Δημοτικό Συμβούλιο 20/11/2019 (ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ, 2019)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Κύριε Γραμματέα, παρακαλώ να καθίσουμε για να αρχίσουμε Ο κύριος Παπαγεωργίου Δημήτριος Σπαρών, ο κύριος Ζούμπα Στέφανος Σπαρών, ο κύριος Σιούτης Ευστάθειος Σπαρών, η κυριατή Ρούζ Αναστασία Παρούσα, ο κύριος Αλέτος Γεώργιος Σπαρών, ο κύριος Βάββα Σπότιος Σπαρών, ο κύριος Πήχας Εβάγγελος Σπαρών, ο κύριος Λικουργιώργος Ιωάννης Σπαρών, ο κύριος Λόλις Γεώργιος Σπαρών, ο κύριος Βλέτσας Βασίλειος Απών, ο κύριος Σαϊβατίδης Ιωάννης Παρών, ο κύριος Παπάς Αριστίδης Παρών, ο κύριος Τσίμαρης Ιωάννης Παρών, η κυρία Κονίδου Ελένη Παρούσα, η κυρία Κοτσαντή Χριστίνα Παρούσα, ο κύριος Σιωρόκα Βασίλη, η κυρία Κοτσαντή Χριστίνα Παρούσα, ο κύριος Σιωρόκας Νικόλος Παρών, ο κύριος Νίκος Γκόντας Απών, ο κύριος Τσόλις Νικόλος Παρών, ο κύριος Μάντζο Στέφανος Παρών, η κυρία Μαμαϊκιά Θανασίου Ιάννα Απούσα, ο κύριος Μπατζόκας Αριστίδης Παρών, ο κύριος Πάνο Δημήτριος Απών, ο κύριος Μπέγκας Τωμάς Παρών, ο κύριος Βίνης Γεώργιος Παρών, ο κύριος Γιωτίστας Τωμάς Παρών, η κυρία Μπέγκα Αλεξάνδρα Απούσα Παρών Παρούσα, ο κύριος Νάσος Δημήτριος Παρών, ο κύριος Σαρλέτος Ιλίας Απών, ο κύριος Σουστώμη Φθίμιος Απών, ο κύριος Λιόντος Ιωάννης Απών, ο κύριος Σίντος Στέφανος Παρών, η κυρία Μαρακούλα Σοφία Παρούσα, η κυρία Μέγα Βασιλική Απούσα για προσωπικούς λόγους στο εξωτερικό, η κυρία Τσίλη Παρασκευή Παρούσα, ο κύριος Τσουμάνης Φίλιππος Παρών, η κυρία Καλογιάννη Τατιάνα Παρούσα, ο κύριος Κουσμάς Βασίλειος Παρών, ο κύριος Ευαγγέλου Φίλιππος Παρών, ο κύριος Λαδιάς Γεώργιος Παρών, ο κύριος Γιζασπηρίδων Παρών, ο κύριος Αργύς Πούρης Βασίλειος Παρών, ο κύριος Νάτσης Λάζαρος Παρών, ο κύριος Παπαχρίστος Βλάσσιος Παρών, η κυρία Τσουμάνη Ολγα Παρούσα, ο κύριος Πατσούρας Χρήστος Παρών, ο κύριος Γκόντας μόλις ήρθε Παρών. Έχουμε τη νόμιμη απαρτία. Υπάρχει νόμιμη απαρτία. Να προχωρήσουμε σε δυο ανακοινώσεις. Η πρώτη είναι ότι στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο θα έρθει προς συζήτηση στο θέμα της Μέριμνας και θα μεσολαβήσει, επειδή το ζήτησε η κυρία Ζακίδου, μια ενημέρωση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και των επικεφαλής των παρατάξεων σε μια σύσκη που θα συγκαλέσω εγώ στις αρχές της άλλης εβδομάδας, προκειμένου να υπάρχει μια πληρέστηρη ενημέρωση προς το σώμα, εκτός από την ενημέρωση που θα κάνει ο κύριος Τσίμαρης. Για αυτό το θέμα υπάρχει και ένα έγγραφο, το οποίο δεν θα το ανακοινώσω τώρα, θα το ανακοινώσω στη συζήτηση του θέματος, από το Σύλλογο Γονεών και Κυδαιμώνων Φίλων Ατόμων με Αναπηρίες, το οποίο προςυπογράφεται και από την Ένωση Φίλων Πασχών των Μεσκτήριων Καταπλάκας Βορειοδικής Ελλάδας, το Σύλλογο Θαλασσεμίας, την Παρενυπηρωτική Ένωση και την Ελληνική Αντικαρκυνική Τερία σχετικό με την Μέριμνα. Θα το ανακοινώσουμε και αυτό στη συνεδρία αυτή που θα γίνει στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Το δεύτερο που θέλω να σας πω είναι ότι η Δημοτική Αστυνομία, στα πλαίσια του αντικαπνιστικού των ελέγχων για το τσιγάρο, έχει αρχίσει και τους ελέγχους και στο Δημαρχείο. Ήδη σήμερα έκανε και έλεγχος και στο Δημαρχείο το δικό μας. Και σας λέω, σας ενημερώνω ότι απαγορεύεται το κάπνισμα και στους εσωτερικούς, αλλά και στους εξωτερικούς χώρους του Δημαρχείου μέχρι τον περίβολο. Εκτός του περιβόλου δηλαδή. Αυτό λέω, όμως, και αυτό θα ελέγχεται και από την δικιά μας την υπηρεσία. Ο όποιος καπνίζει θα φάει προς τη Μοδίμα. Δηλαδή είναι 100 ευρώ στον καπνίζοντα και 500 στον προεστάμενο. Οπότε κανονίστηκε για το Δημοτικό Συμβούλιο, θα τα πληρώνω εγώ τα πεντακοσάρια εδώ πέρα. Το λέει η διάταξη, ναι. Έχω δώσει τη διάταξη. Έχω δώσει τη διάταξη. Λοιπόν, θα δώσω το λόγο στον κ. Δήμαρχο για να ενημερώσει το θέμα για διάφορα ζητήματα της επικαιρότητας που απασχολούν το Δήμο μας. Σας ενημερώνω ότι θα ζητήσω το λόγο μετά ο κ. Σαϊβατίδης για να θέσει ένα θέμα από το προηγούμενο Δημιουργικό Συμβούλιο και ο κ. Ευαγγέλου, ο οποίος θέλει να θέσει ένα θέμα για τα σχολικά κτίρια. Και θα προχωρήσουμε... Είναι και η τοποθετής των επικεφαλείς των παρατάξεων, κ. Πρόεδρε, πρώτης ημερήσιας διάταξης. Προημερήσιας διάταξης. Θα γίνει αυτό μετά της τοποθετής του Δημαρχού. Ξεκινάμε, νομίζω, με της τοποθετής των επικεφαλείς των παρατάξεων και μετά τοποθετώνται οι άλλοι. Ναι, εγώ είπα το εξής. Θα δώσω το λόγο στον κ. Δήμαρχο. Θα γίνεται η συζήτηση προημερήσιας διάταξης όπως ήθεστε και μετά θέλει το λόγο ο κ. Ευαϊτίδης και ο κ. Ευαγγέλου για δύο θέματα τα οποία έχουν. Και ο κ. Ζούμπας, ο οποίος θέλει να βάλει θέματα μετά τους επικεφαλείς των παρατάξεων. Και υπάρχουν τρία θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης τα οποία σας τα κοινοποιήσαμε και τα οποία θα κρίνει το σώμα αν είναι επίγοντα προκειμένου να ψηφιστούν. Το λόγο ο κ. Δήμαρχος. Μια ενημέρωση όσον αφορά το προσφυγικό, το οποίο είναι ένα πρόβλημα που από εδώ και πέρα φαίνεται ότι θα μας απασχολεί όλο ένα και περισσότερο. Από την ενημέρωση που υπάρχει, πριν λίγες μέρες αφήχθηκαν στην Κατσικά από τη ΣΥΜΙ 59 άτομα. Έτσι, ο συνολικός αριθμός που υπάρχουν στην περιφέρεια Ιπείρου είναι 3.709. Και ενδεχόμενα θα έχουμε αύξηση στο άμεσο προσεχές μέλλον αυτού του αριθμού. Εκείνο το οποίο επίσης κάναμε και σήμερα υπάρχει ένα δελτίο τύπου, μια συνέντευξη που πέδωσε ο κ. Βλέτσας, κάποιες ενέργειες για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στον Κατσικά, όσον αφορά τον καλύτερο φωτισμό της περιοχής και τις επαραίτητες ενέργειες που γίνονται σε συνεργασία με την περιφέρεια για την διαπλάτηνση του δρόμου και την δημιουργία πεζοδρόμου στην αντίστοιχη περιοχή. Επικοινωνία επίσης με το αστικό κκτέλ ώστε να προσαρμοστούν τα δρομολόγια και να εξυπηρετούνται καλύτερα οι μετανάστες πρόσφυγες που βρίσκονται στον Κατσικά και επίσης σε συνεργασία με την ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στην Κατσικά και τη συντονίστρια υποδοχής και ταυτοποίησης του Υπουργείου, εκδόθηκε ειδικό φυλάδιο σε τέσσερις γλώσσες με χρήσιμες πληροφορίες για τους πρόσφυγες και μετανάστες. Επίσης κατασκευάστηκαν ενημερωτικές πινακίδες στην έξοδο του καταβλησμού. Και επίσης συνεργαζόμαστε στενά με την ελληνική αστυνομία για την καλύτερη επιτήρηση των χώρων και την διασφάλιση της ασφάλειας που έχει καθοριστική σημασία σε αυτές τις περιπτώσεις. Το δεύτερο που πρέπει να ενημερώσω είναι κάτι το οποίο προφανώς όλοι γνωρίζετε και έχει σχέση με την εγκατάσταση υδατοδρομίου και επομένως μετακίνησης με υδροπλάνα στην περιοχή μας. Έγινε μια σύσκεψη στο Δημαρχείο και νομίζω ότι οι περισσότεροι τουλάχιστον συμφωνούμε ότι είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό μέσο που θα βελτιώσει την τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και περιμένοντας και το νεονομικό πλαίσιο, σήμερα έχει τεθεί σε διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο, θα πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα στην μελέτη χωροθέτησης και αδειοδότησης του υδατοδρομίου. Και όσον αφορά τις επικείμενες γιορτές, πριν 2-3 μέρες έγινε επίσης σύσκεψη στο Δημαρχείο με όλους τους φορείς που δραστηριοποιούνται, το Επιμελητήριο, την Ένωση Ξενοδόχων, που ήταν ο κ. Σιούτης και άλλοι φορείς και έτσι συζητήσαμε για όλο το εορταστικό πρόγραμμα και κατανέμαμε αρμοδιότητες, υιοθεσίες περιοχών πλατιών, έτσι ώστε η πόλη μας να παρουσιάσει τον καλύτερο δενατό εαυτό της στις γιορτές που έρχονται. Λοιπόν, τώρα θα ξεκινήσουμε τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων για τα θέματα που έθισε ο κ. Δήμαρκος και για τα θέματα που θέλουν να θέσουν ο καθένας στον λόγο του κ. Μπέγας. Κύριε Πρόεδρε, καταρχήν δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ ακόμη μια φορά στο θέμα που έχουμε συζητήσει επανειλημμένους και είναι, για αυτή τη μέρα τουλάχιστον, το θέμα του οραρίου, της ώρας που ορίζονται οι συνενδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Και ειδικά σήμερα που είναι μόνο θέμα ώρας, όπως είπα, και δεν είναι μέρας, γιατί είναι μια Τετάρτη που πράγματι είναι μια κατάλληλη μέρα για να γίνονται οι συνενδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά η ώρα για μία ακόμη φορά είναι τελείως εκατάλληλη. Και περιφορωνεί το σώμα πραγματικά για μία ακόμη φορά γνωρίοντας ότι όλοι εδώ μέσα είμαστε εργαζόμενοι. Και κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί έτσι εύκολα να τελειώσει το ώρα ρεαργασίας του, 2 η ώρα του μεσημέρι, και να μπορεί να είναι παρόν στη συνενδρία του Δημοτικού Συμβουλίου. Πρέπει να το ξανασκεφθείτε σοβαρά, δεν θέλω να μπω σε κάποιες άλλες λογικές ότι το πρόγραμμα των συνενδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου καθορίζεται από κάποιες άλλες προτεραιότητες. Θα αναφερθώ σε ένα δεύτερο ζήτημα, με το οποίο, κύριε Πρόεδρε, αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά αυτό το οποίο έχουμε επαναλάβει πολλές φορές, η προχειρότητα και η υπελαιότητα με την οποία λειτουργεί η σημερινή διοίκηση του Δήμου. Αναφέρομαι στο έγγραφο 167.385.6 Νοεμβρίου του 2019 της αποκεντρωμένης διοίκησης. Είναι ένα έγγραφο, το οποίο γνωρίζετε και σας δίνει οδηγής, διότι ο τρόπος με τον οποίο συγκροτήσατε, μελετήσατε και προχωρήσατε τις διαδικασίες για τη συγκρότηση των διοικητικών συμβουλίων των νομικών προσώπων είναι λαθασμένος. Και σαφώς κλείνοντας το κείμενο, για να μην διαβάσω όλο το κείμενο, είναι στη διάθεση όλων τους εναδέρφων, το κείμενο αυτό της αποκεντρωμένης διοίκησης. Λέει ότι επειδή έπιση παραπάνω διατάξεις, αφού συνάγεται ότι τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου Νομικού Προσώπου Δημοτρίου Δικαίου των ΟΤΑ πρώτο βαθμού, σε περίπτωση απόσιαση κολύματος, αναπληρώνει μόνο αντιπρόεδρος, δεν προβλέπεται θεωρισμός αναπληρωτή του αντιπροέδρου. Κατ' όπου είναι αυτού, παρακαλούμε για την διόρθωση παύλα απάληψη από τις εκδοθήσεις απόφασης περί συγκρότησης των Διοικητικών Συμβουλίων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίων, αρμοδιότητά σας, του χωρίου περιορισμού αναπληρωτή του προέδρου, άλλου από τον αντιπρόεδρο, καθώς και των τυχών ορισμού αναπληρωτή του αντιπροέδρου, όπως συντρέχει περίπτωση. Είναι ο τρόπος που σας είπα, μελετάτε πρόχερα και εισάγετε πρόχερα τα θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και ένα τρίτο θέμα το οποίο θέλω να αναφερθώ, είναι ένα ερώτημα που κυρίως απευθύνεται στον αρμόδιο αντιδίμαρχο των έργων. Υπάρχουν κάποια έργα σε εξέλιξη που ή έχουν δημοπρατηθεί ή έχουν κατασκευαστεί από τη δημοτική μας αρχή. Γενικώς παρουσιάζεται με η εικόνα από τις πληροφορίες που έχουμε ότι δεν προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Κατ' αρχή να εκφράσω την ικανοποίησή μας, γιατί η Οδός Παπαναστασίου, που ήταν ένα έργο που είχε δημοπρατήσει η δημοτική μας αρχή μετά το τέλος των εργασιών της, δεν φαίνεται ότι θα ξεκινήσει το κατασκευαστικό της κομμάτι. Αλλά θέλω να ρωτήσω τι γίνεται με την ολοκλήρωση του Πάρκου Έγλυ, του γνωστού Πάρκου, το οποίο ήταν σχεδόν στο τέλος, βρίσκομαι σχεδόν στο τέλος των εργασιών και εδώ και πολύ καιρό δεν κατασκευάζεται τι γίνεται με την οδό εφήραση, η οποία είναι συμβασιοποιημένη εδώ και τόσο καιρό και ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες κατασκευής. Βέβαια, σε σχέση με τα τεχνικά έργα, συνολικά έφερα αυτές τις δύο-τρεις περιπτώσεις παραδειγματικά. Θα συζητήσουμε και στις συνεδρίες που θα γίνει για το τεχνικό πρόγραμμα και θα μιλήσουμε αναλυτικότερα. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε τον κ. Μπέγκα. Εγώ θα απαντήσω μετά τον κ. Δήμαρχος, ό,τι με αφορά τα θέματα αυτά του Δημοδικού Συμβουλίου. Η κ. Καλογιάννη, παρακαλώ. Να τοποθετηθούμε και να πούμε την άποψή μας σε σχέση με τη νέα χωροθέτηση του υδατοδρομίου στη λίμνη Παμβότιδα Ιωαννινών. Είμαστε υπέρμαχοι, η παράταξή μας είχε συνάντηση με τους αρμόδιους και παρακαλούμε όπως επισπευσθούν οι όποιες διαδικασίες για να εκκινήσει αυτή η διαδικασία και να ολοκληρωθεί. Κ. Νάτση. Ναι, ήθελα να πω σε αφορά και εγώ για το υδατοδρόμιο, που γίνεται πάρα πολύ συζήτηση. Γνωρίζουμε ότι ο κατ' ο παρελθόνι είχε δοθεί άδεια και είχε έρθει το αεροπλάνο. Κανονικά έκανε τα δρομολόγια και σταμάτησε. Το έχουμε αναγάγει, δηλαδή, σε ένα θέμα μυστηρίου. Αλλά πιθανά είναι τα προβλήματα, δεν υπάρχει καμιά απαγόρευση, καμιά άρνηση από την πόλη μέχρι σήμερα σε όλη αυτή τη διαδικασία. Εκτός αν προκύπτει αυτό το οποίο υπάρχει, όσον αφορά δεν τους εξυπηρετούσε το πέραμα και ζητάνε κάτι άλλο κλπ. Αλλά νομίζω ότι αυτό το θέμα δεν είναι τόσο φοβερό, δηλαδή, που συζητιέται με έναν τρόπο απαγορευτικό, να το πούμε, από την πόλη. Έχει ήδη δοθεί, κατά τον παρελθόν, η άδεια, γίναν τα δρομολόγια και σταμάτησαν για άλλους λόγους οικονομικούς ή οτιδήποτε άλλο. Άρα, οι πολλοί και όλοι οι φορείς είχαν τοποθετηθεί θετικά. Και αυτό είναι σημαντικό να το πούμε, διότι παρουσιάζεται μια εικόνα ότι υπάρχει μια άρνηση, ότι δεν εξυπηρετούμε, δεν τους διευκολύνουμε ή οτιδήποτε άλλο. Θα ήθελα με την ευκαιρία, επειδή κάνατε τη συνάντηση, είπατε, και με το κτέλος, σχεδόν με τη μετακίνηση των προσφύγων. Είχε τεθεί ένα θέμα εδώ και από τους φοιτητές παλαιότερα και προκειται να κάνετε μια συνάντηση με το πανεπιστήμιο και είπαμε ότι πρέπει να ρυθμίσουν τις ώρες έναρξης των μαθημάτων αν έχετε κάποια απάντηση, διότι είναι πολύ σημαντικό η διάθεση και η τοποθέτησή τους σε αυτό το σημαντικό θέμα, που θα διευκολύνει πραγματικά και θα σταματήσει να υπάρχει αυτή η αρνητική εικόνα. Αυτά ήθελα. Κύριε Πρόεδρε, θα μου επιτρέψετε να πω δυο κουβέντες για το ιδατοδρόμιο, γιατί ξέχασα το πορετηθώ. Προφανώς και η παράταξή μας συμφωνεί για την λειτουργία ιδατοδρομίου στην λίμνη Παμβότιδα. Είναι γνωστό ότι και στην δημοτική περίοδο που διοικήσαμε ήταν πολλαπλέση προσπάθειες οι οποίες έγιναν για την λειτουργία του ιδατοδρομίου. Υπάρχει πρόβλημα με το θρησμικό πλαίσιο και έγιναν μεγάλες προσπάθειες και από την προηγούμενη περίοδο για να αλλάξει το θρησμικό πλαίσιο. Είχε αλλάξει, γι' αυτό δεν μπορούσε να επανεκκινήσει η λειτουργία του ιδατοδρομίου. Παραμένει το ίδιο προβληματικό, ευελπιστούμε ότι μπορεί να προχωρήσει. Και να επενθυμίσω ότι σε αυτή τη διαδικασία που και η δική μας δημοτική αρχή έχει πολλαπλές αρχές, συναντήσεις και πιέσεις για τη λειτουργία του ιδατοδρομίου, είχαμε προτείνει και την ίδρυση του λημνέου δημοτικού ταμείου. Ένα νομικό πρόσωπο, το οποίο καταρχήν όχι μόνο για το ιδατοδρόμιο, αλλά επισυνόλων κάποιων δραστηριοτήτων στη λήμνη Παμβότιδα, θα μπορούσε να διευκολύνει και να προχωρήσει κάποιες διαδικασίες. Συντασόμαστε στη λωτική της ίδρυσης του ιδατοδρομίου στη λήμνη Παμβότιδα και του θεωρούμε μία από τις παραμέτρους συνδυαστικών προσεγγίσεων της πόλης, δρόμοι, αεροδρόμιο, ιδατοδρόμιο, μακάρι κάποια στιγμή να φτάσει και ο ιδερόδρομος. Είναι έργα σημαντικά υποδομών που βοηθούν την ανάπτυξη του τόπου. Ευχαριστώ. Κύριε Τσουμάνε. Συγγνώμη. Κύριος Βλέτσας Βασίληος Παρών, ο κύριος Πάνο Δημήτριος Παρών. Να ξεκινήσω κύριε Πρόεδρε και εγώ από το θέμα της ώρας του συνεδρίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Τουλάχιστον για το τουλάχιστον μετά τις τρεις το μεσημέρι, γιατί πραγματικά εργαζόμαστε, πραγματικά είναι αδύνατο να είμαστε έγκαιρα και προετοιμασμένοι παίρνοντας υπόψη, αν θέλετε, ότι πριν 10 λεπτά λάβαμε θέματα εκτός ημερής σας διάταξη. Άρα και να θέλαμε να είμαστε και στην ώρα μας και ενημερωμένοι, αυτό είναι αδύνατο. Δεύτερον, πάρα πολλές είναι γυναίκες και μανάδες Δημοτικές Συμβουλίοι και κατά τη γνώμη μας, το ότι γίνεται τέτοια ώρα, δυσκολεύει συνολικά τις συνθήκες συμμετοχής και ουσιαστικής συμμετοχής στο Δημοτικό Συμβούλιο και νομίζουμε ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί, νομίζουμε ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα, αυτή είναι μία πλευρά. Δεύτερον, θα ήθελα να βάλω ορισμένες πλευρές σε σχέση με το προσφυγικό και για ενημέρωση αλλά και γιατί κατά τη γνώμη μας καλά γίνεται και πρέπει να γίνεται ενημέρωση εδώ και εγώ χαίρομαι που συμβαίνει. Όμως πρέπει να υπάρξει και η ανάλογη πολιτική βούληση από το Δημοτικό Συμβούλιο, να υπάρξουν αιτήματα διεκδίκησης απέναντι στην κυβέρνηση, γιατί αλλιώς το Δημοτικό Συμβούλιο απλά θέλει ένας φορέας που θα ενημερώνεται, θα συζητάει, θα διαπιστώνει και σε τέτοιες περιπτώσεις οι πολιτικές αποφάσεις έχουν αξία. Δηλαδή, τι θέλω να πω, είναι γνωστό και νομίζω ότι το ξέρετε όλοι ότι θα συνεχίζουν να έρχονται πρόσφυγες. Δηλαδή, το ότι ενημερωνόμαστε. Εγώ έχω μια πληροφορία για πάνω από 100 κάθε εβδομάδα, ότι θα έρχονται. Θα έρχονται γιατί πρέπει να αποσυμφοριστούν οι υπόάθλιες συνθήκες, πώς να το πω, εγκατεστημένοι στα νησιά. Και γιατί ταυτόχρονα η γελληνική κυβέρνηση δεν έχει τη βούληση να τους επιτρέψει να πάρουν ταξιδιωτικά έγγραφα και να φύγουν. Άρα ο κόσμος... Σήμερα, για παράδειγμα, πληροφορήθηκα ότι είναι αδύνατο να καταγραφούν μετανάστες και πρόσφυγες μέχρι το 2021. Έχει κλείσει το πρωτόκολλο για να κάνουν αιτήσεις. Και αιτήσεις γίνονται μόνο από όσους πηγαίνουν στα ΚΑΜΠ. Δηλαδή, συζητάμε για μια πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης που είναι ψηφισμένη με συνθήκες της Ελλάδας ως κράτους μέλους, που λέει ότι έχω αποδεχθεί να είμαι το νότιο άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να κάνω τον κέτο, να δημιουργώ αυτές τις συνθήκες, την ίδια ώρα που σαν κυβέρνηση με την πολιτική της, στηρίζει τις συμπεριελιστικές επεμβάσεις, γιατί καλά λέμε για μετανάστες, αλλά η πλειοψηφία τους είναι πρόσφυγες, είναι θύματα πολέμου ή άλλων καθεοστότων, και πρέπει, δεν πρέπει να το υποτιμάμε, και που στο βαθμό που δεν δημιουργηθούν προϋποθέσεις και δεν διεκδικηθεί, και νομίζω το Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί να διεκδικήσει από την κυβέρνηση να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα στον κόσμο αυτό για να φύγει, γιατί η πλειοψηφία του θέλει να φύγει και δεν μπορεί, θέλει να κάνει οικογενειακή επανένωση. Και τρίτη πλευρά, ένα κομμάτι τους έχει αρχίσει ήδη να εργάζεται σε μεγάλα εργοστάσια της περιοχής, σε άθλες συνθήκες, σε υμή παρανομία, και αυτό είναι τεράστιο αντικείμενο και συμφέρει τους μεγάλους επιχειρηματίες της περιοχής. Άρα, στην υμή παρανομία, στην αδυναμία τους να μετακινηθούν στο ότι είναι και τοποιημένοι, γιατί σκεφτείτε εμείς να είμασταν σε τέτοιες συνθήκες να ζούσαμε, αν δεν θα δημιουργούνταν προϋποθέσεις ανάπτυξης, εγκληματικότητας, είναι αδύνατο να βελτιγωθεί η κατάσταση αν δεν λειφθούν τέτοια μέτρα. Τέλος, για το υδατοδρόμιο. Επειδή το Δημοτικό Συμβούλιο σε προηγούμενες φάσεις, έχει συζητήσει και το Περιφερειακό Συμβούλιο για το Προεδρικό Διάταγμα για τη λίμνη, για τις χρήσεις γης, για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, εμείς είχαμε τοποθετηθεί δημόσιο ότι η λίμνη έτσι όπως εξελίσσεται, ο φτωχός για νιώτης, ούτε με κι άλλια δεν θα τη βλέπεις σε λίγο. Γκόλφ θα έχει, υδατοδρόμιο θα έχει, μεγαλοξενοδόχους που θα μπορούν σχεδόν να χτίζουν μέσα στη λίμνη θα έχει, αλλά πρόσβαση σε αυτό που λέμε στο για νιώτη φτωχό άνεργο, για ανάπαυση, για ψυχαγωγία, για πρόσβαση στο φυσικό περιβάλλον, αυτό στην πράξη οδηγείται σε κατάργηση σιγά σιγά, αν πάμε και με τα φανταστικά ευρωπαϊκά μοντέλα. Άρα από άποψη αντίληψης είμαστε, να σας πω, θα έπρεπε να χαιρόμαστε να συζητάμε για υδροπλάνο και δεν έχουμε ασθενοφόρα. Όμως, αυτό το υδροπλάνο, δυστυχώς ή ευτυχώς, πρόσβαση το 99% των γιαννιωτών δεν το απασχολεί. Αντιλαμβανόμαστε ότι το μοντέλο είναι πόλη του τουρισμού, για συγκεκριμένο τουρίστα κιόλας, όχι για τον εργάτη άνεργο τουρίστα ή φτωχοαυτοαπασχολούμενο. Και άρα από αυτή τη σκοπιά από πολιτική αντίληψη λογικό είναι και η δημοτική αρχή να είναι σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά και οι υπόλοιπες παρατάξεις. Θεωρούμε όμως ότι και μία τέτα ελευταία πρεβλά, αν θέλετε, για τη λίμνη, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα και με πολιτική επιλογή, δεν ήσασταν δημοτική αρχή, όμως και το προηγούμενο δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο και η κυβέρνηση, τη λίμνη την οδηγούν σε καταστροφή, ως φυσικό πλούτο με προοπτική και εξέλιξιο, όχι για εμάς, αλλά για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Γιατί έχει γίνει μπετό η λίμνη γύρω-γύρω και ας λέμε για προστασία. Αυτά και θα πούμε... Α, και με συγχωρείτε σε συμπλήρωση του θέματος που έβαλε ο κύριος Νάτση για τους φοιτητές. Υπάρχει σε εκραιμότητα η απόφαση αυτή για την έγκριση ή επιχορίγηση, ένα απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, για τη δωρεάν μετακίνηση ή τη μίωση της κάρτας ενός μικρού κομματιού φοιτητών που έχουμε ξανασυζητήσει, που έχει εκρυθεί από το δημοτικό συμβούλιο που ήταν να το ελέγξει ο κύριος αντιδήμαρχος και που θα έβινε μια ελάχιστη ανακούφιση σε πολύ φτωχά παιδιά. Και φτάσαμε στα τέλη Νοέμβρη. Αυτά. Κύριε Πατσούρα. Όσον αφορά το πρώτο θέμα, το οποίο έθιξε και η παράδειξη του κ. Μπέγκα και κ. Αψουμάνη για την ώρα της συνεδρίας της, πρώτον, εντάξει καταντένα είναι γραφικό, εδώ και δύο μήνες ουσιαστικά να γίνεται ιδιαίτερη νίξη κάθε φορά σε κάθε συνεδρίαση που αφορά την ώρα. Κατανοώ ότι υπάρχουν και άλλες δραστηριότητες, μπορεί και ενδεχόμενα σε δημοτική αρχή, αλλά πρέπει να υπάρχει ένας θεβασμός όσον αφορά πέρα από τους εργαζόμενους και γενικότερα όποιες άλλες δραστηριότητες έχει ο καθένας, και επομένως πρέπει να καθοριστεί ένα συγκεκριμένο ωράριο και είχατε πει επανειλημμένα ότι θα είναι Δευτέρα, Δετάρτη και συνήθως Απόγευμα. Επειδή θα το αποδειτείτε από ό,τι κατάλαβα μετά και γνωρίζω κατά κάποιο τρόπο τι θα πείτε, ότι έπρεπε να γίνει συνεδρίαση και ότι Δετάρτη, υπήρχαν άλλες, λογικά, υπάρχουν κάποιες άλλες εκκρεμότητες στο Απόγευμα, είτε για το Δήμαρχο, είτε για τη Δημοτική Αρχή. Αυτό δεν είναι δικαιολογία, σας προλαμβάνω. Μπορώ να επικαλουστούμε οποιοσδήποτε λόγους και τρόπους, αν θέλουμε, για να μην κάνουμε αυτό που έχουμε υποσχεθεί, γιατί είχατε υποσχεθεί από τον Οκτώβριο ότι για την ώρα της συνεδρίας σας θα είναι κάθε βδομάδα, παρά βδομάδα, Δευτέρα ή Τετάρτη Απόγευμα. Αυτό δεν τηρείται, δηλαδή κατευθείαν καταστρατηγείται με κάποιο τρόπο. Αυτό δεν έχει σημασία η ώρα, όσον αφορά και την προετοιμασία και γενικότερα τις υποχρεώσεις που έχει ο καθένας, και ιδίως σε τόσο σοβαρά θέματα όσο είναι τα τροποθετικά τέλη, όταν πραγματικά, γιατί η υπόθεση του Δημοτικού Συμβουλίου, ξαναλέω, δεν είναι υπόθεση μόνο και των κυριαρχών παρατάξεων και γενικότερα. Ένας άνθρωπος και ένας σύμβουλος για να το χρησιμοποιηθεί και με τον τρόπο που έχει δημιουργηθεί και ο νόμος τώρα, με την έννοια ότι πρέπει να υπάρχουν αντισυγγήσεις, συγκεκριμένα πράγματα και υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες κανόνες, θα πρέπει να σεβαστείτε τη διαδικασία. Σε τόσο σημαντικά θέματα, ακόμα και οι πέντε μέρες και μια εβδομάδα δεν επαρκεί, γιατί αν είναι να ορισχόμαστε εδώ πέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο σαν παρατηρητές μόνο και γενικότερα να λέμε κάποια πράγματα για τέσσερις ώρες, πέντε ώρες, έξι ώρες, δεν έχει κάποιο νόημα. Το θέμα είναι να γίνονται επεξεργασίσεις από όλους τους συμβούλους με συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου και για τον καλό των δημοτών, των εργαζομένων και να προχωράμε μπροστά. Επομένως, αν επικαλεστείτε τυχόν αρμοδιώτες ή υποχρεώσεις που υπάρχουν το απόγευμα, θα μπορούσετε κάλιστα να μην γίνει συναιδεία, σήμερα, για να γίνει τη Δευτέρα ή την άλλη Τετάρτη και εφόσον είναι ένα τόσο σημαντικό θέμα. Αυτό το κατεπίγον και γενικότερα όλη η λογική, αυτή εκμεύει ότι ουσιαστικά κάθε φορά πατάμε κάμπ προκειμένου ούτε να γίνεται ουσιαστικά να σκούμε εμείς στον έλεγχό μας ουσιαστικά σαν αντιπολίτευση, ούτε εσείς ουσιαστικά να ενημερώνετε πλήρως τους δημότες. Τώρα, όσον αφορά το θέμα του ιδρύτου δρομίου, προκύπτει η ανάγκη, και αυτό θα το προθεθώ συγκεκριμένα για το θέμα, γιατί υπάρχει μια περίοδος ατμόσφαιρα, υπάρχουν κάποιοι παιδιτές οι οποίοι έχουν έρθει στην πόλη μας και έχουν κάνει διάφορες συναντήσεις σε διάφορους χώρους προκειμένου να πιέσουν σε μια τέτοια κατεύθυνση. Προφανώς, είναι πάγιο αίτημα αρκετών στον δήμο Ιαννητών όσον αφορά για το ιδρύτου δρομίου. Όντως, κύριε Νάτσι, υπήρχε και λειτουργούσε παλιότερα και για κάποιους λόγους, τέλος πάντων, διακόπη η λειτουργία, όχι αυτό καθ' αυτό το διάτοδρομιο και δεν ξέρω αν υπήρχαν προδιαγραφές τότε συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές για το τι σημαίνει δημιουργία δεδοδρομίου σε ένα λιμνό οικοσύστημα. Ξέρω, γνωρίζω ότι υπήρχε συγκεκριμένη δράση όσον αφορά τα υδροπλάνα και την μετακίνηση πολιτών στην Κέρκυρα, δεν ξέρω στους Παξούς κτλ. Σε κάθε περίπτωση, ανακύπτει τώρα γιατί είναι αυτό το που λέμε συνεχώς ότι δεν γίνεται από ανάγκη της ίδιας κατάστας, δηλαδή από ένα άγχος για την καθημερινότητα και το τι πρέπει να συμβεί στην πόλη, αλλά υπάρχει το άγχος του επιχειρηματία που ο καθένας από τη δική του μεριά προσδοκεί για το καλύτερο δυνατό για αυτόν. Επομένως, υπάρχει μια συγκεκριμένη πίεση του τελευταίου χρονικού διάστημα για την κατασκευή αυτή. Τώρα, όποιαδήποτε κουβέντα, δεν γίνεται αυτό το θέμα του ιδιατοδρόμιου να είναι μόνο προ ημερησίας διάταξης. Θα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένη εισήγηση γι' αυτό, το τι σημαίνει, τι θα συμβάλει μια κατασκευή ιδιατοδρομίου στη λίμνη. Συγκεκριμένα, έρχεται σε σύγκριση με το προδικό διάταγμα. Υπάρχουν περιβαλλοντικοί νομοθεσίες συγκεκριμένοι, οι οποίοι, ενδεχομένως, οι δράσεις, οι δραστηριότητες που θα κάνει αυτό το ιδιατοδρόμιο, να είναι ενάντια σε αυτές. Επομένως, είναι όχι σημαντικά, είναι πάρα πολύ ουσιαστικά ζητήματα, τα οποία πρέπει να απαντηθούν και πρέπει να απαντηθούν μια σοβαρότητα και μια ολοκληρωμένη εισήγηση σχετικά με αυτό το θέμα. Και να μην κοιτάμε μόνο την επένδυση. Και ακόμα, ακόμα, αν υπάρχουν όντως οι επένδυτες αυτοί, θα πρέπει να ενημερώσουν και το σώμα εδώ πέρα, να γνωρίζουν όλοι τα οικονομικά μεγέθη και το τι σημαίνει αυτό ακριβώς. Επομένως, πρέπει να γίνει μια ουσιαστική κουβέντα πάνω σε αυτό το θέμα, γιατί εμείς από τις παρατάξεις που είπαμε και προεκλογικά, όσον αφορά για τη διαχείριση του λιμνιού οικοσυστήματος, το λέμε χρόνια τώρα, όπως διάφορα άλλα πράγματα στην πόλη μας, ότι η ρότα είναι η κατεκριούργησή της. Δεν σε συγκεκριμένες δράσεις μπορώ να αναφερθώ το επόμενο μισάωρο για αυτό το πράγμα ή το πώς λειτουργούν. Δεν θα μπορώ σε αυτή τη διαδικασία αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι ζητήματα που άπτονται και της λίμνης θα πρέπει να έρχονται με ολοκληρωμένη σήκηση και ολοκληρωμένες θέσεις εδώ πέρα. Δεν γίνεται να κάνουμε απλώς μια ανοίξη γι' αυτό το θέμα. Κλείνοντας, όσον αφορά το προσφυγικό, το ξαναλέω, το προσφυγικό έρχεται με μορφή ενημέρωση σε κάθε δημοτικό συμβούλιο. Είμαστε τώρα στην 7η ή 8η συναιδρίαση, χωρίς να παραβλέπω την ειδική συναιδρίαση, και κάθε φορά υπάρχει ένα ερώτημα γύρω από αυτό. Γιατί δεν υπάρχει μια ολοκληρωμένη συζήτηση γύρω από αυτό, αυτό δεν έχω καταλάβει. Συνεχώς έρχονται άνθρωποι, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επιδιώκουν και έχουν κάποιες συγκεκριμένες ανάγκες. Εδώ πέρα δεν είναι εντελτιού ηδήσων. Δηλαδή, να κάνουμε μια ενημέρωση, μια ερώτηση και να προχωράμε στα θέματα στις ημερίσεις διάβαξης. Πρέπει μια σοβαρότητα να το δούμε αυτό και συγκεκριμένα τι ζητάνε αυτοί οι άνθρωποι, ποιοι ζητάνε να μείνουν εδώ πέρα, ποιοι ζητάνε, πώς θα γίνει η διευκόλυνσή τους σε συγκεκριμένα πράγματα, ποια είναι η καθημερινότητά τους, ποιοι ζητάνε διάφορα θέματα πολλές φορές σε διάφορες δημοτικές κοινότητες όσον αφορά την διαχείριση του προσφυγικού. Επομένως, όλα αυτά τα πράγματα πρέπει να έρθουν με μια σοβαρότητα για να συζητήσουν εδώ πέρα. Δεν είναι εντελτιού ηδήσων εδώ πέρα. Ευχαριστούμε, κ. Πατζούρα. Υπάρχει μια συζήτηση ορισμένη ότι επήκηται η μεταφορά της αρμοδιότητας των ΚΑΠ από τη ΜΚΟ στο κράτος προς το τέλος του έτους. Επειδή είναι πολλά τα ζητήματα. Λοιπόν, θα παρακαλούσα να μην ξεπερνάμε το χρόνο των πέντε λεπτών που ορίζει ο κοναλισμός. Κύριε Γκόντα. Σχετικά με το ιδιοτοδρόμιο, παρατηρώ και χαίρομαι ότι υπάρχει μια διαφοροποίηση από ό,τι όταν πρωτοξεκίνησε, που είχαμε έντονες αντιδράσεις, κυρίως από ανθρώπους που θεωρούσαν ότι βλάπτεται το οικοσύστημα. Από την ενδελεχή τότε μελέτη διαπιστώθηκε ότι όχι μόνο δεν βλάπτεται το οικοσύστημα, αντίθετα οφειλείται διότι τα νερά κίνηση θέλουν και αυτό ευνοεί σε κάθε περίπτωση την ομαλή και καλύτερη κατάσταση του λιμνέου συστήματος. Σε κάθε όμως περίπτωση, ανεπιφύλακτα τα σώμαστα υπέρ της λειτουργίας, διότι βγάζει ακόμα καλύτερα από την απομόνωση στη δική μας περιοχή, την ενώνει με τα Ιόνια νησιά και είμαι βέβαιος ότι προς αυτή την κατεύθυνση από την πλευρά του Δήμου θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση αυτής της δυνατότητας που εύχομαι να μην έχει ο νέος επενδυτής τα ίδια προβλήματα που είχε, κυρίως στο Αιγαίο και όχι στο Ιόνιο, που δεν επιτρέπανε να τοποθετήσει τις περιβόητες εξέδρες, και το αποτέλεσμα να ανακαστεί να ανακαλέσει την επένδυση και να ζημιωθεί ένα τεράστιο ποσόμα. Σχετικά με το προσφυγικό, στο παρελθόν είχαν γίνει πολλές συζητήσεις και βεβαίως το Δημοτικό Συμβούλιο και η πόλη μας έδειξε ότι είναι μια πόλη που αντιλαμβάνεται το σοβαρό πρόβλημα και το μερίδιο ευθύνησης της επίσης το αναλαμβάνει. Ωστόσο δεν ξέρω τι ακριβώς είχε συμβεί, υπήρξε μια διαφοροποίηση και αποχώρηση του Δήμου τότε από τη συμμετοχή όλων των φορέων. Είμαι βέβαιος ότι τώρα αυτό θα έχει εξομαλινθεί και θα συμμετέχει ο Δήμος σε όλη αυτή τη διαδικασία. Τέλος, σε σχέση με την υπόθεση του στολισμού, θεωρώ ότι οι πρόεδροι των Δημοτικών Επιτροπικών Παιδείας να βάλουν και τα σχολεία σε αιθρονομική βάση να συμμετέχουν όπως είχε γίνει και στο παρελθόν και νομίζω ότι το αποτέλεσμα θα είναι ό,τι καλύτερο γιατί και σε αυτόν τον τομέα η ψυχολογία του κάθε συμπολίτη και του κάθε επισκέπτη είναι στα σύν της πόλης. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε και τον κ. Πατζόκα. Επιτρέψτε μου κ. Πρόεδρε να ξεκινήσω από το λιμνέο ταμείο το οποίο έθιξε ο κ. Μπέγας. Στην περασμένη δημοτική θητεία Πομποδός είχε ανακοινωθεί εδώ και από τον τότε δήμαρχο και από τον τότε αντιδήμαρχο κ. Κόλλα η ίδρυση λιμνέου ταμείου. Μετά από κάποιο σωκέρο το θέμα ατόνισε, έσβησε, ξεχάστηκε. Εμείς συμφωνούμε βεβαίως να δημιουργηθεί ένα λιμνέο ταμείο αφού μιλήσουμε και με το φορέα της λίμνης αλλά νομίζω απαιτούνται και κάποιες εξηγήσεις από την προηγούμενη δημοτική αρχή γιατί φτάσαμε μετά από πέντε χρόνια εκεί που ξεκινήσαμε το 2014. Έχω μπροστά μου, απευθύνομαι προς την παράταξη Γιάννενα 2023, έχω μπροστά μου ένα επίσημο κατάλογο που πήρα από τη Διεύθυνση Οικονομικού της DEI με τίτλο «Προϋπολογισμός Κόστους Μισθοδοσίας του Υποπρόσληψη Προσωπικού». Εγώ είχα πει 270.000 ευρώ, εσείς είχατε πει 330.000 ευρώ, ο Πίνακας στον οποίο θα σας παραδώσω τώρα λέει ότι είναι 269.501 ευρώ. Συγνώμη, δεν προβλέπονται απαντήσεις και δευτερολογές. Όχι, δεν προβλέπονται και δεν πέκανε, δεν προβλέπονται. Έχει ζητήσει τον λόγο ο κ. Σαρλέτος. Να ευχαριστήσω τον πρόεδρο του Δημοσυμβουλίου να απαντήσω στο ερώτημα που έβαλε ο κ. Μέγας για την καθυστέρηση των έργων. Μια δημοτική αρχή 60 ημέρων. Παντάζομαι για το μόνο που δεν μπορεί να την εγκαλέσετε είναι για την καθυστέρηση και την εκτέλεση των έργων. Όσον αφορά την ανακεφαλιωτικό… Να σας πω. Για το Πάρκο Έγλυ ξέρετε πολύ καλά ότι είναι στη φάση λουπήσης του έργου και εκκρεμή ο τελευταίος ανακεφαλιωτικός πύλακας για την έκλυση των εργασιών. Η ΕΦΥΡΑΣ είναι ένα έργο το οποίο όντως… Καταρχήν όλα τα έργα είναι δημοπρατημένα από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Το έργο της ΕΦΥΡΑΣ ήδη έχει συμβασιωποιηθεί. Έχει καταθέσει κοικοφοριακή μελέτη εδώ και δέκα μέρες και τώρα είναι στη φάση λουπήσης της μελέτης εφαρμογής. Για την Παπαναστασίου είναι ένα έργο το οποίο δημοπρατήθηκε το 2017. Μετά αποφασίστηκε να υπογειοποιηθεί το δίκτυο της ΔΕΙ και από τότε δίνουμε παρατάσεις στην εργολαβή, έτσι ώστε, αφού ολοκληρώστητα έργα ιδέοι, να έρθει να φτιάξει το έργο. Παράλληλα έχουμε και μια προμήθεια, ξεχωριστή εργολαβή για τα φωτιστικά σώματα. Όσον αφορά τώρα για τα έργα, στην Οικονομική Επιτροπή έχουμε αποφασίσει οριζόντια, εκεί που κρίνουμε όλοι μας και είναι ομοφόνος η αποφάση, να υπάρξουν αυξήσεις σε έργα, τουλάχιστον αυτό που έχουμε δυνατότητα από το νόμο του 15% έτσι ώστε να μπορέσουμε να ελουπίσουμε μεγαλύτερο φυσικό αντικείμενο. Βρεθήκαμε όμως και σε μια δύσκολη θέση με τη τεχνική υπηρεσία. Να στείλουμε ήδη σε τρεις εργολαβίες, η μία ήδη είναι στη φάση που έπε να κερδιχθεί έκπτωτος, σε άλλες δύο εργολαβίες να στείλουμε δικές προσκλήσεις. Δεν νομίζω ότι είναι εύκολο να έχεις να αντιμετωπίσεις εργολαβίες που είναι λυμνασμένες επί τρία χρόνια στο δήμο και δύο αντίστοιχα και να παίρνει μία δημοτική αρχή των 60 ημερών τέτοιες αποφάσεις. Επίσης, υπάρχουν και καθυστέρηση, βεβαίως, σε έργα στο κάτω νεχωρόπουλο. Γιατί εν μέσο της θητείας μας, πριν ένα μήνα περίπου, όχι στην έννοια της θητείας μας, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει έργο της DI παράλληλα και στον τομέα που η εργολαβία ασφαλτόστρωνε, έπρεπε να ξανασκάψει η DI δέχτη από χέντες. Και βεβαίως, εκεί πήραμε την πρωτοβουλία και σταματήσαμε την εξέλιξη των έργων αυτών, των ανάπολων στον χώρο, γιατί θα έπρεπε, αμύ τι άλλο, να προνοήσουμε ότι πρώτα πρέπει να περάσει η DI, την εργολαβία που έχει, και μετά να πάμε να ασφαλτοστώσουμε στους δρόμους. Αυτή είναι λοιπόν η εικόνα των έργων που είπαμε πριν. Υπάρχουν κάποιες άλλες ερωτήσεις που πρέπει να γίνουν προς τον κύριο Δήμαρχο. Κύριε Τεπίνε, και ο κύριος Ζουμπαστέ την ερώτηση να αποβάλλει. Υπότιτλοι AUTHORWAVE Επιτρέψτε στο κανάλι μας για να δείτε ποιο είναι το πρόγραμμα. Επιτρέψτε στο κανάλι μας! Κύριε Κουμπούρη, θέλετε να δώσετε μια απάντηση γι' αυτό. Μας πει η υπηρεσία τώρα και μετά θα πάρετε την απάντηση από τον κύριο Δήμαρχο. Θα βοηθήσει λίγο, μας πει η κυρία. Η πράξη εφαρμογής είναι σε εξέλιξη. Είμαστε μέσα στα χρονικά πλαίσια. Μέσα στους χρόνους θα αναρτήσουμε στην εποχή. Αν δεν κάνω λάθος, είναι αρχές Δεκέμβρη. Έχει ολοκληρωθεί η υπόδειξη ορίων. Για το σχέδιο συσμοπλήκτων, καταρχάς θα σας ενημερώσει, και ο δήμαρχος έκανε επιστολή. Στα πρωθυσμία, ναι. Στην πρωθυσμία είναι την προβλεπόμενη. Η πρώτη ανάρτηση. Ναι, η πρώτη ανάρτηση. Το οκτυματολογικό σπίνεκας, η πρώτη ανάρτηση. Το σχέδιο συσμοπλήκτων επεστράφει για εντελώς διαδικαστικούς λόγους από τη νομική υπηρεσία στο Γραφείο Υπουργού. Ο κύριος δήμαρχος έστειλε επιστολή. Έχει και ενημέρωση, πήγε και ο ίδιος έκανε ενημέρωση. Εδώ και τέσσερις μέρες μας είπαν ότι θα φεύγει. Δεν ξαναβρήκαμε, βέβαια, τηλεφωνική επικοινωνία που το παρακολουθούμε κάθε μέρα. Να δούμε αν τελικά πήγε στο Συμβούλ Υπηκρατίας για να δούμε τι μπορεί να γίνει εκεί. Ο κύριος Ζούμπαση έχει μια ερώτηση. Κούγκει όποιον γνωρίζει έτσι. Αν έχουμε καμιά ενημέρωση με το Νέο Κρυστόγεννο Αστήριο, είδαμε προχθές μια ανάρτηση και ενημέρωση από τον Υφύπουργο, ότι ναι μεν έρχεται στα Γιάννα. Έχουμε κάποια ενημέρωση τι γίνεται με το Κρυστόγεννο Αστήριο. Το δεύτερο αφορά την Καθαριώεντα, παντιδήμαρφη του κ. Πίχα. Αν έχουμε συνολική εικόνα το πόσοι ήρθαν από την 3Κ. Γιατί ήταν ένα ζήτημα που μας ταλάνισε εδώ μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο σε δύο αλαιπάιλες συνδριάσεις. Και το δεύτερο που βρίσκονται οι διμηνίτες-οχταμινίτες, που βρίσκεται αυτό το κομμάτι, την προσλήψη. Και τι γίνεται με τα ογκώδια στην πόλη και πέριξα αυτής, δηλαδή στην παιδινή σε αυτά. Μαζεύονται και κάθε τελειότητα μαζεύονται, γιατί δυστυχώς στην πόλη υπάρχει ένα πρόβλημα αυτή τη στιγμή με τα ογκώδια την κείμενα. Το τρίτο κομμάτι ευχαριστούμε για την ημέρος, τουλάχιστον όσον αφορά τους πρόσφυγες. Αυτό προσπαθούσα να μάθω προχθές τι εθνικό έταση είναι. Καλησπέρα και από εμένα. Περίμενα μια απάντηση από τον κ. Δήμαρχο σε μια ερώτηση που έθελες στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο όσον αφορά το στέγαστρο, αν είναι νόμιμο ή όχι, στο Κέντρο Προβολής Περαμάτως. Όσον αφορά την έλευση των υδροπλάνων, υπήρχε αυτή η δραστηριότητα στο παρελθόν. Θεωρώ όμως ότι είναι αποσπασματική. Διαχρονικά το έτημα της Δημοτικής Ανόητας Περάματος ήταν η σύνδεση με τον νησί και με τον Μόλο. Και αν θέλετε, η σταθμιευση όλων των λεωφορίων τουριστικών κυρία, στην ευρύτερη περιοχή γιατί υπάρχει ο χώρος σταθμιευσης, ώστε να υπάρχει και μια αποσυμφόρηση της παραλίμνιας περιοχής της πόλης. Και θεωρώ ότι δεν θα πρέπει να είναι αποσπασματική η έλευση των υδροπλάνων. Δηλαδή θα πρέπει να υπάρχει ένα σχεδιασμός γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή της Δημοτικής Ανόητας Περάματος. Και άλλη μια ερώτηση αφορά τον Πρόεδρο της ΔΥΑΙ. Υπάρχουν αιτήματα από τις Δημοτικές Ανόητες για τον καθαρισμό των δεξαμενών υδρευσης. Υπάρχουν δεξαμενές οι οποίες είναι ανοιχτές και έχουν να καθαριστούν τουλάχιστον μια κοσαϊτία. Και να συμπληρώσει τον αντιπρόεδρο όσον αφορά τα ογκώδη. Σε συζήτηση που είχαμε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχον έχω πει ότι όταν έρχεται το συνεργείο για να κάνει συλλογή στα ογκώδη αντικείμενα θα πρέπει να υπάρχει κάποιος εκεί. Αν δεν είναι ο πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος, σε πολλά διαμερίσματα συμβαίνει αυτό, δεν γνωρίζει ο χειριστής που πρέπει να πάει ώστε να κάνει αποκομμυδία αυτόν τον αντικειμένο. Και υπάρχει το φαινόμενο δηλαδή ένα σημείο να καθαρίζεται και άλλα τρία να μην καθαρίζονται. Αυτό το πράγμα θα πρέπει να παρακολουθείτε για να μην υπάρχει αυτή η εικόνα που υπάρχει. Ευχαριστώ πολύ. Λοιπόν, όσον αφορά τη 3K, συνολικά προσλήφθηκαν από τους 47-41 άτομα, αυτοί έχουν ορκισθεί, 30 εργάτες καθαριότητας, 5 οδηγοί, 3 τεχνίδες οχημάτων, ένας ηλεκτροφός και 2 χειριστές. Αυτή είναι ο συνολικός αριθμός των ορκισθέντων. Και σας είπαμε, να μην τα ξαναλέμε, ότι οι 13 από αυτούς προϋπήρχαν πριν ένα μισό χρόνο από τον Απρίλιο του 2018. Τα δίμηνα προσλήφθηκαν, συγγνώμη, στις 7 ή 10. Ήδη δουλεύουν κανονικά μέχρι τις 6 Γενάρη. Τα 8 μήνες έχει έρθει έγκριση από το Υπουργείο, έχει σταλεί από την Διεύθερη Συνδικητικού η προκήρυξη στον Ασέπια έγκριση, την περιμένουμε να έρθει για να ξεκινήσει τη διαδικασία της προκήρυξης. Όσον αφορά τα ογκώδη, όντως υπάρχει ένα θέμα τεράστιο. Γίνονται προσπάθειες, ήδη αυτή τη βδομάδα θα βρίσκονται στη Δημοτική Ενόητα Μπιζανείο γιατί και έχουμε μεγάλο πρόβλημα, ειδικά στην Πεδινή, σε άλλες περιοχές που εντός και εκτός πόλης που πηγαίνουν ανεξέλεγκτα. Ήδη η Δημοτική Αστυνομία έχει πάρει καταθέσεις από δύο που έχουν συλληφθεί δύο ιδιώτες και θα πάνε στον Ισαγγελέα και έχουμε δώσει εντολή σε αυτά τα σημεία, τουλάχιστον να βάλουμε μια πινακίδα και θα δούμε στη συνέχεια τι κάνουμε. Και φυσικά η Δημοτική Αστυνομία παρακολουθεί το θέμα αυτό τόσο των ανεξέλεγκτων, όσο και της αναπόθεσης εντός πόλης των απορριμάτων. Ευχαριστώ. Κύριε Παρτζόκα, για αυτό. Κύριε Λαδιά, αν μερικές δεξαμενές έχουν να καθαριστούν 20 αιτία, όπως είπατε η ευθύνη της νέας διοίκησης είναι κάτω του 1%. Έτσι το 99% βαρύνει τους άλλους. Σας ενημερώνω όμως ότι ήδη έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες, το κόστος καθαρισμού και απολύμανσης όλων των δεξαμενών του Λεκανοπεδίου δεν είναι πάνω από 15.000 ευρώ. Έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες για να προχωρήσουμε σε αυτό που ζητήσατε, σε αυτό που πρέπει. Λοιπόν, κύριε Δήμαρχε. Λοιπόν, ας ξεκινήσουμε ένα-ένα τα προβλήματα. Τέθηκαν πολύ ενδιαφέροντα θέματα και θα προσπαθήσω σύντομα να απαντήσω. Δεν νομίζω ότι η ώρα συνεδρίας του Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει να είναι ένα τόσο μίζων θέμα που να μας ταλαιπωρεί σε κάθε συνεδρία. Γίνονται κάποιες φορές πάντα σε συνονόηση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου με τους επικεφαλίσεις των παρατάξεων. Και γίνεται αποδεκτή. Και μόνο υπό αυτές τις συνθήκες γίνονται οι συγκεκριμένες συνεδριάσεις. Αν τώρα το περιορίσουμε μια μέρα τη βδομάδα και μια συγκεκριμένη ώρα, πολλές φορές οι δυνατότητες να γίνουν οι συνεδριάσεις έγκαιρα ώστε να παρουστούν οι αποφάσεις καθώς βρισκόμαστε και στο τέλος της χρονιάς και πρέπει να ακολουθηθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία, τέλη, τεχνικό πρόγραμμα προϋπολογισμός, πολλές φορές κάνεις και κάποια αβαρία έτσι ώστε να διευκολύνουμε τη διαδικασία. Δεν νομίζω ότι είναι πολύ σοβαρή η τοποθέτηση ότι η Δημοτική Αρχή είναι πρόχειρη γιατί σε αποφάσεις ορισμού των οργάνων των δημοτικών επιχειρήσεων γράφτηκε πρόεδρος και αναπληρωτής πρόεδρος και ο θεωρείται ότι αυτός που αναπληρώνει τον πρόεδρο είναι προφανώς ο αντιπρόεδρος. Θεωρώ ότι αυτά είναι μικροπράγματα τα οποία μπορούν να διορθωθούν και δεν έχουν κανένα σημαντικό αντίκρισμα. Για τα έργα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη νομίζω ότι ο κ. Ρουσελετός έδωσε μια απάντηση η οποία σε κάθε απάντηση έχει πολλές ώψεις πέρα από τις καθυστερήσεις που υπάρχουν για λόγους ορισμένες φορές που είναι εκτός των δικών μας δυνατοτήτων όπως η αδυναμία του αναδόχου να ανταποκριθεί και αυτό δυστυχώς συμβαίνει ερκετές φορές και υπονομεύει την αποτελεσματικότητα των δημοτικών αρχών τι λέω διαχρονικά. Είδατε και την κακοδαιμονία του αναποτελεσματικού συντονισμού που είναι κάτι το οποίο το αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα. Είναι πρόβλημα διαχρονικό, δεν θέλω να σας εσείς φταίτε αλλά ότι οφείλουμε όλοι να οργανώνουμε σωστά τις υπηρεσίες και η ιδέα και ο δήμος για παράδειγμα να είναι συγκοινωνούντα δοχεία και να μην είναι δύο ξένοι στην ίδια πόλη που συνέβαινε και είδατε άμεσα αυτό που έγινε ώστε πραγματικά να μην είναι αυτό το ράβε ξύλωνε το οποίο ταλανίζει την πόλη αλλά και γενικότερα. Όσον αφορά το υδατοδρόμιο που συζητήθηκε από τους περισσότερους συναδέρφους και να ξεκινήσουμε αυτό που είπε η κ. Καλογιάννη ότι οφείλουμε να επισπεύσουμε τη διαδικασία και αυτό πρόκειται να κάνουμε και πρόκειται να υπάρχει άμεση ενημέρωση καθώς παντάζουμε στην επόμενη εβδομάδα θα ψηφιστεί και το αντίστοιχο νομοσχέδιο. Λοιπόν τώρα εδώ υπάρχουν γιατί με ρώτησε ο κ. Νάτσες αφού υπάρχει εδώ τώρα τι κάνουν όλη αυτή τη φασαρία. Άντες δεν είναι έτσι. Υπήρχε μια προσωρινή άδεια αν θα κάνω λάθος για 18 μήνες. Λειτούργησε πηλωτικά ας το πούμε το υδατοδρόμιο, πολύ ομαλά και με συνεχόμενα και με καλά αποτελέσματα αλλά σταμάτησε και τώρα λοιπόν πρέπει να ξεκινήσουμε από το μηδέν έτσι ώστε να έχουμε τις κατάλληλες εκείνες μελέτες που θα επιτρέψουν το χώρο και τις συνθήκες αδειοδότησης και τις περιβαλλοντικές μελέτες που πολλοί θέσατε αν θα πρέπει να επηρεάζεται ο βιότοπος της λίμνης και τα λοιπά. Όλα θα πρέπει να γίνουν γρήγορα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το υδροπλά... διορίστε. Εμείς θα αποφασίσουμε τον τρόπο με τον οποίο... ο ιδιότητας δεν είναι ένα κακό πράγμα. Όχι, γιατί ακούγεται η λέξη ιδιότητας με έναν τρόπο τρομοκρατικό. Ο ιδιότητας. Να καταλάβω γιατί και αυτό που λειτουργούσε θα είμαστε και εμείς. Όταν βρίσκεται στα όρια του δημού, την ευθύνη των μελετών την έχει οι υπερησίες του δημού. Δεν είμαστε μισέκτος, κάποιος αποφασίζει αρρίμιν μας. Σε παρακαλώ. Το υδατοδρόμιο, να πω ότι δεν είναι ένα μέσο των αστών. Είναι όλων των πολιτών. Και πέρα από την τουριστική ανάπτυξη, είναι κάτι το οποίο... είναι ο τρόπος άμεσης επικοινωνίας με την Κέρκαιρα. Παραμένουμε, σχεδόν οι ασθενείς που έρχονται από την Κέρκαιρα στα Γιάννα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το υδατοδρόμιο, να έρθουν το πρωί και να φύγουν το βράδυ και να μην χρειάζεται να διανοικτενεύσουν και να ταλαιπωρούνται. Και η μετακίνηση, Γιάννη, είναι ακριβώς 4 ώρες. Φανταστείτε αυτό να γίνεται σε 20 λεπτά και πώς μεγάλη εξυπηρέτηση έχουν οι ασθενείς. Δεν είναι μόνο η τουριστική ανάπτυξη, που κι αυτή είναι ένα πολύ μεγάλο εργαλείο, αλλά η Τα Γιάννα είναι σημείο αναφοράς όσον αφορά τον υγειονομικό, τουλάχιστον, χάρτη, κάτι που ξέρω καλά, και όσον αφορά την μετακίνηση ασθενών και οδηπών. Θέλω να πω και απλών ανθρώπων και φτωχών ανθρώπων. 18 ευρώ ήταν το εισιτήριο μετακίνησης τότε, Γιάννη Ανακέρκαιρα. 18 ευρώ, εγώ το έχω πάρει 10 φορές. 18 ευρώ, Γιάννη Ανακέρκαιρα. Μίλετε 100. 100 είναι το ελικόπτερο, δεν είναι το... 18 ευρώ το έχω χρησιμοποιήσει και ξέρω πάρα πολύ καλά. Πόσο ήταν και εγώ. Λέμε πράγματα τώρα, γιατί θα δημιουργήσω... Τι λέτε, κύριε Καλγέα? Τι να κάνω, πρέπει να απαντήσω, διότι όταν με κατηγορούμε ότι είναι της ολιγαρχίας μέσω μετακίνησης, πρέπει να υπάρχει και γι' αυτό μια απάντηση. Λοιπόν, τέθερα να πάρω όσον αφορά το ΚΤΕΛ και τους φοιτητές. Ο Πρόεδρος έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες με τις οικονομικές υπηρεσίες και θα ακολουθηθεί άμεσα η διαδικασία. Η διαδικασία που είχαμε συζητήσει σε προηγούμενα Δημοτικά Συμβούλια αφορούσε την επιδότηση της Κάρτας των 1.500 φοιτητών που υπάρχουν στις φοιτητικές αστίες με 10 ευρώ. Έτσι ώστε η Κάρτα αντί να κάνει 35 ή 30, να κάνει 20, 25. Θα κάνουν λάθος τώρα το νούμερο και δεν θέλουν να το ρεσκάρουν. Αλλά ακριβώς επιδότηση με 10 ευρώ. Αυτό είναι 1.500 περίπου φοιτητές. Έχει ένα κόστος 90.000 ευρώ. Η συμφωνία είναι ο κύριος Μουστακλής θα καλύψει τα 10 και ο Δήμος θα 80.000 ευρώ. Αυτή το είχαμε πει και την προηγούμενη φορά και άμεσα θα πρέπει να γίνουν οι ενέργειες για να υλοποιηθεί αυτή η πράξη. Τώρα λοιπόν για το προσφυγικό, που επίσης είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό... Τι με ρώτησες? Ναι, έγινε αυτή η συνάντηση. Μάλιστα, έχει στη σύσκεψη αυτό, απάντησε ο κύριος Πρύτανης, απάντησε θετικά στο έτοιμα το οποίο έγινε σε αυτή τη συνάντηση, ότι θα δρομολογήσει ένα τέταρτο ή ένα εμμυσί ώρα. Αυτό αν δεν το έκανε είναι θέμα της συγκλήτου του Πανεπιστημίου. Δεν μπορώ να απολογηθώ για τον κύριο Πρύτανη. Όχι, ζητήθηκα σας λέω και ο κύριος Πρύτανης συμφώνησε να το δρομολογήσει... Α, ξαναεπανέλθω να του ξαναεπενθυμίσω πάλι. Σας λέω ότι ο κύριος Πρύτανης συμφώνησε με αυτή τη διαδικασία. Νομίζω ότι από ό,τι γνωρίζω υπήρχε κάποιο πρόβλημα πέρυσι. Φέτος ο κύριος Πρύτανης στην κοινή σύσκεψη, κε Ριονάτση, δέχθηκε και ότι αυτό είναι μια αποτελεσματική λύση και δεσμεύτηκε να το τείρει. Τι να σας πω άλλο. Λοιπόν, τέθηκε λοιπόν το προσφυγικό και ακούστηκαν πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα. Εκείνο το οποίο η Δημοτική Αρχή δεν χειρίζεται το αντίστοιχο θέμα. Αυτή η επιλογή που έχει γίνει στην πατρίδα τα χρόνια για τη διαχείριση του προσφυγικού είναι ότι τα χρήματα πηγαίνουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Υπατιερμοστία και από την Υπατιερμοστία στη ΜΙΚΙΟ. Είναι ένα σχήμα το οποίο υπάρχει δέσμευση ότι θα τροποποιηθεί. Τώρα αν αυτό θα γίνει το 20 ή το 21 δεν μπορώ. Ποια είναι η διαφορά? Είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πάει κέρκια, Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, δήμοι. Ή μάλλον και αναπτυξιακές κατά προτίμηση εταιρίες του δήμου. Αυτό έχει συζητηθεί και την προηγούμενη φορά και με τη δική μας αναπτυξιακή αλλά θεωρήθηκε ότι ήταν κάπως περιορισμένη η σκοπή και γι' αυτό άλλαξαν η σκοπή της διανετάει. Το νομίζω το 2018 υπάρχει το νέο καταστατικό του της επιχείρησης που μπορεί να διευκολύνει την ροή χρημάτων προς αυτή την κατεύθυνση. Άρα λοιπόν δεν είναι θέμα του δήμου. Ο δήμος δεν είναι όμως αμέτοχος, δεν είναι πόντιος πυλάτος. Ο δήμος οφείλει και συμμετέχει ενεργά σε όλες τις διαδικασίες που έχουν σχέση με την καλύτερη διαμονή, με την εκπαίδευση. Και έτσι σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του δήμου υπάρχει και το κέντρο γλώσσο μάθειας. Υπάρχει δυνατότητα να μαθαίνουν πολλοί από τους πρόσφυγες και μετανάστες πολύ καλά ελληνικά. Και πολλές άλλες δράσεις με την κοινωνική πολιτική του δήμου που συζητάμε κάθε μέρα και προσπαθούμε να τις διευρύνουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας και εκεί που το νομικό πλαίσιο μας επιτρέπει και όσο μας επιτρέπει. Εμείς δεν μπορούμε να χαράξουμε πολιτική. Να αποφασίσουμε ποιο θα είναι το νομοθετικό πλαίσιο, πότε θα δίνεται άσυλο, σε ποιον δεν θα δίνεται άσυλο. Αυτό είναι κυβερνητική πολιτική. Και παντού ρυθμίζεται από τις ακάστοτε κυβερνήσεις και από τα κοινοβουλία. Δεν είναι δικό μας θέμα αυτό, ώστε εμείς να συζητήσουμε ποιος θεωρείται πρόσφυγες ή μετανάστες, πότε γίνεται η διαδικασία ασύλου, η οποία συνεχίζεται να γίνονται και στην περιοχή του Περάμεντος. Ξέρετε ότι λειτουργεί η υπηρεσία ασύλου, η οποία ήδη έχει δώσει περίπου σε 300 άτομα άσυλο μέχρι σήμερα. Θέλω λοιπόν να πω ότι εδώ γίνεται καθημερινή ενημέρωση για όλα τα προβλήματα και για όλες τις δράσεις που ο δήμος μεσολαβεί ή πρωτοβουλίες αναλαμβάνει. Σας είπα σήμερα τι έγινε μέσον αφορά στο τρατόπεδο της Κατσικάκης και τι πρέπει να κάνουμε καλύτερο για το φωτισμό του δρόμου, για την ασφάλεια της περιοχής, για την ενημέρωση των κατοίκων, για τη μετακίνηση των προσφύγων που βρίσκονται εκεί. Π.χ. κάθε τύπου υπάρχει, κάθε δράση που υπάρχει, κάθε εξέλιξη που υπάρχει, πρέπει να γίνεται να είναι γνώση του Δημοτικού Συμβουλίου και όπου χρειάζεται να παίρνουμε και τις απαραίτητες εκείνες αποφάσεις, όπως συγκροτήσαμε και το Συμβούλιο Μετανωστών ή μετέχουμε στο συντονιστικό όργανο το οποίο υπάρχει και πρέπει να παίρνουμε και τις απαραίτητες εκείνες πρωτοβουλίες. Τώρα, λοιπόν, όσον αφορά, λοιπόν, δεν χρειάζεται να πω για το στολισμό και αυτά, το νομίζω, τα έχουμε πει. Για τα θέματα της πολεοδομίας που έθεσε ο κ. Βίνης, απαντήθηκε ότι όσον αφορά τη Δροσιά Πεντέλη αρχές Δεκεμβρίου θα γίνει η πρώτη ανάρτηση, για το όσον αφορά την Καρδαμίτσα υπήρχε μια εμπλοκή και συσμόπληκτα απαντήσαμε άμεσα και πιστεύουμε ότι θα πέμπλακει το θέμα μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, είμαστε σε επικοινωνία. Σε όσον αφορά την καθαριότητα, νομίζω ότι έχει απαντηθεί, το θέμα για το Νέο Κλειστό Γυμναστήριο. Από την προηγούμενη συνεδρία μας, δηλαδή την τελευταία εβδομάδα, δεν είχαμε καμία εξέλιξη ώστε να πρέπει να ενημερώσω το σώμα. Βρισκόμαστε εκεί που βρισκόμαστε. Υπάρχει πρόθεση κάποιου εκ των κλειστών γυμναστηρίων, που υπάρχουν από τις παλιές Ολυμπιακές Εκταστάσεις, να μεταφερθεί ό,τι αυτό συνεπάγεται, που δεν είναι το πιο απλό πράγμα, σε χώρους του Δήμου και να αποτελέσει το Τρίτο Κλειστό Γυμναστήριο. Εάν υπάρχει κάποια εξέλιξη σε αυτό το θέμα, θα υπάρχει άμεση ενημέρωση. Ο κ. Λαδιάς έθεσε το θέμα του στεγάστρου. Δεν είναι θέμα του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο κ. Λόλις, στην επόμενη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου του Σπηλαίου, θα συζητήσει τον λόγο θέμα, ώστε να παρθεί η κατάλληλη απόφαση ελέγχου της νομιμότητας του στεγάστρου, που, όπως σας είπα και την προηγούμενη φορά, είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα ηθικής τάξης και πρέπει άμεσα να ελεγχθεί. Δεν ξέρω αν άφησα κάτι, προσπάθησα να τα έχω όλα γεραμένα, αλλά αν είναι κάτι που νομίζετε ότι δεν έχω απαντήσει, να το κάνω τώρα. Κύριε Δημαρχέ, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να μου επιτρέψετε, ως πρώτη φορά μέσα στο Δημοτικό Συμβουλείο, να κάνω μια πρόταση. Επειδή βλέπω ότι επαναλαμβανόμαστε σε κάθε συνεδρίαση με ίδια θέματα, μήπως είναι σκόπιμο να διαχωρήσουμε τις συνεδριάσεις που έχουν εφαρμογηθεί, να δώσουν την ευκαιρία, να δώσουν την ευκαιρία, να δώσουν την ευκαιρία, να διαχωρήσουμε τις συνεδριάσεις των θεμάτων ημερήσιας διάταξης από μία άλλη συνεδρίαση, μία φορά το μήνα, με θέματα επικαιρότητας, επερωτήσεις, ερωτήσεις, διευκρινήσεις. Αυτή είναι μια πρόταση. Ένα δεύτερο, θα ήθελα εξ' αρχής να τοποθετηθούμε ως προς το προσφυγικό. Συμφωνούμε στην πρότασή σας, κύριε Δημαρχέ, ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ροές αναλογικά και ισοδύναμα σε όλη την περιφέρεια. Όχι περισσότερο εδώ και λιγότερο κάπου αλλού. Θα μου επιτρέψετε και ως μηχανικός να πω ότι για την κατασκευή των έργων δεν ευθύνται ποτέ ο ανάδοχος. Μόνο οι υπηρεσίες ευθύνονται η επίβλεψη. Εάν η επίβλεψη είναι σωστή και μπορεί να ελέγξει τον ανάδοχο, ο ανάδοχος πάντα βρίσκεται υπό τον έλεγχο των υπηρεσιών. Και σύμφωνα με το ιδατοδρόμιο, κύριε Νάτση, υπάρχει ο εξής διαχωρισμός. Ο νέος νόμος που πάει να ψηφιστεί, εμπλέκει αμύγως μόνο τον ιδιότη. Δηλαδή κάποιος ιδιότης θα μπορούσε εξαρχής να χοροθετήσει, να εγκρίνει, να διοδοτήσει το ιδατοδρόμιο και ακολούθως να το κατασκευάσει και να το διαχειριστεί. Όμως, στην περίπτωση αυτή που παροτρύναμε και το Δημοτικό Συμβούλιο, τη Δημοτική Αρχή μάλλον, να επισπεύσει τη διαδικασία, είναι διότι, εάν οι μελέτες και αδιοδοτήσεις γίνουν εξαρχής από τη Δημοτική Αρχή, υπάρχει κινητροποίηση στον ιδιότη να έρθει, να θελυγεί περισσότερο από αυτό και να έχουμε και περισσότερες προσφορές για ένα πιο διαφανή και ανταγωνιστικό μετάδιαγωνισμό. Ευχαριστώ. Εγώ, για ένα πολύ μικρό σχόλιο σε ό,τι λέει κ. Καλογιάννη, ζητήσαμε επίμονα προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι όλοι κατανοούμε ότι το 1% που είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση, δεν μπορεί να ισχύσει. Για να μην κοραϊδευόμαστε. Αλλά αυτό το 1% δεν σημαίνει ότι ο νομός Ιωαννίων θα πάρει 2,2% και ξέρω εγώ, ο νομός Άρτας 0,8%. Θα πρέπει να γίνει ισοκατανομή σ' όλες τις περιφέρειες της χώρας και επιπρόσθετα σε αναπεριφέρεια σ' όλους τους νομούς της περιφέρειας, όπου αυτό είναι εφικτό, γιατί πρέπει να υπάρχουν και κατάλληλοι χώροι. Αυτό είναι σαφές ότι προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να στραφούμε, όπως επίσης ότι θα πρέπει σε οποιαδήποτε τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση να δεσμευτεί στην υποβοήθηση των υποδομών που χρειάζονται ώστε οι πολλοί περιφέρειες να μπορέσουν να ανταποκριθούν. Όμως, το έργο φωτισμού στην Κατσικά είναι ένα έργο το οποίο είναι ζωτικής μας, δηλαδή όταν φέρνεις χίλι άτομα πρέπει να με ρημνήσεις για τον δρόμο και για τον φωτισμό και για την ασφάλεια της περιοχής. Λοιπόν, εγώ δεν θα διαφωνήσω σχετικά με τη σωστή επίβλεψη, παρότι υπάρχουν και ορισμένα πράγματα που φοβάμαι ότι εκφεύγουν και τις ικανότητες της σωστής επίβλεψης, αλλά επειδή όλοι καταλαβαίνουν το χώρο και το χρόνο που βρισκόμαστε, να μη συνεχίσουμε. Λοιπόν, το τετρίτο σχόλισμα της Κατσικής Καλλιγάνης είναι πολύ σωστό. Προφανώς θα πρέπει να είναι με τη συμμετοχή του Δήμου. Όταν η ιδιωτική πρωτοβουλία βλέπει ότι και η κοινωνία ασπάζεται την πρωτοβουλία αυτή και την ενισχύει, τόσο πιο καλύτερα θα γίνουν όλα, τόσο πιο αποτελεσματικότητα, γιατί δεν είναι μόνο να φτιάξουμε ένα ιδατοδρόμιο, Γιάννη Νακέρκαι, αλλά να κάνουμε ένα διεθνές ιδατοδρόμιο που μπορεί να μας συνδέει και με εκτός Ελλάδος, με τις ακτές της Αλμανίας ή και της Αδιατρικής, το οποίο θα αλλάξει τελείως τον τουριστικό χάρτη της περιοχής. Όσο λοιπόν εμείς είμαστε μέσα στο παιχνίδι, τόσο πιο καλύτερα και με πιο διαφάνεια θα γίνουν όλες αυτές οι ενεργήσεις. Κύριε Πρόεδρε, επειδή επιτρέψα στην κυρία Καλογιάννη, θα μου επιτρέψετε και εμένα ένα λεπτόν για να δώσω δύο διευκρινήσεις, μια και δεν μου επιτρέψετε προηγουμένως. Θα σας επιτρέψω να θέλω να σας πω το εξής. Δίνω το λόγο εκεί που υπάρχουν προτάσεις ή παρατηρήσεις, επί το μυθήμα που συζητάμε. Δεν θεωρώ σκόπιμο ότι θα πρέπει να κάνετε απολογισμό στη θέση σας συνεχώς ή να παντάτε στα ελευθερία, αλλά θα μπορείτε να κάνετε ένα δευτεροτύπου. Θέλω να κάνω δύο διευκρινήσεις. Η μία διευκρινήση είναι σε σχέση με τα λεγόμενα του κ. Μπαρτζόκα. Κύριε Μπαρτζόκα, η Δημοτική μας Αρχή παρέδωσε στα συνταρμόδια Υπουργία μια πλήρη μελέτη σε σχέση με το λιμνέο δημοτικό ταμείο. Και καλά θα είναι και η νέα Δημοτική Αρχή να αναζητήσει αυτή τη μελέτη, γιατί πραγματικά θα τη βοηθήσει. Θα βοηθήσει τον τόπο, βασικά. Οι αποφάσεις για την ίδρυση του λιμνέου δημοτικού ταμείου δεν είναι αποφάσεις της Δημοτικής μας Αρχής. Είναι αποφάσεις των συναρμόδιων Υπουργίων. Κύριε Κόντα, πράγματι αποχωρήσαμε κάποια στιγμή από το συντονιστικό για το προσφυγικό και αποχωρήσαμε γιατί θέλαμε, σαν δημοσιοεντών, να τραβήξουμε τα αυτιά σε κάποιους για να μας δώσουν περισσότερη σημασία, γιατί είχαν αποφασίσει να μην μας δώσουν περισσότερη σημασία. Σε σχέση, όμως, με το προσφυγικό, θέλω να σας μεταφέρω την εμπειρία μας, γιατί ήταν αποδειδημένη η δράση μας στη κατεύθυνση σαν Δημοτική Αρχή. Δεν διαθέτουμε ούτε την πολιτική γνώση συνολικά ούτε την τεχνογνωσία. Αναζητήστε ειδικούς με τους οποίους θα συνεργαστείτε για να σας βοηθήσουν στη διαχείριση του προσφυγικού. Εμείς επιλέξαμε να συνεργαστούμε με την ύπαστη αρμοστία του ΕΕ, επιλέξαμε να συνεργαστούμε με τον αρμόδιο Επίτροπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό, επιλέξαμε να συνεργαστούμε με δίκτυα πόλεων που είχαν φιλοξενήσει πρόσφυγες και είχαν προλάβει και είχαν οργανωθεί καλύτερα από εμάς. Είναι ο καλύτερος τρόπος, γιατί δεν διαθέτουμε από μόνοι μας την τεχνογνωσία, ούτε τις κατάλληλες πολιτικές έχουμε οριμάσει στο μυαλό μας για να δούμε πώς διαχειρίζεται ένα τόσο σύνθετο ζήτημα. Ευχαριστώ. Αυτό δημιουργείται κάθε φορά. Να το αφήσουμε τώρα και κοντά αυτό. Είπαμε να τηρεί το κανονισμός. Συγγνώμη, έδωσα τον λόγο στην κυρία Καλογιάννη και στον κύριο Νάτσι, γιατί κάναμε μερικές παρατηρήσεις. Ζήτησε τον λόγο ο κύριος Σαϊβατίδης, τον δίνω τον λόγο μετά τον κύριο Δήμαρχο, γιατί δεν αφορά θέματα τα οποία είπε ο κύριος Δήμαρχος. Ή θα πρέπει να απαντήσει ο κύριος Δήμαρχος και το λόγο στον κύριο Ευαγγέλου, μετά, για μια πρόταση που έχει να κάνει. Κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου, κύριε Δήμαρχε, αγαπητές συναδεύσεις σας και συνάδελφοι του Δημοτικού Σύμβουλου. Επανέρχομαι στην από 13.11.2019, συζήτησε στο Δημοτικό Συμβούλιο, που είχε εισαχθεί η αρίθμη 99 του 2009, απόφαση Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας. Σε αυτή την εισήγηση, υπήρχαν τρεις ρηματικές διορθώσεις. Δεν μπήκαμε στην ουσία. Επειδή θα έρθουν προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και άλλες παραχωρίσεις σχολικών γυμναστήριων, αριθμούς, πολλαπλών χρήσεων, εκδηλώσεων σχολικών χώρων και μετά, περουτήσει στο συναδελφόν της αντιπολίτευσης, σχετικά με το αντίτιμο της μίστοσης που προέβλεται από τον κανονισμό, που σημειωτέων κυρώθηκε με την 193 του 19, στις 27 Τρίτου του 19, απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με πλειοψηφία 38 υπέρ και 7 πόντως. Προς τιμή, η προκάτοχός μου, η κυρία Παρασκευή Τσίλη, πρόεδρος της ΔΕΠ, μετά από συνεργασία με εξωτερικούς συνεργάτες, προέβη στην θεσμοθέτηση του κανονισμού παραχώρισης. Σημειωτέων ότι από τον Σεπτέμβριο του 2017, δεν είχε περάσει καμιά παραχώριση από το Δημοτικό Συμβούλιο. Επειδή αντιλήφθηκα ότι πολλοί αγαπητοί συνάδελφοι, δεν έχουν κατανοήσει, δεν έχουν γνώση του παρόντος κανονισμού, έχω και την ηθική υποχρεσία να τους συνημερώσω, γιατί μου έκαναν ερωτήσεις σχετικά με το αντίτιμο. Στο άστρο 8 του κανονισμού προβλέπεται για την παραχώριση σχολικών γυμναστήρων στο ποσό 1 ευρώ την ώρα. Στην παραχώριση πολλαπλών χρήσεων, αιθουσών, σχολικών χώρων, καθόλου τη διάρκεια του έτους, κάθε ώρα ένα βδομάδι, είναι 20 ευρώ ετησίως. Στην 3η παράγραφο, προβλέπεται για μεμονωμένη χρήση, 1 ευρώ την ώρα. Αυτό είναι η υποσυζήτηση. Ενδεικτικά, τώρα θα αναφέρω μια απόφαση του Δήμου Αθηναίων, απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που είναι η 30, 6, 12, 18. Αυτή ορίζει 2,5 ευρώ ανά ώρα στο χώρο σχολικών γυμναστηρίων, 2,5 ευρώ ανά ώρα στα κλειστά γυμναστήρια πολλαπλών χρήσεων και 350 ευρώ για τη διεξηγουγή μερισίων εκδηλώσεων για εξετάσεις ξενογλωσσών. Στον παρόντα κανονισμό που ψηφίσαμε, δεν προβλεπόταν το αντίτιμο για τα φροντιστήρια για τις εξετάσεις ξενογλωσσών και έχει μείνει από το 97 στο ποσό των 50.000 γραχμών, ήτοι 150 ευρώ. Κατόπιν ησηγήσει όσο μου και στη ζήτηση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, θα το φέρω προς αναμόρφωση. Λοιπόν, επειδή από τον παρόντα κανονισμό στο άθρο 12 προβλέπεται ότι η τροποποίηση γίνεται, ο Δήμος διατηρεί το δικαίωμα οποιοδήποτες τροποποίησης. Επίσης θέλω να επισημάνω, ώστε στο άθρο 2 του κανονισμού εκφράζεται η βούληση τα σχολεία να είναι ανοιχτά και να λιωπιεδρά με την ευρύτερη τοπική κοινωνία, όπως αυτήν εκφράζεται και εκπροσωπείται από πολιτιστικούς, αθλητικούς, κοινωνικούς και πιστημονικούς φορείς. Οπότε, στους αγαπητούς συναδέρφους της αντιπολίτευσης, απαντώ ότι δεν γίνεται η φαρμογή του real estate από την παρόσα δημοτική αρχή και προφανώς από την προηγούμενη. Επίσης, στο άθρο 3 προεβλεπόταν χρήση σχολικών γυμναστηρίων σε ορισμένα σχολικές μονάδες, γυμναστήρια. Αυτό θα φροντίσουμε κατά πριν ετοιμάτων των αθλητικών συλλόγων, να το τροποποιήσουμε. Συμπληρώνω ότι η εκπαίδευση δεν δείχνεται για μικροπολιτικές σκοπιμότητες και αντιπαραθέσεις, γι' αυτό φίλουμε όλοι να σταθούμε δίπλα και προκειμένα να δίνουμε λύσεις όποτε και όπου χρειαστεί. Μόνο με τη σύνθυνση απόψεων, προτάσεων, τότε η παρούσα παιδεία θα πάει μπροστά. Τέλος, όσα αναφορά τη ζηλόση των επικεφαλείς των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στα μέσα μαζικής ενημερούσεις, για τη βούλησή μου να τα χτώ στο πλευρό του δημάρχου μας και της παράταξής του, με αφήνουν παγερά διάφορο και είναι ανάξιο σχολιασμού. Γνώμονας μου για μένα είναι η συνείδησή μου, η βούληση των συνειδημοτών μου, που με τίμησαν και το εις πράττο καθημερινά με τις επιφέσεις που έχω, το πνεύμα του νόμου για συγκλήσης συνθέσεων πολιτικών δυνάμιων και το κύρος και προσωπικά του δημάρχου, κύριο Μουσίριλ Σαφ και το όραμά του για την τελειώνω, κύριε Πρόεδρε. Είμαι απόλυτα πεμπιζημένος ότι μετά παρέλυψης τριών μηνών της ανάληψης νέας δημοτικής αρχής από τον δήμορχο, η οποία εκφράστηκε από τη νοπή βούληση των συνδημοτών μας, αρκετοί συνάδελφοι της αντιπολίτευσης δεν έχουν κατανοήσει το αποτέλεσμα. Και κλείνω χρησιμοποιώντας μια καλλιτεχνική θεατρική φράση, μετά το πέρας της παράστασης και το πέσιμο της αυλαίας, οι ηθοποιοί παραμένουν γυμνοί. Ευχαριστώ. Λοιπόν, είπαμε να δώσετε κάποιες διευκρινήσεις για το θέμα του κανονισμού. Ο κύριος Ευαγγέλων να κάνει μια πρόταση προς το σώμα. Ευχαριστώ. Με αφορμή το θέμα ημερισίας διαντάξεως για το Σχολείο των Σωματικά Αναπείρων Πέδων, το λεγόμενο Σάπιο Ανίνων, θα ήθελα να κάνω μερικές συναφείς επισημάνσεις σχετικά με τις κτιριακές υποδομές των σχολικών ομουνάδων του Δήμου μας, αφού από το 2010 τόσο τα κτίρια όσο και οι πληροσύσεις των σχολικών ομουνάδων ανήκουν στην αρανμοδιότητα των δήμων. Θεωρώ ότι όπως φαίνεται θετική δρομολόγηση των ζητημάτων του πρώτου νηπιαογείου που στεγαζόταν στο Παπαζόγλιο και των σχολείων ΣΑΠ με την εκατάστασή τους στο χώρο του Παλαιού Χατζικώστα αποτελεί μια θετική εξέλιξη που δυστυχώς εδώ και πέντε χρόνια ταλαιπωρούσε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς με κουλσιεργία κάποιων φορέων αλλά και της απερχόμενης δημοτικής αρχής. Τόσο αναμένουμε να τηρθούν τα χρονοδιαγράμματα από την παρούσα δημοτική αρχή. Με αφορμή αυτή την προβληματική που αφορά τις σχολικές υποδομές θεωρώ επιβεβλημένο να σχεδιαστεί από το Δήμο Αιεντών από την αρχή της θετερατίας που μόλις άρχισε μια στοχευμένη στρατηγική για τις κτιριακές υποδομές έτσι ώστε να υπάρχουν απτά αποτελέσματα και ο καθένας να λογοδοτεί στους συμπολίτες αφού πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα που αφορά ολόκληρη την κοινωνία. Παράλληλα πριν γίνω συγκεκριμένος με συγκεκριμένες προτάσεις οφείλω να υπογραμμίσω ότι με βάση σύγχρονα επιστημονικά και ρευνητικά τεκμήρια ο σχολικός χώρος και γενικότερα κτιριακές υποδομές των σχολείων με τα δεδομένα του υλικού και κοινωνικού περιβάλλοντος επιδρούν στην ανάπτυξη του παιδιού, στη συμπεριφορά και στον ψυχισμό. Πηγαίνοντας τώρα σε συγκεκριμένες προτάσεις θα ήθελα να σημειώσω ότι μέσα από μια διεξοδική συζήτηση με διευθυντές, προσταμένους, εκπαιδευτικούς και δεκάδες γονείς αλλά και από επιτόπιες παρατηρήσεις ξεκινώντας από τα νηπιαγωγεία, τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τον Δήμο μας τα τελευταία χρόνια κωδικοποιούνται στα εξής σημεία. Πρώτον, υπάρχουν αρκετά νηπιαγωγεία που δεν πληρούν ιδιαίτερα ποιοτικές προδιαγραφές για να φιλοξενούν προνήπια και νήπια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το... Παρακαλώ, παρακαλώ, περιεριστείτε λίγο στις προτάσεις, κατεφέστε το κείμενο, στους άξονες δηλαδή. Όσον αφορά τα νηπιαγωγεία, υπάρχουν σοβαρά ζητήματα στις κτυριακές υποδομές. Υπάρχει το 15ο νηπιαγωγείο όπου στεγάζεται σε ένα σπίτι, οπότε προτείνω να διερευνηθεί έτσι ώστε να βρεθεί νέος χώρος ή να ανεγερθεί νέος χώρος στην περιοχή. Παρόμοιο φαινόμενο υπάρχει στο νηπιαγωγείο Κουτσελιού όπου στεγάζεται σε μισθωμένο κτήριο που δεν πληρήθησαν προδιαγραφές. Όσον αφορά τα δημοτικά σχολεία, υπάρχουν προβλήματα στο δημοτικό σχολείο Κατσικάς όπου είναι πολύ παλαιό κτήριο και υπάρχουν πολύ μαθητές περίπου 300, άρα είναι ανάγκη να ανεγερθεί δεύτερο δημοτικό σχολείο. Ένα άλλο πρόβλημα υπάρχει στα σχολικά συγκροτήματα της Ακαδημίας όπου εκεί υπάρχουν περιορισμός χώρων όπου με μια πρόταση που υπάρχει για να μεταφερθούν τα πειραματικά στο πανεπιστήμιο θα μπορούσαμε να εξοικονομήσουμε χώρους. Τέλος, μια σημαντική πρόταση που θα μπορούσαμε να υιοθετήσουμε είναι στην περιοχή των Καρδαμητσίων όπου υπάρχει το 3ο δημοτικό σχολείο Μαρμάρων και στην περιοχή της Νέας Ζωής όπου υπάρχει το 10ο. Υπάρχει ανάγκη δημιουργίας νέου σχολείου. Υπάρχουν πληροφορίες ότι το 2009 είχε αποχαρακτηριστεί κόπεδο όπου μπορεί να ανεγερθεί νέο σχολείο. Και κλείνοντας τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση υπάρχουν σοβαρά κτηριακά προβλήματα τόσο στο μουσικό γυμνάσιο όσο και στο πρώτο γυμνάσιο. Θέλω να είμαστε κατά θέση να την εισήγησα και να τη μεράσουμε ως δημιουργικούς συμβούλους. Ο κύριος Δήμαρχος λίγο θέλει μια διευκρινήση. Η κυρία Μαμακεία Αθανασίου-Γιαννούλα μόλις αφήνει τη συνέθουσα και είναι παρούσα. Ο κύριος Σεβαγκιάου θέτει ένα πάρα πολύ σημαντικό πρόβλημα που θα μας επασχολήσει όχι μόνο εμάς αλλά φαντάζομαι και τους επόμενους που θα έρθουν στον ίδιο χώρο. Τα πολλαπλά προβλήματα των κτηριακών υποδομών των σχολείων και την ανάγκη δημιουργίας σύγχρονων νέων σχολικών μονάδων. Εκείνο το οποίο πρέπει και μπορούμε να κάνουμε είναι να προετοιμάσουμε ως των ενωτών τα υπάρχοντα σχολεία γιατί μέχρι να φτιάξεις και ένα νέο σχολείο απαιτείται κάποιος χρόνος. Είναι να βελτιώσουμε τις υποδομές των υπαρχών των σχολείων και ξέρω πολύ καλά τη δουλειά που έκαναν οι σχολικές επιτροπές στο προηγούμενο χρονικό διάστημα και το έχω πει όσον αφορά τη δουλειά που έχει κάνει η κυρία Τσίλι και ο κ. Τσαμπαλάς που δούλεψαν πραγματικά με επιμονή για να βελτιώσουν ορισμένα πράγματα σχολικές υποδομές. Το ίδιο επιχειρούμε να κάνουμε αυτό το χρονικό διάστημα ιδιαίτερα καθώς πλησιάζει ο χειμώνας και έχουμε προβλήματα στις σχολικές υποδομές. Η εντολή στο εργοτάξο είναι, και ο κ. Παπάς το ξέρει πολύ καλά, να βρίσκεται δίπλα σε όλα τα προβλήματα που έχουν οι σχολικές μονάδες. Τώρα, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να αδειοδοτήσουμε. Ένα μυζόν πρόβλημα που έχει η χώρα είναι ότι τα σχολεία είναι στον αέρα όλα. Καταλαβαίνετε τώρα, έργα σε σχολεία μη αδειοδοτημένα είναι προβληματικά. Και αρχίζει το μπάλλωμα και είναι αυτό η ατέλειωτη ελληνική αλυσίδα που δεν επιλύει αλλά επιπροσθέτει προβλήματα εκεί που ήδη υπάρχουν. Το Μουσικό Σχολείο είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Θα μας απασχολήσει γιατί πρέπει να βρούμε ρυζικές λύσεις πια όσον αφορά το Μουσικό Σχολείο. Όπως επίσης πρέπει να αξιοποιήσουμε σχολικές μονάδες που είναι κλειστές στην περιφέρεια του δήμου. Έχει ξαναγίνει συζήτηση αυτό το συμβούλιο αλλά πιστεύω ότι πολύ σύντομα μετά τις γιορτές θα αρχίσουμε να κάνουμε συζητήσεις και επίσης θα πρέπει να προσπαθήσουμε να εντάξουμε τη δυνατότητα βελτίωσης των σχολικών μονάδων και νέων σχολικών μονάδων στον Φιλόδημο που έχει κονδήλια που έχουν σχέση με τα σχολεία. Λοιπόν, πριν μπούμε στα θέματα της ημέριας διάταξης, παρακαλώ ένα λεπτό να έχω το χρόνο σας για τα θέματα που τέθηκαν σε σχέση με το Ιδιωτικό Συμβουλίο. Κατ' αρχή με τη συγκρότηση των συμβουλίων που έθεσε ο κ. Μπέγκας στο θέμα του εγγράφου της περιφέρειας, πρόκειται για μια παρονεχίδα και για μια παράλειψη η οποία δεν βηφέρει καμιά απολύτως ακυρότητα στις αποφάσεις και θα δημιουργηθεί ένα πολύ τυπικό θέμα. Αυτό δεν αφορά εμάς μόνο, αφορά όλη την Ελλάδα. Είναι έγγραφο το Υπουργείο Συτερικών, το οποίο έρχεται στη περιφέρεια της αποκεντρωμένης διοίκησης και κοινοποίητες όλους τους δήμους. Αυτό συνέβη παντού και θα παρακαλώσα τα περιπροχαιρότητας. Θα μπορούσα και εσείς να μας συνησφέρετε τα φώτα σας και τη γνώμη σας όταν ψηφιζόταν τα θέματα αυτά. Έτσι, διά λαθείς προσοχής όλων. Αυτό το ζήτημα το ξέρετε πολύ καλά. Θα ήταν ευχής έργου να μας το λέγατε και τότε. Το δεύτερο θέμα είναι για τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Είναι ότι κάνουμε το θέμα του οραρίου ένα μίζον θέμα. Δεν είναι μίζον θέμα. Εδώ είμαστε ταγμένοι όλοι για να υπηρετούμε τον Δήμο. Έχουμε εκλεγή και η προτεραιότητά μας είναι η συνειδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και η λειτουργία του Δήμου. Γίνεται προσπάθεια σε σχέση με τους πιεστικούς χρόνους να λειτουργήσουμε όλους τους πιο δυνατόν καλύτερα. Λέμε ότι εγώ δέχομαι την πρώτη σκέψη της Καλογιάννη να συζητήσουμε και αν το δέχεται το σώμα να κάνουμε μία συνειδρίας με τα πολιτικά ζητήματα αν χρειάζεται και μία συνειδρίας με τα υπηρεσιακά. Έχω επιδιώξει να κάνω και κάνω συνειδρίασεις με τα υπηρεσιακά. Θέλω να πω ότι δεν θα πάω ποτέ σε συνειδρίασεις μετά την δεκάτη νεκτρινή. Είναι απάνθρωπο και για όλους και κυρίως για τους πολίτες που παρακολουθούν το Συμβούλιο και έχουν τα θέματά τους και περιμένουν να λυθούν. Οι ώρες που επιτρέπει ο κανονισμός είναι αυτές οι ώρες, η απογευματινή ώρα είναι μετά τη δωδικάτη μεσημβρινή και μέχρι τη νύχτα η οποία αρχίζει μετά τη δύση του ηλίου. Λοιπόν, θα προσπαθήσουμε να έχουμε μια πιο ουσιαστική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και θα παρακαλούσα αυτή η κριτική, η οποία είναι για ελάσσονα θέματα, να μην είναι στα μάτια μας. Εξάλλου, πάντα συνενόμαστε με όλους σας για τις ώρες και για τα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου. Σας στέλνω και τις εισηγήσεις πολύ πιο πριν από ότι προβλέπω νόμος από το τριήμερο. Σας στέλνω και πρώτη φορά τα θέματα εκτός ημερήσειας διάταξης και πριν της συνενδρίας του Συμβουλίου, ακόμα και αυτά, προκειμένου να γίνει πιο εύκολο το έργο σας. Λοιπόν, προχωράμε στα θέματα εκτός ημερήσειας διάταξης, τα οποία είναι τρία. Το θέμα είναι οι μεταβολές σχολικών μονάδων πρωτοβάθημες και δεδορμάθησης εκπαίδευσης για το σχολικό έδρος 2020-2021. Θα μας εξηγήσει ο κ. Αντιδήμαρχος το υπήγον του θέματος και μετά θα αποφασίσουμε αν όντως θα μπεις στη συζήτηση. Κύριε Αϊβατίδη. Το υπήγον του θέματος προσδιορίζεται από το έγγραφο της πρωτοβάθημες εκπαίδευσης γιατί έχουν ταχτεί οι μηρουμηνίες και πρέπει να το περάσουμε. Γιατί είχε πάρει αναβολή στη προηγούμενη δέπτω θέμα αυτό. Ακριβώς. Συμφωνείτος όμως να το θέσουμε ως επίγον. Η εισήγηση σας έχει διανημιθεί. Υπάρχουν κάποια παρατήρια για την εισήγηση αυτή? Θα θα τους συνηθίσουμε. Κύριε Αϊβατίδη για το Δημοτικό Σχολείο Λογκάδων. Ενώ υπήρχε πρόταση για επιβασμός, τελικά δεν υποβιβάζεται. Υπάρχει κάποια παρατήρια επί της ουσίας? Ο κ. Τσουμάνε. Επί της ουσίας διαφωνούμε σε ό,τι αφορά καταρκίσεις και κατατμίσεις μονάδων. Δεδομένου τα σχολεία δεν είναι μαγαζιά. Καλύπτουν στοιχειώδεις ανάγκες των παιδιών, των λαϊκών οικογενειών. Είναι κατεύθυνσης κυβέρνησης έτσι κι αλλιώς. Υπήρχε και σχετική εγκύκλειο στις αρχές της χρονιάς, που έδινε την δυνατότητα και την κατεύθυνση κατάτμισης και κατάργησης σχολικών μονάδων. Εμείς δεν θεωρούμε ότι ένα παιδί πρέπει να μορφώνεται και δεν λέω για κάποια ακραία παραδείγματα, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως αντεπιχείρημα. Δηλαδή το ένα παιδί δεν ξέρω εγώ που μπορεί να πάει σαν αντιπλανό. Η κατεύθυνση όμως είναι ότι τα σχολεία δεν μπορεί να σχεδιάζονται και να αναπτύσσονται με βάση το κόστος αλλά με βάση τις ανάγκες διαμόρφωσης των παιδιών. Άρα καταψηφίζουμε το σκέλος που αφορά την κατάτμιση και λοιπά. Πρώτον όσον αφορά τη συγκρότηση, το πρώτο στοιχείο που πρέπει να δούμε, γενικότερα και η φιλοσοφία, γι' αυτό πρέπει να συζητηθεί επί της ουσίας στο συγκεκριμένο θέμα, είναι ότι δεν προτείνεται καμία ίδρυση ουσιαστικά σχολικής μονάδας. Αυτό είναι το πρώτο στοιχείο, το οποίο πρέπει να είναι, εδώ είναι κατά κανάλια και γενικότερα, ότι πρέπει να καταλάβουν οι δημότητες ότι η κατεύθυνση είναι η μη ίδρυση αυτή τη στιγμή. Δεν προτείνεται καμία ίδρυση όσον αφορά κάποιας σχολικής μονάδας, πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, συμπιαγωγίου κτλ. Προφανώς και έχουμε το αποθεθείο, τόσο ή άλλως, ότι είμαστε υπέρ των ίδρυσεων, γενικά των μη υποβιβασμών, υπέρ των πραγωγών και όχι των καταργήσεων σχολικών μονάδων. Επί της ουσίας, και αυτό που καλείται το σώμα να στηρίξει αυτή τη στιγμή, είναι ότι δεν προτείνεται καμία ίδρυση, καταργείται το μονοθέσιο δημοτικό σχολείο στην Περίβλεπτο, καταργείται το διθέσιο δημοτικό δημοτικό σχολείο παιδιών με προβλήματα όρισης Ιωαννίνων. Θέλοντας να πω ότι είναι στην ημερήσια διάταξη, προφανώς και συνοχωρούμε όσον αφορά προαγωγές και ιδρύσεις ενάντια σε οποιαδήποτε συγχώνευση, κατάργηση και υποβιβασμό. Στα πλαίσια αυτά το αποθετούμαστε στο συγκεκριμένο. Αλλά να μην παραβλέπουμε ότι δεν προτείνεται καμιά ουσιαστικά ίδρυση. Ότι ουσιαστικά είναι προς το δυσμενές όσον αφορά την υποδομή και γενικότερα τη φιλοσοφία λειτουργίας σχολικών μονάδων. Λοιπόν, άρα λοιπόν, έχουμε... Κύριε Παρτζόκα. Ήθελα να ρωτήσω για το ειδικό σχολείο τυφλών. Ήταν από τα ελάχιστα στην Ελλάδα αυτό που είχαμε εμείς. Γνωρίζω πολύ καλά ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχει μαθητές. Γι' αυτό οδηγούμαστε σε αυτή τη λύση. Παλαιότερα είχε ενισχυθεί γενέως, όχι μόνο από την πολιτεία, αλλά από και πάρα πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις της πόλης μας. Και θέλω να ρωτήσω, εάν αύριο το πρωί υπάξει ανάγκη, πόσο εύκολη είναι η επαναλειτουργία του σχολείου αυτό. Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε, να απαντήσω. Η βούληση της εκπαιδεύσης... Επειδή δεν έχω λάβει η σήγηση, γι' αυτό ρωτάω. Εκτός από τις καταργήσεις που, από ό,τι άκουσα, αφορούν τον υπιαγωγείο στην Περίβλεπτο, γιατί έχει χρόνια σε αναστολή και δεν υπάρχει προοπτική για παιδιά, οπότε λογικό. Και για το δεύτερο, ειδικό. Έχουμε άλλες καταργήσεις ή άλλες υποβαθμίσεις. Δεν υπάρχει καμία. Όσον αφορά τώρα αυτό, όταν η διεύθυνση προτείνει την κατάργηση, ακόμα και του ειδικού που είναι σε αναστολή, σημαίνει ότι ήλεγξε και τις επόμενες μαθητικές γενιές, που δεν υπάρχει τελευταία... Λοιπόν, κύριε Ιβατή, δώστε αυτές τις ευκαιρήσεις που ζήτησαν οι συνάδελφοι. Όσον αφορά το σχολείο τυφλών, η εισήγηση της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι ότι τα παιδιά δεν πρέπει να απομονωθούν και πρέπει να συγκρινθούν με που μπορούν να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό έργο σε σχολεία πλήρη γενικής. Λοιπόν, για το θέμα αυτό ψηφίζουμε τώρα, αν αποδεχόμαστε την εισήγηση. Λοιπόν, η κυρία Τσουμάνη Κατά και ο κύριος Πατσόρας Κατά, οι υπόλοιποι υπέρ. Ψηφίζετε κατά πλειοψηφία. Δύο θέματα της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, το δεύτερο και το τρίτο εκτός ημέρες της διάταξης, το θέμα είναι παραχώρηση του κοινωνιού χώρου της Πλατείας Πείρου για Λούνα Παρκ και το δεύτερο είναι η τροχοποίηση του ρηματομικού σχεδίου. Για το επίγον του δεύτερου θέματος αφορά σε έτηση για Λούνα Παρκ στην Πλατεία Πείρου, στο πλαίσιο των Χριστουγεννιάτικων εκδουλώσεων, το χρονικό πλαίσιο είναι ασφιεκτικό. Αν εγκρίνουμε σήμερα την παραχώρηση του χώρου, θα αρθεί στην Οικονομική Επιτροπή να τεθούν οι όροι για τη δημοπρασία και ο επιχειρηματίας θα προλάβει οριστικά από το άνεμα του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου, που είναι σ' 11 Δεκεμβρίου, μέχρι στις 7 Ιωανουαρίου. Αν δεν το φέρουμε τώρα, ο ίδιος ο επιχειρηματίας είπε ότι δεν θα προλάβει τις ημερομηνίες, ακόμα και αν είμαστε θετικοί, προκειμένου να ακολουθεί όλη η διαδικασία που προβλέπειται από το θεσμικό πλαίσιο. Για το δεύτερο θέμα. Για το τρίτο θέμα είναι ατυπικό, με την τακτοποιήση ενός χώρου που συνοδεύει τον Ιερό Ναό Αγίου Παγησίου, που είναι στην Κιάφα. Υπάρχει έτηση από τον Μητροπολίτη, με τη θερμή παράκληση να διευθετηθεί όσο δυνατό πιο γρήγορα, έτσι ώστε να έχει επιλυθεί μέχρι την επίσκεψη του οικομενικού Πατριάρχης στα Γιάννενα. Ο κύριος Μπέκας. Εμείς θα συμφωνήσουμε και με τους δύο θεμάτους, να είστε λίγο πιο προσχετικός και ριβάβας στη διατύπωση. Μην μιλάτε για επιχειρηματεία, μιλήστε για τον ανάδοχο, ο οποίος θα προκύψει μετά τη διαγωνιστική διαδικασία. Κύριε Πρόεδρε. Λοιπόν, επί του κατεπίγοντος τώρα, ο κύριος Νάτσης. Α, ναι, ναι. Έχει λίγο λόγο. Συγγνώμη, με συγχωρείτε πολύ, δεν σας είδα. Με οφταλμιατρικό έλεγχο θα γίνεται. Λοιπόν, κύριε Καλογιάννη για τον κατεπίγον. Αν μου επιτρέπετε, αν σας ζητάμε το θέμα, θέλουμε βάσει την απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας, να το εισηγεί σε τρία σημεία, τρία bullet. Συζητάμε το κατεπίγον. Κύριε Καλογιάννη. Και το κατεπίγον το ψηφίζουμε και θέλω να το αποθετηθώ, για να μην ξαναμιλήσω για το δεύτερο και τρίτο θέμα, εκτός της ημερίς σας διάταξης. Στο διατάφθα της Επιτροπής αναφέρει, κύριε Βάβα, αποφασίζει ομόθωνα το Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου αληθία απόφαση, η οποία θα συνοβδεύεται από πρόταση χωροθέτησης. Ωραία, γιατί εμείς δεν την έχουμε λάβει. Εγώ για το δεύτερο θέμα, θα ήθελα να κάνω μια σύσταση, να υπάρχει ένας ευπρεπισμός σε αυτό, γιατί πολλές φορές, και εμείς ίδια, αλλά και οι συνδημότητες μας, νομίζουμε ότι κυκλοφορούμε σε άλλη χώρα και όχι ευρωπαϊκή. Και για το τρίτο θέμα, και δεν ξαναπαίρνω τον λόγο, ήθελα να ρωτήσω, δεν ήταν γνωστά από τη Μητρόπουλη Ιωαννίνων τα θέματα αυτά, ότι η χωροθέτηση της αίθουσας θα κάλυπται τη θέαση του ναού και ότι θα βρισκόταν στο βορεινό τμήμα. Μόνο αυτό. Ωραία, να μην ξαναπροκύψουν τέτοια αυτά, τα παίρνουμε εξ αρχής δεδομένα. Ξέρουμε αν είναι βορεινή πλευρά ή όχι. Κυρινάτσε, ρώτησε. Ήθελα να πω. Δεν υπάρχει αναφορά στο τίμημα. Στο τίμημα δεν υπάρχει αναφορά και επειδή υπάρχει το προηγούμενο. Ήταν και πριν. Έστω, δεν δειχτήθηκε. Δεν υπάρχει αναφορά στο τίμημα. Δεν υπάρχει αναφορά στο τίμημα και επειδή υπάρχει το προηγούμενο. Ήταν και πριν. Έστω, δεν δειχτήθηκε. Προφανώς θα προκύψει μετά από διαγωνισμό, αλλά... Κυρινάτσε, η Επιτροπή Ποιότητα Ζωής αποφάσισε να παραπέμψει προγιαλείψη οριστικής απόφασης στο Δημοτικό Συμβούλιο. Με βάση αυτή την απόφαση, η δική μου εισήγηση ήταν την αποδοχή της αριθμών που παραπέμπει. Το δεύτερο ήταν την έγκριση της παραχώρησης κοινόχρησης του χώρου σε τμήμα της πλατείας Πειρού σε συγκεκριμένο χώρο που θα ορίσει ο δήμος με σκοπό την εγκατάσταση δραστηριότητας Luna Park και συγκεκριμένα δύο παιχνιδιών καρουσέλ και τρενάκι για το χρονικό διάστημα από 21.10 έως 21.07 π.Χ. δεν δειχτήθηκε θέμα τώρα αυτού του χρονοδιαγράμματος για την εκμετάρρυψη της οποίας απαιτείται η διανέργεια δημοπρασίας τυρουμένον των εγκάστων διατάξεων περιόδων διανέργειας δημοπρασίας για την εκμίσωση δημοτικών και κοινωντικών ανακοινήτων και τρίτον τον καθορισμό των όρων παραχώρησης του χώρου από την Οικονομική Επιτροπή. Με βάση και τα προηγούμενα δύο χρόνια, αλλά και με βάση την εκτίμηση για την αξία του τιμήματος, με βάση την αντικειμενική. Δεν το θυμάμαι ακριβώς, γι' αυτό ρωτάω. Θα υπάρχει τιμή έναρξης με βάση υπηρεσιακή εισήγηση. Κανένα από τα δύο θέματα δεν θεωρούμε κατεπίγοντα. Άρα διαφωνούμε να συζητηθούν, το μεν πρώτο γιατί έχουμε μπόλικη εμπειρία στα Γιάννενα από τη λειτουργία τους. Και την παραχώρηση και το πρόβλημα για να βοηθήσω και τον Δήμαρχο, δεν είναι η παραχώρηση σε ιδιώτες, είναι η διεπιχειρηματική λειτουργία του Δήμου και η ανταποδοτικότητα. Το καρουσέλ και πέρυσι και πρόπερσι η απλησία σου ήταν για τα μικρά παιδιά των λαϊκών οικογενειών, αν το θυμάστε. Και άλλος χώρος έχει παραχωρηθεί με τον ίδιο τρόπο σε άλλο φιλέτο της πόλης. Πολύ θα ήταν εύκολο κατά τη γνώμη να υπήρχε βούληση, με ελάχιστο κόστος, με τις υπηρεσίες του Δήμου, να φτιαχτεί κάτι χρυσουγεννιάτικο για τα παιδιά στην κεντρική πλατεία της πόλης. Κατεπίγοντα δεν υπάρχει στο πρώτο, στο δεύτερο. Κατεπίγοντα δεν ήταν να συζητήσουμε τα αντιπλημμυρικά, όταν κουβεντιάζαμε που γκρεμίστηκαν ποσά ντουβάρια σε σχολεία της αρχαίας χρονιάς. Δεν θεωρούμε κατεπίγοντα θα έρθει ο πώς τον είπαμε και θα δει πώς θα το δει. Πώς τον είπαμε τώρα, είναι ο Πατριάρχης, ο κοινικός Πατριάρχης. Θα δημιουργηθώ τον τίτλο με συγχωρεί, χωρίς καμιά διάθεση προσβολής του λαϊκού φρισκευτικού συναισθήματος. Αλλά όμως δεν μπορεί να αυτό κατεπίγοντα και να μπαίνει αυτό σε γεράρχηση, όταν δεν συζητάμε τα αυτονόητα. Προφανώς το κατεπίγοντα χωρένει, θέλω να πω δηλαδή ότι υπάρχουν πολλά σημεία που μπορούσαν να συζητηθούν και κάποια άλλη στιγμή, αλλά επί της ουσίας και αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε λίγο, θα πρέπει ουσιαστικά όταν έχετε ένα θέμα για παραχώρηση κοινωνικής του χώρου, ενώ στο αντίτιμο θα πρέπει να έχετε μια νίκη σε αυτό και θα πρέπει να υπάρχει και εμπειρία. Δηλαδή, εγώ πληροφορούμαι τώρα από την κυρία Τσουμάνη ότι ήταν ένα πάρα πολύ απλησιαστό όσον αφορά το οικονομικό τίμημα του ίδιου του ιδιότη Πέρσι, γιατί όντως δεν είναι ταμπογγερή λησάφα, αλλά πρέπει να βλέπουμε πώς λειτουργεί αυτή η ιδιωτική πρωτοβουλία. Στα Γιάννενα αυτό σας στοιχείο, γιατί από ό,τι καταλαβαίνω δόθηκε και πέρσι και πρόπερσι, κάθε χρόνο δίνεται στο συγκεκριμένο. Όταν ξεκινάμε μια κουβέντα να λέμε, ύστερα από τόσα χρόνια που δίνεται υπάρχει μια συγκεκριμένη εμπειρία. Άρα και το αντίτιμο, γενικότερα δηλαδή όλα τα θέματα δεν είναι του λεπτού του δουλεύτου, επομένως επί της ουσίας θα έπρεπε και κάποιες δράσεις, όντως κάποιες δράσεις θα έπρεπε όσον αφορά να οργανώνει και ο δήμος στα πλαίσια, δηλαδή είτε του καρουζέλ, είτε γενικότερα για παιδιά, τέτοιου είδους δράσεις λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Επομένως, επί της ουσίας, θα καταψηφίσω όσον αφορά το θέμα για το Luna Park και για το εγκεκριμένο νημοτομικό σχέδιο θα ψηφίσω λευκό. Κύριε Κόντα και μετά. Κατάλαβα καλά και η κυρία Τσουμάνη και ο κύριος Πατσούρας θέλουν την δωρεάν παραχώριση του χώρου, γιατί αν θα είναι δωρεάν η παραχώριση θα είναι και μικρότερο το εισιτήριο και η δαπάνη. Αν είναι έτσι η πρόταση να την καταλάβω, διευκρινήση. Έχουν διάβολες γνώσεις από την προτάση. Λένε να διευκρινήσω. Όχι, όχι, αλλά είδα πολλά χαμόγελα, οπότε μπορώ να χαμογελάσω πολύ δυνατότερα από όλους σας, οπότε θα απαντήσω. Δεν είναι το χαμόγελο για εσάς κύριε Πατσούρας. Είπαμε ότι κάθε άποψη έχει διάφορες ερμηνείες. Ας το αφήσουμε τώρα αυτό. Ήταν κατανοητή η πρότασή σας. Η πρότασή μας δεν είπαμε δωρεάν. Και άμα θέλετε να το συζητήσουμε, να φέρετε εισήγηση συγκεκριμένα για το πώς είναι το αντίτιμο και το τι κέρδος έχει, εννοώντας γενικότερα. Μια εμπεριστατωμένη μελέτη. Καταλάβατε? Αν υπάρχει ανυπαρξία αυτήν της συσμελέτης, μην προσπαθείτε με διάφορους τρόπους, κυρίως συνδικαλιστικούς, να απαντήσετε στους δημότες. Κύριε Βάβα. Αν επιτρέπετε, κύριε Πρόεδρε. Να πω σε αναφορά ότι η έγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου γίνεται για την άσκηση της δραστηριότητας ανάπτυξης των δύο παιχνιδιών, ψεωγικών παιχνιδιών ενώ ψε χριστουγέννων. Διαβάζω την παράγραφο 10 του νόμου 1080-80, που λέει ότι για κοινόχρησους χώρους που δεν βρίσκονται πρόκαταστημάτον ή στην προβολή αυτών, η χρήση αυτών επιτρέπεται, εφόσον δεν αναιρείται εξολοκτήρη ιδιότητα του κοινοχρήστου, απαιτείται δε πάντοτε για την εκμετάλλευσή τους η διανέργεια δημοπρασίας κυρουμένων των εκάσσεων διατάξεων περιόδων διανέργειας δημοπρασίας για την εκμίσωση δημοτικών ή κοινοτικών ακινήτων, που διανεργείται σύμφωνα με το προϊόντικό διάταγμα 270 του 81. Άρα λοιπόν, λέμε για τις δραστηριότητες, οι όροι της δημοπρασίας θα έρθουν στην Οικονομική Επιτροπή μετά από εισήγηση της υπηρεσίας και επιπλέον με δέσμευση προσωπική θα μενταφερθεί και θα υπάρχει και στη διατύπωση για επιπλέον θέσπιση όρων όσον αφορά την ασφάλεια, για να μην παρατηρηθούν φαινόμενα που έχουν παρατηρηθεί σε προηγούμενες πανεία σε άλλους δήμους. Κύριε Παπαχρήστο. Μια προβληματική για αυτό το θέμα θέλω να βάλω, είναι το τρίτο συνεχόμενο δημοτικό συμβούλιο, που έχουμε έκτακτο ζήτημα σε σχέση με τα Χριστούγεννα. Επαναλαμβάνω, τα Χριστούγεννα ξέρουμε ότι κάθε χρόνο είναι 25 Δεκέμβρη, για του χρόνου τώρα, επειδή όποτε βλέπω ο κ. Μουρατίδης είναι ο ίδιος που έχει τη τρίτη χρονιά να ζητήσει το χώρο στους δημογεννιτών. Άρα προφανώς υπάρχει μια ανάγκη, οπότε του χρόνου ο δήμος θα πρέπει να βγάλει ένα διαγωνισμό πολύ νωρίτερα, με την αγορά θα μιλήσει, θα συνομιλήσει, δεν ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί που ασχολούνται σε αυτόν τον κλάδο, αυτοί που ενδιαφέρονται να κάνουν αυτήν την τραστηριότητα, γιατί όταν το φέρνουμε και με το έκτακτο, ξέρετε, φτάνουμε να κάνουμε μια δημοπρασία στενή που ένας θαρθεί. Οπότε στην ουσία δεν κάνουμε διαγωνισμό, έτσι, οπότε δημιουργούμε μια μονοπουλιακή κατάσταση και με όρους αγοράς. Οπότε του χρόνου, που θα είναι η τέταρτη φορά, δεν θα συζητάμε ότι είναι πάλι έκτακτο το Λουναμπάρκ και τα Χριστούγεννα, αλλά να είμαστε ετοιμείς, έτοιμοι, να προλάβουμε εμείς την ανάγκη της αγοράς, να βγάλουμε ένα διαγωνισμό όπως τον θέλουμε κιόλας. Μπορεί να μας αρέσει να μην είναι καλέσθητο για το τουριστικό προϊόν της πόλης, η κυρία Καλογιάννη, αυτό το Far West, γιατί βλέπουμε πολλά τέτοια μηχανήματα, τα οποία είναι καρακιτσαριό πολλές φορές, έτσι, και δεν συνάδουν καθόλου με αυτό που θέλει και η πόλη να πουλήσει ως τουριστικό προϊόν. Οπότε να θέσουμε εμείς τους όρους και να μην μας τους θέτει η αγορά εμάς. Αυτό για το χρόνο, έτσι. Ευχαριστούμε κύριε Δήμαρχη. Από εμένα γίνεται δεχτό το έτοιμο. Ένα μισά λεπτό, έφατη. Μισά λεπτό για να κλείσουμε το θέμα. Γιατί έρχονται γιορτές των Χριστουγέων εκτός της Μερσίας διατάξεως. Γιατί είναι ορισμένα πράγματα που πρέπει να γίνουν για να μην χαθούν προθεσμίες. Φετινή χρονιά είναι μια χρονιά που τα όργανα άργησαν να λειτουργήσουν έτσι ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε συνολική μελέτη, ανοιχτό διαγωνισμό για όλα τα και έτσι ώστε να έχουμε και καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Και περιοριζόμαστε σε λύσεις που να εξασφαλίσουμε με τους πιο αδιάβλητους όρους τον καλύτερο δυνατό φωτισμό της πόλης. Για να σας πω και την αλήθεια με το καρουσέλ, όταν ο κύριος Βάβας μου έφερε την αίτηση είπα ας το, ξέχασέ το. Η προσωπική μου άποψη και αισθητική είναι τελείως αντίθετη με αυτή την εικόνα. Έπαιξαν όλοι επάνω και μου είπαν τα παιδιά το θέλουν και ότι είχε πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα και πέριση στην Κεντρική Πλατεία. Και επομένως επειδή η νομιμότητα επιβάλλει όλα τα θέματα, όχι τι λέω εγώ και τι μου αρέσει εμένα να συζητηθούν συλλογικά, ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία. Πολλές φορές κάνουμε πράγματα που δεν συνάδων πάντα με την προσωπική μας άποψη και αισθητική. Αλλά δεν μπορείς να αποκλείσεις τη δυνατότητα ή τη χαρά στα παιδιά να πάνε στο καρουσέλ και να παίξουν σε έναν χώρο του δήμου, στην Πλατεία της Πόλης. Τώρα για το δεύτερο θέμα, νομίζω ότι είναι εξαιρετικά επίγον. Υπάρχουν ορισμένα πράγματα τα οποία πρέπει να γίνονται στους χρόνους που πρέπει να γίνονται, ώστε να προλάβουμε προθεσμίσεις. Αυτή είναι η έννοια των προημερισίας διατάξεων που μακάρι να μην μπορούσαμε ποτέ να βάλουμε θέματα προημερισίας διατάξεων. Ούτε μάνα μου αρέσει. Προσπαθούμε να τα αποφύγουμε. Μέχρι σήμερα το πρωί δεν υπήρχε κανένα, αλλά ξαφνικά σήμερα το πρωί έρχονται κάποια πράγματα που λέει είναι θέμα προθεσμιών. Όσο λιγότερο το κάνουμε, τόσο καλύτερα είναι για την ποιότητα του διαλόγου που μπορούμε να εξασφαλίσουμε. Και το κάνουμε και σε πολύ μικρό βαθμό πλέον. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Δεν ζητάνε μόνο το καρουζέλ τα Χριστούγεννα. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Καπλώς, κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά ζητάνε και παιδικές χαρές και δεύτερους χώρους. Δεν είδα τόσο μεγάλη. Θέλω να απαντήσω, διόσα αναφορά στην εισήγηση που είχε δοθεί στη αμέλη της Οικονομικής Επιτροπής και στους δημοτικούς συμβούλους, είχε δοθεί από την Πέμπτη και αφορούσε την πρόταση της υπηρεσίας και της δημοτικής αρχής για το καθορισμό των τελών καθαριότητας και φωτισμού. Πώς η πρόταση αυτή είχε φτάσει ακόμα και στον τύπο να δημοσιεύεται την Παρασκευή. Από την Πέμπτη υπήρχε το περιθώριο κατάθεσης εναλλακτικών προτάσεων μέχρι και την Τετάρτη που είχε οριστεί το Δημοτικό Συμβούλιο. Σε συζητήσεις που είχαν γίνει και μετά από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, είχε εξεταστεί ακόμα και το ενδεχόμενο να συζητηθεί η Οικονομική Επιτροπή και αμέσως μετά να είναι η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο επί των τελών. Θεωρούσαμε ότι υπάρχει αρκετός χρόνος για να κατεθούν εναλλακτικές προτάσεις. Στη συζήτηση της Οικονομικής Επιτροπής έγιναν δύο διορθώσεις. Μια διορθώση κατά την ισήγηση προσωπική δική μου, που έλεγε ότι καθορίζεται η χρεωστέα υπηφάνια των πτυνοτροφίων στο 50% έγινε και η αποδοχή μερικιώς της πρότασης του κ. Κόσμα για διατήρηση των τελών στην οικονομική δραστηριότητα σε όλη την έκταση της Δημοτικής Ενότητας Βυζανίου. Αυτές οι δυο τροποποιήσεις δημιουργούσαν μια ελάφρυνση περαιτέρω, μια διαφορά, 39.000. Διαπιστώθηκε όταν πήγε να γίνει η απόφαση να καθαρογραφεί της Οικονομικής Επιτροπής, ότι πραγματικά, και το λέμε και όλα στη σελίδα 38 της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής, ότι δεν είχε συνεπιλογιστεί η ύσπαξη των 54,890 που αφορούσε την ύσπαξη από τα έσοδα λαϊκής. Και είχαμε πει και στην Οικονομική Επιτροπή ότι οι ελαφρύνσες αυτές, χωρίς να γνωρίζουμε την άθρηση του λάθους, θα πάνε, θα τροποποιηθεί η εκτίμηση μη ύσπαξης, η οποία είναι κάτι τελείως υποκειμενική, είναι μια, και είχα δεσμευθεί στην Οικονομική Επιτροπή παρουσιάζοντας και άλλους ποσοστά μη ύσπαξης, ότι σε άλλους δήμους κοιμένεται από 19 μέχρι 22%. Είπα την είχαμε πολύ χαμηλή, στο 18,05, αυτή την ελάφρυνση θα αυξήσουμε την πρόβληψη μη ύσπαξης να πάει και σε ένα αποδεκτό ποσοστό, χαμηλό πάλι, που υπήρχαν και επιφυλάκεις από την υπηρεσία, αν θα μπορέσουμε να αυξήσουμε τόσο την ισπραξιμότητα, όταν γενικά η μη ισπραξιμότητά μας είναι στην τάξη του 20%. Είχα πει τότε, για να ενισχύσω το επιχείρημά μου, ότι θεωρούμε ότι η ισπραξιμότητα θα είναι μεγαλύτερη, άρα είναι αποδεκτό σαν ποσοστό, γιατί πρώτη φορά συνδέονται οικονομικές υπηρεσίες με το ΤΑΠ, για να κάνουν της βεβαίωσης των τραγωνικών, και ότι υπήρχαν και με τα κοινοφελή ιδρύματα τα νοσοκομεία μια απόκλειση που δικαιολογούσε την αύξηση της ισπραξιμότητας. Αυτό, λοιπόν, που υπόθηκε από τη Δευτέρα, αυτό γράφτηκε στην απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής. Όσον αφορά για την εναλλακτική πρόταση που κατατέθηκε από την Παράταξη Ενώτητα Πολιτών Νέα Γιάννηνα και συγκεκριμένα από τον κ. Γιωτίτσα, χθες έφερε την πρόταση εναλλακτική, έχω εδώ το πρωτόκολλο που κατατέθηκε, χθες στο μεσημέρι, η οποία, καταρχάς, δεν εισισοσκολιζόταν μεταξύ δαπανών και έσοδο. Και σήμερα το πρωί ο κ. Γιωτίτσας μας έφερε άλλη πρόταση. Έχω και τη δεύτερη πρόταση εδώ πέρα. Όταν έρχεται σήμερα το πρωί η πρόταση, κ. Γιωτίτσα, πότε θα απαντήσει η υπηρεσία, μου επιτρέπετε. Αλλά μου ξεχάσατε να πάω με τα υπηρεσία. Όχι, δεν είχαμε ξεχάσει. Σας είπαμε, το είπαμε, το λέμε εκ παραδρομής, δεν είναι συμπεριφέρονες. Αλλά η δική σας εισήγηση κατατέθηκε σήμερα. Κύριε Πρόεδρε, θεωρώ ότι θα πρέπει να μην αναβληθεί το θέμα. Για την άποψη της υπηρεσίας θα πω ότι δεν είναι αόριστη, δεν είναι πολιτική, επικαλείται συγκεκριμένες διατάσεις και κρίνει την ανελαστικότητα των δαπανών. Σας είπαμε και στην Οικονομική Επιτροπή ότι οι δαπάνες αυτές είναι ανελαστικές, δεν πάνε άλλες πρόσφατα κάτω. Τέλος πάντων. Ωραία. Να πω, δικιά μου πρόταση, κύριε Γιωτίτσα, δικιά μου πρόταση, σας σεβάστηκα, σας άκουσα, κύριε Γιωτίτσα, την προμήθεια της ΔΕΙ. Σας έδωσα και στοιχεία. Σας έδωσα και στοιχεία. Κύριε Πρόεδρε, η πρότασή μου είναι να συζητηθεί το θέμα, γιατί δεν αναφέρθηκε από κανέναν. Υπάρχει και αναλυστική ημερομνία ότι 30-11 του θα πρέπει τα τέλη να έχουνε δοθεί, να διαβάσω. Λέει ότι μια λογική απώκληση, το ξέρω ότι το γνωρίζω και το γράφουμε και στην εισήγηση, κύριε Γιωτίτσα. Λοιπόν, το γράφουμε και στην εισήγηση. Όλα τα λέμε, τα γράφουμε κύριε Γιωτίτσα, δεν σας διακόψα πάντως. Άρα, λοιπόν, δικιά μου πρόταση, κύριε Πρόεδρε, δικιά μου πρόταση είναι να συζητηθεί το θέμα και να μην δοθείς αναβόλη. Ωραία, θα δοθεί ο λόγος, συγγνώμη, θα δοθεί ο λόγος τους υπόλοιπους που δεν πήραν το λόγο σε σχέση με το θέμα αυτό. Έτσι, τοποθετηθήκαν οι επεκεφαλές των παρατάξεων. Ο κ. Μπαρτζόχης έχει το λόγο. Κύριε Πρόεδρε, τα πράγματα είναι πολύ απλά. Αν αναβληθεί σήμερα η συνεδρίαση, θα αλλάξει άποψη ο κ. Σπυριδάκης και αν δεν αλλάξει άποψη ο κ. Σπυριδάκης στην επόμενη, θα έχουμε δικαίωμα να το θέσουμε σε ψιοφορία, κ. Γιωτίτσα. Τα πράγματα είναι δεδομένα. Γνωρίζουμε την εισήγηση, γνωρίζουμε και την αντιεσήγηση. Ο κ. Σπυριδάκης έχει μία άποψη και είμαστε ενημερωμένοι και επ' αυτού. Τι θα αλλάξει αν αναβληθεί? Κύριε Πρόεδρε, να εξηγήσω κάτι. Πολιτική είναι η συζήτηση, καταρχήν. Εμείς έχουμε δυνατότητα να καταθέσουμε μία ισοσχελισμένη πρόταση. Και νομίζω ότι αξίζει τον κόπο για όλους μας να συζητηθεί και μία άλλη πρόταση στο Δημοτικό Συμβουλείο. Και ας αξιολογήσει η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλείου. Εάν ο κ. Βάβας πραγματικά είναι εφησυχασμένος με την πολιτική του συνείδηση, ότι οι παρατάξεις αντιπολίτευσης είχαν τον χρόνο με ηρεμία να συντάξουν μία αντιπρόταση που κατά τη γνώμη του θα είναι για το καλό των πολιτών, εάν είναι ύσχον με την πολιτική του συνείδηση, σε αντιστοιχία με το χρόνο που είχε η Δημοτική Αρχή να συντάξει μία πρόταση, πραγματικά εκπλήσουμε. Πραγματικά εκπλήσουμε. Για το θέμα που έθεσε ο κ. Βάβας λίγο το που είδε, παρακαλώ, το επίγωτος μέχρι 30 Νοεμβρίου για το θέμα αυτό. Να πω ότι υπάρχει στην εισήγηση της υπηρεσίας όντως η επίκληση αυτής της ημερομενίας, αλλά υπάρχει και μια παράγραφη που συνεχίζει και λέει ότι η ημερομενία δεν είναι δεσμευτική και όσες φορές έχει σταλεί το αρχείο στη ΔΕΙ και 10 και 15 Δεκεμβρίου δεν υπήρξε ποτέ κανένα πρόβλημα. Άρα υπήρχε σαφέστατα περιθώρου να πάει και λίγο πιο πίσω στους ζήτους των τελών. Θέλει κάποιος άλλος τον λογοχείος με επαχρύσεις για αυτό το θέμα. Λοιπόν, περί δημοκρατικότητας και συνεχώς υποβάθμιση της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, απλά να σας θυμίσω ότι δεν συμμετέχουν όλοι οι παρατάξεις στην Οικονομική Επιτροπή. Σε περίπτωση που σας διαφεύγει. Επίσης, κύριε Πρόεδρε, οι εισηγήσεις, οι επίσημοι εισηγήσεις, στάλθησαν σήμερα. Κάνω λάθος? Σήμερα. Στην αρχή του λόγου σας, σήμερα, είχατε πει για τον κανονισμό ότι ψεύεστε τις τρεις ημέρες των εισηγήσων και τα λοιπά. Ο κανονισμός δεν λέει να τις θέλουν οι εισηγήσεις τρεις ημέρες πριν. Ο κανονισμός λέει να συγκαλείται το Δημοτικό Συμβούλιο και η πρόσκληση τρεις ολόκληρες ημέρες πριν τη συνεδρία. Οι εισηγήσεις λέει πότε να έρχονται, δεν λέει. Εσείς συμφωνείτε με το να έχουν εισηγήσεις των θεμάτων την ίδια μέρα. Νομίζω είναι ουσιαστική. Κύριε Πρόεδρε, σεβαστείτε και τον ρόλο σας. Είστε πρόσωπος στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης. Όλων μας. Ναι, όλων σας. Σας λέω ότι έχετε λάθος ότι οι εισηγήσεις της οικονομικής επιτροπής ήρθαν σήμερα. Υποδαθμίζετε συνεχώς τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Έχετε λάθος για το... Δεν έχω λάθος. Σήμερα ήρθαν. Έχετε λάθος για το ότι νομίζω ότι είναι υποχρεωτικό η εισηγή να έρχονται τρεις μέρες πριν. Η πρόσκληση είναι υποχρεωτικό. Είναι πολύ καλό να έρχονται τρεις μέρες πριν. Είναι πολύ καλό να έρχονται τρεις μέρες πριν. Αλλά, σας παρακαλώ, δεν έχουμε τέτοιους χαρακτηρισμούς. Ναι, ναι. Λοιπόν, για το θέμα τώρα όπου συζητάμε έχετε να πείτε κάτι. Ναι, για την αναβολή. Κύριε Βάβο. Μου ήρθε μια στο κινητό μου, έτσι, ένα mail, δύο παρά δέκα ακριβώς, από τον κ. Σπυριδάκη που δεν με γνωρίζει έτσι, δεν ξέρω και το mail μου. Και μου λέει ότι αντιπρόταση της αντιπολίτευσης δεν ισχύει. Θα περίμενα, τουλάχιστον, την πολιτική ευθύνη της δικής σας κ. Δήμαρχη, να στέλνετε εσείς αυτό το mail που έχει ο διευθυντής της υπηρεσίας. Σημαντικό αυτό που είναι. Το δεύτερο είναι ότι δέκα λεπτά πριν, μια αντιπρόταση, που ήρθε χθες το μεσημέρι μία αντιπρόταση, και ξέρετε πολύ καλά ότι δεν υπήρχαν μέσα τίποτε από τις λαϊκές αγορές, δεν είναι λάθος. Και δεν είναι λάθος σε τι. Αντικρούει όλα τα ερωτήματα και τις εναλαστικές δαπάνες που υπάρχουν, γιατί ξέρετε πολύ καλά το πόσα χρήματα δινόταν και το πού πήγατε εσείς τις ελαστικές δαπάνες, π.χ. η ηλεκτροδότηση, από τα 2,5 περίπου εκατομμύρια στο 1,900. Μπορούμε να το συζητήσουμε και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τι σημαίνει ελαστική δαπάνη, από τα 2,5 που πληρώνουμε 1,900. Δεν μπορεί να πάει 1,880, βάζω ένα ρόντιμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Άρα, αυτό που λέει κυρίως ο Διευθυντής και επικαλέστε εσείς τον Διευθυντή ως Αντιδίμαρχος ως πολιτικό πρόσωπο, είναι πέρα για πέρα λάθος. Εσείς είστε το πολιτικό πρόσωπο. Ο Διευθυντής δεν είναι το πολιτικό πρόσωπο. Ο Διευθυντής εισηγείται σε εσάς και εσείς πολιτικά απαντάτε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και το τρίτο κομμάτι, άλλαξε από τη Δευτέρα η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής. Πήρατε μια απόφαση στην Οικονομική Επιτροπή. Αυτή άλλαξε στη συνέχεια. Συγκεκριμένα πράγματα, αλλάξαν ή δεν αλλάξαν. Είστε σημαντικοί, δεν αλλάξαν. Είστε σίγουροι. Από τη Δευτέρα που πήρατε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την απόφαση της Οικονομική Επιτροπής. Δεν άλλαξε η απόφαση της Οικονομική Επιτροπής στη Δευτέρα. Υπάρχουν παράμετρη που δεν αλλάξαν. Να απαντήσω κατ' αρχήν στην ερώτηση που έκανε ο κ. Μπέγκιας, αν είμαι ήσυχος. Καταπληκτικοί συνάδελφοι, όλη η ιστορία είναι παρελκυστική και δεν είναι θέμα ουσίας. Όποιαδήποτε πρόταση και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, έστω και χωρίς να υπάρχει η προηγούμενη διαδικασία, να την ακούσουμε ευχαρίστως από την ώρα που θα του υποθετηθούν και να ψηφίσουμε γιατί η ουσία είναι μία και μοναδική. Το θέμα είναι απλό. Υπάρχει η εσήγηση της δημοτικής αρχής. Ουσιαστικές διαφοροποιήσεις είναι αδύνατον να υπάρχουν, διότι όταν λες μίωση, το πολύ πολύ να πει ο άλλος περισσότερο μίωση. Σίγουρα, από την ώρα που δεν υπάρχει η βεβαίωση υπηρεσιακή ότι είναι όρημη για συζήτηση, δεν μπορεί να μπει η πρόταση που έγινε από την πλευρά του κ. Μπέγκα. Εγώ δεν θα μπω στη διαδικασία αν πρόκειται για πρόχειρη, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν μια διελκυστίδα. Η ουσία λοιπόν του θέματος είναι ότι επιτέλους να προχωρήσουμε στη συζήτηση, να ακούσουμε τον κ. Ατηδήμαργο και κάθε άλλον που θέλει να κάνει μια σοβαρή πρόταση, εάν είναι σωστή να την αποδεχθούμε και όλοι. Να απαντήσω, καταρχήν στην ερώτηση του κ. Μπέγκα, αν είναι ήσυχος ο κ. Ατηδήμαργος με την πολιτική του συνείδηση. Κύριε Μάντζο και κύριε Γιωτίτσα, θέλω να πω ότι πραγματικά είμαι ήσυχος και σας κοιτάζω στα μάτια, γιατί το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα είχε συμφωνηθεί, αν μου επιτρέπετε η λέξη, από την Πέμπτη και είχε γνωστοποιηθεί στο επικεφαλή στον παρατάξεων, ότι πάμε με ένα σχεδιασμό, για να πάμε τη Δευτέρα το μεσημέρι δύο η ώρα σε οικονομική επιτροπή και μετά αμέσως στο δημοτικό συμβούλιο ασυστής. Και ζητήσατε, από όσο γνωρίζω, να πάμε και δύο μέρες παραπέρα, γιατί δεν προλαβαίνατε να κάνετε εναλλακτική πρόταση. Και το θεωρήσατε και εσείς λογικό να πάμε την Εντάρτη και ότι θα ήσασταν έτοιμος. Άρα λοιπόν, όσον αφορά στην πολιτική συνείδηση, είμαι... Επιτρέψτε μου, επιτρέψτε μου, το ίδιο αγνές προθεσίες, το ίδιο, τουλάχιστον ό,τι αφορά τη δημοτική αρχή. Και εμένα προσωπικά, και εμένα προσωπικά, κύριε Μπέγκα, θεωρήσετε δεδομένες τις προθεσίες συνεργασίες όπου αυτό είναι εφικτό. Άρα λοιπόν, κρούεται πόρτες ανοιχτές, και τις δικές μου ανοιχτές, και τις δικές μου. Κρούεται πόρτες ανοιχτές όσον αφορά τη συνεργασία. Δεύτερον, υπόθεκε ότι άλλαξε η εισήγηση. Είπαμε στην Οικονομική Επιτροπή ότι υπάρχει μια τροποποίηση δικιά μου και μια αποδοχή εν μέρει τροποποίησης που καταδέθηκε από τον κ. Βασίλη, τον κ. Κοσμαν. Αυτό δημιουργούσε μια διαφορά. Αυτή η διαφορά είπαμε εκεί στο Δημοτικό Συμβούλιο. Θα αλλάξει, θα αλλάξει. Αφήστε με λίγο να ολοκληρώσω κ. Μπέγκα. Θα αλλάξει, είπαμε, την πρόβλεψη. Αφήστε με λίγο. Την πρόβλεψη μη εισπράξεις, την οποία ουσιαστικά πρόβλεψη μη εισπράξεις, απορρώφησε και το λάθος στην πρόσθεση που πραγματικά ήταν λάθος στην πρόσθεση. Ούτε υποκρύψαμε στοιχεία, αλλάξαμε μόνο την πρόβλεψη μη εκτίμησης, εισπράξεις, εσόδο. Δεν άλλαξε κανένα μέγεθος άλλο πέρα από μια πρόσθεση που παρατήθονταν τα στοιχεία και οποιοςδήποτε με ένα κομπιτεράκι ήταν ένα ανθρώπινο λάθος, όπως συμβαίνει πολλές φορές. Όσον αφορά δε στο σεβασμό στην υπηρεσία φαίνεται από τη στάση μας. Μας έφερε η υπηρεσία μία εκτίμηση εξόδων. Εμείς δεν είπαμε να καθίσουμε, όχι να βγάλουμε αυτό, όπως λέτε, αν πάμε σε άλλο χρόνο θα αλλάξουμε μια δαπάνη, θα φέρουμε μια άλλη ανελαστική, θα μειώσουμε. Υπάρχει μια κατά τη θέμενη πρόταση, ένας πίνακας δαπανών. Έχει επεξεγηθεί και ο πίνακας δαπανώνς στην Οικονομική Επιτροπή. Θεωρείται από ανελαστικός. Δεν καθίσαμε να αρχίσουμε να μειώσουμε αυτό, για να αυξήσουμε τη μίωση, να φανούμε αρεστοί σε ομάδες πολιτών. Και όσον αφορά αυτό που είπε ο κ. Ζούμπας για την ΔΕΙ, είπα μόνος μου, κι αν έχει παρακολουθεί τις τελευταίες αποφάσεις, η απόφαση για το 2018 ήταν 2.500, η απόφαση για τα έσοδα της ΔΕΙ το 2019 ήταν 2.300, η μέχρι η ύσπαξη μέχρι το 2018 ήταν 1.890, με πρόβληψη ότι θα πάει στο 2.080, και η διαφορά που λέμε στα 2 εκατομμύρια, έχει να κάνει με σχολεία που φεύγουν και πληρώνουν από τις σχολικές επιτροπές. Δικαιολογήσαμε και αυτό. Αν δεν είναι ενημερωμένος ο κ. Ζούμπας, άσε ενημερωδία από τον κ. Γιωτίτσι. Κύριε Βάβα, μία ερώτηση μόνο θα κάνω. Μόνο μία τελευταία, δεν ξαναμιλάω, πραγματικά δεν ξαναμιλάω. Μία τελευταία ερώτηση. Στην αρχική εισήγηση που μας είχατε στείλει στην Οικονομική Επιτροπή, όπου είχατε έναν ενιαίο συντελεστή για όλες τις τοπικές κοινότητες της Δημοτικής Ενότας Μπιζανίου. Μας στείλατε κάποια στοιχεία των τετραγωνικών που αφορούσαν όλη τη Δημοτική Ενότα Μπιζανίου. Και ήρθατε στην Οικονομική Επιτροπή να αποδεχτείτε προφορικά τουλάχιστον την πρότεση του κ. Κοσμά, διαχωρίζοντας τον πιζάνι και την παιδινή από τις υπόλοιπες τοπικές κοινότητες. Αφού διαφοροποιούνται οι συντελεστές για να μπορούμε να καταθέσουμε ένα ελλακτική πρόταση. Είχαμε έναν μεγάλο κουβά όλα τα τετραγωνικά των επιχειρήσεων στον πιζάνι και τώρα πάτε και λέτε ένα 40 πιζάνι παιδινή, πόσα τετραγωνικά είναι αυτά δεν το ξέρουμε εμείς. Όλες οι υπόλοιπες... όχι δεν το ξέρουμε, δεν μας το είπατε, όχι, γιατί η αρχική σας εισήγηση είχε έναν συντελεστή για όλο τον πιζάνι. Δεν είχε χωριστά για τις δημοτικές ενώτες και έρχεστε να το αλλάξετε και να πείτε δύο συντελεστές στον πιζάνι. 0,90 και 1,40. Εμείς πώς μπορούσαμε να το ξέρουμε αυτό. Μας δώσατε αυτό το στοιχείο. Δεν μας το δώσατε. Ναι σας μάλλον μόνο για τον πιζάνι, αλλά θέλω να σας πω ότι δεν σας απασχόλησαν τα τετραγωνικά. Είπατε εννειά, το κρατάμε ελάχιστα. Στοιχαμηλών, δεν κάνετε καμία προσαρμογή. Εμείς κάνουμε αυξομοιώσεις όχι μόνο στον πιζάνι. Δεν σας απασχόλησε. Την έχετε όλο τον πιζάνι σε ένα συντελεστή που είναι τελείως δυσανάλογος με τις υπόλοιπες περιφερειακές ενώτες. Δεν κάνετε καθόλου δε σας προβλημάται. Λοιπόν, κύριε Μπέκα, σας παρακαλώ τώρα... Μπορείτε να δώσετε ως πολιτικός προϊστάμενος εντολή στην υπηρεσία σας να αποδεχτεί μια δεύτερη πρόταση της δικιά μας παράταξης. Μπορείτε να αναλάβετε την ευθύνη να δώσετε εντολή στον διευθυντή της υπηρεσίας σας να αποδεχτεί την πρόταση την οποία εγκαταθέσαμε και ας αξιολογήσει το σώμα μας. Μπορείτε να το κάνετε. Να σας κάνω μια ερώτηση παρακαλώ για τη διαδικασία. Συνηθίζετε να αγνοείτε θεσμικά τα όργανα και τότε γιατί το κάνετε λοιπόν. Δεν σας θυμά. Δεν σας θυμά. Τι να αφήνω. Αφού παίρνετε το λόγο λέτε και στις ενδικανιστές τώρα τεσσεράς. Σας παρακαλώ. Κύριε Μπέκα, δεν συνηθίζω να λέω στις υπηρεσίες να κάνουν κατά το δοκούν ή κατά πώς θέλω εγώ εισηγήσεις, όταν στηριούνται σε πραγματικά δεδομένα ανελαστικά και σε αυτά που προτείνει το θεσμικό πλαίσιο. Όσον αφορά για τις ημερομηνίες δεν το σχολίασα. Υπάρχουν κάποιες ημερομηνίες από το νόμο. Είναι ευθύνη μας θεωρώ να τις τηρούμε. Εάν δεν τις τηρούμε εμείς σαν δημοτικές αρχές, σαν ένας οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης, μπορεί να χρειαστείς να ερχόμαστε μετά από τον πολίτη και μπαίνουμε στη λογική. Ας αρχίσουμε και 10 μέρες και 15 και 20. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, θεωρώ ιδιαίτερα προσβλητική την τοπουθέτηση του κυρίου Γιωτίτσα, γιατί θα έπρεπε να ξέρει ότι αυτή τη στιγμή είμαι θεσμικός παράγοντας, σύμφωνα με το άρθρο 17 του 4270, και δεν είμαι ένας απλός διευθυντής. Και έχω ευθύνη των πράξεων και των προτάσεων. Το ίδιο θα ήθελα να πω και στον κύριο Μπέγκα. Δεν μπορεί κύριε Μπέγκα κανένα στον ΠΟΗ σήμερα με το 4270 να το επιβάλλει, όποιος και αν είναι. Και ο δήμαρχος ο ίδιος. Είναι υποχρεωμένος να πει την άποψή του και μόνο την άποψή του. Μια άποψη που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα του δήμου και την πορεία του δήμου. Η πρόταση μας, εμείς υπάρχει να σας πω και το ιστορικό. Χθες το μεσημέρι πήραμε από τον κύριο Γιωτίτσα μια πρόταση, μια αντιπρόταση, ένα έγγραφο. Σήμερα το πρωί το έγγραφο άλλαξε στις 9.30. Η υπηρεσία εντού της έδωσε στον κύριο Γιωτίτσα στο χρόνο που είχε και ολοκληρωμένη αναλακτική πρόταση και την άποψη της υπηρεσίας που ήταν αρνητική. Λογικά δεν προφθέναμε. Ενώ ο κύριος Γιωτίτσα μπορούσε να κάνει την αναλακτική του πρόταση από τότε που είχε την αρχική εισήγηση άνετα, εμείς είχαμε πολύ μικρότερο χρόνο για να τεκμηριώσουμε την αναλακτική. Εκείνο που καταλήγουμε στην άποψή μας και δεν επιβάλλουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν λέμε να απορριφθεί ότι είναι μη εφαρμοστέα. Και είναι μη εφαρμοστέα, κύριε Γιωτίτσα, γιατί με τη 28 του 18 απόφαση του συνδέσμου καθορίζονται 279.000 τα τέλη. Δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε. Με βάση τα απολογιστικά στοιχεία βγαίνουν και τα στοιχεία για τη ΔΕΙ και τους παρόχους. Όσον αφορά το άλλο για τα δυο απόβλητα, για να εξηγήσω την εισήγησή μας, είναι ότι δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να πούμε οτιδήποτε, το τι θα βάλουμε στα δυο απόβλητα, όταν τώρα ξεκίνησε η δουλειά του Συμβούλου. Πώς θα ξέρουμε εμείς τι θα πάρουμε, τι θα κάνουμε, από πού θα μαζέψουμε. Αν το ξέραμε, δεν θα πληρώναμε τόσες χιλιάδες ευρώ για Σύμβουλο. Και το άλλο, επειδή είμαστε υποχρεωμένοι ως υπηρεσία, και ήμασταν όλα τα χρόνια, άσχετα αν μερικές φορές κάναμε πίσω, να προτείνουμε σύγκλιση των συντελεστών, δεν καθορίζουμε τους συντελεστές, προτείνουμε σύγκλιση. Γιατί έχει γίνει πολλές φορές παρατηρήσεις από την αποκεντρωμένη, ότι δεν κάνετε σύγκλιση των συντελεστών ανάμεσα στις διάφορες ενότητες. Και ως αν ο χράτης επαναλαμβάνει, δηλαδή, είναι πραγματικά προβληματικό να προτείνονται οι μεγάλες οικονομικές δραστηριότητες στην περιοχή Πυζανίου-Παιδινής, το ίδιο με το καθενείο στην Κρία. Λόγοι κοινωνικής δικαιοσύνης επέβαλαν, και με ευθύνη υπηρεσία, πρότεινα αυτή την πρόταση. Σύγκλιση. Ο κ. Δήμαρχος έχει το λόγο. Κ. Γιωτέτσα, κ. Γιωτέτσα, πείτε τα λίγο ιδιαιτέρως, εκτός του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν είναι ούτε ο τρόφος, ούτε ο... Συγγνώμη, ο κ. Νάσος έχει το λόγο. Δεν είναι δόκιμος ο τρόπος αυτός, κ. Γιωτέτσα, για να απευθυνόμαστε τις υπηρεσίες και να λύνουμε τα θέματα αυτά. Ο κ. Νάσος, έτσι, το λόγο πριν τον κ. Δήμαρχο. Δεν είναι δόκιμος ο τρόπος αυτός, κ. Γιωτέτσα, για να απευθυνόμαστε τις υπηρεσίες και να λύνουμε τα θέματα αυτά. Ο κ. Νάσος, έτσι, το λόγο πριν τον κ. Δήμαρχο. Δεν είναι δόκιμος ο τρόπος αυτός, κ. Γιωτέτσα, για να απευθυνόμαστε τις υπηρεσίες και να λύνουμε τα θέματα αυτά. Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Ας προσπαθήσουμε να ερεμήσουμε. Να φύγουμε λίγο από τις βαρύγδουπες δηλώσεις για την νομιμότητα και την πολλή δημοκρατία και να πάρουμε τα πράγματα με τη σερά τους. Πότε θέλω να διαβεβαιώσω στο σώμα ότι τυρούμε με θρησκευτική ευλάβεια, ημερομηνίες, προθεσμίες, πάντα σε συνονόηση με όλες τις παρατάξεις. Το χρονοδιάγραμμα το οποίο ακολουθήσαμε έγινε με συμφωνία με όλες τις παρατάξεις και ακολουθήθηκε καθόλητη διάρκεια αυτής της πορείας από την προηγούμενη εβδομάδα. Και μάλιστα, ήταν να γίνει το Δημοτικό Συμβούλιο τη Δευτέρα, ζήτησε ο κ. Μπέγκας αναβολή για την Τετάρτη, συμφώνησε η κυρία Καλογιάννη, είχε τις αντιρίστητες, αλλά συμφώνησε, τυρίσαμε λοιπόν όλες τις προθεσμίες. Έφυγε λοιπόν η εισήγηση, την προηγούμενη πέμπτη μου σχετική ως εφημερίδες. Ωραία, δεν το ξεπερνάω. Ακολουθούμε λοιπόν ένα χρονοδιάγραμμα, το οποίο επειδή φτάσαμε στο Δεκέμβριο και επειδή οι προθεσμίες για να τελειώσουμε και τον προϋπολογισμό δεν είναι άπειρες, λοιπόν την πέμπτη υπάρχει η εισήγηση. Από όλες τις μικροδιαφοροποιήσεις αυτής της εισήγησης είναι κάτι το οποίο ουσιαστικά ναρκωθετεί τη δυνατότητα των παρατάξεων να έχουν μία αντιπρόταση. Η απάντηση είναι όχι. Υπήρχε λοιπόν ο απαραίτητος χρόνος. Άρα λοιπόν πάμε παρακάτω λοιπόν να δούμε τι ακριβώς έγινε. Περνάει λοιπόν στην Οικονομική Επιτροπή που κι ο Ζιωτήτσας παρότι το είχε τέσσερις μέρες εξέφρασε μία επιφύλαξη και είπε θα τα πούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν ήρθε με μία τεκμεριωμένη άποψη στην Οικονομική Επιτροπή μόνο ότι είχε τέσσερις μέρες στη διάδεσή του να φέρει μία άποψη. Πέντε μέρες. Για να την έφερε. Στη συνέχεια καταέθεσε μέσα στο μικρό πια χρονικό διάστημα δύο διαφορετικές απόψεις. Την τελευταία σήμερα το πρωί. Και παρόλα αυτά η υπηρεσία απάντησε. Θα φτάσω ακριβώς στον τρόπο με τον οποίο απαντάν και τι κάνουν οι υπηρεσίες. Δεν μπορείτε να κατηγορείτε ότι κάτι δεν έγινε καλά επειδή ξέχασα να βάλουν 30 ή 20 χιλιάδες ευρώ από τη λαϊκή αγορά και αυτό εμπόδιζε τη δυνατότητα να έχουμε μία τεκμεριωμένη. Εξάλλου, άμα διαβάσει κανένα στην αντιπρόταση μικρές διαφοροποίησεις υπάρχουν μεταξύ μας και ουσιαστικά επικεντρώνονται σε αυτά που ο κ. Νάστος έτσι με επικολυρικό τρόπο διατύπωσε όσον αφορά το τι γίνεται στη Δημοτική Ανόητα Πυζανίου. Δεν έχουμε αγεφύροντες διαφορές που να καθόμαστε τρεις ώρες να συζητάμε να βρούμε συγκλήσεις πρέπει πάνω στα υπακτά προβλήματα που υπάρχουν. Ουσιαστικά όλη η φασαρία γίνεται για το τι γίνεται στη Δημοτική Ανόητα Πυζανίου. Δεν υπάρχουν άλλες διαφορές αφού ουσιαστικά και αφήστε με λίγο... Σε παρακαλώ πολύ, αφήστε να πω, εγώ δεν διακόψα κανένα, άκουσα αλλά πρέπει να μιλήσω όμως. Αλλά δεν είναι ότι υπάρχουν δύο διαμέτρο αντίθετες προτάσεις που πρέπει να είναι μια διαφοροποίηση που υπάρχει από την πρότασή σας που έχει σχέση με τη Δημοτική Ανόητα Πυζανίου. Που είναι περισσότερο πολιτική διαφορά και δεν είναι οικονομική διαφορά γιατί ο οικονομικός αντίκτυπος δεν είναι τεράστιος. Δημιουργούμε λοιπόν εντυπώσεις χωρίς να πρέπει να υπάρχουν εντυπωσίες. Γιατί? Είναι μια πολιτική άποψη. Πρέπει να υπάρχει σύγκλιση μεταξύ των δημοτικών ενωτήτων ή δεν πρέπει να υπάρχει. Όλη η φασαρία είναι εκεί. Τώρα λοιπόν, δεν ξέρω πώς χειριζόσαστε τις υπενδυσσίες. Είναι δικό σας πρόβλημα. Να ξέρετε ότι εγώ αυτό το είδα την ώρα που κατέβαινα τα σκαλιά του Δημοτικού Συμβουλίου για να έρθω εδώ. Αυτό το κείμενο του κυρίου Σπυριδάκη το είδα τώρα στα σκαλιά. Ήδη ένα δεν είχα. Είναι πολύ μακριά από εμάς οποιαδήποτε προσπάθεια αποδιέτησης ή επηρεασμού της άποψης των υπενδυσσίων. Δεν το έχω κάνει ποτέ στη ζωή μου και δεν πρόκειται να γίνει ποτέ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ο κύριος Σπυριδάκης μπορεί να βεβαιώσει. Δεν έχω να τσακώνομαι και να φωνάζω με τον κύριο Σπυριδάκη και με τους διευθυντές των υπηρεσιών για την επιτάχυνση των δραστηριοτήτων ποτέ όμως σε κανένα υπηρεσία. Δεν υπάρχει πιθανότητα να του πω απέριψε και κάνε. Είναι στη δική του διακριτική ευχαία και παίρνει και την ευθύνη τον δικό του πράξιο. Και έχει την ευθύνη να δω μέσα μπροστά σας ενώ συνεργάτης σας ήταν. Εγώ δυο μήνες είμαι με τον κύριο Σπυριδάκη και εσείς να συμπιώσετε πέντε χρόνια. Εγώ δεν είπα αυτό. Εγώ λέω ακριβώς αυτό που εμείς κάναμε ότι εσείς παρουσιά... Σας παρακαλώ ότι εγώ δεν διακοψα κανέναν. Δεν μπορώ να μ' αφήσετε να μιλήσω. Δεν γίνεται. Εγώ είπα ότι δεν ξέρω τι γινόταν και πώς ξέρονται ότι γινόταν. Εγώ δεν είπα ότι κάνατε τίποτα. Λέω όμως ότι από τη δική μας πλευρά ποτέ μα ποτέ δεν πρόκειται να γίνει... να επηρεάσουμε την άποψη των υπηρεσιών του δίου. Την προηγούμενη φορά με τους λαμπτήρες ΛΕΤ... υπήρχε εκμεριωμένη κατά την άποψή μας πλήμελος άποψη της υπηρεσίας. Ούτε είπα στον κύριο Σπυριδάκη γιατί υπέγραψες αυτή την εναλλακτική πρόταση. Ναι, ναι, ενώ το ίδιο πράγμα. Δεν έκανα τίποτα. Άφησα να υπάρχει αντίστοιχος χωρίς ούτε να μιλήσω με τον κύριο Σπυριδάκη. Για κανένας φαντάζομαι ότι το ίδιο πράγμα έκανε και ο κύριος Βάβας. Οι πλησίες πρέπει να αφεθούν, ανεπιρέαστε να κάνουν τη δουλειά τους όπως πρέπει. Μακριά από τις δικές μας μικροαντιπαλότητες και μικροσκοπιμότητες. Και να τις βγάλουμε τελείως απέξω. Θέλω να πω ότι εφόσον δεν έχουμε σημαντικές αποστάσεις μεταξύ των δύο προτάσεων, η οποία πρόταση είναι ουσιαστικά μια πολιτική διαφορά. Επιδιώκουμε στις δημοτικές ενότητες τη σύγκληση ή δεν την επιδιώκουμε, με μικροδιαφοροποίηση που κυρίως αφορά τη δημοτική ενότητα Ψανίου, διαβάζω την πρότασή σας και το δελτίο τύπο το οποίο είχατε και λέω λοιπόν ότι μπορούμε να κάνουμε διάλογο μέσα σε αυτήν την αίθουσα και να βρούμε τα σημεία σύγκλησης εάν υπάρχουν και όπου υπάρχουν, γιατί τι θα φέρει η αναλλακτική πρόταση αν αφήσουμε 15 μέρες. Μια πρόταση η οποία θα κατεβάζει τον πιζάνι και θα μεταφέρει κάπου έναν κωδικό. Η προσπάθεια ανοίχνευσης ενός επαγγνωσμένου ενός κωδικού που θα δικαιολογεί γιατί δεν προκαλούμε αύξηση στον πιζάνι. Αυτό είναι το όλο πρόβλημα. Είναι η πολιτική διαφορά όμως. Μην τη μετατρέπετε σε υπηρεσιακή παρέμβαση. Είναι μια πολιτική διαφορά στάσης την οποία να την κουβεντιάσουμε. Αν το σώμα νομίζει ότι δεν πρέπει να υπάρχει σύγκληση, εμείς θα συμμορφωθούμε στο ότι το σώμα απαιτεί. Καταστρατήγηση δημοκρατίας, πράγματα, θάματα, θεοδωρικά και ακούγονται εδώ πράγματα. Εφαρμόζουμε τον νόμο του κράτους, στο οποίο ζούμε και πορευόμαστε. Τι θα κάνουμε, φτιάξουμε δικό μας νομοσχέδιο και θα πορευόμαστε με έναν άλλο τρόπο. Αυτό γίνεται εδώ πέρα. Αυτή η σπέκουλα γίνεται χωρίς λόγο και αιτία. Η μοναδική διαφοροποίηση που υπάρχει από την πρόταση του Ιωτίτσα με την πρόταση της πλειοψηφίας της οικονομικής, είναι τι γίνεται στη Δημοτική Ανότητα Πιζανίου. Λίγο να το κουβεντιάσουμε, να καθίσουμε. Πρέπει να κάνουμε, αλλά γιατί δεν πρέπει. Και μετά θα βρούμε τους τρόπους να κλείσουμε, αν υπάρχουν διαφοροποίησεις. Αυτό είναι το σημείο. Όταν θέλεις να κάνεις ένα διάλογο και έχουμε τρεις ώρες που κάνουμε διαφοροποίηση, είναι εκεί. Όχι να κάνουμε διαδικαστικά τετύπια για να μπορέσουμε και να λέμε τις υπηρεσίες τι να κάνουν και πώς να το κάνουν. Παράκληση λοιπόν να προχωρήσουμε σε αυτή τη διαδικασία. Να κάνουμε διαδικαστικά τετύπια. Να προχωρήσουμε σε αυτή τη διαδικασία. Να κάνουμε διάλογο. Να συζητήσουμε γιατί κάνουμε στη δημοτική ενότητα ή δεν κάνουμε ή γιατί κάναμε εκείνο. Και όπου υπάρχει λάθος, κανένας δεν διεκδικεί το αλάθητο. Θα το πάρουμε πίσω. Και στην πορεία αυτής της διαδικασίας, είδαμε πράγματα τα οποία έπρεπε να διαφοροποιηθούν. Κανένας δεν είναι αλάθητος. Δεν διεκδίκει ένας το αλάθητο. Συζήτηση να κάνουμε. Γιατί μια πολιτική διαφοροποίηση υπάρχει. Δεν υπάρχουν σημαντικές αποκλήσεις στα δημοτικά τέλη μεταξύ των δύο προτάσεων. Καταρχήν, δεν ερχόμαστε στο Δημοτικό Συμβούλιο σαν παράταξε με τις προθέσεις να συζητήσουμε. Και το είπα, γι' αυτό και υπεύθυνα καταθέσαμε μια διαφορετική πρόταση. Από τη στιγμή που ο Δήμαρχος, καταρχήν να πω το εξής, δεν υπάρχουν συγκλήσεις παντού, αλλά θα το δούμε στη πορεία της συζήτησης. Και δεν είναι μόνο το θέμα του Μπιζανίου, αλλά από τη στιγμή που ο Δήμαρχος τοποθετείται στη λογική ότι θα γίνει μια συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου η δημοτική αρχή έχει την πρόθεση να ακούσει και τις απόψεις της δικαίου μας και των άλλων συναδέλφων και να προβεί σε πιθανές αλλαγές στην εισήγησή της όταν αυτό αξιολογιζεί ότι είναι προς το καλύτερο, εμείς δεν έχουμε καμία εντύριση να συνεχιστεί η συζήτηση. Μια παρέμβαση θα ήθελα να κάνω, επειδή πολλά λέγονται από τον κύριο Δήμαρχο, νομίζω ότι ερμηνεύει λανθασμένα πολλές φορές αυτά που λέγονται και με έναν εμμονικό τρόπο, εγώ θα επιμείνω σε ένα πολύ σημαντικό θέμα των σχέσεων όλων μας με τις υπηρεσίες. Δηλαδή, έχουμε μια υπηρεσία, την τεχνική υπηρεσία, η οποία καταρτίζει μαζί με τους αντιδημάρκους το τεχνικό πρόγραμμα επί ένα μήνα και ξαφνικά το φέρνεις στην αντιπολίτευση. Και η αντιπολίτευση πρέπει να κάνει γράφος μια πρόταση η οποία θα απορριφθεί από την υπηρεσία. Η υπηρεσία είναι σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή. Η υπηρεσία πρέπει να είναι σε συνεργασία και με την αντιπολίτευση. Δηλαδή, δεν μπορεί να λες κάτι να σου απαντάει με ένα έγγραφο το οποίο να μην μπορεί να το ανακαλέσει. Δηλαδή, πρέπει να συμφωνήσουμε μια διαδικασία για να λειτουργεί ουσιαστικά. Στην υπηρεσία και της αντιπολίτευσης είναι οι υπηρεσίες. Με έναν τρόπο, λοιπόν, αυτό είναι που πρέπει να διασφαλίσουμε στη λειτουργία του Δήμου μας. Τα υπόλοιπα είναι... Δεν είναι, διότι έχουμε με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε έχουμε μια κατάδαση πρόταση, μια απόρριψη και ένα κλείδωμα. Αυτή είναι η ουσία. Για τα υπόλοιπα θα τα συζητήσουμε. Αν πρέπει να κάνουμε συγκλήσεις στα τέλη και λοιπά είναι άλλο θέμα. Εδώ όμως στη διαδικασία πρέπει να βρούμε έναν τρόπο. Ή πρέπει να παίρνει ένα τηλέφωνο, να μιλάνε, να λέει ξέρετε εδώ δεν βγαίνει αυτό διορθώστετο. Πρέπει να πάει μια διαδικασία. Αυτό δεν το απαγορεύει κανείς, κύριε Νάτση, είναι πάγια λειτουργία. Δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να συμφωνούν όλοι με όλους και να υπάρχουν οι αποδοχοί των προτάσεων. Όχι, όχι, εγώ λέω αυτό. Παράκληση, αν και μπορεί να ξανακατηγορηθούμε ότι συνενούμε με την αριστερά. Παράκληση πραγματικά για τα επόμενα θέματα μίζωνος σημασίας όπως είναι το τεχνικό πρόγραμμα, κύριε Πρόεδρε, όπως είναι ο προϋπολογισμός να μην έρθει στο τρίμερο ή όποτε εσείς θεωρείτε σκόπιμο. Ας έχουμε μία εβδομάδα την πρόταση της δημοτικής αρχής, κύριε Δήμαρκε, είναι παράκληση αυτό. Έχει δίκιο ο κύριος Νάτση αυτό που επιμένει και λέει. Ευχαριστώ πολύ. Θα έχω το λόγο λίγο. Θέλω λοιπόν να πω κάτι για όλα τα θέματα και εξαιτίας του γρήγορου χαρακτήρα πολλών πραγμάτων που γίνονται σπεζμένα κακώς κατά την αοψή μου και εγώ να αναλάβω την ευθύνη για όσα κακώς γίνεται. Αφήστε με λίγο, κύριε Νάτση, αφήστε με λίγο. Αφήστε με λίγο να τελειώσω. Δεν θέλω να πω για σχόλια στα μέσα μαζικής επικοινωνίας ότι τι είναι προοδευτικό και μετά να τα μαζεύουμε αλλά κάποιοι να τα αφήνουν για να διασπύρονται. Αφήστε με λίγο να τελειώσω. Εγώ δεν άφησα ποτέ, δεν διέκοψα κανέναν. Δώστε μου λοιπόν τη δυνατότητα. Λέω λοιπόν να αναλάβω και την ευθύνη για το εσπευσμένο των πολλών ενεργειών. Θέλω να πω όμως ότι και το συγκεκριμένο θέμα, σας είπα, τυρίθηκε ένα χρονοδιάγραμμα εν πλήρη γνώση των επικεφαλείς των παρατάξεων. Το ίδιο θα συμβεί και με το τεχνικό πρόγραμμα στο οποίο ακολουθείται πάλι η δόκιμη διαδικασία. Επικοινωνία με τις τοπικές κοινωνίες, εκτελεστική επιτροπή παρατάξεις και δημοτικό συμβούλιο. Θα ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία και θα υπάρχει άπλα χρόνο. Το υπόσχομαι. Αλλά λέω λοιπόν, και πρέπει και εσείς να αναγνωρίζετε, ότι δεν εφνειδιάστη για κανένας ούτε με εφνειδιαστικές εισηγήσεις και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα με το οποίο είχαμε δεσμευτεί. Λέει ο κ. Νάτσης, οι υπηρεσίες είναι διαθέσιμες να μας παρέχουν στοιχεία, μα αυτό έγινε όσες φορές ζητήθηκε. Την προηγούμενη φορά ο κ. Γιωτίτσας, νομίζω και ο Βασίλης, είχαν απεθυνθεί στην οικονομική υπηρεσία και είμασαν τεκμηριωμένοι εισηγήσεις. Εμπόδισε κανένας την συζήτηση και την παροχή στοιχείων από την υπηρεσία. Γιατί δημιουργούμε εντυπώσεις εκεί που δεν υπάρχουν. Ο κ. Νάτσης με εγκαλεί ότι δεν εφαρμόζουμε το νόμο και ότι εμείς, το είπατε και εσείς... Παίρνουμε στην ουσία... Νάτση, είναι ένα θέμα το οποίο... Παίρνουμε στο θέμα το οποίο είπατε. Και θα έρθει το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός. Επειδή θα επίκεται το επόμενο διάστημα, θα έρθει το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός. Εγώ θα πρότεινα και θα παρακαλούσα, κ. Πρόεδρε, ακόμα κι αν μικρές διαφοροποίησεις στην Οικονομική Επιτροπή από τις αρχικές εισηγήσεις επέρχονται, θα πρέπει να υπάρχει αρκετός χρόνος, ακόμα κι αν συμφωνούν οι επικεφαλείς των παρατάξεων για το χρονοδιάγραμμα, γιατί έτσι πραγματικά καταδεικνύεται η διάθεση όλων για συνεργασία. Επανέρχομαι και λέω ότι θα πρέπει να μεσολαδεί ικανός χρόνους μεταξύ της Συνεδρίας της Οικονομικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου και πολύ περισσότερο οι αποφάσεις μεταξύ των αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής, γιατί μπορεί να διαφοροποιούνται, όπως διαφοροποιήθηκαν και αυτές, χωρίς να μπαίνω αν ήταν ουσιαστικά ή μη ουσιαστικά. Να υπάρχει αρκετός χρόνος μεταξύ αυτών και της Συνεδρίας ή του Δημοτικού Συμβουλίου. Να μην έρχονται οι αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής το πρωί και το μεσημέρι να συνεδριαστούν στο Δημοτικό Συμβουλίο, για να έχει δικαίωμα και δυνατότητα η αντιπολίτευση πραγματικά να καταθέσει την δική της πρόταση. Συγγνώμη λίγο. Τώρα, να μη συζητήσουμε για το διαδικαστικό. Πρόεδρε, να πω κάτι. Σε προγενέστερα έτη και διορθώσεις κάναμε και κατά τη συζήτηση που γινόταν τα αποδοτικά τέλη. Τώρα μας πήραξε, δηλαδή, αν είχαμε γνώση πριν από μια μέρα. Σε παρακαλώ. Κύριε Γιοτίτσα. Κύριε Γιοτίτσα. Κύριε Γιοτίτσα. Κύριε Γιοτίτσα. Σε παρακαλώ, κύριε Γιοτίτσα. Βεβαίως υπήρχε. Πώς τροποποιούσατε εσείς τα ανταποδοτικά την ώρα της συζήτησης, δηλαδή. Δεν κατάλαβα καλά. Κύριε Γιοτίτσα. Κύριε Γιοτίτσα. Κύριε Γιοτίτσα. Λοιπόν, έχουμε τώρα δύο ώρες που συζητάμε για ένα διαδικαστικό ζήτημα. Λοιπόν, επιτέλους να μπούμε στην ουσία του θέματος. Λοιπόν, θέλω να δώσω μια διευκρίνηση. Μισό λεπτό, λοιπόν, να δώσω λόγος. Σε αυτά που είπε η κυρία Τσιλί και είναι και πολύ σωστά οι παρατηρήσεις της, σε αυτό το θέμα το παρόν, στάλησαν τα προσχέδια των εισηγήσεων σε όλες τις παρατάξεις πολύ πριν τη Συνεδρία της Οικονομικής Επιτροπής, με την επισήμαση ότι η ηλική εισηγή θα είναι απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, πράγμα το οποίο το είχαμε αποδειχθεί όλοι. Αυτό, όπως είπατε κυρία Τσιλί, θα γίνεται και για άλλα θέματα. Ακόμα και αν δεν υπάρχουν εισηγήσεις, που πρέπει να υπάρχουν εισηγήσεις έγκαιρα και να έρχονται στο τριήμερο. Ακόμα και τα προσχέδια των εισηγήσεων θα έρχονται προκειμένου να προτιμάζετε καλύτερα το Δημοτικό Συμβούλιο και τα μέλη του. Κύριε Βάβα, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, να σας πω μόνο το εξής, γιατί επικαλυστήκατε πολλές φορές και εσείς και ο Δήμαρχος, ότι υπήρχε υπαρκής χρόνος. Εγώ όταν διαπίστωσα την πολυπλοκότητα της εισηγήσης, που αλλάζουν πολύ συντελεστές και ούτω καθεξής και παρόμο που είχα μια στοιχειώδη εμπειρία από πέντε χρόνια, να σας πω ήταν λάθος μας που δεχτήκαμε να συνεδριάσουμε την Τετάρτη. Εγώ είχα ζητήσει από τον κύριο Μπέγκα να πάρουμε μια εβδομάδα. Ωραία, έχετε δίκιο. Λοιπόν, εγώ ζήτησα να το σεβαστείτε, κύριε Γιωτίτσα, δεν το σεβαστείτε. Λοιπόν, κύριε Βάβα, λοιπόν, γιατί δεν θέλω, λοιπόν, συγγνώμη, κύριε Μάντζο, μισό λεπτό, μισό λεπτό, μισό λεπτό, ζήτησα, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, δεν θέλω να ερεμήσω συγκεκριμένως, θα το ερεμήσω εγώ, θα το ερεμήσω εγώ, δεν έχεις τον λόγο, δεν έχεις τον λόγο κύριε Β Έλα το, κύριε, παρακαλώ τώρα, σε παρακαλώ, σε παρακαλώ κύριε Β, είναι κατανοητό τι λέει ο προηγούμενος νόμος και τι δυσχαίρεις φέρνει ο παρόν νόμος, είναι κατανοητό, δεν θέλω να συνεχίσεις. Λοιπόν, αλλά, αλλά, όχι, όχι, όχι Επίσης, είπαμε, είπαμε, δεν θέλω, δεν θέλω, Γιώργο, έχει αλλάξει το είπαμε Κύριε Μάντζο, κύριε Μάντζο, μισό λεπτό, μισό λεπτό, λοιπόν, κύριε Β, σε παρακαλώ, σε παρακαλώ, κύριε Β, μισό λεπτό, μισό λεπτό, μισό λεπτό, μισό λεπτό Αυτό που γίνεται εδώ πέρα είναι μια υποκριτική συζήτηση περιδικαιωμάτων. Ο καθένας υποτίθεται ότι σέβεται τη διαδικασία και τον παραβιάζεται και κύριε Γιωτίτσα και κύριε Μπέγκα εκατό χιλιάδες φορές, έτσι και ο καθένας παίρνει μια αφορμία από την τοποθέτηση του άλλου Ναι, και ο καθένας παίρνει μια αφορμία από την τοποθέτηση Κύριε Γιωτίτσα, το είχα συμφωνήσει μαζί σας, το είχα συμφωνήσει μαζί σας, δεν το σέβεστε, δεν το σέβεστε, δεν το σέβεστε Συγνώμη κύριε Γιωτίτσα, σας αποκρόω με αγανάκτηση αυτόν τον ισχυρισμό και δεν θεωρώ ότι ταιριάζει στο ήθος και στην προσωπικότητά σας Κύριε Πρόεδρε Λοιπόν, μισό λεπτο, μισό λεπτο, κύριε Γιωτίτσα, κύριε Γιωτίτσα, κύριε Γιωτίτσα, το αν έχετε δουλειά, έτσι, σας είπατε πρέπει να δώσετε μια προτεραιότητα στην εργασία αυτή που είναι το Δημοτικό Συμβούλο Λοιπόν, εκείνο που θέλω να σας πω πως είναι πρέπει να σέβεστε τον εαυτό σας και να τηρείτε πρώτα τον κανονισμό και εσείς και να διευκολύνετε τη διαδικασία και τη συζήτηση Αν αρχίσουμε έναν κύκλο διαλόγου τέτοιων δεν θα σταματάνε ποτέ, άρα λοιπόν εγώ σας λέω δημοκρατικά να συμφωνήσουμε να τηρούμε τον κανονισμό, λοιπόν, πρώτον από όλους να τηρηθεί Μην εκμεταλλεύεστε τη δική μου δημοκρατική ανοχή, έτσι, σε σχέση γιατί θα δημιουργούνται πολλά προβλήματα στο Δημοτικό Συμβούλιο από εδώ και πέρα έτσι Λοιπόν, κύριε Βάβα κλείστε λίγο το θέμα αυτό σας παρακαλώ Θα κάνω εισήγηση επί του Θεού. Έχουμε την εισήγηση επί της ουσίας τώρα, έτσι, αφού συμφωνήσουμε να το συζητήσουμε Κύριε Πρόεδρε, εν υπεριλήψη, εν υπεριλήψη Να ακούσουμε λίγο την εισήγηση τώρα επί της ουσίας Ναι, λοιπόν, θα ξέρω ο κ. Βάβας τι θα κάνει Κύριε Πρόεδρε, πρέπει να εισηγηθώ, να κάνω ένα μικρό σχόλιο. Ο νόμος περί αναλλακτικών προτάσεων είναι ο νόμος 3852 του 2010 Από το πρώτο του 2011 έπρεπε να υπάρχουν αναλλακτικές προτάσεις για να συζητηθούν Απλά υπήρχαν πλειοψηφίες στα Δημοτικά Συμβούλια και δεν κατευθεώθηκαν προτάσεις Όσον αφορά την εισήγηση, για τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού για το 2020, η οποία έχει μοιραστεί και αποτελεί και απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής Δύο ήταν οι βασικοί στόχοι της δημοτικής αρχής Ο πρώτος ήταν ο εξορθολογισμός των τελών και η μείωση των διαφορών και ανισοτήτων μεταξύ των περιφερειακών δημοτικών ενωτήτων Έτσι ώστε στο βάθος χρόνου να έχουμε μίωση των δυνατόν ομογειονοποίηση Και το δεύτερο ήταν η μείωση των τελών στην τοπική ενότητα Ιωαννίνο Θέλω εδώ να πω πριν επισέρθω σε λεπτομέρειες ότι για πρώτη φορά η πρόλεψη των εισόδων αντιστοιχίζεται πλήρως σε τετραγωνικά μέτρα Με βάση τους καταλόγους της ΔΕΙ για το Σεπτέμβριο 2019 και κατατήθηται στο Δημοτικό Συμβούλιο Αναχρήσει και ένα τετραγωνικό μέτρο Και είναι στην απόφαση, είναι κτήμα του καθενός να δει κάθε παρέμβαση τι επιφέρει συνειπλήν στα δημοτικά τέλη και στο προϋπορισμό των εισόδων Πάμε στις κυρίες παρεμβάσεις Οικίες Έχουμε μίωση στα Γιάννενα για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια κατά 5,41% Είτε από 1,85 σε 1,75 ευρώ ένα τετραγωνικό μέτρο Μίωση στην Παμβότηδα κατά 10% από 1 σε 0,90 ευρώ ένα τετραγωνικό Μίωση στο Κουτσελιό και τις Λυππές Κοινότητες της Παμβότηδας κατά 17,58% από 0,91 σε 0,75 Τα τέλη στη Δημοτική Ενότητα Ανατολής Παραμένων Ως Έχουν 0,75 ευρώ ένα τετραγωνικό μέτρο Όπως και στις Κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Περάματος όπου μόνο για το πέραμα αυξάνονται από 0,70 σε 0,75 ενώ στη Δημοτική Ενότητα Μπιζανίου αυξάνονται από 0,54 σε 0,65 και στο νησί από 0,59 σε 0,65 γιατί θεωρούμε ότι δεν ήταν εφικτό μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάσημα να υπάρχει πλήρη εναρμόνιση μεταστικά κέντρα των περιφερειακών δημοτικών ενωτήτων Σημαντικές ελαφρύνσεις επιφέρει ένταξη στον πρώτο γενικό συντελεστή για τις οικίες και τον παρακολουθήμα των οικειών όπως βοηθητικών χώρων, αποθηκών, θέσεων στάθμευσης καθώς και των κοινόχρουσων χώρων ακινήτων που εξεπιβερντούν κατά κύριο λόγο οικίες Η ενώγο ρύθμιση γίνεται για πρώτη φορά, αφορά σε όλη την έκταση του Δήμου και η χώρα αυτή μέχρι σήμερα υπόκειται στον τελεστή οικονομικής δραστηριότητας Και επιπλέον, υπάρχει πλήρη απαλλαγή τελών για τα άτομα με επιστοποιημένη αναπηρία από 80% και άνω Εδώ είναι από 80% και άνω, όπως είναι και στο Υπουργείο Οικονομικών Ελαφρύνσεις και έως 80% είναι το 30% που είχε διατηρήσει και η προηγούμενη Δημοτική Αρχή Ακίνητα για κοινοφελείς σκοπούς Για πρώτη φορά καταρτίζεται η δική κατηγορία με μειωμένο συντελεστή για τα κοινοφελεί ιδρύματα όπως είναι τα νοσοκομεία, το πανεπιστήμιο... Τώρα βλέπω μια μουρμούρα στην αίθουσα, δεν σας ενδιαφέρει ουσία του θέματος? Για πρώτη φορά λέω λοιπόν ότι καταρτίζεται η δική κατηγορία με μειωμένο συντελεστή για τα κοινοφελεί ιδρύματα όπως είναι νοσοκομεία, το πανεπιστήμιο, τα σχολεία, οι τόμοι, τα αγροτικά ιατρεία και οι κοινωνικές δομές Ο γενικός συντελεστής καθολίζεται στο 1,40 τετραγωνικά μέτρα Σημειώνεται για τα ακίνητα αυτά μέχρι σήμερα κατέβαλαν τον τελεστή της οικονομικής δραστηριότητας Εδώ υπάρχουν μεγάλες αποκλήσεις σε σχέση με τα νοσυλευτικά ιδρύματα της πόλης μας Ήδη έχει γίνει διόρθωση με το νοσοκομείο Χατζικώστα Χθες μας απάντησε και το πανεπιστημιακό νοσοκομείο ότι αφορά η έκταση του 71.000 τετραγωνικά μέτρα και είμαστε σε διαδικασία να καθορίσουμε και να πιστοποιηθούν τα τετραγωνικά μέτρα του πανεπιστήμιου Ακίνητα που χρησιμοποιούνται για άσκηση οικονομικής δραστηριότητας Έχουμε μίωση στα Μάρμαλα, το Σταυράκι και το Νεοχορόπουλο κατά 2,86%, μικρή αλλά δείχνει την πρόθεση της δημοτικής αρχής να μειώσει τα τέλη στις συγκεκριμένες περιοχές Μίωση στην Παμβότιδα από 3,5% σε 3,40% παρέληψα να πω Μίωση στην Παμβότιδα κατσικά και κουτσελιό κατά 5,41% είτε από 1,48% σε 1,40% και αύξηση στις λιπές κοινότητες από 0,41% σε 0,50% Μίωση στη δημοτική ενότητα περάματος κατά 6,67% από 1,5% σε 1,40% Αύξηση των τελών σε πιζάνι και παιδινί από 0,95% σε 1,40% είναι μια μεγάλη μίωση αλλά στην συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν ανεπτυγμένες μεγάλες οικονομικές μονάδες όπου είναι εγκαταστημένες επιχειρήσεις μεγάλες, το λέω και σε άλλες δημοτικές ενότητες παραμένει το 0,95 ευρώ τα τετραγωνικά μέτρα Εδώ η αλλαγή αυτή έγινε κατόπιν τις πρότασες του κ. Κοσμά που ήταν για το σύνολο της παιδινής πιζανίου Η υπηρεσία κάθισε και έβγαλε τετραγωνικά παιδινή πιζάνι από τις λιπές κατανοώντας το λογικό και τη βάση του επιχειρήματος δυστυχώς δεν είμαστε σε θέση να πάμε ένα βαθμό περαιτέρω την ανάλυση σε μικρά μεγάλες επιχειρήσεις πολύ μικρές και τα λοιπά που πρέπει να λάβεις υπόψη τετραγωνικά μέτρα Εννοία τέλει 1,40 στα αστικά κέντρα των περιφερειακών δημοτικών ενότητων Ενοποιούμε κατσικά και κουτσελιό, ανατολή πέραμα και παιδινή πιζάνι Όλοι αυτοί μπαίνουν στο 1,40 και βάζουμε και μια αύξηση στο νησί κατά 6,80% από 1,03% σε 1,1% Καθορίζεται ειδικό συντελεστής για πτυνοτροφία και για κτυνοτροφικές επιχειρήσεις Εννέο συντελεστής 0,2 ευρώ ένα τετραγωνικό για όλες τις κτυνοτροφικές και πτυνοτροφικές μονάδες με ταυτόχρονη καθορισμό της χρειωστικής επιφάνειας σε ποσοστό 50% Έτσι υπέρχονται μειώσεις στα τέλει από 33% έως 97% Αυτό το 97% μπορεί να ακούγεται εντυπωσιακά γιατί είναι μόνο για δύο πτυνοτροφία που είναι στα διοικητικά όρια των δημιουργανητών Και αυξάνονται ελάχιστα στις λιπές κοινότητες συμπαμβότητας εκτός κατσικά και κουτσαλιό Γεγονός που αποτυπάρουν τη βούληση της δημοτικής αρχής για στήριξη του πρωτογενούς τομέα που θεωρούμε ότι είναι τόσο ευαίσθητος και συμβάλει τόσο πολύ στη διαμόρφωση του ακαθαρίστου προϊόντος σε επίπεδο νομού και πόλης Εδώ θα μου επιτρέψετε να κάνω και μια παράθεση στις τέσσερις μεγάλες περιοχές που έχουμε πτυνοτροφία στην Ανατολή Κάποιος που είχε 1.000 τετραγωνικά μέτρα που είναι η μέση έκταση ενός πτυνοτροφίου είναι στις 1.000 με 1.200 όταν υπάρχουν και μικρά πτυνοτροφία 700-800 αλλά υπάρχουν και μεγάλες μονάδες μιλώντας και με τον πτυνοτροφικό συτελεσμό της Πινδωρα και με τον Ιτσάκο είναι γύρω σε 1.000 με 1.200 Ένα πτυνοτροφίο με 1.000 τετραγωνικά μέτρα στην Ανατολή χρεωνόταν για τα 150 τετραγωνικά και με τελεστή ένα 40 πλήρωνε 210 Σε εμάς με την πρόταση θα πλήρωσε 100 μίωση 52,38% Στον Πιζάνι θα πλήρωνε τα 150 τετραγωνικά με 0,95 142 μίωση 29,82% Στην Παμβότιδα, Κατσικά και Κουτσελειό θα πλήρωνε τα 100 τετραγωνικά με 1,48 148 τώρα θα πλήρωσε 100 μίωση 32,43% Και στο Πέραμα θα πλήρωνε για τα 100 τετραγωνικά με 1,5 150 τώρα 100 μίωση 33,33% Είναι μια πρόταση που θέλει να δημιουργήσει ένα κίνητρο και ταυτόχρονα να ισχύσει ένα βίστο το τομέα της παραγωγικής και οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής μας και ένα κίνητρο στους κτινοτρόφους και στους πτυνοτρόφους να έρθουν στην υπηρεσία και να δηλώσουν τετραγωνικά μέτρα Εάν είδατε τον πίνακα των τετραγωνικών μέτρων στην Παμβότιδα έχουμε 42.000 τετραγωνικά μέτρα ή δηλαδή μόνο 40 πτυνοτρόφοι έχουν έρθει και έχουν δηλώσει ότι έχουν πτυνοτροφία Εμείς λοιπόν λέμε ναι να έρθουν και να δηλώσουν να πάνε στο χαμηλό συντελεστή Είναι ένα κίνητρο να αποτυπώνεται πλήρως η κατάσταση σε σχέση με την οικονομική δραστηριότητα και τα τέλη που πληρώνουν Είναι η καλύτερη δυνατή πρόταση? Σαφώς όχι Είναι μια πρόταση σε περιορισμένο χρονικό ορίζοντα Μια πρόταση που θέλουμε να βελτιώσουμε και να έχει μια συνέχεια στα επόμενα χρόνια και δείχνει τη βούληση της δημοτικής αρχής Δεν ξεκινούσαμε από το μηδέν, αλλιώς είναι τα πράγματα όταν ξεκινάς από το μηδέν Όλες οι δημοτικές αρχές διαχρονικά το έχουν αυτό το θέμα και προσπαθούμε να περάσουμε τους κύριους άξονας που είπα στην αρχή Η στόχη για τη νέα χρονιά θα είναι περαιτέρωμη μείωση των συντελεστών Αύξηση της υπαξιμότητας που πιστεύουμε ότι μπορεί να επιτελεστεί, το είπα πριν, με τη σύνδεση των οικονομικών υπηρεσιών με την ΑΔΕ και το ΕΠΙΝΑ Λειτουργία ελεγκτικών μηχανισμών για ταυτοποίησης χρήσεων και τετραγωνικών μέτρων Και θέλουμε να φέρουμε την επόμενη χρονιά μια πρόταση που θα βασίζεται στην ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών καθαριότητας και φωτισμού σε γεωγραφικές ενότητες με ίδια χαρακτηριστικά Ευχαριστώ πολύ Λοιπόν, επί του ισοσίας του θέματος και της σύγκρισης του κ. Βάββα, το λόγο, κ. Τίτσεφ, ερωτήσεις Ερωτήσεις Κ. Βάββα, η ερώτηση που έχω να σας κάνω αφορά τα πτυνοτροφία Η ερώτηση που έχω να κάνω αφορά τα πτυνοτροφία, τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις γενικώς Επικαλισθήκατε στην εισήγησή σας μειώσης χρέωσεων Μπορείτε να μου πείτε σας παραδοσιαστικά, ποιο είναι το λόγο, ποιο είναι το λόγο, ποιο είναι το λόγο, ποιο είναι το λόγο, ποιο είναι το λόγο, ποιο είναι το λόγο, ποιο είναι το λόγο, ποιο είναι το λόγο. Μπορείτε να μου πείτε σας παρακαλώ ένα πτυνοτροφείο στην Καστρίτσα, αν με το νέο συντελεστή που προτείνετε εσείς έχει αύξει η μειώση της συγχρέωσής του. Δεν το άκουσα γιατί ήμουν έξω γι' αυτό. Είπα κύριε Γιωτίτσα, σε στέση μεγάλης ενότητας, οι μόνοι περιοχές που παρατηρείται αύξη, είναι στις λιπές κοινότητες, εκτός Παμβότητας και Κατσιγά. Στις λιπές κοινότητες. Είναι η μόνη περιοχή. Και μια δεύτερη, πολύ γρήγορη, και μια δεύτερη γρήγορη ερώτηση. Ο συντελεστής για τις κοινοφιλείς επιχειρήσεις είναι υποχρεωτικός βασινόμου, από φέτος έτσι, δεν προβλέπονταν παλιά. Ερώτηση, πρώτα συγνώμη να υπεκεφαλίσω, αλλά όχι. Κύριε Πατζούρα, ναι. Κύριε Βαβά, θα θέλα να ρωτήσω το εξής. Οι συντελεστές που υπάρχουν είναι συντελεστές για τις κατοικίες, παραδείγματος χάρη. Κάποια συντελεστή για τις επιχειρήσεις και καθορίζεται. Το πλήκ αυτού των συντελεστών βάσει νόμου, μέχρι πού μπορεί να κοιμαρθεί. Καθορίζονται μέχρι τρεις ειδικές συντελεστές. Το γράφει και η εισήγηση οικονομικής δραστηριότητας, οικείες και κοινοφελούς σκοπού. Και από εκεί και ύστερα οι ειδικοί συντελεστές, ανάλογα αν υπάρχουν τα χαρακτηριστικά εκείνα που διαφοροποιούν τις παρεχόμενες ανταποδοτικές υπηρεσίες, γιατί μόνο αυτό είναι το κύντρο, που είναι στη δικαιοδοσία του Δημοτικού Συμβουλίου και εδώ προτείνονται και οι ειδικοί συντελεστές. Λέω αν ποιο είναι η μαθηματική σχέση. Ανάμεσα των συντελεστών, δηλαδή λέει ο νόμος, παραδείγματος χάρη, το ανώτερο που μπορεί να είναι το πυλίκο του συντελεστή κατοικίας προς συντελεστή επιχειρήσεων, σας λέει κάτι το νούμερο 1 προς 10. Αυτό ρωτάω, υπάρχει αυτό. Δηλαδή τώρα παραδείγματος χάρη, η σταγιά είναι να είναι 1,5 και για τις επιχειρήσεις είναι 4,8. Άμα κάνει κάποιος τη διαίρεση είναι σαν να είναι 1 δια 2,8. Αυτό μπορεί να πάει και 1,5. Αυτό ρωτάω. Οι επιχειρήσεις που αναφέρεστε, στο 4,8, είναι οι επιχειρήσεις άλλων των 100 τετραγωνικών και μέχρι 6.000 που πάμε στον ανώτερο συντελεστή. Σε αυτές τις επιχειρήσεις. Εγώ σας νόμιζα ότι μιλάγατε για τον πίνακα της οικονομικής δραστηριότητας που κοιμένεται από 0,6 μέχρι 3,8, που είναι ο πίνακας που σας δόθηκε ο τρίτος συντελεστής. Αν απαντήσω εγώ σαν τη Δημοτικέρχη. Υπάρχει στο νομικό πλαίσιο ένα πυλίκο, το οποίο είναι ένα προς 10. Τι είναι στον αριθμητή, τι είναι στον παρονομαστή. Στον αριθμητή είναι οι κατοικίες, στον παρονομαστή είναι ποιο συντελεστής από αυτούς. Αυτό ρωτάω. Ακριβώς ποιο συντελεστή δεν μπορεί να υπερβαίνει. Είναι ο συντελεστής κατοικιών στον αριθμητή. Στον παρονομαστή ποιο συντελεστής είναι. Ποιο συντελεστής είναι αυτός εδώ που κρίνουμε, το 4,8 άρα. Αυτό καταλαβαίνω εγώ. Άρα είναι παραδοσιασμένα για ένα 1,5. Αυτό νομίζω. Άρα είναι ένα προς 2,7. Άρα αυτό θα μπορούσε να με βάζει στο νόμο, να πάει και μέχρι το 1,2-10. Αυτό καταλαβαίνω εγώ. Άλλη ρώτηση. Δεν ακούγεστε. Αφού αφορά τα τέλη καθαρότητα και φωτισμού, δεν μπορούσα να μιλήσω. Αφού δεν μπορούσα να μιλήσω, τα τέλη καθαρότητα και φωτισμού. Λέω, σύμφωνα με την Εγκυκλειό, θα πρέπει αυστηρά να τηρείται η θυμιλόδηση αρχή της ανταποδοτικότητας και κατά συνέπεια τα τέλη θα πρέπει να είναι ανάλογα με το κόστος των παρυχόμενων υπηρεσιών. Έρωτηση προς τον κύριο Αντιδήμαρχο. Θεωρείτε δηλαδή αυτή η σύγκληση που προσπαθείτε να κάνετε είναι δίκη και αντικειμενική. Γιατί ακούγεται συνέχεια σύγκληση. Δηλαδή, αν πάω να φέρω ένα παράδειγμα τώρα, ας πούμε ένα τομικό διαμέρισμα της πρώην Δημοτικής Ενοιτίας Περάματος, κρυόβριση. Τα σκουπίδια τα οποία κάνει από κομμυδί ο δήμος είναι λάχιστα σε σχέση με κάποιον άλλο. Και εσείς προσπαθείτε να κάνετε μια σύγκληση στους συντεληστές. Αυτό θεωρώ ότι δεν είναι δίκαιο και δεν είναι και αντικειμενικό. Το ίδιο μπορεί να πω όσον αφορά τα καταστήματα. Άρα αυτό που πυπηλίζουμε, δηλαδή, και λέμε σύγκληση, θεωρώ ότι είναι λάθος τακτική, λάθος προσέγγιση. Αυτή είναι μια ερώτηση, δηλαδή αν είναι αντικειμενικός ο τρόπος προσδορισμού των τελών. Και θα θέλα να ρωτήσω, από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, την πρισινή χρονιά, υπήρχε αποθυματικό σε κωδικό από τα ταποδοτικά? Κύριε Λαδιάκο, από το νόμο υπάρχει δυνατότητα να υπάρχει μια απόκληση επιτρεπτή μέχρι 10% μεταξύ εσόδων και εξόδων. Συνήθως όλες οι προτάσεις τα τελευταία χρόνια είναι ισοσκελισμένες. Όμως, στην ενδιάρκεια εκτέλεσης της χρονιάς παρατηρούνται ενδεχομένως να μην εκτελούνται κάποιες δαπάνες ή κάποιες εξοπλισμίσεις. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι υπάρχουν εξοικονομίσεις όταν δημιουργούνται κάποιες δαπάνες. Απαντώ σε αυτήν την ερώτηση. Στην ερώτηση, αν είναι αντικειμενικά, είπα και στην παρουσίαση της πρότασης, ότι είναι η καλύτερη δυνατή πρόταση και είπα μόνος μου όχι. Είπα ότι δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Επίσης, δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Απέφυγα να πω και τη λέξη σύγκλιση, για να μην θεωρηθεί ότι ταυτίζεται με τη λέξη που χρησιμοποιήθηκε από την υπηρεσία. Είπα, προσπαθούμε να εξομαλύνουμε διαφορές με βάση την ομογενοποίηση, όσο να πω και με μοναδικό κριτήριο την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών καθαριότητας. Σας λέω όμως ότι και προσωπικά ο ίδιος, πέρα από την συνεργασία που είχαμε, πέρα από την συνεργασία που είχαμε με τις υπηρεσίες, λέγαμε καθαριότητας από την οτροφία. Πήρα τηλέφωνο στη διάσταση της καθαριότητας, ότι παίρνουμε, κάνουμε αποκομμυδί. Κάναμε για τις απομακρυσμένες περιοχές εκτός σχεδίου. Ναι, η διαβεβαίωση της υπηρεσίας γίνεται κανονικά με το πρόγραμμα που έχουμε επιλέξει. Άρα λοιπόν, κι αν δείτε το πρόγραμμα της καθαριότητας σε περιοχές με αντίστοιχα, όχι όμορφες γεωγραφικά, αλλά με αντίστοιχα χαρακτηριστικά πληθυσμό από μάχη απόσταση από το κέντρο, λίγο πολύ το πρόγραμμα αποκομμυδίων των απολυμάτων είναι ο ίδιος. Άρα λοιπόν εκεί πέρα υπήρχε να θέλετε και μια προσωπική επικοινωνία με τη διεύθυνση της καθαριότητας, αν πραγματικά υπάρχει ίδιο επίπεδο ανταποδοτικών υπηρεσιών. Δεν κλίνομαι το καλό ή κακό, αλλά είναι περίπου παρεμφερές και αντίστοιχοι. Λοιπόν, έχουμε άλλη ερώτηση το που θέσει γι' αυτό το θέμα. Κύριε Ρούσιντος. Κύριε Αντιδήμαρχε, το Διοικητικό Συμβούλιο είναι υποχρεωμένος σήμερα να πάρει μια απόφαση περί να επιβολήσει ανταποδοτικών τελών, που να θυσπρίζουν τέτοιους κανόνες, κριτήρια και συντελεστές, ώστε τα επιβαλόμενα τέλη να είναι αντικειμενικά, δίκαια και ανάλογα της παρεχόμενης υπηρεσίας και της ωφελημαϊότητας σε κάθε κατηγορία των υπόχρεων. Θα πρέπει αυστηρά να τηρείτε οι θημιλιώδες αρχή της ανταποδοτικότητας και κατά συνέπεια τα τέλη θα πρέπει να είναι ανάλογα με το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών. Έχει ληφθεί αυτό σύμφωνα με το νόμο έτσι ώστε να είναι δίκαια όπως μας λέει στην σύγκριση σας με το νομοθέτη, για να υπάρξει αυτή η εξομάλυνση των ανισοτήτων και των ανθρώπων. Και γιατί αυτή η σύγκριση να γίνεται όταν οι συντελεστές να αυξάνονται και όχι να μειώνονται. Κύριε Σίντο το είπα και πριν, ότι επιχειρήθηκε στο μέτρο του δυνατόν να υπάρχει με βάση το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών. Υπηρεσιών δεν υπάρχει. Υπηρεσιών δεν υπάρχει. Υπηρεσιών δεν υπάρχει. Κύριε Σίντο το είπα και πριν, ότι επιχειρήθηκε στο μέτρο του δυνατόν να υπάρχει με βάση το επίπεδο των παρεχόμενων ανταποδοτικών υπηρεσιών, να υπάρχει μίωση των διαφορών και ανισοτήτων. Αλλού αυτό δημιούργησε αύξηση κι αλλού δημιούργησε μίωση. Αυτό ακριβώς ήταν το μοναδικό κριτήριο, το επίπεδο των παρεχόμενων ανταποδοτικών υπηρεσιών. Με μια όμως αν θέλετε βούληση που ήταν και θέση της παράταξής μας. Να δούμε διαφοροποίησης μεταξιαστικών κέντρων στις δημοτικές ενότητες, λοιπές κοινότητες, όπου μπορεί να μειωθεί τα γιάννα που το θεωρούμε ότι εξακολουθεί να είναι υψηλά, αλλά αυτή τη στιγμή ξεκινούσαμε από μια βάση που δεν ήταν η μηδαμηνή και άρα λοιπόν υπάρχουν ακόμα και τώρα θέματα που θα θέλουμε και επιθυμούμε στον επόμενο χρόνο και στο μετεπόμενο να αρθούμε να τα βελτιώσουμε και να έχουμε μια συνολική πρόταση που δεν θα δημιουργεί μεταξύ των πολιτών το αίσθημα της μη ισότιμης μεταχείρισης σχετικά με τον καθοσυμμό των τελών. Θα δώσω λίγο το λόγο επειδή υπάρχει ένα έγγραφο το οποίο έχει έρθει από την Τοπική Βουλικό Συμβούλιο Περάματος. Θα δώσω λίγο στον εκπρόσωπο της Τοπικής Κοινότητας Περάματος. Κύριε Αντιδήμαρχε, σύμφωνα με την απόφασή σας, προτείνεται μια αύξηση των δημοτικών τελών μόνο στην Κοινότητα Περάματος, όχι συνολικά στην Δημοτική Ενότητα από 0,70 να πάει στο 0,75. Εμείς λόγω των δύσκολων οικονομικών συγκυριών και της συνεχόμενης οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών ζητάμε σαν Κοινότητα Περάματος να παραμείνει στα ίδια και λόγω του βάρος που έχουμε από το βιολογικό, από το μεταστροφικό, από διάφορα άλλα, ζητάμε να μείνουμε στο 0,70. Μετά την απόφασή σας, και μιλήσαμε και τηλεφωνικά σήμερα το πρωί, δεν κατάφερα να απαντήσω χθες στο τηλέφωνο που μου κάνατε, μας προβλημάτησε η διαφοροποίηση, αλλά πραγματικά πιστέψαμε, υπήρχε μια πρόθεση σύγκριση, θα πω τη λέξη σύγκριση είναι η πρώτη φορά που τη χρησιμοποιώ εγώ, σε επίπεδο αστικών κέντρων στις δημοτικές περιφερειακές ενότητες που πραγματικά με τον ίδιο τρόπο και την ίδια ποιότητα υπηρεσιών απολαμβάνει το Πέραμα, η Παιδινή, η Ανατολή, ο Κατσικάς και το Πέραμα. Και καταλαβαίνουμε τη διαφοροποίηση από τις τοπικές ενότητες και κάναμε μια ελάχιστη αύξηση όσον αφορά στο Πέραμα τη στάση των 5 λεπτών. Αν δείτε όμως ότι ταυτόχρονα όπου είχαμε το περιθώριο στην οικονομική δραστηριότητα υπάρχει μια μείωση 10 λεπτά σε όλο το Πέραμα, μια μείωση της στάσης του 6,67% και όπως θα δείτε και στη συνέχεια στα τέλη κοινωνχρήσων χώρων υπάρχει μια πολύ γενναία μείωση σε όσους χρησιμοποιούν τραπεζοκαθίσματα ή χώρους κοινόχρηστος και καταλαμβάνων στο Πέραμα και για όλο το Πέραμα. Κύριε Πρόεδρε και αγαπητοί συνάδελφοι, πέρα από όποιες διαφωνίες μπορεί να έχουμε και να ενέσκεψαν σήμερα πριν την ουσιαστική συζήτηση επί του θέματος, εμείς είμαστε υπέρ της άποψης ότι αυτό που συζητάμε σήμερα είναι ένα θέμα για το οποίο πρέπει όλοι μαζί, σύσσωμο δηλαδή το δημοτικό μας συμβούλιο, να το συζητήσει σοβαρά και χωρίς μικροπολιτικές σκοπιμότες, πραγματικά το πιστεύουμε αυτό και να συνθέσουμε, όπως είπε και ο Δήμαρχος, να συνθέσουμε διαφορετικές, ίσως εναλλακτικές προτάσεις και προσεγγίσεις πάντα με γνώμα το όφελος των γιανιωτών. Σήμερα λοιπόν στην αρχή μιας νέας δημοτικής περιόδου, με μια νέα δημοτική αρχή που έχει κληρονομήσει έναν δήμοση εξαιρετική οικονομική κατάσταση, είναι νομίζω σημαντικό να κρίνουμε το πρώτο αυτό δείγμα γραφής της δημοτικής αρχής, υπό το πρίσμα της υφιστάμενης κατάστασης, αυτό που είπε και ο κ. Βάβας, από κάπου ξεκινάμε και εμείς, αλλά και των όσων πραγματικά σημαντικών έχουν γίνει τα τελευταία πέντε χρόνια. Και παρόλο που αναγνωρίζουμε ότι ο χρόνος που είχε στη διάθεσή της η νέα δημοτική αρχή να σχεδιάσει, ίσως μια πιο ολοκληρωμένη πολιτική, στον τομέα των δημοτικών τελών ήταν περιορισμένος, θεωρούμε ότι η σημερινή σύγκριση μας δίνει μία πρώτη γεύση των προθέσεων της. Και διαφαίνεται δυστυχώς ότι η δημοτική αρχή τόσο με δημόσιας δηλώσεις της, όσο και με κάποιες ίσως αναρτήσεις σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, να μας δώσει λοιπόν ένα δίγμα γραφής και να δημιουργήσει ένα κλίμα δύθεν ιστορικής μεταρρύθμισης, γενναίων αποφάσεων και ούτω καθεξής. Αναφέρω ακριβώς τις λέξεις που χρησιμοποίησε ο κ. Βάβας σε δημόσιας δηλώσεις του, περί γενναίων αποφάσεων. Θα προσπαθήσω λοιπόν να καταδείξω μέσα την ανάλυση που θα ακολουθήσει και θα είναι σύντομη, ότι κάτι τέτοιο απέχει αρκετά από την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι ότι για ακόμη μια φορά η Δημοτική Αρχή επιλέγει τις εντυπώσεις και όχι την ουσία. Εμείς λοιπόν, ως υπεύθυνοι Δημοτική Αρχή, γιατί είναι νοπή ακόμα η δική μας δημοτική θητεία, και όπως ξαναείπα ξεκινά από μια συγκεκριμένη βάση είναι η Δημοτική Αρχή, πορευόμενοι τα πέντε τελευταία χρόνια με μοναδικό γνώμο να των συμφέρον όλων των δημοτών της πόλης, μπορούμε εξ αρχής και με πλήρη επίγνωση να πούμε ότι αισθανόμαστε πραγματικά υπερήφανοι για το έργο που έχει συντελεστεί στον τόσο σημαντικό για τους πολίτες τομέετων ανταποδοτικών υπηρεσιών. Αλλά και για τον καθορισμό των δημοτικών τελών, έχοντας δείξει την ευαισθησία μας πολλές φορές απέναντι στα ρημαγμένα από την κρίση νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις του Δήμου μας, καθώς και στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που άξιζαν και αξίζουν μεγαλύτερη φροντίδα. Εμείς επιλέξαμε την ουσία και όχι τον εύκολο και εφήμερο εντυπωσιασμό. Για να δούμε λοιπόν ποια είναι η κατάσταση σήμερα, την οποία έχετε παραλάβει. Οι συντελεστές λοιπόν των δημοτικών τελών στον παλιό Καποδυστριακό Δήμο είναι μειωμένοι σε σχέση με το 2014 κατά 35% στα Μάρμαρα, το Σταυράκι και το Νεοχωρόπουλο για τις κατοικίες. Από τα 2,10 ευρώ ένα τετραγωνικό το 2014, σήμερα είμαστε στο 1,35 ευρώ. Αντίστοιχα, προχωρήσαμε σε μια γενναία και ουσιαστική μίωση των συντελεστών των επιχειρήσεων στο σύνολο του παλιού δήμου, συμπεριλαμβανομένης και της Δημοτικής Ενότητας Ιωαννίνων, δηλαδή της πόλης, κατά 30%, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την πραγματική μας βούληση να βοηθήσουμε τις σχημαζόμενες από την κρίση της χώρας επιχειρήσεις. Από τα 5,10 ευρώ το τετραγωνικό στο σύνολο του παλιού δήμου, που ήταν ο συντελεστής των επιχειρήσεων, σήμερα είναι στο 3,8 ευρώ το τετραγωνικό για τα Γιάννενα και 3,5 ευρώ το τετραγωνικό για τα Μάρμαρα, το Σταυρά και το Νεοχορόπουλο. Αυτούς τους υπέροχους συντελεστές τους κληρονομήσαμε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, η οποία είχε φροντίσει να διπλασιάσει τους συντελεστές αυτούς μετά το 2006, και όχι κύριε Μάζιο, μιας και ο κύριος Γκόντας το ανέφερε σε προηγούμενη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά είναι τώρα απόν και όχι μόνο στο σούπερ μάρκετ φυσικά. Τους νέους λοιπόν αυτούς τους μειωμένους συντελεστές κληροδοτήσαμε εμείς στη Δημοτική Αρχή, σε μία μάλιστα εποχή που τα πάντα πήγαιναν προς τα πάνω. Θεσπίσαμε για πρώτη φορά κοινωνικά τιμολόγια, με μεγάλες ελαφρύνσεις για τις ευάλωτοις κοινωνικά ομάδες, τρίτεκνοι, πολίτεκνοι, άτομα με ειδικές ανάγκες, άποροι, μονογονεϊκές οικογένειες, νέοι επιχειρηματίες που τώρα ξεκινούσαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, είδαν για πρώτη φορά μια Δημοτική Αρχή να σκύβει πάνω στα προβλήματά τους και να απολαμβάνουν σημαντικά μικρότερες χρεώσεις. Καταφέραμε επίσης για τέσσερις συνεχόμενες χρονιές να πετύχουμε πλεονάσματα στα ανταποδοτικά τέλη, συνολικού ύψους περίπου 7 εκατομμυρίων ευρώ, παρά τις μειώσεις των τελών που προανέφερα. Το σύνολο των χρημάτων αυτών κατευθύθηκαν στοχευμένα σε μια πλειάδα έργων, των οποίων η ολοκλήρωση θα άλλαζε ριζικά προς το καλύτερο την ποιότητα ζωής των γενιωτών. Ενδεικτικά αναφέρω μόνο την αντικατάσταση του δικτύου φωτισμού με νέους λαμπτήρες LED, την ορίμανση των μελετών για τη μεταστέγαση του έργου ταξίου, τις υπογιοποιήσεις των κάδων σε 15 σημεία της πόλης, την εξασφάλιση των κονδηλίων για την ανανέωση του στόλ των οχημάτων, την πρόσληψη 47 νέων υπαλλήλων στην αποκομμυδή των απορριμάτων και ενέργιες ευαισθητοποίησης των πολιτών όπως το follow green. Επίσης, προετοιμαστήκαμε έγκαιρα για την ομαλή μετάβαση του δήμου στο νέο καθεστώς διαχείρισης των απορριμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα είμαστε ο μόνος δήμος της Υπείρου που πηγαίνει τα απορρίματα στο εργοστάσιο, έχοντας μάλιστα προβλέψη και εξοφλίση όλο το αναλογούν ποσό για τη μεταφορά αυτή. Ολοκληρώσαμε τέλος την εκπώνηση του τοπικού σχεδίου διαχείρισης των αποβλήτων, τον οδικό δηλαδή χάρτη για τις κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθήσουμε στον κρίσιμο αυτών τομέα. Όλα αυτά λοιπόν είναι τα απτά αποτελέσματα μιας οικονομικής διαχείρισης που έχει καταστήσει τον δήμο μας έναν υγιή οικονομικά δήμο. Ας τα κρατήσουμε λοιπόν όλα αυτά, όχι για να ωραιοποιήσουμε καταστάσεις, ούτε για να αυτοεπενεθούμε. Γιατί ασφαλώς και στη δική μας δημοτική θητεία υπήρχαν ενδεχομένως λάθη και υπήρχαν και παραλήψεις. Όπως σου λέει πολύ συχνά και ο δήμαρχος συμφωνούμε και εμείς, κανένας δεν διαθέτει το αλάθιτο συγγνώμη. Ας τα κρατήσουμε λοιπόν όλα αυτά για να δούμε από ποια βάση ξεκινάει σήμερα η νέα δημοτική αρχή, τι έχει στα χέρια της, ώστε να προχωρήσει σε ακόμη μεγαλύτερες παρεμβάσεις για το καλό των συνδημοτών μας. Και στην τελική ζυγαριά νομίζω ο αγαπητής συνάδελφος ότι όλοι θα συμφωνήσουμε πως η σημερινή δημοτική αρχή πατάει πλέον σε πιο στέρεες και πιο υγιείς βάσεις. Λαμβάντος λοιπόν υπόψει το σημερινό υπόβαθρο και έχοντας στα χέρια μας την εισήγηση της δημοτικής αρχής, θέλω να επισημάνω από την αρχή και είναι θέση της παράταξής μας ότι κάποιες προτεινόμενες παρεμβάσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Η διατήρηση των κοινωνικών τιμολογίων, η προσπάθεια σύγκλισης κάποιων συντελεστών, ο διαχωρισμός των πρωτευουσών των δημοτικών ενωτήτων από τις υπόλοιπες τοπικές κοινότητες, η μείωση των συντελεστών σε ορισμένες περιπτώσεις, άλλες πιο ουσιαστικές, άλλες έστω συμβολικές, είναι πρωτοβουλίες στις οποίες θεωρώ ότι όλοι πρέπει και μπορούμε να συμφωνήσουμε. Από την άλλη, όμως, μεριά, οφείλουμε να καυτηριάσουμε την προχειρότητα αλλά και αστοχία κάποιων προτάσεων, με πιο χαρακτηριστική αυτή που προαναφέρθηκε, του διπερδιπλασιασμού των χρεώσεων στους παραγωγούς του πρωτογενείου τομέα. Μία πρόταση που έπλητε σημαντικά τους παραγωγούς του δήμου μας, σε έναν τομέα που οφείλουμε να βοηθήσουμε και όχι να επιβαρύνουμε. Μία πρόταση η οποία, υπό το βάρος των σφοδρών αντιδράσεων τόσο των παραγωγών αλλά και της δικής μας παράταξης, πήρε εσπεσμένα πίσω η δημοτική αρχή, κατανοώντας έστω και με τον τρόπο αυτό την αδικία απέναντί τους. Και φυσικά, υπάρχουν ακόμη περιπτώσεις στις οποίες, με την επικυρωπημένη πρότασή σας, εξακολουθούν να εφίσταται σημαντικές αυξήσεις, τις οποίες σας καλούμε να επανεξετάσετε. Οφείλουμε επίσης να σταθούμε και σε κάποιες περιπτώσεις όπου οι μειώσεις που προτείνετε είναι σχεδόν μηδενικές, ενώ ταυτόχρονα έχουν ένα σημαντικό κόστος για το δήμο. Αναφέρομαι κυρίως στη μείωση κατά 10 λεπτά το τετραγωνικό στις κατοικίες της πόλης. Μία μείωση καθαρά επικοινωνιακού ή συμβολικού χαρακτήρα, αν θέλετε, η οποία θα ελαφρύνει μια οικογένεια που κατοικεί σε ένα διαμέρισμα 100 τετραγωνικών μέτρων, κατά μόλις 80 λεπτά το μήνα, αλλά θα κοστίσει στο δήμο 330.000 ευρώ ετισίως. Ένα πολύ σημαντικό ποσό που θα μπορούσε ίσως να κατανοημηθεί σε άλλες κατηγορίες ή δημοτικές ενότητες, ώστε να έχουν μια μεγαλύτερη και πιο ουσιαστική ελαφρύνση. Δεν θα αντιταχθούμε σε μειώσεις τελών. Θα πρέπει όμως να τονίσουμε ότι πρόκειται για μια κίνηση συμβολική, με μηδενικό όφελος, πραγματικό όφελος για τους πολίτες της πόλης. Είχα εγώ, προσωπικά, αγαπητής στην Άλφε, επισημάνει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, και κάθε φορά που συζητούσαμε στο δημοτικό μας συμβούλιο, τα δημοτικά τέλη, ότι μια ουσιαστική και βιώσιμη μείωση των συντελεστών των κατοικιών στην πόλη θα μπορέσει να επιτευχθεί μόνο μετά την ολοκλήρωση του έργου αντικατάστασης του δικτύου οδοφωτισμού με νέους λαμπτήρες LED. Μόνο τότε θα μπορούσαμε να πετύχουμε μια μόνιμη και σημαντική εξοικονόμηση στο κόστος ηλεκτρικού ρεύματος, που απομυζά το 20% των εσόδων του δήμου από τα ανταποδοτικά κάθε χρόνο. Και μόνο τότε αυτή η εξοικονόμηση θα μπορούσε να περάσει στις τσέπες των κατοίκων της πόλης, με ουσιαστικές μειώσεις τελών. Και είχαμε αντισταθεί πολλές φορές στον πειρασμό, αλλά και τις φοδρές αντιδράσεις, ακόμη και μέσα στην ίδια τη δική μας δημοτική αρχή, να προχωρήσουμε σε μειώσεις στα Γιάννενα, και αυτό για δύο κυρίως λόγους. Ο πρώτος είναι ότι κινδυνεύαμε να τηνάξουμε τον προϋπολογισμό του δήμου κυριολεκτικά στον αέρα, αφού οποιαδήποτε σοβαρή μίωση θα προκαλούσε μια τεράστια οικονομική πληγή από την απώλεια των εσόδων που θα συνεπάγονταν. Μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για τη συντηρητική υπηρεσία των τετραγωνικών επί συνόλου του δήμου που βρίσκονται στην πόλη. Ο δεύτερος και πιο οσιαστικός όμως λόγος, ήταν ότι είχαμε σχεδιάσει προσεκτικά και κοστολογημένα σημαντικές μίωσεις τελών μέσα στο 2020, ακόμη μέσα στο 2020 με την ολοκλήρωση του μεγάλου έργου των LED, που θα παραδίδονταν στην πόλη την επόμενη χρονιά αν δεν είχατε προχωρήσει στην απόφαση να το σταματήσετε εντελώς αντιεολόγητα και πρόχειρα κατά τη δική μας άποψη. Επιλέξατε λοιπόν έναν άλλο δρόμο για τον οποίο και θα κριθείτε ασφαλώς, στερώντας λοιπόν σήμερα από τους Γιαννιώδες αυτήν την πραγματική άμεση ανακούφιση τους με μια δίθεν ιστορική σημασία ης απόφασης να τους ελαφρύνετε, εντός εισαγωγικών η λέξη, με ελάχιστα λεπτά το μήνα. Επαναλαμβάνω ότι η πολιτική μας φιλοσοφία είναι η στήριξη οποιονδήποτε μειώσεων, αλλά διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις για το αν η σημερινή σας εισήγηση θα είναι η αρχή μιας πραγματικά σοβαρής και ουσιαστικής προσπάθειας να ανακουφίσουμε τα επόμενα χρόνια τους Γιαννιώδες ή απλά μια πρόχαιρα σχεδιασμένη επικοινωνιακή φωτοβολίδα. Πολιτική μας φιλοσοφία είναι ότι ο εξορθολογισμός ή σύγκλιση, δώστε εσείς όποιον ώρο θέλετε, που επικαλείστε, δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος μιας σημαντικής μερίδας πολιτών που με τη σημερινή σας απόφαση θα δουν δυσβάσταχτες αυξήσεις τελών. Αναφέρομαι φυσικά στις επιχειρήσεις και τις κατοικίες του Μπιζανίου, αλλά και στις επιχειρήσεις των τοπικών κοινοτήτων της Παμβότητας, πλήν της Κατσικάς και του Κουτσελιού. Και μη μου πείτε ότι προλάβατε σε τρεις μήνες να μελετήσετε και να μετρήσετε την πραγματική ανταποδοτικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, ώστε να επιτευχθεί ένας πραγματικός εξορθολογισμός. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην κατακόρυφη αύξηση των συντελεστών κατά 50% στις επιχειρήσεις, 20% στις κατοικίες του Μπιζανίου και κατά 25% στις επιχειρήσεις της Παμβότητας, πλήν Κατσικάς και Κουτσελιού. Στο όνομα και μόνο μιας τρευλής και επιζύμιας για πολλούς σύγκλισης. Ειδικά σε μια εποχή όπου φύλουμε να βοηθούμε και όχι να στραγκαλίζουμε την επιχειρηματικότητα. Οι αυξήσεις που προτείνετε προσθέτουν ένα δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος στις επιχειρήσεις των περιοχών αυτών. Σε αντίθεση με την επουσιώδη μείωση των τελών στην πόλη, που όπως προείπα θα κοστίσει 330.000 ευρώ στο δήμο, το προσδοκόμενο όφελος από το αδικαιολόγητο αυτό χαράτσι είναι κάτι λιγότερο από 90.000 ευρώ. Για το λόγο αυτό, προτείνουμε την διατήρηση των συντελεστών αυτών στα ίδια επίπεδα, στο σύνολο του Δήμου Μπιζανίου, αλλά και των επιχειρήσεων της Παμβότηδας στο προηγούμενο επίπεδο των συντελεστών και σας καλούμε να υιοθετήσετε την πρότασή μας δείχνοντας την ευαισθησία σας σε ανθρώπους και επιχειρήσεις που τόσο έχουν πληγεί τα τελευταία χρόνια. Σας καλούμε τέλος να εφαρμόσετε το τοπικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων, το οποίο εκπονήσαμε. Γιατί από την πρότασή σας απουσιάζουν σημαντικές και απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίησή του, όπως η συλλογή των βιοαποβλήτων επιχειρήσεων και λαϊκών αγορών, για την οποία να αναφέρω ότι υπάρχει ήδη κονδήλ στον προϋπολογισμό της τάξης των 180.000 ευρώ και στην πρότασή μας απλά το ενισχύουμε διότι αυτό το κονδήλι έφτανε μόνο για την διαλογή σε 100 επιλεγμένα σημεία πριν ολοκληρώσει την μελέτη ο ανάδοχος και τώρα με τις νέες μελέτες θεωρούμε ότι πρέπει να βγει ένας διαγωνισμός ο οποίος θα είναι αρκετά υψηλότερος προϋπολογιστικά. Επίσης απουσιάζει η εβιστητοποίηση των κατοίκων μέσω εντύπων και μέσω μαζικής επικοινωνίας, η αποκομιδή και η ζύγης των ανακυκλώσιμων στα σχολεία, η προμήθεια εξοπλισμού για δημιουργία πράσινων σημείων. Δράσεις για τις οποίες οι μελέτες είχαν ξεκινήσει από τη δική μας δημοτική αρχή και σας καλούμε να τους ολοκληρώσετε. Και κλείνοντας, κάτι επιπρόσθετο γιατί και εγώ ενημερώθηκα σήμερα για την απόφαση του τοπικού συμβουλίου του Περάματος, στην ίδια συλλογιστική ασφαλώς και θεωρούμε ότι η αύξηση κατά 5 λεπτά από 0,70 σε 0,75 στην δημοτική κοινότητα του Περάματος είναι μια αύξηση που θα φέρει στο δήμο 3.300 ευρώ κύριε Βάβα, αυτό είναι το ποσό. Οποιαδήποτε λοιπόν αύξηση έστω και συμβολιτική γιατί επικαλεστήκατε τα 10 λεπτά μείωσης, σας λέμε μην κάνετε και αυτή την αύξηση των 5 λεπτών και η τελική μας πρόταση λοιπόν καταλήγει εκεί, ούτε μία αύξηση στον Πυζάνη και στην Παμβότιδα και επίσης καμία αύξηση στη δημοτική κοινότητα του Περάματος. Κυρία Καλογιάννη. Κύριε Πρόεδρε, στην εισήγη της δημοτικής αρχής προτείνεται μίωση του συντελεστή για τα τέλη καθαριότας και φωτισμού για την πόλη των Ιωαννίνων και για την κατηγορία οικιακή χρήση κατά 10 λεπτά το τετραγωνικό μέτρο. Επιλέγετε με αυτόν τον τρόπο να κινήσετε την περίοδο της νέας εποχής, υπό το καθεστό βέβαια πάντα της σύμπραξης, με ένα πυροτέχνημα περί ιστορικής σημασίας, το είπε και ο προαλληλής σας αυτό, μίωση όπως ισχυριστήκατε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Πυροτέχνημα γιατί η αμελητέα αυτή μίωση τελικά δεν σηματοδοτεί την πολιτική σας βούληση για δραστικές αλλαγές, τα τιμολόγια των ανταποδοτικών τελών, αλλά πρόκειται για μία μίωση 10 ευρώ στα 100 τετραγωνικά μέτρα κατοικίας το χρόνο. Δεύτερον, εισηγηθήκατε γενικευμένη αύξηση του συντελεστή στη Δημοτική Ένωτα Πυζανίου για την κατηγορία επαγγελματική χώρη, κατά 0,45 ευρώ το τετραγωνικό, δηλαδή αύξηση περίπου κατά 50%. Ήταν δεδομένο ότι με την πρόταση σας αυτή δημιουργόταν μία πολύ μεγάλη και ανεξήγητη αδικία. Δηλαδή, ένα κατάστημα των 100 τετραγωνικών πλήρωνε μέχρι σήμερα 95 ευρώ το χρόνο και καλείται να πληρώσει από το νέο έτος 140 ευρώ δημοτικά τέλη το χρόνο. Η παράταξή μας διαπίστωσε τον άνυσο αυτοχειρισμό για τη Δημοτική Ένωτα Πυζανίου και πρότεινε κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής να γίνει επανέλεγχος του συντελεστή αυτού ώστε να κρατηθεί στα παλαιά επίπεδα. Σήμερα, στο Δημοτικό Συμβούλιο, υιοθετώντας εν μέρη την πρότασή μας, εισηγήστε να τηρηθεί ο παλιός συντελεστής 0,95 ευρώ το τετραγωνικό για τους επαγγελματικούς χώρους στις κοινότητες Αμπελιάσβε, στο χώρι Κόντσικα, Κοσμυρά, Μανωλιάσα και να αυξηθεί κατά 0,45 ευρώ το τετραγωνικό στην Πεδινή και Πυζάνη. Κύριε Αντιδήμαρχε, παράκληση, επειδή συζήτησα και με τον Αντιδήμαρχο Πρόληγου, νομίζω ότι δεν θα είναι δύσκολο, αν και στην Πεδινή και στον Πυζάνη, δούμε τους μεγάλους επαγγελματικούς χώρους και αφήσουμε απ' έξω, στα παλιά επίπεδα, το συντελεστή του 0,95. Δεν θα είναι δύσκολο να γίνει και, αν θέλετε, και τη δική μας συνδρομή, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε προς την κατέυση αυτή. Δηλαδή, ναι στην αύξη στους μεγάλους επαγγελματικούς χώρους που έχουν τα πολλά τετραγωνικά μέτρα, όμως, στα τοπικά καφενεία Πυζανίου και Πεδινής να παραμείνει ο παλαιός συντελεστής. Για τις υπόλοιπες μικρές αυξομειώσεις σε όλες τις υπόλοιπες δημοτικές ενώτες που προτείνεται, η παράταξή μας θεωρεί ότι οι μεν μειώσεις είναι χωρίς ουσιαστική αξία και χωρίς σαφή στρατηγική πολιτική από τη δημοτική αρχή, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις αφορούν μίωση μικρότερη από 10 ευρώ το έτος για τα 100 τετραγωνικά. Οι δε αυξήσεις που προτείνονται θα μπορούσαν να αποφευγθούν, καθώς τα έσοδα που προκύπτουν από αυτές δεν επηρεάζουν σίγουρα ένα προεπολογισμό ανταποδοτικών τελών ύψους 11 εκατομμυρίων 100 χιλιάδων ευρώ. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η παράταξή μας θα υπερψηφίσει την επικαιροποιημένη εισήγηση της δημοτικής αρχής και θα υπερψηφίσει διπλά αν υιοθετήσει και την πρόταση που επιμένουμε να γίνει ο διαχωρισμός αυτός και συμφωνεί και με όλα τα κοινωνικά τιμολόγια με την επιφύλαξη αυτού που λέμε ότι θα μειωθεί η μεγάλη αύξηση στους τοπικούς επαγγελματικούς χώρους παιδινής και μπιζανίου. Στο σημείο αυτό θέλουμε να επαναλάβουμε όμως τις θέσεις της παράταξής μας ότι δραστικές αλλαγές στα τιμολόγια των ανταποδοτικών τελών θα προκύψουν μόνο από την υιοθέτηση μέτρων μίωσης δαπανών όπως πρώτον με την ενεργειακή αναβάθμιση του οδικού και αστικού φωτισμού σε όλο το δήμο μειώνοντας τις δαπάνες που καταβάλλονται σήμερα για το δημοτικό φωτισμό μέχρι και 50%, δηλαδή πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσει η εργολαβία των LED. Δεύτερον με την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού ώστε να προωθηθούν άμεσα όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την αναζήτηση νέου εναλλακτικού παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΙ, που θα τροφοδοτεί με φθινότερη ηλεκτρική ενέργεια όλες τις εφιστάμενες παροχές των δημοτικών εγκαταστάσεων και κυρίως της ΔΕΙ. Και τρίτον με την ανάπτυξη της ανακύκλωσης και της διαχείρισης των βιοαποβλήτων, όπως έχουμε δηλώσει βέβαια πολλές φορές στο σώμα αυτό, 20 τόνι κάθε μέρα ανακυκλούμενο υλικό παραδίδεται στη βιομηχανική περιοχή. Από αυτό το υλικό, ο δήμος δεν εισπράττει τίποτα. Ταυτόχρονος, στο σημείο αυτό, θα ήθελα να πω ότι η ανάπτυξη της ανακύκλωσης και η διαχείριση των αποβλήτων περιγράφονται αναλυτικά και στη μελέτη συγκριτική αξιολόγηση κόστους-οφθέλους πριν και μετά τη λειτουργία των έργων του περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων, το ΠΕΣΤΑ Ιππίρου, η οποία εκπονήθηκε με πρωτοβουλία και ευθύνη δική μου ως τότε αντιπεριφεριάρχη Ιωαννίνων. Είναι αναρτημένη και στο site της περιφέρειας και συγκεκριμένα θα παραθέσω τα εξής νούμερα. Το κόστος διαχείρισης, συλλογή, επεξεργασία και ταφή των σύμμηκτων απορριμάτων, συνολικού των ας περίπου 28.000, ανέρχεται στα 3.660.000 ευρώ. Ήτοι 130,41 ευρώ τον τόνο το κόστος διαχείρισης για τα σύμμηκτα. Αντίστοιχα, το κόστος διαχείρισης για τα ανακυκλώσιμα είναι 78,26 ευρώ τον τόνο. Και για τα βιοαπόβλητα 104 ευρώ τον τόνο. Είναι προφανές από τα παραπάνω στοιχεία ότι όσο αυξάνουν οι ποσότες των απορριμάτων που ανακυκλώνονται εναντί αυτών των συμμύκτων, τόσο θα μειώνεται και το κόστος διαχείρισης του Δήμου με αποτέλεσμα και τη μείωση των ανταποδοτικών τελών και το όφελος των συντημωτών μας. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστώ, κυρία Καλογιάννη. Κύριε Νάτση. Πάντα πιο σύντομος, πολύ περισσότερο, όπου αναφέρθηκαν πολλά από αυτά που ήθελα να πω και προηγουμένως. Θα ξεκινήσω, όμως, με το θέμα της μείωσης των τελών. Αν κοιτάξουμε, έχουμε το 2018 11.111.000 περίπου, το 2019 11.107.000, το 2020 11.107.000. Δηλαδή, αν κοιτάξουμε το Δήμο, δεν έχουμε καμία μείωση. Που δεν έχουμε μείωση, δεν προκεί καμία μείωση για τους κατοίκους. Και από εκεί και πέρα, πάμε σε μια εσωτερική διαρρύθμιση, η οποία δυστυχώς είναι, να μην το πω και λίγο, κυνηγά με ψήφους, σε τελική ανάλυση. Υπάρχουν και τα δημοσιεύματα, τα οποία αυτό που κάνουν είναι να αναφέρουν ότι, παραδείγματος χάρη, οι μειώσεις είναι 10% στην τοπική κοινόδο, 18% στις υπόλοιπες κοινότητες, και μετά εκεί για τις αυξήσεις λέει από 0,70% σε 0,75%. Δεν λέει ότι είναι 40%, δηλαδή σε τακτικές και σε κόλπα, τα οποία τι αναδεικνύουν, ότι προσπαθούμε να μοιράσουμε, να μειώσουμε κάπου που πραγματικά είναι αυξημένα σχέση με τους άλλους και να μοιράσουμε κάτι γύρω-γύρω. Το βασικό, όμως, ζητούμενο, η μειώση του συνολικού προϋπολογισμού, δεν τίθενται στη συζήτηση. Και αυτό δεν είναι προοδευτικό, κύριε Δήμαρχε, γιατί προοδευτικό είναι να ανοίγουμε τη συζήτηση επί των θεμάτων και επί της ουσίας. Και όπως ήδη έχει υποθέει, από τα 11 εκατομμύρια αυτά τα οποία συζητάμε, τα 2-2,5 εκατομμύρια αφορούν την ηλεκτροφωτισμό, το οποίο προφανώς έχουμε πει και έχουμε συζητήσει, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να συνδεθούν και πρέπει να υπάρξουν δεσμεύσεις. Και ο ηλεκτροφωτισμός και τα σκουπίδια, η διαχείρισή τους και το κόστος τους, δεν υπάρχει στη συζήτηση πουθενά. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια δεσμεύση. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στο 20 δεν θα έχουμε καμία πρόοδο. Εκτός από την πρόοδο που κάποια στιγμή θα αποφασίσετε να δώσετε σε ιδιώτη της τέσσερις κοινότητες που έχετε αποφασίσει, γιατί πιστεύω ότι το ξαναφέρετε το θέμα. Αλλά επί της ουσίας δεν γίνεται συζήτηση σε αυτό το θέμα. Άρα, λοιπόν, με την προηγούμενη κατάσταση σύντομα θα μπορούσε να υπάρχει μια μίωση του φωτισμού ακόμα και μέσα στο 20. Αυτά, λοιπόν, δεν προβλέπεται πουθενά. Δεν παίρνετε το ρίσκο, όπως μας είπατε και στην προηγούμενη συζήτηση, ότι υπάρχει περίπτωση μέσα στο 20 να υπάρχει μίωση από το κόστο στη ΔΕΙ. Και δεν το κάνετε εσκεμένα, διότι δεν πρόκειται να γίνει μέχρι να ολοκληρωθεί. Ακόμα και αν γίνει και αν είναι και το 50%, θα πρέπει για 12 χρόνια να πληρωθεί ο εργολάβος ότι πολύ δύσκολα θα έχουμε μετακύληση στη μίωση των ανταποδοτικών των κατοίκων. Και όσον αφορά, βέβαια, το άλλο μεγάλο κεφάλαιο, διότι το υπόλοιπο είναι πολύ μεγάλο. Ξέρετε ότι το τοπικό σχέδιο προβλέπε ότι από τα 5 εκατομμύρια κόστος θα πάμε στα 9 εκατομμύρια κόστος για τη διαχείριση των απορριμάτων σαν δήμως αν δεν κάνουμε τίποτα. Και αυτή τη στιγμή στα βασικά σημεία, διότι το τίποτα αφορά την ανακύκλωση, στα βασικά σημεία είμαστε εκτός και δεν γίνεται καμία συζήτηση. Θα γίνεται συζήτηση, μίωση παραδείγματος χάρη στο διαμερίσμα της Ανατολής, προφανώς για την Πάφρα μιλάμε, γιατί θα γίνει ο σταθμός μεταφόρτωσης. Αν σας ρωτήσω πότε θα γίνει ο σταθμός μεταφόρτωσης, το ξέρουμε? Αυτό είναι και ευθύνη της περιφέρειας να μην απαντά τέτοις. Είναι ευθύνη δικιά μας να πιέσουμε την περιφέρεια, όπως είναι ευθύνη δικιά μας να γίνει το πράσινο σημείο. Διότι αυτό περιγράφονται με απόλυτη σαφήνια και λύνουν προβλήματα. Και προβλήματα οικονομικά. Διότι ακόμα και αν δεν πέσει το 11 εκατομμύρια που λέμε, που πρέπει να πέσει για να έχουμε συνολική μίωση, θα πρέπει κατά κάποιο τρόπο να έχουμε διευκόλυνση σε πάρα πολλούς άλλους παράγοντες και συμμετοχή των δημοτών, διότι ξέρετε το πράσινο σημείο τι είναι. Προβλέπει ότι οι πολίτες θα μπορούν εκεί να μεταφέρουν τα ογκώδη, θα μπορούν να μεταφέρουν τις μπαταρίες, τις ηλεκτρικές συσκευές, τα στρώματα, τα ξύλα. Θα μπορούν να τα μεταφέρουν οι ίδιοι. Και προβλέπετε στο σχέδιο όμως ότι θα έχουν και κάρτα με την οποία θα γίνεται χρέωση και θα υπάρχει αποτέλεσμα στα ανταποδοτικά τους. Και αυτά αν δεν συζητηθούν σήμερα και δεν συνδεθούν με το τι θα πληρώσουν και δεν κατανοήσουν, δεν θα βγαίνουμε αύριο να λέμε, ξέρετε βάλτε τη σακούλα εκεί την πράσινη, βάλτε εκεί την κόκκινη. Πρέπει να συνδεθούν απόλυτα και πρέπει να κοστολογηθούν και πρέπει να ειδωθούν και μέσα στο 20 τι μπορεί να γίνει. Και αν δεν μπορεί να γίνει πρέπει να δεσμευτούμε τι θα γίνει με τι ρυθμούς και πότε θα έχουμε μείωση. Και ξέρετε σύμφωνα με το σχέδιο ενδεικτικά βέβαια γιατί όλα αυτά δεν είναι μετά από τόσα χρόνια. Το 12, το 15 είχαμε κάνει το TAP, το τοπικό σχέδιο. Ξέρετε τι έλεγε εκεί πέρα ότι για το 2017 το όφελος του Δήμου θα είναι 853 χιλιάδες να προχωρήσει την ανακύκλωση. Το όφελος και το 20 ένα 319 και το 25 ένα 719. Εμείς όμως αυξάνουμε ακόμη το κόστος σε όλη αυτή τη λειτουργία μη προχωρώντας γρήγορα σε αυτό το σχεδιασμό και πρέπει να πιέσουμε προσπάθεια κατεύθυσης αν δεν είναι η δική μας ευθύνη και πρέπει όμως να λειτουργήσουνε αυτά προς όφελος των δημοτών διότι αν δεν σταθεροποιήσουμε το συνολικό κόστος ή αν δεν το μειώσουμε δεν μπορούμε να μειώσουμε σε κανένα τα ανταποδοτικά τέλη. Συνεπώς είναι πάρα πολύ σημαντικό κατά τη γνώμη μου η συζήτηση η οποία γίνεται να μην είναι μια τυπική συζήτηση οικονομική στην οποία φέρνουμε ένα σχέδιο, το ψηφίζουμε και λέμε ότι θα κάνουμε αύξηση εκεί και μείωση εκεί. Άντε παιδιά να τελειώνουμε αλλά πρέπει να γίνεται ουσιαστική συζήτηση και να καταλαβαίνει ο κάθε δημότης τι πράγματα συζητάμε και τι στόχους έχουμε και θα ήθελα να δεσμευτείτε με κάποιο τρόπο εάν έχετε προβλέψει και για το 20. Με βάση αυτά που μας έχετε πει για τα χρονοδιαγράμματα ότι γρήγορα θα προχωρήσουν οι εταιρείες, γρήγορα θα προχωρήσουν τα LED τα οποία θα πρέπει να δώσουν αποτέλεσμα και μέσα στο 20. Τέλος για να μην μακρηγορώ όσον αφορά τις αλλαγές που κάνετε θα ήθελα να σημειώσω και εγώ όσον αφορά την παιδινή καταβάση γιατί κοιτάξτε πως μπορείτε να δημιουργείτε προβλήματα. Πέρυσι ξεκίνησε η σύνδεση με το βιολογικό και ξαφνικά βρέθηκαν εκεί που πληρώνανε 10 να πληρώνουν 18 μέσα σε ένα χρόνο και υπάρχει πρόβλημα. Και ταυτόχρονα φορτώνουμε τώρα και άλλη μία αύξηση και δεν μπορεί να τους εξηγείς κανένας αν αυτό είναι από εκεί ή από εκεί. Είναι τα τελείς σύνδεσεις τα οποία επειδή τώρα ολοπληρώθηκε πρέπει να πληρώσουν όλοι και τα τελείς σύνδεσεις. Δηλαδή η γκρίνια είναι μεγάλη και από άποψη θέλω να πω εγώ δεν λέω μπορεί να είναι σωστό αυτό που λέτε, αλλά στα πλαίσια της πολιτικής να βάρουν υπόψη σε διάφορα πράγματα. Βάζεις δηλαδή ξαφνικά μέσα σε ένα χρόνο σε δύο χρόνια και κάνεις μία κατάσταση που υπερβαίνει όχι το 100 αλλά το 200% με όλα αυτά που έχουν να αντιμετωπίσουν και ο άλλος δεν κάθεται να συζητήσει μετά από εκεί πέρα αν φταίει ο δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος ή η ελλάσσονα ή η εμίζωνα αντιπολίτευση. Αυτά από τη μεριά μου και σας ευχαριστώ. Ευχαριστώ. Πολλοί και η κυρία της ομάδας. Από θέση αρχής και κυρίως αυτό το απευθύνουμε στους γενιώτες που παρακολουθούν ή θα ακούσουν γιατί έχουμε άλλη φιλοσοφία με το λιπόδημοτικό συμβούλιο. Τα ανταποδοτικά ως ανταποδοτικά είναι πρόβλημα και είναι πρόβλημα γιατί μιλάμε για κοινωνικές ανάγκες που αντιμετωπίζονται ως ζήτημα κόστους-οφέλους και πληρωμίστων σε εμπόρευμα. Δηλαδή η καθαριότητα και η διαχείριση των απορριμάτων όχι για τον ελληνικό λαό είναι κόστος-όφελος. Πληρώνω έχω, δεν πληρώνω δεν έχω. Απαφή δισκοπιά η όλη φιλοσοφία μας βρίσκεται αντίθετους. Σαν κόμμα στο σύνολο της Υπείρου προειδοποιήσαμε έγκαιρα ότι λόγω των εξελίξεων με την τέρνα θα έχουμε αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη σε όλους τους δήμους ή αν δεν έχουμε αυξήσεις θα έχουμε μίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών για να μπορέσει να πληρωθεί η τέρνα. Όχι μόνο πληρώνεται για τα σκουπίδια, πληρώνεται για το ρεύμα της. Πληρώνεται και για την ελάχιστη εγκυμένη ποιότητα. Τώρα που τα λέω, κοιτάξτε όσοι μας παρακολουθούν και το λογαριασμό της εδώ, από την πίσω μεριά, στα σπίτια τους, να δουν πόσα είναι τα ανταποδοτικά σε κάθε λαϊκώνικο κυριό και να καταλάβουν τι συζητάμε, τι πληρώνουν για ρεύμα και τι πληρώνουν για τα ανταποδοτικά και θα καταλάβουμε ότι το σαράτι σε κάτω του λογαριασμού τους είναι ανταποδοτικά. Αυτή είναι η αλήθεια. Στο συγκεκριμένα σημερινά ανταποδοτικά έχουμε, για να βγάλουμε τα καινούργια που πρέπει να πληρωθούν οι επιχειρηματίες, γιατί το κράτος είναι νιέο και εμείς γι' αυτό λέμε από θέση αρχής, ο δήμος έπρεπε να είναι λαϊκή, αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και να συγκρούεται. Γιατί με πολιτικούς όρους εκλέχτηκε η Δημοτική Αρχή και όχι ως κρατικός υπάλληλος και αυτό τον διαχωρίζει τη Δημοτική Αρχή από την κρατική υπαλληλεία, ότι είναι πολιτικό όργανο που πρέπει να συγκρούεται αν έχει πολιτική βούληση. Εδώ δεν έχουμε διάθεση τέτοια, έχουμε διάκριση, διάθεση ταύτησης, συνέχισης αυτής της πολιτικής αυτού του κράτους που είναι σε αντιλαϊκή κατεύθυνση. Δεν μπορεί να είναι καλά και για το κεφάλαιο και για το λαό ένα κράτος. Σε καμιά χώρα, σε καλό οικονομικό σύστημα δεν πήγαν ποτέ αυτά καλά μαζί. Στα επιμέρους είναι εμφανές ότι έχουμε δύο ζητήματα. Έχουμε αυτό που υπόθηκε, νομίζω, από τον κ. Μπέγκα, μίον 300.000 ευρώ για τη day που δεν ξέραμε πού προκύπτει, μίον 200.000 ευρώ για μισθοδοσία. Άρα να, αμέσως-αμέσως, που είναι η μεγάλη ζημιά που είναι, στο χάλια μιβόμενο νέο προσωπικό στην καθαριότητα, στις συνταξιοδοτήσεις και στη μη κάλυψη αναγκών, προσωπικό που θα έπρεπε να πληρώνεται από το κράτος, οι εργάτες καθαριότητας και όχι από τα ανταποδοτικά. Είναι κρατικοί πάλληλοι και όχι να είναι μέσα από τα ανταποδοτικά. Κι αυτοί είναι 43 είναι οι εργαζόμενοι και έχουμε και μίωση 200.000 ευρώ. Δεν έχουμε τους ιδιώτες φέτος που άρα από εκεί κόβεται κάτι στις δύο δημοτικές ενώτες που θα δούμε τι θα γίνει, τι θα κάνετε. Και έχουμε αυτό που από πολλούς υπόθηκε ότι για τη μέση οικογένεια των 80 δετραγωνικών μιλάμε για 8 ευρωμείωση, δηλαδή ένα αστείο ποσό το χρόνο που νομίζουμε ότι δεν θα έπρεπε να λέγεται προσπάθεια ανακούφισης. Ούτε στην ανισομετρία του καπιταλισμού μπορείτε να κάνετε σύγκλιση. Δεν την έκανε ο Ανδρέας, δεν την έκανε ο Σιμήτης, δεν θα την κάνετε ούτε εσείς τη σύγκλιση στην ανισομετρία του καπιταλισμού, στην ταξική ανισότητα γιατί τάξεις υπάρχουν. Όπως επίσης δεν λέτε, φαντάζομαι όμως κύριε Πρόεδρε, εσείς τα ξέρετε καλύτερα αυτά για τη σύγκλιση που δεν την πετύχατε. Φαντάζομαι όμως ότι τα 2 εκατομμύρια που προβλέπετε ανείσπρακτα, ανείσπρακτα αντιποδοτικά 2 εκατομμύρια, σίγουρα δεν αφορούν τον άνεργο, τον αυτοαπασχολούμενο, τον Μπακάλι και τον διάρει κύριε Βάβα των 50 τετραγωνικών. Φαντάζομαι ότι είναι αντίστοιχα της DEI, των μεγαλοεπιχειρηματιών τα ανεισπρακτά, στα οποία θεσμικά φροντίζεται να συνεχίζεται να τους απαλάσετε και να τους κάνετε εκπτώσεις, ενώ θα μπορούσατε να τους κυνηγήσετε, να εισπράξετε και να ανακουβίζετε λαϊκά νοικοκυριά. Ακόμη αν θέλετε και αυτό στο κομμάτι που λέτε... Μια ακόμη πλευρά, έρχονται και νέες αρμοδιότητες για το δήμο. Σχολεία, κέντρα υγείας και πιθανά οένφια, τον οποίο πάλι ως δημοτική αρχή θα πείτε τι να κάνουμε, αφού το κράτος μας τα έδωσε πρέπει, τι να κάνουμε για να τα εισπράξουμε, θα βάλουμε και άλλο φόρο, τι να κάνουμε. Εμείς λέμε να γίνεται λαϊκή αντιπολίτευση, αυτό καλούμε κάθε δημοτική αρχή να κάνει στην κυβέρνηση, να συγκρουστείτε και να δείτε μετά αν με το λόμμα σας θα πετύχετε μειώσεις και βελτιώσεις. Αλλά δεν θέλετε γιατί είστε σε άλλη πολιτική γραμμή και κατεύθυνση. Με θρησκευτική ευλά διατηρείτε τη νομοθεσία και τα χρονοδιαγράμματα για τους φόρους, όμως εκεί που έχετε νομοθεσία που λέει μέσα ατομικής προστασίας από τον Ιούνιο τα φέρετε τώρα, γάλα απ' τον Αύγουστο το φέρετε τώρα, μήνες μετά. Εκεί όμως πρέπει να φορολογήσετε και να εισπράξετε, μια χαρά, σας κόπτουν τα χρονικά όρια. Εμείς προτείνουμε, αν μου επιτρέπετε και σε μια πόλη που έχει από τα πιο ακριβότερα αποδοτικά, με δικά σας και αστικά στοιχεία, πολύ πιο σοβαρά μέτρα ανακούφισης για τους άπορους άνεργους τα οποία θα σας καταθέσουμε, τα οποία νοείται ότι δεν μπορούν να ψηφιστούν, το καταλαβαίνουμε, θα τα καταθέσουμε όμως ως πολιτική πρόταση που αφορούν την πλήρη απαλλαγή για τους άπορους, την πλήρη απαλλαγή για τους πολίτεκνους, στην απαλλαγή στο 50% για τους πολίτεκνους που έχουν εισόδημα με 40.000 ευρώ, την πλήρη απαλλαγή για τους τρίτοκνους με εισόδημα σε 20.000 ευρώ, την απαλλαγή στο 50% των τρίτεκνων με εισόδημα με 30.000 ευρώ, την πλήρη απαλλαγή στα άτομα με αναπηρία, την πλήρη απαλλαγή στις μονογονεϊκές οικογένειες με εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την πλήρη απαλλαγή και στους μαχροχρόνια άνεργους που βλέπουμε εκεί τι βάλατε. Αυτή είναι η πρότασή μας και ένα σχόλιο αν με επιτρέπετε. Επειδή με πολύ ενδιαφέρον παρακολουθούμε και την αντιπαράθεση που υπάρχει μεταξύ των υπόλοιπων παρατάξεων, κατά τη γνώμη μας φαινομενικά και είναι ένα πολιτικό σχόλιο κι ας κρίνει την γνώμη μας ο κόσμος. Η αντιπαράθεση που εξελίσσεται κατά τη γνώμη μας αφορά διαφορετικά συμφέροντα που βρίσκονται σε αντιπαράθεση και την πίεση σε μια δημοτική αρχή που δεν έχει πλειοψηφία να συνετιστεί από άλλα τμήματα της αστικής τάξης ώστε με ένα ενιαίο σχέδιο να εξελιχθεί το σχέδιο για τα Γιάννα που είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις στην Ελλάδα που καθόλου δεν υποτιμάμε τα σχέδια της αστικής τάξης για την περιοχή και ας φαίνεται σαν κοκορομαχία η ουσία εκεί βρίσκεται. Και εδώ είμαστε και θα δούμε κι άλλα θα εξελιχθούν κατά τη γνώμη μας. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε την κυρία Τσουμάνη. Παρακαλώ να τηρείτε το τετράλεπτο. Το λόγο του χ. Σπατσούρας. Είπα εγώ ότι μιλάω ωραία. Αλλά εγώ της έκανα την ερώτηση τώρα παρεμπτότος. Περιμένω με την αταξική κοινωνία γιατί σύγκλισα σας είπα. Τέσσερα λεπτά έτσι. Αρχικά όσον αφορά τη λογική ξεκίνησε η κουβέντα για τα αποδοτικά και ιδίως τώρα για τον καθορισμό όσον αφορά των τελών για τα απορρίματα και τον ηλεκτροφωτισμό. Το πρώτο στοιχείο έγινε στο γεγονός και στη φιλοσοφία γενικότερα ότι πρόκειται για έναν αποδοτικό. Δηλαδή ένας εσκελισμένος προπολογισμός. Έτσι είναι η κοιμένη νομοθεσία με βάση στα έσοδα και τα έξοδα. Πρώτα πριν πω στα ειδικά θέματα θα αναφερθώ λίγο γενικά με την έννοια της φιλοσοφίας και πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι οι εργαζόμενοι, οι δημότες, οι άνεργοι της περιοχής μας ότι πέρα από τους άλλους φόρους και τέλητα τα οποία έχουν να αντιμετωπίσουν και την πολιτική κατάσταση την οποία βιώνουν και ιδίως όλα τα προηγούμενα χρόνια είναι σαν συνέχεια της πολιτικής αιθής πραγματικότητας είναι και η φιλοσοφία. Σαν συνέχεια της πολιτικής αιθής πραγματικότητας είναι και η φορομπιξία πολλές φορές, η επιβολή φόρων των δήμων και του δημογενητών όσον αφορά σε συγκεκριμένες υπηρεσίες. Η έννοια της αντεποδοτικότητας και γενικά η φιλοσοφία αυτή η οποία υπάρχει στο σύστημα το οποίο ζούμε και βιώνουμε όλοι μας ανεξάρτητος αν κάποιοι παλεύουν να ανατρέψουν ή όχι είναι ότι η φιλοσοφία έχει να γίνει έγκυτος στον ισοσκελισμό. Αυτό το ζήτημα προκύπτουν δηλαδή βασικές κοινωνικές ανάγκες όπως είναι η αποκομμυδή των απορριμάτων ο φωτισμός και μια σειρά άλλα πράγματα τα οποία για κάποιους ανθρώπους, για κάποιες συλλογικότητες είναι μια κοινωνική υπηρεσία που θα έπρεπε κατά κάποιο τρόπο αν όχι να εξαλειφθεί να είναι πολύ αρκετά χαμηλή και ιδίως σε συγκεκριμένα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα. Αυτό και αυτό πώς γίνεται με μια γενική έννοια και μια γενική κουβέντα και φιλοσοφία, αυτό έγινε στο γεγονός το πώς το ίδιο το κράτος και η ίδια πολιτεία αντιμετωπίζει μια σειρά τέτοιου ζητήματος. Το κράτος ξεκίνησε, έχει χρόνια τώρα, πάρα πολλά χρόνια βασικά, η λειτουργία των τελών ότι ουσιαστικά είναι υπεύθυνος σε κάθε δήμος στο να χαράξει μια πολιτική συγκεκριμένα για τα τέλη. Επομένως μεταφέρει την ευθύνη στο δήμο, ο δήμος και με το θρησμικό του ρόλο και επί της ουσίας επειδή συμφωνεί με την πολιτική κατεύθυνση αυτή ουσιαστικά αναλλάζει τους συντελεστές, προσπαθεί να ισορροπίσει τα πράγματα αλλά ισορροπία δεν γίνεται και πρέπει να το γνωρίζουμε αυτό. Δεν μπορεί να γίνει ισορροπία όσο και όποιον να είναι η πρόθεση αυτή μεταξύ φτωχότερων λαϊκός τρομάτων ή μεγάλων επιχειρήσεων και τα λοιπά. Δεν μπορεί πραγματικά, δηλαδή στον ιστορικό χρόνο τον οποίο ζούμε και στην πραγματικότητα την οποία βιώνουμε και αυτό θα το δούμε και στο μέλλον ότι το κράτος εκεί που έπρεπε να υπάρχει να είναι κρατική υπόθεση και της πολιτείας γενικότερα και η μισθή των εργατών είναι καθαριότητας. Βλέπουμε τώρα ότι οι εργασιακές σχέσεις αλλάζουν χρόνο με το χρόνο και λόγω της πολιτικής που βιώνουμε γίνονται με ελαστικές μορφές εργασιών, αυτό σημαίνει χαμηλότερους μισθούς, τα βλέπουμε δηλαδή και με τα έσοδα και τα έξοδα γενικότερα. Ενώ θα πρέπει να αποτελεί υπόθεση του ίδιου του κράτους και της πολιτείας, γίνεται απαλλαγή παροχή υπηρεσιών, ο δήμος τώρα, γίνεται και μια κουβέντα ολόκληρη το πώς είναι ο εξοχρονισμός του κράτους επομένως σε διάφορες λειτουργίες όσον αφορά την παιδεία, την υγεία ακόμα και άλλες πολύ ουσιαστικές υπάρχει πρόθεση να μεταβάσουν στους δήμους, όλη αυτή η κατεύθυνση ουσιαστικά τι γίνεται, φορτώνεται με άμεσο ή με έμεσο τρόπο μια φορολογία στην ήδη υπάρχουσα, την οξημένη, στους δημότες. Τώρα να πάω σε πιο ειδικά θέματα. Για ακόμα μια φορά, ουσιαστικά υπάρχει μια συνέχεια, και αυτή είναι η πραγματικότητα, της πολιτικής και αυτής της δημοτικής αρχής, παρόλο που είναι 60 μέρες αν και δεν είναι 60, είναι λίγο παραπάνω ημερών, σε μια συνέχεια των προηγούμενων δημοτικών αρχών και γενικότερα της πολιτικής τους αντίληψης γύρω από τα τοποθετικά τέλη. Ρώτησα συγκεκριμένα πριν γι' αυτό το πηλίκο και θα γίνω πιο συγκεκριμένος, με την έννοια ότι ουσιαστικά κατεμένα θεωρώ ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή μια δίκη διαφοροποίηση κατοικιών και επιχειρήσεων με βάση στα απορρήματα που πραγματικά παράγουν. Το μοναδικό κριτήριο, συνάδελφη, είναι τα τετραγωνικά μέτρα. Ουσιαστικά η κατονομή των τελών μεταφέρει συνειδητά και όπως γίνεται, το κόσμος από τις επιχειρήσεις που παράγουν το μεγάλο όγκο των απορρημάτων στην κατοικία, δηλαδή από τους πιο πλούσιους, τους πιο πολλούσιους, τους πιο φτωχούσιους που είναι εργαζόμενη τάξη. Είναι κοινωνικά άδικοι ουσιαστικά κατεμάς γιατί με τους συντελεστές που προτείνει στην πραγματικότητα υποχρεώνει τους πολλούς φτωχούς τους κατοίκους να πληρώσουν τέλη που κανονικά τηστικούν στις επιχειρήσεις. Γι' αυτό ρώτησα και το πηλίκο. Ουσιαστικά η σχέση που υπάρχει ανάμεσα στο συντελεστή για την κατοικία, στα για ένα πραγματικά, είναι 1.75. Και στο ψηλότερο συντελεστή, που υπάρχει νομοθεσία γι' αυτό, για τις επιχειρήσεις που είναι 4.8, το πηλίκο είναι, ο αριθμητής με τον πραγμαστή είναι 1 προς 2.8. Υπάρχει νομικό πλαίσιο που επιτρέπει αυτή η σχέση να φτάνει ως το 1 προς το 10. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί ο Συμπρονος Χάρη να μειωθεί, θεωρητικά λέω πάντως, ένα στα γιανένα και στις μεγάλες επιχείριες να πάρει και 7 και 8 ως συντελεστής. Κύριε Πατζούρα, έχουν περάσει το τετράλεπτο κατά πολύ και θα παρακαλέσω, αν υπάρχουν θέματα που συμφωνήσετε με τους προηγούμενους, όπως παρατηρώ πολλά θέματα έχετε συμφωνήσει με την κυρία Τσουμάνη, αναφερθείτε στη συμφωνή. Κύριε Παπαγιωργίου, μάλλον δεν με ακούτε και καλό θα ήταν σαν Πρόεδρο Συμβουλίου να σέβεστε όλες τις παρατάσεις. Το πηλίκο αυτό που ανέφερα προηγουμένως δεν το ανέφερε κανένας. Ούτε ο κ. Βάβας ήξερα να μου απαντήσει αν υπάρχει το 0,10. Συγγνώμη, τώρα αν ξέρετε εσείς θέλετε να μου απαντήσετε εσείς. Όχι, όχι, γιατί το πηλίκο δεν είπατε, λέω για αυτά που λέτε τώρα. Λέω ότι περβήκατε τον χρόνο που καταπολύ, αυτό λέω. Οι προηγούμενοι κεφαλείς μίλησαν γιατί είμαι πολύ καλός στο μέτρημα, να ξέρετε άμα θέλετε να βάλουμε διαγωνισμό, πολύ περισσότερο για το συγκεκριμένο θέμα. Έχετε αυτή την τάση γενικότερα, αν βαριέστε μπορείτε να πάτε μια βόλτα έξω, να τελειώσω και να ξαναρχίσετε. Ναι, ο τρόπος που το λέτε όμως, έχει ένα νυμό ο άλλος όταν θα σέβεστε το συνομιλητή, όταν έχει έναν υπό σκέψη και θέλει να διατυπώσει κάποια πράγματα θα το σέβεστε. Γιατί πολλές φορές δεν υπερφέρονται. Μπορείτε να μονομετρήσετε και όλα. Αλλά σας παρακαλώ ολοκληρώστε να τελειώνουμε. Ε, δεν μ' αφήνετε όμως κύριε Βαβαγιωριών, θα είχα ολοκληρώσει ήδη. Και αυτό το κάνετε εν τέχνος. Αν δεν έχετε όρεξη και διάθεση να ακούσετε, μπορείτε να... Πάλι με προσβάλλετε και δεν σας το επιτρέπω. Και τι σας το επιτρέπω εγώ. Μπορώ να μιλήσω, τέλος πάντων. Επομένως, ξαναεπανέρχομαι, από εκεί που το ξανανέφερα, ότι είναι κοινωνικά άδικοι γιατί με τους συντελεστές που προτείνει στην πραγματικότητα υποχρεώνουν τους πολλούς στοχούς στους κατοίκους να πληρώνουν τα τέλη που κανονικά αντιστοιχούν στις επιχειρήσεις. Η σχέση ανάμεσα στο συντελεστή για την κατοικία και το υψηλότερο συντελεστή, όπως είναι διατυπωμένη η συνεισήγηση, για τις επιχειρήσεις έρχεται 1 προς 4,1, 1,75 προς 4,8 που είναι περίπου 1 προς 2,8. Ενώ ακόμα και το νομικό πληρέσιο που επιτρέπει αυτή η σχέση να φτάνει ως και το 1 προς 10. Ουσιαστικά είναι περιβαλλοντικά άδικοι γιατί τσουβαλιάζοντας όλες τις επιχειρήσεις σε ένα συντελεστή, δεν δίνει κανένα κίνητρο για μια πραγματική μείωση των απορριμάτων. Και είναι πρόχειρη για την ατεκμηρίωτη πολλές φορές, γιατί ουσιαστικά ορίζει όλους τους συντελεστές στην τύχη, χωρίς να δίνει κανένα πραγματικό στοιχείο για τα πόσα απορρίματα παράγει κάθε χρήση, παρότι σύμφωνα με το νόμο, οι συντελεστές θα πρέπει να βασίζονται και σε τέτοιες εκτιμήσεις. Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι προφανώς θα καταψηφίσουμε και πολλές αυξήσεις, παράδειγμα, όπου λένε 25%, ενώ υπάρχουν ευαίσθητα κοινωνικά τιμολόγια και μιλάνε για τους απόρους, για τους ανέργους, κατά εμάς οι άποροι και οι μακροχόνοι άνεργοι δεν έπρεπε να πληρώνουν καθόλου τέλει. Και θα έπρεπε να υπάρχει και νέα αύξηση σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις, μεγάλες επιχειρήσεις και γνωρίζετε πολύ καλά και με κριτήρια, όχι μόνο τετραγωνικά μέτρα, ξαναλέω, και τον λόγο των απορριμάτων, που υπάρχουν αυτά τα στοιχεία και επιστημονικά και πανεπιστήμιο υπάρχουν, έχουν γίνει έρευνες συγκεκριμένες και τρόπι που μπορεί η Δημοτική Αρχή να τα ελέγξετε τα πράγματα. Και να μην είμαστε στατετριμένα, γιατί αρχικά σαν τη Δημοτική Αρχή είπατε ότι θα αλλάξετε αρκετά πράγματα, προφανώς δεν προλαβαίνεται σε 80 μέρες, αλλά βλέπω μια συνέχεια των προηγούμενων διοικίσεων και σε αυτό που είναι πολύ σημαντικό. Επομένως υπάρχει μια ταύτηση και μια σύγκριση απόψε. Κύριε Κόντα. Κύριοι συνάδελφοι, με ιδιαίτερη προσοχή ακούσαμε όλες τις απόψεις, αλλά κυρίως θέλω να πω ένα μεγάλο μπράβο στον Αντιδήμαρχο για την σπουδαία δουλειά που έχει κάνει. Και να πω ότι όταν μιλάμε για ανταποδοτικά, εννοούμε ότι οι υπηρεσίες οι οποίες γίνονται και καταβάλλονται χρήματα γι' αυτές θα πρέπει να είναι καθαρά ανταποδοτικές. Στην προσπάθειά του κ. Αντιδημάρχου, του κ. Βάββα, να μειώσει τα τέλη στον κυρίως όγκο του δήμου, δηλαδή στην πόλη, που είναι αξιοσημείωτη, θα του προτρέψω να ολοκληρώσει τη διαδικασία καταμέτρησης των τετραγωνικών, είναι πεδίο δόξης λαμπρών, είναι δύσκολο έργο, ωστόσο θα δώσει την ευχαία και την ευνατότητα μιας ακόμη περαιτέρω μίωσης και ουσιαστικής ανακούφισης των πολιτών που καλούνται να πληρώσουν σε σχέση με τους υπόλοιπους ακόμα περισσότερα. Στο δε δεύτερο σκέλος, που μιλάμε για τη διαδικασία εξ ορθολογισμού, πράγματι και προβλέπεται και επιβάλλεται να γίνει κάτι τέτοιο. Θα περίμενα αφαιρεπήν αυτό που λέμε στην παιδινή, να μην λέμε μισόλογα, τι 0,64 που λέτε, τι 0,75 να ολοκληρωθεί και να μην υπάρχει κανένα θέμα του χρόνου θα έρθει πάλι για εξ ορθολογισμού. Η μίωση που επιχειρείται εκεί που επιχειρείται η μίωση, διαπιστώνω και διακρίνω ότι είναι στοχευμένα. Αν δεν θέλετε να έχουμε ακόμα πιο δίκαιη κατανομή, μπορούμε φεριπίν να μειώσουμε στον Πυζάνη εκεί όπου υπάρχουν οι φτωχικές κατοικίες, αλλά να αυξήσουμε εκεί που υπάρχουν οι βίλες. Είναι απλά πράγματα και νομίζω ότι τα έχετε κατανοού και προς αυτή την κατεύθυνση θα ολοκληρώσετε στην επόμενη χρονιά μια προσπάθεια που επαναλαμβάνω και πάλι, εάν δει κανείς τις διαφορές που υπάρχουν στα δηλούμενα τετραγωνικά και στα τετραγωνικά της πραγματικότητας, θα διαπιστώσει σημεία και τέρατα. Προς αυτή την κατεύθυνση, πιστεύω ότι και οι υπηρεσίες του Δήμου θα συνδράμουν ούτως ώστε το αποτέλεσμα να είναι ευεργετικό για τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών. Ως αναφορά για την εισήγηση του κ. Γιοτίτσα που ανέφερε ότι παρέμειναν αυξημένα τα τέλη από την εποχή που είχαμε εμείς στη Δημοτική Αρχή. Πρώτον, γιατί δεν τα μείωσε. Δεύτερον, γιατί ακόμα και σήμερα δεν συμφωνεί στη μείωση. Δεν θα ασχοληθώ περισσότερο. Είναι ανάξιο της ουσίας του θέματος. Και προς την κατεύθυνση αυτού βεβαίως στηρίζουμε την πρόταση όπως κατατήθηκε από τη Δημοτική Αρχή. Κύριε Παρζόκα. Τότε την έκλυσή μου για όσους έχει καλευθεί από τους προηγούμενους να μην επαναβάνεστε. Κύριε Παρζόκα. Κύριε Πρόεδρε, η μάχη του Μπιζανίου έγινε πριν 106 χρόνια, αλλά φαίνεται ότι αξιωματική αντιπολίτευση θέλει να την επαναφέρει εμέσως και φέτος, απλώς κάνοντας αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Διότι και στην περασμένη συνεδρίαση είδαμε μια οξυνσή του κλίματος για δευτερεύοντα θέματα όπως ήταν το θέατρο και πόσα τετραγωνικά θα έχει η δημοτική κοινότητα Ιωαννίνων ή μια επίθεση στον κύριο Αϊβατίδη για μια τελείως δευτερεύουσα υπόθεση. Τι κάνουμε σε αυτή τη συνεδρίαση, τολμάμε, η δημοτική αρχή τολμάει να κάνει το βήμα. Αυτό που δεν τόλμησε να κάνει επί 5 χρόνια η προηγούμενη δημοτική αρχή. Είναι λέει άδικο να αυξηθεί στην παιδινή λιγάκι το τέλος. Όχι, είναι δίκαιο. Το παλιό ήταν το άδικο, διότι ο λόγος της τιμής στα Γιάννενα προσυντιμεί στην παιδινή ήταν 3,4. Και τώρα δεν έρχονται στα ίσα βέβαια, είναι 2,7. Είναι απλώς κλείνει η ψαλίδα. Και πάλι οι κάτοικοι της παιδινής πληρώνουν λιγότερα από τους κατοίκους της Ανατολής και τους κατοίκους του Κατσικά. Ποια ήταν η νοοτροπία η παλαιά, μη θύγεται τα κακώς κείμενα. Αν είναι αμεληταία η μείωση από 1,85 στο 1,75 για την πόλη, γιατί είναι σημαντική η ίδια αύξηση για την περιοχή της παιδινής. Επιτέλους, θα πρέπει κάποιος να προσπαθήσει να επιτύχει αυτή την περιβόητη, την λέω περιβόητη, γιατί πολύ συζητιέται σύγκλιση. Εμείς είχαμε χρησιμοποιήσει, η παράταξη Γιάννενα τώρα, πρώτη τη λέξη σύγκλιση την περασμένη πενταετία. Και προκαλούσαμε συνεχώς να ξεκινήσει μια προσπάθεια, που μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα μια δημοτική αρχή να την ολοκληρώσει. Αλλά να βάλει ένα πλάνο, μακρόπνοο, να πούμε σε 10 χρόνια, σε 15 χρόνια, θα πληρώνουμε όλοι τα ίδια. Αυτό απαιτεί ο νόμος. Και χαιρετίζουμε την απόφαση της σημερινή, η οποία έχει συμπεριληφθεί και στο πρακτικό της σύμπραξης που υπογράψαμε, οι παρατάξεις που συνδιοικούν σήμερα το Δήμο. Είναι ένα θαραλέο βήμα και είμαι σίγουρος ότι θα συνεχιστεί και την επόμενη και με τη μεθεπόμενη χρονιά. Για το λόγο αυτό, υπερψηφίζουμε την πρότεση του κ. αντιδημάρχου. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε να απαντήσω σε δυο ρωτήσεις που έκανε ο κ. Νάτσες. Όσον αφορά το πράσινο ταμείο, ετοιμάζεται ο φάγγελος για να κατατεθεί 15-12 στον περιφέρον για τη χρηματοδότηση. Όσον αφορά το ΖΜΑ, το είπατε και μόνος ότι όντως είναι ευθύνη της περιφέρειας. Εγώ μιλάω τακτικά με την περιφέρεια, με τον κ. Παπαγιάν συγκεκριμένα. Είναι έτοιμο ως έργο, απλώς περιμένουν από την ΔΕΙ να γίνει σύνδεση. Το πότε δεν το ξέρουν. Εγώ μιλάω μια φορά τη δωμάδα και κάθε φορά που μιλάω, ρωτάω τι γίνεται με αυτό το θέμα. Ευελπιστούμε να τελειώσει νωρίς, όπου και πέρα μετά θα δούμε πώς θα ξεκινήσει η λειτουργία της. Μα δεν ξέρουμε ακόμη, κ. Νάτση, πώς θα ξεκινήσει. Το κατανοώ ότι λέτε. Όχι, να σας πω όμως κάτι. Όταν σήμερα τα προημοτεφόρα πάνε ένα δρομολόγιο στο Ρευθεροχώρι, εδώ θα πάνε δύο. Άρα σημαίνει ότι θα έχουμε καλύτερη αποκομμυδή. Θα έχουμε μεγαλύτερο φόρτο, το κόστος όμως θα είναι το ίδιο. Άφηστε τις ειρωνίες, κ. Ζουμπά, αφήστε τις ειρωνίες. Δεν σας επιτρέπω. Και να κάνω ένα και γενικό σχόλιο. Εδώ, όντως, θα πρέπει να συγχαρούμε τον αρμόδια τη δήμαρχο, τον κ. Βάβα, γιατί με μεγάλο κόπο έφερε αυτή την εισήγηση μετά από πρόταση της δημοτικής μας αρχής, που είχε το θάρρος να άρει αδικίες. Αλλά δεν είδα κανένα να μιλήσει από την προηγούμενη δημοτική αρχή για το δήμο Παμβότιδος. Για το διαμέρισμα της Παμβότιδος, που μέχρι τώρα πληρώνα ένα ευρώ, αλλά κανένας όμως. Εδώ, λοιπόν, αυτό που προσπαθήσαμε ως δημοτική αρχή είναι να συγκλίνουμε προς την ισονομία και ισοκατανομή όσον αφορά τις αδικίες που υπήρχαν. Παρ' ό,τι ο κ. Διωτήτσας είναι από την περιοχή, ο κ. Δήμαρους και τόση άλλοι δω δημοτικοί σύμβουλοι δεν άκουσα να πουν μια κουβέντα γι' αυτό το πράγμα. Παραμιλάμε για το ένα λεπτό και για τα πέντε λεπτά. Φυσικά και ως δημοτική αρχή έχουμε το θάρρος να πούμε ότι όντως ξεκινάμε μια μείωση στις περισσότερες περιοχές και φυσικά, εάν προκύψουν ωφέλη και από την αποκομμενή κ. Εννάτση, εδώ είμαστε την επόμενη χρονιά να μειώσουμε ακόμη περισσότερο. Βασικά θα ξεκινήσουμε με τρεις προτροπές ως προς τη δημοτική αρχή. Να προχωρήσει άμεσα αυτό που ανέφερε και ο πρώην αντιδήμαρχος εδώ πέρα ο κ. Βάβας. Το πράσινο σημείο, η ανακύκλωση, δεύτερον και στην επόμενη κατάρτιση όσον αφορά τα δημοτικά τέλη να γίνει η διαμόρφωση των ζωνών ότως ώστε να υπάρχει απόλυτη σύγκλιση σε όλες τις έδρες των πρώην καποδροστιτιακών δήμων. Αυτό που ήθελα να τονίσω ιδιαίτερα και το οποίο ήταν ζητούμενο για τους πρώην συνταχθέντες όσον αφορά τα δημοτικά τέλη είναι η διαφάνεια. Ένα ζητούμενο το οποίο σήμερα επιλύεται γνωρίζουμε από πού και ποιο δημοτικό διαμέρισμα τι πληρώνεται και τι εισπράττει ο δήμος. Άρα λοιπόν υπήρχε ζητούμενο αυτό σε όλα τα προηγούμενα πέντε χρόνια. Το ζητούσαμε επίμονα ως αντιπολίτευση. Ευτυχώς για πρώτη φορά φέτος η δημοτική αρχή τολμάει με συγκεκριμένα στοιχεία να γνωρίζει ο κάθε δημοτικός σύμβουλος τα τετραγωνικά μέτρα τα οποία χρειάζονται γιατί αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η χρέος των ανταποδοτικών τελών. Ένα άλλο το οποίο ήταν ζητούμενο όσον αφορά τα ανταποδοτικά τελή ήταν ο ενιαίος συντελεσμός μεταφορά τις πληροτροφικές μονάδες και τα πληρονομιοστάσια. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί στα προηγούμενα πέντε χρόνια το πληρονοτροφείο που ανήκει στο Δήμο Ανατολής ήταν διαφορετικό από το πληρονοτροφείο που ανήκει στο Δήμο Παμβότιδος. Έρχεται εδώ πάλι η Δημοτική Αρχή και κάνει μια ενιοποίηση, δίνει ένα συγκεκριμένο τίμημα όσον αφορά τα τετραγωνικά μέτρα που θα πρέπει να πληρώνουν τα πληρονοτροφεία. Επίσης αναφέρθηκε προηγουμένως από τον κ. Γιοντίζα και το λέω αυτό ότι μιλάει από τη μία πλευρά ότι θα πρέπει να γίνεται σύγκλιση και από την άλλη στο τέλος της τοποθέτησής του αναφέρθηκε ότι θα πρέπει να διαφορεμπηθεί η έδρα του δημοτικού διαμερισμού περάματος. Δεν καταλαβαίνω. Ή θα είμαστε με τη σύγκλιση ή δεν θα είμαστε. Δεν μπορεί να διαφορεμποιούμε στις τοποθετήσεις μας. Και τέλος αυτό το οποίο θα προτείνω προς την Δημοτική Αρχή στην οποία μετέχω και εγώ είναι εκτάξιστε να προχωρήσει άμεσα στη διαδικασία των ζωνών για να λυθεί το πρόβλημα ούτως ώστε να μην υπάρχουν αδικίες. Σε ευχαριστώ. Χαίρομαι πάρα πολύ γιατί θα πιαστώ από την κουβέντα του κ. Μάτζι. Σχετικά με τις ζώνες. Αλλά πριν τις ζώνες λίγο ήθελα να σταθώ και στην κουβέντα που γίνεται και στον τύπο αλλά και εδώ μέσα. Γενναιότητα, τόλμη και από τη Δημοτική Αρχή αυτή αλλά και από τον κ. Γιωτίτσα πριν γενναιότητα. Εμείς δεν θεωρούμε ότι έγινε κάτι γενναίο στα τέλη. Γενναίο με την έννοια του γενναίου και της τόλμης. Συζώνες. Πέρυσι τέτοιο καιρό ήταν το δεύτερο δελτίο τύπου που έβγαζε η παράτεξη για έναν εποχή. Είχε βγάλει ένα για το Δημαρχείο. Ήταν η συζήτης πέρυσι για τα δημοτικά τέλη. Ο καθορισμός τους πρέπει να γίνει από μηδενική βάση έλεγε η παράταξη της Δημοτικής Αρχής. Και για τον εξορθολογισμό αλλά κατέληγε και την μείωση των κοστών και έλεγε στο τέλος δημιουργία ζωνών για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και χρήσεις. Καθορισμός έως πέντε ζώνες με χαρακτήρα αγροτικό, υμιαστικό, αστικό κτλ. Η παράταξη Λιάννενα τώρα, τη βδομάδα των εκλογών, ένα από τα προαπετούμενα το οποία θέτει είναι τα δημοτικά τέλη. Σύγκλιση δημοτικών τελών και αντικειμενικά κριτήρια θέσπισης ζωνών. Η θέσπιση ζωνών θα ήταν μια γενέα απόόθαση από τη Δημοτική Αρχή σήμερα. Εφόσον δεν έρχεται δεν έχουμε καμιά γενναιότητα και τόλμη. Στο πλαίσιο της ισονομίας συνολικά υπάρχει μια παθογένεια που αναπτύχθηκε και στην κουβέντα εδώ. Ακούσαμε τον κ. Πιχα πριν είπε για την Παμβότιδα, τον κ. Νάστο πριν είπε για τον Πιζάνι. Υπάρχει μια παθογένεια δέκα χρόνια στη λειτουργία του δήμου που έχει να κάνει με την ίδια λειτουργία των πρωινδημοτικών ενωτήτων των πρωινδήμων. Μια λογική σταυροδοσιαίας, μια λογική ψηφοθυρίας η οποία δημιουργεί παθογένειες και στα ταποδοτικά τέλη. Η δημιουργία των ζωνών λύνει και αυτό το ζήτημα. Και το λύνει έντονα. Και μάλιστα το λύνει και στο ζήτημα ισονομίας. Δηλαδή, εμείς το είπαμε και προεκλογικά και το λέμε και τώρα. Ότι αυτή η λύση είναι για τα ταποδοτικά τέλη και είναι τώρα. Δεν έχει καμιά διαδικασία σύγκλησης αυτό το πράγμα. Είναι δηλαδή αδιανόιτου δέκα χρόνια πιχεί ένα διαμέρισμα στη Βρυσούλα να πληρώνει διπλάσια τέλη από το ίδιο διαμέρισμα στην Αγιάνη, στην Ανατολή. Κατομέτρα διαφορά. Το ίδιο συμβαίνει σε όλο το εύρος του δήμου. Σε αυτό το κομμάτι μετά. Γιατί θα πρέπει να γίνει αυτός ο εξορθολογισμός των ζωνών. Και μετά θα αρχίσουμε να συζητήσουμε και αυτό που είπε ο κ. Πατσούρας. Ο δείκτης ένα προς δέκα που είπε, και υπάρχουν και άλλοι τέτοιοι δείκτες όπως οι αντικειμενικές ζώνες για τα κινητά στο δήμο, είναι για ένα στοιχείο ταξικότητας των αντικειμενικών τελών. Γιατί ναι, αντιθέσει με το δημόσιο λόγο που εξέφερε και ο δήμαρχος από την Εσυμμερίδα, ναι, υπάρχουν τάξεις και στα Ιάννουνα. Και προφανώς είναι άλλη η καμαριέρα που δουλεύει στο ντουλάκ και άλλο το ίδιο το ξενοδοχείο. Και στα δημοτικά τέλη που πληρώνουν και στην εργασία εκεί τους σχέσεις και σε όλα. Γιατί θα πρέπει να πω με κάποια στιγμή ότι και αυτά τα ξενοδοχεία στα Ιάννουνα που πληρώνουμε για τον τουρισμό και και και και φέρνουν κάποιους χιλιάδες τουρίστες στην πόλη. Αυτοί κάνουν απορρήματα. Ποια είναι την αποδοτικότητα? Τα απορρήματα που δημιουργούν οι χιλιάδες των τουριστών, χιλιάδες, αυτά τα νούμερα οι χιλιάδες και τα ξέρουμε έτσι, η επισκεψιμότητα και οι