6η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2020 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2020)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Στην 6η συνέδρια της 9ης Μαρτίου 2020 Να ευχηθούμε στον Δήμαρχό μας και στον Θόδωρο τον Παπαδόπουλο χρόνια πολλά, να τους χαιρόμαστε. Να ευχηθούμε και σε όλες τις γυναίκες που γιόρταζαν χθες να είναι γερές και να μας φροντίζουν και να μας τυρανάνε λιγότερο και αρκεί να το κάνετε με καλή διάθεση. Λοιπόν, εν μέσο κοροναϊού και επεισοδίων στα σύνορά μας, είμαστε εδώ σήμερα, έχουμε διάφορα θέματα. Πριν ξεκινήσουμε θα δώσω τον λόγο στον Δήμαρχο για να μας ενημερώσει για κάποια θέματα και θα προχωρήσουμε στα προημερισίας. Κύριε Δημαρχέ. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καλησπέρα σας. Θα είμαι πάρα πολύ σύντομος, όπως καλό είναι να είμαστε σύντομοι όλοι μας σήμερα και από εδώ και πέρα λόγω του κοροναϊού. Η ενημέρωση που θα κάνω θα έχει να κάνει με τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται κάθε μέρα για τον ιό αυτό που υπάρχει. Καταρχήν μας έχει έρθει οδηγία και κλείσανε τα καπεί από σήμερα για τέσσερις εβδομάδες. Οι εκδρομές στα σχολεία επίσης σταματάνε. Οι συγκεντρώσεις και τα συνέδρια πιο πολύ και αυτά για τέσσερις εβδομάδες και αυτά σταματούνε. Και επίσης καλό είναι από ό,τι έχουν πει και οι εκδηλώσεις οι οποίες είναι πάνω από 100 άτομα και αυτές να υπάρχουν να είναι περιορισμένες. Επίσης έχει βγει μια καινούργια εκκύκλειο για τα κολυμβητήρια όπου προβλέπει τι πρέπει να γίνει και ήδη θα ξεκινήσουμε από αύριο της απολυμάνσης. Επίσης έχουμε πει ότι για δύο εβδομάδες τα γυμναστήρια των σχολείων τα οποία χρησιμοποιούνται από τις ομάδες θα κλείσουν, θα κλείσουν για το κοινό, θα γίνουν απολυμάνσεις και μετά από εκεί και πέρα αυτοί που θα μπαίνουν μέσα θα πρέπει να μας δηλώσουν ποιος καθαρίζει τα γυμναστήρια, διότι η κατάσταση στα γυμναστήρια αυτά είναι απαράδεκτη, αμύτι άλλο. Και επίσης έχουν ετυπωθεί σε συνεργασία με την περιφέρεια, με τον νομίατρο οδηγίες οι οποίες και αυτές θα μοιραστούν. Αυτά σας ευχαριστώ πολύ. Πάμε στα πρωιμερισίες, ποιοι θέλουν να λάβουν το λόγο. Ωραία, ξεκινάμε με την κυρία Τσανάκα. Θα είμαι πάρα πολύ σύντομη και θα καλέσω και τους συναδέλφους μου να είναι σύντομοι, γιατί πιστεύω ότι αυτή είναι η ιστορία, γιατί πιστεύω ότι αυτή είναι ίσως μια από τις τελευταίες συνεδριάσεις που κάνει το Δημοτικό Συμβούλιο σε πλήρια παρτία. Νομίζω ότι στα επόμενα μέτρα σε 15 μέρες, αν είναι να συνεδριάσουμε, τα πράγματα θα είναι πολύ πιο σοβαρά και αυτό θα θεωρείται σαν συγκέντρωση σε κλειστό χώρο και θα απαγορεύεται. Δεν ξέρω τι λύση θα βρει το Υπουργείο Εσωτερικών και οι διάφοροι. Το καλύτερο από όλα, τελειώνουμε. Πριν από όλα να ευχηθώ στον κύριο δήμαρχο να είναι γερός, να είναι πετυχημένος δήμαρχος, γιατί πρέπει κύριε δήμαρχε, για το καλό όλων μας και για το καλό του δήμου μας. Να ευχηθώ χρόνια πολλά στον Θόδωρο τον Παπαδόπουλο που απουσιάζει σήμερα και τώρα ας πάμε στα λίγο πιο ζόρικα. Πρώτον, την προηγούμενη φορά είχαμε εδώ το διευθυντή της Διαμάθ, ο οποίος μέσα στην όλη διαδικασία άφησε να καταλάβουμε ότι δεν είναι και τελείως σωστή οικονομική λογαριασμή της Διαμάθ, ξεχάσανε το ποσό που έπρεπε να αφαιρέσουν από το Δήμο Καβάλλας ή να προσθέσουν στον Δήμο Καβάλλας σαν έσοδο, που αφορά το γεγονός ότι έχουμε χιτά στα όρια του Δήμου Καβάλλας και γενικά δεν μας έπησε. Από την άλλη βέβαια είχαμε και τα ζυγολόγια, τα πρώτα επίσημα στοιχεία του πρώτου εξαμίνου δείχνουν τιμές οι οποίες βρίσκονται περίπου στα μισά από αυτές που είχαν προϋπολογίσει. Και βέβαια οι άνθρωποι το είπαν, προϋπολογισμό κάνουμε, θα δούμε πώς θα πάει το πράγμα. Θα σας παρακαλέσω με την ιδιότητά σας ως αντιπροέδρου να πάτε να κλείσετε ραντεβού και να πάτε στην κομοτεινή να δείτε σοβαρά το θέμα από κοντά έχοντας μαζί σας και έναν λογιστή ή έναν οικονομολόγο να τα δείτε σοβαρά τα θέματα, δεν είναι αστεία, γιατί αν χρειαστεί πριν να φτάσουμε στη δεύτερη δόση ή στην τρίτη, εμείς πρέπει να ξέρουμε αν πρέπει να τη δώσουμε αυτή τη δόση ή αν δεν πρέπει να τη δώσουμε και επομένως από εκεί και έπειτα ίσως να μπει και θέμα ελάτωσης των δημοτικών τελών, στην οποία είμαι σίγουρη ότι όλοι μαζί μπορούμε να τη ζητήσουμε. Δεύτερον, θέλω να πιστεύω ότι αυτό που έφυγε από τα χείλη σας προχθές, που χαρακτηρίσατε το Κοσμόπολης σαν χορό των Ζουλού, τέλος πάντων, μακάρι να βλέπαμε τους Ζουλού να χορεύουν στην Καβάλα, μακάρι, γιατί είδαμε από πάρα πολλές χώρες σοβαρά συγκροτήματα, όχι τα παραδοσιακά, τα γνωστά, πολύ σοβαρά συγκροτήματα, τα οποία μας μετέφεραν την κουλτούρα ξένων λαών που βρίσκονται πολύ μακριά από εδώ και, όπως θα έχετε καταλάβει, υπήρχε εκπροσώπιση από όλες τις Ιππύρους. Μεταξύ αυτών ήταν η Κένια η οποία μακάρι να ερχόταν, αλλά δεν ήρθε η Κένια. Τέλος πάντων, είμαι σίγουρη ότι κι αν το είπατε το μετανιώσατε και επειδή έχετε δείξει ότι δεν φοβάστε να ζητήσετε συγγνώμη, δεν έχετε τέτοια κολύματα, θα σας παρακαλούσα, είναι καλό, γιατί δεν είναι σωστό. Είμαι σίγουρη ότι κι εσείς δεν είστε ο παδός της πολιτικής του 19ου αιώνα, που έβρισκε τις καμένες γιές, που όλα οι προηγούμενοι τα κάναν χάλια και όλα εμείς τα κάνουμε καλά και οι επόμενοι θα τα κάνουν χάλια. Είμαι σίγουρη ότι δεν είστε αυτής της συνοτροπίας. Εγώ εδώ θα σταματήσω για να δώσω χρόνο και στους υπόλοιπους συναδέρφους μου να πούν τα δικά τους. Ο κ. Παπαδόπουλος. Καλησπέρα κ. Πρόεδρε, καλησπέρα κ. Δήμαρχε, καλησπέρα και στους συναδέρφους και χρόνια πολλά στον αντιδήμαρχο και στον δήμαρχο. Με τη σερά που τους βλέπω. Το δήμαρχε χρόνια πολλά, ωραία. Πρώτο θέμα, Διαμάθ, θα είμαι σύντομος. Ομολόγησε, Διαμάθ, ότι 2% περισσεύει ανακυκλωσίμο υλικό. Μετά τη μηχανική διαλογή, το ομολόγησε εδώ μέσα ο διευθυντής, επιτέλους μας έδωσε κάποια στοιχεία. Θέλω να ξέρουμε, δήμαρχε, αυτό το 2% των ανακυκλωσίμων υλικών αφαιρείται από το λοριασμό, ένα. Δεύτερον, το 2% ταυτίζεται με την σύμβαση την οποία έχει υπογράψει η εταιρεία μαζί με τη Διαμάθ. Και τρίτον, για το θέμα της Διαμάθ, θέλω να σας πω ότι στην τελευταία συνειδρίαση ο Πρόεδρος των Εργανεζομένων στο Δήμο Κατίνγκυλε ότι το μεταφορικό έργο που πληρώνει ο Δήμος είναι 120.000 ευρώ περίπου. Ενώ τώρα θα απογειωθεί στις 380.000 ευρώ περίπου με την εργολαβία που ετοιμάζει η Διαμάθ. Τόσο εσείς όσο και ο Διευθυντής της Διαμάθ δεν αντιδράσατε και σιωπίσατε σε αυτή την καταγγελία. Θέλω να ξέρω τελικά οι σχοιούν όσο ανέφερε ο Πρόεδρος των Εργανεζομένων ο κ. Γερακίνης. Δεύτερον, τουριστική προβολή. Δεδομένο το ότι η περιοχή μας επηρεάζεται από τρία βασικά γεγονότα. Έχουμε τις τελευταίες εξελίξεις γεωπολιτικές στα σύνορά μας. Έχουμε μεταναστευτικό προσφυγικό στα νησιά και στην υπηρετική Ελλάδα. Και τρίτον, ο κορονοϊός. Θέλω να ξέρω κ. Δήμαρχε. Υπάρχει ένα σχέδιο το οποίο εκτελεί η Δημοφέλεια, η τουριστική επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο έχουν αποφασίσει για ένα συγκεκριμένο σχέδιο προβολής. Υπάρχουν κάποιες μεταβολές. Θέλω να ξέρω κ. Δήμαρχε τι μέτρα λαμβάνετε, τι σχεδιασμό κάνετε και αν τυχόν θα κάνετε έναν επανακαθορισμό των στόχων της τουριστικής προβολής διότι νομίζω ότι αλλάζουν τα δεδομένα. Το δεύτερο που θέλω να πω είναι το οικονομικό κομμάτι. Αυτό είναι λίγο το τεχνικό. Θέλω να ξέρω. Κάνατε κάποιες σκέψεις ενημερώσατε με τα οικονομικά επιμελητήρια. Επιμελητήρια, ομοσπονδία, εμπορικό σύλλογο, έχετε συνομιλήσει, έχετε ανακοινώσει ή έχετε σκεφτεί κάποια μέτρα που θα πείτε και σε τοπικό επίπεδο. Θέλουμε να ξέρουμε τι πρωτοβουλίες λάβατε για να ξέρουμε το τι κάνετε διότι έχετε γρήγορα η τουριστική περίοδο και βλέπω ότι προκύπτουν και προβάλλονται ή θα ανακύψουν πολύ σοβαρά θέματα. Σχολικές επιτροπές. Την αντιμιστία, τον μισθό του Προέδρου της ΔΕΚ το γνωρίζουμε. Λέει ο νόμος μέχρι 1700 ευρώ. Αποφασίσατε αντί να τον δώσετε 700, όπως πέρανε η προκάτοχή του, το δώσατε, κύριε Δήμαρχη, 1700 ευρώ. Θέλω να γνωρίσω, γιατί το λέει ο νόμος. Βέβαια, ο νόμος δεν απαγορεύει να τον δίνετε και 700 ευρώ. Τώρα, όμως, ρωτώ. Σχολικές επιτροπές. Οι πρόεδροι αμίβονται ή αν αμίβονται μπορούν να αμίφθουν, διότι και οι δύο είναι δημοσιοι υπάλλοι. Θέλουμε να γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Γιατί νομίζω ότι αν είναι δημοσιοι υπάλλοι, είναι διπλωθεσία. Επιτρέπεται το νόμο, θέλω να ξέρω. Και αν ισχύουν όλα αυτά, θα επεστραφούν τα χρήματα πίσω αν τα έχουν λάβει. Πολιτιστικές εκδηλώσεις. Έχω μπροστά μου σε μία συνειδρίαση. Μία, δύο, τρεις, τέσσερις, πέντε, έξι, εφτά, για να μην τις απαριθμώ. Δώδεκα εκδηλώσεις. Σύνολο δώδεκα χιλιάδες πεντακόσο ευρώ. Ήθελα να ξέρω, κύριε Δήμαρχε. Ενώ λέτε από τιμή ότι η προηγούμενη διοίκηση παίρνει συνέχεια κύπελλα, αλλά βλέπω ότι κι εσείς εξακολουθείτε να αγοράζετε κύπελλα. Και από την άλλη λέτε ότι υπάρχουν οικονομικά προβλήματα και πρέπει να κάνω έναν καλό εξοδογισμό και θα πιώνω σοδαπάνες. Θέλω να ξέρω, θα συνεχίσετε σε αυτόν τον βηματισμό. Αναρωτιέμαι, η διατακτική θα εξακολουθεί να γίνει. Πώς τελικά θα γίνει η εξοικονόμηση. Πρόσφατα, κύριε Δήμαρχε, καταγγείλαμε μια απευθείας ανάθεση την προηγούμενη βδομάδα. Απευθείας ανάθεση που κάνατε σε ιδιότη μηχανικό, της προσωπικής σας προτίμησης για το κλειστό κολυβιντήριο. Δηλώσατε μάλιστα δημόσια ότι θα το ξανακάνετε. Δηλαδή, κύριε Δήμαρχε, να περιμένουμε από εδώ και πέρα ότι θα στείνετε τους διαγωνισμούς όπως δηλώσατε δημόσια και θα δίνετε μόνο μια μέρα προθεσμία στους ενδιαφερόμονους για να μην μπορούν να συμμετέχουν. Και τέλος, αναβιώνουμε πάλι το έργο της Παναγίας. Όπως καταλαβαίνετε η δημόσια ομολογία σας ότι θα στείνετε διαγωνισμούς. Είναι βάση για εμπιστοσύνη, διαφάνεια και αξιοκρατία. Και βέβαια επιβεβαιώνει τις υποψηές μας, γιατί τελικά δεν θέλετε να μας εξηγήσετε πώς πήγαινε και πού πήγαινε αυτό το εξοφρενικό 1,5 εκατομμύρου ευρώ από το περίφημο έργο της Παναγίας και θέλατε να τα κρύψετε. Κύριε Δήμαρχε, σας κάνω μια συγκεκριμένη πρόταση και σας καλώ να τη φέρετε τακτικό θέμα στην επόμενη συναιδρία. Θα συσταθεί μια ομάδα εργασίας με τεχνικά στελέχη που θα προταθούν από όλες τις παρατάξεις για την καλύτερη προετοιμασία και την καλύτερη παρακολούδηση και έλεγχο όλων των προτάσεων του Δήμου σε ευρωπαϊκά και εθνικά έργα. Αποδείξτε, κύριε Δήμαρχε, επιτέλους στην πράξη ότι πιστεύετε στην διαφάνεια και στην αξιοκρατία. Άλλωστε, κύριε Δήμαρχε, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι εσείς ησυχίστε και εμείς εδώ στο Δημιουργικό Συμβούλιο αποφασίζουμε. Σας ευχαριστώ πολύ. Ο κ. Φαπάς. Κύριε Δήμαρχε, πιστεύω ότι παράλληλα ότι ήταν μεγάλης διάρκειας η συζήτηση την προηγούμενη φορά για τη διαμάθ. Δεν ξέρω, λόγω της μεγάλης διάρκειας, λόγω των πολλών πραγμάτων των οποίων υπόθηκαν, τελικά δεν βγήκε μια ξεκάθαρη εικόνα προς τα έξω. Έχω να σας κάνω μια πρόταση. Τελικά πρέπει να κάνετε ένα προσπέκτος που να εξηγείται στους δημότητες τι ακριβώς συμβαίνει με τη διαμάθ και ποιες είναι οι βασικοί άξονες χειραγωγής, κατεύθυνσης των πολιτών ώστε να πετύχουμε όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα στην ανακύκλωση. Γιατί πραγματικά, εγώ που προσπάθησα με τον κ. Βογιατζή να καταλάβω τι συμβαίνει δεν έχω καταλάβει τίποτα. Μάλιστα θυμάστε, του είπα ότι μου θύμισε τη συνταγή που παίρνα το γιατρό. Εγώ δεν μπορώ να τη διαβάσω, αλλά μόνο με ο θαρμακοποιός σας. Νομίζω είναι μια πρόταση επικοδομητική να φτιάξετε ένα α4 χαρτί, το οποίο να βάζετε μέσα όλα αυτά, δηλαδή να ξεκαθαρίζει τι ακριβώς πληρώνουμε στη διαμάθ, τι πρέπει να κάνουμε για να πληρώνουμε λιγότερο, δηλαδή να είναι κάτι εναντόχιο πολίτης για να πετύχουμε τουλάχιστον αποτελέσματα και στην ανακύκλωση και στο που λέμε ότι θέλουμε μια πόλη νοικοκυρεμένη και καθαρή. Ένα είναι αυτό. Το δεύτερο είναι με τον Κοσμόπολης. Και εδώ χρειάζεται να ξεκαθαρίσετε τα πράγματα. Εγώ έχω την αίσθηση ότι ο Κοσμόπολης θα συνεχιστεί. Στα ραδιόφωνα ακούω ότι ο Κοσμόπολης θα αλλάξει. Δεν θα είναι αυτό που θα είναι. Πείτε μας τι θα είναι. Άντε τους Ινδούς και τους Ζουλού θα τους διώξουμε, τι θα φέρουμε, δηλαδή να ξέρουμε τι ακριβώς θα συμβεί με τον Κοσμόπολης. Και το τρίτο είναι αυτό που έπιασε και λίγο ο κ. Παπαδόπουλος. Κοιτάξτε να δείτε, έχουμε εξηγήσει, τουλάχιστον εγώ θύγουμε όταν κάποιος βουλευτής λέει έτσι απερίσκεπτα, με βάζει στους κακούς αυτής της πόλης, νομίζω ότι προσπαθώ για το καλό αυτής της πόλης όλα αυτά τα χρόνια. Έχω μια μακρά διαδρομή μέσα εδώ πέρα. Πάντα ήμουνα με τη λογική και ποτέ δεν ήμουνα με τον παραλογισμό και τον παραταξιακό θα έλεγα την παραταξιακή μονομέρεια. Με θύγει όταν με βάζει ένας που έχει πρόσφατα έρθει και στη πόλη μας ένας βουλευτής, που να με λέει εμένα κακό, θέλω την υπεράσπιση σας. Δηλαδή εμείς που δεν ψηφίσαμε εκείνο το πρόγραμμα εκείνο το βράδυ, θέλουμε το κακό αυτής της πόλης, πρέπει να μας υπερασπιστείτε ή να μας πείτε ότι εμείς είμαστε οι καλοί και όλοι οι άλλοι είναι οι κακοί. Το απαιτεί η Δημοκρατία κύριε Δημοσκέ, ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, δεν θα θέλαμε να βάλουμε κάποια ερωτήματα, αλλά θα θέλαμε λίγο την προσοχή σας, όμως γιατί πραγματικά το επόμενο διάστημα δεν ξέρουμε κατά πόσο θα έχει νόημα να υπάρχουν δημοτικά συμβούλια και να συμμετέχουν δημοτικοί συμβούλοι. Και βέβαια όχι σε αυτήν τη λογική που έβαλε η πρώην Δήμαρχος κυρία Τσανάκα, αλλά στην λογική ότι η αντιδημοκρατική παρέμβαση της κεντρικής διοίκησης και της σημερινής κυβέρνησης συνεχίζεται όπου ουσιαστικά με τον τρόπο που παρεμβαίνει, απαξιώνει, υποβαθμίζει και τον ρόλο των δημοτικών συμβούλων, αλλά και τον ρόλο του δημοτικού συμβουλιού. Να σας θυμίσουμε ότι μετά τον νόμο 4623 για την κυβερνησιμότητα των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και μετά βέβαια εκείνο το περιβόητο νομοσχέδιο της ανάπτυξης όπου υπήρχε μέσα ένα συγκεκριμένο άρθρο το 179, όπου ουσιαστικά έδινε τη δυνατότητα με την όποια απαρτία το δημοτικό συμβούλιο και με τους όποιους παρόντες χωρίς μελέτη και προϋποθέσεις να δίνει τη δυνατότητα της ανάθεσης ιδιώτες υπερησιών καθαριότητας, φωτισμού, πρασίνου ή ύδρευσης και οτιδήποτε άλλο. Θυμάστε τότε όσοι στη δημοτική παράταξη φέραμε ψήφισμα, ζητήσαμε να στηριχθεί το ψήφισμα από την Ολομέλεια, δυστυχώς όμως καμία από τις παρατάξεις δεν αποδέχτηκε τότε να στηρίξει αυτό το ψήφισμα και να ζητήσει να καταργηθεί το συγκεκριμένο άρθρο. Και βέβαια οι παρεβάσεις συνεχίζονται και συνεχίζονται με το νόμο 219-42 στις 5 Μαρτίου, πρόσφατα δηλαδή, όπου ουσιαστικά με τροπολογή στις τελευταίες στιγμές, λίγο πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, ουσιαστικά μετέφεραν κι άλλες αρμοδιώτες από την μεριά του Δημοτικού Συμβουλίου στην Οικονομική Επιτροπή, γενικώς στις Οικονομικές Επιτροπές των Δήμων, όπου είναι γνωστό ότι είναι ένα συλλογικό όργανο Οικονομικές Επιτροπές, όπου την πλεοψηφία του οποίου διαθέτει ο Δήμαρχος. Ποιες ήταν αυτές οι παρεβάσεις? Η πρώτη παρέβαση ήταν ότι η αρμοδιώτα ανάθεσης ιδιώτες, αυτό που λέγαμε προηγουμένως, δηλαδή αυτό που ψήφισε η ίδια η Κυβέρνηση πριν από λίγους μήνες, και με τον τρόπο που ψήφισε και έδινε το δικαίωμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ήρθε και με παρέβασή της είπε ότι όχι, δεν χρειάζεται το Δημοτικό Συμβούλιο, πολύ απλά μπορεί η όποια ανάθεση να περνάει μέσα από την Οικονομική Επιτροπή. Αδιανόητο. Αδιανόητο διότι, λυπάμαι πολύ, αυτό δείχνει ότι η κεντρική διοίκηση, δείχνει η σημερινή κυβέρνηση ότι στόχος της είναι η δητικοποίηση υπηρεσιών των δήμων και ουσιαστικά βέβαια να χαθεί ο δημόσιος και ο κοινωνικός χαρακτήρας υπηρεσιών, όπως είναι καθαριότητα, το πράσινο, η ύδρευση, η καθαριότητα αντοκτηρίων των δημόσια χώρων. Η δεύτερη παρέμβαση ήταν ότι αρμοδιότητα, το οποίο ήταν το Δημοτικό Συμβούλιο, όπου αποφάσιζε το Δημοτικό Συμβούλιο για την όποια υποβολή προτάσεων εκπέρους του Δήμου για χρηματοδότηση ή και για επιχορίγηση δράσεων, προγραμμάτων και αντιστήχων έργων, ενώ αυτό γινόταν και μέχρι τώρα από το Δημοτικό Συμβούλιο, αυτό πλέον θα γίνεται μέσα από τις οικονομικές επιτροπές. Αν όλα αυτά που έχουν συμβεί μέχρι τώρα και μετά τις δυο πρόσφατες παρεβάσεις δεν είναι υποβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου και του ρόλου των Δημοτικών Συμβούλων τι άλλο είναι. Λυπάμαι πολύ αλλά, και λυπούμαστε πολύ αλλά, έφτασε η κυβέρνηση αυτή από το 1946-1923, όπου ουσιαστικά μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα... Είναι προημερισία, είναι σημαντικό θέμα κύριε Γραμμένο, είστε πρόεδρος, μπορείτε να τοποθετηθείτε μετά, αλλά νομίζω ότι είναι ένα θεσμικό θέμα πολύ σημαντικό για τη λειτουργία, για τη λειτουργία. Λοιπόν, αν δεν θέλετε να καταλάβετε, αν δεν θέλετε να καταλάβετε... Κύριε Βέρο συνεχίστε, έχετε λιγότερο από δύο λεπτά. Εμείς στο βάζουμε το θέμα κύριε Γραμμένο και μπορείτε να πάρετε όπως και οι επικεφαλείς έχει υποχρέωση, όχι μόνο ο κύριος δήμαρχος και η διοικησία. Βεβαίως είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα που έχει σχέση με τη λειτουργία. Κοιτάξτε, δεν θα έχει κανένα νόημα από εδώ και πέρα η παρουσία μας. Δεν θα έχει κανένα νόημα. Και αν πιστεύετε ότι έτσι μπορεί να παραχθεί πολιτική και να υπάρξει έργο, και μάλιστα μετά από 10 χρόνια κρίσης και μετά από όλα αυτά που έχουν συμβεί τα προηγούμενα χρόνια και βέβαια δεν είναι τυχαίο το ότι η αυτοδιοίκηση είναι στο πρώτο σκαλοπάτι της διαφθοράς και της ανικανότητας. Λοιπόν, εάν αφεσβητείτε όλα αυτά και δεν είναι στοιχεία ούτε δικά μου ούτε της παράταξής μου. Είναι επίσημα στοιχεία του ίδιου του κράτους. Εάν θεωρείτε ότι έτσι θα πάει μπροστά η χώρα. Εάν θεωρείτε ότι δεν πρέπει να υπάρξει πραγματική αποκέντρωση για να πάει μπροστά ο τόπος, τότε τι να πούμε, τι να συζητήσουμε, δεν έχει νόημα. Κοιτάξτε κύριε Γραμμένο, αν είναι να λειτουργήσουμε όπως τα προηγούμενα πέντε χρόνια, όπου ουσιαστικά ερχόμαστε σε ένα δημοτικό συμβούλιο για να υπάρξουν κοκορομαχίες και το επόμενο διάστημα των τριών, τεσσάρων, πέντε ημερών στα μέσα μαζικής ενημέρωσης να μην ενδιαφέρονται για τα σημαντικά θέματα του τόπου, αλλά για το τι είπε ο Βέρος, το τι είπε ο Α και ο Β, ελιπάμαι πολύ, αλλά αυτό δεν είναι δημοτικό συμβούλιο και δεν μπορούμε έτσι να συνεχίσουμε. Αυτή είναι η θέση μας, εμείς ζητάμε να το αποθετηθείτε. Άλλωστε, νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικά τα θέματα και δεν θα τελειώσουν εδώ οι πανεβάσεις. Άρα, κύριε Δήμαρχε, καταλαβαίνουμε και την απάντησή σας όταν φέραμε προς ψήφιση για αυτό το περιβόητο άρθρο 179, όταν είπατε ότι αν δεν ήμουν Δήμαρχος, κύριε Βέρο, θα το ψηφίζαμε το ψηφίσμα που φέρατε. Προφανώς μάλλον γνωρίζατε ότι θα υπάρξουν αυτές οι αλλαγές και θέλω να πιστεύω ότι δεν συμφωνείτε σε αυτόν τον τρόπο λειτουργίας από εδώ και πέρα το Δήμο, αλλά και της υποβάθμισης και της απαξίωσης του Δημοτικού Συμβουλίου. Να ευχηθώ και εγώ χρόνια πολλά στον Δήμαρχο και στον αντιδήμαρχο τον Θόδωλ τον Παπαδόπουλο. Να δώσω και συγχαρητήρα στο Δήμο Καβάλαση για την κίνηση που έκανε να στείλει υλικό και τρόφιμα στους ανθρώπους που βουλάνε τα σύνορά μας στον Ευρώ και κατόπινα θέσω τρία θεματάκια ενσυντομία. Το πρώτο θέμα αφορά τον κοροναϊό, το οποίο φαντάζομαι αφορά όλους μας και είναι ένα πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε το επόμενο διάστημα. Θεωρώ ότι είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Θα πρέπει από τώρα να δημιουργηθεί ένα σχέδιο αντιμετώπισης είτε από το Δήμο είτε σε συνεργαστήρια του Δήμου με το Υπουργείο Ισοτερικών, Υπουργείο Υγείας ή οτιδήποτε διότι αύριο μεθαύριο θα το αντιμετωπίσουμε στην πόλη μας, είτε το θέλουμε είτε όχι. Πολλοί δημότες μας επισκεφτήκαν είτε την Ιταλία είτε τους Αγιούς Τόπους οπότε ο τρόπος που κινείται αυτός ο ιός και ο τρόπος που μεταδίδεται μπορεί να έχει μια ραγδαία εξέλιξη. Χθες μονάχα στην Ιταλία είχαμε 133 νεκρούς σε μια μέρα. Δεν το λέω για να επανικοβάλλω κανέναν αλλά πρέπει τουλάχιστον ως δημοτική αρχή να έχουμε ένα σχέδιο, μια στρατηγική απέναντι σε αυτό. Το δεύτερο θέμα αφορά τη διαμάθ, όπως προείπαν και οι προηγούμενοι από εμένα επικεφαλής, ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, καλήθηκαν πολλά θέματα αλλά τέθηκε ένα ερώτημα το οποίο περιμένουμε και μια απάντηση όσο αφορά το κόστος μεταφοράς προστοχητά διότι τα νούμερα που μας δώσαν εδώ πέρα δεν δικαιολογηθήκαν και ο ίδιος ο κ. Βουγιατζής είπε ότι δεν έχει γίνει μελέτη για το κόστος μεταφοράς και είπε ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα μας απαντήσει. Καλό είναι για να μην υπάρχουν οποιοσδήποτε σκοιές ή οποιοδήποτε σύννεφα σε αυτό το θέμα, ας απαντηθούν αυτά. Το τρίτο θέμα είναι ένα θέμα το οποίο κάθε δύο βδομάδες περίπου έχουμε ένα ατύχημα στην Ερυθρού Εσταυρού και ειδικά με τη διάβαση που είναι απέναντι από το πάρκο. Κάτι πρέπει να γίνει σε αυτό το σημείο διότι κάθε φορά είναι και πιο σοβαρό το ατύχημα είχαμε και το τελευταία φορά μια κοπέλα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, τουλάχιστον ας καταργηθεί η διάβαση, ας γίνει κάτι. Ας πάει σε μια επιτροπή, ας το επιληφθεί ο δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος, δεν ξέρω. Αλλά νομίζω ότι ήδη μιλάμε για 2-3 μήνες που βλέπουμε ατυχήματα καθημερινά, ειδικά σε αυτή τη διάβαση μπροστά από το Βεζινάδικο και κάτι πρέπει να γίνει. Ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, αισίως η Νέα Διοίκηση έχει συμπληρώσει 6 μήνες παρουσίας και λειτουργίας, διανοί τον 7ο μήνα αυτής της δημοτικής περίοδου. Και θέλω να θυμίσω ότι μια της υποχρέωσης της διοίκησης, των διοικήσων γενικά, είναι να παρέχουν συνδρομή στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Δεν αναφέρομαι, κύριε Δήμαρχε, στον χώρο που δεν υπάρχει και δεν μπορείτε να το δώσετε, αλλά τουλάχιστον θα πρέπει κάτι να κάνετε για να υπάρξει συνδρομή με γραμματική υποστήριξη στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Και βέβαια επειδή δεν θέλω να μιλήσω εξωνομάτως άλλων, θα μιλήσω μόνο για μένα προσωπικά, θέλω να σας θυμίσω ότι εγώ δεν έχω πληροφόρηση και εκπροσώπηση ούτε στην οικονομική επιτροπή, ούτε στην επιτροπή ποιότητας ζωής. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι θέματα τα οποία συζητώνται και αποφασίζονται και στην λογική αυτών που ανέφερε ο κύριος Βέρος, εγώ δεν συμμετέχω άρα δεν πληροφορούμε. Θα παρακαλούσα λοιπόν, μέχρις ότου αποκτήσει τη δυνατότητα ο Δήμος, γιατί δεν βλέπω ούτε σε αυτή τη θητεία να γίνεται η μετακόμιση στο άλλο κτίριο, θα παρακαλούσα έναν φοριαμό, κύριε Δήμαρχε, και με τη δική σας γραμματίζ, της αποφάσης τουλάχιστον των επιτροπών σε κάποια κλασέρα, στα οποία να έχω πρόσβαση και να μπορώ να πληροφορούμαι για οτιδήποτε αποφασίζεται σε όργανα τα οποία δεν συμμετέχω. Και βέβαια επειδή ακριβώς την ίδια γραμματική υποστήριξη θεωρώ ότι πρέπει να παρέχετε και για θέματα εκδηλώσεων προσκλήσεων που έρχονται στο γραφείο σας, επειδή παρατηρώ ότι δεν αποστέλονται, δεν ενημερωνόμαστε για όλες τις προσκλήσεις που έρχονται στο γραφείο σας, θα παρακαλούσα και αυτό να το φροντίστε για να μπορούμε να ενημερωνόμαστε για οτιδήποτε αφορά τα δικά μας καθήκοντα. Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, κύριε Πρόεδρε, θα παρακαλούσα τα μέλη των διοικίσεων και ιδιαίτερα οι πρόεδροι των νομικών προσώπων, οι οποίοι δεν είναι δημοτικοί σύμβουλοι, να είναι εδώ στις συνετριάσεις και ιδιαίτερα όταν έχουν θέματα τα οποία αφορούν τα νομικά πρόσωπα τα οποία διοικούν. Σήμερα έχουμε θέμα δημοφέλειας. Δεν ξέρω αν ο κ. Σαγκελίδης έρθει. Θα ήθελα παραδείγματος χάρη οι πρόεδροι να έρχονται. Σας θυμίζω ότι την προηγούμενη συνεδρία εσείς ο κ. Σαγκελίδης απάντησε σε μια προημιουργησίας ερώτηση και έφυγε. Και το θέμα το οποίο αφορούσε το νομικό πρόσωπο δημοφέλεια το εισαγγεδίκατε εσείς κ. Δήμαρχε. Θεωρώ ότι αυτό δεν είναι σωστό. Και βέβαια επειδή μπήκαμε στον 7ο μήνα της Νέας Στητίας θέλω να σας θυμίσω. Τα είχα θέσει 17 Σεπτεμβρίου. Θα ξεκινήσω από την αγαπημένη μας Παναγία η καθημερινότητα κ. Δήμαρχε. Η Σιδόρου 17, ο Τερβενακίων, η είσοδος μπροστά από το κάστρο σας είχα πει για ένα σήμα εκεί το οποίο δεν είναι σωστά τοποθετημένο. Παρκίδες από τον Άγιο Σύλλα προς τον Σταυρό. Ακόμα δεν έχουν μπει κάδι σκουπιδιών. Ο κ. Αντιδήμαρχος είχε υποσχεθεί την επόμενη μέρα θα είχαν τοποθετηθεί. Περάσαν 6 μήνες. Κύπος, οικόπεδο 15 του Δημοτικού Σχολείου αυτό το οποίο χρησιμοποιεί η Τράψη της Ελλάδος. Σας είχα θέσει ένα θέμα που αφορά το ιδιοκλησιακό καθεστώς. Ο συγκεκριμένος κύπος, επαναλαμβάνω ελπίζω να το είδατε, να είχατε το χρόνο και να το ελέγξατε, ανοίγει στο 15 το Δημοτικό Σχολείο. Κάτι πρέπει να γίνει με αυτό. Αυτή η κατάσταση εκεί εμένα τουλάχιστον δεν μου αρέσει. Πλατεία Νικοτσάρα κύριε Δήμαρχε, ας παρακαλέσω όσο άμεσα μπορεί να γίνει, διότι θα γίνει, όχι θα γίνει, γίνονται ατυχήματα από διαβάτες, από περαστικούς, οι οποίοι περνώντας από αυτά τα δύο σήματα που το προηθήθηκαν, κακώς εκεί που το προηθήθηκαν, χτυπάνε τα κεφάλια τους σε αυτά τα σήματα γιατί είναι πάρα πολύ χαμηλά. Φαντάζομαι κύριε Δήμαρχε, ξέρετε σε τι αναφέρομαι. Φροντίστε με κάποιο τρόπο το ιστομετρό δυνατό αυτά να τοποθετηθούν εκεί που πρέπει. Ίσοδος αυτοκινήτων προς το 15 το Δημοτικό Σχολείο από την ίσοδό του για το εμπορικό κέντρο. Το πάρκιν καλά κρατεί μέσα στο αδιέξοδο κύριε Δήμαρχε. Παρακαλώ πολύ, τουλάχιστον τις ώρες που το σχολείο είναι ανοιχτό, μέχρι τις μιάμιση, δύο, δύο και τέταρτο να μην επιτρέπεται η διέλευση και η σταθμήση αυτοκινήτων. Και βέβαια επειδή στη σκέψη πολύ καλά κάνουμε για τον κορωνοϊό, είχα την πληροφόρηση ότι στεγνώσαμε στα σχολεία κύριε Δήμαρχε από καθαριστικά. Από χλωρίνες, από γάντια και από όλα τέτοια αναγκαία πράγματα. Και δεν είναι φόβος αυτός που σας λέω κύριε Δήμαρχε, το έχω διασταυρώσει από καθαρίστριες οι οποίες μου αναφέρουν αυτό και οι οποίες επίσης μου αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της δευτεροβάθμιας, σε αίτημα που κάνανε για να προοδευτευθούν τα πράγματα αυτά, είπε πως δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα και γι' αυτόν τον λόγο δεν θα έχουν το επόμενο διάστημα τελικά που πρέπει. Θα θέσω για ένα θέμα πολιτικό κύριε Δήμαρχε. Την περασμένη πέμπτη, πέντε του μηνός και Παρασκευήβη έξι του μηνός, οδηπορήσαμε δημοτική σύμβουλη νυν και τέος στην Κομποτινή για να καταθέσουμε ως μάρτυρες κατηγορίας σε μια ποινική δίκη την οποία έκανε ο Δήμος Καβάλλας κατά ενός προσώπου, το οποίο δυστυχώς είχε την κακή επιλογή να βλάψει τα συμφέροντα του Δήμου. Κύριε Δήμαρχε, δεν ξέρω εάν η εκπροσώπηση του κατηγορουμένου από νυν δημοτικό σύμβουλο, νυν αντιδήμαρχο είναι σε γνώσεις και βέβαια δεν ξέρω αν αυτή την επιλογή του συγκεκριμένου δημοτικού συμβούλου την εγκρίνεται. Και βέβαια αναφέρομαι στον κύριο Λεωνίδα Παπά, ο οποίος είναι απέναντι από εμάς, αντιμαχόμενος προφανώς αυτό που εμείς εννοούμε καλώς ενόμενα συμφέροντα του Δήμου Καβάλλας. Δεν ξέρω αν είναι σε γνώσεις, δεν ξέρω αν εγκρίνεται, θα ήθελα μια απάντηση και γι' αυτό το θέμα. Και κλείνοντας θέλω να παρακαλέσω το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλλας και μέσω της ΠΕΔ και μέσω της ΚΕΤΚΕ, όχι ένα ψήφισμα, δεν χρειάζεται ένα ψήφισμα, μια επιστολή. Μια επιστολή ενισχυτική προς τα σώματα ασφαλείας και τον ελληνικό στρατό, αλλά και τους κατοίκους των περιοχών στην παραμεθόριο εκεί του Εύρου για την δοκιμασία την οποία υφίσταται, όχι την τελευταία εβδομάδα που εμείς το ανακαλύψαμε το θέμα, αλλά για τα τελευταία τουλάχιστον πέντε χρόνια. Μια επιστολή προς τον Δήμαρχο Ρεστιάδρας, τον συνάδελφός του κ. Μαυρίδη, μέσω της ΠΕΔ. Δεν ξέρω με ποιον τρόπο κ. Δήμαρχε, αλλά θεωρώ ότι η δοκιμασία που υφίσταται η πολιτεία, η ελληνική δημοκρατία από τη συμβουλή της Τουρκίας και ο κόσμος ο οποίος κατοικεί εκεί με τις δυνάμεις από τα σώματα ασφαλείας και τον ελλικοστρατό χρειζούν τις προσοχές μας. Ευχαριστώ. Ωραία. Ευχαριστούμε πολύ. Να ξεκινήσουμε από τους συμβούλους. Κυρία Εσουφίδου. Καλησπέρα κι από μένα. Χρόνια πολλά δήμαρχε. Χρόνια πολλά και στον αντιδήμαρχο. Πολύ σύντομα. Καταρχήν συμφωνώ με όσα είπαν οι προλαλήσαντες για το θέμα της διαμάθεσης, όπως το ανέπτυξε η αρχηγός της ομάδας μας. Απλά να συμπληρώσω κ. Δήμαρχε ότι οφείλεται φυσικά να λάβετε υπόψη και την παράμετρο ότι ήδη έχει ανέβει στη πλατφόρμα η αντίστοιχη σελίδα πώς μπορούν οι συνδημότες μας να συμπληρώνουν τα τετραγωνικά μέτρα γιατί θα βοηθήσει πάρα πολύ τελικά να πάρουμε μια καινούργια απόφαση δημοτικού συμβουλίου για να έχουμε για μένα σαφές τα τιμίωση δημοτικών τελών και νομίζω ότι οφείλεται και ως δήμος να το ενεργοποιήσετε και εσείς και εμείς μάλλον ως δήμος να το προβάλλουμε έτσι ώστε να λάβουν γνώση οι συνδημότες μας γι' αυτό το θέμα γιατί θα οφελήσει και τους συνδημότες μας και εμάς. Δεύτερο θέμα, πληροφορήθηκα ότι το Σαββατοκύριακο είχαμε κάτι κλοπές δημοτικά κτίρια, δεν ξέρω αν αληθεύει κύριε Δήμαρχε, και μάλιστα σε ένα δημοτικό σχολείο και σε ένα καπί. Αν μπορείτε, αν έχετε την καλοσύνη να μας ενημερώσετε και αν πραγματικά ισχύει αυτό, γιατί είμαι σίγουρη ότι θα έχει ενημερωθεί η αστυνομία ή ασφάλεια σε συγκεκριμένη περίπτωση, αν υπάρχουν υπόνοιες ενδεχομένως ποιοι είναι αυτοί που έχουν δει τις αντίστοιχες παραβατικές συμπεριφορές. Και ένα τρίτο θέμα, σε αυτό το θέμα που σας έθιξε ο κ. Παπαδόπουλος σε σχέση καλά προβλέπεται και καλά κάνουμε ως Δήμος φυσικά για να προφυλασσόμαστε όσο το δυνατόν και όσο μπορούμε στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας σε σχέση με τον κορονοϊό. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις ενδεχόμενες οικονομικές συνέπειες που μπορεί να έχουν όλα αυτά, να μην τα επαναλάβω εγώ, σύνορα κορονοϊός στην πόλη μας. Και δεν ξέρω αν έχετε ενεργοποιήσει κ. Δήμαρχε την επιτροπή κρίσεων που είχε ήδη δημιουργήσει διοίκησή μας με απόφαση τουριστικής επιτροπής και η οποία κ. Δήμαρχε λειτουργεί αυτή τη στιγμή μέσω του αναδόχου, μέσω της σύμβασης τουριστικής προβολής που σας έχουμε δώσει. Η απόφαση αυτή δεν αναφέρει μόνο για εκθέσεις, αναφέρει πολλές δράσεις μέσα, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ξέρω αν έχετε ενεργοποιήσει καθόλου την αντίστοιχη διάταξη και αν έχετε έρθει ενδεχομένως σε επαφή με αυτούς που θα έπρεπε να έχετε έρθει σε επαφή. Ευχαριστώ. Ο κ. Φαγαδόπουλος. Καλησπέρα και από μένα. Χρόνια πολλά δήμαρχε και στον αντιδήμαρχο. Ήθελα λίγο να γενικεύσουν την ερώτηση που έκανε προηγουμένως ο κ. Ξανθόπουλος. Πολλά δήμαρχε θέλουν να μας πληροφορίστε για τα μέτρα που παίρνετε, που θα πάρουμε μάλλον ως δήμος για το θέμα του κορωνοϊού τόσο σε σχολικές μονάδες, δηλαδή με τα αντισυπτικά, δεν ξέρω τι θα προμηθευτεί και τα λοιπά. Γενικά θέλαμε μια πληροφόρηση στα θεσμικά πλαίσια του δήμου το τι θα κάνει η διοίκηση. Και μια δεύτερη ερώτηση, ήθελα λίγο να δούμε με το θέμα των ποδηλάτων, το πού βρίσκονται, αν θα συνεχιστεί το πρόγραμμα, αν θα επανέλθουν στην λειτουργία τους και τι θα γίνει με αυτό. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καλησπέρα. Να πω κάτι ελαφρύ για αρχή για τι θα βαρύνουμε την ατμόσφαιρα στη συνέχεια. Ρε συνάδελφοι, τα χρόνια πολλά τα λένε όταν γιορτάζουν οι άνθρωποι, τους παίρνουμε ένα τηλέφωνο, στέλνουμε κανένα μήνυμα. Τώρα εδώ πέρα παίρνει τον λόγο ο καθένας, σωτήρι μου δεν το λέω για εσένα, μόνο παρεξηγηθείς, και λέει χρόνια πολλά, εντάξει δεν το άκουσα, φαντάζομαι ότι η δήμαρχος το θυμήθηκε. Έτσι έχουν, τώρα τα χρόνια πολλά σαν τα 40, μετά που 40, εντάξει. Λοιπόν, κύριε Δήμαρχε, καταρχήν θα ήθελα να πληροφορηθώ, αν η προσπάθεια την οποίαν κάνατε να συγκεντρώσετε κάποια είδη προκειμένου να αποσταλούν στα σύνορα στο Νεύρο, είχε κάποια επιτυχία και αν υλοποιήθηκε εν τέλεια αυτή η προσπάθεια. Τι αποτέλεσμα είχε δηλαδή. Δεύτερον, συνάδελφοι, σας άκουσα όλους, άκουσα, δεν άκουσα. Άρχισα λίγο την αγαπητή Δήμαρχο στην αρχή. Εδώ και 10 μέρες, αγαπητοί συνάδελφοι, η Ελλάδα, η πατρίδα μας, η χώρα μας, δέχεται απρόκλητη επίθεση. Και δεν άκουσα κανέναν από εσάς να στιγματίζει αυτό το γεγονός και σαν Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλλας να παίρνουμε κάποια συγκεκριμένη θέση πάνω σε αυτό. Έστω βρε αδελφέ, να εκφράσουμε τη στήριξή μας σε αυτά τα παιδιά, στα σώματα ασφαλείας, στις έντοπλες δυνάμεις, στους κατοίκους του Εύρου, οι οποίοι αγωνίζονται για να μπορούμε σήμερα εμείς εδώ να μαζευόμαστε και να τα λέμε ή και να κάνουμε και διάφορα σχόλια στα Facebook και δεξιά και αριστερά. Κύριε Δήμαρχε, σας ερωτώ ευθέως. Έχετε πρόθεση να φέρετε στο Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισμα ή οτιδήποτε άλλο στο οποίο ο Δήμος Καβάλας να εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξη στα παιδιά μας, τα οποία αγωνίζονται εδώ και δέκα μέρες κάτω από αντίξοες συνθήκες εναντίον αυτονών, οι οποίοι επιβουλεύονται την ακεραιότητα της πατρίδας μας, ναι ή όχι. Δεύτερο, τρίτο θέμα. Κύριε Δήμαρχε, πολλοί δήμοι από ό,τι είδα σήμερα διαβάζοντας, προλαμβάνοντας, παίρνοντας δηλαδή μόνο προληπτικά μέτρα, κλείνοντας σχολεία για μία ή δύο ημέρες, σε συνδυασμό με το Σαββατοκύριακο το οποίο μας έρχεται, προκειμένου να γίνουν απολυμάνσεις των σχολείων. Έχετε πρόθεση ως διοίκης του Δήμου Καβάλας ή ως σχολικές επιτροπές του Δήμου Καβάλας να προβείτε σε μια τέτοια ενέργεια. Με ευχαρίστηση, παρένθεση, διάβασα ότι προχωράτε στην απολύμαση των γυμναστηρίων, των κλειστών χώρων άθλησης και λοιπά ένα πολύ σωστό μέτρο. Βέβαια, επιτρέψτε μου μία παρατήρηση ότι λέτε να γίνει αυτή η απολύμαση με έξοδα των συλλόγων. Αν δεν κάνω λάθος, όχι, ωραία, ζητώ συγγνώμη. Συνεπώς, είναι μια πολύ αξιέπεινη προσπάθεια. Το θέμα των σχολείων και των υπεραγωγίων, κύριε Δήμαρχε, είναι πάρα, πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση. Και τελειώνω με αυτό. Αφορμή παίρνοντας από το σχόλιο του κυρίου Ξανθόπουλου για τον συνάδελφο του κύριου Λεωνίδα Παπά. Ο Λεωνίδας ο Παπάς φίλος, συνάδελφος, αγαπητός κλπ κλπ κλπ. Όμως, κύριε Δήμαρχε, κοιτάξτε να δείτε τώρα. Είναι διοίκηση του Δήμου, δεν είναι ένας δημοτικός σύμβουλος. Ο Λεωνίδας ο Παπάς είναι η διοίκηση του Δήμου Καβάλας. Και ως μέλος της διοίκησης του Δήμου Καβάλας που παίρνει αποφάσεις, δεν μπορεί να υπερασπίζεται, άσχετα αν αυτή την υπεράσπιση βέβαια την πήρε πολύ πιο μπροστά όταν ακόμα ήταν ένας απλός δημοτικός σύμβουλος, δεν μπορεί να υπερασπίζεται καταχραστές χρήματος του Δήμου και των δημοτών. Δηλαδή η διοίκηση του Δήμου Καβάλας, όπως εκπροσωπείται από τον κ. Λεωνίδα Παπά, προσπαθεί να αθωώσει τον καταχραστή, λέγοντας τι, ότι είναι αθώος από την κατάχρηση των όποιων τελικά χρημάτων αποδεικτεί ότι καταχράστηκε ο συγκεκριμένος. Νομίζω ότι είναι θέμα ηθικής, δεν είναι απαγορεύεται για να το ξεκαθαρίσουμε γι' αυτό, είναι όμως θέμα μέγιστο ηθικής τάξης, είναι δύο αντικρουόμενα συμφέροντα. Και τελειώνω κ. Βέρο, επειδή αναφερθήκατε σε εμένα. Όταν μιλάμε πρωί με ρησίας διατάξους, κάνουμε κάτι συζητήσεις. Κάνουμε ερωτήσεις στη διοίκηση, ζητάμε απαντήσεις κλπ. Εσείς φέρατε εδώ μία πολιτική θέση για να πείτε τι έπρεπε να κάνετε την ερώτηση στο Δήμο. Τι λέτε κ. Δήμαρχε γι' αυτό, γι' αυτό και γι' αυτό, όχι να μας έρχεστε ως εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης. Κόψτε το αυτό το χουί. Τέλος, είστε τώρα αντιπολίτευση, παλιάζει στα κυβέρνηση, εφτάνει στο Δήμο Καβάλαση. Ευχαριστώ πολύ κύριε. Ευχαριστούμε πολύ. Ποιος θέλει το λόγο με τη σειρά μετά. Κύριος Δράκος. Κύριε Πρόεδρε, το Δημοτικό Συμβούλιο όλοι γνωρίζουμε ότι είναι το κυρίαρχο όργανο. Και εσείς ως Πρόεδρος έχετε την εφήνη λειτουργίας του. Ο Δήμαρχος πρέπει να εκτελεί τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Προφανώς όλοι μέσα εδώ δεν έχουμε τις ίδιες απόψεις. Δεν έχουμε τις ίδιες ιδέες και φυσικά όσον αφορά την προσέγγιση σε πολλά προβλήματα. Έρχομαι στο θέμα που θέλω να πω και δεν είναι άλλο παρά το πρόγραμμα της Παναγίας. Που μας υπενθύμησαν τα Μασικά Μέσα Επικοινωνίας την Παρασκευή ότι λαθαμένα και τραγικά απορρίψαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και μάλιστα στρυπτικά. Ανέτρεξα σε δηλώσεις αυτό το τελευταίο μήνα και άκουσα ότι αυτοί οι οποίοι δεν ψηφίσαν αυτό το πρόγραμμα είναι εμπαθείς. Είναι μισητοί, είναι δολοπλόκοι, είναι ανάλγητοι, είναι κακεντρεχείς, είναι ατεκμηρίωτοι. Είναι όλοι εμείς αυτοί οι χαρακτηρισμοί από Μέσα Μασικής Επικοινωνίας μετά την απόρριψη του προγράμματος. Και ήρθε βέβαια την Παρασκευή και ο τελευταίος εκλεγμένος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας μας το υπενθύμησε και τηλεοπτικά. Θέλω να ρητήσω, κύριε Δήμαρχε Σάς και κύριε Πρόεδρε, θα προστατέψετε το θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου και τους Δημοτικούς Συμβούλους. Προτίθεστε να κάνετε μια δήλωση, διότι για την ενημέρωση και για τη σύσκεψη της Παρασκευής είσασταν ενημέρος. Τη στιγμή κατά την οποίαν δύο ειδικοί σας σύμβουλοι ήταν παρόντες και προφανώς υποστηρίξανε το πρόγραμμα. Ήθελα να ξέρω, εάν προβείτε σε κάποια δήλωση, ώστε να καλύψετε από όλους αυτούς τους χαρακτηρισμούς τους Δημοτικούς Συμβούλους. Ευχαριστώ. Ο κύριος Μωτίας. Καλησπέρα. Χρόνια πολλά σ' εορτάζονται στον κύριο Δήμαρχο και τον κύριο Αντιδήμαρχο. Θα επικεντρωθώ σε ένα μόνο θέμα. Σε συνέχεια αυτόν που είπε πριν ο συνάδελφος ο κύριος Δράκος, τα ερωτήματά μου είναι τα εξής. Πρώτον, ποιος είχε την πρωτοβουλία για τη συνάντηση της Παρασκευής στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη του κυρίου Αντονιάδη. Την είχε ο κύριος Αντονιάδης, την είχε ο Δήμος, την είχε βουλευτής, ποιος. Δεύτερον, κλήθηκε επισήμως ο Δήμος σε αυτήν τη συνάντηση. Τρίτον, οι δυο επιστημονικοί συνεργάτες του Δήμου, η κυρία Σαμουρκασίδου και η κυρία Χατζιβαρίτη, συμμετείχαν κατόπιν εντολής του δημάρχου ή συμμετείχαν αυτοβούλος, αυτοτελώς, χωρίς να εκπροσωπούν τον Δήμο. Τέταρτον, σε δηλώσεις όπως τουλάχιστον τις είδα στους τοπικούς στελεοπτικούς σταθμούς, ο κύριος Λαζαρίδης, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, χαρακτήρησε ως μία πάρα πολύ κακή την απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο για το κατεφημισμό πρόγραμμα της Παναγίας. Τραγική και λαθαιμένη, ναι, σωστά. Ερωτώ λοιπόν, επειδή τουλάχιστον από την δημοτική μας παράταξη, από τον τόπο της ζωής μας, ο συγκεκριμένος βουλευτής δεν ζήτησε ενημέρωση και από όσο γνωρίζω δεν ζήτησε ενημέρωση και από τις άλλες δύο παρατάξεις που καταψήφσαν το πρόγραμμα. Την ενημέρωση που έχει ο κύριος Λαζαρίδης για να χαρακτηρίζει έτσι την απόφαση του Δημοτικού Συμβούλια από ποιον την είχε, την είχε από εσάς, κύριε Δήμαρχε. Σας ζήτησε συνάντηση γι' αυτό το πρόγραμμα και αυτά που λέει είναι κατόπιν των αυτών που άκουσε από εσάς, είτε απληροφορήθηκε μέσω εφημερίδων ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο. Ευχαριστώ. Ο κύριος Μαδρίδης. Για τα όσα συμβαίνουν στην Ελληνοτουρκική Μεθόλιο με κάλυψε απόλυτα ο κύριος Γραμμένος. Βέβαια θα εκφράσω σαν κομοτινέος θα μου επιτρέψει σαν θρακιώτης και ένα παράπονο διότι πολλές φορές στην αίθουσα αυτή έχει ακουστεί όλα τα θέλουν οι κομοτινέοι, όλα τα θέλουν οι αλεξανδροπολίτες και σε μια παρέμβαση μου είχα πει αυτό δεν πρέπει να λέγεται διότι η θράκη σηκώνει ένα εθνικό βάρος δυσανάλογο με το ανάστημά της. Σταματάω εδώ, δεν πάω πιο πέρα. Τώρα θυμηθήκαμε ότι υπάρχει μεθόριος, ότι υπάρχουν θράκοι. Κύριε θα σας παρακαλέσω πολύ, εγώ σας ακούω βλέπετε με προσοχή. Εάν δεν θέλετε να μου ακούσετε. Κύριε Μαυρίδη συνεχίστε. Λοιπόν, τώρα σκεφθήκαμε όλοι ότι υπάρχει μεθόριος και το α και το β και το τι γίνεται εκεί. Ξέρω πολύ καλά διότι ο αδερφός μου στα 65 έτη του είχε τον τυφέκι στο σπίτι του. Εκεί δες τον έβρω και οι γυναίκες παρακαλώ είναι στα τάγματα αυτά ασφαλείας. Κλείνω με αυτό. Κύριε Δήμαρχε, κύριε Γραμμένε τα είπαμε, δεν θέλω να επεκταθώ. Ο χρόνος μετράει κύριε Μαυρίδη προχωρήστε. Κύριε Δήμαρχε απλή ερώτηση απλή απάντηση. Θέλω να μας πείτε με τρεις λέξεις πώς είναι τα οικονομικά του Δήμου. Γιατί το λέγω αυτό. Ξέρω ότι παραλάβατε ρευστό 9 εκατομμύρια από αυτά τα 8 εκατομμύρια 992 χιλιάδες ήταν έργα και από εκεί ξέρετε δεν μπορούμε να πάρουμε και αναφέρον προς τα εδώ πουθενά. Υπό εξαιρετικές προϋποθέσεις και μόνον χρονικές και είχατε και ένα αποθεματικό 8 χιλιάδες. Δεν είναι έτσι και τρέχατε με εσωτερικό έρανο να κάνετε έστω και τα στοιχειώδια της στουγενάρκης εκδηλώσεις. Περάσανε έξι μήνες, ακριβώς. Περάσανε έξι μήνες, άρα λοιπόν πλέον οι ευθύνες αρχίζουν και πέφτουν και σε εσάς και θε ήθελα να μάθω γι' αυτό. Γιατί το λέγω αυτή είναι η ερώτηση. Είναι δυνατόν στα νεκροταφεία να μην υπάρχουν κεριά, διότι ο προμηθευτής έχει να πληρωθεί εδώ και κάμποσο καιρό και κάμποσο χιλιάρικα και μάλιστα μιλάμε, ξέρω πολύ καλά, θα μου πείτε ότι εδώ και δέκα μέρες πήγαν κεριά. Το ξέρω πάρα πολύ καλά, μην ανησυχείτε. Λοιπόν, το ωραίο είναι ότι μιλάμε για την υπηρεσία των νεκροταφείων, της οποίας το πανγκάρε αποδίδει μηνιαίως και 1200 ευρώ με 1000 ευρώ. Άρα λοιπόν δεν υπήρχε πρόβλημα να μην υπάρχουν κεριά. Και είναι ένα σημείο αναφοράς στο οποίο ο καθένας μας έχει κάποιον προσφυλές πρόσωπο εκεί πέρα για να πάει να ανάψει ένα κερί. Θα ήθελα μία απάντηση, γι' αυτό και είπα. Δεν είχαμε, είχαμε 8.000. Βρισκόμαστε σε τέτοια δύσκολη θέση, ώστε δεν πληρώνουμε τον προμηθευτή. Έτσι, ευχαριστώ πάρα πολύ. Κύριε Σπουσαέφ. Καλησπέρα κύριε Πρόεδρε, χρόνια πολλά στους ερωτάζοντες. Απλώς η ερώτησή μου, κύριε Δήμαρχε, είναι στο αντιδήμαρχο του πρωτογενείου τομέα, τον κύριο Παπαδόπου Βουπουλίπη. Θα τον αναφέρω, γιατί το θέμα είναι εδώ και δυο χρόνια. Πρόκειται, κύριε Δήμαρχε, για μια γεώτρηση στο μικροχώριδά του, στην περιοχή Σκουπιδότοπος. Αυτή η γεώρτηση έχει πλήρης δίκτυο άδευσης. Εδώ και δυο χρόνια δεν λειτουργεί. Το υποβρύχιο, από ό,τι με νομιλήσαμε, η αντλία που βγάζει το νερό δεν υπάρχει. Δεν ξέρω πού χάθηκε στην πορεία. Και αναγκάζονται οι αγρότες της περιοχής να βάζουν χειμερινές καλλιέργειες, γιατί δεν έχουν να ποτίσουν το καλοκαίρι. Αυτό σημαίνει απώλεια στο εισόδημα των αγροτών, αλλά και απώλεια στο εισόδημα των δήμων. Και δεύτερο, θέμα της πόλεως, για το θέμα της Παναγίας. Όντως με κάλεις πανηπορουγούμενοι, αλλά είναι απαράδεκτο, κύριε Πρόεδρε και κύριε Προεδομητικού Συμβουλίου και ο Σύλλογος Αρχιτετώνων να μας κάνει να το πω μπουλν για το θέμα της Παναγίας, γιατί εμείς είμαστε οι κακοί που δεν ψηφίσαμε, αλλά και δυο φορές ο εκλεγμένος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας να το φέρνει το θέμα στους κατοίκους και στον Πρόεδρο της Παναγίας, ότι είμαστε εμείς οι κακοί που δεν ψηφίσαμε για λόγους ψηφοθερρικούς. Πρέπει να πάρετε μια θέση άμεση, κύριε Δήμαρχε. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ πολύ. Ο κ. Χαλπακίδης. Καλησπέρα και από εμένα. Στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο είχα βάλει κάποιες ζητήματα για το Δημοτικό Σχολείο των Κρινίδων και τον πιαγωγείο που με παραπέμψατε στις σχολικές επιτροπές. Επικοινώνησα με τον κ. Κελίδη και ο κ. Κελίδης με παρέπεψε στο Δημοτικό Συμβούλιο και στην τεχνική υπηρεσία. Θα ξαναβάλω το θέμα και μιας και είναι και εδώ ο κ. Κελίδης πιστεύω να το λύσουμε. Καταρχήν έχουν εξασφαλιστεί από κάποιους στην περιοχή 2.000 ευρώ για να γίνει ο τάπητας και τα παιχνίδια τα εγκεκριμένα στον πιαγωγείο. Θέλω να μου πείτε γιατί ο Θόδωρος Παπαδόπουλος είπε ότι θα πρέπει να πέσει και λίγο τσιμέντο εκεί να ξεκινήσει λοιπόν την επόμενη εβδομάδα η τεχνική υπηρεσία και τι διαδικασία χρειάζεται να ακολουθήσουμε για να ολοκληρωθεί αυτό γιατί τα χρήματα υπάρχουν και τι θα γίνει με το σκέπαστρο που πρέπει να γίνει και στις βρύσες και για να πηγαίνουν τα παιδιά στην τουαλέτα και με την αλλαγή κάποιων καταστάσεων στις τουαλέτες μετά από την επίσκεψη του υγειονομικού. Είχα ζητήσει στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο κάποια οικονομικά στοιχεία έσοδα έξοδα του πρώην Δήμου Φιλίππον της περιοχής εκείνης δηλαδή και δεν απαντήθηκε. Επίσης στις Κρινίδες έγινε ένας αγωγός ομβρίων και λειτούργησε σε μία βροχόπτωση νομίζω και από κει και πέρα είναι σκεπασμένα τα φρεάτια και αναρωτιέμαι γιατί και θα ήθελα μια απάντηση σε αυτό. Επίσης παλιότερα είχα ρωτήσει τι έγινε σε μία συνάντηση που είχε αντιδίμαρχος τεχνικής υπηρεσίας νομίζω και δεν θυμάμαι και ο Θόδωρος Παπαδόπουλος με τον ΤΑΠ και είχαμε βάλει κάποια ζητήματα με προβλήματα που υπάρχουν. Αν κάνετε μία επίσκεψη γιατί και ο πρώην Δήμος Φιλίππον ανήκει στο Δήμο Καβάλλας και έχει προβλήματα με την κατασκευή του αγωγού και δυστυχώς δεν βλέπω να ενδιαφέρεται κανείς παρά μόνο λέμε εδώ αλλά δυστυχώς δεν γίνεται τίποτα επί της ουσίας. Η περιοχή όπου έχει κατασκευαστεί ο αγωγός έχει καθίσει και είναι πλημμυρισμένη και περιμένουμε επιτέλους από κάποιον να μας πει τι θα γίνει. Ένα άλλο ζήτημα είναι κάθε ανακύκλωσης των αμυγδαλιών, βλέπω επάνω στον δρόμο ενώ πρέπει να μπουν 2-3 δεν υπάρχουν. Μιλάμε για ανακύκλωσης συνεχώς αλλά δεν υπάρχουν κάθε ανακύκλωσης και βλέπουμε πολλές φορές σε κάποια σημεία να είναι ξεχειλισμένη και τα ανακυκλώσιμα προϊόντα ή υλικά να πηγαίνουν στα σκουπίδια κανονικά. Και δεν θα αναφέρω ξανά για τον αμυγδαλιόνα γιατί έχει περίπου 3 μήνες για τον δρόμο που πρέπει να γίνει επιτέλους και υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να γίνει κάποιο ατύχημα αλλά μετά θα είναι αργά. Επίσης ήθελα να ρωτήσω κύριε Δήμαρχε τι γίνεται με τα κουβούκλια των αστικών στάσεων. Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι σχετικά με τα τέλη ανακύκλωσης. Τα τέλη ανακύκλωσης είναι υποχρεωμένη σύμφωνα με το νόμο να τα πληρώνουν οι εταιρίες και τα πληρώνουν τέλος ανακύκλωσης οι εταιρίες οι οποίες κατασκευάζονται ανακυκλώσιμα προϊόντα. Κύριε Πρόεδρε θα ολοκληρώσω αλλά όταν δεν απαντώνται οι ερωτήσεις που βάζουμε θα μας δίνετε λίγο χρόνο παραπάνω. Έχετε τρία λεπτά ο καθένας, έχετε ξεπεράσει τον χρόνο. Ναι κύριε Πρόεδρε θα σας δω όπως αν υπάρχουν ερωτήματα από την προηγούμενη φορά και ασχολούμαστε τόση ώρα αναφέρω ερωτήματα που δεν απαντήθηκαν ή απαντήθηκαν λάθος. Δεν μπορεί δηλαδή δύο φορές να με χρεώνετε τον ίδιο χρόνο για ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί. Κύριε Καλμπακίδη, σας παρακαλώ πολύ με μία κουβέντα ολοκληρώστε. Λοιπόν, δύο ερωτήματα, μην είναι και ολοκληρώνω. Έχετε κύριε Καλμπακίδη να πω ότι έχετε ήδη θέσει πάνω από δέκα ερωτήματα. Δεν είναι δυνατό να απαντήσεις. Και στα επόμενα δέκα δημοτικά συμβουλέ κύριε Πρόεδρε θα γίνουν εκατό. Χαμηλώστε τον τόνο της φωνής σας παρακαλώ. Παρακαλώ χαμηλώστε τον τόνο της φωνής σας. Ναι θα το χαμηλώσω. Θα το χαμηλώσω εγώ περισσότερο. Ολοκληρώστε χαμηλόφωνα. Ήθελα να πω ότι τα τέλη ανακύκλωσης καταβάλλονται από τις εταιρίες που παράγουν το προϊόντι και μετακελείονται στο κόστος του τελικού προϊόντος. Οπότε ο πολίτης, ο καταναλωτής δεν έχει καμία υποχρέωση ούτε τέλη ανακύκλωση να πληρώνει ούτε τέλη διαχωρισμού. Και προβλέπονται στο συγκεκριμένο νόμο. Επίσης, τελευταίο ερώτημα, ο συνήγορος του δημότη τελικά έχει εγκατασταθεί, έχει υποδομαίσει, υπάρχει κάποιο τηλέφωνο που μπορεί να απευθύνεται κάποιος. Ευχαριστώ. Κ. Βαγιατζίδης. Καλησπέρα γι' από μένα. Χρόνια πολλά στους εορτάδοσοντες. Ένα ερώτημα θα ήθελα να κάνω που άβδεται και της δημόσιας υγείας. Τα δύο δημοτικά σχολεία έχουν παρατηρηθεί κενά στις σχολικές καθαρίστριες λόγω ασθενίας και μάλιστα μακράς διάρκειας για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της καθαριότητας αυτά τα δύο σχολεία. Πρόκειται για το 16ο και για το 14ο, νομίζω, ή το 13ο. Προτάθηκε από την πλευρά του Δήμου να πηγαίνουν εκ περιτροπής κάποιες καθαρίστριες από άλλα σχολεία και το χρόνος που απασχολούνται σε αυτά τα σχολεία είναι πολύ λίγος. Είναι για διάστημα μόνο δύο ωρών σε όλη τη διάρκεια της σχολικής διάρκειας. Αυτός ο χρόνος, όμως, είναι πολύ λίγος και σε αυτά τα σχολεία υπάρχει έντονο πρόβλημα καθαριότητας. Υπάρχει κάποια διάθεση από την πλευρά σας να αντιμετωπιστεί πιο ουσιαστικά το πρόβλημα καθότι δεν αναμένεται σύντομα να επανέρθουν οι καθαρίστριες στη θέση τους και δεδομένου και της κατάστασης κουρονοϊού πιθανολογείται ότι τα προβλήματα εκεί θα πολλαπλασιαστούν. Καλησπέρα και από εμένα. Το πρώτο ερώτημα αφορά, το συνεχίζω από εκεί που το άφησε ο συνάδελος ο κύριος Καλπακίδης, αφορά τον συμπαραστάτη του Δημότια, ο οποίος αν θυμάμαι καλά πριν από τρεις βδομάδες περίπου ανέλαβε εκεί επίσημα καθήκοντα, ο κύριος ο Θανασίου. Και διάβασα ότι το γραφείο στο οποίο στεγάζεται, στο οποίο μπορεί ο κοινό να τον βρει είναι στο λαγωγραφικό μουσείο εκεί που στεγάζεται και το ΔΥΠΕΘΕ. Το θέμα είναι κύριε Δήμαρχε, όχι τόσο το αν υπήρξε ενδιαφέρον από τους δημότες αυτές τις τρεις βδομάδες που λογικά δεν θα υπήρξε γιατί δεν υπάρχει καθόλου προβολία. Εκεί πάνω ακριβώς πρέπει με κάποιον τρόπο και εσείς να βρείτε τον τρόπο ώστε η δημότες κοινωνία της Καβάλλας να μάθει να ενημερωθεί και ποιες ώρες βρίσκεται στο γραφείο του κύριου Θανασίου, φαντάζομαι καθημερινά από Δευτερός Παρασκευή, ώστε να μπορούν να τον επισκεφτούν και να μιλήσουν μαζί του, να του θέσουν προβλήματα και δυσκολίες που βρίσκουν. Το δεύτερο έχει να κάνει, απευθύνομαι κυρίως του Αντιδήματος Κοινωνικής Υπηρεσίας, τον κύριο Ιακοβίδη, αφορά το δημοτικό σχολείο, ίσως και τον κύριο Μουντζάκη, και την στάση του λιοφορίου που υπάρχει ακριβώς μπροστά από το σχολείο, το οποίο είναι ακριβώς πάνω στη διάβαση των πεζών. Δηλαδή εκεί έχουμε θέμα και με την τήρηση του κοκ, όπως το καταλαβαίνουν όλοι και όλες, και με θέματα ασφάλειας των μαθητών, αλλά και των πεζών γενικότερα της γειτονιάς, γιατί πολλές φορές έρχεται το αστικό λιοφορίο, σταματάει ακριβώς πάνω στη στάση, είναι και η σχολική τροχονόμως που εκείνη την ώρα αναγκάζεται, ενώ θα μπορούσε και δεν μπορεί να περάσει απέναντι τα παιδιά, οπότε αυτό λίγο να το δούμε εκεί. Προφανώς επειδή γνωρίζω πολύ καλά την περιοχή, δεν μπορεί να αλλάξει η διάβαση των πεζών, αλλά μπορεί να αλλάξει η στάση του λιοφορίου, να πάει είτε λίγο πιο κάτω που υπάρχει εκεί που ήταν παλιότερα η θέση της στάσης, είτε λίγο πιο μπροστά. Και το τελευταίο θέμα είναι η στάση στο 1 το Δημοτικό Σχολείο. Τώρα, το τελευταίο θέμα αφορά Λύμπικο αντιδήμαρχος, που είναι για τους δημότες μας πίσω από το βουνό. Πολλές φορές έτσι λένε οι κάτοικοι των φίλων, πως είμαστε πίσω από το βουνό εμείς. Αλλά και πάλι μπορεί και ο αντιδήμαρχος τεχνικής υπηρεσίας να το δει αυτό, αφορά τα καινούργια νεκροταφεία στο Κρυονέρι. Εκεί δεν υπάρχει καθόλου ηλεκτροφωτισμός ούτε στο δρόμο που οδηγεί στα κεντρικά νεκροταφεία, αλλά δεν υπάρχει καθόλου φωτισμός και περιμετρικά των νεκροταφείων, στην είσοδο ακριβώς των νεκροταφείων, ώστε αν κάποιος πάει, γιατί ξέρουμε συνήθως οι άνθρωποι του χωριού, στην είσοδο του χωριού, κύριε Δράκο, μάλλον δεν έχετε πάει, δυσκολεύονται να δουν εκεί πέρα, στην είσοδο του νεκροταφείου, να τοποθετηθεί ένας, τα καινούργια, τα καινούργια, το είπα, το είπα, δεν με παρακολουθείτε, να τοποθετηθεί εκεί πέρα ένα φως τουλάχιστον στην είσοδο των νεκροταφείων, για να καταλαβαίνει ο κόσμος που είναι η είσοδος, να ξέρει που είναι. Το καταγράψουμε, ευχαριστώ πολύ. Ωραία, λοιπόν, κύριε Δήμαρχε, έχετε πολλά ερωτήματα να απαντήσετε, σας ακούμε. Είναι εύκολα ευτυχώς, λοιπόν, κατ' αρχή θα ευχαριστήσω όλους σας για τις ευχές και την κυρία Τσανακά για την ευχή για να επιτύχω ως δήμαρχος, ευχαριστώ πολύ κυρία Τσανακά. Ας ξεκινήσουμε με το θέμα της διαμάθ που έχει τεθεί σχεδόν από όλους. Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι τα ζυγολόγια και ήδη έχουμε πει κατόπιν ο δικής σας προτροπής, διότι μου το έχατε πει και μια άλλη φορά, έχω πει ήδη τον κύριο Κητή και θα μαζεύει τα ζυγολόγια του κάθε μήνα, είτε αφορά τα πορήματα που πάνε επάνω, είτε αφορούν τα ανακυκλώσιμα, ούτως ώστε να μπορούμε, έτσι ακριβώς, για να μπορούμε να έχουμε έλεγχο των οικονομικών. Και επίσης επειδή αυτό που ψηφίστηκε όντως είναι προϋπολογισμός και είδατε ότι στο προϋπολογισμό υπήρχε και το ποσό αυτό των περίπου 170.000 το οποίο το προσθέσαν, μας το αφαιρέσαν μάλλον εκ των υστέρων, οπότε τα χρήματα θα είναι λιγότερα. Αυτό θα γίνεται και στην διαμάθου, ούτως ώστε να έχουμε τα πραγματικά μεγέθη και να πληρώνουμε αυτό που πραγματικά κάνουμε, ούτως ώστε μετά από τη δεύτερη δόση να ξέρουμε πλέον με τις μειώσεις που έχουμε, που αυτό φαίνεται, ποιο θα είναι το ποσό που θα πληρώνουμε. Επίσης, μια και λέω για τη διαμάθεια να μην ξαναγυρνάω στο θέμα αυτό, ο κύριος Παπάς αυτό που έθεσε, έχετε δει και ο κύριος Παπά ότι οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν επάνω και στην τιμολόγηση, δηλαδή γιατί γίνει η τιμολόγηση αυτή, για την ανακύκλωση και τι κέρδη θα έχουμε από την ανακύκλωση. Ήδη αυτό, να ξέρετε, είναι κάτι που το κάνουμε αυτή τη στιγμή. Επίσης, από τη διαμάθεια εγκρίθηκε για τους δήμους, για μας, για την Ξάνθη και για την Κομοτινή, που δεν είχε γίνει, νομίζω για μας και για την Ξάνθη και για την Αλεξανδρούπολη, ένα πρόγραμμα ενημέρωσης που θα είναι και για τα σχολεία, ένα πάρα πολύ καλό πρόγραμμα για να μπορέσουμε να προωθήσουμε περισσότερο την ανακύκλωση. Και στη τηλεόραση, τα έχω ζητήσει, ήδη μας έχει στείλει η ΕΑΝ για να μπορούμε, η Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης, για να μπορούμε να κάνουμε ακριβώς αυτή τη διαφήμιση. Επάνω σε αυτό θέλω να πληροφορίσω τον κ. Καλπακί, διότι αυτό που πληρώνουνε για την ανακύκλωση, είναι αυτό που παίρνει η Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης, δεν πάει στους δήμους. Και αυτά τα χρήματα τα οποία παίρνει, είναι αυτά με τα οποία χρηματοδοτεί, είτε αγορά κάδων όταν μας δίνει μπλε κάδους, είτε να γίνει διαφήμιση, και αυτό τον καιρό μάλιστα τα πράγματα δεν είναι και τόσο καλά με την ΕΑΝ, διότι τα ανακυκλώσημα, η τιμή των ανακυκλωσίμων, έχει πέσει πάρα πολύ. Οπότε καταλαβαίνετε το 2% που λέει ο κ. Παπαδόπηλος είναι ένα τίποτα. Αλλά όμως το 2%, γιατί το έχουμε κάνει μίζων θέμα, εμείς πληρώνουμε. Είναι άλλη η ανακύκλωση, άλλο ο μπλε κάδος και άλλο ο πράσινος κάδος. Ό,τι πάει στον πράσινο κάδο, γίνεται επάνω μηχανική διαλογή. Για αυτό που πάει στον πράσινο κάδο, σε εισαγωγικά τιμωρούμαστε. Δηλαδή όσο λιγότερο πάμε, τόσο περισσότερο θα μειώνεται το κόστος. Άρα λοιπόν, ας μην το κάνουμε σημαία το 2%, είναι αστείο. Επίσης για ένα θέμα που προέκυψε για τον χορό των Ζουλού. Καταρχήν δεν είναι υποτιμητικό, απλώς αυτοί που ακούνε εκείνη την ώρα πρέπει να ξέρουν και να μην μεταφέρουν πράγματα, σύμφωνα με τη δική τους, άγνοια ας το πούμε έτσι. Και τι εννοώ, ότι οι Ζουλού, σε τελική ανάλυση, μακάρι να είμαστε σαν τους Ζουλού, διότι είναι ένας λαός 11 εκατομμυρίων, ο οποίος ποτέ στη ζωή του δεν σκλαβώθηκε. Λοιπόν, ο χορός τους Ζουλού έχει να κάνει με την έννοια ότι, τέλος πάντων, και ούτε υποτιμώ για όνομα του Θεού, δεν υποτιμώ το κοσμόπολι σε αυτό που γινότανε μέχρι τώρα. Είναι μια πολύ καλή εκδήλωση, πολύ σημαντική, προσπαθούμε να την αλλάξουμε ερώτα και να κάνουμε κάτι άλλο. Μπορεί να αποτύχουμε ή να πετύχουμε, αυτό θα το δείξει η επόμενη μέρα. Και για να είμαστε εντάξει, θα γίνει ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο από τον κ. Ζουπόβλου για το τι θα γίνει στο κοσμόπολις για να είμαστε όλοι ενημερωμένοι. Επίσης θέλω να σας πω κ. Ζανάκα, και με ξέρετε πολύ καλά, ότι δεν είμαι της λογικής της καμένης γης. Πολλές φορές έχω αναγνωρίσει και έχω πει ότι αυτό το παρέλαβα από την προηγούμενη διοίκηση και το έκανε η Παλιά Διοίκηση. Και θα εξακολουθήσω να το λέω σε αυτό που συμβαίνει και τα καλά και τα άσχημα. Αλλά όχι όμως καμένη γη. Τώρα, για τον κ. Παπαδόπουλο, για την Διαμάφ, είπαμε, τα μεταφορικά των δήμων. Τα μεταφορικά των δήμων, όντως, η ανάλυση που κάναμε βγαίνει γύρω στις 120.000 για τον δήμο Καβάλλας. Όμως, όλοι οι δήμοι δεν είμαστε το ίδιο. Η Διαμάφ αυτή τη στιγμή είναι ένας οργανισμός, ας το πούμε, ένας φορέας, ο οποίος είναι για όλους τους δήμους. Κάποιοι δήμοι, δυστυχώς, επιβαραινόμαστε περισσότερο για να μπορέσουμε να καλύψουμε την αδυναμία των μικρών δήμων. Τα λέω κάθε κ. Τσανάκαν, υπήξατε αντιπρόεδρος και τα ξέρετε. Υπάρχουν, λοιπόν, οι περισσότεροι δήμοι, αυτή τη στιγμή, αντιμετωπίζουν πρόβλημα μεταφοράς. Ο κ. Μαυρίδης, που τόσο πολύ τον εκθιάσαμε και όντως τον εκθιάζουν τον άνθρωπο, για αυτό που τραβάει αυτή τη στιγμή. Αδυνατή να στείλει τα πορήματά του. Ο δήμος Αλεξανδρούπολης. Όχι, λέω γενικά, δεν έχει σημασία. Γιατί? Δεν είναι κρυφό και στην Πέβδο τα λέμε. Λοιπόν, γενικά οι δήμοι, υπάρχουν πάρα πολλοί δήμοι, οι οποίοι αδυνατούν. Πρέπει, λοιπόν, να βρεθεί λύση. Και στο κάτω-κάτω, όταν θα γίνει ο διαγωνισμός, δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ότι αυτός πρέπει να τηρηθεί κιόλας. Εάν δούμε ότι δεν μας συμφέρει, δεν θα τον συνεχίσουμε. Δεν είμαστε ούτε χαζοί, ούτε θέλουμε το κακό των δήμων μας. Είμαστε εκεί για να εκπροσωπούμε τους δήμους μας. Για την τουριστική προβολή που είπατε και για το σχέδιο προβολής, αλλά και να απαντήσω λίγο και στην κυρία Ιωσφύδου. Καταρχήν με το σχέδιο προβολής λόγω του κορωναϊού. Το σχέδιο προβολής που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη δημοφέλεια, αυτό το έργο εννοείται, δεν έχει μόνο την προβολή, η οποία γίνεται σε εκθέσεις οι οποίες ενδεχόμενα να μην γίνονται. Και από τα 350,000, διορθώστε με κυρία Ιωσφύδου αν κάνω λάθος, από τις 350,000 που είναι αυτό το πρόγραμμα, έχω την εντύπωση ότι είναι γύρω στις 80.000 με 90.000 οι εκθέσεις. Τα υπόλοιπα είναι άλλες δράσεις οι οποίες αυτές θα συνεχιστούν να γίνονται. Άρα λοιπόν, αυτές που δεν θα γίνουν φυσικά και δεν θα τιμολογηθούν, δεν είπε κανείς. Λοιπόν, τώρα και για την Επιτροπή Κρίσης. Η Επιτροπή Κρίσης δεν μπορεί να την κάνει κανένας ιδιώτης ο οποίος έχει αναλάβει κάτι. Η Επιτροπή Κρίσης γίνεται από τον Δήμο. Αυτή τη στιγμή υπάρχει αυτό που υπάρχει με τον κορωνοϊό. Είμαστε σε διαβούλευση, σε συνεχή συνεργασία με τον νομίατρο και όποτε χρειαστεί με τον ιατρικό σύλλογο. Υπάρχει η επίσημη κυβέρνηση η οποία βγάζει αποφάσεις και εμείς πρέπει να ακολουθούμε τις αποφάσεις που βγάζει η κυβέρνηση. Και για να συνεχίσω στον κύριο Γραμμένο, έτσι λίγο με συγχωρείτε που τα πιάνω απόσπασματικά αλλά για να τελειώνουμε γρήγορα, στο θέμα όντως των γυναστηρίων θα γίνει απολύμανση. Δεν θα πληρώσουν οι ιδιώτες, θα τα πληρώσει ο Δήμος. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον νομίατρο εάν πρέπει να κάνουμε απολύμανση στα σχολεία. Να ξέρετε ότι ήρθε και έγγραφο από την Κέδε η οποία λέει ότι τα σχολεία δεν μπορούν να κλείνουν όταν αποφασίσει ο Δήμος για αυτές τις περιπτώσεις. Θα έρχεται από το Υπουργείο Παιδείας. Παρ' όλα αυτά τα Σαββατοκύριακα μπορούμε να κάνουμε απολυμάσεις εάν θέλουμε. Λοιπόν, αυτή τη στιγμή κάνουμε ένα πρόχειρο διαγωνισμό γιατί καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούμε να έτσι όποιον θέλουμε, ούτως ώστε να ξεκινήσουμε και ένα πρόγραμμα στα σχολεία. Για τις αμοιβές των προέδρων δεν νομίζω ότι είναι διπλωθεσία, είναι άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Οπότε τίποτε χρήματα δεν έχουν να επιστραφούν. Τώρα, για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, πιστέψτε με, έχουμε κόψει πάρα πολλά κύπελα. Αν κάποιες σε κάποια από αυτά έχουμε δώσει, εντάξει, να ξέρετε ότι θα μειωθούν και θα καταργηθούν εντελώς τα κύπελα. Από εδώ και πέρα, όποιος θέλει να κάνει εκδήλωση θα παίρνει ένα πολύ ωραίο πάπυρο και θα γράφει τη συμμετοχή του στον αγώνα. Για να μη σας πω ότι να επιστρέψουμε και στις καλές συνήθειες των Αρχαίων να τους δίνουμε και ένα κλαδίαγιας. Τώρα για την απευθείας ανάθεση, νομίζω το είπα και θα το ξαναπώ. Δεν είναι ανάθεση μελέτης. Αυτό που γίνεται είναι παροχή υπηρεσίας για να μπορέσουμε να συντάξουμε τη μελέτη. Ακολουθήθηκαν όλες οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν. Τρέχουμε, δεν παίζουμε. Δηλαδή, δεν είναι επειδή τρέχουμε και τι εννοώ. Βγήκε ένα πρόγραμμα στο οποίο έπρεπε να προλάβουμε να καταθέσουμε το πρόγραμμα. Και πιστέψτε με, μεταξύ το να με κατηγορείσετε εσείς κύριε Παπαδόμπουλε. Και οποιοσδήποτε ότι ημέροληπτό και να χάσω το πρόγραμμα, προτιμώ να με κατηγορείτε ότι ημέροληπτό παρά να χάσω το πρόγραμμα της ενεργειακής αναβάθμισης. Και δεν στείνω κανέναν διαγωνισμό, αυτό να το ξέρετε. Επίσης, για το έργο της Παναγίας που ακούστηκαν πολλά. Τώρα που πήγαν τα ενάμιση, δεν κρύψαμε κανέναν ενάμιση εκατομμύριο. Έχει εξηγηθεί τι ήταν το ενάμιση εκατομμύριο. Αλλά εκείνο το βράδυ, νομίζω ότι όχι όλοι, αλλά κάποιοι από εδώ, οι οποίοι κάναν και μια σειρά ερωτήσεων, ήταν αυτοί οι οποίοι δεν ακούγαν εκείνο το βράδυ. Και είχαν την προσωπική τους πολιτική. Αυτή λοιπόν, εγώ δεν θα παρέμβω σε κανέναν, για κανέναν κύριο βουλευτή. Ο καθένας μπορεί να λέει τις απόψεις του. Διότι με την ίδια λογική και αυτά που κάποιοι βρίζουν εμένα στα ραδιόφωνα, θα έπρεπε να ζητάω από το Δημοτικό Συμβούλιο να καταδικάζει αυτές τις τάσεις. Όμως, είμαστε ελεύθεροι άνθρωποι και ο καθένας, έχουμε κρίση, έχουμε συνείδηση αυτών που λέμε και μπορούμε να λέμε αυτό που θέλουμε. Κάτω κάτω, ο κύριος Λαζαρίδης είναι εκλεγμένος βουλευτής, που σημαίνει ότι και κρίση έχει και ξέρει τι κάνει. Η ενημέρωση που έχει γίνει έγινε από τους ανθρώπους, ήταν οι ίδιοι οι άνθρωποι που προσπαθήσανε εκείνο το βράδυ να ενημερώσουν και εσάς. Τώρα, και μάλιστα χαιρετίζω με ευκαιρία αυτού του γεγονότος, την απόφαση της κυβέρνησης. Δηλαδή ότι πρέπει πλέον θα περνάνε από την Οικονομική Επιτροπή, πρέπει να αποφεύγονται, διότι οι δήμαρχοι δεν είμαστε μαρκιονέτες. Έχουμε ψηφιστεί για να κάνουμε ένα πρόγραμμα. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας ότι πρέπει να ενημερώνεστε για αυτό που θα γίνεται, όχι όμως ότι θα είναι τροχοπαίδι σε αυτό που θέλουμε να κάνουμε. Λοιπόν... Όχι, όχι, δεν πειράζει. Επίσης, για τον κύριο Βέρο. Θέλω να πω, κύριε Βέρο, ότι μακάρι να μπορούσε ο δήμος να δίνει δουλειά να μπορεί να ρυθμίζει μόνος του την καθαριότητα, μόνος του τον ηλεκτρισμό, μόνος του το πράσινο. Όμως, να σας δώσω μια εικόνα. Αυτή τη στιγμή στους ηλεκτρολόγους έχουμε τέσσερα άτομα και με μια βλάβη, η οποία έχει γίνει αυτή τη στιγμή στην ΔΕΙΑ και προσπαθούμε να την φτιάξουμε, έχει έξω... Οι λάμπες είναι... Δεν μπορούμε να την καταστήσουμε τις λάμπες. Έχουμε ένα καλαθοφόρο χαλασμένο, το οποίο θα έρθει την ΔΕΤΑΡΤΗ και αυτή τη στιγμή ο δημότης έξω φωνάζει ότι η λάμπα του δεν αντικαθίσταται και πολύ σωστά αντικαθίσταται, διότι κανονικά πρέπει να πάρουμε και έναν εργολάβο και σας υπόσχομαι ότι την επόμενη φορά θα το κάνω ούτως ώστε να μπορούμε να καλύπτουμε τις ανάγκες των δημοτών. Για το πράσινο, επίσης είναι μία, ο κ. Ξανθόπουλος ανήρτησε και τον ευχαριστώ πάρα πολύ, δεν το λέω με το με κακό κ. Ξανθόπουλε, αναρτήσατε σε κάποιες φωτογραφίες από γειτονιές λοιπόν και είχατε απόλυτο δίκαιο. Αυτά όμως όλα για να γίνουν, πρέπει να έχουμε κάποιο προσωπικό. Θα πάνε να το κάνουν. Όμως θα δείτε πώς θα είναι η εικόνα του δήμου όταν θα έρθει η κοινοφελής εργασία, που σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχουν χέρια. Και μακάρι να μπορούσαμε να πάρουμε. Και τελευταίως κ. Βέρο που θα ήθελα να χρησιμοποιώ ως συνεργία έξω, αλλά τι να κάνουμε. Και θα διαφωνήσω μαζί σας ότι η δήμη είναι αυτή τη στιγμή στην πρώτη στη διαφθορά. Εγώ δεν νομίζω ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή. Μπορεί να έχουμε παραλήψεις. Μπορεί κάποια να μην τα κάνουμε σωστά. Μπορεί να έχουμε λίγο το πολιτικάντικο μέσα μας. Όχι όμως η διαφθορά με την έννοια ότι βάζουμε χρήματα στην τσέπη. Αν εννοούσατε αυτό, κάνετε λάθος. Αν εννοείτε το άλλο, εντάξει. Ναι, ναι, με σχόρητε. Επίσης, πάμε στον κύριο Βολιατζής. Τα θέματα που έθεσε ο κύριος Βολιατζής. Για το θέμα του κορωνοϊού σωστά. Βολιατζής. Βολιατζής. Βολιατζής. Βολιατζής. Βολιατζής. Βολιατζής. Βολιατζής. Βολιατζής. Βολιατζής. Βολιατζής. Στον κύριο Βολιατζής, τα θέματα που έθεσε ο κύριος Βολιατζής, για το θέμα του κορωνοϊού σωστά, πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο αντιμετώπισης, το οποίο είναι ένα σχέδιο το οποίο γίνεται με το νομίατρο καθημερινά και αυτό ακολουθούμε κάθε μέρα. Για το κόστος μεταφοράς, νομίζω ότι σας απάντησα. Και για την ερηθρού σταυρού, η διάβαση που υπάρχει μπροστά από το κήπο, έχετε δίκιο. Εκεί πρέπει να πάρουμε μέτρα, ούτε να το καταργήσουμε, είναι σωστό, διότι επίσης θα γίνει ατύχημα. Θα δούμε μήπως βάλουμε κάποιο φανό που να αναβοσβήνει συνέχεια να υπάρχει ένα προειδοποιητικό. Να το δούμε, κύριε Ιακοβή. Τώρα, κύριε Ξανθόπουλε, για την γραμματιακή υποστήριξη δεν υπάρχει όντως για τις παρατάξεις. Ελπίζω τώρα που θα πάρουμε την κοινοφελή εργασία, να υπάρχει ένα άτομο, το οποίο να μπει πλέον για να κάνει αυτή τη γραμματιακή υποστήριξη. Έχω την εντύπωση ότι τα στέλνουν τις προσκλήσεις. Δεν επιμένω, γιατί και την άλλη φορά το είχε κάνει η κυρία Τσανάκα. Τους ρώτησα και μου είπαν ότι τα στέλνουν. Προφανώς, όμως, κάτι γίνεται με εσάς και δεν το παίρνετε. Τώρα αυτό με τον φοριαμό και αυτό είναι καλή ιδέα, να μπει ένας φοριαμός για να μπαίνουν μέσα οι πληροφορίες. Και επίσης, κύριε Ξανθόπουλε, είστε ευπρόσδεκτος σε όλες τις επιτροπές οι οποίες συγκίνονται, εάν φυσικά έχετε τον χρόνο ή έχετε κάποιον άνθρωπο να στείλατε, ούτως ώστε να παρακολουθεί τα θέματα αυτά. Λοιπόν, για τα θέματα της καθημερινότητας στην Παναγία, που είπατε είναι πολλά, τα οποία αρχίζουν τώρα και μπαίνουν, θα μπουν σε μία σειρά. Και ιδίως το θέμα το κυκλοφοριακό, το οποίο όμως θα ενημερωθούμε, δηλαδή σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο, θα φέρουμε εδώ την ελεγχόμενη στάθμευση για την Παναγία προσωρινά, μέχρι να κάνουμε την οριστική πλέον, μελέτη. Τώρα, όσο για τον κύριο Παπά, εγώ θα πω τι κάνει ο Δήμος. Ο Δήμος αυτή τη στιγμή έχει δικηγόρο. Εμείς δεν καλύπτουμε κανέναν και ίσα-ίσα που στηλητεύουμε αυτές τις πρακτικές. Και θα είμαστε πολύ αυθυροί απέναντι σε αυτές τις πρακτικές. Και θα είμαστε πολύ αυθυροί απέναντι σε όποιον τολμήσει να βάλει χέρι στο ταμείο του Δήμου. Όμως, ξέρετε ότι και ο χειρότερος εγκληματίας δικαιούται μια νομική κάλυψη. Αυτό το ξέρετε πάρα πολύ καλά, εσείς και ο κύριος Γραμμένος. Εγώ δεν υπονώ τίποτα προς Θεού. Δικαιούται υπερασπίσεως μέχρι να έρθει η ώρα της τελικής απώσης του Καστηρίου. Αλλά δεν μπορούν να έχουν απέναντι να αντιδικεί με τον Δήμο Καβάλας. Όταν λέω δεν μπορώ, καταλαβαίνετε τι εννοώ. Το θεωρώ ότι δεν είναι σωστό. Ένας Δημοτικός Σύμβουλος ο οποίος δεν είναι ένας τυχαίος, είναι αντιδήμαρχος. Εμείς όλοι οι 41 έχουμε δώσει μια υπόσχεση όταν αρκισθήκαμε ότι θα υπηρετούμε τα καλώσια νόμιμα συμφέροντα του Δήμου. Πώς θα υπηρετούμε δήμαρχοι όταν εγώ έχω απέναντι, όντας πολιτική αγωγή, έναν αντιδήμαρχο του Δήμου Καβάλας. Και προσθέξτε, δεν υπονώ ούτε παρά νομιμότατο είναι, αλλά ταιριάζει, δεν κολλάει πώς θα το κάνουμε δηλαδή. Όσους πήγαν στο δικαστήριο και είδανε, νομίζω ότι είναι πάρα πολύ καλοί. Ωραία, θα τα πούμε την πέμπτη λοιπόν. Για την πλατφόρμα των τετραγωνικών, ήδη έχει γίνει μια πρώτη ενημέρωση, θα γίνει και δεύτερη ενημέρωση επάνω σε αυτό το θέμα. Σήμερα που μίλησα με τον κ. Χατζικοσταντίνου, μου είπε ότι προς το παρόν, ενώ στην αρχή ξεκίνησε πολύ καλά, τώρα υπάρχει μια πτώση, άρα θα το ξανακάνουμε. Με το λογαριασμό της ΔΕΙΑΚ. Το λογαριασμό της ΔΕΙΑΚ, ήδη βάλαμε αυτό. Θα το κάνουμε λοιπόν βάζοντας την ενημέρωση μέσα στους λογαριασμούς της ΔΕΙΑΚ. Όντως, σήμερα έγινε μια κλοπή στον Άγιο Θανάσιο, στο καπτί του Αγίου Θανασίου. Μπήκανε από ένα πλαϊνό παράθυρο του ορόφου. Σκαρφάλωσαν σε ένα στέγαστρο. Δεν είχαμε ζημιές, ευτυχώς. Γύρω στα 100 ευρώ πήραν από μέσα, που ήταν από κάποια σπράξη κάποια ψηλά. Και από εκεί και πέρα, είπαμε, θα πάρουμε μέτρα, θα βάλουμε κάγκελα, ούτως ώστε να αποτρέψουμε ξανά αυτό το γεγονός. Όχι, για δημοτικό δεν άκουσα, δεν με ενημερώσαν, δεν ξέρω. Στο πέμπτο. Οπότε ο κύριος Κελίδης μετά θα μας ενημερώσει για το πέμπτο δημοτικό. Είχαμε κάτι? Ωραία, θα μου τα πείτε μετά, αλλά πρέπει να με ενημερώνετε. Τώρα, για τις οικονομικές συνέπειες, που είπε και ο κύριος Παπαδόπηλος, και τι μέτρα παίρνουμε για τους καταστηματάρχες που πλήγονται, δεν καταλαβαίνω τι εννοείται, ότι πρέπει να δώσουμε επιδότηση στις σταμακαταστήματα, πρέπει να μην δώσουμε, να τους κόψουμε τα ανταποδοτικά. Υπάρχει η κυβέρνηση, η κυβέρνηση βγήκε και είπε το ΦΠΑ θα πληρώνουν το ΦΠΑ και νομίζω ότι τα πράγματα ο δήμος δεν μπορεί να κάνει αυτό. Δεν μπορεί, διότι αλλιώς μετά πώς θα φτιάχνουμε και τους πεζόδρομους και πώς θα κάνουμε τα υπόλοιπα. Είναι ωραίο να το λέμε, αλλά πρέπει όμως να σκεφτόμαστε και τον δήμο. Για τον κύριο Παπαδόπηλο, για τα μέτρα για τον κοροναϊό, για τα σχολεία, απάντησα και στον κύριο Γραμμένο. Οπότε, έχουμε ετοιμότητα για να αρχίσουμε τις απολυμάνσεις και στα σχολεία. Θα γίνονται όμως Σαββατοκύριακα, ναι, ναι, και το κολυμπητήριο. Ήδη θα γίνονται Σαββατοκύριακα για να μην κλείνουν τα σχολεία, γιατί δεν μπορούμε να κλείσουμε τα σχολεία καθημερινές. Τώρα, το θέμα των ποδηλάτων. Το θέμα των ποδηλάτων είναι ένα σοβαρό θέμα. Τέλος πάντων, είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Τα περισσότερα ποδηλάτα δεν είναι χαμένα, είναι στις αποθήκες, για να μην καταστρέφονται, γι' αυτό και υπάρχουν αυτός ο αριθμός. Η σκέψη που έχουμε κάνει είναι να μεταφερθούν στον αρχαιολογικό χώρο, διότι εδώ θα αφήσουμε μόνον δύο σημεία να υπάρχουν και να μεταφερθούν στον αρχαιολογικό χώρο, για να μπορούν, ίσως, να παίρνουν κάποιοι και να μπορούν να πηγαίνουν, για να μην τα καλύψουν και να auraν και κάτι, μόλις θα χρειαστεί, θα μας ξαναπεί. Παρ' όλα αυτά, όμως, μαζεύθηκαν αρκετά είδη, τα οποία τα δώσαμε στην αστυνομία, για να τα στείλει στους άνδρες, οι οποίοι υπάρχουν, και στις γυναίκες, δεν ξέρω αν υπάρχουν και οι γυναίκες, που είναι στα σύνορα. Τώρα, για την θέση, νομίζω ότι λίγο μας αδικείται, κύριε Πρόεδρε, και αυτό γιατί, διότι νομίζω ότι όλοι μας, και εγώ σε συνετεύξεις, αλλά και πολλά μέλη εδώ, από το Δημοτικό Συμβούλιο, ακριβώς έχουμε εκφράσει τη συμπαράστασή μας στις γυναίκες, στους άνδρες των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας. Αλλά και όλων, όμως, των κατοίκων, οι οποίοι είναι εκεί. Μπορεί από κάποιους συμπολίτες μας, όχι από το στρατό και από την αστυνομία, να γίνονται κάποιες ακρότητες, αλλά μέχρι εκεί. Αυτό, όμως, δεν εκφράζει το σύνολο των ανθρώπων που είναι εκεί. Και ας λάβουμε υπόψη, επίσης, ότι εμείς που είμαστε εδώ, θα βλέπουμε τα πράγματα πιο ψύχραμα. Όταν, όμως, είσαι εκεί και έχεις το σπίτι σου, είναι λογικό ότι θα και βλέπεις αυτά που γίνονται απ' την απέναντι πλευρά, να αντιδράσεις μερικές φορές και με αυτόν τον τρόπο, όχι ότι... Αυτό για το σπίτι, δήμαρχε. Συγγνώμη. Την τύλα σου. Γιατί πρέπει να προστατέψουν τις βίλες τους. Και γι' αυτό καμιά φορά ξεφεύγουν τι να κάνουν. Α, έτσι είπαν. Μάλιστα. Εντάξει. Καθόλου πανταγιό αυτό τώρα. Εντάξει. Δεν έχεις κανάμα, ρε Μαρθαγέλη. Βλέπεις πάρα κανένα, τελούρια ήλικη. Εντάξει, κύριε Γραμμένο. Δεν νομίζω τώρα. Και αυτό που λέτε τώρα δεν είναι... Ας μην είμαστε ισοποδοτικοί. Λοιπόν, για το πρόγραμμα της Παναγίας, για τον κύριο Δράκο, νομίζω το είπα, εδώ πρέπει να προστατεύσουν το Δημοτικό Συμβούλιο. Ο καθένας προστατεύει τον εαυτό του. Και το κύρος του, και το κύρος που έχει στην κοινωνία. Εγώ δεν προστατεύω κανέναν. Από κάτω από την οπρέλα του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν προστατεύεται κανένας. Παίρνουμε αποφάσεις. Και για τις αποφάσεις που παίρνουμε, είμαστε υπόλογοι. Λοιπόν, κύριε Μούτια, μου κάνατε μία σειρά από ερωτήσεις. Που τις θεωρώ λίγο ανούσιας. Ποιος έκανε την πρωτοβουλία συνάντησης. Τι ήταν οι σύμβουλοι που συμμετείχαν. Εάν κλείθηκαν επίσημα. Λοιπόν, για το θέμα της Παναγίας, το είπα και το ξαναλέω, ότι είναι ένα πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί. Με κάθε ευκαιρία, μέσω του ΕΣΠΑ, θα μπαίνουν δράσεις από αυτό το πρόγραμμα. Και αυτό το πρόγραμμα θα γίνει. Άρα, λοιπόν, υπήρχε μία κοινή συνεργασία κάποια στιγμή με τον κ. Λαζαρίδη, όχι μόνο με τον κ. Λαζαρίδη, και με άλλους και με τον κ. Μέτριο θα υπάρξει, ούτως ώστε να μπορέσουν και σε αυτό το πρόγραμμα, αλλά και στο άλλο, να μπουν χρήματα για την Παναγία. Πέρα από ό,τι άλλο σχεδιάζουν. Σας αρέσει, δεν σας αρέσει. Αυτή είναι... Ναι, σας απάντησα. Δεν χρειάζεται. Λοιπόν... Δυστυχώς, κύριε Νίκο, συμφωνώ απόλυτα μαζί σας, αλλά δυστυχώς... Δυστυχώς, όμως... Λοιπόν, έτσι... Λοιπόν... Να σας ρωτήσω κάτι. Εδώ... Λοιπόν, εδώ το κάνουμε εμείς, εμείς που είμαστε οι δημοτικοί συμβούλοι και βγαίνουμε και λέμε, κατ' όπιν δικών μου ενεργιών περίπου, έγινε κάτι. Τώρα, μην... Τέλος πάντων. Δεν θα φιμώσουμε... Δεν θα φιμώσουμε το δημοτικό συμβούλιο από μόνο του ο καθένας κρίνεται από τον κόσμο. Δεν είμαστε εδώ... Δεν υπάρχει το... Όχι σύγχρονοι. Είναι δημοκρατικοί, κύριε Βαν... Τέλος πάντων. Λοιπόν... Ο κύριος Μαυρίδης, γιατί... Ο κύριος Μαυρίδης, που το έπατε πολύ σωστά, ότι τα εννέα εκατομμύρια δεν ήτανε ρευστό το χρήμα το οποίο θα μπορούσανε για τα έργα. Υπάρχουνε χρέη παρελθόντων ετών, όπως υπάρχουνε κάθε φορά, τα οποία είναι περίπου γύρω στο 1.800 και με τις σχολικές επιτροπές, τα οποία είναι κοντά στις 600.000, τα χρέη τα οποία υπάρχουνε, αυτά θα τα πούμε. Τώρα, για τα νεκροταφεία, ο προμηθευτής πληρώθηκε για τα κεριά, οπότε, πήραμε και δεν δικαιολογείται, θα συμφωνήσω, κύριε Μαυρίδη, όχι μόνο για τα κεριά, αλλά και για τα υπόλοιπα. Δηλαδή, τα νεκροταφεία έχουν έσοδα. Τα έσοδα των νεκροταφείων, κατά μεγάλο μέρος, πρέπει να πηγαίνουν εκεί. Και αυτό θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα, ούτως ώστε, γιατί πολύ σωστά είναι η τελευταία κατοικία ολονών μας. Και καλό είναι να πηγαίνουμε στα νεκροταφεία, διότι έλεγε ένας καθηγητής ότι καλό είναι στη ζωή μας να διαβάζουμε και να πηγαίνουμε στα νεκροταφεία για να βλέπουμε τη ματαιότητα της ζωής. Λοιπόν... Όταν μας τάλει και 60 χρονών ήταν. Λοιπόν, κύριε Πουρσάεφ, για την γεώτρηση θα απαντήσει ο κύριος Χρόνης. Απόστειλον. Η γεώτρηση αυτή δεν είναι της ΔΕΙΑΚ, είναι της Άρντρευσης. Ανοίγει στην τεχνική υπηρεσία. Μίλησα εγώ σήμερα και με τον κύριο Σικούδη. Ψάχνουν τι έχει κλαπεί από τη γεώτρηση. Γιατί οι ίδιοι δεν έχουν βγάλει το υποβρύχιο από ότι μου λέει. Κάτι έχει κλαπεί από εκεί, αλλά θα το δουνε μέσα στη βδομάδα. Την επόμενη βδομάδα θα ξέρουμε τι γίνεται. Έχω αναφέρει και ο χρόνος, δεν με παρακολουθείτε δυστυχώς. Έχει βγάλθει το υποβρύχιο και έχει πάει αλλού. Όχι έχει κλαπεί. Σε άλλο τέτοιο. Αυτό λένε οι κάτοικοι της περιοχής. Ευχαριστώ. Πλήκα λα κύριε Πουσαεύ και σας λέω. Ο κύριος Σικούδης που είναι αρμόδιος, υπάλληλος, ο προϊστάμενος για αυτές τις γεωτρήσεις, μου είπε ότι κάτι έχει κλαπεί. Όχι ότι το έβγαλε η τεχνική υπηρεσία και το πήγε αλλού. Έτσι. Αυτό μου είπε. Να απαντήσω και στα υπόλοιπα. Σ' αυτό που είπε ο κύριος Καλπακίδης για τις κρινίδες, για τον αγώ των ομβριών, έγινε μια συνάντηση την περασμένη εβδομάδα και με τον αντιδήμαρχο και με την τεχνική υπηρεσία. Ο εργολάβος που είχε αναλάβει το έργο θέλει αρκετά χρήματα για να το ολοκληρώσει. Είναι ημιτελέστο έργο. Δεν έχει τελειώσει εδώ και χρόνια. Πήραμε μια απόφαση τεχνική υπηρεσία, σε συνεργασία με τη ΔΙΑΚ, να το ολοκληρώσει το επόμενο διάστημα. Στους επόμενους δυο-τρεις μήνες θα έχει ολοκληρωθεί. Για τα νεκροταφεία που είπε ο κύριος Σωτηριάδης, του Κρυονερίου, δεν υπάρχει δίκτυο εκεί δίπλα για ηλεκτροφωτισμό. Υπάρχει υποδομή για να μπει ρεύμα στα νεκροταφεία. Έχει μπει πύλαρ, δηλαδή, και ο στήλος, αλλά δεν υπάρχει δίκτυο αυτή τη στιγμή. Θα πρέπει να μπει καινούργιο δίκτυο με κολόνες για να πάει ρεύμα εκεί. Αν και να ξέρετε ότι τα περισσότερα νεκροταφεία δεν έχουν ρεύμα. Το ξέρω, το ξέρω, ναι. Υπάρχει υποδομή, είναι έτοιμη. Ναι, ναι, ναι, ναι, ναι, έτσι. Λοιπόν, για τον κ. Καλπακίδη, για τα ερωτήματα που έβαλε. Να σας πω, κ. Καλπακίδη, το να τα λέμε κάθε εβδομάδα δεν σημαίνει ότι μπορούμε να τα κάνουμε κιόλας. Δηλαδή, εδώ, το να κάνουμε τα στέγαστρα, το να κάνουμε τις τουαλέτες, δεν είναι το μόνο σχολείο που έχει αυτό το πρόβλημα. Είναι πολλά σχολεία που έχουν αυτό το πρόβλημα. Άρα, λοιπόν, πρέπει όλα να μπουν σε ένα προγραμματισμό. Δηλαδή, να μου ζητήσετε πότε θα γίνει ο προγραμματισμός, να σας πω ναι, αλλά όμως να λέμε κάθε… Αυτό ναι. Όχι, όχι, κ. Καλπακίδη, δεν εννοούσα εσάς. Τον μόνο που δεν εννοούσα είναι εσείς. Δηλαδή, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι. Όχι, όχι, κ. Καλπακίδη, δεν εννοούσα εσάς. Τον μόνο που δεν εννοούσα είναι εσείς, να το ξέρετε. Λοιπόν, τώρα, γι' αυτό έχετε δίκιο, οι σχολικές επιτροπές έχουμε αποφασίσει ότι θα κάνουν τα εντελώς απαραίτητα για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε ένα καλό επίπεδο, να μην χρωστάμε και να μπορούμε από του χρόνου να είναι πιο άνετα τα πράγματα. Φέτος, λοιπόν, ό,τι χρειάζεται θα γίνεται από την τεχνική υπηρεσία. Πολύ σωστά, σας είπε η τεχνική, ή σας είπε τις σχολικές επιτροπές, ότι είναι της τεχνικής υπηρεσίας. Έχουμε πάθει το εξής με τα έργα. Ότι αυτή τη στιγμή ο εργολάβος ο οποίος έχει τα έργα της καθημερινότητας για τον δήμο και τα σχολικά είναι ο ίδιος, με αποτέλεσμα τον κυνηγάμε για να μπορέσει να τελειώσει δουλειές, διότι το προσωπικό που έχει είναι δεδομένο και με το ίδιο προσπαθεί να κάνει δουλειές. Και μάλιστα δεν ξέρουμε πώς θα το καλύψουμε αυτό που κοιτάζουμε, πώς θα το καλύψουμε και νομικά στις επόμενες δημοπρασίες, ούτως ώστε να μην μπορεί να συμβεί αυτό. Λοιπόν, και τα έργα της αυτοπιστασίας, κύριε Μουρτασάγκα, όντως πρέπει ο δήμος να μπορεί να κάνει. Και αυτό γιατί υπάρχουν πράγματα τα οποία είναι της στιγμής που πρέπει ο δήμος να παρεμβαίνει άμεσα. Οπότε πρέπει να του δώσουμε και αυτό την αξία που του αξίζει. Το ίδιο πράγμα φυσικά ισχύει και γιατί ο δήμος δεν μπορεί να μην μπορεί να συμβαίνει. Το ίδιο πράγμα φυσικά ισχύει και για τον δρόμο που πάτε στον αμυγκραλεόνα. Να ξέρετε ότι είναι από τις προτεραιότητες, μόλις ξεκινήσει η ασφαλτόστρωση στην δημοκρατική ενότητα των Φιλίππον, γιατί υπάρχει ξεχωριστός διαγωνισμός για εκεί, θα είναι από τους πρώτους δρόμους που θα γίνουν, γιατί όντως ο δρόμος αυτός είναι επικίνδυνος. Εάν τελικά αυτό που λένε ότι στην επόμενη προγραμματική θα μπουν μέσα και οδοποιείες και μάλιστα ενδοδημοτικές, θα είναι μια πολύ καλή εξέλιξη, διότι θα μπορούμε πλέον να ασφαλτοστρώσουμε πολλούς δρόμους, που αυτή τη στιγμή υποφέρουμε και το ζούμε όλοι καθημερινά. Για τα κουβούκλια των αστικών έχουμε πει, θα κατασκευαστούν, οπότε είναι πολλά. Θες να πεις κάτι, κυρία Κοβίδη, για τα κουβούκλια. Λοιπόν, όσον αφορά τις στάσεις των λεωφορίων, έχουν μεταφερθεί αρμοδιότητα στους δήμους και ξεκινάμε μια διαδικασία να καλύψουμε όλες αυτές τις ανάγκες για όλο το δήμο. Σταδιακά θα διασφαλιστεί και στους Κρινίδες και σε όλη την περιοχή εκεί και μέσα στην Καβάλα. Τώρα, όσον αφορά, να συμπληρώσω λίγο, το θέμα του υγειονομικού. Προέκυψαν όντως προβλήματα σε αρκετά σχολεία και γίναν παρατηρήσεις τις οποίες καλούμαστε να τακτοποιήσουμε. Έγιναν οι έλεγχοι πριν 10-15 μέρες περίπου και θα μπούμε σε μια διαδικασία. Όσα μπορούν να τακτοποιηθούν, θα τακτοποιηθούν άμεσα. Αλλά δεν είναι μόνο στις Κρινίδες, είναι απλομένα τα προβλήματα σε όλο το δήμο. Αυτό θα το κάνουμε, αν είναι μόνο το τσιμέντο που λέτε. Κύριε Ακοβίδη, θα παρακαλούσα να το κάνουν, ούτως ώστε να μπορέσουν οι άνθρωποι να βάλουν και τον ΤΑΠΙ τα κάτω που υπάρχει και τα παιχνίδια. Λοιπόν, για τους μπλε κάδους που είπατε, αυτή τη στιγμή περιμένουμε μπλε κάδους. Στον Αμηγδαλαιώνα πιστεύω δεν ήταν παρατήρηση. Αν ερώτησε, γι' αυτό θα απαντήσω σαν ερώτηση. Από αυτά που πρέπει, είναι 70 κάδοι μπλε στον Αμηγδαλαιώνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας που με έστειλε τώρα, και 8 στην διασταύρωση. Ο αριθμός, νομίζω, είναι υπέρ αρκετός, αλλά δεν είδατε η διαχείριση πώς γίνεται στους μπλε κάδους. Τι είχε απ' έξω, γιατί εκείνη τη μέρα πήγα και εγώ στον Αμηγδαλαιώνα. Είδατε τι είχε απ' έξω. Τι? Φιλιζόλ. Πώς όχι. Κλαδιά. Δεν είχε. Τέλος πάντων, εντάξει, νομίζω... Λοιπόν, εσείς μπορεί να λέτε, εγώ τα στοιχεία της υπηρεσίας μεταφέρω, αν δεν θέλετε να τα πιστέψετε, μπορείτε να έρθετε κάτω να το δούμε. Αν μου επιτρέπετε κύριε Σταυρίδη, κανείς δεν αφισβήτησε ότι υπάρχουν 70 κάδοι. Αυτό που λέει ο κ. Καρπακίδης είναι, θα χρειαστεί να κάνουμε μια διαφορετική κατανομή. Δηλαδή, απ' τους 70 κάδους που έχουμε, να ενισχύσουμε λίγο την αγορά. Και εξάλλου, με τους μπλε κάδους, με το κίτρινο καπάκι, που θα πάρουμε σε λίγο και θα αφορά την διαχείριση του χαρτονιού, θα ενισχυθούν στις αγορές, θα ενισχυθούν οι κάδοι. Απλώς πρέπει να δούμε να κάνουμε μια ανακατανομή των κάδων. Κάποιος από τη Σχολική Επιτροπή, κ. Κελίδη, θα ήθελα λίγο και για την κλοπή να μας πείτε, αλλά και τι γίνεται με τα δυο δημοτικά σχολεία με τις καθαρίστριες και όπως επίσης αυτό που ακούγεται ότι δεν έχουμε χλωρίνες για τα σχολεία. Να σας ενημερώσω πρώτα-πρώτα για το τελευταίο θέμα που βάλατε, κ. Δήμαρχη, αυτή τη στιγμή. Όλα τα σχολεία και της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας είναι στην κυριολεξία γεμάτα με απορριπατικά. Δηλαδή αυτές οι πληροφορίες πραγματικά δεν ξέρω από πού. Αυτές οι πληροφορίες πραγματικά δεν ξέρω από πού. Αυτές οι πληροφορίες πραγματικά δεν ξέρω από πού. Αυτές οι πληροφορίες πραγματικά δεν ξέρω από πού. Αυτές οι πληροφορίες πραγματικά δεν ξέρω από πού. Αυτές οι πληροφορίες πραγματικά δεν ξέρω από πού. Και το λέω γιατί η τελευταία διαδικασία για να τροφοδοτηθούν τα σχολεία έγινε πριν από δύο εβδομάδες. Και τα υλικά που έχουν αυτή τη στιγμή νομίζω ότι θα μας βγάλουν μέχρι τον Ιούνιο. Μελάμε δηλαδή για πληθώρα. Τώρα σε σχέση με τις σκλοπές τι να πω. Ήταν το τελευταίο διάστημα σε έναν επιπιαγωγείο και σε ένα δημοτικό σχολείο σήμερα. Έπηγε η αστυνομία, έκανε τα σχετικά. Απλά θα πρέπει να... Κυρίως τώρα και επειδή είναι στην ίδια γειτονιά, υπάρχουν διάφορες σκέψεις. Κυρίως η στόχευση ήταν σε λάπτοπ. Σε λάπτοπ, σε υπολογιστές. Ναι. Για το θέμα που έβαλε ο Νίκος Βογιατζίδης, πράγματι υπήρχε ένα πρόβλημα σε δύο δημοτικά σχολεία. Όπως τα ξέρετε, αυτή τη στιγμή και οι πρωτοβάθμια και οι δευτεροβάθμια έχουν στην καθαριότητα εργαζόμενους δύο κατηγοριών. Είναι αυτή που είναι ορίστου χρόνου, που είναι όλη την ημέρα. Και είναι και η καθαρίστηση, που είναι με σύμβαση έργου. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε σε δύο σχολεία, στο 16ο και στο 18ο. Απλά δεν είναι τόσο τραγικά. Έγινε μια προσπάθεια να γίνει καταμερισμός από την πλευρά του δήμου. Και από άνθρωπο πιστεύω ότι τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα. Αν μου επιτρέπετε, κύριε Κελίδη, το πρόβλημα που δημιουργήθηκε είναι από καθαρίστρες με σύμβαση έργου. Α, ορίστου. Άρα, λοιπόν, θα μεταφέρετε, δηλαδή, καθαρίστρες με σύμβαση έργου για να καλυφθεί αυτό το κενό που δημιουργήθηκε εκεί. Με σύμβαση έργου είναι δύσκολο να μεταφέρουμε γιατί, όπως τα ξέρετε πολύ καλά, οι γυναίκες οι οποίες εργάζονται στην καθαρίωτα με σύμβαση έργου έχουν ένα συγκεκριμένο έργο. Το έργο αυτό το κάνουν μετά τη λειτουργία των σχολείων και ουσιαστικά, αποστολή τους είναι να είναι καθαρό το σχολείο για την επόμενη ημέρα. Ενώ οι γυναίκες που είναι στην καθαρίωτα με αορίστου χρόνου είναι όλη την ημέρα στο σχολείο. Δηλαδή, είναι πολύ δύσκολο να μεταφέρονται γυναίκες που είναι με σύμβαση έργου. Απλά υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία με τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα του Δήμου και θα κάνουμε και μια προσπάθεια να το λύσουμε οριστικά το θέμα. Κύριε Κελίδη, υπάρχουν και αντισυπτικά στο σχολείο ή δεν προβλέπετε? Υπάρχουν και αντισυπτικά στα σχολεία, βέβαια όταν έγινε ο διαγωνισμός ακόμα είμαστε πολύ μακριά από την κατάσταση που δημιουργήθηκε τώρα. Έγινε μια προσπάθεια να τα τροφοδοτήσουμε. Θα σας πω ότι δεν είναι αρκετά, αλλά θα πρέπει να ξέρετε ότι έχουμε αλλάξει τον τρόπο χρηματοδότηση στα σχολεία και όλοι οι διευθυντές αυτή τη στιγμή έχουν χρήματα για να έχουν αντισυπτικά τα σχολεία. Δεν υπάρχει πρόβλημα δηλαδή. Λέω, κύριος Μιχαηλίδης ένα λεπτάκι. Αγαπητή Δήμαρχα θα διαφωνήσω σε ένα σημείο με κάτι που είπατε, επιτρέψτε μου. Και εγώ θεωρώ ότι ο κ. Σκραθόπουλος έκανε καλά που ανέβασε, προσωπική μου γνώμη όχι στο Facebook, στο CityCare, στο πρόγραμμα που διαθέτει ο δήμος για να αναφέρει τα προβλήματα καθημερινότητας. Γιατί θα ήταν και για σας πιο εύκολο, καθότι θα μπορούσε να το παρακολουθεί η αντίστοιχη χειριστής μαζί με τις υπηρεσίες οι οποίες τουλάχιστον η ιδέα και η καθαριότητα τα αποκρίνονται άριστα θα έλεγα και να σας ενημερώσει στο τέλος του αιτήματος ότι επιλύθηκε και δεν θα περιμένα τόσες μήνες. Είστε σίγουρος ότι δεν το έκανα? Δεν ξέρω αν το κάνατε. Θα ήθελα να μου το πείτε. Όχι, θα ήθελα να μου το πείτε. Το αναφέρατε? Όχι, κύριε. Εγώ το ανέφερα και παρατηρούσα και αυτά που λέω. Οι χειριστές έκαναν αυτό που έκαναν και ευτυχώς ο δήμαχος πήρε την υπηρεσία και θα τα έδωσε. Θα δω το αίτημα να σωσήθηκε. Για λίγο. Ναι, ναι, ναι. Θα το δω για να δω την πορεία. Λοιπόν, εφόσον ολοκληρώσαμε τα προημερισίας, έχουμε δύο έκτακτα θέματα. Το πρώτο αφορά την παροχή μη σύμφωνης γνώμης του Δημοτικού Συμβουλίου για την παράταση της μίστασης του αναψυκτηρίου του τουριστικού συγκροτήματος Φιλίππον. Συμφωνούμε για το έκτακτο... Έκτακτο, κύριε Πρόεδρο. Για πείτε μας γιατί ήρθε έκτακτο. Τι να σας πούμε για το αν θα έχει τον εξοπλισμό ή όχι. Λοιπόν, σωστό. Όχι. Είπαμε και να σας πω την αλήθεια δεν το παρακολούθησα. Είπαμε και στο site του Δήμου θα είναι και στο citycare θα υπάρχει και εκεί για να μπορεί κάποιος να επικοινωνεί. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πρόβλημα με το συμπαραστάτη του δημοτικού συγκροτήματος. Τη στιγμή υπάρχει ένα πρόβλημα με το συμπαραστάτη του ότι ο εξοπλισμός θα αγοραστεί τώρα με τις προμήθειες που θα κάνουμε για να μπορέσουμε να έχει έναν υπολογιστή ο άνθρωπος και να μπορεί να κάνει τη δουλειά του. Και μόλις προσωπικό όπως καταλαβαίνετε δεν υπάρχει περίπτωση. Δεν μπορούμε να του δώσουμε. Μόλις σταθεί η κοινοφελής εργασία θα έχει πλέον και προσωπικό για να μπορεί να κάνει τη δουλειά του. Λοιπόν, δεν ήμουνα κύριε Ακοβίδη, εσείς είχα δείξει στην συνάντηση του ΤΑΠΕ. Κατάλαβα ότι εννοείται μια υποχώρηση που έγινε στην όδευση του ΤΑΠΕ. Πριν από περίπου δύο μήνες έλειπα εγώ από τον Δημοτικό Συμβούλιο Ποσσέρεται για λόγους υγείας. Εκεί στο διάστημα αυτό είχε γίνει μια συνάντηση άκουσα με εσάς, τον κ. Παπαδόμπλο τον Θόδωρο, και κάποιους εκπροσώπους του ΤΑΠΕ που δεν είχε να κάνει με την υποχώρηση που είχε καταγγείλει ο Σπύρος ο Πουσαέφ, είχε να κάνει με κάποια ζητήματα που υπήρχαν στην περιοχή. Και στο παρελθόν είχα βάλει δύο φορές τουλάχιστον με τα ζητήματα που υπάρχουν και στους δρόμους που έχουν δημιουργήσει προβλήματα τα οχήματα του ΤΑΠΕ και στα χωράφια που υπάρχουν προβλήματα και είχατε πει εσείς εδώ ότι θα κάνετε κάποιο έτοιμα στο ΤΑΠΕ ή ότι έχει γίνει κάποιο έτοιμα προκειμένου να μας απαντήσουν για τα προβλήματα που υπάρχουν. Αν υπάρχει κάποια εξέλιξη, αν συζητήθηκε κάτι τέτοιο, δεν γνωρίζω γιατί συζήτηση, ρωτάω. Και τι γίνεται με αυτό το ερώτημα που θα κάνατε εσείς και με τα προβλήματα που υπάρχουν στους δρόμους. Γιατί στο μεθεπόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα σας πω ότι ο δρόμος εκεί χάλασε, θα τον ξαναστρώσουμε με άσφαλτο, κάτι που χάλασε ο ΤΑΠΕ. Λοιπόν, γίναν δύο συναντήσεις με εκπροσώπους του ΤΑΠΕ. Στη μία συνάντηση έγινε η ενημέρωση ότι μπήκε ήδη σε λειτουργία με ασθενή χρήση, ας το πω, με αέριο το όλο δίκτυο στην περιοχή. Και, εν πάση περίπτωση, μας ενημέρωσαν να το έχουμε υπόψη μας. Η άλλη συνάντηση αφορούσε την ώδευση για το βαλβυδοστάσιο και τα όρια που θα χαρακτεί ο δρόμος και η αποζημίωση που ζητήθηκε. Και, στις δύο αυτές συναντήσεις, ζητήθηκε να αποκατασταθούν όλες αυτές οι βλάβες που προκλήθηκαν στα διάφορα σημεία που σημειώνεται. Δεν υποσχέθηκαν ότι θα τακτοποιηθούν. Εσείς μου λέτε ότι δεν έγινε καμία επέμβαση. Καλησπέρα κύριε Πρόεδρε. Καλό θα είναι αυτό που λέει ο κύριος Καλπακίδης και ο κύριος Γιακοβίδης, να συμμετέχουμε και εμείς κύριε Γιακοβίδη. Προκαλέσετε μια συνάντηση, γιατί είναι άλλο να συμμετέχουμε εμείς που ζήσαμε τον ΤΑΠ με τον Καλπακίδη και τα άλλα τα παιδιά, παρά να μονολογούν αυτοί να λένε τα δικά τους πράγματα. Συμφωνείτε για το έκθακτο του θέματος, για το θέμα της παράδειγματος. Ο λόγος που είναι έκθακτο σύμφωνα με την εισήγηση της δημοφαίλειας είναι γιατί έχει λήξει η Σύμβαση στις 31-12 του 2019. Αποσύρρειτε το θέμα για το επόμενο. Έχετε κάποια παρατήρηση του θέματος, δεχόμαστε. Αποσύρρειτε λοιπόν το πρώτο, δεύτερο έκθακτο θέμα, παραχώρης δημοτικής έκδας καταχρύσης στη ΔΕΙΑΚ. Κύριε Χρόνη. Μιλάμε για ένα αγροτεμάχιο με αριθμό 890, είναι στις Κρινίδες, 641,844 τραγωνικά μέτρα. Εκεί ήδη βρίσκεται και η γεώτρηση και η δεξαμενή που στέλνει το νερό στη δεύτερη δεξαμενή του καταθληπτικού. Είναι έκτακτο επειδή θέλουμε να βγάλουμε την άδεια χρήσης νερού, ούτως ώστε να υποβάλουμε το σχέδιο για την αντικατάσταση του δικτύου στις Κρινίδες, αξία στις 4 εκατομμυρίων ευρώ. Είμαστε ήδη έτοιμοι να στείλουμε από αύριο, δηλαδή μόλις πάρουμε απόφαση σήμερα, να στείλουμε τα έγγραφα και στο δασαρχείο και στην πολοδομία και στην αρχαιολογία για να προχωρήσει. Με την ευκαιρία βγάζουμε άδεια χρήσης νερού σε όλη τη ζυγοτρίση που έχει η ΔΕΙΑΚ, αλλά βιαζόμαστε κυρίως για πολίστυλο, ζυγό ήδη προχωρήσαμε και για Κρινίδες. Νομίζω είμαστε σύμφωνοι όλοι. Ομόφωνα λοιπόν, εγκρίνεται. Πρώτο θέμα, τρίτη αναμόρφωση προϋπολογισμού Δημοκαβάλλας Οικονομικού Έτους 2020. Κύριε Δημαρχή. Κύριος Παπαλόπουλος. Έτσι μεταξύ σοβαρού και αστείου, μέσα στην αναμόρφωση φέρτε και λίγα αντισυπτικά, απολυμαντικά και εδώ σε εμάς, γιατί και στο Δημοτικό Συμβούλιο τα χρειαζόμαστε έτσι μεταξύ σοβαρού και αστείου. Σήμερα τι για γλυκά πρέπει να φέρω αντισυπτικά. Ενώ οι κυρίες του Συμβουλίου φροντίζουν και έχουν από έναν αντισυπτικό στην τσάντα τους. Λοιπόν, είμαστε σύμφωνοι όλοι. Συγνώμη κύριε Βέρο. Πιάσαμε τα στεία εδώ. Λοιπόν, κάποια ερωτήματα και διευκρινείς για κάποιους κωδικούς. Μεταφέρεται κάποια χρήματα από κάποιους κωδικούς. Άρα το πρώτο ερώτημα είναι γιατί έχετε επιλέξει κάποιους συγκεκριμένους κωδικούς και μεταφέρεται που θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικούς. Δηλαδή, ο κωδικός που έχει σχέση με την αντιπλημερική προστασία της Δημοτικής Ενώτας Φιλίππον παίρνεται 20.000 από εκεί. Ανανεώσης αναβαθμής συντηρής χώρων πρασίνου Δήμου Καβάλας 45.600. Αποκαταστάσεις οδοστρομμάτων Δήμου Καβάλας 20.000. Όπως και συντηρήσεις από καταστάσεις αγροτικών δρόμων και διανοίξεις για το 2020, 22.000 και κάτι. Και τα μεταφέρεται σε ένα κωδικό για την τεχνική μελέτη για τη διαμόρφωση των χώρων του πολιτιστικού κέντρου του Δήμου Καβάλας. Άρα, η διευρυνήση που θέλουμε είναι γιατί έχετε επιλέξει αυτούς τους κωδικούς και άρα μειώνεται το ποσό από αυτούς τους κωδικούς και το δεύτερο είναι τι ακριβώς είναι αυτή η τεχνική μελέτη. Και ένα δεύτερο ερώτημα έχει σχέση με 24.800 που μεταφέρεται και ενισχύεται ένα συγκεκριμένο κωδικό που αναφέρεται στις υπηρεσίες για την αποτύπωση του δικτύου οδοφωτισμού του Δήμου Καβάλας. Πείτε μας τι ακριβώς με τα 24.800 θα γίνει και πώς θα γίνει. Εγώ, κύριε Δήμαρχε, θέλω να ρωτήσω για δύο κωδικούς τους οποίους δημιουργείται. Ο πρώτος είναι στην παράγραφο α κωδικός αριθμός 2521 0003 εισφορά σε χρήμα από την πράξη εφαρμογής αμυγδαλαιώνα. Τι αφορά. Και στη δεύτερη παράγραφο κωδικός 156235002 ενοικίαση παγόδων μετακινούμενων τεντών. Τι αφορούν. Τον κύριο Βέρο. Για τα οδοστρώματα που παίρνουμε 20.000 είναι διότι το έργο αυτό είναι 2021. Που σημαίνει ότι θα μπορέσουμε αυτό το ποσό να το ξαναβάλουμε και να συμπληρώσουμε το ποσό αυτό. Για αυτό και επιλέξαμε να πάρουμε από αυτό. Το ίδιο επίσης και για την αγροτική οδοποιία του 2020. Διότι υπάρχουν ακόμη. Υπάρχει το έργο από το 2019 και γι' αυτό το λόγο πήραμε ένα ποσό από εκεί. Επίσης το πράσινο πήραμε ένα ποσό από το πράσινο διότι αλλιώς έπρεπε να γίνει διαγωνισμός. Και όταν θα γίνει διαγωνισμός επίσημος θα ξαναβάλουμε φυτά το άλλο φθινόπωρο. Επειδή λοιπόν ο καιρός τρέχει για να μπορέσει να γίνει πρόχειρος διαγωνισμός και να μπορέσουμε να πάρουμε φυτά. Για αυτό τον λόγο έγινε και πήραμε χρήματα από εκεί. Όπως επίσης για το πράσινο πλέον θα σταματήσει το πράσινο. Η υπηρεσία πρασίνου να πειραματίζεται. Δεν θα βάζει ό,τι δέντρα θέλει. Δεν θα βάζει ό,τι φυτά θέλει. Λοιπόν, θα δοθεί σε ένα πανεπιστήμιο ούτως ώστε να γίνει μια μελέτη για να ξέρουμε επιτέλους τι δέντρα φυτεύουμε. Να έχουμε μία ομοιομορφία στα δέντρα, να ταιριάζουν στα δέντρα και όχι να είναι αλλού πορτοκαλιές, αλλού μανόλιες και αλλού νερατζιές. Οπότε θα γίνει μια περιστατωμένη μελέτη για το πράσινο ούτως ώστε του χρόνου να μπορέσουν οι διαγωνισμοί να ετοιμαστούν οι μελέτες έγκαιρα για να μπορέσουμε να έχουμε αποτελέσματα αρχές Φεβρουαρίου ή τέλος πάντων αρχές Μαρτίου. Φέτος τα πράγματα ήταν λίγο διαφορετικά, υπήρξαν οι εκλογές, υπήρξε μία καινούργια διοίκηση, η οποία έπρεπε να συντάξει ένα προϋπολογισμό και καταλαβαίνει ότι το μόνο που δεν θα μπορούσε να γίνει θα ήταν αυτό. Και έτσι γι' αυτό το λόγο επιλέχθηκε για το πράσινο. Αυτό τώρα που πάνε για τη μελέτη αυτή είναι ότι οι καπνέμποροι μας έχουν κάνει, ο Σύλλογος Καπνεμπόρων έχει κάνει στον Δήμο Καβάλλας δωρεάν τη μουσαιολογική μελέτη για το Μουσείο Καπνού. Αυτή λοιπόν για να ολοκληρωθεί και για να μπορέσουμε να την εντάξουμε για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ ήθελε δύο μελέτες σύμφωνα με τη νεοτέρα μνημεία. Η μία έχει να κάνει μεταστατικά τα οποία έγιναν από την υπηρεσία και μία που ήταν τα μηχανολογικά τα οποία δεν μπορούσε να το συντάξει η υπηρεσία και γι' αυτό τον λόγο γίνεται αυτή η μελέτη. Τώρα για την υπηρεσία αποτύπωσης ήρθε η ώρα πλέον να αντικαταστήσουμε τις λάμπες με λάμπες LED διότι όλοι οι δείμοι και παντού γίνεται πλέον να αντικαθίσταται ο φωτισμός με λαμπτήρες φωτισμού LED για εξοικονομήσει ενεργίας. Επειδή όμως δεν μπορούμε να πηγαίνουμε βγάζουμε μία λάμπα, βάζουμε ένα LED αυτό που θέλουμε εμείς πρέπει να γίνει μία μελέτη. Αυτό που βγάζουμε από αυτό τον στήλο τι θα βάλουμε ξανά διότι ξέρετε τα LED είναι χαμηλότερης ισχύος από τα... γι' αυτό εξάλλου γίνεται οικονομία ρεύματος. Με αυτό που θα γίνει η υπηρεσία αυτή θα γίνει αποτύπωση όλων των φωτιστικών στον Δήμο Καβάλαση για να αποφασίσουμε μετά εδώ όλοι μαζί παρόλο ότι σε ποια λύση θα πάμε. Θα πάμε στη λύση του παρακαταυτικού και δανείων δηλαδή θα πάρει ο Δήμος δάνειο για να μπορέσει να τα φτιάξει και να το ξεπληρώνει από την εξοικονόμηση που θα έχει. Θα το δώσουμε σε μία εταιρεία η οποία για 10 χρόνια θα έχει τη συντήρηση του δικτύου. Τέλος πάντων αυτό λοιπόν είναι κάτι που θα το αποφασίσουμε εδώ. Προς το παρόν όμως πρέπει να κάνουμε την μελέτη για να βγάλουμε τι χρειαζόμαστε. Μελέτη όχι, αποτύπωση. Αποτύπωση με συγχώρητε. Παρνώση ή ανάθεση. Ναι, ανάθεση είναι 24.000. Λοιπόν, πολλοί υπάρχουν. Άμα ψάξουν σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν πολλοί. Αλλά αυτή τη στιγμή όμως θα γίνει και πρόσκληση ποιος θέλει να έρθει. Αλλά από εκεί και πέρα όμως υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι. Είστε πολύ σίγουρος. Είμαι πολύ σίγουρος. Θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται. Δεν προβλέπεται να γίνει διαγωνισμός κανονικός, θα γίνει ένας πρόχειρος διαγωνισμός. Είναι άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Δεν είναι μελέτη. Είναι αποτύπωση, δεν είναι μελέτη. Λοιπόν, είναι παροχή υπηρεσίας, δεν είναι μελέτη. Και αυτό είναι. Ποιος υποδεχτεί αυτό. Ποιος υποδεχτεί. Δηλαδή για μας ήταν όλα απαγορέτεται. Κυρία Τσανάκα, εσείς είχατε ένα έργο το οποίο ήταν 75.000. Το 75.000, έτσι όπως ήταν, ήθελε... Δεν είχατε. Το 24 λοιπόν, το 24 θα γίνει αυτό που προβλέπετε. Και όπως προβλέπετε, όπως γίνεται στο μηχανικό. Ναι, μακάρι να έχουμε τέτοιους μηχανικούς. Γιατί σας βλέπω αγωνιάτε, το λέτε και το ξαναλέτε. Εκεί ακολουθηθήθηκαν, σας το λέω ακόμα μία φορά, γιατί προφανώς δεν θέλετε να καταλάβετε. Έγινε το νόμιμο, αυτό που προβλέπει ο νόμος. Αν ήταν μία μέρα, αν ήταν δέκα μέρες, αυτό είναι άλλο. Κανείς δεν λέει αν θα πρέπει να είναι μία μέρα. Καταρχήν εδώ παίρνουν τα λεφτά. Δεν ψηφίζουμε το... Λοιπόν, μην το ψηφίζετε. Λοιπόν, σας παρακαλώ, κύριε Παπαδόπουλε. Κοιτάξτε, κύριε Δήμαρχε. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι υπογράφουν. Αυτοί υπογράφουν παράνομα. Αν υπογράφουν παράνομα, τι να σας πω. Είναι εις εις υπηρεσίας, κύριε Παπαδόπουλε. Κύριε Δήμαρχε, δεν λέει κανένας, εάν γίνεται κάτι υπογράφετα από κάποιους οι οποίοι παράνομουν. Το θέμα μας είναι, κύριε Δήμαρχε, ότι εμείς εδώ πρέπει να ελέγχουμε ότι ό,τι συμβαίνει γίνεται με όρους διαφάνειας και αξιοκρατίας. Όταν, κύριε Δήμαρχε, κάνετε μια ανάθεση και δίνετε προθεσμία μερικών ορών να φέρει κάποιος να κάνει μια μελέτη, αυτό είναι φωτογραφικό και δεν είναι αξιοκρατικό και δεν λειτουργείται με όρους διαφάνειας. Δηλαδή, δεν σας είπε κανείς ότι παρανομείτε. Είτε είναι όπως το θέλετε, είτε είναι συμβουλές, είτε κάνει, δεν κάνει μελέτη, πάντως, το θέμα είναι, κύριε Δήμαρχε, ηθικό. Δεν μπορεί να αποκλείεται ολόκληρος κλάδος, είτε είναι μηχανικός, είτε είναι προμηθευτής και να δίνετε προθεσμία σε τέτοιου είδους έργα και να τα βαφτίζετε παροχή συμπηρεσιών και να δίνετε μερικές ώρες. Αυτό, εάν δεν το καταλάβετε και θέλετε να κάνετε ένα δικό σας, γιατί ξέρετε, έχετε και ένα ιστορικό. Το ιστορικό ποιο είναι, κύριε Δήμαρχε. Ήρθατε εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο, είπατε, είναι φίλος μου ο καλλιτεχνικός διευθυντής και τον πήρα. Ήρθε ένα άλλο περιστατικό και είπατε, είναι φίλος μου ο μηχανικός και τον πήρα. Τώρα πάλι, ξαναλέτε, ότι κοιτάξτε να δείτε, θέλετε, δεν θέλετε, αυτό είναι. Έτσι αποφασίζω και έτσι κάνω. Δεν σας είπε κανείς ότι παρανομείτε, αλλά δεν μπορεί επιλεκτικά πάντα να υπάρχουν προνόμια και ευνοούμενοι από το πρόσωπό σας, επειδή έχετε κάποιες σχέσεις προσωπικές ή γιατί θεωρείτε ότι είναι κανείς. Όχι, θέλω πραγματικά, και το λέω έτσι με κάθε γνώση αυτόν που λέω, ότι είστε δήμαρχος, είστε μια διοίκηση και πρέπει να λειτουργούμε, γιατί νομίζω ότι και εσείς αυτό θέλετε, με πλήρη διαφάνεια και αξιοκρατία. Αυτό θέλουμε κύριε Δήμαρχε, δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι. Δεν σας λέμε να μην προχωρήσουν τα έργα. Όπως και της Παναγίας που το λέτε και το ξαναλέτε, δεν είπαμε όχι στο έργο. Είπαμε όμως, κύριε Δήμαρχε, πρέπει να λειτουργείτε με όρους διαφάνειας και αξιοκρατίας. Η διαφάνεια δεν είναι, Δήμαρχε, όταν 1 εκατομμύριο, 1,5 εκατομμύριο, δεν το έχουμε στα χέρια μας και φέρνετε έκτακτο 4 εκατομμύρια ευρώ σε ένα έργο να ολοκλώσω. Παρακαλώ να μείνουμε στο θέμα. Να ολοκλώσω. 4 εκατομμύρια. Να ολοκλώσω. Εγώ σας διακόπτω όταν παίρνει τον λόγο, μιλήστε. Ολοκληρώνω, κύριε Δήμαρχε, παραμύθια. Σας επιστρέφω τον όρο πάλι που λέτε για μας. Θα πρέπει να μας σέβεστε και να μη μας απαξιώνετε. Σας επιστρέφω ποιοδήποτε χαρακτηρισμό. Αλλά ξαναλέω, κύριε Δήμαρχε, ότι ένα έργο 4 εκατομμύριων ευρώ της Παναγίας, με 1 εκατομμύριο τεχνικό έργο που μπορεί να γίνει από το τεχνικό πρόγραμμα και με 3 εκατομμύρια ILO και Soft Energies, το οποίο αυτό έπρεπε να είχαμε ενημέρωση, το φέρατε έκτακτο και δεν ξέραμε τι συμβαίνει. Και ειδικά για το 1,5 εκατομμύριο που επικαλείστε και είπαμε και εμείς, δεν το είχαμε στα χέρια μας. Δηλαδή πόσες φορές θα το πούμε, δεν λέμε όχι, λέμε ναι σε ό,τι η έργο είναι για το καλό της καβάλας, αλλά με όρους διαφάνειας και αξιοκρατίας. Τελεία και πάβλα. Θα σας ελέγχουμε, θα βλέπουμε και θα παρακολουθούμε όλα τα πράγματα τι ακριβώς συμβαίνει και περιμένω να φέρετε τακτικό θέμα την πρότασή μου ώστε διαπαρατεαξιακοί να είναι μέσα σε όλα τα έργα, να συμβάλλουμε για να υπάρχει το σωστό αποτέλεσμα και να σας πω και κάτι, να σας λύσω και τα χέρια, να μην έχετε προβλήματα καθόλου. Οι διαπαρατεαξιακοί να σας ζητάνε όλα να τα λύνουν και εδώ το Δημοτικό Συμβούλιο να παίρνει την πολιτική απόφαση. Θα σας βοηθήσουμε αρκεί να μπορείτε να συνεργαστείτε μαζί μας. Σας ευχαριστώ. Εσείς ήσασταν οι πρωτεργάτες σε αυτό το θέμα. Μετά, πέρα από αυτό, η κυρία Τσανάκα ύφισε, εσείς όμως δεν ακούγατε. Δύο κοπέλες εδώ προσπαθούσαν, δύο κυρίες, δύο επιστήμονες προσπαθούσαν να σας εξηγήσουν και δεν άκουγε κανένας και ήσασταν έξω. Φυσικά φταίω και εγώ που τσαρτίστηκα και έφυγα με αυτά που λέγατε και έπρεπε να το είχα αποσύρει το θέμα. Ήταν όμως ότι και για το 1,5 εκατομμύριο σας εξηγούσανε. Αφήστε το παραμύθι ότι ήταν 3 εκατομμύρια άειλες τράσεις και ήλοι είχανε και έργα. Ήταν από όλα. Τώρα, όσο για τη διαπαραταξιακή, για να αποφασίζουμε τι έργα θα κάνουμε, με συγχωρείτε πάρα πολύ, εγώ είμαι δήμαρχος. Και αποφασίζουμε, γι' αυτό με έχει ψηφίσει ο κόσμος, το τι έργα θα κάνουμε. Και θα απολογηθώ στον κόσμο εάν κάνω ή δεν κάνω έργο. Δεν θα τρώμε πεντακόσες ώρες για να αποφασίσουμε εάν θα πρέπει να γίνει ένα έργο ή όχι. Όταν θα έγινε να είναι ένα έργο, διότι οι προσκλήσεις βγαίνουν από τη μια μέρα στην άλλη και πρέπει να τρέχουμε να προλάβουμε, αυτή είναι η δική μου πολιτική. Και αυτό έκανα ως αντιδήμαρχος και γι' αυτό ήρθαν τα λεφτά τα οποία ήρθανε και γι' αυτό ήρθαν τα έργα τα οποία γίνονται ακόμα και τώρα. Στραβά, κακά, με αελείψεις, εγώ θα σας πω ότι ήταν όλο αυτό. Υπήρχε όμως ένα αντικείμενο, το ίδιο πράγμα λοιπόν να ξέρετε θα γίνει και τώρα. Ούτε κάνω λαμωγές, ούτε κρύβω τίποτε και να ξέρετε να ακούτε. Όταν είπα ότι ο καλλιτεχνικός διευθυντής είναι φίλος μου, δεν είπα ότι είναι τιμή μου που είναι φίλος μου. Δεν τον προσέλαβα όμως γιατί είναι φίλος μου. Ξέρετε πόσους φίλους έχω? Πάρα πολλούς. Εάν δείτε όμως οι συνεργάτες που έχω, κανένας δεν είναι φίλος μου. Είναι όλοι άνθρωποι οι οποίοι αξίζουνε. Όσο γι' αυτό γιατί το λέτε και το ξανά λέτε πάλι και θα το λέτε συνέχεια για τον μηχανικό σας εξηγώ λοιπόν. Μεταξύ το να με κατηγορήσετε, εάν έπρεπε να το έχω τρεις μέρες στην ανάρτηση ή να το είχα μία μέρα στην ανάρτηση, αλλά να χάσω την προθεσμία, προτιμώ ότι μία μέρα. Κι ας λέτε ό,τι θέλετε. Και ξέρετε γιατί, γιατί το αποτέλεσμα θα με κρίνει. Και όπως επίσης και ο μηχανικός ο οποίος δίνει τις συμβουλές για να ξέρετε τι είναι ηθικό και τι είναι τίμιο, γιατί πρέπει να τα ξέρετε και αυτά. Δεν είναι μόνο στα λόγια τι είναι ηθικό και τι είναι τίμιο. Ο μηχανικός λοιπόν αυτός πριν από κάποια χρόνια είχε κάνει πάλι προτάσεις για το κολυμπητήριο, για το συγκεκριμένο. Άρα λοιπόν ήξερε τι θα κάνει. Και δεν θα πήγαινε απ' τα τυφλά ότι παίρνουμε έναν ο οποίος εκείνη την ώρα προσπαθεί να μάθει ένα κολυμπητήριο για να κάνει τις προτάσεις του. Είναι η αποτελεσματικότητα που μετράει κύριε Παπαδόπουλε. Τα άλλα σας καταλαβαίνω τώρα. Όσο για το συγκεκριμένο, για την αποτύπωση, θα ακολουθηθούν ό,τι διαδικασία προβλέπεται. Δεν θα γίνει τίποτε το οποίο θα είναι παράνομο. Σας συγγειώμαι ότι δεν θα είναι μία μέρα η ανάρτηση για να είστε ήσυχος. Λοιπόν ακούσαμε πολύ προσεκτικά τον κύριο Δήμαρχο. Όσα αφορά στο πρώτο κωδικό που ρωτήσαμε και για τις διευκρινήσεις, να αποδεχτούμε αυτά που είπε ο κύριος Δήμαρχος. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι έτσι. Βέβαια έχουμε ακόμα εστάσεις όμως που παίρνετε χρήματα από την αντιπλημερική προστασία της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππον. Που αν θυμάμαι καλά, στον προϋπολογισμό ήταν περίπου 100 χιλιάδες, παίρνετε τα 20 χιλιάργα, μένουν 80. Έτσι και δεν είναι καλό αυτό. Τέλος πάντων, δικιά σας όμως επιλογή, κύριε Δήμαρχε, δικιά σας είναι επιλογή, εντάξει κάποιος θα πει τι μπορεί να αναμορφώσετε μετά και να το αυξήσετε κλπ. Είναι και για άλλους λόγους, καταλαβαίνετε. Τα μπορούσατε να επιλέξετε κάποιους άλλους κωδικούς. Τώρα, όσα αφορά στο δεύτερο κωδικό. Κοιτάξτε κύριε Δήμαρχε. Θα κατανοούσαμε αν μας λέγατε ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει την ανάγκη ενός εξωτερικού συνεργάτη, για να παρέχει ένα χρόνο τις υπηρεσίες του, άλλωστε αυτές είναι και οι αμοιβές περίπου των εξωτερικών συνεργατών, 24.800, αλλά όμως δεν μας είπατε αυτό, μας είπατε το εξής. Και διορθώστε μου αν δεν κατάλαβα καλά ή αν δεν κατανοήσαμε έτσι όπως έπρεπε αυτό που είπατε. Ότι υπάρχει και επιβάλλεται να γίνει μια μελέτη, θα την κάνει η ίδια υπηρεσία, αλλά επειδή δεν έχει προφανώς τις δυνατότητες για οποιοδήποτε λόγο, χρειάζεται η εμπειρία ενός ανθρώπου που θα καθοδηγήσει αυτήν την μελέτη. Και το ερώτημα είναι το εξής. Μα γιατί να απασχολούμε και την υπηρεσία που αδυνατεί από μόνη της, αλλά και από την άλλη να πάρουμε έναν συγκεκριμένο άνθρωπο, ο οποίος ουσιαστικά μαζί με την υπηρεσία θα κάνει. Λοιπόν, απλά μισό λεπτό να ολοκληρώσω και πείτε μου αν δεν κατάλαβα καλά. Διότι σε αυτή την περίπτωση, εμείς λέμε φέρτε μια μελέτη, φέρτε να εγκρίνουμε μια μελέτη αποτύπωσης του οδικού δικτύου με ένα ποσό που θεωρείτε εσείς προφανώς θεωρείτε ότι με 20.000 μπορεί να γίνει ή με 15.000, να υπάρξει η διαδικασία αυτή που προβλέπετε όπως για όλες τις μελέτες και να είναι όλα σύνομα και να μην έχει κανένας μα κανένας να πει, κανένας βέρος στο πίσω μέρος του κεφαλίου του, γιατί δεν θέλω τώρα, ή αυτά που είπε ο κ. Παπαδόπουλος, να μην δίνουμε το δικαίωμα ή να μην δίνετε εσείς ως διοίκηση το δικαίωμα σε κανέναν, να λέει όλα αυτά που λέει. Είναι πολύ απλά τα πράγματα. Ή θα πείτε ότι θέλετε έναν εξωτερικό συνεργάτη που είναι δικαίωμά σας στο κάτω κάτω. Να τον έχετε ως εξωτερικός συνεργάτη αν τον δικαιούσετε όπως είχαν και οι προηγούμενοι δήμαρχοι για συγκεκριμένα θέματα, αλλά θα παρέχει όμως ένα χρόνο της υπηρεσίας του, διότι αμοιβία αυτή είναι για ένα χρόνο και όχι για ένα μήνα. Αυτή είναι η διαφορά. Και νομίζω ότι τα λέω πολύ απλά και πολύ κατανοητά. Λοιπόν, καταρχήν δεν θα είναι και η υπηρεσία, δηλαδή δεν θα βγαίνει να μετράει και η υπηρεσία και αυτός που θα παρθεί. Εντάξει, θα γίνει αποτύπωση από αυτός που θα έρθει τέλος πάντων για να παρέχει την υπηρεσία. Είναι μια ολόκληρη διαδικασία. Δεν είναι απλή ότι άντε βγήκαμε και μετράμε ένα φωτιστικό. Έχει πάρα πολλά. Ποια είναι η θέση του φωτιστικού, πόσο ύψος έχει ο στήλος, τι λαμπτίρες έχει αυτή τη στιγμή, τι θέλουμε την αποτύπωση. Είναι μια πολύ πολύ δουλειά, την οποία ο δήμος δεν μπορεί να την κάνει από μόνος του. Εάν μπορούσαμε να την κάνουμε από μόνοι μας, θα την είχαμε κάνει, να είστε σίγουροι αυτό. Και εξάλλου όλοι οι δήμοι στην Ελλάδα ακολουθούν την ίδια διαδικασία. Δεν έκανα τίποτα το οποίο είναι καινούργιο. Και δεν είναι μελέτη αυτή τη στιγμή. Αυτό που γίνεται δεν είναι μελέτη. Είναι παροχή υπηρεσίας. Αν ο καθένας το εξηγεί διαφορετικά, αυτό είναι άλλο. Και σε τελική ανάλυση θα περάσει και από την αποκεντρωμένη. Εάν είναι κάτι το οποίο είναι παράνομο, θα απορριφθεί. Κύριε Βερό, τι να κάνουμε τώρα, δηλαδή ένα πράγμα το οποίο ακολουθεί. Εμείς προσωπικά συμφωνούμε σε αυτή τη λογική που βάζετε, γιατί κάποια στιγμή πρέπει όλα να γίνονται οργανωμένα. Σωστά, να έχουμε μια συγκεκριμένη αποτύπωση για το τι έχουμε, τι θέλουμε και πού πάμε και πώς μπορούμε να το πετύχουμε. Μέχρι εδώ συμφωνούμε και συμφωνούμε μαζί σας. Εμείς θέλουμε να υπάρξει η οποία αποκεντρωμένη, η οποία επιτροπή και να απορρίψει και να μην γίνει. Εμείς θέλουμε να γίνει αυτό. Άρα για να γίνει, γιατί δεν παίρνουμε εκείνη την απόφαση και δεν επιλέγουμε εκείνο, το οποίο θεωρούμε ότι δεν υπάρχει ούτε 1% πιθανότητα, ο όποιος της αποκεντρωμένης, δεν επιτροπίζουμε ή δεν επιλέγουμε αυτό το οποίο δεν θα δώσει τη δυνατότητα σε κανένα να μας απορρίψει. Είναι προτιμότερο ένα μήνα πίσω να πάμε με διαδικασίες, γιατί μπορεί να μου πείτε και αυτό τώρα, ότι ξέρετε μέσα από διαδικασία διαγωνισμού μπορεί κάποιες εστάσεις και τα λοιπά. Είναι προτιμότερο να χάσουμε ένα μήνα παρά να χάσουμε μετά ένα χρόνο. Σ' όλη την Ελλάδα γίνεται αυτό. Στις περισσότερες πόλεις με αυτή τη διαδικασία αποτυπώνουν τις λάμπες για να μπορέσουν να μπουν στα προγράμματα. Εμείς είμαστε ο μόνος δήμος στην Ελλάδα που έχουμε διαφορετική άποψη ότι δεν γίνεται νόμιμα. Οι άλλοι τι είναι παράνομοι. Κύριε Παπά και μετά η κυρία Λεκονάκη. Κύριε Πρόεδρε, εγώ χάρηκα πολύ με αυτό που είπε ο δήμαρχος, ότι αυτός είναι δήμαρχος και έτσι είναι τα πράγματα. Δηλαδή, ή θα πούμε ότι ο δήμαρχος έχει την ευθύνη και προχωράει να κάνει πέντε πράγματα και θα κριθεί γι' αυτό. Δεν μπορεί να κάνει πέντε πράγματα. Δηλαδή, ή θα πούμε ότι ο δήμαρχος έχει την ευθύνη και προχωράει να κάνει πέντε πράγματα και θα κριθεί γι' αυτό. Δεν μπορούμε εμείς, κάθε φορά που έρχεται και ζητάει κάτι, ένα εργαλείο το οποίο δεν έχει, για να αναδείξει ένα θέμα και να δημιουργηθεί μια προϋπόθεση για την πόλη, πάντα εμείς να βάζουμε και να τον ελέγχουμε, δηλαδή, σε μια φάση την οποία δεν το έχουμε και το δικαίωμα. Αν είναι παράνομο, θα κριθεί. Και διαφωνώ με τον φίλο μου τον κύριο Βέρο, στη λογική ότι δεν θέλουμε δηλαδή να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος αυτό που δεν έχουμε για να μπούμε σε ένα τέτοιο πρόγραμμα ώστε η πόλη να το εφελείθει. Εάν δεν τα καταφέρει ο δήμαρχος, τότε θα μας πει ότι εγώ ήμουν ο δήμαρχος, εγώ πήρα την απόφαση και εγώ φταίω. Άρα, επομένως, δεν μπορούμε να πηγαίνουμε στην Οικονομική Επιτροπή όλες τις παρατάξεις που μετέχουν εκεί να ψηφίζουμε την αναμόρφωση και εδώ να έρχομαι και να τρώμε μια ώρα για κάτι το οποίο είναι απολύτως ευνόητο, ας πούμε, ότι έτσι επέλεξε η Δημοτική Αρχή και θα κριθεί γι' αυτό να δημιουργήσει αυτές τις προϋποθέσεις για να αναλύσει τα προβλήματα της πόλης. Και εγώ, ο κύριος Βέρος, ο κύριος Παπαδόπουλος, η κυρία Τσανάκα, θα τον κρίνουμε ότι έκανε κακώς. Αν είναι σωστό ή όχι, σαν απόφαση και πάλι αυτό θα κριθεί. Επομένως, καλά θα κάνετε κύριε Δήμαρχε για να αποσυμφορηθεί λίγο και το Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί έχουμε 25 θέματα, κάθε φορά εδώ πέρα πλατιάζουμε, φεύγουμε μία η ώρα, φεύγουμε μία η ώρα 10 άτομα, δεν είναι καλή εικόνα αυτή. Όσα θέματα μπορείτε, για να είμαστε πιο ευέλικτοι, μπορείτε να τα τελειώνετε στην Οικονομική Επιτροπή σας, παρακαλώ πολύ να τα τελειώνετε εκεί. Και θα είναι καλό για εσάς, για τη διοίκηση δηλαδή, να βάλει κάποια πράγματα και να συζητάμε εδώ αυτά που είναι αρμοδιότητα, καθαρή αρμοδιότητα του Δημοτικού Συμβουλίου. Κύριε Δαγκωνάκη. Μία λίγο διευκρινήση θέλα να κάνω σε συνέχεια από τα λεγόμενα του κ. Δημαρκού, επειδή ακούστηκε ότι θα αντιμετωπίσετε εσείς το θέμα της αποτύπωσης με 20 ΣυμφυπΙΑ, ως παροχή υπηρεσίας, ενώ από την προηγούμενη διοίκηση, υπήρχε μία μελέτη, αυτή ακριβώς η διευκρινήση θέλα να κάνω, είχε συνταχθεί μία μελέτη, η οποία ήταν στα όρια του πρόχειρου διαγωνισμού, δηλαδή 60.000 ΣυμφυπΙΑ, η οποία περιελάμβανε μεταξύ άλλων αφενός την αποτύπωση, αφετέρου την αποτύπωση όλων των συνδεταγμένων των φωτιστικών σωμάτων, περιελάμβανε την τοποθέτηση πινακίδων επάνω σε κάθε φωτιστικό με τον μοναδικό αριθμό που θα πρέπει να έχει κάθε φωτιστικό και την προμήθεια ακόμα και ενός μηχανήματος, το οποίο θα εξυπηρετούσε την υπηρεσία ηλεκτροφωτισμού. Αυτό μόνο για να μην γίνει παρεξήγηση ότι εσείς φέρετε και υλοποιείτε τη δράση με 20 ΣυμφυπΙΑ, ενώ υπήρχε μία μελέτη με 60 ΣυμφυπΙΑ. Μη λέτε γιατί δημιουργείται τώρα, δεν υπάρχει μελέτη αποτύπωσης, γιατί τώρα δημιουργούμε πάλι, νομίζουμε εδώ, ότι υπάρχει μελέτη, για να καταλαβαίνουμε, κύριε Πεπαδόπουλε, γιατί ακούτε τη μελέτη... Ε, δεν ακούτε όμως, τι λέει... Υπάρχει μία, θα γίνει αυτός που θα έπαιρνε τον πρόχειρο διαγωνισμό, θα έκανε την αποτύπωση, θα την έκανε. Εντάξει, δεν υπάρχει μελέτη αποτύπωσης. Εξηγήστε, κύριε Λαζαρίδη. Λοιπόν, το δεύτερο, είστε ειδικός. Το δεύτερο είναι ότι είπαμε, εντάξει η αριθμίσια, αλλά από τη στιγμή όμως που θα μπούν στις δεταγμένες και θα μπούν στο κούκλ επάνω, θα μπούν οι κάθε κολόνα, είναι πολύ εύκολο μετά να δώσουμε αριθμό, για να κερδίσουμε λοιπόν χρόνο και διαδικασία, για αυτό το λόγο και γίνεται αυτό πράγμα. Λοιπόν, ξηφίστε παρακαλώ, κύριε Τσανάκα. Φυσικά και θέλω να έρθουν τα ΛΕΤ. Φυσικά και θέλω να γίνουν όλα αυτά που λέτε να γίνουν. Βεβαίως, με οι δύο χέρια θα το ψηφίσω, όχι με ένα, αλλά θέλω και νόμιμη διαδικασία που μιλάει για μελέτη, το χαμηλότερο ποσό, δεν μιλάμε να ξεπαραδιαστούμε στις μελέτες, το χαμηλότερο ποσό με κανονική διαδικασία μελέτης. Αλλιώς εγώ δεν μπορώ να το δεχθώ αυτό το πράγμα, να το ψηφίσω. Να επαναλάβω ότι η διαδικασία είναι νόμιμη πάντως. Κύριε Παπαδόπουλε. Εμείς είμαστε πάντα θετικοί σε οτιδήποτε πρωτοβουλία παίρνεις Δήμαρχε, αλλά, ξαναλέω, με όρους διαφάνειας και θέλω να κρατήσεις τα πρακτικά. Και αξιοκρατίας. Αυτό θέλω να εμπεδώσετε. Δεν έχουμε καμία διαφωνία. Θέλω πραγματικά να πιστέψετε και να μας ακούσετε και να μην λέτε εγώ είμαι Δήμαρχος και εγώ αποφασίζω. Αυτό πρέπει να το σταματήσετε να το επικαλείστε και να σταματήσετε να εφαρμόζετε αυτές τις πρακτικές. Με εφτά μήνες εξακολουθείτε αυτό το μοντέλο. Αλλάξτε το γιατί δημιουργείται πολλά προβλήματα. Το ξέρετε διαχρονικά γιατί είστε διοίκηση και παλαιότερα. Και το 2011 και το 2012 και το 2013 και το 2014. Είστε πάλι διοίκηση. Ξέρετε πολύ καλά όλα αυτά τι δημιουργούν. Και δεν θέλουμε. Θέλουμε να τα αποφύγουμε. Θέλουμε και εμείς να είμαστε γρήγοροι. Αλλά το γρήγορο δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να παρακάμπτω διαδικασίες ή να λέω εντάξει τυπική διαδικασία να έχω στιμμένο και ολοκληρωμένο το έργο το οποίο σε μια μέρα μέσα θα το αναθέσω. Αυτό ήθελα να πω. Ναι όμως με όρους διαφάνειας και αξιοκρατίας. Κύριε Παπαδόπηλος το μόνο που θέλω να πω για να μην μαλώνουμε γι' αυτό ότι δεν νομίζω ότι είμαι από τους ανθρώπους που δεν έχουν τη διαφάνεια. Και σας εξηγώ. Απλώς εάν θέλετε να το καταλάβετε καλώς. Αυτό που έγινε την προηγούμενη φορά έγινε για λόγους γρήγορων διαδικασιών για να τελειώνουμε. Αυτό έγινε. Η πράξη λοιπόν αφήστε να φανεί λίγο το αποτέλεσμα και θα δείτε την πράξη. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Κύριε Παπα. Για μένα κύριε Πρόεδρε. Άκουσα την κυρία Τσανάκια τώρα και έχω προσπαθώ να ισορροπήσω λίγο τη σκέψη μου. Για μένα νομίζω ότι όποιος δίποτε να ήταν δήμαρχος. Και η κυρία Τσανάκια το ίδιο έκανε. Δεν είχε κάνει διάφορες αναθέσεις στη δημοφέλεια για να μπορέσει να τρέξει και να κάνει κάποια πράγματα ώστε να διεκδικήσει σαν πόλη κατά τη δικιά της λογική για το συμφέρον. Το έκανε κι εγώ αν ήμουνα δήμαρχος και αποφασίσα πριν να ήταν δήμαρχος. Θα ήθελε να βάλει δυο-τρεις ανθρώπους οι οποίοι πιστεύουν ότι θα του φτιάξουν, θα του σιώσουν, δηλαδή αυτό που είχε στο μυαλό του. Άρα λοιπόν το θέμα είναι αν είναι νόμιμο ή όχι. Είπαμε θα κριθεί αν είναι νόμιμο αυτό. Από ό,τι λέτε είναι σίγουρα το έχετε ελέγξει ότι είναι νόμιμο. Εγώ θυμάμαι ότι με βλέπει τώρα η Αναστασία. Πόσες φορές έλεγε σε αντιδικίες με τον κ. Παπαδόκπουλο. Πόσες φορές έλεγε τις ίδιες ακριβώς απαντήσεις που δίνατε εσείς. Πάλι στην κακή υποψία των φίλων. Είναι λογικό ότι κάθε δήμαρχος έχει, και η κυρία Τσανάκα το είχε αυτό. Και ο οποιοσδήποτε ήταν στη θέση του Μουριάδη θα είχε να πάρει δυο-τρεις συνεργάτες για να τρέξει το πρόγραμμά του. Εμένα μου άρεσε αυτό που μου λέτε ότι είστε δήμαρχος. Θα ήθελα να σας τρενάσει αποφασιστικός δήμαρχος. Μη σας δω την επόμενη εβδομάδα να ανακατεύτε τη φασολάδα. Να είσαστε έτσι αποφασιστικός δήμαρχος και θα σας κρίνουμε. Κι η φασολάδα θέλει ρέγκα. Κύριε Ρεβέρο. Πρόεδρε δεν είμαστε αντίθετοι με το έργο της αποτύπωσης αλλά έχουμε επιφυλάξεις για τον τρόπο όμως που θα γίνει η αποτύπωση και γι' αυτό δηλώνουμε παρόν. Κύριε Βογιατζή. Επειδή εγώ δεν ψηφίζω πάντα υπέρ των προϋπολογισμών των αναθεωρήσεων αλλά επειδή το έργο είναι σημαντικό θα ψηφίσω κι εγώ παρόν. Κύριε Ξανθόπουλε. Κύριε Πρόεδρε, εγώ επειδή είμαι μικρή παράταξη, όσο ο κύριος Δήμαρχος συμφωνεί με την άποψη του κυρίου Παπά και επειδή έκανα δυο ερωτήσεις ο οποίες δεν πήρα απάντηση, είμαι αρνητικός. Εγκρίνεται λοιπόν κατά πλειοψηφία. Με συγχωρείτε πολύ. Δεύτερο θέμα, τέταρτε αναμόρφωση προϋπολογισμού Δημοκαβάλλας οικονομικού έτους 2020. Κύριε Δημάρχη. Διευκρινήσετε λοιπόν. Στο δεύτερο θέμα υπάρχει κάποια ερώτηση. Ο κύριος Βερός. Θέλουμε λίγο κάποιες διευκρινήσεις για κάποιες κωδικούς. Ο ένας αναφέρεται σε μια μεταφορά 50.000 και κάτι από έναν κωδικό που έχει σχέση με τις αποδοχές του έκτακτου προσωπικού τεβά. Δηλαδή παίρνει από αυτόν τον κωδικό που λέει «Αποδοχές έκτακτου προσωπικού τεβά για αποθήκευση, μεταφορά και διανομή προϊόντων». Ποσό 44.000. Μεταφέρεται αυτό το ποσό σε κάποια άλλα ποσά από κάποιους άλλους κωδικούς και τα πάτε σε έναν νέο κωδικό που λέει «Ανάθεση υπηρεσιών συσκευασίας και διανομής ευπαθών και μη προϊόντων στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Επιστηθήκης και Βασικής Ελληνικής Συνδρομής Τεβά 2014-2020 με ποσό 50.000». Θέλουμε λίγο μια διευκρινήση. Πάμε δηλαδή από εκεί που θα μπορούσαμε να έχουμε και σας το λέω για να διευκολύνω. Από εκεί που θα μπορούσαμε να έχουμε το αναγκείο προσωπικό για να κάνουμε αυτό το αντικείμενο, πάμε σε ανάθεση, δεν πάμε σε επιλογή έκτακτου προσωπικού. Το δεύτερο, αυτό θα μας απαντήσετε, το δεύτερο τώρα, ο δεύτερος κωδικός. Έχει σχέση με τον κωδικό που είναι για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, πυρκαγιάς, πυρασφάλεια κτλ κτλ του έτος 2020. Που στον προϋπολογισμό του 2020 έχει εγγραφεί με 42.900 ευρώ. Λέτε ότι λόγω της αίτησης που έκανε η Περισσία Καθαριώτος και της ανάγκης όταν πρόσφυγες προσωπικού, μεταφέρεται σε συγκεκριμένους κωδικούς ένα ποσό της τάξης περίπου των 18.000. Προσέξτε απ' τα 42. Και ο ένας ο κωδικός είναι αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών με ποσό 7.000. Πείτε μας με 7.000 τι θα κάνετε, θα πάρετε έκτακτο προσωπικό ή θα αναθέσετε σε κάποιους την πειρασφάλεια. Και το δεύτερο βέβαια αναφέρεται σε εργοδοτικές εισφορές ύψους 12.600. Πρέπει να μας δώσετε διευκρινήσεις γιατί δεν χρησιμοποιείτε όλο το ποσό 42.000 που είναι αναγκαίο για αυτή την περίπτωση και πώς θα το χειριστείτε. Δηλαδή τι είναι ακριβώς αυτή η κωδική με 7.000 και 12.000. Όπως μια διευκρινήση ακόμα σε έναν άλλο κωδικό που ενισχύεται αυτόν τον κωδικό που λέει επιβολή διοικητικού προσθήμα από το Λιμεναρχείο με 8.600 και κάτι. Τι είναι αυτή η επιβολή και για ποιο πράγμα είναι από το Λιμεναρχείο. Μάλιστα λίγο θα πρέπει να σας πούμε λίγο γιατί αυτά που διαβάζουμε δεν είναι σηγησία σας όσο αφορά για αυτό που ρωτήσαμε με τον κωδικό για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών, πυρκαγιές, πειρασφάλια κλπ. Μεταφέρεται και ένα ποσό συνολικό 72.000 που είναι το υπόλοιπο από προηγούμενα χρόνια σε ένα συγκεκριμένο πάλι κωδικό που έχει σχέση πάντοτε με αυτό το αντικείμενο. Δηλαδή με τα έκτακτα περιστατικά πυρκαγιές, πειρασφάλια. Τι γίνεται με αυτές τις 73.000. Πώς θα τα αξιοποιήσετε διότι μπροστά μας έχουμε καλοκαιρινή περίοδο, ξέρουμε ακριά φαινόμενα, βλέπουμε να υπάρχουν χρήματα γιατί έχουν περισσεψει από τα προηγούμενα χρόνια. Προφανώς μπορούσαν να πάρουν, η διοίκηση εγώ να φανταστώ ότι μπορούσε να πάρει έκτακτο προσωπικό περισσότερο για να κάνει καθαρισμούς ή οτιδήποτε και δεν το έκανε. Μπορούσε να πάρει υλικά για να χρησιμοποιηθούν και εργαλεία για να βοηθηθεί η πυρσία πρασίνου και τα λοιπά, η καθαριότητα και δεν το έκανε. Βέβαια εδώ μπαίνουν θέματα, διότι κάθε χρόνο και τελειώνω, κάθε χρόνο το κράτος στέλνει ένα συγκεκριμένο ποσό. Αν θυμάμαι καλά γίνονται 50.000. Για μας είναι ελάχιστα, μηδανεινά, αλλά τα στέλνει για να χρησιμοποιηθούν κυρίως για την περίοδο την καλοκαιρινή. Αυτά πείτε μας λίγο, δώστε μας κάποιες απαντήσεις για το δεύτερο, κύριε Σταυρίδη. Το δεύτερο, όπως όπου λέτε το 72.000, ήταν από την περίσσινη χρονιά 64.000 λειτουργικό και 64.000 επενδυτικό και 8.000 λειτουργικό, το οποίο μεταφέρεται στην φετινή χρονιά και θα χρησιμοποιηθεί ή με εργαλεία τα οποία χρειάζεται το πράσινο, ή με τους υπαλλήλους της πυροποστασίας, οι οποίες θα πάρουμε αυτή τη φορά που φασίσαμε σε 2 τετράμινα για να καλύψουμε όλη την περίοδο της πυροποστασίας. Είναι δηλαδή περσινά χρήματα τα οποία υπήρχαν στο ταμείο και τα μεταφέρουμε φέτος, στη φετινή χρονιά. Το 42.900 είναι το ποσό το οποίο έρχεται κάθε Απρίλιο για την περίοδο της πυροποστασίας, το οποίο και αυτό θα χρησιμοποιηθεί ώστε μόνο το 42.900 μόνο σε υπαλλήλους και το 72.900 σε εργαλεία και σε υπαλλήλους. Επειδή βλέπω ότι βάζεται μόνο 7.000 για την αντιμετώπιση σε 7 των περιστατικών, πείτε μου προφανώς αυτός ο κωδικός έχει και άλλα χρήματα, το γνωρίζετε αυτό, διότι με 7.000 δεν αντιμετωπίζεις και παίρνεις δυο εργαζόμενους, δεν παίρνεις για τέσσερις μήνες και ούτε παίρνεις στο απαραίτητο προσωπικό. Αυτό θέλω να πω δηλαδή, τώρα λέω εγώ τώρα, γιατί αφού κάνετε την αναμόρφωση που κάνετε, γιατί δεν βάζετε και το υπόλοιπο ποσό ή ένα μέρος από τα 72.000 με τα 7.000 για να υπάρξει ένα αξιόλογο ποσό μέσα από το οποίο θα κάνετε τις προσλήψεις για να καλύψετε τους καλοκαιρινούς μήνες με έκτακτο προσωπικό. Αυτό σας ρωτάω τώρα, εγώ μου κάνει εντύπωση με 7.000 τώρα που το βάζετε αναμόρφωση, γιατί το κάνετε 7.000, δεν έχει νόημα, αυτό λέω δηλαδή προσπαθώ να καταλάβω και εγώ τι γίνεται. Θα μπορέσω, το 7.000 δεν το γνωρίζω ούτε εγώ, το υπόλοιπο εργοδοτικές, ναι, γιατί χωρίζονται, μπήκε στον κωδικό για τις εργοδικές αυτών των υπαλλήλων. Το 72 και το 42, ναι, το 7.000 δεν ξέρω την αναμόρφωση που έγινε, τι αφορά. Θα μπορώ όμως αύριο να σας πω. Αλλά σίγουρα οι υπάλληλοι θα είναι αυτοί οι οποίοι θα είναι δύο περιόδους και γι' αυτό ήδη συζητάμε, θα χρειαστώ την βοήθεια όλων ώστε να βρούμε τους ανθρώπους οι οποίοι θα είναι μόνο χορτοκοπρικά και ένας οδηγός να βοηθήσει σε όλοι, γιατί δύσκολα να βρεις με εμπειρία στα χορτοκοπρικά. Θα χρειαστώ από όλες τις παρατάκτες τη βοήθειά σας. Όχι, όχι. Αργεί αυτό ακόμα. Τώρα έγινε αναμόρφος και θα δούμε. Αυτό είναι πάνω από πενήντα, με πολλά μόρια σε προβλήματα υγείας τα οποία δεν ξέρουμε αν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε. Αυτό είναι πάνω από πενήντα, με πολλά μόρια σε προβλήματα υγείας τα οποία δεν ξέρουμε αν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε. Αυτό είναι πάνω από πενήντα, με πολλά μόρια σε προβλήματα υγείας τα οποία δεν ξέρουμε αν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε. Αυτό είναι πάνω από πενήντα, με πολλά μόρια σε προβλήματα υγείας τα οποία δεν ξέρουμε αν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε. Αυτό είναι πάνω από πενήντα, με πολλά μόρια σε προβλήματα υγείας τα οποία δεν ξέρουμε αν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε. Αυτό είναι πάνω από πενήντα, με πολλά μόρια σε προβλήματα υγείας τα οποία δεν ξέρουμε αν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε. ένα ταχύπλο για να βαγωσώσεις, για να ελέγχεις τις ακτές. Η μηχανή, λοιπόν, που είχαμε ήταν 30 ύπον. Ο νόμος άλλαξε πέρυσι και έπρεπε να είναι 31 ύπον. Για ένα ύπο φάγαμε πρόστιμο, δηλαδή είναι το παράλογο της υποθέσεως. Αλλάξανε τον και με τον καινούργιο νόμο το κάνανε στα 31. Αυτό είναι το... Κύριε, θα πείτε για το... Μπορούμε να κάνουμε ανάθεση πέντε χιλιάδες? Μπορούμε να κάνουμε ανάθεση πέντε χιλιάδες? Λοιπόν, όχι, το αποσύρω. Ε, παιδιά, αποφασίστε τι είναι. Είναι πρόγραμμα, το Τεβά είναι πρόγραμμα, είναι σοβαρό, δηλαδή τι γίνεται. Άλλο να μου πείτε ότι δεν χρειαζόμαστε το προσωπικό. Είναι ευρωπαϊκά προγράμματα. Άλλο ότι παίρνουμε από το... Λοιπόν, την επόμενη φορά. Το δεύτερο θέμα, λοιπόν... Εκτός εάν θέλετε να σας... αύριο να σας ενημερώσω και να το δούμε έτσι. Δεν ξέρω αν θέλετε στους αρχηγούς των παρατάξεων. Ωραία, να σας ενημερώσουμε αύριο τι γίνεται και μου λέτε. Εντάξει, ευχαριστώ πολύ. Το ψηφίζουμε, λοιπόν... Ναι, ναι, δεν μπορεί να είναι ανάθεση. Διαγωνισμός. Λοιπόν, για το πρόγραμμα αυτό... είναι ότι 45.000 για το προσωπικό... δεν χρειάζεται, γι' αυτό τις παίρνουμε από εκεί... και ενισχύουμε τον προσωπικό για την ανάθεση συσκευασιών... που είναι ο ανάθεσης. Διαγωνισμός για συσκευασίες, για να μην λέμε ανάθεση... λοιπόν, διότι χρειάζεται η αποθήκευση αυτών των τροφίμων... διότι υπάρχουν και ευπαθεί τρόφιμα... όπως ψυγεία και ειδικές συσκευασίες... για να μπορούν να προστατευθούν. Γι' αυτό το λόγο και γίνεται αυτό. Δήμαρχε, διαγωνισμό τι... να έρθει κάποιος ιδιώτης και να πει ότι αναλαμβάνω εγώ την υπηρεσία... το να κάνω τα αντικείμενο... διότι τελικά εγώ αυτό καταλαβαίνω... διότι εμείς λέμε όχι, να πάρουμε το προσωπικό... να κάνουμε τη διαδικασία, δόξα το Θεό... υπάρχουν πάρα πολύ που έχουν την ανάγκη... διότι πρώτον, μη γελιόμαστε τώρα... απ' αυτό το ποσό αυτός που θα αναλάβει... και καλώς θα κάνει, θέλει τον κέρδος του. Και δεν θέλουμε τώρα εργαζόμενος με 3.60 πάλι... έστω και για 3-4 μήνες. Δήμαρχε, κάνε τη διαδικασία έγκαιρα... και πάρε, που μπορείς να το κάνεις... και πάρε αυτούς τους ανθρώπους που πρέπει να πάρεις για 2 μήνες... πόσο είναι, δεν ξέρω πώς είναι... έτσι όπως γίνεται με τη διαδικασία δεν δώσει ποιοί κανένας. Γιατί θέλεις πάλι να μπλέξουμε... δηλαδή λυκνά δεν το κατανοώ. Η διαχείριση του προγράμματος του Τεβά... είναι υποδειγματική σε όλη την Ελλάδα. Το έχει ζήσει η κυρία Τσανάκα και ξέρει. Εμείς δεν έχουμε παρένβει καθόλου στο θέμα αυτό... διότι υπάρχει η κυρία Πεξερά η οποία χειρίζεται το θέμα... και ξέρει το θέμα πάρα πολύ καλά... και με την εισήγηση της υπηρεσίας... γίνεται αυτό που γίνεται... διότι και αυτή η πρωτοβουλία... που θα έχουν την ανάθεση της συσκευασίας... θα γίνει μέσω του ΚΙΣΠΕ. Θα είναι ΚΙΣΠΕ... και θα κάνουνε και αυτή τη δουλειά. Δεν είναι το ΚΙΣΠΕ, κύριε Βέρο. Έχει δίκιο... και δεν είναι διαγωνισμός. Κύριε Παπαδόπουλε, γίνεται διαγωνισμός... απλώς έρχεται ΚΙΣΠΕ... όχι το ΚΙΣΕ που είναι συνετεριστικές... γιατί δεν έχει κανείς τα κρίματα... Οι ενδιασμοί μου ποιοι ήταν. Οι άνθρωποι που θα δουλέψουν στο ΤΕΒΑ... θα δουλέψουν για 10 μέρες... να πω 15 και τέλος. Μετά θα ξαναδώσουν μετά από καιρό... όταν θα έρθουν ξανά. Δηλαδή στο ενδιάμεσο, τι θα τους κάνουν. Πρέπει να το λαβώνουν και αυτό η υπόψη. Ενώ τουλάχιστον με το ΚΙΣΠΕ... μπορείς να συνανοηθείς... να πεις στον εργολάγο κοίτα να δεις... μόλις τελειώσουν αυτά... το προσωπικό που έχεις εγώ θα σου ζητήσω... καθαριότητα στο δείο θα σου πω εγώ... που δεν έχει καθαρίστρια. Καθαριότητα στις σχολικές επιτροπές στο δημαρχείο... που δεν έχει καθαρίστρια. Δηλαδή μπορείς να το ζητήσεις... και να το συζητήσεις αυτό. Ενώ τώρα από αυτούς που είναι... που με πρόσληψη από το δήμο... χαιρέταμα στον πλάτανο... δεν μπορείς να ζητάς ότι είναι. Εγώ αυτό έχω να πω κύριε δήμαρχε... για λόγους ευελιξίας. Μετά της ευθυνής που δόθηκαν... είμαστε όλοι σύμφωνοι. Κύριε Ξανθόπουλα. Όχι αρνητικός. Κύριε Βαλιατζή. Όχι. Η υπόλοιπη σύμφωνη κύριε Παπαδόπουλα. Συμφωνούμε αλλά αν διευκρινιστεί... κάτι από τον δήμαρχο και ενημερωθεί περισσότερο... και κάτι υπάρχει κάποιο θέμα... να μας ενημερώσετε. Παρ' όλα αυτά κύριε Παπαδόπουλε... αύριο θα σας έρθει και γραπτεί... ενημέρωση για το θέμα. Η κυρία θέλει να ετοιμάσει... ενημέρωση για να... Τρίτο θέμα... δεύτερη τροποποίηση τεχνικού προγράμματος... του Δήμου Καβάλα σε έτους 2020. Κύριε Κοβηδή. Δυστυχώς... μας ξέφυγε ένα έργο... που αφορά το δασάκι των 500... και δεν περιλήφθηκε στο τεχνικό πρόγραμμα. Είχαμε μία μικρή εμπλοκή... και το χάσαμε. Τώρα περιλαμβάνεται μέσα... η τροποποίηση αυτή... αφορά την ένταξη αυτού του έργου... στο πρόγραμμα το τεχνικό. Απορίες. Είναι συνεχιζόμενο έργο... επισκευές συντηρής... στο δασάκι των 500. Κύριε Ξανθόπουλε. Και μέσα στο τεχνικό πρόγραμμα... σαν συνεχιζόμενο... για το 2020. Ναι, ναι, ναι. Ακριβώς αυτό. Πρόεδρε. Πρόεδρε. Και η προηγούμενη τροποποίηση... είχε πάλι κάποια ξεχασμένα έργα. Και τώρα υπάρχει και ένα ακόμη ξεχασμένο... που είπατε κύριε Δημαρχε... το δασάκι των 500. Λέω στον Δήμαρχο... δεν απευθύνομαι σε σας... γιατί εσείς πιστεύω... μέσα από τη δουλειά σας ανακαλύπτεται... και τα ξεχασμένα... γιατί η κεντρική πολιτική του Δημάρχου... από την προηγούμενη χρονιά... είχε καταρτήσει ένα τεχνικό πρόγραμμα... για το 2020. Και θωρώ αδιανόητο... σε κάθε τροποποίηση... τους τελευταίους μήνες από τον νέο έτος... να έρχεται σε κάθε μήνα... και μια τροποποίηση... γιατί έχουν ξεχαστεί κάποια έργα. Το λέω για τον Δήμαρχο... κύριε Αντιδήμαρχε... ο οποίος πιστεύω... Υπεύθυνος είναι ο Αντιδήμαρχος όμως... για τα τεχνικά έργα και θα μας απαντήσει. Επειδή περίμενα να μου απαντήσει ο Αντιδήμαρχος... καλά το κάνετε... αλλά σας ενημερώνω κύριε Πρόεδρε... που απουσιάζατε από την ενημέρωση... που έκανες στους εμπαγγευματιοβιοτέχνες... τον εμπορικό σύλλογο... ο Κύριος Δήμαρχος ήταν μόνος του... έκανα ενημέρωση να ακούσει τους πολίτες... και έλεγα εγώ αντικαθιστώ τον Αντιδήμαρχο... διότι, όπως ξέρετε, αγαπώ αυτή τη θέση... και ήμουν και Αντιδήμαρχος... η προγούμενη μου θητεία και είχε αντικαταστήσει τον Αντιδήμαρχο... που έχω εδώ απέναντί μου... άρα, δεν ισχύει το ότι Αντιδήμαρχος είναι άλλος... γιατί ο Δήμαρχος είναι και Δήμαρχος... και λατρεύει αυτή τη θέση του τε Δήμαρχου. Περνάνε όλα από εκεί. Αυτό ήθελα να κάνω σαν σχόλιο. Πιστεύω τον άλλο μήνα να μην έρθει άλλη τροποποίηση... με άλλο ξεχασμένο έργο. Ευχαριστώ πολύ. Είμαστε σύμφωνοι. Κυρία Κοβίδη, καλή δύναμη. Ευχαριστούμε πολύ. Κυρία Κοβίδη, μαθαίνουμε από τον κ. Παπαδόπουλο... ότι έχετε αντικατασταθεί από τον Δήμαρχο. Έγινε στην παρουσίαση να το συζητήσουμε και αυτό. Πάμε να προχωρήσουμε. Λοιπόν, ομόφωνα νομίζω. Κύριε Βέρο, εντάξει. Εντάξει, κάνουμε ένα αστείο, κύριε Βέρο. Λοιπόν, ομόφωνα. Πέμπτο θέμα. Τέταρτο. Συγγνώμη. Αποδοχή όρων ένταξης της πράξης με τίτλο... εκπόνηση μελετών αποτύπωσης και πυροπροστασίας... για τα σχολικά κτίρια του Δήμου... στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας Φιλόδημος 2. Κύριε Γιακοβίδη. Το έχαμε περάσει. Ομόφωνα. Ωραία, κύριε Παπαδόπουλε. Ναι, κύριε Παπαδόπουλε. Η ένταξη τη βλέπω για την πυροπροστασία. Ναι, κύριε Αντιδήμαρχε. Θέλω να ξέρω... γιατί βλέπω ότι το νούμερο είναι πολύ μεγάλο. Ένα 200.000.000... ανησυχώ και με προβληματίζει. Ήθελα να ξέρω... με τις συντηρήσεις των σχολικών κτιρίων... θα υπάρχουν χρήματα, θα μπορέσουμε να επέμβουμε... να γίνονται παρεβάσεις, γιατί υπάρχουν μεγάλα θέματα. Είναι ειδικό έργο... αφορά την πυροπροστασία των σχολικών κτιρίων. Προορίζεται αποκλειστικά για αυτόν τον ρόλο... που δεν εμπλέκεται με άλλες χρηματοδοτήσεις. Κύριε Ξανθόπουλε. Εγώ δεν θα είμαι αρνητικός. Θετικός θα είμαι. Απλά θέλω να δηλώσω για τα πρακτικά την ανησυχία μου. Και θα δηλώσω την ανησυχία μου γιατί... αφενός θυμάμαι τη δήλωση του Δημαρχού... όταν του συζητούσαμε ότι ξέρετε... το κάνουμε τώρα αλλά αν υπάρξει κάποια ευκαιρία... ξέρω εγώ θα το βγάλουμε από τον κακό Φιλόδημο. Ο Φιλόδημος είναι κάκιστος... κατά την προσωπική μου άποψη πάντα... για να τον εντάξουμε σε κάποιο άλλο εργαλείο. Εγώ τώρα βλέπω ότι ο Δήμος δοσμεύεται. Δοσμεύεται αφεντός γιατί η συμμετοχή του Δήμου τελικά είναι τεράστια. Θα πάρουμε και έκτοση, εντάξει μεγάλη όμως. Και αφεντέρου αυτό είναι δάνειο. Ο Φιλόδημος μας δανείζει. Και γι' αυτό το λόγο... Όχι, δεν θέλω να πεις τίποτα κύριε Μιχαλίδη. Δεν θα το κάνουμε εμείς. Όχι, όχι. Θα καταρκίσουν τον Φιλόδημο. Θοδωρικά έχω σήρθει η υπογραφή τελείωσε τώρα. Σε λίγο θα κάνουμε τα τρίμηνα. Πάει τελείωσε αυτό. Τι φάγαμε. Πατριότι τι φάγαμε. Ναι λοιπόν με αυτή την επιφύλαξη... την οποία έχω δηλώσει και όταν ζητήσαμε το θέμα. Καταπλή ψηφία λοιπόν. Όχι, ναι είπατε. Συγνώμη. Ομόφωνο. Η συνήθεια. Πέμπτο θέμα, έγκριση πρωτοκόλου προσορρυνής και οριστικής παραλαβής του έργου. Άρση επικίνδυνοτητες επικίνδυνων εκτισμάτων και αποκαταστάσεις δημιών αποτροχεία ατυχήματα έτους 2017. Υπάρχει κάποια αντίρρηση. Ομόφωνο λοιπόν. Έκτο θέμα, έγκριση... Ισήγηση για έγκριση πέμπτης τρομποποίησης νομικής δέσμευσης λόγω πέμπτης παράτασης. Δεύτερη οριακή προθεσμία του υποέργου ανακέννηση και κατασκευή προσθήκης κατεπέκτασης στο 21ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλλας, του ενταγμένου έργου ανακέννηση και κατασκευή προσθήκης κατεπέκτασης στο 21ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλλας του Δήμου Καβάλλας. Συμφωνούμε, κ. Ρεξανθόπουλε. Κ. Ρεξανθόπουλε κάνει το ερώτημα και θα απαντήσει και θα ενημερώσει. Εγώ θέλω να ρωτήσω το εξής. Βλέπω ότι κόβονται κάποιες εργασίες και προμήθειες, μπασκέντες και κάποια άλλα πράγματα και αυτά γίνονται αντιλίες. Υποθέτω, δεν ξέρω, ότι γίνονται αντιλίες για να αναβαθήσουν ενεργικά το κτίριο. Αυτό σημαίνει ότι στη μελέτη πονούσαμε. Κάτι δεν κάναμε καλά στη μελέτη. Και δεν το λέω για αυτό το έργο, το έργο θα τελειώσει. Πρέπει να ολοκληρωθεί. Το λέω για το μέλλον, γιατί κάτι ανάλογο φοβάμαι ότι γίνεται και στο 12ο. Ένα αυτό και δεύτερον, αυτά τα οποία δεν θα γίνουν από το αντικείμενο του έργου, τώρα θα γίνουν στο μέλλον, με άλλον τρόπο, με ίδιους πόρους του Δήμου. Άρα λοιπόν και εκείνα θα γίνουν, διότι τελικά θα υπάρξει πρόβλημα και με την ένταξη του έργου φαντάζομαι. Εάν δεν γίνουν, εννοώ. Καταρχήν, χωρίς έτοιμα του εργολάβου, βλέπουμε καινούργια οριακή παράταση. Αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω. Τι είδους προβλήματα υπάρχουν και τι συμβαίνει, θα μας το εξηγήσετε. Βλέπω ότι υπάρχει γραπτή διαβεβαίωση, θέλω να ρωτήσω απ' την διάρκεια. Βλέπω ότι υπάρχει γραπτή διαβεβαίωση, θέλω να ρωτήσω απ' την διαχειριστική αρχή, ότι εγκρίνει μη υλοποιήσιμες εργασίες. Όπως ανέφερε και ο Γιώργος Ξανθόπουλος, βλέπω μέσα για μπασκέτες, διάβασα, αν δεν κάνω λάθος, για αντλείες θερμότητας, που είναι πολύ σοβαρό. Κύριε Δήμαρχε, να μας πείτε τι να γίνει. Και θέλω να πω, σε περίπτωση ελέγχου, θα είμαστε καλυμμένοι. Λοιπόν, το πρόβλημα με τις αντλείες θερμότητας, το οποίο είναι το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι το εξής. Οι αντλείες θερμότητας που είχαν προβλεπθεί, αντιφάσκουσε σε κάποια σημεία του άρθρου, του αντίστοιχου της προμήθειας, και η προέκυψη ανάγκη να ολοκληρωθεί μια ποιοτική και σύνομη με τις προδιαγραφές και υψηλής ποιότητας αντλεία θερμότητας, η οποία θα καλύπτει τις ανάγκες του σχολείου, αυτή των 120 κιλοβάτ. Και η δεύτερη αντλεία που προβλέπονταν, των 80 κιλοβάτ και ήταν επικουρική, να περιληφθεί σε προμήθεια, σε συνδυασμό με τις μπασκέτες που σημειώσατε και την γραμμογράφηση του γηπέδου, σε δαπάνι πόρων που θα εξευρεθούν, είτε του δήμου, είτε άλλης βοήθειας από τη διαχειριστική. Έχουν συμφωνήσει σε αυτή τη διαδικασία, αυτή την πρότεινα, συμφωνήθηκε από κοινού και προχωρήσαμε σε αυτή τη κατεύθυνση, ώστε να έχουμε ένα ολοκληρωμένο αντικείμενο, εξασφαλισμένη η ποιότητα λειτουργίας του σχολικού συγκροτήματος και να μην έχουμε προβλήματα στο μέλλον. Αυτή που θα μπει, λέω, η αντλεία θερμότητος, καλύπτει τις ανάγκες του σχολείου. Δεν είναι ότι θα υπολειτουργεί το σχολείο, δεν είναι ότι θα υπολειτουργεί το σχολείο μέχρι να μπει και η δεύτερη, η οποία θα είναι πιο πολύ επικορική και αν πάθει κάποια ζημιά. Συμφωνούμε όλοι. Ναι, εμείς, πρόεδρε, παρόλα τα λάθη και τις ασθουχίες μελέτες, συμφωνούμε. Ωραία, ομόφωνα λοιπόν. Πάμε στο έξι θέμα. Στο εφτά θέμα. Παράτας προθεσμίες της μελέτης με τίτλο κυκλοφοριακή μελέτη για εντροποποίηση σχεδίου πόλης και την αλλαγή χρήσης οδών σε πεζοδρόμους. Υπάρχει κάποιο ερώτημα? Οχδό θέμα, χορίγεις... Κυρία Κοβίδη. Είναι η παράταση, την εγκρίνουμε, γιατί δεν υπάρχει πετιότητα του ανάδοχου αφορά την μελέτη, την κυκλοφοριακή του τμήματος του κέντρου της πόλης στα πλαίσια των αλλαγών για τις πεζοδρομήσεις και αυτά που έχουν γίνει. Και έχουμε τα στοιχεία που επεξεργάζεται χρειαζόταν τον απαιτούμενο χρόνο μια ολιγόμινη παράταση. Για να μην υπάρχει ανησυχία για το έργο του καπνεργάτη, αυτή τη στιγμή είναι τυπικόμενη για να μπορέσει να πληρωθεί ο συγκοινωνιολόγος και γι' αυτό γίνεται αυτό το πράγμα. Οι αλλαγές έχουνε σταλεί κάτω στο Υπουργείο, έχουνε εγκριθεί. Είναι στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή του Υπουργείου. Ο ίδιος ο Υπουργός ο κ. Ικωνόμου το παρακολουθεί το θέμα και τους έχει πει να κάνουνε γρήγορα. Τελειώνει εντός των ημερών, οπότε πλέον θα πάει στο Συμβούλιο Επικρατίας και όταν θα πάει στο Συμβούλιο Επικρατίας θεωρούμε ότι θα είναι θετική η εισήγηση της νομοπαρασκευαστικής, οπότε ίσως θα μπορούμε να ξεκινήσουμε και τις εργασίες μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση, όπου θα την κυνηγήσουμε και στο Συμβούλιο Επικρατίας. Ομόφωνα λοιπόν ο όγδο θέμα χωρίγησης παράδεισας προθεσμίας περιέργου αποκατάσταση αποστράγγισης οδών έτους 2018. Κύριε Δημαρχο. Το έργο αφορά την αποστράγγιση τμήματος της περιοχής, το οποίο δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε, το οποίο δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε, αποστράγγιση τμήματος της περιοχής, που έφθασε και ο κ. Καλπακίδης νωρίτερα, μπορούμε να το αναλύσουμε εδώ περισσότερο. Έχουμε την μελέτη που αφορά το τμήμα αυτό της περιοχής των Κρίνιδων και είναι απαραίτητο να συνεργαστούμε με τη ΔΕΙΑΚΣ, ένα τμήμα της, για να έχουμε την κάλυψη αυξημένης δαπάνης που χρειάζεται κατά ένα τμήμα και κατά ένα άλλο τμήμα θα συντάξουμε τον ανακεφαλωτικό πίνακα για τις αυξημένες προσότητες που χρειάζονται. Στα πλαίσια αυτά έχουμε και μια άλλαγη επιβλέποντα γιατί χάσαμε τους επιβλέποντες που είχαμε εκεί. Κύριε Πρόεδρε, ναι αλλά ωστόσο μαθαίνουμε ότι με το πρόβλημα που προέκυψε με τις διαμαρτυρίες εκεί του κατοίκου με τη διακοπή του ενός του δεύτερου αγωγού αποστράγγισης τι σκοπεύετε, τι θα γίνει, τι εξέλιξη θα έχετε. Το έργο θα ολοκληρωθεί με την εξασφάλιση παράλληλου αγωγού που βρέθηκε σε χαμηλότεροι στάθμοι από την πορεία στην τελική του κατεύθυνση προορισμό που ήταν για να μπει στα κανάλια έξω από τον οικισμό και εκεί στα πλαίσια αυτά θα γίνει μια συνεργασία με τη ΔΙΑΚ επειδή το αντικείμενο μεγαλώνει υπερβολικά, θα καλύψει η ΔΙΑΚ ένα τμήμα του και ένα τμήμα θα συνεχίσει να επιβαρύνει το έργο ώστε να εξασφαλιστεί πλήρως ο προορισμός των ομβρίων στην κατεύθυνση που θέλουμε. Ομόφανα λοιπόν ένα το θέμα χωρίς τρίτης παράτας προθεσμίας περαίωσης του έργου επισκευές βελτιώσης εναρμόνησης παιδικών χαρών και πάρκων Δήμου Καβάλας έτους 2018. Νέα από όλους. Η παράταση αφορά την αύξηση του φυσικού αντικειμένου του έργου. Έχει ολοκληρωθεί ήδη το τμήμα αυτό που προβλεπόταν από τη μελέτη και έχουμε την ευκαιρία να έχουμε περίσευμα χρημάτων το οποίο θέλουμε να στρέψουμε σε δύο άλλες παιδικές χαρές που δεν προβλέπονταν στο φυσικό αντικείμενο του έργου. Μία από αυτές είναι στην παραλιακή ζώνη του Περιγιαλίου. Η προηγούμενη ήταν την παιδική χαρά του... Ναι, εντός του πάρκου της κυκλοφοριακής αγωγής επάνω. Ε, οκ, η αντιδίμαρχη... Ναι, κύριε Παπαδόπουλα. Εμείς είμαστε σύμφωνοι, ωστόσο η διοίκηση οφείλει να αποκαταστήσει περισσότερες... κύριε Αντιδίμαρχε. Είμαστε σύμφωνοι, αλλά ωστόσο η διοίκηση οφείλει να αποκαταστήσει περισσότερες παιδικές χαρές που βρίσκονται σε οικισμούς της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππον και οι οποίες παραμένουν εγκατελημένες. Παραδείγμα, τους χάρη, του δάτου έτσι φέρνουν ένα παραδείγμα. Λοιπόν, αυτή τη στιγμή υπάρχει στον προγραμματισμό μας από το Πράσινο Ταμείο να επέμβουμε σε πέντε κοινότητες και να φτιάξουμε παιδικές χαρές μεταξύ των οποίων είναι και του δάτου. Αυτή η προσπάθεια θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα και θα ενταχθούμε σε αυτό το πρόγραμμα χρηματοδότησης. Και του πολυστήλου. Πέντε, πέντε, πέντε. Όχι, όχι. Αυτό όχι σε περιοχές που υπάρχουν, παιδιά. Αυτό το προσέξαμε ιδιαίτερα. Ομόφωνα λοιπόν. Είναι μάγνομο δότηση για την έγκριση του τέτου, τετάρτου... που κουτουμούν, ε, τι είναι αυτό δεν ξέρω και εγώ, κυρία δήμαρχα, να μας πείτε, για την χρήση και αντιχρήση επί έλασσων δαπανόνων ώστε να εγκριθεί ο τέτατος ανακεφαλαιοτικός πίνακας εργασιών της ενταγμένης πράξης ανακαίνησης και κατασκευή προσθήκης κατεπέκτες στο 21ο Δημοτικό Σχολείο. Είναι συνέχεια του προηγούμενου θέματος. Η μίωση του φυσικού αντικειμένου και έχει προκύψει και η οικονομική μίωση. Κύριε Ξανθόπουλε ή κύριε Παπαδόπουλε. Η ερώτηση που θέλω να κάνω, κυρία δήμαρχη, είναι επειδή βλέπω που κουτουμούν, ε, απαιτείται και τεχνικό συμβούλιο εδώ από μας τεχνικού συμβουλίου, έγκριση. Αυτή την ερώτηση είχα να κάνω γιατί από το 10 μέχρι το 19 είναι που κουτουμούν, ε, εγκρίσεις που το τεχνικό συμβούλιο νομίζω ότι χρειάζεται. Αλλά σε άλλα βλέπω ότι υπάρχει γιατί όλα τα βλέπουμε μέχρι το 19, αντιδήμαρχε. Σε άλλα βλέπω ότι υπάρχει. Παραδείγματος χάρη στο 11 υπάρχει, στο 12 υπάρχει, στο 13 δεν βλέπω να υπάρχει, στο 14 δεν υπάρχει, στο 15 δεν υπάρχει, στο 16 υπάρχει. Επειδή τα έδαμε αυτό με παρεξένεψε και εμένα. Κάπου υπάρχει, κάπου δεν υπάρχει. Είναι από αυξήσεις αντικειμένου ή χρήση των επιέλατων που λέμε στους ανακεφαλαιοτικούς, τότε υποχρεωτικά συνοδεύεται. Είναι στιγμές, ναι. Στο 11 έγκριση του τέταρτου ΑΠΕ και τέταρτου ΟΠΟΚΟΤΟΜΟΝΟΕ του έργου επισκευή συντήρησης σχολικών κτιρίων και αύριων χώρων και λιπές δράσεις. Ομόφωνα. Να τα πάρουμε όλα με τη σειρά. Κύριε Ρεβέρο. Το 11 με το 19 είναι το ίδιο θέμα. Όταν φτάσουμε στο 19 θα σας πω ότι από λάθος μπήκε. Δεν φτάσαμε στο 19, κύριε Χοβίδη. Άρα από το 11 ως το 18. Είμαστε σύμφωνοι για το 11. Ναι, το 12. Ναι, το 13, ναι. Το 14, ναι. Το 15, ναι. Το 16, ναι. Το 17, ναι. Το 18, ναι. Το 19 αποσύρεται και διαγράφεται γιατί από λάθος μπήκε είναι το ίδιο με το 11. Το 20, ναι. Το 21, ναι. Το 22, ναι. Το 23, ναι. Το 24, ναι. Το 25, ναι. Το 25 αφορά απόσπασμα το πρακτικό της τρίτης συνεντρίας της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου 2020 που αφορούν θέματα της πρώτης κατανομής ποσών σε νιέες σχολικές επιτροπές για το έτος 2020. Πάρει κάποιο ερώτημα? Όχι. Ναι, κύριε Παππά. Για τα γήπεδα δεν λέμε. 25 σχολικές επιτροπές. 25, ναι. Πάμε στο 26. Σχέδιο κανονισμού παραχώρησης χρήσης των σχολικών γυμναστηρίων, εθουσών και λοιπά σχολικών χώρων γενικά. Κύριε Παππά. Υπάρχει ο κανονισμός. Υπάρχει ήδη. Λοιπόν, αφήνουμε λίγο το 26. Καλούμε τον συντάξασσα. 27. Συντάξαντα. Σωστά, ευχαριστώ. Σε δύο λεπτά θα επανέρθουμε. Πάμε στο 27 για έγκριση πρόσληψης ιδρωνομέων άρντευσης για την αρντευτική περίοδο 2020. Ορισμού αριθμού θέσεων ιδρωνομέων, παρακαλώ κύριε Ακοβίδη. Ορισμός αριθμού θέσεων ιδρωνομέων και τομέα αυτών. Παρακαλώ, στο 27 είμαστε. Υπάρχει κάποιο ερώτημα, κύριε Βέρο. Λοιπόν, πολύ γρήγορα δεν είμαστε αντίθετοι, διότι πρέπει και είναι αναγκαιότητα η πρόσληψη των ιδρωνομέων. Βέβαια, μιλάμε για το 2020. Πάμε με γρήγορους ρυθμούς για την ανάπτυξη και πάμε να ξεπεράσουμε ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης. Αλλά η πρόσληψη θα γίνει με ένα βασιλικό διάταγμα πάλι του 1957. Προσέξτε τώρα, μη με πείτε ότι δεν κάνουμε τώρα την επιλογή, αλλά επειδή όμως αναφέρεται μέσα και πώς θα γίνει η επιλογή, όταν θα φέρετε δηλαδή την έγκριση των ανθρώπων αυτών που θα προσληφθούν. Ποια είναι τα κριτήρια, ελληνική ηθαγένεια, ανάγνωση γραφή, να μην έχουν ξεπεράσει το 60 έτος της ηλικίας και βέβαια υπάρχει και δυνατότητα για κάποιες περιπτώσεις να έχουν φτάσει μέχρι το 65. Συγγνώμη, αλλά τώρα να ξαναρωτήσουμε για μια ακόμη φορά μετά από πολλά χρόνια. Πόσοι από αυτούς που θα κάνουν αιτήσεις, χρειαζόμαστε 25 και θα κάνουν, λέω εγώ, 125. Πόσοι από αυτούς τους 125 δεν θα έχουν αυτά τα κριτήρια. Άρα, με ποιον τρόπο θα γίνει η επιλογή των 25 ιδρωνωμέων. Διότι 100 από τους 125, λέμε εμείς, θα έχουν αυτά τα οποία λέει εδώ το βασιλικό διάταγμα. Πώς θα απορρίψουμε τους υπόλοιπους ή πώς θα επιλέξουμε από αυτούς που έχουν αυτά τα κριτήρια. Το έχουμε πει πάρα πολλές φορές. Σας βάζουμε σε μια λογική να το δείτε λίγο ως διοίκηση. Έχουμε πει πολλές φορές τι πρέπει να γίνει. Πιστεύω ότι ήσασταν κύριε Μουριάδη και στα προηγούμενα Δημοτικά Συμβούλια, αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτός ο τρόπος. Και ούτε είναι λογική, παίρνουμε αυτούς που έχουν την εμπειρία, διότι κάποια στιγμή για τον αλφαλόγο, ουβέρος, φεύγει απ' τον τόπο αυτό, φεύγει όχι για τον άλλο κόσμο, φεύγει απ' αυτόν τον τόπο. Τι θα γίνει δηλαδή. Κάποια στιγμή, βέβαια, θα γίνει και τ' άλλο. Διότι, εντάξει, δεν είμαστε για 150 χρόνια, θα ζήσουμε 135. Άρα, πρέπει να δούμε, ώστε και κυρίως, και το λέω, και εδώ τελειώνουμε. Εμείς λέμε ότι ας σκεφτούμε κάποια στιγμή ότι πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα να κρατήσουμε και τους νέους ανθρώπους στα χωριέ. Υπάρχουν νέοι άνθρωποι που πρέπει να μείνουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι διαλύουμε οικογένειες, δίνουμε τη δυνατότητα σ' αυτούς που εδώ και χρόνια κάνουν καλά τη δουλειά τους, να δούμε έναν τρόπο τέτοιο που… να καλύψουμε πρώτα τις ανάγκες της υπηρεσίας του Δήμου, με την έννοια ότι καλές υπηρεσίες, αλλά να δούμε και πώς θα δημιουργήσουμε και ανθρώπους που θα έχουν την εμπειρία αυτήν. Λοιπόν, κύριε Βέρο, αν μου επιτρέπετε πάνω σε αυτό, νομίζω ότι θα είναι η πρώτη χρονιά που η υδρονομής δεν θα επέμβει ο δήμαρχος. Άλλες χρονιές υπήρχανε παντού και στα γραφεία. Δηλαδή, αν πάρετε την λίστα, δηλαδή κάποιοι που το παίζουν… Δεν εννοώ εσάς, κύριε Τζανάκ, που παραξηγούνται για άλλα πράγματα, το έχανε κάνει τσιφλίκι. Αυτή τη φορά, λοιπόν, η υδρονομής θα είναι από τους προέδρους. Ο δήμαρχος δεν θα επέμβει καθόλου, διότι οι πρόεδροι θα είναι υπόλογοι μετά για το αν κάνουν σωστά τις εργασίες ή όχι. Δεν θα γυρίσει κανένας, δηλαδή ό,τι προβλέπει εδώ, δύο, δύο, τρεις, τρεις. Δηλαδή, ο πρόεδρος θα έχει και την ευθύνη αυτό που θα γίνεται. Πρέπει και στην πράξη να δώσουν αρμοδιότητα στους προέδρους και να μην τους καπελώνουν. Κύριε Δήμαρχε, με όλον τον σεβασμό. Και να θέλατε να κάνετε αυτό που κάνανε οι προηγούμενοι, δεν μπορείτε να το κάνετε, διότι έχετε εννιά δημοτικούς συμβούλους, δεν έχετε. Είναι αυτά που λέγαμε και τα θεωρείτε, προσέξτε τώρα όμως, είναι λίγο υποκριτικό, όχι από τη μεριά σας, όχι από τη μεριά σας και από κανένας συνάδελφος, αλλά γενικά είναι λίγο υποκριτικό από ένα κομμάτι μεγάλο της αυτοδιοίκησης, να θέλει το δημαρχοκεντρικό σύστημα, προσέξτε τι λέω τώρα, το δημαρχοκεντρικό σύστημα. Απ' την άλλη είναι υποκριτικό για κάποιους να λένε ότι αυτή η κατάσταση φταίει γιατί υπάρχει δήμαρχος ή υπάρχουν δήμαρχοι στην πλειοψηφία που δεν έχουνε την απόλυτη πλειοψηφία, άρα δεν μπορούν να παράγουν έργο. Και είναι και υποκριτικό όμως απ' την άλλη να λέμε ότι, ξέρετε, λυπάμαι κύριε δήμαρχε, αλλά θεωρώ ότι αν ήσασταν στην ίδια κατάσταση που ήταν οι προηγούμενοι διοικήσεις, δεν ξέρω αν θα του λέγατε αυτό. Έχω τις επιφυλάξεις με όλο τον σεβασμό, με όλο τον σεβασμό, εντάξει, με όλο τον σεβασμό, διότι, προσέξτε, θα πω τώρα κάτι, θα πω κάτι τώρα, θα πω κάτι και κλείνω. Λέτε ότι ας πάρουν επιτέλους τις ευθύνες και οι άνθρωποι που είναι στα τοπικά συμβούλια. Κοιτάξτε όμως, δεν είναι μόνο ευθύνη των ανθρώπων στα τοπικά συμβούλια, είναι και ευθύνη ενός ολόκληρου δημοτικού συμβουλίου. Να σας πω κάτι, εάν διαπιστώσουμε, να σας πω το παράδειγμα. Διαπιστώνουμε ότι κάνουν μια επιλογή που κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους, δεν έχουν έστω και αυτά τα ελάχιστα κριτήρια. Διαπιστώνουμε δηλαδή κάποιος ότι είναι πάνω από 65. Δηλαδή εμείς θα το κάνουμε αποδεκτό. Καταλαβαίνετε τι λέω. Τα κριτήρια υπάρχουν σύμφωνα με αυτό το βασιλικό διάταγμα, αλλά τα κριτήρια ουσιαστικά τα έχουν όλοι, αυτά τα κριτήρια που βάζει τα έχουν όλοι. Κύριε Μαυρίδη. Νομίζω κύριε Πρόεδρε ότι ξεφεύγουμε. Εδώ τώρα ψηφίζουμε για να προσληφθούν 25 άτομα. Όταν θα έρθει η ώρα της επιλογής, να αναφέρει τα κριτήρια. Την επιλογή θα την κάνει το Δημοτικό Συμβούλιο. Ο κύριος Δήμαρχος το αντιλαμβάνεται, το καταλαβαίνει, ότι για να γίνει κάτι έτσι. Τώρα ξεφεύγω κι εγώ, διότι πάμε το τι θα γίνει μεθαύριο. Όταν θα έρθει εκείνη η ώρα, θα το συζητήσουμε και πιστεύω ότι θα τα βρούμε. Λίγο πάνω, λίγο κάτω, αλλά σήμερα να συζητάμε το πώς θα γίνει η επιλογή. Μετά από 20 μέρες ή ένα μήνα που θα χθεί το θέμα, να είμαστε εκτός. Αυτή είναι η αλήθεια. Και συζητάμε και δεν τελειώνουμε. Κύριε Δήμαρχε, αν κατάλαβα καλά, θα πάρουμε στον Αμυγδαλεώνα τρεις, στο Πολύστυλο δύο, στο Δάτο δύο υδρονομίζε. Τι να τους κάνουμε. Όχι, δεν εννοώ αυτό. Δεν μιλάω αυτό. Τι να τους κάνετε. Αυτή είναι η αλήθεια. Λοιπόν, κύριε Προσαέφ. Κοιτάξτε, επί του θέματος, είμαστε υπέρ των προηλήψεων. Από εκεί και πέρα... Από εκεί και πέρα, από αυτούς που παίρνετε τους 25, όπως είπε και ο φίλος μου ο Άρης ο Βέρος, με βασιλικό διάταγμα του ΤΑΔΕ, υπάρχουν διαφορές. Θέλω να ρωτήσω, είμαστε υπέρ... Όντως, στην ουσία, όπως λέει και ο κύριος ο Δράκος, 11 υδρονομίσεις. Να μην κρυβόμαστε σε κάθε χωριό να υδρονομαία έχει. Να μην κρυβόμαστε. Τώρα οι άλλοι που θα πάνε, διοίκηστε κύριε Μουριάδη, δικαίωμά σας. Απλώς η ένστασή μου είναι, βγάλατε για πρώτη φορά που έγινε αυτή στη Διάβια, κάθε χωριό πόσους θα πάρει υδρονομίσεις. Με τι κριτήριο, γιατί δεν είναι ο κύριος αντιδήμαρχος, ο κύριος Παπαδόπουλος, με τι κριτήριο επιλέξατε να πάρετε σε κάθε χωριό αυτούς τους υδρονομίσεις. Αυτή είναι η ένστασή μου για να απαντήσω. Πώς γίνεται αυτόν, θέλω να με πείτε. Κριτήρια, αν μπορεί ακουμπαλής στο Σολίνα ή όχι. Κριτήρια όχι για τους υδρονομίσεις. Είπατε επίσης, έχω στη Διάβια, στον Αμυγδαλαιώνα 3, στο Δάτο Μικροδύο. Εδώ υπάρχουν, η ένστασή μου είναι κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, γιατί έκανα μια αποτίμη, έμαθα ποιες είναι οι υγειοτρίσεις. Ο Δήμος Καβάλας μαζί με την Καρβάλη και τον Χαλκερό, έχει 36 υγειοτρίσεις, εκ των οποίων θα πάρετε 25 άτομα. Η αδικία είναι εδώ πέρα ότι υπάρχει μια υγειοτρίση κοινωνική και θα πάρετε 3 άτομα. Στο Ζηγός στο χωριό μου, που είναι μαζί με την Παλιά Καβάλα που την βάλατε φέτος, έχουμε 10 υγειοτρίσεις, δηλαδή έχουμε το 1 τέταρτο των υγειοτρίσεων. Αντί να πάρετε 6 στο Ζηγός, παίρνετε 4. Για αυτό ποιο κριτήριο βάλατε, η ένσταση μου. Έχουμε δηλαδή το 1 τέταρτο των υγειοτρίσεων. Ευχαριστού. Λοιπόν, κύριε Καλπακίδη, για ένα λεπτό κι εσείς. Όλα αυτά τα χρόνια βλέπουμε τις προσλήψεις, με ποιον τρόπο κινόταν και που εργαζόταν αυτοί που προσλήφθηκαν. Επάνω σε περίπτωση, ο δικός μου προβληματισμός είναι άλλος. Προβληματίζομαι σε αυτό που λέει ο δήμαρχος, ότι θα δουλέψουν στα χωριά τους αυτοί και όχι στα γραφεία. Ο προβληματισμός στο δικό μου είναι ο εξής. Και μάλιστα σε κάποιο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, τον είχα αναφέρει, γράφει εδώ στο θέμα έτσι όπως μας έχετε στείλει, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η διατεταγμένη χρήση των αρδευτικών υδάτων. Αυτοί οι οποίοι θα προσληφθούν θα τηρήσουν τον αρδευτικό κανονισμό ή θα ποτίζει ο καθένας όπως θέλει. Θα πρέπει να τους γίνει δηλαδή κάποια εκπαίδευση. Θα πρέπει να γνωρίζουν τον αρδευτικό κανονισμό ή θα ξεκινάει το πότσμα από το κρυονέρι και θα καταλήγουν τα νερά στο πολίστυλο. Θα πρέπει δηλαδή να γίνει μια εκπαίδευση, αν πρέπει να παρθούν 25, 25 και να δουλέψουν όπως το έβαλε ο δήμαρχος. Δεν διαφωνούμε σε αυτό, απλά θα πρέπει κάποια στιγμή να εφαρμοστεί και ο αρδευτικός κανονισμός. Θα είναι αυτονόητο αυτό κύριε Καλπακίδη και κύριε Ξανθόπουλε. Κύριε Δήμαρχε, η κουβέντα επικεντρώνεται μόνο στις προσλήψεις. Στην άρδευση υπάρχουν εμίρια όσα προβλήματα και θέματα. Δεν μόνο υγειοτρήσεις, δεν μόνο το δίκτυο. Δεν είναι με αυτό που είπε ο κύριος Καλπακίδης μόνο η μεθοδολογία που ποτίζει κανείς. Έχουμε περιπτώσεις παραγωγών οι οποίοι τα έχουν καπαρωμένα τα ρολόγια. Σε αυτό αναφέρεται ο Καλπακίδης. Τι θα γίνει με αυτό. Και βέβαια εγώ κάποια στιγμή στο τέλος της αρδευτικής περίοδος θα ήθελα να μας πείτε αν είναι δυνατόν, είναι δυνατόν τεχνικά, μπορεί να βοηθήσει και ο κύριάς αυτό, πόσο νερό βγήκε από τις αρδευτικές υγειοτρήσεις, πόσο νερό καταγράψαμε. Διότι το δίκτυο, δεν ξέρω αν έχει άποψη ή ο αντιδήμαρχος που δεν είναι εδώ έχει άποψη, το αρδευτικό δίκτυο έχει σοβαρόδοτα προβλήματα. Εγώ θα ήθελα απολογιστικά, τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο, να ξέρω ότι αντιλήσαμε τέτοια ποσότητα νερού, καταγράψαμε αυτήν, οι δαπάνες σε ρεύμα, μισθοδοσίες και τα λοιπά, ό,τι κάναμε ήταν αυτές, μπήκαμε μέσα τόσο για να ξέρουμε τι θα κάνουμε το 21, γιατί αυτή η σωρέπη την άρντευση πονάει, κύριε Δήμαρχο. Κύριε Παπαδόπουλε, τον θέμα είναι λίγο σύνθετο και εντάξει, να αποδεχτώ ότι ο δίμαρχος δεν έχει καμία σχέση με τα χωράφια, με τα εδρόμετρα, με τα ενάρτευση, με τα ποτίσματα, εντάξει, το καταλαβαίνω και το καταναώ και το λέω πραγματικά ειλικρινά, να μην έχει άποψη, αλλά το να λέει ο δίμαρχος ότι συνενοήθηκα με τους προέδρους της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππον, που εγώ δεν το πιστεύω αυτό, αν έχει γίνει όμως καλό θα ήταν εδώ να έρθει ένας να μου αποδείξει ότι για ένα χωριό χρειάζομαι τρία άτομα, τρεις ιδρωνομείς, αυτό θα είναι πρωτοπόρο κύριε δήμαρχε, θα είμαστε ο μοναδικός δήμος που για ένα χωριό, γιατί υπάρχουν και στράματα, υπάρχει και μια αναλογία, δεν είναι δυνατόν να παίρνετε διπλάσια άτομα, το μόνο που αντιλαμβάνομαι είναι ότι κάνετε πάλι χατηράκια, παίρνετε ανθρώπους σε δουλειά, αλλά το αν η προηγούμενη διοίκηση έχει κάνει κάποιο λάθος και πήρε εξίσου τον ίδιο αριθμό, σημαίνει κύριε δήμαρχε ότι και εσείς πρέπει να κάνετε το ίδιο λάθος? Απ' τη μία μας λέτε ότι εδώ γινόταν τσιφλίκη και από την άλλη εξακολουθείτε εσείς την ίδια πεπατημένη, τι ισχύει τελικά. Εκείνο όμως που θέλω να πω με λίγα λόγια κύριε δήμαρχε, οι δουλειές αυτές γίνονται με ένα σχεδιασμό ώστε να μην να κοστολογούμε τα χρήματα που δίνουν όλοι οι πολίτες και οι κάτοικοι, γιατί αυτοί οι άνθρωποι θα πληρωθούν. Δεν είναι δυνατόν να θέλουμε 11 και να παίρνουμε διπλάσιο αριθμό. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν κάποιες πρώτεια γραφές και εσείς τώρα να λέτε ελεύθερα χωρίς να ξέρετε τη δουλειά και δεν σας κατηγορώ, να λέτε 25 και να λένε και οι συνάδελφοι κάτω, μα και οι προηγούμενοι 25 πήρανε. Τι σημαίνει δηλαδή αν έχουν κάνει λάθος ή αν έχουν κάνει λάθος υπολογισμό, δεν το θέτω έτσι, λέω ότι έχει γίνει λάθος υπολογισμός, πρέπει να κάνουμε και εμείς το λάθος. Και πού είναι οι περαικοπές, ο εξορθολογισμός, η σωστή διαχείριση για την οικονομία. Να ολοκληρώσω κύριε Πρόεδρε, γιατί αυτά που ακούω εδώ μέσα θα ξεχάσω και αυτά που ξέρω, θα τα ξεχάσω. Σε ένα χωριό, μικρό χωριό τρεις υδρονομείς, αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Αφαιρέστε από μέσα τους αριθμούς, πάρτε πίσω όλο το θέμα και ελάτε να μας ενημερώσετε σωστά. Αυτοί που μπορούν να μας ενημερώσουν. Πάρτε το πίσω το θέμα κύριε Δήμαρχε. Πάρτε το πίσω και μην αφήνετε υπονοούμενα. Δεν γίνεται σε ένα χωριό. Θα φέρω εδώ ανθρώπους να το πούν και θα γίνουμε ρεζίλοι. Όχι, χατηράκια όχι, Δήμαρχε. Δεν θα περάσουν. Κύριε Παπαδόπυλο, ο ιδέας σας το κλείνω και μην μου παίνετε μεν αυτό το ύφος. Εντάξει, κύριε Παπαδόπυλε, λοιπόν, κοιτάξτε, εγώ μπορεί να μην ξέρω από χωράφια. Δεν μεγάλωσα στα χωράφια, είναι η αλήθεια και δεν το λέω υποτιμητικά. Μεγάλωσα αλλού. Τι να κάνω τώρα. Εντάξει, πήγα στο σχολείο και τέλειωσα ένα πανεπιστήμιο. Τι να κάνω εγώ, φταίω σε αυτό, δεν φταίω. Όχι, δεν φταίω όμως, πιλικρινά πιστέψτε με. Λοιπόν, όμως, κύριε Παπαδόπυλε, ξέρω να μπορώ να κρίνω. Μπορεί να μην έχω δουλέψει στα χωράφια, αλλά μπορώ να ξέρω τι θέλω να κάνω στα χωράφια. Μπορώ να ξέρω ότι θέλω να αλλάξω το δίκτυο όπου μπορώ και να μην παρακαλάω δεξιά και αριστερά και να υπάρχουν ευλάδες και να μπορώ από το ένα μέρος να μετακινήσω κόσμο και να πάω κάπου αλλού για να κάνω τις δουλειές μου. Ξέρω ότι οι πρόεδροι υποφέρουν και υπονάνε. Και επειδή, λοιπόν, ενδιαφέρεστε πολύ για το δάτο, θα σας πληροφορώ, λοιπόν, ρωτήστε τον πρόεδρο του δάτου τι χρειάζεται. Λοιπόν, η διοίκηση, λοιπόν, κρίνει κύριε Παπαδόπουλε, όταν θα γίνεται εσείς διοίκηση, μπορείτε να πάτε τους μισούς, μπορεί να πάτε και έναν, γιατί ξέρετε τη δουλειά, κρίνουμε, λοιπόν, ότι αυτή τη στιγμή χρειάζεται αυτός ο αριθμός. Εντάξει, για όλες τις δουλειές, για ιδρονομής, έχει συνονοηθεί για τους ιδρονομείς ο κύριος Παπαδόπουλος με τους πρόεδρους και έχει βγει με αυτό τον γνώμονα. Εντάξει, από εκεί και πέρα τώρα, εδώ μπορούμε να παίζουμε την κολοκυθιά και να λέμε γιατί 11, όχι 10. Γιατί 10, όχι 6. Λοιπόν, κρίναμε, λοιπόν, ότι με συνονόηση με τους πρόεδρους, ότι αυτή χρειάζεται. Λοιπόν, το τυραννίσαμε το θέμα, κύριε Παπαδόπουλο, το ψηφίζετε, ναι ή όχι. Καταγγέλω την αναφορά που κάνει ο δήμαρχος ότι θα πάρει ιδρονομείς και θα τους χρησιμοποιήσει για όλες τις δουλειές, το καταγγέλω τώρα εδώ και είμαστε αρνητικοί. Κύριε Παπαδόπουλε, αυτή είναι κομμάτια δική σας. Αυτό καταλάβατε. Σας είπα, κύριε Παπαδόπουλε, αν δεν καταλαβαίνετε δικό σας πρόβλημα, είπα ότι είναι για τους ιδρονομείς, για δουλειές. Καταλαβαίνετε ελληνικά. Αν δεν καταλαβαίνετε, πάρτε ένα μεταφραστή. Τι να σας πω, υπάρχουν ελληνικές και ελληνικά μεταφραστές. Κύριε Παπαδόπουλε, νομίζω ότι θα σας προσβάλλω γενικά, αλλά κάθε φορά που ξεφεύγουμε από το θέμα θα σας σταματάω και να μην παρεξηγηθείτε. Το θέμα είναι η έγκριση των ιδρονομέων. Σε αυτό είμαστε. Έγκριση των ιδρονομέων, του συγκεκριμένου αριθμού ατόμων με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Γιατί ξεφεύγουμε, κύριε Παπαδόπουλε, το ψηφίζετε ναι ή όχι. Άρα δεν ψηφίζετε την πρόσεψη των ιδρονομέων. Κύριε Παπα. Να πω δύο λόγια. Έκανε λάθος και ο δήμαρχος όμως, δε φταίρει μόνο ο Παπαδόπουλος, όταν απευθεθήκαν στον κύριο Δράκο και του είπατε ότι πήγαν στα γραφεία και εκεί χάλασε η δουλειά. Το θέμα για μένα είναι ότι όποιος και έναν δήμαρχος, για να καλύψει τις ανάγκες των χωριών, θα πρέπει να ακούσει τις τοπικές κοιρωνίες τι ανάγκες έχουν. Εντάξει κλείτε το μικρόφωνο να πω ότι εκτός από νερού λάδες στα χωριά. Κύριε Βέρο, κύριε Μορτασάβη, κύριε Βογιατζή. Και εγώ και εμείς το ψηφίζουμε εφόσον ισχύουν αυτά που γράφονται στη νησί. Κύριε Ξανθόπουλα. Και εγώ είμαι θετικός Πρόεδρε, αλλά θα παρακαλέσω απολογιστικά τον Οκτώβριο-Νοέβριο να πληροφορείτε το Δημοτικό Συμβούλιο τι ακριβώς συμβαίνει με την άρθρωση. Καταπλού ψηφία λοιπόν. Και θα σας παρακαλούσα κύριε Ξανθόπουλε, μια και το θέσατε, να βοηθήσετε σε αυτό το κομμάτι, δηλαδή να σας το ζητάω από τώρα. Εντάξει. 26ο θέμα Σχέδιο Κανονισμού Παραχώρης Χρήσης των Σχολικών Γυμναστηρίων Εθνών Πολλαπλών Χρήσης Σχολικών Χώρων Γενικά. Κύριε Δασκαλούδη, ενημερώσετε μας παρακαλώ. Λοιπόν, όταν αναλάβαμε τις Σχολικές Επιτροπές βρήκαμε ότι υπήρχε ένα έλλειμμα όσον αφορά τις αναθέσεις τις παραχωρήσεις των σχολικών χώρων στις διάφορους φορείς. Ψάξαμε να βρούμε στις υπόλοιπες Σχολικές Επιτροπές τι γίνεται και είδαμε ότι υπάρχουν κανονισμοί, οι οποίοι ακριβώς ορίζουν τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι παραχωρήσεις. Για όλες τις παραχωρήσεις, είτε πρόκειται για γήπεδα είτε πρόκειται για χώρους σχολικούς, αίθουσες σε πολλαπλών χρήσεων, σε φροντιστήρια που θέλουν να ξεγάγουν εξετάσεις κλπ. Μέχρι τώρα όλες οι παραχωρήσεις γίνονται με μια υπεύθυνη δήλωση αυτού που έπαιρνε την παραχώρηση. Η υπεύθυνη δήλωση δεν έλεγε κάτι, δεν μπορούσε να μας καταχωρήσει, να μας κατοχυρώσει νομικά, να μας εξασφαλίσει. Για αυτό το λόγο προχωρήσαμε στη σύσταση ενός κανονισμού παραχώρησης σχολικών χώρων, όπου ρυθμίζονται όλα τα θέματα αυτά των σχολικών χώρων. Δεν ξέρω, νομίζω ότι είναι ένα θετικό βήμα αυτό εδώ πέρα το πράγμα που γίνεται. Λοιπόν, θεσμικό, νομικό έλλειμμα, νομικό, νομικό έλλειμμα, όχι χρηματικό, νομικό. Χρηματικό τώρα αφήστε, δεν το εξετάσουμε αλλιώς. Εντάξει. Και γι' αυτό σαν σχολική επιτροπή εγώ προσωπικά εισηγήθηκα τη δημιουργία αυτού του κανονισμού. Έγινε η διαβούλευση, πέρασε από την Επιτροπή Παιδείας και από την Δημοτική Επιτροπή Παιδείας και από την Επιτροπή Νεολέας Άθλησης και λοιπά, με εγκωμιαστικά σχόλια, μπορώ να πω, στην πλειοψηφία και περιμένουμε να ψηφιστεί για να μπορούμε να προχωρήσουμε από εδώ και πέρα σε κανονικές παραχωρήσεις σχολικών χώρων. Δηλαδή με κάποια νομική υπόσθεση. Με προϋποθέσεις ως θέση, όπως λέγει ο κύριος. Ωραία, υπάρχει κάποιο ερώτημα? Ο κύριος Παπάς, πρώτα. Θέλω να πω κάποια πράγματα στο κύριο Πρόεδρο, ότι χαιρετίζουμε εμείς την τάξη που θα μπει μέσα στους αθλητικούς, στους κλειστούς χώρους και στους ανοιχτούς γενικότερα. Αλλά θέλω να του επισημπάνω κάτι. Ότι η πρόταση που κάνετε για τους αθλητικούς συλλόγους στο 1.4 άθρο 9 και στο 9.4 θέλουμε να τηρηθεί πλήρως. Δηλαδή να μην κάνουμε διακρίσεις. Δηλαδή για τους αθλητικούς συλλόγους πρέπει να τηρηθεί πλήρως. Όπως και η εφαρμογή του άθρου 10 πρέπει να είναι πλήρως για κάθε ένα που ζητάει το χώρο και πρέπει να είναι αθλητικός σύλλογος. Δηλαδή πρέπει να ελεγχθούν. Γιατί τώρα τι παρατηρείτε. Παρατηρείτε ότι έρχεται κάποιος και σας ζητάει χρόνο, αλλά δεν τηρεί τις προϋποθέσεις του νόμου να είναι αθλητικός σύλλογος. Πρέπει δηλαδή να τα ελέγξετε αυστηρά αυτά και θα πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχουν μέσα ιδιαίτερα και στην καλαμίτσα και στο τέννης αλλά και στο μπάσκετ μέσα που έρχεται κάποιος. Γιατί εμείς που έχουμε αγωνιστικά τμήματα μας στέλνεται να πάμε επειδή δεν έχουμε τις ώρες να πάμε και σε σχολείο που είναι το Πολυκλάδικο. Δεν θέλουμε δηλαδή. Εμείς που έχουμε αγωνιστικά τμήματα να είναι ένας επάνω στη χωράφα, άλλος να είναι επάνω στο τέταρτο, το άλλο να είναι στο Πολυκλάδικο. Θέλουμε να είναι συγκεντρωμένα. Καταλάβατε πρέπει να είναι συγκεντρωμένα. Λοιπόν, τι θέλω να πω με αυτά, ότι οι αθλητικοί, οι σύλλογοι, μάλιστα που έχουν και αγωνιστικά τμήματα και υπηρετούν τον νόμο, πρέπει να έχουν μια προτεραιότητα. Εγώ τι διαπιστώνω. Διαπιστώνω ότι μπαίνουν μέσα στο Πολυκλάδικο που λέτε για σχολείο, μπαίνει κάποιος ο οποίος είναι ιδιώτης και κάνει προπόνηση στο μπάσκετ και τα κονομάει. Δηλαδή γιατί δίνετε τη δυνατότητα δηλαδή εκεί ακριβώς που δεν φτάνουν οι χώροι για να αθληθούν οι κανονικοί σύλλογοι, γιατί δίνετε τη δυνατότητα σε έναν ιδιώτη, το ίδιο συμβαίνει και στο τένις. Καλά είπατε δεν σας αφορά, αλλά πάμε και η συμβαίνει όμως και στα σχολεία. Άρα λοιπόν θα πρέπει να το δούμε λίγο αυτό το πράγμα. Θα πρέπει δηλαδή να ξεκινήσουμε από αυτό που βάζει ο κ. Γκουνελάς κάθε φορά και λέει ότι πρέπει να ελέγξουμε αυτοί που μπαίνουν μέσα στους αθλητικούς χώρους αν έχουν τις προϋποθέσεις του νόμου. Γιατί διαπιστώνουμε ότι δεν έχουν και κατά αυτόν τον τρόπο έχουμε το πρόβλημα στο να λέμε ξέρετε δεν φτάνουν οι ώρες, πρέπει να πάντε εκεί, πρέπει να πάντε εδώ, να μαλώνουν με το μουτζάκι οι δικοί μου εκεί πέρας της Ένωσης Καλαθοσφέρσης, να μαλώνουν οι άλλοι να λένε γιατί ο αστέρας, γιατί το αέρα, εδώ πρέπει να μπει μια τάξη. Και θέλω να τηρίσετε τα άθρα αυτά που βάζουν στο κανονισμό που λέει ότι πρέπει να πρώτα έναν αθλητική σύλλογη, εδώ άκουσα μέχρι και κάποιοι οι οποίοι είναι σε κάποια ηλικία θέλουν να κάνουν την πλάκα τους ας πούμε και λέει θα μας δώσετε ώρες, θα μας δώσετε ώρες, μα ο αθλητισμός είναι για τη νεολαία, δεν είναι ο αθλητισμός τώρα για τη δική μου ηλικία. Εντάξει δεν είναι πολύ σοβαρά, Γιάννη είναι πολύ σοβαρά αυτά τα πράγματα, θέλω να τα λύσω γι' αυτό γίνομαι περιγραφικός, θέλω να τα λύσω εφαρμογή των κανόνων ναι όπως είναι αυστηρά όμως ότι όλοι πρέπει να έρθουν και να αποδείξουν ότι είναι αθλητική σύλλογη. Δεν παίρνουμε μέσα σε ένα καζάνι όλοι και από εκεί και πέρα κάνουμε ο καθένας και δεν φτάνουν οι ώρες, γιατί όπου τσάγεις θα έρθει μετά και θα μου πει δεν φτάνουν οι ώρες. Ναι αλλά δεν πρέπει να υπηρετήσουμε αυτούς τους συλλόγους που εκπροσωπούν την πόλη όχι σε προτεραιότητα, πρώτα αυτούς και μετά φτάνουν. Δεν θα μπει στην ίδια μοίρα δηλαδή ο κάποιος που κονομάει κάποια λεφτά και να λέει εγώ θέλω ώρες και να του δίνει ο άλλος και να νομίζει ότι υπηρετεί κατά αυτόν τον τρόπο την πόλη, την πόλη την υπηρετούν αυτοί που με ερασιτεκνικό τρόπο, εδώ φτάνουμε να ζητάμε από τον δήμαρχο λεφτά για να καλύψουμε τις ανάγκες μας στις αγωνιστικές. Δεν θα έρθουμε να πληρώσουμε και από πάνω λεφτά για να καλύψουμε όλα τα τμήματα μας και κάποιοι άλλοι να βγάζουν χρήματα. Νομίζω ότι τα άμπα τόσο αναλυτικά και τόσο γλαφδρά και θέλω ο κύριος Πρόεδρε να τα λάβει υπόψη αυτά. Κυρία Σαναέκα πρώτα. Ερώτηση και τοποθέτηση μαζί. Δεν την ξαναπατάω, παπαδόπουλε, δεν ξανακάνω ερωτήσεις και να φτάσω μετά από τρεις ώρες να μην μπορώ να μιλήσω. Κατευθείαν θα σας πω, κύριε Δεσκαλούδη, πριν απ' όλα, καλή επιτυχία. Είναι πάρα πολύ δύσκολο αυτό που έχετε να λάβει, τόσο που δεν φαντάζεστε. Διότι γι' αυτό την έκανε με ελαφρά ο κύριος Μοντζάκης, να μην έχει την παραμικρή αγκουβολία. Και δεύτερον, διότι όλοι αυτοί που ήρθαν και έδωσαν χώμα και ύδον, δεν θα περάσει μήνα που θα υπονομεύσουν το έργο σας με κάθε τρόπο. Και δεν λέω όνοματα, ούτε θύγο, υπολήψεις, ούτε τίποτε. Επομένως, έχει πάρα πολύ δίκιο ο Βαγγέλης ο παπάς που σας λέει, κρατήστε τον κανονισμό, κρατήστε αυτά τα άρθρα όπως θα λένε, διότι αλλιώς μπλέξαμε. Σας βοηθάει το γεγονός σε αυτό το θέμα, ότι δεν είστε αιρετός. Σας βοηθάει το γεγονός ότι έχετε τη στήριξη του δημάρχου σε αυτό το πέδρο. Και τη δική μας όλου του Δημοτικού Συμβουλίου. Όταν εμείς θα ερχόμαστε και θα λέμε, κοίτα δασκαλούδι, αυτό το Σύλλογο κάνει τον Μορέ κάτι τέτοιο, εσύ θα μας λες, όχι, ο κανονισμός λέει έτσι. Είναι πολύ δύσκολο, πάρα πολύ δύσκολο. Σας εύχομαι ειλικρινά καλή επιτυχία και θα ταλαιπωρηθείτε, αλλά δεν πειράζει, εγώ που είμαι υπέρ των κανονισμών, φυσικά θα ψηφίσει η παράταξή μας, δεν το συζητούμε και αν χρειαστείτε σε οτιδήποτε τη βοήθειά μας, εμείς εδώ είμαστε. Κύριε Παπαδόπουλα. Ερώτηση θέλω πρώτα να κάνω. Ήθελα να ξέρω με βάση των στοιχειών και τις μελέτες που έχετε δει και έχετε ελέγξει για να κάνετε τον κανονισμό, ήθελα να ξέρω πόσα έσοδα το χρόνο ο Δήμος Καβάλας παίρνει από τις παραχωρήσεις και με τις αυξήσεις τι προσδοκάτε, πόσα περισσότερα να πάρετε. Ήθελα να ξέρω δύο στοιχεία ακριβώς. Από αυτά που έχουμε δει μέχρι τώρα, τα έσοδα που έρχονται στις σχολικές επιτροπές, που δεν είναι έσοδα, να μην το πούμε έσοδα, είναι ουσιαστικά κάλυψη εξόδων. Είναι για κάλυψη εξόδων. Εγώ δεν θεωρώ ότι είναι έσοδα από τη στιγμή που πληρώνουμε ρεύμα και κάνουμε και στα σχολεία διάφορες εργασίες συντήρησης, τα οποία εν μέρει προκαλούνται και από τους συλλόγους. Λοιπόν, αυτό είναι κάλυψη εξόδων. Μέχρι τώρα, αυτό που έχουμε δει, ότι αυτά που έρχονται για την κάλυψη των εξόδων στις σχολικές επιτροπές, είναι λάχιστα. Υπάρχουν σύλλογοι που εδώ και τρία χρόνια δεν έχουν πληρώσει τίποτα. Εμείς αναλάβαμε τώρα, γι' αυτό και κάνουμε τον κανονισμό. Αναλάβαμε το Σεπτέμβριο ακριβώς, βρήκαμε μια υπάρρουξα κατάσταση και τον κανονισμό εγώ τον εισηγήθηκα από τον Οκτώμβριο. Λοιπόν, το τι δεν πέρασε από τη ΔΕΠΑ ακόμα, δεν ευθύνεται οι σχολικές επιτροπές. Τον Οκτώμβριο εγώ εισηγήθηκα αυτόν τον κανονισμό, τέλειο Οκτωμβριού. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς, δεν μπορώ να σας απαντήσω ακριβώς πόσα είναι. Τα χρήματα πάντως που έρχονται είναι λάχιστα. Οι μεγάλες ομάδες δεν πληρώνουν. Αυτές που θα έπρεπε να κάνουν τη μεγάλη χρήση που έχουν 40 και 50 ώρες την εβδομάδα, δεν πληρώνουν μέχρι τώρα τα τελευταία χρόνια τίποτα. Αν θέλετε μπορώ να κάνω, στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, μπορώ να κάνω έναν προϋπολογισμό να δω τι έχουμε εισηπράξει μέχρι τώρα, τι κανονικά έπρεπε να εισπράξουμε και να σας ενημερώσω. Κάνατε κάποιες αυξήσεις με βάση κάποια δεδομένα στις παραχωρήσεις όπως θέλετε, βαφτίστε το, σαν έξοδα, όπως θέλετε. Κάνατε κάποιες αυξήσεις. Γιατί είπατε. Υπάρχει μια λογική. Εισπράττουμε αυτά τα χρήματα, μπαίνουμε μέσα, δεν μας τάνουν. Ή το κάνουμε γιατί θέλουμε να φέρουμε νέα έσοδα στο δημο. Υπάρχει μια λογική. Χωρίς να έχετε απόλυτα νούμερα ήρθατε και βάλατε αυξήσεις. Δεν μπορώ να καταλάβω τη λογική. Μπορείτε να μου πείτε. Ο δημαρχός σας είπε τι να κάνετε. Δεν ξέρω. Κύριε δήμαρχε, δώστε μια απάντηση. Για ποιο λόγο έχουν γίνει αυτά. Θέλω απόλυτα νούμερα. Πόσα εισπράττει τον χρόνο ο δήμος και πόσα προσδοκάτε να πάρετε. Καταρχήν, σε απόλυτα νούμερα δεν μπορώ να σας πω γιατί αυτή τη στιγμή δεν ξέρω τι έσοδα υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια. Σας εξήγησε ο κύριος Δασκαλούδης ότι τα έσοδα ήταν περιορισμένα. Χρειώνουμε κύριε Παπαδόπλε, γιατί σας καταλαβαίνω έχετε ομάδες που πρέπει να ρωτήσετε, συνεργατών σας. Θέλω να σας πω λοιπόν ότι τα γυμναστήρια... Ο κύριος Παπάς κατάλαβα και είπε τη θέση του. Θέλω λοιπόν ότι τα γυμναστήρια χρειάζονται καθαρίστριες. Χρειάζονται ανθρώπους να τα καθαρίζουν. Εάν σας δείξω φωτογραφίες σε τι κατάσταση είναι τα γυμναστήρια όταν φεύγουν, θα λέγατε ότι είναι πολύ λίγα τα χρήματα που βάζουμε. Και σε τελική ανάλυση όποιος θέλει να χρησιμοποιήσει τα γυμναστήρια θα πρέπει να συμμετέχει στην καθαριότητα. Το ρεύμα ποιος το πληρώνει κύριε Παπαδόπλε? Έχει ρεύμα με προβολής. Ποιο στο ισχολικές επιτροπές? Και τα αφήνουν... λοιπόν, πόσο πληρώνουν σε ρεύμα οι ισχολικές επιτροπές, δεν σας ενδιαφέρει αυτό? Σας ενδιαφέρουν τα απόλυτα νούμερα? Εάν θέλουμε με απόλυτα νούμερα θα πρέπει να το πάμε περισσότερο. Τέλος πάντων, με αυτό λοιπόν καλύπτουμε την ανάγκη να υπάρχει τουλάχιστον καθαρίστρια. Ο κύριος Βέρος, μετά ο κύριος Βουνελάς και ο κύριος Μούτιας και να ολοκληρώνουμε. Να ρωτήσουμε λίγο, αυτός ο κανονισμός πέρασε από τις ισχολικές επιτροπές? Πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, διότι οι χώροι είναι των σχολείων. Τα σχολεία, ευθύνη της λειτουργίας των χώρων, έχουν σχολική επιτροπή. Δεν μπορεί η εγγνώση των σχολικών επιτροπών να μην έχει περάσει. Και θα σας πω το εξής τώρα. Γιατί? Γιατί είναι λίγο, αν πάτε στο Άρθρο 23, λέτε ότι ο ενδιαφερόμενος φορέας απευθύνει έτηση προς την αρμόδια σχολική επιτροπή του Δημοκαβάλλας. Με το πρόγραμμα που προτίθεται να εφορμόσουν κτλ κτλ. Η έτηση κατατίθεται στη σχολική επιτροπή ή στη διεύθυνση του σχολείου που ανήκει ο προς παραχώρησης χώρος, ακολούθησης έτηση διαβιβάζεται προς τον διευθυντή ή διευθύντρια του σχολείου ή τη σχολική επιτροπή. Δεν μπορεί η σχολική επιτροπή να μην έχει γνώση αυτή του κανονισμού και να μην γνωμοδοτήσει. Και θεωρώ και ότι η Δημοτική Επιτροπή Παιδιάς γνωμοδοτεί σήμερα. Και δεν εισηγείται γνωμοδοτή. Γνωμοδοτεί. Ποιος εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ποιος έχει υπογραφεί από κάτω. Έχει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος. Ή ο δήμαρχος θα πρέπει να έχει υπογραφεί ή ο αρμόδιος αντιδήμαρχος παιδείας. Δεν είναι διαδικαστικά αυτά. Δεν είναι απλά τυπικά. Είναι ουσία είναι αυτό. Ποιος τους υπογράφει. Ποιος τους υπογράφει. Πεςτε μου ποιος τους υπογράφει. Μισό λεπτό. Δήμαρχε. Συγγνώμη λίγο. Να γίνω κατανοητός. Δήμαρχε. Δήμαρχε. Όχι να βοηθήσω θέλω. Δήμαρχε. Δήμαρχε. Το πρώτο είναι το πιο σημαντικό που είπα. Όχι όσοι προς την υπογραφή είναι σημαντικό κι εκείνο αλλά θα σας πω τώρα γιατί. Διότι δεν μπορεί να υπάρχουν διοικητικά συμβούλια, νομικά πρόσωπα, σχολικές επιτροπές που αυτοί έχουν δινευθύνη διαχείρισης των σχολικών μονάδων. Ποιος έχει δινευθύνη. Ποιος έχει δινευθύνη. Όχι το εκπαιδευτικό κομμάτι. Όχι το εκπαιδευτικό κομμάτι. Οι χώροι αυτοί αν θα παραχωρηθούν ή όχι θα πρέπει να συνενούν και οι σχολικές επιτροπές. Εάν δεν συνενούν οι σχολικές επιτροπές δεν έχει νόημα. Άρα θα πρέπει να συνενέσουν, θα πρέπει να συνενέσουν, επιτρέψτε μου λίγο για να μην έχουμε άλλου είδους... Δήμαρχε... ...και το 5 μετά η σχολική επιτροπή και με βάση το κανονισμό... Όχι δεν είναι έτσι Δήμαρχε, Δήμαρχε δεν είναι έτσι. Δήμαρχε επέτρεψε μου λίγο. Δήμαρχε επέτρεψε μου λίγο. Δήμαρχε με όλο τον σεβασμό. Τότε δεν έχει νόημα να έχουμε νομικά πρόσωπα και σχολικές επιτροπές. Βεβαίως αρμόδιο το τελευταίο όργανο που εγκρίνει είναι το Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό είναι το ανώτατο πολιτικό όργανο του Δήμου μας. Αλλά δεν μπορεί όμως να γνωείται η γνωμοδότηση, προσέξτε τι λέω, η άποψη των σχολικών επιτροπών. Δεν υπάρχει. Πέστε μου αν κάνω λάθος. Μπορεί να κάνω λάθος εγώ, δεν κάνω λάθος όμως. Περάστε το από τις σχολικές επιτροπές. Το εισηγείται, είπαμε, η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας. Εισηγείται το κανονισμό. Ποιο είναι το πρόβλημα, δεν κατάλαβα τώρα, γιατί πρέπει να το κάνει και το νομικό πρόσωπο. Θα το πάρει μετά αυτό και με βάση αυτό εδώ πέρα θα μπορεί να παραχωρεί ή όχι. Κύριε Ξανθόπουλα. Να προβληματίσω κιόλας παρότι είναι δύσκολη η ώρα. Τότε και σε κάποια θέματα που αφορούν δημοτικές επιχειρήσεις όπως είναι η ΔΕΙΑΚ κτλ. Συγγνώμη, δεν ρωτάμε καμιά ΔΕΙΑΚ, παίρνουμε εμείς την απόφαση και τους στέλνουμε τον κανονισμό. Ο κανονισμός λειτουργίας των δικτύων, οι ίδρες της αποχέτευση κτλ. ή τον οποιοδήποτε κανονισμό αυτών των επιχειρήσεων χωρίς να τους ρωτήσουμε, χωρίς συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο περνάει από το Δημοτικό Συμβούλιο. Όχι βέβαια, πολύ απλά περνάει και από το Διοικητικό του Συμβούλιο και τελικά αυτό που είναι το αποφασιστικό όργανο είναι το Δημοτικό Συμβούλιο που μπορεί να είναι αρνητικό ή μπορεί να είναι θετικό προς την εισήγηση. Ή μπορεί να διαφοροποιήσει, να τροποποιήσει, αλλά δεν μπορεί να γνωείται όμως, διότι αυτή τη στιγμή γνωείται. Κύριε Βέροντα, μην μακρηγορούμε γιατί το έχουμε κάνει πολλοί. Αποσήρετε το θέμα, το περνάτε την άλλη φορά για να τελειώσει. Μπράβο κύριε Δημοτικό Συμβούλιο. Λοιπόν, γιατί μακρηγορούμε για ένα θέμα, το συζητάμε... Δεν είναι κατηγόρια. Όχι, δεν είναι κατηγόρια, αλλά μιλάμε τόση ώρα για ένα θέμα, ας το, το αποσύρουμε και θα το φέρουμε την άλλη φορά, δεν πειράζει. Λοιπόν, το 26, μετά από τα τελεσφορή συζήτηση, αποσήρετε. 28 και 21 είναι αποδοχή έτησης δύο σπουδαστών του ΤΕΙ για πρακτική εξάσκηση. Φαντάζομαι, συμφωνούμε όλοι. Ομόφωνα, 30. Τροποποίηση παρ. 598, απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ομόφωνα, 31. Εκμή στο συγκλιστό Γυμναστήριο Αλεξάνδρα Δήμογλου για την παρουσία της θετήσεας παράστασης του χορευτικού συλλόγου Hip Hop. Κύριε Γουνελά. Ήθελα να ρωτήσω πάνω σε ποιον κανονισμό βασίζεται αυτό και βλέπω μια εκμίστοση 200 ευρώ την ημέρα για τη συγκεκριμένη εκδήλωση. Πάνω σε ποιον κανονισμό βασίζεται αυτό το ποσό. Είναι ο τιμοκατάλογος που υπάρχει και για τέτοιου είδους εκδηλώσεις και έχουμε περάσει ακόμα μια εκδήλωση με 200 ευρώ την ημέρα. Ομόφωνα. 32 παραχώριση κολυμπτηρίου για εξετάσεις αναπαγωριστών. Ομόφωνα 33. Μην ετοιμάζεστε να φύγετε γιατί έχουμε και μια κλήρωση. Έκριση γεννόμενης μετάβασης του δημάρχου στην Κομοτινή. Το 34 το ίδιο. Ομόφωνα. Το 35 το ίδιο. Και το 36 ορισμός μελών επιτροπών παρακολούς και παραλαβής προμηθειών. Το ίδιο. Γυρνάμε λίγο στο θέμα 21-22. 36. Ναι κύριε Εξανθοβούλε. Δήμαρχε. Επειδή το υπογράφεις εσύ θα σε παρακαλέσω το 36. Πρόσεχε της ουδίου να υπογράψεις. Αν αυτή η επιτροπή συντήλθε και έκανε τις επιτροπές. Θα σας πω ότι μάλλον δεν έκανε στάτη δουλειά της. Υπάρχει σε επιτροπή παραλαβής προμηθειών, κεριών και απόδοση καψιδίων. Πότε πέθανε Αποκατανής Παναγιώτης, Νίκο. Ο κύριος Αποκατανής Παναγιώτης έχει πεθάνει εδώ και έξι μήνες δημάρχε. Αυτοί οι άνθρωποι δεν τρέπονται. Ευτυχώς τον βάλανε στην επιτροπή κεριών. Και δεν θα χρειάζεται να μετακινήσεις ο άνθρωπος. Είναι τροπή. Είναι ξευτείλα. Είναι τροπή για το νεκρό. Είναι τροπή για εμάς. Για εσάς που το υπογράφετε δήμαρχε. Θα τον αλλάξουμε. Ωραία θα κάνουμε μια κλήρωση. Ευχαριστούμε για την παρατήρηση κ. Ανθοπούλ. Πάμε λίγο στο 21, 22 και 23. Όπου πρέπει να γίνει κλήρωση. Τα περάσαμε στα γρήγορα. Ένα τακτικό και ένα αναπληρωματικό μέλος. Κυρία Τσανάκα βοηθήστε μας στο 21. Στο 20. Είναι επιτροπή προσωνής και οριστικής παραλαβής σχολικών κτιρίων 2017. Ιωσήφ Φίδ. Στο 20. Και αναπληρωματικό μέλος. Χρόνης Απόστολος. Ποιος διχάρυσας. Στο 21. Τακτικό μέλος Πρωμούσας Ιωάννης και αναπληρωματικό. Πετρόπουλος Πέτρος. Στο 22. Κύριο μέλος Λαζαρίδη Σωτήρης και αναπληρωματικό. Παπαδόπουλος Χρυσόστομος. Στο 23. Κύριο μέλος Μουρτασάγας Νικόλαος και αναπληρωματικό. Παπαδόπουλος Τζαπανίδης Αναστάσους. Τζαπανίδης Αναστάσους. Λοιπόν, ολοκλήρου συνεδρία συσσεσίως τελειώσαμε στις 11. Καλό σας βράδυ. Καλό σας βράδυ.