Κώστας Τζιούμης | Η πλατεία ξεκίνησε! (Δήμος Τρίπολης Official, 2022)
: Καλημέρα σας, σας καλέσαμε σήμερα εδώ για να μιλήσουμε για ένα εντυματικό έργο, για μια ιστορική επέμβαση που ξεκινάει στην Τρίπολη. Μιλώ για την ανάπλαση της κεντρικής μας πλατείας, ιστορικής πλατείας Αγίου Βασιλείου. Και θα ξεκινούσα τη συνέντευσή μου με ένα δίδυο, ότι η πλατεία ξεκίνησε. Είναι γνωστό ότι η πλατεία Αγίου Βασιλείου, η κεντρικότερη πλατεία της κόσμας, η πιο ιστορική, έχει μία εικόνα τα τελευταία χρόνια, πολλά τελευταία χρόνια που δεν νομίζω ότι περιποιεί τιμή για κανέναν από εμάς. Θεωρώ ότι είναι καθολική θα έλεγα, στη μεγάλη υψηλία του κόσμου, η επιθυμία να γίνει η αλλαγή της πλατείας όπως είναι σήμερα, να αλλάξει ριζικά και η μορφή της, αλλά και η τελικότητα της πλατείας. Η πλατεία, λοιπόν, ξεκίνησε. Ένα έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ της περιφέρειας Τελογονίσου, προϊκολογισμού 1.000 εκατομμυρίων ευρώ, μελέτη της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου, όπου αλλάζει εντελώς, όπως είπαμε, η μορφή της πλατείας, εντελώς από τη σημενή της εικόνα, διατηρώντας όλα εκείνα τα χείρια χαρακτηριστικά που είχε ο αρχικός σχεδιασμός όταν έγινε η πλατεία. Η πλατεία, όταν θα ολοκληρωθεί αναπλασίτης, θα συμβαίνει τις ήδη από πολλά χρόνια γεννόμενες αναπλάσεις πεζοδρομήσεις του κέντρου της πόλης και, επιτέλον, θα συμβαίνει με το φιλόδοξο νέο οικονομικό κέντρο, που θα δημιουργηθεί εκεί που γίνεται το Open Mall, τις αναπλάσεις που ολοκληρώνουμε, σχεδόν έχουν ολοκληρωθεί, αναπαθμίζοντας το κέντρο της πόλης μας σε συνδυασμό, όπως είπαμε, με το πεζοδρομημένο ήδη κομμάτι της και συνδέοντας και το Open Mall, που θα ξεκινήσει τη λειτουργία του σύντομα, δημιουργώντας μια νέα οικονομική εργαστηριότητα για τη συνολική περιοχή εκεί. Και πιστεύουμε λοιπόν ότι η πλατεία θα γίνει το καινούργιο τοπόσιμο, όχι μόνο της Τρίπονης, να μπορούσα να πω, και όχι χωρίς αυτό να θεωρηθεί, της Μαξιμαλιστικό της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μιας κετρικής που εγνωρίζουμε, που είναι το διοικητικό κέντρο της Πελοποννήσου. Τα χαρακτηριστικά της ανάπλασης είναι ο σεβασμός, όπως είπαμε, στην αρχική, στην παράδοση, στον αρχικό σχεδιασμό που είχε η πλατεία. Έχουμε μπει πάλι και το επαναλαμβάνω ότι η ανάπλαση δεν έφερα μόνο το χώρο αυτό κατευθό, που είναι η πλατεία σήμερα, αλλά χωράω όλο το τετράγωνο, δηλαδή και τις τοές που παίρνουν την εικόνα που είχαν αρχικά, και τους δρόμους που είναι γύρω από την πλατεία, αλλά και την ίδια την πλατεία, με διατήρηση των υπιστάμενων δέντρων, με φυτέψεις νέων δέντρων, με δημιουργία νέων, με κλασική εικόνα συντριβανίου στο κέντρο της πόλης, έτσι ώστε, όπως είπα πριν, θεωρούμε ότι η πλατεία θα γίνει το καινούριο τοπόσιμο για την περιοχή μας. Σήμερα η συνέντευση έχει για να ενημερώσουμε, έχει την έννοια να ενημερωθούν και οι συμπολίτες μας για τις αλλαγές, ουσιαστικά τις κυπλοφοριακές που θα γίνουν, και επαναλαμβάνω ότι θέλω να το πω, θα το τονίσω μάλλον εδώ, οι οποίες αυτές είναι προσωρινές και έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του εργοταξίου, είναι προσωρινές τις κυπλοφοριακές αλλαγές που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του εργοταξίου. Στην διάρκεια της εκτέλεσης του έργου, στον πορεία εκτέλεσης του έργου, που ελπίζω να είναι απρόσκοπη χωρίς προβλήματα, πιθανόν θα υπάρξουν και νέες κυπλοφοριακές αλλαγές όσο εξεγήσετε το έργο. Είναι κατανοητό και γι' αυτό ζητώ και την κατανόηση αφενός μεν όλων των πολιτών που περνούμε κάθε μέρα από την πλατεία, αφεντέρων των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στην πλατεία, όπως είναι οι ταξίδες, οι οδηγοί και οι ιδιοκτήτες ταξίδες, τα περίπτρα και βέβαια τα καταστήματα που είναι περιμετρικά της πλατείας. Είναι κατανοητό και το καταλαβαίνουμε ότι τα έργα θα δημιουργήσουν μια ενόπιση. Θα δημιουργήσουν κάποιες δυσκολίες προσωρινές στην κίνηση των πεζών, στην κίνηση των οχυμάτων. Θα μας αλλάξουν τη συνήθεια και την καθημερινότητα που έχουμε στην πλατεία, όμως όλοι καταλαβαίνουμε ότι, όπως λένε πάντα, η ενόπιση είναι προσωρινή, το έργο όμως θα είναι μόλιμο. Άρα, κάνοντας, ζητώντας και παρακαλώντας όλους τους ανθρώπους που κινούνται στο χώρο της πλατείας, όλους τους συμπολίτες μας, να δείξουν την κατανόηση. Σεβόμαστε τη δυσκολία που καταλαβαίνουμε και σεβόμαστε τη δυσκολία που θα αντιμετωπίσουμε. Πιστεύω όμως ότι το 2023, όπως είναι ο στριαγμός, εφόσον το έργο προχωρήσει αφρόσκοπτα, όλοι οι τριπολίτες θα είμαστε και ικανοποιημένοι, αλλά κυρίως θα είμαστε υπερήφανοι για την εικόνα και την λειτουργία που θα έχει η ιστορικότητα του Αγίου Βασιλείου και γενικώς για την εικόνα και την λειτουργία που θα έχει το όλο το κέντρο της κόρης. Εδώ έχουμε ένα σχέδιο το οποίο τις επόμενες μέρες θα μπει και σε κάποια σημεία κεντρικά, θα δοθεί και σε σάς ηλεκτρονικά στα μέσα για να το επικοινωνήσουμε με τους πολίτες για να δείξουμε τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που ισχύουν, που θα ισχύουν πάνω. Εντάξει, το έχω εδώ το σχέδιο, θα το στείλουμε, δεν μπορώ να φανείς τη κάμερα, αλλά το σχέδιο που θέλω να πω είναι σε γενικές γραμμές ότι από την πλατεία Κολοκοτρώνι έως την πλατεία Αγίου Βασιλείου, η Γεωργίου Άρθ θα έχει κατεύθυνση από την πλατεία Κολοκοτρώνι προς την πλατεία Αγίου Βασιλείου, μονή κατεύθυνση. Στην πλατεία Αγίου Βασιλείου, όπως μένουμε τώρα στα αυτοκίνητα και κάνουμε δεξιά για να κάνουμε το κύκλο, κάποιος μπορεί να στρίψει αριστερά αν θέλει να ανέβει την Οάσινθο, ή μπορεί να συνεχίσει κάνοντας τον υπόλοιπο κύκλο μέχρι τη γωνία που είναι ο Γαλαξίας και να πάρει την Εθνομαρτύγων για να ανέβει προς την πλατεία Ανατοσιασίας. Αυτή είναι μονή κατεύθυνση όλη αυτή την πλειμμαμένη προς τα πάνω. Γυρίζοντας τώρα κάποιος από το νοσοκομείο προς τα κάτω, μπορεί αν θέλει να πάει προς την πλευρά ταξιαρχών από την πλατεία Εθνάφου Μαϊκαρίου που είναι η 25η της Ματύου ή από την Φωτάκου, δεξιά κατεβαίνοντας από το νοσοκομείο και να πάρει την ταξιαρχών και να κατέβει προς πλατεία Αγίου Δημητρίου. Αν θέλει να πάει προς την άλλη πλευρά της πόλης θα κατέβει την Εθνοματήρο μέχρι τη Νικηταρά και θα κάνει αριστερά όπως είναι και σήμερα η Νικηταρά δηλαδή παίρνοντας τον Πετσεροπούλου ή τον Παναστασίον αν δεν είναι κατέβει προς τα κάτω ή παίρνοντας την 28η της Οκτωβρίου όπου πλέον η 28η της Οκτωβρίου έρχεται όπως έρχεται και σήμερα, μπαίνει στην πλατεία, η αλλαγή είναι ότι στη γωνία στο Πιεπρίς στο Παραμακείο της Κυριας Φράκου δεν θα κάνουν πλέον δεν ξέρω αυτήν την ταξία που κάνουν τώρα για να κάνουν την Κύπρο, θα κάνουν αριστερά, θα κάνουν αριστερά το ειδική κείο της πλατείας και θα μπαίνουν στην Κύπρο όπου θα μπορούν να κατέβουν προς τα κάτω στην Κύπρο και να πάνε προς το κάτω σημείο της Πόληση, θα μπορούν να κάνουν πίσω από τον Άγιο Βασίλειο, ο δρόμος αυτός η Ελμού θα γίνει διπλής κατεύθυνσης, θα απαγορεθεί η Στάθληση που είναι εκεί, θα γίνει διπλής κατεύθυνσης και θα μπορούν να κάνουν τον Κύπρο και να μπουν πάλι στην πλατεία για να πάνε ο Άσιλτον αν θέλουν να κάνουν αυτό τον κύκλο και θα μπορούν να πά Λοιπόν, αυτές είναι οι βασικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Επαναλαμβάνω, οι ρυθμίσεις αυτές είναι προσωρινές για την αρχική φάση της εκτέλεσης του έργου. Να πω εδώ ότι το εργοτάξιο θα κλείσει την υπάρχουσα πλατεία σήμερα, εκεί που είναι σήμερα υπάρχουσα πλατεία, λίγο πιο έξω από το όριο της, τώρα γιατί μεγαλώνει αυτό το όριο της πλατείας και θα κλείσουν και μπροστά στον Γαλαξία εκεί και μπροστά στον Άγιο Βασίλειο, το κομμάτι του δρόμου. Οι στοές γύρω γύρω και η κίνηση των πεζών στοές θα είναι, θα εξακολουθεί να παραμένει όσο έχει και σήμερα θα μπορούν οι πεζοί δηλαδή να κυκλοφορήσουν. Αυτές είναι οι βασικές αλλαγές. Έχουν ήδη τοποθετηθεί νέες πινακίδες οδικής κυκλοφορίας. Την Κυριακή το πρωί θα ξεσκεπαστούν, είναι με σακούλες και θα αλλάχτουν οι παλιές, θα μείνουν οι καινούργιες, ώστε την Κυριακή να αφήσουμε σιγά σιγά οι πολίτες να ενημερώνονται με τις νέες κυκλοφοριακές δεκμήσεις και με τη βοήθεια της Τροχέας και της Ελληνικής Αστυνομίας. Έχουν εσθήσει τη βοήθεια. Επαναλαμβάνω, καταλαβαίνω ότι αλλαγή, διαδήποτε αλλαγή στη συνθειά μας, μας δημιουργεί αρχικά δυσκολίες. Παρακαλώ, κλείνουμε αυτό, την υπομονή όλων, για να μπορέσουμε να προχωρήσει το έργο αυτό αφρόσκοπτα και να έχουμε το 2023, όπως είπα και την αρχή, μια καινούργια πλατεία, μια καινούργια εικόνα, μια σαφώς καλύτερη και πιο όμορφη εικόνα του κέντρου της πόλης μας.