Μέτρα διατήρησης της καλής λειτουργίας της σχολικής τάξης και έλεγχος της συμπεριφοράς των μαθητών και μαθητριών- β' μέρος / Διάλεξη 10 / σύντομη περιγραφή - Ζάχος Δημήτριος (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 2015)
σύντομη περιγραφή: Εν τώρα θα πούμε σχετικά για να εφαρμογήσουμε τις ευκαιριστικές συμπεριφορές και τους εκπαιδευτικούς συνολικούς στους υπόλους. Ξεκινήσαμε και λέγαμε ορισμένα πράγματα για το πως θα αποφύγουμε κάποιες δυσάριστες καταστάσεις στην τάξη και πως θα περιορίσουμε τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές, ωραία. Τώρα θα συνεχίσουμε Θα πούμε μερικά πράγματα για τον όρο πιθαρχία Σύμφωνα με τους dry course και castles Η πιθαρχία συμβάλλει στην επιτυχία της εκπαίδευσης Χωρίς πιθαρχία ανατρέπεται η ψυχική ισορροπία Τόσο του δασκάλου όσο και του μαθητή Και έτσι η μάθηση που συντελείται είναι λάχιστη Ωραία Το έχουμε πει πολλές φορές ότι χρειάζεται Να έχουμε Ένα περιβάλλον στην τάξη Που θα μπορούμε να εξασφαλίζουμε Ότι Θα γίνεται Τη δουλειά που έχουμε κλειθεί να κάνουμε Αυτό επιτυχάνεται με αυτό που λέμε πιθαρχία Τώρα όταν λέμε πιθαρχία τι ακριβώς εννοούμε Εννοούμε Το σύνολο των τράσεων που αναλαμβάνουμε για να πετύχουμε τι Τον αυτοέλεγχο των μαθητών Εντάξει Το ένα είναι ότι φροντίζουμε Να εξασφαλίσουμε την λειτουργία της τάξης Και το δεύτερο Που είναι και πολύ βασικό στόχος είναι να Εξασφαλίσουμε την αυτοπιθαρχία Η οποία αυτοπιθαρχία είναι σημαντικός παράγοντας Τόσο αυτή καθ' αυτή τη δραστηριότητα που θα κάνουμε εμείς στην τάξη με τα παιδιά Αλλά και για τη μετέπειτα πορεία των παιδιών Σ' όλη την κοινωνική και την εργασιακή τους δραστηριότητα και ζωή Εντάξει Είναι απαραίτητο συστατικό Βεβαίως με την πιθαρχία εξασφαλίζουμε την ασφάλεια Αυτό είπαμε είναι πρωταρχικός στόχος στο σχολείο Και ιδιαίτερα στο δημοτικό σχολείο Και είναι κάτι που το εξασφαλίζουμε μόνο όταν έχουμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας Που φροντίζει να αποτρέπει δυσάριστες εκπλήξεις Λοιπόν αυτά τα έχουμε πει τώρα πολλές φορές δεν θα τα επαναλαμβάνουμε Να πούμε κάτι που δεν έχουμε πει ίσως Πιθαρχία τώρα δεν είναι το να αποκρινόμαστε σε μία ενέργεια Δεν είναι η συμμόρφωση Είναι διαφορετικό πράγμα Δηλαδή το να κάνουν οι μαθητές και μαθήτρες αυτό που θέλουμε εμείς Εντάξει Αυτό είναι κάτι που πολλά παιδιά μαθαίνουν από το σπίτι Είτε για λόγους κινήτρων είτε για λόγους στήρων γονέων Που επιβάλλονται με ένα τρόπο αυταρχικό Ή επειδή έχουν κάτι να κερδίσουν Εμείς θέλουμε τα παιδιά από μόνα τους επαναλαμβάνουν να αναπτύξουν το αίσθημα Ότι πρέπει να πετύχουν κάποιους στόχους Και για τους πετύχους τους στόχους θα πρέπει να ασκηθούν σε ένα συγκεκριμένο τρόπο εργασίας Κι αυτό λοιπόν δεν έχουμε αποκλειστικό σκοπό της συμμόρφωση Δεν θέλουμε δηλαδή να κάνουν οι μαθήτρες και μαθητές αυτό που λέμε εμείς Επειδή το λέμε το έχουμε πει πολλές φορές αυτό έτσι Θα το προσέξετε αυτό για τις ορισμένοι γονείς που πιθανόν αυτόν τον τρόπο επικοινωνίας Να έχουν ευρεώσει με τα παιδιά τους Δηλαδή ποιο ότι λένε ένα πράγμα Ρωτάει τον παιδί γιατί Γιατί σου το λέω εγώ είναι η απάντηση Και απαιτεί συμμόρφωση Τα παιδιά είναι μαθημένα έτσι Και ενδεχομένως όταν θα βρεθούν σε ένα διαφορετικό περιβάλλον Που θα υπάρχει δικαιολογία ή διολόγηση Να το εκλάβουν ως αδυναμία Γι' αυτό λοιπόν ο τρόπος σας η συνολική αντιμετώπιση Οι στάσεις σας με συντάξει Θα είναι αυτή που θα αποτρέπει παρεξηγήσεις και σε αυτό το συγκεκριμένο θέμα που μιλάμε τώρα έτσι Δεν μπορούμε να στηρίξουμε την πειθαρχία στο φόβο Γιατί το σχολείο δεν είναι στρατός Σε αυτό είναι προφανές Δεν θα εξυπηρετήσουμε τους στόχους της μάθησης Καλλιεργώντας μια ατμόσφαιρα στρατιωτική Και θα έχουμε πάντοτε κατα νου ότι εξυπηρετούμε τους στόχους της εκπαίδευσης Εκανοποιώντας την απέτηση να έχουμε μια τάξη μέσα στην τάξη Μια τάξη το βάζω συσαγωγικά Δηλαδή έναν τρόπο που να μπορούμε να συναινόμαστε έναν τρόπο που να μπορούμε να δουλεύουμε έναν τρόπο που να μπορούμε να μιλούμε να επικοινωνούμε τίδήποτε Και επίσης με αυτόν τον τρόπο θα υποστηρίξουμε μια δίκαιη κοινωνία Θα τονίζω αυτά γιατί για σειρά ετών υπήρχε παρεξήγηση σε τεινές εξημών Εφαρνόν δεν τα έχω ξαναπεί αυτά Αλλά τα ξαναλέω με την ευκαιρία Οι οποίοι βγάζοντας παλιότερα την παιδαγωγική ακαδημία και μετέπειτα τα παιδαγωγικά τμήματα Και με το γνωστό τρόπο που ικανοποιούμε την ανάγκη μας για πανεπιστημιακή μάθηση στην Ελλάδα Δηλαδή τι θέλω να πω Στην Ελλάδα όταν λέμε ακαδημαϊκή μάθηση γίνεται αυτό το πράγμα το ίδιο αντιληπτό με τη Γερμανία Ας πούμε ένας μαθητής θα πάει σε ελληνικό σχολείο μετά θα πάει σε ελληνικό πανεπιστήμιο και θα γίνει φοιτητής φοιτητρια Θεωρεί κάπως αυτονόητο τώρα μην πάει στο πανεπιστήμιο Μπορεί να έχει περάσει σου λέει πέρασα τώρα κουράστηκα γεγονός αλλά μετά σου λέει εντάξει τώρα αφού πέρασα θα δικαιωθώ Θα πηγαίνω στα μπαρ θα γνωρίσω τους τοπικούς μπουζουξίδες τους διεθνούς σκυλάδες και ούτω καθεξής Αυτό είναι το βασικό που αρκετοί δεν λέω όλοι αλλά μετά από πέντε χρόνια που είμαι εδώ Από πέντε χρόνια που είμαι εδώ αλλά και συζητώντας και με άλλους συναδέρφους από άλλα τμήματα λίγο πολύ αυτή είναι μία εικόνα που έχω Δηλαδή τι θέλω να πω ότι ένα ποσοστό 25% συμμετέχει στα του πανεπιστήμιο ας το πούμε έτσι Μπορεί να είναι και μικρότερο σε άλλες σχολές Ωραία αν οι ίδιοι όμως πάνε στη Γερμανία όπου πάλι δεν είναι υποχρεωτική εκπαίδευση δεν διανοούνται ούτε ώρα να χάσω Γιατί είναι το πλαίσιο τέτοιο Ωραία λοιπόν επομένως τώρα εμείς λέμε ότι θέλουμε μια δίκαιη κοινωνία στη θεωρία το λέμε Κάποτε λοιπόν επειδή είχαμε αυτό το σύστημα ότι από εκεί που ήταν υποχρεωτικές επανταγωγικές ακαδημίες Λέω για παλιά έτσι μετά έγιναν ορθώς όπως είναι και οι δικιάς της ηφήτησης τώρα προαιρετικόταν να προσέλθει στο μάθημα Αφού δεν προσέρχονταν λίγα πράγματα ήξεραν πήγαιναν έκαναν την πρακτική που ήταν υποχρεωτική πήγαιναν στα σχολεία και τα λοιπά Διάβαζαν και κάναν βιβλίο ποιο ήταν το ευαγγέλιο ολόκληρων γενιών εκπαιδευτικών εκεί στη δεκαετία του 80 περίπου Ήταν το θεωρία και πράξηση της αντιαφταρχικής εκπαίδευσης του Νίλη Τι έμεινε από αυτός οι ορισμένους και οι ορισμένες ότι δεν πρέπει να αμπιέζουμε τα παιδιά ότι πρέπει να τα αφήνουμε τα παιδιά να λιάζονται έξω πως είναι και ωραία μέρα σήμερα Και όποτε θέλουν να κάνουν μάθημα αυτό δεν γίνεται όμως όταν το σχολείο είναι υποχρετικό έτσι και όταν έχεις κάποιος στόχος και θέλεις κάτι καλύτερο Για να επιδιώξεις μια πιο δίκαιη κοινωνία δεν μπορεί να την επιδιώξεις περιμένοντας να πέσει το μάνα από το εξ ουρανών Το θυμάσαι αυτό Κωνσταντίνα που έπαισε το μάνα από το εξ ουρανών Εκεί καθότουσαν και έπεφε το μάνα, αυτό δεν γίνεται δεν πέφτει το μάνα πρέπει να δουλέψουμε λοιπόν για να πετύχουμε και αυτή την πιο δίκαιη κοινωνία Δηλαδή για να γίνουμε εμείς καλύτερες δασκάλες και καλύτεροι δάσκαλοι πρέπει να δουλέψουμε δεν πρόκειται να καθόμαστε εδώ πέρα και έχουμε και ωραίο και ωερό και έχουμε και ήλιο και θάλασσα πάμε λοιπόν ήλιο και θάλασσα κάτω καθόμαστε να στυπάει ο ήλιος μπορεί και να φιλοσοφούμε βέβαια όσο μπορείς να φιλοσοφείς κάτω από τον ήλιο ε και να λέμε και τι ωραία πράγματα μπορεί να πάρουμε και ωραίο χρώμα έτσι όμως δεν θα πετύχουμε να γίνουμε καλύτερες δασκάλες καλύτεροι δάσκαλοι άρα να βελτιώσουμε τις επόμενες γενείας να πάει μπροστά η κοινωνία εντάξει χρειάζεται δουλειά όπως έλεγε και ένας ποιητής για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολύ το είπε και ένας πολιτικός κάποτε αυτό ότι πρώτα στη δουλειά πρώτα στους αγώνες και παρεξηγήθηκε όμως για να πετύχουμε λοιπόν κάτι καλύτερο πρέπει να δουλέψουμε χωρίς δουλειά δεν γίνεται τίποτα δικιά μου πεμπίθηση είναι αυτή τώρα κάποιος μπορεί να πει ότι θα κάθομαι εδώ και θα αυτό το θα καταγκυριάρχισε από δυο τρεις δεκαετίας και τώρα φτάσαμε στο όταν τέλος πάντων λοιπόν αυτό είναι ένα ζήτημα ευρύτερο με την ευκαιρία αυτό που συζητάμε σας είπα και πέντε πράγματα για να τα έχει την υπόψη σας ξανα λέω ότι δεν έχει να κάνει μόνο με το δικό μας τμήμα είναι σε όλον τον πανεπιστήμιο αυτό το πράγμα προχθές ένας της αρχιτεκτονικής μου έλεγε έχω τρεις φίλους από τη σχολή είμασταν τέσσερις που παρακολουθούσαμε στο έτος τέσσερις το λέω τόσο πολλοί εσύ δεν τα είσαι αυτοί που παρακολουθούσαμε λέει τακτικά και έχουμε γίνει κολυντίοι από τότε τέσσερα άτομα ολόκληρη αρχή όχι τομπογραφικό τέλος πάντων λοιπόν γίνονται και φιλίες όμως με την παρακολούθηση είπαμε ότι χρειάζεται μια αυτοπιθαρχία αυτό είναι βασικό δηλαδή τι είναι η αυτοπιθαρχία όταν οι μαθητές οι μαθήτρες οι φοιτητές οι φοιτητρες δέχονται κατανοούν τους σκοπούς του σχολείου και δέχονται ότι πρέπει να υπάρχει αυτή η σύμφαση και να κάνουν αυτά τα πράγματα και να αγωνιστούν γι' αυτό το πράγμα που έχει τεθεί ως σκοπός από το σχολείο θα συνεργαστούν λοιπόν με τη δασκάλα για να γίνει το κατάλληλο μήμα το κατάλληλο κλίμα και χρειάζεται είπαμε η δασκάλα να βρει εκείνο το στυλ έχουμε πει και για τα στυλ έτσι θα υιοθετήσει καθεμιά και ο καθένας σας θα υιοθετήσει το δικό του και το δικό της στυλ σχετικά με το πως θα στέκεται και πως θα λειτουργεί μες στην τάξη θα πρέπει να έχει όμως κύρος απέναντι στα μάτια των μαθητών για να μπορεί να επιτύχει τους στόχους που είπαμε ότι τύθενται σε κάθε διαδικασία γνώσης λοιπόν τώρα έχουμε κάποιες στρατηγικές για τις οποίες έχουμε και ξαναπεί ότι η συνέπεια είναι σημαντική και η απόφυγή των εκπλήξεων και ένα ενιαίο πλάνο που θα έχουμε σε όλο το σχολείο όλο το σχολείο θα πρέπει να συζητάει να κοινοποιεί ο διευθυντής και στους γονείς ακόμα και τους σκηδαιμόνες πως το σχολείο θα αντιμετωπίζει μια σειρά από προβλήματα τώρα συνήθως όταν μιλάμε για κανόνες τι πράμα συζητούμε και τι πράμα μιλάμε έχουμε πει καταρχήν ότι είναι καλό να εμπλέξουμε με διάφορους τρόπους τα παιδιά στη διαδικασία καταγραφής θέσπισης και καταγραφής των κανών δηλαδή θα πούμε ότι είμαστε εδώ μια ομάδα θα είμαστε μαζί όλο το χρόνο έχουμε κάποιους στόχους τα παιδιά ξέρουν γιατί περίπου έρχονται στο σχολείο και λέμε παιδιά πως θα συμβιώσουμε μη τώρα θα πούν να μην μιλάμε ο ένας όταν μιλάει ο άλλος θα πούν διάφορα τέτοια πράγματα μπορούμε να τα ομαδοποιούμε μπορεί να πούμε πέντε έξι πράγματα να πούμε εμείς να συμπεριφερόμαστε κόσμοι γιατί γράφουμε δέκα κανόνες συνήθως άμα πάτε σε σχολεία ιδιαίτερα σε μικρές τάξεις υπάρχουν δέκα κανόνες καρφιτσομένοι αυτό μπορεί να εμπεδοθεί ειδικά σε μικρές τάξεις αλλά και αργότερα σε μεγαλύτερες χρησιμοποιώντας το role playing δηλαδή βάζουμε κάποια παιδιά να παίζουν άλλους ρόλους να παίζουν το ρόλο του δασκάλα ας πούμε έτσι ώστε να έχουμε καλύτερη κατανοήση του τι κάνουμε εκεί πέρα για να μπορέσουν τα παιδιά να αντιληφθούν ότι για την έυρυθμη λειτουργία της τάξης χρειάζονται να πουν κανόνες τώρα οι κανόνες θα μπουν πως είναι γι' αυτό ένα ζήτημα έτσι θα πρέπει να είναι κατανοητή δηλαδή να μην λέμε μην χρησιμοποιούμε μια γλώσσα η οποία για τα παιδιά είναι πολύ ειδικευμένη και πολύ απαιτητική έχει ψηλές απαιτήσεις να είναι σαφείς οι κανόνες να μην υπάρχουν αφησιμίες να μην ανερούνται και να είναι και αποδεκτοί να μην ζητάμε τρελά πράγματα ούτε και πράγματα που εμείς δεν τα κάνουμε εντάξει λοιπόν επομένως χρειάζεται να έχουμε έναν καθαρό τρόπο διατύπωσης αλλά και έναν καθαρό νόημα το καθαρό νόημα θα εκφράζεται με τον τρόπο του σαφή και με μια διατύπωση η οποία θα απευθύνεται στο συγκεκριμένο λεκτικό επίπεδο των παιδιών δεν χρειάζονται υπερπολές ούτε ασάφιες στην θέσπιση των κανόνων θα θυμόμαστε βέβαιο ότι ο έλεγχος δεν είναι σκοπός αλλά είναι το μέσο επομένως ο υπερβολικός έλεγχος μπορεί να οδηγήσει σε αντιδράσεις και στάσεις είναι αυτό που είπαμε όταν συζητάγαμε για τις στρατηγικές που αναπτύσσουμε εμείς οι δασκάλες Κυριακή και εμείς οι δάσκαλες ότι καμιά φορά αγνοούμε κάτι που γίνεται δεν χρειάζεται να είμαστε υπερβολικοί να μην είμαστε όλη την ώρα δηλαδή κάποια στιγμή πρέπει και να ξαλασκάρει η τάξη αλλά και να κάποια συμβάντα να τάγνουν να υπάρχει πρόβλεψη για βελτίωση του κλίματος που έχουμε στην τάξη και οι κανόνες να ισχύουν για όλους και για όλες εντάξει να μην κάνουμε επιλεκτική εφαρμογή των κανόνων δηλαδή επειδή ας πούμε η Κασιανή είναι καλή μαθήτρια προσέξτε αυτό συνήθως συμβαίνει σε άπειρες δασκάλες και άπειρες δασκάλες επειδή η Κασιανή είναι καλή μαθήτρια ενώ τα άλλα τα παιδιά δεν τα αφήνω να μιλάνε την Κασιανή την αφήνω να μιλάει με την Ελένη εντάξει θα πρέπει η εφαρμογή των κανόνων να ισχύει για όλους και για όλες χωρίς εξαιρέσεις θα πρέπει η θετική επανατροφοδότηση να είναι ο δικός μου κανόνας δηλαδή να λέω δύο φορές ας πούμε μπράβο στον Βασίλη για κάτι αρνητικό αντί να πω μια φορά αρνητικό κάτι για την Ελένη δηλαδή τονίζω μια αρθεντική ενέργεια σε σχέση με μια αρνητική με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζω ένα πιο ευχάριστο κλίμα στην τάξη ο σχεδιασμός του μαθήματος παίζει σημαντικό ρόλο για το πως θα δράσω μέσα στην τάξη γιατί παίζει αυτό ρόλο γιατί αν έχω αδυναμία ως προς το πως θα διεξάγω το μάθημα τότε ενδεχομένως να μην είμαι σε θέση και να έχω έναν έλεγχο στην τάξη ένα βασικό από εκεί που ξεκινάμε συνήθως με τα παιδιά όταν θεσπίζουμε τους κανόνες είναι ο σεβασμός για τους άλλους και για τις άλλες αυτό έχει να κάνει με τη συνήθεια ορισμένων παιδιών να πετάγονται συνέχεια και να μιλάνε αλλά έχει να κάνει για με πιο σοβαρό ζήτημα χλεμασμού ή κοροϊδίας κάποιων παιδιών αυτά δεν πρέπει να τα αφήσουμε και πρέπει να είμαστε κατηγορηματικοί ως προς την εφαρμογή των κανόνων δηλαδή αν κάποιος ή κάποια πει μια γνώμη η οποία φανεί χαζομάρα σε κάποιους από εδώ και αρχίζω να γελάω πρέπει η δασκάλα ο δάσκαλος να επενέβει και να μην αφήσει την εκδήλωση τέτοιων φαινομένων μέσα στην τάξη Επίσης θα πρέπει να γίνει σεβαστό το δικαίωμα του καθενός και της καθεμνιάς να μιλάει χωρίς να διακόψεται Αλλά θα πρέπει να εδρεώσουμε ένα κλίμα που να μπορεί ο κάθε μαθητής ή κάθε μαθήτρια να εκφράζει τη γνώμη του χωρίς να παρενοχλείται από άλλους και από άλλες Λοιπόν τα κλασικά το κυρία κυρία κυρία ότι θα πρέπει να μάθουν τα παιδιά να παίρνουν το λόγο αναγκαστικά εμείς θα είμαστε πλει μέικερ που θα λέμε ότι μίλα τώρα εσύ μίλα ο άλλος στον τωρό Θα παίζετε έτσι τώρα οι κανόνες αφορούν τόσο στη συμπεριφορά που έχει να κάνει σε κάποιες εκδηλώσεις που συμβαίνουμε στην τέξη όσο όμως και στην τήρηση του πρωτοκόλου που αφορά στις εργασίες Θα κάνουμε δηλαδή μια εργασία έχουμε ένα πλαίσιο στο οποίο την εκπληρώνονται θα πρέπει λοιπόν τα παιδιά να δουλεύουν ήσυχα όσο το δυνατό είναι ομαδική η εργασία δεν θα φωνασκούν Θα πρέπει να συνηθίσουν να δουλεύουν με ένα τρόπο που η μία ομάδα να μην ανοχλεί την άλλη και γενικώς στην τάξη να γίνεται μπάχαλο και να ανοχλούνται οι δίπλα τάξεις. Ξαναλέω όταν έχουμε ομαδικές εργασίες θα πρέπει τα παιδιά να συγκεντρώνονται να δουλεύουν ήσυχα και να τηρούν τα χρονικά όρια λοιπόν προσέξτε τώρα ένα χαρακτηριστικό είναι η χρήση του στερητικού μη λέμε στην αιχαία μη τρως έτσι μη μπίνεις μη μασάς μαστίχα μη σηκώνεις από τη θέση σου χωρίς άδεια μην ενοχλείς το διπλανό σου μην αργείς να τελειώσεις την εργασία σου ωραία έχουμε δηλαδή μια σειρά από κανόνες που χρησιμοποιούν το μη αυτό πρέπει να προσπαθήσουμε με το αποφύγουμε να βρούμε άλλες μπορεί να βρούμε άλλο τρόπο άλλες διατυπώσεις να το θέσουμε αυτό το πράγμα έτσι το πολύ το μη είναι λίγο εκνευριστικό τώρα υπάρχει σας είπα νομίζω και προχθές σε προηγούμενο μάθημα ότι υπάρχει ολόκληρη σχετική βιβλιογραφία αρθρογραφία για το πως μια καινούργια δασκάλα θα μπει στην τάξη και τι πρέπει να κάνει υπάρχουν πολλές συνταγές το σημαντικό είναι να έχει ξεκάθαρο το πλάνο να έχει συνείδηση ότι θα είναι μέσα για ένα χρόνο ότι μαθητές μαθήτρες θα έρχονται κάθε μέρα ότι θα εξασφαλίζει αυτός ή αυτή την ομαλή λειτουργία του τμήματος αυτό και μετά που θα μπουν οι κανόνες θα πρέπει ορισμένα πράγματα να αντιρί αυτό σας είπα να σας το πω πολλές φορές ακόμα θα πρέπει να βλέπει τους μαθητές στα μάτια και να αντιδρά όταν γίνεται μια κατάσταση που πάει να ξεφύγει γιατί γιατί όμως θα αναλύσουμε σε επόμενο μάθημα οι μαθητές και μαθητρές ειδικά όταν είναι σε μεγάλες τάξεις δοκιμάζουν το δάσκαλο ή τη δασκάλα και επιχειρούν να πάρουν την εξουσία ή μέρος της εξουσίας δηλαδή υπάρχουν παιδιά τα οποία θα δοκιμάζουν τις αντοχές ή τις διαθέσεις αν θέλετε της δασκάλας και μπορεί να βρεθείτε στη δυσάριστη θέση να τα βάλετε με ένα μικρό παιδί αυτό θα ήτανε καθολική αποτυχία όπως αντιλαμβάνεστε έτσι παιδιά μπορεί να λέμε ότι μαθαίνουμε από αυτά γεγονός αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα τα αντιμετωπίζουμε με ένα τρόπο που θα αντιμετωπίζουμε κάποιον ενήλικα είναι στο χέρι μας να διαμορφώσουμε ένα κλίμα που δεν θα επιτρέψει την κατάσταση να ξεφύγει από τον έλεγχό μας εμείς πρέπει να έχουμε τον έλεγχο το τονίζω αυτό γιατί ειδικά στις μεγάλες τάξεις θα βρεθούν κάποιοι μαθητές που θα προσπαθήσουν να πάρουν τον έλεγχο της τάξης αυτό θα είναι άσχημο για μας γιατί μετά θα κάνουμε ένα γύρισμα και όλα αυτά που αντιπαλεύαμε ως φοιτήτρες ως φοιτητές θα προσπαθήσουμε να τα εφαρμόσουμε και αυτό λοιπόν μέχρι να γνωρίσουμε τους μαθητές και τις μαθήτρες ίσως θα πρέπει να είμαστε λίγο σφιγμένοι ανάλογο και από το βαθμό εμπειρίας λίγο πιο σφιγμένοι ίσως λέω γιατί ο καθής η καθεμιά θα βρει τον τρόπο αλλά στην αρχή και δικά όταν είμαστε νέοι δάσκαλοι και δασκάλες που δεν μας ακολουθεί μια φήμη γιατί όποιον δάσκαλο η δασκάλα έχει ένα σχολείο ή μια σχολή να ακολουθεί μια φήμη ας πούμε παράδειγμα εμένα ποια φήμη μου ακολουθεί η Ελένη δεν έχω εγώ μια φήμη Πήγα προθέτω ένα σχολείο έρχεται ένας εκεί μου λέει γεια σου αυτός δάσκαλος λέει είναι θυγαντάρα μου στο τμήμα λέει δεν την ξέρω αλλά λέει ναι ναι εσείς είστε από αυτούς που θέλουν να έρχονται λέει αυτό δεν ήρθε Είμαι με ακολουθεί αυτή η φήμη ότι είμαι από αυτούς που θέλουν να έρχονται τριφητητές άλλον τον ακολουθεί μια άλλη καταλαβαίνετε σκεφτείτε λίγο εδώ που είστε σκεφτείτε λίγο παρακάτω όταν είστε στο λύγιο στο γυμνάσιο στο δημοτικό ότι κάθε δάσκαλος κάθε δασκάλε είχε μια φήμη ήξερες παράδειγμα ήσου ένα τρίτοι λυγείο ας πούμε Μαρία και είχες κενό έτσι καιρχόταν ο Δημήτρης ο Ελληγίος τώρα θα περάσουμε καλά θα βάλουμε και το ραδιόφωνο θα χορέψουμε τον ακολουθούν στη φήμη του Δημήτρη ότι είναι της επιτρεπτικής παιδαγωγής θα ερχόταν η Σοφία λίγο σαν μα θα πήξουμε τώρα εάν θα θα πούμε κουβέντα εάν θα μας βάλει και 37 ασκήσεις μαθηματικά να λύσουμε έτσι κάθε μια έχει τη φήμη του όμως όταν είμαστε καινούργες δάσκαλες καινούργοι δάσκαλοι δεν έχουμε αυτή τη φήμη ούτε και έχουμε και τα πατήματα που λέμε και στον μπάσκετ δεν έχουμε τα πατήματα που λέμε στον μπάσκετ δεν ξέρουμε ακόμα το ρόλο που εμείς ανάλογα την προσωπικότητά μας με αυτά που έχουμε διαβάσει έχουμε διδαχθεί και ανάλογα με αυτά που θα υιοθετήσουμε γιατί στην κατηγορία αυτή που έλεγα Κωνσταντίνα που έρχονται εδώ και δεν ακουμπάν θεστικά αναπαραγάγουν στοιχεία από μοντέλα άλλων εκπαιδευτικών δηλαδή αν είναι κάποιος τώρα σαν εσάς τώρα θα ορκισθείτε με το καλό χρύσα και αμέριζα στις 21 Ιουλίου εκεί λοιπόν θα δείτε και κάποιους κάποιες που να μην τους είχατε δει καθόλου μπορεί να είναι ένα 20% μπορεί να τους είδατε και στην πραγματική γιατί κάνατε αλλού αυτοί τώρα ήρθαν από εδώ πέρασαν και δεν ακούπισαν όταν θα πάνε στο σχολείο αν πάνε στο σχολείο γιατί τώρα έχουμε και εξετάσεις στο ΑΣΕΠ έτσι αν πάνε στο σχολείο θα πρέπει να υιοθετήσουν ένα τρόπο και να επιβιώσουν μέσα στην τάξη ποιον τρόπο θα το βρουν αυτό συνήθως τι γίνεται θα βρέξει Μαρία Μαρία Δέσποινα η Αθένα ναι λοιπόν λοιπόν αυτοί λοιπόν και αυτές θα βρουν ένα τρόπο θα υιοθετήσουν κάποια στοιχεία από καθηγητές και δασκάλους που είχαν στο παρελθόν μια έφτροφη απάντηση σε αυτό το ερώτημα ήταν σε μια πρακτική που έγινε σε ένα τμήμα τέλος πάντων πάει ένας καθηγητής και λέει σε κάποιον φοιτητή αφού δεν έχεις εμπειρία δεν διάβασες δεν ήρθεις δεν παρακολούσεις τα μαθήματα τώρα αναγκαστικά θα αναπαραγάγεις το μοντέλο του δασκάλους το δασκάλου που είχες και θα γίνεις ένας αφταρκικός δάσκολος θα το αναπαραγάγω από την αντίστροφη πλευρά απαντάει ο φοιτητής θα είναι έξυπνο αυτό που είπε δηλαδή ότι δεν θα γίνω αφταρκικός θα γίνω αντιαφταρκικός αυτό όμως και θέλει δουλειά δεν γίνεται έτσι στο δεδομένο πλαίσιο άρα λοιπόν ο καθηγητής του είχε δίκιο μάλλον το αφταρκικό μοντέλο είναι πιο πιθανό να αντιγράψεις όταν δεν έχεις γνώση του πως θα κάνεις το μάθημα όταν δεν έχεις γνώση του πως θα σταθείς του τι θα πεις ας πούμε στο μαθητή και στη μαθήτρια που κοιτάει στο facebook στο μαθητή και στη μαθήτρια που ζωγραφίζει άμα δεν έχεις αντίληψη του τι θα κάνεις δεν έχεις εμπειρία τι τε γελάς δεν είχαμε εδώ φοιτητήρες που ζωγραφίσαν και τον κινητό δεν το συζητάω αυτό είναι καθεστώς έτσι αυτό είναι θα πρέπει να βάλουμε αυτά τα συστήματα που κόβουν το σήμα το σήμα το κόβουν το σήμα όντως ώστε να αλλά εδώ δεν έχουμε πρόβλημα γιατί σας έχει αναπτύξει την ικανότητα αυτή που είχε ο Ναπολέων, ο Ναπολέων έλεγε Θένια λέγανε ότι με πέντε άτομα ταυτόχρονα μιλούσε έτσι βέβαια εσείς οι περισσότερες γυναίκες είναι και αυτό το πλονέκι με γυναίκες έχουν μεγαλύτερες ικανότητες προς αυτό προς τους άντρες ας πούμε άμα ένας άντρας βλέπει ποδόσφαιρο η καλή ώρα όπως χθες μη του πεις ξέρω εγώ τι δεν ακούει τίποτα συμφωνεί Σφύρο αν είναι γυναίκα μπορεί να μιλάει στο τηλέφωνο να βλέπει το μέση να κάνει το άλλο έχει πια έχουν πιο πολλές ικανότητες γυναίκες σε αυτό το τομέα Ωραία αλλά λέμε τώρα ότι στο ξεκίνημα μέχρι να βρούμε τα πατήματά μας θα πρέπει λίγο να είμαστε επιφυλακτικές ως προς τα παιδιά ως προς τη συμπεριφορά μας με τα παιδιά μετά θα βρούμε την άγκη μας και θα έχουμε το ίδιο μότο θα αποκτήσουμε τη δικιά μας την επαγγελματική ταυτόητα Εδώ όμως αυτό που θέλω να τονίσω για να το πω ξανά είναι ότι πρέπει να είμαστε σε σωρισμένα ζητήματα κατηγορηματικοί δηλαδή να δείχνουμε ότι μπορούμε να υποστηρίξουμε γιατί είμαστε βέβαιοι για αυτό που κάνουμε και στους γονείς και στα παιδιά και μην νομίζετε ότι τα παιδιά είναι εύκολοι κριτές είναι δύσκολοι κριτές και μπορεί αυτό που σας είπα τώρα να σας πέρασε εξόφαλσα θα το θυμηθείτε ότι πολλά παιδιά διεδικούν την εξουσία στην τάξη ωραία και αν εμείς είμαστε απροετοίμαστεί ως προς αυτό δεν μας περνάει από το μυαλό τι μπορεί να γίνει μπορεί εύκολα να βρεθούμε σε άσχημες καταστάσεις τώρα αυτά νομίζω τα έχουμε πει ένα ζήτημα έχει να κάνει με τη διαδικασία που ακολουθούμε είπαμε ότι βγάλαμε κάποιους κανόνες οι κανόνες μπορεί να πάνε και σε ζητήματα μπορεί να αφορούν μαθήματα ζητήματα συμπεριφοράς μπορεί να αφορούν όμως και ζητήματα μαθημάτων αν κάποιος παράδειγμα δεν φέρνει κάποιες δραστηριότητες δεν τις κάνει κατεπανάληψη τι γίνεται αν κάποιο παιδί αργεί τι θα κάνουμε εδώ πρέπει να πω έτσι πρέπει να σας πω ότι επειδή τα παιδιά που γνωρίζουμε είναι μικρά και επειδή η φύση της δουλειάς μας είναι τέτοια που είμαστε μαζί με τα παιδιά για πολλές ώρες τη μέρα είμαστε πέντε ώρες είναι καλό να γνωρίζουμε από πού προέρχονται ποιες είναι οι συνθήκες ιδιαίτερες που καθορίζουν το οικογενειακό τους περιβάλλον γενικά το background που λέμε γιατί αυτό το πράγμα γιατί για να μπορούμε αναλόγως να κρίνουμε και αναλόγως να πράττουν δηλαδή ένα παιδί που βλέπουμε ότι αργεί τέσσερις φορές εμείς έχουμε συζητήσει και έχουμε πει δεν θα αργούμε αν αργεί όμως και είναι από κάποιο σπίτι όπου για τον αλφαβινταλόγο οι γονείς δεν ξυπνούν εκεί έχουμε ένα ζήτημα πρέπει να το δούμε διαφορετικά από κάποιο παιδί που μπορεί να αργεί γιατί ξέρω εγώ ο μπαμπάς του είναι στη φυλακή και η μαμά του είναι επίσης στη φυλακή πρέπει να ξέρουμε δηλαδή τις ιδιαίτερες συνθήκες και αυτό δεν έχει να κάνει με το κουτσομπολιό έχει να κάνει με την ανάγκη μας να έχουμε καλές σχέσεις με τους γονείς με τους κηδαιμόνους και αυτό να αποβεί υπέρ της καλής πνευματικής τάξης υπέρ των παιδιών δηλαδή έχουμε ένα σχέδιο και έναν κατάλογο αμοιβές και μια δίκαιη εφαρμογή του σχέδιου Έτσι τώρα ένα κεντρικό ζήτημα όταν προκύπτει κάποια παραβία στον κανόνων έχει να κάνει με το εάν και κατά πόσο εμείς θα δράσουμε υπό το κλίμα της ψύχραιμης υπό έναν καθεστώς που θα είμαστε μυφάλι δηλαδή δεν θα πρέπει να παίρνουμε αποφάσεις σε θερμό δεν θα πρέπει να στηριζόμαστε σε άτομα που μπορεί να έχουμε εμπιστοσύνη δηλαδή στους καλούς μαθητές στους καλές μαθήτρες όταν γίνεται κάτι γιατί πάντοτε υπάρχουν μαθητές και μαθήτρες στην τάξη που τρέχουν για να πουν στο δάσκαλο τι έγινε εμείς δεν πρέπει να στηριζόμαστε εκεί πέρα πρέπει να λειτουργούμε σαν δικαστές και να εξετάζουμε κάθε επεισόδιο κάθε περίπτωση διαφορετικά δηλαδή όχι επειδή μου το είπε ο Βασίλης ήμουν εγώ στο διάδρομο έξω και έκανα επιτήρηση όπως λέμε και ήρθε ο Βασίλης και μου είπε ότι ο Δημήτρης έκανε αυτό έσπασε τη λάμπα ή ξέρω εγώ έκλεψε ένα αυτό για να πάω εγώ να μαλώσω το Δημήτρη ή να λάβω πειθαρχικά μέτρα κατά του Δημήτρη κατανοητό θα πρέπει κάθε περίπτωση που αντιμετωπίζουμε να τη χάνει μιας αντιμετώπισης αντίστοιχης με αυτή που γίνεται στο δικαστήριο δηλαδή να εξετάζονται οι απόψεις αν υπάρχουν μαρτυρίες κτλ όχι μετά να πει Βασίλης ότι το είπε η Ελένη η Ελένη να πει ότι το είπε η Κασιανή η Κασιανή ότι το είπε η Κυριακή πάλι λάγοντας πολλές φορές έτσι γίνεται προσέξτε το αυτό είναι κάτι συνηθισμένο στα σχολεία αυτός ή αυτοί που κατηγορείται έχει το δικαίωμα να απολογηθεί όπως είναι το πάγιο δικαίωμα που έχουν όλοι κατηγορούμενοι στο δικαίωμα σύστημα έτσι και ένα ακόμα που πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα είναι μήπως έχουν προκαταλείψεις με κάποια μαθητρία δηλαδή μη επειδή ένα παιδί προέρχεται από κάποιο περιβάλλον ή επειδή κάνει πεσαρία ή οτιδήποτε εμείς θεωρούμε εκ των πρωτάρων ότι για οτιδήποτε γίνεται με συντάξει φταίει αυτό τώρα θα κάνουμε ένα διάλειμμα είπαμε ότι βάζουμε κάποιους κανόνες και ότι μας ενδιαφέρει να υπάρχει μια ομαλή λειτουργία στην τάξη εν τούτοις υπάρχουν κάποια προβλήματα που παρουσιάζονται από καιρού ή σκαιρόν και τα οποία αν θέλουμε να κατατάξουμε θα πούμε ότι μια εύστοχη κατηγοριοποίηση τα διαχωρίζει σε τρεις κατηγορίες στα κοινά καθημερινά προβλήματα στα σοβαρά προβλήματα και στα πολύ σοβαρά προβλήματα τα κοινά καθημερινά προβλήματα έχουν να κάνουν αμέριζα με την έλλειψη προσοχής με τη χρήση σχολικών εργαλείων όταν λέω χρήση εννοώ είτε να μην τα φέρνουν μολύβια, βιβλία και το καθεξής είτε να τα πετάει το ένα στο άλλο διακοπή του μαθήματος με φωνασκείες Κωνσταντίνα, τσίχλα είπαμε θα την επιτρέπουμε την τσίχλα στην τάξη του δημοτικού Κασιανή ποιος είναι ο βασικός λόγος για να μην το κάνουμε αυτό, για ποιον λόγο δεν θα το κάνουμε, εγώ σας αφήνω να μασάνετε την τσίχλη, δεν είναι κακό, βέρα αλλά εδώ συμφωνήσουμε ότι δεν θα τα αφήνουμε και είπαμε για ποιον λόγο, τώρα κάνω αναψηλάθυση των γνώσεών σας, για ποιον λόγο δεν αφήνουμε την τσίχλη να μασάνει τα παιδιά και με την ευκαιρία θα σας πω και κάτι άλλο που θα ήταν καλό να το εφαρμόσουμε στην Ελλάδα για να πάμε λίγο να μπούμε σε ένα πλαίσιο κατανόησης αυτό που λένε στην αίσθηση να μπούμε στη θέση του αάλλου και της άλλης για ποιον λόγο λοιπόν δεν αφήνουμε την τσίχλη στο δημοτικό, εσείς είστε μεγάλα αφήστε, βέρα, τώρα πίνουμε τι να πίνουμε τώρα πίνουμε κρασιά θα πίνουμε όχι κανένα νερό, κοιτάξτε αυτά δεν είναι να έχουμε να κάνουμε αυτό που είπε στη σεβασμό είναι πιο λειτουργικά έφυγα μπορεί και αυτό αγάπη, το πιο βασικό είναι Κωνσταντίνα, ότι εσύ μασάς την τσίχλα, ωραία, εγώ όμως έχω την πεποίθηση ότι δεν θα τη βγάζεις να την κολλήσεις εδώ ούτε από κάτω θέλω να πιστεύω γιατί, γιατί σου κόφτει μέχρι ότι την άλλη φορά θα πάσεις και κάθεσαι και σταυρομπόδι άρα θα πάει το ωραίο τον παντελόνι σου που τον πήρας ξέρω εγώ πως τα μάρκα, ευρώ συγγνώμη λοιπόν και θα κολλήσει τσίχλα και θα έχεις πρόβλημα μετά ωραία, αντιστοίχως, τελειώνω στη Λιανέ και σου δίνω το λόγο, αντιστοίχως και με τις πορτοκαλάδες, αλλά επιπρόσθετα οι πορτοκαλάδες θα νεράει οτιδήποτε άλλο, τι, ότι αυτά μπορούν, τι μπορούν να κάνουν παιδιά αυτά πορτοκαλάσταρα να πέσουν πάνω στα βιβλία, να πέσουν κάτω και πετά άντε να πέσει άλλο να γλιστρήσει και ούτω καθεξής, είναι πρακτική η λόγη, κάτι ήθελε στη Λιανέ Αν είναι κοιμαστή χαχείου, συνίσταται και όλα για το καλό του στωμάχο, τώρα κάνω και διαφήμη on camera, λοιπόν, επειδή θέλω να σας θυμίσω μια που είστε στο τέταρτο για τους ορισμένες και στο τρίτο οι περισσότεροι και εσείς οι λυπείοι έχουν και εσάς στο τέταρτο, σε προηγούμενα αιτή, αν ενθυμίστε είχαμε πρόβλημα με την καθαρισμή, είχαμε πρόβλημα με την καθαρισμή, είχαμε πρόβλημα με την καθαρισμή, είχαμε πρόβλημα με την καθαρισμή, είχαμε πρόβλημα με την καθαρισμή, είχαμε πρόβλημα Τι συνεχίζαμε εμείς να κάνουμε, πίναμε την πορτοκολλάδα, μπουμ και είχε γίνει εάν θυμάστε, εδώ μέσα ήτανε μία στήβα καλαμμιάς αποκοιμήθηκα που λέει και ένα τραγούδι, πού να αποκοιμηθείς, καφέδες πενταμένοι, δηλαδή ένα πράγμα ποιο θα ήταν μια καλή ενέργεια να κάνετε τώρα εσείς για να καταλάβετε αυτό το πράγμα δεν έπρεπε να το κάνετε. Και θα είναι καλό όταν έχετε μεγάλη τάξη ειδικά για να καταλαβαίνουν τα παιδιά τη δουλειά που κάνουν οι καθαρίστριες που παίρνουν και 3,60 που λέγαμε το καιρό εκείνο, έτσι. Κοίτα καθένα αρχή της χρονιάς μόλις έχει γίνει ένα σχετικό μπάχαλο παίρνουν ομάδες και καθαρίζουν την τάξη για να δουν τι είναι και με μαστίχιες, θα αφήνετε και μαστίχιες, θα αφήνετε πορτοκαλάδες, γίνεται τώρα να δεις παίρνουν μετά καθαρίζουν. Ούτως ώστε να καταλαβαίνουν, αυτό είναι που λέμε ότι μπαίνεις τη θέση του άλλου και κατανοείς. Δεν είναι ζήτημα τώρα αν μασάς ότι έχεις λιγότερο σεβασμό αν δεν μασάς, έτσι, είναι ζήτημα πρακτικό, τάξη και το ζήσαμε και εδώ επαναλαμβάνω. Και είναι καλό αυτό το παράδειγμα να βάλεις τα παιδιά να καθαρίσουν, εδώ πέρα, τώρα βλέπεις, έχουμε υπολήματα εδώ, υπολήματα εδώ, αυτά δεν θα τα μαζέψεις, γιατί μάζεψα τα, δεν παρέχει τίποτα αν τα μαζέψεις, αυτό είναι καθημερινές πράξεις που βελτιώνον τη ζωή μας, αλλά τέλος πάντων αμήν τι άλλο βοηθάμε τις γυναίκες ή τους άντρες, γιατί μπορεί να υπάρχουν και καθαριστές, που ασχολούνται με αυτόν την τομέα. Και βέβαια και το άλλο το συνηθισμένο είναι οι ομιλίες μεταξύ των μαθητών, τα κινητά δεν επιτρέπονται στα δημοτικά, έτσι, δεν επιτρέπονται τα κινητά, αυτό δεν σημαίνει ότι τα παιδιά δεν έχουν, όταν έχουν όμως κινητό, δικαιούσες και να τον πάρεις, βάζεις νομοθεσία, τώρα μέχρι να πάτεις εσύ μπορείς να αλλάξεις νομοθεσία, τέλος πάντων, σοβαρά προβλήματα. Καταστροφές, βομολογίες, βή επιθετική πράξης κατά συμμαθήτρια και συμμαθήτρια, κατάρα και ανάθεμα σε δασκάλα, αυτό είναι σοβαρό, έτσι, δεν ωραίο να έρχονται να σε βρίζουν, μην το παίρνετε τόσο αστεία και πολύ σοβαρά είναι τα αναρκωτικά, τα όπλα, εμπισμός, επίθεσης, ενήλικα, που θέλω να πιστεύω ότι στην πρωτοβάθμια δεν υπάρχουν, υπάρχουν. Και αν υπάρχουν θα είναι ένα στο εκατομμύριο. Λοιπόν, ας πούμε μερικά πράγματα επί τροχάδιν για τα απλά καθημερινά. Ένα βασικό πράγμα, θα πρέπει να μας ενοχλεί αυτό, Κωνσταντίνα, θα πρέπει να μας ενοχλεί, τώρα εσύ χαζέβεις εμένα, θα πρέπει να μην ενοχλεί. Αν είσαι μαθήτρα δημοτικού, όχι, το λέμε τώρα. Αν είσαι μαθήτρα δημοτικού, λέμε όχι, φοιτητρία, μαζί σε φοιτητρία κάνε ό,τι θες. Που είπαμε, εδώ είμαστε σε άλλο παιδί. Αυτές τις απαντήσεις πάντοτε με συνεπέρνουν. Τες θεωρώ τόσο γεωμένες με την πραγματικότητα και πραγματικά δείχνουν ότι έχετε αφομοιώσει ένα εξαιρετικά μεγάλο μέρος της αντιαφταρχικής εκπαίδευσης. Είναι πολύ ωραία απάντηση. Πάρα πολύ ωραία. Θεωρητικά δηλαδή μόλις το να ακούει κανείς θα πει μπράβο τι ωραία έμαθαν αυτά τα παιδιά εκεί στην πράξη όμως. Το είπες αυτό. Πρέπει να το κάνεις εσύ ενδιαφέροντο μάθημα Κωνσταντίνα. Ίδρωσες σαν τον Θανάση και ακόμα περισσότερο. Φύγες έφερες εποπτικά εργαλεία. Συμβουλεύτηκες. Τι να σου πω όλα τα κέντρα που βρήκες στο ίντερνετ. Κατέβασες μαθήματα. Έβαλες εδώ προτζέκτορες. Έκανες ρόλ πλέινκ. Ό,τι μπορείς να φανταστείς εκεί. Λοιπόν το ερώτημα είναι. Θα πρέπει να ενοχλεί το δάσκαλο την δασκάλα ένα παιδί που χαζεύει. Ή θα πρέπει να τα αφήσει εκεί πέρα να κάθεται. Του δώσεις και μια μαστίχα χείου που έλεγα πριν. Να μασάει. Θεοδόρα τι λέτε εσείς. Όχι πραγματικά. Κι εσύ και το παιδί. Εσύ με πας. Στις ασκήσεις, τις εμπρασίσεις, τα αστιωτικούς ομαγικές. Ωραία. Άννα Μαρία. Δεν έχει καν να του δώσει τα ενδιαφέροντα του κάθε παιδιού. Γιατί μπορεί τώρα να είναι πιο όλα, να είναι τόσο καινοτόμα και τόσο αξιωτημένα και ωραία, να μπορεί να μην τους αρέσει το παιδιά. Να μην τα ενδιαφέρει. Ωραία. Άρα λοιπόν πρέπει να βρούμε τα κινήτρα. Ωραία. Άρα σε κάθε περίπτωση μας ενδιαφέρει αν χαζεύει. Εγώ εκεί επανέρχομαι. Μας ενδιαφέρει αν χαζεύει ή δεν χαζεύει έτσι και προσπαθούμε λοιπόν να το κάνουμε να μην χαζεύει. Ωραία. Μας ενδιαφέρει το ότι χαζεύει, δεν το αφήνουμε. Το αφήνουμε στην άκρη. Μαρία. Αυτό είπαμε ότι θα είναι καλό να ξέρουμε. Τα παιδιά μιλάνε στους δασκάλους. Αν εμείς καταφέρουμε και αποκτήσουμε την εμπιστοσύνη των παιδιών θα μας λένε διάφορα πράγματα. Και επειδή θα έχουμε μια σχέση πολύ οικεία με τους μαθητές και τους μαθήτρες, εφόσον λέμε ότι το πρώτο πάντα το λέμε αυτό ότι το πρώτο είναι να αγαπάμε τα παιδιά έτσι, αυτά τα παιδιά το εισπράττουν τα παιδιά, το νιώθουν. Αν λοιπόν ισχύει αυτή η σχέση, τότε μπορούμε και να ρωτάμε τα παιδιά. Κάποια στιγμή, άμα μιλήσεις με κάποια φίλου σου και την ακούσεις έστω στο τηλέφωνο, όχι στο skype, άμα τη δεις στο skype λίγο έτσι κατσούφα, δεν θα τη ρωτήσεις τι έχει και πώς και γιατί, έτσι είναι και η σχέση μας με τις μαθήτρες και τους μαθητές. Ωραία, όταν λοιπόν κάποιος μαθητής ή κάποια μαθήτρια βρίσκεται αλλού, προσπαθούμε με όποιον πρόσφορο τρόπο μπορούμε να τον εμπλέξουμε, να τον πω έτσι στη μαθητική αλλά γενικά στο όλο κλίμα της τάξης, στις όλες τις διαδικασίες της τάξης. Έχουμε όμως και ένα άλλο ζήτημα, ότι κάνουμε προτροπές, κάνουμε παρατηρήσεις οι οποίες δεν λαμβάνονται η υπόψη. Δηλαδή, λέμε, Γεωργάκη μη μιλάς, μία, Γεωργάκη μη μιλάς δύο, Γεωργάκη μη μιλάς τρία, τι θα κάνουμε τότε Αναμαρία. Αν εμείς να είμαστε ειδικοί, όσο που λέμε ειδικοί, προκάλεμε ειδίδες. Αν δεν το δημιουργήσουμε, άμα συνεχίζει να μιλάει, τι θα κάνουμε. Τι θα κάνουμε, θα το δημιουργήσουμε προσωπικά, όχι για το πρόβλημά του και για το να πάει σχολεία. Σε δεύτερο πράγμα θα έχουμε πάρει τα ενδιαφέροντά του, θα κάνουμε κάτι πιο ενδιαφέροντος όταν αρχίζει η προσευχή του να παρακολουθήσει. Και εσύ, θα του δώσουμε τίποτα με τη φράση του εκείνου στου ανταξύ του, γιατί ίσως ο παιδιώτης θα μιλάει στην ύψη του στους ανταξύ του και δεν αφήνει με τα παιδιά να μιλήσουν με τη φράση του στους ανταξύ του. Αυτό τους κάνει να μιλάει με το ανταξύ του. Το λέξε να λέμε να πού είχε η φράση του. Ωραία, και αν όλα αυτά δεν πετύχουν. Ωραία, αν όλα αυτά δεν πετύχουν. Δεν ξέρω. Κάτσε, θέλεις να μιλάς καλά. Έχει αφήσει ευαίσθηση στη φράση του. Φόβερνος το παιδιώτη, παιδιώτη, παιδιώτη. Παρακαλώ, παντρευτεί. Είναι σκληρό, κύριε Παρτοσύμφωνο. Είναι σκληρό κι εμπρός, κύριε Παρτοσύμφωνο. Είναι σκληρό κι εμπρός, κύριε Παρτοσύμφωνο. Είναι σκληρό κι εμπρός, κύριε Παρτοσύμφωνο. Μπορεί να είναι αυτός ο στόχος, αν είναι αυτός ο στόχος πρέπει να εφαρμόσεις μια δυο φορές την τεχνική της αγνόησης που λέγαμε Εγώ πιστεύω ότι αν κάνει το αφήνι συμβαίνει και πιο ελέγξιμενοι μερικές φορές, δηλαδή σταματάς να κάνει το αγνόησμα, τον αφήνεις να πειλάει, πηγαινάει την κτήτα ηλικτάξερ και πηδή κάποια στιγμή θα καταλάβει ότι... Μπορεί να πιάσει και αυτό, το είπαμε είναι τεχνική της αγνόησης, Βασίλη Αντί να το ρέξεις στο στέχνι σου να πεις αποδείξεις στο δικό μας, θα μπορείς να πεις αποδείξεις τους συμμαθητές σου να καταλάβουν Αυτό μπορεί να πιάσει, τώρα λέμε διάφορα πράγματα που θα δοκιμάσουμε για το αν θα πιάσουν, ήθελες να πεις κάτι Δημητρή Άννα Μαρία Ναι γιατί αυτό το πρόγραμμα σημαίνει εδώ ότι δεν μπορούμε να κάνουμε παραδείξεις κάποια δουλειά Αυτό αν πιστεύω ότι εξαρτάται θα μπορεί να είναι και το τάσκαλο, μπορείς να... Να είσαι σίγουρη ότι όταν κάνεις πρακτική θα έρθω να σε παρακολουθήσω, από τώρα σου το λέω Θα τη γράψω και στο βίντεο και θα τη δείχνω υποδειγματική διδασκαλία μετά Λοιπόν θα πούμε τι κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις, Βασίλη Θα αλλάζουμε αυτή τη θέση επειδή δεν θέλεις να μιλήσουμε, όταν τελειώσουμε να γραφτείναμε είναι... Ναι είναι, είναι βέβαια γιατί δεν είναι Θα αλλάζουμε θέση γιατί είναι το πιο σημαντικό θέση Ναι αλλάζουμε θέση, ναι Εντάξει, δεν σημαίνει τί σημαίνει, αλλά για να κάθετε και κάποιο λόγο θα έχετε, δηλαδή μπορεί να είστε και εκεί να μιλήσουμε με τον φίλο του και αυτό θα είναι πολύ δυνατό Θα αφήσεις κάτι επειδή να κάθετε με τον φίλο του? Γιατί όχι Και σένα θα έρθω να σε παρακολουθήσω Πού είσαι? Γράφεσαι, λένε ποιος θα παρακολουθήσω τώρα γιατί έχει ενδιαφέρον, εδώ είναι και διατητής ο κύριος, αυτός εδώ έχει πολύ ενδιαφέρον ειδικά Θα τη βιντεοσκοπήσω κιόλας Θα παίρνουμε τη σκάρτα, θα παίρνουμε τη σκάρτα, θα παίρνουμε τη σκάρτα Όχι θέλω να μιλάω, παιδιά, με βάση την ικτοποίηση της πρωτοτικότητας του εχθήματος, όχι με βάση αυτά που θέλουμε κάποτε, δεν τα βάζατε με βάση τους φίλους του Διάφορους τρόπους Και το σφαλίθος δεν θα έχει ειδικά αυτό, η στιγμή που είναι φιλική από την ικτάκτηση των κυβετές, δηλαδή λέγοντας ότι δεν συνεχίσουν, εδώ θα συνεχίσουν και μάχη μόνη φορά Θα γίνει στάση Όχι, γιατί κάποιοι θέλουν να δουλεύουν, δεν θέλουν να δουλεύουν Όποιοι εδώ να παρακολουθήσουν συνήθως υποτάσσονται στους φασαρτζίδες, έτσι και είναι Δύο ψηφίες είναι που κάνουν τη φασαρία, οπουδήποτε, πάντοτε, δύο ψηφίες είναι που βγαίνουν μπροστά Επίσης, ωραία πραγματική, για να μην ξεκινείς να μιλάει ο άλλος, είναι να μην μιλάς πολύ με την ικτάκτηση, να μιλάς ένα χαμηλό γενικά τόνο Να αλλάζεις τόνο Να αλλάζεις Να αλλάζεις Να ακούνε όλοι, αλλά να μην μπορεί κάποιος να μιλήσει, να πραγματικά συμφωνήσω, οπότε να καταλαβαίνουν ότι μιλάνε αυτοί και δεν ακούγησες εσύ, καταλαβαίνετε Σε αυτό που λέει, το πρώτο που είπες, είναι ότι ένα βίντεο στην Αλληλεγγύη, είπατε, μπορούμε να συζητάσουμε ένα ελληνικό Ναι Έχεις δει σύριαλ γαλλικό, έχεις δει σύριαλ γαλλικό Όχι Δες λίγο και δες και ένα ελληνικό μετά, οποιοδήποτε Δεν γίνεται, δεν είναι να μιλήσω, δεν έχεις εσύ σαν να χάσεις τα μετά στα σύριαλ Αυτό τι σου λέει τώρα Ε, ναι, η κουλτούρα της Αλληλεγγύης, αυτά είναι λόγοι Όταν κάνεις μάθημα σε μια τάξη που είναι στη Φιλανδία 30 ατόμων, υποψιάζεις ότι είναι το ίδιο με να κάνεις 30 άτομα στην Ελλάδα, μήνα Ιούνιο σε αίθουσες σαν αυτήν Συμφωνώ Σου είπα πριν ότι στη Γερμανία δεν είναι υποχρετικό το μάθημα, αλλά πηγαίνουν όλοι, δεν διανοείται κανείς να μην πάει στο πανεπιστήμιο, κανείς δεν υπάρχει αυτό το πράγμα και δεν είναι υποχρετικό Και εσείς να είστε είναι το ίδιο που θα κάνετε, δεν υπήρχε περίπτωση, αφού θα βλέπατε όλοι να πηγαίνουν, θα πας εσύ Εδώ όποιος έρχεται μπορεί να τον πω και σπασίλαντζο, τι σας λένε τώρα, εσάς που έρχεστε και πράγματι θα την μάθουν Κάτι θα λένε, αλλιώς εσείς δεν το είπατε χαμπάρι, ίσως το γράφουν στο facebook και κάτι θα λένε, δεν υπάρχει Δεν υπάρχει Εντάξει άλλο λοιπόν, όταν σας λέω και μέσα στην τάψη αυτό που μου λέω, πολλές φορές εσάς καλεφωνάζομαι πολύ, τσιρίτσου κάνω και αυτό δημιουργεί με ένα στάτο σου και στα υπόλοιπα παιδιά και τσιρίτσου και τα υπόλοιπα Αν γι αυτό να... Είναι σωστό αυτό που είπε ο Σφύρος Εντάξει, ωραία, εσείς κάτι να λέω... Τι... Πώς να λέω, τι θα να πω, μου ματιάστητα, εγώ έγραψα... Σε μπέρδεψα τώρα, σε μάτιασα, εγώ είμαι σαββατογενημένος, δε ματιάζω, πες παρακαλώ Λοιπόν, όσον αφορά τώρα τον δάσκαλο, πιστεύω ότι αν τόσο τον ενοχλεί, δεν τα ενοχλεί μόνο τον δάσκαλο, επειδή φορά κάποια παιδιά, εσάς θα τις ενοχλήσει και τους υπόλοιπους από όσους εσάς Τι θα κάνουν οι υπόλοιποι και οι υπόλοιπες? Τι θα πω, θα κάνουν το διαμαρτυρισμό του δάσκαλου, θα πω ότι με ενοχεί, ξέρω πού θα... Άρα, γιατί να φτάσουμε στο σημείο, η εξουσία ας πούμε του δασκάλου, να τεθεί έναν φιβόλο από τους υπόλοιπους μαθητές και να προκαλέσουν οι μαθητές, ή έστω ορισμένες μαθήτρες να προκαλέσουν κάποιες ενέργειες Εκεί θα έρθει σε δύσκολη θέση, αν έρχονται μαθητήρες και σας διαμαρτύρονται, και ακόμα χειρότερα θα έρθει σε δύσκολη θέση, αν έρθουν μαμάδες και σας διαμαρτύρονται Άρα θα έρθουμε και σε δύσκολη θέση, αν κάνουμε μια συνέχεια παρατήρηση σε έναν άτομο που μπορεί να μιλάει και μπορεί και οι υπολοιπητές να ξεσηκωθούν και να πω για αυτό, αλλά δεν κάνει παρατήρηση στον υπόλοιπο Άμα μιλάει συνέχεια? Ναι! Τι, πώς θα τον εντοπίσεις? Θα το αφήσεις να μιλάει ρε, παράλληλα με σένα, παράλληλη μονολογία Αυτό το θέμα της συμπεριφοράς δεν το έχουμε κάνει με τους κανόνες, δεν το είπαμε χωρίς... Να φροβάλαμε κανόνες, έχουμε και συνέπειες, λέμε μία παρατηρήσεις τόσο, δύο παρατηρήσεις τόσο, τρεις παρατηρήσεις τόσο, τέσσερις παρατηρήσεις, κίτρο είναι η κάρτα που λέει και ο Σπύρος Πας στη γωνία της επιτήρησης, πέντε παρατηρήσεις, πας έξω από την τάξη, το γραφείο του διευθυντή, πώς θα το έχουμε βάλει, βέρα κατι θέλατε Ε, ήθελα να πω πλέον ότι, δεν είναι ότι κάτι παρατηρήσεις ένα παιδί, δεν μιλάει για παιδί μόνο, το φανάσιο υπάρχει και μιλάει κάποιος άλλος, άμα το λέξεις τέσσερις και μιλάει πάλι ο ίδιος, απλά το θυάσεις... Εγώ ξέρω τώρα ας πούμε ότι, είτε με τον Λευτέρη κάθεται, είτε με κάποιον άλλον η Κωνσταντίνα θα μιλάει, άρα πώς θα τα ρίξεις τον Λευτέρη, ααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααα θα μείνει έτσι όλη τη χρονιά Αν κάνουμε μερικές εργασίες με συντάξειες, αυτό μπορεί να αλλάζει, αλλά γενικότερα όταν έχουμε... Κοίταξε, κοίταξε, καταρχήν όταν κάνουμε αμαδοσυνεργατική διδασκαλία, η διάταξη των θρανίων είναι διαφορετική Ωραία, το βάζουμε 4-5 παιδιά μαζί, ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών και των μαθητριών Κοίτα λοιπόν, ωραία, πες ότι βάζεις εσύ στην αρχή της οικογενειάς, μπαίνεις μέσα καινούργιος δάσκαλος, λέω θα κάνουμε ομάδες και άλλες παιδιά κάθεστε αναέξις, κάθονται αυτοί. Τα αφήσεις έτσι όλη τη χρονιά? Κοιτάξτε, αν δω μερικές φορές σε κάθε μαθήματα, δουλεύει καλύτερα να πάρω κάποιους μαθητές από το ένα θρανί μου και να τους πάρω στο άλλο, γιατί... Δεν θα αλλάξεις τις ομάδες όλη τη χρονιά, αυτό σε ρωτάω Άξαρα την περίπτωση, δεν είναι σίγουρο να απαντήσεις ναι, δεν είναι σίγουρο να απαντήσεις όχι, ξατά την περίπτωση Πώς θα γνωριστούν τα παιδιά μεταξύ τους? Μπορεί και να γνωριστούν τα παιδιά τους και στο διάλειμμα, δεν ξέρουμε, εξαρτάται, τα βλέπεις τα παιδιά, τα ελέγχεις Τα παιδιά δεν είναι μόνο στην τάξη, είναι και έξω στην τάξη, αν είσαι καλός δάσκαλος και πας και τι κάνουν έξω στο προαύλιο Και κοιτάς μόνο τι κάνουν στη τάξη σου Ναι, αλλά γνωριμίες βγαίνονται περισσότερο στο φρανείο. Ναι, αλλά εγώ λέω μπορούμε να δούμε τι γίνεται πρώτα έξω, δηλαδή αν τα παιδιά είναι γνωρι... Το χωριό γνωρίζουν μεταξύ τους, είναι 15 άνθρωποι και όλοι είναι ένα παιδί μεταξύ τους, αυτός δεν χρειάζεται να ξαλάει σε όλη την ώρα Αυτού γνωρίζουν μεταξύ τους Όχι όλη την ώρα, κατά ταχτά χρονικά διαστήματα για πολλούς λόγους είναι καλό να αλλάζουν Ναι συμπονώ, αλλά εξαρτά την περίπτωση αυτό Ένας λόγος είναι να μπορούν να γνωριστούν, ένας δεύτερος είναι κάποιο παιδί που είναι απομονωμένο να ενταχθείς όλη την ομύγυρη Και ένας τρίτος είναι και αυτό το ζήτημα να επιτυχάνεις Επειδή όταν αλλάξεις θέση δεν θα το πεις και εγώ μιχαλάκι πάνε εκεί πέρα Είναι να το πεις μιχαλάκι θα να πάσει εκεί και να του δώσει τα ίδια πιλόγια, να δεις ότι μόνο θα πάει κάπου Ναι, επειδή όμως το σύστημα που συνήθως εφαρμόζεται είναι αλλάζω με τις ομάδες κατά τα χρονικά διαστήματα, ας πούμε κάθε μία του μηνός, μπορεί να αλλάζει στις ομάδες Και θα πεις σήμερα θα κάτσει αμέριθο με τη Χρύσα, με τον Σπύρο και με τον Γενάδη Τον άλλο το μήνα θα κάτσει, αυτό το, αλλάζει στις ομάδες Πάρε και αν τα παιδιά μεταξύ τους έχουν κάποιο πρόβλημα και φτιάχνουν όλα αυτά τα προβλήματα Επίτηδες βάζεις τα παιδιά που έχουν πρόβλημα για να το επιλύσουν Πώς? Αν διαδικαστούν οι ομάδες, είναι συμμετεχτή Έτσι, άμα είναι... Μην ξεράτε την έκθεση πάντως Όχι, όχι Οπότε το γυρνάς, το γυρνάς σ' όλες τις ομάδες, κάθε με όλα τα παιδιά για να γνωριστεί με όλα τα παιδιά, να κάνουν παρέα όλα μαζί τους Και κυρίως να μην είναι παιδιά απομονωμένα, γιατί υπάρχουν ορισμένα παιδιά που είτε δεν είναι τόσο κοινωνικά να το πούμε έτσι Είτε είναι και θύματα ρατσισμού, μπολινγκ και ούτω καθεξής Είναι μαθασιακές και στους ομάδες Και αυτό, έχουν κάποιο ζητήματα Ωραία, αυτά λοιπόν τα παιδιά πρέπει με όλα τα άλλα τα παιδιά να κάνουνε χωριό Ωραία? Τι ώρα είναι Βασίλη, μη σου φάω και το χρόνο Εντάξει, το πάμε τώρα Έχουμε εδώ Προχωράμε Έχουμε ένα άλλο ζήτημα, όταν δεν ξεκινάει ή δεν τελειώνει τις εργασίες Είπαμε εκεί με διάφορες προτροπές, θα προσπαθήσουμε να κερδίσουμε τον ενδιαφέρον του παιδιού αυτό Να αυξήσουμε τα κίνητρα και ούτω καθεξής Ένα ζήτημα προκύπτει με τις κατοίκων εργασίας, εδώ οπωσδήποτε θα πρέπει να γνωρίζουμε το περιβάλλον του παιδιού Εντάξει, αν εμείς κανονικά ξέρετε απαγορεύονται οι κατοίκων εργασίες Αλλά βέβαια, εάν μια δασκάλα δεν βάζει κατοίκων εργασίες, θεωρείται ότι δεν είναι καλή δασκάλα Γιατί οι διπλανοί θα βάζει αρκετές ή θα έχουμε αυτό το ζήτημα Οπότε, ενώ θεωρητικά απαγορεύονται, επίσης όχι επιτρέπεται αλλά επιβάλλεται Να βάζουμε κατοίκων εργασίες, γιατί οι μαμάδες από εκεί θα κρίνουν αν είναι μια δασκάλα καλή Εντάξει, λοιπόν, αν είναι πολλές αλλά εμείς δεν θα χρησιμοποιούμε αυτό το πράγμα για να δείξουμε ότι ξέρουμε αυτό Το χρησιμοποιούμε όταν κρίνουμε ότι θα πρέπει να το κάνουμε Έτσι, ξαναλέω ότι απαγορεύεται θεωρητικά αλλά είναι καθεστός επί της ουσίας Το ίδιο ισχύει για το άλλο το ζήτημα που σας είπα ότι όταν δεν φέρνει παράδειγμα τα βιβλία του, τα μολύβια του και ούτω καθεξής ή κάτι που βάζουμε να προσκομίσουν ας πούμε, πάλι το ίδιο ζήτημα Πρέπει να ξέρουμε εμείς γιατί γίνεται αυτό και αναλόγως να πράξουμε Εντάξει, γιατί εδώ μπορεί να έχουμε κάποιο ζήτημα με το οικογενειακό περιβάλλον του παιδιού Άλλες απλές καθημερινές παραβατικές εντός της αγωγικών συμπεριφορές έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι το παιδί παίρνει το λόγο χωρίς να του δοθεί Αυτό πρέπει να το κόψουμε, πρέπει να είμαστε κατηγορηματικοί σε αυτό, πρέπει να το έχουμε σε τέτοια πράγματα Αν παίρνει ο καθημερινά το λόγο χωρίς να του ζητάει και χωρίς να έχει εξοσιοδότηση είτε από την ομάδα του είτε από το δάσκαλο τότε αυτό πρέπει να μην το αφήσουμε, μην το επιτρέψουμε από την αρχή Από την αρχή αυτό το πράγμα πρέπει να κοπεί Το ίδιο και όταν κάποιος κάποια διακόπτει είτε μαθητή ή μαθήτρια είτε δασκάλα Και εκεί δεν πρέπει να γίνει ανεκτή αυτή η συμπεριφορά Απασχολεί τους δασκάλους ή τους μαθητές ή όλον τον κόσμο με άσχετα ζητήματα Δηλαδή εκεί που κάνεις μάθημα σηκώνεται και λέει πω πω τι κόλλα έβαλε ο μέσης χθες, γίνεται ένα σού σου έτσι Ή το ίδιο το λέει εκεί πέρα και αυτό γίνεται η κατεξακολούθηση Είναι ένα ζήτημα που πρέπει με κατηγορηματικό τρόπο επαναλαμβάνω και πάλι να το αντιμετωπίσουμε μην το επιτρέψουμε Μπορεί να κάνει κάποιος γελοιότητες δηλαδή κριμάτσες Σοβαρά ε Εγώ νομίζω ότι σας έπισε βροχή στο δρόμο Λοιπόν μπορεί να κάνει κριμάτσες μπορεί να λέει χαζομάρες να κάνει χειρονομίες και τα λοιπά και τα λοιπά Γενικώς να παρενοχλεί τους υπόλοιπους και τις υπόλοιπες και αυτό είναι ένα ζήτημα μικρό μένα αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί Μπορεί να συναντήσουμε περιπτώσεις παιδιών που να είναι αρνητικά στην ομαδική εργασία να μην θέλουν να δουλέψουν με άλλα παιδιά Για τον άλλο θα βγει τα λόγω Ούτε αυτό πρέπει να γίνει ανοιχτό Μη στέλνουμε να καλλιεργήσουμε το μαδικό πνεύμα πρέπει να καλλιεργήσουμε την δεξιότητα των παιδιών ως προς τη συνεργασία Και να αναπτύξουμε την ικανότητά τους στο να παράγουν έργο από αυτό το πράγμα Έχουμε και περιπτώσεις που κάποια παιδιά μπορεί να φεύγουν Αυτό είναι επικίνδυνο, φεύγουν χωρίς άδεια Καβαλάνε τα κάγκελα ή σε ένα σημείο στα κάγκελα που είναι ανοιχτά χώνονται από μέσα και φεύγουν Τα είναι χρειάζονται προσοχή Ή μπορεί να σηκωθεί να φύγει την ώρα που κάνει μάθημα Έτσι, υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις Και το βρίσιμο Μπορεί να είναι κάποιο παιδί που βρίζει τα σκάλα στους μαθητές και ούτω καθεξής Μπορεί να μην είναι πολύ σοβαρά αυτά που λέμε τώρα, αλλά χρειάζονται αντιμετώπιση Γιατί διαφορετικά μπορεί να γίνουν σοβαρά Τώρα, τα σοβαρά έχουν να κάνουμε καταστροφές υλικών σχολείου ή συμμαθητών ή συμμαθητριών Κάτι που έχει ένα ρολόι ή κάτι που ανήκει σε κάποιο άλλο παιδί Ήτε το καταστρέφει ή ας πούμε το κλέβει Ένα άλλο ζήτημα έχει να κάνει με τα κατεξακολούδηση ψεύδι Μπορεί να λέει ένα παιδί κι αυτό είναι σοβαρό Μπομολοχείες απαράδειγκτων περιοχουμένων Βίει επιθετική πράξη κατά συμμαθήτριας ή συμμαθητή Και είπαμε και κατάρα και ανάθυμα σε δάσκαλου δασκάλα Είναι και αυτό κάτι που μπορεί να τους συναντήσουμε Τώρα τέλος θα ολοκληρώσουμε αυτό το κεφάλαιο Λέγοντας ότι τα πιο σοβαρά προβλήματα Τα πολύ σοβαρά προβλήματα έχουν να κάνουμε Την προκλητική ένδυση και κόμωση Μπορεί να υπάρχει σε μαθητές γυμνασίου και ολικίου Με το κάπνισμα και με τη σεξουαλική παρενόχληση Που είναι ένα ζήτημα που μπορεί και εμείς στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού Να το αντιμετωπίσουμε, μπορεί και τον κάπνι Πολλές φορές υπάρχουν παιδιά που ξεκινάνε από τέτοια ηλικία Τώρα η προκλητική ένδυση στο δημοτικό δεν είναι ήθιστη Γιατί λέμε άντε μικρά είναι, ξέρω, όταν μεγαλώνουν όμως Βεβαίως εδώ πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει ένα ζήτημα Άμα ψάχνετε λίγο στο ίντερνετ θα δείτε ότι υπάρχει μια πολύ ωραία φωτογραφία Από έναν καλά φιλανθρωπικό που έγινε χθες προχθές Και που πήραν μέρος διάφορες γνωστές τραγουδίστρες όπως η Джέι Λόμπες Ναι, Джένιφερ Λόμπες Η Ριάννα, αυτή που είναι παντρεμένη με ένα ράπερ, δεν είναι η Ριάννα Είναι η Μπίγιον Σέ, και όχι η δυστημή Κύριέ Άννα Λοιπόν αυτές λοιπόν και δυο τρεις άλλες Φοράνε κάτι καταπληκτικές τοαλέτης, όποιες έχουν χρησιμοκληρώσει προφανώς Οι οποίες όμως είναι τελείως διαφορετικές από αυτές που φοράνε Στην αντίστοιχη εκδήλωση που έκαναν οι Pornostar στις ΗΠΠ για να πάρουν τα βραβεία Αυτές είναι δειμένες με κανονικές τοαλέτες, οι Pornostar Ενώ η Τζέι Λό και οι Λιππες είναι δειμένες με Πορνοτοαλέτες Γιατί το λέω τώρα αυτό, γιατί το λέω τώρα αυτό Γιατί υπάρχουν τα πρότυπα δυστικώς Βλέπουν τώρα τα παιδιά αυτά τα πράγματα και το θεωρούν πιστολογικά Έτσι, οπότε είναι ένα ζήτημα που στο δημοτικό λίγο έχουμε μια δυσκολία να αντιμετωπίσουμε Αλλά στο γυμνάσιο σκεφτεί τι γίνεται ή στο λύκειο Όμως είναι γι' αυτό ένα θέμα Γιατί τα πρότυπα είναι τέτοια που πλέον στο τέλος θα συζητάμε για το τι είναι αυτό και πώς μπορούμε να το ονομάσουμε Και γιατί το λέμε έτσι γιατί το λέμε αλλιώς Έχουμε λίγο μπερδευτεί δηλαδή ως κοινωνία Εντάξει σας είπα αυτή την εικόνα, αν θυμηθώ την άλλη φορά θα σας τη φέρω να τη δείτε Γιατί είναι ενδεικτική αυτό που σας λέω Ωραία Τώρα ακόμα πιο σοβαρά προβλήματα βέβαια είναι η χρήση των ναρκωτικών και του αλκοόλ Αυτό νομίζω ότι πρέπει να είναι πάρα πάρα πάρα πολύ σπάνιο στο δημοτικό Δηλαδή η χρήση ναρκωτικών πρέπει να είναι πολύ σπάνιο Σωματικές επιθέσεις αυτό συμβαίνει βέβαια Και συγκρότηση συμμωριών που επιτίθεται τόσο σε μαθήτρες και μαθητές Όσο και σε εκπαιδευτικούς Αυτό είναι όμως περισσότερο για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση Μίριαμ Μια ερετή για το προηγούμενο Ναι Δηλαδή αν ένας, ας πούμε ότι τα παιδιά του βλέπουν αυτό σαν πρότυπο, τους αρέσει η μουσική Και την βλέπουν σχεδόν γυμνή Και αυτό το λένε πρόσωπο Αν ευκαιριανίστηκα ένας καλός από τους φεστοίς Ο οποίος φορούσε έναν άντρας με έξοδος περιοδός ποιος παραδειγάζει Εκείνο δεν θα το καθίζαμε με τον χορνό Γιατί? Εννοώ ότι έχει... Ναι αυτό Δεν είναι από την έγκριση σχόλου αν βγαίνουμε με... Αλλά υπάρχει και η σεξιμότητα Γιατί η γυναίκα θα το πεις έτσι και τον άνθρωπος δε θα το πεις έτσι Γιατί να μην το πειςω? Γιατί κανείς δεν το λέει Δεν είναι οι άντρες που βγαίνουν σε φωτογραφή έτσι που λες Είναι γυναίκες όσο πιτωπλήσουν και αυτό είναι το σεξιστικό στοιχείο Είναι η διάκριση εναντίον των φίλων Γιατί δεν το... όχι Γιατί δεν το πεις έτσι Μισό λεπτό, όταν πολίτε ένα αυτοκίνητο Και είναι μια γυναίκα δίπλα ημίγυμνη Αυτό είναι σεξισμός Σπάνια θα δεις έναν άντρα ημίγυμνο δίπλα στα αυτοκίνητα Και να το δεις δεν θα σου φανεί Γιατί να μην σου φανεί Εδώ περισσότερες γυναίκες είστε Εγώ δεν ξέρω αλλά λέω τώρα έτσι Άλλα στις γυναίκες απλά και γυναίκες και άντρες άντρουν μια γυμνή Θα το πούνε ξέρετε πως Αν άντρα στις γυναίκες έχουν ένα γυμνό Δεν θα το πλήσουν Δεν θα το πούνε Δηλαδή Στάσου συγγνώμη Θες να μου πεις ότι αν στο φιλανθρωπικό καλά Πήγαινε ο Ρονάλντο με το Σπασουάρ Δεν θα λέγανε δεν ήταν φυσιολογικό Κατάλαβες τι είπα πριν θα φέρω τη φωτογραφία Την επόμενη φορά για να δείτε τι λέω Πήγαινε η Τζέι Λόου και αυτές εδώ όλες με ένα φόρεμα Το οποίον ήταν σαν να πάει ο Ρονάλντο με το Σπασουάρ Έτσι Άμα πήγαινε ο Ρονάλντο με το Σπασουάρ δεν θα ήταν θέμα Αν πήγαινε έναν άντρα και μια γυναίκα χωρίς μπλούζο Ποιος από τους δυο θα είναι Αυτός θα είναι Τι θες να πεις Πάρτε μόνο σεξουαλικότητα Γιατί οι άντρες δεν είναι Ναι είναι Απλά αν είναι γυναίκες και έναν ανδρικό Τι Το γυναική είναι περισσότερο θα το πούμε πιο πολύ Ναι είναι πρός του φανόκολλα δεν είναι τέτοιος Λάθος Και όμως αυτός λέει τι συμβαίνει Εσείς δεν ξέρει τέτοιος όπως συμβαίνει Δηλαδή τώρα δεν καταλαβαίνω Έχουμε ξεφύγει και πήγαμε σε άλλο μάθημα Λοιπόν Και είπα προηγουμένως ότι θα αρχίσουμε να συζητάμε Τι είναι και τι δεν είναι τόμπα Αν πρόσθεξες Τι ακριβώς θες να πεις δεν καταλαβαίνω Ότι χρησιμοποιούνται οι γυναίκες Οι γυναίκες θα τις βάσουν προς το πρόστικο παρά το σάδιο Μα δεν μιλάμε για πρόστικο εδώ λέμε Χρησιμοποιούν το σώμα τους για να προωθήσουν τη δουλειά τους Το χρησιμοποιούν δηλαδή χρησιμοποιούνται οι γυναίκες σαν αντικείμενα Οι δονείς αν θες αυτό το ένα το άλλο Τις βάζουν δίπλα σε ένα αυτοκίνητο Υπάρχουν διάφορες στάσεις που μπορεί να σερβίρουν να κάνουν Να υπονοείτε κάτι Αν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στον άντρα δεν θα είναι λάθος κανένας Δεν υπάρχει όχι ότι δεν θα είναι Δεν υπάρχει Δεν έκανε ο Μέγκαμ φωτογραφίες σκέτον γυμνός Δεν παρακολουθώ τον Δεν τον παρακολουθώ Που λες τώρα Ο Μέγκαμ που λες και δέκα άλλοι μπορεί να το κάνουν Είναι μια μειοψηφία μπροστά σε αυτό που συμβαίνει με άμπειρες γυναίκες Κι αυτό έχει περάσει ότι γυναίκες είναι αυτό και αυτό με το πείτε Αλλά εγώ τώρα δεν αναφέρομαι γενικά σε φωτογραφίες Το έχουμε σχολιάσει στο μάθημα που κάναμε αντισεξιστική Και υποθέτω ότι η κυρία Κογκίδου πάλι θα το σχολιάζει Γιατί υπάρχουν και φωτογραφίες, αντίστοιχες και τα λοιπά Άμα όμως, στο ξαναλέω, εδώ μιλούσαμε για ένα φιλανθρωπικό καλά Όπου πήγανε μια κοινωνική εκδήλωση Που είχε τα φώτα της δημοσιότητας, έτσι? Και από την άλλη μεριά ήταν τα ετήσεις ευραβή Από δίνουν οι πορνοστάρες στις ΗΠΠ Ήταν οι πορνοστάρες με βραδινή τοαλέτα Και ήταν οι αυτές εδώ με τοαλέτα πορνό Κατάλαβες? Και άντρας θα πήγαινε το ίδιο θα σου έλεγα εγώ Και οποιοσδήποτε το σχολιάζε Δεν αλλάζει κάτι, θα χρησιμοποιεί το σώμα του για να προβάλλει τι? Το έργο του Αυτό το έχουν κάνει και άντρες Βέβαια σας πούμε τους τραγουδιστές που έχουν ανοιχτά τα μπουκάμισσα Και αυτό τι είναι, ίδιο μοτίβο είναι, δεν αλλάζει κάτι Ναι, αλλά είπατε και μόνος και μόνος σας πριν Ήρθε και σαν πόρνοστάρι τζέιλο Δεν θα έλεγατε αν είχε το ίδιο ειναι το μπουκάμισμα που είχαμε για τον Μέγκα Μπουκάμι Γιατί, άμα κάνει ο Μέγκα Μπουκάμι, το ίδιο δεν είναι? Δεν το έχουμε συσκεκτήξει έτσι, δεν μας το έχουν δημιουργήσει κανείς Γιατί δεν το έχουμε κάνει, άμα δεις τον Μέγκα Μπουκάμι σε κάτι αντίστοιχες στάσεις που βλέπεις κάποιες γυναίκες να τα πεις το ίδιο Τον όποιο Μέγκα Μπουκάμι τώρα δεν συζητάμε για τον συγκεκριμένο άνθρωπο, έτσι Το ίδιο είναι, το ίδιο, απλά οι γυναίκες είναι που χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία ως προς αυτό το τομέα, οι άντρες είναι πολύ λιγότερο Εντάξει, είναι ανθρωκρατική κοινωνία και γιατί η θέση της γυναίκας είναι ακόμα εδώ σε αυτό το τομέα, έτσι Αλλά, όπως για τις φωτογραφίες που αν έρχομαι, σχολίασαν μερικές γυναίκες, αυτές εδώ είναι επιτυχημένες Και δεν έπρεπε να χρησιμοποιούν το σώμα τους για να προωθήσουν το, για ποιον λόγο, καταλαβαίνεις Είναι επιτυχημένες, έχουν, πώς το λέγει εκείνο, 100 χιλιάδες δίσκοι, έχουν πουλήσει κάθε μία, άπειρος, δεν χρειάζεται τώρα να κάνει αυτό το πράγμα Αλλά είναι η βιομηχανία Λοιπόν, έχουμε ξεφύγει τώρα Για τα προβλήματα ομαδικής επιθαρχίας θα μιλήσουμε την άλλη φορά για να μην στερήσω το χρόνο από τον Βασίλη Τώρα θα δώσω τον λόγο στον Βασίλη Καλησπέρα κι εμένα, είμαι κουφίδις Βασίλης Είχα αναλάβει να κάνω την μετάφραση και την περίληψη του άρθρου του Walter Doyle Τεχνικές διαχείρισης τάξης, το οποίο είναι έργο μιας μεγαλύτερης εργασίας που έγινε από το Γραφείο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Βελτίωσης της ΟΑΣΕΚΤΟΝ Είναι του 1989 και μπορούμε να παρατηρήσουμε κατά τη διάρκεια της ότι διάφορα μέρη της υπάρχουν και στις σημερινές, στα σημερινά σχολεία Με κάποιο τρόπο περιλαμβάνει όλα όσα έχουμε πει σε αυτό το μάθημα, οπότε δεν είναι κάτι το οποίο δεν έχουμε δει Αρχικά να πούμε ότι οι τάξεις είναι μέρη πολυάσχολα, στο οποίο μαζεύονται για πολλές ώρες κάθε μέρα πολλές διαφορετικές προσωπικότητες Και έχουμε σκοπό να μεγιστοποιήσουμε την απόδοσή μας, ενώ θα λαϊστοποιούμε τις παραλήψεις και γενικά όταν χάνουμε τον σκοπό μας Ο πυλώνας ο οποίος στηρίζει την προσοχή στο μάθημα και την πειθαρχία είναι η δραστηριότητα Δηλαδή το σύνολο δραστηριοτήτων, το σχέδιο δράσης, η πορεία δασκαλίας, το σχέδιο δρασκαλίας είναι όλοι οι οποίοι μοιάζουν σε μερικά σημεία Και απασχολούν πάρα πολύ την εργασία αυτή, οι οποίοι φυσικά ορίζουν μια δραστηριότητα και καθοδηγούν τους μαθητές προς ένα συγκεκριμένο σκοπό ώστε να μην παρεκρίνουμε από τα δικά μας σχέδια. Οι δραστηριότητες πειράζονται από αρκετούς παράγοντες Όπως ο τύπος δραστηριότητας, δηλαδή αλλιώς θα είναι η δραστηριότητα την οποία θα δουλέψει ο καθένας μόνος του Αλλιώς, αν δουλεύεις με τον διπλανό του ή αν πρέπει να μετακινήσουμε θρανία ανατετράδες θα υπάρξουν διαφορετικές απαιτήσεις για τον δάσκαλο Επίσης, στη διαρίθμηση του σχολικού χώρου και της έδουσας, όταν τα θρανία είναι ελεύθερα να κινούνται πιο πολύ, οι μαθητές έχουν μεγαλύτερη ελευθερία να κινούνται, να γυρνάνε Συνήθως, στείλουν οι πιο ελευθερικές δομές από τα παιδιά που έχουν μεγάλη ελευθερία να προωθούν λίγο περισσότερο τα παιδιά να είναι πιο ελεύθερα και άρα να σηκώνουν περισσότερο να έχουν πιο πολλές ελευθερίες, το οποίο διακόπτει λίγο το μάθημα Και τέλος, το είδος των εργασιών που αναδίδονται τους μαθητές. Δηλαδή, είναι διαφορετικό να διαβάσουν μέσα από το υβλίο τους και διαφορετικό να πρέπει να αναζητήσουν τα ίδια μέσα από διάφορες κυκλοπέδες που θα δώσουμε ή διαφορετικό είναι το να συζητήσουν με το διπλανό τους από το να αναλύσσουν μια άσκηση Είναι τρεις οι παράγοντες που επιράζουν και καθορίζουν την επιτυχία μέσα στη ρότητας. Η απλότητα, η εξοικίωση και η ρουτινοποίηση Μια κριτική μπορώ να κάνω στο άθρο είναι ότι δεν αναλύει καθόλου καμία από αυτές τις λέξεις και είναι αρκετά σημαντικές Υποθέτω ότι η απλότητα αφορά τις εκφωνήσεις και το πόσο ξεκάθαρο είναι το ζητούμενο για τους μαθητές Η εξοικίωση αφορά το αν έχουν ασχοληθεί ξανά με αυτές τις δραστηριότητες, γιατί αν είναι κάτι καινούργιο, προφανώς θα πρέπει να ασχοληθούν λίγο περισσότερο ή να ρωτήσουν το διπλανό τους, να σηκώσουν χέρι Και η ρουτινοποίηση θα είναι το σχέδιο, το οποίο συμβαίνει κάθε μέρα και το έχουν συνηθίσει τα παιδιά, ώστε να μην έχουν αντιτράσεις Και το πιο συγγνωστό είναι πλέον, αυτό που έχουμε παρατηρήσει σε όλους, ότι στα μαθήματα είναι γλώσσα-γλώσσα, μαθηματικά, γλώσσα-γλώσσα, κινημαστική-μαθηματικά Βάζουμε τα δύσκολα μαθήματα πρώτα και μετά κάποια πιο εύκολα Μια πολύ σημαντική δουλειά που έχει να κάνει ο εκπαιδευτικός είναι να παρατηρεί και να ελέγχει όλους τους μαθητές, είτε σε σύνολο όλη την τάξη, είτε την ομάδα, είτε η δουλειά ενός συμμαθητή μέσα στην ομάδα Καθώς μπορεί έτσι και προβλέπει τις πράξεις και τη διδαστηριότητες που μπορεί να κάνει το παιδί, τα οποία μπορούν να αποσπάσουν τους υπόλοιπους και να ξεφύγουν από το στόχο Ελέγχουν τη συμπεριφορά, δηλαδή των παιδιών, σε σχέση με τους μαθητές ή μόνα τους, το πόσο εμπλέκονται με τη διδαστηριότητα και το ρυθμό με τον οποίο προχωρούν τη διδαστηριότητα Στο να χάνεται ο ρυθμός, τα παιδιά ξεφεύγουν επίσης από αυτό το ρυθμό και από τη διδαστηριότητα Σκοπός των δασκάλων είναι να ρυθμίσουν τις συμπεριφορές οι οποίες μπορούν να αποσπάσουν και σίγουρα και πιο σοβαρές, σε όταν προκαλούν τραυματισμούς ή φθορές στο σχολείο Καθώς εκπαιδευτικές διαχειριστές, που είναι αρκετά αποδρασματικοί, καθορίζουν από την αρχή τους κανόνες και εγκαδιστούν μαζί με τα παιδιά σαφείς κανόνες με τα οποία συζητούν τη λειτουργία τους Και τα εισάγουν σε κάποιο τρόπο λειτουργίας πιο ομαδικό και πιο σωστός θα να γίνεται μια διδαστηριότητα Είναι δύσκολο φυσικά να καθορίσουμε κάποιους κανόνες καθώς επηρεάζονται πάντα από τις περιστάσεις, δηλαδή επιτρέπεται η ομιλία το πορείο όταν παίρνουμε συντάξει Ή τις τελευταίες ώρες που τα παιδιά είναι πιο κουρασμένα ή αν έχουν γυμναστική πιο πριν θα έχουν πιο πολλή ενέργεια και θέλουν λίγο χρόνο μέχρι να αποσαρμοστούν ώστε να κάνουν μελέτη Οι κανόνες επίσης πρέπει να βγαίνουν μαζί με τους μαθητές, συμμετέχουν και εμείς τους διαμορφώνουμε και τους αλλάζουμε ίσως ανάλογα με τη συμμετοχή και τη δεστηροποίηση των παιδιών, δηλαδή όταν κάποιος κανόνας λέει δεν θα ξύνεις ποτέ το μολύδι σου είναι λαθασμένος Γιατί κάποια στιγμή το παιδί θα πρέπει να σηκωθεί, άμα σηκωθεί δεν θα μπορούμε να κάνουμε παρατήρηση ή επίπληξη επειδή είναι πολύ λογικό Άρα πρέπει να προσαρμοζόμαστε και να συμμετέχουν τα παιδιά άμεσα ή έμεσα στον καθορισμό τους. Επίσης πρέπει να υπάρχει πάντα μια λεπτή σοροπία πολλές φορές ανάμεσα στην διαχείριση δραστηριοτήτων και στις επιπλήξεις και την επιβολή των κανόνων Όταν γίνεται κάποιο μάθημα δεν μπορούμε συνέχεια να σταματάμε τη ροή του μαθήματος και να επιπλήττουμε κάποιους μαθητές στικριμένα Μεγαλύτερη απόκλειση υπάρχει όταν κάνουμε πολλές διακοπές όπως είπα, δηλαδή άμα κάποιο παιδί κοιτάει συνέχεια κάτω από το θρανίο του ή βγάζει κάποια αυτοκόλλητα που είναι τώρα πάρα πολύ μόδα Άμα συνεχώς εμείς σταματάμε το μάθημα χάνουν και τα υπόλοιπα για τους σκοπόντους και τα κουράζει αυτό το πράγμα και τα για τα παιδιά που κάνουμε εμείς παρατήρηση και τους υπόλοιπους όμως Οι εταξίες σχετίζουν πιο πολύ με την έλλειψη προσοχής που έχουν τα παιδιά όπως είπα όταν έχουνε κάποια παιχνίδια να παίξουν ή κάτι να πούνε με τους άλλους Όταν ο δάσκαλος δυσκολεύεται στο να λέξει τους μαθητές δεν ξέρετε τι να κάνει, ίσως κάνει συνέχεια τις παρατηρήσεις ή κάνει λαθασμένες παρατηρήσεις και δεν στοχεύει στην ουσία του προβλήματος Και όταν αποκλείνουμε από το σχέδιο του μαθήματος, είχα κάνει μια φορά το λάθος να απαντήσω σε μια ερώτηση αφορούσε το ηλιακό σύστημα νομίζω ή αφορούσε το κύκλο του νερού, ερώτησε ένα παιδί κύριε πως δημιουργήθηκε η γη Δεν ασχολήθηκα με το big bang και έκανα το λάθος να πω το δημιούργησε ο θεός και σηκώθηκαν αυτομάτως 10 χέρια που είπαν τι άλλο δημιούργησε ο θεός και πως δημιουργήθηκαν οι άνθρωποι και ξεφύγαμε λίγο από το μάθημα, έπρεπε να επανέλθουμε σε αυτό. Επίσης η αταξία είναι μεταδοτική, υπάρχουν έρευνες από τον McDermott νομίζω ο οποίος έχει δείξει ότι οι μαθητές αντιλαμβάνονται σχεδόν άμεσα όταν υπάρχει μια αταξία και μπορούμε από τις κινήσεις των ματιών τους ή των χεριών τους να παρατηρήσουμε ότι το έχουν καταλάβει, το δείχνουν δηλαδή με κάποιο τρόπο Τις περισσότερες φορές μια απλή παρέμβαση, μια απλή υπόδειξη, λεκτική ή με κάποιο νεύμα είναι αρκετά σωστός τρόπος αντιμετώπισης, δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω γιατί και μια αταξία απλή όταν κάποιο παιδί βαριέται δεν είναι σοβαρό παράπτωμα Οι αποτελεσματικοί δασκαλείοι εξηγούν τους κανόνες, εξηγούν όπως είπαμε, επίσης καθορίζουν κάποια νεύματα και κάποια σήματα με τους μαθητές από την αρχή της χρονιάς, τα εξασκούν συνέχεια ώστε να μάθουν τα ίδια να διαχειρίσουν και τον εαυτό τους κάνεις ας πούμε από κάτω, τα παιδιά να μαθαίνουν αυτό που βλέπουν, εκείνη τη στιγμή αν έχουν βγάλει κάποιο άλλο τράδιο να το βάσουν από κάτω και δεν πρέπει να πεις εσύ κοστά κι ας πούμε βάλτα από κάτω. Όταν οι παραβάσεις είναι σοβαρές όπως είδαμε πριν πέντε λεπτά και χρόνια, τότε χρειάζεται πιο αυστηρές κυρώσεις και δεν αρκεί να πούμε Μαρία σταμάτα να βρίζεις. Η τιμωρία είναι καταστατικός παράγοντας, όταν μαλώνουμε κάποια παιδί σοβαρά εκείνη τη στιγμή το πιο πιθανό είναι να φοβηθεί και να σταματήσει. Και η αποβολή από μακριν είναι μια απειλή γενικά και για την τάξη, απειλή για την ηρωί της διδασκαλίας και για το σχολικό χώρο εκείνη τη στιγμή. Δεν είναι όμως σοφρονιστικές αυτές οι παρεμβάσεις, δεν υπάρχει αριθμός ερευνών ικανοποιητικός που να λέει ότι έχουν μεγάλη εκπαιδευτική διάσταση και θα βοηθήσουν μακροπρότασμα το παιδί αυτό. Είναι πιο άμεσα, είναι παράγοντες που καταστέλνει μια αταξία εκείνη τη στιγμή αλλά δεν καταστέλνει γενικά τη ρίζα του προβλήματος. Και φυσικά αρμόζουν οι διαφορετικές ποινές σε κάθε περιέσταση. Δεν μπορούμε να αμαλώσουμε κάποια παιδί επειδή ζωγραφεί στο θερανείο με τον ίδιο τρόπο, θα αμαλώσουμε κάποια παιδί που έβρισε εμάς τους ίδιους. Όσον αφορά τη σωματική τιμωρία, φυσικά πλέον έχει εξαλευθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Είναι πολύ αφιλεγόμενη μέθοδος, δεν έχει προβλέψιμα αποτελέσματα και συνήθως είναι και αρνητικά τα αποτελέσματα. Δημιουργείται αρνητικό συνέστημα και από τον δάσκαλο προς τον παιδί και από τον παιδί προς τον δάσκαλο και για τα παιδιά μεταξύ τους. Η αποβολή επίσης δεν είναι σωφρονιστική τιμωρία. Διώχνουν τα παιδιά εκείνη τη στιγμή από το μάθημα, στερεί την εκπαιδευτική διαδικασία και μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θέλουμε. Γιατί όταν διώχνουμε ένα παιδί στο γυμνάσιο περισσότερα και στο δημοτικό, μπορεί να πούν τα παιδιά «ουάου αυτός έχει φάει τρεις αποβολές ήδη». Είναι πολύ μάγκας. Επίσης κάποια παιδιά μπορεί να βαρεθούν και να φύγουν και να βγουν έξω και να το δουν σαν διάλεμα. Αναχαίρονται κάθε φορά να πείσουν τα ίδια να βγαίνουν έξω. Τα σχολεία έχει αποδειχτεί από αρκετές έρευνες ότι όταν επικοινωνούν με την οικογένεια και συνεργάζονται πολύ στενά μαζί τους, ενημερώνονται, συνδιαλέχονται, έχουν πιο μαθοκεντρικό προσανατολισμό, δηλαδή δεν είναι αυστηρά με τοπική δασκαλία. Έχουν γενικά καλύτερα αποτελέσματα και επίσης εφαρμόζουν κάποιες έρευνες και ελέγχουν κάποιες πρακτικές οι οποίες μπορεί να είναι αποτελεσματικές σε αυτό το τομέα, στη διαχείριση. Επίσης κάτι πιο καινούργιο είναι οι στρατηγικές. Τροποποίηση συμπεριφοράς ή ενίσχυσης συμπεριφοράς είναι λίγο πιο μπιχαιοβιοριστικού χαρακτήρα. Προκύπτουν από εργαστρικές μελέντες οι οποίες λένε ότι είναι αποτελεσματικές. Φυσικά υπάρχουν και εδώ κάποια ερωτηματικά και υπάρχουν κάποιες δυσκολίες ως προς την εφαρμογή τους. Δηλαδή, οι δάσκαλοι, δεν μπορεί ο μέσος δάσκαλος να εφαρμόσει κάποια τέχνη και τέχνη καλά του καθουμένου και χρειάζεται συνήθως βοήθεια από κάποιον τρίτο, κάποιον που έχει καταρτιστεί, κάποιον ψυχολόγο, κάποιον που έχει μια σχετική ενημέρωση. Επίσης, τα σχολικά περιβάλλοντά δεν είναι πάντα κατάλλα, ώστε να δίνονται περισσότερες ελευθερίες και υποδείκεις στους μαθητές που να βοηθούν την κατάλληλη ροή του μαθήματος. Και η επιβράβευση μπορεί να έχει εργαντικά αποτελέσματα. Τότε, κάποιο παιδί έχει ήδη εσωτερικά κίνητρα ενισχυμένα να είναι καλός μαθητής. Όταν εμείς δίνουμε εξωτερικά κίνητρα, μπορεί να αντικατασταθεί τα εσωτερικά από τα εξωτερικά. Και έτσι το παιδί να λειτουργεί με κάποιον πιο βαθμοθερικό τρόπο, το οποίο δεν είναι και το ζητούμενο. Πιο καινούριος τρόπος είναι όταν τα παιδιά μαθαίνουν κοινωνικές συμπεριφορές, ανταπόκριση στις μεταξύ τους συναμιλίες, όταν συμμετέχουν τα ίδια στην εκπαιδευτική διαδικασία, όταν μεταφέρεται το βάρος του ελέγχου της τάξης από τον εκπαιδευτικός στα ίδια τα παιδιά. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά συμμετέχουν διαφορετικά και αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να υπάρχει ένα ένδοση αυτοελέγχου γι'αυτόπιθαρχίας. Δηλαδή δεν θα είναι ο δάσκαλος αυτός που θα εφαρμόσει, που θα επιβάλλει μάλλον την πιθαρχία, θα είναι τα παιδιά τα ίδια. Τέλος μπορώ να πούμε ότι υπάρχει φυσικά ανάγκη για περισσότερες έρευνες, πιο συστηματικές. Επίσης μια κριτική που έχω να κάνω είναι ότι δεν έχουν γίνει αρκετές έρευνες σχετικά με τις δραστηριότητες, με το ποιες δραστηριότητες αρμόζουν σε κάθε περίπτωση ή ποιά θα είναι η πιο κατάλληλη ροή για τις δραστηριότητες. Επίσης ποιες δραστηριότητες είναι πιο διαχειρίσιμοι. Σε άμα τα παιδιά πρέπει να συμπληρώσουν κάτι, πρέπει να κάνουν παραγωγή λόγου, πρέπει να κάνουν κάποια αντιστοίχηση, ποιο είναι πιο σημαντικό και πιο εύκολο ώστε να διαχειριστεί ή ποια στιγμή πρέπει να μπαίνει της ημέρας. Πρέπει να μελητηθούν τα αποτελέσματα και για τους μαθητές και για το σχολείο γενικότερα, ειδικά όταν πρόκειται για σοβαρές ποινές, γιατί ποτέ είναι σχεδόν ποτέ δεν είναι σοφρονιστικές και εκπαιδευτικές, δεν έχω καθόλου εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Πρέπει να πάρουμε υπόψη περισσότερους παράγοντες που πειράζουν την πειθαρχία των παιδιών. Οι πιο πολλές έρευνες σε αυτή την εργασία έχουν γίνει σε κανονικά σχολεία, όχι σε σχολεία σε πιο βίαιες περιοχές ή πιο υπεβαθμισμένες, οπότε γενικά όλα τα χαρακτηριστικά, όλα τα στατιστικά τους μπορεί να είναι λίγο καλύτερα από ότι πρέπει. Αυτό που δυσχέρει είναι αυτές τις έρευνες είναι στην αισθηματική παράγοντες, δηλαδή όταν ένας δάσκαλος ή όταν ένας μελετητής ερευνάει, δασκάλους, να μαλώνουν παιδιά ή να επιβάλλουν πειθαρχία και ο ίδιος θα εμπλακίσει αισθηματικά, οπότε μπορεί κάποια πειθαρχία, κάποια επιβολή, η οποία είναι εκείνη τη στιγμή δόκιμη, μπορεί να πει ότι είναι αδόκιμη. Καταλήγει να μην είναι και πολύ αντικειμενικές. Αυτό που απορρέει στο τέλος της εργασίας είναι ότι υπάρχει πολύ μεγάλη σημασία, έχει πολύ μεγάλη σημασία η κατανόηση ας προβλήματος, επίσης μεγάλη σημασία έχει η πρόβλεψη, η σωστή κατάρτηση ενός δασκάλος να προβλέπει πού θα πάει κάποια δραστηριότητα, ώστε να ξέρει και με ποιο τρόπο να επιβληθεί, άμα δηλαδή χρειαστεί να κάνει κάποια παρέμβαση ή όχι. Είναι πολύ σημαντικό να καθορίζουμε από την αρχή τους κανόνες με τα παιδιά και να τους εξασκούμε μαζί τους, να βάλουμε τα παιδιανες, να έχουμε τα ίδια παιδιά μέσα στην διαδικασία επιβολής και να αναγνωρίζουμε τα προβλήματα όταν φυσικά αυτά υπάρχουν. Αυτά, ευχαριστώ και αν έχετε καφιερώτηση παρακαλώ. Ωραία. Δεν έχουμε απορίεδες, τίποτα. Ωραία. Επί της παρουσίας, τι έχουμε, Δημήτρη, πώς σου πάνε το πράγμα. Αφού είπαμε, είπαμε ότι η Κρητική για εμάς εδώ είναι πολύ δημιουργικό μέρος. Δεν έχει την έννοια που δίνουμε στην καθημερινή μας ζωή. Που αν μου πει Ελένη, θα είναι καλό το μαλλί σου σήμερα, θα την κοιτάξω στράβα, μπα, μου κάνεις κρητική τώρα Ελένη. Εντάξει, εδώ, στον αγκαδημαϊκό χώρο, η κρητική σκοπεύει στην παιχτίωση. Δηλαδή, γράφτε μια εργασία. Άμα την πάρει την εργασία της Κασιανής, η Κυριακή, τη Τιτί, αυτά που θα εντοπίσει, θα είναι για να είναι καλύτερη εργασία. Μ' αυτή την έννοια έχουμε εντάξει, σε αυτό το κομμάτι τον παρουσιάσω, την κρητική, γιατί είστε δάσκαλες, δασκάλες, θα κάνετε μάθημα, αλλά και όσο τότε θα κάνετε μάθημα, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε κάποιες άλλες δραστηριότητες, είτε επαγγελματικά, να γίνετε παρουσιαστές στην τηλεόραση, παρουσιάστατες. Έχουμε παραδείγματα, κυρία Φρασκιά μας λέει, να γράφετε κείμενα κτλ, μπορεί να το κάνετε, να καλεγραφείτε το λόγο, πρέπει να γίνετε πολιτικοί, μπορεί οτιδήποτε. Άρα είναι καλό να έχουμε μια διάσταση ψαξίματος, αυτό που κάνουμε εδώ, αλλά και αυτό καθαυτό για την εκπαιδευτική διαδικασία, ότι θα σταθείς σε αφέρισμα τίποτα, να σε βοηθήσει κάποιες παρατηρήσεις που θα κάνουν και οι συγκεκριμένες δραστηριότητες, την παίρνουμε στραβάδι. Πόσο μάλλον θα βγάζουμε και λόγο στην εκπαιδευσία, γιατί, όπως είδατε, παραμένει ένα βασικό μέρος του ρόλου μας αυτό, σε εθνικές επενδύουσες, κλπ κλπ κλπ. Λοιπόν, χρειάζεται αυτό το μέρος, το θεωρώ πολύ σημαντικό και πολύ γόνιμο. Παρεά. Γιατί, αν έχετε να κάνετε κάποια παρατήρηση επί της παρουσίασης πρώτα και μετά, της παρουσίας, ας κάνουμε τώρα για την παρουσίαση. Κωνσταντίνα. Πρόσεξα. Το πρόσεξα. Κι εγώ. Το έχεις πάρει κρέντιντ αυτό, σου έχει πιστωθεί, ναι. Ότι πολύ ώρα σηκώνω στις φωνήσεις. Α, ωραία. Δεν ήταν πολύ καμιλός, σήμερα σηκώνω πρώτα, δεν υπάρχουν οι φωνήσεις. Είναι σχολεία στις φωνήσεις. Α, ίσως, περισσότερους πάρξεις ενταφέραμε. Ναι. Ήταν λίγο εγχωμένος. Εντάξει, πολλές φορές κάνω. Τα 4 χρόνια τώρα, πρέπει να κάνω, όμως, εντάξει. Φάνη. Ήταν, όμως, πολύ καλά προετοιμασμένος. Έτσι. Αλλά το άγχος φάνη. Α, ήταν πολύ καλά προετοιμασμένος. Ήταν πολύ καλά προετοιμασμένος. Εντάξει. Κατανοητός. Εντάξει. Κατανοητός, γιατί είχε και επιπλέον δυσκολία στη βροχή, σε κάποιο σημείο. Και μετά, γι' αυτό, τον εμποδίζει κάποιο φυσικό πενόμενο. Την φωνήσω να ακούω. Τι είναι ο πρόβλημα, ε? Πιστεύεις ότι κάπως άσχημα, ε. Θυμάσαι, όταν έβρεχε πολύ πολλά, έλεγα, θα πάρω το μικρό. Γιατί δεν μπορώ να ακούω σε μπαγκέλης πίσω. Άρα. Σπύρο Κανίδης. Ήρθαμε να πω ότι, και σε σχέση με άλλες παρουσιάσεις, κάτω από την τρέξη στο άλλο πληρογραμμό, μάλλον πήρε ο δικός σας ο ποδίκης, σηκώθηκε όλη τη φιλοσέντρια, ενώ ο ίδιος απλά ήταν διευκριμένοι πίσω από τον ποδίκη. Ήταν ήχε ένα καλό εμποδοφάρι. Είχα, όμως, το χέρι έτσι που δείχνε μηχανία και πέσπαθα για ασφάλεια περισσότερα, εντάξει. Στην ποράγια που μικρόχουνα, δεν ξυλάμε, που άμα δεν ήξερα να κάνει, μπορεί να σαχώσει από πάνω πάνω, δεν μπορεί να σαχώσει. Ωραία. Ωραία. Για τις διαφάνειες, τι παραδείξεις έχουνε. Μοντέξ. Πάρα πολύ διαφορετικές άντες, άλλαξε τελευταία στιγμή. Ναι. Δεν μπορώ να βάλω τη βιβλιογραφία. Ναι. Είναι πολύ ωραία, πάρα πολύ ωραία. Ήταν πολύ ωραία, αλλά έπρεπε να βάζεις τίτλους. Και όχι να μας βάζεις τόσα πολλά. Εντάξει. Αλλά εγώ με θερμηνεύω τα λόγια σου. Και κοτικοποιημένα, ναι, δεν πειράζει. Εντάξει. Δηλαδή όταν κάνουμε παρουσίαση βάζουμε τίτλους. Μπαν, μπαν, έτσι, δεν κάνουμε κατεβατό. Τίτλους. Ένα, δύο, τρία. Τρία, τέσσερα, το πολύ σε κάθε διαφάνεια. Εκτός αν θεωρούμε απαραίτητο, σε μια διαφάνεια, να βάλουμε τα λόγια κάθε κάθε φορά, να βάλουμε και πέντε και έξι και πέντε γραμμές. Αλλά σήμερα βάζουμε τίτλους, έτσι. Ωραία. Θα πάμε με αυτό. Ωραία. Άλλοι παρατήρησαν επί της παρουσίαςσης. Ελένη. Κάτι συχνικό. Ήτανε ένα παραδείγμα που έτσι έλεγκαν ότι αυτή η γλυμνή σύλληψη φιλώνει από κάτι. Ήτανε χάρη πολύ. Θα δώθαμε στιγμή. Είχε πολύ καλά προετοιμαστεί. Και το αποτέλεσμα ήταν αξιόλογο. Θα ακολουθήσουν κι άλλες βέβαια. Έχουμε εξηγήσει ότι είναι μια διαδικασία χρήσιμη. Φλάγιστον εγώ ότι θα είναι χρήσιμη. Γι' αυτό, στα επόμενα τρία μαθήματα, θα κάνουμε κάποιες άλλες. Θα το ξεκινήσω για να διεθύσω το παράδειγμα και το φύλλο με το σπίρο. Ποιες από εσάς οι ποιοι θέλουν να παρουσιάσουν στα επόμενα μαθήματα. Μα την πιτεριώσετε. Τι θέλω να κάνω. Πώς. Μα την πιτεριώσετε. Τι θέλω να κάνω. Ναι. Δύο. Άλλο. Κάποιος σαν τον Βασίλη ή κάποια που δεν παρουσίασε. Να του δώσουμε την ευκαιρία να πιέσει και το μικρόφωνο. Θέλω να πάρει το βάπτισμα του πυρός μα τελείως στα βαθιά. Δεν έχουμε άκρη. Άμα θέλετε να παρουσιάσετε τελείως κάμερα. Δεν υποχρετικό η κάμερα. Θα κλείσει εκείνη την ώρα άμα θέλετε. Εγώ θέλω το βασίλη. Είπαμε. Άμα θέλετε παίρνει όπως έπρεπε το Βασίλη. Άμα δεν θέλετε δεν σε παίρνει. Την κλείνω με την κάμερα. Δεν είναι θέμα. Αυτό. Μόνο δύο. Όποιος όλοι όμως θέλει και email. Έχουμε διάφορες συνέχεια. Εγώ να πάω στο καλό και να φτιάξω βροχή.