8η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2017 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2017)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Μπορώ να περιμένω όση ώρα θέλετε να τελειώσετε τις κουβεντούλες και να ξεκινήσουμε. Όταν είστε έτοιμοι πείτε μου. Τελειώσατε τις κουβέντες, εντάξει. Ξεκινάει η 8η συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλα σήμερα Παρασκευή 7 Απριλίου 2017. Έχω να κάνω μερικές ανακοινώεις προς το σώμα. Καταρχήν σας έχει μοιραστεί μία πρόσκληση, ένα πρόγραμμα μάλλον για το Β παντελίνγιο συνέδριο του Κιδίδιου Ακαδημίας, το οποίο θα γίνει στις 20, 21 και 22 Απριλίου 2017 στην Καβάλα. Οδηγής για αιτήσεις συμμετοχές, καθώς και το πρόγραμμα του συνεδρίου, περιέχονται αναλυτικά στο πρόγραμμα το οποίο σας έχει μοιραστεί. Θέλω να ανακοινώσω προς το σώμα ένα ψήφισμα δελτίου τύπου, το οποίο ο Δικηγορικός Σύλλογος Καβάλας εξέδωσε και παρακλήθηκα να το διαβάσω στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ψήφισμα δελτίου τύπου, το Δικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας με την υπαρρυθμού 4 του 17 απόφασή του, έκρινε ομόφωνα ότι επιβιβλημένη έχει υποχρέωση για μια ακόμη φορά να υπογραμμίσει την αναγκαιότητα παραχώρησης στους καβαλιώτες, της χρήσης του στρατοπέδου ασημακοπούλου, του κτιρίου του Παλιού Νοσοκομείου Καβάλας, της ακτής Καλαμίτσας και του κτιρίου του Παλιού Δικαστικού Μεγάρου. Οφείλει η Ελληνική Πολιτεία να παραχωρήσει στους καβαλιώτες όλα τα προαναφερθέντα κτίρια που είναι εγκαταλελυμμένα στην τύχη τους και θα παραμείνουν έτσι καταστρεφόμενα από τον χρόνο. Καλούμε την Ελληνική Πολιτεία να κινηθεί άμεσα για την ικανοποίηση του παραπάνω πανκαβαλιώτικου αιτήματος, χωρίς πρακτικές οικονομικής διαπραγμάτευσης, προκειμένου και τα εν λόγω κτίρια να διατηρηθούν και να περιέλθουν λειτουργικά στη χρήση του Δήμου Καβάλας, αφού τόσο η ιστορική συνέχεια της πόλης, όσο και η καθημερινότητα του δημοτώτης είναι ανεπόσπωστα συνδεδεμένες με αυτά. Το στρατόπεδο Σιμακοπούλου, το κτίριο του Παλιού Νοσοκομείου Ιακτή Καλαμίτσας αλλά και τα κτίρια του Παλιού Δικαστικού Μεγάρου ανοίγουν σε αυτές είναι αδιαπραγμάτευτες, ανυποχώρητες και σαφής. Υπόσχεσαι, κύριε Δήμαρχε, για το Δικηγορικό Σύλλογο Πρόεδρος Αθανάσιος Αθανάσιου, Γενικός Γραμματέας Αθανάσιος Πατσάκας. Και τέλος, σας διαβάζω το ψήφισμα της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης στη Σκέδα, προκειμένου να τοποθετηθεί το Δημοτικό Συμβούλιο επ' αυτού. Το ψήφισμα, η άρνηση του Υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρουλέτη να συναντηθεί σήμερα με την αντιπροσωπία των Δημάρχων από όλη την Ελλάδα, που συμμετείχαν στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, αποδεικνύει ότι δεν επιθυμεί τον ουσιαστικό διάλογο για τη μεταρρύθμιση της αυτοδιοίκησης. Ο Πάνος Κουρουλέτης δεν γύρισε την πλάτη στην Κέδε, αλλά στις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες που ως ερετή εκπροσωπούμε. Καταδικάζουμε τη στάση του, η οποία είναι προσβλητική και απαξιωτική, απέναντι στο θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η μεταρρύθμιση του κράτους είναι εθνική υπόθεση, γι' αυτό και εμείς ως αυτοδιοίκηση έχουμε ιστορική ευθύνη να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Καλούμε τον Πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλία ο ίδιος προκειμένου να προχωρήσει ο διάλογος, με βάση όμως συγκεκριμένων και επεξεργασμένων κυβερνητικών προτάσεων. Η μεταρρύθμιση και την αλλαγή του κράτους, της δημόσιας διοίκησης και της αυτοδιοίκησης δεν μπορεί να περιμένει. Η Κέδε έχει ανταποκριθεί έγκαιρα. Με συνέπεια έχει καταθέσει συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις. Ενωμένη η αυτοδιοίκηση προχωρά μπροστά για την Ελλάδα που μας ενώνει, για την Ελλάδα της ανάπτυξης. Η έκτακτη γενική συνέλευση της Κέδε, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα, αποτελεί την αφετηρία ενός αγώνα, που στο τέλος θα βρει την αυτοδιοίκηση πιο ισχυρή. Μαζί με τους πολίτες και τους εργαζόμενους μας θα διεκδικήσουμε δυναμικά ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα μας. Η Ελλάδα είναι πάνω απ' όλα. Με εκτίμηση ο Γιώργος Πατούλης κλπ. Αυτά από μένα, κύριε Δήμαρχε. Δεν ξέρω αν θέλετε να το... ένα-ένα τα θέματα να τα βάζουμε... Με συγχωρείτε, υπάρχουν ακόμη δύο θέματα τα οποία είναι πάρα πολύ εξόχως σημαντικά, θεωρώ. Θα αφήσω το τελευταίο αυτό που είναι το ψήφισμα και θέλει μεγάλη συζήτηση, αν θέλετε που και κατά τη γνώμη μου καμία συζήτηση δεν σηκώνει. Θέλω αύριο να ξέρετε ότι ο Δήμος Καβάλα σε ένα διήμερο εορτασμό για την ένταξη των Φιλίππων στην Ουνέσκο, συνδιοργανώνει μαζί με την Εφορία Αρχαιοτήτων και το Υπουργείο Πολιτισμού εκδηλώσεις. Αύριο στις 7 το απόγευμα στο Αρχαιολογικό Μουσείο, έρχεται η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και σας παρακαλώ να παραβρίσκεστε, όπου θα συζητήσουν όλη τη διαδρομή, πώς έγινε ο φάκελος των Φιλίππων και πώς κατατέθηκε στην Ουνέσκο. Τη δε Κυριακή, 7 η ώρα, αύριο το απόγευμα λοιπόν, στο Αρχαιολογικό Μουσείο, την Κυριακή, 12 το μεσημέρι, μπροστά στον αρχαιολογικό χώρο, θα έρθει η Υπουργός Πολιτισμού η ίδια για να βάλει, να αποκαλύψει την πλακέτα της ονομασίας του χώρου, σαν χώρος φυλασσόμενος της αυρώς της Ουνέσκο και επίσης, καλείστε να παραβρίσκετε εκεί άπαντες, θα συμμετέχει κομμάτι της ζωής από τους Φιλίππους και ενώ από την πρώην Δημοφιλίππο, ενώ τα παιδιά, ενώ η φιλαρμονική και κόσμος φυσικά. Το δεύτερο και πάρα πολύ σημαντικό θέμα που έχω να σας πω, είναι το θέμα της καταστροφής του μνημείου που ήταν αφιερωμένος στους Εβραίους, των βανδαλισμών. Φυσικά, Δήμος Καβάλας ανταποκρίθηκε αμέσως, αποκατέστησε τη βλάβη, έβγαλε δελτί ατύπου, καταδίκασε αυτούς που το κάνανε και έκανε μνητήρια αναφορά στην αστυνομία, μήνυση καταγνώστων. Περιμένουμε ακόμη να δούμε τι θα βγάλει το βίντεο της τράπεζας που βρίσκεται δίπλα. Μέχρι και χθες που ρώτησα τον αστυνομικό διευθυντή, δεν υπήρχε κανένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα ακόμη. Για το λόγο αυτό, κυκλοφόρησε σήμερα στον τύπο μια επιστολή διαμαρτυρίας από επώνυμους καβαλιώτες. Εγώ ετοιμάζομαι να ετοιμάσω ένα ψήφισμα καταδίκης του θέματος από το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά νομίζω ότι αυτή η επιστολή είναι μια πολύ καλογραμμένη επιστολή διαμαρτυρίας και πιστεύω ότι εκφράζει όλο τον κόσμο και βέβαια πριν και πάνω από όλα το Δημοτικό Συμβούλιο. Για όσους δεν το έχουν διαβάσει το διαβάζω και προτείνω να το υιοθετήσουμε και να το ψηφίσουμε ομόφωνα και να το συνυπογράψουμε ομόφωνα όλο το Δημοτικό Συμβούλιο. Η πρόσφατη καταστροφή του μνημείου των καβαλιωτών Εβραίων, που αφιερώθηκε το 2015 από την πόλη της Καβάλλας, στη μνήμη των 1.484 Εβραίων συμπολιτών, θυμάτων του Ναζισμού, που είναι μια αποτρόπεα και καταδικαστέα πράξη. Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο αρνούμαστε να μείνουμε σιωπηλοί απέναντι στο γεγονός και το αποδικάζουμε, αποδοκιμάζουμε απερίφραστα ως πράξη βανδαλισμού και ως έκφραση αντισημητικού μίσους. Τέτοιες ενέργειες δεν εκφράζουν την κοινωνία της Καβάλλας, η οποία στη μεγάλη πληρονότητά της αποτελείται από δημοκρατικούς και σκεπτόμενους πολίτες. Οι συμπεριφορές αυτές προέρχονται από μοιοψηφίες με ακραίες πολιτικές θέσεις και από ανιστόρητους φανατικούς που δρούν στο σκοτάδι με πράξεις καταστροφής και βεβίλωσης. Η πόλη μας έχει να επιδείξει μια δημοκρατική πολιτική παράδοση και ένα παρελθόν όπου οι άνθρωποι με διαφορετική θρησκευτική ταυτότητα συνυπήρχαν αρμονικά. Πρακτικές μίσους, όπως οι πρόσφατοι, προσβάλλουν την ιστορική μνήμη της Καβάλλας και γίνονται δυστυχώς αιτία άδικης δισφήμισης του ονόματός της στην Ελλάδα και στον κόσμο. Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στα επικίνδυνα φαινόμενα του ρατσισμού και της μισαλοδοξίας που κι άλλες φορές το πρόσφατο παρελθόν έχουν αμαυρώσει τη δημόσια ζωή του τόπου μας. Καταδικάζουμε τον αντισημιτισμό που ιστορικά έχει συνδεθεί με αποτρόπαιες διώξεις στον ευρωπαϊκό χώρο και με το τερατόδες έγκλημα του ολοκαυτώματος. Τημούμε τη μνήμη των εβραίων συμπολιτών μας που εξοντώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και θεωρούμε ότι η πόλη έχει ηθικό χρέος να διατηρήσει στη συλλογική της μνήμη την ιστορία του αφανισμού τους όπως και όλα τα άλλα ιστορικά γεγονότα που συμμάδεψαν το διάβα της ιστορίας της και τη μοίρα των ανθρώπων της. Η συγκυρία της γενικευμένης κρίσης ευνοεί την ανάδειξη ακραίων κινήσεων και την προβολίαν ορθολογικών ιδεών. Εξίσου ανισχυτικός παράγοντας είναι όμως και η στάση σιωπής και απάθειας. Υπογράφουμε το παρόν κείμενο και επκαλούμε φορείς και πολίτες να το συνυπογράψουν για να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας σε φαινόμενα που προσβάλλουν την πόλη μας και να διακηρύξουμε από κοινού την απαρέγκλητη προσύλλωσή μας τις αξίες του ανθρωπισμού και της δημοκρατίας. Είμαι σίγουρη ότι αυτό το κείμενο δεν υπάρχει άνθρωπος εδώ μέσα που δεν συμφωνεί να το συνυπογράψουμε. Εκτός αν υπάρχει, σας παρακαλώ, είμαι σίγουρη. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει να στηρίξει αυτή τη διαμαρτυρία και συνυπογράφει από κάτω. Το δεύτερο θέμα θα σας παρακαλέσω... Ορίστε, κύριε Ποτόλη. Ορίστε, παρακαλώ. Δείτε λίγο τα μικρόφωνα σας, δείτε λίγο τα μικρόφωνα σας. Ναι. Εντάξει, εντάξει. Δεν έχω αντίρρηση για όσα λέει, αλλά έχω αντίρρηση για όσα δεν λέει. Συνδέει πολύ σωστά το τότε με το τώρα, αλλά το τώρα το περιορίζει στο σπάσιμο. Το τώρα γύρω μας είναι ανάλογο του τότε. Συμβαίνουν πράγματα στην περιοχή μας τα οποία μας φέρνουν σε μνήμες της εποχής του πασισμού, ναζισμού της Γερμανίας. Έχουμε σήμερα το Ισραήλ, το οποίο υπόψη είναι σύμμαχος της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και των προηγούμενων, που ματώνουν τον παλεστινιακό λαό και συνεχίζουν. Για αυτά λοιπόν που δεν λέει αυτό το ψήφισμα και που είναι πολύ σοβαρά και έχουν σχέση με αυτό που γίνεται στην περιοχή μας και με την πολιτική της σημερινής των Ισραηλινών, εγώ δεν το σου υπογράφω, εκτός κι αν τα βάλουν στο σπάσιμο. Λοιπόν, αυτό όπως γνωρίζετε το μνημείο είναι αφιερωμένο στους καβαλιώτες Εβραίους συμπατριώτες μας, συμπολίτες μας. Δεν έχω κανένα λόγο να αλλάξω από εκεί και έπειτα, ούτε στους διάφορους μεγιστάνες του πλούτου αναφέρεται. Σίγουρα λαμβάνει υπόψη και τη σημερινή κατάσταση, η οποία εκτρέφει τέτοιου είδους ιδεολογίες και καταστάσεις. Νομίζω ότι αυτή η κατάσταση είναι πολύ σημαντική. Νομίζω ότι είναι εξαιρετικό. Δεν το αλλάζω, κύριε Ποτόλια, είναι μια χαρά ψήφισμα. Λοιπόν, το δεύτερο θέμα. Ορίστε, παρακαλώ. Θα συμφωνήσω μαζί σας, δήμαρχε, και για την ανάγκη να εκδοθεί το ψήφισμα. Εμείς ως παράταξη περιμέναμε τις δικές σας ανιδράσεις και κρίναμε ότι εφόσον ως δήμος βγήκατε, δεν υπήρχε λόγος εμείς να προσθέσουμε τη δική μας φωνή, διότι θεωρούμε ότι είμαστε μέσα στη φωνή του δήμου και εμείς. Τώρα, να παρέμβω σε αυτά τα οποία είπε ο αγαπητός Χρήσος Ποτόλιας. Σίγουρα, σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να συγχαίουμε τους συμπατριώτες μας εβραϊκού θρησκεύματος με ό,τι κάνει σήμερα το κράτος του Ισραήλου. Άλλωσε, το κράτος του Ισραήλου δεν υπήρχε το 1941-1944. Αλλά θα ήταν παράδοξο να εφαρμόζουμε τακτικές συμψηφισμού. Και παράλογο και απαράδεκτο. Δηλαδή, αυτό που κάνανε οι Ναζοί, να το συμψηφίζουμε με ό,τι τυχόν κάνει σήμερα ένα δημοκρατικό καθεστώς σε μια περιοχή που έχει τις ιδιαιτές της. Εγώ θα συμφωνούσα, αν έφερνε ο Χρήσος Ποτόλιας εδώ ένα ψήφισμα, το οποίο θα καταδίκαζε τους νομβαριδισμούς της Συρίας, αυτό το οποίο περνάνε οι λαοί στη Μέση Ανατολή και ιδίως οι Παλαιστίνοι, αλλά σε καμία περίπτωση, και θα το ψήφιζα, έτσι το λέω, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θέλω να συμψηφίσω αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα εδώ στην πατρίδα μας με την έξαρση των ολοκληρωτισμών, με την έξαρση των ιδεολογιών που κατέστρεψαν την ανθρωπότητα πριν από 50 χρόνια, αυτό το πράγμα να το συμψηφίσουμε με κάτι άλλο έξω από τα δικά μας σύνορα. Ένα μεγάλο μπράβο στο δημοκρατικό αυτό πολίτευμα του Ισραήλ, που δημοκρατικά σφάζει παιδιά. Μπράβο κύριε Σημετζή, συγχαρητήρια. Λοιπόν, ο κύριος Παπαδόπουλος, παρακαλώ μία σύντομη, μόνο γι' αυτό. Και εμείς, Πρόεδρε, ο δήμαρχος, εκφράζει μάλλον με τα γρήγορα ανακλαστικά που δείξατε την διαμαρτυρία σας και εκφράξατε και όλο το δημοτικό συμβούλιο και παίρνουν αφορμή σήμερα και από την καινούργιας τοποθέτησης για το ψήφισμα και λέμε ότι και εμείς θέλουμε να καταδικάσουμε τον βαδαλισμό του Μνημείου των Ευρεών των Καβαλιωτών γιατί είναι μια πράξη που αμαυρώνει τη φήμη της Καβάλας, κύριε Δήμαρχε, και πρέπει να καταλάβουν ότι όλοι, ότι τέτοιες πράξεις είναι σε βάρος του δήμου. Και εμείς είμαστε συμφωνίες. Ευχαριστούμε τον κύριο Παπαδόπουλο. Κύριε Παπά, θέλετε να τοποθετήσετε. Εγώ γινούμαι στα πλαίσια αυτόν που είπε ο κ. Σιμιτζής, ότι κάθε φορά που πάμε να κάνουμε κάτι ομόφωνο, στην παρονυχίδα διαμαρτύρεται ο κύριος και αλλάζει την ατζέντα. Και αλλάζει την ατζέντα. Δηλαδή μπορούμε μια φορά να συμφωνήσουμε σε αυτά, μπορούμε να συμφωνήσουμε και να φέρουμε τα άλλα του ποτόλια. Εγώ συμφωνώ και στα άλλα του ποτόλια. Αλλά δεν είναι καλή εικόνα αυτή τώρα να επιδιώκει η δήμαρχος μια ομόφωνη απόφαση για να φαίνεται προς τα έξω και να λέει εγώ διαφωνώ αν δεν βάλετε αυτό. Βάλτε το σε έναν άλλο να το ψηφίσουμε και αυτό τελειώνει. Εδώ δεν μπαίνει καθώς κατάλαβες και αυτό λίγος που λέει εμένα στα αυτιά μου ακούγεται και σαν εκβιασμούς και δεν μου αρέσει κιόλας σας. Και ένα δεύτερο κύριε Πρόεδρε. Εγώ πέραν το βανδαλισμόν αυτόν που δεν συμφωνώ γιατί το μνημείο τοποθετήθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και πρέπει να το σέβονται οι δημόντες της Καβάλας. Κυρία Δημαρχοία έχετε μια ευθύνη όμως. Όχι εσείς διαχρονικά και ο κ. Συμπτζίσκια δεν το είδε. Δηλαδή υπάρχουν κάποιοι τύποι οι οποίοι κάνουν ενέργειες οι οποίες δεν συγχρύζουν μόνο στην εικόνα και στην πολιτική που βγάζει προς τα έξω η πόλη που θέλει να βγάλει και στην τραβική που θέλει να βγάλει η πόλη. Συγχρύζουν και σε χρήμα. Δηλαδή και δεν περιορίζουν μόνο σε αυτό. Βλέπεις τους τύχους όλους βαμμένους. Βλέπεις και από πίσω ο δήμος τρέχει να ξοδεύει. Δεν πρέπει δηλαδή αυτά να τα προστατεύσουμε πριν γίνουν. Δηλαδή να τους ακολουθάνε από πίσω. Βλέπω τη δραστρομία καμιά φορά. Όσοι είναι πέντε και τους ακολουθάνε από πίσω, αυτά τα πράγματα δεν μας τιμούν σαν πόλη. Και δείτε ότι αντίσκευσες τέτοιες πληγές που είχαν και άλλες πόλεις, οι άλλοι δήμαρχοι έχουν παρέμβει και έχουν λύσει τέτοιες πληγές, οι οποίες στην ουσία το μόνο που κάνουν είναι να δημιουργούν προβλήματα στην πόλη και πέραν τότε να δημιουργούν και έξοδες στην πόλη. Ευχαριστώ με τον κύριο Παπά. Ο κύριος Μουρτασάιδας, παρακαλώ. Ο κύριος σήμερα που σιάζει είναι ασθενής με ειδοποίηση. Προφανώς, ως συμπαράταξης πολιτών, αποδεχόμαστε απόλυτα το ψήφισμα. Να θυμίσω ότι και πριν μερικά χρόνια είχε γίνει μια εξαιρετική και λυτή παρουσίαση του ιδίου θέματος στον κινηματογράφο από όλων, νομίζω, από τον κύριο Λικουρίνο, για τους συμπατριώτες μας Εβραίους που χάθηκαν στην κατοχή. Θα συμφωνήσω κι εγώ ότι αν θέλουμε ένα άλλο ψήφισμα για τα όσα συμβαίνουν, πολύ ευχαρίστως να το αποδειχτούμε από τη λαϊκή ενότητα και να το ψηφίσουμε. Για το συγκεκριμένο όμως ζήτημα παραμένουμε στα λεγόμενα της κυρίας δημάρχου. Ένα τελευταίο, κυρία δήμαρχε... Τι λαϊκή ενότητα, Νίκοτα? Λαϊκής ισπύρος. Συγγνώμη, συγγνώμη. Συγγνώμη. Έλα, πάμε, πάμε, συγγνώμη. Ένα τελευταίο, κυρία δήμαρχε. Όλοι οι καβαλιώτες είμαστε υπόνοιμοι. Όλοι οι καβαλιώτες είμαστε υπόνοιμοι. Συμφωνώ. Άντε να αγιάσεις το στόμα σου, Νίκοτα. Κύριε Ποτόλια, μήπως... Το κάνανε επώνυμα απλώς, υπογράψανε επώνυμα. Είναι επώνυμη οι καβαλιώτες αυτοί. Πάμε παρακάτω, κύριε Ποτόλια. Μήπως να αποδεχτείτε το ψήφισμα με τη σημείωση, ότι θα θέλαμε να φέρουμε... Όχι, πρόεδρε, όχι. Και αυτή η ομοφωνία που λέμε, για ποιον λόγο να υπάρχει αυτή η ομοφωνία, δηλαδή ποιον να κοροϊδέψουμε, αφού ξέρουμε πολύ καλά ότι διάφορεμα, αλλιώς θα ήμασταν όλοι μαζί. Άρα, λοιπόν, το Δημοτικό Συμβούλιο συντάσσεται με το ψήφισμα, κύριε Ποτόλια συντάσσεται, ποιον όμως θα ήθελε να προσθεθούν και κάποια επιπλέον ζητήματα, τα οποία, επειδή δεν υπάρχουν, επιφυλάσσεται. Λοιπόν, κύριε Δήμαρχε, για τα διώδια αυτό... Επίσης, θα μου επιτρέψετε, πριν να πω για τα διώδια, πάλι για το ίδιο θέμα. Αυτές τις μέρες και πριν από τον βανδαλισμό του μνημείου, θα μου επιτρέψετε να πω, έγινε πολύ και μεγάλη φασαρία για τις σφαγές με τον τρόπο κοσέρ. Λυπούμε πάρα πολύ, αλλά για εμάς που τρώμε κρέας, ένα σφαγμένο μοσχαράκι και η εικόνα του, είτε με τη μέθοδο χαλάλτο σφάλισης, είτε με τη μέθοδο κοσέρτο σφάζεις, είτε με το όπως το σφάζεις, όπως είναι οι υπάλληλες τα σφαγεία, όπως το κάνουμε τόσα χρόνια εμείς στην Ελλάδα, το αποτέλεσμα ένα και το αυτό είναι και η φωτογραφία του σφαγμένου μοσχαριού ίδια είναι. Πλημμύρισαν λοιπόν τα κοινωνικά δίκτυα με μια φωτογραφία, η οποία είναι γεγονός ότι όλες τις ευαίσθητες ψυχές, που κι εγώ αντάσω μες σε αυτές και κοροϊδέψτε όσο θέλετε, μπορεί να μας συγκίνησαν. Όμως, ξαναλέω, η εικόνα ενός σφαγμένου μοσχαριού, δηληπούμε αλλά είναι ίδια, όποια μέθοδο κι αν το σφάξεις. Ως εκ τούτου έγινε πάρα πολύ μεγάλη φασαρία και νομίζω και πάλι άδικα κατηγορείται η πόλη γι' αυτό το λόγο. Άδικα κατηγορείται η πόλη. Από ποιους κατηγορείται η πόλη. Θα μου επιτρέψετε σας, παρακαλώ. Θα μου επιτρέψετε κύριε Πρόεδρε. Τι μέχρι εδώ είμαι. Λοιπόν, άδικα κατηγορείται η πόλη, είτε όπως και να σφάξει το μοσχάρι. Τώρα, πάμε στο ψήφισμα των θεσμικών φορέων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ήρθε από την ΜΠΕΔ, από την Αλεξανδρούπολη, σχετικά με τη δημιουργία νέων διωδίων επί της Εγνατίας Οδού. Το έχετε δει, το έχετε διαβάσει? Επομένως, είμαι σίγουρη ότι το σημερίζεστε. Υπάρχει κάποια... Παρακαλώ. Λοιπόν, δεν ξέρω, κύριε Δήμαρχε εμένα, δεν μου ήρθε αυτό το ψήφισμα. Τώρα το έκανα. Α, τώρα. Α, ωραία. Το μεσημέρι. Οπότε, είμαι σίγουρος ότι δεν συμβάλατε και εσείς την διαμορφωσή του. Μόνον ο αγαπητός Πρόεδρος της Θράκης. Ο φίλος. Της ΠΕΔ Θράκης. Ο φίλος. Είστε στο ίδιο κόμμα. Ο φίλος μας δεν τους κάνουμε σύμφωνα με τα κόμματα, κύριε Συμπτζήτη. Πάτε αυτό για να ξαναπείτε το. Ότι ανοίγεται στην ίδια μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Και τι φάει να πει αυτό. Εσείς ξέρετε που ανήκω εγώ, γιατί εγώ δεν ξέρω. Α, δεν ξέρω. Βγήκατε με το χρήσμα του... Για αυτό το ρωτάω το Δήμαρχο να μας πει, γιατί εδώ πέρα έχουμε εμπερδέψει λίγο τα χέρια και τα πόδια να πούμε. Είναι γεγονός ότι δεύτερη Κυριακή πήρατε κάποιες ψήφους άλλων χρωμάτων, αλλά... Λοιπόν, κοιτάξτε κύριε Δήμαρχε, λες και το έγραψε ένας άνθρωπος, και θα του τα πω του Βαγγέλη του Λαμπάκη, ο οποίος ζει μονάχα στον νεύρο, ζει από τον νεύρο και ζει για τον νεύρο. Άντε και λίγοι ροδόποι. Δεν εκατάσσεσαι αυτή. Δηλαδή, φαντάζουμε δεν το στείλανε, περιμένουν να το συμπληρώσουμε και εμείς. Γιατί εδώ πρέπει να μπει οπωσδήποτε το πρόβλημα των διωδίων στην Καρβάλη, αφού λένε ότι μεταξύ Αγίου Ζήλα και Καρβάλης θα πρέπει να... Εμείς την Μέρφο έγινε, το φέσαμε. Ναι, αλλά εδώ λείπει. Λοιπόν, δήμαρχε κύριε Εξημετζή να πω κάτι για να μην χρωνοτριβούμε τζάμπα. Αυτό λοιπόν εδώ το κείμενο τώρα έρχεται σε γνώση του Δημοτικού Συμβουλίου. Νομίζω ότι όσον αφορά το περιεχόμενό του σαν γενική αρχή δεν μπορεί να διαφωνήσει κανείς, όμως εγώ προτείνω στο σώμα το Δημοτικό Συμβούλιο να επιφυλαχθεί. Όταν θα προκύψει και το θέμα των άλλων διωδίων, γιατί εδώ μιλάμε για συγκεκριμένα διώδια, να το αποθετηθεί επίσημα σαν Δημοτικό Συμβούλιο. Παρακαλώ. Βλέπουμε ένα έγγραφο που λέει ΠΕΡΤ και πρέπει να μην το περιλαμβάνουμε, δηλαδή είναι ΜΠΕΡΤ και έχουμε όλη την ενότητα και την ΚΑΒΑΛΑ, να το αναγνώσουμε απλώς. Περίληθε λοιπόν σε γνώση του Δημοτικού Συμβουλίου όταν ψήφιζε σπέδρα. Παρακαλώ. Μήπως είναι σχέδιο ακόμα. Για αυτό προτείνω λοιπόν να επιφυλαχθούμε, να αναθέσουμε στην κυρία Δήμαρχου να προσθέσει αυτά που πρέπει να προσθεθούν για την ΚΑΒΑΛΑ και είναι σίγουρος ότι... Εντάξει, είναι υποδιαμόρφωση. Για αυτό είπα λοιπόν ότι έρχεται σε γνώση του Δημοτικού Συμβουλίου και σταματάμε εκεί πέρα, δεν προχωράμε παρακάτω. Το τι ενέργει στη κυρία Δήμαρχου θα προχωρήσει. Και επιπλέον η κυρία Δήμαρχου θα προχωρήσει φυσικά στην κινητοποίηση και των δικών μας αντίστοιχων φορογενείων, γιατί είμαι σίγουρος ότι δεν έχει στείλει στον Μητροπολίτη μας ή στον αντιπεριφεριάρχη μας ο κύριος Λαμπάκης το ίδιο ψήθισμα. Άρα εφόσον υπογράφουν οι αντιπεριφεριάρχες Ευρού για παράδειγμα και Οροδότης, πρέπει να υπογράφουν και της Καβάλας, όπως επίσης και ο Μητροπολίτης, Ελευθερουπόλεως όπως λέγεται νομίζω και Καβάλας φυσικά. Υποθέτω ότι αυτό θα είναι και για όλη τη διαδρομή, δεν είναι μόνο μόνο. Ναι, αλλά βλέπω όμως... Θα το ρωτήσω στο ίδιο. Ναι, δείτε το και συμπληρώστε σας παρακάτω. Κάτι άλλο κύριε Δήμαρχε, έχετε προς το σώμα. Πρόεδρε για αυτό το ζήτημα, η άποψή μου είναι η εξής, είναι σαν να ακούμε να λέει, όχι στα διόδια, ζήτο τα διόδια. Σε καμιά περίπτωση αυτό το κείμενο δεν μπορεί να το δεχτούμε τολάχιστον εμείς σαν διαμαρτυρία ενάντια στα διόδια. Γιατί, λέει, να μην μπουν τα διόδια με τον τρόπο που προτείνονται, να μπουν αναλογικά. Μιλάει ότι οι δρόμοι αυτοί φέρνουν ανάπτυξη, αλλά ανάπτυξη για ποιον, το ότι δημιουργήθηκαν δυστυχώς όχι για την ανάπτυξη των κοινωνιών, των τοπικών κοινωνιών, φυσικά δεν αναπτύχθηκαν για τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, δεν παίρνει θέση για το ποιος θα διαχειριστεί την Εγνατία εδώ. Εδώ μιλάμε ότι πάνε να την ξεπουλήσουν και εδώ πέρα το ζήτημα δεν μπαίνει καθόλου. Κάνει μία μνία ότι η διατήρηση πρέπει να μείνει με την εφιστάμενη κατάληψη. Δηλαδή, λοιπόν, κατά την άποψή μας πρέπει να είναι τελείως σε διαφορετική κατεύθυνση, όχι σε όλα τα διόδια, ελεύθερη κυκλοφορία των Ελλήνων χωρίς να πληρώνουν τίποτε. Απλώς συμπληρωματικά, επειδή έχω ασχοληθεί με τα διόδια της Καβάλας που θα μπουν και μπαίνουν σε ένα πάρα πολύ επικίνδυνο σημείο, μπαίνουν ακριβώς πριν από το λιμάνι στην κατάβαση εκεί. Θα ήθελα μια και αναφέρθηκε τώρα βέβαια στην ομάδα, κύριε Δήμαρκη, θα σας πω και αυτό τι γίνεται. Στην Καβάλα το βάζουν στο πιο επικίνδυνο σημείο, ειδικά για τα φορτικά με τα οποία ασχολούμαι, είναι ακριβώς που πάνω στην κατάβαση. Θυμόμαστε πόσα τυχήματα είχαν γίνει όταν είχαν κλείσει και είχαν δώσει την κυκλοφορία από το κόβο του λιμανιού. Λοιπόν, ας προσεχτεί και αυτό το σημείο. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ, κ. Τσουρκίδη. Πάμε στα πρωί ημερισίας. Παρακαλώ, κ. Μαυρίδη. Αυτό το χαρτί, όπως το βλέπουμε, μάλλον αφορά μόνο τον Ευρώ. Και θα είναι απλώς ένα πληροφοριακό έγγραφο και τίποτε παραπάνω. Το θέμα διέβασης του θέμα να δεις σε ποιούς αυτά. Ακριβώς εκεί θέλω να καταλήξω. Αυτός ο οποίος το συνέταξε καταθύν έπεσε και στον άνθρωπο. Μαρωνίας και Σαπών Μητρόπολης δεν υπάρχει. Μαρωνίας και Κομοτρίς μιλάει ο Μαρωνίτης ο Μαυρίδης υπάρχει. Τώρα, ποιος το έγραψε αυτό, να μην πω κανένα κουβέντα. Λοιπόν, όπως βλέπω και τους αποδέκτες, κ. Δήμαρχε, είναι όλοι περίπου μέχρι τα όρια της ξάδης. Εκείνο που είχα παρακολουθήσει εγώ σε μια τηλεοπτική εκπομπή με τον κ. Λαμπάκη στο σταθμό Δ, πώς λέτε εκεί πέρα, είχανε μεγάλο πρόβλημα με τον κόμβο της Μέστης. Το είδα εδώ τώρα στα γρήγορα που το βλέπω, γιατί εγώ τώρα μόλις ήρθα, το αναφέρουν εκεί, ήταν το πρόβλημά τους. Εμπάρξτε λοιπόν, να πάρουμε ψήφισμα εμείς για αυτούς, συνολικά το βλέπω. Αν επιτρέπετε κ. Πρόεδρε, για το προηγούμενο ψήφισμα ήθελα να το υποθέτω, τελικά θα το ψηφίσουμε το προηγούμενο. Για ποιο αναφέρεστε. Για τους Βανδαλινούς στα μνημεία. Το ψηφίσαμε. Ναι, ακριβώς σήκωσα το χέρι μου, αλλά ο κ. Πρόεδρε ήταν λίγο αθλημαίος σε κάποιον αυτή. Λοιπόν, δεν το παθετούμε αφού ψηφίστηκε, τελείωσε. Θα έλεγα ναι, δεν υπήρχε περίπτωση να πω όχι. Αν είναι δυνατό κ. Ποτόλια να λέμε όχι για τέτοια θέματα. Δεν μπορώ να το καταλάβω. Δεν, τι θα γίνει στο τέλος. Θα παίρνω καθένας... Α, όχι να μισώ... Όχι αυτό που λέει. Όχι. Δεν μπορεί να παίρνω καθένας ένα γκράφτη και να περνάει από κάθε σπίτι και από κάθε γειτονιά και σε κάθε... Έχω βαρεθεί να βλέπω από τη Λέση και εκείνο το κτήριο του ταχυδρομείου. Κάθε μέρα να μη σας πω σε τι μεταβάλλεται ο τείχος. Αν είναι δυνατό. Είναι να ρεχόμαστε και αυτό το πράγμα και να λέμε όχι. Εσάς ποια είναι η άποψή σας, να παίρνει ο κάθε ένας μια απόγεια και να βγαίνει στους δρόμους. Αν αυτό νομίζετε ότι εξυπηρετεί τα κομματικά, μάλλον λάθος κάνουμε. Λοιπόν, το αφήνω κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ κύριε Μαυρίδη. Πρόεδρε θέλω επί προσωπικού. Μα εγώ λέτε με όσα είπα και όσα ανέφερα εδώ πέρα έχει σχέση με το ότι συμφωνώ με αυτούς τους μανταλισμούς και με αυτά που γίνονται. Όχι, όχι. Καταγράφηκε στα πρακτικά. Δεν θέλετε να πάρει θέση για τα άλλα που δεν λέγονται, τώρα την πετάει την μπάλα στην εξέτρα. Καταγράφηκε στα πρακτικά. Πάμε στα προημερισίας, παρακαλώ συνάδελφοι να συντομεύουμε. Προημερισίας, κύριε Σιμιτζή, κύριος Σιμιτζής, κύριος Παπαδόπουλος, ο κύριος Παπάς, ο κύριος Ποτόλιας, η κυρία Ιωαννίδου. Πάμε, ξεκινάμε, παρακαλώ. Κύριε Σιμιτζή, κύριε Παπαδόπουλος. Εκ των πραγμάτων και σεβόμανων, στην ώρα για τη μέρα θα είμαι πολύ σύντομος, θα θέσω μονάχα δύο ζητηματάκια. Το ένα αφορά τη συνέχεια του ψηφίσματος και τη συνέχεια των ενεργειών που γίνανε του ψηφίσματος του Γιορικού Συλλόγου Καβάλλας. Και τον ευχαριστούμε γι' αυτό, φυσικά, εννοείται. Θα ήθελα να μάθω από την κυρία Δήμαρχο αν έχουμε κάνα νεότερο από τον κύριο Κουρουπλή και επίσης αν έχει κάποιο νεότερο να μας πει, ιδίως για τον στρατόπεδο του Ασημακοπούλου, ας αφήσουμε τα άλλα προς το παρόν. Πάσχα είναι, στην Αθήνα δεν γίνεται δουλειά αυτή την εποχή, είμαι σίγουρος. Περιμένουμε για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης. Ο κύριος Κουρουπλής λοιπόν ήρθε, δεσμεύτηκε, τι έγινε αυτές τις δύο εβδομάδες. Ο Ασημακοπούλου είχατε πάει πριν από δύο μήνες περίπου τότε που βραβευθήκατε από το ΣΕΓΑΣ και μας ανακοινόσατε ότι είχατε και μια επαφή με παράγοντες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Έχουμε κάνα νεότερο, κάποια εξέλιξη, γιατί αναλάβατε και κάποιες δεσμεύσεις, από ό,τι θυμάμαι που λέγατε, δηλαδή να κάνει κάτι ο Δήμος το οποίο έγραφανε ηφημερίδες... Στη Χαρτοπετσέτα. Στη Χαρτοπετσέτα, αυτό το έστος της Χαρτοπετσέτα και το δεύτερο ζήτημα το οποίο αφορά μάλλον βέβαια και εσάς φυσικά για τον κ. Τουλκίδη αλλά και άλλους αντιδημάρχους αλλά θα ήθελα από εσάς την απάντηση. Βεβαίως έμαθα ότι υπάρχει ένα πρόβλημα με τον σταθμό μεταφόρτωσης απορριμάτων αυτόν ο οποίος λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια από την εποχή του Αθανασιάδη στην Άσπρη Άμμο. Και πληροφορούμαστε ότι σχεδιάζεται την μετακόμιση του στην περιοχή του Αμηδαλώνα. Δεν ξέρω, έχετε παρόμοια σχέδια και γενικά τι σχέδια υπάρχουνε για αυτό το ζήτημα. Θα είναι προσωρινή αυτή η μεταγκατάσταση, θα είναι μόνιμη και προσωρινή αν είναι εγώ φοβάμαι ότι θα είναι μόνιμη γιατί ουδέν μονιμότερο του προσωρινού λέμε στην Ελλάδα. Αλλά και αν έχετε κάποια άλλα σχέδια χωροθέτησης ενός καινούργιου σταθμού μεταφορωτός απορριμάτων θα ήθελα να το μάθω. Και τέλος βέβαια, να πω βέβαια κιόλας με την ευκαιρία ότι το να μετακινηθεί στον Αμηδαλώνα είναι ένα πρόβλημα γιατί καταλαβαίνουμε όλοι ότι ο δρόμος είναι ένας και θα περνάνε δεκάδες απορριματοφόρα κάθε μέρα προκαλώντας προβλήματα στην περιοχή αλλά και παράλληλα προκαλώντας και ένα τεράστιο κόστος στην υπηρεσία όλη αυτή η μετακίνηση. Τα βάζω δηλαδή ότι έχουμε δύο κακά, δυο δεινά μπροστά μας. Και το τρίτο ζήτημα σας το είχα θέσει και μια άλλη φορά αλλά δεν είχα πάρει απάντηση γιατί ήτανε λίγο συνθήκες βέβαια άντε να τελειώνουμε τότε που είχαμε πολλούς πολίτες και περιμέναν και αυτοί απαντήσεις. Τι γίνεται με το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμάτων που σχεδιάζει να κάνει, που πρέπει να κάνει η διαμάθ στο νομό μας. Είχαμε παρακολουθήσει τον κ. Λιόγγκα εδώ και πολύ καιρό να μας παρουσιάζει διάφορα σενάρια. Τελικά υπάρχει κάποιο σενάριο το οποίο επιλέγει η διαμάθ. Έχουμε κάποια πληροφορία γιατί πρέπει να έχουμε κι εμείς λόγο για τα σενάρια αυτά. Κυρία Δήμαρχε, παρακαλώ. Πολύ γρήγορα λοιπόν. Νεότερο από τον Κουρουμπλή, όπως σας είχα πει, βρέθηκα με τον κ. Ιλιάδη μετά την επίσκεψη Κουρουμπλή, που μου έθεσε τα βήματα, ένα, δύο, τρία που πρέπει να γίνουν και από πλευράς οργανισμού λοιμένα με υπουργείο εμπορικής ναυτιλίας και αφού τελειώσουν αυτοί, μετά εμπλέκομαι εγώ στην υπόθεση. Αλλά εγώ φυσικά μετά το Πάσχα θα πάω να βρω την υπουργό οικονομικών με την οποία είχα έρθει σε πρώτη επαφή, διότι θεωρώ ότι πρέπει να τα συζητήσω και μαζί της και να είναι ενήμερη και να θέσω και άλλα θέματα μεταξύ αυτών, όπως το θέμα της καλαμίτσας, όπως το θέμα των δικαστηρίων και όλα τα σχετικά. Τα νέα από το ασημακοπούλου, όπως υποσχέθηκα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμος βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε σχεδιασμό οικονομοτεχνικής μελέτης. Έχει καλέσει Καβαλιώτη για να την κάνει, για να είμαστε λίγο πιο νορμάλ από μία δεν πιστεύω ότι ενούσατε χαρτοπετζέτα, καταλαβαίνω εγώ ότι ενούσατε. Λοιπόν, εν πάση περιπτώσει, εργαζόμαστε αυτή τη στιγμή για να έχουμε έτοιμη την πρόταση, μετά το Πάσχα θα το φροντίσω και αυτό. Δεν είναι δική μου δουλειά, έξω γίνεται η δουλειά τώρα. Τρίτον, το σμάτι σ' άσπρη σάμου. Ναι, είναι γεγονός ότι όπως όλα τα πράγματα που έχουν ξεσπάσει τόσα χρόνια, κανένας δεν μιλούσε και αυτά. Ένα από όλα που ξέσπασε πάνω στο κεφάλι μου, μετά από 30 χρόνια από το σμάτι σ' άσπρη σάμου, ξαφνικά εκλήθη ο δήμος Καβάλας να το αδιάσει χθες. Χθες! Λοιπόν, εναγωνίως ψάχνουμε για έναν χώρο ο οποίος να είναι κοντά στην αδειοδότηση, πολύ κοντά, για να μπορέσουμε να κάνουμε το συντομότερο δυνατόν χρονικό διάστημα. Δύο είναι τα βήματα. Βραχυπρόθεες μιλήσει και μακροπρόθεες μιλήσει. Στη μακροπρόθεες μιλήσει, μαζί με τη ΜΕΑ που θα σας πω παρακάτω, λύνεται και το θέμα του ΣΜΑ. Γιατί το είδος της ΜΕΑ που θα γίνει, δεν θα χρειάζεται κατ' ουσία ΣΜΑ, ή αν το χρειάζεται θα είναι στην ίσοδο. Επειδή το ΣΜΑ του Αμυγδαλεώνα είναι πάρα πολύ κοντά στην αδειοδότηση, εγώ χρειάζομαι ένας ΣΜΑ αδειοδοτημένος. Τελεία κύριε Τσοχαταρίδη. Αδειοδοτημένο, τελεία κύριε Τσοχαταρίδη. Τι γίνεται με τη ΜΕΑ, κύριε ΣΜΤ, γιατί δεν μπορώ να υποβάλλω, να υποβάλλω το Δήμο Καβάλα σε ταλαιπωρίες προστήμων και τατιάχτων. Και επιπλέον πρέπει να δείξω στις υπηρεσίες ότι κάτι κάνω βρε αδερφέ, γίνεται προσπάθεια. Δεν το έχουμε αφήσει το θέμα και δεν το κοινούμε μετά από τόσα χρόνια και γίνεται. Μεγάλη προσπάθεια σας διαβεβαιώνει. Το είδος της μονάδας που επιλέγει καμία σχέση δεν έχει με την καύση των απορριμάτων. Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει δήμος μέσα στην Ελλάδα σήμερα που θα επιλέξει αυτόν τον τρόπο. Έχει επιλεγεί ο τρόπος της αερόβιας οξείδωσης, πώς λέγεται αυτό, των απορριμάτων, δηλαδή όχι αναερόβια, αερόβια κομποστοποίηση. Κομποστοποίηση των απορριμάτων που μειώνει τον όγκο τους και τελικά μόνο 30% από τον όγκο των απορριμάτων πηγαίνει στο οχιτά αφού βέβαια αφαιρεθούν μέταλα, ξύλα γιατί συγχρόνως αδειοδοτούμε και σημείω κομποστοποίησης ξανά για τα πράσινα και τα δέντρα και τα κλαδιά για να μην επιβαρύνεται στον όγκο του οχιτά χωρίς λόγο ιδίως από την περιοχή του πρώην δήμο Φιλίπων και από τις δυτικές συνοικίες της Καβάλλας, οι οποίες πραγματικά αυτές τις μέρες καθαρίζουν τους κήπους τους απ' τα παγωμένα και γίνεται ένας μεγάλος χαμός. Συγχρόνως τρέχει η μέα από τη Διαμάθ και είναι αυτός ο τύπος που σας είπα, η αερόβια κομποστοποίηση και η κοζάνη. Όχι αερόβια συμφωνήσαμε, όχι αερόβια συμφώνησα. Αερόβια συμφώνησα και είμαι πάρα πολύ… Αν είναι η αερόβια δηλαδή του Ηρακλείου και όχι της κοζάνης και άλλο χοντρικά, όπως το είχε αναλύσει τότε ο Λιόγκας, δεν είχε εκφραστεί με θετικά σχόλια. Δεν είναι ενδιαφερεμένα, μη στα πάμε να τα δούμε. Δεν έχουμε πει ντε και καλά αυτό και τίποτα άλλο. Βρισκόμαστε σε μια πάση που ακόμη ελεισσόμαστε ανάλογα ανάμεσα στην αερόβια και στην αερόβια. Εδώ θα παρακαλέσω να συμμετέχει οπωσδήποτε και εκπρόσωπος της αντιπολίδησης στο Δημοτικό Συγγούλιο. Κάτι που σας έχω πει επανειλημμένα και για τα ταξιδάκια που γίνονται και δεν αναφέρομαι στον εαυτό μου. Τον υπολήπον. Ότι θα ήταν ιδιαίτερος, ευγενικό, πρακτικό και χρήσιμο να συμμετέχει και κάποιος εκπρόσωπος της αντιπολίδησης είτε στο Δημοτικό Συγγούλιο της Δημοφαίλειας, είτε από το Δημοτικό Συγγούλιο του Δήμου. Κύριε Αιτσίδιου, την άλλη μπορεί να πάρετε μαζί σας τον κ. Μούτλεν. Εντάξει, ευχαριστούμε. Κύριε Παπαδόπουλο, παρακαλώ. Να ανταλλάξετε τα νομικά σας. Πάντως, δήμαρχε, να ξεκινήσουμε χαρά. Άκουσα ότι έχετε μια επιμονή τώρα και θέλετε να αφαρμόσετε ένα επιχειρηματικό σχέδιο για να αξιοποιήσετε το νόμο για την αξιοποίηση του στρατοπέδου Σιμακοπούλου. Και τα ακούω με χαρά. Επιτέλους ασπίσαμε να κάνετε επιχειρηματικό σχέδιο. Τώρα, κύριε δήμαρχε, δεν μας νοιάζει η μας και δεν μπαίνουμε στη λογική ποιος διοργάνωσε το διήμερο της εκδήλωσης στον αρχαιολογικό χώρο ή ποιος δεν την οργάνωσε. Όμως, από τη στιγμή που ο δήμοσιος είναι συδιοργανωτής, έχει, κύριε δήμαρχε, και την ευθύνη για το ότι το ΔΥΠΕΘΕ και το Φεστιβάλ Φιλίππον δεν συμμετέχει στην εκδήλωση. Δυστυχώς, με την παράλυψη αυτή, κύριε δήμαρχε, στέλνεται πάλι το λάθος μήνυμα ότι ο ίδιος Δήμος Καβάλλας ξεχνάει την ιστορία του Φεστιβάλ Φιλίππον. Υπάρχει, όμως, και ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα, κύριε δήμαρχε, κατεμέ, ότι έχουν περάσει περίπου εννιά μήνες από τότε που εντάχτηκαν οι Φίλιπποι στα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτισκής Κοινωνομίας της UNESCO και δεν έχουμε δει κανένα σχέδιο αξιοποίησης και προβολής του μνημείου. Θα μας παρουσιάσετε αύριο τι θα κάνετε από εδώ και πέρα για να αξιοποιήσει ο Δήμος τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππον. Θα ήθελα να μας ενημερώσετε. Κύριε δήμαρχε, πληροφορηθήκαμε ότι το κατάστημα στη δημοτική αγορά που στεγαζόταν το κοινωνικό παντοπολείο έχει κλείσει και οι δικοίουχοι ξυπηρετούνται από το στρατόπεδο Κοτσάλου. Υπάρχει βέβαια και ένας στεγασμένος χώρος, ένα κτίριο που νικιάσαμε λόγω του τεβά ενός επιστητιστικού προγράμματος και κάναμε και εκεί ένα ενίκιο. Θα μας απαντήσετε. Θέλω να ξέρουμε ακριβώς πού θα στεγαστεί το κοινωνικό παντοπολείο. Θα αξιοποιήσετε το ενίκιο το νικιαζόμενο που έχουμε εκεί το μαγαζί, στο κέντρο θα το φέρετε ή στο ασημακοπούλο. Σας ευχαριστώ. Επίσης, θα ήθελα να πω, κύριε Δήμαρχε, ότι την Τρίτη έχω σημειωμένο ότι 4 Απριλίου είχαμε τη φωτιά στη λιμνιά συγκεκριμένα. Κάηκαν περίπου 200 στρέματα, δεν κάνω λάθος, δασικής έκτασης. Ίσως είναι η πρώτη προειδοποίηση για την αντιπυρική προστασία του καλοκαιριού. Σας το λέω γιατί μάλλον θα πρέπει να συγκαλέσετε το συντονιστικό τοπικό όργανο εν ώψη της θερρυνής περιόδου, κύριε Δήμαρχε, και νομίζω αυτό που δεν κάνατε τότε στο χιονιάτο Γενάρι, να το κάνετε τώρα. Βέβαια, θα συμπληρώσω και θα πω ότι θα πρέπει να δώσουμε και μεγάλη σημασία και ενδιαφέρον για το δασάκι των Πεντακουσίων και της Παναγούδας, που έχουν προβλήματα χρόνια, και ειδικά στις πυροσβεστικές φωλιές, κύριε Τουλκίδη, και αν χρειαστεί να πιέσετε και την πυροσβεστική, να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Γιατί αν θα γίνει συμβεί κάτι, δεν μπορούμε να λέμε φταίει ο ένας, φταίει ο άλλος ή δεν έχουμε οδιότητα. Επίσης, κύριε Τουλκίδη, μένω και εγώ στο θέμα που ανέδρεξε ο κ. Σιμιτζής για το θέμα του τομέα, η μονάδα αυτή απόρρημάτων που έχει υποφυσθεί από το Πεφεραιογό Συμβούλιο να γίνει ανατολικά στην Καβάλα, ήθελα να ξέρω βέβαια και είχατε κάνει μια παρέμβαση, την οποία διάβασα, επειδή όμως συμφωνώ μαζί σας ότι η εικόνα που έχει ο κόσμος για την επεξερεσία σκουπιδιών είναι λαθασμένη. Βέβαια, έχει ευθύνει και ο Δήμος γι' αυτό. Ήθελα απάντηση, Δήμαρχος, αλλά ήθελα να ξέρω τι χρονοδιάγραμμα έχει η λοποίηση και τι γίνεται σχετικά με τη χοροθέτηση και πού ακριβώς θα γίνει αυτό το πράγμα, αν μπορείτε να απαντήσετε λίγο πιο συγκεκριμένα, γιατί ό,τι και να γίνει, κ. Δήμαρχε, που συμφωνώ μαζί σας, δεν πρέπει να γίνει κρυφά. Ούτως ή άλλως, από την πρώτη συζήτηση που είχαμε κάνει έχουνε περάσει τέσσερις μήνες και δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο το οποίο θα μπορέσουμε να έχουμε κάποια αποτελέσματα για το ζήτημα του εργοστασίου. Ενημερώθηκα στην πρόσφατα, κ. Δήμαρχε, και να πω και τολμήσω κ. Φιλόσογλου, ότι ο Αστέρας, ένας σωματίο καβαλιώτικο, ζήτησε πριν λίγο καιρό να γίνει ένα πανελλαδικό πρωτάθλημα εφήβων μπάσκετ και το αρνηθήκατε, σαν τιμωτική αρχή, για ένα κόστος το οποίο έχει περίπου 12.000 ευρώ. Είναι ένα πανελλαδικό πρωτάθλημα όμως και δυστυχώς ξοδεύεται χρήματα δεξιά και εριστερά, ενώ δεν φέρετε αυτό το πανελλαδικό πρωτάθλημα. Και συμπληρώνοντας, θέλω να πω κ. Φιλόσογλου και κ. Δήμαρχε, έχουν ημερώσει και την πρόοδο της δημοφέλειας. Πραγματικά, το εφηβικό του αστέρα και η ομάδα τους πάνθυρες του Συμματιού των Πανθήρων, οι έφηβοι, οι νεάνιδες, είναι και αυτές σε αυτό το πρωτάθλημα που συμμετέχουν και είναι στα προκριματικά. Ήδη το Σαββατογέροχο έχουν αγώνες, έχω μιλήσει με την πρώτη δημοτική, με την δημοφέλεια και παρακαλώ όποια ομάδα προχωρά είναι καλό και θεμητό να την ενισχύουμε και να την βοηθούμε. Ωραία, αυτό θέλω να ξέρω, γιατί προχθές μιλήσα. Θα σας απαντήσουμε τώρα. Θα μας απαντήσει και το πανελλήνιο, όμως πρόεδρε, τελειώνω πρόεδρε. Το λέω αυτό γιατί, κ. Φιλόσογλου, καλό είναι όταν περπατάμε να μην πετάμε, γιατί έχω και στα χέρια μου ότι το κλειστό κολυμβιτήριο της Θεσσαλονίκης το Ποσειδώνιο είναι κλειστό εδώ και ένα χρόνο. Εσείς συνέχεια μας λέτε ότι έρχονται διοργανώσεις στην Καβάλα, αλλά έρχονται γιατί δεν είναι κ. Φιλόσογλου από τις δικές σας προσπάθειες. Είναι κ. Φιλόσογλου από τις προσπάθειες της τύχης. Είναι αποτελέσματα της τύχης. Εδώ μέσα το Δημοτικό Συβούλιο εμείς δεν είμαστε χειροκροτητές και καλό είναι να μιλάτε συγκεκριμένα και να μας λέτε αυτό που πρέπει. Τέλος κλείνω κ. Πρόεδρε, λέγοντας ότι με αφορμή την ενημέρωση και τη συνομιλία που είχαμε μαζί σας για το θέμα του κανονισμού των λαϊκών αγορών και με το θέμα που προέκυψες στις Κρινίδες και ενημερώθηκα ότι θα αναβληθεί το θέμα, θέλω να σας πω κ. Δήμαρχο ότι εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει. Κάνουμε τη διαβούλευση. Προσπαθήστε να μιλήσετε με τους εμπλεκόμενους φορείς, να κάνετε διαβούλευση, αφήστε την επιχειρηματολογία ότι το έχουμε στο διαδίκτυο ή ανέβηκε στο διαδίκτυο. Καλό είναι να τηλεφωνείτε για τους εμπόρους και τους παραγούς της λαϊκής αγοράς. Θα αποσυρθεί κ. Δήμαρχη. Δεν έγινε διαβούλευση κ. Δήμαρχη. Είναι παράνομο αυτό κ. Δήμαρχη. Παρακαλώ, παρακαλώ. Ευχαριστώ κ. Δήμαρχε. Παρακαλώ. Λοιπόν, πάρα πολύ γρήγορα, σ' ό,τι αφορά το επιχειρησιακό σχέδιο που μας είπε ότι επιτέλους σας ακούμε και σας κάνουμε και σας ράνουμε, σας υπενθυμίζω ότι τώρα πήραμε τον ΟΚΕΙ από τον Επίτροπο για να πληρώσουμε ένα επιχειρησιακό σχέδιο για χώρο που δεν μας ανήκει. Σας το ξαναλέω, σας το είχα πει και την προηγούμενη φορά, αλλά προφανώς θα το ξεχάσατε. Σ' ό,τι αφορά το αν έχουν περάσει εννέα μήνες από τότε που μπήκαμε στην Ουνέσκο και δεν έχει γίνει καμία τελετή να χαρούν οι κάτοικοι των Φιλίππον ή οι Καβαλιώτες για αυτή την επιτυχία, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν οφείλεται στο Δήμο Καβάλλας. Πάμε πολλές φορές ζήτησα να κάνουμε εκδήλωση, αυτή που γίνεται μεθαύριο. Στην αρχή μου είπανε ότι αυτά τα πράγματα δεν γίνονται για να έχουμε, λέει εμείς, πολιτικά ωφέλη, όπως τα ακούτε. Μετά νομίζουν ότι γι' αυτό το λόγο τα ήθελα. Μετά όταν, τέλος πάντων, αποφασίσαμε ότι θα κάνουμε ένα διήμερο εορτασμό, στον οποίο η πρώτη μέρα θα αφιερώνεται στο Υπουργείο Πολιτισμού πώς έγινε ο Φάκελος, πώς έφτασε μέχρι την Ουνέσκο, πώς έγινε όλη αυτή η δουλειά με αυτή την επιτυχία, αλλά τη δεύτερη μέρα θα δίναμε έναν χαρακτήρα πιο πανηγυρικό, ας το πω έτσι, επί τόπου εκεί. Σας διαβεβαιώνω, δεν οφείλεται καθόλου στο Δήμο Καβάλλας η εργοπορία, διότι αν θέλαμε να κάνουμε κάτι χωρίς την παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού, εύκολο ήταν να το κάνουμε. Το θέμα είναι ότι πρέπει να καταλάβουν και στα Υπουργεία ότι αυτός ο χώρος μπορεί να είναι πάνω απ' τα βλάκια, αλλά είναι πολύ σημαντικός χώρος και κατάφερε και πήρε μια τέτοια ζηλευτή θέση στην Ουνέσκο. Θέλαμε, λοιπόν, την παρουσία του Υπουργού εδώ. Δεν ήταν εύκολο, είχαν πολλές δουλειές και ο κ. Μπαλτάς και όταν πήρε απόφαση ο κ. Μπαλτάς να βάλει μια ημερομηνία για να ρθεί, ανεδομήθη. Μέχρι να αναλάβει καινούργιο Υπουργός, μέχρι να ενημερωθεί, μέχρι, μέχρι, μέχρι, μέχρι, φτάνουμε τώρα. Ποτέ δεν είναι αργά και τώρα καλά είναι και για όλα τα υπόλοιπα που με κατηγορείτε, για τον αποκλεισμό του Διπεθέ και του Δημοτικού Οδίου. Όταν ο δήμος Καβάλας καλεί το Διπεθέ και το Δημοτικό Οδίου, που είναι παιδιά του και το στηρίζουν σε εκδηλώσεις πολύ με μικρότερη σημασία από ό,τι αυτή η εκδήλωση, δεν είναι δυνατό να καλούμε μόνο τις μπάντες του δήμου Καβάλας, τις δύο φιλαρμονικές και να μη μπορούμε να καλέσουμε το Οδίο και το Διπεθέ, παραπάνω δεν θα πω τίποτε, γιατί δεν θέλω να χαλάσω τη γιορτή, αλλά μετά την γιορτή θα μπορέσω να μιλήσω πιο ελεύθερα. Το κοινωνικό παντοπολείο δεν έκλεισε, γιατί απέκλεισα και αυτό το είπατε, έχουν περάσει 9 μήνες και δεν κάνατε τίποτε, τα έχουν γραμμένα. Γιατί άργησε το σχέδιο προβολής για την ανάπτυξη του Παραπάνου, δεν μιλήσαμε. Αυτά και επίσης δεν εξαρτώνται πάλι από εμάς. Υπουργείου Πολιτισμού που περιμένανε να τελειώσει τη μελέτη η εφορία αρχαιοτήτων. Σας παρακαλώ, για να κάνετε και μια επίσκεψη προς τακί, από μόνον άλλα και άλλα επισκέφτεστε. Λοιπόν, κοινωνικό παντοπολείο, ο Μάκης κάνει πάρα πολλές επισκέψεις. Όχι βέβαια και γι' αυτό σας παρακαλώ να πάτε και προς τακί. Σας παρακαλώ να πάτε και προς τακί, δεν καθόλου κακό. Έχετε πιο πολύ χρόνο από εμένα και κάντε το, υποφελία του Δήμου Καβάλασ θα είναι. Λοιπόν, κοινωνικό παντοπολείο πρώτον δεν έκλεισε σε καμία περίπτωση. Γιατί αυτές τις μέρες δεν μοιράζετε το κρέας και τα τρόφιμα από εκεί, γιατί αυτές τις μέρες είχαμε πάρα πολύ κρέας, το οποίο δεν μπορεί να μείνει. Πρέπει να φύγει αμέσως σε μία το πολύ δεύτερη μέρα. Τα ψυγεία δύο τον αριθμό και νομίζω και ένα τρίτο προσετεύει, βρίσκονται στο χώρο των σταστρατόπεδα Κωτσάλου αυτός είναι ο λόγος. Και πάρα πολλά πράγματα δίνουμε αυτές τις μέρες. Το κοινωνικό παντοπολείο όχι μόνο δεν έκλεισε. Αν θυμάστε, στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο ορίσαμε Διαπαραταξιακή Επιτροπή, η οποία και συμμετέχει στο μοίρασμα. Και θέλω να σας πω, μόνο από την παράταξη του κυρίου Βέρο πήγε ο εθελοντής, από τις άλλες της παρατάξης δεν πήγε κανένας. Έτσι. Ενώ ειδοποιήθηκαν. Λοιπόν, νομίζω ότι πρέπει να συμμετέχουν. Παρακαλώ, το κύριο Χαβιαρόπολο θα μου πείτε. Λοιπόν, και θα ξαναγυρίσει φυσικά μετά το Πάσχα πίσω το Κοινωνικό Παντοπολείο. Εμείς, για μας, βεβαίως. Βεβαίως στη Δημοτική Εγορά. Όπου συνεχίζει βέβαια να συνηπάρχει με το Κοινωνικό Ιατρίο και το Κοινωνικό Φαρμακείο. Κύριε Παπαδόπουλε, όλο τον μπλοκ μαζί. Σ' ό,τι αφορά το αντιπηρικό σχέδιο. Καμιά φορά η φυτία σας στα νομαρχιακά συμβούλια σας έχει κάνει να βλέπετε το Δήμο ότι έχει νομαρχιακές αρμοδιότητες. Λοιπόν, θέλω να σας πω ότι μετά το Πάσχα η αντιπεριφέρεια θα καλέσει, θα συγκαλέσει την πρώτη συνομιλία για την αντιπηρική περίοδο. Και αυτό είναι κάτι που το είχα συζητήσει. Και με τον Περιφερειάρχη τον κ. Μέτιο, η αντιπηρική στην Καβάλα, τα θέματα της πυρασφάλειας, πάρα πολύ σημαντικά. Μετά την πυρκαγιά της Θάσου, εγώ τρώγομαι από πέρσι το καλοκαίρι. Πρέπει να σας πω ότι ο Κορέλας πριν να φύγει, μου είπε δήμαρχε, δύο πράγματα θα προσέξεις, αυτό που είπατε. Το δασάκι της Παναγούδας και το δασάκι των Πεντακοσίων. Αυτά πρέπει να καθαριστούν οπωσδήποτε. Το δασάκι της Παναγούδας έχει μέσα περιοχές οι οποίες είναι ζούγκλα. Δεν μπαίνει άνθρωπος εκεί μέσα. Και ίσως να καταφέρουμε μόνο με μηχανήματα φέτος, με την εργολαβία του πρασίνου, να καταφέρουμε να καθαρίσουμε το δασάκι της Παναγούδας. Εγώ έχω ρωτήσει και την κ. Δασάρχη, σε επανειλημμένες συζητήσεις που έχουμε κάνει εδώ, την πήρα στο γραφείο μου και την παρεκάλεσα, τι πρέπει να κάνουμε για να καθαρίσουμε και να προφυλάξουμε το περιαστικό δάσος της Καβάλλας και του Ζιγού. Είναι πάρα πολύ σημαντικό. Μου είπε, δεν είναι δική σας αρμοδιότητα και δική σας δουλειά, αγαπητοί δήμαρχε, είναι κάτι το οποίο πρέπει να το δούμε όλοι μαζί στην περιφέρεια, γιατί αυτά ανήκουν το περιαστικό δάσος ένθεν και ένθεν του δρόμου. Αν πούμε ότι το καθαρίζουμε σε ένα βάθος πέντε μέτρα, και εννοώ κάτω τα πρανοί, είναι κάτι το οποίο πρέπει να το αποφασίσει η αντιπεριφέρεια και η περιφέρεια και το δασαρχείο μαζί. Φυσικά εξαρτάται από τα κονδύλιά τους. Εγώ πάλι θα επιμείνω, γιατί θα κάνω ό,τι μπορώ, αλήθεια σας λέω, ό,τι μπορούμε να κάνουμε. Σ' ό,τι αφορά τη Μέα, σαφώς υπάρχει κινητικό της. Σίγουρα θα το αποφασίσουμε εδώ. Δεν θα πάρουμε αποφάσεις εκκρυπτό. Είναι κάτι το οποίο θα έπρεπε να γίνει εδώ και χρόνια. Ειλικρινά, ζηλεύω τους δήμους που έχουν λύσει αυτά τα ζητήματα και μπορούν, ανεπιρέαστοι, να φύγουν μπροστά σ' άλλα θέματα. Εμείς ακόμη παιδευόμαστε με τα αυτονόητα, τα οποία έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια. Πάρα πολύ δύσκολο, κύριε Παπαδόπουλε. Παρ' όλα αυτά, έχουμε καλή θέση σε ορισμένες χρηματοδοτήσεις και δεν σκοπεύουμε να τις χάσουμε. Καλή σειρά. Ο αστέρας και οι πάνθυρες. Ο κύριος φιλόσογλου θα πει, αλλά πριν να πείτε, κύριε φιλόσογλου, θα μου επιτρέψετε, σας παρακαλώ πολύ. Όταν αποφασίζονται αυτού του είδους τα πρωταθλήματα, όπως αποφασίζονται ένα χρόνο πριν. Θα το ζητήσουν τώρα που θα πάνουν. Τους είπα, ζητήστε το, για του χρόνου. Εσείς πιστεύετε ότι θα αποφασιστεί από τώρα και του χρόνου, δυστυχώς. Ή θα αποφασιστεί το Πανελλαδικό, αν δεν παίζει ομάδα της Καβάλας μέσα. Πώς θα αποφασίζαμε επίσης το ταξίδι του αστέρα και των πάνθυρων. Των πανθύρων είναι, κύριε Σίμιτζη. Και υπάρχει η λογική του ότι λάθος κάνεις, όλα μέσα είναι. Όλα σωστά. Οι άνθρωποι δεν ξέραν ότι θα προκριθούν. Αυτό του Σαββατοκύρια ακόμα έφτασαν ότι προκριθήκαν. Έτσι δεν είναι. Και θυμάμαι, θα μου επιτρέψτε να σας πω, όταν θέραμε πέρσι ένα σωρό πανελλαδικά πρωταθλήματα, θα μου επιτρέψτε να σας πω, θυμάμαι ότι εσείς τα χαρακτηρίζατε πανηγυράκια. Και ξαφνικά, γιατί δεν το πήρες αυτό το πανηγυράκι, κυρία δήμαρχε. Σας παρακαλώ πολύ. Και σε ό,τι αφορά την τύχη του φιλόσογλου για το Ποσειδόνιο, δεν το κρυψε ο φιλόσογλου ότι το Ποσειδόνιο είναι κλειστό, θα τα πει ο ίδιος που είναι συνήγορος του εαυτού του. Θα μου επιτρέψτε όμως να σας πω ότι για να θθούν οι αγώνες, πρέπει να υπάρχουν υποδομές. Για μπείτε στη διάβυα να δείτε, ο δήμος Αλεξανδρούπολης τώρα ψάχνεται να βρει πίνακα και βατήρες και τέτοια. Γιατί πρώτα, αφού έκανε την πονηριά, να ζητάει τους δικούς μας τους ηλεκτρονικούς πίνακες, να τους κατεβάσω και να τους στείλω για να πάρει αγώνες μεγάλους, γιατί ο ίδιος ο δήμος δεν έδινε λεφτά για να έχει πίνακες, τώρα κατάλαβε ότι χωρίς εξοπλισμό, αγώνες δεν έρχονται σε αυτόν. Και οι φήμοι που έχει αποκτήσει το κολυμβητήριο Καβάλασ, θα μου επιτρέψτε να σας πω, είναι τέτοια που έρχονται τρέχοντας, παρακαλάν και όλα. Δεν είναι όμως λοιπόν επομένως θέμα τύχης. Δεν έτυχε, πέτυχε. Ορίστε κύριε Φιλόσοβου, παρακαλώ. Λίγο για να τα βάλουμε τα πράγματα σε μία τάξη, κύριε Παπαδόπουλα, γιατί διακρίνω αφενός μία ενόχληση, αφετέρου δε επιτρέψτε μου την έκφραση και μία άγνοια. Λοιπόν, να πιάσουμε λίγο τα θέματα με τον μπάσκετ που θήξατε. Πρώτον, σε κάθε βήμα που κάνουν και προχωρούν οι ομάδες και ζητούν τη βοήθειά μας, την έχουν. Και την έχουν απλόχερα. Το είπατε κι εσείς, η δημοφέλεια ήδη έχει παρενέβει. Αν συνεχίσουν, βεβαίως θα τους βοηθήσουμε. Τώρα πάμε στο κομμάτι που θήξατε για το πανελλήνιο πρωτάθλημα του μπάσκετ των νεανίδων ή εφίβων, αν θυμάμαι καλά, γιατί δεν το διεξάγουμε και τα λοιπά. Είναι 20-30.000 ευρώ το κόστος και σιγά τα λεφτά, όπως ακριβώς το είπατε, τη στιγμή που λέτε ότι δίθεν ξοδεύουμε αλλού και αλλού περισσότερα ποσά. Πέρα από την αιτιολογία την οποία σας είπε η κυρία Δήμαρχος, θα πρέπει λίγο να καταλάβουμε πού πάνε αυτά τα λεφτά, προκειμένου να αναλάβουμε μια τέτοια διοργάνωση. Το κόστος λοιπόν αυτών των χρημάτων κατευθύνεται στη διαμονή και σύτιση όλων των αθλητικών ομάδων και αποστολών. Εμένα προσωπικά αυτό με βρίσκει αντίθετο. Γιατί? Γιατί αν θα έρθουν εδώ 100-200-250 αθλητές, τους οποίους θα τους φιλοξενήσουμε εμείς δωρεάν, θα τους ητήσουμε εμείς δωρεάν, αυτό το οποίο θα μείνει στην πόλη τι θα είναι? Θα είναι ενδεχομένως η έγκλη ότι πήρε ένα πανελλήνιο πρωτάθλημα της τάξεως των νεανίδων. Αυτό μέχρι ένα σημείο θα μπορούσα να το καταλάβω. Προτιμώ να δώσουμε, αυτή είναι η προσωπική μου άποψη, ένα τέτοιο ποσό και να πάρουμε ένα πολύ μεγαλύτερο πρωτάθλημα για να καταλάβετε πού πάνε τα χρήματα, γιατί αυτό ενδεχομένως δεν το ξέρετε. Γι' αυτό μίλησα για άγνοια, ακριβώς. Εγώ έχω μηνύμα... Εγώ τώρα σας λέω τι ακριβώς μας ζητάνε, έτσι για να ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει, να έχουμε τη διάσταση τη σωστή στα γεγονότα. Πάμε τώρα. Επίσης μιλήσατε για τι έχει. Κοιτάξτε κύριε Παπαδόπουλε, θα σας ενημερώσω και εδώ, γιατί και εδώ έχετε άγνοια. Καταρχήν να σας πω ότι τα τελευταία δυόμιση χρόνια πάνω από 20.000 επισκέπτες έχουν έρθει στην Καβάλα με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις και οι οποίοι έχουνε μείνει από ένα έως και πέντε βράδια. Ένα το κρατούμε. Δεύτερον, για το κολυμβητήριο. Οι διοργανώσεις οι οποίες γίνονται είναι γεγραμμένες στο καλεντάρι της COE. Ποιες είναι αυτές οι διοργανώσεις? Είναι οι διοργανώσεις που κάνει κάθε σωματίο. Νιώβη, Αλεξάνδρια, Τζούνιορ, Φιλίπια, τα δικά μας και τα λοιπά. Και οι πανελλαδικές. Τι κάναμε εμείς, πήραμε πανελλαδικό πρωτάθλημα, το οποίο το διεξάγαμε το Φεβρουάριο. Ένα το κρατούμε. Τα δικά μας τα κάναμε εδώ. Οι άλλες οι διοργανώσεις, αυτές που φέρνουμε τώρα εδώ, που γίνονται κατά κανόνα στην πόλη που έχει την έδρα του το σωματίο. Γιατί όμως δεν έγιναν στην πόλη τους, γιατί το Ποσειδόνιο είναι χαλασμένο εδώ και πάρα πολύ καιρός, όπως σωστά επισημάνατε. Στην Ελλάδα έχει 72 κολυμβητήρια. Αυτοί όλοι οι σύλλογοι λοιπόν, από τα 72 κολυμβητήρια της χώρας, διαλέξαν τις Καβάλλας για να κάνουν τους αγώνες τους. Γιατί, όχι, κάνετε λάθος. Υπάρχει της Νάουσας, υπάρχει της Αλεξανδρούπολης. Σερόν. Βεβαίως. Σερόν. Πάρα πολλά θα σας πω. Κοζάνη, Κοζάνη και τα λοιπά. Κοιτάξτε να δείτε. Όχι. Της Καβάλλας λοιπόν, θα σας πω κύριε Παπαδόπουλη, γιατί πολύ στην τύχη όλα τα βασίζεται, έτσι. Οι συνθήκες οι οποίες επικρατούν είναι άριστας. Και σήμερα σας ενημερώνω ότι κατέφτασε η Εθνική Ομάδα Κολύμβησης, για να κάνει προετοιμασία 15 ημερών για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με επικεφαλής τον κύριο Γέμελο, τον προπονητή του Γιαννιώτη, του ασημένου Ολυμπιονίκης Ολυμπιακούς Αγώνες και την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Κέλια Ραούζου μεταξύ άλλων. Αυτά δεν είναι τυχία κύριε Παπαδόπουλε. Θα περίμενα να μην είστε τόσο μικρόψυχος και να μην προσπάθησε ο οποίες κάνουν, δεν τις κάνει μόνο διοίκηση, τις κάνουν και οι πάλιοι. Αν πάτε σήμερα ή αύριο στο κολυμβητήριο, βουλιάζει από κόσμο. Και οι συνάδελφους που κάθεται δίπλα σας, έχει έρθει πολλές φορές στους αγώνες, τους έχει δει και έχει καταλάβει τι ακριβώς γίνεται. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ τον κύριο Φιλόσοβουλ, κύριε Καλαταρίδη, θέλετε κάτι. Σχετικά με το αν κάνουμε διαβούλευση ή όχι και το αν είναι ηλεκτρονική κ.τ.λ. στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Παπαδόπουλος. Για άλλη μια φορά δυστυχώς εκτίθεται ο κ. Παπαδόπουλος, γιατί παίρνει κάτι το οποίο του μετέφερε προφανώς κάποιος και χωρίς να το διασταυρώσει, έρχεται εδώ και μας το ανακοινώνει. Τι θέλω να πω. Καταρχήν παίρνω τον λόγο και απαντώ επί του θέματος, γιατί ουσιαστικά εγώ έχω διαχειριστεί όλη αυτή την υπόθεση με τη διαβούλευση και γενικά το στήσιμο του κανονισμού λαϊκών αγορών, ο οποίος ήταν να περάσει σήμερα. Έτσι. Επιμήνες, λοιπόν, έχουμε προβεί σε διαβούλευση και συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους και επειδή όποιος φυλάει τα ρούχα του έχει τα μισά και για να μην μπορεί κανείς απολύτως να πείτε οτιδήποτε για τη διαβούλευση, υπάρχουν γραπτές αποδείξεις, παρουσιολόγια από όλους αυτούς τους συνάδελφοι, οι οποίοι ήρθανε σ' αυτές τις διαβουλεύσεις. Υπάρχει πίνακα στον οποίον έχουν προσυπογράψει. Υπάρχουν οι επιστολές οι οποίες έχουν ανταλλαγεί με τις απόψεις που έχουν ζητηθεί από όλα τα σωματεία των λαϊκών αγορών δύο φορές. Υπάρχουν οι γραπτές τους απαντήσεις. Υπάρχουν οι προτάσεις τις οποίες κατέθεσαν σε συναντήσεις που έχουν γίνει με υπηρεσιακούς παράγοντες εδώ σ' αυτή την αίθουσα. Έτσι. Άρα όλο αυτό το υλικό υπάρχει στο σχετικό φάγγελο του κανονισμού έτσι όπως έχει στηθεί, πέρα από την ηλεκτρονική διαβούλευση η οποία ήταν το επιστέγασμα όλων αυτών. Δηλαδή πρωτού φτάσουμε στο σημείο να κάνουμε την ηλεκτρονική διαβούλευση είχαν προηγηθεί όλα αυτά τα οποία σας ανέφερα. Άρα κανένας δεν έχει το παραμικρό δικαίωμα να πει το οτιδήποτε για τη διαβούλευση. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστούμε. Όχι, όχι, όχι. Σας παρακαλώ. Κύριε Παπαδόπουλο, επιτρέψτε μου, έχουμε πάνω από 20 λεπτά που ασχολούμαστε. Όχι, όχι. Ο κύριος Παπάς ο Ευάγγελος έχει το λόγο. Παρακαλώ. Να ξεκινήσω κι εγώ από το θέμα που έβαλε ο κύριος Παπαδόπουλος. Να πω ότι τελικά στη ζωή από μια συγκυρία όταν αρπάξεις αυτή την ευκαιρία μπορείς να γίνεις θεσμός και καθεστός και να δημιουργήσεις προοπτικές ανάπτυξης για την πόλη σου. Είμαι σίγουρος από αυτούς τους τρεις χιλιάδες επισκέπτες που επισκέπτονται έτσι γιατί, ας το ισοπεδώσω ότι έκλεισε το Πολυβητήριο το Ποσειδόγγι και έφταν εδώ και ήταν τυχερός ο Φιλόσογλου που δεν είναι τυχερός γιατί εγώ θέλω να τον συγχαρώ και για όλες τις ενεργίες και στο Αλεξάνδρα Δήμογλου και τουλάχιστον βλέπουμε εκεί πέρα ποδητήρια και αυτά και δεν τρεπόμαστε. Θέλω να πω λοιπόν ότι κάποιος από αυτούς τους τρεις χιλιάδες ένα καφέ θα τον πηγεί στο μπάντι επομένως ή στο φίλο μου το μάγκι το περιπτερά θα πάρει μια τσίχλα επομένως είναι προσθετική αξία αυτό το πράγμα. Κάπως έτσι οι οικονομίες κινούνται δηλαδή το να είσαι έτοιμος να πάρεις την ευκαιρία να ανταποκριθείς την ευκαιρία και να γίνεις θεσμός και από εκεί πέρα να γίνονται όλα τα πρωταθλήματα εδώ πέρα. Τι θέλω να πω με αυτό. Πολύ καλά το απάντησε η Δήμαρχος αλλά να της πω όμως ότι είδες που το ξέρει ότι είναι θέμα υποδομών. Εδώ όλοι θέλουν να κάνουν συνέδρια και δεν έχουμε ένα συνεδριακό κέντρο αξιοπρεπέστατο για να γεμίζει καβάλα κάθε άνοιξη εκεί δηλαδή που ο τουρισμός δεν έχει καλοκαίρι για να τονωθεί η πόλη με τουριστική δράση. Άρα χρειαζόμαστε ένα συνεδριακό κέντρο. Χρειαζόμαστε πολύ γρήγορα τραβήματα από αυτά που γίνονται στον εκκλησιαστικό τουρισμό γιατί και εκεί υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και μεγάλο ψωμί το οποίο μπορεί όλοι από αυτή την πίτα να πάρουμε λίγως πολύ και ότι προσθήθονται μέσα στην πόλη οι οικονομίες κλίμακος αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην το παίρνω εγώ άμεσα αλλά έμεσα το παίρνω. Έχω μια θέση εργασίας εκεί βρίσκει το παιδί μου το άνεργο εμένα που δεν έχει περίπτερο που δεν έχει μπαρ που δεν έχει κέντρο που δεν έχει βρίσκει μια ευκαιρία να δουλέψει. Κάπως έτσι κινούνται οι οικονομίες οι αναπτυσσόμενοι. Αυτό είναι το ένα. Το δεύτερο δεν είναι εδώ η Δήμαθος. Λοιπόν εγώ έχω προτείνει κυρία Δήμαθος σας έχω πει ότι η ιδανικότερη λύση για το ΣΜΑ τη στιγμή που προκύπτει αυτό το εθνηδιαστικό θέμα είναι ο πρώην χώρος εγκατάστασης των προσφύγων δηλαδή απέναντι από την εργομάδ. Και ακριβώς όπου πήγανε τότε θυμάστε πήγανε όλα γρήγορα πήγανε και ρεύμα πήγε και νερό πήγε και κόμβος πήγανε όλα. Και πέραν τούτου είναι και κοντά στο σημείο που θα ξανά θα μπει το επικαθήμενο για να περάσει κάτω από την Εγρατεία και θα πάει επάνω για να μεταφορτώσει δηλαδή είναι ιδανικότερη λύση γιατί θα γυρίσει λίγο πίσω μέσα στην πόλη στο Περιγιάλη θα πάει και από εκεί θα βρει τον δρόμο είναι ιδανικότερη λύση σας την είχα προτείνει μου είπα ότι συμφωνώ δεν ξέρω γιατί τώρα μιλάτε για αμυγδαλεώνες και άλλα θέματα. Πάμε τώρα σε κάποια άλλα θέματα τα οποία θέλω να τα βάλω πειγραμματικά τα οποία διαβάζω στον τύπο και έτσι λίγος πολύ στεναχωρούμε. Για τα ψαράδικα είχαμε πει ότι τους αναγκάσαμε αυτούς τους ανθρώπους εκεί πέρα μέσα τους βάλαμε άρα εμείς πρέπει να τους βρούμε μια καλύτερη λύση αν αυτή δεν είναι ευχαριστημένη εκεί πέρα και σας είχα πει ότι τα ψαράδικα για την Καβάλα πρέπει να είναι ατραξιόν πρέπει να είναι τουριστικός δηλαδή ζωγραφιά την οποία ο τουρίσσας θέλει να την περάσει να φωτογραφηθεί να δει τα λιεύματα που είναι πλούσια είναι μια εικόνα είναι μια ζωγραφιά. Άρα λοιπόν σας είχα πει στους χώρες που σας παραχωρεί ο κύριος Κουρπλής με τη λογική που εγώ δεν συμφωνώ τέλος πάντων αυτούς που παραχωρεί να βρούμε κοντά στο θαλάσσιο μέτωπο να βρούμε ένα χώρο και να εγκαταστήσουμε τους ψαράδες συνολικά όπως παλιά που κακώς αλευθέρησαν οι θαλασσιάδες τους πήρα και τους έκλειψε στο υπόγειο. Είχα ξανασχοληθεί με την πορφυμιακή γραμμή πλήρως Καβάλα. Πάλι αυτό σας λέω έχει σχέση με την πόλη, έχει σχέση με την αγορά. Ανοίγουμε δηλαδή αν καταργηθεί αυτή η γραμμή στερούμε δηλαδή τους θάσεους ή αυτούς που θέλουν να πάρουν προς το θάσεο να περάσουν να αφήσουν τη σκόνη τους στην Καβάλα. Η σκόνη αυτή είναι που δημιουργεί οικονομία στην πόλη. Κύριε Ξανθόπουλε και κύριε Ιωσήφ. Τι θα γίνει με εκείνο το γραφείο ταλαιπωρίας εξώθρησης λογαριασμών της δημοτικής αγορά και ταλαιπωρίας όλων τους γέροντων. Σας είχα πει κοιτάξτε να βρείτε μία λύση. Μου είχε πει ο κύριος Κανθόπουλος να βρει. Εσείς να είστε ευχαριστημένοι. Ξέρετε ότι όλοι αυτοί εκεί πέρα που πάνε και χάνουν την έκδοση που ταλαιπωρούνται που ενώ πληρώνουν εγγέρος γέροντες δεν τη χάνουν της έκδοσης γιατί ο συγκεκριμένος τους ταλαιπωρεί. Και κανείς δεν τον βάζει στη θέση του ότι έχετε ευθύνη απέναντι στους δημόντες της Καβάλα να ξεκαθαρίσε τη θέση σας εκεί πέρα. Τι θα λειτουργεί ένα γραφείο ταλαιπωρίας. Για το Ναυτικό Μουσείο κύριε Δήμαρκ θέλω μια απάντηση. Διάβασα ότι θα πάει στις Νεφέλες. Δεν πρέπει να τα μαθαίνουμε αυτά από τις εφημερίσεις. Πείτε μας πού σχεδιάζεται να εγκαταστηθεί έστω προσωρινά το Μουσείο γιατί ακούω διάφορα μέρη. Και να πω για τον ε61, διάβασα λοιπόν από σημαντικό στέλαχος Συγνατή ΑΕ, ότι τελικά ο σχεδιασμός που εδώ πέρα φωνάζεται και εσείς και ο κύριος Μαρκόπουλος και προτείνατε και του τεχνικού επιμελητήριου, ας εμείς μην το χαρακτηρίσουμε αυτόν τον πρόεδρο εκεί πέρα, ότι λέει είναι θέμα χρημάτου. Δεν είναι θέμα ότι δεν μπορεί να πάει από αλλού και να μην ενοχλήσει τους κατοίκους στα Μυγγαλώνα. Δηλαδή ήρθε η επιβεβαίωση όλων αυτών που λέγαμε, ότι αν θέλεις να σεβαστείς τους κατοίκους εκεί, μπορείς να σχεδιάσεις μια διαδρομή, μια σύνδεση, που δεν θα είναι δεδαλώδης όπως την κάνανε, για να είναι φθηνή, αλλά θα είναι σύγχρονη και δεν θα ενοχλεί και τους κατοίκους της περιοχής των Αμυγγαλών. Και να κλείσω με τον αρχαιολογικό χώρο το Φιλίππο και συγκεκριμένα με το θέατρο που διάβασα ότι είναι εκτός. Αυτό που δεν μου άρεσε είναι ότι δεν βγαίνετε ξεκάθαρα να πείτε ποιος στέει. Δηλαδή με διαρροές τύπου «φτρέει ο λιχούνας», εγώ δεν ικανοποιούμαι. Πρέπει να βγείτε ξεκάθαρα και να πείτε ποιος στέει και συνέβη αυτό το πράγμα. Το να διαρρένετε δηλαδή στον τύπο και να λέτε έτσι και εδώ πέρα που είναι ο νεός του, ο τοπικός της δημοκρατίας της πόλης, να μην λέτε ξεκάθαρα ότι φταίει αυτός, νομίζω δεν σας τιμά. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ με τον κ. Παπά, κ. Δήμαρχη, παρακαλώ. Σ' ό,τι αφορά το συνενδριακό κέντρο, έχετε πάρα πολύ δίκιο. Συμφωνώ απολύτως, χάθηκε μια πολύτιμη ευκαιρία για την πόλη, την εποχή που αποφασίστηκε το συνενδριακό κέντρο, το βάλαν εκτός πόλους. Είναι γεγονός ότι δεν υπάρχουν κτίρια μέσα στην πόλη και ηκόπεδα, αλλά εάν πιστεύετε εσείς ότι τις αποθήκες του Τελονίου 1300 τετραγωνικά μέτρα μπορούν να γίνουν μόνο ναυτικό μουσείο, εγώ νομίζω ότι μπορούμε να εκμεταλλευθούμε αυτό το χώρο που είναι στην καρδιά της πόλης, γιατί εγώ πιστεύω στα συνενδριακά που είναι στην καρδιά της πόλης. Στην περιφέρεια έχουμε ένα σωρό, αλλά εάν θέλουμε να κάνουμε κάτι να κινηθεί αυτή η πόλη, πρέπει να υπάρχει χώρος μέσα στην καρδιά της πόλης. Λοιπόν, μέσα στο χώρο αυτό του Ναυτικού Μουσείου πολλά και διάφορα πράγματα μπορούν να γίνουν και να το ονομάσουμε συνενδριακό του Ναυτικού Μουσείου, ξέρω εγώ, ή επίσης, ας μην προχωρήσω παρακάτω, το έχω πάρα πολύ υπόψιμο αυτό, όπως επίσης να ξέρετε ότι για το καινούριο το γήπεδο που σχεδιάζουμε το κλειστό για το περιγιάλι και εκεί το θέλουμε πολυμορφικό για να μπορούμε να έχουμε μια κλειστή αίθουσα συνενδρίων το χειμώνα, γιατί το καλοκαίρι είναι πιο εύκολα όλα στην καβάλα, μια κλειστή αίθουσα που τόσο πολύ μας λείπει, ακόμα και για καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, ακόμα και για συνενδριακό, για να μην συνοστιζόμαστε στα υπόγεια των ξενοδοχείων. Τον εκκλησιαστικό τουρισμό, είμαστε πάρα πολύ περήφανοι που το ξεκινήσαμε και το βάλαμε, κάνουμε τα πρώτα βήματα και σκοπεύουμε να δουλέψουμε πάνω σε αυτό, αλλά φυσικά χρειαζόμαστε και τη συνεργασία της εκκλησίας που ευτυχώς και δόξα του Θεού την έχουμε σε αυτό το τομέα. Το σμα. Εγώ γι' αυτό το χώρο που λέτε για την άσπρη άμμο ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι αυτό το χώρο είχαμε και εμείς υπόψη μας και χάρηκα που το άκουσα από σας. Φαίνεται ότι τα μυαλά μας λειτουργούν στον ίδιο μήκος κύματος και όχι μόνο για σμα, για μέα. Γιατί έτσι όπως θα γίνει αυτή η μέα και στην απόσταση που θα γίνει από την πόλη, ειλικρινά όταν θα είναι έτοιμη δεν θα χρειάζεται σμα. Κατευθείαν τα απορρηματοφόρα αντί για σμα στη μέα θα πηγαίνουν και θα διάζουν και επομένως το σμα του αμυδβελαιώνα θα χρειάζεται μόνο για την πρώην δημοτική ενότητα των Φιλήπων για να μπορεί να μαζεύει συγκεντρωμένα τα απορρήματα να μην πηγαίνουν έρχονται από εκεί τα απορρηματοφόρα τόση απόσταση γιατί είναι και θέμα χρημάτων και πετρελαίων. Σμα λοιπόν μέα λοιπόν στην άσπρη άμμο η οποία θα παίζει και ρόλος σμα να ξέρετε. Τα ψαράδικα είναι πολύ ωραία ιδέα να ξαναέχουμε τα ψαράδικα που ξέραμε στην παιδική μας ηλικία αλλά άτε τώρα εσύ να βρεις χώρο παρόλα αυτά δεν το έχω βγάλει από το μυαλό μου και νομίζω ότι σε συνεργασία με τον οργανισμό Λιμένα με τον οποίο ξαναλέω έχουμε πάρα πολύ καλές σχέσεις μπορούμε να ξανακάνουμε ένα στολίδι για την καβάλα να είναι τα ψαράδικα το στολίδι της καβάλας. Η ακτοπλοϊκή γραμμή πριν ως καβάλα. Ακτοπλοϊκή. Παναγία μου που το θυμήθηκα. Ακτοπλοϊκή. Τα τμόπλια θυμήθηκα. Λοιπόν η ακτοπλοϊκή πριν ως καβάλα σήμερα το μεσημέρι είχαμε μια σύσκεψη συμφωνήσαμε να την επαναλάβουμε γιατί Φιλιάγκος και Μητσόπουλος απουσίαζαν και μόνο αν συνενοηθούμε όλοι μαζί μπορούμε κάτι να κάνουμε για να προσφέρουμε σε αυτό το θέμα. Εγώ πιστεύω δεν έχει βγει καθόλου απ' το μυαλό μου μία υπόθεση μήπως μπορούμε κάτι να κάνουμε μαζί με τον Δήμο Θάσου σαν Δήμος Καβάλας δεν έχει φύγει τελείως απ' το μυαλό μου να το ξέρετε. Το θέμα και το εμπορικό επιμελητήριο, το θέμα της γραμμής έστω και χωρίς αυτοκίνητα πως μπορούμε να κάνουμε κάτι σαν δήμοι γιατί έχω την εντύπωση ότι αλλιώς αυτοί δεν φοβούνται τίποτα. Αυτή η αίσθηση μου δημιουργήθηκε σήμερα που παραστάθηκα στη συνεδρία. Κοιτάζουν την πάρτι τους μόνο και τίποτα άλλο. Λοιπόν, Ναυτικό Μουσείο. Το Ναυτικό Μουσείο για το που θα πάει θα μου επιτρέψτε να σας πω. Έκανα προχθές το μεσημέρι μία συζήτηση με τους φίλους του Ναυτικού Μουσείου και όταν θα έχω αποτελέσματα πάνω σε αυτά που συμφωνήσαμε θα μπορέσω να σας τα ανακοινώσω. Φυσικά μπορώ να σας πω προσωπικά τι σκεφτόμαστε. Το θέατρο και το διπεθέ και όλα αυτά είμαστε στην παραμονή της εκδήλωσης. Ας μη με ψημιρούμε. Θα τα πω όλα μετά γιατί όποτε μίλησα έκανα κακό στην πόλη και όποτε μίλησα ανοιχτά το εκμεταλλευθήκανε ορισμένοι για να πλήξουν την ίδια την πόλη. Λοιπόν, όλα θα τα πω κύριε Παπά. Κατόπινε ορτής. Αυτά. Ορισμένοι και ορισμένες φίδια δημούτσουν. Λοιπόν, πάμε παρακάτω. Ο κύριος Ποτόλιας εκτελώ. Ναι, ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Γνωρίζουμε όλοι ότι οι εργασίες στο στρατόπεδο Συμμακοπούλου για την μονάδα εκεί πέρα για το κέντρο προσφύγων έχουν τελειώσει. Ήθελα να ρωτήσω, λοιπόν, τη Διοίκηση να μας πει και αν δεν ξέρει να μάθει ώστε να μας ενημερώσει τι κέντρο ακριβώς είναι αυτό, πότε θα έρθουνε οι πρόσφυγες, αν έρθουνε, ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά τους, θα έχουν παιδιά μέσα, δεν θα έχει παιδιά, από ποια περιοχή θα είναι. Γιατί, αγαπητοί συνάδελφοι, αυτή η κατάσταση με τους πρόσφυγες θα επιδιωθεί, το καταλαβαίνετε όλοι, κι ας μην το ομολογείτε. Σήμερα ο πάνοπλος Αμερικάνος επιτέθηκε στους Σύριους εκμεταλλευόμενος και χρησιμοποιώντας τις ελληνικές βάσεις που και η σημερινή κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες παραχωρούν ώστε να συμμετέχουν στην μοιρασιά της Λίας που ευελπιστούν ότι θα γίνει το επόμενο διάστημα, αλλά αυτό δεν έχει καμιά σχέση με τους λαούς, δεν έχει καμιά σχέση με τον ελληνικό λαό όπως και με τους υπόλοιπους. Αυτές οι ιμπεραιαλιστικές επεμβάσεις δεν προομινίουν τίποτε το καλό, τίποτε θετικό, ίσα ίσα φέρνουν πιο κοντά αυτό που στην περιοχή μας μυρίζει όλο και πιο κοντά μυρίζει μπαρούτι. Εμείς σαν λαϊκή συσπήρουση καταδικάζουμε τη σημερινή άναυρη επίθεση που δεν είχε κανέναν λόγο να γίνει εκτός από το να βάλει πιο βαθιά το χέρι και το πόδι στην περιοχή, ο Αμερικάνικος Ιμπεριαλισμός. Και θα καλούσαμε και τις υπόλοιπες παρατάξεις να καταδικάσουν αυτή την επέμβαση καθώς και τη βοήθεια που δίνει η ελληνική κυβέρνηση με τις βάσεις κυρίως της Σούδας, η οποία σημειώνω αν δεν υπήρχε δεν θα μπορούσαν οι Αμερικάνοι υπηρεσιακά δηλαδή να μπορούσαν να κάνουν αυτές τις επεμβάσεις. Το δεύτερο ζήτημα που ήθελα να βάλω, κύριε Πρόεδρε, είναι με το σούπερ μάρκετ που έχει γίνει δίπλα στο ΚΤΕΛ. Μπροστά στον πιο κεντρικό, στην κεντρική λεωφόρο της πόλης, η οποία το καλοκαίρι κλείνει και ίσως εδώ πέρα στο επόμενο διάστημα θα δούμε την απέτηση του πολυκαταστήματος να μην κλείνει αυτός ο δρόμος γιατί θα χρειάζεται για πάρκινγκ. Και, εν πάση περιπτώση, μπορεί να μας πείτε ότι αυτό έχει σχέση με το Δημενικό Ταμείο. Στόσο όμως, για την κυκλοφοριακή μελέτη είναι ο δήμος, είναι οι υπηρεσίες του δήμου, είναι, πώς λέγεται αυτό το όργανο, το οποίο μεριμνά για την κυκλοφοριακή μελέτη και θα θέλαμε να μας δώσετε την πράξη αυτής της μελέτης που έκανε το όργανο αυτό. Για το ζήτημα του μνημείου στις καμάρες θέλω να ρωτήσω, κύριε Δήμαρχε, αν παραχωρήθηκε στο Σύλλογο Μεκρυασιατών, αν παραχωρήθηκε εξ ολοκλήρου και φυσικά πότε θα το φέρετε το θέμα εδώ πέρα, αν παραχωρήθηκε, για να πάρουμε απόφαση. Για την σύσκεψη που είχατε σήμερα... Κύριε Ποτόλια, σας παρακαλώ λίγο. Μπορείτε να μην μιλάτε όλοι μεταξύ σας. Δεν υπάρχει ένας που να μην μιλάει με τον άλλον, εκτός από τον κ. Τριανταφυγίδη. Λοιπόν, σας παρακαλώ πολύ, αυτή η οχλαγωγία που ακούγεται τώρα, συνεχίστε κύριε Ποτόλια, παρακαλώ. Για τη σύσκεψη που έγινε σήμερα, κύριε Δήμαρχε, στην αντιπεριφέρεια σχετικά με τα δρομολόγια της Θάσου, το είπατε εμέσως πρέπει να καταλάβουμε καθαρά και να το κατανοήσουμε, και γι' αυτό δεν λύνεται το πρόβλημα, ότι όσο από τη μια μεριά θα είναι οι εφωπληστές που κοιτάνε τα δικά τους συμφέροντα, και από την άλλη μεριά θα είμαστε όλοι εμείς, καβαλιότες και θάσιοι που θέλουμε να μεταφερόμαστε από τη μια και οι εργαζόμενοι ναυτεργάτες από την άλλη, δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα όσο και να προσπαθούμε. Ήδη περάσανε 20 χρόνια που συζητάμε για αυτό το θέμα και όσο τα μέσα μεταφοράς θα βρίσκονται στους εφωπληστές εμπροκειμένων δεν πρόκειται να λυθεί το ζήτημα. Και τέλος, ανησυχούμε ιδιαίτερα για τις βιαστικές, να μην πω άλλο, κινήσεις που κάνετε σχετικά με τη διαχείριση των απορριμάτων. Ακούμε τώρα ξαφνικά ότι θα πάτε στα δυτικά τον σμα, ενώ την ίδια στιγμή ξέρωμε και μας λέτε, και το είπατε και εδώ, ότι η διαχείριση και το εργοστάσιο θα βρίσκεται στα ανατολικά της πόλης. Και να μην πω άλλο, κινήσεις, κατά την άποψή μας, τουλάχιστον βιαστικές και θα έπρεπε να τις σκεφτείτε πολύ περισσότερο. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ, κύριε Ποτόλια. Κι εσείς πώς κάνετε έτσι τώρα. Καμιά παιγενταριά πυράβλους ρίξανε σε ιδιά του φράγμα, τώρα δηλαδή. Σουβαρολογούμε τώρα. Κύριε Ποτόλια, τα άλλα θεωρώ ότι έχουμε από την πολίτη χρήση να σας πάρουμε στη γιορτή σας ένα καινούριο. Παρακαλώ, παρακαλώ να μην καθυστερούμε τη διαδικασία. Παρακαλώ, το φλέρτ να σταματήσει τώρα. Ναι, πάρα αυτό. Ναι, μην με κατηγορείτε ότι φλέρτ άρντος του Σιμιτσέ, τρελαθώ μη τελεί. Κύριε Ποτόλια, για το τελευταίο θα σας πω, για το αν πρέπει να βιάζομαι για το σμα, χρειάζομαι ένα αδειοδοτημένο σμα χθες, προχθές, διότι τόσα χρόνια δεν έχουμε κανένα. Ένα αδειοδοτημένο σμα χθες. Αυτό χρειάζομαι, κύριε Ποτόλια, ούτε βόλτα τα σκουπίδια θα κάνω ούτε τίποτε. Αυτά. Λοιπόν, ευχαριστούμε την κυρία δήμαρχα. Για τους πρόσφυγες δεν ξέρετε προφανώς, θα μάθετε και θα μας πείτε παρακαλώ. Τους πρόσφυγες. Διαβάστε και καμιά εφημερίδα, 400 άτομα, οικογένειες, παιδιά. Πόσοι, λιγότεροι, παραπάνω. Ναι, ακριβώς επειδή υπάρχει αυτό το λαλούνκ να μάθει και να μας... Όλες οι κοκέδιες έργονται μόνο, αυτό θα σας πω και δεν είναι 400, οι δικές μου οι πληροφορίες... Με συγχωρείτε κύριε Ποντόλη, οι δικές μου οι πληροφορίες είναι γύρω στα 100 άτομα και είναι όλα οικογένειες. Εξάλλου, όλες οι δομές που έκαναν στο ασυμπαχοπούλου αφορούν οικογένειες. Είναι μικροί χώροι, αλλά είναι οικογένειες. Για την ώρα αυτά, δεν ξέρω, θα δούμε. Μικρά διαμερισματάκια, εις όγειο, πρώτος όροφος, τοαλέτα. Εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει, επειδή εμείς σαν δήμος εδώ πέρα θα έρθουν και θα τους φιλοξενήσουμε, θα πρέπει η δήμαρχα να διαβερθεί και να ρωτήσει τους υπεύθυνους που διαχειρίζονται το ζήτημα λεπτομέρειες σχετικά με το θέμα. Δηλαδή, αν θα έχει παιδιά, θα πάνε αμέσως στα σχολεία ή θα έχουμε πάλι, θα περιμένουμε... Και εγώ ρώτησα και γι' αυτό σας το λέω. Και προχθές που ρώτησα τον Υπιτουργό Φεδίας, αν θα έχουμε σχολεία, δεν έχουν ακόμη αποφασίσει και σχολεία εδώ. Δεν υπάρχει εμπόδιο σχετικά. Ρωτάω συνέχεια. Δεν θα πείτε αυτό το ζήτημα. Αλλά, αν οφθάσουμε το θέμα, εκείνοι ρώτησαν. Θα κάνουμε και καλοκαιρινά μαθήματα. Και για το Σούπερ Μάρτια της Παραλίας, Πρόεδρε, θέλουμε... Το Σούπερ Μάρτια της Παραλίας λέει, κυρία Δήμαρχη, ο κ. Ποτόλιας. Το Σούπερ Μάρτια της Παραλίας λέει. Γιατί να το κάνουμε, το Σούπερ Μάρτια της Παραλίας. Ε, ναι, αλλά την κυκλοφορία εμείς θα την φάμε. Πώς θα πάρουμε μάρτια στην κοινωνιά μας. Η κυκλοφορία, όχι, ήδη νομίζω ότι και πιο νωρίς φέτος θα κλείσει η παραλιακή, σε σχέση με προηγούμενες φορές. Δεν υπάρχει μια κυκλοφοριακή μελέτη δίπλα στο κτέλ να υπάρχει ένα Σούπερ Μάρτια που δεν διαθέτει θέσης στάθμευσης που θα δημιουργηθεί εκεί πέρα. Αυτό ας το σκεφτούν αυτοί που θα πανεψωνήσουν από εκεί. Εμείς τι να κάνουμε τώρα, συναχωριόμαστε και γι' αυτό. Εμείς υποτίθεται είμαστε πάνω από όλους και ψάχνουμε να βρούμε πώς να μην υποφέρουν όλοι αυτοί. Τι να κάνουμε, τους βρούμε και πάρκεν, δηλαδή. Ο κ. Πουρτασάχας παρακαλώ. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Δύο απλές κουβέντες. Η μία είναι για τα απορρήματα. Ελπίζω το σχέδιο που ετοιμάζει η Διαμάθ να κουμπώνει στο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείριση Απορρήματων. Για να μην έχουμε ξανά θέματα με τον Εθνικό Σχεδιασμό. Υπάρχει ένας Εθνικός Σχεδιασμός. Η Δ. Δήμαρχε κουμπώνει, δεν κουμπώνει. Δεν ξέρω με τον σχεδιασμό, δεν μας τον είπε κανένας. Ένα δεύτερο για το θέμα τον συγκοινωνιακό πρίνος Καβάλα. Θεωρούμε ότι είναι αναγκαιότητα να έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο οι τοπικές κοινωνίες. Δήμος Τάσου, Δήμος Καβάλας, ο εμπορικός σύλλογος στο επιμελητήριο που θα κανονίζει τα δρομολόγια. Αυτή τη στιγμή οι τρεις επιχειρηματίες που έχουν τα δρομολόγια θυσαυρίζουν στην κυριολεξία από τα δρομολόγια της Κεραμωτής και δεν δίνουν δεκάρα για το δρομολόγιο πρίνος Καβάλα. Θα πρέπει με κάποιον τρόπο οι τοπικές κοινωνίες να τους αναγκάσουν να αποδειχτούν τα δρομολόγια τρία έως τέσσερα δρομολόγια ημερήσια τουλάχιστον το χειμώνα και για το καλοκαίρι διαφορετικά. Και ένα τελευταίο, όσον αφορά το ψήφισμα που διαβάσατε, κύριε Πρόεδρε, τον Πατούλη, από τον κύριο Πατούλη. Μπορούμε να κάνουμε μια ανοιχτή συζήτηση, να την καλέσετε όποτε θέλετε για τις απόψεις που προσπαθεί να περάσει ο κύριος Πατούλης. Ανοιχτή κουβέντα. Βγήκε στη δημόσια διαβούλευση. Ή είπατε ότι πήγανε, πήγανε πού, πήγανε πόσοι. Τους έδιωξε ο σκουρλέτης ή τους είπε πέρασε στο γραφείο μια ομάδα πέντε ανθρώπων. Όχι, τους είπε πολλοί είστε... Ναι, να περάσει μια ομάδα πέντε ανθρώπων. Να φύγουν οι περισσότεροι και να μένουν λίγοι. Γιατί τους είπε να φύγουν. Τέλος πάντων, δεν είναι και η διαδικασία μας. Ήθελα μια αντιπροσωπία. Δεν με ενδιαφέρει αυτό. Μπορούμε να ανοίξουμε την κουβέντα εδώ μέσα, σε άλλο χώρο για το θέμα της αναμόρφωσης όλου του σχεδιασμού. Πολύ ευχαρίστως. Αλλά να το ξεκινήσουμε. Όχι με διατάγματα του κ. Πατούλη. Περιμένω, πρόεδρε, να το ξεκινήσουμε. Ο κ. Κουρλέτης ήταν εδώ καθόταν στη θέση που κάθομαι. Εγώ ήμουν εδώ δίπλα. Δεν μας είπε τίποτε απολύτως. Περισθέγει να κάνει προτάσεις. 443 σελίδες είναι. Πόση της διαβάσαμε αυτές 443 σελίδες. Είναι το ίδιο πράγμα που είπα και έρχομαι από το Πόρτιε. Το είπα και ανοιχτά και καθαρά στον ίδιο κ. Πατούλη στην Αλεξανδρούπολη όταν έγινε η τοπική σκέπτωση των μημάτων. Λοιπόν, πάρα πολύ το πούμε. Πρέπει να εξελίσσετε σε προσωπική κόμπρα. Πάρα πολύ φοβούμε ότι και εκ μέρους της κυβέρνησης σταβάζουν με τον Πατούλη και ο Πατούλη σταβάζει με τον συγκεκριμένο υπουργό. Το συγκεκριμένο. Γιατί λέει συνέχεια ότι με τον Κουρουμπλή. Δεν ξέρω ότι προσωπικά έχουν και δεν με αφορά το προσωπικά. Δεν με ενδιαφέρει στο κάτω κάτω. Και επειδή, ακούστε με λίγο. Και επειδή φοβάμαι ότι... Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Επειδή φοβάμαι ότι αυτή η προσωπική κόντρα θα μας πάρει στο λαιμό της όλους τους δημάρχους, ζήτησα από τον κ. Πατούλη να βάλει τους δημάρχους μπροστά. Εγώ το ζήτησα. Για να καταλάβει ο υπουργός ότι δεν έχει να κάνει μόνο με τον Πατούλη. Με τους δημάρχους να μιλήσει. Λοιπόν, αυτός ήταν ο λόγος. Πιστεύω εγώ, πιστεύω ότι ο Πατούλης τάκουσε αυτό. Το κατάλαβα, δεν είναι βλάκας. Και οι υπόλοιποι δήμαρχοι τα ακούσαμε. Διότι πρέπει να βάλουμε τον Πατούλη σε αυτό το θέμα, να μην είναι μπροστάρης. Για να καταλάβει ο σκουρλέτης ότι είμαστε και εμείς εδώ. Διότι όταν εμείς λέμε κύριε Υπουργέ συμβαίνει αυτό και αυτό και αυτό, η απάντηση είναι, ο Πατούλης. Βρε, δεν μιλάμε για τον Πατούλη, μιλάμε για το θέμα. Ο Πατούλης. Και δεν γίνεται έτσι δουλειά. Αυτός ίσως ήταν και ένας λόγος για τον οποίο δεν πήγε μόνο το Προεδρείο και πήγαν μαζί οι δήμαρχοι. Το ζητήσαν οι ίδιοι οι δήμαρχοι να πάρουν. Οι ίδιοι οι δήμαρχοι το ζητήσαν. Νομίζω ότι με καταλαβαίνετε, αν αυτό είναι στρατηγική, αν είναι αυτό στρατηγική εκ μέρους του Υπουργού ή εκ μέρους της Κυβέρνησης. Ναι, αλλά εγώ δεν ξέρω ποιά είναι. Εγώ βλέπω αυτά που βλέπω. Εγώ μιλάω στον ένα λέει ο Σκουρλέτης, μιλάω στον άλλο λέει ο Πατούλης. Ε, δεν γίνεται έτσι δουλειά. Υπάρχουν συνδικαλιστικά και θεσμικά όργανα, κύριε Μορτωσάγαβου. Τι να συζητάμε τώρα, λοιπόν, εδώ πέρα. Στα οποία είχατε ψηφίσει. Να πούμε τη δήμαρχο που έχει καλές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει πρωτοβουλία και να προχωρήσει μια διαδικασία, εν πάση περιπτώσει. Η κυρία Ιωαννίδου έχει το λόγο. Γιατί, κουπλημένη είναι αυτό. Καλησπέρα κι από μένα. Κύριε Πρόεδρε, εγώ ήθελα να θέσω κάποια θέματα. Πρώτον, σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, ήρθε ένας πολίτης και μας είπε το περιστατικό που είχε συμβεί με το παιδί του στην περιοχή του Λίδλ, όσον αφορά για το ένα δάγκωμα ενός σκύλου που έγινε στο παιδί του. Πριν λίγες μέρες συνέβησαν και άλλα περιστατικά, που δάγκωσαν στην περιοχή του Βαλήρου. Πάλι παιδάκι που πάλι κατευθύνθηκε στο νοσοκομείο και έγιναν και περιστατικά στις καμάρες, στο κέντρο της πόλης. Νομίζω ότι είναι μεγάλο το πρόβλημα και θα πρέπει να δώσουμε μία λύση. Δεν ξέρω... Νομίζω ότι πρέπει να το δούμε πλέον, γιατί περιστατικά και με παιδιά και στο νοσοκομείο νομίζω ότι είναι πολύ σοβαρό. Ένα δεύτερο θέμα, διαμαρτύρεται ο κόσμος στο μικρό οικισμό του Δάτου, όσον αφορά για αφθαίρετες μετρήσεις της ΔΕΙΑΚ. Και τι εννοώ με αυτόν. Πηγαίνουν οι πάλληλοι της ΔΕΙΑΚ και αφού δεν βρίσκουν τους πολίτες, γράφουν αφθαίρετες κάποιες μετρήσεις. Θέλω λίγο να το επισημάνω και να μας απαντήσει και ο Σκυδόμπουλος. Επίσης, πάλι στο Δάτου, μάλλον από κάποια έργα που υποθέτω της ΔΕΙΑΚ, έχουν αφήσει ανοιχτές λακούβες και θέλω λίγο να μας πείτε... Σε όλο τον Δήμο Καβάλη. Ναι, αλλά εκεί δεν υπάρχει άλλη πρόσβαση για να πάνε στα σπίτια τους, οπότε θέλω λίγο να μου πείτε... Ωραία, θέλω λίγο να μου πείτε το πλάνο και πότε θα κλείσουν οι κυλακούβες. Επίσης, θέλω λίγο να ρωτήσω ένα ακόμα θέμα. Έχει μπει ο Απρίλιος, έτσι μπαίνουμε προς το καλοκαίρι, άνεξη. Θέλω λίγο να μου πείτε το πλάνο σχεδόν για τους κάδους, γιατί ήδη αρχίζουν να μυρίζουν, πότε θα τους καθαρίσουμε, γιατί πλησιάζει και το καλοκαίρι, ένα αυτό το θέμα. Και ένα τελευταίο, στην περιοχή, στην οδό Μακεδονωμάχων, υπήρχε μια πινακίδα, που καθόριζε πού θα παρκένουν τα αυτοκίνητα. Αυτή η πινακίδα αφαιρέθηκε. Δεν ξέρω ποιος την αφαίρεσε και για ποιον λόγο. Στην περιοχή του Δήρονα. Στην περιοχή του Δήρονα. Στην Μακεδονωμάχων. Υπήρχε μια πινακίδα που έλεγε πόσα θαθμεύουμε. Μονάζιγα, μονούς μήνες, ζιγούς μήνες και έχει αφαιρεθεί. Να το δούμε αυτό. Ναι, να το δείτε γιατί αφαιρέθηκε. Κυρία Πρασά για τους κάδους. Με συγχωρείτε δύο λεπτά, κύριε Πρόεδρε. Έχεις κι άλλα? Όχι, τελείωση, τελείωση. Με συγχωρείτε για τα δέσποτα που είναι πολύ σημαντικό. Ο κύριος Μπόνιας πρέπει να ξέρετε ότι κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά. Ο δήμος Καβάλας έχει και ένα δεύτερο χώρο, εκτός από το γνωστό κοινοκομείο στο οποίο σημαζεύει σκυλιά. Και βρίσκε και τον πελάτου καμιά φορά από τα φιλοζωικά σωματεία. Είτε είναι παππούς αυτό που δαγκώνει, είτε είναι μωρό η ίδια συνομοταξία, αλλά και τον Παπαδόπουλο τον ίδιο να δαγκώσουν, είτε εσάς πάλι και εσείς πολίτης είστε και έχετε δικαιώματα. Πολύ σημαντικό θέμα, σας διαβεβαιώνω, ότι κάνει ό,τι μπορεί ο κύριος Μπόνιας. Ότι ο δήμος Καβάλας δίνει απίθανα ποσά και για να τρέφει αυτά τα σκυλιά που μαζεύει, και για να τα μαζεύει και για να έχει κτινιάτρους. Θα σας τα πει ο κύριος Μπόνιας, είμαι σίγουρη. Κύριε Μπόνια, μετά τον ωραίο πρόλογο που σας έκανε η κυρία δήμορφος, μπορείτε να πείτε κι εσείς. Και για τους σκάφους με την κορίνα επάνω, μη φοβάστε λίγο. Και ο Μπόνιας ήταν πολύ καλός, πάρα πολύ καλός. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα δέσματα στην πόλη, και γενικά σε όλο το δήμο, δεν είναι μόνο η πόλη. Σε όλο το δήμο, το γνωρίζουμε όλοι, όπως το γνωρίζω κι εγώ. Για τα συγκεκριμένα δαγκώματα που είπατε, μας έχουν έρθει τα χαρτιά από το νοσοκομείο, ό,τι δάγκωμα πάει στο νοσοκομείο, την υπάβριο, αν όχι την επόμενη, την μεθεπόμενη μας έρχεται η χαρτί. Οπότε, είμαστε υποχρεωμένοι, βάσει νόμο, να κάνουμε τις ανάλογες παρεμβάσεις. Για το συγκεκριμένο θέμα που είπατε για το λίτρ, πήγαμε την άλλη μέρα. Ήχε γίνει ένα θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, πήγαμε την άλλη μέρα. Το παιδί συνοδευόταν από τη γιαγιά, ήρθε η ίδια η γιαγιά, μας το υπέδειξε το ζώο, κάναμε προσπάθεια, κατά επανάληψη δεν μπορέσαμε να το πιάσουμε. Ναι, δεν μπορέσαμε να το πιάσουμε, γιατί γνωρίζει τα άτομα, γνωρίζει το αυτοκίνητο και τη φεύγει. Ό,τι μπορούμε να κάνουμε, γίνεται. Ό,τι υπάρχει το πρόβλημα, υπάρχει όμως. Δεν έχουμε χώρος. Τα βάζουμε μέσα, προσπαθούμε να βγάλουμε κάποια άλλα. Μας γρυνιάζουν οι θυλόζωοι, γιατί το περισιλέξατε αυτό, επειδή πιστέψατε τον πολίτη και δεν πιστεύετε εμάς, έχουμε κι αυτά. Κύριε Πρόεδρε, χρωστάω και μια απάντη στον κύριο Παπά. Έδωσε ένα θέμα για το Γραφείο Ταλεπορίες, όπως ανέφερα, της Δημοτικής Αγοράς. Εγώ ευχαρίστω τον κύριο Παπά και τον ευχαριστώ ακόμα και σήμερα για την ιδέα που μου έδωσε. Είναι μια εξαιρετική ιδέα. Και αυτό το οποίο την επόμενη μέρα έκανα, είναι να έρθω σε επικοινωνία με τη ΔΕΙ και προσπαθούμε να στήσουμε μια σύμβαση μεταξύ ΔΕΙΑΚ και ΔΕΙ για να μπορούμε να εξυπηρετούμε τους κανονιστές της ΔΕΙ στο Γραφείο μας στη Δημοτική Αγορά. Κυρία Δρακονάκη, δεν σας ακούει εκεί πέρα λίγο πιο δυνατά, να σας ακούει και ο κύριος Τζαντζάρης. Δεν σας ακούει να ακούει. Ο κύριος Φιλιππίδης αισθάνεται απομονωμένος εκεί πέρα. Ελάτε κάτι να συζητήσετε κι εσείς, δεν μπορείτε προσταθώρου. Συνεχίστε κύριε Ξανθόπουλε. Εμείς λοιπόν, αξιοποιώντας την ιδέα του κ. Παπά, προχωράμε στη σύναψη συμβάσεως με τη ΔΕΙ. Μισό λεπτό κ. Ξανθόπουλε, μισό λεπτό. Άμα δεν μπορείτε να καθίσετε στις καρέγλες, σας παρακαλώ πάρα πολύ, εντάξει, επειδή μας βλέπουν κάποιοι άνθρωποι, ή αν σας πονάει η μέση ή οτιδήποτε άλλο, πείτε να φέρουμε μια άλλη καρέγλα. Ο όρθι πάνω απ' τα κεφάλια των συμβούλων, μην κάθεστε. Κύριε Ποτόλια μου, σας παρακαλώ πολύ, καθίστε. Αν έχετε κάποιο πρόβλημα, να αλλάξουμε την καρέγλα. Λοιπόν, παρακαλώ συνεχίστε. Ξαναλέω λοιπόν ότι προετοιμάζουμε μια σύμβαση με τη ΔΕΙ, για να μπορέσουμε να δώσουμε δυνατότητα στους πολίτες του Δήμου της Καβάλλας, να εξοφλούν τους λογαριασμούς τους, εφόσον το επιθυμούν, και στα ταμεία που έχουμε στην δημοτική αγορά, και στα ταμεία που έχουμε στην δημοτική αγορά. Σε ό,τι αφορά την ερώτηση της κυρίας Ιωνίδου για τις αυθαίρετες χρεώσεις, θα σας πω το εξής. Υπάρχουνε πάρα πολλοί σπιριτός κατοναλωτών, οι οποίοι δυστυχώς έχουν τα ρολόγια τους μέσα στις αυλές τους και οι αυλές τους πολλές φορές ή μέσα στα σπίτια τους, σε υπόγεια, σε σκάλες. Και δυστυχώς δεν είναι εύκολη η πρόσβαση σε μας εκεί, σε μερικά σπίτια υπάρχουνε σαβλές και σκυλιά. Τι κάνουμε εμείς? Όταν ο καταμετρητής πηγαίνει για να πάρει την ένδειξη, εάν δεν έχει πρόσβαση στο ρολόι, αφήνει σημείωμα, αφήνει ειδοποίηση. Ότι παρακαλώ πολύ, τηλεφωνήστε αυτό το νούμερο και δώστε μας την ένδειξη. Εάν δεν το κάνει σε κάποιο χρονικό διάστημα που το ορίζει. Αυτό δεν το κάνει ο καταμετρητής, αυτό που κάνει ο καταμετρητής, γιατί πρέπει να βγει ο λογαριασμός. Ή να πάρει την μέση ένδειξη του προηγούμενου τετραμήνου, είτε είναι έναντιο λογαριασμός ή είναι καθαριστικός, και με βάση αυτό το νούμερο εκδίδει το λογαριασμός. Εάν τώρα η μέση κατανάλωση ένα τετράμινο δεν διαφοροποιείται θεαματικά, εκτός από τους καλοκαινές περιόδους, ιδιαίτερα στα χωριά, όπως καλοκαινές περιόδους υπάρχει έξαρση στη χρήση νερού για τους γνωστούς λόγους. Εάν τώρα, σε κάποια περίπτωση, γίνει κάποιο λάθος και υπάρχει υπερβολική χρέωση, σαφές θα και ο καταμετρητής μπορεί να πάρει την ένδειξη από το ρολόι του, να πάει στα αγραφέρα μας στην τιμωτική αγορά ή στο κατάστημα, στο καταγραφείο των κρινίδων, και να γίνει εκδοθεί πιστωτικό λογαριασμός. Εμείς επιχειρούμε, σε παρένθεση, να πείσουμε τους καταλλαγωτές να βγάλουν τα ρολόγια τους έξω, γιατί δεν είναι δυνατό ένα ρολόι να είναι μέσα σε μια αυλή. Σε ό,τι αφορά τις αποκαταστάσεις, στο δάτο είχαμε σε δύο σημεία πράγματι αποκαταστάσεις, οι οποίες ξεχάσαμε. Η μία ήταν στη δίσοδο του χωριού σε ένα γωνιακό εκεί οικόπεδο, στο οποίο κάνουν αποκατάσεις πριν απόρικους μήνες. Νομίζω ότι το αποκαταστήσαμε πριν από, το ξεχάσαμε. Θα το δω τη Δευτέρα και σε πώς έχουμε μεγαλοδομαδιά, για να το κάνουμε και αυτό. Σε ό,τι αφορά τις αποκαταστάσεις στην πόλη... Τους ευολάδωσα, τους κυνηγάτε, κύριε Εξανδόμιο. Με μαστίγιο. Καταστρέψω όλη την πόλη και τα αφήνω τα ασφαλτάδικα που πήραν μπρος. Πού είναι αυτή η ευκαιρία. Γεγονός είναι ότι αυτή είναι η εβομάδα, θα ξεκινούσαμε, δήμαρχε. Αλλά ο καιρός δεν βοηθάει αυτή τη βομάδα και την άλλη βομάδα... Λοιπόν, η κυρία Πρασά, κάτι να μας πει για τους κάδους και τελειώνουμε με αυτό το θέμα. Λοιπόν, πες τα πράγματα που θέλεις να ακούσουμε. Δεν το επιτρέπει. Να το ξανακοιτάξει. Να το ξανακοιτάξει. Εντάξει, ευχαριστούμε. Λοιπόν, εντάξει, νομίζω ότι τέλειο. Ναι, κύριε Μαυρίδη, παρακαλώ, παρακαλώ. Λοιπόν, από την κυρία Ιωσήφιδου στα γρήγορα. Τα μισθόματα της δημοτικής αγοράς, εάν καταβάλλονται, δεν λέω για το εμπρόθεσμον, αλλά κατά πόσων εχθρών και πόσους μήνες, εάν είναι συνεπής δηλαδή η εκεί μισθοτέ, γιατι σμα, η πρόταση του κυρίου Βαγγέλη Παπά είναι ιδανική. Το συμφωνούμε και εμείς. Εκτός εάν υπάρχει η σκέψη, κοιτάξτε, το θέμα των αθρομεταναστών, μην το περνάμε έτσι, γιατί δεν ξέρω τι θα γίνει μετά τη 16η Απριλίου. Αλλά δεν νομίζω να σκέπτεστε, κυρία Δήμαρχη, αυτό το πράγμα, για να μην δέχεστε αυτή την... Θα μπήκαμε μετά. Ακριβώς. Λοιπόν, άκουσα για το συνειδριακό κέντρο. Καλά είναι να μην το θέτω μες σε αυτή τη βάση, κυρία Δήμαρχη, διότι τα συνειδριακά κέντρα, ξέρετε, ή μάλλον το συνειδριακό κέντρο, πρέπει να είναι στο κέντρο της πόλης. Ο συνέδρος πρέπει να κυκλοφορεί για να αφήνει το χρήμα του, αλλά είναι κατάλληλα κτίρια αυτά, ειδικά και τριόρφα και τραόρφα, περιεμβάνοντας τους χώρους των συνειδριών, τους εκκλησιακούς χώρους, ακόμα και τη διαμονή, για να πέθουμε και τα λοιπά. Στο Τελονίο για συνειδριακό κέντρο συζητάμε, νομίζω ότι... Μια φταρά, στο υπόγειο του Λούση πώς βολεύονται? Τώρα μιλάτε ότι το Λούση κάνει για συνειδριακό κέντρο, μιλάμε για συνειδριακό κέντρο, εάν μιλάμε με την έννοια του συνειδριακού κέντρου. Μέχρι το έξιμερα. Αυτό το φυλάδιο της σχέδης που μοιράστηκε την περασμένη εβδομάδα, πίστευα, κυρία Δήμαρχη, ότι θα γινόταν κάποια συζήτηση. Για ποιο μιλάτε? Δημόν Ελλάδος, και νόμιζα ότι κάποια συζήτηση θα γίνει, αλλά ξεφύγαμε από εκεί. Ναι, ας προσέξουμε αυτό ένα λεπτό θέμα. Πάντα οι Δήμαρχοι, και με αυτό κλείνω κύριε Πρόεδρε, στην κυρία Δήμαρχο μάνω στον αρμόδιο αντιδήμαρχο πασχολείται με το κοινωνικό παντοπολείο. Την περίοδο του Πάσχα και των Χριστουγέννων, μιλάω για αρκετά χρόνια πριν, γινόταν η διανομή τροφίμων. Ο δε πρώην δήμαρχος ο κ. Ερυφυλίδης είχε καθιερώσει, ειδικά στα κρεοπολείο, καταθήνα απαγορεύαμε με τα κοπονάκια κυρία Δήμαρχη, που δεν με το θυμόσαστε και εσείς, να πηγαίνουν όπου θέλουν αυτοί, γιατί μπορεί να πήγαιναν όλοι σε ένα κρεοπολείο, σε ένα μαγαζί. Όπως είχαμε αποκλείσει, αν ενθυμίσετε, όχι στα σούπερ μαρτυρ. Δίναμε τα κοπονιά και ήταν κατανοημένα αρθρημητικά έτσι ώστε ο κάθε κρεοπόλης να έχει, το λέω παράδειγμα αυτό, 20 πελάτες που θα στείλει ο δήμος. Όση εδώ πήγαμε όλα καλά. Έλα όμως, που φαίνεται οι δήμοι στην καναδομία τους και στο κοινωνικό έργο που ήθελαν να δουν και πιο καλά να παρουσιάσουν, δεν ήταν συνεπής προς τα καταστήματα που δίνονται τα τρώφη με τα κρέατα. Και εμφανίζεται τώρα ένας άνθρωπος και με πιάνει εμένα στον δρόμο, κύριε Μαύρη τι θα είναι, θα το πάρω το 800 ευρώ, λέω τι είναι αυτό. Λέω 800 ευρώ έχω να παίρνω από το δήμο, λέω να το τηλεφωνήσω. Αλλά ζεις λίγες λεπτομέρειες. Α, μου λέει, είναι παλιά ιστορία. Πόσο παλιά ιστορία, βρε αγόρι μου, εδώ είναι ο κύριος Σιμητσής. Όχι. Πώς γίνεται πάντα όταν αναφέρομαι σε αυτό έναν λύπιο, ρε παιδί μου. Λοιπόν, δεν είναι κάτι το μελ Λοιπόν, επί δημαρχίας του κυρίου Σιμητσή, υπήρχε η κοινωνική πρόνοια, αν θυμίστε, εδώ απέναντί μας. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος. Τα κοπόνια για να πληρωθεί ο άνθρωπος.