13η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2022 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2022)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Αντίο Ευθύνη Αδυναμισμός Στις 10.00 της Συνεντρίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, Στις 20 Ιουνίου 2022. Είναι η πρώτη συνεδρίαση μετά από δύο χρόνια που επιτέλους μπορούμε και βρισκόμαστε όλοι μαζί σε αυτήν την αίθουσα. Στην αίθουσα του Δημοτικού Συγκουλίου, όπου με πλήρη σύνθεση μπορούμε να συνεδριάσουμε. Έχοντας ξεπεράσει, σε εισαγωγικά, τον μεγαλύτερο κίνδυνο αυτής της πανδημίας που μας έχει ταλαιπωρήσει και συνεχίζεται να μας ταλαιπωρεί. Οι συνθήκες τις οποίες θα κάνουμε στη συνεδρίαση είναι στην αίθουσα όλοι με φυσικό αερισμό, γι' αυτό και έχουμε ανοιχτά τα παράθυρα. Τυπικά τα air condition δεν πρέπει να είναι ανοιχτά, θα δούμε πώς θα πάμε, αλλά πρέπει να έχουμε φυσικό αερισμό. Η μάσκα δεν είναι υποχρωτική, αλλά δεδομένο το ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά, συνηστώ, όπως και οι περισσότεροι και ιδίως οι γιατροί που έχουμε μεταξύ μας, να φοράμε τη μάσκα για δική μας προστασία και τον γύρο μας. Βλέπω στο βάθος, στο χώρο των πολιτών έχουν συγκεντρωθεί αρκετοί πολίτες. Από ό,τι καταλαβαίνω, λοιπόν, μπορούμε να μοιράσουμε μάσκες σε όσους δεν έχουν, είναι προαιρετικό, παρακαλώ όμως να τη φορέσετε. Κύριε Γραμματέας, μοιράσουμε μάσκες σε όσους δεν έχουν μαζί τους. Λοιπόν, θα ξεκινήσουμε πριν ξεκινήσουμε παίρνοντας παρουσίες, τυπικά για να δούμε αν είμαστε όλοι εδώ. Βλέπω στο βάθος αρκετά παιδιά και αρκετούς γονείς. Θεωρώ ότι προέρχεστε από 25 το Δημοτικό, γιατί ήρθανε δύο εκπρόσωποι σας και σας ζήτησα να μείνουν δύο άτομα μέσα στην αίθουσα. Οι συνθήκες δεν είναι καλές. Πραγματικά φοβάμαι τη στιγμή που θα ανακοινωθεί κάποιο κρούσμα μεταξύ μας. Ζήτησα λοιπόν να είναι δύο άτομα, δεν θα κερδίσετε κάτι για τη δική μας όλων προστασία. Αν θέλετε παρακαλώ φορέστε μάσκες και καθίστε εκεί. Θα σας δώσω τον λόγο μετά. Έχουμε λοιπόν τον Σύλλογο Γονέων του 25 του Δημοτικού Σχολείου και έχουμε και την εκπρόσωπο του συλλόγου, των υγειονομικών σε αναστολή, στους οποίους θα δώσω τον λόγο. Λοιπόν ξεκινάμε παίρνοντας παρουσίες. Η κυρία Βακιρτζή είναι εδώ. Όχι, ο κύριος Βακιρτζής. Όχι, είναι δικαιολογημένος. Ο κύριος Βέρος. Ναι, έχουμε πρόβλημα σε τρία μικρόφωνα, παρακαλώ να βολευτείτε με τα διπλανά. Ο κύριος Βοιατζής. Ο κύριος Βοιατζίδης. Όχι. Ο κύριος Γουνελάς. Όχι. Ο κύριος Γραμμένος είναι εδώ. Ο κύριος Δελικάρης. Όχι. Η κυρία Δρακονάκη είναι εδώ. Ο κύριος Ιακοβίδης είναι εδώ. Ναι, ναι. Ο κύριος Ιγνατιάδης. Η κυρία Ιωσιφίδου, με την ωραία της μάσκα. Ο κύριος Καλανταρίδης. Ο κύριος Καλπακίδης. Ο κύριος Κελαϊδάκης. Ο κύριος Κουνάκος. Ο κύριος Κουφαντζής. Όχι. Ο κύριος Λατζαρίδης είναι εδώ. Ο κύριος Μαυρίδης. Καλησπέρα κύριε Μαυρίδη. Ο κύριος Μιχαηλίδης. Ο κύριος Μουμτσάκης. Ο κύριος Μορτασάγας είναι εδώ. Ο κύριος Μούτιας, εδώ. Ο κύριος Ξανθόπουλος, εδώ. Ο κύριος Θεόδωρος Παπαδόπουλος. Ο κύριος Σωτήρες Παπαδόπουλος. Ο κύριος Χρυσόστομος Παπαδόπουλος, εδώ. Ο κύριος Βαγγέλης Παπάς, εδώ. Ο κύριος Λεωνίδας Παπάς, εδώ. Ο κύριος Πετρόπουλος, όχι. Ο κύριος Πρόμουσας, είναι από όν. Ο κύριος Προυσαεύ, είναι εδώ. Ο κύριος Ταυρίδης. Ο κύριος Σωτυριάδης. Είναι από όν. Εντάξει, ευχαριστώ. Ο κύριος Τελίδης, καλησπέρα. Η κυρία Τσανάκα. Ο κύριος Τσαπανίδης, όχι. Ο κύριος Βαγγέλης, είναι εδώ. Και ο κύριος Χρόνης. Επειδή, όπως είπα, είμαστε πολλοί. Είμαστε σε μία μικρή αίθουσα. Παρακαλώ να μη μιλάμε μεταξύ μας, για να ακουγόμαστε. Και όποιος θέλει να μιλήσει, ξέρετε. Θυμάστε ότι ανοίγει το μικρόφωνο. Κύριε Δήμαρχε, πριν δώσω τον λόγο σε σας, επειδή έχουμε κόσμο, θα ήθελα να δώσω τον λόγο στον κυρία Τσαπανίδης, του 25 του Δημοτικού Σχολείου και μετά στην εκπρόσωπο των υγειονομικών σε αναστολή. Λοιπόν, η Πρόεδρος του Συλλόγου, παρακαλώ, ελάτε εδώ. Καθίστε και έχετε τον λόγο για τρία λεπτά. Και η κυρία Δησβήκη, βεβαίως. Μετά θα δώσω και σας τον λόγο. Δεν γίνεται, γιατί πρέπει να μιλάτε στο μικρόφωνο. Λοιπόν, ανοίξτε το μικρόφωνο. Έχετε τον λόγο για τρία λεπτά. Σας ακούμε. Καλησπέρα σε όλους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ που μας δεχτήκατε σήμερα στη 13η συνεδρία Συλλόγου. Ο λόγος που είμαστε εδώ είναι γιατί εδώ και ένα χρόνο προσπαθούμε να κρατήσουμε την αυλή του σχολείου μας ανοιχτή. Είμαστε στο 25ο Δημοτικό Σχολείο στην Υψηλάντους. Μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες σχολείες της Ελλάδας. Και δεν έχουμε καθόλου πάρκα ή άλλες περιοχές όπου τα παιδιά μπορούν να παίξουν. Αυτή τη στιγμή, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το μήνα Νοέμβριο, το σχολείο μας κάθε Σαββάτο-Απόγευμα και κάθε Κυριακή είναι κλειστό. Όπως καταλαβαίνετε, τα σχολεία έχουν ήδη κλείσει. Τα παιδιά, μετά από δύο χρόνια καραντίνας, έχουν διάθεση να κοινωνικοποιηθούν, να αθλητήσουν. Και κανένας δεν μπορεί να τους στερήσει αυτό το δικαίωμα. Αυτό που ετοίμαστε αυτή τη στιγμή είναι να αλλάξει η απόφαση που πάρθηκε το Νοέμβριο και η αυλή μας να ανοίγει και το Σαββάτο και την Κυριακή και όλες τις καθημερινές και αργίες, σεβούμενη τις ώρες κινήσεις ησυχίας. Ζητάμε μέχρι τις 9.30 το βράδυ, από τις 6 το απόγευμα. Ζητάμε ελεύθερο παιχνίδι. Ζητάμε να μην παρεμβαίνουν οι περίοικοι και να βρίζουν τα παιδιά μας. Ζητάμε να μην έρχεται η αστυνομία στο σχολείο. Είναι ένα δημοτικό σχολείο, τα παιδιά που έρχονται και παίζουν είναι από ηλικία 4 έως 14 ετών. Πολλά από τα παιδιά έχουν επιδείξει από τυχάκια, χαντάκια και μόνο στην παρουσία της αστυνομίας. Που οφείλω να τονίσω ότι έρχονται φιλικά και διακριτικά. Παρ' όλα αυτά όμως όταν κάποιοι βγαίνουν από τα μπαλκόνια και λένε θα καλέσω την αστυνομία και μόνο αυτό είναι εκφοβισμός. Τι κάνουμε λοιπόν εδώ, ας συνεχίσουμε έτσι. Μεγαλώνουμε νέα παιδιά και εφήβους, οι οποίοι γυρνάνε συγχυσμένοι στο σπίτι. Μεγαλώνουμε νέα παιδιά και εφήβους να φοβούνται την αστυνομία. Να μη σέβονται την τρίτη ηλικία, γιατί σε αυτήν την τόσο τριφερή ηλικία που βρίσκονται ούτε η τρίτη ηλικία τους σέβεται. Αυτό που ζητάμε είναι τα παιδιά μας μετά από δύο χρόνια καραντίνα και μετά από το ψυχικό σοξ, το οποίο έχουν υποστεί, να μπορέσουν να περάσουν ένα καλοκαίρι ήρεμο. Ζητάμε κάτι παράλογο? Ευχαριστούμε πολύ. Ας ακούσουμε και την... Αν είχατε λεπτά και πόσο έχουμε στις 50 δευτερόλεπτα ακόμα, να δώσω τον λόγο της κυρία Παπαδοπούλου Κατερίνα. Νομίζω ότι μας τα είπατε. Δεν χρειάζεται να... Όχι, να μην ακληγορούμε τώρα. Έχουν 30 δευτερόλεπτα ακόμα κύριέ μου. Κύριε Μουριάδου, δεν ακληγορούμε. Συγνώμη, 30 δευτερόλεπτα θα είναι. Θα βασιστώ απλά στη διακήρυξη για τα δικαιώματα των παιδιών. Το παιχνίδι είναι αναφέρετο δικαίωμα των παιδιών, βοηθάει στην ομαλή ψυχολογική, συναισθηματική και κοινωνική εξέλιξη των παιδιών και δεν νοείται το 2022 να συζητάμε για το αν τα παιδιά μας μπορούν να παίξουν σε μία σχολική αυλή ή όχι. Είμαι 46 ετών, μεγάλος απέζοντας μέσα σε απλές σχολείων. Τα παιδιά μας μαθαίνουν μπάσκετ, ποδόσφαιρο, κοινωνικοποίηση μέσα σε αυτές τις απλές. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Εμείς ευχαριστούμε. Βέβαια, εδώ θέλω να σημειώσω ότι ακούσαμε ότι με βάση την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κύριε Βυσβήκη, καθαρά σε παρακαλώ κύριε Βυσβήκη. Ναι, ναι, καθίστε, καθίστε. Είπατε ότι με βάση απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι κλειστό, κλειστή αυλή. Με βάση απόφαση είναι ανοιχτή όλες οι σχολείες μέρες, έτσι. Λοιπόν, έχουμε την πολίτησα η οποία μένει εκεί. Παρακαλώ, μη φωνάζετε, παρακαλώ μη φωνάζετε. Ναι, ναι. Παρακαλώ, η κυρία Βυσβήκη, σας ακούμε. Παρακαλώ, ζήτησα να μην φωνάζετε, να μην μιλάτε γενικότερα. Όποιος θέλει να μιλήσει μπορεί να βγει έξω. Ήρθατε εδώ για συγκεκριμένο λόγο. Σας ακούμε. Έτοιμα για αλλαγή. Εάν ενοχλούμε εμείς, λέγοντας ότι φέρνουμε την αστυνομία, νομίζω ότι δεν κάνουμε κάτι παράνομο. Καλούμε την αστυνομία όταν δεν τη σέβονται. Και μάλιστα, παρόλο που δεν το σέβονται, βρίζουν όταν τους κάνουμε παρατήρηση ότι δεν επιτρέπεται κάποια ώρα που είναι εκεί και φωνάζουν προχθές ακόμη, φωνάζανε ντροπή, ντροπή και διάφορες διήδρες. Δεν το καταλαβαίνω γιατί είναι σηγμένα τα παιδιά, επειδή δεν θέλουμε να έρχονται την ώρα που απαγορεύεται. Όσο αφορά επίσης στην παράδραση του χρόνου, μπορεί και τα παιδιά να έχουν δικαίωμα να παίξουν πράγματι αλλά καταρχήν δεν σημαίνει ότι έχω δικαίωμα να παίξω, να ζω μόνο στην αυλή του σχολείου και εγώ έχω δικαίωμα να ζήσω. Όταν στα σπίτια μας έχουμε κλείσει τις πόρτες ερμητικά και παρόλα αυτά ακούγονται, είναι και καλοκαίρι, στην Ελλάδα ζούμε. Δεν είμαστε στην πορεία Ευρώπη για να κλείνουμε τα παράθυρα. Και δεν ανέχομαι κανένα ανάγκωγο παιδί να με βρίζει όταν είμαι 65 χρονών. Επειδή το έχω κάνει παρατήρηση. Διάφορες ασχολογίες. Παρακαλώ ησυχία. Λάθος μεγάλο. Κυρία Μπιζίκ συνεχίστε. Εμείς θεωρούμε ότι λόγω της διαμόρφωσης του χώρου εκεί και της θέσης των υποπέδων είναι αδύνατο να ζήσουμε αν μένουν περισσότερες ώρες. Αυτό θέλουμε να σε βαστείτε. Ωραία, ευχαριστούμε πολύ κυρία Μπιζίκ. Παρακαλώ, καθίστε και μην επεμβαίνετε. Κύριε Δήμαρχε, έχετε τον λόγο. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καλησπέρα. Μετά από δύο χρόνια πράγματι ξαναβρισκόμαστε με ένα θέμα που είχαμε συζητήσει πράγματι το Νοέμβριο και είχαμε πάρει την απόφαση αυτή που πήραμε και μάλιστα είχαμε πει τότε ότι για το καλοκαίρι θα ξαναβούμε πάλι το τι μέλη γενέστε. Επίσης, επειδή όλο αυτό το καιρό μαθαίνουμε διάφορα και όταν λέω μαθαίνουμε διάφορα είναι η αλήθεια ότι κανείς από εμάς δεν θέλει να χτυπήσει κανένα παιδί διότι εγώ αυτό που μαθαίνω είναι ότι πηγαίνει η αστυνομία, κάποια παιδιά φοβούνται, πηδούν από τη μάντρα, φεύγουν, υπάρχει ένα κυνήγι αστυνομικών και παιδιών και πολύ σωστά είπε και η μητέρα ότι τα παιδιά δεν πρέπει να μαθαίνουν ότι η αστυνομία είναι αυτή η οποία τους κυνηγάει για πράγματα τα οποία τα δικαιούνται. Έτσι λοιπόν, η δική μου ιση, παρόλο ότι το θέμα θα το φέρναμε στο Δημοτικό Συμβούλιο την επόμενη φορά διότι θα περνούσε και από την Επιτροπή Παιδείας παρόλα αυτά όμως, εάν θεωρούν οι συνάδελφοι ότι σήμερα πρέπει να το ψηφίσουμε να το ψηφίσουμε κιόλας. Λοιπόν, καταλαβαίνω το θέμα της κυρίας Βυζίκης ότι υπάρχει η όχληση από τα παιδιά της ώρες κινής ησυχίας είναι κάτι το οποίο φυσικά και με την απόφαση που θα πάρουμε τα παιδιά πρέπει να το σεβαστούνε. Και είμαι σίγουρος ότι και οι ίδιοι οι γονείς θα μάθουν τα παιδιά να σέβονται έστω και τις αντίθετες φωνές διότι εντάξει, είναι παιδιά, όλοι καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να παίξουν να φωνάξουν, αλλά πρέπει όμως να σέβονται όσο μπορούν φυσικά και τους μεγαλύτερους. Και είμαι σίγουρος ότι αυτό θα το πετύχετε γι' αυτό και θα παρακαλούσα τους γονείς, κάποιοι από τους γονείς εάν θέλουν να παραπρίσκονται κιόλας εκεί ούτως ώστε εάν γίνεται κάποιο έκτροπο, έκτροπο εννοώ από φωνές όχι τίποτα άλλο, λίγο να τα παρακαλώ. Να ολοκληρώσω όμως λίγο πρώτα και μετά μπορείτε να πάρετε το λόγο. Λοιπόν, η δική μου πρόταση αυτή που θα έρχονταν ούτως ή άλλως το πρόβλημα είναι καταρχήν τα πρωινά που τα σχολεία είναι κλειστά πλέον οπότε να ανοίγουν από τις 10 μέχρι τις 2 η ώρα. Η αφλή δηλαδή να είναι ανοιχτή που ούτως ή άλλως θεωρώ ότι με τον ήλιο δεν θα πηγαίνουν κιόλας διότι θα πηγαίνουν και στην θάλασσα. Και από τις 6 η ώρα μέχρι το απόγευμα δηλαδή μέχρι τις 9.30 η ώρα και το ίδιο πράγμα να συμβαίνει και το Σάββατο και την Κυριακή. Θα παρακαλούσα όμως διότι πρέπει να σεβαστούμε όλες τις πλευρές. Δηλαδή πρέπει να σεβαστούμε και αυτούς οι οποίοι ενοχλούνται. Θα παρακαλούσα όμως τους γονείς στο Σύλλογο Γονέων να μπορούνε να παρεμβαίνουν και όπως σας είπα κάποιος ας παραβρίσκεται εκεί ούτως ώστε να μην υπάρχουν αυτές οι αντιμαχές. Πρόεδρε επί της διαδικασίας θέλω να το λόγο σε παρακολουθώ. Κύριε Δήμαρχε εφόσον το θέμα θα έρθει σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και θα υπάρχει σχετική εισήγηση. Νομίζω ότι είναι άκυρο αυτή τη στιγμή να μπούμε σε μια διαδικασία για ένα θέμα που δεν είναι ούτε στα προημερισίας ούτε είναι το κατεπίγον για να μπει έκτακτο στην συνεδρίαση να μας δοθεί και εμάς η δυνατότητα σε ηρεμία και σε κλίμα κατάλληλο να μπορέσουμε να εκφέρουμε τις απόψεις μας. Να σας ακούμε κυρία Πυζική. Ναι, μισό λεπτάκι να ακούσουμε την κυρία Πυζική. Ναι, ακόμη τα παιδιά φωνάζουν και βρίζουν και μάλιστα και γονείς μας έχουν βρίσει. Λοιπόν, κύριε Βέρο, ο κύριος Βέρος. Καταρχήν κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Βέρος, παρακαλώ. Ζήτησε πρώτος το λόγο κύριε Παπαδόκη. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, αγαπητήστε ένα κύριε Πρόεδρε. Νομίζω ότι από τη στιγμή που θα συμφωνήσουμε η πλειοψηφία και γιατί όχι όλοι να το συζητήσουμε και να τελειώσουμε σήμερα. Εφόσον και η διοίκηση συμφωνεί και είναι πολύ σωστή και λογική η πρόταση του δημάρκου αυτή τη φορά. Παρακαλώ κύριε Πρόεδρε να ερωτηθούν οι επικεφαλείς των παρατάξεων και αν είναι να το συζητήσουμε τώρα. Ευχαριστώ πολύ. Ο κύριος Παπαδόπουλος. Κύριε Παπαδόπουλα. Κύριε Πρόεδρε, και εμείς έχουμε ζητήσει να εισαχθεί και να ζητήσει εκτάκτως ο θέμα απόψη στο Δημοτικό Συμβούλο. Δεν υπάρχει λόγος αναβολής. Κύριε Παπα. Εγώ νομίζω κύριε Πρόεδρε ότι έχει τελειώσει το θέμα. Τη στιγμή που ο δήμαρχος απάντησε κατά αυτόν τον τρόπο οι υπόλοιπες παρατάξεις συμφωνούμε σε αυτά που είπε ο δήμαρχος. Φαντάζομαι ότι πρέπει να φύγουν από εδώ οι συμπολίτες μας και τα παιδιά ό,τι έχει ληφθεί η απόφαση σύμφωνα με αυτά τα οποία είπε ο δήμαρχος. Βέβαια και οι μητέρες εδώ ασπούν στα παιδιά τους να τηρούν το ωράριο γιατί υπάρχει και ο αντίποδας που ενοχλείται. Δίνουμε προτεραιότητα στα παιδιά γιατί έτσι πρέπει. Πόσο βάλω στην Υψηλάντου που είναι μια περιοχή η οποία δεν έχει άλλους χώρους να παίξουν. Επομένως νομίζω ότι το θέμα έχει τελειώσει. Αυτό που απομένει είναι η διοίκηση να το φέρει και να κλείσει τυπικά. Αλλά σήμερα πρέπει να ξέρουν οι συμπολίτες μας ότι από αύριο μπορούν να παίζουν τις ώρες που είπαν ο δήμαρχος. Γιατί για τα παιδιά του γυμνασίου δεν ανοίγει το τρίτο γυμνάσιο και συγκεντρώνεται εκεί πλήθος παιδιών από ποταμούδια μέχρι διάφορες περιοχές. Κυρία Τσανάκα. Επειδή δεν πήρε το λόγο η κυρία Τσανάκα, δίνω το λόγο στη κυρία Τσανάκα και θα συνεχίσουμε τη σειρά. Κυρία Τσανάκα. Σας ακούμε. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι. Θα προτείνω μια σύμβυση. Θα προτείνω μια σύμβυση. Θα προτείνω μια σύμβυση. Θα προτείνω μια σύμβυση. Θα προτείνω μια σύμβυση. Θα προτείνω μια σύμβυση. Θα προτείνω μια σύμβυβαστική λύση. Επειδή όλοι μας θέλουμε από τη μία να παίζουν τα παιδιά. Από την άλλη ξέρουμε πολύ καλά ότι τα χρόνια είναι δύσκολα. Για όσους μάθανε λατινικά από εμάς που είναι γερουσία στο σχολείο, ο τέμπορα ομόρες λέγαν γιατί άλλαξαν οι εποχές και αλλάξαν τα ήθη. Σήμερα ο κόσμος βρίζει τους πάντες. Δηλαδή, κυρία Μπισμπίκη, μη το παίρνετε μπιζίκι, μη το παίρνετε προσωπικά το θέμα. Και εμάς μας βρίζουν και το δήμαρχο το βρίζουν και την αστυνομία τη βρίζουν και τους πολιτικούς βρίζουν και τους πάντως βρίζουν και ίσως δεν φταίνει τα παιδιά που βρίζουν τους πάντες. Αυτά μαθαίνουν, αυτά βλέπουν, αυτά κάνουν. Λοιπόν, και από τους δασκάλους, όχι μόνο από τους γονείς. Ναι, θα τα φορτώσουμε και σε εσάς, κύριε εκπαιδευτικέ. Λοιπόν, κύριε δήμαρχε, προτείνω για ένα μήνα να δοκιμάσουμε αυτό το ωράριο που είπατε. Θα παρακαλέσω στους γονείς, επειδή είμαι σίγουρη ότι θέλετε να ισχύσει το μέτρο. Εσείς θα το περιφρουρίσετε. Κάθε Σάββατο και Κυριακή, διαφορετικώς, μεταξύ σας μοιράστε τα ωράρια. Εσείς θα συγκρατήσετε τα παιδιά σας όπως κάνετε μέσα στο σπίτι σας. Να δούμε πώς θα δουλέψει το πράγμα, κύριε δήμαρχε, και στο μήνα επάνω να αρθούμε να πάρουμε μια επίσημη απόφαση. Αυτό δεν το βρίσκω σωστό σε αυτή τη φάση, έτσι όπως είναι το κλίμα να αποφασίζουμε ή να μην αποφασίζουμε. Δεν είναι σωστό, τέλος πάντων. Ένα μήνα να το περιφρουρίσουν οι ίδιοι οι γονείς που το θέλουν. Είμαι σίγουρη ότι μπορούν να το καταφέρουν. Πρέπει κάποτε και εμείς να κάνουμε κάτι για τα δικά μας τα παιδιά και να μην περιμένουμε μόνο να τους δασκάλους και από τους πολιτικούς να τα φροντίζουν. Κάποτε και εμείς οι ίδιοι. Ευχαριστώ πολύ. Αν μου επιτρέπετε. Καταρχήν, μια και φέρατε τα παιδιά σήμερα εδώ, είναι ένα μάθημα. Μη συγχωρείτε λίγο, λίγο να ολοκληρώσω σας παρακαλώ. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι η διαδικασία. Ναι, αυτό. Ας τους δείξουμε λοιπόν πώς σεβόμαστε τον δρόμο λήψης αποθάσεων. Θα παρακαλούσα λοιπόν, απευθυνόμενος στα παιδιά, διότι και τα παιδιά είναι πολίτες. Παρακαλώ λοιπόν τα παιδιά, μια και είναι εδώ και ακούνε όλη τη συζήτηση σήμερα και ποια είναι τα προβλήματα, διότι υπάρχουν κάποια προβλήματα. Κανένας δεν τα βγάζει από το μυαλό του. Παρακαλώ λοιπόν τα παιδιά να διαφυλάξουνε αυτό το οποίο κερδίσανε σήμερα και να καταλάβουνε ότι κάποια πράγματα κερδίζονται με αγώνες, δεν έχει σημασία και αυτό είναι μια μορφή διεκδίκησης, το οποίο όμως θα παρακαλούσα να το διαφυλάξετε. Εσείς οι ίδιοι, εσείς τα ίδια παιδιά που θα παίζετε εκεί, θα πρέπει να διαφυλάξετε αυτό που λέμε σήμερα. Βοητευόμαστε αυτούς οι οποίοι κάθονται γύρω. Ευχαριστώ. Κύριε Ξανθόπουλε θέλατε κάτι? Να πάμε. Λοιπόν, επειδή απ' ό,τι έχουμε πει μέχρι στιγμής θα εισαφεί το θέμα ως απόφαση. Βλάξεις. Κύριε Βοτόια σας ακούμε. Κύριε Σβέρος μίλησε. Και ο κύριος Παπαδόπουλος μίλησε. Εγώ λέω, κύριε Πρόεδρε, ότι δεν πρέπει να υπάρχει, κύριε Δήμαρχη, ούτε μια ώρα καθυστέρησης στη λήψη απόφασης, να στερηθούν, δηλαδή, τα παιδιά, ότι και μια μέρα για να παίρνουν. Ωστόσο, όμως, απευθύνομαι στους γονείς, στα παιδιά, αλλά και στους κυρίους που διαμαρτύρονται. Πρέπει να βρούμε την αιτία, το λόγο που συμβαίνει αυτό, γιατί αν δεν το βρούμε, κινδυνεύουμε, μετά από κάποιο διάστημα, αυτοί που σήμερα διαμαρτύρονται γιατί δεν επιτρέπει τα παιδιά τους να παίζουν, να είναι από την άλλη πλευρά. Και ποιος είναι ο λόγος, αγαπητοί συμπολίτες, ότι έχουμε φτιάξει πόλεις εκτρώματα, έχουμε κάνει σχολεία τέτοια, τα οποία είναι σφινομένα μέσα στον ιστό, και αν δεν βρούμε τον τρόπο να απαλλαγούμε από αυτή τη λογική, βρισκόμαστε κάθε τόσο σε αυτή την αντιδικία. Και μπορεί να βρούμε αυτή τη στιγμή μια προσωρινή λύση. Αλλά όμως, οι πάλιοι για να αλλάξουν τα πράγματα πρέπει να είναι από κοινού. Και αυτού που έχουν δικαίωμα και πρέπει να παίζουν των παιδιών, και αυτού που ενοχλούνται. Γιατί θα χρειαστεί πολύ μεγάλος αγώνας για να ανατραπεί αυτή η κατάθεση. Δεν μπορεί λοιπόν να χτίζονται πόλεις, σπίτια, πολυκατοικίες, όπου τα μπαλκόνια να είναι πάνω από τις αυλές των κολίων. Σήμερα υπάρχουν οι δυνατότητες, και τα χρήματα, και η τεχνική γνώση, και η επιστήμη να γίνουν σύγχρονα εκπαιδευτήρια σε μεγάλους χώρους. Επίσης, κύριε Δήμαρχε... Εντάξει, κύριε Ποτόια, στο θέμα παρακαλώ, έχουμε ξεφύγει. Όχι, δεν είστε στο θέμα, έχετε ξεφύγει. Καταλαβαίνουμε, ας πάρουμε την απόφαση τώρα. Πρέπει να πάρετε αποφάσεις για απαλλοτριώσεις χώρων στις περιοχές όπου υπάρχουν τέτοιες μεγάλες ανάγκες. Και στην περιοχή υπάρχουν τέτοια εικόπεδα, τα οποία μπορείτε τουλάχιστον να τα καθαρίσετε. Λοιπόν, παρακαλώ, κύριε Ποτόια, ευχαριστώ. Κύριε Βογιατζή... Όχι. Τις απόψεις σας για το αν θα το συζητήσουμε ή όχι. Εκεί είμαστε. Κύριε Βογιατζή, είστε σύμφωνος να το συζητήσουμε. Κύριε Πρόεδρε, άμα θέλετε να το συζητήσουμε, εγώ είμαι θετικός να το συζητήσουμε. Εντάξει. Κύριε Ξανθόπουλε. Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κυρίες συνάδελφοι. Είναι πάρα πολύ καλό το γεγονός ότι σήμερα στην έντουσα είναι και παιδιά. Είναι μια πρώτη στάξου ευκαιρία τα παιδιά να πάρουν και ένα μάθημα λειτουργίας του Δημοτικού Συμβούλιο. Ακούγε για Δημοτικό Συμβούλιο αλλά δεν ξέρουν ενδεχομένως και θα ευχόμουνε ίσως το Σεπτέμβριο από συνενδρία συνενδρίας και η Δημοτικό Συμβούλιο να έρχεται να παρακολουθεί για μία-δύο ώρες τη διαδικασία. Από εκεί και πέρα, από τη στιγμή που το θέμα έρχεται έτσι όπως έρχεται, σαφέσταται και πρέπει να το συζητήσουμε σήμερα και να λάβουμε απόφαση σήμερα. Γιατί? Γιατί θα κάνουμε άλλες 20 μέρες για να συνενδριάσουμε ξανά. Τα παιδιά δηλαδή μέσα στον Ιούλιο θα είναι σε απαγόρευση πρόσβαση στην αυλή της γειτονιάς τους, στην Υψηλάντου, στο 25ο Δημοτικό. Ξέρουμε όλοι που είναι το 25ο Δημοτικό. Και βέβαια το θέμα δεν είναι του αν θα σεβαστούν ή όχι το ωράριο. Εγώ είμαι σίγουρος που θα το κάνουνε. Και δεν υπάρχει τουλάχιστον από την πλευρά μου πιθανόητα να συμφωνήσω στο να βάλουμε τη διαδικασία και τη λειτουργία. Κύριε Καθαρθόπουλε συντομεύετε παρακαλώ. Να βάλουμε τη λειτουργία και τη διαδικασία υποδοκιμή για ένα μήνα και να επανέλθουμε. Η άποψη μου είναι το θέμα πρέπει να λειφθεί σήμερα ως έκτακτο. Η απόφαση να λειφθεί σήμερα και να μπορέσουμε τα παιδιά να παίζουνε όπως πρέπει να παίζουνε και δεν νομίζω ότι χρειάζεται επιστημονική τεκμηρίωση στο θέμα. Ωραία. Κυρία Παπαδοπούλου πείτε μας. Θα συζητήσει τώρα. Ωραία θα το συζητήσουμε όπως είπαμε τώρα όπως είπε ο δήμαρχος και συμφώνησαν οι σύμβουλοι και Δεν μπορούμε να περιορίσουμε τα παιδιά αλλά τα παιδιά οφείλουμε ως γονείς να διαπαιδαγωγούμε τα παιδιά μας και οφείλουν τα παιδιά να σεύονται τους συμπολίτες τους. Παρακαλώ ησυχία. Η πρόταση νομίζω την έχω πει είναι να λειτουργούν και τις υπόλοιπες ώρες. Δηλαδή τα πρωινά από τις 10 έως τις 2 η ώρα και από τις 6 έως τις 9.30 η ώρα. Το ίδιο θα συμβαίνει και το Σάββατο και την Κυριακή και θα έρθω εγώ εκεί ο ίδιος κυριακή. Και αν διαπιστώσω ότι τα προβλήματα είναι τόσο με το Γυμνάσιο θα σας υπόσχουμε ότι θα ανοίξουμε και την αυλή του 3ου Γυμνασίου για να μην υπάρχει πρόβλημα. Το κάνουμε από τώρα. Και το 3ο θα το ανοίξουμε από τώρα ούτως ώστε να υπάρχει η αποσιφόρηση που θέλετε. Έχουν δεσμευτεί οι γονείς ούτως ή άλλως ότι τα παιδιά δεν θα βρίζουν και είμαι σίγουρος ότι τουλάχιστον τα παιδιά που βλέπω εδώ δεν βρίζουν. Σίγουρα είναι τα μεγαλύτερα παιδιά. Θα καλούσα λοιπόν να βλέπετε και εσείς οι γονείς σας πηγαίνει ένας ούτως ώστε αυτό που είπατε δηλαδή ότι και το καθαρισμό της αυλής και τα λοιπά να γίνεται. Και από τα ίδια τα παιδιά για να μάθουν να σέβονται που είμαι σίγουρος ότι το μαθαίνουν στα σχολεία τους και στο σπίτι να σέβονται το δημόσιο χώρο. Ευχαριστώ. Αγαπητοί γονείς ο σεβασμός αυτή την απόφαση θα αποδείξει για την ορθότητα της απόφασης. Λοιπόν κύριε Τσανάκα είστε σύμφωνοι. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Θα σταθώ σε τρία θέματα. Στο πρώτο είναι ότι αντιλαμβάνω ότι μια συζήτηση δήμαρχε στο γραφείο σας μαζί με τους αρμόδιους έτσι εμπλεκόμενους νομίζω ότι ένα οράριο μια σχολική αυλής θα ήταν κάτι το οποίο θα μπορούσατε να το διαχειριστείτε χωρίς εδώ και μήνες να ταλαιπωρούνται οι γονείς ή οποιαδήποτε μεριά. Το δεύτερο που θέλω να σχολιάσω είναι ότι άκουσα κύριε Δήμαρχε όταν πήραν τον λόγο οι μητέρες να τους πείτε ότι αυτό είναι ένα θέατρο για τους γονείς. Λέτε τέτοια πράγματα ότι κάναν θέατρο σήμερα δηλαδή άκουσα να λένε αυτά τα πράγματα. Ναι ναι στην αρχή μόλις μίλησαν οι γονείς είπατε αυτό είναι θέατρο. Το είπατε είναι καταγεγραμμένο. Κύριε Τσανάκα όχι σας παρακαλώ είπα ότι είναι θέατρο. Το είπατε. Γιατί είστε ευθέων. Νομίζω ότι έγινε εκπαραδρομής ας το θέσουμε έτσι. Όχι ούτε εκπαραδρομής έγινε. Το τρίτο που θέλω να πω. Αν σας το γράψανε έτσι με συγχωρείτε αλλά δεν σκέφτομαι εγώ. Πάντως δεν είπα. Το τρίτο που θέλω να πω είναι το εξής πρωινές και απογηματινές ώρες καλά το θέσατε για τους θερνούς μήνες. Αλλά να το κάνουμε να το σχηματοποιήσουμε λίγο είναι και χειμερινή μήνες που οι απογηματινές ώρες το απογηματινό ωράριο θα πρέπει να αναφερθεί. Είπατε όλες τις ημέρες καθημερινές και Σαββατοκύριακα αλλά να τονίσουμε και τις αργίες. Και το τέλος αυτό που ήθελα να πω ότι η διοίκηση θα πρέπει να δεσμευτεί κύριε δήμαρχε σε ένα έτσι εύλογο χρονικό διάστημα θα έλεγα. Να επεξεργαστεί ένα ενιαίο ωράριο και ενιαίους κανόνες για όλες οι σχολικές αυλές ώστε να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες προς όλους. Αυτό ήθελα να πω και είμαστε σύμφωνοι. Σε αυτό συμφωνώ που λέτε για όλα τα σχολεία και φυσικά όταν λέμε ότι κάθε μέρα εξυπακούεται ότι είναι όταν λέμε Σάββατο και Κυριακή ότι είναι και οι αργίες. Θα πηγαίνει η Δημοτική Αστυνομία να τα ανοίγει το πρωί και ο φύλακας του Τρίτη. Κύριε Παπά είστε σύμφωνος. Συμφωνούμε είπαμε είμαστε σύμφωνοι ευθύς εξερχής. Κύριε Βέρο. Κύριε Πρόεδρε εφόσον συμφωνούν και οι γονείς θα ήταν αδιανόητο να μη συμφωνήσουμε και εμείς. Συμφωνούμε κύριε Πρόεδρε. Κύριε Ποτόια. Κύριε Βοιατζή. Κύριε Ξανθόπουλε. Αναφισβήταν ναι κύριε Πρόεδρε. Κύριε Κουνάκο. Ναι εγκρίνεται ομόφωνο. Λοιπόν παρακαλώ περάστε θα δώσω το λόγο τώρα στην εκπρόσωπο των υγειονομικών. Όχι. Των υγειονομικών σε αναστολή εργασίας έχετε το λόγο για τρία λεπτά. Παρακαλώ πείτε μας τι είναι αυτό ακριβώς που θέλετε. Άνοιξτε το μικρόφωνο. Ναι τη μάσκα. Ο φόβος φυλάει τα έρμα. Γιατί δεν μπορούμε ακούστε με λίγο κανονικά θα έπρεπε κάθε ομιλόν όταν τελειώνει από το μικρόφωνο να ψεκάζουμε και να πολυμένουμε το μικρόφωνο. Δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα οπότε ας μην εκπέμπουμε ας προσέχουμε δεν πειράζει. Λοιπόν πατήστε εδώ. Ελάτε εδώ. Όχι. Παρακαλώ. Λοιπόν σας ακούμε. Σας ευχαριστώ καταρχήν που μας δεχθήκατε να ακούσατε το ζήτημα των νεογειονομικών σε αναστολή είναι οι συμπολίτες μας οι οποίοι βρίσκονται σε υποχρεωτική αναστολή εργασίας από τον Σεπτέμβριο. Το 2021 μέχρι σήμερα έχουν περάσει εννέα μήνες είναι πάνω από 100 οικογένειες πολλές από αυτές τις οικογένειες όπου κάποιοι από τα μέλη της οικογένειας δεν εργάζεται και το δεύτερο. Το δεύτερο μέλος της οικογένειας από τους ενηλίκους εργαζόμενους επίσης μπορεί να μην εργάζεται έτσι κι αλλιώς με αποτέλεσμα να έχουμε πρόβλημα επιβίωσης σοβαρό. Γιατί οι άνθρωποι αυτοί έχουν μπει σε υποχρεωτική ανεργία χωρίς να αν και είναι δημόσια υπάλληλη να μην παίρνουν αποδοχές από το κράτος. Επίσης ο χρόνος αυτός της αναστολής είναι ένας κενός χρόνος για τα εργασιακά τους δικαιώματα αυτό είναι ένα δεύτερο. Το κυριότερο όμως είναι ότι δεν υπάρχουν πόροι επιβίωσης αυτές οι οικογένειες κυριολεκτικά λιμοκτονούν και δεν ξέρω σε ποιο στάδιο θα φτάσουμε. Το ζήτημα έχει καταρχήν ανθρωπιστική βάση διότι ενώ κατά την ψήφιση των σχετικών μέτρων από την πλευρά της κυβέρνησης ισχυάν άλλα δεδομένα και επικρατούσε η άποψη ότι θα χτιστεί τείχος ανοσίας με τους εμπολιασμούς και ένα μέρος της κοινής γνώμης χωρίς να είναι ειδική υποστήριζαν αυτή την άποψη αλλά και οι ειδικοί πέραν του ότι βέβαια υπήρχαν και φωνές διαφορετικές από τον επιστημονικό χώρο. Τώρα τα δεδομένα έχουν αλλάξει το γνωρίζουμε όλοι η διασπορά του ιού βρίσκεται σε φοβερή θεσή και έχουν ανατραπεί τα επιστημονικά δεδομένα τα οποία τα αναγνωρίζουν και οι επίσημοι φορείς δηλαδή ενώ επικρατούσε η άποψη ότι θα χτιστεί ένα τείχος ανοσίας αποδείχθηκε στην πράξη ότι και οι εμβολιασμένοι νοσούν και μεταδίδουν τώρα ζούμε όλοι την άρση των μέτρων και η κυβέρνηση επιτέλους αναγνώρισε ότι με τα rapid test εξασφαλίζεται η δημόσια υγεία και εφαρμόζεται αυτό το μέτρο ακόμη και στα νοσοκομεία. Επίσης το παράδοξο είναι ότι ενώ οι συμπολίτες μας οι υγειονομικοί που δεν εμβολιάστηκαν θεωρούνται ανεμβολίαστοι και το Σεπτέμβριο θεωρούνταν ότι είναι κίνδυνος για τη δημόσια υγεία αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία υπάρχουν συνάδελφοί τους και οι ιατροί και νοσηλευτές οι οποίοι έχουν κάνει μόνο τις δυο δόσεις του εμβολίου δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση γιατί και η κυρία Θεοδωρία Εδουίδια είπε ότι ο εμβολιασμός δεν κτίζει ανοσία. Υπάρχει σχετικό δημοσίευμα και μπορώ να το καταθέσω στο Προεδρύο κύριε Πρόεδρε. Συντομεύω. Τώρα ποιο είναι το ζήτημα. Ενώ έχουν ανατραπεί άρδη τα δεδομένα τα επιστημονικά αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν επιστρέψει στην εργασία τους ενώ υπάρχει λύση είναι τα δύο ράπη την εβδομάδα δεν πληρώνονται δεν έχουν έσοδα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές τους ανάγκες πολλοί άνθρωποι σ' αυτές τις οικογένειες έχουν και προβλήματα υγείας και υπάρχει ένα πολύ σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα στο οποίο θεωρώ ως νομικός και ως άνθρωπος ότι δεν μπορούμε να κλείσουμε τα αυτιά μας γιατί ήδη υπάρχουν και εκπρόσωποι του ιατρικού κόσμου από τους ιατρικού συλλόγους της Ξάνθης της Αρκαδίας επίσης στελέχη του νοσοκομείου δράμας καταγγέλουν την υποστελέχωση των νοσοκομείων και αυτό το καταγγέλει και ο ιατρικός σύλλογος δράμας δηλαδή θέλω να πω κύριε Πρόεδρε ότι έχουμε ανθρώπους σε υποχρεωτική ενεργία δεν τους πληρώνουμε ενώ είναι δημόσια υπάλλη, αυτοί οι άνθρωποι λόγω του ότι είναι δημόσια υπάλλη δεν μπορούν να πανελούν να εργαστούν δεν μπορούν να έχουν έσοδα είναι σε ένα κενό αυτή τη στιγμή λημοκτονούν κυριολεκτικά λημοκτονούν και ενώ έχει επιστρέξει η κανονικότητα σε όλους τους άλλους τομείς αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται σε απόγνωση Πιστεύω και ιστορικά να το δούμε ότι δεν μπορούμε να κοφεύουμε δηλαδή οι άνθρωποι που βάζουν τις υπογραφές σε τέτοιες καταστάσεις και δημιουργούν τέτοια προβλήματα οξύτατα έχουν και την ευθύνη Εμείς ως τοπική κοινωνία έχω τη γνώμη ότι πρέπει να πάρουμε θέση έστω και αν ένα ψήφισμα το οποίο σας έφεραν οι άνθρωποι που είναι λυτό μπορεί να μην έχει εκτελεστικό χαρακτήρα όμως έχει μία ηθική σημασία Και οφείλουμε αυτό το βάρος το ηθικό να το προτάξουμε για να ακουστεί σε αυτούς που πρέπει να το ακούσουν να δώσουν μια εξήγηση για ποιους λόγους αφήνουν αυτούς τους ανθρώπους εκτός εργασίας ενώ μπορούν να εργάζονται να στηρίξουν το εσύ γιατί η υποστελέχωση των νοσοκομείων τελικά καταλήγει και σε εμάς Όταν εμείς θα χρειαστούμε την ιατρική φροντίδα και το νοσοκομείο της Καβάλας της Δράμας της Ξάνθης θα είναι υποστελεχωμένο καταλαβαίνετε ότι αυτό γυρνάει και σε εμάς αλλά δεν το βλέπω ιστερόβουλα αυτό είναι μια δεύτερη παράμετρος Να μας πούνε για ποιο λόγο αυτοί οι άνθρωποι πεινούν αυτή τη στιγμή και εμείς ως τοπική κοινωνία εσείς ως εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας θεωρώ ότι μπορείτε να δείξετε κάποια ευαισθησία γιατί το πρόβλημα είναι υπαρκτό είναι πολύμινο συνεχίζεται και θα πρέπει να δοθεί κάποια λύση δεν μπορούμε να υποκρινόμεθα Ευχαριστούμε πάρα πολύ έχετε υπερβεί αρκετά το χρόνο να δεν πειράζει καταλάβαμε κύριε Δήμαρχε Φιλολόγου Λοιπόν πριν τοποθετηθώ θα ήθελα μια διευκρίνηση διότι όπως υπόθηκε προηγούμενα για το θέατρο που είπα έτσι υπόθηκε και την προηγούμενη φορά από κάποιους σε ένα ρεωδιφωνικό σταθμό ότι τους αποκάλεσα βλάκες Λοιπόν εγώ δεν αποκάλεσα βλάκα κανέναν ήταν η στοιχομηθία η οποία έγινε με τον κ. Ποτόλια αναφερόμουν στον κ. Ποτόλια και έχει να κάνει με την όλη κατάσταση και όχι για τους συγκεκριμένους ανθρώπους Ας πάμε όμως τώρα στο θέμα είναι η αλήθεια ότι όλοι εδώ έχουμε πάρει θέση υπέρ των εμβολίων και θα ήμασταν ανακόλλουθοι εάν αυτή τη στιγμή βγαίναμε και λέγαμε ότι όχι τα εμβόλια δεν ήταν καλό Εμείς έχουμε μια διαφορετική άποψη ότι τα εμβόλια δημιούργησαν ανοσία και αυτό αποδεικνύεται ότι και όσοι προσβάλλονται από τον ιό είναι ελαφριά πλέον και εγώ πέρασα παρόλο ότι είχα κάνει τα τρία εμβόλια νόσησα πάρα πολύ ελαφριά Το ίδιο λοιπόν συμβαίνει αυτό όμως είναι προσωπική μου άποψη και είναι και η άποψη των πολλών και της κυβέρνησης η οποία πρέπει να προστατεύσει τους δημότες Όμως θα συμφωνήσω στο εξής ότι αυτή τη στιγμή έχουν αρθεί τα περισσότερα μέτρα Ταξιδεύεις πλέον στο αεροδρόμιο χωρίς μάσκα έρχεσες σε επαφή με ανθρώπους χωρίς μάσκα ακόμη και εδώ η μάσκα που φοράμε είναι προαιρετική δεν είναι υποχρωτική να τη φορέσουμε Και γενικά παρουσιάζεται μια εικόνα ότι όλα είναι καλά και όλα είναι ελέγξιμα Συνεπώς εγώ θα συμφωνήσω μαζί σας διότι με την ίδια λογική θα έπρεπε και ο στρατός να διώξουν αυτούς οι οποίοι να τους θέσουνε σε αργία όσοι δεν εμβολιάζονται και είναι πολλοί Το ίδιο και στην αστυνομία οι οποίοι και αυτοί πολλοί δεν εμβολιάζονται και αυτοί να πούνε και αυτοί έρχονται σε επαφή με κόσμο Πρέπει λοιπόν κατά την άποψή μου εγώ θα συμφωνήσω μαζί σας ότι πρέπει να επαναξεταστεί το θέμα των υγειονομικών Με rapid test με μάσκα υποχρωτική την οποία θα φορούνε αυτό είναι θέμα το οποίο πρέπει να δει το Υπουργείο Εγώ θα συμφωνήσω μαζί σας ότι πρέπει να γίνει επανεξέταση του θέματος Δεν λέω ότι πρέπει να είναι όλα χαλαρά και ότι αλλιώς είναι σαν να ακυρώνουμε τον εαυτό μας Αλλά το θέμα το συγκεκριμένο η κυβέρνηση πρέπει να το ξαναβεί αυτή είναι η δική μου άποψη Πάνω σε αυτό που είπε ο κύριος Δημαρκός να συμπληρώσω ότι σε ανήποπτο χρόνο εκπροσωφώντας μερίδα ιατρών της τοπικής κοινωνίας μας Οι οποίοι τοποθετήθηκαν για το ζήτημα της ασφάλειας της δημόσιας υγείας σχετικά με τη δημόσια κοινωνία Οι οποίοι τοποθετήθηκαν για το ζήτημα της ασφάλειας της δημόσιας υγείας σχετικά με τη διασπορά του κορωναϊού υποστήριξαν τότε σε ανήποπτο χρόνο ότι εξασφαλίζεται η προστατεύεται η δημόσια υγεία αν γίνονται τα ράπιντ το μέτρο δηλαδή το οποίο εφαρμόζει τώρα η κυβέρνηση δύο ράπιντ την εβδομάδα υπάρχει σχετικό έγγραφο το οποίο το έχω γνωστοποιήσει σε όλες τις τοπικές αρχές τις δικαστικές το έχω γνωστοποιήσει έχει κοινοποιηθεί στον Ισαγγελέα του Αρίου Πάγου έχει κοινοποιηθεί δηλαδή στους ανθρώπους οι οποίοι λόγω της θέσεώς τους οφείλουν να το γνωρίζουν αυτό έγινε το Σεπτέμβριο και τελικά οι ιατροί αυτοί τους ο οποίους επίσης εκπροσωπώ αποδείχθηκαν ότι είχανε σωστή νομική άποψη διότι επικρατούσε τότε η άποψη ότι οι εμβολιασμένοι δεν νοσούν δεν μεταδίδουν αποδείχθηκε στην πράξη ότι νοσούν και μεταδίδουν και επίσης ένα τελευταίο κύριε Πρόεδρε σας παρακαλώ τώρα ποιοι είναι οι ιατροί αυτοί οι οποίοι λόγω της θέσεώς τους οφείλουν να το γνωρίζουν ένα τελευταίο κύριε Πρόεδρε σας παρακαλώ το rapid εφαρμόστηκε στην εκπαίδευση εφαρμόζεται στα νοσοκομεία εφαρμόστηκε κατά κόρων στην δημόσια διοίκηση στα δικαστήρια έκλεισε κοιτάξτε κυρία Βαδοπούλου νομίζω ότι ήταν με συγχωρείτε με συγχωρείτε κυρία Καλφοπούλου σήμερα ναι η συγκίνηση της πρώτης συνεδρίας μετά από δυο χρόνια λοιπόν σας ακούσαμε με προσοχή νομίζω ότι όσα δήλωσε ο δήμαρχος αγαπητής συνάδελφη ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν είμαστε θα μιλήσει κυρία Τσανάκ θα σου δώσει το λόγο αλλά αφήστε με και εμένα να πω κάτι δεν είμαστε ειδικοί για να κρίνουμε τα μέτρα ας το αποφασίσουμε ειδικοί λοιπόν κυρία Τσανάκα ως πιο ειδικοί ως γιατρός σας ακούμε κύριε Πρόεδρε κύριε Δήμαρχε κυρίες και κύριοι είναι η πρώτη φορά που θα μιλήσω θα μου δώσετε λίγο χρόνο παραπάνω γι αυτό το ζήτημα το οποίο καίει όλη την κοινωνία και να μην ξεχνούμε ότι από την παράταξή μας έχουμε χάσει άνθρωπο ε τη Μαρία τη Φραντεσκάκη την οποία την αγαπούσαμε και τη θυμούμαστε όλοι ασχέτος παρατάξος πρέπει να σας εξομολογηθώ κυρίες συνάδελφοι ότι εγώ δεν είχα κάνει ποτέ εμβόλιο για τη γρίπη δεν ήμουν υποχρωμένη να το κάνω δεν έκανα ποτέ εμβόλιο για το SARS 10 χρόνια πριν γιατί από τη δουλειά μου έβλεπα ότι δεν υπήρχαν περιστατικά δεν υπήρχαν και είναι η πρώτη φορά που μπήκα σε διαδικασία εμβολιασμού και μιλάω για μένα το σήμερα έτσι αλλά νομίζω ότι επειδή είμαι υγειονομικός έχει μία σημασία το τι έκανα εγώ για τον εαυτό μου και για τα παιδιά μου πρέπει να σας πω ότι με πήρε τηλέφωνο ο Μπάμπης ο Παπαϊωάννου ο φίλος μου πολύ φίλος αδερφικός φίλος ο οποίος ήξερε ότι εγώ τόσα χρόνια δεν έκανα εμβόλιο και μου λέει τι κάνουμε φιλενάδα αυτή τη φορά του είπα Μπάμπη αυτό είναι ένα μικρόβιο που δεν το ξέρουμε είναι δύσκολο είναι επικίνδυνο και προτείνω να μην το διακίνδυνεύσουν. Που είναι ο Μπάμπης επειδή είπατε πολλά επιστημονικά κυρία Καλφοπούλου εγώ στη θέση σας δεν θα το έχω. Συμφωνώ ότι αυτούς τους υγειονομικούς όλοι μας τους οφείλουμε ένα πολύ πολύ πολύ μεγάλο ευχαριστώ Ήταν αυτοί που βοηθήσαν την κοινωνία ήταν αυτοί που βοηθήσαν όλους τους δικούς μας τους συγγενείς μας που δεν μπορούσαμε να τους πλησιάσουμε που δεν μπορούσαμε να πάμε να τους βοηθήσουμε. Ήταν αυτοί που λέγαν μια κουβέντα παρηγορίας Ήταν αυτοί που τους αγγίζανε ενώ υπήρχε φόβος επιμόλυνσης. Δεν το κάνει κανείς εύκολα αυτό το πράγμα. Θέλει και λίγη τρέλα για να το κάνεις. Όλη η κοινωνία λοιπόν τους οφείλει ένα πολύ πολύ πολύ μεγάλο ευχαριστώ. Που βρίσκεται το φάλου τους για μένα κατά την άποψη μου. Το φάλου τους κυρία Καλφουπούλου βρίσκεται στο γεγονός ότι είναι δημόσιο υπάλληλο Εσείς δεν είστε. Εγώ δεν είμαι. Αποφασίζω για τον εαυτό μου ότι θέλω. Όταν είσαι όμως δημόσιο υπάλληλος ορκίζεσαι και ορκίζεσαι πριν από όλα ότι θα διαφυλάται στους νόμους του κράτους και το σύνταγμα και σου στέλνει ένα φιρμάνι ο υπουργός υγείας γιατί εδώ άδικα τα στέλνεται στους εισαγγελείς και από εδώ και από εκεί. Αυτόν τον δρόμο ξέρετε. Αλλά ο υπουργός υγείας είναι που αποφασίζει που και εκείνος δεν είναι γιατρός. Ό,τι τον συμβουλεύουν κάνει. Κυρία Καλφοπούλου και κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Εγώ θεωρώ ότι το φάου στην όλη υπόθεση είναι καλά κάναν και τους τιμωρείς αλλά φτάνει τόσο. Φτάνει τόσο. Το πήραν το μάθημά τους. Η άποψή μου είναι κύριε δήμαρχε ούτε ψηφίσματα ούτε για μένα αυτά είναι να μην το χαρακτηρίσω και θυμώσω ποτόλιας. Μια επιστολή σας παρακαλώ πάρα πολύ μαζί με μια επιστολή του Προέδρου που να εκφράζει την άποψη του Δημοτικού Συμβουλίου ότι εμείς είμαστε κοντά σ' αυτούς τους ανθρώπους. Ό,τι η κοινωνία εκφράζοντας εμείς εκφράζουμε την κοινωνία εδώ μέσα και παρακαλούμε τον υπουργό υγείας και όποιο άλλο αρμόδιο φτάνει τόσο. Το πήρανε το μάθημά τους. Ενδεχομένως να τους ξαναχρειαστούμε και όλα. Πλησιάζει καινούριο κύμα. Λοιπόν τώρα αν νόσησε ποιος νόσησε αν έκανε ποιος έκανε και πόσο επικίνδυνα είναι αυτά αυτά θα μας ακόμη τον μελετούμε τον ιό κυρία Καλφοπούλου δεν τον ξέρουμε καλά. Επίσης αν το άμερε νέοι είναι προβληματικό και αν είναι επικίνδυνο τα εμβόλια για τον καρκίνους το άμερε νέοι θα στηριχθούν. Και να ξέρετε ότι εγώ που είμαι βγήκα στη σύνταξη με 37 χρόνια ιατρικής ενεργού μόλις έγινα δήμαρχος υπέβαλα συνταξιοδότηση. Δηλαδή δεν τα πέντε χρόνια της δημαρχίας μου μέσα 37 χρόνια ενεργός γιατρός στην πρώτη γραμμή σας διαβεβαιώνω. Λοιπόν φανταστείτε πότε πήγα στο πανεπιστήμιο δεκαετία του εβδομήντα κυρίες και κύριοι. Διδάχθηκα τα εμβόλια του άμερε νέοι τα οποία τα περιμέναν και πως και πως από τότε η ιατρική κοινότητα για να μπορέσουν να χτυπήσουν διάφορες καταστάσεις. Θα δούμε αν πρέπει να τα φοβηθούμε ή δεν πρέπει να τα φοβηθούμε. Πάντως δεν έχει να κάνει με τον πυρήνα εσείς που θα έχετε μελετήσει πολλά και ότι δεν έχει να κάνει με τον πυρήνα δεν αφορά γενετικό υλικό. Κύριε Δήμαρχε επαναλαμβάνω μια επιστολή εκ μέρους σας. Να εκφράσετε αν πάρουμε αν συμφωνούν και οι υπόλοιποι συνάδελφοι να εκφράσετε την άποψη της κοινωνίας μέσω του δημοτικού συμβουλίου ότι ζητούμε με όποιο τρόπο θεωρούν αυτοί με δύο rapid την εβδομάδα με δύο rapid. Ό,τι θεωρούν αυτοί πρέπον και σωστό. Φτάνει τόσο. Δεν νομίζω ότι οι πολιτικοί είναι τόσο άνθρωποι που δεν δίνουν σημασία σε ανθρώπινες ευαισθησίες. Και ο φόβος είναι ανθρώπινη ευαισθησία. Το βρίσκω πολύ φυσιολογικό κυρία Καλφοπούλου. Το γεγονός ότι ο κύριος γραμμένος σηκώθηκε και έφυγε από την αίθουσα αφού ζήτησε τόσες φορές παρακάλεσε να βάλετε τη μάσκα σας και δεν το βρίσκω θα μου επιτρέψετε καθόλου φυσιολογικό. Μπορείτε για τον αυτό σας να μη φοβάστε και να κάνετε ό,τι θέλετε. Αλλά δεν έχετε κανένα δικαίωμα όταν κάποιος εδώ μέσα φοβάται να μη φορέσετε τη μάσκα σας. Θα μου επιτρέψετε να σας πω. Αυτά κύριε Πρόεδρε και δεν έρχεται να πω τίποτα. Κυρία Τσανάκα, νομίζω καλύψατε τα πάντα. Σας ευχαριστούμε πολύ. Κύριε Παπαδόπουλα. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Εμείς από τη στιγμή που το ψήφισμα το ζητούν και το καταθέτουν οι ίδιοι οι υγειονομικοί και όχι κάποιος τρίτος, συμφωνούμε να εγκριθεί το ψήφισμα. Κυρία Τσανάκα, εγώ δεν σας διακόψα. Μετά μπορείτε να πάρετε τον λόγο και να μιλήσετε. Πάντως, εμείς οφείλουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο να σεβαθήσουμε όλες τις πλευρές και να πούμε και να πιστέψουν αυτά που μας λένε. Επέρα από αυτό, συμφωνούμε και στηρίζουμε το έτοιμα των συμπολιτών μας να επιστρέψουν έτσι στη θέση εργασίας τους για τους εξής απλούς λόγους. Όλοι οι περιορισμοί έχουν λήξει και το ξέρουμε, δεν ζητείτε κανέναν πιστοποιητικό εμβολιασμό, είτε πιστοποιητικό νόσης. Οι μετακινείς και η πρόσβαση σε όλους τους χώρους είναι πλέον ελεύθερες για όλους και φυσικά και οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων έχουν επιστρέψει πλέον στη θέση εργασίας τους. Συνεπώς, θεωρούμε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος πλέον να βρίσκονται εκτός συστήματος υγείας υγειονομική που δεν εμβολιάστηκαν. Ίσα-ίσα, οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό συνεχίζουν να δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Οπότε, νομίζω ότι είναι επίγον να λυθεί άμεσα το πρόβλημα των αναστολών. Να βελτιωθεί η κάλυψη των αναγκών των πολιτών που τα ακούμε συνέχεια και υπάρχει ένα μεγάλο θέμα αλλά και για να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στις δουλειές τους και στις ζωές τους. Εμείς είμαστε θετικοί στο ψήφισμα ή οποιαδήποτε άλλη ενέργεια νομίζετε μπορούμε να κάνουμε σαν Δημοτικό Συμβούλιο ή την επιστολή. Κύριε Παπά. Κύριε Πρόεδρε θεωρώ ότι ο Δήμαρχος έκανε μια τοποθέτηση που πρέπει να μας εκφράζει όλος. Δηλαδή είπε τα πράγματα ξεκάθαρα με το όνομά τους. Είπε ότι αυτά που έχουν υποστεί οι υγειονομικοί δεν τα έχουν υποστεί άλλοι οι οποίοι είναι και αυτοί δημόσια υπάλληλοι. Που σημαίνει ότι φτάνει πια ας ισχύσει επιτέλους η ίση μεταχείριση και σ' αυτούς τους ανθρώπους. Δηλαδή τι πρέπει κάποιους ανθρώπους να τους λιώσουμε δηλαδή να τους τελειώσουμε να μην μπορούν να ζήσουν. Πρέπει επιτέλους να δούμε μετά από δύο χρόνια τι ακριβώς έκανε ο καθένας μας από την αφετηρία δηλαδή τι νόμους πήρε, τι διακηρύξεις έκανε, τι μέτα έλαβε. Για να δούμε τελικά αν οι μόνοι οι οποίοι δεν ήταν σωστοί σε όλη αυτή την ιστορία είναι υγειονομικοί. Επιπλέον νομίζω ότι αυτό που είπε ο δήμαρχος ότι πρέπει να μας αποσχολήσει και υποστελέχωση των νοσοκομείων. Δηλαδή δεν έγινε τίποτα πάνω σε αυτό που διακηρύχθηκε πριν δύο χρόνια ότι δύθεν κανένα νοσοκομείο δεν θα υποστελέχωση και όλα θα είναι κανονισμένα. Παρά μόνο τιμωρήθηκαν κάποιοι άνθρωποι, έμειναν χωρίς λεπτά, προφανώς και το Υπουργείο Υγείας δεν ξόδεψε τους μισθούς τόσο καιρό και έτσι όλα έγινε καλά. Και ο κ. Παπαδόπουλος πιστεύω ότι με κάλυψε με την τοποθέτησή του, επομένως στέκομαι σε αυτό που είπε ο δήμαρχος και σε αυτό που είπε ο κ. Παπαδόπουλος και δεν διαφοροποιούμαι και από αυτό που είπε η κ. Τσανάκα, οι άνθρωποι δεν θέλουν είτε ψήφισμα είτε οτιδήποτε, θέλουν μια συμπαράσταση, μια συμπαράσταση έγγραφη, ώστε το Υπουργείο Υγείας επιτέλους να σκύψει στο πρόβλημά τους και να λύσει το πρόβλημα επιβίωσης τους. Ο κ. Βέρος. Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, χαιρόμαστε ιδιαίτερα που ο δήμαρχος στο συγκεκριμένο ζήτημα που συζητάμε προσέγγισε πολύ σωστά το όλο ζήτημα. Και είναι η δεύτερη φορά σήμερα στο δεύτερο θέμα που προσεγγίζει σωστά. Προφανώς φταίει διαζώσης μετά από δύο χρόνια επαφή, κύριε Δήμαρχε. Και θα χαρούμε πολύ, δεν καταλαβαίνω τις αντιδράσεις τώρα, και θα χαρούμε πολύ, μη φοβάστες δεν θα ξαναϊμή υποψήφισης, έχω κοντιλώς δημόσιο, άρα δεν θα είμαι και μέλος στην όποια διοίκηση. Λοιπόν, και θα χαρούμε ιδιαίτερος να δούμε να προσεγγίζεται με αυτήν τη σωστή σκέψη και την κοινή λογική και τα υπόλοιπα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου και το υπόλοιπο χρονικό διάστημα μέχρι τις επόμενες εκλογές. Πολύ σωστά και οι συνάδελφοι, και η κυρία Τσανάκα, και ο κύριος Παπαδόπουλος, και ο κύριος Παπάς, για να μην αδικώ κανέναν, προσεγγίζουν σωστά το ζήτημα, γιατί αυτή τη στιγμή το ζήτημα είναι, δεν είναι εάν καλώς ή κακώς αποφάσε τι αποφάσε η σημερινή κυβέρνηση, και ότι αποφάσε όσα αφορά με τα μέτρα, εάν ήταν σωστές επιλογές, εάν απέδωσαν αυτές επιλογές και οτιδήποτε άλλο. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια αδικία και μάλιστα περνάει ένα μήνυμα σ' αυτούς τους ανθρώπους, στον σύνολό τους, που σε όλη την Ελλάδα είναι αρκετοί χιλιάδες αναστολή, ότι υπάρχει μια εκδικητικότητα και η δημοκρατία δεν εκδικείται, η δημοκρατία δεν εκδικείται το επαναλαμβάνω. Άρα, εφόσον έχουμε μπει σε μια πλήρη κανονικότητα, είναι άδικο να λες ότι το ζήτημά σας, και ενώ για τον υπουργό υγείας και για τη σημερινή κυβέρνηση, διότι δεν τα λέει από μόνος του ο κ. Πλεύρης, ότι το ζήτημά σας θα το συζητήσουμε τον Δεκεύριο του 2022 και θα το επανεξετάσουμε και θα δούμε. Κοιτάξτε να δείτε, μπορεί μένει εδώ και τρία χρόνια περίπου να αποσιάζω από έναν χώρο που όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν συνάδελφο μου, αλλά όπως όλοι μας όμως, άσχετα αν ήμασταν εργαζόμενοι και τι είδους σχέση είχαμε με το χώρο της υγείας, είμαστε όμως και πολίτες που λίγο πολύ όλοι και ζούμε και σε μια μικρή κοινωνία και ξέρουμε τι γίνεται. Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει όλο αυτό το διάστημα να είναι σε μια τρομερή υποστελέχωση. Να μην τα δημόσια νοσοκομεία και όχι μόνο το νοσοκομείο Καβάλας, να μην έχουν αναπηρωθεί όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι, όταν ξέρουμε ότι οι ελλείψεις ήταν τρομακτικές και πριν την απόφαση της αναστολής αυτών των εργαζομένων. Δηλαδή, το να μην εργάζονται στο νοσοκομείο. Άρα καταλαβαίνετε ότι εδώ υπάρχει ένα τεράστιο κοινωνικό θέμα και δεν επιτρέπεται κανένας να παίζει με αυτού του είδους τα θέματα. Και είναι ανεπίτρεπτο, διότι ό,τι θα σας πω ισχύει και δεν μπορεί να με διαψεύσετε κανείς. Είναι αδιανόητο και επειδή και έχω παρουσία στο νοσοκομείο, αλλά και συζητάω καθημερινά με τους συναδέλφους, είναι αδιανόητο όσοι έχουν προσληφθεί να προσλαμβάνονται μέσα από γραφεία νικιάσεων. Είναι φοβερό αυτό. Είναι φοβερό διότι, προσέξτε, έχει σχέση με σημαντικές υπηρεσίες υγείας απέναντι στους πολίτες. Και σας μιλάω ότι κάποια στιγμή, εάν συνεχιστεί αυτή η πολιτική εκ μέρους του συγκεκριμένου Υπουργού, παρά και τη συγκατάθεση της σημερινής κυβέρνησης, πλέον δεν θα μιλάμε ότι δεν θα υπάρχει δημόσια υγεία και θα υπάρχει μόνο ιδιωτική. Και όσοι έχουν χρήματα θα έχουν την υγεία τους, οι υπόλοιποι θα δουν τα κυπαρίσια ανάποδα. Και επιτρέψτε μου να το πω, όμως αυτό το να διαπιστώνουν κάποιοι ότι πλέον οι ιδιώτες δεν έχουν μπει μόνο στην καθαριότητα, δεν έχουν μπει μόνο στην σύτιση, δεν έχουν μπει μόνο στην τεχνική κάλυψη. Τώρα διαπιστώνουμε ιδιώτες, εργολάβοι ή νικιαζόμενα γραφεία να παρέχουν τη δυνατότητα εργαζομένων, είτε είναι σε νοσηλευτικό και πολύ αύριο, πολύ σύντομα θα δείτε και στο γιατρικό προσωπικό. Για όλους αυτούς τους λόγους εμείς συμφωνούμε με την πρόταση του κυρίου δημάρχου και των υπολοίπων συναδέλφων να υπάρξει ένα, αν είναι δυνατόν ομόφωνο ψήφισμα, που να λέμε ότι θα πρέπει να υπάρξει άρση αυτής της αδικίας, άρση αυτής της αναστολής, αν δεν είναι δυνατόν τώρα, αύριο το πρωί να υπάρξει άρση της αναστολής και να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στη θέση. Ευχαριστώ, κύριε Βέρο. Κύριε Ποτογια. Θεωρούμε, κύριε Πρόεδρε και κύριε Δήμαρχε, ότι σήμερα δεν υπάρχει κανένας λόγος ώστε να βρίσκονται αυτοί οι εργαζόμενοι εκτός την εργασία τους. Και το Δημοτικό Συμβούλιο ακριβώς μια τέτοια απόφαση να πάρει, πρέπει να πάρει, με την οποία να καλεί τη Κυβέρνηση, να πάρει μια απόφαση που αύριο οι εργαζόμενοι αυτοί να γυρίσουν στις θέσεις τους. Αυτή η απόφαση, όμως, κατά την άποψη μας, κύριε Δήμαρχε, πρέπει να σημειώνει αυτό που είπατε, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο, παράλληλα με αυτή την απέτησή του, σημειώνει ότι είναι υπέρ των εμβολιασμών, αυτή την κατάκτηση της επιστήμης και της τεχνολογίας και της ιατρικής γνώσης και ότι σε καμιά περίπτωση δεν αντιλέγεις αυτήν την ιστορία των εμβολιασμών. Ωστόσο, όμως, συνάρεφοι, πρέπει να ρωτηθούμε, ενώ είναι τόσο λογικό όλα αυτά που συζητάμε όλοι μας εδώ πέρα και η κυρία Καλποπούλου μας είπε και οι εργαζόμενοι, γιατί δεν θα κατανοεί η Κυβέρνηση άραγε, μα έχει συγκεκριμένους λόγους που δεν θα κατανοεί η Κυβέρνηση. Ο πρώτος λόγος είναι αυτός της υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας. Και ιδιαίτερα τώρα με το νέο Συμπουφάνι να περάσει, δίνει ακόμα ένα πολύ ισχυρό χτύπημα στην δημόσια περίθρεψη. Αυτές οι απολύσεις, λοιπόν, οι απομάξεις αυτών των εργαζομένων ενισχύει αυτή την πολιτική της Κυβέρνηση. Δεύτερον, βολικός αντίπαλος ήταν τόσα χρόνια τέτοιες απόψεις που καλλιέργησε η ίδια η Κυβέρνηση με τα μέτρα που έπαιρνε, τα αναρθολογικά της, παλινοδίες κλπ, που καλλιέργησε αντιεπιστημονικές, αναρθολογικές, σκοταδιστικές απόψεις σχετικά με το εμβόλιο. Άρα, η ίδια η Κυβέρνηση έστισε αυτό το παιχνίδι. Κατενάψι μου λοιπόν, και τελειώνω, η απόπαση αυτή πρέπει να επιστρέψουν αύριο, με την προϋπό της βέβαια, ότι θα σημειώσουμε, γιατί το ψήφισμα δεν το λέει, ότι ο Δημοτικός Συμβούλιο είναι υπέρ των εμβολιασμών φυσικά. Συγνώμη. Κάρασα τον κ. Βοιατζή. Κύριε Πρόεδρε και εγώ, όπως και οι προηγούμενοι συνάδελφοι είπαν πολύ σωστά, είμαι θετικός για το ψήφισμα αυτό. Και θέλω να τη λογίσω ότι είναι ψήφο μου, στο εξής ζήτημα, ότι εδώ πέρα δεν θα καθίσω να κρίνω, πρώτον και προσωπικά εγώ ο ίδιος, διότι δεν είμαι ούτε γιατρός, ούτε επιστήμονας, στο συγκεκριμένο τομέα. Αν υπάρχουν επιστημονικοί λόγοι ή όχι, για την υποχρεωτικότητα ή για τον εμβολιασμό. Αυτό του σε άλλος, όπως γίνεται και στα περισσότερα φάρμακα, το βλέπουμε μετά από 10-20 χρόνια και η επιστήμη μας δίνει τα αποτελέσματα. Εγώ βασικά θα καθίσω και θα ασχοληθώ δύο λεπτά με το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εδώ. Εδώ τίθονται δύο βασικά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το πρώτο είναι της αυτοδιάθεσης του εαυτού μας, δηλαδή πώς θέλουμε εμείς να έχουμε τη χρήση του ίδιου μας του σώματος και του ίδιου μας του εαυτού. Και κατά δεύτερον το δικαίωμα στην εργασία και στην ελευθερία διαβίωσης. Διότι δεν μπορούμε εδώ πέρα να καταδικάζουμε 7.000 ανθρώπους στην αργή εξόντωση, ενώ άλλες μερίδες των δημοσιών υπαλλήλων εργάζονται κανονικά και έχουν όλα τα δικαιώματα που έχουν όλοι οι πολίτες στην κοινωνία μας. Θεωρώ ότι αυτό το μέτρο είναι καταχρηστικό. Φυσικά κατανοώ τους λόγους που η κυβέρνηση εξυπηρετεί τα συγκεκριμένα συμφέροντα. Παρ' όλα αυτά όμως, όπως είπαν και πολύ σωστά οι υπόλοιποι συνάδελφοι, έχει περάσει αρκετό διάστημα. Έχει αποδειχτεί ότι έχει αποδειχτεί για τα συγκεκριμένα ζητήματα. Και νομίζω ότι θα πρέπει, εφόσον υπάρχουν και σοβαρά προβλήματα πλέον στα νοσοκομεία, με νοσοκομιακές συλλημώξεις, με πολλά προβλήματα, με ένα ίσως επόμενο κύμα που έρχεται, και οτιδήποτε άλλο ότι μετωπίζει το ελληνικά νοσοκομεία, νομίζω ότι πρέπει άμεσα οι υγειονομικοί να επιστρέψουν στη δουλειά τους, να μπουν κάποιοι όροι, αν θεωρούν ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα ασφαλείας οσοφορά τον συγκεκριμένο ιό, αλλά παρ' όλα αυτά δεν μπορεί να τους ταιριθεί το δικαίωμα της εργασίας και της κοινωνικής διαβίωσης. Διότι αλλιώς ξεκινάμε μια υποχρεωτικότητα που σήμερα λέμε όχι σ' αυτούς, αύριο θα βρούμε μια άλλη κάστα της κοινωνίας να τους πούμε όχι, αύριο μεθαύριο θα είναι οι παχύσαρκοι, μεθαύριο θα είναι οι διαβυτικοί, μεθαύριο θα είναι κάποιοι άλλοι και έτσι θα καταλήξουμε σε έναν ιδιότυπο φασισμό που δεν θα μας οδηγήσει πουθενά. Οπότε εγώ είμαι θετικός κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, κύριοι συνάδελφοι. Κύριε Ξανθόπουλε. Κύριε Πρόεδρε, ελπίζω μόνο να μην το κάνετε επίτυδες και μου κόβετε αυτό για να με φέρετε κοντά στη δίκηση. Είπα. Μόνο σας έρχεστε και μ' αρέσει. Όχι, όχι, όχι. Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ήμουν ένας από τους τρίτους στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, τέθηκε υπέρ της υιοθέτησης του ψηφίσματος, το οποίο ηγειονομική, σε ένα στουλί υγειονομική φέρασε το Δημοτικό Συμβούλιο. Το θέμα είναι απλό. Το δικαίωμα κάποιον να μην εμβολιάζεται, σταματάει εκεί που αρχίζει το δικό μου δικαίωμα να εμβολιάζομαι. Και αυτό νομίζω ότι δεν είναι καν θέμα για συζήτηση. Εγώ δεν θα πω σε διαδικασίες επιστημονικές, αλλά μόνο τώρα, να αρχίσουμε εδώ και να λύουμε θέματα επιστημονικά για τα εμβόλια, το μπιρίνα και όλα τα υπόλοιπα. Τα πράγματα είναι απλά. Η υγειονομική, η συγκεκριμένη υγειονομική, είναι σε ένα ιδιότυπο καθεστώς τιμωρίας, στο οποίο ας πούμε δεν μπήκαν και άλλες τάξεις δημοσιών υπαλλήλων. Εγώ δεν μπορούσα να καταλάβω, ας πούμε, όταν υπηρετούσε ο γιος μου τη θητεία του στο στρατό, για ποιο λόγο στο συγκεκριμένη μονάδα που υπηρετούσε, ήταν ίσως ένας από τους τρεις, τέσσερις εμβολιασμένους. Και αναφέρομαι στον προσωπικό της μονάδος, των κληρωτών, των ΝΟΒΑ, των ΕΠΑΠ, των στελεχών όλων. Και μπορούσα να καταλάβω για ποιο λόγο αυτοί οι άνθρωποι είχαν την επιλογή και συγκεκριμένοι δεν την έχουν. Αυτό βέβαια που λέω, προφανώς αφορά και άλλες τάξεις δημοσιών υπαλλήλων. Αυτό το που για μένα έχει σημασία είναι αυτό που ο κύριος Βέρος περιέγραψε. Η δημοκρατία δεν εκδικείται. Δεν έχουμε μπει σε κανονικότητα. Είναι ψευδέστηση το ότι έχουμε μπει σε κανονικότητα. Καμία του ανοικότητα δεν υπάρχει. Εγώ βλέπω κάθε μέρα ότι έχουμε 10, 11, 12 νεκρούς, κάποιες χιλιάδες κρούσματα. Άλλο αυτό όμως και άλλο αυτό το οποίο συζητάμε. Οι άνθρωποι αυτοί είναι πάρα πολύ καιρό εκτός δομών υγείας, εκτός από τη δυνατότητα που είχαν να εργάζονται, να αποκομίζουν εισόδημα, να μπορούν να ζουν τις οικογένειές τους με αξιοπρέπεια όπως δικαιούμαστε να το κάνουμε όλοι. Υπό αυτήν λοιπόν την έννοια και χωρίς πολλά λόγια, αυτό το οποίο θεωρώ ότι είναι αυτονόητο, το Δημοτικό Συμβούλο Ναϊοδεκτή στο ψήφισμα αυτό, διότι οι άνθρωποι αυτοί δικαιούνται να επανέλθουν στην εργασία τους. Του με ποιον τρόπο και πως θα τα αποφασίσουνε άλλοι. Δόξα το Θεό, είμαστε μια κοινωνία που θέλει να λέγετε ότι είναι οργανωμένη. Και υπό αυτήν την έννοια λοιπόν οι αρμοδιότεροι από εμένα θα αποφασίζουν πως θα μπουν και εμένα δεν μπούν πέφτει λόγος για να πω τίποτα περισσότερο. Σαφέστατα λοιπόν είμαι υπέρ και ίσως θα έπρεπε αυτό να το έχουμε κάνει στον προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο κ. Κουνάκος. Κύριε Πρόεδρε ακούστηκα τόσα πολλά. Νομίζω δεν έχω να προσθέσω τίποτα ιδιαίτερο. Κύριε Γαλφοπούλου έβαλε πολύ καθαρά το θέμα. Ένα θέμα συνταγματικό των πολιτών, των συδημοτών, οι οποίοι σήμερα στερούνται το δικαίωμα της εργασίας, στερούνται το δικαίωμα της ελευθερίας, στερούνται βασικές αξίες μιας ευνοούμενης πολιτείας. Στέκομαι αρρωγός στην όποια θέση των συγκεκριμένων συναδέλφων μια που είναι και δημόσιο υπάλληλ. Αλλά αναλογιστείτε συνάδελφοι να είστε εννιά μήνες χωρίς μισθό. Αναλογιστείτε εννιά μήνες χωρίς τα παιδιά τους να έχουν ιατροφαντική περίθαλψη και δεν ξέρω πού ακόμα. Έχουν βασικά στοιχεία διαβίωσης τα οποία δεν μπορούν να τα έχουν αυτοί οι άνθρωποι. Και από την άλλη πλευρά έρχεται το ίδιο το κράτος και τους τιμωρεί. Δεν τους αφήνει στα πλαίσια της κινητικότητας να μπουν και να κάνουν μια αίτηση και να πάνε σε μια άλλη υπηρεσία. Τους λέει όχι εκεί τιμωρία και αυτό το όχι εκεί τιμωρία εμένα δεν με βρίσκει σύμπωνο γιατί δεν είναι αυτές οι αρχές. Δεν μπορεί το κράτος να τιμωρεί τους πολίτες. Δεν είναι δημοκρατία αυτή. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο κύριε Πρόεδρε λέω ότι θα πρέπει αυτοί οι συμπολίτες μας να έχουν δικαίωμα στην επιλογή μιας άλλης θέσης. Και η πολιτεία θα πρέπει να ανοίξει την αγκαλιά της να τους αγκαλιάσει. Νομίζω ότι εννιά μήνες η τανεπορία ήταν αρκετή. Γιατί όπως είπαν και άλλοι συνάδελφοι ότι το μέτρο αυτό δεν εφαρμοζεται και σε άλλους υπαλληλούς. Πηγαίνουμε όλοι με ράπι τεστ, δύο ράπι τεστ στην εργασία μας. Γιατί αυτοί και όχι ακούστε να δείτε να έχουν το δικαίωμα να πάρουν να δουλέψουν αλλού. Δεν μπορούν. Είναι καθαρά σε τιμωρία. Τιμωρία θανάτου. Και ένα κράτος που τιμωρεί τους πολίτες του με αυτόν τον τρόπο δεν μπορεί να επικαλείται ότι είναι κράτος δικαίου. Ευχαριστώ. Ο κύριος Μαυρίδης πρώτα. Κατ' αρχή καλωσορίζουμε εδώ πέρα τους κυρίους συνάδελφους. Εμείς που στόγικα παραμείνουμε μέσα στην αίθουσα κύριε Πρόεδρε μαζί σας απ' όντως και του κύριου Δημάρχου βεβαίως. Να τα λέμε και αυτά και ήταν δίπλα. Δεν έχω να μας κάνει συγκροφία. Λοιπόν, καραιπορεθήκαμε, υποστήκαμε λίγο πολύ τη βάσανο το ότι εμείς είμαστε εδώ και κάποιοι απ' τα σπίτια. Εντάξει, τα ξεπερνάμε. Ευχάριστη μέρα η σημερινή. Λοιπόν, θα διαφωνήσω κύριε Δήμαρχε με αυτό που είπατε για τις Ένωπλες Δυνάμεις. Από εκεί προερχόμαστε για την αστυνομία και τα λοιπά. Νομίζω δεν πρέπει να το αναφέρω με αυτό. Τι να κάνουμε να διαλύσουμε τα σύνορα για ένα πείσμα. Δεν το κατάλαβα καθόλου. Όπως δεν μπορούσα να καταλάβω και τον φίλο μου τον κύριο Οιαζή για την αυτοδιάθεση. Ναι, πράγματι ακόμα και σε άλλα θέματα ό,τι παρέμβει βέρα, εν πάση περιπτώσει, που να λένε το σώμα είναι δικό μου. Γιατί το σώμα είναι δικό σου, μπορείς να το κάνεις οτιδήποτε, αρκεί να μη βλάψεις κάποιον που είναι δίπλα σώμα. Κυρία Καλφοπούλου, δεν το κατάλαβα αυτό. Μας είπατε ότι μια ομάδα ιατρών εδώ και σε άλλες σχόλες, το έχουμε ακούσει από τα ραδιόφαμα, που ήταν αρκετοί τσαρλατάνοι, όπως εκείνος ο δικηγόρος της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι έλεγαν την απόψή τους. Εμείς όμως σαν πολίτες, θα πιστέψουμε και θα βασιστούμε σε αυτά που μας λέει η υπεύθυνη, η νόμιμη κυβέρνηση, διά των οργάνων της, είτε λέει και η κουργός, είτε διά των επιτροπών. Αυτό δεν μπορούμε να το ξεπεράσουμε και οι Άγιοι είχαν μεταξύ τους διαφορές. Ούτως και προέκυψαν και αιρέσεις. Αυτά για να μην παραξηγούμε. Έρχομαι στο θέμα κατευθείαν, κυρία Καλφοπούλου, σας άκουσα με μεγάλη προσοχή. Στο Δημοτικό Συμβούλιο, καταρχήν, δεν προχώρησα πιο πέρα για να μη σας αναφορέσω και το ξεπερνώ. Σας κάναμε ευλαδικές υποκλήσεις για να φορέσετε μια μάσχα και δεν το δεχθήκατε. Για το όμορφο τουλάχιστον, μην μας προκαλείτε εδώ μέσα. Εδώ είναι Δημοτικό Συμβούλιο. Παρακαλώ, κυρία Καλφοπούλου. Ολόκληρωστε, κύριε Μαυρίδη, παρακαλώ. Ξέρετε, μπορώ να ακούω μέχρι το πρωί, αλλά είναι υποχρεωμένη κάποιοι να ακούνε και την άλλη άποψη. Εδώ τώρα φτάσαμε στο εξής σημείο. Εγώ έχω εμβολιαστεί τέσσερις φορές. Μου υποχρέωσε η πολιτεία, μου λέει κύριε Μαυρίδη, για να μπεις στη στρατιωτική Λέση, για να μπεις σε κάποιο κατάστημα, για να μπεις στο ΝΟΤΕ και στη ΔΕΙ, δεν περνάς αν δεν έχεις εμβόλιο. Συμμορφώθηκα. Έρχεται και λέει, εσείς οι υγειονομικοί που είστε σε ένα ιδιαιτέρως ευαίσθητο τομέα και διαχειρίζετε πρόσωπα υγείας μέσα στο χώρο σας, θα πρέπει να εμβολιαστείτε. Οι άνθρωποι αυτοί διάλεξαν τον δρόμο του όχι. Καλώς έκανε, θέμα δικό τους. Δεν μπορούν όμως, με το επιχείρημα αυτό, να καλήσουν τις αδυναμίες τους. Λοιπόν, σταματάω σε αυτό και κλείνω και προλέγοντας, κατανοώ όμως και από την άλλη πλευρά, ότι είναι άνθρωποι με οικογένειες, έχουν επενδιά, έχουν υποχρεώσεις, έχουν δεσμεύσεις, από δάνεια, φροντιστήριο, ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Και επόμενο είναι ότι θα πρέπει σε αυτό το θέμα να δοθεί λύση. Οι άνθρωποι να γυρίσουν πίσω, να πιάσουν, να ξαναπιάσουν γυμνάκια. Πάντα όμως, αυτή την ευθύνη την έχει η κυβέρνηση, αυτή που διαχειρίζεται το πρόβλημα αυτό της πανδημίας και εμείς παρακολουθούμε. Όλα τα άλλα περιτέχουν. Δεν έχω τίποτε μαζί τους, μαζί τους είμαι, αλλά θα πρέπει και το πείσμα καμιά φορά να το πηγαίνουμε προς τα πίσω. Δεν κάνει καλό, το γεννάται. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Κυρία Ιωσήφιδου. Μου επιτρέπετε λίγο, ένα λεπτό κυρία Ιωσήφιδου, λίγο στον κύριο Μαυρίδη. Κύριε Μαυρίδη, εγώ δεν είπα να διαλύσουμε το στράτομα, εάν εννοήσατε αυτό, αλλά όμως θα σας πω κάτι άλλο. Είναι πιο επικίνδυνο όταν πρέπει να κάνουν ερβόλιο στο στρατό και οι αξιωματικοί αρνούνται να κάνουν. Είναι πιο επικίνδυνο από το αν θα κάνουν υγειονομική ή όχι. Αυτό έτσι λίγο για να μην ευρωποιούμε τα πράγματα. Κυρία Ιωσήφιδου. Θα είμαι σύντομη, κύριε Πρόεδρο, γιατί έτσι λίγο πολύ καλύφθηκα από τους συναδέλφους. Θα συμφωνήσω και με αυτό που είπε τώρα και ο κύριος Δήμαρχος. Και μάλλον πιάνω λίγο από αυτό που είπατε, κύριε Δήμαρχο, ότι αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή είναι να υπάρχει μια ανισότητα. Θεωρώ ότι είναι απολύτως δίκιο και έβλογο το έτοιμα των συνδημοτών μας που έχουν καταφέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο. Διότι αυτή τη στιγμή, ενώ έχουν αρθεί υπεριορισμοί, ενώ εμείς εδώ σήμερα είμαστε σε μια αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, καταρχή να πάρουμε το σημερινό παράδειγμα. Και δεν έχουμε καν την υποχρέωση να φορέσουμε μάσκα, συγγνώμη προαιρετικά τη φορούμε. Παρ' όλα αυτά, είμαστε εδώ σήμερα γιατί έχουν αρθεί υπεριορισμοί. Και φυσικά σε όλους τους άλλους κλάδους, είτε δημόσιο τομέα είτε ιδιωτικού τομέα, πουθενά δεν υπάρχει αυτή η απαγόρευση παρά μόνο στους συγκεκριμένους ανθρώπους. Και επιπλέον, μη κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Ξέρουμε όλοι ότι τα νοσοκομεία έχουν υποστελεχωθεί και ότι αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία έχουν ανάγκη πίσω αυτούς τους ανθρώπους. Σαφέστατα, το κράτος και η κυβέρνηση μπορεί να λάβει εκείνα τα απαραίτητα μέτρα, έτσι ώστε να υπάρχει και η προφύλαξη φυσικά της δημόσιας υγείας, αν υπάρχει κάποιος φόβος. Και μάλιστα, επειδή ξέρω ότι πρόσφατα ψηφίστηκε μία ΚΙΑ, η 34692, τώρα, πριν από λίγες μέρες, την αναφέρω εκεί σε ένα κείμενο ψηφίσματος που ετοίμασα, γιατί δεν ήξερα, δεν μου έχει έρθει το ψήφισμα που ετοίμασαν οι ίδιοι οι συνδημότες μας και ετοίμασα εγώ ένα ψήφισμα που αν θέλετε και το εγκρίνετε, κύριε Δήμαρχο και κύριε Πρόεδρε, μπορούμε να το ψηφίσουμε ή ακόμα και να γίνει και ως επιστολή, όπως είπε η κυρία Δήμαρχος πριν. Αυτή η κεία λοιπόν που μνημονεύω εκεί, την αναφέρω σαν παράδειγμα για τους υπαλλήλους ξενοδοκείων, γιατί κατά ψέματα και οι υπάλλοι ξενοδοκείων έρχονται σε καθημερινή επαφή με κόσμο και όμως δεν έχουν αυτό το πρόβλημα και αυτές τις απαγορέσεις που έχουν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι και η συγκεκριμένη κεία που αναφέρω την άνεξα τώρα και προηγουμένως και στο κινητό μου, για να μην υπάρχει και καμία αμφιβολία, δεν αναφέρεται μόνο στους ιδιώτες και στους εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα, αναφέρεται και στους εργαζόμενους του δημόσιο τομέα. Για ποιο λόγο λοιπόν θα πρέπει αυτή η κεία να φορά όλους τους υπόλοιπους, όλους τους υπόλοιπους Έλληνες και να εξαιρεί τους συγκεκριμένους ανθρώπους, γιατί κατά την όποψη μου αυτή τη στιγμή υπάρχει μία καταστρατήγηση βασικής διάταξης συντάγματος, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ισότητα και ισονομία, γι' αυτό λοιπόν νομίζω ότι με τον τρόπο που μπορεί να προβλέψει η κυβέρνηση, αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να επιστρέψουν στη δουλειά τους με όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα. Και για να διευκρινίσω, παραμύτως χάρη αυτή η κεία αναφέρει μέσα στο περιεχόμενό της, ότι οι εργαζόμενοι αυτοί οφείλουν να κάνουν ένα ράμπι τεστ, απόλυτα δίκιο νομίζω και έβλογο. Ο κύριος Λαζαρίδης γιατί ζήτησε πρώτος το λόγο και θα κλείσουμε. Κύριε Λαζαρίδης. Λοιπόν, αυτό που ήθελα να πω έχει σχέση και με το στράτευμα που έγινε λόγος προηγουμένως. Θα ήθελα να πω ότι είναι διαφορετικό ένας ανεμβολίαστος λουχαγός, κύριε Δήμαρχε, κύριε Λεξανδόπολε που έχει να κάνει με υγιή παλικάρια, με μια υγιή νεολαία. Και είναι διαφορετικό ένας νοσηλευτής ή ένας γιατρός που έχει να κάνει με έναν προπαθείο, καρκινοπαθείο, ή με ζεχαρόδη διαβίτη ασθενή. Είναι προφανής νομίζω τη διαφορά. Και πέρα από τις νομικές επιφυλάξεις που έχει διατύπωσε μόλις τώρα η κυρία Ρισουφίδου, νομίζω ότι σε αυτό το ας πούμε ηθικό θέμα είναι προφανής τη διαφορά της και δεν πρέπει να τα μπερδεύουμε. Κατά τα άλλα φυσικά οι άνθρωποι πρέπει να επιστρέψουν άμεσα στις δουλειές τους, γιατί μπορεί τα πρώτα τους χρειάζεται το εσύ, δηλαδή τους χρειάζονται εμείς. Ευχαριστώ. Κύριε Λαζαρίδη, επειδή έχετε κάνει ως στρατιώτης και όχι ως αξιωματικός, θέλω να σας πω λοιπόν ότι δεν έχει σημασία εάν είσαι με υγιείς άνθρωποι ή με νέα παιδιά. Είναι το αν εκτελείς εντολές ή όχι, διαταγές ή όχι, αυτό είπα. Και όχι, εγώ λοιπόν λέω για την ουσία του πράγματος που η ουσία ήταν αυτή. Το ότι ο αξιωματικός, ναι, όχι. Οι αξιωματικοί πρέπει να εκτελούν διαταγές. Λοιπόν, και κλείνουμε με τον κύριο Καλανταρίδη, παρακαλώ εις συντομία, για να σας διαβάσω μετά το ψήφισμα. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Σε δύο σημεία θα σταθώ, συνάδελφοι. Το πρώτο έχει να κάνει με αυτό στο οποίο αναφέρθηκε στο τίλελος ο κύριος Λαζαρίδης. Επειδή άκουσα πάρα πολύ ότι εκεί έχει γίνει αυτό και έχει αλλάξει ο τρόπος αντιμετώπισης, γιατί να μην γίνει το ίδιο και εδώ. Ο τομείς της Υγείας Συνάδελφης, και το γνωρίζουμε όλοι αυτό, είναι από μόνος του μία κατηγορία. Δεν είναι το ίδιο, ας μου επιτρέψει η συναδελφή σας η Αναστασία Ιωσφύδου, δεν είναι το ίδιο με τον ξενοδοχό υπάλληλο, δεν είναι το ίδιο με τον εκπαιδευτικό, δεν είναι το ίδιο με αυτόν ο οποίος δουλεύει σε ένα γραφείο μιας υπηρεσίας στην περιφέρεια. Είναι από μόνος του μία κατηγορία. Αλλά δεν θα πρέπει να τους βάζουμε, να το πω έτσι λαϊκά, όλους στο ίδιο τσουβάλι. Το δεύτερο σημείο είναι το εξής. Διαφωνώ σε αυτό το οποίο άκουσα, ότι αυτοί οι άνθρωποι τιμωρήθηκαν. Όχι, δεν τιμωρήθηκαν συναδελφή. Όπως εγώ ως εκπαιδευτικός, έπρεπε να ακολουθήσω ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο, το οποίο ήταν διαφορετικό από τις δικές σας τις δουλειές. Γιατί έπρεπε να το ακολουθήσω, γιατί καθημερινά έρχόμουν σε επαφή με 300 μαθητές, άρα ο κίνδυνος και από τις δύο πλευρές ήταν διαφορετικός. Βρισκόμουν σε μία τάξη που έκανα μάθημα σε 25 παιδιά, τα οποία βρίσκονταν σε απόσταση ενός μέτρου από εμένα και πάει λέγοντας, χωρίς να θέλω να μακρηγορήσω. Άρα διαφωνώ και σε αυτό το κομμάτι ότι έχουν τιμωρηθεί άνθρωποι. Και κλείνω με το εξής. Σκοπεύουμε εδώ να αποφασίσουμε είτε αυτό θα είναι ψήφισμα είτε θα είναι μία επιστολή, κατά την άποψη μου αυτό το οποίο θα πρέπει να αναδεικνύει, είναι όπως πολύ σωστά είπαν πολλοί συνάδελφοι, το κομμάτι το κοινωνικό. Ότι αυτοί οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή πρόβλημα επιβίωσης αυτοί και οι οικογένειές τους. Εκεί θα πρέπει να σταθούμε και θα πρέπει να ζητήσουμε να υπάρξει μία επανεξέταση, εμβάνοντας όμως υπόψεις και τις ιδιαιτερότητες του τομέα της υγείας. Δεν μπορούμε λοιπόν αυτό να το ξεχνάμε. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Λοιπόν ακούστηκαν πάρα πολλά και συμφωνώ και εγώ με πολλά από αυτά. Η κυρία Ιωσήφιδου ξεκίνησε ένα ψήφισμα, μία επιστολή στο πνεύμα όσον λέγαμε, την οποία την είδε και ο δήμαρχος. Λοιπόν θα σας διαβάσω όσα έχουμε κοταλήξει και θα ακούσω και τις απόψεις σας. Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλα, συμβαίνοντας υπόψη την υγειονομική κατάσταση της χώρας όπως αυτή έχει διαμορφωθεί σήμερα και τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 που ισχύουν για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας από την 4η 15 Ιουνίου 2022, καθώς επίσης και την επιστολή προς αυτά συνδημοτών μας του υγειονομικού κλάδου που έχει ανασταλεί σύμβαση εργασίας τους από μία 1 του 21 αποφάσεται τα εξής. Συντάσσεται πλήρως και ανεπιφυλάκτος με τις οδηγίες και συστάσεις της επιστημονικής κοινότητας, των αρμόδιων υγειονομικών αρχών και των αρμόδιων φορέων της κεντρικής διοίκησης αναφορικά με την αναγκαιότητα εμβολιασμού του γενικού κληθισμού και ιδιαιτέρως των εφαθών ομάδων αυτού. Ταυτόχρονα όμως θεωρεί αναφέρεται ο ατομικός δικαίωμα του καθενός να επιλέξει ο ίδιος αν θα ακολουθήσει ή όχι τις οδηγίες, πάυλα στις στάσεις αυτές, πολύ δε περισσότερο καθώς δεν ισχύει μέχρι σήμερα η καθολική υποχρέωση των πολιτών να εμβολιαστούν. Δεδομένον τον παραπάνω θεωρεί δίκαιο το έτοιμα των συνδημοτών μας να επιστρέψουν στην εργασία τους λαμβάνοντας όλα τα μέτρα που ενδεικνύονται, τεστ, μάσχες κλπ. Αν είστε σύμφωνοι όλοι με όσα διάβασα μπορούμε να το υιοθετήσουμε ομόφωνο. Είμαστε όλοι σύμφωνοι. Συμπρόεδρε να αναφερθεί και ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στις οικογένειές τους. Δηλαδή εγώ θα ήθελα να αναφερθεί η ένδυα η οποία έχει οδηγήσει κοινωνική, πρέπει να αναφέρετε. Ωραία. Θα συνοδευτεί από μια επιστολή του Δημάρχου προς τον Υπουργό Υγείας. Κύριε Πρόεδρε ήθελα να σας ευχαριστήσω που μας ακούσατε. Να με συγχωρέσετε που δεν φόρεσα μάσκα, αλλά πρόσφατα εμφανίστηκα στο ακροατήριο του Δικαστηρίου η Πρόεδρος δεν φορούσε μάσκα, εγώ δεν φορούσα μάσκα και δεν φορούσε μάσκα και η αντίδικος. Απόσταση περίπου αυτή είναι την οποία βρίσκεται. Εδώ όμως ο Πρόεδρος φοράει μάσκα, ο Δήμαρχος φοράει μάσκα, όλοι οι Σύμβουλοι φοράνε μάσκα και θέλουμε να προστατέρουμε και τον εαυτό μας και τους γύρους. Ευχαριστούμε κυρία Καλφοπούλου και πραγματικά όλοι θέλουμε να κάνουμε το καλύτερο. Θα το καθαρογράψουμε και θα το στείλουμε σε όλους με email. Λοιπόν, μπορούμε να προχωρήσουμε στα εκτός ημερήσιας θέματα. Ήδη έχουν περάσει σχεδόν δύο ώρες και δεν θα έπρεπε να κάνουμε, αλλά παρόλα αυτά παρακαλώ να είμαστε σύντομοι και να προχωρήσουμε μετά στα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Ξεκινάμε με την κυρία Τσανάκα. Κύριε Παπαδόπουλα. Ευχαριστώ, Πρόεδρε. Θα ξεκινήσω σύντομα λέγοντας το εξής. Τις προηγούμενες ημέρες δόθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση χρήματα στους υπαλλήλους του Δήμου για τα ίδια ατομικής προστασίας, που δεν τους είχαν χορηγηθεί για τα έτη του 2019 και του 2020. Οι διοίκοις του Δήμου, για ακόμα μια φορά, νομίζω ότι δεν θα μπορούσαν να βοηθούν, θα και αφαίρεσαν από τη λίστα των δικαιούχων όλους οι υπαλλήλους που μετακινήθηκαν με την κοινοκινητικότητα. Αν και εργάζονταν στον Δήμο, καβάλα στο 2019 και το 2020. Έγινε αυτό βέβαια και της γνώσης του αντιδημάρχου και του δημάρχου. Ήθελα να ξέρω, θα πάρουν και αυτοί οι άνθρωποι αυτό που δικαιούνται ή δεν θα το πάρουν, και αν ναι, πότε είστε εντεθειμένοι να τα δώσετε. Το δεύτερο θέμα που θέλω να πω είναι για το θέμα της Παναγίας, που αφορά στα καταστήματα με τα τουριστικά είδη. Στην οδό Θεοδόρου Πουλίδου, στην Παναγία, απέναντι από το 5ο Γυμνάσιο, που γνωρίζουμε όλοι, υπάρχει μια παραδοσιακή κατοικία που εφανίζει φθορές στη γωνία και πάνω από το 5ο Γυμνάσιο. Υπάρχει έτσι κίνδυνος να πέσει κάποιος σοβάς ή κάποιο κομμάτι στο δρόμο. Μιλάμε για το πιο τουριστικό δρόμο στην πόλη μας. Δυστυχώς η οικογένεια, κύριε Δήμαρχε, που έχει το σπίτι, δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να το συντηρήσει και να το διορθώσει. Ρωτώ, λοιπόν, τη διοίκηση, το εξής. Έχεις σκεφτεί κάποιο τρόπο στη διαδικασία που υπάρχει, ώστε ο δήμος να παρεμβαίνει και να βοηθάει συμπολίτες μας, ειδικά σε περιπτώσεις που υπάρχει οικονομική αδυναμία. Το τρίτο που θέλω να πω είναι... Μιλάω για την οδό οδού Σιλιβρίας Θεσσαλονίκης. Εκεί που οι δημότες μας έχουν πεί, στις οδούς Σιλιβρίας Θεσσαλονίκης, διαμαρτύρονται για την παιδική χαρά που υπάρχει εκεί, ότι βρίσκεται σε εγκατάληψη εδώ και χρόνια. Είναι απεριποιήτη, χωρίς παιχνίδια κυρίως, χωρίς φωτισμό και χωρίς ασφάλεια. Ρωτώ τη διοίκηση αν έχει κάποια πρόβλεψη για τη συγκεκριμένη παιδική χαρά, για να παίζουμε άνεση και ασφάλεια τα παιδιά της γειτονιάς. Το τέταρτο που θέλω να πω είναι ένα έτοιμα πάλι των κατοίκων της πολυκατοικίας στην οδό Κασσάνδρου, εκεί που γίνεται το έργο της ανάπλασης στην πλατεία Καμινταργάτη. Ρωτώ τη διοίκηση αν έχει έρθει σε επαφή με τους κατοίκους της πολυκατοικίας που βρίσκονται στην οδό Κασσάνδρου, όπου εκτελείται αυτό το έργο της συγκεκριμένης ανάπλασης και αν θα ικανοποιήσει το έτοιμά τους να τους δοθούν θέσεις σταθμεύσης στο πάρκι που είναι δίπλα ή σε κάποιο άλλο χώρο. Και ένα τελευταίο που θέλω να πω, λίγο θέλω να μιλήσω για την ΔΕΙΑΚ, γιατί ακούω διάφορα τα οποία ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει δημόσια, αλλά έχω μπροστά μου, να ξεκινήσω λίγο γιατί αναφέρομαι συνέχεια σε συσσορευμένες δημίες 31 εκατομμυρίων ευρώ. Και θέλω να πω εδώ και στο Δημοτικό Συβούλιο, ότι η διοίκηση με δικό της έγγραφο, στο διοικητικό της ΔΕΙΑΚ, παρουσιάζει εδώ μια έκθεση διαχείρισης η οποία λέει ότι για το 2020 τα καθαρά αποτελεσμάτα υπάρχουν ζημίες χρήσεως που ανέρχονται στο ποσό το μίον 173.000 ευρώ και επίσης τα συσσορευμένη ζημία που ξεπερνάει είναι μίον 31.219.000 ευρώ. Είναι αυτό μέσα από την έκθεση που έχετε δώσει εσείς και εμείς πάντα μιλάμε με τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας. Αν νομίζετε ότι επειδή δεν θέλω να διαφωνούμε και θέλω να συνεννοούμε, προτείνω και όλα στη διοίκηση να φέρει το λογιστή της ΔΕΙΑΚ και επίσης να φέρουμε και εμείς ένα λογιστή για να ξεκαθαρίσουν εδώ τα πράγματα γιατί όλοι λογιστές δεν είμαστε και να καταλάβουμε ακριβώς τι συμβαίνει σε αυτή την εταιρεία γιατί κατά εμάς νομίζω ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Το δεύτερο που θέλω να πω και να διευκρινήσω είναι ότι μιλήσατε δημόσια η διοίκηση και μίλησε για ένα δανεισμό. Αυτός ο κακός ο Παπαδόπουλος μαζί με το κακό Δημοτικό Συμβούλιο ζητήσαμε 1.800.000 ευρώ, το οποίο δεν μας έδωσε δάνει ο Δήμος για να βοηθήσει και να στηρίξει την εταιρεία. Ξαναλέω όμως στο Δημοτικό Συμβούλιο και απαντώ στη διοίκηση ότι όταν ήρθε η έκθεση ή ήρθε εκείνος ο πίναγας που θέλατε να αποδείξετε πραγματικά ότι πρέπει να πάρετε τα 2 κατομμύρια περίπου από το Δημοτικό Συμβούλιο, τα λεφτά των καβαδιτών για την DIAC, ξεχάσατε να βάλετε μέσα ενώ είχατε τα έξοδα για τους 4 μήνες και λέγατε ότι χρειάζεστε 1.800, δηλαδή 600.000 ευρώ το μήνα είχατε έξοδα, ξεχάσατε όμως, μια λεπτομέρεια, να βάλετε τα έσοδα για να υπάρχει μια καθαρή εικόνα. Δηλαδή με τον πίνακα που δώσατε και μας εμφανίσατε, μας παρουσιάσατε ότι 4 μήνες η DIAC δεν θα εισπράξει ούτε 1 ευρώ. Εγώ δεν λέω αν είχε πρόβλημα ή δεν είχε πρόβλημα, μπορεί να είχε πρόβλημα, αλλά μπορεί να έχει ανάγκη το μήνα αντί 600.000 ευρώ που παρουσιάζεται να τα 50.000 ευρώ υποχρεώσει. Αυτό το βάζω σαν μια πρώτη απάντηση για το δανεισμό και το κυριότερο που θέλω να πω είναι ότι πώς να εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο ένα δανεισμό στην DIAC όταν η ίδια η DIAC δεν μπορεί να αποπληρώσει το δάνειο αυτό γιατί δεν έχει τη δυνατότητα και το λέω με τον εξής συλλογισμό. Αναρωτιέμαι αυτό το έγγραφο που έχω και αυτή την έκθεση εδώ που έχετε το 2020 ζημία 170.000 ευρώ, απορώ πώς θα επιστρέφατε πίσω τα χρήματα των καβαλιωτών. Άρα ο ισχυρισμός σας ότι το δάνειο έπρεπε να το πάρουμε και εμείς είμαστε κακοί δεν ισχύει, ίσα ίσα εμείς προστατέψαμε το Δημοτικό Συμβούλιο και τον Δήμο Καβάλας για να μην μπορέσει πραγματικά να μην μπορούσαν να χαθούν αυτά τα χρήματα και αν ήταν ιδιωτική επιχείρηση για να το κλείνω αυτό το θέμα, να ξέρετε ότι με 31 εκατομμύρια σοερμμένη ζημία αυτά ήταν κλειστή σήμερα. Τώρα η DIAC έχει μπαμπά, έχει μαμά, το στηρίζει από εδώ, το στηρίζει από εκεί, πληρώνουν οι καβαλιώτες και έτσι διατηρείται. Όπως πουθενά στην πραγματική οικονομία δεν συμβαίνουν αυτά που συμβαίνουν στην DIAC. Δεν μπορεί τη DIAC να τη δανείσει κανείς. Ευτυχώς που βρίσκεται ο Δήμος και πληρώνει. Τώρα εκείνο που ήθελα να ρωτήσω γιατί υπάρχουν διάφοροι κάτοικοι, που πάλι κάτοικοι, γιατί θέλω να ξέρετε ότι όσο και να προσπαθείτε να ειρωνεύεστε ή να μιλάτε άσχημα στο πρόσωπό μου, να ξέρετε ότι εγώ εκφράζομαι τους πολίτες και οι πολίτες με ενημερώνουν και απαντάτε με ειρωνίες που καλά κάνετε, ό,τι θέλετε μπορείτε να κάνετε. Απαντάτε με ειρωνίες σε πολίτες, όχι σε εμένα. Με ρωτούν οι πολίτες. Θέλω να βάλω το θέμα το συγκεκριμένο. Ανησυχούν πραγματικά για τους αμιαντοσολήνες που υπάρχουν στον δίκτυο της DIAC στο τμήμα από τη Νέα Πολή προς το παλιό. Για πόσα χιλιόμετρα δίκτυο μιλάμε ήθελα να ξέρουν. Υπάρχουν διαρρώες, έχετε κάνει κάποιον έλεγχο, υπάρχει συγκεκριμένος προγραμματισμός για την αντικατάσταση αυτών των σολήνων. Κύριε Παπαδόπουλε, παρακαλώ ολόκληρωστα. Θα ήθελα συγκεκριμένες απαντήσεις. Και αν μέσα σε όλα αυτά έχεις συμπεριλευτεί τρία χρόνια που είστε διοίκηση, γιατί ξαναίσασταν διοίκηση πριν από δέκα χρόνια περίπου, έχετε κάνει μια πρόλεψη ή κάποια μελέτη και είστε έτοιμοι να μου δώσετε συγκεκριμένες απαντήσεις. Ευχαριστώ. Παρακαλώ στον χρόνο σας να είστε σύμφωνοι με τον κανονισμό. Κύριε Παπά σας ακούμε. Κύριε Πρόεδρε, κάπου διάβασα ότι θα περάσει τροπολογία για να μην υπάρχουν πλέον οι προημερισίες θέματα να μην μπαίνουν. Φαντάζομαι ότι ο Μάγκης τουλάχιστον το χάρηκε, αν είναι η τελευταία μας φορά. Κάνω κι εγώ μια ερώτηση. Θα κάνω μια ερώτηση που βγαίνει μέσα από το διαδίκτυο. Βλέπω ως φίλος μου που έχω στο Facebook από το παλιό να διαμαρτύονται συνεχώς ότι δεν έχουν νερό. Πόσες φορές έσπασε αυτός ο αγγός είναι το ερώτημα. Και το δεύτερο είναι αυτό που ρώτησε και ο κ. Παπαδόπουλος. Είναι πράγματι αμυατουσιολύνας αυτός που τροφοδοντεί με νερό το παλιό. Θα ήθελα μια επίσημη απάντηση κ. Δήμαρχη. Ευχαριστώ. Κύριε Βέρο. Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι. Δεν θα θέσω ερωτήματα. Δεν πειράζει την επόμενη φορά. Σευόμενος τον χρόνο, όμως, θα μου δώσετε λίγο χρόνο. Γιατί δεν σας το κρύβω ότι περίμενα και από τον κ. Δήμαρχο, αλλά και από τους συναδέλφους επικεφαλής που πήραν εν τω λόγο προηγουμένως, να θέσουν αυτό το ζήτημα, ένα σοβαρό ζήτημα, που έχει σχέση με την υποβάθμιση και την πλήρη απαξίωση της δημοκρατικής λειτουργίας των Δημοτικών Συμβουλίων. Και συγκεκριμένα αναφέρουμε σε αυτό που ξεκίνησε ο συνάδελφος, ο κ. Παπάς Βαγγέλης, ο οποίος βεβαίως όμως δεν προβλέπει αυτό, η διάταξη που είναι υπό διαβούλευση, κ. Παπά, δηλαδή τα ερωτήματα εκτός εμμερισίας. Αυτό που προβλέπει αυτή η διάταξη που είναι, επαναλαμβάνω υπό διαβούλευση, δεν έχει ψηφιστεί, από το Υπουργείο Εσωτερικών και από τον Υπουργό τον κ. Μάκη Γορίδη, είναι ότι αφαιρεί από τους επεκεφαλείς των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων να θέτουν εκτός εμμερισίας θέματα τα οποία καλείται το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει απόφαση. Δηλαδή για θέματα που μπορεί όποιος επεκεφαλείς να θέσει και εφόσον έχει την πλαιοψηφία των μελών να τεθεί ως συζήτηση και λήψης απόφαση. Και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να καταθέσουμε την πλήρη διαφωνία μας, είμαστε αντίθετοι και είμαστε αντίθετοι γιατί, πολύ απλά, τα θέματα προημερήσιας διάταξης ρυθμίζονται από τον κανονισμό λειτουργίας των Δημοτικών Συμβουλίων. Δεύτερον, δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να κόβεται ο διάλογος στα Δημοτικά Συμβούλια. Και τρίτον, γιατί απ' ό,τι φαίνεται, ο κύριος Βορίδης γνωστός, άλλωστε δεν είναι τυχαίο, το ότι θέλει να κόψει και να χρησιμοποιήσει και να απαγορεύσει τη δημοκρατική λειτουργία των Δημοτικών Συμβουλίων. Κύριε Δήμαρχε, μπορεί, γιατί σας είχαμε θέσει το ερώτημα για τις προηγούμενες αλλαγές, και θυμάστε ότι απαντήσατε, δηλαδή εάν συμφωνείτε με αυτές τις αλλαγές που έχουν μέχρι και σήμερα, από τον Αύγουστο του 2019 μέχρι και σήμερα, όπου ουσιαστικά πλήρως έχουν υποβαθμίσει, πλήρως έχουν απαξιώσει, μέχρι και σήμερα με αυτές τις αλλαγές της Κυβέρνησης, του προηγούμενου Υπουργού, του σημερινού Υπουργού, το θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου και το θεσμό του Δημοτικού Συμβούλου. Κύριε Δήμαρχε, μας είχατε απαντήσει ότι όχι απλώς συμφωνείτε, αλλά επικροτείτε αυτές τις αλλαγές, κύριε Δήμαρχε. Εγώ κατανοώ, ενδεχομένως, γιατί λόγω της απλής αναλογικής, άλλωστε είναι το πιο δίκιο. Δεν μπορεί να θυσβητήσει κανένας ότι είναι το πιο δίκιο σύστημα. Ό,τι αναλογεί στον καθένα από την πρώτη Κυριακή, αυτό παίρνει. Και άλλωστε κάποτε πρέπει να μάθουμε και να συνεργαζόμαστε, αλλά και να μπορούμε να συνεννοηθούμε, όχι να συνδιοικούμε διοικήσεις. Πάντοτε θα υπάρχουν, είτε με απλή αναλογική, είτε με την απόλυτη πλειοψηφία του νόμου. Αλλά, κύριε Δήμαρχε, θέλω να πιστεύω ότι όπως το σύνολό της, των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, τη ΣΚΕΔΕ, έχει αντιδράσει, και μάλιστα δήμαρχοι που πρόσκυνται πολιτικά φιλικά στη σημερινή κυβέρνηση, και είναι χρόνια δήμαρχοι, οφείλεται όλοι οι δήμαρχοι να αντιδράσουν. Διότι πλέον έχει ξεφύγει η κατάσταση. Και μάλιστα όταν, και εδώ κλείνω αγαπητή προέδρα και αγαπητοί συνάδελφοι, όταν ήδη το Συμβούλιο Επικρατίας, ένα μέρος αυτών των αλλαγών, από την Ολομέλειά της, προσέξτε, αποφάσισε ότι είναι αντισυνταγματικές, και έπονται το επόμενο χρονικό διάστημα, πολύ γρήγορα, και για αυτές τις αλλαγές που έχουν σχέση με αρμοδιότητες, με συνθέσεις Διοικητικών Συμβουλίων, όπου είναι γεγονός, και δεν το λέμε εμείς, οι ίδιοι οι νομικοί το λένε ότι είναι θέμα χρόνου από τις συνταγματικές, με ό,τι αυτό σημαίνει, και τα προβλήματα που θα δημιουργουθούν. Κύριε Δήμαρχε και αγαπητοί συνάδελφοι, πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει αυτή η ιστορία, με αυτή την απαξίωση. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ που στο χρόνο σας, ήσασταν άψογος κύριε Βέρντο. Μη στεναχωριέστε συνάδελφοι, έτσι αλλιώς μαζί με τα άλλα που έχουμε, έρχεται η επόμενη εκλογική αναμέντηση, που θα βγάζει τον δήμαρχο με 43%, θα πετάει απ' έξω παρατάξεις που δεν πιάνουν το 30%, οπότε η πλέρια δημοκρατία αυτή, για την οποία την κλείνεται σε όλες τις πτώσεις, πάτε την. Τα θέματα που θέλουμε να θέσουμε, κύριε Πρόεδρε, είναι αυτό που εγγράφως σας υποβάλαμε, που αφορά στο ζήτημα της ακρίβειας. Είναι ένα θέμα το οποίο το θέσαμε ήδη από τον 9ο το 21. Τα πράγματα χειροτερεύουν, η ακρίβεια τσακίζει τις λαϊκές οικογένειες, και φυσικά δεν πέφτουμε απ' τα σύννεφα, όταν βλέπουμε αυτή η πολιτική να είναι συνέχεια, της ίδιας πολιτικής, στην ίδια κατεύθυνση, των τριών μνημονίων, της πανδημίας. Κοινός παρανομαστής όλης αυτής της πολιτικής, όλων αυτά τα χρόνια είναι πως, οι πλούσιοι θα γίνουν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Η ακρίβεια λοιπόν χτυπάει όλα τα λαϊκά σπίτια, κύριε Δήμαρχε, και η νησυχία η δική μας είναι, ότι χτυπάει και το δήμο. Και εμείς ανησυχούμε μήπως πέρα από αυτά που πληρώνει ο δημότης, για να ανταπεξέρθη σε αυτή την ακρίβεια, και ιδιαίτερα την ακρίβεια της ενέργειας, κληθεί να πληρώσει και περισσότερα ανταποδοτικά, σε ό,τι αφορά τους φόρους και τα τέλη του δήμου. Ρωτάμε λοιπόν συγκεκριμένα, κύριε Δήμαρχε, και αν είστε πρόχειρος μας λέτε τώρα, δεχόμαστε και μία απάντηση γραφή τις επόμενες μέρες. Πόσο υπερβαίνουν τα φετινά κόστη κατανάλωσης ενέργειας, σε απόλυτους αριθμούς, σε σχέση με τις προηγούμενες περιόδους βέβαια, και σε ποσοστό. Πόσα χρήματα επιχορογήθηκε ο δήμος από τον κρατικό προϋπολογισμό, τι θα κάνετε για να μη μεταφερθούν οι ανατιμήσεις αυτές μέσα των ανταποδοτικών τελών στα λαϊκά νοικοκυριά, αν υπάρχουν έργα που έχουν δημοπρατηθεί και καθυστερούν σε σχέση με την έκκριση κρίσιμων, και τι πρωτοβολίες εν τέλει θα πάρετε για να καλύψετε αυτές τις υπέροχες λειτουργικές δαπάνες που κάνει ο δήμος σε σχέση με τις ανατιμήσεις. Πώς δηλαδή θα ανταπεξιάσετε σε αυτή την επίθεση της πολιτικής κυβέρνησης. Ευχαριστώ κ. Βοτόια. Ο κ. Βαλιαντζής. Έχω και εγώ δύο ρωτήσεις για τον κ. Δήμαρχο. Η πρώτη ρώτηση αφορά την ηλεκτροκίνηση στους δήμους. Επειδή βλέπω ότι στις ιδήσεις γενικά, στην ιδιωσιογραφία των δήμων, βλέπω ότι πολλοί δήμοι προμηθεύονται ηλεκτρικά λεωφορία ή άλλα μέσα για ηλεκτροκίνηση. Και δεδομένου ότι οδεύουμε προς μια πράσινη ανάπτυξη και στα πλαίσια των επιδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, νομίζω ότι δεν έχω κάποια επαφή αν ο δήμος Καβάλας έχει συμμετέχει σε κάποιο πρόγραμμα. Οπότε η πρώτη μου ρώτηση είναι αν συμμετέχει ο δήμος σε κάποιο πρόγραμμα ή αν δεν συμμετέχει, αν θα μπούμε σε κάποιο πρόγραμμα στο μέλλον. Αυτό είναι το ρώτημα, γιατί θεωρώ ότι πρέπει, σε κάποια πράγματα, να είμαστε και εμείς μπροστά, γιατί θα έρθουν αυτά το επόμενο διάστημα, οπότε καλό είναι να αναργανωθούμε και σιγά σιγά να συμμετέχουμε και εμείς, αν δεν συμμετέχουμε ήδη. Ευχαριστώ. Ο κ. Σανθόπουλος. Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ξεκινώ στα πρωί μυρισίας με μια υπενθύμηση προς το σώμα. Θέλω να θυμίσω ότι η οικογένεια του ΑΟΚ και η Καβάλα είναι φτωχότεροι πλέον, διότι, όπως ενδεχομένως σας έχει γίνει γνωστό, ο Παύλος ο Κούντουρας πλέον δεν είναι μαζί μας. Στα 98 του χρόνια πλέον έχει φύγει για άλλες γειτονιές. Θέλω να καταθέσω στο σώμα ότι μόνο ότι εγώ, η γενιά μου και νεότερες γενιές από εμένα δεν τον είδαμε να παίζει ποδόσφαιρο. Παρ' όλα αυτά, ήταν πάρα πολύ σημαντικό για εμάς, περνούντας στην ακροπολία της Ντοϊράνης, να τον βλέπουμε, να εργάζεται εκεί, να μας μιλά, ευπροσίγωρο πάντα, ιδιαίτερα με εμάς τους πιτσιρικάδες, όπως μας έλεγε. Υπό αυτή την έννοια, λοιπόν, θεωρώ υποχρέωση να υπενθυμίσει στο σώμα αυτή την απόλυση αυτού του μεγάλου Καβαλιώτη. Σε ό,τι αφορά το προημιρισίας. Κύριε Δήμαρχε, όσο ήμασταν παρόντες στην διαδικασία που εξελίχθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, στις Κρινίδες, στο Δεύτερο Οδηματικό Σχολείο, σας ακούσαμε να υπόσχεστε την βοήθειά σας στους διοργανωτές για την πραγματοποίηση τιμουψηφίσματος. Είναι γεγονός ότι εμένα, αλλά και άλλους εκεί, συναδέλφους, μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και φυσικά όχι θετική. Και γιατί δεν μας έκανε θετική εντύπωση, κύριε Δήμαρχε. Μας έκανε μεγάλη εντύπωση, διότι ήταν κάτι το οποίο στην ουσία προεξοφλούσε πως κάτι ανάλογο θα επέλεγα να πράξουν και οι άλλες κοινότητες, οι τοπικές δημοτικοί σέντρες Φιλίππον. Σας διαβεβαιώ ότι σε ό,τι με αφορά και γνωρίζω, εάν ανοίξετε τέτοιο θέμα σε άλλες κοινότητες, μάλλον το δημοψήφισμα που θα έθεταν στον εαυτό τους, θα ήτανε για να επανελθεί στον κοινοτήτων τους και όχι του Δήμου Φιλίππον. Αλλά πάλι πώς αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Αυτό που είναι σημαντικό όμως, κύριε Δήμαρχε, είναι το γεγονός ότι ανάλογιέμαι, εάν γνωρίζατε, ότι δεν μπορεί να γίνει δημοψήφισμα με αυτό το ερώτημα. Δεν επιτρέπεται, είναι γνωστό από τον Κλιστένι, η χωρική αλλαγή ορίων δήμων και η διοργάνωση δημοψηφισμάτων προς αυτή την κατεύθυνση. Αναρωτιέμαι για ποιον λόγο το κάνατε, δεν το ξέρατε, το ξέρατε και το είπατε, ενδεχομένως θέλουμε να γίνεται ευχάριστος εκεί στην Ομήγυρη, εκλογές όσον που έρχονται. Θα θέλα να ξέρω ποια είναι η θέση σας και η άποψή σας. Προς τον αιρίτιμο Πρόεδρο της ΔΑΙΑΚ, τον οποίον περίπου τρία χρόνια, παρακαλώ κύριε Ιακουβίδη, παρακαλώ. Περίπου τρία χρόνια δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με θέματα της ΔΑΙΑΚ και ιδιαίτερα με θέματα βλαβών της ΔΑΙΑΚ. Είχα πει στο ξεκίνημα αυτής της δημοτικής περιόδου, παρά της ύβρης που απήρχε προς το πρόσωπό μου και προς το πρόσωπο της κυρία Τσανάκα τότε, ότι εγώ θα ασχοληθώ με τη ΔΑΙΑΚ 28 μήνες μετά. Για να δούμε πρακτικά αυτό το οποίο διποστηρίζατε ότι κατέστρεψα και εσείς και ο κύριος δήμαρχος και να συγκρίνω και τη δική σας παρουσία εκεί. Αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα που θα γίνει σε μια άλλη διαδικασία. Διαβάζω τη συνέντευξή σας σε εθνημερίδα τοπική, αναφορικά με το θέμα αυτό που τέθηκε και από άλλους συναδέλφους και αφορά το σπάσιμο του εχωγού πάνω από τον Πάτια. Αναρωτιέστε και ειλικρινά αναρωτιέμαι πώς αναρωτιέστε. Δεν μπορούσαμε, λέτε, να προβλέψουμε. Η πρώτη θράψη έγινε τότε και εμείς πήγαμε και κάναμε αυτό στις δυο ταξιώτα χαράματα. Βρήκαμε πού είναι, ήταν δύσκολο, ήταν παζωμένο, δάσανε, ξαναέσποσε και μπας περιττώση περειάζεται μια κατάσταση η οποία κατάσταση αναρωτιέται κανείς πραγματικά τι συνέβαινε στην περιοχή εκείνη για να αλλάξει τελικά τα 12 μέτρα ή τα 60 μέτρα στη συνέχεια. Κύριε Περοίδης Δειάκ, θα σας θυμίσω ότι σε αυτό το θέμα αναφέρθηκα το καλοκαίρι του 20. Δεν χρειάζεται κανείς να είναι ειδικός για να αντιληφθεί μέσα στο κατακαλόκερο όταν τα πάντα είναι θεόξαρα και κάπου υπάρχει πρασινάδα ότι κάτι τρέχει. Πολλοί δε περισσότερο στην περιοχή εκείνη όπου όχι κάτι έτρεχε, έτρεχε από την πλαγιά του βουνού και έτρεχε νερό. Όταν λέω έτρεχε νερό, έτρεχε νερό. Στις 5 Ιούνιο του 22. Ήταν μια εξαπαλώνων ήχον κριτική στην αναφορά του κυρίου δημάρχου στην ημέρα του περιβάλλοντος. Είχα περιγράψει το φαινόμενο γιατί πλέον δεν ήταν τρέχο απλά, αλλά ήταν καταράκτης πλέον και μάλιστα το διάκομο μόνισα λέγοντας ότι είναι καταράκτης στον πάτη. Έχουμε καταράκτης στον πάτη και βέβαια δυο-τρεις μέρες μετά έγινε το μοιραίο. Μα όταν δύο χρόνια έχεις μια τέτοια βλάβη σε αυτό το επίπεδο, είναι δυνατόν να μην συμβεί αυτό που συνέβη. Εγώ δεν θέλω απάντηση επί του θέματος. Δεν νομίζω ότι έχετε κάτι να πείτε. Δεν θέλω απάντηση του θέματος και δεν θέλω να με αναγκάσετε να αναφερθώ με λεπτομέρειες πάνω στο θέμα αυτό. Δεν το επιλέγω ακριβώς γιατί πέρασα και σέβα με κάποια πράγματα για 28 μέρες από τη ΔΕΙΑΚ. Αλλά τουλάχιστον, ζητήστε συγγνώμη από τους κατοίκους του παλιού και των περιοχών εκεί που ταλαιπωρήθηκαν από αυτήν την ολιγορία. Διότι με βέβαιος αν το καλοκαίρι του 2020 επεμβαίνατε, προφανώς το πρόβλημα δεν θα ήταν τόσο μεγάλο όσο μετά από δύο χρόνια. Αυτού του είδους συνεντεύξεις νομίζω ότι εκθέτουν την ίδια την υπηρεσία, την ίδια την επιχείρηση και βέβαια προς αυτήν την κατεύθυνση νομίζω ότι κανένας μας δεν έχει δικαίωμα να κανυβαλίζει πάνω στο γορμό της επιχείρησης αυτής. Δεν χρειάζεται τέτοιου είδους υπηρεσίες η επιχείρηση αυτή, κύριε Πρόεδρε ΔΕΙΑΚ. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, αυτές τις μέρες έχουν επισκεφτεί τους Φιλίππους μία ομάδα με οπτική αναπηρία από την Πολωνία, προσκεκλημένη μία θέλετε μέσα στο πρόγραμμα τος ΕΡΑΣΜΟ, από μία ομάδα η οποία υπάρχει στις Κρινίδες. Με λύπη μου, τώρα θα μου πείτε πώς πέφτει συνέχεια στην αντίληψή μου, γιατί μένω πάνω εκεί στο χώρο του δρόμου ήπιας και κλωφορίας, όπως αποφάσισατε, αποφάσισε το Δημοτικό Συγγούλιο να γίνει, αλλά ο δρόμος είναι ηπίας και κλωφορίας, ο χώρος που πρέπει να περπατούν οι οπτικά ανάπηροι δεν πρέπει να είναι ελεύθερος, δεν αποφάσει το Δημοτικό Συγγούλιο. Λοιπόν, θα παρακαλούσα πάρα πολύ από όλο το Δημοτικό Συγγούλιο και από εσάς, κύριε Δήμαρχε, που έχετε βέστησες, να φύγει μια επιστολή προς τον Ισαγγελέα και επιτέλους να μπορούν να περπατάνε, έχουν δικαίωμα αυτοί οι άνθρωποι να ζούνε, να περπατάνε μαζί με τους παππούδες που έχουν τα εγγόνια τους και μαζί με όλους τους ανθρώπους που χρειάζονται πεζοδρόμιο. Τα αυτοκίνητα στο δρόμο ήπιας και κυκλοφορίας και το υπόλοιπο κομμάτι στους υπόλοιπους οι οποίοι ζούμε εκεί. Δεν χρειάζεται ούτε πινακίδες να μπουνε ούτε τίποτε άλλο. Θα παρακαλούσα λοιπόν όλο το Δημοτικό Συμβούλιο και εσάς προσωπικά, μια επιστολή προς τον Ισαγγελέα, επιτέλους να μπορούμε να περπατάμε στον πεζόδρομο και εμείς και οι αμέα και τα αυτοκίνητα στο δρόμο ήπιας και κυκλοφορίας. Θα με δίνετε την αφορμή τώρα για να πω, είδατε ότι ήδη οι άνθρωποι είναι αυτοί που ζητήσανε να γίνει ηπιας και κυκλοφορίας, ήδη οι άνθρωποι ζητούνε να πάει το παζάρι εκεί, ήδη οι άνθρωποι θέλουν την καταστροφή του τόπου. Εκεί που γίναν όνειρα από τους παλαιότερους δημάδους και προέδρους όπως έχω πει και θα παρακαλούσα την πρόταση του αντιδημάρκου σας, του κ. Παπαδόπουλου να την υιοθετήσετε και επιτέλους τόσα οικόπαιδα αγοράζεται εδώ, τόσα χρήματα δίνονται και στην πόλη και αλλού, ας μη από τώρα για να προχωρήσει να φύγει η βρωμιά από το κέντρο των κρινίδων, να δοθούνε κάποια χρήματα σε ένα δικηγόρο γιατί όσο τα τρέχουμε, γιατί η γραφοκρατία πάντα μας προλαβαίνει, όσο τα τρέχουμε αυτά τα θέματα πιο γρήγορα που μπορούμε να τα τρέξουμε, τόσο θα βοηθήσουμε το τόπο. Δεν θα αναφερθώ για το κυλιτάς που είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία, αλλά τουλάχιστον αυτή η βρωμιά από το κέντρο των κρινίδων να φύγει. Ευχαριστώ. Ο κ. Καλανταρίδης, ο κ. Τελίδης και ο κ. Συγνατιάδης με τη σειρά. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε, έχω 4 ερωτήσεις. Η πρώτη είναι η εξής. Την προηγούμενη εβδομάδα θυμάμαι καλά πριν καμιά δεκαριά μέρες δημοπρατήθηκε ο ΕΠΣΟΛΕΝ61. Αυτό το οποίο μου προκαλεί εντύπωση είναι ότι ακόμη δεν έχουν γίνει οι απαλλοτριώσεις. Θα ήθελα λοιπόν να μας πείτε, γιατί η μέρα μου φαίνεται περίεργο, πώς είναι δυνατόν να δημοπρατήσεται ένα έργο στο οποίο δεν έχουν γίνει οι απαλλοτριώσεις, αν ξέρετε κάτι το οποίο μου διαφεύγει. Ένα είναι αυτό. Δεύτερον, στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωδής, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή της Νέα Πολής και το οποίο έχει ενοικιαστεί μετά από δημοπρασία που κάναμε, μου είπαν κάποιοι πολίτες, δεν το έχω δει από την αλήθεια η δύσσομαση, ότι γίνονται κάποια έργα κατασκευής ενός χώρου που αν κατάλαβαν καλά είναι ένα γήπεδο για 5x5. Η ερώτησή μου λοιπόν είναι εξής. Πρώτον, αν το κάνουμε εμείς. Δεύτερον, αν δεν το κάνουμε εμείς, αν το γνωρίζουμε. Και τρίτον, αυτός ο οποίος το κάνει τέλος πάντων, αν έχει πάρει κάποια άδεια. Γιατί οποιαδήποτε παρέμβαση σε δημοτικό χώρο, ιδίως όταν τον ενοικιάζουμε, αναφέρει με σαφήνια μέσα στους όρους ότι οποιαδήποτε παρέμβαση πρέπει να έχει την άδεια της τεχνικής υπηρεσίας. Τρίτο θέμα, πριν από περισσότερους από 4 μήνες έχει ενημερωθεί η τεχνική υπηρεσία ότι στην δημοτική γενότητα του Χαλκιερού έχουν γύρι 3 κολόνες φωτισμού. Μάλιστα η μία από αυτές σε μεγάλο βαθμό από ότι με ενημέρωσαν. Παρ' όλα αυτά δεν έχει γίνει τίποτε απολύτως. Αν υπάρχει λοιπόν μια εξήγηση, μια απάντηση γι' αυτό. Και τέταρτο και τελευταίο είναι το εξής. Λίγο πριν γίνει η αλλαγή της διοίκησης, είχε ψηφιστεί ένας κανονισμός όσον αφορά τα δημοτικά γήπεδα και υπήρξε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για το τι θα πρέπει να καταβάλετε για τα διαφημιστικά ταμπλότα τα οποία μπαίνουν σ' αυτούς τους χώρους. Είχαμε κάνει μία συζήτηση όταν ξεκινήσατε η καινούργια δημοτική αρχή. Θα ήθελα λοιπόν αυτή τη στιγμή να ρωτήσω το εξής. Πρώτον, ποια είναι τα έσοδα μας από τις διαφημιστικές πινακίδες στα δημοτικά γήπεδα. Και δεύτερον, επειδή έχουν αρχίσει τις καινούργιες τάσεις που τοποθετήθηκαν να μπαίνουν ήδη διαφημίσεις, τι έχουμε εισπράξει γι' αυτές. Ο κ. Στελίδες. Καλησπέρα Πρόεδρε, καλησπέρα Δήμαρχε, καλησπέρα αγαπητοί συνάδελφοι. Έχω κάποιες οχλήσεις από κατοίκους για το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής όπως είπε και ο συνάδελφος ο κ. Καλαντάηδης. Έχουν γίνει κάποιες παρεμβάσεις εκεί όπως επιμήκυνση κτιριακής δομής, εγώ πήγα το είδα. Επιπλέον στο έργαστρο κατάργησε ενός δρόμου πίσω από το γιπεδάκι του 5x5 και επίσης κατάργησε και κάποιων δενδριλίων. Επιπλέον να τονίσω ότι η επαγγελματίας είχε προσθέσει μια ακούνια η οποία φαινόταν ότι δεν ήταν συνηφασμένη με ότι επιτάσσει νομοθεσία περί παιδικών χαρών. Του το επισήμενα και μου είπε ότι θα την αφαιρέσει. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν έχει γίνει κάποιος έλεγχος για τις παρεμβάσεις που έχουν ολοκληρωθεί εκεί και φυσικά εάν είναι σύνομες. Σας ευχαριστώ. Ο κ. Συγνατιάδης, ο κ. Μαυρίδης και κλίνουμε με την κ. Ερσυφή. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Θα αναφερθώ σε ένα θέμα που προέκυψε τις τελευταίες μέρες μια που επισκέφτηκα εκεί την περιοχή στο σημείο που είναι το μνημείο του πόντιου αγωνιστή στα δικαστήρια δίπλα και στην πλατιούλα, αλλά και πιο πίσω προς την οδό Χρυσού Πόλεως. Τα δέντρα αυτά που υπάρχουν έχουν μεγαλώσει πάρα πολύ και κάθε ύψος και στο πλάτος. Εμπλέκονται σε καλώδια του δε διέ αλλά και της τηλεφωνίας με αποτέλεσμα, εάν προκύψει κάποιος δυνατός αέρας, πιθανολογώ ότι θα υπάρχει πρόβλημα. Θα ήθελα αν μπορούσε η υπηρεσία Πλασίνου να δει το θέμα και να επιλυθεί της κατάστασης γιατί πραγματικά θα υπάρχει πρόβλημα. Ευχαριστώ. Ο κ. Μαυρίδης. Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ. Πριν κάνω την ερώτηση θα κάνω και εγώ το δικό μου σχολιαδό, γιατί καμιά φορά εδώ προκαλούμαστε, κύριε Πρόεδρε, προκαλούμαστε με την καλή έννοια, δηλαδή, να ακούτε και για άλλη άποψη. Είμαι εξ' εκείνων που είχα διατυπώσει πριν από τις εκλογές του 2019, ότι είμαι υπέρ της απείς αναλογικής, όχι βέβαια υπέρ της ισοπεδοτικής απείς αναλογικής όπως εφαρμόστηκε. Βέβαια ήμουνα και κριτικός και απέναντι στις αλλαγές που έφερε με τον μεταγενέστερο νόμο η κυβέρνηση ως των συμπουλιές, λειτουργία μάλλον των δημοτικών συμβουλίων, των επιτροπών και τα λοιπά. Δεν μπορώ όμως να ξεπεράσω αυτή την περίφημα απλή αναλογική του 50-1, όταν υπάρχει δήμαρχος η περιφέρεια μας με 50-1 αλλά δεν έχει πλειοψηφία. Τι είδους απλή αναλογική ήταν αυτής, σταματάω εδώ. Κύριε Δήμαρχε, σε εσάς θα απογοτανθώ, αν και ήθελα να αναφερθώ, να απευθυθώ προς τον κύριο Μουμτζάκη. Και γίνεται με τον κανονισμό λειτουργίας των λαϊκών αγορών. Αυτό το θέμα ήμουνα και μέλος της άνθρωπης επιτροπής, ξεκίνησε πριν δύο χρόνια. Τέτοιες μέρες, θυμάμαι, στην Κάψα, το έχω πει κι άλλη φορά του Λιουλίου, με καλέσταν η ώρα 3, η ώρα 5, θα συνειδριάσει, λέει γρήγορα, θα ρίσει και την επομένη, θα δει να με λύσει. Πέρασαν δύο χρόνια. Φέρνω στη μνήμη μου, το 2021, περί το Πάσχα, είχα ζητήσει η παραγωγή και οι έμποροι μία παράταση των 15-10 ημερών. Ο Τίμος Πιονέ, εσείς είπατε να τους δώσουμε και ένα μήνα παράταση. Πέρασε ακόμα ένας χρόνος και άλλους 15 μήνες. Τον Φεβρουάριο, ή τον Δεκέμβριο, αν δεν κάνω λάθος, εισήχθη στην οικονομική επιτροπή ο κανονισμός, απαισίρθη, διότι εντωμεταξύ είχε εκδοθεί νέος νόμος. Είχα προειδοποιήσει όμως τον κ. Μουντζάκη, με μήνυμά μου γραπτό, πριν καν εισάχθει ο κανονισμός στην οικονομική επιτροπή, ότι έχουμε και ένα νέο νόμο. Τι θα γίνει? Απορώ δηλαδή το τι έγινε. Φτάσαμε σήμερα στον Ιούνιο και μπαίνουμε σε λίγες ημέρες στον Ιούλιο. Σκοπεύεται να αφαιρέται τον κανονισμό, να το συντήνω και να τελειώνει αυτή η ιστορία. Ένα δεύτερο και κλείνω κύριε Πρόεδρε, απευθύνομαι στον κ. Αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών. Ξεκίνησε η κατασκευή της οδού στο Περιάλη, έτσι είναι κ. Αντιδήμαρχο. Θέλω να μου πείτε, κατά την εκτέλεση των εργασιών αντιμετωπίσατε υφιστάμενα επικείμενα επί του δρόμου. Με όχι να μου πείτε σε αυτό. Μπράβο. Αυτά τα έχετε κατεδαφύσει. Πώς γίνεται. Έχουν καταβληθεί ανάλογες αποζημιώσεις. Τα έχουν συμπράξει τα χρήματά τους. Το λέω αυτό για να σας προλάβω. Είμαι παθόν στην Κομοτίνη και πληρώνω κατέτος 3.450 ευρώ με υποόρους 10 χρόνια κατέτος, ακριβώς για αυτό το αντικείμενο. Εγώ έχω παράπονα ότι κατεδαφύζετε μένει εκεί πέρα τα επικείμενα αλλά οι άνθρωποι και δεν ξέρουν τίποτε και δεν έχουν συμπράξει και τίποτε. Τι ισχύει εάν έχει αλλάξει όνομα στην πενταετία που εγώ υφίστα με τη συνέπειά σου να το δεχθώ. Εάν όχι όμως δώστε μας μια απάντηση γιατί όταν βγαίνουμε στον δρόμο μας το ρωτάνε και λέω εγώ είμαι παθόν. Τώρα το τι συμβαίνει εδώ θα μας τα πει ο κύριος Αντιδήμαρχος. Θα ήθελα να σας ακούσω. Μου είπε ο Πρόεδρος να πάρω τον λόγο γιατί ήξερα ότι θέλω να κάνω το τελευταίο επομένως θέμα. Καταρχήν υπερκαλύπθηκα απλά μια υπενθύμεση κύριε Δήμαρχε. Σε προηγούμενη συνεδρία στιμωτικού συμβουλίου είχα κάνει ερώτηση για μετακίνηση παλιών της καθαριότητας. Και στη συνέχεια έστειλα και ένα έγγραφο έτοιμα σε όλους σας και στον κύριο Σταυρίδη και σε εσάς και στις αρμόδες υπηρεσίες ζητώντας το έγγραφο σύμφωνο με το οποίο έγιναν αυτές οι μετακινήσεις και επειδή πέρασαν περίπου 15 μέρες και δεν έχω λάβει τα έγγραφα αυτά, 10-15 μέρες, απλά υπενθυμίζω αν μπορείτε να μου τα στείλετε. Στην 4η μου τα στείλατε. Άρα υπενθύμισε έκανα επομένως. Λοιπόν, ευχαριστούμε πολύ. Αλλά τέλος πάντων δεν σημαίνει ότι πρέπει να επιβραβεύουμε και τους εργαζόμενους οι οποίοι μας εγκατέλειψαν και πηδήξανε κάπου αλλού. Παρ' όλα αυτά όμως, όχι ότι θα να μου πείτε είναι δική μου άποψη, παρ' όλα αυτά όμως τα χρήματα θα τα πάρουν. Το δικαιούνται, δεν το δικαιούνται, θα τα πάρουν όμως. Θα τα πάρουν όταν πρέπει. Όταν έχουμε τα χρήματα θα τα πάρουν, δεν θα τα χάσουν. Τώρα, για την Παναγία που λέτε, για το σπίτι που κινδυνεύει, χαίρομαι που ανεβαίνετε στην Παναγία να πιείτε ένα καφέ και βλέπετε τα προβλήματα της Παναγίας. Δεν ξέρω αν ο δήμος, εδώ δεν μπορούμε να φτιάξουμε βασικά πράγματα. Αν αρχίσουμε και φτιάχνουμε και σπίτια που έχει αλίμονό μας. Λοιπόν, έχει δεν έχει χρήματα ο κύριος που είναι εκεί, πρέπει να το επισκευάσει. Εάν λοιπόν δεν έχει χρήματα να έρθει εδώ να μπορέσουμε να του δώσουμε υλικά να το φτιάξει. Λοιπόν, παρ' όλα αυτά όμως ο δήμος τα επικίνδυνα παίρνει με αποκαθιστά. Όταν υπάρχει έκθεση επικίνδυνου ο δήμος αναλαμβάνει την υποχρέωση να πάει να το επισκευάσει. Ναι, όλα αυτά σήμανση και τα λοιπά. Λοιπόν, και τα αποκαθιστά. Αυτό λοιπόν θα το δούμε και σε αυτό το σπίτι. Συλλυβρίας και Θεσσαλονίκης. Δεν ξέρω ποιος σας είπε ότι έχει εγκατελειφθεί. Αλλά καλό είναι να το επισκεφθείτε, αν το δείτε εγκατελημένο. Δεν ξέρω αν έχουν να κόψουν τα χόρτα τώρα τελευταία. Λοιπόν, όχι. Τα κάγκελα εδώ πριν από οκτώ μήνες έχουνε βαφτεί τα κάγκελα. Έχουν αλλάχθει τα ξύλα από τα πακάκια. Έχει αλλάχθει, έχει γίνει η μπασκέτα. Έχει γίνει καινούριο κιόσκι. Δεν έχει παιδική χαρά. Ξέρετε πόσες παιδικές χαρές είναι που δεν υπάρχουνε. Λοιπόν, όταν θα γίνετε δήμαρχος και θα βρείτε τα λεφτά και θα φτιάχνετε παιδικές χαρές, ελάτε να μου το πείτε. Λοιπόν, θα φτιαχτεί όμως. Όταν γίνονται σταδιακά, γίνονται. Ήδη φέτος κλείνουνε όλες οι παιδικές χαρές στις κοινότητες. Δεν θα υπάρχει κοινότητα που δεν θα έχει παιδική χαρά. Παρ' όλο ότι κάποιοι λένε στους χωριάτες γιατί πάτε και φτιάχνετε παιδικές χαρές. Όχι, έτσι λένε. Δεν είναι, δεν το λέω εγώ. Γιατί φτιάχνετε παιδικές χαρές όταν δεν έχουνε παιδιά. Λοιπόν, κλείνουνε όλες οι κοινότητες. Όχι, δεν το λέω εγώ, κύριε... Όχι, όχι, κύριε ΕΣΠΙ. Α, παραστήθηκαν από μένα. Καλά, λοιπόν. Παρ' όλα αυτά, λοιπόν, ήδη δημοπρατούνται άλλες τρεις παιδικές χαρές. Μία στο Σταυρό, μία στον Αηγιόργη που θα κλείσει και μία στο Νέο Ζηγός, οι οποίοι και αυτοί δεν έχουνε παιδικές χαρές. Και σταδιακά έρχεται και η σειρά της Καβάλλας. Με τα λεφτά που έχουμε, φτιάχνουμε παιδικές χαρές. Διότι θα δείτε σε λίγο ότι θα κόψουμε και άλλα έργα. Και γιατί θα κόψουμε έργα? Θα απαντήσω στον κ. Ποτόλια στη συνέχεια. Λοιπόν, για την Κασσάνδρου και για το έτοιμα για τις θέσεις πάρκινγ. Τους το έχω πει, κακώς έρχονται και σας το λένε. Αλλά παρ' όλα αυτά, όμως, η δέσμευση που έχουμε, ότι θα δοθούν θέσεις, θα δοθούν. Και πάμε τώρα στην ΔΕΙΑΚ. Δεν θα μιλήσω για την αστειότητα των 31 εκατομμυρίων, ότι είναι μέσα. Θα σας τα πει αυτά, νομίζω τα έχουμε πει επανελειμμένα. Δεν ξέρω ποιο ορλογιστή έχετε. Θα σας τα πει, όμως, ο κ. Χρόνης προηγουμένως. Όσο για τον δανεισμό που τόσο λέτε, ο δανεισμός, χαίρομαι πολύ. Μου λέτε τώρα ότι είχαμε και έσοδα κι άρα ήταν 600 κι όλα αυτά. Ήταν μια ευκαιρία με τον Δήμο να πάρει τα λεφτά αυτά, με το χαμηλό επιτόκιο, το οποίο δεν είχε επιτόκιο. Θα με συγχωρείτε πολύ, δεν είχε καθόλου επιτόκιο να μπορέσουν να γίνουνε κάποιες επενδύσεις και αυτό θα ξεπληρωνόταν. Δεν έγινε όμως, δεν πειράζει. Παρ' όλα αυτά όμως, όπως κάνει η ΔΕΙΑΚ αυτή τη στιγμή τα έργα, που καλό είναι να ενημερώνεστε, και δεν φταίτε ίσως εσείς αυτό, φταίει ο κ. Χρόνης που δεν σας ενημερώνει για το τι γίνεται στη ΔΕΙΑΚ ή οι εκπρόσωποί σας οι οποίοι είναι στην ΔΕΙΑΚ. Όμως, για τα υπόλοιπα θα σας απαντήσει ο κ. Χρόνης και φυσικά και για τις... Όχι, όχι, είπα ότι θα βοθούνε κάποιες θέσεις στο πάρτινγ που υπάρχει εδώ πίσω... Όχι, άρα μη συγχωρεί, είπα θα βοθούνε, ναι, μη συγχωρείτε. Λοιπόν, είπα στο κάτω μέρος, όπως κατεβαίνουμε τη Δαμιανού, στο κάτω μέρος που υπάρχει και εκεί θα χωροτυθούν θέσεις για να δοθούν στους κατοίκους αυτής της Πολυκατοικίας. Και έχει μιλήσει και ο κ. Ιακοβίδης για αυτό το θέμα. Για τους αμοιονατοσολύνες και για τα θέματα αυτά θα σας απαντήσει ο κ. Χρόνης και μαζί με αυτό φυσικά θα απαντήσει και στον κ. Παπά και στον κ. Ψανθόπουλο, ο οποίος είπε εμένα ότι δεν θέλει απάντηση αλλά καλό όμως είναι να δοθούνε κάποιες απαντήσεις. Διότι οι πρώτοι βλάβοι, εάν έτρεχε το νερό πριν από δύο χρόνια, φυσικά και το επισκευάσαν. Απλώς ξαναέγινε οι βλάβοι στο ίδιο σημείο. Στο αν οι βλάβοι έγινε επάνω στη Φρηγείας κοντά, δεν νομίζω ότι φταίει η διαρροή πριν από δύο χρόνια. Εάν έγινε η κατολίστηση και κινδύνευε να σπάσει ο μεγαλύτερος ολύνας, δεν έφταιγε η βλάβη πριν από δύο χρόνια. Αυτά θα σας τα πατήσει ο κ. Χρόνης. Κύριε Ποτόρια, η πραγματικότητα είναι αυτή που λέτε για την ακρίβεια, η οποία χτυπάει τόσο τα νοικοκυριά, όσο όμως και τον ίδιο των βήμων. Και αυτό ήδη φαίνεται και στους λογαριασμούς του ρεύματος, αλλά το βασικότερο όμως στα καύσιμα, όπου στον προϋπολογισμό των οποίων έχουμε κάνει για μέχρι το τέλος του χρόνου, τα χρήματα τα οποία έχουμε πάλι, φτάνουν για μέχρι τέλη Αυγούστου, άντε μέσα Σεπτεμβρίου. Από εκεί και πέρα πρέπει να ενισχύσουμε τον προϋπολογισμό. Και αν με τις αιτίσεις που κάνει η Κέδεφ, να ενισχυθούν περισσότερο οι βήμοι. Δεν γίνει αυτό, πιστεύω ότι θα γίνει, αλλά λέω εάν δεν γίνει αυτό, θα αναγκαστούμε για να μπορέσουμε να κινήσουμε τα απορριματοφόρα, για να έχουμε καθαριότητα. Μας δίνει πλέον το δικαίωμα να κόψουμε και από έργα και να πάρουμε και από άλλες πηγές και να ενισχύσουμε και τα αποδοτικά μας. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα γίνει στο τέλος και ότι θα έρθει η επιπλέον ενίσχυση που μας έχουν πει. Τώρα, για το τι έργα έχουμε κάνει στην προσπάθεια να μειώσουμε αυτό το ενεργειακό. Το πρώτο είναι αυτή η ενεργειακή κοινότητα, η οποία τελειώνει, δηλαδή περίπου υποθέτουμε στον ένα μήνα θα έχουνε τελειώσει και τα περιβαλλοντικά και είμαστε πλέον έτοιμοι για να γίνει. Από εκεί και πέρα είναι η χρηματοδότηση, το πώς θα χρηματοδοτηθεί η ενεργειακή κοινότητα, διότι θα είναι μια παρέμβαση γύρω στα 12 εκατομμύρια περίπου. Η διαδεβαίωση που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι θα μπει μέσα στο Ταμείο Ανάκαψης, διότι σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 8 δήμοι, οι οποίοι έχουν κάνει ενεργειακές κοινότητες. Αυτές λοιπόν θα το βάλουν στο Ταμείο Ανάκαψης για να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί. Σε πολύ λίγες μέρες θα συζητήσουμε για το θέμα των LED, εάν θα πάμε σε SD ή θα πρέπει να πάρουμε δάνειο από το παρακαταθήκον και δανείων, για να μπορέσουμε να αλλάξουμε τα φωτιστικά μας. Επίσης, η ΔΕΙΑΚ αυτό που κάνει, ήδη έχουμε εντάξει στον Τρίτσι ένα έργο 6 εκατομμυρίων, ούτως ώστε να γίνουν οι ενεργειακές αναβαθμίσεις στα αντιλιοστάσια μας και να γίνει και ένα φωτοβολταϊκό ενός ΜΜΒ, ούτως ώστε να μπορεί να μειώσουμε το κόστος του ρεύματος στην ΔΕΙΑΚ, που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Ήδη με την παρένβαση που έχουμε κάνει στο Α5, που έχει γίνει μια αναμόρφωση όλο του αντιλιοστασίου, ο λογαριασμός ο οποίος μας ήρθε ο τελευταίος, είναι ακόμα χαμηλότερος από ότι πριν την κρίση και μάλιστα κατά 30% χαμηλότερος. Φυσικά θα παρακολουθήσουμε και το επόμενο διάστημα, αλλά φαίνεται όμως ότι οι αναβαθμίσεις αυτές μας φέρνουν οικονομία. Επίσης, το ίδιο... Ευχαριστώ, κύριε Βέρο. Επίσης, κατατίθεται εντός των ημερών και για το δάτο, ούτως ώστε ο βιολογικός του δάτου τελειώνουν τα προβλήματα, κατετέθηκε κιόλας, τελειώνουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα που υπάρχουν στο δάτο, και όχι μόνον αυτό, αλλά και εκεί. Φυσικά θα παρακολουθήσουμε και το επόμενο διάστημα, το δάτο και όχι μόνον αυτό, αλλά και εκεί υπάρχει ενεργειακή αναβάθμιση και η δημιουργία ενός επίσης φωτοβολταϊκού. Εκεί γίνεται η διαχείριση της λιματολάσπης και πάρα πολλά, τα οποία, γι' αυτό λέω, μαλώνω τον κύριο Χρόνι, ο οποίος δεν λέει το τι ακριβώς γίνεται. Κύριε Βογιατζή για την ηλεκτροκίνηση στους δήμους. Θέλω να πω πραγματικά, έχουμε βάλει στον Αντώνη Στρίτσις, έχουμε στείλει πρόταση, είχαμε ήδη καλύψει το κενό, είχαμε καλύψει με συγχωρείται το πλαφόν, το οποίο είχαμε των 22 εκατομμυρίων, όμως το μεγάλο έργο, το εμπληματικό, των 16 εκατομμυρίων, που ήτανε της The YAC, το μεταφέραμε πλέον στο ταμείο ανάκαμψης, οπότε μένει το πλαφόν μας, πλέον μπορούμε να βάλουμε και άλλα πράγματα. Εκεί λοιπόν ελπίζω να γίνει η χρηματοδότηση τόσο των μπράσινων σημείων τα οποία έχουμε βάλει, όσο όμως και για την ηλεκτροκίνηση στην οποία έχουμε ζητήσει. Και επειδή χαμογελάει εδώ και ο κύριος Μιχαηλίδης, λοιπόν έχουμε βάλει και ψηφιακά. Λοιπόν, γιατί τον βλέπω παραπονεμένο, γι' αυτό. Κύριε Τσουρουκίδη, έχετε απόλυτο δίκιο για αυτό που λέτε. Με συγχωρείτε κύριε Ξανθόπου, δεν σας απάντησα στο θέμα της λαϊκής συνέλευσης που έχει. Φυσικά και γνωρίζω ότι το επίσημα δεν μπορεί να γίνει δημοψήφισμα, το οποίο θα προθητεί στο Υπουργείο Εσωτερικών. Αυτό όμως που είπα, και θα το κάνω, είναι ότι ανεπίσημα θα γίνει ένα δημοψήφισμα. Δηλαδή θα ψηφίσουν όλοι, όχι να σας πω, για να φύγει, διότι το πιο πιθανό είναι, όπως είπατε, ότι τι θα ψηφίσουν και οι άλλες κοινότητες. Όμως πρέπει να τελειώνει αυτό, διότι αυτή τη στιγμή, κύριε Τσουρουκίδη διορθώστε με αν κάνω λάθος, διότι εσείς και ο κύριος Καλανταρίτης που είστε από εκεί και ο κύριος Καπαδόπυλος, ότι αυτό το οποίο υπάρχει αυτή τη στιγμή, που δουλεύεται η υπόγεια, είναι ότι πρέπει να ξαναπιστρέψουμε στον πρωί δήμο Φιλίππον, γιατί ο καθένας έχει έναν λόγο. Λοιπόν, η δική μου άποψη φυσικά είναι διαφορετική, δηλαδή εγώ πιστεύω στους μεγάλους δήμους και στο αποτέλεσμα που έχουν οι μεγάλοι δήμοι, αλλά αυτό όμως δεν είναι... Πάντως, κύριε Ξανθόπουλε, δεν θα είναι επίσημο από αυτή την άποψη. Κύριε Δημάρχε, ξέρετε, ο προβληματικός στρατηγός μου είναι ο εξής, εγώ δεν έχω συνηθίσει από στόμα τους δημάρχου να ακούω τέτοιες προτάσεις, γιατί, διότι εσύ σαν δήμαρχος, θα έπρεπε... όχι θα έπρεπε, ή είστε, θα έλεγα, ο θεματοφύλλακας της διτουργίας του Δήμου Καβάλαστκια. Και από αυτή τη θέση, είναι περίεργο να λέτε, θα σας βοηθήσω να κάνω δημοψήφισμα. Θα είναι, λέτε, ένα άτυπο. Και μετά τι θα το κάνουμε το δημοψήφισμα αυτό, αφού είναι άτυπο, δεν προβλέπετε. Καταλαβαίνετε πώς το βάζω το θέμα, πολιτικά το βάζω θέμα, δήμαρχε. Και να σου πω και κάτι άλλο, αυτή ήταν ελλαϊκή συνελεύση, 50 ανθρώπων εκεί. Σας παρακάλω, όχι τι να κάνουμε, όχι τι να κάνουμε. Κύριε Εξανθόπουλε, όταν λέω ότι δεν είναι σωστά, πολύ σωστά, λέτε ότι ο δήμος... Παρακαλώ ησυχία, παρακαλώ. Ότι ο δήμαρχος πρέπει να εξασφαλίζει την νομιμότητα του δήμου. Σε αυτό θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας. Αυτό και λέω ότι δεν είναι ένα επίσημο δημοψήφισμα το οποίο θα σταλεί στο Υπουργείο Συντερικών και θα πω εγώ ότι ξέρετε υπάρχει αυτός ο λόγος, θα ξαναγίνει ο δήμος Φιλίππον. Όχι, εγώ πιστεύω κάτι διαφορετικό. Από κει και πέρα όμως, μπορεί να σας πω κάτι. Γίνοντας αυτό το άτυπο δημοψήφισμα, μπορεί να φανεί πλέον ότι οι περισσότερες κοινότητες δεν θέλουνε ξανά να δημιουργηθεί ο δήμος Φιλίππον. Από κει και πέρα μπορούν να μαζέψουν υπογραφές. Και από κει και πέρα μπορούν να απευθυμθούν εις τους βουλευτές. Κύριε Τσουρουκίδη, έχετε δίκιο για τους πεσόδρομους και η ιδιωτική κατάσταση είναι απαράδειγη. Το έχω διαπιστώσει. Θα μου πείτε και τι έγινε που κάνεις διαπιστώσεις. Θα συμφωνήσω μαζί σας. Είπα μήπως κάποια πράγματα διορθωθούν και καταλάβουν από μόνοι τους. Βλέπω όμως ότι δεν υπάρχει. Δεν χρειάζεται να πάμε στον Σακελέα. Απλώς θα συνονιωθούμε ούτως ώστε να έρχεται τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα η δημοτική αστυνομία. Παρακαλώ κύριε. Και θα σταλεί το έγγραφο στην αστυνομία, στην αστυνομική διεύθυνση και με κοινοποίηση στον Ισαγγελέα ότι πρέπει τα όργανα της αστυνομίας που είναι εκεί να κάνουν και αυτά έλεγχο. Δεν γίνεται διαφορετικά. Κυρίες, σας υπενθυμίζω ότι είμαστε σε διαζώση συνεδρίας. Κύριε Δήμαρχε, επειδή αυτό έχει επιγειρυθεί, πρέπει να παρέβει να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία εκεί. Δεν θα βγει κανένας από το αστυνομικό τμήμα που κάναμε τόσο αγώνα να μείνει στις κρνίδες, κακιά ώρα δηλαδή που αγωνιστήκαμε να σηκωθεί, να φύγει, γιατί είναι μόνο να μοιράζει κλήσεις Σαγγελέος. Το λέω έτσι ξεκάθαρα με αυτή την αγανάκτηση, γιατί δεν ενδιαφέρονται και αυτά που γίνονται έξω από το τμήμα και οι ίδιοι τους παρκάρουν πάνω στους πεζόδρομους. Το καταγγέλω έτσι για να τελειώνουμε αυτή την ιστορία. Αν δεν υπάρχει να πάρουν εντολή από τον Ισακελέα εκεί, θα υπάρχουν όλες αυτές οι καταστάσεις και είναι λυπηρό, που τώρα σε μια τουριστική περίοδο πρέπει να γίνει άμεσα, σε μια τουριστική περίοδο που μπαίνουν και ηλιγιστοί τουρίστες. Του ήρθανε και αυτοί οι άνθρωποι εδώ, μέσω προγράμματος νέα παιδιά, να μην μπορούν να περπατήσουν στις κρινίδες. Και όπως σας είπα, 8 χρόνια βασανιζόμαστε, 7 χρόνια δρόμος πεζόδρομος. Επιτέλους ας κλείσει για δύο χρόνια αυτό που ζήτησε η κυρία δήμαρκος προηγουμένως, θα το κάνουμε δοκιμαστικά, ας κλείσει για να δουν όλοι αυτοί που φωνάζονται το καλό το οποίο θα τους κάνει όταν εκεί τα παιδιά θα παίζουν με τα ποδήλατα, οι παππούδες θα είναι με τα εγγονάκια τους και τα μαγαζιά τους και ο χώρος θα πάρει ανάσα. Ας δούμε και αυτή την πρόταση. Αλλά τέλος πάντων, εγώ επιμένω να φύγει μια επιστολή από το Δημοτικό Συμβούλιο. Θα σου ζητάω εσείς που ψηφίσατε να καταστραφεί ο τόπος. Μία επιστολή προς τον Εισαγγελία, να εφαρμοστεί το αυτονόητο. Να μπορούν οι αμέα να περπατάνε, να μπορεί ο παππούς με το παιδάκι του να περπατάει στον πεζόδρομο, να μην βγαίνει στον δρόμο. Γιατί κάποιοι ανεγκέφαλοι θέλουν να βάλουν τα σίδερα πάνω από τη ζωή. Δηλαδή είναι ντροπή ένας Δημοτικός Σύμβουλος να ζητάει να μπορεί να περπατήσει ελεύθερα, χωρίς χειδίνους στον τόπο του. 100 μέτρα για να πάω στον αρχαιολογικό χώρο, πρέπει να πάω ανάμεσα από τα αυτοκίντα και να κάνω ζιγζάξερωγο. Να γίνω πιλότος με το καροτσάκι της εγγονής μου. Σας ευχαριστώ. Λοιπόν, φίλε Καρατατήδη, για τον Ε61 που λέτε για τη Δημοπράτση και εγώ την ίδια πορεία με σας έχω. Δηλαδή έχω την εντύπωση ότι δεν έχουν γίνει, δεν έχουν ξεκινήσει καν. Λοιπόν, ότι δεν έχουν ξεκινήσει καν οι απαλλατριώσεις. Τώρα, πώς το δημοπρατήσανε εκτός εάν με τη δημοπράτση που κάνουν έχουν και την υποχρέωση να κάνουν και την απαλλατρίωση. Μου φαίνεται περίεργο. Τι να σου πω, μου φαίνεται περίεργο. Υπάρχουν και ιδιωτικές, πέρα από τα περισσότερα. Όχι, όχι, το δικό μας το κομμάτι. Ναι, αυτό λέω, ότι αυτή την απορία έχουμε. Ωραία, για το χαρκερό που λέτε για τις τρεις κολόνες, το ξέρω ότι είναι οι τρεις κολόνες, το έχω πει και στον Πρόεδρο, ήδη οι ηλεκτρολόγοι είναι εκεί και δουλεύουν μια γραμμή καινούργια, η ηλεκτροδότηση ενός δρόμου που δεν είχε καθόλου δρόμο, φωτισμό και θα παρέμβουν και σε αυτές τις τρεις κολόνες. Στα δημοτικά γήπεδα και αν θα πρέπει για τις διαφημίσεις, νομίζω ότι αυτή την περίοδο είναι λίγο άκερο να ζητάμε να πάρουμε και λεφτά από διαφημίσεις, διότι αφενός μένει οι διαφημίσεις αυτές είναι παλιές και αν τους πληρώνουν είναι ελάχιστα τα ποσά αυτά που δίνουν και αντιθέτως εμείς δεν τους δίνουμε άλλα χρήματα. Οπότε το αν θα παίρνουν τώρα κάποια ελάχιστα χρήματα νομίζω ότι... Ακριβώς γι' αυτούς τους λόγους δήμαρχε και επειδή ο δήμος δεν ήθελε να βγάλει λεφτά εις βάρος των ομάδων, φτιάξαμε έναν τέτοιο κανονισμό ο οποίος έχει χρεώσει τις ελάχιστες, πραγματικά μιλάμε για ευρώ στο μέτρο, έτσι ώστε τι να γινότανε να περνάνε οι ομάδες το δικαίωμα εκμετάλλευσης και μετά θα είχαν τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν αυτούς τους χώρους. Και γιατί έγινε αυτό, γιατί υπάρχει υποχρέωση του δήμου να εισπράττει από τις διαφημίσεις διαφορετικά ενέχει κινδύνους και για την οικονομική υπηρεσία και για την δημοτική αρχή, διότι πρόκειται για διαφυγόντα κέρδη και οι νομικοί το γνωρίζουν πολύ καλά τι προβλέπεται σε αυτή την περίπτωση για αυτούς οι οποίοι ευθύνονται. Για αυτούς τους λόγους λοιπόν φροντίσαμε να καλύψουμε το κενό που υπήρχε δίνοντας τη δυνατότητα στις ομάδες να κάνουν τις εισπράξεις όπως τις κάνανε δίνοντας στο δήμο κάποια ελάχιστα ευρώ κυριολεκτικά. Λόγω του κορωνοϊού καταρχήν και αγώνες δεν γινόντουσαν και όσο για τις στάσεις πολύ σύντομα θα βγει πλέον η δημοπράτηση για όλες τις στάσεις. Δεν τις βάλαμε εμείς τις διαφημίσεις, ο παλιός το ξέρω και ήδη το ετοιμάζουνε για να βγει η δημοπράτηση. Είναι η μελετητική ομάδα από την ΕΓΝΑΤΙΑ να μας παρουσιάσει το έργο δεν ξέρουμε τίποτα ούτε πως συνδέονται τα χωριά ούτε από πού θα περάσει και οπωσδήποτε και αυτά τα. Αν μπορούμε να τους πονάξουμε κάποια μέρα με συνημερώς σαρυμωτικός συμβούλιο. Έχει αλλάξει σίγουρα αρκετές φορές. Αλλάξει γιατί η πρώτη απαλλοτρίωση που έγινε στου κουμαστικού Μιγιαλώνα που έγινε και το θέο της, τώρα δεν θα είναι διαφορετικό η διαφορετική απαλλοτρίωση αυτού του 60ου αιώνα, θα συμπίφτει κάποια κομμάτια. Όχι δεν ξέρω, δεν ξέρω πήγα το ε, δεν ξέρω. Λοιπόν, τώρα και για τον κ. Τελίδη αλλά και για τον κ. Καλανταρίδη, για το θέμα του Πάρκου της Κυκλοφοριακής Αγωγής. Λοιπόν, κάποιοι ας ηρεμήσουνε, σε τελική ανάλυση τι προτιμάνε. Το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής ήταν όπως ήταν, φωνάζανε δεν το εκμεταλλευόμαστε. Πάμε να το αξιοποιήσουμε όχι έκανε πέντε επί πέντε. Δεν έκανε πέντε επί πέντε, έχει βάλει μια περίφραξη για να μπορέσουν να παίζουν τα παιδιά. Όχι έκανε προέκταση, όχι έκανε το ένα. Λοιπόν, θα γίνει το Πάρκο για να μπορούνε να πηγαίνουν οι κάτοικοι και από εκεί και πέρα τώρα αν κάποιοι γκρινιάζουνε, τι να κάνουν. Είδατε πως ήταν το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στη Λιδία. Πάτε να δείτε πως είναι τώρα, το οποίο είναι ένα κόσμιμα. Ας μην διαμαρτυρώμαστε δηλαδή συνέχεια με το ότι γίνεται. Και αυτό θα λειτουργήσει. Και αυτό θα λειτουργήσει. Λοιπόν, κύριε, όχι, δεν το λέω. Έχει πάρει, το πήγαμε, το είδαμε και μετά από διάφορα δημοσιεύματα που υπήρχαν πήγανε, είδαμε. Επάνω τι πραγματικά γίνεται. Εντάξει, δεν είναι πέντε πιπέντε ή δημιουργένος πέντε πιπέντε. Τώρα για την παιδική χαρά δεν ξέρω. Ούτως ή άλλως… Δεν θα πάρει άδεια. Κύριε Εγνατιάδη, για τα δέντρα πίσω από το άγαλμα του Πόντιου. Θα σας απαντήσει ο κύριος Σταυρίδης. Θέλω όμως να σας πω ότι καταρχήν τα δέντρα, εάν υπάρχουν δέντρα που είναι στα καλώδια, είναι υποχρέωση της ΔΕΙ να κόψει τα δέντρα. Αλλά σε εκείνη την περιοχή έχει γίνει τεράστια δουλειά. Μια δουλειά η οποία ξεκινάει από πάνω, μέσα έχουνε κοπεί τα πάντα, έχουνε κατέβει μηχανήματα τα οποία είχανε χρόνια να καθαριστούν. Θα σας τα πει όμως ο κύριος Σταυρίδης αυτά. Κύριε Μαυρίδη, ο κανονισμός θα έρθει στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Είχαμε πει να έρθει πρώτα η έγκριση για τη λαϊκή αγορά στην Κυπούπολη, στην Καλαμίτσα, διότι όπως ξέρετε αυτή η οποία υπήρχε είχε καταργηθεί. Έχει βρεθεί ένας παράθυρος νόμος που λέει ότι μπορεί να είναι πρότυπη, επιτρέπεται να γίνει μια πρότυπη. Το πρότυπη τι σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει μια ομοιομορφία στους πάνκους και στο οποίο και αυτό θα γίνει. Και θα έρθει όλο μαζί για να ψηφιστεί. Διότι με αυτόν τον τρόπο υπάρχει και μια διευκόλυνση στο να μαλώνουν. Διότι ξέρετε ότι μαλώναν μεταξύ τους για τα μέτρα. Με αυτόν τον τρόπο και με τη δεύτερη λαϊκή η οποία γίνεται, μέρα από την εξυπηρέτηση του κόσμου, διότι ο κόσμος θέλει τη δεύτερη λαϊκή στη Καλαμίτσα, γίνεται όμως πλέον και ορθολογικότερη η χρήση των μέτρων μέσα στη λαϊκή. Τώρα για την κατασκευή στο Περιγιάλη θα σας απαντήσει ο κύριος Γιακοβίδης. Τώρα όμως πρέπει να βρούμε τον Πρόεδρο. Πρόεδρε. Λοιπόν, ο κύριος Γιακοβίδης. Βρέθηκε, βρέθηκε. Ο κύριος Μαυρίδης. Λοιπόν, όσον αφορά το θέμα του Περιγιαλίου, θα καταρχεί να κάνω μια μικρή εισαγωγή. Εκεί ξεκίνησε η εκτέλεση του ενός έργου και θα ακολουθεί σύντομα και ενός δεύτερου, όσον αφορά το περίμετρο, το περίγραμμα του στρατοπέδου Ασημακόπουλου. Θα έχουμε την ευκαιρία δηλαδή να δούμε, να οριοθετείται, να σμικρίνεται ο χώρος που αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται από την δομή των μεταναστών και να έχουμε όλα τα θετικά αποταλέσματα που θα προκύψουν από αυτή την προσπάθεια και το έργο που ήδη κατασκευάζει. Τώρα, όσον αφορά το θέμα των επικείμενων που φίξατε. Σύμφωνα με την νομοθεσία, όταν έχουμε την περίπτωση ένταξη στο σχέδιο πόλης τμήματος γης, η νομοθεσία προβλέπει η επέμβαση στα επικείμενα να γίνεται όποτε κρίνει ο δήμος η ανάγκη των έργων και η αποζημίωση να δίδεται με την πρώτη ευκαιρία που θα είναι σε θέση ο δήμος να ανταποκριθεί οικονομικά. Είναι ασύνδετα αυτά τα δύο. Δεν συνδέονται. Ήρεμα. Δεν συνδέονται νομικά. Τώρα μπαίνει ένα θέμα ηθικής τάξης. Λοιπόν, σας παρακαλώ, σας παρακαλώ. Αφήστε με να ολοκληρώσω. Ο νόμος είναι αυτός. Λοιπόν, στο βαθμό που η ευαισθησία, το ηθική τάξη τα επιβάλλουν, προσπαθούμε να λύσουμε και αυτό το πρόβλημα πάρα πολύ σύντομα. Οι επεμβάσεις αυτές είναι της αποζημίωσης συγνώμης των επιτυμένων. Είναι μικρής κλίμακας. Περισσότερο είναι εγγραφειοκρατικό το πρόβλημά μας παρά ουσιαστικό. Αλλά μην ακουμπάμε σε αυτό. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να έχουν ξεκινήσει αυτά τα έργα στο Περιγιάλι. Είναι τα μικρά βήματα που πιστεύουμε ότι μέσα στο χρόνο, προς το τέλος του χρόνου, θα είναι πολύ μεγαλύτερα και πιο αποτελεσματικά για να αρχίσει να παίρνει ζωή αυτό το όραμα των 40 χρόνων. Θα ικανοποιηθούν. Θα ικανοποιηθούν οι κύριοι με τα επικείμενα σύντομα. Δεν υπάρχει δηλαδή ούτε αμφισβήτηση. Η διαδικασία είναι μόνο έχουμε μια ιστέρηση χρονική. Το ηθικό το αντιλαμβάνομαι και είμαστε πολύ ευαίσθητοι σε αυτό. Μην το αμφισβητείτε. Κύριε Μαυρίδη, μας εκδικείτε γιατί ήταν εδώ το προηγούμενο διάστημα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Συγγνώμη. Λοιπόν, έχουν προηγηθεί και πάρα πολλές επαφές με τους κατοίκους. Είναι δηλαδή απίθανο κάποιος που έχει ιδιοκτησία και συμφέρον στην περιοχή του Παριγιαλίου να μην είναι ενημερωμένος. Λυπάμαι πάρα πολύ αν συμβαίνει αυτό, αλλά προσπαθήσαμε πάρα πολύ. Και στην συγκέντρωση που έγινε προχθές, πάλι το προσπαθήσαμε. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Για τα επικείμενα που είπατε με χρόνια. Να ξεκινήσω λίγο από τον Εδίο Κύριο Ξανθόπουλο, των 28 μηνών. Εδίος με αι και μικροι, έτσι, για να μην παρεξηγηθώ. Κύριο Ξανθόπουλο, και σήμερα αν περάσετε από το σημείο πάνω από τον Πάτη, θα δείτε ότι τρέχουν νερά. Το ότι τρέχουν νερά δεν σημαίνει ότι υπάρχει βλάβη επάνω. Ξέρουμε όλοι ότι υπάρχουν πηγαία νερά στην περιοχή και βγαίνουν μέσα από τα βράχια. Στους 34 ημέρες που είμαι εγώ, πρόεδρος στη ΔΕΙΑΚ, ο αγωγός αυτός είχε 7 συνολικά βλάβες. 2 το προηγούμενο διάστημα και 5 ισορρευμένες πριν από 2 εβδομάδες. Οι οποίες δεν ήταν στο ίδιο ακριβό σημείο, ήταν σε διαφορετικά σημεία. Τώρα συνολικά πόσες βλάβες είχε ο αγωγός, δεν μπορώ να σας απαντήσω. Μπορώ να σας πω μόνο ότι... Μπορώ να σας πω, κύριε Πουσαεύ. Ευχαριστώ. Μπορώ να σας πω μόνο ότι εκεί που πήγαμε και κουμπώσαμε για να γίνει παράκαμψη, υπήρχε μια βλάβη και κουμπώσαμε σε εκείνο το σημείο, πάνω από το σημείο που είχαν πέσει τα βράχια, η οποία μπορεί να είχε επισκεφαστεί βλάβη πριν από 15-20-30 χρόνια. Επειδή φαντάζομαι ότι είχε το τμήμα, μέχρι το Μαμαλούκα μάλλον από την αρχή του δρόμου της Μόμα, υπήρχαν βλάβες παλαιότερα πριν από 20-25 χρόνια, έγινε μια παρέμβαση και αλλάχτηκε ένα τμήμα του αγωγού στον κεντρικό δρόμο πάνω. Περπάτησε πάνω γιατί έβγαζε βλάβες. Το ότι υπάρχει αμιαντοσολύνας προς το παλιό, δεν πρέπει να μας ξενίζει καθόλου. Δεν είναι ο μοναδικός αμιαντοσολύνας που υπάρχει στα δίχτυα ιδροδότησης του Δήμου Καβάλλας. Μέσα στις Χρυνίδες έχει αμιαντοσολύνα. Καταθληπτική αγωγή και στις Χρυνίδες, και στους Φιλίππους, και στο Κρυονέρη, και στο Βουνοχώρη, και στο Λυκόστομο, έχουν αμιαντοσολύνες. Ο αγωγός που μεταφέρει το νερό προς τη Γαρβάλη, τη Λέφκη, την Άσπρη Άμμο, το Χαλικερό, έχει αμιαντοσολύνες. Πολύ στη Λοδά το Μικροχώρη έχει αμιαντοσολύνες. Μέσα στον οικισμό του Ζιγού έχει αμιαντοσολύνες. Όταν λοιπόν πάσεις να καταθέσεις μια πρόταση, αν βάλεις σαν, στη μελέτηση του οπιμότητος, ότι θέλω να αντικαταστήσω το δίκτυο γιατί έχω αμιαντοσολύνες, δεν σε χρηματοδοτούν. Ξέρετε γιατί? Γιατί είναι από τους καλύτερους σολύνες που σπάζουν λιγότερο από όλους οι υπόλοιπους. Αντέχουν σε θράσεις. Δεν έχουν πρόβλημα οι αμιαντοσολύνες. Απαντώντας λοιπόν και σε αυτό που ρώτησε ο κ. Παπαδόπουλος, για το πόσο επικίνδυνος είναι ο αμιαντοσολύνας, ο αμιαντοσολύνας δεν είναι επικίνδυνος για αυτόν που καταναλώνει νερό. Είναι επικίνδυνος για αυτόν που επισκευάζει τη βλάβη. Επειδή λοιπόν είναι επικίνδυνος μόνο για αυτόν που πάει να επισκευάζει τη βλάβη και οι σμέοι είναι σαμιάντου, γι' αυτό και είναι επικίνδυνοι. Αν ήταν επικίνδυνος, σας λέω... Λοιπόν, σας λέω αυτό που μας λένε οι υπηρεσίες, όταν πάμε να καταθέσουμε προτάσεις γι' αυτό. Σας λέω λοιπόν το πρόβλημα είναι στην εισπνοή. Το πρόβλημα είναι οι ίνες αμιάντους τους πνεύμονες. Έτσι, το πρόβλημα λοιπόν το έχουν τα συνεργία μας. Αυτοί που πάνε να κάνουν τη δουλειά, να επισκευάζουν τη βλάβη. Όχι αυτοί που πίνουν νερό. Έτσι ακριβώς, αυτοί το έχουν το πρόβλημα. Έχουμε λοιπόν άπειρα τέτοια δίκτυα. Τι κάναμε τόσα χρόνια για αυτά τα δίκτυα, για να μπορέσει να αντικατασταθεί ένα δίκτυο να χρηματοδοτηθεί μάλλον, θα πρέπει να υπάρχει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ή είχε ο αγωγός του παλιού μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Όχι. Ή είχε ο αγωγός προς τη Λεύκη τέτοια μελέτη. Όχι. Ή είχε κάποιος άλλος αγωγός εξωτερικών δίκτυων τέτοιου είδους μελέτη. Όχι. Γι' αυτό, λοιπόν, όταν χρειάστηκε να δώσουμε νερό, αυτό που θέλουμε να κάνουμε με το μεγάλο έργο ΤΑΠΟ, όπως λέμε, για να δώσουμε νερό στους οικισμούς του Δήμου Φιλίππον, ξεκινήσαμε να κάνουμε τη μελέτη. Δεν υπήρχε κάτι από αυτή τη μελέτη. Ξεκινώντας, λοιπόν, αυτή τη μελέτη, αποφασίσαμε να καθυστερήσουμε λίγο παραπάνω και να βάλουμε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Αυτό λέω, Δημαρχέ. Να βάλουμε όλα τα εξωτερικά δίχτυα, ούτως ώστε να πάμε να βρούμε ένα χρηματοδοτικό εργαλείο με μία μελέτη για να μπορεί να χρηματοδοτηθεί, αλλιώς δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί. Ο αγωγός του παλιού αυτή τη στιγμή αδειοδοτείται περιβαλλοντικά. Έχουμε καταθέσει τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ήδη εκπονείται μελέτη από την υπηρεσία για την αντικατάσταση του αγωγού. 3,4 χιλιόμετρα είναι. Από εκεί που τελειώνει το πολυεθιλένιο μέχρι να μπούμε στην είσοδο του παλιού που επίσης έχει πολυεθιλένιο, είναι 3,4 χιλιόμετρα. Εκπονείται μελέτη από την υπηρεσία και μάλιστα εκπονείται για μεγαλύτερη διάσταση. Γίνεται διαστασιολόγηση δηλαδή για περισσότερο πληθυσμό γιατί ξέρουμε ότι τα επόμενα χρόνια ο οικισμός του παλιού θα φιλοξενήσει περισσότερο κόσμο. Αυτή τη στιγμή είναι Φ-250 και η μελέτη που εκπονείται μιλάει για Φ-355. Το τμήμα του αγωγού που υδροδοτεί το παλιό και περνάει μέσα από την πόλη της Καβάλλας δηλαδή από την δεξαμενή της Αγίας Παρασκευής που βρίσκεται κάτω από το νοσοκομείο μέχρι την αρχή του δρόμου της ΜΟΜΑ ήδη έχει δημοπρατηθεί, υπάρχει ο ανάδοχος και θα γίνει το επόμενο διάστημα. Ήδη δηλαδή έχει ξεκινήσει ο ανάδοχος και δουλεύει στην πόλη μέσα με το μεγάλο ευλυματικό έργο με τα 10,5 εκατομμύρια και θα κατασκευαστεί αυτό το τμήμα. Το ίδιο θα συμβεί με το τμήμα που οδηγεί το νερό προς τη Νέα Καρβάλη. Ο αγωγός δηλαδή που είναι αμυάντινος μέσα στην πόλη θα αντικατασταθεί με αυτό το έργο. Οπότε στα όρια της πόλης και τα δυο δίκτυα θα γίνουν με πολυεθιλένιο. Δεν θα υπάρχει αμυάντος ολύνας. Μας μένουν τα υπόλοιπα κομμάτια από το τέρμα της πόλης μέχρι την είσοδο του παλιού από το τέρμα της πόλης μέχρι τη Νέα Καρβάλη. Θα τα κάνουμε και αυτά. Ήδη σας λέω για το πρώτο προς το παλιό. Εκπονείται η μελέτη και θα γίνει. Βγαίνετε με δελτίο τύπου και λέτε ότι δεν πρέπει να γίνουν υπέργειες κατασκευές. Πώς το λέτε αυτό? Γνωρίζετε? Αφού δεν γνωρίζετε, ρωτήστε την υπηρεσία. Μην ρωτάτε εμένα. Δεν έχω αυτή την απέτηση. Πάρετε τον Λογκάρι τον Άγγελο. Η υπηρεσία επέλεξε να μπουν υπέργειες κατασκευές. Για ποιον λόγο? Για να βοηθήσουν το παλιό. Το παλιό 25 χρόνια έχει πρόβλημα με την υδροδότησή του. Τα ψηλά του παλιού, τους καλοκαιρινούς μήνες που υπάρχει μεγάλη κατανάλωση στα χαμηλά, δεν μπορούν να πάρουν εύκολα νερό. Και όταν παίρνουν, δεν έχουν καμνική πίεση. Γι' αυτό λοιπόν τρέχουμε το πρόγραμμα της τηλεμετρίας μέσα στο παλιό, όπως κάναμε με τους Φίλιππους. Οι Φίλιπποι δεν είχαν νερό. Δεν είχαν για πολλές ώρες. Τρέξαμε πρώτα στους Φίλιππους το πρόγραμμα της τηλεμετρίας. Μπήκαν 5 τέτοιες υπέργειες κατασκευές, και όχι υπόγειες. Και εγώ συμφωνήσα μαζί τους. Για να δείτε πώς είναι τα συστήματα αυτά, και έχω πει πολλές φορές, όποιος θέλει μπορεί να ξαναγυρθεί σε οποιαδήποτε εγκατάσταση της επιχείρησης. Η επιχείρηση δεν είναι η δική μου, είναι όλων μας. Και έτσι πρέπει να τη βλέπετε κιόλας. Γι' αυτό πολλές φορές με πληγώνει ο τρόπος που το κάνετε κ. Παπαδόπουλα, ειδικά εσείς. Πραγματικά με πληγώνει. Όταν βγαίνετε δημόσια και μιλάτε για λήματα στην περιοχή του Περιγιαλίου, που είναι απλά φύκια, είναι τρομακτικό. Μη μου λέτε μετά θέλω το καλό της επιχείρησης, ή το καλό της πόλης, ή του τουρισμού, ή των καταστημάτων. Για όνομα του Θεού, δεν ξέρω αν το κάνετε εσείς κάποιος συνεργάτης. Είναι λάθος όμως. Για μένα, τουλάχιστον, λάθος είναι. Έτσι το βλέπω εγώ. Το ίδιο ισχύει και με τα οικονομικά. Λέτε ότι η δαιιάκη έχει πατερούλη, έχει μανούλα. Ούτε πατερούλη, ούτε μανούλα. Ούτε ξαδερφάκια, ούτε αδέρφια δεν έχει. Η δαιιάκη είναι αυτόνομη. Δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το δήμο. Απαγορεύεται. Είναι αντιληπτό αυτό. Δεν το ξαναλέω. Δεν μπορεί να δώσει ο δήμος, όπως δίνει στη δημοφέρεια, 5.000 ευρώ. Απαγορεύεται. Τι κάνει ο δήμος? Πληρώνει το νερό που καταναλώνει. Και το πληρώνει όλο πλέον, όπως πρέπει να κάνουν και οι πολίτες. Το πρώτο καλό παράδειγμα, λοιπόν, το δίνει ο δήμος, πληρώντας το λογαριασμό του, όταν είναι συνεπής. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε όλοι μας. Μιλάτε για συσσορευμένες ζημιές. Και παλαιότερα, θυμάμαι, είχατε κάνει και μια χορηγούμενη για συσσορευμένες ζημιές. Τελευταία φορά, ειλικρινά, κουράστηκα. Δεν μπορούσα να... Θέλετε να πάτε στο λογιστή της DIAC, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, δεν ξέρω πού θα πάτε, να ξέρετε ότι δεν υπάρχει αυτό που λέτε. 31 εκατομμύρια συσσορευμένες ζημιές σημαίνει, όπως είπατε, για το 2020, 170 χιλιάδες, μαζεύουμε προς τα πίσω όλα αυτά τα 170 χιλιάδες και έτσι μαζεύονται 31 εκατομμύρια. Δεν χρωστάει η DIAC σε κάποιον 31 εκατομμύρια εδώ. Επειδή η DIAC έχει πάγια μέσα, δεν είναι όπως η δική σας επιχείρηση, η δική σας επιχείρηση που είναι συμμέτοχος και ο δήμος, έτσι. Όταν οφείλει κάτι, δεν έχει πάγια, κάνετε αυξή συμμετοχικού κεφαλαίου και στο τέλος βγαίνει διαταγή πληρωμής. Έτσι δεν γίνεται, αν δεν ξεχρεώσετε. Αυτό γίνεται. Αυτό δεν υπάρχει στη DIAC. Η DIAC δεν μπορεί να κάνει αύξη συμμετοχικού κεφαλαίου. Μπορεί? Όχι. Επειδή είναι λοιπόν τα πάγια μέσα, γι' αυτό ακούτε συσορευμένες ζημιές. Δεν οφείλει η DIAC 31 εκατομμύρια ευρώ σε κάποιον. Ή σε πολλούς. Είναι αντιληπτό αυτό. Τα έσοδα που έχει η DIAC, με τα έξοδά της, ισοσκελίζονται. Πρέπει να ισοσκελίζονται. Και έτσι γίνεται. Λέτε για το 1.800.000 ευρώ. Ατυχή στιγμή για το Δημοτικό Συμβούλιο. Επιμένω και το λέω μέχρι και σήμερα. Κακό κάνατε στην επιχείρηση. Ξέρετε γιατί? Γιατί το 1.800.000 θα μπορούσαμε να το πληρώσουμε σαν DIAC. Τέλος του 2021, λοιπόν, μετά από πολλά χρόνια, έδωσε η DIAC για πρώτη φορά τη δόση της, των παρακαταθυχών και δανείων, 460.000 ευρώ. Η προηγούμενη φορά ήταν, εποχής γράς, νομίζω, δόθηκαν 460.000 ευρώ. Γιατί μαζέψαμε τα χρήματα. Το κυνηγήσαμε και τα μαζέψαμε. Βοήθησαν και οι συνδημότες μας. Θα μπορούσατε, λοιπόν, τότε να μας δώσετε το δικαίωμα να πάρουμε την ενίσχυση. Δεν ήταν ούτε δώρο, ούτε τίποτα. Ήταν ενίσχυση. Για 7 χρόνια θα αποπληρώναμε 25.000 ευρώ το μήνα, που μπορούμε, σας λέω, και το δείξαμε, το αποδείξαμε ότι μπορούμε. Θα παίρναμε, λοιπόν, το 1.800.000 και θα μπορούσαμε να αλλάξουμε, όχι 400 μέτρα αγωγού προς το παλιό, 2.400 μέτρα. Θα μπορούσαμε να κάνουμε και πολλά άλλα. Θα μπορούσαμε να αλλάξουμε οχήματα, εξοπλισμό, 1.002 πράγματα. Ατυχή στιγμή, επιμένω και πάντα θα σας βαραίνει, να ξέρετε. Τώρα, νομίζω ότι απάντησα σε όλα. Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Ευχαριστώ πολύ. Θέλετε κάποια διευκρίνηση? Ναι, μισό λεβδάκι μια διευκρίνηση, κύριε Παπαδότη. Μια θέμα άποψης αυτή. Γιατί οι πολίτες, σας ξαναλέω, μου τα λένε και εγώ εδώ εκφράζω τους πολίτες. Με ρωτούν για ποιο λόγο να μπει σε αυτό το σημείο από τη μεριά του πεζοδρομίου και δεν μπορεί να μπει γύνει απέναντι, δεν το βάζει απέναντι στο κοινό χρυσό χώρο. Επειδή μου τα λένε και εγώ σας τα μεταφέρω, θέλω να μου πείτε και να απαντήσετε. Ήρλοι σας ακούνε αυτή τη στιγμή, να ξέρω για ποιον λόγο γίνεται τη μεριά του πεζοδρομίου που το θέλουν και τα παιδιά τους, για τους κατοίκους. Δεν το κάνετε εκεί και δεν κάνετε την παρέβαση ολοκληρωμένα από το κοινό χώρο στο χώρο απέναντι. Γίνεται εκεί γιατί το επέλεξε η υπηρεσία, γιατί είναι το δίκτυο. Πρέπει λοιπόν να γίνει η ζωνοποίηση σε εκείνη το δίκτυο. Για αυτό μπαίνει εκεί. Δεν κάνει θορύβους, με πήραν οι άνθρωποι. Νομίζαν στην αρχή ότι θα είναι κάποιο αντιλειοστάσιο. Δεν κάνει θορύβους, δεν θα είναι αντιλειοστάσιο. Σας λέω έχουν μπει άλλα τρία στο παλιό. Δεν δημιούργησαν απολύτως κανένα πρόβλημα. Μπήκαν άλλα πέντε στους Φιλίπους, μπήκαν άλλα τρία στην πόλη της Χαβάλα, στην περιοχή της Νάπολης. Δεν δημιουργούν απολύτως κανένα πρόβλημα. Ίσα ίσα προσπαθούν να βοηθήσουν σε αυτήν την κατάσταση. Δεν ξέρω πότε μιλήσατε τελευταία φορά. Σήμερα που ήταν εκεί το συνεργείο μας εξήγησαν τους ανθρώπους ότι δεν θα τους δημιουργήσει κανένα πρόβλημα. Ίσα ίσα. Για να τους βοηθήσει μπαίνει. Και το ίδιο θα βοηθήσει και όλη την πόλη. Αυτό να τους πείτε. Όποιος έχει οποιαδήποτε απορία για οτιδήποτε, Λογκάρης Άγγελος, τεχνική υπηρεσία της ΔΕΙΑΚ, πηγαίνει και βλέπει ακριβώς τι συμβαίνει. Και μάλιστα μπορεί να ξαναγηθεί για να δει πώς βλέπαμε εμείς τη στιγμή που έμπαινε το νερό στο παλιό. Όταν ανοίξαμε τη βάνα παρακολουθούσαμε τη στιγμή που έμπαινε το νερό μες στο παλιό. Παρακολουθούσαμε συνεχώς την πορεία του νερού μες στο δίκτυο. Αυτό μόνο έτσι μπορεί να γίνει. Το ίδιο πρέπει να γίνει σε όλο το δήμο Καβάλας. Όχι μόνο στο παλιό, όχι μόνο στην πόλη της Καβάλας και στους υπόλοιπους οικισμούς. Και θα το κάνουμε, να ξέρετε. Για να γίνει αυτό χρειάζεται χρόνος και χρήματα. Μόνο χρηματοδότηση μπορεί να γίνει, αλλιώς αυτά τα χρήματα πρέπει να τα πάρεις από τους δημότες, οι οποίοι δεν τα έχουν. Για αυτό το λόγο τρέχουμε και τα υπόλοιπα. Υπό δήμαρχος για το α'5. Ένα αντιλειοστάσιο μόνο, το οποίο είναι η τρίτη μεγαλύτερη ενεργοβόρα εγκατάσταση που έχει η DIAC. Μόνο από το αντιλειοστάσιο α'5 έχουμε μίωση σε ό,τι αφορά την κατανάλωση ρεύματος 55%. Μόνο από ένα αντιλειοστάσιο. Σκεφτείτε όταν τρέξουν τα 6 εκατομμύρια τα οποία έχουν ήδη ενταχθεί, 6,1 εκατομμύρια, εντάχθηκαν, πόσο κέδρος θα έχουμε σε ενέργεια, όχι μόνο εμείς και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που υπάρχει. Για αυτό λοιπόν βοηθήστε την επιχείρηση να πάει μπροστά. Μην την πυροβολείτε κύριε Μάκη. Σας παρακαλώ, ευχαριστώ. Θα ρωτήσεις και εγώ για το αμύια του, για τις αμύια της Ολύνες και σήμερα νομίζω έμαθα ότι χρησιμοποιούμε τέτοιες και μάλιστα είναι εμπόδιο στο να μπορέσουμε να χρηματοδοτηθούμε γιατί οι αμύια της Ολύνες δεν σπάνε. Πώς σπάσανε τέσσερις φορές. Δηλαδή παρακαλώ ακούμε από τον πρόεδρο της ΔΥΑ κάποια πράγματα, μας τα λέει με στόμφο, μας τα λέει ότι οι τεχνικοί λένε αυτά εδώ τα πράγματα και πρέπει εμείς σήμερα σαν δημοτική σύμβουλη να τα πάρουμε και να δίνουμε απαντήσεις έξω στην κοινωνία. Δηλαδή η λογική μου και θέλω να μου το εξηγήσει λίγο κύριος Χρόνης, πώς είναι δυνατό να λέμε ότι δεν σπάνε αλλά σπάσανε τέσσερις φορές μία μετά την άλλη. Τι γίνεται τελικά. Σπάνε, δεν σπάνε, καλά αν είναι βλαβερές ή όχι, εγώ φοβάμαι ότι ο κόσμος που ακούει ότι πίνει και μάλιστα άκουσα σε μια ευρία έκταση του δικτύου, δηλαδή άντε του δίπου Φιλίππον νομίζω είναι όλο και εδώ στην Καβάλα και στην Καρφάλι και στο Παλιό και παντού, νομίζω ότι δεν κάθε σύγχαση ο κόσμος αν ελάχιστοι μας παρακολουθούν, αυτοί ελάχιστοι μας παρακολουθούν όταν τους λέμε ξέρεις πάει ο αγωγός από ο Αμιάττου Σολίνα και δεν κυρδινεύσαι εσύ, θα κυρδινεύσει ο μάστερας που θα έρθει που θα εισπνεύσει τα ειρηνίσματα του Αμιάττου. Θέλω όμως ξεκάθαρα αυτά που είπε ο κ. Χρόνης αν ισχύουν, εγώ τα δέχομαι και πάω και εξηγώ σε την κοινωνία ότι είναι καλύτερος ο Αμιαττου Σολίνας, ότι δεν σπάει, ότι ότι ότι αυτά που είπα προηγουμένως. Θέλω μια ξεκάθαρη επιβεβαίωση σε αυτά που είπα. Οι βλάβες λοιπόν που γίνανε στο δίκτυο ήταν σε ένα παλιό τμήμα το οποίο είχε αντικατασταθεί πριν από 20-25 χρόνια, δεν ξέρω πόσα, από πολιεθιλένιο. Η τέταρτη βλάβη ήταν σε ένα τμήμα στην οδό Φρηγία στην επίμαχη, από Πεβεσέ όχι από Αμιαντό. Και η πέμπτη ήταν ένας αγωγός ο οποίος είχε τη βάνα, πήγα να εκλείσαν τη βάνα για να μπορέσουν να επισκευάσουν τη βλάβη και έμεινε η γλώσσα μέσα. Οπότε δεν έσπασε αμιαντοσολύνα, το ξαναλέω. Οι αμιαντοσολύνες το πρόβλημα που έχουν είναι στις ενώσεις τους εκεί που μπαίνουν τα ζυμπό. Δεν σπάει εύκολα αμιαντοσολύνα. Και λέω ξανά έχουμε καταθέσει πρόταση και χρησιμοποιήσαμε σαν επιχείρημα το γεγονός ότι υπάρχει αμιαντοσολύνα και μας τη γύρισαν πίσω. Δεν είναι λόγος για να χρηματοδοτηθείς, τόσο απλά. Κύριε Σταυρίδη. Καλησπέρα και από μένα. Στο φίλο μου τον Παναγιώτη για τον χώρο πίσω από το άγαλμα του Πόντιου. Σίγουρα κάποιος σας το είπε και δεν το είδατε. Είμαι σίγουρος. Ξεκινήσαμε από τέλη Μαρτίου μέχρι όλο τον Απρίλιο με 10 άτομα συνεργείο με όλα τα μηχανήματα έχουμε καθαρίσει από τον χώρο 25 Μαρτίου πρέπει να είναι επάνω παράλληλος μέχρι τα δικαστήρια. Αναδείχθηκε όλο τον τουβάρι, κλαδέψαμε ό,τι δέντρο υπήρχε, γκρεμίσαμε τρία τέσσερα εγκαταλειμμένα σπίτια τα οποία είχε γίνει η αστία μόλισης πια δεν έπαιρνα άλλο, χόρτα βρήκαμε δύο βάρκες αλλά μακρύναμε τουλάχιστον 10-15 φορτηγάμια όλα αυτά. Τα δέντρα τώρα που λέτε εσείς σίγουρα δεν τα έχετε δει, σίγουρα κάποιος από τους κατοίκους θα ήθελε να κλαδευτεί με τον τρόπο που ήθελε ο ίδιος. Αυτό δεν μπορεί να γίνει ό,τι αποφασίζει η υπηρεσία και αν είχε επαφή με καλόδια δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Αλλά ειλικρινά να πάμε μια βόλτα και λάθος που δεν ενημερώσαμε το τι ακριβώς έγινε εκεί, να πάμε να δούμε να δείτε πόσο διαφορετικό είναι. Για ποια δέντρα λέτε. Χρυσοπόλος αύριο λοιπόν εννιά η ώρα να πάμε. Να πάμε αύριο Παναγιώτη μαζί. Σας είπα αύριο θα κάνουμε μια επίσκεψη μαζί, θα σε πάρω τηλέφωνο. Ωραία έχουμε ολοκληρώσει λοιπόν. Σε λίγο θα πρέπει να πάρουμε παράταση. Πάμε στα θέματα έχουμε ένα έκτακτο θέμα. Κύριε Γραμματέα. Το οποίο αφορά την δεύτερη έκτακτη επιχορύγηση του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου δημοτική κοινωνική αλληλεγγύη προσχολική αγωγή. Είμαστε σύμφωνοι όλοι. Ο κύριος Βέρος και ο κύριος Σανθοπουλούς. Τίποτα κύριε Πρόερ, πρέπει να ακούσουμε σε τι συνίσταται το έκτακτο. Κύριε Σπρωμούσα σήμερα λείπει για προσωπικούς λόγους. Θα χρειαστούμε χρόνο γι' αυτό το κάνω. Θέλω λίγο να διευκρινηθεί το εξής. Εγώ κατάλαβα από την εισήγηση ότι πέραν της τακτικής επιχορύγησης που προβλεπόταν και εγκρίθηκε από το προϋπολογισμό κατά πλειοψηφία 700.000 στο νομικό πρόσωπο, υπάρχει η ανάγκη και έκτακτης επιχορύγησης 13.000. Αν είναι πέραν των 700.000 τα 13.000, δηλαδή τα 700.000 εάν τα έχει πάρτο νομικό πρόσωπο, για να πούμε το OK στα 13.000, θα πρέπει να υπάρξει αναμόρφωση προηγουμένως του προϋπολογισμού. Το λέω σε συντομία, παρότι δεν θα πρέπει να το θέσω τώρα το θέμα, τα βάζω μαζί για να διευκρινηστούν και τα δύο διαφορετικά. Σας το λέω ευθέως πριν τα αποσήφτε. Εάν δηλαδή το νομικό πρόσωπο έχει εισπράξει μέχρι τώρα τις 700.000 που προβλεπόταν και πρέπει να δοθούν άλλα 13.000 για οποιοδήποτε λόγο θα μου το πείτε μετά, και είναι και ανάγκη και ξεπερνάμε και το έκτακτο για να το συζητήσουμε, πρέπει να υπάρξει αναμόρφωση. Πρώτα να προηγηθεί μέσα από αναμόρφωση στα 13.000. Κύριε Δημητριάδη, παρακαλώ, καθίστε και πείτε μας σε τι συνίσταται το έκτακτο. Όπως είχαμε πει και σε προηγούμενες περιπτώσεις, δυστυχώς τα ταμιακά του νομικού προσώπου είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Το να γίνει οτιδήποτε χρειαστεί το επόμενο διάστημα και τα συγκεκριμένα χρήματα είναι για να γίνει η καλοκαιρινή φύλαξη δεδιών, πρέπει να δοθούν 60 λεπτά από το Δήμο. Ευτυχώς ο Δήμος καταλαβαίνει την αναγκαιότητα κάποιων προγραμμάτων που πρέπει να φλέξουν και γι' αυτό ζητάμε τα συγκεκριμένα χρήματα. Και ναι, κύριε Βέρο θα χρειαστεί και άλλες έκτακτες περιπτώσεις όπως θα δούμε και στη συνέχεια. Για συντομία χρόνου και τα λοιπά. Οι 700.000 που προβλεπόταν και εγκρίθηκαν από τον προϋπολογισμό έχουν απορροφηθεί από το νομικό πρόσωπο. Έχουν δοθεί? Για είναι 13.000 από τα 700. Όχι, είναι extra τα 700. Δεν είναι λεφτά τα οποία έχουμε πάρει 700 κύριε Βέρο. Έχουμε πάρει μέρος τα 700. Αυτά είναι extra. Είναι χρειάματα που είναι αναγκαιότητα άμεσα. Αυτή η στιγμή δεν είναι σε κάποια ερώτηση. Μπορώ να σέβομαι και να σας ανακολουθώ. Δεν μπορεί. Απλώς, μου επιτρέπετε κύριε Βέρο, με τις 700.000 που έχει καλύπτει πάγια έξοδα που έχει. Αυτά τα 13.000 δεν καλυπτόταν από τα 700. Και ζητώντας τα χρήματα αυτά, τα δίνουμε επιπλέον και μετά, αφού εγκρίνουμε την χορήγηση των 13.000, θα γίνουν όλα αυτά που λέτε. Να κλείσω κιόλας εγώ, γιατί νομίζω κάναμε και λάθος διαδικασία, εγώ ευθύνομαι γι' αυτό. Δεν είμαστε αντίθετοι εμείς ως παράταξη να δοθούν τα 13.000 και μία και μιλάμε για το δίμενο φιλοξενία στο καλοκαιρινό, έτσι? Το καλοκαιρινό, το οποίο εδώ και χρόνια εφαρμόζουν οι παιδικοί σταθμοί και ο Δήμος Καβάλας. Όμως, λέω το διαδικαστικό, γιατί είναι σημαντικό. Δηλαδή, μην πάρουμε σήμερα μια έγκριση και έρθει μετέπειτα σε αναμόρφωση. Και πρέπει να υπάρξει αναμόρφωση, γι' αυτό σας είπα, αν δεν έχουν δοθεί τα 700 μέχρι τώρα και είναι μέσα, λέω ως παράδειγμα εισέπραξε από αυτό το ποσό 400, δεν χρειάζεται αναμόρφωση, διότι παρότι πάλι θεωρώ ότι χρειάζεται αναμόρφωση, απλώς βάζω το τυπικό, όχι τίποτα άλλο, αλλά να μην υπάρξει καμιά ακύρωση της απόφασης αυτό και δυσκολέψει τίποτα άλλο. Αυτή είναι η λογική. Εντάξει και δεν πρόκειται από εμάς, σας το λέω ευθέως και δημόσια, αλλά όμως μπορεί η ίδια η αποκεντρωμένη να σας πει πάρτε την πίσω, κάντε αναμόρφωση και ξανά αλλάξτε. Ωραία. Λοιπόν, γιορτές δεν κάνουμε εμείς κύριε Παπαδόπουλε και δεν χρειάζεται, οικονομία κάνουμε το χρόνο, το διάστημα αυτό, οπότε κύριε Παπαδόπουλε, τα 13.000 είναι αποκλειστικά για την κάλυψη των εξόδων της καλοκαιρινής φύλαξης των δύο μηνών. Είναι 6 700, δεν είχαν προβλεξεί στα 700 που είχε γίνει η πρόβλεψη και το συγκεκριμένα ήταν τα 700 είναι σε όλους τους λογαρασμούς καταχωρημένα έτσι από το λογιστήριο που δεν μπορούν να πιέξουν πολύ από το λογαρασμό. Έχουν πιάσει τε γνώση ο οποίος το κίνηση μπορεί να γίνει εσωτερικά στον οικοπρόσωπο για να καλυσθεί οτιδήποτε άξιο. Αν δεν υπήρχαν τα 13, δεν θα πηγαίνουμε στην καλοκαιρινή φύλαξη, απλά. Λοιπόν, πρέπει να περάσει, πρέπει να περάσει να διευκρινίσω ότι επιβεβαιώνω ότι πρέπει να περάσει από Δημοτικό Συμβούλιο και μετά να γίνει αναμόρφωση. Να ρωτήσω τον κύριο Δημητριάδη, πόσα παιδιά θα αποφεληθούν αυτές της καλοκαιρινής φύλαξης και με ποιο αντίτιμο, τι θα εισπράξει το νομικό πρόσωπο από το καθένα από αυτά τα παιδιά. Κύριε Ζανάκα, τα παιδιά που θα φυλαξενηθούν είναι δύο τμήματα. Πρόεδρε, αγαπητοί πρόεδρε, με όλο το συμβασμό, υποθετικά, εγκρίνουμε σήμερα, που κανονικά θα το θεωρούσαμε ως έκτακτο, αν ταυτόχρονα βλέπαμε ότι υπάρχει και έκτακτη αναμόρφωση, για να εγκρίνουμε ταυτόχρονα και αυτό. Διότι εννοείται ότι το φαίνεται ως έκτακτο γιατί πιέζεις ταυτόχρονος, σωστά. Έτσι όχι στο επόμενο, κύριε Ευρώπη. Μισό λεπτό, υποθετικά, τρελένεται το δημοτικό συμβούλιο, γιατί στην επόμενη αναμόρφωση, δεν θα είναι το μοναδικό θέμα, θα έχει και πολλά άλλα θέματα, και δεν περνάει η αναμόρφωση. Δεν περνάει, για τον ΑΒΤΑ λόγο, δεν περνάει ούτε από την οικονομική, πώς είστε τόσο σίγουροι. Θεωρώ ότι πρώτα περνάει η αναμόρφωση, κρίνεται το ποσό, δηλαδή ο προϋπολογισμός, και μετά παίρνουν την απόφαση. Κύριε Βέρο, η υπηρεσία ακολουθεί αυτή τη διαδικασία, θα πάει στην οικονομική επιτροπή, και μετά θα γίνει η αναμόρφωση. Εάν δεν εγκριθεί η αναμόρφωση, δεν θα προχωρήσει, αυτό νόητο είναι. Λοιπόν, είναι διαδικαστικό καθαρά το θέμα, πρέπει να βοηθήσουμε τον νομικό πρόσωπο. Κύριε Καλανταρίδη, θέλετε να βοηθήσει σε τη κουβέντα, ναι. Λοιπόν, συνάδελφοι, και μιλάω πρωτίστως στον κύριο Βέρο που το έχετε οδηγήσει το θέμα. Το πρώτο βήμα για να μπορέσει να κάνει στο οτιδήποτε, είναι να πάρει την σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου. Έτσι ξεκινάνε τα πάντα. Μετά θα μπει στην αναμόρφωση το ποσό των 13.000, και μετά θα αποδοθεί. Δεν μπορείς πρώτα να κάνεις αναμόρφωση χωρίς να έχεις λάβει τη σύμφωνη γνώμη αυτού που είναι να σου δώσεις τα χρήματα. Όλα από εδώ ξεκινάνε. Οι πρώτοι είμαστε εμείς. Μετά θα πάει στην οικονομική επιτροπή, μετά θα πάει στον διοικητικό συμβούλιο και πάει λέγοντας. Από εδώ θα ξεκινήσουμε. Άρα δεν είναι άλλη διαδικασία. Πρώτα εγκρίνεις, πηχεί, έρχεται λες μια χρηματοδότηση, λες την αποδέχομαι και μετά προχωράς την αναμόρφωση. Δεν κάνεις πρώτα την αναμόρφωση και μετά να πεις ναι, ok, δέχομαι τα λεφτά που μου στείλατε. Ας μην το κουράζουμε κύριε Βέρο, είναι σωστή η διαδικασία. Ας το ψηφίσουμε να προχωρήσουμε. Λοιπόν, είμαστε σύμφωνοι κυρία Τζανάκα. Περιμένετε απάντηση. Α, περιμένετε απάντηση. Με διακόψαν τρεις φορές. Ρωτούσα ο κύριος Παπαδόπουλος για τα πανηγυράκια. Καλό ήταν όμως, κύριε Παπαδόπουλ, να ξέρετε, με τους αυτούς που έχετε μέσα στο νομικό συμβούλιο του νοικού προσώπου, ξέρετε πώς σας στήχισε το πανηγυράκι που είπατε. Ήταν πολύ λιγοταυπισκή η καλή χώρα τώρα. Τώρα, όσον αφορά κυρία Τζανάκα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει για δύο τμήματα από 30 άτομα περίπου το καθένα για δύο μήνες και είναι της τάξης του περίπου 50 ευρώ το μήνα του κάθε παιδί. Πότε? Με την εγγραφή. Άρα μήνα, όπως κανένα και στο παρελθόν. Το σίγουρο, κυρία Τζανάκα, είναι ότι την τελευταία χρονιά επιστητίας σας που είχε γίνει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, είχε στήχισει πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ. Σας εξηγώ, την τελευταία χρονιά την δικιά σας είχαν στήχισει, γιατί είχατε πάρα πολλά παιδιά, θέλετε να ακούσετε την απάντηση ή όχι. Είχατε πάρα πολλά παιδιά, είχατε πάρα πολλούς εκπαιδευτικούς, αυτή τη στιγμή έχουμε κάνει περιορισμό στους εκπαιδευτικούς που θα έχουμε μέσα, έχουμε περιέχει στους ανθρώπους που έχουν πάνει, έχουμε με απασχόληση κάποιους ανθρώπους που έχουν συγκαθαριότητα, με κάποιους άλλους βοήθειες, οπότε καταλαβαίνετε ότι έχουμε πάει στο ποσό αυτό το συγκεκριμένο. Λοιπόν, στο θέμα μας. Κυρία Τζανάκα, συμφωνείτε με το έκτακτο και με το θέμα. Κύριε Παπαδόπουλε, ψηφίζουμε θετικός, κύριε Παπα. Ναι, ναι, ναι. Εγώ το παίζω. Βαγιά. Λοιπόν, κύριε Βέρο. Επί το εκτάκτο για επί της αιουσίας. Και με τα δύο. Ναι, και στα δύο. Κύριε Ποτόια, θετικός, κύριε Βοιατζή. Κύριε Ξανθόπουλε. Ναι, και στα δύο, πρόεδρε. Κύριε Κουνάκο. Ναι, ναι. Ωραία, εγκραίνεται καταπλή ψηφία. Πρώτο θέμα. Χώρα αρμοδιότητας Δημοτικού Λιμενικού Γραφείου. Αφορά ένα θέμα το οποίο είχε αποσυρθεί. Έγινε παρουσίαση σε όσους μπόρεσαν να έρθουν. Νομίζω ότι έγινε πολύ καλή δουλειά, κύριε Δήμαρχε. Ενημερώθηκα. Για τα πάντα ενημερώνομαι. Λοιπόν, θέλετε να συζητήσουμε κάτι ή να προχωρήσουμε σε ψήφιση. Ερωτήσεις. Ερωτήσεις. Θέλει κάποιος άλλος ερωτήσεις. Ο κύριος Βέρος και η κυρία Ιωσφύλ. Επειδή εμείς δεν ήμασταν στην συγκεκριμένη συνάντηση και ευθέως σας το λέω ότι περιμέναμε να γίνει αυτή η παρουσία στο Δημοτικό Συμβούλιο για να είναι παρόν και ο κύριος Δήμαρχος, γιατί από την πληροφορήθηκα δεν ήταν στη συνάντηση και το λέω αυτό κύριε Δήμαρχε διότι εκτός από την τεχνική άποψη για το συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχει και η πολιτική θέση που πρέπει να υπάρξει. Πάμε τώρα στα δύο ερωτήματα. Γιαπιστώνοντας ότι οι υγείς ήρθανε όπως και την προηγούμενη φορά που τα αποσήραμε. Την προηγούμενη φορά, αν θυμάμαι καλά, διορθώστε με αγαπητοί συνάδελφοι, κύριε Δήμαρχε, αν κάνω λάθος, αποσύρθηκε μετά από μια ώρα συζήτησης διότι διαπιστώθηκε ότι πρέπει να δοθούν κάποιες διευκρινήσεις και γιατί και εσείς είδατε ότι κάποια δεν στέκονται. Διαπιστώσατε, το λέω έτσι απλά. Άρα το πρώτο ερώτημα είναι το εξής. Έχει ξεκαθαριστεί εάν στους χώρους αρμοδιότητας για το λιμανάκι στα Καλαφατιά θα είναι και το κομμάτι της γέφυρας. Αυτό. Θα είναι ή δεν θα είναι. Και το δεύτερο που θέλω να ρωτήσουμε είναι γιατί επιμένετε να έχετε απ' έξω το λιμανάκι των σφαγίων όπου να θυμίσω εδώ πολύ σύντομα ότι όλη η ιστορία πριν από πολλά χρόνια και επί εποχής διοίκησης του κυρίου Σιμιτζή ξεκίνησε με τη λογική να εντάξουμε και να νομιμοποιήσουμε και να αναβαθμίσουμε το λιμανάκι των σφαγίων και κοντά σε αυτή την προσπάθεια είπαμε ότι για να δούμε τι άλλο ορφανά έχουμε λιμανάκια και είχαμε τις καρβάλες της Καλαμίτσας και στα Καλαφατιά να εντάξουμε γι' αυτό. Και βέβαια να θυμίσω και την πρόταση του τότε δημάρχου προς τον ΑΕΜΝΙ στο Λευθέριο Αθανασιάδη όπου ήθελε να τον κάνει και πρόεδρο στο Δημοτικό Λιμενικό Γραφείο. Δεν θα πάρω βέβαια την αφορμή να δω πότε θα γίνει η ονομασία στο πολιτιστικό κέντρο του ΑΕΜΝΙ στο Δημάρχο. Την κλείνω την παρένθεση. Άρα βλέπουμε ότι είναι απ' έξω πάλι το λιμανάκι των σφαγίων. Και μάλλον υποπτευόμαστε ότι αυτό γίνεται. Μάλλον όχι δεν υποπτευόμαστε, το γράφετε ήδη και στην εισήγηση, ότι ο λόγος που αφήντε απ' έξω είναι διότι υπάρχουν οι μη σύνομες κατασκευές από τη μεριά κάποιων επαγγελματιών. Όμως, συγγνώμη. Πριν από ένα διάστημα, ως Δημοτικό Συμβούλιο πήραμε μια απόφαση για να νομιμοποιήσουμε τις όποιες παρεβάσεις έργα, όπως θέλετε πείτε το, το λιμανάκι των σφαγίων, 60 χιλιάδες νομίζω είχαμε πάρα απόφαση, δεν θυμάμαι κιόλας, διουρθώστε με. Και ρωτάω, μα γιατί δεν νομιμοποιούμε ταυτόχρονα και αυτές τις κατασκευές, να τελειώσουμε και να προλάβω για να μην πάρω το λόγο, γιατί ουσιαστικά τώρα κάνω και τοποθέτηση. Μα αν θεωρείτε ότι είναι κακός και οι αισθητικά δεν ταιριάζουν οτιδήποτε άλλο, ας τελειώσει αυτή η ιστορία και μετά ως δήμος τα κατεδαφίζουμε και αισθητικά κάνουμε ή επιβάλλουμε να γίνουν αυτά που πρέπει, διότι... Δήμαρτυ, δεν θα ξαναμιλήσουμε. Έχουμε ευσπαράτεξη εκτός αν θέλει ο κύριος Μασάγκας να πει οτιδήποτε νομίζει αυτό. Κύριε Δημαρτή, αυτή η ιστορία δεν θα τελειώσει. Το να λέμε ότι αφήνουμε απ' έξω το λιμανάκι των σφαγίων, είναι λάθος, διότι κανένας από τους επαγγελματίες και λογικό από μόνος του δε θα πάει να τα γκρεμίσει. Πώς θα δουλέψει. Κατά την εκτίμησή μας, θα τελειώσει και η επόμενη θητεία και μετά θα οριστικοποιηθούν κάποια πράγματα. Αυτή είναι η εκτίμησή μας. Εδώ θα είμαστε, θα ζούμε όλοι και γεροί να είμαστε και θα το διαπιστώσουμε ή θα διαψευστούμε ή θα επιβεβαιωθούμε. Όμως αυτή είναι η εκτίμησή μου. Και η εκτίμησή μας. Δήμαρχε, εντάξτε και των σφαγίων, νομιμοποιήστε και τις κατασκευές και από εκεί και πέρα μετά, αν έχουμε μια καλύτερη πρόταση θητικής, την επιβάλλουμε ή την κάνουμε και την αποκληρώνουμε. Καταλαβαίνετε τι θέλω να πω. Αυτή είναι και η πρότασή μας. Αν δεν υπάρξει αυτή, εμείς θα είμαστε αρνητικοί. Δηλαδή, η ένταξη των σφαγίων, και εξηγώ κιόλας, δεν θα ξεραπάρουμε τον λόγο. Απλώς, πείτε μας λίγο για τη γέφυρα, αν τελικά περιλαμβάνεται ή δεν περιλαμβάνεται. Λοιπόν, κύριε Βέρο, εάν μου επιτρέπετε, θα σας πει ο κύριος Ιακοβίδης για το αν περιλαμβάνεται ή όχι. Θα σας πω, καταρχήν, ότι επειδή δεν ήμουνα εγώ, δεν σημαίνει και τίποτα. Έχω κι άλλα πράγματα να κάνω. Με συγχωρείτε πολύ, όχι. Είναι τεχνικό, με συγχωρείτε, το θέμα είναι τεχνικό. Λοιπόν, από εκεί και πέρα, έχω ήρθει ο κύριος Ιακοβίδης. Ήρθαν οι σύμβουλοι για να σας εξηγήσουν την θέση. Έχω να κάνω και άλλες δουλειές, οι οποίες εκείνη τη μέρα ήτανε εξίσου σοβαροί. Λοιπόν, ένα αυτό. Το δεύτερο, κύριε Βέρο, για να μην επανερχόμαστε συνέχεια για το λιμανάκι των σφαχίων και ότι πάμε να κρύψουμε κάτι και ότι θα γίνει... Όχι, όχι, όχι, λοιπόν, και ότι λόγω αισθητικής δεν περνάει και τα λοιπά. Θα μου επιτρέψετε, έχω μάθει να μιλάω λίγα πράγματα και σταράτα. Και όπως είναι η πραγματικότητα. Το λιμανάκι των σφαγίων, η νοημοποίηση που έγινε και τα χρήματα που πληρώσαμε, έγινε για τα έργα που είχαν γίνει στο επισχωρεμένο Αθανασιάδη. Και ποια ήταν αυτά? Πολλοί μηναβραχείονας που έγινε, τα κρυπηδόματα αυτά, τα υποτυπώδη τα οποία έγιναν, πληρώσαμε λοιπόν γι' αυτά. Για να περάσουν στη χερσαία ζώνη, σε αυτό που κάνουμε, και για να περάσουν σε εμάς, στην αρμοδιότητα, όταν πήγε κάτω στην Αθήνα, από εδώ πέρασε από τα δημόσια κτήματα, στείλαμε τα σχέδια κάτω και δεν μας το εγκρίνουν, διότι υπάρχουν οι αφθαίρετες κατασκευές των ιδιωτών. Και μας λένε λοιπόν, εάν θέλετε να εγκριθεί έτσι όπως μας στείλατε το σχέδιο, μαζί μέσα με αυτά, πρέπει να κατεδαφιστούν. Εάν δεν κατεδαφιστούν, δεν μπορούμε να σας το εγκρίνουμε. Αυτό λοιπόν που συζητάμε όλο αυτό το καιρό, και τελικά αυτό θα γίνει, απλώς θα πάρουμε το σχέδιο να πάμε στην Αθήνα κάτω, για να μην έχουμε πήγαινε έλα, θα αφήσουμε απ' έξω τα δύο-τρία μαγαζιά, τα οποία έχουν τις αφθαίρετες κατασκευές. Είναι δικό τους πρόβλημα μετά, τι θα κάνουνε με τα δημόσια κτήματα. Λοιπόν, αυτό λοιπόν γίνεται στο σχέδιο και γι' αυτό δεν το φέραμε αυτή τη στιγμή. Περνάμε τα άλλα τα οποία είναι εύκολα, για να μπορούν να μπουν μέσα στο λιμενικό γραφείο και να τελειώνει η ιστορία. Τώρα, για το λιμανάκι θα σας πει, για τα σφαγεία... Ε, με συγχωρείτε, για το καρνάγιο θα σας πει ο κ. Ιακοβίτης. Ναι, ερωτήσεις υπάρχουν, μισό λεπτά ξεκίνησαμε ερωτήσεις, για να κλείσουμε το θέμα πριν το αποθέτεις, ο κ. Παπαδόπουλος. Αλλά παρακαλώ κύριε ερωτήσεις να μην το αποθετήσεις. Ναι. Πρωτίστρος, να γίνει μία ενημέρωση σε όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβούλου. Και μετά να πάμε σε ερωτήσεις και μετά να πάμε σε το τοποθετήσεις της ψήφισης. Πρέπει να γίνει ενημέρωση. Μα γι' αυτό έγινε η συζήτηση εκεί και καλέστηκαν όλοι. Οι επικεφαλείς είναι τεχνική για να μεταφέρουν στους Δημοτικού Συμβούλους το τι ακριβώς... Κύριε Παπαδόπουλες. Κύριε Παπαδόπουλες. Δεν πρέπει να ενημερώσετε κύριε Αντιδήμαρχε. Με συγχωρείτε κύριε Παπαδόπουλες. Με συγχωρείτε, όπως πάτε και δείχνετε τα φρεάτια με τους Συμβούλους σας, που πάτε από ένα φρεάτιο απ' έξω και δείχνετε με το δάχτυλο το φρεάτιο, θα μπορούσατε λοιπόν να κάνετε κάτι πιο ουζιαστικό και να φέρετε τους Συμβούλους σας εδώ, για να πούν τις προτάσεις τους. Λοιπόν, αυτό. Από κει και πέρα τώρα τα άλλα που μου λέτε είναι για το θεαφήνε. Θέλετε να τα ψηφίσετε καλώς. Εάν δεν εγκριθούνε όμως, να ξέρετε ότι είναι δική σας ευθύνη, που δεν θα εγκριθούνε τρία απλά λιμάνάκια αυτή τη στιγμή φέρνουμε. Το πρόβλημα μας δεν είναι τα σφαγεία, αυτή τη στιγμή φέραμε τα τρία. Θα αρθούνε και τα σφαγεία. Εάν εσείς θέλετε δύο φορές για να το παίξετε αντιπολίτευση, εγώ το θέλω δέκα φορές γιατί το τρέχω. Καταλάβατε ποιά είναι η διαφορά μας. Εγώ δεν δείχνω φρεάτια, μπαίνω στα φρεάτια για να τα καθαρίσουμε. Και για να κάνουμε τις δουλειές που είναι να κάνουμε. Τι είναι η διαφορά μας κύριε Παπαδόπουλε. Αν μου επιτρέπετε με όλο τον σεβασμό κύριε Δήμαρχε. Φραγματικά αν κάποιοι θα θέλαμε να ψηφίσουμε σήμερα το θέμα, αυτή θα είναι η δική μας ομάδα. Γιατί η δημιουργία του Δημοτικού Λιμενικού Γραφείου έγινε με απόφαση του 2019, επί της δικής μας λιτίας. Είμαστε σίγουροι ότι αν κάποιος πονάει, αν δεν περάσει το θέμα, είμαστε εμείς. Το θέμα όμως είναι κύριε Δήμαρχε. Όπως και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο για να μην παρεξηγηθώ. Απλά επειδή το πονέσαμε το θέμα και θέλουμε να περάσει. Απλά όμως κύριε Δήμαρχε, προφανώς ή σας μετέφεραν κάποια πράγματα κατά την άποψή μου. Και αν θέλετε την ακούτε, αν δεν θέλετε πετάξτε την. Ωραία. Το συγκεκριμένο θέμα του Δημοτικού Λιμενικού Γραφείου, κύριε Δήμαρχε, σαν ιδέα, ξεκίνησε καταρχήν για το Λιμανάκι των Σφαγίων. Γιατί πραγματικά υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή. Είναι κάποιοι επαγγελματίες και δεν είναι μόνο επαγγελματίες, είναι εργαζόμενοι κτλ. Το θέμα της περιοχής Λιμανάκι των Σφαγίων πρέπει να λυθεί. Εξαφορμής λοιπόν του συγκεκριμένου λιμενίσκου, βάλαμε μετά σαν ιδέα για τη δημιουργία σύστασης Δημοτικού Λιμενικού Γραφείου να μπούν και τα άλλα τρία λιμανάκια. Η κύρια ιδέα όμως και ο κορμός ξεκίνησε από εκεί. Πρώτον. Δεύτερον. Κύριε Δήμαρχε, επειδή υπάρχει ένας φάκελος που πολύ σωστά είπατε πριν, νομιμοποίηση λιμενίσκου σφαγίων, ο οποίος φάκελος αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί, εγώ θα πω κατά το 99% δεδομένου ότι πληρώθηκε και το πρωτόκολλο αποζημίωσης που έπρεπε να πληρώσει ο Δήμος. Έμεινε λοιπόν στο 1% διότι όπως μας είπατε πριν από λίγο και όπως μας μεταφέρατε στο παρελθόν, σας είπανε κάτω από το Υπουργείο ότι δεν ολοκληρώνεται η νομοποίηση για ποιο λόγο, για τα στέγαστρα των επαγγελματιών, αν καταλάβαμε καλά. Και εξαφορμής αυτού του γεγονότος δεν βάζεται σήμερα το λιμανάκι των σφαγίων στο Δημοτικό Λιμενικό Γραφείο. Εγώ αυτό κατάλαβα, αν δεν κατάλαβα κάτι, κύριε Δήμαρχε, διευκρινήστε το. Δεν είναι ότι δεν ολοκληρώνεται η νοημοποίηση. Η νοημοποίηση έχει πληρωθεί. Σας λέω, όμως, τι περιελάμβανε η νοημοποίηση. Η νοημοποίηση περί το πρόστιμο το οποίο... Αφήστε με λίγο να ολοκληρώσω. Αυτό το πρόστιμο το οποίο βάλαμε ήταν για τα έργα τα οποία γίνανε στη θάλασσα. Αυτό, λοιπόν, ολοκληρώθηκε. Εμείς, όμως, θέλουμε να βάλουμε, θέλουμε την παραχώρηση, επίσης, και άλλων εκτάσεων, ούτως ώστε να γίνει η προσωμίωση της χερσαίας ζώνης. Και ποιο ήταν αυτό, ήταν και τα υπόλοιπα τμήματα τα οποία αυτή τη στιγμή καταλαμβάνονται από τα καταστήματα. Αυτό, λοιπόν, δεν μας δίνουν αυτή τη στιγμή. Δεν μας δίνουν όλες τις εκτάσεις. Αυτό σας λέω. Όχι, εγώ έχω. Ωραία. Κύριε Δήμαρχε, επειδή και με το τοπογραφικό του 2006, γιατί το 2006, και να διορθώσω λίγο τον κύριο Βέρο, ξεκίνησε η νομοποίηση λιμενίσκου, επιδίκηση Σερυφυλίδη και όχι δίκηση ΜΚ, το 2006, λοιπόν, το τοπογραφικό που είχε καταθέσει η τότε τεχνική υπηρεσία, περιελάμβανε, πέρα από το λιμενίσκο, και το ετόπος, να το πω έτσι με πιο απλά λόγια, που είναι κάτω από τα στέγαστρα. Δηλαδή, η νομοποίηση, η οποία περιλαμβάνει περίπου πάνω από 20.000 ετραγωνικά μέτρα στο σύνολό της, όπως προκύπτουν και από τα έγγραφα, τα δημόσια έγγραφα, και από την κτηματική υπηρεσία και από τις αποφάσεις του Δικαστήριου, περιλαμβάνουν, λοιπόν, το έδαφος, το πετό, που είναι κάτω από τα στέγαστρα. Το οποίο αυτό το κομμάτι το έφτιαξε ο δήμος τότε, με τον ΑΕΜΙ στο δήμο, τον κ. Ελευθέρη Αθενασιάδη. Όταν, λοιπόν, η νομοποίηση περιλαμβάνει όλο αυτό το κομμάτι, είναι δεδομένο κατεμέ, και σαν δημοτικός σύμβολος και σαν δικηγόρος, ότι περιλαμβάνει και οποιαδήποτε κατασκευή υπάρχει από πάνω. Έπειτα, κύριε Δήμαρχε, επειδή εγώ τα παίρνω συνολικά και από αυτά που μας είχε πει ο συνεργάτης σας ο κ. Πεταμήδης και την προηγούμενη φορά, αυτές οι κατασκευές έγιναν κάτω από την επίβλεψη και την εντολή του τότε δήμου. Δηλαδή, τι θέλω να πω, ο τότε δήμος, και πολύ σωστά, όταν έκανε όλο αυτό το αφθαίρετο έργο, που στην ουσία δεκαετία του 1980, μιλάμε τώρα, και στην ουσία μετά ξεκίνησε η νομοποίηση από τον τέος δήμαρχο, τον κ. Περυφυλίδη, περιλαμβάνε όλο αυτό το κομμάτι. Και όλα αυτά τα στέγαστρα έγιναν, κατά εντολή του δήμου, υπό την επίβλεψη του δήμου. Αν η δαπάνη αυτών των πραγμάτων έγιναν, γιατί τότε υπήρχε συνενόηση των επαγγελματιών να την αναλάβουν οι ίδιοι οι επαγγελματίες, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι δικά τους έργα. Άλλωσε να σας υπενθυμίσω, αν ελέγξετε τα έγγραφα της οικονομικής υπηρεσίας, μέχρι το 2010 ο δήμος εις έπρατα ενίκια για όλη αυτή την έκταση. Το ότι ήρθε μετά η κτηματική υπηρεσία, γιατί θεώρησε, όπως προκύπτουν από τους χάρτες, σωστά, ότι αυτό ήταν αγγελός και παραλία, δεν σημαίνει ότι ξαφνικά οι καταστηματάρχες γίνανε ιδιοκτήτες των κατασκευών αυτών. Άρα, κύριε Δήμαρχε, κάτω στο Υπουργείο, θα πρέπει να το προχωρήσω, ότι αυτό το κομμάτι στην ουσία είναι έργο του δήμου, γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν είναι έργα των ιδιωτών, γιατί ο κύριος Παταμίδης, ο συνεργάτης σας, αυτή την αιτιολογία μας είχε πει την προηγούμενη φορά. Επιπλέον, δε, και σας το λέω πάλι με πλήρη ειλικρίνεια, αν θέλετε, όσο μπορείτε να μ' ακούσετε ως δικηγόρο τώρα, η νομιμοποίηση του λιμενισκού, γιατί εκεί το μπλοκάρετε τώρα και δεν το βάζετε το κομμάτι σήμερα στο Δημοτικό Λιμενικό Γραφείο, με νόμο, με νόμο, ακόμα κι αν θεωρήσουν ότι είναι ιδιωτικά, πάλι πρέπει να γίνει νομιμοποίηση. Γιατί πολύ απλά, κύριε Δήμαρχε, όταν σας είπαν στο Υπουργείο Οικονομικών ότι δεν μπορούν να τα προχωρήσουν, τους ρωτήσατε με ποιον νόμο δεν μπορούμε να τα προχωρήσουμε. Γιατί εγώ έχω να σας απαντήσω αντιεπιχειρήματα ότι πραγματικά μπορούν να τα προχωρήσουν. Και ξέρετε γιατί το λέω, γιατί πραγματικά, κύριε Δήμαρχε, και εγώ πιστεύω και βάζω ότι κάτω μπερδεύτηκα. Γιατί πραγματικά το 2019 έγινε μία τροποποίηση στο νόμο για τις νομιμοποιήσεις όπως αυτό το θέμα που έχουμε τη νομοποίηση Λιμενίσκου. Θα σας πω, θα σας πω, θα σας πω, κύριε Δήμαρχε, το 2019 ψηφίστε πραγματικά μία τροποποίηση η οποία είναι η εξής ειδοποιός διαφορά με το πριν τροποποίηση νόμου του 2019. Μετά το 2019, λοιπόν, επιτρέπεται νομοποίηση μόνο για κοινοφελείς σκοπούς. Και επιπλέον γίνεται διευκρίνιση στο νόμο ότι πρέπει οπωσδήποτε το έργο να έχει κατασκευαστεί από δημόσιο φορέο. Ενώ πριν από... Μεσό λεπτά, παρακαλώ, ολοκληρώστε κύριε Ιωσήφιδου. Κύριε Κουνάκο, θα μ' αφήσεις, θα μ' αφήσω. Παρακαλώ, ολοκληρώστε κύριε Ιωσήφιδου. Κύριε Ιωσήφιδου, κύριε Κουνάκο, ας τελειώσουμε. Και κύριε Ιωσήφιδου ξεκινήσαμε από ερώτηση και καταλήξαμε σε τοποθέτηση. Πιο γρήγορα, κύριε Πρόεδρε, όπως είδατε δεν μίλησα και πολύ, εν πάση περιπτώσει πριν από το 19, εγώ έχω και τους νόμους και τα άρθρα. Δεν θέλω τώρα να ζαλίσω το Δημοτικό Συμβούλιο με νόμους και άρθρα. Πριν από το 19, λοιπόν, πριν να γίνει αυτή την τροποποίηση, επιτρεπόταν, κύριε Δήμαρχε, οι νομοποίησεις και όχι μόνο για κοινόφελούς σκοπούς, αλλά όπως λέει ο νόμος και για εμπορικούς σκοπούς που είναι στην προκειμένη περίπτωση η δράση των επαγγελματιών αυτών και επίσης δεν γινόταν διευκρίνηση μάλλον αφαγόρευση ότι μπορεί να γίνει νομιμοποίηση όταν το έργο έχει κατασκευαστεί από ιδιώτη. Παρ' όλο που σας λέω, κατά την άποψή μου, δεν είναι ιδιωτών, αλλά εγώ θέλω να σας καλύψω γιατί αυτό κάνουμε. Και ως δικηγόρη όλες τις παραμέτρες και επιπλέον να διευκρινήσω το εξής, επειδή λοιπόν για να λύσω και την απορία του κυρίου Κουνάκου, επειδή λοιπόν η έτηση που έχει κάνει ο δήμος της νομοποίησης ξεκινά από το 2006, δεν ισχύει λοιπόν ο νόμος όπως έχει γίνει με την τροποποίηση του 2019, αλλά με τους νόμους που ήσχεαν πριν από τις τροποποίησεις του 2019. Και διευκρινήσω το εξής και μάλιστα υπάρχει η δική διάταξη, κύριε Δήμαρχε, που αυτό θα μου επιτρέψει να σας το διαβάσω κιόλας, ότι τι λέει λοιπόν η τροποποίηση αυτή, ότι εκκρεμείς κατά την ημέρα δημοσίευσης του παρόντος νόμου που είναι του 2019, αιτήσεις σε παραγράφω τάδε τάδε και το άρθρο 27 του νόμου 2971 του 2001, δηλαδή που είναι το άρθρο με το οποίο κάνουμε την ομιμοποίηση του λιμενίσχου σφαγίων, έχω ελέγξει όλα τα έγγραφα σε συνδυασμό με το άρθρο 14, τι αναφέρει λοιπόν, όπως ίσχυαν πριν την τροποποίησή τους με τον παρόντο νόμο, εξετάζονται κατά τις προησυχής σας διατάξεις. Άρα με όλο τον σεβασμό και χωρίς να θέλω προφανώς στο Υπουργείο, δεν το ψάξανε, μπερδεύτηκαν, δεν ξέρω τι, εγώ θα πω ότι ήταν όλα καλοπρέαιρετα. Το θέμα όμως είναι ότι έρχεται εδώ ο συνεργάτης σας, δεν θα πω για τη διοίκηση, δεν θα πω. Το θέμα είναι ότι ήρθε ο συνεργάτης σας, πήγε με μεγάλη ευκολία, είπε στους κατεστηματάρχες, κρεμίστε τα. Δεν είναι έτσι. Το θέμα είναι ότι η νομοποίηση πρέπει να ολοκληρωθεί. Και πάμε λοιπόν στο σημερινό θέμα. Έρχεται λοιπόν, καταρχήν, αντιγραφή της προηγούμενης φοράς, που είχαμε το αντίστοιχο θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, αντιγραφή, εγώ πραγματικά επειδή και εσείς ο ίδιος δήμαρχε είχατε παραξενευτεί με τις ερωτήσεις μας γιατί είναι η γέφυρα, αν είναι ή δεν είναι, γιατί ποιο λόγο δεν είναι το λιμανάκι των σφαγίων, εγώ περίμενα λοιπόν να έρθει μια ολοκληρωμένη ευσύγηση σήμερα, ή αν θέλετε τροποποιημένη. Πέρα δε το ότι αναφέρεται μέσα στο εισηγητικό, θα μου επιτρέψετε, λέτε, να καθοριστεί χερσαία ζώνη λιμένα ή δυνατότητα εξομίωσης. Τι από τα δύο? Άλλο είναι ο καθορισμός χερσαίας ζώνη λιμένα, άλλο είναι η εξομίωση. Και θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι ειδικά στο λιμανάκι των σφαγίων, επειδή έχει προχωρήσει ο φάκελος νομοποίησης 99%, ήμασταν έτοιμοι για να φέρετε σήμερα το θέμα καθορισμό χερσαίας ζώνη λιμένας έχοντας μέσα και το λιμανάκι. Τα δε υπόλοιπα λιμανάκια, τα οποία είναι ακόμα στην παρθενική τους, ας μου επιτραπεί, στο παρθενικό του στάδιο για το θέμα νομοποίησης, γιατί δεν έχει κατατεθεί έτοιμα νομοποίησης. Σήμερα είμαι στην κλιματική υπηρεσία και ρώτησα. Δεν ξέρω αν ο συνεργάτης σας έκανε κάποιος σταπροστάδιο και καλώς το έκανε, άμα το έκανε. Το θέμα, όμως, είναι ότι τα υπόλοιπα λιμανάκια είναι στο εμβριακό στάδιο νομοποίησης. Άρα, κύριε Δήμαρχε, αμήν τι άλλο, εκεί που θα έπρεπε να εξετάζουμε σήμερα θέμα δημοτικό λιμανικά γραφείο, είναι το λιμανάκι των σφαγίων. Και μαζί με το λιμανάκι των σφαγίων και όλα τα υπόλοιπα, στα οποία θα πρέπει να τρέξετε παράλληλα και την νομοποίηση. Σας πειράζει να γίνει η εξομίωση της Χερσαία Ζώνης στα υπόλοιπα λιμανάκια και να ξεκινήσει η διαδικασία, σας πειράζει. Αυτό λέτε τώρα. Όχι, σας παρακαλώ, κύριε, όχι, ένα λεπτό, γιατί έχω βαρεθεί να ακούω αυτά τα πράγματα. Την επόμενη φορά, κυρία Ιωσηφίδου, μαζί με τον κύριο Πεταμίδη θα κατέβετε στην Αθήνα και θα πάτε να δούμε τι θα κάνετε. Εντάξει, γιατί ωραία μας τα λέτε εδώ και μας πουνάτε χαρτιά. Όχι, όχι, θα πάει λοιπόν, θα πάει λοιπόν, όχι, γιατί τώρα το ευθελίζετε, φέρνετε, όχι, με συγχωρείτε, με συγχωρείτε, σας πειράζει εσάς, σας πειράζει. Ποιο είναι το πρόβλημά σας, εάν υπάρχει η εξομίωση στην Καρβάλη, μέχρι να γίνει το... Ποιο είναι... Α, μάλιστα, ενώ εσείς πέντε χρόνια τα φέρνατε όλα. Σας παρακαλώ, κυρία Δρακωνάκη, έχετε φύγει και έχετε περάσει στην κολυβήθρα του ΣΥΛΟΑΜ και τα έχετε ξεχάσει όλα. Λοιπόν, όχι είναι καλά, κυρία... Μην το ψηφίσετε ποτέ να σας πω κάτι. Μην το ψηφίσατε... Παρακαλώ, παρακαλώ. Μην το ψηφίσετε ποτέ. Κυρία Ιωσυφίδου, εάν θέλετε λοιπόν, θα κατεβείτε με τον κύριο Πεταμίδη στην Αθήνα. Θα πάτε στο Υπουργείο Οικονομικών και να δούμε τα χαρτιά λοιπόν. Λοιπόν, ο κύριος Πεταμίδης είναι ο σύμβουλός μου. Εντάξει, δικός μου και έχει ξέρει τα πράγματα. Λοιπόν, θέλετε να πάτε και να μην με κουνάτε φύλλα. Λοιπόν, να δώσουμε τον λόγο στον κύριο Ιακοβίδη. Παρακαλώ, περάσαμε από ερωτήσεις σε τοποθετήσεις. Είναι ένα θέμα σοβαρό, είναι ένα θέμα προς μία κατεύθυνση. Κύριε Ιακοβίδη, και να κλείσουμε τις τοποθετήσεις και να ψήσουμε. Λοιπόν, πάμε επί της ουσίας, διότι αισθάνομαι ότι ξεπεράσαμε όλη την προσπάθεια δημιουργίας θορύβου χωρίς περιεχόμενο. Λυπάμαι πάρα πολύ. Λοιπόν, ο θόρυβος είναι το λιμανάκι των σφαγίων. Αυτή τη στιγμή δεν τίθεται θέμα. Η κυρία Ιωσήφιδου, το γιατί, κυρία Τσανάκα, ακούστε. Αν θέλετε, μπορείτε. Λοιπόν, δημαρχέ, λοιπόν, λοιπόν, λοιπόν, λοιπόν, λόγω έχει ο κύριος Ιακοβίδης και κανένας άλλος. Ο κύριος Ιακοβίδης. Κύριε Ιακοβίδης, σας ακούμε. Λοιπόν, ένα λεπτό. Και μόνο ο λόγος που χρησιμοποιήσατε, κυρία Ιωσήφιδου, και τα επιχειρήματα και οι νομοθεσίες και όλα αυτά που καταθέσατε αυτή τη στιγμή στο Δημοτικό Συμβούλιο, συντήνουν στο να το αντιμετωπίσουμε, το θέμα του λιμενίσκου των σφαγίων, με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Ό,τι είπατε είναι επιχειρηματολογία γι' αυτό. Και ντρέπομαι γιατί, ενώ είναι καταφάνερο, το χρησιμοποιείτε αντίθετα. Λοιπόν, όσα λέτε, όσα έχουμε εντοπίσει εμείς και ό,τι προβληματισμούς και προσπάθειες κάνουμε με το Υπουργείο, είναι το πακέτο που το αφήσαμε απ' έξω, το λιμανάκι των σφαγίων. Γιατί δεν θέλετε, εφόσον συμφωνείτε από τις ουσίες, γιατί εκείνα όλα τα άλλα, όλοι οι άλλοι λιμενίσκοι δεν είχαν προβλήματα, προχωράνε. Τι σας ενοχλεί αυτό, δεν μπορώ να καταλάβω. Γιατί θέλετε να γίνει το πακέτο ολόκληρο μαζί με το λιμανάκι των σφαγίων. Εμείς θα πετύχουμε πολύ περισσότερα απ' αυτά που επιδιώκεται εσείς, δώστε μας την ευκαιρία να το κάνουμε, ας κουβεντιάσουμε σήμερα για τους υπόλοιπους λιμενίσκους να ολοκληρωθεί η εισήγηση που υπάρχει απ' την υπηρεσία. Τώρα, όσα αναφορά για το θέμα των Καλαφατιών και για το ότι είναι η πεσμένη γέφυρα εκεί, το συζητήσαμε και την προηγούμενη φορά ότι δόθηκε η οριογραμμή του Αιγιαλού εκεί. Εφόσον υπήρχε το δίλημα εάν θα πρέπει να γίνει έτσι ή αλλιώς, εγώ δεν περίμενα στη συγκέντρωση που έγινε και δεν συμμετείχατε να καταλήξουμε, αν θέλετε, σε αυτό, κουβεντιάζοντας με μία διαδικασία ανταλλαγής σοβαρών και τεχνικών απόψεων για το αν θα περιλαμβάνεται η γέφυρα ή όχι. Αυτό ήταν ένα θέμα και ένα αντικείμενο που έπρεπε να συζητηθεί. Δεν καταφέραμε να το συζητήσουμε διότι δεν προσήλθε κανείς σχεδόν σε αυτή τη συζήτηση εκτός από την κυρία Δρακονάη και την κυρία Τσανάκ. Σας καλέσαμε όλους. Μισό λεπτάκι. Στην προηγούμενη συνεδρίαση, μην είστε κύριε Λαζαρίδη, στην προηγούμενη συνεδρίαση το είπαμε ότι αποσύρετε και θα γίνει μία ειδική συνεδρίας και παρουσίαση και αποστάθηκαν προσκλήσεις προς όλους. Συνεχίστε κύριε Ακοβίδη να τελειώνουμε. Λοιπόν, ναι, ναι, ναι, είστε λάθος ας το πω έτσι, το διατυπώνω ήπια. Λοιπόν, αυτό για το θέμα της Ιγέφυρας και του... Η πρόθεση, η συζήτηση που έγινε με την κυρία Δρακονάη ήταν να έχουμε τη δυνατότητα να την αφαιρέσουμε. Λοιπόν, μπορούμε να αποφασίσουμε γι' αυτό να την αφαιρέσουμε και να τελειώνει. Μη δίνουμε βάρος που δεν χρειάζεται επιπλέον σε αυτήν την έκθεση. Ναι, γιατί όχι. Αν συμφωνήσουμε... Να μιλήσουμε με λογικά επιχειρήματα. Η προηγούμενη συζήτηση έγινε μόνο με την κυρία Δρακονάη. Η συζήτηση έγινε με όλους τους αρχηγούς υποτίθεται που θα ήταν παρόντες. Για να καταλήξουμε σε ένα τόσο σοβαρό θέμα συζητώντας ουσιαστικά. Ουσιαστικά. Και αυτό δεν το κάναμε. Και τώρα βάζουμε πάλι θέματα πυροτεχνηματικά. Όσον αφορά τώρα τις κατασκευές που υπάρχουν στο λιμανάκι του Σπαγίου, παρεπιπτόντου το σχολιάζω, δεν είναι μόνο οι κατασκευές που υπάρχουν σάς, οι ιδιοκτήτες των κατασκευάτων εκεί θέλουν και τις πλαγιοκαλύψεις. Κι εκεί είναι ένα πρόσθετο μεγάλο πρόβλημα. Ουσιαστικά δηλαδή δημιουργούνται κλειστή χώρη. Αυτό είναι ένα ερώτημα, το βάζω σε παρένθεση, που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε κάποια στιγμή. Λοιπόν, το λιμανάκι του Σπαγίου έχει πρόσθετα προβλήματα. Σήμερα εισηγούμαστε να περάσουν τα τελευταία πρόβλημα. Να περάσουν τα τρία από τα τέσσερα μικρά λιμάνια στην περιοχή του Δήμου Καβάλλας. Και επιφυλασσόμαστε πολύ σύντομα, επιλύοντας και συμβάλλοντας, αν θέλετε, κυρία Ιωσιμπίδου, τα μέγιστα να επιλύσουμε και να προωθήσουμε και το τελευταίο που είναι το λιμανάκι του Σπαγίου. Ευχαριστώ. Λοιπόν, κύριε Τσανάκα. Κύριε Ιακοβίδη, ο κύριος δήμαρχος προσεκάλεσε τους αρχηγούς των παρατάξεων. Ο κύριος δήμαρχος που ήταν, είχε πιο σοβαρές δουλειές λέει να κάνει. Ποιον μας έστειλε τον κύριο σύμβουλό του. Και ευτυχώς που ήρθατε κι εσείς, σας είπα στα ίσια ότι καλά που ήρθες, κύριε αντιδήμαρχε, αλλιώς θα σκονόμουν να φύγουν. Λοιπόν, συζητήσαμε. Είχαμε πάρει πίσω το θέμα και να το ξαναδούμε. Συζητήσαμε και τι γίνεται. Ξαναέρχεται σήμερα το ίδιο ακριβώς. Όχι μόνο σε ό,τι αφορά το λιμανάκι του Σπαγίου. Τέλος πάντων, δεν γουστάρετε να το βάλετε, δεν μας λέτε την αιτία. Δεν την ξέρουμε ακόμα. Σας παρακαλώ, κύριοι ακουβίδες, εγώ σας σέβομαι. Ειλικρινά το λέω. Λοιπόν, όχι μόνο γι' αυτό, αλλά ούτε καν τη γέφυρα που τη συζητήσαμε και που θα μπορούσατε εσείς, ούτε εσείς ξέρετε μάλλον, τι έχουμε περάσει σαν δήμος με αυτή τη γέφυρα. Και τσουμ, με την πρώτη ευκαιρία, βρίσκεται μέσα. Δεν είμαστε κάποιοι. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, θα το πει τούτο. Και αφού κατηγορηθήκαμε και πάλι ότι είμαστε ψεύτες και λέμε ψέματα και ότι δεν κάναμε τίποτε πέντε χρόνια για την ενομιμοποίηση, και σας ρωτώ πότε βγήκε η νομοθεσία για τα λιμανικά γραφεία. Νόμος του 2018. Όλος περί έργος το 2019 κάναμε τη μάσα με το έτοιμο. Όλος περί έργος εμείς που δεν κάναμε τίποτα. Λοιπόν, επειδή όμως λέμε ψέματα, δεν βγήκε το 2018. Όποιος ξέρει πότε θα βγήκε. Έτσι λέει ο κύριος δήμαρχος. Όπως καταλαβαίνετε κατόπιν τούτου, σας ευχαριστώ όλους σας για τις προσβολές που δεχτήκαμε και φυσικά την προεκθετική ψυχή σας. Κύριε Παπαδόπουλε. Κύριε Κουνάκο, παρακαλώ, κύριε Κουνάκο. Κύριε Παπαδόπουλε, θα μιλήσατε ή δεν θέλετε να μιλήσατε. Παρακαλώ, κάνετε ησυχία. Παρακαλώ, κάνετε ησυχία. Όχι, ο κύριος Παπαδόπουλος. Ευχαριστώ, Πρόεδρε. Μια διευκρινήση επί του προσωπικού στο δήμαρχο, όχι και για τίποτα άλλο, γιατί να διευκρινήσω ότι καθήκον σας, δήμαρχε, είναι πραγματικά να μπαίνετε στα φρεάτεα. Δικό σας καθήκον είναι, αλλά δυστυχώς δεν μπαίνετε, γιατί πρόσφατα πλημμύρησαν όλα τα μπαλωδιά. Κύριε Παπαδόπουλε, έχουμε περάσει άλλο θέμα. Δυστυχώς δεν μπαίνετε, μόνο καλείτε τα κανάλια για να σας βάζουν φωτογραφίες και ανεμικά τα μπουφάντα, ξέρετε, τέλος πάντων, για να προχωρήσουμε. Με κλείνεις το μικρόφερο πρώτα. Δεν καθαρίζεται τα φρεάτεα βουλών, τα επιχειρήσεις, κύριε Δήμαρχε. Πάμε στο θέμα μας, δεν είναι σωστά. Δεν μπορώ να ακολουθήσω την εμμονική συμπεριφορά στον πρόσωπό μου του δημαρχού. Τέλος πάντων, λοιπόν αντιδημαρχε, σωστά μιλάτε, ήρεμα μιλάτε, προσπαθείτε να μας κάνετε έτσι και το δάσκαλο και εγώ το δέχομαι, εγώ το δέχομαι, το δέχομαι, το δέχομαι, σαν νεότερος, το δέχομαι, δεν τα γνωρίζω όλα, το δέχομαι σαν ζηλονότατα, δεν σας το λέω ειρωνικά. Όμως, θέλω να πω το εξής, μου κάνει εντύπωση, υπήρχε ένας φάκελος για αυτό το συγκεκριμένο μεγάλο θέμα, όπως λέει και ο δήμαρχος. Γιατί από την πρώτη στιγμή θα ήταν κακό η αφετερία που το ξεκίνησε η προηγούμενη διοίκηση, κύριε Ιωσεφίδου, εξέρετε και τα νομικά, έχετε κι εσείς ένα σύμβολο, γιατί από την πρώτη στιγμή αυτά που λέτε τώρα δεν πήγατε μαζί από κοινού να λύσετε ένα πρόβλημα της πόλης και έρχεστε με έναν τρόπο μετά από τρία χρόνια άτακτο θα έλεγα, δεν θέλω να χρησιμοποιήσω κάποια άλλη λέξη, και μας βάζετε διάφορους προβληματισμούς. Εγώ λέω το αυτονόητα κύριε Αντιδήμαρχη. Και τώρα καθόμαστε εδώ για να πείσουμε το σώμα γιατί έτσι και γιατί αλλιώς το φέρατε και με λάθος διαδικασία, δεν έγινε κανονικά ενημέρωση προς όλους τους δημοτικούς συμβούλους. Αυτά είναι όλα θέματα που εμάς δεν μας πείθουν, γιατί δεν σας εμπιστευόμαστε πλέον Αντιδήμαρχη. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Θέλετε δεν θέλετε, ξέρετε την αλήθεια. Δεν σας εμπιστευόμαστε. Είχατε την υποχρεώση να το κάνετε ολοκληρωμένα, να βρείτε εσείς τον τρόπο και να μας το φέρετε σωστά. Το άλλο που θέλω να πω Αντιδήμαρχη και λάβετε τόσο σοβαρά υπόψη σας, ακούστε κάτι. Πήγα στον οργανισμό λιμάννα, ρώτησα τέτοια ίδια παρόμοια θέματα έχουν την τεχνογνωσία και ξέρουν πώς λύνονται. Ρωτήσατε καθόλου. Πήγατε. Μα αυτά που συμβαίνουν εδώ μέσα έχω αντιληφθεί ότι δεν έχετε ενημερωθεί. Ξέρετε ότι στο χερσαίο κομμάτι, σε χερσαία ζώνη, στον οργανισμό, έχουν λύσει τέτοια παρόμοια προβλήματα και έχουν νομιμοποιηθεί κατασκευές. Το γνωρίζετε κύριε Δήμαρχη. Δηλαδή εδώ γιατί να μη δεν συμβαίνει. Λέω κάνω ένα ερώτημα και ένα προβληματισμό. Τέτοιες διευκρινήσεις και τέτοιες βολιδοσκοπίσεις θα έπρεπε ολοκληρωμένα από την αρχή να γίνει μια συγκροτημένη και σωστή εξήγηση και μια σωστή έτσι ενημέρωση. Το άλλο που θέλω να πω μας προβληματίζει επίσης ότι για ποιον λόγο αυτοί οι επαγγελματίες να είναι όμοιροι μιας κατάστασης, να έχουν πρωτόκολλα κατεδάφυσης και θα το φέρετε σε λίγο. Γιατί δεν το φέρετε, το φέρνετε όλο μαζί παρακάντωντας τα εμπόδια, γιατί υπάρχουν και παραδείγματα όπως ο οργανισμός να πάνε να ρωτήσει και να φέρετε εδώ ολοκληρωμένες λύσεις. Και ένα άλλο που θέλω να πω είναι μέσα από τους χάρτες, δεν ξέρω αν είναι ακριβώς έτσι, αλλά θα το πω υπάρχουν από όλο το χερισό κομμάτι έχω απότε όλη την ακτή, έχω δει και κομμάτια που είναι ορφανά, δηλαδή δεν ανήκουν πουθενά. Και τα βλέπω ακόμα ορφανά και δεν έχουν συμπεριληφθεί. Μήπως θα έπρεπε να το δείτε ξανά για να δείτε και αυτά τα κομμάτια να τα βάλετε μέσα. Δεν σας φέρω παραδείγματα, όχι για τα σφαγιά. Μιλάω για αυτό που πάτε να νομοποιήσετε και αυτό που έχω στα σχέδιά μας. Υπάρχουν κομμάτια, δεν θα σας πω πού. Αλλά αν θέλετε να το συζητήσουμε. Δυστυχώς δεν μας δώσατε αυτή την ευκαιρία να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση εδώ και τρία χρόνια που είστε διοίκηση. Γιατί σας είπα, δεν θέλω να κολλακεύω την προηγούμενη διοίκηση. Αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς με την κυρία Σοφίδου, αντί εδώ τώρα να διαφωνείτε και να λέτε βαριά σκουβέντες κατά της κυρίας Δημάρχου και της κυρίας Τρακωνάκη και της κυρίας Σοφίδου, έπρεπε από το χέρι να τους έχετε και να το λύσετε εδώ και τρία χρόνια. Αυτή είναι η άποψή μου, κύριε Δήμαρχη, όταν θέλουμε να μένουμε σοβαροί μέσα σε αυτό το σώμα. Εμείς, επειδή βλέπουμε ότι αφεντερία είναι το λιμανάκι των σφαγιών, επειδή θα είναι όμοιροι επαγγελματίες, επειδή υπάρχουν ελύσεις, επειδή υπάρχουν ομοδεσίες, επειδή δεν θέλουμε να χάνουμε άλλα έσοδα, θέλουμε να σας δώσουμε το δικαίωμα να τρέξετε, να τα φτιάξετε γρήγορα και σωστά, γι' αυτό θα είμαστε αρνητικοί, για να τα φέρετε συνολικά εδώ μέσα, για να δώσουμε όμως καβάλας, να νομιμοποιήσει τα λιμάνια του, να έχει έσοδα και να μην είναι όμοιροι επαγγελματίες. Αυτό θα ήθελα να σας πω και είμαστε αρνητικοί σε αυτήν τη συγκεκριμένη εισηγήση. Ευχαριστώ. Επομένως είστε αρνητικοί, γιατί δεν περιλαμβάνετε το λιμανάκι των σφαγιών στο οποίο έχετε επικεντρώσει όλο το ενδιαφέρον σας. Αυτό κατάλαβα τώρα. Όχι, γιατί δεν κάνετε σωστές διαδικασίες. Εμπιστοσύνη δικαιούστε να μη μας έχετε, αλλά το να αρνιέστε ότι όταν απαισίρθη από το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα και υπήρξε παράκληση εκ μέρους μας, να βρεθούμε την κατάλληλη ημέρα και ώρα για να μπορέσουμε να ανταλλάξουμε η επικεφαλής ή η εκπρόσωπη... Γιατί αυτή τη στιγμή μου λέτε ότι εκείνη τη μέρα δεν θα καταλαβαίνατε τίποτε, ενώ τώρα καταλαβαίνετε πάρα πολλά. Κάπου κάτι δεν καταλαβαίνω. Αν υπάρχει πρόθεση να είστε αρνητικοί, γιατί έτσι νομίζετε, είναι άλλο κεφάλαιο. Αν υπάρχουν κατατιθεμένα επιχειρήματα, να τα καταλάβουμε. Η τραχτηγή του Δημάτου, εσείς που θέλετε και δεν θέλετε το βαθμό του Καβάδας, ή αν θέλετε από τον Δημάτος, αφήντε κάποια επιχειρήματα. Σας εύχομαι, το ξέρετε, σας εξήγησα από τους λόγους που είμαστε... Να αποφασίσουμε αν αυτή η τρεις λιμενίσκη που προτείνουμε να προωθηθεί υπόθεση της εξομής, της χερισαίας ζώνης, να το... Σας παρακαλώ, σας παρακαλώ. Για τους τρεις λιμενίσκους δεν υπάρχει καμία επιφύλαξη να προωθούμε. Κύριε Ιακοβίδη, σας παρακαλώ, τώρα δεν υπάρχει λόγος. Δηλαδή, βλέπετε ότι μιλάμε στου κουφού την πόρτα. Εμείς με την πρωινή, εμείς δεν βγαίνουμε σε ένα ραδιόφωνο και λέμε ό,τι ασυναρτησία θέλουμε. Και επειδή, λοιπόν, σας βλέπω έτσι πολύ εγμαχητικούς, θα παρακαλούσα τον κύριο... Ποιο πρόβλημα έχουνε λύσει, κύριε Παπαδόπουλε. Σταματήστε επιτέλους να λέτε ideas. Ποιο πρόβλημα έχουνε λύσει, πείτε μου ποιο πρόβλημα έχουνε λύσει. Πείτε μου, σας παρακαλώ, γιατί δεν μου λέτε. Το έχουνε λύσει, ποιο είναι το πρόβλημα. Ακριβώς το ίδιο πρόβλημα με τις κατασκευές και τις αυθαιρεσίες, με διαδικασίες, νομιμοποιήσαν όλες τις κατασκευές των οργανισμών. Στο χερισσό κομμάτι. Αυτό το πρόβλημα που έχει ο Δήμος Καβάλας, το έχει λύσει ο οργανισμός. Πόσες φορές θα σας το πω, το ξέρετε, το ξέρετε, άσχετος ή εσύ είσαι άσχετος. Ξέρετε πόσα χρόνια κάνανε να κάνουνε το Master Plan. Αυτό εγκρίθηκε γιατί έγινε το Master Plan θα πρέπει να ξέρεις. Για αυτό και νοημοποιήθηκαν. Επειδή όμως είσαι άσχετος, για αυτό και λες όλα αυτά που λες. Όχι, σας παρακαλώ τώρα. Και αν θέλετε να ξέρετε, η πρόταση αυτή για την εξομίωση, ήταν τη συγχωρεμένη της Τιτήκας. Όπου καθίσαμε, τη φωνάξαμε, εδώ για να δούμε τι κάνουμε για να νοημοποιήσουμε. Διότι για να κάνεις χερσαία ζώνη, θέλει πόσα χρόνια για να κάνεις. Αν μη τι άλλο ασεβαστούμε τη δουλειά που έχουν ρίξει πάρα πολλοί άνθρωποι εδώ πέρα. Και νομίζω ότι η χαρακτηρισμή σας, κύριε Παπαδόπουλε, να είναι μετρημένη. Και γενικότερα, αγαπητή συνάδελφη, μη φωνάζετε κύριε Καραδαρίδη. Θα σας φέρω, θα σας φέρω, τι έχετε κάνει. Θα σας φέρω, τι έχετε κάνει για το λιμανάκι των σφαγίων. Λοιπόν, κύριε Παπαδόπουλε. Παρακαλώ. Ωραία συνεδρία σας. Ευχαριστούμε. Εσείς δεν φαγωθήκατε να μαζευτούμε εδώ πέρα. Εσείς δεν φαγωθήκατε. Κυρίες και κύριοι, συγχαρητήρια, συγχαρητήρια. Κυρίες και κύριοι, συγχαρητήρια, συγχαρητήρια. Κύριε Καραδαρίδη, αποχωρίστε από την αίθουσα. Κύριε Καραδαρίδη, κύριε Μουτσάκη. Κύριε Καραδαρίδη, αποχωρίστε. Εγώ παρακαλώ, αποχωρίστε από την αίθουσα αυτή τη στιγμή. Αποχωρίστε από την αίθουσα. Κυρίες και κύριοι, συγχαρητήρια. Κυρίες και κύριοι, συγχαρητήρια, συγχαρητήρια. Κυρίες και κύριοι, συγχαρητήρια, συγχαρητήρια. Κυρίες και κύριοι, συγχαρητήρια, συγχαρητήρια. Κυρίες και κύριοι, συγχαρητήρια. Κυρίες και κύριοι, συγχαρητήρια, συγχαρητήρια. Κυρίες και κύριοι, συγχαρητήρια. Κυρίες και κύριοι, συγχαρητήρια, συγχαρητήρια. Κυρίες και κύριοι, συγχαρητήρια, συγχαρητήρια. να τα χρησιμοποιήσει και αυτό δικό μας. Γιατί ρε Δήμαρχε, γιατί, τι θα γίνει ρε παιδιά, τι θα γίνει. Ρωτάω λοιπόν, ρωτάω λοιπόν για το κτήριμα των σφαγίων, πια νου είναι αυτό να τα χρησιμοποιήσουμε δικό μας και γιατί δεν τα χρησιμοποιούμε γιατί δεν έχεις στατική, δεν έχεις στατικά. Δεν έχουμε στατικά, αλλά είναι δικό μας. Τα άλλα λιμάνια της Καρβάλης, αυτό, αυτά είναι ορφανά. Και τελικά καταλήξαμε την ορφάνια να την έχει το λιμάνι των σφαγίων. Σημειωτέων ότι εγώ έριξα τον ανατολικό, τον ανατολικό Ντόκο Τατσιμέντα, ήρθε το λιμενικό, του είπαμε ότι είναι δικό μας, δεν ξέρω αν ο Καλπάκας του έδειξε και κάποια χαρτιά με τον Τζακαλίδη, δεν ξέρω, δεν θυμάμαι, και δεν με πήγαν μέσα γιατί είχε γίνει μια καταγγελία για να ήρθε το λιμενικό και να πάω μέσα. Άρα λοιπόν κατά λίγο πριν 17 χρόνια είχαμε μια οτοπική διάθεση και λέγαμε ότι το λιμάνι των σφαγίων είναι δικό μας και τώρα δεν μπορούμε να τα αγγίξουμε. Δυστυχώς πρέπει να περάσουμε από τη βάσανο που μας επιβάλλουν οι διάφοροι χαρτογιακάδες. Θέλω όμως να σας πω και κάτι κύριε Δήμαρχη ακούστε με. Έπινα ούζο στο ΣΑΒΑ, εγώ μιλάω πάντα σταράτα και ήρθε ο άνθρωπος από πάνω και μου έλεγε τον Πόνου. Ο ΣΑΒΑ Σούκο λίγες φορές έχει έρθει εδώ πέρα, μέσα με κλάματα, με ιστορίες, στα 20 χρόνια που είμαι. Και τον έδωσα δίκιο ότι δηλαδή έχει κάνει ο άνθρωπος εκεί πέρα ένα ωραίο πράγμα, να μπορούν κάποιοι και ιδιαίτερα τώρα με τον Covid που υπήρχαν θέματα να μπορούν να πιούν ένα ούζο, οι τουρίστες, το έχει διαμορφώσει, έχει κάνει κάποιες επανεβάσεις, αισθητικές κατά τη δικιά, δεν είμαστε κιόλοι κουλτουριάρδες όπως το αισθάνεται ο καθένας, έχει γίνει κάτι. Και μου λέει, κύριε Παπά, εγώ δεν μπορώ να τον κρεβήσω. Και μάλιστα μου είπε ότι κάποιος πήγε εν ήδη από το Δήμο, δεν μου διευκρίζει σε ποιος, εσύ δεν είσαι νταμπάντης, όχι γιατί δεν κάνεις, δεν έχεις το αυτό. Και του είπε, ξύλο σέτα, γιατί θα έχουμε θέματα. Και τώρα τα συνοψίζω όλα. Το κυρίαρχο λιμάνι που είναι στο Λίδι και τα άλλα είναι, αλλά έχει αναπηθεί κάπως, είναι το λιμάνι των Σφαγιών. Άρα δεν μπορούμε να τα αφήσουμε σε δεύτερη τάχη. Δηλαδή, μην πούμε ότι κάναμε διευθέντιση των τριών ορφανών λιμανιών που έλεγε ο Νιφυλίδης το πέντε ότι ήταν ορφανά, ενώ το άλλο ήταν δικό μας. Και κάνουμε τα ορφανά, θα τακτοποιήσουμε που δεν είναι και δεν προσφέρει τώρα. Προσφέρει πάντα με τη δικιά του διάσταση το καρνάκι. Τώρα εκεί, στο παλιό λέω, στο Λούσι, δεν το θεωρώ τώρα εκεί πέρα ότι έχει κάποιες προδιαγραφές. Και η Καρβάλη επίσης έχει και αυτή έχει προβλήματα. Άρα λοιπόν, δεν πρέπει να το αφήσουμε το λιμάνι των Σφαγιών σε δεύτερη ταχύτητα. Πρέπει δηλαδή να το έχουμε σε πρώτη προτεραιότητα. Αυτό θέλω να επισημάνω παρούσα αρχή, ότι δεν σημαίνει ότι τακτοποιούμε με τη δικιά μου θετική ψήφο τα τρία λιμάνια και αφήνουμε σε δεύτερη πρέπει να υποσχεθείτε εδώ πέρα μέσα ότι θα σηκώσετε τα μανίκια και θα τακτοποιήσετε όλα τα τακτοποίητα, τα οποία δεν ξέρω πώς θα γίνει. Δεν ξέρω, κύριε Δήμαρχε, αν θα γίνει μέσω Master Plan ή μέσω μιας άλλης διαδικασίας, γιατί σίγουρα υπάρχουν άλλες διαδικασίες που έρχονται να καλύψουν και τους επαγγελματίες, γιατί πάντα λέμε για τους επαγγελματίες, αλλά πρέπει να το εννοούμε. Γιατί εγώ το ότι υπάρχει αυτό το λιμάνι εκεί πέρα, το θυμάμαι από τότε που ήμουν αφητητής που ήρθα το 1976 στην Καβάλα και ήταν τα πρώτα κατέ, ήταν εκεί που είναι ο Μασούντις, θυμάμαι σε τι χάλι ήτανε και θυμάμαι ότι με την παρέμβαση που έγινε από τους επαγγελματίες γύρω γύρω, έχει πάρθει ένα υποτυπώδες γραφικό κατά τη δικιά μου οπτική, μη γραφικό κατά του Μπαμπι του Πενταμπίδη, ας τα φτιάξουμε όλα, ας τα παντρέψουμε όλα και ας κάνουμε το λιμάνι των Σφαγιών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν μένει πίσω το λιμάνι των Σφαγιών ημερθετικός. Κύριε Παπά, ούτως ή άλλως δεν θα μείνει πίσω το λιμάνι των Σφαγιών και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Θέλουμε να προκηρύξουμε διαγωνισμό στο πώς θα γίνει η ανάπλαση του χώρου. Αυτό όμως για να το κάνουμε πρέπει να έχουμε την εξομίεση της χερσαία ζώνης. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Κύριε Βέρο. Οφείλαμε να τους ενημερώσουμε, κύριε Παπά, τι γίνεται. Αυτό κάναμε. Δεν τους είπαμε ελφί. Πάντως καταφέραμε όλη η συζήτηση να γίνεται εκτός της εμπορικής πρόσφυγας. Είναι πραγματικά δυνατό. Είναι πραγματικά δυνατό. Είναι πραγματικά δυνατό. Είναι πραγματικά δυνατό. Είναι πραγματικά δυνατό. Είναι πραγματικά δυνατό. Είναι πραγματικά δυνατό. Είναι πραγματικά δυνατό. Είναι πραγματικά δυνατό. Είναι πραγματικά δυνατό. Όλη τη συζήτηση να γίνεται εκτός ουσίας γιατί αν required και για τα συγκεκριμένα προβλήματα θα δίναμε το λόγο στον κύριο Πεταμεί ripple se Παρακαλώ, κύριε Βέρο. Κύριοι και κυρίες είναι εντεκάμιση, κυρίες δεν έχουμε, έχει πάει εντεκάμιση. Λοιπόν, δεν έχουμε να προσθέσουμε περισσότερα από αυτά που σας είπα στην αρχή, αλλά ακούγοντας πολύ προσεχτικά και τους συναδέλφους, αλλά και τον κύριο δήμαρχο, τους λόγους για τους οποίους από τη μεριά της ειδίκηση λέει ότι αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να ενταχθεί το λιμανάκι του αισφαγίου, βγαίνουν από την άλλη ακούγοντας την συνάδελφον την κυρία Ιωσήφιδου, που εδώ πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν μας έχει δώσει δείγματα, κυρία Ιωσήφιδου, όταν αναφέρεται σε νομικά θέματα ότι δεν λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Προσομόμενος από την πρόταση του κυρίου δήμαρχου ότι ξέρετε κυρία Ιωσήφιδου καλό θα ήτανε όσα αφορά για το λιμανάκι του αισφαγίου και για αυτά που λέτε να επισκεφτείτε το υπουργείο μαζί με τον συνεργάτη μου, δεν θέλω να αναρωτήσω τον κύριο δήμαρχο, ως διοίκηση, από τη στιγμή που υπήρξε η απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο, η πολιτική μάλλον απόφαση από τη μεριά της διοίκησης, επιτέλους να υπάρξει λειτουργία του Δημοτικού Λειμενικού Γραφείου και μετά την απόφαση και την έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο κάνατε κάποια συζήτηση με την προηγούμενη ηδική. Είναι λογικό αυτό να γίνεται και όχι στη λογική, προσέξτε, μην πάει στο μυαλό σας στη λογική γιατί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει υπληψηφία ή όχι. Αυτό θα πρέπει και θα πρέπει να συμβαίνει σε κάθε διοίκηση με προηγούμενης διοίκησης, αν υπάρχει δυνατότητα, συνεργασία συνενόησης και αλληλοεινή ημέρωσης για των σοβαρών ζητημάτων του Δήμου. Κάνατε κάποια συζήτηση, να έχετε μια ενημέρωση, γιατί ήταν γνωστό ότι τουλάχιστον η κυρία Ιωσήφίδου και τότε ως πρόεδρος της Δημοφέλεια, αναλαμβάνοντας αν θέλετε την πρωτοβουλία να ψαχτεί για το θέμα των ορθανών λιμανιών και κυρίως των σφαγίων. Δεν ξέρω αν κάνατε μια τέτοια συζήτηση, ενημέρωση, διότι αν και εφόσον, που εγώ δεν αφισβητώ και θα είμαι ο τελευταίος που θα αφισβητήσω τα λεγόμενα της κυρίας Ιωσήφιδου, ανατρέπονται πολλά από τις λογικές εξηγήσεις που δώσατε κύριε Δήμαρχε. Τώρα, επειδή καταλαβαίνω και εγώ θέλω να είμαι πολύ πιο ξεκάθαρος όπως πάντοτε ήμουνα και ήμασταν ως Δημοτική Παράταξη, που καταλαβαίνω υπάρχει μια πίεση χρόνου, ήδη έχουμε μπει σε μια προεκλογική περίοδο, δεν μπορεί να τα αφισβητήσει κανένας, καταλαβαίνω ότι υπάρχει μια πίεση, λέτε ότι ας προχωρήσουμε το λιμενικό γραφείο έστω και με δεύτερης προτεραιότητας ορφανά λιμανάκια, όμως κοιτάξτε να δείτε. Φοβάμαι πολύ και φοβούμαστε πολύ ως Δημοτική Παράταξη ότι δεν θα υπάρξει η ανάλογη από εσάς μέριμνα, ως θεός όσο το δυνατόν γρήγοροτερα να λυθούν τα όποια ζητήματα. Φοβάμαι πολύ ότι θα μείνει το λιμενικό δημοτικό γραφείο με την ένταξη των τριών λιμανιών και προφανώς θα ξανασχοληθεί με το θέμα του λιμενικού γραφείου η επόμενη διοίκηση όποια προκύψει μέσα από την επιλογή των καβαλιωτών από τις εκλογές του 2023. Και εμείς θέλοντας να πιέσουμε, πάω τώρα στη λογική που έβαλε ο συνάδελφος, ο Βαγγέλης ο Παπάς, όπου λέει εμείς στη λογική το ότι να γίνει κάτι επιτέλους με το δημοτικό λιμενικό γραφείο, λέμε ναι και θεωρούμε και ευελπιστούμε ότι πολύ γρήγορα θα ενταχθεί. Εμείς το αντιστρέφουμε και λέμε ότι δεν θα συμφωνήσουμε για να σας πιέσουμε, γιατί αυτό είναι το σημαντικό. Το σημαντικό είναι να ενταχθεί στο δημοτικό λιμενικό γραφείο του λιμανάκιν των Σφαγιών. Και λυπάμαι που θα το πω αλλά το δικαίωμα εσείς μας το δώσατε και ενώ ως διοίκηση να μην εμπιστευόμαστε αυτά τα οποία λέτε. Δεν είναι της ώρας αλλά είμαι στη διάθεσή σας να πω για ποιους λόγους δεν σας εμπιστευόμαστε, για πόσες υποσχέσεις και δεσμεύσεις δώσατε αυτά τα τρία περίπου χρόνια και δεν τις υλοποιήσατε. Και γι' αυτόν τον λόγο εμείς και για τον λόγο επίσης παρότι διευκρινίζεται ότι δεν θα είναι το κομμάτι ως αφορά στο λιμανάκιν των Σφαγιών, δεν θα περιλαμβάνει στη Χερσαία Ζώνη το κομμάτι της Πεσμένης Γέφυρας. Σας είπαμε όμως εξ αρχής χωρίς το λιμανάκιν των Σφαγιών, εμείς είμαστε αρνητικοί. Δηλαδή με συγχωρείτε κύριε Βέρο, μία διοίκηση είναι αν θα ξαναβγεί στις εκλογές ή όχι. Δηλαδή το μυαλό σας είναι συνέχεια καρφωμένο στο αν μπαίνει προεκλογική περίοδο. Για ποιο με περάσα. Όχι, να σας απαντήσω και μετά. Λέτε συνέχεια το ίδιο τραγούδι, το ίδιο παραμύφι, ότι δεν μου έχετε πιστωσύνη. Σας προκαλώ λοιπόν να μου πείτε για ποιο λόγο δεν με έχετε πιστωσύνη. Ναι, έχει το δίκιο. Σωστό. Καταρχήν να ξέρετε ότι αν θα μπούνε τα λιμανάκια στην Χερσαία στο λιμανικό, όχι, έχει δίκιο, θα μου τα πείτε μετά. Ή θα τα πείτε αύριο το πρωί εκεί που βγαίνετε κι εσείς. Όχι κύριε Βέρο, δεν παίρνω τίποτε. Θα τραγουδίσετε ούτως ή άλλως αύριο το πρωί. Οπότε δεν χρειάζεται να τα πείτε και σήμερα. Κύριε Βέρο, τα τρία λιμανάκια... Όχι, καμία άδεια δεν έχετε να πάρετε κύριε Βέρο. Να μη λέτε όμως υπερβολές. Αυτό, καταλάβατε. Εγώ δεν είμαι σαν και σας. Εμένα δεν με ενδιαφέρει αν μπαίνω σε προεκλογική περίοδο ή όχι κύριε Βέρο. Και αν δεν τα ψηφίσετε, θα τα περάσω την επόμενη φορά. Και ξέρετε γιατί. Γιατί θα είμαι δήμαρχος την επόμενη φορά. Και δεν θα σας έχω ανάγκη. Λοιπόν, πρώτο. Δεύτερον, εάν δεν τα περάσουμε σήμερα αυτά τα μικρά τα λιμανάκια. Ξέρετε τι ευκαιρίες χάνουμε. Πρέπει επιτέλους... Συζάμε αυτό το θέμα εδώ και μία ώρα. Δημιουργήθηκαν τόσες εντάσεις. Σας παρακαλώ κυρία, σκεφτούμε την υπευθυνότητά μας όλοι. Δεν αναπευθύνομαι μόνος σας κύριε Βέρο. Ας σκεφτούμε την υπευθυνότητα που έχουμε για να πάρουμε αποφάσεις. Για το μέλλον της πόλης. Θεωρώ και επιτρέψτε μου και βάζετε το σε παρένθεση. Η αιτιολογία ότι δεν ψηφίζω τα τρία γιατί δεν είναι και το τέταρτο μέσα. Προσωμική άποψη είναι όχι δεν σας υποδεικνύω. Δεν προάγει. Δεν προάγει την ανάπτυξη. Κύριε Ποτόγια έχετε τον λόγο. Κύριε Ποτόγια έχετε τον λόγο. Τον λόγο ο κύριος Ποτόγιας. Ας προχωρήσουμε κύριοι. Πρόεδρε. Ένα λεπτό. Μια μικρή παρατήρηση. Μην νομίζετε ότι αυτοί οι υποδέστεροι κατά την άποψη σας λιμενίσκη δεν έχουν τα προβλήματα τους τα οποία στέλνουμε πάλι για το μέλλον. Ενώ θα μπορούσαμε να τα λύσουμε άμεσα. Ένα μικρό παράδειγμα είναι το καρνάρι. Παρατήρηση. Παρατήρηση. Παρατήρηση. Παρατήρηση. Παρατήρηση. given Υποτίθεται, κύριε Πρόεδρε... Κύριε Ποτόια, λίγο πιο δυνατά. Υποτίθεται, λέω... Κύριε Βέρο, ο κύριος Ποτόιας έχει τον λόγο. Υποτίθεται, λέω, ότι είμαστε μεγάλοι άνθρωποι και θα έπρεπε να μιλάμε σαν μεγάλοι. Και λέω, υποτίθεται, γιατί μου φαίνεται ορισμένες φορές, μάλλον τις περισσότερες, είναι σαν να παίζουμε σπιτάκια. Γιατί όμως αυτή η άνταση, αγαπητοί συνάρεφοι, γιατί αυτή η αντιδικία, γιατί αυτός ο κουρνιακτός, γιατί περί κουρνιακτό πρόκειται. Και αυτή λοιπόν η κατάσταση σημερινή αλλά και της προηγούμενης συνεδρίασης για το συγκεκριμένο θέμα και της συνάντησης που υποτίθεται θα κάναμε για ενημέρωση, έχει τέτοια ένταση ακριβώς γιατί κρύβει ένα τεράστιο πρόβλημα, ένα τεράστιο έγκλημα, το οποίο επειδή θέλετε να το κρύψετε, γι' αυτό συμπεριφέρεστε όλοι σας με αυτόν τον τρόπο μηδέες ξυρουμένης και της διοίκησης. Και ποιο είναι αυτό το έγκλημα, αγαπητοί συνάρεφοι, ότι κάνετε μόκο, δεν λέτε τίποτε για το φιλέτο, για τα δύο μεγάλα λιμάνια, για τα οποία όχι μονάχα δεν λέτε κουβέντα και συζητάτε μονάχα σαν φτωχοί συγγενείς για τα ορφανά λιμανάκια, όχι μόνο δεν κάνετε καμιά κουβέντα για τα μεγάλα λιμάνια, ίσα ίσα λέτε, να τα πάρουν Αμερικάνοι, Ιαπωνέζοι, δεν ξέρω, Κινέζοι για τα εκμεταλλευτού, για να δούμε ανάπτυξη, σαν την ανάπτυξη που βλέπουν και στο Μπιρεά με την Κόσκο. Και επιπλέον το έγκλημα που κάνετε είναι γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι αυτοί που θα πάρουν τα λιμάνια και τα δικά μας εδώ πέρα, θα τα χρησιμοποιήσουν όπως χρησιμοποιείται και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Από που φεύγουν όπλα και πάνω στην Ουκρανία, γιατί φεύγουν τα λιμάνια από τα νησιά του Αιγαίου και πηγαίνουν στην Ουκρανία. Και αποδυναμώνεται η χώρα μας. Αμυντικά σε σχέση με την Τουρκία που υποτίθεται είμαστε και στο ίδιο αμυντικό οργανισμό. Και ακριβώς λοιπόν επειδή το έγκλημα είναι μεγάλο γι' αυτό γίνεται αυτή η αντιπαράθεση σήμερα σε αυτή την ένταση. Και ποια είναι η πρόταση της διοίκησης έστω και για τα ορφανά αγαπητή συνάντηση, μα τα θέλουμε για να έχουμε έσοδα. Τι σημαίνει θα έχουμε έσοδα, ότι κάποιοι θα έχουν έξοδα και θα πληρώνουν δηλαδή. Και ποιοι θα είναι αυτοί που θα πληρώνουν, θα είναι οι μικροί αλληείς των λιμανιών των μικρών των ορφανών και οι μικροεπανγελματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτά τα λιμάνια. Ε, λοιπόν, εμείς κατά την άποψη μας, αγαπητοί συνάρεφοι, αυτό που σήμερα θα έπρεπε να κάνει το Δημοτικό Συμβούλιο ΣΥΣΟΜΟ, ήταν να διεκδικήσει και να απαιτήσει να περάσουν στις ανάγκες των δημοτών των καβαλιτών τα δύο μεγάλα λιμάνια. Κάτι για το οποίο φυσικά δεν γίνεται και δεν γίνεται γιατί είστε προσανατολισμένοι στο να επηρετήσετε μια συγκεκριμένη πολιτική όλοι εσάς δείχνετε ότι αντιδικείτε από τη στιγμή που τα λιμάνια είναι λαϊκή περιουσία και θα έπρεπε να αξιοποιούνται μόνο για τις δικές τους ανάγκες. Τώρα εγώ πως να ψηφίσω όχι με το όχι των υπολύπων που είναι ένα τεράστιο ναι, κύριε Δήμαρχε, στην πολιτική σας. Η αντιπαράθεση που σας κάνω δεν αντίθεται σε αυτό που κάνετε, γίνεται γιατί θέλω να γίνουν χαλίφιδες αυτοί. Άρα λοιπόν για να φανεί η διαφοροποίησή μου όχι θα ήτανε αλλά δεν ψηφίζω όχι. Φυσικά ούτε ναι αλλά πέχω. Δήμαρχε Γραμματέρα Σημείωση, από χίλι λαϊκής πυρούς. Μποτόλια, δεν έχει σημασία αλλά αυτό που γίνεται δεν γίνεται για να έχει έσοδα ο Δήμος. Γίνεται για να μπορούμε παραδείγματος χάρη να κάνουμε μια παρένβαση στο λιμανάκι που είναι μπροστά από το Λούσι. Για τους ψαράδες. Γίνεται στα σφαγεία για να μπορούν να είναι καλύτερες οι συνθήκες για τους απαράκτηους. Δεν το κάνουμε για να πάρουμε λεφτά. Συνεχίζουμε κύριε Βαγιατζή. Κύριε Πρόεδρε, εγώ θα είμαι θετικός στο θέμα. Φυσικά δεν κατανοώ κάποια τεχνικά ζητήματα τα οποία τεθήκανε και από συνάδελφους. Αλλά νομίζω ότι το συγκεκριμένο θέμα απαιτεί πολιτική βούληση και πρόθεση για να προχωρήσει για να γίνουν κάποιες αλλαγές στα συγκεκριμένα λιμάνια. Φυσικά και στη γέφυρα γιατί θεωρώ ότι και η γέφυρα να περιλαμβάνεται στη συγκεκριμένη σύγκριση είναι σημαντικό για να μπορέσει κάποτε να λυθεί και αυτό το ζήτημα. Διότι όσο παραμένει ορφανή θα πηγαίνει μπαλάκι πιγκ-πογκ από περιφέρεια, δήμο κτλ. Οπότε εγώ θα είμαι θετικός παρ' όπου φαντάζομαι δεν περνάει. Θα είμαι θετικός μόνο και μόνο για την πρόθεση και τη βούληση που έχετε για να λυθεί το ζήτημα. Ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε, το θέμα έρχεται για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση και το μόνο το οποίο έχει επιτύχει η διοίκηση είναι να ακυρώσει κάθε έννοια διαλόγου, κάθε έννοια συνενόησης, την οποία επιδιώκει λέει, αλλά εν πάση περιτώσει δεν μπορώ να καταλάβω πώς είναι να τον επιδιώκεις συνενόηση, συνεργασία σε τέτοια θέματα και να τα φέρνεις με τον τρόπο που τα φέρνεις στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και να κες αυτό που λες ότι επιδιώκεις, το καλό της καβάλας δηλαδή, την πρόοδο της καβάλας, να το κες στην κυρουλεξία μέσα από τις δικές σου επιλογές και τους δικούς σου χειρισμούς. Την άκτηκε μια διαδικασία στον αέρα, δυστυχώς, γιατί κάποιοι δεν μπορούσαν να κρατήσουν τα νεύρα τους. Γιατί κάποιοι ξεχάσανε ότι είναι φορείς, δήμαρχοι και πήγαν σε μια διαδικασία, όχι λες ψέματα, όχι κάνεις αυτό ή κάνεις τάλλο, με αποτέλεσμα να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε. Και δεν εννοώ φυσικά το γεγονός ότι τοποθεθήθηκε αρνητικά η παράδαξη κ. Τσανάκα, αυτό είναι το λιγότερο. Είναι προσωπικό θέμα της παράδαξης αυτής και έτσι μόνο εγώ το καταγράφω. Αλλά να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία των αντιπαραθέσεων με αυτή την οξύτητα, μου θυμίζει το θέμα της Παναγίας. Το θέμα της Παναγίας που υποτίθεται πως ήρθε εδώ για να λύσει τα προβλήματα της Χερσονήσου και το μόνο το οποίο καταφέρατε κύριε δήμαρχε δυστυχώς και με εκείνο το θέμα είναι απλά και μόνο να έχετε τη δυνατότητα να κατηγορείτε κάποιους ότι ξέρετε αντιστρατεύονται της δικιά σας επιδιώξεις σε ό,τι αφορά το καλώς κατά τη γνώμη σας ενόμενο της Καβάλας και την πρόοδο της Καβάλας. Εγώ στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο ακριβώς γιατί υπήρξε και ήταν ξεκάθαρο ότι υπήρξε ένα κενό ενημέρωσης και διαβούλευσης αποδέχτηκα την πρόταση του κυρίου αντιδυμβάρχου να αποσεθεί το θέμα να γίνει αυτή η διαβούλευση, η ενημέρωση και μετά να έρθουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα πάρουμε θέση. Ο κύριος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου τύναξε την διαδικασία στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο στο ΝΑΡΑ στην κυρολεξία κάνατε αυτή την απόπηρη ενημέρωση με τον τρόπο που την κάνατε, απέτυχε, εξαιτίας σας απέτυχε, οι δικοί σας χειρισμοί ήταν αυτοί οι οποίοι εξασφάλεσαν την αποτυχία αυτής της παρένδυσης, εισαγωγικά, ενημέρωσης-διαβούλευσης και ερχόμαστε σήμερα εδώ ένα τέτοιο θέμα να το διάσουμε στην κυρολεξία με τον τρόπο που δεν μπορεί να κατανοήσει κανείς. Εγώ κύριε Πρόεδρε δεν μπορώ να πω ότι είμαι πεπισμένος ότι η εισήγηση δεν πάσχει αλλά επειδή ο κύριος Δήμαρχος είπε κάτι και είμαι από αυτούς που πιστεύουν πραγματικά ότι πολλές φορές μου έχει δώσει τις αφορμές ο κύριος Δήμαρχος να μην πιστεύω από αυτά τα οποία υπόσχεται. Αλλά υπάρχουν περιπτώσεις σε αυτό το θέμα των μίζων, νομίζω, εγώ θα αποδεχθώ τις δεσμεύσεις του κύριου Δήμαρχου ότι τι πρόβλημα έχετε περάσετε τα τρία και εγώ δεσμεύομαι πως σύντομα, πολύ σύντομα θα τα δέχω. Επειδή λοιπόν ακριβώς το λόγο θέλω να δώσω αυτήν την ευκαιρία στον Δήμαρχο και στην Δήκηση να αποδείξει ότι πραγματικά αυτό το οποίο δεσμεύτηκε από της έδρας του Πεννοή θα είμαι θετικός. Και είστε μάρτυρες εδώ όλοι ότι αύριο εγώ θα φωνάξω την κυρία Ιωσήφιν. Ούτως ώστε, θα έρθει η κυρία Ιωσήφιδου τα νομικά διότι σε τελική ανάλυση μπορεί εμείς να μην τα ξέρουμε και να είναι όντως έτσι τα νομικά. Να δεσμευτεί λοιπόν ότι θα κατεύουμε στην Αθήνα κάτω αυτά τα επιχειρήματα τα οποία έχει και μακάρι εγώ δεν θέλω να μπουνε αυτά μέσα στο λιμανάκι των σφαγίων. Θα μείνουν να παίξω. Κύριε Δήμαρχε θα μπορούσε αυτό που μόλις είπατε να προηγηθεί. Κύριε Πρόεδρε δεν το είπατε. Όχι, δυστυχώς δεν το είπατε. Το πρώτο είναι ο κύριος Δήμαρχος. Αυτό το οποίο κάνατε να τους αναγκάσετε ή να τους δώσετε τη δευκαιρία να αποχωρήσουν. Όχι, όχι. Μην μετάρηχνε σε εμάς κύριε Ξανθόπουλε. Να αυτή η διαδικασία στον αέρα και να δικίστε τελικά ένα θέμα μίζω. Είναι τις ευθύνες σε εμάς για τη δική τους υπερηφορά. Δεν χρειάζομαι. Η δίκης δεν χρειάζεται υποστήριξη. Πάμε παρακάτω. Συγγνώμη, κύριε Πρόεδρε, αφαιρείτε το λόγο επειδή ο κύριος Παπάς το ζήτησε. Πάμε και, εντάξει κύριε Σανθόπουλε. Έχω τον κύριο Βογιατζέ από εδώ, τον κύριο Παπά απέναντι. Εντάξει, εντάξει αδερφέ. Αν μήτι άλλο το εξαντλίσαμε. Λοιπόν, κύριε Κουνάκο, εν συντομία παρακαλώ. Παρακαλώ, αγαπητοί συνάδελφοι. Ο κύριος Κουνάκος, παρακαλώ. Κουρασμένοι είμαστε όλοι, αγαπητοί συνάδελφοι. Παρακαλώ σύντομα, κύριε Κουνάκο. Θα είμαι σύντομος, κύριε Πρόεδρε. Δόθηκε δυνατότητα στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης να φτιάξουμε, αγαπητοί συνάδελφοι, η λιμενικά ταμεία ή γραφία. Καλώς ή κακώς, το Δημοτικό Συμβούλιο με την προηγούμενη διοίκηση πήρε μια απόφαση να φτιάξει λιμενικό γραφείο του Δήμου Καβάλαση. Να εντάξουμε τα τέσσερα λιμανάκια τα οποία έχουμε στην περιοχή ευθύνης μας, Καρβάλη, Καρνάγιο, Σφαγία και Καλαμίτσας, να τα εντάξουμε μέσα σε αυτό το λιμενικό γραφείο. Αυτό το πήραμε με απόφαση. Από εκεί και πέρα, αυτά τα λιμενικά έργα τα οποία έχουνε γίνει έχουνε γίνει σε κάποιες εκτάσεις. Αυτές οι εκτάσεις, αγαπητοί συνάδελτοι, δεν μας ανοίχνουν. Τώρα ερχόμαστε να τις πάρουμε με αυτήν τη διαδικασία η οποία έχει προηγηθεί, όχι μόνο το Χερσαίο κομμάτι, αλλά και το Θαλάσσιο, γι' αυτό μετρήσαμε βάθη, το ένα το άλλο, γίναν κάποιες μελέτες και λέμε ότι αυτή εδώ η περιοχή, που θα λέγεται πλέον Χερσαία Ζώνη, Λιμμένος, Καρδάγιο, Καρβάλις ή εξωμείωση με αντίστοιχα η Χερσαία Ζώνη Λιμμένος, θα τα εντάξουμε στο λιμενικό γραφείο. Αυτή τη στιγμή συζητάμε σήμερα τους χώρους αρμοδιότητας που θα έχει το κάθε ένα από αυτά λιμανάκια. Για να κάνουμε τι, αγαπητοί συνάδελτοι, για να πάμε μέσα σ' αυτές τις εκτάσεις και να δημιουργήσουμε προστηθέμενη αξία. Έχω εδώ μπροστά μου Δήμος Λασιθείου, νομπόζητα Λασιθείου. Έχει εντάξει νομπίου συμβελτίου συμπλήρωση λιμενικών έργων λιμένα θόλου, κουτσουρά, γυαλού και τα λοιπά. Τα έχει εντάξει στο πρόγραμμα και Φιλόδημος και εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γιατί μαλώνουμε γιατί. Δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε τους δόμους, δεν λέει ο νόμος. Μπορούμε να νομοποιήσουμε σε χερσαία ζώνη λιμένος, όταν την έχουμε στην κατοχή μας μόνο κατασκευές οι οποίες έχουν σκοπό να βοηθήσουν τη λειτουργία του λιμανιού. Έχεις ένα γερανό, έχεις ένα βίτσι για να βγάζεις τις μάρκες. Αυτό το πράγμα μπορείς να νομοποιήσεις. Στο δίνει το δικαίωμα ο νομοθέτης για και μόνος τους δήμους. Δεν το δίνει πουθενά αλλού σε νομικά πρόσωπα δημοσιού δικαίου, αλλά και μόνο για τους δήμους, όχι σε ιδιώτες. Ιδιώτες δεν μπορεί να νομοποιήσει όπως δεν μπορούμε να κάνουμε μέσα σε ένα δημόσιο κτήμα μια κατασκευή και δεν μπορείτε ποτέ μέσα σε δημόσιο κτήμα μια κατασκευή. Έτσι και στο ρυαλό δεν μπορείτε καμία κατασκευή η οποία έχει γίνει από ιδιώτες. Τώρα ερχόμαστε εμείς σήμερα και στον προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο που μάρθηκε το θέμα πίσω. Εγώ παρέτηχα να ήμουν από αυτούς που ήρθαν και παρακολούθησα την εισήγηση την οποία έκανα ο διδήμαρχος με τον συνεργάτη του κύριου δημάρχου. Δυστυχώς δεν παραβερήθηκαν όλοι στις παρτάξεις εδώ και γι' αυτό ίσως αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα, τα κυρία Δρακουράκη και την κυρία Τσαράκα ήταν εκεί και επέμεναν για ποιο λόγο κύριε Ιακοβίδη δεν βάζει το θέμα των σφαγίων. Το θέμα των σφαγίων δεν μπαίνει απ' ό,τι κατάλαβα εγώ και έτσι είναι αγαπητοί συνάδελτοι. Γιατί υπάρχουν ιδιωτικές μέσα κατασκευές οι οποίες δεν μπορούν να νομοποιηθούν στη φάση αυτή. Ας πάρουμε το χώρο πρώτα, ας πάρουμε το χώρο ευθύνης για το κάθε ένα λιμάνι στην διοικτυσία μας, στο λιμανικό γραφείο, στο δήμο Καβάλας και μετά να προχωρήσουμε σε ό,τι κατασκευές έχουν γίνει. Τι λέει η κυρία Σουβίδου, επειδή θυμάμαι ότι ο ντόκος έγινε από τον Αθανασιάδη άρα επάνω στον ντόκο του Αθανασιάδη ήρθε και η κατασκευή του κυρίου Μουνάκου και έχει βάλει τραπεζοκαθίσματα και τα έχει κλείσει παντοχώθεν, αυτός ο χώρος τώρα να το νομοποιήσουμε. Δεν μπορούμε κάποιοι συνάδελοι να το νομοποιήσουμε, ο νόμος μας δίνει τη δυνατότητα τον τόκο να το νομοποιήσουμε, την αυθαίρετη κατασκευή του ιδιότητα να μην μπορούμε να την νομοποιήσουμε. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο η διοίκηση επιλέγει το λιμανάκι των Σφαγγίων που έχει τέτοιες κατασκευές να μείνει απ' έξω, να προχωρήσουμε στα υπόλοιπα τρία για να αξιοποιήσουμε, να βάλουμε φώτα, να κάνουμε εξοναϊσμό των χώρων αυτών στην Καρβάλη, στην Καλαμίτσα. Είναι δυνατό στην Καλαμίτσα, δίπλα στο Λούσι να έχουμε αυτήν την κατάσταση και να μην μπορούμε να φτιάξουμε ένα έργο. Δίνεται η ευκαιρία όμως και αυτά όλα τα εργαλεία είναι τα νομοθετικά. Δεν μπορούμε δυστυχώς πίσω από μια στήρατη πολίτευση, η οποία γίνεται να προχωρήσουμε το καλό αυτής της πόλης. Ρωτήστε αυτούς τους παράκτυους που είναι μέσα σε αυτά τα λιμανικά μικρά λιμανάκια. Πόσο ταλαιπωρούνται αυτό το σφαγείο. Ναι είναι όντως πρόβλημα. Είχαμε όμως εκεί την εξέλιξη την τουριστική από τις επιχειρηματίες με τα καταστήματα που πήγαν καν και αυτές τις κατασκευές. Αυτές τις κατασκευές είναι προβληματό. Θα το δούμε πως θα το αντιμετωπίσουμε στο μέλλον. Δεν είναι της παρούσης. Της παρούσης είναι να να τρέξουμε τα υπόλοιπα λιμανάκια. Αυτή είναι η δική μου πρόταση κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ που ήσασταν σύντομος. Και πρέπει να καταλάβουμε τι συζητάμε σήμερα. Λοιπόν, η ψηφοφορία είναι 13-13 και μετράει είναι βαρύνουσα η δική μου ψήφος οπότε εγκρίνεται κατά πλειοψηφία. Προχωρούμε στο δεύτερο θέμα, έγκριση από λογισμού του Δήμου Καβάλα και αυτονομικού έτους 2021. Κύριε Πρόεδρε, έχω μια απορία. Πώς βγάζετε αυτό το 13-13 μπορεί να μου το πείτε. Η ψηφοφορία είναι επί των παρόντων. Κοιτάξτε, επειδή έγινε ό,τι έγινε και μην πάμε σε αυτά τα στράβα, ότι λέμε ναι και φεύγουμε. Δεν ισχύει τίποτε. Όπως λέμε όχι και φεύγουμε. Έγινε η ψηφοφορία. Σας παρακαλώ πάρα πολύ, πουθενά δεν ακούστηκε ψηφίζω και φεύγω τότε να σηκωθούμε να φύγουμε να μείνουν τρεις και να λένε η παράταξη ψηφίζει. Πού ακούστηκε αυτό το πράγμα. Σας παρακαλώ. Είναι σύνηθες κύριε. Ενίσταμε και επιμένω. Ονομαστική ψηφοφορία για να φάνε. Ποιο είναι αυτό το πράγμα. Ή είναι παρόντες και ποιο. Ποιο. Δεν είπαν ενέχει. Θα μπορώ να πω και εγώ ναι. Να φύγω. Να φύγουμε να μείνετε εσείς τελειώ. Και τελειώνει. Απαράνευτα πράγματα. Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Εφόσον η κυρία Τσανάκα ψήξε και έφυγε. Όχι κύριε Πρόεδρε μην επιμένετε. Η ψηφοφορία ανήκει σε τον κανονισμό είναι επί των παρόντων. Δεν μπορεί να μου λέει ο άλλος. Να αυτή την έννοια για όλα τα θέματα από την αρχή της ενέργειας. Θα πω. Ναι σε αυτά. Όχι σε εκείνα. Να φάνω να κοιμηθώ στο σπίτι μου. Έχετε δίκιο σε αυτό που λέτε κύριε Μαυρίδη. Η ψηφοφορία έχετε δίκιο είναι επί των παρόντων μελών. Άρα λοιπόν να προβάλλουμε. Κύριε μου ξεφύγετε ναι. Όχι όχι. Ψηφίσαν και φύγανε. Σε ένδειξη. Δεν μπορούμε γιατί έχει ήδη ξεκινήσει η ψηφοφορία. Οπότε για το λόγο ότι έχει ήδη ξεκινήσει η ψηφοφορία. Σωστά. Έπρεπε να δηλωθεί πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία η ονομαστική. Έτσι. Εκτός αυτού. Είναι 13. Αρνητικές ψήφοι είναι της παράταξης κυρία Σανάκα που ήταν εδώ. Ο κύριος Καλανταρίδης, η κυρία Τσανάκα, η κυρία Ιουσιφίδου, η κυρία Δρακονάκη. Κύριε Τσουρουκί διαλλάζετε την ψήφο σας. Γιατί είστε παρών. Κύριε Πρόεδρε. Όχι. Ο κύριος Τελίδης, ο κύριος Παπαδόπουλος, ο κύριος Λαζαρίδης, ο κύριος Ιγνατιάδης, ο κύριος Προσαεύ και ο κύριος Μαυρίδης. Και ο κύριος Βέρος και ο κύριος Μορτασάγας είναι 13. Όχι. Κύριε Πρόεδρε επειδή σας το λέω καθαρά δεν θα το αφήσω είναι η μόνη φορά στα 25 μου χρόνια. Να καταχωρηθεί στα πρακτικά ότι η ψηφοπορία έγινε με αυτόν τον τρόπο ότι δηλαδή ψηφίσανε πριν δυο ώρες και φύγανε. Και όταν ήρθε η ώρα να ψηφίσω εγώ αυτοί εθεωρήθησαν παρόντες. Γράψτε το έτσι όπως σας το λέγω για να είμαι εντάξει μη σας κακοφανεί καθόλου. Κύριε Μαυρίδη. Σας βοηθάω. Κύριε Μαυρίδη. Δεν είναι θέμα του προηγούμενου. Όχι όχι όχι. Μεσό λεπτάκι. Κύριε Παπά. Μαρακαλώ ακούστε με λίγο για να κλείσουμε. Όχι ένα λεπτό. Ακούστε με κύριε Μαυρίδη ακούστε. Σας άκουσα ακούστε με κι εσείς. Η ψηφοπορία εφόσον ξεκινά δεν μπορεί να μεταβληθεί σε ονομαστική. Άρα το να κάνουμε τώρα ονομαστική. Μπράβο. Έχει το δικαίωμα λοιπόν εφόσον ξεκίνησε η ψηφοπορία. Ψήφισε και έφυγε. Κύριε Πρόεδρε με συγχωρείτε πάρα πολύ. Δεν έγινε έτσι. Εδώ επακολούθησε τρεις ώρες συζήτηση. Ακριβώς