Αυτό σου λέω εγώ. Μισό λεπτάκι. Μιλάμε για μια απόφαση που είχε ληφθεί. Και επικυροποιούμε μια από εμάς που έχει παρθεί. Δεν είναι κάτι καινούριο. Αφαλμίζοντας σε αυτό, έρχονται αύριο 15 άτομα εδώ. Θα το δεχτιούμε. Αυτό σου λέω. Είναι κάποιοι που έχουν πάρει κόπαιδο αντί για λεφτά και θέλουν επικυροποιήσεις απόφαση τους. Φέρνουν να την επικυροποιήσουμε. Αν έχουν πάρει αντί για λεφτά η κόπαιδο, τράμπα, και έχουν κάνει αυτό το πράγμα και λίγη προθεσμία και θα χάσουν το δικαίωμα, να έρθουν στο Δημοτικό Συμβούλιο να επικυροποιήσουν την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Να ενημερώσω γιατί πιθανόν να μην το γνωρίζετε. Είχε γίνει το περίπου το 2013 μια ολόκληρη συνενόηση με όλους αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι τους είχαν πάρει πιο πολλά σε γη στην Αρτάκη. Είχαν όλοι ενημερωθεί και ήταν σε μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου συνολική. Δεν θυμάμαι τώρα τον αριθμό, αλλά ήταν αρκετή. Και από την τράπεζα εγείς αυτό το πράγμα εξορροπήθηκε. Και κάποιοι δεν έχουν πάρει χρήματα ακόμη. Κάποιοι μπορεί να ολιγόρησαν από αυτούς και έρχονται εκ των ιστέρων. Αυτό ακριβώς του λέω. Όποιοι έρχονται τώρα εκ των ιστέρων τους δεχόμαστε. Σε αυτή την απόφαση γιατί να τους αδικήσουμε εμείς τώρα δηλαδή. Αυτό λέω. Τους δεχόμαστε. Ομόφωνα, κυρία Μυζηφυρή. Πάμε στο επόμενο θέμα. Είναι για την υψομετρική μελέτη, κύριε Μπουραντά. Στο οικοδομικό τετράγωνο 8. Στο οικοδομικό τετράγωνο 8, όπως λέει εδώ πέρα, επειδή είναι το παλιό σχέδιο του σχεδίου Πόλεως Νέας Αρτάκης, συγκεκριμένα είναι στην περιοχή του Τελέ. Εκεί χρειάζεται για να μπορέσει να οικοδομήσει ο συμπολίτης μας να καθοριστούν τα υψόμετρα των οδών γύρω από το οικοδομικό τετράγωνο. Αυτά τα πράγματα καθορίστηκαν και με την επίβλεψη της υπόλοιπης πολοδομίας και στην ουσία όλα τα όβρια από γύρω γύρω και από την Αγίου Νικολάου και από τη Φανερωμένη που έρχονται εκεί από όλους αυτούς τους δρόμους γύρω γύρω, τα ρίχνει στην ουσία προς τη θάλασσα, όπως κοιτάμε τη θάλασσα, από τη δεξιά πλευρά, όχι από την αριστερή που είναι μια πλάζ η οποία χρησιμοποιείται. Στην ουσία αυτό δηλαδή είναι. Κύριε Ζεμπιλινέ, κύριε Λεβέντι, κύριε Σταματούκο, κύριε Μητζηφύρη, ομόφωνα, πάμε στο επόμενο θέμα για την είσοδο και έξοδο των οχημάτων στον υπέθριο σταθμό στο δημοτικό πάρκινγκ, στην Βενιζελού, το 25ο. Κύριε Ζεμπιλινέ, κύριε Λεβέντι, θα ήθελα εδώ μια κουβέντα να πω, επειδή κάποιοι βρέθηκαν εκείνη την περίοδο να μην τώρα από τις προεκτάσεις τους, οι οποίοι κατεδύωκαν το Δήμο Χαλκιδέων, και παρ' ό,τι είχαμε απόλυτα δίκιο, όπως προέλεπε από τις εγκυκλίους, με πάση περίπτωση, από την Ομαρχία τότε, που ήταν η αρμόδια υπηρεσία, έδετε τις ζητήματα και από το ένα πάρκινγκ της αγοράς, πώς να πω, και της αγοράς, και της Βενιζελού, και της Κραιζότου, διότι σύμφωνα με το σχέδιο που όλοι, οι δύο τουλάχιστον, πέραν της αγοράς, προβλέπονταν πράγματι για κοινόξυτο χώρο, ή μία για κοινόξυτο χώρο και άλλη για κοινοφελή, πλειν όμως, οι χρήσεις αυτές ήταν πριν εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα, μάλλον απόφαση του Νομάρχη, που καθόριζε τους όρους και τους κοινόξυτους χώρους, άρα ήταν σε λειτουργία οι χώροι αυτοί και βεβαίως έμπαινε στην απόφαση τότε του Νομάρχη η διάταξη, η ακροτελεύστια που έλεγε ότι όμως οι φιστάμενες κρίσεις δεν αλλάζουν. Με αυτό λοιπόν το δεδομένο είχαμε κάνει προσφυγή, η οποία ήταν προφανώς βάσιμη και γι' αυτό έγινε δεκτή και αυτά πρέπει να τα δουν κάποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες εκείνης της εποχής, διότι αν διαβάσουν αυτά τα οποία γράφαν και λέγανε, πρέπει να πάρουν τα πτυχία τους και να τα σκήσουν και να φύγουν και από την υπηρεσία τους, να παρατηρθούν από εκεί που ήταν, με όλα αυτά που τράβηξε ο Δήμος Χαλκιδέων τότε και όλα αυτά βεβαίως διότι ξεκινούσαμε από την διαμάγη που είχαμε με κάποια ιδιωτικά συμφέροντα που και τώρα ίσως δεν υπάρχει. Κύριε Λεβέντη, ναι. Κύριε Σταματούκο, κύριε Αμιτζηφύρη, ομόφωνα λοιπόν. Πάμε στο επόμενο θέμα, είναι για την διαξεγωή του Μαραθώνιου, των bridge της Μάραθων. Κύριε Λακώνη, είναι οι διαδρομές. Ναι, να τις δούμε δηλαδή. Ωραία, κύριε Λεβέντη. Θέλω να πω κάτι που είχα ξεχάσει για τον κύριο Καταροσπόρη. Εκεί στη Αντωνίου και Αβάντων το παρτέρι, τι το κάνετε αυτό, τι πράγμα. Άκου τι γίνεται, Νίκο. Τι το παράτησες, επειδή είναι ο Λεβέντης από πάνω. Όχι, όχι, όχι. Νίκο, η μελέτη προέβλεπε εκεί, στη γωνία, στο παλιό τσιγαράδικο του Βρετού, δίπλα και σε κάποια σημεία προέβλεπε κάποια παρτεράκια. Αυτό είναι ένα παρτέρι, όντως, και σκύλαρι μπροστά. Αυτό περνάει πολύ μεγάλη υγρασία στα θεμέλια και στο υπόγειο του μαγαζί, του πρωιμβούρια, τώρα που έχει πιαντικά του Ιάν, νομίζω, και προσανατοληζόμαστε, ή να το ξανασκάψουμε από την αρχή και να το στεγανώσουμε όλο, στο ένα μέτρο βάθος και να προστατεύσουν την περουσία του ανθρώπου, ή να το κλείσουμε και να βάλουμε ένα παγκάκι εκεί πάνω, ξέρω εγώ. Αλλά αυτό, αλλά αυτό, αλλά αυτό. Αλλά είναι στη μελέτη. Και είναι το κομμάτι της δεύτερης φάσης της Σαββάτων και δεν πρέπει να αλλάξει. Δηλαδή, παγκάκι θα μπορούσαμε να βάλουμε σε όλο το μήκος Σαββάτων, δηλαδή δεν μπορούν να μπούν, μπαίνουν μπροστά σε μαγαζεία και οι ίδιοι καταστηματάροι και δεν θέλουν. Και αυτοί που τις το λέμε, και αυτοί δεν θέλει, αλλά από αναγκαστικά να το κάνουν το δεχτή. Γιατί κάτι τώρα πετάει τη σιγάρα και κάνει. Καλό είναι να το σκάψουμε, να κάνουμε μια καλή μόνωση, μια στεγάνωση, μια μεστεγάνωση και να ξαναβάνουμε πάλι λούδια. Αλλά τους υπέρασε όλο από κάτω τον άνθρωπο, με παίρνει αυτή η κοπέλα εκεί πέρα, πώς λέγεται, αφού αυτή είναι αντίπλαστη. Δεν μας πιστέψει μάλλον κανείς, δεν κυκλοδευτείς αυτό, ποιος είναι ο λόγος. Νομίζω ότι αξίζει το χώρο, αξίζει το χώρο, να πάει σε μια μόνωση. Αυτό δεν λέμε, αυτό λέμε, πήγε στη θεμήλεξη του υπογείου. Βρε Νίκο, με τα μετρελάνιστε, έστω. Τέλος πατρά, μας συμφωνούμε έστω. Αυτό, αυτό, αυτό. Ωραία. Άμα συμφωνούμε να γίνει μια μόνωση εκεί, να γίνει μια μόνωση, απλώς. Ωραία. Λοιπόν, για το μαραθώνιο, κύριε Σταματούκο, κυρία Μεντζιφύρη, ναι, ομόφωνα λοιπόν και για το μαραθώνιο. Πάμε στα θέματα της Επιτροπής Παιδείας, στο 27ο θέμα. Τι κάνει με την εννοποίηση του Υδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου και του Υδικού ΕΠΑΛ Σενείο, Υδικού Επαγγελματικό Γυμνάσιο Λύκειο Χαλκίδας. Είναι ομόφωνη η απόφαση της Επιτροπής Παιδείας. Συμφωνούμε και εμείς. Κύριε Λεβέντη, κύριε Σταματούκο. Πρόεδρε, εδώ το ζήτημα έχει ως εξής, από την πλευρά τη δική μας. Η συγχώνευση των δύο αυτών σχολείων είναι μέρος του προβλήματος στο οποίο είχαμε θέσει στο προπροηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο και είχαμε ζητήσει τη σύσταση επιτροπής. Είχατε δεσμευτεί ότι στο προηγούμενο Συμβούλιο τα φέρνατε τα ονόματα για να εγκριθεί η επιτροπή από το Δημοτικό Συμβούλιο. Ούτε στο προηγούμενο ήρθε ούτε στο σημερινό υπάρχει. Εγώ σαν επικεφαλής της παράταξης έχω έρθει σε επαφή με όλους τους φορείς που εμπλέκονται για τα ειδικά σχολεία. Βρισκόμαστε σε κάποια συνενόηση και κινητοποίηση. Εάν δεν αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο τη σύσταση της επιτροπής θα κινηθούμε στην κατεύθυνση σαν παράταξη και με τους φορείς που εμπλέκονται στα ζητήματα της επιτροπής των ειδικών σχολείων για να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα ζητήματα που είχαμε αναπτύξει στην προηγούμενη περίοδο. Δεν ξέρω αν δεσμευθείτε ότι στο επόμενο που θα είναι στις 27 θα ήρθει αυτό σας ζήτημα να το δούμε συνολικά σαν Δημοτικό Συμβούλιο. Αλλιώς θα ασχοληθούμε αποκλειστικά εμείς με το θέμα και ό,τι ήθελε προκύψει από εκεί και πέρα. Βαγγέλη τι θα κάνει αυτή η επιτροπή δηλαδή. Το είχα εξηγήσει η δήμαρχη, είχε καταγραφεί και θα σου πω. Είχαμε πει ότι δεν είναι ζήτημα μόνο της Χαλκίδας, είναι ζήτημα όλης της σέβειας. Έχει να κάνει με το πώς λειτουργούν τα σχολεία αυτά, με το κτιριακό, με το πόσες μονάδες είναι, πόσα σχολεία αυξάνονται όπως είχαν αναφέρει και οι φορείς, οι γονείς οι οποίοι ενθαρρύνονται και συμμετέχουν τα παιδιά τους αυτή τη δομή. Αυτό είναι θετικό στοιχείο, εάν δημιουργήσουν μεγαλύτερο πρόβλημα τους αποθαρρύνουμε και δημιουργούν μεγαλύτερο πρόβλημα. Όλα αυτά λοιπόν τα ζητήματα, δηλαδή κτιριακό, λειτουργικό, ειδική εκπαίδευση, δηλαδή ειδικότητες εκπαιδευτικών πάνω σε αυτό το ζήτημα, είναι θέματα που μπορεί να τα συζητήσει η Επιτροπή να βγάλει μια απόφαση, να της εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, να πάρουμε απόφαση ότι έτσι θα δουλέψουμε, δεν θα λυθεί το πρόβλημα σήμερα, αύριο, αλλά αν δεν δρομολογηθεί μια διαδικασία που να δίνει ολοκληρωτικά λύση σε αυτό το ζήτημα, θα έχουμε κάθε μέρα πρόβλημα. Είναι το ζήτημα ας πούμε στα δύο δέδρα με τα ΕΚ και αυτά πρέπει να τα δούμε. Είναι δηλαδή μια σειρά ζητημάτων γύρω από την ειδική εκπαίδευση που πρέπει να ασχοληθεί επισταμένως μια Επιτροπή. Με αυτούς που τα ζουν, με αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να προτείνουν ουσιαστικές λύσεις και με τη Δημοτική Αρχή, η Επιτροπή μπορεί να δει πόσα και ποια από αυτά τα ζητήματα άμεσα μπορεί να λύσει και μακροπρόθεσμα να δρομολογείς να λυθούν. Θεώρησαμε, εκτός από τη Δημοτική Αρχή, ότι θέση σε αυτή την Επιτροπή πρέπει να έχει και η Περιφέρεια. Γιατί αφορά όλο το νομό, όπως είπα και όχι το Δήμο της Χαλκίδας. Έρχονται από την Κάριστο, έρχονται από τα Λιβέρη, έρχονται από τα Ψαχνά, έρχονται από μακρινότερες περιοχές. Όλα αυτά δεν αφορούν μόνο το Δήμο της Χαλκίδας. Παρ' όλα αυτά, ο Δήμος της Χαλκίδας δέχεται όλη αυτή την πίεση. Έτσι είχαμε τοποθετήσει το θέμα και είχατε πίεση. Ναι. Κυρία Μητζιφ... Όσον αφορά για το θέμα της συγχόνευσης, νομίζω ότι θα πρέπει να δούμε και το ζήτημα που θα στεγαστούν αυτά. Είναι το επόμενο θέμα. Έχει βρεθεί κτήριο γιατί όπου έχω ρωτήσει ακούω διάφορα, αλλά υπεύθυνη απάντηση δεν έχω πάρει. Ωραία. Η συζήτηση που έχουμε κάνει με τους ανθρώπους που έχουν τα παιδιά τους είναι εξής, ότι να είναι κάποιο συγκρότημα κτήριο ότι θα είναι αυτό που να είναι κατάλληλο για να στεγάσει μια τέτοια διαδικασία. Σε αυτή την περίπτωση θα συμφωνήσουμε και εμείς. Είμαστε σε διαδικασία. Είναι το επόμενο θέμα. Μίστος εισακυνήτου. Κοιτάξτε, θα γίνει μια προκήρυξη. Νομίζω υπάρχουν προσφορές. Νομίζω ότι υπάρχει προσφορά. Το νομίζω, δημαρχέ. Μπορεί να το λέει ο κάθε άσχετος. Εσύ δεν πρέπει να λες νομίζω. Συγγνώμη. Έχω μία, δύο. Δεν σου λέω να μου πεις. Θα γίνει μια ανακοίνωση. Απ' το βασιλικό. Βαγκέλη. Συγγνώμη. Θα γίνει μια ανακοίνωση. Μπορεί να έρθουν 5. Απ' τους 5 θα επιλέξουμε το καταλληλότερο. Μπορεί να έρθει ένας. Αλλά αυτή η διαδικασία πια την έχουμε δρομολογήσει. Θα την προκηρύξουμε. Φαίνεται να είναι περιμίστος εισακυνήτου για τη στέγα των οικοσχολίων. Έχουμε υποχρεώσει να λειτουργήσει απ' του χρόνου και έχουμε σαν στόχος αντιμοτική αρχή να λειτουργήσει ίσως και πριν τα Χριστούγεννα ή μετά την πρωτοχρονιά. Ωραία. Συμφωνούμε. Ωραία. Λοιπόν. Το 27... Ναι, κυρία Μτζιβυρή. Για την ενωπίηση. Για την ενωπίηση, ναι. Συμφωνώ. Απλά λίγο επειδή ο κ. Σταματούχος στο θέμα το στέγαστικό. Πρέπει οπωσδήποτε, Κατερίνα, το θέμα του ειδικού σχολείου στη στέγαση με το ειδικό νηπιαγωγείο. Αυτό λίγο πρέπει... Το Κωθό και Βαρικών πήγε στο έξω αντιμοτικό. Μήπως με το ειδικό νηπιαγωγείο κάτι θα γίνει. Το 28, λοιπόν, που είναι η μεταστέγαση κειδουρικού υπαγγελματικού, έτσι? Ναι. Ναι, κύριε Λεβέντη. Ναι, κύριε Σταματούχο. Ναι, κυρία Μτζιβυρή. Ναι. Και το 29 είναι... Απλά σε αυτό που είπε ο κ. Σταματούχος, έτσι, γιατί να είναι... Ναι, ναι, ναι, ναι. Μόλις σε αυτό. Και το 29 είναι από τα θέματα της Επιτροπής Παιδείας. Είναι η αποδοχή, πίσω, για την κατήληψη λειτουργικών χαρμάνων. Ναι. Και κύριε Λεβέντη, ναι, κύριε Σταματούχο. Λευκό εσείς, κυρία Μτζιβυρή. Η διαφωνία μου η μόνη είναι προς την καταβολή, προς την παρακράτηση από το δήμο, το ποσό, τώρα δεν είναι όλο το ποσό των 25.000, γύρω στις 20.000 που παρακρατεί για τη ΔΕΕ. Ένα θέμα είναι αυτό, δεν γίνεται τα δημοτικά καταστήματα, πλατείες και αυτά να κάνουν, τα σχολεία, να παρακρατείτε έστω και αυτό το ποσό των 20.000 ευρώ. Ένα είναι αυτό θέμα, μισό λεπτό, και ένα άλλο, όταν ήταν ο κ. Κεράτσας στη ΔΕΕ, είχαμε πει, Μιχάλη, για το θέμα των λογαριασμών του νερού. Στον απολογισμό, μέσα, πολλά. Και για το τρίτον υπιαγωγείο, ζητάει η καθαρίστρη, ζητάει υπιαγωγός, 20 ευρώ, Κατερίνα, για να πληρώσει νερό και αυτά. Λοιπόν. Θα το πούμε μετά. Ομόφωνα, λοιπόν. Το είπαμε προς το κομμάτι αυτό. Κατά πλειοψηφία, ωραία. Λοιπόν, το επόμενο θέμα είναι η έκριση μετακίνησης του δημάρχου στην πόλη Ίχαν της Κίνας. Κατά. Κατά. Κύριε Λεβέντη, κατά. Κύριε Σταματούκο. Λοιπόν, εδώ θα πούμε το εξής, ότι... Το είπαμε για την κατανομή, ναι, ναι. Ομόφωνος. Όχι, η κατανομή, είπα λευκό εγώ, κατά πλειοψηφία. Κατά πλειοψηφία το είπαμε. Το περάσαμε, ρε τάσο. Ναι, ναι. Ναι, ναι. Πάμε στη Κίνα τώρα, κύριε Σταματούκο. Λοιπόν, όσον αφορά τώρα για τα έξοδα μετακίνησης του δημάρχου και τα ρέστα, γιατί θα πρέπει να κάνει αυτά τα ταξιδάκια ο δήμαρχος και να του πληρώνει το Δημοτικό Συμβούλιο αυτά τα ποσά, τη στιγμή που εμείς που καλούμαστε να πάμε, τελευταία συνάντηση στα καμένα βούρλα πάει σχεδόν ένας χρόνος και δεν έχουμε πάρει ακόμα ούτε τις βενζίνες και τα διόδια που πληρώσαμε. Τι γίνεται με αυτή την ιστορία, δηλαδή ο δήμαρχος είναι κάτι το ιδιαίτερο που και θα τα παίρνει τα χρήματα και εμείς θα είμαστε παρακατιανοί στο πηγάδικα, τουρίσαμε εμείς και δεν παίρνουμε τίποτα, ας πούμε, που είναι υποκρέωση να καταβάλλονται τα χρήματα. Δεν ξέρω αν οι υπόλοιποι που συμμετείχατε στα καμένα βουρλά και δεν πληρωθεί, παρ' όντως εγώ δεν έχω πάρει τίποτα. Σας πλήρωσε? Εμένα δεν με πλήρωσε. Εφόσον υπάρχει, κοιτάξτε. Δηλαδή οι άλλοι γιατί πληρωθήκανε κι εγώ δεν πληρώθηκα. Λοιπόν ακούστε, εφόσον υπάρχει... Πρέπει να πληρωθεί από ταξίδι και του κυρίου Σταματούκου στη Κίνα. Υπάρχει διαδικασία βάσει του οποίου καταβάλλονται τα οδυπορικά, ό,τι χρειαστεί... Εγώ ρώτησα επανειλημμένως τι χρειάζεται, μου είπανε, θα μου δώσεις τα διόδια, τους έδωσα τα διόδια και ακόμα περιμένω. Ευχαριστώ και καταψηφίζω. Συγνώμη, στις θερμοπύλες προχθές δεν πήγατε? Δεν μίλησα για θερμοπύλες, μίλησα για καμένα βουρλά. Στις θερμοπύλες δεν μας κάλεσατε. Δεν πήγα ούτε εγώ. Κατά, κύριε Σταματούκο, κυρία Μητζηφύρη, κατά. Είναι και τα τρία θέματα που είπαμε στην αρχή. Είναι η συγκρότηση επιτροπής για την παραλάβη του έργου έργα επέκτασης ταμενουχητά κεντρικής έβοιας. Έχει γίνει η διαδικασία όλη από τις τεχνικές υπηρεσίες, με πρόεδρο τον κύριο Μπάνο, μέλος την κυρία Γουρίδα και τον κύριο Παπαδόπουλο. Τακτικό μέλος προτείνουμε τον κύριο Καθαροσπόρη. Κύριε Ζεμπηλή. Τον κύριο Κόρδη. Ωραία, τον κύριο Κόρδη, λοιπόν, αναπληρωματικό μέλος. Το επόμενο είναι... Κύριε, να εξηγηθώ για τα δύο αυτά θέματα. Καταψηφίζουμε λόγω διαδικασίας. Κατά λοιπόν και για το πρωτόκολλο οριστικής παραλαμβής, έτσι, για την... Μόνο το τελευταίο, γιατί πάλι είναι επίμενο. Ωραία, κύριε Λεβέντη. Ναι, κύριε Σταματούκο. Κατά, κατά πλειοψηφία λοιπόν και τα δύο αυτά. Ωραία, και την αποδοχή ρύθμισης οφειλών. Ναι. Ναι, κύριε Λεβέντη. Τώρα μπορείτε... Το ποσόν θα διαμορφωθεί μετά την υπαγωγή στη ρύθμιση, γιατί υπάρχει μια απαλλαγή, μεγάλη απαλλαγή προσαυγήσεων και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, δηλαδή αυτή τη στιγμή... Αυτή είναι το βεβαιωμένο αυτή τη στιγμή. Κύριε Σταματούκο, ναι. Όπως τα λέω. Για τη ρύθμιση, όχι. Για τη ρύθμιση, ναι, ομόφωνα. Λέτε στην ιδριασή. Καλή σας νύχτα, κύριοι συνόλοι. Καλή σας νύχτα. Καλή σας νύχτα. Καλή σας νύχτα, κύριοι συνόλοι. Καλή σας νύχτα, κύριοι συνόλοι. Καλή σας νύχτα, κύριοι συνόλοι.