2014.02.06 - ΠΔΕ - Διάσκεψη Διαβούλευσης EUSAIR στην Αθήνα (3. Κατσιφάρας απαντά σε ερωτήσεις) (ΠΔΕ Περ Δυτ Ελλάδας, 2014)
: Είμαι εδώ στο κέντρο της Κατερίνης, στην Ελλάδα, αλλά θέλω να κάνω μια ερώτηση στον Πρόεδρε Πρόεδρε Πρόεδρε Πρόεδρε Under the name of being a cyclist activist and a member of cyclists association in Katerini. Ήθελα να σας ρωτήσω, κύριε Πρόεδρε Πρόεδρε, κατά ποιον τρόπο θα διασφαλιστεί ότι η κοινωνία των πολιτών θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, έχοντας στο μυαλό μου, έτσι, ένα πρόσφαμα από τις δράσεις τις οποίες κάνουμε, ότι θα ήτανε πάρα πολύ επικοτομιστικός το πλαίσιο της αδριαλτικής συνομίου στρατηγικής. Κατ' ένας τρόπος να υπάρξει και η οριζότητη επικοινωνία μεταξύ των ομάδων, ανθρώπων, των συλλογικοτήτων, των εθνικών, περιβαλλοντικών γανώσεων και λοιπά, μεταξύ τους, δηλαδή και σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε διεθνές επίπεδο, και την ίδια στιγμή να διασφαλιστεί και η κάθε επικοινωνία μεταξύ της διακυβερνητικής, του κυβερικού σχήματος, αδριαλτικής αιωνιών και των οργανώσεων αυτών. Υπάρχει και ένας τρόπος να υπάρξει και η οριζότητη επικοινωνία μεταξύ των ομάδων, ανθρώπων, των συλλογικών γανώσεων και λοιπά, μεταξύ τους, δηλαδή και σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε διεθνές επίπεδο, και την ίδια στιγμή να διασφαλιστεί και η κάθε επικοινωνία μεταξύ των οργανωσεών, του κυβερνήτων και των οργανωσεών αυτών. Ονομάζομαι Μαρία Λετάκου και είμαι από την Ευρωπαϊκή Αυγεία. Είμαι πολύ σκληρός σε αυτή την εμπειρία. Είμαι πολύ χαρούμενης να ακούω ότι όλοι έχουν μιλήσει για το ρόλο της μεταξύς. Αυτή είναι η άλλη πλευρά της επικοινωνίας. Είχαμε επίσης την ικανότητα ότι υπάρχουν πολλές νησιά σε αυτή την περιοχή της Μαρίας, από την Ευρωπαϊκή Αυγεία, την Ιωνιακή Αυγή, τα Κοράσινα νησιά και τα νησιά από την Ιταλία. Έχουμε ήδη δημιουργηθεί ότι αυτή η ικανότητα μπορεί να είναι η πλευρά, αν θα είχαμε έναν ικανότητα σύστημα που μπορεί να συνεχίσει και μπορεί να είναι το πρώτο σημείο, το κεφάλι που θα δώσει λύση στις προβλήματα μας σχετικά με τη μεταξύ μας. Αυτή η ικανότητα είναι η λύση, είναι η λύση βασικής ικανότητας στις προβλήματα μας σχετικά με τη μεταξύ μας. Δηλαδή, η ικανότητα μπορεί να είναι η σύστημα που συνδυάζει την Ελλάδα, την Αρμπάνια, την Ασία, την Ιταλία και να κάνει ένας δημιουργητής τρόπος που συνδυάζει τις ανθρώπους μας. Αυτή η ικανότητα είναι η λύση στις προβλήματα μας σχετικά με τη μεταξύ μας. Το πώς αξιοποιεί την διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, θεσμούς, πολίτες, παραγωγικούς θεσμούς, με μονομένους αιτιστήμονες. Αυτό που θέλουμε να πούμε όμως στο συγκεκριμένο ρόλο είναι ότι η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση αρχίζει και έχει βάλει στον άμεσο πυρήνα της πολιτικής της διαβούλευσης για να μπορούν να φτάσουν στο αποτέλεσμα. Εάν οποιοδήποτε έργο ή πρωτοβουλία ή δράση δεν κάνει σκοινωνό, δεν το πάρει πάνω τη συγκοινωνία δεν θα φέρει ποτέ κανένα αποτέλεσμα. Άρα λοιπόν στη συγκεκριμένη περίπτωση μία από τις βασικές πτυχές του σχεδίου που θέλει ένα συνεχτικό σχέδιο για τη μακροπεριφέρεια θα είναι η συμμετοχή των πολιτών και στη διαδικασία διαμόρφωσης του σχεδίου. Άρα μπορείτε και τώρα να συμμετείχετε, τώρα άμεσα να καταδέσετε μετάσεις αλλά και αύριο σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης είτε σε τοπικό είτε σε περιφερειακό είτε σε εργικό επίπεδο. Να δώσω και μία απάντη στην ιδρύα από το Πανεπιστήμενο του Αιγαίου. Τα λησά από μόνα τους είναι τα σημεία πάνω στα οποία φτίζεις τις θαλάσσες και τις μεταχωρές σου. Θα ήταν μη έξυπνο να το πω έτσι τόσο απλά να μην αξιοποιήσεις αυτή τη δύναμη που έχεις στα κελί σου. Άρα, ιδιαίτερα στο δεύτερο πυλόνα που μιλάμε για τις συνθέσεις, ένα μεγάλο ζήτημα είναι να ξαναλείς ή να ενισχύσεις, και αυτό θα είναι μέσα στο συνεκτικό σχέδιο που θα παρουσιαστεί, το πως ή αναβαθμίσεις υποδομές ή βελτιώνεις με έναν έξυπνο τρόπο αυτές οι υποδομές για να μπορέσεις να διαμορφώσεις μία άλλη επικοινωνία. Εμείς, ως επιτροπή και κυρίως το όργα μου να το πούμε καλύτερα της επιτροπής περιφερειών, με τον κύριο Σπάκα, ο οποίος, το είπα και πριν, είναι η ψυχή της διαφερειφερειακής ομάδας της επιτροπής περιφερειών. Αυτά τα ζητήματα τα έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητας και θα δείτε ότι αμέσως όταν πάνε στην υπονομοδότηση που θα κάνει, θα γίνει στην επιτροπή περιφερειών, αυτά τα ζητήματα θα είναι πολύ υψηλά. Προσέξτε, αυτό που υπάρχει πρόβλημα είναι ότι υπάρχει μια απόσταση μεταξύ σχεδίου, γιατί όλα τα σχέδια είναι άριστα και εφαρμοσμένοι στους πολιτικούς. Εδώ, το είπα και πριν, ή αλλάζουμε νοοτροπία στο σύνολο της και στην Ευρώπη για το πρόβλημα της είτες είναι παντού, το πρόβλημα της ανεργίας είναι παντού, το πρόβλημα της παραγωγικότητας είναι παντού και θα διαμορφώσουμε μια νέα κουλτούρα ή πραγματικά αυτή τη μεγάλη ευκαιρία που θα έχουμε μπροστά μας θα την αξιοποιήσουμε. Είναι στα χέρια να κάνουμε αυτήν την αλλαγή. Επιτέλους σας δίνει αυτή η αλλαγή.