44η Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Καβάλας 2022 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2022)
: Καλώς ήρθατε στη 44η συνεδρία της Κονομικής Επιτροπής, στις 16 Σεπτεμβρίου. Ξεκινάμε με το πρώτο θέμα, 13η αναμόρφωση προϋπολεγισμού Δήμου Καβάλας οικονομικού έτους 2022. Στην παρούσα αναμόρφωση ενισχύουμε κωδικούς εσόδων και εξόδων που αφορούν τη δαπάνη μισοδοσίας καθαριστηριών πλήρους και μερικής απασχόλησης, επίσης δαπάνες που αφορούν μισοδοσίας σε διάφορες υπηρεσίες του Δήμου, δαπάνες κατανάλωσης ελεκτρικής ενέργειας και ύδρευσης, δαπάνες για τη λειτουργία των υπηρεσιών της υπηρεσίας καθαριότητες και δαπάνες που αφορούν θέματα μεταφοράς στο κτίριο Τσιόκ υπηρεσιών του Δήμου, καθαρισμού και μεταφοράς. Αυτά σε γενικές γραμμές. Αν υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις, είμαι στη διάθεσή σας. Οπότε να προχωρήσουμε σε τοποθετήσεις. Κυρία Δρακονάκη. Ο Πρόεδρε, περίμενε κυρία Δρακονάκη. Όχι, εγώ δεν έχω ερώτηση. Κύριε Λαζαρίδη, ερωτήστε αν έχετε, παρακαλώ. Εγώ έχω ερωτήματα. Αυτή η μεταφοράς του κτίριου Τσιόκ με αθληστικά υπηρεσίες μετακόμισης, υπηρεσίες καθαρισμού και τασχιάδες τουρικού χώρου, όλα αυτά κάνουν 200-20.000 άρρικα, περίπου. Όχι περίπου τόσο ακριβώς. 220.000. Ναι. Και το ίδιο από την προηγούμενη αναμόρφωση και την καινούργια. Είναι 26.000 η καθαρισμός, 37.000 η μεταφορά. Και 37.000 τασχιάδια. Συν τα προηγούμενα. Τι προηγούμενα? Τα ίδια αναμορφωθέντα, να πάρουμε και αυτά. Η προηγούμενη στήλη, ας πούμε. Εγώ θέλω και την προηγούμενη στήλη. Δηλαδή, συλλογικά είναι πρόεδρε 74 για το πρώτο, 72 για το δεύτερο και 74 για το τρίτο. Και τα τσχιάδια. Ναι, τα τσχιάδια ήταν σε άλλο κτίριο. ΟΚ, εντάξει, ναι. Η μεταφορά πάλι αφορούσε προηγούμενη με τα κόμι σε άλλο κτίριο. Μου φαίνεται μεγάλο το ποσό. Δεν είναι λίγο μεγάλο το ποσό αυτό. Αυτό θεμά μου πίσω. Κοιτάξτε, σε κάθε περίπτωση να αναφερθώ στο συγκεκριμένη δαπάνι. Είμαστε στη διαδικασία της έρευνας αγοράς. Έγινε μια έρευνα αγοράς από την αρμόδια υπηρεσία προμηθειών για το κόστος όλων αυτών και της μεταφοράς, γιατί μιλάμε για όλες οι υπηρεσίες. Τον καθαρισμό του κτιρίου, το οποίο θα διάσει και στο καινούριο κτίριο, το οποίο βρίσκετε, καταλαβαίνετε τώρα στη κατάσταση, ακόμη με υλικά οικοδομικά. Οπότε, ναι, είναι αυτό το κόστος που εκτιμάει η υπηρεσία. Θα δούμε, μπορεί να επιτύχουμε και κάτι καλύτερο. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τακτοποιήσουμε το προϋπολογισμό του δήματος, ώστε να έχουμε τις ανάλογους κωδικούς ενισχυμένους, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε αυτές τα πάνες. Πρόεδρε, σε αυτή την ερώτηση του κ. Λαζαρίδη, να συμπληρώσω, όλα αυτά θα γίνουν με διαγωνιστική διαδικασία? Είναι με απευθείας ανάθεση. Αυτά είναι να γίνουν με διαγωνιστική διαδικασία. Προσωπικά δεν θα είχα καμία πρόβλημα να γίνει και με διαγωνιστική διαδικασία, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι η μετακόμιση μπορεί να τελειώσει του χρόνου. Άρα, έχετε έρθει σε επαφή με κάποιον γολάβο και λέτε ότι θα είμαστε λίγο πιο οικονομικά, γιατί όντως τα πουσά είναι λίγο τεράστια. Κοιτάξτε, όπως είπα και πριν, εμείς πρώτη φάση είναι σχήμα τους οικοοδικούς, να είμαστε στα όρια κοντά της απευθείας ανάστεσης. Σίγουρα έχει προηγηθεί μια έρευνα από το Γραφείο Προμηθειών, τα κόστι, τις τιμές, προφανώς με κάποιες εταιρίες οι οποίες ασχολούνται με αυτό, έτσι ώστε να έχουν μια εκτίμηση του πράγματος. Ε, προφανώς θα γίνει κάποια πρόσκληση, ελπίζω σε ίσως μια καλύτερη τιμή. Δεν γνώριζα αυτή τη στιγμή σε ποιο στάδιο θα φτάσουμε, ενώ σε ποια στιγμές θα φτάσουμε, αλλά γίνεται η προετοιμασία ολόκληρη. Σε κάθε περίπτωση αντιλαμβάνεστε ότι κάποια στιγμή πρέπει να μεταφερθούμε στο Κοινωνιωτοκτήριο, οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες εδώ, ούτως σε άλλους πλευράσεις. Ένα αντιλέγει κανείς, Πρόεδρε, σωστά, όλοι πιστεύω, το λέμε πόσο καιρό ότι πρέπει. Το θέμα είναι να γίνει και με σωστό κόστος, ή να μην ξεφύγει η κατάσταση. Συμφωνώ, συμφωνώ. Και ένα άλλο ερωτηματάκι, Πρόεδρε, και στις δαπάνες της ενέργειας και του καθυσίμου βλέπουμε μια αφήσιση, 100 δεκαετές εχλιάρικα περίπου. Εδώ τώρα το εύλογο ερώτημα μπορεί να είναι και κόγια της συνήθες, τετριμένο, ας πούμε, ότι αυτό το κόστος ανεβάρει, είναι 100 δεκαετές εχλιάρικα περίπου. Εδώ θα μπορούσαμε να κάνουμε μια οικονομία, μια που είναι και επί καιρό το θέμα. Καταρχάς ενισχύουμε από τις ευκαιρίες που μου δίνετε με 15 χιλιάρικα το φωτισμό και το ηλεκτρικό στα χτίρια των οικονομικών υπηρεσιών, με 35 χιλιάρικα κατανόηση ηλεκτρικού ρεύματος στο κολυμπητήριο, με 53 χιλιάρικα το αντίτιμο του ηλεκτρικού ρεύματος στις δημιουργίες, λες το φωτισμό. Και για τα κάψιμα μετά, έχουμε και τα κάψιμα. Αξιοσημείωτο δεν είναι, είναι και παρόν ο κύριος Χρόνης, να πούμε ότι γίνει μια πολύ καλή διαχείριση όσον αφορά την κατανάλωση νερού. Γι' αυτό βλέπετε και ένα ποσό που βγαίνει μέσα από τα 110 χιλιάρικα και είναι μια πολύ καλή δουλειά από την ΕΔΕΙΑΚ. Νομίζω ότι έχουμε νοικοκυρέψει αρκετά τα υδρόμετρα, οπότε θεωρούμε κατεκτίμηση και συνεργασία και με τη διάρκεια, ότι μπορούμε να πάρουμε αυτά τα χρήματα από αυτό το κωδικό, έτσι ώστε να ενισχύσουμε άλλους. Υποστηρίζονται και ενεργειακοί υπεύθυνοι για κάθε κτίριο και σύντομα θα έχουμε και κάποιες αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε, συσδιασμό με την εγκύκλιο που περιμένουμε για τη μείωση κατά 10% του πόσου τους ενέργειες. Οριστικά, Πρόεδρε, άγιε και οι υπεύθυνοι του διεχείρισης ενέργειας σε κάθε κτίριο. Υποστηρίζονται και ενεργειακοί υπεύθυνοι για κάθε κτίριο και σύντομα θα έχουμε και κάποιες αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε, συσδιασμό με την εγκύκλιο που περιμένουμε για τη μείωση κατά 10% του πόσου τους ενέργειες. Υποστηρίζονται και ενεργειακοί υπεύθυνοι για κάθε κτίριο και σύντομα θα έχουμε και κάποιες αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε, συσδιασμό με την εγκύκλιο που περιμένουμε για τη μείωση κατά 10% του πόσου τους ενέργειας. Υποστηρίζονται και ενεργειακοί υπεύθυνοι για κάθε κτίριο και σύντομα θα έχουμε και κάποιες αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε, συσδιασμό με την εγκύκλιο που περιμένουμε για τη μείωση κατά 10% του πόσου τους ενέργειες. Υποστηρίζονται και ενεργειακοί υπεύθυνοι για κάθε κτίριο και σύντομα θα έχουμε και κάποιες αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε, συσδιασμό με την εγκύκλιο που περιμένουμε για τη μείωση κατά 10% του πόσου τους ενέργειας. Υποστηρίζονται και ενεργειακοί υπεύθυνοι για κάθε κτίριο και σύντομα θα έχουμε και κάποιες αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε, συσδιασμό με την εγκύκλιο που περιμένουμε για τη μείωση κατά 10% του πόσου τους ενέργειες. Υποστηρίζονται και ενεργειακοί υπεύθυνοι για κάθε κτίριο και σύντομα θα έχουμε και κάποιες αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε, συσδιασμό με την εγκύκλιο που περιμένουμε για τη μείωση κατά 10% του πόσου τους ενέργειας. Υποστηρίζονται και ενεργειακοί υπεύθυνοι για κάθε κτίριο και σύντομα θα έχουμε και κάποιες αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε, συσδιασμό με την εγκύκλιο που περιμένουμε για τη μείωση κατά 10% του πόσου τους ενέργειες. Υποστηρίζονται και ενεργειακοί υπεύθυνοι για κάθε κτίριο και σύντομα θα έχουμε και κάποιες αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε, συσδιασμό με την εγκύκλιο που περιμένουμε για τη μείωση κατά 10% του πόσου τους ενέργειας. Υποστηρίζονται και ενεργειακοί υπεύθυνοι για κάθε κτίριο και σύντομα θα έχουμε και κάποιες αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε, συσδιασμό με την εγκύκλιο που περιμένουμε για τη μείωση κατά 10% του πόσου τους ενέργειες. Υποστηρίζονται και ενεργειακοί υπεύθυνοι για κάθε κτίριο και σύντομα θα έχουμε και κάποιες αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε, συσδιασμό με την εγκύκλιο που περιμένουμε για τη μείωση κατά 10% του πόσου τους ενέργειας. Υποστηρίζονται και ενεργειακοί υπεύθυνοι για κάθε κτίριο και σύντομα θα έχουμε και κάποιες αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε, συσδιασμό με την εγκύκλιο που περιμένουμε για τη μείωση κατά 10% του πόσου ενέργειας. Υποστηρίζονται και ενεργειακοί υπεύθυνοι για κάθε κτίριο και σύντομα θα έχουμε και κάποιες αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε, συσδιασμό με την εγκύκλιο που περιμένουμε για τη μείωση κατά 10% του πόσου τους ενέργειας. Υποστηρίζονται και ενεργειακοί υπεύθυνοι για κάθε κτίριο και σύντομα θα έχουμε και κάποιες αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε, συσδιασμό με την εγκύκλιο που περιμένουμε για τη μείωση κατά 10% του πόσου τους ενέργειας. Υποστηρίζονται και ενεργειακοί υπεύθυνοι για κάθε κτίριο και σύντομα θα έχουμε και κάποιες αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε, συσδιασμό με την εγκύκλιο που περιμένουμε για τη μείωση κατά 10% του πόσου τους ενέργειας. Υποστηρίζονται και ενεργειακοί υπεύθυνοι για κάθε κτίριο και σύντομα θα έχουμε και κάποιες αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε, συσδιασμό με την εγκύκλιο που περιμένουμε για τη μείωση κατά 10% του πόσου τους ενέργειας. Υποστηρίζονται και ενεργειακοί υπεύθυνοι για κάθε κτίριο και σύντομα θα έχουμε και κάποιες αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε, συσδιασμό με την εγκύκλιο που περιμένουμε για τη μείωση κατά 10% του πόσου τους ενέργειας. Υποστηρίζονται και ενεργειακοί υπεύθυνοι για κάθε κτίριο και σύντομα θα έχουμε και κάποιες αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε, συσδιασμό με την εγκύκλιο που περιμένουμε για τη μείωση κατά 10% του πόσου τους ενέργειας. Υποστηρίζονται και ενεργειακοί υπεύθυνοι για κάθε κτίριο και σύντομα θα έχουμε και κάποιες αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε, συσδιασμό με την εγκύκλιο που περιμένουμε για τη μείωση κατά 10% του πόσου τους ενέργειας. Υποστηρίζονται και ενεργειακοί υπεύθυνοι για κάθε κτίριο και σύντομα θα έχουμε και κάποιες αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε, συσδιασμό με την εγκύκλιο που περιμένουμε για τη μείωση κατά 10% του πόσου τους ενέργειας. Υποστηρίζονται και ενεργειακοί υπεύθυνοι για κάθε κτίριο και σύντομα θα έχουμε και κάποιες αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε, συσδιασμό με την εγκύκλιο που περιμένουμε για τη μείωση κατά 10% του πόσου τους ενέργειας. Υποστηρίζονται και ενεργειακοί υπεύθυνοι για κάθε κτίριο και σύντομα θα έχουμε και κάποιες αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε, συσδιασμό με την εγκύκλιο που περιμένουμε για τη μείωση κατά 10% του πόσου τους ενέργειας. Υποστηρίζονται και ενεργειακοί υπεύθυνοι για κάθε κτίριο και σύντομα θα έχουμε και κάποιες αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε, συσδιασμό με την εγκύκλιο που περιμένουμε για τη μείωση κατά 10% του πόσου τους ενέργειας. Υποστηρίζονται και ενεργειακοί υπεύθυνοι για κάθε κτίριο και σύντομα θα έχουμε και κάποιες αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε, συσδιασμό με την εγκύκλιο που περιμένουμε για τη μείωση κατά 10% του πόσου τους ενέργειας. Υποστηρίζονται και ενεργειακοί υπεύθυνοι για κάθε κτίριο και σύντομα θα έχουμε και κάποιες αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε, συσδιασμό με την εγκύκλιο που περιμένουμε για τη μείωση κατά 10% του πόσου τους ενέργειας. Υποστηρίζονται και ενεργειακοί υπεύθυνοι για κάθε κτίριο και σύντομα θα έχουμε και κάποιες αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε, συσδιασμό με την εγκύκλιο που περιμένουμε για τη μείωση κατά 10% του πόσου τους ενέργειας. Υποστηρίζονται και ενεργειακοί υπεύθυνοι για κάθε κτίριο και σύντομα θα έχουμε και κάποιες αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε, συσδιασμό με την εγκύκλιο που περιμένουμε για τη μείωση κατά 10% του πόσου τους ενέργειας. Υποστηρίζονται και ενεργειακοί υπεύθυνοι για κάθε κτίριο και σύντομα θα έχουμε και κάποιες αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε, συσδιασμό με την εγκύκλιο που περιμένουμε για τη μείωση κατά 10% του πόσου τους ενέργειας. Υποστηρίζονται και ενεργειακοί υπεύθυνοι για κάθε κτίριο και σύντομα θα έχουμε και κάποιες αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε, συσδιασμό με την εγκύκλιο που περιμένουμε για τη μείωση κατά 10% του πόσου τους ενέργειας. Υποστηρίζονται και ενεργειακοί υπεύθυνοι για κάθε κτίριο και σύντομα θα έχουμε και κάποιες αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε, συσδιασμό με την εγκύκλιο που περιμένουμε για τη μείωση κατά 10% του πόσου τους ενέργειας. Υποστηρίζονται και ενεργειακοί υπεύθυνοι για κάθε κτίριο και σύντομα θα έχουμε και κάποιες αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε, συσδιασμό με την εγκύκλιο που περιμένουμε για τη μείωση κατά 10% του πόσου τους ενέργειας. Υποστηρίζονται και ενεργειακοί υπεύθυνοι για κάθε κτίριο και σύντομα θα έχουμε και κάποιες αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε, συσδιασμό με την εγκύκλιο που περιμένουμε για τη μείωση κατά 10% του πόσου τους ενέργειας.