"Η σύγχρονη Θεσσαλονίκη: προβλήματα και προοπτικές" (3/5/2017): Σπύρος Πέγκας (Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου, 2017)
: Παρακαλώ, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, ευχαριστώ. Παρακαλώ, ευχαριστώ. Κλείνοντας έναν μακρύ κύκλο εξουσίας σε τοπικό επίπεδο, ηθικά αφίβολης όπως τελικά αποτύφθηκε, ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα ένα μεγάλο αστικό πείραμα για κομμάτι στη άσκηση εξουσίας. Υπήρξε μια αίσθηση ότι η πρακτική αυτή θα μπορούσε να μεταφερθεί και σε εθνικό επίπεδο ως μια λύση στη προβληματική άσκηση κεντρικής εξουσίας μέσω της εναλλαγής κομματικών αμεγκλατούρων στη κυβέρνηση. Αν και υπήρξε κάποιο σπάσιμο, μια χαραμάδα ελπίδα σε κάποια στιγμή, αυτό νομίζω ότι ουριστικά διαψεύστηκε και δεν πιστεύω πια και με την προπτική εξουσίας των σχημάπων που υπάρχουν τώρα, ότι θα υπάρξει μια σημαντική δομική αλλαγή. Αντίθετα, η χώρα και το εκλογικό σώμα παραμένουν εκμάλωτα ενός λόγου και μιας μορφής πολιτικής αντιπαράθεσης στο σύγχρονο δυτικό κόμμα. Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της πόλης τώρα. Θα λέγα ότι βραχυπρόθεσμα είμαι απεσιοδόξος, ενώ μακροπρόθεσμα εσιοδόξος. Θα είναι ο επόμενος δήμαρκος και τοπική δήξη η εκλεκτή του ανερχόμενου θεουδάκη της πόλης ή θα έχει εκλεγεί μέσα από μια πετυχημένη προεκλήγη καμπάνια βασισμένη στα web analytics και τη δεχθρογία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Θα είναι μια κομματική επιλογή ή θα προέχεται την κοινωνία των πολιτών. Θα συνεχιστεί η πολιτική της εξοστρέφειας και του ανήματος στον κόσμο ή θα ξανακλειστεί η πόλη στο μη παραγωγικό καμπάνι της. Αν αναλύομαι με τη μαρξιστική μεθοδολολογία της εξελίξης στην πόλη, θα λέγα ότι τα τελευταία 7 χρόνια έχουν γίνει επαναστατικές αλλαγές με ορατά και απτάθετικα αποτελέσματα στο επικοδόμημα της Αισαλονίκης. Για μένα αυτές οι αλλαγές είναι πια περουσιακό στοιχείο της πόλης και είναι μη αναστρέψιμες. Οι αλλαγές αυτές θα συνεχίσουν να δημιουργούν ευκαιρίες και ανάπτυξη, να παράγουν νέες ιδέες και να φέρουν εισόδημα στην πόλη και στους κατοίκους της. Με τη δυναμική των νέων παιδιών που μεγάλωσαν μέσα σε αυτό το κλίμα των ανοιχτών οριζόντων και τώρα βγαίνουν στην παραγωγή, μόνο θετικά προβλέπουν να κινείται η πόλη σε ό,τι αφορά τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και την εξουστρέφειά της. Και αυτό το στοιχείο είναι το μακροπρόθεσμα αισιόδοξο, γιατί η πόλη κάποια στιγμή θα ξεδιπλώσει και θα εκπληρώσει τη δυναμική της που αποτυπώνεται και διαπιστώνεται αυτή τη στιγμή και εκφράζεται τελικά μέσα από τους ανθρώπους της, από το ικανό ανθρώπου με δυναμικό κεφάλαιο που διαθέτει του. Στο επίπεδο της βάσης, αν και όπως πρωί παραχετίστηκε η κοινωνική έκτοση και διαδηλήθηκε η κοινωνική συνοχή, χρειάζονται άμεσες επίκουσες μεταρρυθμίσεις, αλλαγές και νοτομείες. Η Θεσσαλονίκη βέβαια με την ολοκλήρωση του μετρό και του νέου αεροδρόμου και λιμάνι θα είναι μια άλλη πόλη και σε αυτό το κομμάτι δημιουργείται μια κάποια ελπίδα για καλύτερη ποιότητα ζωής. Όμως σαφώς χρειάζονται πιο ριζοσπαστικές πολιτικές στο θέμα των αναπλάσεων και των κυκλοφοριακών ροών, στο θέμα του πρασίμου, της καθαριότητας και της χρήσης του δημόσου χώρου. Πρακτικές που η δίκηση Πουτάρη, στην οποία και εγώ ανήκω, δεν τόλμησε στο βαθμό που θα έπρεπε. Ευθύνη των δημοτών των θεσσαλονικέων όμως είναι το μέρος της πόλης. Κατά τη γνώμη μου, το όφελος όλης αυτής της ελληνικής περιπέτειας πρέπει να είναι η αυτογνωσία και η εγγέννηση της εσυνήτησης και της ευθύνης που φέρνουν οι πολίτες και κατεπέκταση οι τιμώτες της θεσσαλονίκης. Αυτοί οφείλουν να γίνουν πιο κριτικοί, πιο πρωτοπόροι, πιο καινοτόμοι και πιο τολμηροί. Μόνο έτσι θα γίνει και η πόλη πρωτοπόρα, καινοτόμα, τολμηροί, για να μπορέσει να προσφέρει στους κατοίκους τους μια καλύτερη ποιότητα ζωής αντίστοιχου προσδιοκένωσης. Σας ευχαριστώ. Ίσως ακόμα και έτσι. Ευχαριστούμε πολύ, αγαπημένοι κύριοι, σπίρο Μπέγκαρ. Νομίζω πως από την πλευρά του αντιδημάρπου για τα πολιτιστικά, πολιτισμικά, είναι πολύ ενδιαφέροντα. Καθώς όμως αναφέρθηκες και στα θέματα της βάσης και όχι μόνο του υποδομήματος, νομίζω υπήρξες κριτικός για αρκετά πράγματα και εκείς, πράγματα της διοίκησης. Αλλά μετά θα έχουμε οπωσδήποτε και ερωτήσεις, οι οποίες πιθανόν να μην αναφέρανται στο τυμαδωρά τουλάχιστον, στο μακροπρόθεσμα, αλλά και στο κοντινότερο κομμάτι που λέγεται καθημερινότητα και ζωή.