Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου στην εκπομπή Πρωινοί Τύποι στον ΑΝΤ1 (ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, 2019)
: Πάμε στον κύριο Παναστασίου από το Αγρύνιο. Είναι ο δήμαρχος Αγρυνίου. Καλημέρα, κύριε δήμαρχε. Καλημέρα, καλημέρα. Κύριε δήμαρχε, ακούσαμε ότι εσείς ακούγαμε και τη λόγω σας. Διαμαρτύρεστε γιατί δεν άνοιξα, δεν θα ανοίξει το τμήμα εκεί. Ακριβώς. Κοιτάξτε, το Αγρύνιο είναι μια παλιά ιστορία όσον αφορά τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Στο Αγρύνιο πολλά χρόνια παλεύουμε για την ίδρυση τμήματων και αυτό δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη αναταραχή. Το Αγρύνιο είχε αυτόνομο πανεπιστήμιο στη Δυτική Ελλάδα που καταργήθηκε με το σχέδιο Αθηνά. Επομένως υπάρχουν μια σειρά προβλημάτων που προϋπήρχαν και τώρα έρχεται το κεραστάκι στην Τούρτα. Είναι ένα τμήμα το οποίο περιμέναμε που ήταν από τη Γεωπονική Σχολή που θα ιδριόταν στη Δυτική Ελλάδα να μένει στον αέρα. Απάντηση από την Υπουργό, κύριε Δήμαρχε. Κοιτάξτε κύριε Δήμαρχε, καλημέρα. Δεν μένει στον αέρα, απλά πρέπει να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία. Αυτά τα τμήματα, όλα αυτά τα τμήματα που ιδρύθηκαν δεν πέρασαν από τις νόμιμες διαδικασίες. Ποιες είναι οι νόμιμες διαδικασίες? Ποιες είναι οι νόμιμες διαδικασίες, οι γνώμοι της ανεξάρτης αρχής, η οποία τα αξιολογεί ένα-ένα αυτά τα τμήματα. Πληρούν ακαδημαϊκά κριτήρια, είναι βιώσιμα, εξπεριτούν εκπαιδευτικές ανάγκες. Εάν η απάντηση όλα αυτά είναι ναι, τότε τα τμήματα θα μπορέσουν καλύτερα να λειτουργήσουν. Εάν η απάντηση είναι όχι, γιατί ξέρετε κύριε Δήμαρχε, ίσως όχι σε εσάς, σε εσάς μάλλον όχι, αλλά σε άλλες περιοχές ειδρύθηκαν τμήματα με βουλευτικές τροπολογίες των τελευταίων λεπτών. Αυτή, κατά τη γνώμη μας, δεν είναι, αν θέλετε, όχι μόνο πολιτικά, αλλά και νομικά, προφανώς, δεν είναι η διαδικασία που προβλέπεται από τον νόμο, προκειμένου να ειδρυθούν νέα πανεπιστημιακά τμήματα. Εμείς λοιπόν λέμε αξιολόγηση. Να αξιολογηθούν όλα αυτά, να εξεταστούν σε τι βαθμό πληρούν ακαδημαϊκά κριτήρια και αν και εφόσον τα πληρούν, τότε φυσικά και μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία. Γιατί ξέρετε, δεν είστε πόνοι εσείς κύριε Δήμαρχε. Θα σας συνημερώσω ότι υπήρξε επαφή προχθές και του περιφερειάρχη με την Πρυτανή, η οποία δήλωσε ότι θα το πάει για αξιολόγηση, θα ακολουθηθεί η διαδικασία. Άρα δεν πείθετε τέτοιο θέμα. Στην περίπτωση λοιπόν που αξιολογηθεί τι θα γίνει με την αναστολή, θα πρέπει να διακοπεί η αναστολή. Θα ιδρυθεί το τμήμα τον επόμενο Σεπτέμβριο. Θα λειτουργήσει. Βεβαίως, εμείς είπαμε ότι αναστέλονται προκειμένου να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία. Εάν ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία και κριθεί ότι αυτά τα τμήματα εξυπηρετούν τις εκπαιδευτικές ανάγκες όπως πρέπει, τότε φυσικά και θα μπορέσουν να λειτουργήσουν. Κύριε Δήμαρχε, δεν είστε μόνο εσείς όπως σας έλεγα. Α, και στη Λακωνία την πατρίδα μου. Το ρίζο είναι 38 τμήματα. 37. Ξέρετε όμως τι βλέπω εγώ. Συγγνώμη που θα παρέγω. Και ενισχύει ενδεχομέσως και να ακούσω τον Δήμαρχο. Την όπου παρακολούθησα και με εξοργίζει πραγματικά είναι ότι έχουνε βγει έξω κομματικοί εγκάθετοι, θα το πω απερίφραστα, και υποστηρίζουν αυτές τις ενέργειες. Δηλαδή, πρωτοφανές να βγαίνει τονπικός κομματικός παράγοντας και να υποστηρίζει, ναι, στην αναστολή του. Αυτό με ξεπερνάει και με προβληματίζει. Συμβαίνει στην περιοχή σας, κύριε Δήμαρχε. Όχι, όχι, όχι. Δεν υπάρχει τέτοιο. Με προβληματίζει που στηρίζουν αυτή την απόφαση κομματικοί παράγοντες περιοχές. Λοιπόν, ευχαριστούμε πάρα πολύ, κύριε Δήμαρχε, για την παρέμβαση σας.