30η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2017 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2017)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Αυτοί είναι ο κύριος Τριανταφυλίδης, ο οποίος επίσης ευρίσκεται στην Αθήνα, ο κύριος Τριανταφυλίδης, ο οποίος επίσης ευρίσκεται στην Αθήνα, η κυρία Ιωαννίδου, η οποία με ενημέρωσε ότι έχει κόλλημα, ο κύριος Μιχαλάκης Χριστόδωλος, ο οποίος είναι ασθενής, και ο αγαπητός ο κύριος Μουρτασάγας, ο οποίος ενημέρωσε στο Προεδρείο ότι λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν μπορεί να είναι εδώ πριν τις 10 η ώρα. Θα ήθελα στο σημείο αυτό, αφού ήρθε και ο κύριος Βέρος, να πω ότι πράγματι η συνεδρίαση της Πέμπτης δυσκολεύει ορισμένους συναδέλφους και ειδικά τον κύριο Μουρτασάγα. Του υποσχέθηκα επανειλημμένα ότι θα προσπαθήσουμε ή το δυνατό να αποφύγουμε τη συνεδριάση της Πέμπτης. Η συγχωρήση είναι λόγω των ημερών των εκδηλώσεων κλπ. Φαντάζομαι ότι αυτός ο μήνες είναι ο τελευταίος που χρησιμοποιούμε κάποιες Πέμπτες για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις συνεδριάσεις. Να διαβάσω προς το σώμα μια πρόσκληση την οποία έχουμε. Ίσως έχετε πάρει και οι επικεφαλείς των παρατάξεων. Έχουμε το Τμήμα Πεντοσφαίρησης του Αθλητικού Αιμίλου Καβάλα, το οποίο ο Τμήμα την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 7 το απόγευμα στο Γυμναστήριο του 3ου Γυμνασίου Καβάλας, στο Παλιό Θηλαίον δηλαδή, θα κάνει εγγένεια αγιασμό και μας προσκαλεί όλους τους δημοτικούς συμβούλους να παρευρεθούν. Τώρα έχουν έρθει στο Προεδρείο δύο επιστολές από τη λαϊκής εσπίρωση και τον κ. Ποτόλια. Η πρώτη χρονολογικά επιστολή την οποία θα σας αναγνώσω είναι η εξής. Κύριε Πρόεδρε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ θα καταγραφεί στην πολιτική ιστορία της χώρας μας ως η κυβέρνηση η οποία ξεπέρασε κάθε ρεκόρ πολιτικής ξετσιπωσιάς και αθληότητας. Κύριε Ποτόλια μου, να με συγχωρέσετε, διάβασα πολύ γρήγορα την επιστολή. Αν θέλετε θα σας δώσω τον λόγο να την αναγνώσετε εσείς και να πείτε και το έτημα το οποίο θέλετε και μετά πείτε και για τη δεύτερη επιστολή. Παρακαλώ. Ζητάμε από το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει θέση σχετικά με αυτή την προσπάθεια που έκανα η κυβέρνηση, καταθέτοντας στη Βουλή πριν μερικές ημέρες τροπολογία για να ξεκινήσει το ξύλωμα της μεγαλύτερης κατάκτησης των βεγαζομένων που είναι το δικαίωμα στην απεργία και αυτό είναι η πιο τρανταχτή απόδειξη της ξεφτήλας. Φυσικά και δεν πρέπει να μας ευφυσυχάζει το ότι απέσσεται την τροπολογία για να την επαναφέρει ως ξεχωριστό νομοσχέδιο σε επόμενη φάση. Το αντίθετο μάλιστα, πρόκειται για μια αδύστακτη κυβέρνηση που δεν έχει καμιά αναστολή προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των μεγαλοεργοδοτών πάγια επιδίωξη των οποίων είναι το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος για να υπάρχει συγγή νεκροταφίου μέσα στους χώρους δουλειάς. Για να μη σας κουράζω, λοιπόν, θα πω ότι τις τελευταίες μέρες γίνεται μια προσπάθεια μετά την απόρσυση της τροπολογίας να μας πείσουν ότι αυτή η αλλαγή στο 50-1 για τη λήψη απόφασης απεργίας, το λέει μία κυβέρνηση η οποία αντιπροσωπεύει το 22% του ελληνικού λαού βάσει όσον έχουν δικαίωμα ψήφου. Θεωρούμε, κύριε Πρόεδρε, το δικαίωμα, αγαπητοί συνάδεφοι, στην απεργία που κατακτήθηκε με αίμα και χτισίες, είναι αδιαπραγμάτευτο και όποιος τολμήσει να το αγγίξει πρέπει να βρει απέναντί του εκτός από τους εργαζόμενους και όλους όσους είναι αντίθετοι σε αυτό το έγκλημα. Ζητήσαμε από το Προεδρείο, κύριε Πρόεδρε, να πάρετε εσείς την απόφαση για την αναβολή σήμερα της συνεδρίας σας, αλλά αφού δεν το κάνατε θεωρούμε ότι πρέπει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει μία σχετική απόφαση για την αναβολή της σημερινής συνεδρίας σας για τους δύο αυτούς λόγους και γιατί προσπαθεί η κυβέρνηση να καταργήσει το δικαίωμα στην απεργία και γιατί σήμερα είναι η μέρα πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας. Ξέρω, κύριε Δήμαρχε, ότι σε πολιτιστική εκδήλωση την αναβάλατε για αύριο ακριβώς λόγω της συμπερινής απεργίας. Αυτές τις μεθοδεύσεις, αγαπητοί συνάδελφοι της κυβέρνησης σχετικά με τα δικαιώματα των εργαζομένων, θα ξεσαλώσουν τους εργοδότες, γεγονός που φαίνεται και στην πόλη μας με τη συμπεριφορά του μεγαλοεργοδότης στα λοιπάσματα που έχει 120 εργαζόμενους στην ανεργία, με τη σημερινή συμπεριφορά στους εργαζόμενους έξω από το Dachau, που λέγεται Σελέκτα στη Χρυσούπολη, όπου αστυνομία και μπράβοι προπηλάκισαν εργαζόμενους που ήθελαν να περιφορήσουν την απεργία. Σας καλώς είναι, αδερφή, να πάρετε την απόφαση της αναβολής της σημερινής συνεδρίας σας. Βέβαια έχω και μία αφέλεια, κύριε Πρόεδρε, για να είμαι ειλικρινής, γιατί πιστεύω πως θα μπορέσω να σας πείσω, γιατί βλέπω ότι όλοι σας, ακόμα και η παράταξη του κ. Βέρο που έχει προστηρίξει από το ΣΥΡΙΖΑ, είστε αντίθετες στη κυβερνητική πολιτική. Όμως κάτι τέτοιο δεν νομίζω ότι θα γίνει, γιατί τελικά αυτό που φαίνεται και που δείχνετε όλοι σας είναι, όταν πρόκειται η αντιλαϊκή πολιτική, όταν πρόκειται να χτυπηθούν δικαιώματα, τότε ξεχνάτε και αντιπολιτεύσεις, ξεχνάτε τα πάντα, γιατί πρέπει να υπηρεσπίσετε αυτή την πολιτική. Ωστόσο όμως κάνω έκκληση στο Δημοτικό Συμβούλιο και καλώ τον καθένα ξεχωριστά όλες τις παρατάξεις να πάρουν θέση για το κέριο αυτό ζήτημα της κατάργησης του δικαιώματος στην απεργία ουσιαστικά και της σημερινής αναβολής λόγω του ότι έχουμε απεργία. Εγώ έτσι κι αλλιώς θα αποχωρήσω και για να μην ξαναπάρω το λόγο θα θέλα να σημειωθεί ότι η αποχώρησή μου οφείλεται στο ότι θέλω να καταγγείλω τη κυβερνητική πολιτική σχετικά με την πολιτική στην απεργία και το Δημοτικό Συμβούλιο γιατί εν μέρει σήμερα σε ημέρα πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας συνειδριάζει. Κύριε Ποτόλια όσον αφορά την αναβολή της συνενδρίας επιτρέψτε μου οι βεβαρημένες υποχρεώσεις αυτό το μήνα και μέχρι ειδικά της 30 του μηνός που έχει το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μας επιτρέπουν και δεν έχουμε την πολιτέλεια να μπορούμε να αναβάλουμε συνενδριάσεις. Πιστεύω όμως σαν Πρόεδρος θα τοποθετηθεί ο καθένας και η κυρία Δήμαρχος οπωσδήποτε ότι περισσότερο τιμάμε τη σημερινή μέρα και τη σημερινή απεργία εάν από εδώ διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στην επιχειρούμενη προσπάθεια όπως την έχετε βάλει σύμφωνα με την επιστολή σας κατάργησης αυτού του δικαιώματος. Νομίζω λοιπόν ότι έχει πιο μεγάλη αξία να ακουστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και από τις τοποθετήσεις των κεφαλείς ή των όποιων συμβούλων θέλουν να τοποθετηθούν, η θέση τους πάνω σε αυτό το ζήτημα από το να αναβάλουμε την συνενδρίαση εξαιτίας της απεργίας. Κυρία Δήμαρχη, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, αυτό που κάνουμε εμείς εδώ αυτή τη στιγμή δεν είναι δουλειά. Αυτό που κάνουμε εμείς εδώ είναι δημοκρατική διαδικασία, από τις πιο σοβαρές κατακτήσεις των λαών ανά τον κόσμο. Πιστεύω ότι είναι μια καλή ευκαιρία να διαμαρτυρηθούμε, να εκδώσουμε ψήφισμα προς λογικές και πολιτικές, οι οποίοι θέλουν να καταργήσουν τις απεργίες ή να τις απαξιώσουν, έστω και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε. Και είτε μια καλή ευκαιρία αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο, να πάρουμε μια απόφαση εναντίον αυτών των μέτρων της κυβέρνησης. Αλλά όχι ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είναι δουλειά, είναι ωράριο εργαζόμενο. Ο μόνος ίσως που θα μπορούσε να το επικαλεστεί είναι ο Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου. Εμείς οι υπόλοιποι δεν είμαστε οι πάλληλοι εδώ. Και από κει και έπειτα να κάνουμε ένα ψήφισμα, όπως είπαμε, εναντίον αυτών των πολιτικών. Αυτή είναι η γνώμη μου και θα σας παρακαλούσα να δώσετε τον λόγο και στις υπόλοιπους αρχηγούς να μας πούμε τη δική τους. Ευχαριστούμε κύριε Δήμαρχε. Κύριε Σιμητζή, παρακαλώ για δύο λεπτά. Πρόεδρε και αγαπητοί συνάδελφοι, το ζήτημα είναι αν θα κάνουμε σήμερα τη συναιδρίαση. Τώρα το αν συμπαραστηκόμαστε ή όχι στο δικαίωμα της απεργίας, είναι αυτονόητο ότι συμπαραστηκόμαστε στο δικαίωμα της απεργίας. Και θα σας παρακαλέσω να μη λαϊκίσουμε εδώ πέρα. Δηλαδή οι αποφάσεις της κυβέρνησης είναι αποφάσεις αντιλαϊκές, ποιος το είπε αυτό. Δεν απαγορεύεται το δικαίωμα της απεργίας, έτσι εκφράζω προσωπικές απόψεις, ενδεχομένως εδώ ο εργατολόγος ο Λεωνίδας ο Παπάς να διαφωνήσει, αλλά εγώ προσωπικά θεωρώ ότι δεν καταστέλεται κανένα δικαίωμα σήμερα που είχαν απεργία αν επισκεφτόμασταν. Το δήμο, το διοικητήριο, το δικαστήριο, όλες τις δημόσιες υπηρεσίες τα βλέπαμε να δουλεύουν μια χαρά. Για ποια απεργία μιλάμε λοιπόν. Άρα εγώ θέλω να σας καλέσω και να σας παρακαλέσω να μη λαϊκίσουμε, να είμαστε προσγειωμένοι στο ότι μέτρα ρυθμιστικά για την ευταξία και τη λειτουργία των πόλεων, όπου στην Αθήνα, εμείς δεν έχουμε τέτοια τυχερά εντός εισαγωγικών, στην Αθήνα πέντε άνθρωποι είναι ικανοί να επιφέρουν ασφιξία στο κέντρο της πόλης και να εμποδίσουν την πραγματική δουλειά όλων των άλλων που θέλουν να δουλέψουν, ιδίως στον ιδιωτικό τομέα, αυτά τα πράγματα λοιπόν εμείς δεν πρέπει να τα συγκοντάρουμε. Εκτιμώ αφάνταστα τον αγαπητό Χρήστο Ποτόλια, εκτιμώ τους αγώνες που κάνει ο ίδιος στην αίθουσα αυτή και στον κοινωνικό βίο και το κόμμα του, εννοείται, αλλά σε αυτή την περίπτωση επιτρέψτε με να διαφωνήσω. Ευχαριστώ με τον κ. Σιμιτζή, κ. Παπαδόπουλα, παρακαλώ. Είναι καθαρά ιδεολογική διαφορά, πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι με όλο το συσσευασμό, προς όλες τις παρατάξεις, κομματικές ημεί, ότι ζούμε μια παραταμένη κρίση εδώ και 8 χρόνια. Πρέπει να αντιληφθούμε πού βρισκόμαστε. Αυτές οι πρακτικές και αυτά που γινόντουσαν τόσα χρόνια, νομίζω ότι είναι παρεθών για τη χώρα μας. Φυσικά και πιστεύω ότι είναι σε μια σωστή κατεύθυνση, από εκεί και πέρα πιστεύω ότι δεν πρέπει να αναμοχλεύουμε και να μένουμε σε απόψεις ιδεολογίας του παραχώντος. Νομίζω, πρόεδρε, ότι πρέπει να προχωρήσουμε. Ευχαριστώ, κ. Παπαδόπουλα, κ. Παπα, παρακαλώ. Καταρχήν, κ. Πρόεδρε, εγώ θα διαφωνήσω με την έννοια που έβαλε η δήμαρχος ότι σήμερα κάνουμε μια δουλειά εδώ πέρα. Σίγουρα κάνουμε μια δουλειά, όπως, ότι δεν κάνουμε δουλειά, αλλά κάνουμε κάτι άλλο. Σίγουρα δουλεύουμε για το καλό της κοινωνίας, για το καλό του δήμου. Δουλειά είναι και αυτή. Το θέμα είναι αν πραγματικά δεχόμαστε ότι σε τέτοιες μέρες, δηλαδή όπου λαμβάνονται επαναλαμβιστικές απεργίες, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν πρέπει να συνενδριάζει, νομίζω το τηρούσαμε στο παρελθόν. Και αυτή τη στιγμή σας βάζω το εξής ερωτηματικό και δίλημα. Δηλαδή, ο Γραμματέας, αν απεργούσε, θα μπορούσε να γίνει Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν θα μπορούσε να γίνει Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί δεν θα μπορούσε να κρατηθούν πρακτικά. Άσ' το βεβαίως, Πρόεδρε. Βάλτε τη λογική πρώτα. Πρώτα βάζουμε το άλογο, μετά είπαμε το κάρο. Άρα, επομένως, αν θέλουμε να σεβαστούμε την έννοια της απεργίας και να προσπεράσω και το νομικό του κ. Σιμιτσή, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Δηλαδή, δεν θα πεθάνουμε, δεν θα πάει πίσω αυτός ο Δήμος, αν κάνουμε τη συνενδρία σε αύριο και σεβαστούμε ότι σήμερα είναι μια μέρα απεργίας και πρέπει να δίνεται το δικαίωμα σε όλους που θέλουν να απεργήσουν. Αυτό είναι το ένα. Το δεύτερο είναι ότι εμείς, σαν Δημοτικό Συμβούλιο, έχουμε μια ιστορία. Το Δημοτικό Συμβούλιο και η πόλη της Καβάλαση. Η πόλη της Καβάλαση είναι μια καπνούπολη. Το ότι δεν γίνονται μπάχαλο ή το ένα ή το άλλο αυτό, κ. Σιμιτσή, πρέπει να μας κάνει ακόμη πιο σοβαρούς, πιο υπεύθυνους και να λέμε ότι, ναι, εμείς πραγματικά πρέπει να σεβαστούμε την ιστορία της πόλης και να απεργήσουμε. Εγώ κάνω έκλυση, να πάει η συνενδρία σε άδριο, την ίδια ώρα, μιας και σήμερα έχει τα προβλήματα που είπε ο Πρόεδρος στην αρχή στην σύνθεση δηλαδή και στην παρουσία όλων και έτσι νομίζω ότι η Καβάλα θα βγει κερδισμένη, θα βγει δηλαδή πάνω στην ιστορία της. Είναι συμβολικά κάποια πράγματα. Άσχετα τι γίνεται, άσχετα αν σήμερα, κύριε Σίμιτζη, έχουν φτάσει τους εργαζόμενους να μην μπορούν να απεργήσουν. Το θέμα είναι η έννοια της απεργίας. Μας συγκινεί, τι σεβόμαστε, σεβόμαστε την ιστορία της Καβάλας. Αν ναι, δεν θα χαδιοκόνουν να πάμε αύριο την ίδια ώρα της συνενδρίας. Ευχαριστούμε τον κ. Παπάλα, επειδή αναφερθήκατε στο θέμα του κ. Γραμματέα, είναι εδώ βεβαίως και μπορεί να το βεβαιώσει, εμείς από την πλευρά μας δεν ζητήσαμε από τον κ. Γραμματέα να το ξεκαθαρίσουμε, να μην είναι παράγγειο. Ευχαρίστως θα απεργούσε, αλλά από την ώρα που δεν απεργεί, τι να κάνουμε τώρα, να τον υποχρεώσουμε να απεργήσει. Σας λέω ότι θα υπήρχε ένα ουσιαστικό και πρακτικό πρόβλημα. Ναι, δεν θα μπορούσαμε να συνενδριάσουμε, το είπαμε, εντάξει, ωραία. Ωραία, αλλά αφού δεν απεργεί ο κ. Γραμματέα, γιατί δεν είναι ο μόνος που δεν απεργεί. Δεν ξέρω πόσοι απεργήσαν στο δήμο σήμερα. Σε πολιτικά όντα, αλλά αισθανόμαστε και τη συμβολική ιστορική α Ευχαριστούμε τον κ. Παπα, ο κ. Βέρος, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, νομίζω ότι δεν πρέπει να συζητάμε τα αυτονόητα, δηλαδή ότι το δικαίωμα στην απεργία είναι αδιαπραγμάτευτο από εμάς, έχει μία μικρή, η μεγάλη πορεία, στα κοινά και έχουμε όλοι, είναι γνωστή η θέση μας, οι απόψεις μας και η πρακτική μας, αν θέλετε, σε θέματα που έχουν σχέση με τους εργαζόμενους. Δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα περισσότερο εμείς, ως δημοτική παράταξη και εγώ προσωπικά μετά από 15 χρόνια δημοτικός σύμβουλος, νομίζω ότι είναι γνωστά όλα αυτά και δεν έχει σημασία το τι λες, σημασία είναι το τι κάνεις και τι δείχνεις στην πράξη. Από εκεί και πέρα, όσο αφορά και την αναβολή, γιατί αυτό είναι το ουσιαστικό λόγο της σημερινής γενικής απεργίας, ακούστε λίγο, εμείς δεν είμαστε αντίθετες. Και εγώ προσωπικά δεσβεύομαι ότι μπορώ και αύριο το πρωί, αν θέλετε, και αύριο το μεσημέρι, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, όμως θα πρέπει όμως να ξεκαθαρίσουμε κάτι, ότι αν πάρουμε ως σώμα μια τέτοια απόφαση, τότε θα πρέπει να ξέρουμε ότι από εδώ και πέρα δεν θα πρέπει να υπάρχει συναιδρία στη Δημοτικού Συμβουλίου σε οποιαδήποτε κήρυξη γενικής απεργίας, να τα λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, και ειλικρινά δεν είμαστε αντίθετοι, διότι θεωρούμε ότι ενδεχομένως και με αυτόν τον τρόπο θα πρέπει να δείξουμε τη συμπαράσταση στους εργαζόμενους, άσχετα αν κάποιοι εργαζόμενοι ενδεχομένως δεν συμμετείχαν στην απεργία ή να το πω αλλιώς, ή αν ήταν λιγότεροι εργαζόμενοι από αυτούς που έπρεπε να είναι. Αυτό είπαμε δικαίωμα του καθενός. Λοιπόν, εμείς είμαστε ανοιχτοί, δεν έχουμε καμία αντίρρηση, εάν νομίζετε ότι πρέπει να αλλάξουμε την ημερομηνία και να μην συνειδριάσουμε, το αποδεχόμαστε. Λοιπόν, ευχαριστούμε τον κύριο Βέρο. Συνάδελφοι ακούστε, εάν είναι να πάρουμε απόφαση... Όχι, δεν τελειώσαμε ακόμα. Εάν είναι να πάρουμε απόφαση σε όταν κυρίζεται γενική απεργία να μην συνειδριάζει το Δημοτικό Συμβουλείο, αυτή την απόφαση μπορούμε να την πάρουμε εδώ και τώρα και να το τελειώνουμε, έτσι. Όμως, θέλω να σας πω ότι αυτόν τον μήνα θα κάνουμε άλλες δύο συνειδριάσεις. Λάβετε υπόψη ότι μεσουλαβούν οι αργίες και έχει κηρυχθεί, σήμερα διάβασα και η δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων υποχρεωτική αργία, σήμερα το Υπουργείο Εργασίας έβγαλε σχετική απόφαση και φαντάζομαι και η δεύτερη μέρα της Πρωτοχρονιάς το ίδιο θα γίνει. Οπότε, δεν ξέρω, έχουμε μια συναιδρία και ήθελα να το συζητήσουμε μετά μαζί αφού ο κ. Σαγανικώλας τοποθετηθεί για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Καλησπέρα και από μένα. Εντάξει, και εγώ φετικός είμαι, πρόεδρε, βήμαρχη και συνάβελφη. Το δικαίωμα της Επιγείας είναι δημοκρατικό δικαίωμα του καθενός. Δεν έχω θέμα. Αν τεθεί θέμα, δηλαδή, να αλλάξουμε την ώρα. Εντάξει, εκτός που άκουσα εκτός της αύρις ώρες, γιατί τα ωράριά μου είναι περιορισμένα, μπορώ το απόγευμα να έρθω κανονικά στη συνευρία. Σήμερα θα είμαι εφετικός. Δεν έχω θέμα αν είναι να αλλάξουμε την ώρα του Δημοκρατικού Συμβουλίου. Ευχαριστώ. Ο κ. Μητζής και ο κ. Φιλόσοκλου μετά. Πολύ σύντομος. Για να μη νομίζω, κ. Πρόεδρε, γιατί εδώ λένε όλοι οι συνάλφοι ότι είμαστε υπέρ της απεργίας, του δικαιώματος της απεργίας. Προφανώς και ισχύει αυτό, αλλά εξόσον γνωρίζουμε και διαβάζουμε, δεν τεθεί θέμα να απαγορευτούν οι απεργίες, τεθεί θέμα με ποιον τρόπο θα λαμβάνεται η απόφαση προκειμένου να γίνεται μία απεργία. Ποιοι θα αποφασίζουν, δηλαδή, γι' αυτό το πράγμα, αν θα είναι τα Διηγητικά Συμβούλια των Συνηγκαλιστικών Οργάνων ή αν θα είναι όλοι εργαζόμενοι με το 50-1. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο είναι διαφορετικό από το δικαίωμα στην απεργία. Δεν νομίζω, κύριε Πρόεδρε, ότι υπάρχει λόγος να αναβάλουμε τη συνειδρίαση για ένα θέμα το οποίο δεν υφίσταται, κατά την άποψή μου. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ, κύριε Φιλόσχολο. Κύριε Σημετζής, παρακαλώ. Να διευκρινήσω, αγαπητοί συνάδελφοι, για όσους είναι σχετικά και νούργιοι πια ακόμα, τέλος πάντως, στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δηλαδή, δεν συμμετείχαν στις προηγούμενες θητίες του Δημοτικού Συμβουλίου, δηλαδή πριν από το 2014, ότι ορισμένες φορές πράγματι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν συνεδρίασε όταν είχε προκηρυθεί γενική απεργία. Αλλά να διαφοροποιήσουμε λίγο το λόγο. Ήταν για τις μεγάλες αντιθέσεις που προκαλούσανε τα μνημόνια, προκαλούσε υποβάθμιση των μισθών και των συντάξεων για πράγματα που είχανε συνταράξει τη χώρα και όλο το εργατικό και το λαϊκό κίνημα, ας το δούμε έτσι. Και προφανώς και την τοπική αυτοδιοίκηση. Άρα, λοιπόν, μη συγχαίουμε τα δύο πράγματα. Δεν μπαίνουν όλα στο ίδιο τσουβάλι. Λοιπόν, ευχαριστούμε. Ναι, κύριε Παπάκη, θα ήθελα και τα φώτα και του κυρίου Πορέδου, στον οποίο θα δώσω το λόγο αμέσως. Για τον προϋπολογισμό, απαιτείται μια συνεδρίαση με θέμα μόνο προϋπολογισμό. Έχω την εντύπωση, αν κάνω λάθος και ορθώστε με, ότι πρέπει να είναι τακτική συνεδρίαση. Δεν μπορεί να είναι έκτακτη η συνεδρίαση για τη συζήτηση του προϋπολογισμού. Πρέπει να είναι ένα θέμα σε τακτική συνεδρίαση, που σημαίνει ότι πρέπει να τηρήσουμε τα τριήμερα κλπ. Έτσι καταλαβαίνετε ότι περιοριζόμαστε λίγο από θέμα χρόνου, γιατί εκτός από αυτό το θέμα και τον απολογισμό, τον οποίο επίσης θα βάλουμε την ίδια ημέρα σε άλλη ώρα, τον ισολογισμό, σε μια ώρα πιο μπροστά, έχουμε να κάνουμε ακόμη ένα συμβούλιο στις 27 του μηνός, το οποίο το έχουμε προγραμματίσει από τώρα, με τα τακτικά θέματα, τα οποία εντωμεταξύ μέσα στις 13-14 ημέρες θα ξαναπροκύψουν. Παρακαλώ. Όσα αφορά και τον προϋπολογισμό, θα μπορούσε κάλλιστα την ίδια ημέρα να γίνουν δυο διαφορετικές συνεδριάσεις. Πολύ απλά, ναι, ναι, ναι. Δεν μπορεί να γίνει 27, όμως. Πρέπει να γίνει άμεσα ο προϋπολογισμός, γιατί πρέπει να πάει για έγκριση. Λέω τώρα ότι δεν χρειάζεται μια συνεδρίαση. Μια συνεδρίαση θα είναι με μοναδικό θέμα τον προϋπολογισμό και μπορούμε μετά από δύο ώρες, ας πούμε, με την απαραίτη διακοπή να πάμε σε μια άλλη συνεδρίαση με όλα τα υπόλοιπα θέματα. Αυτό θέλω να σας πω δηλαδή, έτσι. Ακούστε, ακούστε. Είπαμε την επόμενη εβδομάδα, γιατί η μόνη μέρα που είναι την επόμενη εβδομάδα που προλαβαίνουμε τις προθεσμίες είναι πάλι πέμπτη. Δηλαδή, αύριο πρέπει να στείλει πρόσκληση πάλι ο κ. Γραμματέας για να συνεδριάσουμε την πέμπτη που μας έρχεται με θέμα μόνο τον προϋπολογισμό και ίσως μια ώρα πιο μπροστά τον ισολογισμό. Και από εκεί και πέρα πρέπει επίσης, αφού συνεδριάσουμε την πέμπτη την Παρασκευή, να στείλουμε νέα πρόσκληση για τα θέματα τα οποία θα πάνε στην τακτική συζήτηση και τα οποία εντωμεταξύ θα έχουν συσσορευτεί πάλι, που δεν θα είναι κατά από 30 όπως το υπολογίζω. Αυτό είναι το πρόβλημα αυτή τη στιγμή που μας κάνει και σκεφτόμαστε και συζητάμε όλη αυτή τη διαδικασία. Η κοντινότερη συνεδρίαση για να περάσουμε τον προϋπολογισμό είναι η επόμενη πέμπτη ή Τετάρτη. Είπαμε να μην πάμε σε άλλες μέρες εκτός από Δευτέρα-Πέμπτη, εκτός αν θέλετε τώρα να πούμε να κάνουμε την Τετάρτη. Αν θέλετε να πούμε να κάνουμε την Τετάρτη για τον προϋπολογισμό, προλαβαίνουμε να στείλουμε αύριο πρόσκληση και να κάνουμε συνεδρία στην Τετάρτη. Πάντως δεν μπορούμε να μαζεύονται πάρα πολλά θέματα αν αναβάλουμε το σημερινό. Κύριε Μαυρίδη και μετά ο κ. Παπάς. Ναι κ. Πρόεδρε. Καταρχήν, κυρία Δήμαρχης, ποιος το είπε, η Δημοτική Συμβουλή, οι Ιωνίοι θεωρούνται δημόσιοι πάλι. Γι' αυτό και μας συμπεραναμβάνουν στην απογραφή που γίνεται περί δημοσίων υπαλλήλων. Και ας πούμε μπαίνουν με δεκάρα εδώ πέρα. Να είμαστε, να μην λέμε ότι μας έρχεται, έτσι είναι. Λοιπόν, ταυτίζομαι με την άποψη και του κ. Φιλόσοβλου και με την άποψη του κ. Σιμησή. Δεν μπορώ να καταλάβω τώρα με τη θέση του κ. Ποτόλια να μη συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο γιατί είχε σήμερα γενική απεργία. Όσα χρόνια είμαι στο Δημοτικό Συμβούλιο, ούτε μία φορά, επειδή άκουσα κάτι από τη δύο Σιμησή, επαναλαμβάνω σε όλες τις θητείες που είμαι εδώ, ούτε μία φορά το Δημοτικό Συμβούλιο ανέβαλε τη συνεδρίαση του επειδή θα υπήρχε γενική απεργία ή είχε γενική απεργία. Και γενικές απεργίες, ξέρετε, κάποια εποχή, ήταν σήμερα. Εγώ ήμουνα πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου οκτώ χρόνια. Και στα χρόνια που είπε ο κ. Σιμητσής, δεν θυμάμαι κ. Σιμητσή, στη δικιά θητεία, έξι, δέκα, αν έχει γίνει και δεν το θυμάμαι. Θα ήμουνα να πω, ξέρετε, δεν απουσιάζω από τα Δημοτικά Συμβούλια, αλλά έτσι δεν απουσιάζω ποτέ. Και όταν έπεσε το μαύρο... Καλά έπεσε το μαύρο και ότι μαύρο ή άσπρο. Λοιπόν, έρχομαι τώρα στον κ. Ποτόλια. Λυκνά δεν μπορώ να καταλάβω ποιο δικαίωμα καταλήγεται. Αυτοί οι οποίοι θα αποφασίσουν για την απεργία, έχουν το δικαίωμα αυτό. Εάν θεωρούμε τρίς κι ο κούκος αποφασίζουν και οφείλουν οι άλλοι να τους ακολουθήσουν, δεν συμφωνώ. Και βεβαίως, άλλωστε μιλάει για τα πρωτοβάθμια σωματεία, έτσι είναι κ. Ποτόλια, πενήντα συν ένα. Και πολύ καλά το κάνουν. Τι θέλετε, τρεις άνθρωποι να αποφασίζουν. Ερωτώ σήμερα που έγινε απεργία στον Δήμο Καβάλλας. Αν έχει στοιχεία η κυρία δήμαρχος να με ενημερώσει, να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Πεί πόσοι απήργησαν και πόσοι δεν απήργησαν. Το γνωρίζετε κυρία δήμαρχη, θα το ξέρω. Όχι, έλειπος στην Κομοτινή το μεσημέρι, θα το ξέρω. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος. Ποιος ήταν ο αναπληρωτής. Είμαι βέβαιος, ούτε το 10% απήργησε. Ποιος θα απηργήσει εδώ, σε αυτή την κρίση, αν του κόβουν τα πενήντα ευρώ. Όχι ότι διαφωνώ με την απεργία, υπέρμαχος απεργίας, αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο που θέλω και ως Ποτόλιας και υπέρ εαυτών. Τρεις αποφασίζουμε για τους εκατόν τρεις. Συμφωνώ με τον κύριο Φιλόσογλου και με τον κύριο Σιμητσή. Ευχαριστούμε τον κύριο Μαυρίδη, κύριε Παπά, παρακαλώ έχετε τον λόγο. Κύριε Παπά, ρωτήστε μου να σας απαντήσω ευθέως. Εγώ με το μαύρο και το άσπρο δεν ήμουν αδημοτικός σύμβουλος. Παρακαλώ κύριε Παπά, ο κύριος Παπάς έχει τον λόγο. Παρακαλώ, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, εκτός από την απεργία, διαπραγμάτευση και το δικαίωμα στην ενημέρωση, και όταν συγκαλέσατε το Δημοτικό Συμβούλιο και εκδώσατε την πρόσκληση, γνωρίζετε ότι είχε προκηρυχθεί απεργία. Βλέπετε σήμερα, εκτός από ένα τηλεοπτικό κανάλι, δεν υπάρχουν δημοσιογράφοι, δεν υπάρχουν μέσα ενημέρωσης. Οι πολίτες της Καβάλας που έχουν εύλογο ενδιαφέρον και έννομο συμφέρον για τα θέματα που θα συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε σήμερα, δεν μπορούν να ενημερωθούν παρά μόνο μέσω του διαδικτύου. Άρα και αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο δεν θα έπρεπε σήμερα να μπει Δημοτικό Συμβούλιο. Θα μπορούσε να μπει αύριο, αφού μπαίνει σε μέρα διαφορετική της Δευτέρας, θα μπορούσε τουλάχιστον να μπει Παρασκευή. Οι πολίτες δεν θα μπορούν να ενημερωθούν. Τώρα, αν η Διοίκηση δεν θέλει να έχει προβολείο έλεγχο συγκριτική, αυτό είναι άλλο κομμάτι. Αλλά, οπωσδήποτε, πρέπει τα μέσα ενημέρωσης να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους. Και, σε δεύτερο βαθμό, εάν, απ' ό,τι κατάλαβα, έχει τεθεί θέμα από τους συναδέρφους, θα πρέπει να βάλει σε ψηφοφορία την αναβολήμι του Δημοτικού Συμβουλίου. Είναι αυτή η θέση κάποιου. Εγώ δεν το βάζω, αλλά... Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις, προχωράμε κανονικά. Κύριε Πετρόπουλο, παρακαλώ. Ενταγωμένως, ο κύριος Παπάς να άφησε κάποια υπονοούμενα δεδομένη στις... Ο κύριος Λονίδας Παπάς. Να άφησε κάποια υπονοούμενα προς το Προεδρύο, λέγοντας ότι γνώριζε το Προεδρύο ότι σήμερινή μέρα είναι η μέρα εγγερικής απεργίας, αλλά παρόλα αυτά τοποθέτησε την Συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου. Εγώ κάπως έτσι το εκλάμβανω. Ωστόσο, θέλω να πω και κάτι... Τι κάπως έτσι, αυτό είπε, κύριε Πετρόπουλο. Ότι σκόπιμα, δηλαδή, το βάλατε. Όχι, ότι δεν ελέγξαμε, ναι. Η αλήθεια είναι ότι κάνουμε τέτοιο το μυαλό. Σε ό,τι έχει να κάνει, κύριε Παπά, με τα μέσα μαζικής ενημέρεισες, θέλω να σας πω το εξής. Ότι τα μέσα μαζικής ενημέρεισες, καθόλου τη διάρκεια της ημέρας, του ηλεκτρονικού τύπου, τύπου, εις το σελίδον, λειτουργούσαν και λειτουργούν κανονικά. Και αύριο, όλες οι εφημερίδες, οι ημερίσες, θα εκδοθούν κανονικά. Αυτό έτσι προς ενημέρεισες. Άρα, δεν τη θέτε θέμα μη ενημέρωσης των συμπολιτών μας σε ό,τι έχει να κάνει με τα θέματα που θα συζητηθούν και με τις θέσεις ή της τοποθετής που θα διατυπωθούν. Λοιπόν, παρακαλώ, νομίζω αρκετά το ξαντλήσαμε το θέμα. Συνοψίζουμε. Συμφωνείτε, συνάδελφοι. Συμφωνείτε, συνάδελφοι. Παρακαλώ, λίγο την προσοχή σας. Συμφωνείτε, συνάδελφοι. Όταν προκηρήσετε γενική απεργία να μην ορίζουμε συνεδρία της Δημοτικού Συμβουλίου. Δηλαδή, πριν ορίσουμε, έτσι, να έχει προκηρυχθεί, όχι αφού έχουμε ορίσει και μετά. Συμφωνείτε σε αυτό. Εάν ξέρουμε εκ των προτέρων ότι υπάρχει γενική απεργία να μην ορίζουμε συνεδρία στο Δημοτικού Συμβουλίου. Υπάρχουν θέματα, μπορεί να υπάρχουν σοβαρά θέματα. Μπορεί να υπάρχουν πολύ σοβαρά θέματα. Άσα, αρχαία. Εντάξει, εντάξει, εντάξει. Να έχετε δίκιο. Κάποτε, να μην το πλαθιάζουμε. Επομένως, συνάδελφοι, προχωράμε τη διαδικασία και κύριε Ποτόλια... Αποφασίζετε εσείς για όλους. Γιατί δεν ρωτάτε έναν έναν όλους, μια ψηφοφορία... Τοποθετήθηκαν οι κεφαλείς των παρατάξεων. Αν κάποιος διαφοροποιείται τώρα τι κάνουμε. Οι τρεις είπαν ότι θα φύγουν, θέλουν να αναβληθεί. Κάντε μια ψηφοφορία. Κύριε Ποτόλια, όταν ο κ. Δήμαρχος, ο κ. Σιμιτζής και ο κ. Παπαδόπουρς λένε... ότι να προχωρήσουμε τώρα, τι ψηφοφορία να κάνουμε τώρα. Ας τοποθετηθούν λίγο οι συνάδελφοι επικεφαλείς των παρατάξεων. Μπορούν κάποια μέρα. Μπορούν αύριο να το κάνουν δηλαδή. Το κάνουμε αύριο το μεσημέρι, δήμαρχε. Δύο η ώρα ξεκινήσουμε, τελειώσουμε. Έχει συνεδρίασει η ΔΕΙΑΚΑ, δύο η ώρα το μεσημέρι. Υπάρχουν πάρα πολλές συνενδριάσεις αυτές τις μέρες. Ο κ. Ποτόλιας απήφθυνε προς το... έφυγε? Απήφθυνε προς το Προεδρύο και μία άλλη επιστολή, κ. Ποτόλια, για να κλείσουμε με αυτό. Σχετικά με την επίβλεψη... Προεδρε, δεν επιμένω, γιατί για μένα δεν υπάρχει συνεδρίαση σήμερα. Θα μας απαντήσεις την επόμενη φορά. Εντάξει, ευχαριστώ, κ. Ποτόλια. Θα κάνει κάποιος ανακοινώσει το σώμα, κ. Δήμαρχε. Θα απαντήσω στις ερωτήσεις, για να μην λένε... Προεδρε, συγγνώμη, αλλά... Και εσείς απ' τη μεριά σας, βάζοντας το ερώτημα... και νομίζω ότι περίπου συμφωνούσε και η διοίκηση... στο ότι να μην γίνονται συνεδριάσεις... κατά τις ημέρες που προκηρήσετε γενική απεργία. Θεωρώ τώρα λίγο... και εσείς, δηλαδή, έτσι όπως το βάζετε τώρα, πέστε τώρα ότι... λέγαμε όλοι ότι ναι, να μην από εδώ και πέρα. Είναι λίγο υποκριτικό τώρα να μην... να δεχόμαστε... να συνεχίσουμε τη συνεδρίαση από τη στιγμή... από την άλλη, που από την άλλη λέμε... ξέρετε, κάνουμε αυτή την πρόταση... ότι από εδώ και πέρα δεν θα πρέπει να... συνεδριάζουμε σε γενική απεργία. Εντάξει τώρα, ρε Νίκο Περίπου... και μη με τρέψετε εσύ, κύριε Μαυρίδη, αλλά εντάξει τώρα. Κύριε Πρόεδρε, επί τις διαδικασίες... Το βασικό το πρόβλημα, σας το εξήγησα και προηγουμένως... είναι ότι σε λίγες εργάσεις, μεσημέρες... έχουμε να κάνουμε τρεις συνεδριάσεις. Είναι το τέλος του χρόνου. Μια διαφορετική περίπτωση, μη νομίζετε... θα ήταν εύκολο να βάλουμε τη συνεδρίαση τη Δευτέρα. Αυτό είναι το πρόβλημα, λοιπόν. Και ο κύριος Παπάς. Λοιπόν, επομένως... αφού αποχωρούν και κάποιες παρατάξεις... δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να πάμε σε προημεριασία σήμερα. Θα πάμε στα... Για ποιο λόγο... δεν νομίζω ότι μας θερει το λόγο να κάνουμε προημεριασίας. Αχ, εγώ δεν έχω, θέλετε τι θέλετε. Κυριαδήμαρχε, τι λέτε. Οπότε, πάμε σε προημεριασίας διατάξου συζήτηση... και παρακαλώ, ποιος θέλει το λόγο. Ο κύριος Σιμιτζής και ο κύριος Παπαδόπολος. Και ο κύριος Μαυρίδης. Και ο κύριος Παπάς Ιδανλίδας. Παρακαλώ, κύριε Σιμιτζή. Να κρατήσουμε χρόνο. Κοιτάξτε, πρόεδρε, όχι. Επειδή είναι έτσι οι συνθήκες... αναγκαστικά δεν θα θέσω μεγάλα θέματα. Θα θέλαμε να σεβαστώ και τους αποχωρήσαντες... έστω κι αν αυτοί με δική τους θέληση και επιθυμία. Δυο-τρία πραγματάκια απλά. Θα παρακαλούσα τους αρμόδιους αντιδημάχους... να προσέξουν λιγάκι τα θέματα των καθρεφτών... που καταστρέφονται στις διασταυρώσεις. Πρέπει να γίνουν προμήθειες καινούριων καθρεφτών. Μου παραπονούνται από την περιοχή της Οδού Υψηλάντη... στην Οδό Κωνσταντίνου Πόλος. Έχουμε αύριο, μακάρι να τελειώσουμε γρήγορα. Όπως επίσης και στην ίδια περιοχή μπροστά από το σούπερ μάρκετ... εκεί στο ντισκάντ, πρέπει να μπει ένας ακόμη κάδος. Εκεί είναι ένας ο κάδος. Βάλανε δύο στην Υψηλάντου. Εδώ, πίσω απ' τους ανάργειρους. Δεν είναι της αυτομίδα Λεώνα, είναι της Δεξαμενής, ας πούμε. Εκεί ήταν περισσότεροι κάδοι, αλλά μπήκανε στη θέση τους μπλε... και έμεινε ένας πράσινος. Άρα, υπάρχει ένα θεματάκι. Από τα μεγάλα θέματα, θα ήθελα λιγάκι να θυμίσω το ζήτημα του παγωποιείου. Που βρισκόμαστε με την απαλλοτρίωση του παγωποιείου... γιατί εκφράζονται ανησυχίες από τους περιοίκους... ότι η υπόθεση έχει πάει πάρα πολύ πίσω... και ενδέχεται να δημιουργούνται ξανά καινούργια δικαιώματα υπέρ των ιδιωτικτών. Αυτά μονάχα. Έχω κι άλλα, αλλά θα τα θύξω την επόμενη φορά. Ευχαριστώ, κύριε Σιμηντζή. Κυρία Δήμαρχη, παρακαλώ. Ο κύριος Τουρκίδης θα μας ενημερώσει και για τους καθρέφτες και για το παγωποιείο. Κυκλοφοριακή, έχεις θέμα αύριο? Καλησπέρα και από εμένα. Αύριο κιόλας έρχεται μια μικρή προμήθεια... που μπορούσαμε να κάνουμε για το 2017... με την διαδικασία της απευθείας ανάπτυσης... το εντός εισαγωγικό μεγεχρέψει απευθείας ανάπτυσης... έτσι να μην γίνει παρεξήγηση. Κάποιοι καθρέφτες δύο διαφορετικών διατομών μαζί με κολονάκια... και ετοιμάζεται μια μεγαλύτερη προμήθεια για το 2018. Με αυτά που θα έρθουν αύριο κιόλας θα κλείσουμε τις επίγουσιες καταστάσεις... και το 2018 θα κάνουμε μεγαλύτερο διαγωνισμό προμήθειας. Κύριε Τουικίδη για το παγωποιείο έχετε να μας πείτε κάτι. Αυτό είναι το πράσινο ταμείο που περίμενε αυτή τη στιγμή. Έχει δοθεί αυτή τη στιγμή από τον Δήμο Καβάλλας προς τα εκεί. Και η αλήθεια είναι ότι δεν έχω κάποια καινούργια ενημέρωση... η οποία θα έπαιρνα σήμερα δεν έχω κάποια καινούργια ενημέρωση. Όχι, του Δήμου δεν είναι. Περίμεναν μια τιμή... αλλά περιμένανε από εμάς αυτό. Το οποίο δόθηκε από εμάς. Δεν έγινε σίγουρα. Αλλά περιμένανε από το πράσινο ταμείο την τιμή μονάδας αυτήν. Η οποία έχει δοθεί. Κύριε Παπαδόπουλε, παρακαλώ. Να φωνάξουμε στην επόμενη συνέδρια στην κυρία Φουσκοκολάκη να μας εξηγήσει. Να φωνάξουμε στην επόμενη συνέδρια στην κυρία Φουσκοκολάκη να μας εξηγήσει. Λοιπόν, κύριοι, παρακαλώ συντομεύετε. Σήμερα είναι ευκαιρία να τελειώσουμε πριν τις 12. Κύριε Παπαδόπουλε, παρακαλώ. Θα πάρουμε και τον χρόνο. Θα υιοθετήσουμε τον χρόνο των συναδέλφων. Έχουμε πέντε συνέδριαες να κάνουμε. Πού θα ξαναβρούμε τέτοια ευκαιρία. Πάμε γρήγορα, έλα. Έχουμε πέντε συνέδριαες να κάνουμε. Τέλος πάντων. Και εγώ φυσικά σέβομαι τα διηγόματα των ανθρώπων. Ανασέβομαι για τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, που εκφράζουμε όλο τον Δήμο Καβάλας. Για αυτό, πρόεδρε, εγώ θα μιλήσω και θα πω ότι έχω, ή ότι μπορώ και ότι θα προλάβω μέσα στον χρόνο, το διάθεσμο που μου μένει. Λοιπόν, καταγήν θα ήθελα, δήμαρχο, σήμερα πληροφορήθηκα ότι μαζί με ένα επιτελείο την κυρία Φραντισκάκη του κ. Καλανταρίδη, δεν κάνω λάθος, επισκέφτηκε το στρατόπιδας Σιμακοπούλου. Θα ήθελα, κυραδίμαρχη, λίγο να μας ενημερώσετε τι κάνετε, πώς πήγε, τι γίνεται, με τα σχολεία, τι αντιμετωπίζετε. Θέλω να μας ενημερώσετε. Στολισμός, λέω ότι πήκε γρήγορα, που σημείωσα πρόχειρα. Οι είσοδοι της πόλης, κύριε Πρόεδρε, δεν έχουν ένα υποτυπώδες στολισμό, ώστε να δώσουμε μία λάμψη σε αυτόν τον τόπο, στο δήμο μας. Ακόμα και εδώ μπροστά, στην πλατεία, εδώ στο ΕΡΟΝ, δεν έχει ένα φωτισμό. Δηλαδή, δεν ξέρω αν το αφουγκράζεται από τον κόσμο και από τους πολίτες, αλλά δεν είναι δυνατόν ο δήμος Καβάλλας στη Λέσχη και στο Εγνατεία, στη Μποντιακή Λέσχη, στο Εθνικό Στάδιο, στο Δημοτικό Στάδιο, αυτή η Καραγιάννη, στην Καλαμίτσα. Οί είσοδοι της πόλης είναι να έχουν ένα στολισμό. Παναγία, ακούω πολλά παράπονα, κύριε Πρόεδρε και κύριε Δήμαρχε, και θα ήθελα να το δείτε σοβαρά, διότι με το θέμα της ανάπλασης, δυστυχώς ή ευτυχώς εκεί, δεν υπάρχει πρόσβαση στους κατοίκους που μένουν εκεί. Είτε γιατί κάποιοι παρκάρουν, είτε δεν παρκάρουν, είτε δεν πρέπει να παρκάρουν. Δεν έχουμε να συμβλάτε για την οδό. Το μέτρεις έτσι, πιπίνουν, ναι, πιπίνουν. Ξέρετε ότι σας έχουν επισκεφθεί, οι κάτοικοι παρκάρουν, δεν βολεύονται, κάπου παρκάρουν, πηγαίνει η αστυνομία, γράφει, αλλά είναι τα πρόστιμα μεγάλα, το γνωρίζετε, 200 ευρώ, της τάξης των 200 ευρώ. Δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση ούτε από κάποια άλλη οδό, διότι δεν βολεύουν οι συνθήκες, είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Έχει αναστατωθεί η ευρύτερη περιοχή. Έχει γίνει κάτι όμορφο, δείτε το, μην μας γυρίσει μπουμέρα και έχουμε πρόβλημα γενικότερα με το έργο. Βέβαια, καταλαβαίνω, υπάρχει ένα συγκεκριμένος χαρακτηρισμός, αλλά μπορούν να μπούν κάποιες πινακίδες, να βοηθήσουμε και τον κόσμο, και τους κατοίκους, και αυτούς που θέλουν εκεί να οδηγηθούν ή να κάνουν οτιδήποτε. ΔΕΙΑΚ, ακούω κύριε Πρόεδρε, ενημερώθηκα ότι γίναν κάποιες διακοπές νερού στις 13 του μηνός, ενώ οι λογρασμοί έλεγαν στις 15. Γίναν οι διακοπές του νερού έγκαιρα, χωρίς να έχει λήξει στις 15 του μηνός ο λογρασμός. Βέβαια, χρωστούσαν οι άνθρωποι και μετά από αδιαμαρτυρίες που έγιναν, ενώ πήγαν κάποια συνεργεία της ΔΕΙΑΚ, έγιναν κάποιες διακοπές, 10, 18, 19, 20, 30, δεν γνωρίζω, αυτό εσείς θα μας το πείτε, μετά από κάποιες διαμαρτυρίες, γιατί πράγματι είχαν δίκιο οι κάτοικοι, χωρίς καμιά προειδοποίηση και πρωτού λήξει ο λογρασμός τους, έγιναν διακοπές του νερού. Εσείς όμως δώσατε μια άλλη εντολή μετά από τα παράπονα και ξαναπήγατε και ξανακάνετε συνδέσεις. Θέλω να μου πείτε αν αυτό είναι μια, πώς γίνεται, γιατί συμβαίνει και γιατί υπάρχει αυτή η ταλειπωρία και η κακή διαχείριση του προσωπικού. Σημειωμένο έχω επίσης λογρασμούς του παλιού. Πήγαν στο παλιό λογρασμί, λάθος μάλλον μέσα από το λογισμικό, το έχω καταθέσει καιρό ότι υπάρχουν διάφορα προβλήματα των λογρασμούς, έγινε λάθος και γίνεται πάλι επανεκτύπωση και ξαναστέλνονται άλλοι λογρασμί. Δεν ξέρω πρόεδρε, θέλω να τα δείτε σοβαρά και θέλω να μας πείτε έτσι το χέρι στην καρδιά, γιατί πραγματικά υπάρχει μια ανομαλία και σύγχυση γενικά στην κοινωνία. Το τελευταίο καιρό, το έχουμε ξαναπεί εδώ πρόεδρε, ταλαιπωρεί ιδέα πολύ τον κόσμο και δεν ξέρω τι ακριβώς συμβαίνει. Μάλλον γνωρίζουμε και έχουμε επισημάνει κάποια πράγματα, αλλά δεν ξέρω από εκεί πέρα. Αδέσποτα. Εδώ κύριε Δήμαρχε, στην συμβολή κουντουριώτου, παραλιακής με την κουντουριώτου, δυστυχώς υπάρχουν κάποια δέσποτα, κύριε Μπονια, που κάθε αυτοκίντο που τα ίδια τα ζωάκια μας κρίνουν ορμάνε έτσι επικίνδυνα, με την έννοια ότι όλοι οι επισκέπτες που παρκάρουν τα λεωφορία τους, οι ξένοι που παρκάρουν τα λεωφορία τους στο πάρκινγκ και ανεβαίνουν προς την Παναγία, ή ακόμα και οι ντόπιοι πελάτες των καταστημάτων, δημιουργείται ένας φόβος και ένας κίνδυνος. Θέλω να το δείτε. Όπως επίσης έχω πληροφορίες και πάνω στο Πέμπτο Λύκειο, εκεί πάλι έξω από το Πέμπτο Λύκειο, κατεβαίνοντας και μέχρι κάτω το Θεόφυλλο, γενικότερα υπάρχει μια κατάσταση η οποία υπάρχει ένα φόβος και ανησυχία. Κύριε Τουλκίδη, επειδή ακούσα, σας άκουσα στο θέμα που προέκυψε εκεί στο Λύκειο Κρινίδων, ότι θα είναι το μοναδικό Λύκειο Κρινίδων που θα ορειμιάσει η μελέτη του και σαν έργο και θα μπορέσει να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ της περιφέρειας, αναρωτιέμαι, τώρα που τελειώνει η θητεία σας, δεν υπάρχουν άλλα σχολεία, κύριε Τουλκίδη, που χρειάζονταν αυάθμιση, άρα και ένταξη στο ΕΣΠΑ της περιφέρειας. Θέλω να μου πείτε αν υπάρχουν μελέτες που εκπονούνται και για ποια σχολεία. Κύριε Δήμαρχε, το περάσαμε λίγο έτσι, γιατί δεν προλάβαμε φυσικά, κάνετε εδώ πολύ καιρό μια επίσκεψη στον κύριο Κουρουμπλή, στον υπουργό. Εδώ και τρία χρόνια σας λέμε και το αντιληφθήκατε κι εσείς, κάντε επιτέλους σχέδια αξιοπίσεις για την ακίνητη περιοσία του Δήμου, είτε για το Συμμακοπούλ, είτε για το Κάτω Νοσοκομείο, το ακούσατε κι εκεί από τους υπουργούς, για όσα κτίρια κατέχει ο Δήμος, είτε διεκδικοί. Σας λέμε μάλιστα να κάνετε σοβαρά σχέδια αξιοπίσεις και όχι, βέβαια, σχέδια σε χαρτοπετζέντες. Όσο δεν το κάνετε αυτό, κυρία Δήμαρχη, να ξέρετε, τρώμε πόρτα, τρώτε πόρτα σαν Δήμος Καβάλλας. Ήθελα να ρωτήσω επίσης για τη συγκεκριμένη συνάντησή μου. Ας συζητήσατε θέματα ή αν θέσατε θέμα για τα συμφέροντα της Καβάλλας στην πιθανόν ιδιετικοποίηση της χερσαίας ζώνης. Αν έχετε ετοιμάσει κανένα σχέδιο, θέλω να με πείτε, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης που είναι πολύ σημαντικό. Επίσης, ο Υπουργός ανακοίνωσε, θυμάμαι στο Συνέδριο του Αναπτυξιακού στην περιφέρειά μας, ότι θέλει να φτιάξει μια σχολή για τα στελέχη του λιμενικού σώματος. Αυτό το διεκδικεί η Χρυσούπολη χρόνια. Εσάς σας ενδιαφέρει... Αλεξανδρούπολη. Ναι, της Αλεξανδρούπολης. Και αν σας ενδιαφέρει, ετοιμάσετε κανένα σχέδιο, θέλω να μας ενημερώσετε. Και τελειώνω, κύριε Πρόεδρε, και σας ευχαριστώ για την κατανόηση, δασικοί χάρτες. Πληροφορήθηκα από δημόντες ότι ο δήμος δεν έχει γνωστοποιήσει ακόμα στη δασική υπηρεσία τους χάρτες με τις οριογραμμές των ορεινών οικισμών του δήμου. Λιμνιά βουνοχώρια, ενώ κυρία Δήμαρχη. Με αποτέλεσμα να εφανίζονται οι διοκτησίες τους ως δασικές εκτάσεις. Έτσι αναγκάζονται να κάνουν ενστάσεις, να πληρώνουν παράβολα και να μπαίνουν σε μια διαδικασία. Θέλω να ξέρω αν έχει ξεκινήσει η διαδικασία σύνταξης των χαρτών με τις οριογραμμές από την πλευρά του δήμου. Σε ποιο σημείο βρίσκεται η διαδικασία, κυρία Δήμαρχη, αυτή και πότε θα ελκυρωθεί. Και επίσης να ρωτήσω με την ευκαιρία αν έχει οριοστικοποιηθεί η οριογραμμή της πόλης σε σχέση με τις περιαστικές δασικές εκτάσεις ή υπάρχουν ακόμα κομμάτια της πόλης που εφανίζονται ως δασικές εκτάσεις. Σας ευχαριστώ για την κατανόηση. Ευχαριστώ με τον κ. Παπαδόπουλο. Κυρία Δήμαρχη, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, πριν από όλα να πω ένα μεγάλο μπράβο στον κ. Παπαδόπουλο, ο οποίος έφυξε εξαιρετικά σοβαρά θέματα με την ηρεμία και τη σοβαρότητα που πρέπει να λειτουργεί κάθε φορά, χωρίς κραυγές, χωρίς λαϊκισμούς, με εξαιρετικό τρόπο και συμπεριφορά. Αυτό, από προσωπική άποψη, το χαιρετίζω και είμαι σίγουρη ότι όλοι συνάδελφοι εδώ μέσα. Πρώτον. Δεύτερον. Ξεκινάω λοιπόν γιατί αυτά που θύξατε κ. Παπαδόπουλο είναι και πολύ σοβαρά και πολλά σε αντικείμενο. Θα είμαι όμως επί γραμματική. Ας σημακωπούλου, το επισκεφθήκαμε σήμερα μαζί με τον κ. Πρόεδρο, μαζί με την κ. Φραντζεσκάκη και τον κ. Καλανταρίδη και το επισκεφθήκαμε χωρίς να ειδοποιήσουμε. Θέλαμε να δούμε τι συμβαίνει, τι γίνεται, πώς πάει η κατάσταση, τι συμβαίνει με τα συνόδευτα, τι συμβαίνει, πώς γίνεται η καθαριότητα και πώς στηρούνται οι συνθήκες υγιεινής σε αυτή την περιοχή. Και βεβαίως, εξέφρασα την ανησυχία μου και για τα συνόδευτα παιδιά, αλλά και για το γεγονός ότι πέφτουν οι φράχτες και αυτοί δεν μπορούν να τους συντηρήσουν, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της γειτονιάς αισθάνονται αναστάλια. Αυτό γίνεται κάθε μέρα σε μας γνωστό, με μηνύματα διαφόρων ειδών, και εξήγησα, τους έδωσα ένα χρονικό περιθώριο δύο μηνών και τους είπα ότι αν σε δύο μήνες δεν καταφέρουν να τα κάνουν μοναχοί τους, θα μπουκάρει ο δήμος και θα κάνει μόνος του ο δήμος τους φράχτες και δεν καταλαβαίνω εγώ σε ποιον ανήκει και τι κάνει και τι ράνει. Τελεία και πάβο. Σ' ό,τι αφορά τα σχολεία. Από πέρσι που είχε γίνει μία συγκέντρο στη Θεσσαλονίκη, που αφορούσε το σχεδιασμό των σχολείων, πρέπει να ξέρετε, είμαι πάντοτε της γνώμης, ότι τα παιδιά όλου του κόσμου είναι παιδιά. Και ότι τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν σχολείο. Και είναι καλύτερο να πηγαίνουν σχολείο παρά να μένουν αμόρφωτα. Από πέρσι, λοιπόν, είχα βάλει τις γραμμές στη Θεσσαλονίκη ότι οπωσδήποτε τα παιδιά των προσφύγων που πηγαίνουν στο σχολείο πρέπει να έχουν βιβλιάριο υγείας. Όπως έχουν και τα ελληνόπουλα. Γιατί μόνον έτσι οι γονείς των ελληνοπέδων θα δεχθούν αδιαμαρτήρητα το να πηγαίνουν τα παιδιά, γιατί το μόνο που τους πειράζει και τους ενοχλεί μη τυχόν και κουβαλούν διάφορα μολυσματικά νοσίματα από τα οποία θα κινηνέμουν τα παιδιά τους. Δεύτερον, επίσης, το θέμα της καθαριότητας. Ποιος θα καθαρίζει αυτές τις αίθουσες. Θα πρέπει να ξέρετε ότι μέχρι σήμερα υπήρχε ένα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα με το Εννεδεδίμ, το οποίο τελεί υποκατάληψη εδώ και 40 μέρες, παρακαλώ, από το Ροβίκονα και τους διάφορους. Με αποτέλεσμα, όλες αυτές οι σχολικές καθαρίστριες που καθαρίζουν τα σχολεία για τα παιδιά μας, λειτουργούν οι καθαρίστριες βασικά από τη χρηματοδότηση του Δήμου Καβάλλας. Μέχρι πότε. Μέχρι πότε. Διότι και ο Δήμος Καβάλλας πρέπει να καλύψει τα δικά του κενά, τα οικονομικά, αυτά που δίνει πρέπει να τα καλύψει. Τελειώνει χρονιά, δεν μπορεί να μένει ακάλυπτος. Ευτυχώς υπήρξε μια καλή εκδήλωση σήμερα το μεσημέρι, ήρθε ένα χαρτί από το Ενεδεδίμ, ότι ήρθει η κατάληψη και ως εκ τούτου μπορούμε να προχωρήσουμε, παρόλα αυτά όμως, έθεσα σήμερα εκεί που πήγα, αυτοί έχουν τρεις καθαρίστερες από την κοινοφιλή εργασία, τέσσερις, που καθαρίζουν τι παρακαλώ, τι καθαρίζουν. Τι? Τα μπάνια και τις τουαλέτες τις καθαρίζουν. Λοιπόν, οι οποίες θεωρώ ότι οι δύο φτάνουν για το CAMP, γιατί δεν καθαρίζουν τους ιδιωτικούς χώρους, καθαρίζουν το βρεφονηπιακό και τον υπιαγωγείο που υπάρχει εκεί και οι άλλες δύο μια χαρά μπορούν να πάνε να καθαρίσουν τα σχολεία που θα πάνε τα προσφυγόπουλα. Εκτός εάν έρθουν χρήματα, οπότε εάν έρθουν χρήματα, προτείνω τα χρήματα αυτά να δοθούν σ' αυτές τις σχολικές καθαρίστερες, οι οποίες για ένα χαρτσιλίκι καθαρίζουν τα σχολεία των παιδιών μας. Σ' ό,τι αφορά το στολισμό. Με 2,5 ηλεκτρολόγους, πολλά κάναμε κύριε Παπαδόπολε, πάρα πολλά κάναμε. Και να έχετε υπόψεις ότι αν δεν βοηθούσε το προσωπικό των παιδικών σταθμών, ούτε αυτά που είχαμε δεν θα είχαμε. Και ότι αφ' αυτή τη βδομάδα και μετά ξεκινάει ο στολισμός στα χωριά. Τα χωριά δεν μπορούν να μείνουν έτσι. Ξεκίνησε ήδη στα χωριά. Λοιπόν, το αν θα έχουμε κάτι στην είσοδο και στην έξοδο και εγώ θα ήθελα να είναι πλήρως στολισμένα όλα. Πήρα την απόφαση του χρόνου πρώτα ο Θεός και εγγέρος να βγούμε σε διαγωνισμό και να δώσουμε το στολισμό σε εργολάδο. Δεν γίνεται. Κάθε χρόνο εμωραγούμε σε προσωπικό. Φύγαν και οι Σιδεράδες φέτος. Ορίστε. Μέχρι εδώ ήταν ο Κλιτσιώτης. Το προσωπικό που προσελήφθη απ' την κοινοφελή εργασία με ειδικότητα οδηγή επαγγελματικού διπλώματος γ' κατηγορίας, απαγορεύεται να ανεβεί στα απορριμπατοφόρα. Τότε για πού θα τους έχω. Έχει ο δήμος ταξί, έχει ο δήμος ιδιωτικά αυτοκίνητα. Τι είδους στόλο έχει ο δήμος. Για πείτε μου να ξέρω κι εγώ για πού τους στέλνουμε αυτούς τους οδηγούς. Για πού τους στέλνουμε. Για γιο ταχύ. Είναι δυνατό να μην μπορούν να ανεβούν στα απορριμπατοφόρα. Άρα παρακαλώ κύριε Κλιτσιώτη άλλη φορά δε θα ζητήσεις άνεργους οδηγούς. Να τους κάνω τι. Αν τους έχω να κάθονται. Εφόσον μ' απαγορεύεται. Είναι τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Οδηγός λέει ειδικότητα γ' εμπδίπλομα γ' κατηγορίας. Και τι θα κάνεις το δήμο θα κάθεται. Δεν το θέλω τότε. Άμα είναι να κάθεται ας πάει να βρει άλλου δουλειά. Αδέσποτα Παναγία Πιπίνου πάρα πολύ σοβαρό θέμα. Ο δρόμος είναι χαρακτηρισμένος μονόδρομος. Το ξέρετε καλά. Πεζόδρομος. Πεζόδρομος. Να δικαιούμαι να κάνω ένα λάθος φραστικό βρε θα μου την πέσετε όλοι μαζί με τη σκανδάλι έτσι κάθεστε. Ο δρόμος είναι χαρακτηρισμένος πεζόδρομος. Παρ' όλα αυτά υποτίθεται στον πεζόδρομο απαγορεύεται η διέλευση. Παρ' όλα αυτά έχει τρεις θέσεις παρκαρίσματος οι οποίοι σίγουρα θα πάνε για τους ανθρώπους της γειτονιάς. Δεν χρειάζεται να σας πω. Καβαλιώτης είστε. Κυκλοφορείτε τα βράδια. Εκείνα τα ταβερνάκια στη γειτονιά οι πελάτες τους εκεί παρκάνε. Διαμαρτύρονται οι μόνοι οι κάτοικοι και έχουν δίκιο. Είπαμε το θέμα θα λυθεί με την ελεγχόμενη στάθμευση που θα κάνουμε τώρα. Θα πάρουμε και μια απόφαση να πούμε ότι σε εκείνη την περιοχή θα παρκάνουν μόνο οι κάτοικοι της περιοχής. Αυτό είναι το δίκιο. Οι κάτοικοι της περιοχής βλέπουν ένα ξένο αυτοκίνητο. Καλούν την τροχέα. Θα γράψει αυτόν που είναι παρκαρισμένος. Θα γράψει όμως και όποιον περνά εκείνη την ώρα. Και αν τεσβήσει τον. Διότι επειδή είναι αποκαταγγελία και έχει καταγραφεί η συνομιλία δεν μπορείς να το σβήσεις. Βεβαίως. Καλύτερα να το έχεις σταματημένο παρά να περνάς. Λοιπόν, εσείς σας κάνατε καλύτερη διαβούλευση με τον κόσμο τότε που έπρεπε να την κάνετε και αφήστε τις υποδείξεις. Αφήστε. Αφήστε. Σας είδαμε. Σας είδαμε. Είστε υπεύθυνοι για αυτό το αλαλούμ που γίνεται στην περιοχή. Καλά, εντάξει. Τρία πουλάκια κάθονταν και μπλέκανε πουλόβερ. Καμία διαβούλευση, αγαπητά κύριε Παπαδόπουλε, και να τα αποτελέσαμε. Τώρα, θεϊάκ. Σ' ό,τι αφορά τη διακοπή λογαριασμών έχω κι εγώ πάρα πολλές... Κοίτα ποιος μιλάει το ρε. Παρακαλώ, παρακαλώ. Δεν πειράζεται. Συνεχίστε. ...ότι ο άνθρωπος βρει ξέλες. Λοιπόν, ναι, πάρα πολλές... Σας παρακαλώ, τώρα. Δεν υπάρχει λόγο. Διακοπή λογαριασμών έχω κι εγώ απορίες, κύριε Ξανθόπουλε. Παρακαλώ, σας παρακαλώ. Σας παρακαλώ. Σ' ό,τι αφορά τα δέσποτα, υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα. Ο Πόνιος Ψυχούλα το ξέρει. Παντού. Θέλω να σας πω ότι πρέπει πάρα πολύ σοβαρά, όμως, να λάβουμε υπόψη μας και όλους τους φιλόζωους, σε εισαγωγικά, οι οποίοι τα ταΐζουν. Τα εκτρέφουν. Εγώ έχω δει, Τούρκους, επίπεδο εξαιρετικού, να κάθονται να πιούν ένα καφέ εκεί στο Γιώδιο και να τους τυμπέφτουν τα δέσποτα. Καθισμένοι ήταν οι άνθρωποι. Το Λίκιο Κρινίδων, και τι σχολεία ακόμη θα μπουν στο ΕΣΠΑ, θα σας τα πει ο κ. Τουρκίδης. Τρώω πόρτα, λέτε, στα Υπουργεία με τα σχέδια, επειδή δεν έχω σχέδια αξιοποίησης. Τρώω πόρτα, κ. Παπαδόπουλη. Ναι, έχετε δίκιο. Και θα συνεχίσω να τρώω πόρτα, γιατί δεν ανήκω σε αυτή την κυβέρνηση. Εγώ είμαι πεπισμένη πια. Είμαι πεπισμένη. Και όχι επειδή λείπουν τα σχέδια αξιοποίησης. Με σχέδια αξιοποίησης, κατέβηκε ο έρμας ο Ηλιάδης. Και τι αξιοποίησης. Εκεί να δείτε πόρτα που έφαγε. Και είναι και δικός τους, υποτίθεται. Όσο δεν θέλουν να δώσουν, επειδή δεν υπάρχει δήμαρκος Ιριζέος, εγώ το λέω πια ανοιχτά και καθαρά. Τζάμπα πάω και ρωχωμένα. Παρ' όλα αυτά, εγώ δεν τα βάζω κάτω. Θα διεκδικώ, θα ζητώ και δεν είναι τα σχέδια αξιοποίησης. Άμα θέλουν να στο δώσουν, στο δίνουν. Και άμα δεν θέλουν να στο δώσουν, κάτσε να χτυπιέσεις όσο θέλεις. Παρ' όλα αυτά, παλεύω. Πότε μας ζητούν το ένα, πότε μας ζητούν το άλλο, ό,τι πάρουν. Ιδιωτικοποίηση, λέτε, της χερσαίας ζώνης. Αχ, κύριε Παπαδόπλη, επειδή εμένα δεν θα με πιστέψετε. Ρωτήστε τον ίδιο τον κύριο Ιλιάδη να δείτε τι ακριβώς του κάνουν τα ανθρώπους. Για σχολή λιμενικού θέματος, εγώ θέλω σχολή ναυτικών, εγώ θέλω σχολή ναυτών, εγώ θέλω σχολή τεχνητών ναυπηγοεπισκεφαστικής τέχνης, για να μην χάσουμε την παράδοση, για να μην χάσουμε την τέχνη, για να παραμείνει το λιμανάκι των Καλαφατιών. Το διεκδικώ και εγώ πιστεύω ότι με τη βοήθεια των ναυπηγών επιστημώνων καβαλιωτών, κάτι θα πετύχουμε. Δεν τα παρατάω, κύριε Παπαδόπλη. Για τους δασικούς χάρτες θα μας πει ο Τούρκηδης. Σύντομα κύριε Πόνια και μετά ο κύριος Τούρκηδης. Κύριε Παπαδόπουλε, καλησπέρα και από εμένα. Όντως υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα, όχι μόνο στα συγκεκριμένα σημεία, στο σχολείο και στο κόντι και στον Άγιο Λουκά και στα χωριά, όπως είπε ο κύριος Πόστα. Στον Πέλο, να δεις τι γίνεται. Εκεί έχουμε πρόβλημα, δεν μπορούμε τα... Κατεπανάληψη κάναμε προσπάθεια περισυλλογής για την κοντουριό του, σας λέω τώρα, και συγκεκριμένα σε μια περίπτωση που, επειδή πήγαμε λίγο πιο πρωί, για να μην έχει πολύ κόσμο, γιατί μας δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα ο κόσμος, όταν βλέπουν περισυλλογή, ο Ρμαν, θα ρίσει και είναι δικό του, περισσιακό του στοιχείο του Αδέσποτου, το τι κατάρα φάγαμε, να μη σας αναφέρω. Παρ' όλα αυτά έχουμε κάνει μια-δυο περισυλλογές από εκεί. Υπάρχουν ένα-δυο καταστήματα που τα περιθάλλουν αυτά τα ζώα. Έχουμε μεγάλο πρόβλημα εκεί όντως. Για το Λύκειο σήμερα τρεις φορές πέρασε το συνεργείο από πάνω. Είναι μια ομάδα αδέσποτων που περιφέρεται από το σχολείο στον Άγιο Λουκά, στο Θεόφυλλο, στη Μεραρχία, στο ΤΕΙ, κατεβαίνει μέχρι Καλαμίτσα και ξαναγυρνάει πάλι πίσω. Από ό,τι μου είπανε δεν είναι επικίνδυνα τα ζώα, δηλαδή δεν είναι επιθετικά. Απλά κάποια παιδιά έχουν ένα θέμα. Δυο φορές σήμερα πήγαν στο σχολείο συγκεκριμένα επειδή υπήρχαν μια καταγγελία από μια μάνα, όχι γιατί επιτεθούν τα ζώα, επειδή φοβήθηκε το παιδί. Υπάρχει ένα θέμα, όντως υπάρχει θέμα. Μπράβο κύριε Μπόνια μου, ούτε GPS να έχεις βάλει στην αγέλη. Είπες τη διαδρομή, πρέπει να είσαι... Δείχνει ότι το παρακολουθείτε το θέμα. Κύριε Τουλκίδη, παρακαλώ. Να ξεκινήσω απαγοητεύοντας τον κ. Παπαδόπουλο ότι η θητεία μας δεν τελειώνει. Με συγχωρείτε λίγο κάπου, έχετε μπερδέψει τα νούμερα όλοι εδώ μέσα. Η θητεία της εδίκησης αυτής είναι λίγο πάνω από το μισό της. Η δεδικιά μου θητεία δεν έχει κλείσει 10 μήνες. Τώρα, σχολεία. Το Γυμνάσιο των Γκρινίδων, το Δεύτερο Δημοτικό Παιδικό Σταθμό της Ρούζβελτ, καθώς και η πλατεία του Κρέι, ως μελέτες ενώ, βρίσκονται σε φάση επικαιροποίησης λόγω της αλλαγής του κανονισμού σκυροδέματος. Υπάρχει λοιπόν και το Δεύτερο Δημοτικό Σχολείο και ο Παιδικό Σταθμός της Ρούζβελτ, το γενικότερο πλαίσιο της εκπαίδευσης. Συγκεκριμένες μελέτες επικαιροποιούνται. Γνωρίζετε ότι το 21ο Δημοτικό είναι έτοιμο για να ξεκινήσει τη κατασκευή του μέσω της χρηματοδότησης που εξασφαλίσαμε. Το ίδιο και το 12ο. Το 12ο, θέλετε να πείτε. Το 12ο, λοιπόν, από την προηγούμενη διοίκηση θα έπρεπε, θα έβρισκε η χρηματοδότηση. Δεν την βρήκε, τελώς πάντως την βρήκαμε τώρα τη χρηματοδότηση για να μένουμε εναγωνίως και την υλοποίησια και συνεπώς έχουμε πέντε δομές εκπαίδευσης, οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι είτε υπό χρηματοδότηση, είτε έτοιμες να φτιαχτούν, είτε προγραμματιζόμενες για να βρουν χρηματοδότηση σε έργα τα οποία έρχονται αυτή την εποχή ή που γνωρίζουμε ότι θα έρθουν. Συνεπώς αυτή τη στιγμή και με τα δεδομένα της δυνατότητες μελέτης από την υπηρεσία προέχουν και έχουμε προτάξει άλλες μελέτες όπως είναι το κλειστό κολυμβητήριο, όπως είναι η πλατεία Κουντουριώτου, η πλατεία Νικοτσάρα, τα σφαγεία, το ανοιχτό κολυμβητήριο προχωράει ήδη διότι προσβλέπουμε, προβλέπουμε και αναμένουμε χρηματοδοτήσεις γύρω από τέτοιες δομές. Αυτά όσον αφορά τις μελέτες. Τώρα, για τους δρασικούς χάρτες δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας, όπως εγκέρωσε ο Δήμος με ρίμνησε για να υποβάλει τις αντιρίσεις του στην ανάρτηση των δρασικών χαρτών της Καβάλλας και παράλληλα συμπληρώνω λέγοντας ότι δεν υπάρχει κάποιο θέμα με τις γραμμές της Καβάλλας, με τα ιόδη που δηλώθηκαν στην Καβάλλα. Να υπενθυμίσω ότι παρότι επιστημονικά δεν προβλεπόταν στην πραγματικότητα να μπούν τέτοιου είδους γραμμές, δεν αποτελούσαν νικιστικές πυκνώσεις, εντούτοις η απόφαση της διοίκησης ήταν να βάλουμε ουσιαστικά ό,τι λείπει, ό,τι περίσευε από το σχέδιο πόλης της Καβάλλας, με κριτήρια βέβαια όχι γενικώς, γιατί ώστε να εξασφαλίσουμε πως η πραγματικότητα που υπάρχει στην Καβάλλα εδώ και χρόνια θα ισχύσει, δηλαδή συνεικείες και κτίσματα που είναι εκεί επί δεκαετίες δεν θα εμφανιστούν ξαφνικά ως δάση. Στην δημοτική ενότητα Φιλίππον που τώρα αναρτήθηκαν, είναι ακόμα πιο έντονα τα φαινόμενα, αλλά και εκεί θα προχωρήσουν με το ίδιο σκεπτικό. Δεν υπάρχει απελογούς ανησυχίας, προχωράμε κανονικότητα για τη σύνταξη και την διαδικασία των αντιρίσεών μας για τους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν πριν από... Έχει ένα μήνα, δεν πρέπει να έχει ένα μήνα. Ο κ. Μαυρίδης, παρακαλώ, έχει το λόγο. Και μετά ο κ. Ξανθόπουλος για ένα θέμα που αφορά για τη ΤΕ. Συγγνώμη λίγο, Πρόεδρε, επειδή έτυχε να είναι δίπλα, μίλησα με τον κ. Παπαράλη και έτυχε να είναι κοντά, για να μας ενημερώσει και για τον παγουπείο αργότερα, αν θέλετε. Θα ενημερώσουμε τον κ. Σιμουτσί την επόμενη φορά. Κύριε Ξανθόπουλο, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, απαντώντας τον κ. Παπαδόπουλο, θέλω να επενθυμίσω ότι σήμερα στο έκτο θέμα στη μερίστα διάταξη είναι ο κανονισμός ύδρευσης. Και αυτό, κ. Παπαδόπουλο, γιατί ο κανονισμός ύδρευσης της επιχείρησης, ο υπάρχων, ένας κανονισμός θα του χεινιάκοσα είντε τρία καμπομένως, και στο πλαίσιο αυτό καταλαβαίνετε ότι από τον καιρό της διατάξης και της συντήκης που έχουμε πληθεί στην επιχείρηση, έχει ξεπεραστεί. Με αυτήν την έννοια, λοιπόν, σας λέω ότι το θέμα των διακοπών και της διαχείρησης των οθυλών ήταν, μέχρι την ψήφιση του κανονισμού αυτού, θέμα το οποίο κάθε φορά είναι απόκυτο στην ερμηνεία ή στην πρωτοβουλία την προσωπική, ή αν θέλετε στη φιλοτιμία του υπηρεσιακού παράγοντα, για το πώς θα κάνει τις διακοπές, αν θα κάνει τις διακοπές, αν υπάρξει πίεση από πάνω, κτλ. Με τον κανονισμό αυτόν, αν τον είδατε, ρυθμίζονται τα θέματα αυτά, που σημαίνει ότι πλέον δεν θα υπάρχει η δυνατότητα από τον Πρόεδρο, τον Γενικό Διευφυντή, τον Προϊστάμενο, να παρέβει στο έργο του γραφείου, το οποίο επιμελείται το θέμα των διακοπών, των διακανονισμών, της σύσπροξης των οθυλών, της αναγγελίας των οθυλών, της βεβαίωσης αυτών και οτιδήποτε άλλο, φορά όλο αυτό το τεράστιο θέμα, το οποίο σε απόλυτα νούμερα είναι περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ. Και καταρχήν λοιπόν εισαγωγικά σας δέω ότι αυτό ρυθμίζεται από τον κανονισμό σε ό,τι αφορά το θέμα των διακοπών. Πραγματικά είναι το παράδειγμα. Ανεξάρτητα από όταν υπάρχουν οθυλές, όταν βγαίνει ένας λογοδιασμός, καθίστε στην τελική πρόθεσμα στην ημερονία που λέει. Με αυτή λοιπόν την έννοια, όσες περιπτώσεις πολιτών με πήραν στο τηλέφωνο για βούντι, ξέρετε, έχω οφειλημέν, και ξέρετε δεν μιλάμε για οφυλές 100, 200, 300 ευρώ, μιλάμε για οφυλές κάποιων χιλιάδων ή εκατοντάδων, όχι χιλιάδων, εκατοντάδων ευρώ. Είχε, ενδεχόμενως, είχε. Σε κάθε περίπτωση, λιξυπρόθεσμος γίνεται τις 15 Δεκεμβρίου, που σημαίνει τις 16 το μηνός μπορείς να πας να το διακόψεις, όχι τις 13. Αυτό ήταν λάθος του γραφείου του συγκεκριμένου αποστήμητου το θέμα αυτό. Και, βέβαια, σε όλες περιπτώσεις που τουλάχιστον επικοινώνησαν μαζί μου, ή με άλλα τμήματα της ΕΔΑΙΑ και είχα δώσει εντολή να κάνουν επανασύνδεση, τουλάχιστον περιμένοντας τον λιξυπρόθεσμο. Εκεί, λοιπόν, υπάρχει ένα περιθώριο στο οποίο μπορεί κανείς να κάνει μια ερμηνεία ελαστική και αυτό διορθώνεται ή, αν θέλετε, τεχνοποιείται, οριοθετείται μέσα από αυτό το κανονισμό, που θα ψηφίσουμε, ελπίζω, στη συνέχεια συναιδείας του Δημοτικού Συμβολίου. Τώρα, σε ό,τι αφορά το παλιό, μην κάνετε το λάθος να είστε δεκτικός, είστε άνθρωπος των επιχειρήσεων, σε αναφορές του τύπου και μερίδες των εργαζομένων που μιλάει για λάθος λογισμικό. Το λογισμικό, τα λογισμικά, είναι συστήματα μηχανογραφικά τα οποία φτιάχνονται και τα οποία κάνουν ό,τι τους πεις. Εάν του δώσεις λάθος τυχεία, θα σου βγάλει λάθος αποτέλεσμα. Εάν του πεις βγάλε μου τους εργαζογραφισμούς 8-16-12-16, θα ψάξει να βρει το υπόλοιπο ή την εικόνα του πελάτη 8-16-12-16 και θα τη βγάλει. Απόλυτο. Αυτό που συνέβη στο παλιό λοιπόν ήταν το εξής. Ενώ το σύστημα έβγαζε λογαριασμούς, περίπου τους μισούς λογαριασμούς του παλιού και τους έβγαλε σωστά, έγινε μια διακοπή επέστωσης, μια διακοπή επικοινωνίας και όταν επανεκίνησε, οι υπόλοιποι λογαριασμοί δεν έλεγξε ο χειριστής ο Τέλλερ το διάστημα και πήρε το προηγούμενο διάστημα και αυτή η μισή περίπου λογαριασμού έκανε λάθος. Όχι όλο το παλιό. Εννοείται ότι έγκαιρα ευτυχώς τους πήραμε, χωρίς να δημιουργηθεί διαιτήρα ένα στάθος τους πολίτες, τους πήραμε πίσω, επανεκδόσαμε για τους υπόλοιπους μισούς περίπου, τους σωστούς λογαριασμούς και έγινε η διανομή αυτή. Αλλά αυτό που θέλω να πει σημαίνει είναι ότι δεν υπάρχει λάθος λογισμικό. Υπάρχουν μόνο λάθος εντολές που δίνει κανείς το λογισμικό. Λοιπόν ο κύριος, ευχαριστούμε τον κ. Ξαντοπολο, ο κύριος Μαυρίδης περιμένει, έχει ζητήσει στον λόγο. Όχι, έχω ανοχή μέχρι τα ξημερώματα, δεν με πειράζει καθόλου. Κύριε Δήμαρχε, προς τους Πουλιέντας σκέπτεστε κάτι να κάνετε. Εδώ στείλαμε στο εξωτερικό ενίσχυση κάποτε αρκετά χρήματα, όπως ξέρετε. Στην Ελλάδα, στους δικούς μας, δεν σας στείλουμε τίποτα. Λοιπόν, για τους Πουλιέντας επικοινώνησε η κυρία Θαδεσκάκη πάρα, πάρα, πάρα πολλές φορές με το Δημαρχείο. Προσπάθησε να επικοινωνήσει με τη Γραμματέα, με τη Βήμαρχο, την ίδια, με, με, με, με, με. Γιατί? Γιατί θέλαμε να στείλουμε στοχευμένη βοήθεια. Όχι, ρούχα, ό,τι μας περισσεύει εμάς εδώ, ή νερά και τέτοια, όταν όλη η Ελλάδα έστελνε νερά. Μπορούν να χρειωθούσαν κάτι άλλο οι άνθρωποι. Αδύνατον να επικοινωνήσουμε μαζί τους. Ένα άλλο, από ό,τι διαβάζω σήμερα. Από ό,τι πληροφορούμε από τον τύπο, γιατί εδώ δεν έγινε συζήτηση τελευταία. Με το ταπ στη σύσκεψη, τελικά αυτό που είναι προγραμματισμένο θα γίνει και όλα όσα εδώ διαδραματίστηκαν ήταν για το Θεαθήνε. Ταφτιστήκαμε εμείς με τους κατοίκους, αλλά όπως διαπιστώσατε εσείς, αυτό διάβασα εγώ στη σύσκεψη που πήγατε με τον κ. Μαρκόπουλο. Δεν μιλάμε για όδευση, για τεχνικές προδιαγραφές. Άρα στην ουσία δεν αλλάζει τίποτα. Απάντησα στον κ. Σταθάκη και στους εκπροσώπους της εταιρείας ταπ ότι εμένα με ψηφίζουν αυτοί οι άνθρωποι. Κανένας ταπ δεν με ψηφίζει και κανένας ταθάκης δεν με ψηφίζει. Όταν μου ζητούν οι άνθρωποι κάτι και το θεωρώ λογικό, αν είναι λογικό και αυτό που ζητούν κ. Μαυρίδη δεν είναι παράλογο. Θέλουν να προφυλάξουν τα σπίτια τους και τα χωράφια τους. Όταν σε απόσταση αναπνοής υπάρχουν λόφοι από όπου μπορούν, όχι βουνά, λόφοι από όπου μπορούν να περάσουν τον αγωγός. Το κάτω κάτω από την απέναντι πλευρά του δρόμου από λόφους κατεβαίνει αυτός ο αγωγός. Λοιπόν, εδώ κάτι υπάρχει που έχουνε στυλώσει τα πόδια αλλά η χρηστή και καλή γειτονία είναι απαραίτητη για να συμβιώσουν η εταιρεία με τους αγρότες. Εγώ εξήγησα ότι είμαι αναγκασμένη να στηρίξω τους αγρότες και θα τους στηρίξω. Μου ζητήσαν να μπουν μπροστά, θα μπουν μπροστά. Τι θα με κάνετε, θα με χτυπήστε, χτυπήστε με. Θέλετε να με στείλετε και φυλακή, στείλετε με. 70% θα πάρω στις εκλογές. Κάντε με ήρωα. Δεν είναι αυτός ο τρόπος. Ο τρόπος είναι για 8 με 10 χιλιόμετρα μπορούμε να συζητήσουμε μικρές αλλαγές του αγωγού. Εξάλλου το είχε πει και ο κύριος Μανιάτης εξ αρχής. Το είχε υποσχεθεί εξ αρχής ότι μικρές τέτοιες διορθώσεις τοπικές μπορούν να γίνουν. Βέβαιο ο τρόπος με τον οποίο τώρα γίνονται οι ερωτώ. Τώρα τι δίνει, δεν είναι διαδικασία τώρα. Αυτό ήθελα να πω, δεν μου βρίσκει σύμφωνο, αλλά εν πάση τόσο η κυρία δεν μου πω. Σύμφωνο, συνολικά. Δεν έχω τίποτα άλλο. Κύριε Δήμαρχε, το νομοσχέδιο περί τοπικής αυτοδιοίκησης ποδεύει προς τις επιτροπές του Κοινοβουλίου και από εκεί στην Ολομέλεια. Δεν έγινε καμιά συζήτηση εδώ πέρα. Έχω λάβει γνώση βέβαια από ένα παραμύτη που υκλοφόρεσε από την τοπική του ΣΥΡΙΖΑ εδώ πριν 3-4 μήνες, αλλά θα περίμενα μια συζήτηση τέτοια στο Δημοτικό Συμβούλιο, διότι το θέμα δεν είναι να μαζέγονται οι 330 δήμαρχοι και να μιλάνε πώς θα διοικηθεί ο Δήμος ή αν όχι, αν το 1951 θα είναι 1931 ή απλή αναλογική. Θα περίμενα μια τέτοια συζήτηση, διότι εδώ πλέον δεν είναι θέμα δημοτικής αρχής, γιατί μια δημοτική αρχή μπορεί να εκλέγεται και με το 1925 και με το 1935, αλλά μιλάμε για το 100% θα περίμενα μια τέτοια συζήτηση να γίνει εδώ πέρα και να μας πείτε κιόλας τελικά τι γίνεται εκεί πέρα κάτω εμείς, δεν είμαστε ενημερωμένοι. Έρχομαι σε ένα σοβαρό θέμα κύριε Πρόεδρε και κλείνω. Μάλλον ο κύριος Αντιδήμαρκος θα πρέπει να με απαντήσει, ο αρμόδιος. Δέχομαι πολλά παράπονα από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σχετικά με την ανανέωση των αδειών των τραπεζοκαθισμάτων. Δηλαδή είπε κάποιος καλά είναι να σας απαντήσω, δηλαδή λοιπόν άμα θέλετε εξής εγώ να σας απαντήσω. Λοιπόν, το θέμα είναι ως εξής. Η διοίκηση στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει δίκιο. Στο τι? Κύριε, αφού κατέτος ανανεώνεται η άδεια, οφείλεις να υποβάλεις την αίτησή σου, να καταβάλεις και το σχετικό ποσόν για να πάρεις την άδεια. Το είμαστε εντάξει. Πλύν, όμως, εδώ και δεκαετίες υπάρχει μια ανοχή από την εκάστοντη δημοτική αρχή του Τέστιν. Το άφηνοι, σας παρακαλέσω να μην ακούω, του Τέστιν, τι ισχύει, τρεις-τέσσερις μήνες, δύο μήνες, ένα μήνα παραβλέπουμε. Δεν τους λέμε παρήλθει ο χρόνος. Φέτος έγινε το οξύμορο, εστάλλει στους 60, απ' ό,τι τουλάχιστον μου λένε, ένα ραβασάκι των 900 ευρώ να καταβάλουν. Και το θέμα δεν είναι μόνο το 900. Τους τραβάμε και στο πταισματοδικείο υποχρεωτικά. Έχουν πάρει και τις κλήσεις. Και για να απαλλαγούν εκεί, θα πρέπει από εδώ το 900 να καταβληθεί. Ερωτώ, πού ήταν η δυσκολία για να βάλουν τα πράγματα, κυρία Δήμαρχη, κυρία Δήμαρχη, σε τάξη. Τρεις γραμμές. Στο Σύλλογο, στον καθένα προσωπικά, το οποίο τι θα έλεγε. Σας γνωρίζουμε ότι μέχρι στις 25, 30 ή εντός μηνός να τακτοποιήσετε το θέμα της εκδόσεις της Ανανεώσεων των Αδιών. Και εφ' εξής δεν θα ισχύσει καμία παράταση, καμία άνοχη. Αυτό θα έλεγε το έγγραφο και για το μέλλον, είμαστε αντακτοποιημένοι και για το παρόν. Τώρα, αυτή την εποχή, γιατί όλοι εδώ λίγο τα πράγματα τα σύμβουμε, λέμε κρίση, κρίση, κρίση. Το 900 όμως, δεν είναι μικρό ποσό, κύρια Δήμαρχη, κύρια αρμόδια αντιδήμαρχη. Θα ήθελα μια απάντηση, διότι πραγματικά έξω, όλοι αυτοί οι καταστηματάρχες, έχω έρθει εγώ σε επιονία πίσω με 6, 7, 8, μόνο και μόνο για να δω αν είναι και κατά πώς να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Όλοι μου κάνανε το ίδιο παράπονο. Άλλοτε δεν δείχνανε κατανόηση, ένα μήνα, δύο μήνες καθυστερούσαμε. Φέτος, λέει, ούτε μας ενημέρωσαν, ούτε τίποτε, αλλά μας στείλανε το 900, θα τραβηθούμε και στα δικαστήρια. Εγώ είπα ότι η δίκηση έχει με ενδίκιο, δεν έχει το ηθικό μέρος του μαδίου της. Τώρα, μη μου φέρετε αύριο μεθαύριο κάμια αριθμίσικο να λέει να διαγραφούν τα 900 να τακτοποιηθούν, τότε θα μιλήσω διαφορετικά. Ή τα στέλνουμε και τα εισπράπτουμε, κατά την άποψη μου, δεν ανήλυγησαμε σωστά από οιτικής πλευράς, ή όχι, το τραβάμε μετά και όταν φέρετε τα τώρα, κάντε ενστάσεις και θα το δούμε και θα το συγκριτήσουμε, γιατί για να απαλλαγούμε στο δικαστήριο. Τότε θα είμαι πιο σκληρός στο μέσος του Δημοτικού Συμβούλιο. Θα ήθελα μία απάντηση, όχι για μένα, για τους καταστηματάρες υγειονομικού ενδιαφέρονους. Ευχαριστούμε τον κ. Μαυρίδη. Κυρία Φραντισκάκη, σύντομα παρακαλώ μία απάντηση. Λοιπόν, ως απάντηση έχω να πω τα εξής. Καταρχήν, οι άδειοι για το έτος 2017 των τροπεζοκαθισμάτων έπρεπε να βγουν μέσα στο Νοέμβριο του 2016. Η Δημοτική Αστυνομία βγήκε για έλεγχο μετά το Μάιο του 2017. Του τέστιν έχουμε 4 με 5 μήνες τη διάθεση που τους αφήσαμε για να ξέρουν ότι θα έπρεπε να βγει η άδεια. Εκτός από αυτόν, για το έτος 2015 και 2016, όπως ξέρετε επειδή βγήκε και ο καινούργιος κανονισμός, όλοι γνωρίζανε και όλοι είχαν ενημερωθεί πέρσι το Νοέμβριο ότι έπρεπε να βγάλουν άδειες. Κάποιοι εξ' αυτόν ήρθαν και οι περισσότεροι μάλιστα και βγάλανε τις άδειες τους μέσα στην ώρα τους. Αυτοί που δεν βγάλανε, βγήκαν το καλοκαίρι η Δημοτική Αστυνομία, όντως υπήρξαν πρόστιμα γιατί δεν βγάλανε άδειες και από εκεί και ύστερα προχώρησε η Επιτροπή του Δήμου που είναι υπάλληλη του Δήμου για να γράψουν τα πρόστιμα, για το 2017 που έπρεπε να πληρωθεί το Νοέμβριο του 2016. Εκτός αυτό, το καλοκαίρι του 2017, τον Αύγουστο συγκεκριμένε με το νέο μονομοσχέδιο που κατατέθηκε περί τον ΟΤΑ, υπάρχει ένα άρθρο εκεί πέρα μέσα που λέει ότι όποιος δεν έχει άδεια και έχει παράνομα τα τραπεζοκαθίσματά του, αυτά ο Δήμος θα πρέπει να τα σηκώνει και το έχουν κάνει σε πάρα πολλούς νομούς. Τότε εμείς λοιπόν καλέσαμε εδώ το επιμελητήριο, τον εμπορικό σύλλογο, τον σύλλογο των καφεσιδοπολών και όχι μόνο του στείλαμε και επιστολή που αναφέρουν αυτό το άρθρο να ενημερώσουν λοιπόν τα μέλη τους το τι θα γίνει στο μέλλον και ότι πρέπει να βγάλουν τις άδειες. Κατάσχεση. Κατάσχεση των εμπορευμάτων και μάλιστα θα πρέπει αυτά όσο φυλάσσονται για να τα πάρουν μετά να πληρώνουν στο Δήμο και τέλει. Εμείς λοιπόν το κρατήσαμε, δεν το κάναμε ακόμα αυτό, γιατί όπως καταλαβαίνετε είναι πάρα πολύ δύσκολη η θέση μας να πάρουμε προϊόντα, να πάρουμε πράγματα, τραπαζοκαθίσματα και όχι μόνο και προϊόντα. Επίσης πριν από λίγο καιρό μας ήρθε μια επιστολή από το ΕΚΑΒ παρακαλώ για τον πεζόδρομο της Παύλο Μελά και πάλι λοιπόν εμείς ειδοποιήσαμε τους εμπλεκόμενους φορείς και όχι μόνο πήγαν πόρτα υπάλληλος του Δήμου και τους ενημέρωσε και τους είπε ότι αν δεν συμμαζευτείτε και αν δεν βγάλετε τις άδειες σας εμείς θα προβούμε σε αυτό που πρέπει να προβούμε σε αυτά που βλέπει ο νόμος. Και πάλι αφήσαμε ακόμα μια μεγάλη μερίδα όπως είναι ο Αγιος Νικόλος, όπως είναι ένα μέρος της ομονίας που ακόμα έχω κρατήσει τη Δημοτική Αστυνομία και είπα είναι μέρες Χριστουγέννων ας μη βγει η Δημοτική Αστυνομία έξω αυτές τις μέρες μετά την καινούργια χρονιά γιατί ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που και για το 17 δεν έχουνε βγάλει άδεια. Έτσι έχουνε τα πράγματα κύριε Μαυρίδη. Ενημερωμένοι όλοι είναι και αυτά που σας λένε εγώ τα ακούω περιτά. Και γιατί λοιπόν να μην μπει πρόστιμο όταν και το 15 και για το 16 γνωρίζαν όλοι οι επαγγελματίες το τι γίνεται και αν δεν έρθουν στην ώρα τους να βγάλουν την άδεια. Και αφήσαμε όχι έναν και δυο μήνες, πέντε και έξι μήνες. Και ακόμα και πάλι σας λέω υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουνε βγάλει άδειες. Ευχαριστώ με την κ. Φραντισκάκη κ. Καλανταρίδη. Ζητήσατε το λόγο. Να συμπληρώσω λίγο αγαπητοί συνάδελφοι. Καταρχήν αυτά τα οποία είπε η κ. Φραντισκάκη είναι γεγονότα και αυτό το οποίο θέλω να προσθέσω μιας και ήταν υπευθύνη μου ουσιαστικά οι δύο υπηρεσίες που εμπλέκονται πριν αναλάβει η κ. Φραντισκάκη. Έτσι όπως πολύ σωστά είπε οι αιτήσεις για τις νέες άδειες θα έπρεπε να είχαν κατατεθεί μέχρι τον Νοέμβριο του 2016. Εκείνη την περίοδο ήμουν εγώ αντιδήμαρχος και των διοικητικών υπηρεσιών και της δημοτικής αστυνομίας. Μοιράστηκαν πόρτα-πόρτα σε όλους οι οποίοι βρίσκονται στο κέντρο, είτε είναι εμπορικά καταστήματα που βγάζουν κάποια προϊόντα, είτε είναι επαγγελματίες οι οποίοι είναι στο χώρο της αστίασης, είτε καφέ, καφενιά κτλ. Μαγαζί μαγαζί, ενημερωτικά αφηλάδια που τους καλούσαν να έρθουν να καταθέσουν έτηση εγκαίρως, έτσι ώστε από τις αρχές του 2017 να έχουν εκδόσει την άδεια. Μαγαζί μαγαζί, με αποδεικτικά. Γι' αυτό, έτσι, τα αποδεικτικά είναι απέναντι στην υπηρεσία, στη διάθεση όποιου τα θέλει, τα οποία αποδεικνύουν, ασχέτως στο TV βγαίνει και λέει ο καθένας, έτσι, έχω πάρα πολλές τέτοιες περιπτώσεις, που πιάνουν έναν συνάδελφο δημοτικό συμβούλαιο και του λέγαν, με έκαναν, με φτιάξαν, με δείξαν, ερχόταν εδώ άνθρωπος και έλεγε, ήτον κανα τε ρε παιδιά, πάρε το χαπάκι, ορίστε, τάδε του μηνός ενημερώθηκε. Και μετά ο άνθρωπος, τι να πει έτσι, τέλος πάντων, είναι κάτι το οποίο γίνεται κατά κόρον συναδελφέ να το γνωρίζετε, έχουν ενημερωθεί επανειλημμένους και κατά τη διάρκεια της χρονιάς, όπως σας τα είπε η κυρία Φρεντισκάκη, οπότε δεν δικαιολογούνται με τίποτε, συνάδελφοι, να το ξέρετε, έτσι, κάνετε αδύνατα δυνατά και όλες οι υπηρεσίες προς ενημερωστή τους, κάποιοι δυστυχώς αρνούνται να συμμορφωθούν για τους δικούς τους λόγους. Θα πρέπει λοιπόν να αναλάβουν και την ευθύνη. Και αν με ρωτάτε εμένα, καμία απολύτως υποχώρηση, καμία απολύτως έκπτωση, συνάδελφοι, για να μπει επιτέλους μια σειρά. Θα πρέπει να το πάρουν απόφαση. Αυχαριστώ με τον κ. Καλαντζαρίδη, κ. Παπά, έχετε το λόγο. Κύριε Πρόεδρε, είχα 15-16 θέματα, αλλά τα μεγάλα και τα σκανδαλόι θα τα βάλω σε επόμενη συναιδρία. Έχουμε και ένα συμπολίτη που περιμένει. Εντάχει, πριν 10 μέρες, περίπου 10-15 μέρες, γινόταν ένα έργο μπροστά στην Αγία Τυρακλή, στην Τενέδου. Είδα ταμπέλες και της τεχνικής υπηρεσίας και της ΔΕΙΑΚ. Τι ακριβώς έργο ήταν? Είδα ότι κόπηκαν δέντρα. Γιατί χρειάστηκε να κόπουν δέντρα, αν υπήρχε άδεια για τα δέντρα και αν ήταν απαραίτητο ή μπορούσε να αποφευχθεί. Δεύτερον, σας έχω επισημάνει στον απέναντι δρόμο, σας το ρώτησα προτριμίνω, απάντηση δεν πήρα, υπάρχουν σκαλιά που οδηγούν σε μία μικρή παραλία. Εκείνος ο δρόμος είναι κομμένος, έχουν πέσει χώματα και έχει στην ουσία απαγορευτεί η πρόσβαση των πολιτών. Ποιος έριξε αυτά τα μπάζα και γιατί δεν αποκαθίσταται αυτή η ανομαλία. Στον κύριο Φιλόσογλου, πριν περίπου ένα χρόνο τοποθετήκε καινούργιος διάδρομος στην αίθουσα βαρών του κλειστού γυμναστηρίου στην Καλαμίτσα. Εδώ και ένα χρόνο είναι χαλασμένος ο διάδρομος, δεν λειτουργεί, δεν ξέρω αν το ξέρετε. Εδώ και ένα χρόνο δεν λειτουργεί. Ένα χρόνο, ένα χρόνο. Εγώ πηγαίνω τρεις φορές την εβδομάδα, κάθε εβδομάδα ρωτάω τους ανθρώπους εκεί, δεν λειτουργεί. Από τη μέρα που ξεκίνησε, την πρώτη εβδομάδα χάλασα και δεν λειτουργεί. Εκεί χτίζει σώμα. Δεν ξέρω αν φαίνεται ή όχι. Ο διάδρομος που τρέχουμε δεν λειτουργεί. Τέταρτον, νομίζω το θέμα αυτό να δείχνει και στα μέσα ενημέρωσεις. Τι γίνεται με το σχολείο των Μιγδαλαιών. Έχουν παράπονα εκεί ο σύλλογος γονέων για τα καλωριφέρα φαινώς και αφεντέρω για τις μπασκέτες. Νομίζω έχουν στείλει από τον Μάιο του 2017 δύο-τρεις επιστολές. Τις έχω κιόλας οι οποίες έχουν με ένα απαντηθεί αλλά δεν έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματα. Και σε σύγκριση, αν θέλετε, με τη συχνότητα και τον τρόπο που τέτοια αιτήματα εύκολα και απλά ικανοποιούνται στην πόλη μας, αισθάνονται και μια δυσφορία. Πέμπτον, κυρία δήμαρχε, εσείς θα μας το πείτε. Παρακαλώ μη διακόπτετε να την κάνουμε. Παρακαλώ μη διακόπτετε να την κάνουμε. Παρακαλώ μη διακόπτετε να την κάνουμε. Παρακαλώ μη διακόπτετε να την κάνουμε. Τι θα γίνει με τον Κάδο στην Πλατεία, κυρία δήμαρχε. Ακούω από το 14 το Φθινόπουρο που σας ζωτάω, δεν έχουν έρθει τα ανταλλακτικά. Κάνετε που κάνετε τόσα ταξίδια, γυρίζετε όλο τον κόσμο, περάστε και από την Ιταλία να το πάρετε το ανταλλακτικό εν τέλει. Χάνε συμβούλια τώρα. Εν πάση περιπτώσει. Σας παρακαλώ τώρα, θα απαντήσετε μετά. Μη διακόπτετε συνάδελφοι. Παρακαλώ μη διακόπτετε. Σας ακολουθώ το παράδειγμά σας με τα συμβουλή, σας ακολουθώ. Εάν θεωρείτε ότι δεν πρέπει για οποιοδήποτε λόγο να λειτουργήσει, αφού βάλαμε τους Κάδους και πιάνουμε τον χώρο, αφαιρέστε τον, δώστε μία λύση. Αν σκοπεύετε να το λειτουργήσετε, σας ξαναλέω ότι το πρωτορώτησα το θέμα Οκτώβρη του 2014. Πέρασαν τρία χρόνια και το περιμένουμε το ανταλλακτικό τρία χρόνια δεν λέει κάτι. Ευχαριστούμε τον κ. Παπά. Σύντομα παρακαλώ. Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο έργο που κάναμε μεταξύ των τσιμμέντων και της διεύσης του γραφείου ειδάτων, ο ευκάλυτος που υπήρχε εκεί είχε ξεραθεί από πέρυσι από την παγωπληξία. Πέρα από αυτό το ρυζικό σύστημα που είχε αναπτύξει, είχε φράξει έναν αγωγό βρύων εκεί, εν τέλεισμα, όταν βρέχει, ο χώρος μέσα της διεύσης ειδάτων να είναι γεμάτος νερός, να μην μπορούν οι πάιλοι να μπουν μέσα, ο κόσμος να μην μέσει να ξυπηρετηθεί. Ετύθηκε λοιπόν η διεύση ειδάτων να φροντίσουμε το συγκεκριμένο θέμα και πράγματι, εννοείται αφού γίνανε ό,τι απαραίτητο έπρεπε να γίνει σε ό,τι αφορά το δέντρο, το οποίο ήταν, όπως σας είπα, καμένο από την παγωπληξία, κόψαμε το δέντρο, βγάλαμε το ρυζικό σύστημα το οποίο είχε φράξει τον αγωγό και τον είχε στην ουσία ακυρώσει και κάναμε ένα έργο γύρω στα 15-20 μέτρα, μέχρι λίγο πιο κάτω από το πρατήριο Βεζίνης εκεί, για να δώσουμε τα όγβρια είδρα ταπλαιών προς τα κάτω. Υπάρχει ένα πρόβλημα από την άλλη πλευρά του δρόμου, αλλά τουλάχιστον εκεί το έχουμε, δεν ξέρω, ήταν δικό μας έργο, δεν υιάκηταν. Άλλος, ποιος είναι, τα μπάζα που φράζονται ο δρόμος. Ποιο μπάζα φράζονται ο δρόμος? Τα σκαλάκια. Για το σχολείο του Αμυγαλαιώνα ο εργολάβος θα είναι εκεί, αφού μόλις τελειώσει το σχολείο του Κρινίδων, για τα σώματα. Οι μπασκέτες, εντάξει, οι μπασκέτα έσπασε πριν από ένα μήνα, αφαιρέθηκε προφανώς για να μην είναι επικίνδυνη και θα είναι και αυτής τα πλαίσια της εργολαβίας. Θα το επισκεφτεί ο κ. Τουλκίδης αυτό προσώπως και θα το διαπιστώσει. Λοιπόν, άλλο. Το διάδρομο. Στο κλειστό της Καλαμίτσας, εκεί που είναι τα όργανα, μιλάτε για πρωινές ή απογευματινές ώρες, υπάρχει το ενδεχόμενο, αυτό ξέρετε έχει ένα κλειδί, είναι σαν μια κάρτα. Μήπως δεν ζητάνε αυτοί οι οποίοι πηγαίνουν... Ποιο φύλακες εκεί, να δείτε το ρέφωνο στο φύλακο του Πάιντου? Εγώ και χθες εκεί ήμουνα, δεν μου είπε κανείς τίποτα. Δεν είδα αν λειτουργούσε, δεν μου είπε κανείς ότι είναι χαλασμένος. Ένα χρόνο δεν υπάρχει περίπου σε να υπάρχει. Σταμάτα ρε, σταμάτα ρε. Όλοι οι παπάδες δεν είναι... Σταμάτα ρε. Αποκλειτ, αποκλειτ, αποκλειτ. Λοιπόν, εντάξει, θα το επισκεφτεί και να το δει κύριε Σμητζίζη τι θα γνωρίσουμε. Κύριε Πρόεδρε, επί της διαδικασίας, επειδή έχουμε ένα συμπολίτη που περιμένει να προτάξουμε, το θέμα που τον ενδιαφέρει. Ποιο είναι το θέμα? Το είπαμε, είμαστε ok στο αυτό. Τι να περιμένουμε, δεν χρειάζεται να πούμε. Το 180, αλλά μετά... Δεν πηγαίνω στα παράκια για το 180. Τι 180, αφού το είπαμε θα είναι ok. Πρέπει να πάτε δίπλα στην νεολαία δήμαρχη. Προχωράμε, προχωράμε. Μια διευκρινήση θέλω να κάνω. Ας το πούμε έτσι, είναι επί του προσωπικού. Επί του προσωπικού. Η δήμαρχος... Από το παιδιά σας παρακαλώ. Η δήμαρχος με απαικάλεσε άνθρωπο Βρυξέλλες. Θέλω να ξεκαθαρίσω χωρίς να χαλάσω το εορταστικό κλίμα των ημερών και χωρίς να δώσω καμιά οξύτητα στη συνεδρία σας. Χάρη να στείλεις. Θέλω να σας πω το εξής. Πρώτον, όσον αφορά τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, είτε είναι δευτέρες, είτε είναι καθημερινές, έρχομαι ανελπώς. Προφανώς, ως ελεύθερος επαγγελματίας, κάποιες φορές τα απουσιάζω. Αυτές οι φορές δεν μπορούν να συγκριθούν με τις δικές σας απουσίες, κυρία Τσανάκα. Δεύτερο θέμα. Το ότι πηγαίνω στις Βρυξέλλες είναι για μένα προσωπική τιμή, διότι με έχει ορίσει εκεί η Κυβέρνηση. Να εξυπηρηθώ τα εθνικά συμφέροντα μαζί με τους άλλους συναδέλφους, του δήμου, των δήμων, των άλλων δήμων και έξι των περιφεριών. Και εσείς λοιπόν πηγαίνετε, δεν έχετε πάει. Και εδώ ήθελα να κάνω μια τρίτη αναφορά. Ότι η διεθνής παρουσία της πόλης μας δεν είναι μονάχα τα ταξίδια που καλά κάνετε και τα πηγαίνετε και επισκέπτεστε όπου πηγαίνετε, και εγώ πήγαινα όπου χρειαζόταν. Δεν το θεωρώ κακό, ίσα ίσα απαραίτητο εγώ το θεωρώ και πάντοτε ήμουνα υπέρ αυτών των επικοινωνιών. Αλλά προσέξτε κάτι, η διεθνής παρουσία της πόλης μας επιβεβαιώνεται και από την διεθνή παρουσία του ίδιου του δημάρχου. Εδώ λοιπόν κάποια στιγμή θα πρέπει να μας απολογηθείτε τι έγινε και δεν είσαστε πια σε αυτό το δίκτυο των πόλεων στο οποίο σας παρέδωσα την Προεδρία στο Στρασβούργο. Τον διάκοσιον πόλων φυσικά και είστε αλλά δεν μας παραλέτε κανένα νέο τι γίνεται και πού βρίσκεται αυτό το δίκτυο και τι συνεισφορά έχει ο δήμος στη συγκεκριμένη αυτή ένωση διάκοσιων δήμων και περιφεριών από όλη την Ευρώπη. Λοιπόν δεν θεωρώ ότι με μειώσατε με τον χαρακτηρισμό αυτόν. Εσείς κάνετε λάθος αν θεωρείτε ότι είναι μειωτικός. Όχι βέβαια καμιά περίπτωση. Ειδικά για το Στρασβούργο μιλάμε τα γαλλικά άπτεστα και εκπροσωπούμε την πόλη πάξια. Λοιπόν πάμε στα έκτακτα θέματα συναδελφή. Το πρώτο έκτακτο θέμα αποσύρεται. Το πρώτο έκτακτο αποσύρεται. Θα πάει στο τακτικό όταν θα είναι ο κ. Τσουρκίδης εδώ. Το δεύτερο παρά τα συγχρονικής διάρκειας τοποθέτησης και εγκατάσεις ψυχαγωγικών παιχνιδιών στο κάτω μέρος της πλατείας την νεορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. Έως οχτώ πρώτου δεκαοκτώ. Το υπαρρυθμό... Τρία έκτακτο θέμα. Διαγραφή οφειλών λόγου θανάτου και επαναβεβαίωση στους κληρονόμους. Λοιπόν συναδελφή όπως σας έχω ενημερώσει ήδη από πέρυσι έχουμε ξεκινήσει μια διαδικασία έτσι ώστε να κάνουμε μια εκκαθάριση στην οικονομική υπηρεσία του τι τελικά ποιος οφείλει και τι οφείλει έτσι. Ή να σας θυμίσω σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο είχαμε προχωρήσει σε διαγραφή των χρεών που είχαν συμπληρώσει 20 αιτία όπως ορίζει ο νόμος και σήμερα έχουμε δύο θέματα τα οποία εμπλέκονται και έχουν σχέση με αυτή τη διαδικασία στο προκείμενο έτσι όπως ακριβώς αναφέρετε διαπιστώθηκε μετά από έλεγχο ποιοι ακριβώς πλέον οφειλέτες δεν βρίσκονται εν ζωή και όπως ακριβώς ορίζει ο νόμος γίνεται η διαγραφή των οφειλών από τα συγκεκριμένα πρόσωπα και από εκεί και πέρα θα βρίσκονται ποιοι είναι οι κληρονόμοι και γίνεται η βεβαίωση στους κληρονόμους όπως ορίζει και ο νόμος. Εγκρίνεται. Το υπαριθμό τέσσερα επιστροφή αχρεωστεί το συσπραχθέντος ποσού. 100 ευρώ βλέπω εδώ πέρα. Στο υπαριθμό πέντα έκτακτο θέμα καθορισμός ανώτατος αριθμού παραστάσεων για το έτος 18 στον στεγασμένο χώρο του καταστήματος ιδιοκτησίας Κεσόγλου Ιωάννας, Ερυθρούς Ταυρού 20. Στο υπαριθμό έξι επίσης καθορισμός ανώτατος αριθμού παραστάσεων κατάστημα ιδιοκτησίας Αργυρίου Αναστασίας. Στο υπαριθμό επτά επίσης καθορισμός ανώτατος αριθμού παραστάσεων για το έτος 17. Με συγχωρείτε το πρώτο θέμα που διάβασα έλεγε 18. 18 είναι αυτό και το 18 είναι. Στο υπαριθμό επτά επίσης καθορισμός ανώτατος αριθμού παραστάσεων καφέ μπαρ ιδιοκτησίας Μελή του Κωνσταντίνου. Εγκρίνεται το υπαριθμό 8 καθορισμός ανώτατος αριθμού παραστάσεων καφέ μπαρ ιδιοκτησίας επίσης Μελή του Κωνσταντίνου. Αυτό γιατί είναι για το 18 αυτό. Το προηγούμενο ήταν για το 17. Και το τελευταίο έκτακτο θέμα καθορισμός ανώτατος αριθμού παραστάσεων για το έτος 18 καφέ μπαρ εστιατόριο Ρίγα Παρθένα του Κωνσταντίνου. Είναι επειδή είναι ημέρες που πρέπει ήδη να λειτουργήσουν αυτά γι' αυτό. Γίνονται σε όλα live τώρα και πάμε στην ημερήσια διάταξη συνάδελφοι. Το δέκα. Κύριε Τουλκίδη χρειάζονται να είναι εδώ οι επαγγελματίες έχουν κάποιο θέμα σε αυτά τα ζητήματα. Το πρώτο θέμα η 25η αναμόρφωση προϋπολογισμού Δήμου Καβάλας οικονομικό του 2017. Θέλετε κάτι να διευκρινήσετε. Κύριε Σμηζή κατά πλειοψηφία το υπαρρυθμό 2 διαβίβαση της υπαρρυθμό 47 του 17 απόφαση οικονομικής επιτροπής. Ισήγηση γεωρισμό πληρεξουσίου δικηγόρου προς αντιμετώπιση της ενόπιων του μοναμελούς πρωτοδικίου Αθηνών Αγωγής του Καρατσιώλη Γεωργίου και λοιπόν 56 8 12 του 17. Για αντιλήψη σχετικής απόφασης περικαθορισμά με βείς της πληρεξουσίας δικηγόρου. Κύριε Καλανταρίδη. Επειδή δεν έχω ούτε εγώ δεν σταλθήκε προφανώς στα email μας από ό,τι θυμάμαι αν αυτή η περίπτωση έχει να κάνει με κάποιους οι οποίοι ήταν σχολικοί καθαριστές οι οποίοι... Δώσ' το βρε Γιάννη λίγο. Λοιπόν όπως είπα ναι έχει να κάνει με απασχολούμενος σε σχολικές εγκαταστάσεις. Όχι μόνο στο Δήμο Καβάλας είναι από όλη την Ελλάδα έχουν είναι οι ενδιαφερόμενοι οι οποίοι έχουν προσφύγει έτσι και ζητούν να τους καταβληθούν. Μάλλον να αναγνωριστεί λέει η μυστολογική αναγνώριση της απασχόλησης από την αρχική πρόσληψή τους μέχρι το χρονικό σημείο της κατάταξής τους σε θέσης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και η καταβολή των αντιστήχων μυστολογικών διαφορών. Συνολικά είναι σε όλη την Ελλάδα 57 άτομα κάποιοι από αυτούς είναι και από το Δήμο μας. Τώρα τα ονόματα εδώ δεν αναφέρονται έτσι και λόγω του ότι και άλλοι δύο δήμοι του νομού μας ο Δήμος Παγκέου και ο Δήμος Νέστου έχουν παρόμοιες περιπτώσεις και έχουν αναθέσει την υπόθεση στην κυρία Ήτσκου η οποία είναι και νομικός σύμβουλος του Δήμου Παγκέου. Προκειμένου να μην δώσουμε την υπόθεση σε άλλο δικηγόρο γιατί θα χρειαστεί να πληρώσουμε και τα οδυπορικά και τα λοιπά. Εδώ ουσιαστικά επιλέγουμε την κυρία Ήτσκου η οποία θα βρίσκεται έτσι καλύτερα στην Αθήνα και γνωρίζει το θέμα μιας και έχει ασχοληθεί για να εκπροσωπίσει και τον Δήμο Καβάλας. Και η αποζημίωση είναι ακριβώς. Μόνο με αυτά τα οποία απαιτούνται τα παράβολα και συνολικά λέει 204 Συν ΦΠΑ, Συν 48 ευρώ. Τώρα τα ξέρετε. Πρέπει να είναι η στάνταρα αποζημίωση, αν καταλαβαίνω καλά. Ιεροσυλλία. Ιεροσυλλία πρόεδρε μου. Τι το πρόσωπο τώρα. Σε παρακαλώ να πω. Το πρόσωπο τώρα. Ας σας διώξω όλους. Αν θέλετε να σας πω το γιατί αλλά δεν θέλω να το πω. Πάμε λοιπόν. Εγκρίνεται στο υπαρεθμό 3. Έγκριση της υπαρεθμό 244 του 17 απόφασης Διοικητικού Συμβουλίου Δημοτική Κοινωνική Ελληλεγγύη προσχολική αγωγή Καβάλας. 19η αναμόρφωση προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2017. Παρόν. Κατά πλειοψηφία. Το υπαρεθμό 4. Έγκριση της υπαρεθμό 376 του 17 απόφασης ΔΣ Δημοφέλεια. 18η αναμόρφωση προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2017. Παρόν. Στο τέλος αγαπητή Πρόεδρε αναφέρει ότι τα ταμιακά διαθέσιμα είναι 2,5 εκατομμύρια. Τι είναι αυτά τα ταμιακά διαθέσιμα? Αυτά που ξέρουμε ότι είναι στις τράπεζες ή κάτι άλλο. Έχουν μια απολία. Αυτά είναι τα ταμιακά διαθέσιμα που είχαμε βάλει στον προϋπολογισμό μας προκειμένου να υπάρχει στο στάθμι σε εισόδων-εξόδων. Τα ταμιακά διαθέσιμα δεν είναι μόνο αυτά, είναι περισσότερα. Κοιτάξτε, εμείς βλέπουμε εδώ ότι εδώ εκδηλώνεται η πολύ μεγάλη προσπάθεια της διοίκησης να κάνει πολλές εκδηλώσεις. Και ως εκ τούτου βλέπουμε ότι υπάρχει μια μεγάλη επιβάριση του προϋπολογισμού της Δημοφέλειας και του Δήμου, σε τελική ανάλυση. Οπότε δεν ψηφίζουμε αυτή την αναμόρφωση. Επειδή ήμουν αρνητικός και στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβουλίο στα θέματα που έχουμε από τις 400 χιλιάδες ευρώ από το Δήμο ενίσχυση και τα λοιπά, επειδή είχε πέσει έξω η δημοφέλεια μας κατά 400 χιλιάδες ευρώ, για τρόμα του και σφαλαγές, εκ των πραγμάτων είμαι αρνητικός. Η αντιπολίτευση είναι παρούσα και εσείς είστε αρνητικός, κύριε Μαυρίδη. Ναι, ναι, ναι. Λοιπόν, εντάξει. Μπράβο κύριε. Εντάξει, εντάξει. Πάμε στο υπαριθμό, πάμε στο υπαριθμό, πέντε θέμα. Έγκριση, παρόν, παρόν είπαν. Έγκριση της με αριθμό 96-16, απόφαση ΔΣ Διπεθέ, έγκριση ισολογισμού οικονομικού του 2016 και έκθεση επιπραγμένων. Δεν νομίζω να έχουμε κάποιο πρόβλημα εδώ πέρα. Εμείς είμαστε αρνητικοί, δεδομένο ότι βλέπουμε ότι το αποθεματικό που αφήσαμε στο Διπεθέ εξαντλείται. Και όχι απαραίτητα σε εκδηλώσεις άξιες λόγου. Καταπλείο ψηφία. Παρακαλώ. Όχι μόνο δεν εξαντλείται κύριε Δημαρχέ, κύριε Σημητσή, αλλά θεωρώ ότι αυξάνεται δεδομένο του γεγονότος ότι σήμερα που μιλάμε, περίπου 15 μέρες πριν λήξει το 2017, το Ταμείο του Διπεθέ Καβάλας παρουσιάζει αυτή τη στιγμή ένα υπόλοιπο της τάξης των 300.000 ευρώ. Πείτε μου εσείς ποια από τις προηγούμενες διοικήσεις πριν εκπνεύσει μια χρονιά παρουσιάζε αυτή την οικονομική άνεση και ευκαιρία. Ευχαριστώ. Λοιπόν, ευχαριστούμε τον κ. Πατρόπουλο. Καπητοί συνάδελφοι, εμείς σας παραδώσαμε πλεόνασμα, ταμιακό μάλιστα, όχι ο λογιστικό, 250.000. Άρα, αυτή τη στιγμή τι σημαίνει αυτό, εμείς σε μια χρονιά αφήσαμε 250.000, εσείς ύστερα από τρία χρόνια αφήνετε 40.000. Όχι σε μια χρονιά τώρα, όχι σε μια χρονιά. Όταν περικόπηκαν οι επιχορηγήσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού το 2010, το 2011 μπήκαμε με χρέος περίπου 300.000 ευρώ. Αυτό, λοιπόν, το χρέος των 300.000 ευρώ στα τριάμιση χρόνια που ήμασταν, όχι μόναχα το εισοφαρίσαμε, αλλά αφήσαμε και πλεόνασμα 250.000 χωρίς να υπολοιπώμαστε σε επιβιλώσεις και σε ποιότητα. Εντάξει, είναι το υπόλοιπο των 3,5 ετών. Αυτό που σας αφήνουμε. Κύριε Σιμητσή, μάλλον δεν βάζετε στην ίδια ζυγαριά την ποιότητα και την πληθώρα των εκδηλώσεων και των πολιτιστικών δράσεων που ανέπτυξε το ΔΥΠΕΘΕΚΙ ΑΝΑΠΤΙΣΤΑ τελευταία χρόνια με τις ανάλογες της δικές σας. Το υπαριθμό 6, έγκριση της με αριθμό 154 του 17 απόφασης ΔΥΠΕΘΕΚΙ ΑΝΑΠΤΙΣΤΑ, έγκριση κανονισμού λειτουργίας δικτύων ίδρευσης της ΔΥΠΕΘΕΚΙ ΑΝΑΠΤΙΣΤΑ. Παρακαλώ. Το Συμβούλιο ήταν ομόφωνο, νομίζω ότι στην προθέτηση. Ήταν ομόφωνο, αλλά θέλω κάτι επί της διαδικασίας πριν μπει επί της ουσίας ο αγαπητός Πρόεδρος. Αλλά και αυτό που θα πω αναγκαστικά είναι επί της ουσίας. Πρόεδρε, δύο Πρόεδροι εδώ, θα σας παρακαλέσω να του αποσύρετε αυτό το θέμα. Για τον εξής, πάρα πολύ απλό λόγο. Βεβαίως, αυτός ο κανονισμός ως ενιαίωες, ως ένα κείμενο, καλώς ψηφίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΥΠΕΘΕΚΙ. Επίσης όμως εδώ, που είμαστε ένα πολιτικό όργανο και είμαστε υποχρωμένοι να εφαρμόσουμε τη νομοθεσία και συγκεκριμένα τον κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων του 2006, είμαστε υποχρωμένοι να αντιμετωπίσουμε τον κανονισμό ως μια κανονιστική πράξη. Η κανονιστική πράξη απαιτεί διαβούλευση. Εσείς ορθά μας φέρατε ένα νομικό κείμενο, αλλά το νομικό κείμενο χρειάζεται προηγουμένως συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους. Και αυτό θα το κάνουμε εμείς. Εμείς, δηλαδή, με την επιμέλεια του Προεδρίου. Να κληθούνε το τεχνικό επιμελητήριο για παράδειγμα, γιατί έχει μέσα θέματα τεχνικά, να κληθεί ο Διοικηγορικός Σύλλογος, το Εργατικό Κέντρο βέβαια ως κοινωνικός φορέας και άλλοι τους οποίους... Το οποίο είναι μέλος του Δικητικού Συμβουλίου. Ναι, βέβαια, αλλά δεν ξέρουμε εάν θα έχει άλλη άγωση το Πρόεδρο, έτσι. Ναι, λέω και από εμάς. Το ψήφισε σωστά και καλά έκανε ο Τσουφαταρίδης, αλλά ως... Προεδρε, γιατί είναι δύο παρατάξεις, μπορούμε να το αποσύρουμε για μία φορά, αλλά για τις παρατάξεις και μόνο. Εγώ νομίζω ότι όλα τα υπόλοιπα που ζητάει ο κ. Συμπτσής δεν αφορούν ούτε το τεχνικό επιμελητήριο, ούτε το Εργατικό Κέντρο. Όταν έχει εκπρόσωπο και μάλιστα τον Πρόεδρο του μέσα στο Δικητικό Συμβούλιο, δεν λέει. Από εκεί και έπειτα όμως, όταν λείπουν δύο παρατάξεις, τρεις μαζί με τον κ. Γανικώλα, λοιπόν... Τέσσερις. Τέσσερις, ωραία. Λοιπόν, ας το φέρουμε την άλλη φορά για να έχει... Πού θα ξαναβρούμε τέτοια ευκαιρία, βρε Δήμαρχη. Γιατί μπορεί να ακούσουμε και καμιά καλή ιδέα από τις άλλες παρατάξεις. Εγώ τα αυτιά μου τα έχω ανοιχτά και δεν είναι βουλωμένα απ' τα ταξίδια. Εσείς, κ. Παπαδόπουλο, είστε κατά του κανονισμού. Λοιπόν, δεν πειράζει. Δεν πειράζει. Έτσι, μία φορά θα συγκρατήσετε, κ. Παπαδόπουλο, και σας υπόσχομαι, θα βγούμε παρέα να πάμε στο 180. Λοιπόν, το υπαριθμό 6, θέμα επομένως, αποσύρεται για το επόμενο συμβούλιο. Αποσύρεται για το επόμενο συμβούλιο. Το υπαριθμό 7, έγκριση με αριθμό 2 του 2017, απόφασης Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δ. Καβάλας με θέμα έγκρισης σχεδίου τουριστικής προβολής δ. Καβάλας, έτους 2018. Ξέρουμε όλοι εδώ μέσα, δεν έγινε έτσι μια εκκραταμένη συζήτη στην Τουριστική Επιτροπή, γιατί για λόγους της Εταιρείας της Δημοφέλειας, ήρθε λίγο καθυστερημένα το σχέδιο τουριστικής προβολής, αλλά δεν έχει να κάνει σημασία, ούτε μένω εκεί. Βλέπω και έχω παρατηρήσει αρκετά πράγματα, κ. Σουφίδα, αλλά θέλω να ξεκινήσω από τις ερωτήσεις και μετά, στη δευτερολογία μου, θα μπορέσω να κάνω και την υποθέτησή μου. Τα στοιχεία που παρατηρήσετε στις οδικές αυξήσεις μέσα και στο αεροδρόμιο της Καβάλας, αφορούν, κατά τη γνώμη μου, αν το γνωρίζετε βέβαια πιστεύω, τη Θάσσο και όχι την Καβάλα. Ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχουν στοιχεία για την Καβάλα και τι αριθμός τουριστών δείχνουν αναεθνικότητα. Θέλω να ξέρω αν υπάρχουν αυτά τα στοιχεία. Ποια μέθοδος γίνεται η αναγωγή για να βγάλουμε συμπεράσματα σε ποιους τουριστικούς προορισμούς θα πάμε. Το ρωτώ αυτό γιατί πρέπει να έχουμε κάποια στοιχεία συγκεκριμένα, να ξέρουμε τις εθνικώδες, γιατί απλά μετά θα πρέπει να αποφασίσουμε και τον προορισμό. Το ρωτώ και θα ήθελα μια απάντηση κυρία Σουφίδου. Θέλω να ρωτήσω επίσης γιατί στο σχέδιο του 2018 δεν υπάρχουν αγορές στόχοι, όπως η Ολλανδία, η Ιταλία, η Σουηδία και η Κίνα. Σημειώνεται κύριε Σουφίδου, μπράβο σας, ευχαριστώ, για να διευκρινήσουμε περισσότερο, γιατί νομίζω είμαστε και οι δύο από την ίδια μεριά. Ολλανδία, Ιταλία, Σουηδία και Κίνα. Έχω την εντύπωση ότι είμαστε και οι δύο από την ίδια μεριά, έτσι για να κάνουμε κάποιες διευκρινήσεις θα είναι προσόφελος ολονών μας. Γιατί τώρα ξεκινάω και λέω στην Ουτρέχτη, θυμάμαι κύριε Σουφίδου, ότι είχατε πάει μόνοι σας μια ολόκληρη εβδομάδα, προωθώντας μάλιστα τη γαστρονομία, τον γαστρονομικό τουρισμό και τα δημοτικά ποδήλατα. Κι ήσασταν ενθουσιασμένοι πάρα πολύ με την ανταπόκριση των Ολλανδών. Βέβαια θυμάμαι, τότε γράψατε και εδώ στο δικό σας το προφίλ, ότι είναι μια τρίτη μεγαλύτερη τουριστική έκθεση στον κόσμο. Όπως αναφερθήκατε ας πούμε στον οργανισμός και είπατε ότι η Καβάλα δεν θα μπορούσε να λείπει από το γεγονός αυτό. Δεν πειράζει. Όχι, τα λέμε και τα εξηγούμε έτσι για να δώσουμε μια έμφαση, να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε στο τέλος. Παρακαλώ κύριε Δήμαρχε. Λέτε επίσης ότι καλή μέρα από το πρωί φαίνεται γιατί σας ήταν πάρα πολύ έτσι, ξεκίνησα θετικά και σας ήταν πολύ ενθουσιασμένοι. Η συμμετοχή της Καβάλας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά συγκεκριμένη έκθεση χαρακτηρίστηκε από τους υπεύθυνους του ΕΟΤ και επιβραβεύτηκε με τη δεωρειά συμμετοχή σε κάποια άλλη έκθεση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε για το φυλάδιο με τα δημοτικά ποδήλατα, το αναφέρετε. Επιπλέον τα μεγαλύτερα τουριστικά μπλοκς της Ολλανδίας δηλώσαν ότι θέλουν να αρχίσουν συνεργασία με την Καβάλα. Όχι, γιατί ενώ έχουν συμβεί όλα αυτά, είπα πιο μπροστά κύριε Δήμαρχε, θέλω να ξέρω για ποιο λόγο δεν υπάρχει η Ολλανδία μέσα. Αυτή είναι μια ερώτησή μου. Η Ιταλία υπήρχε, κύριε Ιωσήφιδου, το 2014. Βγήκε από το σχέδιο το 2015. Ξαναμπήκε στο σχέδιο το 2016 και το 2017. Και τώρα πάλι βγαίνει από το σχέδιο του 2018. Γιατί? Στη Σουηδία επενδύσατε και στα τρία προηγούμενα χρόνια, κύριε Ιωσήφιδου. Και ενώ καταγράφεται έναν διαφέρον από τις σκανδιναμικές χώρες, η Σουηδία εξαφανίζεται για το 2018. Ρωτώ γιατί. Την Κορέα και την Κίνα, την βάλατε στο σχεδιασμό του 2015. Της βγάλατε από το σχεδιασμό του 2016. Της ξαναβάλατε στο σχεδιασμό του 2017. Κύριε Παπαδόπουλε, αυτό είναι το υποθέτησέ μας. Όχι, και ρωτάω στο τέλος γιατί. Δεν κάνω το υποθέτηση, ερώτηση κάνω. Καναβγάζετε από το σχέδιο του 2018. Τώρα που πήγατε και στο Σεντζέν, θα την βάλετε την Κίνα ή όχι, θέλω να γνωρίζω. Θα πάτε φέτος στο Ισραήλ. Σας θυμίζω ότι το Ισραήλ το είχε ο δήμος αγορά στόχο στις χρονιές του 2013, κύριε Ιωσήφιδου, και του 2014. Το έχω τσεκάρει και το έχω παρακολουθήσει και είμαι ενήμερος ακριβώς. Και μετά εσείς το βγάλατε το 2015. Τι δεν πήγε καλά τις χρονιές εκείνες που το βγάλατε, δηλαδή το 2013 και το 2014, και με ποια βάση και με ποια στοιχεία το ξαναβάλατε για το 2018, για το Ισραήλ. Θέλω να γνωρίζω. Τελειώνω με τις ερωτήσεις, κύριε Πρόεδρε. Μέσα ψηφιακής προβολής. Τέσσερα χρόνια τώρα διαβάζουμε ότι θα ανοίξουν λογρασμοί και προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Facebook, Twitter, YouTube. Και δεν έχουν ανοίξει ακόμη, κύριε Ιωσήφιδου. Τέσσερα χρόνια περιμένουμε να ολοκληρωθεί και να αναρτηθεί στο διαδίκτυο το τουριστικό portal Visit Kavala. Ακόμα δεν έχει αναρτηθεί. Μας λέγατε από το Φεβρουάριο ότι το θέμα είναι θέμα ημερών. Φτάσαμε στο Δεκεύριο και το portal ακόμα δεν υπάρχει. Πότε θα το δούμε ανερτημένο, μπορείτε να μας πείτε. Και γιατί τελικά ήταν τόσο δύσκολο εδώ και τέσσερα χρόνια, κύριε Ιωσήφιδου, να φτιάξετε τόσα χρόνια να φτιάξετε το προφίλ μας, δηλαδή το προφίλ του Δήμου Καβάλα, στα κοινωνικά δίκτυα. Και τελευταία ερώτηση, κύριε Πρόεδρε. Συναντής B2B. Λέτε συνεχώς ότι συμμετέχετε σε εκθέσεις και κάνετε συναντήσεις B2B. Με σκοπό να κάνετε επαφές και αυτές τις επαφές να τις δώσετε σε τουριστικούς φορείς για να αξιοποιήσουν, όπως γράφετε, στο σχέδιό σας. Το λέτε μέσα. Μέχρι εδώ και τέσσερα χρόνια δεν έχετε δώσει κανένα κατάλογο με επαφές στους τουριστικούς φορείς. Και τελειώνω με τις σχολικές εκδρομές. Γιατί χάθηκε άδικα ο σχολικός τουρισμός, κύριε Ιωσήφιδου? Υπήρχε μια διαιτία που δούλευσε πάρα πολύ καλά και το θυμάστε κι εσείς, νομίζω. Γιατί δεν υπήρχε κανένα πλάνο ή δεν βλέπουμε κανένα πλάνο για να αναπτυχθεί μέσα μια εξορισμού, ορισμός του τουρισμού που είναι οι σχολικές εκδρομές, που μάλιστα είναι εξορισμού και εκτός καλοκαιριού. Θα μπορέσει να συμβάλει δηλαδή και να βοηθήσει και το χειμερινό τουρισμού. Αυτές θα είναι οι ερωτήσεις, κύριε Πρόεδρε, και θα θέλα να απαντήσεις. Ναι, παρακαλώ. Και θα ξανατοποθετηθείτε μετά? Δεν πειράζει. Κυρία Ιωσήφιδου, παρακαλώ. Θα τα πιάσουμε τη σειρά, αν κάτι ξεχάσω να μου το υπενθυμίσετε. Εντάξει, λοιπόν. Καταρχήν, όσον αφορά μέσα στο σχέδιο τουριστικής προβολής, υπάρχει πλάνο που δείχνει στο αεροδρόμιο της Καβάλλας σε τύπο σωστά έχουμε προσγειώθηκαν αεροπλάνα από ποιες χώρες. Αυτό είναι, όπως τα έχουμε πάρει, πληροφορίες μέσα από το αεροδρόμιο. Από εκεί και πέρα, όπως θα δείτε, φαίνεται στο συγκεκριμένο πλάνο από ποια χώρα είχαμε περισσότερο άφιξη και από εκεί και πέρα κάθε χώρα, τύπο σωστό άφιξης, έχουν τα αεροπλάνα στο αεροδρόμιο της Καβάλλας. Κι άρα, αφορά το αεροδρόμιο της Καβάλλας και την περιοχή της Στάσου. Αυτά τα στοιχεία πήραμε. Από εκεί και πέρα, οι αγορές στόχοι, όπως θα είδατε φέτος στο σχέδιο τουρριστικής προβολής, υπάρχουν πολύ περισσότερες αγορές στόχοι όσον αφορά τις εκθέσεις. Άμα τις μετρήσετε αριθμητικά, είναι πολύ περισσότερες. Πώς καταλήξαμε αυτές τις αγορές στόχοι. Έχετε δίκιο ότι δεν βάλαμε την Ολλανδία μέσα. Δεν έγινε. Δεν ήταν δική μου προσωπική απόφαση. Έγινε μετά από διαβούλευση, συγκεκριμένα. Πήραμε, για πρώτη φορά, οι ξενοδόχοι, μας έδωσαν στοιχεία μετά από έγγραφο έτοιμα που κάναμε, το τι εθνικότητας, αφήξεις είχαμε στα ξενοδοχεία της Καβάλλας. Επισημαίνω ότι οι ξενοδόχοι στέλνουν τα στοιχεία τους κάτω στην Αθήνα, στο ΣΕΤΕ. Τα στοιχεία αυτά δημοσιουποιούνται δύο χρόνια μετά. Επότε εμείς μέχρι πέρσι, όποτε κάναμε σχέδιο τουρριστικής προβολής, παίρναμε λίγο παλαιότερα στοιχεία, γιατί δεν είχαμε άλλα. Και πέρσι είχαμε ζητή στοιχεία από τους ξενοδόχους, δυστυχώς δεν τα είχαμε. Φέτος τα ζητήσαμε και πάλι δεν μας έστειλαν όλα τα ξενοδοχεία. Μας έστειλαν τρία ξενοδοχεία απευθείας στη Δημοφέλεια, με τη συνεπισήμαση ότι είναι και απόρυτα και γι' αυτό δεν βγαίνω να δημοσιοποιήσω και να πω ότι το τάδε ξενοδοχείο μας έστειλαν αυτά τα στοιχεία. Έγινε με την επισήμωση ότι τα στέλνουμε μόνο στο δικό μας το γραφείο τη Δημοφέλεια και μόνο για χρήση της συγκεκριμένη, για να τα χρησιμοποιήσουμε δηλαδή για το σχέδιο τουριστικής προβολής. Τρία ξενοδοχεία λοιπόν μας έστειλαν απευθείας και από εκεί και πέρα ο πρόεδρος των ξενοδόχων μας έστειλε για άλλα τρία ξενοδοχεία συνολικά όμως. Δηλαδή δεν ξέρουμε ούτε και εμείς οι ίδιοι στη Δημοφέλεια. Για αυτά που μας έστειλε ο πρόεδρος των ξενοδόχων ποια ξενοδοχεία είναι. Με την επισήμωση πάλι ότι αυτά είναι μόνο για τη χρήση της συγκεκριμένη και πάλι δηλαδή δεν μπορώ να βγω και να δημοσιωποιήσω ότι είναι το τάδε ποσοστό και ο τάδε ποσοστό. Υποτίθεται ότι υπάρχει και η εμπιστοσύνη και από τους ξενοδόχους γιατί βλέπουν τη δουλειά που γίνεται στη Δημοφέλεια και ότι τα στοιχεία θα χρησιμοποιούνται με το σωστό τρόπο και ορθολογικά. Επιπλέον έγινε μια άλλη ειδικότερη συνάντηση και συζήτηση στα γραφεία της Δημοφέλειας όπως και την είχαμε κάνει και πέρσι και πρόπερσι με τον πρόεδρο των ξενοδόχων πέρα από τα στοιχεία που μας έστειλαν για να καθίσουμε να συζητήσουμε θέλοντας και τη δική τους άποψη ποιες αγορές πιστεύουν ότι είναι καλύτερο να πάμε τη συγκεκριμένη χρονιά. Την Κίνα δεν την βάλαμε σαν έκθεση. Δεν σημαίνει όμως ότι δεν στοχεύουμε στην Κίνα. Δεν σημαίνει ότι μόνο με τις εκθέσεις πηγαίνουμε και κάνουμε δουλειά. Και μάλιστα είπα και στην Τουριστική Επιτροπή ότι η Κίνα, και μάλιστα το έθεσα ως εξής, ακόμα και ο ίδιος ο ΕΟΤ αναφέρει στις διάφορες ημερίδες, στις εκθέσεις που γίνονται, ότι ο ΕΟΤ ανοίγει δύο καινούργιες αγορές μακρινές στόχους. Τις εκθέσεις είναι η Κίνα και η Ινδία. Και εμείς λοιπόν επιμένουμε, στοχεύουμε στις δύο αγορές, όσον αφορά την Κίνα δεν πάμε στην έκθεση, αλλά έγινε το ταξίδι αυτό που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα με πολυμελή αποστολή και μάλιστα στοχεύσαμε και με έτοιμα του Δήμου κανονίσαμε συνάντηση με τους τουριστικούς πράκτορες. Η συνάντηση με τους τουριστικούς πράκτορες στην Κίνα δεν ήταν στο πρόγραμμα του φεστιβάλ των αδελφοποιημένων πόλεων από την Κίνα, έγινε μετά από δικό μας έτοιμα, έντονο έτοιμα γιατί δεν ήταν εύκολο και μάλιστα έγινε γνωστό στην υπηρεσία μας ότι γίνεται αποδεκτό το έτοιμα λίγες μέρες πριν ετοιμάσουμε τις βαλίτσες μας. Τη συνάντηση λοιπόν με τους τουριστικούς πράκτορες που έγινε την πρώτη μέρα που φτάσαμε στην Κίνα, έγινε μόνο για μας, μόνο για τον Δημοκαβάλλας, καμία άλλη αποστολή από τη Βουλγαρία, από οποιαδήποτε άλλη χώρα ήταν στην Κίνα, δεν έχει συνάντηση με τους τουριστικούς πράκτορες. Άρα δεν σημαίνει ότι κάνουμε δουλειά μόνο με τις εκθέσεις. Από εκεί και πέρα, ακριβώς λοιπόν επειδή πήραμε την γνώμη των ξενοδόχων, τα αποτελέσματα από ερωτηματολόγιο που κάναμε, πέρα λοιπόν από το ερωτηματολόγιο που κάνουμε στους ίδιους τους ξενοδόχους, αλλά και από έρευνα που κάναμε μετά από απόφαση της τουριστικής επιτροπής, από ερωτηματολόγιο λοιπόν από τις αγορές που έχουμε στην αγορά της Καβάλλας, κάναμε λοιπόν τη διαβούλευσή μας και καταλήξαμε στις συγκεκριμένες αγορές. Όλες οι αγορές, κύριε Παπαδόπουλε, μας είναι απαραίτητες. Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε σε 100 εκθέσεις. Ήδη ο δήμος Καβάλλας στις εκθέσεις που πηγαίνει όσον αφορά τον αριθμό, είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός σε σχέση με τις αγορές που μπορεί να πάει ένας δήμος. Και μάλιστα διευκρινίζουμε μέσα στο σχέδιο τουριστικής προβολής, ότι και σε αυτές τις εκθέσεις δεν θα πάμε με αυτόνομο περίπτερο, γιατί σε μια τέτοια περίπτωση καταλαβαίνεται ότι θα πολλαπλασιαστεί και ο προϋπολογισμός. Θα πάμε σε κάποιες εκθέσεις με αυτόνομο περίπτερο, όπως κάνουμε και άλλες φορές. Σε κάποιες εκθέσεις μέσω του ΕΟΤ, όταν λέει αυτόνομο περίπτερο, εννοώ καταλαβαίνετε. Το περίπτερο να στηθεί ένα περίπτερο μόνο για τον δήμο Καβάλλας. Σε κάποιες αγορές πάμε με αυτόνομο περίπτερο, σε κάποιες αγορές πάμε μέσω του ΕΟΤ, σε κάποιες αγορές θα γίνει συνεργασία με την περιφέρεια. Δεν γίνεται διαφορετικά. Από εκεί και πέρα, Ιταλία, Σουηδία δεν τις βάλαμε φέτος. Αν θυμάμαι καλά, όντως δεν τις βάλαμε. Ολλανδία, Ιταλία, Σουηδία, την Κίνα σας διευκρίνησα. Δεν έχουν βγει, γιατί έτσι καταλήξαμε ότι είναι καλύτερο να επικτηρωθούμε σε κάποιες άλλες αγορές. Την Ιταλία ομολογώ, προσωπικά σαν Πρόεδρος Μοφέλια ήθελα να την βάλουμε, σε μια στιγμή που η διαβόλευση που έγινε σε ευρύτερο τέτοιο θεώρησε ότι δεν πρέπει να την βάλουμε, δεν βάλαμε και μία επιπλέον έκθεση, έχουμε 15 εκθέσεις. 150 εκθέσεις είναι απαραίτητες, αλλά πρέπει κάπου να διαχωρίσουμε τα πράγματα. Από εκεί και πέρα, Ισραήλ, Τελαβίβ, αυτό, ειδικά η συγκεκριμένη έκθεση, συζητήσαμε με τη δήμαρχο, στην οποία υπέμενε και καλά έκανε και θα πάμε στη συγκεκριμένη έκθεση, πάει ο ΕΟΤ. Στο Ισραήλ, η Ελλάδα, η Ελλάδα σαν χώρα, από ό,τι φαίνεται, με την επαφή που έχουμε με τον ΕΟΤ, θα είναι η τιμώμενη χώρα στην έκθεση του Ισραήλ. Θεωρούμε, λοιπόν, ότι καβάλα δεν μπορεί να λείπει, ειδικά βλέποντας και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έχει φανεί μέσα στο 17 από το Ισραήλ. Και ομάδες επισκεπτών έχουν έρθει μέσα στη χρονιά που διανύουμε, το 2017. Επίσης, δείξαν ενδιαφέρον στο τελευταίο κουρασγερόπλιο ή το τελευταίο ή το πρώτο τελευταίο που είχαμε στο λιμάνι της Καβάλλας. Ήταν σχεδόν όλοι αυτοίς της εθνικότητας και μάλιστα, με συνεργασία με τον κ. Ιλιαδη, τους κάναμε ειδική ξενάγγεση. Μας το ζήτησαν και τους κάναμε ξενάγγεση μέσα στην πόλη της Καβάλλας και τους πήγαμε βέβαια και στη μνημεία αντίστοιχο ενδιαφέρον την περιοχή αυτή. Διαδικτυακές προβολές, κ. Παπαδόπουλε. Όντως, πολλές φορές μας έχετε πει γι' αυτό το Visit Καβάλλα. Το Visit Καβάλλα, όταν θα το παρουσιάσουμε, θα δείτε πραγματικά ότι δεν έχει καμία σχέση με μία διαδικτυακή προβολή μίας οποιασδήποτε απλής επιχείρησης. Θα δείτε τη σοβαρή δουλειά που γίνεται μέσα από τη Δημοφέλεια και από όλα τα στελέχη της Δημοφέλεια. Είμαι σίγουρη ότι όταν θα τη δείτε θα καταλάβετε για ποιο λόγο καθυστερή να βγει. Δεν θέλω να διαβάσετε τίποτα. Να διαβάσετε μέσα από την απόφαση της τουριστικής επιτροπής που πήραμε, που έχετε στα χέρια σας, όχι το σχέδιο τουριστικής προβολής, αυτά που λέει η Βασιλική Υψηλάντη, που είναι στέλογος της επιχείρησης. Απ'ειδή προσέχουμε ακόμα και τη λεπτομέρεια. Δηλαδή, το πώς θα μπει το σημαδάκι από το μνημείο UNESCO, μνημείο Παγκόσμου Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Θέλαμε να το βάλουμε στο Visit Kavala, δεν πρέπει να το βάλουμε. Σας πληροφορώ, κανείς δεν ήξερε πώς πρέπει να το βάλουμε και πώς πρέπει να το αποδετηθεί. Ακόμα και αυτό, ακόμα και αυτή τη λεπτομέρεια την προσέχουμε. Από εκεί και πέρα, B2B συναντήσεις. Σε όσες εκθέσεις πηγαίνουμε, κοιτάζουμε να έχουμε πέρα από την εξυπηρέτηση. Ήταν πολλά τα ερωτήματα, κύριε Πρόεδρε. Όχι, δεν λέω. Εγώ δεν λέω τίποτα. Εγώ μαζί σας είμαι. Είναι πολλά τα ερωτήματα. Και τι να κάνω, όταν είναι 15 ερωτήματα δεν μπορώ να υποβαθμίσω κάποια απάντηση. Λοιπόν, τελειώνω, εν πάση περιπτώσει. Σε όσες εκθέσεις πάμε, λοιπόν, πέρα από το ότι έχουμε το περίπτερό μας και εξυπηρετούμε τον κόσμο, τους ιδιώτες που έρχονται εκεί, πάντα κοιτάζουμε και να έχουμε ειδικότερα B2B συναντήσεις, είτε είναι αυτή με τουριστικούς πράκτες, όμως οτιδήποτε. Βέβαια, επισημαίνω κάτι που το έχω πει. Μεγάλα τουριστικά γραφεία, όποτε ερχόμασταν, προσέξτε, γιατί έχει μεγάλη σημασία ο χρόνος που χρησιμοποιώ. Στις αρχές, λοιπόν, που κοιτούσαμε να έρθουμε σε επαφή με μεγάλα τουριστικά γραφεία, η πρώτη ερώτηση που κάνουν, κύριε Παπαδόπουλε, είναι πόσες κλίνες έχετε. Την πρώτη χρονιά που πήγα και έλεγα 2000 κλίνες, καταλαβαίνετε, προσέξτε, μιλάω για τα μεγάλα τουριστικά γραφεία, έτσι, για να μην παρεξηγούμαστε. 2000 κλίνες για ένα μεγάλο τουριστικό γραφείο είναι τίποτα, ακριβώς. Γι' αυτό λοιπόν λέμε, και φαίνεται και μέσα από το σχέδιο τουριστικής προβολής, άλλωστε το λέμε και όλοι, έχουμε ανάγκη από επιπλέον ξενοδοχιακές κλίνες. Από εκεί και πέρα, τι άλλο με ρωτήσατε, δεν θυμάμαι. Φτάνει, φτάνει, φτάνει. Λοιπόν, εντάξει, παρακαλώ, παρακαλώ. Μισό λεπτό. Προηγούνται εδώ πέρα, μισό λεπτό, ναι, συγχωρείτε. Λοιπόν, πάντως για το πώς θα το βάλετε αυτό που είπατε υποδρομές, θα ήθελα να ρωτήσω τον κ. Καλανταρίδη. Λοιπόν, ο κ. Μουριάδης έχει το λόγο. Λοιπόν, καταρχήν θα ήθελα να πω ότι είναι πάρα πολύ καλή η δουλειά αυτή που έχει γίνει και φαίνεται ότι είναι επαγγελματική. Όμως θα κάνω κάποιες επιτυμμάνσεις. Διότι έχουμε μάθει στον τουρισμό να λέμε ότι δεν έχουμε κλίνες πολλές, διότι στοχεύουμε πάντοτε στον πολύ μαζικό τουρισμό. Θα μου επιτρέψετε, όμως, να πω ότι ο τουρισμός δεν είναι μόνο ο μαζικός τουρισμός, που δεν ξέρω αν είναι και πολύ καλός, σκοπός είναι ο ποιοτικός τουρισμός. Και ο ποιοτικός τουρισμός θέλει πάρα πολύ δουλειά από όλους μας, δηλαδή και από τους ξενοδόχους οι οποίοι δεν συμμετέχουν στην πραγματικότητα, στην ενέργεια αυτή που κάνουμε, διότι θα έπρεπε να στέλνουν άτομα, θα έπρεπε να συμμετέχουν οικονομικά στην προσπάθεια αυτή που κάνει ο δήμος, για να μπορέσει να προθεθεί ο τουρισμός. Πρέπει να φτιάξουμε την πόλη μας, δηλαδή με συγχωρείτε που τα λέω, αλλά επειδή ζω στην Παναγία και σαν κάτοικος, αλλά και εργαζόμενος σε κάποιο χώρο εκ μέσα, η Παναγία πρέπει να γίνει ελκυστική, διότι είναι από αυτά που έχουμε να παρουσιάσουμε μέσα στην πόλη και πιστέψτε με ότι δεν είναι ελκυστική, διότι από αυτούς που έρχονται και μένουν στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο που είναι υψηλών βαλαντίων, υπάρχει μια Παναγία η οποία έχει ένα κυκλοφοριακό πρόβλημα, λέτε και είμαστε στο κέντρο της πόλης και δεν τολμούμε, και το λέω σε όλους μας, να πάρουμε μέτρα, ούτως ώστε να βελτιώσουμε το κυκλοφοριακό της πόλης, το κυκλοφοριακό στη συγκεκριμένη περιοχή. Άρα, λοιπόν, θέλω να πω ότι είναι πολύ καλό αυτό όλο και μπλέξαμε σε μια διαδικασία, όχι Ιταλία, όχι Αυστρία, όχι και εγώ δεν ξέρω τι. Ο δήμος, λοιπόν, πρέπει να κάνει αυτό που κάνει, να πάρει τους κατάλληλους ανθρώπους, διότι βλέπω εδώ, ας πούμε, ότι έχετε μέσα στον προϋπολογισμό 22.000, αν θυμάμαι καλά, για σύμβουλο και για δημόσια σχέση, να πάρει τους ανθρώπους όμως που αξίζουν να πάρει, δηλαδή θα πρέπει να γίνει με ένα διαγωνισμό και όχι να είναι… Λοιπόν, επίσης δεν καταλαβαίνω και τι πρέπει να έχουμε υπευθυνοτύπου για την προώθηση του τουρισμού. Αυτός ο άνθρωπος ο οποίος θα είναι ο σύμβουλος είναι αυτός, και δεν θα είναι μόνο σύμβουλος, θα είναι ένας άνθρωπος ο οποίος αυτός θα είναι που θα χειρίζεται τα θέματα του τουρισμού. Επίσης θέλω να πω ότι… επειδή λοιπόν στην Καβάλα εκτός από τον τουρισμό που πολύ καλά, διότι είναι και αυτό μια πηγή εσόδων για την πόλη μας και η ανάπτυξης, υπάρχει και ο πρωτογενής τομέας, τον οποίον δεν είστε εσείς φυσικά, υπεύθυνοι γι' αυτό, τον οποίον τον έχουμε παραμελημένο. Δηλαδή θα έπρεπε αντίστοιχες κινήσεις που έγινε με αυτή την πολύ καλή δουλειά που έχετε κάνει να γινόταν και στα υπόλοιπα. Λοιπόν, επειδή θεωρούμε λοιπόν ότι τα χρήματα τα οποία δίνονται για την συγκεκριμένη ενέργεια είναι πολλά, για μας δεν το ψηφίζουμε. Ευχαριστούμε τον κ. Μουριάδη. Λοιπόν, καταλαβαίνω ότι είναι λίγο κουραστικό γιατί είναι μια εξειδικευμένη συζήτηση και είναι εξειδικευμένο προϊόν του τουρισμός, αλλά είναι, πρόεδρε, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Γι' αυτό καλό είναι να ασχοληθείτε και να μας ακούσετε και να κάνετε την υπομονή γιατί είναι ένα σχέδιο τουριστικής προβολής του Δήμου Καβάλλας. Και αυτό εδώ εμείς καθίσαμε μέρες και διαβάζουμε. Έχω να κάνω μια δεκάλεπτη συνενόηση θα έλεγα με την κυρία Ιωσήφιδου, όχι πολιτική αντιπαράθεση και ζητώ, πραγματικά ζητώ να υπάρχει κατανόηση, κύριε Δήμαρχε, διότι δεν μας δόθηκε ο χρόνος, και το ξέρει η κυρία Ιωσήφιδου και δεν θέλω να διαφωνήσουμε, δεν μας δόθηκε ο χρόνος να μιλήσουμε και να κάνουμε τις παρατηρήσεις μας μέσα στην Τουριστική Επιτροπή. Πραγματικά ζητάω συγγνώμη, αλλά είμαστε όλοι από την ίδια μεριά και θέλω να μ' ακούσετε με προσοχή έτσι δέκα πρωματάκια που πρέπει να τα πούμε σωστά. Ήδη χάσατε ένα λεπτό, κύριε Παπαδόκουλα. Ξεκινάω, κύριε Καλανταρίδη. Λοιπόν, ξεκινάω, καταρχήν, αν ξέρουμε τι γίνεται. Οι ξενοδόχοι και επιχειρήσεις ή ακόμα και μαγαζιά και καταστήματα γενομικού ενδιαφέροντος, αλλά αυτό είναι ένα άλλο κομμάτι. Οι ξενοδόχοι όμως που λέμε και τους αδικούμε, πιστεύω, ότι δεν συμμετέχουν σε αυτά όλα που γίνεται στο σχέδιο τουριστικής προβολής ενός Δήμου, και στην προβολή του Δήμου Καβάλας κάνουμε ένα τεράστιο, τεράστιο λάθος. Και το καταλαβαίνω, γιατί ξαναλέω ότι είναι ένα εξειδικημένο προϊόν. Ο Δήμος Καβάλας και η Δημοφέλεια το μόνο που μπορεί να κάνει στον τουρισμό είναι να μπορέσει να συμβάλει στον τουρισμό, όχι να φέρει επισκέπτες. Δεν ξέρει τι από δρομολόγια, δεν είναι τουριστικό πρακτορίο και δεν έχει δωμάτια και δεν κάνει εκτώσεις. Δεν μπορεί σήμερα να κάνει έκπτωση πακέτων η Δημοφέλεια, γιατί δεν έχει διαμονή, γιατί δεν έχει τους ανθρώπους, δεν έχει ξενοδοχική μόναδα. Αυτή όμως οι επιχειρήσεις που είναι ξενοδοχικές επιχειρήσεις συμβάλουν ως το εξής, όταν κάνουν μίωση στο πακέτον για να προσελκύσουν κόσμο, δεν συμβάλουν οικονομικά. Όταν συμμετέχουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις εκθέσεις, δεν συμβάλουν για την ανάδειξη και την προβολή του Δήμου μας. Αυτό για να το κλείσω. Ξεκινάω. Ξεκινάω κύριε Ιωσήφιδου και λέω ότι το πρώτο μεγάλο υπάρχουν δύο βασικά προβλήματα. Νομίζω κατά τη δική μου όψη στο σχέδιο τουριστικής προβολής για το 18, γιατί βασίζεται σε λάθος στατιστικά στοιχεία, είναι πολύ σημαντικό το πρώτο μεγάλο λάθος, γιατί δεν αφορούν άμεσα το Δήμο. Όλοι πάρα πολύ τουρίστες, όσοι έρχονται είτε οδικός, είτε με τσάρτερ, είτε με δρομολόγια αεροπλάνων, όμως στη Θάσσου και πρέπει να το γνωρίζουμε αυτό. Εδώ και τέσσερα χρόνια έπρεπε να αναπτύξουμε, ήδη κύριε Ιωσήφιδου, εργαλεία για να μπορέσουμε πραγματικά να κάνουμε καταγραφή και εκτίμηση, για να μπορέσουμε να πάμε στην επόμενη μέρα. Σας βολεύει θα λέγα να χρησιμοποιείτε τα στοιχεία της Θάσσου, προκειμένου όμως να δημιουργούμε ψεύτικες εικόνες. Εμείς γνωρίζουμε ακριβώς τι συμβαίνει, έχουμε όμως και ένα πολύ σοβαρό κίνδυνο. Με αυτά τα στοιχεία, με άλλων δήμων, να μπορέσουμε να έχουμε λάθος στόχους και να κάνουμε με λάθος τρόπο σχεδιασμό. Τώρα, εδώ συγκεκριμένα σε εμάς είναι κρατραμένα από τις επιχειρήσεις που έχουμε μέσα και τα στοιχεία. Υπάρχουν, έρχονται πάρα πολύ λίγοι οι Ρώσοι εδώ, έρχονται πάρα πολύ λίγοι οι Σκαδιναβοί και λίγοι οι Γερμανοί, γιατί όλοι πηγαίνουν στην Θάσσο, όπως και οι Άγγλοι πηγαίνουν αποκλειστικά στη Θάσσο. Βέβαια, οι Κύπριοι πηγαίνουν και Ραμωτοί. Η Ολλανδία, μάλλον, ήταν ελάχιστη και έρχονταν γι' αυτό την κόψατε, όμως εξαφανίστηκε και από την αγορά στόχους, όπως το είπατε. Και ξέρεις τι έχω να σας πω, κυρία, ξέρει τι έχω να σας πω, ότι τζάπω ο θυσιασμός σας, τζάπω ο θυσιασμός σας και οι πανηγυρισμοί σας, κύριε Ιωσυφίδου, τότε. Η Ιταλία βγαίνει εκτός σχεδίου, το 2018, χωρίς καμία τηολογία. Είναι προφανές ότι αποτύχαμε, γιατί η αποτυχία, νομίζω, στον τουρισμό, η δικιά σας είναι και η δικιά μου, το θεωρώ, έτσι, ότι αποτύχαμε να προσεκκίσουμε, κύριε Ιωσυφίδου, τους Ιταλούς. Όμως εμείς διαφωνούμε πάνω σε αυτό, γιατί νομίζω ότι η Ιταλία για μας έχει ενδιαφέρον και λόγω των Φιλίππων, αλλά λόγω και της οδικής σύνδεσης μέσω Γουμενίτσας. Για να ρθω στους Καδηναβούς, αν δείτε το πινακάκι που το θυμάμαι απόξω, εδώ έχει ένα πινακάκι με το πόσες χιλιάδες έχετε από κάθε θέση και αυτή η κάθε θέση γίνεται οδηγός για να μπορέσετε να βάλετε τους στόχους και τους προορισμούς σας. Για να ρθω όμως στους Καδηναβούς, είχε φέτος, τα στοιχεία δείχνουν δεκατέσσερις χιλιάδες επισκέπτες από τις χώρες της Καδηναβίας, που πήγαν σχεδόν όλοι στη Θάσω. Δεν μας ενδιαφέρει τελικά η Σουηδία, που ήρθαν αρκετοί. Η Καβάλα έχει αντικειμενικούς λόγους να προσελκύσει Σκαδηναβούς, νομίζω εγώ κύριε Ιωσήφιδου. Μην ξεχνάμε το σιουδικό σπίτι, που είναι και κομμάτι του σιουδικού ιστοτήτου των Αθηνών και θα μπορούσε να παίξει αντικειμενικό ρόλο στην προσελκύση σκαδηναβικών επισκεπτών. Δεν βάλατε επίσης το Βέλγιο κύριε Ιωσήφιδου, αν γνωρίζετε ο στόχο. Προβλέπετε δύο πτήσεις την εβδομάδα για Θάσω. Θα μπορούσατε κύριε Ιωσήφιδου, δεν ξέρω αν το γνωρίζατε, αλλά από τη στιγμή που υπάρχει η αεροπορική σύνδεση θα μπορούσατε να το βάλατε ως στόχο. Η Γαλλία για το 2017 την είχατε στην κατηγορία ανάπτυξη, ενώ φέτος την υποβαθμίσατε και την βάλατε στην προετοιμασία. Ποιο πτήσεις υπάρχουν κύριε Ιωσήφιδο από τη Γαλλία, πώς θα έχουν εδώ αναρωτιέν με ο τουρισμός οι Γάλλοι. Όπως αναρωτιούμε ακόμα επίσης πώς θα έρθουν οι Ινδοί. Υπάρχει και ποιο πιστεύετε ότι ποτέ θα έρθει η σύνδεση αεροπορική Καβάλα-Μουμβάι. Να μας το πείτε να το πιστεύετε. Τέσσερα χρόνια αγνοείται την ύπαρξη της αδελφοποίησης με το Σεντζεν. Πραγματικά, την Κίνα βλέπουμε, την έχετε βγάλει απόξε από το σχεδιό σας και δεν την βάλατε στο 18. Αυτό τώρα εσείς το θεωρείτε σοβαρό σχεδιασμό. Απορώ. Θα πάτε να επενδέσετε στο Ισραήλ, να ξέρετε ότι το Ισραήλ είναι ένα δρομολόγιο το οποίο δούλεψε η Αθήνα τα προηγούμενα δύο χρόνια. Δούλεψε καλά, αλλά κόπηκε άδοξα. Θέλω να ρωτήσετε για να μάθετε για τον προορισμό που βάλατε για το Ισραήλ. Όλα αυτά δείχνουν, κύριε Ιωσήφιδου, ότι ο σχεδιασμός γίνεται στο ποδάρι, γι' αυτό μας στέλνετε το σχέδιο την τελευταία στιγμή. Εμείς διαφωνούμε με τον απογλυσμό της Σουηδίας, της Ιταλίας, του Βελγίου και της Κίνας. Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα του σχεδίου είναι ότι δεν συνδέεται τις μεγάλες εκδηλώσεις του Δήμου με την επιμήκηση της τουριστικής περιόδου. Πέρα από κάποιες γενικολογίες που έχω δει μέσα και αρρωστίες. Δεν υπάρχουν καμία αξιολόγηση, δεν υπάρχει των αποτελεσμάτων των εκδηλώσεων και κανένα συγκεκριμένο πλάνο που θα μπορούσαν να προωθήσουν τις εκδηλώσεις για την επιμήκηση της τουριστικής περιόδου. Το Κοσμόπολης. Σας είχαμε κάνει πρόταση πριν δύο χρόνια. Δεν το λαβάτε εμπόσεις. Αυτό το φεστιβάλ πρέπει να εξελιχθεί και αυτή η ιδιοργάνωση και να μεταμορφωθεί. Σε άλλη περίοδο ίσως, γιατί νομίζω ότι ο Ιούλιος δεν είναι κατάλληλη περίοδος. Μην ξεχνάτε ότι ήρθαν οι κόσμος εδώ στο Κοσμόπολης, αυτοί που συμμετείχαν και δεν είχαν ξενοδοχείο να μείνουν και πήγαν σε άλλες πόλεις. Άρα ο Ιούλιος, έχω την εντύπωση ότι δεν είναι μια καλή επιλογή. Είστε ήδη στα 7 λεπτά. Ωραία, σας ευχαριστού για την διατανόηση κύριε Πρόεδρε. Το Κοσμόπολης κλίνω δεν συνησφέρει αρκετά στην τουριστική περίοδο και θα μπορούσε μάλιστα να το αξιοποιήσετε καλύτερα. Μάθαμε για τους συντελεστές που συμμετείχαν που σας είπα, αλλά επίσης να θυμάμαι καλά και το κοστολόγιο του Κοσμόπολης είναι πάνω από 200.000 ευρώ. Αν δεν κάνω λάθος και αν δεν απαντώμε. Εσείς, το λέω αυτό με ποια έννοια, εσείς σπαταλάτε τα χρήματα των δημοτών. Νομίζετε ότι έτσι θα σπαταλάτε και τι νομίζετε ότι έτσι θα κερδίσουν οι τοπικές επιχειρήσεις. Δείτε όμως λίγο τη δράμα και την ξάνθι. Οι μεγάλες εκδηλώσεις που έρχονται για 30 μέρες φέρνουν νέους επισκέπτες και νέα χρήματα. Έτσι τονώνεται η τοπική αγορά κύριε Ιωσήφίδο. Αυτό το γνωρίζουν καλά οι επαγγελματίες, όσο και να διαφωνείτε. Όσο για την κρουαζιέρα είναι ένα κλασικό παράδειγμα. Αδυναμία σας θα έλεγα, δεν θέλω να βάλω μια άλλη λέξη, να σχεδιάσετε. Ευνοήθηκε το λιμάνι της Καβάλλας, πανηγυρίζατε, τα καταφέραμε. Έγινε το πρόβλημα, δημιουργήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, χάθηκαν τα κρουαζιρόπλια, δεν υπάρχουν κρουαζιρόπλια. Ποιος στέει? Η Τουρκία. Οι συθήκες, οι υγειοπολιτικές, δεν είναι έτσι. Πρέπει να σκεφτείτε, να οργανώσετε νέους προορισμούς. Σας έχουμε πει, συνεργαστείτε με τον ΟΛΚ, φέρτε νέους προορισμούς, πηγαίνετε σε κυπριακές εταιρείες. Σας έχουμε προτείνει πολλές φορές να προσελκύσετε και να βοηθήσετε αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, ώστε να μπορέσετε να ενισχύσετε τον τουρισμό city break, δηλαδή τον προορισμό του Σαββατοκύριακου. Είναι πολύ σημαντικό, το έχει πετύχει ο βόλος, δηλαδή το έχει πτήσει χαμηλού κόστους πέντε και κάνει πάρα πολύ σοβαρή δουλειά. Δώστε μου δυο λεπτά κύριε Πρόεδρε και θα τελειώσω. Ένα κύριε Παπαδόμου, σας παρακαλώ, είστε ήδη στα εννιά. Μην κουράζεστε, είναι σοβαρά τα πράγματα. Είστε στα εννιά, ένα λεπτό. Εργαλεία ελλοποίηση του σχεδίου. Εμείς είμαστε θετικοί, γιατί έχετε έναν αξιδικημένο προσωπικό, τους δίνετε χρήματα, είμαστε θετικοί για να ανάβει την τουριστική προβολή, να έρθουν καινούργοι άνθρωποι, ειδικοί. Όμως κάνατε τέσσερα χρόνια να καταλάβετε ότι όσο ασχολήσετε εσείς προσωπικά με την τουριστική προβολή είναι σημεία για το δήμο. Δεν είναι όφελος, χέρι ο Σουφίδου. Τέσσερα χρόνια κάνατε να το καταλάβετε. Ωστόσο διαφωνούμε εντελώς με τη λογική των υπαλληλικών θέσεων που θέλετε και δεν θέλω να καλευθούν αυτές οι θέσεις από άσχετους ή γιατί θέλετε να τακτοποιήσετε πολιτικά σας οφέλη. Εμείς προτείνουμε να προσεγγίσετε ειδικές εταιρείες, να κάνετε σωστές διαδικασίες, να κάνετε διαγωνισμό και να έρθουν εδώ εταιρείες οι οποίες θα μας λύσουν τα πρόβλημα και μπορεί και με λιγότερα χρήματα. Γιατί τα 40.000 και τα 32.000 που θέλετε να δαπανίσετε, νομίζω είναι μεγάλο το νούμερο. Ψηφιακά μέσα, σας το είπα κιόλας η κυρία Ιωσήφιδου, ότι πρέπει να δώσετε μεγαλύτερη έμφαση. Δεν λυσμονείτε να δώσετε έμφαση και διαφορείτε για τα ψηφιακά μέσα. Αυτό σημαίνει ότι δεν έρχονται και χάνουμε αγορές. Να το ξέρετε αυτό, ούτως ή άλλως και η λειτουργία που βάζετε μέσα στο σχεδιασμό της σελίδα 49, το έχω σημειωμένο, κάνετε μια ένταση ενεργοποίησης της ψηφιακής συμπεριφοράς της Δημοφέλεας μόνο ένα τετράμινο, δηλαδή όχι στο δωδεκάμινο, μόνο τέσσερις μήνες. Σας ενδιαφέρει η ψηφιακή προβολή του Δημοκαβάλλας. Κύριε Παπαδόπουλε, τελειώσατε. Τελειώνω, τελειώνω. Τρεις παρατηρήσεις. Δέκα λεπτά μιλάτε, τελειώσατε. Ήδη τρία λεπτά υπομονή, όχι. Ουσιαστικά. Πρέπει να μάθετε, κύριε Παπαδόπουλε, να συντομεύετε αυτά τα οποία λέτε. Σας παρακαλώ. Λοιπόν, αυτά. Όχι, κύριε Παπαδόπουλε. Το σεβασμό το δήξαμε τρία λεπτά, τέσσερα για να πω την αλήθεια. Βλέπω το ρολόι απέναντί μου. Θα πρέπει να ολοκληρώνετε πιο σύντομα. Κακώς. Θα πρέπει να μεθαρρύνετε να σας πω περισσότερα. Κακώς. Δεν πειράζει. Είχατε τέσσερα λεπτά συν. Έτσι. Λοιπόν, συνάδελφοι κάποιος άλλος που θέλει τον λόγο. Ο κύριος Φιλόσογλου. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, αγαπητές συνάδελφοι και κύριοι συνάδελφοι. Έχω μια ερώτηση η οποία προκύπτει εύλογα από αυτά τα οποία είπε εν μέρει και ο κύριος Παπαδόπουλος. Αλλά θεωρώ ότι υπάρχει ένα νούμερο το οποίο δεν μπορεί να ασβητηθεί και μπορεί να μας δείξει με ενάργεια αν υπάρχει αύξηση ικανοποιητική του τουρισμού στο δήμο μας. Ποιο είναι το νούμερο αυτό. Είναι το τέλος παρεπηδημούντων. Και τι ποσό μπαίνει βεβαιώνεται και μπαίνει και εισπράτεται από τα ταμεία του δήμου. Και επειδή όλοι γνωρίζουμε ότι λόγω της οικονομικής κρίσης εμείς ως καβαλιώτες δεν ξοδεύουμε πλέον τόσο πολλά όσο στα προηγούμενα έτη. Θα ήθελα να ρωτήσω τον κ. Καλανταρίδη προφανώς τώρα να μας πει εάν τα τελευταία χρόνια ή έστω το τελευταίο έτος τι στοιχεία έχει σε σχέση με το τέλος παρεπηδημούντων. Για να φανεί εάν υπάρχει αύξηση ουσιαστική του τουρισμού καταγεγραμμένη με απόλυτα νούμερα. Και όχι να μπαίνουμε στη διαδικασία να λέμε τόσα κουραζιερόπλια τόσες αεροπορικές φτήρες κτλ σημαντικά μεν αλλά η ταμπακέρα φαίνεται εκεί. Ευχαριστώ. Οπότε θα πρέπει να απαντήσω τώρα ως απλός δημοτικός σύμβουλος. Λοιπόν θα είμαι πολύ σύντομος. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αύξηση στο τέλος παρεπηδημούντων. Όπως πολύ σωστά λέτε αυτοί οι οποίοι ξοδεύουν περισσότερα. Και βέβαια δεν είναι οι Έλληνες πολίτες αλλά είναι αυτοί οι οποίοι επισκέπτον την πόλη μας. Αλλά να σας πω κάτι κύριε Φιλόσογλου. Εγώ ακόμη και το τέλος παρεπηδημούντων θα το βγάλω στην άκρη. Για να λέει αυτό που λέει ο κ. Παπαδόπουλος, προφανώς δεν βρίσκεται στην πόλη της Καβάλλας, τουλάχιστον θα έλεγα εγώ, από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Γιατί είναι γνωστός σε όλους το τι συμβαίνει στην πόλη τους πέντε αυτούς μήνες για να μην μακρηγορώ. Ευχαριστώ πολύ. Πρόεδρε θα ήθελες να κάτσεις. Δεν πρόκειται να απαντήσω σε όλα αυτά. Παρ' όν, ψηφίσατε ο κ. Σιμιτσής? Όχι. Καταπλειοψηφία των υπαρρυθμών οκτώ... Ο κ. Σιμιτσής δεν είναι πρόσωπος. Το υπαρρυθμό οκτώ, θέμα. Έγκριση διοργάνωσης συμμετοχής του Δήμου Καβάλλας σε πολιτιστικές, ενημερωτικές και αθλητικές εκδηλώσεις. Εγκρίνεται? Κάτι ψιλοβραματάκια είναι. Ναι, ψιλοβραματάκια είναι όντως, κύριε Πρόεδρε. Αναθέτουμε την υλοποίησή του στην Δημοφέλη. Συνηθίσατε με τα πολλά λεφτά, κύριε Πρόεδρε, αλλά να ξέρετε, τα λεφτά όλα που διαχειριζόμαστε είναι των καβαλιωτών. Δεν είναι της Δημάρχου τα λεφτά. Πρέπει να το καταλάβουμε όλοι δηλαδή, είναι των καβαλιωτών. Όχι, για το θέμα μιλάω το επόμενο, το 7. Και το 8 μιλάμε τώρα. Μείνατε πίσω και... Με έκριτηκε εδώ ο κ. Καλανταήρης, σας παρακαλώ. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, τα μικρά τα νομερά και τα 2.000 και τα 3.000 και τα 5.000 σας φαίνονται μικρά, σωστά. Όμως, ήθελα να πω, κύριε Πρόεδρε, το μεγαλύτερο 3.000, αλλά κοιτάξτε να δείτε. Τώρα ακούστε ένα νούμερο, ας πούμε, προμήθεια ειδών χειροτεχνίας. Να ακούσουν και αυτοί που ακούνε από το διαδίκτυο. Προμήθεια ειδών χειροτεχνίας, 2.000 ευρώ. Φέρω ένα παράδειγμα. Μικρό το νούμερο τώρα. Προμήθεια ειδών χειροτεχνίας, 2.000. Σε ποιά αυτά θέματα είναι αυτό? Σε αυτό που την έκριση διοργάνωσης και συμμετοχής του Δήμου, στο 8 πολιτιστικών ενημερώσεων. Εκείνο όμως που θέλω να πω, αυτό το φέρα παράδειγμα για να απαντήσω στον Πρόεδρο. Ποια εκδήλωση? Αυτό είναι για μια εκδήλωση που σε κάθε χωριό, σε κάθε δημοτική ενότητα, δίνεται εκεί και κάποια χρήματα για να κάνουν διάφορα... Ποιά έχουν για τα στολίδια, τα χρυστογένια... Εγώ, εσείς το θεωρείτε μικρό, εγώ δεν το θεωρώ μικρό. 2.000 ευρώ για προμήθεια ειδών χειροτεχνίας. Όχι, ένα χωριό είναι. Σε άλλο χωριό έχει 300 ευρώ. Αυτό είναι μάλλον για τις χρυνίδες και τα 300 ευρώ είναι το αμυγδαλώνα. Γιατί με ζητήσατε και με εκφέτετε κατ' αυτόν τον τρόπο τώρα εδώ, μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, γιατί ζητήσατε να κάνετε τέτοιες συγκυλές, φαναράκια, μάναράκια και όλα αυτά που κάνετε και τα οποία μας γένουν ο Κούκου Σαϊδόης. Αυτά δεν είναι ευτερό το θέμα μου εμένα. Αυτό απάντησα στον Πρόεδρε που τα βλέπει λίγα τα λεφτά, δεν είναι το θέμα μου. Το θέμα μου είναι άλλο. Κυρία Δήμαρχε, μη δημιουργείτε εντυπώσεις. Το λίγο το είπα ότι είναι κοστολογημένα, μικρά ποσά, μικρά ποσά. Αυτό, με αυτή την έγκαια, όχι ότι ήδη. Εγώ αν είχα αυτά τα λεφτά θα ήμουν ευτυχισμένος. Μέσα από αυτό όμως, κύριε Πρόεδρε, βλέπω ότι η πολιτική σας ποια είναι. Είναι η πολιτική σας, οι λύσεις του άδειου κουβά. Δηλαδή τι θέλω να πω. Καλά κάνετε και εδώ μετά από τέσσερα χρόνια, είπατε, να κάνετε εκεί μια, ένα, να σκεπάσετε απέναντι την πλατεία ελευθερίας το κτίριο και τον παλιό σφαγίον. Αλλά, κυρία Δήμαρχε, δεν έπρεπε στα τέσσερα χρόνια που είστε διοίκηση, που πάτε το Διανήτη το τέταρτο χρόνο, να έχετε βρει ήδη μια λύση. Γιατί και τα όσα χρήματα... Δεν έχει σχέση με τα φαναράκια... Είναι ένας άλλος κωδικός που είναι τρεις χιλιάδες ευρώ. Δεν ξέρετε τα θέματα, κυρία Δήμαρχε. Τα ξέρω με τα θέματα. Είναι μέσα, κυρία Δήμαρχε, μην το λέτε αυτό. Αυτά τα λεφτά υπάρχουν στον προϋπολογισμό. Τρεις χιλιάδες ευρώ, λέω το εξής. Δεν θα μας τυχίσουν τόσο. Υπάρχουν στον προϋπολογισμό και πριν να τελειώσει χρονιά μπορούμε να τα εκμεταλλευτούμε, γιατί βρισκόμαστε στη διαδικασία που να κάνουμε αυτό το περιβόητο lifting της Κεντρικής Πλατείας. Και είναι καλή ευκαιρία να τα προετοιμάσουμε, να τα παραγγείλουμε και να τα βάλουμε. Ξαναλέω, είναι προϋπολογισμός, δεν είναι αληθινά. Κυρία Δήμαρχε, το θέμα είναι πολιτικό και λέω το εξής, κύριε Πρόεδρε, για να αλοκληρώνουμε. Θα δώσουμε τρεις χιλιάδες ευρώ. Σε λίγο καιρό έχουμε εκλογές αυτοδιοικητικές. Το Μάιο του 2019, δηλαδή περίπου σε 15 μήνες. Και τώρα, το τελευταίο έτος, στη προηλουίχηση περίοδου, δίνεται τρεις χιλιάδες ευρώ. Και γι' αυτό λέω ότι κάνετε πολιτική του Άδειου Κουβά. Θα τα δώσετε τα τρία χιλιάδες ευρώ, τα οποία του χρόνου πάλι θα έχουμε δύο πρόβλημα, κύριε Δήμαρχε. Η επικάλυψη με ένα μουσαμά. Αυτό ήθελα να πω. Παρακαλώ, ας τελειώσει ο κύριος. Παρακαλώ, ναι τώρα. Γιατί διακόπτεται. Και παρών, κύριε Πρόεδρε, και παρών. Ο κύριος Σιμιτζής να ερωτήσει κάτι, παρακαλώ. Για αυτό το 8ο θέμα του μπάνερ. Υπάρχει επικοινωνία με τους ιδιοκτήτες των κτιρίων αυτών και συμφωνούν, ή υπάρχει κάτι τέτοιο... Ερώτηση, ερώτηση κάνω. Κύριε Πραζεσκάκη, επικοινωνήσατε, κύριε Δρακονάκη, επικοινωνήσατε με αυτούς τους ανθρώπους. Βρήκαμε τη νομοθεσία, θυμήθηκα, κύριε Σιμιτζής. Να σας πω λίγο. Για τα κτίρια τα συγκεκριμένα υπήρχε μια έκθεση επικίνδυνου από την πολοδομία. Από την έκθεση επικίνδυνου καταφέραμε και βρήκαμε βέβαια τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι μέσα στους χρόνους που έλεγε η έκθεση επικίνδυνου είχαν αποκαταστήσει τα επικίνδυνα τμήματα και δεν θεωρείται πλέον επικίνδυνο αυτό το συγκρότημα των εκτισμάτων. Από εκεί και πέρα όμως, οι εκθέσεις επικίνδυνου έχουν να κάνουν μόνο με τυχόν στατικότητα και με τους λόγους υγιεινής. Δυστυχώς δεν έχουν ακόμα με την καλλιεσθησία. Αυτό προβλέπεται από άλλη νομοθεσία. Αν πεις να πας να πακτώσεις κάτι στο κτίριο, σαφές θα θέλεις την απόλυτη συνέναιση των ιδιοκτητών γιατί μπορεί να πούν ότι μου κρύβεις την περιουσία, δεν εκτίθεται σε κάποιον ενδεχόμενο ενοικιαστή, αγοραστή κτλ. Ωστόσο υπάρχει μία νομοθεσία που διέπει την πολεοδομία, στην οποία στα πλαίσια της γενικότερης εικόνας στον αστικό ειδικαϊστό, σου δίνει τη δυνατότητα να καλύπτεις και εκεί επειδή έχουμε τη δυνατότητα το πλάτος του πεζοδρομίου να είναι μεγάλο, να τοποθετήσουμε τυχόν σκαλωσιές πάνω στις οποίες θα αναπτυχθούν αυτές οι φωτογραφίες. Έχουμε την κατάλληλη νομοθεσία λοιπόν. Ωστόσο θα προβούμε μέχρι να αποδώσει αυτή τη διαδικασία, ξέρετε τη διαδικασία πώς είναι μέχρι να ψήφισουν και όλα αυτά, να προσπαθούμε σε επαφή με τους ιδιοκτήτες για να μήπως συνενέσουν στο να κερδίσουμε και να κλέψουμε εντός εισαγωγικών αυτά τα 50-60 εκατοστά που θα στιθεί σε σκαλωσιά, αν συνενέσουν να συστηθεί πάνω, να απακτοθεί πάνω στην ώψη των κτιρίων τους. Ναι, κ. Καλανταρίδη. Λοιπόν, πολύ γρήγορα. Παπαδόπουλα, επειδή συνηθίζετε να λέτε ότι προσπαθούμε να δημιουργήσουμε εντυπώσεις, αυτός ο οποίος προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις με τα λεγόμενά του, είστε δυστυχώς για μένα διαρκώς εσείς. Τι θέλω να πω. Θα μπορούσατε πολύ εύκολα, όταν δεν ξέρετε κάτι, έτσι, γιατί δεν τα ακούτε εγώ τα ξέρω, ρωτάω όμως να μάθω, έτσι. Δεν μιλάτε, λοιπόν, χωρίς να γνωρίζετε το θέμα, γιατί αυτός που εκτίθεται και που προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις, είστε εσείς. Δεν είναι κάποιος άλλος, έτσι. Σας πείραξαν τα είδη χειροτεχνίας. Γνωρίζετε τι χαρακτηρίζεται ως είδος χειροτεχνίας. Ορίστε, απαντήστε μου. Τι χαρακτηρίζεται στις δημόσια προμήθειες ως είδος χειροτεχνίας. Ακριβώς αυτό λέω, κύριε Παπαδούχο, αυτό λέω, ότι δεν γνωρίζετε τι είναι είδος χειροτεχνίας και παρά τα αυτά, έρχεστε εδώ και λέτε, δώσατε δύο χιλιάδες για είδη χειροτεχνίας, τι περιλαμβάνει, ξέρετε, αυτό λέω, δεν ξέρετε. Παπείτε μας, πείτε μας εσείς τι περιλαμβάνει. 2.000 ευρώ σε χειροτεχνίες λέει. Ακριβώς. Έχετε έρθει ποτέ στη συγκεκριμένη εκδήλωση που γίνεται για τα γλυκά Χριστούγεννα συγκρινίδες, που γίνεται όχι μόνο από τη δική μας διοίκηση, ξεκίνησε πιο μπροστάκια από τον κ. Σιμιτζή. Από τον δήμο Φιλίππο ξεκίνησε. Έχετε έρθει ποτέ να δείτε τι γίνεται εκεί, δεν έχετε έρθει. Ή μακάρι να έχετε έρθει θα πω εγώ. Δεν σας κανει ο γόρος, προσέξτε, αφήστε με να τελειώσω. Γίνεται λοιπόν εκεί μια εκδήλωση στην οποία συμμετέχουν όχι μόνο οι κρινίδες. Η Λυδία, η Φίλιππη, το Πολύστυλο, το Δάτο, τα σχολεία τα οποία μαζεύονται όλα εκεί. Μιλάμε για εκατοντάδες μόνο παιδάκια. Με τους γονείς. Εγώ θα σας πω πολύ χαλαρά χίλια άτομα με τα εργαστήρια τα οποία έχουν, τα οποία προσφέρουν υπηρεσίες δωρεάν σε όλα αυτά τα παιδάκια, τα οποία φτιάχνουν μόνα τους τα στολίδια, βάφονται, στολίζονται, στήνουν το δέντρο, το στολίζουν με πράγματα που φτιάχνουν εκεί. Έχει την εκδήλωση με τα φαναράκια που περιδιαβαίνει όλο το χωριό. Έχει τα φλεγόμενα, πώς τα λένε, τα μπαλόνια. Όλα αυτά κύριε Παπαδόπουλε, είτε το πιστεύετε, είτε δεν το πιστεύετε και παρακαλώ ελάτε να πάμε μαζί και να δούμε τι είναι αυτά, έτσι. Εγώ σας λέω ότι θυμάμαι, ελάτε να τα πάμε να τα δούμε. Κοστίζουν προϋπολογισμένα 1960 ευρώ. Εντάξει, εντάξει, το διευκρινίστηκε. Παρόνι, είπατε εντάξει. Κύριε Σιμητζή, εσείς παρακαλώ. Εντάξει, να μην ψηλολογούμε, είναι αλήθεια ότι έχει και τα δικά του δίκια ο κύριος Παπαδόπουλος και ο κύριος Καλανταρίδης, η διοίκηση ας το πούμε έτσι, για όλα τα θέματα εκτός από το 8ο, εγώ συμφωνώ. Με το 8ο όμως υποθέμα, έτσι το επιμέρους θέμα, αυτό δηλαδή για το μπάνερ, έχω σοβαρές επιφυλάξεις, πρώτα απ' όλα για τη νομιμότητα. Δεν μας αναφέρεται αυτό το πράγμα στην εισήγηση. Δεν υπάρχει έγκριση των ιδιοκτητών που θα έπρεπε να υπάρχει, εάν και εφόσον αυτό το υλικό, τέλος πάντων, επικάλυψης, με κάποιο τρόπο χρειαστεί να στερεωθεί πάνω στο ίδιο το ακίνητο. Κοιτάξτε να σας πω κάτι δύματι. Λείπει τώρα, ο Βαγγέλης ο Παππάς πολλές φορές σας έχει αποκαλέσει σιμιτσί με φουστάνια, έτσι. Θα σας θυμίσω ότι παρόμοιο μπάνερ είχε μπει την πρώτη χρονιά της διοίκησης μου το 2007, με τη συνεργασία του επιμελητήριου, όπου εκεί βέβαια το επιμελητήριο είχε αναλάβει το κόστος, σε συνενόηση πάντοτε όμως με τους ιδιοκτήτες. Πάρα πολύ σημαντικό αυτό. Σε συνενόηση με τους ιδιοκτήτες. Και όλα τα άλλα τα είχε αναλάβει ο δήμος. Δηλαδή, κάναμε τη συνενόηση με τους ιδιοκτήτες, βάλαμε το τεχνικό προσωπικό, έκανε τη δουλειά. Αυτό το σχέδιο που είχαμε τότε είχε το στοιχείο της προσορινότητας. Για διάφορους λόγους δεν μπορέσαμε, ούτε να κατεδαφίσουμε το κτίσμα αυτό, ούτε να προχωρήσουμε στην αισθητική αναβάθμιση της πλατείας, για την οποία υπήρχε από το 2009 και μετά, δηλαδή το 7 μας ενημέρωσαν ότι θα γίνει, το 2009 υπήρχε ένα προεδρικό διάταγμα του Σουφλιά, το οποίο όμως δεν υλοποιήθηκε ποτέ, γιατί στη συνέχεια ήρθε το ΕΣΠΑ με αλλαγές και είχαμε πλέον τα ολοκληρωμένα σχεδιαστική ανάπτυξη που σήμερα λέγονται ΒΑΑ. Άρα, άλλαξε ο χαρακτήρας, ας πούμε, και δεν μπορούσαμε να βρούμε χρήματα για την αναβάθμιση της πλατείας. Όμως, υπάρχουν χρήματα σήμερα, έτσι το ξέρουμε αυτό, το ομολογή και η διοίκηση, ότι μπορούμε να έχουμε για την επόμενη χρονιά ένα αρκετά καλό αποθεματικό. Συμφωνώ με την ανάγκη της αναβάθμισης και της ανάπλασης της πλατείας, ακόμα και με μικρά πράγματα. Εγώ δεν θεωρώ ότι σων και καλά πρέπει να κάνουμε ριζική ανακέννηση και φυσικά πιστεύω και εγώ ότι το καλό έχει μεγαλύτερο εχθρό το καλύτερο. Δεν ζητώ, λοιπόν, το καλύτερο. Ακόμα και αυτή η λύση η προσωρινή θα μου στεκότανε για ένα χρόνο, δύο χρόνια στο πλαίσιο μιας μίνι αναβάθμισης και ανάπλασης της πλατείας. Θα προτιμούσα, λοιπόν, αυτό σχέδιο να το αποσύρετε, το επιμέρους υποθέμα, να έρθει με μια καλύτερη επεξεργασία στο επόμενο ή σε κάποια από τα επόμενα. Δεν μας έχει φάει ο χρόνος, ούτε μας έχει πιάσει πανικός να το κάνουμε αυτό το θεματάκι, να το λύσουμε το Γενάρι, το Φλεβάρι, το Μάρτι. Είναι πολλά χρόνια που κρατάει αυτή η κατάσταση έτσι. Συμφωνώ και εγώ ότι πρέπει με κάποιο τρόπο, έστω να κρύψουμε την ασχήμια, αλλά με ένα καλύτερα δεμένο, νομικά τρόπο. Ψηφίζω, λοιπόν, τα άλλα. Επιτρέψτε μου, όμως, Πρόεδρε, δεν ξέρω πώς θα γίνει αυτό τεχνικά, να πω ότι δεν ψηφίζω. Μου επιτρέψτε να σας απαντήσω πριν να ψηφίσετε. Πρώτον, η πλατεία μας είναι άσχημη. Δεν το αμφισβητεί κανένας. Δεύτερον, για να μπορέσουμε να την αναπλάσσουμε, εφόσον το ΕΣΠΑ δεν χρηματοδοτεί αναπλάσσεις δρόμων και πλατεών, πρέπει να βρούμε χρηματοδότησης απαλού. Για να βρούμε χρηματοδότησης απαλού, οπωσδήποτε πρέπει να μπούμε στη διαδικασία της αρχιτεκτονικής μελέτης, είτε είναι πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, είτε είναι τοπίου, είτε είναι σε συνεργασία με ΤΕΙ, όπως θέλετε πείτε το. Μέχρι να γίνουν όλα αυτά, χαιρέτε μας τον πλάτανο, θα έχουμε να βλέπουμε αυτή την ασχήμια. Πήραμε λοιπόν μια απόφαση να κάνουμε τις μικρές παρεμβάσεις, χωρίς να παρατήσουμε το σχέδιο για τις μεγάλες παρεμβάσεις. Οι μικρές παρεμβάσεις, αφού εξοικονομήσαμε το ποσό των 20.000 και προλάβαμε μάλιστα, αν δεν κάνω λάθος, κυρία Δρακονάκη, θυμάμαι καλά, το εξοικονομήσαμε πριν να έρθει αυτός ο καινούργιος νόμος ή δεν το προχωρήσαμε. Ορίστε, από οι δύο σπόρους. Επειδή εγώ είμαι γιατρός, η Δρακονάκη είναι τεχνολόγος μηχανικός, ο Σιφίδου είναι δικηγόρος, ο Ξανθόπουλος είναι νερουλάς και ασφαλιστής και ο Καλανταρίδης ψηλεί, εσύ μη γελάς, είσαι ένα παπάκι πράσινο και είσαι και εστιάτορας. Επειδή κανένας από εμάς δεν είναι ο επαΐον, ο επαΐον, απευθύνθηκα στο Σύλλογο των Αρχιτεκτών, το καλοκαίρι που ήρθαν και με ζητήσαν χρήματα για να κάνουν την εβδομάδα τους στην Αρχιτεκτονική, όπως θα προσέξατε, φάνηκα γενεόδωροι μαζί τους. Και τους είπα, όπως εγώ είμαι γενεόδωρη, θέλω αντάλλαγμα, θέλω να μου κάνετε ένα σχέδιο μιας όμορφης πλατείας, μιας πλατείας που να είναι προσπελάσιμη από τον κόσμο, να έλκει τον κόσμο και όχι να τον αποθεί και στα πλαίσια ενός χρηματικού ποσού, γύρω στις 20 με 25 χιλιάδες. Εκεί θα κινηθούμε. Τι θα βγάλουμε, τον μπούρι του θανάτου θα σας πω εγώ πρώτο και καλύτερο, τι θα κάνουμε με τα παρτέργια τα οποία έχουν καταντήσει να είναι τυχία που απομονώνουν την πλατεία από τον κόσμο, πώς θα μπορέσουμε να ενώσουμε την υπόλοιπη αγορά. Λοιπόν, δεχθήκαν οι αρχιτέκτονες, κάναν πρώτα σχέδια, κάναν δεύτερα σχέδια, καταλήξαμε κάπου και αυτή τη στιγμή το σχέδιο των αρχιτεκτών, προσέξτε όχι το δικό μου ή του φιλόσογλου για ο κάπνισμα ήσουν μαύρος ήρθες. Λοιπόν, το σχέδιο των αρχιτεκτών βρίσκεται στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου όπου από σχέδιο γίνεται μελέτη. Μελέτη αυτή που θα μπορέσουμε να τη βγάλουμε να τη δημοπρατήσουμε. Εντάξει, τα λέω όπως τα λέω. Μέσα σε αυτή τη μελέτη προετοιμάζουμε, εφόσον υπήρχε, υπήρχαν στον κωδικό μας αυτά τα λεφτά, για αυτή τη δουλειά και πριν να τα χάσουμε, ετοιμάζουμε σε συνενόηση με τους αρχιτέκτονες, είπαμε σε εκείνα τα δύο τακτίρια να μπουν αφήσες μεγάλες με φωτογραφίες από τα χασαπιά της εποχής εκεί. Πώς ήταν η πλατεία ΦΟΑΤ εκείνη την εποχή, πώς ήταν τα συγκεκριμένα καταστήματα ενδεκομένως εκείνη την εποχή. Και όσο μπορέσουμε να κρατήσουμε να ομορφύνουμε την πλατεία μέχρι να προχωρήσουμε σε καινούργιους, γιατί επιτέλους έχουμε προσωπικό που θα κάνει τις δημοπρατήσεις για τις μελέτες στην τεχνική υπηρεσία, γιατί έχουν αλλάξει, συνέχεια αλλάζουν νομοθεσίες, θα τα ξέρετε αυτά. Τώρα να δείτε τι γίνεται. Χαμός! Με αποτέλεσμα για να μπορέσουμε και εμείς να προχωρήσουμε σε μια μελέτη καλύτερη. Μέχρι να γίνουν όλα αυτά τα χρονοβόρα, εμείς να φροντίσουμε, αντί να παρατάμε την πλατεία μας στα χέρια κάποιον άλλον, να μπούμε εμείς μέσα στην πλατεία να γίνει ζωντανή η πλατεία για τους καβαλιώτες. Εγώ αυτά είχα να σας πω. Τώρα, σ' ό,τι αφορά την νομοθεσία, μας την έφερε η ίδια υπολοδομία. Όπως σας είπε η κυρία Δρακονάκη, υπάρχει ειδικός νόμος γι' αυτό το πράγμα. Την νομοθεσία, η ίδια υπολοδομία, μας την έφερε στα χέρια μας. Φυσικά, δεν θα πάμε να πούμε στους ανθρώπους, ξέρετε επειδή λέει υπολοδομία έτσι, εμείς τα κάνουμε έτσι. Όχι βέβαια. Θα προσπαθήσουμε να συρρενοηθούμε με τους ιδιοκτήτες, να τους πούμε ότι είμαστε σίγουροι, ότι κι εσείς θέλετε το καλό αυτής της πόλης και το καλό αυτής της πλατείας και του οικοπέδου σας. Εντάξει. Τελείωσα, κύριε Πρόεδρε. Θα ακολουθείτε να θέλετε να ψηφίσετε αρνητικά, κύριε Σιβητζή. Όχι, για να τελειώ, να κλείνω το θέμα. Πρώτον, και από την προσωπικό, αλλά τέλος πάντων. Πάντως, κύριε Καλανταριδή, να ξέρετε, εγώ δεν είμαι υποχρεωμένος στα χαρτονάκια που πληρώνετε, να ξέρω τι χαρτονάκια και τι μπαλονάκια. Η δήμαρχος το είπε. Μπαλονάκια ή χαρτονάκια. Εγώ θα γνωρίζω τα χαρτονάκια και τα μπαλονάκια που πιλέγετε. Του πώς το έχετε απέτηση από μένα. Ένα. Δεύτερο, δεύτερο, δεύτερο. Όχι, γιατί έχετε 300 ευρώ αλλού και 2.000. Πέρα από αυτό. Κύριε Δήμαρχε, αυτό που λέτε για την Πλατεία Ελευθερίας, τώρα το ανακαλύψατε. Δεν διαφωνούμε σε αυτά που λέτε, αλλά τώρα το ανακαλύψατε. Τελειώνει η θητεία σας. Δηλαδή, δηλαδή, τώρα ανακαλύψατε ότι πρέπει να κάνετε επικάλυψη και να κάνετε... Τώρα τελείωσε. Παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ. Πρόεδρε, κλείνω... Να τα προγνωστικά. Να τα δημοσιεύσετε, μάλλον δεν είχατε καλά αποτελέσματα. Μάλλον δεν έχετε. Όμως, και να σας πω κάτι. Ακόμα και αυτό, κύριε Δήμαρχε, αυτό και ακόμα που θέλετε να κάνετε την επικάλυψη, μπορούσατε με ένα απλό τρόπο, χωρίς να δώσει ο Δήμος χρήματα, να το κάνουμε και να το ελπίσετε, αφού το θέλετε. Αφού θα κάνετε κάποιες μικροπαρεβάσεις, που διαφωνώ εγώ με τις μικροπαρεβάσεις. Να βρείτε δυο ανθρώπους σε δυο εταιρείες που συγκραβάλα εδώ εργάζονται, δουλεύουν, να κάνουν και να βάλουν... Και να το πληρώσουν εκεί, να το πληρώσουν οι ίδιοι τους και να βάλουν και τη διαφήμισή τους. Λοιπόν... Όχι για τα μοναδιά μιλήσα. Τα πληρωψητή επομένως, εγκρίνεται, το υπαρρυθμό 9 έγκριση κατάδεσης πρότασης και μελετών της πράκης αναβάθμιση, της διαμόρφωσης και του αστικού εξοπλισμού ελεύθερων κοινόχρησης των χώρων και δημιουργία παιδικών χαρών. Εγκρίνεται. Ό,τι σε έχω να κάνω κύριε Πρόεδρε. Αυτά τα κουάξ κουάξ, αυτά τα μπαρμπαλάκια, ποιος τα επέλεξε. Αν θυμάμαι, νομίζω, έχει κάτι κάδους μέσα, έχετε κάτι κάδους σε κάτι αναπλάσεις που έχετε, έχετε κάτι κάδους σε αυτό το σχεδιασμό σας, δεν είναι? Έχετε μια μελέτη με κάτι κάδους που έχει βατραχάκια και... Ε, για τα παιδιά είναι μωρέ μάκη. Όχι, ρωτάω, ναι, όχι, ρωτάω... Τα ό,τι βάζεις και τα φωτιστικά είναι παιδικά και όλα είναι παιδικά για τα παιδιά. Η μελέτης υπηρεσίας είναι βέβαια. Η μελέτης υπηρεσίας είναι. Όχι, ρωτάω, ρωτάω... όρα, όρα, όρα... όρα... όρα, όρα... όρα... όρα... όρα... όρα... όρα... όρα... όρα... όρα... όρα... όρα... όρα... όρα... όρα... όρα... όρα... όρα... όρα... όρα... όρα... όρα... όρα... όρα... όρα... όρα... όρα... όρα... όρα... όρα... όρα... όρα... όρα. Το υπαριθμό 10 διαμόρφωση περιβάλλοντα κοινόχλης του χώρου επί τον οδόν Βενιζέλλου και δωΐράνης, έμπρος και του καταστήματος 180. Υπόσχεσαι, κύριε Μαυρίδη, είναι του Τσίπρα αυτό, έκανα λέει στροφή 360 μοιρών, οπότε οι καταστηματάρχες το διορθώνουν, είναι 180 μοιρές. Το υπόμενο θα είναι 1800. Λοιπόν, πάμε, εγκρίνεται. Το υπαρρυθμό 11, έγκριση εκπώνησης μελέτης με συνοπτικό διαγωνισμό, μελέτη επισκευής στέγης κολυμβητηρίου, ψήφισης πίστος κλπ. Τέταρτος χρόνος, κύριε Φιλόσοβλου, εκλογές έχονται. Μπράβο, καλά το κάνατε, γιατί, και ξέρετε, ήθελα να ξέρω όμως, ήθελα να ρωτήσω, κύριε Φιλόσοβλου, γιατί πραγματικά αυτό το λειτουργικό κόστος, το υπέροχο που προκαλεί και είναι ενεργοβόρο το κλειστό κολυμβητήριο και το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά. Θέλω να ξέρω αν με αυτή τη μελέτη θα οριστικοποιηθεί και θα βρεθεί λύση οριστικά και αν θα βρεθεί λύση ή να, ας πούμε, κάποιο μπάλωμα, αν θα βρεθεί λύση στην ενεργειακή του οικονομία. Είναι πολύ σημαντικό αυτό, κύριε Φιλόσοβλου, και ήθελα να με απαντήσει. Ευχαριστώ. Και πότε θα τελειώσει το έργο, έτσι? Αυτό το οποίο ξέρω εγώ, κύριε Παπαδόπουλε, θα κάνω μια πολύ σύντομη αναδρομή γιατί πρέπει να την κάνω για να τελειώνει μια και καλή το θέμα του κολυμβητήριου. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, κάποια στιγμή αυτό επιθητίας κ. Σιμιτζή, αν δεν κάνω λάθος, κ. Σιμιτζή διορθώστε με, προέκυψε το πρόβλημα στη στέγη. Από τότε δημιουργήθηκε αυτό το πρόβλημα. Προσέξτε να δείτε. Μέχρι το 2014 δεν μπορώ να ξέρω τι ενέργειες γίναν. Αυτό όμως το οποίο μπορώ να πω είναι το εξής. Πρώτον, ήταν ένα έργο της Προϊνομαρχίας και μετέπειτα Περιφέρειας και ένα έργο το οποίο το παρέλαβε ο Δήμος. Νομαρχία. Ε, ναι, μετέπειτα όμως την υποκατέστησε η Περιφέρεια την Νομαρχία. Αυτό λέω. Ναι, θέλω να πω όμως ότι ευθύνη έχουν και οι διοικήσεις, κατά την άποψή μου, της καθυστέρησης από κατάστασης 10-14 και οι δημοτικοί τότε και η Περιφέρεια τότε. Και εσείς σας ήταν επίσης Περιφερειακός Σύμβουλος. Τα λέω αυτά γιατί και οι Περιφέρειες, γνωρίζετε πολύ καλά, συνδράμουν οικονομικά στην επίλυση προβλημάτων. Ένα το κρατούμε. Δεύτερον, έχω πει και δημόσια ότι ο κύριος Σιμιτσής, και το έχω πει με καλό λόγο, ότι το κράτησε ανοιχτό υπό συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες στο κολυμβητήριο. Γιατί δεν είναι και τόσο εύκολο να λειτουργήσει ιδίως χωρίς προσωπικό και με αυτό το πρόβλημα. Από τη στιγμή που αναλάβαμε, επικεντρωθήκαμε μεταξύ άλλων και στο θέμα της στέγης. Σας θυμίζω κύριε Παπαδόπουλε, και αυτά είναι στοιχεία επίσημα, ότι από τους 220 επισκέπτες συντρομητές το 2014, φτάσαμε τον προηγούμενο Οκτώμβριο τους 800. Μια αύξηση 400%. Γιατί βελτιώσαμε πάρα πολύ τις συνθήκες λειτουργίας στο κολυμβητήριο. Και εκεί ήταν η διαφορά μας με την αντιμετώπιση από την προηγούμενη διοίκηση. Όχι οι συντρομητές, κύριε Παπαδόπουλε, για τους καβαλιώτες. Από τους 220 πήγαμε στους 800. Θα φτάσουμε και στις ομπρέλες. Θα τα πούμε όλα εδώ για να λυθούν οι απορίες. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Η τελευταία προσπάθεια που είχε γίνει πριν αναλάβουμε για το συγκεκριμένο θέμα, κατατέθηκε ένας φάκελος ένταξης στο προηγούμενο ΕΣΠΑ από τον κ. Σιμιτσή. Ο οποίος όμως κόπηκε. Κόπηκε. Θα σας πω ο κ. Φιλιππίδης αν είναι εδώ, ο οποίος μίλησε και τότε, αν θυμάμαι καλά, με την Αθήνα απευθείας. Κόπηκε κ. Σιμιτσή, δεν προχώρησε. Κόπηκε. Μπας περιπτώσει, κόπηκε, δεν προχώρησε. Θα τελειώσω τώρα μισό λεπτάκι. Αυτή τη στιγμή πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα της στέγες. Προσέξτε όμως να δείτε τι έχει γίνει. Γιατί εγώ δεν θέλω να κρυβώ με πίσω από τους συναδέλφους, αναλαμβάνω τις ευθύνες που μου αναλογούν και επικουρικά όπου δεν καλύψω το θέμα τεχνικά είναι εδώ να το πούμε. Άλλαξαν οι κανονισμοί ασφαλείας. Τι σημαίνει αυτό ότι ενώ θα γινόταν μια προσπάθεια αποκατάστασης της στέγης να γίνει όπως ακριβώς ήταν. Σωστά δεν τα λέω κ. Φιλιππίδη. Προέκυψε αλλαγή στην ομοθεσία όπου πρέπει να γίνει άλλη παρέμβαση. Η άλλη παρέμβαση όμως θα είναι δυνατόν για λόγους ασφαλείας να υλοποιηθεί. Καταλαβαίνετε ποιο είναι το πρόβλημα. Αυτό είναι το θέμα. Και σε αυτή τη φάση λοιπόν προχωράμε στο να στεγανοποιήσουμε το θέμα της στέγης. Να μην έχουμε ισδροή υδάτων. Και σε δεύτερη φάση θα προχωράει το στάδιο της μελέτης για την αποκατάσταση της στέγης. Τώρα είπατε κάτι για τα έξοδα. Για το λειτουργικό κόστος το θέμα το ενεργειακό. Και κάποια στιγμή γράψατε και μια ανακοίνωση στην οποία αναφέρατε ένα ποσό 540.000. Όχι. Θα σας πω λοιπόν και αυτά είναι επίσημα στοιχεία τα οποία δεν αμφισβητούνται. Ιδίως φέτος τη χρονιά που διανύουμε είχαμε το χαμηλότερο λειτουργικό κόστος ενεργειακό από ποτέ από τότε που λειτουργεί το κολυμβητήριο. Μέχρι τέλη Νοεμβρίου είχαμε δαπάνες σε θέρμανση και ρεύμα 240.000 ευρώ. Ενώ τα προηγούμενα χρονιά ήταν περίπου στις 300. Και κάτι τελευταίο. Δεν υπάρχει κολυμβητήριο πουθενά στον κόσμο το οποίο να μην μπαίνει μέσα. Να το πω έτσι απλά. Πουθενά. Και αυτός είναι ένας από τους λόγους κύριε Παπαδόπουλε που πάρα πολλά κολυμβητήρια στην Ελλάδα δεν λειτουργούν. Δεν έχουν κατορθώσει να διοδοτηθούν. Με αποτέλεσμα εμείς να γινόμαστε συχνά επισκέπτες και από τη δράμα που ανοιγοκλίνει αλλά και τον τελευταίο 1,5 χρόνο από την ξάνθη που λέει λειτουργεί. Τα λέω όλα αυτά για να έχετε μια πιο σφαιρική εικόνα. Και σας εξηγώ ποιος ο λόγος της καθυστέρησης για την αποκατάσταση της στέγης. Νομίζω ότι έλεισα όλες σας τις απορίες. Πάλι αδιαφορήσαμε, πώς να σας το πω. Κύριε Παπαδόπουλε, το λειτουργικό κόστος πόσο να πάει όταν βρέχει. Κοιτάξτε, επειδή επαναλήφθηκε αυτή η ανακρίδεια και στο παρελθόν το έργο είχε προενταχθεί στο Εξοικονομό 2 για τα δημόσια κτίρια και δεν ήταν υποχρεωτικό να υπάρχει μελέτη. Θα σας αναφέρω, και θα σας θυμίσω, τα κτίρια στη Δημοτική Νότα Φιλίππον δηλαδή το παλιό Δημαρχείο, το Γυμναστήριο του Αμιδαλέωνα είχε το ίδιο πρόβλημα και απεντάχθηκε στη διάρκεια της δικής ασυτείας στο Γυμναστήριο του Αμιδαλέωνα. Απεντάχθηκε, τι έγινε, δεν έγινε ιστατική μελέτη. Δεν έγινε ιστατική μελέτη. Δεν έγινε πάντως η ενεργειακή αναβάθμιση του Γυμναστήριου του Αμιδαλέωνα. Έγιναν άλλα, έγιναν τα έργα στην Πλατεία και στο Δημαρχείο των Φιλίππον, των Κρινίδων. Λοιπόν, τώρα, κάποια στιγμή μας είχαν ενημερώσει ότι είχε προενταχθεί το ερώμα. Αυτό συνέβη γύρω στο Φεβρουάριο με Μάρτιο του 2014. Για το Κολυβητήριο. Ναι, ενώ τα άλλα είχαν ενταχθεί πολύ καιρό πριν και είχαν προχωρήσει και κάποιες άλλες διαδικασίες. Δεν είναι τώρα εδώ ο Μουριάδης για να στα πει με λεπτομέρειες. Εγώ με έκπληξή μου έμαθα, όταν είχε τοποθετηθεί σχετικά ο κ. Φιλιππίδης, ότι απεντάχθηκε το Κολυβητήριο επειδή δεν υπήρχε μελέτη. Μα η μελέτη δεν ήταν προαπαιτούμενο, όπως και σε άλλα έργα του Υπουργείου Περιβάλλοντος δεν είναι προαπαιτούμενο η μελέτη. Για παράδειγμα, θα σας θυμίσω το 12ο Δημοτικό Σχολείο. Δεν είχε μελέτη. Προεντάχθηκε, θεωρήθηκε επιλέξιμη δαπάνη η μελέτη, έγινε η μελέτη και τώρα προχωράει όπως προχωράει όταν προχωρήσει επιτέλους το πρόνομα του ΒΑΑ. Κοιτάξτε. Λοιπόν, υπάρχει ένα θέμα. Το καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο θέμα και πρέπει να το κατανοήσουν όλοι οι συνάδελφοι γιατί θα πρέπει να απαντήσουν και σε ερωτήσεις που μπορεί να τους κάνουν οι πολίτες, οι δημότες ή και οι γονείς και οι αθλητές. Όπως κατασκευάστηκε το Κολυβητήριο, εν πάση τόσο οι κατασκευαστές, η Νομαρχία και συγκεκριμένα, είχαν κάποια φιλοδοξία να φτιάξουν ένα μεγάλο και ωραίο κτίριο. Έγινε λοιπόν αυτή η στέγη, η οποία έχει μια ιδιαιτερότητα. Στηρίζεται στο λεγόμενο χωροδικτύωμα. Αν έχετε πάει στο Κολυβητήριο, είναι κάτι μεταλλικές δοχοί, οι οποίοι στηρίζουν, ας πούμε, με ένα πολύ πλοκοτρόπο την ουροφή. Αυτό το πράγμα δεν μπορεί να γίνει εύκολα. Να γίνει εύκολα η στατική μελέτη, αναγνωρίζω, και τη δυσκολία που έχει σήμερα η διοίκηση να ασχοληθεί εμπεριστατομένα με το ζήτημα αυτό. Η μελέτη έγινε, απ' ό,τι θυμάμαι, από μια εταιρεία μελετητική στην Τουρκία. Το ξέρετε αυτό, συνάδελφοι. Δηλαδή η νομαρχία Καβάλαζ, μέσω των υπεργολαβιών βέβαιος, έφτασε η μελέτη να γίνει από μια επιχείρηση μελετητική της Τουρκίας, η οποία έχει κλείσει. Δεν υπάρχει πια, την ψάξαμε. Δεν υπάρχει. Ο κατασκευαστής, ένας εργολάβος από τη Λάρισα, κι αυτός χρεοκόπισε, δεν υπάρχουν στοιχεία, δεν μπορούσαμε να βρούμε παραπέρα πληροφορίες. Εν πάση τόσο, είναι ένας άθλος άμα έστω και οι τρύπες κλείσουν. Έτσι, είναι πολύ δύσκολο θέμα, πολύ ύπλοκο. Έχω πολλά πράγματα να κρίνω και να επικρίνω τη σημερινή διοίκηση για το θέμα του πολυμπητρίου και για άλλα θέματα. Στο συγκεκριμένο όμως θέμα, λέω ότι εν πάση πλειτώσει, καλά κάνει να το κλείσει επιτέλους με όποιο τρόπο τις τρύπες. Δεν είναι απλή δουλειά. Σας το λέω, δεν είναι ότι πάει και βάζει κάποιο σιλικόνι στις τρύπες. Είναι κάτι πολύπλοκο. Και, υπό αυτή την έννοια, καλά κάνει η διοίκηση και το θέτει, έστω και με καθυστέρηση. Έχει μπροστά της πολύ καιρό, εγώ διαφωνώ με τον κ. Παπαδόπουλο, ότι το έτσι όπως το παρουσιάζει είναι σαν να φτάσανε σε προεκλογική περίοδο. Όχι. Δυστυχώς η διοίκηση αυτή έχει πολύ καιρό ακόμα μπροστά να ταλαιπωρεί και εμάς και τους υπόλοιπους καβαλιώτες. Αν υπομέρως, τι λέμε, ομόθονα. Ωραία. Το υπαρρυθμό 12. Έγκριση εκτέλεσης του έργου συντηρής, παρακαλώ. Έγκριση εκτέλεσης του έργου συντηρής ακτών δημοκραβάλεσε τους 2017. Ψήφιση πίστοσης. Εμείς ως παράταξη που, δεν ξέρω, έχουμε μείνει δύο εδώ πέρα, εμείς ψηφίζουμε όλα τα επόμενα θέματα εκτός από το 2018. Αν θέλετε να συντομεύουμε. Ναι, ναι, ναι. Το 2018 δεν το ψηφίζουμε γιατί δεν το ψηφίσαμε και επί της αρχής. Δεν ξέρω τι λέει ο κ. Παπαδόβουλος. Στα υπόλοιπα επίσης ψηφίζουμε ναι εκτός από το 34, 35 και 36, τα οποία δηλώνουμε παρόντες απλώς. Και στα υπόλοιπα πάλι ψηφίζουμε ναι. Δεν υπάρχει λόγος να σας ταλαιπωρούμε με την παρουσία σας, με την παρουσία μας. Ας το αποθετηθεί και ο κ. Παπαδόπουλος. Κλείστε λίγο το... Τα έκρυση εκτέλειας του έργου που είπατε συντρίες του Δήμου, ψηφίζω παρόν. Γιατί είναι μεγάλο το νούμερο. Μεσό λεπτό λίγο παρακαλώ, παρακαλώ. Το 12. Στα άλλα δεν έχω κανένα θέμα. Μόνο θέλω να πω κ. Πρόεδρε στο... Ναι. Εντάξει. Θέλω να γίνει αλλά θεωρώ ότι είναι μεγάλο το νούμερο. Εντάξει. Το 44 μόνο θέλω να πω πρόεδρε. Περί επιβολή σημείς προς τιμού. Το επιβολή σημείς να το αποφάσισουμε εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ωραία. Έχω λάβει να μην μπει πρόστιμο στον επαγγελματία. Σύμφωνα με την εισήγηση. Ωραία. Όχι, δεν είναι ακριβώς έτσι. Και η εισήγηση στο τέλος λέει... Και στο τέλος λέει η εισήγηση του παπαράλιου της νομικής υπηρεσίας, ναι ή όχι. Να μπει ή να μην μπει πρόστιμο. Δεν το λέει ξεκάθαρα. Το λέει ξεκάθαρα το λέει. Τελευταίο, το τελευταίο μαύρο γράμμα. Ποια είναι η εισήγηση, κύριε Καλαταρίνη, του Δημού. Τι άποψη έχετε, αν το αποδεχθώ κι εγώ, να πω ναι, να τελειώνω. Λοιπόν, η εισήγηση παραθέτει όλα τα στοιχεία τα οποία υπάρχουν στη διάθεση της υπηρεσίας μαζί με την γνωμοδότηση από την νομική υπηρεσία, η οποία, γνωμοδότηση, δεν νομίζω να κάνω τόσο λάθος και να μην θυμάμαι καλά, είναι θετική ότι δικαιωματικά ο πολίτης ζητάει και ότι πρέπει να του δοθεί αυτή η μη επιβολή, να το πω έτσι, να μην βεβαιωθεί δηλαδή το πρόστιμο, έτσι. Γιατί παραθέτει τους λόγους για τους οποίους έχει γίνει. Η υπηρεσία όμως δεν μπορεί, κύριε Μαυρίδη, να πει ότι ναι, δώστε την ή όχι μην τη δίνετε, λέει παρακαλούμε ως δημοτικός συμβούλων να αποφασίσετε αν θα τη δώσετε ή όχι. Το ίδιο και για το 32 το θέμα είναι έτσι. Και συνεχίζω μόνο λέγοντας, όχι, όχι, έχω κάτι να πω, το θέμα είναι το μαγαζί... όχι, καφέ τσοκόντα. Τώρα, για να μην... όχι, όχι, δεν μιλάω για το θέμα το 44. Παρόμοια περίπτωση, καφέ τσοκόντα, παρόμοια περίπτωση, κύριε Πρόεδρε, έχει γίνει έλεγχος, έγινε μια αυτοψία, πληρώνει κάθε χρόνο, είχε δυο τραπέζια, δεκατρία τραγωνικά. Περίμενε, περίμενε, πήγε η δημοτική αστυνομία. Πρόστιμο! Τέλος πάντων, πήγατε εκεί, έρθε ο άνθρωπος, έκανε σε δυο μέρες έτσι και τον άνθρωπο του ταλαιπωρείται, έφαγε δυο χιλιάρια και πρόστιμο. Τι πράγμα είναι! Τι είναι αυτά που κάνετε κύριε Αφρατσικάκη, είστε εκτός αγοράς, εσείς θέλετε τον κόσμο με πρόστιμα. Λοιπόν, εντάξει, αυτό είναι άλλο θέμα. Θέλω να το δείτε, θέλω να το δείτε, πρόεδρε, στην ίδια φιλοσοφία είναι. Εντάξει. Θέλω καφέ τσοκόντα, θέλω να το δείτε. Δεν είναι δικό σας, δεν είναι δικό σας, αφήστε τώρα το πράγμα. Καλή συναιδρία, συναδελφοί. Καλή συναιδρία.