31η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2022 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2022)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπόтьλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Τα υπόσχέσ堂іா Καλώς ήρθατε cylinders ить elite speak اις Η κυρία Βακυρτζή, ο κύριος Βακυρτζής, ο κύριος Βέρος, ο κύριος Βοιατζής, ο κύριος Γουνελάς, ο κύριος Γραμμένος, ο κύριος Δελικάρης, η κυρία Δρακονάκη, ο κύριος Ιακοβίδης, ο κύριος Ιγνατιάδης, ο κύριος Καλανταρίδης, ο κύριος Καλμπακίδης, ο κύριος Κελαϊδάκης, ο κύριος Κουνάκος, ο κύριος Κουφαντζής, ο κύριος Μαυρίδης, ο κύριος Μιχαηλίδης, ο κύριος Μουμψάκης, ο κύριος Μορτασάγας, ο κύριος Ξανθόπουλος, ο κύριος Θόδωρος Παπαδόπουλος, ο κύριος Χρυσόσομος Παπαδόπουλος, ο κύριος Βαγγέλις Παπάς, ο κύριος Λεωνίδας Παπάς, ο κύριος Πετρόπουλος, ο κύριος Ποτόιας, ο κύριος Προσαέφ, ο κύριος Ταυρίδης, ο κύριος Σωτηριάδης, ο κύριος Τσαπανίδης, ο κύριος Τσουρουκίδης, ο κύριος Χρόνης και ο κύριος Λόλακας. Καλησπέρα κύριε Λόλακα, η πρόεδρη των τοπικών. Λοιπόν, κυρίες και κύριοι, δεδομένου ότι ο δήμαρχος είναι απόντων, αντικαθιστά ο κύριος Θεόδωρος Παπαδόπουλος, αλλά επειδή είναι ασθενής από μακριά. Ο δήμαρχος θα είναι εδώ αργότερα, ταξιδεύει και επιστρέφει στην Καβάλα, οπότε μπορούμε να ξεκινήσουμε κανονικά με τα θέματα της ημερής της διάταξης και όταν έρθει ο δήμαρχος θα προχωρήσουμε στο τέλος συνεδρίασης, ως προβλέπεται από τον οικονομισμό, θα προχωρήσουμε στα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα. Σήμερα παρέλαβα την παρέτηση του κυρίου Μούτια από την παράταξη του κυρίου Παπαδόπουλου και τον αντικαθιστούσε ο κύριος Νικολαίδης ο οποίος παρετείται από τη θέση του και τον αντικαθιστά ο κύριος Μπουμπούνας. Τις επόμενες μέρες θα προχωρήσουμε στην Ορκομοσία και από το επόμενο συμβούλιο ο κύριος Μπουμπούνας θα παραδρίσκεται εδώ. Ο κύριος Μούτιας λοιπόν αποχώρησε, καλή επιτυχία και περαστικά στον κύριο Μούτια. Και μπορούμε να προχωρήσουμε. Επί της διαδικασίας του Δημοτικού Συμβουλίου ο κύριος Βέρος, για ένα λεπτό παρακαλώ. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, γνωρίζουμε όλοι για την πρόσφατη απόφαση του ΣΤΕ όπου ουσιαστικά κρίνει τις αλλαγές αυτές της περιβότητες θεοδορικάκου αντισταγματικές. Κύριε Πρόεδρε, επειδή υπάρχουν σήμερα θέματα προς συζήτηση τα οποία συνοδεύονται από γνωμοδοτικές αποφάσεις των επιτροπών οικονομικής και ποιότητας ζωής και όπως είπα στην αρχή είναι γνωστό ότι υπάρχει αντισταγματικότητα όσο αφορά με τη σύνθεση αυτών των επιτροπών, εμείς για τα συγκεκριμένα θέματα που θα δηλώσουμε τώρα θα απέχουμε και από τη συζήτηση των συγκεκριμένων θεμάτων και από την ψήφιση. Είναι τα θέματα 1, 2, 3, 4, 8, 9 και 14. Ευχαριστούμε πολύ. Ποια ήταν τα 9 ποιο είπατε? Και μετά? Πρόεδρε 1, 2, 3, 4, 8, 9 και 14. Όχι το 11, το 11 θα είστε εδώ. Ωραία, να πω ότι δεν αφορά το Δημοτικό Συμβούλιο άμεσα κύριε Βέρο και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι καμία απόφαση δικαστηρίου δεν μπορεί να εφαρμοστεί για κάτι τέτοιο αν δεν υπάρχει νομοθετική ρύθμιση. Επομένως όλοι το γνωρίζουμε και είμαστε σε αναμονή κάποιας νομοθετικής ρύθμισης που φαντάζουμε θα υπάρξει. Επί της διαδικασίας και εσείς κύριε Παπαδόκουλε σας ακούμε. Απλά και εμείς στο 2, στο 3, στο 4, στο 8, στο 9 και στο 14 και εμείς θα πέχουμε για τους ίδιους λόγους. Είμαστε από την πρώτη στιγμή που δεν πήγαμε στην Οικονομική Επιτροπή και στην Ποιότητα Ζωής. Ο Άρης Σοβέρος το θέτη στη σωστή του βάση. Υπάρχει μια απόφαση η οποία θα πρέπει να γίνει μια αναδιοργάνωση και να είμαστε προσεκτικοί. Βέβαια εσείς αναλαμβάνετε την ευθύνη, έχετε δώσει εξηγήσεις στην Οικονομική Επιτροπή. Δεν μας συγκανοποιούν αλλά και εμείς για αυτούς τους λόγους θα πέχουμε στα συγκεκριμένα θέματα. Ευχαριστώ πολύ. Υπάρχει μια απόφαση η οποία είναι κορυφαία. Στην ουσία όταν μιλάμε και λέμε ότι είναι αντισταγματικό είναι και αντιδημοκρατικό. Δηλαδή πώς δηλαδή φέρνεται πράγματα τα οποία έχουν εκλειθεί αντιδημοκρατικά ή διαδικασίες οι οποίες θα μπορούσαν από την Οικονομική Επιτροπή και από την Ποιότητα Ζωής να παραπέμονται κατευθείαν στο κυρίαχο όργανο που λέγεται Δημοτικό Συμβούλιο. Για τους λόγους αυτούς, καθαρά πολιτικούς λόγους, συμφωνώ απόλυτα με τον κύριο Βέρο και εμείς θα απέχουμε καθώς ο διάσημος δεν ταχτωποιείται αυτή η ανταξία. Θα απέχετε συνολικά ή από κάποια θέματα? Ακριβώς όπως το είπε ο κύριος Βέρος απ' τα θέματα που σχετίζονται με το να παίζει η κυρίαχο όργανο το Δημοτικό Συμβούλιο και όχι οι επιτροπές όπως έκλειρε ο κύριος Θεοδωρικάγου. Κύριε Πρόεδρε, και εγώ θέλω να πάρω το λόγο και θέλω να το αποθετηθώ. Επί του ίδιου θέματος που ήταν οι συνάδελφοι. Κυρία Τσανάκα, κυρία Ιωσυφίδου, με συγχωρείτε. Δεν εξετάζουμε κάποιο θέμα, ο κύριος Βέρος ζήτησε τον λόγο επί της διαδικασίας και για συντόμευση είπε ότι θα απέχει σε κάποια θέματα. Άρα, αν θέλετε αριθμητικά κι εσείς να μας πείτε από ποιο θέμα, απέχετε, αλλά δεν συζητάμε κάποιο θέμα. Επί της διαδικασίας θέλω, Πρόεδρε. Σας ακούω για ένα λεπτό. Εντάξει, τώρα δηλαδή αφήνετε συναδέλους να μιλάνε, μόλις πάρω εγώ το λόγο σε ένα λεπτό. Όλοι ένα λεπτό, ο μάλιστα λιγότερο. Μετράει ο χρόνος. Είναι γνωστό, είναι γνωστή η απόφαση, της Ολομέλης Συμβουλίου της Υπεκρατίας που έχει δημοσιευθεί. Έχουν ήδη αναλύσει το θέμα οι συνάδελοι που προηγήθηκαν από μένα. Εγώ όμως θα το προχωρήσω και ένα βήμα παραπάνω, Κύριε Πρόεδρε. Ο νόμος μας δίνει τη δυνατότητα σήμερα να προστατεύουμε τις αποφάσεις, της αρμοδιότητας και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και της Οικονομικής Επιτροπής. Και δεν είναι τόσο πλοϊκή η λύση που προσπαθείτε να δώσετε, ότι περιμένουμε να υπάρχει νομοθετική ρύθμη. Έχει κρυφεί αντισυνταγματική όλη αυτή η διαδικασία καταρχήν της συγκρότησης των Επιτροπών Ποιότητας Ζωής και Οικονομικών Επιτροπών. Άρα, όλες οι αποφάσεις που λαμβάνουν αυτές οι Επιτροπές, μα όλες, μηδενός εξαιρουμένου, είναι ακυρώσουνες. Και οποιοςδήποτε μπορεί να τις ακυρώσει. Και εμείς δεν θέλουμε αυτό για το δήμο, να ακυρωθούν αποφάσεις. Θα απέχετε από κάποια θέματα, ο χρόνος ολοκληρώθηκε. Κύριε Πρόεδρε, μας δίνει τη δυνατότητα λοιπόν ο ίδιος ο νόμος, ο 3852 του 2010, ο οποίος δεν έχει κηρυφθεί αντισυνταγματικώς, μας δίνει τον δρόμο και για την Ποιότητα Ζωής και για την Οικονομική Επιτροπή. Και τι θέλω να πω, στο άρθρο λοιπόν... Σας παρακαλώ, δεν συζητάμε κάποιο θέμα, δεν θα κρίνουμε εμείς, ούτε τις αποφάσεις του Δικαστηρίου, ούτε τις αποφάσεις της Κυβέρνησης, της Διοίκησης, της Βραδίας, της Κράτης. Τις λύσεις δεν θέλουμε καμιά λύση, η συνεδρίαση πρέπει να προχωρήσει. Ο δήμος πρέπει να προχωρήσει και να πάρει αποφάσεις. Αυτό λέμε κύριε Πρόεδρε, αυτό λέμε. Ο δήμος πρέπει να προχωρήσει και να πάρει αποφάσεις. Έχετε την ημερήσια διάταξη και προχωράμε. Πρώτο θέμα. Σεύχομαι την άποψή σας αλλά μην προσπαθείτε να μας την επιβάλετε. Εγώ λοιπόν δεν απέχω, εγώ συμμετέχω, το τι θα δηλώσω θα σας πω λοιπόν στο πρώτο θέμα. Πολύ ωραία, έτσι πρέπει. Αν θέλετε να σας πω τη λύση, εγώ δεν απέχω, θα μου δώσετε τότε. Λοιπόν, πρώτο θέμα. Κυρία Ισφύδιου, σας παρακαλώ κλείστε το μικρόφωνο, κλείστε το μικρόφωνο. Λοιπόν, κύριε Γραμματέρα, να πω επίσης ότι ο κύριος Άρρος, δεδομένου ότι ο κύριος Άρρος λείπει σε άδεια, τον αντικαθιστά δίπλα μου ο κύριος Μελισσόπουλος, παλιός γνώριμος και τον ευχαριστούμε πολύ γι' αυτό. Περιμένουμε τον κύριο Ιακοβίδη ο οποίος έχει ένα θέμα και θα αργήσει λίγο. Λοιπόν, στο πρώτο θέμα. Είπαμε ότι απέχει ο κύριος Βέρος και ο κύριος Παπαδόπουλος. Όχι ρε πρόεδρε. Άρα, το πρώτο θέμα αφορά την απευθείας αγορά κοινήτου στην οδό Φιλότα 14. Είναι ένα θέμα που το έχουμε φέρει πολλές φορές γιατί δεν είχαμε απαρτία. Απεθούν 27 ψήφοι για να περάσει το συγκεκριμένο θέμα. Κι άποιος μίλησε ο κύριος Παπαδόπουλος σας. Προέδρε, συγγνώμη που διακόψω τον Παπαδόπουλος. Νομίζω ότι πάλι πρέπει να το φέρουμε κάποια άλλη φορά γιατί πάλι δεν συμπληρώνουμε εις τα εποχές 27 άτομα. Με τρεις συλληγάκια, αν θέλετε. Είμαστε 28 χωρίς τον κύριο Βέρος. Επομένως, μπορούμε. Και εγώ, και εγώ. Και παπά είπατε ότι απέχετε και από το εγώ. Σε όσα είπε ο κύριος Βέρος, σε όσα είπε ο κύριος Βέρος. Όχι, δεν απέχει ο κύριος Παπαδόπουλος, δεν απέχετε κι εσείς. Άρα, απέχει ο κύριος Παπάς. Είμαστε 27 από την παράταξή σας, κύριε Παπά. Ποιος άλλος είναι, για να δω. Κανένας. Κανένας. Άρα, είμαστε 27 χωρίς εσάς και χωρίς τον κύριο Βέρο. Επομένως, μπορεί να συζητηθεί και μπορεί να πάρθει απόφαση αν συμφωνήσουμε και οι 27. Είμαστε 29, αναφερέσουμε, το ξαναλέω, τον κύριο Βέρο και τον κύριο Παπά από το πρώτο θέμα, οι οποίοι είναι απώντες, άρα δεν θα ψηφίσουν. Είμαστε 27. Από εμάς λείπει ο κύριος Μούτλιας και ο κύριος Συγνατιάδησης. Έτσι. Απέχετε κι εσείς από το πρώτο θέμα, είπατε όχι. Όχι. Στο πρώτο εγώ, νομαστικά το 2, το 3, το 4, το 8, το 9 και το 14. Ακριβώς. Ακριβώς συμμετέχετε. Για ένα λεπτό επί τις διαδικασίες. Λοιπόν, Πρόεδρε, θα σε παρακαλέσω να ξαναμετρήσω τα άτομα, γιατί τα μέτρυσα εγώ με τον Γραμματεία, εκτός αν έχουν πει και άλλοι συνάδελφοι και είμαι 27. Σας ευχαριστώ πολύ. Επιπλέον, δεν είναι πιο δύσκολο και κακό, αλλά είναι πολύ δύσκολο. Είναι πολύ δύσκολο. Πολλές φορές, πηγαίνει πιο δύσκολο. Αν δεν έχετε δύσκολα, πηγαίνετε πιο δύσκολα. Αν έχετε δύσκολα, πηγαίνετε πιο δύσκολα. Αν έχετε δύσκολα, πηγαίνετε πιο δύσκολα. Αν έχετε δύσκολα, πηγαίνετε πιο δύσκολα. Αν έχετε δύσκολα, πηγαίνετε πιο δύσκολα. Αν έχετε δύσκολα, πηγαίνετε πιο δύσκολα. Αν έχετε δύσκολα, πηγαίνετε πιο δύσκολα. Αν έχετε δύσκολα, πηγαίνετε πιο δύσκολα соб piece. Αν έχετε δύσκολα, πηγαίνετε πιο δύσκολα Είμαστε 28 παρόντες, εφόσον δεν συμμετέχουν ο κύριος Βέρος και ο κύριος Παπάς, είμαστε 26. Άρα το πρώτο θέμα το αφήνουμε για αργότερα, γιατί περιμένουμε και τον κύριο Ιακοβίδη για να εισηγηθεί. Πάμε στο δεύτερο. Έκριση πρακτικού 123 της Συνεδρίας Επιτροπής Κυκλοφορίας και Προσβασιμότητας. Το λόγο είναι της διαδικασίας, κύριε Πρόεδρε. Επειδή της διαδικασίας του δευτέρου θέματος. Βεβαίως. Θα σας ακούμε. Κύριε Πρόεδρε και το δεύτερο θέμα είναι από τα θέματα λοιπόν αυτά που έχει σχέση μάλλον με την απόφαση ολομέλειας του Αριού Πάγου που έχει δημοσιεύθει. Η απόφαση της ολομέλειας του Αριού Πάγου έχει δημοσιεύθει 2 Δεκεμβρίου. Άρα αμύ τι άλλο από τις 2 Δεκεμβρίου και μετά ό,τι απόφαση λαμβάνει η ποιότητα ζωής και η Οικονομική Επιτροπή είναι ακυρώσιμη. Που μπορεί να ακυρωθεί ανά πάσα χρονική στιγμή από οποιοδήποτε είτε δημοτικό σύμβουλο είτε τρίτο που έχει έννομο συμφέρον. Ο νόμος κύριε Πρόεδρε μας δίνει τη δυνατότητα ο δήμος να συνεχίσει να διοικείται. Και χωρίς κίνδυνο ακύρωσης των συγκεκριμένων αποφάσεων. Και τι θέλω να πω. Μια και το συγκεκριμένο θέμα αφορά απόφασης της Επιτροπής Ποιότητα Ζωής. Κύριε Πρόεδρε άρθρο 72 του νόμου 3852 του 10 που δίνει τη δυνατότητα στον ίδιο το δήμο να πάρει απόφαση και να πάρει στο δημοτικό συμβούλιο να συζητούνται τα θέματα της Επιτροπής Ποιότητα Ζωής. Όχι όμως να έρχονται με εισήγηση της Ποιότητας Ζωής αλλά να αποφασίζει το ίδιο το θεσμικό όργανο. Και να ξέρετε κάτι κύριε Πρόεδρε. Από εδώ και πέρα όταν λοιπόν τα θέματα είτε δεν θα συζητούνται όπως οι συνάδελφοι που αποχώρησαν και δήλωσαν ότι απέχουν από τα συγκεκριμένα θέματα. Όσα θέματα δεν συζητούνται ή ακυρώνονται θα γίνονται με δική σας αποκλειστική ευθύνη. Και παρακαλώ πολύ από το άρθρο 72 που σας είπα διαβάστε λοιπόν την παράγραφο 3. Το Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί για θέματα ιδιαίτερα σοβαρά με ειδική αιτιολογία και με την απόλυτη πλειοψηφία των συνόλων των μελών του να αποφασίζει ότι θα ασκήσει το ίδιο αρμοδιότητες των προηγούμενων παραγράφων. Και σας αναφέρω το άρθρο 73 που μιλάει ακαθαρά για την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Κύριε Πρόεδρε, ό,τι απόφαση ακόμα και σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο πάρει θα είναι το ίδιο ακυρώσιμη. Αν εσείς θέλετε να έχετε αυτό το βάρος ευθύνης θα έχετε αποκλειστικά την ευθύνη για το οποιοδήποτε αποτέλεσμα από εδώ και πέρα. Εγώ λοιπόν, ήδη από τώρα το λέω, δηλώνω την παρουσία μου για το συγκεκριμένο θέμα. Προέδρε, προκειμένου να προφυλάξουμε και τη διαδικασία και θα ήθελα και την άποψη της Αναστασίας πάνω σε αυτό. Οι αποφάσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής είναι γνωμοδοτικές και τελικά εγκρίνονται από το Δημοτικό Συμβούλιο. Δηλαδή μπορεί η οποιαδήποτε απόφαση της Επιτροπής να μην εγκρυφθεί από το Συμβούλιο και να παραθέτει κάτι διαφορετικό. Νομίζω ότι η Αναστασία έχει απόλυτο δίκιο στο θέμα μόνο των αποφάσεων οι οποίες έχουν φύγει από την αρμοδιότητα του Δημοτικού Συμβουλίου και πηγαίνουν στην Οικονομική Επιτροπή. Δηλαδή όπου δεν υπάρχει γνωμοδότηση είτε από την Οικονομική Επιτροπή είτε από την Επιτροπή Ποιότητα Ζωής. Αυτές οι αποφάσεις έχουν όντως ένα θέμα αλλά όλες οι άλλες αποφάσεις, ασχέτος με την ουσία της υπόθεσης πώς πρέπει να είναι συγκροτημένη η Επιτροπή Ποιότητα Ζωής ή η Οικονομική Επιτροπή τελικά αποφασίζονται από το Δημοτικό Συμβούλιο. Πολύ ζωστά και συμφωνώ και σας το είπα από την αρχή. Δεν είναι θέμα του Δημοτικού Συμβουλίου αυτό. Οι αποφάσεις που θα λάβουμε εμείς είναι καθόλα νόμιμες και γίνονται και θα γίνουν όπως πρέπει. Από εκεί και πέρα η απόφαση που το ξαναλέω δεν θα την κρίνω ούτε εγώ ούτε κανένας μας εδώ μέσα δεν μπορεί να την κρίνει. Η απόφαση λέει ότι η σύνθεση των επιτροπών αυτών πιθανώς μάλλον είναι αντισυνταγματική. Τελεία και παύλο. Άρα οι αποφάσεις που θα παρθούν πιθανώς να μην είναι νόμιμες όπως είπατε και εσείς κυρίες Φίδου. Αλλά αυτό είναι κάτι που θα κριθεί αργότερα και όχι σήμερα. Το ξέρετε πολύ καλά ότι με μια απόφαση ενός δικαστηρίου δεν μπορούμε να πάμε και να πάρουμε αποφάσεις λαμβάνοντας την υπόψη σαν να είναι διάταξη νόμου. Επομένως σας παρακαλώ πολύ αφήστε τη διαδικασία να προχωρήσει. Και εδώ είμαστε, εδώ είναι η κυβερνησία σας για να αποφασίσει ποιά θα είναι το τρόπος λειτουργίας. Πρόεδρε, μιλάμε για την ολομέλεια του ΣΤΕ. Δεν μιλάμε για ένα οποιοδήποτε δικαστήριο. Παρακαλώ μη μας κουράζετε. Νομίζω σας το εξήγησα και ο κύριος Γραμμένος με την εμπειρία του τη γνώση του και την πρώτερη παρουσία του εδώ στα έδρανα το εξήγησε πάρα πολύ καλά και με τη νομική του βάση. Επομένως, ας το σεβαστούμε, ας προχωρήσουμε. Από εκεί και πέρα, αν δεν θέλετε, αν θεωρείτε όπως είστε παρόν και όπως δήλωσαν κάποιοι συνάδελφοι ότι θα απέχουν από τις συγκεκριμένες αποφάσεις, μπορείτε να το κάνετε. Αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε τη λειτουργία του Δημού. Πρέπει να συνεχίσουμε. Σας παρακαλώ λοιπόν πολύ να προχωρήσουμε. Για δευτερόλεπτα και ο κύριος Μαυρίδης. Για άλλα θέματα, επικοινωνείτε, ταχύτετα με τα αρμόδια Υπουργέ και παίρνετε έστω και μια προφορική απάντηση. Δεν θεωρήσατε σκόπιμο, ενώ ψημάζεται και τη συνέντρια του Δημοτικού Συμβουλίου, να επικοινωνήσετε με το Υπουργείο. Πες ο τελικός πώς το λένε τώρα και τα λοιπά. Και ας πούμε παιδιά, τι θα γίνει με εμάς. Η απόφαση βγήκε. Ο νόμος κρίτηκε αντισταγματικός. Η αποφάσιση οικονομικής επιτροπής, για τις οποίες έγινε αναφορά, δεν μπορούν να συνδέσουν στον Δημοτικό Συμβουλίο. Δεν μπορούν να το ξαναπώ, κύριε Μαυρίδη. Ευχαριστώ. Κύριε Μαυρίδη, μπήκαμε πολλές φορές σε αυτόν και σε άλλους παρόμοιους τρόπους, τρόπους επικοινωνίας και το έχουμε ξεκαθαρίσει. Η απάντηση είναι μία. Θα τακτοποιηθεί με νομοθετική επικοινωνία. Δεν θα ισχύσει καμία απόφαση στο Δικαστήριο, αν δεν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ή απόφαση δημοσιευμένη σε ΦΕΚ. Μπορεί, εφόσον αποφάσισε το ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, πιθανόση να ισχύσει. Δεν θα το κρίνω εγώ, το ξαναλέω, δεν θα το κρίνει κανένας μας. Περιμένουμε τον νόμο του κράτους. Δεν γινόμαστε και νομοθέτες ξαφνικά. Σας παρακαλώ πολύ. Δηλαδή, δεν σας ενδιαφέρει, κύριε Ιωσυφίδου, σας παρακαλώ πολύ. Με ενδιαφέρει πάρα πολύ, αλλά δεν μπορώ να εφαρμόσω. Είστε νομικός, κύριε Ιωσυφίδου. Εφαρμόζετε μια δικαστική απόφαση συγκεκριμένης εμβέλειας. Τι λέτε τώρα. Σας παρακαλώ πολύ. Δεν έχετε τον λόγο. Προχωράμε. Δεν έχετε τον λόγο, κύριε Ιωσυφίδου. Κάντε ό,τι καταλαβαίνετε. Σεβαστείτε τη διαδικασία, κύριε Ιωσυφίδου. Κι εσείς θέλετε να συναντήσει. Κυρία Ιωσυφίδου, δεν θα είμαι ευγενικός στη συνέχεια. Λοιπόν, προχωρούμε στο δεύτερο θέμα. Κύριε Ιακοβίδη, σας ακούμε. Προχωρούμε στο δεύτερο θέμα. Λοιπόν, μισό λεπτάκι, μισό λεπτάκι. Έχουμε νέα... μισό λεπτάκι. Έρχεται ο κύριος Ιακοβίδης. Δεν φύγαμε ακόμα από το πρώτο. Είπα θα φύγουμε, αλλά δεν μ' αφήσανε οι συνάδελφοι σας. Και εσείς, κύριε Μαυρίδη, να φύγουμε. Παρακαλώ, παρόνα. Ο κύριος Βοιατζίδης έχει μπεί στην αίθουσα. Έχει έρθει κάποιος άλλος συνάδελφος, όχι. Εφόσον δεν πήγαμε στο δεύτερο, μπορούμε να γυρίσουμε στο πρώτο, να μας εξηγήσει και πάλι ο κύριος Ιακοβίδης. Είμαστε 27, οι οποίοι είναι παρόντες. Ξεκινήσαμε το δεύτερο να το τελειώσουμε. Όχι, δεν πήγαμε. Α, όχι, μισό λεπτάκι. Η κυρία Ιουσιφίδου δεν τοποθετήθηκε επί του θέματος, αλλά επειδή το εκφώνησα, έχετε δίκιο και προχωράμε στο δεύτερο. Το πρώτο θα επανέλθουμε αργότερα, όπως είπα. Αλλά να σεβόμαστε, κυρία Ιουσιφίδου, να σεβόμαστε τη διαδικασία. Μας μπερδεύετε εδώ πέρα. Εδώ, κύριε Ιακοβίδη. Όχι, Ιακοβίδου. Υπότιτλοι AUTHORWAVE Καλησπέρα. Παρακαλώ, όπου υπάρχουν παρατηρήσεις ή σχόλια για όλες αυτές τις προτάσεις, που περιλαμβάνονται στην εισήγηση, σας ακούω. Λοιπόν, υπάρχει κάποια ερώτηση εδώ. Ναι, ναι, ναι. Ο κ. Καλανταρίδης, πρώτος από την παράταξη, κ. Στ' Ανάκα. Θα ήθελα να ρωτήσω τον κ. Αντιδήμαρχο το εξής. Εδώ και έχω την αίσθηση πάνω από δύο χρόνια, ζητάμε να μας ενημερώσετε και να μας φέρετε όλες τις σχετικές αιτήσεις που έχουν κατατηθεί στο Δήμο και αφορούν παροιμίες περιπτώσεις. Ήθελα, λοιπόν, να τον ρωτήσω, αν μας την έφερε σήμερα. Αιτήσεις που αφορούν παρόμοιες όσον αφορά, δηλαδή, αρμοδιότητας της Επιτροπής Κυκλοφοριακών Ρυθμίσεων. Εννοείται, την δραστηριότητα της Επιτροπής. Υλία, στο δεύτερο πήγαμε. Κύριε Ποτόγια, έχετε ερώτηση στο δύο. Είμαστε στο δεύτερο θέμα, παρακαλώ. Ήθελα να ρωτήσω στο θέμα της μελέτης για τον σηματοδότης τον Αμυγδαλεώνα. Η κατασκευή έχει εξασφαλιστεί να πληρωθεί δραδία την περιφέρεια ή απλώς θα γίνει η μελέτη και θα μείνει έτσι. Γιατί κάπου λέει μέσα ότι τη μελέτη θα την κάνει ο δήμος και την κατασκευή η περιφέρεια, αν κατάλαβα καλά. Άλλη ερώτηση ο κ. Ξανθόπουλος. Κύριε Ιακοβίβη. Θέλω να μου πείτε για την περίπτωση 11, γιατί δεν υπάρχει μελέτη της τεχνικής υπηρεσίας σε αφενός, γιατί ψήφισε αρνητικά ο εκπρόσωπος της Τροχέας και βέβαια επειδή ο Σύλλογος Καρκυνοπαθών ζήτησε παραχώρηση στις θέσεις τάρνευσης, για ποιο λόγο εσείς στην ισύγκη σε αναφέρεστε σε θέση παραχώρησης θέσης αμέα. Και ρωτάω αυτό, διότι είναι γνωστό πως σε παραχώρηση θέσεων αμέα αναγράφεται αριθμός συγκλωφορίας. Εκεί δεν υπάρχει αριθμός συγκλωφορίας συγκεκριμένων αυτοκινήτου, το οποίο θα σταθμεύει όπου σε ζήτησε ο Σύλλογος. Αν δεν υπάρχει κ. Μουντσάκη και βιάζεστε, αυτό σημαίνει ότι τι, θα γράψετε, επιτρέπετε θέση αμέα γενικώς, άρα λοιπόν κάποιος εγώ που είμαι αμέα θα σταθμεύω εκεί. Μήπως υπάρχει επίσης πιθανότητα αυτή η απόφαση να πάει στεμποκεντρωμένη και να γυρίσει πίσω για όλους αυτούς τους λόγους. Δεν εξυπηρετείται το σκοπό για τον οποίο σας ζητήθηκε η θέση παραχώρηση από το συγκεκριμένο φορέα. Επίσης, υπάρχουν δύο θέματα μέσα, δύο εισηγήσεις μάλλον μέσα, που αφορούν διαγράμμιση σε οικία. Στην μία η Επιτροπή εγκρίνει, στην άλλη με το ίδιο σκεπτικό τον αριθμό των περιπτώσεων αυτών. Για το 11 που είπα πριγουμένως, το 11 το είδατε. Το επόμενο είναι το 44-45. Η Επιτροπή αποδέχεται, εγκρίνει και με το ίδιο ακριβώς σκεπτικό, στη δεύτερη, αναγράφοντας όλα αυτά τα οποία εισαγωγικά αναφέρετε, στην πρώτη περίπτωση, λέει πως όχι. Και βέβαια, αυτό το οποίο επίσης θέλω να σας... Συγγνώμη, είπα 44-45 ή για να μη σας ταλαιπωρώ, 29-33, συγχωρείτε. Στο ένα από τα δύο από τις δυο εισηγήσεις που εισάγεται, η διαγράμμιση έχει γίνει. Η διαγράμμιση έχει γίνει εδώ και δύο χρόνια περίπου. Το αίτημά της συγκεκριμένης συμπολίτησας μας είναι το 20. Δεν ξέρω για ποιο λόγο χαριστέρεσε δύο χρόνια. Η διαγράμμιση έχει γίνει. Το εισάγεται τώρα, δεν υπάρχει μελέτη. Στο άλλο σε αυτό λέτε ναι, στο άλλο λέτε όχι. Για εξηγήστε μου λίγο τι συμβαίνει. Υπάρχει κάποια άλλη ερώτηση? Όχι. Κύριε Δημαρχο, παρακαλώ. Λοιπόν, όσον αφορά την διάβαση στο κέντρο του Αμυγδαλεώνα, μπροστά από την πλατεία του Αμυγδαλεώνα, θεωρούμε σκόπιμο και συμφωνούμε να συμβάλλουμε, συντάσσοντας την αντίστοιχη μελέτη, στη δημιουργία αυτής της διάβασης. Θα χρειαστούν και φωτινί σηματοδότες, για να εξασφαλιστεί η εύκολη πρόσβαση προς την πλατεία. Η πλατεία ξέρετε όλοι ότι έχει υλοποιηθεί εδώ και λίγο καιρό, και με πολύ θετικά αποτελέσματα για την κοινότητα του Αμυγδαλεώνα, και κρίνουμε σκόπιμο και εμείς να συμβάλλουμε με αυτόν τον τρόπο. Επειδή η εθνική οδός που διέρχεται από τον Αμυγδαλεώνα, είναι η αμωδιότητα της περιφέρειας, εμείς προθυμοποιήθηκαμε να συμβάλλουμε συντάσσοντας την αντίστοιχη μελέτη. Όσον αφορά το θέμα του Συλλόγου των Καρκινόπαθων, ζητήθηκε, αν δεν γάνω λάθος, περιοδική περιοδική. Κατά περίπτωση, εξασφάλιση αυτής της θέσης για φορτώσεις υλικών, και όχι σαν μια μόνιμη θέση στάθμευσης. Όταν θα μοιράσουν προϊόντα ειφανιστεί, να μπορούν εκεί να σφαματάνε και με το τεραστό ζήτημα. Είναι ονομαστικά αυτές. Για τη στέση σαμαία, ο δικαιούγος θα πρέπει να έχει την πλε κάρτα, να υπάρχει απόφαση, διαδικασία, να αναγράφεται ο αριθμός κυκλοφορίας. Αυτό το οποίο ζητάει ο σύλλογος και δίνεται εσείς, δεν έχει καμία σχέση, δεν συνδέεται. Άλλο ζητάει ο σύλλογος, άλλο εισάγεται εσείς. Η θέση που παραχωρείται για να αποκτήσει την ιδιότητα του να είναι σχετικά ελεύθερη συχνά και να μπορεί να αξιοποιηθεί με τον τρόπο που ζητήθηκε από το σύλλογο, ορίστηκε θέση αμαία γενικώς, όχι για συγκεκριμένο αμαία. Δηλαδή, χρήση εξειδικευμένη, εξειδικημένος χώρος, τάθμι, όπως είναι, γενικώς οι θέσεις αμαία που δίνουμε, ώστε να μην μπαρκάρει ο οποιοσδήποτε συμπολίτης μας παρά μόνο άτομα με ειδικές ανάγκες. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε ελεύθερη τη θέση, κατά το μάλλον, για να γίνεται αυτή η αξιοποίηση που ζητήθηκε από το σύνδεσμο. Ήταν μια διάμεση, αλλά αποτελεσματική λύση για να ικανοποιηθεί και το έτοιμα. Φυσικά. Δεν θα συμβεί αυτό, σας δίνω το λόγο μου. Ευχαριστώ. Η πλατεία δεν έχει σχέση. Δείτε το Μετάγα της Δια. Για το να μην θα λέω, να μιλάμε. Γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε μια μελέτη και να εξασφαλίσουμε τις σωστές προϋποθέσεις για να υλοποιηθεί αυτό το έργο. Θα το μελετήσουμε, θα αναθέσουμε τη μελέτη. Ευχαριστώ. Είναι ένα αντικείμενο μελέτης. Θα τα συνεκτημίσουμε όλα, φαντάζομαι, στη μελέτη. Ευχαριστώ. Άλλη ερώτηση δεν υπάρχει, οπότε παρακαλώ να ψηφίσουμε. Δεν τελειώσατε κύριε Ακοβίδη. Να πω κάτι κύριε Ακοβίδη. Επιτέλους θα σταματήσουμε στον αμυγδαλώνα και σε όλα αυτά να δίνουμε τόσες καφετέρες πάνω στο δρόμο. Επιτέλους θα σταματήσουμε, θα δούμε λιγάκι σοβαρά και τον άνθρωπο που περνάει από εκεί μέσα. Η μία καφετέρια είναι δίπλα στις άλλες. Για να περάσουμε τον αμυγδαλώνα, βέβαια και σκρινίδες δεν πέφτει παρακάτω, αλλά εκεί φταίει ότι δεν υπάρχει καθόλου ασθενόμευση και παρκάνουν όλα τα αυτοκίνητα πάνω. Δηλαδή πάνω στον αμυγδαλώνα, στο κεντρικό το δρόμο, έχουν δοθεί 7 καφέ προς θεού και τώρα θέλουμε στο καφέ που βγαίνει στην πλατεία να βάλουμε και διάβαση πεζόν. Τι να πω ας πούμε. Πάνω στην εθνική οδό θα βάλουμε διάβαση πεζόν, ενώ στην καβάλα της διαβάζει το πεζόν, τη σβήνουμε. Με άλματα θα περνάνε τον δρόμο τον εθνικό ή πεζοί από τη μία πλευρά στην άλλη, αυτό εννοείται. Να πω κάτι κύριε Ακοβίδη, κύριε Πρόεδρε. Λοιπόν παρακαλώ κάνετε ησυχία να προχωρήσουμε. Κύριε Ακοβίδη ολοκληρώσατε τις απαντήσεις σας. Να ξεκαθαρίσω ότι κύπτει αντικείμενο μελέτης για την υλοποίηση αυτής της διάβασης. Θα παρακαλούσα εφόσον να αναθέσουμε στον μελετητή αυτή την μελέτη να έχω και τις απόψεις των κυρίων κυρίων συναδέλφων που τονίζουν κάποιες πιθανώς πτυχές που θα βοηθήσουν τον μελετητή να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Κύριε Πρόεδρε έχω λίγο το λόγο. Σας παρακαλώ Ευαγγελία Δρακωνάκη. Νομίζω ότι παίρνω το λόγο γιατί απ' ό,τι κατάλαβα δεν υπάρχει από κάποιον συνάδελφο άλλο κάποια ερώτηση, έτσι δεν είναι? Ναι σας ακούμε. Οπότε θα ήθελα λίγο να τοποθετηθώ και να σας καταθέσω και την ψήφο μου. Κύριε Ιακοβηδή, εκείνο το οποίο παρατηρούμε στην εισήγηση την οποία έχουμε στα χέρια μας από την Επιτροπή Γυκλοφοριακών Ρυθμίσεων, παρατηρούμε ότι αναφέρονται οι αριθμοί Πρωτοκόλου και οι ημερομηνήσεις. Με συγχωρείτε κυρία Δρακωνάκη, αν θέλετε να συζητήσετε περάστε έξω παρακαλώ. Σας ακούμε κυρία Δρακωνάκη. Όπως λοιπόν έλεγα ότι στο πρακτικό της Επιτροπής αναγράφονται με λεπτομέρεια οι αιτήσεις των συνδημοτών μας ή φορέων, οι οποίες αιτήσεις εκτός από την Επιτροπή Γυκλοφοριακών Ρυθμίσεων Πρωτοκόλου προδίδουν κύριε Ιακοβηδή και την ημερομηνία την οποία κατατέθηκε το αίτημα είτε από φυσικό πρόσωπο είτε από κάθε φορέα. Διαπιστώνουμε λοιπόν με θλίψη ότι τα περισσότερα αιτήματα, κάποια από αυτά μάλιστα, έχουν κατατεθεί στην υπηρεσία της αίθνησης τεχνικών υπηρεσιών σχεδόν και δύο χρόνια πριν και λίγο παραπάνω, ενάμιση, δύο, ένα χρόνο πριν. Αυτό είναι ένα φαινόμενο το οποίο εφανιζόταν και στα προηγούμενα χρόνια λόγω φόρτου εργασίας. Νομίζω βέβαια τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είχε σημειωθεί ποτέ για να συνταχθεί ένα πρακτικό από την Επιτροπή Γυκλοφοριακών Ρυθμίσεων. Και εκείνο λοιπόν μου κάνει εντύπωση είναι ότι με τόση υποστελέχωση την οποία πολλές της φορές σας ακούσαμε να λέξει τεχνική υπηρεσία, τόσο φόρτου εργασίας που έχει αυτή η υπηρεσία, δεχόσαστε να μπούμε σε μια διαδικασία σύνταξης. Αν είναι εκ τον έσο της τεχνικής υπηρεσίας, πώς λοιπόν αυτή η υπηρεσία θα σηκώσει ακόμα ένα βάρος, εισαγωγικά, για μια σύνταξη μελέτης. Αν από την άλλη σκέφτεστε κύριε Ιακοβίδη να την αναθέσετε ως δήμο σε ένα εξωτερικό μελετητή, σας πληροφορώ ότι καμία καθαία αγαπάνη δεν θα είναι σύνομη από τη στιγμή που αφορά μια μελέτη η οποία δεν νάπτει την περιοχή της αρμοδιότητας του δήμου. Θα σας πρότεινα να το ξαναρήξετε μια ματιά, γιατί πολύ εύκολα συνενέσκεται στην περιφέρεια στο να απλώσετε χέρι βοηθείας, επικουρικά ενδεχομένως ίσως θα μπορούσατε, αλλά σε καμία περίπτωση με αυτή τη μέθοδο την οποία έχετε επιλέξει. Και για να εξετίασει ειδικά αυτό το θέματος, η τοποθέτησή μου είναι απλά παρούσα κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ. Ναι, ναι, κλείστε, κλείστε, κλείστε, ναι, ναι. Ο στόχος μας είναι ένας, να εξυπηρετήσουμε την κατάσταση στο σημείο αυτό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, γιατί έγινε πια τυκνή η κυκλοφορία πεζών στο σημείο αυτό της εθνικής οδού και ο προβληματισμός και ο στόχος μας είναι να προστατέψουμε τους πεζούς, συνδημότες μας που χρησιμοποιούν εκείνο το σημείο λόγω του ότι η πλατεία δημιούργησε αυξημένη κίνηση περάσματος της οδού, της εθνικής οδού σε εκείνο το σημείο. Αυτός είναι ο στόχος, εφόσον τον υπηρετήσουμε, θα θέλα με οποιοδήποτε τρόπο, ασφαλώς νόμιμο, αν αυτό θέλετε να μας τονίστε, να το πετύχουμε για να εξυπηρετήσουμε την ανάγκη αυτή που προέκυψε εξαιτίας της πλατείας. Προχωρούμε σε ψήφιση. Υπάρχει άλλη ερώτηση, κύριε Ιακοβίδη, έχετε αναπαντήσει κάτι ακόμη? Μελετώ το σημείο που σχολεί σε... Παρακαλώ. Όσον αφορά την... Σχολιάσαμε την προηγούμενη παρατήρηση. Την 11, μάλιστα. Την 11, ναι. Η απορία σας, ο σχολιασμός, αφορά το ότι γιατί γίνεται δεκτή η 29 και δεν γίνεται η... Στη μία περίπτωση υπάρχουν δύο αιτήματα από δύο διαφορετικούς συμπολίτες μας. Ζητούν το ίδιο πράγμα. Στη μία περίπτωση η διαγράμιση έχει γίνει εδώ και δύο χρόνια. Μπορείτε και τι σημαίνει αυτό. Τίποτα. Απλά το επισημαίνω. Έχει γίνει εδώ και δύο χρόνια. Το σκεπτικό της έγκρισης στη μία είναι ακριβώς αυτό το που μη καλείστε και λέτε όχι στη δεύτερη. Θέλω λοιπόν να μου πείτε για ποιο λόγο είστε αρνητικοί, όχι εσείς, η Επιτροπή είναι αρνητικοί στη μία περίπτωση. Έτσι, αφενός. Και αφεντέρω πώς προχώρησε η διαγράμιση στη μία από τις δύο περιτώσεις και έγινε τόσα χρόνια πριν. Και βέβαια για την 11 δεν μου είπατε για ποιο λόγο ήταν αρνητικός η τροχέα, γιατί είναι αρνητική τροχέα. Η τροχέα είχε επιφυλάξει όσον αφορά τα γεωμετρικά στοιχεία του δρόμου, που υπήρχε επιφύλαξη αν θα ήταν σωστή η απόφαση αυτή. Μιλήσατε μεταξύ 29 και 32 είπατε. Σε αυτό το σημείο φοβάμαι ότι δεν μπορώ να σας απαντήσω. Είναι γεωμετρικά στοιχεία, είναι θέμα απλά του σωδού αλλά δεν αναφέρονται στο σχολιασμό. Και για να μην τυχόν παρασχεθώ σε λάθος απάντηση θα επιφυλαχθώ την επόμενη φορά ή εγγράφως να σας απαντήσω πάνω σε αυτό. Τι προτιμάτε? Εγγράφως, βεβαίως. Τελειώσαμε κύριε Ακοβίδη. Ναι, ναι. Εισήγηση είναι κύριε. Όχι, όχι, την εισήγηση. Λοιπόν, προχωρούμε σε ψήφιση. Την εισήγηση. Ζήτησα ο κ. Σανθόπουλος οπότε θα κάνουμε ονομαστική ψηφοφορία. Κύριε Γραμματά έτοιμος. Ο κ. Βακυρτζής. Θετικός. Ο κ. Βέρος απέχει. Ο κ. Βογιατζής. Θετικός, κύριε Πρόεδρε. Ο κ. Βογιατζήδης. Πατάζουμε συντάστη με τον κ. Παπά και απέχει. Ναι, κ. Πρόεδρε, συντάσσουμε. Ωραία. Δεν αναφέρω τους κύριους που είναι απώντες γιατί είναι απώντες. Ο κ. Γραμμένος. Ναι, πρόεδρε. Θετικός, κύριε Γραμμένο. Ναι. Η κ. Δρακωνάκη. Απούσα, νομίζω, είπατε. Παρούσα. Παρούσα. Ο κ. Χακοβίδης. Ναι. Ο κ. Καλανταρίδης. Παρόν. Ο κ. Κουνάκος. Προέτρε, εμένα με φώναξες. Σας πήδηξα, κ. Εσφύδου, με συγχωρείτε. Α, πρόεδρε. Πήγα κατευθείαν στον κ. Καλανταρίδη που ήταν εδώ και... Σας ακούμε, κ. Εσφύδου. Αν και ήδη το έχω. Αν και ήδη το έχω πει, κάνουμε όμως ονομαστική ψηφοφορία. Παρούσα. Παρούσα, ναι. Γιατί με κάνετε να σας ρωτήσω τώρα και να... να εκτεθώ πάλι ότι δεν έκανα καλά τη δουλειά μου και να έχετε να λέτε. Είπατε, παρούσα. Λοιπόν. Πάμε. Ο κ. Κουνάκος. Παρόν, κ. Πρόεδρε. Ο κ. Μιχαηλίδης. Σύμβανα με τη Διδίκης Ποέμα. Ο κ. Μουτσάκης. Ναι, πρόεδρε. Κ. Μορτασάγα, φαντάζομαι συντάσεστε με τον κ. Βέρο. Ε, οφείλω να σας ρωτήσω. Ο κ. Ξανθόπουλος. Επειδή η συγκεκριμένη εισήγηση... Δεν σχολιάζουμε όταν έχουμε ονομαστική ψηφοφορία. Όχι. Ονομαστική ψηφοφορία δεν το αποθέτουμε. Τα ξέρετε καλά, κ. Ξανθόπουλος. Τα ξέρω καλά, ναι. Γι' αυτό σας λέω. Μαθητής σας είμαι. Επειδή λοιπόν η συγκεκριμένη εισήγηση... συνοδεύεται από... ονομαδωτική απόφαση επιτροπής ποιοί της ζωής... 5 Δεκεμβρίου του 22... η οποία εκκλήθηκε αντισταγματική... κατά τα προαναφερόμενα... ή μια πρωτοβουλία. Ο κ. Θεόδωρος Παπαδόπουλος. Ετικός συνοδευτής. Ο κ. Σωτήρις Παπαδόπουλος δεν έχει μπει. Ο κ. Λεωνίδας Παπάς. Ο κ. Πέτροπουλος. Αρών. Κύριε Πρόεδρε. Ο Μιλών. Κύριε Ποτοία. Πρόεδρε εδώ και μια ώρα συζητάτε για αυτό το θέμα... και περιμένω τη σειρά μου να μιλήσω και εγώ... και μόλις τώρα μιλήσω θα μου πείτε... α, stop, ψηφίζουμε τώρα. Δεν γίνεται. Λοιπόν, εγώ θέλω να πω δυο πράγματα. Εγώ είμαι θετικός, έτσι. Δεν μ' ακούγατε. Συντομία κύριε Ποτοίας. Κύριε Πεφάνη, εγώ είμαι θετικός αν μ' ακούτες. Ναι, ναι, το κατέγραψα. Το πρώτο που θέλω να πω κύριε Ακοβηδίνη... παραξηγήστε την ερώτησή μου. Η ερώτησή μου δεν είχε καμιά σχέση... με την ερώτηση που σας κάνει η ηφιωμοριστική εκπομπή. Ψυχό. Αν έχετε δικαίωμα να κάνετε τη μελέτη. Αν έχετε δικαίωμα να κάνετε τα έργα, μελέτες και λοιπά, εγώ ρώτησα καλώς την κάνετε. Έχει εξασφαλιστεί από την περιφέρεια η κατασκευή, η υλοποίηση. Γιατί εδώ θα είναι μελέτη. Δεν θα δούμε τίποτα. Θα δούμε στα χαρτιά πρέπει να γίνει τούτο και τ' άλλο. Αυτό ρώτησα λοιπόν. Το δεύτερο που θέλω να σημειώσω κύριε Πρόεδρε... είναι ότι πολλή συζήτηση έγινε για την αντισυνταγματικότητα... των νομικών επιτροπών. Πράγματι είναι απαράδεκτο, εγκληματικό, αντιδημοκρατικός, εισαγωγικά. Βέβαια αυτή η δημοκρατία έχουμε. Αυτό που έγινε με την κυβερνησιμότητα. Αλλά αυτό που έγινε με την κυβερνησιμότητα αφορά μόνο το συγκεκριμένο θέμα. Όλο το πλαίσιο, αγαπητή συνάδελφη της οικολογικής διαδικασίας, χρόνια τώρα, από τον εμφύλιο και μετά, δεν είναι η κλοπή της ψήφου των... Παρακαλώ στο θέμα μας, κύριε Ποτόγια. Το θέμα μας είναι αυτό. Συζητήσατε μια ώρα πριν. Με διακοπές και με συζήτηση στον αέρα. Συνεχώς έτσι δεν βγαίνουν οι κυβερνήσεις, με μοιοψηφίες και ευαχτίζονται ποιοψηφίες. Κυβερνήσεις, δήμοι και λοιπά. Το τελευταίο δέν όμως που αφορά την εκλογική διαδικασία, που υποτίθεται είναι απλή αναλογική, απλή αναλογική είναι, ο δήμαρχος με αυτόν τον τρόπο με ποιοια αναλογική εκλέχτηκε. Αυτό λοιπόν, ήθελα να σημείωσω και να πω ότι το πρακτικό 123 Συνειδρίας Επιτροπής, το σύνολό του το ψηφίζουμε εκτός από δύο θέματα, το 26 και το 27. Άρα το σύνολο του πρακτικού, αφού δεν μπορούμε να ψηφίζουμε μεμονωμένα, όπως το 26 και το 27 αναφέρεται ότι εγκρίνουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα πλαίσια της συγκοινωνιακής μελέτης κλπ. Θεωρούμε ότι αυτές οι αποσπασματικές συγκοινωνιακές μελέτες που αφορούν μόνο στο κέντρο και όχι μία συνολική μελέτη και με άλλα μέτρα για τη λειτουργία της πόλης στο κέντρο, όχι μόνο άχατε λύνουν τα κυκλοφοριακά ζητήματα της πόλης, ίσα ίσα τα επιβινώνουν. Ακριβώς λοιπόν για αυτούς τους λόγους εμείς δεν ψηφίζουμε το πρακτικό 123 της συνειδρίας και όχι τις σκούφιας αντιπαράθεσης και αντιπολίτευσης που κάνουν οι άλλες παρατάξεις. Ωραία. Είστε αρνητικός λοιπόν ο κύριος Σταυρίδης. Να μην δώσω απαντήσεις. Όχι, ψηφίζουμε τώρα. Θετικός κύριε Πρόεδρε. Το κύριο Προμούσα. Θετικός κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Θελίδης. Παραδόν κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Τσουρουκίδης. Και ο κύριος Χρόνης. Ναι πρόεδρε θετικός. Κύριε Πρόεδρε. Παρακαλώ κύριε Ακόγια. Μήπως λέω μήπως. Συνηθήκατε ότι ψηφίζουμε και εμείς. Αν θέλετε να ψηφίσετε θα σας ακούμε. Όχι κύριε Πρόεδρε. Δεν είναι αν θέλω να ψηφίσω. Αν πρέπει να ψηφίσω. Αν πρέπει να ψηφίσω. Παρούσα. Παρούσα. Και στο προηγούμενο 21 ψηφίζω κύριε Πρόεδρε. Και σε άλλα πολλά. Δεν ήσασταν εδώ στο 1. Εδώ ήμουν κύριε Πρόεδρε. Χάσατε και την ευκαιρία. Χάσατε και την ευκαιρία να έχετε απαρτία κύριε Πρόεδρε. Κύριε Ακόγια δεν συζητήθηκε το 1 θα το συζητήσουμε. Και όταν το συζητήσουμε θα ψηφίσετε. Λοιπόν εγκρίνεται καταπλειοψηφία. Τρίτο θέμα. Στο τρίτο. Συγγνώμη Πρόεδρε. Πόσους ύφους έχει και λες εγκρίνεται καταπλειοψηφία. Πήρε 12 ψήφους θετικές κύριε Ιωσήφ. Πρόεδρε. Πρόεδρε είναι κανονιστική. Θέλει 21. Δεν είναι κανονιστική η δεύτερη. Είναι αφορά κυκλοφοριακές ρεθμίσεις. Είναι κανονιστική η πρόεδρε. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Λοιπόν αν και πήρε 12 ψήφους θετικές. η απόλυτη πλειοψηφία, επομένως δεν εγκρίνεται. Η τρίτη, και αυτή είναι κανονιστική, άρα δεν μπορεί να τεθεί, δεν έχουμε πλειοψηφία των παρόντων. Πάμε στην τέταρτη. Απλά το αποσέρατε, δηλαδή το τρίτο. Το τέταρτο, δέκα τη έναρτη αναμόρφωση προϋπολογισμού δημοκαβάλλας οικονομικού έτους 22. Κύριε Πρόμουσα. Καλησπέρα. Σφυρίζει ακόμα μια, σφυρίζει ακόμα. Μ' ακούτε. Σας ακούμε. Στη δέκα τη έναρτη αναμόρφωση, γίνονται κάποιες εγγραφές λογιστικής τακτοποίησης, ενισχύονται κωδικοί για δαπάνια που αφορούν ηλεκτροφωτισμό κοινόψητων χώρων, δαπάνες που αφορούν ιδρύψη δημοτικών κτιρίων, δαπάνες που αφορούν την ανάθεση ή εξειτερικού συνεργάτη λογιστικής υποστήριξης, μεταφορά πιστώσεων 74.000 που αφορά την λοποίηση προοματικής σύμβασης και δαπάνες που αφορούν ψηφιοποίηση αρχείων φακερών. Υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις, ο κ. Σανθόπουλος. Κύριε Δήμαρχε, θέλω να μου πείτε, σας παρακαλώ, να διευκνήσετε μάλλον τι ακριβώς και ποια ανάγκη δημιουργεί αυτές τις δαπάνες λογιστικής τακτοποίησης δικαιωμάτων ΕΛΤΑ, τι είδους δικαιώματα ΕΛΤΑ είναι αυτά τα οποία θα τακτοποιήσετε έτσι. Και δεύτερον, για ποιο λόγο καταφεύγετε, πώς να το χαρακτηρίσω, στην επιλογή να πάτε κάποιον εξωτερικό συνεργάτη για λογιστική υποστήριξη της οικονομικής υπηρεσίας. Τον Μάρτιο του επόμενου χρόνου τα μία μας ταξιδοτήτα. Σύμφωνα με μία έρευνα που κάναμε, δεν υπάρχει άτομο αυτή τη στιγμή να τον αντεκαταστήσει, παρά μόνο ο υπάγγλος που είναι και λογιστής στο Κεντρικό Λογιστήριο του Δήμου. Ένας λόγος που κάνει πιο επιτακτική αυτήν την ανάγκη, να είναι συγκεκριμένος υπάγγλος, είναι ότι σε δύο χρόνια θα εφαρμοστούν πλέον και τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, που σημαίνει ότι χρειαζόμαστε έναν πάλι καταρτισμένο στη θέση του ταμία, για να μπορέσουμε να προσαρμοστούμε σε αυτές τις πρακτικές. Απαιτεί πλήρη αντιστοίχηση ταμιακών λογιστικών υπολύπων. Ήδη κάνουν μια προεργασία αυτή τη στιγμή στο Λογιστήριο. Ευχή σε έργο είναι να έχουμε άτομο που θα μπορούσε να το καλύψει το ταμία μας. Δυστυχώς δεν υπάρχει, οπότε αναγκαστικά θα πάμε σε αυτήν την αλλαγή και μέχρι όσο έχουμε κάποιες προσγλήψεις, ευχόμαστε σύντομα να έχουμε, θα πεθαίνουμε σε εξωτερικό λογιστή για να μας καλύψει τη λογιστική κάλυψη του λογιστήριου μας. Για την ένταξη της διαδικασίας, δηλαδή την έκθεση ανάληψης υποχρεώσεων, θα την ξεκινήσουμε φέτος, γιατί αν το αφήσουμε για το Chrome, γι' αυτό βάζουμε και με 0 το υπόλοιπο, μέχρι να υπογράψουμε τις πιστώσεις, θα πιάσουμε Μάρτιο, έτσι το εκτιμώ, οπότε ήδη θα έχει, δεν υπάρξει κενό, οπότε προλαμβάνουμε για να μην έχουμε πρόβλημα στο νέο τους. Δεν ξέρω να ρωτήσετε και κάτι άλλο ή δεν ξαναφέρετε. Ναι, δεν τα ακούσαμε, όχι. Άλλη ερώτηση δεν υπάρχει φαντάζομαι, δεν ακούω κάτι, δεν βλέπω κάτι, πάμε σε ψήφιση. Α, τοποθέτηση και ψήφιση, ναι. Κύριε Καλανταρίδη. Ευχαριστώ Πρόεδρε. Λοιπόν, δεν είχαμε ερώτηση επειδή κάναμε τις ερωτήσεις μας και δεχτήκαμε τις απαντήσεις της διοίκησης κατά τη διάρκεια της Οικονομικής Επιτροπής, οπότε θα προχωρήσω σε τοποθέτηση, αγαπητή συνάδελφη, κατευθείαν. Καταρχήν, συγκεκριμένα θα αναφερθώ σε δύο από τους κωδικούς. Ο ένας έχει να κάνει με αυτόν για τον οποίον έκανα και ερώτηση ο κ. Ξανθόπουλος, σχετικά με τις υπηρεσίες λογιστικής υποστήριξης. Άκουσα λίγο αυτό το οποίο μας είπε ο κ. Αντιδήμαρχος και έχω να πω το εξής, αγαπητή συνάδελφη, που το κατέθεσα, έτσι και λέω, στην Οικονομική Επιτροπή, αλλά καλά θα είναι να το ακούσεις και το Δημοτικό Συμβούλιο. Ο λόγος, αγαπητή συνάδελφη, που αναγκαζόμαστε να προβούμε σε αυτήν εδώ την ενέργεια, δεν είναι ότι δεν υπάρχει άλλος υπάλληλος που να ξέρει τη δουλειά και βέβαια υπάρχει και όχι μόνο ένας. Ο λόγος είναι πολύ απλός. Η Διοίκηση δεν θέλει να έρθει σε σύγκρουση με τους υπαλλήλους και πολύ απλά ρώτησε μήπως θέλει κανένας να πάει στο ταμείο. Και βέβαια οι υπάλληλοι, επειδή γενικό είναι αυτό το φαινόμενο, υπάρχει ευθυνοφοβία, σου λέει γιατί να πάω εγώ στο ταμείο, σπάει κάποιος άλλος και πάει λέγοντας. Οπότε επειδή δεν θέλουμε να σπάσουμε εδώ αυγά και να βάλουμε υπαλλήλους οι οποίοι έχουν τις κατάλληλες γνώσεις και μπορούν να σταθούν στη σχετική θέση και αν δεν τους ξέρετε να σας τους πω εγώ ή κι άλλοι συνάδελφοι, εδώ νομίζω τους ξέρουν ποιοι είναι, έτσι ότι υπάρχουν ικανά στην οικονομική υπηρεσία, γι' αυτό λοιπόν απλώς το λόγο θα πληρώσουμε αγαπητοί συνάδελφοι έναν εξωτερικό συνεργάτη για να τα έχουμε με όλους καλά. Θα τολμήσω να πω ότι έχω στο μυαλό μου και το ποιος θα είναι ο εξωτερικός συνεργάτης αλλά δεν θα το κάνω γιατί υποθέσεις κάνουν αυτή τη στιγμή. Ένα λοιπόν είναι αυτό. Το δεύτερο είναι το εξής συνάδελφοι. Παίρνουμε τα λεφτά από τους κωδικούς που είχαν να κάνουν με τη συντήρηση ηλεκτρομιχανολογικών εγκαταστάσεων, προμήθεια και επίσης την προμήθεια ανταλλακτικών πάλι για τις ηλεκτρομιχανολογικές εγκαταστάσεις και τα δύο φορών τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου αγαπητοί συνάδελφοι. Δεν πρόκειται λοιπόν να κάνουμε καμία απολύτως συντήρηση σε εγκαταστάσεις οι οποίες καταναλώνουν τεράστια ποσά ενέργειας και βέβαια χρήζουν της συγκεκριμένης συντήρησης. Ξέρετε γιατί? Γιατί οι 130 με 140 χιλιάδες ευρώ που δώσαμε αγαπητοί συνάδελφοι για να προσλάβουμε εξωτερικός συνεργάτη να μας βοηθήσει να κάνουμε τις προμήθειες, πολύ απλά από τι φαίνεται ούτε αυτό λειτουργεί. Σας θυμίζω ότι για δύο χρόνια αν το θυμάμαι καλά ή για ενάμιση 140 χιλιάδες για εταιρεία που θα μας βοηθούσε να κάνουμε τους διαγωνισμούς επειδή δεν έχουμε στην υπηρεσία μας τα σχετικά στελέχη. Για αυτό το λόγο λοιπόν αγαπητοί συνάδελφοι δεν θα κάνουμε ούτε συντήρηση και δεν θα πάρουμε ούτε ανταλλακτικά για το κολυμβητήριο, τα κλειστά γεμναστήρια και πάει λέγοντας. Για αυτούς τους δύο λόγους, κι άλλοι υπάρχουν αλλά θα σας δώσω πιο σημαντικούς, για αυτούς τους δύο λόγους αγαπητοί συνάδελφοι θα είμαστε αρνητικοί. Ευχαριστώ. Εκφράζεται όλη την παράταξη κύριε Καλανταρίδη. Αν κάποιος θέλει να διαφοροποιηθεί αγαπητή Πρόεδρε, εμείς επειδή είμαστε δημοκρατικοί δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα. Ωραία, θεωρώ ότι είναι υπάρχονται στις παράταξες. Να προσθέσω λίγο, κάτι εγώ Πρόεδρε αν μου επιτρέπεις. Φυσικά, εννοείται αυτά που είπε ο Ήλιος ο Καλανταρίδης, τα ειστερνίζομαι απόλυτα και έχει απόλυτο δίκιο. Απλά να υπενθυμίσω ότι και το συγκεκριμένο θέμα έρχεται από την Οικονομική Επιτροπή, η οποία είναι μη νομίμο συγκροτηθήσα. Γι' αυτό θα κάνω την ελαφριά διαφοροποιήσει, εγώ δηλώνω την παρουσία μου. Στα θέματα αυτά θα δηλώνω την παρουσία μου. Κύριε Βαπαντόπουλε συμμετέχετε, απέχετε, απέχετε. Κι εγώ επίσης κύριε Πεφάνη, κι εγώ δηλώνω την παρουσία μου. Με συγχωρείτε κύριε Τελίδη, δεν σας άκουσα, παρόν. Κι εγώ επίσης δηλώνω παρόν. Ο κύριος Τελίδης παρόν. Πάμε στον κύριο Ποτόγια, κύριο Ποτόγια. Είναι γεγονός, κύριε Πρόεδρε, επειδή συνάνθρωποι, ότι με την ευκαιρία των κρίσεων και με τα τρία μνημόνια που ψήφισαν όλα τα κόμματα στη Βουλή, ήταν ευκαιρία να τελειώνουν με το δημόσιο στην στενή του και την ευρύα έννοια. Σε αυτή τη λογική λοιπόν και στην απόφαση που λήφθηκε ακόμα από τα πρώτα μνημόνια, ήταν να δημιουργηθεί ένα μικρό ευέλικτο κράτος, να μπορεί να λειτουργήσει απρόσκοπτα στο πώς θα υπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα. Σε αυτή τη λογική λοιπόν έχει αποψελωθεί τόσο το κεντρικό κράτος, τόσο και οι υπηρεσίες των δήμων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταπεξέρθουν στις υποχρεώσεις που έχουν και αναγκάζονται, ακριβώς επειδή δέχονται αυτή την πολιτική, να κόβουν κομμάτια της δράσης των δήμων, των περιφεριών, το κεντρικό κράτος, να δίνουν στην ιδιωτική πρωτοβολία. Αυτό γίνεται με αυτή την αναμόρφωση και η απάντηση στο ζήτημα αυτό της αποψήλωσης των υπαλλήλων από το δήμο, δεν είναι αυτή που ακούγεται και λέγεται, αλλά η σύγκρουση με αυτή την πολιτική για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να μπορούν να ανταπεξέρθουν στις ανάγκες των δήμων και καμία ιδιωτικοποίηση των δραστηριοτήτων των δήμων. Πάνω σε αυτή τη λογική λοιπόν, επιπλέον του προϋπολογισμού που είμαστε έτσι αλλιώς αρνητικοί, ψηφίζουμε όχι. Κύριε Βογιατζή. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Ξανθόπουλε. Κυρίες και κυρίες συνάρελφοι, αναφέρθηκε ο κ. Καλανταρίδης αναλυτικά στους δύο κωδικούς που είναι η ύπαρξη των δύο κωδικών αυτών, όπως ακριβώς αναφέρθηκε και ιδιαίτερα αυτός της ανάθεσης στο εξωτικό συνεργάτη έργου που αφορά την οικονομική υπηρεσία. Είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους εγώ θα ψηφίσω όπως θα ψηφίσω σε λίγο. Και φυσικά ο δεύτερος λόγος είναι το γεγονός ότι και αυτό το θέμα έρχεται από συνεδρίαση της 8-12 της Οικονομικής Ευτροπής, για την οποία σύσταση Οικονομικής Ευτροπής, για να μην επαναλαμβάνομαι, το Συμβούλιο της Εμπικρατίας έκρινε τη σύστασή της και την εχώρησε αρμοδητή τον Απαντοδοκμποντικό Συμβούλιο αντισταγματική. Για αυτούς λοιπόν τους δύο λόγους είμαι αρνητικός. Λοιπόν, κυρία Ιωσιφίδου αποκρύψατε ένα στοιχείο το οποίο μόλις διαβάζω τώρα και επηρέασα τραντικά κάποιους συναδέλφους σας και δεν το λέω ως μομφή, αλλά θα σας διαβάσω την ανακοίνωση που μόλις παρέλαβα από το Υπουργείο Συντερικών, το οποίο λέει «Σε σχέση με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατίας, που θέρετε να κρίνει αντισταγματικές διατάξεις νόμων που αφορούν στο σύστημα διακυβέρνηση του Δήμου και των Περιφεριών, επί του παρόντος λεκτέα την χάνουν τα ακόλουθα». Η σχετική απόφαση δεν έχει νομίμως επιδοθεί στο Υπουργείο Συντερικών και επομένως ισχύει επί του παρόντος η υφιστάμενη νομοθεσία. Επομένως μην έχετε καμία ανησυχία, αυτή τη στιγμή, ότι και να ψηφίσουμε είναι νόμιμο. Και κλείνει ότι η κυβέρνηση συνεργασία, δεν θέλω σχόλιο κυρία Ιωσιφίδου. Οι αποφάσεις ισχύουν από τη δημοσίευσή τους, δύο από δεκάτου. Δεν θέλω σχόλια, η κυβέρνηση συνεργασίας συνεχίζει με τον τρόπο που κλείνει. Δεν έχετε τον πρόβο κυρίες. Εγώ από αυτό το θέμα και μετά αποχωρώ. Καλησπέρα. Η κυβέρνηση συνεργασίας με την τοπική αυτοδιοίκηση θα εργαστεί ώστε οι πολίτες να συνεχίσουν να λαμβάνουν, παρακαλώ ησυχία, οι πολίτες να συνεχίσουν να λαμβάνουν απρόσκοπτα και αποτελεσματικά τις υπηρεσίες της αυτοδιοίκησης. Έτσι κλείνει η ενημέρωση από το Υπουργείο Συστερικών. Συνεχίζουμε στο επόμενο θέμα που είναι το πέμπτο. Όγδο η τροποποίηση και διόρθωση τίτλων έργων εγγεγραμμένων στο τεύχος Δήμου Καβάλας, στο τεχνικό πρόγραμμα Νέα Μεσχολεία και Δήμου Καβάλας έτους 22. Κύριε Ιακοβίδη. Αν υπάρχουν απορίες ευχαρίστως να απαντήσω. Υπάρχουν ερωτήσεις. Η κυρία Σουφίδου έχει αποχωρήσει. Κύριε Βέρο. Δεν θέλω να κάνω ερώτηση, θέλω μια διευκρίνηση, πάυλα ενημέρωση προς τον αρμόδιο αντιδήμαρχου και προς διδίκηση για μια ακόμη φορά. Μια και συμπεριλαμβάνται μέσα στο συγκεκριμένο θέμα που συζητάμε και έργο προσβασιμότας σε αγροτική γη, να θυμίσω για μια ακόμη φορά ότι αγροτικοί δρόμοι δεν υπάρχουν μόνο στη δημοτική ενότητα Φιλίππον, αλλά και στο κομμάτι που είναι προς Καρβάλι Χαλκερό Λεύκη. Έχουμε ξαναπεί πάρα πολλές φορές ότι υπάρχουν αγροτεμάχη, αγροτική γη, χτίματα στην περιοχή εκτός σχεδίου Βασιλάκη στον Άγιο Σύλλα, όπου είναι πάρα πολλοί ιδιοκτήτες και οφείλεται όχι μόνο για την προσβασιμότητα σε αγροτική γη. Δείτε το λίγο ως θέμα και για τους καλοκαιρινούς μήνες για την πειρασφάλεια, τη συντήρηση αυτών των δρόμων που ναι μεν υπάρχουν δασικοί αλλά υπάρχουν και αγροτικοί. Δασικοί έχει ευθύνη το Δασαρχείο και η Διεύθυνση Δασσών, αλλά για τους δρόμους αγροτικούς είναι ευθύνη του Δήμου. Σας παρακαλώ πολύ να εντάξετε και την περιοχή μας στις συντηρήσεις αλλά και στην επέκταση ενδεχομένως αυτών των αγροτικών δρομών. Ωραία. Λοιπόν, ξεκινούμε ψήφιση, κύριε Καλανταρίδη. Ναι. Κύριε Παβοδόπουλα. Ναι. Κύριε Παπά. Κύριε Ευαγγέλι Παπά. Κύριε Παγιατζίδη. Κύριε Βέρο. Κύριε Πρωμούσα. Κύριε Ποτόιας. Συγγνώμη. Κύριε Παγιατζί. Ναι. Κύριε Ξανθόπουλε. Πολύ πειδάζει πριν. Θετικός είμαι. Μια θετική ύψη μπορώ να δώσω σήμερα. Θες να με... Κύριε Παπά. Κύριε Βαζαβέ. Με τη συμβουλή σας, κύριε Ξανθόπουλε. Λοιπόν, κύριε Κουνάκο. Ναι. Κύριε Πρωμούσα. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Λοιπόν, εγκρίνεται ομόφωνα. Έκτο, έγκριση πρωτοκόλου προσωρινής οριστικής παραλαβής στο έργο συντηρής επισκευές στην Κεντρική Πλατεία Καβάλας. Έχουμε κάποια ερώτηση. Εγκρίνεται. Κύριε Ξανθόπουλε. Κύριε Πρόεδρε, εγώ είμαι αρνητικός και αιτιολογώ την αρνητική μου ψήφο. Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι διακήρυξη και ώρα δημοπράτησης έγινα από την Οικονομική Επιτροπή. Εγώ σε ό,τι με αφορά δεν ψηφίζω οτιδήποτε έχετε για της Οικονομικής Επιτροπής στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας. Ωραία, οι υπόλοιποι είμαστε σύμφωνοι. Εγκρίνεται κατά πλειοψηφία. Εβδομό θέμα έκτακτης οικονομικής ενισχύς μέσω βοηθήματος κοινωνικής αλληλεγγύης, οικονομικό της 22, υπαρρυθμών 5. Ερώτηση, ο κύριος Βέρος, ερώτηση. Θα θέλαμε λίγο να ρωτήσουμε, ναι, βλέπουμε στην εισήγηση ότι η δικαιούχη της οικονομικής ενισχύσης αυτής της έκτακτης είναι 91. Θα θέλαμε να ρωτήσουμε γιατί πόσο μιλάμε και αν η συγκεκριμένη δικαιούχη μέσα στο οικονομικό έτος του 2022 τους ξαναδώσαμε αυτή την οικονομική ενίσχυση και συνολικά σε τύπο σου. Κύριε Πρόεδρε ακούγομαι? Θα σας ακούμε, ναι. Λοιπόν είναι μεγάλος ο αριθμός γιατί είχαν μαζευτεί αρκετές επίσης διότι λόγω οικονομικής αδυναμίας τα λεφτά ήρθανε και τα αναμορφώσαμε μετά το Νοέμβριο. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν πάρει άλλα 300 ευρώ μέσα στο 2022. Κανονικά έχουμε πει θα δίνουμε 300 ευρώ μία φορά και 300 αλιμία σύνολο 600 ευρώ σε ετήσια βάση για να μπορέσουμε όμως να ικανοποιήσουμε όλα τα αιτήματα και τα 91. Δεν έφταναν τα χρήματα, αυτή τη φορά δίνουμε 200, κατεξέρεσε κάτω στα επόμενα θέματα δίνουμε μεγαλύτερα ποσά για οι δικές περιπτώσεις. Μια διευκρινήση ακόμη από τον κ. Βέρο, παρακαλώ. Κυρία τη δήμαρχη, μια διευκρινήση. Αν καταλάβαμε καλά είπατε ότι κάποιοι είναι η δεύτερη φορά με το ποσό των 200 ευρώ που τώρα δίνεται. Σωστά, 300 και 200, 500 εκείνοι. Και κάποιοι για πρώτη φορά και δεν μιλάμε ούτε για 300 αλλά για 200 ευρώ. Απλώς θέλουμε να ρωτήσουμε με τι κριτήρια ανάλογα πώς έκανε η υπηρεσία πρόνοιας. Δηλαδή, καταλαβαίνετε ότι προφανώς... Τα κριτήρια ήταν όσοι σας είχατε αναφύγει. Προφανώς, επιτρέψτε μου λίγο με όλον τον σεβασμό, προφανώς εντάξει υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις όπου ενδεχομένως να χρήσουν μεγαλύτερης ανάγκης, αλλά οι περισσότεροι όμως χρήσουν αυτές τις ανάγκες λόγω ότι είναι κάτω από το όριο της στόχιας. Πώς κρίνατε δηλαδή, πώς κάνατε αυτήν την, όχι διαχωρισμό να μην πω διαχωρισμό, την επιλογή για κάποιος 500 και για κάποιος 200. Το 500 αφορά όλος έκτακτες περιπτώσεις που υπάρχουν πολύ σημαντικά ζητήματα και δεν ανάγονται μόνο σε επίπεδα οικονομικά. Δηλαδή χρειάζονται κάποιες ειδικές δαφάνες, κάποιες επεμβάσεις, κάποιες νοσηλίες να έχει κοπεί το ρεύμα. Όσοι ανάγονται σε γενικά οικονομικά εισοδηματικά ζητήματα, όλοι μα όλοι και οι 85-90 μπήκανε στα 200 ευρώ. Ειδικές μόνο περιπτώσεις νοσηλείας διακοπής ρεύματος χειρουργείου… Λέω όλες οι περιπτώσεις πήραν από 200 ευρώ σε αυτή τη συγκυρία, όλους εξαιρετικώς πήραν 500 ευρώ μόνο οι ειδικές περιπτώσεις που πέραν των κριτηρίων των εισοδηματικών. Είχαν και κάτι έκτακτο, ένα χειρουργείο, μια νοσηλεία, μια διακοπή ρεύματος ή κάτι άλλο εντελώς έκτακτο που τους διαφοροποιούσε. Αυτοί μιλάμε για 5-6 περιπτώσεις, έτσι, που τους διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους 90. Κύριε Ξανθόπουλα. Κύριε Αντιδήμαρχε, μονίμως θέτω το θέμα του για ποιον λόγο δεν μας στέλνετε τα συμμένα έγγραφα, τα οποία η οικονομική υπηρεσία θέτει. Όπως είχαμε συμφωνήσει, τα αρχικά και τα ποσά τα οποία αναφέρατε. Και επειδή βέβαια, δεν υπάρχει τίποτα. Άρα λοιπόν, για ποιον λόγο επιλέγετε συνεχώς και διαρκώς να μην ενημερώνετε το σώμα, για τις συγκρήσεις της κομμάτιας, για τις πρωτοβουλίες, για τις πρωτοβουλίες, για τις πρωτοβουλίες, για τις πρωτοβουλίες, για τις πρωτοβουλίες, για τις πρωτοβουλίες, για τις πρωτοβουλίες, για τις πρωτοβουλίες. Στο δημαρχείο, μέσα στον φάκλο δεν υπήρχε τίποτα. Άρα λοιπόν, για ποιον λόγο επιλέγετε συνεχώς και διαρκώς να μην ενημερώνετε το σώμα, για τις συγκρήσεις της οικονομικής υπηρεσίας, και για αυτό το οποίο εσείς φέρνετε σήμερα εδώ, για να το συμφήσουμε, για να το υποστηρίξουμε. Η πάγια τακτική είναι πάντοτε να μην υπάρχουν τα ανουματεφόνια λατωτικά, αλλά να υπάρχουν όλα τα δικαιολογητικά έγραφα, ή ένα σπίνακα σε κάθε περίπτωση, με τα ζητήματα εκείνα που προκαλούν και τον έκτακτο λόγο της χορήγης του επίδικου βοηθήματος. Στην κατάσταση φαντάζουμε, είδατε τις ιδιότητες του κάθε ετούντος που δικαιολογούν την καταβολή του έκτακτου βοηθήματος. Εσείς εννοείτε τα δικαιολογητικά, δηλαδή να υπάρχει… Αντιδύμαρχε δεν υπήρχε η κατάσταση, αυτό σας είπα, η κατάσταση δεν υπήρχε. Ούτε στο φάκελο υπήρχε, σας είπα ότι χθες ακριβώς για αυτόν τον λόγο και για άλλα θέματα της κυλουφορίας και προσβάσιμό της Επιτροπής, ήρθες στο Δημαρχείο, δεν υπήρχε τίποτα εκτός από το ισηγητικό το οποίο στείλατε σε εμάς. Αυτός ο πίνακας που συμφωνήσαμε να στέλνετε, γιατί πραγματικά δεν θέλουμε να ελέγχουμε, εγώ τουλάχιστον να ελέγχω τη δουλειά της υπηρεσίας, αλλά θεωρώ ότι ο πίνακας αυτός, κώδικο ποιημένα, με τα αρχικά και τα ποσέτα που μας υποβάλετε εδώ, θα έπρεπε να υπάρχει. Σας λέω ότι δεν υπήρχε τίποτα. Σωστά, είναι λοιπόν παράλειψη της υπηρεσίας, θα σας αποσταλεί το συντομότερο να το μπορεί και αύριο το πρωί. Μη συγχωρείτε, είναι παράλειψη της υπηρεσίας, τι να πω. Το έχουμε πει άλλη μια φορά, νομίζω ότι αυτά πρέπει να στέλνεται, αυτά είναι συμφωνημένα. Να το αποδώσουν, ενδεχομένως ήταν πολλά τα άτομα και τρέχαμε τελευταία στιγμή, και πάλι αυτό δεν διτυολογεί κάτι. Αύριο το πρωί θα σας έρθουμε σε κάθε περίπτωση. Ο πίνακας ο γνωστός, με τις ιδιότητες εκείνες, τα ποσοστά αναπηρίας, τις ειδικές καταστάσεις, κλπ. Κύριε Παπά, Λεωνίδα, αν κατάλαβα καλά, γι' αυτό το ρωτάω, διόρθωσε με αν έχω καταλάβει λάθος. Αν εγώ, για παράδειγμα, είχα κάνει αίτηση τον Ιανουάριο, λέω του 22, και είχα δικαιωθεί και έχω πάρει ήδη 300 ευρώ, αυτή τη στιγμή ξανάκανε, ας πούμε, τον Σεπτέμβριο και τώρα έρχεστε να μου δώσετε άλλα 200 ευρώ, οπότε σύνολο θα έχω 500. Ενώ αν, ας πούμε, ο Ανέστης έκανε ένα αίτημα μέσα στο έτος, το Σεπτέμβριο να το πω έτσι, θα δώσουμε σ' αυτόν 200 αυτή τη στιγμή, καλά το καταλαβαίνω. Σωστά το καταλαβαίνετε, αλλά ποιες είναι οι περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν κάνει μόνο μια αίτηση, είναι ανθρώπων που είτε δεν το γνώριζαν, είτε οι ανάγκες τους και το πρόβλημα προέκυψε μετά από το Σεπτέμβριο, όπως είπατε. Κάθε χρόνο, πράγματι, υπάρχουν άνθρωποι που ζητάνε μόνο μία φορά. Εμείς δίνουμε δύο φορές το έτος. Αυτός ο άνθρωπος θα ζητήσει δύο φορές την επόμενη χρονιά, προφανώς. Εκτιμούν ότι για να ζητάει το Σεπτέμβριο, η ανάγκη και το πρόβλημα… Κύριε Παπά, δεν ακούγεστε το μικρόφωνο σας. Νομίζω ότι οι διευθυνήσεις ήταν κατανοητές. Όσο δεν έχουμε τον κύριο Παπά, μόλις επανέρθει, πάμε για ψήφιση, να προχωρήσουμε. Ναι, να πάμε την σειρά. Το παθέτης και ψήφιση. Κύριε Γαλανταρίδη. Λοιπόν, Πρόεδρε, δεν θα είμαστε αντίθετοι βεβαίως. Είναι κάτι το οποίο ξέρουμε ακριβώς ποιες είναι οι ανάγκες και γιατί πρέπει να βοηθάμε αυτούς τους ανθρώπους. Άρα θα είμαστε θετικοί, αλλά σύμφωνα και με αυτά που άκουσα τώρα από τον κύριο Παπά, αν θέλουμε να είμαστε και δίκαιοι προς όλους αυτούς τους ανθρώπους και αντικειμένοι. Γιατί εδώ τώρα προκύπτει, παρότι μου εξήγησε ο κύριος Παπάς τι ακριβώς γίνεται, προκύπτει εδώ ένα έλλειμμα, θα έλεγα, ισότητας. Δηλαδή, αν εγώ δεν το ήξερα, ας πούμε, στο πρώτο μισό του έτους και δεν είχα καταθέσει το έτημα και το ενημερώθηκα, το όμαθα τώρα, αυτή τη στιγμή θα μου δώσετε εμένα 200 ευρώ, ενώ άλλος που το ήξερε και έκανε δύο αιτήσεις μες το χρόνο, του έχουμε δώσει ήδη τα 300 και του λέμε πάρε άλλα 200, οπότε θα έχει πάρει 500. Επανήλθε το σήμα μου κύριε Καλανταρίδη, μιλούσα αλλά μάλλον δεν ακουγόμουν, είναι όπως το λέτε, απλά θεωρούμε ότι τεκμέρεται ότι αυτός που έκανε το πρώτο την έτηση το Σεκτέμβριο, το ζήτημά του, η ανάγκη του και το έκτακτο πρόβλημα προέκυψε το 1ο Σεκτέμβριο και ανάλογο με τις οικονομικές δυνατότητες του προϋπολογισμού δίνουμε σε όλους ισόπωσα 200 ευρώ σε όλους τους ετούντες. Θεωρούμε, ξαναλέω, ότι το πρόβλημα προέκυψε τώρα για να κάνει έτηση τώρα, γιατί εμείς αυτό το ζήτημα το έχουμε καταστήσει γνωστό δημοσίως τους πάντες. Ο ίδιος λοιπόν που ζήτησε πρώτη φορά τώρα το Φθινόπωρο φαντάζουμε και θεωρούμε δεδομένο ότι την επόμενη χρονιά θα κάνει δύο τουλάχιστον ετήσεις. Λοιπόν, να ολοκληρώσω λίγο, Πρόεδρε, την αποθήτηση μου, έτσι. Θα διαφωνήσω με τον κ. Παπά, δεν είναι ισόπωσα αντιλαμβάνομαι αυτό το οποίο περιγράφει, αλλά δεν είναι ισόπωσα, γιατί θα ήταν ισόπωσα αν σε αυτόν που έχει πάρει ήδη τα 300 του δίναμε για παράδειγμα 100 και δίναμε στον άλλον 400 έτσι ώστε να έχουν πάρει μέσα στο έτος και 2 400. Και δεν είναι αναγκαίο η ανάγκη του ανθρώπου να έχει προκύψει το τελευταίο τρίμινο ή τετράμινο για παράδειγμα έτσι. Παρ' όλα αυτά εμείς θα είμαστε θετικοί για να μην δημιουργήσουμε πρόβλημα στην ενίσχυση αυτών των ανθρώπων, αλλά θα θέλαμε κ. Παπά από το επόμενο έτος το οποίο ξεκινάει σε ούτε ένα μήνα να λαμβάνονται υπόψη αυτές οι λεπτομέρειες προκειμένου όλοι να είναι ίση απέναντι στο δήμο. Φάντως κ. Καλανταρίδη να έχετε υπόψη ότι αν κάποιος, ξαναλέω, είχε μια διαφορετική μεγαλύτερη και πιο έκτακτη ανάγκη θα τον εντάσαμε στα 5, 6, 10 άτομα που πήραν ή θα πάρουν 500 ευρώ. Και ποιες είναι αυτές οι περιπτώσεις, διακοπή ρέμματος, χειρουργείο... Δεν μιλάμε για τις εξαιρέσεις κ. Παπά, αυτό το καταλαβαίνω. Δεν μιλάω για τις ειδικές περιπτώσεις που περιγράφετε. Κατάλαβα, κατάλαβα. Κύριε Παπαδόπουλα. Αντιδήμαρχα, το ύψος των χρημάτων δεν άκουσα. Μιλάω τόσο σύντομα, αλλά δεν άκουσα το ύψος των χρημάτων που δίνεται στο σύνολο για το 2022. Δεν το άκουσα καλά. Αυτή τη στιγμή καταβάλλεται με αυτό το θέμα που ψηφίζουμε ένα ποσό 20.000 ευρώ. Τώρα το 2022 είχαν ικανοποιηθεί αρκετές αιτήσεις των 300. Εκτιμώ ότι λίγο λιγότερο από 100.000 ευρώ καταβλήθηκαν μες το 2022. Και βέβαια έχουμε ξαναπεί ότι είναι έκτακτα οικονομικά βοηθήματα και στην πράξη κατευθύνονται κυρίως σε ανθρώπους πολύ χαμηλών εισοδημάτων στο Άριο της Φόχης για να καλύψουν κατά κύριο λόγο λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Το πρόβλημα ήταν πιο έντονο αυτή τη χρονιά λόγω της ενεργειακής κρίσης και εκτιμούμε ότι θα είναι εξίσου αυξημένο και έντονο τουλάχιστο το πρώτο εξάμινο του επόμενου έτους. Μπορώ να μιλήσω κύριε Πρόεδρε. Βεβαίως σας ακούμε. Σας ευχαριστώ. Καταρχάς να πω ότι όντως αντιδήμαρχε πάνω από τρία χρόνια προσπαθούμε να σας πείσουμε αλλά δεν έχετε συστην πλήρη ευθύνη και το κατανοούμε γιατί η πολιτική απόφαση είναι του δημάρχου. Γιατί πολιτικές αποφάσεις χαράζουν οι διοικήσεις και αποφασίζουν για τους δημόντες. Αυτό το λέω έτσι για να τα ευκρινήσω αλλά χωρίς να σας απαλλάξω 100% Θέλω να σας πω για ακόμη μια φορά ότι όλες κύριοι αντιδήμαρχοι είναι ειδικές περιπτώσεις. Όλες κύριοι αντιδήμαρχοι. Δεν ξεχωρίζει κανείς από αυτές οι περιπτώσεις. Το δεύτερο που θέλω να σας πω είναι ότι διευκρινίζω πάλι ότι έστω και αυτές οι ειδικές ανάγκες δεν είναι αυτοί οι ανθρώποι επέτες. Δεν θέλω να πω τη λέξη αλλά μην υποτιμούμε αυτούς τους ανθρώπους λέγοντας ότι θα επειδή ο προπολογισμός, επειδή ο ένας, επειδή ο άλλος θα δώσουμε τα 200 ευρώ. Και το τρίτο που θέλω να πω κύριοι αντιδήμαρχοι είναι ότι για ακόμη μια φορά, ενόψει των εκλογών βέβαια η επόμενη χρονιά θα είναι η συμπεριφορά σας διαφορετική, το κατανοώ. Γιατί ο δήμαρχος θα ξαναίνει υποσήφιος έτσι όπως λέγεται, το θέλει και είναι διαφορετική η ψυχολογία τον τελευταίο χρόνο. Όμως για ακόμη μια χρονιά και πρέπει να το τονίσω και να τα ακούσεις κύριε αντιδήμαρχε, που εσύ τουλάχιστον ιδεολογικά πιστεύω ότι δεν εκφράζεις ή μάλλον εκφράζεις ανθρωποκεντρικές πολιτικές γιατί σε υποστηρίζεις. Γιατί δεν είσαι ούτε χθες συνώσεις εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο, ούτε χθες ασχολήθηκες με τα Κίνα και με την πολιτική. Άρα κύριε αντιδήμαρχε φωνάζω και πάλι και λέω αυξήστε τον προϋπολογισμό δεν είναι δυνατόν σχεδόν ένα κατομμύριο να χρηματοδοτούμε τη δημοφέλεια. Σχεδόν 200 χιλιάρικα το ένα νομικό πρόσωπο, σχεδόν 300 χιλιάρικα το άλλο νομικό πρόσωπο. Δηλαδή ναι να ενισχύσουμε, να βοηθήσουμε αλλά μην κάνουμε έκπτωση από μια τόσο ευαίσθητη υπηρεσία που ασχολείται πραγματικά με τους φτωχούς και ανήμπορους ανθρώπους. Αυτό εθελάει κύριε αντιδήμαρχε να σας κάνω πάλι με κατάθεση ψυχής ότι θέλω να παλέψετε έστω και την τελευταία χρονιά. Υπάρχουν ανάγκες περισσότερες από το 2019 που ήσασταν αντιδήμαρχος. Θέλω να τα ακούσετε, θέλω να σας το ξαναπώ και πιστεύω και βελπιστώ κύριε αντιδήμαρχε ότι θα αγωνιστείτε, αν και δεν τα καταφέρατε μέχρι τώρα, θα αγωνιστείτε έστω για την επόμενη χρονιά να αυξήσετε και να τερπλασιάσετε το προϋπολογισμό για τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Σας ευχαριστώ πολύ. Αν μου επιτρέπει κύριε Πρόεδρε, πράγματι είναι στόχος να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό, δεν πρέπει όμως να ξεχνάτε κύριε Παπαδόπλε, πρώτα απ' όλα να σας πω ότι δεν θα αλλάξει η στάση μας και η τακτική μας σε αυτό το ζήτημα, ούτε αν είναι προεκλογική χρονιά, ούτε αν δεν είναι προεκλογική χρονιά. Η στάση μας είναι συνεπής, θα προσπαθήσουμε όμως να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό. Πρέπει όμως πάντοτε να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας, καλώς ή κακώς, ότι είναι ένα έκτακτο οικονομικό βοήθημα, δεν είναι επίδομα. Γιατί αν γίνει δεκτό ή προσπαθήσει να γίνει δεκτό ότι πάει να καθιεριωθεί ένα επίδομα, δεν θα μπορεί να κριθεί νόμιμο. Παλεύουμε για έναν νόμιμο, έκτακτο οικονομικό βοήθημα, αλλά έχουμε και εμείς την αίσθηση και την διάθεση και τη βούληση να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό, όχι γιατί είναι προεκλογική χρονιά, γιατί είναι μεγαλύτερες οι ανάγκες των συμπολιτών μας και σε αριθμό αλλά και σε ποσό λόγω της ενεργειακής χρήσης. Ο κύριος Παπάς. Εσείς, όταν μιλάτε, δεν χάνουμε την ώρα μας. Όχι εσείς προσωπικά. Κύριε Παπά, Βαγγέλη. Ναι, κύριε Πρόεδρε, συμφωνούμε, δεν έχω παντήσει. Στα όσα εξκαιδιάζει η δίκηση. Ωραία. Κύριε Βέρον. Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, εμείς θα πούμε το ναι, αλλά για μια ακόμη φορά όμως, εμένουμε και επιμένουμε ότι αυτές οι έκτακτες επιχορηγήσεις, όπως εδώ και αρκετά χρόνια δίνονται και κυρίως μετά το 2010, θα πρέπει να δίνονται σε δύο δόσεις δύο φορές το χρόνο, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι κάτω του συνολικού ποσού και για τις δύο δόσεις των 600 ευρώ, μάλιστα ού και ο ίδιος ο αντιδήμαρχος αλλά και όλοι μας, γιατί τα αυτονόητα λέμε τώρα, παραδεχόμαστε ότι οι ανάγκες αυτών των ανθρώπων δηλαδή που οικονομικά δυνατούν και είναι κάτω από το όριο της φτώχειας, λόγω της τεράστιας αύξησης της ενέργειας, του ρεύματος, των καυσίμων, των τιμών σε βασικά προϊόντα διατροφής, είναι αδιανόητο τώρα να συζητάμε και να λέμε για 200 ευρώ, επιτρέψτε μου πολύ και επειδή πάρα πολλές φορές σας άκουσα, αγαπητέ κύριε Παπά, ως αντιδήμαρχο των κοινωνικών ζητημάτων του Δήμο αλλά και την ίδια τη διοίκηση, ότι έχετε ως προτερότητα την κοινωνική πολιτική, είναι αδιανόητο τώρα να μιλάμε για 200 ευρώ ή ακόμα και για 500 ευρώ για ορισμένους και δεν θα μπω τώρα σε αυτή τη λογική αν είναι ισόποσα ή όχι δίκιο ή άδικο και τα λοιπά, είναι μια άλλη κουβέντα. Όμως, λυπάμαι πολύ αλλά το επιχείρημα ότι ξέρετε ανάλογα με τον προϋπολογισμό, συγγνώμη, αλλά εδώ θα μπορούσε κάποιος να πει και θα μπορούσα να το πω κι εγώ, OK ο προϋπολογισμός, κοιτάξτε όμως, ξοδεύουμε ποσά πίχη για εξωτερικούς συνεργάτες που μας προέκυψαν από τον ουρανό και την ίδια στιγμή δεν μπορούμε να βρούμε χρήματα από τον προϋπολογισμό για να δώσουμε σ' αυτούς τους ανθρώπους έστω να μπορέσουν να καλύψουν ένα ελάχιστο μέρος των αναγκών για τις οποίες χρειάζονται. Αγαπητέ Αντιδήμαρχε, επειδή ξέρω την ευαισθησία σας και θέλω να πιστεύω ότι αυτή η ευαισθησία υπάρχει σε όλη τη διοίκηση. Δεν μπορεί να έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο ένα τέτοιο θέμα και να μιλάμε για 200 ευρώ. Δεν θα διαφωνήσω, θα συμφωνήσω και η βούλησή μας είναι στο νέο προϋπολογισμό και στη νέα χρονιά τα ποσά που θα δοθούν γιατί είναι και πολύ περισσότεροι δικαιοί και οι ανάγκες να είναι μεγαλύτερα. Θα συμφωνήσω. Κύριε Ποτωριά, του πρόβλημα κατά την άποψη η δική μας, κύριε Πρόεδρε Καπητή Συνάριο, διαφορά στο ότι διαχρονικά εφαρμόζεται μια αντιλαϊκή πολιτική που φτωχοποιεί τις λαϊκές μάδες, περισσότερο ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα με την τεράστια ακρίβεια. Σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική έρχονται οι δήμοι να παίξουν τα αμορτισέρ της κοινωνικής ανησυχίας που υπάρχει και αναλαμβάνουν υποχρεώσεις όπως είναι αυτή, όπως είναι αυτή η κοινωνική αλληλεγγύη της κοινωνικής αλληλεγγύης με υποσάφιση κάπου δεν έχουν, γιατί ακριβώς το κεντρικό κράτος δεν ενισχύει τους δήμους ως οφείλοι. Και στην ίδια στιγμή, ενώ από τη μια πλευρά έχουμε αυτήν την τεράστια φτωχοποίηση του λαού, παράλληλα αυτό που συμβαίνει είναι να αυξάνονται τεράτοδος τα χέρδη αλυσίδων τροφίμων, των ενεργιακών κολοσόν, των εφοπλιστών, οι οποίοι άκουσαν να άκουσαν στον προϋπολογισμό του 23 θα πληρώσουν φορολογία 20 ευρώ για κάθε καράβι τους. Η συζήτηση που γίνεται εδώ πέρα είναι αν γίνεται σωστή μοιρασιά, φυσικά λέμε να υπάρχει σωστή μοιρασιά, να γίνεται με σωστό τρόπο και λοιπά, αλλά τα ελάχιστα αυτά χρήματα και σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα δεν μπορεί να τα διαγραφιστεί ένας δήμο, τι πρέπει να κάνει. Κατά την άποψή μας να κάνει μια σωστή διαχείριση, αλλά όμως αν δεν αντισταθεί σε αυτήν την πολιτική που κάνει τους δημότητες πιο φτωχούς και τους δήμους επίσης πιο φτωχούς, δεν μπορεί να πετύχει. Όσο και δίκαια να μοιράσεις τα χρήματα, απ' τη στιγμή που οι ανάγκες είναι τόσες μεγάλες και τόσα λίγα τα χρήματα, σε καμιά περίπτωση δεν μπορείς να λύσεις το πρόβλημα και το πρόβλημα το παλεύεις φυσικά μαζί με το λαό. Το ψηφίζουμε που σημαίνει ότι ακόμα και αυτά τα ελάχιστα χρήματα, τα ελάχιστα επαναλαμβάνια και πάλι μπορούν να ικανοποιήσουν κάποιες στοιχειώδεις ανάγκες. Κύριε Βαγιατζή, κύριε Ξανθόκλουλα. Κύριες και κύριοι συνάδελφοι, ακούω τον αντιδήμαρχον, λέει ότι επειδή η επόμενη χρονιά το 2023 είναι μια χρονιά που λόγω της ενεργειακής κρίσης θα φέρει η συμπολίτησή μας σε πολύ δύσκολη κατάσταση, θα αξίζει τον προϋπολογισμό και βέβαια προσπαθεί έμεσα να μας πει ότι ξέρετε δεν θα το κάνουμε, που εγώ πιστεύω δεν θα το κάνουν τελικά, δεν το κάνουμε επειδή είναι προυγλογική χρονιά, αλλά επειδή υπάρχει τεράστιο προενεργειακή κρίση. Δηλαδή το 22, το 21 κύριε αντιδήμαρχε δεν υπήρχε πρόβλημα λόγω της πανδημίας και πριν από αυτό δεν υπήρχε πρόβλημα λόγω της οικονομικής κρίσης και πριν από αυτό δεν υπήρχε θέμα με τα μνημόνια και με όλα τα προβλήματα που υπήρχαν στην οικονομία μετά το 2009-2010. Δηλαδή τελικά το 23 θα είναι η χρονιά κλειδί που θα σας αναγκάσει, θα σας οδηγήσει να επιλέξετε ένα αξίστο προϋπολογισμό και όχι το 21-22. Εγώ ειλικρινά δεν μπορώ να σας καταλάβω. Θα προτιμούσα να μην δώσετε καμία απάντηση προσπαθώντας να τη λογίζετε πιο ότι ουσιαστικά κοινωνική πολιτική στο Δήμο Καβάλας δεν υπάρχει. Εγώ θα προτιμούσα να πείτε αυτό και όχι είναι μέσα στα πλαίσια των οικονομικών ασυναδοτήτων υπό θέα και από άλλους συναδέλφους. Το ξέρουμε πλέον όλοι, είναι γνωστό τη σπάση, ότι οι αναθέσεις και τα χρήματα από εδώ και από εκεί, για λογισμικά, για συνεργάτες, για από εδώ και από εκεί και τα λοιπά, είναι τόσα όσα δεν μπορεί, για εκδηλώσεις, είναι τόσα όσα δεν μπορεί κανείς να υπολογίσει. Τι κάνουμε τώρα, θα έλεγα, όχι οικονομία, εδώ διηλίζουμε τον Κόνοπα, να δώσουμε 220 ευρώ, 200 ευρώ σε ανθρώπους οι οποίοι είναι προφανώς σε ένδυα για να προστρέξουν στη βοήθεια του Δήμου. Δεν μπορώ να το καταλάβω, δεν μπορώ να το καταλάβω ειλικρινά. Μπας περίπτωση. Πολλές φορές στο παρελθόν έθεσα το θέμα αυτό και ιδιαίτερα το θέμα του πώς στέλνεται η εισήγηση, πήρα υποσχέσεις, κύριε Δήμαρχε, τις οποίες δεν τηρήσετε δυστυχώς. Εγώ δεν έχω καμιά αγωνία δεύτερης κυριακής και δεν έχω καμία αγωνία για να πει κανείς οτιδήποτε. Εγώ θα ψηφίσω παρών. Και ο λόγος είναι ότι είπα και το γεγονός ότι εννοείται για άλλη μια φορά να μας στείλετε μια εισήγηση λιμελή. Κύριε Κονάκο. Κύριος Κονάκος. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Ζούμε σε μια εποχή πολύ δύσκολη. Η κοινωνική συνοχή και η ελληνική θα πρέπει να είναι προτεραιότητες κάθε ατόμου, όχι μόνο ενός κοινωνικού συνολού, αλλά νομίζω και του καθένας από εμάς. Έχουμε σε επαφή με τους κοινωνικούς δουλειούς που κάνουμε την έρευνα πριν χορηγηθούν αυτά τα επιδόματα και πραγματικά μου λένε ότι η κατάσταση είναι απελπιστική στην κοινωνία. Φαντάζουμε αυτό συμβαίνει και σε άλλες κοινωνίες, δεν είναι μόνο δηλαδή ένα φαινόμενο στον Δήμο Καβάλλας, αλλά νομίζω και σε άλλους δήμους. Η ένδυα η οποία υπάρχει είναι απερίγραπτη. Τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν πολλοί συμπολίτες μας και δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε ένα σύστημα υγείας στο οποίο έχει ιδιωτικοποιηθεί και έχει ουσιαστικά χάσει εκείνον τον κοινωνικό του χαρακτήρα, δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την λειτουργία αυτών των ατόμων. Τα φάρμακα, η ενέργεια, οι ασθένειες, οι παθήσεις, τα εξοπλιστικά μέρη τα οποία παίρνουν, τα βοηθητικά μέρη τα οποία χρειάζονται ορισμένα άτομα από αυτά για να μπορούν να έχουν κινητικότητα, έχουν πάει στα ύψη. Καλώς ο δήμος, εγώ εκκλείσω με, που ο δήμος μας αυτή τη στιγμή μπορεί ακόμα να είναι δίπλα στο δημότη, σ' αυτούς τους δημότες μας. Σίγουρα το ποσό είναι μικρό. Κοινωνική πολιτική ο δήμος κάνει και με άλλα νομικά πρόσωπα. Αλλά αυτή η ομάδα που πρέπει να τύχει εκ ταύτων βοηθημάτων είναι πολύ μεγάλη και δεν επαρκούν. Και γι' αυτό κάνω έκκληση μέσω ημών και στους κυβερνόντες και στους βουλευτές του τόπου μας, ότι το κομμάτι αυτό της κοινωνικής συνοχής και της αλληλεγγύης πρέπει να ενισχυθεί με κάθε τρόπο και όχι να αποξυλώνεται καθημερινά. Γιατί θα βρεθούμε προεκκλήξο όλοι μας δυστυχώς. Να σκετάξουμε τον γείτονά μας και αυτές τις άγιες μέρες που έρχονται να είμαστε ακόμα περισσότερο. Χαίρομαι κύριε Αντιδήμαρχε που κάνετε αυτή την κίνηση σε 91 άτομα. Ελπίζω την άλλη φορά να είναι περισσότερα και αν μπορούμε να συμβάλουμε ακόμα περισσότερο. Δέστε το κύριε Πρωμούσα με τα οικονομικά από την άλλη πλευρά να εσπραχτούν χρήματα τα οποία οφείλουν πολύ οι άλλοι για να δοχθούν σε τέτοιου είδους ομάδες. Ευχαριστώ. Κύριε Πρωμούσα. Παρόν κύριε Πρόεδρε. Είστε στο θέμα θετικός. Κύριε Πρωμούσα παρόν είστε στο θέμα είστε παρόν. Θετικός κύριε Πρόεδρε. Συγνώμη μιλούσα στο τηλέφωνο και ήμουν λίγο αφιερμένος. Θετικός. Καταπληοψηφία. Μπορούμε να κύριε Κουφαντζή σας βλέπω μέσα είστε παρόν. Έχει ανεβάσει ένα σύνδεσμο τι είναι δεν το πατάω εγώ και. Ναι ναι παρόν είμαι παρόν. Ωραία. Λοιπόν κύριε μπορούμε να επαναφέρουμε το πρώτο θέμα όπως ζητάει ο κ. Ιακοβίδης κύριε Ιακοβίδη επαναρχόμαστε στο πρώτο θέμα στο οποίο απέχει ο κ. Βέρος και ο κ. Παπάς. Είμαστε όμως 27 και μπορούμε να το είναι εν δυνάμη. Μπορούμε να το συζητήσουμε. Κύριε Ιακοβίδη σας ακούμε. Λοιπόν ευχαριστώ. Στην οδό Φιλότα έχει προκύψει. Είναι η τρίτη ίσως έκτη. Προσπάθεια να τεθεί το θέμα της εξαγοράς οικοπέδου για την διαάνιξη οδού που θα υλοποιήσει το σχέδιο. Πολις της Καβάλλας. Και έχουμε την ευκαιρία σήμερα. Που υπάρχει ο απαραίτητος αριθμός. Συναδέλφων να το ψηφίσουμε και να προχωρήσει η διαδικασία υλοποίησης του σχεδίου πόλης. Λοιπόν με περισσότερες λεπτομέρειες η κατάληξη μετά από πολλαπλές διαπραγματεύσεις διότι πέρασε από αρκετά κύματα αυτή η προσέγγιση εξαγοράς αυτού του οικοπέδου. Πτάσαμε στις 36.000. Και περιλαμβάνει και τα συμβουλογραφικά έξοδα όπως φαίνεται. Τώρα ο λόγος που θα δώσουμε 36.000 διότι ξεκίνησε η εκτίμηση από 117.000 ευρώ που υποπτεύουμε και το κτίσμα που υπάρχει. Η ιδιοκτήτρια μας προσκόμισε εκτίμηση της τάξης των 58.000. Η εκτίμηση που έκανε η Επιτροπή του Δήμου έφθασε με τιμές του 22 στις 49.594. Η προσέγγιση του Δήμου αν θέλετε έτσι μέσα στα πλαίσια και των οικονομικών δυνατοτήτων που υπάρχουν αυτή την περίοδο έφτασε στο σημείο των 36.000 και έκανε δεκτή την προσφορά και εισηγούμαστε αυτή τη στιγμή με 36.000 να εξαγοραστεί το οικόπεδο της κυρίας Βαξεβάνη με την προοπτική της διάνυξης της οδού και της συλλοποίησης του σχεδίου πόλης. Το οικοπεδό είναι γωνιακό και έτσι θα δώσει την ευκαιρία για τη διάνυξη του δρόμου γιατί τα άλλα χτίσματα, οι άλλες ιδιοκτησίες δεν έχουν χτίσματα σε αυτή την περιοχή και θα έχουμε αυτή την ευκαιρία. Δηλαδή αν δεν εξαγοραστεί αυτό το ακίνητο, η διάνυξη αυτής της οδού δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Δεν έχουμε και την ευκαιρία να προβάλλουμε το σχέδιο της περιοχής για να είναι ορατό. Δεν ξέρω αν υπάρχουν και απορίες σχετικά. Παρακαλώ να τις ακούσω. Λοιπόν, αν υπάρχουν απορίες. Κύριε Καλαταρίδη, ερωτήσεις. Λοιπόν, το ερώτημα που θα κάνει προηγουμένως όταν μπερδεθήκαμε λίγο με τα θέματα. Ποιο ήταν το ερώτημα? Ότι εδώ και δύο χρόνια έχουμε ζητήσει επανειλημμένος, θα έλεγα, όποτε έρχεται παρόμοιο θέμα, να μας ενημερώσει λίγο η τεχνική υπηρεσία, να μας φέρει ένα έγγραφο τέλος πάντων, μια αποτύπωση των συνολικών αιτήσεων που έχουμε ως δήμος από δημότες οι οποίοι βρίσκονται, τους απασχολεί τέλος πάντων ένα παρόμοιο πρόβλημα. Ήθελα λοιπόν να ρωτήσω, μήπως μας το έχετε φέρει σήμερα. Άλλα ρωτήματα και θα απαντήσετε συνολικά. Υπάρχουν άλλα ρωτήματα, κ. Σανθόπουλος. Κύριε Δήμαρχε, κάνατε μια εισήγηση η οποία επικεντρώθηκε στα πιασάρικα θέματα. Όλο το καλό βλέπετε εσείς, όλο καλές προθέσεις βλέπετε. Εγώ εδώ στα Ψιναπτόμενα βλέπω μια απόφαση δικαστηρίου του 2010. Τι λέει? Αναπτέμπει την υπόδοση στη διοίκηση προκειμένου με σχετική τροποποίηση του ρημοτομικού σχεδίου να άρει τη ρημοτομική απαλλοτρίωση που επιβλήθηκε στο ανωτέωρο ακίνητο. Αυτό το δικαστήριο, τα ελληνικά δικαστήρια, το αποφασίσιο του 2010. Δώδεκα χρόνια μετά τι έχει γίνει με αυτή την απόφαση, πρώτη ερώτηση. Δεύτερη, η διέυση δόμησης. Για τους παραπάνω λόγους προτείνουμε τη μη επανυποβολή της αρθής σας ρημοτομικής απαλλοτρίωσης. Τι εννοεί η διέυση δόμησης όταν λέει αυτό που σας διάβασα. Η Επιτροπή Σχεδίου Πόλης. Τι εισηγείται, τι σας εισηγείται. Αυτά είναι επισυναπτώμενα μέσα στο συγκεκριμένο θέμα και είναι από υπηρεσίες οι οποίες, εκτός από την δικαστική απόφαση, είναι από υπηρεσίες του δήμου. Και βέβαια η εκτίμηση της κυρίας Μεκίκη που αναφέρετε είναι ιδιωτική. Τώρα πώς αυτή την ιδιωτική εκτίμηση μας την έχετε στείλει αυτό είναι ένα άλλο θέμα, αλλά δεν είναι το μίζο για μένα. Σας παρακαλώ πολύ να τοποθετηθείτε πάνω στα τρία αυτά ερωτήματα που σας έκανε. Υπάρχει άλλη ερώτηση. Όχι. Ναι, ο κ. Μαυρίδης. Πολύ καλά τα είπατε, αλλά στην εισηγήση δεν γράφεται οτι αυτή η αγορά αφορά την εφαρμογή του Συριού Πόλη. Δεν λέτε τίποτα. Είναι προφορικά. Γραφτά δεν τα βλέπετε. Εάν δεν μας τα βλέπετε το παίρνουμε γιατί η γυναίκα θέλει να το ξεφορτωθεί, γιατί είναι μικρό το οικόπεδο με 56 μέτρα, τι να κλείσει. Θα τα περίμενε εδώ. Τώρα εδώ έχω το ετσι. Γιατί τόσο άνοιγμα. Είπατε κάτι προφανώς τα 117.000 ευρώ αφορούν και το οικόπεδο και τα κτίσματα. Ναι. Εκείνο που ξέρω επειδή έχω ο ίδιος, είχα μια τέτοια υπόθεση, τα κτίσματα είναι περίπου το 1.8 του οικοπέουτσα. Έτσι υπολογίδεις, είτε στον όγκο είτε στα τετραγωνικά. Αλλά μεγάλο το άνοιγμα. Και από την άλλη μορφή, δηλαδή όταν ο πολίτης λέει, ρε παιδιά πάρτε το οικόπεδο, το δώσε μου, του κατεβάζουμε από τα 117.000 ευρώ στις 36.000 ευρώ. Και μας λέτε ότι ξέρετε τα οικονομικά δεδομένα. Καλή μόνο, ποια οικονομικά δεδομένα. Είχα πάρει έναν ακίνητο, το οποίο ρημοτομείται μεν, τίζεται δε. Έτσι δεν είναι. Πτάσαμε σε ένα σημείο τώρα να λέμε, ξέρετε, 36.000 ευρώ, σου κάνουμε και τη χάρη, λήρωση και από αυτά τα έξοδα συμβολιογραφικά και τα λοιπά. Δεν έχει καμία λογική. Τουλάχιστον να τα κάνετε 40.000 ευρώ, ας στην ευχή του Θεού να πάρει 36.000 ευρώ στο χέρι. Τώρα του κάνετε από 117 36.000, κάθε 36 η γυναίκα αυτή θα πάρει 30.000. Που είναι η ευαισθησία αυτή η μεγάλη που ακούει συνέχεια στο δήμο. Έτοιμος. Λοιπόν, καταρχήν με τα στοιχεία του οικοπέδου. Το οικοπέδο είναι 103 τετραγωνικά. Τα ρημοτομούμενα είναι 45, άρα απομένουν 58 τετραγωνικά μέτρα. Λόγω της ρημοτόμησης είναι άρτιο και οικοδομίσιμο αυτό το κομμάτι. Η στόχευση του δήμου λοιπόν, για να απαντήσω και στον κύριο Μαυρίδη, είναι να αποζημιώσουμε την αγορά αυτών των 58 τετραγωνικών. Τα οποία σημείωτε ο δήμος θα θέλε να τα αξιοποιήσει, σε αυτήν την πολύ υπικνοδομημένη και δύσκολη και δύσβατη περιοχή, σαν χώρο είτε σταθνεύσης δυο-τριών οχημάτων, ή ένα παρκάκι τσέπης, αν θυμάστε την ορολογία που σχολιάζαμε παλαιότερα. Λοιπόν, και όμως είναι πολύ της διαδεδομένη συνήθεια αναζητώνται, ναι, όντως. Λοιπόν, εμείς, σαν δήμος προασπιζόμενοι τα συμφέροντα του δήμου, διαπραγματευτήκαμε με την κυρία και εξασφαλίσαμε αυτό το ποσό, το οποίο μας το πρότεινε η ίδια, δεν το ζητήσαμε εμείς. Και πιστεύω ότι αν έχουμε τη δυνατότητα να αποκτήσουμε δύο τέτοια τεμάχια, έναντι του ποσού που λέτε, και να διευκολύνουμε σε δύο σημεία της πόλης αυτήν την νησίδα, την μικρή είτε πρασίνου είτε σταθνεύσης, θεωρώ ότι είναι η καλύτερη επιλογή εν προκειμένου. Τώρα με τον κ. Ξανθόπουλο μου διαφεύγει τι δεν απάντησα. Ωραία από το 10, αυτό δεν απαιτεί ισχολιασμό. Δεν απαιτεί ισχολιασμό, λέει, αοναπέμπει την υπόθεση στη διοίκηση, στο δήμο Καβάλας δηλαδή, για να άρει τη λιμπωτομική απαλλοτρίωση. Αυτό λέει την υπόθεση του Δικαστηριού. Πάρτε το πίσω, να το άρετε, να άρετε. Έτσι, δεν έγινε γιατί δεν έγινε. Ένα ερώτημα είναι αυτό. Δεύτερον, η διεύση δόμησης λέει κάποια πράγματα. Η διεύση δόμησης είναι η υπηρεσία σας, είναι οι φιστάμενοι σας, δεν είναι κάποια πράγματα, τα οποία δεν είναι προς την κατεύθυνση αυτήν που εισήγησε, νομίζω, Τίνη και το τρίτο. Η Επιτροπή Σχεδίου Πόλης τι λέει, τι σας λέει. Στόχος και της υπηρεσίας δόμησης και της οποιασδήποτε άλλης υπηρεσίας που εμπλέκεται στο σχέδιο πόλης, η εφαρμογή του ρημοτομικού έχει αυτόν τον προσανατολισμό και αυτήν την φιλοδοξία, να υλοποιηθεί το σχέδιο πόλης. Με αυτήν την πρόταση υλοποιείται ακριβώς αυτός ο στόχος, να εφαρμοστεί το σχέδιο πόλης. Και δεν αντιλαμβάνουμε πού υπάρχουν επιφυλάξεις, εφόσον εξασφαλίζουμε την υλοποίηση του σχεδίου πόλης και μάλιστα με μια από κοινού δηλωμένη κοινή απόφαση αποζημίωσης. Δεν αντιλαμβάνουμε τις επιφυλάξεις. Συμφωνούν οι δύο πλευρές ο δήμος και ο ιδιώτης σε ένα συγκεκριμένο ποσό. Υλοποιείται το σχέδιο πόλης και παρόλα αυτά διαβλέπω επιφυλάξεις που δεν τις αντιλαμβάνουμε. Λοιπόν, η υπηρεσία δόμησης λέει να μην εφαρμοστεί το σχέδιο πόλης. Οι διαδικασίες από το 2010 μέχρι σήμερα, περάσαν 12 χρόνια, έχουν περάσει από πολλά κύματα και πολλές διαδικασίες. Επί της ουσίας, στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε αυτή τη δυνατότητα και θα παρακαλούσα να συμφωνήσουμε γιατί θεωρώ ότι είναι μία αμυδέα καλή ευκαιρία και το σχέδιο να υλοποιηθεί και την ευκαιρία που έχουμε να δώσουμε αυτά τα χρήματα για να υλοποιηθεί το σχέδιο πόλης. Λοιπόν, κύριε Καλονταρίδη, ονομαστική ψωφορία, ναι, σωστά. Πάμε, ονομαστική ψωφορία. Λοιπόν, προχωρούμε σε ονομαστική ψωφορία κατόπινα επιθυμίας του κ. Ξανθόπουλου κ. Ευακυρτζή. Μετά δεν θα μπορούμε να πούμε τη γνώμη μας. Θα ψηφίσουμε. Θέλετε να πείτε κάτι, τοποθετήσεις, τώρα. Πάμε σε τοποθετήσεις αλλά να είναι σύντομες ή θα πάμε σε ονομαστική ψωφορία. Ναι, εγώ θέλω να πω και δεν ψηφίζω φυσικά ότι η δική μας λογική σχετικά με τις απολοτριώσεις είναι ότι υπάρχουν τεράστιες ανάγκες για απολοτριώσεις στην πόλη. Υπάρχουν τέτοιες δυνατότητες για να γίνουν απολοτριώσεις και στο κέντρο αλλά και σε περιοχές που πνίγονται από το κυκλοφοριακό. Και κατά την άποψή μας, λοιπόν, αυτό θα προϋπόθεται για να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα ένα σχέδιο συνολικών απολοτριώσεων σε όλη την πόλη. Νάλληλα με αυτό το σχέδιο θα έπρεπε να υπάρχει και ένα διεκδικητικό πλαίσιο από την κεντρική εξουσία προκειμένου να πληρώσει αυτές τις απολοτριώσεις. Εδώ λοιπόν αντί να έχουμε μια τέτοια λογική και μια τέτοια πολιτική έχουμε αποσπασματικές παρεμβάσεις απολοτριώσεων που σε καμιά περίπτωση δεν λύνουν το πρόβλημα οι οποίοι όμως δεν βάζουν σαν στόχο τις τεράστιες απολοτριώσεις που χρειάζονται, τις πολλές απολοτριώσεις που χρειάζονται για να ανακουφιστεί η πόλη. Πάνω σε αυτή τη λογική λοιπόν, εμείς είμαστε αρνητικοί. Ονομαστική θα είναι η ψηφοφορία. Κύριε Παπαδόπουλα. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε γιατί μετράω να δούμε και το θέμα γιατί το φέρνει 7 φορές και δεν μπορούμε να πάρουμε μια απόφαση. Επειδή συμφωνούμε με την αγορά και όλη τη διαδικασία που αναφέρατε με το θέμα το οικονομικό κύριε Αντιδήμαρχε. Αλλά δεν θα μπορέσουμε να ψηφίσουμε και θέλω να το ξεκαθαρίσετε. Γιατί ενώ λέτε ότι τα έξοδα θα τα αναλαμβάνει όλα ο ιδιώτης, ο νόμος το ορίζει ρητά. Ότι τα έξοδα που παραιώνουν το δήμο, τα πληρώνει ο δήμος. Ρητά το λέει ο νόμος. Σας παρακαλώ δεν θέλω να το αφήσουμε το θέμα, δεν θέλω να πάμε στο παρόν για την ορθότητα της απόφασης κύριε Αντιδήμαρχε. Θα την ανατρέψουν κάπου σε κάποιο άλλο όργανο και θα ξανάρθουμε πάλι από την αρχή. Θα καθυστερούμε. Σας παρακαλώ διευκριμίζετε για να πούμε και στην παράταξη να μπορέσουμε να είμαστε σωστοί απέναντί σας. Λοιπόν, συμβαίνει το εξής. Τα συμβολογραφικά έξοδα, τα συμβολογραφικά έξοδα, ο νόμος λέει ότι επιβαρύνουν το δήμο, αλλά δεν τα καταθέτει ο δήμος στο συμβολογράφο που συντάσσει το συμβόλαιο. Τα καταθέτει στο σύλλογο. Ο σύλλογος λοιπόν θα πάρει τα χρήματα και επειδή θα τα πάρει ο σύλλογος και όχι ο συγκεκριμένος συμβολογράφος που θα συντάξει την πράξη, προσωπικά πρέπει να δηλώσω και εκθέτω καταστάσεις φοβάμαι, ότι αρνήθηκαν αρκετοί συμβολογράφοι με αποτέλεσμα να μας οδηγήσουν σε αδιέξοδο σε άλλες περιπτώσεις γιατί ήταν πάρα πολύ απασχολημένοι και δεν μπορούσαν να λάβουν την αντίστοιχη υπόθεση. Τώρα, το κάνω όσο χειρότερο θέλετε. Λοιπόν, δεν γίνεται χειρότερο. Πρέπει να τελειώσουν οι διαδικασίες. Πρέπει να τελειώσουν. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη, αν μπήκε καλώς ή κακώς στην εισήγηση, είναι άλλο θέμα. Να το αφαιρέσουμε. Ακούστε. Αλλά στην ουσία, ο φόρτος των συμβολογράφων τα τελευταία χρόνια μας έχει οδηγήσει σε αυτήν την πολύ δύσκολη θέση. Κύριε Αντιδήμαρχε, κοιτάξτε να δείτε. Αυτή τη στιγμή το κάνατε χειρότερο με ποια έννοια. Δηλαδή θα έρθουμε να επιλέξουμε εμείς ότι ο συλλογραφός συγκεκριμένως δεν θα παίρνει τα λεφτά του και θα τα πηγαίνουμε στο Σύλλογο επειδή το επιλέξατε. Θέλω δηλαδή να είναι ξεκάθαρα αυτό. Αφαιρέστε τον όρο από την εισήγηση σας παρακαλώ πολύ. Ποιος πληρώνει και αποφασίστε ότι να κάνετε. Να πούμε ναι στην αγορά και να τελειώσουμε μέχρι εκεί. Ο νόμος το καθορίζει, ρε παιδιά, στο κάτω κάτω. Ό,τι λέει ο νόμος. Θα πούμε κύριε Αντιδήμαρχε να το τροποποιήσουμε και να πούμε η αγορά ναι και ό,τι λέει ο νόμος. Και μετά κάντε ό,τι θέλετε εσείς. Εμείς λέμε ότι λέει ο νόμος. Και η εισήγηση αυτό λέει ότι αυτό λέει ο νόμος. Όντως αυτό λέει ο νόμος. Ο δήμος. Ακούστε, ακούστε. Ψήχαμε. Είναι παράνομη η πληρωμή από το δήμο με διαφορετικό τρόπο του συμβολογράφου. Τέλος. Άρα η δυνατότητα είτε υποθεί είτε όχι είναι αυτή. Συμφωνώ ότι μπορεί να παραληφθεί από την εισήγηση και να μην. Εθελοντική ούτως ή άλλως είναι η πρόθεση του ιδιώτη να επιβαρυθεί τα έξοδα για να τελειώσει επιτέλους η διαδικασία. Λοιπόν, τώρα έχω φίλο και στον κύριο Καλανταρίδη μια απάντηση. Συχνά έχουμε αιτήματα εξαγοράς ή δωρεάς αν θέλετε ακόμη διαφόρων οικοπέδων σε διάφορα σημεία της πόλης. Αυτό δεν μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε ένα οργανωμένο κατάλογο από τον οποίο θα διαλέγουμε με κάποια κριτήρια. Γιατί έχουμε κατά περιόδους άλλα οικόπεδα που είναι πιθανόν να μην είναι άμεση η ανάγκη να συνεργαστούμε με τους ιδιώτες για να τα εξαγοράσουμε και μπαίνει το θέμα ότι η συνολική εικόνα αλλάζει ασταμάτητα όσον αφορά τα θέματα εξαγοράς οικοπέδων και αναγκών του δήμου. Ο προϋπολογισμός για αυτά είναι πολύ μικρός, όπως ξέρετε, και έτσι έχουμε αυτή τη δυσκολία. Δεν έχουμε δηλαδή έναν μεγάλο κατάλογο που αντιλαμβάνουμε ότι θα θεωρούνταν πιο διαφανής η όλη διαδικασία ποιά εξαγοράσουμε και ποιά όχι. Δυστυχώς έχει μια κινητικότητα αυτός ο κατάλογος και δεν μας δίνει την ευκαιρία να έχουμε μια πλήρη εικόνα διαχρονική για το ποιά οικοπέδα μπορούμε να εξαγοράσουμε. Επειδή, κύριε Πρόεδρε, ούτως ή άλλως το θέμα είναι και συμφωνώ με τον Αντιδήμαρχο απευθείας αγορά ακινήτου, λέμε ναι στην αγορά ακινήτου με την υποσημίωση που είπε και ο Αντιδήμαρχος όσο για τα συμβολογραφικά έξοδα, ό,τι λέει ο νόμος. Και τελειώσαμε. Έτσι, να αλλάξει ο όρος αυτός. Και είμαστε θετικοί στην αγορά του ακινητού. Ευχαριστώ. Κύριε Γαλανταρίδη. Λοιπόν, ευχαριστώ, Πρόεδρε. Από τον πρώτο χρόνο της θητείας της παρούσας διοίκησης, όταν άρχισαν να εμφανίζονται, γιατί κάπου τότε άρχισαν να εμφανίζονται πολλές παρόμοιες περιπτώσεις, άρα πάνω από τρία χρόνια θα πω εγώ, θα τολμήσω να το πω, ζητάμε να υπάρχει αυτή εδώ η κατάσταση. Και ακούω τώρα από τον κύριο Αντιδήμαρχο να λέει, που δεν θα το αρνηθώ, ότι ξέρετε λέει αυτό είναι κάτι το οποίο αλλάζει δυναμικά, και βέβαια είναι κάτι το οποίο αλλάζει δυναμικά, αλλά πείτε μου σας παρακαλώ πόσο δύσκολο είναι, αν υπάρξει αυτή η κατάσταση, κάθε φορά που εμφανίζεται κάτι καινούργιο, πολύ απλά να ενημερώνουμε αυτή την κατάσταση και να λέμε ξέρετε, αυτή τη στιγμή έχουμε τρεις περιπτώσεις, μετά από ένα μήνα μπορεί να γίνουν πέντε, μετά να γίνουν δεκαπέντε, πανεύκολα, αν δεν μπορείτε να το κάνετε, να έρθω να το κάνω εγώ. Ωραία, ένα είναι αυτό, δεύτερο είναι το εξής, θα συμφωνήσω με τον κύριο Αντιδήμαρχος αυτό που είπε με τους συμβολιογράφους, είτε το πιστεύετε είτε όχι αυτό είναι το πρόβλημα και επανειλημμένως έχουν υπάρξει προβλήματα σε αγοραπολυσίες με τον Δήμο γιατί πάρα πολύ απλά, για τους λόγους τους οι συμβολιογράφοι αρνούνται. Άρα αν κύριε Αντιδήμαρχε κάνετε αυτό που μόλις ζήτησε ο κύριος Παπαδόπουλος, αύριο επειδή δεν θα μπορεί να πληρώσει ο Δήμος, γιατί σύμφωνα με το νόμο μπορεί να το κάνει, πρέπει να το κάνει, εδώ όμως μπορούμε να αποφασίσουμε κάτι άλλο, το έχουμε κάνει επανειλημμένος. Αύριο λοιπόν αν πάρτε την απόφαση με αυτόν τον τρόπο, αφαιρώντας αυτό το οποίο μόλις ζητήθηκε, πάρα πολύ απλά, δεν θα μπορείτε να κάνετε την αγοραπολυσία και θα ξανάρθετε εδώ για να πάρουμε συμπληρωματική απόφαση και να πούμε «Α, ξέρετε, θα τα πληρώσει ο ιδιώτης». Το λέω γιατί, γιατί έχει συμβεί κατά το παρελθόν στην αδελφή. Δεν έχω ζήσει το έργο, το έχω ξαναδεί δηλαδή. Δεύτερο λοιπόν αυτό. Και κλείνω συναδελφή, γιατί θα πρέπει να πούμε και την άποψή μας εδώ, ότι από τη στιγμή που η διοίκηση δεν δείχνει πραγματικά, επί τρία χρόνια, το παραμικρό ψήγμα συνενόησης πάνω σε αυτό το θέμα, γιατί προφανώς δεν υπάρχει σχετική κουλτούρα. Γιατί θέλετε να περάσετε ένα θέμα για το οποίο θέλετε τις ψήφους της αντιπολίτευσης και δεν κουνάτε το μικρό σας δαχτυλάκι για να υπάρξει συνενόηση εδώ μέσα. Αφού λοιπόν έτσι το θέλετε, για όλους αυτούς τους λόγους, εγώ σας το λέω από τώρα, και θα ρωτήσετε και τους συναδέλφους βέβαια, μιας και έχει ζητηθεί προσωπική ψήφος του καθενός, εμείς θα είμαστε αρνητικοί. Προχωρούμε, ο κύριος Βακυρτζής. Θετικός, κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Βαρουσίναπον, ο κύριος Βογιατζής. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Γουρνελάς. Ό,τι έχει πει ο επικεφαλής παράταξης, κύριε Πρόεδρε. Θετικός. Ο κύριος Γραμμένος. Ναι, πρόεδρε. Ο κύριος Δελικάρης. Θετικός. Η κυρία Δρακονάκη. Όχι, κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Ιακοβίδης. Ναι. Ο κύριος Καλανταρίδης. Όχι. Ο κύριος Κουνάκος. Ναι, κύριε Πρόεδρε, ναι. Ναι, ακούγομαι. Ναι, ναι, σας άκουσα, εντάξει. Ναι, ναι. Ο κύριος Κουφαντζής. Όχι. Ο κύριος Λαζαρίδης. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Μαυρίδης. Ναι. Ο κύριος Μιχαηλίδης. Ναι. Ο κύριος Μουτσάκης. Ο κύριος Μουτσάκης. Ο κύριος Ξανθόπουλος. Όχι. Ο κύριος Θόδωρος Παπαδόπουλος. Ναι, πρόεδρε. Ο κύριος Χρυσόστομος Παπαδόπουλος. Ο κύριος Βαγγέλης Παπάς. Όχι, απέχει ο κύριος Παπάς. Ο κύριος Λεωνίδας Παπάς. Ναι, κύριε πρόεδρε. Ο κύριος Πετρόπουλος. Αρών. Ο πρόεδρος, ναι. Ο κύριος Ποτόιας. Όχι. Ο κύριος Προμούσας. Ναι, κύριε πρόεδρε. Ο κύριος Πουρσαέφ. Ναι, κύριε πρόεδρε. Ο κύριος Σταυρίδης. Ναι, κύριε πρόεδρε. Ο κύριος Στελίδης. Ο κύριος Στελίδης. Ο κύριος Τσουρουκίδης. Και ο κύριος Χρόνης. Ναι, κύριε πρόεδρε, ναι. Όπως συνηθίζετε, κύριε πρόεδρε, σε χρειάζεται να καλέσετε εμένα να ψηθήσω, γιατί να όχι, κύριε πρόεδρε, για αυτήν την απαξίωση, εγώ αποχωρώ, εγώ αποχωρώ, κύριε πρόεδρε, η απαξίωση των προέδρων και των τοπικών συμβουλιών είναι πάρα πολύ μεγάλη και την βλέπουν και την καταλαβαίνουν και την βλέπουν όλοι. Συγνώμη, αποχωρώ. Κυρία Κόγια, τι ψηφίζετε, είστε στα παρόν? Αποχωρώ, κύριε πρόεδρε, δεν με καλέσετε όταν έπρεπε. Μάλιστα. Ωραία. Δεν εγκρίνεται, 19 είναι θετικές ψήφοι, 6 αρνητικές και 1 παρόν. Έπρεπε να πάρει 27 ψήφους, ήθελε αυξημένη πλειοψηφία, επομένως το θέμα δεν εγκρίνεται. Επανερχόμαστε στο 8ο θέμα, επιστροφή αχρεωστήτωσης πραγματικού ποσού, που αφορά κατάληψη κοινόχρησης του χώρου έτους 2020, σε κάποια κυρία, η οποία δεν αναφέρετε. Πρόεδρε, αν θες διάβαση και το 1ο, γιατί είναι επανομιότυπα. Ναι, το 1ο, το ίδιο, σε κάποια άλλη κυρία για το 2020. Αφορά δύο περιπτώσεις επαγγελματιών, οι οποίες καθυστέρησαν να υποβάλλουν έτοιμα στο Δήμο, για επιστροφή χρημάτων για την κατάληψη κοινόχρησης του χώρου. Η ΜΕΜ πρώτη είχε πληρώσει το μισό ποσό και το άλλο του είχε κάνει σε δώση, οπότε ζητάει να τις επιστρέψουμε τα 105 ευρώ που πλήρωσε και να διαγράψουμε το δοσολόγιο των 245 ευρώ. Και η πρώτη και η δεύτερη κυρία πλήρωσε όλο το ποσό και ζητάει και αυτής να το επιστρέψουμε όλο, καθώς το 2020 είχαμε πάρει απόφαση να μην πληρώνουν τέλη κοινοχρήστων. Οπότε θεωρείται δίκαιο το έτοιμά τους και όπως πράξα είδη σε όλους τους υπόλοιπους επαγγελματίες, τα έχουμε επιστρέψει. Ναι. Κύριε Καλανταρίδη. Δική για τα δύο, Πρόεδρε. Δική. Ο κύριος Παπαδόπουλος απέχει, ο κύριος Βέρος απέχει, ο κύριος Παπάς απέχει, ο κύριος Ποτόιας. Κύριε Ποτόια, θετικός. Θετικός. Κύριε Βογιατζή. Θετικός. Κύριε Ξανθόπουλε. Και στο 8 και στο 9, πρόεδρε, αρνητικός, διότι το θέμα έρχεται μετά από συνεδρείας οικονομικής επιτροπής 7-12 του 22, ό,τι έχω πει για την απόσυπη της επικρατίας. Κύριε Κουνάκο. Θετικός, κύριε πρόεδρε. Και κύριε Προμούσα. Θετικός, κύριε πρόεδρε. Εγκρίνεται κατά πλειοψηφία 10 το θέμα. Έγκριση, παρακαλώ ησυχία, έγκριση της απόφασης 13 του 2002, της 23-11 του 2022 συνεδρίασης, της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δημοκαβάλλου, που αφορά το θέμα παραχωρείς σχολικών χώρων. Είμαστε όλοι θετικοί. Ερωτήσεις. Κύριε Καλανταρίδη. Βάζα λίγο τις αποφάσεις που ήρθαν από την Επιτροπή και αυτό το οποίο παρατήρησα είναι το εξής. Στις περισσότερες περιπτώσεις στο 99% δεν γράφει αν θα γίνουν δωρεάν ή με αντίτιμο, ενώ ξαφνικά μόνο σε δύο περιπτώσεις λέει ότι θα είναι δωρεάν. Και το γράφει και με κεφαλαίους χαρακτήρες. Αφορά κάποιες παραχωρίσεις που έχουν να κάνουν, αν το θυμάμαι καλά, με τη δημοφαίλεια. Σ' όλα τα υπόλοιπα δεν λέει τίποτε. Η ερώτηση είναι λοιπόν τι γίνεται με τα υπόλοιπα. Αυτό. Οι σύλλογοι από 2 ευρώ, σύλλογοι γονέων και κηδημόνων του σχολείου δεν τληρώνουν, πολιτιστικοί σύλλογοι από 2 ευρώ την ώρα, 200 ευρώ για τις εξετάσεις ξένων γλωσσών. Όσοι εξαιρούνται από αυτό το τιμολόγιο, γράφουν δωρεάν δίπλα. Μήπως θα έπρεπε για όλες αυτές οι περιπτώσεις, που σωστά το λέτε, γιατί κι εγώ αυτό ξέρω, ότι θα πρέπει να καταβάλουν κάποιο αντίτιμο, μήπως λοιπόν μέσα στην απόφαση θα έπρεπε να το λέει, καλά το είπατε εσείς σε εμάς, στην απόφαση δεν λέει τίποτε όμως, ότι θα καταλαβαίνουν το αντίτιμο, σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο, να το πω τιμοκατάλογο που υπάρχει, γιατί εδώ είναι στο τίποτε, ενώ μόνο δύο είναι δωρεάν. Βρείτε δεδομένος ο τιμοκατάλογος. Εντάξει, σαν διευκρινήση είναι, αλλά επειδή θεωρείτε θα συμπληρωθεί, ναι. Άλλη ερώτηση, κύριε Ρεβέρο. Απλώς μια διευκρινήση. Είναι γνωστό βέβαια ποιες είναι οι υποχρεώσεις αυτών που ζητάνε να τους παραχωρηθούν οι συγκεκριμένοι χώροι. Αν αυτοί που έχουν ξαναζητήσει και για την επόμενη χρονιά, τα προηγούμενα χρόνια έχουνε και είναι τακτοποιημένοι, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις. Και τις οικονομικές, αλλά και με την καθαριότητα και ό,τι άλλο έχει προκύψει. Συζητώντας με τις δύο προέδρους, μου είπαν ότι είναι εντάξει τα μιακώς εντάξει, για να μπορέσουν να ξαναπάρουν τους χώρους και φέτος. Αυτό μου είπαν οι δύο πρόεδροι των σχολικών υποτροπών. Προφορικό σε εμένα, γράφω, σε πρέπει να το πουν. Προφορικό σε εμένα, ναι. Προφορικό σε εμένα, ναι. Γελάτε, κύριε Πρόεδρε, γελάτε. Ξέρετε τι μου θυμίζει. Μου θυμίζει 2014, κύριε Πρόεδρε. Όποτε αυρέθηκα στη Σχολική Επιτροπή, κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες, με την κατάληψη των 255.000 ευρώ, ήταν και κάποιες χιλιάδες ευρώ από τρίτους, μηδέ τις δημοφαίλες εξερουμένες. Μηδέ τις δημοφαίλες εξερουμένες. Είπαν οι πρόεδροι προφορικός. Συγγνώμη, έρχεται το θέμα εδώ για να πάρουμε απόφαση. Και μάλιστα εδώ, εισηγήστε, εισηγήστε, να πάρουμε απόφαση και για διοργανώσεις που γίνανε αναδρομικά. Δηλαδή, έχει κάπου, αν θυμάμαι καλά για, νομίζω, για την αντισφέρηση, 13 σαντακάτου. Έχει γίνει αγώνας και το φαίνεται σήμερα να πάρουμε αναδρομικά για 13 σαντακάτου. Εγώ θα ήθελα, για να είμαι καλυμμένος, γιατί το έζησα. Και εσείς το ζήσετε, κύριε Βουτζάκη. Γιατί είσταν μέλος της προδοβάζειας της Σχολικής Επιτροπής. Εγώ θα ήθελα να υπάρχει από την οικονομική υπηρεσία, από τις Σχολικές Επιτροπές, μια κατάσταση που να λέει ότι αιτήθηκε ο Ξανθόπουλος που είναι ο Σύλλογος Χ. Ο Ξανθόπουλος είναι ο Σύλλογος Χ, λειτουργεί κατά πως πρέπει να λειτουργεί, καταστατικά, ό,τι απαιτείται από το νόμο και είναι ενήμερος. Εγώ αυτό θα ήθελα. Προχωρούμε σε ψήφιση. Κύριε Καλανταρίδη. Ναι, Πρόεδρε. Κύριε Παπαδόπουλε. Κύριε Παπαδόπουλε, είστε εδώ. Ναι, θετικός. Κύριε Παπά. Ναι. Κύριε Βέρο. Επιτρέψτε μου, όχι δεν θα πω τίποτα. Απλώς να σημειουθεί στα πρακτικά ότι εμείς λέμε ναι με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν υποχρεώσεις που δεν έχουν εκπληρωθεί από αυτούς που αιτούνται. Κύριε Ποτόια. Κωδικοποιημένα να δικαιολογήσω το όχι, κύριε Πρόεδρε. Υπάρχουν τεράστιες ανάγκες στην πόλη μας και τεράστιες ελλείψεις από χώρους για άθληση, των νέων κυρίως αλλά και των ηλικιωμένων. Αυτή η τεράστια έλλειψη αναγκάζει να δίνονται, αναγκαζόμαστε να δίνουμε τα γυμναστήρια των σχολικών μονάδων που κατά την άποψη μας δεν θα έπρεπε να γίνεται αυτό. Και κατά δεύτερον, αυτή η αντιμετώπιση με αυτό τον τρόπο της τεράστιας έλλειψης γίνεται με 2 ευρώ όρα χρήσης, κάτι κατά το οποίο κατά την άποψη μας θα έπρεπε στους ερετητεχνικούς συλλόγους να είναι δωρεάν, να μην δίνονται σε επαγγελματίες, σε επαγγελματικές ομάδες και φυσικά να γίνει ένα πλαίσιο διοικητικό για να δημιουργηθούν χώροι άθλησης όσοι χρειάζονται στην πόλη μας. Κύριε Παγιατζή, κύριε Ξανθόπουλα. Επειδή κύριε Πρόεδρε η εισήγηση όπως έρχεται είναι τελείως μα τελείως ελπέστατη, κύριε Βέρο σας διαβεβαιώ ότι υπάρχουν οφειλές, σας διαβεβαιώ ότι υπάρχουν οφειλές και επειδή το σκηνικό αυτό μου θυμίζει έντονα το 2014, για το οποίο αναφέρθηκα πριν από λίγο και ο εισήγητής κύριος Μπουτσάκης το ξέρει, είναι ανάγκη η φιλοτιμία τώρα και φέρνει την εισήγηση όπως τη θέλει, εκλογές έρχονται, είναι γνωστό άλλωστε τι γίνεται κάθε φορά που προσθέχουμε σε εκλογές. Ένα αυτό και δεύτερο το μεγάλο θέμα το οποίο από τη μία λέμε ενεργειακή κρίση, ενεργειακή κρίση, ενεργειακή κρίση, δεν μπορούμε να σκήσουμε οικονομική κοινωνική πολιτική είπε ο κύριος Λονιδές Παππάς, ευελπιστούμε το 23 θα αυξήσουμε το προϋπολογισμό και από την άλλη ερχόμαστε και δίνουμε αφιδώς σε συλλόγους, φορείς οι οποίοι όχι μόνο έχουν εκκρεμώτισες οικονομικές, όχι μόνο προκαλούν ζημίες, όχι μόνο δεν καθαρίζουν τους χώρους των σχολικών μονάδων, όχι μόνο προκαλούν φθορές αλλά αφήνουν και οικονομικές και φορτώνουν αυτό το επιπλέον κόστος στα σχολεία, ποια σχολεία αυτά τα οποία δεν αμαρτυνόμαστε ότι παίρνουν μικρή σάτα. Κύριε Μουτσάκη η εισήγηση σας είναι για μένα με τα λόγω γνώσεως απαράδεκτη και γι' αυτό εγώ την καταψηφίζω. Κύριε Κουνάκο, κύριε Πρόεδρε, ναι, ναι, κύριε Προμούσα, ναι, ναι κύριε Πρόεδρε, ναι κύριε Πρόεδρε. Εγκρίνεται καταπλού ψηφία. Είνεται η ευκαιρία. Ευχαριστώ πολύ. Είμαστε θετικοί εννοείται, αλλά κύριε Μουτσάκη τυχάνω σας, το έχω πει κι άλλη φορά, να είμαι νέο μέος του ΔΕΣ της σχολικούς σχολείου του Τζιγκού. Θα ήρθε αλλά λίγο τη βοήθειά σας ως προς τις ζημιές που γίνονται από εξωσχολικούς με τη βοήθεια της υπηρεσίας σας. Μπας και μαζευτούμε σε κάποιο βαθμό. Θα πείτε ότι ξεκινάτε από αυτό το θέμα. Εμείς ξεκινάμε από σας, ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί οι εξωσχολικοί, ειλικρινά, στο χωριό μας κύριε Μουτσάκη και θέλουν πρώτα σε πρώτη φάση να τους προειδοποιήσετε και ήσαρα να φτάσουμε στους γονείς, στο δεύτερη φάση. Ευχαριστώ πολύ. Ωραία. Θα συνοηθούμε μετά, θα μιλήσουμε. Ενδέκατο θέμα, έγκριση της αριθμός 14.002 απόφασης της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Καβάλλας που αφορά το θέμα μεταβολές σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 23-24 και για τον Δήμο Καβάλλας κατάργηση δεύτερου ειδικού νηπιαγωγίου Καβάλλας. Υπάρχουν ερωτήσεις. Ο κύριος Ξανθόπουλος. Κύριε Βουτσάκη από τα βυσονοπτόμενα έγγραφα της διεύθυνσης, της αρμόδιας διεύθυνσης πρωτοβάθμιας και της δευθοβάθμιας. Βλέπω ότι λέει πως το θέμα αυτό θα έπρεπε να πθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και να ψηφιστεί έως τις 30 Νοεμβρίου και θα έπρεπε να έχει σταλεί στο Υπουργείο Παιδείας έως τις 7 Δεκεμβρίου του 22. Αυτή από την διεύθυνση, από την πρωτοβάθμια και τη δευθοβάθμια. Το έχουν στείλει ήδη. Άρα, λοιπόν, μπορείτε να μου πείτε το θέμα πια είναι η σκοπό μου ήταν να έρθει εδώ. Το έγγραφο της πρωτοβάθμιας τι μέρος μην έχει. Νομίζω ότι ήρθε στην ώρα του. Ήρθε κανονικά στην ώρα του. Τι είπα, πότε μας το στείλει πρωτοβάθμια η εκπαίδευση. Εσείς δεν το βλέπετε εκεί πέρα. Εσείς δεν το βλέπετε εκεί πέρα. Έχουν γίνει όλα μέσα στα χρονικά προβλεπόμενα όρια. Έντε κάτε κάτω είναι το έγγραφο. Έπρεπε να περάσει λοιπόν από την Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, πέρασε και έφτασε τώρα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό είπα. Αυτή τη νομιρμηνιά. Τι λέει τη νομιρμηνιά. Δεν είπα αυτό καταλάβατε. Αυτό καταλάβατε. Δεν τα καταλάβατε καλά. Σας λέω ότι γράφει τη νομιρμηνιά. Κύριε Καλαταρίδη. Κύριε Καλαταρίδη. Κύριε Καλαταρίδη. Κύριε Καλαταρίδη. Κύριε Καλαταρίδη. Σύμφωνα με την εισήγηση, Πρόεδρε. Κύριε Παπαδόπουλε. Κύριε Πρόεδρε, είμαστε έτσι θα λέω σχεδόν υποχρεωμένοι να έχουμε έτσι διαθέσιμε σχολικές δομές που απευθύνονται σε παιδιά με ειδικές ανάγκες. Καθώς γνωρίζουμε όλοι ότι η τάση είναι έτσι αυξανόμενη τα τελευταία χρόνια και ήδη έχουμε έτσι εκατοντάδες παιδιά θάληγα που ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες. Συνεπώς πρέπει να είμαστε διαθέσιμοι και έτοιμοι έτσι να επιστρατεύσουμε τις δομές αυτές από τη στιγμή που τις έχουμε. Έπειτα θα έλεγα κύριε Πρόεδρε και κύριε Συνάδελφ ότι οι τάξεις με παιδιά με ειδικές ανάγκες δεν μπορεί να είναι με μεγάλο αριθμό παιδιών. Το καταλαβαίνουμε όλοι γιατί χρειαζόμαστε ποιότητα στην εκπαιδευτική διαδικασία ειδικά αυτών των παιδιών. Και εμείς θα ψηφίσουμε τελικά θα είμαστε αρνητικοί. Θα πούμε όχι γιατί στην κατάργηση του δεύτερου ειδικού νηπιαγωγείου. Και θα έλεγα ότι στέλνουμε παράλληλα και κύριε Μουντζάκη, το λέω και σε σας, να στέλνουμε και ένα μήνυμα στο Υπουργείο Παιδείας να αντιμετωπίσεις έτσι με εντελώς διαφορετικό τρόπο τον αριθμό των μαθητών στις τάξεις και στα τμήματα των σχολιών ώστε να ξασφαλίσουμε ποιότητα στην εκπαίδευση και να διευκολύνουμε έτσι το πολύ δύσκολο έργο, ειδικά των εκπαιδευτικών που εσείς το γνωρίζετε πολύ καλύτερα από μένα. Σας ευχαριστώ πολύ, είμαστε αρνητικοί. Κύριε Παπά, αυτό ακριβώς τι θα να πω. Δεκαοχτώ χρόνια σε αναστολήνει το σχολείο, δηλαδή τα παιδιά βολεύονται. Κύριε Παπά. Όπως εσείς είχες, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Βέρο. Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, εμείς συμφωνούμε με τη θέση... εμείς συμφωνούμε με τη θέση του μέλους... Παρακαλώ, ησυχία. της κυρίας Κεσόγλου, η οποία, αν δεν κάνω λάθος, εκπροσωπεί και τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Δασκάλων και Νηπεαγουγών, το οποίο χαρακτηριστικά λέει ότι το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη παιδιών, αλλά η έλλειψη στέχασης. Και επίσης αναφέρεται στο ότι και σε αυτό πραγματικά έχει δίκιο, το έχουμε διαπιστώσει και εμείς, ψάχνοντας ότι εάν καταργήσουμε θα είναι πολύ δύσκολο μετά να υπάρξει η νέα ίδρυση, γιατί είναι και δύσκολη και χρονοβόρα. Για αυτόν τον λόγο ως παράταξη είμαστε αρνητικοί. Βέρο, περιμέναμε τόσα χρόνια να δούμε τι θα γίνει, πέρασαν τόσα χρόνια και ο αριθμός των μαθητών δείχνει ότι δεν υπάρχει ελπίδα να λειτουργήσει και δεύτερο. Κύριε Ποτογια, να σας πω κύριε Πρόεδρε με ποιον τρόπο σκεφτόμαστε εμείς. Εδώ υπάρχει και βάσει αυτού του σκεπτικού πώς ψηφίζουμε, πώς τοποθετούμαστε. Εδώ υπάρχει, αγαπητή συνάρεφη κύριε Πρόεδρε, μια διαχρονική συγκεκριμένη πολιτική που αφορά συγκεκριμένα τόσο στην εκπαιδευτική πολιτική, ως την κοινωνική. Αυτή η πολιτική διαχρονική που εφαρμόζεται, που στο σύνολό της είναι αντιλαϊκή, δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Από την υπογεννητικότητα, το δημογραφικό που λέτε, μέχρι την έλλειψη χώρων σχολικών μονάδων κλπ. Δεν λέω ότι ευθύνεστε εσείς για αυτή την πολιτική, αλλά είστε μέρος του παιχνιδιού και σας ζητάει τώρα κεντρική εξουσία από τη στιγμή που εφαρμόζει μια τέτοια πολιτική και δημιουργείται ζήτημα και δημιουργείται πρόβλημα, πώς το αντιμετωπίζει ο δήμος να κόψει το κεφάλι. Στην προκειμένη περίπτωση και για το θέμα αυτό το 11 και για το 12 είναι η ίδια λογική, πονάει το κεφάλι, το κόβουμε, γιατί ακριβώς δεν θέλουμε να δείξουμε αυτή την πολιτική. Πάνω σε αυτή λοιπόν την θέση και σε αυτή τη βάση, τοποθετούμαστε και για το 11 και για το 12 αρνητικά. Όχι. Ωραία. Ο κ. Βοιατζής. Ναι, κ. Πρόεδρε, επειδή θεωρώ ότι το θέμα είναι τυπικό, είμαι αιθετικός κι εγώ. Ο κ. Ξανθόπουλος. Εγώ κ. Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάντητες, δεν μπορώ να καταλάβω, δεν μπορώ να χωνέψω ποτέ ότι έρχεται ένα θέμα με τέτοια καθυστέρηση, για το οποίο μάλιστα ο κ. Βέρος με πληροφορεί ότι η απόφαση από την αρμόδια διεύθυνση της εκπαίδευσης έχει πάει ήδη στο Υπουργείο. Και έχει πάει ήδη στο Υπουργείο γιατί, γιατί εμείς για άλλη μια φορά, καθυστερήσαμε να λειτουργήσουμε, να πάρουμε την απόφαση αυτή που θα έπρεπε να πάρουμε. Και πότε θα έπρεπε να την πάρουμε την απόφαση αυτή? Η εισήγηση λέει έως 30 Νοεμβρίου του 2022. Και ανασταλεί στο Υπουργείο Παιδείας έως 7 Δαδεκάτου του 2022. Άρα, προσωπικά σε ό,τι με αφορά, δεν μπορώ να καταλάβω τι νόημα έχει η δική μου ψήφος, γι' αυτό και στο 11, για το λόγο αυτόν που αιτιολογώ για το 11 και για το 12. Για αυτούς τους λόγους, εγώ ψηφίζω παρόν. Κύριε Κονάκο. Συμφωνώ όπως την εισήγησε, κύριε Πρόεδρε. Λαβάνω όμως υπόψη μου αυτά τα οποία λέει η Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το Παλιό και για τη Νέα Καρβάλη, όπου είναι δεικτικό ότι θα υπάρχει μια συρρήκνοση στα σχολεία από παιδιά. Το θέμα του νομίζω ότι είναι γνωστό στην ελληνική κοινωνία. Με προβληματίζει πολύ αυτή η μείωση των παιδιών και αντίθετα η λειτουργία των σχολικών μονάδων όπως σήμερα είναι διαθρωμένη στο δήμο. Θα πρέπει κύριε Αντιδήμαρχε να είστε και δάσκαλος. Θα πρέπει να κάνουμε ένα καλή κράτη πλέον και για τα σχολεία. Επιβάλλονται στα πλαίσια της εξοικονόμησης πόρων και ενδεχομένως και την καλύτερη λειτουργία των σχολειών. Έτσι όπως είναι διαθρωμένα σήμερα τα σχολεία με λίγους μαθητές φοβάμαι ότι δεν θα παρέχουν εκείνα τα εφόδια τα οποία πρέπει να παρέχουν στους μαθητές και από την άλλη πλευρά να χτυπήσουμε καμπανάκια. Δεν γίνεται να λειτουργούν σχολεία. Βλέπετε τώρα εμείς στη Νέα Καρβάλη με 120-130 άτομα από 12 θέσεων δημοτικό κατεβαίνουμε 7 θέσεων. Καταλαβαίνετε τι προβλήματα υπάρχουν όταν πριν από 10 χρόνια είχαμε 250 παιδιά. Τα μισά τώρα και αυτό φτύνει συνεχώς. Είναι ένα καμπανάκι προς προβληματισμό σε όλους. Φαντάζουμε ότι αυτό που σας είπα δεν μπορεί να γίνεται να γίνει τώρα την επόμενη χρονιά αλλά καλά είναι να μελετηθεί για την επόμενη τριετία τετραετία να δούμε πώς θα μπορέσουμε να έχουμε αυτές τις σχολικές μονάδες που έχουμε σε άλλη μορφή. Θετικός κύριε Πρόεδρε. Εγκρίνεται καταπλαιοψηφία 12 το θέμα παρόμοιο έγκριση της υπαρρίθμα απόφασης 15 του 2002 της 23 σε αντεκάτου Συνεδρίας της Δημοτικής Επιτροπησπεδίας του Δήμου που αφορά το θέμα μεταβολές σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιος εκπαίδευσης για το έτος 23-24 και για το Δήμο Καβάλλας. Πρόεδρε λίγο να πω. Βεβαίως. Εδώ πέρα κιάνοντας το δημοτικό σχολείο της Καρβάλης το οποίο αυτή τη στιγμή είναι χαρακτηρισμένο σαν 12 θέσιο στην ουσία λειτουργεί σαν 8 θέσιο αν δούμε τον πραγματικό αριθμό των μαθητών είναι για 6 θέσιο. Υπάρχει μια αυθύνουσα πορεία δηλαδή στον αριθμό των μαθητών. Ακριβώς το ίδιο γίνεται με το δημοτικό σχολείο του παλιού. Μελετώντας τώρα τα νύπια και τα προνύπια τα οποία έρχονται στο δημοτικό σχολείο βγαίνει αυτή η απόφαση από την πλευρά της κυρίας Γαϊτανίδου και αποφασίζει να πάει σε μια μέση λύση και να το κάνει σε 7 θέσιο. Ενώ κανονικά θα πρέπει να λειτουργήσει από φέτος σαν 6 θέσιο. Σας προβληματίζει αυτό κύριε Αντιδήμαρχε. Μια ερώτηση με το θέμα. Ναι, μισό λεπτό. Με τη σειρά. Ο κ. Βέρος. Απλώς θέλω να ρωτήσω γιατί είστε και πρόεδρος της ΔΕΠΚ κ. Μουμτζάκη αλλά είστε ταυτόχρονα και δάσκαλος. Ξέρετε ποια είναι η θέση του συλλόγου των γονέων αλλά και της εκπαιδευτικής κοινότητας πάνω σε αυτό το ζήτημα. Και για το σχολείο του παλιού αλλά και για το σχολείο της Νέας Καρβάλης. Η θέση των δασκάλων έχουμε έτσι και των καθηγητών. Να μην χαθεί καμία οργανικότητα σε σχολεία. Αυτό ξέρω. Η πράξη όμως, η πράξη λέει κάτι διαφορετικό. Έτσι είναι. Σύλλογου γιγόνου δεν γνωρίζει λένε. Σας είπα την άποψη των εκπαιδευτικών. Όχι. Ναι. Ο κ. Πουρσαέφ. Ευχαριστώ κ. Μουτσάκη. Μας είπατε ότι ήταν 12 θέσεων. Τώρα μας είπατε ότι κανονικά είναι για 6 θέσεων. Άλλοι ζητάνε για 8 θέσεων. Βρήκατε μια μέση λύση για 7 θέσεων. Διευθύντρια, μπορείτε σαν την εμπειρία που έχετε, που λαμβάνω ως δάσκαλος, να μας πείτε τι λέει ο κανονισμός, ο νόμος, πόσα παιδιά πρέπει να έχει κάθε τάξη του δημοτικού. Ευχαριστώ πολύ. Κάθε τάξη του δημοτικού θα πρέπει να έχει μέχρι 25 παιδιά. Αυτό έτσι δεν μπορεί να γίνει μάθημα. Αν κάνετε μια διέρεση εδώ πέρα των αριθμών των μαθητών, θα δείτε ότι θα πρέπει να είναι τριθ... Ναι, δεν το συζητάμε. Είπαμε κάτι πριν με τον κ. Βέρο. Προσπαθούμε να βρούμε την καλύτερη λύση. Όσο ο αριθμός των μαθητών μειώνεται, θα έχουμε αυτά τα προβλήματα. Και γίνεται μια προσπάθεια την πρωτοβάθμια εκπαίδευση να αλλάξουν τα όρια των σχολείων, και αυτό το λέω και στον κ. Κουνάκο, έτσι ώστε οι μαθητές των όμορων σχολείων να μοιραστούν. Να μην έχουμε σε κάποιο σχολείο πολλούς μαθητές και κάποιο άλλο γειτονικό σχολείο να κινδυνεύει να κλείσει. Αυτή είναι η προσπάθεια τώρα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Για να κρατήσουμε τις οργανικές θέσεις, κ. Μουτσάκη. Να κρατήσουμε οργανικές θέσεις, αν το θέλετε έτσι, να κάνουμε όμως και καλύτερες, κ. Μουρτασάκη, να κάνουμε όμως και καλύτερες τις συνθήκες εκπαίδευσης των παιδιών μας. Αφού έχουμε αυτή τη δυνατότητα. Άλλη ερώτηση έχουμε. Όχι, κ. Καλανταρίδη. Λοιπόν, θα το συνδέσω λίγο με το προηγούμενο θέμα και το όσα άκουσα από τις τοποθετήσεις των συναδέλφων, αλλά και από τα ερωτήματα τα οποία θέστηκαν μόλις τώρα. Αυτό το οποίο φταί οι συνάδελφοι, δεν είναι ούτε οι κακά διευθύντρια της πρωτοβάθμιας, ούτε ο κακός διευθύντρης της δευτεροβάθμιας, αν υπήρχε παρόμοια εισήγηση, ούτε εμείς εδώ είμαστε οι κακοί, αλλά θα πρέπει κάποτε να δούμε την πραγματικότητα κατάματα. Αυτός ο οποίος φταί είναι ότι δυστυχώς έχουμε μπει σε μία φθήνουσα πορεία ως χώρα, όσον αφορά τις γενήσεις. Και μάλιστα, θα πρέπει όχι μόνο αυτά τα σχολεία, αλλά και άλλα σχολεία, και σας το λέω γιατί και εγώ εκπαιδευτικός είμαι, ξέρω τι γίνεται στα σχολεία, προ πολλού να έχουν μειωθεί οι θέσεις οι οργανικές οι οποίες υπάρχουν. Θα μου πεις αυτό είναι κάτι το κακό, θα συμφωνήσω μαζί σας, αλλά θα παραβλέπουμε την πραγματικότητα για να μην χαθούν οι οργανικές θέσεις, μα δεν πρέπει να υπάρχουν, δυστυχώς. Και βέβαια δεν θέλουμε κανείς να χάσει τη δουλειά του που δεν θα τη χάσει, έτσι, για να ξέρουμε τι λέμε εδώ. Πιθανότατα όμως, από τη μίωση των οργανικών, να μην χρειαστεί να προσελειχθούν καινούργοι εκπαιδευτικοί. Αυτό είναι το οποίο πρέπει να συμβεί. Νεά αγαπητοί συνάδελφοι, εδώ και 15 χρόνια, ξέρετε πολύ καλά τι συμβαίνει στο κομμάτι των γεννήσεων, έτσι. Παρ' ό,τι κι εγώ εκπαιδευτικός είμαι συνάδελφι, έτσι, δυστυχώς πρέπει να βδούμε κατάματα την πραγματικότητα, έτσι. Αντιλαμβάνομαι ότι η συνάδελφος η οποία έχει τοποθετηθεί εδώ αρνητικά, θέτει τα αιτήματα τα οποία υπάρχουν, αν τα δούμε από τη συνδικαλιστική πλευρά των εκπαιδευτικών, που όντως αυτή είναι η θέση, έτσι. Αυτό έπρεπε να κάνει, το αντιλαμβάνομαι. Αυτός όμως εδώ ο ρόλος μας είναι διαφορετικός, έτσι. Μπράβο Ρελία, μπράβο σου Ρελία, μπράβο, μπράβο. Κατά το παρελθόν έχω κατηγορηθεί επειδή έχω εκφράσει αυτήν την άποψη. Επί της προηγούμενης διοίκησης, γιατί είχα πάλι την ίδια άποψη. Γιατί μ' αρέσει να βλέπω κατάματα την αλήθεια, έτσι. Η αλήθεια της είναι αυτάς. Δυστυχώς αυτό συμβαίνει, αυτή είναι η πραγματικότητα. Κατεμέν δεν είναι δικαιολογία ότι ξέρετε αν καταρρυγηθεί μετά πώς θα το δημιουργήσουμε ή αν μειωθούν οι ριοοργανικές πώς θα τις αυξήσουμε. Αυτό είναι κάτι στο οποίο θα πρέπει να δουλέψουμε και αυτό είναι κάτι στο οποίο θα πρέπει να πιέσουμε την κεντρική διοίκηση. Ότι ξέρετε, αν παραστεί ανάγκη να ανοίξουμε ένα σχολείο, μην κάνετε 5 χρόνια να το ανοίξετε ή να πάρετε την απόφαση, να την παίρνετε άμεσα. Αν χρειαστεί να αυξήσουμε την οργανικότητα, μην μας πάρε τρία χρόνια να την κάνουμε, να μπορούμε να την κάνουμε άμεσα. Αυτά είναι τα πραγματικά προβλήματα, συνάδελφοι. Θετικό είμαι, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Παπαδόπουλα. Εμείς έχουμε μια θα έλεγα διαφορετική προσέγγιση του θέματος. Βέβαια ξέρουμε και γνωρίζουμε όλοι ότι δεν έχει αποφασιστικό χαρακτήρα, αλλά όπως και να έχει ο καθένας εκφράζεται μέσα από την πολιτική του απόψε και θεώ το τι έτσι συναισθάνεται και το πώς το βλέπει. Και λέω το εξής. Ο εξορθολογισμός συμφωνώ. Αλλά ξέρετε κάτι μαζί με ένα εξορθολογισμό, επειδή είναι το πώς θα πρέπει να ζήσουν άνθρωποι. Το πώς θα πρέπει να μπορέσουν να βγαίνουν τα έξοδά τους και να ζουν με αξιοπρέπεια. Ένας εξορθολογισμός δεν παίρνεις και τότε να αντιμετωπίζεις έτσι με μια αλλοπρόσταλη θα λέγα πολιτική. Παράλληλα με τον εξορθολογισμό θα έπρεπε να υπήρχε και η ανάπτυξη, η οποία ανάπτυξη θα δίνει τη δυνατότητα είτε σε αυτόν που θα απολυθεί που μπορεί να μην απολυθεί, αλλά είτε σε αυτόν που έχει τελειώσει και έχει σπουδάσει, έχει επενδύσει η οικογένειά του. Δεν κατάλαβα τι ακριβώς εννοείς Μάικη, δεν το κατάλαβα. Εννοώ και εννοώ Βαγγέλη ότι ο εξορθολογισμός που ζητάω και ακούμε τώρα... Τι εννοείς εξορθολογισμός αυτό δεν καταλαβαίνω. Ναι αυτό που λέμε για τα σχολεία ότι έχουμε τόσα άτομα πρέπει να έχουμε τόσα τμήματα να πρέπει να κλείσουν τόσα σχολεία ή τόσα χτίρια. Το να πάμε να κάνουμε μια έτσι πράξη η οποία θα τη δούμε καθαρά τεχνοκρατικά. Για μας δεν συμφανίζει μόνο μόνο πλευρά. Για μας πιστεύω ότι έπρεπε να δημιουργηθούν και παράλληλα οι προϋποθέσεις της ανάπτυξης ώστε είτε απολυθούν από οργανικές θέσεις είτε όχι. Είτε όμως αυτοί που ήδη έχουν σπουδάσει και δεν θα μπορέσουν τώρα να εγγύνουν να πιάσουν δουλειά. Θα πρέπει να υπάρχει μια μέρημνα από την πολιτεία ώστε αυτά τα δύο πράγματα να τρέχουν παράλληλα. Για να μπορέσει πραγματικά αυτή η χώρα και να σταθεί και να μπορέσουν να μην χαθούν ούτε θέσεις εργασίας και να μπορεί ο κόσμος να βρει δουλειά. Τώρα με αυτές τις λογικές που βάζουμε και καταθέτουμε στον Δημοτικό Συμβούλιο. Λέμε ότι τουλάχιστον το δεκαθέσιο να γίνει σήμερα εφταθέσιο διαφωνούμε με ποια έννοια. Αυτό θα έπρεπε κυρία διδήμαρχε να γίνει σε ένα πλαίσιο με ένα προοδευτικό τουλάχιστον χαρακτήρα. Δηλαδή τι θέλω να πω. Να δεχτούμε μια μείωση αλλά όχι τόσο μεγάλη. Και γιατί το λέω αυτό. Γιατί θα πρέπει κάθε χρόνο να επανεξετάζουμε και όχι να προδικάζουμε ότι στο παλιό ας πούμε δεν θα αναπτυχθεί ποτέ, δεν θα έχουμε άλλα παιδιά, θα μείνουμε στάσιμοι και υποφαθρημένοι. Στην Καρβάλη δεν θα αναπτυχθούμε, δεν θα έρθουν κόσμος, δεν θα έρθουν παιδιά. Άρα θα πρέπει να πάρουμε τώρα τέτοιες απόλυτες και καθαρές αποφάσεις. Νομίζω ότι κύριε Μουμπτζάκη προτείνω, γιατί μπαίνω και λίγο στη λογική σας, γιατί είπατε κάτι σωστό, να κοιτάξουμε να αλλάξουμε τα όρια των σχολικών μονάδων. Εγώ σας προτείνω, γιατί προσπαθώ να βρω λύσεις. Δεν κάνουμε εδώ ο καθένας, δεν αναπτύσσουμε τις δυνάμεις στον γνώσιό μας, αλλά προτείνω γιατί μου αρέσει να ασχολούμαι με τα θέματα, παρόλο που δεν είναι το αντικείμενο μου, ούτε μάθημα σας κάνω προς του, σέβομαι και τον κ. Καλανταρίδη και σας προς Θεού. Για παράδειγμα, στο σχολείο του παλιού, που έχει ένα σύλλογο, το ξέρετε, πολύ δραστήριο, γίνεται σοβαρή δουλειά, εκεί αλλάξουμε λίγο και διευρύνουμε την περιφέρεια στο να μπορέσουμε να γίνουν οι εγγραφές, γιατί ξέρουμε ότι πολλοί κόσμους από την Καβάλα πηγαίνουν και μένει στην Ιρακλίτσα. Άρα, ενημερώσουμε αυτούς τους ανθρώπους και τα παιδιά τους στα καβαλιοτάκια, τα φέρουν στο σχολείο του παλιού, και να μην τα πάνε στην Ιρακλίτσα, Σαλόδημο. Δηλαδή, θέλω να σας πω ότι μήπως υπάρχουν κάποιες λύσεις, διευρύνοντας έτσι την περιφέρεια των εγγραφών ή τα όρια που θέτετε, να μπορέσουμε να ενισχύσουμε σχολικές ομάδες και να μην υπάρχει μια ανισορροπία. Εμείς είμαστε αρνητικοί σε αυτό το απόλυτο από το 12 στο 7. Αν ήταν μια άλλη τοποθέτηση με έτσι μια λιγότερη έκτοση που θέλετε να κάνετε ή μίωση, θα μπορούσαμε ίσως και να συμφωνήσουμε. Τώρα, στο 12 Ναγιούνιου το 17 Ι' είμαστε καθαταντίδητοι. Ευχαριστώ. Κύριε Παπαδόπολε, η αλλαγή των ορίων είναι θέμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, όχι του Δήμου. Και η πρόταση εδώ πέρα είναι θέμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην οποία ασπαζόμαστε έτσι ή όχι. Με συνεργασία με την πρωτοβάθμια κύριε Ιμπζάκη, εγώ δεν είπα θα πάρουμε αποφάση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όπως και να έχει μέσα από τις σχέσεις και τις συνεργασίες μπορούμε να πούμε με ταβαλιωτά και πάνε αλλού. Κύριε Παπα. Κύριε Πρόεδρε, κοιτάξτε να δείτε, είπε κάτι ο Καλανταρίδης. Θεωρώ όμως ότι η προσέγγιση του που ήταν καθαρά με την πλευρά ας πούμε της λογικής και των αρθμών, είναι ένα προϊόν το οποίο δεν ήρθε έτσι ξαφνικά, έρθε σιγά σιγά. Και αν δεν ακούσουμε και πώς ακριβώς έχουν τσουβαλιαστεί, πώς έχει γίνει η εκπαίδευση, πώς έχουν μεγαλώσει ο αρθμός. Και τώρα ενώ μεγαλώσαμε τον αρθμό των διδασκωμένων και κατά αυτόν τον τρόπο φαίνεται ότι έχουμε τώρα την ανάγκη να κάνουμε λιγότερες τάξεις. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι η εκπαίδευση έχει προβλήματα. Αλλά όπως είπε και ο κύριος Μπουτζάκης, αυτό δεν είναι ένα θέμα που θα το λύσει ο Δήμος. Είναι ένα καθαρά πολιτικό θέμα, το οποίο θα πρέπει, τουλάχιστον ο φίλος μου Ηλίας που είναι και εκπαιδευτικός, το παλεύει εδώ πέρα μέσα ότι πρέπει να σηκώσουμε τη φωνή και να δούμε πραγματικά η εκπαίδευση γίνεται κανονικά ή γίνεται με πολύ μεγάλο αρθμό, οπότε φαίνεται ότι οι τάξεις πρέπει να είναι λιγότερες. Αν γινόταν δηλαδή με εκπαιδευτικό τρόπο, με σωστό ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό τρόπο, φαντάζομαι ότι και τα παιδιά που τα λέμε σήμερα λίγα θα μπορούσαν να έχουν τις θέσεις αυτές ακριβώς οι οποίες υπάρχουν και όχι να τις μειώνουμε. Τώρα έτσι όπως έχουν οδηγηθεί τα πράγματα, πάμε με τη λογική και λέμε όπως η εισηγήση. Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία και δεν θα θέλαμε να μπούμε με αυτή τη λογική να διαψεύσουμε ή να δούμε εάν και φόσουν αντιστοιχούν και πώς έχουν υπολογιστεί δηλαδή όσα αφορά με τον αριθμό των μαθητών, το οποίο επικαλείται το έγγραφο της πρωτοβάθμιας διεύθυσης, αλλά και στην λογική ότι έχει μια φθήνουσα πορεία από τα προηγούμενα χρόνια όσα αφορά με το σύνολο των μαθητών. Αυτό ουσιαστικά είναι το επιχείρημα όπου έρχεται σήμερα και λέει η εισηγήση ότι θα πρέπει να υποβιβάσουμε αυτές τις κολικές μονάδες από 12 θέσες σε 7 θέσες. Όμως κοιτάξτε να δείτε. Εμείς εδώ πολιτικά αποφασίζουμε και νομίζω πρέπει να σκεφτούμε κάτι. Επειδή άκουσα τώρα και από κάποιους συναδέλφους να πανηγυρίζουν και να έχουν και το επιχείρημα ότι όλα αυτά γίνονται γιατί κάποιοι εκπαιδευτικοί θα πάρουν περισσότεροι μάλλον εκπαιδευτικοί, θα δικαιούνται οργανική θέση, άρα θα διοριστούν περισσότεροι και τα λοιπά. Όχι εσείς, όχι εσείς, όχι εσείς. Κάποιοι άλλοι πανηγυρίζουν. Λοιπόν, ξέρουν αυτοί που τα λένε αυτό και τα υποννοούν. Όμως κοιτάξτε να δείτε. Για όσους ζουν εδώ και αρκετά χρόνια από κοντά και νομίζω και εσείς κ. Μουμπτζάκη και εσείς κ. Καλανταρίδη αλλά και ο συνάδελφος μου Νίκος Μουρτασάγκας, ως εκπαιδευτική, ζήτε και ξέρετε πολύ καλά ότι δεν φταίει μόνο το θέμα της υπογεννητικότητας, που είναι ένα σημαντικό θέμα. Φταίει και η μετακίνηση, η μετατόπιση, να το πω έτσι, των κατοίκων. Ας σας πω ένα παράδειγμα στο δήμο μας. Πώς έχει αυξηθεί τα τελευταία 10 χρόνια ο αριθμός των μαθητών στην κοινότητα των Μυγδαλώνα. Υπάρχει μια μετατόπιση. Άρα παίζουν κι άλλα ρόλο. Όμως, όπως είπαν και προηγουμένους συνάδελφοι, όπως ο Βαγγέλης ο Παπάς, κάποια στιγμή θα πρέπει να συνεχίσουμε με αυτόν τον συγκεκριμένο αριθμό μαθητών να ανατάξει. Τι λέμε, ότι επιτέλους πρέπει να γίνουμε ένας δήμος, μια χώρα ουσιαστικά και αναγκαστικά και ως δήμοι ευρωπαϊκοί. Ξέρετε τουλάχιστον ότι στην Ευρώπη και πολύ μικρότερος είναι ο αριθμός των μαθητών και υπάρχουν και βοηθεί ανατμήμα. Τι εννοώ βοηθεί αναδασκάλους, ανακαθηγητές, ανανυπιαγωγούς και πείτε μου ότι λέω κάτι το οποίο δεν αντιστοιχεί. Άρα και επειδή ζήσαμε και όχι μόνο την περίοδο αυτή τη δύσκολη, το δύο ετών της παδημίας και σας λέω ότι εγώ προσωπικά ζω εδώ και χρόνια αυτήν την ιστορία, να απουσιάζει για σοβαρούς λόγους υγείας οικογενειακούς οτιδήποτε εκπαιδευτικός όποιας βαθμίδας και να μην μπορεί να αναπληρωθεί. Και να αναγκάζονται αυτό το διάστημα να ενώνονται τμήματα και να υπάρχει ένας εκπαιδευτικός όχι για 25, όχι για 40, για 50 μαθητές. Άρα, για αυτούς που λένε ότι όλα αυτά γίνονται για να διορίζονται εκπαιδευτικοί και τα λοιπά, εντάξει. Λοιπόν, ας είναι λίγο προσεχτικοί για το τι λένε. Αν δεν γνωρίζουν και αν δεν έχουν ζήσει αυτές τις καταστάσεις. Και επειδή δεν θεωρώ ότι αυτό είναι που αξίζουν τα παιδιά μας, δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε καμιά περίπτωση για οποιοδήποτε λόγο την οποιαδήποτε υποβάθμιση της σχολικής μονάδος. Άλλωστε να ρωτήσω, και κοιτάζοντας και τα μάτια τον κύριο δήμαρχο, αλλά και εσάς. Και εσάς, κύριε Αντιδημαρή, με την όποια υποβάθμιση ή μάλλον με την μη υποβάθμιση, με τη διατήρηση, έχει οικονομικές επιπτώσεις στο δημό, μάλλον να το θέσω αλλιώς. Η όποια υποβάθμιση γλιτώνει τίποτα από τα λειτουργικά έξοδα, όχι βέβαια, ενιαίες σχολικές μονάδες υπάρχουν, λειτουργούν, άρα δεν γλιτώνει κάτι οδημοσοικονομικά. Ίσα ίσα, αυτό που λέει και ο συνάδελφος ο Νίκος ο Μρουταξάγκας, θα μας θέλουν και λιγότερα για τα λειτουργικά μας έξοδα ως χρήματα. Άρα, αν το δούμε και από αυτή την άποψη για το τι συμφέρει ο δημο. Άρα, τα δυο κομμάτια που είπα, το ένα το κομμάτι που αυτό είναι το ουσιαστικό, το δεύτερο το οικονομικό είναι όχι για καλύτερη παιδεία, για καλύτερη εκπαίδευση. Άρα και το δεύτερο να βάλουμε λόγω των οικονομικών συνθηκών το τι συμφέρει, άρα ο δήμος δεν σημειώνεται πουθενά. Και αυτούς τους δυο λόγους, τους συγκεκριμένους και τους σοβαρούς, εμείς λέμε αγαπητοί συνάδελφοι και απευθυνόμαστε και στους συναδέλφους, όπου ο ηγουμένος με όλο τον σεβασμό απέναντί τους είπανε ναι όπως η συζήγηση. Όχι, όχι πρέπει να είναι όπως η συζήγηση. Ευχαριστούμε πολύ. Κύριε Ποτόια, να σκεφτούμε λογικά λοιπόν και να αποφασίσουμε. Στην λογική αυτή λοιπόν σκέψη η κυβέρνηση, εν μέσω πανδημίας, στην αρχή της πανδημίας, αύξησε τον αριθμό των παιδιών ανατμήμα. Αυτή η λογική λοιπόν έρχεται εδώ πέρα και λέει αφού λοιπόν έχουμε περίσσια από έθνοιες και λοιπά, επειδή αυξήθηκαν τα τιμώτα, να κόψουμε το κεφάλι και να μειώσουμε τις οργανικές θέσεις. Εγώ όμως σκέφτομαι με έναν άλλο λογικό τρόπο. Πρέπει να μειώσουμε τους μαθητές ανατμήμα. Μπα όχι, τέτοια λογική δεν υπάρχει. Γιατί δεν υπάρχει τέτοια λογική, γιατί θέλουμε μία εκπαίδευση, η οποία να εκπαιδεύει τα παιδιά μας με γνώσεις εφήμερες, με δεξιότητες και όχι με μία πραγματική γνώση, η οποία φυσικά δεν μπορεί να γίνει σε υπεράριθμα ποιήματα των 25 και των 30 ατόμων. Πάνω σε αυτή τη λογική λοιπόν συζητάμε εμείς και πάνω σε αυτή τη λογική διεκδικούμε να μειωθούν οι μαθητές ανατάξει ώστε να γίνεται η εκπαιδευτική διαδικασία με αξιοπρέπεια, τέτοια που σήμερα χρειάζονται και οι νέες τεχνολογίες και η επιστήμη που έχει προχωρήσει να μπορεί να περνάει στις επόμενες γενιές. Κάτι τέτοιο όμως η κεντρική εξουσία δεν του θέλει. Θέλει εργάτες με σκυμμένο το κεφάλι, χωρίς δικαιώματα και γι' αυτό τους δίνει και τέτοια σχολεία. Γι' αυτό λοιπόν το λόγο εμείς είμαστε αρνητικοί σε αυτή την πολιτική των συγχωνεύσεων και της ρίκνωσης της εκπαίρευσης. Εγάπη της ΣΝΑΡΤΕ. Κυρίες και κύριοι συνάδελτοι και κύριε Πρόεδρε, έχουν ακουστεί πράγματι προβληματισμοί οι οποίοι έχουν να κάνουμε το θέμα αυτό και το οποίο δεν τοποθετήθηκαν συνάδελτοι στη λογική ακριβώς της ρίκνωσης, της υποβάθμισης των σχολικών μονάδων. Μπήκε ένας γενικόδος προβληματισμός και νομίζω ότι αυτός ο προβληματισμός είναι το σημαντικό που είχε αυτή την κουβέντα. Σε ό,τι αφορά το θέμα όπως ήρθε, επαναλαμβάνω αυτό το πίγμα στο προηγούμενο θέμα, ότι ήρθε καθυστερημένα και άρα λοιπόν, είτε πούμε να είτε πούμε όχι, η δική μας η απόβαση ελάχιστα θα βαρύνει την άποψη των εκπαιδεύσεων, της πρωτοβάδας και δευτεροβάδας εκπαίδευσης, έχουν φύγει αυτά ούτως ή άλλως και έχουν πάει στο Υπουργείο Παιδείας. Άρα λοιπόν τι απομένει, εγώ αυτό που νομίζω ότι απομένει από όλη αυτή την κουβέντα είναι τι, έγκαιρα από τώρα, από τον επόμενο χρόνο στην αρχή του χρόνου, να μπούμε σε μια διαδικασία όχι να δούμε μόνο τα όρια, τα όρια είναι ένας τρόπος για να ενισχύσουμε κάποια σχολία τα οποία ενδεχομένως κινδυνεύουν. Είναι ένα μέτρο αλλά δεν είναι το ζητούμενο. Τι πρέπει να κάνουμε, πρέπει να μείνουμε σε μια λογική όπου πρέπει να ξανασχεδιάσουμε και στο βαθμό που εμείς έχουμε την αρμοδιότητα να επηρεάσουμε του πώς θα πάει η εκπαίδευση και διεκδικητικά μέσα από την κέδε, μέσα από όργανα συλλογικά που η τοπική αυτοδιοίκηση θα έπρεπε να έχει και πιέζοντας προς διάφορες κατευθύσεις τις διάφορες κυβερνήσεις οι οποίες έρχονται και αποχωρούν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Το θέμα της παιδείας πρέπει να το δούμε σε τελείως διαφορετική βάση. Το ότι είμαστε μια χώρα η οποία γερνάει νομίζω ότι δεν αποτελεί ίδιση, η Ευρώπη γερνάει και αφού γερνάει η Ευρώπη, ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη θα γίνει και εδώ. Όμως υπάρχουν τεράστια θέματα στην εκπαίδευση. Απόδειξη αυτού του γεγονότος είναι ότι αυτό που λέγεται παραπαιδεία ανθί είναι ψηλά. Δεξιοι, αριστεροί, κέντροοι, σοσιαλιστές προοδευτικοί η παραπαιδεία ανθί και βγάζει και άλλο. Άρα λοιπόν κάτι άλλο συμβαίνει το οποίο μας διαφεύγει. Και σε ό,τι αφορά το θέμα το συγκεκριμένο, αυτό που εμένα τουλάχιστος αντιμοτικό σύμβουλο θα έλεγα με ενοχλεί. Με ενοχλεί ακριβώς αυτό ότι το θέμα έρχεται καθυστερημένα. Έρχεται αργά. Τα θέματα αυτά πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε έγκαιρα, να προκαλούμε και να προλαμβάνουμε τις εξελίξεις, πριν αυτές τις εξελίξεις λάβουν τη μορφή την τελική. Διότι αυτή τη στιγμή εμείς συζητάμε και καλούμαστε να αποφασίσουμε, να εγκρίνουμε μια εισήγη που μας ήρθε, αλλά νομίζω ότι απλά θα είναι για τυπικούς δόγους για να υπάρχει στα πρακτικά, τα οποία ούτως ή άλλως δεν τηρούνται με τον δρόμο που θα έπρεπε στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλλας. Παρ' όν και σε αυτό το θέμα. Ο κ. Κωνάκος. Κύριε Πρόεδρε, να συγχαρώ τον Ηλία για τη θέση του αυτή, την ξεκάθαρη, και πρέπει να το βδούμε το θέμα κάτω από το πρίσμα που έβαλε ο κ. Χαλτοδίτης. Και το λέω με γνώση, κύριε Πρόεδρε, για φανταστείτε, εμείς δεν έχουμε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια στην Καβάλλα, στο Δήμο μας. Θα φυτρώσουν όμως, γιατί ο σπόρος έχει πέσει και έχει πέσει από αυτή την κυβέρνηση, αυτό που γίνεται στην υγεία θα γίνει και στην εκπαίδευση. Ο προβληματισμός όμως πρέπει να υπάρχει. Τι κάνουμε εμείς, τι είδους εκπαίδευση θέλουμε, θα μας προβληματίσει ή θα πέσουμε με τα νούμερα των μαθητών στην τάξη. Αυτό είναι μόνο το κυρίαρχο. Δεν πρέπει να δούμε ποιοι κάνουμε αθήματα στα παιδιά μας. Τι προσώδα έχουν αυτοί. Τι αξιολόγηση, από ποια αξιολόγηση περνάνε. Τελικά το κόστος, ποιος το πληρώνει, δεν το πληρώνουμε όλοι μας. Δηλαδή λέει ο κ. Μπουρτασάκας, ναι άμα πούμε να μειωθούν οι σχολικές μονάδες, θα έρθουν και λιγότερα λειτουργικά έξοδα στο Δήμο μας. Αλλά τι κάνουμε δηλαδή. Έμεσα, άμεσα εμείς δεν φορολογούμε. Τι πάμε να κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Εκεί θέλουμε να πάμε. Δηλαδή αυτή η πελατιακή μας σχέση δεν πρέπει κάποτε να σταματήσει. Δεν πρέπει να δούμε τα πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης, της παιδείας στη χώρα μας. Πρέπει να έχουμε δημόσια παιδεία. Και πως αυτήν θα τη στηρίξουμε. Όταν η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη έχουνε γεμίσει με ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Γιατί εκεί φυσικά είναι τα λόμπι. Εδώ δεν υπάρχουνε λόμπι και δεν μπορεί κάποιος γονέας να πληρώνει 7 και 8 χιλιάδες που απαιτείται για μια αιτήσια σύνδρομη να φοιτήσει το παιδί τους σε ένα ιδιωτικό εκπαιδευτήριο. Αλλά όπως βλέπετε ξεφυτρώνουν μέσα στην PolicDap τα οποία θα λειτουργούν με voucher. Αυτά μας προβληματίζουνε ή όχι. Θετικός είμαι κύριε Πρόεδρε σύμφωνα με την εισήγηση αλλά βάζω αυτό τον σχολιασμό και κάνω ένα βήμα παραπέρα για προβληματισμό. Πρέπει όλοι να προβληματιστούν. Τι θα πει εξωρθολογισμός. Δεν καταλαβαίνω κύριε Παπαδόπουλε αυτό που θέλετε να πείτε. Πέστε το απλά να το καταλάβουμε και εμείς. Αυτά κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστούμε κύριε Κουνάκο, κύριε Προμούσα. Εθικός κύριε Πρόεδρε. Εγκρίνεται κατά πλειοψηφία 10 το 3. Κατά πλειοψηφία 10 το 3. Εμείς δεν ακούμε πάντως. Πρόεδρε δεν ακούμε. Θα μας στείλει Βαγγέλη καταγραφικά από το δουσού. Δώστε μας δύο λεπτά παρακαλώ. Να ακούσουμε κύριε Πρόεδρε και εμείς. Βλέπω τον κύριο Μπορτουσάκια που μιλάει αλλά δεν ακούμε. Μπορτουσάκια. Μπορτουσάκια. Μπορτουσάκια. Μπορτουσάκια. Λοιπόν προχωρούμε μετά την ολιγόλεπτη διακοπή εδώ. Στο δέκατο τρίτο έγκληση της αριθμός 17 του 22 απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Καβάλλας που αφορά τη δέλτα κατανομία τους 22. Παντάζομαι είμαστε όλοι σύμφωνοι. Ομόφωνα. Δέκατο τέταρτο έκθεση πεπραγμένων Επιτροπής Ποιότητα Ζωής δύο χιλιάδες 21. Ομόφωνα. Ο κύριος Βέρος, ο κύριος Παπαδόπουλος, οι παρατάξεις του κύριου Παπάς απέχουν. Κι ο κύριος Σανθόπουλος απέχει. Κι εγώ δεν απέχω καταψηφίζω γιατί είναι ένα θέμα το οποίο έρχεται στον απόειχο της αποφάσισης του Βουλίου της Επιτρατίας. Να εγκρίνω πεπραγμένα μιας Επιτροπής που λειτουργούσαν τη σταγματικά. Πότε. Καταπλέω ψηφία. Εγώ δεν είπα και εγώ αυτό που θέλω να σημειώσω κύριε Πρόεδρε είναι το γεγονός ότι ενώ έχουμε μία έκθεση που κατά την άποψή μου θα έπρεπε σε αυτή την έκθεση να γίνεται μία αναφορά στα πεπραγμένα αν πέτυχε ή δεν πέτυχε το έργο της η Επιτροπή Ποιότητα Ζωής, έχουμε μία αντιγραφή επικόλληση των αποφάσεων. Θεωρούμε ότι αυτό γίνεται γιατί ακριβώς η Επιτροπή Ποιότητα Ζωής δεν πέτυχε τον ρόλο της να βελτιώσει δηλαδή την ποιότητα ζωής των συνδημοτών μας γι' αυτό δεν κάνει μία έκθεση όπου να αναφέρεται στο πώς αντιμετώπισε τα διάφορα προβλήματα. Και μια κακία στο τέλος να πω ότι αυτές οι μεγάλες διαφορές συμπολίτησης αντιπολίτηψης που βιώνουμε εδώ με τις τεράστιες πολύωρες συνεδριάσεις για τις κόντρες στη ραδιόφωνα δεν προκύπτει από τα αποτελέσματα αυτής της αντιγραφής των αποφάσεων όπου παρ' όλοι οι μεγάλες διαφορές που έχετε το 70% των αποφάσεων είναι ουμόφωνες. Αυτή είναι η έννοια της Δημοκρατίας, κύριε Ποτόγια. Λοιπόν, εγκρίντε καταπλείο ψηφία. 10 το 5 το εισήγηση παραχώρηση. Το κερασάκι στην τόρτα ήταν αυτό. Ναι. Στο Γυμναστικό Σύλλογο Δράμα 1186 Ακαδημία των Αθλημάτων για διεξαγωγή προπονήσεων αθλητικής περιόδου 22 έως 7 του 23. Ομόφωνα ερώτηση, ναι. Υποθέτω, απλώς το ρωτάω για να είμαι σίγουρος, γιατί δεν αναφέρεται στην εισήγηση, το οικονομικό κομμάτι. Αν θυμάμαι καλά, χρεώνουμε κάτι και πληρώνουν οι σύλλογοι, γιατί νομίζω ότι είχαμε πάρει παρόμοια απόφαση και πέρυσι. Εδώ όμως δεν αναφέρεται τίποτε απολύτως. Θα έπρεπε λοιπόν να περιέχεται και αυτό. Ναι, εδώ όμως δεν λέει ότι θα πληρώσουν, τους το παραχωρούμε χωρίς να λέμε τίποτε. Αυτό λέω. Έχει αναφερθεί σε προηγούμενη απόφαση για τα τέλη κολυμπητήριου, κύριε Καλανταρίδη, και έχει προβλευθεί τέλος και για το σωματίο αυτό της δάσης. Κύριε Αντιδήμαρχε, υπάρχει απόφαση τιμοκατάλογος, έτσι? Ναι. Γιατί, λοιπόν, όταν ερχόμαστε να κάνουμε την παραχώρηση, είναι ακριβώς το ίδιο με τις σχολικές αίθουσες. Θα έπρεπε να πούμε ότι θα γίνει πληρωμή σύμφωνα με ό,τι προβλέπεται και εδώ δεν λέει τίποτε απολύτως. Τώρα κατάλαβα το πράγμα σας. Ναι, ναι. OK. Είμαστε συμφωνείοι όλοι ομόφωνα. Λοιπόν, ολοκληρώθηκαν τα θέματα της ημερήσιας. Έχουμε τον δήμαρχο εδώ. Λοιπόν, κύριε συνάδελφο, είμαι συγχωρείται για την κατηστέρηση, αλλά ήμουνα στην Αθήνα. Επειδή ακούγεται τώρα, θα μου επιτρέψετε να σας πω δύο-τρία πράγματα πριν πείτε εσείς όποιος θέλει να μου θέσει κάποιο θέμα. Καταρχήν για το θέμα της Οικονομικής Επιτροπής και της Ποιότητας Ζωής, για να τελειώνει το θέμα διότι προφανώς για αρκετό καιρό δεν θα ψηφίζεται. Και ο κ. Πέτσας και ο κ. Μπορίδης μας είπανε ότι εξακολουθεί και συνεχίζει όπως ό,τι ήσχεε μέχρι τώρα. Όταν θα πάει η απόφαση στο Υπουργείο Εσωτερικών, θα βγάλουνε αυτά που είναι να βγάλουνε και τότε θα όλοι οι δήμοι θα κινηθούνε όπως πρέπει να κινηθούνε. Κανείς δεν είναι το γαλατικό χωριό. Συνεπώς, είτε σε κάποιους τους αρέσει είτε δεν τους αρέσει, οι αποφάσεις για αυτό το διάστημα θα εξακολουθούν να παίρνονται όπως περνότανε μέχρι τώρα. Λοιπόν, αυτό είναι αυτό που έγινε τώρα από εκεί και πέρα. Δεν είναι απέναντι σε εσάς ή σε κάθε αυτή την ενημέρωση. Δεν οφείλουν όμως, κύριε Δήμαρχε, ως Υπουργείο, ως αρμόδιο Υπουργείο, να στείλουν ένα έγγραφο με την υπογραφή τους για όλα αυτά. Εγώ δεν αφήσω ότι υποθήκαν σε εσάς. Προσέξτε τι λέω. Καταλαβαίνετε γιατί το λέω. Το λέω για να προστατευθούμε όλοι μας, έτσι. Και όταν λέω να προστατευθούμε, όχι σε προσωπικό επίπεδο μόνο, κυρίως για να προστατεύσουμε τις αποφάσεις μας που αυτό θα έχει επιπτώσει σε όλο το δήμο και στους δημότες. Αυτό ήθελα να πω. Δεν νιώθουν την ανάγκη, αυτό που λένε, να στείλουν ένα έγγραφο με την υπογραφή τους για όλα αυτά. Κύριε Βέρο, θα μου επιτρέψω να απαντήσω εγώ, κύριε Δήμαρχε, γιατί πριν έρθετε λίγο παρέλαβα μία ανακοίνωση του Υπουργείου Ψωτερικών, την οποία σας διάβασα, αγαπητοί συνάδελφοι. Βεβαίως. Βεβαίως, υπάρχει ανακοίνωση, κύριε Βέρο. Κύριε Βέρο, σας διάβασα μία ανακοίνωση πριν από λίγο. Όχι, πρωτοκολλημένο δεν είναι. Με την ίδια έννοια εσείς είναι πρωτοκολλημένα αυτά που λέτε τώρα, τι λέτε. Σας εξήγησα τι λέει το Υπουργείο Ψωτερικών. Περιμένει... Ελληνικά μιλάμε, σας παρακαλώ. Με ειρωνεύεστε, κύριε Βέρο. Το Υπουργείο λέει πριν λίγες ώρες ότι δεν παρέλαβε την απόφαση. Θα παραλάβει την απόφαση και κατόπιν θα απαντήσει. Άρα, εφόσον δεν έχει παραλάβει καμία απόφαση, ισχύει ο νόμος. Το εξαντλίσαμε το θέμα. Ας μην επανερχόμαστε. Τρις Δεκεμβρίου το είπε αυτό, αλλά πάσ' πριν τώρα. Επίσης, για δύο θέματα ακόμη τα οποία θα έχουν ευτυχία η κατάληξη για το Δήμο. Το ένα είναι η λιματολάσπη, ένα έργο δέκα εκατομμυρίων, το οποίο υπογράφεται από το Συκλακάκι και από το Υπουργείο Οικονομικών. Είναι από το Ταμείο Ανάκαμψες, οπότε ένα πολύ μεγάλο θέμα, που ταλανίζει το Δήμο εδώ και πάρα πολλά χρόνια, πλέον λύνεται. Το ίδιο και ο βιολογικός του δάτο. Ένα έργο το οποίο είναι προβληματικό, είτε αρέσει σε κάποιους είτε δεν αρέσει, είτε ήταν και είναι ένα προβληματικό έργο με τα χρήματα τα οποία θα είναι. Είναι ένα έργο γύρω στα έξι εκατομμύρια. Στην πραγματικότητα, ξαναστείνεται ο βιολογικός του δάτο με ενεργειακές παρενβάσεις. Αυτά και ακόμη για ένα θέμα που δεν θα ήθελα όμως να το πω αυτή τη στιγμή, το οποίο είναι καλό για τον Δήμο, αλλά επειδή όμως έχει ξεσπάσει αυτό με το νερό, δεν θα ήθελα να αναφέρω αυτή τη στιγμή τις επαφές μου επάνω σε αυτό το θέμα. Πολύ σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα και γι' αυτό. Λοιπόν, ακούω τους και συναδέλφους τώρα. Παρακαλώ, ερωτήσεις προς τον κύριο Δήμαχο. Εκτός ημερισίας, ναι. Ναι, βεβαίως. Κύριε Καλανταρίδη. Ευχαριστώ, Πρόεδρε. Λοιπόν, καταρχήν δεν είναι ερώτημα, είναι απλώς μια υπενθύμηση προς τη διοίκηση, ότι στις 2 του μηνός στάλθηκαν κάποιες επιστολές. Η μία είναι από την Δημοτική Παράταξη, την οποία εκπροσωπώ αυτή τη στιγμή και είχε σχέση με κάποια ενημέρωσή μας, αφού παραθέτουμε κάποια στοιχεία, να μας ενημερώσετε σχετικά με την όλη διαδικασία για την αντικατάσταση του ηλετροφωτισμού και επίσης έστειλα και δύο προσωπικές επιστολές. Το γνωρίζω ότι δεν έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα που μπορείτε να απαντήσετε, αλλά ενώ άλλες φορές, η αλήθεια είναι ότι έπαιρνα σχεδόν αμέσως απάντησα αυτά που ρωτούσα, τώρα δεν έχω λάβει κάτι. Απλώς λοιπόν σας το υπενθυμίζω, μήπως τυχόν έχει παραπέσει κάπου, περιμένουμε τις σχετικές απαντήσεις και μάλιστα τα ερωτήματα που έχουμε θέσει για τον ηλετροφωτισμό θα τολμήσω επειδή δεν το γνωρίζουν οι συνάδελφοι, να το στείλω και στους υπόλοιπους συναδέλφους για να έχουν γνώσει τι είναι ακριβώς αυτό το οποίο μας προβληματίζει και ρωτάμε. Αυτό έτσι σαν υπενθύμηση. Να περάσω λίγο στα ερωτήματά μου όμως τώρα. Το πρώτο ερώτημα έχει να κάνει με κάτι το οποίο εμένα προσωπικά συνάδελφοι θα πω ότι με στονοχώρησε. Νιώθω πραγματικά ότι κάποιοι μας υποτιμάνε εδώ, θα τολμήσω να το πω. Και θα σας πω ακριβώς τι εννοώ. Διαβάζω εδώ λοιπόν μια δήλωση του κυριού Προμούσα, η οποία έχει να κάνει ακριβώς με όλο αυτό το οποίο έγινε με το παγοδρόμιο. Έτυχε να διαβάσω το άρθρο κατά λάθος εκεί που ήμουν στο διαδίκτυο. Από τη στιγμή που με ενόχλησε θα το θέσω εδώ και περιμένω να δω τι έχει να πει ο κύριος Προμούσας. Ή τέλος πάντων η διοίκηση γενικότερα αν το θέλετε. Λέει λοιπόν ο κύριος Προμούσας, μπορώ να σας πω και σε ποιο μέσο είναι αν κάποιος το ανθυσβητεί. Λέει λοιπόν, από την αρχή ήταν γνωστό ότι όλα τα έξοδα για το παγοδρόμιο θα τα πληρώσει ο επαγγελματίας. Διαβάζοντάς το λοιπόν αυτό εγώ συνάδελφη, νιώθω ότι εδώ κάποιος θεωρεί ότι δεν καταλαβαίνουμε ελληνικά. Και θα σας πω γιατί νιώθω έτσι. Την ημέρα λοιπόν που στάλθηκε η κατεπίγουσα πρόσκληση, με το που την διάβασα, αφού λοιπόν βλέπω τι είναι η εισήγηση και τι λέει η έτηση του ιδιώτη, στέλνω ένα ερώτημα το οποίο κοινοποιήθηκε σε όλους σας, πιθανόν να το έχουν διαβάσει κάποιοι, και ρωτάω λοιπόν τα εξής. Σύμφωνα με την εισήγηση του θέματος που μας έχει αποσταλεί, όλα τα έξοδα λειτουργίας και εκμετάλλευσης των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων, τέλη, δημοτικά κτλ κτλ, βαρύνουν αποκλειστικά και μόνο τη μισθότρια. Στην υπεύθυνη δήλωση όμως ο ιδιώτης κάνει αναφορά για προφορική συνενόηση παροχής ρεύματος κτλ κτλ. Παρακαλώ να με ενημερώσετε, αν στους λογαριασμούς που θα βαρύνουν τον ιδιώτη, περιλαμβάνεται η κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος. Πολύ σαφές το ερώτημά μου και παίρνω αμέσως την απάντηση από τον κ. Προμούσα. Κοίτε λέω κ. Προμούσα, το ποσότημα χιλίων ευρώ είναι για την κάλυψη του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος και νερού. Τι καταλαβαίνουμε λοιπόν από εδώ αγαπητοί συνάδελφοι, ότι τα χίλια ευρώ που θα πληρώσει ο ιδιώτης ο δήμος θα τα δώσει για να καλύψει το ρεύμα. Άρα εγώ ήμουν αυτός ένας από αυτούς που δεν κατάλαβε και ήρθε να με το επιβεβαιώσει ο αντιδήμαρχος. Και την ίδια στιγμή δεν ξέρω για ποιο λόγο και γι' αυτό το ρωτάω. Βγαίνει και λέει ας πούμε στο Μέσο Ενημέρους ότι εμείς δεν καταλάβαμε καλά, γιατί εμείς ακριβώς αυτό ρωτούσαμε. Πώς είναι αυτός τελικά που θα πληρώσει το ρεύμα και έρχεται να το επιβεβαιώσει ο ίδιος ο κύριος αντιδήμαρχος, εκτός αν το δημοσίευμα δεν τα γράφει καλά. Να δώσω και αυτό το ελαφρυντικό προς το παρόν στον κύριο αντιδήμαρχο. Έτσι, ένα λοιπόν πράγμα που θα ήθελα να ξεκαθαρίσω είναι αυτό. Γιατί κάνει αυτή τη δήλωση ο κύριος αντιδήμαρχος ενώ μας έχει απαντήσει εδώ διαφορετικά. Ένα ερώτημα λοιπόν είναι αυτό. Δεύτερο είναι το εξής. Ρωτάω πάλι τον κύριο αντιδήμαρχο οικονομικών, γιατί σε αυτό το ερώτημα μπορεί να παρέπεσαι είναι η αλήθεια, γιατί με όλη αυτή την αλλογραφία που πήγαν να ερχόταν, πολλοί από μας πιθανόν να μπερδεύτηκαν. Ρώτησα λοιπόν κάτι για το οποίο δεν πήρα απάντηση. Μετά τη δεύτερη συναιδρίαση, για να μην αναφέρω εδώ, μη μάλλον να το αναφέρω, γιατί το ξέχασα, την πρώτη συναιδρίαση που δυστυχώς κύριε Πρόεδρε, για άλλη μια φορά, ενώ προσπαθείτε να μας πείσετε ότι δεν γίνεται επίτηδες, για άλλη μια φορά λοιπόν πήγατε να περάσετε μια απόφαση η οποία δεν έπρεπε να περάσει, έτσι, γιατί δεν γίνεται να μην γνωρίζετε ότι όταν έχουμε συναιδρίαση κατά αυτόν τον τρόπο δεν αρκούν 26 ψήφιοι για να περάσει η απόφαση, έτσι. Άρα, αφού σας το υπενθυμίσαμε και αυτό, πήρατε πίσω την απόφαση, μας ξανακαλέσατε και συνέβησαν τα υπόλοιπα. Ωραία, να το υπενθυμίσω λοιπόν και αυτό. Ρώτησα λοιπόν τον κύριο Αντιδήμαρχο πώς θα πληρώσει το επιμελητήριο το ρεύμα, γιατί δεν γίνεται αυτό το πράγμα συνάδελφοι, άρα υποθέτω ότι έχετε βρει κάποιον άλλον τρόπο για να πάρουμε εμείς αυτά τα λεφτά από το επιμελητήριο, γιατί έτσι μας απαντάτε. Ρωτάω λοιπόν με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό, με ποιον τρόπο λοιπόν το επιμελητήριο θα μας δώσει τα χρήματα για να πληρώσουμε εμείς το ηλεκτρικό. Αυτά, σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Δεν ακούμε. Δεν θα θέσω πολλά θέματα προημιρισίσματος σχεδόν καθόλου, μόνο μια ερώτηση θα κάνω, αλλά κύριε Καλανταρίδη, καταρχάς μην απορείτε με το μέσον αν έχει κάνει λάθος. Η πρωινή είναι γραφείο τύπου της διοίκησης, δεν πιστεύω να κάνει λάθηση. Δεύτερο που θα ήθελα να πω για την ενημέρωση που έκανε ο δήμαρχος για το θέμα του βιολογικού του δάτου. Όντως υπάρχουν πολλά προβλήματα, αλλά θέλω να θέσω ένα θέμα με την έννοια ότι όταν πρώτο ξεκίνησα κάποτε οι τεχνολογίες ήταν πολύ διαφορετικές. Ήταν πολύ σημαντικό για τότε για τον δήμο Φιλίππο. Και νομίζω ότι διαχρονικά γίνανε αρκετά λάθη, τότε θυμάμαι πήραν και συντηρητές και πρόσεχαν περισσότερο και δίνανε μεγαλύτερη προσοχή στους βιολογικούς. Όπως και να έχει όμως, είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα που χαίρομαι πραγματικά, επιτέλους μετά από τόσα χρόνια, να μπούν νέες τεχνολογίες και να ξεχρονιστεί ο βιολογικός του δάτου και να λειτουργεί έτσι άρτια. Και η ερώτηση που έχω να κάνω για τα πρώη ημεριασίας εγώ είναι μόνο ότι έχω ενημερωθεί και οι άνθρωποι από το Δήμο έχουν παραδώσει και περιμένουν τα χαρτιά τους από τον Δήμο για να μπορέσουν στον ασφαλιστικό τους φορέα μάλλον ή στην Αθήνα, δεν ξέρω πού ακριβώς πηγαίνουν, για να μπορέσουν πραγματικά να συνταξιοντιθούν. Και ακόμη οι άνθρωποι αυτοί εδώ και ένα χρόνο απουσιάζουν από τον Δήμο ή έχουν παραδώσει, δεν έχει γίνει αυτή η διαδικασία από τον Δήμο Καβάλασ. Ήθελα μια ενημερώση να ξέρουμε ότι ακριβώς έχει συμβεί. Ευχαριστώ. Κέρος Παπάς. Να πω και εγώ δύο λόγια για το παγωδρόμιο. Θεωρώ ότι ενώ όλοι λέμε ότι χρειάζεται η πόλη της μέρος των Χριστουγέννων κάποιες εκδηλώσεις ώστε να δοθεί η Χριστουγεννιά την κοινότητα, να μην είναι μια μαύρη, μια σκοτεινή πόλη, έτσι τοποθετούμαστε όλοι. Όταν πάμε να βάλουμε μέσα στη πόλη διάφορες δράσεις, προσπαθούμε να βάλουμε διάφορα προβλήματα και διάφορα εμπόδια. Σε αυτόν που διοικεί, σήμερα μπορεί να είναι ο Μουλιάδης, παλιά ήταν η κυρία Τσανά, καθώς παλιά ο κύριος Σιμπιτζής. Λέω λοιπόν ότι αυτό που έγινε λάθος κύριε Προμούσα ήταν η διαδικασία. Ήταν ένα θέμα, το οποίο ήταν γνωστό ότι Χριστούγεννα θα έρθουν, εκτός και αν λέτε ότι Χριστούγεννα θα ξαφνικά. Άρα λοιπόν έπρεπε αυτό το θέμα να έρθει στην ώρα του, να γίνουν οι ερωτήσεις, να μην γίνουν δύο φορές συντεδριάσεις και μας πάρουνε οι ραδιοφωνικοί σαγγελείς και αρχίσουνε και διαβάζουνε διάφορους εδώ πέρα μέσα και λένε, ενώ συμφωνούν, λένε διαφωνίες σε αυτά που συμφωνούν. Άρα επομένως η διαδικασία, η όλη διαδικασία της διαπεριφοράς αδίκησε το θέμα, έφερε την πόλη στο να τσακωνόμαστε αδίκως σε κάτι που λέμε ότι όλοι το θέλουμε και να έρθω και στο περιβόητο τίμημα. Είναι γνωστό ότι για να στηθεί μια εκδήλωση, όλες οι δικείς που έχουνε περάσει συνονογιούνται με τους διάφορους αυτούς που θα κάνουν την εκδήλωση. Εγώ να σας θυμίσω ότι όλοι οι δήμοι και μικρότεροι δήμοι μέσα στην περιφερειακή ενότητα της Καβάλλας θέρανε τραγουδιστές που προφανώς δεν είχε κανένα συστήριο. Οι τραγουδιστές αυτοί δεν έρχονται ποτέ τζάπα. Άρα λοιπόν ο δήμαρχος εκεί θα πει για την προσχάρη της πόλης, της Χρυσόπολης, του Παγγεού, της Ελευθερόπολης. Βάλαμε αυτά τα λεφτά για να κάνουμε εκδήλωση. Άρα λοιπόν τι νόημα έχει που θα πάνε τα 5.000 του Πημελητηρίου, θα πάνε στην εκδήλωση για να στηθεί το παγοδρόμιο. Είναι ξεκάθαρο. Αλλά λέω και πάλι ότι αν ο κ. Πουρομούς σας το είχε φέρει με σωστή διαδικασία, είχανε γίνει οι ερωτήσεις, είχαν απαντηθεί τότε όλα αυτά τα πράγματα, δεν θα παρουσιάζαμε επί μια βδομάδα στο ραδιόφωνο αυτή την εικόνα που δεν μας θυμάει κανένα μα κανένα από τους δημοτικούς συμβούλους. Δεύτερο, θέλω να ξαναφέρω κ. Δήμαρχε το θέμα των διωδίων. Έγιναν τα διώδια, μας πέταξαν, μας πήγανε πάνω στις Αγελάδες. Παρά λίγο να έχουμε πάλι με τις Αγελάδες που κυκλοφοράνε στον παλιό επαρχιακό δρόμο, ανέβηκε η κυκλοφορία εκεί πέρα και αυτό μας έφερε αντιμέτωπους με τις Αγελάδες και παρά λίγο να είχαμε και θύμα. Ένα είναι αυτό. Δηλαδή το τι συμβαίνει στον επαρχιακό δρόμο πρέπει να το δείτε γιατί εγώ πηγαίνω σχεδόν κάθε πρωί προς τα εκεί και βλέπετε ότι η κίνηση είναι δεκαπλάσια από ότι ήταν πριν τοποθετηθούν τα διώδια. Το δεύτερο, μέσα στο κέντρο της πόλης. Και τα διώδια έφεραν και μέσα από το κέντρο της πόλης περισσότερα αυτοκίνητα. Είναι ξεκάθαρο ότι τελευταία συμπτωματικά συμβαίνουν στο κέντρο της πόλης ατυχήματα και θανατηφόρα. Εγώ τόσα χρόνια θανατηφόρα ατυχήματα με τέτοια συχνότητα μέσα στο κέντρο της πόλης τόσα χρόνια στην Καβάλα, 45 χρόνια στην Καβάλα, δεν θυμάμαι. Πρέπει να μας απασχολήσει το θέμα των διωδιών. Και τρίτο, εγώ επιμένω ότι δεν μπορεί ο κύριος Καραμαλής, ο αρμόδιος υπουργός, να δίνει αυτή την απάντηση που δεν είναι ισότιμη για όλους. Δηλαδή, ότι θα πάει στον ιδιότητα. Σας παρακαλώ. Δηλαδή, στην Ελλάδα λέμε ότι ουδέν μονυμότερον του προσωρινού. Τι θα πάει. Τα διώδια είναι και εγώ σας λέω συνέχεια ότι στις ΣΑΠΕΣ και στην ιστορία δεν πληρώνει κανένας από τους κατοίκους της περιοχής της Ξάρδης και της Κομοντίνης. Το ίδιο συμβαίνει και στην περιοχή του Παγέου. Κύριε Δήμαρχε, πρέπει να διαμαρτυρηθούμε. Δεν γίνεται. Μετακινείται υπερβολικά πολλοί κόσμος και μάλιστα εργαζόμενοι με χαμηλά εισοδήματα ανατολικά της πόλης και φανταστείτε να πληρώνουν 2.80 τη μέρα. 2.80 τη μέρα είναι αυτά. Για να μπούν στην Καβάλα γιατί διαφορετικά η παράκαψη δεν υφίσταται πλέον που λειτουργούσε δικήν παράκαψης το κομμάτι από τον Άγιο Σύλλα μέχρι την Άσπρια Άμμο και έτσι ακριβώς όλοι θα περνάνε από το κέντρο. Για μένα τα διώδια πρέπει να αντιδράσουμε. Δεν μπορεί, κύριε Δήμαρχε, να λέμε το είπω καραμαλής, να ζητήσουμε ήση μεταχείριση και για τους κατοίκους της Καβάλα. Ευχαριστώ. Κύριε Βέρο. Κύριε Ποτόια. Σας έχουμε στείλει, κύριε Πρόεδρε, μία επιστολής γιατί κάνουμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παλινωστούντες στην περιοχή μας και σενολικά σε όλη τη χώρα και μάλιστα κάναν κινητοποίηση για αυτό το πρόβλημα. Θέλουμε να θυμίσουμε το χελιδόνι που υπήρχε έξω από το Νέο Ζηγό πριν από χρόνια. Τώρα βέβαια δεν υπάρχει. Χελιδόνι που σήμανε τότε κατά την πολιτική του Σαμαρά που ήταν πρωθυπουργός ότι θα έβλεπαν την άνοιξη αυτοί οι άνθρωποι ερχόμενοι στην Ελλάδα και θα γλίτωναν από τους κομμουνιστές της Ρωσίας. Τελικά όμως τους κομμουνιστές τους συνάντησαν εδώ οι οποίοι, ντόπιοι κομμουνιστές, οι Έλληνες κομμουνιστές τους παίρνουν τα σπίτια, οι τραπεζίτες δηλαδή. Αυτή η κατάσταση φυσικά έχει ένα τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν αυτοί οι άνθρωποι αφού τους εκμεταλλεύτηκαν, οι ελληνικές κυβερνήσεις τους ξεζούμησαν. Σε αυτή την κατεύθυνση λοιπόν θεωρούμε πως έχει υποχρέωσει το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει μια απόφαση και δεν σας λέω να βάλετε μέσα στην απόφαση αυτή αυτά τα κομμουνιστικά. Θα σας διαβάσω και νομίζω μπορείτε να την υιοθετήσετε. Το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις των ομογενών παλληνοστούντων, στηρίζει το δικαίωμά τους να κρατήσουν τα σπίτια τους και απαιτεί από την κυβέρνηση να με ρημήσει ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα με διαγραφή τόκων και ανατοκισμών στα στεγαστικά δάνεια που δόθηκαν στους παλληνοστούντες ομογενείς με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, απομείωση κατά 50% των οφειλών που προκύπτουν μετά από τις διαγραφές τόκων και ανατοκισμών, το αιτήσιο κόστος της εξυπηρέτησης του ποσού που απομένει να μην υπερβαίνει το 10% του αιτήσιο φορολογητέου ποσού και τέλος να πάψει οποιαδήποτε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης ή άλλο αναγκαστικό μέτρο εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων αλλά και του δημοσίου. Δεν τους λέμε να το χαρίσουν αλλά να μπορούν να τα πληρώσουν οι άνθρωποι. Είναι ένα διηγητικό πλαίσιο που το έχουν θέσει οι ίδιοι. Το δεύτερο ζήτημα που θέσαμε πάλι με επιστολή αφορά αυτό της ασφάλειας των σχολείων και φυσικά το ζήτημα δεν είναι μόνο στην απάντηση που έδωσε το νομικό πρόσωπο ότι όλα πάνε καλά σχετικά με τους καυστήρες. Η ασφάλεια των σχολείων έχει σχέση και με άλλες παραμέτρους όπως είναι η στατική επάρκεια των σχολείων, η εντασυσμική θωράκηση, αντιπυρική προστασία κλπ. Σε αυτή την κατέχθηση λοιπόν επειδή τα σχολικά και στην πόλη μέσα εδώ πέρα είναι υπερίλικα χρειάζεται μια σωστή παρέμβαση τέτοια που να αντιμετωπίζει τέτοια αυτά τα προβλήματα για να μην έχουμε τραγικά περιστατικά, τραγικά αδυστηχήματα σαν αυτό του εντακάχρονου μαθητής της ΣΕΡΕΣ. Αυτό βέβαια προϋποθέτει μία άλλη πολιτική διεκδικητική από το Δήμου ο οποίος φυσικά δεν έχει τα χρήματα για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση με επάρκεια, γι' αυτό πρέπει να υπάρξει ένα διεκδικητικό πλαίσιο από το Δήμο ώστε το κεντρικό κράτος να αναλάβει τις ευθύνες αυτές που έχει σχετικά με τις σχολικές μονάδες. Το τρίτο ζήτημα αφορά την μόνοζη της ταράτσα στη δημοτική αγορά που κάνατε και καλά τι κάνετε σε πάρα πολύ κακά χάλια. Στα ίδια χάλια όμως βρίσκεται και αυτές τώρα πια μετά την μόνοζη που κάνατε. Ήθελα να ρωτήσω ποια μέθοδο ακολουθήσετε για να κάνετε την μόνοζη, αν έγινε με αυτεπιστασία, αν το κάνανε εργολάβη και πώς έγινε, εν πάση περιπτώσει, για να δούμε για ποιον λόγο τόσο γρήγορα επανήρθε αυτή η κατάσταση πριν την επέμβαση που κάνατε. Και τέλος να πω ότι σας βγάζω το καπέλο κύριε Πρόεδρε σχετικά με το παγκοδρόμιο. Πώς καταφέρατε, λοιπόν, μία απόφαση με 14 υπέρ, πώς καταφέρατε με λαγό την αντιπολίτευση να κάνετε ομόχονα. Σας βγάζω το καπέλο, μπράβο σας. Ο κύριος Κουνάκος έχει κάποια ερώτηση. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Ναι, σας ακούμε. Άκουσα και εγώ τις προσπάθειες που κάνει και ο αντιπεφεράρχης και ο αρμόδιος υπουργός, ο εκπρόσωπος μάλλον, όχι ο υπουργός Αμήνης και βουλευτής Καβάλας σχετικά με την επίσκεψη στο Υπουργείο Υποδομών για τα διώδια στο Χαλκερό. Και θέλω να ρωτήσω τον κύριο δήμαρχο και να του πω ότι πρέπει να σηκώσει ψηλά τη σημαία. Γιατί στην επαρχία, κύριε δήμαρχε, όπως ξέρετε πολύ καλά, τα αστικά και τα υπεραστικά λεωφορεία δεν βοηθούνται από το προβολισμό του κράτους. Αντίθετα, και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, να σας διαβάσω 8.400.000 επιχωρήγηση του ΑΣΤ για ένα τετράμινο λειτουργικό έξοδο. Δεν κατάλαβα, δηλαδή, οι κάτοικοι της περιοχής εδώ θα φορολογούμαστε για να επιδοτούμε τη μετακίνηση του Αθηναίου πολίτη, καλώς αποφασίζει η κυβέρνηση να το κάνει, είτε του Θεσσαλονικού. Και εμείς θα πληρώνουμε διώδια, έως πότε θα γίνεται αυτό, έως πότε θα διωνίζεται αυτό το παράλογο. Και εδώ οι επιχειρήσεις ειδικές μας να φθύνουν, ιαστικές συγκοινωνίες ή υπεραστικές συγκοινωνίες, και να υπάρχουν τα άλλα τραγελαφικά, όπου ακούω ότι ο ΑΣΤ έχει, και καλώς τα έχει, ταξί, ειδικά οχήματα, για να μεταφέρει άτομα με δικές ανάγκες. Εμείς εδώ στην Καβάλα, κύριε Δήμαρχε και κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελοι, πληρώνουμε 45 ευρώ για να κατέβει ένας στο κέντρο για να κάνει μια εξέταση, ένα άτομο με δικές ανάγκες και 45 ευρώ για να επιστρέψει. 90 ευρώ και αυτό στην Θεσσαλονίκη επιδοτείται και στην Καβάλα δεν επιδοτείται. Αλλά πρέπει ο άνθρωπος, σω και καλά, να κατέβει 2-3 φορές το μήνα κάτω, γιατί είναι άτομο με δικές ανάγκες και δεν έχει μέσο και κάνει χρήση αυτό το λεωφορείο του ειδικού ταξί το ΑΜΕΑ. Και επιτέλους, εμείς δεν θα λάβουμε πρωτοβουλίες. Σε αυτό το κομμάτι, κύριε Δήμαρχε, πρέπει να αναλυφτούν πρωτοβουλίες. Δείξτε ακόμα πιο κοινωνικό πρόσωπο, σταθείτε δίπλα στην κοινωνία, σταθείτε δίπλα στις επιχειρήσεις τοπικές και σηκώστε σημαία ψηλά και με την ΚΕΔΕ. Η ΚΕΔΕ πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να ανεχόμαστε άλλο εμείς στην επαρχία την επιδότηση των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης μέσα από τον κρατικό πρωτοβουλισμό και εμείς εδώ στην περιφέρεια πραγματικά να γινόμαστε μοδότες και να αντιροπαθούμε από την άλλη πλευρά. Πρέπει να αλλάξει αυτή η ταυτική. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρο. Λοιπόν, να δώσω στον κύριο Μαυλίδη πρώτα το λόγο, μετά στον κύριο Γουνελά και στον κύριο Λαζαρίδη. Στον κύριο Αντιδήμαρχο η ερώτησή μου των τεχνικών υπηρεσιών. Κύριε Αντιδήμαρχε, το καλοκαίρι πήραμε μια απόφαση προκειμένου να τοποθετηθούν κολονάκια στην οδό Ιεροσολίμου. Είναι ο δρόμος που είναι από τις εισόδους του Βερουλίου. Μεταφέρω τα παράπονα των κατοίκων, διότι εκεί ναι με μπορεί να φέρονται ότι είναι τρεις πολυκατοικίες. Οι τρεις πολυκατοικίες είναι 100 διαμερίσματα. Λοιπόν, οι άνθρωποι, τα Σαββατοκύρια που πλέον το καλοκαίρι δεν είχαν και τόσο πόλεμα τώρα, όμως το διεξάγονται οι αγώνες Σάββατο και Κυριακή, κύριε Αντιδήμαρχε. Οι άνθρωποι μπαρκάρουν τα αυτοκίνητά τους και έστω στο πεσδρόμιο και κάτω στο πεσδρόμιο, δεν μπορούν να βγουν στην Ιεροσολίμου προκειμένου να έρθουν οι συγκυλανδελφίες και να πάνε συνεχεία και να πάνε συνεχεία και να πάνε συνεχεία και να πάνε συνεχεία. Δεν μπορούν να έχουν τους πιλοτές να μπορούν να έρθουν στην Ιεροσολίμου και από εκεί πέρα να πάνε στην Ιεροσολίμου και Ζαλόγου ή Χρυζόκοτραμ. Είναι ένα πρόβλημα και έχουν πάρει για αυτό πράγμα απόφαση από το καλοκαίρι. Κάπου κολλήσαμε φαίνεται. Για δώστε μια απάντηση. Ο κύριος Γουνελάς. Καλησπέρα και από εμένα. Ήθελα να κάνω δύο ερωτήματα. Ακούγουμε καταρχήν έτσι. Ένα από στον κύριο Βακυρτζή. Σε αγώνα μου παρακολούθησα στο Αλεξάνδρα Δήμοβλου ενώ έχουμε πάρει απόφαση ως δημοτικό συμβούλιο να μην παρευρίσκονται φύλαθλοι στις ξύλινες Χερκίδες. Ένας μεγάλος αριθμός φυλάθλων βρισκόταν στις Χερκίδες. Στις Χερκίδες απαγορεύεται λόγω της εξέδρας, απαγορεύονται οι καθήμενοι. Επειδή είναι σημαντικό το θέμα και το χρέος μας το κάναμε, πήραμε απόφαση να λειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις, να έχουν έσοδα οι σύλλογοι, σας παρακαλώ πάρα πολύ, θέλω να το δείτε, να μην επαναληφθεί το φαινόμενο και να το διορθώσετε ώστε να μην συμβεί κάποιο ατύχημα. Θέλω λίγο κύριε Βακιντζή, Κώστα, λίγο να το προσέξετε. Ποιο να πείτε, κανονικά, γιατί κατά κόρον η Ένωση χρησιμοποιεί αυτό το κήπεδο και το επιτηρούμε να μην υπάρχει πάνω. Ο σκοπός που το λέω, κύριε Παπά, δεν είναι για να δημιουργήσω πρόβλημα. Θέλω επιτήρηση. Και εγώ πηγαίνω προσωπικά και τους κατεβάζω, πηγαίνει ο κόσμος. Υπάρχει κορδέλα που λέει να μην πάει και πηγαίνει ο κόσμος. Πρέπει δηλαδή αυτοί που κάνουν τους αγώνες, θα πρέπει να επιτηρήσουν και την τάξη. Μάλλον δεν ήταν ενημερωμένοι, έτσι. Θα μπορούσε ο κύριος Βακιντζής να εξαρτηθεί. Ποιος θα τους ενημερώσει, τι να σας πω. Μπορώ να σας στείλω φωτογραφίες, κύριε Παπά, για να το δείτε και εσείς. Λοιπόν, ένα δεύτερο ερώτημα που ήθελα να κάνω είναι προς τον δήμαρχο Καθαριότητας. Χωρίς καμία διάθεση να δημιουργήσω κάποιο πρόβλημα πάλι, ή να κάνω αντιπολίτευση, ή να σας κρίνω. Διαβάζω και ακούω και τις ανακοινώσεις σας και τις ραδιοφωνικές συνεντεύξεις για το καφέ Κάδο. Έχετε δηλώσει, βασικά είδα σε ανακοίνωση ότι μιλάτε για νοπά, τρόφιμα οργανική ύλη. Και σε άλλες ανακοινώσεις οι συνεντεύξεις σας και για μαγειρεμένα φαγητά, αλλά και για νοπά. Θέλω, επειδή αντιλαμβάνομαι, ότι μάλλον ούτε και εσείς ξέρετε τι ακριβώς θέλετε να κάνετε, ή μάλλον δεν μας έχετε δώσει να το καταλάβουμε. Και απ' όσο ξέρω υπάρχει και υπεύθυνος σύμβουλος, υπάρχει δικός σύμβουλος για τέτοια θέματα. Καλό θα ήταν να έρθεις σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο για να εμμερωθούμε κι εμείς. Γιατί ως μέσον η διοίκηση έχει μια συνέχεια. Φέτος είστε εσείς, αύριο μπορεί να είναι κάποιος άλλος, μετά από κάποια χρόνια μπορεί να είναι κάποιος άλλος. Νομίζω ότι οφείλται μία ενημέρωση. Και επάνω σε αυτό θα θέλω να σας κάνω κάποιες ερωτήσεις για να μ' απαντήσετε. Αρχίζω λέγοντας τι θα πετάνε και πώς θα πετάνε τα οργανικά πόβλητα στους καφεκάδους. Και αν θα υπάρχουν ειδικές ακούλες. Ποιος θα συλλέγει τα πόβλητα από τους καφεκάδους, ο δήμος ή ιδιώτης. Υπάρχουν πιστοποιημένοι φορείς ή ιδιώτες που μπορούν να διαχειριστούν τα πόβλητα αυτά και μάλιστα κοντά μας. Ποια μονάδα επεξεργασίας θα καταλήγουν τα πόβλητα των καφεκάδων. Και αν υπάρχουν τέτοιες μονάδες κοντά μας, ή θα μεταφέρονται τα πόβλητα κάπου μακριά. Θα υπάρχουν ιδικά πορευματοφόρια για τη συλλογή των οργανικών αποβλήτων. Ή θα χρησιμοποιούνται τα υφιστάμενα χύματα του δήμου. Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα, δηλαδή το προϊόν της επεξεργασίας των αποβλήτων αυτών. Αν θα πετύχετε κάπου το προϊόν της επεξεργασίας, ή θα παράγεται κουμπός υψηλής ποιότητας, ή θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν λείπασμα ή κάτι άλλο. Ποιο θα είναι το χειροκρασιαστό όφελος για τους δημότες, ώστε να μπελακούν σε αυτή την απαιτική και χρονογόρα διαδικασία. Και αν θα έχουν κάποια άλλη απαλλαγή ή κάποια έκτοση. Ναι με συγχωρείτε κύριε Πρόεδρε, ούτε ένα λεπτό ακόμη. Γενικά θεωρούμε πως η περίοδος 40 ημερών, στην οποία αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Καθεριότητας, σαν περίοδον ημέρος του κόσμου, είναι πολύ μικροχρονικό διάστημα. Και αν λαμβάνεστε από τις ερωτήσεις, για μένα το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η πηγή. Δεν έχει ενημερωθεί η πηγή, δηλαδή ο δημότης. Δεν έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα. Και το δεύτερο μεγάλο θέμα είναι η κατάληξη, που καταλήγει όλη αυτή η διαδικασία. Θα σας ευχαριστώ πάρα πολύ και συγγνώμη για τον χρόνο. Κύριε Λαζαρίδης. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Καλησπέρα και στον κύριο Δήμο, που είστε κορασμένος από την Αθήνα. Θα ήθελα να πριν 10 περίπου ημέρες, 10 μάλλον ημέρες, στις 5 Δεκεμβρίου, ο Μάκης Βαδόπολος, επί κεφάλαιας της παραταξής μας, κατέθεσε συγκεκριμένο πακέτο μέτρων για την στήριξη των δρομολογίων του αστικού χτέλ, σχετικά με την κατάργηση των απογευματών δρομολογίων στο θέμα. Μέσα στη στιγμή δεν έχουμε πάρει κάποια απάντηση αν το θέμα, όπως ζητήσαμε αυτό, εισασθεί στο Δημιουργικό Συμβούλιο, έτσι ώστε να διαμορφωθεί μια ρεαλιστική και υλοποιήσιμη πρόταση με τη συμβολή όλων των παρατάξεων, να είναι ομόφωνη, να μπορούσαμε να την υλοποιήσουμε στο επόμενο τουλάχιστον έτος που έρχεται, γιατί πραγματικά το να μην εξηγουδούνται πολίτες, ειδικά των δύσκολων συγγενικίων, όπως η δική μου του Πουθητυγία, είναι εξαιρετικά δύσκολο. Και παράλληλα, να χρησιμοποιήσουμε και τη συμβολή του άλλου υπογεωματικού κλάδου των ταξιτζίδων και το πώς μπορεί να συμβάλλει και αυτό στην άρση αυτοί του αδιεξόδου, αυτού του πραγματικά σου όλου του ρούλιματος. Θα περιμένουμε λοιπόν να εισαχθεί το θέμα, όπως το πακέτο αυτών μέτων, και δεν θέλουμε πανάκια φυσικά, και φυσικά δεν θέλουμε ότι δεν επιδέχεται βελτίωσης το συγκεκριμένο πακέτο με τις προτάσεις και των άλλων πρατάξεων. Θα θέλαμε να ξέρουμε, και αν κάτι άλλο έχεις στο μυαλό του Δήμαχο, στη δίκης του Δήμου, σχετικά με την άρση αυτοί του αδιεξόδου, δηλαδή του σοβαρέου αυτό προβλήματος, ότι θεωρώ ότι είναι πραγματικά ένα πρόβλημα που δεν τιμάει ούτε εμάς, αλλά ούτε και την γενική θεώρεση του κοινωνικού προσώπου που πρέπει να έχει ο δήκης του Δήμου και όλοι μας, η Δημοτική Συμβούλη. Ευχαριστώ. Κύριε Δήμαρχε. Καταρχή για το παγοδρόμιο θα απαντήσει ο κ. Προμούσας λίγο αργότερα. Όσο αντιπαρέρχομαι για το θέμα της πρωινής, το ποιος έχει μέσα αυτό είναι γνωστό κ. Παπαθώπιλε, ποιος λιβανίζει ποιον και ποιος βρίζει ποιον είναι γνωστό σε όλη την καβάλα και στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκηνή, για τα μέσα. Για το βιολογικό του δάτου, λάθος σας πληροφόρησαν, οι τεχνολογίες δεν προχωρά, δεν περνάνε από τη μια μέρα στην άλλη, γι' αυτό και δεν χρηματοδοτούν βιολογικούς, οι οποίοι έχουν κατασκευαστεί σε χρόνο λιγότερο από 20 χρόνια. Εάν χρηματοδοτείται ο βιολογικός του δάτου, χρηματοδοτείται διότι κάνουμε ενεργειακή αναβάθμιση. Αυτός είναι ο λόγος. Αλλά ο βιολογικός του δάτου, και καταλαβαίνω γιατί το λέτε, αλλά ήταν προβληματικός από την πρώτη μέρα, είτε σας αρέσει, είτε δεν σας αρέσει, και όχι εσάς, σε αυτούς που λένε ότι ήταν ένα έργο κόσμιμα. Ποτέ δεν ήταν έργο κόσμιμα. Λοιπόν, για να τελειώνει το παραμύθι με το βιολογικό του δάτου. Διότι αυτό το πληρώνει ο δήμος Καβάλλας το έργο. Όταν έγινε η συγχώνευση των δύο δήμων και για όσους λένε τι έκανε ο μεγάλος δήμος Καβάλλας, ο μεγάλος δήμος Καβάλλας λοιπόν, αυτός που δημιουργήθηκε, διορθώνει αυτά τα λάθη. Διορθώνει τις κακοτεχνίες οι οποίες υπήρχαν. Για τη συνταξιοδότηση των υπαλλήλων προσπαθούνε οι υπάλληλοι να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Εάν υπήρξε κινητικότητα δεν φταίει ούτε εγώ, ούτε φυσικά και οι υπάλληλοι οι οποίοι πρέπει να συνταξιοδοτηθούν. Ήδη ενισχύουμε το τμήμα εκείνο για να μπορέσουν οι άνθρωποι να μπούν στην σύνταξη. Κύριε Παπά, για τα διώδια θα συμφωνήσω μαζί σας. Όμως δυστυχώς η απόφαση, διότι και σε δική μου κάθοδο με τον Κάτω στο Υπουργείο, απλώς δεν το είχα ανακοινώσει πιο μπροστά, διότι δεν ήθελα, είχα μια ελπίδα ότι θα μπορούσε η πίεση των τοπικών βουλευτών να φέρει περισσότερα καλύτερα αποτελέσματα, είναι κάθετη. Είναι απόλυτη μάλλον ότι δίνεται σε ιδιότη τα χρήματα αυτά που εξερούνται για όσους δεν πληρώνουν, τα πληρώνει το κράτος στον ιδιότη. Και επίσης ότι αυτό το προνόμιο το οποίο ισχύει στους άλλους δήμους θα πάψει να ισχύει και στους άλλους. Αυτή ήταν και σε εμένα που είπα αλλά και στους Υπουργούς. Κύριε Δήμαρχη, μου επιτρέπετε λίγο. Καλό κύριε. Σας το είπε και ο κύριος Κουνάκος στην Ελλάδα. Έτσι ζούμε. Λέει, ας πούμε, θα κοπεί και στους άλλους και τελικά εσύ που δεν διεκδικείς δεν παίρνεις τίποτα και οι άλλοι πηγαίνονται και δεν πληρώνουν. Το θέμα μας εδώ είναι ότι στο συγκεκριμένο τμήμα που στήσαν τα διόδια είναι σαν να λειτουργεί, σαν θυλιά στον κυκλοφοριακό της καβάλας. Έχουμε και ένα λόγο παραπάνω να λέμε ότι δεν μπορούμε να βάλουμε όλα τα αυτοκίνητα μέσα στην καβάλα. Έχουμε και ένα λόγο παραπάνω να λέμε ότι πόσοι μετακινούνται. Μπορούμε να κάνουμε και μια στατιστική. Θα βάλουμε το ΤΕΙ να κάνουμε μια στατιστική πόσοι μετακινούνται. Μια ερώτηση πόσοι μετακινούνται καθημερινά για εργασία προς τα εκεί. Άρα λοιπόν μιλάμε ότι θα το δώσει ο ιδιότης. Πρέπει να το ξέρουμε δηλαδή αυτό εδώ πέρα, δηλαδή θα το δώσει ο ιδιότης. Και τότε γιατί στην Αθήνα, σας θα είπε ο κύριος Κουνάκος, και στη Θεσσαλονίκη επιδοτούνται οι συγκοινωνίες. Γιατί ζητάμε ίση μεταχείριση, τίποτε παραπάνω. Και όταν θα κοπεί κύριε Δήμαρχε στους άλλους, ας κοπεί και σε εμάς. Δεν θα μας κοροϊδεύουνε τώρα Υπουργοί και Βουλευτάδες εδώ της κυβέρνησης του νομού καβάλας. Δεν θα διαφωνήσω μαζί σας, αλλά η επιδότηση του αστικού, του υπεραστικού, είναι άλλο από τα διόδια. Δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο, αλλά όμως στα περισσότερα που λέτε... Δεν καταλάβατε, δεν καταλάβατε. Ο κύριος Κουνάκος το είπε. Γιατί να επιδοτούμε αυτό στην απάντηση ότι είναι ιδιότης και δεν θα επιδοτήσουμε τους καβαλιώτες. Σου λέει γιατί δεν υπάρχει συμμεταχείριση. Με αυτή τη λογή το είπε ο κύριος Κουνάκος και με αυτή το βάζουν και στη δικιά σας συλλογιστική. Θα χρηστευτεί και ο περιφερειακός καβάλας, έτσι. Ποιο, δεν άκουσα? Θα χρηστευτεί δηλαδή και ο περιφερειακός. Δηλαδή ποιος θα πηγαίνει από την περιφερειακός αν θέλει να πάει. Πρέπει να πάει από τα διόδια μέσα. Κοιτάξτε, ή καταρχήν για να κάνουμε αυτό που λέει ο κύριος Παπάς που θα το κάνουμε, θα πάρει αρκετό χρόνο για να γίνει, δεν είναι κάτι που θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Ή θα πάμε λοιπόν και θα κλείσουμε τα διόδια, εντάξει και δεν αφήνουμε κανέναν, ή θα πάω να αυτοποληθώ στα διόδια μπροστά για να δείξω την αγανάκτησή μου. Λοιπόν, εάν είστε αποφασισμένοι να πάμε να τα κλείσουμε, να πάμε όλοι μαζί λοιπόν και να κλείσουμε τα διόδια για να δείξουμε την αντίδρασή μας. Δεν είπαμε αυτό το πράγμα κύριε Δήμαρχε. Εσείς δέχεστε καθημερινά επισκέπτες από κυβερνητικούς εκπροσώπους που έρχονται στην Καβάλα. Εσταματήστε επιτέλους να τους δέχεστε και σηκώστε αυτή τη σημαία. Δεν μπορεί άλλο να επιβάζεται ο δήμος Καβάλας η περιοχή μας. Κύριε Κουνάκο, ίδρωσε το αυτί τους, εάν δεν τους δω εγώ. Λοιπόν, τέλος πάντων. Περνάτε μηνύματα κύριε Δήμαρχε, περνάτε μηνύματα. Δεν θα είναι η επαρχία αυτή η οποία συνεχώς θα σηκώνει τις δικές σου πολιτικές. Θα πρέπει να το καταλάβουν. Έχουν ανάγκη. Απλή αναλογική έχουμε τώρα. Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν απλή αναλογική. Πάμε κύριε Δήμαρχε, πάμε. Κύριε Ποτόλια, για την μόνο συστημωτική αγορά στην ταράτσα επάνω που λέτε, δεν έγινε σε αυτή τη διοικησία, αλλά δεν έχει σημασία όμως σε ποια διοικησία έγινε. Έγινε της κυρίας Ιωσήφιδου, αλλά προφανώς το υλικό αστόχησε, διότι ήταν ένα επαλυφόμενο υλικό, διότι δεν μπορούσε η αρχική μελέτη, αυτό που είχαμε δει όταν ήμουν εγώ αντι δήμαρχος, ήταν να γινόταν καινούργιο δάπεδο από πάνω. Όμως η στατική μελέτη που έγινε, είπανε ότι δεν αντέχει για να γίνει καινούργια από πάνω, καινούργια επικάλυψη. Παρόλα αυτά όμως τώρα ήδη δουλεύεται, δηλαδή ψάχνουμε να βρούμε υλικό που θα είναι πιο αντοχής, ή ακόμη και να σπάσουμε την επικάλυψη που υπάρχει και να μπορέσουμε να κάνουμε ίσως ένα βιομηχανικό δάπεδο επάνω για να λύσουμε το πρόβλημα αυτό. Όχι, όχι, δεν το κάναμε. Ναι, ναι, γιατί είχε φαγωθεί επάνω σε διάφορα στιγμή. Αυτό που έκαναν τώρα, ήταν τα διαφώτιστα που υπάρχουν επάνω, τα οποία αυτά έβαζαν νερό. Αποκαθιστούμε τώρα αυτά τα διαφώτιστα που υπάρχουν επάνω με μία άλλη τεχνική. Για τους φαλινιστούντες είναι πραγματικά ένα θέμα που είναι πολύ σοβαρό για να μην το αδικήσουμε. Παρόλα αυτά όμως, εχθές δεν πρόλαβα να διαβάσω ακριβώς τι έχουν οι τράπεζες έχουν πάρει κάποια μέτρα, έχουν εμπρεθεί στα πλαίσια της κοινωνικής ευθύνης για την πρώτη κατοικία, για μέχρι νομίζω αξία μέχρι 150.000 της οικοδομής τις οποίες έχουν, τι ισόδημα έχουν, αλλά δεν πρόλαβα να τα διαβάσω. Καλύτερα όμως να ενημερωθούμε για να μην αδικήσουμε και το θέμα, γιατί είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα. Κύριε Μαυρίδη, για την Ευρωσαλήν, θα σας απαντήσει ο κύριος ό,τι μπορεί να απαντήσει, τέλος πάντων. Λοιπόν, κύριε Γουνελά, για το Αλεξάνδρα Δήμογλου και αν θα σας απαντήσει ο κύριος Βακυρτζής. Τώρα, όσο για τον καφέ κάδο, να ξέρετε ότι δεν είμαστε επιπόλεοι, δηλαδή δεν κάνουμε κάτι έτσι, μας ήρθε, πήραμε έναν καφέ κάδο και τον βάλαμε εκεί, λοιπόν, διότι κάποιος από αυτούς τους οποίους βγαίνετε, και δεν εννοώ εσάς, το έχει κάνει σημαία, ότι ο καφέ κάδος, τον οποίο δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε και πού θα τα πηγαίνουμε. Λοιπόν, τη Δευτέρα, για να είναι και η υπόλοιπη Δημοτική Σύμβουλη, Δευτέρα θα δοθεί μια αναλυτική συνέντευξη, το τι γίνεται με τον καφέ κάδο. Φυσικά, καταρχήν είναι πηλωτικό το πρόγραμμα. Στις περιοχές έχουμε δει πού θα τοποθετηθούν οι κάδοι, πώς θα μαζεύουμε από τα σπίτια τα οργανικά, τα οποία θα είναι μαγειρεμένα φαγητά και φυσικά θα μοιραστούν οδηγίες, θα πηγαίνει σε εξοδητημένο σημείο αυτή τη στιγμή, σε επιχείρηση η οποία τα μαζεύει και αυτή από εκεί και πέρα θα τα διαχειρίζεται, διότι έχει άδεια για να τα διαχειρίζεται και νομίζω ότι θα κάνει κομπόστ. Μέχρι να φτιαχτεί η μονάδα επεξεργασίας απολυμάτων, η οποία δημοπρατείται εντός των ημερών, οπότε εκεί θα υπάρχει η πρόβλεψη να γίνεται η κομποστοποίηση του καφέ κάδου. Οπότε μαζί με το κομπόστ το οποίο θα παίρνουμε από τα πράσινα θα αναμυγνείται και θα βγαίνει ένα πολύ καλύτερο λείπασμα. Να είστε λοιπόν σίγουροι, γιατί έχει μελετηθεί και η παραμικρή λεπτομέρεια. Λίγο υπομονή, τη Δευτέρα θα δοθεί συνέντευξη, αλλά όπως και πολύ σωστά είπατε και θα έρθει ο κύριος Σκητής για να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Κύριε Λαζαρίδη, καταρχήν ευχαριστώ πολύ και τον κύριο Παπαδόπυλο για την πρόταση την οποία μας φέρατε. Την επεξεργαζόμαστε, σας απαντήσει ο κύριος Ιακοβίδης επάνω σε αυτό. Τώρα, όσο για τα ταξί, καταλαβαίνω όπως λέει και ο αγαπητός κύριος Ξανθόπιλος, έρχονται οι κλογές και καταλαβαίνω ότι αρχίζει μια πλειοδοσία. Τα ταξί δεν μπορούν να συμβάλουν, δεν μπορούμε να αρχίσουμε να χρηματοδοτούμε το ταξί, να χρηματοδοτούμε τον οποιοδήποτε, τον οποιοδήποτε. Δεν μπορούμε, δεν έχουμε το δικαίωμα να χρηματοδοτούμε ταξί. Τα ταξί μπορούν να συμβάλουν στο να μπορούν να γίνεται καλύτερη η μετακίνησή τους. Αλλά από εκεί και πέρα όμως δεν μπορούμε να χρηματοδοτούμε ταξί, διότι άρχισε να ακούγεται και αυτό. Γιατί χρηματοδοτείτε τα αστικά και δεν χρηματοδοτείτε και τα ταξί. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Απλώς, κύριε Δήμαρχε, θέλω να πω ότι είναι ο χαρακτήρας μου τέτοιος. Θέλω να κάνω μια διευθύνση. Είμαι κάτοικος της Δημοτικής Ενότητας Φλήπων και παραμείνω. Ο βιολογικός που αναφέρατε για το βιολογικό, χωρίς να... Μα αρέσει να λέω πάντα τα πράγματα που λειτουργούσαν επί η Δημοτικής Ενότητας Φλήπων. Τώρα, το τι έγινε με την Καβάλα είναι ένα θέμα που πρέπει να μας το πούνε και η πρώην ΔΕΙΑΚ Φλήπων, υπήρχαν, και ο κύριος Ξανθόπουλος, και δεν θυμάμαι ο κύριος Σοχαταρήσ, ο κύριος το τι λειτούργησε. Απλώς θέλω να κάνω μια διευθύνση. Κανένας δεν είναι ότι υπέρ του έργου είναι, για να μην παρεξηγηθούμε. Επειδή γνωρίζω ότι από τον Δήμο Παγγείο και η Δημοτική Κοινότητα Κοκκινοχώματος και Αμυσιανών ρίχνει τα λήματά της στο βιολογικό του δάτου που γίνεται η επεξεργασία των λημάτων, το αντίτιμο θα είναι το ίδιο. Θέλω να πω ότι τα χρόνια περνάνε, κάναμε μια σύμβαση παλιά. Δεν ξέρω με τι θέλω, μπορεί να το γνωρίζει ο κύριος Χρόνης, μπορεί να το ρωτήσω. Δεν απευκάνομαι την ερώτηση. Το αντίτιμο που πληρώνει ο Δήμος Παγγείο στον Δήμο Καβάλα, στους παλιά πλήρων στον Δήμο Φιλίππον, ποιο είναι και αν θα αλλάξει, αυτό θέλω να πω. Δεν μπορώ να σας απαντήσω, ο κύριος Χρόνης θα μας απαντήσει σε αυτό. Όσο για τη λειτουργία, το θέμα είναι ότι ήτανε προβληματικό από την αρχή, πώς να σας πω με την έννοια φυσικά και όταν ήτανε καινούργιο, ήτανε λίγο διαφορετικά τα πράγματα. Κοροδήμαρχε. Ναι, ναι κύριε Απόστοιχ Χρόνη. Ναι, καλησπέρα κι από μένα. Το πρόβλημα που είχε ο βιολογικός του Δάτο από την πρώτη στιγμή είπαμε, είδε ότι δεν είχε δύο γραμμές επεξεργασίας. Από την πρώτη στιγμή κατασκευάστηκε λάθος και είχε μόνο μια γραμμή επεξεργασίας. Όσο ήταν καινούργιος λοιπόν, δούλευε με αυτή τη γραμμή. Δεν υπάρχει όμως περιθώριο για να σταματήσει μια γραμμή επεξεργασίας σαν τις συντηρήσεις. Αυτό ήταν το μοναδικό πρόβλημα που είχε από την πρώτη στιγμή, λάθος κατασκευάστηκε, λάθος η είσοδος του βιολογικού, γενικώς λάθος κατασκευασμένα συστήματα. Το πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε από την πρώτη στιγμή είναι ότι δεν χρηματοδοτούνται βιολογικοί, οι οποίοι είναι κάτω από 20 ετών. Αυτό καταφέραμε σαν δαιιακ, αυτό κατάφερε και ο δήμαρχος με τις αλλεπάλληλες επισκέψεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και γι' αυτό εντάξαμε το έργο αυτό, το οποίο όχι απλά θα έχει δύο γραμμές επεξεργασίας αλλά θα έχει και τριτοβάθμια επεξεργασία που σημαίνει ότι το νερό το οποίο θα βγαίνει σαν έξοδος από το βιολογικό θα μπορεί να χρησιμοποιείται από τους αγρότες της περιοχής. Θα μπορούν δηλαδή άνθρωποι να ποτίζουν τα χωράφια τους απευθείας από το νερό που θα βγαίνει από το βιολογικό. Το δεύτερο που θα γίνει είναι ότι θα γίνει ενεργειακή αναβάθμιση και ένα φωτοβολταϊκό πάρκο 270 κιλωβάτ θα καλύπτει όλες τις ανάγκες και του βιολογικού και των αντιλιοστασιών σε ερευματοδότηση. Μέσα στο έργο υπάρχει και η αντικατάσταση των αντιλιών των αντιλιοστασιών και η ανακατασκευή τους ουσιαστικά γιατί πλέον θα είναι ξηρούτυπου οι αντλίες και όχι ενβαπτιζόμενες, οι οποίες έχουν σοβαρά προβλήματα με τα φερτά που έρχονται και κυρίως τα μωρομάντιλα και τα υπόλοιπα είδη ατομικής υγιεινής. Αυτό ήταν το πρόβλημα, αυτό παραμένει και σήμερα. Με το έργο το οποίο θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες θα τα ξεπεράσουμε και δεν θα έχουμε πλέον κανένα πρόβλημα στη λειτουργία του. Και όχι μόνο αυτό, το κόστο ουσιαστικά θα μειωθεί πάρα πολύ. Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία με τον Δήμο του Παγκέου, ισχύει η ίδια συμφωνία, μας πληρώνουν οι άνθρωποι κάθε χρόνο κανονικά, κόβουμε δύο τιμολόγια το χρόνο και ισχύει η παλιά συμφωνία. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει. Ευχαριστώ. Ο κ. Πρωμούσος. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Αυτό που είπα εγώ στο ραδιόφωνο, ουσιαστικά αναφέρθηκα στο άρθρο 5 των όρων της μίστοσης, όπου εκεί είπα είναι ξακάθαρο, που αφού αναφέρει αυτό το άρθρο 5, Λίγο πιο δυνατά παρακαλώ. Αλλά αναφέρεται λέω στο άρθρο 5 ότι όλα τα έξοδα λειτουργίας και εκμετάλλευσης βαριούν αποκλειστικά και μόνο τη μισθότρια. Αυτό είπα στο ραδιόφωνο. Όπως επίσης διακούστηκαν πολλά και για τη διαδικασία, πώς έγινα. Είπα επίσης ότι η διαδικασία έγινε σύμφωνα με τη ΓΙΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ ότι ετοιμάζουμε και κανονιστική διάταξη ώστε να καθορίσουμε πλέον τον τρόπο που θα γίνονται οι εορταστικές εκπηλώσεις στις πλατείες τόσο της Καβάλας όσο και στη Γεφαλοχόρια. Όντως σε ερώτημα του κ. Καλανταρίδη που έτεθει γραπτός απήντησα σε ό,τι έχει να κάνει όμως με τον Δήμο ότι η συμμετοχή μας στάνει 1.000 ευρώ όσον αφορά το κόστος, δηλαδή τα χρήματα που θα πάρουμε με το μίστο μας. Σε δεύτερο ερώτημα απήντησα ότι θα συμμετέχει και το πημελητήριο κατόπιν ενημέρωση που είχα από τον Δήμαρχο και προφορικής συμφωνίας που είχε κάνει με τον κ. Δέμπα. Βέβαια δεν θέλησα να πω περισσότερα γιατί ήταν κάτι το οποίο θα ήταν και ανακοινώσιμο από τον κ. Δέμπα. Τώρα το πώς θα γίνει αυτό το ζήτησα με τον κ. Δέμπα, είπαμε να συνοηθούν τα λογιστήρια του πημελητήριου και το λογιστήριο του δικό μας για να δούμε τον τρόπο. Σε κάθε περίπτωση ούτως ή άλλως το πημελιτήριο θα συμμετέχει σε εμβηλώσεις και θα δούμε τον τρόπο που θα γίνει. Αλλά κύριε βλέπω πραγματικά μια ιδιαίτερη δυστυχία για αυτό το θέμα. Ξέρετε συνάδουσες προβληματίσια και μπήκα από τι γινόταν έως τώρα με αυτό το παγοδρόμο. Μπήκα λοιπόν και βρήκα μια απόφαση του 2015. Υπαρρύθμιου... Λίγο πιο δυνατά κύριε Βρομόσο. Απόφαση 814 του 2015. Αναφέρει μέσα μίστομα 1.000 ευρώ. Απόφαση 675 του 2016. Μίστομα για παγοδρόμιο 1.000 ευρώ. Απόφαση 848 του 2018. Μίστομα 1.000 ευρώ. Φύγα στην καρτέλα του συγκεκριμένου επαγγελματίας. Το 2015 που ήταν 1.000 ευρώ, ο συγκεκριμένος πήρε 375 ευρώ. Δεν ξέρω γιατί. 2016, 0 ευρώ. Ούτε μίστομα, ούτε ρεύμα. Και όχι ότι τα πληρώσαν, ούτε κάνουν βεβαιώθηκαν αυτά. Ορφανώς γι' αυτό το 2018 δεν ξαναέρχεται το παγοδρόμο. Αυτά έτσι για την ιστορία και για να αποδώσουμε τα του Κέσαρου στο Κέσαρι. Αυτά κύριε Πρόεδρε. Πρόεδρε και εγώ έχω μερικές απαντήσεις. Ναι, κύριε Σταυρίδη. Ναι, να συνεχίσω και να συμπληρώσω για τον ενδιαφέρον του κυρίου Γουνελά. Οι ερωτήσεις από το πρωί ήταν συγκεκριμένες και ήταν γνωστές Γιώργο. Τι ερωτήσεις θα γίνουν γιατί από το πρωί παίζουν. Σε καμία συνέντευξή μου, αν έχουμε χρόνο να σας διαβάσω τη συνέντευξη, δεν είπα πως πετάνουμε υπόκαλα και ψάρια φρέσκα μας. Είσα ίσα το αντίθετο. Μάλλον είχατε έτοιμη την απάντησή σας, γιατί εγώ δεν είπα για κρυάτα και ψάρια. Παρακαλώ κύριε. Κύριε Γουνελά, όταν λέει ο αρχηγός σου, θα σεβαστείς τουλάχιστον να μπορώ να απαντήσω. Εγώ το δέχτηκα. Δεν έκανα αυτή την ερώτηση, όμως. Κύριε Γουνελά, είπατε νοπά, δεν είπε. Δεν είπατε νοπά. Εννοώντας τα φρούτα και τα φρούτα νοπά λέγονται. Λοιπόν, κύριε Σταυρίδη, έχετε τον λόγο. Κύριε Γουνελά, δεν έχετε τον λόγο. Ποτέ δεν είπα σε κάποια συνέντευξη αυτό. Είπα ότι μαζεύει νοικοκυρά από το τραπέζι. Είπα τα φρέσκα μαρούλια, τα φρούτα, όλα αυτά, ναι. Είπα, αγορεύονται τα ζωντανά ψάρια, κόκκαλα, όλα αυτά. Μία συνέντευξη αυτή. Η δεύτερη φορά που είπαμε, είπαμε πως σε 40 μέρες τουλάχιστον θα ενημερώσουμε τον κόσμο ακόμη και πόρτα πόρτα. Δεν νομίζω να το ακούσατε. 40 μέρες δεν είναι πολλές. Ήδη από τη διαμάθεια έχει οριστεί, έχει προσιληφθεί άνθρωπος ο οποίος ασχολείται με αυτό. Όλες οι κινήσεις, οι οποίες θα γίνουν για να μπει ο καφέ ο κάτω σε αυτό, να είστε σίγουροι, γι' αυτό θα έχει την επιτυχία, θα γίνει με πολλή σκέψη. Και αν μπορέσω να σας απαντήσω στα έξι ερωτήματα γιατί τα γνωστά και έτοιμα από το πρωί, αν μου δίνει τον χρόνο να σας απαντήσω... Εντροπήσα. Προέδρε, έχω τον χρόνο. Προέδρε, έχω τον χρόνο να απαντήσω. Έχετε τον χρόνο. Κύριε Γούνελλα, είπατε κάτι? Να τελειώσω και ύστερα θα πει ό,τι θέλει. Ενεχίστε κύριε Σταυρίδη, όχι δεν θα πει κανένας τίποτα. Τι θα πετάμε. Το είπαμε αυτό, πετάμε ό,τι μαζεύουμε από το τραπέζι μας. Δήμους ή ιδιότητες. Προς το παρόν, σας είπε και ο δήμαρχος, είναι ιδιότητας μέχρι να γίνει μονάδα η δική μας. Υπάρχουν πιστοποιημένους μονάδες στο δήμο μας, ο οποίος θα διαχειριστεί όλα αυτά. Ειδικά από ρηματοφόρα. Σας τα λέω σύντομα, γιατί η Δευτέρα θα υπάρχει με εκτελή συμμέτωξη, που θα σας τα πει για να τα καταλάβετε, να σας φύγει και το άγχος γιατί 40 μέρες μάλλον δεν μπορείτε να περιμένετε. Ειδικά από ρηματοφόρα υπάρχει. Ήδη έχει παραγγελθεί και ο τρόπος στο οποίο θα αντιθεί για να ξεχωρίζει από τα άλλα. Θα υπάρχει ειδικό πλήρωμα που θα ασχοληθεί με όνομα την αποκομιδή αυτή. Προσπαθούγα τώρα να βρούμε τις μέρες, και αυτό θα το δούμε στη διάρκεια μέχρι τις 40 μέρες, αφού μιλήσουμε με τους κατοίκους, πότε θα γίνεται η αποκομιδή και πότε συγχρόνως θα πλένεται με το καδοπλητήριο και ο κάδος. Το χειροπιαστό όφελος δεν ξέρω πώς το εννοείτε. Δεν αν νομίζετε πως δεν είναι όφελος για ένα δήμο και τους δημότες να αδειάσει ο πράσινος κάδος, που σύμφωνα με τα στατιστικά 40% είναι οδηγανικά απόβλητα και πάνε στον καθέ καδο, μιλάμε για 40% μίουση τουλάχιστον στην εισφορά της διαμάτ. Και αύξηση της σίγουρα της ανακύκλουσης σε ένα μεγάλο ποσοστό. Το κομπός, ναι, θα γίνεται και θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε φυσικά με τη δική μας κομποστοποίηση, θα διατίθεται στους πολίτες, δημότητες, οι οποίοι θα το χρησιμοποιούν. Αυτό είναι το αρχικό στάδιο. Του χρόνου το 2023 που θα προχωρήσει έχει το πρόγραμμα, το οποίο να σας πω για να το ξέρετε και αυτό από 22 νομούς, ύστερο από τους σπάθειες του κυρίου Κητή και του συνεργείου όλου που ασχολήθηκε με αυτό, είμαστε οι τρεις δήμοι που μπήκαν. Και στην Ελλάδα είναι συνολικά 20-25. Ό,τι και να πείτε, ό,τι και να κάνετε, όλη τη μέρα, γιατί το ακούω μόνο τη δική σας ομάδα, και η ομάδα της κυρία Τσανάκο και του κυρίου Βέρου, κάποιοι μας είπαν συγχαρητήρια, εσείς δεν ξέρω, πρέπει να υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Λοιπόν, του χρόνου το πρόγραμμα είναι 880.000, έχει αντεχθεί μέσα στους τρεις δήμους που έχουμε αντεχθεί, είναι και η Καβάλα. Του χρόνου θα έχουμε και δύο απορρηματοφόρα μέσα σε αυτό το πρόγραμμα καινούργια, για αυτόν τον λόγο, και όλους τους 14 περίπου 1.000 πόλους. Α, ξέχασα να πω πώς θα τα πετάμε. Έρχεται ένας μεγάλος αριθμός σακούλες μαζί με τα καδάκια τα 800 που θα δώσουμε στις υπογένειες. Θα υπάρχει η σακουλίτσα, όπως υπάρχει το καλαθάκι των απορρημάτων δίπλα στο γραφείο μας, τη δένουμε, την πετάμε μέσα στον κάδο, χρησιμοποιώντας το ειδικό κλειδί, το οποίο θα μοιράσουμε. Όλα αυτά, ήδη η συζήτηση και με τον Πρόεδρο της Νέα Πόλης και με τη Βιαμάθ, έχει ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα. Δεν γίνεται κάτι για να γίνεται. Δουλεύει σωστά αυτή η διοίκηση και σοβαρά. Δεν ξέρω αυτό αν σας αρέσει ή όχι, αλλά έτσι γίνεται. Λοιπόν, να μην το προχωρήσουμε. Διδευτέρα, όπως είπε και ο δήμαρχος, θα υπάρχει συνέντευξη τύπου από τον επιστημονικό συνεργάτη και από εμάς, να σας αναλύσουμε τα πάντα. Τις 40 μέρες, νομίζω, είναι επαρκής ώστε να γίνει η ενημέρωση. Αν χρειαστούν άλλες μέρες, θα πάρουμε και άλλες μέρες. Το πρόγραμμα θα πετύχει, γιατί είναι καλό του δήμου και όπως είπες και εσύ, είναι συνέχεια, έχει διοίκηση συνέχεια και θα τα εμμεταλλευτούν και άλλες διοικήσεις. Αυτά. Ευχαριστώ πολύ. Επιπροσωπικού, Πρόεδρε. Καλό, κύριε Σταυρίδη. Κυρίες και κύριοι, καλό σας βράδυ. Πρόεδρε, προέδρε, προέδρε, προέδρε, προέδρε. Πρόεδρε, επί προσωπικού. Όχι, όχι, κύριε Γουνελά. Ο κύριος Βακυρδισμί διακόπτεται συνεχώς. Ο κύριος Βακυρδισμί κάνει κάποιες ερωτήσεις, πρέπει να το απαντήσω. Όχι, δεν κάνει κάτι. Όχι, δεν πρέπει να το απαντήσετε, κύριε Γουνελά. Κύριε Βακυρδί, έχετε το λόγο και κανείς άλλος. Δεν είχα κανένα κακέ ερώτηση, κύριε Γούνελλα. Κύριε Σταυρίδη, παρακαλώ, μη κάνετε διάλογο. Να θέλετε να μου πείτε όλη η παράταξη σας. Κύριε Βογιατζή. Δεν είχα καμία διάλεψη να σας κάνω αντιπολίτευση, κύριε Σταυρίδη. Αυτό ζητήσα. Με ιρωνικό ύφος απαντήσατε. Κύριε Γούνελλα, σας έκλεισα το μικρόφωνο δύο φορές και το ανοίξατε μόνος σας. Σας είπα τέσσερις φορές δεν έχετε τον λόγο. Θα σας αποβάλλω. Τι συμπεριφορά είναι αυτή. Μην ιρωνεύεστε. Τι συμπεριφορά είναι αυτή, κύριε Γούνελλα. Δεν ιρωνεύτηκα κανέναν. Αντίθετα μη ιρωνεύτηκε ο κύριος Σταυρίδης. Ιρωνευτήκατε και σταματήσατε να μιλάτε. Εγώ τον κύριο Σταυρίδη μη ιρωνεύτηκα. Συνεχίζετε. Κύριε Βογιατζή, είχετε τον λόγο και κανένας άλλος. Η αλήθεια είναι, Γιώργο, ότι μέχρι τώρα δεν είχαμε κάποιο πρόβλημα στο κλειστό γυμναστήριο του Αλεξάνδρα Δήμογλου. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Θα συνοηθώ με την υπηρεσία να αυξήσουμε τα προειδοποιητικά μέτρα. Αλλά είναι ένα θέμα όμως το οποίο θα πρέπει να βάλουμε όλη πλάτη. Τι εννοώ. Ότι πέρα από τις συστάσεις του υπάλληλου του Δήμου, του Γιπέδου, αλλά και των παραγών, των υπευθύνων, των συλλόγων, θα πρέπει και οι ίδιοι οι φύλαθλοι να σέβονται από τους κανόνες του Γιπέδου, τα απαγορευτικά μέτρα που υπάρχουν εκεί. Κύριε Ακοβίδη, να κλείσουμε. Λοιπόν, εγώ θα συμπλήρω πάνω στο θέμα του κλειστού της καλαμίτσας, ότι ούτως ή άλλως γίνεται μία μελέτη ανάπλασης, αναμόρφωσης, ενεργειακής αναβάθμισης στο Γίπεδο. Μέχρι να έρθει αυτή η καλή ώρα να δούμε ένα άλλο Γίπεδο, εν προκειμένου, θα πρέπει να συμβάλουμε όλοι στην κατεύθυνση ότι πρέπει να λειτουργεί με κάποιους περιορισμούς. Καλά θα είναι αυτό που πρότεινε ο κ. Βακετζής, νομίζω ότι είναι καλύτερη λύση, να αυξηθούν τα μέτρα που θα δίνουν τις οδηγίες και θα περιορίζουν τη χρήση των κερκίδων στο Γίπεδο, μέχρι να γίνουν τα σωστές κερκίδες. Τώρα, όσα αναφορά την οδό Ιεροσολίμων. Λυπάμαι, θα το ελέγξω, γιατί δεν εφαρμόστηκε η απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου, αλλά η οδός Ιεροσολίμων είναι ένας πολύ στενός δρόμος, που εν πάση περιπτώσει τα κολωνάκια, καταλαβαίνω τον λόγο υπαρξής τους, αλλά σκεφτείτε ότι έχουμε δύο ομάδες δημοτών μας, οι οποίες βρίσκονται σε αντιπαράθεση. Μια είναι ομάδα οι κάτοικοι της περιοχής και η άλλη είναι οι φύλαθλοι που προσέρχονται στο Γίπεδο. Μακάρι να είχαμε καταφέρει να αποζημιώσουμε και να αξιοποιήσουμε το χώρο που προβλέπεται, έστω και για χώρο στάθμευσης στο Βερούλιο, που είναι κάτι που στο μέλλον ελπίζω θα το καταφέρουμε, αλλά μέχρι τότε η προσέλευση φυλάθλων στο Γίπεδο, ο μόνος τρόπος που μπορεί να επιτευχθεί είναι οι γύροδρόμοι. Και ασφαλώς έχετε δίκιο ότι γίνεται καταστρατήγηση του πεζοδρομίου στην οδό Ιεροσολύμων. Λοιπόν, το κυκλώσαμε, νομίζω, το θέμα θα επανέλθει. Λοιπόν, το τελευταίο θέμα που έβαλε ο κύριος Λαζαρίδης είναι τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ. Βλέπετε, όταν βλέπετε το θέμα, το κύριο Λαζαρίδης, ο κύριος του Λαζαρίδης, ο κύριος του Λαζαρίδης, ο κύριος του Λαζαρίδης, ο κύριος του Λαζαρίδης, ο κύριος του Λαζαρίδης, το τελευταίο θέμα που έβαλε ο κύριος Λαζαρίδης είναι τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ. Έγιναν δύο και επήγηται άλλη μια συνάντηση για να δούμε πολύ σφαιρικότερα και πολύ πιο αποτελεσματικά, συνεκτημώντας την πρότασή σας μέσα σε μια προσπάθεια να ιδοθεί το θέμα στο συνολό του. Το ότι ο δήμαρχος αποφάσισε να συμβάλει οικονομικά οικονομικά και πρέπει να βρεθεί αυτός ο τρόπος γιατί δεν είναι σε ευθεία γραμμή δώστε μας τα πενήντα έστω χιλιάρικα και εμείς θα βελτιώσουμε τα δρομολόγια. Είναι πιο σύνθετη διαδικασία. Το ένα είναι αυτό το άλλο είναι που θα δοθεί βάρος και σε ποια δρομολόγια και το κύριο που είναι και προϋπόθεση είναι η πλήρης αναμόρφωση των δρομολογίων που ομολόγησε και η πλευρά του ΚΤΕΛ ότι είναι απαραίτητοι να γίνει για να είναι πιο αποδοτικά τα δρομολόγια. Σε συνδυασμό με όλα αυτά λοιπόν θα βρεθεί μία λύση η οποία θα ισχύσει πολύ σύντομα αλλά σε βάθος χρόνου όπως και σε παλαιότερη δήλωση του δήμαρκου είχαμε σταθεί θα πρέπει να δούμε το θέμα της κυκλοφορίας των μέσων μαζικής μεταφοράς σε άλλη βάση και σε συνδυασμό με τα προβλήματα που έχουμε στο κέντρο της πόλης από τα πολλά επιβατικά αυτοκίνητα. Προχωράμε πάρα πολύ καλά πιστεύω και ο κ. Λαζαρίδης θα μείνει ικανοποιημένος. Φυσικά συνεκτιμήθηκε στην προσπάθεια που κάνουμε για να αναπλάσσουμε την όλη υπόθεση των δρομολογίων και να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ευχαριστώ πολύ. Κυρίες και κύριοι καλό σας βράδυ. Καλησπέρα.