14η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, στις 4 Νοεμβρίου 2020 (Περιφέρεια Πελοποννήσου, 2020)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Ο Goes Εντita indeed Πώς θα, ερωτήσεις και προτάσεις, θεμάτων μαζί όλα ή θα τα ξεχωρίσεις. Ακόμα δεν έχουμε ξεκινήσει, τώρα ξεκινάμε, Θανάση, μισό λεπτό να μπούμε στη σειρά όπως πρέπει. Καλησπέρα σε όλους. Υπάρχει απαρτία. Ξεκινάει η 14η Τακτική Συνεντρίας του Περιφερειακού Συμβουλίου σήμερα 4 Νοεμβρίου του 2020, με τηλεδιάσκεψη. Θεωρώ σκόπι μου καταρχήν να κάνω μια διευκρινήση, επειδή υπήρχε μια ανακοίνωση από την πλευρά της παράταξης από τη Νέα Πελοπόννησο, για το πώς μετατρέψαμε την συνάντηση, το Περιφερειακό Συμβούλιο, από διαζώσεις με τηλεδιάσκεψη. Λοιπόν, γνωρίζετε όλοι πολύ καλά ότι υπάρχουν μέτρα που έχουν παρθεί και για την Πελοπόννησο, για μας δηλαδή. Είμαστε στο στάδιο της επιτήρησης, όπου προβλέπεται ότι δεν μπορούν να είναι πάνω από 50 άτομα σε συναθρήσεις. Άρα, λοιπόν, με την ανακοίνωση των μέτρων, εγώ ως Πρόεδρος ήμουνα υποχρεωμένος να προβώ σε αυτήν την αλλαγή. Θεωρώ ότι όλοι το θεωρείτε αυτό αυτονόητο. Έτσι, δηλαδή, εφαρμόζουμε τα μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση και που ανακοινώθηκαν το Σάββατο από τον Πρωθυπουργό. Λοιπόν, ξεκινάω, παρακαλώ. Δεν ήταν ανακοίνωση. Ήταν μια επιστολή που στείλαμε, όσο θέλαμε να κάνουμε, στον υπεύθυνο για την διακύριση του Διοικητικού Συμβουλίου. Κύριε Πρόεδρε, δεν ακούγεται ο κ. Στατούλης. Κύριε Πρόεδρε, δεν ακούγεται ο κ. Στατούλης του Περιφερειακού Συμβουλίου, που έχει στην εθύνη και περιμέναμε μία απάντηση, αλλά δεν έχει σημασία. Σημασία είναι, τουλάχιστον, δώθηκε η απάντηση σήμερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου. Λοιπόν, προχωράμε. Κύριε Πρόεδρε, από τη διαδικασία να σας ζητήσω κάτι. Είπατε στην έναρξη ότι έχουμε απαρτία. Εννοείται ότι εδώ θα μετράνε οι παρόντες. Αυτό θέλω να το τονίσω. Λοιπόν, δεν χρειάζεται να συνεχίσουμε τη συνεδρίαση. Λοιπόν, πάμε στη διαδικασία ελέγχου. Ερωτήσεις από τους Περιφερειακού Συμβούλους. Η κυρία Νικολάκου. Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Δεν μπορώ μία τέτοια μέρα να μην ξεκινήσω με την ευχή να μπορέσουμε γρήγορα να αντιμετωπίσουμε την πανδημία η οποία δείχνει τα δόντια της και στη χώρα μας και στην Πελοπόννησο και το σοκ των 51 κρουσμάτων. Θεωρώ ότι ήταν για όλους μας πολύ μεγάλο και να ευχηθώ να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε σοβαρά, με ευθύνη και γρήγορα την κατάσταση και να βγούμε από αυτή την πραγματικά πάρα πολύ μεγάλη τραγωδία που υπάρχει τώρα, αφού το θεριό αυτό είναι αόρατο και ύπουλο. Θέλω να ρωτήσω κύριε Περιφεριάρχα για το μεγαλύτερο κατά τη δική μου και τη δική μας άποψη έργο που αυτή τη στιγμή αναμένουμε όλοι να ξεκινήσει στην Περιφέρεια Πελοπόννησου και αυτό δεν είναι άλλο από το SDIT της διαχείρισης των απορριμάτων. Έχω παρακολουθήσει δημόσια δηλώσεις σας σε σχέση με την έναρξη της ισχύος του έργου. Η τελευταία ήταν στην αργολίδα που είπατε ότι μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα ξεκινήσουμε. Έχω θέσει και στην Οικονομική Επιτροπή το θέμα σχετικά με την επίσης δημοσιοποίηση εκ μέρους σας ότι εσείς εκ πρόσωπος εταιρείας και συμβολιογράφος προχωρήσατε στην πράξη στις διοικητικές που έπρεπε να γίνουν για να παραχωρηθούν οι εκτάσεις Κορινθία, Αργολίδα και Μεσηνία. Και θέλω να μου πείτε επειδή πληροφορήθηκα ότι υπήρξε μια τηλεδιάσκεψη παρουσία και του κυρίου Γραφάκου και της εταιρείας και εκ προσώπων της περιφερειακής αρχής, υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην έναρξη του έργου. Υπάρχει η κυβέρνηση η οποία με κάποιο τρόπο προσπαθεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο έργο και το καθυστερεί. Υπάρχει κάτι άλλο που συμβαίνει και αν έχετε βέβαια και κάτι άλλο το οποίο κάποια άλλη εξέλιξη που μπορείτε σήμερα να μας πείτε κάποια πιθανή μερομηνία με δεδομένο ότι αυτό το έργο είναι μια λαμπλή παρακαταθήκη να μπορέσει επιτέλους η Πελοπόννησος να απαλλαγεί από το περιβαλλοντικό έγκλημα, από τη σπατάλη δημοσίου χρήματος και από την κατάσταση η οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι δήμοι ξέρατε πολύ καλά, πολύ εκ των οποίων είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Πρόεδρε και εγώ θα κάνουμε όλες τις ερωτήσεις. Θα τις κάνουμε όλοι, κύριε Περιφερειάρχα, θα απαντάτε σε όλοι μαζί. Ωραία. Ναι, κύριε Αδρούγα. Θα κάνουμε και περωτήσεις σήμερα. Σε περωτήσεις θα τις καταθέσουμε σήμερα. Όχι, βέβαια. Μόνο ερωτήσεις δεν έχει περωτήσεις σήμερα. Όχι, δεν προλαβαίνουμε παιδιά, δεν είναι δυνατόν. Λοιπόν, ο κύριος Δρούγκας. Μάλιστα. Καλησπέρα σας κι από εμένα. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχα και κύριε Μαλτέζο, θέλω να ρωτήσω κάτι που αφορά ένα κείμενο που έχει σαν επικεφαλίδα κάτοικοι του Μορίου Ιστού του Δήμου Άρβους και ακολουθούν υπογραφές και το οποίο αναφέρεται σε δηλώσεις, εξαγγελίες του κύριου Απ. Περιφερειάρχη Αργολίδας, του κύριου Μαλτέζου, στις 17-19, εγώ προσωπικά δεν το είχα υπόψη μέσω αυτής της διαδικασίας που έγινα γνώσης του θέματος και αφορούσε η συνέντευξη εξαγγελία του κύριου Μαλτέζου, τη δημιουργία ουσιαστικά ενός τρίτου δρόμου εισόδου στην Αργολίδα. Δηλαδή πέραν τη σύνδεση της Αργολίδας που την ψηφίσαμε από τα εκκλησιαστικά με τον αυτοκινητόδρομο ε7, πέραν της εθνικής οδού Άργους-Κορίνθου, πέραν του δρόμου των αρχιωτήτων που καταλήγει στο Νάφλιο, ο κύριος Μαλτέζος εξήγγινε ένα τρίτο δρόμο, ο οποίος θα κινείται παράλληλα με τους άλλους δύο και ο οποίος θα συνδέει και αυτός το Άργος. Εμένα προσωπικά αυτό το πράγμα, θέλησα να το ψάξω να δω αν ισχύει, γιατί μου φάνηκε τελώς απίστευτο για ποιον λόγο να γίνεται αυτό το πράγμα. Και είδα ότι πράγματι έτσι είναι, είχε δοθεί η συνέντεψη και έχει περάσει μάλιστα και από η προμελέτη και από η Ελεκτικό Συνέδριο και θέλω εδώ να μας πει ο κύριος Μαλτέζος ποια είναι η σκοπιμότητα του έργου αυτού και αν έχει αντιληφθεί ότι με το έργο αυτό πραγματικά καταστρέφεται η επιχειρηματικότητα των επιχειρηματών του βορειού του Άργου, της βόρειας εξόδου του Άργου. Μπορεί να είναι έσπα το έργο, να μην είναι με ίδιους πόρους, αλλά και τα έσπα θα πρέπει να τα διοχετεύουν κάπου που να πιάνουν τόπο, όχι σε έργα άχρηστα. Εμείς την προηγούμενη φορά ψηφίσαμε και υποστηρίξαμε το να επιδιορθώσετε το δρόμο μεταξύ των χωριών που οδηγούν στις Μυκίνες, ψηφίσαμε για τον κόμβο στα Φύλκια, στη Διασταύρωση με την Μυκίνες στον δρόμο των αρχιωτήτων. Αυτά είναι έργα λειτουργικά και πρέπει να γίνουν σημαντικά. Αυτός ο δρόμος τι χρησιμότητα έχει. Ευχαριστώ. Κύριε Πετράκος, επειδή καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούμε να βάλουμε 15 ερωτήσεις γιατί δεν έχουμε τον χρόνο, να είστε σύντομοι για να βάλουμε 5 ερωτήσεις για να προχωρήσουμε. Κύριε Πρόεδρε, θέλω να ρωτήσω δύο πράγματα. Πρώτον, αν υπάρχει δυνατότητα για άμεση παρέμβαση άρσης της επικίνδυνότητας σε δύο σημεία όπου υπάρχει καφίζιση σοβαρή στο δρόμο Ριζόμιλος-Κορώνι, το ένα στους κόμπους και το άλλο στην είσοδο της Κορώνις, γιατί τώρα και με την κίνηση των τραχτέρν κινδυνεύει να αποδογεριστεί κανένας. Έχει τεθεί το θέμα και στον κύριο αντιπεριφερειάρχη. Έχει σταγεί από το δήμο επιστολή στον περιφερειάρχη. Και το δεύτερο ερώτημα αφορά την ενίσχυση των εργαζομένων και των μικρών σέων επιχειρήσεων λόγω του κορωνοϊού. Καταλαβαίνετε ότι τα πράγματα θα γίνουν ακόμα καιρότερα στις επόμενες ημέρες. Συζητιώνται και συζητείται και για lockdown. Συνεπώς νομίζω ότι πρέπει να διορθωθούν κάποια πράγματα στην προκήρυξη που υπάρχει. Και ρωτάω αν υπάρχει τέτοια βούληση με σύμφωνα και με τις προτάσεις που έχουν καταθέσει και οι ομοσπονδίες των επαγγελματιών βιοτεθνών και εμπόρων. Και οι οποίοι ουσιαστικά λένε τρία πράγματα. Πρώτον, να επανεξεταστεί το κριτήριο του κέρδους. Γιατί με αυτόν τον τρόπο, αυτές οι επιχειρήσεις που έχουν υποστήριξει μία θα την πατήσουν, δεν θα πάρουν. Δεύτερον, να παρουν οι πιο μικρές, να ξεκινήσουν από τους πιο μικρές και τους αυταποσχολούμενους γιατί όλα τα χρήματα θα τα πάρουν οι μεγάλοι και με αποτέλεσμα μην τίποτα για τους μικρούς. Και τρίτον, αν υπάρχει δυνατότητα να αντιεκδικήσουμε εθνικό κονδύλι για τις επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα οι οποίες είναι εκτός. Διότι είναι γνωστό ότι η πλατφόρμα στηρίχτηκε στην κεντρική Μακεδονία που εκεί δεν είχε ούτε τυποποιητήρια ελαιολάδου, ούτε νοχών αγροτικών προϊόντων κλπ. Και δεύτερον, αν υπάρχει δυνατότητα από την περιφέρεια να βγει ένα πρόγραμμα για την ενίσχυση των εργαζομένων είναι να διεκδικήσουμε περισσότερο, γιατί όλη η κλάση των εργαζομένων δεν είναι στα 534. Και δεύτερον, επιπλέον, όπως στους επιχειρηματίες δίνονται κάποιες διευκολύνσεις, πρέπει και ως εργαζόμενος να υπάρξει ένα κούρεμο αφιλών στους φόρους και στα τέλη, διότι με 534 ευρώ δεν μπορεί να ζήσει ο κόσμος για μήνες όπου θα συνεχιστεί η ιστορία αυτή. Άλλο, σε ρώτηση. Κύριε Πρόεδρε, σε συνέχεια και τον όσον είπε ο κύριος Πετράκος. Παρακαλώ, ποιος έχει το λόγο. Ποιος να ξεκινήσει, Πρόεδρε. Εσείς θα δώσε το λόγο. Είμαστε τρεις τέσσερις, γι' αυτό εσείς πέρας, είπαν μας, ποιος να ξεκινήσει. Λέει, Γιώργο, έχεις ερώτηση? Ναι, ναι. Κάτι. Για τους Κωνήθιους, το έργο «Σούλι, Γκούρα, Ευρωστίνη, Δερβαίνη», δηλαδή το έργο που περιλαμβάνει την παράκαψη Γκούρας, την παράκαψη Στενού, την παράκαψη ροζενών Ευρωστίνης και καταλήγησης του Δερβαίνη, το λεγόμενο πέταλο που συνδέει τον ορεινό όγκο, τουριστικό όγκο της Κορυθίας, με την Ανασία περιοχή, είναι τα σημαντικότερα αναπληξιακά έργα στο νομό. Από κάθε άποψη. Είναι ένας δρόμος τουριστικός, εμπορικός, ένας δρόμος με αναπληξιακή σημασία, όχι μόνο στις περιοχές στις οποίες διέχεται την ευρύ κηρυκτική κορυθία. Έχουν μεσολαβήσει αρκετά χρόνια από τότε που ξεκίνησε η μελέτη και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η μελέτη είχε φτάσει στα τελευταία στάδια της ολοκληρωσής της. Συγκεκριμένα, η μελέτη εκπονείται και εκπονείται από τη διεύθυνση τεχνικών έργων της περιφέρειας του Πελοκονίσου, μεσολάβησε μάλιστα η μεταφορά και της αρμοδιότητας της προεσταμένης αρχής του έργου από το Υπουργείο Υποδομών στην περιφέρεια Πελοκονίσου, αλλά έχει πλέον τη συνολική ευθύνη διαχείριση αυτού του προδηγού αξιών εκ των μελετών του την περιφέρεια Πελοκονίσου από το 2006. Και θέσαμε το θέμα, επειδή ακριβώς υπάρχουν και αναποδοτικά κονδύλια, ότι μια γρήγορη ολοκλήρωση της μελετητικής διαδικασίας που είναι εφικτή, ήταν και είναι εφικτή, θα μπορούσε να δώσει αυτό το έργο όριμο για το ΕΣΠΑ. Όριμο για το ΕΣΠΑ, το τρέχον ΕΣΠΑ, ένα έργο προϋπολογισμού 17,5 περίπου εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα έκανε οκλήσει προσωπικά και τον Περιφερειάρχη, κάναμε συναντήσεις με τους Δημάρκους του Νομού Κολυμπτές, Περιφερειακής Συνότητας Κολυμπτίας, είχαμε συχνές και πυκνές συναντήσεις με τη διεύθυνση θετικών υπηρεσιών της ΕΣΠΑ, αν υπάρχει κάποια εξέλιξη σε σχέση με την πλήρη μελετητική ορίμαση και σε σχέση με την τύχη του έργου, κυρίως στην κατεύθυνση ένταξης του τρέχον ΕΣΠΑ. Ευχαριστώ. Κυρία Μπούζα, πιστεύω ότι πρέπει να είναι και η τελευταία ερώτηση συνάδελφη, έτσι? Θα ήθελα λοιπόν και εγώ να ρωτήσω… Όχι, κύριε Πρόεδρε, δεν το καταλάβω. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, θα συζητήσουμε το θέμα για τον κορωνοϊό σε λίγο, αλλά θα ήθελα να θέσω κάποιες ερωτήσεις, τις οποίες να τις ακούσει ο κ. Περιφερειάρχης και να απαντήσει μετά όταν θα τοποθετηθεί. Θα ήθελα να ρωτήσω αν εμπλέκονται υπηρεσιακές δομές των Διευθύσεων Υγείας των Περιφεριακών Ενωτήτων στην παρακολούθηση της στήρισης της καραντίνας. Γιατί έχουμε πάρα πολλές έτσι καταγγελίες, ότι οι άνθρωποι που μπορεί να έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό κυκλοφορούν ανεμπόδιστα έξω και δημιουργούνται χίλια προβλήματα. Δεν ξέρω αν εμπλέκονται κάποιες υπηρεσίες των Περιφεριακών Ενωτήτων, θα θέλαμε αυτό να το γνωρίζουμε. Επίσης, θα ήθελα να ξέρω αν έχετε φωδιάσει με ISO BOX όλα τα κέντρα υγείας. Ρωτώ για τη Μεσαινία και δεν ξέρω αυτό βέβαια μπορεί να ισχύει και για τα υπόλοιπα κέντρα υγείας του Πελοποννήσου. Και επίσης, θα ήθελα να κάνω και άλλη μία ερώτηση. Άκουσα τον αντιπεριφερειάρχη Μεσαινίας να δηλώνει πώς πρόκειται να προμηθευτεί Περιφεριακέντρα Μεσαινίας με ικανό αριθμό διαγνωστικών rapid test για τους εργάτες γης, οι οποίοι έρχονται στο νομό Μεσαινίας για το συγκομιδίτιο ελαιοκάρπου. Επειδή πιστεύω ότι έχουμε καθυστερήσει πάρα πολύ, διότι βλέπουμε ότι έχει κατακλειστεί η Μεσαινία από εργάτες, κυρίως από την Αλβανία, τη Βουλγαρία και τρίτες χώρες. Θα ήλθω να σας ενημερώσω ότι σε περιοχές όπως η Γαργαλιάνη, τα Φιλιατρά, η Χώρα κοντεύουν ήδη να ολοκληρώσουν το μάζεμα του ελαιοκάρπου, γιατί έχουν την επικοιλία μαυρολιά και πραγματικά έχουμε καθυστερήσει πάρα πολύ. Πότε θα προμηθευτούμε αυτά τα rapid test, όταν θα τελειώσει η ελαιοσυγκομιδή. Θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε ακριβώς τι πρέπει να γίνει και να λέμε πραγματικά και αλήθεια στην κοινωνία. Όχι να τους λέμε ότι θα φέρουμε τα test όταν δεν τα χρειαζόμαστε. Ευχαριστώ. Ο κύριος Στατούλης, ερώτηση και τελειώνουμε. Μια ερώτηση κύριε Πρόεδρε από την Κορινθία. Όχι όχι όχι όλοι, δηλαδή το καταλαβαίνετε αυτό. Ήδη είμαστε έξι ερωτήσεις. Και αν είναι εφτά τι θα γίνεται. Άμα είναι εφτά θα είναι εννιά μετά και τώρα μη παίζουμε σας παρακαλώ. Τι τώρα δεν παίζουμε ρε. Μη χάνουμε τον χρόνο συνάδελφοι. Υπάρχει πλαφόν δηλαδή ερωτήσεις. Το έβαλα γιατί δεν μας τάνει η ώρα. Είπαμε μισή ώρα έχουμε για αυτά τα θέματα. Θεωρείτε ότι μπορούμε να βάλουμε και πενήντα ερωτήσεις. Όσες πρέπει να γίνουν δεν καταλαβαίνω. Θα έχουμε και την επόμενη φορά. Κύριε Τατούλη έχετε το λόγο. Λοιπόν εγώ θέλω να υποβάλλω δύο ερωτήσεις. Η πρώτη ερώτηση σε έχει να κάνει με την πρόσκληση και την ημερομηνία ολοκλήρωσης της πρόσκλησης της διαχειριστικής αρχής για τη δημιουργία θερμοκητήδων που λύγει στις 6 του μήνα. Υπάρχει ένα έτοιμα των επιμελητηρίων όλων των επιμελητηρίων της περιφέρειας Πελοποννήσου που ζητούν παράταση. Θεωρώ ότι πραγματικά επειδή είναι ένα πολύ σπουδαίο έργο, το οποίο ήδη έχει καθυστερήσει πάνω από ένα χρόνο και θα έπρεπε ήδη να είχαμε εκμεταλλευτεί την εξειδίκευση που είχαμε κάνει και τον σχεδιασμό προκειμένου να έχει προχωρήσει αυτό το έργο που και η συγκυρία το βοηθάει πάρα πολύ μιας και θα δώσει αναπτυξιακές δομές και δράσεις στην περιφέρεια Πελοποννήσου. Μεταφέρω λοιπόν το έτοιμα αυτό των επιμελητηρίων. Έχει διαβιβαστεί το σχετικό έγγραφο και νομίζω ότι μετά από αυτή την ιστορία με το Πελοπόννησος ΑΕ όπου δινόντουσαν εξαιρετικά επακόλουθες παρατάσεις προκειμένου να ετοιμαστεί η πρόταση του Πελοπόννησος ΑΕ τόσο στην κατάτηση όσο και σε άλλες προσκλήσεις, είναι θεωρώ σημαντικό το γεγονός να ικανοποιηθεί το έτοιμα των επιμελητηρίων και να δοθεί αυτή η παράταση. Αυτή είναι η πρώτη μου ερώτηση. Η δεύτερη ερώτηση έχει να κάνει με το θέμα της εξαγγελίας από την πλευρά του Περιφερειάρχη ως Προέδρου της αναπτυξιακής Πελοπόννησος ΑΕ για γενική συνέλευση στις 5 Νοεμβρίου. Διάβασα το σχετικό έγγραφο, το οποίο αποστέλνει όχι στον πρόεδρο της ΠΕΔ αλλά σε όλα τα μέλη της ΠΕΔ, αμφισβητώντας τη δημοκρατική λειτουργία και την ιαραρχία της ΠΕΔ. Ξέχω από ότι το έγγραφο αυτό, και αναφέρουμε μόνο σε μία πτυχή του, ουσιαστικά δεν λέει όλη την αλήθεια, δεν καταλάβα ποτέ και δεν βγαίνει από πουθενά, τόσο από τον έλεγχο που έκανε η εταιρεία, η TGS, που πληρώθηκε πάνω από 70 χιλιάρικα για να κάνει τον έλεγχο, αλλά και από την εισήγηση και το πόρισμα της αρχής διαφάνειας, εάν χρωστάει πουθενά σε ιδιώτες, σε δήμους και σε περιφέρεια. Αντίθετα, ξέρω ότι υπήρχαν υποχρεώσεις των δήμων απέναντι στο ΠΕΕ. Και βέβαια θεωρώ ότι ένα πρωτόκολλο το οποίο είναι εμπιστευτικό και δίνεται από τον ίδιο στην θέα όλων, χάνεται ο χαρακτήρας της εμπιστευτικότητας του εγγράφου. Και αυτό, νομίζω, είναι κάτι που χαρακτηρίζει τη σημερινή περιφερειακή αρχή. Εμείς δεν είχαμε ποτέ κανένα εμπιστευτικό. Όλα τα δίναμε στην δημοσιότητα, γιατί πιστεύαμε ότι ο πολίτης, ο κάθε πολίτης, πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη του. Όλη την αλήθεια για τον τρόπο διοίκησης και διαχείρισης. Έχω εδώ μια επιστολή που έστειλε ο προέδρος της ΠΕΕΔ προς τον Περιφερειάρχη. Και νομίζω ότι πρέπει πολύ σοβαρά να μας απασχολήσει. Δεν είναι μια ψημαχία δύο ανθρώπων που ανήκαν στον ίδιο χώρο, δεν ξεχνάω ποτέ μου, τον σημαντικό και πρωταγωνιστικό ρόλο που έπαιξε ο δήμαρχος Άργου Σμικινών στην εκλογή σας. Δεν το ξεχνάω ποτέ μου. Αλλά εδώ βλέπω ότι εγκαλεί σωστά τον Περιφερειάρχη και τον Περιφεριακό Συμβούλιο. Πώς θα πάει ο εκπρόσωπος της Γενικής Συνέλευσης του Περιφεριακού Συμβουλίου, που, κύριε Πρόεδρε, δεν είναι εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη, χωρίς αυτό να έχει συζητηθεί πριν στο Περιφεριακό Συμβούλιο. Όταν ο ίδιος ο πρόεδρος της ΠΕΔ, με μεγαλύτερη δημοκρατική ευαισθησία, αντιλαμβάνεται την ευθύνη του και φέρνει το θέμα προς συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ. Νομίζω ότι πρέπει άμεσα να αναβληθεί η Γενική Συνέλευση. Άμεσα να αναβληθεί. Και να έρθει σε συζήτηση το θέμα του Πελοπόννησους ΑΕ στο έτημα που κάνει ο πρόεδρος του Πελοπόννησους ΑΕ για τη Γενική Συνέλευση. Και ο εκπρόσωπος μας να είναι φορέας της απόφασης που θα πάρει το Περιφερειακό Συμβούλιο. Και θεωρώ ότι είναι σίγουρα ότι πρέπει οπωσδήποτε, γιατί υπάρχει θέμα νομιμότητας, να αναβληθεί η Γενική Συνέλευση των μετόχων του Πελοπόννησους ΑΕ. Θα τελειώσω με μισό λεπτό. Σας έχουμε πει από την πρώτη στιγμή. Εσείς επιμένατε σε μία άποψη, την οποία χρησιμοποιήσατε κατά κόρο κάνοντάς την εργαλείο και στον προεκλογικό αγώνα και μετεκλογικά. Δεν σταματήσατε τουλάχιστον μετά τις εκλογές. Ακούσαμε χίλια δυο πράγματα ως παράταξη και ως φυσικά πρόσωπα από τον Περιφεριάχη και από όλους τους υπόλοιπους. Μας κατηγορήσατε και μας κατηγορούσατε συνεχώς. Για διαφθορά, αδιαφάνεια, τατάχρηση. Έχουμε δύο πορίσματα τα οποία είναι ξεκάθαρα. Ζητούμε να έρθει το θέμα προς συζήτηση. Γιατί θα κάνουμε και εμείς χρήση των νομικών εργαλείων και των νομικών δυνατοτήτων που μας δίνει ο νόμος και η ελληνική πολιτεία. Τόσο στον ορκοτόλογηστή που για τόσα χρόνια έλεγχε τους ισολογισμούς του Πελοπόννησος ΑΕ και ο οποίος είχε την ευθύνη να σημειώσει και να παρατηρήσει και δεν το έκανε ποτέ. Αυτό είναι θέμα νομικής ιστορίας, νομικής πρωτοβουλίας στην οποία θα την πάρουμε. Και θα ήθελα να πω ότι έγινε τόσο τόρος για μια έκθεση εμπιστευτική της εθνικής αρχής διαφάνειας και την είδαμε σε όλα τα κανάλια. Είναι ακριβώς ο τρόπος που προσπαθείτε να εκφραστείτε. Δεν θέλω να σας πω να μας ζητήσετε δημόσια συγγνώμη μετά από όλα αυτά. Δώσατε πάνω από 70.000 στην TGS για να κάνει τον έλεγχο. Θεωρούμε λοιπόν ότι είναι θέμα και πρέπει να έρθει και το ετούμαστε κύριε Πρόεδρε. Ως θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο θα πρέπει πριν γίνει η γενική συνέλευση θα πρέπει ο πρόσωπος του Περιφερειακού Συμβουλίου να πάρει σαφείς οδηγίες για την στάση μας στην γενική συνέλευση και θα τελειώσουμε την εξής φράση. Είμαστε πολύ υπερήφανοι γιατί σας αφήσαμε πίσω ένα σημαντικό εργαλείο που δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να το αποδομίσετε και να το απαξιώσετε μιας και εσείς οι ίδιοι παραδεχόσαστε ότι οι θέσεις της εταιρείας είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Το λόγο έχει ο Περιφερειάρχης. Ο κύριε Πρόεδρε έχω ζητήσει το λόγο για ένα θέμα που είναι… Σας παρακαλώ δεν μπορούμε να ακούστε με συνάδελφη για να τελειώνουμε. Μα ήδη μου το δώσατε από την αρχή. Έχουμε ήδη 23 λεπτά. Σας παρακαλώ. Δεν έχετε το λόγο κυρία Τζανετέα. Δεν έχετε το λόγο. Δεν έχετε το λόγο. Σας παρακαλώ. Αφαιρέτεσθε το λόγο. Το λόγο έχει ο Περιφερειάρχης. Σας παρακαλώ. Δεν έχετε το λόγο κυρία Τζανετέα. Επομένως, τα ρητορικά σχήματα και οι ευρύτατες τοποθετήσεις ανήκουν στην εμπερισία διάταξη και στα θέματα τα οποία εντάσσονται στην εμπερισία διάταξη. Και το λέω από την αρχή αυτό και εμείς δεν έχουμε καμία αντίδυση οπότε έχετε συγκριθεί ένα θέμα να ενταχθεί στην εμπερισία διάταξη και να έχουμε και σχετική συζήτηση. Λοιπόν, για τα θέματα τα οποία θέσατε θα δώσω κάποιες απαντήσεις σύντομες εκ των πραγμάτων. Όπως πρέπει να είναι στη διαδικασία των ερωτήσεων και των απαντήσεων. Όσον αφορά στα απορρήματα σε αυτό το μεγάλο ζήτημα, το οποίο δεν ταλαιπωρεί την Πελοπόννησο τώρα, την ταλαιπωρεί 10 ολόκληρα χρόνια και παραπάνω. Ας μην επιστρέψω σε αυτό, να πω μόνο ότι αν δεν υπήρχε ο νόμος με τον οποίο έδινε τη δυνατότητα έδωση στην Οικονομική Επιτροπή για να αποφασίσει να προωθήσει το συγκεκριμένο θέμα, το θέμα αυτό δεν θα είχε κάνει βήματα σε καμία κατεύθυνση ή στη σωστή κατεύθυνση. Έχουμε πει πάλι πολλές φορές ότι επί της οσίας δεν συμφωνούμε. Υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα τα οποία δεν είναι σύμφωνα με τη δική μας γνώμη. Επειδή όμως δεν υπάρχει άλλη λύση, το θέμα είναι αδιέξοδο, η πιθανή οπισθοδρόμηση θα οδηγήσει στην απώλεια του έργου επομένως και των πόρων της Ευρωπαϊκής Ανώσης, αυτό μεταξύ των άλλων οδήγησε και σε νομικές κοινείς από την πλευρά της κυβέρνησης και στη δική μας ταχύες ενέργειες όσο αυτό ήταν δυνατό και να φτάσουμε στο σημερινό σημείο. Πού βρισκόμαστε σήμερα? Τα θέματα με τις απαλωτριώσεις και τη γη έχουν λήξει. Υπάρχει το οικονομικό ζήτημα, προφανώς ξέρετε ότι ένα πολύ σημαντικό ποσό εκταμιεύεται από την κυβέρνηση εκτός από την ΕΕ. Νομίζω ότι αυτή τη εβδομάδα θα τακτοποιηθεί το θέμα, νομίζω, γιατί έχει πολλές παραμέτρους, είναι το οικονομικό το ζήτημα, δηλαδή το κόστος ανατόνου διαχείρισης, επαναλαμβάνω, που σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι πιο κάτω από αυτό το οποίο έχει συμφωνηθεί, γιατί έχουν αλλάξει και οι όροι. Πιστεύω ότι πάρα πολύ σύντομα ενδεχομένως και εμείς η εβδομάδα να φτάσουμε σε κάποια κατάληξη. Σε κάθε περίπτωση στην Οικονομική Επιτροπή, έχω πει στον Πρόεδρο, ο οποίος ενημερώνεται συνεχώς, ότι πρέπει να παρεβρίσκεται και η Νομική Σύμβουλος και ο Τεχνικός Σύμβουλος και να τοποθετηθούν επί του θέματος, το οποίο να εγγραφεί και στα πρακτικά. Λοιπόν, όσον αφορά τη τηλεδιάσκεψη, δεν με τύχα, εγώ, με τύχε ο Πρόεδρος Οικονομικής Επιτροπής, με πληροφόρησε όμως ότι υπήρξε πλήρη συνενόηση όσον αφορά στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα από εκεί. Συζητάμε τώρα με τη Γενική Γραμματεία ΔΥΠ και με το Υπουργείο Ανάπτυξης, νομίζω, ένα θέμα το οποίο θα κλείσει γρήγορα και εμείς θέλουμε να κλείσει γρήγορα. Είναι αλήθεια ότι το ακριβότερο σκουπίδι είναι αυτό το οποίο δεν μαζεύεται. Αυτό είναι η πραγματικότητα. Λοιπόν, όσον αφορά το θέμα το οποίο έθεσε ο κ. Δρούγκας, δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα. Διάβασα και εγώ και στον αναγνώστη και σε κάποια site από την Αργολίδα ότι σχεδιάζονται κάτι παράλληλοι δρόμοι. Δεν γίνεται προφανώς ο σχεδιασμός έτσι. Άλλες είναι η προτεραιότητα στην Αργολίδα αυτή την στιγμή. Δεν είναι θέμα το οποίο εφεδρέθηκε από τον κ. Μαρτέζο. Είναι ένα θέμα το οποίο έρχεται παλιά από παλιά, αν δεν κάνω λάθος, από την εποχή του Νομάρχη του κ. Σαλασιώτη. Αλλά για την περιφερειακή αρχή δεν είναι αυτό το οποίο λέτε ζήτημα προτεραιότητας. Επομένως και εσείς και οι κάτοικοι που έστειλαν την επιστολή, τους οποίους ήθελα να τους δω προχθές που ήμουν στην Αργολίδα αλλά δεν το κατόρθωσα, δεν πρέπει να ανησυχούν. Προφανώς και εμείς καταλαβαίνουμε ότι έχουν αναπτυχθεί εκεί δεκάδες επιχειρήσεις μέχρι το Άργος. Δεν είναι επιλογή να πλήξω με τις επιχειρήσεις αυτές. Προτεραιότητα είναι ο αυτοκινητόδρομος Α7 προς την Αγία Λεούσα, η Μαρίνα και κάποια άλλα σημαντικά θέματα που αντιμετωπίζει η Αργολίδα τώρα. Λοιπόν, όσον αφορά στο δρόμο ο Ριζόμιλος Κορώνη, το ξέρει και ο αντιπεριφερειάρχης, μιλάμε για την ενάτη επαρχειακή οδό, τα δύο σημεία όπου έχουμε καθίζιση. Θα υπάρξει παρέμβαση, ακούει ο κ. Αναστασόπουλος, το έχουμε κουβεριάσει σχετικά το θέμα. Θα γίνει στον συντομότερο δυνατό χρόνο. Όσο πιο σύντομα γίνεται με τις δυνατότητες που έχει η τεχνική υπηρεσία και τους εργολάβους που έχουμε. Για την αλλήσεις των επιχειρήσεων, όσον αφορά τους κωδικούς, πρέπει να ξέρετε ότι ρυθμίζονται οριζόδια από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Αύριο θα κάνουν επίσκεψη σε αυτό το Υπουργείο, έχουμε κάνει και σχετικό έγγραφο για διεύρυνση των κωδικών, πράγματι υπάρχουν κάποιες κατηγορίες επιχειρήσεων όπως είναι ως παράδειγμα οι σχολές οδηγών και άλλα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν, αλλά το θέμα αυτό ποιοι μπαίνουν στους κωδικοί οι οποίοι ενισχύονται είναι θέμα κεντρικό. Θα τεθεί και αύριο και με την ευκαιρία αυτής της ερώτησης επιπλέον. Όσον αφορά το θέμα της ενίσχυσης των εργαζομένων δεν έχουμε ως περιφέρεια καμία δυνατότητα από νομικής άποψης, τα θέματα αυτά τα βλέπει ο ΟΕΔ, κατηγορίες εργαζομένων όπως είναι οι οδοντίατροι ταξιτζίδες και λοιπά, όσο μπορούσαμε τους συνδράμαμα. Έρχομαι στην έκτη πολύ σημαντική ερώτηση, όχι για να υποβαθμίσω τις άλλες, για το δρόμο Σούλη-Κούρα-Δερβέννη, δρόμο για τον οποίο έχει κοπιάσει πάρα πολύ ο ερωτών ο κ. Δέδες και έχει συμβάλει στην ολοκλήρωση σχεδόν της μελέτης. Ο δρόμος Σούλη-Κούρα-Δερβέννη θα ενταχθεί τώρα στην αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, τώρα. Θα είναι ένα από τα σημαντικά έργα της περιφέρειας, αλλά ιδιαίτερα για την Κορυμφία, μαζί με το παράκτυο μέτωπο του Λουτρακίου, την παρέμβαση στον Ισθυμό, τους τέσσερους κόμβους επί της Εθνικής Οδού, συν τον κόμβο Γ, τον οποίο θα κάνουμε τώρα. Γι' αυτό το έργο έχετε κάνει, αν δεν κάνω λάθος, τρεις ερωτήσεις μέχρι τώρα. Ολοκληρώθηκαν οι σχετικές διαδικασίες και εντάσσεται. Όσον αφορά στην επόμενη ερώτηση, την 7η, που έχει τρεις υπερωτήσεις, έχω να σας πω, όπως ξέρετε, μη με ρωτάτε για ό,τι ξέρει όλος ο κόσμος, ότι τα θέματα του κορωνοϊού στρατηγικά τα αντιμετωπίζει και τα αριθμίζει η Κυβέρνηση δια του ΕΟΔΙ. Εμείς έχουμε λόγο στον έλεγχο. Οργανώσαμε τις υπηρεσίες μας, ώστε οι υπάλληλοι από τη διάθεση της εμπορίου, ανάπτυξης και από τη διάθεση της υγείας, έχει εκδοθεί και σχετική απόφαση, με τη συνδρομή της ελληνικής αστυνομίας, να επισκέπτονται χώρους οι οποίοι λειτουργούν κακώς, εάν λειτουργούν, για να συμβάνουν στον έλεγχο της κατάστασης. Στρατηγική όμως για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, η στρατηγική είναι υπόθεση του ΕΟΔΙ και της Κυβέρνησης. Είναι κεντρικές ερυθμίσεις και πολύ σωστά γίνεται αυτό από στρατηγική άποψη. Κοιτάξτε, όσον αφορά τα αισομπόξ και την υποστήριξη προς τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, επαναλαμβάνω ότι η βοήθεια της περιφέρειας είναι επικουρική. Υπάρχει το Υπουργείο, υπάρχουν οι υγειονομικές περιφέρειες, υπάρχει ο κρατικός προϋπολογισμός, παρά τα αυτά, για να συμβάλλουμε στον έλεγχο της κατάστασης και τη βοήθεια προς τον πληθυσμό, έχουμε εξοδέψει από τον προϋπολογισμό της περιφέρειας πάρα πολλά χρήματα για αγορά δεκάδων αισομπόξ και άλλων μηχανημάτων στα νοσοκομεία και τελευταία, νομίζω, είχατε κάνει κάποια ερώτηση για το νοσοκομείο της Τρίπολης και αυτό ρυθμίστηκε. Ράβι Τέστ έχουμε αγοράσει πάνω από 10.000, έχουμε δώσει αθλητικά σωματεία, όπου χρειάζονται εν πάση περίπτωση και μας ζητείτε. 5.000 Ράβι Τέστ κατευθύνονται σήμερα, νομίζω ολοκληρώθηκε η διαδικασία από την Οικονομική Επιτροπή, αύριο μεθαύριο θα τα έχουμε. Η Ελλοκοσυγκομιδή εκτός από τη Μαυρελιά δεν έχει αρχίσει ακόμα, ώστε μέσω των Κέντρων Υγείας και των Νοσοκομείων να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τον κόσμο, αλλά πρέπει να ξέρουν οι ιδιοκτήτες των ελεώνων ότι είναι στο δικό τους χέρι πλέον τους εργάτες τους, τους οποίους προσλαμβάνουν, να τους στέλνουν στα Κέντρα Υγείας και στα Νοσοκομεία ώστε να λαμβάνουν τη σχετική βεβαίωση. Ως προς τα άλλα τα οποία είπατε έχω να σας πω τα εξής. Για τις θερμοκυπίδες, που τα χρήματα δεν είναι άπειρα, όπως ξέρετε, υπάρχει η πρόσκληση μέχρι τις 6-10, οι περισσότερες προσκλήσεις πλέον είναι στον αέρα, υπάρχει το πρόβλημα των νομικών δεσμεύσεων και κυρίως της απορρόφυσης των πόρων. Συνεχώς κατακλείζεται το γραφείο με αιτήματα από διάφορες πλευρές, δώστε παράταση, δώστε παράταση, δώστε παράταση για τις αναπλάσεις, δώστε για το ένα, δώστε για το άλλο και είμαστε στο 2020, στο τέλος. Αλήθεια, πότε θα γίνει η απορρόφυση των πόρων του ΕΣΠΑ, διότι το κρίσιμο ζήτημα, δύο χρόνια πριν τη λήξη του πλέον, είναι πότε θα γίνει η απορρόφυση των πόρων. Και προφανώς υπάρχει και αδικία προς όλους αυτούς, οι οποίοι εγκαίρως υποβάλλουν το σχετικό έτημά τους. Εν πάση περίπτωση θα το δω και αυτό, παρά το γεγονός ότι η οδηγία προς την ΕΕΡ είναι η εξής. Να σταματήσουμε την ιστορία με τις παρατάσεις. Δεν οδηγεί πουθενά. Πιθανότατα να οδηγεί στην απώλεια πόρων. Και αυτό δεν είναι ό,τι το καλύτερο. Λοιπόν, να πω και το τελευταίο για την Πελοπόννησο ΑΕ. Φοβάμαι ότι τα ευρήματα ενδεχομένως να διευρύνονται. Κοιτάξτε, διαχρηστικά ομιλώ πάντα έτσι, ελλήματα. Θέλω να σας πω τα εξής για αυτό το μεγάλο θέμα. Η ιδιωτική ιδερία ασφαλώς έκανε τη δουλειά της. Αλλά το πόρισμα των ορκωτών λογιστών που από το νόμο είναι υπεύθυνοι και είναι οι ίδιοι της τελευταίας εξαϊτίας, είναι ένα πόρισμα το οποίο πρέπει να υλοποιηθεί. Πώς? Όπως λέει ο νόμος. Δεν έχουμε καμία άλλη δυνατότητα. Η επιχείρηση να κλείσει δεν χάλασε ο κόσμος και να στήσουμε μια άλλη επιχείρηση ή να κάνουμε την κάλυψη του ελλήματος που υπάρχει. Το 1.300 των ορκωτών λογιστών χθες με ειδοποίησαν ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα και με τα κουνούπια. Εγώ δεν λέω ότι καταχράστηκε κάποιος χρήματα. Προσέξτε, εύχομαι, ελπίζω, δεν έχω να πω κάτι άλλο, ότι όλα αυτά είναι διαχειριστικά και είναι ζητήματα κακοδίκησης. Αλλά εδώ έχουμε μια πραγματικότητα. Ο τελευταίος που θα ήθελα να έρθω εγώ σε σύγκρουση με δήμους ή με την ΠΕΔ, είμαι εγώ που έχω διατελέσει και προεδόστης, στην πρώτη περίοδο. Έστειλε λοιπόν εγώ μια επιστολή, επειδή έγινε γενική συνέλευση και είχε πάει ο πρόσωπός μας μόνος του στη γενική συνέλευση. Και έχουμε το εξής πρόβλημα. Συνεχίζει σε αυτή την κατάσταση της Μεσοβασιλίας ή Πελοπόννης ΑΕ, όπου έχουμε υπογράψει μαζί τις προγραμματικές συμβάσεις. Συνεχίζει όταν έχουμε αυτά τα δεδομένα. Επαναλαμβάνω το πρόβλημα, δεν το εφίβραμε εμείς. Δεν είναι πολιτικό το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι οικονομικό και διαχειριστικό. Προσέξτε, το εντόπισαν οι ορκωτήλογιστές, όχι οι δικοί μου. Οι ορκωτήλογιστές οι οποίοι υπηρετούν εκεί για μια εξαιτία. Προσέξτε, το εντόπισε και η αρχή διαφάνειας. Όχι στηριζόμενοι στα όποια απορίσματα του οποιοδήποτε, αλλά κάνοντας η ίδια πρωτογενή έλεγχο. Με κοινοποίηση του σχετικού ελέγχου στην εισαγγελία εφετών Αθηνών. Αυτή είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή. Απευθύνθηκα λοιπόν στους συναδέλφους Δημάρχους, λέγοντάς τους το εξής. Κοιτάξτε, υπάρχει αυτό το έλλειμμα. Υπάρχουν απαιτήσεις αυτή τη στιγμή από το Δήμο Ξυλοκάστρου, από το Δήμο Λουτρακίου, από τον κ. Λαγώ, γύρω στις 370.000 ευρώ, όπου ζητεί τα χρήματα και δεν υπάρχουν στην προγραμματική. Και ενδεχομένως και από άλλους. Κοιτάξτε, αν δεν προχωρήσουμε, αν δεν προχωρήσουμε, η επόμενη λύση, προφανώς και από το Περιφερειακό Ταμείο, προφανώς και από την Περιφέρεια απαιτήσεις, όπου θα εγγραφούν όλα αυτά τα απόσα και θα είναι απαιτητά. Εάν δεν προχωρήσουμε, η λύση είναι, θα πάνε αυτοί οι οποίοι απαιτούν στα δικαστήρια και θα εκδώσουν απόφαση εναντίον των μετόχων. Οι μόνοι δηλαδή και τις παιδ. Ποτέ δεν πρέπει να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Εγώ είπα, κοιτάξτε, να μην αλλάξει η σχέση. 50% προς 50%. 50% να έχει ένας, 50% να έχει άλλος. Αλλά να συνονοηθούμε, τι θα κάνουμε με αυτή την κατάσταση, την οποία δεν την εφίδρε μια ιδιωτική εταιρεία, την εφίδραν οι ορκοτήλογιστές και η αρχή της διαβάνειας. Η κρατική αρχή της διαβάνειας. Και ενδεχομένως, ενδεχομένως, το απεύχομαι να υπάρχει και δικαστική εντολή. Τι από όλα αυτά είναι καθαρότερο και εντυμότερο. Και σε κάθε περίπτωση, κυρία Λαμπρόπουλε, δεν έχω καμία αντίδριση, πρόεδρε μου, την προσεχή Παρασκηβή, να συγκλειφθεί το Συμβούλιο μεθαύριο δηλαδή και να κουβεντιάσουμε το θέμα της Πελοπόννησης ΑΕ. Δεν έχουμε καμία αντίδριση. Την προσεχή Παρασκηβή. Βάρτε το Συνημερή Σεδιάλταξη. Κάντε ένα λόγο, δηλαδή, κάθομαι και σκέφτομαι, πού έσφαλε η περιφερειακή αρχή στο συγκεκριμένο ζήτημα, πού ακριβώς, τι έπρεπε να γίνει δηλαδή, όταν οι ορκοτήλογιστές με επίσημη έκθεση, σου λένε ότι έχεις αυτό το διεχτιστικό έλλειμμα, προσέχτε τον επιθετικό προσδιορισμό. Και όταν η αρχή διαφάνειας, λέει, έχετε αυτό το έλλειμμα. Με κοινοποίηση της Αγγελίας Αθηνών. Δεν πρέπει να ενημερώσω τους φίλους δημάρχους ότι έχουμε αυτή την κατάσταση, που πρέπει συναδελφικά να την αντιμετωπίσουμε. Εγώ δεν λέω ότι κάποιος έκανε κάτι το οποίο είναι επιλήψιμο. Δεν είναι η δική μου δουλειά αυτή. Ούτε εισαγγελέας είμαι εγώ, ούτε δικαστής. Υπάρχει όμως μια κατάσταση η οποία πρέπει να διερευτηθεί. Δεν πρέπει να το κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο. Την επόμενη Παρασκευή, λοιπόν, πέντε η ώρα να είναι το θέμα της Πελοπόννησης, της ημερής ιαδιάτησης. Επιπλέον, η περιφερειακή αρχή δεν έστειλε σε κανένα πόρισμα. Σας βεβαιώνω γι' αυτό. Προφανώς όμως το πόρισμα έπρεπε να πάει σε όλα τα μέλη της Πελοπόννησης ΑΕ. Πώς θα γινότανε, έπρεπε να το πάρουν όλα τα μέλη και όλοι οι επικεφαλείς όλων των παρατάξεων. Πώς θα κουβεντιάσουμε αν δεν πάρουν τα πόρισματα και των λογιστών και της αρχής. Και επαναλαμβάνω, το θέμα δεν είναι πολιτικό. Δεν μπορούμε να το λύσουμε με πολιτική αντιπαράτηση. Το θέμα είναι οικονομικό, νομικό και ενδεχομένως και δικαστικό. Κύριε Πρόεδρε, να διευκρινήσουμε κάτι. Όχι, δεν θέλω να πω κάτι άλλο. Θέλω να διευκρινήσω κάτι γιατί ήταν άμεση η ανταπόκριση του κ. Περιφεριάρχη. Άρα αυτό σημαίνει ότι την Παρασκευή που θα συζητήσουμε το θέμα του Πελοπόννησης ΑΕ και τη Δευτέρα έχει υπέδ διοικητικό συμβούλιο. Καμία ατήρηση να ανταβληθεί. Άρα θα ανταβληθεί για να υπάρχουν τα δύο συλληγικά όρδα. Δεν θέλουμε να υφαρπάσουμε από κανέναν τίποτε. Δεν θέλουμε να υφαρπάσουμε. Εμείς θέλουμε να τακτοποιηθεί το συγκεκριμένο θέμα. Δεν γίνεται να μην τακτοποιηθεί. Ελάτε στην δική μας την πλευρά. Δεν μπορούμε να πορευθούμε έτσι. Και εμείς θέλουμε να τακτοποιηθεί κ. Περιφεριάρχη. Αν γίνεται και θεωρώ ότι έτσι πρέπει, γιατί και εμείς συνομιλούμε και έχουμε άποψη για το τι συμβαίνει, παρότι δεν είμαστε στο ΔΕΣ της ανεπτυξιακής, θα θέλαμε για να κάνουμε μια πιο ουσιαστική συζήτηση να είναι εδώ και αυτοί οι ορκωτοί λογιστές που για έξι χρόνια δεν έβρισκαν τίποτα και που ξαφνικά το 2019... Αποδεχτώ κ. Περιφεριάρχη να κληθούν οι ορκωτοί λογιστές. Οι ορκωτοί λογιστές και οι νομικοί. Αυτό το θέμα είναι δικό τους και των νομικών. Κλείστε μου εμένα αυτό το κενό το οποίο υπάρχει και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ειλικρινά. Λοιπόν, προχωράμε στα θέματα της ημερής αδιάταξης. Πρόεδρε, είπαμε ότι μετά τις ερωτήσεις θα ακολουθήσουν οι προτάσεις για θέματα εκτός ημερής αδιάταξης. Ναι, δεν είμαστε εκεί ακόμα, Γιώργο, μισό λεπτό. Είπαμε να ολοκληρωθούν οι ερωτήσεις και μετά να πάμε στις προτάσεις για θέματα εκτός ημερής αδιάταξης. Οι ερωτήσεις κλείσανε, δεν κλείσανε. Όχι μισό λεπτό, ένα δευτερόλεπτο μόνο. Εγώ έχω τον λόγο αυτή τη στιγμή, λέω την απόψή μου. Εφόσον κλείσανε οι προτάσεις… Δεν κλείσανε, Γιώργο, κάτι διευκρινιστικό. Λέμε για ερωτήσεις, δεν λέμε κάτι άλλο. Μετά όμως τις ερωτήσεις πρέπει να μπορούμε να φθέσουμε θέματα προέντες. Απλά το Πελοπόννησος, πέρα από το ποιος το διαχειριζόταν, είναι μια δομή που αξίζει να προβληματιστούμε όλοι. Αυτό είναι τοποθέτηση, κυρία Νικολάκου. Τώρα σας παρακαλώ, αφού έχουμε βάλει θέμα, συμφωνήσαμε. Θα πούμε την Παρασκευή, παιδιά, όλα αυτά για την Πελοπόννησος. Ωραία, μία παράκληση. Είπαμε την Παρασκευή, παιδιά, μη γυρνάμε πίσω να τελειώσουμε τα θέματα. Λοιπόν, προχωράμε. Ακούστε, εγώ κάνω μία έκκληση. Έχουμε πολύ σοβαρά θέματα τα οποία έχουμε για συζήτηση. Δεν είναι λίγα τα θέματα, είναι 22 θέματα, εκ των οποίων είναι θέματα που θα μας έχουν αρκετή ώρα το καθένα. Λοιπόν, θα παρακαλούσα, εάν δεν είναι εξαιρετικά επίγοντα θέματα για εκτός ημιρισίας, να τα αφήσουμε για άλλη μέρα. Εγώ θα είμαι πολύ λιτός και μέσα σε ένα λεπτό θα θέσω ένα θέμα όχι για αυτό το περιφερειακό συμβούλιο, αν με αφήσεις και μου δώσεις ένα λεπτό. Λοιπόν, όπως γνωρίζετε όλοι, βρίσκεται σε διαβούλευση το σχέδιο για τη δίκαιη μετάβαση για τις λιγνιδικές περιοχές. Στην απολιγνιδική περίοδο, έτσι, που αφορά την Μεγαλόπολη και φυσικά την Πελοπόννησο και την περιφερειά μας. Η διαβούλευση λήγει την ερχόμενη εβδομάδα. Θεωρώ ότι θα πρέπει πριν λήξει η διαβούλευση, δηλαδή μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα και αυτό θα προτείνω, να υπάρξει ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου με μοναδικό θέμα, την γνώμη του περιφερειακού συμβουλίου πάνω στο σχέδιο που κατέχτησε η Κυβέρνηση για τη δίκαιη μετάβαση στη μεταλληλική περίοδο και για την περιοχή της Μεγαλόπολης. Δευτέρα προτείνω ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου με αυτό το θέμα. Σε αυτό εκφράζω όχι μόνο τη δική μου γνώμη, αλλά και τη γνώμη του συνάδελφου και της παράταξης και του κυρίου Πετράκου. Κύριε Πρόεδρε, να θέσω και εγώ ένα θέμα για σήμερα, που σας το έχω στείλει. Κύριε Πρόεδρε, έχω το λόγο. Πρώτον, στηρίζω την πρόταση του κυρίου Δέβε, όπως είπε, στηρίζουμε για να γίνει και η Δευτέρα πριν λήξει η διαβούλευση, γιατί την επόμενη μέρα την 4η, 3η ή 4η λήγει η περίοδος, στις 10 του μήνα λήγει. Άρα, Δευτέρα είναι καταλληπτική μέρα να γίνει το συμβούλιο. Και δεύτερον, για αυτό το συμβούλιο σήμερα, προτείνω στα θέματα της Έδρας, και όχι τελευταίο, να συζητηθεί το θέμα των πυρινελεουργίων, διότι έχετε πει δέκα φορές, μάλλον για να μ' ακριβείς τρεις φορές ότι θα έρθει η θέμα, και δεν έχει έρθει και το θέμα είναι άκρως επίγον. Πρέπει να συζητηθείς σήμερα, βλέπουμε δηλώσεις, παραδηλώσεις, πράγματα τα οποία, ας πούμε, δημιουργούν ένα λαλούμ και θα ρίξουν το πρόβλημα, θα πάει στους ελαιοπαραγούς, θα την πληρώσει, ο τελευταίος τροχός τσάμαξε, ο παραγωγός αυτός θα την πληρώσει στο τέλος. Ζητώ να γίνει ψηφοφορία και να τεθείς σήμερα σε συζήτηση, διότι έχετε δεσμευτεί κύριε Προέδρεπος και κύριος Περιφεριαρίς. Και έχετε δεσμευτεί τρεις φορές με το τώρα, πριν να πάω σήμερα. Αποδεχόμαστε να συζητηθεί το θέμα τη Δευτέρα μετά τη συζήτηση για το θέμα της Μεγαλόπολης και του Λιγνίτη. Με μία έννοια συνδέονται αυτά τα δύο. Έχουμε κάνει ένα έγγραφο ήδη προς τον κ. Ταχαρά για μία αντιμετώπιση του προβλήματος, δηλαδή χρήση για λείπανση. Πήραμε και μία απόφαση από το Περιφεριακό Ταμείο για εμπλοκή του Εθνικού Μεσοβίου Πολυτεχνίου στην σχετική ιστορία. Δεν έχουμε αντήρησει τη Δευτέρα μετά τη συζήτηση για τη Μεγαλόπολη να κουβεντιάσουμε για τα πυρονεργεία. Την πρότασή σας την έχω διαβάσει κ. Πετάκο. Να μην πω και αυτό τώρα, να τα πούμε τη Δευτέρα. Τελειώσαμε. Μην πω πρότασή σας. Την ξέρω. Τη Δευτέρα θα το φωτίσω με το θέμα καλά. Ωραία. Πάμε παρακάτω. Να είναι το δεύτερο θέμα. Αυτά τα δύο και θα σταματήσουμε. Υπάρχει άλλος που θέλει να βάλει για σήμερα. Εγώ κ. Πρόεδρε. Ναι, κ. Τζανετέα. Σας ευχαριστώ πολύ. Θέλω να θέσω ένα θέμα που αφορά την πρόσκληση της εξέλιξης και αφορά την ενίσχυση μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τον κόβου. Η αγωνία και η διαματηρία των εξαγωγέων ελαιολάδου γιατί... Κ. Τζανετέα, σας παρακαλώ λίγο. Ή φύγετε από το μικρόφωνο. Δεν ακούγεστε καθόλου. Και δεν υπάρχει και εικόνα. Δεν σας βλέπουμε. Δεν έχει καλό σήμα, το λέει. Θέλω να ζητήσουμε... Εγώ σας βλέπω καθαρά, σας ακούω καθαρά. Δεν σας βλέπουμε εμείς και δεν σας ακούμε εμείς. Αυτό είναι το θέμα. Το είδα το θέμα. Δεν έχει καλό σήμα. Δεν έχει καλό σήμα, το λέει. Εγώ έχω πολύ καλό σήμα. Network bandwidth is low. Έχεις χαμηλό σήμα. Το λέει απάνω. Όταν το δεις, το λέει απάνω. Έχεις πολύ χαμηλό σήμα. Λοιπόν, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε. Σε μόνο αναφέρασε, Δήμητρα. Ναι, το λέει. Έχεις χαμηλό σήμα. Θα μπορούσε η κυρία Νικολάκου, αν ακούγουμε έστω και λίγο, να βάλει το θέμα της ένταξης των εξαγωγέων ελαιολάδου στη συγκεκριμένη πρόσκληση. Γιατί οι άνθρωποι πραγματικά έχουν πληγή. Γιατί έχει πληγή, έχει τελειώσει η αισθήεση, που ήταν και η κύρια πηγή απορρώφησής του. Δεν ξέρω αν ακούστηκε. Ακούστηκε. Κύριε, εντάξει. Αν μας πει ο περιφερειάρχης. Κύριε Πραγματικά. Κυρία Τζανετέα, ακούστε. Τζανετέα. Θανάση, σε παρακαλώ. Σε παρακαλώ. Δεν κάνουμε διάλογο. Εξήγησα και προηγουμένως ότι το ποιες επιχειρήσεις, το ποιοι κωδικοί εντάσσονται αποφασίζεται κεντρικά με οριζόντια απόφαση. Μπράβο. Υπάρχουν πολλές κατηγορίες επιχειρήσεων, οι οποίες ετούνται την ένταξη. Εντάξει. Όλες αυτές τις αιτήσεις τις έχουμε προωθήσει στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Και αύριο θα ανέβω και γι' αυτό το σκοπό. Κι όπου λήφθηκε η συγκεκριμένη απόφαση, στύψαμε και την πέτρα και έχουμε εξασφαλίσει τουλάχιστον 30 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι βέβαιο ότι είναι στα γόνα στον οκεανό με αυτό το οποίο μας έχει βρει. Δεν θα προσθέσει η συζήτηση σε οτιδήποτε άλλο. Και να σας πω και κάτι. Πώς θα συζητήσουμε για τους εξαγωγείς ελαιολάδου και δεν θα συζητήσουμε για τους οδηγούς, για τις σκολές οδηγών και κάμια δεκαεριά άλλους κωδικούς που δεν έχουν ενταχθεί. Λοιπόν, θα κάνω ό,τι μπορώ και γι' αυτό. Κύριε Περιφερειάρχη, υπάρχει και ένα άλλο θέμα πάνω σε αυτό και αν πρέπει να σας το αναφέρω μήπως μπορέσει να γίνει κάτι. Μπορώ να μιλήσω, κύριε Πρόεδρε? Νομίζω ότι δόθηκε η απάντηση, Δήμητρα. Πες με ένα λεπτό, σε παρακαλώ, γιατί, εντάξει, έχουμε ήδη καθυστερή στιγμή. Μισό λεπτό. Να κοιτάξετε λίγο τα κριτήρια, τα οποία εντάσσονται σε αυτό το βοήθημα, διότι υπάρχει ένα ζήτημα στα κριτήρια. Αν δηλαδή κάποιος έχει κόψει έστω και 100 ευρώ VPA, δεν μπορεί να ενταχθεί για να πάρει το βοήθημα. Το γνωρίζετε αυτό. Γιατί αν μία επιχείρηση μπορεί να έχει πέσει ο τζύρος της κατά 50%, 60%, 70%, αλλά αν έχει κόψει ένα τυμολόγιο και ένα VPA έστω και 50% ευρώ, δυστυχώς δεν μπορεί να πάρει αυτό το βοήθημα. Και μιλάμε για επιχειρήσεις, οι οποίες είναι μικρές. Κοιτάξτε το, σας παρακαλώ, είναι σοβαρό το θέμα για τους μικροεπιχειρηματίες της περιφέρειας. Λοιπόν, να προχωρήσουμε στα θέματα. Θέματα έδρας. Δύο συζήτηση. Όχι, τώρα δεν μπορείς. Βαγγέλη μου σε παρακαλώ. Εντάξει, όποτε έρχεται του καθένα δεν γίνεται. Περιμένω τη σειρά μου. Τι πια σειρά ρε Βαγγέλη. Μέχρι τώρα δηλαδή δεν είναι δυνατόν. Σας παρακαλώ, δεν πρέπει από την αρχή. Τώρα θυμίδι να κάνεις ερώτηση. Τώρα θέλετε να συνεχίσουμε να συνεντριάσουμε. Όχι, να μη πεις καμία. Δεν πεις καμία. Διαδικασίας τον Ευαβοκάτη. Μισό λεπτό από τις διαδικασίες, κύριε Πρόεδρε. Αντιλαμβάνομαι τη θέση σας. Είστε μόνος σας. Δεν έχετε ούτε γραμματέα, δεν έχετε ούτε αντιπρόεδρο. Ακούστε λίγο από τις διαδικασίες για να τρέξουμε. Αν θέλετε ακούστε το. Εδώ σήμερα τώρα ξεκινάμε την ημερήσια διάταξη. Υπάρχουν θέματα πάρα πολύ σημαντικά. Υπάρχουν θέματα τα οποία συμφωνούμε και πιθανόν να χρειάζεται μόνο μία κουβέντα για να πούμε ναι όλοι ή την απόψή μας. Θέλω λοιπόν να σας πω ότι η παράταξή μας, αν συμφωνείτε, έχει κάποια θέματα τα οποία θα προτείνει αναβολή. Θέλετε να τα πούμε απ' την αρχή, να δούμε πώς θα πάμε ή θέλετε όταν έρθει η ώρα τους. Ωραία, αυτό. Θέμα δύο λοιπόν. Συζήτηση, ενημέρωση σχετικά με την πορεία του κορωνοϊού. Είναι από εξαναβολής. Κύριε Διαμαντόπουλε, έχετε τον λόγο. Καλησπέρα σε όλους. Δεν ξέρω τι χρόνο θέλετε, γιατί αν θέλετε καθορίστε το όνομα γιατί μπορώ να μιλάω για 10 λεπτά ή και για 10 ώρες. Πέντε λεπτά με ένα λεπτό. Θα προσπαθήσω γιατί είναι μακροσκελές. Δεν θα σας πω το λόγο αλλά να δει. Κύριε Πρόεδρε, είναι σοβαρό θέμα. Ας δοθεί περισσότερο χρόνο σε παράδειγμα. Έχετε δίκη. Έχετε δίκη κύριε Διαμαντόπουλε. Αρχίζοντας, θέλω να ενημερώσω το σώμα ότι σήμερα θα είναι μια δύσκολη μέρα από ό,τι γνωρίζω από τον Νεοδή και από τις πληροφορίες που έχουμε. Και ότι υπάρχει μια περίπτωση, θα το δείτε ουσιαστικά και θα το... στις ειδήσεις και νομίζω θα υπάρχει και διάγκρυμμα του Πρωθυπουργού για μεγαλύτερο lockdown. Ισχυρή πίεση δέχεται ήδη το σύστημα υγείας γιατί αυξάνονται οι διασολυνώσεις και ισχυρή πίεση δέχεται και στην Πελοπόννησο ή Μεσσινία. Χθες είχαμε 64 νέα κρούσματα, σε ανάλογο επίπεδα θα κυμανθούμε και σήμερα, γιατί τα επίσημα στοιχεία δεν έχουν περιέλθει ακόμα. Το σύνολο των κρούσματων στην περιφέρειά μας ήταν μέχρι χθες τις τρεις τομεσιμέρειες τους 919, με μία κατανομή των κρούσματων 261 στη Αργολίδα με 162 που καταγράφονταν στη δομή Φιλοξενίας, 71 στην Αρκαδία, που μαζί με τη Λακωνία είναι σε χαμηλά επίπεδα στα 65, αλλά από τη Λακωνία 40 ήταν εργάτες γης. Στην Κορυθία είναι 238 και στη Μεσσινία είχαμε μια πολύ μεγάλη αυξητική τάση τις τελευταίες μέρες και έχουν φτάσει στα 284. Τα κρούσματα ήταν 522 άντρες είναι και 397 γυναίκες. Έχουν οσιλευτεί πάνω από 65 χονδρικά ασθενείς, γιατί αυτά τα στοιχεία ανανεώνονται και έχουν εξητήριο πάρει από αυτούς μέχρι τη στιγμή 42. Δυστυχώς δύο συμπολίτες μας έχουν χάσει τη ζωή τους. Τώρα, στην αναφορά του πραγματογενικής διεύθυνσης, για να μην ακρηγορήσω όπως είπα, υπάρχουν όλες οι ποινηποί που ήρθαν στη διεύθυνση και θα έπρεπε να εκτελεστούν, οι οποίες αρχίζουν από πολύ νωρίς, από το Φεβρουάριο και φτάνουν και μέχρι σήμερα. Όπως νωρίζετε, την τρέχουσα περίοδο βρισκόμαστε σε μια ούτως ή άλλως διεθνή γιονομική κρίση. Η Γενική Διεύθυνση Δημόσιγείας αποτελεί και βασικό πυλώνα της ασφάλειας δημοσιογένειας, τόσο για πρόσφυγες, μετανάστες, περισσότερους εργάτες γης και για το μετακινούμενο πληθυσμό, όσο και τους κατοίκους φυσικά των υψητάμενων περιοχών. Τώρα, σε σχέση με, από την πρώτη στιγμή, πάλι η υπηρεσία μας, συνεργάστηκε μόλις σε εναρμόδιες αρχές, στο Υπουργείο Υγείας, στο Νεοδί, την έκτη Γιονομική Περιφέρεια, τις νοσοκομιακές μονάδες. Προσωπικά μπορώ να πω ότι μιλάω πάνω από δύο φορές τη μέρα με όλους τους δικητές και με πολλούς διευθυντές κεντρων υγείας, όπως πλέον και με τους διευθυντές των σχολείων. Πάλι, όπως έγκαιρα, είχαμε αποστείδει στους εμπλεκόμενους φορείς, σε οδύ, Υπουργείο Υγείας, Μεταναστευτική Πολιτικής, Προστασίας του Πολίτη, Γενική Γραμματία Πολιτικής Προστασίας, έγγραφα ζητώντας οδηγίες που αφορούν τόσο τις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, όσο και σε καταβλησμούς δρομά, πολύ πριν εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα, 26 Φεβρουαρίου του 2020. Οι δράσεις υπερεσίας μας τώρα διατείνονται σε τρεις κατευθύνσεις. Παροχή οδηγιών προς εναρμόδιες υπερεσίες και ενημέρους του κοινού, προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού και υγειονομικού υλικού για τις οργανικές μας δομές και για τη στήριση των νοσοκομιακών δομών της περιφέρας Πελοποννήσου και άλλων φορέων, και υλοποίηση δράσεων ενημέρουσης και ανταπόκρισης σε αιτήματα φορέων και οργανισμών. Δεκάδες παροχές οδηγιών, ενημέρους σχετικά με τους μετανάστες, μέτρα πρόληψης για τον κορονοϊό στην αρμοδιότητα από το 2ο του 2020, μέτρα πρόληψη το 2ο του 2020, 3ο του 2020, μέτρα ατομικής προστασίας, πρόσκληση σε σύσκεψη το 3ο του 2020 όλων των διευθύνσιών μας με περιοχή αρμοδιότητα της περιφέρας Πελοποννήσου, προγραμματισμός προσλήψων προσωπικού έκτρου του 2020, λήψη μέτρων σε εξοδιοχεία σε καραντίνα πάλι το Μάρτιο του 2020, συντονιστής διαρρέψης επαφών κρούσματος με αντίστοιχη εκπαίδευση στο ΝΕΟΔΙ, εγώ με την κυρία Σπέντζα ως αναπληρώτρια, ενημέρωση για τις οδηγίες και στις αντισυπτικών απολυματικών, θα μακρυγοήσω, λήψη αναγκαίων μέτρων για την αποφυγή διάδοση του πληθυσμούς σε πληθυσμούς δρομά που διαφύγουν σε καταβλησμούς, έχουμε κάνει αρκετές ενέργειες, θα τις πω λίγο πιο μετά. Λήψη μέτρων σε ιδρύματα χρονιών πασχόντων, μονάδες πρωτοβιδιάσης ηλικιωμένων, σε μονάδες χρόνια σέμα κάθαρσης, οδηγίες για τη θεώρηση απολυμένων με ιδιωτικών σκαφών και άλλες λήψεις μέτρων. Δεν θέλω να πω και από τον Απρίλο του 2020 πάλι οι οδηγίες με τη διαχείριση τότε στο Κρανίδι και στις Κόμοι, όπως συνεργασία φυσικά με όλους τους δημάρχους που είχαν προβλήματα στο Δήμο Ερμιονίδας, στο Δήμο Ευρώτα, στο Δήμο Μονεμβασιάς και σε άλλα. Και φυσικά τελευταία ηλίψη μέτων διασφάλισης δημόσια υγείας σε μετανάσεις της γης. Στις προμήθειες τώρα του εξοπλισμού, γιατί αυτές οι ενέργειες θα με πάρουν πάρα πολύ ώρα, αν μπορώ συνοπτικά. 3.200 ράπινττές διατέθηκαν σε αφηλητές ομαδικών αφημάτων στις περιφέρες της Κλωποννήσου, 1.400 ράπινττές σε νοσοκομεία και δομές, 800 περίπου στις περιφέρες της Κλωποννήσου, 5.000 ράπινττές σε εργάτες γης, τα οποία ουσιαστικά ο διαγωνισμός ξέρετε ότι έχει διαδικασίες, οι οποίες είναι πλέον εκτός διαδικασίας COVID και έχουν αρκετή διαπροσπάθεια. Η υπηρεσία μας συνεχώς το ένα μετά το άλλο κάνει τέτοιους διαγωνισμούς, όπως και η διεύθυνση οικονομικού και 6.000 ράπινττές είναι για νοσοκομεία στις περιφέρες της Κλωποννήσου και για άλλες δομές, αντιγόνου πλέον, και είναι ένας διαγωνισμός που είναι σε εξέλιξη μετά από απόφαση του περιφερειάρχη. 1.840 κίτ προστασίας έχουν πάει στη σωματεία ταξί, αντισεπτικά γάντιες, μάσκες, φόρμες, ποδονάρια, πολύ μεγάλο πλήθος, ΕΚΑΒ, νοσοκομεία, κέντρα υγείας, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, αλληφορείς, κίτ προστασίας για ιατρικούς και οδοντιατρικούς συλλόγους και φυσικά μια μακριά λίστα εξοπλισμού νοσοκομείων και κέντρων υγείας, έχουν δοθεί περίπου 200.000 ευρώ τακτινολογικά για την ακρί και χωρίς διαφορετικοί αναλυτές. Γι' αυτά έχω αναλυτικά στοιχεία τα οποία μπορώ να σας τα δώσω. Τώρα, δράσεις υπηρεσίας. Η δράση υπηρεσίας, είχαμε πρώτον μια σύμβαση με την ιατρική σχολή του Πανεπιστήμιου Κρήτης που έγινε εκπαίδευση εργατοζωμένων σε τουριστικά καταλήματα και καταστήματα και νομικό ενδιαφέροντος. Ήταν περίπου για δύο εβδομάδες, ήταν σχεδόν καθολική σε όλους και μάλιστα η υπηρεσία συμμετείχε και εκπαιδευτικά. Δράση Ρωμά 5 Μαΐου 14 Εβδόμου 2019, διανομή κοίτα ατομικής υγιεινής, ενημέρωση για τον τρόπο καθαρισμού, εμβολιασμός, ενημέρωση. Δράση εργάτες γης, τοπικός πληθυσμός, το βρήκε η δομή ελλονωσίας, το πρόβλημα και μάλιστα ευτυχώς είχαμε κάνει όλη αυτή την καλή δράση που είναι εδώ και χρόνια και βρήκε και ήξερε τους τοπικούς πληθυσμούς πάνω από 3.000 τέσσερις συνεργασίας με τον ΕΟΔΙ και τους Δήμους και 5.000 στο Δήμο Μονεμβασίας. Δράση στο Δήμο Ερμιονίδας, δράση στο Σπάρτα Ίν, έχουν γίνει επαλειμμένα έλεγχη. Υπάρχει σε εξέλιξη το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, το μοναδικό που υπάρχει με στιγμής στις περιφέρες για διαχείριση του κορωνοϊού, πρόσληψη περίπου ενός επαγγελματιών υγείας και τρεις και τριών ιατρών. Αν οι ιατροί είναι σε μικρότερη τετράωρη μπορεί να είναι και περισσότεροι. Αυτό το που δούμε είναι στην φάση του ελέγχου και νομίζω ότι αν όλα πάνε καλά, σε ένα μήνα θα μπορέσουμε να έχουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που χρειαζόμαστε. Ημερίζα δελτή ατύπου και μαζικών μέσων ενημέρωσης. Δεκαπεντάωρη έως στις 10 η ώρα λειτουργία των υπερσιών δημόσιου υγείας. Πρωτόκολλο συνεργασίας με την περιφερειακή διέφευση. Έλεγχη υγειονομικού ελέγχου και των περιφερειακών ελαιοτήτων. Μεταφορά στενών σε εξοδοχεία καραντίνα. Σχετική σύμβαση. 957 υγειονομικοί έλεγχοι που θα σας τους πω σε εξοδοχεία, καταστήματα μαζικής αισθίας, εις κ τελ, καταστήματα λιανική, σούπερ μάρκετ, γυμναστήρια, παιδόπτωπι, αρτοπία, δειγματολειψίες υδάτων, κέντρα διασκέδασης, σχολικά οχήματα, παραλίες, γυρωκομεία. Έλεγχοι από τη Διεύθυνση Ανάπτυξη Φεριφέρειας από 22 έκτως 3 εντεκάτου. Έχω αναλυτικά, ενδεικτικά σας λέω, ότι στην πίεψη των Κοριμθίας, γιατί ανάλογα είναι όλοι, καταστήματα μαζικής αισθίας στις 100, τροφίμων 60, λιανικό εμπόριο 30, λαϊκή αγορά 200, περίπου 372 έλεγχοι. Και ανάλογοι έλεγχοι, ενδεικτικά πάλι, χωρίς να έχω κάποιος, θα σας πω, της Αρκαδίας, που τον έχει κάνει διεύθυνση υγείας, τρία ξενοδοχεία, 160 μαζική αισθίαση, ΤΕΛ2, καταστήματα λιανικής 170, σούπερ μάρκετ 21, παιδόπτωπι 20, αρτοπία 30, δειγματολειψίες υδάτων 45, κέντρα διασκέδασης 4, παραλίες 25, γυρωκομεία 2. Αντιλαμβάνεστε ότι ο Όγκος, που έχει πλέον υπηρεσία, είναι υπερβολικός. Νομίζω ότι μοχθούμε και ξέρετε ότι είμαστε ελάχιστοι, ειδικά σε επίπεδο έδρας. Ξέρετε ότι δεν έχω καμία γραμματιακή υποστήριξη και η διεύθυνση υγείας της Άδρας έχει μόνο τρεις υπαλλήλους. Τώρα γνωρίζετε την εμπλοκή των κέντρων υγείας, πλέον τα οποία έχουμε δώσει σε πάρα πολλά από αυτά iZobox, τα iZobox και μόνο τα οποία τα έχω κάπου εδώ, αλλά τα θυμάμαι και απ' έξω, είναι Γίθιο, Αριόπολη, Βλαχιώτη, Κιάτο, Ναύκλιο, Άργος, Άστρους, Μελιγαλά, Καλαμάτα, Πήλος. Και αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη. Είναι δέκα αυτά που σας είπα, άλλα επτά, Καλαμάτα που είναι δύο χώρων, Τρίπολη, Φιλιατρά, Άγιος Νικόλαος, Γλυκόβριση, που είναι μια προσπάθεια που κάνουμε εντομή της Ελληνωσίας στο να ελέγξουν τους εργάτες γης, Νεάπολη και Σπάρτη. Για να μην μακρηγορήσω και περισσότερο να με ρωτήσετε για πράγματα, αφού έφυγα και απ' το iZobox, υπάρχει, επειδή ακούστηκε και πιο πριν, η ίδια οικονομική ενίσχυση της έκτης ΕΠΕ και για τα μέσα ατομικής προστασίας και υγειονομικού υλικού και αντιδραστηρίων, η οποία ξεπερνάει τα 6 εκατομμύρια για όλες τις ΕΠΕ, αναλογικά η έκτη ΕΠΕ έχει γύρω στις 700-800.000. Δεν θέλω να μακρηγορήσω ότι έχουμε κάνει σε κάθε νοσοκομείο, αν θέλετε μπορείτε να με ρωτήσετε. Και νομίζω ότι προσπάθησα να είμαι όσο μπορούσα συνοπτικός και ότι θέλετε με ρωτάτε. Ευχαριστώ. Μια ερώτηση, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Δρούκα, γιατί δηλαδή πετάγεστε, αν είναι δυνατόν. Λοιπόν, περνάμε στη διαδικασία των ερωτήσεων. Προσέχτε να είμαστε συγκεντρωμένοι εδώ, γιατί δεν πρόκειται να τελειώσουμε σήμερα. Ούτε ένα θέμα δεν θα πούμε. Ο κύριος Δρούκα, συγγνώμη κύριε Νικολάκου, αφού πετάχτηκε τι να το κάνουμε. Λοιπόν, κύριε Δρούκα. Κύριε Πρόεδρε, δεν πετάχτηκα. Νόμιζα ότι μπήκαμε στη διαδικασία, ότι ολοκλήρωσε ο κύριος Διαμαντόκης, όπως δεν πετάγουμε, ποτέ δεν πετάγουμε. Δεν σε μαλώσαμε. Πάμε. Κύριε Διαμαντόπουλε, θέλω να σας κάνω δύο ερωτήσεις. Η πρώτη ερώτηση έχει να κάνει με τον εποχικό χαρακτήρα των καλλιεργιών. Αυτή τη στιγμή μπαίνουμε στη συγκρομμυδίου των πορτοκαλιών και των ελιών και αυτή τη στιγμή πήρε ανάπτυξη τα εργοστάσια, τα συσκευαστήρια των εσπεριδοειδών, τα συνεργεία που συλλεύουν τα πορτοκάλια και τα συνεργεία που συλλεύουν τις γη. Τις ελιές. Αν υπάρχει κάποια σκέψη, κάποιο σχεδιασμός, να γίνουν εκεί οι τεστ, γιατί αν σε ένα εργοστάσιο αυτή την περίοδο βρεθούν 5-10 κρούσμα και κλείσεις το εργοστάσιο, μιλάμε πλέον για οικονομική καταστροφή, όχι μόνο του εργοστασιάρχη, όλων των παραγωγών και της παραγωγής. Η πρώτη ερώτηση είναι αυτή. Η δεύτερη ερώτηση έχει να κάνει με το τι σχεδιασμό έχουμε, γιατί εγώ θεωρώ ότι πλέον η Αθήνα ή η Πάτρα δεν θα μπορέσει να καλύψει την οσιλία αυτού του κύματος του κορωνοϊού. Τι σχεδιασμό έχουμε να μπορέσουμε να εξοκλείσουμε κάποια από τα δικά μας νοσοκομεία, ώστε να έχουμε το περιθώριο νοσιλίας ασθενών με κορωνοϊό. Και μιλάω για θάλαμο αρνητικής πίεσης και μιλάω για μηχανήματα γρήγορης ανίκλευσης, για κλειστούς αναπτευστήρες, για τέτοια πράγματα. Ευχαριστώ. Σημειώσετε, κύριε Διαματόπουλε, να τις απαντήσετε συνολικά. Η κυρία Νιχολάκου. Μπροστά στο βάρος των 2.700 περίπου κρουσμάτων που ανακοίνωσε πριν από λίγο αιωδή, των 18 θανάτων που είχαμε σε μια μέρα και των 180 διασολυνομένων, νομίζω ότι αντιλαμβανόμαστε όλοι, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Και θέλω, κύριε Διευθυντά, να πω, ξέρετε ότι γνωρίζω και την εργατικότητά σας, αλλά οι τρεις υπάλληλοι που είπατε κι εσείς, όλο αυτό το έργο που έχετε κάνει, αν το έχετε κάνει, επειδή είμαι κι εγώ ένας άνθρωπος που δουλεύω πολύ, νομίζω ότι όσο και να έχετε δουλέψει, με τρεις υπάλληλους δεν μπορούμε να λέμε ότι είμαστε ήσυχοι. Και γιατί το λέω αυτό? Γιατί σίγουρα βλέπω ότι όταν γίνεται κάτι, ξαφνικά όλοι στρέφουν τα βέλη τους στην περιφέρεια. Και ενώ δεν βλέπω κανέναν άλλον να παρουσιάζεται και να προσπαθεί να μιλήσει για το τι γίνεται στον τόπο του, βλέπω τους περιφεριάρχες, ανεξάρτητα ποιοι είναι, το θεσμό εδώ στηρίζουμε, να είναι στην πρώτη γραμμή και να προσπαθούν. Και πρέπει αυτό να το πω και να το επισημάνω, γιατί θέλω να λέω πάντα αυτό που σκέφτομαι. Φαντάζομαι ότι και η Διεύθυνση Κοινωνικής Μέλημνας και όλες οι δομές που ανήκουν στη Γενική Διεύθυνση Υγείας συμβάλουν. Όμως, αυτά τα άτομα, τα οποία προσλήφθηκαν για τον κορωνοϊό, τα 110 επί δύο, σε δύο φάσεις. Θεωρώ ότι εκεί, κύριε Διαμαντόπουλε, θα έπρεπε να είναι περισσότεροι αυτοί που θα ήταν σχετικοί με τον κλάδο και το τομέα υγείας. Δυστυχώς, ήταν ελάχιστοι, το λέω και τώρα. Στους εκατό ήτανε πέντε ή εφτά. Και έρχεσαι και λέτε τώρα ότι σε ένα μήνα περίπου θα αρθούνε. Θεωρώ μη πως είναι πολύ αργά, πρώτη ερώτηση. Δεύτερον, δομές φιλοξενίας, γυροκομία και ρωμά, που ξέρουμε πάρα πολύ όλοι στην περιφέρεια Πελοποννήσου τι συμβαίνει. Θεωρείτε που έχουμε την ευθύνη, εγώ θα μιλήσω για αυτά που έχουμε την ευθύνη, γίνεται αυτό το οποίο πρέπει σε θέμα ελέγχων Δεύτερον, είπε η κυρία Μπούζα πριν κάτι που το άκουσα ως βόμβα και θέλω να το ξεκαθαρίσω. Έχουν την ευθύνη οι υπηρεσίες υγείας της περιφέρειας για το αν υπάρχουν άνθρωποι σε καραντίνα και δεν την τυρούν και γυρίζουν ανάμεσά μας και μεταδίδουν τον ιό. Να το πούμε ξεκάθαρα αυτό, γιατί είναι πάρα πολύ σοβαρό να το λύσουμε. Ερώτημα σχετικά με δύο θέματα τα οποία είπατε. Το ένα για παράταση σε ξενοδοχία καραντίνας. Είδα τον κ. Περιφεριάρχη σε σχέση με το Παλάδιον ότι έγινε μια επίσκεψη για μια παράταση. Θέλω να ξέρω αν σε αυτό υπάρχει οικονομικό αντικείμενο ή απλώς αν είναι χρονική παράταση αυτή που δόθηκε. Και δεύτερον, μπορείτε να μου πείτε πόσοι από τους επαγγελματίες τουρισμού και τους ανθρώπους που κινούνταν σε αυτούς τους κλάδους πήραν μέρος σε αυτή την πλατφόρμα και την προγραμματική σύμβαση που κάναμε με το Πανεπιστήμιο Κρήτης για τα θέματα ενημέρωσης γύρω από τον κορωνοϊό. Άρχει κάποιος άλλος που θέλει να ρωτήσει κάποιο... Εγώ, κ. Πρόεδρε. Εγώ, κ. Πρόεδρε, μετά. Και εγώ. Ποιος έχει σειρά. Τρακο, έχετε το λόγο. Πάμε. Ανάση, μίλα. Λοιπόν, είπατε κ. Διαμαντό, που λέω ότι είσαστε και το γνωρίζουμε πάρα πολύ λίγοι. Πώς θα μπορέσετε να ανταποκριθείτε στον αυξημένο φόρτο εργασίας αλλά και στα αυξημένα καθήκοντα, γιατί νομίζω ότι γίνονται συζητήσεις, μας το είπε και ο κ. Περιφερειάρχης, για να μεταφέρει κυβέρνηση αρμοδιότητας της περιφέρειας. Πώς θα ανταποκριθείτε και τι προτείνετε εσείς γι' αυτό το σκοπό για να μπορέσετε να ανταποκριθείτε. Δεύτερη ερώτηση. Επειδή ακούμε, από τις τελευταίες μέρες που έχει οξυνθεί το πρόβλημα, ακούμε ότι ο εωδίδας σηκώνει τηλέφωνα, η αστυνομία δεν ελέγχει, υπάρχουν κρούσματα σε συγκεκριμένα, παραδείγματος χάρη σε πόλεις, τριφυλίας, καφετέρια και δεν παρεμβαίνει να ελέγξει αν κυρούνται τα μέτρα. Ο ένας έρχεται στον παλάκι, στον άλλο. Εσείς, από την εμπειρία σας, υπάρχει συντονισμός των συναρμόδιων, το έχετε διαπιστώσει αυτό, ή είναι ψευδές τις δικοί μου και λάθος τις καταγγελίες που μας γίνονται τις τελευταίες ημέρες. Τρίτον, ο αριθμός των τεστ που υπάρχει, αυτή τη στιγμή μπορεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες, κατά τη γνώμη σας, δηλαδή πρέπει να γίνουν, όπως είπατε, σε δομές ηλικιωμένων, σε χώρους όπου υπάρχουν ρομά, μετανάστητες, στα εργοστάσια, στα σχολεία όταν ένα παιδί, ή δασκάλα του, διαπιστώνεται ότι έχει κορωνοϊό, δεν πρέπει να γίνει. Τέλος, εμείς οι περιφερειακοί σύμβουλοι επίσης κινούμαστε... Κύριε Πετράκονα, σας παρακαλώ, με συγχωρείτε που διακόπτω, αλλά έτσι δεν τελειώνουμε. Οι ερωτήσεις να αφορούν και αρμοδιότητε, ανάλογα με τις αρμοδιότητες που έχουμε. Αυτό λέω, αν φτάνουν τα τέστι, χρειάζεται να ενισχύσουμε με κονδύλια παραπάνω. Είδα ότι έγινε μια θετική ενίσχυση στο θέμα τις περιφερειές. Πώς το εκτιμάει, χρειάζονται κι άλλα χρήματα ο κ. Δεπλής. Πρέπει να γίνουν, είμαστε εντάξει από μηχανήματα, είτε για rapid test ή για μωριακό. Πρέπει, ή χρειάζονται κι άλλα. Κύριε Πετράκο, ποιον ρωτάτε γι' αυτά, ποιον ρωτάτε ειλικρινά. Ό,τι βλέπετε στο σπίτι υπερησιακά πέντε πράγματα. Τι ρωτάς, αν του αρέσει η πολιτική της κυβέρνησης, ας απαντήσεις. Εγώ ρώτησα τέτοιο πράγμα, κύριε Περντεριάρι. Θα σου πούμε εμείς. Δεν ρώτησα τέτοιο πράγμα τον διευθυντή. Όσοι υπερησιακός παράγοντας, εγτολές οι ειλοποιείς. Εννοείται, εγώ ρώτησα αν φτάνουν και αν... Θα σου πούμε εμείς. Ωραία, όποιες ερωτήσεις δεν ανιάφορουν... Θα σου πούμε εμείς, κύριε Πετράκο. Ωραία, όποιες ερωτήσεις δεν ανιάφορουν... Να ο διευθύνης θα σου πει, αν του αρέσει η πολιτική. Ο διευθύνης ξέρει αν φτάνουν τα τεστ παρέμματος χάρη ή αν έχουν... Τι άλλες ανάγκες χρειαζόμαστε. Δεν σας κάνει εισηγήσεις. Πάμε να προχωράμε παρακάτω. Υπάρχει άλλη ερώτηση. Είναι μια τελευταία ερώτηση. Αν ποια είναι η επιστημονική σας γνώμη... Γιατί είδα σε πόλης παρέμματος χάρη στη Θεσσαλονίκη και λοιπά... Ότι γίνονται και έλεγχος μέτρεις των λημάτων. Και η καλαμάτα, η οποία έχει, φαίνεται πολύ αυξημένο. Θεωρείται ότι είναι, σαν επιστήμονα το ρωτώ... Έχει αξία να γίνει και αυτό. Και αυτό. Πέραν τον άλλον. Ο κ. Δέδες. Μια επισήμασή καμέσως στην ερώτηση. Η επισήμασή αφορά στο εξής. Άκουσα πολύ προσευχτικά τον κ. Διαμαντόπουλο. Λίγα μπορέσε να συγκρατήσει. Είμαστε σε πολύ συμπεριμένο χρόνο να αργάστηκε να πει πάρα πολλά. Νομίζω ότι είναι χρήσιμο να γίνει, αυτό που και ο ίδιος είπε, μια γρατή ενημέρωση. Με την έγκραση ότι όλα αυτά τα στοιχεία που μας ανέφεραν προσωπικά, κ. Περιφερειάρχα, νομίζω ότι και γραμπτά, θα πρέπει να πάνε στους περιφερειακούς συμβούλους. Και θα έλεγα μάλιστα και το εξής για τον περιφερειακό συμβούλιο. Να υπάρχει και διάκριση. Ποια από αυτό το υλικό και το μηχανισμό είναι αρμοδιότητα του κράτους, τι από την περιφέρεια και τι από δωρεές ιδιωτών. Πάω στην ερώτηση λοιπόν. Κ. Διαμαντόπουλε, από ό,τι φάνηκε από τις προηγούμενες ερωτήσεις, δεν έχεις γίνει σαφές, και αυτό θέλω να μου διεφρυνίσετε μπακριβώς, ποιες είναι οι εκτελεστικές σας αρμοδιότητες, τονίζω τη λέξη εκτελεστικές, πέρα του ενημερωτικού, της φροντίδας, του συντονισμού, εκτελεστικές αρμοδιότητες που έχετε εσείς, αλλά και οι διευθύνσεις υγείας των περιφερειακών ινωτήτων, σε σχέση με τη διαχείρηση πανδημίας. Δηλαδή, κάνετε δειγματολυψίες, κάνετε χνιλατίσεις, έχετε αρμοδιότητα εποπτίας. Οι επόπτες δημόσιας υγείας έχουν συγκεκριμένο εποπτικό ρόλο στο μέτρο κατά τον κορονοϊό. Δηλαδή, εμένα με ενδιαφέρει να ξέρουμε, βάσει σχεδιασμού και αρμοδιότητων, πού κινούν τη διευθύνση υγείας και τι κάνουν αυτή τη στιγμή. Και δεύτερη ερώτηση έχει να κάνει με το εξής. Είδαμε σε άλλες περιφέρειες, που το ζήτημα έχει φτάσει σε πολύ πιο κρίσιμα επίπεδα από ό,τι στην Πελοπόννησο, να υπάρχει βιοχέτευση ασθενών από το νοσοκομεία αναφοράς στα νομαρχιακά νοσοκομεία. Στην Πελοπόννησο είμαστε έτοιμοι για τέτοιο σενάριο. Στην Ήπειρο, για παράδειγμα, που στο νοσοκομείο αναφοράς υπήρξε πλήρης υπερχορεσμός σε σχέση με την ΜΕΘ και τους ασθενείς του, έχει γίνει η ίδια σπορά προς Άρτα, προς Πρέβεζα και λοιπά. Στην Πελοπόννησο είμαστε έτοιμοι για τέτοιο σενάριο. Θέλω να πάμε στους ερωτήσεις. Άλλος ερώτηση. Μανώλη και εγώ. Μαργαρίτα, ναι. Καλησπέρα σας και από μένα. Εκτός από τα θέματα που έθεσαν οι προλαλλήσαντες, θα ήθελα με τη σειρά μου να ρωτήσω για τους υγειονομικούς του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι έρχονται καθημερινά σε επαφή με μεγάλο αριθμό ασθενών, αποφορτίζοντας και το δημόσιο σύστημα υγείας. Υπάρχει σκέψη για κάποιες ενέργειες που έχουν γίνει ή πρόκειται να γίνουν ώστε να γίνουν και σε αυτούς τακτικά τεστ για να τους προστατέψουμε αλλά και ταυτόχρονα και το γενικό πληθυσμό, καθώς και να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα με μορφή μελέτης. Για να κλείνουμε. Και εγώ. Ωραία. Γενικά με ψιλοκάρυψαν οι προελλαγήσατες, αλλά να ρωτήσω έτσι συγκεκριμένα, όσον αφορά τα σχολεία της περιοχής, αν έχουν γίνει κάποια δειγματοβολιτική ελεγχή. Ξέρω την αρμοδιότητά μας, όμως έχουμε αυτό αρμοδιότητα με μεταφορά των μαθητών. Μπορούσε να γίνει καταλυπτώσεις σε παιδιά που μεταφέρονται μέσω της περιφέρειας στις περιοχές. Έχει ιδιαίτερη αξία να γίνει αυτό, γιατί από τις τελευταίες μελέτες που έγιναν, βλέπουμε τεράστια αύξηση τον μαθητικό πληθυσμό κρουσμάδων. Επίσης, μας είπατε ότι χάσατε αρκετούς υγειονομικούς πλέον, που θυστηριορίζονται της εποχής, οι μάσκες αντιστοιχτικά που κρατούν, που τηρούν οι επικυρήσεις, ή έχουμε την λατύσκη γραμματολυτσία, στοιχείες σε τουριστικές περιοχές όπως είναι η Ορεινή Γορτινία, τον Άθλιο, η Κορυνθία. Και στις δομές της αυθηνίας, επίσης και στα γυρωκομεία και στις δρόμες, τι είδους ελέγχο θα έχετε κάνει. Αυτό. Σας ευχαριστούμε. Νομίζω ότι τελειώσαμε με τις ερωτήσεις. Να συμβιωρώσω λίγο την Τζένι προέρα θέλω. Αυτό που το ξέχασα τώρα. Κι αν έχει κάποια σχέδιο με μια ανάγκη της καταβουλίας για να συμπληρωθείς στις ομάδες εθελοντών γεωνομικών, περίπτωση που πάρει πλάστης για φτάση του κυβερνοχήμα, θα στράχνουν παρέμβαση με εθελοντικές ομάδες και σε ανθρώπους που ορίζουν ανάγκη. Δεν ακούγεται τίποτα. Με ακούσατε? Δεν ακούσαμε να συμπληρώσει ο κ. Μποζίκης, για να δεν γίνεται τζένι. Συγγνώμη, πρόεδρε, επειδή είναι σημαντικό οι ερωτήσεις να ακούγονται, γιατί μπορεί να ακουστούν πράγματα που να δημιουργήσουν πανικό. Με ακούτε. Ας επαναλάβει πάλι, σε παρακαλώ. Με ακούτε τώρα. Αργά και σταθερά, γρήγορα. Αν υπάρχει δυνατότητα να γίνει ανάληψη ευθύνησης από την περιφέρεια και από τη διάκριση υγείας, για να συμπληρωθούν ομάδες εθελοντών από γεωνομικούς, σε περίπτωση που έχουμε μεγάλη άποψη τοπισμάτων, κάτι τέτοιο είναι αναγκήρο. Τις μποζίκης και να ολοκληρώνουμε, παιδιά. Σας παρακαλώ. Θέλω λίγο να συμπληρώσω, με την ανοιχτή δομή στο στρατόπεδο της Κορίνθου, τι γίνεται με τους μετανάστες. Και επειδή αν εποκατεβαίνουν κάθε μέρα με τον Πουραστιακό Αθήνα-Κορίνθο και φτάνουν μέχρι το Ξηλόκαστρο, τι μελιγενέστε, γιατί είμαστε ανημέρωτοι. Κύριε Πρόεδρε, θα γίνει και πολιτική εισήγηση ή ο κ. Διαμαντόπουλος. Θα μιλήσω, περιφερειάριξη. Όχι, σας ρωτάω απλά... Ναι, λέω, γιατί θέλω να ρωτήσω και κάτι το οποίο... Θα έχετε και πολιτική εισήγηση. Ωραία, κοιτάξτε, εγώ θέλω να βάλω ένα θέμα, αν δεν έχετε πολιτική εισήγηση, που αφορά το νοσοκομείο, αν αφορά στην Πελοπόννησο. Το οποίο οφείλω να σας πω, γιατί δεν κρύβω τα λόγια μου, ότι ήμουν από αυτούς που έλεγα ότι πρέπει να θωρακιστούμε. 2,5 χιλιάδες είναι σήμερα, 3 χιλιάδες θα είναι αύριο. Η περιφέρεια Πελοποννήσου μεγαλώνει πολύ. Και είδα σήμερα, κύριε Περιφεριάρχα, δεν ξέρω αν το ξέρετε, δεν το έχω ψάξει πολύ, όμως αυτή η άγνηση να γίνει στην τρίπολη, που μας έφερε μία δεύτερη, σε δεύτερο βαθμό, όχι στην καλύτερη, στη βέλτιστη λύση, να πάμε στην Καλαμάτα σε μία περίεργη άποψη περί του κορωνοϊού. Είδα σήμερα μία απόφαση, όπου δίνονται 18 χιλιάδες ευρώ σε ένα ιδιωτικό μικροβιολογικό εργαστήριο της Καλαμάτας, τον κ. Φαλιρέα, θα το πω γιατί είναι στο διάδυα, για να κάνει τεστ κορωνοϊού από τη διοικητρία του νοσοκομείου Καλαμάτας. Θέλω να πω ότι νομίζω ότι στο πολιτικό σκέλος πάνω από όλα τα άλλα αυτή τη στιγμή είναι να ενώσουμε φωνές στη διεκδίκηση όσο προλαβαίνουμε να δούμε τι μπορεί να γίνει με τα νοσοκομεία μας εδώ. Γιατί λέει ο κ. Δρέδες τους παίρνουν από εδώ και τους πάνε και εμείς εδώ, με την έξαρση που έχει η υπόλοιπη Ελλάδα. Στο τέλος φοβάμαι πολύ, μακάρι να κάνω λάθος, ότι θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα. Δεν ξέρω αν μπορούμε σε αυτό το χρόνο. Θεωρώ ότι εγώ έτσι το νιώθω ότι είμαστε αθωράκι στη σχέση με νοσηλίες στην Πελοπόννησο. Βέβαια αυτό δεν είναι για τον κ. Διαμαντόπουλο, έχει να κάνει με τον κ. Περιφέρα. Ένα ερώτηση ο κ. Γιαννακούρας. Σας παρακαλώ να ολοκληρώσουμε. Κύριε Πρόεδρε, θέλω να πω ότι όπως γνωρίζουμε, όπως γνωρίζουμε πολλοί συμπατριότητες μας, νικιάζουν διαμερήματα σε Airbnb. Αυτοί το δηλώνουν ότι έχουν τους φιλοξενούμενους εκεί, οι επισκέπτες το δηλώνουν. Ξέρει η αστυνομία, ξέρει το κράτος, ποιοι μένουν στα διαμερήματα αυτά, το ξενοδοχείο, ξέρουμε πολύ καλά, ότι δηλώνουν και παίρνουν τα αυτότητα και λένε, μένει ο Γιαννακούρας στο ξενοδοχείο. Τα οποία νικιάζουν στην κατηγορία το Airbnb. Δηλώνουν, γνωρίζουμε. Λοιπόν, να προχωρήσουμε στην απάντηση. Ναι, κύριε Διαμαντόπουλο, έχετε το λόγο. Ναι, υπερρυσιακά, εννοείται και βέβαια. Θα μου επιτρέψετε πρώτον υπερρυσιακά, ότι πάρα πολλά από αυτά που ερωτάτε, όχι κάθαρας νομοθεσία, αλλά θα προσπαθήσω να σας απαντήσω. Υπάρχουν ερωτήσεις... Πανάμο, πανάμο, πανάμο... Όχι, εντάξει, συγχωρέστε με το δικαιοπεριφερειάρχη. Ωραία. Ναι, εντάξει. Αφού έχετε αυτή την αντίληψη και οι δύο σας. Λοιπόν, εντακτώ. Πορτοκάλια και παρασκευαστήρια. Αυτά που με ρωτήσατε πιο πριν. Και τέστ. Για τα πορτοκάλια και τα παρασκευαστήρια και τα τέστ, πρέπει να λαμβάνω ότι ο ρόλος υπερεσίας είναι επικουρικός. Ο κ. Περιφερειάχης μετά μπορεί να πει κάτι γι' αυτό. Δεν υπάρχει ούτε αρμοδιότητα εκ του νόμου, ούτε αρμοδιότητα που πρέπει να κάνουμε κάτι γι' αυτούς. Ήδη, όμως, έγινε μια πρώτη αναφορά για 6.000 καινούργια τέστ. Αυτά, αν επαρκούν, φυσικά είναι λιγότερα από αυτά που έχουμε σαν ανάγκες, αλλά υπάρχουν και τα οικονομικά, τα οποία είναι τα οικονομικά της περιφέρας. Θα σας απαντήσουν αργότερα. Ενίσχυση νοσοκομείου COVID-19. Μέσω της περιφερία έχει πρόβλημα για νοσοκομεία. Όχι. Κύριε Τατούλη, με συγχωρείτε, μου κάνετε μια ερώτηση. Εγώ σας είπα ότι αυτή τη στιγμή η Περισσία έχει κάνει αυτά. Αυτά, μόνο τα 6.000 τέστ και αυτά που πήραμε τα 5.000, είναι της τάξης των 120.000 ευρώ. Η Περισσία έχει και, νομίζω, η Περιφερειακή Αρχή τη διάθεση να το κάνει. Αλλά δεν μπορώ να σας απαντήσω εγώ. Σας λέω ότι έχουμε κάνει. Ούτε σας υποτιμώ αντίθετος. Παρ' ό, μια μικρή επίθεση που δέχθηκα που δεν την καταλάβαμε. Ενίσχυση νοσοκομείου COVID-19. Ρωτήστε πάλι. Η ανεμοδιότητα πάλι της Περιφέρειας είναι η ανεμοδιότητα της Εκτισύπε. Παρά τα αυτά, ενδεικτικά. Αναφέρω στο νοσοκομείο της Καλαμάτας. Υπήρχαν, έχουν εγκριθεί, θάλαμος δηματικής δροής, το iZobox το μεγάλο, προμήθεια μηχανήματος πάλι με CPAP και BPAP, προμήθεια μηχανήματος δημιουργίας πάλι άλλης ανητικής σε τετράκλινο, προμήθεια αυτόνομου φορητού μηχανήματος απειωνιστή για την κλινική COVID-19 για τους εμμοκαθαρόμενους. Άρα, ήδη υπάρχουν κάποιες ενέργειες για το συγκεκριμένο. Όμως, η αρμοδιότητα είναι της Εκτισύπε των νοσοκομείων. Άτομα τετράμινα για κορωνοϊό. Με ρωτήσατε. Τα άτομα τετράμινα για κορωνοϊό ήταν η σήγηση της διέφυγσης εσωτερικής λειτουργίας, ενώ το που δούμε είναι της διέφυγσης υγείας. Δεν υπάρχει η σήγηση υπερεσίας της δικιάς μας. Λοιπόν, μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων. Η έλεγχη είναι αρκετή, αλλά μεσχωρείται, γνωρίζεται και η προηγούμενη περιφερειακή αρχή και η τωρινή, ότι η έλεγχη είναι πάρα πολύ, η κοινωνική σύμβουλη είναι λάχιστη. Οι έλεγχοι λοιπόν γίνονται, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι και εδώ πέρα έχουμε ένα πρόβλημα. Νομίζω ότι δεν ακούγουμε. Καραντίνα δεκατετραήμερη. Μου το είπατε. Μα την καραντίνα την ελέγχει αυστηρά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Σωστασίας. Από πότε αυτό έγινε της αρχής και θα το πω. Παράταση για ξενοδοχία καραντίνας. Έγινε παράταση για ξενοδοχία καραντίνας. Ερώτηση για το οικονομικό θα σας δοθεί. Απάντηση. Η χνηλάτιση στις περιφέρειες. Τι χρειάζεται η περιφέρεια και η Περισσία Δημός Υγείας. Με ερωτήσετε αυτό. Η χνηλάτιση περιφέρειες δεν κάνουμε. Κάνουμε μόνο επικουρικά... Δεν έχει αρμοδιώτα. Αυτό εννοώ. Όχι, η αρμοδιώτα δεν είναι ακριβώς έτσι. Ξέρετε ότι συνηθίζω να δίνω σοβαρές απαντήσεις, συνηθίζω τουλάχιστον. Η αρμοδιώτα προβλέπεται στο Νεοδή, αλλά δεν έχει δοθεί. Αρμοδιώτα υπάρχει, αλλά με την πράξη ομοδητικού περιεχομένου... παραμένει αυστηρά στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και στο Νεοδή. Έτσι, και ο ρόλος μας είναι επικουρικός. Αν χρειάζεται η περιφέρεια κόσμο, φανώς χρειάζεται. Με ρωτήσατε πάλι αν υπάρχει συντονισμός της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας... στο Νεοδή και της Περιφέρειας. Όχι, ο συντονισμός είναι ανεπαρκής, ενώ των συγκεκριμένων δομών, παρατάφτα, σε επίπεδο περιφέρειας, από προσωπική και μόνη επαφή με τον περιφερειακό διευθυντή, με τους γερφυντές των διοικήσειων, αλλά νομίζω ότι αυτό έχει να κάνει με τις προσωπικές μας επαφές και όχι με θεσμοθετημένους συντονισμούς. Ολοκληρώνετε, κύριε Διαματόπουλη. Να απαντήσω ή όχι. Όχι, ναι, να ολοκληρώνετε σύντομα. Θα μιλήσει και ο Περιφεριάρχης. Αν με ρωτήσετε για τα τέστα ανεπαρκούν, υπάρχει συνεργασία με τον Νεοδή, γιατί μην ξεχνάτε ότι πάρα πολλά τέστα τα κάνει ο Νεοδή. Οι κινητές Μονάδες Υγείας έχουν ένα πολύ μεγάλο όγκο τέστ. Άρα, λοιπόν, εμείς επικουρικά πηγαίνουμε. Μέτρη συλλημάτων για κορωνοϊό. Δεν είπα ότι δεν χρειαζόμαστε. Δεν έχω πει τέτοια λόγια. Μέτρη συλλημάτων για κορωνοϊό. Έχει αξία εξαιρετική στην καινούρια, γιατί τελείωσε η πρώτη με τα νερά, έχει προβλεφθεί από τη Διεύθυνση Υγείας να γίνει μέτρη συλλημάτων για κορωνοϊό που πιστεύουμε ότι έχει αξία και ήδη έχει κατατεθεί. Εκτελεστικές αρμοδιώτες υπηρεσίας. Πάλι το είπατε, δεν έχουμε πλήν των σχολείων, των δημόσιων υπηρεσιών με την έννοια να γνωμοδοτήσουν υπηρεσίας όταν θα πρέπει να κλείσουν και να συνεργαστούν με ένα πρωτόκολλο. Και τους ελέγχους των εποπτών που σας είπα ποιοι είναι ποιοι. Θα σας τα δώσω γραπτά, γιατί νομίζω ο κύριος Δέδες το ζήτησε γραπτός και προφανώς θα υπάρχει γραπτή ενημέρωση. Οι ιδιώτες ιατροί και ο δοντίατροι αν χρειάζονται τέστ. Αν η περιφέρεια μπορεί να αναλάβει και αυτή την ευθύνη η υπηρεσία δεν θα διαφωνήσει. Υγειονομικά πρωτόκολλα στον τουρισμό. 5.000 εργαζόμενοι, 1.500 επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, καταλήματα, εστία, συλληφορία, ταξί, ξεναγή, πρακτορία. Στυχία του Πανεπιστήμιου Κρήτης που ήτανε ουσιαστικά 5.000 εργαζόμενοι, 1.500 επιχειρήσεις. Σχολεία, διγματολυπτική έλεγχη. Τους κάνει ο ΕΟΔΙ και είμαστε σε άριστε εργασία με τον ΕΟΔΙ. Και ο ΕΟΔΙ πραγματικά, τουλάχιστον και στην Αρκαδία και στην Σπάρτη και στην Καλαμάτα, συντρέχει συνεχώς γιατί υπάρχει μια επικοινωνία μαζί μας λόγω των σχολείων. Με ρωτήσατε πάλι για τους μετανάστες και τον Κάμπιν Κορίνθο. Εξηγώ πάλι, τα Κάμπιν και οι μετανάστες είναι αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Μετανάστες. Δεν έχει κανέναν ρόλο η περιφέρεια και δεν έχουμε ποτέ στοιχεία. Πιο πριν να δείτε όταν άρχισα την εισήγηση σας είπα πόσες φορές ζητήσαμε στοιχεία και δεν έκανε. Τελείωσα, κ. Κατζούνταν. Ευχαριστώ, ευχαριστώ. Το λόγο έχει και ο Περιφερειάρχης. Λοιπόν, αν θέλουμε η σημερινή συζήτηση να έχει ένα αποτέλεσμα και να έχει και ουσία, νομίζω ότι πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες προτάσεις για το τι πρέπει να γίνει περαιτέρω, ή τι πρέπει να διελκοπεί. Θα είμαι κωδικός σε ρευμένα πράγματα που θα σας πω. Πρώτον, οι αρμοδιότητες των Διευθύσεων Υγείας προσδιορίζονται επακριβώς από τον νόμο και είναι ελάχιστοις. Να καταλάβετε, δεν έλαβαν ούτε καν το επίδομα, το οποίο έλαβαν οι γιατροί στα νοσοκομεία αναφοράς. Για το συγκεκριμένο θέμα, η στρατηγική είναι κεντρική, εωδή, οι κατευθύσεις δίνονται από τον εωδή και οι παρεμβάσεις όπου έχουμε μεγάλα προβλήματα, βλέπε κρανίδι και σκάλα, έγιναν κυρίως από τον εωδή. Επομένως, μη ζητάτε τις αρμοδιότητες, τις λέει επακριβώς ο νόμος. Με τη μεταρρίθμηση, η οποία σχεδιάζεται και συμμετείχα πρόσφατα σε μια σύσκεψη, η πρωτοβάθμια υγεία περνάει στις περιφέρειες. Ευτυχώς, είναι βέβαιο ότι τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα, με προϋποθέσεις βέβαια, μαζί με την αρμοδιότητα να έρθουν και οι πόροι. Το δεύτερο, το οποίο έχω να σας πω, είναι ότι αυτά που ακούσατε, δεν είναι δουλειά μόνο της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας ή των Διευθύνσεων Υγείας. Είναι προσπάθειες που έκανε το σύνολο του προσωπικού. Ας πούμε, η Γενική Διεύθυνση Σωτερικής Διτουργίας. Είναι εδώ η κυρία Μπουλοπούλου, είναι εδώ. Λοιπόν, η Διεύθυνση Οικονομικού, όσον αφορά την εκταμοίευση των πόρων, τότε που έλειξε η δυνατότητα να κάνουμε αναθέσεις και πάμε την κανονική διαδικασία, πράγματι έχουμε και καθυστερήσεις. Προσπάθησε ο Διευθυντής Οικονομικού ο κ. Γκανάς σε επίπεδο περιφερειακό. Πέρα από τις διευθύνσεις Υγείας, το σύνολο του προσωπικού προσπάθησε αυτή την κατεύθυνση. Και θέλω να ζητήσω συγγνώμη γιατί πίεσα το προσωπικό. Και κατηγορήθηκα, αλλά είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι στην πρώτη γραμμή πρέπει να είναι οι εργαζόμενοι με τα μέτρα προστασίας τα οποία απαιτούνται. Νομίζω εμείς πρέπει να δίνουμε το καλό παράδειγμα. Και εγώ καθημερινά, ιδιαίτερα στην πρώτη φάση, ήμουν στις επάρξεις και επισκέφτηκα όλους τους χώρους που παρέχουν υγεία. Λοιπόν, πώς πάμε. Προς το παρόν, στην περιφέρειά μας, η κατάσταση φαίνεται να είναι ελεγχόμενη. Προς το παρόν, δεν ξέρουμε το τι τέξεται η επίουσα. Έχουμε ένα πρόβλημα στην Καλαμάτα έντονο τώρα που συνδέεται με συγκεκριμένο εργοστάσιο. Λοιπόν, και βεβαίως από τη μια μεριά παρακαλούμε να έχουμε ανάπτυξη του τουρισμού και σωστά για να δουλέψουν τα επαγγέλματα. Από την άλλη μεριά έχουμε μεταφορά της συγκεκριμένης αρρώστιας. Και βεβαίως, πέρα από το κράτος τι κάνει και τι δεν κάνει, είναι και η προσωπική ευθύνη του καθένα, όσον αφορά την προσωπική του συμμετοχή και την προσωπική του προσπάθεια στον έλεγχο της κατάστασης. Είμαστε, λοιπόν, σε καλή κατάσταση τώρα, σε σχέση με την άλλη χώρα ως περιφέρεια. Έχουμε προβλήματα, ασφαλώς. Έχουμε ευπαθείς ομάδες, πέντε-έξι χιλιάδες αθήκανους. Γύρω στις πέντε χιλιάδες εργάτες γης είπαν προηγουμένως τι προσπάθεια κάναμε. Πρώτοι, πέντε χιλιάδες rapid test για τον έλεγχο των εργατών. Δεν θα έχουμε όμως αποτελέσματα αν το αφεντικό δεν τον στείλει υποχρεωτικά στο Κέντρο Υγείας να κάνει έλεγχο. Βλέπετε, εμπλέκονται πάρα πολύ. Δεν είναι ούτε θέμα εξουσίας, ούτε θέμα καταστολής. Βεβαίως, έχουμε και τους πρόσφυγες, άλλη εφαθής ομάδα αυτή, και 11 γυροκομεία τα οποία ελέγχονται και είναι πράγματι σε πολύ καλή κατάσταση τώρα. Κυρία Νικολάκου, για Κέντρο Αναφοράς έκανα πολύ μεγάλες προσπάθειες. Ειλικρινά σας το λέω και λυπούμαι, διότι υπησύρθηκε αυτό το σαράκι της πολιτικής και δεν έδωσε τη δυνατότητα να ειπωδοθεί αυτή η προσπάθεια με Κέντρο Αναφοράς της Τρίπολης και με διάθεση από την ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών να βοηθήσει. Ξέρετε, όταν έγινε μια σύσκεψη εδώ στην αρχή του προβλήματος που δεν είχαμε συνειδητοποιήσει ούτε την έκτασή του, ούτε την ένταση του, η κατάσταση για την περιφέρειά μας είναι άσχημη από άποψη μονάδων υγειονομικής περίθρεψης. Είμαστε κάτω από το μέσο όρο. Ξέρετε πάρα πολύ καλά, όλοι είμαστε από διάφορες περιοχές, ακόμα και για μέτρια ιατρική υποστήριξη φεύγουμε για την Αθήνα ή για μεγάλα νοσοκομεία. Ένα θέμα που έχουμε πει πολλές φορές, πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Έγινε ό,τι είναι δυνατό να γίνει. Αυτό δεν σημαίνει ότι ενδεχομένως να μην μπορούν να γίνουν περισσότερα που να μας τα πείτε εδώ. Για χρήματα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Χρήματα διατήθεται όπου μας ζητούνται και από όσους μας ζητούνται. Υπάρχει μια καθυστέρηση, σας είπα, γιατί πρέπει να ακολουθήσουμε την κανονική διαδικασία. Όταν θα υπάρχει μια διάσκεψη ο Υπουργός Εσωτερικών θα συντομεθεί η διαδικασία και θα υπάρχει και πάλι η δυνατότητα αναθέσεων. Θα υπάρξει λοιπόν ανταπόκριση σε όλα τα σχετικά αιτήματα. Να μην επαναλάβω για τα ειζομπόκτια, τα μηχανήματα, τον τουρισμό, τους εργαζόμενους, το παλάδιο και το Μεσογειακό Κέντρο που επανελίθησαν οι συμβάσεις με τα ίδια οικονομικά δεδομένα και τα πραγματικά αιτία ακόμα που ρωτήσατε. Όχι βέβαια, τα επιπλέον είναι ότι πήραν το πρώτο τρίμι να παίρνουν και το επόμενο. Βέβαια, βέβαια. Βεβαίως είχαν ασθενείς και τα δύο κέντρα έχουν οργανωθεί, έχουν αγοράσει μέσα, βανάκια, έχουν 24 ώρες παρακολούθηση και είχαν ασθενείς. Βέβαια, σας το λέω επισήμως να γραφείς τα πραγματικά. Έγινε σύσκεψη γι' αυτό. Η εισήγηση για την ανανέωση της τρίμινης σύμβασης έγινε υπερησιακά σήμερα. Έγινε υπερησιακά σήμερα. Έγινε υπερησιακά σήμερα γι' αυτό. Να σας πω επίσης, επειδή ακούσατε και κάτι άλλο, η οδηγία η οποία είχε δοθεί για τις προσδείσεις προσωπικού ήταν κυρίως νοσηλευτές και γεντροί. Να σας πω κάτι τραγικό, δεν υπάρχουν. Νομίζετε είναι εύκολο να βρεις σήμερα, με τη μετακίνηση εκατοντάδων χιλιάδων γιατρών προς χώρες της Ευρώπης. Θα κάνουμε πάλι μια προσπάθεια για γιατρούς, θα το δείτε. Νοσηλευτές δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα. Ακόμα και από κατώτερες σχολές. Αυτή είναι η κατάσταση. Αλλά προσέξτε, ο μηχανισμός, οι υπάλληλοι μας, με τα προβλήματα που έχουν και τα έχετε ζήσει σε εννιά χρόνια και από τη διεύθυνση εμπορίου και από τη διεύθυνση υγείας και της πρόνοιας και με την εξυπηρέτηση του κόσμου κάνουν ό,τι μπορούν και οι υπερεσίες μας ποτέ δεν παρουσίασε μια εικόνα διάλυσης. Το αντίθετο μάλιστα, δεν έχουμε ούτε ένα παράπονο σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, ότι ο υπάλληλος δεν στάθηκε δίπλα σε κάποιον συνάνθρωπο που έχει πρόβλημα. Τα προβλήματα ενδεχομένως να αυξηθούν. Ενδεχομένως. Και το απέφχομαι. Εμείς, στον τομέα των αμεδιωτήτρων, μας θα κάνουμε ό,τι μπορούμε. Όσον αφορά τα χρήματα, να κοπούν έργα, να κοπούν δραστηριότητες και να δοθούν τα χρήματα για την αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου κινδύνου, τον οποίο να αντιμετωπίζουμε. Και εμείς όλοι μας πρέπει να εκπέμπουμε και την ελπίδα και την αισιοδοξία και την αναγκαία συμπαράσταση, ότι η επόμενη μέρα ίσως να είναι καλύτερη. Σας διαβεβαιώνω ότι όλο το προσωπικό, όλο το προσωπικό, ειλικρινά, μπορεί η Διέθνηση Υγείας να έχει μια την εξειδικευμένη επιστημονική γνώση, αλλά που εκεί πέρα αν δεν υπάρχει επικουρία από το δικητικό, από τη διέθνηση οικονομικού, από τους υπαλλήλους, δεν μπορούμε να πάμε μπροστά και να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια, τη μεγάλη προσπάθεια. Αν λοιπόν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που μπορούμε να κάνουμε τώρα στα πλαίσια των αρμοδιωτήτων μας, να μας το πείτε και σας δηλώνω εθαρσός ότι ό,τι προτείνετε και μπορεί να γίνει σύμφωνα με το νόμο, αυτό θα γίνει. Σας ευχαριστώ πολύ. Ακούσαμε με προσοχή τις απόψεις και την ενημέρωση του Γενικού Διευθυντή. Απετήσαμε ώστε η ενημέρωση να είναι λυτή μέσα στα πλαίσια των αρμοδιωτήτων, γιατί ξέρουμε την υπερκινητικότητα και τον θυσιαστικό τρόπο που η δημόσια υγεία προσπαθεί να ανταποκριθεί σε δυσμενείς συνθήκες στις μεγάλες ανάγκες. Και ταυτόχρονα θέλαμε να σταματήσει και το παραμύθι. Ένα παραμύθι που το ακούγαμε τόσα χρόνια εμείς και που το ακούει και η σημερινή Περιφερειακή Αρχή. Δεν μπορεί να συζητάμε σοβαρά χωρίς να γνωρίζουμε τα όρια της νομοθεσίας. Δεν μπορούμε να συζητάμε σοβαρά και δημιουργικά εάν δεν ξέρουμε ποιες είναι οι αρμοδιώτητες και ποιες είναι οι ευθύνες. Γιατί μόνο τότε μπορούμε να προκλείνουμε θετικά πράγματα. Και αυτό νομίζω ότι πρέπει να γίνει κατανοητό. Τελείωσε το παραμύθι ότι για όλα αυτά η Περιφερειακή Αρχή. Αυτό είναι ένα μεγάλο παραμύθι το οποίο δεν βοηθάει καθόλου. Ιδιαίτερα δες το θέμα της αντιμετώπισης του Covid-19. Το πρόβλημα είναι και βαθύδατα πολιτικό. Γιατί εξ αρχής η κυβέρνηση πήρε μια συγκεντρωτική στάση απέναντι στην αντιμετώπιση του προβλήματος και δεν αξιοποίησε καθόλου την εμπειρία και την τεχνοδοσία των περιφερειακών υπηρεσιών δημόσιας υγείας. Γιατί δεν είπατε κύριε Γενικέ ότι δεν έχετε καμία αρμοδιώτητα. Οι αρμοδιώτητες, οι ελεκτικές είναι και αυτές επικουρικές. Γιατί δεν συγκροτούνται από εσάς, συγκροτούνται από άλλες δομές και υποβάλλονται όλες σε μία δομή. Και αυτό, νομίζω, είναι το μεγάλο πρόβλημα. Και από την άλλη πρέπει να αναδεικνύεται για άλλη μια φορά η ευθύνη και ο τρόπος αντιμετώπισης ενός προβλήματος που πλέον με κάνει να ανησυχώ πάρα πολύ για το μέλλον. Και ιδιαίτερα και για την Πελοπόννησο. Μπορεί να φαίνεται αυτή τη στιγμή ότι υπάρχει μια καλή εικόνα σε σχέση με τις άλλες, αλλά δεν είναι και έτσι τα πράγματα, δεν είναι θέσβατα τα πράγματα. Ποιος έλεξε τον πληθυσμό, πόσα προληπτικά διαγνωστικά μέσα έγιναν, στατιστικά τι έχουμε. Απολύτως τίποτα. Απολύτως τίποτα. Ποιες είναι οι επικουρικές δομές, οι γιατροί, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οδοντίατροι φαρμακοποίοι και όλα αυτά έχουμε καμία λογική να τους εντάξουμε μέσα στην απαραίτητη στρατηγική για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Όχι βέβαια. Τι έλεγχοι γίνονται αυτή τη στιγμή. Η Λακωνία δεν παρουσιάζει κανένα. Είναι μεγάλο πρόβλημα να το δούμε. Τι έλεγχοι έχουν γίνει στη Λακωνία. Για να εξάγουμε το συμπέρασμα ότι έχει μηδενική αυτή ανταπόκριση στο πρόβλημα. Όλα τα πράγματα έχουν άμεση σχέση με αυτό που εξ αρχής νομίσανε ότι συγκεντρώνοντας όλη την αρμοδιότητα και την ευθύνη από την διαχείριση των πόρων μέχρι τις πολιτικές επικείδησης του προβλήματος με τον εωδή, με την πολιτική προστασία θα μπορούσαν να έχουν αποτέλεσμα. Και θέλω να πω και το εξής. Το πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε το πρώτο τετράμινο ήταν ένα πρόβλημα ανισομεγεύθες σε σχέση με τα μέτρα που πήραμε. Πήραμε ένα οριζόντιο lockdown ενώ ξέραμε ότι οι πηγές μολύνσεως της χώρας ήταν δύο. Αγγιτόπι και Μιλάνο. Ανεξάτειτα από το οικονομικό αποτέλεσμα που ήταν μια μεγάλη καταστροφή για την εθνική οικονομία από εκεί και πέρα δεν τηρήσαμε στρατηγικά αυτή την πολιτική. Χαλαρώσαμε, δεν υπήρξε τρόπος για να προετοιμαστούμε για το λεγόμενο δεύτερο κύμα. Η εκτίμησή μου επιστημονικά είναι ότι δεν είναι το δεύτερο κύμα αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, είναι το πρώτο κύμα. Αν δούμε τα στατιστικά δεδομένα, την νοσολογία και τη δυσδυτικότητα του ιού, θα μιλήσουμε για πρώτο κύμα. Ακούστηκε και η άποψη που είπε η κ. Νικολάκου και συμφωνήσε και ο κ. Περιφεδιάρχης για το θέμα των κέντρων αναφοράς. Μην κάνουμε πάλι το ίδιο λάθος. Για να γίνει κάποιο ίδρυμα, κάποιο νοσοκομείο κέντρο αναφοράς, πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Τι κέντρο αναφοράς μπορούσε να γίνει η Τρίπολη, όταν αυτή τη στιγμή το Παναρκαδικό Νοσοκομείο σε επίπεδο ανθρώπινων πόρων είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Άκουσα στις ερωτήσεις γιατί δεν πήραμε περισσότερες μονάδες. Ξέρετε ότι το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι ότι οποιοσδήποτε γιατρός ανεκπαίδευτος μπορεί να έρθει για να υπηρετήσει αυτή τη λογική. Θέλει πολύ μακροχρόνια εκπαίδευση για να μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτές τις ανάγκες. Και, κύριε Πρόεδρε, εσείς επειδή το καταλαβαίνετε πάρα πολύ καλά αυτό το πράγμα. Δεν είναι εύκολο αυτή τη στιγμή να γίνει κάποιος γιατρός εξειδικευμένος στο επίπεδο της λιμοξιολογίας και στο επίπεδο της αντατικολογίας. Χρειάζεται τύμ γιατρών, Βαγγέλη, για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν αυτές τις ανάγκες. Δεν υπήρχαν αυτές οι προϋποθέσεις. Δεν είναι το πρόβλημα να κάνουμε ένα κέντρο αναφοράς και να μας φεύγουν οι άνθρωποι η ασθενή. Είναι αν επιστημονικά, τεχνολογικά έχουμε τη δυνατότητα για να γίνουμε κέντρο. Κύριε Πρόεδρε, επειδή θεωρώ ότι πλέον τα πράγματα θα γίνουν πολύ άσχημα. Η Πελοπόννησος επιβαρήθηκε το τελευταίο δίμηνο λόγω της μεγάλης επικοινωνίας που είχαμε με το κλίνονάστι. Το έχουμε ζήσει συνεχώς. Βλέπουμε πόσοι από την Αθήνα και την Νατική επισκέφτονται πλέον την Πελοπόννησο. Για πολλούς και διάφορους λόγους. Αυτό είναι ένα κρίσιμο μέγεθος το οποίο πρέπει να δούμε και πρέπει να πάρουμε κάποια απόφαση. Εκτιμώ ότι αύριο ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει μέτρα επιπλέον. Και απ' ό,τι μου λένε οι πληροφορίες, πάμε σε ένα γενικευμένο lockdown. Ναι, πάμε. Αυτό πιστεύω κι εγώ. Αλλά εάν δεν πάμε σε lockdown, το μόνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε εμείς εδώ είναι μόνο ένα. Να ζητήσουμε ακόμα περισσότερα μέτρα. Είπε ο κ. Διαμαντόπουλος προηγούμενα για τους ελέγχους που γινόντουσαν. Δεν έχουμε ζήσει όλοι. Δεν ετηρούν το τα μέτρα. Δεν ετηρούν το τα μέτρα. Όσους ελέγχους και να κάναμε, δεν υπήρχε περίπτωση να τηρίζουν τα μέτρα και το βλέπαμε. Γι' αυτό λοιπόν προτείνω εγώ αυτή τη στιγμή, η πρόταση σήμερα να είναι για υφεξημένα μέτρα στην Πελοπόννησο, να υπάξει μια δημιουργική συνενόηση με τους πολίτες, ώστε να μπορέσουμε, όχι χάριν της ατομικής ευθύνης, αλλά χάριν της συλλογικής ευθύνης και του συλλογικού υποσυμβείτου, να ανταποκριθούμε σε αυτές τις απαιτήσεις. Και αν τα πράγματα εξελιχθούν στην Πελοπόννησο, όπως εξελίσσονται στις άλλες περιφέρειες, τότε τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ άσχημα και θα είναι πάρα πολύ επικίνδυνα για τους συμπολίτες μας. Ο κ. Δέδες. Κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι τόσο περιφερειάξει ο κ. Νίκας, όσο και ο κ. Στατούλης με θετικό τροπο, που ήταν τις βασικότερες από τις πτυχές του προβλήματος διαχείρισης της πανδημίας του COVID και μάλιστα με μια θεώρηση σχεδόν από κοινή σκοπτιά και αυτό είναι προς τιμήν και του Περιφερειακού Συμβουλίου και των ιδίων. Εγώ δεν θα αποκλίνω τα όσα μέχρι τώρα υπόθηκαν. Θα υπογραμίσω μόνο κάτι συμφωνώντας, καταρχήν με τη διαφίσωση που είναι καταρχήν πολιτικό και πολιτικό, μάλλον, το θέμα. Δεν μπαίνω σε μια συλλογική κριτική. Η εικόνα ή ο φόβος που περιέγραψε στο τέλος της τοποθέτησης του κ. Στατούλης μάλλον αρχίζει να επιβεβαιώνεται με βάση στις σημερινά δεδομένα. 34 ακρούσματα στην Κορυθία, 16 ακρούσματα στην Πεκορυθία, 31 ακρούσματα στην Περιστινία και φαίνεται ότι μπαίνουμε σε μια δύσκολη τροχιά, μακάρι να βγούμε ψεύτες και στην Περιφερειά μας. Πριν δύο εβδομάδες είχαμε επισημάνει τον κίνδυνο της κορυθίας. Τον είχαμε επισημάνει, είχαμε ζητήσει επιπλέον μέτρα. Στα επιπλέον μέτρα νομίζω, Πέτρο, θα πρέπει να λυθεί σοβαρά το εξής υπόψιν όλων. Γίνοντας την αισθίαση στην Αθήνα, την ψυχαγωγία, η διέξοδος των κατοίκων του Λεκανοπηδίου είναι κυρίως οι Πελοπόννησους. Να μην λειτουργήσει δηλαδή αυτό πολλαπλασιαστικά σχέση με την εικόνα που υπάρχει σήμερα στους νομούς μας. Καταλαβαίνει ότι ο κάτοικος του Λεκανοπηδίου, που το Σαββατοκύριακο δεν θα βρήσει διέξοδο διασκέδασης, και ειδικά η νεολαία, προς τα πού θα κατευθύνεται. Λοιπόν, στο ναι περισσότερα μέτρα και παρά τις διαφωνίες, τις υπήφυλαξεις, τα αντίθετες απόψεις που έχουμε τα μέτρη, τώρα εξαγγελθέται και τον τρόπο διαχείρισης του προβλήματος, ναι. Και θεωρώ ότι πρέπει η περιφέρεια να είναι σε ετοιμότητα, παρά το γεγονός ότι κακώς. Δεν έχουν ανατεθεί σε δομές της, σε υπερησίες της, σε μηχανισμούς της, αφού αυτή ταυτόχρονα ενισχυθούν με προσωπικό μέσα και δυνατότητες λειτουργίας, συγκεκριμένες εκτελεστικές, γι' αυτό όλα τα ρώτησα τον κύριο Διαμαντόπουλο, πρακτικά οι εκτελεστικές αρμοδιώτες στην τέχνη της υγείας είναι μηδενικές. Γιατί στο νόμο περιγράφεται παντού ως επικουρικά, επικουρικά, επικουρικά, σε κάποιον οργανισμό, στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής του Ασίας, που στα δικά μας τα μέρη μάλλον αόρατος είναι. Λοιπόν, η περιφέρεια νομίζω λοιπόν ότι πρέπει και το ρόλο της να διηγήσει για τους πολίτες της και πιο κοντά στους πολίτες της και γνωρίζει καλά τα προβλήματα και να είναι σε ετοιμότητα για το χειρότερο σενάριο. Ευχαριστώ. Ο κ. Μπουντροκάς. Καλησπέρα σας. Βιώνουμε πολύ δύσκολες στιγμές. Πρέπει να λύσουμε μια σχεδόν άλλητη εξίσωση. Πρέπει να βρούμε ένα μείγμα υγειονομικού περιεχομένου και οικονομικού περιεχομένου. Δηλαδή, ή θα πάμε από τον κορονοϊό ή από τη φτώχεια. Αλλά η περιφέρεια, και το άκουσα με πολύ μεγάλη ευχαρίστηση, ότι διατίθενται οι πόροι από την πλευρά της περιφερειακής αρχής σε μεγάλο βαθμό. Θα πρέπει να εντύνει τις προσπάθειές της. Ο κ. Διαμαντόπουλος, τον οποίο γνωρίζω από τα παιδικά μας χρόνια, έχει μεγάλη αυταπάρνηση και το παλεύει. Όπως μας είπε, οι υποδομές που έχει και η επικουρική υποστήριξη, δεν είναι τόσο σημαντικοί, άρα έχει ακόμα μεγαλύτερο βάρος. Η έλεγχη δεν είναι σε μεγάλο ποσοστό. Το γνωρίζουμε από την πρώτη στιγμή. Υπάρχει πρόβλημα με τους ελέγχους και όσο αυξάνονται οι έλεγχοι, τόσο διαπιστώνουμε πολύ περισσότερα ακρούσματα και ικά φορτία. Τα rapid tests θα πρέπει να βάλουμε κι άλλα, αλλά θέλω να κάνω μία επισήμανση. Είδα προχθές ο κ. Λαμπρόπιλος, έδωσε 500 ή 300, αν δεν κάνω λάθος, rapid tests, για τους ποδοσφαιριστές των ερασιστικνικών ομάδων. Μάλιστα. Σήμερα, εχθές μάλλον, ακυρώθηκε η διεξαγωγή των πρωταθλημάτων. Και σήμερα άκουγα τυχαία στο ραδιόφωνο τον πρόεδρο της ΕΠΣ Αρκαδίας, να λέει ότι από αύριο θα ξεκινήσουν να κάνουν τα tests. Δηλαδή, αυτή η χρονική υστέρηση, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Και στο τέλος, ίσως να μην αξίζει να πάνε σε αυτά τα παιδιά, να γίνουν αυτά τα tests, να τα φυλάξουμε, να τα δώσουμε κάπου αλλού, που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη. Όλο αυτό το θέμα της χρονικής υστέρησης, καταλαβαίνω ότι πρέπει να γίνουν κάποιες διαδικασίες και όλα αυτά, αλλά σήμερα ο χρόνος δεν τρέχει όπως έτρεχε πριν από 5 και από 10 χρόνια. Τρέχει με απίστευτη ταχύτητα, που δεν μπορεί να περιμένουμε τώρα πότε θα αποφασίσει η Οικονομική Επιτροπή να πάρει τα 400 tests, πότε θα φτιάξουν τα χαρτιά υπάλληλη από το διοικητικό, να πάνε στο οικονομικό και πάει λέγοντας. Αυτό είναι ένα θέμα και ακόμα ένα άλλο θέμα, που διαπίστωσα πάλι η δύο ισόμασι, είναι ότι, όταν υπάρχουν κάποια κρούσματα, υπάρχει έτσι μία ασάφια μεταξύ υπερεσιών εωδή, περιφέρειας και όλα αυτά τα πράγματα, ούτως ώστε να πάρουν οδηγίες αυτοί οι άνθρωποι που επιβλέπουν τη δομή που, εν πάση περιπτώσει, προέκυψε το συμβάν, σαφείς οδηγίες, υπάρχουν μια σειρά από εγχειρίδια, από ό,τι κατάλαβα, αλλά δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες για όλες τις περιπτώσεις. Ίσως θα έπρεπε εκεί, γιατί χάνεται και πολλής χρόνος με το λίγο προσωπικό να μιλάτε στα τηλέφωνα, βασίλει μου, έτσι δεν είναι? Απίστευτος χρόνος εγώ, καταλαβαίνω, και ήμουνα αυτοίκος που δουλεύαντε και το Σαββατοκύριακο, έτσι δεν το συζητάμε, αλλά ίσως να έπρεπε λιγάκι να εξειδικευτούν οι υποχρεώσεις του κάθε ενός από τους εμπλεκομένους. Και επίσης, γιατί νομίζω άπτεται του κορονοϊού, άκουσα με ευχαρίστηση τον κ. Περιφεριάρχη ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να μεγαλώσει το προσώδιο των 30 εκατομμυρίων που έχει να κάνει με τις επιχειρήσεις, γιατί πράγματι ισχύουν αυτά που είπε η κυρία Τζανετέα, και όποιος έχει 50% πτώση τζίρου, δεν περνάει ούτε απέξω από αυτό το πρόγραμμα με τα χρήματα τα συγκεκριμένα. Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι κλειστές επιχειρήσεις, που ήταν τελείως κλειστές, γιατί οι κλειστές επιχειρήσεις πήραν και 2-3 κύκλους επιστρεπτίας προκαταβολής. Αυτός που έχασε το 50% δεν έχει πάρει τίποτα σχεδόν. Ευχαριστώ. Ο κ. Κελάρης. Έχετε το λόγο. Ευχαριστώ αγαπητοί συνάδελφοι. Συζητάμε σήμερα στις συνθήκες έντονης επίρρησης ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας που απειλεί την υγεία του λαού. Ακούσαμε βέβαια πολλά στην ενημέρωση και από τον κ. Διαματόπουλο και από τον κ. Περφεραιάρχη αλλά τα γεγονότα αυτή συνάδελφη είναι αμίληχτα. Παρά λοιπόν τη συνεχιζόμενη εξάπλωση της πανδημίας, η κυβέρνηση όχι μόνο εξακολουθεί να μην παίρνει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας με προτεραιότητα βέβαια τους μεγάλους εργασιακούς χώρους στα σχολεία και σχολές, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, συνεχίζει αλλά συνεχίζει να πουνάει το δάθυλο στις λαϊκές οικογένειες και την νεολεία προσπαθώντας να τους μεταφέσει τις δικές της τεράστιες ευθύνες για την προσαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλων που γίνανε λάστιφο και κουρελόχαρτο και την διαχείριση γενικότερα της πανδημίας, δημιουργητής και προσώφερος των επιχειρηματικών ομίλων γιατί αυτό είναι το διάταυτα. Για το γεγονός ότι τίποτα δεν έκανα τόσο διάστημα για να πάρουν ουσιαστικά μέτρα αφορά και του συστήματος υγείας. Αντί εικόν σήμερα για την ενίσχυση του δημόσιο συστήματος υγείας με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό, της θελέχωσης και αξιοποίησης των νοσοκομείων που έκλεισαν μεταμοιμόνια στις ιδιωτικών δομών υγείας για την οσυλία ασθενών με COVID-19, η κυβέρνηση τι κάνει σήμερα, έρχεται να επιβάλλει lockdown στα προγραμματισμένα τακτικάς χειρουργεία έως και 80% στις σκόπινες περιοχές. Για προσέξτε το. Αυτό το μέτρο λοιπόν εκτός του ότι είναι μια ακόμα κυνική ομολογία ότι το φορακισμένο σύστημα υγείας απέναντι στην πανδημία είναι παραμύθιε για μικρά παιδιά, στη λογική του συστήματος υγείας νέας νόσου, σε αυτή τη λογική πάει η κυβέρνηση, βάζει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ασθενών και τους εξαναγκάζει είτε να αφησοφλυρώνουν στον ιδιωτικό τομέα για υπερσίες υγείας που έχουν ανάγκη και για επεμβάσεις που πρέπει να κάνουν και δικαιούνται, είτε να περιμένουν στην πάντα με κίνδυνο ακόμα και για τη ζωή τους αν δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Εκεί φτάσαμε και μάλιστα είναι πολύ επικίνδυνη, αγαπητοί συνάδελφοι, η κουβέντα που έχει ανοίξει τώρα που η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει από τον έλεγχο περί θέσπισης κριτηρίων για τη διαλογή στις μονάδες εντατικής θεραπείας με τις κατευθυριές οδηγίες μάλιστα να θεσπίζουν κριτήρια που εκτός από ιατρικές συνδείξεις, οι γιατροί θα το ξέρουν, θα το γνωρίζουν καλύτερα αυτό, οι συνάδελφοι, εκτός από αυτές οι ιατρικές ενδείξεις λαμβάνουν υπόψη τους και το κριτήριο κόστους-οφένους. Γιατί τελικά όλα εκεί ανάγονται, αλλά όλα αυτά ακούγονται μακάβρια. Στον 21ο αιώνα που ζούμε σήμερα και η εξέλιξη της ομολογίας και της επιστήμης θα έπρεπε να έχει λύσει πολλά ζητήματα, αλλά δείχνουν και τα διέξοδα και τα όρια του καπιταλισμού, τα διέξοδά του και το πόσο απάνθρωπο έχει γίνει σήμερα αυτό το σύστημα. Αλλά κοιτάξτε τώρα γιατί όλα αυτά είναι νύχη κρέας ταυτόχρονα, τι κάνουν, συνεχίζουν να αξιοποιούν την πανδημία και την οικονομική κρίση που τη συνοδεύει για να ξεφορτωθούν όσα εργασιακά και εργατικά δικαιώματα έχουν απομείνει. Με το νομοσχέδιο τώρα που ετοιμάζουν τερατούργημα να φέρνουν για ψήφιση, για τα εργασιακά με τη δεκάορια εργασία, τις απήρωτες υπερολίες, το χτύπημα στο αυγρυγιακό δικαίωμα. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η περιφερειακή αρχή διαστώματος του ίδιου του περιφερειάρχη στο προηγούμενο περιφερειακό συμβούλιο, αν θυμάμαι καλά πριν, δύο περιφερειακά συμβούλια που έγινε μια αναφορά στο θέμα, περιέγραψε την κατάσταση καλή στην περιφέρεια Πελοποννήσου και τη διαχείριση ικανοποιητική από την πλευρά της κυβέρνησης. Το ίδιο πάνω κάτω ανέφερε και η απόψα. Όμως έρχονται τα ίδια τα λεγονότα το τελευταίο διάστημα, με τα κρούσματα να έχουν αυξηθεί ραγδαία και μια σειρά από προβλήματα που αναδεικνύονται σε χώρους δουλειάς, που διαψεύδουν αμήγικτα αυτές τις θέσεις. Ακριβώς, λοιπόν, στην ίδια ώρα, όταν με την πολιτική της κυβέρνησης, που ανάγει την υγεία του λαού στη λογική και του κόστους οφέλους, η περιφέρεια δεν παίρνει αντίστοιχα μέτρα για οσιαστικούς ελέγχους, αλλά μόνο στα λόγια. Γιατί καλάνε τα λόγια συναδελφή και οι διαβεβαιώσεις, ότι κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν με πάση τις αρμοδιωτές μας. Αλλά πείτε μας, πώς άραγε θα γίνουν έλεγχες σε ελλαϊκές αγορές ή σε εμπορικά καταστήματα, που λειτουργούν σαβοτοκύριακα, όταν δεν εγκρίνεται η περιοριακή απασχόληση αρμοδίων για τους ελέγχους υπαλλήλων. Ανέφερε πριν ο κ. Περιφεριάρχης για την αρμόδια υπηρεσία, την εμπορική, το τμήμα εμπορίου. Συντομεύεται, συντομεύεται κ. Κελαρή. Συντομεύω, εντάξει, τελειώνω. 30 δεύτερα. Επίσης, οι ελλείψεις στα νοσοκομεία, θα έχουμε και δευτερολογία, κ. Π. Καρακτηριστικά. Συνεχίζω. Είπα ναι, θα υπάρχει δεύτερα. Θα υπάρχει κανονικά συζητάμε το θέμα. Θα αναφέρω λίγα παραδείγματα στην Καλαμάτα πάνω από κοινές θέσεις γιατρών. Κι ας τα αφήσουν τώρα που δεν υπάρχουν γιατροί να προσδιφθούν. Στο Παναρκαντικό Νοσοκομείο της Τρίπολης, αντίστοιχα, δεν έχει φτάσει ακόμα ο Μωριακός Αναγητής. Οι κλίνες σε όλη την Πελοπόννησο είναι λάχιστοι σε σχέση με τις χρυματικές ανάγκες. Κι άλλα πολλά που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε. Αυτή είναι η κατάσταση. Είναι φανερή η κάφτηση της περιφερειακής αρχής με την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας. Όπως αυτή εκφράζεται σε όλες τις εκφάνσεις. Μεταλλοπρόσελλα οι γενομητά πρωτόκολλα που γίνονται πορελόχαρτα. Τελειώσατε κύριε Κελάρη. Πάμε παρακάτω. Κύριε Πρόεδρε, δεν τελείωσα. Τελειώσατε. Τι να κάνουμε. Ο χρόνος είναι για όλους το ίδιο. Εσάς τι να σας δώσουμε σαν μια ώρα εδώ να καθόμαστε να ακούμε όλοι. Θα είναι δυνατόν δηλαδή. Σεβαστείτε το χώρο που βρίσκεστε. Σας παρακαλώ, έδωσα, ήμουνα πολύ επίεικης. Οι άλλοι όλοι σεβαστηκαν το. Υπανέλθω στη δευτερολογία για να τελειώσω την τοποθετησία μου. Προχωράμε. Ο κύριος Κατράκος. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περφεριάρχη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Διευθυντάν. Καταρχάς θέλω για μια ακόμη φορά να πω ότι αξίζουν συγχαρητήρια στον Διευθυντή και σε όλο το προσωπικό των Διευθύντσεων Υγείας, το οποίο είναι πολύ λίγο και το οποίο έχει, όχι απλώς ανταποκριθεί, παραπάνω στις αρμοδιώτες και πέραν των αρμοδιωτήτων που έχει η περιφέρεια. Και αυτό φάνηκε και σε μια πολύ δύσκολη στιγμή που υπήρξε, η δεύτερη μάλλον πολύ δύσκολη στιγμή πριν τώρα, την τρίτη που είναι ακόμα χειρότερη, στην υπόθεση της λακωνίας, όπου διαπιστώθηκε, όχι από μένα, αλλά από ανθρώπους οι οποίοι ήταν παρόντες και δημοσιογράφους και όλα αυτά, ότι χωρίς την εμπλοκή της διεύθυνσης της περιφέρειας και της διεύθυνσης υγείας της περιφέρειας, θα τα είχαν κάνει θάλασσα από το κέντρο και προσπάθησαν να διευκολύνουν και να βοηθήσουν την κατάσταση πάρα πολύ. Αυτό είναι το ένα. Το δεύτερο. Το δεύτερο έχει να κάνει, είπε ο κ. Περιφερειάρχης, να πούμε με βάση στις αρμοδιώτητες που υπάρχουν, τι μπορούμε να κάνουμε. Θα ξεκινήσω λοιπόν από αυτό. Όμως, η περιφέρεια έχει διπλό ρόλο. Έχουμε κάποιες αυστηρά αρμοδιώτες στις οποίες πρέπει να κινηθούμε και στις οποίες πρέπει να είμαστε, να το πω έτσι, κάτι παραπάνω από αγγιχτοί και να συμβάλουμε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Και δεύτερον, η περιφέρεια έχει και πολιτικό ρόλο. Το περιφερειακό συμβούλιο και η περιφέρεια είναι και πολιτικό όργανο, δεν είναι διοικητική μηχανή. Άρα, πρέπει να γίνουν και πιέσεις και προτάσεις και προς το κέντρο, προς την κυβέρνηση. Γιατί, τι διαπιστώσαμε, διαπιστώσαμε αυτό το διάστημα, στις τελευταίας εβδομάδας, όπου τα κρούσματα άρχισαν να ανεβαίνουν πάρα πολύ, ότι δεν υπήρχε κανένα συντονισμός, δεν υπήρχε αρμόδιες υπηρεσίες, είτε αυτό λεγότανε αστυνομία, είτε λεγότανε οι δικητές, διάφοροι άλλοι αρμόδοι, δεν κάνανε τη δουλειά τους που έπρεπε. Ενώ παρουσιαζότανε κρούσματα, είτε καθυστερούσαν να ανακοινωθούν, δεν υπήρχε έλεγχος, δεν υπήρχε χνηλάτιση, ήταν πολύ χαμηλό. Ήταν η ανταπόκριση, αφού θέλει να κρατάει το κέντρο όλες τις αρμοδιώτες, ήταν πολύ πιο λίγη η ανταπόκρισή του από τις ανάγκες. Και έτσι φτάσαμε σήμερα να συζητάμε αύριο ότι θα επιβληθεί γενικό lockdown. Το ανακοίνωσε πριν από λίγο, από ότι έμαθα και ο Υπουργός Υγείας ο κ. Τικίνιας. Άρα τα πράγματα είναι πάρα πολύ πιο σοβαρά από ότι νομίζουμε ότι είναι, για να φτάσουμε. Και όπως πολύ σωστά είπε και ο κ. Μπουντρούκας, μπαίνει πάλι το δίλημα ή θα πεθάνει ακόμα από τον κορωνοϊό ή θα πεθάνει ακόμα από την πίνα. Μπήκε αυτό το δίλημα. Άρα τι πρέπει να γίνει πρώτον. Η περιφέρεια, η δική μας άποψη είναι ότι πρέπει να αναμορφώσει πιο γενναία τον προϋπολογισμό της. Μπράβο στην τελευταία αναμόρφωση που έκανε, να το πω, και αυτό αύξησε, ήρθε σήμερα μας ήρθε και επικαιροποιημένη εισήγηση. Λοιπόν, όμως δυστυχώς τα πράγματα, είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει, δεν φτάνουν. Τα χρήματα πρέπει να… και λέω ένα παράδειγμα. Μπορεί να ανταποκριθεί το κέντρο υγείας στην Καλαμάτα της Καλαμάτας, όπου έχουν υπερβεί οι άνθρωποι τον εαυτό τους στις τόσους μεγάλες ανάγκες που έχει μια πόλη σαν την Καλαμάτα, κατά τη γνώμη μου, όχι. Δεν μπορεί να… αυτό το eyes on box εκεί πέρα που είναι απ' έξω, που μεθαύριο αν βρέχει αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιεί. Άρα, χρειαζόμαστε και άλλους χώρους. Χρειαζόμαστε και λοιπόν να υπάρξει μια πιο γενναία αναμορφώση, αυτό θα προτείνουμε εμείς, του προϋπολογισμού και να διατεθούν και να πέσουν τα χρήματα προς τα εκεί. Δεν έχει νόημα αυτή την ώρα ούτε για τον τουρισμό, ούτε αν θέλετε για το 21 και λοιπά, τα χρήματα της κυρίας Αγγελοπούλου και λοιπά, χρειάζονται να στραφούν τα χρήματα προς την υγεία. Δεύτερο, πρέπει να απαιτήσουμε, πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, να υπάρξουν άμεσα προσλήψεις. Προσλήψεις έστω εκτάκτων, νοσηλευτών, ακόμα και γιατών, με διαδικασίες έκτακτες και χωρίς τις χρονοβόρες διαδικασίες, με μόνο κριτήριο τα προσόντα τους, το πτυχίο τους και την ειδικευσή τους. Δηλαδή δεν είναι δυνατόν, παραδείγματος χάρη, στις διαδικασίες τότε των Ολυμπιακών Αγώνων να γίνονται διάφορα και τώρα να μας λένε για τις προσλήψεις ότι πρέπει να υπάρξει ένα… πρέπει να το ζητήσει. Λοιπόν, η περιφέρεια, εκτός από τα δικά της χρήματα, πρέπει να απαιτήσει από το κέντρο και από την κυβέρνηση. Άμεσα να ξεμπλέξει τις διαδικασίες, μεταρθούν τα ράπι τέστω, όπως είπαν και άλλοι, γρήγορα, έπρεπε να είχαν έρθει χτες για να γίνουν για τους εργάτες της γης και όχι αύριο. Δεύτερον, πρέπει να ζητήσουμε ενίσχυση με προσλήψεις, όπως είπα, νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού. Τρίτον, να μονημοποιηθεί το υπάρχον προσωπικό και η επικουρική. Τέταρτον, να γίνουν δημόσια δωρεάν μαζικά τέστα από κινητές μονάδες και η χνηλάτιση. Δεν είναι δυνατόν, ας πούμε, κάθε λίγο και λιγάκι να πηγαίνουμε σε λογδάουν, επειδή δεν υπάρχουν, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν, να ενισχυθεί το σύστημα υγείας. Και επιπλέον, στην παρούσα φάση, πρέπει να υπάρξει, επειδή να ζητήσουμε ως περιφέρεια, και έχει σημασία να το ζητήσουμε και περιφέρεια, να υπάρξει και επίταξη των ιδιωτικών, ιδιωτικών κλινικών και ανηγένειου ιδιωτικού τομέα για τις ανάγκες ενός εθνικού σχεδίου, αντιμετώπισης της πανδημίας. Γιατί είναι γνωστό ότι διαχρονικά... Προκειρώνετε κύριε Πετράπο, ξεφύγαμε. Κλείνω, κλείνω. Έχουν κλείσει τα νοσοκομεία λιμοδών, τα οποία κάποιοι τα κλείσανε αυτά, τα οποία για αυτή την ώρα θα έπαιζαν ένα συγκεκριμένο ρόλο. Άρα λοιπόν, χρειαζόμαστε και είναι απαράδεκτο, απαράδεκτο, εν ώψη, και πρέπει να ακουστεί αυτό, εν ώψη της πανδημίας, και ενώ ξέραν ότι είναι πανδημία, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού να υπάρχει μίως 300 εκατομμύρια στον τομέα της υγείας σε σχέση με πέρυσι. Είναι ντροπή αυτό το πράγμα. Πρέπει, σαν περιφέρεια λοιπόν, να υψώσουμε φωνή διαμαρτυρίας και απέναντι σε αυτά τα ζητήματα, γιατί επαναλαμβάνω, έχουμε πολιτικό ρόλο και δεύτερον εμείς, σαν περιφέρεια, πρέπει να διαθέσουμε περισσότερα χρήματα. Αυτά. Θεία Λιμπεροπούλου. Μάλιστα, κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πάρα πολύ. Λοιπόν, δεν θέλω να αναλύσω όλο το κομμάτι γιατί φτάσαμε ως εδώ και τα λοιπά. Νομίζω ότι όλοι γνωρίζετε και όλοι γνωρίζουμε τι έγινε και τι δεν έγινε. Εγώ θα πω προσωπικές διαπιστώσεις. Έλεγχος κανένας. Ούτε αν υπήρχαν αποστάσεις, ούτε αν δεν υπήρχαν αποστάσεις, ούτε αν υπήρχε το ένα, αν δεν υπήρχε το άλλο. Μηδέν έλεγχος. Και αυτό είναι προσωπική μου εμπειρία επειδή ακριβώς βγαίνω και βλέπω τι υπάρχει και δεν υπάρχει. Σαββατοκύρια Κωνσταδιώδια γινόταν της τρελής. Εάν πριν από 15 μέρες ήσασταν στην Καλαμάτα έξω βράδυ, ο συγνωστισμός αυτός που γινόταν δεν μπορούσες να περάσεις. Έλεγχος κανένας. Βλέπω την κυρία Νικολάκου που κουνάει το κεφάλι της. Φαντάζομαι ότι τα γνωρίζει και αυτή. Συμφωνώ Δημήτρα. Και τα είδα και τα γνωρίζω. Εγώ έχω και άλλη μια απορία. Πόσοι από εμάς το περιφερειακό συμβούλιο, πραγματικά βλέπουμε ότι ο ΥΟΣ είναι πρόβλημα και πώς το θεωρούμε ως μια γρύπη. Γιατί έχουμε φτάσει και σε αυτό το σημείο να απορώ. Και γι' αυτό. Βλέπω ότι διάφοροι δήμοι οργανώνουν εκδηλώσεις, μαζεύονται και πραγματικά απορώ πώς γίνονται όλα αυτά εν μέσω πανδημίας. Όλα αυτά εμένα μου δημιουργούν προσωπικές απορίες. Εγώ ρωτάω, έχουνε γίνει έλεγχοι και τέσεις και έστω δειγματολυπτικά στις δημόσιες υπηρεσίες. Δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο. Θα μου πείτε, ναι βεβαίως και θα έπρεπε να γίνουνε. Και στους δημοσίους ή πάλι, ενδεικτικά έστω. Ζητήσαμε κύριε Πρόεδρε, είμαστε πενήντα άνθρωποι εδώ πέρα, και έρχομαστε σε επαφή με πάρα πολύ κόσμο, όλοι μας. Προβλέπετε rapid test, τουλάχιστον κάποιο test για τους περιφερειακούς συμβούλους, τους αρετούς γενικότερα. Δηλαδή, πώς πρέπει να γίνει. Πάμε παντού, έρχομαστε και εσείς σε επαφή με αρκετό κόσμο. Τουλάχιστον και εμείς να είμαστε ασφαλείς και ο κόσμος που μας συναντάει. Ας μην επεκταθώ, δεν είμαι γιατρός, δεν ακούω τους επιστήμονες, ας μην επεκταθώ περισσότερο. Θα ήθελα όμως να δω περισσότερη δράση εκ μέρους της περιφέρειας και της περιφερειακής αρχής. Και εμείς δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε αντιπολίτευση σε αυτό το σημείο, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε όπου μας χρειάζεστε. Και εσείς όμως θα πρέπει να κάνουμε κάτι παραπάνω. Ας ακούσουμε τους επιστήμονες, ας ακούσουμε τους ειδικούς, δεν ξέρω. Προσλήψεις να γίνουν ή προσλήψεις, αλλά δεν μπορεί να πάμε με αυτή τη λογική να τους προσλάβουμε σε έξι μήνες. Θα είναι αργά. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Σας λέω και πάλι κύριε Πρόεδρε και το λέω σε εσάς, κανονίστε πρόταση μου. Εδειγματολεπτικά τες τις δημόσια συμπερισσίες και τες τους ερετούς. Και επιτέλους ας σταματήσουμε να συμπεριφερόμαστε σαν να μη σημαίνει τίποτα. Ευχαριστούμε. Ο κύριος Κάτσαρης. Κάτσαρης. Ο κύριος Κάτσαρης λιεπεί. Όχι, ο κύριος Κάτσαρης είναι στην εικόνα, εδώ είναι. Πού είναι. Παθεί να μιλήσει αλλά δεν βγαίνει ο ήχος. Τη φωνή του κόψαμε. Σαμποτάζ. Παναγιώτη κάποιος σε σαμποτάρει. Άνοιξε το μικρόφωνο Παναγιώτη. Άνοιξε το μικρόφωνο. Ανοιχτώ το μικρόφωνο, κάτι φταίει το μικροφωνό του. Μήπως πρέπει να προχωρήσετε κύριε πρόεδρε και να του δωθεί ο Παναγιώτη ο λόγος. Μισό λεπτό προσπαθεί εδώ. Μόλις βρει. Μια μισό λεπτό. Πού βρισκόμαστε. Προχωράμε και θα επιστρέψουμε κύριε Κάτσαρη. Λοιπόν, ανοίγει κατάλογος ομιλητών. Κυρία Νικολάκου. Παρακαλώ να τηρήσουμε τώρα το χρόνο, έτσι. Μπορούν να γράφονται κι άλλοι, όχι. Θα γραφτούν, πιστεύω. Μπορώ να ξεκινήσω. Ναι, ναι. Τώρα με ακούτε. Τώρα με ακούτε. Εδώ που ξεκινήσαμε και μιλάμε. Τώρα με ακούτε. Τώρα σε ακούμε. Μισό λεπτό. Ωραία, έχεις το λόγο Παναγιώτη. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Να τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Γιατί είπε και ο κύριος Περιφερειάρχη ότι θέλει και προτάσεις. Έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα μπροστά μας. Σοβαρότατο πρόβλημα. Μάθαμε από το Δημοτικό μάθαμε ότι όταν έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα πρώτα εξετάζουμε τα δεδομένα για να μπορέσουμε να βρούμε την λύση. Για να δούμε λοιπόν πώς φτάσαμε εδώ πέρα που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή. Όλοι εδώ ήμασταν την άνοιξη και θυμόμαστε πάρα πολύ καλά τον κύριο Τσιόδερα που έκλεγε με 50 και 60 και 70 κρούσματα τη μέρα. Θα πεθάνουν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας. Και μετά τι έγινε. Και δεν φταίει κανένας που φτάσαμε μέχρι εδώ. Φταίνουν τα παιδάκια που κάνουν πάρτι, αυτοί φταίνουν. Για να δούμε γιατί φτάσαμε έως εδώ. Πρώτον, όλους αυτούς τους μήνες που κλαίγαμε και οδηρώμασταν ότι θα πεθάνουν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας αφήσαμε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας στην τύχη. Τούτε μία μόνιμη πρόσδειψη γιατρού και υγειονομικού προσωπικού. Και όλα στα χαρτιά έχουν γίνει. Ανοίξαν άπειρο ελάχιστες και αυτές οι πιο πολλές στα χαρτιά. Μαζικά τεστ για να ελεγχθεί η πανδημία δεν έγιναν. Έτσι. Ανοίξαν τα σύνορα για τον τουρισμό. Μέσα στο κατά καλόκερο, με τη λογική του κέρδους γιατί οι επιχειρήσεις θέλαν να βγάλουν κέρδος γινόντουσαν μόνο δειγματολυντικά τεστ σ' αυτούς που εισέρχονταν στη χώρα και σε αυτά βρισκόντουσαν αρκετά κρουσμάτα το οποίο σημαίνει ότι σε συγγνωλικό ποσό των εισερχομένων ήταν πολύ πολύ περισσότερα με αποτέλεσμα να διασπαρεί ο γιος σε όλη τη χώρα, σε όλες τις περιοχές τις τουριστικές ενώ ήταν πολύ περιορισμένος πριν. Δεν εφαρμόστηκαν καθόλου μέτρα στους χώρους εργασίας με αποτέλεσμα να έχουμε ένα σωρό θέματα σε διάφορα εργοστάσια γιατί εκεί διασπείρεται ο γιος. Δεν υπήρξε καθόλου μέρη να λειτουργήσουν χωρίς κίνδυνο τασχολία όταν στιγμή ο γιος μου είναι στην Αθήνα στο Κερατσίνιο μεγάλωσε 28 παιδιά μέσα στην τάξη αυτά δεν είναι ψηλά γράμματα βέβαια για μας και τώρα θα αρχίσουμε να κλαίμε πάλι και θα απαγορεύσουμε την κυκλοφορία αυτό ήταν το θέμα μας, έβαλα τη μπλούζα με τις ρίγες για να φαίνουμε τώρα θα μας χρήσουν και φλακή άμα κυκλοφορούμε έξω γιατί άμα δεν κυκλοφορούμε με τα μάξια μας μετά τις 10 η ώρα το βράδυ, 12 η ώρα το βράδυ αυτό είναι που θα μας σώσει από τον ιό. Θα συνεχίσουμε παρακάτω, αστικές συγκοινωνίες, ο ένας πάνω από τον άλλον με σαν τσαρδέλες μέσα στα λεωφορία στα τρόλε ή στα τέκια στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και στις μεγάλες πόλεις που ξεκίνησαν να είναι τα σημεία διασποράς του ιού και δεν τρέχει τίποτα ούτε προσλήψεις κάνουμε, λεωφορία παροπλησμένα κτλ. Και έρχομαστε στο Διατάφτα, και ποιος μας στέει, μας στέει η νεολέα που κάνει πάρτι, αυτό κτλ κτλ. Να πάμε λοιπόν στο Διατάφτα, γιατί δεν παίρνουμε μέτρα, γιατί δεν έχουμε λεφτά. Και λέει και ο κύριος περιφεριάρχης, με ακούτε. Σε ακούμε, σε ακούμε. Λέει και ο κύριος περιφεριάρχης αυτά τα λίγα, έχουμε τι να κάνουμε κτλ δεν μας στάνουν λεφτά. Λοιπόν, λεφτά. Λεφτά για την πανεμία δεν υπάρχουν, λεφτά όμως υπάρχουν. Πόσες εκατοντάδες εκατομμύρια έχουν πάρει σε επιχορηγήσεις. Εφωπιστές, αεροπορικές εταιρίες, τάπα, χιλά, μη βόμενα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία βέβαια υπηρετούν το σύστημα όλους αυτούς τους μήνες και τα παπαγαλάκια του λένε κάθε μέρα το παραμυθάκι ότι είναι η νεολέα αυτή που διασπείρεται ο ιός και δεν φταίει ότι είναι τα σχολεία που ανοίξανε και είναι ένας πάνω στον άλλο οι μαθητές, ότι είναι τα εργοστάσια και οι χώρες δουλειάς που δουλεύουν και ο ένας δίπλα στον άλλο είναι συνοστισμένοι κτλ. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα εκεί πέρα. Εντάξει. Παρακάτω. Εκεί οι εξοπλισμοί, δισεκατομμύρια για τους εξοπλισμούς. Όλα αυτά τα χρήματα αν δινόντουσαν για να θορακιστεί το σύστημα αγίας, για να γίνονται προληπτικά τες κτλ, φυσικά και δεν θα βρισκόμασταν σε αυτή τη θέση που βρισκόμαστε σήμερα. Τι έγινε λοιπόν εκτός από όλα αυτά, έγινε και άλλο ένα γεγονός το οποίο πέρασε στα ψηλά. Όλο αυτό το διάστημα αφέδει ασύρροντι και η σκοδαριστική προπαγάνδα διάφορων φασιστικών, παραθρησιαστικών, παρακλησιαστικών οργανώσεων και κύκλων που οι οποίοι λέγανε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, δεν υπάρχει θέμα και λιδωρούσανε και τα όποια λάχιστα μέτρα περνόντουσαν. Γιατί τους αφήσαμε αυτούς να λένε ότι δεν υπήρχε θέμα και τώρα θα κάνουμε γενικό λομπντάμπ και θα παγωρώσουμε την κυκλοφορία, γιατί τότε αυτοί δεν ζητάγανε να προσλάβουν γιατρούς, να φτιάξουμε μονάδες συνθατικής θεραπείας, δεν ζητάγανε τέτοια πράγματα. Τώρα όμως, όπως είπαν και οι προηγούμενοι που τα λύσατε, βρήκανε ευκαιρία και με αυτή την γενομική κρίση τσακίσανε και ότι απέμεινε από τα μνημόνια στα εργασιακά δικαιώματα. Αυτό ήταν το πρόβλημά μας. Το πρόβλημα τώρα σε αυτή την πανδημία είναι να κλείσουμε όλο τον κόσμο να μην κυκλοφοράει και να μην υπάρξει εργασιακό δικαίωμα αλόβητο. Να καταργήσουμε τα οχτά ώρα, να καταργήσουμε τις υπερορίες, να τσακίσουμε ό,τι έχει απομείνει από εργασιακά δικαιώματα και από συνδικαλιστικά δικαιώματα. Θέλετε τώρα και προτάσεις για να μην μακριβωρώ και να μου λέτε ότι πήραν παραπάνω χρόνο που δεν πήρα γιατί μιλήσαμε κύριε Πρόεδρε πολύ περισσότερο από το χρόνο που ξαναλογούσα και τα έχω σημειωμένα. Προτάσεις, άμεσα άμα θέλετε, γίνονται. Άμεσα. Κόψτε τα χρήματα από εκεί που σας είπα και κάντε τώρα δωρεάν μαζικά τέσεις στον κόσμο. Της περιφέρειας όλες οι φανφάρες και τα τέτοια να βγουν στην άκρη, να γίνουν δωρεάν τέσεις για τον κόσμο προληπτικά. Άμεσα να κάνουμε έτοιμα, δεν μπορούμε να τις κάνουμε εμείς, δεν μπορούμε, ό,τι μπορούμε να κάνουμε, προσλήψεις άμεσα στην παιδεία, στην υγεία, στην κοινωνική πρόνοια, άμεσα, αύριο το πρωί. Επίταξε αύριο το πρωί όλων των ιδιωτικών κλινικών και των μονάδων υγείας και τα λοιπά. Γιατί δεν γίνεται αυτό το πράγμα. Εδώ θα μας απογοράτε την κυκλοφορία λες και είμαστε κατοχική χώρα. Το ιδιωτικό κεφάλαιο είναι στο απειρόβλητο για να βγάζει τα κέρδη του. Αυτό είναι ο Θεός. Να πεθαίνει ο κόσμος, να μην μπορούν να κυκλοφορήσουν στο δρόμο λες και είμαστε κατεχόμενοι από τους Ναζί, να πούμε και ιδιωτικές κλινικές και αυτά να βγάζουν τα εκατομμύρια τους. Άψηση των δρομολογίων των μέσομαζικής μεταφοράς τώρα άμεσα και προσλήψεις μόνη μου προσωπικού άμεσα στη δημόσια δωρεάν υγεία για όλους. Όλα αυτά τα μέτρα μπορούν να γίνουν αύριο το πρωί, αύριο το πρωί. Κάλυψη των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών στην αισθίαση, στον πολιτισμό, στη σύντηση, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας. Και αυτά μπορούν να γίνουν αύριο το πρωί. Αλλά δεν μας τάνουν εκεί τα χρήματα γιατί έχουμε δώσει τα εκατοντάδες εκατομμύρια εκεί που είπα πριν. Στις αεροπολίες, τους εφοπληστές, τους τραπεζίτες, οι εξοπλισμούς κτλ. Στα ΜΜΕ, να μην τα ξεχάσουμε. Κάντε λοιπόν αύριο το πρωί αυτά. Ας κάνουμε μάλλον εμείς αύριο το πρωί αυτά. Ας ζητήσουμε από την κεντρική κυβέρνηση αύριο το πρωί αυτά για να μπορέσουμε να έχουμε μέλλον. Όχι. Γιατί όχι? Και κλείνω με αυτό. Γιατί όλα, πρώτη βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης και δεύτερη βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης αρχές της χώρας, ήταν εναρμονισμένες με την κυβερνητική πολιτική όλο αυτό το διάστημα. Γι' αυτό φτάσαμε ως εδώ. Γιατί δεν υπήρχε καμιά φωνή. Και επιμένεται να μην υπάρχει καμιά φωνή. Τέλειωσε ο βρώνος Παναγιώτη. Τέλειωσε. Εντάξει, σε παρακάλεσα τρεις φορές. Σε παρακαλώ τώρα. Τέλειωσε. Τρία φορές. Τι τέλειωσε. Έχεις τρία λεπτά επιπλέον, Παναγιώτη. Σε παρακαλώ. Και τι κάνεις τώρα τον αδιάφορο, δηλαδή. Θα δώσω τα δευτερολογία, κύριε Πρόεδρε. Σας παρακαλώ. Θα τα πω στην δευτερολογία τα υπόλοιπα. Θα τα πω. Τώρα να είμαστε, να σοβαρευτούμε. Θα μας δώσετε δευτερολογία, όμως. Λίπατε ότι δεν θα υπάρχει δευτερολογία. Πάμε. Τέλος, προχωράμε στους ομιλητές. Κυρία Νικολάκου. Κύριε Πρόεδρε, θα αποφύγω εντελώς την πολιτική διάσταση του θέματος, όπου ο καθένας μας έχει αντιρρήσεις για το πώς μέχρι αυτή τη στιγμή υπάρχει κεντρική διαχείριση στα θέματα και θα προσπαθήσω να μπω σε συγκεκριμένες προτάσεις, γιατί πραγματικά και εγώ νομίζω ότι μόνο εάν πάμε σε συγκεκριμένες προτάσεις θα έχουμε σήμερα μια επικοδομητική συζήτηση. Θα προσπαθήσω να διαρθώσω την τοποθέτησή μου όσο πιο γρήγορα μπορώ σε τρία μέρη. Το πρώτο έχει να κάνει με τη λειτουργία των υπηρεσιών της περιφέρειας Πελοποννήσου, όπου θα πρέπει να τηρηθεί απαρέκλητα η νομοθεσία, κατά τη γνώμη μου έτσι όπως προβλέπετε και από τον ΕΟΒ και από το Υπουργείο Εσωτερικών, σε ό,τι έχει να κάνει με τις άδειες ειδικού σκοπού του προσωπικού, με τη τηλεεργασία και με τον συντονισμό για ραντεβού και άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών όσο πιο γρήγορα γίνεται. Αυτό βέβαια, σε αυτό βέβαια θα συμβάλει αποτελεσματικά η δυνατότητα που πρέπει να έχουμε για ψηφιακή παροχή υπηρεσιών, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να έχουμε πολλές επισκέψεις. Πάω στο δεύτερο. Το δεύτερο στάδιο έχει να κάνει με την αρμοδιότητα. Σε ένα βράδυ ο κ. Λοβέρδος, νομίζω το 2012, άλλαξε τον Καλλικράτη, όπου την ευθύνη των υπηρεσιών υγείας την είχε η ερετή περιφέρεια και την ξαναγύρισε στο κεντρικό κράτος. Αντισταθήκαμε τότε, πρωτοστατήσαμε ως περιφέρεια ότι αυτό ήταν μεγάλο λάθος, χωρίς βέβαια να φανταστούμε τότε ποτέ ότι θα έρθει μια τέτοια υγειονομική κρίση, όπου θα έπρεπε οι περιφέρειες να μην είναι επικουρικές, να μην ζητάμε μόνο να συμβάλουν οικονομικά, αλλά να έχουν πολύ πιο σημαντικό ρόλο. Χαίρομαι ιδιαίτερα που ακούω ότι αυτή η άποψη εκφράζεται και από τη νυν περιφερειακή αρχή, αλλά και, έτσι ακούω, έχω αντιληφθεί ότι η νυν περιφερειακή αρχή, πέρα από τα διοικητικά συμβούλια, θέλει και την αρμοδιότητα. Όπως και να έχει, άκουσα ότι ο κ. Θοδωρικάκος φέρνει την αρμοδιότητα του πρώτου βαθμού. Αυτό άκουσα πριν από λίγο. Να μην είναι πυροτέχνημα, εύχομαι, να είναι η ουσιαστική παρέμβαση με μεταφορά πόρων και συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Και περνάω τώρα στο τρίτο στάδιο. Νιώθει κανείς ή ένιωθε κανείς στην περιφέρεια Πελοποννήσου ότι ήταν θωρακισμένος από παροχές υπερεσιών υγείας. Δεν ξέραμε τις ελλείψεις των νοσοκομείων. Δεν ξέραμε ότι σε αυτή τη χώρα για να βρούμε μία εντατική, πριν τον κορωνοϊό, έπρεπε να έχουμε πολιτικό μέσον. Δεν ξέραμε ότι στην περιφέρειά μας δεν υπήρχε ένα κεντρικό νοσοκομείο ανάλογα στελεχωμένο υλικοτεχνικά αλλά και με προσωπικό, το οποίο να μας κάνει να μπορούμε να νιώθουμε ασφαλείς. Γιατί τρέχαμε αμέσως και άρων άρων στην Αθήνα. Είμαστε παράλογοι. Άρα η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Ήταν αυτή. Και θεωρώ ότι με αφορμή τον κορωνοϊό και το Μάρτιο μήνα, μπορούσαμε να έχουμε θωρακίσει τις Μονάδες Υγείας της Πελοποννήσου. Έτσι, με αυτόν τον τρόπο, θα είχαμε τη δυνατότητα τώρα, αρκετούς μήνες μετά, να μην είμαστε στην κατάσταση που είμαστε σήμερα. Ξέρετε, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι φύγανε από το νοσοκομείο της Καλαμάτας τέσσερι παθολόγοι, όταν το νοσοκομείο πριν λίγους μήνες έγινε νοσοκομείο COVID. Είναι λοιπόν δυνατόν αυτή τη στιγμή να μην αγωνιούμε. Απόψη μου λοιπόν είναι ότι πρέπει να διεκδικήσουμε στον ανώτατο βαθμό, στον ανώτατο βαθμό, τη θωράκισση των Μονάδων Υγείας μας, όπου με τον κορωνοϊό, οι ανάγκες γίνονται τεράστιες. Και αν ακούγατε το τι λένε στην Πάτρα, που εμείς υποτίθεται ότι από την Πελοπόννησο εκεί θα στείλουμε ιστορίο τα περιστατικά μας, αν μιλούσατε με τον κ. Γόγο ή παρακολουθούσατε, θα βλέπατε ότι στερεύει η δυνατότητα κλινών. Είδαμε συμπολίτες μας ότι έδωσαν κάποιες δωρές. Πελοπονήσι ήταν πολλοί από αυτούς. Η Πελοπόννησος είχε κάποιο όφελος ερωτηματικό. Και περνάω τώρα στο σοβαρό θέμα των επιχειρήσεων. Κανένα lockdown, με όποιο τρόπο και να γίνει, αν δεν συνοδεύεται με ένα συγκεκριμένο σχεδιασμό ενίσχυσης των επιχειρήσεων, δεν μπορεί να δώσει αποτελέσματα. Ξέρετε τι φέρνει. Φέρνει μια δεύτερη καταστροφή. Άρα, λοιπόν, κύριε Περιφεριάρχα, θα ήθελα να προκύψει μια συγκεκριμένη πρότοση, εκ μέρους του Περιφερειακού Συμβουλίου, που πέρα από τα υγειονομικά μέτρα, την ενίσχυσή τους, την ενίσχυση των δομών, τους πόρους που διαθέτει η Περιφέρεια, να απαιτεί και θεσμικά οι αιρετές Περιφέρειες να έχουν θεσμικό ρόλο, καθοριστικό ρόλο, στο θέμα της υγείας. Άλλωστε, είμαστε κοντά στους πολίτες, μέσα στους πολίτες, και πρέπει να έχουμε ρόλο και όχι όταν μας έχουν ανάγκη, σε εισαγωγικά. Θέλω να μου πείτε, αν έχω καταλάβει, διατέθηκαν και πόροι του ΕΣΠΑ, προκειμένου να προσλάβουμε και να πληρώνουμε με αυτούς τους πόρους υγειονομικό προσωπικό, ισχύει κι αυτό, πρέπει να το τονίσω αυτό και πρέπει να πούμε πως να βοηθήσουμε και όσο ακόμα μπορούμε σε αυτό πρέπει να ζητήσουμε να μην δώσουμε οριστικό θάνατο στις επιχειρήσεις μας. Δεν πήγαν καλά τα πράγματα. Δεν λειτούργησαν πολλές επιχειρήσεις στην Πελοπόννησο. Είναι μόνο κάποιοι λίγοι που μόνο ένα μήνα κατάφεραν να δημιουργήσουν, κυρίως στον τουριστικό τομέα, κάποιο τζίρο. Τα άλλα μαγαζιά είχαν τεράστια προβλήματα. Τι λέμε για επιστροφή της προκαταβολής. Πού θα τα βρει ο μικρομεσαίος και ο μικρός επιχειρηματίας να επιστρέψει τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο και την προκαταβολή αλλά και όλα τα βάρη, όλα τα χρέη, κύριε Πουτρούκα δεν νομίζω να κάνω λάθος, τα οποία μετατήθεται για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Άρα λοιπόν, εκεί πρέπει να είμαστε απόλυτοι. Πρέπει να έχουμε μια συγκεκριμένη πρόταση. Θα τα πάνε και του καινούργιου λοντάου. Δηλαδή ξαφνικά, το Μάρτιο ή τον Απρίλιο, οι επιχειρήσεις μας θα ξυπνήσουν και θα έχουν λεφτά να πληρώσουν, όταν αυτή τη στιγμή ζουν σε αυτό το πρόβλημα. Νομίζω λοιπόν και εκεί να εξαντλήσουμε τη δυνατότητα από χρήματα. Ας μην απορροφηθούν από τεχνικά έργα. Αν μπορούμε, αν υπάρχει δυνατότητα και αν γίνει κάποια τροποποίηση κεντρικά, τους πόρους του ΕΣΠΑ να τους κατευθύνουμε για να πάρει ανάσα ο κόσμος του επιχειρήν και για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και να θωρακίσουμε την υγεία. Τίποτα άλλο. Ένα τεχνικό έργο να πάει πίσω, μια έκδυλος να πάει πίσω, οτιδήποτε άλλο να πάει πίσω. Εκεί όμως νομίζω ότι πρέπει να σταθούμε και όταν μιλάω για επιχειρήσεις, εγώ, θέλω να το τονίζω πάντα, δεν εξερώ την αγροτική οικονομία, γιατί πάρα πολλές φορές το ξεχνάμε αυτό, τον πολύ σημαντικό κλάδο μας. Πώς το ακούτε, αγαπητοί συνάδελφοι, με το lockdown, τα εστιατόρια να μην μπορούν να κάνουν takeaway και να κάνουν τα supermarket. Είναι θέματα, λοιπόν, που πρέπει να τα δούμε και αυτά, σε δεύτερο επίπεδο, γιατί εμείς ως Ερετή Περιφέρεια έχουμε συγκεκριμένες αρμοδιότητες να ενισχύσουμε όλες τις δομές μας, να παλέψουμε για θωράκιση, να μην λέμε φταίει το Υπουργείο Υγείας ή φταίει κάποιος άλλος. Φταίει, γι' αυτό και πρέπει να ζητήσουμε να αλλάξει αυτή η σημερινή κατάσταση, όπου έρχεται εδώ πέρα ο Υπουργός Υγείας, κάνει δυο της επισκέψεις, έμαθα μάλιστα ότι πήγε και στο Κέντρο Υγείας της Πύλου και δεν καλέστηκε ούτε ο Δήμαρχος εκεί πέρα, έτσι με πληροφόρησαν, δεν κατάλαβα τι μας είπε όταν ήρθε, δεν το κατάλαβα αυτό το πράγμα και η προηγούμενη περιφερειακή αρχή, γιατί θέλω να μιλάω ευθέως και καθαρά, έδωσε πάρα πολλούς πόρους και από το ΕΣΠΑ και για τις υποδομές και για τα Κέντρα Υγείας και για τα νοσοκομεία για να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε τις υποδομές μας και η σημερινή περιφέρεια, περιφερειακή αρχή, βλέπω ότι έχει την πρόθεση να το κάνει. Αυτό που με ανησυχεί πάρα πολύ είναι μήπως το αθηνοκεντρικό κράτος, που δεν έχει χρώμα όποιο κόμμα κι αν είναι στην εξουσία αθηνοκεντρικό κράτος είναι, για μια ακόμη φορά βλέπει τους πολίτες που ζουν στην περιφέρεια ως τοχού συγγενείς και πάντα επικεντρώνεται στο τι θα γίνει με αυτούς οι οποίοι ζουν στις μεγάλες πόλεις. Αυτή η ευκαιρία, η μαύρη ευκαιρία δυστυχώς, που μπορούμε να διεκδικήσουμε για να αλλάξουμε το χάρτη που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Πελοπόννησο σε σέντση με τις παροχές υγείας, νομίζω, τελειώνω κύριε Πρόεδρε, ότι πρέπει να γίνει κάτι. Είδα, κύριε Περιφεριάρχα, στην Καλαμάτα, ένα i-box, πώς λέγονται αυτά, i-box, ναι, έξω από μια ιδιωτική κλινική, η οποία ανοίγει και γράφει προσεχώς, θα γίνονται τεστ κορωνοϊού. Πρέπει να δούμε τι γίνεται. Με τα τεστ κορωνοϊού υπάρχουν δείγματα στην Πελοπόννησο. Δηλαδή, αν είναι αυτά τα πολλά κρούσματα να είναι μόνο από αυτούς που νοσούν, τότε έχουμε θέμα με το να πούμε αν είμαστε σε καλό ή σε κακή κατάσταση σε σχέση με τα κρούσματα. Δεν θα πω άλλα, είπα πάρα πολλά, ίσως να ξέχασα και κάτι άλλο. Πάντα νομίζω ότι σήμερα αποδείξαμε ως περιφερειακό συμβούλιο και ως τοποθετήσεις, με εξαιρέσεις ελάχιστες, ότι αυτά τα θέματα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε όλοι μαζί και πρέπει να είμαστε όλοι μαζί απέναντι στα πολύ δύσκολα που πιθανόν να έρθουν. Σας ευχαριστώ πολύ. Άλλος ο μιλητής. Κύριε Πρόεδρε, εγώ. Ξεκινάμε, ο κύριος Δρούγκας. Όποιος θέλει να το λέει τελειώνοντας. Ο κύριος Πρόεδρε, θέλω να προσθέσω και εγώ ότι οι υπηρεσίες της περιφέρειας, γιατί βρίσκομαι συχνά εδώ, συμμετέχοντας στην Οικονομική Επιτροπή αλλά και σε άλλες επιτροπές, πραγματικά βλέπω εξαντλούν τις δυνατότητες που έχουν για να μπορέσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τις οποίες πρέπει σε μια εποχή πολέμου. Ο κύριος Δρούγκας. Και μετά ο κύριος Πουλοκέφαλος. Δυστυχώς, κύριε Πρόεδρε, κύριες και κύριοι συνάδελοι, εμείς που βλέπουμε καθημερινά και ζούμε τους φόβους και τις αγωνίες του κόσμου, δεν έχουμε καμία εκτελεστική αρμουδιότητα, ουσιαστικά καμία εκτελεστική αρμουδιότητα, σαν περιφέρεια, για να τον απαλύνουμε από τους φόβους και τις αγωνίες του. Τα ακούσαμε και πριν από τον κ. Διαμαντόπουλο, τα ακούσαμε και από τον κ. Περιφεριάρχη. Το ξέρουμε, η περιφέρεια έχει ένα τέτοιο νομικό πλαίσιο και περιορισμό, που βγαίνει μπροστά, αλλά βγαίνει μπροστά, χωρίς να διαθέτει ούτε καμία εκτελεστική αρμουδιότητα, ούτε πόρους, ούτε τίποτα. Αυτά τα λίγα που μπορούμε να κάνουμε σαν περιφέρεια, όχι μόνο οι δικοί μας, όλες οι περιφέρειες, όλοι οι αυτοδικητικοί φορείς, όλοι όσοι αφουγκράζονται τα βάσανα του κόσμου, τους φόβους και τις αγωνίες του και τα ζουν καθημερινά, αυτό που θα πρέπει να κάνουν, θα πρέπει να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση, αλλαγή στρατηγικής προτεραιότητας. Γιατί δυστυχώς η δημόσια υγεία και ενίσχυση του δημοσιού συστήματος υγείας, δεν αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης. Θα κάνω μια καθαρά πολιτική ομιλία, γιατί μόνο πολιτικά μπορώ να θέσω το θέμα, σας το είπα και πριν, δεν έχουμε δυνατότητες και αρμουδιότητες, σαν περιφέρεια, να κάνουμε πολλά πράγματα. Έτσι, 1,5 χρόνια για κυβέρνησης, αλλά κυρίως 8 μήνες της κρίσης, είδαμε ότι η προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν η ενίσχυση του κρατικοδίου των επιχειρηματιών, όπως του Μορέα, τρέξαμε να πληρώσουμε τα διόδια από τις μειωμένες διελέυσεις, να ενισχύσουμε το Μορέα, ήταν η ενίσχυση του μηχανισμού προπαγάνδας, τρέξαμε να πληρώσουμε τα κανάλια και τα ξαναπληρώνουμε τα κανάλια. Ήταν η ενίσχυση του κρατικοδίου των επιχειρηματιών, με προσλήψε συνθήκες πανδημίας σε τέτοις επικίνδυνες καταστάσεις, συνορειοφυλάγει προς την Πελοπόννησο. Αυτές είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης. Ούτε έναν γιατρό δεν προσέχεται, ούτε έναν ανοισιλευτή δεν έχει προσλάβει. Προσλαμβάνει όμως συνορειοφύλαγε στην Πελοπόννησο. Και μετά λέμε τι φταίει και τι πρέπει να κάνουμε. Πρέπει να φροντίσουμε, να πιέσουμε όπως μπορούμε, όσο μπορούμε να αλλάξει στρατηγική προτεραιότητα η κυβέρνηση. Πρέπει επιτέλους να στραφεί στη δημόσια υγεία και στην ενίσυχη του δημόσιου συστήματος υγείας. Άλλο τίποτα δεν μπορούμε να κάνουμε. Πέρα να αναχίσω. Σας ευχαριστώ πολύ. Κύριος Πουλοκέφαλος, ποιος άλλος θέλει το λόγο. Κύριος Λαμπρόπουλος. Κύριος Λαμπρόπουλος. Και μετά εγώ κύριε Προέδρε. Και εγώ, Δημοτρακοβούλου. Πάμε κύριε Πουλοκέφαλ, έχετε το λόγο. Νομίζω ότι οφείλουμε να συνομολογήσουμε ότι σήμερα στο Περιφερειακό Συμβουλείο δίνεται μια πολύ καλή κουβέντα, μια όρημη κουβέντα και υπάρχουν συγκλίνουσες απόψεις για αυτό το μεγάλο ζήτημα που μας απασφαλεί και θα μας απασφαλεί στη συνέχεια γιατί νομίζω ότι είμαστε στην αρχή ακόμα του προβλήματος έχουν πάρα πολλοί δρόμοι να τρέξουν ακόμα και πιστεύω ότι στο μέτρο των δυνατοτήτων η Περιφέρεια Παλοποννήσου θα πρέπει να ανταποκριθεί στο ρόλο της και σαν ιδιωτές της. Μέσα από την τοποθέτηση του κ. Διαμαντόπουλου είδαμε ότι πραγματικά έχουν γίνει τρέστα βήματα εκεί που έπρεπε και εκεί που πρέπει το θέμα όμως δεν αρκούν μόνο αυτά θα πρέπει να κάνουμε κι άλλα. Και για να είμαστε σαν Περιφερειακό Συμβουλίο χρήσιμοι με ο Μικροϊότα, σε αυτό που πρέπει να συμβάλλουμε θεωρώ ότι πρέπει να μιλήσουμε για μέτρα τα οποία θα πρέπει να κάνουμε στη συνέχεια πάντα στο βαθμό που μας αναλογούν και μπορούμε να κάνουμε από τη στιγμή που η κεντρική κυβέρνηση έχει την ευθύνη διαχείριση στο όλο προβλήματος. Άρα εμείς σαν Περιφερειακό Πελοποννήσου αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να μετατοπίσουμε πόρους να υπάρξει μια μετατόπιση πόρων από όποια προγράμματα έχουμε να αξιοποιήσουμε και το ΕΣΠΑ στο βαθμό να συμβάλλουμε ώστε να αφθορακίσουμε όσο μπορούμε την υγεία πιο πολύ. Τα τεστ βεβαίως είναι κάτι που συμβάλλουμε ένας δείχτης που δείχνει το βαθμό μεταδοτικότητας της πανδημίας αλλά το ζήτημα είναι πώς θα φτάσουμε στην πρόληψη και πώς επίσης θα βοηθήσουμε το ΕΣΑ μέσα από τις δομές τους να ανταποκριθούν στις ανάγκες της πανδημίας. Λέμε ότι δεν υπάρχουν γιατροί, δεν υπάρχουν προσλήψεις. Το ζήτημα είναι, και το γνωρίζω αυτό, ότι με 1400 ευρώ δεν μπορεί να πάει σήμερα κανένας γιατρός στο ΕΣΑ. Εάν η κυβέρνηση δεν αποφασίσει τους λειτουργούς της υγείας να τους καλοπληρώσει δεν υπάρχει περίπτωση να βραθούν γιατροί σήμερα στο Δυτικό Σύστημα Υγείας. Το ίδιο και οι νοσηλευτές. Αυτό είναι το ένα το κρατούμενο. Άρα χρειάζεται ένας γορμός βηματισμός από όλους μας. Εμείς δίνουμε το πράσινο φως στην περιφέρεια Πελοποννήσου να προχωρήσει να μη φυσθεί πόρων, ώστε όπου χρειάζεται να γίνουν οι παρεμβάσεις που χρειάζεται στην κατέχθρηση που είπα προηγουμένως και που είπαν όλοι οι προαλήσατες δεν χρειάζεται καν επιπλέον να επιχειρηματολύνσουμε πάνω σε αυτό. Γιατί ακριβώς πρέπει να κάνουμε όπως πριν είπα προτάσεις ολοκληρωμένης παρέμβασης ώστε στο μέτρο των δυνατοτήτων της περιφέρειας Πελοποννήσου να ανταποκριθούμε. Και θα κλείσω με τη Λακωνία. Στη Λακωνία πραγματικά υπάρχει ένα θέμα. Το θέμα το ένα είναι ότι δεν γίνονται τα απαραίτητα τέστα. Υπάρχει ένα πρόβλημα, υπάρχει ένα έλλειμμα σε αυτόν τον τομέα. Ένα δεύτερο θέμα οφείλουμε να πούμε ότι στους εργάτες γης, στις δομές που υπήρχαν στην κεντρική Λακωνία, στην περιοχή της ευρύτερης περιοχής της Κάλλας, εκεί πραγματικά οφείλουμε να πούμε ότι η υποδομή που υπούρχε, η καταγραφή, η βάση των δομένων από την συνεργασία, γι' αυτό επίσης οφείλουμε να το καταγράψω, ανοίγω μια παρένθεση εδώ, έχω πολλές φορές κάνει σκηρή κριτική στην εμπερχόμενη περιφερειακή αρχή. Οφείλω όμως εδώ να πω ότι στο σημείο αυτό πραγματικά, από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή, υπήρχε αυτή η βάση δομένων που αξιοποιήθηκε στο έπακρο και μπόρεσε να γίνει η εργασία, οι απαραίτητες, ώστε να μην επεκταθούν τα κρούσματα στους εργάτες γης, γιατί η κατάσταση από την πρώτη στιγμή ελέγχθηκε και απέδωσε αυτό που έπρεπε να αποδώσει. Αλλά για την περιοχή της Λακωνίας θεωρώ ότι θα πρέπει να επιτείνουμε τα τεστ, για να γνωρίζουμε, για να έχουμε εικόνα, το τι ακριβώς και πώς ακριβώς θα πάμε στην επόμενη μέρα. Κύριος Λαμπρόπουλος, καλησπέρα. Θα ξεκινήσω κι εγώ, όπως ο κύριος Πουλοκέφαλος, διαπιστώνοντας ότι σήμερα στο σύνολο σχεδόν του Περιφερειακού Συμβουλίου μοιράζεται την ίδια αγωνία και την ίδια πρόθεση να συμβάλλει δημιουργικά στο να μπορέσει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του κορονοϊού στην Πελοπόννηση και στη χώρα κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η χώρα βέβαια πρέπει να πω ότι έχει αποτελέσει από την έναρξη της κρίσινης αυτής περιόδου, δηλαδή από το Φεβρουάριο-Μάρτιο, παράδειγμα πανευρωπαϊκό ίσως και παγκόσμιο στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, διότι τόσο στο πρώτο κύμα οπότε και δεν συμφωνώ ότι υπάρθηκαν υπερβολικά μέτρα, αλλά μέτρα αντίστοιχα όπως στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αντιμετωπίστηκε ικανοποιητικότατα κατά κοινή ομολογία το πρώτο κύμα του κορονοϊού. Έτσι και τώρα η αντιμετώπιση συνεχίζει να είναι σε πολύ καλύτερα επίπεδα από τις περισσότερες και με πολύ περισσότερα μέσα οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Προφανώς το ζητούμενο δεν είναι ποιος θα είναι σε καλύτερη κατάσταση σε μια κρίσιμη περίοδο, αλλά ποιος θα, πώς θα μπορέσει το θέμα αυτό να αντιμετωπιστεί συνολικά. Η άποψή μου προφανώς είναι ότι μία παράμετρος είναι η υγεία, αλλά υπάρχουν και άλλες παράμετροι που καλώς συνεκτιμήθηκαν κατά την περίοδο του καλοκαιριού και νομίζω ότι μέχρι τώρα το αποτέλεσμα μπορεί η κατάσταση να γίνεται δυσκολότερη, αλλά πάντα είναι συγκριτικά σε ένα πάρα πολύ καλό επίπεδο σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Όπως έγινε και με τα σχολεία, όπου ευτυχώς διαψεύστηκαν οι φόβοι των περισσότερων για την λειτουργία τους στη χώρα και για τα αποτελέσματα του τρόπου με τον οποίο οργανώθηκε. Πώς είναι η κατάσταση στην Πελοπόννησο. Η καλή εικόνα στην Πελοπόννησο, η απόψή μου είναι ότι είναι μια αντικειμενικά καλή εικόνα, τόσο από τον Φεβρουάριο-Μάρτιο στην αρχή του έως και τώρα. Προφανώς μπορεί να υπάρχει σχετική έλλειψη συγκριτικών στοιχείων ή στατιστικών στοιχείων, η ίδια όμως όπως υπάρχει και στην υπόλοιπη χώρα. Κύριε Κάτσαρη, δεν νομίζω όχι ότι υπήρξε ενίσχυση κάποιας προπαγάνδας εναντίον των μέτρων πρόληψης από τον κορονοϊό, αλλά αντιθέτως ενισχύθηκε με κάθε τρόπο η ενημέρωση του κόσμου σε πανελλήνιο και σε τοπικό επίπεδο για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, προφανώς σε μια ελεύθερη χώρα όπου καθένας μπορεί να λέει την άποψή του, αλλά με απόψεις οι οποίες κεντρικά εκφράστηκαν υπέρ της λήψης και τήρησης μέτρων, που πολλές φορές μπορεί να ήταν αντιλαϊκά. Τι έγινε στην Πελοπόννησο. Στην Πελοπόννησο έχουμε να πούμε ότι με τη συνδρομή των υπηρεσιών μας, οι οποίες όπως διαπιστώνω ότι όλοι επιβεβαιώνουν, υπερέβαλανε αυτούς για πολλούς μήνες και συνεχίζουν να υπερεβάλλουν αυτούς, αντιμετωπίστηκαν δύο σημαντικές αισθείες μετάδοσης κατά τρόπο με τη συμβολή μας πολύ ικανοποιητικό, δηλαδή το Κρανίδι και η Λακωνία. Διοχετεύτηκαν μια σειρά πόρει, οι οποίοι και σήμερα σε επόμενο θέμα του σημερινού Περιφερικού Συμβουλίου ενισχύονται με επιπλέον 300.000 ευρώ για την ενίσχυτη συστήματος υγείας και για οτιδήποτε άλλο μπορεί να συμβάλει. Κύριε Πετράκο, να σας πω ότι τα rapid tests μετά το διαγωνισμό της περασμένης Παρασκευής, σήμερα εγκρίθηκαν από την Εικονομική Επιτροπή, ο οποίος είναι άμεσα σε διάθεση. Και κύριε Πουλοκέφαλε, να σας πω ότι κατά προτεραιότητα θα δοθούν και στη Λακωνία, διότι αφορούν εργάτες γης τα 5.000 rapid tests που εγκρίθηκαν σήμερα από την Εικονομική Επιτροπή. Επομένως, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε, κύριε Νικολάκου, συμφωνώ μαζί σας, ότι οι υπηρεσίες μας έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, λειτουργώντας αποτελεσματικά όλους αυτούς τους μήνες και να διαβεβαιώσω ότι κατά τον ίδιο τρόπο θα συνεχίσουν να λειτουργούν, ήδη αυτό που είπατε που το θεωρώ αυτονόητο, δρομολογείται, να ελαττωθούν οι επισκέψεις και να γίνονται κατόπινε ραντεβού έτσι ώστε να προφυλαχθούν και οι παλληλοί μας, που πρέπει να πω ότι κατά ευτυχή συγκυρία, αλλά δεν είναι μόνο σύμπτωση, δεν είχαμε προβλήματα στην Πελομόνησο όλους αυτούς τους μήνες. Έτσι λοιπόν δρομολογούνται όλοι οι έλεγχοι που χρειάζονται να γίνουν. Συμφωνώ μαζί σας, αλλά νομίζω ότι έχει και αυτό δρομολογηθεί, ότι η προκαταβολή που δίνεται στις επιχειρήσεις που πλήττονται δεν μπορεί να είναι μονίμως επιστρεπτέα. Καταλαβαίνω ότι η τέταρτη δόση προκαταβολής και η πιθανή πέμπτη θα είναι από τι φαίνεται μη επιστρεπταίες, κάτι πρωτοθεωρολογικό, από χρήματα που δύσκολα βρίσκονται βέβαιως και να κλείσω ότι καταλαβαίνω ότι συμφωνούμε όλοι ότι η περιφέρεια και πρέπει και οφείλει να αναλάβει περισσότερες αρμοδιώτες στο θέμα της πρωτοβάθμιας υγείας. Εκτιμώ ότι αυτό θα είναι κάτι που θα το δούμε σύντομα, ίσως και εξαιτίας των κακών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί, αλλά το κρίσιμο είναι να μπορέσουν να συμβάλλουν στο να αντιμετωπίζονται πρωτογενώς κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα ζητήματα υγείας. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Εγώ θέλω να σταθώ σε δύο πράγματα, Πρόεδρε. Θέλω να σταθώ πρώτα στο θέμα των επιχειρήσεων, με αφορμή, όπως είπε και η κυρία Νικολάκου πριν, ότι δεν είναι δυνατόν το Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο να πληρώσουν τις οφειλές οι επιχειρήσεις όλες προς το δημόσιο, οι οποίες μετατύσσονται για τον επόμενο Μάρτιο και βλέπουμε ότι θα έχουμε ένα δεύτερο lockdown. Θα πρέπει ως περιφερία Πελοποννήσου και ως αυτή τη συζήτηση της επικοδομητικής που γίνεται απόψε, που μας προβληματίζει όλους, να στείλουμε ένα μήνυμα στην Κεντρική Κυβέρνηση ότι εάν δεν γίνει, κατά τη γνώμη μου ή την άποψή μου, ένα κούρεμα αυτών των υποχρεώσεων των επιχείρησεων προς το δημόσιο, είτε είναι προς τη ΔΟΙ είτε είναι προς την ασφάλεια που έχουμε προς το ΕΦΚΑ, δεν υπάρχει περίπτωση να αρθοποδίσουν. Και το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι θα πρέπει να γίνει και ένας σχεδιασμός, πιστεύω όπως αναφερθήκαμε και πριν, ότι ο Μωρέας βοηθήθηκε και κάποιοι άλλοι αυτοκινητόδρομοι βοηθήθηκαν. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης βοηθήθηκαν με πάρα πολλά εκατομμύρια ευρώ. Θα πρέπει να γίνει και μια χρηματοδότηση ανα νοικοκυριό και να μην εξετάσουμε οικονομικά κριτήρια. Δεν στέκονται αλλιώς, ούτε επιχειρήσεις, ούτε νοικοκυριά. Και το άλλο που θέλω να θέσω το ζήτημα, να μεταφέρουμε και αυτό, όπως και την κυβέρνηση, όπως είπα και πριν, με την ανοιχτή δομή στο στρατόπεδο της Κορίνθου και σε άλλες αισθείες οι οποίες μεταδίδει τον κορονοϊός και δεν έχουν γίνει ελέγχη, αυτή τη στιγμή σαν Κορίνθιοι πολίτες δεν έχουμε καμία ενημέρωση στο τι γίνεται μέσα στη δομή των 700 και 800 μεταναστών που υπάρχουν και αυτοί μετακινούνται κάθε μέρα, ανεξέλεκτα, χωρίς μάσχες και χωρίς κανέναν έλεγχο. Σαν Κορίνθιοι είμαστε πάρα πολύ προβληματισμένοι. Ευχαριστώ πολύ. Κυρία Δημητρακοπόλου. Να ακούτε. Ναι, ναι. Μας πεπερνούν τα γεγονότα, τα γεγονότα που τρέχουν. Αύριο ο Πρωθυπουργός σε νέο διάγκριμα στις 12 το μεσημέρι από ότι φαίνεται θα ενημερώσει για γενικό lockdown για ένα μήνα. Το χρέος μας στην πρώτη φάση της πανδημίας ήταν να τηρήσουμε στάση υπεύθυνης της υποδείξης των ειδικών. Πρέπει να πορευόμαστε βάζοντας ως πρώτη στο καθήκρο μας την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Δεν πρέπει κανείς να τολμήσει να την βορυχήσει πολιτικά όπως έπρεξε το προηγούμενο χρονικό διάστημα το πολιτικο-μηδιακό σύστημα. Έχουμε ως πρώτη ανθρώπινο μετά ηθικό και πολιτικό χρέος να αναδείξουμε και να αντισταθούμε σε όλες εκείνες τις τακτικές, εκείνες τις μεθοδεύσεις που βάζουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και την κοινωνική ευημερία. Τα επιλογές που καταστρέφουν τις προσδοκίες και θα τους εκείδνουν πρώτα την ανθρώπινη ζωή που είναι το μέγιστο αγαθό, θα υποθηκεύουν και το μέλλον της επόμενης γενιάς, τα παιδιά μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή, την ύστατη στιγμή που περιμένουμε το lockdown. Χρέος μας είναι να σταθούμε δίπλα στην κοινωνία η οποία έχει βυθιστεί σε αδιέξοδα, περνάει ήδη μεγάλη οικονομική κρίση. Είναι προφανές ότι υπήρχε ελπέστατη προεγμασία λόγω ενός μείγματος ευθυσιασμού και λάθος πολιτικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Δεν χωράνε κομματικές αποχρώσεις πλέον και μην κολλάμε στο ότι δεν έχουμε τις αρμοδιώτες. Εμείς πρέπει να διεκδικήσουμε πρώτηστα για την πολιτικά μόνο, μπορούμε αυτή τη στιγμή να το υποθετηθούμε. Επικεφαλείδες να πω δύο πράγματα, είναι απαράδεκτο στη φάση αυτή να κρυφόμαστε πίσω από ιδιολιψίες και να μην στηρίξουμε όλοι μαζί και εμείς εδώ μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο το εσύ, το εθνικό σύστημα υγείας με προσωπικό και υποδομές, να μην στηρίξουμε όλες τις κοινωνικές δομές με τα απαραίτητα για να κάνουν με ασφάλεια πρώτα τη δουλειά τους και να κάνουν και καλά τη δουλειά τους για τους πολίτες. Δεν υπήρξε καμιά μέρημνα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων σε αυτές τις ειδικές συνθήκες. Να μην λαμβάνετε μέρημνα για αποσυμφόρηση στα δημόσια μέσα μεταφοράς ήταν ένα επιπρόσθετο λάθος. Να μην μερημνούμε για τη δημιουργία νεοπρονοιακών θεσμών ακόμα είναι λάθος. Είναι απαράδεκτο επίσης το lockdown να μην συνοδεύεται από την απαιτούμενη οικονομική στήριξη στους πλητώμενους. Οι επιχειρήσεις έχουν γονατίσει ήδη. Δεν μπορούμε να φανταστούμε ακόμα ή μάλλον μπορούμε να φανταστούμε τι θα γίνει τον επόμενο μήνα αν ενδελειχθούν έκτα τα μέτρα. Να αναφέρουν δεικτικά πως όλα όσα αναφέρουν κεμπρικά ως πολιτική για την ίση απλά δεν υπάρχουν. Οι κρατικές εγγυήσεις είναι το ένα τρίτο του ποσότων δανείων που αναφέρουν ως τεπίχ δύο και τα νεοεγγυοδοσίας. Οι τράπεζες συνεχίζουν να μη χρηματοδοτούν στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της τράπεζας της Ελλάδος, η ρευστότητά τους μέσα στο 2020 έχει αυξηθεί κατά 56 δις ευρώ. Η επιστρεπτέα προκαταβολή, αυτό που είπατε όλοι, είναι δάνειο το οποίο οι επιχειρήσεις θα επιστρέψουν και επιβαρύνει το χρέος τους όπως η κυβέρνηση αρνήθηκε απ' αυτίας τη μη επιτρεπτία ενίστησης των εχθρών μέσα σε ανεπιχειρήσεις, σε αντίθεση με τις μεγάλες επιχειρήσεις, τους οποίους συνεχώς χαρίζει δάνεια, κάνει φορολογίσεις, κενικώς αβαντάρει. Δημιούργησαν συνθήκες ασφιξίας στις μικρές επιχειρήσεις με την έλλειψη ρευστότητας και την ίδια στιγμή έφεραν νόμο με τον οποίο πτωχεύονται 80% των επιχειρήσεων, εξαιτίας των επιλογών που έγιναν το προηγούμενο διάστημα. Η στρατηγική εξορραϊσμού είναι κοροϊδία για όλους μας, οπότε και κυρίως προσβάλλει πάνευσα όλους τους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους που πλήθονται αυτή τη στιγμή, κυρίως το κομμάτι της ευστίασης, του τουρισμού και όλη την αλυσίδα όμως της εργασίας. Συνεπώς γρήγορα και από αύριο, αν όχι από χτες, γιατί εμείς καιρό τώρα λέμε ότι έπρεπε να έχουμε κάνει έκτακτη συνεδρίαση για τον Covid και τα μέτρα που έπρεπε να πάρουμε σαν περιφέρεια Πελοποννήσου, όλοι οι πόροι, αποδευτερεύοντα έργα και δράσεις ποιχοί όπως η τουριστική προβολή ή εκδελώσεις για τον οργανισμό των 200 χρόνων και την επανάσταση, θα περάσουν σε κωδικούς του προϊκολογισμού που θα ενισχύσουν τις δομές υγείας. Εύρρηση επιπλέον πόρων για να κρατήσουμε ζωντανές τις μικρές επιχειρήσεις της περιοχής μας. Στήριξη των αγροτών και της παραγωγής. Στήριξη των μαθητών που δεν έχουν πρόσβαση στην πλεκπαίδεση, γιατί από αύριο θα ξεκινήσει η πλεκπαίδεση και τα περισσότερα παιδιά στην περιοχή μας δεν έχουν πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες. Στήριξη μέσω δομών στις ευάλωπτες ομάδες, δηλαδή ηλικιωμένοι, άτομα με ειδικές ανάγκες, δίπλα τους κοινωνικές υπηρεσίες να δοηθούν και να χρησιμοποιούν ακόμα περισσότερο. Αυτά πρωταρχικά. Γενικά υπάρχει διάθεση όλοι να συνενοηθούμε και να συνεργαστούμε από τι φαίνεται. Ελπίζω να πάνε όλα καλά με την πανδημία το επόμενο χρονικό διάστημα και όλα αυτά να είναι μια περαιτή κουβέντα. Ο κ. Γιάννακούρας. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Δυστυχώς η σημερινή συζήτηση, η οποία γίνεται εδώ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, συμπίπτει με μια κακιά μέρα για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα. Δυστυχώς τα νούναρα τα οποία ακούσαμε σήμερα είναι πολύ απογοητευτικά και είναι άκρως ανησυχητικά. Υπονομικά δρόμενα της περιοχής είναι ελάχιστες οι δυνατότητες τις οποίες έχει η Περιφέρεια, αν και ξέρουμε πόση μεγάλη προσπάθεια κάνει η Διεύθυνση Υγείας με τον Βασίλη τον Διαμαντόπλο και όλο το επιτελείο εκεί πέρα, αλλά όμως είναι ελάχιστες οι δυνατότητες τις οποίες έχει. Εγώ θα μιλήσω πιο πολύ σαν γιατρός, δεν έχω καμία αντιπολιτευτική διάθεση γιατί ανησυχώ ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή και δεν υπάρχει λόγος για κάποια αντιπολιτευτική διάθεση. Ακούμε από τα κανάλια κάθε μέρα τα οποία ταΐζονται ανιδεώς από την κυβέρνηση ότι αυτή η κυβέρνηση θα πήγε περίφημα. Δυστυχώς δεν τα πήγε κύριε υπερήφημανα. Αν ανοιγιστούμε τι έχει κάνει η κυβέρνηση από πέρυσι που προέκυψε το θέμα του κορωνοϊού, έχει κάνει ελάχιστα πράγματα, έχει κάνει μόνο ένα lock-down, τίποτα άλλο. Πού είναι οι μονάδες εντατικής θεραπείας, πόσα κρεβάτια εντατικής θεραπείας έφτιαξε από πέρυσι μέχρι φέτος, μόνο αυτά τα οποία έδωσαν οι βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου και έφτιαξαν σε ισοτηρία. 90% των οποίων λειτουργούν τα 12%. Πόσους γιατρούς προσέλαβε, δυστυχώς τίποτα. Πόσοι γιατροί έχουν έρθει, έναν του οικολόγικου στο Μαδρακαδικό, στο Κομήρο, κύριε Πρόεδρε, κανένας. Από την άλλη μεριά βλέπουμε κάθε μέρα και στηβάζονται στα λεωφορία στην Αθήνα εκατοντάδες μέσα άνθρωποι, μπορώ να πω ακόμη υπερβολικά, οι οποίοι ο ένας μεταφέρει το νιώστον άλλον, ενώ μπορούσαν κάλλιστα να έχουν μεταφέρει και λεωφορία του κτέλ της Υπαρχίας αλλά και τουριστικά λεωφορία τα οποία τώρα το χειμώνα δεν δουλεύουν. Δουλάει στον αραιώσιν λίγο ο κόσμος. Δεν έγινε τίποτα. Πόσα ράπιντες πήγε αδερφή μου προχθές να κάνει στο παιδάκι της που είχε δέκατα στο κέντρο υποδοχής στην Ιουλιούπολη τεστ και της λένε θα έρθει στις 6 Νοεμβρίου. Εάν το παιδί είχε κορονοϊό, μέχρι στις 6 Νοεμβρίου θα είχε κολλήσει όλα τα παιδιά στο σχολείο και θα είχε κολλήσει και όλο το περιβάλλον. Δεν έγιναν πράγματα δυστυχώς. Το μόνο που έκανε να δίνει χρήματα η κυβέρνηση στα ΜΜΕ να τη λιβανίζουν από το πρωί μέχρι το βράδυ. Τίποτα άλλο δυστυχώς δεν έκανε. Εμείς τι κάνουμε τώρα. Δεν έγινε αυτή τη στιγμή να λέμε λόγια και να κάνουμε αντιπολητεύσεις. Θα τα κρίνει αυτά η ιστορία αργότερα. Εμείς στα περιφέρεια Πελοποννήσου ένα πράγμα μπορούμε να κάνουμε. Να κάνουμε πολλά ράπιντες σε συγκεκριμένες ομάδες. Και ποιες είναι αυτές οι ομάδες. Εργάτες γης. Ένα μεγάλο κομμάτι να πάει για ράπιντες σε εργάτες γης. Ένα δεύτερο. Στα γηλοκομεία της περιφέρειας Πελοποννήσου. Να ελέγχονται οι γέροντές μας συνέχεια. Τρίτον. Στους Ρωμά που ξέρουμε πόσο ανεξέλεγκη είναι εκεί στους συμπατριώτες μας. Στην Ρωμά η κατάσταση και έχουμε κεμάσει τα πολλά κρίματα και στην Αρκαδία από Ρωμά. Τέταρτον. Στους ιατρούς και υγειονομικούς. Στο όπως είπαν οι συναδέλφες σας στο τετράγωνο ότι πρέπει αυτοί οι οποίοι κυρδινεύουν και έρχονται κάθε μέρα σε επαφή με το μικρόβιο. Πέμιτον. Στους υπαλλήλους οι οποίοι είναι κάθε μέρα σε επαφή με κόσμο. Επίσης. Στους υπαλλήλους που δουλεύουν στα σούπερ μάρκετ και έρχονται σε επαφή με κόσμο. Μετά σε δομές μεταναστών. Αυτό μπορούμε να κάνουμε. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο. Μην κουβερτιάζουμε. Μην λέμε για μεγάλα. Έγινε μια πολύ καλή συζήτηση σήμερα και χαίρομαι γι' αυτό. Φανήκαμε ότι είμαστε όλοι ενωμένοι μπροστά στον κοινό κίνδυνο αλλά πρέπει να κάνουμε κάτι συγκεκριμένο. Το μόνο που μπορεί να κάνει η Περιφέρεια είναι να κάνει rapid test όπου πρέπει στις δομές οι οποίες είναι επισφαλείς και επικίνδυνες να μολυνουθούν από τον ιό. Ευχαριστώ πολύ. Υπάρχει άλλος για να μιλήσω εγώ. Κύριε Πρόεδρε μπορώ να πω μια κουβέντα. Πρόεδρε και εγώ έχω ζητήσει το λόγο. Συγγνώμη για την Περιφέρεια. Ο κύριος Βερούτης και μετά η Μεσσινία. Παίρνω για πολύ λίγο χρόνο το λόγο προκειμένου να συμβάλω και εγώ στην ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου τουλάχιστον για τα γεγονότα όπως έχουν εξελιχθεί στη Λακωνία. Είναι αλήθεια ότι το προηγούμενο χρονικό διάστημα αντιμετωπίσαμε ένα γεγονός στο Δήμο Ευρώτα που ξεκίνησε από το Δήμο Ευρώτα το οποίο στην αρχή του φάνταζε ως πρόβλημα πάρα πολύ μεγάλο και πελόριο και συνεχίζει να είναι πρόβλημα. Θέλω να πω όμως ότι αυτό που φαινόταν πολύ δύσκολο με συντονισμένες ενέργειες και εκεί θέλω να πω ότι η Περιφέρεια πήρε την πρωτοβουλία, ο Περιφεριάρχης κατέβηκε κάτω και συντόνισε. Συντονισμένες ενέργειες λοιπόν της Περιφέρειας σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση τους δήμους Ευρώτα και στη συνέχεια τον Δήμο Μονεβασίας αλλά και των νεοδίκ και τις κινητές μονάδες που διατέστησαν στη Λακωνία. Τέσεις γίνανε στις συνάδελφοι. 2,5 χιλιάδες τέστ στον Δήμο Ευρώτα. Καλύφθηκε σχεδόν το σύνολο των εργατών γης και στη συνέχεια πάνω από 600-700 τέστ στον Δήμο Μονεβασίας. Επίσης άκουσα την συνάδελφα την κυρία Λιμπεροπούλο αλλά και τον κύριο Πουλοκέφαλο να λέει για το θέμα των τέστς στη Λακωνία και στις δημόσια δομές και όπου χρειάζεται. Θέλω να σας πω ότι οι κινητές μονάδες δεν έχουν σταματήσει να κάνουν τέστ στα ιδρύματα, στο ΚΕΜ, σε επιχειρήσεις που παρουσιαστήκαν προβλήματα από χωριό σε χωριό. Αύριο θα είναι στην Κοριτσά και μετά στον Κεφαλά. Την Παρασκευή θα είναι εδώ στο Δικητήριο. Στα ιδρύματα, στους καθηγητές πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα τέστ λοιπόν γίνονται, το καταθέτω αυτό στην Λακωνία. Είναι πάρα πολύ καλή η συνεργασία μας με τα Κέντρα Υγείας. Θέλω να πω επίσης ότι σίγουρα η περιφέρεια σε αυτή τη φάση έχει υπερβεί τις αρμοδιότητές της. Αλλά τελικά όλοι πρέπει να υπερβούμε τις αρμοδιότητές μας και τις όποιες δυνατότητες μας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το δύσκολο αυτό πρόβλημα που έχουμε μπροστά μας. Σίγουρα ένας Γολγοθάς, ακούω και εγώ για το lockdown που έρχεται και αυτό είναι κάτι δυσάρεστο. Θέλω να σας πω ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν και το προηγούμενο χρονικό διάστημα εγώ βλέπω στη Λακωνία να τηρούνται. Όσον αφορά και το ωράριο και τη μάσκα βλέπω μια απειθαρχία. Ελπίζω, τηρώντας τα μέτρα και αυτά που οι ειδικοί προτείνουν ας είμαστε λίγο αισιόδοξοι ότι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε. Σας ευχαριστώ. Απ' τη Μεσαινία, ποιος και ζητήσει το λόγο. Να μην επαναλάβω αυτά που είπε ο συνάδελφος ο κ. Βερούτης. Κάτι ανάλογο γίνεται και εδώ, με τη μόνη διαφορά ότι θέλω να διευκρινίσω κάποια πράγματα όσον αφορά τους εργάτες γης. Η προσπάθεια που κάνουμε για να έρθουν περισσότεροι εργάτες γης μέσω πρόσκλησης από ελαιοπαραγωγούς από τρίτες χώρες είναι σε εξέλιξη. Δεν έχει αρχίσει ακόμη, αλλά είναι μια ελεγχόμενη κατάσταση που έχει γίνει και η πρόβλευση από την περιφέρεια με αυτά τα 5.000 rapid tests τα οποία σήμερα πέρασαν από την Οικονομική Επιτροπή να προχωρήσει η διαδικασία να διανεμηθούν μέσω των κέντρων υγείας και να φτάσουμε, με ονοματεπώνυμος, σ' αυτούς που πρόκειται να έρθουν. Εδώ όμως, σε αυτό το σημείο, παρόλο ότι θέλω να πω ότι αυτό είναι μια ελεγχόμενη κατάσταση, υπάρχει μια άλλη ανεξέλεγκτη κατάσταση. Χθες ήμουνα στους Γαργαλιάνους και είδα και με τα μάτια μου, αλλά με πληροφόρησαν και οι άνθρωποι από εκεί, ότι από Αθήνα με τα λεωφορία του ΚΤΕΛ κατεβαίνουν στους Γαργαλιάνους, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή και σε όλο το νομό άνθρωποι που είναι προερχόμενοι από την Ελλάδα, από την Αθήνα κυρίως, είτε είναι εθνικότητας Βούλγαρη ή Πακιστανή κλπ, οι οποίοι όμως δεν είναι σε αυτή τη διαδικασία την προηγούμενη που προανέφερα και επομένως γι' αυτούς σε συνενόηση με τα Κέντρα Υγείας, με τους Δήμους και με τους δικούς μας ανθρώπους στην κάθε περιφέρεια, δηλαδή την εννοώ τους γεωπόνους κλπ, να στιάσουμε σε αυτή την κατεύθυνση και να βρούμε κι άλλα rapid test, διότι αυτή, θεωρώ, είναι η μεγάλη απειλή που μπορεί να έρθει. Θα το παρακολουθήσουμε το πράγμα, είναι κάτι πέρα από τις προβλέψεις, αυτή η μεγάλη κινητικότητα που υπάρχει από Αθήνα προς την περιοχή μας ενόψει της ελαιοσυγκομιδής και χρειάζονται βέβαια οι άνθρωποι, αλλά καλό είναι να ελεγχθούν και να μπορέσουν να είναι υπό έλεγχο. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Υπάρχει άλλος? Όχι. Να πω κι εγώ δύο κουβέντες, θέλονταν να συμβάλλω κι εγώ σε αυτή την προσπάθεια που κάνουμε όλοι, τονίζοντας καταρχήν όμως ότι δυστυχώς έχουμε φτάσει τώρα στο να πάρουμε μέτρα τα οποία είναι τα ακραία. Είναι ακραίο έτσι να γίνει ένα γενικό lockdown. Αυτό το καταλαβαίνουμε όλοι, τις συνέπειές του. Όμως εγώ στην Κρητική που γίνεται ιδιαίτερα από τα αριστερά έχω να πω το εξής. Το ότι καταφέραμε τρεις μήνες ενώ όλη η Ευρώπη υπέφερε, δινοπάθησα από αυτή την ιστορία εμείς να κρατηθούμε σε ένα επίπεδο ήταν ένα επίτεγμα, ήταν κάτι που μας βοήθησε. Βέβαια ανακαστήκαμε να το κάνουμε γιατί η χώρα αυτή είχε μια 8-9 ετή κρίση και δεν μπορούσαμε να ασφαλίσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας. Είναι μια αλήθεια, μια πραγματικότητα. Πρέπει να αντιδεχτούμε όλοι αυτοί. Δεν φταίνει οι κυβερνήσεις αυτές που πέρασαν μέχρι σήμερα, η κρίση μας οδήγησε εκεί. Λοιπόν, φτάσαμε λοιπόν, πήραμε αυτά τα μέτρα και θέλω όλοι να θυμηθούμε εδώ όμως την πίεση που δέχτηκε αυτή η ελληνική κυβέρνηση που σήμερα πιστεύω τα έχει καταφέρει καλά, την πίεση που δέχτηκε, να ανοίξουμε τα σύνορα της χώρας, να έρθει ο τουρισμός, μας κυσσοδούμε. Όλοι το ζητάγαμε και εσείς πιέζατε συνάδελφοι εξ αριστερών. Πιέζατε όλοι. Γιατί όλοι λέγαμε ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει. Αν το καλοκαίρι δεν έρθει ο τουρισμός, δεν θα έχουμε τα έσοδα, τα απαραίτητα, άρα θα βουλιάξουμε. Όλοι μαζί το είπαμε που γίναν τα λάθη λοιπόν και εδώ πρέπει να εστιάσουμε όλοι. Καλό είναι να λέμε να γίνουν τεστ, να γίνουν τεστ και πρέπει να γίνουν. Όμως σήμερα πάνω απ' όλα αυτό που δεν τηρήσαμε από το καλοκαίρι και μετά γιατί ο κορωνοϊός σίγουρα ήρθε απ' έξω στη χώρα αυτή, αλλά εμείς δεν φυλακτήκαμε. Πώς να το κάνουμε, δεν τηρήσαμε τα μέτρα, ξεχάσαμε τις σκηνές του καλοκαιριού, ξεχάσαμε που σε ανοιχτούς χώρους στην παραλία ο ιός μεταδίδεται και το ξέρουμε αυτό, ξέρουμε τη μεταδοτικότητά του. Λοιπόν και ακόμα λοιπόν σήμερα στηρούμε ακριβώς τα ίδια μυαλά, βγήκαμε στις πλατείες, βγήκαμε παντού, ιδιαίτερα οι νέοι μας. Δεν οφείλουμε όλοι λοιπόν σήμερα, σήμερα, σήμερα που φτάσαμε στο διατάφτα να ακολουθήσουμε τα μέτρα. Αυτό πρέπει να βάλουμε πρώτα και πάνω απ' όλα, τα μέτρα, αποστάσεις, μάσκα και ό,τι άλλο υγιεινή, καθαριότητα κτλ. Αυτό είναι το πρώτο που οφείλουμε να κάνουμε. Αυτό λοιπόν πρέπει να είναι ένα μήνυμα από εδώ σήμερα. Εγώ δεν διαφώνω σε πιο πολλά που ακουστήκανε, σαφέστατα, αλλά όμως το μήνυμα μην το ξεχάσουμε αυτό, αυτό έχει σημασία. Αν δεν αλλάξουμε δεν θα κάνουμε τίποτα. Αν μεθαύριο εγώ συμφωνώ το Σαββατοκύριακο να πάρει απόφαση αυτή η κυβέρνηση αν δεν γίνει γενικό lockdown να μην έρθουν από την Αθήνα οι επισκέπτες εδώ. Αν το πάρει αύριο το λύσαμε και αυτό το θέμα, αλλά αν δεν γίνει να πιέσουμε. Γιατί είδαμε ότι έπαθαν οι Σέρες από τη Θεσσαλονίκη. Πού αφήλεται αυτό στην απροσεξία και σε κάποιους που θέλαν να βγάλουνε γρήγορα και εύκολα λεφτά μη υπολογίζοντας την ανθρώπινη ζωή. Αυτό είναι μια πραγματικότητα και εκεί πρέπει να επιμένουμε όλοι. Θα αναφερθώ σε δυο-τρία άλλα πράγματα για να λέμε και τα πράγματα με το όνομά τους. Δεν έχουμε μόνιμες προσλήψεις στην περιφέρεια Πελοποννήσου. Κάνετε λάθος συναδελφή, υπάρχει μια λάθος εσφαλμένη πληροφόρηση σε αυτό. Σήμερα μόνιμες θέσεις πέρα από τους επικουρικούς και το επικουρικό προσωπικό που προσελήφθη τους προηγούμενους μήνες, το οποίο δεν είναι λίγο. Στην περιφέρεια Πελοποννήσου είναι πάνω από 450 νοσηλευτές, κοντά στους 500. Έχουμε περίπου 150 γιατρούς επικουρικούς. Ταυτόχρονα στην περιφέρειά μας τρέχουν θέσεις πάνω από 140 θέσεις μόνιμων γιατρών. Ναι, να παραδεχτούμε μία αλήθεια ότι το εσύ, το σύστημα αυτό που υπήρχε και το έμπειρο προσωπικό τελειώνει, σε 2-3 χρόνια θα φύγουν όλοι. Ωραία, εκεί λοιπόν να πέσουμε όλοι πάνω και να πούμε στο διάστημα αυτό να αναπληρώσουμε αυτά τα κενά. Είτε από το εξωτερικό, είτε με συνεργασία με το ιδιωτικό τομέα, είτε με τις προσλήψεις όπου μπορούμε να το κάνουμε. Ναι, συμφωνώ. Μη λέμε όμως πράγματα ότι, ας πούμε, δεν μπορώ να δεχθώ για ένα νοσοκομείο που δουλεύω σήμερα το οποίο σήμερα νοσηλεύει 8 αρρώστους με κορονοϊό της Τρίπολης, η Καλαμάτας κάτι ανάλογο. Νοσηλεύει, νοσηλεύει, τι να νοσηλεύει. Και στην Καλαμάτα νοσηλεύονται άνθρωποι με κορονοϊό, λειτουργεί ως COVID. Και γιατρεύονται και πάνε σπίτι τα περιστατικά που δεν χρειάζονται διασολύνωση, έτσι, ή δεν χρειάζονται μια αξημένη φροντίδα σε μέτρια κλπ. Ακούστε να δείτε, εδώ που φτάσαμε, εάν υπάρχει σοβαρό θέμα θα επιτακτούν τα πάντα, θα γίνουν τα πάντα. Έτσι, θα φτάσουμε σε εικόνες οι οποίες δεν θα είναι καλές, αλλά θα το κάνουμε και αυτό, να το ξεπεράσουμε. Και ας δούμε στο μέλλον τι έχουμε να κάνουμε. Δεν γίνεται, δεν μπορείτε, προλάβουμε όλα δηλαδή. Αλλά αυτή η απεσιοδοξία, παρακαλώ λιγάκι να τη μετριάσουμε. Αυτή η κριτική, εξ' αριστερών, να μετριαστεί στο πρέπον, σε εκείνο που πράγματι συμβαίνει. Γιατί και στην Καλαμάτα βλέπω προσπάθει, και στο νοσοκομείο της Κορίνθου, σε όλα τα νοσοκομεία. Γιατί μιλάμε και εμείς οι ενεργοί γιατροί τώρα, μιλάμε μεταξύ μας. Επ' προχθές ήρθε περιστατικός στην τρίπολη από τα Κύθηρα, το οποίο ήταν COVID. Ήρθε από τα Κύθηρα, το πήραμε δηλαδή από την περιφέρεια Αττικής. Και το φέραμε εδώ. Ε, τι να κάναμε. Θα κάναμε το καλύτερο. Θα δώσουμε όλοι ό,τι καλύτερο πρέπει. Θα αγωνιστούμε. Θέλω να πω και να το πω με κάθε καλή διάθεση. Λέμε να πάρουμε εμείς την αρμοδιότητα. Χρειάζεται χρόνος για αυτό. Δηλαδή λέω, για παράδειγμα, οι προληπτικοί ατρικοί να πούμε στα Κέντρα Αγίας να έρθουν σε εμάς. Εγώ δεν διαφωνώ. Ναι, να γίνει. Ξέρουμε όμως αυτό τι απαιτεί. Τι γνωστίς έχουμε ως περιφέρεια σήμερα. Έχουμε το προσωπικό. Έχουμε τους πόρους. Θα έρθουν οι πόροι. Γιατί αν δεν έρθουν οι πόροι, γιατί το έχουμε πατήσει. Την έχουμε πατήσει χίλιες φορές. Έχουμε πάρει αρμοδιότητες πολλές. Οι πόροι δεν ήρθαν όμως πάντα. Λέμε τη δακοκτονία, για παράδειγμα. Έχουμε τους πόρους. Αφού ξέρουμε όλοι ότι δεν είναι αρκετά. Τα αρκετά τα λεφτά που παίρνουμε. Δεν το κάνουμε όμως σωστά, γιατί δεν έχουμε το σύνολο των χρημάτων που απαιτούνται. Το ξέρουμε αυτό όμως. Άρα λοιπόν, ωραία να πάμε, λέω, γιατί δεν μπορούμε να λέμε για πρωτοβάθμια πρόληψη, ας πούμε στα κέντρα υγείας σήμερα, όπου δεν υπάρχει η τεχνολογία. Έχουν αξιονυγότητες. Πώς θα γίνει εκεί αυτοί, δηλαδή είναι ζητήματα τα οποία δεν είναι τόσο απλά. Ναι, να προσπαθήσουμε να καθίσουμε να το κουβεντιάσουμε όμως. Μην πάμε και κουτουλήσουμε γιατί να μην ξεκνάει κανένας το ότι έπαθε η Ιταλία, ας πούμε, που είχε δώσει τις περιφέρειες την αρμοδιότητα, την εκτελεστική αρμοδιότητα. Όσοι είναι γιατροί καταλαβαίνουν. Λοιπόν, ναι όμως, εκεί τι έγινε. Δεν δέχτηκε η περιφέρεια, ας πούμε, να απαγορέψει τις εκδηλώσεις τότε. Το κράτος έλεγε ναι, η περιφέρεια έλεγε όχι. Άρα λοιπόν μπλέκουμε σε ένα κυκαιόνα το οποίο εγώ λέω να μας προβληματίσει. Δεν λέω κάτι το οποίο έτσι το βάλω σαν θέση ας πούμε εχμής κτλ. Όχι, να προβληματιστούμε για να καταφέρουμε το καλύτερο. Λοιπόν, αυτά ήθελα να πω με λίγα λόγια. Δεν νομίζω ότι έχω κάτι άλλο να πω. Α, για το Μωριακό Αναλητή στην Τρίπολη που τα άκουσα, γιατί είμαστε από εδώ. Ο Μωριακός Αναλητής ήδη σήμερα ή σήμερα ή αύριο είναι στο νοσοκομείο. Λοιπόν, έχουν γίνει τεράστιες προσπάθειες και η υπηρεσία εδώ έκανε το καλύτερο που μπορούσε δυνατό με αυτές τις δυνατότητες που είχε. Άρα λοιπόν όλοι να συμβάλουμε να ξεπεράσουμε αυτό το δύσκολο τώρα. Πρώτα απ' όλα όμως, τηρούμε τα μέτρα. Γιατί διαφορετικά και με αυτό το lockdown που θα γίνει, αν δεν τα σεβαστούμε όλοι, δεν θα έχουμε θέμα. Αν υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων που δεν θα αντατηρήσουν, πάλι θα έχουμε πρόβλημα. Κύριε Πρόεδρε, ο Γιώργος ο Πουρογιώργος σε μισό λεπτό θέλω, μπορώ να έχω. Δευτερολογίες δεν θα έχουμε, κύριε Πρόεδρε. Ναι, ναι, να κάνει τη διευκλήνηση που θέλει ο Γιώργος και προχωράμε στη δευτερολογία με τον κύριο Κάτσαρι. Σίγουρα, στη χρονική περίοδο που βρισκόμαστε, δεν μπορούμε να κάνουμε μεθ. Μπορούμε όμως να διερευνήσουμε αν μπορούμε, σαν περιφέρεια Πελοποννήσου, να χρηματοδοτήσουμε ΜΑΦ, Μονάδας Αυξημένης Φωτίδας. Είναι ένα ζήτημα το οποίο θεωρώ ότι μπορούμε, στα μεγάλα νοσοκομεία, να προχωρήσουμε σε αυτό το βήμα. Και δεύτερο, να κάνουμε μια διευκλήνηση πάνω στα τεστ που γίνονται στη Λακωνία. Εγώ δεν είπα ότι δεν γίνονται τεστ, είπα ότι χρειαζόμαστε πιο πολλατές τα κόμματα. Λοιπόν, υγεία ο κύριος Κάτσαρις. Έχω το λόγο, κύριε Πρόεδρε. Ναι, δύο λεπτά όμως αυτηρά, νομίζω ότι έχουν εξατλίσει το θέμα. Να σας ευχαριστήσω δύο λεπτά, θα κάνω λιγότερο. Θα σας ευχαριστήσω πρώτα για την δημοκρατική σας ευδαισθησία και για την τήρηση του κανονισμού. Με αφήσατε και μίλησα τρία λεπτά ενώ δικαιούμουν πέντε και εσείς μιλήσατε εφτά και άλλοι περιφερειακοί σύμβουλοι ανεκτήτατοι οχτώ. Αφήστε με να τελειώσω δύο λεπτά μου. Αυτό το λέω για να καταγραφεί στα πρακτικά και να υπάρχει. Μιλήσατε δέκα λεπτά και μιλήσατε τρία. Μας προκαλείται κιόλας, στη δευτερολογία δεν θα έλεγα τόσα, μας προκαλείται κιόλας, λες και κυβερνούσε η αριστερά, η εξοκρινευβολευτική αριστερά, πενήντα χρόνια αυτή τη χώρα, διαπιστώνεται το ξεχαρβάλλωμα της δημόσιας υγείας που το επιφέρατε εσείς και μας προκαλείται κι από πάνω. Ότι εμείς θέμε που σας κάνουμε και κριτική που ξεχαρβαλώσετε τη δημόσια υγεία και θα πεθαίνει ο κόσμος σε λίγο, έτσι όπως πάνε τα πράγματα στον δρόμο. Αυτό είναι θράσος. Είναι θράσος από αυτούς που κυβερνούσαν πενήντα χρόνια τη χώρα και ξεχαρβαλώσαν το δημόσιο σύστημα υγείας να άρχονται και να προκαλούν εμάς που κάνουμε κριτική. Απίθμενο θράσος θα έλεγα. Όχι απλά θράσος. Δεύτερον. Τρίτον. Και τώρα ακόμα μπορεί η κατάσταση να σωθεί. Ακούστε τις προτάσεις, κάντε προτάσεις στην κεντρική πολιτική ηγεσία που μιλάτε μαζί τους γιατί εμείς είμαστε ακροαριστεροί και δεν θα μας ακούσουν και πείτε τους να κόψουν τις επιχορηγήσεις στο κεφάλαιο, να τις δώσουν εκεί που χρειάζεται για να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα υγείας, να γίνουν προσλήψεις στην παιδεία, να γίνουν τα τμήματα πολύ μικρά, να προσληθούν γιατροί, να φτιαχτούν μονάδες συντατικής, να φτιαχτεί δημόσια υγεία, να επιταχθούν οι ιδιωτικές κλινικές. Μπας και σωθούμε από αυτή την κατάσταση. Δεν είναι αργά. Κάντε ένα βήμα. Τουλάχιστον αυτό. Και σταματήστε να μας πουνάτε το δάχτυλο. Επίσης σας κάνουμε κριτική που τα διαλύσατε όλα και ερχόσαστε τώρα να μας το παίξετε και σωτήρες. Ευχαριστώ πολύ. Κυρία Λιμπεροπούλου. Τι να πω κύριε Πρόεδρε. Τι να σας πω. Εγώ σας έκανα μερικές προτάσεις. Την πολιτική δυστυχώς που θα ακολουθήσει η κεντρική κυβέρνηση δεν την καθορίζουμε εμείς. Άρα λοιπόν το ευτύχημα θέλει να μας ακούγανε κυρίες και κυρίες συνάδελφοι. Έστω και λίγο. Δεν θα ήταν κακό αυτό. Εγώ επαναλαμβάνω κύριε Πρόεδρε. Κάντε δειγματολεπτικούς ελέγχους. Υπάρχει θέμα. Πρέπει να δούμε τι θα γίνει. Θέλετε να το ακούσετε, ακούστε το. Μια πρόταση είναι, θεωρώ ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση. Ευχαριστώ. Ο κύριος Πετράκος. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε, όταν το Σεπτέμβρη ο ιατρικός σύλλογος Μεσσινίας αλλά και όλοι οι σύλλογοι των μητιατρών και των νοσηλευτών σε σύσκεψη που γίνεται στο Δημαρχείο της Καλαμάτας κρούν τον κόντωνα του Κινδίνου γιατί δεν υπάρχουν ικανό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Και μάλιστα για ένα νοσοκομείο όπως είναι της Καλαμάτας που έγινε να νοσηλεύει και κόβιν και λένε ότι είναι τραγικό ότι έχουμε τραάστιες ελλείψεις επαθολόγους. Και οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι οι παρατάξεις που κυριαρχούν σε αυτούς τους φορείς είναι η παράταξη η οποία πρόσχεται στο κόμμα της Κυβερνητικής Δημοκρατίας, στο κυβερνητικό κόμμα. Άρα λοιπόν δεν είναι θέμα ότι κάναμε εμείς κριτική από τα αριστερά και την κάναμε για αντιπολιτευτικούς λόγους. Οι άνθρωποι αυτοί κάνανε κριτική από τα αριστερά ή είπανε τα πραγματικά προβλήματα τα οποία υπάρχουν. Λοιπόν για να συνονιωθούμε τα προβλήματα είναι πολύ σοβαρά έχουν να κάνουμε τη χρόνια υποστελέφωση και λοιπά τι κάνουμε τώρα. Λοιπόν πρώτον αυτό που κάνουμε τώρα είναι να σαν περιφέρειαν αυτό που είπα να αναμορφώσουμε τον προεπολογισμό και να δώσουμε χρήματα έτσι ώστε. Να αναπτυχθούν θάλαμοι αρνητικής πίεσης σε όλα τα νοσοκομεία. Να φοβιαστούν όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας με μηχανήματα για τεστ. Να υπάρξει να δώσουμε ό,τι χρειάζεται για ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και αναλώσιμο. Δεύτερη κατηγορία πρέπει να πιέσουμε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις χωρίς τυπικές χρονοβόρες διαδικασίας και να μονημοποιήσει τους επικουρικούς γιατρούς που υπάρχουν. Να δώσει, να ενισχύσει τις δαπάνες για την υγεία, να προχωρήσει σε μέτρα και ελέγχους δωρεάν τεστ παντού, να ενισχυθούν τα δωρεάν τεστ με κινητές μονάδες. Και επειδή μας λένε ότι από αύριο θα έχουμε lockdown για ένα μήνα. Μετά από δύο μήνες, να μην ξανά έχουμε τα ίδια, γιατί εμβόλιο δεν βγαίνει. Άρα λοιπόν μετά από δύο μήνες πάλι θα ξανακούμε τα ίδια. Ας ακούσουμε τις αγωνίες που εκφράστηκαν και σήμερα από τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας της Καλαμάτας, ο οποίος είπε ότι εργοδότες κρύβουν τον αριθμό για να μην τεθούν σε καραντίνα και κλείσουν ή υπάρχει ένα λαλούμ και αέληψη συντονισμού ανάμεσα στην αστυνομία, σε διοικείς νοσοκομείων, στο νεοβί. Λοιπόν, και πρέπει να απαιτήσουμε λοιπόν να υπάρξουν όλα αυτά που διεθυνθώσαμε αυτήν την περίοδο και κυρίως τα λεπτά σε παραλαμβάν 15 μέρες. Το μπαλάκι σήμερα, επειδή επειδή πήρε ο κύριος Αναστασόπλος για τους Καγκαλιάνους, να πω για άλλη πόλη της Τριφυλλιάς, την Κυπάρισσία, υπάρχει κρούσμα σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος προσχολείο και γίνεται καταγγελίες παιδιά θα προχωρήσετε σε χνηλάτσεις, θα κάνετε αυτό και η αστυνομία δεν ξέρω, ο διοικητής του νοσοκομείου δεν ξέρει, ο ΕΟΔΙ θα μου πει. Άρα λοιπόν εδώ έχουμε ένα λαλούμ. Χρήματα και κλείνω ενίσχυση του δημόσιο συστήματος υγείας και υπερηφέρει αναμόρφωση του προϋπολογισμού για να κάνει αυτά τα οποία δεν κάνει δυστυχώς η Κεντρική Εξουσία, να συμβάλουμε για να βοηθήσουμε τον κόσμο γιατί εμείς είμαστε πιο κοντά και καταλαβαίνουμε πολύ περισσότερο. Τελειώσατε, τελειώσατε. Μόνιμο προσωπικό να ενισχυθούν οι δομές υγείας, να υπάρξουν προσλήψεις λόγου κορονοϊού για γιατρούς δημόσιας υγείας και για νοσηλευτικό προσωπικό για να μπορούν να κάνουν τεστ και στην περιφέρεια, να το απαιτήσουμε αυτό. Απλά πράγματα. Λοιπόν, ο κ. Σικελάρης. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Πολύ σύντομα για να είμαι μέσα στον χρόνο. Επειδή γίνεται κουβέντα περί δημιουργικών προτάσεων, περί υπεύθυνων στάσεων των παρατάξεων, όσο λοιπόν σημαντικό και σοβαρό είναι το θέμα της τάσης της κάθε παράταξης ώστε να κάνει προτάσεις σε σχέση με το πρόβλημα. Γιατί να θυμίσω κι εγώ ότι έχουμε ψηφίσει και έχουμε στηρίξει αρκετές προτάσεις όσον αφορά και μεταφορά χρημάδων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, παρόλο που είναι σταγόνα στο νοκεανό αυτά τα κοντήλια, είτε για πρόσληψη εποχικού προσωπικού, παρόλο ότι δεν συμφωνούμε σε αυτού του είδους ελαστικές σχέσεις εργασίας και ζητάμε μόνιμο προσωπικό, γιατί ανέφερε πριν ο κ. Διαμαντόπουλος ότι είναι τρεις στη διεύθυνη της υγείας για να κάνουν τη δουλειά και πράγματι είναι ήρωες οι εργαζόμενοι, αλλά κάποιος στέει και κάποια πολιτική φταίει για να είναι τρεις αυτή τη στιγμή στη συγκεκριμένη διεύθυνση που έχει σχέση με τη διαφύλαξη της υγείας. Αφού λοιπόν όσο σημαντικό είναι αυτό λοιπόν οι προτάσεις, άλλο τόσο σημαντικό είναι να αναδεικνύεις μέσα από αυτή τη διαδικασία και μέσα από αυτό το θεσμικό όργανο τις αιτίες της πολιτικής αυτής που έχει δημιουργεί σε αυτή την κατάσταση, αυτή την εκκληκτική κατάσταση αυτή τη στιγμή στην υγεία και γενικότερα με τον κίνδυνο που υπάρχει για την υγεία του λαού. Όταν λοιπόν αυτή η πολιτική γιατομική ευθύνη και σας θυμίζω ότι εκεί ανάγουν το πρόβλημα, το τελευταίο διάστημα, δεν εννοούν την ευθύνη του καθενός ως μέλους μιας κοινωνίας που εγγυάται την υγεία και τη ζωή του που έχει ως κριτίο τις δικές του ανάγκες, εννοούν το κάθε κομμάτω κάνε κομμάτω μόνος. Κάνε κύριε Κελάρη. Αφήστε με κύριε Πρόεδρε μια στιγμή. Όχι κύριε Κελάρη, τι να σας αφήσω. Από πού το παίρνετε αυτό το δικαίωμα, το έτσι το αυτοδίκιο. Από πού κύριε Πρόεδρε. Από πού. Δε μαθείτε τους υπόλοιπους. Άντε πράγμα. Δεν κατάλαβα. Δεν με πειράζει τίποτα από τη Λέργεια. Δεν σε ακούω. Δεν σε ακούω. Αλλά τελείωνε. Εσείς ή οι άλλοι που δεν σε πρόσεξαν, σε καμιά απορρίπτωση όμως δεν θα φταίει το αστικό κράτος και η εργοδοσία. Εμείς λοιπόν, για να συμβάλλουμε δημιουργικά και αφού θέλετε και ζητήσατε προτάσεις, θα σας πω σύντομα τις προτάσεις μας. Η περιφέρεια να απαιτήσει από τον Ιωδή να ξεκινήσουν άμεσα μαζικά τεστ σε όλους τους εργαζόμενους στη δημόσια και ιδιωτική υγεία και πρόνοια, στα εργοστάσια, σχόλους δουλειάς και λοιπά. Ουσιαστικούς ελέγχους από τη διέθυνση δημόσιας υγείας, της περιφέρειας, στους τόπους δουλειάς, να επιβληθούν τα παρέτα μέσα και μέτρα προστασίας της υγείας και την ασφάλεια των εργαζομένων, ειδικά μέτρα και τακτικούς ελέγχους στις ιδιωτικές και ινικές οίκους εργηρίας, στα προνοιακά ιδρύματα και λοιπά. Μίωση των μαθητών ανατάξει ώστε κανένα δμήμα να μην έχει πάνω από 15 και να συναστηθεί... Πώσετε τον λόγο στον κ. Κελάρη, σας παρακαλώ. Τέλος ο κ. Κελάρης. Τέρμα. Δεν μπορούμε να συνονοηθούμε, τι να κάνουμε. Πάμε παρακάτω. Ο επόμενος. Ο κ. Μπουτρούκας. Όχι. Ο κ. Δέδες. Προσχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι κοινωνικοί... Κόθ' του το λόγο, είπα τελείων. Ε, μα, δεν το καταλαβαίνεις άνθρωπε μου. Συμπεριφέρει από την κυβέρνηση στην άμυση... Κύριε Κελάρη, δεν σε ακούει κανείς. Υποργία νέων κλινών, ασφαλές και θαλάμους, αρνητικής πίεσης, πολλών κλινών... Τι δεν ακούει, ακούει καλά, ξέρει τι κάνει. ...για να λειτουργήσουν, για σχέδιο επίταξο... Τώρα πήγουμε, μη να είναι ο κ. Κελάρης, να λέει. ...για να πει ο χαρμογήτερα, αν εξακροθεί... Γιατί θέλει σχέδιο, κύριε Πρόεδρε, και είστε γιατρός και το ξέρετε. Θέλει σχέδιο από σήμερα για να επιταχθεί ιδιωτική υγεία αύριο, όπου θα την έχεις ανάγκη. Ευχαριστώ. Ο κ. Δέδες. Κύριε Πρόεδρε, εγώ δεν θα σας πάρω χρόνο, συμφωνώ με τις περισσότερες απ' τις προτάσεις του ακουστικού... Εγώ έτσι κι αλλιώς δεν θα μίλαγα πολύ, πρόεδρε, γιατί εγώ συμφωνώ με τις περισσότερες απ' τις προτάσεις του κατέθεση του κ. Πετράκος και ο κ. Στατούλης στην πρωτολυουλομιλογία του. Νομίζω μπορεί να γίνει ένα κοινό πλαίσιο, όπως ακούστηκε. Επιφυλαστό μας είναι την ψήφο μας. Κύριε Στατούλης. Εδώ νομίζω ότι το πρόβλημα δεν είναι να κάνουμε ένα πακέτο προτάσεων, προκειμένου να έχουμε μια επίκαιρη ρεαλιστική πρόταση. Εδώ, ως περιφερειακό συμβούλιο, θα πρέπει να καταλήξουμε σε μία απόφαση, η οποία, ανεξάτητα από το τι θα ανακοινώσει αύριο ο κ. Πρωθυπουργός, να αποτελεί οχυρό και υπεράσπιση της Πελοποννήσου. Η περιφέρεια Πελοποννήσου αντιμετωπίζει πρόβλημα. Θα συμφωνήσω με την άποψη του κ. Πουλοκέφαλου, που ξεκάθαρα είπε για το πρόβλημα. Τα στοιχεία αυτά, κύριε Γενικαία Διευθυντά, θα πρέπει να σας βάλουν σε ανησυχία. Δεν ξέρω τι λέει ο ΕΟΔ, αλλά υπάρχει μια γρήγορη εξέλιξη της νόσου στην περιφέρεια Πελοποννήσου. Όταν το δείγμα των τεστ είναι πάρα πολύ μικρό, είναι πάρα πολύ μικρό. Δεν είναι να ελέγξεις μόνον τους πληθυσμούς που είναι επιρρεπείς, τους εργάτες γης. Είναι λάθος αυτό και να το ακούω από εσάς. Είναι λάθος να το ακούω από εσάς. Δεν είναι το θέμα ο έλεγχος των γυροκομείων. Τα γυροκομεία που είναι κλειστή χώρη, μολύνονται από ανθρώπους που το μεταφέρουν. Ο έλεγχος της κοινωνίας είναι το μεγάλο πρόβλημα. Και η συμμόρφωση προς τις αρχές του πρωτοκόλου. Το πρωτόκολλο δεν είναι ελληνικής κατασκευής. Δεν είναι του ενός κόμματος ή του άλλου κόμματος. Το πρωτόκολλο αυτό ακολουθείται πλέον με οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε όλες τις χώρες. Είτε είναι ευρωπαϊκές, είτε είναι λατινοαμερικανικές, είτε είναι ότι είναι. Ασφαλώς και υπάρχει πρόβλημα. Και είναι και πολιτικό το πρόβλημα. Είπα ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη πήρε μέτρα από τον φόβο που είχε δημιουργηθεί που κατέστρεψαν την οικονομία. Σε μια περίοδο που δεν είχε πρόβλημα η Ελλάδα, όπως δεν είχανε πρόβλημα τα Βαλκάνια. Και επειδή λέτε πράγματα τα οποία δεν ισχύουν, θέλω να σας πω ότι στο πρώτο κύμα, τα Βαλκάνια, οι Βαλκανικές χώρες δείξανε εξαιρετική αντοχή σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες χώρες. Αυτή τη στιγμή έχουμε πρόβλημα. Και το πρόβλημα συνεχώς επιδινώνεται. Επιδινώνεται γιατί δεν πάρθηκαν μέτρα. Αφήσαν τον τουρισμό, γιατί είχανε κάποιες προσδοκίες, οι οποίες αποδείχτηκαν στην πράγμαση ότι δεν ήταν ρεαλιστικές. Δεν πήραν μέτρα για τον έλεγχο του τουρισμού. Αυτή είναι όλη η ιστορία. Έχουν ευθύνες λοιπόν όσοι αποφάσισαν. Έτσι, δεν μπορεί ο Υπουργός Υγείας να βγαίνει μόνον όταν θέλει να πλέξει τον ύμνο του δικό του και να είναι απόνα από όλες τις υπόλοιπες στιγμές. Έχει ευθύνει ο Υπουργός Υγείας. Τι έκανε για να θωρακίσει πρόεδρε το Σύστημα Υγείας? Απολύτως τίποτα. Και δεν είναι κομματικές οι αναφορές αυτές, είναι βαθύτατα πολιτικές. Το Υπουργείο Υγείας κοιμήθηκε και ήταν ανεπίτρεπτο. Άρχισαν τον Πρωθυπουργό να εγκαινιάσει τα 50 κρεβάτια της Νέας ΜΕΘ της Βουλής στο Σωτηρία χωρίς να έχουν υποδομές και μετά πέναν τα κρεβάτια να τα ξαναμπάνε πάλι στους θαλάμους. Αυτά είναι ντροπείς πράγματα. Γι' αυτά μιλάμε. Γι' αυτά πρέπει να μιλήσουμε. Και μην νομίζει κανένας ότι είναι περισσότερο από μένα πολιτικά τοποθετημένος και κομματικά. Μην το νομίζει αυτό κανένας, γιατί όλοι μετριόμαστε με τη σταθερότητα στις απόψεις μας και με τίποτα παραπέρα και με τη γνώση που έχουμε. Αυτό και είπα ότι σε μία κατεύθυνση μπορούμε να κινηθούμε. Εάν τα μέτρα αύριο που θα ανακοινωθούν δεν εξασφαλίζουν το να κοπεί ο ομφάλιος λόρος προς τις κοινωνικές ομάδες που φέρουν μεγάλο υγικό φορτίο, τότε τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ άσχημα. Και ασφαλώς δεν μπορούν οι γιατροί και δεν έχουν τις γνώσεις για να αντιμετωπίσουν όχι την απλή συμπτωματολογία του κορωνοϊού, την βαρύτατη επιπλοκή του κορωνοϊού, γιατί έχουν αλλάξει παντελώς τα πράγματα στη μηχανική της αναπνοής. Εδώ βλέπουμε καινούργιες τεχνικές, καινούργιες δομές, καινούργιες αντιλήψεις για την αντιμετώπιση αυτών των πράγματων. Σε αυτό το πράγμα δεν μπορούμε. Όσο και να κάνουμε, όσο και να τρέξουμε τώρα, δεν μπορούμε να βρούμε. Ούτε τους ανθρώπινους πόρους, και έχει δίκιο προέδρος αυτό, διαθέτει η χώρα μας, που να έχουν την δυνατότητα και την ικανότητα. Τα θεραπευτικά σχήματα που ακούγονται μέχρι τώρα, υπήρξε προχθές ανακοίνωση επίσημη στα μεγαλύτερα ιατρικά περιοδικά, ότι βγαίνουν off. Η μόνη ελπίδα που έχει αποδειχθεί είναι στα μονοκραννικά αντισώματα. Αλλάζουν λοιπόν συνεχώς, γιατί δεν το ξέρουμε τον ιό. Εμείς αυτή τη στιγμή οφείλουμε απέναντι στους συμπολίτες μας να κόψουμε τον ομφάλιο λόρο της μόλυνσης. Και αυτό θα κοπεί σταματώντας την επικοινωνία, γιατί δεν ελέγχεται η επικοινωνία και το ξέρουμε πάρα πολύ καλά, και από την άλλη πλευρά ζητώντας από τους συμπολίτες μας να τηρήσουν αυστηρά τα μέτρα προστασίας. Χέρια, αποστάσεις, τα γάντια δεν έχουν επιβεβαιώθηση ότι βοηθούν στην ιστορία αυτή. Μην το ξαναπούμε, γιατί θεωρούνται σε άλλες περιπτώσεις και ως αισθία μετάδοσης του ιού και το πλήσιμο στα χέρια. Αυτό που παραδοσιακά υπάρχει στις αντιλήψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, από την αρχή συστάσεως του και από την εμπειρία που έχουμε πάρει ως Παγκόσμια και ανθρώπινη κοινωνία. Και τελειώνω, κύριε Πρόεδρε, με μια κουβέντα μόνο. Δεν είπε κανένας για τη Λακωνία ότι δεν γίνονται τεστ. Δεν γίνονται τα τεστ που πρέπει και απαιτούν, γιατί άκουσα τον κύριο αντιπεριφερειάρχη. Ξέρει τι έγινε μετά από την αποκάλυψη του προβλήματος στους εργάτες γης στο Δήμο Ευρώτα? Διασκορπίστηκαν όλοι. Ήταν μια ορολογιακή βόμβα που απλωνότανε παντού, γιατί δεν ήξερε κανένας που πάνε. Και να του πω αυτό που είπε πάλι ο Πουλοκέφαλος, ότι αν δεν υπήρχε η πολιτική δική μας και το μοντέλο για την επιτήρηση της ελλονωσίας, τότε δεν θα ήταν καθόλου αντιλητό το θέμα και επίκαιρα. Τυχαία το βρήκαμε μέσα από αυτή τη δομή, μέσα από αυτό το σύστημα. Και αν είχαμε μέχρι τώρα ήδη προχωρήσει και εντάξει αυτό που είχαμε προετοιμάσει για το Παρατηρητήριο Δημόσιας Υγείας με τις προβλεπόμενες κινητές μονάδες, δεν θα είχαμε ανάγκη κανέναν εωδή και κανέναν απολύτως έξω από την περιφερία μας. Το λόγο έχει ο περιφερειάρχης. Συγγνώμη, βγάλω τη μπάσκα, δεν μπορώ να μιλήσω. Έχω ελεχθεί, να ξέρετε. Εγώ δεν έγινα σοφότερος από την τετράωρη συζήτηση. Τι κάναμε τέσσερις ώρες εδώ. Διακηρύξεις, γνωστές θέσεις, λόγους, ρητορίες, το αποτέλεσμα ποιο είναι. Δηλαδή, τι ζητείτε από την περιφερειακή αρχή να κάνει περαιτέρω. Εγώ έχω να συστήσω ψυχραιμία, αισιοδοξία και ελπίδα. Η παγκόσμια κοινότητα δεν αντιμετώπισε πανδημία για πρώτη φορά. Έχει αντιμετωπίσει κατεπανάληψη με λιγότερα όπλα και θα αντιμετωπίσει και άλλες πανδημίες στο μέλλον. Αυτό είναι βέβαιο. Αύριο θα έχει χώρα γενικό lockdown, μάλλον, που σημαίνει πέντε δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα. Το λέω προς όλους αυτούς οι οποίοι αγαπούν τα περιβόλια με τα λεφτόδεντρα. Κόφτε λεφτά, δώστε εδώ, δώστε εκεί. Υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι είναι επιστοίμονες στα θέματα του λαϊκισμού, να χαϊδεύουν αυτιά προς όλες τις κατευθύσεις. Ποιος ξεγνάει σε αυτή την αίθουσα ότι μιλάμε για μια κυβέρνηση ενάμιση χρόνου, η οποία ήταν έξι μήνες κυβέρνηση, όταν άρχισε αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Έτσι δεν είναι. Ενάμιση χρόνο τώρα, έξι μήνες όταν ξεκίνησε το πρόβλημα, του οποίου η αντιμετώπιση επενέθηκε διεθνώς. Είναι έτσι ή δεν είναι. Ο καθένας βέβαια κάνει τις εκτιμήσεις του. Η θεωρή τον εαυτό του περίπου ισοειψεί με τον πρωδυπουργό της χώρας. Λοιπόν, είχαμε συγκεκριμένες επιτυχίες. Τώρα έχουμε ένα πρόβλημα διωγκωμένο, ασφαλώς. Μπορείτε να μου πείτε τι κάνει η Αγγλία, τι κάνει η Γαλλία, τι κάνει η Ιταλία, τι κάνει η Ολλανδία που αγωνιώντας άκουσα τις ειδήσεις, άκουσα τον Ολλανδό πρωδυπουργό να ρετορεύει. Τι γίνεται διαφορετικό σε αυτές τις χώρες, όπου βεβαίως θα έχουμε γύρω στο 3% πτώση του ΑΕΠ σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα ίδια γίνονται. Οι συνταγές δεν είναι πολλές για να κάνουμε την επιλογή. Έχουμε ένα κράτος, πέρα τα οικονομικά προβλήματα, έχει και συγκεκριμένη οργάνωση και συγκεκριμένες διοικητικές δυσκολίες στην οργάνωση του. Λοιπόν, δεν κάνουν κάτι άλλο οι άλλοι. Πιο εύκολος δρόμος ασφαλώς μπορεί να είναι η αντιπολίτευση, η αντικυβερνητική πολιτική, οι γνωστές κορώνες, πάρτε λεπτά από εκεί να τα δώσετε, γνωστές κορώνες πάρτε λεπτά από εκεί να τα δώσετε εκεί, και κάτι τέτοια πράγματα. Ρητορία που ακούγαμε πριν από 50 χρόνια, 60 χρόνια, καταδικασμένη διεθνώς τώρα μάλλον τελειώνει με το κύμα, το οποίο έρχεται τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ενώ η ρητορία αυτού του είδους. Λοιπόν, εγώ ήθελα σήμερα να ακούσω συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες να είναι και μια βοήθεια προς την περιφερειακή αρχή, να κάνει μερικά πράγματα περαιτέρω που δεν έχει κάνει, την περιφερειακή αρχή και όχι τις υπερεσίες, οι υπερεσίες παίρνουν κατεύθυνση συγκεκριμένη. Δεν υπάρχει υπερεσία που να κάνει κάτι μόνη της. Κάνει αυτό το οποίο λέει ο νόμος. Οι υπερεσίες έχουν προησταμένους. Αυτό πρέπει να ξέρετε. Και το ξέρετε πάρα πολύ καλά. Δεν υπάρχουν κινήσεις μεμονωμένες των υπερεσιών. Απαγορεύεται αυτό. Ό,τι λέει ο νόμος και ό,τι λένε οι προηστάμενες αρχές. Λοιπόν, νοσοκομείο αναφοράς πρέπει να γίνει έστω τώρα. Αγωνίστηκα από την πρώτη μέρα, από τότε που μας ανακοίνωσαν σε αυτή την αίθουσα, ότι έχουμε μόνο 10 κλίνες μετ. Για να μην αυτοπενευόμαστε. 10 κλίνες όλες κι όλες. Η περιφέρεια Πελοποννήσου. Λοιπόν, μεταφορά αρμοδιωτήτων και πόρων για την υγείας της περιφέρειας. Εγώ συμφωνώ απολύτως για να αναλάβουν οι περιφέρειες την πρωτοβάθμια υγεία. Αυτό θα γίνει μέχρι το τέλεινο ενδρίου να το επικυρώσουμε και να το στηρίξουμε. Λυπάμαι για το γεγονός, ότι έμειναν οι περιφέρειες και η αυτοδίκηση εκτός του σχεδιασμού δράσης για το κορωνοϊό. Δεν θέλω να πω περιτέρω τίποτα άλλο, διότι θα είναι μια κριτική και προσφύλους, οι οποίοι θα είναι πολύ αρνητικοί και ενδεχομένως και άδικοι. Σταματώ εδώ. Το ότι δεν αξιοποιήθηκαν οι δυνατότητες των περιφεριών, οι μικρές δυνατότητες που έχουν. Και σκεφτείτε, δεν έχουμε γιατρό στην αργολίδα και στη λακονία. Προσέξτε, είναι τέτοια η εκτίμηση που δεν έδωσαν ούτε καν το επίδομα που δίνουν τους νοσοκομιακούς γιατρούς στους γιατρούς τους οποίους έχουμε εμείς. Λοιπόν, συμφωνώ ότι πρέπει να υπάρξει σε αυτή τη φάση ένταξη των ιδιωτών γιατρών στις δομές και τις μονάδες του ΕΣΥ, προφανώς για το οποίο απαιτείται στήριξη με τους γιατρούς που γυράσκουν. Σε δύο-τρία χρόνια θα έχουν εγκαταλείψει τα νοσοκομεία. Είναι γνωστό το πρόβλημα. Ασφαλώς συμφωνούμε με την αναγκαιότητα αύξησης των πόρων από τη δική μας πλευρά, όχι μόνο από την πλευρά της κυβέρνησης. Οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε, να το κάνουμε. Γνωρίζετε ότι από το ΕΣΠΑ το δικό μας, με οριζόδια απόφαση, υποστηρώνονται οι επίκουροι γιατροί στα νοσοκομεία και οι νοσηλευτές, ό,τι είναι αναγκαίο να το δώσουμε, με απλούστευση των σχετικών διαδικασιών. Προσέξτε, μη γίνεται μια ανάθεση και βγαίνετε από μια άλλη μορμιά και καταγγέλετε, κάνετε ανάθεση για το ένα και για το άλλο εγώ. Δέχομαι πάντα εισηγήσεις από τις υπερεσίες, καλύτεη πίστη και ποτέ δεν έχουν διαψεύσει μέχρι τώρα στα ζητήματα τα οικονομικά. Και αυτό να γίνει. Όσον αφορά για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζομένων ασφαλώς, με 530 ευρώ δεν βγαίνει ο μήνας, είναι από τα θέματα της ατζέντας που θα κουβεντιάσω αύριο με τους επικεφαλείς υπουργούς στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Και επιπλέον θέλω να σας πω πρέπει να έχουμε ιδιαίτερη φροντίδα για τα σχολεία, έχουμε την ευθύνη της μεταφοράς των μαθητών, τα κλιμάκια του εμπορίου και της υγείας με την Ελλάς θα βγουν έξω παντού, ώστε να επιβάλλουν την ομιμότητα, με όποιο κόστος αυτό συνεπάγεται, για αυτόν που δίνει δηλαδή την πολιτική ηγεσία τη συγκεκριμένη εντολή, γιατί πέρα από τα γενικά που λέμε τα γενικόλογα, υπάρχουν και οι ευθύνες. Τι να κάνουμε. Όταν στην πλατεία επεμπαντής συσορεύονται 300 παιδιά, κουρασμένα από όλη αυτή την ιστορία, κάποιος πρέπει να τους πει και κάποιος πρέπει να τους υποδείξει κάτι με τον σωστό πάντοτε τρόπο. Και βεβαίως όλοι εμείς που είμαστε ερετή, πρέπει να βγούμε στα μέσα ενημέρωσης και να παρακαλέσουμε για όλα αυτά τα οποία λέμε μεταξύ μας, ότι υπάρχει και προσωπική ευθύνη. Αυτά εγώ συγκέντρωσα από όλα όσα ακούστηκαν. Κοιτάξτε, αυτά τα μήνες, αυτές οι εβδομάδες, θέλουν και ψυχραιμία, θέλουν και σοφροσύνη. Το πεδίο της αντιπολίτευσης, βέβαια, είναι ανοιχτό. Καταλαβαίνετε, με τέτοια προβλήματα, με θανάτους, με νοσοκομεία, με φοβίες οι οποίες υπάρχουν, το πεδίο αυτό είναι ανοιχτό. Να λέμε ότι θα μπορούσε να γίνει έτσι ή αλλιώς ή αλλιότικα. Και υπενθυμίζω, μια κυβέρνηση έξι μηνών παρέλαβε αυτό το μεγάλο πρόβλημα σε συνθήκες εθνικών κινδύνων μέγιστον μέσα από μνημόνια μιας δεκαετίας και είναι πράγματι, θεωρώ, άδικο να τους λέμε γιατί δεν φτιάξατε στους έξι μήνες τις δέκα, δεν αυσίσατε τις δέκα τλήνες μεθ στην Μελοπόννησο ή γιατί δεν κάνετε το ένα, γιατί δεν κάνετε το άλλο. Συμφωνούμε ότι όλα αυτά πρέπει να γίνουν, αλλά θα γίνουν μετά από τον πόλεμο. Τώρα έχουμε πόλεμο και ο καθένας πρέπει να πολεμήσει κατά την ευθύνη του και κατά το ρόλο που έχει σε αυτή την κοινωνία. Κύριε Ιαμαντόπουλε, εγώ σας ευχαριστώ για ό,τι κάνετε, εσείς κυρία Πουλοπούλου και τις άλλες υπηρεσίες και ευχαριστώ και πάλι τους υπαλλήλους οι οποίοι είναι όρθοι και παλεύουν, ούτε ένα παράπονο από πολίτη και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και τους ζητώ και συγγνώμη αν τους πίεσα και ήθελα όλες οι υπηρεσίες να είναι ανοιχτές και οι πολίτες να εξυπηρετούνται. Να πω μια πρόταση, έτσι, λοιπόν. Να καθίσει μια ομάδα... Εγώ τα έγραψα ό,τι είπατε. Τα κατέγραψα όλα. Ωραία. Να καθίσει μια ομάδα και να συνοηθούμε και με τον Περιφερειάρχη και να βγάλουμε ένα ψήφισμα κάπως έτσι. Όχι, όχι. Μια απόφαση την οποίαν εγώ και θα την δώσω αύριο, αλλά νομίζω αυτά θα είπα όλες οι πλευρές, τα σημείωνα, εκφράζουν όλες οι πλευρές και τους εργαζομένους και τους πληκτροπιστές επί κρίσης και τους πόρους και τις αργοδιώτες και όλα αυτά. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Πρόεδρε. Να πω κάτι. Καταρχήν ευχαριστούμε τον κ. Περιφερειάρχη γιατί πάρα πολλές φορές σήμερα έδωσε συγχαρητήρια σε γενικούς διευθυντές που είχαμε κρίνει εμείς ότι είναι άξιοι οπότε είναι και συγχαρητήρια προς εμάς αυτό και το αποδεχόμαστε. Τώρα, σε ό,τι αφορά αυτό το θέμα που έχει να κάνει με τη σημερινή απόφαση που από τι φαίνεται, τουλάχιστον αρκετά πολλές παρατάξεις, σχεδόν όλες εκτός από κανά δύο συμφωνούμε στο γενικό πλαίσιο. Να έχουμε, κύριε Πρόεδρε, ένα χρόνο να μπορέσουμε να συνοηθούμε για να το γράψουμε έτσι όπως ακούστηκε, εξερουμένων του πολιτικού σκέλους αλλά όλα τα άλλα που αφορούν σε αυτά που συμφωνήσαμε. Ναι, αυτά τα σημεία τα οποία θεωρώ ότι και ο κ. Περιφεράκης θα τα έχει μαζί του ως όπλο στη διεκδίκηση από την συνάντηση που θα έχει αύριο στο Υπουργείο. Συμφωνούμε. Κύριε Πρόεδρε, να διευκρινίσουμε κάτι για την απόφαση. Ή κάναμε προτάσεις τις οποίες τις κατέγραφε ο κ. Περιφερειάρχης όπως είπε στο τέλος, ή δεν κάναμε καμία πρόταση όπως είπε στην αρχή της ομιλίας του και χάσαμε πέντε ώρες σάμπα. Αν πράγματι κάναμε προτάσεις και καταγράψανε προτάσεις, τότε μπορεί να βγει ένα ψήφισμα, μια απόφαση γιατί έγιναν προτάσεις, κάναμε προτάσεις όλοι και προτάσεις σοβαρές και ουσιαστικές και νομίζω ότι είναι άδικο αυτό, δεν θέλω να πείσω κάποιο θέμα, αλλά είναι τουλάχιστον άδικο αυτό που το ξεκίνημα της ομιλίας του Περιφερειάρχης, αυτά που είπε στην αρχή, είναι πολύ άδικα όλους τους συναδέλφους. Και τουλάχιστον σε ό,τι το χώρα δεν το δεχόμαστε. Νομίζω έχουμε συνονοηθεί, πήραμε μια απόφαση, τελείωσε. Λοιπόν, να ενημερωθούμε για το κορωνοϊό, ένα τέταρτο που έχουμε ακόμα. Για το καταρωϊκό. Για το καταρωϊκό, ή όχι. Βέβαια. Ενημέρωση θα έχουμε μόνο, δεν νομίζω ότι έχουμε κάτι άλλο. Γιατί, κύριε Πρόεδρε, έχουμε ακόμα μια ώρα και πάνω που μπορούμε να συνεδριάσουμε. Πεντέμιση ξεκινήσαμε. Λοιπόν, μια ενημέρωση. Εντάξει, εντάξει. Κύριε Πρόεδρε, επί της διαδικασίας μπορώ να έχω τον λόγο, αν μου επιτρέπετε. Μετά, όχι τώρα. Δώσαμε στον λόγο στην υπηρεσία. Σεκινάω, ωραία. Καλησπέρα σας, θα είναι πάρα πολύ σύντομη. Λοιπόν, ο καταρωϊκός πυρετός οφείλεται σε ένα ιό. Αφορά, κατά κύριο λόγο, τα πρόβατα. Δεν αφορά καθόλου τον άνθρωπο και τη δημόσια υγεία. Ο ιός αυτός μεταδίδεται στα ζώα αποκλειστικά μέσω ενός πολύ μικρού εντόμου... που ζει και αναπαράγεται στους στάβλους. Θεωρείται πάρα πολύ σημαντικό νόσυμα για την προκαλή μείωση... της παραγωγής των ζώων και των θανάτων που μπορούν να φτάσουν έως στο 30%. Και ακόμα προκαλεί πολύ μεγάλη αναστάτωση γιατί τα υγειονομικά μέτρα που παίρνονται... επιτάσσουν περιορισμό των μετακινήσεων των ζώων κατά ζώνες... ανάλογα με την επικίνδυνότητα. Εμφανίζεται στην Ελλάδα περιοδικά. Δελευταία φορά ήρθαμε το 2014. Φέτος ξεκίνησε στα τέλη Ιουλίου από τη Βόρεια Ελλάδα. Μέχρι το τέλος Αυγούστου έφτασε και στην Κεντρική Ελλάδα. Εμείς είχαμε εδώ στην περιφέρειά μας κρούσμα στο τέλος Σεπτενδρίου στη Λακωνία. Στη συνέχεια είχαμε στην Αργολίδα. Και τώρα πριν από λίγες μέρες είχαμε και στην Αισινία. Η αντιμετώπιση του Ιουαυτού γίνεται μόνο με εφαρμογή εντομοποθητικών στα ζώα... και με εντομοκτονίες στους στάβλους. Λοιπόν, οι υπηρεσίες έχουν πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα στις περιφερειακές ενότητες... όπως προβλέπονται από το σχέδιο έκτακτης ανάγκης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφήμων. Και από εκεί πέρα υπήρξε και η πρόταση να εφαρμοστούν εντομοκτονίες... όπως το 2014 που έγιναν με εξαιρετική επιτυχία. Και σε αυτό το θέμα έχουμε συνεργαστεί με τον κύριο Διαμαντόπουλο... ο οποίος μπορεί να συνεχίσει και να πει δύο λόγια για τους ψεκασμούς. Πολύ γρήγορα, ναι. Υπήρχε ένα εξαιρετικό πρόγραμμα καταρρυκού τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό είχε αφήσει κάποια τεχνογνωσία που την εκμεταλλευτήκαμε. Και έτσι στην Λακωνία, το οποίο είναι ένα μικρό πρόγραμμα μέσα του Υιού του Δυτικού Νύλου... που πάλι είναι ένα πρόγραμμα που τρέχει και μέσα από την ίδια την εταιρεία... έχουν γίνει περίπου 109 εφαρμογές μέχρι τη στιγμή στη Λακωνία... και 40 εφαρμογές στην Εργολίδα από το πρόγραμμα που η ΦΙΣΤΑΤΟ... και είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια. Νομίζω ότι τελειώσαμε, είχαμε μια ενημέρωση. Εγώ θέλω να συνολιθούμε για την Παρασκευή. Την Παρασκευή, λοιπόν, έχουμε ένα θέμα που είναι τα τεκτενόμενα με την Πελοπόννησος ΑΕΨΛΟΝ. Έχουμε όμως αφήσει και κάποια θέματα. Θα βάλουμε κάποια από αυτά με μια συμφωνία ότι συμφωνούμε... Όταν τελειώσουμε την Πελοπόννησο και υπάρχει χρόνο, βάλε και τα θέματα. Συμφωνούμε. Εμείς κάναμε μία πρόταση πριν λίγο. Το πρώτο θέμα θα είναι αυτό. Μην το βάλω ως μοναδικό, όμως. Εμείς κάναμε μία πρόταση και τώρα μπορούμε σε αυτά που συμφωνούμε για να διευκολύνουμε να τα ψηφίσουμε. Το είπαμε από την πρώτη στιγμή. Ωραία. Να συνοηθούμε, λοιπόν, να μην το κάνουμε τώρα, γιατί νομίζω ότι περάσανε. Μπορούμε να το κάνουμε με τα... να μην όμως ανοίξουμε... Εμείς από την πλευρά μας είναι να μείνει ένα άτομο, εδώ η κυρία Νικολάκου, να συνεργαστείτε μαζί όποια θέματα συμφωνούμε... Όχι, για όποια θέματα συμφωνούμε από την σημερινή ημερήσια διάταξη, να προχωρήσει η διαδικασία. Εάν είναι, να γίνει. Εάν δεν συμφωνούν υπόλοιπες παρατάξεις και υπάρχει έστω και μία έντασης... Πρόεδρε, να έχουμε τον λόγο λίγο να πει τη διαδικασία σου. Θέλετε να σας τα πω. Συνάδελφοι, προχωράμε λοιπόν. Ακούμε. Ακούμε, κυρία Νικολάκου, με τη σειρά. Το 4, αναβολή. Ποιο? Το 4. Το 4, αναβολή. Γιατί θέλει πολύ συζή, εννοώ ότι δεν είναι σ' αυτά που πρέπει να πούμε τώρα. Το 5... Είναι διαδικασία αυτή. Το 5 έχει λεφτά για τον Covid? Στο τμήμα που αφορά τον Covid, συμφωνούμε. Όχι, όχι, να το δούμε. Πού το, συγγνώμη, επειδή... Όχι, όχι, να το δούμε. Να δούμε τι είναι ακριβώς. Συγγνώμη, τι διαδικασία απολυθούμε τώρα... Το 4 έχει τα πανένα πολύ. Τι εκφυλιστεί διαδικασία να φύγει. Μισό λεπτό, συνάδελφοι. Λέμε μερικά θέματα τα οποία μπορούμε σήμερα... για να εξυπηρετήσουμε και τις υπηρεσίες και την εύρυθμη λειτουργία... να, αν συμφωνούμε, να τα περάσουμε σήμερα... για να μην τα πάμε μεταφερόμενα και να βληθέντα. Εσείς έχετε αντιδρυσή. Καταρχήν περάσαμε ένα θέμα, το θέμα του καταρωγικού πυρετού... με μια απλή ενημέρωση. Δεν πέρασε κανένα θέμα. Οι ενημέρωσεις. Πώς δεν πέρασε κανένα θέμα... αφού απλά ενημερωθήκαμε και τέλος, έτσι. Δεν έχουμε προτάσεις, δεν έχουμε αιτιάσεις. Αφήστε το τελείωμα. Ωραία, τελείωσα. Πάμε συνεχιζόμενα, δεν γίνεται τίποτα. Η συνεδρίαση έγιξε. Πρόεδρε, να σε ρωτήσω κάτι για τις επόμενες συνεδριάσεις. Προεδρε, να σε ρωτήσω για τις επόμενες συνεδριάσεις... επειδή είπαμε και για τη Μεγαλόπολη... και είπαμε και για το θέμα... Τη Δευτέρα, κύριε. Τη Δευτέρα η Μεγαλόπολη και την Παρασκευή Μεθαύλου... θα έχουμε και τα άλλα θέματα. Τι να κάνουμε, θα είναι η Πελοπόννησος... Όχι, όχι. Ρωτάω διεθρηγιστικά. Τη Παρασκευή, η Πελοπόννησος και θα δούμε ποια θέματα από εδώ μπορούμε... αν τελειώσουμε νωρίς. Ναι, μπράβο. Και τη Δευτέρα, τα άλλα δύο θέματα. Τη Δευτέρα, Γιώργο, τη Μεγαλόπολη και τα πυρηνελουργεία. Ναι. Τη Δευτέρα. Ωραία. Συμφωνούμε. Ναι, τη Δευτέρα. Συμφωνούμε. Τη Παρασκευή, τέσσερις η ώρα, εντάξει. Μισό λεπτό. Τη Δευτέρα, καλό θα ήτανε για τη Μεγαλόπολη, μ' ακούτε. Ναι. Να έχουμε και μια παρουσία ή μια σύνδεση αυτών που έχουν συντάξει το σχέδιο. Θα προσπαθήσουμε. Για να μας δώσουμε, μπορεί να έχουμε κάποιες απορίες. Είναι χρήσιμο, κύριε Πρόεδρε. Θα συνενοηθούμε με τον Πρόεδρο να κάνουμε προτάσεις στον Πρόεδρο. Ποιος θα καλέσει. Να καταλάβουμε, Γιώργο, τι είναι. Να καταλάβουμε, δεν είμαστε ολυβικοί. Πρόεδρε, προηγείται να φτιάξουμε αυτό που είπαμε σήμερα, για να το έχει μαζί του αύριο ο Περιφεριάρχης. Αν μπορεί ο Τριαντάφυλλος με τον Τάκη να το φτιάξουν, να το βούμε, να το αναφτήσουν το πρωί. Καλημέρα. Καλημέρα.