2014.03.13 - ΠΔΕ - Πολιτικό Γραφείο Διαμεσογειακής της CPMR (2. Κατσιφάρας) (ΠΔΕ Περ Δυτ Ελλάδας, 2014)
: ...και των άλλων οργάνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, φίλες και φίλοι από τις περιφήρειες του Μεσογείου. Σας καλωσορίζουμε με χαρά σήμερα στην Πάτρα για τη συνέντριαση του Πολιτικού Γραφείου της Διαμεσογειακής Επιτροπής στην διάσκεψη των παράκτυρων περιφερειών της Ευρώπης. Σήμερα ζούμε μια κρίσιμη περίοδο, τόσο για τον Ευρωπαϊκό Νότο, όσο και για ολόκληρο τη Μεσόγειο. Και γι' αυτό σήμερα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να αναδείξουμε τον αποφασιστικό ρόλο που έχουν οι περιφέρειες για την ανάπτυξη στην επιμερειακή περιοχή. Από τη μία, οι περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως του Ευρωπαϊκού Νότου μαστίζονται από μία προσωπανή οικονομική και κοινωνική κρίση, που οδηγεί και σε πολιτική κρίση. Τα συνεχιζόμενα μέτρα λιτότητας μπορεί να βοηθούν τα δημόσια οικονομικά, αλλά πλήγουν κέραια την πραγματική οικονομία και την ίδια την κοινωνική συνοχή. Έτσι σήμερα ζούμε το παράλογο να εφημερούν οι αριθμοί και να δυστυχούν οι πολίτες. Γεγονός που οδηγεί σε κοινωνικές εντάσεις, αναταραχές και ακραία ιδεολογήματα. Από την άλλη, την απέναντη πλευρά της Μεσογείου, ο αραπικός κόσμος, βρίσκεται και αυτός σε μία συνεχιζόμενη αναταραχή. Αυτό έβλεπε την άνοιξη, αλλά αντί τις άνοιξες ένα γκρίζο τοπίο συναντάστηκε τη μερονότητα. Εκεί συντελείται ένας πολιτικός μετασχηματισμός, με κύριο χαρακτηριστικό τη σύγκρουση δύο αντίθετων δυνάμων. Μιας που θέλει πιο ανοιχτές και δημοκρατικές κοινωνίες και μιας που προσβλέπει σε πιο κλειστές σχεδόν θεοκρατικές κοινωνίες. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι εξελίξεις αυτές έχουν αφήσει βαθιά σημάδια στις τοπικές κοινωνίες, έχουν προκαλέσει βαθύ πόνο σε μεγάλα τμήματα των πλησιμών και έχουν δημιουργήσει και συνεχίζουν να δημιουργούν καινούργιες πληγές με αποτέλεσμα να επιβινώνονται περισσότερο η κοινωνική πλευρά της κρίσης και να προκαλούνται απρόβλεπτες τοπικές εξελίξεις. Δηλαδή, ένας φάβος λίγος. Από την αρχαιότητα, η Μεσόγειος είναι διαδιεθνής θάλασσας, που ενώνει διαφορετικούς πολιτισμούς, διαφορετικά έθνη, διαφορετικές θρησκείες, διαφορετικές οικονομίες. Και αυτή η ενωτική δύναμη της κοινής μας θάλασσας πρέπει να αξιοποιηθεί σήμερα για την αντιμετώπιση των προβλήσεων της εποχής μας. Οι προκαταλήψεις θα πρέπει να δώσουν τη θέση τους σε μια πιο ανοιχτή και δυναμική προσέγγιση, που θα ευνοεί τη διαπεριφυριακή και περιφυριακή συνεργασία για την αξιοποίηση των κοινών πλεονεκτημάτων που έχουμε, ώστε να υπάρχει ισορροπία, ανάπτυξη και ευημερία. Και οι περιφυριακές και τοπικές αρχές, ως θεσμοί δίπλα στους πολίτες και τις κοινωνίες, πρέπει να έχουν ενεργή συμμετοχή για την επίτευση της ειρήνης, του διαλόγου, της συνεργασίας, της σταθερότητας, της κοινωνικής συνοχής και της ευημερίας των λαών. Παρά τα αργά της αντανακλαστικά Ευρωπαϊκή Ένωση, φαίνεται να αντιλαμβάνεται σιγά σιγά τη στρατηγική σημασία που έχει η Μεσόγειος και διευρυμένη και πολυεπίπεδη συνεργασία γύρω από αυτή. Ήδη βρισκόμαστε μπροστά στην τελική διαμόρφωση του σχεδίου δράσης της Μακροπεριφέρειας Ανδριατικής Ιωγείου, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του 2014. Εμείς τονίζουμε τη σημασία της συμμετοχής των Μακροπεριφερειακών Στρατηγικών στο νέο καναλισμό περικοινών διατάξεων για την Ευρωπαϊκή Ενταφική Συνεργασία και τα πρέπει να εντείνουμε στις προσπάθειές μας για ιδανική κοινωνική και οικονομική συνεργασία με στόχο την επέκταση της μακροπεριφερειακής διάστασης σε ολόκληρη τηλεκάνη της Μεσογείου. Τέλος, δεν μπορώ να μην αναφερθώ σε μια τρίτη επικείμενη κρίση που μπορεί να πλήξει τη Μεσόγειο, τη θάλασσα των τριών Ιππήρων που θεωρείται κοιτίδα του ανθρώπινου πολιτισμού. Τις τελευταίες δωμάτες απειλείται μια πρωτοφανής ενέργεια πέρα από κάθε λογική και αίσθημα ευθύνης. Η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας σε επιλεγμένο σημείο στα διεθνή ηλίδατα μεταξύ Μάρτας, Διηβύης και Ελλάδος, οι περιφερειακές και τοπικές αρχές έχουμε υποχρέωση να αναλάβουμε δράση, καθώς η ενέργεια αυτή απειλεί να μετατρέψει τη πιο μεγάλη κλειστή θάλασσα του κόσμου, βρέχει τις ακτές του, το ξεχνάμε, 21 χωρών, σε ένα πολυθωμένο και πολυσματικό τοπίο, καταστρέφοντας την οικονομική και κοινωνική ζωή των 427 εκατομμυρίων κατοίκων που ζουν γύρω της σε περίπτωση ατυχήματος. Είμαι βέβαιος ότι οι συνεργασίες του πολιτικού γραφείου της διαμεσογειακής συνεργασίας, που έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε σήμερα στην Πάτρα, μπορεί να συμβάλει σημαντικά σε αυτά και πολλά άλλα στρατηγικά ζητήματα που είναι στην ημερή σε διάταξη της συνάντησης. Η Ε.Ε. δεν θα πρέπει να είναι μόνο ένα πρόσωπο θεσμικό πλαίσιο και μία κοινή νομισματική πολιτική. Θα πρέπει να κοιτάξουμε περισσότερο τον άνθρωπο, τον νέο, να αντικρίσουμε κατάματα αυτού που δοκιμάζεται περισσότερο και να ζητεί ελπίδα, σταθερότητα, σεβασμό, αξιοπρέπεια. Η Ευρώπη πρέπει να στριχτεί περισσότερο σταθεριακά όργα, που εκφράζουν τις τοπικές κοινωνίες, τις περιφερειακές και τοπικές αρχές, εφαρμόζοντας την πολύ επίπεδη περιεκειμένηση. Χρειαζόμαστε περισσότερο ανοιχτά πολιτικά συστήματα, πιο ανοιχτές κεντρικές κυβερνήσεις, πιο ανοιχτές υπονομίες και αφορές εργασίες. Πιο ανοιχτή στάση απέναντι στις άλλες κοινωνίες, μέσα και έξω από την Ευρώπη, ώστε να γεφυρώσουμε τις υπάρχουσες διαφορές και να αντιμετωπίσουμε τα κοινά ζητήματα. Με αυτές τις σκέψεις, σας καλωσορίζω και πάλι, εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του πολιτικού γραφείου, εύχομαι να έχετε μια καλή διαμονή στην Πάτρα, στο λιμάνι εισθόδου και εξόδου της χώρας μας προς την Ευρώπη, με την μακράτη ιστορία στην περιφερειά μας που έχει την τιμή να έχει ως πάρο την αρχαία Ολυμπία. Ένα σύμβολο ειρήνης, αγωνίζεστε, ένα σύμβολο πολιτισμού και παιδείας. Αυτά είναι τα στοιχεία της περιφέρειας που σας εκπροσοποιεί και σας καλωσορίζουμε και πάλι και ευχαριστώ όλους, αγαπητοδέδρε και καλή διαμονή.