Ρ. Χωρέμη - Οι Ελληνικές Δημοτικές Βιβλιοθήκες σήμερα (ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ, 2011)
: Εγώ, από την πλευρά μου, θα θέξω ένα το θέμα της συμβολής της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στη συγκέντρωση και στη διατήρηση και διάχυση του πολιτιστικού από θέματος μιας κοινότητας. Τι εφαρμογή μπορεί να έχει στη Δημοτική Βιβλιοθήκης η θεωρία εκπρεβήλια, σύμφωνα με την οποία μπορούν να εστιάσουν στο σύνολο των ανθρώπων και των συνθηκών που διαμορφώνουν την κοινωνική ιστορία μιας τοπικής κοινωνίας. Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες Δημοτικές Βιβλιοθήκες στοχεύουν στη κοινωνική αποστολή τους και μετατοπίζουν το κέντρο βάρος από τις παραδοσιακές λειτουργίες που εφαρμόζουν για τη διατήρηση και διαχείριση του πνευματικού αγαθού στο όστολο της κοινωνίας και την ανάπτυξη της κοινότητας. Τι ρόλο μπορεί να παίξει η Δημοτική Βιβλιοθήκη μέσα από το σύγχρονο διοικητικό μοντέλο της τοπικής αυτοδιοίκησης όταν διάσωση και η συντήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς συνιστά μία από τις ουσιαστικές φοβίδες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ποια είναι η σχέση της με την τοπική ιστορία. Καρακτηριστικό παράδειγμα ήταν το σημερινό που μας ανέπτυξε ο κ. Παχατουλίτης για το Πέστερ. Σήμερα επιχειρούμε να ανοίξουμε μια συζήτηση που αφορά τη Δημοτική Βιβλιοθήκη ως χώρος που έχει εναποτεθεί συλλογική και κοινωνική μνήμη ενός τόπου και που αναπόφευκτα εμπλέγεται στη διαδικασία σύνθεσης της πολιτισμικής ταυτότητάς του προσφέροντας γνώση και πληροφόρηση στο κοινό της. Και η συζήτηση στις ημέρες που ζούμε αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον για μια χώρα πλούσια σε αρχιακό ιστορικό ιστορία και παράδοση. Ενώ οι διεθνώσεις βιβλιοθήκες έχουν αναπτύξει θμήματα τοπικής ιστορίας και ανάγκη για τη διατήρηση της συλλογικής μνήμης ενός τόπου εμφανίζεται επιτακτικότερη από ό,τι στο παρελθόν απέραντι στην αξιωμίωση και ομογενοποίηση των πολιτισμών, το επίπεδο ανάπτυξης των δημοτικών βιβλιοθήκων αυτών της χώρας μας δεν αντιστοιχεί σε εκείνο τον άλλο χωρό. Πέσ' από μια όχι ιστορική έρευνα, διεπιστώσαν με καλές πρακτικές διατήρησης συλλογών που αφορούν σε προσωπικότητες ή άλλα στοιχεία μιας τοπικής κοινωνίας, στις ελληνικές δημόσιας και δημοτικές βιβλιοθήκες και άλλους πολιτιστικούς φορείς προσπάθειες όπως πραγματικές που οφείλονται συνήθως στην καλή πρόθεση των ενδιαφέρον ανθρώπων, ερετών, φυσικών προσώπων, βιβλιοθικών όμων και υπάρχει και σχορολογή πολλά χρόνια πριν. Οι προσπάθειες αυτές δεν αποτελούν προϊόν δρατικού προγραμματισμού παρά το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που παρουσιάζει το υλικό και τις περισσότερες φορές είναι σπάνιο. Διαπιστώνον τη έλλειψη ενός συστήματος οργάνωσης σε πανελαδικό επίπεδο που θα θεσμοθετήσει η πρότυπα ως προς το χώρο, ως προς το επιστημονικό προσωπικό που θα πασχοληθεί, ως προς τις συλλογές, ως προς την πολιτική, των λιβιωτικών, τη διαχείριση του υλικού, τη διακίνηση της πληροφορίες και τη χρηματοδότηση. Στον Ευρωπαϊκό χώρο και στις ΗΠΑ, δηλαδή στιγμήματα τοπικής ιστορίας που λειτουργούν σε δημοτικές λιβιωθήκες, είναι άθε οργανωμένα και λειτουργούν προσφέροντας εκείνη τη διάμεση πληροφόρησης στον τελευταϊκή σε κάθε ενδιαφέροντα γιατί σε κάθε ενδιαφερόμενο. Οι δημοτικές λιβιωθήκες, σαν μόνιμα υδρύματα στην υπηρεσία της ανάπτυξης της, μπορούν εκτός των άλλων λειτουργιών τους, να δημιουργήσουν και να αναπτύξουν πείματα τοπικής ιστορίας ανοιχτά στον κοινό, όπου θα αποκτούν, θα στηρούν, θα φυλάσουν ή θερευνούν και θα δημοσιοποιούν το υλικό τους. Με τη δημιουργία δημήματα τοπικής ιστορίας, οι δημοτικές λιβιωθήκες στοχεύουν να αποτελέσουν τη βάση της κοινότητας, να ενεργοποιήσουν την τοπική κοινωνία και να την ευαισθητοποίησουν για τη συμμετοχή στα κοινά, να επιτύχουν τη συγκρότηση ατομικής συλλογικής και κοινωνικής ταυτότητας, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της ομάδωσης, να καταπολεμήσουν τον κοινωνικό αποκλεισμό και να βλέπουν τις κοινωνικές εντάσεις, να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής, να γίνουν τόποι συνάντησης και συνεύρεσης, να προωθήσουν τον πλουραλισμό και την πολυφωνία, να εμφθαρύνουν τη μηλέτη της αστρογραφίας, της λαογραφίας και της κοινωνικής ζωής. Βασικό στόχο έχουν τη συντήρηση της πολιτισμικής κοιλωνομιάς, με τη συγκέντρωση και διαχείριση των τετμηρίων κάθε ήους και κάθε τύπου που αφορούν την ιστορία της πόλης και της περιοχής, τη δημιουργία, βλάπτυξης και διάδοσης μιας σύγχρονης πολιτιστικής κουλτούρας, της τοπικής κοινωνίας, που θα περνά μέσα την νεότερη και σύγχρονη ιστορία του τόπου, τη σύνδεση και συνέχεια του πρόσφατου παρελφόντος με τον παρόν και το μέλλον της ταυτότητας της πόλης, τη μεταβίβεση της γνώσης του τοπικού πολιτισμού από γενιά σε γενιά. Πιο συγκεκριμένα, το Τμήμα Τοπικής Ιστορίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης απέπνευε να φροντίζει και τη διαχείριση των τοπικών δημοσίων αρχείων και ιδιωτικών αρχείων κάθε κορφής, που αφορούν στην πόλη ή την περιοχή που έχει την έδρα της Βιβλιοθήκη, την τεκμήριωση του υλικού κάθε κατηγορίας, την αξιοποίηση του υλικού, τη διάθεση του στον κοινό και τους ερευνητές, η πρόσβαση στην πληροφορία προϋποθέτει το άνευμα όλων των αρχιακών στοιχείων της Βιβλιοθήκης και των συλλογών της, στον κοινό για μελέτη και έρευνα. Παράλληλα, μία διαδικτυακή πύλη και η εκδοτική δραστηριότητα ενισχύουν και προάγνουν την επικοιλωμοφή της επικοινωνίας και προσδίδουν κύρο στην εικόνα της Βιβλιοθήκης. Η παραδοσιακή φορείς πολιτισμού μεταξύ των οποίων οι Βιβλιοθήκες υποδιαπτύουν όλο και περισσότερο τις τεχνολογίες και τον ψηφιακό πολιτισμό. Λόγω των δυνατοτήτων παρέμπουν τα επιτέχοντα της τεχνολογίας στη διαχείριση των πολιτιστικών αγωθών. Και αναβάθμιση των υπηρεσιών του τμήματος τοπικής ιστορίας της Βιβλιοθήκης και την παρόχη πρόσβαση στην πληροφορία, στους χρήστες από διάφορους δρόμους, αλλά και στον ίδιο τον επιστημονικό προσωπικό που εργάζεται στη Βιβλιοθήκη. Στην έκκοση των επιστημονικών της Βιβλιοθήκης με το κατάλληλο προσωπικό. Συλλογές. Μπορούμε να δούμε στην διαφάνεια τι μπορεί να περιλαμβάνει ένα θύμα της δημοτικής τοπικής ιστορίας. Είναι τα αρχεία, τα αντικείμενα, τα άρθρα, ο τοπικός τύπος, τα νυπροφίλοι και τα λοιπά. Θα προχωρήσω, ήδη θα με σπάνει και ο χρόνος, στην έρευνα. Στο τμήμα τοπικής ιστορίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης μπορεί κάποιος να μάθει περισσότερα για τη κοινότητα και να ερευνήσει τη οικογενειακή του ιστορία, τη γενολογία, το αστικό τοπίο, το ελληνικό τοπίο, και ένα σωρό άλλα θέματα, τα οποία υπάρχουν και λόγω οικονομίας προσωπικών. Η έρευνα στο τμήμα της ιστορίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης ήταν μια πρόκληση, μια πραγματική επιχείρηση, και παραδοσιακές πληγές μόνο δεν παρέχουν σημαίες, ήδωση κληροφορίες που χρειαζόμαστε, για το λόγο αυτό θα πρέπει να καταθύγουμε στη κρίση των διαφόρων άλλων εργαλείων έρευνας. Ένα από αυτά είναι ο ίδιος ο βιβλιοθυκονόμος. Πιλήστε με τον προσωπικό της Βιβλιοθήκης ή στον τραφείο πληροφοριών. Ο βιβλιοθυκονόμος και το προσωπικό του πληροφοριακού τμήματος μπορεί να διευκολύνει την έρευνα, προτείνοντας ερευνητικές δρατηγικές της οικογνώμησης χρόνου, για την αποφυγή της απογοήτευσης. Για την απόκτηση της πληροφορίας μπορεί ο ερευνητής να καταφύγει σε μοναδικές τοπικές πηγές. Η ερώτηση μπορεί να γίνει και με τη χρήση του email. Συμβουλευτείτε τον ηλεκτρονικό κατάλογο για τον εντοπισμό βιβλίων, περιοδικών, βίντεο και σχετικά με το θέμα. Ελέγξτε πρωτογενείς και γενείς πηγές. Ο βιβλιοθικονόγος μπορεί να βοηθήσει να εντοπίσει ο ερευνητής πρωτογενείς πηγές και σε άλλα αρχαία πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες, μουσεία κτλ. Συμβουλευτείτε τις συλλογές και επίσης, στο σελίδες αναζήτησης, την έρευνα μπορεί να βοηθήσει η κρίση των δημοσιών υπολογιστών που διαθέτει η βιβλιοθήκη για την αναζήτηση ενδεικτικούς τόπους αφιερωμένους στην τοπική ιστορία και κρίσιμους συνδέσμους. Αν χρειάζεστε υλικό της έρευνας που παρουσματοποιήθηκε σε άλλα εβρύματα, ο διαδανεισμός δίνει τη λύση δίκτυο με άλλους ερευνητές. Αν δημοσιεύσετε την έρευνα, σας παρακαλούμε ενημερώστε μας. Και αυτό σημαίνει ότι μετά όταν τελειώσετε την εργασία σας, ξεχάσετε να δώσετε και έναν τύπο στην βιβλιοθήκη για να εμπλουτιστεί το τετράγωνο της τοπικής ιστορίας. Θα προχωρήσω στις δράσεις που μπορεί να έχετε με τοπικής ιστορίας. Μια διπωτική είναι εκθέσεις και ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα στους χώρους της και σε άλλους χώρους. Η διπωτική βιβλιοθήκη μπορεί να δώσει δυνατότητα στην τοπική κοινωνία να παρουσιάσει θέματα που την αφορούν και προέρχονται από την ιστορία και την παράδοση του τόπου. Μέσα από εκθέσεις, ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις ηλικίες και τις οικογένειες, τόσο στους χώρους της όσο και σε άλλους χώρους, όπως σχολεία, ιδρύματα, δημοτικά καταστήματα κλπ. Είναι η προφορική ιστορία, ένα τμήμα της τοπικής ιστορίας στη δημοτική βιβλιοθήκη. Δεν χρειάζεται να παρουσιάσεις μεγάλες ιερογές, χρειάζεται όμως τις ιστορίες των μπρεσβυτέρων, τα έθιμα, την καθημερινότητα, την αυτικά πτική του τόπου, μέσα από τα μάτια των ίδιων των κατοίκων, δίνοντας τη δυνατότητα για έκφραση και προβολή όλων των απόψεων. Η προφορική ιστορία έχει ιδιαίτερη σημασία για την τοπική ιστορία, αφού δίνει τον λόγο στον άνθρωπο που έζησε προσωπικά τα γεγονότα που αφηγείται, αποτελεί ένα λεκτική πηγή γνώσης, συμβάλλει στη διάσωση του Άγιου πολιτισμού, είναι κίνητρο για την επικοινωνία και διαφυρώνει τον χάσμα των γενναίων. Η εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας, τη σύσταση, την οργάνωση και τη δημιουργία του τμήματος τοπικής ιστορίας, της Δημοτικής Βιβλιοθήτης, έχει σαν αποτέλεσμα την ανά απόκτηση μόνιμων υποστηρικτών του έργου της. Το εμπλή κοινό κοινέι, όπου μέσα από αυτή τη διαδικασία, επιδημία μας είναι να ανοίσουμε την τοπική ιστορία και να διαδιευτερίσουμε τις παραδόσεις, δράσεις ψυχαγωγίας, εκπαίδευσης, δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου, παράλληλα συνδυάς και λοπίπη κυρίες δράσεις ψυχαγωγίας, εκπαίδευσης, δραστηριοτήτων ελεύθερου χρόνου και καλλιτεχνικής δημιουργίας, όπως οι συζητήσεις διαδέχτης ημερίδες όπως για στις βιβλίες, συναυλείς, ελληνάρια, προβολή, τελειών, δραστηριότητες, οικογένειες και σεραγίσεις. Εκπαίδευσης και η τοπική κοινωνία, η Δημοτική Βιβλιοθήτη, στηρίζει την έρευνα των μαθητών όλων των παρμύδων στο μάθημα και τις ευκανσίες της τοπικής ιστορίας, η διδασκαλία της τοπικής ιστορίας σχολείας είναι παλιά υπόθεση και αποτελεί σημαντικό εργαλείο εκπαίδευσης. Πρόκορα και παρακάτω, είναι ο σύλλογος των φίλων της Βιβλιοθήκης που εντάσσεται στο κλαίσιο του εθνιωτισμού και που μπορεί να στηρίξει το έργο του θρηματός, είναι το πολιτήριο, όπου η οργάνωση και η λειτουργία του εργάς πολιτήρι κυβερνήσης πολιτιστικών προϊόντων, είναι το κοινό, το τοπική ιστορίο στη δημοτική Βιβλιοθήκη οφείλει αναπτύξεις στρατηγικές για την προσέλκυση χρηστών στους υπάρχοντες, στους ενδυνάμοι και στους εικονικούς, εύαστα πρέπει να δοθεί και στο κοινό που δεν θα σηκωθεί τη Βιβλιοθήκη εξαιτίας οικονομικών πόρων, ταξικών και άλλων κοινωνικών λόγων, όπως για λόγους αναπηρίας, υγείας κτλ και τέλος η τουριστική ε δημιουργημένες πόλεις και τον ίδιο τον κατοίκο να δημιουργήσουν τέτοιες δράσεις οι οποίες πραγματικά θα έχουν ευκαιρία στην πόλη και στην ευλύτερη περιοχή να γίνουν ανταγωνιστικοί τουριστικά με επικοιλία οφέλη με επικοιλία οικονομικά κλίνοντας στη δημοτική Βιβλιοθήκη συνοψίζουμε να αντιμετωπίζουμε σήμερα όσο ποτέ άλλοτε την υποχρέωσή τους στην κοινωνία για τη διατήρηση και διαχείριση της πολιτιστικού οποθέματος της κοινότητας στην οποία ανή οι πολιτικοί που καλούνται να υιοθετήσουν