Διαλέξη 7 / Διάλεξη 7 / σύντομη περιγραφή - Ακριβός Περικλής (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 2015)
σύντομη περιγραφή: Πολλοίς λόγους συμβήνανται για τα ομογενή μίγματα και τα διαλύματα, όπου καταπληκσώνονται οι γράφοι. Εδώ θα δοκιμάσουμε να φτιάξουμε δύο μίγματα με νερό και αγιατόν. Εκείνο που θα πετύχουμε είναι δύο διαφορετικά μίγματα με διαφορετική σύσταση. Φυσικά το πείραμα μπορεί να γίνει με 10 μιλίδρα από το ένα και ένα από το άλλο, ή με 10 πουβάτες από το ένα και ένα από το άλλο, ή όπως στην περίπτωσή μας με 10 σταγόνες από το ένα και μια από το άλλο. Εδώ λοιπόν έχουμε δύο ωραία μίγμακια και αγιατόνια, όπου στο ένα έχουμε 10 σταγόνες αγιατόνια και μια σταγόνια νερό, και στο άλλο ακριβώς 10 σταγόνες από το άλλο. Λοιπόν, τι μπορώ να πω σε αυτή την περίπτωση. Ότι έχω ένα διάλειμμα 10 σταγόνων αγιατόνια σε μια σταγόνια νερό, ή ότι έχω διάλειμμα 10 σταγόνων νερού σε μια σταγόνια αγιατόνια. Προφανώς αυτό που είναι χαζό. Δηλαδή, τι θα προτιμούσετε να πείτε εσείς. Το συντατικό που είναι σε περίσχεια είναι ο διαλύτης. Άρα έχουμε ένα διάλειμμα μια σταγόνια αγιατόνια σε 10 σταγόνια νερό. Βλέπετε, σε όπως το κρίσιμο σημείο, να φτάνουμε έτσι κοντά στο 50-50. Όταν είναι 49-51, το 50 έτρεχε της. Όταν φτάσουμε στο 51-49, πάει και το 50 έτρεχε της. Εντάξει, είναι αυτός ο σημαντικός τρόπος έκπλησης και ανακοπημένος. Ωραία. Εδώ έχουμε τέσσερις δοκιμαστικούς σωλήνες, που περιέχουν νερό, υνόπνευμα, ασετόν και βεζίνη, στην ίδια ποσότητα, και τον καθένα θα ρίξουμε από 2-3 σταγόνες λάδι. Τώρα θα φανεί. Αν το μείγμα που θα σχηματιστεί είναι ομογενές, τότε το λάδι διαλύεται στη συγκεκριμένη ένωση. Αυτό συμβαίνει, γιατί ξέρουμε τον κανόνα όμοιος διαλύει τον όμοιο. Και από πού το συναντάμε στη κατημερινή μας ρόλια αυτό? Όταν καθαρίζουμε τους λεκέδες σε πφαθή ρούχα, τότε οι λεκέδες είναι λιπαρές ουσίες. Με τι τους κατέλευτε? Με βεζίνη. Με βεζίνη. Προφανώς όχι με νερό. Άρα περιμένουμε τι? Πως θα γίνει να βλέπετε βεζίνη, να φανεί, ότι έχει ένα ομογενές μείγμα. Εδώ, λοιπόν, κάναμε ένα απλό πείραμα διαλυτότητας. Έτσι, μπορούμε να πούμε ότι δοκιμάσαμε την διαλυτότητα του λαδιού σε κάποια ικρά σώματα. Έχει μια εξαιρετική διαλυτότητα στον βεζίνη. Έχει και εξηγότητα μίβατα. Έτσι, οι παλιές ετοιτειρές παίρνε βεζίνη, το οποίο έχει προχωρήσει και τώρα στα supermarket, και λέει για χρήση στο σπίτι επαγγελματική, καταστροφικά για καταστροφικό μοναδικέντ. Στην διαλυτότητα τώρα μπορούμε να κάνουμε και κάτι πιο προσωπικό σαν διαδικασία. Δηλαδή, όχι μπορούμε να δούμε ότι το λάδι διαγείται εδώ ή δεν διαγείται, αλλά να δούμε ένα σώμα πόσο μπορεί να διαγείται σε τι ποσό μέσα σε κάποιο διαγείδι. Για να το κάνουμε αυτό, θα συμβαλίσουμε ένα διάλειο χλωρίχου ρεθνικού σαραλότου. Και, λοιπόν, αυτό θα και του πω αλάτι. Σε αυτή την κοντική διάλειο έχουν διαλύσει 33 γραμμάρια αλατιού μέσα σε 100 ml νερού. Χρησιμοποιούμε το μοχνητάκι για να γίνεται πιο εύκολη η διάλειξη και βλέπουμε ότι έχει δημιουργηθεί ένα ομοκενές διάλειμμα. Σταδιακά προσθέτουμε ένα γραμμάριο αλατιού μέσα στο διάλειμμα υπό ανάδευση και παρατηρούμε τι συμβαίνει. Οπότε προσθέτουμε άλλο ένα γραμμάριο. Βεβαίως, εδώ χρησιμοποιούμε το μοχνητάκι για να γίνει η διαδικασία πιο γρήγορα. Δεν μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό σε διαδικασία της υπομονής, αλλά κινώντας με τη διάγκη ράβοκα. Θα πρέπει να αρκετά περισσότερη ώρα. Εφόσον διαλύεται. Αν και να διαλύεται, υπάρχει στελαιότητα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν και μέσα 35 γραμμάρια αλατιού σε κάποιο χρόνο. Συνεχώς, η διαδικασία που κάνουμε είναι μεγαλύτερη από αυτό. Πότε προσθέτουμε άλλο ένα γραμμάριο. Όσο περιόδου έχουμε το κρατημένο κινείο περισσότερο. Προσθέτουμε έτσι. Εσείς, όμως, μπορείτε να δείτε πιο εύκολα και πιο κράμεσα αν διαλύεται ή όχι η προσθέτωση. Φαίνεται να είναι διαλύτερα ή δεν. Λοιπόν, σε περνάμε. Φυσικά αυτό σημαντικό στεγιστικός τρόπος για να μπορούμε να διαλυθούμε. Έτσι. Μπορεί η διαδικασία να είναι 36,2 γραμμάρια στα εκατομμύρια. Και όταν θα πούμε εμείς ότι τα 36 γραμμάρια είναι δύσκολα να διαλύονται, στα 37, έχουμε ένα εικόνικο νέισμα. Πώς μπορούμε να το δούμε σχετικά με τα 36,2 όμως. Αν αφήνουμε το νέισμα. Θα κάνουμε ρύθμιση. Ρύθμιση. Στεχνώνουμε. Ζητήσουμε. Αν έχουμε 0,8 γραμμάρια μπορούμε να δούμε σχετικά με τα 36,2 και αυτά που παίρνουμε είναι ρυθμένα. Και μπορούμε να ξεχνάμε την ρύθμιση. Αλλά έχουμε, έτσι με αυτό το τρόπο, μια εικόνα που αντίκει και μόνο σκοτκή. Φαίνεται να βγήκε. Όχι. Βλέπετε εδώ το κακούσιμα. Αν σταματήσω λοιπόν την ανάδοση θα είναι πιο εμφάνιση αυτό. Ναι. Είναι πιο εμφάνιση. Όμως η διαδικότητα από το κορίου που να τρύουν στον εδώ είναι λιγότερο από τα 360 γραμμάρια στο νύχτρο. Άρα τα 36 γραμμάρια στα εκατομμύρια. Βλέπετε, είναι λιγότερο από τα 36 γραμμάρια στα εκατομμύρια.