Εξωτερική μορφολογία Δεκάποδου Καρκινοειδούς (1/5) (Natural History Museum of Crete, 2015)
: Οι γαρίδες που θα εξετάσουμε σήμερα είναι μακρόωροκαρκινοειδές, τα καρκινοειδή είναι υπόφυλλο του φύλου των αρθροπόδων και όπως όλα τα αρθρόποδα έχουν κάποια χαρακτηριστικά όπως έχει αμφίπλευρη συμμετρία στο σώμα. Δείτε εδώ αυτόν τον επίμικη άξονα. Παρουσιάζει μεταμέρια στο σώμα, εδώ τα διάφορα μεταμερί. Σε κάθε μεταμερές ή σωμίτη όπως λέγονται αλλιώς από τα μεταμερί, σε κάθε λοιπόν σωμίτη υπάρχει ένα ζεύος εξειδικευμένων εξαρτημάτων που στην περίπτωση της γαρίδας και όλων των καρκινοειδών είναι δυσχηδοί. Τέλος όλο το σώμα καλύπτεται από ένα σκληρό περίβλημα τον εξοσκελετό. Τα μεταμερί της γαρίδας οργανώνονται σε δύο τάγματα. Το πρώτο τάγμα είναι ο κεφαλοθώρακας που περιλαμβάνει πέντε κεφαλικούς σωμίτες και οχτώ θωρακικούς σωμίτες και το άλλο τάγμα είναι η κοιλιά που περιλαμβάνει έξι κοιλιακούς σωμίτες. Ας δούμε πρώτα το τάγμα της κοιλιάς. Στη κοιλιά στο πίσω μέρος υπάρχει το τέλσο. Αυτή εδώ η σκληρή προεκβολή. Το τέλσο μαζί με το έκτο κοιλιακό μεταμερές σχηματίζουν την ουρά. Χαρακτηριστικά εξαρτήματα του έκτου κοιλιακού μεταμερούς είναι τα ουροπόδια. Στα υπόλοιπα πέντε κοιλιακά μεταμερί υπάρχουν από ένα ζεύγος πλεοποδίων. Τα πλεοπόδια, το λέει και η λέξη, βοηθούν την γαρίδα να πλέει. Επίσης το πρώτο και δεύτερο ζευγάρι πλεοποδίων τροποποιούνται σε γωνοπόδια κατά κάποιο τρόπο. Θα τα δούμε καλύτερα όταν θα δούμε το αναπαραγωγικό σύστημα. Λοιπόν, όσον αφορά τώρα τον κεφαλοθόρακα. Στον κεφαλοθόρακα έχουμε από πίσω προς τα εμπρός πέντε ζεύγι βαδιστικών ποδιών. Ένα, δύο, τρία, τέσσερα, πέντε, τρία ζεύγι γναθικών ποδιών. Τα άλλα είναι από κάτω, θα τα δούμε όταν ανοίξουμε το κάλυμα του κεφαλοθόρακα. Δύο ζεύγι κατογνάθων και ένα ζεύγος ανογνάθων. Επίσης έχει ένα ζεύγος κεραιών, που είναι αυτό εδώ, και ένα ζεύγος κεραιηδίων, που είναι αυτό εδώ. Τώρα θα αφαιρέσουμε ένα πόδι, κατά προτίμηση το τέταρτο βαδιστικό, για να δούμε τα μέρη των ποδιών.