10η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2023 2023-04-20 22:00 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2023)
: Οτιδήποτε άλλο. Και δεν είναι κακό, είναι καλό και το έχω πει πολλές φορές. Όταν είμαστε ενημερωμένοι και το γνωρίζω πολύ καλά ότι εμείς δεν συμμετέχουμε. Υπάρχουν παρατάξεις που δεν είμαστε μοναδικοί που δεν συμμετέχουμε σε αυτά τα διοικητικά συμβούλια. Δεν πρέπει να γνωρίζουμε για το τι γίνεται. Δεν μιλάμε για μια ιδιωτική επιχείρηση, δεν μιλάμε για μια επιχείρηση του ΒΕΡΟ, μιλάμε για μια δημοτική επιχείρηση. Είναι αδιανόητο δηλαδή αυτό και κοιτάξτε με αυτόν τον τρόπο χαρακτηρίζεστε. Δείχνετε πώς βλέπετε τους συναδέλφους, πώς βλέπετε τους αιρετούς. Δεν μιλάω για εσάς κύριε Δήμαρχε. Βέβαια αν το γνωρίζετε και συμφωνείτε και συμφωνείτε, τί αφορά και εσάς. Λοιπόν, επιτρέψτε μου, όπως και οι υπηρεσιακοί παράγοντες, δεν μπορεί να ζητάμε γιατί θα πρέπει να αποφασίσουμε, όσο το δυνατόν, πιο δίκαια απέναντι και πιο σωστά απέναντι στους δημότες μας την πλήρη ενημέρωση και να επικαλούνται κάθε φορά ότι υπάρχει ζήτημα. Ευχαριστούμε πολύ κύριε Βέβαιο. Και θα πω ένα παράδειγμα για να γίνω κατανοητός. Έχετε γίνει ιδιαίτερα κατανοητός, έχετε ξεπεράσει τον χρόνο, κατανοεί κύριε Βέβαιο. Ωραία, τώρα έχω ξεπεράσει τον χρόνο. Έχετε γίνει ιδιαίτερα κατανοητός και στο συγκεκριμένο θέμα. Ωραία, αν έγινα ιδιαίτερα κατανοητός, περιμένω και από σας την ανάλογη κατανοήση και την ανάλογη συμπεριφορά. Ελπίζω κύριε Χρόνη, όχι σε τόσο χρόνο, λίγο πιο σύντομα. Λοιπόν, ο κ. Σανθόπουλος. Κύριε Δήμαρχε, είχα ξεκινήσει τις ερωτήσεις μου στα εκτός συμμερισίες στην προηγούμενη φορά, αναφερόμενος στο θέμα της Καλαμίτσας και των πληροφοριών που προέκυψαν με την επιστροφή σας από την Αθήνα για μια φαιρόμενη διεκρήγηση από την ΕΤΑΔ. Ξέραμε μέχρι τώρα, τουλάχιστον εγώ δεν ξέρω αν οι άλλοι συναδελφοί έχουν διαφορετική πληροφόρηση, ξέραμε ότι η ΕΤΑΔ φτάνει μέχρι το πρώην κατάστημα, εστιατόριο, δεν θυμάμαι πώς λέγεται. Μετρό? Όχι, όχι μετρό, μπάστε τόση. Και ότι το κτήριο Πετρίδη και το Μερσέντες είναι Δήμος Καβάλας. Είπατε ότι θα μας καλέσετε για να μας ενημερώσετε, δεν το κάνατε. Ήταν δική σας υπόσχεση, δεν ξέρω εάν είχατε υποχρεωριστικές που σας κάνανε να μην μπορείτε να το κάνετε, θα παρακαλέσω μέχρι την επόμενη συνειδρία εσείς να πάρετε την πρωτοβουλία και να μας ενημερώσετε. Τελικά τι συμβαίνει εκεί. Εγώ δεν αναφέρθηκα δημόσια στο θέμα αυτό, δεν θα το κάνω. Αλλά παρακαλώ πολύ μη μας αποφεύγετε με αυτόν τον τρόπο. Λέω αποφεύγετε και δεν λέω τίποτα άλλο. Κύριε Πρόεδρε της ΔΕΓΑΚ, αναφέρθηκα στην προηγούμενη συνειδρία εσύ σε μια εκραιμότητα που υπάρχει, όχι νομική, το νομικό της μέρος έχει τελειώσει με μερίδα εργαζομένων αμέα τους οποίους απεκάλεσα και ποιορκούς και εκπλαγήκατε με το χαρακτηρισμό. Για μένα αυτός ο οποίος συμφωνεί κάτι με τη διοίκηση, όχι τη διοίκηση κ. Τσανάκα το συμφώνησε αυτό, με την προηγούμενη διοίκηση του κ. Σιμιτσί και κατάπατά αυτό που συμφώνησε, εάν δεν είναι επίρρηκος τότε δεν μπορώ να καταλάβω τι είναι. Αλλά το θέμα δεν είναι αυτό, το θέμα δεν είναι αυτό. Μπορεί να ορκίστηκαν που το ξέρετε. Ρωτήστε την κυρία Πρασά, ρωτήστε την κυρία Πρασά, ρωτήστε την κυρία Πρασά. Το θέμα δεν είναι όμως αυτό. Εγώ σας ρώτησα τι κάνετε με το χειρισμό της απέτησης πλέον που έχει η ΔΕΙΑΚ από τους ανθρώπους αυτούς να επιστρέψουν όσα κακώς λάβανε από λογαριασμούς μισθοδοσίας της ΔΕΙΑΚ και μάλιστα τα λάβανε σε βάρος των συναδέλφων τους. Διότι ήταν πολλές οι περιπτώσεις αυτές όπως στις 16 ανεβάζαμε μισθοδοσία και οι κύριοι αυτοί κάναν κατασκευή σε βάρος μισθοδοσίας και μας δημιουργούσαν προβλήματα και πήγαν κληρομένους των εργαζομένων, των υπολύπων εργαζομένων μία και δύο και τρεις μέρες πίσω. Ήταν πολλές αυτές οι περιπτώσεις. Και αυτό το οποίο θέλω να μου πείτε συγκεκριμένα πλέον γιατί μετά από μερικές μέρες ήταν μια συνταυξή σας στην οποία ξεχωρίζεται έναν από αυτούς ο οποίος είναι πρώης συνταξιούγους και λέτε ότι γι' αυτόν θα πάτε σε κατάσχεση της κατοικίας του. Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί λαμβάνεται αυτή την απόφαση, αν είναι δικής απόφαση ενώ του οδηγητικού συμβουλίου. Το πρώτο μου λοιπόν ερώτημα είναι αν το οδηγητικό συμβούλιο της ΔΙΑΚ αποφάσισε εναντίον του συγκεκριμένου εργαζομένου να κάνει κατάσχεση στην κατοικία του και αν το αποφάσισε αν περίπου έχετε υπόψη το κόστος αυτής της διαδικασίας μέχρι να την εκτελέσατε. Και σε ό,τι αφορά την αναφορά σας ότι θα τα πάρετε πίσω αυτά, σας διαβεβαίω επειδή το έχω κάνει ότι δεν πρόκειται να τα πάρετε πίσω αυτά τα κόστι με τίποτα. Αλλά αυτό είναι για τον έναν. Του οποίου ενός όμως η απόφαση του Αριού Πάγου δεν ήταν η πρώτη που βγήκε. Εναντίον άλλου εργαζομένου ήταν η πρώτη που βγήκε τον Αριού Πάγο. Οι οριστικά πλέον και αμετάκλητα σε βάρος του απόφαση που έλεγε ότι πρέπει να επιστρέψω τα χρήματα αυτά. Και το ερώτημά μου είναι το εξής. Λέτε ότι η νομική υπηδησία επεξεργάζεται την νομική οδό. Μα με συγχωρείτε πολύ 3,5 χρόνια επεξεργάζεται η νομική υπηδησία την νομική οδό. Για μένα είναι πάρα πολύ απλό. Κάντε το όπως το κάνει η ΔΕΕ Κομοτεινής. Η ΔΕΕ Κομοτεινής για ανάλογο θέμα βεβαίωσε την απέτηση της δημοτικής επιχείρησης Κομοτεινής, η ίδρυση αποχέτευσης στην εφορία. Γιατί δεν το κάνετε αυτό εσείς. Πήρατε απόφαση να μην το κάνετε στο οδηγητικό συμβούλιο. Το ερώτημα λοιπόν που θέω το πρώτο είναι αυτό. Το δεύτερο, πότε βγήκε η πρώτη απόφαση εναντίον όχι αυτού του συνταξιού που εργαζομένου ήδη, εναντίον αυτόν τον οποίον ξέρετε σε ποιον αναφέρομαι. Ήταν η πρώτη απόφαση, δικό σας φίλος είναι, δεν είναι δικός μου φίλος, είναι η πρώτη απόφαση, δεν έχει σημασία ποιος είναι, δεν έχει σημασία ποιος είναι. Η πρώτη απόφαση που βγήκε από τον Άριο Πάκου βγήκε σε βάρος αυτού, γιατί ήταν η πρώτη απόφαση, η οποία προσδιώρησα το περίπτωση διάστημα που ήμουν στη ΔΕΓΙΑΚ στον Άριο Πάκο. Και ήταν η πρώτη που βγήκε σε βάρος και ακολούθησαν όλες οι υπόλοιπες. Πότε βγήκε λοιπόν αυτή η απόφαση. Πόσα είναι τα χρήματα που τελικά απαιτείτε. Λέτε 160. Εγώ νομίζω ότι από τον συνταξιούγος, ο συνταξιούγος μας πήρε περισσότερα χρήματα. Από 20 χιλιάρικα που λέτε. Νομίζω. Εάν δεν μπορείτε να πείτε τώρα και δεν ξέρετε το νούμερο, μην μου πείτε οτιδήποτε άλλο, αύριο. Δεν θα μου το πείτε εσείς, σας πάρω εγώ τηλέφωνο, θα το μάθω το νούμερο. Και αν δεν μου το πείτε, θα κάνω ένα σημείωμα στην υπηρεσία, υποχρεωτεί να μου δώσετε την απάντηση ευθύνη. Εγώ λοιπόν δεν μπορώ να καταλάβω αυτήν την επιλογή σας, δηλαδή την επιλογή του να πάτε με αυτόν τον τρόπο. Το δεύτερο θέμα που θέλω να σας ρωτήσω, δεν θα σας πω, δεν θα σας δώσω λεπτομέρειες, έχω καταγγελίες συγκεκριμένες εδώ και καιρό από πολίτες, στους οποίες δεν έδωσα σημασία ιδιαίτερη. Ζήτησα αποδείξεις φωτογραφίας και μου στείλανε. Θέλω λοιπόν να σας ρωτήσω, δεν θα σας δώσω λεπτομέρειες, εμπειρομηνίες, απλά θέλω να σας ρωτήσω, αν υφίσταται τέτοιο είδους από την πλευρά της επιχείρησης, άδεια. Έχετε δώσει την άδεια σε ιδιώτες να εναποθέτουν λήμματα σε εγκαταστάσεις της ΔΕΙΑΚ, χωρίς να υπάρχει παρουσία της υπηρεσίας. Εάν έχετε λάβει αυτή την απόβοση και της δοκιών της εξοδότησης, απλά θέλω να πείτε ότι ναι, τους έχουμε εξοδοτήσει. Εάν το έχετε κάνει αυτό και το έχετε εξοδοθήσει να εναποθέτουν μόνοι τους τα λήμματα, υπάρχει η διαδικασία χρέωσης αυτών που εναποθέτουν σε εγκαταστάσεις της ΔΕΙΑΚ. Από όσο θυμάμαι υπάρχει, εκτός κι αν άλλαξε κάτι. Πώς διασταυρώνεται λοιπόν του τι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να καταβάλουν στη δημοτική επιχείρηση. Σας θυμίζω ότι στη λαϊκή συνέλευση του ΔΑΤΟ, όχι από μένα, από κατοίκους του ΔΑΤΟ αναφέρθηκε πως κάποιοι μπαίνουν βγαίνουν στην εγκατάσταση μόνοι τους χωρίς την παρουσία ανθρώπων της ΔΕΙΑΚ και κάποιοι εναποθέτουν λήμματα σε θρέατια. Τώρα πώς γίνεται αυτό δεν ξέρω, αλλά σας θυμίζω ήταν παρόν εκεί και εγώ και εσείς και ο κύριος Δήμαρχος αναφέρθηκε από πολίτες. Σε αυτά λοιπόν σας παρακαλώ τα ερωτήματα. Εάν έχετε απάντηση θα την ήθελα. Κύριε Δήμαρχε. Ναι κύριε Σουρουκίδη. Επειδή υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στο πάρκι του αρχαιολογικού χώρου και επειδή ξέρω και γνωρίζω τώρα αρχαιολογικός χώρος, περιφέρεια, δήμος, επιτέλους όμως πρέπει λιγάκι να δούμε εκείνο το χώρο που δεν θέλει πολλή πράγμα, έχουνε βγει οι πέτρες παρετακτικά από εκεί, πετιούνται δεξιά αριστερά και η εμφάνιση την οποία παρουσιάζει αυτός ο χώρος είναι ανεπίτατος. Θα παρακαλώ σου απόλυ να παρέβετε να δείτε να βοηθήσουν όλοι μαζί αρχαιολογία, δήμος, περιφέρεια. Δεν νομίζω ότι θέλει πάνω από δέκα κυριακά άσφαλτος για να κλείσει αυτός ο χώρος, είναι από τότε που τον έστρωσε η Κούντα. Δηλαδή το χάλι του είναι ανεπίτατο, νομίζω ότι πρέπει να το δείτε αυτό το θέμα, είναι πολύ σοβαρό. Ένα άλλο θέμα, επειδή και εσείς μας έχει γίνει μια τεράστια προσπάθεια, βέβαια μεσολάβησαν μετά τα χρόνια του Covid και δεν έγινε, να γίνει επίσημα ο Μαραθώνιος στα βήματα του Αποστόλου Παύλου. Δεν βλέπω καμία κίνηση να γίνεται, δεν ξέρω γιατί. Ενώ προσπαθούσαμε να αναβαθμίσουμε γιατί το βλέπουμε σε άλλες πόλεις που έχουν αρχαιολογικούς χώρους να αναδίνουνε τεράστια έμφαση σε αυτές τις διαδρομές, εμείς συνεχίζουμε να μην υπάρχουν. Και θα έρθω σε αυτό το θέμα τώρα του χώρου, το οποίο θέλουμε να αγοράσουμε στην καβάλα και βέβαια εγώ προσωπικά συμφωνώ απόλυτα ότι έτσι όπως ακριβώς τέθηκε από όλους και για το χώρο το οποίο επιμένει, το οποίο νομίζω έχω συζητήσει και με τον Αντιδήμαρχος εδώ και ο Χρόνια δηλαδή, το χώρο του Μήλου, ο οποίος και για εμάς εκεί τους δόπιους είναι ιστορία του τόπου. Έχω ξαναναφερθεί, ήταν να μπει εκεί ένας δικηγόρος, θα το λέω και το ξαναλέω δυο τρεις φορές, συγγνώμη από το άλλο το στόμα που θα επιμένω, η γραφειοκρατία εσχύει και άλλους, πάλι το είπα, όταν τώρα οχτώ μήνες ακούμε για ότι θα μπει ένας δικηγόρος και δεν μπαίνει, νομίζω ότι δεν μας αρμόζει, δεν είναι σωστό. Το τελευταίο είναι, νομίζω ότι έχει εγκριθεί, εσείς ο ίδιος μας είπατε, εκεί στους πεζόδρομους να πει σηματοδότηση, να ξεφύγουμε τελικά από αυτή την αναρχία. Ποιος είναι ο λόγος που έχει γίνει η έγκριση, το πώς θα σηματοδοθεί, το πώς θα εκπληκωθούν και εδώ και ενάμιση χρόνο δεν παίρνουν τα σήματα. Ποιος είναι ο λόγος, να βάζουμε μια κυρία αμέα να καλάει την τροχέα, να ορμάει ο άλλος να τη δείρει, να τη βρίζουνε, να αναπευθύνεται στην τροχέα, να έρχεται η τροχέα για μια εβδομάδα να γράφει 10 ανθρώπους γιατί έκανε η κυρία αυτή τη διαμαρτυρία της και εμείς σαν δήμος να μένουμε άπραγοι. Καλησπέρα, ευχαριστώ. Και ο κύριος Καλβακίδης που τον καλωσορίζουμε μετά από καιρό. Να είστε καλά, ευχαριστώ. Ήθελα να ρωτήσω κάτι το οποίο είχα ακούσει εδώ και καιρό στα μέσα ενημέρωσης, δεν ξέρω αν έχει απαντηθεί από τον δήμαρχο. Έχει να κάνει με τα διόδια και πραγματικά εντυπωσιάστηκα όταν το άκουσα και φαντάζομαι ότι ο δήμαρχος θα έχει μία πιο σίγουρη απάντηση να δώσει, ότι ο δήμος Καλβάλλας εισπράθει χρήματα από τα διόδια και προφανώς από αυτά που πληρώνουμε εμείς περνώντας από τα διόδια και υπονοήθηκε ότι γι' αυτό ενδεχομένως δεν κάνει και κάτι ο δήμαρχος ή ο δήμος για να μην πληρώνουν οι δημότες στα διόδια. Από μια μικρή έρευνα που έκανα εγώ δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, απλά θα ήθελα να μου πείτε και εσείς κύριε δήμαρχε αν ισχύει κάτι τέτοιο πραγματικά. Ευχαριστώ. Λοιπόν, κύριε δήμαρχε. Παρακαλώ. Παρακεί για το παγοδρόμιο και για το νερό, ήμουν σίγουρος ότι θα το ρωτήσατε σήμερα, διότι το δημοτικό ραδιόφων όπως είπε είναι τα θέματα με τα οποία ασχολείται η μυρισίως. Για μένα το παγοδρόμιο έχετε φαγωθεί με συγχωρείτε για την έκπραση για κάτι το οποίο ήταν προσόφελος της πόλης, στις εορτές, στο Χριστουγένιο. Αλλά όμως το έχετε βάλει αμέτι Μουχαμέτι να δείξετε ότι υπάρχει κάτι μεμπτό από πίσω. Μόλις λοιπόν, διότι το νερό το οποίο μετρήσαμε είναι εννέα κυπικά, το νερό που καταναλώθηκε, μόλις λοιπόν γίνει η μέτρηση και του ρέπατος, θα σας πούμε για να μην ανησυχείτε τόσο πολύ για το μεγάλο πρόβλημα του παγοδρομίου. Πάμε τώρα στο νερό που και γι' αυτό έχει ξεσηκωθεί ολόκληρη πολεμική. Θα σας απαντήσω με δύο ερωτήματα. Ποιος πληρώνει το νερό στη Ραψάνη, ποιος πληρώνει το νερό για τους λουόμενους στο Περιγιάλη, θα σας απαντήσω ο δήμος. Άρα λοιπόν πρέπει να πούμε να το πληρώνουν τα δημόσια κτήματα, διότι η παραλία δεν ανήκει στο δήμο. Άσχετα αν πηγαίνουν οι δημότες μας και κάνουν ντους στις ευθέσεις της παραλίας. Το ίδιο λοιπόν συμβαίνει και με την καλαμίτσα. Ποιος πληρώνε το νερό μέχρι το 2016-2015 που ήταν τότε ακόμη η παραχώρηση στο δήμο? Κανένας. Γιατί? Γιατί δεν πήγαινε λογαριασμός. Ή όταν πήγαινε επί κυρίου Ξανθόπουλου, μετά από εκεί και πέρα δεν ξαναπήγε λογαριασμός. Αυτό λοιπόν το νερό συσσορεύονται. Και όπως επίσης, εάν έκλευε νερό κάποιος, διότι όλες οι άλλες επιχειρήσεις πληρώνανε νερό, εάν λοιπόν κάποιος έκλευε νερό από εκεί, νομίζω ότι μέχρι το 2019 εσύ ήσασταν διοίκηση και οφείλατε να βρείτε εάν κάποιος κλέβει νερό ή όχι. Πράγμα που δεν το κάνατε. Τώρα λοιπόν έρχεστε και ρωτάτε, διότι από το 2019 και μετά ο επιχειρηματίας εκείνος δεν υπήρχε. Λοιπόν, έκλεισε η επιχείρηση. Αφήστε με λίγο, σας παρακαλώ. Θα βγαίνει στον δήμο. Στην ΕΤΑΒ δεν μπορεί να βγει, διότι εάν θέλετε η ΕΤΑΒ μπορεί να μας το κλείσει. Για να μην έχει τους η παραλία, να πούμε ότι παιδιά με συγχωρείτε πάρα πολύ, αλλά το Δημοτικό Συμβούλιο θέλει να πληρώνει, και δεν το λέω για εσάς, μη συγχωρείτε, εσείς κάνετε την ερώτηση. Ή κάποιοι, για να μην λέω το Δημοτικό Συμβούλιο, κάποιοι θέλουν να πληρώνει η ΕΤΑΒ το νερό. Η ΕΤΑΒ θα σου πει, ρε φίλε γιατί να σου πληρώνω το νερό των κατοίκων, των ανθρώπων που κάνουν, που χρησιμοποιούν την ακτή, κλείστο. Εντάξει, θέλουμε να κλείσει το νερό στην παραλία, εγώ δεν θέλω. Διότι δεν μπορούμε να λέμε ότι είμαστε τουριστική πόλη, ή δεν μπορούμε να λέμε ότι κοιτάζουμε το καλό του δημότη και από την άλλη να πηγαίνουμε να κλείνουμε το νερό. Αυτό λοιπόν είναι κάτι που θα διευθετηθεί, ο λογαριασμός θα περάσει στο Δήμο για να μπορέσει να πληρώνεται από το Δήμο. Και επίσης, φυσικά, πρέπει να γίνεται ο έλεγχος της χρήσης του νερού. Θα μπούνε μπουτών για να μην αφήνουνε τον ντους και τρέχει ασίστολα, αλλά όμως γιατί μαζεύτηκε ο λογαριασμός τόσο, θα σας πει ο κ. Χρόνης. Τώρα, μια και είπαμε για την καλαμίτσα και το ερώτημα έθεσε και ο κ. Παπάς, ευκαιρία είναι λίγο να το πούμε, πράγματι είχαμε φτάσει σε μία, ας το πούμε, διευθέτηση του θέματος με την ΕΤΑΔ. Σας είπα την προηγούμενη φορά ότι άλλαξε η διοίκηση, μας ζητήσαν ένα Master Plan το οποίο το έχουμε τελειώσει, το στείλαμε σήμερα στην Σύμβουλο του κ. Δημητριάνδη, η οποία θέλει να τοθεί του υπερταμίου γιατί μας βοηθάνε σε αυτή την προσπάθεια, να το δουν αν είναι εντάξει και μετά από εκεί και πέρα θα πάει στην ΕΤΑΔ για να παρθούν οι τελικές αποφάσεις. Πράγματι δεν θα μπορεί να είναι αυτό που είναι όπως είναι τώρα. Και μάλιστα ο μόνος λόγος που δεν τους κάνω μήνυση είναι γιατί περιμένω να δω τι θα γίνει με τη διαπραγμάτευση. Εάν συνεχίσουμε την ίδια λογική, όχι θέλω 80, όχι θέλω πόσα λεφτά θέλουν, γιατί δεν ξέρω κι εγώ τι νομίζουν ότι έχουνε στα χέρια τους, θα προβούμε σε μηνύσεις πλέον για το επικίνδυνο των εγκαταστάσεων. Απλώς περιμένω λίγο να δω τι θα γίνει με τη διαπραγμάτευση. Τώρα, αυτά που είναι επικίνδυνα τα σίδερα θα μπούμε και θα γίνουνε οι εργασίες που πρέπει να γίνουνε, άσχετα αν κάποιοι με απειλούνε ότι θα με πάνε, θα με καταγγείλουνε ότι μπαίνω σε ξένη περιουσία. Υπάρχει μια επικίνδυνότητα, πάει η πολοδομία ούτως ή άλλως θα πάει να καταγράψει την επικίνδυνότητα και θα μπούμε για να άρουμε το επικίνδυνο του πράγματος. Και αυτό το οποίο θα υπάρξει, το κόστος δηλαδή αυτής της παρέμβασης, πραγματικά θα ληφθεί υπόψη όταν θα γίνει το συμβόλιο για τα πρώτα χρόνια. Τώρα, όσο αφορά γιατί ακούω και καλά κάνει και το ρωτάει ο κ. Ξανθόπιλος για τα δύο οκτήρια, τα οποία δύο οκτήρια, η έκταση εκείνη είναι γραμμένη στο κτηματολόγιο. Μάλιστα. Και αφού λοιπόν είναι γραμμένη στο κτηματολόγιο και ανήκει στο δήμο Καβάλλας, γιατί διεκδικούμε πρόστιμο, τους στείλαμε πρόστιμα για τις αυθαιρεσίες που υπήρχαν εκεί. Δικά μας δεν ήταν. Άρα, γιατί τα ζητούσαμε τόσα χρόνια και λέγαμε «Μα δώστε τέ μας, διότι εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε τη μίστος», αφού ήταν δικό μας. Γιατί ο Θανασιάδης τα πήρε με παραχώρηση αφού ήταν δικό μας. Επειδή κάποιος, και καλά έκανα ας πούμε σε τελική ανάλυση, διότι ευελπιστούσε ότι κάποια στιγμή θα τελειώσει το κτηματολόγιο και θα μπορούσαμε με αυτόν τον τρόπο, δίνοντας αποζημίωση, να περάσουν στον δήμο από τη στιγμή που δεν διεκδικούσε το κράτος την περιουσία του. Θέλετε να λέμε ψέματα? Θέλετε να λέμε, επειδή πάμε στις εκλογές, ότι «Α, όχι, αυτό είναι δικό μας»? Λοιπόν, πρέπει κάποτε να βλέπουμε τα πράγματα και να τα λέμε με το όνομά τους. Διότι είμαστε σε μια χώρα που υπάρχει δικαιοσύνη. Και η δικαιοσύνη αποφασίζει αν όντως είναι δικό μας ή όχι. Και όσοι ξέρουν τους νόμους και όσοι ξέρουν τι έχει γίνει εκεί, δεν υπάρχει περίπτωση να δικαιωθούμε. Λοιπόν, για να μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια και να λέμε ότι έχουμε παραχωρήσει τα κτίρια αυτά, τα έχουμε παραχωρήσει στο δημόσιο. Τα έκτισε ο δήμος? Εκτός αν τα έκτισε ο δήμος και δεν το ξέρω. Τα έκτισε σε δική του έκταση? Όχι. Λοιπόν, αυτά λοιπόν του δημόσιο. Όχι, του ΕΟΤΕ. Το Μετρό, ναι, του ΕΟΤΕ. Όλα. Κύριε Παπά, επίσης για τα διώδια, θα πω λίγο για την περιμετρική. Πραγματικά η περιμετρική φαίνεται πόσο απαραίτητη είναι για την πόλη. Κάποτε υπήρχε η άποψη ότι εντάξει δεν χρειάζεται η περιμετρική από τη στιγμή που υπάρχει η εγνατία. Ξέρετε ότι είχε γίνει μια ασφαλή ασφαλή ασφαλή. Υπάρχει η εγνατία. Ξέρετε ότι είχε γίνει μια αρχική προμελέτη, ας το πούμε έτσι, από τη διοίκηση του κυρίου Γιανακίδη, όταν ήταν περιφερειάρχης. Είχαν ευγεί τότε τα περιβαλλοντικά. Δεν έτρεξε τα επόμενα χρόνια, διότι σας είπα η άποψη ήταν ότι υπάρχει η εγνατία και άρα δεν χρειάζεται. Όμως και με τα διόδια αλλά και η πεσμένη γέφυρα έδειξε ότι πόσο πολύ χρειάζεται η περιμετρική στην πόλη. Ο περιφερειάρχης έχει αναθέσει στην εγνατία να συνεχίσει τη μελέτη για την περιμετρική. Γίνανε κάποιες αλλαγές διότι η μελέτη αυτή η οποία γίνεται τώρα εκπονείται, έδειξε ότι στο σημείο, διότι αυτή ήταν η αρχική περιβαλλοντική, δεν συμφωνούσε το δασαρχείο τότε, ότι στο σημείο του Αγίου Τρίφωνα στην εκκλησία ο δρόμος περνάει από εκεί. Σύριζα με την εκκλησία και μάλιστα την επηρεάζει και σε κάποια σημεία και θα πρέπει να γκρεμιστούν σπίτια. Καταλαβαίνετε ότι αυτό όσο και να θεωρούν ότι είναι αφτέραιτα, ότι δεν μπορεί να γίνει. Έτσι λοιπόν κάνανε μια καινούργια χάραξη σε εκείνο το σημείο, ερφαιδική με τούνελ, ούτως ώστε να μπορεί να υλοποιηθεί σε εκείνη την περιοχή. Είναι ένα υψηλό έργο, το οποίο το κόστος τότε εκείνης της, όταν είχε γίνει η προμελέτη αρχική, ήτανε κοντά στα 40 εκατομμύρια. Άλλα, τέλος πάντων, η τελική μελέτη θα δείξει και το κόστος αυτής της παρέμβασης, που είναι πολύ απαραίτητη. Ούτως ή άλλως αυτό έχει τονιστεί και στον Περιφερειάρχη. Θα έρθει στις τρεις εβδομάδες εδώ για να μπορέσουμε να προγραμματίσουμε τα έργα, τα οποία χρειάζεται η πόλη για την επόμενη περίοδο. Οπότε μέσα σε αυτά οι περιμετρικοί θα είναι από τα κυρίαρχα θέματα τα οποία θα τεθούν. Τώρα για τα διόδια. Ναι, ναι, ναι κύριε Βέβερ. Λοιπόν, η προμελέτη η οποία είχε γίνει υπήρχαν κάθετες συνδέσεις σε τρία σημεία. Η προμελέτη, η αρχική. Διότι υπάρχουν και σημεία που υπάρχουν τουννέλ τα οποία όπως καταλαβαίνετε εκεί δεν μπορούν να γίνουν. Υπάρχουν πάντως, η αρχική προμελέτη είχε τρία σημεία. Τώρα που θα τελειώσουνε η χάραξη αυτής της πρότασης, θα δούμε εάν μπορούμε να αυξήσουμε αυτές τις καθέτους συνδέσεις. Γιατί πραγματικά για να είναι περιμετρική χρειάζεται, αλλιώς θα είναι μια παράκαμψη όπως πολύ σωστά είπατε. Για τα διόδια που είπε ο κύριος Παπάς και το έθεσε και την προηγούμενη φορά, αποδείχθηκε ότι με τα διόδια έχει αυξηθεί πάρα πολύ, πέρα ότι επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός των εργαζομένων, των καβαλιωτών εργαζομένων, που πάνε προς την Ξάνθη. Απέδειξε επίσης ότι έχει αυξήσει πολύ και το κυκλοφοριακό στην πόλη, ιδίως τις ώρες που επιστρέφουν από την δουλειά τους. Είπαμε να κάνουμε, ο Καραμαλής ξέρετε ότι ήταν ανένδοτος σε αυτό το θέμα. Με το που έφυγε ο Καραμαλής και ανέλαβε ο κύριος Κέντζος, προσπαθήσαμε να κάνουμε μια καινούρια και με τους βουλευτές μία επαφή, ούτως ώστε να αφθαίσουμε το θέμα των διωδίων. Πέσανε όμως, ξέρετε, ήταν το τελευταίο πράγμα που θα ασχολούνταν, ήταν τα διώδια της Καβάλλας έχοντας στο κεφάλι τους το ατύχημα στα Τέμπλι. Και φυσικά τώρα διαλύεται η Βουλή, αλλά η επόμενη κυβέρνηση πραγματικά πρέπει να τεθεί, διότι δημιουργεί πρόβλημα στην πόλη. Κύριε Βέρο, για τα χόρτα και για τα οικόπεδα του δημοσίου θα σας απαντήσει ο κύριος Σταυρίδης. Πραγματικά όμως πρέπει ο λογαριασμός από το καθαρισμό αυτού των οικοπέδων να σταλεί στο δημόσιο διότι δεν μπορεί να μας εγκαλούν εμάς όταν υπάρχει πρόβλημα και αυτοί να είναι στο απειρόβλητο καταπατώντας τους νόμους οι οποίοι υπάρχουν. Τώρα για τα χόρτα γενικά και για το βασιλάκι που θα σας απαντήσει ο κύριος Σταυρίδης. Για τους ορκοτούς λογιστές έχω δώσει εντολή μάλιστα στην κυρία Μαρκάκη και στην κυρία Χαζιφρατζή να σας δώσουν το πόρισμα. Δεν ξέρω γιατί δεν το έχουν κάνει. Θα παρακαλούσα τους, διότι έχετε μέλη, να ζητήσουν να τους το έχετε μέσα με μέλος. Κύριε Βέρο, ωραία. Κύριε Ταβουλτσίδου αύριο σας παρακαλώ να σταλεί για να μην… Λοιπόν, θέλω να πω ότι, κύριε Βέρο, θα σας τονίσω για μια ακόμα φορά ότι δεν προσπαθούμε να κρυφτούμε και πολύ περισσότερο υπηρεσιακοί. Δεν ξέρω αν υπηρεσιακός, καταλαβαίνετε ότι έχει ευθύνες και κάποια πράγματα τα σκέφτεται διαφορετικά. Αλλά θα απαντήσω για τους εκλεγμένους ότι κανείς δεν κρύβεται πίσω από τα προσωπικά δεδομένα. Και μάλιστα για το θέμα που είπατε για την ΔΕΙΑ και θα σας απαντήσει ο κύριος Χρόνης. Όσο για την διεκδίκηση φυσικά και δεν απομπολούμε την διεκδίκηση των χρημάτων από την κατάχρηση, η οποία είχε γίνει τότε. Κύριε Ξανθόπουλε, νομίζω για τα κτίρια της Καλαμίτσας σας απάντησα. Τα υπόλοιπα θέματα τα οποία θέσατε στον κύριο Χρόνη θα σας απαντήσει. Κύριε Τσουρουκίδη για το πάρκινγκ του αρχαιολογικού χώρου πράγματι θέλει παρένβαση, αλλά αυτή τη στιγμή προέχει για μένα τουλάχιστον η ασφάλεια, η οδική ασφάλεια, διότι υπάρχουν χωριά, υπάρχουν κοινότητες οι οποίες είναι ακόμη με χαλίκι, άρα για μένα έχει προτεραιότητα εκείνο και όχι το πάρκινγκ του αρχαιολογικού χώρου, το οποίο ας μην τρέχουν, δηλαδή για να πετάγονται τα χαλίκια σημαίνει ότι κάποιοι τρέχουν. Θα πηγαίνουν σιγά και από εκεί και πέρα ο χώρος κάποια στιγμή πραγματικά θέλει παρένβαση. Δεν είναι όμως το ζητούμενο για μένα αυτή τη στιγμή. Αυτή τη στιγμή το ζητούμενο είναι οι άνθρωποι, οι κάτοιοι. Για τον ημαροθώνιο στα βήματα του Αγίου Παύλου νομίζω ότι γίνονται πάρα πολύ αγώνες τρεξήματος και τα λοιπά και αν θέλει κάποιος να τους οργανώσει εδώ είμαστε για να βοηθήσουμε. Για τον δικηγόρο που δεν μπαίνει στο μήλο πραγματικά έχουμε δει τι βάρη έχει ο μήλος, τα οποία είναι πάρα πολλά. Για μένα ουσιαστικό είναι το γήπεδο το οποίο υπάρχει εκεί και πρέπει και αυτό να διευκρινιστεί. Όμως με τα λεφτά τα οποία έχουμε αυτή τη στιγμή πρέπει να τελειώνουμε με αυτά που πρέπει να εγγραφούν την περιουσία του δήμου η οποία πρέπει να εγγραφεί τελειώνει ο χρόνος και άρα πρέπει να τρέξουμε για να μπορέσουμε να εγγράψουμε όλα. Και μετά σε δεύτερο στάδιο θα είναι και το γήπεδο, διότι το γήπεδο πραγματικά έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Το άλλο το μήλο το κοιτάξαμε, έχει πολλές δεσμεύσεις. Θέλω να δούμε πώς μπορούμε να τις ξεπεράσουμε. Για τη σηματοδότηση στον πεζόδρομο. Τι να σας πω. Έχετε δίκιο σε αυτό γιατί δεν μπαίνουν, το έχουμε αναθέσει σε πινακίδες σε ιδιότητες που αργεί πάρα πολύ. Σωστό, ναι. Κύριε Καλπακίδη είναι για γέλια αυτό που υπόθηκε. Δηλαδή ότι ο δήμος παίρνει χρήματα από τα διώδια. Για να σας πω την αλήθεια στην αρχή. Γιατί και εγώ το άκουσα αυτό. Και μάλιστα υπόθηκε με πολύ μεγάλο στόμφο. Και ελπίζω αυτός που το είπε να κατάλαβε ότι δεν υπάρχει αυτό το πράγμα. Ψάχτηκα διότι μπορεί να υπάρχει και να γίνεται και να μην το ξέρω. Ψάχτηκαμε, ρωτήσαμε, πήραμε ως και την Εγνατία. Δεν υπάρχει αυτό. Αυτή δηλαδή που το είπανε, ή κάνανε λάθος, ή είναι το γνωστό ότι προσπαθούνε να ρίξουν λάσπη στην διοίκηση του δήμου. Δεν χρειάζεται να λέω ποιοι είναι, γιατί τους ξέρουμε. Λοιπόν, κύριε Σταυρίδη. Πραγματικά, για να απαντήσω με όλη την λυκρίνα, κύριε Βέρο, υπάρχουν δημόσια κτήματα, υπάρχουν τράπεζες, υπάρχει νοσοκομείο. Όλα αυτά είναι εγκαταλειμμένα. Υπάρχει περιφέρεια, υπάρχει τοΐκα. Όλα αυτά είναι εγκαταλειμμένα τα οποία υπάρχουν μέσα στην πόλη εδώ και πολύ καιρό. Χρόνια μιλάμε, το αντιμετωπίζουμε όσο μπορούμε, καθαρίζουμε αυτούς τους χώρους εμείς. Όσες φορές προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε, δεν βρήκαμε κανέναν. Και δεν είναι μόνο αυτό, είναι πως έρχονται οι υπηρεσίσεις, όταν θέλουμε να καθαρίσουμε κάποιος χώρος ή της περιφέρειας ή του δημοσίου κτήματο και μας σταματάνε, φωνάζονται και την αστυνομία. Έχουμε αποφασίσει, ήδη και θα το ξεκινήσουμε από την άλλη βδομάδα, μόλις έρθουν και τα άτομα να καθαρίζουμε και να στέλνουμε το χρέος. Θα το χρεώνουμε από εδώ και πέρα με τις στιγμές που έχουμε βγάλει εμείς, δεν θα κάνουμε, έχουμε αποφασίσει πίσω για να λάβουν όλες οι υπηρεσίες κάποια στιγμή την εφήνη. Υπάρχουν χώροι αυτή τη στιγμή που, αν το γνωρίζετε, τεράστατα, που είναι μέσα στην πόλη και η εικόνα, είναι ιχίδιστοι. Και είναι αυτό που λέτε. Κάτι και ξέρουν το δήμητο. Και έχουμε να αντιμετωπίσουμε τεράστια προβλήματα. Δεν μπορούμε να καθαρίσουμε τους δικούς μας χώρους και μας προκύπτουν όλο δημόσιο κτήμα και άλλων υπηρεσιών. Είπαμε με το που θα έρθουν εδώ άτομα, υπάρχουν κάποιοι, όπως λέτε και εκεί, είναι πιο έντονο το πρόβλημα στο 18, θα καθαριστούν οι χώροι και θα χωριωθούν και δεν υπάρχει καμία αφιβολία γι' αυτό. Για τον Βασιλάκι, δυστυχώς, έκανε το Δασσαρχείο μια δουλειά καλή. Καθάρισε τα κλαδιά τα οποία έκανε μεγαλύτερη ζημιά, πιστεύω, γιατί τα πέταξε και δεν μπορούμε πια να τα πάρουμε από εκεί που τα έχουν πετάξει. Δεν ξέρω πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό. Έχουμε κάνει ήδη δύο έγγραφα και στην Πυροσβεστική να αναλάβει τις ευθύνες και να βρει αυτούς και στο Δασσαρχείο. Πραγματικά, όμως, πέρυσι έγινε καλή δουλειά. Εμείς θα αρθούμε και εκεί, τουλάχιστον να καθαρίσουμε δίπλα στους δρόμους αυτά που υπάρχουν. Παραπάνω δεν έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε. Μακάρι να μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω. Σας ευχαριστώ. Καλησπέρα. Λοιπόν, κύριε Ιωσφύδου, από ό,τι αντιλήφθηκα, μιλούσατε για διαφορετικά πράγματα, με τον Δήμο Ιαρχώ, οι λογαριασμοί του Δήμου πηγαίνουν στην οικονομική υπηρεσία του Δήμου. Ο Δήμος πληρώνει τα νερά στον Αιγαλό, σε όλες τις παραλίες. Είμαστε πληκισμένοι πόλοι που έχουμε παραλίες και στους οικισμούς μας και μέσα στο νηστό. Εκεί που κάνει η κυρία Δρακονάκη μπάνιο, δηλαδή, στο παλιό, ο Δήμος πληρώνει το νερό στην Τουζιέρα. Εκεί που κάνετε εσείς στην Νέα Καρβάλη, ο Δήμος πληρώνει. Το ίδιο πρέπει να ισχύει στον Αιγαλό, σε όλο το νηστό της πόλης. Αν βρήκε, όπως λέτε, ο ακροατής λογαριασμό, σίγουρα δεν είναι του Δήμου. Αφορά κάποιο ακίνητο που βρίσκεται στην παραλία, το οποίο έχει οφείλει, έχει κοπεί το νερό, αλλά η οφείλει, είπαμε, το ξέρετε και από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΙΑΚ, βαρύνει το ακίνητο. Οπότε, όταν θα έρθει ο επόμενος που θα νικιάσει το ακίνητο, ή θα το αγοράσει, για να το χρησιμοποιήσει και ζητήσει να συνδεθεί, θα αναλάβει και την οφείλει αυτή, ο ιδιοκτήτης του ακίνητου. Δεν ξέρω τώρα για ποιο από όλα, έχει πολλά ακίνητα. Θα το δούμε, να σας ενημερώσω. Με κάνει ένα πρόβλημα. Δεν μιλάμε για το ίδιο, νομίζω. Δεν υπάρχει λογαριασμός που πηγαίνει για το δήμο εκεί πέρα. Δεν υπάρχει. Κύριε Βέρο, να κάνω μια ερώτηση λίγο. Μπορώ, Πρόεδρε. Ζητήσατε ενημέρωση, πήγατε στη ΔΕΙΑΚ, ζητήσατε ενημέρωση για κάποιο ζήτημα και σας αρνήθηκε κάποιος υπηρεσιακός ενημέρωσης εκεί. Όχι. Όχι, όχι, μισό λεπτάκι. Γιατί το λέω αυτό. Από την πρώτη στιγμή σας είπα, από την πρώτη στιγμή σας είπα, ότι τα θέματα του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΙΑΚ πηγαίνουν στα μέλη και μόνο στα μέλη. Όταν λέω ότι χαρακτηρίζεστε ή μπορεί ο κόσμος να νομίζει ότι κρύβουμε κάτι, τότε κρύβουμε. Και εμείς, μαζί με το συνδυασμό της κυρία Στ' Ανάκα, που έχει εκπρόσωπο και την κυρία Ιωσφύδου, μαζί με το συνδυασμό του κυρίου Παπα που έχει τον Φανίτο Ραλμιρό, μαζί με το συνδυασμό του Μάγιου Παπαδόπουλου, όλοι μαζί προσπαθούμε να κρύψουμε κάτι, γιατί λέτε ότι χαρακτηριζόμαστε. Γι' αυτό ζητάω να το πάρετε πίσω ότι χαρακτηριζόμαστε αρνητικά γι' αυτό. Σας είπα γιατί. Μόνο τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μέσα έχει προσωπικά δεδομένα, που δεν μπορεί να τα δει οποιοςδήποτε. Όταν πάτε λοιπόν, όταν πάτε, δεν ξέρω ότι είναι τη δημοφέλεια, είναι άλλο νομικό πρόσωπο και δεν είμαστε ίδιο νομικό πρόσωπο με τη δημοφέλεια. Είμαστε ιδιωτικού δικαιονομικού πρόσωπο του Δήμου, δεν έχουμε καμία σχέση με τη δημοφέλεια. Το ξέρετε αυτό νομίζω. Το ξέρετε ότι δεν έχουμε καμία σχέση τα δυο νομικά πρόσωπα. Συμφωνούμε? Είναι άλλο νομικό καθεστώς. Το ξέρετε αυτό. Οπότε βρείτε τα με τη δημοφέλεια. Εγώ σας λέω, δεν πρόκειται να έρθει τίποτε. Δεν μπορεί όμως κανείς υπηρεσιακώς να αρνηθεί σε κανένα δημοτικό σύμβουλο να λάβει γνώση των θεμάτων. Όποτε κι αν πάει. Το έχω ζητήσει, μέχρι σημεία λίγη έχουν έρθει. Η αλήθεια, όποιος ήρθε ενημερώθηκε πλήρως. Για αυτό σας παρακαλώ, αυτό το χαρακτηρίζεστε. Να το πάρετε πίσω. Ειλικρινά. Ειλικρινά. Να πάτε να ρωτήσετε για όποιο θέμα θέλετε. Κάθε εβδομάδα μπορείτε να ρωτάτε όποιον θέλετε. Δεν μπορούν να έρχονται εισηγήσεις και τα θέματα σε εσάς, σας λέω. Ό,τι υπάρχει για τη ΔΙΑΚ, ακούστε με λίγο. Σας παρακαλώ, δεν μπορούμε να μιλάμε μαζί. Σεβαστείτε λίγο τον ομιλητή τουλάχιστον. Κάθε φορά, επί της διαδικασίας, μια φορά τη διαδικασία δεν τη σεβαστηκες. Τι πράγμα είναι αυτό. Τα θέματα λοιπόν και οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΙΑΚ βγαίνουν στη διάβοια όλα. Ό,τι θέλετε να δείτε μπορείτε και από εκεί να το δείτε. Δεν υπάρχει τίποτε κρυφό, τίποτε μπεμπτό. Δείτε ό,τι θέλετε. Ελεύθερα, όχι εσείς μόνο. Όλοι οι πολίτες της χώρας. Εντάξει. Κύριε Ξανθόπουλη. Σε ό,τι αφορά τα δικαστήρια, νομίζω απάντησα και την προηγούμενη φορά. Υπάρχει μια δια... Α, δεν τρέπεσαι λίγο. Τι είναι αυτό που λες τώρα σε μένα. Ή σε μένα μιλάς για καλά. Κύριε Βέρο, παρακαλώ οι χαρακτηρισμίσας. Παρακαλώ. Εσύ δε σέβεσαι. Κύριε Βέρο. Σου πω απ' την πρώτη φορά. Κύριε Βέρο, σταματήστε να ειρωνεύεστε. Κύριε Χρόνη, απαντήστε. Συνεχίστε τον λόγο σας. Τροπίσου, δεν σου χρησιμοποιώσαν το δικαίωμα ποτέ. Κύριε Βέρο. Κύριε Βέρο. Ωραίες εκφράσεις. Λοιπόν, σας είχα πει ότι υπάρχει μια διαβαθμισμένη διαδικασία, την οποία την έχει κινήσει ήδη η Νομική Σύμβουλος. Ναι, σας λέω ότι έχει προχωρήσει την διαδικασία. Είναι δυο διαφορετικά ζητήματα. Άλλο αυτός ο οποίος έχει συνταξιοδοτηθεί, άλλο αυτοί οι οποίοι είναι ακόμη συνεργασία. Τελευταία απόφασης ήρθαν τον Ιανουάριο, νομίζω. Είναι συνολικό όμως το ζήτημα και για τους εφτά που απομένουν σε ό,τι αφορά τα δικαστήρια. Προχωράει όμως. Τι θα γίνει στο τέλος και τι απόφαση θα πάρει το Διοικητικό Συμβούλιο, θα το δει το Διοικητικό Συμβούλιο. Σε πρώτη φάση, καλούνται να επιστρέψουν... Το ερώτημα που έκανα είναι συγκεκριμένο, δηλαδή. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα αποφασίσει και πραγματικά αυτό ξέρω. Όταν όμως η απάντηση που δίνεται στο Δημοτικό Συμβούλιο και σε έντεξη που διαβάζω λέει ότι τον θέμα το χειρίζεται η νομική υπηρεσία, στο δικό μου το μυαλό, κι αν κάνω λάθος διορθώστε με, πάει στο τι, στο το θέμα ότι το έχουμε αναθέσει η νομική υπηρεσία, επειδή το χειρίζεται εν λευκό. Εγώ αυτό καταλαβαίνω αυτό που λέτε. Και ζητώ λοιπόν να μου πείτε πότε βγήκε η πρώτη απόφαση, του πρώτου που ορίστηκε. Από τότε περάσανε κάποια χρόνια. Στον χρονικό δίκτυο μεσολάβησα αυτό. Γιατί δεν κάναμε αυτά τα πρέπει να κάνουμε και γιατί συγκεκριμένα και γιατί επιλέγεται τη νομική οδότη, την οποία περιγράφεται εδώ η γενικολόγος και δεν κάνετε συγκεκριμένα αυτό που κάνει η κομοτεινή. Τι έκανε η κομοτεινή? Χρέωσε συνεθωρία. Γιατί δεν το κάνετε αυτό. Δεν κινείται εν λευκό η νομική υπηρεσία. Η νομική υπηρεσία πήρε εντολή από εμάς να λύσει το ζήτημα, όχι εν λευκό. Παρανόησης. Η νομική υπηρεσία έχει αναλάβει να λύσει το ζήτημα, να κάνει τη διαδικασία. Η διαδικασία ποια είναι? Τους καλεί να δώσουν τα χρήματα με δόσεις ή να τα κρατάμε από το μισθό. Και στην πορεία, αν δεν δέχεται κάποιος, προχωράει άλλη διαδικασία. Η ιστορία η δική μας με τις κομοτεινές δεν είναι ίδιες. Είναι διαφορετικές ιστορίες. Να ξέρετε. Το ξέρετε νομίζω. Δεν είναι ίδιες ακριβώς. Τέλος πάντως προχωράει κανονικά η διαδικασία. Δεν σταμάτησε. Και μάλιστα επειδή η τελευταία απόφαση ήρθε τον Ιανουάριο, θα προχωρήσει πιο γρήγορα από εδώ και πέρα. Περιμένω βέβαια το δικαστήριο που έχετε και εσείς με τον έναν από αυτούς. Με μεγάλη αγωνία κιόλας. Με μεγάλη αγωνία περιμένω. Λοιπόν, σε ό,τι αφορά τον ιδιότη με τα αποθρολήματα που λέτε. Τον ίδιο, έναν ξέρω, ιδιότη ο οποίος είναι και συνεργάτης μας. Δώστε μου τα στοιχεία, να το δω. Τον ίδιο ιδιότη ήρθε η ΔΕΙΑΚ όλα τα προηγούμενα χρόνια, γιατί είναι και μοναδικός, δεν υπάρχει και δεύτερος έτσι κι αλλιώς. Από εκεί πέρα, εγώ δεν πρόκειται να πάω στα φρεάτια να δω που αδιάζει ο ιδιότης. Αυτό είναι δουλειά των υπηρεσιακών. Και φαντάζομαι ότι αυτό κάνουν οι υπηρεσιακοί. Αν έρθει πληροφορία ότι οι υπηρεσιακοί δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, εδώ είμαι να το δω. Λέω ότι στο ΔΑΤΟ, στο ΔΑΤΟ, στο ΔΑΤΟ, ήμασταν μαζί στη συνέλευση, αν θυμόσαστε. Το σημαντικό δεν είναι αν πηγαίνει μόνος του ή έχει κάποιον δίπλα του, ο ιδιότης που πάει και αφήνει, γιατί η μοναδική μονάδα των θρηνολυμάτων είναι στο ΔΑΤΟ, δεν υπάρχουν στους δύο βιολογικούς, μόνο εκεί. Οπότε λέω, το σημαντικό στο ΔΑΤΟ, δεν ήταν αν πηγαίνει ο ιδιότης μόνος, ή ενημέρωσε τον πρωιστάμανο ή ενημέρωσε κάποιον άλλο, ή απ' τον κ. Λογκάρη πήρε την άδεια να πάει, ή ποιος του ξεκλείδωσε, ποιος του κλείδωσε. Το σημαντικό στο ΔΑΤΟ ήταν ο βιολογικός του ΔΑΤΟ, ο οποίος ήταν προβληματικός από την πρώτη μέρα. Το σημαντικό λοιπόν ήταν να βγει ένα έργο να κάνουμε μια μελέτη, που την κάναμε τη μελέτη. Ήμασταν μαζί στο δικαστήριο αν θυμώσετε, ο κ. Καλπακίδης εδώ είναι. Κάναμε τη μελέτη, εντάχθηκε το έργο, μέχρι τις 5 Μαΐου αυτή τη στιγμή περιμένουμε να δώσουν τις προσφορές τους οι εταιρίες να γίνει το έργο. Αυτό είναι το σημαντικό για το ΔΑΤΟ. Τώρα αν πήγε ο ιδιώτης, με ποιον σε εννοήθηκε, αν πήρε κλειδί, αν του δώσαν κλειδί, είναι μια άλλη ιστορία, θα το δούμε και αυτό. Ή για κάπου αλλού. Πείτε το μου να το δω, αυτό σας λέω. Δώστε το μου, σας πω. Αυτά τα χειρίζονται οι υπηρεσιακοί, οι υπηρεσιακοί συννοούνται. Ξέρω ότι πήγε προχθές και πήρε από το φρεάτιο που υπάρχει στη Λυτό, και εκεί είναι το φρεάτιο που το καθάρισε ο άνθρωπος, πήγε στο ΔΑΤΟ και το άδιασε. Παρουσία του υπηρεσιακού. Δώστε μου παραπάνω στοιχεία. Μόλις τελειώσουμε να το δω, κάνει ένα πρόβλημα. Όχι βέβαια, εννοείται. Από εκεί πέρα το σημαντικό λέω, ότι είναι αυτό. Μαζί ήμασταν στο δικαστήριο, αν θυμόσαστε, και για το βιολογικό του ΔΑΤΟ εγώ, για το βιολογικό της Καβάδας εσύ, να φτιάξουμε τις βιολογικούς στα τελεοστάσια. Αυτό. Ναι, ναι βέβαια. Όσο μπορεί να επεξεργαστεί η μονάδα, εννοείται. Δεν το συζητάμε αυτό. Για αυτό λέω ότι ο υπηρεσιακός που βρίσκεται εκεί σαν υπεύθυνος, αυτός κανονίζει. Εγώ δεν θα πάω τώρα πάνω από το φρεάτιο να δω τι κάνει αυτός με δική μου δουλειά. Όχι, όχι. Κατηγορηματικά όχι. Όχι, όχι. Ευχαριστώ. Ναι, ναι. Καλώς, καλώς. Ωραία. Λοιπόν, ολοκληρώσαμε τη συνεδρίαση. Καλό σας βράδυ. Καλή ξεκούραση όλους. Καλησπέρα. Καλησπέρα.