1η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2017 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2017)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Ο gouvernement Ο Liberated μεγιστον, με απολιτών και φιλιππησίων διδασκαλών, οικουμένη σαγλάισμα, εφροσύνος και ρέρωμεν, τους αγώνας τιμώμεν και τας βασάνους διαχριστών, το σέπτο σου μαρτύριο, Αγίε Παύλε Απόστολε, πρέσβε βε Χριστό το Θεό, σωθήναι τας ψυχάς ημών. Ελέησον ημάς ο Θεός κατά το Μέγγα ελέωσου, δεόμεθα σου επάκουσον και ελέησον, έτσι δεόμεθα υπέρ των ευσεβών και ορθοδόξων χριστιανών, έτσι δεόμεθα υπέρ του Πατρός και Αρχιεπισκόπου ημών Προκοπείου και Πάστης της Εγκριστό ημών αδελφότητος, έτσι δεόμεθα υπέρ του ευσεβούς ημών αίθνους Πάστης Αρχής και εξουσίας εν αυτό του καταξηράν, θάλασσεν και αέρα φιλοχοίς του ημώστρα του, έτσι δεόμεθα υπέρ του ευλογητήναι των νέων ενιαυτών της Χριστόδητος του Κυρίου και γενέσθαι αυτών ειρηνικών και σωτήριων, έτσι δεόμεθα υπέρ ελέωσου ζωήν συγγείας, σωτηρίας, επισκέψεως, διαφυλάξεως, συγχωρήσεως και αφέσουσθεν αμαρτιών των δουλών του Θεού, της Δημάρχου, των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, του Δημοτικού του Διαμερίσματος και πάντων των εργαζομένων και διακόντων τον Αυτό, των απεκδεχομένων, των παράσσων μεγάλων και πλούσιων έλεων. Ό,τι λέει, ημών και φιλάνθρωπος Θεός υπάρχεις, και σε την δόξα να πέμπω μεν το Πατρί και το Υιό και το Αγίο Πνεύμα, την Ινκέα Υ, και εις τους αιώνας τον αιώνο. Ο τον όλον δημιουργέ Κύριε και Βασιλεύ των αιώνων, επάκουσον ημών δεωμένος σου εν διευσύμω ημέρα ταύτη, καθήν θυμόμεν την είσοδον ημών εις των αιών ενιαυτών της Χριστότητός σου και ευλόγησον τα δώρα ταύτα τα προσφερόμεν άνσι εις δόξανσοι και τιμήν του εν αγίις Πατροσιμό Βασιλείου του Μεγάλου, του Αγίου εν δόξου και επανεφήμου Αποστόλου Παύλου και της Αποστόλου Λιβίας Φιλιππισίας. Επίβλεψον μεγαλόδωρο εξ ουρανού Αγίου σου και κατάπτυψον θυμάς τούς τε τα δώρα ταύτρα ευπρεπίσαντας και τους εξ αυτόν μεταλαμβάνοντας τας ουρανίου δωρεά σου ότι επησύ ελπίκαμεν το ζώντι Θεό εις τους αιώνας. Ευλόγησον το παρόν δημοτικό διαμέρισμα τους εναυτό διακονούντας εργαζομένους και πάντας τους κατοικούντας εναυτό. Και ευλόγησον τας εισόδους και εξόδους αυτών λύχυνον εν αγαθείς την ζωήν πάντων ημών και κατέθεθνων τα διαβήματα προς εργασίαν των θείων σου εντολών ότι ούτε πάρτο μόνο ζήσεται άνθρωπος. Πρεσβείες φαναχράντου Αγίας σου Μητρός Εσπίνης ημών Θεοτόκου και Αιπατένου Μαρίας του Αγίου εν Δόξου και Πανεφίου Αποστόλου Παύλου του Οσίου και Θεοφών Πατροσιμών Βασιλείου Αρχιεπισκόπου και Σαρίας Καπαδοκίας ουρανοφάντωρος του Μεγάλου του Οσίου Πατροσιμών Αντωνίου του Μεγάλου Ασκητού που τη μνήμη επιτελούμεν και πάντων των Αγίων. Ελέησα και σώσε ημάς ως αγαθός και φιλάνθρωπος και ελεήμων Θεός δι' εφ' όν των Αγίων Πατέρων ημών, Κύριε Ιησού Χριστέ ο Θεός ελέησον και σώσον ημάς. Δι' απρεσβειών του Αγίου εν Δόξου και Πανεφίου Αποστόλου Παύλου και πάντων των Αγίων και ταις πρεσβείες του εν Αγίης Πατροσιμών Βασιλείου του Μεγάλου ευλογούμεν την βασιλόπιτα των πρακούντα τούτων, των προσφερόμενων προς τιμήν των Αγίων ημών και εποφελία πάντων ημών. Έτσι πολλά και ευλογημένα. Αφήστε παρακαλώ. Ερήτημη Κυρία Δήμαρχε, Κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου, αξιότιμα και ενδυμότατα κυρίες και κύριοι μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Διαμερίσματος της Καβάλλας, κύριε Σύμβρος και Κλημένε Αντιπεριάρχα, καταθέτω την ξεχωριστή χαρά και τιμή που έχω από την πρόσκληση που μου απευθύνατε να ευλογήσω την Βασιλόπιτα πριν από την έναρξη των εργασιών του Δημοτικού Συμβουλίου. Η χαρά μου είναι αυτονόητη γιατί πηγάζει από το γεγονός ότι στη ροή του χρόνου οι τοπικοί θεσμοί και η εκκλησία κατά προτεραιότητα λόγω του διαχρονικού τους ρόλου συνεργάζεται και συμπράττει σε ό,τι καλό και ωφέλη μου γίνεται και στην πόλη και στην περιοχή αλλά και σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές που επεκτείνεται η επισκοπική μου εκκλησιαστική διαδικασία. Θεωρώ επίσης δεδομένη την αγαθή διάθεση συνεργασίας για ό,τι προάγει την ζωή και το πολιτιστικό επίπεδο της πόλεως και της περιοχής μας. Είναι γνωστόν ότι περνάμε δυσκολίες πολλές. Οι ημέρες αυτές, οι περίοδοι αυτοί δοκιμάζονται πολλοί αδελφοί μας και η περιοχή μας και η πατρίδα μας. Νομίζω ότι όλα γίνονται πιο υποφερτά και πιο εύκολα μέσα από την συνεργασία, την αλληλοκατανόηση την αναγνώριση των διακριτών ρόλων του κάθεντος που όμως όλοι συγκλίνουν εις την εξυπηρέτηση του πολίτου και εις την ανήψωση του πολιτιστικού επίπεδου και εις την πρόοδο και την ηλικία. Αφού όπως ακούσαμε ού και πάρτο μόνο ζήσετε άνθρωπος αλλά και με τον άρθρον. Επομένως για όλα αυτά πρέπει να ενδιαφερόμεθα εποφελούμενοι από όλα εκείνα τα οποία μας έχει πρικήσει η πρόνοια και η αγαθότητα και η καλωσσύνη του Θεού. Ο τόπος μας είναι ευλογημένος. Έχει πολλές φορές δοκιμαστεί, όμως επιβίωσε. Το ιστορικό του παρελθόν, οι φυσικές ομορφιές του, η θάλασσα, ο δικός κόμπος, ο γενικότερος ρόλος, η κληρονομιά, το βάρος της πνευματικής κληρονομίας που έχει μπορούν να εγγυηθούν την πρόοδο και την προκοπή του τόπου μας χωρίς αντιπαλότητες, με αγαθή προέρεση μπορούμε όλοι να εργαστούμε και υπέρα αυτής της αγαστής συνεργασίας και των αδόλων υπηρεσιών προς τον πολίτη σε όλες τις φάσεις της τοπικής ζωής όπως οι δύσκολες τελευταίες που κατεβλήθη κάθε προσπάθεια για να επουλωθούν οι πληγές που άνοιξαν οι καιρικές συνθήκες και στην περιοχή μας. Μπορούμε λοιπόν μέσα από την συνεργασία και την αλληλοκατανόηση και την αλληλοβοήθεια να φτάσουμε στο αποτέλεσμα να προοδεύει όχι εις βάρος άλλων περιοχών η περιοχή μας, ο τόπος μας και να υποβοηθεί και το έργο των άλλων φορέων για το καλό του καβαλιό του πολίτου. Έχουμε καλή δημιουργική και ελληνική χρονιά και εις όλους υγεία και δύναμη χαρά και ευφροσύνη προσωπική και οικογενειακή. Σας ευχαριστώ. Το δεύτερο κομμάτι είναι του Δήμου Καβάλας και θα μου επιτρέψετε να το πάρω εγώ αλλά δεν θα το πάρω εγώ. Θα το δώσω φέτος στον αντιδήμαρχο τον Πόνια ο οποίος δούλεψε πάρα πολύ αυτά τα πράγματα του δημιουργικού κυβερνήτων. Ευχαριστώ. Άρα πολύ αυτές τις μέρες για το καλό της πόλης και των καβαλιωτών. Έλα ζήσεις. Το τρίτο κομμάτι είναι του αντιπεριφεριάρχη Θόδωρα Μπτίξ και αυτό το φλουρί. Θα λένε ότι τους χρηματοδοτούμε και όλα κατάλαβες. Ναι βέβαια σας παρακαλώ. Δυο κουβέντες, εσείς έχετε δυνατοί και στεντόρια φωνή. Αλλά κύριε Συμπώτη δεν έτυχα το όνομα σας. Σωτήρι μπορείς να το διαχειριστείς. Είναι περίεργο, κοντό είναι. Σεβασμιότατε κυρία Δήμαρχη, κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι και συμπολίτες. Σεβασμιότατε μη το επιχειρείτε, το δοκιμάστε. Θέλω εκτός από τις ευχές μου, τις οποίες είναι δεδομένες με τους περισσότερους, έχουμε συναντηθεί άλλωστε πολλές φορές, επειδή έχω και αρκετό καιρό να έρθω στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, θέλω να πω ότι ο Δήμος, και μάλιστα να το πω εδώ γιατί πολλές φορές το να λες πολλά είναι επικίνδυνο, γιατί μπορεί να λες και πράγματα που δεν πρέπει να πεις. Το να μην λες πολλά, κινδυνεύησα την άλλη μεριά να παρεξηγηθείς ότι δεν έχεις τι να πεις. Εγώ από τον τελευταίο καιρό έχω επιλέξει να μην λέω πολλά. Και με την ευκαιρία που βρίσκομαι εδώ, θα πω έτσι λίγο τηλεγραφικά δυο-τρεις σκέψεις και θα εκφράσω όλους τους ευχές μου και τις ευχαριστίες μου για την πρόσκληση. Το πρώτο είναι ότι η περιφέρεια και ο Δήμος Καβάλας και η περιφερειακή ενότητα και ο Δήμος Καβάλας πιο συγκεκριμένα είμαστε καταδικασμένοι επειδή αγαπάμε την πόλη, την προοπτική, το νομό μας, την περιφέρειά μας, να συνεργαζόμαστε. Είναι δύσκολο να το κάνουμε και να το πετύχουμε όλες τις φορές. Γιατί πολλές φορές και οι δύο βασανιζόμαστε από την ίδια στενότητα, από την ίδια γραφειοκρατία, από την ίδια δυσπλαγία, από την στενό κολάρο που μας έχουν φορέσει. Πρέπει να ξεκαθαρίσω εδώ, γιατί άκουσα διάφορα να λέγονται τον καιρό αυτό των χενοβδόσων, ότι η περιφέρεια είναι μιας μορφής αυτοδίκησης, το ίδιο όπως είναι και ο Δήμος Καβάλας, με την ίδια δημοκρατική νοημοποίηση και με τα ίδια προβλήματα. Δεν είναι η περιφέρεια της εποχής του Αγγελόπουλου, της Κόκλα, του Σταμάτη, του Παπαδόπουλου, του ενός, του άλλου, να μην τους θυμηθώ όλους, όπου η περιφέρεια ήταν το κράτος και είχε την υποχρέωση να στηρίζει τις νομαρχίες, τους δήμους και τις χενότητες. Εδώ προσπαθούμε σε μια λογική συναλληλίας, όπως λέει ο Σεβασμιώτατος, και συμπόρευσης, να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού τα προβλήματα που μας ταλαιπωρούν. Και αυτό είναι κάτι το οποίο είναι δύσκολο, διότι κάθε φορά η Γραφειοκρατέγιεν γίνεται όλο και πιο δύσκολη, κάθε φορά οι δεσμεύσεις είναι όλο και περισσότερες, κάθε φορά βρισκόμαστε και ξεκινάμε και από δυσκολότερη βάση. Θέλω να πω όμως ότι όσες και να είναι δυσκολίες, η πρόθεσή μας και η σκόπευσή μας παραμείνει η ίδια. Και γι' αυτό και με τη Δήμαρχο και με όλους είχαμε, έχουμε και θα συνεχίσουμε να έχουμε μια καλή συνεργασία προσπαθώντας ο καθένας απ' το δικό του μετερίζει. Μάλιστα αυτός ο οποίος σας μιλάει αυτή τη στιγμή είναι και ο αντιπεριφερειάρχης, εκείνος ο οποίος έχει δεχθεί στα πλαίσια άλλων δημοτικών συμβουλίων, αγαπητοί Δήμητρα και κυρία Δήμαρχε, τις περισσότερες καταγγελίες ότι ημερολυπτή υπέρ του Δήμου Καβάλας απ' τον οποίο καταγείται. Σκοπός μας όμως δεν είναι να εξετάσουμε το τι λένε οι καταγγελίες, σκοπός μας είναι ούτε να κρίνουμε την ακριβιά τους, σκοπός μας είναι να μπορούμε να μέσα στο πλαίσιο της ευπρέπειας, της διοντολογίας, της στήρισης των νόμων να κάνουμε μια προσπάθεια για ένα καλυτερότερο αύριο. Δεν θέλω να πω περισσότερα πράγματα, εκτός από το γεγονός ότι σαν πολίτης της Καβάλας θέλω να εκφράσω και στη Δήμαρχο και στον αντιδήμαρχο και σε όλους τους ανθρώπους και κυρίως τους εργαζόμενους τα καλύτερα λόγια για την προσπάθεια την οποία έκαναν προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει η πόλη. Την ίδια προσπάθεια και την ίδια δύσκολη προσπάθεια την οποία έκαναν και οι εργαζόμενοι της περιφέρειας για να μην κλείσουν οι δρόμοι και να επικοινωνούν οι πόλεις και τα χωριά μεταξύ τους. Είναι μια καλή συγκυρία που παρά το ότι το προσωπικό δυσκόλεψε, είναι ένα προσωπικό με υψηλό αίσθημα ευθύνης το οποίο πολλές φορές ξεπερνάει και οράρια και υποχρεώσεις, δουλεύει και αποδίδει. Αυτές τις λίγες σκέψεις ήθελα να μοιραστώ μεταξύ σας. Θέλω να ευχηθώ στον καθέναν προσωπικά ό,τι επιθυμεί. Θέλω να ευχηθώ το 2017 να είναι μια χρονιά αίσια, παραγωγική, αποτελεσματική και να είναι μια χρονιά στην οποία θα μπορέσουμε εκτός από πολλές ευχές να έχουμε και έναν καλό απολογισμό, γιατί από ευχές έχουμε χορτάσει εκείνο το οποίο χρειαζόμαστε όλοι μας, είναι έναν αποτελεσματικό. Εύχομαι στο Δημοτικό Συμβούλιο να παίρνει τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις μέσα σε ένα πνεύμα συναντήληψης, κατανόησης και κοινής προσέγγισης των θεμάτων. Καλή χρονιά σε όλους. Σας ευχαριστούμε Πρωλή, πράγματι ήσασταν σύντομος. Λοιπόν, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, εύχομαι να τύχεις στο Φλουρί, Γιώργο, γιατί μπορεί να σημαίνει πολλά για σένα η φετινή χρονιά. Μπορεί, δεν ξέρω. Λοιπόν, ξεκινούμε τώρα. Ο συνδυασμός Ανάσα για τον τόπο. Για το Δήμο, δεν θα μάθω, δεν θα βάλω μυαλό. Ναι, δική μου, πνευμανολόγος είμαι. Λοιπόν, το Φλουρί, να ξέρετε, δεν είναι φοβερό και τρομερό. Κρασί αντιπροσωπεύει ένα κρασί. Χθες που κόψαμε στη Δημοτική Ομάδα την πίτα μας, τους έταξα ότι όποιος πάρει το Φλουρί, θα γίνει αντιδήμαρχος καθαριότητας και δεν το ήθελε κανένας. Λοιπόν, ο πρόεδρος στο συνδυασμό Καβάλα-Φίλιππη-Ανοιχτή Πόλη. Ελάτε, κύριε Σιμητσή. Πολλές ευχές σε όλους. Ευχαριστούμε το σεβασμιότατο για τα θερμά του λόγια και τις θερμές του ευχές. Μακάρι τα πράγματα να πηγαίνουνε καλύτερα μέσα στο καινούριο έτος απ' ό,τι τα δύο τελευταία έτη που δοκιμάστηκε η χώρα, δοκιμάστηκε και η τοπική αυτοδιοίκηση και πάνω απ' όλα δοκιμάστηκαν οι έρμοι Έλληνες και οι Καβαλιώτες οι οποίοι πραγματικά υπέσαν τα πάνδινα τον τελευταίο καιρό. Ευχόμαστε λοιπόν να αλλάξει η ρώτα το πράγμα, η κυβέρνηση, εμείς οι ίδιοι να βελτιωθούμε ούτως ώστε το 2007 να είναι πολύ καλύτερο από το 2016. Ευχαριστούμε πολύ. Λοιπόν, στον κύριο Παπαδόπουλο ο τόπος της ζωής μας. Μεγάλο κομμάτι σας δίνω κύριε Παπαδόπουλο. Ναι, είναι φρέσκια και την επέλεξα χωρίς γλάσσο και διάφορα πράγματα. Σε ευχαριστούμε σε όλη μας υγεία, καλή χρονιά, σεβασμιότατε και καλή πότηση. Έτσι, σωστά, να είστε καλά. Λοιπόν, στην κοινωνική αποτελεσματική παρέμβαση στον κύριο Παπά Εβάγγελ. Παρακαλώ, κύριε Παπά. Σεβασμιότατε, κύριε την Περιφερειάρχα. Αφού σας καλωσορίσω και εγώ στη σημερινή μας συνεδρία, θέλω να πω κάτι το διαφορετικό, ότι το να λέμε τα πράγματα να γίνουν ό,τι θέλουμε, το να γίνουν ό,τι θέλουμε, το να γίνουν ό,τι θέλουμε, το διαφορετικό ότι το να λέμε τα πράγματα να γίνουν καλύτερα, δεν πρόκειται να γίνουν από μόνοι μας ποτέ καλύτερα. Αν δεν παλέψουμε, αν δεν αγωνιστούμε, και εμείς και η Εκκλησία και αν την Περιφερειά, η καβάλα θα παραμένει έτσι όπως είναι και χειρότερα. Επομένως για μένα ας είναι το 2017 η αθετηρία μιας αγωνιστικής καβάλας. Χρόνια πολλά. Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Παπά. Στη συμπαράταξη πολιτών του κυρίου Βέρου, δεν πειράζει, είναι ο κύριος ο Τυριάδης. Δεν πειράζει, δεν πειράζει. Θα τον ξεαποκλείσουμε και αυτό. Ναι, ναι, ναι. Θέλετε να μας πείτε δυο κουβέντες, βεβαίως. Σεβασμιότατε, κύριε Αντιπεριφερειά, κύριε Δήμαρχε, κύριε Πρόεδρε, συνάδελφοι και συναδέλφησες. Εμείς ως δημοτική παράταξη, θέλουμε να ευχηθούμε σε όλους καλή χρονιά, με υγεία παν' απ' όλα και να ευχηθούμε αυτή η χρονιά οι αποφάσεις που θα βγαίνουν από αυτό το δημοτικό συμβούλιο να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο συμφέρουσες, να το πω έτσι, κυρίως για τους δημότες, για το συμφέρον της ίδιας της πόλης, του τόπου στον οποίο ζούμε εδώ και να ευχηθούμε το 2017, κύριε Πρόεδρε, θα τελειώνουμε πριν τις 12 τις συναιδριάσεις μας για να πηγαίνουμε και νωρίτερα στα σπίτια μας. Καλή χρονιά. Ναι, βέβαια. Κύριε Προκόπη, κύριε Μαρκόπουλε, κύριε Δήμαρχη, κύριες και κύριοι συνάδελφοι, να προσθέσω και εγώ εκ μέρων της λαϊκής εισπίρουσης της ευχές για το 2017, το οποίο όπως πολύ σωστά επισημάνεται, κύριε Προκόπη, θα είναι δύσκολο όπως και τα προηγούμενα χρόνια, δύσκολο όμως όχι για όλους, κυρίως για το λαό γιατί υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι ακόμα και σε αυτήν την περίοδο που ο λαός περνάει δύσκολα, κάποιοι αυξάνουν τα κέρδη τους και περνάνε καλύτερα. Το 2017 μαζί με τις ευχές όμως για να είναι καλύτερο, δεν χρειάζεται να είμαστε όλοι μαζί, πρέπει να υπάρχει μια ένταση σε ό,τι αφορά αυτούς που μας φέρνουν σε αυτήν την κατάσταση. Όσο ο κόσμος δεν θα βγαίνει στον δρόμο να διεγδικήσει αυτά που το παίρνουν, και το 2017 θα είναι όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Περισσότερη λοιπόν αγωνιστικότητα, ένα κίνημα το οποίο θα βάλει τη σφραγίδα του αυτήν την χρονιά. Καλή χρονιά. Ευχαριστούμε πολύ κύριε Ποτόλη. Αν εξάρτητο δημοτικό σύμβουλο, κύριε Αγανικόλα Παράστοχο. Θέλετε να μας πείτε κάτι κύριε Παράστοχο. Καλησπέρα και από μένα σεβασμιώτατε βήμαρχε, Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, αγαπητοί συνάδελφοι. Εύχομαι το βασικό που θεωρώ για όλους μας να είναι η υγεία για το 2017. Εύχομαι να είναι καλύτερη χρονιά, ή έστω το λιγότερο να είναι η ίδια. Πιστεύω όλα τα άλλα θα τα αντιμετωπίσουμε. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε πολύ. Λοιπόν, επειδή μου περισσέθηκε ένα κομμάτι έτσι όπως τα μετρήσαμε, γι' αυτό το λόγο και μόνο, θα δώσω ένα κομμάτι στο γραμματέα του Δήμου, στον κύριο Βάμπη Δράκο, ο οποίος βάζει την ψυχή του εδώ μέσα, πρέπει να ξέρετε. Βοηθάει με κάθε τρόπο τους συνδημότες μας. Και ήταν φυσικά... Ο Γιάννης έχει κομμάτι, σε παρακαλώ, δικό του. Έλα Μπάτσο, να σε γεράσω. Λοιπόν, Δημοτική Ενότητα Καβάλας. Η Πρόεδρος, η κυρία Φωτεινή Κόγια. Φωτεινή, ένα μεγάλο κομμάτι, ελπίζω να σου πει σε καλό. Δημοτική Ενότητα Φιλίππον. Θα μου επιτρέψετε να το δώσω στον Πρόεδρο του Τουπικού Συμβουλίου των Κρινίδων. Όχι, δεν θα το δώσω στον Ζηβού. Δεν είναι εδώ όμηρος. Τότε θα το δώσω στον Αντιδήμαρχο τον Τζουρουκίδη, ο οποίος εκπροσωπεί τους πάντες. Ελάτε κύριε Τζουρουκίδη, δεν είναι δικό σας, αυτό είναι της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππον. Στη Γραμματεία του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Γιάννης Σοσάρος, ο οποίος έχει ξενιχτήσει μαζί μας ούκο λίγες φορές, χωρίς να φταίει κιόλας. Σωστά. Άντε, εμείς έχουμε την κρέρα. Λοιπόν, Γιάννη σου έβαλα φωτρόκομμα. Βέβαια, βέβαια. Και βέβαια, στο τέλος, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, να το δώσω στον Γενικό Πουλο, που είναι ο πιο παλιός. Ποιος είναι ο πιο παλιός εδώ μέσα, στον Γενικό Πουλο, λοιπόν. Έλα, Νίκο. Το παρήγγιλα, χωρίς βλάσο, για να μην κολλάει στα χέρια μας. Ποιος τα κρασιά είναι εδώ. Θα τα πιώ μοναχιά μου στο τέλος. Έλα, Θοδώρα. Μιόταρ. Ποιος είναι ο πιο παλιός εδώ μέσα, στον Γενικό Πουλο, λοιπόν. Έλα, Νίκο. Έλα, Θοδώρα. Του σεβασμιότατου, εγώ λέω. Ποιος είναι ο πιο παλιός εδώ μέσα, στον Γενικό Πουλο, λοιπόν. Ποιος είναι ο πιο παλιός εδώ μέσα, στον Γενικό Πουλο, λοιπόν. Ποιος είναι ο πιο παλιός εδώ μέσα, στον Γενικό Πουλο, λοιπόν. Ποιος είναι ο πιο παλιός εδώ μέσα, στον Γενικό Πουλο, λοιπόν. Ποιος είναι ο πιο παλιός εδώ μέσα, στον Γενικό Πουλο, λοιπόν. Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Αγαπητοί συνάδελφοι, ξεκινάει η πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας σήμερα 16 Ιανουαρίου 2017. Να εκφράσω κι εγώ τις ευχές μου προς όλους σας, ατομικά και οικογενειακά, για να ευχαριστούμε όλους εσάς, ατομικά και οικογενειακά, για υγεία πρώτα και πάνω απ' όλα, αγάπη, κουράγιο, δύναμη και υπομονή. Είναι πράγματα που μας χρειάζονται τις μέρες αυτές που περνάμε. Θα εκφράσουμε οπωσδήποτε σαν σώμα την βαθιά μας λύπη και θλίψη για το θάνατο του αγαπητού συμπολίτη μας του κ. Χατζιαναστασίου του Τάσου, αντιδημάργου, Δημοτικού Συμβούλου βεβαίως. Νομίζω ότι ένας άνθρωπος που προσέφερε πολλά στην πόλη με την ήρεμη παρουσία του και εντομιλίχιο πάντα τρόπο του έτσι και την κατανόηση που έδειχνε απέναντι σε όλους προσπαθώντας να υπηλήσει τα προβλήματα της καθημερινότητας, ας είναι λαβύριο το χώμα που το σκυωπάζει. Να κρατήσουμε πολύ σωστά όπως ο κ. Σιμιτζίς σε ενός λεπτούς υγιή στη μνήμη του κ. Χατζιαναστασίου. Λεωνία του υμνήματος. Συνάδελφοι, θα ξεκινήσουμε με μία ανακοίνωση, μία ενημέρωση, την οποία θα κάνει η κ. Δήμαρχος προς το σώμα. Είναι εδώ και κάποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες που ενδεχομένως θα αναφερθούν να μας βοηθήσουν. Επ' αυτής τις ανακοινώσεις της κ. Δημαρχού θα δεχθεί μόνο ερωτήσεις. Θα μπούμε μετά στα προημερισίες διατάξεις στους θέματα και όποια τοποθέτηση, επί οποιοδήποτε θέμα, θα την κάνετε στην διάρκεια που θα σας δοθεί ο λόγος. Κ. Δήμαρχε, παρακαλώ, έχετε τον λόγο. Ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε, χρόνια πολλά, καλή χρονιά σε όλους, υγεία, χαρά, σοφροσύνη, χαμηλούς τόνους και πολλή δουλειά σε όλους μας για να βοηθήσουμε αυτόν τον τόπο και τους συμπολίτες μας. Η πρώτη ανακοίνωση που ήθελα να κάνω και θα ήθελα πραγματικά να μην υπάρχει άλλη και να είναι αυτή μοναδική, ότι επιτέλους πήραμε το ΒΑ. Θυμάμαι κάποιους συναδέλφους εδώ μέσα, οι οποίοι με απειλούσαν και μου λέγανε «Μη τυχών, μη τολμήσεις να το χάσεις το ΒΑ». Το ΒΑ το πήραμε και δεν προλάβαμε να το πανηγυρίσουμε. Έτσι κι αλλιώς χαμηλούς τόνους κρατούσαμε γιατί είναι ανταγωνιστικό. Δεν επιτρέπεται να επέρεται κανείς γιατί κάποιοι άλλοι το χάσαν, αλλά όμως θα παρακαλέσω τον κ. Τουλκίδη να διοργανώσει μια συνέντευξη τύπου, στην οποία φυσικά θα είναι ανοιχτή ή σε κάποιες από τις επόμενες συνεδριάσεις να μας δείξετε τι ακριβώς σημαίνει βιώσιμη αστική ανάπτυξη για το Δήμο Καβάλλας. Πρέπει να δώσω τα έυσημα και τις ευχαριστίες μου σε όλο το προσωπικό, το αρμόδιο του Δήμου που δούλεψε πάρα πολύ από τον προγραμματισμό, την τεχνική υπηρεσία, τον συμπολίτη καθηγητή και την ομάδα του τον κ. Λαλένη, τον Κώστα που βοήθησε, τον δημοσταίνει τον Τουλκίδη, δεν το συζητώ, τον Ηλία τον Γερμαντζίδη που είναι σύμβουλος πάνω στον προγραμματισμό και τη Τίκα τη Λαζαρίδου που επί 8 μήνες έτρεξε πάρα πολύ γι' αυτό το θέμα και βέβαια να δώσω και τις ευχαριστίες μου στον κ. Μουριάδη ο οποίος και αυτός βοήθησε με τον τρόπο του γιατί υπάρχουν μέσα στο ΒΑ έργα που έρχονται από την προηγούμενη διοίκηση. Το δεύτερο θέμα για το οποίο θέλω να μιλήσω θα κάνω μία αναφορά και φυσικά θα δεχθώ στα πρωιμηριασίες ό,τι θέλετε, αφορά την Καλαμίτσα. Χθες συναντηθήκαμε, καταφέραμε να συναντηθούμε, θέλαμε να το κάνουμε πιο νωρίς αλλά η κακοκαιρία μας κράτησε μακριά. Συναντήθηκα λοιπόν με τους δύο από τους τρεις κυβερνητικούς βουλευτές για να ξεκινήσουμε πάλι να προωθούμε τα θέματα της Καβάλλας. Πέρσι τέτοια εποχή στην πίτα που κόψαμε, αν θυμάστε καλά, τους είχαμε καλέσει και τους τα εκθέσαμε ένα προς ένα. Μαθαίνω λοιπόν ότι η Καλαμίτσα δε θα παραχωρηθεί. Θέλουν να κρατήσουν τις επιχειρήσεις που υπάρχουν στην Καλαμίτσα, να τις δημοπρατούν οι ίδιοι, να παίρνουν τα έσοδα και βέβαια από τα έσοδα αυτά ένα μέρος να έρχεται στο δήμο ο οποίος θα αναλάβει την συντήρηση της ακτής και θα φροντίσει για την προσβασιμότητα της ακτής στο λαό, δεδομένου ότι η Καλαμίτσα είναι λαϊκή πλάς χωρίς είσοδο. Εγμένα μου φάνηκε περίεργο, το ομολογώ. Ρώτησα για ποιο λόγο δεν το παραχωρούν κατά χρήση. Για ποιο λόγο εμείς πρέπει να κάνουμε απλώς την ορντινάντσα και την παραδουλεύτρα. Θα το κάνουμε, αν πρόκειται για τον κόσμο θα το κάνουμε, αλλά μου μπήκαν δεύτερες σκέψεις και τρίτες, ότι ίσως ήθελα να το πάνε σε ταμεία να το πουλήσουν, να το δώσουν για εκμετάλλευση, για οτιδήποτε. Εξέφρασα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης που με ρωτήσανε τους προβληματισμούς μου και σήμερα το μεσημέρι, δόξα το Θεό, είχα τηλεφώνημα και από τον κ. Εμμανουηλίδη και από τον κ. Παπαφιλίπου, που μου είπαν ότι σε επικοινωνία τους με τον ΕΤΑΒ, γιατί εκεί έχουν πάει τα πάντα, σε επικοινωνία τους λοιπόν δέχονται να παραχωρηθεί κατά χρήση η καλαμίτσα στο δήμο Καβάλλας, θα συζητήσουμε και για τα χρόνια και θα συζητήσουμε και για πόσο θα είναι το ποσοστό που θα εισπράθει ο δήμος Καβάλλας ανταποδοτικά για τις εργασίες που κάνει για να καθαρίσει την άμμο, να φροντίσει τα αποδητήρια και όλα τα σχετικά. Έτσι έχουμε μια καλή εξέλιξη πάνω σε αυτό το θέμα. Θα κλειστούν ραντεβού από τους βουλευτές και θα προχωρήσουμε και στα υπόλοιπα ζητήματα τα οποία είναι ανοιχτά, τα γνωρίζετε τα ζητήματα, είναι αυτά που βάλαμε μαζί στους βουλευτές μας. Πάμε τώρα στο μίζο θέμα της κακοκαιρίας και της διαχείρισης αυτής που είχαμε αυτή τη βδομάδα. Η Αριάδνη ήταν ένα πρωτοφανές κύμα κακοκαιρίας για εμάς που είμαστε οι μεγαλύτεροι. Τέτοιο εγώ θυμάμαι πριν από πενήντα χρόνια, ίσως να υπήρχαν κι άλλα αργότερα. Αλλά και τότε, πρωθυπουργός ο Γιώργιος Παπανδρέου ήταν συγχρόνος και υπουργός παιδείας και για πρώτη φορά οι Έλληνες είδαν να κλείνουν τα σχολεία λόγω κακοκαιρίας. Βέβαια οι συνθήκες ήταν πολύ διαφορετικές. Για μια βδομάδα ο παγετός, ο ολικός παγετός που επικράτησε για τέσσερις συνεχείς μέρες, που σημαίνει μέρα ανοίχτα, δεν ανέβηκε η θερμοκρασία πάνω από το μηδέν, μαζί με τους ισχυρούς ανέμους και τη χιονόπτωση, κάναν την κατάσταση πάρα μα πάρα πολύ δύσκολη. Ήμασταν όμως παρόλα αυτά αντιμέτωποι με ένα κερικό φαινόμενο, το οποίο πλήτει το δήμο μας κάθε πενήντα χρόνια. Ο δήμος μας έχει έκταση 305 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ζήτησα από την πολοδομία να μου υπολογίσει το οδικό του δίκτυο, μέσα στην πόλη και στη δημοτική ενότητα Φιλίππον και φυσικά στους δρόμους που συναινώνουν τα χωριά της δημοτικής ενότητας Φιλίππον και τα χωριά που ανοίγουν στο δήμο Καβάλλας που είναι 18 των αριθμών. Το αποτέλεσμα ήταν περίπου 1200 χιλιόμετρα. Για να αντιμετωπίσουμε λοιπόν αυτή την κακοκαιρία και να καθαρίσουμε αυτά τα 1200 χιλιόμετρα, αντιπαρατάξαμε ένα GCP. Αυτά ήταν ο εξοπλισμός μας. Δυό μεγάλες αλατιέρες, δυό μικρές αλατιέρες, δυό υδροχώρες και τέσσερα ανοιχτά φαγηλά. Αλλά είχαμε και ένα δυναμικό 40 ανδρών από την υπηρεσία καθαριότητας, οι οποίοι αποδίθησαν λέοντας, ακούραστοι, μέρα-νύχτα, βλέγοντας μέσα σε τόσο κρύο. Και βέβαια θα δώσω και ένα ταύσιμα και θα ευχαριστήσω πάρα πολύ, όχι μόνον το προσωπικό της υπηρεσίας καθαριότητας και τη ΔΕΙΑΚ, η οποία αντιμετώπισε περίπου 400 καταστάσεις διαφορετικές, από τις οποίες γύρω στις 70 ήταν πυροσβεστική κρουνή. Το προσωπικό της υπηρεσίας φρασίνε και αυτό επιστρατεύτηκε να βοηθήσει τους συναδέλφους μας. Το προσωπικό της υπηρεσίας, της τεχνικής υπηρεσίας, επιστράτευσε και αυτό. Εμείς δεν το συζητάμε. Θέλω να πω ένα πάρα πολύ μεγάλο ευχαριστώ, πριν απ' όλα θα αρχίσω από το προσωπικό, στον προϊστάμενο της υπηρεσίας καθαριότητας, ο οποίος βρίσκεται εδώ μαζί μας σήμερα για να απαντήσει σε κάθε ερώτησή σας και για να μας φωτίσει με τις διαδικασίες, με τον οποίο κάθε βράδυ γυρίζαμε μαζί τις βορεινές παριές της πόλης, βλέποντας ένα-ένα τα δρομάκια, γιατί κάθε δρομάκι ήθελε διαφορετική μεταχύριση. Άλλο ήθελε αλάτι, άλλο θαλασσινό νερό και άλλο σπάσιμο του πάγου με φτιάρι. Τα ήξερε όλα, ένα προς ένα, τι έπρεπε να κάνει σε κάθε δρόμο. Θέλω ένα μεγάλο ευχαριστώ να πω στον προϊστάμενο της πολιτικής προστασίας του βήμου, τον κ. Μουμτζί, ο οποίος γλίστρισε στον πάγο, έπεσε και έσπασε την ομοπλάτη του. Πότε κ. Μουμτζί, στις 31 Δεκεμβρίου, για να δείτε από πότε ήταν επιστρατευμένος ο δήμος Καβάλλας για να αντιμετωπίσει τις παγωνιές. Ήρθε με το γύψο του και με το χέρι του δεμένο, επίσης να μας ενημερώσει για το σχεδιασμό, τον επιχειρησιακό, γιατί άκουσα πολλά αυτές τις μέρες, ότι δεν είχαμε λέει σχέδιο, ότι δεν υπήρχε επιχειρησιακό σχεδιασμός και όλα τα σχετικά. Και επειδή εμένα δεν με πιστεύετε, έφερα μαζί μου το σχεδιασμό και έφερα μαζί μου το πολιτικό προϊστάμενο για να μπορέσει να σας ενημερώσει καλύτερα. Παράλληλα με την ολοκλήρωση της πρώτης μέρας, επειδή είδαμε ότι το φαινόμενο καλά κρατεί, μισθόσαμε από ιδιώτη δύο εκχιονιστικά τα οποία είχαν μαζί και αλατιέρη. Όλα ήταν λοιπόν στη θέση μας. Ο ισχνός εξοπλισμός μας ήταν έτοιμος πριν να ξεκινήσει το κακό. Εμάς δεν μας παγώσαν ούτε αλατιέρης, ούτε τύπους. Πόσο αλάτι είχε ο δήμος Καβάλλας? 300 τόμμους αλάτι συν 150 από πέρυσι. Γιατί πέρυσι δεν χρειάστηκε. Το οποίο όμως παλιό αλάτι δεν μπαίνει στις αλατιέρη. Επομένως το ρίχναμε στους δρόμους με το χέρι και γεννήσαμε 800 σακουλάκια. Και τα μοίρασε στις γειτονιές πριν από το θενόμενο. Παραμονή των θεοφανίων σ' όλες τις γειτονιές, όσοι ήσασταν λίγο προσεκτικοί, θα βλέπατε στις άκρες του δρόμου, έξω από τις εκκλησίες, έξω από τα κακαπί. Αλλά μερικά, για να μην πω όλα, εξαφανίστηκαν. Γιατί οι πολίτες θεωρούν ότι ο καθένας πρέπει να παίρνει ένα σακουλάκι αλάτι για την πάρτη του, για την οικογένειά του. Δεν τα δώσαμε για να ξεπαγώσουμε δρόμους. Τα δώσαμε ό,τι χρειαστεί ο κάθε δημότης για τα σκαλάκια του, για την αυλή του, να μπορέσει να έχει πρόσβαση. Πριν να ξεκινήσουν οι χιονοπτώσεις, τα συνεργεία μας ήταν στο δρόμο. Μια και μισή ξεκίνησε η χιονόπτωση, η ώρα 12 η αλατιέρα έριχνε νερό στην 7η μεραρχίας, για να μπορέσει να κρατήσει ανοιχτή την πρόσβαση στο νοσοκομείο. Γιατί πρέπει να σας πω ότι από τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, ο οποίος είναι αυτός εδώ, αν έχετε θεώ, και αυτός εδώ, από τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, το πρώτο και κύριο μέλημα του Δήμου Καβάλλας είναι να κρατήσει ανοιχτή την πρόσβαση στο νοσοκομείο και στο ΕΚΑΒ, στα ευαγή ιδρύματα, δηλαδή γειροκομεία, από κει και έπειτα στις γραμμές που περνάει το λεωφορείο. Και βέβαια μετά προχωρούμε προς τις γειτονιές εκεί όταν μπορούμε λέει ο σχεδιασμός και εφόσον υπάρχει η ευχέρεια για να το κάνουμε. Προχωρούμε στις γειτονιές όχι στα στενά, στις κύριες αρτηρίες. Εμείς προχωρήσαμε και στα στενά. Πρέπει να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στους εθελοντές διασώστες. Οι οποίοι κουβάλισαν στην πλάτη τους πάρα πολύ κόσμο, ανθρώπους που έπρεπε να πάνε για αιμοκάθαρση, συμπολίτες μας που έπρεπε να πάνε για χημιοθεραπεία. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Πυροσβεστική που κουβαλούσε ό,τι της λέγαμε και νερά, και ψωμιά, και μπετόνια με πετρέλαιο, και βρεφικές τροφές, και γάλατα για τα παιδιά. Δεν αφήσαμε κανένα έτοιμα συμπολίτη που είχε ανάγκη επιβίωσης χωρίς να το εκτελέσουμε. Πρέπει να πω ακόμα ευχαριστώ στο βοήθειαστο σπίτι. Η κυρία Δρακονάκη, παρόλο που ήταν αποκλεισμένη, από το σπίτι της έδινε εντολές. Δύο καζάνια με ριζόγαλο φύγανε, έφυγε με το βοήθειαστο σπίτι να δώσουμε στους γέροντες να τους ζεσθάνουμε φάρμακα, τρόφιμα, ό,τι μπορείτε να φανταστείτε, ό,τι μας ζητήσα. Η σφοδρότητα της κακοκαιρίας ήταν τέτοια, που μας έκανε και το γεγονός ότι αρχίσαμε να μπαίνουμε στις γειτονιές και να εξυπηρετούμε τους συνδημότες μας στις γειτονιές. Μας έκανε να τελειώσει το αλάτι πιο γρήγορα. Γιατί το κάναμε? Γιατί είχαμε ήδη παραγγείλει καινούργιο. Ξέραμε ότι υπάρχει καινούργια παραγγελία. Όταν όμως πήγανε τα φορτηγά στην παραγγελία, πόσα υπήρχαν εκεί, κύριε Τσουρουκίδη, 60 φορτηγά, οι οποίοι μείναν να γεμίσουν. Από όλη την Ελλάδα, παρακαλώ. Εμείς ήμασταν πρώτοι. Πόσα ήταν από τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Εμάς οι αλατιέρες μας δεν παγώσαν. Πόσα ήταν από τον Δήμο, πάρα πολύ από τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Λοιπόν, ανακαλύπτουμε εκεί ότι μας λένε και τι παραπάνω έχει η Καβάλα και γιατί να πλήρνει. Υπάλληλοι τα λέγανε. Γιατί να πρέπει να προηγείται η Καβάλα, περιμένοντας μέχρι τις τρεις το μεσημέρι, τα φορτηγά του Δήμου Καβάλα γυρίσαν πίσω και για να μη γυρίσουν άδεια, παρακάλεσε η αντιπεριφέρεια και γυρίσαμε με το αλάτι της αντιπεριφέρειας, αφού εμάς δεν μας φορτώναν. Γιατί η αντιπεριφέρεια δεν είχε καταφέρει να βρει φορτηγά. Γιατί αν νομίζετε ότι ήταν εύκολο να βρεις φορτηγά, πάρα πολύ δύσκολο, κανένας δεν πήγε. Παίρνει λοιπόν πίσω τα 200 τόνους αλάτι της αντιπεριφέρειας, από τα οποία μας δώσανε 10 τόνους και βγάλαμε τη βραδιά για να μπορέσουμε να κρατήσουμε το νοσοκομείο ανοιχτό. Εγώ συγχρόνως κάνω έτοιμα στην περιφέρεια, στον Περιφερειάρχη και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να κηρυχθεί ο Δήμος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Δεν θα μας λένε μας ποια είναι η Καβάλα πρώτον και να μας πετάνε απ' έξω απ' τη σειρά. Και επιπλέον αυτή ήταν μια κατάσταση όπου ο Δήμος Καβάλας χρειαζόταν βοήθεια. Πρέπει να σας πω ότι ο Δήμος Καβάλας τάθηκε αρρωγός όποτε μας ζητήσαν τη βοήθεια. Στις φωτιές της θάσου, πρώτοι. Στις φωτιές της δράμας, πρώτοι. Στο νερό, στο παρανέστη. Πόσα χιλιόμετρα κάνατε, κύριε, με τις υδροφόρες κάθε μέρα που στέλναμε το καλοκαίρι, πρώτοι. Όποτε μας ζητήθηκε η βοήθεια, τη δώσαμε. Ήρθε η σειρά μας να ζητήσουμε βοήθεια. Πρέπει να σας πω ότι τον κύριο Περιφερειάρχη όταν ήρθε στο Δήμο Καβάλας για να δει την κατάσταση γιατί δεν τη φανταζόταν, νόμιζε ότι μόνον η Ορεστιάντα έχει ισχυρή χιονόπτωση, βέβαια εκεί. Χιόνιζε 15 μέρες, είναι αλήθεια. Αλλά το ανάγλυφο της πόλης είναι τέτοιο, είναι γεμάτοι ανηφόρες, καθηφόρες. Αυτό που εξασφαλίζει την ομορφιά της, αυτό εξασφάλιζε και τις δυσκολίες της. Όταν ήρθε ο Περιφερειάρχης, εγώ δεν τον πήγα στην Πλατεία Ελευθερίας. Τον πήγα στις ορεινές γειτονιές. Στον Άγιο Λουκά. Στην Αγία Παρασκευή. Στη Νεάπολη. Στο ΤΕΙ. Στο νοσοκομείο και βέβαια από εκεί έφυγε για Δήμο Φιλίππους και όλα τα σχετικά. Κρύχθηκε λοιπόν η πόλη μας και έτσι, επιτέλους, είχα και εγώ μπορούσα να ζητήσω τη βοήθεια και του στρατού και της Περιφέρειας και βέβαια να καλύψω τους αγρότες από τυχόν ζημιές που θα πάθαιναν από την κακοκαιρία. Γιατί είναι ένα ισχυρό χαρτί να είναι κηρυγμένη η περιοχή σου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο στρατός επικοινώνησα και με τον κ. Τελίδη και με τον Σωματάρχη αλλά και ο στρατηγός ο κ. Σταματιάης ήταν εξαιρετικός. Μας συνέδραμε, έστειλα φυσικά τα αιτήματά μου στην πολιτική προστασία αλλά είπα από όλα αυτά που σας γράφω οπωσδήποτε χρειάζομαι αυτά τα δύο. Γκρέιντερ λοιπόν την άλλη μέρα το πρωί από τους τοξότες της Ξάνθης και η υδροφόρα της Μεραρχίας της 20ης. Άσχετα αν δεν ήταν αυτό που περιμέναμε και δεν μας βοήθησε τελικά. Η κατάσταση σιγά σιγά άρχιζε να εξομαλύνεται και με τη βοήθεια της ανόδου της θερμοκρασίας καταφέραμε να στείλουμε και τα παιδιά σχολείο σήμερα άσχετα αν στην πορεία μας πρόλαβε καινούργια χιονιά για την οποία είχαμε προειδοποιηθεί όχι από την πολιτική προστασία μας, αλλά από την πολιτική προστασία μας. Ήδοποιηθεί όχι από την πολιτική προστασία. Μην πάει το μυαλό σας. Από εκεί που μαθαίνετε και εσείς τον καιρό. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συνέδραμαν το Δήμο Καβάλας και να εκφράσω ένα μεγάλο προσωπικό παράπονο. Ο μόνος που δεν πήρε τηλέφωνο να με ρωτήσει τι κάνω και σε τι αν χρειάζομαι βοήθεια ήταν ο Βαγγέλης ο παπάς πρώτον. Ο παράσχος ο Αγανικόλας που μου στείλνε SMS. Χρειάζεσαι βοήθεια δήμαρχε. Δεύτερον. Και ο Χρήστος ο Ποτόλιας ο οποίος ρώτησε την Μαρία τη Φραντζεσκάκη τι γίνεται με τα σχολεία, πώς πάει η κατάσταση και αν χρειάζεται βοήθεια. Αυτή ήταν μια πολύ δυσκολή κατάσταση, στην οποία χρειάζομαι τη βοήθεια ολονών. Όχι μόνο εδώ μέσα και έξω από εδώ. Γι' αυτό και μόλις περάσει η κακοκαιρία θα κάνουμε μια συγκέντρωση να δούμε τι πήγε καλά, πού πήγαμε καλά, πού δεν πήγαμε καλά, πώς μπορούμε να πάμε καλύτερα και ποιοι μπορούν να βοηθήσουν για να πάμε καλύτερα. Ξέχασα να ευχαριστήσω τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τα οποία με τον τρόπο του στο καθένα βοηθήσαν στην ενημέρωση των πολιτών για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο δύσκολο έργο μας. Σε αυτό το σημείο θα παρακαλέσω τον κ. Κλιτσιώτη να σας ενημερώσει για τις ενέργειες. Ελάτε σας παρακαλώ. Γιατί αν υποτίθεται ότι εγώ είμαι πολιτικός και δεν με πιστεύετε, πιστεύω ότι έναν υπηρεσιακό παράγοντα που το ζησα από μέσα το θέμα θα σας τα πει χωρίς πολλές θεωρητούρες και ρεβεράγκες. Όπως επίσης είναι παρόν ο κ. Μουμτζής ο οποίος θα σας ενημερώσει για τα δύο στο που γίνανε. Συμβούλιο δηλαδή για την πολιτική προστασία που έγινε και στην περιφέρεια, στην αντιπεριφέρεια και στο βήμο Καβάλας όπου εστιαστήκανε στα θέματα της χιονόκτωσης και του παγετού των πλημμυρών. Ξέχασα λέει ο φιλόσογος και έχει δίκιο την αστυνομική διεύθυνση η οποία βοήθησε με νύχια και με δόνια και με κάθε τρόπο. Την τροχέα που ξαφνικά ανακαλύψαμε, έχουμε τόση τροχέα. Όλοι στους δρόμους, όλοι βοήθησαν. Κύριε Κλιτσιώτη, σας παρακαλώ, πείτε μας με λίγα λόγια τι ακριβώς κάνα. Καλησπέρα σας καταρχάς. Πριν πούμε για τα γεγονότα... Δυνατά κύριε Κλιτσιώτη, σας παρακαλώ. Πριν πούμε για τα γεγονότα αυτού του χιονιά, ήθελα να αναφέρω ότι εδώ και 30 χρόνια παρόμοιος χιονιάς δεν υπήρξε. Εγώ θυμάμαι 30 χρόνια που είμαι υπάλληλος του Δήμου. Τη δεκαετία του 80 είχαμε παρόμοιο χιονιά και μάλιστα με χειρότερες θερμοκρασίες. Από κει και έπειτα, έναν άλλον χιονιά είχαμε επιθητίας του κυρίου Ερυφυλίδη. Όλοι οι υπόλοιποι χιονιάδες ήταν πτέσματα κοντά σε αυτόν τον χιονιά. Ήθελα να πω επίσης ότι όπως κάθε χρόνο είμασταν προετοιμασμένοι και είμαστε προετοιμασμένοι. Κάθε χρόνο γίνεται προμήθεια 200 τόνων αλατιού και συνήθως καταναλώνουμε τους 60-70 τόνους και αυτούς όχι σε περίπτωση χιονιά, σε περίπτωση παγετού. Λίγο είναι το αλάτι που καταναλώνουμε στη χιονιά, γιατί ήταν μιας μέρας, δύο ημερών και είναι χιονιάδες οι οποίες παλευόντουσαν πολύ εύκολα. Αυτή τη φορά είχαμε πάνω από 100 τόνους περσινό αλάτι, είχαμε και παραλαβεί 200 τόνων, 300 και τόνους, 350 κοντά τόνους. Πολύ γρήγορα γιατί ο χιονιάς ήταν έντονος και ένα άλλο που είχε αυτός ο χιονιάς ήταν ότι ήταν σε όλη την πόλη. Μέχρι τώρα παλεύαμε χιονιά, ο οποίος ήταν στις δυτικές συνοικίες. Σπάνια υπήρχε σε όλη την πόλη χιονιάς. Τώρα υπήρχε από το αμαξοστάσιο που είχαμε να παλέψουμε μέχρι τις δυτικές συνοικίες. Εγώ δέχτηκα τηλέφωνο μία και τέταρτο. Ήδη όμως, γιατί και από την προηγούμενη μέρα και το Σάββατο βράδυ, εγώ είχα βγάλει τα υδροφόρα οχήματα, προληπτικά και ρίξανε στις περιοχές Νοσοκομείο ΕΚΑΒ 25, από το Σάββατο είχε ξεκινήσει. Όταν δέχτηκα το τηλέφωνο, κατέβηκα στο γραφείο, τηλεφωνώντας στη διαδρομή, έπαιρνα υπαλλήλους, κατεβήκαμε. Οι αλατιέρες βγήκανε γύρω στις δύο και τέταρτο, αλλά πριν στην ενημέρωσή σας, Δημαρχέ, ήταν τέσσερις αλατιέρες και υπήρχαν άλλα οχτώ οχήματα, χειρονακτικά δουλεύαν αυτοί οι υπαλλήλοι. Και θέλω να ακούσετε αυτό για τους υπαλλήλους. Σαράντα οι υπαλλήλοι δουλεύαν εξάωρα μέσα σε αυτές τις θερμοκρασίες, τους διώχναμε στο σπίτι για τέσσερις ώρες και ερχόντουσαν οι επόμενοι να συνεχίσουν. Από την Κυριακή το βράδυ μέχρι το Σάββατο, αυτοί οι υπαλλήλοι ήταν 24 ώρες το 24ωρο. Επίσης θέλω να πω ότι πολύ το γνωρίζετε εδώ ότι η πόλη της Καβάλας κάποιοι κεντρικοί άξονες δεν είναι ευθύνη του Δήμου, παρ' όλα αυτά όμως για να βοηθήσουμε γιατί το φόρτο της περιφέρειας και αυτό είναι μεγάλο, όπως ο άξονας Καβάλας παλιού δεν είναι δικός μας. Όταν μπήκαμε με την αλατιέρα του ιδιώτη για να καθαρίσουμε το παλιό, υπήρχε σε όλη τη διαδρομή μισό μέτρο χιόνι. Ο δρόμος της Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού και αυτός δεν είναι ευθύνη δικιά μας, αλλά τη δουλεύα, δουλευόταν από τους δικούς μας υπαλλήλους. Οι εβδόμεις, η διαδρομή από νοσοκομείο ΕΚΑΒ, όλα αυτά δεν είναι ευθύνη του Δήμου και όμως δουλευόταν από μας. Στην πρώτη φάση δουλεύτηκαν οι κεντρικοί άξονες μαζί με νοσοκομείο ΕΚΑΒ Γυροκομεία. Η δεύτερη φάση είναι μπαίνουμε σε κεντρικούς άξονες των κοιτονιών και η τρίτη φάση είναι που μπαίνουμε στα στεναδάκια. Ας βρεθεί κάποιος και τον κύριο Λεκτώ να πει ότι σε αυτήν την οδός, σε αυτό το τελευταίο σοκάκι, στην Πέλις, ότι δεν έπεσε αλάτι. Δεν υπάρχει δρόμος μέσα στην πόλη που δεν έπεσε αλάτι. Λοιπόν, ωραία, ευχαριστούμε τον κύριο Πρωιστάνο. Δεν έχω προμηθευτεί ποτέ στο χαλί και δεν έχω χρησιμοποιήσει, δεν το γνωρίζω. Λοιπόν, οι αλατιέρες μας δεν είναι... οι αλατιέρες μας είναι παλιές. Δεν τις έχουμε λειτουργήσει ποτέ με σπαστοχαλί. Έχω ακούσει για χημικά, κύριε Καζανίδη, αλλά δεν το διακίνδυνευα να δείξω στους δρόμους της καγάλας. Λοιπόν, παρακαλώ, παρακαλώ, αρχίσαμε τώρα. Λοιπόν, παρακαλώ. Σίγουρα χρήζουν αλλαγής. Οι αλατιέρες είναι πλέον... έχουν φτάσει... Λοιπόν, εάν υπάρχει συγκεκριμένη ερώτηση προς τον κ. Κλειτσιώτη ή όποιον άλλον υπεύθυνο. Διαφορετικά προχωράμε... Ελάτε κ. Μουντζή, ελάτε σας, παρακαλώ. Για το σχεδιασμό, αν μας πείτε εσείς, για πώς γίνεται, τι γίνεται και όλα τα σχετικά που πότε γίνεται. Καλησπέρα κι από μένα. Καλή χρονιά σε όλους, με υγεία. Δεν χρειάζεται να τη χάσουμε για να την καλούμες και να ευχόμαστε. Να είναι μια καλή δημιουργική χρονιά με σύννεση και με θετική σκέψη. Και το λέω αυτό γιατί δυστυχώς εγώ ήμουνα από το σπίτι παρακολουθητής την δεύτερη περίοδο του χιονιά. Η πρώτη ήταν μιας μέρας στη παραμονή πρωτοχρονιάς που συνέβη και το ατύχημα, ας πούμε, σε μένα. Εγώ ξέρω ότι την προηγούμενη Δευτέρα ξύπνησα πολύ νωρίς στις τέσσερις και είδα από το παράθυρο ότι χιονίζει πάρα πολύ. Πρώτος που κάλεσα, για να δούμε την εθιμότητα, ήταν τον αντιδήμορος ο κ. Μπόνιας, ο οποίος μου είπε ο άνθρωπος ότι είναι εδώ και ώρες στο μαξοστάσιο. Να μην επαναλάβω, φυσικά, τέτοια πράγματα, γιατί έχουν αναφερθεί και είναι η απόλυτη πραγματικότητα. Πιλήν, αυτό που δεν αναφέρθηκε η κυρία δήμαρχη είναι ακριβώς, όπως θα είπατε, ότι είχαμε και έναν γκρέιντερ, επιπλέον, και το πολυμηχάνημα της Μ.Ε. Φιλίππον στην υπηρεσία μας, τα οποία επιχειρούσαν επίσης από πάρα πολύ νωρίς. Αυτό αξίζει να το επαναλάβουμε. Τα πολλά αίβια ανήκουν πραγματικά στους εργαζόμενους στην υπηρεσία εγκαθαριότητας, στους κυριστές, μηχανημάτων, στους εργάτες, οι οποίοι υπερέβαλαν αυτό. Τώρα, όσον αφορά το σχεδιασμό, απ' τη συγκυκλίωση της Γενικής Γραμματείας Πολικής Προστασίας, προβλέπεται πρώτα το συντονιστικό όργανο Πολικής Προστασίας, που συγκαλείται με ευθύνη του αντιπεριφερειάρχητη της Εκάσωτε Περιφερειακής Ενότητας. Συγκλήθηκε εδώ, εμπρόθεσμα, υπάρχουν κάποιες προθεσμίες. Οι Γενικές Κατευθυντήρειες Γραμμές. Ευθύνη του Δήμου είναι να συγκαλέσει το συντονιστικό τοπικό όργανο, στο οποίο πλέον υπάρχει εξειδίκευση για το τι θέματα πρέπει να αντιμετωπιστούν, να δούμε την αιτημότητα όλων των φορέων που συμμετέχουν, να δούμε τοπικά σημεία που πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα κτλ. Και να δούμε μπας πλήτως αυτό ακριβώς, την αιτημότητα όλων των συμμετεχόντων. Έγινε, νομίζω ότι αποδείχθηκε κιόλας. Όπως όλοι μας δήλωσαν αιτημότητα, νομίζω ότι αποδείχθηκε η αιτημότητα. Τα φαινόμενα, δυστυχώς, ήταν δυσκολότερα από ό,τι μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε, και νομίζω όχι μόνο εμείς, γιατί ίσως δεν αναφέρθηκε ότι μετά τον καθαρισμό και το αλάτισμα, μετά από πολύ χρόνο, είχαμε καινούργια χιονόστρωση. Δηλαδή, σε πολύ μικρό χρόνο, οπότε δικαιολογημένα μέρη ο κόσμος διαμαρτύρονταν ότι δεν έβλεπε την παρουσία του δήμου, δεν ήταν δυνατόν να έχει συνέχεια την παρουσία, αλλά υπήρχαν περιοδικές κινήσεις σε όλων των αρχημάτων που είχαμε στη διάθεσή μας. Δεν είναι πολλά, καθόλου πολλά δεν είναι, αλλά αυτά είχαμε, με αυτά κινήθηκε όλη η διαδικασία. Εγώ από το σπίτι και από το κρεβάτι του πόνου, με τις πρώτες μέρες ειδικά, είχα συνεχώς επικοινωνία με τους κυριστές και του πολυμηχανήματος και με τον κρέντερ και με τον αντιδήμαρχο, τον άνθρωπο, τον είχα ζαλίσει, αλλά ήθελα να έχω όσο γίνονταν άμεση επαφή με την όλη επικράτεια του δήμου. Και εκ το αποτελέσμα της, νομίζω ότι μπορεί να ακούγεται, ίσως για κάποιον που δεν είχε επαφή, νομίζω ότι πήγαμε θυρουμένον των αλλαγιών πολύ καλά. Και αυτό δεν είναι για να εμπλογούμε, ούτε δεν θέλω να μπω σε κάποιο είδους πολιτικό θέμα του δήμου, αλλά ήταν όλοι πραγματικά επί ποδός, για πάρα πολλές ώρες, όπως ανέφερε ο κ. Κλεισιώτης και εσείς αναφέρατε κ. Δήμαρχε, με αυτά είχαμε, με αυτά παλέψαμε, κάναμε το καλύτερο δυνατό. Και η προτεραιότητα είναι αυτή ακριβώς που είπατε, νοσοκομείο, ΕΚΑΒ, γυροκομία, καπί, βρεφική, παιδική σταθμή, όλοι οι χώροι που μπορούν, που εξυπηρετούν κοινό, και παράλληλα με τους καθαρισμούς των αξώνων, αυτό που ίσως δεν αναφέρθηκε και είναι σημαντικό, επειδή το γραφείο στο γκαράζ δεχόταν στεχώς τηλέφωνα για διάφορα θέματα, είναι ότι εξυπηρετούσαμε και πάρα πολλά περιστατικά και για αιμοκαθάρισης και για ανθρώπους που είχαν σοβαρότερα θέματα υγείας και έπρεπε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο. Αυτά, συγγενικής γερομείς. Αν θέλετε κάτι ειδικότερο… Ευχαριστούμε τον κ. Προστάμενο. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Ότι επί της ουσίας, δόξα το Θεό, ούτε θανάτους είχαμε, ούτε πολύ σοβαρά περιστατικά. Αν εξαιρέσουμε το δικό σας το κάταγμα και κατάγματα, όντως, από όλα, από συντοπίτες μας, για τα οποία μας ενημέρωσε ο κ. Τριενταφυλίδης, δόξα το Θεό, τίποτα άλλο το φοβερό δεν είχαμε, όπως γίνονται σε γειτονικά μέρη να πεθαίνουν άνθρωποι από το κρύο. Πρέπει να πω για τους δύο αστέγους που η κ. Πρασάπο τους ανέλαβε άψογα, όπως πάντα, συνεργάστηκε και με το νοσοκομείο και με την αστυνομία και με την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου και θεωρώ ότι ο τρόπος που ενήργησε ήταν εξαιρετικός, πάντα σε συνεργασία με τους φορείς που σας είπα. Ποιος έχει να ρωτήσει κάτι συγκεκριμένο? Ερωτήσεις, παρακαλώ, και τοποθετήσεις. Παρακαλώ, κύριε Παπαδόπουλε. Καταρχήν, για θυμίστε μου, ποιος είναι ο ρόλος σας, ο δήμαρχος Πούπη, κύριε Δήμαρχη, ποιος είναι ο ρόλος του... Είναι προεστάμενος της πολιτικής προστασίας του Δήμου Καβάλη. Ωραία. Ήθελα να ρωτήσω, είπατε προηγουμένως, εκ παραδρομή του λόγου σας, ότι την Δευτέρα τα ξημερώματα, είναι την πρώτη Δευτέρα, έτσι, που άρχισε... Συγκωθήκατε νωρίς στις τέσσερις η ώρα που αρχίσατε να επικοινωνείτε με τον αντιδήμαρχο. Και εις το συντονισή της πολιτικής προστασίας, αν ξυπνούσατε αργότερα, δηλαδή, τι θα γινότανε. Αλλά, πέρα από αυτό, θέλω να πω εδώ μέσα... Εδώ μέσα, θέλω να πω το εξής. Εδώ μέσα, καλά είναι τώρα, ό,τι ρόλο και να έχουμε, καλά είναι να λέμε... Κύριε Παπαδόπουλο, παρακαλώ, θα κάνετε ερώτηση. Παρακαλώ, τώρα, μισό λεπτό, παρακαλώ. Τώρα προσβάλλεται τώρα έναν υπηρεσιακό παράγοντα στα ίσια. Δηλαδή, δεν γίνεται αυτό το πράγμα. Θα καταλήξω, πρόεδρε. Κάντε μια ερώτηση, δεν κάνουμε ανάκριση εδώ. Δεν κάνουμε ανάκριση. Ρωτάμε για να πληροφορηθούμε λεπτομέρειες, παρακαλώ. Παρακαλώ, κύριε Μομπτζή, παρακαλώ, παρακαλώ. Ευχαριστώ που καλεί, όχι που το θέτει έτσι ο κ. Παπαδόπουλος, γιατί είναι ευκαιρία να διευκρινιστεί. Με το που πέφτει το πρώτο χιόνι, από την τροχέα καλούν κατευθείαν στο κινητό υπάλλειο του τμήματος καθαριότητας, η οποία είναι εξοδοτημένη να αρχίζει να καλεί τα συνεργεία. Δεν ήταν αρμοδιώτα δικιά μου, ήταν η κυρία ευθυμιάδου, λοιπόν, η οποία... Τώρα το διευκρινίζετε. Ναι, ναι, συγγνώμη, γι' αυτό σας λέω... Καλά κάνατε, κε Τρομή. Ιδοποιήθηκε, ειδοποιήσαμε το κόντο και έγινε όλη τη διαδικασία όπως έπρεπε. Ρωτώ και είναι το εξής, εμείς γνωρίζαμε και ο δήμος Καβάλας και όλοι μας, καταρχήν αυτό δεν είναι θέμα για να μου επιτίθεστε και να κάνουμε πολιτική. Πρέπει εδώ να καταλάβουμε όλοι ότι είναι ανάγκη να βοηθήσουμε γιατί ο δήμος... Σας παρακαλώ τώρα, ναι, παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ. Ναι, όχι τοποθετήσεις, θα... Ρωτώ το εξής. Παρακαλώ. Σε εσείς συγκεκριμένες ερωτήσεις που έχω γιατί σημείωσε από αυτά που λέγανε οι κύριοι. Έτσι. Πρώτον, υπήρχε καμία επιφυλακή και από ποιους ανθρώπους, γιατί γνώριζε ο δήμος Καβάλας ότι εδώ και πάρα πολύ καιρό, πριν δηλαδή αρκετές μέρες, ότι έρχεται μια... υπάρχουν έντονα και ειρικά φαινόμενα. Θέλω να γνωρίζω ποιοι ήταν σε επιφυλακή, ονομαστικά να ξέρω και ποιες υπηρεσίες. Πότε προβλέπει ο σχεδιασμός την προμήθεια υλικών και εργαλείων. Προβλέπει ο σχεδιασμός εμπλοκή φορέων και εθελοντών για τις γειτονιές και με ποιο συντονιστεί. Σας κάνω συγκεκριμένες ερωτήσεις. Θα τα απαντήσω εγώ. Ωραία, ωραία. Τι προβλέπει για την προστασία των δημοτικών σχολείων, κτιρίων, σχετικά με τη θέρμαση και με το νερό. Τι εργαλεία επικοινωνίας προβλέπει ο σχεδιασμός, κυρία δήμαρχη, αφού απαντάτε εσείς. Όχι, ο κ. Μουντζίστας σας απαντήσει. Ωραία, ωραία. Τι εργαλεία επικοινωνίας προβλέπει το κινητό του κ. Μπόνια και του κ. Ξανθόπουλου. Σε αυτό θα σας απαντήσω. Πόσες γραμμές επικοινωνίας υπάρχουν. Θέλω επίσης να ρωτήσω ποιο ήταν το επιτελείο που έπαιρνε τις πληροφορίες, από ποιους τις έπαιρνε τις πληροφορίες και ποιο ήταν το επιτελείο, από ποιους αποτελείται και έπαιρνε τις τελικές αποφάσεις. Μισό λεπτό τώρα για να μην, γιατί έχουμε παρανοήσει κάποια πράγματα. Εδώ, όχι, όχι, όχι. Παρακαλώ, εδώ ούτε εξεταστική επιτροπή είναι της βουλής ούτε καθενός άλλος οργάνω, ούτε απολογείται κανένας εδώ σε κάποιον εισαγγελέα ή σε κάποιον άλλον. Λοιπόν, παρακαλώ, αυτές οι ερωτήσεις, αυτές οι ερωτήσεις δεν είναι της στιγμής. Παρακαλώ, όχι, όχι, σας παρακαλώ κ. Παπαδόπουλε. Είμαι εκλεγμένος από μια μερίδα... Είστε, αλλά δεν είστε ο γενικός εισαγγελέας. Σας παρακαλώ πολύ λοιπόν. Εμένα να με αγνούσετε. Εδώ το ρόλο του εισαγγελέα δεν θα το παίξει κανένας. Και δεν θα το επιτρέψω να παίξει κανείς το ρόλο του εισαγγελέα. Παρακαλώ, παρακαλώ, όχι, αυτές δεν είναι ερωτήσεις. Αυτές είναι ανάκριση πρώτου, δευτέρου και τρίτου βαθμού μαζί. Σας παρακαλώ, εδώ δεν απολογείται κανένας. Ό,τι θέλετε εγγράφως, αν θέλετε να πληροφορηθείτε θα σας απαντηθεί. Όχι, θα φάμε δύο ώρες εδώ για να κάνουμε εξεταστική επιτροπή. Παρακαλώ πολύ, όχι, όχι, όχι. Να έχω ερωτήσεις. Όχι, δεν έχετε ερωτήσεις. Δεν είναι ερωτήσεις αυτές. Αυτές δεν είναι ερωτήσεις. Σας παρακαλώ πολύ λοιπόν. Έχω προσωπώ εδώ. Ναι κύριε Ουσιμήτσι, παρακαλώ. Και ο κύριος Μαυρίδης ζήτησε το λόγο. Ένα διαδικαστικό κύριε Πρόεδρο, διαδικαστικό ζήτησε ο... Οι όποιες ερωτήσεις να απευθύνονται πως στους πολιτές, εισαγωικά προησταμένους και όχι στους υπαλλήλους. Οι άνθρωποι ήρθαν εδώ πέρα... Για να μας ενημερώνουν. Μας ενημερώνουν, αλλά η ευθύνη είναι, θα μου επιτρέπετε, όποια ευθύνη, όπως την φαντάζει το κ.Π. Παπαδόπλος, σ' αυτούς, δεν θα παίρνε απαντήσεις από τον υπάλληλο αλίμονο. Θα κάνουμε τη δουλειά μας και τα ακούμε και όλα στο τέλος. Έχετε δίκιο κ. Μαυρίδη. Αν με επιτρέπετε κ. Μαυρίδη. Πρόεδρε. Παρακαλώ. Συμβαίνει κάτι πρωτοφανές εδώ. Ήτανε πρωτοφανής η κακοκαιρία, αλλά συμβαίνει και εδώ κάτι πρωτοφανές. Ότι έρχονται οι υπηρεσιακοί παράγοντες, στην ουσία να ξεπλύνουνε τα λάθη που γίναν από τη διοίκηση. Τώρα αυτό είναι επί της διαδικασίας, τώρα... Όχι, όχι. Δηλαδή τώρα κάνετε συναγωνισμό ποιος θα προσβάλει τους υπαλλήλους του Δήμου. Σας παρακαλώ πολύ τώρα. Θέλω λοιπόν... Όχι, δεν είναι έτσι. Θέλω λοιπόν... Όχι, κοιτάξτε κ. Μομτζή. Σας παρακαλώ τώρα. Ότι στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το χιονιά βγάλατε τον όμο σας. Με όλο τον σεβασμό και την αγάπη που τρέχω προς το πρόσωπό σας και προς όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες, ξέρουμε ότι στις 31 Δημιουργού δεν γινόταν προετοιμασία για το χιονιά. Πήγατε... Δεν είπε αυτό κ. Σιμιτλή. Πήγατε... Είπε ότι παρόλο που είχε το πρόβλημα, ο άνθρωπος βοήθησε όσο μπορούσε. Το είπε η δήμαρχος. Είπε. Το είπε η δήμαρχος. Στις 31 του μηνός, το είπε. Δεν υπήρχε πρώτος χιονιάς. Υπήρχε ένα σπαγετό στις κορυφές. Υπήρχε στις κορυφές. Παρακαλώ, παρακαλώ, χιονιάς στα Facebook και στα αυτά δεν υπάρχει. Παρακαλώ, επί της διαδικασίας. Ήρθαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες, τους ακούσαμε, τους υπολιπτόμαστε. Δεν υπάρχει καμία αφιβολία γι' αυτό. Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να κατηγορήσουμε οποιοδήποτε υπηρεσιακό παράγοντα, ιδίως γι' αυτό που συνέβη την τελευταία εβδομάδα. Και θα παρακαλούσα, λοιπόν, ο ρόλος τους να τελειώσει εδώ. Τελείω. Μας ενημέρωσαν. Ήταν πάρα πολύ σημαντικά και ενημερωτικά αυτά που υπόθηκαν. Από εδώ και πέρα, όμως, θα σας παρακαλέσω, ας αποχωρήσουν. Οι ερωτήσεις σας γίνουν προς εσάς. Εσείς πρέπει να απαντήσετε, όχι οι υπηρεσιακοί παράγοντες. Υπάρχουν κάποια τεχνικά θέματα τώρα. Ο κ. Καζανίδης είπε για Χαλίκη. Το ρε Δήμαρχος το απαντήσει για τον Χαλίκη. Ή εσείς. Είναι οι υπηρεσιακοί παράγοντες να πούνε κάτι. Μπορεί να απαντήσει ο Φιλιππίδης. Τι να κάνουμε τώρα. Ξέρει. Βου αντέδρασε. Ο Φιλιππίδης για Τσιμέντα. Ξέρει, δεν ξέρει για Χαλίκη. Ξέρει, ξέρει. Παρακαλώ. Εγώ αυτή την παράκληση κάνω. Ας μην απευθυνόμαστε επομένως στους υπηρεσιακούς παράγοντες. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Δεύτερο, δύο χήματα. Δε μη αγχωρέσετε και μη συγχυζήσετε. Δεν πειράζει το να μη μου απαντάτε σε όλα. Δεν πειράζει. Δύο χήματα που υπάρχουν μέσα είναι οχιήματα τα οποία είναι δωρεά από την Νιρεβέργη. Νομίζω την πανδρεφοποίηση που έχουμε κάνει. Αυτά εδώ μπορούν να γίνουν μετατροπές και να γίνουν για ένα διάστημα εκπιονιστικά. Δηλαδή να μπουν μαχαίρια και αλατιέρα και να δουλέψουν για να υποστηρίξουν την κακοκαιρία ή τη θεομηνία ή οτιδήποτε. Μπορούν να βοηθήσουν. Έγινε κάποια μετατροπή. Και πού βρίσκονται αυτά. Τι δουλειά κάνουν. Το ένα όχιμα εργαζόταν όλες αυτές τις μέρες σαν υδροφόρα. Και σήμερα ακόμη στον πρωινό το χιονιά ήταν στην περιοχή του νοσοκομείου και συγκεκριμένα επειδή δεν μπορούσε να ανέβει το βιτεοφόρο του δήμου αυτό το όνομα που λέμε ανέβαινε και έκανε τη διαδρομή του Φιλοξένια. Το άλλο δεν χρησιμοποιήθηκε. Τέλει μετατροπές. Κάποιος άλλος. Κύριε Ποτόλια παρακαλώ. Το πρώτο που θα ήθελα να σας πω είναι να με κάνει να διαψευστώ. Θα είναι μια συνεδρίαση τρικημιόδης. Γι' αυτό κρατήστε τις διαδικασίες. Θέλω να ρωτήσω λοιπόν αν υπάρχει μια διαδικασία Καταγραφής τυχών ζημιών που προκύψανε τόσο στην πόλη όσο και στα χουριά. Λοιπόν το ρώτησα σήμερα αγαπητέ κύριε Ποτόλια είναι θέμα του ΕΛΓΑ και θα πρέπει οι αγρότες ότι μιλάτε για τους αγρότες και τους ξέχασα ότι οι αγρότες λοιπόν πρέπει να το καταγράψουν στον ΕΛΓΑ. Όμως ξέχασα μεταξύ των υπολοίμων να σας πω ότι από την πρώτη μέρα, από την πρώτη μέρα μπορεί να ήτανε κλειστή η μισή δρόμη στην Καβάλα αλλά το πρώτο πρεμέλι μας ήταν να ανοίξουμε τους δρόμους για την παλιά Καβάλα για τα μαντριά για να πάνε φαγητό και νερό στα ζώα. Κάνω λάθος κύριε Μπόνια. Λοιπόν είναι θέμα ΕΛΓΑ οι αποζημιώσεις δεν είναι δικό μας. Μέσα στην πόλη ζημιές διάφορου τύπου. Δεν είναι θέμα αποζημιώσεις. Όχι. Τι εννοώ. Παράδειγμα θα έχουμε μία όταν φύγουν τα χιόνια μεγάλη επιβάρεση στους δρόμους από το χρήσωμο και από τα λάτια. Πάρα πολύ. Λοιπόν τι θα γίνει αυτή η κατάσταση. Και τι να κάνουμε. Αυτό γίνεται κάθε φορά που πέφτει αλάτι στην πόλη και μάλιστα και σε τέτοιες ποσότητες αλλά εμείς ετοιμαζόμαστε και θα δείτε παρακάτω θα πλύνουμε την πόλη. Συνήθως την πλένει και ο Θεός βέβαια και ξεπλένει και όλα τα χιόνια αλλά είμαστε ετοιμαζόμαστε για να πλύνουμε την πόλη μόλις τελειώσει το θέμα του χιονιά για να έχουμε τις λιγότερες δυνατές βλάβες από τα λάτια στα πλακάκια στην άσφαλτο και στα αυτοκίνητά μας. Λοιπόν κ. Σουπετρόπουλος παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε δεν θέλω να ρωτήσω απολύτως τίποτε ούτε τους αρμοδίους αντιδημάργους ούτε βεβαίως τους υπηρεσιακούς παράγοντες τους οποίους οφείλουμε να απαντήσουμε να συγχαρούμε, να συγχαρητούμε για αυτά τα οποία προσέφεραν στην τοπική κοινωνία. Ωστόσο με βάση τις ερωτήσεις του κ. Παπαδόπουλου θέλω και εγώ να του απευθύνω τρεις ερωτήσεις. Αν μου επιτρέπει. Σε ποιον, στον κ. Παπαδόπουλο? Βεβαίως. Ή εμάρτων κ. Πετροπούλος. Βεβαίως. Όχι, όχι, όχι. Θέλω να απευθύνω τρεις ερωτήσεις και εγώ στον κ. Παπαδόπουλο, γιατί αντιτράτε. Τώρα δεν είναι όχι, είμαστε εκτός διαδικασίας. Εάν θέλετε κ. Πρόεδρε, σεύω με την άποψή σας. Όχι. Τι θέλετε να ρωτήσετε τον κ. Παπαδόπουλο, δηλαδή τώρα σε ποιο μπαρ ήταν ή σε ποιο καφέ πήνε καφέ, τι να του ρωτήσετε ρε πρόεδρε. Το τι θέλω να του ρωτήσω αγαπητέ κ. Παπαδόπουλο. Τι θέλω να καθόταν και έγραφε στα Facebook, που, τι θέλετε να του ρωτήσετε, αυτά. Όχι, τέτοια να μην του τα ρωτήσετε. Δεν θα πέσω στο ίδιο επίπεδο κ. Πρόεδρε, συγχωρείτε. Εντάξει κ. Παπαδόπουλο. Αλλά αν χρειαστεί θα είμαστε εδώ να ρωτήσουμε αυτά που θέλουμε. Ο κ. Φιλόσογλου, ο κ. Φιλόσογλου, παρακαλώ. Ψάχνω και κομπάρσους όμως, υπάρχουν αρκετοί. Μια ερώτηση στο κ. Κλεισιώτη, γιατί ήταν συνέχεια στο κέντρο εκεί επιχειρήσεων και καλό είναι να διευκρινιστεί για να ξέρουμε και τι ακριβώς συμβαίνει. Εγώ το ξέρω προφανώς, αλλά θέλω να το ρωτήσω να ακουστεί και εδώ. Προφανώς έγινε και ένας κατεγισμός τηλεφωνημάτων. Υπάρχουν τηλέφωνα τα οποία ήτανε κατά εκατοντάδες και ρωτούσαν εάν θα ανοίξουν τον δρόμο στην Α ή στη Β γειτονιά προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα να προμηθευτούν πετρέλαιο οι συνδημότες μας πρώτον εάν υπήρχαν και σε τι μέγεθος και δεύτερον εάν υπήρχαν τηλέφωνα με τα οποία ζητούσαν τη συνδρομή του δήμου για να μεταβούν σε νοσοκομείο, αν ήταν αρκετά και μόλις τους γνωστοποιούταν από την υπηρεσία του δήμου ότι θα απαιτηθεί και έγγραφο από τον γιατρό για να δικαιολογηθεί η μετάβαση αμέσως ακυρώνονταν αυτή η παραγγελία εντός σαγωγικών. Διευκρινίστε το λίγο και αυτό κύριε Κλιτσιώτη για να ξέρουμε και πόσα τέτοια τηλέφωνα υπήρχαν. Δεν ήθελα να αναφερθώ σε αυτά τα τηλέφωνα αλλά είχαμε άπειρα τέτοιου είδους τηλεφωνήματα και συγκεκριμένα τηλεφωνήματα ασθένειας. Όταν τους λέγαμε πείτε μας στην οδό να έρθουμε με όχημα του δήμου να σας μεταφέρουμε, μας κλείνανε το τηλέφωνο. Το ίδιο γινόταν και με κάψιμα. Ότι ελάτε καθαρίστε μας περιμένουμε παραγγελία να μας φέρουν κάψιμα. Όλα αυτά τα χρησιμοποιούσε ο πολίτης και δικαιολογημένα γιατί ήθελε να ανοίξει ο δρόμος. Δεν το κρίνω εγώ αυτό. Αλλά είχαμε τέτοιου είδους τηλέφωνα προφασιζόταν είτε κάψιμα είτε ασθένεια για να πάμε στο τελευταίο σοκάκι να καθαρίσουμε. Εντάξει ευχαριστούμε πολύ. Πάμε στα προ ημερησίας διατάξεως. 14.10. Να τα μετακινήσετε για ένα λεπτό τα αυτοκίνητα. Μετακινήσετε για ένα λεπτό να φύγουν και να τα ξαναβάλετε πάλι. Ναι κύριε Μπονια παρακαλώ. Ερώτηση θέλετε να κάνετε κι εσείς. Να απαντήσεις τα είπε και του κ. Παπαδόπουλου. Να πω την καλησπέρα μου κι εγώ. Καλή χρονιά να έχουμε δύναμη και υγεία. Καταρχήν το λιγότερο που μπορώ να πω σε αυτά τα άτομα τους εργαζόμενους της καθαριότητας είναι λίγο ένα ευχαριστώ. Το τι προσέφεραν αυτά τα παιδιά στην πόλη και στο δημότη του Δήμου Καβάλλας όποιος δεν το έζησε δεν μπορεί να καταλάβει. Με μίον 10 και μίον 12 και μίον 8 να είναι πάνω σε μια καρότσα και να ρίχνει αλάτι το να κριτικάρουμε είναι εύκολο. Μες στη ζέστα μας είτε με το τηλέφωνο είτε με τον υπολογιστή μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά. Το να είσαι πάνω σε μια καρότσα και να είσαι αναγκασμένος με κίνδυνο να γλιστρεις στο αυτοκίνητο. Να πέσεις και κόφτια η ώρα να μη μας συμβεί ποτέ δεν είναι εύκολο κύριε Πρόεδρε. Να πω ένα μεγάλο μεγάλο μεγάλο μεγάλο ευχαριστώ σε αυτούς τους ανθρώπους και χαίρομαι πάρα πολύ που βλέπουμε μεταξύ τους. Είμαι περήφανος γι' αυτά τα παιδιά και όποιος δεν το έχει ζήσει δεν μπορεί να το καταλάβει. Όσο και τον κ. Παπαδόπουλη που λέει για επιφυλακή. Επιτού του άτομα για επιφυλακή δεν έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε. Υπήρχαν όμως και το βραδινό το πλήρωμα περισυλλογής και ακόμα πιο αργά το πλήρωμα του αυτοκίνητου που αδιάζει τους βεθυζόμενους. Αναπάσω άρα και στιγμή είχαμε πληροφόρηση. Μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε επιφυλακή. Αν και δεν ήταν επιτούτο για αυτή τη βραδιά, γιατί είναι κάθε βράδυ. Όσο για τις προμήθειες μας, η προμήθεια του αλατιού έγινε 10 μέρες, 15 μέρες πριν τα Χριστούγεννα. Δεν θυμάμαι. Αρχές Δικευριού. Άρα ήμασταν σε ετοιμότητα. Οι αλατιές μας ήταν από τον Εύριο. Όταν κάναμε το ΣΤΟ, οι αλατιές ήταν ήδη ελεγμένες. Τα φορτιγά μας είναι αυτά που είναι κάθε μέρα στον δρόμο. Μπορεί να παρουσιάσουν προβλήματα. Μπορεί να είναι σωστά. Αυτά που είναι πάντως ήταν. Δεν νομίζω να υπάρχει κάτι που να μην το κάναμε ή να μπορούσαμε να το κάνουμε και δεν το κάναμε. Εσείς, κύριε Μπόνια, το πρώτο βράδυ τι ώρα ήσασταν στο αμαξοστάσιο εδώ? Εγώ ήμουνα στο Φάλιρο μιάμιση ώρα, την ώρα που το ένα το βιτίο έφυγε για το νοσοκομείο και το άλλο ξεκίνησα από το Φάλιρο να ρίχνει νερό. Κυριακή προς δευτερά ξεμερώματα. Μία και μισή το ώρα. Με μία ώρα ύπνο. Με μία ώρα ύπνο γιατί είχαμε πάγους την Κυριακή. Ευχαριστούμε, Αντιδήμαρχε. Κύριε Γανικώλα, παρακαλώ. Πρόεδρε, αυτό θέλω να βώσω μερικές διαβουτιστικές πληροφορές για τα συνεργεία του Δήμου, επειδή ξέρετε όλη τη βιβλιά μου είναι πολύ πρωινή και το κερικό φαινόμενο ξεκίνησε γύρω στη στιγμή που λέει, γύρω στις 3,5 ώρα κατεβαίνω στη βιβλιά. Αυτό που θέλω να πω για τα συνεργεία του Δήμου είναι ότι τους συνάντησα όλους καθοδών πηγαίνοντας προς την Ιθιόσκαλα. Και δεν ήταν χιονιάς, ήταν χιονοφύλα. Είναι μεγάλη διαφορά ενός κερικού φαινομένου που το λέμε χιονιά και ενός που το λέμε χιονοφύλα. Αυτό θέλω να πω. Όλοι οι άνθρωποι ήταν στον βρόμο. Τους είδα, σταμάτησα εκεί στο Φάλιρο που λέει ο Αντιδήμαρχος, τους ζήτησα να γυρίσουν πίσω στην Ερυφρού Σταυρού γιατί περισσότεροι από εκεί πέρα που πηγαίναμε για την Ιθιόσκαλα δεν μπορούσαμε να περάσουμε, γυρίσαν οι άνθρωποι, ξεκινήσαν πάλι να ρίχνουν αλάτια, αλλά ήταν και πολύ χαμηλές οι φερμοκρασίες. Τώρα με μίον 8 βαθμούς όταν ρίχνεις αλάτι σε χιονόπτους ισχυροί, σε χιονοφύλα ισχυροί, είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Εγώ πιστεύω Δήμαρχε, λίγο περισσότερο συντονισμό χρειάζονταν. Αυτό, θα τα πούμε στη σειρά. Να έχετε υπόψη ότι δήμαρχος, σας το λέω για να μην υπάρξει θέμα, επί τις τοποθετήσεις του καθενός, τα απαντάει επί τόπου εκείνη τη στιγμή. Και θα πάμε στον επόμενο μετά. Κύριε Σιμιτζή, παρακαλώ. Κυρίες συνάδελφοι, ακριβώς επειδή σέβομαι το γεγονός ότι πέρασε η ώρα, όπως πάντα βέβαια συμβαίνει σε αυτήν την αίθουσα, όταν είναι να συζητήσουμε σοβαρά θέματα πριν από τη ημερήσια διάθεξη, δεν θα κάνω καμία κριτική στο τι έγινε κατά τη διάρκεια όλης αυτής της κακοκαιρίας, της φθομινίας, της χιονοθείλας, όπως θέλετε τα πείτε τα. Συνεχίζω να κρατώ τη στάση που κράτησα μαζί με όλα τα άλλα μέλη της αντιπολίτευσης και πάρα πολύ χαίρομαι γι' αυτό. Δεν άκουσα κανένα σχόλιο επ' αυτό από την δήμαρχο. Κανένας μας δεν μίλησε στην τηλεόραση ή στα ραδιόφωνα, ασχώντας κριτική μετά, κατόπινε ορτίες. Κατόπινε ορτίες απ' τη δήμαρχα. Κατόπινε ορτίες. Εδώ είπαν ότι είχαμε και νεκρό, λέει, από το κρύο, κύριε Σιμιτζή. Τώρα τον κύριο τον Αποστώλη κάτω στο γήπεδο, στην τηλεόραση. Στη τηλεόραση μας είπαν ότι είχαμε και νεκρό στην Καβάλα και δεν το ξέραμε εμείς. Ε, καλά, εντάξει τώρα, μιλάω για την αντιπολίτευση. Δεν μιλώ για κανέναν άλλον. Παρακαλώ, συγνώμη. Παίρνω το λόγο. Δεν ξέρω, είπε κανείς από την αντιπολίτευση αυτό το πράγμα. Α, δεν ξέρω, με συγχωρείτε. Εκείνο το οποίο ξέρω εγώ είναι ότι πάνω στη φωτιά, είναι λίγο παραλογισμός να το λέμε αυτό, φωτιά μέσα στο κρύο και στα χιόνια, αλλά στη φωτιά, στη δράση, είναι κακό να μπλεκόμαστε στα πόδια της διοίκησης. Βεβαίως, εδώ έκανε ένα τέτοιο λάθος η διοίκηση, γιατί το είπατε και το επισημάνατε και εσείς, κύριε Δήμαρχε, ότι από τη δική σας ανθρωπιά και από τη θετική στάση προς τα προβλήματα των συμπολιτών μας, δεν κάνατε ορθολογική διαχείριση του αλατιού στην αρχή. Αυτό το είπατε την πέμπτη σε κάποιο ραδιοφωνικό σαθμό. Την επόμενη μέρα το αλλάξατε και είπατε ότι βεβαίως γινόταν ορθολογική διαχείριση, δύνατες στους συλλόγους, στέλνατε αλάτι εκεί που συνιστούσε η υπηρεσία και όχι εκεί που αποφασίζατε εσείς με την ανθρωπιά σας. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, εγώ πιστεύω ότι το τι έγινε το καταλάβατε κι εσείς καλύτερα από όλους, γιατί το ζήσατε, αποκτήσατε μια εμπειρία, εσείς όλη η διοίκηση, και είμαι βέβαιος ότι και ο κόσμος έχει καταλάβει το τι συνέβη και το μέγεθος της ευθύνης που αναλογίσουν καθένα και ποιος την ανέλαβε και ποιος δεν την ανέλαβε. Εγώ τρέχω μια ελπίδα ότι έχετε καταλάβει ορισμένα πράγματα, έχετε αντιληφθεί τη συνέβη, ποια ήταν οι παραλήψεις που χώλενε ένα σχεδιασμός όπου εφαρμόστηκε ο σχεδιασμός ή για ποιο λόγο δεν εφαρμόστηκε ο σχεδιασμός σε κάποια σημεία και στο μέλλον θα αποφευθούνε παρόμοιες καταστάσεις. Το εύχομαι να είστε έτοιμοι γιατί λένε ότι η κακοκαιρία θα εγκατασταθεί για τα καλά φέτος στην περιοχή μας. Ήδη για την Πέμπτη και την Παρασκευή ακούγεται πάλι από διάφορους μετεωρολόγους ότι θα έχουμε κύμα κακοκαιρίας. Άρα θεωρώ ότι αυτή τη φορά η διοίκηση θα είναι πιο καλά προετοιμασμένη. Κι εσείς, κυρία Δήμαρχε, τόσα χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο προχθές δηλώσατε ότι τώρα για πρώτη φορά αντιληφθήκατε γιατί πρέπει να στρώνουμε το αλάτι λέει το βράδυ. Γιατί είναι πιο εύκολο τέλος πάντων να απλώνετε το αλάτι το βράδυ και όχι το πρωί. Εγώ δεν περίμενα τέτοια έλλειψη εμπειρίας από τη δική σας την πλευρά και κατανόηση των πραγμάτων. Βεβαίως τέτοια ηλικρίνεια την περιμένω πάντοτε από σας γιατί είναι γεγονός ότι τα λέτε έξω καρδιά και χύμα και πραγματικά αυτό σας τιμά, αλλά πραγματικά όμως από την άλλη πλευρά εγώ έπεσα από τα σύννεφα και το ανάκουσα ότι τώρα καταλάβατε γιατί πρέπει να πέφτει το αλάτι το βράδυ. Ούτε πρέπει να κάνετε συγκρίσεις με το τι συνέβη 50 χρόνια πριν. Μη μας γυρνάτε πίσω 50 χρόνια, γυρνάτε και το δήμο έτσι 50 χρόνια σε μια εποχή που τα πράγματα ήταν πολύ πιο χειρότερα, πολύ πιο άσχημα, δεν υπήρχαν υποδομές οι ίδιες, ήταν διαφορετικά τα αυτοκίνητα, διαφορετικοί οι δρόμοι, διαφορετικοί οι άνθρωποι έτσι. Αυτό ακριβώς, το ότι έκλεισαν λοιπόν 15 μέρες τα σχολεία επί Γεωργίου Παπανδρέου δεν μας λέει τίποτα για το 1963. Σήμερα μη κλείσουνε 15 χρόνια και βλέπω ότι 15 μέρες και βλέπω ότι σήμερα υπήρξανε σχολεία τα οποία δεν λειτούργησαν και δεν λειτούργησαν όχι επειδή έπεσε ξαφνικά ένας γρήγορος χιονιάς, οι θερμοκρασίες σήμερα ήταν τέτοιες που το χιόνι έλειωνε αμέσως. Δεν ήσασταν προετοιμασμένοι, δεν καθαρίσατε τις αυλές στους σχολείων. Εγώ ενδεικτικά ζήτησα και πήρα κάποιες φωτογραφίες και εδώ έχω το 5ο Λύκειο, αγαπητοί συνάδελφοι, δείτε το. Δεν έχει καθαριστεί η αυλή του σχολείου. Δεν θα μιλήσω τώρα για τα νερά, είναι παγωμένα. Ναι, βεβαίως. Και το ίδιο συνέβη με τον Αμυγδαλεώνα, αγαπητοί, σημερινή εικόνα είναι. Είναι σημερινή εικόνα. Μου την κατέβασε μέλος του εκπαιδευτικού προσωπικού. Εγώ όταν πήγα σε πάρε. Και γι' αυτό τι σημαίνει ότι το χιόνι το σημερινό... Τι έγινε τώρα, παρακαλώ τώρα, τι συμβαίνει αυτός. Ορίστε, σημερινή φωτογραφία είναι. Σημερινή είναι. Κύριε Πρόεδρε, δηλαδή τα παιδιά σήμερα έπρεπε να παίζουν μπάλα ή σαβλές, δεν είχε δηλαδή το χώρο αυτό για να πάει τα παιδιά... Παρακαλώ, μην διακόψετε. Θα το αποθετηθεί, απαντήσει, δήμαρχος, παρακαλώ. Νομίζω ότι είμαι ήπιος, μιλώ σε πολύ χαμηλούς τόνους, δεν προσβάλλω κανένα και σας παρακαλώ να μην με διακόψει και κανένας. Εδώ έχω τον Αμυδά Λεώνα. Σημερινή φωτογραφία. Προσέξτε λιγάκι, το σημερινό χιόνι δεν είναι αυτό το χιόνι. Δεν είναι αυτό το χιόνι που σκεπάζει την αυλή σε βαθμό απογορευτικό. Το σημερινό χιόνι είναι το χιόνι που έλειωσε. Και θα σας πω και κάτι άλλο, δήμαρχέ μου. Δεν έπρεπε να ανέβετε στο Πέμπτο Λίκιο και να δώσετε εντολή εκεί επί τόπου να φύγουν τα παιδιά. Τώρα σας παρακαλώ, βεβαίως. Εγώ τουλάχιστον αυτό άκουσα από τα ραδιόφωνα. Κοιτάξτε, κοιτάξτε. Από τα ραδιόφωνα άκουσα. Δεν τελείωσε. Ναι, ναι, συνεχίστε, συνεχίστε. Μια που θελήσατε να με διακόψετε, κυρία δήμαρχε, εγώ θα σας παρακαλέσω, διαφυλάσσοντας το κύρο σου θεσμού πάνω απ' όλα, να μην τοποθετήσετε σε θέματα που δεν ξέρετε καλά ή που δεν έχετε συνενοηθεί προηγουμένως και δεν έχετε ακούσει πληροφόρηση και ενημέρωση από τους υπηρεσιακούς παράγοντες ή από συνεργάτες σας που ξέρουν τα θέματα καλά. Παράδειγμα. Δεν είναι δυνατόν τη μια μέρα να λέτε εγώ πούλησα το αλάτι, το ξεφορτώθηκα από την ανθρωπιά μου και την επόμενη μέρα να γυρνάτε και να λέτε ότι όχι τα πράγματα γίνανε ορθολογικά, δόθηκαν σε σωματεία και να έρχονται τα σωματεία και να το διαψεύδουνε αυτό. Μισό λεπτό. Δεν είναι δυνατό να λέτε ότι δέχομαι μονάχα κριτική του καναπέ. Δηλαδή οι καβαλιώτες καλώς ή κακώς έχουν μια άποψη. Κακώς έχω λέω, δηλαδή τα έχω ζήσει κι εγώ αυτά τα πράγματα. Και να μιλάμε άσχημα για τους συμπολίτες μας ότι μόνο κριτικοί του καναπέ ξέρουν να κάνουνε και δεν έχουνε να βοηθήσουνε, δεν έχουνε να καθαρίσουν, δεν έχουνε να μοιράσουνε αλάτι. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να τους το διαπαιδαγωγήσει η πολιτεία μέσα από την παιδεία και ο δήμος μέσα από το παράδειγμά του. Και εμείς όλοι οι ερεττοί μέσα από το παράδειγμά μας. Αυτά ήθελα να πω. Θέλω να κρατήσουμε όσο γίνονται τους τόνους χαμηλά. Πραγματικά, όπως είπα και πιο πριν, οι υπηρεσιακοί παράγοντες, οι υπάλληλοι του δήμου δηλαδή, με λίγα λόγια, δουλεύσανε υπερβαίνοντας τις δυνάμεις τους. Είναι συγκινητική η παρουσία τους πάντα, όχι μόνο τώρα, και τις προηγούμενες χρονιές και τις προηγούμενες θεομηνίες, είτε ήτανε βροχές ή οτιδήποτε άλλο, εξειρασίες. Πάντοτε οι υπάλληλοι της καθαριότητας του πρασίνου, αλλά και όλων των άλλων τιμήματων του δήμου, νομίζω, και το έλεγα πάντα, ότι δουλεύουν πολύ περισσότερο από κάθε άλλο δημόσιο υπάλληλο. Και δεν θα μπορούσαμε να συγκρίνουμε τους δημοσίους υπαλληλούς γενικά με αυτά που προσφέρουν ιδίως οι δημοτικοί υπάλληλοι. Αλλά τον τόνο τον δίνει η διοίκηση. Όπως είπα και αποχαιρετώντας τον προσφυλή μας φίλο τον Τάσο του Χατζιανστασίου, πρέπει να δίνουμε το παράδειγμα της διοίκησης δια του παραδείγματος. Ό,τι κάνουμε εμείς, να μην είμαστε στον καναπέ μας, αλλά να βγούμε έξω, να μιλήσουμε με τους δημότες, να τους δείξουμε... Να τους... Ναι, γυρνούσατε το βράδυ, πήγατε στη Δέπος και στον Άγιο Λουκά και καταλάβατε ότι τότε πρέπει να πέφτει το αλάτι. Δεν έπρεπε και αυτό να το πείτε. Μα και αυτό δεν έπρεπε να το πείτε. Έτσι, το είπατε όμως. Μισό λεπτό, μισό λεπτό. Κοιτάξτε, εγώ θέλω ένα καλύτερο σχεδιασμό, αυτό που είπα, κάνοντας εσείς μέσα με τους υπηρεσιακούς παράγοντες την αυτοκριτική για το τι συνέβη και τι δεν συνέβη, τι συνέβη λάθος, τι συνέβη καλό να το κρατήσουμε. Το είπε ήδη. Αυτό εδώ, έτσι, να το κάνετε για να είμαστε σίγουροι ότι την επόμενη φορά για θέματα που δεν μας υπερβαίνει η κακοκαιρία, εγώ το καταλαβαίνω, όλοι το καταλαβαίνουμε ότι από την τρίτη και μετά ιδίως, η κακοκαιρία υπερεύει τη δυνατότητας του δήμου. Αυτονόητο είναι αυτό, όλοι το καταλαβαίνουμε. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία γι' αυτό. Θα έπρεπε να έχουμε χίλιους υπαλλήλους, χίλια tanks, χίλια greater και χίλιους, χιλιάδες τόνους αλάτι για να σπρώξουμε, να μοιράσουμε στους δρόμους, να απλώσουμε στους δρόμους για να τους έχουμε στεγνούς. Μας βάζει ιδέα με τα tanks, δήμαρχε. Ναι, βεβαίως, όλα είναι απαραίτητα σήμερον ημέρα. Μας βάζει ιδέες τώρα. Αυτά είναι ολίγεις. Παρα πολύ σύντομα. Σας παρακαλώ. Απευθύνομαι και σ' όλους, όχι μόνο στον κ. Σιμητσή. Εγώ πρώτοι είπα ότι έχω κάνει και λάθη. Πρώτοι το είπα. Δεν παριστάν ούτε τον ξερόλα, δεν παριστάν ούτε την τέλεια. Είπα ότι σκοπεύουμε να κάνουμε αυτή τη βδομάδα κιόλας μία συγκέντρωση να δούμε πού πήγαμε καλά, πού δεν πήγαμε καλά, πώς μπορούμε να διορθωθούμε και στο κάτω κάτω της γραφής τι μηχανήματα πρέπει να παραγγείλουμε γιατί από όλα όσα δουλέψαμε και από αυτά που είχανε ιδιώτες είδαμε τι υπάρχει στην πιάτσα που θα μπορούσε να βοηθήσει το Δήμο Καβάλλας δεδομένου ότι όπως σας είπε ο κ. Κλιτσιώτης τα μηχανήματα και οι αλατιέρες του Δήμου είναι 20 ετίας. Σ' ό,τι αφορά τους συλλόγους και την ορθολογική χρήση του αλατιού η ορθολογική χρήση του αλατιού δεν έχει να κάνει με τους συλλόγους αγαπητές κ. Στιμητζή. Οι σύλλογοι και είναι προς τιμήν τους όχι όλοι ενδιαφέρθηκαν να βοηθήσουν τους συνδημότες αυτό που λέμε για την καλώς εννοούμενη έννοια του εθελοντισμού. Υπάρχει σύλλογος, ο σύλλογος των φωταμοδίων ο οποίος μόνοι τους οι άνθρωποι βρήκαν τον τρόπο πήγαν πήραν τα αλάτι δώσανε στους γείτονές τους να έχουν ανοίξουν την πόρτα τους και να έχουν ανοίξουν τον κήπο τους. Εκεί που υπήρχε πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη για αλάτι ήταν η Παναγία. Η Παναγία είναι μια πολύ ιδιαίτερη γειτονιά όπου και οι παρηδρόμοι της οι κύριοι είναι σχετικά σοκάκια. Πολλά τηλέφωνα λοιπόν από το σύλλογο έστειλα 30 σακουλάκια αλάτι δεν φτάσαν. Ξαναέστειλα αλάτι και είπα μετά αν μαθευτεί αυτό ότι έστειλα στην Παναγία οι υπόλοιποι σύλλογοι θα διαμαρτυρηθούν και θα έχουν δίκιο. Ας στείλω λοιπόν και στους υπόλοιπους συλλόγους της γειτονιάς που έχουνε ζόρει αυτή τη στιγμή που γνωρίζουν τη γειτονιά τους καλύτερα από τον καθένα που γνωρίζουν μέσα στη γειτονιά τους που πρέπει να δώσουν το αλάτι και με ορθολογική χρήση. Πριν από όλα απευθύνθηκα στη χωράφα η κυρία Τσαταλμπασίδου μια χαρά το πήρε. Στη Δέπος, στην Καλαμίτσα, στην Αγία Παρασκευή ο μεγάλος χαμός και μάλιστα από τηλεοράσεως και είναι ντροπή που το λέω έγινε για τον Άγιο Λουκά. Ο Άγιος Λουκάς είναι μια πάρα πολύ δύσκολη γειτονιά στο χιονιά και βέβαια δεν θα περιμένει κανένας ότι λύνω το πρόβλημα του Αγίου Λουκά με 10 τσουβαλάκια αλάτι. Με τίποτα. Μην τρελαθούμε. Τα έδωσα για να έχουν να δίνουν σε συνδημότες που δεν μπορούσαν να βγουν από το σπίτι τους. Τα σχολεία που δεν λειτούργησαν σήμερα. Ξεκινήσαν τα σχολεία να λειτουργούν. Έγινε αγώνας δρόμου για να προετοιμάσουμε τα σχολεία. Από την Πέμπτη είχαν δοκιμαστεί τα καλοριφέδια. Παρ' όλα αυτά σήμερα υπήρχαν σχολεία, δυο-τρία νομίζω, που δεν άναψαν τα καλοριφέδια. Πάλι έχουμε πρόβλημα εκεί. Ένα από αυτά το δημοτικό σχολείο, το πρώτο δημοτικός της Κρινίδας. Πριν αρχίσει να πέφτει λοιπόν το χιόνι, με πήρε τηλέφωνο ο κ. Κυριακίδης. Μου λέει έτσι και έτσι δήμαρχε, δεν θα βάλουμε τα παιδιά σε παγωμένο σχολείο. Ας πάνε στα σπίτια τους, αφτιάξουμε το καλοριφέρι πρώτα και μετά θα μπορούν. Από κει και έπειτα όμως, τις τελευταίες τρεις μέρες, η τεχνική υπηρεσία μαζί με την υπηρεσία καθαριότητος ασχολείται με το να δημιουργήσει διαδρόμους. Δεν μπορούσαμε να καθαρίσουμε τόσες αυλές, τόσων σχολείων. Διαδρόμους πρόσβασης. Σ' όλα τα σχολεία και στους παιδικούς σταθμούς. Και εννοείται και στη Δημοτική Ενότητα Φιλίππον. Όταν άρχισε να χιονίζει σήμερα το πρωί και είδα πόσο πυκνό ήταν το χιόνι, το πρώτο μέρος που κατευθύνθηκα, ευχαριστώ κυρία Δρακονάκη, λοιπόν, το πρώτο μέρος που κατευθύνθηκα ήταν ο Άγιος Σύλλας. Το δεύτερο το νοσοκομείο και το τρίτο το πέμπτο Λύκιο. Είναι αλήθεια ότι είναι το πιο προβληματικό Λύκιο σ' αυτές τις εποχές. Βρίσκεται σε ένα περιβάλλον υβηλιακό στην κυριολεξία, χιονισμένο τοπίο, πάρα πολύ όμορφα τα δέντρα. Πρέπει να σας πω ότι ανεβαίνοντας με το φιατάκι του Δήμου, παρακαλώ, ανεβαίνοντας συνάντησα την αλατιέρα του Δήμου που κατέβαινε. Η ώρα ήταν 9 το πρωί, ο δρόμος ήταν τζαμ. Οι μαθητές ήταν στο σχολείο, οι καθηγητές ήταν στο σχολείο. Καθόλου δεν πήρα επί τόπου την απόφαση. Έπρεπε να δω και να συζητήσω σε συνδυασμό με ποια άλλα Λύκια είχανε πρόβλημα, γιατί δεν βγάζω για ένα ένα Λύκιο, αγαπητέ κύριε Σιμητσή, ανακοινώσεις. Συνενοήθηκα με τον πρωτοβάθμενο λοιπόν της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο οποίος είχε τα μηνύματα από τους διευθυντές, ποια Λύκια είχαν πρόβλημα μετά από όλη αυτή τη χιονόπτωση, και η ανακοίνωση βγήκε η ώρα 11. Το μόνο που είχα εξασφαλίσει νωρίς το πρωί στις 8, για όσους φωνείς και για όσα παιδιά είχαν πρόβληματα στην πρόσβαση στους δρόμους, όχι στα σχολεία και στις αυλές, στους δρόμους. Για όσους γονείς εξασφάλισα ότι θα ήταν ελαστική σήμερα στο θέμα των απουσιών. Η ανακοίνωση βγήκε για σήμερα, αύριο δεν ξέρω, αύριο μπορεί όλα να είναι μια χαρά και οι μαθητές να πάνε στα σχολεία τους. Το καλύτερο σχεδιασμό, αγαπητέ κύριε Σιμητσή, έχουμε ευκαιρία να το κάνουμε. Πρέπει να σας πω ότι οι σχεδιασμοί της πολιτικής προστασίας, και διορθώστε με αν κάνω λάθος κύριε Μουμτζή, τα τελευταία χρόνια επικεντρωνόντουσαν στις πλημμύρες. Κάνω λάθος, είχαμε πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από τις πλημμύρες παρά από τους παγετούς και γι' αυτό είχαμε και μπόλικο παλιό αλάτι. Διότι εμείς στις αλατιέρες δεν μπαίνει αυτό το αλάτι, ήταν το αλάτι που στέλναμε στα χειροκίνητα στα τέσσερα επί τέσσερα και στα σακουλάκια στις γειτονιές. Έδωσα ή έπρεπε να αφήσω τους ανθρώπους κλειστούς, έχοντας ήδη εξασφαλίσει την παραγγελία του αλατιού. Σας είπε πριν ο κύριος Τσουρουκίδης, ότι τα φορτηγά μας στην Κομοτινή την τρίτη το πρωί ήταν πρώτα. Πρώτα στη σειρά για να μας φορτώσουν. Λοιπόν, ακούω πάρα πολύ καλά λόγια για το προσωπικό και είμαι πρώτη που βγήκα και το είπα όταν όλοι λέγαν διάφορα. Σκεφτείτε αυτούς τους ανθρώπους είπα. Και το είπα αυτό την τρίτη. Και πήγα, κάθε μέρα βρισκόμουν κάτω στο γκαράζ, κάθε μέρα, για να ενθαρρύνω αυτούς τους ανθρώπους. Και τα βράδια στις γειτονιές αγκαζέ με τον Κλιτσιώτη. Εγώ τέτοιο καναπέ ξέρω κύριε Σίτσι. Από την άλλη, ο καλύτερος σχεδιασμός απαιτείται και θα τον κάνουμε. Και θα βάλουμε μέσα σε αυτόν και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα πάντα. Και εθελοντές, παρόλο που η πολιτική προστασία λέει ότι προσοχή με τους εθελοντές, δεν δίνουμε στους μη διαπιστευμένους τέτοιες ευθύνες. Και γι' αυτό δουλέψαμε πάρα πολύ με τους διασώστες, με την πυροσβεστική και την αστυνομία και την τροχέα. Ναι, τώρα αν ξέχασα κάτι άλλο κύριε Σιμιτσί, εδώ είμαι θα σας πω και τα υπόλοιπα. Παρακαλώ κύριε Μπόνιαν, τι θέλετε, τι δεν λειτουργεί το μικρόφωνο. Κύριε Σιμιτσί, επειδή ασχολήθηκα πολύ με αυτά τα δυο σχολεία, αυτή η φωτογραφία όντως είναι σημερινή και το χιόνι είναι σημερινό. Εχθές του Πέμπτο Λύκειο παρουσία της κυρίας Τσεμπερλή, η αυλή είχε υπολήματα χιονίου. Και καθάρισμα με αυτιάρια κάναμε και αλάτια ρίξαμε μέσα. Η αυλή του Αμυγδαλαιώνα καθαρίστηκε με τζισιμπί, εχθές το μεσημέρι ήταν τελειωμένη. Σήμερα η ποσότητα του χιονίου που έριξε μας δείχνει οι φωτογραφίες. Όχι ότι δεν καθαρίστηκαν οι αυλές. Και όχι μόνο η αυλή και ο χώρος που γυρίζει το αστικό και ο χώρος που μπαίνουν τα αυτοκίνητα των καθηγητών καθαρίστηκαν όλα στον Πέμπτο Λύκειο. Εχθές παρουσία της κυρίας Τσεμπερλή, επαναλαμβάνω. Δεν μπορώ να δείξω τη φωτογραφία που έχω λάβει γιατί φαίνεται η ώρα που την έχω λάβει. Εάν σας δείξω τη φωτογραφία θα φαίνεται και ποιος είναι ο Αποστολές. Θα φανεί ο καταδότης. Δημαρχέ, δημαρχέ, εγώ δεν θέλω να μου πείτε ποιος είναι ο Αποστολός. Δεν με ενδιαφέρει, δεν με ενδιαφέρει. Αλλά είναι σημερινές οι φωτογραφίες. Εχθές η κατάσταση ήταν πολύ καλή. Είναι πολύ καλή. Ήταν καλοπροέρατος αυτός που την έστειλε τη φωτογραφία. Κυρία Φραντζεσκάκη, παρακαλώ. Λέω ότι είναι πρωινές οι φωτογραφίες. Έτυχε εχθές να είμαι μάρτυρας όσον λέει ο αντιδήμαρχος ο κύριος Μπόνιας διότι μου τηλεφώνησε και ανέβηκα και εγώ στον Πέμπτο Λύκειο εχθές και πραγματικά καθαρίστηκε και έπεσε και αλάτι μέσα στην αυλή και σήμερα οχτώ και τέταρτο το πρωί η κυρία Τσεμπερλή με πήρε τηλέφωνο και μου είπε Μαρία τι θα κάνει, επικοινώνησε και με τον κύριο Βαγιανά πρέπει να μιλήσουμε και με την κυρία Δήμαρχο. Και η κυρία Δήμαρχος είπε ότι θα μιλήσουμε και περιμένουν λίγο τα παιδιά και θα κλείσει. Η φωτογραφία είναι σημερινή. Όλο αυτό έγινε σήμερα το πρωί και όντως κλείσανε τα σχολεία. Είναι πολύ πρωινή και δεν μπορώ να σας το αποδείξω. Τώρα τι θα γίνει τώρα, θα ασχοληθούμε πολύ ώρα για τη φωτογραφία ακόμη. Σας παρακαλώ τώρα. Θέλω να πει ο κ. Σιμιτσί ότι δεν το καθαρίσαμε. Αυτό θέλει να πει κ. Πρόεδρε. Αυτό εννοεί ότι δεν το καθαρίσατε με το σχολείο. Έγινε αντιληπτό ότι καθαρίστηκε κ. Φαραντισκάκη. Πάμε παρακάτω. Δεν είναι δουλειά του καθηγητών όμως να ενημερώνει τους πολιτικούς. Είναι κακοίθια. Όταν πήγε η κυρία ή ο κύριος εκεί, 8 η ώρα, θα είδε ότι υπήρχαν υπολήματα χθες συνέχεια. Θα το είδε, φαίνονται αυτά τα πράγματα. Σήμερα το πρωί δεν πήγαν λεωφορία. Σήμερα το πρωί δεν πήγαν λεωφορία κ. Τσουρουκίδη. Μην επιμένετε για πράγματα που δεν ξέρετε. Η εμπίτρια στις 7.30 το πρωί είπε στο κύριο Βαγενά ότι είναι στο σχολείο και το σχολείο δεν έχει απολύτως κανένα πρόβλημα. Εντάξει, δημάρχη μισό λεπτό. Εγώ ξεκίνησα το πρωί να πάω 7.30 ώρα στις αίρες από Καβάλα ξεκίνησα και με το που έφτασα στον Άγιο Σύλλα και κατέβηκα μέχρι να κατεβώ στη Διασταύρωση κάτω, αναγκάστηκα να γυρίσω γιατί ο δρόμος έχει ασπρίσει με τιμία. Ένα κατέβασμα στον Άγιο Σύλλα από τις 7.30 το πρωί να πω. Σας παρακάλλω τώρα. Κύριε Παπαδόπουλε παρακαλώ έχετε λόγο. Πάντως πρόεδρε πρέπει να καταλάβουμε. Εδώ μην κάνετε επίθεση για να καλύβετε τα λάθη σας. Εσείς απολογήσετε, δεν απολογόμαστε εμείς. Αν δεν θέλετε να απολογηθείτε, μην απολογήσετε, πείτε το στον κόσμο, μην μας κάνετε επίθεση. Κύριε Παπαδόπουλε πρέπει να καταλάβουμε. Θα μπορέσω να μιλήσω κύριε πρόεδρε. Παρακαλώ, ναι, αλλά ξεκινήστε. Κύριε Τσουρουκίδη, παρακαλώ. Παρακαλώ, ναι, παρακαλώ. Εντάξει. Εσείς ήταν μαζί μας, εσείς δεν ήμαστε μαζί μας. Και εσείς είπατε προβολούσαμε, το καταλάβατε αυτό. Όχι, όχι, παρακαλώ, παρακαλώ. Που σας είδαμε έξω, θα πολεμάτε. Παρακαλώ, σας παρακαλώ. Σας παρακαλώ τώρα. Εσείς γιατί τώρα... Ότι έβγαλε ο Παπαδόπουλος τα θραντέρ με τις μηχανές, λοιπόν, λοιπόν, πού ήσασταν κύριε Τσουρουκίδη, πού ήσασταν... Παρακαλώ, παρακαλώ πολύ, παρακαλώ, σας παρακαλώ. Ούτε μία φορά δεν έκλεισε δρόμο... Καταρχήν, καταρχήν, δεν απευθύθηκε στον κύριε Σιμιτζή, παρακαλώ. Ελάτε να σας δείξω φωτογραφία. Παρακαλώ, παρακαλώ. Σε άλλο πλανήτη ζείτε, διότι είστε φαναδικός. Παρακαλώ πολύ, παρακαλώ, τι να κάνουμε. Σας παρακαλώ. Κύριε Παπαδόπουλο, παρακαλώ. Παρακαλώ, εσείς τώρα γιατί... Ε, όχι, κρατήσαμε χαμηλούς τόνους και επιτρέπετε τον κύριο Τσουρουκίδη να... Στον κύριο Παπαδόπουλο μιλάει τώρα, μη τώρα τραλώ. Στον κύριο Παπαδόπουλο μιλάει. Σας παρακαλώ. Κύριε Τσουρουκίδη, σας παρακαλώ πολύ. Κύριε Τσουρουκίδη, παρακαλώ. Παρακαλώ. Κύριε Παπαδόπουλο, παρακαλώ, ξεκινήστε. Σας ευχαριστώ, πρόεδρε. Κοιτάξτε να δείτε. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι εδώ μέσα, ότι η πολιτική προστασία δεν είναι ένα παιχνίδι συναγωνισμού-ανταγωνισμού μεταξύ μας. Αυτό πρέπει να το καταλάβετε. Γιατί, το λέω γιατί. Γιατί η πολιτική προστασία πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι η αντιμετώπιση κινδύνων φυσικών ή τεχνολογικών καταστροφών. Και τώρα αυτά, το να θέλετε εδώ μέσα να μας κάνετε επιθέσεις και να μας επιβάλλετε, νομίζω είναι λίγο περητό. Θέλω να τονίσω ότι, κύριε Δήμαρχε, είστε, είστε η πρόεδρος του ΣΤΟ, του συντηνοηστικού οργάνου, τοπικού οργάνου. Ναι ή όχι, κύριε Δήμαρχε. Είστε η πρόεδρος. Και θέλω να πω, κύριε Δήμαρχε, ότι εσείς έχετε όλη την ευθύνη, τώρα όση ώρα και να μιλάτε, όσο και θα θέλετε να πείτε, όσο και ωραία θέλετε να τα παρουσιάσετε, έχετε εσείς την πλήρη ευθύνη, κύριε Δήμαρχε, που πρέπει να συντονίσετε και να κάνετε ενέργειες, ώστε να υπάρχουν και να υπάρχει ένα σχεδιασμός για να υπάρχουν λιγότερες ή επιτυχής παρεμβάσεις και λιγότερες ή τουλάχιστον λιγότερες επιπτώσεις μετά από τέτοια ακραία και κυρικά φαινόμενα, κύριε Δήμαρχε. Και θέλω να σας πω ότι στα φαινόμενα καταστροφής υπάρχουν και συμπεριλαμβάνονται τρία στάδια, κύριε Δήμαρχε. Το πρώτο στάδιο είναι η πρόληψη, η προετοιμασία και αυτό εδώ γίνεται, κύριε Δήμαρχε, μέσα από το συντονιστικό όργανο. Όχι να παίρνετε τηλέφωνο, όπως λέει ο κύριος Σιμητζής, να παίρνετε τηλέφωνο κάθε μέρα και να κάνετε, αφθέρετε ό,τι θέλετε και να στέλνετε ό,τι θέλετε και όπου θέλετε. Δεν μπορείτε να μας πείσετε, κύριε Δήμαρχε. Καταρχήν θέλω να τονίσω σε αυτό ότι μόνο η υπογραφή που βάλατε στο σημείο της προμήθειας, των εξοπλισμών που χρειάζεστε, δείχνει από μόνο του, κύριε Δήμαρχε, ότι ήσασταν ανέτοιμοι, απροετοίμαστοι. Όταν αγοράσατε μέσα στο χιονιά φιάρια, γκασμάδες, εξοπλισμό, αυτό αομολογεί ότι ήσασταν απροετοίμαστοι. Πέρα από την προετοιμασία που είναι το πρώτο στάδιο και είναι πολύ σοβαρό, το δεύτερο στάδιο είναι η αντιμετώπιση. Εδώ αντιδήμαρχο είχατε που ήταν εργολάβος και είχαμε μεταφορές αλατιού και ούτε αλάτι είχατε. Η αντιμετώπιση, κύριε Δήμαρχε, χρειάζεται ένα σχέδιο, να ξέρει ο καθένας το ρόλο του. Μη ξαναμιλήσετε, σας παρακαλώ πολύ, τώρα είναι σοβαρό το θέμα και πρέπει να μιλήσουμε, να συνονιουθούμε. Αν με διακόπτετε... Τι αλάτι δεν είχαμε! Σοβαρολογής είπα 350 τόλους αλάτι! Ε, επικοινωνίστο! Κύριε Τσουρκίδη, κύριε Τσουρκίδη, παρακαλώ! Παρακαλώ, παρακαλώ! Θα απαντήσει η κυρία Δήμαρχος, μην... Θα απαντήσει! 8 φορές το είπε η κυρία Δήμαρχος! Ε, εντάξει! Τι να κάνουμε, 350 τόλους, έπρεπε να είναι 3,5 χιλιάδες τόλοι. Τι να κάνουμε! 375 τόλους! 8 φορές το είπα! Ε, παρακαλώ! Κύριε Τσουρκίδη, παρακαλώ! Θα απαντήσει η κυρία Δήμαρχος, μην ξαναδιακόπτετε! Συνεχίστε κύριε Παπαδόπουλο! Εμείς, εμείς δεν πήγαμε, δεν πηγαίναμε και δεν βγαίναμε σε κανένα κανάλι, δεν βγαίναμε στα ράδια και προσπαθούσαμε κι εμείς από μεριά μας, γιατί με είδε ο Αντιδήμαρχος, παρόλο που το δικαιολογώ πάνω έτσι στο εκπαραδρομής, είπε ότι... που ήσουν, ερώτησε που ήμουν, ήμουν εδώ, με είδε και ο Αντιδήμαρχος, με τα πόδια μου στα χιούνια κυκλοφορούσα και όπου μπορούσα να πάω. Ήμουν εδώ και έκανα και ανακοίνωση μέσα στο χιουνιά και εκείνο τον έκανα την ανακοίνωση γιατί εγώ μίλησα και είπα και έδωσα, με προτάσεις μίλησα προς τον κόσμο για να μπορέσω κι εγώ όπου μπορώ να συμβάλω. Δεύτερο αυτό που συμπεριλαμβάνει για να ολκληρώνω, πρώτο είναι η προετοιμασία, δεύτερο είναι η αντιμετώπιση. Η αντιμετώπιση για να μπορέσουμε να δούμε και να φτιάξουμε ή να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τα κερικά φαινόμενα ή οποιαδήποτε ακραία φαινόμενα να μας παρουσιάζουν. Και αυτό χρειάζεται ένα σχεδιασμό που δυστυχώς ή ευτυχώς μετά από αυτή την εξέλιξη και από αυτά που έχουν γίνει, δεν υπήρχε, κύριε Δήμαρχε, οι αντιμετωπίσεις. Αυτό στο όμως ολόκληρος. Σας έκανα ρωτήσεις... Ο κύριος προφανώς... Αλλά δεν μ' απαντήσατε. Ο κοραϊκής δεν το ήξερα ότι υπάρχει, σας έκανε μάθημα, πάρα πολύ καλά, καλώς, τάς, καλώς είναι, αλλά δεν ήξερα ότι υπάρχει αυτό εδώ. Ολόκληρος τόμος. Λοιπόν, εντάξει, εντάξει, θα απαντήσουμε. Κύριε Δήμαρχε, θέλω να σας πω ποιοι ήταν το επιτελείο, ποιοι πέραν τις πληροφορίες, που τις μετέδιδαν και ποιος αποφάσισε. Κύριε Δήμαρχε, μόνοι σας είπατε εσείς τι κάνατε όλη την εβδομάδα, μη μου λέτε τώρα εδώ μέσα τι υπάρχει. Ρώτησα προηγουμένως και δεν απάντησε κανένας της εορτής μας, δεν θέλετε να απαντήσετε, τέλος πάντων. Και το τρίτο, το πιο σοβαρό, πέρα από την πρόεδρηση αντιμετώπιση, είναι η αποκατάσταση. Και δεν μπορώ να ακούω εδώ μέσα τώρα λόγια, αλλά θα φέρω δύο παραδείγματα. Η αποκατάσταση, ήρθα η μέρα 5 με τα πόδια στο Δημαρχείο και ανέβηκα στο κάτω το διπλανό το κτήριο, το κίτρινο, και ανέβηκα εδώ από μπροστά την πέμπτη, η μέρα 5 προχθές, η πέμπτη που πέρασε, η τέταρτη μέρα του χιονιά. Τα σκαλάκια, δεν μπορούσε να ανέβει άνθρωπος, είχε χιόνια και η πόρτα ήταν κλειδωμένη. Στο κίτρινο κτίριο της τεχνικής υφερισίας, η μέρα 5, σας το λέω χαρακτηριστικά. Εγώ δυστυχώς δεν έβγαλα φωτογραφία, την τράπηκα, αλλά τώρα με προκαλείτε να πω πράγματα για να αποδείξω ότι δεν υπήρχε καμιά προετοιμασία, κανένα σχεδιασμός γιατί αυτά προβλέπουν κάποια πράγματα. Θα σας φέρω κι άλλο παράδειγμα. Τέσσερις μέρες, ξενοδοχιακή μονάδα από τις μεγαλύτερες της πόλης μας, ήταν απογλυσμένη, υπήρχε πρόσβαση. Έρχονταν τουριστικά λεωφορεία και φεύγανε και δεν υπήρχαν κρατήσεις, οι κρατήσεις που υπήρχαν δεν μπορούσαν να μπουν μέσα στο ξενοδοχείο. Όχι, είχαν μόνο απογλυσμό τέσσερις μέρες, μέχρι την πέμπτη. Τέσσερις μέρες, μιλώ, είχαν απογλυσμό, δεν είχαν και νερό. Δηλαδή, από τη μία, την ίδια στιγμή συμμετέχουμε σε εκθέσεις, βάζουμε στα Facebook ότι όλα είναι καλά με τον τουρισμό, την δύθεν προβολή και προώθηση που κάνουμε για την καβάλα μας, και από την άλλη, διώχνουμε τον κόσμο, γιατί πρέπει να καταλάβετε εδώ μέσα ότι τα ξενοδοχεία είναι υποδομές φιλοξενίας. Μπορεί να έχει ανθρώπους μέσα άστεγους. Δεν είναι μόνο οι τουρίστες και οι επισκέπτες, κύριε Δήμαρχε. Αλλά τώρα, τώρα τι σας λέω τώρα, τι σας λέω. Τώρα, θέλω να σας πω το εξής, ότι η προετοιμασία σας ήταν ανεπαρκής. Δυστυχώς, τα γεγονότα δείχνουν ότι δεν υπήρχε προετοιμασία. Δεύτερον, εκείνο που θέλω να σας πω, είναι ότι δεν υπήρχε κανένας σχεδιασμός, και το λέω αυτό γιατί δεν είδα να γίνουν κοινωνίοι, να μπορέσουν, γιατί όπως μαρτυράτε και μόνοι σας, δεν είναι δυνατόν ένα αυτοκίνητο 1200 χιλιόμετρα να τα καλύψει, δεν είναι δυνατόν 50 άνθρωποι από την υπηρεσία να αντιμετωπίσουν 70.000 κατοίκους. Μόνοι σας θα είπατε τι προβλήματα είχατε και δεν προβλέψατε τίποτα. Για αυτό λέω ότι δεν υπήρχε κανένα σχεδιασμός. Που είναι η συλλογή, που είναι οι τοπικές επιχειρήσεις, που είναι οι επαγγελματίες. Καλέσατε τους αγρότες να βοηθήσουν στον ορεινό όγκο, στο πρώην Δήμο Φιλίππον, να έχουν ένα σχεδιασμό και να ξέρουν τι να κάνουν. Υπήρχαν άνθρωποι που είχαν ρόλο συγκεκριμένο, υπήρχαν άνθρωποι που είχαν συγκεκριμένα καθήκοντα, υπήρχαν άνθρωποι που ήξεραν σε ποιον άνθρωπο θα αναφερθούν και θα περάσουν μια πληροφορία. Πείτε μου αν υπήρχαν όλα αυτά. Ένα λεπτό κύριε Παπαδόπουλε ακόμη. Όχι κυρία δήμαρχος που σας είπε, ένα λεπτό μπορεί να του κάνει 30 δευτερόμερτρα να σταματήσω. Όχι, όχι. Δεν πειράζει πρόεδρε επειδή είστε πολύ καλός κύριος, θέλω μια μικρή παράδοση να έχω να λεκουρώσω για να μπορέσω να βοηθήσω και εγώ που δίνετε ευκαιρία. Συντομεύετε, σας δίνω λίγο περισσότερο χρόνο γιατί σας διακόψανε μία διαφορές. Πολλές φορές. 5 λεπτά με διακόψανε. Λοιπόν, συνεχίστε. Παρακαλώ, παρακαλώ. Δεύτερο δεν υπήρχε σχέδιο και τρίτο θέλω να πω κύριε Πρόεδρε, ότι πρέπει να υπάρχει κυρία δήμαρχη να έχετε ψυχραιμία. Εσείς, ο καλός ο καπετάνιος φαίνεται στις φουρτούνες, κύριε Δημαρχή. Δεν έχετε δικαίωμα σε ανθρώπους που 2-3 μέρες δεν είχαν νερό ή δεν είχαν θέρμαση να διαμαρτύρονται και εσείς να τους επιτίθεστε ή να τους μαλώνετε. Αυτό που κάνετε είναι απερίγραπτο. Πρέπει να έχετε ψυχραιμία. Ψυχραιμία, κύριε Πρόεδρε. Τώρα, θέλω να πω και το εξής. Θα πω ένα πράγμα μόνο. Δύο μαλών. Από τη μία βγάλατε την περασμένη πέμπτη ένα χαλαρό δελτίο τύπου να ενημερώσετε τους πολίτες, αλλά δεν είχε μια καλή ανάλυση ή με ένα δελτίο τύπου πώς θα ενημερωθούν. Αλλά από την άλλη, κύριε Δήμαρχη, αυτά που λέγατε ας πούμε να αφήσετε την βρύση ανοιχτή ή το νερό σας, από την άλλη εσείς σε δικά σας κτίρια, δικά μας δηλαδή κτίρια, κύριε Δήμαρχη, δεν είδα να κάνετε καμιά πρόληψη. Δεν είδα, κύριε Δήμαρχη, αυτά που λέγατε για τους πολίτες για τα σπίτια τους να τα κάνετε για τη δημοτική περιουσία. Μαθαίνω και ακούω τι γίνεται στη δημοτική αγορά, τι γίνεται στη δημοτική αστυνομία. Δηλαδή υπάρχουν προβλήματα. Εσείς κάνατε πρόληψη. Αυτά που ακούω είναι να μην τα χαρακτηρίσω. Και εκείνο το δεύτερο που θέλω να πω είναι πολύ σημαντικό. Είναι ότι, κύριε Δήμαρχη, η κακή διαχείριση μιας κρίσης προκαλεί και οικονομικά προβλήματα. Και αυτή την οικονομική ζημία που προκαλείται, την προκαλέσατε εσείς, κύριε Δήμαρχη. Γιατί? Γιατί, κύριε Δήμαρχη, έμεινε μια πόλη δίπλα στη θάλασσα, ένας δήμος δίπλα στη θάλασσα, έχει παραλήσει. Και αυτό είναι επικίνδυνο, επικίνδυνο γιατί ο κόσμος περιμένει από τον δήμο να τον βοηθήσει. Αν παραλήσει ένας δήμος, νιώθει μεγαλύτερη ανασφάλεια, κύριε Δήμαρχη, ο δημότης. Και το άλλο που θέλω να πω, η οικονομική ζημία, όταν επαγγελματίες δε δουλεύουν, εργαζόμενοι δε δουλεύουν, οι αστικατζίδες οι επαγγελματίες δε δουλεύουν, τα ταξί όχι όλα δε δουλεύουν. Αυτό προκαλεί ζημία, γιατί υποχρεώσεις του κόσμου συνεχίζονται να υπάρχουν, αλλά δεν υπήρχε ούτε με οροκάματον τη δουλειά, κύριε Δήμαρχε, από την κακή διαχείριση που κάνατε σε αυτά τα έκταχτα κυριαρχικά φαινόμενα, γιατί το γνωρίζατε από πολύ πιο νωρίς. Και το άλλο που θέλω να πω σαν παράδειγμα, δεν είναι δυνατό κύριε Δήμαρχε να βλέπω, γιατί σας είχα καταγγείλει για το πάρτι που κάνατε με τους πρόσφυγες, δυστυχώς συνεχίζετε κύριε Δήμαρχε, το είδα στη διάβοια, όλα αυτά που κάνετε και γράφετε. Και θα πω μόνο ένα παράδειγμα, ακούστε τώρα ένα παράδειγμα κύριε Δήμαρχε, αγορά υδρομέτρου 35 ευρώ, αγορά υδρομέτρου γιατί βάσατε κύριε Δήμαρχε τώρα έτσι, fast track διαδικασία και όταν το υδρομέτρο το πηγαίνει να το περάσει δαιιακ στον πολίτη, το χρεώνει τον πολίτη 18 ευρώ. Όχι λέω το πάρτι, λέω γιατί είναι ψηφιακό, είναι ψηφιακό κύριε. 35 ευρώ αγοράζετε, αφήστε πρόεδρε του, 35 ευρώ αγοράσατε τώρα μες στην κρίση και 18 χρεώνεται τον πολίτη. Αυτό είναι τιμή αγοράς, αυτό που βλέπετε είναι απολογισμός ή προϋπολογισμός. Εδώ κύριε Δήμαρχε στην οικονομική υπηρεσία πέρασε κύριε Δήμαρχε, μη μου λέτε τώρα μένα τέτοια λόγια. Λοιπόν εντάξει θα απαντήσει ο κύριος Κυριαθόπουλος. Είναι ψηφιακά αυτά τα κυριαθόπουλια. Α ο κύριος Καλανταρίδης. Καλαμπίσκο τον έστει ένας-ένας. Να κλείσω όμως. Τι 5 έρχονται και ακούμε πάλι ακραιακαιρικά φαινόμενα, ίσως κάποιες στιγμές, ίσως μια μέρα, ίσως δύο μέρες. Θέλω να ξέρω κύριε Δήμαρχε, δεν έπρεπε αυτό το συντονιστικό όργανο που είστε και πρόεδρος να το έχετε συγκαλήσει ήδη να κάνετε μια σύσκεψη. Σήμερα το πρωί όλοι μαζί είμαστε. Και ο Διοικητής Πρεσβεστικής. Δεν αφορά εμένα αυτό. Είναι το περιφερειακό συνδυασμό. Σχεδιασμό. Μπλέκεστε τότε με άλλες θέσεις. Εντάξει, κύριε Δήμαρχε, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, μόνο μια κουβέντα θα πω. Σε όλο αυτό το μάθημα σολφές που ακούσαμε τον κ. Παπαδόπουλο, που μας έκανε εδώ πέρα, μια κουβέντα θα πω. Ότι η γειτονιά μου καθαρίστηκε τελευταία. Ότι το Δημαρχείο και οι δημοτικές υπηρεσίες καθαρίστηκαν οι τελευταίες. Ότι όποιος είχε τη χαρά και την τιμή να κάθεται δίπλα στον Πόνια ακόμη κλεισμένος είναι. Γιατί αν τα κάναμε ανάποδα τα πράγματα, θα έλεγε η κοινωνία κοίταξε, το σπίτι τους το κάναμε πρώτο. Τελευταία από όλους οι δημοτικές υπηρεσίες. Τελευταία από όλους το σπίτι της Δημάρχου και του σπίτι του Πόνια. Τώρα, σε ό,τι αφορά ότι μάλλον σε ανθρώπους, δεν έχω μαλώσει με κανέναν άνθρωπο, εκτός όταν έχασα όντως την ψυχρεμία μου, γιατί έστειλα δέκα σακουλάκια και τα άκουσα να γίνονται τρία και δεν θα ξαναμιλήσω γι' αυτά. Τελεία. Τα οικονομικά, κύριε Καλανταρίδη, σας ακούμε. Και επειδή δεν είμαι μόνο με τα οικονομικά και ξέρω επίσης και για την προετοιμασία, να πω και λίγο για την προετοιμασία, έτσι. Όσο κι αν δεν θέλετε να το καταλάβετε, γιατί έτσι γουστάρετε, θα μου επιτρέψετε να χρησιμοποιήσω αυτήν την έκφραση. Η προετοιμασία υπήρξε και αποδεικνύεται από παντού. Και όσον αφορά τις συνεδριές των αρμοδίων οργάνων και όσον αφορά τις προμήθειες οι οποίες είχαν γίνει εγκαίρως, ασχέτως ξαναλέω αν εσείς δεν θέλετε να το καταλάβετε και κοφεύετε σε όσα εδώ σας εξηγούν τόσο η ερετή που είναι υπεύθυνη και προίσταται των υπηρεσιών αλλά επίσης και οι υπηρεσιακοί παράγοντες, παρά τα αυτά εξακολουθείτε εσείς να μας λέτε το ίδιο λογίδριο. Για άλλη μία φορά κυλάται στο βούρκο του λαϊκισμού και επιμένεται. Ένα αυτό. Δεύτερον, όσον αφορά ότι δεν είχαμε τον κατάλληλο εξοπλισμό και τώρα τρέχουμε να τον αγοράσουμε, η απόδειξη ότι τον είχαμε ήταν το πώς δουλεύαν τα συνεργεία όλη αυτήν την περίοδο. Που και φτιάργια είχαν και εγκασμάδες είχαν και αλυσίδες είχαν και τα πάντα. Ωραία. Απλώς με την ευκαιρία της κήρυξης του δήμου μας σε έκτακτη ανάγκη δίνεται η δυνατότητα να γίνει προμήθεια εξοπλισμού που πιθανόν διαμπιστώθηκε ότι όντως μας έλειπαν κάποια πράγματα ή ότι δεν ήταν αρκετά ή ότι βλέπουμε ότι πιθανόντατα θα χρειαστούν, έτσι ή διότι υπήρξαν φθορές και παρελέγοντας. Και επίσης, και πάλι δεν θέλετε να καταλάβετε και σας το έχουμε εξηγήσει πάρα πολλές φορές ότι όταν βλέπετε μια ψήφιση πείχη τέτοιου είδους προμηθειών πρόκειται πάντα για προϋπολογισμούς και τι σημαίνει αυτό ότι θα αγοράσουμε λέει εδώ πέντε αντιπαγωτικά, πώς τα λέει, προφανώς αυτά αναφέρεστε υδρόμετρα αντιπαγωτικά αν τα χρειαστούμε, γιατί αυτό το οποίο βλέπετε εδώ έχει να κάνει με τις βλάβες οι οποίες παρουσιάστηκαν σε σχολεία, δημοτικά κτίρια, γυμναστήρια κτλ. Υπάρχουν καθημερινά βλάβες οι οποίες παρουσιάζονται χθες προχθές, την Παρασκευή, το Σάββατο, την Κυριακή, σήμερα το πρωί, άρα κάνουμε εδώ έναν προϋπολογισμό του τι πιθανόντατα να χρειαστούμε, έτσι. Και αυτό που βλέπουμε εδώ, και όπως συμβαίνει πάντα σε έναν προϋπολογισμό, είναι το ταβάνι της προμήθειας. Τι σημαίνει αυτό, ότι δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε τα 35 ευρώ για ένα αντιπαγωτικό υδρόμετρο. Μπορεί να κοστίσει 18, όπως είπατε εσείς, που τόσο το προμηθεύεται, για παράδειγμα, ιδέα, όταν αγοράζει 300 ρολόγια. Και ο δήμος λέει ότι θα πάρω εγώ 5, αν χρειαστώ. Ωραία, εντάξει. Έτσι βγαίνουν λοιπόν αυτά τα οικονομικά τα οποία βλέπετε εδώ, έτσι. Και δεν ξέρω αν ξέχασα κάτι άλλο. Αν ξέχασα κάτι άλλο, να του απαντήσω και αυτό. Ευχαριστώ. Λοιπόν, εντάξει. Ο κ. Παπάς έχει το λόγο. Κύριε Πρόεδρε, εγώ θα τοποθεθώ εντελώς διαφορετικά από τους δύο προηγούμενους συνάδελφους μου στην αντιπολίτευση. Και θέλω να κάνω μια γενική παρατήρηση ότι εδώ δεν μιλάμε πολιτικά. Έπρεπε να μιλάμε πολιτικά και να αφήσουμε αυτούς που είναι υπερσιακοί παράγοντες να εφαρμόσουν τις αποφάσεις τις οποίες εμείς παίρνουμε. Μάλιστα μιλάμε και υποκριτικά. Και αυτό με ενοχλεί πάρα πολύ. Αν θέλετε να σας δώσω ένα παράδειγμα, έτσι, για να γίνω κατανοητός. Ας πούμε ότι δεν γινότανε αυτή η κακογερία. Ξεχάστε τη για λίγο. Και ας πάμε στις εκλογές του 19. Και δύο Μαρχόδες βγαίνει ένας από εμάς τους τρεις, τέσσερις πόσοι είμαστε φιλοδοξούμες και ο Ποτόλιας πέντε. Και βγαίνει ένας, να μην πω ότι βγαίνει ο Παπαδόπουλος. Βγαίνει ένας από τους πέντε από εμάς. Για λάτε να είμαστε ρεαλιστές τώρα. Την πρώτη δουλειά που θα κάνουμε, εφόσον δεν έχουμε δει χιονιά εδώ και και πενήντα χρόνια, θα πούμε εδώ ρε Κλιτσιόντιε, θα πάρω και ένα δεύτερο να σε αντικαταστήσω και πενήντα αυτούς και ανεδεχόμενη κακογερία, θα πάρω τριάντα τρακτέρ και άλλα τριάντα χιονιστικά μηχανήματα. Δηλαδή ποιος το σκέφτηκε αυτό και αφού είναι αυτό πρόληψη, γιατί δεν το έκανα ο κ. Σιμπιτζής. Δηλαδή τα κατρέστρεψε η τσανάκα τα χιονιστικά μηχανήματα του Σιμπιτζή. Όχι. Ας κάνουμε μια παραδοχή. Η χώρα μας και η πόλη μας δεν είναι τέτοια που να αντιμετωπίζει φαινόμενα που αντιμετωπίσαμε την προηγούμενη βδομάδα. Εγώ θα πω ότι έχει δίκιο ο κ. Σιμπιτζής ότι κάπου η δήμαρχος με τις δηλώσεις της δεν έβαζε τα πράγματα στη θέση της, είτε μάλλον εντωκόσμο είτε και δημιούργησε στην αρχή έναν έτσι εκνευρισμό. Αλλά αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς και να μην είχαμε όλοι τους καλούς τους καβαλιώτες, θα πούμε κ. Σιμπιτζή, αγαπητέ Κωστή που σε σέβομαι και σε πολλή πληροφορία, ότι και στην ομώνια ο καταστηματάρχης δεν καθάρισε τρία τετραγωνικά στο πεζοδρόμιο ούτε την πέμπτη μέρα που πήγε ο Παπαδόπουλος στο Δημαρχείο στην Εθνική Περσία. Άρα λοιπόν, όλοι μας λίγος πολύ αντιμετωπίσαμε ένα φαινόμενο το οποίο δεν μπορούσαμε να το διαχειριστούμε. Ας το βάλουμε τώρα στην ατσέτα ότι από εδώ και πέρα θα έχουμε κακοκαιρίες. Τι θα πρέπει να κάνουμε, άκουσα τον κύριο δεν τον ξέρω, πρώτη φορά τον και μιλά και πολύ ωραία και μου άρεσε. Θα πρέπει να κάνουμε ένα σχεδιασμό. Θα πρέπει λοιπόν να βάλουμε την παράμετρο κακοκαιρία μέσα στη ζωή μας που δεν την είχαμε ομολογουμένος κανένας μέχρι τις 31 του μήνα. Και μη λέτε κύριε Παπαδόπουλε παραμύθια, 31 του μήνα εγώ ανεβαίνω την 7η μέρα και κανείς δεν έκλεισε, δεν ήταν κλειστή. Όπως και ο Αποστόλης που σας άκουσα στο Σέντερ να λέτε ότι πέθανε επειδή αποκλείστηκε στο γήμενο και αυτό ήταν ψέμα. Αν θεωρείτε ότι αυτή είναι η υπεύθυνη αντιπολίτευση, σας λέω ότι είσαστε πολύ μακριά από την υπεύθυνη αντιπολίτευση. Και ερχόμαστε τώρα να πούμε τι έφταιξε. Νομίζω ότι είναι, αφού εξηχάσουμε, γιατί ακόμη έχουμε ενοχλήσεις που πρέπει ο δήμος εδώ να αντιμετωπίσει. Γιατί και σήμερα είχαμε χιορόπτωση, στους Φιλίππους έχει ακόμη το φαινόμενο, όταν δεν έχει μόνο την 5η, ακόμη δεν έχουμε ησυχάσει. Όταν πλέον θα εξηχάσουμε, θα πρέπει να βάλουμε στη ζωή μας και αυτό το ενδεχόμενο που δυστυχώς κανένας ήταν σοφός για να το έχει και κανένας δεν μπορούσε να είναι προνοητικός για να το βάλει. Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν, να κάτσουμε να κάνουμε σκεριασμό. Αυτό που το είπε εν μέρει δήμαρχος, την άκουσα που το είπε πότε όμως. Είπε όταν την πρώτη μέρα πήγαινε να το παλέψει όπως το πάλευε ο Κοστισσοσυμπιτσής σαν προηγούμενος δήμαρχος, θεωρώντας ότι είναι μια συνηθισμένη χιορόπτωση και εγώ είδα την πρώτη μέρα να κατεβαίνω από ένα επικίνδυνο σημείο που μένω επάνω στη Δεξάμενη. Είδα το να περνάνε, να ρίχνουν λάτι, να μπορώ να κατέβω, κατέβηκα πήγα στο Καχρινείο την πρώτη μέρα, μιλάω για τη δευτέρα. Τρίτη, τετάρτη και μετά δεν μπορούσα δυστυχώς. Ήταν έξω από τις δυνατότητες. Ήταν μια κατάσταση η οποία πρέπει να έχει προετοιμασία για ένα χιονιά δύσκολο, σημαίνει ότι τώρα πρέπει να βάλουμε και άλλες φάσεις και άλλα στάδια αντιμετώπισης. Ναι, να βάλουμε μέσα και την χιονωθή αλλά σε ένα ενδοχόμενο και να βάλει ο κύριος που προγραμματίζει εκεί ο υπερησιακός παράδοκτος να λέει υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπίσουμε εμείς ένα τέτοιο καιρικό φαινόμενο ξανά, δηλαδή με τους εργαζόμενους του Δήμου. Όχι. Θα πρέπει λοιπόν να βάλουμε μέσα τους εθελοντές, να βάλουμε τους διασώστες, να βάλουμε μηχανήματα τα οποία θα τα επιτάξουμε, θα μπορέσουμε να τα φέρουν και να τα κάνουμε ευέλικτα μηχανήματα αντιμετώπισης μιας ενός καιρικού φαινομένου που είναι δύσκολο που ξεπερνάει τα όρια μιας πρόχειρης αντιμετώπισης που την έχουμε αυτή τη στιγμή. Δεν την έχουμε. Άρα πρέπει να πάμε, όπως λέει ο Καλανταρίδας, να την προετοιμάσουμε. Να πάρουμε ποιονιστικά μηχανήματα σε καμία περίπτωση. Για να αντιμετωπίσουμε μετά από 30 χρόνια εμείς ένα τέτοιο καιρό, όχι. Άρα θα πρέπει να κάνουμε ευέλικτα πράγματα. Θα μπορούσαμε όμως να επιτάξουμε να νικιάσουμε 10 τραχτέρ, 15 τραχτέρ από το χωριό του Φίλιππα και να πούμε λάτε εδώ ρε παιδιά στο κεντρικό δρόμο του Φιλίππο, το Αλάτι δίπλα, φέρτε και τους διανομείς λιπάσματος εκεί πέρα μέσα να κάνουμε μια αντιμετώπιση. Έλα εσύ, συντονίζε εσύ σε αυτόν τον δρόμο με χάρτε, εσύ στο άλλο το δρόμο, εσύ στο άλλο, να μπορέσουμε να ανοίξουμε όσο δυνατόν περισσότερες μπορούμε. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε ένα ευέλικτο σχεδιασμό, ο οποίος μπορεί να έρθει μετά από 25-30 χρόνια. Μόνο γι' αυτό μπορεί ο Δήμος να σηκώσει το κόστος. Κόστος, όπως έχουν καμιά κυρία στο Σέντερ, να λέει εμείς στο Καναδά. Μα στο Καναδά, κυρία μου, στο Καναδά το χιόνι πάει τρία μέτρα. Τρία μέτρα. Στο Καναδά έχουν και πιονιστικά μηχανή που πεντάρει δεξιά, αριστερά κι ανοίγει ο δρόμος και ο δρόμος. Δεν βλέπεις έξω με τίποτα. Είναι Καναδάς. Αν γίνουμε Καναδάς, ίσως χρειαστεί και εμείς να πάρουμε τέτοια μηχανήματα. Αλλά στο Καναδά το φαινόμενο δεν είναι μία φορά στα 15 χρόνια. Είναι κάθε χρόνο και χειρότερα. Άρα λοιπόν, για να τελειώνω, ένα λεπτό, ένα λεπτό, για να τελειώνω. Πάμε λοιπόν, Πρόεδρε, ότι για να αντιμετωπίσουμε πρέπει να κάνουμε τη δεύτερη φάση ισχυρή πριν πάμε στην έκλακτη ανάγκη. Εκεί χωλένουμε. Γιατί χωλένουμε, φεστοείπα, ότι κανείς δεν είναι προφήτης να προφητεύσει ότι θα έρθει τέτοια κακογερία. Αυτό πρέπει να συγκρυάσουμε από εδώ και πέρα, ότι βάζουμε στην ατζέντα μας, αφού ήρθε, ότι μπορεί να έρθει του χρόνου ξανά. Αλλά πώς, παίρνοντας μηχανήματα, βάζοντας κόσμο, προσλαμβάνοντας κόσμο, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε άλλα πράγματα, τα οποία της καθημερινότητας και κάθε μέρα κρινιάζουμε και δεν μπορούμε να το κάνουμε. Άρα ας κλείσουμε αυτό. Ας έρθουμε όλοι στα συγκαλά μας και ας πούμε τι ακριβώς μπορούμε να κάνουμε. Μπορεί. Ο Μάκης έχει ένα δίκιο. Έχει ένα δίκιο εκεί με τον κόσμο, το είπε. Τώρα δεν είναι όμως και αντιμετώπιση του κ. Παπαδόματος που του λέει «Ο δήμαρκος το μάθημα δεν στο μάθει καλά». Εντάξει, το λέμε κάποια φορά, αλλά όχι συνέχεια. Γιατί και αυτός τοποθετείται, παίρνει και νομίζω ότι πρέπει να ζητήσει συγχρόνη για το θάνατο του Λάιξον που άκουσα να το λέει αυτός για τον Αποστόλη. Ήταν πολύ ακραία αυτή η τοποθέτηση. Φαντάσου τι δημιουργεί, τι εικόνα δημιουργεί, ότι δίθεν αφήσαμε έναν άνθρωπο απογλυσμένο μέσα στο στάδιο και πέθανε. Ευχαριστούμε τον κ. Παπά, κ. Φιλόσογλου, είπε αυτό. Δεν έχουμε κανένα λόγο να μην σκαλίξουμε το οτιδήποτε. Ο Συγχωρεμένος ήταν ο φροντιστής στο όκεπη σειρά δεκαετιών. Την Δευτέρα το πρωί, όπου δεν είχαμε κανένα σοβαρό πρόβλημα με τον κερό, πήγε για να κάνει τη δουλειά του. Έβαλε τα πλυντήρια του, έβαλε την καφετιέρα του να κάνει καφέ, λειτουργούσε η θέρμανση κανονικότατα, είχε ζέστη μια χαρά, ο άνθρωπος είχε πάρα πολλά σοβαρά παθολογικά προβλήματα, ταλαιπωρήθηκε πάρα πολύ τον τελευταίο καιρό και κάποια στιγμή πήγαν οι πάλιοι όπως πάνε κάθε φορά για να μιλήσουν μαζί του. Και διαπίστωσαν δυστυχώς ότι δεν ήταν σε ζωή, αμέσως ενημερώθηκε και η αστυνομία και γιατρός για να έρθει να δει τι γίνεται και όλα τα σχετικά. Αυτό που ακούστηκε λοιπόν κύριε Παπαδόπουλε, ότι αποκλείστηκε και δεν μπορούσε να πάει στο σπίτι του και γι' αυτό τον λόγο πέθανε, που το είπατε δημόσια σε τηλεόραση, παρακαλώ να το ανακαλέσετε, διότι προσβάλλεται την ύμη πρώτων ενός ανθρώπου, δεύτερων τους υπαλλήλους, οι οποίοι ήταν δίπλα του όλο αυτό το διάστημα και μέσως πλέον σαφώς προσβάλλεται και μια ιστορική ομάδα όπως το ΝΑΟΚ, σαν να λέτε δηλαδή ότι τον υποχρέωσε με αντίξοι σχερικές συνθήκες να πάει να βάλει πληντήρια. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θέλατε να το πείτε ακριβώς έτσι και γι' αυτό θα ήθελα σας παρακαλώ να το ανακαλέσετε. Καταχύν, εδώ μέσα γνωρίζουμε όλη τη συμβαίνει και εμένα μη μου πού μου κρύβεσαι το λιμπίσιο από το δάχτυλό σας. Ένα, δεύτερον, η απόρεια της κακής διαχείρισης και η μη πρόληψη από μέρημνα τέτοιων ανθρώπων, γιατί πολλοί άνθρωποι εδώ, δεν θα μιλήσω ειδικά για να μη προσβάλλω οικογένειες, πολλοί άνθρωποι μέσα στην κοινωνία είναι χωρίς σπίτια, χωρίς φαγητό. Πολλοί άνθρωποι είμαστε εδώ, κύριε Φιλόσοβλου. Και η μέρημνα, όταν δεν κάνουμε μέρημνα σε τέτοιους παγετούς και δεν έχουμε πρόληψη, δυστυχώς μπορεί να φέρει και τέτοιες αποτελέσματα. Τώρα, όλα τα άλλα αυτά που λέτε, ή αν έχουμε ένα πόρισμα από γιατρό, το ξέρω, και μπορεί να τα δείξετε και να μας τα πείτε, αλλά επειδή τον ζώο ήταν φίλος μου, ήταν κάθε μέρα μαζί μου και εγώ βοήθησα αυτόν τον άνθρωπο, γιατί ξέρω τα προβλήματα τα προσωπικά, μη μου λέτε εμένα στο Δημοτικό Συβούλιο να ανακαλέσω την αλήθεια. Όχι, κύριε Φιλόσοβλου, εγώ πάντα λέω την αλήθεια. Καλά, είναι απαράδεκτο αυτό που λέτε, κύριε Παπαδόπουλε. Είναι απαράδεκτο αυτό που λέτε. Σας παρακαλώ πολύ, αυτό είναι σπέκουλα τώρα. Είναι σπέκουλα αυτό, δεν θέλω να έχω τέτοια πράγματα εδώ πέρα μέσα. Σας παρακαλώ πολύ. Λοιπόν, αφήστε τώρα, εκτίθεστε, εκτίθεστε έτσι, παρακαλώ πολύ. Παρακαλώ. Λοιπόν, παρακαλώ πολύ. Ναι, ένα λεπτό κύριος Καλανταρίδης. Ναι, λίγο γι' αυτά που είπε ο κύριος Παπάς θα συμφωνήσω μαζί του. Και ήδη σήμερα το πρωί, κύριε Παπά, υπήρξε μια σύσκεψη σχετικά με, για παράδειγμα, εξοπλισμό του τύπου που είπατε, εξιωνιστικά ή οτιδήποτε άλλο, έτσι ώστε να δούμε για την επόμενη χρονιά πλέον, από τη στιγμή που βλέπουμε ότι πιθανότατα να παρουσιαστεί κατά το μέλλον τέτοια ανάγκη, ήδη έγινε μια πρώτη συζήτηση να το ξέρετε, για το τι ακριβώς θα μπορούσε να εξυπηρετήσει το Δήμο. Ένα αυτό και ένα δεύτερο, αυτό που αναφερθήκατε καταγροτικά μεγγανήματα, να ξέρετε ότι έγινε στη Δημοτική Ενόητα Φιλίππον, ζητήθηκε από κάποιους να βοηθήσουν, προσφέρθηκαν κάποιοι λίγοι και δικαίως, γιατί να σας πω ποιο είναι το πρόβλημα. Έχουμε επαφή την περιοχή και... να τελειώσω, να τελειώσω, να τελειώσω, θα τελειώσω και θα σας απαντήσω. Λοιπόν, δυστυχώς όμως επειδή κατά το παρελθόν αρκετοί αγρότες είχαν πει σε αυτή τη διαδικασία, με τους διανομίστους να ρίχνουν αλάτι στους δρόμους και διαπίστωσαν αργότερα, ότι αυτό είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή των μηχανημάτων τους λόγω του αλατιού, ξέρω χαρακτηριστικά για τις κρινίδες ότι δεν ήθελαν να βάλουν τα μηχανηματά τους οι άνθρωποι, παρά τα αυτά εντοπίστηκε ένας στη Λιδία, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε με το τρακτέρ του, επίσης δύο στο ζηγό και ένας στις κρινίδες, έτσι, ο οποίοι προσφέρθηκαν οι άνθρωποι να βοηθήσουν, χρησιμοποιήθηκαν όντως διανύμαν αλάτι... Αν μου επιτρέψεις κυρία Καλαταριδή, εγώ εννοώ κάτι άλλο και μπορούμε και εμείς σαν εργοστάσιο να βοηθήσουμε, να κόψουμε δύο-τρεις σωλήνες, να φτιάξουμε μαχαίρια, να τα έχετε στην αποθήκη τρία μαχαίρια που να προσαρμόζονται σαν τρακτέρ, στην υδροφόρα και να ξύνουν τον δρόμο. Ένα λεπτό, και να πω για κάτι άλλο, αυτή τη στιγμή εμείς έχουμε περίπου 45 τόρους αλάτι, το οποίο δεν θα το χρησιμοποιήσουμε. Είναι στη διάθεσή σας, εντάξει, θέλει μια επεξεργασία, γιατί θέλει σπάσιμο, γιατί πιθανόν είναι σε πολυμπάξ, τα παίρνετε, τα βάζετε εκεί στη ΔΕΙΑΚ και όταν μείνετε από αλάτι από αυτό που έχετε, σπάτε αυτό μέσα σε μπετογέρα ή με αυτόκι. Και μπορείτε να το ρίχνετε στον τόρι, για τους δρόμους κάνει. Έχουμε στη διάθεσή σας, να σας δώσουμε δωρεάν, 50 τόρους αλάτι να το έχετε σε μια γωνιά. Αλλά λέω, μπορούμε να φτιάξουμε εμείς πατέντες τρέντιες, ώστε να μην πάτε να πληρώσετε, να σας κάνουμε 4-5 μαχαίρια κόβοντας σωλήνες στην μέση, να τις κολλήσουμε, να τις βάλετε είτε στην υδροφόρα είτε σε αυτό, για να ανοίγει το δρόμο. Απλά πράγματα. Φαντάζετε κανείς ότι μπορεί ο δήμος μας να ξοδέψει λεφτά για να πάρει οικονομιστικά μηχανήματα. Μην τρέλαθουμε τώρα εδώ πέρα. Εντάξει, εντάξει, εντάξει. Κύριε Μουρτασάχα, παρακαλώ. Κύριε Τσουρουκίδη, παρακαλώ πολύ. Κύριε Τσουρουκίδη, παρακαλώ πολύ. Τι να κάνουμε τώρα το Facebook εδώ, είναι μερικοί ηλίθιοι και μερικές ηλίθειες στο Facebook, μας κάνουν και μαθήματα για κάποιες εκφράσεις που χρησιμοποιούμε και όλα όσα. Η κυρία αυτή είναι πολύ ηλίθια δηλαδή, πραγματικά, να πούμε και ξέρει για ποια το λέω. Κύριε Μουρτασάχα, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, μια πολύ ολιγόλεπτη παρέμβαση, κινδυνεύοντας να χαρακτηριστούμε ως το αριστερό δεκανίκι της δημοτικής αρχής. Δεν θα πάρουμε μέρος σε όλη αυτή τη διαδικασία. Εμείς θα σταθούμε περισσότερο στους δύο υπηρεσιακούς παράγοντες που είπαν αυτά που είπαν και στεκόμαστε πάνω σε αυτά, πατώντας πάνω σε αυτά, θεωρούμε ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες ίσως να έγινε το ανθρωπίνος δυνατό. Δεν μπορώ να κρίνω, δεν ήμουνα δίπλα στον κ. Μπονια, δεν ήμουνα δίπλα στον κ. Κλιτσιώτη, να δω πώς είναι τα πράγματα, δεν πρόκειται να κρίνω. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες, ειδικά η χιονοθήλα της τετάρτης το μεσημέρι, ήταν κάτι το οποίο το είδαμε για πρώτη φορά στην πόλη μας. Δεν ξέρω πώς θα μπορούσαμε να το αντιμετωπίσουμε με άλλον τρόπο. Ίσως αυτό που είπε τώρα και ο κ. Παπάς και η κ. Δήμαρχος, το δήλωσε ότι πρέπει να γίνει ένας άλλος τρόπος αντιμετώπισης, ίσως θα έπρεπε η κ. Δήμαρχος να καλέσει τους επικεφαλείς να γίνει μια άλλη κουβέντα μαζί με τους υπηρεσιακούς παράγοντες για το μέλλον. Για τις μέρες που πέρασαν, εγώ δεν μπορώ να κάνω μια κριτική, αν και βγήκα στην πόλη, περπάτησα στην πόλη, αλλά όπως να το κάνουμε είναι κριτική του καναπέα. Ευχαριστούμε τον κ. Μορτασάχα, ο κ. Ποτόλιας παρακαλώ. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε, περιμέναμε αυτή τη συζήτηση και αυτή την εξέλιξη μετά τον χιονιά μας θυμίζει την παρημία που λέει για τα συμπαθέστατα ζωντανά που μάλλον να σε ξέρωνα χειρόνα. Είναι πολύ βολικό, σας είναι πολύ βολικό, αγαπητοί συνάδελφοι, να περιορίζετε τη συζήτησή σας στο αν ο δήμος έπραξε σωστά ή όχι και γίνεται μια κριτική τέτοια από την αντιπολίτευση. Ξέρετε πολύ καλά όλοι σας και ξέρει και η ίδια αντιπολίτευση και αυτή που κάθισε στο τιμόνι της εξουσίας ότι αν ήταν στη θέση σας ακριβώς τα ίδια πράγματα θα έκανε, με τον ίδιο τρόπο θα αντιμετώπιζετε η κατάσταση. Και σας είναι βολικό να περιορίζετε τη συζήτηση μόνο σε αυτό το επίπεδο γιατί ακριβώς όλοι σας θέλετε να κρύψετε τις πραγματικές αιτίες που όταν χιονίζει κλείνουν τα σπίτια μας, όταν βρέχει πλημμυρίζουμε και πνίγονται οι φτωχές συνοικίες των πόλεων, όταν κάνει κάψω να πεθαίνουν από τη ζέστη και καίγονται τα δάση. Σας βολεύει αυτή η συζήτηση να περιορίσετε τη συζήτηση στο δέντρο και όχι στο δάσος. Και αυτό που κατά την άποψή μας συμφωνείτε όλοι σας και γι' αυτό ακριβώς μένετε στη συζήτηση σε ένα τέτοιο επίπεδο αντιπαράθεσης κούφιας είναι γιατί θέλετε ακριβώς να κρύψετε το γεγονός ότι στην πολιτική σας, όχι σε επίπεδο δήμων, στην πολιτική ξεκινώντας από την κεντρική διοίκηση, από τη κυβέρνηση, τη σημερινή και τις προηγούμενες, στις προτεραιότητες αυτής της πολιτικής δεν υπάρχει η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Και όταν λέμε αγαπητοί συνάδελφοι λαϊκών αναγκών, πολλοί από εσάς θα λέτε εννοούμε τους κουμμουνιστές, δηλαδή να καλύψουμε τις ανάγκες των κουμμουνιστών. Συνάδελφοι, όταν λέμε εμείς οι κουμμουνιστές λαϊκές ανάγκες, εννοούμε τις ανάγκες του πολίτου κόσμου, τις ανάγκες των εργατών, των αγροτών, των μικροεπανγγελματιών. Αυτές οι ανάγκες λοιπόν δεν είναι στις προτεραιότητες αυτής της πολιτικής που επίσης εσείς υπηρετείτε και ακριβώς επειδή δεν είναι στις προτεραιότητες σας, βιώνουμε τέτοιες καταστάσεις. Δεν θα αφαιρέσουμε και επιμένω κύριε Πρόεδρε να λέω ότι ασχολείστε με το δάσος και από το γεγονός ότι κανείς δεν ακούει αυτή τη στιγμή, ακριβώς γιατί δεν θέλετε να μπει σε αυτή τη συζήτηση. Γίνεται μια χαύρα εδώ πέρα ακριβώς για να μείνετε στο γεγονός ότι έκανε σωστά η τσανάκα, δεν έκανε η τσανάκα σωστά και να μείνουμε σε μια αντιπαράθεση κούφια. Ωστόσο εγώ θα συνεχίσω να μιλάω και να λέω λοιπόν ότι δεν έχετε... Δεν έχετε δίκιο κύριε Ποτόλια. Σας παρακαλώ πολύ, όλοι μιλάτε μεταξύ σας. Σας παρακαλώ πολύ. Αυτό που φταίει κύριε Παπαδόπολε, αυτό που φταίει κύριε Πρόεδρε είναι ακριβώς ότι οι λαϊκές ανάγκες είναι σε δεύτερη και τρίτη προτεραιότητα. Και αυτό το δείχνει η κεντρική διοίκηση και η κεντρική κυβέρνηση πρώτα απ' όλα, γιατί το μόνο που μιλάει είναι πώς θα δώσει τη δυνατότητα σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους να επενδύσουν για να κερδίσουν. Εικανοποιούνται με αυτόν τον τρόπο οι λαϊκές ανάγκες. Υπάρχουν σήμερα προτεραιότητες να γίνουν έργα υποδομής ώστε να προστατευθεί η λαϊκή περιουσία, να προστατευθούν οι λαϊκές ανάγκες. Είδατε πουθενά εσείς στη κεντρική πολιτική σκηνή να υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Και να έρθουμε στα του δήμου. Είναι στη δική σας πολιτική τέτοια έργα και τέτοιες προτεραιότητες που ανακοφίζουν τους καβαλιότες όταν έρχεται χιόνι και δεν θα αφαιρέσω τίποτα απ' ό,τι κάνατε. Δώσατε τα πάντα. Όντως έτσι είναι. Αντιμετωπίστηκε όμως η κατάσταση. Αντιμετωπίστηκαν όλα τα προβλήματα, το είπατε και μόνοι σας. Το είπαν και οι πυρησιακοί παράγοντες. Τόσα μέσα είχαμε, αυτά μόνο έχουμε, τα λίγα δηλαδή, και αυτό το προσωπικό έχουμε, το λίγο. Τι βλέπουμε τα τελευταία χρόνια, αγαπητοί συνάδελφοι, από δυνάμωση του προσωπικού από τις δημόσεις υπηρεσίες. Να σας θυμίσω ότι όταν είχαμε τους οργανισμούς εγγύειων βελτιώσεων της ΔΕΚΕ, πού πήγαν όλα αυτά, πού πήγε το προσωπικό, πού πήγαν όλα αυτά τα μηχανήματα, όταν υπήρχαν και αντιμετώπιζαν τέτοιες καταστάσεις, έχουν αποψηλωθεί τα πάντα, έχουν τα μηχανήματά τους υπαλιώσει και βρίσκονται στα γκαράζ και δεν ανανεώνονται. Η κεντρική, λοιπόν, πολιτική είναι σε αυτή την κατεύθυνση. Πώς θα ικανοποιήσει το μεγάλο κεφάλαιο, αν έρθουμε τώρα στα δικά μας. Οι δήμοι και οι περιφέρειες έχουν άλλη προτεραιότητα. Τι συζητάμε εδώ μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, αγαπητοί συνάδελφοι, πρώτα και κύρια. Θα έχουμε τουρίστες, θα έχουμε τουρισμό, θα κεμίσουν τα ξενοδοχεία, γυρνάμε στις εκθέες για να φέρουμε τουρισμό, ικανοποιούνται οι λαϊκές ανάγκες με αυτό. Να κάνουμε το λιμάνι να γίνει διεθνές για να έρχονται εμπορεύματα και να μεταφέρονται τα κοινέζικα προϊόντα, ικανοποιούνται οι λαϊκές ανάγκες με αυτό. Να γίνει ιδιωτική αιγνατεία οδός για να πληρώνουμε εμείς τα διώδια και για να έρχονται οι Βούλγαροι να κάνουν τουρισμό και να μεταφέρονται τα προϊόντα. Και η δική σας πολιτική των περιφεριών και των δήμων είναι σαν το μακρύ χέρι της κεντρικής διοίκησης και κινείται στην ίδια κατεύθυνση. Μπορεί να αλλάξει αυτή η πολιτική. Φυσικά και μπορεί να αλλάξει βέβαια το που περιμένουμε από εσάς, ούτε από τη διοίκηση ούτε από την πολίτευση. Αυτός που θα βάλει χέρι για να αλλάξει αυτή η πολιτική είναι το οργανωμένο μαζικό κίνημα το οποίο πρέπει να διεκδικήσει να βγει στο δρόμο να μπουν στην προτεραιότητα η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι οι ανάγκες των εχών των κυβερνώντων. Και τέλος να σημειώσω αυτό. Όντως οι υπηρεσιακοί παράγοντες και οι εργαζόμενοι τα δώσαν όλα. Θα πάρουν όμως τις υπερορίες ή μόνο το ούζο κυρία δήμαρχε. Θα πάρουν φυσικά. Θα τη γορηματικά. Θα κάνουμε υπερορίες στα ούζαρα. Ο κ. Σαγανικόλας έχει το λόγο. Καλησπέρα και πάλι σε όλους. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι αυτό που βίωσα στην πόλη της Καβάλλας τέσσερις μέρες ήταν πρωτόγνωρο, δηλαδή είχα να το βιώσω από το 1985-1987. Φιμίστε με καλύτερα, η παλιότερη που η πόλη είχε αποκλειστεί περίπου στις 10 μέρες. Γι' αυτό ήθελα να σας τονίσω ότι δεν ήταν ένας απλός χιονιάς. Ήταν μια ισχυρή χιονοφύλα. Και για να καταλάβετε το πόσο ισχυρή και σφοβρή ήταν τα βαριά τα εργαλείας, αυτά που ειδικεύουμε, δηλαδή, ήταν όλοι μέσα στο λιμάνι. Γιατί χαμηλές θερμοκρασίες μιλάμε και όλα ό,τι συνεπάγεται. Εγώ με λίγα λόγια λέγαμε κάτω στον ηθιόσχελο και γελούσαμε, τα ψάρια αλλάξανε χρώμα από το κρύο. Ήταν πρωτόγνωρο αυτό το πράγμα που βιώναμε. Εγώ αυτό θέλω να πω στους εργαζόμενους του δήμους που τους έβλεπα το βράδυ που παλεύαν έξω, είναι ότι σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχει ο δήμος, κάναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν. Όπως και ο αντιδήμαρχος που το συνάντησα πολλές φορές και προσωπικά συγχαρητήρα αντιδήμαρχε για αυτό που βήξατε εκεί πέρα, να το ξέρεις γιατί και επειδή η δουλειά μου είναι δύσκολη και είναι νύχτα και είναι σε χαμηλές θερμοκρασίες, ξέρω τι τραβήξαν τα παιδιά και τι τραβήξατε εσείς και είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Εγώ αυτό που έχω να προτείνω δήμαρχε σίγουρα λάθη μπορεί να γίνανε. Το θέμα είναι να αποφύγουμε αυτά τα λάθη και να είμαστε καλύτεροι στο μέλλον. Να γίνει μια ομάδα, μια επιτροπή, μια συγκέντρωση από όλους εγώ τους επικεφαλείς από εσάς, από πρισιακούς παράγοντες όποιος μπορεί να βοηθήσει να βάλουμε κάτω ιδέες, λύσεις, προτάσεις, να γίνουμε πιο καλύτεροι στο μέλλον σαν δήμος για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε πιο γρήγορα τον κόσμο. Γιατί μιλάτε για το χρόνο αλλά να γνωρίζετε ότι ο χειμώνας δεν έχει τελειώσει ακόμα. Σήμερα τέσσερις τοπική μετρολογική σταθμή το πρωί δίνανε χιονόνερο και η χιονόπτωση ήταν τόσο ισχυρή στην περιοχή του πρώην Δήμου Φιλίππον αλλά και της Ελευθερούπολης για 2-3 ώρες που τα έκανε άσπρα όλα. Πιστεύω οι περισσότεροι γνωρίζετε τι εννοώ. Πιστεύω πρέπει να γίνει άμεσα να βάλουμε όλες τις ιδέες κάτω και ο κύριος Παπάς αυτά που είπε και όλους όσους άκουσες προαλήσατες για να μπορέσουμε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στο μέλλον, να μπορέσουμε να βοηθήσουμε την πόλη. Αυτό είναι το βασικό. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Αγανικώλα. Η κυρία Ιωαννίδου και ο κύριος Τζαντζάρης μετά και τελειώνουμε. Καλησπέρα και από μένα και καλή χρονιά σε όλους. Εγώ κυρία Δήμαρχη θα ήθελα λίγο να επισημάνω όσον αφορά και το πρόβλημα που έγινε στη δημοτική λαχαναγορά στην Άσπρια Άμμο. Και θα θέλαμε την επόμενη φορά στο σχεδιασμό να έχετε και τη λαχαναγορά μέσα. Υπήρξαν μεγάρα προβλήματα που μάλιστα δεν μπορούσαν οι έμποροι να μεταφέρουν τα εμπορεύματα στην πόλη και δεν επιτρέπεται να είναι κλειστή. Να υπάρχει αποκλεισμός η λαχαναγορά, ειδικά σε τέτοιες περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Ήταν αποκλεισμένη η λαχαναγορά εκεί. Συγγνώμη, τι ώρα την άνοιγανε, παρακαλώ. Συγγνώμη, δεν εννοώ να ανοίξει η λαχαναγορά το μεσημέρι, να ανοίξει όπως την εκδιώσκα, αλλά όπως κέρτε τα ωράρια. Δεν είναι ανοίγουμε μετά τις 10 και 11. Αν κάνω λάβος, ναι, φυσικά. Στη λαχαναγορά δεν πήγαμε ούτε δύο, ούτε τρεις ώρες τα ξημερώματα, γιατί δεν υπήρχε τέτοια δυνατότητα. Αλλά στη λαχαναγορά την πρώτη μέρα πήγε βιτιωφόρο. Δύο φορές και την δεύτερη μέρα υπήρχε η αλατιέρα του εργολάβου που έκανε την λαχαναγορά. Και όχι μόνο την λαχαναγορά, όλο τον οικισμό της Άσπρια Άμμο, από τα Φανάρια μέχρι και την λαχαναγορά, την πλατεία μέσα, και στην παραλία, στην οικογένεια που μένει, φραγκάγκιδες που μένουν εκεί, έγινε... Ναι, απλά ρωτάω τι ώρα, λέω ότι το σχεδιασμό να το βάλετε τις πρωινές ώρες. Δηλαδή δεν μπορεί η λαχαναγορά να λειτουργήσει το απόγευμα, όπως και φυσικά και η χθιόσκαλα. Κοιτάξτε να δείτε, όταν έπιασε... Εντάξει, σωστό αυτό. Ναι, να το βάλουμε στο σχεδιασμό, εντάξει, δεν είναι. Είναι μια λογική πρόταση, δεν το έχουμε υπόψημα. Εντάξει, δεν είναι κάτι. Μισό λεπτό, κύριε Τηζάρη, μισό λεπτό, μισό λεπτό, μισό λεπτό! Η λαχαναγορά δεν έμεινε τελευταία, απλά δεν μπήκε την πρώτη στιγμή. Η πρώτη στιγμή... Εντάξει, έγινε κατανοητότητα για να διευκολύνουμε τη λειτουργία. Θα πρέπει να έχουμε υπόψη να μπεις στις προτεραιότητες. Κύριε Τζαντζάρη, παρακαλώ, έχετε το λόγο. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Σιντάλεφη, ήθελα να καταθέσω μια άποψη σχετικά με το θέμα των καιρικών φαινομένων. Ο κάθε σχεδιασμός υφίσταται για να αντιμετωπίσει κάποια δεδομένα καιρικά φαινόμενα. Αν το πω στραλιωτικά, λόγω της ιδιότητός μου, ο αμυντικός σχεδιασμός της Ελλάδος είναι για να αντιμετωπίσει μια δεδομένη εχθρική απειλή. Αν μας επιτεθεί αύριο η Αμερική ή η Ρωσία, ο αμυντικός σχεδιασμός δεν θα τα αποκληθεί. Με αυτόν τον λόγο θέλω να πω ότι η Καβάλα δεν είναι ούτε όσβλο ούτε ελσύνκη για να έχει ανάλογο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Αν αύριο έχουμε ένα καιρικό φαινόμενο παρόμοιο και όχι 8 ημερών, όπως ήταν αυτό, αλλά 15, 20, 30 ημερών, πάλι θα συζητάμε για ελλείψεις και για ατέλειες του σχεδιασμού. Επομένως το θέμα πάντοτε είναι τι χρήματα θα διατεθούν για προσωπικό υλικά και μέσα για την αντιμετώπιση τέτοιων καιρικών φαινομένων. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε τον κ. Τζατζάρη. Νομίζω ότι εξατυλίσαμε το θέμα. Πάμε σε ένα έκτακτο θέμα, συνάδελφοι, που έχουμε. Αφορά την παραχώρηση της χρήσης του Παλαιού Δικαστικού Μεγάρου Καβάλλας στο Δήμο Καβάλλας προς αξιοποίησή του με περιτέρω παραχώρηση τμήματος του κτιρίου προς το Δικηγορικό Σύλλογο Καβάλλας. Κύριε Δήμαρχε, εσείς. Κύριε Πρόεδρε, επί της διαδικασίας μπορώ λίγο να πω κάτι. Παρακαλώ σας. Για ποιο λόγο χαρακτηρίζεται το συγκεκριμένο θέμα ως έκτακτο. Αυτό θα θέλαμε να ρωτήσουμε λίγο. Χρονικά, πρώτον, ακούστε. Θα εξηγήσω. Γιατί μας το ζήτησαν και δεν το έχουμε ζητήσει ποτέ από την ΕΤΑΒ. Ποτέ. Προφορικά, πολλές φορές. Γραπτά, όμως, δεν υπάρχει γραπτό έτημα. Και επειδή είναι κάτι που, τουλάχιστον έτσι μου είπαν εμένα οι βουλευτές, ότι μπορούν να το παλέψουν στα γρήγορα μαζί με την Καλαμίτσα, μου ζητήσαν να το περάσω δημοτικό συμβούλιο σήμερα. Γιατί δεν νομίζω να υπάρχει εδώ μέσα δημοτικό σύμβουλος που θα αρνηθεί. Δεν είναι κάτι που το διεκδικούμε όλοι μαζί. Διεκδικούμε, δηλαδή, την παραχώρηση καταχρύσιν από την ΕΤΑΒ, όπου έχουν περιέλθει όλη η δημόσια υπερουσία και η Καλαμίτσα και το δικαστικό και το κάτω νοσοκομείο, τα πάντα. Αυτά τα έχουμε ζητήσει. Το δικαστικό μέγαρο γραπτός δεν το έχουμε ζητήσει από την ΕΤΑΒ. Πρέπει λοιπόν να έχουν στα χέρια τους, στο φάκελο τους μέσα, αυτή την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Υπάρχει επί του θέματος, κύριε Σιμιτζή, παρακαλώ. Διαπιστώνω, κύριε Δήμαρχε, ότι ενώ είσαστε σε αυτή την αίθουσα, το είπα και προηγουμένως, πολλά χρόνια, αγνοείται θέματα. Έχουμε ζητήσει το δικαστικό μέγαρο κι άλλη φορά. Λέτε ότι πρώτη φορά το ζητάμε. Μετά το διεκρινίσατε, πρώτη φορά από την ΕΤΑΒ. Από την αρχή, όταν απαντήσατε στον κύριο Σωτηριάδη, είπατε πρώτη φορά, δεν το έχουμε διεκδικήσει ποτέ, αυτό είπατε. Και μετά βέβαια συμπληρώσατε από την ΕΤΑΒ. Λοιπόν, κοιτάξτε, η άποψή μας ως παράταξη για το θέμα αυτό, έχει εκφραστεί στο παρελθόν, όταν ζητήσαμε την παραχώρηση του τυρίου από το Υπουργείο Οικονομικών, όπου ανήκει αρχικά. Αυτό το κτίριο, πραγματικά, το ζητήσαμε μαζί με τον Δικαιωρικό Σύλλογο. Θα έλεγα όμως το εξής. Μην προσδιορίζετε τις χρήσεις αναορόφους. Πρέπει να πούμε, είμαστε και στο δεύτερο όρο. Ναι. Το έχουμε συνανοηθεί. Επίσης, θα πρότεινα και κάτι άλλο. Το μεταξύ άλλων να προσθεθεί. Μεταξύ άλλων ως urban center. Εκεί που λέει ότι ο urban center, εκεί λέει κάτι κουλτουριάρικα, εγώ δεν τα πολύ καταλαβαίνω αυτά τα θεσμικών και μη συλλογικοτήτων. Είναι καινούργια γι' αυτό που δεν τα καταλάβατε. Ναι, πραγματικά. You speaking αυτό όμως, προσέξτε λιγά, γιατί προσεγγίζουμε λίγο... Το urban είναι λατινικό. Ναι, το urban είναι λατινικό, αλλά το έχουν πάρει και οι αγγλωσάξονες και σημαίνει αστικό. Εν πάση περιπτώσει. Γιατί είναι δεχομένος το urban center να είναι κάτι πάρα πολύ λίγο και να βάλουμε άλλα πράγματα εκεί πέρα. Δεν ξέρω βέβαια πού θα καταλήξει το urban center, γιατί λίγο πιο κάτω έχουμε το κεπ που επιτελεί κάποιες τέτοιες δραστηριότητες. Ναι, δεν καταλαβαίνω. Θα ήθελα να προσθέσουμε εκεί πέρα και είναι παράκληση προσωπική, διότι κλείσατε ήδη δύο χρόνια διοίκηση και ακόμα δεν μας έχετε παραχωρήσει αίθουσα. Θα σας στείλουμε στο urban center. Ναι, αυτό να βλέπουμε εκεί τους δημότες, μήπως μας ψηφίσουν περισσότεροι την επόμενη φορά. Θα καλέσετε το Παπαδόφουλο να κάνει δικαστήριο εκεί του Ρυσαγγελέου. Και θα πρόσθετα επίσης και λιπές πολιτιστικές χρήσεις. Γιατί, Δήμαρχε, σας άκουσα. Σε ποιο σημείο τις λιπές πολιτιστικές χρήσεις. Κάπου εκεί βρείτε το, φορέστε το κάπου. Γιατί είπατε κάτι και εσείς και οι μικρασιάτες της προάλλες ότι ενδεχομένως το κτίριο, το παλιό, το εφαπτόμενο προς το παλιό ιδραχογείο, ο Μεντρεσές δηλαδή, είναι ίσως μικρό κτίριο για να στεγάσει αυτές τις πολύ φιλόδοξες σκέψεις που έχουνε διάφοροι. Και θα μπορούσε ίσως ένα μέρος, ένα παράρτημα, αυτόν εδώ... Θα σε ενταφιάσουν μέσα στον Μεντρεσέ. Δεν είμαι χότζας ούτε. Λοιπόν, κοιτάξτε, υπάρχει εκεί και η υπόγειο, οι δικηγόροι τα ξέρουν αυτά, που έχει πολύ μεγάλο βάθος και θα μπορούσε επίσης και αυτό να αξιοποιηθεί. Βάλτε το και λιπές πολιτιστικές χρήσεις, ας προσθεθεί και αυτό. Α, και επίσης να προσθέσετε... Να προσθέστε ότι έχει υποστεί ήδη πολύ σοβαρές βλάβες στη σκεπή. Ναι. Μου το είπε ο κύριος Σαθανασίου ότι είναι το μόνο πράγμα που μόλις το πάρουμε πρέπει να σπέξουμε. Πρέπει να προσθεθεί όμως και αυτό ότι κινδυνεύει το ιστορικό κτίριο, το γνωστό κτλ. Πώς πολύ ωραία τα περιγράφει η εισήγηση. Κινδυνεύει να καταστραφεί επειδή το δοκάρι της μεγάλης έθωσας έχει λυγίσει και είναι πολύ πιθανό να υποχωρεί... Σαθανασίου μέχρι που το δοκάρι έκανε μια χαρά. Όχι, το δοκάρι... Το δοκάρι της μεγάλης έθωσας είναι στη Μεντένιο. Στη Μεντένιο. Το ακροατήριο είναι... Λοιπόν... Κράψε λοιπόν για το κίνηνος κατάρρευσης και το κελυμπές. Πολύ δυστυχαίες. Πρόεδρε καλά που γράφεις να μην μ' ακούσεις όλα. Νομίζω λίγο. Και το μικρό κτυριάκι έτσι. Και το μικρό κτυρί που ήταν παλιά ασφαλιστικά. Στην πόρτα απέναντι έχει ένα... με κεραμίδια ένα μικρό μονοθέσιο. Παράνομο ή νόμιμο. Σιγά να μην έχετε σύστημα. Γαρσονιάρα ήταν αυτό. Είμαι σίγουρη. Κύριε Παπαδόπουλε παρακαλώ. Ξέρετε πρόεδρε, έτσι χαριτολογώντας, έχω μια απορία. Ο δήμαρχος εδώ και δύο μισή χρονιά μας λέει, πάω έρχομαι. Εντιεκδικήσεις παλεύω της Καβάλλας. Και ακόμα δεν κάναμε έτσι εμείς στην ΕΤΑΔ για να αντιεκδικήσουμε το πρωτοδικείο. Μετά από δύο μισή χρόνια, ευτυχώς όμως, ήταν και οι βουλευτές νομίζω και μας ενημέρωσαν κύριε δήμαρχε. Εσείς δεν ενημερωθήκατε. Ευτυχώς τα έβγαλε στην κόρη ο Γεννηπόκουλος και θα συμμαζέψουν οι βουλευτές σήμερα. Λοιπόν, επομένως εγκρίνεται έτσι... Πρόεδρε, να πούμε μια κουβέντα. Ο κύριος ο Τυριάδης και ο κύριος ο Ποτολιός, παρακαλώ. Ανδιαφισβήτητα, έτσι, νομίζω ότι όλοι εδώ πέρα, όσοι και αυτοί που εκπροσωφούν τις δημοτικές παρατάσεις και όλες και οι προηγούμενες διοικήσεις, νομίζω ότι όλοι θέλουμε και θέλαμε το δικαστικό μέγαρο να παραχωρηθεί κατά κάποιον τρόπο στο Δήμο Καβάλλας, ώστε να το αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελους των δημοτών. Εμείς και στο πρόγραμμά μας το 2014, η πρότασή μας ήταν και είνε, εξακολουθεί να είναι για το συγκεκριμένο κτίριο, ότι θα μπορούσε να γίνει ένας χώρος, εμείς θα το κάνουμε πιο συγκεκριμένα, προχωρώντας λίγο παραπέρα από αυτό που είπα και ο κύριος Σιμητσής, για τους πολιτιστικούς, μια πολιτιστική στέγη, να γίνει ένας χώρος ο οποίος θα φιλοξενήσει τοπικούς, κατά κύριο λόγο, καλλιτέχνες, κυρίως ζωγράφους, ώστε να μετατραπεί το συγκεκριμένο κτίριο σε δημοτική πινακοθήκη. Και θα το επεκτείνω και ακόμα περισσότερο, γιατί πριν ακούσαμε όλους να μιλάνε για αυτούς τους εθελοντές που βοήθησαν και κυρίως τους διασώστες, θα μπορούσε να παραχωρηθεί και ένας χώρος στις διασωστικές ομάδες της Καβάλλας, τόσο στη διασωστική ομάδα Καβάλλας, όσο και στον Ερυθρό Σταυρό, στο Τμήμα Ειθελοντών Σαμαρητών, ώστε να γίνονται μαθήματα πρώτων βοηθειών στο κέντρο της πόλης και όχι στο σημείο επάνω στον Άγιο Λουκά που είναι πιο μακριά, οπότε και δύσκολο πρόσβασιμο από το κέντρο της πόλης για δημότητες, οι οποίοι ενδιαφέρονται. Και εμείς θα θέλαμε να προσθεθεί και η χρήση ως δημοτικής πινακοθήκης, αλλά και ως ένας χώρος όπου θα γίνονται τα μαθήματα πρώτων βοηθειών για αυτές τις διασωστικές ομάδες που υπάρχουν στη Καβάλλα. Το θέμα της πινακοθήκης έχει συζητηθεί από τον κύριο Βέρο με την κυρία δήμαρχο και από ότι ήμουνα μπροστά κατά τύχη δεν υπάρχει, είναι και αυτό μια από τις σκέψεις. Αλλά μπορούμε να το προσθέσουμε και αυτό. Ευχαριστώ πολύ. Δεν ταιριάζει αυτό. Ευχαριστούμε τον κ. Στυριάδη, κ. Ποτόλια, παρακαλώ. Αυτό, κ. Πρόεδρε, που θέλω να πω καταρχήν είναι ότι υπάρχουν και άλλα τέτοια δημόσια κτήματα και κατά την άποψη μας θα έπρεπε με ένα συγκεκριμένο σχέδιο συνολικά όλα να διεκδικηθούν ώστε να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες των καβαλιωτών και όχι να έρχεται έτσι καθένα από μόνο το αποσπασματικά. Θα θέλαμε επίσης να πούμε ότι μάλλον ανοίξατε τα μάτια στο ΤΑΙΠΕΡ, αυτή την εντύπωση έχουμε και είμαστε πολύ επιφελακτικοί αν θα καταφέρετε να κάνετε τίποτε και με αυτά που γράφει η εισήγηση αλλά και με αυτά που διαβάσαμε στις εφημερίδες, αν θα σας τα δώσουν και αν θα σας τα δώσουν θα ζητήσουν πολλά ανταλλάγματα και δεν ξέρω μέχρι τι βαθμό είστε διατεθειμένοι να δώσετε. Και επίσης να σημειώσουμε ότι ανησυχούμε ιδιαίτερα αυτό το μπλέξιμο των βουλευτών. Κάθε φορά που χρησιμοποιούμε τοπικούς παράγοντες, το είδαμε και στο παρελθόν με το Δημοτικό Νοσοκομείο για να βοηθήσουν την πόλη βλέπουμε ότι τα πάντα μένουν στα λόγια. Ένα άλλο τέλος ζήτημα που θέτουμε είναι για τι λένε οι δικηγόροι. Εμείς δεν έχουμε καμιά εικόνα. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι το κτίριο αυτό ήταν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Πώς πέρασε στο ΤΑΙΠΕΔ το οποίο τώρα δεν ξέρουμε τι έχει στο μυαλό του με τι τρόπο να αξιοποιήσει και δεν ξέρουμε τι λένε οι δικηγόροι. Μήπως το θέλουν όλο παράδειγμα. Ο δικηγορικός σύλλογος του οποίου είμαι και μέλος του συμβουλίου έχει συμφωνήσει με την κυρία δήμαρχο για την παραχώρηση του μήματος του Πάνου Ορόφουνο. Ναι, γιατί δεν μας μένει εμερώ να τη μάθει, Πρόεδρε, τότε. Θέλετε, λοιπόν, έρχεται ένα θέμα έκτακτο. Θέτω το ζήτημα αυτό του δικηγούργου σύλλόγου. Θέτω το ζήτημα πώς πέρασε στο ΤΑΙΠΕΔ από τη στιγμή που ήταν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Τι θα γίνει συνολικά με τη διεκδίκηση τέτοιων συνολικά κτισμάτων που υπάρχουν στην πόλη. Και το φέρετε έκτατο και θέλετε να το ψηφίσουμε. Ναι, να σας το ψηφίσουμε, δεν λέμε, αλλά γιατί μας φέρετε σε τέτοια δύσκολη θέση κάθε φορά. Για να ξεκινήσουμε τη διαδικασία, κύριε Ποτόληλα, και θα έχουμε πολύ χρόνο για τη χρήση να συζητήσουμε πώς θα διαμορφωθεί τι υπάρχουν. Ναι, αλλά τρέχει, παράδειγμα, το άλλο ζήτημα της καλαμίτσας. Δεν θα έπρεπε όλα συνολικά να τα δούμε αυτά. Δεν θα έπρεπε να αξιοποιηθεί, να χρησιμοποιηθεί ο παράγοντας, τον οποίο κανένας άλλος δεν διαθέτει, πώς θα κινητοποιηθεί ο καμπαλιώτικος λαός για τη διεκδίκηση αυτών των χτισμάτων, της παραλίας, παράδειγμα, ή και του δικαστικού μεγάλο. Γιατί αφήνετε απ' έξω αυτών των παράγοντα και θέλετε εδώ πέρα, δηλαδή, με τέτοιου είδους και με τέτοιου τρόπου διαδικασίες, εφνίδιες, με έκτακτα κλπ., να διεκδικούμε τέτοια σημαντικά αιτήματα που απορρούν την πόλη. Γιατί δεν μπαίνετε σε διαδικασία. Κύριε Ποτόλια μου, όπου υπάρχει συνανόηση, συζήτηση και περίπτωση να ικανοποιηθούμε τα αιτήματα, τα προχωράμε. Εάν βρεθούμε προ τείχο και άρνησης για να ικανοποιηθεί κάποιο αίτημα, εκεί το θέμα του καμπαλιώτικου λαού που λέτε, οπωσδήποτε, έχει κάποια αξία. Να πω κάτι για ενημέρωση προς τους συναδέλφους. Όταν το Δικαστικό Μέγαρο άδειασε, τότε και εμείς μάθαμε ως Δήμος, δηλαδή, ποιο είναι το νομικό καθεστώς. Επειδή ήταν ανταλλάξημη περιουσία, γιατί ήταν το οθωμανικό διηγητήριο. Αυτό από τότε ακόμα μπήκε στο Υπουργείο Οικονομικών. Ποτέ δεν ανήκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Είχε παραχωρηθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως διαβάστε λίγο την εισήγηση, μετά το 1960, όταν έγινε δικαστήριο. Τώρα, όταν επίσης άδειασε το Δικαστικό Μέγαρο το παλιό, τότε, αν θυμάστε, ο Δήμος Καβάλλας κατάρτιζε το Γενικό Πολοδομικό Σχέδιο, για να εξαλείψουμε οποιαδήποτε όρεξη κακής αξιοποίησης, εκμετάλλευσης του κτιρίου αυτό από το κακό ΤΑΙΠΕΔ, το κακό Υπουργείο Οικονομικών ή οποιοδήποτε άλλο κακό άνθρωπο, βάλαμε στο Γενικό Πολοδομικό Σχέδιο τη χρήση δικαστική, διοικητική λειτουργία. Δηλαδή, αυτό το κτίριο δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο. Πρέπει να έχει μέσα διοικητικές υπηρεσίες και δικαστικές. Δεδομένου, γιατί το κάναμε αυτό, γιατί ελπίζαμε τότε ότι θα μπορούσαμε να πάρουμε το εφετίο, να γίνει το εφετίο Ανατολικής Μαγεδονίας. Μπορεί να γίνει κάποτε αργότερα στο μέλλον. Ο Δικαιωρικός Σύλλογος είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, συλλειτουργός της δικαιοσύνης, άρα κι αυτός επιτελεί μια δικαστική λειτουργία. Είμαστε καλά, λοιπόν, με αυτές τις χρήσεις, αγαπητέ Χρήστο. Δεν νομίζω ότι χρειάζονται άλλες χρήσεις. Μπορούμε να προσθέσουμε τις πολιτιστικές πάλι με την έννοια της διοικητικής λειτουργίας. Και κατά συνέπεια, πρέπει να σεβαστούμε επίσης και το χώρο. Είναι ένα παλιό κτίριο που έχει την ιστορική του σημασία. Ο Ιησιγητής γράφει για τον Κριαζή, που είπε από εκεί πέρα, ότι είναι απελευθέρος, κύριε και συναπελευθέρος. Λοιπόν, δεν χρειάζεται να πω τίποτα άλλο, πρόεδρε. Δεν γίνεται μια χαριστική πράξη. Και εμείς θέλαμε να είναι ο Διοικηγορικός Σύλλογος τότε. Δεν χαριζόμαστε στο Διοικηγορικό Σύλλογο. Είναι κάτι το οποίο είναι εκ των όνουκάνεφ που πρέπει να γίνει για το συγκεκριμένο κτίριο. Πρόεδρε, εγώ εννοούσα, μήπως το θέλει όλο ο Διοικηγορικός, όχι να μην το βγάλουμε απ' έξω. Δεν είπα κάτι τέτοιο ότι δεν χωράει... Δεν πρέπει να το πάρει ο Διοικηγορικός. Δεν ξέρω, ακριβώς αυτό ρωτάω. Μήπως έχει ένα τέτοιο αίτημα. Παράδειγμα, το τέλει όλο. Όχι, κύριε Ποτόλιαμο. Εν πάση περίπτωση, εγώ, πρόεδρε, ψηφίζω με την προϋπόθεση ότι θα γραφτούν ό,τι είπα. Κατά λέξη, κύριε Ποτόλιαμο, πάμε στην ημερήσια διάταξη. Το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης είναι η πρώτη αναμόρφωση προϋπολογισμού του Δήμου Οικονομικού Έτους 2017. Το υπαρρυθμό 2 διόρθωση χρεώσεων παραβάσεων ΚΟΚ Δημοτικής Αστυνομίας και Τροχέας. Το υπαρρυθμό 3 διαγραφείο φυλών. Το υπαρρυθμό 4 αλύση μίστοσης του πρώην κοινωντικού καταστήματος Λιδίας, έκτασης 65 ετραγωνικών και προαυλίου χώρου 25 ετραγωνικών. Εγκρίνεται. Το υπαρρυθμό 5 εκμίστοση καλλιεργής ημιζγής αγροτεμαχίων στις τοπικές κοινότητες Πολυστήλου Δάτου, Ζιγού και Νέας Καρβάλης, Λεύκη. Εγκρίνεται. Κύριε Πρόεδρε, πήρατε φόρα, όλα εγκρίνονται. Μπορώ να πάρω το λόγο. Θέλω να κάνω κάποιες ερωτήσεις για το συγκεκριμένο θέμα. Πότε λύθηκε η σύμβαση εκμίστοσης για τα συγκεκριμένα αγροτεμάχια και όλο αυτό το διάστημα, εφόσον είχε λυθεί η μίστοση, ποιος τα διαχειριζόταν, ποιος τα αξιοποιούσε, πού πήγαιναν τα έσοδα. Αυτό. Τα συγκεκριμένα αγροτεμάχια, ήρθαν οι φάκελοι τους πέρυσι συγκεκριμένα από τις σχολικές επιτροπές προς τον δήμο, έτσι ώστε ο δήμος όπως πλέον γίνεται να προχωρήσει στην εκμίστοσή τους. Ήδη το χρονικό διάστημα το οποίο είχαν έρθει ήτανε αργά και γι' αυτό πέρασε από εδώ και πήραμε απόφαση, έτσι ώστε να γίνει όπως υπήρχε η δυνατότητα κατόπιν και της αντίστοιχης νομοδότης της νομικής υπηρεσίας. Έγινε ανανέωση για έναν χρόνο, ο οποίος έληξε της 31 Δεκεμβρίου πλέον η μίστοση και τώρα εμείς προχωράμε κανονικά στην δημοπράτηση εκ νέου των συγκεκριμένων αγροτεμαχίων. Εννοείται ότι γι' αυτόν τον ένα χρόνο που είχε γίνει η ανανέωση, πληρώνανε κανονικά τα ενίκια, αυτοί οι οποίοι τα κατήχαν. Τα χρήματα, τα έσοδα από το ενίκιο πηγαίνουν για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων ή πηγαίνουν κάπου αλλού. Αυτά τα χρήματα εισπράττονται από τον δήμο και αποδίδονται στις σχολικές επιτροπές. Τι λέτε κύριε Σουτηριάδη επί του θέματος. Το υπαρρυθμό 6 επιστροφή αχαραιοστήτωσης πραχθέντος ποσού 672,53 ευρώ στον κύριο Ιωακύμ Λαλίκο. Εγκρίνεται. Το υπαρρυθμό 7 έγκριση 2ο απέ το υποέργο άρσης επικίνδυνοιτος επικίνδυνών κτισμάτων έτους 2015. Εγκρίνεται. Το υπαρρυθμό 8, ναι, εδώ είναι. Εγκρίση του 5ο απέ το έργο αποκατάστασης μεγάλης λέσχης καβάλας. Εγκρίνεται κύριε Σουτηριάδη. Θέλουμε να ρωτήσουμε λίγο κάτι τον αντιδήματο του κύριου Φιλιππίδη. Αυτά τα ποσά που αναφέρονται μέσα στην εισήγηση, ο εργολάβος τα έχει σπράξει, έχουν γίνει όλες αυτές οι εργασίες. Δεν είναι έτοιμο να το παραλάβουμε το έργο. Κοιτάξτε έτσι, για να το ξεκαθαρίσουμε. Το προηγούμενο έργο που ψηφίσαμε, το υπαρρυθμό 7, έχει τελειώσει. Γίνεται ο απέ, ο οποίος συμμαζεύει τις ποσότητες, οριστικοποιεί τις ποσότητες και μετά γίνεται η παραλαβή του έργου. Εδώ ο απέ είναι κατά την διάρκεια εκτέλεσης του έργου. Παρουσιάστηκε η ανάγκη να τροποποιηθούν ορισμένες ποσότητες. Αυτό γίνεται τώρα. Σύμφωνει η γνώμη της περιφέρειας, έγκριση από το Τεχνικό Συμβούλιο, έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο. Σε καμιά περίπτωση το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί. Έχει η ημερομηνία απεραίωσης 31 Τρίτου. Μέχρι τότε μπορεί, αν χρειαστεί ανάγκη, να κάνει άλλο ένα, άλλους δύο, ξέρω εγώ. Αυτά. Τώρα κάτι όσον αφορά τώρα τα χρήματα. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 3,655, Σύμβαση υπέγραψη 2,36. Αυτό είναι το νούμερο. Ούτε πάνω ούτε κάτω μέχρι στιγμής. Είναι μια τακτοποίηση ποσοτήτων για να διευκολυνθεί η εκτέλεση του έργου και η πληρωμή του αναδόχου. Ρωτήσαμε για την πληρωμή του έργου, γιατί νομίζω ότι και σε άλλες περιπτώσεις το παρελθόν έχουμε πληρώσει τον εργολάβο χωρίς να έχει κάνει τις εργασίες και μετά πάμε δικαστικά να διεκδικήσουμε τα χρήματα πίσω. Παραδείγμα το σχάρι. Δεν ξέρω. Με τον εργολάβο που ήταν το κύριο... Ζουμπολάκιο, Ζουμπολάκιο. Δεν θυμάμαι το όνομά του τώρα. Διαφεύγει αυτή τη στιγμή. Τα 200 χιλιάρικα. Τα 200 χιλιάρικα που ήταν. Για αυτό ρωτάμε ότι αν έχουνε δοθεί και αν έχει πληρωθεί. Όχι, έτσι. Γιατί φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν είναι έτοιμο το εργασίες. Οι ατέλειες στην παραλαβή θα διαπιστώσουν. Πάμε. Για τη Μεγάλη Λέσχη μιλάμε πρώτα. Ναι, κύριε Παπαδόπουλο. Ήθελα να ρωτήσω, κύριε δήμαρχε, εγώ σας ρώτησα πριν κανένα μήνα περίπου, νομίζω, και μου είπατε ότι είναι, γιατί ρώτησα εργασίες, γιατί δεν γίνονται στη Μεγάλη Λέσχη. Έχει περάσει μεγάλο διάστημα και ρώτησα αν ευθύνονται οι υπηρεσίες ή αν ευθύνεται ο εργολάβος. Και μου είπατε ότι είναι έκτοτος. Και σας είπα πότε, μου είπατε από προχθές. Είναι έκτοτος. Άλλαξε κάτι σε αυτό που μου είπατε. Όχι. Γιατί θεωρώ ότι, γιατί μάλλον ο ίδιος ο εργολάβος θα είναι. Προσέξτε, προσέξτε. Να τα ξεκαθαρίσουμε. Κατάλαβα την καλύτερα. Νομίζω ότι η Σύμβαση υπογράφτηκε, αν θυμάμαι καλά, το 13. Ήταν για 730 μέρες περίπου, ημερολογιακές, δηλαδή μεχρι το 15 δεκάτου. Τρεις δεκα... του 12. Και 15 δεκάτου του 15 περίπου λίγη η Σύμβασή του. Έπρεπε να ολοκληρωθεί το έργο, αν δεν κάνω λάθος. Περίπου δύο χρόνια, τέλος πάντων. Το έργο έπρεπε να εκτελέσετε περίπου δύο χρόνια, έτσι. Δεν είναι χοντρικά. Ήδη, νομίζω, έχουμε δεκαεφτά. Πέρασε σχεδόν ενάμισης χρόνος, έτσι. Δύο χρόνια να ολοκληρωθεί το έργο. Πέρασε ενάμισης χρόνος. Πότε θα τελειώσει αυτή, πιστεύετε, κύριε Φιλιππίδη, ότι στην κατάσταση που τη βλέπουμε τη μεγάλη λέσχη, ότι θα ολοκληρωθεί. Ένα. Δεύτερον, θα είναι ένα έργο, όπως ας πούμε η παιδική σταθμή που ολοκληρώθηκε σε εννιά χρόνια. Ένα άλλο. Μέσα, γιατί μη μου πείτε για κυρικές συνθήκες, γιατί μπορούσαν οι εργαλείς, είναι ανάπλαση, μπορούσαν οι εργασίες να γίνονται εξωτερικά. Όταν είχε πριν έξι μήνες, είχε πολύ καλό καιρό. Τώρα, είχε να βρέξει πάρα πολλούς μήνες. Θέλω να ανεκούσω διευκρινής, θέλω. Καλά, δεν πειράζει. Οι μήνες καλυστείται με, ας πούμε, χερικές συνθήκες, διότι υπήρχε καιρός που μπορούσαν να γίνουν όλες οι εξωτερικές εργασίες, το κέλυφος, και τώρα μέσα στις κακές χερικές συνθήκες να δουλέψουν το εσωτερικό. Αυτά θα σας ρωτήσω και περιμένω. Λοιπόν, όντως όταν σας είπα, αυτό που σας είπα ήταν αλήθεια. Κηρύχθηκε έκπτωτος από τον διευθυντή της τεχνικής υπηρεσίας. Η έκπτωση, προσέξτε, η έκπτωση ισχύει, ο νόμος λέει κατά οποιασδήποτε απόφασης της διευθύνουσας υπηρεσίας και εν προκειμένου της τεχνικής υπηρεσίας χωρίς ένστασης. Δηλαδή τι σημαίνει αυτό, ότι για οτιδήποτε μπορεί ο ανάβεχος μέσα σε τακτόχρονικό διάστημα, όπως ορίζεται από τη νομοθεσία, μπορεί να υποβάλει ένσταση. Πράγμα το οποίο έγινε. Η ένσταση αυτή εξετάζεται στο τεχνικό συμβούλιο. Και όπως αποβασίσει το τεχνικό συμβούλιο, έρχεται μετά προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο. Λοιπόν, αυτή τη στιγμή, και μπορώ να σας το πω, η ένσταση του από τη τεχνική υπηρεσία, η εισήγηση προς το τεχνικό συμβούλιο είναι απορριπτική. Από κει και μετά στο τεχνικό συμβούλιο το τι θα προκύψει είναι ένα άλλο θέμα. Η ένσταση στην ειδική πρόσκληση, στην έκδοση, θα πρέπει να περάσει από το τεχνικό συμβούλιο, όταν αυτό μαζέψει θέματα και στείλει κάποια ημερή σε διάταξη, όπου θα αναφέρονται τα θέματα, όταν συνενδριάσει, τέλος πάντων. Η νομοθεσία επίσης λέει ότι όσο χρόνο υπάρχουν αυτές οι διαδικασίες της εξέλιξης, οι ενστάσεις του ένα τ' άλλο πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται, να δείξει δηλαδή όλο τον καλό αυτό, η τελευταία του ελπίδα είναι δηλαδή, εάν κάποια στιγμή το τεχνητικό συμβούλιο πει ότι ξέρω εγώ έδειξε καλή συμπεριφορά έτσι και τα λοιπά και προς τη στιγμή του τη χαρίσει. Παρ' όλα αυτά όταν θα κλείσει το έργο, όταν θα παραλυθεί είτε είναι έκτοτος είτε όχι, είτε δηλαδή έχει ολοκληρωθεί το έργο, είτε θα μείνει μισό επειδή βγήκε σε έκτοση, θα γίνει παραλαβή το έργο. Ό,τι ποσότητες λοιπόν εικαθαριστούν θα πληρωθούν. Από κει και μετά φυσικά εννοείται ότι υπάρχουν και οι αντίστοιχες ποινικές δρίτερες, τις οποίες θα καταβάλει στο βήμα για τη μη εκτέλεση του έργου, έτσι. Αυτά ενωλίγεις όσα αναφορά την όλη διαδικασία του έργου. Άλλο. Το άλλο το ακούω όταν φτάσατε σε ένα σημείο να απορρίψετε και να κάνετε έκτοτο ένα εργολάβο και μου φαίνεται περίεργο πως ενώ το είπατε, γιατί μάλλον δεν υπήρχε συνέπεια, δέξατε μεγάλη ανοχή, δώσατε παρατάσεις, μάλλον αποφασίσατε να γίνει έκτοτος και τώρα βλέπω ότι υπάρχει μια συνέχεια και μια κατανόηση ή μια άλλη λογική. Δεν εξαρτάται από το Δήμο το εγώ μου τώρα. Είναι θέμα του πως εν πάση πως το διαχειρίζεται και η κομωτινή διαχειριστική, η ιδιάμψη διαχειριστική αρχή. Αυτό γίνεται σε συνεινόηση με αυτούς, δεν με κάνουμε του κεφαλιού μας έτσι. Ήδη, όπως πολύ σωστά είπατε, το έργο αυτό έχει καθυστερήσει. Δεν δουλεύει εδώ περίπου και ένα εξάμενο. Ή που απασχολείται. Λοιπόν, υπό αυτή την έννοια ο Δήμος η διευθύνωσα υπηρεσία, η τεχνική υπηρεσία, αποφάσισε την κρίτηση έκτοτο. Γι' αυτό έγινε αυτό, δεν έγινε κάποιον άλλο. Μέσα στην έκτουση λέει ότι δεν έκανες αυτό, δεν έκανες το άλλο, δεν έκανες το άλλο και γι' αυτό σου βγάζει το έκτοτο. Λοιπόν, έχει κηρύχτη έκτοτος. Περιμένουμε την απόφαση από το τεχνικό συμβούλιο. Ό,τι δουλειές γίνονται μέχρι τότε θα πληρωθούν. Αν κηρύχτη έκτοτος από το τεχνικό συμβούλιο τα μαζεύει και φεύγει και πληρώνεται μέχρι τι έχει κάνει. Διαφορετικά, αν όχι συνεχίζει και τελειώνει το έργο το 2034. Λοιπόν, κύριε Φιλιππίδη, τώρα κουβέντα να γίνεται. Όλους αυτούς τους εργολάβους που κάνουν όλα αυτά, ας πούμε, με τα δημόσια έργα, τα δημοτικά έργα, υπάρχει τρόπος να τους μαζεύουν τα λουριά. Δηλαδή είπατε ας πούμε θα κηρυχθεί έκτοτος, από εδώ και μετά θα πληρώσει readers και το ένα και το άλλο. Μπορούμε να τους τιμωρήσουμε σε εισαγωγικά, χωρίς εισαγωγικά, όπως λένε πάρτιτο, να μην έχουν δικαίωμα να ξαναμπήσουν σε εργολιψία, δημοσίου έργου, μπας και τους κοπεί ο κόλλος, γιατί κάνουν ό,τι θέλουν. Δεν καταλαβαίνουν Χριστό. Μας έχουν γραμμένους όλους, είτε κεντρικές διοικήσεις, είτε περιφερειακές, είτε δημοτικές αρχές, αν δεν τα λεφτά σου θα τα πάρουν, είτε έτσι, είτε αλλιώς, είτε με, πώς το λένε, ξαναβάρτες παλιές πόρτες και λέγοντας τι είναι καινούριες, είτε τα μάρμα τα ξαναγιαζείς και λένε ότι βάλαν καινούρια και έρχονται εδώ πέρα και μας λένε ότι τι είναι αυτά που λένε και εμείς είμαστε επιχειρηματίες και το ένα και το άλλο. Ποιοι επιχειρηματίες είναι? Οι κρατικοδήοι, οι κλεφταράδες ήταν. Και εξακολουθούνε. Υπάρχουν τρόπους, κύριε Φιλιππίδη. Κι εγώ, παράλληλα, που είχα τρόπο να βγήσω, είχα τρόπο να δουλεύω, είχα τρόπο να δουλεύω, είχα τρόπο να δουλεύω, είχα τρόπο να δουλεύω, είχα τρόπο να δουλεύω. Ποια είναι τα περισσότερα εργαλώτες, τι έχουν τις εργαλώτες του Βάρκου, πες μου, για αυτές τις εργαλώτες του Βαρκού και μετά. Έχεις τα περισσότερα ανασταθμίσεις, κατά πόσο σε συμφέρον να κάνεις κάτι ή να το σταματήσεις. Προσέξαμε ότι παρόλο τσόπιες, σκονές και αισθάνεσες έχει κάνει και βαριεστασιακά και δημιουργικά, και δημιουργικά, και δημιουργικά, και δημιουργικά, δημιουργικά, δημιουργικά, δημιουργικά, δημιουργικά, δημιουργικά, δημιουργικά, δημιουργικά, δημιουργικά, δημιουργικά. Αυτή τη στιγμή, δεν το έπαιξε για μια αισθητική κατεπέκταση για το Άουτο, δεν το έπικα, δηλαδή, γιατί δεν το ερώτησα. Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιώ ό,τι μπορώ να το κάνω και το κάνω. Έχω το χρόνο, έχω όλη την εμπνευσία που θέλω να κάνω, όλο αυτό το το οποίο θέλω και επίσης, το οποίο μια εσNER φίλε Slowly, 아μα το ακ advise στο μέσον. ơi ο αδανός που δεν μένει κανείς στο μέσον, comme,read чи read φυσιολόγου, και χωρίς ναких Инτicate, honestly, Παρ' όλα αυτά, δεν μπορείτε να το λένε, να πείτε ότι δεν υπάρχουν στιγμόματα καιρικών θετικών που νομίζουμε να τα πάμε μέσα πίσω. Απλά σχεδόν, πάνω απ' αυτά, έτσι. Εδώ πια, το οποίο σκάσε, το οποίο δημιουργήθηκε για αυτό το πριγματικό, σκάσαμε σε αυτό το σημείο. Παρ' όλα αυτά, δεν μπορείτε να το λένε, να πείτε ότι δεν υπάρχουν στιγμόματα καιρικών θετικών που νομίζουμε να τα πάμε μέσα πίσω. Παρ' όλα αυτά, δεν μπορείτε να το λένε, να πείτε ότι δεν υπάρχουν στιγμόματα καιρικών θετικών που νομίζουμε να τα πάμε μέσα πίσω. Παρ' όλα αυτά, δεν μπορείτε να τα πείτε ότι δεν υπάρχουν στιγμόματα καιρικών θετικών που νομίζουμε να τα πάμε μέσα πίσω. Παρ' όλα αυτά, δεν μπορείτε να το λένε, να πείτε ότι δεν υπάρχουν στιγμόματα καιρικών θετικών που νομίζουμε να τα πάμε μέσα πίσω. Παρ' όλα αυτά, δεν μπορείτε να το λένε, να πείτε ότι δεν υπάρχουν στιγμόματα καιρικών θετικών που νομίζουμε να τα πάμε μέσα πίσω. Παρ' όλα αυτά, δεν μπορείτε να τα πείτε ότι δεν υπάρχουν στιγμόματα καιρικών θετικών που νομίζουμε να τα πάμε μέσα πίσω. Παρ' όλα αυτά, δεν μπορείτε να τα πείτε ότι δεν υπάρχουν στιγμόματα καιρικών θετικών που νομίζουμε να τα πάμε μέσα πίσω. Παρ' όλα αυτά, δεν μπορείτε να τα πείτε ότι δεν υπάρχουν στιγμόματα καιρικών θετικών που νομίζουμε να τα πάμε μέσα πίσω. Παρ' όλα αυτά, δεν μπορείτε να τα πείτε ότι δεν υπάρχουν στιγμόματα καιρικών θετικών που νομίζουμε να τα πάμε μέσα πίσω. Παρ' όλα αυτά, δεν μπορείτε να τα πείτε ότι δεν υπάρχουν στιγμόματα καιρικών θετικών που νομίζουμε να τα πάμε μέσα πίσω. Παρ' όλα αυτά, δεν μπορείτε να τα πείτε ότι δεν υπάρχουν στιγμόματα καιρικών θετικών που νομίζουμε να τα πάμε μέσα πίσω. Δηλώνω και απόψε ότι δεν είχα κανένα σκοπό να αυθύξω την τιμή και την υπόληψή του και επιθυμώ να κλείσει αυτός ο κύκλος, γιατί και πολιτικά δεν είναι σωστό για μένα να καταφεύγω, αλλά θεωρώ ούτε για αυτόν. Έτσι για την αποκατάσταση των πραγμάτων δηλώνω για μια ακόμη φορά ότι ήταν ατυχής αυτή η στιγμή και δεν εννοούσα σε καμία περίπτωση, ότι εμπλέκει τα άλλα, είμαστε στην ίδια ηλικία και δεν είμαστε γεννημένοι στην βουλγαρική κατοχή. Κύριε Τσουρουκίδη, παρακαλώ, στο μικρόφωνο λίγο. Ναι, εντάξει, τώρα δεν είναι να επανέλθουμε, αλλά πηγαίνουμε πίσω. Ήρθα σαφής είμαστε οκ. Καλά θα είναι να λέμε και μια καλημέρα. Εντάξει, όλα καλά. Οι 20 ατόμων ειδικότητας υποχρεωτικής εκπαίδευσης είναι αυτό το ΥΕ. Γενικών καθηκόντων, ωραία. Λοιπόν, εγκρίνεται το υπαρρυθμό 17 ορισμός Μελών Επιτροπής Ενστάσεων και Προσφυγών, σύμφωνα με το άρθρο 221 του νόμου 4412 του 16. Ποιος ορίζεται, φέρ μου λίγο τα χρυτιά. Σύμφωνα με την εισήγηση, τα ονόματα τα οποία σας έχουν δοθεί οι πυρησιακοί παράγοντες. Παρακαλώ, καθίστε καλά. Τι έγινε εδώ. Το υπαρρυθμό 18 ορισμός Μελών Επιτροπών Παρακολούθησης και Παραλαβής Προμηθειών Υπρησιών, σύμφωνα με το άρθρο 221 του 4412 του 16 και το άρθρο 65 του νόμου 3852 του 10. Ορίζονται σύμφωνα με την εισήγηση. Το υπαρρυθμό 19 έγκριση πρωτοκόλου προσοριθμής παραλαβής του έργου κατασκευή υποδομής και τοποθέτηση γεφυροπλάστηκας στο σκουπιδότυπο. Εγκρίνεται. Όχι. Πρόεδρε εγώ για τη διαχείριση των απορριμάτων από την πρώτη στιγμή είμαι κατά με ένα συγκεκριμένο σκεπτικό που από την αρχή έχω καταθέσει. Κατά πλειοψηφία λύεται η συνέδρια. Σε ευχαριστούμε για τη σημαντική σας. Ευχαριστούμε.