Χαιρετισμός δημάρχου Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη στην εκδήλωση έναρξης (Δήμος Λαρισαίων, 2023)
: Καλησπέρα σας. Τι ήταν αυτό, τι όμορφια ήταν αυτή. Μπράβο παιδιά, μπράβο. Θα αποφύγω τις προσφωνήσεις, εξάλλου και νωρίτερα υπόθηκαν από τον Προλαλλησάντα, και βεβαίως είμαστε όλοι γνωστοί πια. Θέλω να σας καλωσορίσω στην πόλη όλους. Και τους συμπολίτες μου που είναι σήμερα εδώ, με ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτό το συνέδριο, αλλά και όσους έρχονται από μακρύτερα. Και ιδιαίτερα τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης, τους ανθρώπους της COSMOTE που είναι σήμερα εδώ. Η COSMOTE είναι ο επίσημος χορηγός του συνεδρίου μας. Πρώτο συνέδριο λοιπόν για το ποδήλατο, πρώτο πανελλήνιο συνέδριο για το ποδήλατο, το οποίο ο Δήμος Λαρισέων, η Ελληνική Εμποσπονδία Ποδηλασίας, η Κεντρική Ανωση Δήμων, υπό την αιγίδα της περιφέρειας της Αλλίας και με μεγάλο χορηγό την COSMOTE, αποφασίσαμε να διοργανώσουμε. Γιατί? Το πρώτο είναι ότι σε μερικές μέρες, το Σάββατο στη στιγμή είναι η μέρα του ποδήλατου. Το δεύτερο είναι γιατί ένα παμπάλεο μέσο μετακίνησης επανέρχεται πια στις μέρες μας με σφοδρότητα σε ό,τι αφορά τη χρήση του και την επίλυση των προβλημάτων που έχουν οι πολείς μας. Αυτές τις μέρες, σε ένα τριήμερο, θα παρακολουθήσουμε εισηγήσεις και ανταλλαγή απόψων και καλές πρακτικές που έχουν σχέση με το ποδήλατος αστικό μέσο μεταφοράς, ποδήλατο και υγεία, ποδήλατο ως μέσο άθλησης, αγωνιστική ποδήλασια λοιπόν και ένα σωρό άλλα ζητήματα που αφορούν το συγκεκριμένο μέσο, το οποίο, όπως είπα, επανέρχεται με τέτοιον τρόπο στο σήμερα για να δώσει και να λύσει προβλήματα στις πόλεις μας, οι οποίες, όπως θα δούμε και στις εισηγήσεις, έχουν όλες, μηδεμιάς εξερουμένης, έχουν περίπου τα ίδια προβλήματα που αφορούν τις αστικές μετακινήσεις. Το πνίξιμο στην κυριολεξία με το ποδήλατο και την ανάγκη πλέον μέσα από θεσμοθετημένες κινήσεις, όπως είναι τα σχέδια βιώσιμης αστικής κινητικότητας, να κάνουμε μια δουλειά που θα αποδίδει το δημόσιο χώρο στους πολίτες, που θα δίνει ανάσα, που θα έχει λιγότερους ρίπους, πιο γρήγορες μετακινήσεις και, εν πάση περιπτώσει, με το δικό της τρόπο θα επηρεάζει με καλύτερο τρόπο το ίδιο το ΑΕΠ των πόλεών μας. Όμως, μιλάμε για εποχές στις οποίες το αυτοκίνητο έχει κυριαρχήσει. Είναι δύσκολες οι αλλαγές, λόγω χρειάζονται τέτοιου ίδρου δραστηριότητας, χρειάζονται έναν τέτοιο συνέδριο, χρειάζονται επιστημονικές προσεγγίσεις που θα υπάρξουν αυτό το τριήμερο, οι οποίες θα μας δώσουν τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε στη συνέχεια και ως δήμη και ως φορείση γενικότερα αυτό το αύριο των πόλεών μας και τη χρήση του ποδηλάτου σε όλα τα επίπεδα, όπως είπα, που αφορά την υγεία, τη μικροκινητικότητα, το αστικό περιβάλλον, την αθλητική ποδηλασία και σε όλα όσα μπορεί να συνδράμει το ποδηλάτου. Δείτε, δεν προέκυψε τυχαία αυτό. Οι πόλοι πριν από ένα χρόνο, οι άνθρωποι της Ομοσπονδίας το ξέρουν, δεν θυμάμαι την ημερομηνία ακριβώς, τότε που κάναμε τον εθνικό ποδηλατικό γύρο. Τότε η πόλη έδωσε εξετάσεις πραγματικά και συμμετείχε στην δραστηριότητα αυτή με έναν θαυμάσιο τρόπο, με σπουδαίες εκδηλώσεις που εκτιμήθηκαν σε επίπεδο Υπουργείου, σε επίπεδο Ομοσπονδίας Ποδηλασίας και ανοίχτηκε ένας δρόμος πια συζήτησης, συνεργασίας, ο οποίος δρόμος έφτασε μέχρι και το σήμερα, μέχρι και το συνέδριο αυτό, το οποίο είναι η απαρχή και νέων και καινούριων δραστηριοτήτων που θα υπάρξουν, είμαι βέβαιος, στο μέλλον. Πάντα δηλώνω προς τη μεριά της Ομοσπονδίας, αγαπητέ μου Πρόεδρε, κύριε Διαμαντόπουλε, ότι η Λάρισα είναι εδώ και αν χρειαστεί και πάλι σε έναν εθνικό αγώνα τέτοιου αποδηλασίας να συμμετέχουμε, κρατήστε το εκπροηγμίου σας λέω, θα συμμετέχουμε. Για εμάς ήταν πολύ μεγάλη η εμπειρία και νομίζω ότι από εκείνο το σημείο και μετά, στην ίδια την πόλη, ξετυλίχτηκαν πλευρές αυτής της δραστηριότητας της χρήσης του ποδηλάτου, που μας βοήθησαν και εμάς να κάνουμε όχι απλά πράξη, αλλά να γίνουμε περισσότερο, να ακούσουν περισσότερο οι συμπολίτες μας, όλα αυτά τα θετικά που έχει η χρήση του ποδηλάτου. Δεν θέλω να σας κουράσω περισσότερο. Νομίζω ότι θα περάσουμε ένα τριήμερο δημιουργικό, με ανταλλαγές απόψων και καλών πρακτικών, όπως είπα και με επιστημονικές εισηγήσεις. Ταυτόχρονα, για όσους είστε έρχεστε από μακρύτερα, να πω κάτι. Χαρείτε τη Λάρισα. Είναι μια πολύ ζωντανή πόλη, η οποία στο κέντρο της αλλά και στην περιφερία της ζει με πολύ μεγάλη εντονότητα. Νομίζω ότι θα έχετε τη δυνατότητα να το διαπιστώσετε αυτό. Αυτό δεν πέφτει ποτέ έξω. Πάντα επιβεβαιώνεται και με τον καλύτερο τρόπο τις περισσότερες φορές. Καλή επιτυχία στο συνέδριό μας. Να είστε καλά όλοι.