Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Καρδίτσας της 15/11/2018. (Δήμος Καρδίτσας, 2018)
: με πέφτει ένα άτομο ώστε να τα παρακολουθούν. Επίσης, τα κλαδέματα τώρα, από το κλάδεμα, ούτε αυτά μαζεύουν, υπάρχουν παντού αφημένα κλαδιά. Στο προηγούμενο συμβούλιο είχα πει πάλι για τα κράσπεντα, ότι δεν καθαρίζονται. Έχουν τώρα πέφτουν και τα φύλλα και έχει γίνει μια στερεά μάζα. Σε λίγο δεν θα μπορούν τα φρεάτια να πάρουν το νερό από τις βροχές και από τα άλλα κερικά φαινόμενα που θα προκύπτουν το χειμώνα. Νομίζω είναι θέμα το που πρέπει να δείτε. Και ένα άλλο θέμα, το οποίο θα στοθέσει ο κύριος Χατζής, είναι το θέμα που διάβασα πάλι στον τύπο και τη χωματερία που δημιουργήθηκε στον Καρδισσομάγουλ. Αυτός θα αναπτύξει καλύτερα και θα μας πει τις απόψεις σας. Ευχαριστώ. Ο κύριος Τσούγκης έχει τη λόγω. Καλησπέρα, Γεωμανά. Κύριε Δήμαρχε, έχω και πάλι τρία ερωτήματα των κατοίκων του χωριού Νεράιδας προς εσάς και το Δημοτικό Συμβούλιο. Οι κάτοικοι της Νεράιδας ξαναρωτούν τα ίδια ερωτήματα, καθώς ούτε απάντηση δόθηκε, ούτε στην ουσία αυτόν τον προηγούμενο Συμβούλιο, αλλά ούτε είδαν αυτόν τον μήνα να προχωράει κάτι από αυτά. Τα ερωτήματα είναι καθαρισμός, το ρέμα, στη θέση λεκάνη. Την επόμενη εβδομάδα είχα τυπήσει στο προηγούμενο Συμβούλιο, μέσα σε 10 μέρες θα πάει μηχάνημα για να καθαρίσει. Είπατε, το είχατε πει, επιλέξει στις συνέδρειες της 10.10.2018, αλλά πέρασε ένας μήνας από τότε και ακόμα δεν πήγε μηχάνημα. Αν και ο καιρός είναι πολύ καλός, αν και ο Πρόεδρος έβαλε μηχάνημα να σκάψει έργο στον άλλο οικισμό, στο Σαραντάπορο, την 20.10.2018, και παρά το ότι ζητάνε συνέχεια οι κάτοικοι της Νεράιδας, ο Πρόεδρος δεν φροντίζει να πάει. Ζητάνε από το Δημοτικό Συμβούλιο να πιέσει τον Πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Νεράιδας, κύριο Λαμπρογάκη, να καθαρίσει τάχιστα το ρέμα στη θέση λεκάνη του οικισμού Νεράιδας, γιατί υπάρχει κίνδυνος κατουλίσθησης, όπως και ο ίδιος παραδέχτηκε. Δεύτερον, η μεταλλική πεζογέφερα σωτήρων στην Νεράιδα, στο Μέγδοβα, είναι θύμα της Θεομηνίας και θέλει ξαναφτιάξιμο. Θέλουν συγκεκριμένη απάντηση οι Κάτοικοι της Νεράιδας, στο ερώτημά τους, έγινε η μελέτη, είναι όλα έτοιμα από τις αρμόδες τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου, ώστε μόλις ξαναέρθουν τα χρήματα από το κράτος για Θεομηνίας να γίνει η γέφερα. Τρίτο ερώτημα, λύση του προβλήματος για τα ανεπιτήρητα ζώα. Οι Κάτοικοι της Νεράιδας θέλουν να ενημερώσουμε, να ενημερώσουμε στο Δημοτικό Συβούλιο, πως αυτό το μήνα, από το προηγούμενο Δημοτικό Συβούλιο της 1610, μέχρι και σήμερα, η κατάσταση επιδεινώθηκε. Έγινε πολύ χειρότερη, απελπιστική, από τα ανεπιτήρητα ζώα, τα οποία κυκλοφορούν μέσα στο χωριό, βρωμίζουν τους δρόμους και προκαλούν ζημιάς. Ρωτάνε συγκεκριμένα και θέλουν συγκεκριμένη απάντηση. Η Τριμελή Επιτροπή προχώρησε κάτι σ' αυτό που ο εγγράφος ζητάνε. Ο Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος της Επιτροπής, ο κ. Τίκας, να μας πει, τι ακριβώς προχώρησε, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή και πότε θα βγει η ανακοίνωση για την απευθείας ανάθεση σε ιδιότητες για την περιοσιλογή των ανεπιτήρητων. Πότε θα πέσουν τα πρώτα πρόστιμα στους ιδιότητες. Θέλουν συγκεκριμένη απάντηση και στο τι ακριβώς προχώρησε με το έγγραφο αίτημά τους. Και μια τέταρτη ερώτηση. Πριν λίγες μέρες, κύριε Δήμαρχο, είδε το φως της δημοσιότητας μια ανακοίνωση με φωτογραφικό υλικό για τον θωλωτό τάφο που βρίσκεται στην περιοχή γεωργικού ανάμεσα ξενονέρει γεωργικό, το οποίο είναι συμπλήρεια εγκατάληψη. Δεν ξέρω αν λάβατε κάποια μέρη, αν ήρθατε σε επαφή με κάποιες υπηρεσίες, θα σας δώσω και φωτογραφικό υλικό και αυτό που είδε το φως της δημοσιότητας μαζί με τις ερωτήσεις των κατοίκων. Ευχαριστώ. Ο κ. Σκαντζίση έχει το λόγο. Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε. Δύο ερωτήσεις για τον κ. Ξυλωμένο. Κώστα, πριν από ένα χρόνο, ενάμιση χρόνο περίπου, δεν θυμάμαι ακριβώς την ημερομηνία, σας έθεσα ένα θέμα σχετικά με μία αίτηση της κυρίας Ζευγαρά Σωτηρίας Κατσέλου για ένα δρόμο που ήταν ανοιχτή στη περιοχή του ΑΕΙΛΙΑ. Θέλω να με ενημερώσετε, σας παρακαλώ πάρα πολύ, τι γίνεται με αυτή την υπόθεση. Δεύτερον, επανέρχομαι πάλι σε ένα θέμα για το δρόμο και ειδικά στα φανάρια, στη διασταύρωση της καρδιτσουμάγουλας. Σας, Κώστα, έχω πει ότι όσο πάει και χειροτερεύει η κατάσταση. Εάν πάτε τώρα αυτή τη στιγμή, υπάρχει τέτοιο βαθού λόγμα που θα σκάσει καμιά μέρα και δεν ξέρω κι εγώ αν θα υπάρει κανένα αυτοκίνητο, τι θα γίνει, μικρό αυτοκίνητο. Όπως το ίδιο θέμα παρετηρείται και στη διασταύρωση την άλλη. Όπως πάμε για να στρίψουμε για το πράστιο. Κι εκεί παρουσιάζει ο δρόμος τα ίδια προβλήματα και σας το είχε θέσει και αυτό ο κ. Παπαγεωργίου. Σήμερα στην καρδιτσουμάγουλα για τον κ. Μαντζάρα. Σήμερα στην καρδιτσουμάγουλα έγινε ένα ατύχημα και παρά λίγο θα είχαμε και θύμα τη σχολική τροχονόμο. Σε κεντρικότατο σημείο του χωριού συγκρούστηκαν δύο αυτοκίνητα. Η αιτία ξέρετε ποια ήταν. Βέβαια το ένα αυτοκίνητο παραβίασε το στόπ. Και ευτυχώς που πήγαινε σιγά σιγά όταν βγήκε από το στόπ. Ήτανε τα κλαδιά που ανέφερε η κυρία Τσερέπα και η Κάδη. Αυτή τη στιγμή η καρδιτσουμάγουλα έχει γίνει, εάν κοιτάξετε παντού, ένας απέραντος σκουπιδότοπος. Κλαδιά παντού, σε όλους τους δρόμους. Η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Και θα επανέλθω τώρα στο θέμα με το δημοσίευμα που έγινε προχθές. Σήμερα περίμενα ότι θα είχε βελτιωθεί λίγο η κατάσταση και κάτι θα είχε γίνει κάποια ενέργεια. Αυτή τη στιγμή, εάν θα πάτε σε αυτούς τους χώρους που αναφέρθηκαν στο δημοσίευμα, που δεν είναι μόνο δικό μου, αλλά ήταν και δύο άλλων πολιτών της Καρδιτσουμάγουλα και μάλιστα ένας πρώην δημοτικός υπάλληλος, θα δείτε ότι κέγονται αυτή τη στιγμή, αν θα πάτε. Γιατί προτού έρχομαι εδώ, πέρασα από εκεί. Κέγονται. Και μου κατήγγειλαν οι κάτοικοι που ήταν εκεί και έχουν τα πρόβατά τους λίγο παραπέρα. Ότι στην Καρδιτσουμάγουλα τώρα έρχονται και ρίχνουν σκουπίδια. Απόβλητα και από το Αρτισιανό και από την Καρδίτσα. Και αυτά τα οποία ανέφερε το δημοσίευμα είναι όντως πραγματικότητα, διότι συνελήφθει και αυτοκίνητο του Δήμου και άλλων ιδιωτών. Αυτά για τον κύριο Αντιδήμαρχο και για τον κύριο Δήμαρχο. Κάνω έκκληση και προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία παρευρίσκονται, να αναδείξουν το θέμα. Διότι μια ολόκληρη περιοχή αυτή τη στιγμή, αυτό τον καιρό, δηλητηριάζεται. Υπάρχουν λόγοι δημόσιας υγείας πλέον. Κύριε Χατζή, αυτό είναι ερώτηση τώρα. Αυτό είναι ερώτηση. Αυτό είναι ανακοίνωση. Αυτό είναι ερώτηση. Αυτό είναι ερώτηση. Τι βρήκες στην ανακοίνωση. Ρωτάω, τώρα θα ρωτήσω, κύριε Εντελή, μη βιάζεσαι. Μη βιάζεσαι. Σας έχω γίνει εφιάδης. Δεν μου έχετε γίνει εφιάδης. Ρωτάω τον κύριο Δήμαρχο και τον κύριο Αντιδήμαρχο. Εστάζομαι ότι δεν μπορώ να προστατεύσω το σώμα. Αν έχεις ερωτήσεις, μία ώρα εισήγηση. Για να ακολουθήσει η ερώτηση. Βεβαίως πρέπει να κάνουμε εισήγηση. Δεν πρέπει να ενημερωθεί το σώμα. Η ερώτηση είναι ενός λεπτού, κύριε Χατζή. Δεν ξεπέρασε παραπάνω. Ήταν τέσσερες ερωτήσεις, κύριε Εντελή. Και μην αναφέρετε μόνο σε εμένα να πούμε ότι τα κάνουμε τέσσερες ερωτήσεις. Θα τις υποστείτε. Ρωτάω τον κύριο Αντιδήμαρχο και τον κύριο Δήμαρχο. Τι σκοπεύουν να κάνουν για αυτή την υπόθεση. Ακριβώς αυτό πρέπει να πείτε. Σοβαρολογείτε χωρίς να πω ότι αυτή τη στιγμή καίγονται τα πάντα εκεί. Και δεν θα διαβάσουμε ολόκληρη εφημερίδα για να κάνουμε μια ερώτηση. Δεν είναι καμία εφημερίδα. Καμία εφημερίδα. Περιμένει τόσους κόσμος έξω. Περιμένει τόσους κόσμους να τους σεβαστούμε. Να κάνουμε τις ερωτήσεις ένα λεπτό, δύο λεπτό. Να είμαστε μέσα στο ωράριό μας. Δεν σας αρνήθηκα ποτέ. Τέσσερες ερωτήσεις από δύο λεπτά. Κάθε ερώτηση ένα λεπτό είναι. Γιατί είχα παραπάνω από πέντε λεπτά. Δεν έχω. Αμέσως, μόλις παίρνω εγώ τον λόγο, πρέπει να επέμβετε. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Καλησπέρα σε όλους. Έχω τρεις ερωτήσεις να κάνω, αλλά για χάριν συντομίας, επειδή έχουμε κόσμο. Θα κάνω μόνο τη μία, που είναι επίκαιρη. Επειδή τρέχει πρόσκληση στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για τις Αίγιες Βελτιώσεις. Δεν ξέρω αν προετοιμαζόμαστε να κάνουμε κάποια από αυτές. Σας θυμίζω ότι επί της θητείας μας είχαμε κάνει κάποιες μελέτες, τις οποίες παραδώσαμε, που θεωρώ ότι ταιριάζουν πάρα πολύ σε αυτή την πρόσκληση που τρέχει τώρα. Δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία. Θα ήθελα ανημέρωση. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ. Ο κ. Αντωνίου. Πρόσφατα, παραδόθηκε και παραλήφθηκε από το Δημοκρατές σας ο νέος χλωτάπητας στο Δημοτικό Στάδιο. Είχα επισημάνει πριν το αποθετηθεί, ότι τα χώματα είχαν υποστηθεί καθίδιση. Υπήρχαν λίμνες μέσα στο γήπεδο. Δεν εισακούστηκα, το αποθετήθηκε ο χλωτάπητας με συνέπεια με την πρώτη βροχούλα πριν ένα μήνα, για πολύ μικρή βροχή, και υπάρχει ήδη σχηματισμένη λίμνη μέσα στο χλωτάπητα. Ρωτάτε, λοιπόν, ο Δήμος, θα πληρωθεί αυτός ο εργολάβος για το έργο αυτό που έκανε, γιατί νομίζω ότι στο προηγούμενο συμβούλιο πήραμε παράταση να πληρωθεί το Δεκέμβριο. Έχει ενημερωθεί ο εργολάβος ότι σχηματίζεται λίμνη με την πρώτη βροχούλα μέσα στο χλωτάπητα. Και αν όλο το χειμώνα ρίξει πιο δυνατή βροχή και με τα χιόνια, τι θα γίνει, μήπως θα έχουμε όλο το γήπεδο βούρκο και μέσα σε ένα χρόνο θα θέλει πάλι αντικατάσταση του χλωτάπητας. Σας θα είχα πει, δεν μ' ακούσατε, περιμένω τις ενεργίες σας. Ο κ. Δήμοργος έχει τον λόγο για να απαντήσει τις ερωτήσεις σας. Καλησπέρα και από μένα. Να ευχαριστήσω και εγώ με τη σειρά μου τον κ. Γιαννέλο για την προσπάθεια που έκανε για το Κέντρο Γυναικών, αλλά και όλους τους δημοτικούς συμβούλους που συμμετείχαν και συνολικά το Δημοτικό Συμβούλιο για την συμπαράσταση σε όλη αυτή την προσπάθεια του να μπορεί το Κέντρο Γυναικών να εκτελεί απρόσκοπα τα καθήκοντά του για την αποστολή του και να βρίσκεται σε αυτή τη στιγμή χωρίς να έχει το παραμικρό χρέος, όπως και οι άλλες ιδομές του Δήμου. Εμείς, από την πλευρά του Δήμου, έχουμε βάλει 90.000 ευρώ για τα παρόχθια. Επειδή με τις διαδικασίες είχε περάσει το Δήμινο, οι ιδεοί θέλοντας να αλλάζονται στον τρόπο υπολογισμού, είπε ότι δεν αποδέχεται, αφού πέρασε το Δήμινο αυτή τη μελέτη, και πρέπει να γίνει μια καινούργια. Από την πλευρά μου έκανα παρέμβαση κεντρικά στη ΔΕΙ, η οποία αποδέχτηκε να μπει στο παλιό πρόγραμμα και να τη στείλει η περιφέρεια ένα νέο έτημα, ώστε να στείλει μια καινούργια τιμή, που θα ήταν κατάτι αυξημένη. Πέρασαν τρεις μήνες, παρότι ενημερώθηκε η περιφέρεια, δεν προχώρησε σε αυτή τη διαδικασία. Με μια αιτιολογία που δεν ευσταθούσε, αφού υπάρχουν τα χρήματα για εμάς από την περιφέρεια, θα έπρεπε με το παλιό πρόγραμμα να τρέξουμε γρήγορα, ώστε να μπορέσουμε και εμείς να πληρώσουμε τα χρήματα, και η περιφέρεια και και η ΔΕΙ, όσον αφορά τη συμμετοχή τους, γιατί ως γνωστόν σε αυτά τα πρόγραμματα εκτελεκτισμού, 28% βάζει ο Δήμος, 27% η Περιφέρεια και 45% η ΔΕΙ. Κάναμε παραστάσεις προς την αντιπεριφέρεια, προς τον Διεύθυνση Αγγίων Βερτιώσεων, δεν φάνηκε να εισακουγόμαστε. Μίλησα με τον κ. Αγοραστό, ο οποίος συμφώνησε ότι θα πρέπει να προχωρήσει αυτή η κατάσταση και περιμένουμε τις ενέργειες του κ. Περιφερειάρχη για να δούμε πώς θα προχωρήσουν όσα είναι από την πρωτά της περιφέρειας να γίνουν με στόχο, κυρίως, οι αγρότες να μπορούν να ποτίζουν πιο γρήγορα και με μικρότερο κόστος. Στην ερώτηση της κ. Τσιρέπα, όσον αφορά τον περιφερειακό, είναι, θα έλεγα, κατά κάποιο τρόπο άστοχη η έκφραση αυτή που χρησιμοποιεί ο περιφερειάρχης, δεν πάει το μπαλάκι πουθενά. Την μελέτη την έκανε η περιφέρεια. Η αλήθεια είναι ότι, κάνοντας την μελέτη, μπήκε λίγο μέσα στο σχέδιο πόλης της Καρδίτσας. Μένοντας μέσα στο σχέδιο πόλης, για να μπορέσει να πάρει στο παραμικρό, πρέπει να γίνει πράξη αναλογισμού τρογοποίηση του σχεδίου, που είναι μια χρονοβόρος διαδικασία. Για λίγα τετραγωνικά, έπρεπε να έχει αποφευχθεί αυτό, ώστε να μην πάμε στο εντός σχεδίου τμήμα. Πηγαίνοντας στο εντός σχεδίου τμήμα, θα πρέπει τώρα να υπάρξει συνέναιση για κάποιες περιοχές μικρά τμήματα που αφορούν τον ΟΣΕ και τα οποία στην πράξη σήμερα είναι δρόμοι, αλλά φαίνονται σε αντιοκτησία του ΟΣΕ και της Τράπεζας Ποιρός, που είναι ο διαχειριστής της Ένωσης Γεωργικών Σεντερισμών, όταν πήγε σε καθάριση Ένωσης Γεωργικών Σεντερισμών. Πήραμε από μισή δουλειά με τον κ. Αγοραστό. Εγώ να αναλάβω τον ΟΣΕ και την Ευρωπασέ να πάρουμε τη συνέναισή τους και ο κ. Αγοραστός να δει την Τράπεζα Ποιρός. Από την πλευρά μου, έχουν γίνει ανέργειες. Είμαστε σε επαφή με τον πρόεδρο του ΟΣΕ, ο οποίος είναι θετικός του να μας δώσει τη θετική γνώμη του. Τι σημαίνει θετική γνώμη, ότι να προχωρήσει η κατασκευή και να γίνει όλη η διαδικασία της πράξης αναλογισμού, που μπορεί να πάρει και τρία χρόνια και τότε αυτά, ό,τι χρήματα είναι ή τοί υποχρεώσεις θα έχει ο δήμος ή όποιοι παρόδειο, όταν γίνεται μια πράξη αναλογισμού και μια τροποποίηση του σκηδιού πόλης, ο καθένας θα λάβει την υποχρέωσή του και σίγουρα ο δήμος θα αναλάβει τη δέσμευση. Το ίδιο ισχύει και σε σχέση με την τράπεζα πειραιώσει, απλώς αυτό το χρεώθηκε μέσα ο κύριος Αγωραστός, γιατί, κατά τη γνώμη του, είχε καλύτερη επαφέση. Εκεί είμαστε, σήμερα μιλήσα πάλι με τον κύριο Αγωραστό, του είπε αν θύμισε αυτή την υποχρέωση, θα το δει, έχει κάνει μια υποφή και περιμένει και αυτός την απάντηση για το ζήτημα της. Άρα δεν είναι θέμα του δήμου. Όσον αφορά τις λεύχες, κάναμε ένα εκκληταμένο πρόγραμμα κλαδέματος των μεγάλων δέντρων, ο κόστος 10.200 ευρώ. Η αλήθεια είναι ότι όταν βλέπεις με την προοδηματικά, φαίνεται ότι είναι βαθύ το κλάδεμα. Και εγώ το ρώτησα, αλλά και οι δικοί μου είπαν ότι τα πλατάνια ειδικά βγάζουν πολύ γρήγορα και σε ένα-δυο χρόνια δεν θα βλέπεις καθόλου την κατάσταση. Αλλά επειδή είχαν πολλά χρόνια να κοπούν, έπρεπε να γίνει βαθύ κλάδεμα, για να μην το χρειαστούν πάλι του χρόνου αντίστοιχο κλάδεμα. Το ζήτημα με τις λεύχες είναι ένα θέμα άλλο. Μπορούμε να επέμβουμε, είναι θέμα να το... Θέλει μια νέα εργαλεία για να δούμε και αυτό το θέμα. Προς το παρόν αυτό το αρκετά μεγάλο πρόγραμμα, δεν δίναμε συνήθως 10.000 ευρώ μόνο για... χωρίς τις δικές μας ενεργήσεις, αυτό τα πείτε ιδιότητες εργολόγους. Όσον αφορά τις ερωτήσεις του κ. Τσούκη, είναι προγραμματισμένο το Σαββατοκύρικο να πάει ιδιότητας για το Ρέμα Λεκάνη, εκεί να το καθαρίσει. Ήδη υπάρχει, θα έλεγα και για το κομμάτι της Πεζογέφυλλας, πρόβλεψη από την υπηρεσία μέσα στη Μινιά Ρουγαλαβία που θα τρέξει το επόμενο διάστημα, από τις απολογιστικές εργασίες να γίνει και αυτό. Και για τα ανεπιτήρια ζώα, όντως υπάρχει πρόβλημα, εξετάζει τη δυνατότητα τώρα η Τριμελής Επιτροπή και ο Ορμόδης ο Δημόνος να προχωρήσει σε απευθείας ενάντησης ιδιότητες για να δούμε τις επόμενες κινήσεις που πρέπει να κάνουμε για να σταματήσει αυτή η μάστηγα, που δεν αφορά μόνο τη Νεράιδα αλλά και άλλες περιοχές και του δίου μας, αλλά και σε όλο το νομό. Όσον αφορά τον θωλωτό τάφο του Γεωργικού, ξέρετε ότι αυτό δεν είναι ερμοδιώτατα της οδηγίας, είναι ερμοδιώτατα της αρχαιολογίας υπηρεσίας. Έχουμε πολλά χρόνια που το βαλεύουμε. Από τον γερό Πουμανανομάρχης εγώ και κρινιάζομαι, ο Κώστος Μιχαλάκης είχε ασχοληθεί, είχε γίνει ένα στέγαστρο, το απέριψε το ΚΑΣ, τώρα η αρχαιολογική περιοχή λέει να κάνει ένα νέο σχέδιο που θα το εγκρίνει το ΚΑΣ, το οποίο είναι μια πολύ δύσκολη περιοχή, τα θέλει όπως τα θέλει, ας το πω έτσι. Εμείς, από την πλευρά μας, συνεργαζόμαστε με την Φορεία Αρχαιοτήτων για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, αλλά δεν είναι ερμοδιώτητα δικιά μας το ζήτημα του θωλωτού τάφου του Γεωργικού. Για το θέμα, να απαντήσω, θα πει ο κ. Ξηλωμένος για τη Λακούβα και για τη διάρκεια του δρόμου, που δεν τον γνωρίζω. Για το ζήτημα των γκλαδιών, είμαστε ο μονοδικός δήμος σε όλη τη χώρα, που μπήκαμε στο πρόγραμμα προμήθειας κλαδοτημαχιστή και 500 κάδων κομποστοποίησης. Και αυτό δείχνει την αγωνία μας, να βρούμε τρόπους, ούτως ώστε αυτός, αυτός ο τεράστιος όγκος των γκλαδέματος, να μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα, να γίνονται αυτά κομπόστ, και να μην έχουμε τη δυσκολία του να μας δράσσουν σε πολύ μεγάλους σωρούς μέχρι να σαπίσουν ή κάποιοι ερήμοι του δήμου να τα βάζουνε φωτιά. Λαμβάνουμε πρόνοια, θα τρέξει και ένα πρόγραμμα απολευράς περιφέρειας, όπου και εκεί θα συμμετέχουμε, ώστε να πάρουμε και άλλους κάδους κομποστοποίησης για να μειωθεί τουλάχιστον άλλους 500, να τους μοιράσουμε, ώστε και το κομμάτι της οργανικής σύλλυνσης να μειωθεί πάρα πολύ, αλλά και να διαχειριστούμε μέσω του κλαδοδημαχιστή τα κλαδέματα που υπάρχουν στους δρόμους. Απαντώντας, και στο τέλος θα απαντήσω ο κ. Ξυλωμένος για τις υπόλοιψες ρωτήσεις, για το ζήτημα της πρόσκρισης για τις έγκυες βερτιώσεις και τα θυροφράγματα. Όπως θυμάστε, είχαμε ολοκληρώσει την περιβαλλοντική μελέτη μετά από σας, πριν από δύο χρόνια περίπου. Στο σημείο αυτό να πω ότι όντως είχε γίνει μια καλή δουλειά και είχε γίνει αυτή η μελέτη των τριών θερροφραγμάτων. Τώρα απαιτούνται δύο οικονομοτεχνικές μελέτες. Ήδη δώθηκε εντολή να συνταχθούν αυτές οι δύο. Μια οικονομοτεχνική και μια εξοκοπημότητα. Ήδη έχουμε κανονίσει κάποιους ιδιότητες να κάνουν αυτή τη δουλειά. Είναι από το πρόγραμμα των 50.000 ευρώ για τις νεμογενήτερες, να το πληρώσουμε τον ιδιότητα, να είναι έτοιμος, θα συμμετέχουμε με πάση περιπτώση στην πρόσκληση και να ενημερώσω στο σώμα ότι και υπήρχε, ας το πούμε, ένα τμήμα της μελέτης για το 2ο και 5ο λήκιο όσον αφορά το εξοικονομό. Συμπληρώσαμε εμείς το υπόλοιπο τμήμα της μελέτης. Υπήρχε ένα όμορφο στην θυτεία του Παπαλού, τον Κώστα. Συμπληρώσαμε το αντίστοιχο κομμάτι πάλι με τη συνεργασία των υπηρεσιών και ιδιωτών και υποβάλαμε το προηγούμενο διάστημα πρόταση για το εξοικονομό για το 2ο και 5ο λήκιο, ίσως μια μεγάλη πρόταση, ύψους σε ανώσει κατομερίου 50.000 ευρώ και ευελπιστούμε ότι θα χρηματοδοθεί ο Δήμος γιατί είναι μια άρτια πρόταση. Το θέμα που έθεσε ο Σωτήρις Αντωνίου για το φλωτάπητα το έχει υπόψη στη τεχνική υπηρεσία, το παρακολουθεί και εφόσον κρίνει ότι δεν έγινε κάτι καλό, προφανώς θα κάνει τις κινήσεις που απαιτούνται. Εμείς το έχουμε θέση, όπως ήταν η υποχρέωσή μας, προς τη τεχνική υπηρεσία και με βάση στο νόμο είναι αρμόδια να παρέμβει σε αυτές τις περιθώσεις. Ευχαριστώ. Δεν είναι τεχνική υπηρεσία και θα κάνει τις ενέργειες πράγματα. Το είναι η τεχνική υπηρεσία και θα κάνει τις ενέργειες πράγματα. Ο κύριος Ξελωμένος έχει τελειώσει. Κύριε Δήμαρχε, δεν μου απαντήσατε τι θα κάνετε με τα απόβλητα. Αρτισιανό, καρδίτσα, δεν είναι για τα κλαδιά. Για τα κλαδιά που σας είπα δεν έχει ορατότητα κανένας δρόμος. Για τα απόβλητα. Και είναι ελενίτ, κύριε Δήμαρχε. Και είναι ελενίτ. Για το Θεό. Και ξέρετε και σαν μηχανικός και ξέρετε πολύ καλύτερα από εμένα ότι τα ελενίτ, γιατί έτυχε και πέρασε ένα σχολείο, πρέπει να θάβονται και εκτός από υδροφόρο ορίζοντα να είναι ειδικό νεκροταφείο. Και είναι δίπλα στο σχολείο ελενίτ, κύριε Δήμαρχε. Για το Θεό. Μαζέψτε τα. Υπάρχει νεκροταφείο στα Τρίκαλα, κύριε Μαντζάρα. Ο κ. Κυρωμέρας έχει το λόγο. Για τα ελενίτ, καταρχάς ο δήμος δεν είχε κανένα απόβλητο ελενίτ. Επειδή είχαμε διαχειριστεί πάρα πολύ μεγάλες προσόδια στον καιρό που έμεναν ο Μάρχης, γιατί κάναμε αντικατάσεις των στεγών στα σχολεία. Όλα αυτά δεν υπάρχει καθόλου καμία δομή στην Ελλάδα για να φιλοξενεί, να θάβονται τα ελενίτ, ας το πούμε έτσι όπως τα λέμε, μόνο στη Γερμανία. Και αυτά υπάρχει ένας ειδικός εργολάβος που υποχρεούνται και ο κάθε ιδιώτης, όταν θέλει να αποξυλώσει μια σκεπή, μια κατασκευή, να κάνει όλες αυτές τις ενέργειες, να βρει τον αντίστοιχο ιδιώτη στη Ελλάδα και να μεταφερθούν αυτά στη Γερμανία. Άρα, λοιπόν, αυτό δεν εμπίπτει σε ειδικός εργολάβος, αλλά εμπίπτει, αν κάποιος έχει παρανομήσει, στην ειδικία της αστυνομίας, να ψάξει να βρει αυτόν ο οποίος ριμπαίνει το περιβάλλον και να κάνει τηςδέωση της ενέργειας. Ο δήμος δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια τέτοια, η οποία να αποξυλώσει κάποιες τέτοιες κατασκευές, που έχουν αμίαντο, αυτό λέμε, ελληνική, που δημιουργεί αυτά τα προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση, και εμείς, από την πλευρά μας, θα μιλήσουμε και με την αστυνομία να έχει μια μεγαλύτερη αστυνομία, για να μην υπάρχουν τέτοια θέματα. Το ζήτημα, το γενικότερο που βάζεται των αδρανών υλικών, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, σε επίπεδο της Αλλίας, χώρο σε ένα απόθεση σχητά αδρανών υλικών. Είναι κάτι που το εξετάζει η περιφέρεια, η χώρα, στο σύνολό της, για να βρεθούν αντίστοιχοι χώροι. Δεν έχει, και είναι ένα θέμα που η χώρα δεν έχει φτάσει σε αυτό το επίπεδο, που να μπορεί να... Δεν υπάρχει σχεδιασμός που αφορά τα αδρανία υλικά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αυτά τα αποτελέσματα. Δεν είναι θέμα της Καρδίτσας, δεν υπάρχει περιφερειακό σχέδιο, αλλά δεν υπάρχει και εθνικό σχεδιασμός αυτή τη στιγμή, που να υλοποιεί το ζήτημα των χώρων υγειονομικής ταφής ή διάλυσης των αδρανών υλικών. Είναι ένα θέμα που το θέτουμε εμείς ως αυτοδιοίκηση. Η χώρα κάνει βήματα πολλές φορές γρήγορα πάνω σε αυτό το τομέα γενικότερα των απορρημάτων και των αποβλήτων. Και μέσα στους ουσιοπώμενους στόχους της χώρας είναι να αντιμετωπιστεί και αυτό. Κύριε Ξερνουμένας. Επειδή είναι λόγοι υγείας, σας παρακαλώ πολύ, κύριε Δήμαρχε και κύριε Αντιδήμαρχε, να παρθούν από εκεί αυτά τα υλικά και να πάψουν σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του χωριού κάτι να γίνει. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε αυτά τα πράγματα εκεί. Τα ξέρετε ότι είναι καρκυνογόνα. Κύριε Ξερνουμένας. Στο μικρό. Όσον αφορά την πρώτη ερώτηση που μου αφήνθει ο κ. Χατζίξ και αφορά την περίπτωση της κυρία Ζευγαρά Σωτηρία, ο ίδιος προσωπικά μαζί μου και τον Πρόεδρο της τοπικής κοινότητας επισκέφτηκα το χώρο εκεί πέρα που με τον ενδιαφερόμενο, θα πρέπει ο τοπογράφος πηγανικός υπηρεσίας να κάνει ένα τοπογραφικό, ώστε να δούμε αν υπάρχει, όπως το είδα εγώ, υπάρχει καταπάτηση από αντίδικο, θα κάνουν το τοπογραφικό, θα δούμε και θα προσχωρήσουμε στις υπόλοιπες διαδικασίες που θα πρέπει να γίνουν δικητικοί αποβόλοι, για να μπορεί να έχει πρόσβαση στο χώρο αυτό. Άμεσα, τις επόμενες ημέρες. Το γνωρίζω ότι ένας τοπογράφος υπάρχει στη δική υπηρεσία, δεν είναι πολύ εύκολο να γίνει αυτά τα πράγματα, παρόλα αυτά θα το δω και εγώ προσωπικά. Όσον αφορά στο δεύτερο θέμα απαφορά για τις συγκεκριμένες καθησίσεις οδοστρόματος που υπάρχουν στη Καρδίτσο-Μάγουλα, θα έρθω πάλι σε επαφή και με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας, το γνωρίζω ότι υπάρχουν αρκετά προβλήματα στην πόλη, προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε, σε ένα συνολικό πλαίσιο θα προσπαθήσουμε και το συγκεκριμένο να το εντάξουμε σε κάποια εργολαβία και το επόμενο χρονικό διάστημα να πάρει και αυτό το δρόμο, το γνωρίζουμε, υπάρχουν πάντως αρκετά προβλήματα που προσπαθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να τα επιλύσουμε. Ευχαριστώ. Σε ό,τι αφορά λίγο κάποιες ερωτήσεις που γίναν θα απαντήσω στην κυρία Τσιρέπα αλλά τα φτώχνω και στον κύριο Χατζή, διότι τα μηχανήματα του Δήμου, κύριε Χατζή, γιατί αργίσαν, είναι ότι λόγω του προγράμματος κλαδέματος του κυρίου Πραδοτήκας του Πράσινου, πρέπει να μαζευτούν τα κλαδιά πρώτα από την πόλη. Δυστυχώς, έχουμε μόνο ένα τσαπάκι που δουλεύει και δυο-τρία φορτηγά. Συν δυο δαγκάνες. Έχουν μαζευτεί από την πλατεία Λάπας σήμερα. Στη Χαριλά ο φλωράκι, όντως, στην πλατιούλα τη μικρή έχει. Μαζεύτηκαν όμως μπροστά από το πεζοδρόμιο, γιατί καθαρίστηκε το πεζοδρόμιο σήμερα το πρωί. Για αυτό το λόγο, κύριε Χατζή, έχω μιλήσει και με τον Πρόεδρο του χωριού από Δευτέρα. Τρίτη, Δετάρτη, μέσα στην εβδομάδα κάποια στιγμή θα έρθουν τα μηχανήματα του Δήμου Δαγκάνης να μαζέψουν τα κλαδιά τα οποία υπάρχουν. Αλλά θέλω να το νιώσω το εξής. Σε ό,τι αφορά τη ρήψη των κλαδιών, ο κάθε δημότης, όταν θέλει να κλαδέψει, είναι υποχρεωμένος... Καλό θα ήταν, μάλιστα, να το πω, να πάρει τηλέφωνο από τον Δήμο, να ενημερώσει, να πει ότι λέγουμε τάδε, θα ήθελα εκείνη τη μέρα να κλαδέψω. Αν μπορείτε να αρθείτε να πάρετε τα κλαδιά. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Τα κλαδιά όμως πρέπει να είναι δεμένα, να είναι κομμένα σε όχι πολύ μακριά, κοντά, κάτι το οποίο δεν γίνεται. Άρα με εκπλήση το γεγονός που ρωτάτε, αν φταίει ο δήμος ή ο αντιδήμαρχος που βρέθηκαν τα κλαδιά στο πεζοδρόμιο ή στο δρόμο... και διφταί αυτός ο ίδιος ο οποίος τα έβαλε εκεί πέρα και έγινε το ατύχημα, κύριε Χατζή. Αυτό, ρήψη πεζοδρομίου βάσει του κανονισμού τον οποίο τον έχει φέρει κύριε Τσούκης από το 2011, είναι πρόστιμα. Και γενικά όποιος ρίχνει σκουπίδια έξω από τους σκάδους, κλαδιά, στρώματα, μπάζα, είναι πρόστιμα. Δεν διαφέρθηκε κανένας να ενημερώσει το δήμο, ποιος το κάνει αυτό. Κανένας, κύριε Χατζή, σας λέω. Να τελειώσω, παρακαλώ, και θα μιλήσετε. Εγώ δεν σας διακόψα. Θα πατήσετε το κουμπί. Θέλετε να πατήσετε το κουμπί. Σε ό,τι αφορά και αυτό που λέτε εσείς στο δημοσίβμα ότι είναι χωματεροί, δεν υπάρχει κάποιο χωματεροί εκεί πέρα επίσημη. Δεν μπορώ εγώ να ξέρω τι κάνει ο καθένας και που ρίχνει ο καθένας και αν καίει ο καθένας. Πάντως, ο δήμος δεν τα καίει, κύριε Χατζή, εκεί πέρα. Και αν εμφανίστηκε μηχάνημα του δήμου εκεί πέρα, να είστε σίγουροι ότι εμφανίστηκε, διότι να σπρώξει, να μαζέψει κάποια, να διευκολύνει λίγο την κατάσταση. Παρ' όλα αυτά, βλέποντας και το δημοσίβμα, να είστε σίγουροι ότι μέσα στην άλλη βδομάδα, ό,τι είναι δυνατό να κάνουμε να καθαριστεί το χωριό σας, θα γίνει. Αυτά έχω να πω. Κύριε Χατζή, δεν υπάρχει απάντηση. Συγγνώμη, δεν μπορούμε να λέμε ότι θέλουμε εδώ πέρα. Όταν λέω ότι εθεάθη αυτοκίνητο το δήμου να αδιάζει, όχι να μαζέψει, κύριε Μαντζαρά. Να αδιάζει. Και εκεί μία επίσκεψή σας θα σας πείσει αν είναι χωματηρή ή δεν είναι. Κύριε Δήμαρχε, όπως γνωρίζετε ο αγροτικός εξελεκτρισμός και αυτό το πρόγραμμα, άκουσα την απάντησή σας αλλά θέλω κάποιες διαφκρινήσεις. Αφορά πέντε χιλιάδες τρέματα. Πέντε χιλιάδες τρέματα αυτή την εποχή που ποτίζονται σήμερα με πετρέλαιο, αύριο θα ποτίζονται με ρεύμα και ελπίζω αυτό να προφτάσουμε να το φτιάξουμε μέχρι το καλοκαίρι. Σημαίνει μια εξοικονόμηση κόστου στις τάξεις του 85% αυτό και αν είναι αναπτυξιακό έργο για τους αγρότες της περιοχής μας. Εγώ δεν κατάλαβα. Τα χρήματα ο Δήμος τα έχει. Γνωρίζουμε ότι τα έχει γιατί κάναμε τροποποίηση αναμόρφους του προϋπολογισμού. Το πρόγραμμα αυτή τη στιγμή υπάρχει. Η ΔΕΙ δέχεται να ξαναδεχθεί έτσι από την αρχή. Ο κύριος Περιφεριάρχης συμφωνεί. Γιατί λοιπόν δεν προχωρεί, πού παράγεται αυτή η κολυσιαργία, διότι αν αυτό δεν προχωρήσει άμεσα να έχουμε ξεπερδέψει με τη ΔΕΙ μέχρι τέλους του έτους και περιμένουμε να μπούμε στον καινούριο προϋπολογισμό και ούτω καθεξής, είναι βέβαιον ότι την επόμενη αρδευτική περίοδο δεν θα μπορέσουν οι κάτοικοι, οι παραγωγοί της περιοχής μας να ποτίζουν τα χωράφια τους με ρεύμα. Είναι πάλι στο πετρέλαιο. Και αυτό, επαναλαμβάνω, είναι ένα τεράστιο κόστος για αυτούς. Ας φωτιστεί όσο περισσότερο μπορεί αυτό το θέμα, ώστε με την πίεση και της κοινής γνώμης να ξεπεραστούν αυτοί οι λόγοι της κολυσιαργίας, οι οποίοι, όπως είπατε, ή όπως φάνηκε από την απάντησή σας, παρατηρείτε ως φαινόμενο σε αυτή την ιστορία. Έχουν γίνει, όμως, και ενεργίες και από την πλευρά μας. Εγώ έχω πάρει τον κ. Κωστή δύο φορές. Έχω πάρει μια υπάλληλα, η οποία βλέπει μόνο γραφεοκριτικά το ζήτημα και όχι από την πλευρά της νοσοίας. Φαίνεται ότι η πολιτική ηγεσία λέει ότι θα το κάνει, αλλά δεν παρεμβαίνει έτσι που να προχωρήσει. Μίλησα και με τους προέδρους. Είπα και οι πρόεδροι να αναδείξουν το ζήτημα, γιατί είναι πολύ σημαντικό για τις περιοχές. Οι έξι πρόεδροι που εμπλέκονται να πιέσουν και αυτή την πλευρά μαζί με εμάς. Πιστεύω ότι δεν πρέπει τα γραφεοκριτικά ζητήματα να είναι τέτοια που να μη βλέπουν την ουσία και να κατεργούν την ουσία. Γιατί η ουσία είναι μία, ότι αφού υπάρχουν τα χρήματα, με κάθε τρόπο πρέπει να καταβληθούν, να γίνει ο εξελεκτρισμός και όπως είπατε πολύ σα αυτά τα 5.000 τρέματα να τα ποτίζουν άνθρωποι με μικρότερο κόστος. Αυτό είναι η ουσία και όλα τα άλλα είναι κουβέντες. Συνεχίζουμε, μπαίνουμε. Θα αφήσουμε τα εκτός εμμερισίες διάταξης λόγου... Ζήτησα στην αρχή να συτομείωσα με τη διαδικασία, επειδή περιμένονται κάποιες φοιτητές. Καταφέρατε να περάσει μία ώρα. Εσείς διευθύνετε τη διαδικασία, όχι εμείς από κάτω. Και τώρα θα μας πείτε να πάμε παρακάτω. Καταφέρατε, κρανιά, νομίζετε ότι εγώ θα ήθελα να προχωρήσω τη διαδικασία. Τι θέλετε να κάνω, δηλαδή, να σας αποβάλλω όλους εδώ μέσα. Είπαμε να κάνουμε ερωτήσεις, ερωτήσεις ενός λεπτού. Απαντάει ο δήμαρχος, επιβένετε, πάλι ξαναπαντάτε. Ξέρετε ότι δεν υπάρχει διάλογος στη διαδικασία των ερωτήσεων. Τι να πω, αφού δεν το καταλαβαίνετε. Λοιπόν, συνεχίζουμε με τα θέματα, τα εκτός εμμερισίες διάταξης. Τα προήπατα θα αφήσουμε στο τέλος, γιατί υπάρχει πολλούς κόσμος που περιμένει. Θα πάμε κατευθείαν στο δεύτερο θέμα. Το δεύτερο θέμα είναι συζήτηση και λήψη απόβαση γιατί κάνουμε υποβολή πρότασης για παράταση αύξησης ουραρίου λειτουργίας μουσικής στον καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για τις ημέρες Παρασκηβή και Σάββατο. Οι συγγενείς, ο κύριος δήμαρχος. Έχουμε παρατηρήσει ότι υπάρχει μια διασαρμονία μεταξύ του νομοθετικού πλαισίου που υπάρχει και της εικόνας της κοινής γνώμης, η οποία, ειδικά την Παρασκηβή και το Σάββατο, θέλει να μην υπάρχει τετράωρη παράταση που υπάρχει από το νόμο του 1996, αλλά ειδικά την Παρασκηβή και το Σάββατο, θέλουν κυρίως οι νεότεροι γεννές να παραμένει ανοιχτή η μουσική, τηρώντας, βέβαια, τις προεγραφές που υπάρχουν, τη συγχωρήπανση, για περισσότερες ώρες. Το έχουμε θέσει αυτό κατά καιρούς. Είχαμε κάνει και μια επιστολή προς τον τότε υπουργό τον κ. Τόσκα. Δεν εισακούστηκε αυτή η επιστολή μας. Και επειδή υπάρχει αυτή η αντίρρηση, αυτή η ένταση, αυτή η αγωνία από τις κατηστηματάρχες, σε πλαίσιο της καλής συνεργασίας που θέλουμε να έχουμε, είπαμε αυτό το θέμα να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο, να το συζητήσουμε, να μπορέσει μαζί με τη διά μας πρώτη πρόταση και το Δημοτικό Συμβούλιο να εκφράσει την άποψή του. Στη συνέχεια, αφού λάβουμε την απόφαση που ελπίζουμε μόφανα από το Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί τις μέρες Παρασιβή και Σάββατο λέμε, δεν λέμε για τις άλλες μέρες, γιατί υπάρχουν και αντίθετες φωνές, ειδικά για τις άλλες μέρες, που λένε ότι δεν θα πρέπει να είναι ανεξέλεγτη η μουσική μέχρι οποιαδήποτε ώρα. Και στη συνέχεια, να αποστήλουμε αυτή την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου προς τον ασθεναρμόδιο Υπουργό την κυρία Γεροβασίλη, να υπάρξει μια τέτοια τροποποίηση της νομοθετικής ρύθμισης που υπάρχει, αυτή που έρχεται από τον Παπαθυμελή παλιά, ώστε να μην έχουμε τέτοια ζητήματα όπως να μην μπαίνουν θέματα που αφορούν την τήρηση των νόμων. Παραδείγματος χάρη, υπάρχει ένα κομμάτι των πολιτών που λένε επειδή η αστυνομική διεύθυνση, η οποία είναι αρμόδια και αυτή και μόνο και δεν έχει κανένας σε εμπλοκία άλλος αυτοειδηγητικός παράγματος, ούτε ο Δήμασος Καρδίτσας, ούτε περιφέρε, ούτε αντιπεριφέρε, ούτε κανένας άλλος, είναι ένα θέμα, και με τη νόμευση αυτή ανήκει αποκλειστικά και μόνο στην ελληνική αστυνομία, να μην βάζουμε τέτοιες δίματα που έχουν να κάνουν με την τήρηση των νόμων, να λέμε ότι μια περιοχή που δεν το τυρίει, παραδείγματος χάρη, τα τρίκαλα τους νόμους είναι καλύτερη και μια περιοχή που τα τυρίει είναι χειρότερη. Οι νόμοι πρέπει να τυρούνται, αλλά για να μην υπάρχει αυτό το ζήτημα θα πρέπει να προσωμοστεί ο νόμος σε σχέση με την πραγματικότητα ειδικά στις περιοχές που είναι τουριστικές. Στην πράξη αυτό καταστρατηγείται στο σύνολό του. Άρα καλό θα είναι και ο νόμος να προσωμοστεί με αυτό που λέμε πραγματικότητα. Τότε θεωρήθηκε ότι ο νόμος ήταν ιδιαίτερα αυστηρός. Εμείς θεωρούμε ότι όντως παραμένει πάρα πολύ αυστηρός για την Παραστακευή και το Σάβουτου που είναι οι μέρες που ο κόσμος βγαίνει έξω και ζητάμε την τροποποίηση του νόμου ώστε να υπάρχει εξάωρη παράταση τις μέρες της Παραστακευής και Σάβουτου πάντα σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου. Δεν χρειάζεται να τις διαβάσω τώρα για να μην μακτριγορούμε. Το είχαμε αναφέρει και στην επιστολή που είχα στείλει τον 8 Φερτου 2006. Επικυροποιούμε αυτό το ζήτημα, το φέρνουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και πιστεύει και στη συνέχεια μαζί με τους εκπροσώπους των καταστηματερχών και βάσει υπερτώσει και οι ίδιοι ότι έχουν με τους άλλους αντίστοιχους νομών να πιέσουμε από κοινού το σώστε να πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Ευχαριστώ τον κύριο Δήμαρχο. Το λόγο έχει ο εκπρόσωπος των καταστηματαρχών, κύριος Μπορδού Βαλής. Καλησπέρα σε όλους, καλησπέρα στο Συμβούλιο. Καταρχάς, θέλω να σας ευχαριστήσω που μαζευτείκατε και μπορείτε να ακούσετε τη γνώμη μας και την άποψή μας. Να ξεκινήσουμε με το θέμα που είπε ο κύριος Δήμαρχος. Κατα πρώτον, δεν αφορά μόνο τα νυχτερινά μαγαζιά. Έχουμε πρόβλημα που νάει η αγορά μας από καφέδες, από ψώνια, από καταστήματα εμπορικά, από όλα. Ο κόσμος φεύγει από εδώ και πάει σε γειτονικές πόλεις με αποτέλεσμα να χάνουμε και την αγορά των ψώνιων, των προϊόντων μας. Έχουμε πρόβλημα μέχρι και με τους φοιτητές. Δεν θέλουν να έρθουν στην πόλη μας. Προτιμούν να πάνε σε κάποια άλλη πόλη. Με αποτέλεσμα να έχουμε σπίτια ξενίκιαστα και αυτό που σκοπεί σε όλες τις επιχειρήσεις. Να συνεχίσω να προχωρήσω να σας πω ότι η βάση του ωραρίου που ισχύει εδώ ενώ σε κάποιους γειτονικούς πόλεις, είτε και οι δικές μας κομμόπολες που δεν ισχύει ο νόμος, δεν μπορούμε να ξέρουμε το γιατί, φεύγει αρκετός κόσμος και πηγαίνει σε γειτονικές πόλεις και έχουν σημειωθεί στα τρία χρόνια λειτουργίας του ωραρίου έχουν συνηθεί έξι αντιχήματα. Από τα έξι αντιχήματα τα τέσσερα ήταν θανατηφόρα. Με αποτέλεσμα αυτοί που έφυγαν, φύγαν για να διασκεδάσουν. Νομίζω ότι δεν είναι σωστό. Τώρα στη συνέχεια σαν άποψη ωραρίου συμφωνούμε απόλυτα να το δουλέψουμε σαν Παρασκευή Σάββατο. Πιστεύουμε ότι είναι εντάξει, απλά θέλουμε μια άμεση λύση γιατί οι επιχειρήσεις πονάν. Ο καθένας από εμάς δεν είναι μόνο εμείς ότι είμαστε εμείς μια οικογένεια. Εγώ προσωπικά έχω 31 άτομα υπαλλήλους. Αυτοί πρέπει να βγουν, είναι αγορά μας. Αυτός θα βγει να ψωνίσει, αυτό θα είναι όλο το γύρισμά μας. Έχουμε σοβαρό πρόβλημα σε αυτά τα κομμάτια. Δεν ξέρω με τον όμο Παπαθημελή και με την ισχύ που λέτε κατά πόσο τηρείται σε γειτονικές περιοχές. Είναι κρίμα όμως να χάνουμε τον κόσμο της Καρδίτσας για να πάει σε γειτονικές περιοχές επειδή έχουν επατήσει κάπου ίσως σε κάποιο έγγραφο, δεν γνωρίζω και μπορούν και δεν τον εφαρμόζουν όπως πρέπει. Αυτά έχω να πω. Σας ευχαριστώ πολύ. Μίς, έχετε να προτείνετε κάτι για το Σάββατο και την Κυριακή, για την Παρασκήβη και το Σάββατο. Ο κ. Παπαλός. Καταρχάς να πω ότι δεν διαφωνώ με το ότι ήρθε αυτό το θέμα σήμερα. Αυτό που έχω όμως να ρωτήσω είναι ότι γιατί δεν ήρθε τρία χρόνια νωρίτερα όταν ξεκίνησε το πρόβλημα αυτό το είχα μεθύξει τότε προσωπικά επειδή ήμουν ακόμα αντιδήμαρχος και είχα δεχτεί πολλά παράπονα από φίλους που είχαν καταστήματα και δημιουργήθηκε αυτό το πρόβλημα το έλθεσα στον κ. Δήμαρχο και μου είπε ότι είναι αποκλειστικό θέμα της αστυνομίας, της εγγελίας οποιδήποτε άλλο εκτός από το Δημοκαρδίτσας και έρχεται μετά από τρία χρόνια. Γιατί, λοιπόν, αυτή την κίνηση της σημερινής δεν την κάναμε πριν τρία χρόνια να λύσουμε αυτό το πρόβλημα. Ξαναλέω πάλι ότι είμαι θετικός, δεν διαφωνώ αν μπορούμε να το κάνουμε για κάθε μέρα να υπάρξει κάποια παράταση, να το κάνουμε και αυτό να βοηθήσουμε από όλες τις απόψεις αλλά ένα παράπονο μέσα μου επειδή άκουσα πολλά παράπονα από φίλους ή γνωστούς πριν τρία χρόνια είναι αυτό ότι κατηστερήσαμε τρία χρόνια θα μπορούσαμε αυτή την κίνηση της σημερινής να την κάνουμε πριν τρία χρόνια. Εγώ ήθελα να ρωτήσω κάτι σχετικά με το ωράριο που τηρίζει στις άλλες περιοχές. Στα Τρίκα, για παράδειγμα, που είπε ο πρόεδρος εκεί δεν εφαρμόζεται ο νόμος. Πώς γίνεται δηλαδή, έχουν πάρει κάποια άδεια έχουν προβήσει κάποια άλλη ενέργεια και αφήνουν τα μαγαζιά τους ανοιχτά μέχρι τέτοια ώρα. Και ήθελα να σας πω ότι δεν είμαι αρνητική, εννοείται, βέβαια, σε αυτό το θέμα. Ο κ. Δήμαρχος. Το λόγο έχει ο κ. Δήμαρχος. Από τότε, πρώτα απ' όλα σας, Σωτήρι, είναι ότι δεν καθυστερήσαμε διότι αυτό είχε γίνει από την πλευρά μας στις 24 Δεκάτου 2016, πριν από δύο χρόνια και κάτι. Είχαμε κάνει επιστολή, εδώ υπάρχει το δαλτίο τύπου, είχε δημοσιευθεί, είχαμε μιλήσει τότε και με τους βουλευτές για να μπορέσουμε να το πετύχουμε. Επειδή αυτό δεν έγινε, όμως, είπαμε τώρα να γίνει περισσότερο γνωστό, να είναι όλο το Δημοτικό Συμβούλιο από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής. Αυτό το παράπονο σας δεν θα πρέπει να το λέτε και ίσως δεν καταλαβαίνω γιατί το λέτε, αφού ξέρετε ότι δεν έγινε. Ναι, είπαμε, οι ενέργειες από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής έγιναν και τότε και είπαμε αφού δεν εσαιρκούστηκαν σαν έτοιμα από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής να τα φέρουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Με την διαλογική θα μπορούσα να πω και εγώ γιατί δεν το έφερε κάποιος άλλος στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εμείς κάναμε τις ενέργειες τότε και τις ξανακάνουμε δεύτερη φορά για να πετύχουμε αυτό το στόχο γιατί θεωρούμε ότι υπάρχει μια συμβατότητα με ατεξία, όπως σας είπα, της κοινής γνώμης και του νόμου. Ειδικά για τις Παρασκευές και για τις Σάββατα. Τώρα για το ζήτημα, σε ποια κάποια περιοχή τηρούνται οι νόμοι και σε κάποια δεν τηρούνται, πολλές φορές υπάρχει και ένας μύθος, δηλαδή μπορεί να μην είναι ακριβές. Εμείς, οι Τρικαλινοί λένε, ας πούμε, στην Καρδίτσα γίνεται έτσι και γιατί δεν κάνουμε και στα τρέκα, αλλά οι Ρησίοι λένε στον Βόλο γίνεται έτσι και εδώ αντίθετα λένε το πάντα. Δεν πρέπει να πούμε σε αυτή τη λογική διότι κάποιος τηρεί τον νόμο και κάποιος δεν τον τηρεί. Πρέπει οι νόμοι να αλλάζουν και να είναι όπως πρέπει. Δεν πρέπει να ψηφίζουμε ένα νόμο και να λέμε στην αρχή ότι δεν θα εφαρμοστεί. Πρέπει, λοιπόν, οι νόμοι να προσαρμοσθούν. Και αυτό είναι το ζήτημα που θέτουμε τώρα. Όχι, δεν υπάρχει θέμα ειδικής άδειας. Εδώ ανέκυψε το ζήτημα κάποια στιγμή, αφού το ξέρετε, λέμε πράγματα που... Κάποια στιγμή ένα παιδί ενώστησε αγγελέα, που ήταν σε ένα κατάστημα, δεν χρειάζεται να πούμε, ήταν κάποια νοθεμμένα ποτά, έφαγε ξύλο, έγινε μια διαδικασία μεγάλη και παραινεύει ο σαγγελέας αυτεπάγελου. Και ο σαγγελέας, αφού συνέβη στο δικό του άνθρωπο, ήταν κατά πάνω συνέχεια να εφαρμοστεί αυτό. Από εκεί ξεκίνησε το πράγμα. Δεν είχε κανένα. Εγώ το έμαθα, λέει ο δήμορχος Σιπέτσις, εγώ το έμαθα δυο μέρες μετά και παίρνω τον αστρονομικό διευθυντή και του λέω τι συνέβη. Και όταν κάποιος βιώσει ένα οικογενειακό και προσωπικό δράμα γίνεται περισσότερο αυστηρός. Αυτή ήταν η κατάσταση. Και στη συνέχεια, για να ξέρετε και για τι συμβαίνει, γιατί μετά υπάρχει ο έλλογος, εάν τολμήσει κάποιος και πάει σε ένα κατάστημα, είναι υποχρεωμένος να πάει σε όλους τους και καλά κάνουν τα καταστήματα και λένε το εξής. Γιατί πήγες, παραδείγματος χάρη, στον κεντρικό πεζόδρομο και δεν πήγες στη Βάλευη. Γιατί πήγες στη Βάλευη και δεν πήγες στην Κέντια ή στη ΧΨΩ να μην αναφέρω ονόματα. Καλώς το κάνουν γιατί θέλουν τη λύση μεταχείριση. Και από την ώρα που η αστυνομία ξεκινάει να κάνει έλεγχο είτε από διαμαρτυρία σε κάποιον, παραδείγματος χάρη, είναι μια έντονη διαμαρτυρία από κάποιους στην πλατεία δικαστήριο. Όταν λοιπόν θα πάει εκεί υποχρεωτικά θα πάει σε όλους τους άλλους. Και έτσι πρέπει να κάνει διότι δεν υπάρχει ίση μεταχείριση. Συμβαίνει εδώ σε κάποιους περιοχές, έρχονται και σε μένα συνέχεια. Έρχονται συνέχεια εδώ στην Κατσιμήτρο ή είναι κάποιοι άνθρωποι που μένουν πάνω και διαμαρτύρονται. Αυτή είναι η κατάσταση. Τα εθίσματα δεν τα βάζει κανένας αυτό ειδικός παράγοντας. Εμείς θέλουμε να λειτουργούν πάντα με σεβασμό στο νόμο όσο τα δισιμπέρου που πρέπει να υπάρχουν. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που δεν έχουν ύπνο γιατί πραγματικά και κάποιοι κατασυμματάρχες επειδή πίνουν λίγο παραπάνω επειδή δεν το ελέγχουν και υπάρχει μια κατάσταση που δεν είναι σωστή. Εμείς θέλουμε και σεβασμό στο νόμο που λέει μέχρι τόσα δισιμπέρου να υπάρχουν. Με αυτές οι προϋποθέσεις μιλάμε, όχι παραπάνω, ταυτόχρονα όμως να μην είναι στη διακριτική ευχέρεια κάποιου να τηρεί το νόμο και κάποιου να μην το τηρεί. Να νομοθετηθεί ούτως ώστε να ξέρουμε είναι μέχρι τις 5 το πρωί, 5 και 1, παιδιά τα κλείστε. Αυτό λέμε εμείς, να το πω πιο λιανά. Και αυτό θέλουμε να γίνει και γι' αυτό το φέρνουμε. Το κάναμε και το 2016, το ξανακάνουμε και τώρα. Το που καθένας μπορεί να πει γιατί δεν ήρθε και αυτός ο νόμος είναι από το 94, γιατί δεν ήρθε το 97, γιατί δεν ήρθε το 2000, γιατί δεν έχει το 2003, γιατί δεν ήρθε το 2006. Δεν τελειώνει ποτέ αυτό το χαρτανάκι. Εμείς όταν τέθηκε το θέμα το βάλαμε στη Λοιμωτική Αρχή, το ξαναβάζουμε δεύτερη φορά στη θητεία μας. Πέρασαν τόσες θητείες γιατί δεν το βάλε κανένας. Απαντάω κι εγώ άμα μπούμε σε αυτή τη λογική. Δεν έχει όμως σημασία αυτό. Σημασία έχει αν το θεωρούμε σωστό. Να βοηθήσουμε όλοι, να δούμε τους κυβερνητικούς βουλευτές, να κάνουμε παράσταση στην Υπουργό και στην Υφυπουργό, για να μπορέσουμε να πείσουμε για το δίκαιο αυτού του αιτήματος. Αυτό είναι το σημαντικό και όχι αν ήταν χθες ή προχθές ή σήμερα. Δύο ώρες από τι είναι. Τρεις. Όταν είναι δύο, τέσσερις και όταν είναι τρεις, πέντε. Είναι στα κρυστά μέχρι τις δύο και στα κρυστά μέχρι τις τρεις και στα ανοιχτά μέχρι τις δύο. Κύριε Δήμαρχε, να σας τέσω το ερώτημα. Σε περίπτωση που έρχεται πάλι αρνητικό το έγγραφο, πώς θα προστατέψετε τους δημόσιας σας. Έχουμε πρόβλημα. Δεν υπάρχουν λύσεις. Οι επιχειρήσεις πονάν, βλέπετε ότι μία-μία κλαίνουν. Ποια θα είναι η απάντησή σας, πώς να προστατέψουμε τους δημόσιας. Δεν είμαστε βιώσιμοι πλέον. Η απάντηση είναι αυτό που σας είπα. Θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να πετύχουμε το στόχο. Όμως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, αν πούμε ότι η κυβέρνηση λέει όχι, δεν βλέπω την αξιωματική αντιπολίτευση να λέει όταν εγώ γίνω κυβέρνηση. Και εκεί θα το θέσω. Άρα λοιπόν, εμείς πρέπει να το θέσουμε παντού, ούτως ώστε να μπορέσουμε, δεν κάνουμε πολιτική εδώ, προσπαθούμε να λύσουμε ένα πρόβλημα. Για να το λύσουμε θα πρέπει να κάνουμε παρέμβαση σε όλο το πολιτικό σύστημα, να καταλάβει ότι αυτό είναι δίκιο και να το εντυσταρνιστεί. Λοιπόν, εμείς πρέπει να πούμε ότι η κυβέρνηση λέει όταν εγώ γίνω κυβέρνηση, δεν μπορώ να το θέσω. Κύριε Πορτούβαλι, σας παρακαλώ, το αποθετήσεις κύριος Παπαλός. Πρέπει καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε και να καταλάβουμε ότι είναι άλλο η χορή πανσή, για την οποία διαμαρτύρονται καμία φορά οι περείοι και οι κάτοικοι, και άλλο η παράταση του οραρίου λειτουργίας. Ενδεχομένως δεν τέθηκε, γιατί έκανα ρητορικό ερώτημα ο κύριος Δήμαρχος, το θέμα αυτό τα προηγούμενα χρόνια, γιατί δεν είχαμε ιδιαίτερα παράπονα πάνω σε αυτό, δεδομένου ότι ναι μεν ο νόμος ισχύει παντού και για όλους, αλλά αλλού επιδεικνύονται ανοχές από τη μεριά αυτών που εφαρμόζουν το νόμο για τις Παρασκευές και τα Σάββατα και αλλού όχι. Εκείνο που καλά κάνατε κύριε Δήμαρχε και φέρατε το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, πρέπει να πάρουμε μια απόφαση στην κατεύθυνση στην οποία είπατε παράτασης του οραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, να το αναδείξουμε το θέμα. Ναι, υπό τις συνθήκες αυτές που είπατε για τα δεσιμπέλ και τα λοιπά, χωρίς να προκαλείται ηχορύπανση, και ταυτόχρονα νομίζω ότι μαζί με το σώμα των καταστηματαρχών θα πρέπει να κάνετε και μια επίσκεψη στις αρμόδιες υπηρεσίες και εννοώ την αστυνομική διεύθυνση ώστε να συζητήσετε και με αυτούς τα προβλήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή μας. Δηλαδή, άμα καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει αυτή η δυσαρμονία, όπως το λέτε, έτσι είναι. Άμα περιμένουμε όμως πότε η πολιτεία θα αλλάξει τον συγκεκριμένο νόμο, δεν είναι κάτι που εξαφετάται από εμάς πρώτον και δεύτερον δεν είναι κάτι, όπως ξέρετε, που προχωράει τόσο πολύ γρήγορα. Μέχρι που να φτάσει το μήνυμα στην πολιτεία μπορεί να περάσουν και χρόνια ή να μη φτάσει. Σε κάθε περίπτωση, εμείς σας ζητήσουμε μια ανοχή διότι πράγματι είναι αλήθεια αυτό ως διαπίστοση ότι πολλά παιδιά, νεαρά παιδιά από την καρδίτσα, φεύγουν, πάνε σε γειτονικούς νομούς. Τάξοι νέοι είναι, διασκεδάζουν, μπορεί να βρεθούν και στο τσακίρ κέφι, να πιούν και ένα ποτό παραπάνω. Είναι επικίνδυνος ο δρόμος μετά τη νύχτα, κατά την επιστροφή. Ας το σκεφτούμε και από αυτή τη μεριά και ας το θέσουμε ως προβληματισμό και στους υπευθύνους. Νομίζω ότι και εκείνοι μπορούν να τους σκεφτούν και μπορούν και με τη δική σας την παρέμβαση, κάνοντας ένα διάλογο, να δείξουν τις ανοχές που χρειάζεται μέχρι που να βελτιωθεί και ο αντίστοιχος νόμος. Ο κ. Μιχαλάγης έχει το λόγο. Κοιτάξτε να δείτε. Καταρχάς, δεν θα είμαι αρνητικός όσον αφορά την παράταση του ουραρίου. Αλλά είμαι αρνητικός στην ηχορύπανση και στην, πώς να το πούμε τώρα, στην ενόχληση των ανθρώπων που έτυχε να ζουν πάνω από ένα κατάστημα. Εγώ δεν έχω πρόβλημα προσωπικό. Δεν μιλώ για μένα. Και αν θέλετε και τη γνώμη μου, τα παιδιά μου γυρνάνε έξι ώρα και είναι σε τέτοια μαγαζιά. Καλά κάνουν, δεν έχω αντίρρυς και εγώ κάποτε τότε γυρνούσα. Αλλά δεν μπορώ όμως να καταδικάσω και κάποιους ανθρώπους, φαίνεται. Α, δεν μου φαίνεται. Μπας με το σ. Λοιπόν, κοιτάξτε να δείτε τώρα. Πρέπει να τηρούμε τους νόμους. Και αυτό ισχύει και για την καρδίτσα, και για τις σοφάδες, και για τα τρίκαλα. Δεν είναι δικαιολογία για μένα ότι στα τρίκαλα είναι ανεκτική αστυνομία και εδώ δεν είναι, ότι εδώ είναι σκληρή αστυνομία. Εγώ, το ότι πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος, για μένα είναι απαράβατος κανόνας. Οπότε, λοιπόν, να πάμε ενωμένοι, να ζητήσουμε την παράταση του οράριου, γιατί το θεωρώ πραγματικά, ότι και τότε που ήταν αυτό το οράριο του Παπαθυμελή, εγώ αντέδρασα. Θεωρούσα ότι ήταν πολύ τραβηγμένο το να περιορίσουμε, ας πούμε, τη διασκέδαση των παιδιών και ιδιαίτερα γιατί είμαστε και Μεσόγειος. Δεν είμαστε, ξέρω εγώ, ένας λαός που... Δεν είμαστε Σκανδιναβία, νομίζω. Ναι, τώρα όσα αφορά για τη μουσική που παρατήρησε εδώ ο συνάδελφος, εγώ σε αυτό το πράγμα θα είμαι σύμφωνα με τον νόμο. Ότι πρέπει και τα μαγαζιά σας να εχωμονώνεται, δεν μιλώ για εσάς, μιλώ γενικότερα και να έχετε και κάποια μερικά μαγαζιά έχουνε και αυτή την αστιμπόμεσα σε παρένθηση αστινόμευση των ανθρώπων που κάνουν, ας πούμε, παραπαίον ή κάνουν διάφορα πράγματα. Λοιπόν, σ' αυτούς τους ανθρώπους να μπορείτε να τους ελέγχετε γιατί αν δεν τους ελέγχετε θα έρθει ο επόμενος εισαγγελέας που εγώ δεν θα του έδινα άδικο ότι το παιδί του συνέβη αυτό που συνέβη εγώ αν ήμουνα το ίδιο θα έκανα. Λοιπόν, να έχετε κι εσείς μια αυτοπροστασία των επαγγελμάτων σας. Δεν ξέρω αν δίνετε το δικαίωμα, αλλά εγώ δηλαδή θέλω να εν κατακλείδη να πω ότι θα συμφωνήσω με ένα γραπτό το οποίο θα κάνετε για την αύξηση του ραρίου για Παρασκευή και Σάββατο με την επισήμανση, την τήρηση της νομιμότητας όσο αφορά την ιχορρύπαση. Ευχαριστώ τον κ. Μιχαλάκη ότι το λόγο έχει ο κ. Λέμας. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Το θέμα μας σήμερα είναι η παράταση οραρίου λειτουργίας της μουσικής των καταστημάτων. Για να ξεκαθαρίσουμε λίγο ποιο είναι το θέμα της συζήτησης. Πιστεύω ότι όλοι μας και συμφωνούμε σε αυτό ότι πρέπει να τηρούνται οι νόμοι. Αλλά από την άλλη πλευρά πρέπει να σκεφτούμε και όλες οι παραμέτρες που απαρτίζουν αυτό το πρόβλημα. Οι νόμοι είναι για όλον τον κόσμο αλλά αν τα παιδιά δεν τα δώσουν διέξοδο θα φύγουν από την καρδίτσα όπως πολύ σωστά που αναφέρθηκε και θα ψάξουν να βρουν διέξοδο αλλού σε άλλες πόλεις. Δεν τα κρατάς τα παιδιά όταν θέλουν να διασκεδάσουν. Να σας πω όμως και κάτι άλλο. Σκεφθήκαμε με τον υγιή ανταγωνισμό τις επιπτώσεις στην οικονομία της πόλης, στα καταστήματα. Δηλαδή τα τρίκαλα με την ανοχή της αστυνομίας λειτουργούν ανταγωνιστικά απέναντι στην καρδίτσα. Αυτό το πρόβλημα έχει πολλές παραμέτρες. Δεν είναι απλά να πούμε ότι με ένα αφορισμό εφαρμόζουμε τον νόμο και τέλος. Πρέπει να δούμε όλες τις επιπτώσεις. Θέλω λοιπόν να πω ότι συμφωνώ να κάνουμε το έτοιμα και να επιδιώξουμε με κάθε τρόπο να το επιτύχουμε διότι μόλις έτσι θα μπορέσουμε να κρατήσουμε και την αιωλία στον τόπο μας και τα καταστήματα που πλήττονται αυτή τη στιγμή να μπορέσουν να επιβιώσουν. Πρέπει όμως και τα καταστήματα να δείξουν συνέπεια να προστατεύσουν τους θαμώνες από τις υπερβολές, από τις φασαρίες, από την όθευση που ακούσαμε προηγουμένως, από χίλια δυο πράγματα που πρέπει να προστατεύσουν τα μαγαζιά τους και τον εαυτό τους. Γιατί το ένα φέρνει το άλλο. Ακούσατε τι είπε ο δήμαχος προηγουμένως. Όλα ξεκίνησα, λέει, από το παιδί το εισαγγελία. Ευτυχώς δεν είχε άλλα ακουσουργεία. Θα πληρώνε κι άλλα οι πόλοι μας. Λοιπόν, τέλος πάντων, ούτε αυτό είναι σωστό έτσι, επειδή το παιδί κάποιου πρέπει να καταστραφεί μια πόλη. Αυτό δεν είναι και το... Σαν παράδειγμα να το φέρνουμε. Λοιπόν, καταλήγοντας θέλω να πω ότι μέχρι να πετύχουμε την αλλαγή του νόμου, να γίνουν όλες εκείνες οι προσπάθεις και προς την ανεδιεύθεση της αστυνομίας. Να πετύχουμε την ανοχή αν είναι δυνατόν και οτιδήποτε άλλο, και οι καταστηματάρχες να συμμορφωθούν, ούτως ώστε να μπορέσουμε να μειώσουμε, αν θέλετε, την άνοιση οικονομική στάθμη που υπάρχει μεταξύ των δύο πόλεων, μεταξύ Καρδίτης και Τρικάνου, ίσως και σε άλλες πόλεις, και στη Λάρεση να υπάρχει μια ανοχή, και να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Ο κ. Κρανιάς έχει το λόγο. Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης που οι μισθοί των εργαζομένων, όσων δουλεύουν, έχουν κοπεί στη μέση, οι συντάξεις των συνταξιών έχουν πετσοκοπεί, η Καρδίτσα έχει από τις μεγαλύτερες ανεργίες στην Ελλάδα, νομίζω ότι είναι αυταπάτη τουλάχιστον να νομίζουν οι επαγγελματίες των νηκτερινών κέντρων ότι αυξάνοντας τα ωράρια θα αυξήσουν τα έσοδα. Αν και έχω απορία τώρα πόσους κόσμους έχει τη δυνατότητα να ξενυχθάει και να εξοδεύει όπως εξοδεύει παλιότερα. Άλλο πρέπει να πέσει το βάρος και αυτοί θα πρέπει να διεκδικήσουν μαζί με το λαϊκό κίνημα με ροκάματα, δικαιώματα για τον κόσμο, γιατί αν δεν έχουμε μισθοί θα φύγει κανένας εσάς. Έτσι πάει το ζήτημα. Όμως ακούστηκαν και κάποια προβλήματα και θα ήθελα να συνηγορήσω κι εγώ. Έχουμε πέσει πολλές φορές θύμα της ποιότητας των ποτών της νύχτας, όμως ευθύνη των συνδικαλιστικών οργάνωσεων είναι να λύσουν αυτό το πρόβλημα και να μην δημιουργούνται τέτοια προβλήματα. Γενικά δεν έχω πρόβλημα με το έτημα. Θα δω τη διατίπου. Σε κρατάω μια επιφύλαξη προς το παρόν. Θετικά διάκυμα. Ευχαριστώ τον κ. Κρανιά και τον κ. Σκοτσανίτης. Καλησπέρα. Έχουμε βγει ήδη στον τύπο εδώ και τρία χρόνια για το συγκεκριμένο θέμα ότι έπρεπε να καταργηθεί το ωράριο τα νυχτερινά καταστήματα. Πρωτίσως γιατί η Καρδίσση είναι μια πόλη που δεν παράγει τίποτα, προσφέρει μόνο υπηρεσίες και μπορούμε να κρατήσουμε περισσότερο τουρισμό έχοντας νυχτερινά μαγαζιά, τα οποία προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες το βράδυ. Κατά δεύτερο, είναι επιχειρήση που επασχολούν πάρα πολύ κόσμο. Όταν ακούω 31 άτομα, καταλαβαίνω ότι είναι τύπου εργοστασίου, είναι πολύς ο κόσμος. Πληρώνουν δημοτικό φόρο οι άνθρωποι. Κι εν πάση περιπτώσει, η διακριτική παρουσία της αστυνομίας από τις 3 μέχρι τις 5 δαξημερώματα μπορεί να επιτευχθεί. Στην Ελλάδα ψηφίζουμε νόμους για να τους εφαρμόζουμε μετά από χρόνια. Ξέρουμε ότι οι ψηφιζές είναι από το 94, αλλά οι μαγαζοί νόμους είναι ψηφισμένοι από το 2008. Δείχνουμε ανοχή. Πριν μίλησε ο κ. Δήμαρχος, είπε κάποιος ότι αυτή τα ξύλα δίπλα από τον Κάδο είναι πρόστιμο, αλλά δεν τον καταγγέλει κανένας. Ναι, απαιτείται μια κατανόηση και μια σωπή. Αλλά να μην γίνονται αυτό που προναφέρθηκε και έκτροπα, φασαρίες. Μην προκαλούμε δηλαδή τον κόσμο να καταγγέλει και να δημιουργεί προβλήματα. Οπότε, ναι, είμαστε υπέροχοι πέρ της νομιμότητας, αλλά ο νόμος πρέπει να είναι λειτουργικός. Και αυτή τη στιγμή δημιουργεί πρόβλημα στην πόλη μας, στους επαγγελματίες και σε όλες τις επιχειρήσεις του νομιμωρικού κόσμου, γιατί το χρήμα γυρνάει. Οπότε, μην παίρτε της παράτασης του ουραρίου, αν όχι της κατάργησης. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ, κ. Χοτσανίδη. Άλλος δημοτικός σύμβολος θέλει να πάρει το λόγο. Κ. Μαρκενός. Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε. Η σημαντικότητα αυτού του θέματος φαίνεται και από την παρουσία τόσων ανθρώπων κατασυμματαρχών εδώ σήμερα. Και όπως πολύ ορθά τα ανέφερε ο εκπρόσωπος τους, μας βρίσκει όλους σύμφωνος, τουλάχιστον από τη δική μας παράταξη. Εγώ θα ήθελα να αναφέρω ότι η σταθερότητα στις απόψεις μας θα πρέπει να είναι διαχρονική και σταθερή. Και προβληματίζομαι προσωπικά, γιατί θα πρέπει να είναι διακριτό αυτό και από όλους τους δημότες μας. Και από τους πολίτες της χώρας. Και θα ήθελα να πω τον προβληματισμό μου, διότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Και όπως παρατηρούμε σε εθνικό επίπεδο να ψηφίζονται νόμοι να περικοπούν η συντάξη, για παράδειγμα, και μόλις φτάνουμε στις εκλογές να τρέχουμε να τους ακυρώσουμε, γιατί πλησιάζουν εκλογές, ελπίζω, επειδή και στην αυτοδιοίκηση πλησιάζουν εκλογές, να μην είμαστε στο ίδιο πλαίσιο. Φυσικά θα πρέπει να το προσπαθήσουμε για να δώσουμε λύση σε αυτό το θέμα. Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Σαντωνίου. Αναφέρθηκα στην αρχή και είπα με το ερώτημα ότι αυτή η κίνηση έπαιρνε τρία χρόνια νωρίτερα. Έγιναν αυτές οι ενέργειες που έγιναν τότε. Θα μπορούσαμε όμως να κάνουμε αυτό που γίνεται σήμερα. Δημοτικό συμβούλιο. Να ακουστούν πολλές απόψεις και να δούμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε. Τέλος να πείτε, ακούστηκαν πολλά και αρκετά επιχειρήματα, να μην μακρηγορώ. Είναι θέμα ποιότητας ζωής των κατοίκων γενικότερα. Το ότι ο δήμος πρέπει να προσέχει την πόλη του, να μην φεύγει ο κόσμος από την καρδίτσα, να μένει στην καρδίτσα με κάθε τρόπο. Η ανεργία που υπάρχει σε ένα κατάστημα είναι 31 άτομα που δουλεύουν και στα υπόλοιπα να βάλουμε το σύνολο ότι έστω με τη μουσική, με τη μουσική. Κάποιοι άτομα δεν θα δουλεύουν. Δεν θα χρειάζονται. Στην πορεία δεν θα χρειάζονται, γιατί δεν θα φεύγει ο κόσμος. Δεν θα υπάρχει ο κόσμος. Σε λίγο θα φύγουν οι φοιτητές, φεύγει ο κόσμος που είναι μόνιμος εδώ και δεν θα μείνει κανένας του τέλους στην καρδίτσα. Εμείς θα εκπροσωπίσουμε το δημοκρατήτας να εκπροσωπίσουμε τι? Να κάνουμε τι? Θα είμαστε μαριονέτες στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ακούστηκε κάτι, ο πολιτισμός του δικός μου ποιος είναι, ότι κάνουμε ενέργειες για να αλλάξουμε τον νόμο. Πιθανότητες? Ελάχιστος. Αν το κάνουμε. Και αν τύχουμε κάτι προεκλογικά, όπως ακούστηκε. Τι μπορούμε να κάνουμε? Έγινε μια ενέργεια. Κακώς έγινε αυτή η ενέργεια. Δόθηκε έκταση σε αυτό. Θα μπορούσε να ζητηθεί μια συγνώμη από όλους ή να γίνει έστω και καταστηριμένο. Μια παράσταση όλων των καταστηματαρχών, των τοπικών αρχών, στους αρμόδιους. Σαν γελέα, αστυνομία, να δοθεί μια υπόσχεση ότι όλοι θα προσπαθήσουν να προστατέψουν αυτή την κατάσταση. Να μην επαναληφθεί αυτό το φαινόμενο. Δηλαδή, είναι καλύτερα να χάνεται, όχι να χάνεται, να γίνεται ένα επεισόδιο έξω από ένα κέντρο, να φεύγουν τα παιδιά και να πηγαίνουν όλη νύχτα στα Τρίκαλα και να γίνονται στη Λάρισα και στην πορεία να έχουμε ατυχήματα άλλα και να χάνονται ζωές. Πιστεύω ότι και οι εισαγγελείς και η αστυνομία θα το δουν ανθρώπινα. Και σε αυτούς να βάλουμε θέμα ότι πρέπει να προστατεύσουμε την πόλη γενικότερα, την αγορά της Καρδίτσας. Φεύγει ο κόσμος από την Καρδίτσα και πηγαίνει σε άλλες πόλεις για οποιοδήποτε ζήτημα. Ας κάνουμε ό,τι μπορούμε. Ας γίνει κάτι μια ενέργεια, γιατί ο νόμος πιθανότατα δεν θα αλλάξει. Μακάρι να αλλάξει. Πιθανότατα δεν θα αλλάξει. Ας γίνει λοιπόν μια παράσταση από τους καταστηματάρχες, από τις τοπικές αρχές. Ας δοθεί μια συγνώμη, ας δοθεί οτιδήποτε για το επεισόδιο που έγινε, μια υπόσχεση ότι δεν θα ξαναγίνει, ότι θα υπάρξει υποστασία και από τους ίδιους καταστηματάρχες. Δεν μπαίνουμε στις ζητήματα τώρα οι χωρίπανες κοιντέρια. Αυτά εννοείται ότι πρέπει να υπάρχουν και δεν θα βεσβηθεί κανένας. Δεν είναι αυτό το θέμα της συζήτησής μας. Κύριε Σξελωμένο σε αυτό το λόγο. Αυτό που θέλω να πω εγώ είναι ότι δεν μπορούμε να έχουμε επιλεκτικές δυστησίες σε κάποια θέματα και αναλόγως τη χρονική συγκυρία να αλλάζουμε και να τα προσαρμάζουμε όπως θέλουμε. Κάποια θέματα, αφού είναι τόσο σημαντικό το συγκεκριμένο θέμα, που η σημερινή Δημοτική Αρχή, παρόλο που και πριν δύο χρόνια, όπως ανέφερε και το έγγραφο ο δήμαρχος, έκανε αυτή την προσπάθεια, κάποια θέματα στον Δημοτικό Συμβούλιο, αν τόσο σημαντικό εμείς κάνουμε αυτό το πράγμα, θέλουμε να το ενισχύσουμε σήμερα, θα μπορούσε και η αντιπολίτευση να το φέρει ως θέμα. Δεν είναι απαραίτητα να το φέρει η Δημοτική Αρχή, οπότε αν τη στιγμή που εσείς συμφωνείτε ότι είναι τόσο σημαντικό αυτό το θέμα, θα μπορούσε να μαζέψει τυπογραφές, να το φέρετε και να το έχουμε συζητήσει και πριν 4-5-6 μήνες, οπότε δεν μπορούμε να στεκόμαστε. Αυτή τη στιγμή γίνεται μια προσπάθεια και θέλουμε εσείς και όλοι το Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να βοηθήσουμε τους καταστηματάρχες. Οπότε δεν θα πρέπει αυτή τη στιγμή να κατηγορούμε και να πάμε τα πράγματα σε παρελθόντα χρόνια. Υπότιτλοι AUTHORWAVE Ευχαριστώ τον κ. Μπορδούβαλη, το λόγο έχει ο κ. Δήμαρφος για να κλείσουμε το θέμα. Υπότιτλοι AUTHORWAVE Ευχαριστώ τον κ. Μπορδούβαλη, το λόγο έχει ο κ. Δήμαρφος για να κλείσουμε το θέμα. Ευχαριστώ τον κ. Μπορδούβαλη, το λόγο έχει ο κ. Δήμαρφος για να κλείσουμε το θέμα. Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Το θέμα είναι συζήτηση, επί του σχεδίου νόμου, για τη νέα αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Κεντρικής Ελλάδος. Παρακαλώ λίγο ησυχία, επειδή είναι πολύ σοβαρό το πρώτο θέμα. Συγγεντής ο κ. Δήμαρφος. Παρακαλώ τους μαθητές να καθήσουν στα φοιτητές. Υπότιτλοι AUTHORWAVE Λοιπόν, να ξεκινήσουμε παιδιά. Να ξεκινήσουμε λέγοντας ότι και ως φορείς και ως πλειοψηφής σε παράταξη του Δημοτικού Συμβουλίου, είμαστε υπέρ της ανατοποίησης των ΤΕΙ και τη δημιουργία ενός ισχυρού πανεπιστημίου που λέμε ότι το Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ελλάδας να είναι το τρίτο μεγαλύτερο στη χώρα. Όταν ξεκίνησε αυτός το διάλογος, η θέση μας ήταν να δούμε μια ευκαιρία, ούτως ώστε να δούμε τα πράγματα από την αρχή και να πετύχουμε αυτό το στόχο που λέμε ότι πρέπει να υπάρχει ένα πανεπιστήμιο σε όλη τη Θεσσαλία, να μην υπάρχει πανεπιστήμιο βόλου είτε ή Λάρισας, να έχουμε ένα πανεπιστήμιο πραγματικά Κεντρικής Ελλάδας που θα αφορά και τη διδητική Θεσσαλία. Γι' αυτό το από την αρχή, και ερμηνεύτηκε πολλές φορές διαφορετικά, θέλαμε την εμπλοκή της περιφέρειας. Λέγαμε ότι η περιφέρεια πρέπει να πάρει θέση, να μην πάρει κάθε αντιπεριφερειάρχηση χωριστά, αλλά το σύνολο της περιφέρειας, ο περιφερειάρχης και οι τέσσερα αντιπεριφερειάρχεις, ούτως ώστε να δούνε και αυτό το ζήτημα με βάση την ισόρροπη κατανομή των σχολών, αλλά και την ισόρροπη ανάπτυξη της Θεσσαλίας γιατί η χωροθέτηση των σχολών άπτεται και της κοινωνικής και της εκπαιδευτικής και της οικονομικής ανάπτυξης μιας περιοχής. Είδαμε όμως και σαν μια ευκαιρία να έχουμε καλύτερα ποιήματα, πιο ποιοτικά, με μεγαλύτερο γνωστικό αντικείμενο, να έχουν μεγαλύτερα ελκυστικότητες συναγωρά εργασίας, που αυτό σημαίνει θα έχει και θετική συμβολή στην οικονομική και κοινωνική αναβάθμιση του τόπου μας. Όταν λοιπόν ξεκίνησε αυτή η διαδικασία και παρά το γεγονός ότι προβλέπονταν τέσσερα τμήματα ανώτα της εκπαίδευσης από τα οποία το ένα θα ήταν πενταετές και τα δύο διαιτή, το γεγονός ότι το Τμήμα Διατροφής και Διαιτωλογίας έφευγε από την Καρδίτσα και πήγαινε στα Τρίκαλα, για μας ήταν ιδιαίτερα αρνητικό και ως παράτεξη αλλά και ως φορείς. Θεωρήσαμε ότι είναι αρνητικό για την πόλη μας, δεν μας ικανοποίησε και τότε μιλήσαμε με σκληρά λόγια και χρησιμοποιήσαμε τον όρο ότι αν φύγει η σχολή χωρίς να έχουμε τα αντίστοιχα θετικά, αντίδωρα να χρησιμοποιήσει τον όρο, για μας είναι αιτία πολέμου. Μετά την εξέλιξη αυτή λοιπόν όπου υπέρση μια πρόταση που τι έλεγε, ότι θα πάει το Τμήμα Διατροφής και Διαιτωλογίας στα Τρίκαλα, θα έρθει εδώ μια σχολή δημόσιας και νέας υγείας, θα γίνει Ιοπωνική σχολή του Τμήμα Τροφήμων και Βοτών και θα συγχωνευτούν τα Τμήματα Διατροφωνίας και Τεχνολογίας σε ένα νέο πενταειτές Τμήμα, κάτι που ήταν μετά τους πρώτους ενδιασμούς μεταξύ των καθηγητών, μετά το σύνολο των εμπλεκομένων και από την πλευρά του Τμήματος Διατροφωνίας και του Τμήματος Ξύλου και Επίπλου, δέχτηκαν ότι αυτό το νέο Τμήμα θα είναι καλύτερο. Μετά λοιπόν από αυτήν την εξέλιξη, για που για μας ήταν αργητική, είχαμε δύο επιλογές. Ή να πούμε ένα ξερό όχι, όπως είπε σχεδόν η μεγάλη μάζα των αυτοδιοικητικών, είπε εμείς ένα όχι και δεν έκανε καμία άλλη κίνηση, ή να πούμε όχι, αλλά να αγωνιστούμε να ανατρέψουμε αυτήν την κατάσταση. Εμείς τι κάναμε λοιπόν, επιλέξαμε το δεύτερο δρόμο. Εκφράσαμε την αργησία μας, αλλά δουλέψαμε πάρα πολύ, δουλέψα 10 φορές παραπάνω, ως είχα υποχρέωση, γιατί αυτή είναι η αποστολή μου και η εντολή που έχω πάρει τους δημότητες, τουλάχιστον 10 φορές περσότερο από τον δεύτερο αυτό διοικητικό του νομό μας, για να πετύχουμε αυτό το στόχο. Τι κάναμε, θελήσαμε να δημιουργήσουμε συμμαχίες για να αλλάξουμε αυτήν την κατάσταση προς όφελό μας. Μιλήσαμε με όλους τους καθηγητές, σχεδόν με τους πρώτους καθηγητές των τοπικών δημότων. Μιλήσαμε με τις πρωταϊνικές αρχές και του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου, να δημιουργήσουμε συμμαχίες ούτως ώστε οι προτάσεις μας να γίνουν αποδεικτές. Κάναμε πολλές επαφές με τους κυβερνητικούς βουλευτές, για να μπορέσουν και αυτοί με την πλευρά τους να πιέσουν τον Υπουργό. Κάναμε πολλές επαφές με τους συμβούλους του Υπουργού, πολλές επαφές με τον Υπουργό, τον πιέσαμε αφόρητα και μπορείτε να ρωτήσετε και ιδιαίτερα στην Πεντάωρη Σύσκεψη στην Αθήνα, ποιος από όλους τους παρασταμένους πίεσε και είχε το πιο έντονο διάλογο για τα δίκαια της πόλης μας. Όλη αυτή η προσπάθεια που έγινε συστηματικά και αφορούσε όλους αυτούς τους συμπλεκόμενους, κάποια στιγμή να το πω και αυτό, έφτασε ο Υπουργός να πει πρέπει να πάρει ένα τμήμα η καρδίτσα γιατί ο Δήμαρχος είναι πολύ δυσταστημένος. Δηλαδή έφτασε στο σημείο αυτό να... Αυτή η προσπάθεια λοιπόν έφερε αποτελέσματα. Με το νέο σχέδιο νόμου που έρχεται, ιδρύεται ένα πέμπτο τμήμα που δεν ήταν καθόλου στην ατζέντα, αυτό το τμήμα αρρογής και φροντίδας παιδιών στην πρώτη ηλικία ας το πούμε βρε φωνηπιακόμων που από τη μία πλευρά παραπέμπει σε ένα παλιό αίτημα που είχαμε ως νομός, όταν θα έλεγα μια παλιά πληγή όταν έφυγε στη σχολή νηπιαγωγών, αντικαθιστά σε ένα βαθμό της σχολής νηπιαγωγών. Πρόκειται για ένα πολύ δυναμικό τμήμα γιατί όπως ξέρουν όσοι ασχολούνται πλέον με τα κοινά, ότι φεύγουμε από τα νηπιαγωγεία, οι παιδικοί στεθμοί λοιπόν θα πάψουν σιγά σιγά να εφίσταται διότι τα νήπια θα είναι πλέον στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Άρα, ήδη ξεκίνησε σε 180 δήμους, τώρα θα γίνουν 240 και σε δύο χρόνια το σύνολο των παιδιών που θα είναι στα νήπια θα είναι στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Άρα, δεν θα είναι στις δομές των δήμων, δεν θα είναι στις δομές των ιδιωτών, διότι τα χρήματα όλα που δίνει το ΕΣΠΑ, τα λεγόμενα vouchers, θα πάνε αποκλειστικά και μόνο στα παιδιά από 0 έως 4 ετών. Άρα, λοιπόν, και εμείς, όπως κάναμε πριν από δυο μήνες, που πήραμε μια απόφαση και μετατρέψαμε έναν παιδικό στραθμό σε Ευρωπηλίβεκο, θα το κάνουμε και στο μέλλον, γιατί εκεί θα υπάρχουν συνθήκες απασχόλησης και παροχής υπηρεσιές των παιδιών των δημοτών μας. Τι σημαίνει αυτό, ότι τα επόμενα χρόνια αυτό το τμήμα θα έχει ανταπόκριση να αγοράει εργασίας και θα είναι ένα καλό τμήμα για την περιοχή μας με αρκετούς φοιτητές. Παράλληλα, πετύχαμε να επανέρθει το γνωστικό αντικείμενο, το μισό τμήμα της διατροφής, που ήταν στα Τρίκαλα, να έρθει στην πόλη μας πάλι πίσω και να παντρευτεί με το Τμήμα Επιστήμης Τροφήμανου, που είναι ένα γεωπονικό τμήμα με δικαιώματα, αντίστοιχο της σχολής που υπάρχει στην Αθήνα. Αυτά ήταν πραγματικά επιτυχίες που συμβάλαμε πάρα πολύ, ίσως περισσότερο από τον καθένα, για να δημιουργήσουν ένα θετικό ισοζύγιο για τον τόπο μας. Θα πει κάποιος, μετά από αυτά, εμείς είμαστε ευχαριστημένοι και λέμε όλα καλά. Όχι, λέμε, δεν είναι όλα καλά. Πρώτα απ' όλα, επιμένουμε και λέμε ότι υπάρχει το πάγιο και αμετακίνητο έτοιμά μας να δημιουργηθεί η σχολή στην Καρδίτσα. Ζητάμε να γίνουν δύο νέα Ενστιτούτερα Ξύλου και Επίπλου και Ποιοτικού Ελέγχου Βάμπαχος, πέραν αυτού που έχει δημιουργηθεί, να προσθεθεί στο σχέδιο νόμου. Επίσης, ζητάμε να υπάρχει η δυνατότητα των παιδιών που τελειώνουν σήμερα το τμήμα ΤΕΙ Διατροφής και Διετρολογίας, ή να παραμείνουν, εφόσον θέλουν, αυτό είναι να αναφέρουν το δικαίωμά τους, με το πτυχίο που έχουν και τα δικαιώματα από αγοραίων, από το πτυχίο και από τις σπουδές που κάνουν σήμερα, ή να συνεχίσουν, αν θέλουν να πάρουν πτυχίο ΑΕΙ, όχι μόνο στη Σχολή της Διατρολογίας και Διατροφολογίας, αλλά να συνεχίσουν και στη Σχολή Τροφήμων και Διατροφής, για να πάρουν το αντίστοιχο πτυχίο, να είναι και αυτό στη διακλητική τους ευχέρη. Επίσης, ο τρόπος της διατύπωσης για το νέο τμήμα, το βρε φωνηπιακόμενο, να το πω έτσι, είναι ασαφής, δεν μας ικανοποιεί, και ο χρόνος δημιουργίας του τμήματος που παραπέμει στο 2022, και αυτό δεν μας ικανοποιεί. Θέλουμε και έχουμε κάνει ήδη πολλές επαφές, μαζί σε μια κοινή προσπάθεια και με τη Λαμία και με τον Βόλο, γιατί και εκεί υπάρχουν αντίστοιχα τμήματα, και με τους βουλευτές όλων αυτών των νομών, να πετύχουμε να ξεκινήσει το 2020, πιο νωρίτερα, δύο χρόνια δηλαδή, και η διατύπωση στο νομοσχέδιο που θα επιβιωσιστεί, να είναι διασμευτική για τη Σύγκλητο, για να μην υπάρχει η διακλητική ευχέρη της Συγκλήτου να το παρατείνει ή να μην το κάνει. Επειδή όμως ανακύπτουν ζητήματα της φιλοξενίας αυτών, τώρα τα τμήματα επειδή γένονται τα τρία από τα πέντε θα είναι πενταϊτή, θα είναι πέντε τμήματα, όντως μπαίνει ένα ζήτημα φιλοξενίας και των χώρων που έχουμε. Χθες με πρωτοβολία μου συγκαλέσαμε μια σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους, δηλαδή με όλους τους προέδρους των τμήματων, με τα μέλη της Συγκλήτου, τον αντιπρίτανη του Πανεπιστημίου και τον αντιπρίτανη του ΤΕΙ και τους προέδρους όλων των σχολών, με στόχο να συνεργαστούμε, πρώτα απ' όλα να πάρουμε τη δικιά τους συνέναιση όσον αφορά το να ξεκινήσει το τμήμα το 2020 και τη συμπαράσταση της Συγκλήτου σήμερα, όπως αυτή εκφράζεται μέσω του αντιπρίτανη οικονομικών του κυρίου Μπιλίνη, ομόφωνα οι εμπλεκόμενοι, όπως σας είπα οι εκπρόσωποι των τμήματων, συμφώνησαν ότι θα πρέπει να μπει αυτό το αίτημα και το συνυπογράφουν, να ξεκινήσει το τμήμα το 2020 και να συνεργαστούμε, η Δημοτική Αρχή, η Σύγκλητος και η Βεριφέρεια, ούτως ώστε να φτιάξουμε το ταχύτερο να δω, αλλά και να ζητήσουμε αν χρειαστεί και τη συμπαράσταση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εφόσον χρειαστεί, ούτως ώστε να έχουμε τους χώρους, να μπορούμε να ξεκινήσουμε τα τμήματα, όλα όσα υπάρχουν αυτή τη στιγμή, όπως είναι, να μπορούν να λειτουργήσουν απρόσκοπτα, να παρέχουμε εμείς τις υποδομές, και στο πλαίσιο αυτό εμείς είπαμε ότι και όσον αφορά τους χώρους που μπορούμε να δώσουμε, να εξετάσουμε τις τελευταίες δόμεις, στους υπάρχοντες χώρους που έχουμε δώσει, γιατί όλοι οι χώροι που υπολογιστούν σήμερα τα ΤΕΙ έχουν δοθεί από το Δήμο Καρδίτης, και μάλιστα για ένα χρονικό διάστημα που προφανώς θα παραταθεί και στο μέλλον αυτό. Και όπου τους άλλους χώρους έχουμε εκεί στην περιοχή και έχουμε ψάξει σε κάποιους χώρους, να το δοθέρνουμε στο Δημοτικό Συμβουλίο όταν χρειαστεί για να μπορέσει να χτιστούν νέα κτίρια που θα φιλοξενήσουν αυτά τα τμήματα, αλλά ακόμα και να αξιοποιήσουμε από την πλευρά μας το Γυμνάσιο Καρδίτης Ωμάγωλας που αυτή τη στιγμή δεν χρησιμοποιείται, αλλά και ας το πούμε το κέντρο ταξινόμενης της Βάμβακος που το Ισσόγειο έχει παραχωρηθεί σήμερα στο Ελλογό Δήμητρα που αυτός ο Ελλογός Δήμητρα θα πάει στο Πανεπιστήμιο, άρα έχει μια μεγαλύτερη αδότητα παρέμβαση στο Πανεπιστήμιο απεθείας από εκεί, ούτως ώστε εκεί να φιλοξενηθεί το Ιστητούτο Ποιοτικού Ελέγχου Βάμβακος. Επειδή ακούγονται πολλά ζητήματα ή θα ανημερώσει το σώμα, όσον αφορά τον αριθμό φοιτητών, πιο έχει πολλά, πιο έχει, πιο λίγα, θα σας αναφέρω χωρίς να σημαίνει ότι αυτό το τμήμα, αυτή η αριθμή αντικατοπτρίζουν 100% την πραγματικότητα όσον αφορά τους φοιτητές, αλλά είναι ένα δείγμα του πώς οι φοιτητές παίρνουν βιβλία όλο το χρόνο της τελευταίας πενταειτίας, να ξέρετε ότι σύμφωνα με το σύστημα μέτρησης Εύδοξος, το Τεχνολογίας Τροφήμων είναι το τμήμα που έχει τους περισσότερους φοιτητές που πήραν βιβλία 284 τον αριθμό, το Διατροφής και Τροφηλογίας έχουν πάρει 256, το Ξύλο και Επίπλο 119, μέσα στην πενταειτία μιλάω πάντα και το Δεσοποννία 18, γιατί όλα τα προηγούμενα χρόνια είναι κλειστά και μόλις τώρα λειτουργείς, άρα εύλογα έχει τόσο μικρό αριθμό. Σύνολο δηλαδή στα τελευταία πέντε χρόνια, αυτά που υπάρχουν, έχουν πάρει βιβλία εδώ στην Καλίτσα 677 φοιτητές. Ακούγονται νούμερα ότι μια σχολή έχει 900, άλλα έχει άλλα 900, αυτά τα νούμερα δεν είναι ακριβή. Αυτός, όμως, το Σύστημα Μέντες Έδοξος, σε ένα βαθμό υποτιμάει την πραγματικότητα, γιατί κάποιοι φοιτητές δεν παίρνουν βιβλία, παρακολουθούν χωρίς να παίρνουν ή δεν έχουν δικαίωμα να πάρουν κάποιοι που είναι δεύτερα πτυχία κλπ. Είναι λίγο μεγαλύτερο, αλλά όχι πάρα πολύ μεγαλύτερος οριθμός. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Συμπερασματικά, εμείς εκτιμούμε ότι θα πρέπει ως Δημοτικό Συμβούλιο, λέγοντας ότι θα πρέπει να τροποποιηθεί το Σχέδιο Νόμου, να είναι δεσμευτική η πρόταση για το Τμήμα Εμπρέφωνη Ποιοκόμων, να ξεκινήσει το 2020, να είναι δεσμευτικό για την Σύγκλιτο, να δημιουργηθεί σχολή στην Καρδίτσα και αυτό παραμένει νέο έτοιμα, πάγιο ατοίμα μας, να δημιουργηθούν δύο νέα Ινστιτούτα, αυτό που σας είπα, το Ξύλο και το Επίπλο και τον Ποιοτικό Ελέγχο Βάμβακος και εκτιμούμε ότι αν αυτά γίνουν πράξη και έρθει και το πέμπτο ότι είμαστε στην Καρδίτσα, αυτή τη στιγμή με τρία επενταειτή, με όλα οι, ο συνολικός αριθμός των φοιτητών που θα είναι στην πόλη μας θα είναι περίπου αυξημένος κατά 40%. Σε κάθε περίπτωση, εμείς είμαστε εδώ για να παλεύουμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για το καλύτερο του τόπου μας. Κάναμε ό,τι έπρεπε να κάνουμε, περισσότερο από ποιοδήποτε άλλο, είχαμε μια αριστερή συνεργασία με όλους τους συμπλεκόμενους, πετύχαμε αρκετά πράγματα και συνεχίζουμε να παλεύουμε για να πετύχουμε περισσότερο. Ευχαριστώ τον Δήμαρχο. Το λόγο σε αυτή τη φάση έχουν οι εκπρόσωποι των φοιτητών, σπουδαστών, μαθητών. Και πρώτα-πρώτα η κυρία Σάλιαρη Δήμητρα, που είναι πρόεδρος και σπουδάστα της Διατροφής και Διατρολογίας. Κυρία. Ναι, να έλατε. Πρόεδρος σπουδαστικού συλλόγου. Σπουδαστικού συλλόγου λέει. Πρόεδρος σπουδαστικού συλλόγου. Πρόεδρος σπουδαστικού συλλόγου. Ναι, ναι, για τα πρακτικά. Λοιπόν, η κυρία Σάλιαρη να πάρει το μικρόφωνο. Και μετά είναι η κυρία Μαρκέλα Μόκα, σπουδάστρια ξύλου και επίπλου. Καλησπέρα σε όλους. Αρχικά θα ήθελα να καταγγείλουμε τη στάση σας, γιατί είδατε στην έναρξη του Δημοτικού Συμβουλίου 100 φοιτητές που περιμένανε με αγωνία να συζητήσετε το θέμα αυτό, που μας καίει εδώ και πάρα πολύ καιρό, από το καλοκαίρι. Και εσείς κάνετε ό,τι μπορείτε και να το καθυστεριστείτε. Εμείς δεν έχουμε εμπειρία σαν φοιτητές, το πώς είναι η διαδικασία. Όμως, εφόσον είδατε 100 άτομα να περιμένουν, θα έπρεπε να επισπεύσετε την διαδικασία, γιατί τώρα οι περισσότεροι έχουν φύγει. Αυτό, όσον αφορά το σχέδιο νόμου, σαν σπουδαστικός σύλλογος, αυτό που λέμε, αρχικά είμαστε αρνητικοί κάθετα με το νομοσχέδιο. Και αυτό που ζητάμε είναι να παρθεί πίσω, γιατί είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο δεν αναβαθμίζει ουσιαστικά τις σπουδές μας, αλλά τις υποβαθμίζει. Έχει πάρα πολλές ασάφιες σε σχέση με τα επαγγελματικά δικαιώματα, που θα έχουν οι φοιτητές. Εμείς θέλουμε τα πτυχία μας να έχουν αξία, θέλουμε να βγαίνουμε αύριο, μεθαύριο στην αγορά εργασίας και να μπορούμε να βρούμε δουλειά. Δεν θέλουμε να είμαστε άνεργοι. Υπάρχουν πάρα πολλά θέματα με τους καθηγητές. Εμείς είμαστε σε ένα τμήμα το οποίο έχει μηδέν μέλη ΔΕΠ. Δεν έχει κανένα μέλος ΔΕΠ. Επίσης, έχουμε σοβαρά θέματα με τις ελικοτεχνικές δομές. Εμείς το Διετολογίας συστεγάζεται στα τρόφιμα και στη δασσοπονία πηγαίνουμε για να κάνουμε μαθήματα. Το νομοσχέδιο δεν αναφέρει τίποτα για όλα αυτά. Θέλει να μας κάνει πανεπιστήμιο τη στιγμή που δεν έχει λύσει άλλες σοβαρά προβλήματα. Συγκεκριμένα για τη Διετολογία, επειδή τυχαίνει να είμαι σε αυτό το τμήμα, να πω ότι αυτό που ζητάμε είναι να μην διασπαστεί ο τίτλος. Το κάνουν ο Διετολογίας και ο Διετροφολογίας. Εμείς θέλουμε να παραμείνει ίδιο, να μην αλλάξει ο τίτλος, να μπει στον κλάδο υγείας και όχι στον κλάδο υγειοπονοίας που βρίσκεται αυτή τη στιγμή. Και επίσης το νομοσχέδιο έχει πάρα πολλές ασάβες σχέσεις με τα επαγγελματικά δικαιώματα. Εμείς έχουμε ένα ΦΕΚ συγκεκριμένο, το οποίο μας δίνει μία άδεια και στους επαγγέλματος. Το νομοσχέδιο δεν αναφέρει τίποτα γι' αυτό το ΦΕΚ, ούτε για το πανεπιστήμιο που θα ιδρυθεί αύριο μεθαύριο, ούτε τι θα γίνεται με τους απόφητους που θα πάρουν πτυχή ως ΑΤΕΙ. Δεν προβλέπει τίποτα γι' αυτό. Το ΑΤΕΙ θα καταργηθεί. Τι θα γίνει με τους απόφητους αυτούς. Το πτυχή ότι θα αναγράφει πάνω. Ποια αίτη θα πιάνει. Θα πιάνει όλα τα αίτη. Θα πιάνει τα μισά. Έχει πάρα πολλές ασάφειες και τις ασάφειες αυτές τις έχεις και εμένα. Έχει πάρα πολλά θόλα σημεία το νομοσχέδιο. Επίσης, μια εξέλιξη τελευταία είναι ότι είχε γίνει και μια συνάντηση με το Υπουργείο Παιδείας. Και επίσης θέλουμε να το καταγγείλουμε γιατί αυτό που ακούσαμε ήταν πάλι ασάφειες. Δεν διευκρινίσανε τίποτα ουσιαστικά στα θέματα που βάλαμε. Και το καταγγέλουμε γιατί αυτό που θέλουν είναι να μας απογοητεύσουν. Και σε ένα βαθμό το έχουν πετύχει αυτό το πράγμα. Ο κύριος δήμαρχος είναι ενήμερος γιατί είχαμε κάνει και μια συνάντηση με μια παράσταση διαμαρτυρίας την προηγούμενη εβδομάδα. Μας επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι μας βλέπεις σαν αριθμούς. Και αν οι αριθμοί αυτοί του βγαίνουν πόσα τμήματα θα έρθουν, πόσα θα φύγουν. Είμαστε εντάξει στον αριθμό. Κανένας σεβασμός για τις οικογένειες, για τα νοικοκυριά που χρεώνονται για να σπουδάσουν τα παιδιά τους τόσα χρόνια. Κανένας σεβασμός. Ούτε στους σβητητές, ούτε στις οικογένειες που έχουν από πίσω. Αυτά. Τώρα δεν ξέρω αν κάποιος άλλος μου πω κάποιο άλλο τμήμα. Θέλει να μιλήσει ποιος συγκεκριμένα. Κυρία Μαρκέλα Μόκας, σπουδάστρα ξύλου και επίπλου. Καλησπέρα σας. Και μετά είναι ο κ. Κοντακίδης Ιάσουνας. Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να σας πω και να κάνω μια μικρή διόρθωση σε αυτό που είπατε κ. Δήμαρχε. Δεν συμφώνησαν τα μέλη να γίνει συγχόνευση ενώ μας κάνουνε συγχόνευση και κατεργείται το τμήμα. Δεν συμφώνησαν με 6-5 και μετά συμφώνησαν. Μετά έγινε ομόφωνα, ψηφίσαν ομόφωνα να διατηρηθεί ο τίτλος. Όχι, όχι. 6 άτομα της ΔΕΠ ψηφίσαν κατά της συγχόνευσης. Υπέ της ανοτατοποίησης της συγχόνευσης, η πρώτη ψυχοφορία έγινε κατά της συγχόνευσης, αλλά έπανε υπέ της ανοτατοποίησης, αλλά όχι συγχόνευση. Μην τα περβεύετε. Όχι όμως για τη συγχόνευση, αλλά για την ανοτατοποίηση. Υπάρχει διαφορά σε αυτό το τοίο. Για το νομοσχέδιο είπανε, ναι, υπέ. Υπέ για τη νομοσχέδιο, αλλά όχι για τη συγχόνευση. Για τη συγχόνευση δεν συμφωνούν. Είμαστε βιβλίτες εδώ, κύριε Δημάχη, που έχουμε εδώ και αφήνουμε λεφτά σε αυτό το τοίο. Μισό, μισό, μισό. Το θέμα είναι ότι είμαστε ένα αυτόνομο τμήμα. Το θέμα είναι ότι είμαστε ένα αυτόνομο τμήμα, το οποίο τα μέλη της ψήφισαν όχι στη συγχόνευση και στη συνέχεια έγινε κάτι άλλο. Αυτό θέλω να πάρετε σαν υπόψη και μπορώ να σας συνημερώσω και για το τμήμα. Και να σας πω ότι είναι το μοναδικό, όχι μόνο στην Ελλάδα, στην Κύπρο αλλά και στην Ευρώπη. Και θα γίνει κατάργηση και μετά δεν θα υπάρχουν δουλειές. Δεν θα υπάρχουν Έλληνες σχεδιαστές. Η συγχόνευση δεν κολλάει κάπου η δασοπονία με το ξύλο. Οι δασοπονοί ασχολούνται με το βλαστάρι, να το πάρουμε να μιλήσω λίγο λαϊκά. Και εμείς ασχολούμαστε από την κοπή και μετά. Είμαστε τεχνολόγοι ξύλου, τεχνολόγοι παραγωγής ξύλου και σχεδιασμοί σχεδιαστές επίπλου. Χάνεται, ο τίτλος είναι «ΑΣΑΦΕΣ». Τα επαγγελματικά δικαιώματα δεν ξέρουμε καθόλου αν θα είναι τα ίδια. Δεν γνωρίζουμε τι θα κάνουμε στη συνέχεια. Με τα μεταπτυχιακά, με τους καθηγητές και διάφορα άλλα πράγματα. Εγώ είμαι στο δεύτερο έτος να μιλήσω και σαν φοιτητήρια. Είμαι σε ένα διχασμό. Δεν ξέρω την επιλέξω. Γιατί δεν μου δίνουν ελοκληρωμένα ένα νομοσχέδιο και να μου πούνε τι θα συμβεί. Και ας το πάρουμε αλλιώς. Είναι το μοναδικό τουμίμα σχεδιασμού και τεχνολογίας ξύλου και επίπλου. Και πάνε να ανοίξουν ένα πέμπτο πεδίο δασσοπονίας με 8.000 ανέργους. Αυτά και μόνο πιστεύω ότι αρκούν. Μπορείτε να με ρωτήσετε και για τη σχολή, αν θέλετε. Σχολή του σχεδιασμού και τεχνολογίας ξύλου και επίπλου είναι μία σχολή που είναι η μοναδική στη χώρα και στην Κύπλου. Είναι μια σχολή που είναι η μοναδική στη χώρα και στην Κύπλου. Και είναι μια σχολή που είναι η μοναδική στη χώρα και στην Κύπλου. Είναι μια σχολή που είναι η μοναδική στη χώρα και στην Κύπλου. Είναι μια σχολή που είναι η μοναδική στη χώρα και στην Κύπρου. Και έρχονται εδώ φοιτητές από όλη τη χώρα. Από τον Εύρω, μέχρι τον Κρίτη και μέχρι τον Ιόνιο. Από παντού έρχονται φοιτητές και από την Κύπρου. Τώρα ο συνδυασμός των δύο αυτών του μημάτων πιστεύω, βλέποντας το μέλλον, ότι δεν θα έχει τόσο πολύ επίχειση στον κόσμο στους μαθητές που έρχονται από τα Λύκια. Γιατί δημιουργείται ένα νέο τμήμα δασσοπονίας, το οποίο είναι ένα νέο πανεπιστήμιο. Ουσιαστικά είναι δασσοπονίας και είναι το πέμπτο που υπάρχει στην Ελλάδα. Ενώ ακυρώνεται το τμήμα στέξ, που είναι το μοναδικό εδώ πέρα. Και για αυτόν τον λόγο πιστεύω ότι ενώ υπάρχουν πάρα πολλά μέσα στη χώρα, δημιουργείται και άλλο και οι φοιτητές δεν θα έρθουν προς τα εδώ. Είναι η γνώμη μου. Επίσης, οι δύο σχολές είναι εντελώς διαφορετικές. Η μία ασχολείται με τα δάση και η άλλη ασχολείται με το ξύλο ως υλικό. Ασχολούμαστε με το σχεδιασμό του ξύλου. Αυτά ήθελα να πω. Ευχαριστώ τον κ. Κοντακίδη. Το λόγο έχει ο Ελευθερίου Βασίλισσα, Ακαδημαϊκός Υπόταπας Δασσοπονίας. Καταρχάς, να πω ότι είναι τιμή για μένα να παραβρίσουμε εδώ σήμερα για ένα τέτοιο σημαντικό θέμα, καλισμένος από τους ίδιους τους σπουδαστές. Αλλά να πω και την αλήθεια, δεν είμαι κάτι ξένο από τους σπουδαστές, διότι έχω και την ιδιότητα του σπουδαστή του τμήματος που προάνεφεραν οι συνάδελτοι του σχεδιασμού και τεχνολογίας ξύλου και επίπλου. Συνεπώς, με αυτή τη διπλή ιδιότητα, άμα επιτρέπετε μια πολύ σύντομη τοποθέτηση, όσον αφορά το τι προβληματισμός υπάρχει στους χώρους των τμήματων της πόλης μας. Όσον αφορά αυτή τη θολή συγχώνευση, κατάργηση θα την πω εγώ και θα εξηγήσω έτσι πολύ σύντομα, αν και το είπε ο συνάδελφος και ο Ιάσινας και η Μαρκέλλα προηγουμένως, οι οποίοι με κάλψαν στο μεγάλο κομμάτι, όσον αφορά το γιατί είμαστε απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο. Λοιπόν, θέλω να πω όμως το εξής, είναι τουλάχιστον θλιβερό, το είχα πει και την προηγούμενη φορά, είναι το δεύτερο νομοσχέδιο, το οποίο καλείται η ακαδημαϊκή κοινότητα, καλείται τριτοβάθημα εκπαίδευση να έρθει και να υλοποιήσει σε χρόνο μηδέν. Πραγματικά σε χρόνο μηδέν. Και όλος παραδόξως και τα επτά νομοσχέδια έχουν έρθει μήνα Ιούλη. Τότε, δηλαδή, που η ακαδημαϊκή κοινότητα είναι με την καλή έννοια, αν με επιτρέπει το λόγο, σε λύθαργο. Λοιπόν, και τα επτά νομοσχέδια περίχαν μια σειρά αποθωλά σημεία όσον αφορά το κομμάτι των επαγγελματικών δικαιωμάτων και του επιστημονικού αντικειμένου της κάθε σχολής. Και φοβάμαι ότι το ίδιο πάνε, επιχειρείται να γίνει, όχι επιχειρείται, γίνεται και τώρα, είπαν οι συνάδελφοι προηγουμένους. Το προηγούμενο νομοσχέδιο, το σχέδιο Αθηνά, το οποίο επιχειρήθηκε και στην περίπτωση του νομού μας, με παταγόδια αποτυχία, ήταν το σχέδιο Αθηνά το 2012-2013, οπότε και η Σχολή της Ασοποννίας συγχωνεύτηκε με ένα πολύ πιο ομοιογενές επαγγελματικό και επιστημονικό αντικείμενο με το τμήμα του Καρπενησίου. Απέτυχε παταγοδός και γυρίσαν τη σχολή πίσω φυσικά, δεν υποτιμώ και δεν υποβαθμίζω καθόλου, την προσπάθεια που έγινε από τους φορείς, μεταξύ των οποίων και ως Πουδαστικός Σύλλογος. Δεν τα υποτιμώ, όμως, αν είχε επιτύχει το επιχείρημα, κανείς λόγος δεν θα είχε αναγκυλίσει το τμήμα της Ασοποννίας πίσω. Να όμως που ήρθε, διότι επαναλαμβάνε, πέτυχε παταγοδός. Άρα λοιπόν, πώς μπορούμε να λέμε ότι ένα τέτοιο επιχείρημα της συγχώνευσης τμήματος, με ασαφή επαγγελματικά δικαιώματα και επιστημονικό αντικείμενο, δηλαδή το τμήμα του Ξύλου και Επίπλου και της Ασοποννίας, σε ένα θολό επίσης πρόγραμμα που δεν ξεκαθαρίζει τι απόφητη θα βγαίνει από εκεί μέσα, ποια θα είναι η θέση του στην παραγωγή, πώς μπορεί λοιπόν να διασφαλιστεί σε νέους ανθρώπους, σε νέα παιδιά, ότι αυτό το πράγμα είναι προς τους συμφέρον τους, ακόμη και να ήταν, θέλω να πω εγώ. Είναι θλιβερό λοιπόν να αντιμετωπίζουμε όλη αυτή την πραγματικότητα με νούμερα τύπου, τόσοι είστε σήμερα, τόσοι θα έρθετε αύριο, βέβαια αντιλαμβάνουμε ότι ο ρόλος της τοπικής διοίκησης αυτός είναι, να μετρήσει τα οφέλη για την τοπική κοινωνία. Όμως η επιστημονική κατάρτιση ενός αποφύτου μιας σχολής τριτοβάθμισης εκπαίδευσης είναι και αυτό όφελος για μια τοπική κοινωνία και δεν είναι μόνο το όφελος από τη τσέπη του, τι θα του πάρω για να ψωνίσει μπλουζάκια και να πιει καφέδες. Το ισοζύγιο όπως λέτε καταρχάς, πού βάζουμε ισοζύγιο και αντίβαρα, αν μετρέτε το επιστημονικό αντικείμενο με ισοζύγια φοβάμαι ότι δεν μετρέτε. Λοιπόν και να κλείσω λέγοντας το εξής, ακόμη και να μετριόταν. Είπε προηγουμένως η συνάδελφος ή πρόεδρος του σπουδαστικού συλλόγου, ότι το τμήμα διατροφής και διατολογίας έχει μηδέν μελιβέπ. Γνώριζε την πραγματικότητα στις υπόλοιπες σχολές, το τμήμα δασοπονίας, τέσσερα μελιβέπ, εννιά ακαδημαϊκοί υπότροφοι είμαστε. Έχετε υπόψη σας και είμαι πολύ χαρούμενος που μπαίνει και στις διατροφήσεις στους σπουδαστικούς συλλόγους. Έχετε υπόψη σας με τι καθεστώς δουλεύουν οι ακαδημαϊκοί υπότροφοι. Και δεν θα μιλήσω μόνο για τα 5,5 ευρώ την ώρα. Δεν είναι συμβάσεις όσο διαρκεί δηλαδή το ακαδημαϊκό εξάμινο. Δηλαδή μια πραγματικότητα η οποία δεν κάνει καν λόγο για μονυμοποίηση μιας σειράς ανθρώπων οι οποίοι δουλεύουν στην εκπαίδευση. Όσοι έχουν δουλέψει στην εκπαίδευση γνωρίζουν λίγο πολύ τα πράγματα που έχουν. Δεν είναι απλά η ώρα που πας και κάνεις μάθημα. Ειδικά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εκπαιδεύεις επιστήμονες να βγουν στην κοινωνία, να βγουν στην παραγωγή. Άρα λοιπόν αυτό θα είναι και αυτό που θα πρέπει να μας αποσχολήσει. Να αποσχολήσει και την τοπική κοινωνία και το δημοτικό συμβούλιο, τον σπουδαστικό συλλογό τον αποσχολεί. Λοιπόν, πώς θα λειτουργήσουν αυτές οι δομές. Και είναι κρίμα, είναι τουλάχιστον δικείμενο καταγγελίας στο γεγονός ότι αυτή η πραγματικότητα όχι απλά να μην επιχειρείται να λυθεί. Η μονυμοποίηση και η αξιοποίηση όλων των συναδέλφων, των σπουδαστών, οι οποίοι επαναλαμβάνουν είναι νέα παιδιά και έχουν ένα προβλημασμό σε σχέση με το τι θα κάνουν μετά από εδώ. Και ειδικά μια σειρά αποτιμήματα που έχουν σπουδαστές, οι οποίοι ήταν στοχευμένες αυτές τις σχολές. Πάμε να φτιάξουμε ένα τμήμα, μια σειρά αποτιμήματα που θα παίρνει κόσμο από το σωρό, γιατί δεν θα έχει. Θα έχει ασαφή επαγγελματικά δικαιώματα και επιστημονικό αντικείμενο επαναλαμβάνω. Την ίδια στιγμή που απαναλαμβάνω και κλείνω, δεν έχουν λυθεί ζητήματα ορθής λειτουργίας των νέων δομών, πέρα από το επαγγελματικό αντικείμενο, των νέων δομών που θα λειτουργήσουν. Όπως για παράδειγμα, μόνιμο προσωπικό, διοικητική, καθηγητές, ΜΕΛΙΔΕΠ και τα λοιπά. Αυτή τη στιγμή η πλειοψηφία των τμήματων του ΤΕΙ Θεσσαλίας λειτουργεί με ακαδημαϊκούς υποτρόφους. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν στο μέλλον κανένα αντίκρισμα στη νέα δομή που θα δημιουργηθεί. Και δεν το λέω αν έχουν ή δεν έχουν, θα το δεις στο νέος νόμος. Όμως πώς θα λειτουργήσουν αυτά τα τμήματα. Δεν θα λειτουργήσουν. Δεν θα είναι καθόλου λειτουργικά. Αφενός αφεντέρου, αν λειτουργήσουν θα λειτουργήσουν δομές τέτοιες που θα ψαχνόμαστε για ένα χρονικό διάστημα να δούμε πού θα πάει το νέο εγχείρημα. Έτσι ώστε να έρθουμε στο μέλλον και να πούμε ότι τελικά δεν εδώ λείψει, πάμε σε κάτι άλλο. Αυτή τη στιγμή η τεχνολογική εκπαίδευση είναι απαραίτητη στο χώρο της τριτοβάθημας εκπαίδευσης. Οι δομές οι οποίες έχουν δημιουργηθεί με πολύ κόπο και από τους ίδιους τους σπουδαστές είναι απαραίτητες στην πόλη να μην νοσέχουν και δυστυχώς η μεγαλύτερη κριτική έρχεται με το γεγονός ότι το νομοσχέδιο έχει πάρα πάρα πολλά θωλά σημεία. Αντιμετωπίζει τους σπουδαστές σαν νούμερα και συνολικά την τριτοβάθημα εκπαίδευση σαν νούμερα και αυτό είναι το θλιβερό της όλης της πόθης και αυτό νομίζω είναι και αυτό που ζητάνε και οι ίδιοι οι σπουδαστές. Ευχαριστώ τον κ. Λευτερίο. Ερωτήσεις από τους συναδέλφους. Κύριος Μαρκινός. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Ήθελα κατ' αρχήν να ρωτήσω μια ερώτηση αν προσκλήθηκαν μελιδέπ εκπρόσωποι από τα τμήματα γιατί μαθαίνω εδώ ότι αν αποφάσισαν πως αποφάσισαν κτλ υπάρχει μια καθαρή εικόνα οπότε θα μπορούσαν οι ίδιοι να μας πούν τις απόψεις των καθηγητών και των τμήματων. Φυσικά συνοντιθήκατε κ. Δήμαρχη αλλά καλό θα ήταν και εμείς να τους είχαμε εδώ για να μπορούσαμε να κάνουμε μια καλύτερη συζήτηση. Ένα δεύτερο είπατε ότι το μισό τμήμα του διατροφής και διατρολογίας διατηρείται. Αυτό θέλει λίγο μια επεξήγηση τι σημαίνει μισό τμήμα. Χωρίς τους φοιτητές. Χωρίς τους φοιτητές. Δεν αναφερθήκατε καθόλου στα επαγγελματικά δικαιώματα του ξύλου και επίπουλου που είναι πάρα πολύ σημαντικό. Είναι το μοναδικό τμήμα. Και δεν ξέρω αν σε αυτό εστιάσατε καθόλου γιατί νομίζω ότι αν είχε επιτυχία αυτό το τμήμα είχε ιδιαίτερα και μεγάλη ζήτηση εξαιτίας αυτού του γεγονότος και σε αυτό που είπατε στην εισήγησή σας διέκρινα μια αιχμή. Δεν ξέρω αν το αντιλήφθηκα σωστά ότι είστε ο μόνος από τους φορείς. Ότι ο κύριος από την Περιφερειάρχης δεν έκανε τις αντίστοιχες κινήσεις που κάνατε εσείς. Είναι σημαντικό αυτό γιατί οι φορείς της περιοχής μας θα πρέπει όλοι μας να είμαστε ενωμένοι. Θα ήθελα έτσι μια καλύτερη διευκρινήση σε αυτό ευχαριστώ. Άλλες ερωτήσεις υπάρχουνε. Τοποθετήσεις κύριε Παπαλέ. Όσον αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα προφανώς έχουν γίνει πάρα πολλές συνθήκες και έχουν δίκιο τα παιδιά. Πρώτο έτοιμά μας και ήταν και παράδειψή μου να το πω. Το πρώτο θέμα που έχουμε βάλει και βάζουμε είναι δεν φτάνει να δημιουργείς τμήματα. Η ανατοτοποίηση μειώνει τα τμήματα ως άθλισμα, έχουν μειωθεί. Αυτόχρον όμως τα τμήματα αυτά πρέπει να είναι ελκυστικά και ως γνωστικό αντικείμενο και ως ελκυστικότητες στην αγορά εργασίας. Αυτό είναι το πρώτο που βάζουμε και λέμε πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου. Η κάθε κατηγορία θα πρέπει να έχει τα επαγγελματικά δικαιώματα που πρέπει να έχει για να είναι ελκυστικό αλλά και να ξέρουν τα παιδιά και οι γονείς που ξεδεύουν αυτά τα λεφτά τι θα κάνουν τα παιδιά αύριο. Για το τμήμα της δασολογίας και σχεδιασμού ξύλου, νομίζω, αν λέω σωστά τον όρο, αυτό που λέγεται και έχει να κάνει και με τη δουλειά της επόμενης μέρας που αφορά το γνωστικό αντικείμενο είναι να παντρευτεί το τμήμα της δασολογίας που όντως υπάρχουν και άλλα στη χώρα και το σχεδιασμό. Και όταν λέμε σχεδιασμό δεν εννοούμε, το ξέρουν πολύ καλύτερα τα παιδιά, το μάστερο με το κατσαβίδι και με τον τροχό που φτιάχνει, διαμορφώνει ένα ξύλο, αλλά αυτόν που σχεδιάζει τον αρχιτέκτο ένα ξύλο, για να γίνει κατανοητό. Δηλαδή θέλουμε έναν δασολόγο και έναν αρχιτέκτο έναν ξύλου μαζί. Έναν άνθρωπο, αυτό λένε οι εμπλεκόμενοι και από την πλευρά του τμήματος δασολογίας και από την πλευρά του τεχνολογίας ξύλου και επίπλου, να φτιάξουμε ένα τμήμα πενταετές άρτιο με τέτοιο γνωστικό αντικείμενο που θα μπορεί ο απόφυτος να ασκεί τα δικαιώματα και του δασολόγου, αλλά και του σχεδιαστή ξύλου. Άρα λοιπόν θα είναι μοναδικό ξανά πάλι στη χώρα, γιατί θα δίνει δυνατότητα και αυτού που θέλει να πάρει την κατεύθυνση να ασχοληθεί ως δασολόγος και αυτού που θέλει να είναι σχεδιαστής ξύλου. Άρα με μεγαλύτερο γνωστικό αντικείμενο με πανεπιστημιακό, αυτό που υποστηρίζουν οι εμπλεκόμενοι από πλευράς οι καθηγητές, δηλαδή, ότι δεν θα μπορούσε να γίνει πανεπιστημιακό αντιμείωμα με αυτή τη μορφή. Ο πανεπιστημιακό θα γίνει όταν αποκτήσει και επιστημονική επάρκεια όσον αφορά το αντικείμενο, γενικότερα για τη γνώση του ξύλου και για να μπορεί να είναι ανώτατη της εκπαίδευσης. Άρα λοιπόν αυτό, σύμφωνα με τους καθηγητές, θα είναι καλύτερο για τα παιδιά, θα έχει δικαιώματα δύο μορφών. Και αδρασσολόγων και σχεδιαστή ξύλου ή αν θέλετε αρχιτέκτο ένα ξύλο. Αυτό το οποίο, να μιλήσουμε συνολικά για τα δικαιώματα, είπαμε ότι το γεωπονικό τύμα είναι αντίστοιχο με αυτό της Αθήνας. Τώρα προσθήθηται και το διατροφής, άρα κάποια δικαιώματα παραπάνω. Αυτό θα όμως θα έχει το αντίστοιχο της Γεωπονίας της Αθήνας. Άρα έχει και αυτό εξασφαρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Το αυρεφωνηπιοκόμον που λέμε ότι πρέπει πρώτα απ' όλα να δημιουργηθεί, έχει και αυτό τα αντίστοιχα υπαρκτηματικά δικαιώματα. Η ιατρική τα έχει ούτως ή άλλως. Και μένει το τύμα Δημόσιας και Νέας Υγείας, όπου εκεί αυτοί που το υποστηρίζουν λένε ότι θα είναι, επειδή είναι το πρώτο και μοναδικό τύμα σε όλη τη χώρα, μπορεί να μην είναι ένα τύμα που θα έχει τόσο πολύ μεγάλη εμβέλεια, αλλά επειδή θα είναι το μοναδικό, αυτοί που θα βγουν, τουλάχιστον την πρώτη δεκαετία, θα έχουν ανταπόκριση στην αγορά εργασίας, όσον αφορά συνολικά για τα δικαιώματα. Λένε ότι θα μπορούν να πηγαίνουν στο Δημόσιο, να πηγαίνουν στις μεγάλες επιχειρήσεις. Με βάση περιπτώσει, εκεί αν με ρωτάτε και τη δικιά μου άποψη, ή πώς να το πω, οι διευκνήσεις που πήρα, δεν με ικανοποίησαν πλήρως με μια απόλυτη σαφήνια τι θα κάνουν αυτά τα παιδιά. Περισσότερο θα είναι στον τομέα της ασφάλειας της υγείας, γιατί θέλει να δημιουργηθεί εδώ τα μέλη της κυναιτρικής, να δημιουργηθεί στην Καρδίτσα ένα κέντρο ασφάλειας υγείας ανθρώπων και ζώων, για να παντρευτεί και με την ιατρική σχολή. Θέλουν να δημιουργηθεί αυτή η σχολή μελλοντικά, και όταν αποσπαστεί όπως είναι ένα πάγιο αίτημα, η ιατρική σχολή να γίνει σχολή ιατρική και να μην είναι τμήμα όπως είναι σήμερα της σχολής υγείας. Άρα φύγει η ιατρική και να γίνει η σχολή ασφάλειας ζωής, κάπως έτσι το λένε, στην Καρδίτσα και να γίνει κέντρο η Καρδίτσα σε αυτόν τον τομέα. Αυτή είναι η φιλοσοφία που έχουν. Τώρα του πόσο δούλεψε ο Καθάνης, εγώ λέω του πόσο δούλεψε εγώ. Και από τις επαφές που έκανα με όλους τους φορείς, διέκανε ότι δεν υπήρχαν από άλλους αντίστοιχες επαφές. Με αυτή την έννοια λέω ότι αφιέρασε πολύ περισσότερο χρόνο, διότι όλους, όταν κάνεις ένα διάλογο, βλέπεις πόσο συζητά ο ένας, αν έχει συζητήσει... αν ο καθένας μπορεί να πει τι έχει κάνει, αν έχει συζητήσει με όλους τους... μπορείτε να ρωτήσετε, εν πάση περιπτώσει, όλα τους καθηγητές εδώ, τους Προέδρους, τους Συμβούλους του Υπουργού, τους Βρετάνης, τους Αντιπρετάνης, τον Υπουργό, τους Βουλευτές, για να σας πω να το διαρευνήσετε μόνοι σας ποιοι και πώς αφιέρασαν τον περισσότερο χρόνο για το σκοπό αυτό. Αυτοί θα σας απαντήσουν και καθένας από εμάς, ενδεχομένως υπερτιμάει ή δεν υπερτιμάται τη δουλειά που έκανε, όμως οι κριτές είναι όλοι αυτοί οι εμπλοκόμενοι και ο τρόπος που έγινα, και τα αποτελέσματα που ήρθαν και οι τροποποιήσεις σχεσιές μετά από αυτή την προσπάθεια. Όχι, δεν κλείθηκαν από την πλευρά μου, τουλάχιστον. Σύμφωνο, δεν έγινε. Πάντως, αν με ρωτάτε εμένα λέω ότι δεν έγινε. Ο κύριος μου είναι βασιότης, είναι ένας εκπρόσωπος. Φυσίλου Κεπίπλο. Εγώ με εφηρετήσω του μήματος του ΣΤΕΧΣ, όπως το λέμε και εμείς, εκπρόσωπος μέσω της συνέλευσης των φοιτητών που την κάνουμε μεταξύ μας. Δεν υπάρχει κάποιος επίσημος φορέας. Αλλά τα παιδιά και έλεξαν εμένα για να πω κάποια συγκεκριμένα πράγματα. Πρώτα απ' όλα να πω ότι ο όρος σχεδιασμού ξύλου που αναφέρατε, κύριε Δήμαρχε, δεν είναι τόσο σωστός, γιατί μιλάμε για σχεδιασμό επίπλου. Όσον αφορά το ξύλο, είναι η τεχνολογία και η τεχνολογία παραγωγής του ξύλου. Τα επαγγελματικά μας δικαιώματα αυτή τη στιγμή μας δίνουν τη δυνατότητα να δουλέψουμε ως τεχνολόγοι ξύλου, τεχνολόγοι παραγωγής επιχειρήσεις παράγουν επίπλα και να γίνουμε σχεδιαστές. Πιο συγκεκριμένα στον τομέα του επίπλου, αλλά δεν είναι τόσο προσδιορισμένο. Το πρόβλημα στον κοινούργιο τον τίτλο, το πρώτο, είναι ότι ο σχεδιασμός δεν έχει διευκρινιστεί καθόλου σε ποιο αντικείμενο θα είναι. Τα δύο πανεπιστήμια που έχουμε στην Ελλάδα για το σχεδιασμό, είναι το ένα στην Κοζάνη και το άλλο στη Σύρο και είναι για το βιομηχανικό σχεδιασμό. Υπάρχει ένας προσδιορισμός. Τώρα, ο κοινούργιος ο τίτλος με τη δασολογία και η σύμπραξη, έχει κάποια θέματα. Στο γεγονός ότι μπορεί να υπάξουνε ελάχιστα κοινά μαθήματα, τα οποία σε καθιστούν ικανό τον ΑΕΙΣΕ και τα δύο πράγματα, και δασολόγος και επιστημονός πάνω στον ξύλο. Και τα οποία, ίσως και να μην χρειάζονται όσον αφορά, μιλώντας πάντα για το ΣΤΕΧΣ, στο όταν βγω εγώ στην αγορά εργασίας, δεν θα μου τα ζητήσει κανένας. Αυτό το λέω γιατί. Υπάρχει ένα άρθρο. Η Πανελλήνα Μοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματίων Κατεργασίας Ξύλου, η οποία έχει κάνει αρκετή προσπάθεια ώστε να διατηρηθεί αυτό το τομέμα, δηλώνει ότι ο προτεινόμενος τίτλος του Νομοσχεδίου Δασολογίας Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού, δεν μας καλύπτει καθώς άλλο είναι το αντικείμενο της Δασολογίας και άλλο το τεχνολόγο και σχεδιαστή Ξύλου και Επίπλου. Και αυτό δεν βγαίνει από εμένα, από ένας απλός φιλικτής, βγαίνει από τα άτομα τα οποία θα μου δώσουν εμπαιδεία σε λίγα χρόνια. Από όλα όσα έχουμε μάθει και έχουμε ενημερωθεί, είναι το πιο ανησυχητικό για εμάς. Τα ίδια άτομα, οι μελλοντικοί μας εργοδότες, δεν βρίσκουν τις γνώσεις από αυτό το τομέα να τους καλύπτουν. Τώρα θα μου πείτε, εμείς είμαστε ήδη μέσα στο στέξ, θα τελειώσουμε, θα πάρουμε το πτυχίο μας, αλλά πρέπει να σκεφτείμε και μετά. Δηλαδή, άμα είναι να στελεχώσουμε η τελευταία αυτό το τομέα, πώς θα υπάρξει μέλλον μετά, ποιοι θα έρθουν μετά στις θέσεις. Αυτό ήταν το ένα. Όσον αφορά, γιατί κάποια στιγμή άκουσα που είπατε ότι οι καθηγητές συμφωνούν με το όλο θέμα. Κάποια στιγμή άκουσα αδείγμα, μου είπε και ένα παιδί ότι γίνανε δύο ψηφοφορίες. Δεν ήμουν εδώ πριν, συγχωρέστε με γι' αυτό. Εδώ έχω τα πρακτικά της πρώτης συνέλευσης που έγινε 5 Ιεβδόμου 2018, όπου έγινε η πρόταση, πρώτη φορά στη ΔΕΠ μας, για το καινούργιο τίτλο και να εκφράσουν μια άποψη. Σε αυτή τη συνέλευση, γιατί έγινε και άλλη μία στις 2 Δεκάτου, ψηφίσανε και εκφράσανε τα άποψή τους. Τα μέλη της ΔΕΠ ήταν δύο τα ερωτήματα για τα οποία κληθήκαν να ψηφίσουν. Το ένα είναι για το εάν επιθυμούν το τμήμα να διατηρήσει τα γνωστικά αντικείμενα που έχει σήμερα και το άλλο είναι εάν επιθυμούν τη σύμπλεξη με το τμήμα δασοπονίας. Η ψηφοφορία έλειξε, πρώτον, ομόφωνα όσον αφορά τα γνωστικά αντικείμενα και δεύτερον, κατά πλειοψηφία, αποφασίζει με πέντε ψήφους ναι, έξι ψήφους όχι και δύο λευκά, ότι δεν επιθυμείται σε μπαίσεις με το τμήμα δασοπονίας. Καθηγητές μας είπαν όχι. Μπορείτε να το δείτε γι' αυτό, άμα θέλετε. Μάλιστα, ήταν η πρώτη συνέλευση για το θέμα. Πρέπει να είναι η δεύτερη. Στη δεύτερη, στις δυο δεκάτου, όχι τον Ιούλιο, συγγνώμη, τον Ιούλιο, ναι. Στις δυο δεκάτου, έγινε πάλι συνέλευση για της ΔΕΠ για αυτό το τομέα. Απόφαση δεν βγήκε, δεν υπήρξε ψηφοφορία. Απλώς κάνανε κάποια συζήτηση για το αν συμφωνούν και με κάποια άλλα πράγματα, τα οποία δεν γνωρίζουμε, γιατί δεν ήμασταν και μέσα. Αυτό είναι κυρίως, που θέλω να κάνω γνωστό αυτή τη στιγμή, ότι οι ΔΕΠ μας, οι καθηγητές μας, ψηφίσανε όχι. Ψηφίσανε όχι. Πάχουν, ναι, τέσσερα, πέντε τμήματα δασολογίας, δασσοπονίας, είναι διαφορετική ώρα, διαφορετικές επιστήμες. Το συγκεκριμένο τμήμα της Καρδίτσας, είχε ξαναγίνει προσπάθεια να γίνει σύμπραξη, πάλι με δασολογία. Ο ίδιος ακριβώς γνωστικός αντικειμένος, ποιά πετύχει, πώς δηλαδή περιμένουμε τώρα αυτό το πράγμα να έρθει και να ταιριάξει σε ένα διαφορετικό. Γιατί μεγαλύτερη παρεξήγηση, και είναι και ίσως από τα πρώτα, όταν μπήκα πρώτο έτος και γύρισα πρίσω στην Αθηνά, τους φίλους μου και με ρωτάγανε τι κάνεις στη σπουδάζεις, η πρώτη ερώτηση που μου κάνανε είναι τι δέντρο είναι αυτό. Εμείς δεν μαθαίνουμε για τα δέντρα, μαθαίνουμε για το ξύλο. Με το πλανίστε θα σας πω τι δέντρο είναι αυτό. Η δασολογία με τις επιστήμες ξύλου, το σχεδιασμό επίπλου, δεν ταιριάζουν με αυτά τα πράγματα. Δεν πιστεύουμε και οι φοιτητές και από τη φαίνεται και οι καθηγητές μας, ότι δεν θα βοηθήσεις σε τίποτα. Τώρα ένα άλλο θεμά. Όταν ανοίξαμε όλο το μηχανογραφικό, είδαμε ένα χάος. Είναι πολλές σχολές, πρέπει να σαχτίσεις πολύ. Αυτή τη στιγμή αυτή η σχολή θα μπει μαζί με τις δασολογίες. Θα έχει ένας μελλοντικός απόφυτος και από το Λύκειο μέσω των Πανελληνίων να διαλέξει μια σχολή. Εκεί πέρα θα δει πέντε φορές τη λέξη δασολογία και δίπλα θα υπάρχει η επιστήμη ξύλου και ο σχεδιασμός. Δύσκολα θα εντοπίσει κάποιος αυτή τη σχολή. Είναι κρίμα μια μοναδική σχολή στην Ελλάδα να καταργηθεί. Είναι κρίμα. Κάποιος ο οποίος θέλει να σπουδάσει αυτό το αντικείμενο θα αναγκαστεί να φύγει στο εξωτερικό. Πώς εμείς θα μείνουμε στην Ελλάδα. Ποιος θα πληρώσει τη σύνδεξο των κονιών μου εμένα. Εγώ θα τις πληρώσω. Άμα φεύγουμε όλοι τι θα γίνει. Και δεν διαφωνώ με την κίνηση του Υπουργείου στο να καταργηθούν κάποια τμήματα. Γιατί ας πούμε ότι οι πληροφορικοί υπάρχουν πάρα πολλά. Δεν ξέρω πώς γίνεται αλλά έχω ακούσει ότι πολλά τμήματα δεν είναι καλά εξοπλισμένα. Ίσως δεν πρέπει να υπάρχουν τόσα πολλά. Αλλά το να γίνει κατάργηση των ΤΥ όλων το θεωρώ τεμπελιά. Δεν ασχολήθηκε κανένας με το να αξιολογήσει ποια ΤΥ πρέπει να μείνουν. Ποια τμήματα. Ο τομέας του ξύλου και του επίπλου. Χρειάζεται εργαστήρια. Χρειάζεται πρακτική. Λέτε για το πανεπιστημιακό επίπεδο το οποίο να δίνει πιο πολύ βαρύτητα στο χαρτί. Βαρύτητα δίνει η γνώση πάνω στον τομέα και πάνω στην πράξη. Το να παρακολουθούμε σε μια οθόνη πόσες ώρες θεωρίας το πώς φτιάχνουν ένα επίπλο δεν θα μας βοηθήσει ιδιαίτερα. Αυτά είχα να πω. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε και εμείς. Τουποθετήσεις ο κ. Ποπαλός. Αγαπητοί συνάδελφοι, εμείς δεν είμαστε ευχαριστημένοι από την εξέλιξη. Υπάρχουν δύο οπτικές στο όλο θέμα. Η μία είναι γενικότερη οπτική προσέγγιση, έτσι όπως το έθεσε ο κ. Ελευθερίου προηγουμένους. Που με τα βία συγκρατιέμαι για να μην πω οι κερατάδες, κάθε φορά θέλουν να γραφτούν στην ιστορία. Ότι αυτοί είναι που έσωσαν την παιδεία και θεμελίωσαν κάτι στην ανώτετη εκπαίδευση. Και κάθε λίγο και λιγάκι πειραματίζονται με την αιωλία του τόπου μας. Είναι αλήθεια όλα αυτά που είπε ο Βασίλης τα τελευταία χρόνια στο γόνατο νομοσχέδια. Χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, θα έλεγα ελαφρά την καρδία έτσι για το χαβάτο ο καθένας. Για τη δική του δήθεν προσωπική ιστορία. Δεν γίνονται έτσι, δεν λύνονται έτσι τα θέματα της παιδείας. Χώρες που είναι αναπτυγμένες και με βάθος σε αυτό το τομέα, πρώτα κάνουν τις απαραίτητες μελέτες, βλέπουν τις δυνατότητες και τις ανάγκες της χώρας τους και προχωρούν. Και προχωρούν με βήματα αργά και σταθερά. Όχι όλα στο πόδι, όχι όλα μέσα σε ένα καλοκαίρι, όχι όλα μέσα σε ένα εξάμινο, σε δώδεκα μήνες, αλλά μέσα σε πολλά χρόνια μετά από σκέψη, μετά από μελέτες, μετά από συγκεκριμένα δεδομένα. Έτσι ώστε και οι νέοι να μπορούν να βρουν δουλειά, αλλά και τελικά να μην βγαίνουν απλά κάποιοι πτυχηγούχοι, που όπως έλεγε και ο Κελαϊδώνης παλαιότερα και για άλλες εποχές που ισχύει στο πολλαπλόν σήμερα, τα παίρνουν τα πτυχία τους και τα κορνιζάρουν. Για το ειδικότερο θέμα, εμείς από την αρχή, κύριε Δήμαρχε, από το Φεβρουάριο μήνα, τονίσαμε την κινητικότητα που υπήρχε και με βάση στην εμπειρία μας πάντα η καρδίτσα ήταν ένας χώρος ο οποίος ήταν μια δεξαμενή, παλιότερα είχε μια σχολή, την σχολή νηπεαγωγών, την πήραν από εδώ για να φτιάξουν κτίζοντας πάνω σε αυτή το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το οποίο υποτίθεται ότι θα έπρεπε να γίνει όχι εκεί που είναι τώρα, αλλά στο Βελεστίνο, αν δεν κάνω λάθος. Φυσικά και δεν έγινε εκεί. Φυσικά και τώρα τα πράγματα δεν είναι ρόδινα, γιατί πάλι όλα έγιναν στο πόδι. Και αν όντως έτσι είναι κύριε Δήμαρχε, ότι εσείς πιέζατε πάρα πολύ μέσα στο Υπουργείο, εγώ βρίσκω γελία την απόφαση του Υπουργού να πει δώστε και το τμήμα αυτό, εσείς καλά κάνατε και πιέσατε. Εκεί δεν είστε λάθος, αλλά είναι λάθος ο Υπουργός που είπε δώστε το για να μη φωνάζει ο Δήμαρχος. Τι είναι αυτό, δηλαδή αν φωνάζετε ακόμα περισσότερο μπορεί να σας έδινε και ένα δεύτερο. Όποιος φωνάζει περισσότερο κερδίζει σε αυτόν τον τόπο, όχι όποιος έχει δίκιο. Και εδώ τώρα έρχεται το δικό μας το λάθος. Ήρθε εδώ ο ίδιος ο Υπουργός και μας έδωσε τη δυνατότητα λέγοντας ότι δεν θέλω να μου πείτε για τμήματα, εγώ θέλω να μου πείτε για το αναπτυξιακό σχέδιο της περιοχής σας. Μας έδωσε τεράστια δυνατότητα, ξέρετε γιατί? Γιατί οι σχολές που έγιναν στην Καρδίτσα δεν έγιναν σε μια νύχτα. Κτίστηκαν μία μία και για να μπορέσουν να γίνουν, είδαν τις δυνατότητες αυτοί που τις σχεδιάζαν οι πανεπιστημιακοί. Ο Καραθάνος, κάποιοι άλλοι παλιότερα κλπ, είδαν τις δυνατότητες της περιοχής. Για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε μία μία τις σχολές που έγιναν αυτά τα χρόνια στην Καρδίτσα, λέγαμε πώς θα έρχουν εδώ που υπήρχαν μέχρι τώρα, έδαιναν με την περιοχή μας, τον αγροτοδιατροφικό τομέα και το ανάγλυφο. Συνεπώς θα μπορούσαμε, από τότε που ήρθε ο Γαβρόγλου, μέχρι που να καταλήξουμε, με δεδομένο ότι υπήρχε και ένας αναβρασμός στην πανεπιστημιακή κοινότητα και είχαμε πολλούς συμμάχους, τους ίδιους τους πανεπιστημιακούς, να κάνουμε και ημερίδες, να κάνουμε και εκδηλώσεις, να ενημερώσουμε τον κόσμο. Λέτε, κύριο δήμαρχε, ότι εσείς τρέχατε και δεν βρίσκατε άλλους να τρέχουν. Είναι ευθύνη σας αυτό. Δύο πόλοι ήταν στην Καρδίτσα. Η αντιπεριφέρεια και ο δήμαρχος Καρδίτσας. Εσείς έπρεπε να μαζεύετε τους φορείς. Εσείς έπρεπε να καθοδηγείτε τους φορείς. Εσείς έπρεπε να δημιουργήσετε για την περιοχή μας και για το συγκεκριμένο ζήτημα μια συλλογικότητα. Αυτό που λέμε τοπική διακυβέρνηση με συγκεκριμένο στόχο. Όπου όλοι να έχουν ένα ρόλο. Και για να μπορέσετε να υποστηρίξετε στη συνέχεια ακόμη περισσότερο τα επιχειρήματά σας, θα έπρεπε αυτό το διάστημα να έχουμε κάνει πολύ περισσότερα, αλλά να τα κάνουμε όλοι μαζί και συλλογικότερα. Να κάνουμε μια ημερίδα. Να μπορούμε να τεκμεριώνουμε ανά πάσα στιγμή τις απόψεις μας με κατατεθυμένες τις προτάσεις των καθηγητών, με δείκτες, με στοιχεία, με ντοκουμέντα. Δεν τα κάναμε όλα αυτά. Νομίζω ότι στην συνολικότερη συμπεριφορά βάρενε το ότι πλησιάζουμε προς τις εκλογές, τις αυτοδιοικητικές και ότι ίσως θέλαμε να δημιουργήσουμε και κάποιες συμμαχίες. Η μία πλευρά κάπως έτσι, η άλλη πλευρά περίμενε το λάθος για να βγει ένα καταγγείλει, λες και αν γίνει ένα κακό την επόμενη μέρα θα επανέλθει στην προτέρα θέση. Ποτέ δεν επανέρχεται. Δεν είναι ένα απλό θέμα το ότι υπάρχουν ασάφιες, δεν είναι μια απλή αμέλεια ότι υπάρχουν ασάφιες ισότι αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα των σχολών, όπως πολύ καλά εξήγησαν εδώ και οι σπουδαστές. Είναι ουσία γιατί συν το χρόνο όταν αυτά είναι ασάφιοι, πολλοί δε περισσότερο δεν υπάρχουν, απαξιώνουν και τα ίδια τα παιδιά και τις ίδιες τις σχολές. Εγώ νομίζω ότι το γεγονός ότι για να προσελειφθεί κάποιος δασσοπόνος στην Ελλάδα, ο τελευταίος προσελείφθη του 2004, τώρα έχουμε 18, 14 χρόνια δεν προσελείφθη κανένας. Αυτό δεν σήμαινε από μόνο του την υποβάθμιση της σχολής αυτής. Η πολιτεία θα έπρεπε εκεί να έχει επέμβει εδώ και καιρό, ενδεχομένως να αλλάξει μέρος του γνωστικού αντικειμένου και να δώσει συγκεκριμένα δικαιώματα και δυνατότητες σ' αυτούς που αποφυτούσαν από αυτά τα τμήματα. Ένα παράδειγμα σας αναφέρω και βλέπετε ότι σύντοχρονο απαξιώθηκε και μου λέτε με βάση τα βιβλία, η πραγματικότητα ή την πραγματικότητα, εμείς την ξέρουμε. Ξέρουμε ότι υπάρχουν φοιτητές που παρακολουθούν και υπάρχουν φοιτητές που δεν παρακολουθούν. Σε ποια τμήματα παρακολουθούν, κύριε Δήμαρχε, σε αυτά που έχουν κάποιο μέλλον στην αγορά εργασίας. Εγώ δεν συμφωνώ με όσα διαμεσολάβησαν αυτό το χρονικό διάστημα. Δεν με βρίσκουν σύμφωνο όλες οι ενέργειες. Μπορεί σε προσωπικό επίπεδο να προσπαθήσετε να σώσετε την παρτίδα, αλλά ρίχνω και σε σας ευθύνη που δεν κινητοποιήσατε το σύνολο, δεν λέω για τους άλλους που είναι εκτός Δήμου, εκείνοι ας τους κάνουν άλλη κριτική. Λέω για εμάς που είμαστε μέσα στο Δήμου και το λέω καλοπροέρετα, έπρεπε να κινητοποιήσατε περισσότερο τους φορείς της πόλης. Εάν μόνο σας πετύχατε αυτό που λέτε ότι πετύχατε, τότε φανταστείτε να έχατε μαζί σας και όλους τους φορείς πόσα περισσότερα θα μπορούσατε να πετύχετε. Εκτός αν δεν πιστεύετε, που νομίζω ότι δεν συμβαίνει αυτό, ότι εν τη ανώση των φορέων η ισχύς. Δεν ξέρω, πολύ φοβάμαι, θα δούμε πώς θα συνεχιστεί η ιστορία. Μακάρι να μη συμβεί να ισχύσει το πήμα του Βάρναλι ότι για το κρίσιμο διάστημα μείναμε μοιραίοι και άβολοι αντάμα προσμένοντας ίσως κάποια θάμμα. Μακάρι να μην το πει αυτό η ιστορία για εμάς. Ευχαριστώ τον κ. Ποβολό, κ. Μιχαλάκης έχει το λόγο. Εγώ δεν θα είμαι περισσότερο συγκεκριμένος για τα ζητήματα αυτά που και εν ολίγης δεν έχω γνώση ειδική για τα ζητήματα τα οποία αναφέρθηκαν που από μια πλευρά τα βρίσκω δικαιολογημένα και σωστά. Εγώ θα μιλήσω σε νεκρό χρόνο. Δηλαδή ας υποθέσουμε ότι δεν υπήρχε το νομοσχέδιο αυτό και έπρεπε να προβληματιστούμε ως γενικός πολίτες τι μέλη γενέστε για την παιδεία της χώρας μας. Είναι γεγονός ότι μέχρι σήμερα η παιδεία της χώρας μας είχε παλινοδίες. Τις περισσότερες φορές από την ίδρυση του κράτους, δεν θα μακρηγορήσω, δεν θα πάω στην ιστορία, αλλά από την ίδρυση του κράτους αυτού η παιδεία ήταν προδιαγραμμένη από τις ορέξεις αυτών που μας θέλαμε ως ένα κράτος τέτοιο. Μέχρι σημείς, συμπεραλαμβανομένης και αυτής της περιόδου, αυτής της κυβέρνησης, για να μη θεωρήσετε ότι κάνω συμπολίτευση, κάπως έτσι λειτουργούν τα πράγματα. Νομίζω ότι η παιδεία για τη χώρα μας είναι υπόθεση όλων, αλλά βαρύνουσα άποψη έχει η ακαδημαϊκή κοινότητα συν τους φοιτητές και δευτερεύωσα έχει κοινωνία της κάθε πόλης ή αν πούμε η κοινωνία γενικότερα. Οι ακαδημαϊκοί με τους σπουδαστές γενικότερα γνωρίζουν το αντικείμενο πολύ καλύτερα από οποιοδήποτε από εμάς. Εγώ γνωστοποιώ, τουλάχιστον για τα παιδιά που είναι εδώ τους φοιτητές, ότι πριν από περίπου 10 χρόνια ήμουνα κι εγώ καθηγητής σε κάποιο ΤΕΙ. Τότε που ήμουνα καθηγητής, θεωρούσα ότι αυτό το ΤΕΙ δεν έπρεπε να είναι στα Τρίκαλα, παραδείγματος χάρη. Το ανακέννησης και αποκατάσεις των κτιρίων. Γιατί είναι ένα αντικείμενο το οποίο δεν μπορεί να το ξεκόψεις από τις γενικότερες πολιτεχνικές σχολές. Δηλαδή, το να κάνεις ανακέννηση ενός κτιρίου δεν μπορεί να μην ξέρεις στατική, δεν μπορεί να μην ξέρεις αρχιτονική. Αυτό στην Ευρώπη συμπεριλαμβάνεται στην αρχιτονική σχολή. Συμφωνώ, λοιπόν, με την ανατατοποίηση των σχολών. Γενικότερα, θεωρώ ότι αυτό έπρεπε να γίνει από καιρό. Και δεν έπρεπε να είναι ανάλογα με τις πολιτικές του κάθε τόπου να φέρνει μια σχολή, γιατί ο δήμαρχος ή ο βουλευτής ή οποιοσδήποτε παράγον γρινιάζει και φέρνει μια σχολή στον τόπο η οποία δεν συνάδει με τον τόπο. Η κοινωνία μας, η καρδίτσα εν προκειμένου, θα μπορούσε σύσσωμη με κάποια άλλη διαδικασία να πει ότι η πόλη μας χρειάζεται ή μάλλον απαιτούνται αυτές οι σχολές γιατί εδώ συνάδουν. Και όχι, παραδείγματος χάρη, οι γεωπονικοί στην Αθήνα βάζουν έναν προβληματισμό. Ή κάποια άλλη σχολή, ας πούμε, η οποία δεν έχει καμία σχέση με τον τόπο. Πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη μας ότι η Ελλάδα είναι νία. Δεν είναι άλλο τα τρίκαλα, άλλο η καρδίτσα και ο βόλος κλπ. Το ότι πήγαν εκεί κάποιες σχολές, κατά τη γνώμη μου, εν μέρει καλός και εν μέρει κακός. Δηλαδή δεν μπορούσε να ήταν εδώ οι νηπιαγωγών όταν οι φιλοσοφικές σχολές είναι κάπου αλλού. Αυτό πρέπει να το κατέχουμε. Δεν μπορεί το πολιτεχνείο να είναι διασπασμένο σε 4-5 πόλεις και ούτω καθεξής για να μην κουράζω. Τι χρειάζεται για μένα σήμερα? Δεν ξέρω αν αυτό το πρόγραμμα θα περπατήσει. Ξέρω όμως ότι οι σχολές των ΤΥ δεν έχουν μέλλον σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Τεχνικές σχολές, ναι. Σχολές διετούς και, ας πούμε, και τριετούς σε κυριότερη περίπτωση μπορεί να υπάρξουν. Αλλά σχολές πανεπιστημιακές δεν μπορεί να είναι σχολές που να μην έχουν επαγγελματικά δικαιώματα. Τι επαγγελματικά δικαιώματα, αναφέρω τη σχολή που ήμουν εγώ καθηγητής, είχαν αυτά τα παιδιά ακόμα τώρα. Ιδρύθηκε το 2005. Ακόμα τώρα αυτά τα παιδιά είναι μετέωρα. Αυτά πρέπει να μπουν στο πολιτεχνείο. Με κάποιες διαδικασίες. Σας αναφέρω, δε, ότι πολλά παιδιά από αυτά που είχα εγώ στο τμήμα μου, ένα μέρος από αυτά έπρεπε να είναι αρχιτέκτονες. Και δεν είναι. Και δεν θα είναι ποτέ. Επίσης, κάποιοι από τις σχολές πολιτικών μηχανικών τεχνολόγων θα πρέπει να είναι πολιτικοί μηχανικοί. Άρα, λοιπόν, ένα είναι το ζήτημα αυτό. Και τώρα μιλώ ως πρώην ακαδημαϊκός. Δεν βάζω σε καμία περίπτωση το οικονομικό όφελος που μπορεί να έχει μια πόλη εις βάρος κάποιας άλλης. Είμαστε στην ίδια χώρα και όσο θέλω να είναι αναπτυγμένη η καρδίτσα, τόσο θέλω να είναι και τα δρίκαλα. Και ούτω καθεξής. Αυτό το οποίο πρέπει να διεκδικήσουμε είναι να γίνει έδρα σχολής, εφόσον έτσι πρέπει να είναι, για να λειτουργεί ως έδρα, ως ακαδημαϊκή κοινότητα εδώ και να μην εξαρτάται από αλλού η καρδίτσα, εφόσον μπορεί να αποτελέσει ένα σύνολο. Δεύτερον, να κατοχερωθούν επιτέλους αυτά τα επαγγελματικά δικαιώματα. Δεν μπορεί να παίρνει ένα παιδί ένα πτυχίο και να είναι έρμεο ή μάλλον να μην μπορεί να δουλέψει και να κάνει μια άλλη δουλειά, που ως επιτωπίστον κάνουν άλλες δουλειές οι οποίες δεν συνάβουν και δεν τους τιμούν. Και τρίτον, πρέπει επιτέλους η δωρεάν παιδεία που λέμε να είναι σε όλους τους βαθμούς. Δεν μπορεί τα παιδιά αυτά εδώ, όπως και τα δικά μου που σπουδάζουν αυτή τη στιγμή, να πληρώνουν 400 και 500 ευρώ ενίκιο για να σπουδάσουν και αυτό να θεωρείται ανάπτυξη για την πόλη μας ή για οποιοδήποτε πόλη. Ούτε να μην μπορούν να φάνε όλα τα παιδιά στη Λέσχη. Όταν μιλάμε για δωρεάν παιδεία, πέρα από αυτές τις διαφορές που αναφέρατε και, εν πάση περιπτώσει, με βρίσκουν σύμφωνο σε περισσότερες, αλλά το κύριο ζήτημα είναι αυτό. Τι πτυχίο παίρνετε, πόσο αυτό μπορείτε να το αξιοποιήσετε με όλες αυτές τις μικρές διαφορές που είπατε και συμφωνώ στις περισσότερες από αυτές και πώς να είναι δωρεάν παιδεία. Δεν μπορεί ακόμη σήμερα να πληρώνουμε αυτά τα ποσά και υποτίθεται όλοι να λένε ότι έχουμε δωρεάν παιδεία. Δεν έχουμε δωρεάν παιδεία. Όπως δεν έχουμε και δωρεάν υγεία. Κάποια στιγμή αυτά πρέπει να διεκδικήσουμε σε όλες τις βαθμίδες. Ευχαριστώ. Και θα μου επιτρέψετε να φύγω γιατί έχω κάποια δουλειά. Ευχαριστούμε τον κύριο Μιχαλάκη, βεβαίως. Το λόγο έχει ο κύριος Λέμας. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό και θα ήθελα εξ αρχής να δηλώσω ότι δεν είμαι ακαδημαϊκός για να έχω άποψη ακαδημαϊκού για ένα τόσο σοβαρό θέμα που είναι η νέα αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και να μου επιτρέψει ο δήμαρχος να του πω ότι θα ήθελα αυτή η συνάντηση που έκανε προχθές με τους ακαδημαϊκούς. Καλό θα ήταν να γινόταν σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο ούτως ώστε να ενημερωθούμε και εμείς που δεν είμαστε αρμόδοι στα θέματα του Πανεπιστημίου. Θα ήθελα να πω ότι υπάρχουν δύο απόψεις. Η μία άποψη που λέει ότι όλα είναι καλά, χάνουμε μόνο το μισό τμήμα της διαιτωλογίας, αποκτά η καρδίτσα το τμήμα της δημόσιας και νέας υγείας αλλά και το τμήμα αγωγής και φροντίδας στην πρόημη παιδική ηλικία. Άλλοι λένε ότι δεν είναι καλά διότι δεν έρχεται έδρα στην πόλη μας και γενικά ακούγονται διαφορετικές απόψεις. Εδώ θα έλεγα ότι και για το ένα και για το άλλο ο χρόνος είναι αυτός ο οποίος θα δείξει ποιος έχει δίκιο. Αυτό θα φανεί στην πορεία από την αξία των πτυχίων των φοιτητών, από την επαγγελματική αποκατάσταση, από τα διαειμήρισματα που ανέφερε κάποιος συνάδελφος εδώ της καρδίας, τη ζήτησε θα έχουν, από τα καταστήματα, από την επιστημονική κοινότητα, πόσο θα υποβαθμιστεί, θα αναδειχθεί. Όλα αυτά θα δείξει ο χρόνος. Αν με ρωτάτε εμένα προσωπικά, η άποψή μου είναι, αυτή η μικρή, τέλος πάντων, εμπειρία που έχω, ότι δεν συμφωνώ, με βρίσκει αντίθετο αυτή η αλλαγή στις σχολές. Ερχόμενος στο Δημοτικό Συμβούλιο, άκουσα έξω σε μια καφετέρια τον κόσμο να σχολιάζει, παίρνοντας αφορμή από τις συνάντησεις που είχε ο δήμαρχος με τους ακαδημαϊκούς και άκουσα απόψεις, όπως για όλα αυτές οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν κατανόησαν την ιερή τους υποχρέωση να επερασπισθούν τα δίκαια του νομού μας. Άλλοι λέγανε, ναι, αλλά τι κάνει ολόκληρη τοπική κοινωνία, η οποία στηρίζει συνεχώς την προσπάθεια των φορέων, αλλά γενικά συμφωνούσαν όλοι, υπάρχει μια διαχρονική υποβάθμιση του νομού. Παίρνοντας λοιπόν αφορμή όλα αυτά τα πράγματα, θα ήθελα να μου επιτρέψετε να εκφράσω μια άποψη που έχει σχέση και με το νέο νόμο, αλλά και γενικότερα με την υποβάθμιση του νομού, που κατά τη γνώμη μου, ως δημοτικός σύμβουλος και όχι ως καθηγητής που έχει σχέση με τα πανεπιστήμια, θέλω να την εκφράσω και να την ακούσουν οι συνάδελφοί μου. Διότι όλα αυτά τα τελευταία χρόνια ο νομός μας συνεχώς υποβαθμίζεται. Ανέφηρε ο κ. Παπαλός στη σχολή νηπαιογών. Από τότε μέχρι σήμερα συνεχώς φεύγουν σχολές και δεν έρχονται, σχολεία στη φυλάκων κλπ. Πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι ότι υπάρχει μια υποβάθμιση των νομούς συνεχής. Παίρνουν σχολές, κλίνονται κλινικές στο νοσοκομείο ή πολυτουργούν, συρρικνώνονται υπηρεσίες, κλίνονται υπό καταστήματα τραπεζών. Άρα λοιπόν έχουμε ένα αρνητικό σφυροκόπημα προς την τοπική κοινωνία και προς την τοπική οικονομία. Καταστάσεις που πλήττουν τη κάθε μορφή δραστηριότητα και την ανάγκη των πολιτών και ρίχνουν συνεχώς το επίπεδο ζωής στην πόλη μας. Καταστάσεις που μαντώνουν ακόμα περισσότερο την ήδη πληγωμένη οικονομία της περιοχής. Θα έλεγα αγαπητής συνάδελφε ότι είναι τόσο προφανής η αδικία και τόσο ξεκάθαρα παράλογο αυτό που συμβαίνει που αναρωτιέσαι και αναρωτιέμαι τελικά μήπως φταίμε και εμείς ως νομός και κυρίως ως φορείς μήπως τους δίνουμε το δικαίωμα να το κάνουν και να ικανοποιήσουν επιθυμίες και συμφέροντα άλλων εις βάρος μας διότι τα βλέπουμε να έρχονται όλα αυτά τα βιώνουμε και δεν μπορούμε να τα αποτρέψουμε και αυτό δεν μπορεί να είναι τυχαίο δεν μπορεί μόνο αυτός ο νομός να βρίσκεται στο στόχαστρο δεν λέμε ότι δεν αντιδρούμε δεν λέμε ότι παρακολουθούμε άπραγη αν θέλετε θεωρούμε ότι εξαντλούμε όλα τα περιοχώρια της πολιτισμένης αντίδρασης αμέσως μόλις το μάθαμε κάναμε συσκέψεις κάναμε συναντήσεις υποβάλαμε αιτήματα μέχρι και συλλαλυτήρια έπισε πρόταση για συλλαλυτήριο και τώρα για κάθοδο στην Αθήνα αν το σχέδιο νόμου λέει πάει όσοι έχει προς ψήφιση την ημέρα που θα ψηφίζεται καλά όλα αυτά και οδοκιμασμένα αλλά μπορούμε να τα χαρακτηρίσουμε επιτυχημένα δεν δείχνει να ειδρώνει το αυτί κανενός δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα τονίζουν ίσως την αγωνιστικότητα προσώπων που πάνε προς εκλογές και το έχουν ανάγκη αλλά ιστερούν σε αποτελεσματικότητα αγαπητοί φίλοι μακάρι να γίνει κάτι τώρα αλλά τίποτα δεν δείχνει προσθεθητική κατεύθυνση ίσως σε απάντηση όλων σε απάντηση όλα αυτά να είναι το σπάσιμο των αυγών γιατί χωρίς αυτό ομελέτα δεν γίνεται έλεγαν κάποτε οι αριστεροί ίσως να είναι η ώρα να υπάρξουν ρήξεις και να χτυπήσουν χέρια στο τραπέζι να απαιτηθεί έμπρακτα και με κινήσεις που θα πείθουν οι άρσοι της αδικίας στην καρδίτσα Αγαπητοί συνάδελφοι υπάρχουν παρετήσεις ερετών κάθε βαθμίδος δεν το άκουσα ποτέ εδώ στο Δημοτικό Συμβουλί υπάρχουν αποκλεισμοί οικονομικών δραστηριοτήτων που θα ακούσει η κεντρική εξουσία υπάρχουν τρόποι που μπορεί να μην κρίνονται πολιτισμένοι από κανένα από εμάς δεν τους κρίνουμε πολιτισμένος και δόχημος αλλά δεν ξέρω πόσο πολιτισμό εμπεριέχουν αποφάσεις που έχουν θυματοποιήσει έναν λόγχλιο κόσμο να θυματοποιήσει έναν ολόκληρο νομό όλα αυτά τα χρόνια Το θέμα είναι να βρεθούν αυτοί που θα πάρουν την απόφαση που θα βάλουν πραγματικά το συμφέρον του νομού μπροστά και μόνο αυτό Η αιτία, κατά τη γνώμη και κλείνω γιατί σας κούρασα είναι ότι δεν υπάρχουν ηγέτες που θα βάλουν το συμφέρον του νομού μπροστά και θα συνεχίζεται αυτή η υποβάθμιση Στη συνάντηση που έγινε με τους φοιτητές την περασμένη εβδομάδα με τον Δήμαρχο έβαλα θέμα να γίνει μια συνεδρία που να συζητήσουμε μόνο αυτό το θέμα Το έβαλα και στον Πρόεδρο, συμφώνησε του είπαμε ότι θα κάνουν μια κίνηση για συγκέντρωση υπογραφών για τη συνεδρίαση, το έκανε τρίπλα το έβαλαν με άλλα 30 θέματα σήμερα φρόντισε να τραβήξει μια μισά ώρα μπρίς στο κουβέντα να αποδυναμώσει και να κουράσει τον κόσμο Έχει κανείς την εντύπωση ότι αυτά που γίνονται στην παιδεία, στην υγεία και λοιπά είναι κάποια θέματα που είναι λάθη κάποιων υπουργών λάθη κάποιας κυβέρνησης, κάποιου πρωθυπουργού ξεκάρφωτα από την οικονομική βάση και ο πιο αδαής, ο πιο ανημέρωτος το καταλαβαίνει ότι όλα έχουν σχέση μεταξύ τους και έχουν κάποιο σχεδιασμό Θυμάμαι πριν μερικές δικάετίες οι κυβερνήσεις για να ικανοποιήσουν τους δημάρχους όπου είχαν δικούς τους ή για να ενισχύσουν κάποιους υποψηφίους που λέγαν, όπως ακούστηκε και σήμερα εδώ ότι εμείς έχουμε πρόγραμμα για να σας φέρουμε σχολές και πελάτες, ιδρύαν σχολές από τα ΚΤΕΙ γέμιση ο τόπος Σε κάθε χωριό θυμάμαι ακόμα και μια κομμόπολη στο νομό με ζητούσε να πάρει σχολή Δεκάδες ιδρυκότητες χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα Θυμάμαι και εγώ πριν 40 περίπου χρόνια όταν αποφοιτούσα από μένα τέτοια σχολή διεκδικούσαμε επαγγελματικά δικαιώματα Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και σήμερα η ιδρυκότητά μου δεν έχει επαγγελματικά δικαιώματα Γιατί ποιος φταίει για όλα αυτά Εσείς λέτε και οι βουλευτάδες σας των κομμάτων που κυβέρνησαν δηλαδή και ουσιαστικά έχουν την ευθύνη ότι ήταν λάθη και πρέπει να διορθωθούν Ουσιαστικά αυτό ακούστηκε και από όσους μίλησαν μέχρι τώρα εδώ από τις παρατάξεις Και θα ήταν περίεργο να μην λέγατε αυτό αφού αυτή είναι και η πολιτική που στηρίζεται μέσω των κομμάτων σας για τα ΤΥ Έμειναν να έχουν αυτόν τον αναχρονιστικό όρο ανώτερη εκπαίδευση Ουσιαστικά για να παράγουν φθινό ευέλικτο εργατικό δυναμικό Ήμασταν στη φάση της ανάπτυξης πριν μερικές δεκαετίες οι μεγάλες επιχειρήσεις το κεφάλαιο ιαστική τάξη της χώρας είχε ανάγκη από φθινό εργατικό δυναμικό και λόγω της κρίσης και λόγω των ελευθεριών του Maastricht που ψηφίσαν τα κόμματα σας επιτρέπεται η ελεύθερη διακίνηση των εργαζομένων και για να έρχονται στην Ελλάδα ξένοι φθινοί εργαζόμενοι αλλά και για να πάνε τα παιδιά μας στο εξωτερικό να δουλεύουν στα σκλαβοπάζαρα ξανά της Γερμανίας Κάποτε φεύγανε οι γονείς μας για εργάτες σήμερα φεύγει το καλύτερο επιστημονικό δυναμικό να στεύσει γιατί η ανεργία τους πρόχνει προς εκεί για να μπορέσουν να ζήσουν Πώς θεληθεί το πρόβλημα? Σαν παράταξη και σαν φορέας που μας στηρίζει το κόμμα μας έχουμε κατά επανάληψη εκθέση της απόψης μας και μέσα στα δημοτικά συμβούλια και μέσα στα κινήματα και στο χώρο των φοιτητών και σπουδαστών για ενιαία νότατη εκπαίδευση για ένα πτυχίο αναειδικότητα που να καλύπτει όλο το αντικείμενο το πτυχίο να είναι μοναδική προϋπόθεση για να μπορεί να δουλέψει κάποιος και να ζήσει και όχι ένα σωρό άλλοι τεχνητοί διαχωρισμοί που οδηγούν σε αυτό που είπα πριν σε φτεινό εργατικό δυναμικό Δεν αρκούν όμως μόνο αυτά, υποδομές ακούσαμε τους φοιτητές και την προηγούμενη φορά και σήμερα είναι δυνατόν να λειτουργεί σχολή χωρίς προσωπικό χωρίς υποδομές, χωρίς εργαστήρια το θυμάμαι και πριν 40 χρόνια τα ίδια προβλήματα είχαμε Να ήρθαμε στον Γαβρόγλου για να μείνει στα χαρτιά πρέπει να παλέψετε και εσείς και εμείς όχι μόνο φοιτητές ή εμείς οι δημοτικοί σύμβουλοι πριν λίγο ψηφίσαμε να γίνει κίνηση για 20 επαγγελματίες της Καρδίτσας να αλλάξει ο νόμος γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε κίνημα με όλους τους φορείς της Καρδίτσας για να ενισχυθούν τα δικαιώματα των φοιτητών για να αποκτήσουν αυτό που πρέπει εστίες, για δωρεάν διαμονή, δωρεάν σύνθεση έχω γνωστούς μου που εγκαταλείψαν τα παιδιά τους της σποδίας για οικονομικούς λόγους φαντάζομαι ο καθένας σας έχει τέτοια εμπειρία υποδομές, καθηγητές, βιβλία να μπορέσουν και φυσικά να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας δεν άκουσα κανέναν από τους προλαλίσσαντες να πει κάτι για τα αιτήματα που έβαλαν οι σποδαστές έχω στα χέρια μου τις δυο αποφάσεις των συνελεύσεων και στις 6 του μήνα και στις 13 με την κινητοποίηση που κάναν ζητήσαν τις συμπαράστες των φορέων του νομού αυτό κατάλαβα ότι θέλουν δεν θα ιδρύσει σχολές ούτε θα καταργεί σχολές στο Δημοτικό Συμβούλιο ζητήσαν τις συμπαράστες στα αιτήματα που έχουν δεν άκουσα να πείτε κάτι για αυτά που γράφουν εδώ σε αυτά τα κείμενά τους για την κατεγοριοποίηση των αποφύτων που δημιουργεί ο νόμος για την υπορρευματοποίηση και την υποβάθμιση των σπουδών για την καθελωμένη χρηματοδότηση για τη γενήκηση στο διδράκτωμα για τα μεταπτυχιακά για την εξίσωση των ιδιωτικών κολυγίων πριν λίγο καιρό διαβάζαμε για εικονικά κολέγια Άρτα, Τρίκαλα σε καμιά δεκαριά πόλεις της Ελλάδας που μοιράζαν που λάγαν πτυχία χωρίς να φυτούν οι σπουδαστές τους που λάγαν πτυχία και διορίστηκαν στο δημόσιο και ανταγωνίζονται τα παιδιά που σήμερα παιδεύονται να τελειώσουν μια σχολή μην πείτε δεν υπάρχουν λεφτά 4,5 δις ξοδεύουμε για να σκοτώνουν τον πλανήτη για αυτούς που πνίγονται κάθε μέρα στη Μεσόγειο για την Παλαιστίνη που σκοτώνονται για τη Δημή που έγινε κάτω για τα Βαλκάνια πληρώνουμε εμείς οι Έλληνες φορολογούμενοι έτσι μας υποχρεώνουν οι κυβερνήσεις να πληρώνουμε μην λέτε ότι δεν υπάρχουν λεφτά για την παιδεία τα επαγγελματικά δικαιώματα δεν είναι εύκολο πράγμα πως το βλέπετε αρκετά εύκολο αρκεί να μην υπάρχει σύγκρουση και αντιπαράθυση αρκεί να μην θέλουμε οι απόφυτοι των ταιοί να είναι φθηνοί γι' αυτό δεν δίνονται επαγγελματικά δικαιώματα για να τους έχουν στο χέρι για να τους εκμεταλλεύονται γι' αυτό δεν προσλαμβάνουν και προσωπικό με όρο μίστιος νοείται σχολή να μην έχει προσωπικό γι' αυτά έπρεπε να σταθούμε σήμερα εδώ σε αυτά πρέπει να απαντήσουμε και αυτή θα πρέπει να είναι η κατάληξη της απόφασης αλλιώς ξανά συσήτησε το Δημοτικό Συμβούλιο το καλοκαίρι ποιο το αποτέλεσμα από εκεί που λέγαμε θα γίνει πόλεμος δηλώσει τις εφημερίδες εκτός αν έγινε και δεν τον πήρα χαμπάρε εγώ τον πόλεμο τώρα όλα καλά γιατί να βρήκαμε με την κυβέρνηση είναι και πονηρή κύριε έχουμε εκλογές μπορεί ο δήμαρχος τώρα να συγκρουστεί με την κυβέρνηση από ότι ακούσαμε θα τον στηρίξει και όλα η κυβέρνηση να γίνει δήμαρχος ξανά παρά είναι πονηρή κύριε Άρα χρειάζεται αντιμετώπιση και κινητοποίηση για να υλοποιηθούν όσο γίνεται τα αιτήματα αυτών των φοιτητών νομίζω ότι το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να καταλήξει σε ένα ψήφισμα ότι στηρίζει τα αιτήματα των φοιτητών όπως πάρθηκε και από άλλα δημοτικά συμβούλια και από άλλες φορείες να παρθεί πίσω του νομοσχέδιου Γαβρόβουλου να δοθούν λεφτά για την παιδεία, να μην διαβάζουν τα ψηφίσματα άμα δεν σας τα έχουν δώσει να τα δώσουν τα παιδιά τώρα 10 σειρές στηρίζουμε τα αιτήματα των σποδαστών της Καρδίτσας όπως αποφασίστηκαν συλλογικά μέσα από τις γενικές τους συνελεύσεις και ζητάμε από τον Υπουργό, από την κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει τα αιτήματα αυτά που ζητάνε πρώτο είναι η υπόσχεση, είπα αυτό και να στηρίξει αυτά τα αιτήματα τολάχιστον να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες είναι κάτι που είναι το πιο εύκολο να γίνει άρα αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν θέλουν να το κάνουν κάτσε καλά Γαβρόβουλου να πούμε όχι κάτσε καλά Γαβρόβουλου, κάτσε καλά Τσίπρα καθίστε καλά και οι υπουργοί που κυβερνήσετε καθίστε καλά και οι επόμενοι που τάζετε ότι θα τα λύσετε αν ήρθε στην κυβέρνηση γιατί οι κατευθύνσεις αυτές δεν είναι επιλογές του κάθε υπουργού ή της κάθε κυβέρνησης, ξέρουμε καλά ότι είναι επιλογές από τις οδηγίες ευρωπαϊκές ψηφίστηκαν από τη χώρα μας με τις οδηγίες της Μπολόνια για τον ενιαίο χώρο νότατος εκπαίδευσης που θέλει να συνδέσει τα πανεπιστήμια με την παραγωγή φτεινούς εργάτες, φτεινό προσωπικό για τις μεγάλες επιχειρήσεις αυτό θέλουν να κάνουν με απλά λόγια ότι οι απόψεις που εκφράζεται για το αν θα έρθουν 2.000 ή 5.000 φοιτητές στην Καρδίτσα έχουν να κάνουν μόνο με τη στήριξη κάποιων ψηφοφόρων σας που θα τους έχουν πελάτες είτε είναι φαγάδικα, είτε είναι κάποιοι που έχουν σπίτι για να νικιάσουν και να πω το τελευταίο για να κλείσω να σας θυμίσω ότι όταν είδα να φύγει η Σχολίνη πέαγγον από την Καρδίτσα θυμάμαι ότι έγινε μια επιτροπή η οποία θα προωθούσε και θα στήριζε το θέμα στα Υπουργεία χρειαζόταν και λεφτά αυτή η επιτροπή ο πρώτος και ο μεγαλύτερος χρηματοδότης ήταν ο τότε και είναι ακόμα ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου αυτό κάνετε κι εσείς σήμερα λέτε να φέρουμε παραπάνω αριθμό φοιτητών για να δουλέψουμε με μαγαζιά την ουσία αυτό που ζητάνε οι φοιτητές αυτό που πρέπει να γίνει το αφήνετε στον περιθώριο με αυτά θα ασχοληθείτε τώρα ευχαριστώ ευχαριστώ κι εγώ το λόγο έχει ο κ. Κοτσανίτης θα αρχίσω αντίστροφα ότι πράγματι το ψήφισμα πρέπει να ψηφιστεί με τα αιτήματα των φοιτητών γιατί είναι αυτοί που βρίσκονται μέσα στο σύστημα παιδείας γνωρίζουν πολύ καλύτερα τα προβλήματα από εμάς βέβαια το γενικότερο σύστημα της παιδείας είναι ότι η νοσή και νοσή από τις αρρωστημένες πρακτικές και πολιτικές αυτών που διαφεντεύουν τον τόπο κάθε υπουργός θέλει να αφήσει στο στίγμα του να κάνει μια μεταρρύθμιση να πει μεταρρύθμιση Καυρόλου, μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου και αλλάζουν τα πάντα από τις Παναλλήνιες εξετάσεις από το δημοτικό σχολείο μέχρι τη δεδοβάθμια εκπαίδευση χωρίς κάποιο πλάνο το οποίο φυσικά έπρεπε να είναι στρατηγικό πλάνο και νιέο και θεσμοθητημένο από όλα τα κόμματα. Κομματικοποίηση των πάντων ακόμα και μέσα στην παιδεία. Μην νομίζετε δηλαδή ότι οι καθηγητές των ΤΥ ή των Ιπριτάνης που έχετε είναι έξω από τον κομματικό ιστό ή λειτουργούν αυτόνομα με το συμφέρον των φοιτητών και των παιδιών και τη μορφωσή τους. Λειτουργούν με βάση και κομματικά κριτήρια όπως είναι και στο στρατό και σε πολλούς άλλους φορείς που έπρεπε να είναι εκτός κομματικών φορέων. Δηλητριάζουν την παιδεία, την πολιτική ζωή του τόπου, όλη αυτή η κομματικοποίηση και θύμα τα πέφτετε εσείς γιατί περνάτε στα δεύτερη μοίρα ως φοιτητές. Εσείς και τα προβλήματά σας. Κατά δεύτερο λόγο θα ήθελα να μιλήσω για το θέμα που είπαμε γιατί έχω βγει και δημόσια και έψεξε το δήμαρχο γιατί θα κάνουμε πόλεμο αν φύγει η Σχολή Διατροφολογίας και Διατροφολογίας, πράγματι η Σχολή Διατροφολογίας έφυγε, αλλά δεν μας είπε ότι δεν θα κάνει πόλεμο αν του φέρουν κάτι άλλο. Κάτι άλλο αβέβαιο, γιατί τα πράγματα αλλάζουν τάχιστα. Θα φέρει μια σχολή, βρεφό νηπιοκόμου, να δεν κάνει λάθος. Το 2022 μέχρι το 2026 μπορεί να έχει αλλάξει η αγορά εργασίας. Τα πράγματα αλλάζουν και δεν υπάρχει καθόλου σχεδιασμός. Δεν υπάρχει καθόλου σχεδιασμός ούτε προς εσάς, τους νυν φοιτητές και το μέλλον σας, ούτε προς αυτούς που θα έρθουν στο μέλλον. Οπότε για μένα έπρεπε να συμφωνήσουμε με τον κ. Κρανιά δυναμικές δικλικήσεις. Εάν ήμουνα στη θέση του δημάρχου θα βάζα 5 λεωφορίες να κάνω φασαρία στον Γαβρόγλου, να καταλάβω το ζήτημα. Δεν είναι ότι είναι μια περιοχή κάπου στο χαρτί η Καρδίτσα που εντάξει δεν έγινε και τίποτα να φύγει μια σχολή να πάει κάπου αλλού, γιατί κάπως έτσι θα βλέπει ο πουργός ή πριν ήταν σε άλλο υπουργείο. 1,5 χρόνια τώρα στο Υπουργείο Παιδείας, 2 χρόνια. Πόσο καλά μπορεί να γνωρίζει τη δουλειά του. Αν αλλάξετε με ένα αντικείμενο ή με ο ξενοδόγος και πάσετε μια άλλη δουλειά, πρώτα απ' έναν ότι μάθασε ένα χρόνο σε δυο, ούτε πόσο καλά μπορεί να καταλάβετε τι γίνεται στην παιδεία και να μην υπάρχουν θέσεις εργασίας μετά. Πώς συνδέεται το πανεπιστήμιο με την αγορά εργασίας σήμερα. Με κανένα απόλυτος τρόπο. Εδρύω μια σχολή, δημόσιας υγείας, θα μπουν άτομα, θα βγουν εντάξει, μόνο κάποτε θα μπορούν να τους δώσουν κανένα επαγγελματικό δικαίωμα να πάνε μαζί με τους άλλους νοσοκόμους, όπως υπάρχουν ένα σωρό νοσοκόμοι που είναι άνεργοι αυτή τη στιγμή και ψάχνουν δουλειά και κάνουν baby-sitting. Έτσι ακροτηριάζ Ποιο λόγο να μπεί καταρκεί στο πανεπιστήμιο όταν δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας για να σπουδάσουμε όλοι να λέμε ότι όλοι είμαστε τυχιούι και επιστήμονες. Παλαιότερα ήταν αλλιώς τα πράγματα. Περνούσαν ένα 20, ένα 30, ένα 40% Κόψε τους αυτούς που μπαίνουν στα πανεπιστήμια να βρίσκουν δουλειά, για τους υπόλοιπους κάνε τεχνικές σχολές, κάνε σχολές που συνδέονται με την παραγωγή. Πράγματι πρέπει να συνειθεί με την παραγωγή του πανεπιστήμιου και οποιαδήποτε σχολή. Αλλά όχι να τις τυγκάρουμε, να φέρνουμε τι να τα κάνει εδώ, κάνει εκεί. Μας βολεύει οικονομικά να δώσουμε εξατρίκαλα γιατί έχουμε και εκεί αίρισμα, έχουμε κάποιον γνωστό πριν ήταν ισοτεοί να πάρει και αυτός να πει και να είναι στην τσέπη του, στο τέλος, και οι καθηγητές και σε όλα τα παιδεία. Εγώ αυτό εντοπίζω ότι είναι το πρόβλημα, η κομματικοποίηση των πάντων που δημιουργεί πρόβλημα γιατί παραβλέπουμε την ουσία του θέματος που είναι η ίδια η παιδεία. Συμπαραστέκομαι στη θέτηματά σας, θα ψήφιζω ναι, φυσικά, αν υπάρχει ψήφισμα. Σας ευχαριστώ για την προσοχή. Σας ευχαριστώ τον κ. Χατσανίτη. Θα είμαι σύντομος, δεν είμαι και ειδικός εξάλλου, αλλά πέρα την ανατοτουπίηση που συμφωνούμε, εγώ θεωρώ ότι είναι ένας νόμος που έγινε πρόχειρα, όπως είπε και ο επικεφαλής των συνδυασμών μας, έχει πολλές ασάφες, δημιουργεί τεράστια προβλήματα τόσο στους ακαδημαϊκούς όσο και στα παιδιά που φοιτούν σήμερα, αλλά και σε αυτούς που ενδεχομένως να επιλέξουν αυτά τα τμήματα. Υποβαθμίζει και την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους φοιτητές, αλλά και τον ομό μας, θα έλεγα, που πάντα είναι ουραγός και δεν μπορεί να πάρει ποτέ σαν άσα. Ένας νόμος όταν ψηφίζεται, θα έλεγα, θα έπρεπε να έχει την αποδοχή της κοινωνίας ή του συνόλου ή των ανθρώπων στον οποίον καλούνται να τον εφαρμόσουν. Όπως είδα εδώ πέρα, μιλήσαν αρκετά παιδιά, κανένας δεν αποδέχτηκε ότι συμφώνει σε κάτι, πριν την ανατοπίεση που είπαμε. Άραγες ούτε η ακαδημαϊκή κοινότητα συμφωνεί, ούτε οι φοιτητές συμφωνούν και πάμε να περάσουμε με το έτσι θέλω ένα νόμο, πέραν που είπαμε ότι υποβαθμίζει τα πάντα. Ο κύριος δήμαρχος τώρα έχει τεράστιες ευθύνες, όπως και πολλοί άλλοι. Θα έλεγα, οι βουλευτές της κυβέρνησης έχουν τεράστια ευθύνη, γιατί πήγε και πήρε κάποια ανταλλάγματα. Έκανε κάποιες συμφωνίες, αλλά δεν είχε τον κόσμο μαζί του, δεν είχε το δημοτικό συμβούλιο, δεν είχε τους συνάδελφους, όπως γινόταν στο παρελθόν, όταν εμείς διοικήσαμε τον δήμο. Θα έλεγα ότι αποτελεί και ένα πρότυπο ο κύριος δήμαρχος μαζί με τον κύριο Τσίπρα, δούλεψαν πολλές ώρες τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Ο Τσίπρας δούλεψε 17 ώρες για να μας φέρει το τρίτο, τέταρτο μνημόνιο και ο κύριος δήμαρχος που έφερε αυτά τις αναπτυξιακές σχολές και τις καινούργιες σχολές στην Καρδίτσα. Δεν έχω να πω τίποτα άλλο, βλέπω όμως ότι τα παιδιά δεν συμφωνούν, δεν συμφωνεί η ακαδημαϊκή κοινότητα, εγώ είμαι συμπαραστάτης και των παιδιών και της ακαδημαϊκής κοινότητας και όπως είδατε παντού σε όλη την Ελλάδα υπάρχει μια ανάφληξη με τα θέματα παιδείας. Ευχαριστώ. Πριν να δώσω τον λόγο στην κυρία Τσιρέπα, αυτό το πράγμα τώρα δεν μπορεί να συνεχιστεί στα επόμενα Δημοτικά Συμβούλια. Περνάει η ώρα, κουραζόμαστε όλοι, από τα επόμενα Δημοτικά Συμβούλια θα είναι αυστορό το ράδιο. Δύο λεπτά όπως ο Πρόβλης, πέντε λεπτά επικεφαλής, δύο λεπτά Δημοτική Σύμβουλια. Επειδή σήμερα το πρόβλημα της παιδείας του Πανεπιστήμιου της Καρδίτσας ήταν πολύ σοβαρό γι' αυτό το λόγο σας άφησα να μιλήσετε τόσο πολύ. Δεν μπορεί, φτάνουμε στο τέλος και τα τελευταία θέματα τα περνάμε σε πέντε λεπτά. Δεν δουλεύει έτσι το Δημοτικό Συμβούλιο, δεν αναφέρουμε σε εσάς κύριε, αναφέρουμε γενικά. Βλέπω κούραση σε όλους. Λοιπόν, συγγνώμη για τη διακοπή, κυρία Τσιρέπο, έχει το λόγο. Εγώ θα είμαι πιο συγκεκριμένη και σύντομη γιατί τα λέω και γρήγορα και θα κεντρωθώ στα αιτήματα των φοιτητών εδώ πέρα και των σπουδαστών. Και σε προηγούμενη τοποθέτησή μου για την αρχιτεκτονική που προτείνεται για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ειδικά για την Καρδίτσα είχα διατυπώσει στις αντιερίσεις μου και την είχα κρίνει λιάν επίεικης όρες ανεπιτυχή. Πίστευα όμως ότι κατόπινη διαβούλευση με τους αρμοδίες φορείς και λαμβάντας υπόψη τις επιστημονικές απόψεις των ειδικών, τις παρεμβάσεις, την αντίδραση των φοιτητών σπουδαστών και ολόκληρον του καρδιτσότικου λαού, θα κάπτονται οι ειλυμμένες αποφάσεις για τη μεταρρύθμιση και θα πρετάνευε η λογική προς το συμφέρον των φοιτητών σπουδαστών. Φυσικά δεν αναφέρουμε σε όλο το πακέτο της μεταρρύθμισης. Η αναβάθμιση και η μείωση του πτυχιούγη του τμήματος εξακολουθούν ακόμα και την περίοδο της κρίσης να απορροφόνται από την ελληνική αγορά. Είναι οργανωμένο, έχει πλούσιο και ακριβό εργαριστεριακό εξοπλισμό και είναι το μόνο τμήμα που πρέπει να διατηρήσει την αυτοτέλειά του, να λειτουργεί, δηλαδή αυτόνομα, για να συνεχίσει να παράγει πτυχιούγους, σχεδιαστές και τεχνολόγους ξύλου και επίπλου και ξύλινων κατασκευών, επειδή πρόκειται για το μονοδικό τμήμα που λειτ εξοπλισμό, καθώς και διεθνή αναγνώριση. Με την επικίμενη συγχώνευσή του και κατάλληλος αναβάθμισή του, με το τμήμα του σοποννία στο ενέα πανεπιστημιακό επίπεδο με την ονομασία τμήμα τεχνολογίας φυσικών πόρων, που τα οκριμπές του αντικείμενου είναι σαφές, στην ουσία δημιουργούνται δύο κατευθύνσεις. Πρώτον, δοσολόγων, οι οποίοι ήδη αποφοιτούν από τμήματα που λειτουργούν σε τέσσερις διαφορετικές πόλεις από την πράξη και τον κλάδο ξύλου και επίπλου. Η τοπική κοινωνία όχι μόνο πρέπει να αντιδράσει ώστε να διατηρηθεί το τμήμα σχεδιασμού και τεχνολογίας ξύλου και επίπλου, γιατί προσφέρει τα μέγιστα στις αντίστοιχες βιοτεχνίες και βιομηχανίες σε τοπικό και πανελλήνιο επίπεδο, παρέχοντάς τους τεχνολογική υποστήριξη, αξιοπιστία και υψηλή ποιότητα. Επίσης αναφέρομαι και στο τμήμα διατροφής και διατρολογίας, που πρέπει να μείνει αντιάσπαστο, επειδή εξασφαλίζει τα καταχαιρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα και έχει ισότημα αναγνώριση με τμήματα του εξωτερικού, καθώς και σαφή προσανατολισμό στο χώρο της υγείας του ανθρώπου και στο διατρολογικό επίπεδο διατροφής, σχολείας, νοσοκομείας, οματίες κλπ. Η επιστήμη της διατροφής και η τέχνη της διατρολογίας αποτελούν έναν ανεπόσπαστο όλον, επομένως δεν πρέπει να μεταφερθεί το μεμονωμένο τμήμα της διατρολογίας στα τρίκαλα. Βέβαια πολύ θα μεταδικρούσω με το επιχείρημα πως θα δημιουργηθούν άλλα τμήματα, όπως τις δημόσιας υγείας και των βρεφονιοποιοκόμων. Καλοδεχούμενα, εφόσον υπάρχει σχεδιασμός για την απορρόφωση των αποφύτων, γνωρίζοντας όμως και από το παρελθόν, όταν επιχειρούνται τέτοιες μεταρρυθμίσεις, συχνά γίνονται πρόχειρα και στοχευμένα, καθώς υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι αποφελούνται και οθούν τα πράγματα προς αυτή την κατεύη. Όπως παραδείγμα, ως χάρη, καθηγητές των ΔΑΙ, όχι βέβαια όλοι, οι οποίοι αναβαθμίζονται αν μη ανοιχτοί χωρίς να κατέχουν το απαραίτητο προσώδα. Συμπερασματικά, μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση χρήση μεγάλης προσοχής. Δεν είναι ευκαιριακή πράξη, γιατί απευθυνόμαστε σε ό,τι πιο καλό διαθέτουμε, στο μυαλό των νέων μας, στο μέλλον της Ελλάδος, των παιδιών μας, που κατακλείζουν το εξωτερικό, γιατί δεν υπάρχει χώρος για απασχόληση των τόπον τους. Ας αποκραστούμε τις ανησυχίες τους, τις αντιρίσεις τους και ας προτερνεύσει η λογική όσον αφορά τα δύο προαναφερθέντα τμήματα, τα οποία έχουν, τουλάχιστον, αναγνωρισμένοι επαγγελματικά δικαιώματα και απορρόφεση, πράγμα ιδιαίτερο, σπάνιο για την εποχή μας. Όσο υπάρχει ακόμα χρόνος, ας το προσπαθήσουμε ο καθένας όσο μπορεί. Θα ξεκινήσω, επειδή ακούσαμε κάποια στίχη, κάποιες λαϊκές ρύσεις, θα ξεκινήσω με τον Βασίλη Παπαγκουσταντίνο, ότι φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα. Κάτι τέτοιο σχέδιο για τα παιδιά, για τους φοιτητές, βρεθήκαμε στη θέση τους, παλεύσουμε για κάποια πράγματα, πολύ καλά κάνουν και παλεύουν και αυτοί. Συμφωνούμε με τα αιτήματά τους, δεν διαφωνούμε καθόλου. Επειδή ακούστηκα πολλά δεν θα επιμείνω σε λεπτομέρειες, απλά να πω ότι για οποιοδήποτε ακούει ότι ένα τμήμα πετυχημένο είναι το μοναδικό στη χώρα, στην Κύπρο, και αυτό καταργείται, συγχωνεύεται, πείτε το πώς θέλετε, αυτό είναι τραγικό. Και δεν μπορούμε να λέμε ότι είναι θετικό το Ισοζύγιο όταν φτάνουμε σε αυτό το σημείο. Το θετικό Ισοζύγιο θα αποδειχτεί στο μέλλον αν υπάρχει, γιατί εδώ συμφωνούμε με τα αιτήματα όλα, μπορώ όμως να διαφωνήσω με κάποιες απόψεις που ακούστηκαν εδώ μέσα. Ο δημοτικός σύμβουλος, είμαι υποχρεωμένος να κοιτάζω την πόλη μου. Η πόλη δεν είναι κάτι ξεκομμένο από την υπόλοιπη χώρα και όταν βλέπουμε άλλες πόλεις, λόγω του αριθμού των φοιτητών που υπάρχουν εκεί, έχουν αναβαθμιστεί και δεν είναι μόνο η αγορά που θα δουλέψει, δεν είναι τα καταστήματα. Όταν ο κόσμος έρχεται σε επαφή, ο κόσμος της καρδίτσας, ο κόσμος ο υπόλοιπος έρχεται σε επαφή με τους φοιτητές, αλλάζει η νοτροπία όλοι. Αυτό είναι το ζητούμενο στην καρδίτσα. Γούρνα μας ανεβάζουν, γούρνα μας κατεβάζουν, να μην το ξεχνάμε αυτό. Γιατί? Από τον ελάχιστο φοιτητό αριθμό που έρχεται η πόλη. Γιατί είμαστε ακόμα κολλημένοι σε κάποιες αντιλήψεις πολύ παλαιές. Όσο περισσότεροι φοιτητές θα έρθουν και περισσότερα χρόνια αν γίνουν οι σχολές, γιατί για να μην γίνεις και εγώ, τώρα ήμουν στα Ακαδημία τα δύο χρόνια, που τελείωσα τα δύο χρόνια και πάλευα για να γίνουν τέσσερα. Και αυτή τη στιγμή τα παιδιωτικά θρημάτα είναι τέσσερα. Δεν είναι καλύτερα. Άσχετα αν γίνονται άλλα λάθη και αντί για εκατό εισακτέως μπορεί να έχουμε χίλους εκατό και στο τέλος να είναι άνεργοι όλοι. Το θέμα είναι ποιο, η αξία των πτυχίων μετράει ένα πτυχίο για να βγει κάποιος στην αγορά εργασίας. Να του κάνουν τι να του πάρουν και να του κουλήσουν τον πτυχό. Ξεχνάμε ότι πριν λίγο καιρό κάποιοι τελείωναν το πανεπιστήμιο και είχαν τα πτυχία κρεμασμένα και πουλούσαν σουβλάκια και γυγυρούς. Γιατί είναι κακό όμως να ακούω ότι για την πόλη δεν με ενδιαφέρει αν θα έρθει κόσμος. Όσο περισσότεροι φοιτητές έρθουν τόσο καλύτερα. Θα πρέπει αυτή τη στιγμή στην Καρδίτσα να μην φύγει καμία σχολή και να έρθουν καινούργιες. Και καινούργιες, με εξασφαλισμένες επιτυχίες στην αγορά εργασίας. Να μπορούν τα παιδιά αυτά να έχουν ένα πτυχίο. Να μπορεί να έρθει ο άλλος να σπουδάσει στην Καρδίτσα για να ξέρει ότι θα πάρουν πτυχίο και αργότερα θα δουλέψω. Αν τελειώσω, εγώ να μου πες ό,τι θες. Δεν ξέρω, αυτό που άκουσα πραγματικά, ενώ μιλάμε για διεκδίκηση και μιλάμε για κάποια πράγματα, αφήνουμε δηλαδή την Καρδίτσα απ' έξω ή να βάλω την Καρδίτσα μέσα μου. Και πώς γίνεται να βαφτίζω ένα νέα αρχιτεκτονική νομοσχέδιο, να το περικλείω με ένα ωραίο περιτήληγμα και να λέω ότι είναι νέα αρχιτεκτονική. Και στο τέλος να είναι τι υποβάθμιση για ακόμη μια φορά συγκεκριμένης περιοχής και αυτή να είναι πάλι η Καρδίτσα. Και οι δικοί μας συμφορείς τι κάνουν. Πήραμε κάποιες αποφάσεις εδώ, είπαμε, δουλάσαμε τη σύμφωνη γνώμη μας στο δήμαρχο να διεκδικήσει κάποια πράγματα και βλέπουμε τι. Ότι δεν αλλάζει κάτι. Και γιατί δεν αλλάζει. Οι βουλευτές τι κάνουν. Δεν υπάρχουν βουλευτές που είναι κοντά στον υπουργό. Ο υπουργός έχει αυτές τις εμπόψεις που έχει. Ποιος είναι πιο κοντά στον υπουργό. Δεν είναι βουλευτές. Οι υπόλοιποι τοπικοί φορείς κάνουν αυτό που μπορούν. Και να λέω ότι εγώ έκανα αυτό, εγώ έκανα εκείνο, να θέλω να του παίξω ότι εγώ έκανα τις κινήσεις αυτές και πήρα κάποια τμήματα. Δεν αρμόζει σε οποιοδήποτε. Για να το παρουσιάσω ότι εγώ είμαι ο καλύτερος. Το θέμα είναι ποιο. Ξαναλέω πάλι. Οι όσοι είναι κοντά στα κέντρα εξουσίας τι κάνουν. Αποδέχονται μια κατάσταση. Και αυτή είναι τραγική για την πόλη μας. Αργότερα θα λογοδοτήσουν στον κόσμο της Καρδίτσας. Όταν θα δουν τις συνέπειες αυτού του νομοσχεδίου. Μακάρι να αλλάξει κάτι με αυτό το τέλος που δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει. Γιατί? Γιατί αυτοί που θα έπρεπε να φωνάξουν δεν φωνάζουν και δεν είναι στην Καρδίτσα για να φωνάξουν. Ξαναλέω πάλι ότι αυτοί αποδέχτηκαν ένα νομοσχέδιο που είναι τραγικό για την Καρδίτσα και η διεκδίκηση που κάνουμε δεν είναι αυτοί που θα έπρεπε. Έρχονται σχολές αβεβές. Δεν ξέρουμε τι κόσμο θα έχουν και αν θα έχουν αξία αυτές τις σχολές. Και αυτές που είναι δοκιμασμένες και επιτυχημένες συγχωνεύονται, καταργούνται, φεύγουν, γίνεται οτιδήποτε άλλο. Ε, κάποιοι ας πανηγυρίζουν. Εμείς έχουμε αντίθετη άποψη. Και φυσικά ξαναλέω πάλι ότι συμφωνούμε με τα αιτήματα των φοιτητών. Ευχαριστώ τον κύριο Αντωνίου. Κυρία Σάλερ για δυό λεπτά. Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Τα ταλώδικα between offering and the fact that teenagers Λέμε και να αξηθεί η χρηματοδότηση. Δύο λόγια μόνο, Πρόεδρε. Ένα λεπτό, κύριε Λέμα. Έχει το λόγο. Αν μου επιτρέπετε. Καταρχάς, εμείς θα συμφωνήσουμε με το ψήφισμα που υπέβαλε ο συναδεφός του κ. Κρανιάς, διότι στήριζει και τα δίκαια αιτήματα κατά τη γνώμα μας των σπουδαστών, αλλά και συμπεριλαμβάνει την απόσυρση αρχιεκτονικού νομοσχέδιου για την παιδεία. Πιστεύω, λοιπόν, ότι πρέπει να αποσερθεί, διότι είναι σε αναθασμένη κατεύθυνση. Θα θέλα όμως να πω το εξής, σύμφωνα με αυτά που σας είπα και στην αρχή μου τοποθέτηση. Να μην δεσμευθεί το Δημοτικό Συμβούλιο, παίρνοντας μια απόφαση σήμερα με την σκέψη του κυρίου Γαβρόλου και του κάθε Γαβρόλου που υποβαθμίζει την περιοχή μας. Έχετε την πλειοψηφία, μπορείτε να το κάνετε, αλλά, αν θέλετε να μου ακούσετε, μην δεσμεύεστε γι' αυτό. Θα τα βρούμε μπροστά μας όλα αυτά τα πράγματα, όπως έγινε με τη σχολή υπιαγών και με άλλα πράγματα. Θα ταυτίσετε την απόφαση αυτή με τη μελλοντική υποβάθμιση του τόπου μας. Ευχαριστώ. Λοιπόν, προχωράμε στην ψηφοφορία. Δύο προτάσεις, μία του κ. Κρανιά και μία του κ.... Πέρα από την απόσυρση, δεν υπάρχουν άλλα σημεία που μπορούν να συζητηθούν και να συγκλίνουμε μαζί με τους φοιτητές ή όλες τις παρατάξεις. Δηλαδή, τα άλλα πράγματα δεν υπάρχουν. Δεν υπάρχουν άλλα σημεία που μπορούν να συζητηθούν και να συγκλίνουμε μαζί με τους φοιτητές ή όλες τις παρατάξεις. Δηλαδή, τα άλλα πράγματα, νομίζω, από τις συζήτησες που άκουσα, τους καλύπτουν. Είναι σίγουρο γιατί πρέπει να πάμε αντιπαραθετικά στη ψηφοφορία. Είναι απαραίτητο. Η διαφορά στις δύο προτάσεις είναι η απόσυρση των ομοσχεδίων. Να αποσυρθεί και να τεθεί το θέμα εξ αρχής. Πρόεδρε, πάντοτε τα χρονικά περιθώρια ήταν ασφιεκτικά. Και την προηγούμενη φορά που ήταν στη διαβούλευση, μας έβαραν μέσα σε πέντε μέρες να πάρουμε θέσεις, γιατί τελειώνει η διαβούλευση και τώρα λέτε σε πέντε μέρες θα ψηφιστεί. Μα μας φαίνεται λοιπόν να συστηθούμε ένα τόσο σοβαρό θέμα για την πόλη μας και να μας λέτε από την άλλη μεριά ότι θα ψηφιστεί σε πέντε μέρες. Γιατί πρέπει να ψηφίσουμε, διότι πρέπει να διεκδικήσουμε πράγματα. Εάν δεν ψηφίσουμε δεν θα έχουμε να διεκδικήσουμε κάποια πράγματα. Ζητάμε λοιπόν το τμήμα αυτό που λέει να ιδρυθεί το 22, να ιδρυθεί το 20 και να υπάρχει η πιο σαφής διατύπωση στο σχέδιο. Να ιδρυθεί η σχολή. Ζητάμε να γίνουν δύο νέα ιστιτούτα. Ζητάμε να προοριθεί η δυνατότητα των φοιτητών όταν τελειώνει από το διατροφής και τα ιδρυθολογίας να μπορούν να πάνε και στο επιστήμιο τροφήμων και διατροφής. Ζητάμε να υπάρξουν σαφή δικαιώματα στα παιδιά που τελειώνουν. Εάν δεν τα δούμε αυτά δεν μπορούμε αν δεν τα ψηφίσουμε να τα ζητήσουμε. Ζητάμε αυτά τα πράγματα. Το πρωί που θα πάμε και θα ξαναμιλήσουμε πάλι με τον Υπουργό λέμε εμείς αυτά θέλουμε για να βελτιωθεί στο νομοσχέδιο. Αν δεν κάνουμε κάποια πρόταση θα ψηφιστεί όσοι έχει. Μεταξύ λοιπόν το να ψηφιστεί όσοι έχει. Γιατί το ζήτημα της απόσυρσης το θέτει κάποια πλευρά αλλά το νομοσχέδιο το ψηφιστεί. Άρα λοιπόν εμείς λέμε δεν παρετούμαστε από τη μάχη. Δεν λέμε όχι και η ψυχάζουμε ψηφίστε ό,τι θέλετε. Δεν μετέχουμε, παλεύουμε, βάζουμε συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτιώση του νομοσχεδίου. Ή αν δεν πάρουμε απόφαση και δεν έχουμε διαπραγμάτευση θα μείνουμε εκεί που είμαστε. Εμείς λέμε δεν μας καλύπτουν αυτά, θέλουμε κάτι παραπάνω. Και αυτά τα πράγματα πρέπει να ψηφιστούν από το Δημοτικό Συμβούλιο για να μπορώ εγώ να τα δεν πραγματευτώ. Να πω είναι απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Δημαρχέ, από τη στιγμή που ζητάμε κάποια πράγματα και διηγητικούμε κάποια πράγματα σημαίνει ότι το νομοσχέδιο δεν κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Πώς θα ξεκίναμε ότι το νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Εγώ εκείνο που παρατηρώ και στα ελεγόμενα του κ. Κρανιά και στην πρόταση του δημάρχου, η διαφορά είναι στην κατάργηση ή μη το νόμο του κ. Γαβρόπου. Αυτό είναι το πρότυπο. Αυτό είναι το πρότυπο. Αυτό είναι το πρότυπο. Αυτό είναι το πρότυπο. Αυτό είναι το πρότυπο. Η διαφορά είναι στην κατάργηση ή μη το νόμο του κ. Γαβρόπου. Αυτό είναι ουσιαστικά. Και όσον αφορά το άλλη πλευρά της, δύο πλευρές είναι, δεν είμαστε ένα, οι ποιητές και οι υπόλοιποι, επειδή κατά από την μιλάς του Δημοτικού Συμβούλιο, να αφήσουμε τα λεφτά μας εδώ πέρα. Παιδιά, συγγνώμη λίγο, το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να συνεχίσει. Λοιπόν, δύο προτάσεις. Η μία είναι κατάργηση του νόμου Γαβρόπου και τα παρελκόμενα και η άλλη είναι του κ. Δημαρχού. Λοιπόν, υπέρ του... Διότι τι θα φέραμε και δεν αποφασίσαμε τίποτα. Λοιπόν... Πρόεδρε, πρόεδρε. Πρόεδρε, ούτως ή άλλως το θέμα, αν δείτε τη διατύπωση, δεν λέει για καμία απόφαση. Συζήτηση λέει επί του νομοσχηδίου, συζήτηση. Άρα λοιπόν, έχει δίκιο ο κ. Παπαλός και οι συνάδελφοι που τοποθετήθηκαν σε αυτή την κατεύθυνση. Γιατί να το βάλουμε στη ψηφοφορία, αν θέλετε, και να μην το χρησιμοποιήσετε εσείς σαν ένα επιχείρημα αύριο μεθαύριο στη συζήτησης... Ψηφοφορία, τη δική μας πρόταση, εσείς μη βάζετε πρόταση. Αν το πούμε έτσι θα σας λύσουμε τα χέρια. Να πω κάτι. Εάν μπει θέμα συμπαράστασης... Να πω κάτι, ένα λεπτάκι, ένα λεπτάκι, ένα λεπτάκι. Τώρα, παίζουμε λίγο με τις λέξεις κάπου. Αν πάμε στο θέμα ότι συμπαρασθήμεθα στους φοιτητές και να το πάμε μόνο εκεί, το ψήφισμα να το δώσουμε έτσι. Και να μην βάλουμε θέματα γαβρόκλου, νομοσχεδίου και τέτοια πράγματα. Να το αφήσουμε έτσι. Και να έγινε ένα ψήφισμα ομόφωνο του Δημοτικού Συμβουλίου ότι συμπαρασθήμεθα στους φοιτητές. Δεν είναι απόσηβος. Δεν είναι απόσηβος. Κύριε Κρανιάζ, εσείς επιμένετε στην πρόταση για το ψήφισμα. Ο κρανιάζ ξεκίνησε λέγοντας ότι θα πρέπει να βγάλουμε ένα ψήφισμα συμπαράστασης του ψήφισματος των ποιητών. Μα λέει κατάρκει στο νόμο γαβρόκλου και τέτοια πράγματα. Αυτά σήμερα στιγμότερα. Ποιο είπε αυτό που λέει κύριε Κρανιάζ, που λέει στους φοιτητές. Εγώ έκανα μια πρόταση για να τους βοηθήσω να περάσουν, να μην έρθουν σε κόντρα με τους φοιτητές. Αλλά αυτοί θέλουν τα δικά τους όνειρα και καλά να στηρίξουν τον γαβρόκλου. Χωρίς να το βάλεις σε ψυχοπορία. Τι εκδίκησε εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δήμου Καρδίτσας. Ό,τι περισσότερο μπορείς. Μην αυτοδεσμεύεις τον εαυτό σου. Μέσα στο νομοσχέδιο, γαβρόκλου, με συγχωρείς για την έκφραση. Γράψου μια μαλακία με την οποία δεν συμφωνείς. Αλλιώς πρέπει να πάρουμε θέση. Διαδικασία. Ποιος ακούει, δεν ακούει κανένας τι ακούς, αφού μιλάτε όλοι. Καλά κάνετε. Εγώ βάζω θέμα να βγει ψήφισμα που να λέει εσύ παρασκευόμαστε στα δικιά εδήματα των φοιτητών, την απόση του νομοσχεδίου και λοιπόν τέσσερα πράγματα. Μην ψηφίζετε, μην κατεβάζετε πρόθεση. Θα ψηφίσουμε αυτή την πρόθεση. Εσείς δεν συμφωνείτε, αφού δεν συμφωνείτε δεν σας κάνουμε τώρα. Εκτίθεστε. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Ορίστε κύριε Κρανιά. Ο κύριος Κρανιάς έχει το λόγο. Έγινε μια πρόταση ψηφίσματος. Αν το βάλετε στην ψηφοφορία είναι ή όχι. Κατατέθηκε μια πρόταση ψηφίσματος. Δύο προτάσεις για ψήφιση. Αντωνίου Ελένη. Αραπαντζής Δημήτριος. Γαλανόπουλος Κωνσταντίνος. Γεννάδης Ιωάννης. Γιάννελος Κυκλομένης Απών. Γούλας Γεώργιος. Διαμαντία Ευαγγελία. Καπράνας Απόστολος. Κολοκύθ Αλκυστή. Κουρκούνας Βασίλειος. Λέκας Αλέξανδρος Απών. Ματζάρας Παναγιώδης. Μπακαλάκου Σοτρία. Δελής Ιωάννης. Ξυλωμένος Κωνσταντίνος. Ζβάνας Ιωάννης. Τάντος Μιχαήλ. Τίκας Τριαντάφυλλος. Ψημένος Κωνσταντίνος. Παπαλός Κωνσταντίνος. Ζάχος Βασίλειος Απών. Μαρκινός Αθανάσιος. Παπαγεωργίος Σταύρος Απών. Παπαδημητρίου Χαρήλωδος. Ζούκης Λάμπρος. Μιχαλάκης Κωνσταντίνος Απών. Αμπατζή Μαρία Πούσα. Τσιρέπα Ευαγγελία Πούσα. Λέμας Ευάγγελος. Στηρίζουμε το ψήφισμα του κ. Κρανιά. Στηρίζουμε το ψήφισμα του κ. Κρανιά. Στηρίζουμε το ψήφισμα του κ. Κρανιά. Στηρίζουμε το ψήφισμα του κ. Κρανιά. Συμπεριλαμβάνει και τα δικαιατήματα των σπουδαστών. Συμπεριλαμβάνει και τα δικαιατήματα των σπουδαστών. Αλλά και την απόσυρση του νομοσυδίου Γαβρώλου. Χατζή Σιλίας. Το ίδιο με τον κ. Λέμα. Κρανιάς Βασίλειος. Σχοριτσανίτης Σιλίας. Αντωνίου Σωτήριος. Συμπεριλαμβάνει και τα δικαιατήματα των σπουδαστών. Συμπεριλαμβάνει και τα δικαιατήματα των σπουδαστών. Αλλά και την απόσυρση του νομοσυδίου Γαβρώλου. Χατζή Σιλίας. Το ίδιο με τον κ. Λέμα. Κρανιάς Βασίλειος. Συμπεριλαμβάνει και τα δικαιατήματα των σπουδαστών. Συμπεριλαμβάνει και τα δικαιατήματα των σπουδαστών. Αλλά και την απόσυρση του νομοσυδίου Γαβρώλου. Χατζή Σιλίας. Συμπεριλαμβάνει και τα δικαιατήματα των σπουδαστών. Χατζή Σιλίας. Συμπεριλαμβάνει και τα δικαιατήματα των σπουδαστών. Χατζή Σιλίας. Χατζή Σιλίας. Χατζή Σιλίας. Χατζή Σιλίας. Χατζή Σιλίας. Χατζή Σιλίας. Χατζή Σιλίας. Χατζή Σιλίας. Χατζή Σιλίας. Χατζή Σιλίας. Χατζή Σιλίας. Χατζή Σιλίας. Χατζή Σιλίας. Χατζή Σιλίας. Χατζή Σιλίας. Χατζή Σιλίας. Χατζή Σιλίας. Χατζή Σιλίας. Χατζή Σιλίας. Χατζή Σιλίας. Χατζή Σιλίας. Χατζή Σιλίας. Χατζή Σιλίας. Χατζή Σιλίας. Χατζή Σιλίας. Χατζή Σιλίας. Χατζή Σιλίας. Χατζή Σιλίας. Χατζή Σιλίας. Χατζή Σιλίας. Χατζή Σιλίας. Χατζή Σιλίας. Χατζή Σιλίας. Χατζή Σιλίας. Χατζή Σιλίας. Χατζή Σιλίας. Χατζή Σιλίας. Χατζή Σιλίας. Χατζή Σιλίας. Χατζή Σιλίας.