Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Καρδίτσας της 24/5/2018. (Δήμος Καρδίτσας, 2018)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Παρακαλώ, κύριέ μου. Παρακαλώ, κύριέ μου. Παρακαλώ, κύριέ μου. Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE hundred hundred hundred hundred hundred hundred hundred και να το πατήσει καλά. Καλησπέρα σας. Ξεκινάει η 12η συνεδρία στο Δημοτικό Συμφωνείο. Όπως παρατηρούσατε, πρέπει να ευχαριστούμε όλους εσείς. Ευχαριστούμε όλους εσείς. Ευχαριστούμε όλους εσείς. Ευχαριστούμε όλους εσείς. Ευχαριστούμε όλους εσείς. Όπως παρατηρώ, διαπιστώνεται η απαρτία. Κυρίσε τη έναξη της συνεδρίας σας. Έχω να σας ενημερώσω ότι πέρα από τα τακτικά θέματα συνεδρίας μου προέκλειψαν και τρία εκτός ημερησίας διάταξης. Το ένα αφορά τον καθορισμό αριθμών παθητευωμένων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για πασχόλεις στο Δήμο Καρδίτσας κατά το έτος σχολικό 2018-2019. Πρέπει μέχρι τις 15 Ιουνίου να προλάβουμε τις προορισμίες για να πάρουμε τις εγκρίσεις. Το δεύτερο θέμα είναι η τροποποίηση της υπαρρύθμισης 62 του 2018 απόφεσης του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την κατανομή ποσού για την κάλυψη λειτουργικών ανταπανών σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δήμου Καρδίτσας. Και αυτό ήρθε σαν επίγον, γιατί το ποσό που ορίστηκε να διαιτηθεί στο Δήμο Καρδίτσας θα πρέπει να διαιτηθεί στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια των μέσων οδομικής προστασίας και GALACT-MAP και GALACT-OS στις καθαρίστερες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Και πριν από πέντε λεπτά, από το τρίτο θέμα, είναι η παραλαβή μελέτης από τη ΣΤΑΤΑ του 2018 για συντηρήσεις και βελτιώσεις υποδομών στο Δημοτικό Διαμέσμα Μετρόπολης και Κάπου του έτους 2018 Συνολικού Προϋπολογισμού 400.000 ευρώ. Αυτά είναι τα εκτός συμμερισίας διάταξης. Όσο και αν γκρινιάζω τόσο καιρό, πάντα υπάρχουν θέματα εκτός συμμερισίας διάταξης. Θέλω τη γνώμη σας για τα τρία εκτός συμμερισίας διάταξης θέματα. Θέλετε να αποφασίσουμε τώρα ή να τα βάλω πριν από την έλεξη της τάκτης και συνενδρίας. Συγγνώμη, έπρεπε να καλωσορίσω και τους φίλους του Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγγράφων που παρεδρίσκονται στη σημερινή συνενδρίαση. Μετά τις ερωτήσεις, επειδή μου δώσατε μεγάλο κατάλογο μιλήτων, 10 άτομα, θα παρακαλέσω από τα 10 άτομα που μου δώσατε να πάρουν τον λόγο 3 άτομα και να έχουν τον λόγο για 5 λεπτά και να πούν την άποψή τους. Πρόκειται για το ψήφισμα σχετικά με τις ανανειώσιμες μορφές συνέργειας για την Αναμογενήτρη στα άγγραφα. Αυτό δεν είναι? Επιλέξτε από αυτά τα 10 άτομα που μου δώσατε, 3 άτομα, δώστε μου κατάλογο. Μετά τις ερωτήσεις θα λάβετε τον λόγο. Ερωτήσεις. Αν αρχίσει η συζήτηση δεν θα έχουμε ερωτήσεις. Ναι, ανοίγει κατάλογος ομιλητών. Αν δώσουμε τον λόγο και περάσει μία ή ώρα, μιάμιση από το τέτοιο. Όχι, πρέπει να σου πω, θα φύγουμε από τη μιάμιση ώρα. Δεν θα έχουμε δικαίωμα για ερωτήσεις, θα αφήσουμε για το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Ωραία, αναφέρουν τις ερωτήσεις και μετά... Ωραία, γρήγορα οι ερωτήσεις, ένα-δύο λεπτά, να απαντηθούν γρήγορα από το Δήμαρχο και να μιλήσουν οι άνθρωποι. Ωραία. Ο κ. Ποπαλός. Περιορίζομαι σε μία μόνο για να συντομεύουμε το χρόνο. Είναι γνωστό ότι για τα Κουνούπια έχει αναλάβει και ο Δήμος μία πρωτοβουλία και κάνει κάποιες ενέργειες. Εκείνο που θέλω να ρωτήσω είναι αν έχει χαρτογραφηθεί η περιοχή παρέμβασης του Δήμου σε σχέση με την περιοχή παρέμβασης της περιφέρειας. Δηλαδή, ξέρουμε πού κάνει επέμβαση ο Δήμος, πού κάνει επέμβαση η περιφέρεια. Αν έχουν ελεγχθεί τα σκευάσματα. Γιατί το βάζω το ζήτημα. Το βάζω διότι είναι γνωστό το πρόβλημα το οποίο υπάρχει στην περιοχή μας. Δεν μπορεί από το Δήμο Καρδίτσας κάποιος να δώσει αίμα. Το ξέρεις αυτό Φώτη. Υπάρχει συνεργασία. Ναι, αν υπάρχει συνεργασία να μην μείνουν κενά. Αυτό είναι που θέλω να προσέξετε. Οπότε με αυτή την έννοια το βάζω το θέμα. Γιατί να μην ξεχαστούν φρεάτια, να μην ξεχαστούν μέρη να σκιαγραφηθεί. Να υπάρξει μια μινιμελέτη, την οποία εάν την έχετε κάποια στιγμή να την δούμε και εμείς να έχουμε μια ενημέρωση. Ο κ. Μιχαλάκης έχει το λόγο. Ευχαριστώ Πρόεδρε. Καλησπέρα σ' όλους. Το τελευταίο διάστημα υπάρχει ένας βομβαρτισμός διαφημίσεων στα μέσα ενημέρωσης για τις νέες τεχνολογίες και ιδιαίτερα για τα δίκτυα κινητής 5ης γενιάς. Υπάρχουν διάφορες τοποθετήσεις, έρευνες, μελέτες για την ακτινοβολία των κινητών και αυτό ανάγκασε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κατατάξει την ηλεκτρομηχανική ακτινοβολία των αστύρματων επικλεινών στις δινητικά καρκυνογόνες. Αντίθετα, οι εταιρείες κινητής, οι έρευνες που γίνονται με χρηματοδότηση των εταιρεών κινητής και των παρόχων, δεν παρουσιάζουν επιπτώσεις στην υγεία, αλλά από την άλλη μεριά αποφεύγουν να δισμευθούν 100% για την ασφάλεια των ανθρώπων. Στην Καρδίτσα έχουν εγκατασταθεί αρκετές κυριαίες κινητής τηλεφωνίες. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία στους δημότητες, ιδιαίτερα σ' αυτούς που είναι δίπλα στις κυριαίες. Η πολιοδομία του Δήμου, από ό,τι ξέρω, έχει εγκρίνει όλες τις κατασκευές, δεν έχει αρνηθεί καμία. Και έτσι ο Δήμος συμβάλλει στο να εκτίθενται υποχρεωτικά στην ακτινοβολία οι δημότητες μας. Στο κοντινό μέλλον, με αφορμή την εγκατάσταση των δικτύων Πέμπτης Γενιάς, θα φτάσουμε να έχουμε σε κάθε τετράγωνο και απ' ό,τι λέγεται πιθανόν και σε κάθε κτίριο μια κυρία εκπομπής. Ανησυχεί ο Δήμος για την υγεία των δημοτών και τι προτίθεται να κάνει γι' αυτό το θέμα. Ή στέκεται στα απολύτως τυπικά και καλύπτεται πίσω από αυτά. Ένα δεύτερο θέμα αφορά την σφαγή που έγινε πρόσφατα στη Γάζα από τους τρομοκράτες Ισραηλινούς σε βάρος των Παλιστίνιων. Η συγκυβέρνηση σημερινή, η ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, δεν έχει πάρει θέση μέχρι τώρα για την απόφαση της Ελληνικής Βουλής του 2015, που προβλέπει να αναγνωριστεί το Παλιστίνιακό κράτος. Νομίζω ότι είναι αναγκαίο το Δημοτικό Συμβούλιο, με ένα σύντομο ψήφισμα, να απαιτήσει να καταδικάσει τη σφαγή και να απαιτήσει από την κυβέρνηση να αναγνωρίσει το Παλιστίνιακό κράτος, σύμφωνα με αυτά που είπαμε και σε προηγούμενο ψήφισμα, με βάση την απόφαση της ΚΕΔΕ. Ευχαριστώ. Παρακαλώ, να κάνουμε λίγο σηχία, γιατί δεν ακούγεται ο μιλητής. Σας παρακαλώ. Το λόγο έχει ο κ. Τσούκης. Καλησπέρα, Γιώμανα. Ήθελα να ρωτήσω πότε θα ξεκινήσουν τα έργα από ΣΑΤΑ και εντός του πρώην Δημοκαρδίδας, αλλά και στις Δημοτικές Συνότητες. Άκουσα πριν για τον Δήμο Μητρόπολης, αλλά ήθελα μια ερώτηση ξεκάθαρη, δηλαδή πότε θα εγκατασταθούν οι εργολάβοι και θα ξεκινήσουν τα έργα αυτά. Επίσης, πότε θα ξεκινήσουν τα έργα επέκτασης ηλεκτροφωτισμού σε διάφορες κοινότητες, σε διάφορες περιοχές του Δήμου, και όπως φαίνεται κάποια που έχουν, αναφέρουμε σε αυτά που είπε ο κ. Καλογρίτσας, πότε αναμένεται να ξεκινήσουν. Επίσης, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στα οδικά δίχτυα υπαρχιακά που περνούν μέσα από τους οικισμούς ή από τις κοινότητες, που εμπλέγγεται και η περιφέρεια και ο Δήμος. Υπάρχουν τεράστια προβλήματα βατώαιτας στους δρόμους και επικοινδυνόητας και πλήρια διαφορία. Η περιφέρεια τα ρίνει στο Δήμο, ο Δήμος στην περιφέρεια. Θα ήθελα να δω αν υπάρχει συνεργασία περιφέρειας και Δήμου για να δούμε ποιος έχει αυτή την αρμοδιότητα εντός των οικισμών. Επίσης, υπάρχει πρόβλημα σοβαρό με το Αγροτικό Ιατρίο Ραχούλας. Εκεί δεν υπάρχει ανάγκης υπολογιστής και εκτυπωτής, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να ταλαιπωρούνται και ο γιατρός πολλές φορές να μην έχει τη δυνατότητα να κουβαλάει έναν υπολογιστή για να κάνει την εγγραφή των φαρμάκων επειδή είναι προς το όφελος των πολιτών και των δημοτών μας. Καλό θα είναι να μπει ένας εκτυπωτής και ένας υπολογιστής στο τοπικό κατάστημα για να μπορούν να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι για τις ανάγκες τους και ο αγροτικός γιατρός. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ και εγώ τον κύριο Τσούκη. Το λόγο έχει ο κύριος Παπαγεωργίου για να τελειώνουμε με τις ερωτήσεις. Κύριε Πρόεδρε θέλω να κάνω μια ερώτηση λόγω αιτημά των δημοτών αφενός, η οποία έχει τρία υπορετήματα και μια ερώτηση όσο αφορά με το δήμο. Η πρώτη ερώτηση έγινε αποδέκτης, κύριε Δήμαρχε, το τελευταίο διάστημα από πολλούς πολίτες μας και το λέω αυτό για να σας σημαίνω την προσοχή σας, για τις λεύκες που υπάρχουν απέναντι από το στρατόπεδο Λουμάκι που έχουν φτάσει σε δυστεόρατο ύψος εγκυμονώντας σοβαρότατο κίνδυνο να σπάσουν κάποια στιγμή και στα παρακείμενα οχήματα επί της Χαρήλα Ουθλωράκη αν σπάσει από άνεμο κάποια και πέσει πάνω καταλαβαίνει ότι θα θρυνήσουμε θέματα. Το ίδιο μου έκαναν και στην πλατεία Λάπα με κάποια πλατάνια. Αυτό είναι το δεύτερο υπορετήμα και το τρίτο έχει να κάνει με τον δρόμο ο οποίος είναι συνέχιση από τον συνδροδρομικό σταθμό προς τον Ιδατόπυργο. Εκεί υπάρχει ένα σοβαρότατο πρόβλημα από λακούβες, δεν μπορούν να περάσουν οχήματα. Μπορούμε να κάνουμε κάποια αποκατάσταση μικρή, να ρίξουμε κάποιες στις τρύπες εκεί έστω και πετώ προσωρινά. Δύο οχήματα ταυτόχρονα δεν μπορούν να περάσουν. Η δεύτερη ερώτησή μου έχει να κάνει με το θέμα της παλιάς ηλεκτρικής. Να μας ενημερώσετε κύριε Δήμαρχε σε ποια φάση βρίσκεται η χρηματοδότηση του έργου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων καθώς έχουμε περάσει αρκετό μεγάλο χρονικό διάστημα και τι προτιθέμεθα να κάνουμε αυτούς τους δορυτές που μας έκανε δώρο αυτή τη μελέτη, δηλαδή που λέγατε εδώ και 1,5 χρόνια θα κανονίζετε κάποια εκδήλωση τιμής αυτούς τους άνθρωπους. Ευχαριστώ. Αυτό συλλογήσετε κάπου. Ναι, είναι ένα κοινωνισμό να καταλάβει και το Δημοτικό Συμβουλείο ότι υπάρχει και διαθέρωμα στο θέμα και πρέπει να το συστηθούμε με πάση αυτό όχι με πάση ότι θα πούμε δυο κουβέντες και να το περάσουμε μέσα στον κουβούλο. Αν θέλετε δυο λεπτά καθένα θέμα σε σύντομη, δηλαδή δεν ξέρω εμείς τι λες, το θέμα είναι πάρα πολύ σπαρά, δεν είναι να το περάσουμε έτσι. Παρακαλώ με το σώμα. Δεν υπάρχει συνεργασία με την Περιφ. Κύριε Παπελέθ. Καλό απόγευμα και από εμένα. Όσον αφορά για τους ψεκασμούς, υπάρχει συνεργασία με την Περιφέρεια, εμείς καλύπτουμε όλα τα φλεία της πόλης και περιφερειακά όπου υπάρχουν αισθείες νερού και μπας υπερδόση γίνεται σε συνεργασία με την Περιφέρεια, ώστε να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Θα δείξετε κινητής τηλεφωνίας και τις εκκρίσεις των κεραιών κινητής τηλεφωνίας με την έννοια ότι είναι καταγραμμένα όλα τα φλεία, τα περνάμε όλα τα φλεία. Γι' αυτό βάλαμε και χρήματα. Είναι ένα γενικότερο θέμα. Το μεγάλο πρόβλημα στο νομό μας είναι ότι έχουμε περίπου τα δύο τρίτα του κάμπου, που είναι γεμάτα από τις αρχές Απρίλη μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη. Αν συζητήσουμε για αισθείες αναπανοχωγής των κουνυπιών, όλος ο κάμπος είναι αισθείας αναπανοχωγής των κουνυπιών, διότι όλα τα δίκτυα άρνευσης, με τον τρόπο που γίνονται σήμερα, που είναι ανοιχτά δίκτυα, είναι γεμάτος όλος ο κάμπος, με νερό από τις αρχές Απρίλη μέχρι τις 10 του Σεπτέμβρη. Άρα, μιλάμε για εκατομμύρια στρέματα, τα οποία είναι χώροι αναπανοχωγής και πραγματικά η κοιά σε αυτό δεν μπορεί να απαντηθεί ως το σύνολό του και δεν απαντικέται στην πράξη, διότι ο τρόπος που γίνεται σήμερα η άρνευση, χωρίς κλειστά δίκτυα, δημιουργεί αυτό το πρόβλημα πολλές φορές. Αν έχετε ένα σταχτωδοχείο, να μην κρατάει νερό το σταχτωδοχείο, γιατί...