Kαι επίσημα το Δημοτικό Κολυμβητήριο Άρτας εγκαινιάζει την λειτουργία του όλο το χρόνο (ARTA WebTV, 2023)
: Πραγματικά σήμερα ολοκληρώνται και παραδίδεται προς χρήση το ενεργειακό πλέον κολυμβητήριο, δημοτικό κολυμβητήριο της πόλης μας. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γιατί αυτό το μεγάλο έργο πλέον θα λειτουργεί και ο σκοπός μας είναι να λειτουργήσει όλο το χρόνο, με την ενεργειακή αρβάθμιση που έγινε, με προϋπολογισμό ενός εκατομμυρίου ευρώ, ένα έργο του ΕΣΠΑ, από τις τεχνικές υπηρεσίες των δημοαρτεών. Πραγματικά θα λειτουργήσει όπως σχεδιάστηκε, δηλαδή στο να κάνει και την εξοικονόμηση ενέργειας που χρειάζεται να κάνει. Βέβαια όταν έγινε η μελέτη αυτή, ήταν άλλες οι τιμές κυλοβατόρας, που μετά λόγω της ενεργειακής κρίσης αυξήθηκαν. Αυτό όμως εμείς συνεχίζουμε να λέμε ότι θα το προσπαθήσουμε να το λειτουργήσουμε όλο το χρόνο για να μπορέσουμε να το δώσουμε στους συνδημότες μας. Και οι αντιλήψεις θερμότητες πλέον που μπαίνουν στη λειτουργία, μαζί με τα ηλιακά συστήματα, δίνουν το καλύτερο δυνατό για τους συμπολίτες μας. Εδώ θέλω να πω ότι πολλά μπορούσε να γίνει στο κομμάτι του ενεργειακού. Θα μπορούσε κάποιος να πει γιατί δεν βάλαμε φωτοβολταϊκά, το σκεφτήκαμε. Όμως δεν μπορούσαμε γιατί ήταν κορυσμένο το δίκτυο της ΔΕΙ στην περιοχή μας. Κάποιες άλλες ενεργειάρα με τα δεδομένα που είχαμε, κάναμε το καλύτερο δυνατό. Σήμερα υπογράφεται το πρακτικό της διοικητικής παραλαβής, το περνάμε το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και αύριο μπορούν να λειτουργήσει σύμφωνα με τις προεδιαγραφές που έχει και λειτουργεί η πισίνα εδώ στο κολυμπητήριο. Είναι ένα έργο το οποίο υλοποιήθηκε μέσα σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, ενώ δηλαδή και πανδημία που υπήρχε στη χώρα μας και ενεργειακή αύξηση των τιμών, ενεργειακή κρίση και γενικότερα και με τον πόλεμο που έγινε στην Οκρανία υπήρχε και μια ανατήμηση των υλικών. Όλα αυτά καταλαβαίνετε ότι υπήρχε μια εργολαβία με συγκεκριμένες τιμές και με συγκεκριμένες εκπτώσεις. Την πορεία αυτά αλλάξανε, ήρθε το κράτος και έδωσε και κάποια παρατάσεις εκ του νόμου για να βοηθήσει τον κατασκευαστικό τομέα. Άρα καταλαβαίνετε μέσα στο πρόβλημα αυτών των αναγκαστικών παρατάσεων, εμείς δεν θα μπορούσαμε να πούμε ως δήμος ότι δεν συναινούμε πάνω στις νομοθεσίες που έχει βγάλει το κράτος για τις παρατάσεις. Τέλος καλά τελείωσαν, ξεκινάμε. Εγώ να πω εδώ ότι γιατί έχουμε ακούσει πάρα πολλά. Εδώ ο Δήμος Αρτεών αναλαμβάνει όλο το κόστος, το οποίο περίπου το ετήσο κόστος λειτουργεί ως ενός κολυμβιτουριών γύρω στις 250.000 ευρώ το χρόνο. Έχουμε κάνει πάρα πολλές φορές έγγραφα στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για να μας επιχορηγήσουν κάτω ένα μέρος το κόστος από αυτά. Ουδέποτε εισπράξαμε ούτε ένα ευρώ από ανέκαθεν από όλα τα Υπουργεία Αθλητισμού που πέρασαν επί δικής μας δημοτικής αρχής. Και καταλαβαίνετε όλο αυτό το κόστος το οποίο επομίζονταν ο Δήμος Αρτεών. Και επειδή πάντα βλέπουμε και τι γίνεται στη γύρω περιοχή μας, το έχω πει και κατά καιρούς ότι τα κολυμβιτήρια που λειτουργούν δίπλα μας και εμένα ένα πολύ καλό παράδειγμα είναι η πόλη των Ιωαννίνων που τη ζηλεύω πραγματικά. Και αυτό γιατί, γιατί στην πόλη των Ιωαννίνων λειτουργούν τρία ιδιωτικά κολυμβιτήρια, άρα και ένα κολυμβιτήριο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Άρα εκεί ο Δήμος Ιωαννητών πληρώνει 0 ευρώ για την κολύμβιση στο δημότισμο και ο Δήμος Αρτεών πληρώνει 250.000 ευρώ, οπότε αυτό τα λέει όλα και εδώ καλούμε να μας βοηθήσουν οι βουλευτές μας, έτσι ώστε να επιχωρηγεί και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ένα μέρος των εξόδων για να μπορέσουμε να το λειτουργούμε όλο το χρόνο όπως θέλουμε και εμείς για τους δημότισμους μας. Σε εκείνο που θέλω να τονίσω έτσι από τη μεριά μου είναι να πω το εξής, μια λεπτομέρεια σημαντική που τονίστηκε λίγο από το δήμαρχο, ότι οι αθλητικοί χώροι στην Άρτα είναι όλο το οικονομικό βάρος τους δημότους, δηλαδή ο Δήμος έχει αναλάβει όλα τα έξοδα των αθλητικών χώρων, είτε λέγεται κλειστά γυμναστήρια μάλλον, είτε λέγεται κολυμβιτήριο, είτε αίθουσα ενόργανης γυμναστικής, είτε δημοτικό στάδιο, που σημαίνει ότι αυτά τα έξοδα τα πληρώνουμε εμείς. Και αυτή την έκκληση που θα κάνω εγώ μέσα από τα κανάλια, γιατί τα βλέπουν πολύ τη λαθέα, είναι να προσέχουμε σαν κόρυφα αυτούς τους αθλητικούς χώρους, γιατί το βάρος είναι μεγάλο το οικονομικό και πρέπει να κατονούσουν όλοι και να μην γίνονται συγκρίσεις ανώμιες. Τι εννοώ. Ενώ ότι ένα κολυμβιτήριο στα Γιάννε υπερχορηγείται 100% από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ενώ ο δήμος για τους αθλητικούς χώρους έχει τη διατέλωσα και πρόεδρος, έχει έξοδα ητισίως γύρω στις 600.000 ευρώ που αυτά είναι κρίματα που στερούνται από τους σταρτινούς δημότης. Θέλω να σας πω ότι υπογράφοντας αυτή τη σύμβαση, αναλάβαμε έναν πολυτραυματία χρονίως Πάσχοντα και αφημένο επί δεκαετίες. Με ανήκειες στο Βλάβη, με μια υποδειγματική συνεργασία με το δήμο, την τεχνική υπηρεσία, τους εργοταξιακούς μηχανικούς και τους μελετητές, κατορθώσαμε σήμερα και ολοκληρώσαμε ένα έργο παραδίδοντας έναν υγιέστατο οργανισμό, ο οποίος για πολλές δεκαετίες θα υπηρετήσει τη νέα γενία της Άρτας. Θέλω να σας πω ότι το 80% του ανθρώπινου δυναμικού και το 75% μετρήσιμα των υλικών, των προμηθειών και του εξοπλισμού έγιναν από την τοπική αγορά και κοινωνία. Δύο πράγματα. Πρώτον, τα χρήματα της Άρτας έμειναν στην Άρτα και δεύτερο πράγμα, η τεχνογνωσία που για μένα είναι το σημαντικότερο, μπόλιασε και κάποιους συναδέλφους στην Άρτα και θα συνεχίσουν αυτοί να προσφέρουν την τεχνογνωσία στην περιοχή. Καταλεικτικά, επειδή ακούστηκαν και οι ακαθυσθερίσεις, θέλω να σας πω ότι σας μιλάμε ως επενδυτές και όχι ως ανάδοχοι. Για το λόγο ότι από την υπογραφή της ίμβασης μέχρι σήμερα μεσολάβησε ενεργειακή κρίση, μεσολάβησε πόλεμος, μεσολάβησε Covid. Όλα αυτά, ως γνωρίζουν και οι υπηρεσίες, διπλασίασαν το κόστος. Ένα κιλό χάλιβα έκανε μισό ευρώ και εμείς το πληρώναμε ένα, δηλαδή 100% πάνω σε ό,τι κάναμε. Στο έργο λοιπόν αυτό η είδηση είναι μία, ότι το έργο ολοκληρώθηκε. Έντεχνα, χωρίς ένα ευρώ υπέρβαση από τον προϋπολογισμό του και πλήνει, παραδίδεται και λειτουργεί από σήμερα χωρίς να χρειαστεί κάποιος πλήν του αναδόχου να αναλάβει όλα τα βάρη που προκάλεσαν ο πόλεμος, η πανδημία, η ενεργειακή κρίση. Ξεκινάμε από αύριο τη λειτουργία του κολυμβητηρίου, του αναβαθμισμένου. Είμαι κι εγώ χαρούμενος από τη μεριά μου. Να ευχαριστήσω και τους συνδημότητες μας για την υπομονή που κάνανε όλο αυτό το διάστημα που το περιμένανε. Ξέρω ότι όλοι μας το αγαπάμε το κολυμβητήριο, ειδικά όταν φτιάχνει και ο καιρός και τα νέα τα παιδάκια χαίρομαι που ξεκινούν και μαθαίνουν την κολύμβηση από μικρά. Οπότε να ευχαριστήσω για την κατανόηση όλο αυτό το διάστημα που περιμένανε τα παιδιά και οι γονείς να ξεκινήσουν το κολυμβητήριο και κάνανε υπομονή. Ξεκινάμε λοιπόν από αύριο τη λειτουργία. Μέσα στη βδουμάδα θα βγει και ανακοίνωση για το πρόγραμμα και για τις ώρες που θα είναι τα μικρά παιδά και τα σωματεία, οι ώρες που είναι του κοινού και τα διαδικαστικά της λειτουργίας. Ξέρουν στα τηλέφωνα του νομικού προσώπου του κολυμβητήριου τα απαραίτητα χαρτιά που χρειαζόμαστε από τους γιατρούς και τα λοιπά πιστοποιητικά για να μπορούν να συμμετέχουν τα παιδιά και οι ενήλικες στην κολύμβηση.