Ενότητα 2: Γλώσσα, Πολιτική και Ιδεολογία / Οι θεματικές της συγκεκριμένης ενότητας περιλαμβάνουν: τι σημαίνει «πολιτική»; πολιτική και ιδεολογία, η (πολιτική) γλώσσα ως μηχανισμός ελέγχου της σκέψης, η γλώσσα της πολιτικής και των πολιτικών, η γλώσσα της πειθούς – η δύναμη της ρητορικής, αναπαραστάσεις πολιτικού λόγου στα μέσα ενημέρωσης. - Πολίτης Περικλής (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 2014)
Οι θεματικές της συγκεκριμένης ενότητας περιλαμβάνουν: τι σημαίνει «πολιτική»; πολιτική και ιδεολογία, η (πολιτική) γλώσσα ως μηχανισμός ελέγχου της σκέψης, η γλώσσα της πολιτικής και των πολιτικών, η γλώσσα της πειθούς – η δύναμη της ρητορικής, αναπαραστάσεις πολιτικού λόγου στα μέσα ενημέρωσης.: Ο δεύτερος ιστορικά αποτέλεσμα της εξέλιξης των πολιτευμάτων, των κοινωνιών, είναι ο φωτισμένος. Διακεκριμένος, ο άξιος και η τρίτη κατηγορία η οποία μας φέρνει πιο κοντά στα δικά μας χρόνια είναι ο δημοκρατικά εκλεγμένος ηγέτης. Γιατί σας τα λέω αυτά, πρώτα απ' όλα για να βάλουμε σε ένα ευρύτερο πλαίσιο τον Έλληνα πολιτικό ηγέτη, είτε αυτός είναι ηγέτης κόμματος, είτε είναι για της κυβέρνησης, είτε είναι επίγος κράτους και για να δούμε λιγάκι και τη γλώσσα των πολιτικών και της πολιτικής σε μια ιστορική προοπτική. Θα δούμε λοιπόν δύο μικρά, πολύ μικρά προσπάσματα από βιντεάκια που μπορείτε να τα βρείτε και στο διαδίκτυο από δυο μεγάλους της πολιτικής, που εσείς θα μου πείτε αφού τα δούμε σε ποιον από τους τρεις τύπους, καλά ο πρώτος αποκλείεται εντάξει, αν ανήκουν στον τύπο του φορτισμένου, του διακεκριμένου, του εξέγοντος ή αν ανήκουν στον τύπο του, γιατί είναι δημοκρατικά εκλεγμένοι, αλλά εν πάση περιπτώσει δεν ανήκουν ηλικιακά τουλάχιστον στην γενιά αλλά καινοτροπικά στη γενιά των ηγετών των τελευταίων δεκαετών. Ας ξεκινήσουμε με αυτό το αιρέσμα και μετά θα προχωρήσουμε και στα παρακάτω. Να δούμε λοιπόν πρώτα αυτά τα δυο μικρά βιντεάκια. Βλέπετε με πού είμαστε εδώ. Μας ευχαριστούμε σήμερα από το παιδί και να δούμε ποιο τεράστισμα θα έχουμε. Ποιο τεράστισμα θα έχουμε. Ποιο τεράστισμα θα έχουμε. Ποιο τεράστισμα θα έχουμε. Ποιο τεράστισμα θα έχουμε. Ποιο τεράστισμα θα έχουμε. Αυτό το πράγμα είναι καθόλου καλύτερα για το πράγμα της Ευρώπης. Και λοιπόν... Η δυνατία μας αυτή είναι τελώς. Θα σας πω τι λέει στη συνέχεια, αφού ακούσουμε και το δεύτερο ακόμα, θα σας πω στην ομιλία... Είπαχε 1980 διορφών, είχε 1974, αρκετά νωρίτερα. Και ο Ανδρέας Βαναδρέως, στην κεντρική πλατεία της Λάρισσας, την ίδια χρονιά. Είναι προεκλογική περίοδος. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας. Λαέρα της Λάρισσας.