7η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2020 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2020)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE που θέτει το Υπουργείο. Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε τη συνεντριάση μέσα από αυτό, είτε να τις κάνουμε τηλεφωνικά. Θεωρούμε επειδή είμαστε σε μια νέα εποχή, πρέπει να εκμεταλλευτούμε τη τεχνολογία. Στην πράξη βέβαια θα φανεί αν είμαστε ικανοί να τη χρησιμοποιήσουμε, που πιστεύω πως είμαστε, και αν βέβαια η τεχνολογία θα μας αντέξει. Τι σημαίνει αυτό. Ο κ. Μιχαηλίδης τις προηγούμενες ημέρες επικοινώνησε με όλους σας, και επειδή σας βλέπω εδώ χαίρομαι γιατί έγινε πολύ καλή δουλειά, σας έδειξε πώς δουλεύει η πλατφόρμα, σας προγραμμάτισε τους υπολογιστές από μακριά ό,τι μπορούσε να γίνει, είμαστε έτοιμοι λοιπόν, είμαστε εδώ. Η πλατφόρμα έχει κάποιες δυνατότητες μεγάλες, αλλά έχει κάποιες αδυναμίες. Για τα τεχνικά θέματα θα δώσω τον κ. Μιχαηλίδη να μας εξηγήσει, και με βάση αυτές τις τεχνολογικές ιδιαιτερότητες θα πρέπει να πορευτούμε. Να δώσω πρώτα τον κ. Μιχαηλίδη να μας πει κάποια τεχνικά θέματα σε όλους μας, και κατόπιν θα πάρω πάλι εγώ τον λόγο. Κύριε Μιχαηλίδη. Δεν χρειάζεται να πω κάτι το ιδιαίτερο, εξήγησα σε όλους πώς θα αντιδουγούμε. Αυτή τη στιγμή βλέπω ότι ο κύριος Παπάς και ο κύριος Κουνάκου έχουν ανοιχτά μικρόθωνα, θα πρέπει να τα κλείσουν. Και όπως είπα, θα πρέπει όλοι, όποιος θέλει να ζητήσει τον λόγο, μπορεί να το ζητήσει πατώντας πάνω στο participants. Άμα είναι σε tablet, πατάει πάνω στο όνομά του και raise hand, σηκώνει το χέρι. Αν είναι στον υπολογιστή, το εικονίδιο είναι στην καρτέλα κάτω. Νομίζω το δοκιμάσαμε με όλους, οπότε όλοι ξέρουν πώς ζητάνε τον λόγο. Ο κύριος Πεφάνης πρέπει να ελέγχει πόεδες ή πρέπει να ελέγχεις, να έχεις ανοιχτή την καρτέλα να βλέπεις ποιος ζητάει τον λόγο. Σίγουρα δεν θα πάνε όλα ιδανικά, αλλά νομίζω ότι θα τα καταπέρουμε. Άμα θέλετε κάτι τεχνικό στην πορεία, είμαι στη διάθεσή σας. Είναι εκεί και ο κύριος Τσαρουχάς, νομίζω, οπότε δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Οπότε, όπως είπε ο κύριος Μιχαηλίδης, πατάμε να σηκώσουμε το χέρι για να σας δώσω τον λόγο. Δεν πρέπει να βγάζετε μιούτ, να παίρνετε το λόγο, γιατί καταλαβαίνετε ότι αν μιλάντε δύο και τρεις άνθρωποι, θα υπάρξει πρόβλημα. Και ένα άλλο που δεν είπε ο κύριος Μιχαηλίδης, επειδή παρουσιάστηκε κάπου αλλού, υπάρχει ο κύριος κάποια στιγμή να πέσει πλαστό. Όταν το είπε ο κύριος Μιχαηλίδης, πατάμε να σηκώσουμε. Και βέβαια, έχει να κάνει με τη διάρκεια του συμβουλίου. Σας έστειλα την Παρασκευή το βράδυ μία email σε όλους, περιγράφοντας μία διαδικασία, προσπαθώντας να περιορίσουμε το χρόνο εκμεταλλευόμενοι αυτό το σύστημα, έτσι ώστε να κάνουμε ένα συμβούλιο και να έχετε όλοι τον λόγο, όπως πρέπει να έχετε όλοι τον λόγο, αλλά θα σας παρακαλέσω να είστε συγκεκριμένοι και περιορισμένοι στον χρόνο. Επό αυτού, λοιπόν, προτείνω να μειώσουμε το χρόνο, οι επικεφαλείς των παρατάξεων, να μιλήσουν τρία λεπτά, αντί για εφτά που δικαιούνται, και οι δημοτικοί σύμβουλοι, αν είναι απαραίτητο, να μιλήσουν ένα βία ενάμιση λεπτό, γιατί καταλαβαίνετε, τα αναφέραμε προηγουμένους, αλλιώς θα ξεφύγουμε. Επίσης, τα θέματα στα οποία θα συγκεντρωθούμε έχουν να κάνουμε τις τρέχουσες καταστάσεις. Νομίζω πως δεν είναι της ώρας να συζητήσουμε θέμα όπως η στάση που ξυλώθηκε σε μια περιοχή ή όχι. Αυτά για οτιδήποτε είναι απεσία, νομίζω ότι με την υπηρεσία, είτε με τον δήμαρχο, είτε με τον αντιδήμαρχο, μπορούμε να έρθουμε σε επικοινωνία, έτσι ώστε να βοηθήσουμε όλη τη διαδικασία λειτουργίας του δήμου. Λοιπόν, σας ευχαριστώ που είστε όλοι εδώ. Να το κάνουμε το συμβούλιο περιεκτικό, ουσιαστικό και να κάνουμε και οικονομία του χρόνου. Είναι δύσκολες οι στιγμές. Είμαστε όλοι εδώ και θα προχωρήσουμε. Λοιπόν, το λόγο στον κύριο δήμαρχο για να μας ενημερώσει για κάποια θέματα και προχωράμε. Λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελτοι, ότως όπως είπε ο πρόεδρος, είναι το πρώτο διαδικτυακό συμβούλιο. Είναι πράγματι μια πολύ ιστορική στιγμή για τον δήμο και από εδώ και πέρα νομίζω ότι θα το εφαρμόζουμε σωστά είτε για τις επικοινωνίες με τους αρχηγούς των παρατάξεων, οπότε ο καθένας από εμάς πρέπει να δώσει την σύνδεσή του για να μπορούμε να μιλάμε, είτε για οποιαδήποτε έκτακτα θέματα. Για να είμαστε λοιπόν σύντομοι, θα αναφερθώ λίγο έτσι. Με λείπησε λίγο το γεγονός, αφενός μεν η επιστολή του κυρίου Ξανθόπιου, που θεωρώ ότι ήταν από υπερβάλλον ζήλο, ότι δεν υπήρχε μια περίπτωση να θυμώσουμε κάποιον, κύριε Ξανθόπιου. Ο λόγος που έστειλε την επιστολή ο Πρόεδρος, ήταν αυτός που σας εξήγησε ότι δεν ξέραμε τι γίνεται με το πρόγραμμα. Παρ' όλα αυτά όμως, επειδή δεν θέλω να υπάρχει η υπόνοια ότι προσπαθούμε να θυμώσουμε το Δημοτικό Συμβούλιο, η συζήτηση θα γίνει έτσι όπως θέλετε. Και επίσης και την επιστολή όλων των παρατάξεων για τα οικονομικά μέτρα. Νομίζω ότι θα ήταν πέρα από αυτό, το δημοσιεύουμε στις εφημερίδες και κάνουμε αυτό όλο που κάναμε, ούτως ή άλλως ο Δήμακος σήμερα, ο Δήμος σήμερα, θα συζητούσαμε επάνω στα θέματα του κορωνοϊού. Και θα σας εξηγήσω κάποια στιγμή για ποιο λόγο δεν πήκανε τα οικονομικά μέτρα σήμερα. Διότι δεν πήκανε γιατί έπρεπε αυτά να γίνουν συγκεκριμένα. Δηλαδή η υπηρεσία πλέον να πει ότι αυτά είναι τα μέτρα, αυτό έχουμε, αυτό θα κάνουμε, ούτως ώστε να ψηφίσουμε από αυτού του θέματος. Παρ' όλα αυτά όμως επειδή δεν θέλω να δημιουργείται αυτός ο θόρυβος και πρέπει να είμαστε ενωμένοι αυτή τη στιγμή στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης που υπάρχει και απέναντι στους επαγγελματίες, μπορεί να με κατηγορίσετε σε ό,τι θέλετε. Αλλά όμως, στο θέμα αυτό, δεν νομίζω ότι έγινε κάτι μια παράλειψη, είτε για να σας νιώσει, είτε για να γίνει οτιδήποτε άλλο. Άρα λοιπόν, σήμερα θα συζητήσουμε σε πρώτη βάση για τα οικονομικά, διότι νομίζω τα άλλα θέματα θα σας τα πω. Έχετε πάρει αρχητεί το παρατάξενο, έχετε πάρει τα μέτρα που έχουν επαρθεί, οπότε να μην τρώμε πολύ χρόνο στο να ξαναλέμε πάλι τα ίδια πράγματα. Όποιος θέλει να προσθέσει κάτι σε αυτά, ή ακόμα να διορθώσουμε κάτι που είναι λάθος, είναι εδώ. Είμαστε εδώ για να το συζητήσουμε. Τώρα, θέλω να σας πω επίσης, για να προτού κλείσω, θέλω να σας πω ότι πέρα από τα μέτρα, γι' αυτό που θα ήθελα να σας συνημερώσω, είναι η πολύ καλή δουλειά και πρέπει να είμαστε υπερήφανοι ως δήμος για τους υπαλλήλους που έρχονται τόσο στην καθαριότητα... Κύριε Καλπακίδη, μπορείτε, παρακαλώ, να κλείσετε το μικρόφωνο, γιατί ακούω το φωτογραφείο σας. Λοιπόν, τόσο η καλή δουλειά που κάνει η καθαριότητα, αν και μερικοί βγαίνουν και λένε και δεν αναφέρομαι σε εσάς, σε κάποιους άλλους που προσπαθούν να κάνουν αντιπολίτευση, ότι κακώς σπλένουμε τους δρόμους, τους δρόμους τους σπλένουμε αφενώσουμεν, για να απολυμάνουμε τα τυχόν μικρόβια που υπάρχουν, ό,τι υπάρχει, και αφετέρου είναι μια ευκαιρία να καθαρίσουμε την πόλη. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω την ΔΕΙΑΚΙ, διότι επί τέσσερις μέρες οι άνθρωποι αυτοί μέσα τα λήματα, σε έναν δυοστάσιο προσπαθούν να αποκαταστήσουν μια ζηνιά, όταν οι άλλοι είμαστε κλεισμένοι μέσα στα σπίτια μας. Και φυσικά για το βοήθεια στο σπίτι, που θέλω να σας πω ότι αυτή τη στιγμή το βοήθεια στο σπίτι έχει ενισχυθεί με το προσωπικό των καρπή, με το προσωπικό των παιδικών σταθμών, έχουμε γύρω στα 98 άτομα, εντάξει δεν σημαίνει ότι είναι και 98 καστόντρα, έχουν κυλιώμενα και έχουν εξυπηρετηθεί στα 90 άτομα, δηλαδή 90 συμπολίτες εξυπηρετούνται αυτή τη στιγμή και ο αριθμός αυτός θα αυξάνεται συνέχεια. Λοιπόν, και επίσης έχουμε πάει 6 αυτοκίνητα από όλες τις υπηρεσίες για να μπορούν να μετακινείται εύκολα, να γίνεται εύκολα η βοήθεια στους συμπολίτες και μια εταιρεία που έχει αυτοκίνητο, έχει αυτοκίνητα, πέρα από την ευδωρεάνη που μας έχει δίνει από τη διότατα, θα μας δοθεί ακόμη ένα αυτοκίνητο για να ενισχύσουμε περισσότερο το βοήθεια στο σπίτι. Επίσης θέλω να σας ενημερώσω πρωτού, πάρετε το λόγο, πριν από καιρό, πριν από κάποια εβδομάδα, πριν από δύο εβδομάδες, αν θυμάμαι καλά, ή μία εβδομάδα, δεν θυμάμαι πόσο αρτηβός είναι, πήγαμε με τον κύριο Αντονιάδη, με τον νομίατρο, πήγαμε στις δομές, είδαμε κάποια πράγματα, είδαμε ότι η καθαριότητα είναι ελπής, είδαμε ότι για τα μέτρα αυτά δεν παίρνονται όπως άπρεπε να παρθούν και το βασικότερο είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι ανεξέλεγχτα γέναν έξω από την δομή. Στήλαμε λοιπόν μία επιστολή, έστειλα μία επιστολή στον κύριο Μηταράκη, όπου όλα αυτά τα αναφέραμε. Και προς τιμήν του, και θα τον ευχαριστήσω με επιστολή, απάντησε και είπε ότι σας ευχαριστούμε για αυτά που μας είπατε, θα παρθούν τα μέτρα που πρέπει και το βασικότερο ότι θα μπει πλέον ένας διοικητής σε όλα αυτά τα στρατόπεδα, σε όλα αυτά τα κάμπ, ούτως ώστε να έχει αυτός τον γενικό έλεγχο και όχι ο καθένας ξεφοριστά. Επίσης η αστυνομία περνάει πλέον μέσα από το CAM, έχει στα αραβικά, στα αγγλικά, στα γαλλικά και στα φασι, έχει ανακοινώσεις για να είναι περιορισμένη μέσα στον καταπλησμό και το ίδιο κάνει και η Δημοτική Αστυνομία με ηχογραφημένο μήνυμα που μας έχει στείλει. Και τους ελέγχους τα ξέρετε, δεν χρειάζεται να σας τα πω. Λοιπόν, για να μη σας τρώω όμως το χρόνο, σας ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε. Ωραία. Ποιος θα εκπροσωπίσει την παράταξη, κύριε Στσανακά? Εγώ, κύριε Πρόεδρε, εγώ. Ζητήσουμε, λοιπόν, το θέμα της επιστολής που στείλατε σε συνέχεια, όσον ανέφερε ο δήμαρχος εδώ. Επομένως, κύριε Καλαταρίδη, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά πρώτα. Κύριε Πρόεδρε, ζήτησα τον λόγο για τη διαδικασία, παρακαλώ, Ποτώλιας. Ναι, κύριε Ποτώλια. Καλησπέρα σας, αγαπητοί συνάδελφοι, κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε. Η ιστορική στιγμή είναι γιατί ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση και ακριβώς επειδή είναι πρωτόγνωρη αυτή η κατάσταση, θεωρούμε ότι δεν είναι σωστό, σε αυτή την πρώτη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλλας, εν μέσω πραγματικά της θύελλας για τους δισμότες μας, για το λογαό μας συνολικότερα, να μην ασχολείται αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο αποκλειστικά με το θέμα της πανδημίας και με τις αποφάσεις που πρέπει να πάρει για να βοηθήσει τους ενδυσμότες μας που δοκιμάζονται πρωτόγνωρα. Σωστή και απαραίτητη είναι η απομόνωση, η ατομική ευθύνη, αλλά είναι άδειο πουκάμισο αν δεν συνδυαστεί με την κρατική ευθύνη. Και αυτή η κρατική ευθύνη εντοπίζεται δραματικά στις τεράστιες διαχρονικά ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό και μέσα στο νοσοκομείο μας, και από προχθές έκτισαν τα αγροτικά ιατρίας στα χωριά με ότι αυτό συνεπάγεται στο ότι στις επιχειρήσεις του νομού που δεν έκτισαν δουλεύουν εργαζόμενοι καβαλιότες χωρίς τις κατάλληλες συνθήκες προστασίας, μικροεπανγελματίες να δοκιμάζονται τρομερά σε σχέση με αυτή την κατάσταση. Με λόγο αυτό λοιπόν, ακριβώς επειδή δεν συνεδριάζουμε με αποκλειστικό θέμα τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε αλλά με θέματα ρουτίνας και από ό,τι φαίνεται εξελίσσεται θα εξελιχθεί η συζήτηση στα πρώι μυρίζες διάταξης, εμείς δεν θα πάρουμε μέρος στις συνεδρίες αυτή, καλούμε και τους υπόλοιπους δημοτικούς συμβούλους και τις υπόλοιπες παρετάξεις να κάνουν το ίδιο, θα είναι συνυπεύθυνοι για το γεγονός ότι δεν συζητάει το Δημοτικό Συμβούλιο αποκλειστικά το θέμα αυτών της πανδημίας. Σας ευχαριστώ πολύ. Κύριε Δήμαρχε. Κύριε Ποτόια, καταλαβαίνω όλα αυτά που λέτε αλλά το θέμα μας εδώ αυτή τη στιγμή δεν είναι τι μέτρα πήρε η κυβέρνηση, τι μέτρα μάλλον θα έπρεπε να είχε πάρει η κυβέρνηση και ότι θα έπρεπε να έχει προσωπικό και θα έπρεπε να έχει όλα αυτά ή αν κλείσαν ή δεν κλείσανε οι επιχειρήσεις. Εδώ μιλάμε για το τι μέτρα πρέπει να πάρει ο δήμος, γι' αυτό μιλάμε. Τώρα, από κει και πέρα νομίζετε ότι δεδομένη στιγμή μπορεί να κάνει οτιδήποτε κάτι από τον κράτος, νομίζω ότι γελιόμαστε. Άρα λοιπόν μπορούμε να συζητήσουμε τα του δήμου και τα μέτρα που παίρνει ο δήμος. Το τι κάνει η κυβέρνηση μπορεί να βγάλετε και μια ανακοίνωση και να το πείτε. Λοιπόν, νομίζω ότι κακώς θα φύγετε, διότι το θέμα αυτό αφορά τους δημότες. Αλλά μπορεί να κάνει, είστε ελεύθερος να κάνετε αυτό που θέλετε. Κύριε Ποντόγια, ελπίζω να σας έχουμε εδώ, παρόλα αυτά συνεχίζουμε. Εγώ δεν παρακολουθώ, να γραφτείς τα πρακτικά αυτό που είπα κύριε Πρόεδρε, και με συγχωρείτε που παρεμβαίνω χωρίς να μου δώσει τέτοιο λόγο, θα παρακολουθήσω τη συνειδεία σας, ωστόσο όμως αυτό που προέχει κύριε Δήμαρχε είναι η υγεία των καβαλιωτών. Και η υγεία των καβαλιωτών δοκιμάζεται στο νοσοκομείο. Λοιπόν, αν βγει σήμερα το δημοτικό συμβούλιο, με απόφαση που θα καλεί την κυβέρνηση να καλύψει αυτές τις ελλείψεις, να καλύψει τις ελλείψεις στα χωριά, είναι πάρα πολύ σημαντικό και αν δεν το κάνει είναι σαν να δέχεται αυτή τη λογική της κυβέρνησης, η οποία πετάει την ευθύνη μόνο στον καθένα χωριά και αφήνει, αποποιεί τη δική της ευθύνη. Γιατί η μάχη αυτή θα αντιμετωπιστεί και θα δοθεί στα νοσοκομεία, γιατί είναι μάχη υγείας. Ακριβώς λοιπόν όταν δεν έχεις την υγεία θωρακισμένη, όταν έχεις αυτή την κατάσταση την υγεία, μένουμε στο σπίτι απλώς καθυστερούμε το κακό. Και το κακό θα έρθει και όταν θα βρει σε αυτή την κατάσταση το νοσοκομείο μας, να ξέρετε τότε οι καβαλιότες θα είναι που θα την πειρώνουν. Είναι σημαντικό λοιπόν να πάρει θέση το δημοτικό συμβούλιο για τα χάλια αυτά της υγείας και το νοσοκομείο μας. Σας ευχαριστώ πολύ. Κύριε Καλανταρίδη. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Σύντομος θα είμαι και σε δύο πράγματα θέλω να αναφερθώ. Αν και ο δήμαρχος προσπάθησε λίγο να το καλύψει το θέμα και θα αναφερθώ αρχικά στο email του οποίο έστειλε ο κύριος Πρόεδρος σχετικά με τη διαδικασία. Πραγματικά όταν άρχισα να το διαβάζω είχα την έσθεση, κύριε Πρόεδρε θα μου επιτρέψετε, να πω ότι μας τρολάρατε. Πιστεύω να γνωρίζουμε όλοι τι σημαίνει αυτή η έκφραση. Γιατί δεν είναι δυνατόν να απευθύνεστε σε δημοτικού συμβούλιους οι οποίοι θεωρώ ότι όλοι έχουν αντίληψη της κρισιμότητας της κατάστασης που διανύουμε, μπορούν να σκεφτούν και να πράξουν όπως πρέπει. Θεωρώ ότι αυτό έχει να κάνει με όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου και σε μια διαδικασία η οποία είναι γνωστή ως τηλεδιάσκεψη να μας λέτε ότι θα πρέπει να στείλουμε με μήνυμα τα θέματα τα οποία θέλουμε να ρωτήσουμε και ότι κατά τη διάρκεια της συνέδριασης δεν θα μπορούμε να πούμε κάτι για ένα θέμα ή το οτιδήποτε. Αυτό μου φάνηκε να γίνεται μια τηλεδιάσκεψη η οποία θα παρομίαζε με πραγματικά, θυμήθηκα και με τα παλιά τα χρόνια που κάνανε σπουδές εξ αποστάσεως με αλληλογραφία. Θα το κλείσω εδώ, θα πω ότι ήταν μία άτυχη στιγμή. Καταλαβαίνω την αγωνία σας να μπορέσει η διαδικασία να ευδοκιμήσει αλλά θεωρώ ότι τέτοια μέτρα είναι λάθος. Και μόνο που τα αναφέρετε σε εμάς δεν θα πρέπει να γίνει κατά αυτόν τον τρόπο. Το κλείνω εδώ το θέμα όσο μπορώ πιο ανώδυνα και το δεύτερο στο οποίο θα αναφερθώ πάρα πολύ γρήγορα έχει να κάνει η κυρία δήμαρχε με αυτή την ανακοίνωση την οποία βγάλατε ότι ο δήμος θα φροντίσει τους επαγγελματίες, τους εμπόρους, δεν θα χρειώσει τα ενίκια, θα πάρει αυτά τα μέτρα. Κυρία δήμαρχε στην τελευταία οικονομική που κάναμε μέσω τηλεδιάσκεψης ήταν ένα θέμα που όντως το συζητήσαμε και όπως πολύ καλά γνωρίζετε εσείς και γνωρίζουμε και όσοι ασχολούμαστε τέλος πάντου λίγο με τα δημοτικά ότι αυτό είναι κάτι το οποίο έχει να κάνει καθαρά με το δημοτικό συμβούλιο και με τις δημοτικές παρατάξεις. Θα πω λοιπόν κύριε δήμαρχε ότι ήταν ατυχής η στιγμή που τουλάχιστον έτσι μου μεταφέρθηκε εμένα ή έτσι το διάβασα αν θέλετε γιατί το διάβασα έτσι δεν σας άκουσα να το λέτε ότι ο δήμος αποφάσισε να κάνει αυτό. Θεωρώ ότι δεν είναι η στιγμή που θα έπρεπε ο οποιοσδήποτε και αν βρίσκεται να προσπαθεί σε τέτοιες στιγμές να αποκομίσει πολιτικά ωφέλη. Έτσι θα τα χαρακτηρίσω εγώ κύριε δήμαρχε. Θεωρώ ότι δεν ήταν σωστό από μέρους σας. Θα μου επιτρέψετε να το πω αυτό. Γιατί είναι κάτι ένα βάρος το οποίο θα το επομισθεί το δημοτικό συμβούλιο και όλες οι δημοτικές παρατάξεις κύριε δήμαρχε. Και άρα θα έπρεπε να γίνει όπως ακριβώς ορίζει και ο νόμος και που αναγκαστικά θα γίνει έτσι. Το ότι βγήκατε και το είπατε ουσιαστικά δεν λέει τίποτε. Εμείς οι δημοτικοί συμβούλοι θα πάρουμε αυτή την απόφαση προκειμένου να βοηθήσουμε και όπως πρέπει να το κάνουμε έτσι. Όλους τους δημότες με τους οποίους έχουμε σχέση και βρίσκονται ή θα βρεθούν σε δύσκολη στιγμή. Το κλείνω και αυτό και ολοκληρώνοντας θα πω το εξής κύριε δήμαρχε που έχει να κάνει και με την επιστολή την οποία σας στείλαμε. Γνωρίζετε όλοι ότι μία απόφαση του δημοτικού συμβουλίου δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ. Καταλαβαίνω ότι σίγουρα θα πρέπει να εξειδικευτούν αυτά τα μέτρα τα οποία θα πάρουμε αλλά θεωρώ ότι έχουμε καθυστερήσει και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο όλες οι δημοτικές παρατάξεις το ασπάζονται όσον αφορά το να εξειδικεύσουμε αυτά τα μέτρα. Μάλιστα υπάρχει ήδη το νομοθετικό πλαίσιο από την κυβέρνηση. Θα πρέπει λοιπόν να κινηθούμε ταχύτατα ακριβώς όπως πρέπει να το κάνουμε έτσι ώστε να λάβουμε την απόφαση και να τη λάβουμε πάρα πολύ γρήγορα γιατί όσο περνάνε ημέρες ουσιαστικά χάνουμε χρόνο των οποίων θα εποφελούνταν αυτοί οι οποίοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη δύσκολη στιγμή. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Αν μου επιτρέπετε λίγο γιατί θα σίγουρα θα έχουν και όλοι την ίδια απορία με την πράξη νομοθετικού περιοχωμένου καθορίζει από πότε ξεκινάει. Είτε πάρουμε την απόφαση σε ένα μήνα, είτε την πάρουμε σε μία εβδομάδα είτε την πάρουμε σήμερα, τα μέτρα ισχύουν σύμφωνα με την πράξη νομοθετικού περιοχωμένου από τη στιγμή που βγήκαν ότι κλείνουν τα καταστήματα. Απλώς λίγο για να σας βοηθήσω σε αυτό για να μην νομίζουμε κιόλας ο κόσμος ότι έχουμε χάσει τη χρόνια. Θα μου επιτρέψω να απαντήσω να είναι έτσι, κύριε Δημαρχή. Έτσι, έτσι, Νεηλέκη, θα σου δείξω και την πράξη νομοθετικού περιοχωμένου. Ευχαριστώ πάτως για την επισήμανση. Όσον αφορά το πρώτο σας ερώτημα, κύριε Καλνταρίδη, μην είστε σίγουρος γιατί εσείς ως καθηγητής πληροφορικής γνωρίζετε και το χειρισμό των προγραμμάτων, αλλά έχετε και την άνεση να το κάνετε. Αυτό που ήθελα, θα το ξαναπώ γιατί το είπα και στην αρχή, είναι να θέσουμε κάποια όρια. Και θα παρακαλούσα όλους σας να μη στέκεστε στα σημεία της επιστολής μου, αλλά να σταθείτε και στα υπόλοιπα που λέει ότι ο καθένας είναι ελεύθερος να εκφράσει την άποψή. Και όσον αφορά το χρόνο, κύριε Καλνταρίδη, μιλήσατε 4 λεπτά και 15 δευτερόλεπτα. Είναι δύσκολο να το κρατήσουμε, αυτό θέλω να πω, δεν πειράζει, αλλά είναι δύσκολο εδώ, σε μια ζωντανή διάσκεψη, δεν μπορούμε να το κρατήσουμε. Που σε μια τέτοια. Αυτός λοιπόν είναι και ο λόγος και θα σας παρακαλούσα να προχωρήσουμε παρακάτω. Γιατί κάποιος μπορεί να θέλει να κάτσει 12 ώρες εδώ και να βλέπει αλλήλους. Τουλάχιστον μη θέλετε να μιλήσετε, θα σας ευχαριστώ για αυτό. Άστε καλά, ο κύριος Παπαδόκουλος. Τώρα, αν ακούτε, άνοιξα το μικρόφωνο. Ναι, ναι. Ναι, μπορώ να μιλήσω? Θα σας ακούμε. Ωραία. Γιατί δεν ακούγα, έκανε και διακοπές και δεν ακούγα τη συζήτηση. Αντός, και επειδή δεν το κατάλαβα σωστά να πω, καταρχήν καλησπέρα σε όλους και καλή δύναμη σε όλους μας, ήθελα να ξέρω, σήμερα είχαμε ένα έτοιμα. Το έτοιμα είναι να μπει έκτακτο θέμα και συζήτηση για σχεδόν όλα τα μέτρα, ή μια συζήτηση για την έκτακτη αυτή κρίση που καλεπορεί όλους τους συμπολίτες μας. Βέβαια, άκουσα τον δήμαρχο να λέει ότι επειδή χρειάζεται μια συγκρότηση και μια εισήγηση από τις υπηρεσίες, γιατί μάλλον πρόχειρα έγινε συνέντευξη τύπου, νομίζω ότι θέλει το χρόνο του. Από τι κατάλαβα και από τι άκουσα. Άρα δεν θα κάνουμε σήμερα καθόλου συζήτηση για τα έκτακτα μέτρα, θα μπούμε μόνο στην προημερισία να κάνουμε κάποιες ερωτήσεις συγκεκριμένες και θα προχωρήσει η συζήτηση. Λίγο διευκριμίστε το μου αυτό σας παρακαλώ, διότι έκανε διακοπές και δεν κατάλαβα τι έχει συμβεί. Κύριε Παπαδόπουλε μπορείτε να εκφράσετε την άποψή σας που έχουν να κάνουμε τα μέτρα όπως θα αναγκίνω στο δήμαρχος ή το σχολιασμό του δικό σας και να προτείνετε μέτρα, αν θεωρείτε ότι δεν μας καλύπτουν αυτά, απλά σεβόμενος του χρόνου. Ωραία, ωραία. Άρα ξεκινάω χωρίς να κατηστερώ. Να κάνω μια εξήγηση και να μπορέσω να μιλήσω και συγκεκριμένα. Πρώτα απ' όλα, θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια σε όλους τους δημοτικούς υπαλλήλους που συνεχίζουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους δημότες σε αυτήν την δύσκολη και επικίνδυνη περίοδο. Και ειδικά θα αναφερθώ στα συνεργεία της καθαριότητας, της δαιειάκ, αλλά και του βοήθεια στο σπίτι που εξυπηρετούν όσους δημότητες έχουν ανάγκη. Εμείς, Δήμαρχε, βγήκαμε εγκαίρως στις 28 Φεβρουαρίου και στις 19 Μαρτίου και σου κάναμε προτάσεις άμεσης κινητοποίησης. Προτείναμε τη λειτουργία του συντονιστικού τοπικού οργάνου πολιτικής προστασίας του Δήμου για να σχεδιάσεις τα βήματα που θα κάνεις σε συνεργασία με όλους τους φορείς και την τοπική κοινωνία. Το κάνατε μία φορά, κύριε Δήμαρχε. Κάτω από την υποχρεώση, κατά την άποψή μας, και το εγκαταλείψατε. Πώς γίνεται ο συντονισμός, δεν μπορώ να το καταλάβω. Το δεύτερο που θέλω και σε επισήμανα ήταν ότι σας είπαμε να εξοπλύσετε το Δήμο και τους υπαλλήλους με γεωνομικό υλικό. Μάσκες, γάντια κλπ. Έχει γίνει αυτό? Υπάρχει επάρκεια σε γεωνομικό υλικό? Δεν ξέρουμε. Τρίτον, ενημερώσατε και κάντε μια προετοιμασία όλων των κοινωνικών δομών του Δήμου για να είναι υπαλλή αιτιμοπόλη. Ήρθε βέβαια η απόφαση του Υπουργείου και του ΚΑΝΑΤΟ. Τέταρτον, δημιούργησε ο Δήμος ένα σημείο επαφής και ενημέρωσης όλων των δημοτών με τον αριθμό 25, 13, 500.000. Το κάνατε, αλλά το κάνατε πολύ αργά, στις 17 Μαρτίου. Στις 19 Μαρτίου προτείναμε ένα νέο πακετομέτρο. Πρώτον, είμαστε σε πόλεμο. Όπως χρειαζόμαστε ένα πολεμικό προεπολογισμό. Ο Δήμος δεν περιόρισε, πρέπει, μάλλον δεν θέλω να πω ακόμη, αλλά πρέπει να περιορίσει τις δαπάνες και να ετοιμαστεί να ρίξει λεφτά για την προετοιμασία δημοτών, επιχειρήσεων αλλά και θέσεων εργασίας. Κύριε Δήμαρχε, συμφωνείτε σε ένα τέτοιο μέτρο? Πέρα από τις νομικές λεκτομέρειες που θα τις δούμε στη συνέχεια. Δεύτερον, προτείναμε να στηριχθούν τα μέσα ενημέρωσης για να συνεχίσουν τη ροή υπεύθυνης ενημέρωσης προς τους πολίτες. Να γίνει μάλιστα και μια καμπάνια ως οδιακή κρίση που θα χρηματοδοτηθεί από τον Δήμο. Αλλά για όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Συμφωνείτε κύριε Δήμαρχε? Προτείναμε εμείς το προσωπικό του βοήθεια στο σπίτι να εξυπηρετεί ακόμη και δημότες που δεν ήταν ωφελούμενοι σε προγράμματα του Δήμου. Το αποδεχτήκατε και μπράβο κύριε Δήμαρχε. Εμείς προτείναμε όμως να αυξηθεί ο υπροπολογισμός για το κοινωνικό παντοπολείο και το βοήθημα κοινωνικής ελληνικής. Δεν το ανακαινώσατε και πραγματικά απορώ πώς θα πάμε να βοηθήσουμε τους δημότες μέσα στην κρίση αλλά και μετά την κρίση. Το βάζουμε ξανά και είναι σοβαρό. Εμείς θα κάνουμε την πρόταση στη συζήτηση για το ένα το θέμα, αν δεν κάνω λάθος. Της σημερινής διάταξης. Τέταρτον. Για τις επιχειρήσεις προτείναμε εξόφληση των υποχρεώσεων του Δήμου προς τους επαγγελματίες. Το δεχτήκατε και συμφωνούμε. Κάντε το. Πράξη ενώ. Προτείναμε αναστολή κατασχέσεων και αποδέσμεψη τραπεζικών λογρασμών που είναι ήδη κατασκευαίνει. Αν έφερες κύριε Δήμαρχε ότι δεν θα γίνουν κατασχέσεις αλλά είπες ότι θα το δούμε μετά. Όχι μετά κύριε Δήμαρχε. Τώρα θα αποφασίσουμε να δεσμευτεί ο δήμος ότι δεν θα κάνει κατασχέσεις για τουλάχιστον ένα χρόνο. Καμία διακοπή νερού σε καταναλωτές από ΔΕΙΑΚ για καμία προσάφιξη στους λογαριασμούς. Το δεχτήκατε κύριε Δήμαρχε. Αναστολή πληρωμής ρυθμίσεων οφειλών για τρεις μήνες τουλάχιστον για δημότες και επιχειρήσεις. Δεν ανακοινώσατε κάτι. Εμείς το ξαναβάζουμε στη συζήτηση. Αναστολή πληρωμής δημοτικών τελών και 50% έκτοση σε όλα τα δημοτικά τέλη προς επιχειρήσεις όλων των κλάδων που έχουν την έδρα τους στο Δήμο Καβάλα για τρεις μήνες τουλάχιστον. Ανακοίνωσες, κύριε Δήμαρχε, απαλλαγή, αλλά μόνο για τις κλειστές επιχειρήσεις, για τις ανοιχτές που πλήτονται, δεν ανακοίνωσες κάτι. Ξαναβάζω την προτασία στο τραπέζι. Εμείς ζητάμε το αυτονόητο, μηδενισμό των τελών και 50% έκτοση μετά την κρίση έως 31-12 του 2020. Μιλήσαμε για απαλλαγή και προτείναμε απαλλαγή πληρωμής ενοικίων σε καταστήματα ιδιοκτησίας του δήμου. Τουλάχιστον για τρεις μήνες. Εσείς, κύριε Δήμαρχε, ανακοίνωσες αναστολή και όχι απαλλαγή. Εμείς ξαναβάζουμε την πρόταση απαλλαγής. Προτείναμε 30% μείωση τελών άδευσης για αγρότες και κτινοτρόφους. Δεν ανακοίνωσες κάτι, κύριε Δήμαρχε, το ξαναβάζουμε. Βάλαμε φυσικά και το έτημα να αντιεκδικήσουμε έκτακτη επιχωρηγήση από κυβέρνηση μέσω κέδε. Είμαστε κομμάτι του κράτους και το κράτος οφείλει να δώσει έκτακτη επιχωρηγήση, κύριε Δήμαρχε. Ζητούμε συνεργασία κλιμωτικής αστυνομίας και αστυνομίας για την προστασία των κλειστών καταστημάτων. Ζητούμε την καθιέρωση μιας εβδομαδίας ενημέρωσης των επικεφαλείς μέσω τηλεεντιάσκεψης. Βάζουμε από τώρα, κύριε Δήμαρχε, το ζήτημα της επόμενης μέρας. Προτείναμε ανασχεδιασμό σχεδίου τουριστικής προβολής. Να το εξετάσουμε. Ανασχεδιασμό μεγάλων εκδηλώσεων του καλοκαιριού. Να το εξετάσουμε. Συνέχιση των τεχνικών έργων και επιτάχυση της έκδοσης οικοδομικών αδειών. Προτείναμε επίσης την προσέλκυση ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων χρηματοδόγησης ιδιωτικών επενδύσεων με οργανωμένο και συστηματικό τρόπο. Και κλείνω για τη συζήτηση που είπαμε ότι θα κάνουμε, κύριε Δημαρχέ, με μια πρόταση. Ο δήμος μας να πάρει την πρωτοβουλία και να στηρίξει το νοσοκομείο Καβάλας με υγειονομικό υλικό σε συνεργασία με τον διοικητή του νοσοκομείου και τον ιατρικός υλικός, θα έλεγα. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ανάγκες σε μάσκες, φόρμες και άλλα υλικά και εξοπλισμό. Όσο υπάρχει χρόνος και τα πράγματα είναι ακόμη ήσυχα, καλό θα ήταν να βοηθήσουμε το νοσοκομείο να είναι εξοπλισμένο με μεγαλύτερη επάρκεια. Δεν πρέπει να αφήσουμε την πρωτοφανή αυτή η κρίση δημόσιας υγείας να παραλύσει τις ζωές μας. Πρέπει, κύριε Δημαρχέ, να δράσουμε άμεσα και γρήγορα με τους δημότες ασφαλής και την οικονομία έτοιμη να αρθοποντήσει γρήγορα. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας, χρειάζεται δουλειά, χρειάζεται ταχύτητα στις αποφάσεις μας. Και κλείνω λέγοντας ότι, κύριε Δήμαρχε, γιατί άκουσα ότι κάποιοι που κάνουν αντιπολίτευση, σήμερα, κύριε Δήμαρχε, κανένας δεν κάνει αντιπολίτευση. Μην ακούτε κανέναν, μην κοιτάτε δεξιά και εριστερά. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί είναι να είμαστε ενωμένοι, να μιλάμε για συγκεκριμένα μέτρα, να βοηθήσουμε συγκεκριμένα τους πολίτες μας και να υπάρχουν αποφάσεις από τώρα για την επόμενη μέρα. Σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι στη συνέχεια να μπούμε και στην ημερή συδιάταξη για να μπορέσουμε να αλοκληρώσουμε και τη συνεδρίαση με ένα καλό τρόπο. Σας ευχαριστώ. Λοιπόν, θα μου επιτρέψετε λίγο, κύριε Ευρωπαγόπουλε, καταρχήν και στον κύριο Καλανταρίδη που είπε προηγουμένως, ότι εγώ δεν ανακοίνωσα ότι πήρα αυτά τα μέτρα, είπα ότι θα εισηγηθώ τη λήψη αυτών των μέτρων και μιλάω για τα οικονομικά μέτρα. Για τα άλλα που είπε ο κύριος Παπαδόπουλες θα ξεκινήσω λίγο από το τελευταίο που ήταν για το νοσοκομείο. Με συγχωρείτε κύριε Παπαδόπουλε, αλλά είναι καλό η θεωρία, αλλά πρέπει να βλέπουμε την πράξη. Δηλαδή αυτή τη στιγμή προσπαθούμε με τα νύχια και με τα τόρια να βρούμε μάσκες και απολυματικά, διότι όπως ξέρετε στην αγορά δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Και προσπαθούμε να βρούμε για το προσωπικό. Μόλις θα μας έρθουν οι μάσκες τις οποίες θα δώσει, έχει κάνει μαζική παραγγελία εκέδε και θα μοιράσει στους δήμους, θα δώσουμε και στο νοσοκομείο. Ούτως ή άλλως συζητάμε καθημερινά με τον κύριο Κητσιώτη, έχουμε αυτό το συντονισμό που λέτε, οπότε μπορούμε εκεί και ανταλλάσσουμε και ξέρω τις απαιτήσεις μας. Θέλω να σας πω καταρχήν ότι πόντος είμαστε σε ένα πόλεμο. Και σε ένα πόλεμο δεν μπορούμε, ξέρετε, εγώ επίσης είμαι στρατιωτικός και με συγχωρείτε αλλά αυτή είναι η άποψή μου. Σε ένα πόλεμο δεν μπορεί να πλατιάζουμε, και δεν εννοώ για τη συζήτηση τώρα, δεν μπορούμε να κάνουμε ποιτροπές από κενοπιτροπών για να αποφασίζουμε τι μέτρα θα πάρουμε. Υπάρχει μια συνδεταγμένη πολιτεία η οποία και με τη συνονόηση, διότι εμείς μιλάμε με την Κέβε, δεν είμαστε εδώ και δεν μιλάμε, βγάζουμε πράξεις νομοθετικού περιεχομένου για τα μέτρα τα οποία πρέπει να πάρθουν. Και τα μέτρα αυτά έχουν υπαρθεί. Ακόμη και την ενίσχυση του προσωπικού για το βοήθεια στο σπίτι έπρεπε να βγει πράξη νομοθετικού περιεχομένου για να μπορούμε να πάρουμε από τις άλλες υπηρεσίες και να ενισχύσουμε το βοήθεια στο σπίτι. Άρα λοιπόν ο συντονισμός γίνεται. Υπάρχει ο δήμακος, υπάρχει μια επιτροπή πέντε ακόμων για να είναι ευέλικτη ο συντονισμός αυτών των μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση, διότι δεν μπορούμε να πούμε παραδείγμα, τους χάρη, κλείνουμε τις λαϊκές αγορές γιατί είμαστε ωραίοι. Όχι, υπάρχει μια απόφαση από την κυβέρνηση η οποία λέει γιατί οι λαϊκές είναι ανοιχτές αλλά θα πάρουν αυτά τα μέτρα. Άρα λοιπόν ο δήμος πρέπει να υλοποιήσει αυτά τα μέτρα. Όσο για τα οικονομικά έχω γράψει πάρα πολλά εδώ, ίσικά και ο προϋπολογισμός θα είναι πολεμικός όπως το είπατε. Έχω πει ότι θα κοπούνε οι μεγάλες εκδηλώσεις. Δηλαδή, κόβεται ήδη ξεκίνησε από το ψάδοντας και άδοντας. Πάμε στο RC Show που σήμερα τα άκουσα από τον κύριο Γεωργιάδη γιατί δεν θα γίνει το RC Show. Λοιπόν, το Κοσμόπολες. Γιατί μεγάλη κουβέντα γίνεται και για το Κοσμόπολες. Φυσικά και δεν θα γίνουνε, δεν θα φέρουμε από εξωτερικό. Δεν έχει δοθεί καμία προκατά πολύ. Αυτό που ετοιμάζουμε χωρίς να με ακυρώσει, όπως λέει η κυρία Ιωσήφίδου, ο κύριος Ζωπόγλου, είναι, είπαμε, ότι αν τα μέτρα λήξουνε, τότε θα μπορούμε να κάνουμε κάτι με καλλιτέχνηση η οποία είναι στην περιοχή μας και δεν χρειάζεται να δώσουμε προκαταβολές. Και αυτό ανάλογα με την οικονομική κατάσταση. Για το Φεστιβάλ δεν ξέρουμε αν θα γίνει ή όχι, γιατί δεν ξέρουμε αν θα υπάρχουν αιθίαστα που θα αρθούν να παίξουν στο θέατρο. Άρα, λοιπόν, αυτό και έτσι είναι, ότι πρέπει να κάνουμε ένα προϋπολογισμό στεκτό. Επίσης, συμφωνώ αχώρητα μαζί σας, ότι πρέπει να αρχίσουμε να πληρώνουμε τις αγορές, την αγορά έξω. Στην στιγμή είμαστε ανοιγμένοι 1.800. Άρα, λοιπόν, ο δήμος, από τα χρήματα αυτά που έρχονται, πρέπει σωστά, όπως το είπατε, πρέπει να ενισχύσουμε την αγορά πληρώνοντας ό,τι έχουμε. Η κεντρική κυβέρνηση μας έχει δώσει στους 60.000 για τα πρώτα έξοδα και η συζήτηση που γίνεται με την κέντρα αυτή τη στιγμή είναι να ενισχυθούν οι δήμοι με επιπλέον χρήματα, ακριβώς διότι θα μειωθούν τα έσωτα τακτικά έσωτα. Για το βοήθεια στο σπίτι, το είπαμε. Τώρα, για μέν, για το κοινωνικό παντοπολείο και για το χρηματικό βοήθημα, αυτό που περνάμε σήμερα είναι το ποσό αυτό που εγκρίναμε τον προϋπολογισμό μας, που ήταν 20.000 και είναι ένα ποσό που έχει βγάλει η κοινωνική υπηρεσία για να δώσει τους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα. Από εκεί και πέρα, λοιπόν, εμείς βρίσκουμε χρήματα και οικονομούμε χρήματα για να ξαναφέρουμε τον προϋπολογισμό, για να ξαναδώσουμε κάποια στιγμή το υπόλοιπο που έχουμε αποφασίσει ότι θα δώσουμε βοήθεια. Δεν σημαίνει ότι έχουμε τελειώσει εδώ. Το ίδιο συμβαίνει και με το κοινωνικό παντοπολείο. Ήδη ετοιμάζονται για να δώσουμε τρόφιμα για το Πάσχα. Το Τεβά το Σαββατοκύριακο θα έρθουν παραγγελίες και ετοιμαζόμαστε για να μοιράσουμε σε χίλιους δικαιούχους. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι αυτή η χίλη δικαιούχη πρέπει να το μοιράσουμε με το βοήθεια στο σπίτι και όχι να τους μαζέψουμε τους ανθρώπους σε ένα σημείο. Άρα λοιπόν, και γι' αυτό, τώρα πάμε στις επιχειρήσεις. Έχουμε πει και δεν χρειάζεται να το ξαναλέμε, αλλά είπαμε ότι δεν κάνουμε κατασχέσεις. Δεν κάνουμε... Με συγχωρείτε... Κύριε Παπαδόμπλε, λίγο το μικρόφωνο σας παρακαλώ κλείστε. Λίγο. Και εδώ να διακόψω λίγο το δήμαρχο, όπως γράφηκε στο τσάτ. Η συνεδρία συμμεταδίδεται ζωντανά αυτή τη στιγμή στο YouTube, στο κανάλι του Δήμου. Επίσης, στο τσάτ, ό,τι γράφουμε, φαίνεται και αυτό. Ωραία, λοιπόν. Επίσης, είναι η ανασχολή δηλαδή, δεν πρόκειται να βεβαιώσουμε στην εφοριακά. Δεν πρόκειται να πάμε να δεσμεύσουμε το αθυμή ενός συντημότη ο οποίος προστάει. Αυτό το έχουμε πει. Προσαυξήσεις. Δεν έχει προσαυξήσεις. Και αυτό το είπαμε. Και για τη δαιειά που αναφέρατε για τους λογαλειοσμούς, κανένα νερό δεν κόβεται αυτό το διάστημα. Οι ρυθμίσεις που έχουν γίνει είτε είναι στο Δήμο είτε είναι στη δαιειάκ, εξακολουθούν και υπάρχουν. Άσχετα αν κάποιος καθυστερήσει ή δεν τις πληρώσει, δεν θα έχει προσαύξηση επάνω σε αυτό. Οι πληρωμές, καταλαβαίνετε ότι οι πληρωμές μέσω η bank έχει και αυτό πρόβλημα, διότι όλοι δεν μπορούν να το διαχειριστούν. Αυτή τη στιγμή, η δημοφέρεια, η δημοφέρεια λέμε, συγχωρείτε, η δαιειάκ έχει για να πληρώσει ένα μήνα. Εάν δεν πληρώσει, αν λοιπόν δεν καλύψει τα έσοδα αυτά που πρέπει για το επόμενο 15 ημέρο, θα πρέπει να βοηθήσει ο δήμος. Να δώσει ο δήμος χρήματα για να μπορέσουν, από αυτά που κρωστάει, από αυτό εννοώ, γιατί ο δήμος κρωστάει στην δαιειάκ. Άρα λοιπόν θα πρέπει και ο δήμος να βάλει το χέρι στην τζέπη να πληρώσει την δαιειάκ για να μπορούμε να πληρώσουμε τους μισθούς των υπαλλήλων. Για διακοπή σας είπα. Επίσης, πρέπει να ξέρετε ότι για τα μέτρα αυτά τα οποία έχω εισηγηθεί, έχω πει ότι θα εισηγηθώ στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι τα περισσότερα μέτρα τα οποία έχουν έρθει με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Δηλαδή, επειδή πολύ καλά ξέρει ο κ. Καλανταριδής και το είπε πολύ σωστά, ότι η ρύθμιση θα γινόταν από τη στιγμή που θα παίρναμε την απόφαση ή ο Δήμος δεν μπορεί από μόνοι μας να μας κατέρει και να πούμε ότι αυτούς τους απαλλάσσουμε από τα θέλη. Άρα λοιπόν, η ΚΕΔΕ φρόντισε να αρχίει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, ούτως ώστε να μπορέσουμε και να έχει αναδρομική ισχύ αυτό που θα κάνουμε, αλλά και να μπορούμε όμως να πάρουμε αυτά τα μέτρα για τα οποία είπατε. Για τον ανασχεδιασμό και των πολιτιστικών εκδόξεων συμφωνώ απόλυτα μαζί σας, όπως επίσης και για τον ανασχεδιασμό της τουριστικής προβολής, διότι πολύ σωστά δεν μπορούμε να γίνουμε τουριστικές εκθέσεις, αυτό ήδη το βλέπει η Δημοτέλεια και πολύ σύντομα θα το συζητήσουμε. Θα υιοθετήσουμε αυτό που είπατε για την εμπορματεία ενημέρωση, το σώστε και αν θέλετε και κάθε μέρα πλέον, από εδώ και πέρα εγώ δεν έχω πρόβλημα. Μπορούμε να το κάνουμε και κάθε μέρα με τους αρχηγούς των παρατάξεων, μπορούμε να συζητάμε επάνω στην εφαρμογή των μέτρων που έχουμε πάρει, αλλά και ό,τι όμως δείτε ότι χρειάζεται να το ενισχύσουμε, ευχαρίστως να το κάνετε. Για το βοήθημα στο σπίτι είπαμε, επιχειρήσεις λοιπόν, για τα χρήματα που πρέπει να βοηθούν τις επιχειρήσεις που χρωστάει ο δήμος, επίσης συμφωνώ μαζί σας, για τις διακοπές νερού τα είπαμε και αυτά. Τώρα, η δημοτική αστυνομία όντως συνεργάζεται με την αστυνομία, τον έλεγχο της υπηρεοφορίας και επίσης τις ημέρες, γιατί το βράδυ ξέρετε πολύ καλά ότι η δημοτική αστυνομία δεν μπορεί, δεν μπορεί να κάνει τα χρέη των αστυνομικών. Η αστυνομία αυτή τη στιγμή δουλεύει και οφείλουμε να τους ευχαριστήσουμε και για τους ελέγχους που κάνουν, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο ελέγχουν την πόλη. Άρα, όπως επίσης και τους πυροσπέστες και όλο το λιμενικό, όσοι εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία των ελέγχων. Λοιπόν, νομίζω, δεν ξέρω αν σας κάλπησα κύριε Παπαδόκηλε, αυτό επίσης, για να μην επανέχουμε σε αυτό, όπως ξέρετε ο διευθυντής των οικονομικών υπηρεσιών απουσίαζε. Απουσίαζε, διότι είχε πάει στην Αγγλία, έπρεπε να μείνει 14 μέρες σε καραντίνα και κάποια πράγματα δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν όπως έπρεπε να λειτουργήσουν. Σήμερα, λοιπόν, αύριο επιστρέφει στην εργασία του και το πρώτο πράγμα είναι, αφού έχει γίνει, διότι έχει ήδη ξεκινήσει μια προεργασία οι δικές μας υπηρεσίες. Αυτά τα μέτρα, για να τα φέρουμε, σήμερα μπορούμε να πάρουμε μια πρώτη απόφαση αν συμφωνούμε στην λήψη αυτών των μέτρων, αλλά θα ξαναψηφίσουμε, όμως, ξανά στην υλοποίηση πλέον από το χάρτη. Και πρέπει να ξέρουμε ότι τα μέτρα πρέπει να είμαστε λίγο, πρέπει να το μελετήσουμε πολύ καλά. Διότι ήδη, με αυτά τα μέτρα, ο προϋπολογισμός του Δήμου θα μπει 500.000. Είναι ένας πρόχειρος προϋπολογισμός. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι μειώνονται πολλές απαιτήσεις. Ίσως χρειαστεί, έχουμε ζητήσει και από την ΚΕΒΕ, να μπορέσουμε αυτό που εφαρμοζότανε, δηλαδή από την ΣΑΤΑ για τα τεχνικά έργα στο τέλος της χρονιάς το 50% να μπορούμε να ενισχύσουμε, να το πάμε σε άλλους κορυφούς, να ζητήσουμε κάποια χρήματα να μπορούμε να τα μεταφέρουμε από τώρα. Θα είμαι εις βάρος των έργων. Διότι τα έργα, πολύ σωστά, είπατε ότι πρέπει να συνεχιστούν και συνεχίζονται. Διότι τώρα τελειώνει το τυχείο επάνω. Βάφουν διαβάσεις. Τα τεχνικά έργα συνεχίζονται. Στο ΕΣΠΑ τα περισσότερα συνεχίζονται εκτός από δύο έργα. Το ένα είναι το 12ο Δημοτικό Σχολείο, που αυτοί για τους δικούς τους λόγους έχουν σταματήσει αυτή τη στιγμή, προφασιζόμενοι τα μέτρα του κορωνοϊού. Και αυτό που καρκυνοβατεί, τέλος πάντων που έχει ένα πρόβλημα, είναι αυτό το θέμα της πλατείας, που και αυτό πολύ σύντομα θα το τακτοποιήσουμε. Τα υπόλοιπα έργα του ΕΣΠΑ συνεχίζονται και μάλιστα πάνε και πολύ καλά. Δεν ξέρω αν σας καλύψα. Θα σας ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές και πάντων για τα μέτρα τα οποία έχετε προτείνει κατά καιρούς. Και αυτά τα μέτρα λοιπόν είναι τα μέτρα τα οποία ούτως ή άλλως ο Δήμος θα λάμβανε, αλλά όμως είναι πολύ καλό και μια παράταξη να του λέει ότι ξέρετε τα μέτρα αυτά είναι σωστά. Εγώ θα συμπλήρω να πω ότι είναι καλό να εκμεταλλευτούμε για την τεχνολογία όπως σας ζήτησα στην επιστολή. Θα μπορούσαμε να στείλουμε και κάποιο email, έτσι ώστε να είμαστε πιο έτοιμοι. Μπορώ να μιλήσω... Ναι, κύριε Παπαδόκουλ, για ένα λεπτάκι. Κύριε Παπαδόκουλ, συγχωρείτε. Θέλω να φέρω, κύριε Δήμαρχε, ένα παράδειγμα για να καταλάβουμε γιατί δεν είπαμε και δεν θέραμε καμία άρνηση ή σε ίσα. Υπάρχουν απορίες και θα σας πω τώρα συγκεκριμένα. Μιλήσατε για απαλλαγή καταβολής τελών. Φυσικά και συμφωνούμε. Μιλήσατε για απαλλαγή των τελών διαμονής του 5%. Μιλήσατε για το μέτρο που είναι το 0,5% για καθαρήση των εισόδων των καταστημάτων. Είναι κάποια παραδείγματα αυτά που σας λέω, διότι το 0,5% επί 0%, διότι είναι ένα κλειστό κατάστημα, μας κάνει ίσον 0%. Θέλουμε να ξέρουμε ότι κάποια μέτρα είναι ανευουσίας. Επίσης, υπάρχει μια άλλη απορία. Μιλάτε για αναστολή καταβολής συνοικίων, που δεν λειτουργούν με απόφασή σας. Συμφωνούμε με το ελάχιστο αυτό μέτρο, αλλά θα θέλαμε να υπάρχει απαλλαγή καταβολής. Δεν θα έπρεπε να το συζητήσουμε. Αναστολή τι σημαίνει? Για ένα μήνα, για δύο μήνες, για ένα χρόνο? Θα ήθελα μια συζήτηση να γίνει προκατακτικά, γιατί ήδη διανούμε πολλές μέρες και δεν έχουμε καταλάβει ακριβώς το σκεπτικό σας. Πάντως, ό,τι μέτρα έχετε πει αρκετά συμφωνούμε και φυσικά είναι ευχαριστού. Αλλά θα πρέπει να έχει γίνει, και αργήσαμε νομίζω, μια συζήτηση που θα είναι πιο συγκεκριμένη για να μπορέσετε και εσείς, να γίνει μια επεξεργασία και να επικοινωνήσετε τουλάχιστον με ένα τηλέφωνο μαζί μας, να κάνουμε μια συζήτηση, η οποία θα καταλήγαμε και σήμερα θα είχαμε ουσιαστικά αποτελέσματα. Πέρα από τις πράξεις νομοθετικών περιεχομένων, για τα συγκεκριμένα μέτρα χρειάζεται συγκεκριμένα αποφάσεις. Γιατί, από τη στιγμή που μας λέτε ότι, κοιτάξτε να δείτε, όποτε και να πάρουμε απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ισχύει η απόφαση της πράξης νομοθετικών περιεχομένων, δεν υφίστανε τότε ο λόγος να βγείτε και να κάνετε κάποια συνέντευξη τύπου, έτσι που θεωρούμε ήταν για του κοινωνιακού συγκαθαρά λόγους. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να μας το λεί, να έρθουμε στο ύψος των περιστάσεων, να υπάρχει ομοψυχία και να μπορέσουμε να φέρουμε τα αποτελέσματα που πρέπει στην κοινωνία μας. Αυτό θέλω να πω, δήμαρχε, το ένα είναι ότι η αναστολή, αν δεν μπορείτε να εξηγήσετε σωστά τη λέξη αναστολή, δεν σημαίνει ότι δεν θα πληρώσουμε για τρεις μήνες και μετά θα πάμε να τους τα ζητήσουμε. Αν είναι ατυχής η έκφραση, το παίρνω πίσω. Για τους τρεις μήνες, τέσσερις μήνες, όσους θα κρατήσουμε τα μέτρα, δεν θα πληρώσουμε. Θα υπάρχει απαλαχή. Αν είναι να αλλάξουμε τη λέξη, θα την αλλάξουμε, όσο για το άλλο... Ωραία, θα σας παρακαλούσα. Το ίδιο συμβαίνει και με τα δημοτικά καταστήματα. Το αναστολή σημαίνει ότι γι' αυτό το διάστημα δεν θα πληρώσουν οι άνθρωποι αυτοί τα μισθόματα, διότι πλήττονται. Τώρα, όσο για το άλλο, θέλω να ξεχάσετε ότι εγώ κάνω πολιτική. Δεν έγινε για καμία επικοινωνιακή πολιτική. Οφείλω, ως δήμαρχος, να πω, δηλαδή με την ίδια λογική, και ο πρωθυπουργός του Βιέννη κάνει επικοινωνιακή πολιτική. Οφείλω, λοιπόν, ως δήμαρχος, να πω τα μέτρα που έχουνε παθεί. Είναι τα μέτρα που αφορούν αφενώς μεν τη σωστή τη λειτουργία και τον περιορισμό των συντημοντών μας, τα σπίτια τους, και όσο το δυνατό να πάρουμε τα καλύτερα μέτρα. Υπάρχει, λοιπόν, η εισήγηση των οικονομικών μέτρων. Αυτό, λοιπόν, δεν έχει να κάνει, διότι δεν μπορεί να βγαίνει, παράδειγμα, ως χάρη, βγήκε ο εμπορικός σύλλογος και η ΥΠΚ και αρχίσανε να λένε, για τα δήμαρχε, πάρε τα μέτρα. Λοιπόν, εγώ οφείλω να καθυσυχάσω τους ανθρώπους αυτούς της αγοράς, ότι κοιτάξτε, δεν είναι ότι εμείς δεν ενδιαφερόμαστε για σας. Εισηγούμαστε αυτά τα μέτρα και από κει και πέρα, όταν θα είναι, θα τα εφαρμόσουμε. Από κει και πέρα, αφού κάνουμε να δούμε πού πάνε τα οικονομικά μας, διότι αυτό προέχει, δεν μπορούμε να απαλλάξουμε κανέναν μέχρι το τέλος του χρόνου. Διότι, μετά, δεν θα μπορούμε να κάνουμε τίποτε. Άρα, λοιπόν, ας βγάλουμε λίγο τα οικονομικά στοιχεία αυτών των μέτρων και είμαστε εδώ. Ότι μπορούμε και κρίνουμε, να πάρουμε επιπρόσθετα μέτρα, θα το κάνουμε. Να είστε σίγουροι. Βλέπω τον κύριο Βέρο και την κύριε Εσυφίδου, που ζητάν το λόγο, αλλά θα δώσω το λόγο στον κύριο Παπά, να προχωρήσει τη διαδικασία. Επί της διαδικασίας, λίγο συγγνώμη κιόλας, αλλά ζητάω εγώ προσωπικά το λόγο επί της διαδικασίας. Γιατί να καταλάβουμε τι γίνεται τώρα. Ευχαριστώ πολύ. Καλό μεσημέρι και καλή εβδομάδα και σας κύριε Πρόεδρε, στον κύριο Δήμαρχο και στους αγαπητούς συναδέρφους. Το θέμα της διαδικασίας είναι το εξής. Επειδή τώρα παρακολουθώ την όλη διαδικασία και παρακολουθούμε όλη τη διαδικασία αυτή, τι ακριβώς συμβαίνει. Κάνουμε μια συζήτηση γενικός ενημέρωσης, διότι ξεκίνησε με την τοποθέτησή του και την ενημέρωση ο κύριος Δήμαρχος αναφερόμενος στο συγκεκριμένο αίτημα που κάναμε δημοτικές παρατάξεις. Τώρα τι συζητάμε. Ποιο λόγο κάναμε το αίτημα και προσπαθεί να αντικειολογηθεί ο Δήμαρχος γιατί δεν έφερε ως τακτικό θέμα συζήτησης τα μέτρα και τα μέσα που πρέπει να πάρουμε ως δήμος για τον κορονοϊό. Άρα μπήκαμε επί της ουσίας. Τι ακριβώς κάνουμε τώρα διότι θα πάρουμε απόφαση. Κάνουμε μια απλή ενημέρωση. Λέει ο καθένας αυτό που θέλει να πει και προσπαθεί επικοινωνιακά να παίξει. Αυτό εγώ καταλαβαίνω. Ας σου βαρουστούμε λίγο και να πάρουμε μια απόφαση μετά τις τοποθετήσεις και να μιλήσουμε επί της ουσίας και να πάρουμε απόφαση τι μέτρα και μέσα πρέπει να πάρει ο δήμος και θα δούμε τώρα για ποια μέτρα χρειάζονται εξειδίκευση, τι είδους εξειδίκευσης και αν προβλέπονται από την πράξη νομοθετικού περιοχωμένου που έχει πάρει απόφαση η κεντρική διοίκηση και τι πρέπει να κάνουμε. Τώρα τι κάνουμε αυτή τη στιγμή. Γιατί μιλάτε και λέτε τα ίδια πράγματα συνέχεια. Πρώτο. Ποια είναι τα ίδια πράγματα κύριε Δήμαρχε. Με όλο το σεβασμό επιτρέψτε μου αλλά ήμουν πολύ προσεκτικός τύπα. Σας παρακαλώ τώρα. Εγώ δεν δικαιολογούμαι για τίποτε. Δεν έχω να απολογηθώ και να δικαιολογηθώ για τίποτε. Υπάρχουν τα μέτρα που έχουν επαρθεί. Σας αρέσει ή δεν σας αρέσει τα μέτρα που έχουν επαρθεί για να αντιμετωπίσουμε καταρχήν την κρίση είναι αυτά. Πώς το έχει αποφασίσει αυτό κύριε Δήμαρχε εσείς το αποφασίσετε. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει κύριε Δήμαρχε. Εγώ κάνω λάθος. Το βοήθεια στο σπίτι δεν είναι δική σας δουλειά. Είναι δουλειά του Δημάρχου ο οποίος είναι και επίσης με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που ρυθμίζονται. Εάν για κάθε πράξη που έρχεται. Η απαλλαγή των τελών είναι δικιά σας κύριε Δήμαρχε. Αυτό λοιπόν συζητάμε κύριε Βέρο. Τι συζητάμε. Μάθετε να συζητάτε. Ναι εσείς. Να μάθω να συζητάω εγώ. Τι λέτε τώρα κύριε Δήμαρχε. Επιτρέψτε μου δηλαδή με όλο το σεβασμό. Αλλά νομίζω ότι τώρα ξεφεύγετε. Συζητάμε και το οικονομικό. Λοιπόν αγαπητές πρόεδρε απευθύνουμε σε σας τι ακριβώς κάνουμε αυτή τη στιγμή. Τι κάνουμε αυτή τη στιγμή. Τι λέμε. Λέμε ο καθένας τον πόνο του. Θα πάρουμε μια απόφαση θα συζητήσουμε. Θα συζητήσουμε με απόφαση δημοτική συμπουλή. Όλα αυτά για απλώς κάνουμε μια συζήτηση για τη συζήτηση. Λοιπόν ο κύριος Δήμαρχος το ανέφερε στην αρχή της συζήτησης. Θα το επαναλάβετε κύριε Δήμαρχε. Όχι τι να επαναλάβω. Τώρα είπαμε ότι είπε ο πρόεδρος ότι συζητάμε το μέτρο. Μα παράλληλα όμως κάνουμε πέρα από τα οικονομικά στοιχεία πέρα από τα οικονομικά μέτρα που λέμε. Τα οποία καθορίζονται από πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Μπορεί κάποια ένα δύο όπως πολύ σωστά είπε ο κύριος Παυλόπυλος. Το 0,5% να μην έχει νόημα γιατί είναι σε κλειστά μαγαζιά. Όμως το τέλειο παρεπηδημού τον ενδεχόμενα να έχει για μια επιχείρηση η οποία εκ των πραγμάτων είναι ανοιχτή και πρέπει να μείνει ανοιχτή. Συνεπώς έχουμε μια σειρά από μέτρα. Συμφωνούμε με αυτά τα μέτρα. Θα ξαναψηφίσουμε πάλι και ξέρετε γιατί θα ψηφίσουμε. Διότι όλα αυτά πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα και να έρθουν πλέον με στοιχεία και να ψηφίσουμε και επί των στοιχειών. Συμφωνούμε ή δεν συμφωνούμε με αυτά τα μέτρα τα οικονομικά. Παίρνουμε σήμερα απόφαση τι μέτρα θα υλοποιήσουμε ως δήμος. Αυτό σας ρωτάω. Παίρνουμε σήμερα απόφαση. Δεν μπορούμε να πάρουμε τέτοια απόφαση γιατί όλα αυτά ορίζονται από την πράξη νομοθετικού περιοχωμένου. Υπάρχουν και πράγματα που οφείλει να κάνει και μπορεί να πάρει ο δήμος χωρίς να ορίζονται από καμιά πράξη νομοθετικού περιοχωμένου. Ωραία. Ορίστε τα λοιπόν. Κύριε, όταν θα έρθει η σειρά σας πείτε ότι εμείς προτείνουμε και αυτά... Δήμαρχε αυτό θέλω να σου πω ότι θεωρείται ως έκτακτο θέμα και παίρνουμε απόφαση. Αυτό μπορεί να με το διευκρινίστε. Θεωρείται ως έκτακτο θέμα η επιθυμία των παρατάξεων να συζητήσουμε για τα συγκεκριμένα τρία σημεία που έθεσε, όπως βασίζονται ή αν βασίζονται στις τοποθετήσεις του δημάρχου και στις ανακοινώσεις του δήμου. Τι να συζητάμε παραπάνω. Τα έχουμε πει. Είναι πολύ νωρίς να εξειδικεύσουμε τα μέτρα, θα πω λίγο στη συζήτηση βοηθώντας τη, γιατί όλες οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου αναφέρονται ότι όλες οι αλλαγές που θα γίνουν και όλες οι διατάξεις που θα ισχύσουν, ισχύουν από την αρχή της εφαρμογής των μέτρων. Μπορούμε να πάρουμε απόφαση, για παράδειγμα, ότι τα μέτρα η αναστολή πληρωμών θα είναι για ένα μήνα, για δύο μήνες, για τρεις, για έξι. Πόσο θα κρατήσουν όλα αυτά. Είναι πολύ νωρίς, αλλά είμαστε καλυμμένοι από τις αποφάσεις και από τους νόμους της. Για όσο διαρκεί η γεωνομική κρίση, κύριε Πρόεδρε, είναι πολύ απλά τα πράγματα. Και αυτό δεν το ορίζουμε εμείς. Να σταματήσει η κρίση, θα σταματήσουν και τα έξι αυτά τα μέτρα. Έτσι μπράβο. Άρα οι όποιες αποφάσεις θα είναι διάρκειας για όσο υπάρχει γεωνομική κρίση. Είναι πολύ απλά τα πράγματα. Άρα γιατί βάζετε ως δικαιολογία ότι δεν μπορούμε να συζητήσουμε και να πάρουμε μέτρα γιατί δεν ξέρουμε το πόσο χρόνο θα πρέπει να πάρουμε αυτά τα μέτρα για πόσο χρόνο. Είναι άσχοχο τώρα. Άρα η καμιά δικαιολογία δεν υπάρχει. Μπορεί ο καθένας να προτείνει και παραπάνω δυνατικά να τα ψηφίσουμε. Για όνειμα του Θεού. Λοιπόν, να συνεχίσουμε. Κυρίε Ιησού Θεού, θέλετε να μιλήσει για τη διαδικασία. Κύριε Βέρο, είναι εξώτο μου τρόπο. Ο κύριος Παπάς, ας προχωρήσουμε σας παρακαλώ. Έχουμε ήδη ξεφύγει από τον χρόνο. Κύριε Παπάς, σας ακούμε. Ακούμαι. Καλό μεσημέρι. Κοιτάξτε, κύριε Πρόεδρε, όσο και να προσπαθείτε να περιορίσετε τον χρόνο να κάνουμε μια κουβέντα όπου καθένας θα σέβεται τον άλλον και θα είναι εντός χρόνου, δεν το καταφέρνετε. Σας ξέφυγε πάλι. Νομίζω ο κύριος Καλανταρίδης μίλησε στον χρόνο. Περίπου στον χρόνο. Ο κύριος Παπαδόπουλος και τον κύριο Μουριάδη, τον κύριο Δήμαρχο, κάνανε τα πράγματα που τα κάνανε πολύ δυσάρεστα και ο κύριος Βέρος είχε δίκιο για να φωνάζει έτσι. Γιατί? Τι σας ξέφυγε? Ξεκίνησε ο κύριος Καλανταρίδης, πρέπει να του ξαναδώσετε τον λόγο πίσω, ξεκίνησε να λέει για τη διαδικασία, για το θέμα, δηλαδή γενικότερα. Ο κύριος Παπαδόπουλος όπως μπήκε στην ουσία του θέματος, ο κύριος Δήμαρχος αναγκάστηκε να απαντήσει και κατά αυτόν τον τρόπο έρχεται ο κύριος Δόρος και λέει τι ακριβώς κάνουμε. Εγώ πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή αυτό που κάνουμε και το είπε ο δήμαρχος, είναι ότι αποδέχτηκε να συμπληρώσει οτιδήποτε του έχει ξεφύγει από εμάς υπολύπως, να διαμορφώσουμε ένα γενικό πλαίσιο που θα εκφράσει το δήμο και αν χρειάζεται να το ψηφίσουμε θα το ψηφίσουμε. Θα το φέρει για ψήφιση. Αυτή την ώρα κάνουμε τη διαμόρφωση των θέσεων του δήμου απέναντι στο πρωτόγρορο θέμα που λέγεται επιδημία. Και ξεκινάω τη δική μου τοποθέτηση. Λέω λοιπόν είμαστε σε πόλεμο. Εφόσον είμαστε σε πόλεμο πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι στρατηγός είναι ο δήμαρχος αυτής της πόλεσης. Επομένως ο πόλεμος χρειάζεται να πάρεις άμεσα αποφάσεις και δεν μπορείς πολλές φορές να περιμένεις να συνοηθείς με τις υπόλοιπες παραντάξεις για να πάρεις αποφάσεις. Αυτό λέει η λογική. Όταν όμως έχεις το χρόνο μέσα στον πόλεμο το κάνεις. Και αυτό νομίζω κάνουμε αυτή τη στιγμή. Εφόσον κάνουμε αυτή τη διαδικασία συμπληρώνουμε ο καθένας τι νομίζει ότι του έχει ξεφύγει του δήμαρχου και δεν έχει καλύψει το κοινωνικό σύνολο για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε και να αποφασίσουμε το γενικό μας πλαίσιο. Λέω λοιπόν όμως αγαπητέ Πρόεδρε ότι ο δήμος δεν είναι κράτος. Έχουμε ξεφύγει κάπου. Δηλαδή άκουσα τον κ. Παπαδόπλου κυρίως και απορώ πως ο δήμαρχος δεν του απάντησε ότι δεν μπορούμε να καλύψουμε αυτές τις ελλείψεις του κράτους. Εμείς πάμε στον κράτος και ζητάμε βοήθεια για να λειτουργήσουμε το δικό μας προϋπολογισμό. Εάν λοιπόν πάμε εμείς να καλύψουμε την πανδημία και να καλύψουμε το κράτος τις υποχρεώσεις για την πανδημία και πάμε να φτιάξουμε το νοσοκομείο, κ. Παπαδόπουλε. Προφανώς έχουμε ξεφύγει και πάει στην έννοια δήμος-κράτος. Και όμως δεν είμαστε έτσι. Στη Γερμανία είναι διαφορετικά διαμορφωμένοι οι δήμοι, έχουν αυτοτελείς φόρους και κατά αυτόν τον τρόπο μπορείς να πεις πάνε φτιάξε και το δημοτικό νοσοκομείο εκεί. Όχι το δημοτικό νοσοκομείο, το νοσοκομείο είναι κρατικό. Και κακώς δεν απαντήσατε κ. Δήμαρχο, πρέπει να το απαντήσετε ότι πρέπει να κάνουμε και μια συζήτηση πολιτική. Δεν είναι απολίτικο το δημοτικό συμβούλιο. Το δημοτικό συμβούλιο καθορίζει την πολιτική αυτής της πόλης. Και έρχομαι τώρα στα καλά. Άκουσα και το ευχαριστήθηκα πραγματικά ότι οι προηγούμενοι συνομιλητές, οι προηγούμενοι που τοποθετήστησαν αρχηγοί, είπανε μπράβο στους υπαλλήλους, μπράβο στις δομές, μπράβο. Ναι αλλά αυτές οι δομές λειτουργούν κάτω από την καθοδήγηση και τη δουλειά των αντιδημάρκων, των προέδρων αυτών και του δημάρχου. Άρα ας πούμε μπράβο στην πόλη μας. Ότι μέσα σε αυτήν την κατάσταση, τη δύσκολη την οποία βιώνουμε όλοι κλεισμένοι δε στα σπίτια, ότι έξω κάποιοι τρέχουν. Εγώ είμαι στο σπίτι μου, ο δήμαρχος όμως δεν είναι στο σπίτι του, ή ο αντιδήμαρχος τρέχει πίσω να συντονίσει το έργο για να μην είναι η πόλη ανοχύρωτη. Και η δήμαρχη δικιά μου πρόταση περιέχεται μέσα στο γράμμα που πήρατε από τις πέντε παρατάσεις για τα τρία αυτά γενικά θέματα. Θέλω όμως να σας πω ότι επειδή φοβάμαι ότι και το Air Show αλλά και το Cosmopolis θα εκτελευθούν σε μια χρονική στιγμή που μπορεί και να μην έχουμε πλήρως ελευθέρωθει. Μακάρι να ελευθερωθούμε τώρα το Πάσχα και να έχουμε τον χρόνο να πάμε να δούμε και τις εκδηλώσεις του καλοκαιριού. Εάν τραβήξει αυτή η δουλειά, πρέπει να βάλετε όπως βάλατε για το Air Show, πρέπει να βάλετε και το Cosmopolis. Δηλαδή τι νόημα θα έχει να γίνει το Cosmopolis σε μια περίοδο που όλοι θα έχουμε το μυαλό μας να κλείσουμε τις πληγές, άλλες πληγές και να μην έχουμε καμία σχέση. Δεν έχει κανένα νόημα, γιατί εάν είναι σε καραντίνα κάποιες περιοχές, κάποιες χώρες, καταλαβαίνετε λοιπόν, δεν ξέρω τι θα φέρει αυτή η κατάσταση. Άρα το Cosmopolis θα θέλαμε ένα ερωτηματικό, όπως βάλατε το Air Show και ένα ερωτηματικό, αν θα γίνει. Γιατί νομίζω ότι αυτά τα λεφτά πρέπει να πάνε κάπου αλλού σε μια πληγή την οποία μας άφησε η πανδημία. Πιστεύω λοιπόν ότι προτάσεις τις οποίες κάναμε οι παρατάξεις και προτάσεις τις οποίες θα κάνουμε μέσα από αυτές τις τοποθετήσεις, και εγώ λέω ότι πέρα από τον γενικό αυτόν που σας στείλαμε με την επιστολή, λέω ότι δεν μπορεί ο δήμος να βοηθήσει τις επιχειρήσεις. Η δική μου επιχείρηση εκεί που βουλεύω, αυτή τη στιγμή για να ξέρουμε κάποιοι, περνάει πολύ δύσκολες στιγμές. Δηλαδή, πριν ένα μήνα πουλάγαμε το πετρέλαιο 55 δολάρια και τώρα το πουλάμε 14. Καταλαβαίνετε ότι χάσαμε 40 δολάρια, δηλαδή χάσαμε τα μισά λεφτά για να λειτουργήσουμε σαν επιχείρηση. Παρ' όλα αυτά, δεν μπορώ να πω ότι αν ο δήμος μας χαρίζει τις 17.000 που είναι τα απορίματα, ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε σαν επιχείρηση. Άρα το κράτος πρέπει να έρθει εδώ και να ενισχύσει. Και αυτό θέλω να πω ότι ναι, εκεί που ο δήμος νικιάζει μαγαζιά, βεβαίως να μην πληρωθεί, βεβαίως να μας στείλει. Εκεί που ο δήμος δηλαδή έχει την άμεση συναλλαγή με την επιχείρηση, βεβαίως να μην πάρει για να τον ανακουφίσει στο πρόβλημα του. Αλλά όμως επιχείρηση, η οποία είναι έξω από αυτά. Δεν μπορεί ο δήμος να πάει να καλύψει το έλλειμμα του προϋπολογισμού, της οποίας δημιουργεί ο… η επιδημίας. Νομίζω ότι δεν πρέπει να κάνω το λάθος που έκανε και οι προηγούμενοι και σας ευχαριστώ αυτήν την τοποθετησία μου. Απλώς, κυρία Παπά, για το κοσμόπολις, το ξαναδιευκρινίζω. Το κοσμόπολις δεν θα γίνει… δηλαδή δεν θα καλέσουμε από έξω κάποια σχήματα. Αυτό έχει τελειώσει. Αυτό που έχουμε μια ετοιμότητα χωρίς να πάρουμε προκαταβολές και χωρίς να όμως και με την προϋπόθεση ότι δεν ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα ή ότι θα γίνει δύο μέρες επάνω στην Παναγία, θα γίνει με τοπικά συγκροτήματα. Ούτως ώστε θα υπάρξει και μια διασκέδαση στον κόσμο με την προϋπόθεση όμως ότι δεν ισχύουν τα μέτρα και δεν θα πυροθεί τίποτε σαν προκαταβολή γι' αυτό το διάστημα. Με σχόλειτε, εάν η καραντίνα πάει, που δεν το εύχομαι, πάει μέχρι και τον τέλει Μαΐου μέσα Ιουνίου, έχουμε διάθεση τον Ιούλιο δηλαδή να κάνουμε κοσμόπολιες. Θα το δούμε, όχι, συμφωνώ μαζί σας, αλλά ας μην το αποκλείσουμε μπροστοπαρόν γιατί ο κόσμος μπορεί να βρούμε μία άλλη μορφή να το κάνουμε. Ο κόσμος είναι κλεισμένος μόνο στα σπίτια του. Θα χρειαστεί λίγο να βγει έξω από τα σπίτια, αλλά με την προϋπόθεση... Άρα μιλάμε για κάτι πολύ πιο οικονομικό και κάτι τοπικό. Δηλαδή, να διασχεράσουμε για πρώτη φορά μετά από τον εκλεισμό. Αυτό λέτε. Έτσι βονούμε. Άρα δεν θα θα απαντηθούν τεράστια πουσά. Κύριε Πρόεδρε, συγγνώμη λίγο. Φοράω πρώτοι εμείς λοιπόν. Κύριε Πρόεδρε, μια διευκρινήση μπορώ να την κάνω, έχω το δικαίωμα. Ναι, κύριε Παπαδόκο. Απλώς προστατέψε λίγο το σώμα, γιατί δεν μπορώ να ακούω για λάθη, γιατί όταν πρωτοξεκίνησα, σας ρώτησα, θα γίνει συζήτηση, γιατί η επιστολή που μας στείλατε, είπατε θα γίνει μια συζήτηση, καταθέστε προτάσεις, και να γίνει μια ευρεία συζήτηση παρέλλα. Αυτό το πράγμα μου δώσατε το δικαίωμα να κάνω και μίλησα για τις προτάσεις που έστειλα στο δήμαρχο για να τον βοηθήσω και αναφέρθηκα σε καινούργιες προτάσεις. Αν έχω υπερβεί κάποιο χρόνο, είχα το δικαίωμα από εσάς. Δεν πήρα δικιά μου πρωτοβουλιά. Και θέλω αυτό να με βοηθήσετε και να τον διευκρινήσετε. Δεν έκανε κανένας κανένα λάθος. Απλώς υπάρχει η ασάφια και ο κύριος Βέρος, πρέπει να πάρουν αποφάσεις σε συγκεκριμένα θέματα. Αυτή είναι η διαφορά. Έθεσα όμως τους όρους, όπως συμφωνήθηκαν και εσείς, να μείνουμε στα τρία λεπτά. Εσείς πιάσατε τα εννιά, ξεπεράσατε τα εννιά. Γι' αυτό ζήτησα γραπτός να τα στείλετε. Αν είχε τις προτάσεις αυτές γραπτός, θα στεκόταν στα δύο σημεία, τα οποία θέλησε να τονίσεις. Δεν πειράζει. Πρέπει να είμαστε δίκαιοι στον κ. Παδόπηλος. Ο κ. Παδόπηλος έχει στείλει αυτή την επιστολή με τις προτάσεις που έχει κάνει. Λοιπόν, προχωράμε. Κύριε Βέρο. Πιστεύω να ακούγουμε τώρα. Δύσκολες και κρίσιμες οι στιγμές που ζούμε όλοι μας. Νομίζω ότι ανακαστήκαμε εκ των πραγμάτων και εμείς ως δημοτική παράταξη αλλά και οι υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις να στείλουμε αυτό το συγκεκριμένο έτημο. Διότι μην ξεχνάμε ότι είναι το πρώτο δημοτικό συμβούλιο που γίνεται μετά την απόφαση των έκτακτων μέτρων που πήρε η χώρα απέναντι σε αυτή την υγειονομική κρίση που περνάμε. Και βέβαια δεν σας οκρύβω ότι εμείς ως δημοτική παράταξη περιμέναμε πολύ έγκαιρα και μετά το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, 9 του μήνα πραγματοποιήσαμε το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, περιμέναμε δηλαδή ότι τις επόμενες μέρες και με την ανακοίνωση των έκτακτων μέτρων ότι τουλάχιστον ο δήμαρχος από τη μεριά του θα έκανε μια πολύ απλή κίνηση. Να επικενωνήσουμε τους επικεφαλείς των παρατάξεων και να κάνουμε μια συζήτηση. Μια συζήτηση για ποιες είναι οι υποχρεώσεις και τι οφείλει να κάνει ο δήμος απέναντι σε αυτήν την κρίση. Δεν το έκανε. Πολύ απλά, πήρε την απόφαση. Αυτή την απόφαση που έχει πάρει εδώ και πάρα πολύ καιρό, γιατί μην κρυβόμαστε, εμείς δεν μπορούμε να πληθούμε ποιος από τον δαφυλό μας. Έχει πάρει μια απόφαση από την πρώτη στιγμή της θητείας αυτής της διοίκησης, του συμβουλίου, ότι θέλει να πορευτεί πλέον μόνος του. Δεν έχει κάνει τίποτα. Αναγκαστικά, όταν βλέπουμε ότι ως τακτικά θέματα έρχονται θέματα τα οποία είναι δευτερεύουσα σημασίας. Είναι δευτερεύουσα σημασίας, τα περισσότερα από αυτά. Είναι αδιανόητο σε αυτή την πρώτη συνεδρίαση να μην συζητήσουμε για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο, ουσιαστικά, αν δεν υπάρξει αυτή τη στιγμή συζήτηση και δεν υπάρχουν λόγοι έκτακτοις ανάγκης για να υπάρξουν συναντήσεις με τους επικεφαλείς ή ακόμα και έκτακτο δημοτικό συμβούλιο με μοναδικό θέμα, τι άλλο πρέπει να συμβεί σε αυτόν τον τόπο για να γίνει από τη μεριά της διοίκησης και του κ. Δήμαρχου. Άρα, ουσιαστικά, αναγκαστήκαμε να πούμε, κύριε Δήμαρχε, αγαπητοί ξενάδραφοι της διοίκησης, ότι πρέπει άμεσα, έστω τα όποια μέτρα ανακοίνωσε από τη μεριά της διοίκησης ο κ. Δήμαρχος, τουλάχιστον θα πρέπει να αρχίσουμε να τα εφαρμόσουμε. Αρκετά, όμως, από αυτά τα μέτρα για να εφαρμοστούν. Πρέπει να υπάρχει απόφαση δημοτικού συμβουλίου, αλλιώς δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Έτσι είναι ξεκάθαρο αυτό. Και επειδή, μάλιστα, κάποιοι λένε ότι «Μα γιατί βιάζεστε» Κοιτάξτε να δείτε. Σε μια τέτοια δύσκολη στιγμή, όπου μια πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους μας, και το είπε και ο κ. Δήμαρχος ότι δεν είναι εύκολο να λες από τη μια στιγμή στην άλλη όλον τον κόσμο ότι πρέπει να μείνετε σπίτι, και αυτό ήταν το σύνθημα, μένουμε σπίτι, δεν είναι εύκολο. Πρέπει να δείξεις από τη μεριά σου, ως ένα κομμάτι του κράτους, γιατί η αυτοδιοίκηση είναι ένα μέρος του κράτους. Διότι ναι μεν καλές οι αυτομικές ευθύνες του καθενός, ναι έχουμε αυτομική ευθύνη, αλλά ευθύνη όμως κυρίαρκα έχει το κράτος. Άρα ποιο είναι το κράτος, η κυβέρνηση, αλλά και η αυτοδιοίκηση, είτε ο πρώτος, είτε ο δεύτερος βαθμός. Και ερχόμαστε εδώ τώρα στις ευθύνες της αυτοδιοίκησης. Ευθύνη της αυτοδιοίκησης, κύριε Δήμαρχε και αγαπητοί συνάδελτοι. Δεν είναι μόνο τα μέτρα τα οποία παίρνει η κεντρική διοίκηση μέσα από την πράξη νομοθετικού περιοχωμένου και θα πρέπει να τα αφαρμόσει η αυτοδιοίκηση. Υπάρχουν και μέτρα που οφείλει και είναι δικιά της αρμοδιώτα της αυτοδιοίκησης να τα πάρει όλα αυτά τα μέτρα. Και να δώσει τη δυνατότητα να υπάρξουν και τα μέσα αυτά προστασίας, αλλά και στήριξης της κοινωνίας συνολικά, αλλά και ταυτόχρονα έχει και μια άλλη υποχρέωση η αυτοδιοίκηση. Μέτρα τα οποία ενδεχομένως δεν έχει πάρει η κεντρική διοίκηση να πιεστεί από την αυτοδιοίκηση και να πάρει αυτά τα μέτρα. Θα δει παραδείγμα το ότι θα πρέπει να υπάρξει επίταξη των ιδιωτικών κλινικών αλλά και των κλινών των ιδιωτικών μονάδων εντατικής θεραπείας. Βεβαίως δεν είναι της αυτοδιοίκησης υποχρέωση, δεν είναι όμως υποχρέωση και δεν πρέπει να πιέσουμε ώστε στις επόμενες κρίσιμες μέρες, που μακάρι τα δεδομένα να είναι αυτά που υπάκουν σήμερα, όπου υπάρχει μια ελευθόμενη κατάσταση, αλλά όμως δεν πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε και να μην υπάρξει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και άλλες χώρες, όπως είναι η Ιταλία, η Εσπανία και άλλες χώρες παγκοσμίως. Άρα δεν μπορεί να λέμε, γιατί άκουσα προηγουμένους και είπαν, ότι δεν είμαστε το κράτος. Είμαστε ένα κομμάτι του κράτους. Και ό,τι δεν κάνει η κυβέρνηση, η σημερινή, ό,τι δεν κάνει η κεντρική διοίκηση, πρέπει να πιεσθεί. Εμείς εκπροσωπούν την κοινωνία και άρα πρέπει να προστατεύσουμε ξενωλικά την κοινωνία. Και να σας πω και ένα παράδειγμα ακόμα, γιατί υποθήκαν πολλές προτάσεις, δεν διαφωνούμε με αυτές τις προτάσεις. Δεν πρέπει να δούμε και τι γίνεται με τους πολίτες και τους εργαζόμενους, οι οποίοι αυτή τη στιγμή δεν απολαμβάνουν κανένα από τα μέτρα και δεν μπορούν να ενταχθούν σε κανένα από τα μέτρα της κυβέρνησης, αυτούς τους εργαζόμενους οι οποίοι περιμένουν εποχιακά να βρουν δουλειά και δεν θα βρουν τους επόμενους μήνες. Και τους εποχιακούς εργαζόμενους. Και κυρίως τον τουρισμό. Έτσι, σας λέω ένα παράδειγμα του τουρισμού. Τι γίνεται, πώς θα στηρίξουμε αυτούς τους εργαζόμενους, αυτούς τους πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν εισόδημα καθόλου και δεν θα έχουν εισόδημα τους επόμενους μήνες. Δεν πρέπει να τους στηρίξουμε. Δεν μιλάμε απλώς για τους ανεργούς, ούτε για αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο εδώ και που είναι οικονομικά εξαθλιωμένοι και τους στηρίζει ο δήμος. Για αυτούς τους εργαζόμενους που δεν θα βρίσκουν εποχική εργασία, δεν θα πρέπει να με ρημνήσουμε και εμείς και το κράτος, ως παράδειγμα, το φέρνουμε. Άρα βλέπετε ότι είναι πολύ σημαντικό και κυριαρχικό θέμα το να αποφασίσουμε, άσχετα αν δεν υπάρχει, γιατί ο κ. Δήμαρχος είπε ότι δεν υπάρχει εξειδίκευση, άρα για αυτό το λόγο δεν το βάλαμε ως τακτικό θέμα ή δεν φέραμε τις όποιες προτάσεις για λείψη απόφασης. Για κάποια μέτρα, δεν χρειάζεται εξειδίκευση. Το να πάρεις απόφαση ότι θα πρέπει να απαλλάξεις από τα τέλει, παράδειγμα, ως χάρη, η καθαριότητα, τις επιχειρήσεις, αλλά και τους εργαζόμενους που έχουν απολυθεί, παράδειγμα, που έχουν απολυθεί, ή τους εργαζόμενους που δεν έχουν εργασία τους επόμενους μήνες, ενδεχομένως και την επόμενη συνολικά χρονιά και δεν θα έχουν εισοδήματα. Θέλει εξειδίκευση για να τους απαλλάξεις. Τι είδους εξειδίκευση. Ή το δεύτερο, το να απαλλάξεις από τα τροφεία, διότι ανταποδοτικό είναι και αυτό η υπηρεσία, απ' τη μεριά των παιδικών σταθμών, δηλαδή να απαλλάξεις τους γονείς από τα τροφεία για το χρονικό διάστημα που θα είναι κλειστή η παιδική σταθμή. Θέλει εξειδίκευση. Όχι βέβαια, δεν θέλει εξειδίκευση. Άρα μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις για συγκεκριμένα μέτρα, που θα περάσουμε το μήνυμα στην κοινωνία, ότι εμείς άμεσα, ως αυτοδιοίκηση, παίρνουμε τα μέτρα και τα υλοποιούμε. Δεν τα εξαγγείλουμε απλώς και περιμένουμε το πότε. Είναι πολύ σημαντικό για αντιστήριξη, θέλετε και από δική συμπελευράς, θέλετε και οικονομικής κυρίως. Όλους αυτούς τους πολίτες, οι οποίοι έχουν πρόβλημα. Να σας πω και κάτι ακόμα. Σας άκουσα πρόσφατα σε εδειρώσεις σας, ότι δεν ξεχνάτε και τους τετράποδους φίλους μας, τα δέσπονα. Αυτό όμως που έχω ενημερωθεί είναι ότι δεν έχετε καμία επαθή και δεν έχετε κάνει καμία επαθή με κανένα φιλοζωγικό σύλλογο στην Καβάλα για να ζητήσετε συνεργασία για να δείτε πώς αντιμετωπίσετε το θέμα με τα δέσπονα. Γελάτε κύριε Δήμα, σας βλέπω. Δεν ξέρω γιατί γελάτε τώρα. Αυτή είναι η ενημέρωση που έχω. Και δεν μπορείτε να τη διαψεύσετε. Θα σας παρακαλούσα να ολοκληρώσετε. Επιμένουμε εμείς στο έτοιμα που κάναμε. Και αν αναφερόμαστε σε συγκεκριμένα πράγματα, αναφερθήκαμε σε τρεις-τέσσερις περιπτώσεις όπου μπορούμε να πάρουμε απόφαση, είναι γιατί πολύ απλά θεωρούμε ότι δεν χρειάζεται καμία εξειδίκευση και δίδου. Και θα μπορούσαμε κάλλιστα. Και επειδή λέτε για εξειδίκευση, πόσο χρόνο χρειάζονται οι υπηρεσίες μας, οι οποίες υπηρεσίες ουσιαστικά ως προτεραιότητα και ως μοναδική προτεραιότητα, θα έπρεπε να είναι αυτό. Το πώς θα εξειδικεύσουν και πώς... Θα πάω να κάνω παρέα του ποτόλια. Κύριε Βέρο, ολοκληρώσετε παρακαλώ. Δηλαδή δεν σεβόμαστε τίποτα. Σας παρακαλώ. 10 λεπτά φτάνει, κύριε Βέρο. Λοιπόν, άρα εμένουμε, κύριε Πρόεδρε, στο έτοιμά μας ότι θα πρέπει να γίνει αποδεχτό το έτοιμα και να συζητηθεί ως έκτακτο και να υπάρξει λήψη απόφαση. Κύριε Δημάρχη. Λοιπόν, δύο πράγματα. Νομίζω ότι τις προτάσεις σας επί των οικονομικών θα μπορείτε να τις κάνετε, κύριε Βέρο. Τώρα, δύο πράγματα. Για μένα τα τροφία το θεωρείτε ότι είναι αυτονόητο, ότι δεν θα πληρώσουν, αλλά όμως το προσωπικό που είναι πρέπει να πληρωθεί. Οι καθηγητές στο δύο πρέπει να πληρωθούν. Τα λεφτά που θα δίνει ο δήμος στα νομικά πρόσωπα, ούτως ή άλλως θα τα ξαναδώσουν. Άρα, λοιπόν, ο δήμος θερίται ενώ σε σώβου. Αυτά πώς θα τα κάνουμε, με επιφίτηση του Αγίου Πνεύματος, εκτός αν νομίζετε ότι μπορούμε να πάμε να παίξουμε προπό, είναι κλειστά και αυτά, και να κερδίσουμε χρήλευτα για να ενισχύσουμε το δήμο. Να απαλλάξουμε όλους τους καβαλιώδες, θέλετε? Θα πούμε ναι. Όλη η καβάλα απαλάσσεται των τελών. Ωραία, να το κάνουμε. Και μετά ορίστε πιο πόσο θέλετε να πάρετε για την καθαριότητα. Για να καθαρίζουμε όλοι μας την πόλη. Για να δούμε πόσα θα πληρώσει όλα αυτά. Είναι εύκολο να λέμε μεγάλα λόγια. Αλλά πρέπει όμως όπως είπε και ο κύριος Παπάς, πρέπει να δούμε την πραγματικότητα. Ποιά είναι η πραγματικότητα. Λοιπόν, τώρα όσο για τα οικονομικά μέτρα, για να μην θεωρείτε ότι υπεκφεύουμε από αυτόν τον τρόπο, σήμερα κάνουμε λοιπόν αυτό. Αν θέλετε να βάλετε καινούργια μέτρα να το συζητήσουμε τώρα, αλλιώς αν θέλετε την πέμπτη να βρεθούμε πάλι οι αρχητοί, να κάνουμε μια υπομπαρετάξεων, να κάνουμε πάλι μια τηλεδιάσκεψη, ούτως ώστε να πούμε και για άλλα μέτρα τα οποία χρειαζόμαστε. Όπως θέλετε να το κάνουμε. Μου επιτρέπετε, πρόεδρε, για μισό μόνο μισό λεπτό λίγο, επειδή αναφέρθηκε ο κύριος δήμαρχος και είπε ότι υπάρχει ανάγκη, και πραγματικά βεβαίως πρέπει να πληρωθούν και οι εργαζόμενοι, και πού θα βρεθούν τα χρήματα. Κύριε δήμαρχε, πρόσφατα υπήρξε μια έκτακτη επιχορίγηση από την μεριά της κεντρικής διοίκησης, της κυβέρνησης δηλαδή, 60.000 ευρώ στο δήμο Καβάλλας, που ουσιαστικά αναλογεί ένα ευρώ ανακάτικο. Είναι έτσι κύριε δήμαρχε. Είναι αδιανόητο σε μια τέτοια δύσκολη περίοδο, όταν δίνονται εκατομμύρια σε διάφορα μέσα και σε διάφορους ιδιώτες, να μην... Μα δήμαρχε, είναι πολύ απλά. Πρέπει να διεκδικήσουμε και συνολικά έτσι πρέπει να διεκδικήσουμε, ότι θα πρέπει να υπάρξει έκτακτη επιχορίγηση γενέα στους δήμους. Διότι δήμαρχε, αυτό πρέπει και οφείλουμε να κάνουμε εκτός από τα υπόλοιπα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε ή να υλοποιήσουμε από αυτά που αποφασίζει η κυβέρνηση. Πρέπει να καταλάβει η κυβέρνηση ότι δεν μπορεί σε μια τέτοια δύσκολη στιγμή ως έκτακτη επιχορίγηση να δίνει ένα ευρώ ανακάτικο. Γιατί τα 10 εκατομμύρια συνολικά στην αυτοδιοίκηση, αυτό είναι. 60.000 εκατομμύρια στο Δήμο Καβάλας είναι ένα ευρώ ανακάτικο. Ευχαριστώ πολύ. Θα ήθελα να σου πω ότι οι 60.000 είναι για τις πρώτες ανάγκες. Είναι ούτως ώστε οι δήμοι να μπορέσουν να τα αποεξέλθουν στις πρώτες ανάγκες. Και αυτό που συζητά αυτή τη στιγμή ο κ. Ροπαστεργίου με την ΚΕΔΕ κάτω είναι να αυξηθεί το ποσό που θα βώσουν στους δήμους. Αυτό όμως είναι άλλο. Οφείλω να πω όμως, διότι εντάξει όλα αυτά που λέμε, αλλά όμως πρέπει να πούμε και κάποια πράγματα τα οποία είναι σωστά. Ότι η κυβέρνηση με τις πράξεις νομοθετικού περιεκομένου έχει λύσει τα χέρια των δημάτων. Ότι μπορούμε αυτή τη στιγμή να πάρουμε προσωπικό. Που θα πάρουμε προσωπικό. Μπορούμε να κάνουμε συμβάσεις πιο εύκολα για αυτή την περίοδο μόνο. Για να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό. Άρα λοιπόν η κυβέρνηση, δεν γίνομαι υποστηρικτής καμίας κυβέρνησης, αλλά οφείλω όμως να πω ότι αυτή τη στιγμή δουλεύεις σε σωστή βάση. Τώρα, εάν θα έπρεπε να είναι αλλιώς τα νοσοκομεία, εάν θα έπρεπε να είναι αλλιώς τα χρήματα, αυτό θα συμφωνήσω μαζί σας και είναι μια πολιτική συζήτηση, όπως είπε και ο Βαγγέλης, ότι πρέπει κάποια στιγμή να γίνει. Αλλά αυτή τη στιγμή όμως μην τα μηδενίζουμε όλα. Οι 60.000 είναι μόνο για τα πρώτα έξοδες. Μπράβο. Να περάσουμε στον κύριο Βοιατζή και θα παρακαλούσα να σεβασθώ με τον χρόνο. Κύριε Βοιατζή. Καλησπέρα και από εμένα. Να πω κι εγώ να μπράβο σε όλους τους εργαζόμενους στο δήμο και στη διοίκηση και στο δήμαρχο για την άμεση αντιμετώπιση κάποιων προθεμάτων. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση στην χώρα μας, στην πατρίδα μας. Και ό,τι και να λέμε, αυτή τη στιγμή ο δήμαρχος βρίσκεται μπροστά και ο δήμαρχος είναι ο στρατηγός της κατάστασης και πρέπει τουλάχιστον να το στηρίξουμε, να μπορέσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για την πόλη μας. Γιατί εδώ μιλάμε για ανθρώπινες ζωές, δεν μιλάμε ούτε για πολιτική, ούτε για ψήφους, ούτε για οτιδήποτε άλλο γιατί την επόμενη μέρα δεν ξέρουμε πως θα είναι η χώρα μας. Δεν ξέρουμε πως θα είναι όλη η παγκόσμια σκηνή. Μπορεί να αλλάξουν ρυζικά τα πράγματα. Δεν ξέρουμε πόσο καιρό θα είμαστε σε καραντίνα και εκεί πέρα θέλω να συγκεκριμενοποιήσω λίγο το θέμα για να μην κουράσω κιόλας. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα πόλεμο σε δύο μέτωπα. Το πρώτο μέτωπο, το οποίο είναι το άμεσο, είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας, δηλαδή το πώς θα λύσουμε και πώς θα έχουμε τα λιγότερα θύματα. Και ευτυχώς στην πόλη μας, ως τώρα, δεν έχουμε θύματα και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο θετικό... και πρέπει να το κρατήσουμε εκεί. Η αντιμετώπιση της πανδημίας και το δεύτερο μέτωπο είναι η οικονομική στήριξη μετά της επόμενης ημέρας όλων των χώρων και των κλάδων της πόλης για να μπορέσει να υπάρξει και μέλλον. Γιατί άμα φτωχεύσουν όλα και διαλύσθουν όλα, ούτε δήμως θα υπάρξει, ούτε μικράς επιχείρησης, ούτε δημόσια. Θεωρώ ότι πρέπει, τουλάχιστον ο δήμος, δεν ξέρω τι δυνάμεις έχει αυτή τη στιγμή, αλλά τουλάχιστον πρέπει να ξεκινάμε να βλέπουμε σενάρια περισσότερη απομόνωση, διότι αν η συγκρήση συνεχιστεί στις επόμενους μήνες, και η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να απομονώσει περισσότερο τον πληθυσμό, για να μην υπάρχει μετάδοση του ΥΟΥ. Ήδη συζητεί και για μαζικά τεστ, το οποίο δεν ξέρω και ο δήμος πώς θα συνδράμει σε αυτό, αλλά ίσως θα χρειαστήσουν οι υπάλληλοι του δήμου να κάνουν κάποια τεστ, διότι όταν κάποια στιγμή θα φτάσουμε στον πυκ, το οποίο βιολογικά μέχρι τέλος Απριλίου θα γίνει αυτό, τότε μετά θα πρέπει να γίνονται μαζικά τεστ, για να αρχίσουμε να ξεχωρίζουμε τον πληθυσμό, ο οποίος έχει τον ΥΟΥ, ο οποίος δεν τον έχει, ποιοι τον έχουν περάσει κλπ. Η ενίσχυση του νοσοκομείου είναι ένα θέμα το οποίο συζητήθηκε ήδη, δεν χρειάζεται να αναφερθώ. Πιστεύω ότι πρέπει λίγο περισσότερο να ενταθούν οι έλεγχοι, είδα στην αγωρά το Σάββατο γινότανε πολλοί κόσμοι στιβαγμένοι σε πολύ μικρές αποστάσεις ο ένας από τον άλλον και σήμερα παρατήσω ότι στις τράπεζες υπήρχαν ωραίες απ' έξω τουλάχιστον 30 ατόμων, του οποίου τουλάχιστον πιστεύω ένας δημοτικός υπάλληλος ή σε συνονόηση με την αστυνομία, θα μπορούσε αυτό το πρόβλημα να λύθει άμεσα, διότι είναι κρίμα τώρα σε μια τέτοια μικρή περίοδο να έχουμε τέτοια θέματα. Και μετά θα πρέπει, όπως πολύ σωστά συζητήθηκε από τους υπόλοιπους επικεφαλείς, θα πρέπει να γίνουν προτάσεις διάμεσα μέτρα. Φυσικά αυτά είναι μεγάλη συζήτηση τώρα για να τα αναφερθούμε όλοι. Νομίζω ότι κάποια στιγμή ως καλό είναι, όπως είπε και ο κύριος Πρόδειος, να στείλουμε ένα email. Θελοντισμός είναι ένα άλλο κεφάλαιο το οποίο κάποια στιγμή πρέπει να το ανοίξουμε και να το δούμε. Και οι παρατάξεις και πολλοί δημοτικοί συμβούλοι μπορεί να προσφέρουν τον εαυτό τους ουσιαρώς στην πολιτική σκηνή ασχολούμαστε και στο δήμο μας για το κοινό καλό όλων των πολιτών μας, όχι το ψηφοφόρο μας ή των παρατάξεων μας. Οπότε και εμείς πρέπει να είμαστε θελοντές όλοι οι δημοτικοί συμβούλοι σε κάποια πράγματα. Και πάω στο δεύτερο κομμάτι για να κλείσω το δεύτερο μέτρο που έχει να αντιμετωπίσει ο δήμος. Η δική μου πρόταση είναι να κυρωθούν όλες οι εκδηλώσεις, διότι αμφιβάλλον θα μπορέσει να γίνει οποιαδήποτε εκδηλώση το καλοκαίρι, διότι μπορεί να χαθεί και η τουριστική σεζόνα αυτό το καλοκαίρι. Διότι ήδη χθες ο Τσιόδρας είπε, μιλάμε για τέλος Μαΐου, πιθανότητα αρχές Ιουνίου. Άμα ανοίξει η σεζόν 15 Ιουνίου, δεν προκεί τώρα τα μέτρα να έρθουν με τη μισή τη μία μέρα. Σταδιακά, θα αρχίζουν να άρονται κάποια μέτρα. Επομένως, μιλάμε ίσα ίσα αν προλάβουμε να δουλέψει αυτή η τουριστική σεζόνα, αν δουλέψει πάλι. Οπότε πρέπει να προετοιμαστούμε. Ακυρώνοντας εκδηλώσεις, μπορούν όλα αυτά τα χρήματα να μεταφερθούν σε άλλους τομείς που τους χρειάζεται πιο άμεσα ο δήμος. Ο κύριος Παπάς είπε για μια μεγάλη επιχείρηση όπως είναι τα πετρέλα και φυσικά είναι μια από τις επιχειρήσεις που βοηθάει και τον τόπο μέσα τα υπά. Υπάρχει και η μεσαία μικρή επιχείρηση του ελεύθεροι παγερματοί του μαγαζιού, διότι αυτή μπορεί να στηριχθεί. Αυτή δεν χρειάζεται πολλά λεφτά για να στηριχθεί. Έστω και τα 50-100 ευρώ που θα μπορέσει να ενισχυθεί με κάποια έκπτωση, με κάποιο τι μπορεί να κάνει ο δήμος, μηνιαίως εννοώ, είναι και αυτό μια στηρίξη που μπορεί να το κρατήσει ανοιχτό στην αγορά μας. Και πρέπει να συζητηθούν κάποια στιγμή τα δημοτικά τέλη και τι μπορεί να αλλάξει αυτό για να διευκολυθούμε την επόμενη μέρα. Και ένα ερώτημα έχω για τον κύριο δήμαρχο. Ακούστηκε στη Λόραση, κάποια στιγμή ενημερώθηκαν ότι θα δοθούν 60 εκατομμύρια προς τους δήμους, πώς ενίσχυση, άμεση ενίσχυση για την επιδημία αυτή. Αυτό ισχύει, έγινε, κάτι θα γίνει. Και μια πρόταση επίσης ακόμη, πάλι προς τον δήμαρχο και στο δήμο, ότι ίσως ήταν μια εμπειρία ή μια καλή ενημέρωση, προσπάθεια να έρθουν σε επαφή κάποιοι από τον δήμο, με κάποιους αντίστοιχους δημάρχους ή δημοτικά συμβούλια από την Ιταλία, για να έχουμε μια επαφή να ξέρουμε τι έρχεται την επόμενη μέρα. Σε αυτή τη στιγμή, εμείς ακολουθούμε μια στιγμή ροϊαλ. Ελπίζω να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο, αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα. Ευχαριστώ πολύ. Τα 60 εκατομμύρια που λέτε είναι αυτά τα ποσάτα που έχουν δοθεί αυτή τη στιγμή στους δήμους. Αυτό είναι τα 60 εκατομμύρια μας. Για ένα λεπτό θα δώσω τον λόγο στην κυρία Σφίδου που θέλει να πει κάτι επί της διαδικασίας. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Πολύ σύντομα. Καταρχήν καλή δύναμη σε όλους μας. Να συγχαρούμε και τον κύριο Μιχαηλίδη που κατάφερε να κρατήσει το σύστημα ανοιχτό όλη αυτή την ώρα που μιλάμε. Κράτα αγερά, επί της διαδικασίας. Έχω την εντύπωση κύριε Πρόεδρε και κύριοι δήμαρχοι, καταρχήν ότι κατά την νομική μου άποψη, η χθεσινή πιστολή που σας έχει δοθεί από τους αρχηγούς αντιπολίτευσης γεννά από μόνο του εισαγωγή εκτάκτου θέματος. Άρα πολύ σωστά, σας λέει και ο κύριος Βέρος και οι υπόλοιποι αρχηγοί και όσοι έχουν πάρει το λόγο, ότι είστε υποχρωμένοι σήμερα ως έκτακτο θέμα να συζητήσουμε κυρίως τα θέματα αυτά που η πράξη νομοθετικού περιοχωμένου βάζει και θέτει όπως δημοσιεύτηκε η 20 Μαρτίου. Και να σας πω, κύριε Δήμαρχε, ότι η πράξη νομοθετικού περιοχωμένου αναθέτει στο Δημοτικό Συμβούλιο την αρμοδιότητα να πάρει απόφαση και να αποφασίσει για την απαλλαγή είτε για τη χρήση παραχωρούμενου κοινόχρησης του κόρου είτε για την απαλλαγή τελών καθαριότητας και τα λοιπά. Άρα είναι στη διακριτική ευχέρεια του κάθε Δημοτικού Συμβουλίου. Ξέρετε θα σας επισημάνω και θα μου επιτρέψει αυτό και πάλι ως δικηγόρος το λέω γιατί εμείς οι δικηγόροι έχουμε μάθει να προσέχουμε και την κάθε λέξη στο νόμο και στα προεδρικά διατάγματα. Στο αντίστοιχο λοιπόν προεδρικό διάταγμα χρησιμοποιεί τη λέξη μπορεί. Άρα ότι μπορεί δηλαδή το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει την αντίστοιχη απόφαση. Γιατί ξέρετε το βάζει αυτό το προεδρικό διάταγμα διότι κάθε Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει ανάλογα με την δική του δυνατότητα ή θέλει συμβούλης να αποφασίσει. Το δύναται ή το μπορεί που βάζει το συγκεκριμένο προεδρικό διάταγμα αυτή την δυνατότητα αυτή την αξία έχει. Επίσης άλλο είναι αναστολή άλλο είναι απαλλαγή. Δηλαδή τι θέλω να πω το προεδρικό διάταγμα βάζει αναστολή καταβολής ενικείων επί δημοτικών αγκινήτων. Το Δημοτικό Συμβούλιο αντίστοιχα έχει τη δυνατότητα είναι κάτι που σας είπε ο κ. Παπαδόπουλος πριν να πάρει απόφαση ενδεχομένως για κάποια μείωση ή απαλλαγή μισθώματος. Εν πάση περιπτώσει επί της διαδικασίας λοιπόν και θα το κλείσω εδώ φαντάζομαι θα μου ξαναδώσετε το λόγο μετά για άλλα θέματα. Επί της διαδικασίας ή συζητάμε το θέμα ως έκτακτο θέμα ή δεν το συζητάμε γιατί θα μου επιτρέψετε αν δεν το συζητάμε ως έκτακτο θέμα. Και είναι ο καθένας εδώ να λέει τη δική του άποψη τότε θα μου επιτρέψει να πω ότι και εγώ θα αποχωρήσω. Είστε υποχρεωμένοι με τον κανονισμό να το συζητάμε ως έκτακτο θέμα αλλιώς δεν έχει νόημα. Και από εκεί τουλάχιστον για τα τρία θέματα που σας αναφέρει η επιστολή. Αν δεν το εισάγεται ως έκτακτο θέμα τότε θα μου επιτρέψετε να πω ότι θα μπορείτε κύριε δήμαρχε να συζητήσετε και με τους αρχηγούς των υπολίπων παρατάξεων για τα επόμενα θέματα που μπορείτε να φέρτε σε ένα επόμενο δημοτικό συμβούλιο το οποίο πότε θα είναι μετά από ένα μήνα. Άρα σήμερα συζητάμε το έκτακτο θέμα. Κυρία Ιωσηφίδου προφανώς ο κύριος Μιχαηλίδης δεν έκανε καλή δουλειά γιατί μάλλον δεν ακούτε τι λέμε. Τόση ώρα συζητάμε πέρα λοιπόν από τα τρία μέτρα που λέτε μέσα συζητάμε και κάποια άλλα θέματα που θα μπορούσαν να τα συζητήσουμε. Είναι κακό που τα συζητάμε. Αν θεωρείτε ότι είναι κακό και μένετε προσιλωμένοι σε αυτό που λέτε στην επιστολή θα σας ζητήσω συγγνώμη. Επίσης θέλω να πω επειδή διαβάσατε την πράξη νομοθετικού περιεχομένου ότι εδώ γράφει ότι τα μέτρα αυτά ισχύουν για το χρονικό διάστημα που θα είναι που υπάρχουν τα μέτρα. Και ότι επίσης αυτό και για τον κύριο Καλανταρίδη ότι με την απόφαση αυτή μπορούν να ρυθμίζονται και θέματα συμψηφισμού με μελλοντικές απαιτήσεις τελών σε περίπτωση που ήδη έχουν καταβληθεί ποσά εντός του διαστήματος απαλλαγής. Λοιπόν είναι πολύ ξεκαχαρισμένη. Άρα το συζητάμε κύριε Δήμαρχε. Άρα συζητάμε το έξω στο θέμα. Ωραία. Εντάξει. Γιατί όπου μιλήσατε δεν δώσατε αυτήν την εμπόδια. Είπαμε Δήμαρχε, είπαμε συζητάμε αυτό και άλλα. Συμπληρώνουμε δηλαδή τα πάντα. Ωραία. Για να αποφασίσουμε, για να αποφασίσουμε. Μπορούμε να μπούμε στα τρία, να μείνουμε στα τρία. Εδώ συζητάμε όμως και περισσότερα πράγματα. Ωραία. Συζητάμε αυτό και άλλα. Παρακαλώ κλείστε το μητρόφωνο. Και είναι μια δυναμική διαδικασία. Φοβάμαι ότι αύριο θα πάρουμε και άλλα μέτρα δυστυχώς με την εξέλιξη αυτή. Ας μη περιοριζόμαστε. Είμαστε εδώ όπως δηλώνουμε όλοι για το καλό της πόλης. Λοιπόν θα δώσω τον λόγο στον κύριο Ξανθόπουλε. Στον κύριο Ξανθόπουλε και παρακαλώ να είστε σύντονι. Θα δώσω μία μικρή παρέμβαση για να κατεβάσετε τα χεράκια η κυρία Ιωσήφη και ο κύριος Βέρος για να μην μπεδεύετε ο πρόεδρος. Ευχαριστώ. Πάμε. Κύριε Ξανθόπουλε. Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα. Καλησπέρα σε όλους. Ευχαριστώ πολύ που μου δώσατε το λόγο σας. Θυμίζω και επισημαίνω ότι πριν πάρει το λόγο δώσατε το λόγο στον κύριο Ποτόλια, επί της διαδικασίας ζήτησα το λόγο ή εγώ κάτι δεν έκανα σωστά μόνο ότι πάτησα το participants, που είπε ο κύριος Μηχαλίδης, ή εσείς δεν το είδατε. Μας ερετώσει. Σήμερα είναι Δευτέρα, ο καιρός είναι καλός. Πιστεύω ότι είχα αγία σας του Σαβαποκύριακου. Την ξεχάσατε, την αφήσατε. Γιατί δεν με πήρατε τηλέφωνο για να σκεφτήσετε το email, ούτε απαντήσατε το ηλεκτρονικό μου μήνυμα, το οποίο σας έστειλα. Και εγώ θα ξεκινήσω από εκεί για να πω ότι αυτά τα οποία προτείνετε, δεν θα υπήρχε κανένας πιστεύω στην αίθουσα συνατέχωση στην κουβέντα, για να συμπονίσετε οτιδήποτε να θέλετε, αρκεί να κάνετε το προφανές. Και ποιο είναι το προφανές, να κάνετε μια ασκηονία με τους δημοτικούς συμβούλους, εγώ θα πω αρχηγούς του παρατάξεων μόνο, επί των θεμάτων τα οποία προτείνατε, εάν το κάνατε αυτό, να ξέρατε ότι και τις αντιπόσεις θα χρησιμοποιήσατε κύριε Πρόεδρε, αλλά και θέμα δεν θα δημιουργούγαν, ώστε να υπάρχει λόγος, γιατί ούτως ή άλλως, ό,τι προτείνετε στο email σας, δεν μπορούσε να εφαρμοστεί. Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, τη διαδικασία. Αυτό το οποίο θέλω να πω, είναι το εξής. Από τη στιγμή κατά την οποία το θέμα το οποίο προτείνεται να συμβεί σε ανέκτακτο, τώρα μόλις ο κύριος δήμαρχος είπε, ότι το συζητάμε, αλλά και για να πάρουμε απόφαση, έτσι δεν είναι κύριε δήμαρχε. Εάν κάνω λάθος, παρακαλώ, πολύ διορθώστε με. Συζήτηση κρύψει απόφασης, έτσι δεν είναι. Με αυτή λοιπόν την έννοια, εγώ θα συμμετέχω στη διαδικασία, επειδή θεωρώ το θέμα αυτό είναι το κυρίαγχο, είναι το μίζο, όλα τα υπόλοιπα έποτε, δεν έχουν κανείς ιδιαίτερη σημασία. Και για να μην ανησυχεί ο πρόεδρος επειδή κοιτάει το λολόι του, κάνω πάσα τον λόγο κύριε Πρόεδρο. Λοιπόν χαίρομαι που είστε πάρα πολύ παρατηρητικός κύριε Ξανθόπουλε. Δεν σας απάντησα στο email, γιατί δεν συνηθίζω να απαντώ σε υβριστικά σχόλια. Γιατί το email σας ήταν πολύ υβριστικό και αν κάποιος είναι κακός, ας το κρίνουν οι άλλοι. Χαίρομαι κύριε Πρόεδρο, χαίρομαι. Όχι, αυτό που είπε ο κύριος, θέλω πάντων λίγο για να αποκορτήσω τη μεταξύ σας σχέση. Δεν υπάρχει ασχολό να λέει, εγώ τον αγαπάω, ξέρω αυτό. Το ξέρω, το ξέρω κύριε Ξανθόπουλε. Λοιπόν, θέλω να σας πω ότι δεν έγιναν εκ του πονηγού όλα αυτά. Το διευκρίνησα στην αρχή, θα σας το ξαναλέω και τώρα. Αυτή τη στιγμή, για να προλάβω και την κυρία Ιωσιφίδου, πέρα από τα τρία μέτρα που γράφεται στην επιστολή, τα οποία θα ψηφίσουμε ή όχι, τα οποία θα τα ακολουθήσουμε και από κει και πέρα θα ξαναψηφίσουμε πάλι, όταν θα γίνουν συγκεκριμένα οικονομικά τα στοιχεία αυτά, θα πρέπει να το ξαναψηφίσουμε αυτό. Άρα λοιπόν, συζητάμε και επιπλέον μέτρα τα οποία βοηθάται με αυτόν τον τρόπο και τον βίνο να συμπληρώσουμε τα μέτρα αυτά τα οποία έχουν επαφή. Αυτό γίνεται. Και σας ευχαριστώ πάρα πολύ κύριε Ξαχόδη για την κατανοή σας. Και να συμπληρώσω κύριε Ξανθόπουλο ότι επιβεβαιώνουμε από το email που έστειλα, από τη μέχρι στιγμής διαδικασία που έχουμε ξεπεράσει τη μιάμιση ώρα και ακόμη συζητάμε... Έλα ρε Πρόεδρε, στείλ του κάνα ξυραβάκι να ξυριστεί και ευτιάξτε τα. Αυτό, τελειώσαμε. Δεν δίνει λεφτά το κράτος. Παρακαλώ, ποιοι θέλουν από τους συμβούλους να πάρουν τον λόγο... Ναι, ο κύριος Κουνάκος, ο σαν εξάρτητος, ενάμιση λεπτό με το ρολόι. Πάμε, κύριε Κουνάκος, σας ακούμε. Κώστα δεν ακούγεσαι. Το μικρόφωνο, το μικρόφωνο. Κύριε Κουνάκο. Καλησπέρα, κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα σε όλους τους συναδέλφους. Εύχομαι γρήγορα να φύγουμε από αυτήν την πόρα, η οποία είναι παγκόσμια... και θα πρέπει και εμείς να προσαρμοστούμε στα νέα αυτά δεδομένα. Πολύ καλά, είπε ο κύριος Παπάς, ότι στρατηγός στο δήμο έχουμε το δήμαρχο. Ο δήμαρχος είναι αυτός ο οποίος, μαζί με την εκτελεστική επιτροπή από το νόμο, ορίζει ο νόμος τάχα 63, 84 και 106 του ΠΟΔ, αναφέρονται ότι η εκτελεστική επιτροπή σε έκθεσης ανάγκες είναι αυτή η οποία παίρνει πρωτοβουλίες. Το Δημοτικό Συμβούλιο, έπετε κύριε Πρόεδρε, πρώτα πρέπει να αποφασίζουμε τι θέλουμε να κάνουμε. Δεν μπορεί δηλαδή να έχουμε μια έκθετη ανάγκη και να κάνουμε Δημοτικό Συμβούλο... για να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε. Αναλαμβάνει ρόλο η επιτροπή. Ενεργοποιείται η επιτροπή με τους αντιδημάρχους και με τους επικεφαλείς, όπως ξέρω και ο κ. Παπάς, ο κ. Παπαδόπουλος. Αυτή η επιτροπή έχει συγκεκριμένο ρόλο. Πάμε τώρα στα υπόλοιπα που θέλουμε να πούμε. Εγώ κατ' αρχή, κύριε Πρόεδρε, δεν έχω ενημέρωση. Δεν έχω ενημέρωση του εκτάκτου θέματος. Από εσάς το λαμβάνω και θα πρέπει να υπάρχει ένας τρόπος επικοινωνίας, γιατί, όπως ξέρετε, εγώ δεν ανήκω πλέον σε παράταξη, είμαι ένας αριστεράτης δημοτικός συμβούλος, και θέλω με κάποιο τρόπο να επικοινωνείτε μαζί μου όταν υπάρχει θέμα δημοτικού συμβουλίου. Και εκτά εκ των τέτοιων θεμάτων. Υπάρχει, δηλαδή, ένα έτημα από τις παρατάξεις, στις οποίες εγώ δεν έλαβα γνώση για να το αποθέτω. Εμπάζιμος περίπτωσης, στην προκειμένη περίπτωση, εκείνο για μένα που προέχει, ή να δούμε τι κάνουμε με αυτή την έκτακτη κατάσταση, και θα πρέπει να αναλάβει η διοίκηση πρωτοβουλίες. Έχει κάνει κάποια βήματα η διοίκηση του Δήμου, μαζί με τον προσωπικό της, και εγώ, εάν θέλετε, μπορώ να κάνω τοποθέτηση και να προτείνω επιπλέον μέτρα, τα οποία δεν ακούστηκαν μέχρι τώρα, τι μπορούμε να κάνουμε ώστε, αυτό που μας ενδιαφέρει κύριε Πρόεδρε και κύριε Δήμαρχε είναι, κανένας καβαλιώτης να μην κοιμάται στον δρόμο. Κανένας καβαλιώτης να μην έχει στερεθεί το ρεύμα, το νερό και τα εκείνα τα πράγματα, τα οποία είναι αναγκαία για την επιβιωσή του, τροφή. Αυτόν τον ρόλο θα το παίξει ο Δήμαρχος. Από την άλλη πλευρά η διοίκηση του δήμου και από την άλλη πλευρά η δημόσια υγεία, η δημόσια υγεία σε ό,τι αφορά τον δήμο. Έτσι, η DEIAC έχει αναλάβει τους βιολογικούς και το νερό. Αυτά τα δύο κομμάτια είναι σημαντικά. Δεν μπορείς σήμερα να τρώνε 8 και 10 ώρες τα συνεργεία της DEIAC για να ξεβουλώνουν τα μωρομάτυλα, τα οποία πετάμε στην αποχέδευση. Πρέπει να κάνουμε ένα μήνυμα, να περάσουμε ένα μήνυμα ότι δεν πετάμε στις αποχεδεύσεις μωρομάτυλα. Δεν απορροφούνται τα μωρομάτυλα. Δημιουργούν πρόβλημα στις ατλείες. Λέω ένα παράδειγμα. Αυτά είναι θέματα ενημέρωσης. Πρέπει να οργανωθεί το εθελοντικό κίνημα, κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε. Ο εθελοντισμός. Πάρτε ψυχεάτρους, πάρτε όλους τους ψυχεάτρους που έχουμε στην Καβάλα να τους εντάξετε μαζί με τους κοινωνικούς λειτουργούς του Δήμου σε ένα πρόγραμμα. Δέστε τι θα γίνει με το προσωπικό. Το προσωπικό πρέπει να λειτουργεί με βάρδιες. Ο Δήμος πρέπει να λειτουργεί από τις 7 μέχρι τις 10 τουλάχιστο. Κακανίμεται το προσωπικό, το οποίο σήμερα δεν έχει ρόλο και δεν έχει μπει σε ένα πρόγραμμα συντήρησης, να έχει άμεση επικοινωνία με το 500.000 στο τηλέφωνο το 2013. Για να είναι συνεχώς σε επικοινωνία με τους δημότους που θέλουν να επικοινωνήσουν με το Δήμο. Δέστε με αυτοκίνητα όπου υπάρχει ανάγκη. Δέστε λίγο τους χώρους του ακοντίσματος, για να υπάρχουν χώρες όπου αν έχουμε αύριο μεθαύριο κούσματα χτυπάξει να μην έχουμε κανένα και πάμε καλά μέχρι σε αυτό το σημείο. Να μισθώσουμε ή να έχουμε χώρους τέτοιους έτοιμους ώστε να αποδεχτούμε άτομα τα οποία δεν μπορούν στο σπίτι, στο ίδιο σπίτι, γιατί συγκατοικούν με άτομα που είναι σε κατάσταση δηλαδή μεγαλύτερης ηλικίας και είναι και άτομα με ειδικές ανάγκες. Τώρα μιλάω, κύριε Πρόεδρε, καταλαβαίνω, δεν θέλω να κάνω κατά χρήση του χρόνου, αλλά θέλω να κάνω συγκεκριμένες προτάσεις όπου η διοίκηση στη διοίκηση θα φανόναι χρήσιμος. Δηλαδή, τι λέμε, αυτή τη στιγμή υπάρχουν καβαλιώτες που είναι δεχομένους σε αεροδρόμια και δεν μπορούν να ρθούν στην καβάλα. Πρέπει κάποιος να αναλάβει γι' αυτό το κομμάτι, να το δει. Άρα, κύριε Πρόεδρε και κύριε Δήμαρχε, πρέπει να δείτε εσείς μαζί με την εκτελεστική επιτροπή την καθημερινότητα των πολιτών, τη δημόσια υγεία και να οργανώσετε την πολιτική προστασία του δήμου έτσι ώστε να μην αντιμετωπίσει κανένας η δημότης μας κανένα πρόβλημα. Σας ευχαριστώ και εύχομαι γρήγορα η πατρίδα μας να φύγει από αυτό το βραχνά, όχι μόνο η πατρίδα αλλά όλος ο κόσμος, από αυτό το βραχνά του κορονελού. Ωραία, ευχαριστούμε κύριε Κουνάκο. Απλώς λίγο, κύριε Κουνάκο, ήθελα να σας πω, για μέν τους στοιχειάτους που λέτε εκταπόλυτο δίκαιο, ήδη έχει οργανωθεί το Συμβουλευτικό Κέντρο, παρ' όλα αυτά όμως και έχει ενισχυθεί με το ψυχία των κοινωνιολόγους του ΤΕΒΑ, παρ' όλα αυτά όμως έχετε δίκαιο ότι πρέπει να αποστηθούμε και στους στοιχειάτους της πόλης, που μπορώστατε εθελοντικά κάποιοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Η βάρδια στο τηλεφωνικό κέντρο είναι μέχρι τις 7 η ώρα και μέλη μας είναι να μπορέσουμε να το αυξήσουμε. Όσο για το προσωπικό, όντως μπαίνει σε βάρδια. Για το ρεύμα, επίσης η ΔΕΙ έχει πάρει απόφαση και δεν κόβει ρεύμα για αυτή την περίοδο. Για το νερό, τα είπαμε, και φαίνεται που τακτική πλέον ανάγκη ο δήμος να έχει μια φταίγη φιλοξενειάς. Αυτό αυτή τη στιγμή υπάρχει με το ίκημα Βασιλιάδη, που ξέρετε που ήταν δωρεάν στο δήμο και το χρησιμοποιούσε το ΚΕΘΕΑ. Αυτή τη στιγμή το ΚΕΘΕΑ δεν έχει κάποιους στο πρόγραμμα, οπότε εκεί μπορούμε να βάλουμε κάποιους ανθρώπους. Αλλά όμως πρέπει επιτέλους να τελειώνει το καπλανίδιο. Εκεί πήρατε πρωτοβουλία, κύριε Δημαρχέ, εκεί πήρατε πρωτοβουλία, να λυθούν τα προβλήματα. Ήδη έχουν πάρει εντολή υπηρεσιακή και εντός των ευγωμάτων το πολύ της άλλης θα έχει τακτοποιηθεί το θέμα της οικονομικής άδειας και θα μπορεί πλέον να λειτουργεί. Δέστε λίγο τα μαγειρεία του βοήθεια στο σπίτι και τα μαγειρεία των παιδικών σταθμών. Πώς θα τα καταμένετε ώστε να λειτουργούν και να παρέχουν. Έχουμε τρόφιμα, έχουμε πάει δηλαδή στις αποδίκες. Αυτά πώς μπορούμε όπου υπάρχει πρόβλημα. Κανένας καβαλιώτης δεν πρέπει να εσταθεί μόνος, κανένας καβαλιώτης δεν πρέπει να πεινάσει. Ήδη επειδή το θέσατε λειτουργούν δύο μαγειρεία και εξυπηρετούνται 32 επίσης. Με ανθρώπους που δεν έχουν φαγητό και τους εξυπηρετούμε μέσω των μαγειρίων. Πρόεδρε, επειδή λέμε όλοι ότι είμαστε σε πόλεμο και επειδή έφυγε από κοντά μας ο Μανώλης ο Γκλέζος σύμβολο της αντίστασης φαντάζομαι για όλους, να κρατήστε ένα λεπτό σηγή να θυμίσουμε ένα μεγάλο της αντίστασης. Ένα λεπτό σηγή στη μνήμη του Απόστολου Γκλέζου, του Μανώλου Γκλέζου. Το μέθανε στον Απόστολο, πρόεδρε. Το μέθανε στον Απόστολο, πρόεδρε. Ο Μανώλης Γκλέζος ένα σύμβολο της τόλμης, του θάρρους και της αντίστασης, αλλά και της αντίστασης. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Της τόλμης, του θάρρους και της αντίστασης, αλλά και της δημοκρατίας στη χώρα μας. Ευχαριστούμε κύριε Παπά. Μας το θυμήσατε. Πραγματικά, ο τόπος θα'Josh 앞에 πια φτωχός. Λοιπόν, να συνεχίσουμε τη διαδικασία. Βλέπω ότι θέλουν τον λόγο η κυρία Ιουσυφίδου, η κυρία Φριντεσκάκη, ο Σωτήρης ο Λαζαρίδης, ο κύριος vientあぁDowney και ο Σωτήρης ο Σωτηριάδης, κατά σειρά. Έχετε τον λόγο για ενάμιση λεπτό, παρακαλώ, κύριε Ιωσφύδου. Ναι, λοιπόν, γεια σας και πάλι. Καταρχήν, αφού ξεκαθαρίστηκε ότι συζητάμε να λάβουμε απόφαση, είμαστε απόλυτα σύμφωνοι και χαίρομες αυτό. Κύριε Δήμαρχη, για το Κοσμόπολης να σας ενημερώσω και σας παρακαλώ πολύ αν μπορείτε να το διασταυρώσετε, επειδή έχουν πωθεί κάποιες προκαταβολές σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω. Θέλω να ρωτήσω αν θα ζητηθούν πίσω οι προκαταβολές που έχουν δοθεί σχετικά με την ενίσχυση για οικονομικά δύναμες οικογένειες, που έχουμε βέβαια και ένα σχετικό θέμα, αλλά επειδή διαθέτουμε αυτή τη στιγμή περίπου μόνο 20.000 ευρώ για 60 οικογένειες, ενώ οι ανάγκες είναι πολύ περισσότερες και το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, θα ήθελα λοιπόν ακόμα και ως έκτακτο θέμα να μπει σήμερα να μόρφωση προϋπολογισμού, έτσι ώστε στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο να βοηθηθούν οικονομικά και άλλες οικογένειες οι οποίες μένουν εκτός από το αντίστοιχο σημερινό θέμα. Επίσης, όσον αφορά τη ΔΕΙΑΚ, επειδή υπάρχει μια ανησυχία σχετικά με τις ρυθμίσεις που έχουν κάνει ήδη κάποιοι συντημόντες μας, τι γίνεται, θα πέφτουν προς αυξήσεις? Επιπλέον δε, επειδή υπάρχει και μια ανησυχία για τις κατασχέσεις, και αναφέρατε εσείς ως δήμος φυσικά, δεν πρόκειται να προβείτε σε κατασχέσεις εναντίον στις δημοτών μας που ενδεχομένως έχουν κάποιες οφειλές στο δήμο. Εδώ να κάνω μια επισήμαση ότι ήδη ο ίδιος ο νόμος απαγορεύεται τις κατασχέσεις, άρα θέλουμε δε θέλουμε φυσικά δεν μπορούμε να κάνουμε καμία κατάσχεση και αυτό θα λείπε, αν είναι δυνατό. Από εκεί και πέρα, αυτά προς το παρόν, συζητάμε μετά τα επόμενα θέματα. Ευχαριστώ πολύ. Για μένα τις προσαυξήσεις της ΔΕΙΑΚΙ, το έχουμε διευκρινήσει και το ξαναλέμε για να το λέτε και σε αυτούς τους. Δεν υπάρχουν, δηλαδή αυτοί που έχουν κάνει ρυθμίσεις και δεν θα τις πληρώνουν τώρα λόγω της κατάστασης, δεν θα έχει προσαύξηση. Ομοίως, όποιος καθυστερεί να πληρώσει το λογαριασμό ότι δεν μπορεί να βρει στο E-bank ή οτιδήποτε, πάλι δεν θα έχει προσαύξηση. Έχει αυτό, για να το ξεκαθαρίσουμε και να το πείτε και σε αυτούς που σας ρωτάνε. Για τις 20.000 ευρώ είπαμε ότι θα κάνουμε αναμόρφωση προϋπολογισμού και θα γίνει σύντομα, γιατί πρέπει να βρούμε και τα λεφτά, να δούμε από πού θα τα πάρουμε αυτά τα λεφτά. Για να το κάνουμε, αλλά θα γίνει. Και για μένα, το COSMOPOLIS, δεν ξέρω αν έχει δοθεί κάποια προκαταβολή, θα το δω όμως και θα σας πω, για να μη σας λέω ναι ή όχι. Ευχαριστώ πολύ. Εδώ θα ήθελα να πω κάτι, μια προτροπή προς όλους. Επειδή το τηλεφωνικό κέντρο λειτουργεί πάρα πολύ καλά, είναι καιρός να το διαφημίσουμε όλοι μας. Δηλαδή, στους ανθρώπους που μας λένε ότι έχουν κάποιο θέμα, καλό είναι να του λέμε να καλέσεις το τηλεφωνικό κέντρο, το 2513-500.000, έτσι ώστε να αρχίσει να λειτουργεί ακόμα πιο δυναμικά. Κυρία Θραντισκάκη, σας ακούμε. Μισό λεπτό, πρόεδρε. Θα ήθελα να ζητήσω κυρία Ιωσήφιδου, παρακαλώ, αν μπορείτε, κατεβάστε το χεράκι, ώστε να βλέπει ο πρόεδρος ποιος πραγματικά έχει ζητήσει τον λόγο. Ευχαριστώ πολύ. Κυρία Θραντισκάκη. Το μικρόφωνο, κυρία Θραντισκάκη. Εντάξει, είναι τώρα. Τώρα σας ακούμε. Καλό μεσημέρι και από εμένα, συνάδελφοι. Καταρχήν όπως και όλοι και εγώ από τη σειρά μου να ευχαριστήσω τους εργαζόμενους του Δήμου Καβάλλας εν γένη και των νομικών προσώπων αυτού. Τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς στα ΚΑΠΙ στο βοήθεια στο σπίτι που για ακόμη μια φορά βάζουν πλάτη να βοηθήσουν το Δήμο όπως είχαν κάνει όλες αυτές τις φορές και να μην ξεχάσουν τι είχε γίνει με τους πρόσφυγες όπου μαγείρευαν, καθάριζαν και έκαναν τα πάντα όλα οι εργαζόμενοι σε αυτό το νομικό πρόσωπο τους εργαζόμενους φυσικά στην καθαριότητα. Επίσης τον κύριο Μιχαηλίδη που πραγματικά προσωπικά εμένα λόγος και τους άλλους συναδέλφους με βοήθησε να ξεπεράσω ένα πρόβλημα για να μπορώ σήμερα να είμαι σε αυτήν εδώ την συνεδρίαση. Και όμως επίσης να πω ότι θλίβομαι βαθύτατα που θυσιάζεται το Άδοντες και Ψάλλοντες όπως και οι άλλες μεγάλες εκδηλώσεις του Δήμου μας και ιδιαίτερα όμως για τους Άδοντες και Ψάλλοντες γιατί πραγματικά τα προηγούμενα χρόνια έδωσα μαζί με υπαλλήλους του Δήμου και με τον Διευθυντή του Σχολείου και με τον Σύλλο Γωνέων και Κηδαιμόνων πραγματικά ένα πολύ πολύ μεγάλο αγώνα για να γίνει αυτό το φεστιβάλ στο οποίο έρχονται χίλια παιδιά από όλη την Ελλάδα. Πραγματικά οι συνθήκες είναι πρωτόγνωρες. Θα ήθελα πραγματικά αυτός ο θεσμός να μην καταργηθεί να αναστελεί μάλλον για κάποια άλλη στιγμή αν αυτό είναι δυνατό, αν όχι πραγματικά να ξαναγίνει του χρόνου γιατί είναι κάτι που διαφημίζει την πόλη μας σε όλη την Ελλάδα. Αυτό ήθελα να πω για το θέμα αυτό. Όλα τα άλλα με έχουνε καλύψει οι προλαλήσαντες από εμένα. Εκείνο όμως βέβαια που θα ήθελα να πω και απευθύνομαι στον κύριο Κυριάρ Κωνσταβρίδη τον αγαπητό αντιδίμαρκο καθαριότητας. Στη ΔΕΠΟΣ όπου διαμένω πραγματικά δεν υπάρχει εδώ και πάρα πολύ καιρό οδοκαθαριστής. Καταλαβαίνω το πρόβλημα που υπάρχει αλλά προχθές περνούσα από τον Γκόμβο όπου είναι το μάρκετ του Μπουρά όπως όλοι το γνωρίζουν δίπλα υπάρχει η θεοπολία παρά δίπλα υπάρχει ένα μανάβουκο ακόμα και απέναντι υπάρχουνε πολύ κάδοι και ανακύκλωσης και σκουπιδιών όπου πραγματικά δεν υπάρχει καθόλου καθαριότητα. Ο δρόμος έχει πιάσει ήδη γλίτσα και νομίζω ότι και από μπροστά από το δικό μου το δρόμο στην Ανατολική Ρωμιλίας όπου μένω δεν καθαρίστηκε εδώ και μήνες ο δρόμος και θέλω να πω ότι η βάση όλων αυτών που γίνονται σήμερα για την καθαριότητα που πρέπει να υπάρχει νομίζω ότι πρέπει να πληθεί ο δρόμος να απολυμαθεί ιδίως εκείνη την περιοχή που σας έχω προηπεί μπροστά στο σούπερ μάρκετ του Μπουρά. Αυτά θα να πω και επίσης για τον εθελοντισμό νομίζω ότι ήδη υπάρχει μια πλατφόρμα του Υπουργείου όπου υγείας αν δεν απατώ με ή όχι υγείας υπάρχει πάνω σε πλατφόρμα όπου μπαίνουν και δηλώνουν εθελοντές και είναι πάρα πολύ καλό φυσικά αυτό το μέτρο και αυτά. Δεν θέλω άλλο να φάω τον χρόνο διότι όπως έχουμε πει ο καθένας πρέπει να τηρεί τον χρόνο του και να είμαστε μέσα στα πλαίσια αν θέλουμε να μην ξεφύγουμε. Ευχαριστώ πολύ. Ψάλλοντας και άδοντας θα ήθελα να ξέρετε ότι φυσικά και θα γίνει του χρόνου απλώς αναστέλετε για φέτος για την καθαριότητα θα σας πει ο κ. Σταπρίδης και θέλω να πω ότι ξέχασα προηγουμένως και για τους εθελοντές ότι και ο δήμος έχει ζητήσει εθελοντές έχουμε 32 συμμετοχές μέχρι στιγμής αυτοί οργανώνονται οι εθελοντές και θα χρησιμοποιηθούν μόλις υπάρχει ανάγκη για να χρησιμοποιηθούν. Σε αυτό που είπε η κυρία Ιωσιφίδου γιατί για αυτό έλειψα λίγο τηλεφώνησα έχει δοθεί μία προκαταβολή η οποία είναι 6.000 και η οποία θα επιστραφεί. Δηλαδή η συμφωνία είναι ότι αν δεν γίνει το κοσμό και δεν έρθουν, αυτοί θα επιστραφούν οι 6.000. Ωραία. Να δώσουμε τον λόγο στον κύριο Σωτήρι Λαζαρίδη. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Θα ήθελα καταρχήν να ευχηθώ αυτό που περνάει η χώρα μας και ο τόπος μας από αυτό να βγούμε νικητές τους εντομότερους δυνατών όπως κάναμε μεγάλες μάχες στο παραφόντος. Και για μας τώρα εδώ θα ήθελα να πω συγχαρητήρια στον συνάδελφό μου μηχανικός τον Γιώργο Μηχαλίδη για την προσπάθεια αυτή που σήμερα απολαμβάνουμε. Όπως επίσης και το υπόλοιπο προσωπικό του Δήμου και στις άλλες δραστηριότητες φυσικά όπως αναφέρθηκαν και οι προλαγιέσαντες συνάδελφοί μου. Και θα ήθελα κυρίως να δώσω σήμερα τα έυση μας στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου γιατί το email μου φάνηκε πάρα πολύ δημοκρατικό χωρίς διάθεση λογοκρισίας αλλά τα παίρνω πίσω πρόεδρε γιατί πάλι περίελθες σε χαλαρότητα και άφησες δύο ώρες να περάσουνε αλεκμητάλετρες με πολυλογία, με κατάσχετη πολυλογία με προτάσεις επαναλαμβανόμενες αλλάζοντας μόνο τη σειρά του ρήματος του υποκειμένου και του αντικειμένου. Πρέπει επιτέλους να βάλουμε μυαλό, να γίνουμε φιδωλή να ξέρουμε να επιτελευόμαστε τον χρόνο και σε δύσκολες στιγμές που περνάμε ο χρόνος είναι ακόμα πιο πολύ ποιημός. Νομίζω ότι χωρίς να θέλω να ανουθετήσω κανέναν ότι πρέπει να το κρατήσουμε για τις επόμενες ιδρυάσεις του τέτοιου είδους του ημιουργικού συμβουλίου αλλά και σας μπορείς να επανερχόμαστε σύντομα. Μια πρόταση δήμαρχε. Υπάρχει μια χαλαρότητα. Σήμερα περπάτησα λίγο στη πόλη της Καβάλας για ένα από τους έξι λόγους και νομίζω ότι υπάρχει μια σχετική κίνηση σε αυτή να αναφέρεται και ο κ. Βογιατζής που μίλησε προηγουμένως. Θα ήθελα να κάνεις το εξής. Με κάποια αυτοκίνητα της Δημοτικής Αστυνομίας θα μπορούσα να συνεπικουρήσει στο έργο της Ελληνικής Αστυνομίας και Δημοτικής Αστυνομίας νομίζω ότι θα έχει την άδεια αυτή να γυρνάει ένα αυτοκίνητάκι στις γειτονίες της Καβάλας και να δώσει την εφαρμογή τη δική σου με πέντε κουβέντες που θα επισημαίνει την ανάγκη πραγματικά να μείνουμε στο σπίτι και την ανάγκη να πηγαίνουμε για άθληση όταν πραγματικά το θέλουμε και το φραζιζόμαστε χωρίς να φοράμε κουστούμια και χωρίς να πατάμε πάνω σε γόβες. Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Λαζαρίδη ευχαριστώ πολύ για την πρόταση. Είναι πάρα πολύ καλή πρόταση αυτή που κάνετε. Ποια αστυνομία να ξέρετε συμμετέχει μαζί με την αστυνομία στον έλεγχο αλλά η πρόταση αυτή με το αυτοκίνητο να γυρίζουμε στις γειτονίες έχει απόλυτο δίκιο ότι θα το κάνουμε. Κύριε Λαζαρίδη όσον αφορά αυτό που είπατε για το χρόνο έχετε δίκιο και έχω μια προτροπή από ένας συναδελφός μας να γίνω λίγο φασίστας. Θα αρχίσω να το σκέφτομαι μου φαίνεται. Πάμε στον κύριο Καλβακίδη. Καλησπέρα και από εμένα. Αξίζουν συγχαρητήρια όχι μόνο στους συμπαρίδους του Δήμου αλλά και σε αυτούς που φροντίζουν να έχουν τα πάντα στην καθημερινότητά μας και τους παραγωγούς τους ενώ και τους μεταφορείς και όλους αυτούς. Απλά θα ήθελα μία διευκριμένη σχέση σχετικά με τα τόσα πολλά μέτρα που ακούω όλη αυτή την ώρα. Ήθελα να ρωτήσω το εξής. Η κυβέρνηση πάλι έχει κάνει... Πάσα τον παλάκι, θα έλεγα, στον Δήμο, στους Δήμους προκειμένου να βιβαρυνθούν οι Δήμοι και οι προπολογισμοί τους. Έχει υπολογιστεί το κόστος αυτό σε τι θα βιβαρύνει τον Δήμο το ποσό. Δηλαδή αυτό καταρχήν. Και σίγουρα είναι ευκολονόητο και αυτονόητο σε ό,τι έχει να κάνει με τα έσοδα του Δήμου και όσοι μπλέκονται με τον Δήμο να υπάρχουν όλες αυτές οι ελαφρύνσεις ή απαλλαγές. Αλλά από εκεί και πέρα θα πρέπει όλοι μαζί να επιχειρήσουμε από την κεντρική κυβέρνηση να δώσει περισσότερα χρήματα για να βοηθηθεί όλος αυτός ο κόσμος. Γιατί υπάρχουν άνθρωποι σήμερα που πραγματικά δεν έχουν 50 ευρώ ή 20 ευρώ ή 30 ευρώ για την καθημερινότητά τους. Άνθρωποι οι οποίοι καθημερινώς δουλεύανε και παίρναν ένα ημερομίστιο και δεν έχουν ούτε καν αυτό. Θα πρέπει δηλαδή μέσω της Σκέδε ή μέσω όλων των Δήμων να υπάρχει μια παρέμβαση στην κεντρική κυβέρνηση για να δώσουν περισσότερα χρήματα. Για να μην καλεστούμε μετά, έχουμε έναν πτωχευμένο Δήμο από τη μία πλευρά ασθενός και πάλι το βάρος θα το υπομισθούν οι δημότες και αφού τελώς θα πρέπει και η κεντρική διοίκηση να επιβανηθεί τα αυτά που τους αναλογούν. Αυτό ευχαριστώ. Κύριε Καλπακίδη να ξέρετε. Το είπα και στην αρχή αλλά δεν είχατε μπει ακόμα. Ότι η πίεση της σκέδης αυτή τη στιγμή είναι να αυξηφούν τα χρήματα των ΚΑΠ που δίνει ούτως ώστε να καλύψουμε τα χρήματα τα οποία θα χάσουμε από τη μίωση αυτήν από τα οικονομικά μέτρα τα οποία θα παρκούν. Ήδη δηλαδή γίνεται από την κέντρο, να ξέρετε. Ωραία, ευχαριστούμε. Ο κύριος Σωτήρ Σωτηριάδης. Καλησπέρα και από μένα. Σε όλους και σε όλες, καλή δύναμη. Ακούγουμε, δεν ξέρω αν ακούγουμε. Ναι, για χαρά. Κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι ούτε ως πλάκα θα πρέπει να αναφέρετε τουλάχιστον και σε μια δημόσια συζήτηση ότι δεν υπάρχει λίγος ή πολύ φασίσταση. Φασίσταση καθόλου. Το λέω αυτό πολύ καλό προέρετα. Πολύ καλό προέρετα σας το λέω. Έχω δικαίωμα να κάνω λίγη πλάκα. Δεν είναι το χαρακτήρα μου. Κατά την άποψή μου ούτε πλάκα πρέπει να κάνουμε αυτά τα ζητήματα. Και ειδικά μια μέρα, και σας το λέω εντελώς καλό προέρετα, χωρίς καμία μομφή προς το πρόσωπό σας. Ειδικά μια μέρα σαν τη σημερινή, που εκφράζουμε και εμείς ως δημοτική παράταξη, ως συμπαράταξη πολιτών, τη βαθύτατη μας θλίψη και τα θερμά μας συλλυπητήρια για το χαμό ενός ανθρώπου, ενός αγωνιστή και της αριστεράς αλλά και της πατρίδας μας με έντονη πολιτική δράση και έντονη αντιναζιστική και αντιφασιστική δράση. Θεωρώ ότι και ο δήμαρχος και εσείς, κύριε Πρόεδρε, αν από την αρχή ήταν πιο ξεκάθαρο, τουλάχιστον σε εμάς, ότι η επιστολή χθεσινή από τους πέντε επικεφαλείς των παρατάξεων, που ζητάμε ένα συγκεκριμένο θέμα να μπει ως έκτακτο και να συζητηθούν τα τρία συγκεκριμένες προτάσεις αν από την αρχή και εσείς ο ίδιος ως Πρόεδρος λέγατε ότι μπαίνει αυτό το θέμα και θα το συζητήσουμε και θα το ψηφίσουμε, που δεν υπόθηκε έτσι από την αρχή και υπήρξε μια παρανόηση, ένα μπέρδεμα σε όλους μας με αποτέλεσμα να φάμε όλο αυτό το χρόνο. Νομίζω ότι αυτό θα μπορούσαμε να το κάνουμε πιο γρήγορα και να τελειώνουμε. Πηγαίνω πάρα πάρα πολύ γρήγορα σε δύο προτάσεις. Προτάσεις και ερωτήσεις. Κύριε Δήμαρχε, αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια κατάσταση ελεγχόμενη όμως οφείλουμε να προετοιμαστούμε για το χειρότερο χωρίς να θέλω και εγώ προσωπικά ούτε να κινδυνολογήσω ούτε να προκαλέσω τρόμο ή φόβο σε καμία περίπτωση. Όμως θα θέλαμε να ξέρουμε, γιατί ήδη μπορεί να το έχετε κάνει εάν υπήρχε κάποια συζήτηση, συνάντηση και κάποιο σχεδιασμός μαζί με άλλους εμπλεκόμενους φορείς, όπως είναι αντιπεριφέρεια όπως είναι το νοσοκομείο Καβάλλας, για τη διάθεση κάποιων χώρων του δήμου, οι οποίοι μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε μια πάρα πολύ έκτακτη ανάγκη σε μια πάρα πολύ έκτακτη κατάσταση, όπου θα μπορούν αυτοί οι χώροι είτε να φιλοξενήσουν ανθρώπους οι οποίοι μπορεί να είναι άστιγοι αυτή τη στιγμή είτε ανθρώπους οι οποίοι να έχουν ενωσήσει και το ίδιο στο σπίτι να μην επιτρέπει να μπουν σε καραντίνα ή, το χειρότερο σενάριο, να μην μπορεί πλέον το νοσοκομείο μας να ανταπεξέλθει στο να μπορεί να περιθάλξει ανθρώπους σε ό,τι αφορά το χώρο άρα, αν έχετε κάνει κάποια τέτοια συζήτηση, αν έχετε κάνει κάποιο δικαίο σχεδιασμό, κάποια τέτοια σκέψη, για να προχωρήσετε σε αυτό νομίζω ότι πρώτα και κύρια όλοι σκεφτόμαστε, το έχετε πει, νομίζω και δημόσια για το φιλοξενείο αστέγων στη Νέα Καρβάλη, έστω και παράνομα προφανώς και όλοι θα βάλουμε πλάτη, θα το στηρίξουμε αυτό σε μία τόσο έκτακτη ανάγκη, ή αν σκέφτεστε και μέσω τη σκέδα να γίνει σε συνεργασία, προφανώς αυτό που πρέπει να γίνει από την κυβέρνηση να επιταχτούν ακόμα και ξενοδοχεία που θα μπορέσουν να καλύψουν αυτές τις ανάγκες και το δεύτερο, η δεύτερη πρόταση και ρότημα είναι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια κατηγορία στους ανθρώπους μας οι οποίοι είναι άνεργοι μη επιδοτούμενοι, δηλαδή δεν δικαιούνται επίδομα ανεργίας δεν παίρναν επίδομα ανεργίας για πολλούς και διάφορους λόγους και δεν συνεχίζουν να παίρνουν δεν έχω ακούσει ούτε μία λέξη μέχρι τώρα από την κυβέρνηση αν δεν κάνω λάθος και κάποιος το γνωρίζει, ας μου απαντήσει δεν έχω ακούσει ούτε μία λέξη για το τι γίνεται με αυτή την κατηγορία των ανθρώπων οι οποίοι δεν έχουν αυτή τη στιγμή κανένα απολύτως εισόδημα και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να βγουν για να ψάξουν και να βρουν δουλειά. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Κύριε Σβεριάλη για το τελευταίο έχετε απόλυτο δίκιο αλλά καταλαβαίνετε ότι ο δήμος αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να καλύψει να δώσει, π.χ. δίνει κάποιο επίδομα σε αυτούς που έχουνε πολύ μεγάλη ανάγκη Έχετε δίκιο. Είναι ένα θέμα που πρέπει να τεθεί. Τι γίνεται με αυτούς τους άνεργους γιατί πώς μπορούν να βοηθηθούν. Τώρα για το θέμα του εάν υπάρχουνε βοηθητικοί άλλοι χώροι είναι κάτι το οποίο το χειρίζεται ο φίλος Κλειτσιώτης με τον οποίο και μιλάμε κάθε πρωί. Λοιπόν, άπλαιο θα του το θέσω σαν θέμα, δηλαδή να δω διότι έχουνε σχεδιάσει τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση. Θα του πω όμως, θα το συζητήσουμε και καλύτερα για να δούμε αν ο δήμος μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την περίπτωση. Αν μου επιτρέπετε, δεν είπα ότι ο δήμος αν έχει τη δυνατότητα αυτή τη στιγμή Να πιέσουμε και μέσω της κέδε, ώστε να πιέσουμε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα και για αυτή την κατηγορία των ανθρώπων. Κύριε Μορτασάγα, έχετε τον λόγο. Καλησπέρα κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, συναδέλφες και συναδελφοί. Δυστυχώς, σήμερα έφυγε ίσως και ο τελευταίος της δρακογενιάς του. Ο Μανώλης Οβλέζος. Αυτό, νομίζω ότι τα λέει όλα. Πράγματι, οφείλουμε να δώσουμε πολλά συγχαρητήρια και την συμπαράστασή μας όπου μπορούμε σε όλους τους εργαζόμενους του Δήμαρχου. Όπως είπε και ο κ. Καλπακίδης, όχι μόνον αυτούς, γιατί πάρα πολύ άλλους κόσμους εργάζεται μέσα σε αντίξοες συνθήκες για να μπορούμε εμείς να είμαστε στα σπίτια μας. Πράγματι, όλοι αυτοί οι άνθρωποι αξίζουν ένα πολύ μεγάλο μπράβο. Δήμαρχε, πρώτα απ' όλα θα σας θυμίσω μια δικιά σας θέση. Από όταν αναλάβατε τη διοίκηση του Δήμου μιλήσατε για διαπαραταξιακή. Μήπως θα έπρεπε να την είχατε δημιουργήσει αυτή τη διαπαραταξιακή μόλις ξεκίνησε η όλη ιστορία με την πανδημία. Θέση σας είναι απλά, σας το ρωτάω και ίσως το σκεφτείτε. Μέσα από μια διαπαραταξιακή επιτροπή, η οποία μπορεί να λειτουργήσει για μια διαφανή διαχείριση επικουσών αναγών, προσωπικού, προμήθειας υλικών και όλα αυτά. Ερώτηση είναι, περιμένω να έχετε μια απάντηση. Ένα δεύτερο και τελευταίο, εφόσον τα σχολεία μας είναι κλειστά, ξέρουμε ότι αυτή τη στιγμή τα σχολικά γεύματα δεν δίνονται στα παιδιά. Μήπως θα έπρεπε η Κέδε να απαιτήσει από την Κεντρική Διοίκηση τα σχολικά γεύματα που δεν δίνονται πλέον να δοθούν μέσω των δήμων σε δημότητες που έχουν ανάγκη ή αν αυτό δεν γίνεται, τα κονδύλια που δινόντουσαν για τα σχολικά γεύματα να δοθούν στους δήμους. Αυτά από μένα. Ευχαριστώ. Καλό απόγευμα. Λοιπόν, κύριε Βουρτασάκη, η τελευταία σας πρόταση είναι πάρα πολύ καλή. Δηλαδή, όντως, τα σχολικά γεύματα μπορούν και φυσικά, να δοθούν σε στιγμή που θα το επιτρέπει το ΕΣΠΑ, αν και νομίζω ότι αυτό, όχι νομίζω, ότι αυτή τη στιγμή έχει βγει έγγραφο από την διαχείριση του ΕΣΠΑ ότι πλέον πολλά κονδύλια θα προσανατολιστούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Δηλαδή, προς την ελάφρυνση, πέρα από τους επιθυμείους με την ενίσχυση των επιχειρήσεων, θα δοθούν και για τις ελαφρύνσεις της επαφής ομάδας. Θα μπορούσε να συνεχιστεί το πρόγραμμα με τα σχολικά γεύματα. Είναι μια πολύ καλή πρόταση. Τώρα, όσο αφορά τη διαπαραταξιακή, σας είπα ότι για αρχή έπρεπε να πάρουμε μέτρα το ένα μετά το άλλο. Δεν μπορούσαμε, λοιπόν, να μπορούμε να συζητάμε ποιά θα πάρουμε το ένα μέτρο ή το άλλο. Αυτή τη στιγμή, από εδώ και πέρα, αυτό που είπε και ο κύριος Παπάς προηγουμένως, από εδώ και πέρα πλέον μπορούμε να συζητάμε ό,τι θέλετε. Δηλαδή, μια φορά την εβδομάδα, κάθε μέρα, μπορούμε να φιερώσουμε μισή ώρα από πρωί και να συζητάμε για διάφορα θέματα. Ούτως ώστε κάτι που πέφτει στην αντίληψή σας, κάτι που δεν έχουμε κάνει εμείς, να μπορούμε, τη διοίκηση εννοώ, αυτό να μπορούμε να το συμπληρώσουμε. Ωραία, το λόγο στον κύριο Γιάννη Προμούσα. Καλησπέρα σας και από εμένα. Καταρχήν να εκφράσω και εγώ τα συλλυπητειριά μου για το χαμό του Μανώλη Τλέζου. Μια ευλυματική μορφή, ένας πραγματικά αγωνιστής της δημοκρατίας. Σήμερα έχουμε ένα ιστορικό δημοτικό συμβούλιο με τη Λιδιάσκεψη. Να δώσω και συγχαρητήρια και εγώ στον κύριο Μιχαλίδη. Θα έλεγα, βέβαια, πιο ιστορικές είναι οι στιγμές που ζει ο πλανήτης με το φαινόμονο αυτό του κορονοϊού. Θα έλεγα ότι άκουσα με προσοχή τους συναντέλους που μιλήσαμε και θα ήθελα λίγο να βοηθήσω να ρεαρχίσουμε λίγο τα ευδομένα. Σαφώς το πρώτο και το σημαντικότερο όλο είναι η υγεία των συμπολιτών μας, η υγεία όλων των Ελλήνων. Θα συμφωνήσουμε με τον κύριο Λαζαρίδη ότι διακρίνω και εγώ μια χαλαρότητα των συνδημοτών μας, κινούνται ανεξέλεγκτα λίγο στον δρόμο και θα έλεγα, δήμαρχο, ότι σε αυτό θα πρέπει να δεί λίγο και ο δήμος τι μπορεί να κάνει μέσω της δημοτικής αστυνομίας, ίσως με μια ακόμη μεγαλύτερη καμπάνια. Είναι όντως πολύ καλά τα σποτάκια τα οποία κάνατε, αλλά ίσως θα μπορούσαμε να αυξήσουμε αυτά. Όπως και αυτό με το όχημα της δημοτικής αστυνομίας. Ήδη έχω κάνει μια κουβέντα με τον δήμαρχο και δήμαρχε οπότε θέλεις είμαι διαθέσιμος γι' αυτό, ξέρεις με ποιον τρόπο. Θα έλεγα λοιπόν πρέπει να βοηθήσουμε στην υγεία των συμπολιτών μας. Από και πέρα το δεύτερο θα έλεγα είναι η κοινωνική πολιτική του δήμου. Γενικά θα έλεγα ότι όλες οι απόψεις που άκουσα από τον συναδέλφο είναι αξιόλογες, πολύ σημαντικές και θεωρώ ότι αν εφαρμοστούν σε συνδυασμό με αυτά που θέλει να κάνει και ο δήμος, πραγματικά θα μπορέσουμε να δώσουμε μια έτσι κοινωνική βοήθεια, κοινωνικές παροχές προς τους αναξιοπαθούντες, προς τις ευπαθείς ομάδες, γενικότερα προς τους συνδυσμότες μας οι οποίοι χρήζουν βοήθειας. Και το τρίτο, το οποίο θα αντιμετωπίσουμε αργότερα και θα έλεγα ότι ίσως θα πρέπει να το ζητήσουμε σε μια επόμενη συνεδρία, πολύ αργότερα γιατί όπου βλέπετε μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα τα δεδομένα αλλάζουν είναι η οικονομία. Πολύ φοβούμε ότι πολλές επιχειρήσεις, την Καβάλα, μικρομεσές επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν όλο αυτό, θα καταρρέψουν και γνωρίζουμε ότι αυτές οι επιχειρήσεις είναι και η γυρακοκοχαλιά της οικονομίας μας. Θα έλεγα λοιπόν ότι όχι μόνο η οικονομία της πόλης αλλά έλεγα ίσως και η ελληνική οικονομία, δεν ξέρω πόσο μπορεί να αντέξει, γενικά θα αγκλονιστήσει ως και η ΥΕ. Πολύ φοβάμαι ότι θα ζήσουμε πολύ δύσκολες στιγμές. Θα έλεγα λοιπόν ότι όταν τελειώσει όλο αυτό και θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποιες δράσεις θα γίνουν, ποιες δεν θα γίνουν, για παράδειγμα αναφέθηκαν για κοσμόκολλες και κάποια άλλα γεγονότα. Ίσως είμαστε σε θέση να ξέρουμε αν μπορούμε να ξεκονονήσουμε κάποια χρέματα τα οποία είχαν προϋπολογιστεί για να δοθούν σε δράσεις οι οποίες δεν δόθηκαν και να βοηθήσουμε με κάποιο τρόπο, γι' αυτό λέω μια στις αντιβάλλουμες τραπέζια αργότερα, μικρομεσαίες επιχειρήσεις έτσι ώστε να τις δώσουμε μια ώθηση και εμείς από τη μεριά μας, εφόσον μπορούμε σαν δήμος, για να μπορέσουμε να τις βοηθήσουμε να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Σας ευχαριστώ. Ωραία, ευχαριστούμε. Να δώσε τον λόγο στον κύριο Σταυρίδη. Καλησπέρα και από μένα. Δύο θεματάκια. Ένα στον κύριο Βέρο μια απάντηση, αφού δεν κάναμε κάτι για τα αδέσποτα, είτε από την προηγούμενη εβδομάδα έχει κάνει συζήτηση ο δήμαχος και εγώ έχουν πάρει τα πρώτα πέντε σακιάτροφες και θα πάρουν άλλα δεκαπέντα αυτή τη εβδομάδα και έχουν αναλάβει όλα αντισίτηση όλων των αδέσποτων και μαζί με εμάς και οι δικοί μας υπάλλοι, οι οποίοι και αυτοίς από μακρισμένες περιοχές πάνε και ταΐζουν τα αδέσποτα. Στο δεύτερο, τη Μαρία Ελιδκάκη, να πω πως έχει απόλυτο δίκιο, έχουμε πέσει έψω στο θέμα του ΑΕ, του κοινοφελός πρόγραμμα, δεν έχουμε σε κάθε γειτονιάδο καθαριστεί και ήδη έχουμε ξεκινήσει τον περιβάλλον χώρο γύρω από τους κάδους, να τους καθαρίσουμε, γιατί φράγματι παρασκευή που ήμουνα επάνω στο καθαρισμό εκεί του κόμπου από χώρτα, πρόσεξα κι εγώ πως απέναντι την Ελπίδα οι πέντε κάδοι είναι σε κακό χάλι. Λίγο υπομονή Μαρία, αύριο μεθαύριο θα το κάνουμε. Ευχαριστώ. Ωραία, εφόσον λοιπόν ολοκληρώσαμε τη συζήτηση, να ψηφίσουμε το θέμα αυτό, το οποίο αναφέρεται και να δούμε πως χρειαστεί να αλλάξουμε κάτι. Το πρώτο σημείο λέει αναστολή για τρεις μήνες της καταβολής μισθωμάτων σε καταστήματα που ανήκουν στο δήμο. Το δεύτερο σημείο να αποφασίσουμε αν θα απαλάσσουμε από τα γενικά τέλη καταλαμβανόμενου χώρου της επιχειρίας που πλήττονται από την πανδημία και επίσης να απαλάσσουμε τις πλητώμενες επιχειρήσεις από τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. Θα πρέπει να το αλλάξουμε κύριε Δήμαρχε σε κάποιο σημείο, όχι είναι μια χαρά. Νομίζω ότι σε πρώτη φάση εάν θέλετε να ψηφίσουμε ότι είναι αυτή η κατεύθυνση των μέτρων την οποία πρέπει να κάνουμε και σε δεύτερη φάση αφού πλέον έχουμε και τα οικονομικά στοιχεία να ψηφίσουμε πλέον επί πραγματικών τοδομένων. Δεν ξέρω κύριε Λεία τι λες. Δήμαρχε συμφώνω ότι γι' αυτό και εμείς ήμασταν λίγη φιδωλή να το πω έτσι. Ουσιαστικά ακριβώς αυτά τα οποία λέει μέσες άκρες και ο σχετικός νόμος. Να ξεκινήσουμε με αυτά και από κει και πέρα γιατί ούτως ή άλλως θα χρειαστούμε και συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία να μας τα παρέχει η οικονομική υπηρεσία. Θα πρέπει να δούμε τι από τις υπόλοιπες ιδέες που πέσανε στο τραπέζι μπορούν και πρέπει να υλοποιηθούν. Ευχαριστώ. Κύριε Ξανθόπουλε. Κύριε Δήμαρχε, κύριε Πρόεδρε, θα έλεγα την επόμενη φορά που θα υπάρχουν και οικονομικά στοιχεία να έχουμε και φτάση στο σημείο να κοστολογίσουμε που περίπου θα είναι η απώλεια των νοσόδων του Δήμαρχου Βάννετζ. Για αυτό φαντάζομαι ότι θα είναι μια καλή βάση για διεκδίκηση και επέσω της κέντρικής κυβέρνησης. Ένα και δύο, αφού θα έχουμε πλέον κοστολογημένες την απώλεια αισθόδων, να δούμε, συμφωνώ με αυτό που είπατε, απλά προσθέτω και κάτι ακόμη μια σκέψη, να δούμε μήπως κάτι πρέπει να διορθώσουμε, μήπως κάπου πρέπει να επανέλθουμε. Δηλαδή έχουμε ξεχάσει κάτι, σας θυμίζω την ιστορία με τα ΚΑΔ, έβγαλε κάποια ΚΑΔ στη φόρα η κυβέρνηση σχετικά με το ότι πρέπει να ενισχυθούν, στη συνέχεια υπήρξαν επίεση, δεν πήγαν και άλλα ΚΑΔ, κάποιοι δηλαδή ενδεχόμενα μπορεί να τα τελειώσουν στο μέλλον. Θεωρώ ότι αφού έχουμε κοστολογημένα και στοιχεία της οικονομικής υπηρεσίας, μπορούμε στο μέλλον να επανέλθουμε διορθώνοντας κάτι. Ο κ. Παπάς. Προσπαράσετε, δεν μπράζει. Θεωρώ ότι είμαστε πια χαρά, με την έννοια ότι συνονιθήκαμε. Κάτι που στην αρχή βέβαια, εγώ νομίζω ότι δεν το είχαμε βάλει έτσι, το βάλαμε στη διάσταση, δηλαδή ότι οι παρατάξεις είπαν σε κάτι που έτσι και αλλιώς ο δήμαρχος συμφωνούσε, το κάναμε συγκεκριμένου, πάμε σε αυτά τα τρία μέτρα και ίσως θα μπορούσαμε να το βάλουμε. Και ίσως μπορεί να ξαναχρειαστεί να προσθέσουμε και άλλα αργότερα ή και αυτά να τα εξειδικεύσουμε. Αυτό τι σημαίνει, σημαίνει ότι πρέπει κύριε δήμαρχε να κάνουμε τουλάχιστον μια φορά τη βδομάδα μια επικοινωνία με πρόσκληση, όχι έτσι απλώς διόριστα, ώστε όλοι οι επικεφαλείς, αν έχουν κάτι να βάλουν στην ατζέντα να το βάζουν και να το υλοποιούμε, δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλος τρόπος να επικοινωνήσουμε για να λειτουργήσουμε. Ωραία. Κύριε Παπαδόπουλε. Το μικρόφωνο, κύριε Παπαδόπουλε, δεν ακούγεστε. Συγγνώμη, ακολουθώ έτσι τυπικά τους κανόνες γι' αυτό. Λοιπόν, για να βάλαζω λίγο, γιατί κρατήσα σημειώσεις από όλη τη συζήτηση και να βάζω και λίγο τα θέματα σε τάξη. Όλα ξεκίνησαν από ότι δεν είχαμε μέσα στα 15 θέματα τα θέματα τα οποία χωρίς τους θα έπρεπε να συζητάμε. Σήμερα, αυτή τη στιγμή, και καλά κάναμε και κάναμε αυτή τη συζήτηση. Άσχετα το τι ώρα πήρε ο καθένας, νομίζω ότι έπρεπε να γίνει μια πολύ σοβαρή συζήτηση γύρω από την ασφάλεια των πολιτών και από τα μέτρα για την επόμενη μέρα. Και για τα άμεσα μέτρα, βέβαια. Άρα καλά κάναμε, διότι δεν είχαμε το δικαίωμα ούτε να συνομιλήσουμε μέχρι τώρα με κανέναν και δεν ήταν στην ημερή σε διάταξη. Προχωράω συγκεκριμένα. Μιλήσαμε για την απαλλαγή ανταποδοτικών τελών. Ναι, φυσικά και συμφωνούμε, κύριε Δήμαρχε. Αλλά βάζω και μια παράμετρο ότι για όσο διαρκέσει η υγειονομική κρίση και με δυνατότητα παρατασής, επιμένουμε εμείς στην επιπλέον εφαρμογή της δική μας προτασής που δηλαδή το μέτρο απαλλαγής ανταποδοτικών τελών δημιουργηθεί για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους στο Δήμο Καβάλας και πλήττονται. Όπως, συνεχίζω και λέω, και 50% για όλες τις επιχειρήσεις όλων των κλάδων έκτοση, μετά την κρίση που θα κλείσει ας πούμε το τρίμηνο, δεν ξέρουμε κατά λόγους έχουν τον πραγμάτο έως τις 31-12, έως το τέλος του χρόνου δηλαδή. Γιατί το λέω αυτή την έκτοση για μετά την κρίση, διότι αντιλαμβάνομαι ότι μπορεί να μηδενίσουμε τώρα και να μην εισπράττουμε τέλη παρεπαιδευμένων για όλες τις επιχειρήσεις που θέλουν να μπουν μέσα, να ξέρουμε ότι και να φουγγαζόμαστε ότι η επόμενη μέρα και να λειτουργήσουν τα καταστήματα, δεν θα ξεκινήσουν να κάνουν τέτοιους τζύρους και θα έχουν ανάγκη τον Δήμο από απαλλαγές φόρων για να μπορούν να σταθούν στα ποδιά τους και να συνεχίσουν, ούτε εργαζόμενος θα μπορούμε να βοηθήσουμε, ούτε μικροεπιχειρήσεις, ούτε θα μπορούμε να συνησφέρουμε στα τεράστια προβλήματα. Άρα συμφωνώ με το ατέλει καθαριότητας και επιπλέον κάνω πρόταση στο δήμαρχο να το δει. Απαλλαγή καταβολής τελών κατάληψη κοινόχρηση των χώρων. Συμφωνούμε κύριε Δημαρχέ, αλλά για πόσο διάστημα κάποιοι επιχειρηματίες και κάποιοι επαγγελματίες έχουν πληρώσει ήδη εφάπαξ, άλλοι μπορεί να μην το έχουν πληρώσει. Θα ισχύει για το 2020 ολόκληρο, πρέπει να το δείτε για αυτό, για να έχουμε μια ξεκάθαρη απόφαση και ξεκάθαρη απάντηση. Ή αυτοί που έχουν πληρώσει, θα συμβιστεί για το επόμενο χρονιά να μην πληρώσουν, πρέπει να το κάνουμε ξεκάθαρο για να είναι ξεκάθαρη εικόνα. Συμφωνούμε και δείτε λέω τις παραμέτρες. Πάμε στην καταβολή διαμονής παρεπηδμούντων. Το 5% και το τέλει το καθαρίς των εσόδων. Το 0,5%. Είναι δύο μέτρα τα οποία είναι ανεθουσιαστικοί και το αντιλαμβάνεστε κυβερήμαρχε, διότι όταν δεν έχω τζίρο δεν μπορείς και 5% και 3% και 0,5% και 25% να είναι. Από το μηδέν θα βγει πάλι μηδέν αποτέλεσμα. Άρα δεν μπορεί να υπάρξει ο δημόσιο. Είναι ανεθουσιαστικοί. Επίσης, μιλάω για την αναστολή καταβολής ενοικίων των επιχειρήσεων, που δεν λειτουργούν με απόφαση της δημορικής αρχής βέβαια. Συμφωνούμε με το ελάχιστο μέτρο που είναι η αναστολή καταβολής ενοικίων, όμως επιπλέον, κυβερήμαρχε, ζητούμε την απαλλαϊκή καταβολής ενοικίων για το διάστημα της κρίσης. Και βέβαια, λαμβάνοντας υπόψη ότι αν θα συνεχίσει να παράτασει αυτό το μέτρο. Άρα, δεν ζητάμε μόνο την αναστολή, ζητάμε και την απαλλαγή. Αυτοί που είναι κλειστά, κύριε δήμαρχε, αλλά και αυτοί που πλήττονται, κύριε δήμαρχε, θα πρέπει να μην αποδίδουν στο Δήμο Καβάλα στο ενίκαιο τους. Τουλάχιστον για τη γιονομική κρίση, και βλέπουμε. Και υπάρχει και η αναστολή καταβολής οικονομικής συμμετοχής των γονέων τροφιών βρεχονομικακών αθμούς, είναι κλειστή, δεν υπάρχει θέμα, είναι ανεπιστροφιάς, συμφωνούμε όμως και σε αυτό, κύριε δήμαρχε. Τώρα πρέπει σήμερα να ξεκαθαριστεί και να δεσμευτεί ο δήμαρχος ότι δεν θα κάνει κατασχέσεις τουλάχιστον για ένα χρόνο. Είναι πολύ σημαντικό, κύριε δήμαρχε, να το έχουν αυτό οι άνθρωποι στο μυαλό τους για να είναι ξανιαστή. Τουλάχιστον να πούμε σήμερα για την αναστολή πληρωμής ρυθμίσεων και οφθυλών για τρεις μήνες τουλάχιστον για τους δημότητες και τις επιχειρήσεις. Δηλαδή όσο είναι μέσα σε ρυθμίσεις να ανασταλεί η διάρκεια τους για τρεις μήνες τουλάχιστον. Συγγνώμη, πρόεδρε, τι θα γίνει τώρα, ρε μάγκι, δηλαδή συγγνώμη. Είπαμε να το κρατήσουμε σε ένα ορισμένο πλαίσιο. Αν αρχίσει ο καθένας να ξαναλέει ότι έχει πει τόση ώρα, αύριο θα φύγουμε από εδώ. Ας συμφωνήσουμε σε αυτά τα τρία τα οποία θέσαμε όλοι και ας τα αφήσουμε και μετά τα υπόλοιπα. Εμείς ξαναλέμε τώρα τα ίδια. Πάντως, αν νομίζετε ότι είναι για να μπορούμε να διαφωνούμε, εγώ σταματώ αυτή τη στιγμή. Κανείς κατάγρισε τώρα, αδελφέ. Συγγνώμη, δηλαδή. Παρακαλώ, παρακαλώ. Πρέπει, άλλη μια φορά θα το πω, έχουμε κάποιους κανόνες. Άπαξ και λέει τρία λεπτά, μπορούμε να συμπιέσουμε το λόγο μας στα τρία λεπτά. Ας το προσπαθήσουμε τουλάχιστον. Δεν το προσπαθήσαμε καθόλου σήμερα. Και αυτό οφείλει να το αναγνωρίσετε και σας άφησα να ολοκληρώσετε όλοι το λόγο σας, κατά παράβαση των κανόνων. Δηλαδή, κάποια στιγμή πρέπει να μάθουμε, λέμε τρία λεπτά, τελεία και πάβλα. Μπορώ να μιλήσω σε τρία λεπτά και να πω αυτό που θέλω και μπορώ να το πω και σε μία ώρα. Ας προσπαθήσουμε να είμαστε συγκεκριμένοι στον λόγο μας. Κουράζουμε όλους τους υπόλοιπους. Λοιπόν, πάμε στον κύριο Παπαδόκουλα, σας κατανοούμε βεβαίως. Κύριε Παπάς, μίλησα, έχετε να συμπιώσετε κάτι άλλο, κύριε Παπά? Δεν νομίζω. Όχι, δεν έχω, αλλά επιμένω όμως ότι, πρόεδρε, έχεις εσύ την ευθύνη. Δεν είναι έτσι όπως θα λες. Κανονικά πρέπει να κλείνεις και τα μικρόφωνα, γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ελέγξουμε τη διαδικασία. Έχετε δίκιο και αυτό θα ήθελα, κύριε Παπά, αλλά δεν μπορώ, το σύστημα δεν μας δίνει τη δυνατότητα αυτή. Κύριε Βέρο. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι ακούγουμε. Για χαρά, ναι. Στα τρία μέτρα που προτείνουμε με την επιστολή μας οι παρατάξεις συμφωνούν. Αυτό νόητο. Απλώς θα μου επιτρέψετε για ένα λεπτό μόνο να πω το εξής, ότι επειδή πράγματι θα υπάρξει συνέχεια στα μέτρα τα οποία θα πρέπει να αποφασίσουμε, θα πρέπει να πω ότι όσα αφορά για την απαλλαγή του τελών καθαριότητας φωτισμού, θα πρέπει να δούμε να το επεκτείνουμε και σε πολίτες οι οποίοι αυτό το διάστημα της κρίσης δεν θα έχουν καθόλου εισόδημα και δεν θα έχουν καθόλου ούτε τη δυνατότητα να ενταχθούν στα όποια μέτρα πήρε η κυβέννηση, δηλαδή της χορήγησης σε αυτούς τους εργαζόμενους που είναι με αναστολή εργασίας ή έχουν απολυθεί με 800 ευρώ. Δηλαδή σε αυτούς που είπα προηγουμένως, θυμάστε για τις περιπτώσεις των εργαζομένων που δεν θα μπορούν να έχουν εργασία εποχιακή, που περιμένανε εποχική εργασία για αυτό το διάστημα, αλλά και για νέα εργούς που δεν έχουν άλλου είδους εισοδήματα, θα πρέπει να υπάρχει απαλλαγή. Και το δεύτερο που θέλω να επαναλάβω για μια ακόμη φορά, είναι ότι βλέπουμε το πόσο αναγκαίο είναι να διεκδικήσουμε ιδέμι μέσω της κέδε, όσο το γρηγορότερα επιπλέον σημαντική επιχορήγηση για να μπορέσουμε να ανταπεξέλφουμε, διότι πραγματικά θα υπάρξει σημαντική μείωση των εξόδων του Δήμου και δεν θα μπορούν να ανταπορριθούν. Ωραία, ευχαριστούμε. Κύριε Βοιατζή. Και εγώ συμφωνώ με τα μέτρα, με την πρόταση αυτή. Αλλά εγώ θέλω να ρωτήσω μια διευκρίνηση επί το πλήστον, γιατί λέτε αναστολή για τρεις μήνες συκανταβολήμων στομάτων. Όμως η κυβερνητική οδηγία δεν ήταν για 60% των εγκείων, δηλαδή μήπως ερχόμαστε σε αντίθεση με κάποια πιο κεντρική, κάποιο μέτρο που παίρνεται κεντρικά, οπότε δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιο νομικό θέμα στο μέλλον για αυτό το θέμα, όπως είναι το κράτος για 60% μήπως εμείς που κάνουμε 100% είναι υπερβολή. Και το δεύτερο θέμα είναι ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να γίνει και μια συζήτηση σοβαρή ως αφορά την αντινετώπιση του προβλήματος, γιατί είναι κάτι που συνεχώς θα έχουμε θέματα. Ωραία. Ο κ. Ξανθόπουλος. Κύριε Πρόεδρε, δεδομένου ότι είμαι από αυτούς οι οποίοι πρόκειται σε συγκεκριμένο έκτακτο θέμα και είμαι δεδομένοι επίσης στην αποδοχή για τη συζήτηση, σαφές θα συμφωνώ. Συγχύζω σε συγκεκριμένο έκτακτο θέμα όπως ακριβώς έχει. Ωραία. Ο κ. Κουνάκος. Κύριε Πρόεδρε, η δική μου άποψη είναι ότι σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει μια απόφαση να εξοδοτήσει την εκτελεστική επιτροπή, η οποία είναι αρμόδια από τον νόμο. Εμείς δεν έχουμε αυτή τη στιγμή κοστολόγηση αυτών των μέτρων και των διαδικασιών που θα γίνουν. Ναι, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, θα πρέπει όμως να το δει η διοίκηση του Δήμου, οι οικονομικές υπηρεσίες και νομίζω να μην το κλείσουμε το θέμα, ούτε στις τρεις μήνες, να το αφήσουμε ανοιχτό, να ξέρουν οι δημότες μας ότι θα είμαστε δίπλα τους, στεκόμαστε λιλέγγια κοντά τους και αυτό νομίζω το μήνυμα πρέπει να περάσει προς τα έξω και να μην υπάρχει συγκεκριμένη απόφαση, γιατί είναι ρευστή η κατάσταση. Αυτή είναι η δική μου άποψη, δεν μπορεί να πάρθει απόφαση σήμερα συγκεκριμένη, γιατί πως η ΔΕΙ δεν θα βάζει τα τέλη καθαριότητα στους λογαριασμούς. Όταν παίρνουμε μια απόφαση και λέμε ότι δεν θα κοπεί πουθενά το ρεύμα, αυτό είναι αυτονόητο ότι συμπεριλαμβάνονται εκεί μέσα και τα τέλη καθαριότητα. Δεν μπορούμε να εξααιρέσουμε τα τέλη καθαριότητα με μονομένα για τρεις μήνες, για δυο μήνες. Θα το δούμε συνολικά μέσα από τις υπηρεσίες του Δήμου, πως θα γίνει όποια διευκόλυση προς τους δημότους μας. Προέχει η καθημερινότητα, προέχει η δημόσια αγία και σε αυτά τα θέματα θα πρέπει αγαπητοί συνάδελφοι να σταθούμε. Δεν είναι το μίζον σήμερα, το ενίκιο που παίρνουμε από κάποιον επιχειρηματία. Έτσι κι αλλιώς δεν θα το ζητήσουμε, δεν θα το διεκδικήσουμε άμεσα. Δεν είναι μίζον ότι υπάρχει ένας διακανονισμός οφειλών. Από την άλλη πλευρά πρέπει να δούμε και πώς θα λειτουργήσει ο Δήμος οικονομικά. Δηλαδή πρέπει να έχουμε οικονομικά στοιχεία. Πού πάμε, πώς βαδίζουμε. Δηλαδή δεν θα απαλλάξουμε τους δημότες για να καταστρέψουμε το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου, τα οικονομικά του Δήμου. Και τα οικονομικά του Δήμου όπως είπε και ο κύριος Δήμαρχος δεν είναι στα καλύτερα. Όταν αυτή τη στιγμή έχουμε ένα 800 υποχρεώσεις στην αγορά, καταλαβαίνετε ότι δεν γίνεται. Πρέπει να το δούμε συγκεκριμένα με τις οικονομικές υπηρεσίες και με τις υπηρεσίες της κοινωνικής πρόνοιας το τι πρέπει να κάνουμε. Εγώ πάντως στέκομαι θετικά, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η βοήθεια στους ιδαιμότες μας και από εκεί πέρα λέω ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει απόφαση συγκεκριμένη παρά μόνο να αξιοδοτήσουμε την εκτελεστική επιτροπή όπως ο νόμος ορίζει για τέτοιες καταστάσεις. Ωραία. Ευχαριστούμε κύριε Κουνάκο. Επομένως, νομίζω πως συμφωνείτε και στα μέτρα αυτά όλα, αλλά το ψηφίζετε θετικά, ναι? Ναι, δεν λέω όχι, αλλά λέω προσθέτω για να μην υπάρχει μετρά στο μέλλον άλλη απόφαση. Αυτό είπα, ότι εξοδοτούμε την εκτελεστική επιτροπή μαζί με τις οικονομικές υπηρεσίες θα έχουμε συγκεκριμένα δεδομένα οικονομικά. Το είπα μάλλον από την πρώτη στιγμή. Να πω κάτι να συγκληρώσω που δεν το έχουμε πει. Για μέν, τα τροφεία των παιδικών σταθμών θα πρέπει να αποφασίσει και το νομικό πρόσωπο, διότι ώστε να αποφασίσουμε ότι και αυτοί όμως και νομίζω η κατεύθυνση είναι ο νόμος. Και επίσης, για τις κατασχέσεις, πρέπει να αποφασίσει και δε, πρέπει να εισηγηθεί και δε, αλλά ούτως ή άλλως, όμως, έχει έρθει και στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που και έτσι καλεί και ότι γι' αυτό. Πάντως χαίρομαι που όλοι είμαστε σύμφωνοι, ότι πρέπει τα μέτρα που θα παρθούν να είναι προς την κατεύθυνση της διευκόλυνσης των δημοτών και αυτή είναι και προσπάθεια της διοίκησης των δημοτών. Και πάνε εγκρίνεται ομόφωνα. Πάμε στα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Το πρώτο αφορά την πέμπτη αναμόρφωση προϋπολογισμού του Δ. Καβάλας, οικονομικού έτους 2020. Κύριε Δημακή. Λοιπόν, είναι για να εγγράψουμε στο προϋπολογισμό τις 60.000, τις οποίες έχουν έρθει για... Εννοηθώ. Όχι, με συγχωρείτε. Λοιπόν, είναι οι 60.000 ευρώ, είναι ότι με την υπαρρύθμινη τα δεδολή μας έχουν έρθει 60.000 ευρώ για την κάλυψη των διάφορων εξόδων της διάδοσης του κορωνοϊνού. Από αυτό, λοιπόν, ζητάμε την εγγραφή των 60.000 στον προϋπολογισμό. Και επίσης έχει κάποια ποσά, είναι τα 35.000 και αφορά τακτικές αποδοχές και περιλαμβάνεται βασιλισθή, δώρα εορτών κλπ. Έχει κανείς κάποια ερώτηση? Νομίζω είμαστε όλοι σύμφωνοι, υπάρχει κάποια αντίρρηση. Πάμε στο άλλο θέμα. Ωραία, πάμε στο δεύτερο θέμα. Πρόεδρε λίγο, βέβαια πάτησα το χεράκι, αλλά προφανώς γιατί... Ναι, τώρα φάνηκε. Λίγο απλώς μια διευκρίνηση από τον κ. δήμαρχο. Νομίζω μπορώ, ε? Μπορώ να ζητήσω μια διευκρίνηση. Ναι, σας ακούμε. Θα ήθελα να ρωτήσω λίγο, κ. δήμαρχε, με ποιο σκεπτικό αποφασίσατε τα 2 τρίτα από τα χρήματα που έστειλε ως έκτακτοι επιχορήγηση η κυβέρνηση το να κάνετε πρόσληψη 20 εκτάκτων εργαζομένων και θέλω να πω δηλαδή το εξής, όχι γιατί κάνετε την πρόσληψη γιατί ζητάτε έκτακτο προσωπικό, είναι κατανοητό. Γιατί δεν καταναλώνεται όλο το ποσό και δεν παίρνεται περισσότερους εργαζόμενους. Νομίζω ότι υπάρχει ανάγκη, σημαντική ανάγκη, δεν χρειάζεται τώρα να μην λέω τα αυτονόητα. Όπως ξέρουμε και την ανάγκη για την έβρεση εργασίας σε αρκετών συμπολιτών μας. Δηλαδή, και εφόσον είπατε προηγουμένως ότι περιμένετε πολύ σύντομα ότι η κυβέρνηση θα δώσει και άλλα χρήματα. Αυτό. Ναι, έχουμε εκκρίνει ότι σε αυτή την φάση χρειαζόμαστε τα 20 άτομα. Το να πάρουμε περισσότερα άτομα, όντως έχετε δίκιο ότι υπάρχει ανεργία άρα θα μπορούσαμε να πάρουμε άλλα 10 άτομα. Ο θέμα είναι ότι ποτέ δεν θα τελειώναμε. Και 10 να παίρνουμε ακόμη, πάλι θα υπήρχε μεγαλύτερη ανάγκη. Παρ' όλα αυτά, όμως, πήραμε τα 20 άτομα γιατί θέλαμε να καλυφθούμε με τις 60.000 και επίσης να καλύψουμε και κάποια άλλα έξοδα που αφορούν απολυμάνσεις, εξοπλισμό κτλ. Επειδή ακριβώς δεν ξέρουμε πώς πάνε τα ενταποδοτικά μας, διότι έχουμε πρόβλημα στα ενταποδοτικά. Γι' αυτό και τα καλύπτουμε με τις 60.000. Εδώ είμαστε, εάν χρειαστεί να πάρουμε και άλλα άτομα, θα πάρουμε και άλλα άτομα. Ούτως ή άλλως η πράξη νομοθετικού περιεχομένου μας δίνει αυτό το νικαίο. Ωραία, ομόφωνα λοιπόν. Πάμε στο δεύτερο θέμα, ανάκληση της υπαρήθμενα 95 του 20, απόφασης του συμβουλίου μας και λήψη νέας για την έγκριση του τέταρτοου πουκού του Μουνουέ, να μην τα προφοράω, για την ανακέννηση και κατασκευή προσθήκης κατεπέκτωσης του 20 πρόεδρου Δημοσιογραφικού Καβάλα. Άρα καμία ερώτηση. Κύριε Πρόεδρο, εγώ. Κύριε Ψανθόπουλη. Κύριε Δημαρχέ, σας θυμίζω ότι τουλάχιστον δυο φορές, σε παρόμοια στιγμή στις συζητήσεις του συγκεκριμένου θέματος, μιλούσαμε για... Συγγνώμη. Σας ακούμε. Θα μπορούσατε, παρακαλώ, να μιλάει μόνο, να μην έχετε ανοιχτό το μικρόφωνο, γιατί μικροπονίζει. Να έχει ανοιχτό το μικρόφωνο μόνο ομιλών. Ευχαριστώ. Κύριε Δημαρχέ, σας θυμίζω ότι τουλάχιστον δυο φορές, ακόμα στους παρελθόν, σε παρόμοια συζητήσεις συγκεκριμένες με το 21ο, υποσχεθήκατε ότι είναι η τελευταία φορά που το θέμα αυτό που αφορά το 21ο έρχεται. Και όλο τελειώνει. Αποδεικνύεται ότι το τελευταίο του θέματος μάλλον ήταν πρώτο τελευταίο και πρέπει να γίνει το πρώτο τελευταίο πριν το επόμενο πρώτο τελευταίο. Και μια παρατήρηση αυτή, η δεύτερη παρατήρηση. Βλέπω ότι τελικά πολλά θέματα απομένουν για να πάνε στο δήμο. Διαβάζω μέσα στην εισήγηση ότι εκτός από τη δεύτερη αντλία, και οι μπασκέτες, αλλά και το ιαλοπέτασμα. Σχετικά με το ιαλοπέτασμα, δεν γνωρίζα κάτι, δεν ξέρω τι είναι και δεν ξέρω τι προϋπολογισμού είναι. Και βέβαια είναι θέματα τα οποία θα τα βρούμε στο μέλλον μπροστά μας. Ο δήμαρχος είπε μόλις πριν από λίγο ότι ο οικονομικός δεν είναι αυτά τα οποία θα έπρεπε να είναι, για τους λόγους που μόνο ο ίδιος ξέρει, κάποια στιγμή ενδεχομένως να μας πει. Θα ήθελα λοιπόν να ρωτήσω πού πάει ο λογαριασμός. Δύο μπασκέτες, επιπλέον Αγγλία, και ένα ιαλοπέτασμα. Και γιατί είχαμε αυτή την αστοχία στη μελέτη, κύριε Εγοβίου. Όχι, όχι. Ακούγεις από το ίδιο. Λοιπόν... Το θέμα επανέρχεται για το 21ο. Επειδή έγινε μια παρανόηση χρόνου, έπρεπε να προηγηθεί έγκριση της διαχειριστικής και ύστερα να περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο. Γίνεται ορθή επανάληψη για να τακτοποιηθούν οι ημερομηνίες να προηγηθεί έγκριση από τη διαχειριστική και στη συνέχεια να εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτή είναι η διαφοροποίηση. Όσον αφορά τη Δεύτερη Αγγλία και τις μπασκέτες, μας έδωσε η διαχειριστική παράλληλα με την έγκριση του απέτης προηγούμενης φάσης του έργου, την ευκαιρία να συμπεριλάβουμε μπασκέτες και το ιαλοπέτασμα αυτό που συμπληρώνει τη σωστή λειτουργία του σχολείου στην προκειμένη περίπτωση. Και εφόσον μας έδωσε την ευκαιρία η διαχειριστική και χρηματοδοτή αυτής, αυτό όλο το σύνολο των εργασιών, το αποδεχθήκαμε και το συμπεριλάβουμε μέσα στον ανακυφαλωτικό πίνακα. Κύριε Ιακουβίτη, κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε, το ερώτημά μου είναι αυτό το ιαλοπέτασμα τελικώς θα το κληρώσει ο Τίμος. Αυτό λέει η εισήγηση. Δεν θε συμπεριλαμβάνεται σε αυτά που τα πληρώνει στην Περιφέρεια, στο Ψηλυσιακό. Και επειδή πολλά έρχονται και μαζεύονται στο Δήμο να τα πληρώνει κάποια στιγμή και ο δήμαρχός σας απέναντί σας είναι, ο δήμαρχός απέναντί σας είναι, υπότι τα οικονομικά μας πονάνε, δεν πάμε καλά. Που πάει ο λογαριασμός, θέλω να ρωτήσω, το ιαλοπέτασμα αυτό, τι ιαλοπέτασμα είναι, πόσα θα κοστίσει, πώς το κυβερνεί το Δήμο, σύ την Αντλία, σύ τις Βασκέτες. Λοιπόν, ακούστε, ακούστε, γιατί δημιουργούνται στον αέρα ερωτηματικά που δημιουργούν εντυπώσεις λάθος. Το ιαλοπέτασμα αυτό αφορά έναν εξώστη, το κτήριο του σχολείου. Είναι μιας μικρής κλίμακος συμπληρωματική επέμβαση. Προστατευτικό κυκλίδωμα σε έναν μικρό εξώστη του σχολείου. Δεν πρόκειται, δηλαδή, για μεγάλης κλίμακας επέμβαση. Και είναι οι δύο βασκέτες και η γραμμογράφηση του γηπέδου, για να μπορέσει να λειτουργήσει και αυτή η πραστηριότητα στην αυλία του σχολείου. Μαζί με την Αντλία, φυσικά, που είπαμε. Τα οποία μπαίνουν στο ΕΣΠΑ. Περιλαμβάνοντας τη χρηματοδότηση. Δεν πληρώνουν. Δεν είναι του Δήμου υποχρεωμένο. Λοιπόν, η λήψη της νέας απόφασης αφορά μόνο την ημερομηνία λήψης της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Αναστρέφουμε... Αυτό είναι κατανοητό, το κατάλαβα αυτό. Εγώ λέω ότι στα παρελκόμενα με την εισήγηση, Δήμαρχε, αυτά τα τρία που ανέφερα, αναφέρεται πως θα τα πληρώσει ο Δήμος. Θα τα κάνει ο Δήμος. Ότι βγαίνουν από τη χρηματοδότηση. Βγαίνουν από τη χρηματοδότηση της περιφέρειας. Εγώ δεν είπα αυτό το οποίο λέτε. Εδώ η εισήγηση λέει ότι αυτά τα τρία θα τα πληρώσει ο Δήμος τελικά. Όχι. Βγαίνουν από τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση για να μπορούν να μπουν σαν ένα δεύτερο υποέργο. Καταλάβατε, για αυτό βγαίνει. Επειδή το κόστος της Δεύτερης Αντλίας δεν μπορούσε να καλυφθεί από το έργο, μπαίνει σαν υποέργο καινούριο. Χρηματοδοτείται. Και επίσης γι' αυτό λοιπόν το βγάζουμε από την μελέτητη πρώτη. Από την πρώτη ένταξη. Και επίσης το ίδιο και για την πασκέτα και για τον τζάμι. Αυτά όμως θα ενταχθούν στον καινούριο υποέργο που θα γίνει και θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ που περιφέρει. Εντάξει. Λοιπόν. Πάμε στο τρίτο. Πάμε στο τρίτο. Μέχρι να έρθει. Στα έχω φεύγει, είναι κάπου. Το τρίτο θέμα είναι η... Με συγχωρείτε που κάνω και τον πρότυπο, αλλά έρχεται. Χορήγηση παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου συντηρήσεις δημοτικών κτιρίων Δήμου Καβάλλας έτους 2018. Παράτασης δημοτικών κτιρίων δημοτικών κτιρίων Δήμου Καβάλλας έτους 2018. Το τρίτο θέμα λοιπόν αφορά κυρίως διαδικαστικά θέματα όπως συχνά αναφέρουμε. Έχει ολοκληρηθεί κατά 99% το αντικείμενό του. Απομένουν πολύ λίγα χρήματα από το αντικείμενο του έργου και εργασίες. Απετείται ένας ανακεφαλαιοτικός πίνακας για να επαναπροσδιοριστούν υποσότητες και τα είδη των εργασιών για να εξαμπληθεί πλήρως το ποσό του προϋπολογισμού του έργου. Αφορά κυρίως ρυθμίσεις γραφειοκρατικές του ανακεφαλαιοτικού πίνακα και των νέων τιμών. Γι' αυτό ζητείται αυτή η παράταση. Εντάξει, υπονοούμε? Νομίζω πως ναι. Τέταρτο θέμα, χορήγηση παράτασης προθεσμίας, κεβές, επισκευές, υπηρήσεις, ποτιστρών, ζώων και ώμβρο δοξαμενών του Δημοτικού Διαμερίσματος Φιλίππον 2019. Δημοτικής ενόητας, Φιλίππο. Και αυτό έχει το ίδιο περιεχόμενο ή το έτημα της παράτασης. Αφορά έναν κεφαλαιοτικό πίνακα που ρυθμίζει τις αυτοσομοιώσεις των εργασιών. Κύριε Αδηδήμαρχε. Δεν έχει ποσότητες μεγέθους που φαιατήθητον σαν θέμα συζήτησης. Μιλάμε για υπόλοιπα μικρών ποσοτήτων εργασιών. Συμβεί ο ανάδοχος για την οριακή αυτή προθεσμία ή πάλι θα ξαναέχουμε μπροστά με αυτό το πρόγραμμα. Η προθεσμία που δίνεται στον ανάδοχο για να ολοκληρωθούν όλες αυτές οι απαραίτητες διαδικασίες είναι από κοινού αποδεκτές και αφορούν, επιμένω, τον ανακεφαλαιοτικό πίνακα και όχι εργασίες. Είναι υποχρέωση της υπηρεσίας. Κύριε Αδηδήμαρχε. Ναι, ναι. Δεν ξέρω να ακούγομαι. Μιλήσατε για ανακεφαλαιοτικούς. Εγώ βλέπω στην εισηγήση ότι η απορρόφηση είναι μηδέν. Δεν άκουσα. Μιλήσατε για ανακεφαλαιοτικούς, δεν μιλήσατε. Ναι, ναι. Δίνουμε την ιωριακή προθεσμία. Ετεί το Ανάτοχος και δίνουμε την ιωριακή προθεσμία. Εγώ διαβάζω ότι η απορρόφηση μέχρι σήμερα είναι 0%. Μήπως δεν έχει ξεκινήσει καν το έργο ακόμα και πάμε για οριακή και αν τελειώσει η οριακή αυτή τι θα κάνουμε μετά. Όχι, όχι. Πού φαίνεται αυτό. Στο τέταρτο δεν είμαστε, κύριε Αδηδήμαρχε. Το πέμπτο είμαστε. Το πέμπτο. Το τέταρτο. Το τέταρτο είμαστε. Το τέταρτο. Το τέταρτο. Το τέταρτο. Πόσο κατά από το ύψος σύμβασης που λέει 14,8,24 ακόμα 23, πόσο που έχει απονοηθεί σήμερα 0% ποιους ανακεφαλοντικούς δουλέπετε. Κατά την εκτέλεση του έργου εκκρίθηκε αναγκαία η σύνταξη ανακεφαλοντικού πίνακα εργασιών για την αυξομοίωση των εργασιών του συμβατικού προϋπολογισμού και χρήση επιέρασεων δαπανών. Για να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για τη σύνταξη του ΑΠΕ προτείνεται η χορήγηση της οριακής προθεσμίας τριών μηνών είναι με προτροπή της υπηρεσίας και αναθεώρηση. Για να ολοκληρωθούν τα διαδικαστικά. Μάλιστα. Το ψηφίζετε κύριο Ξάνθαπουλε. Υπό αυτές διευθυνείς πόδες ο κύριος αντιδίμαρχος ναι. Ωραία. Ομόφωνα λοιπόν. Πρόεδρε Συγγόνου βέβαια. Πάτησα το χεράκι αλλά δεν το βλέπετε. Κάντε απλώς μια διόρθωση στην εισήγηση γιατί ως χρόνο περέωσης του έργου έχετε το 19 ενώ πρέπει να πάτε το 20. Κάντε απλώς μια αλλαγή. Ωραία. Ευχαριστούμε. Πάμε στο πέμπτο θέμα. Η ισοριακής προθεσμίας περέωσης του έργου συντηρής συνόχησης των χώρων δημοτικών και σχολικών κτιρίων μεταλλικών και ξύλων κατασκευών καβάλας έτους 2017. Είναι από τα πρώτα έργα που φύγονται ή επηρεάζονται μάση περιπτώση από τον κορονοϊό. Έχουμε την προβλεπτικότητα και την ανάγκη να συντάξουμε αυτό το τρίτο πρωτόκολλο κανονισμού νέων τιμών και να εγκριθεί και ο έκτος απέ ώστε να συνδυαστεί με τις ανάγκες που πιθανόν να προκύψουν από αυτή την εκτέλεση του έργου. Χορηγείται στον ανάβο χωριακή προθεσμία τριών μηνών έως 4 έκτου του 2020 με αναθεώρηση για να ολοκληρωθούν το έργο με τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει. Πρόεδρε, ναι, ναι. Λίγο να ρωτήσω με τον κύριο αντιδήμαρχο. Βλέπουμε ότι αυτό το έργο θα έπρεπε να έχει τελειώσει τον Δεκεύριο του 2018. Και μάλιστα στο επόμενο θέμα, αν θυμάμαι καλά, έχουμε θέμα έγκρισης χορήγησης, πάλι συντήρεις, κοινόξεις των χώρων και τα λοιπά και το 2019. Δηλαδή, από τη μία τώρα ζητάμε παράταση για ένα έργο το οποίο έπρεπε να τελειώσει το 2018, με συνεχόμενες παρατάσεις. Οι παρατάσεις, δεν θυμάμαι, πρέπει να είναι η πέμπτη αυτή τώρα που ζητάει. Ο συγκεκριμένος ανάδοχος. Το έργο, η πέμπτη πρέπει να είναι. Και αν θα δείτε το επόμενο θέμα, πάλι συζητάμε για έγκριση παράτασης για την ίδια διαδικασία και για ίδιο έργο για το 2019. Κάποια στιγμή πρέπει να τα βάλετε ενδεχομένως ως νέα διοίκηση σε μία τάξη. Δεν είναι δυνατόν δηλαδή. Τα έργα αυτά να έχουν καθυστηρίσει τόσο πολύ. Εγώ δεν λέω ότι είναι ευθύνη δικιά σας, αλλά νομίζω ότι καταλαβαίνετε ότι είμαστε και σε δύσκολη θέση εμείς συνέχεια να δίνουμε παρατάσεις. Παρατάσεις για έργα που έπρεπε να τελειώσουν εδώ και πάρα πολύ καιρό. Να απαντήσω. Ξέρετε ότι το έργο αυτό ανοίγει στην κατηγορία των έργων που αφορούν συντηρήσεις. Οι συντηρήσεις προκύπτουν ανάλογα με τις ανάγκες και ένα μικρό ποσοστό από προγραμματισμό που μπορούμε να κάνουμε. Στα πλαίσια αυτά κρατάμε όσο το δυνατόν κάποια υπόλοιπα από έργα για να είμαστε έτοιμοι να πάσουμε στιγμή να επέβουμε και να αποκαταστήσουμε κάποια έκτακτη κατάσταση. Τώρα, το ότι έχουν προκύψει υπόλοιπα και κάποια έργα μέσω χρόνου καθυστερούν να κλείσουν, ίσως οφείλεται το είδος των εργασιών που απομένουν που πιθανόν να είναι χρήσιμες αύριο και να μην περιλαμβάνονται στο έργο του 2019. Καταλαβαίνετε ότι μας δίνει αυτό μια ευκολία διαχείρισης των προβλημάτων που μπορούν να προκύψουν. Και θα ήθελα αυτό να ζητάω την κατανόησή σας για να μην θεωρηθεί ότι κουβεντιάζουμε έτσι χωρίς λόγο και αιτία σε θέματα που δεν πρέπει. Είναι μικρά τα ποσά και είναι εργασίες που πιθανόν να μας είναι πολύ χρήσιμες αύριο. Εφόσον έχουν εγκριθεί καλά είναι να εξαντληθεί και το ποσό και οι εργασίες που περιλαμβάνουν. Είναι έργα συντηρήσεων επαναλαμβάνων. Κύριε Δήμαρχε μπορώ να λογίσω κάτι. Αν και ο κύριος τέλειωσε. Η συγκεκριμένη κοινοπραξία είναι απίθαρχη. Σε εισαγωγικά. Σας θυμίζω ότι από το Σεπτέμβριο 2019 σε ρώτημα όπως σας έκανα. Θα μου πείτε τώρα τι σχέση έχει με αυτό το θέμα. Νομίζω ότι έχει σχέση. Μου είπατε ότι δύο μήνες πριν ο διευθυντής τεχνικής υπηρεσίας πρέπει να τα απομακρύνει. Κάτι που δεν είχε γίνει το Σεπτέμβριο 2019. Από το Σεπτέμβριο 2019 πέρασαν 7 μήνες και τα μπάζα όχι μόνο δεν είναι εκεί. Δεν έχουν σηκωθεί αλλά δεν βλέπω να γίνεται. Προβληματίζομαι από τη συμπεριφορά της κοινοπραξίας. Δεν ξέρω τι γίνεται. Πήρε πολλά έργα. Δεν σας ακούει. Δεν ξέρω τι ακριβώς γίνεται. Προβληματίζομαι από τη συμπεριφορά της κοινοπραξίας. Κάτι δεν πάει καλά. Θα μου επιτρέψετε να το ελέγξω και να σας απαντήσω με βεβαιότητα στην επόμενη συνάντησή μας. Στην επόμενη, όχι μετά από 6 μήνες. Μαλλον ο κ. Κουνάκος. Κύριε Πόντρα. Ορθώς κάποιοι σήμερα βλέποντας το θέμα ότι είναι από το 2017 κύριε Ιακοβίδη, προβληματίζονται αλλά θέλω να πω όμως στους αγαπητούς συμβούλους ότι οι σχολικές Εμπιτροπές Το 2017 και το 2018 και το 2019, μέχρι και τις εκλογές, κάναν αναθέσεις, συντηρήσεις, απευθείας σε μικρό εργολάβους, είτε είναι για ξυλουρικές εργασίες, είτε είναι για θερμοδραβληκούς, είτε είναι για εντοικεντική θέρμαση, και αυτό το έργο έμεινε στον αέρα. Θα πείτε τι είναι το έργο αυτό, αλλά παράλληλα τρέχνουν και εργασίες και άλλες. Αλλά αυτό τώρα δεν χρειάζεται να το αναφέρουμε, το αναφέρομαι, αλλά πρέπει να λυθούν οι προβληματισμοί που υπάρχουν στο σώμα. Λοιπόν, δίνετε παράταση, και καλά κάνετε και το δίνετε παράταση, για να υπάρχει αντικείμενο. Εάν δεν υπάρχει αντικείμενο, καταλαβαίνετε ότι πρέπει το έργο να εκτελεστεί, μέχρι που να υπάρξει αντικείμενο. Αλλά δεν ευθύνεστε εσείς, γιατί το έργο δεν έχει εκτελεστεί από το 2017, και είμαστε στο 2020. Αυτό, τίποτα είναι. Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε, αλλά επειδή με έμπλεξε ο κ. Θυκουνάκος, δηλαδή πιθανολογία ότι η αιτία της καθυστέρησης είναι οι αναθέσεις που κάνουν τις σχολικές επιτροπές, γι' αυτό το έργο δεν προχώρησε. Ακριβώς κ. Ξαθόπουλε, ακριβώς. 120.000 αναθέσεις απευθείας που αφορούν συντηρήσεις στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια σχολική επιτροπή. Αυτός είναι ο λόγος. Αυτός είναι ο λόγος. Όχι η ν. διοίκηση, οι προηγούμενες διοίκησεις. Αλλά μην ανοίξουμε το κεφάλαιο αυτό τώρα. Ωραία, ας μείνουμε στο θέμα, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, δεν το άνοιξα εγώ το θέμα. Ο κ. Κουνάκος το άνοιξε το θέμα. Και το άνοιξε επειδή πέρα στα σχολικές επιτροπές. Και δεν ανοώ να αφήσω τίποτα να πέσει έτσι. Οι σχολικές επιτροπές χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Επιπαιδείας και από ΣΑΤΑ. Αυτό είναι ένα έργο το οποίο αφορά άλλα πράγματα. Τι σχέση έχει η ΣΑΤΑ των σχολείων, η ΣΑΤΑ του Δήμου με το τι κάνουν οι σχολικές επιτροπές. Και εν πάση περιπτώσει αν αυτή είναι αιτία της κακοδαιμονίας οι αναθέσεις και αν κάτι υπονοεί ο κ. Κουνάκος που σαφές θα το υπονόησε. Να μας το πει μη μιλάει μην το παίζει πιθεία. Ξανθόπουλε. Ευχαριστούμε. Λοιπόν ομόφωνα λοιπόν και πάμε στο έκτο θέμα. Ορίγηση παράτας προθεσμίας περαίωσης του έργου συντηρής αναπλάσης κοινων χρήσης των χώρων μεταλλικών και ξύλων κατασκευών έτους 2018. Μετά το 2017-2018. Λοιπόν είναι ανάλογη και αυτή η προσέγγιση. Χρειαζόμαστε την αναφεώρηση τιμών και εργασιών με ανακεφαλαιοτικό πίνακα για να εξασφαλίσουμε τις εργασίες που επήγουν να γίνουν ή έγιναν σε αυτήν την περίοδο. Ενώ δεν είχαν προβλεφθεί από το έργο αυτών των συντηρήσεων. Αφορά πολύ μικρά προσά σε υπόλοιπο και κυρίως σύνταξη ανακεφαλαιοτικού πίνακα. Να λάβουμε υπόψη μας ότι επειδή τον τελευταίο καιρό υπήρχε και η απεργία των μηχανικών και από το τεχνικό συμβούλιο δεν συνεδρίαζε για να παρθούν αποφάσεις εγκρίσεων ανακεφαλαιοτικών πίνακων. Όλα τα έργα αυτά έχουν μια σχετική υστέρηση ως προς τους χρόνους ολοκλήρωσης των γραφειοκρατικών μας διαδικασιών. Κύριε Αδητή Μαρχέ, η εξήγηση λέει δεδομένου ότι ο μέχρι σήμερα προγραμματισμός εκτέλεσης του έργου δεν ήταν ο απαιτούμενος για την έγκυροκλήρωσή του παρακαλούμε. Μπορείτε να με εξηγήσετε τι σημαίνει ο προγραμματισμός της εκτέλεσης δεν ήταν ο απαιτούμενος. Ο προγραμματισμός εκτέλεσης εξαρτάται από τις συνθήκες, τις απαιτήσεις, τα έκτακτα φαινόμενα και ανάγκες που προκύπτουν στην πορεία του χρόνου. Η φύση αυτών των έργων που είναι κάλυψη εκτάκτων αναγκών και προγραμματισμός συντηρίσεων έχει αυτές τις ιδιότητες που κουβεντιάζαμε και πριν. Θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή να προσαρμοστούμε με τις ανάγκες που προκύπτουν. Αυτό είναι. Ομόφωνα. Ομόφωνα. Έβδομο θέμα χορίγηση τρίτης παράτας προθεσμίας περαίωσης του έργου επισκευές συντηρήσεις στο δασάκι Πεντακοσίων. Υπάρχει κάποια ερώτηση. Νομίζω πως όχι είναι ξεκάθαρο. Ομόφωνα λοιπόν. Όχι Πρόεδρε σε παρακαλώ μη διέζω. Σας ακούμε κύριε Ξαναθώπης. Κύριε Ιακοβίδη μπορείτε σε παρακαλώ να μου πείτε τι αφορούν οι αποφάσεις 17 του 19, 38 του 19 από τις αρχές αξιόδες προδικαστικών προσβηγών. Θα σας διαβάσω ακριβώς από την αιτιολογική έκθεση εδώ που περιλαμβάνεται τα παρακάτω δεδομένων των μέτρων για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διάδροσης του κορωνοϊού. Δυνάμεις των οποίων δεν λειτουργούν ιδιωτικές επιχειρήσεις προμήθειαν υλικών απαραίτητων για την εκτέλεση του έργου. Παρακαλούμε να εγκρίνετε την παράταση που προτείνεται των δύο μηνών με αναθεώρηση για την ολοκλήρουση του φυσικού αντικειμένου. Έχουμε τη δυσκολία προμήθειας συγκεκριμένων υλικών για την ολοκλήρουση του έργου. Κυρία τη Δήμαρχε, δε ρώτησα αυτό. Στην παράγραφο 5 η εισήγηση 4 και 5, νημονεύει την περίπτωση 45 του 2019 από τις αρχές εξέτασης προδικαστικών προσφυγών. Και στην παράγραφο 5 της περίπτωση 17 και 38, 19 αποφάσεις οικονομικής επιτροπής, περισυμμόρφωσες με τις αποφάσεις της ανώτερης της αρχής εξέτασης προδικαστικών προσφυγών. Τι αφορούν εδώ κάτι... Παρακαλώ. Έχει να κάνει με τη διαγωνιστική διαδικασία κύριε Ξανθόπουλε, όπου σύμφωνα με την επιτροπή, αν το θυμάμαι καλά, ο συγκεκριμένος ο οποίος τελικά ήταν ο ανάδοχος, είχε την έλλειψη κάποιου δικαιολογητικού, με αποτέλεσμα η επιτροπή να προτείνει τον αποκλεισμό του, να ληφθεί η απόφαση από την οικονομική επιτροπή, εν συνεχεία να προσφύγει στην αρχή εξέτασης προδικαστικών προσφυγών, να δικαιωθεί. Οπότε μετάξανε, ήρθε το θέμα στην οικονομική επιτροπή, συμμορφωθήκαμε σε αυτό που μας έλεγε η επιτροπή, και έγινε πάλι τελικά ανάδοχος και ξεκίνησε να εκτελεί το έργο. Μάλιστα, μάλιστα. Ευχαριστώ κύριε Καλαδαρίδη. Ωραία, ομόφωνα λοιπόν. Κύριε Παπά, θέλεις τον λόγο, όχι. Ομόφωνα. Πάμε στο... Ναι, ναι κύριε Παπά. Ο γραμματέας αναπνέει. Είναι μακριά και δεν φαίνεται. Φλάνο βγαίνει σαν να το χτύψει η κορονοϊόση. Τον κουράσαμε τον άνθρωπο. Λοιπόν, έβδομο θέμα, συγγνώμη. Όγδο θέμα, έκριση, πραγματοποίησης, πρόσληψης, έκτακτου προσωπικού, χρονικής διάρκειας 4 μηνών 20 ατόμων, ειδικότητας υποχρεωτικής εκπαίδευσης εργατών στη διεύθυνση ποιότητας ζωής για πυροπροστασία. Υπάρχει κάποιο ερώτημα? Εγώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε, με ακούτε? Μας ακούμε όλοι, κύριε Ξανθόπουλε. Θα θέλα να ρωτήσω το προσωπικό αυτό που θα πάρει, σκοπεύει να πάρει μάλλον η επιτροπή ποιότητας ζωής, θα απασχοληθεί για τις ανάγκες πυροπροστασίας. Και πόσο έχω διαβάσει μνημονεύει ένα, δύο, τρία πάρκα. Βοηθήστε με αν δεν κάνω λάθος ο εισηγητής, ο κύριος δήμαρχος ή δεν ξέρω ποιος το εισηγείται. Το πρόβλημα είναι ότι η πρώτη περίοδος αυτό που θα προσληφθούν είναι η 4η Μαΐου και η 2η την 1η Ιουλίου. Επειδή αυτό που λέγεται ελεύθερη βλάστηση, βάζει σε πόσο φιλέγεται δεν θυμάμαι, έχει ξεκινήσει ήδη από τον Αμάρτιο. Τον Απρίλιο θα πιάσει στο μισό μέτρο και από τον Μάιο λίγα πράγματα νομίζω θα μπορούν να κάνουν, κύριε δήμαρχε, οι άνθρωποι αυτούς που θα πάρετε. Το βρήκα εδώ, άλθος Παναγούδας, 500, άλθος Κρυνίδων, άλθος Φιλίπων κτλ. Φαντάζομαι, και ορθόσαμε να κάνουμε λάθος, ότι τους παίρνετε για να κόψουν χόρτα. Δεν ξέρω αν είναι μόνο αυτό ή και αυτό. Αλλά από τον Μάιο τα χόρτα θα είναι ήδη μισό μέτρο, κύριε δήμαρχε, το καλοκαίρι μπαίνει και μπαίνει με σφοδρόδητα. Ήδη είμαστε στους 30-40 πόντους, αν θα δείτε οπουδήποτε υπάρχει πράσινο, 30-40 πόντους, θα ξεβράσει το μισό μέτρο τέλος Απριλίου. Αρχίζει από εκεί και πέρα να γίνεται ξυλώδης ο κορμός και λίγα πράγματα θα μπορούν να κάνουν. Δείτε μήπως πρέπει να τους πάρετε λίγο νωρίτρα, αρχές Απριλίου. Αυτό μόνον έχω να πω φυσικά και ζυμονώ με την επιλογή και την ανάγκη που περιγράφηκα. Να απαντήσω? Ναι, απάντησε τη Γιάκου. Δεν μπορούμε πιο μπροστά, το έχουμε σκεφτεί. Η περίοδος πυροποστασίας ξεκινάει πρώτη Μαΐου και τελειώνει 31 Οκτωβρίου. Το πρόγραμμα της πυροποστασίας ισχύει τώρα. Και εμείς το είδαμε πως πρέπει από Απριλίου ήταν η εισήγηση αλλά είναι απογορευτικό. Πρώτη Μαΐου 31 Οκτωβρίου. Δεν μπορούμε άλλες ημερομηνίες. Και το μοιράσαμε σε δύο για να υπάρχει όλο το οκτάμινο, επειδή είναι τετράμινο η εργασιακή σχέση. Το μοιράσαμε έτσι ώστε να υπάρχουν δέκα άτομα Ιούλιο, μέχρι Ιούλιο και ύστερα από Ιούνιο μέχρι Οκτώβριο άλλοι δέκα. Στην μεγάλη δηλαδή Ιούνιο-Ιούνιο να υπάρχουν 20 άτομα. Να κάρε να μπορούσαμε πιο μπροστά και σήμερα. Αυτά. Πρόεδρε, όχι πρόεδρε, θέλω να κάνω ένα ερώτημα. Ένα κύριε Βέρο. Θέλω να ρωτήσω τον κύριο δήμαρχο με ποιον τρόπο θα γίνει αυτή η επιλογή. Γιατί θέλω να θυμίσω τον κύριο δήμαρχο ότι από τις πρώτες συνεδριάσεις της ΔΕΑ Συμβουλίου, είχε δηλώσει στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι προσλήψεις προσωπικού, το οποίο είναι ως έκτακτο και δεν υπόκενται σε κριτήρια του ΑΣΕΦ, ότι οι προσλήψεις αυτές θα γίνονται μέσα από διαπαρατεξιακή επιτροπή. Στην λογική ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια και να μην υπάρχουν και οι αδικίες των προηγούμενων ετών. Θα ήθελα να ρωτήσω με ποιον τρόπο θα γίνεται αυτή η επιλογή. Με τον τρόπο που είπαμε. Δηλαδή, ότι θα είναι όντως οι προσλήψεις διαπαρατεξιακές και θα είναι άνθρωποι οι οποίοι θα έχουν δουλειά και θα προσθέρουν δουλειά στο Δήμο. Όποιος δεν δουλεύει επειδή τον έχει βάλει κάποιος θα φεύγει. Δηλαδή, αυτοί που ασχολούνται ασχολούνται αποκλειστικά με αυτό. Οπότε μην ανησυχείτε θα γίνει διαπαρατεξιακά η πρόσδοψη. Επιτρέψτε μου λίγο για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις. Γιατί προφανώς μάλλον δεν ήθελατε, αλλά φάνηκε έτσι όπως το είπατε. Βέβαια άλλο προφανώς εννοούσατε, θέλω να πιστεύω. Ό,τι διαπαρατεξιακή δεν θα γίνει γιατί θα πρέπει κάθε παράταξη να πει πάρε τέσσερα ονόματα, πέντε ονόματα κτλ. Διαπαρατεξιακή θα βάλει κριτήρια, βάσει αυτών των κριτήριων θα πρέπει να υπάρχουν κάποια κριτήρια. Βάσει αυτών των κριτήριων, το κυριότερο κριτήριο ποιο είναι. Το κυριότερο κριτήριο είναι να δούμε πόσο διάστημα είναι άνεργοι αυτοί οι άνθρωποι. Αν τα τελευταία χρόνια δουλεύσανε και προσληφθήκαν ποτέ και τους δώθηκε το δικαίωμα να έχουν κάποιο μεροκάματο στο δήμο. Το δεύτερο είναι αν αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτό που ζητάει ο δήμος και το τρίτο βέβαια η οικονομική κατάσταση, η οικογενειακή κατάσταση. Αυτά τα φτωνόητα λέμε τώρα βέβαια. Και βέβαια εννοείται ότι οι άνθρωποι που παλαιότερα τους προσέλαβε ο δήμος και αδιαφορύσανε και δεν δείξανε την δυνατότητα, όχι για λόγους υγείας οτιδήποτε άλλο, αλλά δεν δείξανε αυτό που έπρεπε να δείξουνε ως ενδιαφέρον. Και βέβαια εννοείται ότι δεν θα πρέπει να ξαναπροσληφθούν. Αυτό νόητα, αλλά θέλω να περάσω δηλαδή να πω. Και μη πέραμε κανένα μήνυμα τώρα ότι θέλουμε τη διαπαραταξιακή για να πούμε ο καθένας και να βάλουμε τους δικούς μας τα τρόπους. Προς Θεού γιατί έτσι όπως το είπατε ότι όποιος από όποιον τοποθετείται αν δεν κάνει καλά τη δουλειά του θα φεύγει κτλ. Άρα μένουμε στο ότι θα υπάρξει διαπαραταξιακή, θα οριστεί διαπαραταξιακή, θα ζητήσουμε να γίνουν οι αιτήσεις μέσα σε εύλογο χρονικό διάσημο και θα γίνει η υπολογία έτσι όπως είπαμε. Με βάση κριτηρίων που θα ορίσει η διαπαραταξιακή, σωστά. Το μόνο να απαντήσω. Ναι, ναι. Κοιτάξτε να δείτε κύριε Βέρο τι λέει η εμπειρία μου στα λίγα που γνώρισα. Το πρώτο που έπρεπε να πω είναι να μπορούν να χειριστούν πορτοκοπτικό μηχάνημα. Δεν το είπατε. Αν πάρουμε 10, οι οποίοι, ναι, έχουν τριετής ανεργία. Κυριάκο το είπε, ήταν το τελευταίο που είπε και νομίζω ότι περιέλαβε όλο. Είπε ότι θα εξεταστεί και η συμπεριφορά και η απόδοση που είχε αυτός ο εργαζόμενος όταν του δώσαμε την ευκαιρία. Δεν πάμε να κάνουμε τώρα εδώ ρουσφέδια, πάμε να κάνουμε και τη δουλειά μας σαν δήμος, έτσι. Και τα κριτήρια που είπε ο κ. Βέρος πρέπει να τηρηθούν αλλά πάνω απ' όλα πρέπει να είναι και αποδοτική σε δουλειά. Γιατί στο παρελθόν κάποιοι τονόμιζαν το δήμο να αποκτήσουμε τα τελευταία ένσιμα ή κάποια ένσιμα για να πούμε στο επίδομα. Θα συμφωνήσω αλλά απλώς η παρατήρηση είναι πως πρώτο κριτήριο πρέπει να είναι αυτό που θα ζητήσω κιόλας. Και θα το δούμε βεβαίως πως μπορεί να δουλέψει πορτοκοπτικό. Πως υπάρχει μια προϋπερρυσία στο δήμο ή σε κάποια ιδιότητα τουλάχιστον ένα χρόνο. Γιατί το περσινό παράδειγμα μου λέει... Το ίδιο πράγμα λέτε, δεν το κατάλαβες Χυριάκο με τον Άρη το ίδιο πράγμα λέτε. Εφόσον εξασφαλιστούν τα γενικά κριτήρια από εκεί και πέρα πρέπει να εξετάσουμε ποιος έχει τη δυνατότητα να κάνει αυτό που ζητάει ο δήμος. Και αυτό θα το εξετάσει η Επιτροπή στην οποία εσύ θα προίσθεσαι. Όχι, εντάξει. Ωραία, ομόφωνα λοιπόν. Πάμε στο εννιά θέμα έκτακτης οικονομικής συνεσχύς μέσω βοηθήματος κοινωνικής αλληλεγγύης οικονομικού έτους 2020. Ο Λεωνίδας ο Παπάς. Ναι, κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα κύριοι συνάδελφοι. Είναι η πρόταση του έκτακτου οικονομικού βοηθήματος για το 2020. Πρόκειται για 62 άτομα. Έχει εισηγηθεί η κοινωνική υπηρεσία, έχει τον ομοδοτήσει, ελέγχοντας τα δικαιολογικά τους, ότι πράγματι χρήζουν οικονομικής βοήθειας, βρίσκονται σε κακή οικονομική κατάσταση. Αποφασίστηκε το ποσό που θα χρησιμοποιηθεί στον καθένα να είναι 300 ευρώ, πλιν 3-4 εξαιρετικών περιπτώσεων που είτε είχαν προβλήματα με πυρκαγιά στο σπίτι τους, είτε μια περίπτωση νεαρού ατόμου ή ένα πυρικό αμαξίδιο και δεν έχει κανένα οικονομικό μέσο, εκεί ενίσχυση θα είναι 600 ευρώ. Να σας ενημερώσω ότι έπονται δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες ακόμη ετοίματα συμπολιτών μας για αντίστοιχο οικονομικό βοήθειμα. Θα πρέπει, όπως είπε προηγουμένως και ο δήμαρς, να γίνει ένα μόρφωση του σχετικού κονδηλίου, το οποίο θα μεγαλώσει και θα μπορέσουν να ικανοποιήσουν και αυτές τις αιτήσεις. Αυτές ήταν χρονικά οι πρώτες που υπευλύθησαν. Υπάρχει αυτό το ποσό, έρχονται να ικανοποιηθούν άμεσα τώρα. Είχα ξαναπεί ότι σκοπεύουμε, όταν μας δοθεί η ευκαιρία, γιατί τώρα με την πανδημία μας στερήθηκε αυτή η ευκαιρία, να κάνουν μια διαπαραταξιακή επιτροπή, η οποία μετά τη νομοδότηση της κοινωνικής υπηρεσίας, εκείνη θα εξετάζει και ρολικά και θα εισηγείται ποσά. Υπάρχει μια διαπαραταξιακή επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι παρατάξεις με απόφαση του Τελεγοντικού Συμβουλίου και μετά θα εγκρίνουμε. Αυτό δεν προλάβαμε, δεν μπορέσαμε να το κάνουμε λόγω των συνδικών, οπότε έρχεται με τον παλαιό κανονισμό και με τον παλαιό καθεστώς ο τρόπος φορήγησης αυτών των βοηθημάτων. Πρόεδρε, θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση. Ναι, κύριε Λαδόπουλε. Να κάνω μια ερώτηση, μια τοποθέτηση για να μην τρώω πολύ το χρόνο. Μην ξεχνάμε ότι είστε περίπου 7 μήνες διοίκηση. Τώρα διαπαραταξιακές ή το τι σκέφτες και σκέφτες είναι μια ζωή τα σκέφτες, αλλά νομίζω δεν εφαρμόζονται. Κύριε Δήμαρχο, εσείς ως διοίκηση είχατε φέρει απόφαση για μείωση του βοηθήματος από 600 ευρώ σε 300 ευρώ. Μετά την αντίδραση των παρατάξεων, της αντιπολίτευσης, το αποσέρατε. Μήπως τώρα επαναφέρετε τη μείωση από την πίσω πορτά? Λοιπόν, εμείς ψηφίζουμε ναι για να μπορέσουμε να δώσουμε το βοήθημα στους δημότητες γρήγορα, αλλά να γραφτεί στα πρακτικά. Ό,τι πρώτον, αυτό το ποσό το θεωρούμε πρώτη δόση για το 2020 ως έναντι. Και ζητούμε να δοθούν άλλα 300 ευρώ σαν δεύτερη δόση. Δεν αναγνωρίζουμε και δεν ψηφίζουμε καμία μείωση. Είναι υποκρισία, κύριε Δημαρχέ, από τη μια να λέτε στους δημότες ότι δίνετε βάρος στη κοινωνική πολιτική και από την άλλη να μειώνετε το προϋπολογισμό για το βοήθημα. Τα δεδομένα άλλαξαν. Δεν μπορείτε να μείνετε στις παλιές λαθασμένες αποφάσεις σας. Προτείνουμε την αύξηση του προϋπολογισμού για το βοήθημα τουλάχιστον στις 300.000 ευρώ σε πρώτη φάση, ώστε να είμαστε σε θέση ως δήμος να στηρίξουμε στην πράξη και όχι στα λόγια, σε ένα πλήθος 500 συμπολιτών μας περίπου, που αντιμετωπίζουν ή θα αντιμετωπίσουν άμεσα πρόβλημα επιβίωσης. Ήδη θα έπρεπε να ζητήσετε στην αλλαγή των κριτηριών για την παροχή του βοηθήματος μέσω της κέδε από το Υπουργείο Εσωτερικών με βάση πάντα τα νέα δεδομένα και έπρεπε να το κάνετε πράξη και αυτό, κύριε Δημαρχέ. Εμείς είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε τα νέα κριτήρια για να στηρίξουμε τις ανάγκες των δημοτών. Απορρίπτουμε την άποψη, αυτό δεν γίνεται, γιατί στον πόλεμο όλα πρέπει να γίνονται. Ερχόμαστε από μια παρατεταμένη οικονομική κρίση και μπαίνουμε σε μια νέα κοινωνική κρίση. Εάν δεν είμαστε προετοιμασμένοι να την αντιμετωπίσουμε, χαθήκαμε. Από το μένουμε σπίτι θα περάσουμε στο μένουμε άφραγγι. Πιστεύω να κάλυψα τώρα και την απάντηση και τις ερωτήσεις μαζί για να καλύψω όλο το χρόνο, με αυτήν την έννοια, για να είμαι γρήγορος. Υπάρχει κάποιο ερώτημα, πριν απαντήσει, να απαντήσει ολοκληρωμένα κ. Στοπάσ. Μια πρόταση λίγο, πρόεδρε, για μισό λεπτό. Απλώς για να τηρηφεί η διαδικασία, επειδή υπάρχουν κάποιοι που σηκώνουν το χέρι, θα έπρεπε νομίζω να εξυπηρετούνται με υποτεραιότητα. Απλώς, πρόεδρε, δεν ξέρω γιατί έχω χάσει, δεν έχω τη δυνατότητα. Δεν ξέρω γιατί τώρα. Δεν θέλω να ασχοληθώ για να μην χάσω και την εικόνα. Έχει χαθεί, δεν έχω τη δυνατότητα να πατάω το χεράκι. Και νομίζω μήπως χάθηκε από κάποιος άλλος. Κρύφτηκε, δεν χάθηκε σίγουρα. Κάντε μετά ένα τηλέφωνο. Πάντων, χάθηκε, κρύφτηκε, τέλος πάντων δεν υπάρχει. Πολύ γρήγορα. Κύριε Δήμαρχε, ακούγοντας την τοποθέτηση του αντιδημάχου του κ. Παπά, που πραγματικά είναι και λογικό, υπάρχουν πάρα πολλές αιτήσεις σε κρεμότητα και ενδεχομένως θα πολλαπλασιαστούν το επόμενο διάστημα, εάν και φόσον χρειαστεί, βέβαια δεν το συζητάμε ακόμα και για την αναμόρφωση, εντάξει θα βρείτε τον τρόπο, ξέρετε από που θα υπάρξουν αυτά τα χρήματα, νομίζω ότι και από εκβηλώσεις οι οποίες δεν θα μπορέσω να γίνουν αυτή τη χρονιά, ως παράδειγμα λέω, αλλά για όποια αναμόρφωση προϋπολογισμού χρειαστεί και για όποια απόφαση να ξαναδώσουμε σε αρκετούς που έχουν την ανάγκη δικαιούχους, με αυτό βοήθημα θα μπορούσαμε να το κάνουμε και με μοναδικό θέμα και περιφοράς για να μην περιμένουμε δηλαδή να κάνουμε το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, που ενδιαφέρον είναι από 15-20 μέρες, για να θυρίξουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους. Ωραία, δεν σας ακούμε, να δώσω τον λόγο στην κυρία Φαρτεσκάκη, κάντε έναν έλεγχο κύριε Βέρο στον εξοπλισμό σας, κυρία Φαρτεσκάκη. Αν και με κάλετε ο κύριος… Μισό λεπτό, Μαρία, μισό λεπτό, δεν ξέρω τώρα, ακούγομαι. Ακούστηκε η πρότασή μου, πρότασή μου ακούστηκε. Ναι, ναι, ακούστηκε, ακούστηκε. Εντάξει, ευχαριστώ πολύ. Λοιπόν, μπορώ να μιλήσω? Ναι, κυρία Φαρτεσκάκη, σας ακούμε. Αν και καλύφθηκα από τον κύριο Παπαδόπλου στο Χρυσόστομο, για αυτά που είπε στον κύριο Λεωνίδα Παπά, αυτό ήθελα να ρωτήσω και εγώ, εάν και πόσο πρόκειται για την πρώτη δόση. Διότι είχαμε πει ότι πρέπει να δίνονται αυτά σε κάποιες δόσεις, σε κάποιες πρέπει να δίνονται τα χρήματα σε εφάπαση. Και για αυτόν τον λόγο, εμείς υπηρετούσαμε πάνω από 300 συμπολίτες μας τη χρονιά. Η πρότασή μου και εμένα είναι ότι πρέπει αυτό το βοήθημα, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που ζούμε, να ανέβει, να γίνει όπως εμάς 100-120.000 ευρώ, εφόσον δεν θα γίνουν και πολλές εκδηλώσεις οι οποίες τυχίζουν αρκετά χρήματα στο βήμα Καμάλλας, για να βοηθηθούν αυτές οι συμπολίτες μας. Αυτό ήθελα να πω με καλύφθηκε ο κύριος Παπαδόπουλος. Σε ευχαριστώ. Ωραία. Να το αποθετηθεί και η κυρία Ιωσήφιδου και μετά να απαντήσει ο κύριος Παπάς. Καταρχήν συμφωνώ και με τον κύριο Παπαδόπουλο και με τον κύριο Βέρο, φυσικά και με τη Μαρία Τεφρατσισκάκη, που ήταν πρόεδρος και στο αντίστοιχο νομικό πρόσωπο, αντιδήμαρχος μάλλον. Επειδή, κύριε δήμαρχε, οι ανάγκες των ανθρώπων είναι σημερινές, υφίστανται. Εγώ περίμενα στο πρώτο θέμα που είχαμε αναμόρφωση προϋπολογισμού, να βάλετε ήδη αναμόρφες προϋπολογισμού για το συγκεκριμένο θέμα, γιατί ξέρετε, μπορεί να μιλάμε τώρα για μία πρώτη δόση, αλλά υπάρχουν πολλοί συνδημότες μας που δεν παίρνουν ούτε καν αυτή την πρώτη δόση των 300 ευρώ που αποφασίζουμε σήμερα. Ειλικρινά σας μιλάω, και δεν το λέω για να κάνω αντιπολίτευση, με πήρε η συνδημότησά μας, η οποία έκλαιγε, δεν έχει να φάει, δεν μπήκε σε αυτή τη λίστα των πρώτων μέτρων, διότι δεν έχει παιδιά. Και επειδή είναι μόνη της, δεν μπαίνει στην κατηγορία των ανθρώπων που έχει τη παιδιά να ταΐσει, θέλει να πάει να ζητιανέψει στη δράμα για να φάει και ακριβώς και με τα μέτρα του κορωνοϊού, ούτε καν στη δράμα δεν μπορεί να πάει να ζητιανέψει η γυναίκα. Άρα κύριε δήμαρχε και κύριε αντιδήμαρχε, άμεσα σήμερα μπορείτε να το βάλετε σήμερα ως θέμα, κι αν όχι σήμερα το λέω καθ' υπερβολή ενδεχομένως, μήπως την επόμενη βδομάδα να προγραμματίσετε μία συνεδρία σε δημοτικού συμβουλίου για να πάρουμε μια τέτοια απόφαση. Και δεν νομίζω ότι είναι τόσο φοβερό να βρεθούν 20-50.000 ευρώ για αυτά τα άτομα που δεν έχουν να φάνε. Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Παπά, σας ακούμε. Δεν νομίζω ότι κάποιος είναι περισσότερο λιγότερο κοινωνικά ευαίσθητος από τον άλλο, εμείς θα θέλαμε και 1.000 ευρώ να μπορούμε να δώσουμε. Πρέπει όμως να δούμε και την πραγματικότητα. Αυτή τη στιγμή ξέρετε οι αιτήσεις αυτών των ανθρώπων δεν είναι 50% έχουν ξεπεράσει τις 250. Αν πολλαπλασιάσετε με ένα ποσό των 600 ευρώ που εσείς δίνατε καλώς ή χακός, μιλάμε για 150.000. Αυτή τη στιγμή το προϋπολογισμένο κονδύλιο ήταν 20.000 ευρώ. Έχει πει και ο δήμαρθος ότι προφανώς θα αυξηθεί. Θα βρούμε χρήματα, θα αυξήσουμε το κονδύλιο, θα γίνει αναμόρφωση και μακάρι να μπορέσουμε να πάμε όσο πιο ψηλά γίνεται. Και μας, η διάθεσή μας και η βούλησή μας είναι να στηρίξουμε την κοινωνική πολιτική και τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες περισσότερο από ό,τι στήριζαν όλες οι προηγούμενες διοικήσεις. Αλλά πρέπει να έχουμε και τα μέσα να το κάνουμε. Γιατί είπε πριν ο δήμαρθος, το ακούσατε και το γνωρίζετε, θα γλιτώσουμε κάποια έξοδα από τις εκδηλώσεις που θα γίνονται, αλλά θα στηριθούμε πολύ περισσότερα έσοδα. Θεωρώ δεδομένο ότι η κυβέρνηση γνωρίζει και θα χρηματοδοτήσει πλέον τους δήμους. Είναι βέβαιο και το δηλώνουμε ότι θα αυξηθεί το κονδύλιο, θα αναμορφωθεί ο προϋπολογισμός, θα δοθούν και οι επόμενες δόσεις αυτούς τους ανθρώπους και θα διευρυθεί ο αριθμός αυτών των δικαιούχων, τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί αυτή η κρίση. Κύριε Πρόεδρε, συγγνώμη μπορώ να μιλήσω. Ναι και Παπαδόπουλα. Δεν μπορώ να ακούω τον αντιδήμαρχο γιατί μπαίνει μπροστά να καλύπτει τις πολιτικές που εφαρμόζει ο δήμαρχος, γιατί ο δήμαρχος εφαρμόζει μια πολιτική 20.000 ευρώ για ένα χρόνο για κοινωνική πολιτική. Αυτό είναι απαράδευτο που συμβαίνει αυτή τη στιγμή, το έχουμε επισημάνει. Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι με 20.000 ευρώ δεν μπορείς να κάνεις κοινωνική πολιτική και τώρα να λες ευχολόγια. Πράξεις θέλουμε που έπρεπε ήδη να έχουν γίνει. Δυστυχώς τις 100.000-120.000 που ήταν από την προηγούμενη διοίκηση γίναν 20.000 και δεν μπορώ να αντιληφθώ τον λόγο. Γιατί ακριβώς η καινούργια διοίκηση δεν αφουγράζει το τι συμβαίνει στην κοινωνία. Είναι απαράδευτο και θέλω αυτή τη εβδομάδα έκτακτη αναμόρφωση. Έκανα συγκεκριμένη πρόταση για 300.000 ευρώ γιατί έρχονται πολλά προβλήματα. Πρέπει να το καταλάβουμε. Τελεία. Ευχαριστώ. Μπορώ να μιλήσω. Π. Παπαδόπουλε, είναι καλό η σπέκκλα, είναι καλό διότι έχετε πολλή ώρα να ξεφυγίσετε κατά της διοίκησης και καταλαβαίνω ότι δεν πάτε καλά, λοιπόν, που δεν λέτε αυτά που θέλετε να πείτε. Θα σας πω όμως το εξής. Εγώ θέλω, εσείς είπατε 300, εγώ θέλω ένα εκατομμύριο να βάλω στα κοινωνικά. Μπορώ? Ξεχάσατε για ποιο λόγο βάλαμε 20.000, γιατί δεν μπορούσαμε να κλείσουμε τον προϋπολογισμό. Ξεχάσατε ότι είπαμε βάζουμε σε πρώτη φάση 20.000 και μετά θα συμπληρώσουμε. Αυτά που ακούω από την κυρία Λιώση Φίδου, ας μη μας αφήνετε χρέος πάνω από 2 εκατομμύρια, κοντά στα 2 εκατομμύρια, για να μπορούμε να τα ξοφλίσουμε και θα σας έλεγα εγώ την κοινωνική πολιτική. Και κύριε Παπαδόπουλε δεν σας επιτρέπω να λέτε ότι ο δήμαρχος είναι κοινωνικά ανάληπτος. Αντί τι άλλο, έχω περισσότερη κοινωνική ευθύνη από εσάς, αν θέλετε να ξέρετε. Λοιπόν, θα είστε πολύ προσεκτικός όταν αναφέρεστε στην κοινωνική μου ευαισθησία. Και εγώ θέλω οι συγκοιμώτας μου να παίρνουν τα χρήματα που παίρνουν. Αυτά όμως έχω. Δεν μπορούμε να δίνουμε 350.000 δώσαμε και θα δώσουμε στη δημοφέλεια γιατί κάναμε τη λεγόμενη τουριστική προβολή και τώρα να μην κουνάνε στο δάχτυλο ότι δεν έχουμε λεφτά για να δώσουμε στους τοχούς ανθρώπους. Λοιπόν, να είστε πολύ προσεκτικοί σε αυτό που λέτε. Κύριε Παπαδόπουλε, είστε ανεύθυνος. Και είστε ανεύθυνος διότι λέτε συνέχεια πράγματα τα οποία δεν ευσταθούνε. Και χαλιδέρετε τα αυτιά του κόσμου. Λοιπόν, ψηφίζουμε. Επομένως... Κύριε Παπαδόπουλε, λίγο τον λόγο, σε παρακαλώ. Θα σε ακούμε, κύριε Ξανθόπουλε, για λίγο. Δεν μπορώ να καταλάβω. Νομίζω ότι μέσα σ' άκρες καλά τα πήγαμε μέχρι εδώ. Δεν μπορώ να καταλάβω την τελευταία έκρηξη του δημάρχου. Δεν δε βλέπετε, κύριε Ξανθόπουλε, με συγχωρείτε δηλαδή. Ναι, συγγνώμη. Άλλοι παραπολευτείτε. Εσείς τι θα κάνατε δηλαδή, για αφείτε μου. Όταν σας λέγανε ότι είστε κοινωνικά ανάληπτος... Ή έχουμε δικαίωμα, κύριε Ξανθόπουλε, σας διακόπτω, αλλά να σε βόμαστε κάποια πράγματα δεδομένα. Συνεχίστε, παρακαλώ. Αυτό το οποίο νομίζω μπαίνει σαν προβληματισμός εδώ, είναι πολιτικός προβληματισμός. Με ποια έννοια? Μιλήσατε για την τουριστική προβολή και για την δαπάνια αυτή, ότι είναι μάλλον των διαγωνιών 300.000 ευρώ. Εγώ θα μπορούσα να σας πω ότι με την ίδια ακριβώς λογική, της περικοπής ενόψει της παντημίας, θα μπορούσα να απαρρυθμίσω μια σειρά από συνεργάτες σας, οι οποίοι ενδεχομένως να μην έχουν αντικείμενα το επόμενο διάστημα. Θέλετε να ονοματίσω? Νομίζω πως δεν χρειάζεται. Να ονοματίσετε. Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κοσμόπολης. Πείτε μου, σας παρακαλώ πολύ, ποιος ο λόγος... Κι εγώ σας είπα και δεν θα έχει δουλειά. Θα σας είπα και δεν θα έχει δουλειά. Ναι, προσέξτε λίγο να δείτε κάτι. Κύριε Εξανθόπουλε, εντάξει, λαϊκίζετε κι εσείς και ξέρετε γιατί. Εγώ ο καλλιτεχνικός διευθυντής έχει δουλειά να κάνω. Έχουμε να κάνουμε πολλά πράγματα που αφορούν, επιτέλους, το πολιτισμό αυτής της πόλης. Πρέπει να ξεφύγουμε από την πολιτική του χωριού και να πάμε επιτέλους σε μια ευρωπαϊκή πολιτική. Σε ένα ευρωπαϊκό πολιτισμό. Αυτό, λοιπόν, θα το κάνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής. Σας αρέσει, δεν σας αρέσει. Η πόλη αυτή θα πάει σε μία άλλη ρότα από αυτό που είχατε στο μυαλό σας μέχρι τώρα. Κύριε Δήμαρχε, καλώς ή κακώς, ο Δήμος Καβάλας έχει... Για τους συνεργάτες μου. Οι συνεργάτες φέρνουν τα λεφτά τους πίσω σας. Είναι εκτός προβληματισμού ή κριτικής συνεργάτης σας? Πρέπει να μείνουμε στο θέμα, κύριε Ξανθόπιλε. Καλώς τοποθετηθείτε στο θέμα. Στο θέμα τοποθετηθώ. Κατ' αρχή δεν μπορώ να καταλάβω τη λογική του χωριού. Καλώς ή κακώς ο Δήμος Καβάλας έχει και 19 χωριά. Δηλαδή τι να κάνουμε τώρα. Κάποια αποφασίσανε ο Δήμος Καβάλας, ο μεγάλος Δήμος Καβάλας να έχει 19 χωριά. Το πάτε αλλού τώρα. Δεν μιλάμε για το χωριό, μιλάμε για μία λογική ανθρώπων. Και ξέρετε πολύ καλά τι εννοώ. Το σχόλιο είναι σχετικά με το σχόλιο. Αυτά είναι τα χρήματα, δεν πειράζει, μη σχολιάζετε. Αυτά είναι τα χρήματα που έχει ο Δήμος αυτή τη στιγμή για να δώσει βοήθεια στους συμπολίτες μας. Μόλις θα βρεθούν περισσότερα χρήματα, θα δώσουμε περισσότερα χρήματα. Ξέρετε, είναι εύκολο να κάθεις από εκείνη την πλευρά και να λες ότι εμείς θέλουμε και απαιτούμε 500.000 ή 300.000 για να δώσουμε για βοήθεια. Δήμαρχε, εσείς δεν διοίγησε δημαρχέ. Αυτό λέω. Όταν όμως είσαι σ' αυτήν εδώ... Γιατί δεν εύκολο να είμαι εδώ που είμαι εγώ. Και βλέπεις τα οικονομικά σου, όχι γιατί λέτε μεγάλα λόγια. Εγώ? Για τον κ. Παπαδόπουλα, με συγχωρείτε. Απλώς την πληρώνετε συγκεκριμένη. Αντέχω το ξύλο, εντάξει. Και εγώ θέλω 300.000 και 500.000 να δώσω. Αυτά όμως είναι τα οικονομικά της δύναμης. Τι θέλετε? Θέλετε να δώσουμε 300.000 και να μην πληρώσουμε την αγορά. Μπορούμε, θα το κάνουμε. Θα πάρουμε εδώ απόφαση και να βγούμε έξω και να πούμε παιδιά, δεν πληρώνουμε την αγορά, ότι εμείς θέλουμε να δώσουμε 300.000 σε βοηθήματα. Και εγώ θέλω να το κάνω, αλλά δεν μπορώ. Ψυχραιμία λοιπόν σε αυτά που λένε. Συνέχεια λέμε, θα κόψουμε από εδώ, θα κόψουμε από εκεί. Και στο τέλος πώς θα τα πληρώσουμε, δεν ξέρω. Θα δούμε. Πρόεδρε, μισό λεπτό λίγο για να βοηθήσω. Κύριε Δήμαρχε. Κύριε Δήμαρχε, για μισό λεπτό λίγο. Στο 1868 αν θυμάμαι, που είναι η τελευταία νομοθετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Μ' ακούτε? Ναι. Ωραία. Αναφέρεται και δεν κάνω λάθος, ότι μέσα στα υπόλοιπα δηλαδή, που δίνει το δικαίωμα για μέτρα και αποφάσεις των δήμων, αναφέρεται ότι οι μελέτες τουριστικών προβολών, λόγω της κρίσης, δεν θα έχουμε μετακινήσεις τουριστών επισκεπτών, δίνεται η δυνατότητα να μην υλοποιηθεί. Δείτε το λίγο αυτό και μήπως εξοικονομήσουμε χρήματα από εκεί. Νομίζω είναι 350.000 συνολικά, έτσι δεν κάνω λάθος. Άρα μήπως μπορούμε από εκεί να εξοικονομήσουμε αρκετά χρήματα και να τα διαθέσουμε για να προστατεύσουμε την κοινωνική συνοχή και να κάνουμε την κοινωνική πολιτική. Ούτως, σε άλλους μέρους. Αυτό ήδη το βλέπουμε, κύριε Βέρο. Δηλαδή, πώς θα περικοπεί αυτή η δαπάνη, η πολύ υπερβολική και πολύ, να μην τη χαρακτηρίσω ανευθουσίας. Λοιπόν, ποιοι δεν συμφωνείτε στο συγκεκριμένο θέμα, γιατί λίγο μπερδεύτηκα. Πρόεδρε του προσωπικού, με συγχωρείτε πάρα πολύ. Δείτε σας το λόγο. Λοιπόν, το λόγο, κύριε Συγχνατιάδης. Έχω σηκώσει καιρά και εδώ και αρκετή ώρα. Ωραία, περιμένω. Με συγχωρείς, Αναστασία, αλλά προηγούμε. Και εγώ, επί προσωπικού, θα ήθελα να το προθετηθώ. Να πάρει ο δήμαρχος αμέσως τώρα αυτό που είπε για τα χωριά. Δεν παίρνουμε τίποτα πίσω. Γιατί δεν υπενίκτηκα για τα χωριά. Είπα για μία νοοτροπία. Είναι άλλο πέρα, άλλο τ' άλλο. Και δεν παίρνω τίποτα πίσω. Καλό να δεις στο YouTube ακριβώς αυτό που είπες. Αυτή η νοοτροπία των χωριών να ξεπεραστεί. Λοιπόν, και εμείς που είμαστε κάποιοι χωριών, έχουμε και εκείνο δικό επίπεδο. Εάν δεν καταλαβαίνετε το νόημα, θα το εξηγώ λοιπόν. Σας λέω λοιπόν ότι είναι μία νοοτροπία. Εγώ δεν καταφέθηκα κανά των χωριών. Τα χωριά μας, εάν θέλεις να ξέρεις, κάνουν πράγματα τα οποία είναι πολύ προχωρημένα. Εάν λοιπόν σας κανοποιεί αυτό. Ζω σε χωριό. Πάρ' το πίσω σε παρακαλώ αυτή τη νοοτροπία. Δεν παίρνω τίποτα. Δεν παίρνω τίποτα γιατί άλλο πράγμα εννοούσα. Κύριε Γνατιάδη, μάλλον δεν ακούσατε τι είπε ο Δήμαρχος. Σας ευχαριστώ πολύ καλά, Πρόεδρε. Σε παρακαλώ. Και να ξεκίνησετε τη νοοτροπία του χωριού. Ακούσετε να δείτε ακριβώς τι είπε. Λοιπόν, να ακούσετε κι εσείς γιατί μιλούσατε. Μιλούσατε γιατί δεν ακούσατε τι είπε ο ξανά ο Δήμαρχος. Γι' αυτό δεν μπορούμε να μιλάμε όλοι μαζί. Δεν μίλησα εγώ. Παρεξηγηθήκατε εκεί, κύριε Γνατιάδη. Λοιπόν, ο λόγος στον κύριο Καλπακίδη. Ήθελα να ρωτήσω το εξής. Στην προηγούμενη τοποθεσία μου ρώτησα και φαντάζομαι ότι είναι δύσκολο το αν μπορούσε κάποιος να υπολογίσει τα χρήματα που θα χρειαστούν από τον Δήμο για την ιστορία αυτής της πανδημίας. Όλη τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, τους βημοντικούς συμβουλίους, αστικά, ακούω συνεχώς για παροχές. Όταν θα πίστευα και πιστεύω ότι όταν κάποιος κάνει μια πρόταση για μια επιπλέον παροχή, θα κάνει και μια συγκεκριμένη πρόταση για το πώς θα μπορούν να εξοικονομηθούν αυτά τα χρήματα, αντιλαμβάνομαι ότι και εγώ θα μπορούσα να πω ότι ο κάθε πολίτης της Καβάλλας θα πρέπει για τρεις μήνες να πάρει από χίλια ευρώ, είτε δουλεύει είτε δεν δουλεύει και θα ήταν ευχή σ' έργο για όλους αυτό, αλλά σίγουρα είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεθούν τόσα χρήματα. Θα πρέπει δηλαδή να δούμε πώς μπορούν να βρεθούν αυτά τα χρήματα και στο τέλος αν τελικά δοθούν όλα αυτά τα χρήματα που προτείνονται θα φτάσουμε στο σημείο να έχουμε πάλι αυσύσεις των δημοτικών τελών, αυσύσεις και άλλων τελών επάσης τελείως του δήμου και όλοι εμείς οι οποίοι προτείνουμε για να δοθούν περισσότερα χρήματα θα φτάσουμε στο σημείο να λέμε γιατί κάνετε αυσύσεις. Οπότε θα πρέπει να γίνει μια πιο λογική προσέγγιση των πραγμάτων προς την κατεύθυνση των παροχών, γιατί αυτό νομίζω ότι θα σκάσει σαν βόμβα μετά στο ταμείο του δήμου και θα προσάχνουμε να βρούμε τα χρήματα. Είναι πάρα πολύ εύκολο να προτείνουμε να δίνουμε χρήματα αλλά πρέπει να βρούμε και πώς. Εμείς λέγαμε πραγματικολογικά δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και να μην υπάρχουν αυτά ποσά. Καταλαβαίνουμε όμως ότι οι συγκυρίες είναι τέτοιες που ίσως είναι λίγο δύσκολο προς την εποχή αυτή. Αυτό που θα προτείνω είναι ότι όταν κάποιος κάνει μια πρόταση για μια παροχή θα πρέπει να προτείνει και από πού θα πρέπει να εξοικονομηθούν αυτά τα χρήματα. Γιατί εύκολα είναι να πω σε οποιοδήποτε δώσε αυτά ή δώσε εκείνα. Αυτό ήθελα να πω ευχαριστώ. Ευχαριστώ πολύ κύριε Καλπακίδη, υπονοί της λογικής. Σας ευχαριστώ πολύ και στο προσήμις. Κύριε Αγιεσφίδος σας ακούμε. Κύριε Δήμαρχε, κύριε Πρόεδρε, έκανα όμορφα και ωραία μία ερώτηση παύλα τοποθέτηση μεταφέροντας την αγωνία κάποιον στη δημοτών μας. Ανταυτού υψώσατε τη φωνή, με μαλώσατε για να καταλάβω τώρα. Όμορφα και ωραία έκανα μια ερώτηση. Αυτό το ότι όταν δεν έχετε τι να απαντήσετε, να λέτε για το σχέδιο τουριστικής προβολής, τι να σας πω. Εδώ λοιπόν θέτος να παρακαλάτε να δω χωρίς τουρισμό πώς θα εισπράξετε έσοδα. Γιατί βεβαίως θα έχετε πρόβλημα να εισπράξετε έσοδα. Γιατί αν δεν υπάρχει τουρισμός να δω τι έσοδας θα εισπράξετε. Και έπειτα, συγγνώμη δηλαδή, έκανα όμορφα και ωραία μία ερώτηση και με μαλώνετε. Άμα είναι συγγνώμη να σηκωθώ, να κλείσω τον υπολογιστή να φύγω. Δηλαδή, ποιος ύψωσε τη φωνή, ύψωσα εγώ καμία φωνή. Έπειτα, έπειτα. Μα ύψώσατε τη φωνή κύριε δήμαρχε, λες και είμαστε μαθητούρια εγώ που θα πρέπει να το βουλώνουμε. Δηλαδή δεν μπορούμε να το αφοδετηθούμε όμορφα και ωραία. Και τι για ένα θέμα κοινωνικής πολιτικής. Έλεος δηλαδή, αν ο δήμος δεν μπορεί να δώσει έλα 50 χιλιάρικα, λέω παραδείγματος χάρη, αν είναι δύνατο. Και έπειτα, αναφέρετε και ένα προσώδιο εκατομμυρίων και έτσι πώς το μεταφέρει. Σαν να σας άφησα, εγώ στη δημοφέρα 10 εκατομμύρια. Προφανώς εννοείται για τον δήμο. Ναι, ναι, όταν αναφέρετε τέτοια παραδείγματα, μήπως θα πρέπει να πείτε και τι χρέη ανέλαβε η προηγούμενη διοίκηση. Γιατί καλά ακούγονται τα νούμερα. Αλλά για να πείτε και τι χρέη ανέλαβε από την προηγούμενη διοίκηση. Πρέπει να πούμε σε μια τέτοια αντιπαράθεση και εγκονότο. Παραλάβατε πάνω από 10 εκατομμύρια, πέρα από τα 7 εκατομμύρια που ήταν τα έργα του ΕΣΠΑ. Τα άλλα ήταν χρήματα που μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε. Και η διαφορά όμως με εμένα είναι ότι εγώ δεν πήρα. Πήρα τα έργα του ΕΣΠΑ όντως, της SATA, τα οποία είναι κοντά στα 5 εκατομμύρια. Όμως για τα υπόλοιπα πήρα χρέη. Και δεν λέω ότι, τέλος πάντων, δεν είναι η ώρα να συζητήσουμε αυτό. Θέλω να σας πω όμως τις 350.000 ο δήμος θα τις πληρώσει στη δημοφέλεια. Είμαι σίγουρος ότι όταν θα τελειώσει, διότι ήδη αρχίζετε και λέτε για τον τουρισμό, ότι να δούμε τι θα κάνετε χωρίς τον τουρισμό. Κύριε Ιωσήφιλου, φέτος δεν θα έχουμε τον τουρισμό που πρέπει, όχι γιατί δεν κάναμε τις ωραίες αυτές εγγυλώσεις που κάνατε εσείς, αλλά γιατί υπάρχει μια παγκόσμια πανδημία. Αν σας λέει κάτι αυτό, γιατί βλέπω ότι αρχίζει και κινείστε στη σφαίρα του, ήρθαμε εμείς και τα σκαλάσαμε όλα. Λοιπόν, τέλος πάντων, για να κλείσει το θέμα, θέλω να σας πω... Κύριε Δήμαρχε, εγώ δεν είπα κάτι τέτοιο. Φυσικά, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού το αναφέρω, το τι θα γίνει που δεν θα έχει έσοδα ο δήμος από τον τουρισμό. Φυσικά, εννοείται. Και μακάρι να μην υπήρχε αυτό το θέμα και να είχαμε και τουρισμό και εγγυλώσεις και τα πάντα. Δεν το συζητάμε, αλλά δεν μπορεί να μας υψώνεται τη φωνήτσα να είμαστε μαθητούδια. Όχι, δεν σας νύπτωσα γι' αυτό το λόγο. Δεν σας μαλώνω γι' αυτό. Απλώς δεν μπορώ να ακούω να υπάρχει πλειοδοσία από κάποιου, απλειοδοσία από κάποιους, στο θέμα της κοινωνικής ευαισθησίας. Θα μου επιτρέψετε να είμαι περισσότερο, δεν ξέρω αν είμαι περισσότερο ή λιγότερο, αλλά έχω όμως μία α κοινωνική ευαισθησία. Και οι πολιτικές μου υποποθετήσεις, υπεπιθύσεις είναι αυτές, αλλά και η παιδεία μου είναι αυτή. Δεν θέλω λοιπόν κάποιος να βγαίνει εδώ και να λέει η διοίκηση και όλα αυτά τα λόγια τα ωραία τα οποία τα γράφουμε και τα διαβάζουμε γιατί μας τα γράψαν κάποιοι. Ο δήμος έχει αυτά τα λεφτά για να κάνει στην κοινωνική πολιτική. Δυστυχώς, μακάρι να βρούμε περισσότερα χρήματα και να μπορούμε να ενισχύσουμε την κοινωνική πολιτική. Θα είμαι ο πρώτος που θα το κάνει. Κύριε Μαρχέ, πιστεύω ότι χάλασες την κουβέντα στο τέλος. Κατάφερε ο Παπαδόπουλος και σε έβγαλε έξω από τη λογική που είχαμε βάλει τόση ώρα. Τόση ώρα είπαμε ότι ο κορωνοϊός θα αντιμετωπιστεί από όλους μας. Εσύ μπροστά και όλοι οι άλλοι από πίσω γιατί δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει αύριο. Πρέπει να ξεκαθαρίσω όμως ότι ο Λεωνίδας ο παπάς. Όταν είπε ο κύριος Παπαδόπουλος αν πραγματικά διχοτομείται, δηλαδή το ποσό αυτό που επιχειρήθηκε πριν λίγα δημοτικά συμβούλια να αλλάξει και δεν απάντησε με σαφή για να πει ότι αυτή τη στιγμή αυτά έχουμε πάμε το βλέπουμε όπως απαντήσατε εσείς αργότερα. Είναι ένα. Και να ξεκαθαρίσω και σε όλους τους φίλους της αντιπολίτευσης ότι η κοινωνική πολιτική γίνεται πάντοτε μέσα από αυτά που μας περισσεύουν. Δεν μπορούμε να κάνουμε κοινωνική πολιτική και να χρεωνόμαστε. Άρα λοιπόν καλά λέει η κυρία Ιωσυβίδου ότι αν έχουμε έσοδα βεβαίως θα έχουμε και μεγαλύτερη δυνατότητα να δώσουμε σε άλλες περιόδους να ενισχύσουμε τους δυνοπαθούντες συμβουλίτες μας. Αυτό είναι το ένα θέμα. Το άλλο θέμα είναι ότι έχεις κάνει ένα τρομερό λάθος και πρέπει να το ξεκαθαρίσεις. Είπες για χωριά μόνο και μόνο θένοντας να πεις ότι η αισθητική των προηγούμενων διοικίσεων δεν συμβαδίζει με τη δική σου αισθητική που θέλεις να δώσεις στην πόλη. Ήταν άκομψο να πεις στα χωριά να πεις ότι εγώ θα βάλω μια άλλη αισθητική στην πόλη. Όταν εγώ δεν θα σου πω αυτό που σου είπε ο Μάκης ο Παπαδόπουλος για κανέλλες και για γαρύφαλα. Θέλεις να βάλεις μια άλλη και θα χρεθείς γι' αυτό. Όποιος συμφωνεί όποιος δεν συμφωνεί εσύ όμως έχεις το πρώτο λόγο να καθοδηγείς και αισθητικά την πόλη σε αυτό που πιστεύεις και στο τέλος της συζήτης θα κριθείς. Άρα λοιπόν τα χωριά νομίζω το έβαλες για να δείξεις ότι ξέρεις ότι είναι μια διαφορετική πολιτική και καλά έκανε ο κ. Συγκνατιάντης και σου είπε διόρθωσέ τα πράγματα γιατί έχουμε και 19 χωριά εδώ πέρα. Μην λέει ότι στα χωριά δεν έχουν αισθητική έχουν και αναπτυγμένους συλλόγους. Και άμα δεις ότι ξεπερνούν την καβάλα οι πολιτιστικοί σύλλογοι των χωριών σε δραστηριότητα και σε πολλές εκβηλώσεις. Τέλος πάντων να το κλείσουμε το θέμα. Να το κλείσουμε δήμαρχε το θέμα τα πηγαίναμε μια χαρά στο τέλος πάλι σε έπιασε αυτό το τρελό σου με το παπαδόπουλο και τα χάλασες όλα. Ξαναμπούμε στη ρόντα το τρένο πάμε να τελειώσουμε το συμβούλιο. Το μόνο λοιπόν που θέλω να πω και στον Μαγγέλι και στον Παναγιώτη είναι ότι εγώ ποτέ δεν και αν παρεμεινέστηκε ή αν έτσι το πήρω περισσότερο τότε ζητάω συγγνώμη. Λοιπόν εγώ δεν εννοώ τα χωριά μας. Διευκρινήσα και είπα κάποια στιγμή ότι πήγε λάδι κύριε Παπαδόπουλε εγώ έχω την γενναιότητα να ζητάω συγγνώμη. Λοιπόν όταν λέω χωριά εννοώ ότι κάποια νοοτροπία. Υπάρχουν τα περισσότερα χωριά από μας αυτά που έχουμε στο δήμο είναι πολύ προχωρημένα σε πολλά πράγματα και έχουν μια αισθητική που εμείς δεν την έχουμε. Δεν εννοούσα. Ήθελα να δείξω ακριβώς αυτό που είπε ο Μαγγέλις. Προς Θεού δεν ήθελα να υποτιμήσω τις κοινότητές μας. Ωραία. Λοιπόν να προχωρήσουμε το λόγο στον κύριο Λεωνίδα Παπά και να κλείνουμε. Προεδρέ. Προεδρέ. Εγώ είμαι ο δήμαρχος και το δέχομαι. Τι είπατε κύριε Γνατιάδη. Το διευκρινήσα και είπα πως το δέχομαι. Μην υποκτιμούμε τα χωριά μας είναι πολύ μεγάλο κομμάτι του δήμου μας. Κύριε Γνατιάδη αν ακούγατε όταν μιλούσε ο δήμαρχος θα το έχαμε κλείσει το θέμα. Κύριε Λεωνίδα Παπά. Ναι αναφορικά με αυτό που είπε ο Βαγγέλης ο Παπάς το είχα πει και προηγουμένως πιθανόν να μην το άκουσε ότι εφόσον έχουμε τη δυνατότητα θα δώσουμε και δεύτερη δόση. Και να σας πω κάτι εμείς θέλουμε και τρίτη δόση να δώσουμε. Αλλά ο προϋπολογισμός είναι συγκεκριμένος θα τον αναμορφώσουμε μέχρι εκεί μπορούμε να τον αναμορφώσουμε. Και ας μην ξεχνάμε κάποιοι ότι και οι δύο δόσεις το 2019 καταβλήθηκαν τον Απρίλιο. Προεκλογικά από το Μάιο και μετά μέχρι 31-8 δεν καταβλήθηκε απολύτως τίποτα. Και με χίλια ζόρια μπορέσαμε να εξοικονομήσουμε αυτό το κονδύλι καταρτίζοντας το προϋπολογισμό πάντοτε με την επιλογή και τη βούληση να το αναμορφώσουμε. Αυτό εξυπακούεται. Θέλουμε να δώσουμε και τώρα να ξέρετε οι άνθρωποι και οι ανάγκες θα προκύψουν μετά το πέραση της κρίσης. Θα είναι πολλαπλάσια. Εφόσον έχουμε τη δυνατότητα και βήτα δόση και τρίτη δόση θα δώσουμε και θα αυξήσουμε και τον αριθμό των δικαιούχων. Το θέλουμε. Αρκεί να μπορούμε κιόλας. Είναι κάποιος αρνητικός το θέμα. Ο Μόθονα λοιπόν προχωράμε. Και πάμε στο δέκατο θέμα παροχή ή μη σύμφωνης γνώμης του Δημοτικού Συμβουλίου για την παράταση της μίσος του αναψυκτηρίου του τουριστικού συγκροτήματος Φιλίππον. Πάρε κάποιο ερώτημα. Ερώτηση θέλω να κάνω πρόεδρε. Θέλω να κάνω μια ρώτηση γιατί είναι συγκεκριμένο το θέμα να πω ότι αν χρωστάει κάτι γιατί ακούγονται ή λέγονται πολλά ή λείπουν κάποια έγγραφα από την εισηγήση το οποίο δεν θέλω να υπάρχουν σύννεφα ανάμεταξύ του Εμπαγγελματίας και του Δημοτικού Συμβουλίου ξεκάθαρα να μας πει ο Δήμος ή η ΔΕΙΑΚ ή οπουδήποτε αν υπάρχουν οφειλές. Γιατί γνωρίζω ότι ο άνθρωπος αυτός είναι συνεργαστατός, πληρώνει κανονικά, κάτι που έχει είναι σε διακανονισμό άρα είναι όλα ok από τις πληροφορίες που έχω. Αλλά θέλω μια ξεκάθαρη απάντηση γιατί και το ψηφίσαμε στο ΔΝΤ και τώρα θέλω να ακουστούν στο πιο επίσημο όργανο που είναι το Δημοτικό Συμβουλίο ακριβώς τι έχει συμβεί. Και να μην ξεχάσει ο Δήμακος ότι στα χωριά έχουμε μνημείο UNESCO τους Φιλίππους. Ευχαριστώ. Κυρία Φραντεσκάικ θέλει τον λόγο? Μάλλον όχι. Ο κύριος Βέρος. Λίγο μια ερώτηση να κάνω στον κύριο Δήμακο για να απαντήσει συνολικά. Είναι γνωστό ότι ο συγκεκριμένος μισθωτής έγκαιρα έκανε την έτησή του. Στην Δημοφέλεια. Έγκαιρα θεωρώ ότι και η Δημοφέλεια έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει, δηλαδή να ζητήσει γνωμοδότηση, να πάρει την απόφαση. Αλλά θα ήθελα να ρωτήσω γιατί, κύριε Δημαρχέ, δυο φορές αποσύρθηκε το θέμα και έρχεται αργά. Έρχεται πολύ αργά. Να έχει τελειώσει η σύμβαση του συγκεκριμένου εδώ και μήνες, θα το συζητάμε τώρα και το ερώτημα που μπαίνει είναι αυτό το χρονικό διάστημα. Καλύπτεται από τον νόμο αυτό το κενό που υπάρχει μεταξύ της λήξης της σύμβασης και το ότι δεν έχει παρθεί απόφαση για να υπάρξει παράταση στον συγκεκριμένο. Για αυτούς τους μήνες θα καταβάλει αυτό που οφείλει να καταβάλει ως μίστομα. Φυσικά. Φυσικά και θα καταβάλει το μίστομα. Επίσης, το έχουμε πάρει δυο φορές, το έχουμε πάρει πίσω, διότι έπρεπε να τακτοποιήσει κάποιους λογαλιασμούς. Αυτό έχει τακτοποιηθεί, έχει πληρώσει ο άνθρωπος όλους τους λογαλιασμούς του, έχει κάνει διακανονισμό με την ΔΕΙΑΚ και έτσι πλέον μπορούμε να δώσουμε την παράταση. Είναι μια πολύ καλή επιχείρηση, ένας άνθρωπος ο οποίος διατηρεί τον χώρο όπως πρέπει να τον διατηρεί και από εκεί και πέρα από τη στιγμή που είναι εντάξει τις υποχρεώσεις του μπορούμε να του δώσουμε παράταση. Εξάλλου, πλέον λύγει σε ένα χρόνο η παραχώρηση που υπάρχει στον Δήμο και αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι προσπαθούμε να μην είναι η παραχώρηση αυτής στον Δήμο ούτως ώστε να μπορούμε εμείς να το μισθώνουμε. Επίσης για το μνημείο της UNESCO, το μνημείο της UNESCO είναι ιστορία. Δεν έχει να κάνει ούτε με χωριό, ούτε με πόλεμο. Λοιπόν, έχει να κάνει με την ιστορία και γι' αυτό το λόγο έχει μπεί στην UNESCO. Μια διευκρινήση μόνο κύριε Δήμαρχε, επειδή αναφερθήκατε ότι είχε κάποιες υποχρεώσεις και έχουν ρυθμιστεί και υποχρεώσεις αυτές είχε σχέση με τη ΔΕΙΑΚ. Είναι αυτή η αθυσβήτηση με το νερό της, όχι της επιχείρησης, αλλά του περιβάλλον χώρου, το οποίο ο συγκεκριμένος ενδιαφέρονταν και... Λοιπόν, θέλω να σας πω ότι καταρχήν υπάρχουν δύο ορολόγια. Το ένα είναι αφορά και η σύμβαση που έχουμε κάνει με τον Μπρόι. Θες να πεις κάτι απόσταλαι? Ναι, ναι, ναι. Να το εξηγήσω λίγο. Η γραμμή είναι κοινή και για τον ιδιότη και για τον περιβάλλον χώρο. Ο ιδιότης έχει ξεχωριστό υδρόμετρο, όμως, οπότε τα κυβικά που έχει ο ίδιος αφαιρούνται από την κεντρική γραμμή. Βέβαια, αυτή η γραμμή δίνει και σε άλλα σημεία στην αρχαιολογία, αλλά δεν μας ενοχλεί. Υπάρχει μια παλιά οφυλή, πέντε, έξι, εφτά ετών, που έχει... Η δημοφέλεια λέει ο δήμος, η δημοφέλεια λέει ότι είναι οφυλή του δήμου. Παλιά υπήρχε ένα συμφωνητικό από ότι λέει η δημοφέλεια τουλάχιστον, το οποίο έλεγε ότι ο δήμος Φιλίππον θα καταβάλει το ποσό για το νερό, για το περιβάλλον, τα χώρο, στην ΔΕΙΑΦ. Ο δήμος Καβάλας λέει ότι δεν αναγνωρίζει, η οικονομική υπηρεσία του δήμου δεν αναγνωρίζει κάτι τέτοιο γιατί η δημοφέλεια παίρνει τα ενίκαια, το ποσό αυτό είναι πολύ μεγάλο, υπήρχε μια οφυλική το ιδιότη, η οποία έχει διακανονιστεί πλέον, δεν έχει διακανονιστεί οφυλή που είναι είτε του δήμου είτε της δημοφέλειας. Είναι σε μια διαδικασία η δημοφέλεια με την οικονομική υπηρεσία του δήμου να μας πούν τελικά ποιος οφείλει αυτό το ποσό. Όλη η ιστορία ξεκίνησε επειδή ο κ. Μαυρίδης το είχε βάλει στο οδηγητικό συμβούλιο της δημοφέλειας ότι αν υπάρχουν οφυλές να μην γίνει παραχώρηση, πώς το λένε η επέκταση της σύμβασης, και αυτή είναι η ιστορία όλη. Αυτή τη στιγμή ο ιδιότης έχει διακανονίσει το χρέος, παραμένει μια μεγάλη οφυλή πάνω από 100.000 ευρώ για τον περιβάλλοντα χώρο. Καταλαβαίνετε ότι πόσο δουλειά θέλει ο δήμος. Δηλαδή, τόσο καιρό πληρώνουμε, χρωστάμε 100.000, πόσο χρωστάμε στη ΔΕΙΑΚ, όταν θα μπορούσε να γίνει ιγεότερηση, ή εκεί κοντά υπάρχει ιγεότερηση και να μπορούμε να δίνουμε, να ποτίζουμε το πράσινο. Τέτοια πράγματα υπάρχουν πολλά, τα οποία πρέπει να γίνει. Λοιπόν, αυτή είναι η ιστορία. Τέτοια πράγματα υπάρχουν πολλά, τα οποία πρέπει να γίνει. Συγγνώμη λίγο, μια διευκρίνηση ακόμα, δήμαρχε. Νομίζω ότι ακούγουμε. Μια διευκρίνηση ακόμα. Νομίζω, αν και φόσον πάρει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο για Παράταση, είναι μέχρι τον Μάιο του 22, και η παραχώρηση του συγκεκριμένου ακοινήτου από την αρχαιολογία στο Δήμο, θέλω να ρωτήσω λίγο, το έχετε δει, αν και φόσον και μακάρι να συμβεί αυτό και συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια να το αξιοποιεί ο Δήμος, θα έχει πάλι την δυνατότητα βάσει νόμου να ζητήσει παρατάσεις, ή θα πάμε σε καινούργια διαδικασία. Γιατί είναι σημαντικό για αυτό. Κύριε Βέρον, θα το δούμε τότε, ό,τι προβλέπει ο νόμος. Δεν θα μπορώ να σας το πω πρώτα. Όχι, αυτή τη στιγμή το προβλέπει ο νόμος, δηλαδή, σε αυτή την περίπτωση. Με τα σημερινά δεδομένα. Δηλαδή, θα έχει το δικαίωμα να ζητήσει καλή παράταση μετά το 22. Αυτό θα ήθελα να ξέρω. Με τα δεδομένα τα σημερινά. Πείτε ότι δεν τελείωνε, ή ότι αύριο έρχεται η όποια παραχώρηση, είτε κατά χρήση είτε κατά κυριότητα από την αρχαιολογία. Έχει δυνατότητα αυτός ο μισθωτής να ξαναζητήσει και άλλη παράταση μετά το 22. Αυτό δεν γνωρίζω κι εγώ και γι' αυτό ζητάω. Μήπως ξέρετε από την νομική υπηρεσία του Δήμου. Όχι, θα ρωτήσουμε την νομική υπηρεσία, δεν θα το δούμε. Διότι η υπόψη είναι, διότι από το 2003, νομίζω, είναι ο ίδιος μισθωτής, έτσι. Δεν κάνω λάθος. Ναι, ναι. Ο οποίος είναι και καλός, δηλαδή δεν έχει να κάνει υπερποιείται το χώρο. Όχι, όχι, κανένας δεν βάζει τέτοιο θέμα, ούτε από μας μπαίνει τέτοιο θέμα, αλλά απλώς υπάρχουν κάποια δεδομένα τα οποία... Ωραία. Πρόεδρε να βοηθήσουμε λίγο. Ναι, κύριε Γνατιάδη. Ο συγκεκριμένος χώρος δεν παραχωρήθηκε στο Δήμο Φιλίππον το 2002 από την αρχαιολογία, αλλά από τον πρώην ΕΟΤ, Εταιρεία Τουριστικών Ακυνήτων λεγόταν μετά, και ήταν για 20 χρόνια η παραχώρηση, και τώρα θα, σύμφωνα με τα τελευταία, θα επιστρέψει στο Υπουργείο Πολιτισμού. Τώρα το Υπουργείο Πολιτισμού ή το τι θα γίνει το 2022, φαντάζομαι ότι δεν το ξέρει κανένας μας αυτή τη στιγμή. Ευχαριστώ. Έχει δίκιο κ. Συγνατιάδης, ήταν στον ΕΟΤ, και όταν έγινε πλέον, γινόταν ο χαρακτηρισμός των ζωνών, επειδή ήταν αζώνη, πέρασε στην Υπουργείο Πολιτισμού. Είμαστε όλοι σύμφωνα ομόφωνα? Εμείς... Ερώτησε, ήθελε να κάνω κ. Ξανθόπουλος. Κ. Παπαδόπουλε, τοποθετηθείτε, ποιο κ. Ξανθόπουλος να κλείσουμε. Εμείς... Α, ρώτησε, ρώτησε, συγγνώμη, συγγνώμη. Ερώτησε, έχετε κ. Ξανθόπουλε. Ναι, πρόεδρο, ναι. Ακούγοντας τον πρόεδρο της ΔΕΙΑΚ, θυμήθηκα τη θητεία μου στην ΔΕΙΑΚ, όπου εμείς, αγχωμαχώντας, όπως ο πρόεδρος ΔΕΙΑΚ, να βγάλουμε, όπως είπε ο δήμαρχος, τις οικονομικές δοσποχρόσεις του μήνα, είχαμε απέναντί μας την κρατεά δημοφέλεια, με τα 1,2-3 εκατομμύρια αποθυματικά, και τις πρήκες, και τον δήμοκα βάλα, να μας παίζουν πίκτον, ποιος στέει, ποιος θα πληρώσει. Σας διαβάζω, λοιπόν, στη σύμβαση που έχουν υπογράψει ο δήμος Φιλίππον, με το μισθοτήτη λέει, δαπάνες υπηρεσιών. Οι δαπάνες είναι το δώτης και εφωτισμού του κτήρματος και του καθορισμένου αύλου χώρου, καθώς και οι δαπάνες ύδευσης και αποχέθησης βαρύντων ανάδοχων. Καθώς βαρύντων ανάδοχων εφθίσκεται τις δαπάνες που απαιτούν και τις υπηρεσίες της χωράς και των θυτών, καθώς εφθίσκεται και το καθαριότητο του προκαθορισμένου αύλου χώρου. Και εξηγήστε μου τώρα, στ' αγαλώ, κύριε δήμαρχε, γιατί η ΔΕΕΚΤΑ πρέπει να έχει να περιμένει, ο χρόνος αυτή να έχει να παίρνει 100.000 ευρώ. Γιατί η οικονομική υπηρεσία του δήμου, Έχει στυλώσει τα πόδια της και λέει δεν πληρώνω. Και η Δημοφαίλε, η οποία πέπνει τα μισθόματα, το αν είναι πολλά ή λίγα τα μισθόματα, με συγχωρείτε πολύ, αυτό δεν είναι αυτό που θεωρείτε σημαντικό. Εξηγήστε μου λοιπόν, σας παρακαλώ, πολύ, για ποιον λόγο θα πρέπει να παίζουν pick-pong η Δημοφαίλε και ο Δήμος Καβάλας, τη ΔΕΙΑΚ, αφού ακούσα από τον κύριο πρόεδρο της ΔΕΙΑΚ, ή έχει πιάσει 100.000 ευρώ. Για ποιον λόγο δεν πληρώνει, ποιος θέλει γι' αυτό και να σχολιάγει κάτι άλλο. Εγώ τουλάχιστον, δεν ξέρω τι θα κάνει ο κύριος Χρόνης, ο κύριος Χρόνης έχει δικαίωμα να κάνει τι θέλει. Εγώ, ως θεός πρόεδρος της ΔΕΙΑΚ, εφόσον δεν υπάρχει ξεκάθαρη λύση να διαφαίνεται αυτή τη στιγμή και δεν είναι σιγό που θα αντιμετωπιστεί οφειλή των 100.000 ευρώ, δεν μπορώ να ψηφίσω υπέρ της ενανέωσης. Διότι άκουσα επίσης πως πάλι είναι σε διακανισμό οι οφειλές αυταίς καδαφταίς που χρησιμοποιεί το ανατσικτήριο προς τη ΔΕΙΑΚ. Όταν η προηγούμενη διοίκηση, κύριε Δήμαρχε, έφερε μια απόβαση σύμβουλου για παράταση, πάλι υπήρχε οφειλή η οποία έγινε διακανισμός. Δηλαδή, θα χρωστάμε, θα διακαλυνίζουμε και θα παραφύγουμε τη δυστότητα, και αυτά τα 100.000 θα τα γράψουμε στο χιόνι, διότι αν τυχόν λήξει μίστο σύμβουλ, μπορείτε να σας παρακαλώ πολύ τα 100.000 και αυτοί σας θα πάρουν. Γιατί δεν κάνετε κάτι άλλο. Διασφαλίστε με κάποιο τρόπο ότι τα 100.000 ευρώ αυτά θα εισπραχθούν ως μια αγγιδική εριστολή, παραδείγματος χάρη. Για ποιο λόγο λοιπόν με τόση ελαφρότητα να 100.000 και αυτά θα γράφουν στο χιόνι. Από ποιο να διασφαλιστεί, κύριε Ερσανθοπινπέ, κατοδύμω, εννοείται. Το μιστοτήρι, δημαρχέ, εγώ σας διάβασα τι λέει το μιστοτήριο. Όχι, το μιστοτήριο όταν λέει το χώρο που έχει οριστεί, δεν εννοεί το πράσινο που είναι. Είναι ο χώρος, είναι το αναψυκτήριο, αυτό που είναι το κτίριο, και εκεί το χώρος, ο άλλος ο άβυος, ο οποίος είναι ο... Πετάφημα. Περιγράφεται, κύριε δημαρχέ, στη σύμβαση, συγγνώμη σας διέκοξα, περιγράφεται, επειδή εμένα με ταλαιπώρηση έχετε εναιτία να έχω ομοιρικούς καυγάδες με τον νέος δήμαρχο κύριε Αξανάχα, τον κύριο Καλανταρίδη ρωτήστε τον, και την κύρια Ιωσιφίδου για το θέμα αυτό. Διότι εγώ ξέραν από το σκατό μου να το πω έτσι πάρα πολύ απλά, όπως το κάνει και ο Χρόνης τώρα για να βγάλω τις υποχρώσεις της ΔΕΙΑΚ, και οι τύποι εδώ πάνω μου το φαίνεται πως δεν το πω. Ότι εμείς δεν ξέρουμε, εμείς δεν φταίμε, αυτά είναι ο Δήμος, όχι δεν είναι ο Δήμος, όχι η Δημοφέρεια, η Δημοφέρεια όχι είναι ο Δήμος, εγώ πω είναι το ενίκιο, εσύ μπαίνετε ενίκιο, με συγχωρείτε πολύ. Εμένα με καλύτες σήμερα να πάρω μια απόβαση και μου λέτε ότι και ο ΔΕΙΑΚ δημοφιλεί σε διαχαρισμό και οφείλεται 100.000 ευρώ, τα οποία ποιος εγγυάται σήμερα σε εμένα για να ψηθήσω υπέρ της εισήγησης σας, ότι θα τα εισπράξει ο Δήμος, η Δημοφέρεια, η Δημοφέρεια, δεν με ενδιαφέρει ένα μαγαζί. Ποιος μπορεί να με διασφαλίσει η πλαίσια δημότητα. Κοιτάξτε, καταρχής ο Δήμος, πλέον από εδώ για το συγκεκριμένο, αυτό μου έχουνε πει ότι ο χώρος, δεν ξέρω, ο κύριος Καλανταρίτης το έχει χειριστεί και αυτό στο θέμα, ο χώρος του αναψυκτηρίου, αυτό δηλαδή που είναι υποχρεωμένος να πληρώσει είναι αυτό που σας είπα, το πράσινο, το υπόλοιπο, το γκαζόν το οποίο ποτίζεται είναι αρμοδιότητα τουλάχιστον ή της δημοφέλειας, όσο είναι της δημοφέλειας. Παρ' όλα αυτά, όμως, δεν θα παίξουμε την κολοτυφιά, ούτε τη δημοφέλεια, ούτε ο Δήμος. Τα χρήματα αυτά, η εγγύηση δική μου είναι ότι θα πληρωθούν και θα πληρωθούν, διότι σας είπα προηγουμένως, δεν ξέρω αν ακούσατε, ότι ενδεχόμενα ο Δήμος θα χρειαστεί να βάλει το χέρι στην τσέπη για να καλύψει τις μισθοδοσίες των υπαλλήλων εάν οικονομικά δεν πάνε καλά τον επόμενο μήνα, μετά από ένα μήνα. Αυτά, λοιπόν, θα είναι από τα χρήματα που ο Δήμος προστάει στην δημοφέλεια. Και σταδιακά αυτό θα μπει σε μια ρεύλα, θα μπει σε ένα κανονισμό. Για αυτό, λοιπόν, προηγουμένως είπαμε ότι, ξέρετε, κοινωνική πολιτική δεν είναι μόνο να είναι αυτό που λέγανε κάποτε, ότι δεν είναι να δώσεις ψάρια σε κάποιον, αλλά να του μάθεις να ψαρέπεις. Λοιπόν, κοινωνική πολιτική του Δήμου δεν είναι μόνο πάρε και εσύ, Μπάρμπα, δώσ' μου και εμένα, πάρε 300 ευρώ, πάρε 500 ευρώ και έχουμε καλύψει. Κοινωνική πολιτική είναι και το νερό. Και εσείς, κύριε Ξανθόπιλιο, το ξέρετε πάρα πολύ καλά, ότι πρέπει να ζήσει τη δημοφέλεια, η ιδεϊάκη. Και πρέπει να επιβιώσει για το καλό και της πόλης, αλλά και των εργαζομένων. Αυτό είναι κοινωνική πολιτική. Άρα, λοιπόν, ο Δήμος οφείλει να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του. Λοιπόν, η εγγύηση, λοιπόν, κύριε Ξανθόπιλιο... Δηλαδή, κύριε Δήμαρχε, τουλάχιστον μέχρι τέλος του 20' θα τακτοποιηθεί αυτό το θέμα, μου λέτε? Ναι, ναι. Αυτό σας συγκειώμαι ότι θα έχει τακτοποιήσει. Πολύ ωραία. Πάρα πολύ ωραία. Συμφωνούμε όλοι, λοιπόν, στο θέμα. Πάρ' κάποια αντίρρηση. Προέδρε, λίγο το λόγο. Θα σας ακούμε, κύριε Καλνταρί, σύντομα, παρακαλώ. Ναι, επειδή αναφέρθηκε το όνομά μου και από τους δυο, οι οποίοι προηγήθηκαν, κύριε Δήμαρχε, καταρχήν σας έχω πει επανειλημμένως ότι για οποιοδήποτε θέμα, όποτε θέλετε, είμαι στη διάθεσή σας. Όχι, όχι. Το ξέρω, σας θέλω, λοιπόν. Καλό παράδειγμα. Όχι, δεν το είπα. Ναι, ναι, όχι, δεν είπα ότι είπατε κάτι διαφορετικό και επειδή όντως, όπως είπε και ο κ. Ξανθόπουλος, έχουμε κάνει συζητήσεις και υπήρξαν αντιπαραθέσεις για αυτό το θέμα, έτσι μπορώ, λοιπόν, να συνεισφέρω. Θα δώσω δίκιο στον κ. Ξανθόπουλο όσον αφορά τη σύμβαση η οποία υπάρχει. Εκεί ήταν και η δική μου αντίθεση στην όλη διαδικασία ως προς το πώς θα πληρώσει ο Δήμος αυτήν την οφείλη. Όταν υπάρχει εδώ μία σαφής, να το πούμε, καταγραφή του ποιος πληρώνει τι. Ασχέτος τούπος σου, έτσι. Και βεβαίως και το σκεπτικό το οποίο αναπτύξατε, κ. Δήμαρχε, ότι θα πρέπει να βρεθεί ένας άλλος τρόπος να ποτίζεται αυτός ο χώρος, γιατί αλλιώς δεν είναι βιώσιμο αυτό το πράγμα. Οποιοςδήποτε και να το πληρώνει, έτσι. Τα κόστι είναι τρελά, γιατί ο χώρος είναι πραγματικά πάρα πολύ μεγάλος και το πράσινο είναι της τάξας των στρεμάτων, έτσι. Είναι κάτι το οποίο το είχα δει κι εγώ. Δήμαρχε, ο μοναδικός τρόπος για να μπορεί να αρδευτεί αυτός ο χώρος, γιατί περιάρδευσης πρόκειται ουσιαστικά, είναι να υπάρξει στο αντιλιοστάσιο το οποίο υπάρχει ακριβώς δίπλα, έτσι, να μπει μία ειδική συσκευή όπως έγινε σε κάποια αντιλιοστάσια του Δήμου, η οποία να δίνει τη δυνατότητα να τραβάμε όσο νερό χρειαζόμαστε. Με την υπάρχουσα διάταξη που υπάρχει κάτι τέτοιο, δεν είναι δυνατόν, έτσι. Θα πρέπει λοιπόν να είναι μία από τις προτεραιότητες όσον αφορά ένα inverter το συγκεκριμένο αντιλιοστάσιο. Μόνο έτσι μπορεί να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Ευχαριστώ πολύ κύριε Καλδερίδη. Κύριε Βαλαδόπουλε. Με βάση από αυτά που ακούω, ξέρω ότι η οφειλή, έτσι όπως είναι γραμμένη στο ιδιωτικό συμπονιτικό ή όπως γίνεται επί του κακτέου, υπάρχει μια διαφορά. Διαφορά με ποια έννοια? Υπάρχει ιδιοκτήτης άλλος που είναι αρχαιολογία σε όλα κοινότα στρέματα και υπάρχει χρήστης που έχουν δημοφέλη. Τέλος πάντων είναι θέματα τα οποία δείστανται, πρέπει να τα δείτε για να δώσετε μία λύση. Εμείς συμφωνούμε στην παράταση ότι ο ψέλος είναι για ένα χρόνο, διότι είχα τη διαβεβαιώσει ότι δεν χρωστάει, είναι σε κάποιο τεκανισμό και στη ΔΕΚ, σε ένα μικρό ποσό βέβαια, γιατί είναι πολύ μικρό το ποσό, και αυτό συμφωνούμε. Συμφωνούμε και με τον Δήμαρχο που λέει ότι στον κατάλογο πολιτιστικών μνημείων του ΣΥΝΕΣΚΟ, ότι τα χωριά μας έχουν μία ιστορία και μία ιστορία πανκόσμου ενδιαφέροντος. Αυτό πρέπει να καταλάβετε, δήμαρχε. Ευχαριστώ. Τότε δεν υπήρχαν χωριά μας, υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά και δεν έχει σχέση με αυτό. Λοιπόν, είναι κάποιος αρνητικός? Πρόεδρε, προέδρε, προέδρε. Κύριε Παπά, ναι, κύριε Παπά. Ξέρετε, συζητήσαμε αυτό το θέμα και καλώς το κλείσαμε, το τακτοποιήσαμε, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε μπροστά μας ένα μεγάλο θέμα, για τον Δήμαρχο το λέω, μην το χάσουμε και αυτό το έσοδο, όπως έχουμε χάσει και άλλα καλαμίτσα, βλέπετε καλαμίτσα και λοιπά, γιατί θα πρέπει από τώρα να αγωνιστούμε και να το παλέψουμε από την αρχαιολογία, για να δούμε θα μας το δώσει αυτό το δικαιώμα, να συνεχίσουμε να έχουμε εμείς την εκμετάλλευση του χώρου. Αυτό το θέμα πρέπει να μείνει στην αγέντα του Δημαρχού, αυτό θέλω να πω. Λοιπόν, επειδή δεν υπάρχει κανένας να υπερασπιστεί τη σημερινή διοίκηση της Δημοφέλειας, και ακούγοντας το Δήμαρχο, να δώσω κάποιες πληροφορίες, γιατί όπως σωστά είπε και ο Νίκος Ωξανθόπουλος και ο Υλίος Καλανταρίδης, με είχε απασχολήσει και εμένα. Καταρχήν να τονίσω ότι το συγκεκριμένο ρολόι, το οποίο εμφανίζει ψηλές χρεώσεις αυτή τη στιγμή, δεν υπήρχε, αλλά τοποθετήθηκε πριν από μικρό χρονικό διάστημα. Δηλαδή πριν από δυο-τρία χρόνια έχω την εντύπωση, ίσως αν μπορεί να με βοηθήσει ο Νίκος Ωξανθόπουλος πότε μπήκε το συγκεκριμένο ρολόι. Αντίστοιχα βέβαια υπήρχε ρολόι στον επαγγελματία, που πλήρωνε φυσικά ο άνθρωπος το νερό που κατανάλωνε. Ο χώρος που νικιάζει ο επαγγελματίας δεν είναι όλος αυτός ο άβλιος χώρος που ποτίσεται το γκαζόν, ο οποίος είναι ένας κοινόχρηστος χώρος στην ουσία. Κοινόχρηστος χώρος, δηλαδή ένας χώρος που μπορεί να πάει οποιοσδήποτε από εμάς, χωρίς να κάνει χρήση του συγκεκριμένου αψικτηρίου και κατανάλωση κάποιον, ό,τι τέλος πάντων να δίνει ο συγκεκριμένος επαγγελματίας. Κύριε Δήμαρχε, όμως, επειδή το είχα ψάξει πάρα πολύ καλά, είχα διαπιστώσει, λοιπόν, τότε, ότι η δημοφέλεια, σύμφωνα με τα έγγραφα που υπάρχουν, ήταν εντελώς αναρμόδια να αναλάβει την οποιαδήποτε δαπάνι μπήκε με τη χρέση του συγκεκριμένου ρολογιού από τη DIAC και, φυσικά, το είχα μεταφέρει και στον κύριο Ξανθόπουλο και, μάλιστα, τους είχα προκαλέσει, μέσα σε εισαγωγικά, αν μου επιτραπεί το ρήμα, να γίνει και αυτής αγωγή στα δικαστήρια και σκρήνουν τα δικαστήρια, βασ εγώ δεν μπορούσα να υπογράψω, εδω είναι το θέμα, αν, πραγματικά, ήταν υποχρέωση της δημοφέλεια, σας μεταφέρω, ότι αντίστοιχε δαπάνι, θα είχε πληρωθεί και θα είχε υπογραφεί από μένα. Είναι δυνατό να ποτίζετε κασόν μια τεράστια έκταση και να έρχεται λογαριασμός, αλλά, όταν είναι κοινόχρηστη η έκταση, σαφέστατα, δεν είναι αρμοδιώτης της δημοφέλεια, που εμένα, που ήμουν τότε, πρόεδρος δημοφέλεια, το μικρόφωνο, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να κάνουμε έναν καλό φάκελο και συνεταγμένα, να πάμε κάτω στην Υπουργό, με κάθε τρόπο και με όλο μας το σθένος, να διεκδικήσουμε το χώρο να παραμείνει στην χρήση του δήμου, όχι μόνο για να εισπράττουμε το ενοίκιο, αλλά γιατί είμαστε ο φορέας, ο οποίος ακούει, έχει στο σβέροχο του την ανάσα των δημοτών και θα πρέπει να διατηρηθεί σε αυτή την καλύτερη καλή κατέσταση που υπάρχει σήμερα και γιατί όχι ακούμε μεγαλύτερη. Εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε και να αφήσουμε λίγο τις μικροπρέπειες για το ποιος πρέπει να πληρώσει τις οφυλές, και με ποιον τρόπο. Αυτό που είπε ο κ. Καλανταρίδης είναι το σωστό. Υπάρχει ένα παρακείμενο αγγλιοστάσιο από το οποίο μάλιστα περνάει μια στολήνα η οποία κατευθύνει το νερό προς τα βόρεια και εκεί με κάποιον τρόπο και με κάποιο υπέροχο φυσικά θα πρέπει να παρέχουμε το νερό στον χώρο αυτόν τον πολύ όμορφο να αρδεύεται με το χαμηλότερο δυνατό κόσμο. Κύριε Πρόεδρε Προσωπικού. Θα σας ακούμε κύριε Ξανθόπουλε και παρακαλώ τελειώνουμε κύριε. Δεν μ' αφήνουν να γεια σου πρόεδρε, εγώ θέλω βλέπεις ή βάλω θετικά. Μπρεβέφερ ή σανατρόσφανο. Να πεκάλεσαι ο Θότωρος Παπαδόπουλος μικροπρεπή. Όχι δεν είπα καλύτερα, συγγνώμη. Όταν ζητάω να πάρω αυτά τα οποία καταναλώνει κάποιος χρήστης από τη ΔΙΑΤ είμαι μικροπρεπής. Μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια. Στην προκειμένη περίοδοση το βατράχι ήταν η ΔΙΑΤ, τα βουβάλια ο Δημοφέλης και ο Δήμος. Πρώτα απ' όλα αυτό που λέει η Ιωσήφ Ιεδού και καταλαβαίνετε τώρα είμαστε και δυο στην αντιπολίψη και διαφωνούμε. Φανταστείτε ότι είμαστε διοίκηση. Μπορεί η ΔΙΑΤ να δώσει νερό άρντευσης. Πώς θα χρήσωσουμε με τιμολόγιο άρντευσης κάποιον τον οποίον ιδρέδουμε. Του τι κάνει ο κάθε χρήστης. Το νερό που του δίνουμε είναι δικό του θέμα. Εμείς έχουμε ένα τιμολόγιο, είχαμε ένα τιμολόγιο, τώρα η ΔΙΑΤ έχει ένα άλλο τιμολόγιο. Και μου κάνει γιατί που σου πω πρόεδρες ΔΙΑΤ στο πνεύμα της συνένεσης. Δεν μιλά, δεν αντιδρά. Δηλαδή, μπορούσε η ΔΙΑΤ να χραιώσει αυτή την κατανάλωση με κόστος άρντευσης. Του τι θα μπορούσε να γίνει. Το 2010, κύριε Παπαδόπουλε, αυτό είναι μια πολύ καλή, πώς το λένε, θεωρητική προσέγγιση. Αλλά δεν σας ήθελα να το λύνετε. Όντας διοίκηση 10-14, το αφήσαμε στους επόμενους. Και φεύγουμε από την κουβέντα μας. Για να ξέρουμε γιατί είχαμε και άλλο παλαγό. Μας παίζανε πικμόκι με αυτό. Όχι εσύ, όχι ο άλλος. Και εμείς... Λοιπόν, για εμένα, πρόεδρε. Λέγω στο δημάρχου ότι όλο στο τέλος του 2020, η καημένη ΔΙΑΤ θα πάρει αυτά που τους οφείλονται. 1-19 τουλάχιστον, δεν λέω για πίσω από 10. Πίσω από 10, αφήστε το. Ο Παπαδόμουλος μπορεί να ξέρει, εγώ δεν ξέρω. Εγώ με αυτή τη δένδοση του δημάρχου ότι μέχρι το τέλος του 2020, η φτωχή ΔΙΑΤ θα πάρει αυτά που τους οφείλονται, είμαι θετικός, η οποία δεν είναι για ένα έτος. Προσέξτε, είναι μέχρι το Μάιο του 2022. Δεν ξέρω αν κάνω λάθος. Έτσι διάβασα, Μάιο του 2022. Δύο χρόνια είναι κάτι, δυόμιση χρόνια. Σωστά, δήμαρχε. Ναι. Μέχρι το, όπως λέει για ένα χρόνο ο Παπαδόμουλος, είναι μέχρι το Μάιο του 2022. Νίκο, το μίζον είναι η παραχώρηση. Να συνεχιστεί η παραχώρηση. Το άλλο, τώρα, δεν χρειάζεται να πω πάλι τη λέξη. Γιατί, 106.000 σε ξανό κόλλο δεν μπορεί να είναι. Εγώ δεν είπα ότι επειδή πρέπει να εισπράξουμε τα 100.000 λεπτά, πρέπει να μην κυνηγήσουμε, όχι την παραχώρηση. Τι θα πει παραχώρηση. Είναι κυριότητα, εγώ θα έλεγα, στον Δήμο Καβάλας. Τι σχέση έχει το ένα με το άλλο. Να κάνουμε ό,τι θέλουμε. Να αντιληφθούμε το μίζον. Το μίζον είναι να πέσουν τα φράγκα, Βαγγέλη, γιατί ο Χώδης δεν κοιμάται το βράδυ. Να σχεδιάσουμε τι θα κάνουμε στον χώρο. Να σχεδιάσουμε. Καλά, κύριε Πουνάκου, καλά. Κύριε, είσαι και δημοτικός σύμβουλος Σανθόπουλης, όχι μόνο πρόεδρος. Κύριε, παρακαλώ. Παρακαλώ, κύριε. Νομίζω ότι εξαλίζουμε το θέμα ομόφωνα, λοιπόν, και προχωράμε. Στο 11, θέμα έκριση γενόμενης μετάβασης του δημάχου στην Κομοτινή. Συμφωνούμε όλοι ομόφωνα. Στο 12, θέμα έκριση γενόμενης μετάβασης του κυρίου Σανθόπουλης. Στην πρώτη ώρα θα ήθελα το δήμαρχο τι συζητήθηκαν. Διότι με αυτά τα θέματα που συζητήσαμε για τη Διαμάθ, τελευταία παρουσία του κ. Βοιατζή, θα σας παρακαλέσω, δήμαρχε, σε ό,τι με αφορά, αν έχω το δικαίωμα, να έχω ενημέρωση σχετικά με το τι συζητείτε και κυρίως τι αποφασίσετε στη Διαμάθ. Πρόεδρε. Πρόεδρε Βέρος. Ναι, κύριε Βέρος. Θα ήθελα να κάνω και μια ερώτηση και εγώ στον κύριο δήμαρχο, μια και συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο ως αντιπρόεδρος και ήταν στη δελευταία συνέδριαση, νομίζω δεν κάνατε άλλη. Θα ήθελα λίγο να μας πείτε, κύριε δήμαρχε, τι γίνεται με τη διαδικασία του διαγωνισμού και της ανάθεσης, της μεταφοράς των απορριμάτων των δήμων σε ιδιώτη. Συνεχίζεται αυτή η διαδικασία, την παγώσατε, την αποσύρατε, τι ακριβώς είναι. Έχει παγώσει αυτή τη στιγμή, δεν μπορούν να ανοίξουν οι προσφορές, γιατί υπάρχει αυτή τη στιγμή λόγω του κορωνοϊού, οι επιτροπές δεν πηγαίνουν για να κάνουν τον διαγωνισμό. Βούληση δηλαδή της διοίκησης είναι να συνεχίσει τη διαδικασία της παραχώρησης. Δεν είμαι ο μόνος μέσα στη διαμάχη, υπάρχει ένα διοικητικό συμβούλιο, όπου οι περισσότεροι θέλουν να συμφωνούν με αυτή τη διαδικασία, γιατί δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους. Οπότε από τη στιγμή που η πλοψηφία θέλει να συνεχιστεί ο διαγωνισμός, ο διαγωνισμός θα συνεχιστεί. Κύριε Δήμαρχη, ποιο είναι η πλοψηφία, εσείς θέλετε ή δεν θέλετε, ποιο είναι η πλοψηφία, γιατί μαθαίνουμε ότι πάνε λάκη θα με λύπησε. Πάνω από το θέμα μας είναι η