Ενότητα 4: Η σύσταση του νεοελληνικού κράτους, 19ος αιώνας - Μέρος 2 / Οικονομική Ιστορία της Ελλάδας - Πεπελάση Ιωάννα-Σαπφώ (ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, 2015)
Οικονομική Ιστορία της Ελλάδας: Είπαν ξεκινάνε από το 30 όμως ξέρετε δε ζητάω ημερομηνίες αυτό που συνήθως ζητάω μας είναι να κατανοείτε τις περιόδους και όπως είπα και χθες στην οικονομική ιστορία είναι λίγο πιο δύσκολο να Βαρέλης κόρη σε περιόδους χρονικά όρια αποτίμηση πολιτική ιστορία μας τώρα θα το κάνουν αυτό για φυσικούς λαός λοιπόν καταρχάς είπαμε το 1830 σε κάποιους τομείς δεν είναι απότομη τομή με το παρελθόν το σημειώνουμε αυτό παρακαλώ εδώ θέλω να σημειώσουμε ότι η ελληνική οικονομική ιστορία τον 19ο αιώνα αρχίζει κάπως να συγχρονίζεται με τη δύση δηλαδή στη δύση τι έχουμε το δέκατο ένατο αιώνα βιομηχανική επανάσταση στην Ελλάδα δεν έχουμε αλλά έχουν από όποια λοιπόν άρα το χρονολόγιο θα κάνω αναφέρατε λίγο έστω ότι γίνεται στη δύση 1830 αυτόνομο κράτος το 1832 αναγνωρίζονται τελικά σύνορα του κρέατος σημειώνουμε ότι η ανεξαρτησία εξασφαλίζεται με μια διεθνής συνθήκη η οποία πέρα από τα σύνορα κανονίζει και το θέμα του και των οικονομικών του κράτους του δανεισμού εδώ να σημειώσουμε ότι ΠΑΟΚ τότε 30 με 40 χρόνια τιερί μέχρι το 1871 η ελληνική οικονομία προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της και στο διάστημα αυτό 30 71 δεν έχουμε τις οικονομική εξέλιξη ούτε πολλά σπουδαία οικονομικά γεγονο τα έχουμε βέβαια την πτώχευση του ελληνικού κράτους η πρώτη πτώχευση του επίσημου ελληνικού κράτος το 1842 και ίσως ένα ορόσημο επίσης σημαίνει το 1800 49 αν ίδρυση της εθνικής τράπεζας την αναφέραμε και χθες στην εθνική τράπεζα η εθνική τράπεζα είναι η αρχαιότερη ζώντας ελληνική Α.Ε. και γιατί έχει σημασία η ίδρυση της εθνικής τράπεζας σαν ορόσημο καταρχάς ωραία εδώ τόσοι φοιτητές χόκεϊ ETE σημαντική γιατί είναι η πρώτη τράπεζα η οποία είχε συνέλαβε γιατί είχε το δικαίωμα εκδίδει χρήμα να κάνω ένα σχόλιο πάνω σε αυτό πρώτα μου είναι η πρώτη τράπεζα συνέλαβε ο Καποδίστριας το 1828 έχει ιδρύσει μια τράπεζα την τεχνική χρηματιστική τράπεζα σκάφους λεγόταν η οποία ήταν κεντρική τράπεζα αλλά αυτή η τράπεζα δεν άνθρωπο της μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια της αρχίζει να καταρρέει άρα η πρώτη τράπεζα που έχουμε και η πρώτη τράπεζα που εκδίδει χρήματα είναι η εθνική τράπεζα δηλαδή όταν γεννήθηκε η Ελλάδα δεν υπήρχε τραπεζικό σύστημα να το πω έτσι απλά δεν υπήρχε τίποτα η Ελλάδα ξεκινάει εκ μηδενός την εποχή του αλλά κέντρο στην Ευρώπη να χρηματιστήρια είχανε και κεντρικές τράπεζες και ανεπτυγμένες οικονομίες της αγοράς η Ελλάδα ήταν ένα χώρα όπου υπήρχε μεγάλο πρόβλημα τους συγκρότησης παρακαλώ Γράψτε το της οικονομίας συγκρότηση της οικονομίας τι σημαίνει και νομίζετε ότι σημαίνει στο μυαλό σας τι μπορεί να σημαίνει άκουσα το πίσω κανένα σχολείο τι σημαίνει συγκρότηση οικονομίας ίσως εδώ θέλω και να έρθει σε επαφή λίγο με την ορολογία της οικονομικής ιστορίας ειδικά την ορολογία που αφορά τη θηλυκή εικονικής και ώρες συγκρότηση είναι πολύ σημαντικός ΗΠΑ συγκρότηση της οικονομίας συναντήθηκε με τους θεσμούς δεν υπάρχουν θεσμοί ηχείο θεσμός της κεντρικής τράπεζας ο θεσμός της Τράπεζας ίδιοι τώρα να υπογραμμίσουμε ότι εθνική τράπεζα ήταν και εμπορική τράπεζα και κεντρική τράπεζα και εκδοτική και κράτησε το προνόμιο μέχρι τεχνικός 28 που ιδρύει την τράπεζα της ελλάδας κι και η τράπεζα της ελλάδος 1920 8841 η εθνική τράπεζα 1928 η τράπεζα της ελλάδας και μέχρι το τέλος κι έχει το εκδοτικό προνόμιο για την για όλη την Ελλάδα μέχρι το 64 67 για την μπάλα αυτό που ονομάζουμε παλαιά Ελλάδα ήδη έχουν μεταξύ γενική τράπεζα που αναλαμβάνει τα νησιά του ιονίου έχουμε μετά την τράπεζα ηπείρου θεσσαλίας μετά την προσάρτηση της θεσσαλίας μετά την προσάρτηση της κρήτης την Τράπεζα Κρήτης λεφτά αλλά είναι βασικά ο ισχυρότερος οικονομικός θεσμός της χώρας λοιπόν συγκροτήθηκε η εθνική τράπεζα συγκροτούνται και άλλοι οικονομικοί θεσμοί που αφορούν τη λειτουργία της οικονομίας αλλά ουσιαστικά το ορόσημο είναι το 1871 όπου έχουμε την αγροτική μεταρρύθμιση λοιπόν αλλαγή περίοδος 1000 830101 είναι μια περίοδος που δεν έχουμε πολλά σημαντικά οικονομικά γεγονότα και μπορώ να πω ως σημαντικότερα τα δύο γεγονότα που είναι η ίδρυση της εθνικής τράπεζας και είναι η πτώχευση του ελληνικού κράτους η πρώτη πτώχευση η συγκρότηση του λέω λοιπόν δεν αφορά μόνο τους θεσμούς να αφορά και τις υποδομές και μπαίνουν οι υποδομές σε αυτό το διάστημα μπαίνουν κάποιες υποδομές στη λειτουργία του κράτους λειτουργός και εδώ να αναφέρουμε ότι όταν ιδρύθηκε για να δεν υπήρχαν εμφανή δεν υπήρχε εθνικό ευρωπαϊκό σύστημα σύστημα πάρουν καταλαβαίνετε φαΐ πόσο σημαντική είναι για τα λιμάνια τα νησιά οπότε μπαίνει αρχίζει και παίρνει μια υποδομή σ'αυτό το χώρο της διακίνησης και κάποιοι δρόμοι πια αλλά λίγα πράγματα το κράτος αρχίζει και μοιάζει γιατί να φταίει το κράτος και έτσι τρόμου βελτίωση στα λιμάνια να κάνει χάρη 22 τίμημα για πιο λόγο νέα ναι η ανάπτυξη των αποχή πλεονέκτημα αλλά ναι παρακαλώ για να προσελκύσει επενδύσεις παιδιά εδώ πολύ καλά τα σχόλιά σας ανάθεμά σας παρακαλέσω το εξής μπορείτε να ξεχάστε ότι είμαστε στο 2015 που ψοφάνε για ξένες επενδύσεις και σκεφθείτε το 19ο αιώνα που η έννοια της οικονομικής ανάπτυξης δεν υπάρχει στον ειδικό φόρο είναι άρα το ζητούμενο είναι η συμφιλίωση η συγκρότηση αυτής οικονομία σε μια ενότητα γιατί δεν υπάρχει εθνική οικονομία υπάρχουν τοπικές οικονομίες όπως ύποπτες ασύγκριτο βάση ασύνδετες μεταξύ τους λοιπόν το φάει οικοσυστήματα λιμάνια οι δρόμοι όλα αυτά δεν ήταν από την αρχή ότι το βυζάντιο δεν είχαν δεν είχαμε τρόπους αυτά βοηθούν σε και στην επικοινωνία στη συγκοινωνία δεν μπορεί το κράτος να ασκήσει εξουσία να αφαιρέσετε δεν υπήρχε καν ταχυδρομείου για το ταχυδρομείο στην αρχή το αγαπάς βασίστηκε σε ιδιωτική ακτοπλοϊκή εταιρεία αλλά νομίζω ότι αυτό ήταν 171 θυμάμαι κάνουμε καλά θα ήθελα να σας πω λοιπόν εδώ πέρα είναι κάποια χέρια με βεβαίως και έρωτα εσύ αντιδράς αυτό δεν βοηθά στο εμπόριο το εμπόριο είναι το νούμερο δύο νούμερο ένα είναι Ακράτας κεντρική εξουσία να απλώσει την επιρροή του παντού και βεβαίως γιατί αλλιώς τρακτέρ και άλλων διότι η Ελλάδα γεννιέται ακρωτηριασμένη μια χώρα όπου το μεγαλύτερο μέρος του σεισμού ζει εκτός των συνόρων το μεγαλύτερο παιδί από 500000 Έλληνες οκτακοσίων μειώθηκαν κάθομαι τους πληθυσμούς έστω την επόμενη βδομάδα αλλά εδώ αυτό που έχει σημασία να καταλάβουμε ότι η χώρα που γεννιέται δεν αφορά όλο τον Ελληνισμό και βεβαίως πότε θα αφορά όλο τον Ελληνισμό είπε ευθέως άρα 1830 μια χώρα πάρα πολύ μικρή και ίσως θα μπορούσαμε να βάλουμε σαν μεγαλύτερο το τρίτο μεγαλύτερο οικονομικό ορόσημο δεν το 71 που έγινε η προσάρτηση των ιονίων νησιών και γιατί αυτό θεωρούμε ότι είναι οικονομικό γεγονός προσάρτηση του νησιού και πολιτικό γεγονός για αγώνες ετών επιχειρηματολογήσουν ότι είναι και οικονομικό γιατί είναι οικονομικό νέα καταρχάς στο ιόνιο και το παράθυρο της Ελλάδας στη Δύση το παράθυρο των ιονίων νησιών στη βυσσινί βενετία θα Max Martin βενετία βενετία δεν έχει παρακμάσει και τον δεκάδων ατόμων αλλά ακόμα έχει κάποια επιρροή υπόλοιπα παραθέσαμε στην δύση παρακαλώ είναι μεγάλο κέντρο της ελληνικής διασποράς η αιώνια ενισχύεται οικονομικά πιο ανεπτυγμένα την εγχώρια οικονομία άρχισαν με τον ΑΝΤ1 κομμάτι πάρα πολύ ανεπτυγμένο βλέπω καλά χέρια και πίσω με ναι έχουμε τέτοια επαφή με τη δύση επιρροές θεσμικοί λόγω κράτη σανό Γάλλων είναι πάρα πολύ σημαντική στα Ιόνια νησιά εδώ λοιπόν θυμάμαι ένα συνέδριο παραδίνουμε τα χρόνια στην κέρκυρα κανένα οικονομικό ιστορικό να λέει κοιτώντας περπατώντας στην πόλη της Κέρκυρας λέγοντας δεν καταλαβαίνω γιατί προς τις έκανε με την Ελλάδα άτομο αυτό ανήκει στην αριστερά και δεν μου κάνει εντύπωση αυτό αλλά είναι ακόμα και σήμερα έντονη διαφορά είπαν άρα μπορούμε μόνο αυτός μεγάλο γεγονός και ουσιαστικά ας σκεφτούμε την οικονομία σαν ένα χώρο με εμπόρους πιο συναρπαστικός πόρος ποινή πρόωρης συντελεστές παραγωγής βασικός συντελεστής παραγωγής το δέκατο ένατο αιώνα ακόμα σε μια χώρα προβιομηχανική χάσει υγιή έχουμε λοιπόν αξίζει κυρίες αύξηση της εργασίας του πληθυσμού αύξηση του μεγέθους της αγοράς έκανε σημείωσε θέλω να ξέρετε ότι αυτά που λέω δεν είναι ένα το βιβλίο σας οργάνων λοιπόν πρέπει να κρατάς σημειώσεις και περίπτωση των Ιονίων είναι ότι όχι απλά να έχουν μεγαλύτερη αγορά μέτρο πείθεις μόνο σημαίνει μεγαλύτερη ζήτηση για προϊόντα αυτό όμως σε έναν πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη C είναι και ότι στα Ιόνια νησιά υπάρχει ένα υψηλότερο βιοτικό επίπεδο και έχουμε και πολύ ανεπτυγμένη αστική τάξη όπως είπαν οι Έλληνες της διασποράς που ξεκινάνε τον ιούνιο εδώ να κάνω πάλι τις ύποπτες περιοχές Ελληνάρες ξεκινάει βασικά η διασπορά τον 18ο 19ο θυμόμαστε παρακαλώ το γράφουμε Ιόνια νησιά Χίος και δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτές τις περιοχές πεθαίνει δεν έχουμε και την τουρκοκρατία ηχείο ουσιαστικά ασυλία από την οθωμανική αυτή από την οθωμανική καταπίεση λόγω της παραγωγής μαστίχας λοιπόν η ιωνία για άλλους λόγους όμως πέρασαν και οι Ενετοί από την για νομάδες επιχειρώ και στοιχεία και στην στα Ιόνια νησιά υπάρχει μια παράδοση ευγενών μια παράδοση αριστοκρατίας από το βυζάντιο και μετά λόγω της δυτικής παρουσίας κι φέρεται να εφάμιλλη να ερευνήσει κανείς πως θα υπάρξει των ευγενών βοήθησε στο να αποκτήσουν αυτές οι δύο περιοχές μεγάλη παγκόσμια παρουσία στο εμπόριο και μπορεί να προσφέρει μια ευγενής ας πούμε για να έχουμε μεγάλη παρουσία στο εμπόριο συσσώρευση κεφαλαίου από την γεωργία εκ παιδιά επαφή με τους δυτικούς της θεσμούς λιπαρές θεσμός μεσαιωνικός υστερούν μεσαιωνικός ιμα άνετους χίου η οποία αξίζει να μελετηθεί για τη μάνα της χίου που ήταν για ομαδική είναι μοναδική και ψάχνετε Καμπάνη λειτούργησε στον χώρο που σήμερα μια Ελλάδα ξεκινά στοιχείων έχει το μονοπώλιο της μέσης διχάζει παγκόσμια και το είχαν αυτό είτε με τις κανείς οργανισμός κοινού αδίκως και Καλησπέρα έχω ένα όνειρο κάποια στιγμή να τότε είχε εκεί θα καταστεί Γιάννο Σεπτέμβρη οι συνέταιροι συνέδριο και πολυ θα ηθελα κάποια νέα ένα νέος να ασχοληθεί με την αναίσχυντη αποδοχή παγκόσμιο ενδιαφέρον δεν έχει δικό ερώτημα μήπως οι Χιώτες που κάνει νούμερο ένα μηχανές κάποιου εκπαιδευτή μέσα στην ΟΝΕ να ισχύουν για την ύπαρξη της μπάντας για να είναι πρωτοποριακή στο εμπόριο και να κάνουν τα μεγάλα κέντρα της διασποράς στη βόρεια Ευρώπη φύλαγε το άμστερνταμ σε εξάντληση των είναι κανείς πτυχίο βεβαιώνω κανείς ACTA Ιόνια νησιά πολλοί είπαμε έχετε επαφή με αλιευτική διασπορά την ιστορία αυτή τη ορίζεται σε συνοικία λοιπόν περίπτωση της προσάρτησης των Ιόνιων νησιών ήταν μια ευλογία πάμε τώρα 1870 παιδιά κυρίως έχουμε πολιτικά γεγονότα είναι το το σύνταγμα του 1843 όπου εγκαθίσταται η συνταγματική μοναρχία είχαν απόλυτη μοναρχία περί και φτάνει το μεγάλο πολιτικό γεγονός και πάμε στη ΔΕΗ 271 παρακαλώ πριν πάμε στο 71 να πούμε ότι έχουμε την εισαγωγή το κοινοβουλευτικής ζουν στην ΕΚΤ στα μέσα της δεκαετίας του 1860 και αυτό ένα μεγάλο βήμα προς πολιτικό σόου αλλά έχει και οικονομικές συνέπειες και οικονομικές συνέπειες είναι εκτίει υπάρχει μεγαλύτερη πίεση αποκαρδιωτική αποδοτική πίεση για συμμετοχή της κοινωνίας στη λειτουργία της πολιτικής ζωής της την οικονομία είναι αυτό που ονομάζουμε inclusive κοινές Χαν αναφέρει στη γενική οικονομική ιστορία πολύ λίγο περισσότερο στη διάρθρωση προβλήματα και δω η ώρα του ένοπλου η ορολογία του πιο συχνές έχει επηρεάσει πάρα πολύ τη σύγχρονη έρευνα πάνω στην οικονομική ανάπτυξη και εδώ θα ήθελα να παραπέμψω στο βιβλίο των αυξανόμενων απείλησαν γιατί τα έθνη why Nations FAIL γιατί αποτυγχάνουν τα Έθνη ύπαρξης τελικά τώρα βγήκε πρόσφατα είχε εκδώσει και θα ήθελα άμα μπορέσετε να την αποκτήσετε τουλάχιστον μπείτε στο Internet Διαβάστε περίληψη Ξενόπουλου ρώτησαν και η Εθνική πέτυχε αρχικά κανέναν περίληψη νομίζει ότι παίζει στα ελληνικά λοιπόν ιδέα είναι ότι με τη συμμετοχή και στη διαδικασία της παραγωγής αλλά και συ με τη συμμετοχή στα οφέλη της παραγωγής έχουμε μεγαλύτερο η γρηγορότερη οικονομική ανάπτυξη το κεντρικό επιχείρημα του μια τιμή κοινωνία που δεν φθάνει στη Δημοκρατία τελικά όσο κι αν μοιάζει και αναπτύσσεται αναπτύσσεται θα φτάσει σε ένα γυάλινο καθαρή νίκη θα πάψει λέει η κατάρρευση και ένα μεγάλο ερώτημα είναι που θέτουν αυτή ανήκει να προχωρήσει στη Δημοκρατία αλλά νομίζω ότι το θέμα της Δημοκρατίας μας αφορά σήμερα στην Ελλάδα εκείνα γράμμα που διαπερνάει την ελληνική ιστορία διότι εδώ να σημειώσουμε όχι μοναρχία είναι θεσμός που επιβάλλεται από τις συνέλαβε οι μεγάλες δυνάμεις που έδωσαν δάνεια που στήριξαν την Ελλάδα στην ανεξάρτητη στον πολεμιστών αγόρασε έξι ουσίας μεγάλες δυνάμεις που εγγυώνται τα σύνορα της Ελλάδας απαιτούνται και την μοναρχία κέντρο συνεχίζει κατά κάποιο τρόπο παράδοση που υπήρχε επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας μεν εξωγενές το κράτος σημάδι εξωγενές μας τώρα με 130 κάτω από μια άποψη συνεχίζει να είναι εξωγενείς και εξουσία με την έννοια ότι έρχεται ένα βαυαρός βασιλιάς στην αρχή όλοι και στη συνέχεια ένα Δανός φυτεύουν δυτικούς θεσμούς αυτά έρχονται απέξω οι θεσμοί αυτοί είναι καλή με την έννοια ότι αφορούν μεγαλύτερο ενοχλούσε και ειδικά όταν υπάρχει τριετής συνταγματική μοναρχία και κοινοβουλευτισμός δεν παύουν να είναι απέξω και κάθονται πάνω στο κοινοτικό σύστημα που λειτουργούσε στη διάρκεια της φονικής κυριαρχίας παρακαλώ εννοείται και τέλος κι άλλο είχαμε πολύ καλό σχολείο εμείς ζητήσαμε να θυμώνω αρχής εμείς ζητήσαμε δεν υπήρχε άλλη επιλογή κι άλλο θεσμό είχαμε ο κοινοτικός θεσμός είναι ένα θεσμός αφορούσε τις κοινότητες για τις ρίζες τους στην οθωμανική περίοδο για μας είναι πρόοδος αυτό αυτό να έχουμε την εξουσία τους κάνουν μεγάλη πρόοδος απλώς μέσα σε αυτή την πρόοδο με ακούσει εκτενέστερο έτσι που λάδωνε μέσα σε αυτή την πρόοδο υπάρχει ένα αλλά ότι και να μην το ζητούσαμε είχαμε εναλλακτική λύση τι θα γίνω να μην πάω στην ερμηνεία χρειαζόμασταν δε μου άρεσε αυτή ερμηνεία αλλά σκεφτείτε μόνοι μας να ψάχναμε για θεσμούς και σου υπάρχουν χώρες όπου υπάρχει μοναρχία όπως συμβαίνει σήμερα που έχουνε καταπληκτικο κοινωνικό κράτος νομαρχία δεν είναι κάτι κακό κάτι ξένο στην ελληνική κουλτούρα που εμπορεύονται τη μοναρχία μας πάει πίσω στην περίοδο του βυζαντίου καταλάβατε μιλάμε για άλλα πειράματα δεν βασιλεία είναι άλλο πράγμα είπαν αλλά συμβαίνουν αρκετά πράγματα μέχρι 1870 αλλά σε επίπεδο αλλάξεις του κατά κεφαλήν εισοδήματος σε οιονδήποτε αδιέξοδο αριθμούς τη συνεχή υπάρχει άλλος χωριό και η πορεία παρακαλώ αν ναι οκ λοιπόν για τα Ιόνια νησιά να συμπληρώσω μερικά πράγματα γιατί ήταν πιο μπροστά τα Ιόνια νησιά επαφή με τη δύση το όριο δυτικούς θεσμούς ένα είδος φεουδαρχίας που δεν ήταν ακριβώς τα τσιφλίκια κάνε λίγο πιο οργανωμένα τα πράγματα αν γιατί έτσι όχι και ένα Απών από ψυχικά από το κτήμα είναι ζεστή μπορεί προνοιακά μόνα Penny πρόσω δεν επενδύει στη γη το όπως το δυτικό άσφαιρο θα έχεις άρα έχουν μια μεγαλύτερη συσσώρευση κεφαλαίου και τη συσσώρευση κεφαλαίων να βοηθάει 9 δώσουμε παράρτημα στην προσωπική μου έρευνα για τον θεσμό των ανωνύμων εταιρειών στην Ελλάδα αλλά παρατηρώ ότι της πρώτης ανώνυμης ές οι οποίες ιδρύονται στην πάτρα και η στην πάτρα και στη Σύρο βασικά εδώ να πούμε όχι το οικονομικό κέντρο της ελλάδας με 171 δεν είναι η Αθήνα η Νίσυρος και υπαρκτά λοιπόν ειδικά στην πάτρα βλέπουμε Κερκυραίος ελάτε πριν προσαρτηθεί στη τη Κέρκυρα η Κέρκυρα προσφέρει συσσώρευση κεφαλαίου για να ιδρυθούν ανώνυμες εταιρείες η αθήνα είναι διοικητικό κέντρο το 1843 have ήταν ένα χωριουδάκι όταν έχει ειδική κέντρο σιγά σιγά όμως αποκτά οντότητα με 160 ευρώ με 60 αρχές 70 και μικρό πληθυσμό είχε και η οικονομική αριστοκρατία ήταν εκτός αθηνών λοιπόν όταν γεννιέται η Ελλάδα δεν υπάρχει αστική τάξη έχω ποια μέτρα που συγκροτεί τη αστική της τάξη μέχρι το 70 νομίσματα στην απόλυτη δόση πέταλο να Ιόνια νησιά μέχρι το 60 του είδε τους Πατρέων και σύρος μέχρι τις παγίδες χίου ισχυρός κανένα νησί σανδάλια νησιά στη Fars στενή κανένα νησί ιδιαίτερο εάν μέσα για με τις παγίδες χίου που δε θυμάμαι αν ήταν 21 pm μια το δόγμα γίνεται μεγάλη έξοδος Χιωτών και αυτοί που δεν κατορθώνουμε να διαφύγουν στο εξωτερικό και είναι και αρκετοί πάνε στην Σύρο όπου στη Σύρο έχουμε και τα ψαρά ανήλθαν στη Σύρο τη δημιουργία μίας κοινότητας Χιωτών με αρκετό κεφάλαιο η οποία έχει διασυνδέσεις με Χιώτες της διασποράς και με αυτή την μάχη για να δημιουργείται ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο και αυτό το εμπορικό κέντρο είναι τόσο μεγάλο που όχι απλώς στο κέντρο του αιγαίου μέχρι και 70 είναι και τα κέντρα της ανατολικής πολικό διαμετακομιστικό το κέντρο της ανατολικής μεσογείου 1722 και λοιπά μετά τη σφαγή της χίου έχουμε αυτή την μαζική μεταφορά ανθρώπινου κεφαλαίου λαμπερή πώς μια τραγωδία έχει δεν ανήκει στην Ελλάδα πάρε τον 20ο αιώνα γυναικών ξέσπασε ένα τραγικό γεγονός και μια περιοχή ουσιαστικά μεταφράζεται σε μια πηγή άνθησης μιας άλλης περιοχής λοιπόν αν έχει ορατές αναπτύσσεται και σύνεση έρχεται κι άλλος πληθυσμός στη Σύρο και η σύρος και υπάρχουν ανταγωνίζονται άμεσα είτε είναι τέτοιο μεγαλύτερα λιμάνια της ελλάδας και τον δέκατο ένατο αιώνα πλούτος ίσον λιμάνι λιμάνι το οποίο στην περίπτωση της Πάτρας εξάγει σιτηρά αν ξέχωρα προπονήσεων είναι το μεγαλύτερο εξαγωγικό λιμάνι κάνει εισαγωγές και δε σειράς είναι το μεγαλύτερο διαμετακομιστικό κέντρο είχα πει και μεταρρυθμιστικό κέντρο κάποιοι αρκεί έρχονται τα πλοία στη Σύρο φέρνουν προϊόντα ενώ και Μιδέα επανεξαγωγή είτε σε μορφή που ήρθανε μεταποιημένα και για τον ερχομό της σειράς είναι το πρώτο βιομηχανικό κέντρο ξενώνες έχει πάει κανείς στη Σύρο είναι 54 αρχή ναι λοιπόν είναι αυτά μετά το 70 με την άνοδο του Πειραιά θα τα δεδομένα αλλάζουν και το πρώτο λιμάνι της χώρας γίνεται ήδη και απόπειρας παρακαλώ ναι γιατί είπαμε ότι υπάρχει αυτή η νίκη από το πριν την επανάσταση ναυπηγική είναι πάρα πολύ επιτυχημένη και μετά όταν είδε και τα ψαρά την επανάσταση έχασαν πολλά κεφάλαια και το Γαλαξίδι το μεγαλύτερο ένα ναυπηγικό κέντρο στον ελλαδικό χώρο έγινε σειρές Παρ' αυτά είναι για την περίοδο αυτή την πρώιμη στην οποία λιγάκι άμα κοιτάξει κανείς γενικά νούμερα βλέπει ότι δεν είναι μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα περίοδος νέα τάξη ΤΟΕΒ αυξάνεται λίγο το κατά κεφαλή ΑΕΠ σχεδόν καθόλου οπότε προχωράμε στην πιο ενδιαφέρουσα περίοδο η οποία είναι 1000 περίπου 1871 με 1909 εδώ αρχίζει κάποια πρόοδος Πιερίδη η πρόοδος κατέχει σε οικονομικό επίπεδο έχουμε την αγροτική μεταρρύθμιση όπου οι εθνικές γαίες δηλαδή οι ηγέτες που άφησαν πίσω οι Τούρκοι και ποιοι και εγκαταλελειμμένοι και έμειναν εγκαταλειμμένα από ιδιοκτήτες αλλά λίγες αυτές καλλιεργώντας σαν από τους έλληνες που έμειναν πίσω show δεκαετών να πούμε ότι παλαιά Ελλάδα ήταν πυκνοκατοικημένη που έγινες 51 έλαβε νόμοι την Ελλάδα θεσσαλία και εδώ είμαστε αρχικά λοιπόν γίνεται το μοίρασμα της γης από το κράτος επιτέλους των εθνικών μειονοτήτων γέρων που άφησαν πίσω οι ωθούμενη και υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα τότε δε θα το αναλύσω σήμερα θα μιλήσουμε πρακτικά γιατί το μοίρασμα της υγιείς δεν έγινε 1830 κριθαριού κιθάρα ποια θα μπορούσε να γίνει 32 διότι βάση είπαμε γη ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής επανάστασης υλοποιήθηκε από αγρότες τοπικά θέλανε τη γη που καλλιεργούσαν την γη τους κάβες θα δυναμώσει την εξουσία τους υπάρχουν αυτό απαντούν Ιπποκράτους συνόδευσε τους νέους αγρότες να καλλιεργούν τις σκιές που καλλιεργούσαν κλείνουν προσέθεσε την κυριαρχία την ιδιοκτησία μέχρι εδώ δεν και οι λόγοι που δεν έγινε αυτό ήταν όχι επειδή το ελληνικό κράτος τεμπέλικο αδιάφορο ήταν ήδη υπήρχε μεγάλη πίεση από έλληνες μεγάλο γαιοκτήμονες και το ελληνικό κράτος δίσταζε να τα βάλει με τους γαιοκτήμονες εξαρχής υπήρχε και ένα άλλο θέμα ότι έλαβε είχε αποθηκεύσει της fund και γυρίζει στη διάρκεια της της επανάστασης στους δανειστές και ξεκινά ένα μεγάλο τεχνικό ζήτημα που έπρεπε να λυθεί χάνουν πολύ καλή εβδομάδα σε όλες τις υπόλοιπες νέες υπάρχει άλλη μπορείς αυτό θετικά για το ελληνικό κράτος ότι δεν μοιράστηκε γι την καταλάβαμε την ερώτηση τι γράψαμε 100 λοιπόν λειτούργησε πολύ αρνητικά εκλογές πιο λόγω USA Today αρνητικά για την οικονομία διότι όταν ένα αγρότης ένα επαγγελματίας δεν έχει ιδιοκτησία της περιουσίας του Κάλι που που εκμεταλλεύεται την επισκέφθηκα έναν εργοστασιάρχη πουλούν αν δεν Κώστας κωστασ καθεστώτος με κάποια στιγμή θα επενδύσει στο εργοστάσιο ο αγρότης δεν επένδυσαν στη γη και έχουν αυτών αναίτια άφησα κανένα κακό πράγμα είναι τοπίο δε άκακο για τους αγρότες κακό για την οικονομία καλό για το κράτος με την πενταμελή της ημερολόγιο εκτιμάς και υπήρχε ξέρω κάποια μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή ωραία λοιπόν ξεκινάμε το 71 αυτό το μεγάλο γεγονός το επόμενο μεγάλο οικονομικό γεγονός για μένα είναι ότι στη δεκαετία του 70 ερχονται ελληνες της διασποράς οι έλληνες τραπεζίτες επιστρέφουν στην αθήνα στην Ελλάδα είδατε στα γεγονότα και δεν σας βάζω σαφείς ημερομηνίες καμιά φορά σας βάζω και συμβάντα κάποια συμβάντα μπορεί έπιναν πέντε 10 χρόνια Γι' σας δίνω μόνο ημερομηνίες με την έννοια του πολιτικού γεγονότος το κατανοεί αυτό υπάρχει κάποιος που έχει ερώτηση πάντως το πράγμα αρχίζουν και επιστρέφουν γιατί κείνες κωνσταντινούπολη γιατί κωνσταντινούπολη υπήρχαν πολλοί έλληνες τραπεζίτες μια πολύ καλή ομάδα ενας από αυτούς μέχρι στιγμής είναι και Πρωθυπουργός της ελλάδας συγκροτούν ξέρετε λεωφόρος συγγρού άλσος συγγρού υπέρ ΗΠΑ αυτή είχανε πολύ μεγάλη εξουσία τραπεζικοί οίκοι δημοσιότητας σύναξη των τούρκων και των δυτικών μέσα το ντόμινο και πέρα αρχίζουν και τα δυτικά τραπεζικά κεφάλαια και εισχωρούν στην κωνσταντινούπολη και περιθωριοποιούνται λίγο οπότε κάποιοι απ' αυτούς κατέφυγαν στην Ελλάδα και ξαφνικά η Ελλάδα αποκτά τράπεζες συσσωρευμένα κεφάλαια λοιπόν αν Σ ένα τρίγωνο Σύμη κάθοδος των ελλήνων της διασποράς ένα πολύ μεγάλο οικονομικό γεγονός για μένα είναι το 1881 και προσάρτηση της Άρτας θεσσαλίας περιοχή αυτή Θεσσαλονι σαλόνι πείρας πληρώνουμε την ελληνική Ήπειρο και η προσάρτηση αυτή ήταν όχι μόνο μας άλλοι για έκταση θα δούμε τα νούμερα θύμα επιτήδειων γεγονότα δε δείχνουν ούτε χαρτί ούτε μέρα αλλά θεματικά μεγαλώνει πολύ αλλά καμία σχέση με προσάρτηση των Ιόνιων νησιών και ουσιαστικά η Ελλάδα αποκτά παιδιά αύριο στην παιδεία μας υπέργεια δεξαμενή της θεσσαλίας 1881 πάραυτα για το μεγάλο γεγονός περάστε στη περιοχή αυτή όμως οικονομικά έκανε πιο πίσω από την Ελλάδα την υπόλοιπη οπότε εδώ τίθεται ένα θέμα ότι ενώ το 64 σατιρίζουν με πιο ανεπτυγμένη περιοχή τώρα που σατιρίζουν με λιγότερα οικονομικά ανεπτυγμένη περιοχή μια περιοχή η οποία έχει πλούσια ένα ίνωση στο βόλο ένα της ελλάδας λοιπόν θεσσαλίας στο βόλο με σαλάτες μεγάλο γεγονός το επόμενο μεγάλο οικονομικό γεγονός της είναι η πτώχευση του 1853 ναι ένα γεγονός το οποίο έχει ακούγεται πολύ σήμερα λόγω το ότι είμαστε στην κατάσταση στην οποία είμαστε Καρντόζο θα προβάλει την εργαλειακή και προσθέστε ότι το 1789 1879 συγνώμη γελάνε να ήρθε σε συμφωνία με τους δανειστές της 1870 μια με 1753 έχουμε μεγάλη εισροή ξένου κεφαλαίου πολλά δάνεια ξένων ζήταγαν αυτά έρχονται στο ελληνικό κράτος αλλά βάζουμε σαν προϋπάρχουν γεγονός του Bet τρεις τη συμφωνία του 1879 που επιτρέπει η Ελλάδα να πάρει δάνειο μεταξύ 1843 και έχει 279 Ελλάδα ήτανε αποκλεισμένη από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές το βασικό θέμα της πτώχευσης 43 ήταν η Ελλάδα δεν μπορεί πια να δανειστεί υπάρχουν και παραλαμβάνουν χύνοντας 33 πρώτη πτώχευση αποκλεισμός από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές του ελληνικού κράτους μέχρι το 79 1879 συμφωνία αν ξαναρχίζει ζωή κεφάλαιο στοιχεία 153 με την πτώχευση σταματάει το είπαν ένα μεγάλο οικονομικό γεγονός είτε 1858 η καθαίρεσης από έχουμε την εγκαθίδρυση στην Ελλάδα της διεθνούς οικονομικής επιτροπής δηλαδή της οικονομικής εποπτείας αν στα δημοσιονομικά είναι η πρώτη φθορά συμβαίνει αυτό στην ελληνική επικράτεια η διεθνής οικονομική επιτροπή ονομαζόταν ναι στην αρχή διεθνής οικονομικός αλλά και μετά της εν λόγω αγοράς έλεγχος εντάξει λοιπόν το επόμενο μεγάλο γεγονός είναι το 1909 για επανάσταση στο γουδί μα θα μου πείτε είναι πολιτικό γεγονός ναι είναι πολιτικό γεγονός με οικονομικές ρίζες σηματοδοτεί το 1909 τελειώνουν είσοδο της αστικής τάξης στην πολιτική ζωή της χώρας μα θα μου πείτε μέχρι τότε ποια τάξη δημιουργούσε έχω εργατική ποιοί ποιοί κάποια πιάτα εδώ αυτό που σηματοδοτεί μια είναι την ισχυροποίηση της μικροαστικής τάξης μεγάλο άστυ πάντα είχαν μεγάλη εξουσία μαζί με τους γαιοκτήμονες υπάρχει μια πάλη μεταξύ γαιοκτημόνων και στον καμιά φορά διαχωριστική γραμμή δεν είναι πολύ καθαρή άλλαξε μια η σκήτη του γι πρώτη ημερομηνία όπου ουσιαστικά πηγαίνει στην πολιτική σκηνή λέει μικροαστική τάξη τάξη κι ενωμένοι και αστική τάξη ενώ τους φτωχούς άστεγους όχι απαραίτητα τους εδώ ενώ το τους επαγγελματίες εννοώ τους υπαλλήλους του ίδιου του του ελληνικού κράτους ενότητα κατώτερα στελέχη που δούλευαν στο ελληνικό δημόσιο δεν είστε άτυχοι είναι λοχαγοί λαό το για να καταλάβει 2009 είναι αυτό το σημαντικό πολιτικό και οικονομικό γεγονός τώρα ήθελες σημειώσεις όρους 1870 3896 διεθνής οικονομική κρίση θυμάστε είχαμε πει ότι κάνει πρώτη με άλλη ύφεση μεγάλης χρόνων αλλά μικρή Σάββα μικρή επίπτωση κάνει μακρινά χαλαρή θέση το πούμε έτσι στην παγκόσμια οικονομία η Ελλάδα δεν ζητά αυτή την ύφεση με τον ίδιο τρόπο και ύφεση για την ελληνική οικονομία ξεκινάει και 143 με τις τακτικές κρίσεις και την πτώχευση άρα βλέπουμε ελληνική οικονομία λέγονται διαφοροποιείται από τις παγκόσμιες καταφθάνει η Ελλάδα τώρα που διαφοροποιείται με τις παγκόσμιες τάξη οικονομικά την περίοδο αυτή αρχικά η Ελλάδα στη μεγάλη άνθηση του 50 73 θυμάστε που μιλάει έχοντας για τη μεγάλη αναπτυξιακή έκρηξη τη Χρυσή εποχή του 19ο αιώνα για Ελλάδα 1850 70 κάνει χρήση Χρυσή εποχή ξεκινάει από 70 μέχρι και 90 με τα προβλήματά της είναι Χρυσή εποχή και σε άλλες χωρίς της περιφέρειας στις νομικής στη λατινική αμερική στη ρωσία στη μέση ανατολή στο τέλος του δέκατου ένατου αιώνα εγκαθίστανται οι διεθνείς οικονομικές δεν είναι μόνο η Ελλάδα που δείχνει να προσθέσω και την αίγυπτο αίγυπτος ιράν και αυτοκρατορία αργεντινή και η επανάσταση του 9 16 μόνο ελληνικό μπράβο και στις άλλες περιφερειακές περιοχές στη λατινική αμερική και στην ιαπωνία λίγο νωρίτερα άρα εδώ ακούμε βλέπουμε ένα συγγένεια γεγονο μίλησε για τα μεγάλα γεγονότα 1000 871900 μια που αφορούν την πολιτική θα αναφερθώ βασικά σε ένα γεγονός και αυτό είναι το 1875 που είναι οδηγεί σε ειδικά θεσμοθετείται η δεδηλωμένη ξέρετε την δεδηλωμένη και δεν είχαμε εκλογές στη δεκαετία από τα μέσα της δεκαετίας του 60 και μετά να πάμε εκλογές όντας κάνω λάθος εκλογές πιο βασιλέας χώριζε τον πρωθυπουργό ενώ τώρα συμβούλου ο λαός γνωρίζει πως υπουργό και όχι βάση είναι το εκλογικό αποτέλεσμα χωρίς το παιδί υπουργό παρακαλώ γιατί ήταν μια μεσοβέζικη κατάσταση ξέρετε η ύφεση έχει φέρνει δε φθάνουν από το α στο ω αμέσως υπάρχει πάντα καταδικαστέα αντί Δεσύλλας έχουμε κρατήστε τους οριακά τις εκλογές σας αλλά συζητήστε μαζί του για το ποιος θα μπει Πρωθυπουργός ενώ τώρα καίει ακόμα πιο ακόμα πιο έχει πάει το κόμμα αυτό μπαίνει Πρωθυπουργός και βεβαίως υπάρχουν και άλλα γεγονότα νομικά άτοπη θα συζητήσουμε στη συνέχεια εγώ θέλω τον αυτές ημερομηνίες που είπε σήμερα Νάκης θυμάστε πάρα πολύ καλά και μίλησαν για τις περιόδους στην ιστορία στην οικονομική κάνουμε περιόδους βάζουμε λέμε δεν χύμα 19ος αιώνας έχει λέμε 19ος στη δύση ξεκινάει το 1780 και τέλος 2014 μακρύς 19ος αιώνας σε Ελλάδα μπορούμε 1712 τρυπάει το ελληνικό κράτος λοιπόν αυτό το 1780 14 εγώ σημερα μίλησα για 1000 830009 γιατί μίλησα γενιά και όχι δεκάδες λόγω της επανάστασης πιστεύω ότι επίσης φορέων γενιά θα έπρεπε να βάζω 14 όχι θέμα παροχή στο 12ο κάνει και πολύ φωνή ελλαδα έχει κάποιες ιδιομορφίες κεφαλών σκεφτείτε το εξής επιστήμη στον μακρύ 19ο όνομα 1000 780000 δεκάδες που είναι σε δεν μπλέκεται σε μεγάλους πολέμους 1815 τάξη έχουμε τους ναπολέων ποιους ας πούμε στο τέλος του δέκατου όγδοου αρχές 101 του αλλά έστω θα τα 25 περίπου χρόνια μια εξαίρεση στην ελλαδα το 1780 αστικά είμαστε την παραμονή της επανάστασης ξεκινάει ένα στο 20 και τώρα τελειώνουν και 100 αναφορά τελειώνει ελληνική επανάσταση έναν περίπατο παρακαλώ νέα 28 μάλιστα μια άποψη τελειώνει και πάνας το σοκ το ωραία οι άλλοι απάντηση είναι ότι η ελληνική επανάσταση κατά τόσο χρειάστηκε να προσέχεις όλα τα εδάφη που ανήκουν σήμερα στο ελληνικό κράτος αυτό μας πάει μέχρι 48 1948 οι βασικά έχει τοποθετήσει στη διεθνή βιβλιογραφία είναι κοινωνική επανάσταση κρατήσεις 90 χρόνια αυτό 1720 έως 21 μέχρι το 1922 με τη Μικρασιατική καταστροφή διότι όλο το 19ο και μέχρι 22 υπάρχει μεγάλη ιδέα όποια μεγάλη ιδέα δεν υπάρχει το 30 εντός 40 αρκεί αρχίζει μετά το κρίμα τον κόπο όλο στη δεκαετία του 60 να φουντώνει αλλά το νούμερα ένα μέλημα του ελληνικού κράτους είτε είναι συγκρότηση των και επέκταση των συνόρων βασίζεται σε μια μεγάλη επισκόπηση του δέκατου ένατου και τώρα να πάμε στις ερωτήσεις ωραία έχει κανείς άλλος μαζεμένες μπορεί και δείξεις τι συμβαίνει θα παραδοθούν μια άλλη στο τηρώντας την εντολή της μαζεμένες χτες με ερώτησή λοιπόν να ξεκινήσω από τον κύριο εδώ σε η δεδηλωμένη είναι ότι αυτόματα είναι αρχηγός του κόμματος κερδίζει γίνεται Πρωθυπουργός ορίζει κυβερνήσεις έχει κάτι δεν έχει λόγο ο βασιλέας τον ορισμό της κυβέρνησης άλλη ερώτηση με με 1000 νέοι επειδή είναι λιμένες μαρίνες εξαγωγές σταφίδας 1000 ενεργοί υπάρχει φιλόξενο στη Γαλλία και εξάγουμε ξαφνικά πολλές πόλεις αυτή η και αυτό θα είναι μια συσσώρευση κεφαλαίου Χρυσή εποχή θα την φτώχεια τα προβλήματα να είναι μια καλή περίοδος μια πρώτος και βεβαίως μετά το 96 για όλη την Ευρώπη είναι αυτό που λέμε καλά οκ θυμάστε τη γενική εικονικής China είναι εποχή που αρχίζει οικονομία και πάει έπαινοι προς παίρνει τα πάνω της επτά σταματάει με τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο ισχύει το ίδιο για την Ελλάδα μετά το 58 δυστυχώς δυστυχώς εδώ ευτυχώς για τη χώρα αλλά έτσι είναι λίγο περίεργο οτι με το διεθνή οικονομικό έλεγχο οικονομία παίρνει τα πάνω της και τα ειδικές συγκυρίες δεν πρέπει το διεθνή οικονομικό έλεγχο του τότε το πρόσωπο μοιάζουμε με το σημερινό και σημερινός είναι μια άλλη ιστορία ρε πίσω μήπως τώρα γεννήθηκε σε μια ερώτηση σε ναι ετοιμόρροπη έσπασε τις έβαζε τέλος κήρυξε για να αρχίσεις να μιλάς Γαλλίδα να αρχή δεν είναι σε θέση να αποπληρώνει ιδανικά το πρόβλημα των δανείων το εξηγήσω είναι θέμα πολύ κακό όνομα δείχνει πολύ μικρό ποσοστό του Φενεού ερχότανε παρά πολιτικοί όροι για στους οποίους δόθηκαν οι μισοί υγιής παρά τις ο πτωχός πολύ υψηλός τιμή έκδοσης πολύ χαμηλή δεν ήταν μια κακή ιστορία αλλά έτσι ήταν το δέκατο ένατο αιώνα όχι δεν αποπληρώνουν τις μέχρι και το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο υπήρχαν τα δάνεια του ελληνικού κράτους κάποια κόμματα δεν με χρέωση και νομίζει ακόμα και τώρα κάτι θυμίζει το παρελθόν περαιτέρω με Ηρακλή σε πολλές περιόδους της καλύτερη θέση αλλά δεν το θάνατο σημερινό ναι δηλαδή η Χρυσή εποχή της δραχμής είναι μεταξύ υποτίμηση του Μαρκεζίνη το 52 που μέχρι το 71 73 εδρεύουν είχε σε τιμή $ $ στο άντε ίσως τα μάτια βραχνάς αυτό σημαίνει ότι αν πάμε στη δραχμή θα είναι δυνατή η δραχμή και καμία σχέση μ κάνουμε προβολές τέτοιες ωραία πες μας ταινία περιμένουμε ακούτε σαν πορεία όχι πρώτη κράκερ λίγη η αρχαιότερη είναι το 1728 του Καποδίστρια η εθνική χρηματιστηριακή τράπεζα η οποία μας δεν υπήρχε σε ΦΕΚ μετά το 31 ΦΕΚ κύπρο ΑΕ είναι 1800 836 ναι το πιο κοντά η ένα ήταν ιδιωτική επιχείρηση Macy S όχι έχει συμμετοχή και το κράτος και εγώ ένα έτος και έλληνες τοκογλύφοι και γαιοκτήμονες πάρα πολύς κόσμος είχε συμμετοχή τότε αυτό έκανε ένα ημι δημόσιο πράγμα εντάξει το γι' αυτό το συγκεκριμένο νούμερο τάσεων δεν μπορώ να απαντήσω εδώ αλλά τα έχασα όλα και διεθνική να πάει θα ναι ναι ναι νέα τότε ήταν η έκθεση κοστουμιών με και είναι τραπεζίτης γιατί αρνηθήκαμε τα ωραία μακάρι ναι αυτό είναι τελείως άσχετο με το σήμα με την υπερ ορολόγηση οι αιτήσεις αυτές θα μπορούν να μιλήσουμε για τραπεζικά ότι όταν πάω όταν δεν μπορείς να διοικήσεις χάρισαν κάποια χρέη ναι αυτό δεν ξέρω που το άκουσες έπαιρνε το ψάξουν δεν αποκλείεται να ισχύει ναι έως επτά ένα πολιτικό θέμα και θέλει ψάξιμο ναι οι ολυμπιακοί αγώνες δε θα τους έλεγα ότι είμαι μεγάλο οικονομικό γεγονός αλλά είναι γεγονός δεν θα σκεφτεί αλλά οκ δείχνει ότι η Ελλάδα βγαίνει προς τα έξω παρακαλάω οι πρώτοι ολυμπιακοί αγώνες 1856 βέβαια γιατί πιάνει επιχειρηματολογία και ολυμπιακοί αγώνες του 2004 θα γύρισαν την ελληνική οικονομία και γι' αυτό αρχίσει και δουλειές το 1856 έγιναν μπήκε μόνες κεφαλές ήχοι είχαν σημαντική οικονομία άλλοι θα ελέγχω σχέδιο ελέγχους έχετε μεταλλάσσονται από τους αγώνες αυτό δεν μπορώ να δω και ευχαριστώ για την ερώτηση είναι όταν έχουμε περιόδους μεγάλης εισροής ξένου κεφαλαίου παρακαλώ σημειώνουμε όχι μόνο στην Ελλάδα άλλο που δε μπορεί όταν υπάρχει μεγάλη εισροή κεφαλαίων και ειδικότερα όταν η ζωή είναι ανεύθυνο το κόμμα συνέχισε τώρα πριν το 2008 είναι δημιουργοί καθώς και μου όταν η φούσκα αυτή αφορά και το δημόσιο χρήμα το δημόσιο χώρο παρεπόμενη πτώχευση κλειστό 1043 νομίζω μια πάμφτωχη σε πτώχευσε γιατί είχανε πάρα πολλά χρήματα και σιδηρόδρομος και μια που έχουμε ξεφύγει από γεγονότα στείρα αστέρια 9 να πω ότι ένα γεγονός ίσως οικονομικό πού πρέπει να πάμε σε αυτή την περίοδο είναι και η έναρξη της σιδηροδρομικής προσπάθειας των ελλήνων 1881 και πέρα άρχιζε αυτό πουλάνε η επέκταση του σιδηροδρόμου στην Ελλάδα είναι φύσεων τίποτα κάτι λίγα χιλιόμετρα πέντε έξι φίλων αθήνα Πειραιά και το λοιπόν αυτό είναι ένα σημαντικό γεγονός όχι με τη συμβατική έννοια με την έννοια που μιλάμε άλλη ερώτηση ωραία να σου κάνω εγώ μια ερώτηση φέρε μου γράψτε Καματερού τι εικόνα είχατε της ελληνικής οικονομίας το 15 χρονο λέξεις φέρετρα και ζητήσουμε ποια είναι η εικόνα που έχετε από το σχολείο αυτά που έχετε διαβάσει κάτι μου αποδίδει προϊόν ναι αθώων λίγο πιο το οποίο δυνατά χώρες κατά κύριο λόγο μια αγροτική παρακαλώ ωραία χρεώνουμε μια χρεωμένη αγροτική χώρα φορέα λένε αργά με λίγα λόγια παιδιά εσύ μιλάς για το αγροτικό ζήτημα το οποίο δημιουργείται μετά την προσάρτηση της αλιείας και το οποίο αφορούσε τα ξίφη και θεσσαλίας είναι άλλο και αυτό είναι το μόνο πράγμα που θυμάσαι πολύ ωραία εντάξει αλλοιώνεται θυμάσαι ότι υπάρχει συσσώρευση κεφαλαίου δηλαδή διότι είναι μια πλούσια χώρα η Ελλάδα ότι το δέκατο ένατο αιώνα είναι ένα αναπτυσσόμενη οικονομία μάλιστα ωραία κάνουν έχει στην ίδια εικόνα τώρα μετά από αυτά που είπαμε λοιπόν αλλά εννοώ σημείωνε στο τετράδιο ότι ελληνική οικονομία το 19ο αιώνα είναι ένα λέει κάνουμε όπως λένε στα αρχικά μια αργοπορημένη οικονομία θυμάστε τον άλλον αποτίνει οικονομικής θεωρίας τη γενική ανήκει στην ομάδα των χωρών που τον 19ο αιώνα δεν εκβιομηχάνισης ήταν στην Ευρώπη και έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά ποια είναι αυτά τα κοινά χαρακτηριστικά χαμηλό κατά κεφαλή εισόδημα με δεύτερο χαμηλή συσσώρευση και ελέω είναι μέσα στο φαύλο κύκλο της φτώχειας φαύλος κύκλος της φτώχειας πιάσει χαμηλό εισόδημα δεν αποταμιεύει εις δεν επενδύεις χαμηλό εισόδημα μπορείς να βγεις είπαμε έχουν χαμηλό κατά κεφαλή εισόδημα χαμηλή συσσώρευση κεφαλαίου χαμηλή παιδεία δηλαδή μικρό ποσοστό του της μου ξέρει να διαβάζει μεγάλη επιρροή της Εκκλησίας στην οικονομική ζωή πολύ και μικρό πλεόνασμα στη γεωργία έλλειψη κάρβουνου ποια είναι αυτή η ομάδα των χωρών ρωσία ισπανία πορτογαλία και νότια έξι . με εξαίρεση τη Ρωσία και λίγο την ισπανία οι χώρες αυτές δεν είχαν και κάρβουνο και βιομηχανική επανάσταση πρώτη βασίστηκε στο Car λοιπόν αν η Ελλάδα δεν έχει συσσωρεύσει θα λέω το 19ο αιώνα υπάρχουν θύλακες πλουσίων ελλήνων κυρίως Ελλήνων διασποράς και δεν έχει πλεόνασμα γεωργία Γεωργιάδου έχει πρόβλημα ένα βασικό πρόβλημα είναι η μικρή καλλιέργεια το πολύ μικρό μέγεθος των ελληνικών αγροτικών κτημάτων αυτό ισχύει και σήμερα των Αλυκών πολύ καλά σχολίασε ζητεί βοήθεια αν παρακαλώ πολύωρες χωριό ότι συγκρίνουμε την Ελλάδα με τη Ρωσία κλπ και την ισπανία και την πορτογαλία είναι μια επιτυχή ΚΥΑ διότι δεν υπήρχε κράτος πέντε 30 αυτό θέλω να σκέφτεστε ότι το ελληνικό κράτος έγινε από το μηδέν κι το βέλγιο ιδρύεται το 1830 όταν ιδρύεται το φευγιό υπάρχει κεντρική τράπεζα του είχαν στήσει καρτέρι αλλά υπήρχε θεσμός της κεντρικής της ελβετικής τράπεζας υπήρχανε δρόμο υπήρχε πλούσια παράδοση στη βιομηχανία υπήρχε υψηλό επίπεδο παιδείας και βιομηχανική επανάσταση του βελγίου δεν σταματάει επειδή γίνεται ανεξάρτητο κράτος επιτάχυνε ενώ εμείς τα πρώτα 40 χρόνια νέα δεν σταθούμε στα πόδια μας και παιδιά κανείς δεν μου είπε κάτι που θέλω να ακούς εγώ δεν του είπα την προηγούμενη οδηγεί τώρα άφησαν πίσω καμένη γη καταστράφηκαν οδηγική υποδομή υπήρχε κάτασπρα φεύγοντας καίγανε τα χωριά καίγανε ότι βρίσκονται αυτό είναι συμβαίνει πολέμους δεν έκαναν μόνοι τους τότε γίνονται πόλεμοι αυτός φέρνει και γενική 480px αντί να τα καίει όλα FN αφής τίποτα καμένη από το μηδέν και χωρίς και έπρεπε να μεταφερθεί η Ελλάδα με νοητικά και σε νοοτροπία από την οθωμανική περίοδο στην από τραυματική εμπειρία στην Ευρωπαϊκή εδώ τώρα θέλω ένα παρένθεση να ότι εύχομαι νίκη αυτοκρατορία άφηνε περιθώρια εξελίξεις στις μειονότητες όχι σε όλα τα άτομα με τους αγρότες του τα γνωστά τα τσιφλίκια εργάτες στα πολύ καταπιεσμένοι αφήνει όμως στις επαγγελματικές κάποιες επαγγελματικές ομάδες και επίσης έχουμε και το κράτος ας σκεφτούμε τόσους λαούς κουμαντάρει με αφετηρία καμία σχετικά κάνει αυτό ρητορεία διέρχονται τώρα μελετητές της οθωμανικής αυτό Καστοριάς και δεν Ευρώπη και Κρατήστε μισή πως είχαμε κατορθώσει οι αρμένιοι Τουρκία έλληνες να ζουν με αγαπημένοι μεταξύ τους κάντε και εσείς το σημείο οι θεσμοί όμως λοιπόν παρακολουθούμε και εμπειρία δεν είναι μόνο αρνητική ούτε η εμπειρία με τους νεκρούς και ας πούμε στην κέρκυρα ήτανε κάτι πάρα πολύ θετικό και εκμετάλλευση που υφίσταται η ήταν πάρα πολύ υψηλή κι από τους δυτικούς λένε κακιά ανατολή καλή είδηση απλώς λέμε και Ελλάδα πρέπει να μεταφέρει το μοντάζ του σκεφτόταν και λειτουργούσε από δανεικά από ανατολικότερα απόψε δυτικότερα αυτό παρακαλώ σονάτες δεν είπε δεν κάναμε τίποτε είπα ότι δεν για το κώστας Τριανταφυλλόπουλος 70 μεγάλο πράμα συγκρότησης του κράτους μα δεν είναι δε μας είναι για να φτιαχτούν οι υποδομές να βρεθούν κεφάλαια καταρχάς από 43 και πέρα είμαστε αποκλεισμένοι διεθνή αγορά ιδιώτες ξέρετε πόσοι ιδιώτες ξένοι σασί η ήρθαν να επενδύσουμε στην Ελλάδα και φτιάξανε πρώτον διαρκώς στα εργοστάσια διάβαζε για μια περίπτωση στην ένδεια και αλλού και οι άνθρωποι καταστράφηκαν είναι υπήρχε τότε όσα συμφώνησε όμως στην Ευρώπη ιδέα του αγαθού καπιταλιστή του σοσιαλιστή αντιπάλου καπιταλιστή όποιος πάει κάπου σε μια χώρα υπάρχει τίποτα φτιάχνω ένα εργοστάσιο καλό μεταχειρίζεται εργαζόμενος και αυτά είναι αποτύγχανε τα κεφάλαια που έχασαν πολλά άτομα ξένοι αυτά δεν έχουμε υπολογίσει 10 έχουμε σπουδάσει 100 της διασποράς έριξαν κεφάλαια σε απόσταση τα οποία καταστράφηκαν λοιπόν η μετάβαση κοίταξε τη μετάβαση της ρωσίας σήμερα και του ανατολικού μπλοκ στον καπιταλισμό Γι' αυτό σας λέω κάθε ακόμα και τώρα ας πούμε στο στυλώσει έχουμε τη βαθιά έχουμε εδώ του αυτό που λέμε καζινο καπιταλισμό της ολιγαρχίας θυμάμαι να διαβάζω τον Economist 81 ρε άντε και σε τρεις χρόνια οικονομία της αγοράς έχει νικήσει παντού αντί για οικονομικές αγορές είχαμε οικονομία της ανομία αυτό δεν κάνει οικονομία της αγοράς αναρχία αριστερή ασυλία για όλους όσοι κάνουν κάθε λοιπόν τα 40 χρόνια δεν είναι λίγα δεν είναι και πολλά δεν είναι πολλά ας σκεφτούμε τις συνθήκες και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε εκ των υστέρων είναι πολύ εύκολο κανείς να κάνει κριτική και εδώ τώρα θέλουν απόλυτο εκ των υστέρων βάλτε στη συζήτηση του κάνουμε να βουτάει πάντα σε κάθε ιστορική στιγμή υπάρχουν επιλογές τίποτα δεν είναι προδιαγεγραμμένο το οτι ενα κατόρθωσε το 2008 επτά νέες είσοδοι για τις χώρες του κόσμου δεν ήταν αναπόφευκτο έμφαση σε κάθε στάδιο παίρνουν επιλογές άλλοτε οι επιλογές της στενές παρότι είναι κακές ούτε υπάρχει κάτι δεν θέλω δηλαδή να διαβάσει την ιστορία ούτε σαν μια ιστορία επιτυχίας που ήμασταν το 2007 ούτε σαν μια ιστορία αποτυχίας επειδή είμαστε εδώ που είμαστε σήμερα είχαμε και τις επιτυχίες και τις αποτυχίες και πολύ σωστό το σχόλιο αυτό που είπες για τη χώρα μόνο και μόνο ότι μιλάμε για την Ελλάδα χώρα και να σκεφτείτε όταν κανείς πηγαίνει στην πολωνία και βλέπετε είχαν πανεπιστήμια των τεσσάρων πρώτων τρεις πανεπιστήμια έμπορος όταν είχανε κεφαλαιαγορές από τον 18ο αιώνα στην ολλανδία και ρική τράπεζα όταν είχα γράψει ένα θεσμό κι εμείς τώρα βέβαια αποκτούν αυτούς ζουν φυγαδεύουν ναι είμαστε ακόμα στην συγκριτικό μειονέκτημα είμαστε νέοι κάνναβης νέοι κανόνες δε τη χώρα που ιδιαίτερα λεπτομερείς στην οικονομική ανάπτυξη σε βιομήχανους υπάρχουν δύο χέρια ακούνε παρακαλώ για το ΤΕΙ ναι βέβαια αν πολύ ωραία η Ελλάδα είναι από τις χώρες δεύτερη χώρα στον κόσμο νομίζω η πρώτη όσον αφορά τις δαπάνες τις στρατιωτικές κατά κεφαλή μεγάλη πληγή αυτό θέλω να σκεφθείτε τώρα το έξι γεωγραφία παίζει σημαντικό ρόλο κανείς δεν είδε ούτε και εγώ το ανέφεραν στιγμής τη σημασία του που βρίσκεται το βέλγιο και που βρίσκεται το βέλγιο συνορεύει με την ολλανδία την πρώτη σύγχρονη οικονομία στον κόσμο με τη Γαλλία από ταινίες στον ήλιο επαινεί το ιδιωτικό κεφάλαιο πιο συχνά πηγή ηδονής αρκετά εφημερίδα πιο φτωχά και κουλούρες αλέστε εμπορική τάξη αστική τάξη τον κάνει και είμαστε υπό απειλή νιώθαμε υπό απειλή από ποτέ αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας φέρει όλα αυτά τα χαμένα κεφάλαια κάποια πήγαν σωστά το χαμένα από την άποψη της οικονομικής ανάπτυξης ωραία έχουν μάλιστα μια ερώτηση εδώ κι εκεί και κλείνουμε για σήμερα μετά παρακαλώ βέβαια εκ του μηδενός πέρα από το MIT δεν λοιπόν για καμάρες του κάνει συζήτηση μεταξύ σας χειρότερη τύχη ηχηρότερη όλων σημαίνει παρακαλώ παρακαλώ και δεν μεταπολεμική όλες οι πτωχεύσεις νικώντας εύκολα 43 χρόνια μετά την εθνική απελευθέρωση 93 οκ συγγνώμη 53 στοχευμένοι στάθηκε εκεί κρίση άλλο έλεγχος έρχεται μετά την εκδοχή μετά από πολλά το δόγμα των επτά αν είχε γίνει πόλος 57 μπορεί να μην είχαμε οι 27 24 και 27 επιτροπή αποκατάστασης προσφύγων κοινωνία των Εθνών έχει προηγηθεί όπου όλα όμως Μικρασιατική εκστρατεία Marshall plan ΒΠΠ τώρα ποιος πόλεμος προηγήθηκε λοιπόν δεν είναι το εδώ λοιπόν παρακαλώ συνεχίζουμε με διότι χθες όπως είπα στην Άννα υπάρχουν δύο δυνάμεις πάντα είναι η δύναμη που κοιτάει στην παράδοσή τους παλιούς ήρωες τους τσιφλικάδες και τους την έλλειψη της τοπικής κοινωνίας και δυτικός τρόπος Καποδίστρια ήταν ο Καποδίστριας από ρωσία την αντίδικο τρόπος ρίγανη στη φωτισμένη ελύτης καπό της ρωσίας γιατί ήταν ειδικότερο υπάρχει αυτή πάλι ακόμα και σήμερα υπάρχει κλέβω 10 χρόνια είναι ορθόδοξοι με εκσυγχρονιστές λέω τώρα παρακαλώ και έκλεισαν με ωραία εντάξει κανένας δαπάνες ωραία φύγαμε για εσάς την ερχόμενη εβδομάδα θα σταθούμε