Δήμος Χαλκιδέων - Δημοτικό Συμβούλιο - Live Stream (Δήμος Χαλκιδέων, 2017)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE sağβ Καλησπέρα σας. Αρχίζουμε με τις παρουσίες. Καθαρουσπόρης Βασίλειος, Μπαντούνας Γεώργιος, Σλακών Ελληνικού Λίλιαν, Γιωγιός Γεώργιος, Μάης Αναστάσιος, Τουχτίδης Βασίλειος, Ψύχας Γεώργιος, Μπουραντάς Γεώργιος, Κεράτσας Μιχαήλ, Κυριάκου Καλαμιώτη Κατερίνη, Καρκατελίδης Διαμαντή, Τριανταφύλλου Αθανάσιος, Γεωργαλάς Νικόλαος, Πατέλης Αντώνιος, Παπαποστόλιο Δημήτριος, Γιανούκος Γεώργιος, Τσάμαρης Κωνσταντίνος, Μπαλογιάννης Εμμανουήλ, Ανηφαντής Σωτήριος, Βερονικιάτης Δημήτριος, Γιανούκος Γεώργιος, Αναγνωστάκης Κωνσταντίνος, Σανιδάς Γεώργιος, Γεωργίου Σωτήριος, Μπαρούτας Κωνσταντίνος, Ζεμπίλης Αθανάσιος, Βάκκα Ελένη, Γουρνής Βασίλειος, Μπάκας Ιωάννης, Κώσταρος Χαρέλαμπος, Δαριβέρι Ιωάννα, Σέρας Δημήτριος, Ψυχογιού Μακαρόν Αναστασία, Τσομώκος Μιχαήλ, Πιτσούνης Αλέξανδρος, Κόρδης Δήμος, Λεβέντης Νικόλαος, Λεβέντης Μάριος, Σχιόλιας Νικόλαος, Πρατσόλης Αναστάσιος, Σταματούκος Εβάγγελος, Δημάκη Εκατερίνη, Κουλουρίδης Κωνσταντίνος, Μιτζιφύρη Ελένη. Με διαπιστώ, ευχαριστώ. Με διαπιστώ μένει τη νόμιμη απαρτία. Αρχίζει η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα, τον απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής αρχής έτους 2016, σύμφωνα με το άρθρο 217 του νόμου 3463-2006, όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με το άρθρο 20, παράγραφος 14, του νόμου 3731-2008. Το λόγο έχει ο κύριος δήμαρχος. Το κακό σιονός, χωρίς να ευθυνόμαστε, κύριοι δήμαρχοι. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ίσως σήμερα μιλήσω λίγο περισσότερο, δεν το συνηθίζω, αλλά θα μου το επιτρέψετε από το είδος της συνεδρίας. Κύριε Πρόεδρε, κύριοι αντιδήμαρχοι, κυρίες και κύριοι πρόεδροι των νομικών προσώπων και των επιτροπών, δημοτική και τοπική σύμβουλη, μέλη των διοικητικών συμβουλίων και των επιτροπών, κύριε Βουλευτά, κύριε Θέος Πητά, κύριοι εκπρόσωποι των θεσμικών παραγωγικών και κοινωνικών φορέων και των κομμάτων, αγαπητοί εργαζόμενοι, συνεργάτες της περιφέρειας, φίλες και φίλοι. Για μια ακόμη χρονιά βρισκόμαστε στο Δημοτικό Συμβούλιο για να παρουσιάσουμε και να συζητήσουμε δημόσια τον απολογισμό μας, που υπαγορεύεται βεβαίως από την προσύλλωση σε βασικές αρχές, όπως η διαφάνεια, η συμμετοχή και η ενημέρωση των θεσμικών οργάνων των φορέων των πολιτών. Έναν απολογισμό παραγμένο της χρονιάς που πέρασε και παράλληλα έναν απολογισμό πολιτικών και δράσων που σηματοδοτούν το 2017 και τα επόμενα χρόνια. Στον απολογισμό με βάση τα στοιχεία που ήδη έχετε στα χέρια σας, περικλήσαμε ένα χρόνο επίμονης δουλειάς και ποσοτικοποιήσαμε τα αποτελέσματα μιας μεγάλης και δύσκολης προσπάθειας όλων. Του δημάρχου, των αντιδημάρχων, των μελών των νομικών προσώπων και των επιτροπών, του Δημοτικού Συμβουλίου και των παρατάξεων, των συμβουλίων των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, καθώς και των εργαζομένων και των συνεργατών στο Δήμο Χαλκιδέων και στα νομικά πρόσωπα, που βεβαίως είναι συνοδηπόροι μας σε μια επίπονη αλλά δημιουργική διαδρομή. Τους ευχαριστώ όλους για τη συμβολή τους, για τη συμμετοχή τους, για την παρουσία τους. Ακόμα και για τις στιγμές της επικοδομητικής κριτικής, που μας βοηθά να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί και πιο δημιουργικοί. Άλλωστε, όλες οι παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο αποτελούν τους βασικούς άξονες, τους βασικούς μοχλούς, για τη συγκρότηση και τη λειτουργία του δημοτικού αντιπροσωπευτικού συστήματος, καθώς εκπροσωπούν άμεσα τους πολίτες. Και όλοι μαζί εδώ μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο συζητήσαμε δεκάδες σημαντικά ζητήματα του τόπου, διαφωνήσαμε με κάποια συγκεντρικές επιλογές, εκφράσαμε την αντίθεσή μας σε όλα όσα μας στίγουν σαν θεσμό και σαν τόπο, συμφωνήσαμε για όσα θέλουμε για το δήμο μας, τους πολίτες και την κοινωνία. Κορυφαίο παράδειγμα, ειν' αντίας είμασταν διώδια, με ψηφίσματα, παρεμβάσεις και κινητοποίησης. Σήμερα είμαστε εδώ όλοι να πούμε αλήθειες. Αλήθειες για τη δουλειά μας και αλήθιες για τη δουλειά μας. Αλήθειες για τη δουλειά μας και αλήθιες για τις συνθήκες από τις οποίες εργαζόμαστε, λειτουργούμε και παράγουμε το έργο μας. Αλήθεια πρώτη, διανύουμε τον έβδομο χρόνο μιας ύφεσης που διαρκώς βαθαίνει. Ήφεσης με κραδασμούς πολιτικούς και οικονομικούς που φαίνουν την κοινωνία και τους θεσμούς στα όρια τους. Αλήθεια δεύτερη, γενικότερα ως αυτοδιοίκηση και ειδικότερα ως Δήμος Χαλκιδέων εμπλεκόμεθα σε ζητήματα εθνικής και ευρωπαϊκής εμβέλειας όπως η φιλοξενία και η διαχείριση των προσφυγικών ροών. Ζητήματα άμεσα και φλέγοντα, χωρίς την αναγκαία οργάνωση, χωρίς την απαραίτητη λειτουργική και οικονομική υποστήριξη, στα οποία κληθήκαμε να ανταπεξέλθουμε και νομίζω τα καταφέραμε. Αλήθεια τρίτη, ταξιδεύουμε ως αυτοδιοίκηση και ειδικότερα σαν πρωτοβάθμι αυτοδιοίκηση σε αχαρτογράφητα νερά. Αποτέλεσμα βεβαίως των αδυναμιών, των καθυστερίσεων και της αυελτηρίας της Κεντρικής Πολιτείας σε νομοθετικό επίπεδο. Κορυφαίο παράδειγμα, ο νέος νόμος περιδημοσίων συμβάσεων που καθύλωσε για μήνες την εξέλιξη των διαρκάσιων στα δημόσια έργα. Τρεις αλήθειες και ένας μύθος. Μύθος, πως μέσα σε αυτό το δυσλειτουργικό περιβάλλον, η Δημοτική Αρχή κάνει μόνο μια απλή διαχείριση της καθημερινότητας και της μνημεονιακής μυζέριας. Η Δημοτική Αρχή δουλεύει με συγκεκριμένη στρατηγική και με σαφείς στόχους, αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι. Την ενίσχυση της εξωστρέφειας, την ανάπτυξη των υποδομών, την κοινωνική συνοχή, την βελτίωση της ελκυστικότητας του Δήμου μας. Η Δημοτική Αρχή αντιμετωπίζει τις δυσκολίες και τις προκλήσεις λειτουργώντας κυρίως σε τρεις άξονας. Ο πρώτος άξονας είναι να διεκδικήσουμε και να δεσμεύσουμε όσο το δυνατό περισσότερους πόρους από εθνικά και κοινωντικά κονδύλια για να κάνουμε έργα και να υλοποιήσουμε δράσεις και παρεμβάσεις για το Δήμο και τους πολίτες μας. Ο δεύτερος άξονας είναι να διαχειριζόμαστε συγκροτημένα και συναιτά τον προϋπολογισμό μας, με περιορισμό των ελαστικών δαπανών, με εξόφληση των υποχρεώσεων, ώστε να υπάρχουν ελάχιστες οφειλές επρομηθευτές και παρόχους του Δήμου. Τρίτος άξονας, η ορθολογική εφαρμογή του πενταετούς και αιτήσιου προγραμματισμού με γνώμονα την ισορροπία ανάμεσα στα αναγκαία έργα που πρέπει να δρομολογηθούν και να κατασκευαστούν και στη δυνατότητα οικονομικής υποστήριξης και αποπληρωμής τους. Έτος αναφοράς του απολυσμού είναι το 2016. Μια χρονιά που όπως γνωρίζετε ολοκληρώσαμε άλλα έργα, ξεκινήσαμε νέα, έχουμε σε εξέλιξη άλλα, αποκολύσαμε από τέλμα δεκαετιών μερικά, δρομολογήσαμε και σχεδιάσαμε δεκάδες μικρότερες ή μεγαλύτερες παρεμβάσεις στο Δήμο. Από όλες αυτές που έχετε ήδη αναλυτικά στα χέρια σας με τα έγγραφα των υπηρεσιών, ξεχωρίζουμε τις πιο σημαντικές. Όχι εναγκαία της μεγαλύτερες σε φυσικό οικονομικό αντικείμενο, αλλά αυτές που έχουν καταλυτική συνησφορά στην αισθητική, στην ανάδειξη και στη λειτουργία των δημοτικών μας ενωτήτων, καθώς και στην ποιότητα ζωής των πολιτών και στην τόνωση της οικονομικής μας ζωής. Αρχίζουμε με τη δημοτική ενώτητα Χαλκίδας. Με ένα ευρύ αλλά συνεκτικό πλέγμα δράσεων στοχεύσαμε στην αναβάθμιση του αστικού ιστού, στην προστασία, προβολή και αξιοποίηση του πολιτιστικού μας αποθέματος, στην δημιουργία πόλης φιλικής και λειτουργικής για τον κάτοικο, στην δημιουργία εξωστρέφειας και ανάδειξης της Χαλκίδας σε πολυεπίπεδο πόλο έλξης. Κορυφαίο σημείο της δουλειάς αυτή είναι η δημοτική αγορά Χαλκίδας. Μέσα σε ένα αντίξο οδηγητικό, θεσμικό και οικονομικό περιβάλλον το 2016 ξεκινήσαμε και ολοκληρίσαμε τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό προσχεδίων της αγοράς κατοχυρώνοντας ήδη το πρώτο βραβείο. Κάναμε ένα τεράστιο και ουσιαστικό βήμα για να προχωρήσουμε τάχιστα στην εκπόνηση των αναγκαίων αρχιτεκτονικών, στατικών, ηλεκτρομιχανολογικών και λοιπόν μελετών. Με ασφιχτική παρακολούθηση των διαδικασιών προσβλέπουμε μέσα στο 2017 να έχουμε ένα ολοκληρωμένο φάκελο της αγοράς έτοιμο για διεκδίκηση, χρηματοδότηση και δημοπράτηση. Και για να πω και κάτι, ήδη από εχθές ζητήσαμε να δεσμεύσουμε ένα ποσό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων χωρίς υποχρεώση, απλώς επειδή έχει ένα περιορισμένο κονδήλι να δεσμεύσουμε ένα ποσό έτσι ώστε αν το χρειαστούμε όταν το χρειαστούμε να το έχουμε στη διάθεσή μας για το σκοπό αυτό. Έχουμε στείλει ήδη αίτημα και έχουν προχωρήσει πολλές συζητήσεις. Θα μπορούσε κανείς εντελώς καλοπροερνητά να προβληματιστεί για το χρονικό διάστημα προετοιμασίας και κατασκευής αυτού του έργου που ξεκινήσαμε το 2014. Πράγματι είναι μεγάλο. Αν όμως δεν λάβουμε υπόψη μας της διαδικασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και της νομοθεσίας. Όμως είναι πολύ μικρό συγκρινόμενο με τα 25 χρόνια αδράνειας, αδιαφορίας, παλινωδιών και περιθωριοποίησης όχι μόνο νεοζετικού κεντρικού σημείου της πόλης αλλά και της μνήμης της, της ιστορίας της, της λειτουργίας της και της κοινωνικοοικονομικής ζωής της. Και παρά ότι για αυτή την βαρέμβαση μόνο θετικά σχόλια θα έπρεπε να υπάρχουν, είμαστε ανοιχτά και δημοκρατικά δέκτες διαφορετικών απόψεων, σκέψεων και προβληματισμών για τις οποίες έχουμε μία μόνο και μοναδική απάντηση. Τον δρόμο τον φτιάχνεις προχωρώντας. Προχωρούμε λοιπόν με συγκρότηση και σχέδιο διαμορφώντας ένα νέο δρόμο που ενώνει το χθες με το αύριο της πόλης, απολασσοντάς την απ' την αντιστοιτική εικόνα που υπάρχει σήμερα. Η λέξη ενώνω δεν είναι μία απλώς ένα ρήμα. Είναι άποψη και σχεδιασμός για την πόλη μας. Είναι ο οραματισμός μας που ξεκινάει από την αρεύσα, διασχίζει διαπερό στο κέντρο, περνάει την παλιά γέφερα, φτάνει ως τις λεωφόρους Μακαρίου και Καραμαλί. Είναι ο σχεδιασμός μας που εξαπλώνεται από το κεντρικό παραλιακό μέτωπο, μετατοπίζεται στο εμπορικό κέντρο, διαγράφει τα πολιτιστικά, ιστορικά, παραδοσιακά στοιχεία της πόλης και προχωρά παράκτια σχεδόν μέχρι την ψηλή γέφυρα. Είναι μια ολοκληρωμένη χωρική πανέμβαση. Είναι η Χαλκίδα βιώσιμη πόλη, που στοχεύει στην αναμάθμιση των ποιοτικών παραμέτρων του αστικού ιστού. Σε αυτό το σχεδιασμό μας βάζουμε στο κέντρο τη δημοτική αγορά. Και αναπτύσσουμε πολυδιάστατα ένα σύλλολο δράσεων ορίμασις του, έχοντας παράλληλα ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον της περιφέρειας στο πλαίσιο χρηματοδότησης σχεδίων βιώσιμης αστικής ανάπλασης καταρχήν από το περιφερειακό μας πρόγραμμα και συνδυαστικά με άλλα τομεακά προγράμματα. Ήδη και εδώ έχουμε προχωρήσει αρκετά τις συζητήσεις της χρηματοδότησης από το πρόγραμμα βιώσιμη αστική ανάπλυση. Με αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές που μόλις περιέγραψα αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε το πλεονέκτημα της μοναδικότητας του συνδυοδρομικού σταθμού. Να αναδείξουμε το αξιόλογο κτιριακό απόθεμα του ΩΣΕ με την αποκατάσταση και την επανάχρησή του. Το 2016 ολοκληρώσαμε τις διαδικασίες μίσθωσης της κεντρικής αποθήκης και του χώρου σταθμευσης με σκοπό να μετατρέψουμε το ιστορικό κεντρικό κτίριο σε χώρο πολιτιστικών πολλαπλών χρήσεων. Επίσης μέσα στη χρονιά που πέρασε ολοκληρώσαμε τη μελέτη του χώρου σταθμευσης και είμαστε σε αμνομονή της έγκρισης του Απτοϊπουργείου Πολιτισμού για τη δημοπράτηση διαμόρφωσης του χώρου. Μέσα στο 2017 θα προχωρήσουμε και στη μελέτη του κτιρίου. Ήδη η πρόταση της μελέτης που έχουμε υποβάλει στο Υπουργείο Πολιτισμού στη Διεύθυνση Νεοτερων Μηνίων έχει αποσταλεί στο συμβούλιο, το περιφερειακό τοπικό συμβούλιο που είναι στη Λαμία για να εγκριθεί και να ξεκινήσει το έργο. Έχοντας ήδη αποκτήσει χρηματοδότηση του πράσινου ταμείου στην αγορά του κτιρίου Ρενιέρη προχωρήσαμε στο 2016, ολοκληρώσαμε τις μελέτες και υποβάλαμε φάκελο για τη χρηματοδότηση εργασιών από κατάστασης και διαμόρφωση του κτιρίου έτσι ώστε μαζί με άλλα διατηρηταία δημοτικά κτίρια της περιοχής να δημιουργηθεί ένα ενδιαφέρον πολιτιστικό και αρχιτεκτονικό σύνολο. Η πρόταση αυτή, συνεολικού προϋπολογισμού 980.500 ευρώ είναι σε φάση αξιολόγησης. Το Νοέμβριο του 2016 υποβάλαμε πρόταση σε πρόσκληση του πράσινου ταμείου και εγκρίθηκε για το δήμο μας το ποσό των 105.000 ευρώ για να εκπονήσουμε σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Σχέδιο με υψηλή προστιθέμενη αξία αφού στην ουσία αποτελεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική για πόλεις πιο ανθρώπινη, ζωντανές και παραγωγικές και είναι η προϋπόθεση για χρηματοδότηση και για χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους έργων σχετικά με την πολεοδομία, την αστική οδοποιία και την οργάνωση της κυκλοφορίας. Επίσης το 2016 εκπονίσαμε πλήρη φάκελο και με επικεφαλής συντονιστή το δήμο Χαλκιδέων σε διακρατική συνεργασία με φορείς από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Βουλγαρία. Υποβλήθηκε πρόταση στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Life για την αναβάθμιση της ενεργητικής αποδοτικότητας με πηλωτικό χώρο το κτίριο του ΕΠΑΛ και την περιοχή του Βούρκου μέχρι την Βζηλή Γέφυρα από κάτω συνολικού προϋπολογισμού τριών εκατομμυρίων 327.013 ευρώ. Η πρόταση, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης πολιτικών για την προστασία του περιβάλλοντος, τη μείωση του ενεργειακού αποθέματος, αποτυπώματος της πόλης, καθώς και τη διευκόληση της καθημερινότητας βρίσκεται στο τελικό στάδιο αξιολόγησής της. Μπορεί μέσα στο Μάρτιο να έχουμε απόφαση ένταξης. Επιπλέον, το 2016 προθύσαμε στο δήμο της Έξυπνες Πόλης. Πετύχαμε μια πολύ σημαντική συμφωνία για να γίνουμε ο πρώτος δήμος στην Ελλάδα που θα εγκατασταθούν πηλειωτικά συστήματα έξυπνης στάθμησης και έξυπνου φωτισμού συμβάλλοντας στην αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας και στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στο κέντρο. Το σχέδιο Χαλκίδια Βιώσιμη Πόλη εναρμονίζει τα έργα που εμείς έχουμε σε εξέλιξη με τα έργα που ήδη έχουν μελετηθεί ή και ολοκληρωθεί. Από προηγούμενες δημοτικές αρχές, όπως η Λεωφόρος Αρεθούσης Βενιζέλιου, την οποία ολοκληρώσαμε τώρα, είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη. Και η βιοκλιματική αναβάθμιση και διαμόρφωση του χώρου των δικαστηριών. Το σχέδιο ενοποιεί ιστορικά, πολιτιστικά, αρχιτεκτονικά και λειτουργικά κοινόξους στους χώρους σχεκτριακό απόθεμα. Και η πρακτική ενώνει τη δική μας δουλειά με αυτή τις προηγούμενες δημοτικές αρχές. Γιατί στοχεύουμε στη σύνθεση και όχι στην αντίθεση. Θέλουμε να βρούμε αυτά που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας χωρίζουν. Επιδιώκουμε τη σύγκληση των δυνάμενων και των καλών πρακτικών για να πετύχουμε περισσότερα για το δήμο μας, για την κοινωνία. Για να ξαναδώσουμε αξία στον τόπο μας. Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνάδελφοι. Το 2016 μέσα από την καθημερινότητα που απορροφά μεγάλο μέρος της ενέργειάς μας προχωρήσαμε σε δουλειά βάσης η οποία γίνεται το εφαλτήριο για να αποκτήσει άλλη εικόνα ο δήμος. Για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής στο συμπολιτό μας. Αναδεικνύουμε ζητήματα, παρεμβαίνουμε, διεκδικούμε, συνεργαζόμαστε με την Περιφέρεια, τα Υπουργία και με άλλους φορείς. Πέρα από όσα πρωί είπα, αναφέρω μόνο επί γραμματικά αφού στη συνέχεια θα μιλήσουν διεξοδικότερα οι αρμόδοι για τη Δήμαρχη. Την τεχνική υποστήριση που δώσαμε ως δήμος στο νέο νοσοκομείο, στον κόμβο αρέθους αστήρων, το έργο αποκατάστασης των σπηλαιώσεων παραλίας Χαλκίδας, προϋπολισμού 2,5 εκατομμυρίων, το οποίο ζητήσαμε, χρηματοδοθήθηκε από εθνικούς σπόρους και το εκτελεί η Περιφέρεια. Την διάνυξη της τροφής τσεκούρα. Πέρα από την πόλη της Χαλκίδος, στις δημοτικές μας ενώτες που αποτελούν ενιαίο σύνολο του δήμου μας, προχωρήσαμε στις εξής δράσεις. Ολοκληρώσαμε την επαναδημοπράτηση, συμβασιοποιήσει και έχουμε σε εξέλιξη την αποπεράτηση του εκλειστού Γυμναστηρίου Βασιλικού, προϋπολισμού 600.000 ευρώ. Ένα έργο πολύπαθο και εγκαταλειμένο, ένα έργο απαιτητό και χρήσιμο από την τοπική κοινωνία. Έχει χρόνο αποπεράτωσης το καλοκαίρι του 2017. Στην Αρτάκη ολοκληρώσαμε τη διαμόρφωση της πλατείας Κωνσταντινίδημα, ανακατασκευάσεις και φυτεύσεις, κατασκευάστηκα πεζοδρόμια στην είσοδο της πόλης, ενώ παράλληλα εκπονάσαμε τη μελέτη διαμόρφωσης της πλατείας Δημαρχείου και στις επόμενες μέρες έχουμε τη δημοπράτησή της. Στην Αυλίδα ολοκληρώσαμε την κατασκευή του τυχείου αντιστήριξης στο βάρο, ενώ παράλληλα με διακείς παρεμβάσεις πετύχαμε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την αποκατάσταση των προβλημάτων διάβρος της ακτής σε όλο το παραλιακό μέτωπο της περιοχής, από την παραλία Αυλίδος μέχρι τα ναυπηγεία. Στην Ανθιδόνα το 2016 πραγματοποιήσαμε τη διάνοιξη της περιφερειακής οδουρωσιάς και πρωιμερών ολοκληρώσαμε και την ασφαλτώστρωσή της. Διαμορφώσαμε τον αύλιο χώρο του παιδικού σταθμού στη Δροσιά, ολοκληρώσαμε παρεμβάσεις αναπλάσσεων και παραδώσαμε προς χρήση των υπιαγωγείων Λουκυσίων και του εγγυής αθλητικού χώρου και τον παιδότοπο. Ένα αρμονικό σύνολο αισθητικής υπολειτουργικής χρήσης. Παράλληλα σε όλες τις ενώτες κάναμε δουλειά βάσης, με εφαρμογή του σχεδίου πόλεως, σε διανοίξεις οδών, όπως αναφέραμε στην Αθηδών, αλλά και στο Λευκαντή, στην έξω Παναίτσα, ενώ επιπρόσθετα βελτιώνουμε τις κυκλοφοριακές συνθήκες με ένα πλήθος παρεμβάσεων. Επενδύουμε πάνω στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και στο πλούσιο απόθεμα των δημοτικών μας ενωτήτων διαμορφώντας προτάσεις για τον λίντερ, περίοδος 14-20, και έχουμε ήδη υποβάλει στον ενδιάμεσο φορέα 19 τεχνικά δελτεία. Χάρη στη συστηματική δουλειά που κάνουμε, ο δήμος είναι τουλάχιστον ένα βήμα πιο μπροστά από το υπερκαθυστερημένο λίντερ, έχοντας ήδη προχωρήσει στην ορίμανση έργων και στην επικαιροποίησή τους, όπως ενδεικτικά, οι αποκατάστασεις του κτιρίου Παπαφράγκα στο Βασιλικό και διαμόρφωσή του σε χώρο ιστορικής παραγωγικής κλειονομιάς και πολιτισμού, με κεντρικό άξονα την φιλοξενία συλλογών του Πάνου Γεραμάνη και την ανάδειξη του σε κέντρο έρευνας, διάδοσης και προβολής του λαϊκού πολιτισμού. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε ένα από τους βασικούς τομείς δραστηριότητας της τοπικής αυτοδίκησης, στον τομέα περιβάλλον και ποιότητας ζωής, ο Δήμος ανέπτυξε ένα συνεπτικό πλέγμα δράσεων για τον εξοχρονισμό υποδομών, την προστασία του φυσικού και ανθρωπογεννούς περιβάλλοντος, την αναβάθμιση υπερησιών και την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Ενδεικτικά αναφέρουμε. Το 2016 διαθέσαμε 1 εκατομμύριο ευρώ για ανακατασκευές, βελτιώσεις, αποκαταστάσεις, διαμορφώσης κτιρίων και αύλων χώρων σε δεκάδες σχολικές μονάδες σε όλες τις δημοτικές ενότητες. Παράλληλα, βρισκόμαστε στο στάδιο ολοκλήρωσης των μελετών για το 26 δημοτικό σχολείο και το μουσικό σχολείο που θα αναγερθεί στην Αρτάκη, με στόχο την υποβολή προτάσεων σε πρόσκληση της περιφέρειας Παναμένεται ώστε να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Ολοκληρώσαμε και επιστοποιήσαμε, πρώτη σε όλη την περιφέρεια, 20 παιδικές χαρές. Υπάρχουν βήμοι στην περιφέρεια που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα. Αξιοποιήντας πόρους του Πράσινου Ταμείου και του Δήμου. Αποδώσαμε σε χρήσεις σε όλες τις δημοτικές ενότητες σύγχρονους και ασφαλείς παιδότοπους. Ενώ το 2017 προχωρούμε και συνεχίζουμε με αντίστοιχους ρυθμούς. Προτεραιότητες έχουμε δύο άξονες σε σχέση με την καθαριότητα. Την προώθηση της ανακύκλωσης και της μίωσης του προσδιάθεση ογγου των απορριμάτων και τη δημιουργία μονάδων οχλειωμένους ασφαλούς για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία διάθεσης απορριμάτων. Έτσι το 2016 ξεκινήσαμε το σχεδιασμό διεύρυνσης της ανακύκλωσης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης το οποίο θα εφαρμόσουμε άμεσα και σταδιακά. Σε αυτή την κατεύθυνση συνεχίσαμε την εκπαίδευση διακρατικής εμπειρίας του πολιτικού προσωπικού και των στελεχών των αντίστοιχων υπηρεσιών μας στη Λειψία στο πλαίσιο του προγράμματος Green City One που υποβάλαμε και χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από το πρόγραμμα ΕΡΑΣΜΟΣ. Το 2017 επιδιώκουμε να αξιοποιήσουμε αυτές τις δυνατότητες του ΕΡΑΣΜΟΣ σχεδιάζοντας και υποβάλλοντας προτάσεις σε πεδία ενδιαφέροντους του Δήμου και σε επόμενες προσκλήσεις. Προχωρούμε στην ολοκλήρωση και δρομολόγηση μεγάλων έργων υποδομής. Βασικό πράσινο σημείο για τη διάθεση, επανάχρηση και αξιοποίηση ειδικών κατηγοριών απορριμάτων, εργαστίας χειτά σε εξέλιξη, μονάδα επεξεργασίας απορριμάτων και χειτή χαλκίδας για τις οποίες ήδη συντάξαμε και υποβλήθηκε η μελέτη, η πρόταση χρηματοδότησης προϋπολογισμού 28.600.000 ευρώ, η οποία ήδη βρίσκεται σε πολύ καλό στάδιο αξιολόγησης. Ζωτικό κομμάτι περιβαλλοντικής προστασίας, διασφάλειας και δημόσιας υγείας και παροχής κοινωνικών αγαθών στους πολίτες είναι, όπως γνωρίζετε, η διαχείριση των νερών και των ακαθάρτων. Είναι η δουλειά της ΔΙΑΚ που το 2016 ανέπτυξε μια τεχνική και προγραμματική δραστηριότητα σημαντική. Η επιχείρηση κατσέστησε τον δήμο μας πρωταθλητή μεταδοξή των δήμων όλων της περιφέρειας σε χρηματοδοτήσεις ενταγμένων έργων. Για παράδειγμα, χρηματοδοτήθηκε από την περιφέρεια από κοινωνικά προγράμματα ο δήμος με 1.126 ευρώ και ήδη ξεκινούν σε 20 μέρες τα αντιπλημμυρικά έργα στη Χαλκίδα, στις περιοχές που γνωρίζετε, είτε αυτή είναι η Τσαβέλλα από τον Άγιο Νικόλα μέχρι τη Δεξαμενή, είτε είναι στο δεύτερο γυμνάσιο αντιγόνου με βίας, είτε είναι πίσω από το, εδώ στην ορέστη μακρύ ακριβώς από πίσω από το σούπερ μάρκετ που πλημμυρίζει στην κυριολεξία, είτε είναι στο Κιαπέκου, στην Αρέθουσα, είτε είναι σε άλλα σημεία με αυτό ήδη δημοπρατήθηκε, το έχει αναλάβει η εταιρεία σε 15 περίπου μέρες θα ξεκινήσει ένα έργο το οποίο πήρε μια πολύ μεγάλη έκπτωση 60% και θα είμαι λίγο πιο αναλυτικός από το 126, το έργο πήγε γύρω στις 500.000, τα υπόλοιπα θα μαζευτούν για να χρηματοδοτήσουν μαζί με άλλα ποσά τα συνοδά έργα του νοσοκομείου και επίσης εντάχτηκε ένα έργο 15.720.000 ευρώ για τη συλλογή μεταφορά επεξεργασίας και διάθεση λιμάτων παραλίας Αυλίδος το οποίο επανεντάθηκε, ετοιμάζεται η δημοπράτησή του, έχουμε καθυστερήσει γιατί όπως προανέφερα υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο, αυτό θα έχει να κάνει με την επεξεργασία των λιμάτων όπως είπα, Αυλίδας, Βαθέως και Δροσκιάς επίσης έχει ήδη προταθεί και αναμένεται άμεσα η πρόταση για διάθεση λιμάτων Βασιλικού Αγίου Νικολάου και Λαμψάκου προϋπολογισμού 8 εκατομμυρίων ευρώ ήδη το τμήμα αυτού του έργου του Βασιλικού έχει ολοκληρωθεί πέρα από τη διαχείριση των απολυμάτων και των ιδάτων στις προτεραιότητες του Δήμου και για το Περιβάλλον κυριαρχεί η ενεργειακή εξοικονόμηση και η βελτιστοποίηση της αποδοτικότητας των πόρων ήδη αναφέρθηκα στην υποβολή πρόταση στο πρόγραμμα live με επικεφαλής στο Δήμος σε διακρατικό εταιρικά σχήμα ενώ παράλληλα προχωρήσαμε τις διαδικασίες και εγγράψαμε το Δήμο Χαλκιδέων στο ευρωπαϊκό δίκτυο του Συμφώνου των Δημάρκων στόχος μας είναι να εκπονίσουμε ένα συνεκτικό πλαίσιο εφαρμογής ενεργειακών πολιτικών και παράλληλα να αποκτήσουμε ως Δήμος ένα σημαντικό πλεονέκτημα στη διεκδίκηση απεθείας προγραμμάτων μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση Αξιοποιώντας λοιπόν αυτή μας την πολιτική συμμετέχουμε ως ετερός σε διακρατική ευρωπαϊκή πρόταση Ελλάδα, Ελβετία, Ισπανία, Βέλγιο στο πλαίσιο του Horizon 2020 με στόχο την καταγραφή των ενεργειακών δεδομένων σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια την ευαισθητοποίηση στην ενεργειακή εξοικονόμηση και τη μεταστροφή σε μια πιο αηφόρο και βιώσιμη ενεργειακή συμπεριφορά Προχωρούμε στη διεύρεση λύσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση του κολυμπητηρίου για τον εξοικονισμό του και την εξοικονόμηση από κει πόρων Πραγματοποιούμε το στόχο μας να γίνει η Χαλκίδα πρότιμο έξυπνης πόλης και πράσινης πόλης Ένα σημαντικό βήμα είναι η συμμετοχή του δήμου σε κοινοπρακτικό σχήμα ευρωπαϊκών πόλεων που ήδη έχουμε κληθεί και έχουμε συμμετάσχει με το Βερολίνο, το Άμστερντλαν, τη Ρήγα και τη Βασιλεία με σκοπό παρεμβάσης εξοικονόμησης ενέργειας Ήδη έχει μεταβεί στο Βερολίνο γι' αυτό το λόγο και ο Γενικός Γραμματέας Κυρίες και κύριοι, το 16 όπως όλοι ξέρουμε εξακολούθησε να είναι μια χρονιά οξημένης οικονομικής και κοινωνικής και ανθρωπιστικής κρίσης Η αντιμετώπιση της φτώχειας, της ανεργίας, της απασχόλησης και των ανθρώπινων αξιών καθώς και η επαύξηση του εύρους της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών κοινωνικής μέρημνας και ελληνικής ήταν, είναι και θα παραμείνουν κορυφαία πρωτοριότητα του δημοτικού μας έργου Έργο που παράγεται από το αρμό διονομικό μας πρόσωπο, το ΔΟΠΑ και τις υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας του Δήμου Από ένα πλήθος δράσεων μέσα στο 16 που αναλυτικά αναφέρονται στους απολογισμούς των υπηρεσιών των νομικών προσώπων θα μου επιτέψετε να σταθώ στα εξής Στο ότι πετύχαμε σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο να δεσμεύσουμε περισσότερους πόρους του ΕΣΠΑ και άρα να εξυπηρετήσουμε περισσότερα παιδιά και κατεπέταξη να απασχολούμε και περισσότερους εργαζόμενους στις χρηματοδοτούμενες δομές των παιδικών σταθμών και των κέντρων δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών Συγκεκριμένα, τη χρονιά 16-17 εξυπηρετούμε 274 νύπια έναντι 257 την προηγούμενη χρονιά αποσχολώντας συνολικά 25 εργαζόμενους Επίσης, μετά τον πρώτο χρόνο επιτυχημένης λειτουργίας των ΓΡΑΠ, των κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών που ωφελήθηκαν το πρώτο χρόνο 251 παιδιά, συνεχίσαμε το τρέχον σχολικό έτος εξασφαλίζοντας 7 νέες άδειες για εισάθμια σχολεία σε όλες τις δημοτικές ενότητες και εξυπηρετώντας πλέον 350 παιδιά, αποσχολώντας επιπλέον 22 εργαζόμενους αντίστοιχων ειδικοτήτων Βεβαίως εφαρμόσαμε, ενταχθήκαμε και διαχειριστήκαμε το πρόγραμμα εψιτιστικής βοήθειας διανέμοντας ποικιλία τροφίμων σε χιλιάδες δικαιούχους Λειτουργούμε ή λειτουργούσαμε μέχρι στις 28 Δευτέριο και θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε το κέντρο αστέγων με εψιτιστικές, ιατροφαρμακευτικές και βοηθητικές υπηρεσίες Συνεχίζουμε να λειτουργούμε το κοινωνικό παντοβολείο και εξυφαλίσαμε τη χρηματοδότηση λειτουργίας για τρία επιπλέον χρόνια τόσο του κοινωνικού παντοπολίου όσο και της δομής παροχής συστηίου Ειδικότερα εκπονίσαμε και υπεβάλαμε προτάσεις σε πρόσκληση της περιφέρειας και ήδη μας ενέταξε και έχουμε απόφαση προϋπολισμού 407.000 ευρώ για τις δυο δομές οι οποίες θα απασχολούν 7 άτομα προσωπικό και προβλέπεται να εξυπηρετήσουν 1000 περίπου ωφελούμενοι Επίσης εξυφαλίσαμε πάλι από πόρους του ΕΣΠΑ 224.000 για την τριετή λειτουργία της νέας δομής των κέντρων δηλαδή κοινότητας του Δήμου με 4 επιπλέον άτομα άρα 7 και 4, 11 άτομα προσωπικό που θα προσληφθεί τις επόμενες μέρες, ήδη η προκήρυξη είναι στο ΑΣΕΡ με τις διαδικασίες που γνωρίζουμε Συνεχίζουμε στο Δήμο τη λειτουργία του κέντρου συμβουλευτικής υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας με εξασφαλισμένους πόρους 205.000 από το νέο ΕΣΠΑ μετά από επιβολή πρόταση σε πρόσκληση της περιφέρειας και ένταξη του συνεχιζόμενου έργου Συμβάλλουμε στην αποσχόληση και στην ενίσχυση του ισοδήματος σε κατοντάδες υπολιτών μας με τη διαχείριση και εφαρμογή των προγραμμάτων κοινοβελούς εργασίας μέσω των οποίων ο Δήμος προσέφερε εργασία το 2016 σε 219 άτομα και εναμένεται άλλα 232 άτομα το 2017 Φροντίζουμε για την εξομάληση και την αναβάθμιση των συνθηκών διαβύης στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Λιτσώνα Από την πρώτη στιγμή της εγκατάστασή του στην περιοχή μας πριν ένα περίπου χρόνο αγκαλιάσαμε όσο μπορούσαμε με ανθρωπιά την τραγωδία τους Προστρέξαμε στο χώρο να προσφέρουμε βασικές υπηρεσίες όπως η καθαριότητα συνεργαστήκαμε με συναρμόδιες για την βελτίωση της καθημερινότητάς τους εμπεριστοποιήσαμε τους πολίτες και ανοίξαμε στα παιδιά τα σχολιά του Δήμου μας διαχειριζόμαστε 97 άτομα προσωπικό στήριξη της δομής και συνεχίζουμε να υποβάλουμε αιτήματα και να πανεμβαίνουμε σε κεντρικούς φορείς για να επιλύουμε σημαντικά ζητήματα υποδομής του Κέντρου όπως η παροχή νερού σε ποσοτική και ποιοτική επάρκεια Έχει υποστεί πολλούς ελέγχους στο Κέντρο Σε πρόσφατο έλεγχο από διεθνή οργανισμό το μόνο που διαπιστώθηκε σαν παρατήρηση ήταν ότι έχει γιατρούς, σε 7 γιατρούς έχει σεκαθμένη βάση μόνο μέχρι τις 5 το απόγευμα, κάθε μέρα από το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα και από τις 5 το απόγευμα μέχρι την άλλη μέρα το πρωί δεν έχει γιατρούς Αυτή ήταν η παρατήρηση, αξιολογήστε. Συνεχίσαμε με εξαιρετική επιτυχία τη λειτουργία του Κέντρου Διαβίου Μάθησης Δώσαμε την ευκαιρία σε δεκάδες συμπολίτες μας να παρακολουθούν 17 εκπαιδευτικά προγράμματα ποικίλων παιδίων να ενισχύουν γνώσεις και δεξιότητες να δραστηριοποιηθούν και να κοινωνικοποιηθούν Ανταποκρινόμενος ο δήμος μας και στις χρηματοδοτικές ευκαιρίες και στην επιθυμία των πολιτών να συμμετέχουν όλο και περισσότερα προγράμματα υπέβαλε ήδη πρόταση στην πρόσκληση του Υπουργείου Παιδείας στο Δοκέβριο του 2016 και αναμένεται η έγκριση χρηματοδότησης και επανέναρξη του κέντρου Κυρίες και κύριοι σημαντικό ξεχωριστό και με υψηλή προσθεθέμενη αξία κομμάτι της δουλειάς μας είναι ο τομέας του πολιτισμού και του αθλητισμού ένας τομέας που το 2016 κυριολεκτικά απογειώθηκε σε έκταση και ένταση δράσηου έβγαλε τη Χαλκίδα έξω από τα σύνορά της με εκδηλώσεις πανελλήνιας και πανευρωπαϊκής εμβέλειας έφερε στο δήμο δεκάδες χιλιάδες ευχαριστημένους επισκέπτες και φιλοξενούμενους παράλληλα διεύρυνε την τουριστική κίνηση και αναζωγώνησε την οικονομία δεκάδων μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων της περιοχής Ο δημοτικός μας οργανισμός ΔΟΑΠΕΧ το 2016 ξεπέρασε τον εαυτό του με την άψογη διοργάνωση κορυφαίων γεγονότων που δίκαια πέσπασαν συγχαρητήρια και ενθουσίασαν τον κόσμο Θα καταλαβαίνετε φυσικά ότι μιλάμε για το θανασυγγό Καρναβάλι που το 2016 έφερε στην πόλη πάνω από 30.000 επισκέπτες 100% πληρότητα στα καταλήματα του Δήμου Χαλκιδίων και της Ερέτριας ανάλογα έσοδα κυρίως στα καταστήματα αισθίωσης και παροχής περισσιών διείσδιση μέσω των κοινωνικών δικτύων σε 600.000 άτομα και σε πολλές χώρες Το θανασυγγό Καρναβάλι που το 2016 μάγεψε μικρούς και μεγάλους και έγινε ο καταλήτης να γιγαντοθεί αυτή τη χρονιά να κατακτήσει μεγαλύτερα αθληματικά μεγέθη και κυρίως να κατακτήσει τις καρδιές όλοι του κόσμου να εδραιωθεί ως παραγωγή τοπικής κουλτούρας να αποτελέσει δομικό πολιτιστικό στοιχείο του Δήμου μας να ανυψώσει τη φήμη και την εξωστρέφεια του Δήμου κερδίζοντας σε διαδικτυακή ψηφορία το 2016 την τέταρτη θέση μεταξύ των καναβαλικών προορισμών της Ελλάδας και στοχεύοντας κάθε χρόνο και ψηλότερα να κάνει τις αποκριές από διάφοροι σε κορυφαία σεζόν για τον τόπο. Φυσικά μπορούμε να μιλήσουμε για την εξαιρετικά επιτυχημένη διοργάνωση του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος basketball των νέων ανδρών που τον περασμένο Ιούλιο και για 15 μέρες πλημμύρισε την ευρύτερη περιοχή με εκατοντάδες αθλητές από 21 χώρες και χιλιάδες επισκέπτες φίλοι του αθλήματος. Μια διοργάνωση που πλαισιώθηκε από τις τελετές έναρξης και λήξης στηρίχτηκε σε εθελοντική συμμετοχή και πρωταγωνίστησε σε πανελλήνια δημοτικότητα. Μιλάμε επίσης για πανελλήνιες και διεθνείς διοργανώσεις όπως η αναβίωση του αγώνα αυτοκινήτων υπερήφημη ανάβαση ριτσόνας, η επαναδραστηριοποίηση της πίστας μηχανοκίνητο αθλητισμού και της φιλοξενίας του πανελλήνιου πρωταθλήματος μότο κρόσ. Το πανευρωπαϊκό πρωταθλήμα καράτε σότο καν με 450 αθλητές από 27 χώρες και πλήθος άλλων που αναλυτικά αναφέρονται στο τεύχος του απολογισμού που ήδη σας έχει διανεμηθεί. Και όλα αυτά, αγαπητοί φίλοι, μέσα σε μια πολύπλευρη πολιτιστική και αθλητική δραστηριοποίηση με πλούσιες εκδηλώσεις εποχιακές, όπως τα Χριστούγεννα. Μουσικές, συναυλιακές, θεατρικές, χορευτικές, τέχνης και λόγου που γίνονται όλο το χρόνο σ' όλες τις δημοτικές εκκοινότητες. Το σημαντικό πολιτιστικό γύγναισθαι αυτού του τόπου, στοχεύουμε να το βάλουμε στο κέντρο των ευρωπαϊκών δρώμενων. Γι' αυτό, το Νοέμβριο που μας πέρασε, υποβάλαμε πρόταση διακρατικής συνεργασίας. Δανία, Ελλάδα, Φιλανδία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ολλανδία, Κροατία και Σουηδία στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Creative Europe για την υλοποίηση διαπολιτισμικών δράσεων, διάχυσης κουλτούρας με κυκλική εναλλαγή εκδηλώσεων σε κάθε χώρα. Το ποσόπο αναλογής στο δήμο μας είναι 256.000 ευρώ και η πρόταση αξιολογείται αυτή την περίοδο. Και βεβαίως, και με αφορμή τα αθλητικά γεγονότα το 2016, ήταν μια παραγωγική χρονιά για τη συντηρήση και αναβαθμή αθλητικών εγκαταστάσεων με εκτεταμένες πανεβάσεις στα κλειστά γυμναστήρια Τάσος Καμπούρις, Δάκ, Χαλκιάννα, Στασιάδη, βαραίων αθλημάτων. Ακόμα τη χρονιά που πέρασε, πέρα από τις εκδηλώσεις που προανέφερα, η εξωστρέφεια του δήμου ενδυναμώθηκε και με άλλα γεγονότα. Όπως με τη φιλοξενία στην πόλη μας του Συνεδρίου της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ίδρυσης Αποχέδρευσης Ελλάδος, με συμμετέχοντες απόλυ από κάθε ελληνική γωνιά. Με τη διοργάνωση του Συνεδρίου για τον Αριστοτέλη, που προσέλκησε το επιστημονικό και κοινωνικό ενδιαφέρον και δημιούργησε γέφυρες ανάμεσα στους δήμους Αριστοτέλη και Χαλκιδέων. Με την επίσκεψη κοινέζικης αντιπροσωπίας στο πλαίσιο της επένδυσής μας στην διπλωματία των πόλεων και της γνωστής συνεργασίας με την πόλη Ιουχαν, των εννιά εκατομμυρίων κατοίκων που ξεκίνησε από το 2015 και με συνεχής επισκέψεις ήδη έρχεται το Μάιο ο δήμαρχος της πόλης πάλι στη Χαλκιδέων. Με την αναζωγόνιση των σχέσεων των Χαλκιδέων με το Δήμο Ρέτζιο Καλάμπρια, του οποίου την πολυμελίατη προσωπία υποδεχθήκαμε τον περασμένο Δεκέμβριο. Όπως είναι γνωστό το Ρήγιο, ιδρύθηκε ως απικία των Χαλκιδέων τον 8ο αιώνα και οι δύο πόλεις είναι αδελφοποιημένες από τη δεκαετία του 60. Οι σημερινές προκλήσεις είναι μια καλή ευκαιρία για την αναθέραμαση των σχέσεων των δύο πόλεων και τη συνεργασία τους στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και του εμπορίου. Αναφέρθηκα κυρίες και κύριοι στην αρχή στους τρεις σχετικούς άξονες πάνω στους οποίους δουλεύουμε. Στη μέγιστη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, το συγκροτημένο σχεδιασμό, τη χρηστή διοίκηση και η οικονομική λειτουργία. Όπου και επενδύουμε με καινοτομία. Οι πρώτοι δύο άξονες έχουν ήδη διατρέξει κάθε λέξη του απολεγόνου. Και έχουν καταφανώς αποδείξει την ύπαρξη και τη σημασία τους. Ο τρίτος άξονας είναι ο Αφανής. Μασταθερός, φέρον οργανισμός της δουλειάς του σύγχρονου καινοτόμου και νοικοκαιριμένου Δήμου μας. Σε διοικητικό επίπεδο, συνεχίσαμε το 16η την αναβάθμιση των υπηρεσιών τόσο στο εσωτερικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο δημόσια. Στο εσωτερικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο εξυπηρέτησης πολιτών. Ειδικότερα, βελτιώσαμε σημαντικά το μηχανογραφικό μας σύστημα, ψηφιοποιώντας φακέλους και δημιουργώντας μια διασυνδεδεμένη βάση δεδομένων για την παρακολούθηση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου των έργων του Δήμου μας. Παράλληλα, συνεχίζουμε την εγκατάσταση των συστημάτων ψηφιακής υπογραφής. Το 2016 σχεδιάσαμε και πλέον είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε τέσσερις διαφορετικές ηλεκτρονικές υπηρεσίες ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης των πολιτών. Ηλεκτρονικές αιτήσεις, ηλεκτρονικές αναφερόες καθημερινών προβλημάτων και παρακολούθησης εξέλιξής τους, επίλυσής τους, παροχή δικαιολογικών και ηλεκτρονικές πληρωμές όπου ήδη λειτουργούμε σύστημα POS σε όλες τις δημοτικές ενότητες. Παράλληλα επικοινωνούμε με φορείς δημότες και χρήστες μέσω της αναβαθμισμένης και λειτουργικής ιστοσελίδας και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου κατέχουμε, νομίζω, τη δεύτερη θέση σε επισκεψιμότητες όλη την Ελλάδα. Επίσης, στο τομέα της διαχείρισης των ανθρώπινων πόρων και λειτουργιών του Δήμου το 2016 ήταν μια πλούσια και αποδοτική χρονιά. Πριν της επιμόρφωσης του προσωπικού μέσο του εράσμους που ήδη αναφέρθηκα αξιοπίσαμε εθνικά προγράμματα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης καθώς και άλλους δημόσιας και ιδιωτικούς φορείς κατάρτισης σε ειδικά θέματα. Πάρα πολύ πάλι επισκέφτεται το Εθνικό Κέντρο και ενημερώνονται και επιμορφώνονται για όλα τα ζητήματα μιας σύγχρονης και αποτελεσματικής διοίκησης. Οριστικοποιήσαμε τη συνεργασία μας με την Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων και προχωρούμε στην πιστοποίηση Investors in People κάνοντας το Δήμο Χαλκινδύνων το πρώτο δημόσιο οργανισμό στην Ελλάδα που θα διεθέτει αυτό το διεθνές πρότυπο διοίκησης ανθρωπίνων πόρων, επένδυσης των άνθρωπων. Και βεβαίως την προηγούμενη χρονιά ολοκληρώσαμε τις διαδικασίες και είμαστε ήδη πιστοποιημένοι σύμφωνοι με το εθνικό πρότυπο ΕΛΟΤ 1429 δηλαδή με βεβαιωμένη διοικητική και διαχειριστική επάρκεια για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα. Σε οικονομικό επίπεδο ο εξορθολογισμός των δαπανών και συνετή διαχείριση των πόρων είναι κανόνα στη λειτουργία μας. Είχαμε την εξοικονόμηση, κυρίως από συντηρήσεις, 1,5 εκατομμύρια ευρώ αυτά τα δύο χρόνια. Ολοκληρώσαμε τη λύση και εκαθάριση των εταιριών των πρώην καποδυστριακών δήμων μια υπόθεση που εκκρεμούσε χρόνια φορτώναντας το δήμο με έξοδα και δυσλειτουργία. Εξασφαλίσαμε την οικονομική υγεία του δήμου μας με την ένταξή του στο πρόγραμμα αναχρηματοδότησης δανείων παρελθόντων ετών από το Ταμείο Παρακτατικών και Δανείων, μειώνοντας σημαντικά το ποσό της αιτήσιας αποπριελωμής του. Όπως είχαν εξελιχθεί τα δεδομένα και όπως είχα την ευκαιρία να πω στις συνεδρίες του Δημοτικού Συμβουλίου την αντίστοιχη, ο δήμος είχε δανειστεί με μια τριετή περίοδο χάριτος και έπρεπε από φέτος να πληρώνει τα προηγούμενα τρία χρόνια πλήωνα 800.000 ευρώ το κοχρεολίσιο. Συζητήσαμε έγκαιρα με το Ταμείο Παρακτατικών και ήδη κάναμε μια αναπροσαρμογή και θα πληρώνουμε 350.000 ευρώ το χρόνο. Αυτά τα υπόλοιπα 400.000-500.000 ευρώ που έπρεπε να πληρώσουμε, θα τα έχουμε εμείς για να κάνουμε εδώ τις διάφορες δραστηριότητες. Θα τα έχουμε εμείς για να κάνουμε εδώ τις διάφορες αναγκαίες πανεμβάσεις μας σε όλα τα επίπεδα δραστηριού που είμαστε. Ειλοποιούμε σε υψηλό επίπεδο δηλαδή, σε πραγματικά μεγέθη, τον πολυπολογισμό του δήμου, με ισπρακτέτα έσοδα σταθερά, ανεβασμένα σε σχέση με το ασφιχτικό δημοσιονομικό περιβάλλον. Στην αναδρομή της πορείας μας μέσα στο 2016, αγαπητοί φίλοι, αγαπητοί συνάληφοι, κυρίες και κύριοι, σταθήκαμε μόνο στους βασικούς τομείς της δραστηριότητάς μας. Αναβίωσαν πολλά, πάρα πολλά γεγονότα δημιουργικής προσπάθειας. Άλλωστε, δεν μπορούν να υποθούν όσα ζήσαμε στις 365 μέρες αυτής της διαδρομής. 365 μέρες επίπονης δουλειάς και δεκάδες χιλιάδες τεχνικές. Κάθε μια τους έχει τη δική της μοναδική σημασία στο αποτέλεσμα που φέρα. Στον κύκλο της χρονιάς που πέρασε, συναντηθήκαμε, συνεργαστήκαμε, δουλέψαμε, αγωνιστήκαμε, διεκδικήσαμε, με πολλούς θεσμικούς παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς. Τελειώνοντας, θέλω ειλικρινά να ευχαριστήσω έναν αναχωριστάκι όλους μαζί, για τη συμμετοχή, την παρουσία και την συμβολή του στην προσπάθειά μας και στον κοινό μας στόχο να κάνουμε το Δήμο Χαλκιδέων σύγχρονο, εξωστρεφή και δυναμικό. Θέλω να ευχαριστήσω τους αγαπητοίς μου συνεργάτες στην Εκτελεστική Επιτροπή, τους αντιδημάρχους, που προσέφεραν αφηδώς, το χρόνο τους, τον καλύτερο έτσι σε αυτό και τη δουλειά και άφησαν το δικό τους σημαντικό αποτύπωμα στο Δήμο. Τον αγαπητό Πρόεδρο και τα μέλη του Προεδρίου του Δημοτικού Συμβουλίου, τους Προέδρους των νομικών προσώπων του Δήμου και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων. Και τέλος, να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στους επικεφαλείς των παρατάξων, αυτός και στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, των επιτροπών και των συμβουλίων των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων. Στους θεσμικούς εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, της κυβέρνησης και της Βουλής. Και μαζί με όλους να μοιραστώ το αποτέλεσμα αυτής της χρονιάς με τους εργαζόμενους, τα στελέχη τους συνεργάτες των υπηρεσιών όλων των δημοτικών νομικών προσώπων και των νομικών μας προσώπων. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστώ με τον Δήμαρχο. Η διαδικασία στη συνέχεια, αγαπητοί συνάδελφοι, σύμφωνα με το άρθρο που αναφέραμε προηγουμένως, θα είναι οι τοποθετήσεις των αρχηγών των παρατάξων, η Δημοτική Σύμβουλη. Και θα ήθελα να σας παρακαλώ στον Γραμματέα όσοι θα είναι ομιλητές από τους Δημοτικούς Συμβούλους να σηκώσουν το χέρι τους, να κάνουμε ένα κατάλογο ομιλητών. Κυρία Γεωργαρά, γράψα σε παρακαλώ. Στη συνέχεια θα μπορέσουν να τοποθετούνται οι Σύμβουλοι Δημοτικών και Κοινοτικών Διομερισμάτων, οι Φορείς και όποιος πολίτης έχει το δικαίωμα να συμμετέχει στη διαδικασία της τοποθέτησης. Θα ανέβουμε πάνω. Κύριε Ζεμπίλι, σε δυο λεπτά, σε ένα λεπτό να ανέβουμε πάνω. Κυρία Γεωργαρά, γράψα σε παρακαλώ. Κύριε Ζεμπίλι, σε δυο λεπτά, σε ένα λεπτό να ανέβουμε πάνω. Κύριε Ζεμπίλι, σε δυο λεπτό να ανέβουμε πάνω. Κύριε Ζεμπίλι, σε δυο λεπτά, σε ένα λεπτό να ανέβουμε πάνω. Κύριε Ζεμπίλι, σε δυο λεπτό να ανέβουμε πάνω. Κύριε Ζεμπίλι, σε δυο λεπτό να ανέβουμε πάνω. Κύριε Ζεμπίλι, σε δυο λεπτό να ανέβουμε πάνω. Κύριε Ζεμπίλι, σε δυο λεπτό να ανέβουμε πάνω. Κύριε Ζεμπίλι, σε δυο λεπτό να ανέβουμε πάνω. Κύριε Ζεμπίλι, σε δυο λεπτό να ανέβουμε πάνω. Κύριε Ζεμπίλι, σε δυο λεπτό να ανέβουμε πάνω. Κύριε Ζεμπίλι, σε δυο λεπτό να ανέβουμε πάνω. Κύριε Ζεμπίλι, σε δυο λεπτό να ανέβουμε πάνω. Κύριε Ζεμπίλι, σε δυο λεπτό να ανέβουμε πάνω. Κύριε Ζεμπίλι, σε δυο λεπτό να ανέβουμε πάνω. Κύριε Ζεμπίλι, σε δυο λεπτό να ανέβουμε πάνω. Παρακαλώ η Συμβουλή. Κύριε Ζεμπίλι, 30 δευτερόλεπτα. Παρακαλώ, καθίστε. Κύριε Ζεμπίλι, 30 δευτερόλεπτα. Κύριε Ζεμπίλι, έχετε το λόγο. Ναι, οριστε. Παρακαλώ, καθίστε. Δεν έχουν καθίσει όλοι. Ποιος είναι. Παρακαλώ η Σύμβουλη να καθίσουν στη θέση τους. Κύριε Νομωστάκη, καθίστε, παρακαλώ. Θα μιλήσει ο κύριος Ζεμπίλις τώρα. Έχετε το λόγο, κύριε Ζεμπίλι, ευχαριστώ. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Καταρχήν αυτό το οποίο θέλω να πω είναι ότι υπάρχει μια διαφορά μεγάλη στον τρόπο που παρουσιάζαμε εμείς στον απολογισμό πεπραγμένων κατά τη δική μας δημοτική θετία. Με τη σημερινή παρουσίαση. Το πρώτο ήταν ότι ήμουν ο λιγόλογος. Και σαν παράταξε, λέγαμε λίγα. Τι χρειάει υπήρχε λόγων όταν τα έργα μας μιλούσαν γι' αυτά. Τα έργα είναι κεφαλή της καρφίτσας και πρέπει να τη διαφημίζουμε. Σαφέστατα και όχι. Άρα λοιπόν σε μια πόλη και σε ένα δήμο όπου σε κάθε γειτονιά βλέπαν έργα να αναπτύσσονται, βλέπαν οι δημότητες να αλλάζει η καθημερινότητά τους, είναι σαφέστατο ότι δεν χρειαζόταν από και πέρα ιδιαίτερη και μεγάλη αναφορά δημοσιοποίησης στα πλαίσια του απολογισμού στο δημοτικό συμβούλιο. Το δεύτερο είναι ότι δεν επέτρεπα σε καμία περίπτωση χειροκροτήματα και δύναμη χειροκροτούνια. Δεν επέτρεπα ευαρέσκειες, κολαρκείες, συγχαρητήρια ενός τον άλλον γιατί θεωρούσα ότι ο δρόμος αυτός στο δήμο είναι ένας δρόμος ανηφορικός και άρα λοιπόν πρέπει κυρίως να κάνουμε αυτοκριτική και να είμαστε και οι πιο σκληροί κριτές του εαυτού μας και σε καμία περίπτωση να μην χειροκροτούμεθα. Όμως το χειροκρότημα αυτό μου θύμισε την έκφραση του Τσόρτσιλ ο οποίος είχε πει ότι όταν από αποτυχία πάσαι αποτυχία και από ηττα πάσαι ήττα και παρατάφτα διατηρείς τον ενθουσιασμό σου όπως εσείς με το χειροκρότημα αυτό είναι επιτυχία και από την έννοια αυτή είστε μια επιτυχημένη δημοτική αρχή. Τώρα είναι γεγονός ότι δεν μιλάμε για έναν χρόνο όπως παρουσιάζει και τουλάχιστον και αναφέρθηκε ο κύριος δήμαρχος μιλάμε για δυόμιση χρόνια. Μιλάμε για το μισό της ητίας. Μια παρημία λέει ότι καλή μέρα από το πρωί φαίνεται εδώ δεν έχουμε μέρα μόνο έχουμε φτάσει ήδη στο μεσημέρι έτσι της ητίας τουλάχιστον της δημοτικής περιόδου. Παρά ταυτά και αυτή τη χρονιά έχω κρίνει ότι θα πρέπει ιδιότυπα να μου συγχωρηθεί έκφραση να σας χαριστούμε υπό την έννοια ότι δεν θα επιχειρήσω ούτε να κάνω σύγκριση με τη δική μας δημοτική περίοδο ούτε βέβαια να πάρω εδώ το προεκλογικό σας πρόγραμμα ή ακόμα και το επενταετές πρόγραμμα δράσης και να αρχίζω να λέω αυτά τα οποία υποσχεθήκατε και αυτά τα οποία γίναν ή δεν γίναν. Επιφυλάσσουμε. Όμως αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι πλέον ο χρόνος τον οποίον απλόχερα χάρισε η παράδοξή μου τα δυόμιση έτη αρχίζουν να περιβερνίζονται υπό την έννοια ότι και ο συνδυασμός μας θα αρχίσει πλέον να προβάλλει τις απόψεις του το οποίο το έκανε βέβαια εδώ στα δημοτικά συμβούλια όπως προβλέπετε έτσι και είναι και ο ρόλος μας και με το παραπάνω πλην όμως και με κάθε πρόσφορο μέτρο μέσω θα πευθυνόμαστε πλέον στην κοινωνία. Όμως επαναλαμβάνω ότι και σε αυτόν τον απολογισμό πεπραγμένων όπως και στον προηγούμενο θα κάνω μόνο αναφορά σε αυτά τα οποία σημείωσα από την ομιλία σας τίποτα άλλο ούτε συγκρίσεις με το παρελθόν ούτε σύγκριση με αυτά τα οποία έχετε υποσχεθεί στο πρόγραμμά σας ή στο πενταετές πρόγραμμα δράσεις αποκλειστικά και μόνος όσα αναφερθήκατε εσείς σε τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο. Καταρχήν ξεκινήσατε την τοποθέτησή σας λέγοντας ότι υπάρχουν τρεις αλήθειες και ένας μύθος. Στην πραγματικότητα έχουμε τρεις μύθους και μια αλήθεια. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει διαχείριση και μόνο της καθημερινής μυζέρειας από τις δημοτικές της αρχής με αναλαμπές που θα αναφερθώ βέβαια και σε ορισμένα θετικά στοιχεία. Και οι τρεις μύθοι ποιοι είναι ότι πράγματα ανέμεν υπαρχτά όπως είναι η έβδομη χρονιά οικονομικής κρίσης ή όπως τα αρχατογράφητα ύδατα στο νομοθετικό πλαίσιο ότι αυτοί οι τρεις λόγοι είναι εκείνα που εμποδίζουν το έργο της δημοτικής αρχής καταλυτικά το εμποδίζουν και ότι αν δεν συνέβαινε αυτό, αν δεν υπήρχαν δηλαδή αυτοί οι τρεις λόγοι πράγματι θα είχαμε μία διαφορετική εικόνα από αυτήν την πενηχρή που παρουσιάζεται σήμερα. Άρα λοιπόν τρεις μύθοι και μια αλήθεια. Και ποια λοιπόν είναι η αλήθεια της καθημερινής σας διαχείρισης. Ξεκινάω όπως θέσατε τα ζητήματα με ανάποδη που μου είδε και πιο πρόσφατα με ανάποδη προτεραιότητα αξιολόγηση. Με το θέμα της διοίκησης. Θα ήθελα να θυμίσω ότι επειδή αναφερθήκατε σε αυτό ότι στον απολογισμό πεπραγμένων την προηγούμενη χρονιά, μάλλον έγινε το 2015 τέλει, είχατε αναφέρει και μάλιστα μακροσκελώς ότι κατόπιν προσκλήσεως, κατόπιν διαβουλεύσεως και επειδή τα συζητήσαμε και επειδή τα είδαμε πισταμένος και αυτά, κατοπθώσαμε να ολοκληρώσουμε το νέο οργανισμό εσωτερικών υπηρεσιών. Και αυτό θα είναι ένα πολύ σπουδαίο οργαλείο διότι θα βοηθήσει στο να εξελιχθεί η διοίκηση του Δήμου και με αυτό οι υπηρεσίες θα δουλέψουν καλύτερα και σε λάχιστες μέρες, όπως λέτε χαρακτηριστικά, αυτό θα σας επιδοθεί. Πέρασε το 2015, πέρασε το 2016, είμαστε στο 2017 και ρωτάει κάποιος, εάν στον απολογισμό τον προηγούμενο της δικής σας, το πρώτο της συζητίας σας, ένα απλό πράγμα που είναι οργανισμός και το οποίο υπόσχεστε και λέτε και δεσμεύεστε ότι θα το φέρετε στο Δημοτικό Συμβούλιο και το λέτε ρητά σε λίγες μέρες και έχουν περάσει όλο αυτό το διάστημα, έχουμε μπει στο 2017 και δεν το έχετε πράξει, πώς κανείς να εμπιστευτεί και την αξιοπιστία των λόγων των δικών σας και αυτά τα οποία αναλύσατε για ακόμα σημαντικότερα πράγματα όταν το πιο εύκολο, διότι αναλογιστείτε τι βάρος έπεσε στη δική μας δημοτική αρχή στα πλαίσια του Καλλικράτη, το να κατασκευόμαστε όχι μόνο οργανισμοί, καταστατικά, νομικά πρόσωπα, άλλαζε όλη η δομή και παρά τα αυτά που αποκριθήκαμε στους προλεγόμενους χρόνους και τώρα μιλάμε όλη αυτή την περίοδη για έναν οργανισμό και να μην μπορεί να δοθεί ακόμα. Έγινε σαν το γιοφύρι της Άρτας να πω ότι είναι με την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου όλο αυτό το διάστημα ακουγόταν ότι και μάλιστα γι' αυτό το λόγο νομοποιήθηκαν και δαπάνες έκτακτες διότι βιαζόμασταν εκτάκτως να βαθμίσουμε και να εξοπλήσουμε την αίθουσα του μεγάρου Κότσικα προκειμένου να μεταφερθούν εκεί η συνεδριάς του Δημοτικού Συμβουλίου και είχαμε και λέγαμε 8 συνεδριάς, από συνεδριά σε συνεδριά, στην επόμενη συνεδριάση θα συνεδριάζουμε στο μεγάλο Κότσικα και δεν το είδαμε και δεν ξέρουμε και τι έχει συμβεί και δεν λέγει και κανείς τι συνέβη. Πώς ξαφνικά από τόσο συνεδριάς και αυτό που λέγαμε ξαφνικά κανείς και όταν έχουν νομοποιηθεί και δαπάνες επίγουσες για αυτή την δουλειά. Θέλω να πω πώς είναι πως. Ότι όταν σε κάποια πραγματάκια απλά που δεν χρειάζεται πολλή, έχουμε μια αναβλητικότητα και μία παραλυκιστική τακτική και δεν τηρούμε τον λόγο μας και δεν είμαστε αξιόπιστοι, πώς να μας πιστέψει κανείς σε ποιο σοβαρά ζητήματα. Πράγματι και το θεώρησα σημαντικό αυτό και νομίζω ότι έτσι είναι στην αναφορά των πεπραγμένους, όσο αναφερθήκατε σε έργα και έτσι πρέπει να αφήσουμε λίγο τους μικροεγωισμούς μας που και μέσα μας έτσι μας επηρεάζουν ενδεχόμενα ότι ο ένας χτίζει πάνω σε μία προηγούμενη δημοτική αρχή και διαμορφώνουμε ένα τοπίο και πράγματι έτσι ένας δήμος προχωράει. Και θα ήθελα να θυμίσω ότι επειδή τώρα γιατί μου μπήκε αυτή η σκέψη, επειδή βλέπω τα ΚΑΠΙ και είχατε πάει στην κοπή πίτρας πέρσι, επειδή στα ΚΑΠΙ παίρνετε και το λόγο και λέτε και υπόσχεστε, στο ΚΑΠΙ της Κανήθου και είχατε υποσχεθεί την περσινή κοπή πίτας, περσινή χρονιά, ότι εντός των ημερών θα γίνει το έργο της αποκατάστασης του ηλεκτροφωτισμού του αλσιλείου της Κανήθου. Τι ήτανε? Ένα έργο, απλώς είχαν κοπεί, κλαπεί τα καλώδια, θα αποκαθίσονταν, θα φωτιζόταν το αλσιλείο της Κανήθου. Είναι ένα έργο το οποίο έγινε με πόρους και των Χαλκιδέων και άλλους πόρους, κληματοδοτούμενο. Δεν είναι δικό μου. Δεν πάω ταχτικά, δεν είμαι καταδικός Κανήθου, εγώ είμαι του Κέντρου. Είναι ένας σημαντικός πνεύμας πρασίνου. Άρα λοιπόν αυτό το οποίο έχει σημασία όταν πιστεύουμε ότι έτσι είναι τα πράγματα, άρα ένας από τα κριτήρια, και δεν θα επεκταθώ περισσότερο για να πω τι έχει γίνει αλλού, είναι το να συντηρούμε απλά πραγματάκια και μάλιστα όταν βερμβαλιστικά το λέμε και σε λέω με ευφορμή την παρουσία του ΚΑΠΙ εδώ του Δεύτερου, αν μπορεί κάποιος να με διαψεύσει, αλλά νομίζω είχαν γραφτεί και στα Δελτιά Τύπου. Λοιπόν, τώρα το ένα θέμα λοιπόν είναι το θέμα της δίκησης και εδώ σε προσωπικό επίπεδο και με την καλή σχέση που μας διακρίνει θα ήθελα να σας παρακαλέσω κύριε Δήμαρχη να ανοίξετε και την πόρτα του Δημαρχείου. Ήρθαμε μια αρχή όλη δήμαρχη, ο Ιάννης Ωσπανός, ο Αναγωνστάκης, ο Μανιάτης, εγώ, η πόρτα του Δημαρχείου ήταν ανοιχτή. Η τοπική αυτοδίκηση υπηρετεί την αρχή της εγκύτητας. Μας αρέσει, δεν μας αρέσει, είναι ένα σκόπος ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις πράγματι διότι σε επισκέφτονται άνεργοι, άνθρωποι με πόνο, σου λένε διάφορα, αλλά όμως η τοπική αυτοδίκηση είναι εγκύτητα. Ο Δήμαρχος δεν είναι υπουργός, δεν αποκλείονται οι δημότητες από την πρόσβασή του στο Δημαρχείο, είναι σημαντικό η πόρτα του Δημαρχείου, ακόμα και όταν κάποιος θέσει και όρους, δεν το έχει όπως εμείς μπάντες σκύλοι, τουλάχιστον με κάποιους όρους όμως να υπάρχει αυτή η δυνατότητα να καθιερωθεί εν πάση περιπτώση κάποια ώρα, κάποια μέρα, να σε βλέπουν οι σύλλογες, να σε βλέπουν οι πολίτες, το θόρρο πολύ σημαντικό αυτό. Σας λέω και πάλι γιατί η αρχή της εγκύτητας είναι το χαρακτηριστικότητα μαζί με τις επικορυκότητες τοπικής αυτοδιοίκησης. Τώρα, πέρα από το θέμα της διοίκησης, θα προχωρήσουμε λίγο στα θέματα της οικονομίας και γιατί σας είπα ότι αυτό το οποίο θέτεται είναι μύθος και όχι αλήθεια. Θα δούμε ότι κατά τα αίτια αυτά, εγώ στο προηγούμενο ισολογισμό δεν είχα πάρει τον λόγο για τέτοια ζητήματα, διότι περίμενα τους ισολογισμούς, από τους ισολογισμούς και μόνο, τα προέκρυπτα στοιχεία τα οποία ήταν αφισβήτητα. Και μάλιστα ισολογισμοί που ψηφίχτασαν στη θητεία τη δική σας. Εφανίζεται λοιπόν ότι σε ό,τι αφορά ένας δήμος, τι έχει. Κρατικά έσοδα της επιχορηγής του κράτους και τους πόρους από τους δημότητες, αυτά τα οποία εισπράττει. Θα δούμε συνεπώς ότι ενσωματώθηκαν τα αποτελέσματα της απογραφής, δηλαδή τι συνέβη. Το 2011 αυξήθηκε ο πληθυμός της Χαρκίδας. Σε όλη τη διάρκεια της θητείας μου δεν το είχαν πραγματοποιήσει, το πραγματοποιήθησαν με την τωρινή δημοτική αρχή. Δηλαδή πάντοτε είπαν με τις νέες αρχαιλεσίες, δημεραισίες, εκλογή δημοτικό με τη νέα δημοτική περίοδο και μετά. Και έτσι λοιπόν εισπάνεται περισσότερα σε εττήσια βάση 583.800 ευρώ. Αυτό αν το υπολογίσουμε μέσω σταθμικά τα πέντε έκδοση της θητείας σας είναι κοντά στα 3 εκατομμύρια. 2 εκατομμύρια 919.000 ευρώ. Είναι η εσωμάτωση, είναι η απογραφή. Αυτά τα πήρε η Χαλκίδα διότι έκανε αύξηση πληθυσμού όπως σε άλλες πόλεις αυξήθηκε και αυξήθηκαν. Τα έσοδα αλλού μειώθηκαν και μειώθηκαν και οι επιχορηγήσεις. Περαιτέρω υπήρξε και η επιχορηγήση τον 8ο του 2016 για αλληξιπρόθεσμενες υποχρεώσεις οι οποίες ήταν τις τάξες των 3 εκατομμυρίων 404.000 ευρώ. Και πέραν του γεγονότης αυτού προέκυψε απ' τον ισολογισμό του 2014 που εσείς φέρατε προς ψήφιση και τον ψήφισατε βέβαια ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή σας παρέδωσε κατά τις 28 οδό του 2014 12 εκατομμύρια 637.529 ευρώ. Εκτός των οποίων τακτικά τα 5.620.000 ευρώ. Μην βιάστη κάποιος να πει ναι αλλά υπήρχαν χρέη διότι αν δούμε στον κωδικό με το υπόλοιπο των προημιθευτών και το 2015 και το 2014 περίπου κινούνται στο 1.1 200. Δεν είχαμε δηλαδή αυξομείωση των ποσών αυτών. Είναι αυτά που κάθε χρόνο περίπου μετακιλείονται από τη μια περίοδο στην άλλη. Άρα λοιπόν ήταν ένα κλίμα το οποίο δεν θα πω εγώ ότι ήταν το καλύτερο δυνατό. Πάντως δεν είχε να κάνει με τη δική μας δημοτική περίοδο που είχαμε μειώσεις 50% και 60% οριζόντια και με τα χρέη τα οποία παραλάβαμε από τις άλλες δημοτικές ενότητες. Και αυτό άλλωστε φάνηκε διότι αναλαμβάνοντας την πρώτη σας θητεία πράγματι και αυτό είναι χαρά δική μας ότι η οικονομική μας διακύριση είχε ως αποτέλεσμα να μπορέσετε εσείς να συμβάλετε σε εξωστρεφή πολιτικές και ευρύτερη μιας πολυτελούς δημοτικής διαχείρισης το οποίο εμείς δεν μπορούσαμε να το κάνουμε σε καμία περίπτωση. Όχι, δεν αναφέρομαι σε προσωπικό πεδίο, αντιθέτως, αλλά αυτό που λέω και θα αναφερθώ αν θέλετε τώρα που προκαλείτε ένα κωδικό θα πω ότι το 2013 το κωδίλι των ειδικών συμβούλων και συνεργατών ήταν 59.257 ευρώ και το 2015 εξοενδονίστηκε από 59.000 σε 135.000 ευρώ. Αντιλαμβανόμαστε σε ένα πόσο ότι αν νιώθουμε ότι τα οικονομικά δεν είναι καλά και μας περιορίζει αυτό, δεν προχωρούμε σε τέτοιου είδους άφησης και αλλού. Δεν είναι τώρα να αναφερθώ στα κινητά και στα διπορικά και σε όλες τις δαπάνες αυτές που ως εκθυνάχθηκαν. Τώρα εκτός από το ζήτημα αυτό που αν θέλετε τα οικονομικά στοιχεία τα αναφέρουμε εδώ και τα θύγουμε επιφανειακά προθυγός διότι μας δίνει τη δυνατότητα και στον προϋπολογισμό και στον απολογισμό και τα ζητάμε. Εν πάση περίπτωση όμως, από και πέρα, αν φύγουμε από τα κρατικά που φέρονται σε μια ικανοποιητική κατάσταση, σε σχέση με αυτά που αναλάβαμε εμείς και αν τώρα υπάρχουν χαρτογράφητα ύδατα όταν ξυπνάγαμε ένα πρωί και μας λέγανε καταργείται σήμερα η δημοτική αστυνομία με ό,τι σημαίνει αυτό για την πόλη της Καλκίδας και το ζούμε ακόμα και σήμερα, τι να πούμε εμείς για χαρτογράφητα ύδατα, το τι βιώσαμε και το πώς γινόταν όλες αυτές οι περικοπές χρήματα τα οποία λαβάνοντα ξαφνικά δεν τα δίνανε ή οτιδήποτε άλλο. Θέλω να πω ότι υπήρχαν κατά το παρελθόν ακόμα χειρότερες πολιτικές οι οποίες και εμάς όπως και εσάς και όλους μαζί όπως κάνουμε και τώρα βρεθήκαμε απέραντι. Πέραν όμως των κρατικών επιχορηγήσεων λοιπόν είναι οι απαιτήσεις και αυτά τα οποία εισπράττουμε από τους πολίτες. Είναι τα παρελθόντα οικονομικά έτη. Εδώ λοιπόν είχε στιθεί ένα ολόκληρο στόρι. Το στόρι αυτό έλεγε ότι ήταν 20 εκατομμύρια ευρώ οι οφειλές από τρίτους προς το δήμο, οι απαιτήσεις δηλαδή του δήμου και ότι εμείς επειδή είχαμε μια λαϊκίστικη πολιτική δεν τα εισπράταμε. Δεν κάνατε αναφορά σε αυτό. Κάνατε αναφορά συνεχώς και στο πρωτοπολογισμό που έχεις μία ματιά κάνετε πάλι αναφορά. Διαπιστώσαμε όμως στους οικονομικούς στον απολογισμό αλλά και στο προϋπολογισμό γιατί ο προϋπολογισμός έχει όπως ξέρουμε και εκτιμήσεις ότι το 2013 είχαμε εισπράξει 1.091.000 ευρώ, το 2015 πήγαν 446.885 ευρώ. Αυτά ήταν και οι απαιτήσεις που επιβεβαιώνεται για πρώτη φορά. Από το 1.350 το 2013 πήγαν στους 899.000 το 2015. Αυτό δεν λέει κανείς ότι δεν προσπαθήσετε να εισπράξετε, το αντίθετο, αλλά και για να κατανοήσουμε ότι όταν οι δημότητες αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές φορές, τη δόη και υπάρχουν τεράστια χρέη, άρα δεν θα πληρώσουν και το Δήμο. Άρα λοιπόν το ποσό αυτό των 20 εκατομμυρίων ευρώ που το είχατε κάνει σημαία και δεν ρωτάτε πού είναι το που λέει αυτό, πέταξε, έφυγε, γιατί σημαία δεν λέμε τίποτα γι' αυτό. Αυτό λοιπόν από 20 εκατομμύρια συνθετεί ασφαλιστικά 24 εκατομμύρια. Και παραλαμβάνω και πάλι ότι παλεύετε να εισπράττετε, όπως το κάναμε και εμείς, πλην όμως οι οικονομικές συνθήκες είναι τέτοιες που το ποσό αυτό πολύ φοβάμαι ότι θα αυξάνεται. Και ξέρετε να πω και κάτι ότι εγώ δεν είμαι κύριε πρόεδρε της διαδικασίας, οποτεδήποτε θέλει ο δήμαρχος, με διακόπτη ή και αμέσως μετά την ομιλία μου. Δεν περιμένω για το όποτε θέλει, έχει δικαίωμα. Τώρα, αναφέρθηκε επίσης ότι υπήρχαν κάποια δάνεια. Τα δάνεια αυτά, σε ό,τι με αφορά, δεν υπήρχαν και στο Δήμο. Ήταν δάνεια τα οποία ελήθισαν το 2007. Ήταν δάνεια παρελθόν των οικονομικών ετών. Προκαλώ τον οποιοδήποτε να μου βρει ένα ευρωδαπάνη της δικής μου δημοτικής θητείας, ούτε ένα. Είχε δημιουργηθεί τότε το γνωστό θεπόλι μας πρόβλημα με τους συμβασιούχους. Κλειθήκαμε εκ των ιστέων να πληρώσουμε 3-3,5 εκατομμύρια δικαστικές αποφάσεις στα δεδουλευμένα των εργαζομένων. Όχι ότι ευθυνόταν η παλαιά δημοτική αρχή προκάτω χώρου μου, αλλά ήταν τέτοιο το ζήτημα που είχε δημιουργήσει συσορεθμένες υποχρεώσεις και έτσι λοιπόν, αν δεν κάνω λάθος ομόφωνο ή χωρίς αντίδραση πάντως, προχωρήσαμε σε αυτή τη λήψη δανείου για να την αντιμετωπιστούν ποέ παρελθόν των οικονομικών ετών, ούτε ένα ευρώ της δικής μου θητείας και όχι μόνο αυτό. Επαναλαμβάνω και πάλι ότι ήταν τέτοια η διοίκηση που κάναμε και η οποία από τα 5 εκατομμύρια με 12,5 εκατομμύρια, παρά ότι παραλαμβάνω δεν ήταν ούτε ένα ευρώ της δικής μας δημοτικής διαχείρισης. Μετά λοιπόν, το ζήτημα αυτό, τα ζητήματα όπως τα η ώρα αρχίσατε ως τελευταία και που ήταν τα ζητήματα διοίκησης και τα ζητήματα της οικονομίας, ας πάμε στο τομέα των έργων. Που άπτετε. Έτσι λοιπόν θα δούμε ότι ο δήμος Χαρκιδέων έχει αιτήσειο προϋπολογισμό περίπου στο ποσό των 90 εκατομμύρων ευρώ. Κάθε χρόνο 90 εκατομμύρια ευρώ. Είμαστε ένας από τους μεγαλύτερους δήμους στην Ελλάδα, πάνω από 100.000 πληθυσμό, στους 15 μεγαλύτερους δήμους. Και όλος αυτός ο μηχανισμός, να πω το σωματίο με τους περισσότερους εργαζομένους, και όλοι αυτοί δεν είμαστε όλος αυτός ο μηχανισμός, όλο αυτό που βλέπουμε ως μηχανή διοικητική τεράστια και πολύ δεδαλή βέβαια διοικητική, μηχανή που λειτουργεί. Δεν είναι για να υπάρχει αυτό που έλεγε ο δήμαρχος Αντίστροφα, να το πω εγώ εσωστρέφια, αλλά για να βελτιώνει την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Όχι δηλαδή για να κάνει αυτό που κατηγόρησα πριν εγώ τη Δημοδική Αρχή διαχείριση, όχι για να εκδίδει πιστοποιητικά, αλλά για να κάνει έργα τα οποία τα έργα αυτά θα μετατρέπονται, μάλλον θα βελτιώνουν τη συνθήκη και την πορεία της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Έτσι λοιπόν, από τις 180 σελίδες εδώ του απολογισμού, βλέπουμε ότι αναφέρονται μόνο τέσσερα έργα που συμβασιοποιήθηκαν το 2016, όψεις λέει ενά του δημοτικού σχολείου, δέκατο δημοτικό σχολείο επισκευή, οικογενειακή τάφη και μητήριο μακριά από εδώ, επισκευή συντήρησης κητριακών δραυλικών εγκαταστάσεων γυμναισίου ΑΤΑΚΙΣ και από περάττωση κλειστού γυμναστηρίου βασιλικού. Συνολικού προϋπολογισμού γύρω στις 500.000 ευρώ. Εδώ αυτό που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι οι 500.000 ευρώ στα 90 εκατομμύρια που είναι οι προϋπολογισμούς του δήμου είναι στο 0,55, 0,55 σε κάτω, ούτε καν 1% δεν πιάνουμε. Άρα αυτό που πρέπει να δούμε, για να βοηθήσουμε κι εμείς από τη δική μας πλευρά, είναι ο δήμος να γίνει πιο παραγωγικός. Διότι αυτό που έχει σημασία είναι όχι μόνο το επίπεδο μελετών ή οι φάκελοι οι οποίοι αποστέλονται, το θέμα είναι να υπάρχει και μια ολοκλήρωση και να υπάρχει και ένα αποτέλεσμα. Και αυτό το αποτέλεσμα αποτυπώνεται μέσα των συμβασιωποίησεων. Και οι συμβασιωποίησεις αυτές ως απότοκος δυόμισε των θητείας είναι αυτές οι 500.000, επαναλαμβάνουμε και πάλι στο 0,55 του προϋπολογιουμού του δήμου. Υπαναλαμβάνουμε και πάλι, αναφέρομαι στο 2016. Τα έργα τα οποία φαίνονται ότι συμβασιωποιήθηκαν, αναφέρεται εδώ τη σύμβαση. 265.000 είναι το ποσό που συμβασιωποιήθηκε, όχι το έργο που δημοπρατήθηκε. Άρα είναι η έκτοση. Δεν έχει σημασία όταν... Κατάλαβα, επαναλαμβάνω. Όχι, όχι. Ακούστε, αν πάμε στη σελίδα 100... Βεβαίως, είστε μεγαλύτερους και σε σέβομαι γι' αυτό. Αν πάμε στη σελίδα 100, στο υποενάριθμο στοιχείο 5, θα δούμε 265.000 έργα, 792. Όχι ότι εγώ παραπείσα κάτι. Ναι, συμφωνώ, αλλά συμφωνώ... Όχι, όχι, άλλο. Ο δήμος πώς θα πληρώσει, αυτό θα πληρώσει, τα 200... Ε, ενδεχομένως, άμα σας ενοχλεί... Εν πάση περίπτωση, να το ολοκληρώσουμε, να πούμε ο προϋπολογισμός 600.000 όπως λέτε εσείς, πλύνει όμως με την έκτοση 265.000 τις οποίες θα πληρώσει ο δήμος. Δεν πληρώσει 600, 265.000. Αλλά και 600 να ήτανε, το 0,55 θα γινόταν 0,85. Σας το χαρίζουμε αυτό, 0,85 λοιπόν, αν το θεωρείτε επιτυχία στα έργα. Λοιπόν... Τώρα... εναφερδήκατε στο ΕΣΠΑ και στη προγραμματική περίοδο στους φαγγέλους, ο οποίος αποστέλνονται και κάτω και μία αναφορά στα σχολεία. Δεν θα εκδοθεί πρόσκληση όπως γράψατε, ανάκριβως, εσφαλμένα. Έχει εκδοθεί πρόσκληση για σχολεία. Και το ερώτημα είναι κατόρθωση και υπέβαλε φάκελο ολοκληρωμένου ιερέτρια, κατόρθωση και υπέβαλε φάκελο ολοκληρωμένου ισκύρος με έναν τεχνικό υπάλληλο και από την πρόσκληση για τα σχολεία ο Δήμος Καλκιδέων δεν μπορέσε να υποβάλλει έναν φάκελο ολοκληρωμένο έτσι ώστε να ενταχθεί. Να είχε ενταχθεί ισκύρος με έναν υπάλληλο η κοίμη, όχι κοίμη ιερέτρια και να μην έχει ενταχθεί ο Δήμος Καλκιδέων. Αυτό εμένα είναι αδιανόητο. Αν ανατρέξουμε στη προηγούμενη δημοτική περίοδο, βέβαια, με η περιφέρεια ως αρμόδιος φορέας, δημοτικές συμβάσεις με τον Δήμο ή εμείς αργότερα με την προσπάθεια που κάναμε με τον ΟΣΚ εντάχθηκαν 15-17 σχολικά συγκροτήματα. Τώρα ούτε ένα. Και να σας εξηγήσω γιατί δεν εντάσσονται και πού είναι το λάθος και πού είναι το σφάλμα. Είχαμε πάρει στο τέλος της θρητείας μας νομίζω το 2012 είχαμε για το 26ο του σχολείου του Μπαταριά επιλέξει ως χώρο κατάλληλο το γήπεδο του Τζιώτη. Το γήπεδο του Τζιώτη έχει χαρακτηρισμό ως δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Είχε και εκεί θέματα. Δεν υπάρχει αφιβολία. Όχι ότι υπήρχε και εκεί θέμα, υπήρχε. Αλλά αντιλαμβανόμαστε ότι και εμείς και εσείς δυόμιση χρόνια θα τα έχατε εκμεταλλευτεί προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα αυτά και να πάμε με όριμες συνθήκες σε μια δημοπράττεση. Εσείς τι κάνετε. Δεν ασχοληθήκατε δυόμιση χρόνια με τον Τζιώτη. Αφήσατε διέρευση όλο αυτό το διάστημα. Υπήρξε το οικόπεδο της Λαφάρσης το οποίο συγχαρητήριας σας δορήθηκε και ξεκινάμε από την αρχή μετά από δυόμιση χρόνια και ενώ έχει ανοίξει πρόσκληση τότε να θυμηθούμε και να ξεκινήσουμε διαδικασίες με ένα οικόπεδο ακατάλληλο διότι τα 3-5 το προϋπολογισμό του θα είναι οι εργασίες οι εσκαφές και τα εκκληκτικά και οι ιστορίες και δεύτερον και περιβαλλοντικά γιατί ξέρουμε τι συμβαίνει με το βιολογικό ανάλογα με τον άνεμο και ποιες μέρες μυρίζει και τι κάνει και τα λοιπά. Πώς λοιπόν φύγαμε και χάσαμε δυόμιση χρόνια. Εγώ να σας πω ότι και αυτό είχε θέματα αν και είχε τον χαρακτηρισμό και του Τζιώτη. Ναι αλλά γιατί χάσαμε δυόμιση χρόνια από το γήπεδο του Τζιώτη μπορούσαμε να έχουμε εκμεταλλευτεί για να τρέξουν οι διαδικασίες αυτές και ξεκινάμε από το μηδέν μετά από δυόμιση χρόνια να πάμε στη Λαφάρζ. Αυτό εν πάση περιπτώσει κάτι δικαιημάτος μπορεί να πέφτει και έξω. Εξηγεί εν ολύγει σκυπούντα τα λάθη και κατά την υπόλοιπη διαχείριση του ΕΣΠΑ. Σε αυτό το οποίο είπατε ότι για την πρόσθεση του ΕΠΕΡΑ και των αρχιτεκτονικούς για το κτίριο με αρχιτεκτονικό απόθεμα υπευλήθηκαν δυο που ελπίζω να πάει καλά η υπόθεση του κτιρίου στο Μιαούλη αλλά μετά από δέκα μέρες ενώ είχαν και τα δύο προταθεί έρχεται μάλλον μετά από την επόμενη συνεδρία έρχεται το κτίριο του Κότσικα ενώ είχαμε προτείνει για το συγκεκριμένο πρόσκληση και έρχεται να κατασκευαστεί με ίδιες δαπάνες του Δήμου Χαλκιδέων. Αυτό που υποβάλαμε πρόσκληση. Πώς λοιπόν μετά από λίγο καιρό. Τι πρόσκληση υποβάλαμε. Σας ρωτάω και στο Συμβούλιο και είναι καταγεγραμμένο. Έχει ενταχθεί μου λέτε του Ρενιέρη. Εδώ λέτε δεν έχει ενταχθεί αλλά αξιολογείται ότι θα ενταχθεί. Ναι αλλά δεν γίνονται αυτά. Αντιλαμβάνεστε ότι το θέμα των προσκλήσεων δουλειάσεων απαιτεί μια προσοχή και μια ιδιαίτερη επιτυγιότητα στο να υπάρχουν μελέτες και στη διεκδίκηση μετά των υποσών. Αλλά το θέμα είναι μόνο το θέμα των εντάξεων, το ζήτημα των εντάξεων. Εδώ έχουμε και απεντάξεις και δεν θα αναφερθώ στη Λοφόρο Αθηνών που ήταν 2 εκατομμύρια 300 χιλιάδες. Αυτό εν πάση περίπτωση αξιολογήσεων θα του δαν πολύ υπόροι ήδη και δεν έπρεπε να προχωρήσει. Τώρα ένα μικρό εργάκι στο Λίντερ. Η σήμαση αξιοθεάτων και μνημείων περιοχής Δήμου Χαλκιδέων με 115 χιλιάδες ευρώ. Να πω ότι τα μεγάλα έργα τα βαριά που τρέξανε δημοπρατήθηκαν γίνανε. Αυτό ήταν προμήθεια. Προμήθεια ήταν οι σημάσεις. Και να πεντάσουν 115 χιλιάδες από το Λίντερ. Το πιο απλό έργο όλα τα άλλα τα κατασκευαστικά με περιβαλλοντικά με χίλια δυο και αυτό στο τέλος του δεύτερου χρόνου της θητείας σας να πεντάσετε μια απλή ιστορία με προμήθεια έτσι ώστε να μπορούμε σε όλους τους χώρους που έχουν κάποια σημασία νημιακή για την πόλη της Χαλκιδάς και το Δήμο Χαλκιδέων ευρύτερα να χαρτογραφηθούν και να μπορεί ο άλλος να έχει πρόσβαση και ηλεκτρονική και μέσω πληροφοριακών πινακίδων. Τώρα αυτό που μένει από όλα αυτά είναι το γεγονός ότι σε αυτή τη φάση τουλάχιστον δεν έχουμε δυόμιση χρόνια μετά από τη στιγμή που αναλάβατε το Δήμο δεν έχουμε κάποια όρημα έργα να έχουν δημοπρατηθεί ή να έχουν τρέξει έχουν υποβληθεί ενδεχόμενα κάποιες προσκλήσεις. Αυτό τώρα επειδή είναι λίγο δύσκολο κάποιος να το διαχειριστεί έχετε αποβεί σε μια έτσι προσπάθεια καπήλευσης έργων τα οποία προέρχονται εν μέρη γιατί συνεχίστηκαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Έτσι λοιπόν έχουμε εδώ για πρώτη φορά και μόνο εδώ στο Δήμο Χαλκιδέων να έχουμε τα ορφανά έργα, δηλαδή βλέπουμε αιτικέτα ενός έργου παρελήθη το τάδε έργο, το τάδε σχολείο, οτιδήποτε. Πότε εντάχτηκε το σχολείο αυτό, εντάχτηκε, πώς τουματοδοτηθήκε, για να τουματοδοτηθήκε είχε ένταξει, πότε εντάχτηκε το σχολείο αυτό, πότε δημοπρατηθήκε, πότε συμβασιωπήθηκε, είναι η ταυτότητα, τι παραλαμβάνεις, τι είναι παρθενογέννηση, δηλαδή εκεί που πηγαίναμε στον δρόμο μας είδαμε να ξεφυτρώσει ένα σχολείο και λέμε, μά δεν το παραλαμβάνουμε την ευκολία, δεν είναι έτσι. Ή πάμε σε καπήλευση άργων τα οποία δεν είμαστε εμείς αρμόδια και δεν είμαστε φορείς και είναι άλλων φορέων αλλά είναι πάση περιπτώσει προσπαθούμε εμείς να τα οικιοποιηθούμε. Ένα από αυτά είναι το έργο των σπηλειώσεων. Θα έλεγε κανείς. Είναι ο δήμος Καλκιδέων κύριος του έργου, όχι, κύριος του έργου είναι όλοι το Ελλημενικό Ταμείο. Είναι ο δήμος Καλκιδέων φορέας χρηματοδότησης, όχι, φορέας χρηματοδότησης είναι το Υπουργείο. Είναι ο δήμος Καλκιδέων επιβλέπων του έργου, όχι, επιβλέπων του έργου είναι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Ε, λοιπόν, με δικές μας ενέργειες χρηματοδοτήθηκε. Να ενημερώσω, λοιπόν, ότι πότε διαβάζω έτσι παρακολουθώ. Αυτός που ενημερώθηκε ήταν ο Χρυσοχοίδης, ο οποίος ό,τι είχε να κάνει με τη Χαλκίδα ήταν στις καλένδρες, στα παλαιότερα των υποδημάτων του, με πρώτη και κυριότερη την παράκαμψη και όποτε θέλετε να ανοίξουμε το θέμα αυτό, το πώς έκαψε εν μέρει ο Χρυσοχοίδης το θέμα της παράκαμψης Χαλκίδας μέχρι το θέμα των σπηλειώσεων. Αυτό προχώρησα ακολούθως και, αν δεν κάνω λάθος, ο κ. Σπίρτης δεν θα σας δεχθεί και καν. Άρα, λοιπόν, πρέπει να εξηγηθεί, διότι αυτό που είδαμε σε ένα σκάφος εκεί, κ. Χρυσοχοίδη. Δεν είδαμε με την αρμόδια ηγεσία που ακολούθως χρηματοδότησε το έργο αυτό. Τελειώνεται κ. Ζεβίλη, έχει περάσει μισή ωρίτσα για να μπορέσει να... Να μίλησε μια ώρα. Εντάξει, πέντε λεπτά, εντάξει, εντάξει, 35 λεπτά έχουμε, εντάξει, τελειώστε. Θα επισπεύσω, θα επισπεύσω. Σας παρακαλώ, ευχαριστώ. Γιατί να διευκολύνω τη συζήτηση. Αντιστοίχως, το νοσοκομείο Χαλκίδας, το νοσοκομείο Χαλκίδας που δημοπρατείδηκε το 2009, όπου τρέξαμε, αρχαιολογίες, οικόπεδο από το Υπουργείο και έπρεπε να γίνει μεταρρύβαση. Θέμα μετά, χρηματοδότησης. Η χρηματοδότηση ήταν, όπως ξέρουμε όλοι, από τα 71 εκατομμύρια ήταν στα 22, στη δυόμιση από εθνικούς φόρους. Και το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν, τότε που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα, ότι το ελληνικό δημόσιο δεν είχε να βάλει τη δική του συνισφορά, γιατί οι συνισφορές τότε τρέχανε εξίσου. Κάποια λογαριασμού έργου, όπως ξέρει ο κύριος Ψήχας στους λογαριασμούς, έτρεχε. Όχι, όχι, όχι. Θα σας πω γιατί είναι σταματημένο. Αν ανατρέξετε τον Αύγουστο κατά την επίσκεψη που κάνατε στο δελτίο δίπλου που έχετε εκδόσει, ο δήμος Χαλκιδέων, όχι σε κανέναν αντίπαλο, όταν κάνατε επίσκεψη με τον κύριο Γρηγοράκο, θα δείτε, αναφέρετε ο ίδιος, ότι ενημερώθηκα από τον εργοταξιάρχη τον Αύγουστο του 2014 ότι το έργο τρέχει κανονικά. Με την συναιωνέωση που είχαμε κάνει, όπως όλα τα έργα και τα έργα της ΔΕΙΑ που είδαμε πριν, ότι αυτά τα έργα γίνονται γέφυρα. Θα τρέξει μέχρι την περίοδο αυτή και κατά τη νέα περίοδο θα τρέξει με τα υπόλοιπα ποσά της νέας προκαματικής περίοδου. Που ήταν το θέμα ότι το έργο ήταν ενυπνός. Και πράγματι ο Περιφερειάρχης ο κ. Μπακουγιάννης 46 εκατομμύρια και με δώσεις προχωράει και ο εξοπλισμός του νοσοκομείου. Δεν μπορούμε να λέμε τέτοια πράγματα. Δηλαδή αν ήσασταν εσείς δήμαρχε, στην περίοδο που δημοπρατήθηκε και ξεκίνησε και λύνονταν προβλήματα και θέματα, τί έπρεπε να κάνω, να ανέβω εγώ στα κεραμμύδια και να χαίρωμαι και να χορεύω. Λέγατε το άλλο ζήτημα που σας έλεγα δήμαρχε, αν να τρέξει και στο προηγούμενο απολογισμό προεπραγμένων, δεν είναι θύμη της ΔΕΠΑΝΟΜ, θα δείτε θα χρηματοδοτηθούν από τη ΔΕΠΑΝΟΜ αυτά, τα συνοδά έργα. Και ακούγαμε εδώ τα ίδια όσα να μου καταμαρτυράτε ότι δεν τρέξανε. Όταν από τη ΔΕΠΑΝΟΜ είχαμε την διαβεβαίωση ότι το θέμα της απορροής των ουριών, και εμείς γνωρίζουμε τη λεκάνη απορροής όπως και της αποχέντευσης, αυτά θα είναι μελέτες οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν κατά το τελευταίο στάδιο στη γέφυρά του, του προγράμματος, από το Υπουργείο και από την περιφέρεια. Και πράγματι τώρα πληροφορούμε ότι ένα 680 η περιφέρεια θα χρηματοδοτήσει, τον Μάιο θα ανοίξει πρόσκληση, τα συνοδά έργα που θα είναι η ίδρυξη, η αποχέντευση και ο δρόμος. Λοιπόν, γιατί να δημιουργούμε όλα αυτά και σας το έλεγα και είναι γραμμένο εδώ, είναι η ΔΕΠΑΝΟΜ και δεν θα πληρώσει ο Δήμος τα λεφτά αυτά, τα λεφτά δεν θα είναι δικά μας. Διότι όπου έγινε σε όλα τα νοσοκομείες της Ελλάς αυτό θα γίνει και εδώ. Το ένα έργο ήδη έτρεξε εν μέρει, είναι το έργο των ουριών στο οποίο αναφερθεί κάτι και καλύπτει και μέρος του νοσοκομείου. Το άλλο θέμα είναι αυτό που θα έχουμε σαν πρόσκληση με το 1.680 περίπου το Μάιο μαζί με το μεγάλο ποσότης που θα εκταμιευθεί για τον εξοπλισμό του νοσοκομείου Χαλκιδάση. Ένα άλλο θέμα από αυτά τα οποία ονομάζεται μίζονα ζητήματα και τα λοιπά είναι ότι η στροφή Τσεκούρα, να ενημερώσω ότι δεν υπάρχει διάνοξη οδού Τσεκούρα. Εμείς ξεκινήσαμε στο 2ο θετιέμου προκειμένου να γίνει η διάνοξη της οδού Γεωργίου Παπαντρέου από τη Τσεκούρα τη στροφή προς Αρτάκη. Έτσι λοιπόν για πρώτη φορά αποφασίζαμε να είμαστε επισπεύδοντες, δηλαδή μέχρι τώρα πληρώναμε αποζημιώσεις που μας θέλαν οι πολίτες, όσοι δηλαδή θέλαν να βγάλουν τιμή και να αποζημιωθούν, κάναν αγωγή. Αποφασίσαμε να κάνουμε εμείς επίσπευση, δηλαδή εμείς να κάνουμε ζητάμε με αγωγή, να προσδοριστεί τιμή. Και έτσι λοιπόν γίναν πολλά δικαστήρα, πληρώσαμε εμείς ένα σεβαστό ποσό, πολύ μεγαλύτερο από ότι καταβάλατε εσείς στη πορεία. Λύσαμε τα μεγάλα ζητήματα διότι υπάρχει ένας τεράστιος φάρκελος πολιοδομικών εστάσεων και με δική μου παρουσία στο κ. Τερζίδο της περιφέρεια, διότι ισχυρίζονταν οι κάτοικοι Περοί και εκεί ότι άλλο προλέπει το σχέδιο πόλεσης και προλέπει ουστηρικό δρόμο και είναι διαφορετικά δομωμένος ο δρόμος. Το λύσαμε και αυτό. Το δίχτυο, τα δίχτυα παιδαιοί και τα λοιπά έτσι ώστε να μπορεί να τρέξει. Δεν είναι το θέμα γιατί. Το θέμα που με ενοχλεί εμένα γιατί λέμε διάνεξη του τσεκούρα. Πρέπει να προχωρήσουμε σαν να δημιουργήσουμε τη στροφή τσεκούρα. Και μετά τα έργα που είχαμε κάνει, αυτά που είχαμε βάλει αυτούς τους από κρουστούρες που κάνουν θόρυβο και τα λοιπά, δεν έγινε πάλι ατύχημα εκεί θα αντιφόρο. Όμως, στη Γεωργία Παπαντρέου γίνεται συνέχεια ατύχημα. Έγινε πάλι σε άλλο ύψος, το ύψος του Μητάφη, πριν από περίπου ένα μισή μήνα. Δεν είναι ο δρόμος ότι περιορίζετε εκεί. Μετά σε λέω, μετά της εργασίας δεν ξαναγίνει εκεί. Αλλά γίνονται... όχι! Άλλο λέω, ξεκινάμε από τη στροφή τσεκούρα και πρέπει να δώσει την εντολή στη δικηγόρα του Δήμου να συνεχίσει στις αγωγές και στα υπόλοιπα τμήματα. Να μην περιοριστεί σε αυτούς που είχαμε κάνει στη θετία μου. Να συνεχίσει κανονικά η διάνοιξη προς Αρτάκη. Αυτό είναι το ζήτημα. Δεν είναι ένα έργο που πρέπει να το υποβαθμίσουμε. Δεν υπάρχει διάνοιξη οδού τσεκούρα, η στροφή τσεκούρα. Υπάρχει διάνοιξη οδού Γεωργίου Παπαντρέου. Ξεκινάμε από εκεί και συνεχίζουμε. Όχι το 80% πληρώθηκε στη θετία μου. Στην Αθανασίου Διάκου ο φίλος μου ο κ. Καθαρός Πόρης έλεγε ότι εσείς πληρώσατε 300.000 ευρώ. Εμείς θα πληρώσουμε 980. Έχει βγάλει, λέει, το κατάλογο η κυρία Τζοβλάτου, των αποζημιώσεων της Αθανασίου Διάκου. 980, ούτε 80.000. Λοιπόν, για να μην έρχεται και άλλοι έτσι συναντάσεις, αυτό που θέλω να πω στα θετικά είναι ότι ποιόλες τις αισθάσεις και όλες οι επιφυλάξεις, πού το ξέρουμε, επιφυλασσόμαστε αυτόν ότι γίνεται μια προσπάθεια στο τομέα του πολιτισμού, υπάρχει μια προβολή της πόλης, πράγματι το καρναβάλι γίνεται ένας θεσμός τον οποίο τον αγκαλιάζουμε όλοι. Σας λέω και πάλι, είναι λογικό, διότι ακόμα και ο Σαγελέας απολογείται, ο δήμαρχος σήμερα απολογείται, απολογούνται όλοι και υπάρχουν επιμέρους στοιχεία τα οποία κάθε φορά ζητάμε προς δημοσιοποίηση. Αυτό είναι άσχητο όμως, αλλά δεν μπορώ να πω ότι εδώ υπάρχει μια δράση. Θα τελειώσω με αυτό, κύριε Δήμαρχη, μια που το θέτω τώρα, κύριε Πρόεδρε. Σήμερα το πρωί κατεβαίνοντας στα δικαστήρια μπροστά στο Μουσείο, μήδε ένας κάτοικος της πόλης της Χαλκίδας μου λέει, θα πω είμαι θα έρθω στο γραφείο σου. Του λέω στο γραφείο μου δεν μπορεί να είσαι, θα πω είμαι γιατί έχουμε δημοτικό συμβούλιο. Τι δημοτικό συμβούλιο, μου λέει, για το καρναβάλι. Του λέω όχι δημοτικό συμβούλιο για το καρναβάλι, τον απολογισμό των πεπραγμένων. Τον απολογισμό των πεπραγμένων, μου λέει, των αποκρυών. Άρα το καρναβάλι, μου λέει. Όχι, του λέω, έχουμε τον απολογισμό των πεπραγμένων, των έργων και των δράσεων, του δημάρχου, παγώνει. Μου λέει, δεν δεν σου λέω καλά εγώ, το καρναβάλι, μου λέει, αυτό έχει κάνει. Θέλω να πω ότι είναι ένας τελεσμός που αν μη τι άλλο, έγινε αποδεχτός από το κόσμο, πλέον όμως δεν υπάρχει κάτι άλλο, το οποίο να υπάρξει ως δράση από τη δική σας πλευρά. Αυτό είναι το ζητούμενο. Ευχαριστούμε κύριε Ζεπηλή. Κύριε Λεβέντη, έχετε τον λόγο, σας ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε, είχα χαρακτηρίσει τον προϋπολογισμό φτωχό. Τώρα δυστυχώς υπάρχει μια επαλήθευση, φτωχός είναι και η σημερινή μας δουλειά, τα πεπραγμένα του Δήμου. Και γιατί είναι φτωχή, για κοιτάξτε την εικόνα. Ευτυχώς του σώζουν την κατάσταση λίγα περήφανα γυρατιά. Το λέω αυτό διότι αυτή η διαδικασία είναι σε λάθος αίθουσα αυτή τη στιγμή, έπρεπε να ήταν στη διπλανή αίθουσα. Και από εκατό τόσες χιλιάδες δημότες να είχε πλημμυρίσει από κόσμο και από φορείς, για να ακούσουν τη δημοτική του αρχή να λέει τι έκανε. Αυτό σημαίνει όμως άλλα πράγματα. Θα πρέπει να είχε προηγηθεί μια συμμετοχική διαδικασία που δυστυχώς η σημερινή δημοτική αρχή δεν την υιοθετεί. Ακόμα ούτε τα τοπικά συμβούλια δεν είναι εδώ. Είναι πολύ σημαντικό. Γιατί δεν είναι εδώ? Γιατί δυόμισι χρόνια έχουν απαξιοθεί. Είναι στο περιθώριο. Ένας δημοκρατικός θεσμός που λέμε ότι υπηρετεί ο πρώτος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης, ο πρώτος βαθμός δημοκρατίας στον τόπο μας, ο βαθμός που είναι επί στην εγκύτητα του πολίτη δεν τον εξυπηρετείται. Δυστυχώς φαίνεται και σήμερα και υπάρχει ένα πρόβλημα με τη δημοτική αρχή. Η διαχείριση αυτή πρέπει να αλλάξει. Έχετε περιθώριο άλλα δυόμισι χρόνια. Άντα αυτού μας είπατε στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο κάνοντας μας κριτική ότι δεν προσερχόμαστε σε διαβούλευση των πολιτικών αρχηγών των παρατάξεων για να μας ενημερώσετε. Αυτό είναι λάθος. Τι να ενημερώσετε τους επικεφαλείς. Ενημερώσετε το δημοτικό συμβούλιο. Θεσπίστε μέρα του δημάχου. Ή αν δεν θέλετε κάτι τέτοιο πριν από κάθε δημοτικό συμβούλιο έχετε βέβαια το δικαίωμα έκφρασης. Ό,τι ώρα θέλετε να ενημερώνετε για 5-10 λεπτά το δημοτικό συμβούλιο. Τι νόημα έχει και μας κάνετε κριτική γιατί δεν ερχόμαστε να ενημερώσετε για 4-5 τρέχοντα ζητήματα. Εδώ θα τα πούμε όλα. Και πρέπει να τα συζητήσουμε και να αποφασίζουμε. Γι' αυτό είναι το δημοτικό συμβούλιο. Γιατί βεβαίως αυτό έχει να κάνει με τον ενεργοποιημένο πολίτη και αυτό δεν τον θέλετε. Τον ενεργοποιημένο πολίτη φαίνεται ότι δεν τον θέλετε. Γι' αυτό δεν κινείται τη διαδικασία της συμμετοχικής διαδικασίας. Τώρα, στα πεπραγμένα. Δεν υπάρχει συγκιτική έκθεση. Γιατί δεν υπάρχει συγκιτική έκθεση. Πέντε πράγματα από αυτά που μας αναφέρατε θα έπρεπε να είναι συγκιτική έκθεση. Γιατί λείπει η συγκιτική έκθεση. Όλος αυτός ο τόμος έχει να κάνει βεβαίως με τυπικές γραφειοκρατικές διαδικασίες. Μάλιστα υπάρχει και τυπογραφικό λάθος. Δεν ξέρω αν το είδατε. Μιλάει για απολογισμό 1, 9 του 2014 έως 26 του 2015. Μου σημαίνει ότι το τυπώσαμε με το παλιό. Ναι. Δυστυχώς έτσι λειτουργείται. Ευτυχώς όμως φαίνεται στον ορίζοντα ότι κάτι αλλάζει. Δηλαδή θα αλλάξει ο Καλλικράτης αγαπητοί συνάδελφοι. Από τι φαίνεται. Θα αλλάξει ο Καλλικράτης και τα Δημοτικά Συμβούλια θα λειτουργήσουν αλλιώς. Θα λειτουργήσουν με διαφάνεια συμμετοχή και δημοκρατία. Βεβαίως από αυτή τη διαδικασία το άσχημο είναι ότι οι ηγέτες πατούληδες και κοιμίσιδες αποχώρησαν από την Επιτροπή Διαβούλευσης για τον Καλλικράτη και θέλουν να σηκώσουν και να ανοίξουν πόλεμο με το Υπουργείο. Βεβαίως δεν θα τους περάσει. Ο νόμος θα κατατεθεί και πιστεύω να ψηφιστεί στη Βουλή για να αλλάξει πράγματι όλα τα άσχημα αυτά που μας έχει φέρει ο Καλλικράτης. Θέλω να πω ότι από τη σημερινή Δημοτική Αρχή αυτό που λείπει είναι το στίγμα της, είναι η ταυτότητα. Δεν έχει ταυτότητα η σημερινή Δημοτική Αρχή. Απλώς διαχειρίζεται την κατάσταση που θα μπορούσε να τη διαχειριστεί ο οποιοσδήποτε Δήμαρχος. Ο οποιοσδήποτε Δήμαρχος και να ήτανε θα έβαφε τα σχολεία, θα άλλαζε τις βρύσες, θα έκανε και ασφαλτοστρώσεις. Όμως εκεί που έπρεπε η Δημοτική Αρχή να παίξει ρόλο, Δάρυγγ, αυτό το φιλέτο που το έχει ανάγκη η πόλης, εμείς το χάσαμε. Και εδώ είναι ευθύνη δική σας. Όπως και να το κάνετε. Σας χαρακτηρίζει η απώληση αυτού του οικοπαίδου. Και ήθελα να πω κύριε Δήμαρχε, σε μια δεύτερη τοποθέτησή μας για το Δάρυγγ, είχατε πει ότι κι αυτός που το πήρε, εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο, το πουλάει και μάλιστα πιο φθηνά. Μήπως μπορεί να γίνεται στο Δημοτικό Συμβούλιο πιο λεπτομερής να μας ενημερώσετε. Να εδώ είναι το θέμα. Πώς? Δεν σας κατηγόρησα ως διαπλεκόμενο. Δεν είπα ποτέ εγώ αυτή τη λέξη. Είπα ότι επιθετία σας χάσαμε το Δάρυγ. Είναι έτσι δεν είναι. Και εσείς είπατε εδώ ότι ξέρετε, έχετε πληροφορίες ότι το πουλάει και μάλιστα πιο φθηνά που το πήρε. Ειδού η ρόδοσή του και το πήδημα λέω εγώ. Ωραία. Να μας το δώσε το Υπουργείο. Όχι διαλόγου. Σας παρακαλώ. Ας πάμε στο Υπουργείο να το ζητήσουμε. Άρα να τα ζητήσουμε όλα. Εμείς είμαστε άχρηστοι. Ολοκληρώστα κύριε Λεβέντη. Σας παρακαλώ. Λοιπόν, ένα άλλο σφάλμα της δημοτικής αρχής ήταν η Τρενοσέ. Πιστεύω ότι και εδώ έχετε κάνει λάθος στην δημοτική αρχή. Αυτό το ζήτημα της Τρενοσέ έπρεπε να παραχωρηθεί και μπορούσε να παραχωρηθεί όπως έχει γίνει σε άλλους δήμους. Δεν τολμάται σαν δημοτική αρχή να αρθείτε σε ρήξη με ορισμένα συμφέροντα. Σε επανειλημμένες τοποθετήσεις μας. Ότι η σχολή πεζικού πρέπει να περιέλθει στο δήμο, να εξυπηρετήσει το λαό της πόλης μας πολλάπλως. Εσείς κύριε δήμαρχε δηλώσατε ότι για μας, για μας τη δημοτική αρχή, δεν μπαίνει τέτοιο ζήτημα αυτή τη στιγμή. Το θέμα δεν είναι αυτό. Πεςτε μας γιατί δεν μπαίνει ζήτημα αυτή τη στιγμή. Εγώ αυτό θέλω να μάθω. Γιατί για τη σημερινή δημοτική αρχή δεν μπαίνει ζήτημα. Γιατί άλλα στρατόπεδα σε άλλες πόλεις έχουν περιέλθει στους δήμους που τα έχουν ανάγκη και που στρατόπεδα που σήμερα όπως έχουν εξελεγθεί τα πράγματα δεν έχουν λόγο ύπαρξη μέσα στο κέντρο της πόλης. Κακό κάνουν παράκαλό. Έτσι είναι. Τώρα στον τομέα των έργων, που φαίνεται βεβαίως και η εικόνα της δράσης της δημοτικής αρχής, τα άλλα βεβαίως γίνονται έργα σε σχολεία, σε γήπεδα, εντάξει, όλοι τα κάνουν. Και ο χειρότερος δήμαρχος θα τα κάνει αυτά τα πράγματα. Αυτό όμως που θα δώσει την ταυτότητα της πόλης λείπει. Το λέω και πάλι. Ένα ζήτημα το οποίο θέσαμε πριν ένα χρόνο ήταν τα συνοδά έργα στο νοσοκομείο που είναι υποχρέωση του δήμου. Ακριβώς πριν ένα χρόνο προκαλέσαμε συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Μέσα σε ένα χρόνο δεν έχει γίνει τίποτα. Το νοσοκομείο εξοπλίζεται, το νοσοκομείο μάλλον θα λειτουργήσει μέσα στο 17 και θα γίνει η χαλκίδα ρεζίλι γιατί δεν θα έχει συνοδά έργα. Τι θα πούμε εκεί, τι θα πούμε στον κόσμο, ότι έχουμε καρναμάλι. Ένα έργο που αναφέρεται και αναφέρεται και ο δήμασος ήταν η δημοτική αγορά. Καταρχάς δεν υπάρχει έργο στη δημοτική αγορά. Δεν έχει γίνει τίποτα. Εννοώ από πλευράς έργου. Έχει ξεκινήσει μια διαδικασία στην οποία ευτυχώς μπήκε πολλοί αρμόδοι και πολλοί πολίτες διεκδικώντας να γίνει αυτό που πράγματι πάει να γίνει. Αν θέλετε να διμπώ την αλήθεια να πω ότι εσείς είσαστε αντίθετος κάποτε. Υπερασπιστήκαμε την ομοιμότητα της δημοτικής αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορία της δημοτικής αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική μορφή της αγοράς.