Η Βιβλιοθήκη του Τμήματος (Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, ΑΠΘ, 2020)
: Πάμε. Ωραία. Τώρα θα πάμε πάλι στην παλιά φιλοσοφική, γιατί θέλω να σας δείξω ένα χώρο που είναι πολύ αγαπητός από όλους μας. Είναι η βιβλιοθήκη. Στο δεύτερο όρο που θα πάμε, θα πάμε. Θα σας πάω όμως από το κρυφό πέρασμα που έχουμε και χρησιμοποιούμε όλοι οι φοιτητές για να εξοικονομήσουμε χρόνο, ειδικά όταν βιαζόμαστε μεταξύ μας. Μεταξύ μαθημάτων, βιβλιοθήκης και τα λοιπά. Είμαστε έξω από τη βιβλιοθήκη. Θα περάσουμε από το γραφείο πρώτα του κ. Γιώργου Κατσίκα, που είναι ο τεχνικός της σχολής. Γεια σας. Γεια σας. Γεια σας. Γεια σας. Ας περιγηθούμε λίγο στον όμορφο και ευχάριστο αυτό χώρο. Εδώ είναι κάποιες μικρές θέσεις που είναι πιο ήσυχες και ακολουθεί η νησίδα μας με 26 υπολογιστές και θέσεις εργασίας, όπου μπορεί κανείς να κάνει αναζητήσεις, να ψάξει στο τμήμα, στην κεντρική βιβλιοθήκη, να γράψει εργασίες, να κάνει ό,τι θέλει στον χώρο αυτό που έχουμε διαθέσιμο για όλους τους χρήστες της βιβλιοθήκης. Λένα θες να πεις ένα γεια στα παιδιά. Βεβαίως. Γεια σας. Λένα, σας εύχομαι μια καλή ακαδημαϊκή χρονιά και ελπίζω να τα πούμε σύντομα από κοντά. Ιωάννα, μπορείς να μας πεις κάτι πράγματα για τη βιβλιοθήκη. Ευχαριστώ. Βιβλιοθήκη. Βιβλιοθήκες, όπως τις χαρακτήρησε ο σπουδαίος γερμανός συγγραφέας Γκέτε, είναι η μνήμη της ανθρωπότητας. Είναι η πύλη στη γνώση, όπως λέει η UNESCO, του παρελθόντος και του μέλλοντος. Ως βιβλιοθικονόμος αγαπώ πάρα πολύ τη δουλειά μου, αυτόν τον ωραίο χώρο που είναι μαγικός και εύχομαι πολύ σύντομα να συναντηθούμε με φυσικές παρουσίες εδώ και να ανταλλάξουμε ιδέες, γνώμεις, να λύσουμε προβληματάκια, να σας δείξουμε πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλο αυτόν εξοπλισμό που διαθέτουμε. Τα βιβλία μας που καλύπτουν το πρόγραμμα των δουλειών σας και όχι μόνο, είναι μια εξαιρετική συλλογή που εύχομαι πολύ σύντομα να τη χαρείτε από κοντά. Λένα, θες να μας δείξεις το αγαπημένο σου παράθυρο? Αυτό ακριβώς απέναντι είναι το αγαπημένο μου γιατί έχετε πιο ωραία θέα νομίζω όλες τις πόλεις. Να έρθετε εδώ, να γνωρίσετε από κοντά το χώρο, να το κάνετε δικό σας, να ζήσετε, να βιώσετε και να χτίσετε τις δικές σας αναμνήσεις.