Συνέντευξη της Προέδρου της Επιτροπής "Ελλάδα 2021", Γιάννας Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, στην ΕΡΤ (Greece 2021, 2020)
: Όλο και πιο πολλές είναι οι δράσεις και οι προτάσεις πόλεων και φορέων για σειρά εκδηλώσεων στο πλαίσιο της Επιτροπής Ελλάδα 2021 για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 στόχος, να σταλεί μήνυμα ενότητας των Ελλήνων παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Από το πιο απομονωμένο νησί του Αρχιπελάγου, στον γραφικό Αϊστράτη, μέχρι την Κέρκυρα, τοπογέννησης του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδος, Ιωάννη Καποδίστρια, σε κάθε πόλη και χωριό. Η Προέδρος της Επιτροπής Ελλάδα 2021, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, στέλνει μήνυμα ενότητας για τον εορτασμό της Επετίου των 200 χρόνων από την Επανάσταση και σχεδιάζει τις επετειακές εκδηλώσεις που θα αφήσουν το αποτύπωμά τους ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές. Τι μεγαλύτερη τιμή να τιμήσουμε 200 χρόνια από το 1821 ενωμένοι με συνεργασίες και δείχνοντας αυτόν τον σύγχρονο πατριοτισμό που χρειάζεται η πατρίδα μας. Συνολικά έχουν κατατεθεί στην πλατφόρμα της Επιτροπής 1733 προτάσεις από αυτοδικητικούς φορείς, συλλόγους, επιχειρήσεις, σχολεία αλλά και την ομογένεια. Ο σκοπός της Επιτροπής 2021 είναι όχι μόνο να αναδείξει τις αξίες που έκαναν τους Έλληνες να την άξουν τον Οθωμανικό ζηγό και να ζήσουν ελεύθεροι και να στήσουν ένα σύγχρονο κράτος αλλά να δουν και όλη την πορεία της ιστορίας μας, όλους αυτούς τους ανθρώπους απλούς ή γνωστούς που έβεξαν ρόλο. Η λειτουργία της Επιτροπής αλλά και οι δράσεις και εκδηλώσεις που θα εντάξει στο πρόγραμμά της χρηματοδοτούνται από χορηγίες και ίδιους πόρους χωρίς την επιβάρυνση του ελληνικού δημοσίου. Επόμενο σταθμός για την Επιτροπή η Έγινα και την Παρασκευή το ακριτικό Καστελόριζο. Και καλώς ορίζουμε εδώ στο στούδιο της ΕΡΤ, στο Ραδιομέγαρο την Πρόεδρο της Επιτροπής Ελλάδα 2021 Γιάννα Αγγελοπούλου για να τα συζητήσουμε όλα αυτά. Καλώς ήρθατε. Πρώτη φορά συνέντευξη στη δημόσια τηλεόραση με την Λιβέωτα της Προέδρο. Έχουμε να πούμε λοιπόν πολλά και θα ήθελα να ξεκινήσουμε λίγο ανάποδα. Πρωτού περάσουμε λοιπόν στο περιοχόμενο, πρωτού περάσουμε στο πρόγραμμα, θέλω να σταθούμε λίγο στη συγκυρία γιατί είναι μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Ο COVID-19, η πανδημία που άλλαξε τη ζωή όλων μας αλλά και η ύφεση και βεβαίως το μεγάλο οικονομικό πλήγμα που έχουμε δεχτεί όλοι. Πώς θα προσαρμόσετε τις εκδηλώσεις όλα αυτά, πόσο έχει αλλάξει ο δικός σας προγραμματισμός. Καταρχήν έχουμε εναλλακτικές λύσεις σε όλες τις δράσεις που πρόκειται να γίνουν. Και αυτό που πρέπει να πω τώρα είναι ότι μόνο από τους δήμους και από τις περιφέρειες της Ελλάδας έχουμε 371 δράσεις. 1733 από όλη τη γη, όπου υπάρχουν Έλληνες, εντός και εκτός Ελλάδος. Έχουμε λοιπόν πλαν A και πλαν B, αλλά είμαι αποφασισμένη να γιορτάσουμε την επέτειο 200 χρόνια μετά την επανάσταση. Γιατί πρέπει να τιμήσουμε αυτή την επανάσταση, που οι πρόγονοί μας με τους αγώνες τους έφεραν την Ελλάδα εδώ. Γιατί πρέπει να τιμήσουμε τη διαδρομή αυτή των 200 ετών. Γιατί πρέπει να αναδείξουμε τις προσωπικότητες στους ανθρώπους που έπαιξαν ρόλο αυτά τα 200 χρόνια. Και γιατί πρέπει να βαδίσουμε στο μέλλον με αυτοπεποίθηση, με δυναμισμό, με σιγουριά για τον εαυτό μας. Γιατί το έχουμε και μπορούμε να το κάνουμε. Πότε θα γιορτάσουμε λοιπόν, πότε θα ανακοινώσετε το πρόγραμμα και ποιο θα είναι το σύνολο των δράσεων αλλά και των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια. Μέχρι το Δεκέμβριο. Ήδη αναλύσαμε και δώσαμε στη δημοσιότητα το τι είδους προτάσεις έχουν κάνει όλοι οι Δήμοι και όλες οι περιφέρειες στη χώρα. Θα ακολουθήσουν οι προτάσεις που έχουν κάνει Έλληνες αλλά και Πρεσβείες και Προξενεία από το εξωτερικό και εδώ θα έχετε μια πολύ μεγάλη θετική έκπληξη από όλο τον κόσμο και από τις πέντε Ιππίρους. Θα ακολουθήσουν με τα ιδιώτες γιατί συνεργαζόμαστε με όλη την Ελλάδα. Με πολίτες, με μουσία, με ιδρύματα, με πανεπιστήμια, με τις δημοτικές αρχές. Όλοι θέλουν να κάνουν δράσεις που να δείξουν πως η Ελλάδα δυνατή στέκεται και ετοιμάζεται να μπει στον 3ο αιώνα της υπραξής της σαν κανονικό κράτος το οποίο ιδρύθηκε μετά την επανάσταση του 1821. Πώς θα γίνει η χρηματοδότηση όλων αυτών των εκδηλώσεων και αν ήδη έχετε καλύψει κάποιο ποσοστό από τις ανάγκες όλες που θα παρουσιαστούν και με ποιους πόρους. Καταρχήν είμαστε μια επιτροπή ιδρύθηκε με νόμο από την συντριπτική πλειοψηφία της βουλής και επικοινωνούμε με όλα τα κόμματα και ενημερώνουμε βεβαίως. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι δεν παίρνουμε καμία κρατική χρηματοδότηση. Δεν θέλησαμε και ξέρετε γιατί δεν θέλησαμε. Γιατί η Ελλάδα μετά από μια κρίση 10 ετών θα υπήρχε ένα μεγάλο ερωτηματικό τι χρήματα διαχειρίζει η επιτροπή. Δηλώσαμε λοιπόν ότι δεν θέλουμε χρήματα από το κράτος ούτε από τη βουλή και θα βρούμε χρήματα μέσω των χορηγών. Και τους ευχαριστώ τους χορηγούς για αυτό γιατί μας έχουν δώσει χρήματα, έχουμε και την τράπεζα της Ελλάδος, έχουμε και την εθνική τράπεζα. Αλλά τα χρήματα που αναμένουμε για να χρηματοδοτήσουμε δράσεις θα βγουν από το νομισματικό πρόγραμμα. Θα μου επιτρέψει να σας δώσω τον προπομπό και θα σας τον δώσω δωρεάν. Όλοι οι Έλληνες θα τον αγοράσουν, θα τον αγοράσουμε γιατί αυτός είναι ο προάγγελος του νομισματικού προγράμματος που θα βγει το Δεκέμβριο. Σας το δίνω. Είναι πρώτη φορά που το νομισματικοπείο βγάζει με τον δακτήλιο τον μπλε αυτό το μετάλλιο. Γιατί είναι για όλους μας, είναι για όλους τους Έλληνες. Είναι ο πίνακας του Θεόφιλου, ο Ρήγας ο Βελεστινλής και ο Αδαμάντιος Κοραΐς. Αυτές οι δύο εμβληματικές φυσιολογικές κρατάνε την αναγενηθήσα Ελλάδα. Αυτό λοιπόν είναι ο προπομπός. Τον παρέχει η Εθνική Τράπεζα εντός και εκτός Ελλάδος και τα χρήματα που θα βγουν από το νομισματικό πρόγραμμα που θα είναι νομίσματα σε απλό μέταλλο σε ασημένιο και χρυσό, αυτά θα είναι και τα έσοδα μας. Είπαμε όμως σε όλους, αν θέλετε να χρηματοδοτήσουμε δράσεις, να είναι δράσεις που θα αφήσουν αποτύπωμα για το μέλλον. Πολλές από αυτές τις δράσεις που ήδη έχουμε εξετάσει, ξεκινάνε μέσα στο 2021 και θα κρατήσουν και πολλά χρόνια. Και το θέμα είναι η Ελλάδα μας, την Ελλάδα μας, θα τη δούμε τα πέντε, τα δέκα, τα είκοσι, τα σαράντα χρόνια μετά. Μας είπατε λοιπόν ότι θα ξεκινήσουμε, τους σεορταζούν περίπου πριν από τον Δεκεύριο, πότε θα έχουμε την κορυφή σου. Λοιπόν, θα σας πω καταρχήν δύο από τις δράσεις που χρηματοδοτούμε εμείς στην Επιτροπή. Η μία δράση αφορά στην ημερομηνία της 25ης Μαρτίου. Γιατί? Γιατί εκείνη την εποχή τοπί ιστορικά το πόσυμα, που έχουν παίξει πολύ μεγάλο ρόλο, ιστορικό ρόλο, και είναι νόμιμα ιστορικά να τις αναδείξουμε, θα κάνουν γιορτές. Η άλλη μεγάλη δράση είναι 20 και 21 Ιουνίου. Ξέρετε το 21 Ιουνίου είναι η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου και είναι και η γιορτή της μουσικής σε όλον τον κόσμο, του τραγουδιού. Εκείνες τις δύο μέρες λοιπόν, και ελπίζουμε η ΕΕΡΤ να είναι μαζί μας, σε όλες τις πρωτεύουσες θα γίνει η μεγάλη γιορτή και το τραγούδι. Αυτό λοιπόν είναι το χρονοδιάγραμμα. Θα σας ρωτήσω όμως και κάτι άλλο για την Επιτροπή. Γιατί σε αυτή την Επιτροπή υπήρξαν και πολλές διαφωνίες, υπήρξαν και δηλώσεις που συζητήθηκαν, δηλώσεις που προκάλεσαν, υπήρξαν και παρετήσεις. Εσείς πως τοποθετήσετε απέναντι σε όλα αυτά που έγιναν? Κοιτάξτε σε μια μεγάλη υπόθεση, όπως είναι το να γιορτάσεις 200 χρόνια μετά την Επανάσταση. Αυτή δεν είναι υπόθεση ξέρετε σαν τους Ολυμπιακούς, που ήταν συγκεκριμένο μεγάλο project, που είχε συγκεκριμένες πορδιαγραφές, που είχε συγκεκριμένο στόχο. Εδώ πρέπει να μιλήσουμε στην καρδιά του Έλληνα. Είναι σύνθετο το εγχείρημα, εδώ είναι άηλο. Είναι ο τρόπος να θυμίσουμε στον καθένα ότι αυτή η διαδρομή μας έδωσε πολλά, μας έδωσε δύναμη. Κοιτάξτε από τι περάσαμε, τι πέρασε η χώρα και πώς τη φέραμε εδώ που είναι. Τι δύναμη πρέπει να παίρνουμε από όλα αυτά που περάσαμε, γιατί περάσαμε και πολέμους, περάσαμε και καταστροφές, η εξέγερση ενάντησης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η νίκη μας, το ότι η χώρα στέκεται όρθια, δημοκρατική, προηγμένη. Κοιτάξτε τι δύναμη, τι ιστορικό φορτίο έχουμε στους όμους μας και πώς πρέπει αυτό να μας δώσει αισιοδοξία, δύναμη, να μας δώσει αυτοπεποίθηση για τις επόμενες δεκαετίες που έρχονται. Απογοητευτείκατε με μερικά από όσα έγιναν ή θεωρήσατε και είπατε ότι ναι, είναι δική μου ευθύνη αυτό το οποίο συνέβη. Κοιτάξτε, για κάθε πράγμα που αναλαμβάνω, παίρνω την ευθύνη. Έγινε μια ατυχής αναφορά σε άρθρο ενός μέλους Επιτροπής, το οποίο είχε βγει πριν 6-10 χρόνια. Το ξεπεράσαμε αυτό. Εμάς, η υποχρεωσή μας είναι να στηρίξουμε αυτή την εθνική επιταγή που είναι στους Έλληνες. Τυμάμε την ιστορία μας, αναδεικνύουμε τους ανθρώπους που μας έκαναν γνωστούς μέχρι τώρα, παίρνουμε μαθήματα από τη διαδρομή της Ελλάδος και κοιτάζουμε το μέλλον. Και το μέλλον πρέπει να το κοιτάξουμε γιατί το έχουμε, Ανδριάνα. Έχουμε ξεπεράσει πολλά μέχρι τώρα. Θα ξεπεράσουμε και την κάθε δυσκολία που θα έρθει τώρα. Μέσα σε αυτή την ιστορία, κυρία Αγγελοπούλου, έχουν εκφραστεί κατά καιρούς πολλές επιφυλάξεις, έχουν εκφραστεί ακόμα και επικρίσεις για τον δικό σας ρόλο, για τους δικούς σας στόχους, για τις προσωπικές σας φιλοδοξίες, θυμόμαστε όλοι και τη σενναρολογία που σας έφτανε μέχρι και το προεδρικό μέγαρο. Θέλω λοιπόν πολύ απλά να σας ρωτήσω, μέχρι πού θέλει να φτάσει Γιάννε Γιεροπούλου. Περασμένες ιστορίες έχουν γίνει και βαρετές, δεν έχω εκδηλώσει ποτέ πολιτικό ενδιαφέρον. Αυτή η συζήτηση έχει εξαντληθεί και για μένα έχει τελειώσει. Αφού έχω την ευλογία να έχω τη δυνατότητα και τη δύναμη να βοηθήσω τη χώρα μου, ο κάθε Έλληνας θέλει να βοηθήσει, συλλατρεύει με την πατρίδα μας, αγαπάμε όλοι τον τόπο μας. Θέλω να τον βοηθήσω, τότε το βοήθησα με τους Ολυμπιακούς που ήταν ίσως το πιο λαμπρό γεγονός των τελευταίων δεκαετιών. Τώρα θέλω να βοηθήσω τη χώρα μου. Έχουμε μια πολύ μικρή ομάδα, μην νομίζεις ότι είμαστε εκατοντάδες και χιλιάδες, ούτε 30 άτομα, ξέρετε πολύ καλά ότι τα μέλη της Ολομέλειας και της εκτελεστικής που είμαι και μέλος δεν αμίβονται φυσικά. 30 άτομα έχουμε κάνει αυτή τη διείσδιση μέσα στη κοινωνία, μιλάμε με χιλιάδες ανθρώπους και αυτή είναι η φιλοδοξία μας. Να αναδείξουμε τη μοναδικότητα του Έλληνα, να συστήσουμε τους εαυτούς μας να πούμε χαίρετε, αυτή είναι η Ελλάδα του σήμερα. Και επειδή αναφερθήκατε στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004, η σύγκριση, η επίκλησή τους θεωρείται ότι σας πηγαίνει πίσω ή σας πηγαίνει μπροστά. Αυτό είναι το αντίθετο. Δεν κουραζόμαστε να ακούμε όλους τους πολίτες όπου πηγαίνουμε, απλούς πολίτες, αρχές να μιλάνε για το τι συγκίνηση και περιφάνεια έδωσε αυτό το μεγάλο project. Ένα project που το έκανε μια Ελλάδα που δεν περιμένε κανείς ότι θα το κάνει σε 4 χρόνια αντί για 7 και που έδειξε τις ικανότητες των Ελλήνων. Οι Έλληνες όπως πριν το έχουμε. Βρίσκουμε λύσεις σε προβλήματα που άλλοι δεν μπορούν να βρουν. Παίρνουμε ένα θέμα, μια υπόθεση και θα τη βγάλουμε πέρα. Το έχουμε αποδείξει όλες αυτές τις δεκαετίες. Ας πάρουμε δύναμη και ας προχωρήσουμε γιατί μπαίνουμε στον τρίτο αιώνα όπως είπαμε. Θα πούμε λοιπόν μπράβο μας να ζήσουμε και στις χίλιες τέτοιες επιτίγους να γιορτάσει η Ελλάδα. Να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ. Το ευχόμαστε όλοι να συνεχίζουμε να γιορτάζουμε και να τιμούμε τους προγόνους μας. Να τιμούμε και τα 200 χρόνια και όσα χρόνια μπορούμε από την ελληνική επανάσταση. Σας ευχαριστούμε πολύ που ήρθατε εδώ στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Να είστε μαζί μας. Η ΕΡΤ παίζει ένα πολύ καθοριστικό ρόλο γιατί ακολουθεί και ακολουθεί την πορεία μέσα στην κοινωνία. Και είναι ο θεσμικός της ρόλος να προάγει τον πολιτισμό και βεβαίως την προσφορά ό,τι μπορεί ο καθένας από όποια θέση και αν μπορεί. Σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ και καλή επιτυχία στο έργο της Επιτροπής Ελλάδα 2021.